Женският финал на "Ролан Гарос" - бъдещата звезда срещу кралицата на клея


Румънката Симона Халеп и рускинята Мария Шарапова ще се изправят в тазгодишният финал на "Ролан Гарос" при жените. Двубоят, който започва днес в 16.00 ч., ще противопостави най-бързо прогресираща тенисистка в света срещу най-добрата състезателка на червени кортове в последните три години. 

Само преди дванадесет месеца Халеп отпадна още в първия кръг в Париж. Тогава тя заемаше 57-ото място в световната ранглиста и не беше печелила нито една титла. Година по-късно румънката вече има...

Кампания: Правят безплатни тестове за хепатит

Кампания: Правят безплатни тестове за хепатит

Започва кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С. В рамките на втория ден от изложението „Мисия здраве” всеки, който желае, между 11 и 18 часа днес, може да участва в акцията. Освен безплатна, тя е и анонимна.

Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на „Хепасист” само 5-10 минути след теста.

Изследванията ще се правят пред паметника на Съветската армия. Утре на същото място ще се извършват безплатни очни прегледи. Зрението си можете да проверите между 11 и 16 часа в неделя.

Любо Пенев води щаба си в “Ботев”

Любо Пенев ще води “Ботев” с екипа, с който направлява националния в последните две години. Селекционерът на България поема и “канарчетата” след двудневни разговори и сондажи на шефовете в пловдивския клуб с ръководството на БФС. 

Договорът на Ел Голеадор и асистентите му в държавния тим Ради Здравков, Йордан Йорданов-Жан и Давид Родригес ще е з Любо Пенев ще води “Ботев” с екипа, с който направлява националния в последните две години. Селекционерът на България поема и “канарчетата” след двудневни разговори и сондажи на шефовете в пловдивския клуб с ръководството на БФС. Договорът на Ел Голеадор и асистентите му в държавния тим Ради Здравков, Йордан Йорданов-Жан и Давид Родригес ще е з

Световното, което не трябваше да е в Бразилия

Когато на 7 март 2003 г. президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че при избора на домакин на световното първенство по футбол ще бъде спазен принципът на ротацията на континентите, той не предполагаше какъв таралеж си слага в гащите. Още тогава бе ясно, че южноамериканските държави са се разбрали домакин през 2014 г. да бъде Бразилия. Когато на 7 март 2003 г. президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че при избора на домакин на световното първенство по футбол ще бъде спазен принципът на ротацията на континентите, той не предполагаше какъв таралеж си слага в гащите. Още тогава бе ясно, че южноамериканските държави са се разбрали домакин през 2014 г. да бъде Бразилия.

Бразилия се измъчи в последната си контрола (видео)

Бразилия победи с минималното 1:0 Сърбия в последната си контрола преди старта на световните финали, но не убедиха играта си.

В няколко града протестират срещу убийствата на деца по пътя

Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе в няколко града на страната, съобщиха от Фондация "Безопасни улици от Валя".
Той е под мотото „Мълчалив поход за живота” и в Бургас ще се състои от 11.00 часа пред сградата на общината. Повод за протеста е смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе в няколко града на страната, съобщиха от Фондация "Безопасни улици от Валя". Той е под мотото „Мълчалив поход за живота” и в Бургас ще се състои от 11.00 часа пред сградата на общината. Повод за протеста е смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора.

Нова мода сред кралете: пенсиониране

 Испанският крал Хуан Карлос I обяви тази седмица, че се отказва доброволно от трона си, като предизвика шок сред почитателите на традиционната монархия, а републиканците веднага поискаха отказване от досегашната система.

 

Абдикацията на Хуан Карлос далеч не е първият случай в съвременна Европа, когато монарх се отказва от короната си в полза на посочен от него приемник. Само в рамките на малко повече от година още две короновани особи – владетелите на Холандия и Белгия – слязоха от троновете си по своя собствена воля. Тъй като в Стара Европа все още съществуват цели 12 монархии, това означава, че от 2013 г. до сега една четвърт от тях са сменили монарсите си по тяхно желание. Вярно е, че времената, когато европейските принцове изтръгваха властта от своите короновани роднини с помощта на

 

кинжал или пълна с отрова чаша

 

отдавна минаха, но днес определено можем да смятаме, че се е родила нова тенденция – на пенсиониращите се монарси. Дали заради болест, дали заради старост, или с цел да влияят на следващото короновано поколение, европейските крале все по-често избират уюта на спокойните старини. Но защо трябва това да ни учудва, след като неотдавна цял папа излезе в пенсия? Всички помнят безпрецедентния отказ на Бенедикт XVI от светия престол и избирането на Франциск.

 

Бъдещият крал на Испания Фелипе VI, който ще поеме престола от баща си Хуан Карлос, когато в закона се впише тази възможност, ще трябва да повдигне авторитета на отслабената монархия в обстановка на икономическа криза и сепаратизъм.

 

Абдикацията е подготвяна от месеци, но вероятната причина сега Хуан Карлос да абдикира е влошеното му здравословно състояние. „Той се завърна много уморен от последното си пътуване в Саудитска Арабия. Май не е много добре със здравето”, отбелязва неговият приближен Луис Паласиос Банюелос от университета „Хуан Карлос”. Други обаче не поставят здравословните причини на първо място. И напомнят, че имиджът на краля пострада от скандали като лова на слонове в Ботсуана през 2012 г. и корупционната афера, довела до обвинения срещу по-малката кралска дъщеря Кристина и съпруга й Иняки Урдангарин.

 

Кралят беше икона на демократичния преход, последвал диктатурата на Франко (1939 - 1975 г.), но рейтингът му е спаднал до 41%, сочат януарски данни на социолозите. Днес синът му, подготвян още от малък да наследи престола, печели симпатиите на 66% от испанците, които

 

харесват високия 1,98 м строен мъж

 

и им допада сериозната му и същевременно добродушна усмивка.

 

Фелипе е роден през 1968 г., когато в семейството на бъдещите крале на Испания Хуан Карлос и София вече има две дъщери – Елена и Кристина, но в Испания повелята е мъж да наследи трона. През 1993 г. принцът завършва право в Мадридския автономен университет, а през 2004 г. сключва брак с известната испанска тв журналистка Летисия Ортис Рокасолано. Съпрузите имат две дъщери – инфантите Леонор и София.

 

Испанската кралска фамилия е родствена на Симеон Сакскобургготски – Хуан Карлос и Симеон са потомци на Анри IV. Двамата са трети братовчеди по линия на неаполитанските Бурбони. Техният общ прапрадядо Фернандо е последният крал на Двете Сицилии, както е било официалното название на южната апенинска държава преди обединението на Италия. Княгиня Мария-Луиза (бабата на Симеон и майка на цар Борис III) и дядото на крал Хуан Карлос по майчина линия – принц Карло, са първи братовчеди.

За първи път от 123 г. мъж носи холандската корона

Крал Вилем-Александър, майка му Беатрикс (най-вдясно) и семейството му приветстват поданиците си.
На 30 април 2013 г. холандската кралица Беатрикс, тогава на 75 г., подписа документ за абдикация. От този момент по-големият й син Вилем-Александър автоматично стана крал, а вече бившата кралица носи титлата Нейно Кралско Височество принцесата на Холандия Беатрикс, принцеса на Оран и Насау.

 

Така Вилем-Александър стана първият монарх от мъжки пол в Холандия за последните 123 г., а също и най-младият владетел в Европа, тъй като беше „само” на 46 г.




Елизабет II ще си ходи, ама друг път

Кра-лица Ели-забет II нееднократно е коментирала, че поема работата на монарх доживот.
Все повече британци допускат възможността 88-годишната кралица Елизабет II да абдикира по здравословни причини. Открит остава обаче въпросът кой ще наследи престола след нейното оттегляне. Немалко наблюдатели на Острова смятат, че принц Уилям, който е втори поред наследник на британския трон, ще прескочи баща си Чарлз и ще стане следващият крал на страната. Така днешният принц Уилям ще е бъдещият крал.

 

В началото на тази година обаче в Бъкингам бяха извършени промени, които водят до мисълта, че все пак Елизабет ще предаде короната на законния й наследник, а именно принц Чарлз. Там е работата, че за пръв път пресофисът на кралицата се сля с този на сина й. Това не се е случвало преди и според запознати е първата стъпка към предаването на трона в ръцете на Чарлз, макар кралица Елизабет II винаги да е твърдяла, че няма да абдикира.

 

Чарлз, който е най-дълго ненаследилият трона принц в цялата история на британската монархия, освен това се радва и на симпатията на поданиците на Нейно Величество, мнозинството от които смятат, че би бил добър крал. Последната дума обаче ще има Елизабет II, а както е известно, още при възкачването си на трона тя е заявила, че поема работата доживот.

Мая Новоселска: Всичко хубаво на този свят е направено с любов

- Мая, на 17 юни имате представление на фестивала "София моно" в парка на Военната академия - за кой път ще покажете "Едно малко радио"? Играете го в цялата страна, нали?
- Мисля, че са повече от 50. Навсякъде представленията са различни. Публиката е различна. Настроението е различно. Опитвам се всеки път да бъде свежо. - Мая, на 17 юни имате представление на фестивала "София моно" в парка на Военната академия - за кой път ще покажете "Едно малко радио"? Играете го в цялата страна, нали? - Мисля, че са повече от 50. Навсякъде представленията са различни. Публиката е различна. Настроението е различно. Опитвам се всеки път да бъде свежо.

Протести в няколко града срещу убийствата на деца по пътя

Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе в няколко града на страната, съобщиха от Фондация Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе в няколко града на страната, съобщиха от Фондация "Безопасни улици от Валя". Той е под мотото „Мълчалив поход за живота” и в Бургас ще се състои от 11.00 часа пред сградата на общината. Повод за протеста е смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора.

Порой отнесе варненско село

Придошлата от поройните дъждове малка рекичка Кабамалска отнесе едно от най-китните варненски села Долище. Според кметския наместник Иван Костов селото е в бедствено положение след пороя. „Сполетя ни наводнение, неописуемо за селото ни.

Първият туит на ЦРУ: Не можем нито да потвърдим, нито да отречем

Американското Централно разузнавателно управление официално си откри акаунти в Туитър и Фейсбук,  съобщиха информационните агенции. Първият туит на ЦРУ иронично гласи: "Не можем нито да потвърдим, нито да отречем, че това е първият ни туит." Липсата на съдържание не намали интереса - за по-малко от 90 минути акаунтът на ЦРУ вече имаше близо 84 000 последователи, като тази бройка бързо расте. Първото съобщение на ЦРУ във Фейсбук е със снимка на централата му в щата Вирджиния и се отнася до 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия. "ЦРУ отдава почит към смелите американци, които в този исторически ден се биха и изпълниха войнишкия си дълг", гласи текстът на съобщението. ЦРУ отдавна има публичен сайт, както и официални акаунти в ЮТюб и сайта за споделяне на снимки Фликр. Сред информацията, която ще бъде поствана, са експонати от музея на ЦРУ (който не е с публичен достъп), както и актуализации на енциклопедията му на световни факти, обхващаща данни за световни лидери, карти и други сведения. Страницата на ЦРУ във Фейсбук е www.facebook.com/central.intelligence.agency, а в Туитър е с обозначението @CIA. Редица медии посрещнаха също с хумор появата на ЦРУ в Туитър. "Сега най-после можем да върнем услугата и да ви следим на свой ред", туитна "Хъфингтън пост". "Единственият път, когато ще знаете, че ЦРУ ви следи", писа в. "Вашингтон пост". "Сега няма как да се скрием от @CIA", писа сп. "Тайм", цитирано от БТА. ЦРУ вече следи 25 други потребители на Туитър, сред които ФБР, НАСА, Белия дом и министерството на отбраната на САЩ.

Цветните евкалиптови дървета в Хавай

Те имат окраска като дъга и се намират на остров Мауи


Закриха комисията по стоковите борси и тържищата

 Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита, а функциите й се поемат от министъра на икономиката и енергетиката. Това стана вчера с приемане на промени в Закона за стоковите борси и тържищата. Дей-ностите, вменени от закона на комисията, ще бъдат прехвърлени на икономическото министерство, тъй като в неговия обхват се включва издаване на лицензи, удостоверения за регистрация и разрешителни за внос и износ, провеждане на превантивен и последващ контрол върху изпълнението на задълженията на лицензополучателите, а също така прилагане на мерките на търговската политика, свързани с вноса и износа на стоки. Предвидени са изменения на действащи разпоредби с цел засилване на контролните функции на организаторите на стокови тържища и на пазарите на производителите по отношение на качеството на продаваните храни, предаде БТА.

 

Част от измененията са насочени към защита на потребителите при продажба на небезопасни за здравето им стоки чрез осигуряване на възможност преди и към момента на осъществяване на съответна сделка да им бъдат предоставени придружаващите стоката документи.

Днес ще е горещо, следобяд на места облаци и дъжд

Преди обяд ще бъде слънчево с максимални температури между 26° и 31°, в София – около 26°. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Централна и Източна България, както и в планинските райони ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб от северозапад, Преди обяд ще бъде слънчево с максимални температури между 26° и 31°, в София – около 26°. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Централна и Източна България, както и в планинските райони ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб от северозапад,

Пожар в мина евакуира десетки в Казахстан

Неколкостотин души са били евакуирани заради пожар в мина „Орловская” в Източен Казахстан, предаде Интерфакс

Европейският футбол носи приходи от €11 млрд.

 11 млрд. евро се очаква да бъдат приходите за последния сезон от най-големите пет национални футболни шампионата - германската Бундеслига, испанската Ла лига, френската Лига 1, Английската висша лига и италианската Серия А. Това сочи докладът на „Делойт” за футболните финанси през 2014 г. Прогнозите са на база новите договори за права за излъчване.

 

През миналата година приходите от петте най-големи първенства бяха 9,8 млрд. евро. През миналия сезон всички национални шампионати на Стария континент са генерирали приходи от 19,9 млрд. евро.

 

За 2012/2013 Английската висша лига отново е световен лидер с приходи от над 2,5 млрд. паунда или със 165 млн. лири повече от предходния сезон. Над 60% от този ръст

 

е постигнат от двата клуба на „Манчестър Юнайтед” и от „Ливърпул”

 

Обезценяването на британската лира спрямо еврото намалява разликата с най-близкия съперник на англичаните – Бундеслигата, до 928 млн. евро, се посочва още в доклада.

 

По-голямата част от ръста в приходите на Английската висша лига през 2012/13 идва от търговските източници, смятат от консултантската компания. За първи път през 2014 г. се очаква Английската топлига да заеме челно място в Европа и в трите основни категории приходи, което ще бъде отразено в нашето следващо издание.

 

Бундеслигата от своя страна затвърждава своето второ място по постъпления, като те за първи път преминават границата от 2 млрд. евро. Общите приходи от първенството се увеличават със 146 млн. евро (8%), благодарение на успеха на терена на „Байерн” (Мюнхен) и „Борусия” (Дортмунд), на които се дължи 80% от този ръст.

 

Прогнозираните приходи на Висшата лига на Англия са в размер на около 4 млрд. евро през 2013/14, което е повече от прогнозираните приходи на Ла лига и Серия А взети заедно.

 

През миналата година разликата между Бундеслигата и испанската Ла лига нарасна до 159 млн. евро въпреки натрупаните приходи на последните, които достигнаха 1,859 млрд. евро през миналия сезон. В противоречие с тенденцията през последните години увеличението не е благодарение на големите два отбора „Реал” (Мадрид) и „Барселона”, които заедно постигнаха скромното увеличение в приходите с едва 6 млн. евро. Нарастването се дължи основно на

 

нови и подобрени условия в правата на излъчване

 

на част от клубовете, както и на по-доброто представяне на испанските клубове в Шампионската лига, се казва още в анализа на Делойт.

 

В резултат на своето завръщане в Шампионската лига „Ювентус” е получил 97 млн. евро повече. Приходите в Серия А за миналогодишния сезон нараснаха до 1,682 млрд. евро. Италианските клубове продължават да бъдат силно зависими от постъпленията от излъчвания, които представляват 59% от приходите им.

 

Френската Лига 1 демонстрира най-бързия темп на растеж в евро, с нарастване от 14 на сто (161 милиона евро), постигнат изцяло от „Пари Сен Жермен”. Докато неговите приходи нарастват със 178 млн. евро, то на останалите 19 клуба от лигата намаляват със 17 млн. евро.

Само 25% от постъпленията отиват за заплати
Големите пет футболни първенства показаха резервираност по отношение на разходите за заплати на играчите. Само 25% от общите приходи отиват за увеличаване на заплатите. Четири от петте първенства отбелязват запазване или подобряване на съотношението заплати/приходи през сезон 2012/2013 спрямо предходния. Без промяна са Серия А, Ла лига, Бундеслига и Лига 1, изключение прави Английската висша лига, чиито разходи за заплати се увеличават с 8% до 1,783 млрд. британски лири (2,1 млрд. евро). Това оказва влияние върху съотношението заплати/приходи, което е в размер на 71%, най-високото ниво, достигано някога

Германците с най-висока оперативна печалба
Бундеслигата и Английската висша лига бяха двете първенства от големите пет, генериращи оперативна печалба за 2012/2013. Бундеслигата постави нов рекорд за всяко футболно първенство, увеличавайки оперативната си печалба от 74 млн. евро (39%) на 264 млн. евро.

 

Показателят оперативна рентабилност на Английската лига намалява с 2 млн. британски лири до 82 млн. британски лири (96 млн. евро). Френското и италианското първенство отчитат значително подобрение на показателя оперативна загуба. А Лига 1 я намали с 64 млн. евро, почти достигайки позиция break-even, нито да бъде печеливша, нито губеща. Междувременно подобряването в Серия А със 107 млн. евро ще сложи край на влошаващата се рентабилност през последните седем футболни сезона.

Днес ще е горещо, следобяд на места облаци и дъжд

Преди обяд ще бъде слънчево с максимални температури между 26° и 31°, в София – около 26°. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Централна и Източна България, както и в планинските райони ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб от северозапад, Преди обяд ще бъде слънчево с максимални температури между 26° и 31°, в София – около 26°. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Централна и Източна България, както и в планинските райони ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб от северозапад,

Протести в страната започват заради смъртта на Паоло

Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе в няколко града на страната, организирани от от Фондация "Безопасни улици от Валя".

Богатството на американците стигна $81,8 трлн.

 Богатството на американците удари нов рекорд през първото тримесечие на фона на ръстa на цените на жилищата и цените на акциите, пише The Wall Street Journal.

 

За първото тримесечие то се е увеличило с 2% и достигнало 81,8 трлн. долара - най-високото равнище в историята според последния доклад на Федералния резерв а САЩ. Данните не са коригирани спрямо инфлацията и ръста на населението.

 

Стойността на акциите и взаимните фондове, притежавани от домакинства, достигна 361 млрд. долара през последното тримесечие на 2013 г., докато цената на жилищните имоти се покачи повече от два пъти според данните на Фед.

 

Друг положителен знак от доклада е, че американците се чувстват малко по-благосклонни да теглят заеми. Ипотечните кредити са се свили с 0,9 на сто. Общата задлъжнялост на американските домакинства достига 108% от разполагаемия доход, което е спад от най-високото равнище от около 135% през 2007 година.

Петро Порошенко положи клетва като президент на Украйна

Церемонията премина на фона на продължаващите боеве в Славянск и засилване на настроенията за отделяне на източната част на страната


Казусът "Лалов" и силата на разума

В чертозите на българската Темида винаги може да се случи нещо небивало. 
Съдийски шеф заплаши вчера правосъдното ведомство с прокурор! (Виж стр. 12.) У нас е нещо обикновено да се използва за плашило държавното обвинение. Но е малко прекалено, когато виден представител на съдебната власт го размахва срещу изпълнителната като свадлива комшийка В чертозите на българската Темида винаги може да се случи нещо небивало. Съдийски шеф заплаши вчера правосъдното ведомство с прокурор! (Виж стр. 12.) У нас е нещо обикновено да се използва за плашило държавното обвинение. Но е малко прекалено, когато виден представител на съдебната власт го размахва срещу изпълнителната като свадлива комшийка

Гледаме под лупа европроектите

 „Ще направим допълнителен одит на извадка от проекти по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР), които ще подберем на случаен принцип”. Това обяви вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БНР.

 

Според нея няма място за притеснения, но ако се констатират нередности, ще бъдат предприети мерки по налагане на финансови корекции към съответните бенефициенти. „Бенефициентите, без значение общини или министерства, трябва да спазват стриктно законите и процедурите”, смята тя.

 

По думите й за страната е важно

 

системите за финансово правление да са на ниво

 

и да хващат своевременно пропуските, защото ние трябва да пазим интереса на европейския и българския данъкоплатец. Относно спрените от Еврокомисията междинни плащания за 90 млн. евро по ОПРР Десислава Терзиева обясни, че това се отнася само за 2 от приоритетните оси - „Интегрирано и устойчиво градско развитие” и „Устойчиво развитие на туризма”. По останалите - „Регионална и местна достъпност”, „Местно развитие и сътрудничество” и „Техническа помощ” - плащанията не са прекъснати.

 

„Това е едно рутинно писмо, рутинна процедура

 

- да се спират временно плащанията при констатации от страна на ЕК, че има някакви неточности или нередности”, поясни регионалният министър. „Веднага след като получихме писмото, възложих да се направи спешен анализ на констатациите в писмото, за да видим наистина ли и докъде има допуснати нередности”, допълни министърът. „Предварителните констатации визират нарушение в обществените поръчки. Липсата на предварителен одитен доклад обаче ни затруднява в тълкуването на констатациите, които са представени твърде общо”, подчерта Терзиева и съобщи, че практиката показва, че при усвояването на евросредствата основният препъникамък е свързан с обществени поръчки.

 

„Управляващите органи трябва да засилят контрола

 

и това е ясно за всички ни. Според мен е необходимо да има както релевантни методически указания от Агенцията по обществените поръчки и управляващите органи, така и качествено обучение на всички по веригата”, каза още Терзиева и допълни, че е много важно системите за финансово управление и контрол да са на ниво и да хващат своевременно нарушенията, защото трябва да се пази интересът на европейските и българските данъкоплатци.

Един човек е загинал, а 18 са били ранени в катастрофи през изминалото денонощие

Един човек е загинал, а 18 са били ранени в 16 катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. На територията на столицата са били регистрирани 139 леки и 3 тежки пътни произшествия. Трима ...

Големият Фил: Както Португалия се нуждае от Роналдо и Аржентина – от Меси, така и ние се нуждаем от Неймар

Селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари сподели след контролата срещу Сърбия (1:0), че тимът му прекалено много разчита на Неймар да Силва. Въпреки че вчера Фред беше този, който донесе успеха с...

Орешарски заварил енергетиката в технически фалит

След всяко силово и волунтаристично управление, допуснало разрастване на неравновесията, е естествено да се проявят напрежения. Страхувам се, че този потенциал  не е изчерпан.Това казва минис...

Започна церемонията във Върховната рада по встъпването в длъжност на новия украински президент Петро Порошенко

Тържественото заседание на Върховната рада на Украйна по случай встъпването в длъжност на новоизбрания президент Петро Порошенко започна тази сутрин в 10 ч. местно време, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА. ...

Най-скъпият отбор на Световното струва 610 млн. долара

Отборът с най-скъпите футболисти на световното първенство в Бразилия е на стойност 610 милиона евро. Селекцията се базира на данни на сайта transfermarkt.de, оценяващ качествата на всеки един играч. К...

$386 500 за флаг от десанта

 Аукционна къща “Бонъмс” отбеляза 70-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия на 6 юни 1944 година с търг в Ню Йорк, на който бяха

 

изложени над  350 експоната

 

свързани с Втората световна война.

 

Най-скъпият лот стана знамето, което е било издигнато на американския десантен кораб LST-493, прехвърлил съюзнически войски в Нормандия. Флагът бе продаден за 386 500 долара. Според представители на аукционната къща в частни ръце има само два такива флага.

 

Организаторите се надяваха да спечелят от платнище с размери 91,5 на 99 см, но в крайна сметка взеха много по-малко от очакваното – 35 000 долара. Името на купувача на военната реликва не бе разкрито, знае се само, че е участвал в търга по интернет.

 

На търга също бе представена немска шифровъчна машина “Енигма”, създадени след 1941 година. Тя бе купена за 92 500 долара.

 

Вниманието на колекционери привлякоха и информационните бюлетини, които са били публикувани ежечасно по време на войната от агенция Dow Jones. В тях се описват първите боеве по Северното крайбрежие на Франция на 6 юни 1944 г. Тази колекция бе продадена за 12 500 долара.

 

Знаменитият плакат “Запазете спокойствие и продължавайте в същия дух” (Keep Calm and Carry On), публикуван през 1939 г. от британското Мини-стерство на информацията с цел

 

поддържане на  духа на бойците

 

бе продаден за 27 500 долара.

 

Не се намери купувач за рисунки с молив на мястото Mulberry Harbour, използвано от съюзниците като временно пристанище на брега на Нормандия. “Бонъмс” очакваше да получи за тях 70-100 000 долара.

Сбирката на Родни Браун

Родни Браун
Повече от половината от лотовете са от сбирката на 71-годишния американски военен историк и колекционер Родни Браун. Той започва да събира предмети, свързани с Втората световна война, още на десетгодишна възраст. “Всеки един от представените на аукциона артефакти има уникална история. Всички са били свидетели на най-големите събития от Втората световна война и показват мъжеството не само на отделни личности, но и на цели народи”, казва сътрудникът в отдела за книги и ръкописи на “Бонъмс” Том Лемб.

ЦРУ си направи акаунти в Twitter и Facebook

Американското Централно разузнавателно управление откри свои акаунти в социалните мрежи Twitter и Facebook. Първият "туит" на ЦРУ гласи "Не можем нито да потвърдим, нито да отречем, че това е първият ни туит". За по-малко от два часа акунтът на ЦРУ бе събрал над 84 000 последователи. Във Facebook пък ЦРУ се представи със снимка на централата си във Вирджиния и с коментар по вчерашната годишнина от десанта в Нормандия. Включването на ЦРУ в социалните мрежи бе посрещнато с чувство за хумор от американското общество. Някои медии писаха, че обикновените американски също вече ще могат да следят ЦРУ. Други издания пък счетоха акаунтите като опит да се следи и публичното пространство.

Нормандия събра световните лидери

 Нормандското крайбрежие буквално се възпламени в четвъртък вечер, когато плажната ивица, където преди 70 години беше извършено дебаркирането на съюзническите сили, се озари от зрелищни фойерверки, предаде Франс прес.

 
Двамата големи разговаряха за кратко и неофициално
В последния момент

 

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин са разговаряли за кратко по време на тържествата по случай 70-годишнината на десанта на съюзниците в Нормандия, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на източник от канцеларията на френския президент Франсоа Оланд. Служител на Белия дом потвърди, че е имало „неофициална” среща между Обама и Путин, продължила 10-15 минути. И Кремъл потвърди, че е имало кратък разговор между Путин и Обама, предаде ИТАР-ТАСС.

Драконовски мерки за сигурност

ЕПА
US ветерани на гробището в Колвил сюр Мер
За възпоменателните чествания мерките за сигурност са драконовски. На всички церемонии се очаква да присъстват общо 1 милион души. Честванията ще продължат до неделя. Очакваше се освен 8000-те гости на шоуто на плажа на Уистреам вчера там да има и 10 000 души за възпоменателната френско-американска церемония на гробището в Колвил сюр Мер. За да гарантират сигурността на гостите, са мобилизирани 12 000 души - полицаи, военни, пожарникари. За здравето на гостите се грижат 900 парамедици и пожарникари, 400 медицински сестри и над 300 доброволци. Седем медицински пункта са обособени в зоните на честванията. Преди началото на вчерашните церемонии потомци на военни, участвали в дебаркирането, и жители на Нормандия пък забиха на плажната ивица Голд бийч до град Анел 20 000 книжни британски знамена с думите “Благодарим ви” върху тях.


Барак Обама: Оттук започна шествието на демокрацията по света

 
„Омаха, Нормандия - от този бряг тръгна демокрацията: от Западна Европа на изток, от Южна Америка към Югоизточна Азия вече 70 години се разширява демократичното движение. Нищо от това нямаше да се случи без мъжете, които бяха готови да пожертват живота си. Те воюваха, за да можем ние да живеем в мир. Те се жертваха, за да бъдем ние свободни. Те се сражаваха с надеждата, че ще дойде ден, когато вече няма да има нужда от войни”, каза президентът на САЩ Барак Обама, отдавайки вчера почит на тържествата в Нормандия към стотиците американци, убити и ранени при военната операция. Той говори на церемонията на американското военно гробище в Колвил сюр Мер. Именно там, на плажа с кодовото название Омаха бийч, са били едни от най-кръвопролитните боеве при дебаркирането на американските войници, посрещнати с яростен огън от германските войски. Под всеки от 9387-те мраморни камъка там е погребан американски войник.

Рождениците днес

/КРОСС/ Александър Праматарски, юрист, председател на Демократическата партия, бивш депутат Димитър Ивановски, икономист, зам.-министър на финансите в правителството на Сергей Станишев Елен Герджиков, председател на СОС Златко Янков, треньор, бивш национал по футбол Ивайло Данаилов, журналист, бивш съветник на Сергей Станишев Юлия Нейкова, юрист, зам.-кмет на Столична община Щерьо Щерев, депутат Първан Симеонов, социолог Луиза Григорова, актриса  

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници БСП и ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване - в. Дума - стр. 1, 2, 3Орел, рак и щука в БСП - в. Стандарт - стр. 1Станишев на избори след среща с Доган и 6 часа с Местан - в. 24 часа - стр. 1, 4Остаряла ТЕЦ погреба четирима души в Косово - в. Новинар - стр. 1Отчаяният Станишев опита да яхне анти-ДПС вълна - в. Сега - стр. 1, 3Убиецът на Паоло под домашен арест - в. Монитор - стр. 1, 6, 7СТАНИШЕВ ГОТОВ ЗА ВОЙНА С ДПС - в. Труд - стр. 1Орешарски може да реши кризата самСАМО С ШЕСТИЦА В ЕЛИТНА ГИМНАЗИЯ - в. Телеграф - стр. 1   Водещи заглавия на вътрешните странициЛЮТВИ МЕСТАН: Дано Станишев не ни отмъщава - в. Дума - стр. 3Кметът нехае за приходи от застраховки „Гражданска отговорност" - в. Дума - стр. 4Не се доверявайте на телефонни обаждания - в. Дума - стр. 5Министрите спестили 1/2 милион - в. Стандарт - стр. 2, 3Михаил Миков влага в акции - в. Стандарт - стр. 3Станишев цака със задължителен вот - в. Стандарт - стр. 4Парламент до юли, задължителни избори през октомври - в. 24 часа - стр. 2, 3САЩ заплашиха със санкции българите, които помагат за „Южен поток" - в. 24 часа - стр. 4БСП склони за предсрочен вот - в. Новинар - стр. 2Парламентът одобри 3 млрд. лв. дълг - в. Новинар - стр. 3Коалиционните партньори забравиха за предишните си целувки - в. Сега - стр. 3Двама министри в кабинета "Орешарски" имат проблем с имоти - в. Сега - стр

Теми и гости в ефира

Нова ТВ, "Събуди се" Тема: Кой контролира местата, където децата ни най-често се забавляват? Тема: „Мълчалив поход" срещу убийственото безумие по пътищата.Гост: Мирослава Асенова, майка на загиналата Съни, Нели Петрова, майка на загиналата Лора и Любка Маринова, говорител на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Тема: Политическа сеизмологияГост: Георги Първанов Тема: Задължителният вот отвъд идеята на СтанишевГост: Проф. Георги Близнашки Тема: "Обичам 90-те"Гост: East 17 БНТ1, "Животът и други неща" Тема: В режим на предсрочни избориГост: Томислав Дончев, ГЕРБ, Йордан Цонев, ДПС, Георги Кадиев, БСП Нова ТВ, "На светло с Люба Кулезич" Тема: Вот до вота мила моя майно льо, бойкот до бойкота. За цайтнота в БСП след присъдата на ДПС.Гост: Вежди Рашидов, ГЕРБ Тема: Сензационно интервю с майката на осъдения за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев! „Натопиха сина ми да лежи в затвора - невинен", плаче Марияна Колева Тема: Културни вертикали по държавната пързалкаГост: Христо Мутафчиев, актьор, Мирослава Кортенска Тема: Една му с билки раната върже, друга го пръсне с вода студена, трета го в уста целуне бърже, а той е болен и изход нема! Рецепти за спешно (не)умиранеГост: ген. Стоян Тонев и проф. Радослав Гайдарски Тема: Ели Гигова   Гост:

Предстоящи събития в страната за днес, 7 юни

/КРОСС/ ***София.Протестни митинги срещу убийствата на деца на пътя ще се проведат в няколко града в страната. Инициативата е свързана със смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Сред организаторите на протестите са Сдружение „Зачатие", съвместно с Фондация „Искам бебе". Към тях се присъединяват Фондация „Нашите недоносени деца", Сдружение „Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация „Безопасни улици от Валя", Националното движение „Червена пътека".***София.От 9 ч. в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен ще се проведе Седмото национално състезание на Младежките аварийни екипи (МАЕ). В надпреварата тази година ще вземат участие 16 МАЕ от страната. Чрез специални ситуативни задания в няколко пункта ще бъде оценена подготовката им по първа долекарска помощ, първа психологическа помощ, спасителни действия при различни аварии, бедствия и инциденти, по техники за транспорт на пострадалите, грижи за нуждаещите се, комуникационни средства и др.***София.От 10 до 17 ч. в Националния музей „Земята и хората" ще бъде представена Международна изложба на котки.***София.От 10 ч. на хижа Алеко (Витоша) „Софийска вода" и „Веолия вода" организира детски празник.***Благоевград.От 10.30 ч. пл

Ден на отворени врати в резиденцията на британския посланик в София

На 7 юни, събота, от 10:00 до 16:00 часа, ще се проведе Ден на отворени врати в резиденцията на британския посланик, бул. "Васил Левски" 36, по случай стогодишнината на впечатляващата сграда.

Британският посланик Джонатан Алън и семейството му ще бъдат домакини на празник, посветен на силните британско-български връзки и на историческите и културни прилики между британския и българския народ. Денят на отворените врати е част от празненствата "100 Години", организирани през 2014 г.,...

Станишев има спестени едва 37 000 лева, но жена му Моника има над милион; Борисов е с около 50 000

Лидерът на БСП Сергей Станишев има около 37 000 лева спестявания, показва декларацията му в Сметната палата. Той има с около 13 000 лева по-малко, отколкото е декларирал Бойко Борисов - той е посочил 42 536 лева в банка, като произходът им е „обезщетения за неползван отпуск от Министерския съвет, трудови и приравнени права".

Предсрочен вот - а сега накъде?

 Какви са сценариите за развитието на политическата ситуация у нас след изявлението на Лютви Местан за вариантите на предсрочни парламентарни избори и как би изглеждал един бъдещ парламент? Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че Столетницата е готова да обсъди с всички политически партии възможни дати за изборите и ролята на служебното правителство. Кога е най-добре да се проведе предсрочен вот? Публикуваме позиции на известни социолози и експерти.

Живко Георгиев, социолог: Отлагането няма да е за доброто на България

 
Всъщност вече няма значение точно кога ще се проведат предсрочните избори. Това е без особено значение, колкото по-бързо, по-добре. Резултатите на БСП показаха неадекватните действия на ръководството й. Според мен единствената дилема, която се опитват там да решат в момента, е как някои хора да останат в ръководна позиция в БСП. Най-логичното решение е оставка на това ръководство.

 

Напълно е възможно вотът да се проведе до края на годината. Иначе не виждам кой в подобна ситуация ще разработва бюджет за догодина. Най-честното решение са по-бързи избори. Не мисля, че отлагането ще бъде за доброто на България.

 

Идеята за задължително гласуване бих коментирал като неразбиране на ситуацията. Ръководството на „Позитано” е разочаровано от народа и от електората си. Надява се на последната магия едва ли не, че задължителен вот ще укрепи Столетницата. Няма как да се случи подобно нещо.

Проф. Михаил Константинов, математик: 12 октомври е добра дата
Ясно е, че няма връщане назад. Предсрочни избори ще има. Добрата дата за един такъв вот според мен е първата половина на октомври. Защо не на 12 октомври. 26 октомври не е удачно, тъй като е Димитровден и не е редно да се провеждат избори точно тогава в една християнска държава. Нормалният цикъл за провеждането на едни предсрочни избори е 90 дни. Така че ако се върнете 90 дни назад от 12 октомври, ще получите датата 12 юни. Тогава трябва да започнат консултациите за разпускането на парламента и да речем към 12 юли президентът да издаде два указа. Единият за разпускане на Народното събрание, а другият - за назначаване на служебен кабинет.

 

Възможно е да има и поправки в Изборния кодекс, с които гласуването да стане задължително, защото това е стара идея и на ГЕРБ. А и ГЕРБ с БСП дори имат конституционно мнозинство. Затова, ако се счита, че има конституционни пречки, за да се реализира това предложение, то тези партии могат да променят конституцията. Но това трябва да стане веднага. Очевидно идеята на БСП се е родила след изявлението на г-н Местан и това е нещо като Империята отвръща на удара.

 

Трябва обаче да предупредя за нещо важно. Само по себе си задължителното гласуване може и да не намали относителното тегло на политическия вот. Това, че гласуването ще стане задължително, ще накара повече хора да си продадат гласа. Те така или иначе ще ходят до урните. Затова на пръв поглед уж е добра идея, но може да се окаже, че не води до промяна. Не е задължително да доведе до отпадане на малките партии, защото тогава ще гласуват повече хора извън твърдите ядра.

Юрий Асланов, социолог: Нужно е споразумение между политическите сили

 
Очевидно е, че изказването на г-н Местан произведе вчерашното събитие. А то от своя страна може би ще доведе и до други събития в близките дни. Това ще принуди партиите да седнат на масата и да уговарят условията за предсрочни избори и други неща, свързани с парламента. Не знам дали това г-н Местан го е планирал като последствие, но то може да се случи.

 

Възможен е предсрочен вот до края на годината. Но трябва да е ясно, че България не може да остане без бюджет. Да се направят избори и следващият парламент да гласува бюджет, който е подготвен от предходен кабинет, може да се случи само ако основните политически сили предварително се споразумеят за това или пък участват в подготовката на бюджета. Това е сложно упражнение, което на теория може да се случи, но на практика предстои да видим дали ще стане. Затова съм на мнение, че може да има предсрочен вот и до края на годината, но е необходимо да има ясно политическо споразумение между политическите сили, да има нещо като зародиш на широка коалиция, която да гарантира, че след изборите няма да има смяна на посоката.

 

Колкото по въпроса за задължителното гласуване, бих казал, че темата иска сериозно анализиране. Такива внезапни и радикални решения, които преследват отстраняването на един очевиден ефект на демокрацията, могат да произведат редици други последици. При всички положения, при едно задължително гласуване малките партии ще изчезнат от парламента. Това не би трябвало да повдига въпроса за образователен ценз, защото става дума за основно право, което се гарантира от конституцията.

София: Променят движението по бул. „Копенхаген”

София: Променят движението по бул. „Копенхаген”

Въвежда се временна организация на движението при бул. „Копенхаген”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 04,30 часа днес до 04,30 часа на 8 юни 2014 г. се въвежда временна организация на движението във връзка с асфалтиране на северния локал на бул.

”Цариградско шосе” при бул. „Копенхаген” (отклонение за кв.”Горубляне”).Ще бъде затворено за движение северната пътна връзка на надлеза на бул. „Цариградско шосе” в участъка от бул. „Копенхаген” до пътната връзка за Интер Експо Център.

До 9 юни 2014г. се променя маршрута на автобусни линии №№ 1 и 3 – в посока център от бул. „Самоковско шосе” надясно по ул. „Павел Красов”, наляво по бул. „Цариградско шосе” /централно платно/ и по маршрутите до Автостанция Гео Милев. В обратна посока не се променят.

Променя се маршрута на автобусна линия № 384 - в посока Летищен комплекс – от бул. „Копенхаген”, наляво по ул. „Обиколна”, надясно по ул. „Димитър Пешев”, надясно по бул. „Цариградско шосе”/централно платно/ и по маршрута си;

Закриват се автобусни спирки „бул. Копенхаген” с код 2721 на бул. „Копенхаген”, спирка „Цариградски комплекс” с код 2643 на северния локал на бул. „Цариградско шосе” и спирките по ул. Самоковско шосе посока Център от ул. Павел Красов до надлеза.

Автобусите по променените линии ще спират на всички съществуващи спирки, в променените участъци от маршрутите.

130 котки се събират за изложба в София

130 котки от няколко различни държави ще се съберат в Националния музей "Земята и хората" в София за изложбата на Националната федерация по фелинология в страната. В събитието ще се включат животни от България, Румъния, Гърция, Полша, Швеция, Австрия и др. Любителите на котките ще могат да се насладят на представители от близо 20 породи. Най-многобройни са представителите на породите британска късокосместа, сиамска, ангорска и персийска. По-рядко срещаните породи на изложението ще са сибирска, мейн куун и норвежка горска. Участниците в изложбата ще бъдат оценявани от съдии от Германия, Чехия и Хърватия.

Черешите са силен защитник срещу рак

Черешите са богат източник на антиоксиданти. Те помагат за предотвратяване на щетите, които свободните радикали нанасят върху организма.
Черешите са богати на кверцитрин, който освен че е един от най-мощните противоракови агенти, е най-доброто антихистаминно средство, тоест препоръчва се на хора с алергии. Черешите са богат източник на антиоксиданти. Те помагат за предотвратяване на щетите, които свободните радикали нанасят върху организма. Черешите са богати на кверцитрин, който освен че е един от най-мощните противоракови агенти, е най-доброто антихистаминно средство, тоест препоръчва се на хора с алергии.

Протести за убитите деца на пътя ще има днес в страната

Протести за убитите деца на пътя ще има днес в страната

Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе в няколко града на страната, съобщиха от Фондация "Безопасни улици от Валя". Той е под мотото „Мълчалив поход за живота” и в Бургас ще се състои от 11.00 часа пред сградата на общината.

Повод за протеста е смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Организатори са Сдружение "Зачатие", съвместно с Фондация "Искам бебе". Към тях се присъединяват Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение ”Червена пътека”.

Операция решава ли завинаги проблема с разширените вени?

Радикалното лечение на повърхностните разширени вени е тяхното оперативно отстраняване. Тук трябва да споменем класическите оперативни интервенции – изтегляне на малката или голяма подкожна вена (стрипинг), прекъсването на голямата подкожна вена в устието и към бедрената вена – кросектомия или лигатура, отстраняването на по-малки разширени вени... Радикалното лечение на повърхностните разширени вени е тяхното оперативно отстраняване. Тук трябва да споменем класическите оперативни интервенции – изтегляне на малката или голяма подкожна вена (стрипинг), прекъсването на голямата подкожна вена в устието и към бедрената вена – кросектомия или лигатура, отстраняването на по-малки разширени вени...

Днес да почерпят


Проф. д-р Александър Димчев, бивш декан на Философския факултет на
СУ, 62 г.
Александър Праматарски, юрист, председател на Демократическата партия, бивш депутат и министър, 51 г.
Чл.-кор. проф. дфн Васил Андреев, физик, 77 г.
Елен Герджиков, председател на СОС, 42 г.




Златко Янков, бивш национал по футбол, 48 г. Проф. д-р Александър Димчев, бивш декан на Философския факултет на СУ, 62 г. Александър Праматарски, юрист, председател на Демократическата партия, бивш депутат и министър, 51 г. Чл.-кор. проф. дфн Васил Андреев, физик, 77 г. Елен Герджиков, председател на СОС, 42 г. Златко Янков, бивш национал по футбол, 48 г.

Черешова задушница e

В събота преди Петдесетница, църквата извършва заупокойна панахида за душите на умрелите. Този ден народът нарича Черешова задушница, но също така Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. В църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки.

Общините могат да помогнат за разрешаването на кризата в Спешна помощ

Въпреки че Спешна помощ е приоритет на държавата, общините могат и трябва да помагат.

Кендра Спиърс – модел и принцеса

Приказките са възможни – такава е историята на красивия модел


Изгониха русенски игумен заради порноклип

Изгониха русенски игумен заради порноклип

Русенският митрополит Наум е освободил от длъжност игумена на Басарабовския скален манастир архимандрит Емилиан, пише в. Телеграф.

Духовният глава е взел решението си за отстраняването на игумена след като свещеникът е дал обяснение във връзка със скандално видео, появило в интернет. На клипа монах от обителта мастурбира по скайп. Отец Емилиан е заявил, че приема решението на отец Наум със смирение, допълва изданието.

Обучават таксиметрови шофьори на първа помощ до идването на линейката

Шофьори на таксита ще бъдат обучавани по програмата за парамедици на Българския Червен кръст. Първите 80 човека започват курса от идната седмица, но има и още желаещи. Това съобщиха от червенокръст...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване