Обезвреждат софийския снаряд на полигона в Сливница

  Обезвреждат софийския снаряд на полигона в Сливница Снарядът, който беше открит в необитаема къща на ул. "Хан Аспарух" №7 в София ще бъде обезвреден на полигона в Сливница. Екип...

Борисов и Петя Ставрева се събраха за евроизборите

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и на Обединени земеделци Петя Ставрева подписаха споразумение за политическо партньорство за предстоящите европейски избори през май, съобщиха от пресцентровете на ...

Търсим правата си за незаконни такси и лихви вече и за заеми под 400 лева

Заемите под 400 лева вече попадат под ударите на закона. Така дори за малките суми ще можем да търсим правата си, ако станем жертва на незаконни такси и лихви. Галина Тодорова, която работи в софтуерн...

Трус пак удари Вранча, разлюля и Северна България

Поредното земетресение с магнитуд над 4 по Рихтер е бил регистриран в сеизмичния район Вранча в Румъния. Трусът с магнитутд 4,9 по Рихтер е бил усетен в Букурещ, Молдова и в някои селища на Северна Бъ...

Скромно присъствие на протестите в Бургас и Пловдив в защита на Карадере (обновена)


Едва десетина души се събраха на протест пред "Часовника" до община Бургас в защита на природата и на Карадере, съобщи радио "Фокус". "Тук сме, защото сме солидарни с всички, които протестират срещу презастрояването на Черноморието, което е факт, но може да се влоши още повече заради скандала с Карадере, каза от името на събралите се хора Даниела Божинова от ПП "Зелените".

Тя допълни, че партията има три искания. Едното е за промяна в Закона за черноморското крайбрежие така, че в...

Скромно присъствие на протеста в Бургас в защита на "Карадере"


Едва десетина души се събраха на протест пред "Часовника" до община Бургас в защита на природата и на Карадере, съобщи радио "Фокус". "Тук сме, защото сме солидарни сме с всички, които протестират срещу презастрояването на Черноморието, което е факт, но може да се влоши още повече заради скандала с Карадере, каза от името на събралите се хора Даниела Божинова от ПП "Зелените".

Тя допълни, че партията има три искания. Едното е за промяна в Закона за Черноморското крайбрежие така, че в...

Във Варна ще бъде представена изложбата „Човекът и морето. Преоткриване на миналото.”

Изложба „Човекът и морето. Преоткриване на миналото.” ще бъде представена в Музея за история на Варна на 1-ви април от 17:30ч., научи Moreto.net. Изложбата отразява човешките стремежи и воля за усвояване и осмисляне на световния океан като място за културно взаимодействие и съперничество.

Местните избори във Франция поставят Оланд на тест

Французите гласуват днес на втори тур, след като на първия управляващите социалисти понесоха тежки загуби

Висш дипломат на САЩ ще ни пази от Русия заради Украйна

Вашингтон ще утвърждава американската позиция за Украйна в София. Помощник секретарят на САШ, отговарящ за Европа и Евразия, Виктория Нюланд пристига у нас, за да обсъди с властите кризата в Украйна. В същото време Нюланд ще се опита да успокои властите в България, че няма да пострадаме от Москва, ако подкрепим САЩ за мерките срещу Русия.

Ад край Перущица: 2-ма мъртви, 3-ма ранени при сблъсък!

Жестока катастрофа отне живота на двама млади мъже и рани други трима при сблъск между два автомобила в неделя сутринта.

Фог Расмусен: Разширяването на НАТО ще продължи

/КРОСС/ Разширяването на НАТО ще продължи, заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.  Членството на държави от Източна Европа в алианса е един от най-големите успехи на това време, посочва Расмусен пред германския вестник Welt am Sonntag и допълва, че задачата все още не е изпълнена. „Всяка европейска държава, която е в състояние да подпомогне постигането на принципите на алианса и да допринесе за сигурността в зоната на неговото влияние, може да кандидатства за членство", отбелязва Расмусен. Босна и Херцеговина, Македония, Грузия и Черна гора се стремят към членство в НАТО. „Тези страни са работили за необходимите реформи и алиансът ги подкрепя в това", заяви генералният секретар на международната организация.

Зелени протести и контра протести за Карадере

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заяви, че подкрепя общонационалния протест в защита на Карадере и Черноморието, който ще се проведе днес в няколко града на страната.

Започна неделния протест срещу корумпираното управление на Перник

12.20 часа. Няколко десетки жители на Перник са се събрали пред сградата на Община Перник, за да освиркат управлението на града и да поискат оставката на кмета на Перник Росица Янакиева и общинските съветници, председателствани от Владислав Караилиев.

Полицаи на групи стоят до протестиращите. Паркирана полицейска Лада Нива и Опел чакат зад Минна дирекция и гледат към протестиращите. Около осем полицая седят до паркинга на областната управа на Перник.

Пред полицейския клуб,...

Продължава

Калфин: Искахме АБВ да направи силна листа за евроизборите и мисля, че успяхме

Ивайло Калфин е водач на листата на АБВ за евроизборите. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов във Велико Търново, съобщи Фокус. Второто място заема инж. Михо Михов - военен летец и бивш посланик на България в Македония. На трето място е Константин Проданов – той е един от младите кадри в листата и е финансист по образование. Ивайло Калфин е водач на листата на АБВ за евроизборите. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов във Велико Търново, съобщи Фокус. Второто място заема инж. Михо Михов - военен летец и бивш посланик на България в Македония. На трето място е Константин Проданов – той е един от младите кадри в листата и е финансист по образование.

Путин: В Крим демонстрирахме мъжеството на руската армия

 Руският президент похвали в петък армията за мъжеството, проявено при завземането на украинския полуостров Крим, което според него разкрило качествено новите й възможности. В същото време началникът на отдела на Федералната служба за сигурност (ФСБ) за борба с тероризма Александър Малеваний докладва на Владимир Путин за "рязко усилване на външните заплахи срещу държавата" и "истерия у САЩ и съюзниците им" заради Крим. 


Малко преди това президентът на САЩ Барак Обама заяви, че струпването на руски войски по границата с Украйна е необичайно и призова Москва да ги оттегли, да намали напрежението в района и да започне преговори с Киев и международната общност. Руски медии обаче съобщиха вечерта, че там са пристигнали бронирани машини с мощни говорители, които обикновено се използват на фронта за пропаганда срещу противника и убеждаването му да се предаде.
 



Пълни почести за преминалите на руска страна военни

На церемония за повишаване на офицери и присвояването на воински звания Путин заяви: "Събитията в Крим станаха сериозен изпит. Те демонстрираха качествено новите възможности на нашите въоръжени сили и високия морален дух на личния състав. Благодаря на командването и военнослужещите на Черноморския флот, другите части и поздразделения в Крим за издържливостта, личното мъжество, за точните и професионални действия, позволили да се избегнат провокации, да не се допусни кръвопролитие, да се осигурят условия за мирно и свободно провеждане на референдума."

Президентът съобщи, че в Крим бързо ще бъде възстановено Черноморското висше военно-морско училище "Нахимов" и ще бъде основано Севастополско президентско кадетско училище. По повод преминалите на руска страна украински военни и служители от спецслужбите и органите на реда, които Украйна третира като клетвопрестъпници и държавни изменници, Путин призова те да бъдат използвани максимално, да се запазят званията, отслужените години, дипломите, заплатата и социалният им статут, като изтъкна, че руските военни взимат 4 пъти по-високи заплати и пенсии. Към избралите да се върнат в Украйна и техните семейства Путин нареди да се отнасят коректно, както изисква воинската чест.



Москва връща на Киев кораби и самолети

В отговор министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва, че днес е завършено извеждането на поделенията, пожелали да продължат службата си в украинската армия, сменена е държавната символика на всички кораби и подразделения, предпочели Русия и няма актове на оскверняване и неуважение към държавната символика на Украйна.

Путин нареди да бъдат предадени на Киев корабите, авиацията и друго въоръжение от армията на Украйна, което "Ройтерс" тълкува като решение да се избегнат дългогодишни и скъпи съдебни спорове за собствеността им.

Малко преди това външното министерство в Москва заяви, че започва едностранно денонсиране на договора за разполагане на Черноморския флот в Севастопол и на руски части на Крим.

Освен това от дипломатическото ведомство на Русия за пореден път изразиха тревога от "всекидневните съобщения за нападения срещу етнически руснаци" в Украйна и че "пренебрегването на интересите на руски говорящите жители вече не е нещо ново, а се е превърнало в постоянна реалност".

"САЩ изпаднаха в истерия"

На този фон Александър Малеваний каза на церемонията в бляскавата тържествена зала в Кремъл, че "законното желание на народите на Крим, на източните региони на Украйна да бъдат заедно с Русия, предизвиква истерия у САЩ и техните съюзници, те предриемат мерки за деструктивно въздействие на социално-политическата и икономическата ситуация в нашата страна, явно се демонстрира техният стремеж да се отслабят връзките и влиянието на Русия в жизнено важно за нея пространство".

Той допълни, че по нареждане на Путин "сме изработили и реализираме настъпателни контраразузнавателни и разузнавателни мерки по противодействие на подобни стремежи."



Обама: Няма руска сфера на влияние

Подобна реторика засилва тревогите на Запад относно намеренията на Русия, коментира "Ройтерс".

Президентът Обама каза в интервю за американската телевизионна мрежа Си Би Ес, че "необичайното за Русия поведение" да се струпват войски "под прикритието на учения" по западната граница вероятно е начин да се притиска Украйна, "но не е изключено да са намислили и още нещо".



Той допълни, че вероятно Путин "изпитва дълбока скръб за това, което според гледната му точка, е поражението на Съветския съюз", но че това не е повод за връщане към тактиката от времената на студената война. "Ние отхвърляме концепцията са руска сфера на влияние, която оправдава нахлуването на Русия в други държави", добави той. Според Обама руският президент неправилно разбира политиката на САЩ: "Не се интересуваме от обкръжаване на Русия и не се интересуваме от Украйна отвъд това народът й сам да определя как да живее."

РЗС събират десните да бутат конституцията

На 31 март 2014 г., понеделник, от 10:00 ч. в гранд-хотел „София”, зала „Триадица”, по инициатива на РЗС представители на парламентарни и извънпарламентарни десни и дясноцентристки партии, представители на граждански структури, водещи специалисти в правните и обществените науки, ще проведат свободна дискусия на тема: „Нова конституция или изменения в действащата.”

Според предварителните консултации, при постигане на единно принципно становище, в...

Продължава

1,4 млрд. лв. са изплатени на фирмите в страната по оперативната програма „Конкурентоспособност“

1,4 млрд. лв. са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г., което представлява 62% от бюджета на програмата. Това каза за Радио „Фокус”-Варна Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката.

Председателите на РИК с 931 лева заплата

Членовете на комисиите ще взимат по 846 лева

Пенсионната система остава в криза

Покачването на осигурителната тежест сега е риск, който икономиката не може да си позволи, според ИПИ

    


Да те разпитва офицерът от ДС, предложил Пеевски за следовател

 Вкусът в устата му е на ацетон. Тялото му - "фабрика за лакочистител". Денят е номер 24 от началото на гладната му стачка срещу комунизма. Годината - 1989 г. От Държавна сигурност (ДС) го канят "на гости", на което "не е прилично да се откаже".


"Кое битие имате предвид", пита офицерът и получава отговор: "Социалното битие". "У нас или в чужбина", продължава следователят и той му отвръща: "Аз не ги деля.".

Разпитваният е Петър Манолов - поет, общественик, по това време и секретар на Независимо дружество за защита правата на човека в България. Човекът на ДС е предложилият Делян Пеевски за следовател през 2005 г., бивш директор на Националната следствена служба и следовател по делото на Ахмед Доган - Ангел Александров. Срещата им е документирана във видео запис, който преди няколко месеца беше открит от изследователи на архивите на бившите служби.

За разпита като "разговор"

Разпитът продължава часове под режисурата на ДС. Първата част трае от 19.05 ч. до излъчването на предаване по "Дойче веле" в 21 ч. "Разпитваха ме за държавопрестъпния акт сменяне на имената на мюсюлманите - Възродителния процес", спомня си Петър Манолов. Тази част от "разговора" все още не е излъчвана в наши дни, но за поета тя е моментът, определил дали животът му ще продължи. В излъчения запис часовете са сменени и остава погрешното впечатление, че е разпитван само за творчеството си.

За почти двучасовия мъчителен разпит за Възродителния процес Петър Манолов не иска да говори. Трудно му е. "Предупреди ме, че и държавни и царски особи са се занимавали с етническите проблеми. Изразих съмнение на кои глави - държавните или царските, отделянето на главите им е по-болезнено", спомня си поетът с болка в очите. След кратка пауза добавя, че в 21 ч. Александров отива да слуша предаването на "Дойче веле", в което участва Петър Манолов, и пет минути по-късно разбира, че няма да бъде убит.

За следователя Александров си спомня, че са му казвали ВИТИЗ-а, защото е кандидатствал за студент по актьорско майсторство, но не е успял. "Не личи ли в записа, че има малко игра като на заслужил артист" - Манолов прибягва до шегата, за да се върне по-безболезнено в един от най-трудните моменти на живота си. Спомня си, че Александров е пратен от София, защото тоталитарният лидер Тодор Живков вече не се е доверявал на пловдивските комунисти, включително и на местните ченгета.


Едва в края на "разговора" се провежда разпита по неговите стихове, които са притеснили бившите служби. Тогава Петър Манолов вече знае, че няма да бъде убит и затова очевидно прибягва и до иронията в отговорите си към следователя. "Моят живот вече не зависеше от него", казва тихо поетът и добавя, че питанията по едно от есетата му все пак е предизвикало въпроси дали не за Него.

На 20 май 1989 г. Петър Манолов се премества да живее в Париж.

И после какво стана

"Маразъм" - така поетът дисидент определя т.нар. преход след падането на комунизма. "Преливаха се капитали, идеологии, опит човешки, преструваха се в леглото, че са обърнати с гърбове. Техният секс беше редовен, макар и скучен", добавя той с убеждението, че всъщност комунистическите наследници не са напуснали управлението на страната.

С искри в очите казва, че единственият шанс е да се промени системата. Той вижда нова нравствено-ценностна система, която може да бъде да наложена от младото поколение, останало без спомена от социалистическата епоха. Оправя критики към Сорос, западните демокрации, Изтока. "Техният свят не е ваш свят, не е светът на вашите деца", убеден е той и смята, че е време да дойдат хора, които да се борят за "нравствено-ценностна система, която да ни приляга".

Към управниците от последните години е критичен. "Слугинажът около тях има изгода да пее "Осанна". Казват им: "Да, това ще стане, ние ще го осъществим" и така ни вкараха в клопката на този маразъм". Според него има излизане от това състояние: "Предполагам, че нямате намерение да продължавате да живеете в това състояние, което ви налагат, нали".

Убеден е, че "не всички са били маскари". "Не може четвърт век всички да са крадци, не може всички да са гадинки. Изпълзяха гадинки в изобилие, но не е нормално всички да са били такива", казва Петър Манолов и добавя, че желанието на комунистите е всички да бъдем изкарани като гадинки.


За гърбицата "несвобода"

През комунизма Петър Манолов е виждал притиснати, които са носили гърбицата на несвободата си, което го е дразнило. "В момента има много млади хора с гърбици. Гърбицата в известна степен се онаследява", казва поетът. На въпроса как можеш да се отървеш от товара, той посочва: "Това и камилата да питате няма да отговори". "Няколко поколения израснаха с някой друг да се грижи с тях. Оставени насаме са безпомощни и търсят някой, който да им сложи самар, което наподобява гърбица.

Според него само правителство, което застане зад интересите на народа си, ще остане не още един, а три мандата. Припомня американска легенда във връзка със самозапалилите се хора по време на протестите от февруари през 2013 г.  "Това е саможертва от висока степен", смята той. "Той (бел. ред. - Пламен Горанов) не се занимава с деловодителката на кметството, а с изкуство, с промяна на системата. Хората са будни, след като има медии, които им затварят клепачите да не виждат пожарите.

Петър Манолов е роден в Садово, Бургаско през 1939 г. Следва педагогика във Философско-историческия факултет. Автор е на стихосбирките "Докато стана вятър", "Весене", "Кръгова отбрана" и др. В края на 1988 г. е избран за секретар на Независимото дружество за защита на правата на човека в България. През януари 1989 г. ръкописите му са иззети. Той реагира с 32-дневна гладна стачка, по време на която замисля и учредява Профсъюз "Подкрепа" в дома на керамичката Анастасия Кметова. Следва заклеймяването му на страниците на в. "Работническо дело". През май същата година Държавна сигурност му назначава денонощно следене, съпроводено със заплахи за убийството сина му Манол Петров. В момента той живее в Пловдив.

 

Без изненада: Калфин ще води листата на АБВ

Ивайло Калфин ще е водач на листата за евродепутати на АБВ.

Няма кой да свери часовниковата кула в центъра на Перник

Няма кой да свери часовниковата кула в центъра на Перник. Преминахме на лятно часово време и часовниците бяха преместени тази нощ с един час на пред.

Но кулата, върху Минна дирекция, от която си сверява часа Перник е все още със старото зимно време.

 

Евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Икономиката ще тръгне с дясно управление, което почита частната собственост

Трябва да е ясно, че, за да тръгне икономиката, трябва да има дясно управление, което почита частната собственост. Трябва да е ясно, че този, който е инициативен, пробивен, намерил е най-правилния път, за да спечели и да увлече хората след себе си - на него не само няма да му пречим, а ще му помагаме - заяви пред актива на партия ГЕРБ Трябва да е ясно, че, за да тръгне икономиката, трябва да има дясно управление, което почита частната собственост. Трябва да е ясно, че този, който е инициативен, пробивен, намерил е най-правилния път, за да спечели и да увлече хората след себе си - на него не само няма да му пречим, а ще му помагаме - заяви пред актива на партия ГЕРБ

Доналд Туск: Въглищата трябва да бъдат част от европейската стратегия за енергийна сигурност

/КРОСС/ Усилията на всички страни от ЕС може да способстват за намаляването на зависимостта от руския газ в блока, заяви полският министър-председател Доналд Туск, предава УНН. Шистовият газ, въглищата, диверсификацията на доставките и солидарността би могло да положат основите на бъдещ европейски енергиен съюз, отбелязва Туск. Кризата в отношенията между ЕС и Русия трябва да подтикне европейците да изработят обща стратегия в областта на енергетиката, категоричен е полският премиер. „През последните години въглищата фактически бяха зачеркнати от еколозите в европейската енергийна политика. В продължение на много години Полша доказва, че те могат да предоставят гаранция за енергийна сигурност. Сега ние искаме Европа да признае, че въглищата са пълноправна част от европейската стратегия за енергийна сигурност", посочи Туск.

Арестуваха 11 националисти в Киев за разстрела на инспекторите от КАТ

В Украйна са арестувани 11 националисти от организацията "Белият чук" за разстрела на тримата инспектори от КАТ в Киев. Организацията "Белият чук" влиза в обединението националисти...

Евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Икономиката ще тръгне само с дясно управление, почитащо частната собственост

Трябва да е ясно, че, за да тръгне икономиката, трябва да има дясно управление, което почита частната собственост. Трябва да е ясно, че този, който е инициативен, пробивен, намерил е най-правилния път, за да спечели и да увлече хората след себе си - на него не само няма да му пречим, а ще му помагаме - заяви пред актива на партия ГЕРБ Трябва да е ясно, че, за да тръгне икономиката, трябва да има дясно управление, което почита частната собственост. Трябва да е ясно, че този, който е инициативен, пробивен, намерил е най-правилния път, за да спечели и да увлече хората след себе си - на него не само няма да му пречим, а ще му помагаме - заяви пред актива на партия ГЕРБ

Цачева: БСП имат комплекс на вечния губещ

В Изборния кодекс са заложени много схеми за служебна победа, които тепърва ще стават ясни. Причината да се търсят „служебни предимства" е сигурната загуба на БСП.

МВР и НАП проверяват фирми, търгуващи с бързооборотни стоки

13 фирми, търгуващи с бързооборотни стоки, са проверени при съвместна специализирана операция на МВР и Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от пресцентъра на МВР. Съвместната операция е реализирана на базата на утвърден план от главния секретар на МВР и изпълнителния директор на НАП.

Дженифър Анистън казва чао на киното

Дженифър Анистън планира да се оттегли от киното за известно време и да се отдаде на личния си живот през 2015 година.

Започва пролетното почистване на София

/КРОСС/ Tрадиционното пролетно почистване, организирано от Столичната община и Столичния инспекторат, ще се проведе от 31 март до 30 април, съобщиха от инспектората. Кампанията ще бъде открита на 1 април в 12 ч. в парка „Заимов" (откъм бул. „Я. Сакъзов" срещу ул. „В. Априлов"). Кампанията има за цел повече доброволци да се включат в почистването на своето населено място и да бъдат съпричастни към опазването и поддържането му. От 31 март до 15 април 2014 г. ще бъдат почиствани частни имоти, прилежащи територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения. От 16 април до 30 април ще се почистват паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства и др.   Снимка: Булфото

Успя ли Apple да оправдае проекта iPhone 5c?

Китайците се интересуват от по-скъпия вариант на телефона, но моделът изпреварва по продажби Samsung Galaxy S4

    


Гърция е с четвъртия най-висок процент на детска бедност в Европейския съюз

След Гърция се нареждат само България, Испания и Румъния; доверието на европейските граждани в политическите институции бележи спад от 50% през 2009 г. до 30% през 2013 г., като по този начин демонстрира отрицателното въздействие на политиките на строги икономии върху живота на най-уязвимите

прочети повече

Принц Джордж отново в светлините на прожектора

 Трета официална снимка на принц Джордж беше представена на света.

На нея принц Уилям, съпругата му Катрин, 8-месечният принц Джордж и кучето Лупо позират на прозореца на двореца „Кенсингтън“ в Лондон.

Снимката е дело на фотографа на знаменитости Джейсън Бел и е направена преди две седмици.

Досега принц Джордж бе показван официално едва няколко пъти – при изписването с майка му от болницата след раждането му, в имението на родителите на Кейт и при кръщението му през октомври.

Първанов обяви официално Калфин за водач на листата за евроизбори

Ивайло Калфин ще е водач на листата на АБВ за евроизборите. Второто място заема инж. Михо Михов, военен летец и бивш посланик на България в Македония. На трето място е Константин Проданов, който е един от младите кадри в листата и е финансист по образование.

1,4 млрд. лв. са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Конкурентоспособност“

1,4 милиарда лева са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г., което представлява 62% от бюджета на програмата. Това каза за Фокус Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1, 1,4 милиарда лева са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г., което представлява 62% от бюджета на програмата. Това каза за Фокус Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,

„24 часа“: Нова мода в автокражбите

Крадците пробиват резервоарите с бормашина, за да точат горивото

В Мексико намериха 370 деца, изоставени от трафиканти, на път за САЩ

 Властите в Мексико съобщиха, че за една седмица са намерили 370 деца, очевидно изоставени от трафиканти, на които е било платено да ги заведат в Съединените щати, предаде АП.

Националният институт по миграцията уточни, че голям брой деца от различни страни от Централна Америка са били намерени между 17 и 24 март в общо 14 мексикански щата, съобщи АФП. Сред тях 163 деца са били изоставени, тъй като не са пътували със свой пълнолетен роднина или близък.

Властите са успели да арестуват девет трафиканти, заподозрени, че имат нещо общо с изоставените деца.

Повечето деца са страдали от крайна умора, дехидратация и рани по ходилата, както и от дезориентация, тъй като са били изоставени на непознати и често опасни места, посочва АП.

Пхенян плаши с ядрен опит САЩ и Сеул

Северна Корея предупреди, че не изключва възможността да извърши четвърти ядрен опит като ответна реакция на заплаха, която според Пхенян представляват съвместните маневри на Южна Корея и САЩ, и на последните обвинения от ООН.

1,4 млрд. лв. са изплатени на фирмите по оперативната програма „Конкурентоспособност“

1,4 милиарда лева са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г., което представлява 62% от бюджета на програмата. Това каза за Фокус Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1, 1,4 милиарда лева са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г., което представлява 62% от бюджета на програмата. Това каза за Фокус Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,

Проверяват търговската мрежа във Варна за опасни стоки

Във връзка с получено от Министерството на здравеопазването писмо относно проверка по получени нотификации по системата за бърз обмен на информация (RAPEX) за издирване на опасни стоки, открити на територията на Европейския съюз, а именно: оцветяващи продукти за коса с марка – Renee Blanche, произход Италия, служители на РЗИ-Варна извършиха проверки в общо 58 обекта - 25 магазини за съхранение и търговия с козметични продукти и 33 фризьорски и козметични салони.

Пхенян заплаши с нов ядрен опит

 Северна Корея предупреди, че „не изключва“ възможността да извърши четвърти ядрен опит в отговор на съвместни маневри на Южна Корея и САЩ, които, според Пхенян, са заплахи за страната, и последните обвинения от ООН, предаде АФП.

Не изключваме нова форма на ядрен тест, целящ да укрепи ядрените ни оръжия, обяви севернокорейското министерство на външните работи, цитирано от Корейската централна телеграфна агенция.

В петък Съветът на ООН по правата на човека заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да обмисли санкции и международни съдебно преследване срещу севернокорейските лидери за престъпления срещу човечеството. Съветът по правата на човека реагира на неотдавнашен доклад на анкетна комисия към ООН, установила доказателства за системно нарушаване на човешките права, включително масово пращане в затвора, убийства, изтезания, изнасилвания и глад.

В резолюция Съветът посочи, „че има основателни причини да смята, че в КНДР се извършват престъпления срещу човечеството в резултат на политика, установена на най-висше държавно равнище от десетилетия“. В резолюцията се призовава да се наложат санкции срещу онези, които носят най-голяма отговорност за престъпленията срещу човечеството.

Ден по-рано, на 27 март, с голям военноморски десант на югоизточния бряг на Корейския полуостров започна военното учение на Южна Корея и САЩ, наречено „Двоен дракон“. В него участват почти 11 хил. морски пехотинци от двете страни. Маневрите ще продължат до 7 април. Това е най-голямото военноморско учение на двете страни от 1993 г. насам.

Севернокорейският официоз в. „Нодон Синмун“ в голяма статия преди дни заклейми учението, като го нарече подготовка за нахлуване в Северна Корея, и обвини Вашингтон, че подклажда напрежението.

В сряда сутринта Пхенян направи пробно изстрелване в Японско море на две балистични ракети със среден обсег.

На 24 февруари САЩ и Южна Корея започнаха друго голямо двумесечно военно учение („Фоул Ийгъл“), което още продължава.

Безумно изпреварване довело до катастрофата с две жертви край Перущица

Безумно изпреварване е причинило адската катастрофа, която отне живота на двама млади мъже край Перущица. Това показаха първите резултати от разследването на инцидента. Трагедията се случи тази сутрин...

1,4 млрд. лв. са изплатени на фирмите в страната по ОП"Конкурентоспособност"

1,4 млрд. лв. са изплатени на бенефициентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г., което...

"Обединени земеделци" ще подкрепят ГЕРБ на евроизборите

Беше подписано споразумение за политическо партньорство

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване