Няколко града се вдигат на протест заради Карадере

Национален протест срещу застрояването на Карадере ще се проведе в няколко града днес.

БСП обмисля импийчмънт на Плевнелиев

 Ако държавният глава продължава с грешните ходове, с нарушаването на Конституцията и демонстрирането на нестабилност в президентската институция, БСП ще поиска импийчмънт. Това предупреждение към Росен Плевнелиев отправи вчера червеният депутатът Антон Кутев. Той

 

определи президента като „вреден човек”

 

заради цялата му поредица от грешки и недонаправени неща. Социалистът изрази съжаление, че на „Дондуков” 2 е именно Плевнелиев точно когато държавата се нуждае от добър президент, който да дава стабилност. Кутев посочи като пример за погазване на Конституцията от страна на държавния глава издадения от него указ за назначаване на членове на ЦИК, с който забърка и грандиозен скандал в парламента. „С това той показа, че в никакъв случай не е независим президент и второ, че просто нарушава реда в държавата”, коментира пред БНТ социалистът. Той бе категоричен, че ако Плевнелиев продължи по същия начин, БСП ще премине към вариант да поиска предсрочни президентски избори, макар засега въпросът да не стоял остро на дневен ред.

 

Междувременно вчера лидерът на „България без цензура”Николай Бареков обяви при откриването на партиен офис в столичния квартал „Люлин”, че и депутати от ГЕРБ ще подкрепят създаването на анкетна комисия в Народното събрание, която да провери дали Плевнелиев е продал националните интереси при тайната си среща с ръководството на EV№ във Виена. Както „Монитор”писа, депутатът от съюза на Бареков Румен Йончев, стартира подписка за създаване на звеното, която набира все по-сериозна подкрепа в Народното събрание. „Атака”и ДПС открито застанаха зад формирането на анкетната комисия, която на практика е и първата стъпка към импийчмънт на държавния глава. Лидерът на „България без цензура”уточни, че герберите, които ще се подпишат за разследване на Плевнелиев,

 

не са съгласни с политиката на Бойко

 

Борисов и Цветан Цветанов. Те лично заявили пред него готовността си да се присъединят към инициативата на „България без цензура”. „БСП се туткат, но и те ще ни подкрепят”, уверен бе Бареков.

 

По-късно вчера той извади от равновесие водещия на предаването „Дикоoff”Сашо Диков, като му изпрати SMS, докато гост в студиото бе олигархът от приятелското обкръжение на Плевнелиев ­ Иво Прокопиев. Диков цитира съобщението, което получил от Бареков ­ „Ужасно жалък мазник си за този мръсник в студиото. Фелацио до фелацио”. Разгневен, водещият започна да пита лидерът на „България без цензура”откъде са му парите, макар той неведнъж да е разяснявал въпроса.

Чистим пролетно по план от 31-и март до 30-и април

Столична община и Столичен инспекторат организират традиционно пролетно почистване от 31 март до 30 април, съобщиха от пресцентъра. Кампанията ще бъде открита на 1 април точно в 12,00 часа в парк &quo...

Слави Бинев: Управляват ни неуспели хора! Да се скрият от медиите!

Евродепутатът от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Слави Бинев нареди неуспелите хора, които ни управляват да се скрият от медиите. Той направи това в предаването "Денят започва&qu...

Неравенството - не проблем, а основа на съвременното общество

Бедността не е порок, тя е последствие, пише Кузман Илиев в обширен анализ на проблема

    


Д-р Ангел Енчев e пластичният хирург на мафията? Лекарят играе себе си в сериала „Фамилията“

От пластичния хирург на знаменитостите, д-р Ангел Енчев се превърна в пластичния хирург… на подземния свят. Но само на кино, посочват от електронното издание на вестник 24 часа /линк към новината на http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3823863/. Корифеят на естетичната промяна изпълнява ролята на ,,доверения на Борис Арнаудов, пластичен хирург" във „Фамилията“. Дали емблематичният лекар ще си служи със скалпел или с пистолет /както се вижда на снимката и клипа/ зрителите ще проследят в два поредни епизода в третия сезон на драматичния сериал на bTV. Първият епизод от тях ще се излъчи на 1 април, вторник. От екипа разкриха, че ,,Докторът" не е имал особени трудности при заснемането на кадрите, тъй като в повечето време е играел себе си.


Варна домакин на националния младежки семинар за европейска интеграция на фондация "Българска памет"

За седма поредна година във Варна ще се проведе националния младежки семинар за европейска интеграция на Фондация Българска Памет „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Четиринадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица 170 ученици от България, Македония и Западните покрайнини, съобщиха за Moreto.

Каролев: Карадере ще е най-хубавото строителство

Лъжа е, че Карадере е последното незастроено място на Черноморието. Има много други, които са недостъпни. Не са застроени, защото не могат да бъдат застроени. Ако някой държи едно място да остане незастроено – да си го купи и да го подари на държавата.

Изпращат в училищата христоматия на забранените писатели

„Забранените писатели” - Христоматия по литература за 12-ти клас, представиха общественици днес пред журналисти в БТА – София. В нея са включени творби на убитите от комунистите Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници  Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

 

„Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение - за да го държи отново в подтисничество“, каза при представянето Васил Къдринов, редактор на христоматията.

 

„Затова тези писатели и поети не са включени в учебната програма по литература от послушните на олигархията министри на просветата“, според Ангел Николов, съставител на книгата. 

 

Христоматията по литература за 12-ти  клас „Забранените писатели” е финансирана от Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”. Тя бе подкрепена от литератори и общественици.

 

Съставителите на христоматията от центъра „Хана Аренд” я предоставят за утвърждаване като учебно помагало за свободно избираема подготовка от МОН, но ако това не се случи възнамеряват да организират кампания за представянето и в страната и разпространението и сред учениците и учителите по литература.

 

Присъстващите общественици се обединиха около тезата, че българската младеж има право да знае истината за националната ни история и литература и да чете „Задочни репортажи за България” на Георги Марков, „Записки за българските страдания” на Петко Огойски, „Ботуш Каишев” на Димитър Инкьов, „Ситни  дребни като камилчета” на Трифон Кунев, стиховете на Йосиф Петров, Георги Заркин, Мехмед Карахюсеинов, Стефан Стамов, сатирите на Радой Ралин и творбите на другите блестящи писатели и поети, които останаха честни пред съвестта и народа си. 

 

Христоматията можете да бъде изтеглена от:

 

http://www.diktaturata.bg/index.php/2013-08-01-14-02-55

 

За заявки за безплатни хартиени копия: 0889 032 954, 0878 201 863.

Музикантите с гореща кръв от DEL PADRE с нов сингъл и нов албум през 2014

На 29-ти март, тази събота, горещата фламенко банда Del Padre, ще се качат на най-добрата лайв сцена, за да представят своя нов сингъл „Bienamada“. Сингълът е част от най-новия албум на групата, който предстои да се появи на бял свят до края на 2014 година.

Да комбинираш различни стилове и звучене е смело решение, но не винаги с добър резултат. Само че, когато имаш усета, когато носиш огромен талант, когато влагаш цялата си любов и желание, нещата не само ти се получават. Те стават чудесни!

Музиката на Del Padre е едновременно динамична и успокояваща, зареждаща и пречистваща, позната и различна, дръзка и лежерна… Една интересна комбинация от фламенко и латино ритми, с традиционен български и балкански фолклор. Съчетание и изпълнение, което ще впечатли всеки почитател на хубавата музика.

Bienamada“ или „Слънчице“, както се шегуват момчетата от бандата, е първият сингъл от новия албум, който ще може да слушаме до края на тази година. Стилът на парчето е фюжън между испанско звучене и български фолклор. Испанската лирика, изпълнена от вокала на бандата Христо Коликов и традиционните за тази музика китари на Цветан Андреев и Симеон Иванов, се смесват с българските мелодии на кавала на Живко Василев и нежния глас на народната певица Райна Василева. Музиката е на Дел Падре, а испанският текст на Боян Бояджиев.

Формацията е създадена през 2009-та от Христо Коликов – вокал и китара, Симеон Иванов – китара и кахон и Цветан Андреев – китара и вокал. По-късно към състава се присъединяват Димитър Сираков – бас, Орлин Цветанов – цигулка и кавалджията Живко Василев.

Сингълът ще бъде представен премиерно на 29-ти март, тази събота, София Лайв Клуб!

 


Кака с 2 гола за мач номер 300

Кака вкара два пъти, единият от които - специалитет, а "Милан" победи с 3:0 у дома "Киево" в Серия "А".

В другия съботен мач "Аталанта" удари като гост "Болоня" с 2:0.

Бразилецът отпразнува пред боготворящия го стадион "Сан Сиро" своя мач номер 300 в червено-черната фланелка, но победата е слаба утеха в кошмарен сезон за гранда.

"Милан" ос Кака вкара два пъти, единият от които - специалитет, а "Милан" победи с 3:0 у дома "Киево" в Серия "А". В другия съботен мач "Аталанта" удари като гост "Болоня" с 2:0. Бразилецът отпразнува пред боготворящия го стадион "Сан Сиро" своя мач номер 300 в червено-черната фланелка, но победата е слаба утеха в кошмарен сезон за гранда. "Милан" ос

Системата за социално подпомагане се задъхва!

Експерт: Служителите на агенцията са готови за стачни действия

    


Турция гласува на местни избори на фона на скандали

В условията на компрометиращи властта в Турция записи и забрани за използване на социалните мрежи в Интернет стартираха изборите за местна власт в страната. Според социологически агенции партията на премиера Реджеп Ердоган има шансове за победа въпреки протестите от лятото и скандалите от последните месеци, но изненади не са изключени.

Изборният кодекс бил подготвен за "служебна победа"

В този Изборен кодекс има заложени много схеми за служебна победа, които тепърва ще стават ясни. Изборът на ЦИК беше първо действие, но ни предстоят и други. Това каза заместник-председателят на ПГ на...

Лудогорец, Ливърпул и Ювентус по тв радват футболните маниаци днес

Нова сериозна порция мачове предлагат телевизиите за футболните маниаци днес. Големи дербита от сорта на "Ел Класико" и Левски - ЦСКА няма, но поне три сблъсъка си заслужават вниманието на ц...

Модерните млади мъже - новата цел на големите луксозни марки

Дамите отстъпват мястото си като двигател на модната индустрия

    


Лавров: Няма да пресичаме границата с Украйна

 Русия няма никакво намерение да пресича границите на Украйна, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю за програмата "Вести в суботу" с журналиста Сергей Брильов.

"Ние нямаме абсолютно никакво намерение и интереси да пресичаме границите на Украйна. Искаме само работата да бъде колективна, безчинствата, които западните страни се опитват да заметат под килима, и опитите им да представят ситуацията в благи тонове, да бъдат прекратени, сиреч и те да осъзнаят своята отговорност", заяви Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той припомни изявление на украинския и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков, че последните действия на украинското ръководство са насочени към разоръжаване на всички, които разполагат с незаконно оръжие, сиреч престъпници.

Ако това е резултат от работата на нашите западни партньори, то, повтарям, ние сме доволни от случващото се и сме готови да продължим заедно с тях да търсим съвместни препоръки за украинците, насочени към прекратяване на всяка незаконна дейност и начало на дълбок конституционен процес по реформиране на държавата, добави министърът. По думите му Русия не вижда друг път за развитие за Украйна освен прехода към федерално устройство.

"Това, което става сега в Украйна е резултат от дълбока криза на държавността, предизвикана между другото и от неумението (не искам да обвинявам никого в нежелание), на всеки следващ ръководител, който дойде на власт, да примири интересите на Западните и Югоизточинте региони. Повече така не може да продължава", заяви Лавров. Убедени сме, че е необходима дълбока конституционна реформа, освен ако някой друг намери някаква магическа формула.

"Много е сложно да се живее в унитарна държава, когато на Запад, Изток и Юг хората празнуват различни празници, честват различни герои, имат коренно различна икономика и начин на мислене, говорят на различни езици, и се чувстват близки до различни европейски цивилизации", смята той.

При това Лавров наблегна, че конституционната реформа трябва да бъде утвърдена с референдум и да отразява интересите на всички региони, след приемането на тази конститиция да се състоят президентски и парламентарни избори с всенародно гласуване и избори за регионални законодателни събрания и губернатори, а не да се назначават. Освен това новата конституция трябва еднозначно и недвусмиселно, без уговорки да потвърди извънблоковия статут на Украйна, подчерта той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров ще се срещнат утре в Париж, за да обсъдят украинската криза,

предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителката на Държавния департамент Джен Псаки и на руското външно министерство. Срещата ще се състои, след като руският президент Владимир Путин се обади вчера по телефона на американския си колега Барак Обама, за да обсъдят американско дипломатическо предложение за Украйна.

Днес Кери и Лавров също се чуха по телефона. След това държавният секретар на САЩ, който пътуваше за родината си, се насочи към Париж, след като самолетът му кацна за презареждане в Ирландия.

Кога добрата съпруга оставя на мъжа си махмурлия шкембе чорба сутрин

- Ти коя си?
- Добрата фея.
- А защо си с брадва?
- Нещо не съм на кеф.

Шеф на голяма фирма хвали възторжено своя заместник: 
- Поздравления! Постигнахте невероятни успехи. Само преди година постъпихте при нас като момче за всичко. Два месеца по-късно станахте шеф на екип, след още два месеца шеф на отдел. Показахте качества и ви включихме - Ти коя си? - Добрата фея. - А защо си с брадва? - Нещо не съм на кеф. Шеф на голяма фирма хвали възторжено своя заместник: - Поздравления! Постигнахте невероятни успехи. Само преди година постъпихте при нас като момче за всичко. Два месеца по-късно станахте шеф на екип, след още два месеца шеф на отдел. Показахте качества и ви включихме

"Рома" вади от игра номер 10 заради великия Тоти

"Рома" ще извади от употреба фланелката с номер 10 в момента, в който Франческо Тоти я свали от гърба си. Клубът обяви плана си да не използва магическия номер като признание за вероятно най-великия играч в историята си.

С номер 10 в кехлибарено и винено червено са играли имена като Джузепе Джанини и покойният Агостино ди Бартоломей. И двамата р "Рома" ще извади от употреба фланелката с номер 10 в момента, в който Франческо Тоти я свали от гърба си. Клубът обяви плана си да не използва магическия номер като признание за вероятно най-великия играч в историята си. С номер 10 в кехлибарено и винено червено са играли имена като Джузепе Джанини и покойният Агостино ди Бартоломей. И двамата р

13 фирми, търгуващи с бързооборотни стоки са проверени при съвместна специализирана операция на МВР и НАП

Резултатите показват, че само в рамките на един работен ден е възможно да бъдат установени факти и обстоятелства, за които обикновено в рамките на данъчното производство е необходим много дълъг период от време

Боянова: Има законови неясноти при авансовите плащания за общински проекти

Агроминистерството отрича България да рискува загуба на средства по ПРСР

    


Ситуацията в Агенцията за социално подпомагане е критична, твърди Ефтим Боюклиев

По думите му служителите в системата са готови за стачни действия, ако заплатите им не бъдат увеличени

    


Жителите на Бяла излизат на контрапротест

В отговор на протестите срещу застрояването на Карадере жителите на Бяла организират контрапротест покрай главен път Бургас-Варна при разклона за центъра на град Бяла. Това съобщиха от инициативния комитет "За Бяла" за Moreto.

Йорданка Фандъкова и Антония Първанова на откриването на мото сезона

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и депутатката в Европарламента Антония Първанова откриха новия мотосезон, а Буги Барабата закри официалната част. 
Вчера центърът на София жужеше от рокери. Стотици мотористи се събраха около храм-паметника “Св. Александър Невски”. Ревът на мощните мотори бе почти заглушен от яките звуци на група Crossfire и Бара Столичният кмет Йорданка Фандъкова и депутатката в Европарламента Антония Първанова откриха новия мотосезон, а Буги Барабата закри официалната част. Вчера центърът на София жужеше от рокери. Стотици мотористи се събраха около храм-паметника “Св. Александър Невски”. Ревът на мощните мотори бе почти заглушен от яките звуци на група Crossfire и Бара

Турция пред решаващ вот: За и против Ердоган!

В Турция днес гласуват за кметове и общински съвети.

Нина Добрев се контузи заради селфи

Барак Обама намери неочакван съюзник, който подкрепи здравната реформа, популярна в Щатите с фразата "Обамакеър". Нашенката Нина Добрев пусна видео, в което агитира американците да сключат з...

Бебето на Кейт и Уилям с първа официална визита

Близо три години след историческата си целувка в деня на кралската сватба херцогът и херцогинята на Кембридж позираха на прозореца си за още една снимка – този път с първото им отроче Джордж...

Бейл повтори "невъзможен" гол, "Реал" се извини с 5:0

Гарет Бейл пробяга около 85 метра, преди да вкара топката във вратата на "Райо Валекано" за убедителното 5:0, с което "Реал" смача далеч по-малкия си мадридски съперник. Уелсецът пое топката на границата на собственото наказателно поле след корнер и тръгна като хала, надбягвайки всички по пътя му.

Бейл повтори изпълнението си от мача Уелс - Исла Гарет Бейл пробяга около 85 метра, преди да вкара топката във вратата на "Райо Валекано" за убедителното 5:0, с което "Реал" смача далеч по-малкия си мадридски съперник. Уелсецът пое топката на границата на собственото наказателно поле след корнер и тръгна като хала, надбягвайки всички по пътя му. Бейл повтори изпълнението си от мача Уелс - Исла

Американски художник създава уникални картини от опаковъчна хартия

Всеизвестен факт е, че хартията на балончета, използвана за предпазване на ценни предмети от наранявания, има множество приложения. Пукането на амбалажа например е идеално средство за намаляването на стреса, твърдят учени, цитирани от "Франс прес".

Св. Методий Славянобългарски. Преп. Йоан Лествичник

/КРОСС/ Житие на нашия блажен отец и учител Методий Славянобългарски Поради дявола по всички пътища изпадаше в много напасти: по пустините - между разбойници, по морето - между бурни вълни, по реките - между внезапни подводни скали, за да се сбъдне с него апостолското слово: "Беди от разбойници, беди в морето, беди в реките, беди от лъжливи братя, в трудове и скитане, много пъти в бдения, много пъти в глад и жажда", както и другите скърби, които апостолът споменава.После, когато напусна всичкия шум и възложи на Бога скръбта си, предварително като постави от своите ученици двама свещеници, големи скорописци, за шест месеца - като почна от месец март, та до двадесет и шестия ден от месец октомври, бърже преведе от гръцки на славянски език всички книги - всички изцяло освен Макавеи.А след като привърши, отдаде достойна хвала и слава на Бога, който дава такава благодат и съдействие. И със своя клир, като извърши светото тайно възношение (т. е. светата литургия), отслужи помен на свети Димитра.Само Псалтира и Евангелието с Апостола и с избрани църковни служби по-преди бе превел с Философа. Тогава преведе и Номоканона, сиреч законоправилата, и отеческите книги (т. е. Патерика).Когато маджарският крал дойде в дунавските страни, Методий пожела да го види. Макар че някои говореха и мислеха, че няма да се отърве тъй лесно, Методий отиде при него. И той го прие с радост тъй почестно и славно, както подобава на господар

Днес да почерпят

Проф. Борис Карадимчев , композитор, 81 г.

Каролина Неделчева, член на ВСС.

Лазар Попов, депутат в 42-ото НС от ПГ на Коалиция за България, 42 г.

Проф. Нора Ананиева , юрист, бивш заместник-председател на МС и НС.

Проф. Рачко Попов, етнолог, 61 г. 

Румен Георгиев, изпълнителен директор на застрахователно дружество “Армеец”, 45 г.
Проф. Борис Карадимчев , композитор, 81 г. Каролина Неделчева, член на ВСС. Лазар Попов, депутат в 42-ото НС от ПГ на Коалиция за България, 42 г. Проф. Нора Ананиева , юрист, бивш заместник-председател на МС и НС. Проф. Рачко Попов, етнолог, 61 г. Румен Георгиев, изпълнителен директор на застрахователно дружество “Армеец”, 45 г.

30 март в историята

/КРОСС/ 240 г. пр.н.е. - Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. - Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат и сваляне на правителството.1814 г. - Армиите от Шестата коалиция по време на Наполеоновите войни навлизат в Париж.1814 г. - в Амстердам е коронясан първият крал на Нидерландия Вилхелм I .1842 г. - Доктор Кроуфърд Лонг използва за първи път анестезия при извършване на хирургична операция. 1856 г. - Подписан е Парижкият договор, с който се слага край на Кримската война.1858 г. - Хаймън Липман патентова молив с прикрепена към него канцеларска гума.1867 г. - Основана е Австро-Унгария, в резултат на реформата на Австрийската империя.1905 г. - Президентът на САЩ Теодор Рузвелт е помолен да посредничи за прекратяването на Руско-японската война.1909 г. - Открит е за експлоатация мостът, свързващ кварталите Манхатън и Куинс в Ню Йорк.1912 г. - Мароканският султан Абделхафид подписва договор, съгласно който Мароко става протекторат на Франция.1914 г. - В Англия стачкуват 100 000 йоркширски миньори.1922 г. - Със заповед на военния министър Константин Томов е учреден почетен знак За спасяване на знаме, носи се отдясно на гърдите, отсечени са само 100 знака.1930 г. - Учредена е прокомунистическата организация Български общ народен студентски съюз (БОНС).1940 г. - Япония обявява Нанцзин за столица на марионетното китайско правителство.1944 г

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициПробиват с бормашина резервоара, точат горивото- В. 24 часа - стр. 1, 3 Закъсаха за персонал пред сезона на морето- в. Труд - стр 1, 2   Водещи заглавия на вътрешните страници Една секция в чужбина поема до 500 избиратели- В. 24 часа - стр. 2Станишев: На кафе политика не се прави, В. 24 часа - стр. 3Със 120 млн. лв. „Булгаргаз помага на „Топлофикация"- В. 24 часа - стр. 3Брюксел ни търси обяснения заради "Южен поток"- в. Труд - стр 2Бум на здравни карти за студенти и пенсионери евротуристи- в. Труд - стр 3Станишев: Не говоря за политика по кафенета в. Труд - стр 3   Труд Брюксел ни търси обяснения заради "Южен поток"България трябва да обясни на Европейската комисия защо иска да промени статута на газопровода "Южен поток", така че той да заобиколи европейското законодателство, съобщи БНР. За целта енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до Министерството на икономиката и енергетиката. Оттам уточниха пред "Труд", че са поискали информация от инициаторите на промяната - депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, защо са вкарали изменения в закона за енергетиката, които биха се отразили на "Южен поток". След това министерството ще отговори на Йотингер

Рождениците днес

/КРОСС/ Д-р Атанас Додов, стоматолог, бивш депутат Калин Рогачев, юрист, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Станишев Каролина Неделчева, член на ВСС Лазар Попов, депутат Проф. Нора Ананиева, юрист, бивш депутат Петър Джурков, джаз пианист Проф. Рачко Попов, историк Проф. Борис Карадимчев,композитор Румен Георгиев, изпълнителен директор и председател на УС на ЗАД „Армеец" Румен Петров, посланик в Египет  

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „НеделяХ3" Тема: проблемите на българското здравеопазване и възможните решения заГост: професор Александър ЧирковТема: Новия външен дълг от 3 млрд. лева, който българското правителство ще изтегли.Гости: проф. Кръстьо Петков и икономистът Георги ГаневТема: Специален гост на Люба Пашова ще бъде сръбският актьор, режисьор и продуцент Любиша Самарджич.Тема: новото амплоа на актьора Ивайло Захариев, който отскоро е ко-водещ на Мария Андонова, както и участниците в здравното риалити в рамките на предаването „Отблизо с Мария".Тема: За Космоса, новите планети и новите доказателства за теорията за големия взривГост: професор астрофизика Владимир БожиловТема: Ще ви срещнем и с варненските ученици, спечелили голямата награда в конкурса на НАСА за космическа колония. Ще разберем колко енергия спестихме в рамките на инициативата „Часът на Земята".Тема: МузикаГости: музикантите от спектакъла на Нешка Робева „Мистерията Еньовден", както и групата Deep Zone. БТВ, „Тази неделя"Тема: Коментар на актуални темиГости: Владимир Каролев, Светлана Джамджиева и Райко Байчев. Тема: Екипът на „Тази неделя" ще посети дома на Алиса и Стефан Софиянски, за да проследи как протича една тяхна сутрин

Предстоящи събития в страната за днес, 30 март

/КРОСС/ *** София.От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА Инициатива „Граждани за устойчиво развитие и управление" и Инициатива „Граждани за София" ще проведе пресконференция на тема: „Защо е оскъпен проектът за Лъвов мост?". ***София.От 11:30 часа министър на отбраната Ангел Найденов ще присъства на Деня на отворени врати в Националния военноисторически музей. ***София.От 15:00 часа в зала "София" на "Бест Уестърн Сити хотел" в София водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще даде брифинг след заседанието на Националния съвет на ДБГ. ***София.От 18:00 часа на езерото „Ариана" ще се проведе протест срещу решението за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере. ***Велико Търново.Георги Първанов, Ивайло Калфин и членовете на инициативната група на АБВ ще дадат пресконференция в музея „Възраждане и Учредително събрание". ***Свищов.Ивайло Калфин и представители на АБВ ще посетят Свищов: От 16:00 часа ще се проведе пресконференция в заседателната зала на Общински съвет. От 17:00 часа Ивайло Калфин ще изнесе публична лекция на тема: „Европейското бъдеще на България и Дунавската стратегия" в заседателната зала на Общински съвет. От 19:30 часа ще се проведе концерт на Николина Чакардъкова на централния площад в Свищов.  

Галете пекинеза от гърба към главата, за да не паднат очите му

Тази специфична муцуна в комбинация с дългите космати уши няма как да бъде сбъркана. Първоначално пекинезът е бил предназначен само за китайските императорски дворци. Считал се е за толкова ценен екземпляр, че всеки, който се е опитвал да го изнесе и развъжда навън, е получавал смъртно наказание.Императорите пък задължително били погребвани заедно Тази специфична муцуна в комбинация с дългите космати уши няма как да бъде сбъркана. Първоначално пекинезът е бил предназначен само за китайските императорски дворци. Считал се е за толкова ценен екземпляр, че всеки, който се е опитвал да го изнесе и развъжда навън, е получавал смъртно наказание.Императорите пък задължително били погребвани заедно

Преместихме стрелките с един час напред

Тази нощ в 3 часа сутринта България премина към лятното часово време. Стрелките на часовника бяха преместени с един час напред.

Неймар играе с ръка преди дузпата

Тъжно е, че пак ще се говори за съдията, обяви треньорът на Барселона след победата над Еспаньол

    


Най-малко десет загинаха след взрив на газ в Египет

Взрив, който причинил огромен пожар, станал в склад, където са съхранявани петролни продукти, продавани на черния пазар.

Вселената продължава да расте все по-бързо

“Най-често говорим за това, което знаем, но нека се запитаме: „Какво не знаем?“”. Това предизвикателство отправи доц. Леандър Литов – ръководител на българската делегация в ЦЕРН, към гостите на публичната си лекция в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Преглед на печата - 30 март

„Труд": Брюксел ни иска обяснения заради "Южен поток" България трябва да обясни на Европейската комисия защо иска да промени статута на газопровода "Южен поток", така че той да заобиколи европейското законодателство, съобщи БНР.

Местим часовника с един час напред в събота срещу неделя

 Лятното часово време се въвежда на 30 март в 03:00 ч. местно време.

Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

Промяната е в изпълнение на постановление номер 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г., припомнят от института.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04 ч. местно време на 26 октомври, като часовниците се връщат с един час назад.

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Великобритания обаче е първата държава, която го прилага още през 1908 г.

Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономиса ток. Смяната на времето е особено популярна в зоните с умерен климат, където светлата част на деня има големи колебания през различните сезони.

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава, на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври с един час назад. От 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Бербатов: Не съм на 20 години, но още мога

Димитър Бербатов даде интервю за френската спортна библия в. "Екип". Нападателят е хит в Лига 1, след като има 3 гола и 3 асистенции в "Монако", където премина на 31 януари от "Фулъм".


"Не съм на 20 години, но още мога да играя футбол - казва Бербатов. - Не ме съдете прибързано, до края на сезона има още време. Радвам се, че тимът има цели, ис Димитър Бербатов даде интервю за френската спортна библия в. "Екип". Нападателят е хит в Лига 1, след като има 3 гола и 3 асистенции в "Монако", където премина на 31 януари от "Фулъм". "Не съм на 20 години, но още мога да играя футбол - казва Бербатов. - Не ме съдете прибързано, до края на сезона има още време. Радвам се, че тимът има цели, ис

Путин действал на сигурно, "предупредил" някои държави за Крим

Владимир Путин действа със здрава ръка и на сигурно по въпроса за референдума в Крим. Агенция "Ройтерс" съобщи, че Русия е заплашила няколко източноевропейски и централноазиатски държави, че...

Левскарите почнаха войната с Батков, излизат на протест на 2-и април

Войната на феновете на Левски срещу собственика Тодор Батков придобива нови размери. Тя напусна територията на стадиона. В последните мачове на "сините" ултрасите непрекъснато скандират неце...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване