Взрив в къща уби 11-годишно момче, рани сестра му

11-годишно момче загина при взрив в къща в Севлиево, съобщиха от полицията в Габрово.

Дете загина при взрив в Севлиево, сестра му пострада

11-годишно момче е загинало при взрив в къща в Севлиево, съобщиха от полицията в Габрово.
Сигнал за инцидента е получен късно снощи - към 22:33 ч. Съобщено било за взрив в частна къща на ул. „Васил Левски” в Севлиево. Едноетажната постройка е разрушена. Счупени са прозорците по съседните къщи, нанесени са щети по лек автомобил „Рено Клио”. 11-годишно момче е загинало при взрив в къща в Севлиево, съобщиха от полицията в Габрово. Сигнал за инцидента е получен късно снощи - към 22:33 ч. Съобщено било за взрив в частна къща на ул. „Васил Левски” в Севлиево. Едноетажната постройка е разрушена. Счупени са прозорците по съседните къщи, нанесени са щети по лек автомобил „Рено Клио”.

Димитър Кутровски се класира за финал на турнир в Канада


Националът на България за купа "Дейвис" Димитър Кутровски се класира за финала на турнира на твърди кортове в зала в канадския град Гатино с награден фонд 15 хиляди долара.

Поставеният под номер 7 тенисист победи петия в схемата Едуард Кори от Великобритания със 7:5, 6:3.

Така 26-годишният софиянец заработи 15 точки за световната ранглиста и 1272 долара, а в спора за трофея ще се изправи срещу друг британец - номер 4 в схемата Даниел Сметхърст.

Кутровски...

Експлозиите на духа затворник

Пародийните медии, ново течение в онлайн публицистиката, се множат. Миналия месец се появи поредният принос към жанра - блогът “Разкошно”. Също анонимен като “Неновините” и “Невероятно” . Осмива сензационните съобщения, които от задните дворове на жълтата “осведомителна система” плъпнаха и по ординерните издания като примамка за интелектуално необр Пародийните медии, ново течение в онлайн публицистиката, се множат. Миналия месец се появи поредният принос към жанра - блогът “Разкошно”. Също анонимен като “Неновините” и “Невероятно” . Осмива сензационните съобщения, които от задните дворове на жълтата “осведомителна система” плъпнаха и по ординерните издания като примамка за интелектуално необр

Слави Бинев: Не мога да приема да обиждат децата ми

Бих приел всякакви атаки срещу мен, но атаки срещу децата и близките ми не мога да простя. Затова ще съдя Волен Сидеров, който си позволи да прави коментари за моите деца. Това заяви пред bTV евродепутатът Слави Бинев.
Той посочи, че е недостойно хора, които в миналото са имали общи идеи, били са съмишленици, Бих приел всякакви атаки срещу мен, но атаки срещу децата и близките ми не мога да простя. Затова ще съдя Волен Сидеров, който си позволи да прави коментари за моите деца. Това заяви пред bTV евродепутатът Слави Бинев. Той посочи, че е недостойно хора, които в миналото са имали общи идеи, били са съмишленици,

Затлъстяване, безплодие: еволюцията на Homo sapiens

Все по-висок, все по-пълен, преждевременно сексуално развит, но все по-малко плодовит... нашият вид е изправен пред непозната еволюция за 200-хилядното си съществуване, предава АФП.

Един от най-гледаните филми у нас за последния месец е българската комедия „Живи легенди”

Комедията ” Живи легенди” на Ники Илиев оглави българския бокс офис. С приходи от над 427 000 лв. филмът на младия български режисьор се оказа най-гледаният филм за изминалите няколко уикенда. Той остави далеч зад себе си мултимилионните американски продукции като "Робокоп" със Самюел Джаксън, "Зимна приказка в Ню Йорк" с Колин Фарел и „Вълкът от Уоустрийт”, спечелил номинации за най-добър филм на наградите „Оскар”, както и за най-добър актьор в лицета на Леонардо Ди Каприо.

Росен Петров: Операция „Чисти ръце“ не е мантра, а закон

Народът иска възмездие и справедливост, и операция „Чисти ръце“ не е мантра, а е закон. Това е закон, който ще бъде предложен до 10 дни. Това заяви зам.-председателят на Гражданско сдружение „България без цензура“ Росен Петров пред БНТ.
"Аз съм честен човек, може да съм по-грозен, но съм умен, защото няма да кажа, Народът иска възмездие и справедливост, и операция „Чисти ръце“ не е мантра, а е закон. Това е закон, който ще бъде предложен до 10 дни. Това заяви зам.-председателят на Гражданско сдружение „България без цензура“ Росен Петров пред БНТ. "Аз съм честен човек, може да съм по-грозен, но съм умен, защото няма да кажа,

Почина вицепрезидентът на Афганистан

Причините за смъртта на Мохамад Касим Фахим са естествени

Две министерства ще контролират търговските вериги

Контролните функции върху работата на търговските вериги може да бъде поета от две министерства — това на икономиката и на земеделието. Идеята е на...

Росен Петров: Ако ме убият, "България без цензура" ще спечели 60% за евроизборите

Народът иска възмездие и справедливост, и операция „Чисти ръце“ не е мантра, а е закон. Това е закон, който ще бъде предложен до 10 дни. Това заяви зам.-председателят на Гражданско сдружение „България без цензура“ Росен Петров пред БНТ.
Народът иска възмездие и справедливост, и операция „Чисти ръце“ не е мантра, а е закон. Това е закон, който ще бъде предложен до 10 дни. Това заяви зам.-председателят на Гражданско сдружение „България без цензура“ Росен Петров пред БНТ. "Аз съм честен човек, може да съм по-грозен, но съм умен, защото няма да кажа,

Взрив в къща уби 11-годишно момче

Дете на 11 години почина при взрив в частна къща на улица "Васил Левски" в Севлиево. Едноетажната постройка е разрушена, съобщиха от ОД на МВР в Габрово.

До 2050 г. населението на България ще е едва 5 млн.

Сметката: В момента един работещ издържа двама безработни

    


Ядрено оръжие срещу Путин иска Сара Пейлин

/КРОСС/ Бившият губернатор на Аляска и кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин се включи с предложение към президента Барак Обама по темата за Украйна, предаде AFP. На политическа конференция Пейлин коментира американското настояване към Русия за сдържаност в Украйна и Крим с думите, че само ядреното оръжие ще убеди руския президент Владимир Путин да бъде сдържан: „Господин Президент, злодеят, притежаващ ядрено оръжие, може да бъде спрян само от добрия, въоъжен по същия начин”. Според Пейлин, външната политика на Обама е слаба, тъй като позволява на „враговете” на страната да обогатяват арсенала си, докато САЩ съкращат своя.  

Р. Петров: Политиката е бойно поле, превърнаха я във война

Ако хората ни дадат възможност да правим дела, и то не само трудови, но и съдебни, ще ни повярват, заяви по БНТ зам.-председателят на „България без цензура“ Росен Петров. Народът иска възмездие и справедливост и операция „Чисти ръце“ не е мантра, а е закон, който ще бъде предложен до 10 дни, каза още Петров.

Бербатов блести при победа на Монако (видео)

Българският нападател на Монако Димитър Бербатов бе в основата на успеха с 2:1 срещу Сошо в първия си мач като титуляр във френския шампионат.

Там, където музиката среща визуалното изкуство

Или как бизнес моделът на музикалната индустрия работи успешно за художниците

    


Джоли ще си оперира яйчниците

Холивудската актриса Анджелина Джоли възнамерява да се подложи на операция за отстраняване на яйчниците, твърдят американски медии.

Търсенето на изчезналия Boeing продължава

Семейството на китайски пътник от изчезналия „Боинг” е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета, съобщи КРОСС.  Boeing 777-200 на Малайзийските авиолинии изчезна вчера сутринта по време на полет от Куала Лумпур за Пекин. На борда му има 227 пътници. Стана известно, че поне двама от тях са пътували с чужди паспорти – на италианец и австриец, откраднати в Тайланд преди година и половина. Пътниците са се представили с документите на италианеца Луиджи Маралди и австриеца Кристиан Козел. Италия и Австрия потвърдиха, че действителните Маралди и Козел не са били в самолета, а са обявили преди време паспортите си за изгубени в Тайланд. Associated Press съобщава, че има подозрения за още двама пътници с фалшиви документи за самоличност.

Този детайл плюс внезапното изчезване на самолета при ясно и спокойно време, навеждащо на мисълта за експлозия на борда, засили безпокойството, че машината е станала жертва на терористичен акт. Бойци на Ал Кайда са използвали подобна тактика с откраднати паспорти, за да се опитат да фалшифицират самоличността си.

Търсенето на изчезналия „Боинг” продължава, опитват да го локализират чрез сигнал от мобилен телефон. Част от роднините на пътниците са в хотел край пекинското летище.

Експерти обаче не изключват и следните варианти – отказ на двигателите, структурен дефект на самолета, екстремни турболенции, пилотска грешка и дори самоубийство на пилота.

Ако все пак се окаже терористичен акт, Китай бързо ще обвини сепаратистите от Уйгурския район, смята Асошиейтед прес и напомня, че това се е случило след масовото клане на гара в китайския град Кунмин, където загинаха 29 души, а близо 150 бяха ранени.

В същото време анализ на данни от радар сочат, че изчезналият малайзийски боинг може да е направил завой на обратно и да е тръгнал да се връща, предаде Reuters, като се позова на Родзали Дауд, командващ малайзийските кралски военновъздушни сили.

Търсенето на изчезналия „Боинг” продължава, опитват да го локализират чрез сигнал от мобилен телефон. В търсенето участва и бреговата охрана на Виетнам. „Разглеждахме записите от радара и си дадохме сметка, че е възможно самолетът да е направил обратен завой”, поясни Дауд на пресконференция. Поради тази причина периметърът на издирване на машината е разширен до западните брегове на Малайзия.

Намирането на останките от малайзийския боинг може да отнеме дни, дори и повече време въпреки усилията на няколко страни, предоставили 13 самолета и 29 кораба, отбелязва AP.

Малазийският министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн съобщи, че спасителните екипи не са успели да открият отломки в района, в който виетнамски военни самолети вчера забелязаха две петна от разлив на гориво, предаде ИТАР-ТАСС. „В този район не успяхме да открием отломки от самолета”, посочи министърът.

Връзката с машината Боинг 777-200 беше загубена в събота след два часа след излитането й от столицата на Малайзия в 2.40 ч. местно време. По това време самолетът, който трябваше да кацне в Пекин, се е намирал над Южнокитайско море на разстояние от 120 морски мили от град Кота Бару. По данни на авиокомпанията оператор Малейжа еърлайнс в самолета е имало 227 пътници и 12 членове на екипажа. От пътниците 153 са китайци, 38 – малайзийци, 5 от Индия, 7 от Индонезия, 7 от Австралия, 4 от САЩ, 3 от Франция, 2 от Нова Зеландия, Канада и Украйна, по един от Русия и Холандия.

Малейжа еърлайнс е изпълнявала въпросния полет заедно с китайската компания Чайна саутърн еърлайнс. По нейна информация в самолета е имало група художници, участвали в изложба по калиграфия в Куала Лумпур. Близки на китайските пътници упрекват китайския съоператор, че не им съобщава достатъчно информации, посочва AFP.

 

 

 

Откриха ДНК на един от атентаторите в Сарафово

ДНК на един от отговорните за атентата на летище Сарафово в хотел в Несебър е откирла полицията, съобщава "Преса".  Тя е на родения в Ливан канадец Хасан ел Хадж Хасан, отговарял з...

Делото за фалшивия подпис на Борисов влезе в съда

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт по т. нар. дело за фалшив подпис на експремиера и бивш кмет на София Бойко Борисов, шест години след като започна разследването, съобщиха от Софийската ра...

Валери Димитров: Сметната палата ще се попълни с номенклатурни тъпоъгълници

/КРОСС/ „Идеята е да бъде възстановена голяма колегия, избрана на партийно-квотен принцип, да бъдат премахнати професионалните изисквания за такава колегия, за да бъдат там назначени всякакви хора. В тази колегия може да се появят прилични професионалисти и откровени номенклатурни тъпоъгълници, но какъвто и да бъде нейният състав, тя е програмирана и нейната роля ще бъде сведена до лакей на управляващи партийни централи", каза настоящият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за БНР.Със новия закон ще бъдат премахнати „постиженията на реформата на сегашния - високият професионален ценз за ръководители, директори и одитори - и институцията ще се превърне в изпълнител на политически поръчки, отбеляза Димитров.Оповестеният от председателя на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев (ДПС) мейл от Сметната палата до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с одита на МВР е съдържал данни, до които Цветанов е имал законово право на достъп, отбеляза Димитров.„На 22 октомври Цветанов идва с двама заместник-министри и в присъствието на заместник-председател разпитва за доклада за одита на МВР по време на мандата му. Той му е връчен, за да предяви възражения и обяснения, а той казва: „А включена ли е сделката за „Сименс"? Те му отговарят, че тя не е обект на тази проверка

Слави Бинев: Ще съдя Сидеров, не мога да простя, че обиди децата ми

Бих приел всякакви атаки срещу мен, но атаки срещу децата и близките ми не мога да простя. Затова ще съдя Волен Сидеров, който си позволи да прави коментари за моите деца. Това заяви пред bTV евродепутатът Слави Бинев.
Той посочи, че е недостойно хора, които в миналото са имали общи идеи, били са съмишленици, Бих приел всякакви атаки срещу мен, но атаки срещу децата и близките ми не мога да простя. Затова ще съдя Волен Сидеров, който си позволи да прави коментари за моите деца. Това заяви пред bTV евродепутатът Слави Бинев. Той посочи, че е недостойно хора, които в миналото са имали общи идеи, били са съмишленици,

Почти всяка звезда в Млечния път има поне една планета в орбита


Голяма част от звездите в Млечния път може да са домакини на планети, които да разполагат с условия за живот. Заключението е резултат от проучване на астрономи от Великобритания.

Проучването им показва, че 75% от стоте милиарда звезди в нашата галактика са червени джуджета. Практически почти всички от тях имат поне една планета в орбита и поне 25% звездите са домакини на планети, които може да поддържат живот в познатия от човечеството вид, казват учените.

Учените са...

БОРКОР: Политиците да декларират любовниците си

Политици и висши чиновници да декларират своите любовници и приятели и техните интереси и да могат да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с обществени пари. Такова становище за промени в закона за конфликт на интереси е изпратил до правителството Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

Емоционалната обвързаност е включена в европейските регламенти за конфликта на интереси и трябва да влезе и в нашия закон, препоръчва оглавяваната от бившия ляв депутат Бойко Великов институция.

“В житейската практика това са най-често срещаните хипотези, които пораждат корупционни практики, оставащи обаче ненаказуеми, тъй като не са част от приложното поле на закона за противодействие на конфликта на интереси”, гласи становището на БОРКОР.

Правосъдният министър Зинаида Златанова обаче не се е съобразила с искането на БОРКОР. Мотивите са, че доказването на емоционална близост било невъзможно, според писмени отговори на ведомството й до в. “24 часа”.

Проблеми с доказването вече имало с понятието “фактическо съжителство”, когато мъж и жена живеят като семейство, но без брак.

Емоционалната обвързаност е не само положителна, но и отрицателна и включването би означавало, че политици и чиновници ще трябва да казват и кого мразят. Освен това според правосъдното министерство било спорно дали омразата можела да породи конфликт на интереси, пише dnes.bg

Кадиев: "Самоизключването" е загуба на периферия

Считам, че правенето на конкурентна листа на БСП е грубо нарушение на устава, но не считам, че БСП в този момент трябва да се занимава със себе си, а с програми, идеи и каузи, заяви депутатът от Коалиция за България

И част от Възраждане без вода

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че е възникнала нова авария, поради която част от кв.Възраждане I ще остане без вода до 15 часа. Припомняме, поради друга авария, без вода са и във високата зона на кв. Виница. Водоподаването там също се очаква да бъде възстановено до 15 часа днес.

29 години от атентата на гара Буново

Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви.
Той е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен. Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви. Той е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Малайзийският самолет не е открит на предполагаемото място на катастрофата

Малайзийски спасители не са успели да открият никакви отломки от самолет в района в Южнокитайско море, където се бяха появили петна от масло и се предполагаше, че това е мястото на катастрофата на "Боинг 777-200" на "Малайзия Еърлайнз".

Търсенето на изчезналия Boeing продължава

/КРОСС/ Семейството на китайски пътник от изчезналия „Боинг” е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета, съобщи днес китайска телевизия, цитирана от DPA. Телевизия „Пекин” обяви, че също се е обадила на телефона на мъжа и е успяла да се свърже, преди връзката да прекъсне. Boeing 777-200 на Малайзийските авиолинии изчезна вчера сутринта по време на полет от Куала Лумпур за Пекин. На борда му има 227 пътници. Стана известно, че поне двама от тях са пътували с чужди паспорти – на италианец и австриец, откраднати в Тайланд преди година и половина. Пътниците са се представили с документите на италианеца Луиджи Маралди и австриеца Кристиан Козел. Италия и Австрия потвърдиха, че действителните Маралди и Козел не са били в самолета, а са обявили преди време паспортите си за изгубени в Тайланд. Associated Press съобщава, че  има подозрения за още двама пътници с фалшиви документи за самоличност. Този детайлq плюс внезапното изчезване на самолета при ясно и спокойно време, навеждащо на мисълта за експлозия на борда, засили безпокойството, че машината е станала жертва на терористичен акт. Бойци на Ал Кайда са използвали подобна тактика с откраднати паспорти, за да се опитат да фалшифицират самоличността си, посочва AP

Чешки ветеран измъчи Надал в Индиън Уелс

Испанецът се справи много трудно с Радек Щепанек

    


29 години от атентата на гара Буново

Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви.
Той е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви. Той е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

ЧЕЗ обезопаси 106 щъркелови гнезда

/КРОСС/ ЧЕЗ монтира 106 нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове в Западна България през 2013 г. и изолира 21 стълба в района на село Долно Озирово, община Вършец. Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалвания на щъркелови гнезда, както и за опазване на биологичното разнообразие и живота на белия щъркел и белоглавия лешояд. „Грижата за околната среда и биологичното разнообразие е сред основните приоритети на ЧЕЗ. Специални усилия полагаме за опазването на големите птици, които са най-уязвими при контакт с електроразпределителната мрежа. Някои от тях са редки или застрашени видове, част от природното богатство на България. Благодарение на активните ни действия в тази насока, няма нови случаи на смърт от електрически ток на белоглави лешояди, а инцидентите с бели щъркели намаляха драстично", каза Крум Гледжарски, ръководител отдел „Управление на качеството" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД. ЧЕЗ се грижи за опазването на живота на птиците чрез финансиране на изработка и монтиране на нови изкуствени платформи за повдигане на щъркеловите гнезда, които се намират върху електрически стълбове. Досега на територията на Западна България по този начин са обезопасени 189 гнезда

70 камиона, превозващи войници, навлязоха в Симферопол

Колона от военни камиони е навлязла в територията на град Симферопол, съобщиха световните агенции.
Машините са били без опознавателни знаци, повече от 70 на брой и са превозвали войници. Принадлежността им към руските въоръжени сили е издал придружаващият ги автомобил на руската военна автоинспекция. Колона от военни камиони е навлязла в територията на град Симферопол, съобщиха световните агенции. Машините са били без опознавателни знаци, повече от 70 на брой и са превозвали войници. Принадлежността им към руските въоръжени сили е издал придружаващият ги автомобил на руската военна автоинспекция.

29 години най-големия железопътен атентат в България

На днешната дата се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви.  Той е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, пост...

Безплатни очни прегледи за глаукома започват от утре във Варна

Безплатни очни прегледи започват в цялата страна по повод на Световната седмица на глаукомата. Безплатни прегледи ще се извършват и във Варна в периода 10-15 март, научи Moreto.net. Глаукомата засяга 67 милиона души по света и предизвиква необратима загуба на зрението, ако не се лекува.

Софтуер ще показва на данъкоплатците къде изтичат парите от такса "Смет"

Асоциация търси участници за доброволческа мрежа за нулеви отпадъци

    


ЧЕЗ обезопаси 106 щъркелови гнезда и изолира 21 опасни стълба през 2013 г.

За проекта си компанията получи наградата на Българския форум на бизнес лидерите „ЧЕЗ - Инвеститор в опазване на околната среда и биологичното разнообразие“

Плевнелиев крие - бил е активен член на БКП

Президентът Росен Плевнелиев е бил член на БКП, разкри политологът Антон Тодоров и показа документи.

Моуриньо: "Сити" е фаворит

„Бих предпочел да бъда в позицията на „Манчестър Сити”,  заяви треньорът на „Челси” Жозе Моуриньо след триумфа с 4:0 над „Тотнъм” на „Стамфорд бридж” снощи. През целия сезон португалецът държи тактиката на „умряла лисица” и фаворизира други за титлата в Англия. „Челси” е начело със 7 точки пред „Ливърпул” и „Арсенал” и с 9 пред „гражданите”, които „Бих предпочел да бъда в позицията на „Манчестър Сити”, заяви треньорът на „Челси” Жозе Моуриньо след триумфа с 4:0 над „Тотнъм” на „Стамфорд бридж” снощи. През целия сезон португалецът държи тактиката на „умряла лисица” и фаворизира други за титлата в Англия. „Челси” е начело със 7 точки пред „Ливърпул” и „Арсенал” и с 9 пред „гражданите”, които

Цитат на деня: Сметната палата ще бъде сервитьорка в правителствен ресторант


Това е закон, който програмира не професионална институцията, тя ще бъде сервитьорка в правителствен ресторант. Ще изпълнява поръчки.

Това заяви настоящият председател на Сметната палата Валери Димитров пред БНР.

Повод е приетият на първо четене закон за Сметната палата, който предвижда въвеждане на колективно управление с колегия от четирима души.

По думите на Димитров авторите на проекта не са четиримата му вносители, "те са зад кулисите".
"Законът е...

Цитат на деня: Сметната палата ще бъде сервитьорка в правителствен ресторант


Това е закон, който програмира не професионална институцията, тя ще бъде сервитьорка в правителствен ресторант. Ще изпълнява поръчки.

Това заяви настоящият председател на Сметната палата Валери Димитров пред БНР по повод приетия на първо четене закон за Сметната палата, който предвижда въвеждане на колективно управление с колегия от четирима души.

По думите на Димитров авторите на проекта не са четиримата му вносители, "те са зад кулисите".
"Законът е откровено...

Американски учен предложи да построи стена срещу торнадо

Професор от американския щат Пенсилвания е предложил в три американски щата да се построят огромни стени, които да предотвратяват образуването на торнадо, предаде ИТАР-ТАСС. Според неговия замисъл, бариерите трябва да бъдат с височина 300 метра и да бъдат разположени в областта на т.нар. „Алея на торнадата”. Стените ще намаляват скоростта на ветровете и по този начин ще се затрудни образуването на опасните смерчове.

Над 70 военни камиона навлязоха в Симферопол

Колона от военни камиони е навлязла в територията на град Симферопол, съобщиха световните агенции.
Машините са били без опознавателни знаци, повече от 70 на брой и са превозвали войници. Принадлежността им към руските въоръжени сили е издал придружаващият ги автомобил на руската военна автоинспекция. Колона от военни камиони е навлязла в територията на град Симферопол, съобщиха световните агенции. Машините са били без опознавателни знаци, повече от 70 на брой и са превозвали войници. Принадлежността им към руските въоръжени сили е издал придружаващият ги автомобил на руската военна автоинспекция.

Росица Янакиева: Изключването слага точка на дискусиите за реформа в БСП

/КРОСС/ Термините „изключване" и „самоизключване", в контекста на устава на Българската социалистическа партия, подлежат на дискусия. Това обаче беше формата, в която ръководството на БСП намери вариант да сложи точка на разговорите и дискусиите вътре в червената партия", заяви кметът на Перник и член на инициативната група на АБВ Росица Янакиева винтервю за БТВ. В БСП има две групи - такива, които настояват за вътрешнопартийна дискусия за изчистване на проблемите, и любимците на ръководството, които не настояват за това, посочи Янакиева. Тя разказа, че не е била предупредена, че ще бъде изключена от партията и че за случващото се в петък е разбрала от журналисти. След множество безплодни опити и дискусии в БСП, избрах АБВ като възможност за реализация на истински лява политика, посочи Росица Янакиева.  Ръководството на „Позитано" има интерес от запазване на статуквото. Що се отнася до опитите за пряката комуникация с председателя на партията, те никога не са били успешни, каза Янакиева и подчерта, че е правила многократни опити са обясни проблемите на БСП по форумите и пленумите на партията. „Забелязах, че когато хората отбележат проблеми, председателят излиза от залата. Не зная защо се опитваха да ни делят на любимци на Първанов и на други", коментира тя

3D-принтиран черен дроб прави хирургическите операции по-безопасни

Нов метод на триизмерно принтиране на анатомично точно копие на човешки черен дроб помага на хирурзите при извършването на сложни процедури, пише Live Science. Копието се прави от прозрачен материал и в него се виждат оцветени артерии и вени. Благодарение на модела, който е напълно идентичен с органа на пациента, лекарите могат да избегнат усложнения при отстраняването на недоброкачествени образувания или при трансплантации. Той би могъл да се използва и за обучение на студенти по медицина.
Преди сложни операции на черния дроб, хирурзите обикновено използват ядрено магнитен резонанс или компютърна томография, за да визуализират органа и плана за операцията. Тези двуизмерни образи обаче не дават цялостна ориентация за това къде са трите основни вени в черния дроб, чието неволно засягане може да доведе до тежки последици.
До момента прозрачните модели са използвани в тридесет случая. При няколко от операциите хирурзите са променили плана си, благодарение на копието, установявайки, например, че раковите образувания са твърде близо до определени кръвоносни съдове.

Държавата започва да строи детска болница

/КРОСС/ Страната ни е на път най-после да се сдобие с голяма и модерна детска многопрофилна болница. Здравното министерство е готово да внесе в Министерския съвет предложение за изграждането й. Това ще стане още през следващия месец, съобщава „Преса". Министър Таня Андреева вече е провела няколко срещи и разговори с българската педиатрична асоциация и националния консултант по педиатрия проф. Владимир Пилософ. Пред „Преса" той обясни, че идеята е детската болница да се построи на територията на Медицинския университет в София. „Има подходящ терен, така че в никакъв случай не трябва да е на мястото на старото скеле в Александровска болница, което някога трябваше да е детска болница", обясни проф. Пилософ. По думите му запустелият строеж, започнат през далечната 1978 г., чиято първа копка е дело на Тодор Живков, не отговаря на съвременните европейски медицински изисквания. „Няма европейска столица, която да не разполага с лечебно заведение за малчугани, където работят доктори от всички специалности и има най-модерната апаратура. За да се сдобие и София с детска болница, ще са необходими между 50 и 100 млн. лв.", посочи проф. Пилософ. Той добави, че идейният проект ще е дело на екип от чужденци, чиито имена засега се пазят в тайна. Те ще проектират безплатно. От здравното министерство заявяват за „Преса", че има вероятност страната ни да получи европейски средства за изграждането на болницата

Димитър Луджев: Държавата бе ограбена по схема

/КРОСС/ Държавата бе ограбена по схема, от 1988 г. тя се трансформира чрез застрахователи и приватизация. Всичко бе скрита търговия по каналите на ДС, каза в интервю за Нова телевизия Димитър Луджев.„Има два много интересни доклада за работата на ДС след 1990 г., тема на които е начинът, по който парите минават от обществени в частни ръце. Става въпрос за 2 млрд. долара държавни активи в задгранични дружества. Говорим за работата на държавната „Литекс група" в Бейрут. Куфарчета? Това е било нищо. Говорим за 1 млрд. лв. депозити във Външнотърговска банка, 200 милиона в ръцете на лондонския кръг, после и за създаването на ДЗУ Стара Загора.Той припомни и Габонската сделка, в която има 100 милиона долара. "Голяма част от парите са управлявани от Четвърто главно управление - техническото разузнаване, което има 900 млн. долара. Как се създаде Първа частна банка? Андрей Луканов казва имената на хората в борда и там се съсредоточават държавни пари. Джунглата на безвремието продължи до 1997 г. През 1990 г., имаше 92 банки, още 71 бяха създадени през 1991 г.", посочи Луджев.Много пари са били съсредоточени и в каналите на военното разузнаване под крилото на Димитър Станишев, отбеляза ген. Атанас Атанасов. „Държавата и днес виси с 10 млрд. долара, които бяха разграбени още през 1989 г. Просто една част от хората тогава са знаели какво ще става в държавата, а с парите й са се готвели по-късно да я разграбят. И това се случи", допълни той.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване