Кървав атентат в Ирак отне живота на десетки

По последни данни убити са 34 души, сред тях петима полицаи, две жени и пет деца, ранените са близо 170

Украйна блокира сметките на република Крим

/КРОСС/ Киев изключи електронната система на кримското подразделение на държавната хазна и блокира всички сметки на република Крим, съобщи на „Интерфакс" вицепремиерът на република Крим Рустам Темиргалиев.Въпреки блокирането, властите в Крим държат ситуацията под контрол. „Току що ми съобщиха, че Киев блокира всичките сметки на Крим. Сега ние оперативно откриваме сметки в руските банки, в това число и в рубли. В никакъв случай хората няма да останат без пенсии и заплати", - заяви вицепремиерът, като допълни, че Крим можа да съществува и в такава ситуация. По думите му, „никаква катастрофа поради действията на украинската власт" ръководството на република Крим няма да допусне. „Крим може да съществува автономно дори при такива обстоятелства", подчерта Темиргалиев.

След англичаните и руснаците, сърби изкупуват апартаментите в Банско

През последната година богати сърби от Белград успешно конкурират руснаците в търсенето на апартаменти в курорта Банско. Вече има сключени десетки...

ЕНП на Мария Капон организира протестен флашмоб пред руското посолство

Единна народна партия организира флашмоб пред входа на посолството на Русия под надслов: "Вън от Украйна!". Участниците подредиха в неделя инсталация от стари обувки, които излизат от входа на сградата, като символ на напускане. В два ботуша символично бяха поставени цветя с цветовете на украинското знаме - в памет на загиналите на Майдана .   "Окупационните действията, наложени от Путин, са символ на имперска политика, която няма място в XXI век", заяви председателят на ЕНП Мария Капон.

Тържеството на масовите убийци

Някои филми те приспиват и те принуждават да ги забравиш още по време на финалните надписи с агресивната си баналност. Други обаче те хващат за гърлото, ритат те в стомаха и пускат мравки и електричество по цялото ти тяло. Малко след като са свършили, ти още не можеш напълно да осмислиш видяното. А когато знаеш, че видяното не е фабрикация и плод Някои филми те приспиват и те принуждават да ги забравиш още по време на финалните надписи с агресивната си баналност. Други обаче те хващат за гърлото, ритат те в стомаха и пускат мравки и електричество по цялото ти тяло. Малко след като са свършили, ти още не можеш напълно да осмислиш видяното. А когато знаеш, че видяното не е фабрикация и плод

Повдигнаха обвинения на 4-има футболни фенове за инцидента на "Хемус"

Четирима от задържаните за изясняване на инцидента на автомагистрала „Хемус Четирима от задържаните за изясняване на инцидента на автомагистрала „Хемус" 38 фенове, са привлечени като обвиняеми по чл. 325 от НК, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера след обед в района на автомагистралата беше повреден микробус и пострада водачът му. Останалите отведени в полицията са освободени. По случая е образувано досъдебно производс

Изпълнителният директор на ЦСКА обвини Владимир Гаджев в разисъм


Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров обвини футболиста на "Левски" Владимир Гаджев в расизъм.

След края на съботния мач между двата отбора националът се спречка с играча на червените Омар Косоко, за което и двамата получиха червени картони.

"Армейците" спечелиха нервната среща с 1:0, а според Тодоров Гаджев е провокирал Косоко с расистки реплики.

"За съжаление вече за втори мач Владимир Гаджев провокира наши състезатели. Не му прави чест, той е...

Дишаме най-мръсния въздух в Европа

България е най-замърсената страна в Европа. С това заглавие международна агенция отново насочва вниманието към резултатите от годишния доклад на Европейската агенция за околна среда. За жалост, това твърдение е вярно. Нещо повече - класацията за най-мръсен въздух „печели” град Перник.

Капка сензационно призна: Направих опит за самоубийство!

Бях отрината, в нищото, заяви бившата жена до Волен Сидеров

    


Почина руският артист Анатолий Кузнецов, звездата от "Бялото слънце на пустинята"

Съветският и руски актьор, народният артист на РСФСР Анатолий Кузнецов е починал в Москва на 83-годишна възраст, съобщиха руските медии.
Анатолий Кузнецов е роден на 31 декември 1930 г. в Москва в семейството на певеца Бориса Кузнецова. Учил е във вокалното отделение на музикалното училище "М. М.Ипполитова-Иванова". През 1951 г. Съветският и руски актьор, народният артист на РСФСР Анатолий Кузнецов е починал в Москва на 83-годишна възраст, съобщиха руските медии. Анатолий Кузнецов е роден на 31 декември 1930 г. в Москва в семейството на певеца Бориса Кузнецова. Учил е във вокалното отделение на музикалното училище "М. М.Ипполитова-Иванова". През 1951 г.

Спасяват 11-годишен от тежка инфекция с авангардна процедура

Лекарите в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) приложиха за пръв път в България изключително авангардна инвазивна процедура при лечението на 11-годишен пациент от Стралджа.

Цветан Цветанов - кавалер на орден на испанската Гражданска гвардия

/КРОСС/ Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е удостоен със Сребърен кръст на Ордена за граждански заслуги на Гражданската гвардия на Испания, съобщава пресцентърът на партията. Цветанов е бил уведомен за отличието от писмо на министъра на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диас. Процедури около удостояването с ордена са приключили, посочва Диас и допълва: „Особено удовлетворен съм от забележителното сътрудничество между България и Испания в съответните ни компетенции по времето, когато ръководехте МВР на Вашата страна, което Ви превръща в достоен носител на високото отличеие".

Почина руският артист, изиграл другаря Сухов (видео)

Съветският и руски актьор, народният артист на РСФСР Анатолий Кузнецов е починал в Москва на 83-годишна възраст, съобщиха руските медии. Анатолий Кузнецов е роден на 31 декември 1930 г. в Москва в семейството на певеца Бориса Кузнецова. Учил е във вокалното отделение на музикалното училище "М. М.Ипполитова-Иванова". През 1951 г.

НДСВ прави съюз с пирати и други граждански формации

НДСВ, Коалиция НДСВ, Коалиция "Обединени демократи" и осем граждански формации подписаха споразумение за общи политически действия, съобщи"Фокус". Те се споразумяват, че заедно и със съвместни действия, ще започнат активно да участват в промяната на политическия модел в България. За целта те се обединяват около платформа НЕОС ("Национално единство за обществена с

Издигат Нейнски за водач на евролистата

Гражданско сдружение "Европейска визия за толерантност" издигна Надежда Нейнски за водач на листата на новото обединение от три организации. Това обяви лидерът му Ергин Емин за BNews.

НДСВ сключи споразумение с пирати и други граждански формации

НДСВ, Коалиция "Обединени демократи" и осем граждански формации подписаха споразумение за общи политически действия, съобщи"Фокус". Те се споразумяват, че заедно и със съвместни действия, ще започнат активно да участват в промяната на политическия модел в България. За целта те се обединяват около платформа НЕОС ("Национално единство за обществена с НДСВ, Коалиция "Обединени демократи" и осем граждански формации подписаха споразумение за общи политически действия, съобщи"Фокус". Те се споразумяват, че заедно и със съвместни действия, ще започнат активно да участват в промяната на политическия модел в България. За целта те се обединяват около платформа НЕОС ("Национално единство за обществена с

Видео: Кадрите, които засне "обстрелваният самолет" на Украйна




Украинската гранична служба разпространи кадри, заснети от неин самолет в събота, за който властите в Киев съобщиха, че е бил обстрелван.

Самолетът е лек граждански модел без въоръжение и е прелитал над тесния Перекопски провлак, свързващ Кримския полуостров с континенталната част на Украйна.

Там камерите му са заснели многобройни постове и вкопани лагери на частите без опознавателни знаци, за които единствено официалните власти в Москва продължават да отричат,...

6 млн. лв. допълнително за 50 болници

/КРОСС/ 50 болници в отдалечени и рискови райони ще си разделят 6 млн. лв. допълнително финансиране за тази година. Практиката да се дават допълнителни пари на болници в отдалечени и рискови райони съществуваше до 2009 г. Болниците, които имат право на допълнителни пари, са 50. Условията за включването им в списъка са поне 40% от населените места в общината да са отдалечени на поне 40 км от областната болница; делът на възрастното население да е по-висок от средния за страната и безработицата да е над средната за страната, посочва БТВ.

Местан: Бареков е поредна модификация на популисткия вот

"Бареков е поредна модификация на популисткия вот, защото, за съжаление, в българската политика има популистка ниша, макар да се сменят политическите субекти, които я представят и тя се оказва по...

Жълт код, силен вятър, превалявания от дъжд и сняг утре във Варна

Жълт код е обявен утре във Варна и областта заради силен до бурен вятър от север-североизток, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще нахлува по-студен въздух. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са между 2° и 4°.

Уго Чавес, култът и бъдещето на Венецуела

"Бащата" на Венецуела завеща редица проблеми, които не успя да реши приживе

    


Никой няма да признае Крим за руски

Хартата на ООН - а тя е основният документ, върху който се гради международното право, изрично забранява на държавите да водят нападателни войни. Русия обаче изразява убедеността си, че военната й намеса е оправдана. Путин се аргументира с това, че е необходимо да се защити живота на руските граждани в региона. Щефан Талмон, професор по международно право от университета в Бон, смята този аргумент за несъстоятелен.   "Международното право не допуска изпращането на въоръжени войски в чужда държава с цел да се защитават групи от тамошното население", казва той.   Териториалната цялост и политическата независимост на една страна, следователно, се ползват с приоритет пред защитата на населението. Даже и в случаи на най-тежки нарушения на международното право и наличие на индикации за геноцид, не е разрешено да се навлиза в чужда страна без разрешението на Съвета за сигурност на ООН. "След като дори интервенцията с хуманитарна цел не е призната от всички държави, то онова, което в момента се случва в Крим, не може по никакъв начин да бъде съвместимо с междунородното право", казва Талмон. Изпращането на войски можеше да е оправдано от международноправна гледна точка, само ако украинското правителство беше помолило Русия за помощ: "Правителство в изгнание също би могло да отправи подобно искане или покана, за каквато предпочитат да говорят руснаците", добавя Талмон. Но и този вариант е законен само в един-единствен случай: ако новото правителство на Украйна беше дошло на власт с преврат.   Не е имало преврат   В действителност обаче, украинският парламент свали президента Янукович от власт. Независимо от това руският посланик в ООН Виталий Чуркин оправда военната интервенция с отправената от Янукович молба за "възстановяване на реда и правото". Все пак има и други мнения в средите на руското правителство, според които войските са били изпратени по собствена инициатива на Москва.   Експертът по международно право Талмон недоумява, как може руснаците от една страна да обявяват военната интервенция за оправдана, а от друга да твърдят, че няма никаква военна намеса. Редом с руските войници, които са разположени на полуостров Крим по силата на действащ до 2024 година договор, там действат и униформени войски без руски опознавателни знаци. Твърди се, че става дума за граждански отбранителни отряди на жители на Крим, които искали регионът да се присъедини към Русия.   Чии са тези войници?   Дори и тези войски да не са изпратени от Русия, това по никакъв начин не променя правната ситуация в момента, казва експертът. "И в този случай също има нарушение на международното право. Още повече, че твърде професионалните действия на тези "въоръжени граждани" само затвърждават впечатлението, че се касае именно а руски войници. Но даже и да е погрешно това впечатление, международното право забранява на държавите да снабдяват с оръжие и да подкрепят паравоенни формирования в чужда държава." От гледна на точка на експерта по конституционно право Ото Лухтенханд, обявеният за средата на март референдум сред жителите на Крим също е противоконституционен. "В член 73 на украинската конституция ясно е казано, че решаването на въпроси, свързани с териоториалната цялост на Украйна могат да се решават единствено на общоукраински референдум." "Студена война с други средства"   Това пък, според експерта по международно право Талмон, ще доведе дотам, че евентуалното обявяване на независимостта на Крим от Украйна, ще се окаже нищожно от конституционна гледна точка. "Едва ли ще има държава по света, която да признае Крим като част от Русия", казва той. Подобна ситуация е имало вече - във връзка с отделянето на северната част на остров Кипър вследствие на турската блокада от 1983 година. И до днес Кипърската турска република е призната единствено от Турция и от никого другиго.   Паралели има и с интервенцията на НАТО в Косово, казва Талмон: "По онова време Западът си позволи да наруши международното право, а Русия сега се държи по подобен начин", казва той. " Република Косово обаче също е призната едва от 100 държави, независимо, че минаха 6 години от основаването й. Други 90 страни все още не са я признали." Разликата между Косово и ситуацията в Крим била тази, че между военната намеса на НАТО и обявяването на независимостта на Косово са изминали девет години, през които провинцията се е намирала под протектората на ООН. "Сега обаче един сходен процес явно ще бъде извършен само за няколко дни и то в присъствието на руски войски", казва Талмон.   Европейският политик Жан-Клон Юнкер във всеки случай изразява категорична оценка за действията на Русия: "Ние трябва да се погрижим за това на руската страна да стане напълно ясно, че не е възможно да се държи по този начин. Това е водене на студена война с други средства."

Милица Гладнишка е третият член на журито в „Като две капки вода"

„Нямам търпение „Като две капки вода" да започне. Само не знам как ще се стърпя да не изляза на сцената и да попея и аз", коментира шеговито Милица и обеща, че ще бъде много справедлива и ще се забавлява от все сърце с новите превъплъщения.
Миналата година тя стана като две капки вода с 12 наши и световни звезди, а сред най-запомнящите й роли „Нямам търпение „Като две капки вода" да започне. Само не знам как ще се стърпя да не изляза на сцената и да попея и аз", коментира шеговито Милица и обеща, че ще бъде много справедлива и ще се забавлява от все сърце с новите превъплъщения. Миналата година тя стана като две капки вода с 12 наши и световни звезди, а сред най-запомнящите й роли

Един загина в тежка катастрофа на АМ "Тракия"

Инцидентът е станал между селата Зимница и Кабиле

    


Лицата на "Големите надежди" с детски снимки

Маги Халваджиян на 4 години, Дивна като каубойка и Драго Симеонов със зъб по-малко са част от новите профилни снимки на екипа на предаването

Лицата на "Големите надежди" с детски снимки

Маги Халваджиян на 4 години, Дивна като каубойка и Драго Симеонов със зъб по-малко са част от новите профилни снимки на екипа на предаването

Лицата на "Големите надежди" с детски снимки във Фейсбук

Маги Халваджиян на 4 години, Дивна като каубойка и Драго Симеонов със зъб по-малко са част от новите профилни снимки на екипа на предаването

Шарапова се завърна с победа на Индиън Уелс

/КРОСС/ Защитаващата титлата Мария Шарапова се завърна на корта след едномесечно отсъствие с победа във втория кръг на Индиън Уелс. Бившата номер 1 в света елиминира непоставената германка Юлия Гьоргес с 6:1, 6:4 за едва 66 минути, с което продължава пътя си към трета титла в Калифорния след тези от 2006 и 2013 г. Шарапова имаше пълна доминация на корта и не предостави нито една възможност за пробив на своята съперничка. В следващия кръг тя ще играе с квалификантката Камила Джорджи от Италия, отстранила румънката Сорана Кърстя със 7:6(3), 6:3. Номер 1 в основната схема На Ли от Китай надигра очаквано с 6:1, 7:5 своята сънародничка Чжън Цзе. Шампионката от 2008 г. и бивша номер 1 в световната ранглиста Ана Иванович спечели трудно срещу украинката Елина Свитолина с 4:6, 7:5, 7:6(1). Номер 8 в схемата Петра Квитова победи с 6:1, 6:3 американката Коко Вандевеге и в следващия кръг ще се изправи срещу рускинята Светлана Кузнецова. Поставената под номер 11 Доминика Цибулкова, която игра на финал на Australian Open, спечели с 6:3, 6:2 срещу Дона Векич от Хърватия. В третия кръг словачката ще играе срещу Екатерина Макарова от Русия. При мъжете световният номер 1 Рафаел Надал стартира с победа в три сета над чеха Радек Щепанек. Испанецът трябваше да обръща мача след загуба с 2:6 в първата част, но след това успя да се наложи над съперника си с 6:4, 7:5. В следващата фаза той ще срещне украинеца Александър Долгополов

Магистрала "Струма" даде дефект на седмия месец след откриването

Отсечката от магистрала "Струма" - между с. Долна Диканя и с. Дяково, даде дефект след малко повече от седем месеца от откриването. Причината са обилните дъждове през последните дни, обясниха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), цитирани от "Труд".   На места има пропадане на банкетите и свличане на почвения слой от откосите край аутобана. Повредени са стоманобетонови елементи на отводнителните канали, е констатирала на място експертна комисия.   Специалисти от бранша коментираха, че дъждовете от последните дни не са нещо необичайно, така че дефектите вероятно са резултат от некачествено строителство или от некачествени материали. 14-километровият участък беше построен от "Консорциум Струма - 1" с водещ партньор "Главболгарстрой". Строежът струваше около 70 млн. лв., а финансирането е по оперативна програма "Транспорт".   Аутобанът, който беше пуснат в експлоатация в края на юли 2013-а, два месеца предсрочно, е с 5-годишна гаранция. Изпълнителят вече е уведомен за проблема и ще отстрани повредите за своя сметка. Ремонтът ще започне при подходящи метеорологични условия, коментираха от пътната агенция.   "Няма проблем с движението, тъй като дефектите не са на пътното платно", обясниха от АПИ. Оттам увериха, че ситуацията не е притеснителна и ремонтът няма да попречи на трафика. Председателят на агенцията Стефан Чайков каза, че е в отпуска и няма информация за случилото се.  

Полицията открила ДНК на атентатор от Сарафово

В хотел в Несебър полицията е открила ДНК на един от отговорните за атентата на летище Сарафово. Тя е на родения в Ливан канадец Хасан ел Хадж Хасан, отговарял за логистиката на атаката,

Милица Гладнишка е третият член на журито в „Като две капки вода"

„Нямам търпение „Като две капки вода „Нямам търпение „Като две капки вода" да започне. Само не знам как ще се стърпя да не изляза на сцената и да попея и аз", коментира шеговито Милица и обеща, че ще бъде много справедлива и ще се забавлява от все сърце с новите превъплъщения. Миналата година тя стана като две капки вода с 12 наши и световни звезди, а сред най-запомнящите й роли

Валутни курсове на БНБ за 10 март 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 10 март 2014 година

Михаела и NickName с "Има ли начин" (видео)

Историята на песента разказва за двама души и изплъзващата се нишка на любовта между тях.

Богатите българи обявяват по-ниски доходи през 2013 г.

Намаление на доходите, обявени от богатите българи, отчете приходната агенция. Според данните към края на февруари най-богатият е спечелил с 350%...

Безумно е да ме обвиняват в расизъм, защити се Гаджев

"Безумно е да ме обвиняват в расизъм". Това каза единият от капитаните на Левски Владимир Гаджев в опит да се защити след вчерашния опит за сбиване с футболиста на ЦСКА Омар Косоко. Инцидент...

Настаниха пострадалото момиче от Севлиево в "Пирогов"

15-годишното момиче, което бе ранено при взрив на къща в Севлиево, е настанено в "Пирогов" в тежко състояние, съобщиха от пресцентъра на болницата.  Девойката е с 28% изгаряне в об...

Македонски рейд из Дупница, изкупуват стари коли

Близо им е, евтино им е, а и се пазарят, разказват търговците

    


Почина актьорът Анатолий Кузнецов от "Бялото слънце на пустинята"


Съветският и руски актьор Анатолий Кузнецов, известен най-вече с ролята на Сухов във филма "Бялото слънце на пустинята", почина на 83 години в Москва. 

Новината съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на Съюза на кинематографистите на Русия.

Кузнецов изигра над 100 роли в киното и често се снимаше в криминални филми и военни истории като "Горещ сняг", "Битката за Москва" и "Турски гамбит".

Московчанин, той е роден навръх Нова година - на 31 декември 1930г., в...

Сцена се срути в US училище, 30 ранени

Между 30 и 40 души са пострадали леко след срутване на сцена в училище в южната част на американския щат Калифорния.

34 убити в днешния атентат в Ирак

Атентатор се взриви сред колона коли на пътен пост край град Хила, на 95 км южно от Багдад. По последни данни убити са 34 души, сред тях петима полицаи, две жени и пет деца. Някои от жертвите са изгорели живи в колите си. Други 167 души са ранени.

Западните лидери предупредиха Путин да не анексира Крим

  Германският канцлер Ангела Меркел е заявила на руския президент Владимир Путин, че планираният референдум в Крим, който Москва подкрепя, за присъединяване на украинската автономна република към Русия, е незаконен и нарушава конституцията на Украйна. Двамата са разговаряли по телефона в неделя, когато Путин е имал разговор и с британския премиер Дейвид Камерън, а Меркел е говорила с и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който споделя нейното мнение, че суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна трябва да бъде защитено на всяка цена.   Путин от своя страна е заявил на Меркел и Камерън, че действията на парламента на Крим са основани на международното право. По-рано тази седмица проруският парламент на Крим обяви региона за част от Русия и свика референдум на 16 март, за да поиска присъединяване.   В неделя Москва затегна военната хватка върху Кримския полуостров, въпреки предупреждението на САЩ, че всяко действие на Русия за анексиране на района може да затвори вратата за дипломацията. Междувременно украинският премиер съобщи, че ще замине за САЩ да обсъди сблъсъка с Русия за Крим и заяви на митинг в Севастопол, че Украйна няма да отстъпи "нито сантиметър от своята територия".   Ден по-рано американският държавен секретар Джон Кери е казал по телефона на руския си колега Сергей Лавров, че Крим е част от Украйна и Москва трябва да се въздържа от ескалация на военното напрежение.   В неделя руски войници поеха контрола на украински граничен пост в западната част на Крим, съобщи по телефона за Ройтерс говорител на Гранични войски. Близо 30 души са блокирани в базата в Черноморское, която била превзета от руснаците без нито един изстрел в 06.00 часа сутринта. Според говорителя Олех Слободян руските сили сега контролират 11 гранични поста в Крим.   Преди седмица Путин заяви, че Русия има право да вкара военни части в Украйна, за да защити руските граждани там. Парламентът в Москва гласува законодателни промени, които улесняват анексирането на територия, населявана от рускоговорящо население. В неделя Путин е заявил на Меркел и Камерън, че стъпките, предприети от законните власти на Крим, имат за цел да гарантират законните интереси на населението на полуострова, гласи писмена декларация на Кремъл, цитирана от Ройтерс.   Руският президент обърна внимание на събеседниците си, че сегашните власти в Киев не са предприели никакви действия, за да ограничат произвола на ултранационалистите и радикалните сили в столицата и в редица райони, се посочва в декларацията.   В изявление на германското правителство обаче се казва, че провеждането на референдума ще е в "нарушение на украинската конституция и международното право". САЩ също заявиха, че няма да признаят анексирането на Крим. Германският канцлер е изразила съжаление пред Путин, че няма напредък по формирането на "международна контактна група", която да търси политическо решение на кризата в Украйна. Тя е настояла това да стане спешно.   Меркел, чиято държава е силно зависима от вноса на руски газ и нефт, до момента е най-въздържана по отношение на исканията на други европейски страни за налагане на санкции спрямо Русия. Берлин настоява Западът да даде повече време на Путин, преди Русия да бъде наказана с тежки икономически санкции. Позицията на Германия се обуславя и от притесненията за геополитическите последици от изолирането на Русия, а не само от силните бизнес интереси и енергийни връзки, отбелязва Ройтерс.   Ангела Меркел е обсъдила кризата в Украйна в телефонен разговор и с китайския президент Си Цзинпин. "Тя е обяснила усилията да се намери политическо решение на конфликта. Китайският президент също е за намиране на такова решение чрез диалог и въз основа на международното право", съобщи германското правителство.   В изявлението на Кремъл се казва, че "въпреки различията в оценката на случващото се", Путин, Меркел и Камерън "изразиха общ интерес от деескалация на напрежението и нормализиране на ситуацията възможно най-скоро".   Кремъл: Путин иска дипломатическо решение и ще обсъди контактна група   "Президентът Путин призна, че е в интерес на всички ни да има стабилна Украйна. Той каза, че Русия иска да намери дипломатическо решение на кризата и че той ще обсъди утре с външния министър (Сергей) Лавров предложения за контактната група", чието създаване бе предложено от Запада, се казва в изявлението на Даунинг стрийт по повод разговора на британския премиер с руския президент.   Камерън се обадил на Путин и е заявил, че признава правото на всички украинци да определят бъдещето си и добавил, че планираните за края на май избори са начинът това да стане.   Меркел и Ердоган са на мнение, че рискът от конфронтация в Крим трябва да бъде премахнат и че планираният за 16 март референдум за присъединяване на Крим към Русия е "изключително съмнителен" и "незаконен", съобщи германското правителство.   Русия си "направи криво сметката "с военната намеса в Крим   Русия си "направи криво сметката "с военната намеса в Крим, заяви британският външен министър Уилям Хейг в интервю за Би Би Си.   "Грешно е да се заключава, че Русия е спечелила. Смятам, че с течение на времето ще се окаже, че Москва си е направила криво сметката", каза Хейг.   Ако не се намери дипломатическо решение, "ще има значителни търговски и икономически последици за Русия", увери той.   "Европейските страни ще преразгледат подхода към енергийните и търговски връзки с Русия. Дългосрочният резултат ще бъде Украйна да се обедини още повече срещу руската доминация във вътрешните й работи и да се преразгледат европейските политики за намаляване на руската тежест в Европа", смята британският външен министър.   "Никоя от мерките, които можем да предложим, няма да доведе до изтегляне на руските войски от Крим", призна същевременно той.   "Никой не обмисля въоръжен конфликт между Запада и Русия, но Москва трябва да приеме сериозно какво ще й струва в дипломацията и в други области" намесата й в Крим. В отсъствието на дипломатическо решение съществува истинска опасност от въоръжен конфликт, посочи Хейг.   Не става дума дали реагираме "твърдо" или "меко", "трябва да действаме умно"   В публикувано в неделя интервю германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че казал на Путин на среща в Москва миналата седмица, че той трябва да помисли какво въздействие оказват решенията му на бъдещето на Европа, предаде Ройтерс.   "Казах му, че той носи голяма лична отговорност да се предотврати заплахата от ново разделение на Европа", каза Габриел за сп. "Шпигел".   На въпрос как се е държал Путин, той отговори: "Говореше с приятелски тон, но бе твърд по въпроса."   От европейска гледна точка действията на Русия в Крим са "чисто и просто в нарушение на международното право", отбеляза германският вицеканцлер.   "Нужна е деескалация и това може да стане само чрез преговори. Сега не става дума дали реагираме "твърдо" или "меко", по-скоро трябва да действаме умно", каза Габриел.   Белият дом потвърди, че украинският премиер Арсений Яценюк ще пристигне във Вашингтон в сряда по покана на президента Барак Обама, който по този начин ще изрази подкрепа за новото украинско правителство, предаде Франс прес.   "Ако има анексия на Крим с референдум, който да отдели Крим от Украйна и да го присъедини към Русия, няма да я признаем нито ние, нито по-голямата част от света. Второ, натискът, който упражняваме съгласувано с нашите партньори и съюзници, ще се засилва. Президентът каза съвсем ясно, обявявайки нашите санкции, а също и европейците онзи ден, че това е първата стъпка. Ние изградихме гъвкав и много силен механизъм за увеличаване на натиска, за затягане на санкциите", каза Блинкън, цитиран от Ройтерс.   Сблъсъци в Севастопол между привърженици на Русия и Украйна   Същия ден в Севастопол избухнаха сблъсъци между привърженици на Москва и на Киев от кримския град, където украинскоезични жители честваха годишнина от рождението на Тарас Шевченко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Стотина мъже с палки нападнаха охраната на митинга по повод 200-годишнината от рождението на националния поет на Украйна, събрал към 200 жители на Крим. Част от мъжете в проруската атакуваща група била в казахски костюми. Екип на Би Би Си, който бил на място, получил заплахи.   Яценюк: Украйна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия"   Украйна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия" на Русия, каза Арсений Яценюк. "Това е наша земя, няма да отстъпим и сантиметър от нея. Нека знаят това Русия и нейният президент", каза Яценюк на митинг по случай 200-годишнината от рождението на поета Тарас Шевченко, радетел за независима Украйна.   "Ще направим всичко, за да решим кризата (в Крим) с политически и дипломатически средства", увери той.   Според Яценюк САЩ и Великобритания, станали гаранти за териториалната цялост на Украйна, когато бившата съветска република се отказа през 1994 г. от ядрения си арсенал, ще направят "всичко по възможностите си, за да защитят независимостта на Украйна".   Прочутият стих на Шевченко "Борете се - и ще победите!" стана символ на новите украински власти, изтъкна на свой ред временният президент Олександър Турчинов.   Хиляди се събраха пред статуята на Тарас Шевченко - поет, прозаик, драматург и преводач от 19-и век, надигал глас срещу потисничеството на Руската империя над украинския народ. Хората изпяха националния химн; последва минута мълчание в памет на десетките демонстранти, убити през февруари в центъра на Киев по време на протести срещу проруския президент Виктор Янукович, свален след тази кървава баня, посочва АФП.   За съюз с Москва призоваха междувременно участниците в демонстрация в Донецк, разположен в Източна Украйна - рускоезичен регион с развита индустрия. Те почетоха с едноминутно мълчание убитите в Киев спецполицаи от силите за борба с безредиците.   САЩ: Ходове за анексиране на Крим затварят вратата за дипломацията   По време на телефонния разговор с Лавров, Джон Кери е призовал Русия да проявява максимална сдържаност в Украйна. "Той ясно заяви, че продължаване на военната ескалация и провокациите в Крим или където и да е другаде в Украйна, както и ходове за анексия на Крим от Русия, ще затворят пространството за дипломацията. Той призова за максимална сдържаност", заяви представител на Държавния департамент.   Руският президент Владимир Путин оправдава окупирането на Крим със защита на руските интереси и правата на етническите руснаци в района, където е базата на руския Черноморски флот. Парламентът на Крим гласува миналата седмица за присъединяване на автономната република към Русия и насрочи референдум по темата за 16 март, но новите управляващи в Киев и западните сили обявиха този акт за незаконен.   Операцията по завземането на Крим започна броени дни след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович напусна страната в края на февруари, свален след тримесечни бурни протести срещу решението му да откаже споразумение с ЕС за сметка на сближаване с Русия. Тогава Крим отказа да се подчинява на Киев и да изпълнява решенията на Върховната рада – парламентът на Украйна. Ръководител на Крим стана Сергей Аксенов, който се обърна за помощ към Владимир Путин, който пък получи от руския парламент разрешение за вкарване на руски войски в Украйна.   Киев е блокирал всички сметки на Крим   В неделя стана известно, че Киев е блокира всички сметки на Крим, след като републиката декларира, че иска да е част от Русия. За това съобщи проруският вицепремиер на автономията Рустам Темиргалиев. Той обаче каза пред Интерфакс, че независимо от това властите в Крим държат ситуацията под контрол. Откриваме сметки в руски банки, включително сметки в рубли, така че хората в никакъв случая няма да останат без пенсии и заплати, заяви той.   Преди ден председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов съобщи след посещение в Москва, че в случай на присъединяване на региона към Русия, бюджетът му ще бъде увеличен два пъти. "Тази гаранция получихме от Русия", каза той.   Кризата в Украйна е най-сериозният конфликт между Русия и Запада от Студената война насам.   Барак Обама обеща на балтийските републики НАТО да ги защити   В събота време президентът Барак Обама обсъди задълбочаването на кризата с ръководителите на Франция, Великобритания, Италия и трите бивши съветски балтийски републики, които сега са членове на НАТО. Той е уверил Латвия, Литва и Естония, които имат руски етнически малцинства, че НАТО ще защити страните в случай на нужда.   В събота екип от международни наблюдатели за трети път не е бил допуснат на територията на контролирания от проруски сили Кримски полуостров. ОССЕ съобщи, че при инцидента в Армянск няма пострадали. Екипът на невъоръжени наблюдатели, поканен от украинското правителство, е бил посрещнат с изстрели в събота. Проруските власти в Крим са наредили на останалите в района украински военни части да се разоръжат и да се предадат. Москва продължава да отрича, че рускоговорящите военнослужещи в Крим са под нейно командване – една от лъжите на Путин, разобличена от Вашингтон и редица западни, но и руски медии. Макар че тези военнослужещи нямат отличителни знаци, те се превозват с военна техника с руска военна регистрация. Екип на Ройтерс е заснел конвой със стотици руски военнослужещи и около 50 камиона, придружавани от бронетранспортьори и линейки, който посред бял ден влиза във военна база северно от кримската столица Симферопол.

Русия затяга военната хватка в Крим, въпреки дипломатическия ултиматум на САЩ

Москва затегна военната хватка върху Кримския полуостров, въпреки предупреждението на САЩ, че всяко действие на Русия за анексиране на района може да затвори вратата за дипломацията. Украинският премиер Арсений Яценюк съобщи в неделя, че ще замине за САЩ да обсъди сблъсъка с Русия за украинската автономна република Крим, съобщи Ройтерс.   Ден по-рано американският държавен секретар Джон Кери е казал по телефона на руския си колега Сергей Лавров, че Крим е част от Украйна и Москва трябва да се въздържа от ескалация на военното напрежение.   В неделя руски войници поеха контрола на украински граничен пост в западната част на Крим, съобщи по телефона за Ройтерс говорител на Гранични войски. Близо 30 души са блокирани в базата в Черноморское, която била превзета от руснаците без нито един изстрел в 06.00 часа сутринта. Според говорителя Олех Слободян руските сили сега контролират 11 гранични поста в Крим.   Сблъсъци в Севастопол между привърженици на Русия и Украйна   Същия ден в Севастопол избухнаха сблъсъци между привърженици на Москва и на Киев от кримския град, където украинскоезични жители честваха годишнина от рождението на Тарас Шевченко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Стотина мъже с палки нападнаха охраната на митинга по повод 200-годишнината от рождението на националния поет на Украйна, събрал към 200 жители на Крим. Част от мъжете в проруската атакуваща група била в казахски костюми. Екип на Би Би Си, който бил на място, получил заплахи.   Яценюк: Украйна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия"   Украйна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия" на Русия, каза Арсений Яценюк. "Това е наша земя, няма да отстъпим и сантиметър от нея. Нека знаят това Русия и нейният президент", каза Яценюк на митинг по случай 200-годишнината от рождението на поета Тарас Шевченко, радетел за независима Украйна.   "Ще направим всичко, за да решим кризата (в Крим) с политически и дипломатически средства", увери той.   Според Яценюк САЩ и Великобритания, станали гаранти за териториалната цялост на Украйна, когато бившата съветска република се отказа през 1994 г. от ядрения си арсенал, ще направят "всичко по възможностите си, за да защитят независимостта на Украйна".   Прочутият стих на Шевченко "Борете се - и ще победите!" стана символ на новите украински власти, изтъкна на свой ред временният президент Олександър Турчинов.   Хиляди се събраха пред статуята на Тарас Шевченко - поет, прозаик, драматург и преводач от 19-и век, надигал глас срещу потисничеството на Руската империя над украинския народ. Хората изпяха националния химн; последва минута мълчание в памет на десетките демонстранти, убити през февруари в центъра на Киев по време на протести срещу проруския президент Виктор Янукович, свален след тази кървава баня, посочва АФП.   За съюз с Москва призоваха междувременно участниците в демонстрация в Донецк, разположен в Източна Украйна - рускоезичен регион с развита индустрия. Те почетоха с едноминутно мълчание убитите в Киев спецполицаи от силите за борба с безредиците.   САЩ: Ходове за анексиране на Крим затварят вратата за дипломацията   По време на телефонния разговор с Лавров, Джон Кери е призовал Русия да проявява максимална сдържаност в Украйна. "Той ясно заяви, че продължаване на военната ескалация и провокациите в Крим или където и да е другаде в Украйна, както и ходове за анексия на Крим от Русия, ще затворят пространството за дипломацията. Той призова за максимална сдържаност", заяви представител на Държавния департамент.   Руският президент Владимир Путин оправдава окупирането на Крим със защита на руските интереси и правата на етническите руснаци в района, където е базата на руския Черноморски флот. Парламентът на Крим гласува миналата седмица за присъединяване на автономната република към Русия и насрочи референдум по темата за 16 март, но новите управляващи в Киев и западните сили обявиха този акт за незаконен.   Операцията по завземането на Крим започна броени дни след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович напусна страната в края на февруари, свален след тримесечни бурни протести срещу решението му да откаже споразумение с ЕС за сметка на сближаване с Русия. Тогава Крим отказа да се подчинява на Киев и да изпълнява решенията на Върховната рада – парламентът на Украйна. Ръководител на Крим стана Сергей Аксенов, който се обърна за помощ към Владимир Путин, който пък получи от руския парламент разрешение за вкарване на руски войски в Украйна.   Киев е блокирал всички сметки на Крим   В неделя стана известно, че Киев е блокира всички сметки на Крим, след като републиката декларира, че иска да е част от Русия. За това съобщи проруският вицепремиер на автономията Рустам Темиргалиев. Той обаче каза пред Интерфакс, че независимо от това властите в Крим държат ситуацията под контрол. Откриваме сметки в руски банки, включително сметки в рубли, така че хората в никакъв случая няма да останат без пенсии и заплати, заяви той.   Преди ден председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов съобщи след посещение в Москва, че в случай на присъединяване на региона към Русия, бюджетът му ще бъде увеличен два пъти. "Тази гаранция получихме от Русия", каза той.   Кризата в Украйна е най-сериозният конфликт между Русия и Запада от Студената война насам.   Барак Обама обеща на балтийските републики НАТО да ги защити   В събота време президентът Барак Обама обсъди задълбочаването на кризата с ръководителите на Франция, Великобритания, Италия и трите бивши съветски балтийски републики, които сега са членове на НАТО. Той е уверил Латвия, Литва и Естония, които имат руски етнически малцинства, че НАТО ще защити страните в случай на нужда.   В събота екип от международни наблюдатели за трети път не е бил допуснат на територията на контролирания от проруски сили Кримски полуостров. ОССЕ съобщи, че при инцидента в Армянск няма пострадали. Екипът на невъоръжени наблюдатели, поканен от украинското правителство, е бил посрещнат с изстрели в събота. Проруските власти в Крим са наредили на останалите в района украински военни части да се разоръжат и да се предадат. Москва продължава да отрича, че рускоговорящите военнослужещи в Крим са под нейно командване – една от лъжите на Путин, разобличена от Вашингтон и редица западни, но и руски медии. Макар че тези военнослужещи нямат отличителни знаци, те се превозват с военна техника с руска военна регистрация. Екип на Ройтерс е заснел конвой със стотици руски военнослужещи и около 50 камиона, придружавани от бронетранспортьори и линейки, който посред бял ден влиза във военна база северно от кримската столица Симферопол.  

29 години от кървавия атентат на гара Буново

Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви. На 9 март 1985 г. в 21,31 ч бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в района на гара Буново.

Най-богатият българин обеднял с 10 милиона лева за година?

Драстичен спад на доходите, обявени от богатите българи, отчита приходната агенция, съобщи Нова телевизия.
Според обявеното към края на февруари най-богатият е спечелел с 350 процента по-малко от богаташ номер едно за 2012-та. Дали става въпрос за един и същи човек не е ясно. Това е данъчна тайна. Но разликата е драстична – данъкоплатец номер едно Драстичен спад на доходите, обявени от богатите българи, отчита приходната агенция, съобщи Нова телевизия. Според обявеното към края на февруари най-богатият е спечелел с 350 процента по-малко от богаташ номер едно за 2012-та. Дали става въпрос за един и същи човек не е ясно. Това е данъчна тайна. Но разликата е драстична – данъкоплатец номер едно

Най-богатият българин през 2013-а отчита с 10 милиона по-малко от богаташ номер 1 през 2012-а

Драстичен спад на доходите, обявени от богатите българи, отчита приходната агенция, съобщи Нова телевизия.
Според обявеното към края на февруари най-богатият е спечелел с 350 процента по-малко от богаташ номер едно за 2012-та. Дали става въпрос за един и същи човек не е ясно. Това е данъчна тайна. Но разликата е драстична – данъкоплатец номер едно Драстичен спад на доходите, обявени от богатите българи, отчита приходната агенция, съобщи Нова телевизия. Според обявеното към края на февруари най-богатият е спечелел с 350 процента по-малко от богаташ номер едно за 2012-та. Дали става въпрос за един и същи човек не е ясно. Това е данъчна тайна. Но разликата е драстична – данъкоплатец номер едно

"Синьо единство", ЕВЕТ и ОЗД заедно на евровота

С обща евролиста ще се явят на евроизборите "Синьо единство", Обединени земеделци и демократи и Гражданско сдружение "Европейска визия за толерантност" /ЕВЕТ/. Лидерите на трите формации - Христо Панчугов, Моньо Христов и Ергин Емин подписаха обща платформа.

Шаварш Карапетян - плувецът, победил смъртта

/КРОСС/ Шаварш Карапетян е от Армения, плувец. Състезава се под флага на СССР и по време на кариерата си е подобрил 11 световни рекорда, 17 пъти е бил Световен шампион, 13 кратен Европейски шампион, 7 пъти шампион на СССР.Световният шампион по плуване става още по-известен след като преминава едно от най-големите изпитания в живота си. През 1976 година на 16 септември, на пръв поглед, ден като всеки друг, Шаварш и брат му Камо, също плувец, след 20 километровия си пробег около езерото Ереван чуват шум. Двамата виждат претъпкан с хора тролейбус, който потъва. Тролейбуса пада от язовирната стена. На дълбочина от 10 метра 92 човека се озовават под вода. Никой от тях не успява да се измъкне. Виждайки случващото се, Шаварш бързо реагира и дава наредба на брат си: „Аз ги вадя, ти ги поемаш тук!" гмурка се, чупи прозореца (порязвайки краката си), и започва да вади хора от потъналия тролейбус. Работата е разпределена - Шаварш се гмурка и измъква хора на повърхността, а брат му извежда пострадалите на брега. Под водата е толкова тъмно, че при едно от гмурканията той вади кожена тапицерия от седалка на тролея. По-късно той споделя, че тази тапицерия е сънувал много пъти: "Сънувам кошмари с тази тапицерия. Ако не бях толкова уморен щях да забележа, че не е човек. Като си помисля, че вместо тапицерията можех да извадя още един човек..." Операцията по спасяването на хора приключва когато припада от умора

Подписката в подкрепа на национален референдум за изборна реформа ще бъде внесена в НС (обновена)

/КРОСС/ Инициативният комитет за произвеждане на национален референдум за изборна реформа, председателстван от проф. Георги Близнашки, ще предостави на председателя на Народното събрание събраните подписи на 10 март (понеделник) в 16.30 ч. „Днес се срещнах с председателя на Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила проф. Георги Близнашки. В централата в присъствието на колеги предадохме на проф. Близнашки над 500 хиляди подписа, какъвто ангажимент ГЕРБ пое пред комитета и българските граждани”, написа председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.  „Кратките срокове, в които бяха изпълнени изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, недвусмислено показват голямата гражданска енергия и обществени очаквания за промяна в отношенията между институциите и гражданите", посочват инициаторите на допитването. Шествието ще тръгне от централния вход на Софийския университет в 16 ч.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване