Петро Порошенко положи клетва като пети президент на Украйна


Петро Порошенко положи клетва като петия президент на Украйна на церемония във Върховната рада, предадоха световните агенции.

Порошенко положи клетва пред председателя на Конституционния съд Юрий Баулин. Петият президент на Украйна положи едната си ръка на конституцията, а другата - на Пересопницкото Евангелие, и тържествено се закле във вярност към народа и конституцията на Украйна.

"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на...

Стрелецът от Шумен криел боен арсенал и дрога в дома си

23-годишният Т.Т., който рани четирима души с газов пистолет в шуменския квартал "Мътница", държал дрога и цял боен арсенал в дома си.

Само в ПИК! Заплашиха Бисер Петното със смърт в затвора!

Само в ПИК! Заплашиха Бисер Петното със смърт в затвора!

Бисер Миланов Петното е имал заплахи за живота си в затвора, където в момента се намира. Това разкри самият той пред ПИК.

Ето и цялото писмо на Миланов, което той изпрати до медията ни:

Затвора е огледало на действителността в държавата! Продължават провокациите срещу мен, а когато поисках да вземат необходимите мерки в тази връзка, в замяна получих наказания от управата и препоръки за поведението ми, че в случай че ме псуват на майка и ме обиждат –аз трябва да си наведа главата и да си премълча .

Днес тези провокации преминаха в закани за убийство, нима и това е нормално. И до кога трябва да търпя тези престъпни действия и бездействия на държавата. Къде е сега главния прокурор, къде са политиците, защо не повдигат въпроса в парламента, да видят какво се случва в затворите, или да очаквам някое друго обвинение в замяна, както досегашните ми скалъпени политически престъпления.

За какво правосъдие да говоря в България, когато аз съм един от многото виновни до доказване на противното. Сега сме 2014г. , а до сега нищо не се е променило от времето на лагерите на смъртта. В затворите лежат политически затворници,които са производство на системата, системата ,която произвежда робство!

Затворите са място за изтезания, а не място за превъзпитание!

Путин: При реверс към Украйна, Русия ще намали доставките на газ за Европа

/КРОСС/ Русия ще намали доставките на газ за Европа, в случай на реверс на газ към Украйна, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии. „Съществува много голям риск. Ако някой иска да реши проблемите с енергийните доставки в Украйна чрез реверсни доставки на газ, той прави грешка поради две причини. Първо - ако ние видим, че някой нарушава нашите договори за доставка на газ, ще намалим доставките и физическите обеми на газ за европейския пазар просто ще бъдат недостатъчни", каза Путин. Като втори проблем той посочи неизплащането на дълговете.  

Близнашки обясни как може да се въведе задължителният вот

Решението на Станишев да се обърне към идеята за задължително гласуване е "прилив на здрав разум", но е и опит да се отмъсти на досегашния коалиционен партньор ДПС. Това коментира в интервю за "Фокус" професорът по Конституционно право Георги Близнашки, който е и председател на Инициативния комитет за свикване на референдум за изборното законодателство. Близнашки коментира, че приема с радост инициативата на Сергей Станишев, макар че според професора лидерът на БСП не е в състояние да диктува нищо. Близнашки е убеден, че в дискусията за задължителното гласуване място ще намерят и идеите от президентския референдум, подкрепени по-късно от професора - за мажоритарен вот и електронно гласуване. Експертът по конституционно право изясни и начина, по който може да бъде въведено задължителното гласуване. Според него за целта не е необходимо свикването на Велико Народно събрание. "В Конституцията трябва да бъде записано, че правото на глас, упражняването на правото на глас, трябва да стане задължително. Това е идеята. Т.е. самото право не се видоизменя – нито от гледна точка на неговото съдържание, нито от гледна точка на неговия обхват. (...) Това, което трябва да се направи, е една много малка поправка в Конституцията, но тя изисква широко съгласие – мнозинство от три четвърти на депутатите при три последователни гласувания в три различни дни, след като преди това е изминал цял месец", обясни Близнашки. По думите на професора за тази важна промяна е необходимо депутатите да осъзнаят отговорността си към избирателите и да имат сериозно отношение. Ако бъде въведено задължителното гласуване, в законодателството ще трябва да бъдат предвидени и санкции за гражданите, които не отиват до урните. "Това, което е най-често разпространено, е глобата. И мисля, че с това трябва да започнем, не с облекчения за гражданите, както някои, така, социолози, които нямат представа точно за какво става дума, трябва да започнем с не голяма по размер глоба, но достатъчно убедителна, за да е ясно, че неизпълнението на този граждански дълг ще бъде последвано от материални загуби", посочи експертът по конституционно право. Георги Близнашки настоява националното допитване за изборното законодателство да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори, когато и да са те.

Виж тук новия спортен сайт на "24 часа" - "Бразилия 2014"

Виж тук новия спортен сайт на Виж тук новия спортен сайт на "24 часа" - "Бразилия

Кристалина Георгиева: Нека си довърша мандата, където и да бъда, ще работя за България

До края на октомври аз съм българският еврокомисар. Моята философия е: когато имам работа - върша я до край, а когато дойде време да преценя каква ще е следващата работа, ще помисля каква е тя, мога ли да я свърша и тогава ще отговоря на въпроса дали ще я приема, гледайки ви в очите, както сега. Това заяви пред bTV българският еврокомисар До края на октомври аз съм българският еврокомисар. Моята философия е: когато имам работа - върша я до край, а когато дойде време да преценя каква ще е следващата работа, ще помисля каква е тя, мога ли да я свърша и тогава ще отговоря на въпроса дали ще я приема, гледайки ви в очите, както сега. Това заяви пред bTV българският еврокомисар

83% от GSM разговорите са в една и съща мрежа

Въпреки неколкократното намаление на цените за разговори между различните мобилни оператори българинът говори по GSM основно с абонати на същата мрежа. Общо 82,9% от разговорите са такива. Това констатира в своя годишен доклад за 2013 г.

Кристалина Георгиева: Нека си довърша мандата, после ще започна нещо ново

До края на октомври аз съм българският еврокомисар. Моята философия е: когато имам работа - върша я до край, а когато дойде време да преценя каква ще е следващата работа, ще помисля каква е тя, мога ли да я свърша и тогава ще отговоря на въпроса дали ще я приема, гледайки ви в очите, както сега. Това заяви пред bTV българският еврокомисар До края на октомври аз съм българският еврокомисар. Моята философия е: когато имам работа - върша я до край, а когато дойде време да преценя каква ще е следващата работа, ще помисля каква е тя, мога ли да я свърша и тогава ще отговоря на въпроса дали ще я приема, гледайки ви в очите, както сега. Това заяви пред bTV българският еврокомисар

Кристалина Георгиева не отрече, че ще става премиер

Кристалина Георгиева не отрече, че ще става премиер

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева засега няма намерение да се захваща с родната ни политика, нито като служебен премиер, нито като редовно избран министър-председател. Тя обаче и не отрече това да се случи в следващите месеци както вчера първи ПИК писа. 

"До края на октомври аз съм българският еврокомисар. Моята философия е: когато имам работа върша я до край, а когато дойде време да преценя каква ще е следващата работа, ще помисля каква е тя, мога ли да я свърша и тогава ще отговоря на въпроса дали ще се я приема, гледайки ви в очите, както сега", категорична е пред Би Ти Ви Георгиева. 

Тя подчерта, че във философията й не е да прави планове. "Нека да си свърша мандата, а след това ще започна нещо ново. Където и да бъда аз ще работя за България. Провървя ми да съм българката, която съм лицето на съпричастността по света, което много допринесе за имиджа на България", каза Георгиева. 

Еврокомисарят ни по международно сътрудничество и хуманитарна помощ коментира и изборите за Европейски парламент, като по думите й в много страни активността на избирателите е била ниска. "Видяхме, че на тези избори в много проевропейски страни, като например Полша, само 20 % отидоха да гласуват. Ние трябва да попитаме хората, за да може да се вземе решение, което да е правилно и да има одобрение от нашите граждани. Аз с г-н Борисов имам добри отношения, говорим си и с г-н Станишев, и с г-н Плевнелиев. Ние трябва да си говорим дори и да не сме съгласни един с друг. Ние трябва да обърнем изборните резултати не в повод за разединение, а в увереност за обединение", заяви още Кристалина Георгиева, която се е завърна от Филипините, където преди седмица връхлетя унищожителния тайфун Хайян. 

Кристалина Георгиева се похвали и с внучаката си, с която са на почивка в Елена. "Внучката ми расте, никога нямам достатъчно време за семействотох. Аз съм в Елена с тях, но тя не беше доволна, че трябвад да я оставя, за интервюто по телевизията. Дори ме попита: "Бабо, как влизаш в този телевизор". Всичкото време, което имам свободно е за близките ми. Моята работа ме поставя пред такива трагедии, нещастия, че аз съм оперирана от това да се оплаквам. Внучката ми е малка и затова й разказвам историята за нашия род в приказки. Това ни е любимото занимание с нея, да си разказваме приказки за победите на българите. Това е най-добрият начин тя да си представи кои сме ние българите, че сме силен и смел народ", подчерта Георгиева. 

Тя разкрива, че по време на мандата й в Еврокомисията най-силният спомен, запечатал се в съзнанието й е срещата с недохранени деца, настанени в болница. "Няма да забравя когато влязох в болницата с недохранени деца. Там беше тихо, те нямаха сили дори да заплачат. Тази оглушителна тишина няма да забравя никога. В следващата стая дечицата бяха излекувани до някъде и плачеха. Никога не съм се радвала така на детски плач. Не успях да обясня на българите защо не трябва да ни е все едно какво става в Африка, какво става в Азия, защото в този свят проблемите пътуват", заключи още Георгиева.

Вицепремиерите Златанова и Йовчев - отличниците на кабинета

Това показва отчета на кабинета за една година управление

Експерти: Новият дълг ще е с по-изгодни параметри

Новият дълг от близо 3 млрд. лв., който ще изтегли правителството не е новина. Той е заложен в бюджета. Това припомниха Васил Велев, председател на...

Никола Гешев живял до 1984 г. в чужбина и виртуозно се изплъзвал на убийците от ДС


Kнигата “Гешев остава жив след 9 септември 1944 г.” за първи път по безспорен начин доказва, че легендарният полицай е оцелял след преврата и изобщо не е бил убит на турската граница.
В секретните досиета подробно е описано как Държавна сигурност е издирвала Кошмара на комунистите из цял свят в продължение на 30 години. Kнигата “Гешев остава жив след 9 септември 1944 г.” за първи път по безспорен начин доказва, че легендарният полицай е оцелял след преврата и изобщо не е бил убит на турската граница. В секретните досиета подробно е описано как Държавна сигурност е издирвала Кошмара на комунистите из цял свят в продължение на 30 години.

Стартираха ХV-те републикански състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” – Албена 2014

Оспорваната надпревара между младите огнеборци започна с дисциплината „Бойно разгръщане на състезателна пътека”

Красимир Янков от БСП: Не е коректно Възродителният процес да се определя като "форма на етническо прочистване"


Терминът "форма на етническо прочистване" не е коректен, защото става дума само за смяна на имена, а не на религиозни убеждения. Тази теза изрази депутатът от Коалиция за България Красимир Янков пред Нова телевизия тази събота по повод това, че седем депутати от БСП са подкрепили в парламентарната комисия за правата на човека тази седмица искане на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която 41-вият парламент осъди морално "възродителния процес".

"Ние имаме своята позиция за...

Йордан Цонев: БСП трябва да поеме инициативата за насрочването на изборите

Инициативата за разговорите по насрочването на предсрочни парламентарни избори трябва да дойде от БСП, заяви в събота депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Това е инициатива на мандатоносителя. Айде стига са говорили, че им отнемаме инициативата, да си я вземат и да работят. Да ни поканят и да кажат - хайде, колеги, да седнем и да се разберем”, каза Цонев пред БНТ. Той обясни, че предсрочните избори са неизбежни, но точният момент трябва да бъде съгласуван с БСП. Лидерът на левицата Сергей Станишев вече се обяви за избори през ранната есен, а ДПС обяви за най-подходящ вариантът - оставка на кабинета през септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори през последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември. Цонев отхвърли лансираното от Станишев предложение за задължително гласуване. "ДПС е против от морални съображения, въпреки че с подобна законодателна промяна ще увеличи вота за неговата партия", каза той. По думите му сред хората, които подкрепят ДПС, има много, които никога не са отивали до урните по време на избори и ДПС ще увеличи подкрепата си, "но аргументите ни против са ценностни". "Правото на избор е свещено право на човека и като теолог ще кажа, че то е дадено от Бога. Човек е единственото същество, което има право на избор. Правото на избор по никакъв начин не бива да отменя правото да участваш в избора или да не участваш", каза Цонев в друго интервю за Дарик радио. Той заяви още, че кабинетът няма да падне при вот на недоверие, още по малко за фискалната политика. Според него има връзка между спрените еврофондове и проекта "Южен поток”, като блокирането на средства ще даде отражение и върху бюджета. Цонев уточни, че самият проект ”Южен поток” е необходим на страната ни и за Европа, но трябва да се изпълнява като се спазват правилата на Брюксел. ”Въпросът не е в цената, въпросът е в условията и в правилата”, посочи Цонев. Той заяви още, че правителството е имало за цел да стабилизира цялостния икономически цикъл, което до голяма степен е постигнато. Той сподели, че не подкрепя еуфорията на Бойко Борисов и Реформаторския блок след евроизборите, по-скоро има загриженост за политическата и икономическа стабилност. Цонев изрази надежда, че българският избирател ще зададе по-стабилна формула на управление, за да може едно следващо правителство да изкара пълен мандат. По думите му Орешарски е добър тип премиер, но за да може той да управлява, трябва да има подкрепа.

БСП трябва да поеме инициативата за насрочването на изборите

Инициативата за разговорите по насрочването на предсрочни парламентарни избори трябва да дойде от БСП, заяви в събота депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Това е инициатива на мандатоносителя. Айде стига са говорили, че им отнемаме инициативата, да си я вземат и да работят. Да ни поканят и да кажат - хайде, колеги, да седнем и да се разберем”, каза Цонев пред БНТ. Той обясни, че предсрочните избори са неизбежни, но точният момент трябва да бъде съгласуван с БСП. Лидерът на левицата Сергей Станишев вече се обяви за избори през ранната есен, а ДПС обяви за най-подходящ вариантът - оставка на кабинета през септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори през последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември. Цонев заяви, че кабинетът няма да падне при вот на недоверие, още по малко за фискалната политика. Според него има връзка между спрените еврофондове и проекта "Южен поток”, като блокирането на средства ще даде отражение и върху бюджета. Цонев уточни, че самият проект ”Южен поток” е необходим на страната ни и за Европа, но трябва да се изпълнява като се спазват правилата на Брюксел. ”Въпросът не е в цената, въпросът е в условията и в правилата”, посочи Цонев. Цонев посочи, че правителството е имало за цел да стабилизира цялостния икономически цикъл, което до голяма степен е постигнато. Той сподели, че не подкрепя еуфорията на Бойко Борисов и Реформаторския блок след евроизборите, по-скоро има загриженост за политическата и икономическа стабилност. Той изрази надежда, че българският избирател ще зададе по-стабилна формула на управление, за да може едно следващо правителство да изкара пълен мандат. По думите му Орешарски е добър тип премиер, но за да може той да управлява, трябва да има подкрепа.

След крайпътна свада мъж стреля по 4-ма в Шумен

23-годишен мъж от Шумен стреля и рани четирима души със законно притежавания си газов пистолет, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

Пловдивчанка бяга от високи сметки за парно в отвъдното

Пловдивчанка ще си поръча некролози със собствената си снимка и име, за да се раздели с ЕВН. Медицинската сестра Евтимия Здравкова е стигнала до нестандартната проява на протест след 15-годишна битка с „Топлофикация”, която води без успех, съобщи "Марица".
Преди да разлепи некролозите си, г-жа Здравкова е решила да си извади медицинско от Пловдивчанка ще си поръча некролози със собствената си снимка и име, за да се раздели с ЕВН. Медицинската сестра Евтимия Здравкова е стигнала до нестандартната проява на протест след 15-годишна битка с „Топлофикация”, която води без успех, съобщи "Марица". Преди да разлепи некролозите си, г-жа Здравкова е решила да си извади медицинско от

Виза Недялкова: Крайно наложително е да се преразгледа управлението

Виза Недялкова: Крайно наложително е да се преразгледа управлението

Тези европейски избори не доведоха до правителствени промени в нито една страна, освен в Белгия. В България е крайно наложително да се преразгледа управлението. Надеждата е, че ще има едно по-легитимно правителство, с по-стабилно мнозинство правителство. Аз лично не вярвам.

Това заяви журналистката Виза Недялкова в предаването "Тази събота" по Би Ти Ви. Тя прогнозира, че ще се формират много странни коалиции, защото "възможните играчи горе-долу ги знаем. Няма да има кой знае каква промяна", коментира още журналистката. 

Според Недялкова това, че Сергей Станишев поиска задължителни избори е нервна реакция, която е изненадала всички. "Възприемам го като шамар за ДПС, опит да се изземе инициативата и постигна целта си, защото от вчера насам само за това се говори. Ходът на Станишев дава знак на левия избирател, че той повече няма да бъде с ДПС, който е единствения съюзник на БСП и в Тройната коалиция и сега. Това е странен ход, който обслужва десни партии. Аз няма да гласувам ако се въведе задължителното гласуване", категорична е Виза Недялкова. Журналистката уточни, че според нея лидерът на ДПС Лютви Местан е обърнал гръб на БСП заради нещо, което са си казали с ръководството на червените по време на дългата среща. "Явно на тази среща на Местан са му се казали неща, които не са му се видели добри за страната, като например Сергей Станишев премиер", предположи Недялкова. 

По думите й годините от управлението на ГЕРБ са преминали без реформи, както и изминалата година. "Аз мисля, че три дни след следващите избори ние ще говорим за това, че всичко ще е същото", добави още журналистката. 

"Сега започва една кандидат-студентска кампания, на която за един кандидат има две места. Плащат се пари от държавата на страшно много университети. Крайно е наложително да се започнат промени. Добре е да се прелегитимира изпълнителната власт в България", заяви още Недялкова. Тя разкри, че истински щастлива я правят четирите й дъщери и двете й внучета.

"Аз съм баба Виза. На гърба на една книга на Петър Дертлиев пишеше: "Щастието е една малка детска ръка в твоята". Мисля, че Петър Дертлиев се оказа прав. В себе си чувствам, че тези маляци ми дават един последен шанс да бъда добра, защото когато съм с тях усещам, че мога да направя всичко, което те искат. Възрастният може да сбъдне всички мечти на децата, а те са сладолед, зоологическа градина, да си легнат в 22 ч вместо в 21 ч.", с усмивка споделя Недялкова.

Американците очакват края на кризата най-рано през 2017 година

27% от анкетираните граждани на САЩ смятат, че икономиката е още в рецесия и условията се влошават, показа проучване на СNN


Пловдивчанка си поръча некролог заради високи сметки за парно

Пловдивчанка ще си поръча некролози със собствената си снимка и име, за да се раздели с ЕВН. Медицинската сестра Евтимия Здравкова е стигнала до нестандартната проява на протест след 15-годишна битка с „Топлофикация”, която води без успех, съобщи Пловдивчанка ще си поръча некролози със собствената си снимка и име, за да се раздели с ЕВН. Медицинската сестра Евтимия Здравкова е стигнала до нестандартната проява на протест след 15-годишна битка с „Топлофикация”, която води без успех, съобщи "Марица". Преди да разлепи некролозите си, г-жа Здравкова е решила да си извади медицинско от

Йордан Цонев поиска отново Орешарски за премиер

Според депутатът от ДПС Йордан Цонев премиер от типа на Пламен Орешарски е подходящ за ръководител и на това, и на следващо правителство.

В Англия арестуваха родители, защото детето им е дебело

Родителите на 15-годишно момче от английския град Кинг Лин са били арестувани, защото синът им е със свърхтегло. Момчето е високо 1,50 м, а тежи 103 кг., съобщава gramofona.com Полицията е на мнение, че 44-годишната майка и 49-годишният баща възпитават и отглеждат неправилно детето си. За случая сигнализирали лекари и учители. Педагозите били убедени, че родителите трябва да бъдат подведени под отговорност заради жестокото си отношение към детето. Те обаче смятали, че става въпрос за гени, тъй като всички в семейството били с наднормено тегло.

Бащата обяснил, че синът им се храни основно със зеленчуци, приготвени на пара, но въпреки това не отслабвал. Дали на родителите ще бъде потърсена наказателна отговорност не е ясно. Затлъстяването се превръща в един от основните задравословни проблеми във Великобритания.

Според данни на здравните власти около 28% от децата на възраст между 2 и 15 год. са със затлъстяване. Подобен проблем се наблюдавал дори и при домашните животни в Англия.

Това не е първият подобен случай в Обединеното кралство. През 2012 год. петгодишно момиче от Южен Уелс е било взето от социалните работници, тъй като тежало 66,1 кг. Това надвишава три пъти здравословното тегло на дете на тази възраст.

 

Словенският спектакъл "Бесният локомотив" днес на "Варненско лято"

На 7 юни на него пристига многонаграждаваният режисьор, водещо име на съвременния словенски театър – Йерней Лоренци. Той е познат на публиката с един от хитовите спектакли в миналогодишната фестивална програма „Буря” по пиесата на Александър Островски.

Британски ветеран избяга от старчески дом, за да бъде на честванията в Нормандия


Британски ветеран избяга от старчески дом въпреки забраната да го напуска, за да отиде на честванията на съюзническия десант във Франция, и бе намерен 12 часа по-късно в Нормандия, предаде агенция "Франс прес".

89-годишният ветеран, чиято самоличност не се разкрива, решил да пренебрегне нарежданията на персонала и да отиде на всяка цена да се види с бойните си другари. Той избягал в четвъртък сутринта, скривайки ордените си под шлифера си и се качил на автобус с ветерани, който...

Младеж стреля по четирима с газов пистолет в Шумен

Младеж стреля по четирима с газов пистолет в Шумен

23-годишен мъж от Шумен е стрелял по четирима души с газов пистолет, съобщиха от полицията.

Вчера, в 07.15 часа на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал в крайпътно заведение в кв. „Мътница”. Пристигналите служители на Районно управление „Полиция”-Шумен са установили, че по време на конфликта 23-годишният Т.Т. от град Шумен е стрелял със законно притежаван газов пистолет, стрелящ със сачми и е наранил в областта на корема - М.М. на 39 години, също така е наранил в седалищната област - К.Р. на 24 години и е причинил охлузни рани на К.М. на 25 години и Р.М. на 34 години, четиримата от село Памукчии.

На пострадалите е оказана първа помощ, като М.М. е откаран в МБАЛ „Света Ана” град Варна, а на останалите е назначено домашно лечение. Извършителят е укрил оръжието.

В хода на разследването за намиране на оръжието, при претърсване в дома на стрелеца са намерени и иззети 2 броя газови револвера и един газов пистолет, всичките марка „Екол”, боеприпаси, един пистолет с неустановена марка, 2 броя пневматични пушки с неустановена марка, чийто произход предстои да бъде уточнен. В два кашона, 4 броя полиетиленови пликове и в 5 буркана е намерена суха тревиста маса, която на полеви тест реагира на наркотично вещество „канабис”. Назначена е експертиза. мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Хиляди българи излязоха на "Мълчалив поход на живота"

Шествия в памет на децата жертви на пътя се проведоха в цялата страна


Аржентина е най-възрастният отбор на Световното

Аржентина е най-старият отбор на Мондиала. Средната възраст на "гаучосите" е 28,9 години. В отбора има осем играчи над 30 години, а най-младият – Маркос Рохо е на 24 години. За вт...

Според Мая Манолова няма вечни партньорства в политиката

Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че...

Цветя, свещи и играчки в памет на загиналите деца в Русе

Русе почете паметта на загиналите при катастрофа деца в мълчалив протест пред сградата на общината. Участниците трансформираха "мълчаливия поход на живота" във възпоменателна алея, на която ...

Червен депутат: Възродителният процес не е етническо прочистване

"Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам." Това заяви в ефира на "Нова телевизия" червеният депутат Красимир Янков. Думите му са коментар по вчерашната критика на лидера на ДПС Лютви Местан, който осъди факта, че в сряда в Комисията за правата на човека депутати на БСП са подкрепили искането на "Атака" за отменяне на декларацията за осъждане на Възродителния процес. Янков подчерта, че във Възродителния процес не става дума за етническо прочистване, както е разписано в декларацията, приета от миналия парламент. Във връзка с целувката към Местан и извинението, което Станишев направи пред избирателите на ДПС на Орлов мост миналата година, Янков коментира: "Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа“. Червеният депутат коментира, че основната критика на колегите му в Комисията по правата на човека е формулировката "форма на етническо прочистване", която, според него, не отговаря на историческата истина. Разногласията около позицията по Възродителния процес станаха поредното камъче в колата на отношенията между коалиционните партньори. Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че очаква официална позиция от "Позитано" 20 по въпроса.

Млад мъж стреля по четирима с газов пистолет в Шумен

23-годишен мъж от Шумен е стрелял по четирима души с газов пистолет, съобщиха от полицията.
Вчера, в 07.15 часа на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал в крайпътно заведение в кв. „Мътница”. Пристигналите служители на Районно управление „Полиция”-Шумен са установили, че по време на конфликта 23-годишният Т.Т. 23-годишен мъж от Шумен е стрелял по четирима души с газов пистолет, съобщиха от полицията. Вчера, в 07.15 часа на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал в крайпътно заведение в кв. „Мътница”. Пристигналите служители на Районно управление „Полиция”-Шумен са установили, че по време на конфликта 23-годишният Т.Т.

Котешко дефиле в София

Котешко дефиле в София

Сто и трийсет котки от 20 породи от България, Гърция, Румъния, Швеция, Полша и Австрия ще участват в 39-та и 40-та изложба на Националната федерация по фелинология на 7 и 8 юни в Националния музей „Земята и хората".

Най-много са представителите на породата британска късокосместа. Ще участват и персийки, мейн куун, сибирска, норвежка горска.

Съдии от Германия, Хърватия и Чехия ще оценяват също турски ангори, свещени бирмански, регдол, донски сфинкс, руски сини, шартрьоз, бенгалски, манкс, кимрик, сфинкс, сингапура, девон рекс, сиамски и бурмски котки.

Днес ще бъдат официално наградени победителите в конкурса „Котка на годината" - 2013. Отличията са за котките и развъдниците с най-големи изложбени постижения през изминалата година.

Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. “Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” – четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

 

 

Порошенко положи клетва за президент на Украйна

Петро Порошенко стана петият президент на независима Украйна. Той положи клетва на специална церемония в парламента на страната в Киев, а след това пое пълномощията на главнокомандващ въоръжените сили на страната.

Екшън край клон на банка в центъра на София

Екшън се е разиграл в петък вечерта около 22 часа край клон на "Уникредит Булбанк" в столицата.

Проф. Близнашки: Не бързам да се радвам за задължителното гласуване

Не бързам да се радвам на предложението за задължително гласуване. То трябва да върви заедно с мажоритарния вот и електронното гласуване. Задължителното гласуване трябва да бъде въведено с промяна в Конституцията. Това може да стане и от обикновеното Народно събрание, няма пречка това да се извърши. Това Народно събрание има време да го направи при добро желание.

Младеж стреля по четирима с газов пистолет в Шумен

23-годишен мъж от Шумен е стрелял по четирима души с газов пистолет, съобщиха от полицията.
Вчера, в 07.15 часа на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал в крайпътно заведение в кв. „Мътница”. Пристигналите служители на Районно управление „Полиция”-Шумен са установили, че по време на конфликта 23-годишният Т.Т. 23-годишен мъж от Шумен е стрелял по четирима души с газов пистолет, съобщиха от полицията. Вчера, в 07.15 часа на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал в крайпътно заведение в кв. „Мътница”. Пристигналите служители на Районно управление „Полиция”-Шумен са установили, че по време на конфликта 23-годишният Т.Т.

Многодетните семейства в България са на изчезване

Многодетните семейства у нас изчезват. Само 5 на сто от всички българи имат три и повече деца, но този процент намалява. Tревожните числа от националната статистика стават ясни на фона на все по-ниска раждаемост, застаряващо население и емиграция.

Красимир Янков: Възродителният процес не е "форма на етническо прочистване"

Терминът „форма на етническо прочистване“ не е коректен. Това каза депутатът от Коалиция за България Красимир Янков пред Нова телевизия по повод декларацията, която осъжда Възродителния процес.
„Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Терминът „форма на етническо прочистване“ не е коректен. Това каза депутатът от Коалиция за България Красимир Янков пред Нова телевизия по повод декларацията, която осъжда Възродителния процес. „Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система.

Петро Порошенко положи клетва като президент на Украйна

Петро Порошенко положи клетва като петия президент на Украйна на церемония във Върховната рада, съобщиха международните агенции. Новият украински...

Красимир Янков: Възродителният процес не е "форма на етническо прочистване"

Терминът „форма на етническо прочистване“ не е коректен. Това каза депутатът от Коалиция за България Красимир Янков пред Нова телевизия по повод декларацията, която осъжда Възродителния процес.
„Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Терминът „форма на етническо прочистване“ не е коректен. Това каза депутатът от Коалиция за България Красимир Янков пред Нова телевизия по повод декларацията, която осъжда Възродителния процес. „Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система.

Йордан Цонев: Спирането на еврофондовете е свързано с „Южен поток”

/КРОСС/ Има връзка между спрените еврофондове и „Южен поток", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в интервю за БНТ. Замразяването на средствата ще има отражение върху бюджета, посочи той. По думите на Цонев „Южен поток" е много необходим и за България, и за Европа проект, „но трябва да се строи в съгласие с правилата на Брюксел, а не, както се изразиха нашите партньори, въпреки Брюксел". По тази причина ДПС не би подкрепило каквото и да е в противоречие с европейските изисквания. В този смисъл движението не би подкрепило на второ четене поправките на Таско Ерменков и Явор Куюмджиев за „Южен поток". „Въпросът не е в цената, а в условията и в правилата. Ключовият момент е изискването на Третия енергиен пакет на ЕС, където има две сериозни изисквания, които трябва да бъдат преодолени с условията за „Южен поток". Едното е за достъп до тръбата от страна на трети страни, а другото - тръбата да не бъде собственост на този, който дава газа. Тези две условия трябва да бъдат преодолени, а те могат да бъдат преодолени с преговори", подчерта той. Йордан Цонев коментира, че в ДПС са загрижени за политическата и икономическа стабилност, защото те са взаимосвързани

Съветничка на Обама заяви, че САЩ доставят "смъртоносна помощ" на сирийската опозиция


Съветничката на президента Барак Обама за националната сигурност Сюзан Райс заяви по Си Ен Ен, че САЩ доставят "смъртоносна и несмъртоносна помощ" на умерената сирийска опозиция, предаде агенция "Франс прес".

"САЩ са увеличили подкрепата си за установено умерената опозиция, като доставят смъртоносна помощ (оръжия) и несмъртоносна там, където можем да подкрепяме цивилната и военната опозиция", заяви Райс.

САЩ досега винаги са заявявали, че оказват несмъртоносна помощ на...

Скандал! Юлий Москов: БСП чрез ДПС иска да удари турците

Скандал! Юлий Москов: БСП чрез ДПС иска да удари турците

"БСП иска чрез конфликта си с ДПС да удари българските турци. Което е абсурдно и опасно", това заяви в предаването "На светло" по Нова телевизия главният редактор на "7 дни спорт" Юлий Москов. Думите му са повод скандалното изказване на соцдепутата Красимир Янков в телевизионното судио, че възродителният процес е бил само смяна на именната система и нищо повече. 

Москов нарече премиера Пламен Орешарски "долен, мръсен бояджия и двуличник".

"Терминът "форма на етническо прочистване“ не е коректен. Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам“, каза Красимир Янков.

"Ние като партия имаме своето поведение, отношение и сме го демонстрирали. Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа“, категоричен беше депутатът от Коалиция за България.

"БСП се върна към истинската си същност. Тя произхожда от БКП. И сега показа истинското си лице", пояснси лидерът на РЗС Яне Янев. 

Четирима ранени при стрелба с газов пистолет в Шумен

Арестуван е млад мъж, открил стрелба след скандал в заведение


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване