Бареков: ДПС употреби и изостави Сидеров

http://www.cross.bg/tzenzyra-bulgariya-barekov-1418586.html

София /КРОСС/ След дъжд качулка. Така лидерът на „България без цензура" Николай Бареков коментира решението на „Атака" да напусне Народното събрание. ДПС употреби и изостави Сидеров, а така той се оказа излишен в парламента, каза евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти.Сидеров провали и себе си, и партията си, като постави под съмнение българския национализъм като ценност, категоричен е Бареков.Трябваше ББЦ да влезе в Народното събрание, за да бъде определена датата за предсрочни избори и да започне разплитането на политическата криза, посочи лидерът на „България без цензура".

Ремонтът по бул. "България" в София се удължава, глоба за изпълнителя

http://www.mediapool.bg/remontat-po-bul-bulgaria-v-sofiya-se-udalzhava-globa-za-izpalnitelya-news222147.html

Ремонтът на трамвайното трасе по бул. "България" в столицата, който трябваше да е приключил и днес линията да бъде пусната, ще бъде удължен поне с още една седмица, съобщи зам.-столичният кмет по транспорта Любомир Христов.   Фирмата изпълнител на обекта ще бъде глобявана по 42 хил. лв. на ден от срока на закъснението, каза той. Глобата е и заради редица забележки по качеството на довършителните работи и заради отстраняването им ще е необходимо време, допълни зам.-кметът.   Изпълнител на ремонта е фирма СК 13 Транстрой", която спечели поръчката с цена от 8.9 млн. лв. Ремонтът обхваща трамвайната линия от бул. "Витоша" до обръщателното ухо в ж.к. "Борово".   След пускането на новото трасе по него ще се движат нископодови полски мотриси.   На 15 юли ще бъде пуснато движението и по новоизграденото кръстовище на Семинарията, каза още зам.-кметът. От днес движението в този участък е спряно и променен маршрутът на всички автобуси от градския транспорт, които минаваха през него.

МФ пласира ДЦК за 1,3 млрд. лв., за да подкрепи банките

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/mf-plasira-dck-za-13-mlrd.-lv.-za-da-podkrepi-bankite-6016191

От финансовото министерство заявяват, че вече е отчетено преодоляването на напрежението от петък и възстановяване на нормалното функциониране на банковия сектор в България

Шарапова отпадна от "Уимбълдън"

http://www.cross.bg/yimbuldun-sharapova-otpadna-1418585.html

/КРОСС/ Мария Шарапова отпадна в осминафиналите на "Уимбълдън". Рускинята загуби с 6:7 (3), 6:4, 4:6 от германката Анжелик Кербер във вълнуващ мач, който премина през много обрати и продължи 2.37 часа. Германката се класира за четвъртфиналите на "Уимбълдън" за втори път в кариерата си. В опит да достигне втория си полуфинал след 2012 г. тя ще се изправи срещу намиращата се в страхотна форма Южени Бушар от Канада.

Потвърдена новина на "Труд": Министерство на финансите пласира ДЦК за 1,23 млрд. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168328

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв, съобщиха от пресцентъра на министерството. За емисията съобщи "Труд" в днешния си брой, както и още снощи на сайта.
Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв, съобщиха от пресцентъра на министерството. За емисията съобщи "Труд" в днешния си брой, както и още снощи на сайта. Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки.

Раждаемостта се увеличава

http://www.cross.bg/bebeta-rodili-bolnitzata-1418584.html

София /КРОСС/ От началото на годината до края на месец юни в страната са се родили 30 671 бебета. Това съобщават от столичната АГ болница "Майчин дом". Това е с 1 271 повече спрямо новородените в страната за същия период от време миналата година.От болницата отчитат, че основният ръст в раждаемостта се наблюдава в София. За първите шест месеца от годината в столицата са се родили 7602 бебета, а броят им за първата половина от 2013 година е бил 6923. Само в здравното заведение за последното полугодие са проплакали 2088 бебета, 1109 от които момчета. Двойките близнаци в „Майчин дом" са 89, има и един случай на триплодна бременност.От болницата обаче отбелязват и увеличаващия се брой недоносени бебета. Ако до края на юни миналата година, малчуганите с тегло под 2500 гр. са били 18,7% от всички новородени, то към днешна дата този процент се е покачил до 20,2.

Избраха зам.-председателите на Европейския парламент

http://europe.actualno.com/Izbraha-zam-predsedatelite-na-Evropejskija-parlament-news_37328.html

Двама бивши комисари и заместник-председатели на Европейската комисия от днес ще бъдат заместник-председатели на Европейския парламент. Евродепутатите избраха общо 14 заместници на новия-стар председ...

19-годишна тенис надежда наказа и изхвърли Надал от "Уимбълдън"

http://tennis.actualno.com/19-godishna-tenis-nadejda-nakaza-i-izhvyrli-Nadal-ot-Uimbyldyn-news_37330.html

Сензацията на „Уимбълдън” е факт – 19-годишният Ник Киргиос елиминира на осминафинал световния номер едно Рафаел Надал след победа с 3:1 сета – 7:6 (5), 5:7, 7:...

Най-после спряха производството за "убийството" на Пеевски

http://frognews.bg/news_72429/

Софийска градска прокуратура (СГП) прекрати досъдебното производство, образувано на 11.06.2014г. от Главна дирекция „Национална полиция”, за опит за убийство на депутата Делян Пеевски.

Върховният касационен съд намали наказанието само на един от "Наглите"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335120_vurhovniiat_kasacionen_sud_namali_nakazanieto_samo_na/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) намали с пет години наказанието на един от подсъдимите по делото срещу групата за отвличания "Наглите" - Любомир Димитров - Гребеца, заради показанията дадени от него в полза на обвинението. Така Гребеца беше осъден на 15 години затвор от апелативния съд, което ВКС изменя на 10 години. Последната инстанция оставя в сила останалите присъди срещу основните подсъдими.

Така Ивайло Ефтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров - Релето остават с по 18 години...

Проф. Цонка Каснакова влиза в парламента на мястото на Красимир Стефанов

http://pik.bg/проф-цонка-каснакова-влиза-в-парламента-на-мястото-на-красимир-стефанов-news197535.html

Проф. Цонка Каснакова влиза в парламента на мястото на Красимир Стефанов

Шестият кандидат в листата на ГЕРБ от последните парламентарни избори - проф. Цонка Каснакова, ще влезе в парламента като депутат, съобщи Дарик радио.

Това ще стане, след като днес вторият в листата на ГЕРБ от Хасковския многомандатен избирателен район Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на парламента и прекратяване пълномощията му на депутат.

Преди няколко месеца той напусна групата на ГЕРБ и стана независим.

Петият в листата на ГЕРБ от Хасковския избирателен район Георги Еленков остава председател на Общинския съвет в Свиленград.

Проф. Цонка Каснакова е преподавател в Тракийски университет в Стара Загора. Родена е в село Йерусалимово, Любимец. Преди да стане преподавател в университета 14 години е работила като учителка в селата в областта, а така също в Любимец и Симеоновград.

Експерт: Промените в климата вече се усещат

http://pik.bg/експерт-промените-в-климата-вече-се-усещат-news197534.html

Експерт: Промените в климата вече се усещат

Промените в климата вече се усещат, каза климатологът Георги Стефанов по ТВ7. Експертът допълни, че от измененията са най-заплашени възрастните хора и малките деца.

Той също заяви: Застрашени сме от растения и животни, които не са обичайни за нашите географически ширини. Миналата година у нас имаше комари, които са типични за тропиците и пренасят болести, срещу които нямаме имунитет. В Черно море има риби, типични за по-топли водни басейни. Ние не може да избегнем климатичните промени, допълни Стефанов.

След Гриша Ганчев и Огнян Донев цъфна в следствието

http://www.bnews.bg/article-109947

След Гриша Ганчев и собственикът на фармацевтичния концерн "Софарма" - Огнян Донев, се появи в Националното следствие.

СИДЕРОВ: ГЕРБ, ДПС И БСП УЧАСТВАТ В ЗАДКУЛИСНИ ДОГОВОРКИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243292_%D0%A1%D0%98%D0%94%D0%95%D0%A0%D0%9E%D0%92%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%98+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%A3%D0%A7%D0%90%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%90%D0%A2+%D0%92+%D0%97%D0%90%D0%94%D0%9A%D0%A3%D0%

 АТАКА напусна парламента, ГЕРБ крепи кворума


        „В момента в Народното събрание се провежда тайно съвещание между ГЕРБ, БСП и ДПС". Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров на извънреден брифинг. Той попита защо тайно се събират представителите на трите парламентарни групи и какво имат да обсъждат, след като датата на изборите е ясна. Лидерът на националистите изрази съмнение, че задкулисно се подрежда формула за кабинет в рамките на този парламент. Относно поведението на АТАКА, Сидеров заяви, че от АТАКА са последователни, не участват в заседанията на парламента и призовават прави
 телството час по- скоро да си ходи. Сидеров подчерта, че кворумът в Народното събрание се крепи от ГЕРБ и попита защо ГЕРБ поддържа правителството. „В същото време се говори за това, че някой искал да забави изборите. Ти ги бавиш г-н Борисов, ако не присъстваш и няма кворум, правителството ще бъде принудено да подаде оставка час по-скоро, а не да чакаме, да се чудим, да гадаем, кога г-н Орешарски ще подаде оставка", добави още националист номер едно.
        Относно присъствието на АТАКА отсега нататък в парламента, Сидеров заяви: „За какво да влизаме, след като е ясно, че трябва да се ходи на избори. Ясно е, че този кабинет е изгубил доверието и трябва да си ходи. Това трябва да стане час по-скоро, няма нужда да се удължава с месеци на агония, с месеци на договаряне, на задкулисие, които нищо друго хубаво няма да родят, освен някакъв нов политически заговор."
        Лидерът на АТАКА отново подчерта, че дали в рамките на този кабинет, дали след изборите, ГЕРБ си уговарят патерици в лицето на БСП и ДПС и това ще се види.

Дадоха паркинга на ФК на общинското предприятие, съветник видя опасност от дела

http://www.moreto.net/novini.php?n=256582

Паркингът на Фестивалния комплекс да бъде включен в списъка за управление от общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона", решиха съветниците от комисията по собственост и стопанство. Идеята е, стопанисвайки обекта, общината да реализира печалба.

Връщат парите от гаранциите на Огнян Донев в Следствието

http://frognews.bg/news_72428/

Собственикът на фармацевтичния концерн "Софарма" Огнян Донев се появи в националното следствие. Преди да влезе в сградата, той обясни че от три години е субсидирал бюджета на държавата, която задържа гаранцията му от 50 000 лева и сега идва да си прибере парите.

Министерство на финансите пласира ценни книжа за 1,23 млрд. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168323

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв, съобщиха от пресцентъра на министерството. Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване

Австрия предлага Йоханес Хаан да остане еврокомисар

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/01/2335121_avstriia_predlaga_iohanes_haan_da_ostane_evrokomisar/?ref=rss


Австрийското правителство ще предложи консерваторът Йоханес Хаан да представлява страната и в бъдещия състав на Европейската комисия, съобщи вицеканцлерът Михаел Шпинделегер, цитиран от агенция "Франс прес".

"Споразумяхме са Хаан да бъде комисар", съобщи Шпинделегер, който е и министър на финансите и председател на консервативната партия, която управлява заедно със социалдемократите.

Консултациите с австрийския парламент още не са се състояли, но по въпроса имаме съгласие,...

Проф. Цонка Каснакова става депутат на мястото на Красимир Стефанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168319

Шестият кандидат в листата на ГЕРБ от последните парламентарни избори - проф. Цонка Каснакова, ще влезе в парламента като депутат, съобщи Дарик радио.
Това ще стане, след като днес вторият в листата на ГЕРБ от Хасковския многомандатен избирателен район Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на парламента и прекратяване пълномощията му на Шестият кандидат в листата на ГЕРБ от последните парламентарни избори - проф. Цонка Каснакова, ще влезе в парламента като депутат, съобщи Дарик радио. Това ще стане, след като днес вторият в листата на ГЕРБ от Хасковския многомандатен избирателен район Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на парламента и прекратяване пълномощията му на

Проф. Цонка Каснакова влиза в парламента на мястото на Красимир Стефанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168290

Шестият кандидат в листата на ГЕРБ от последните парламентарни избори - проф. Цонка Каснакова, ще влезе в парламента като депутат, съобщи Дарик радио.
Това ще стане, след като днес вторият в листата на ГЕРБ от Хасковския многомандатен избирателен район Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на парламента и прекратяване пълномощията му на Шестият кандидат в листата на ГЕРБ от последните парламентарни избори - проф. Цонка Каснакова, ще влезе в парламента като депутат, съобщи Дарик радио. Това ще стане, след като днес вторият в листата на ГЕРБ от Хасковския многомандатен избирателен район Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на парламента и прекратяване пълномощията му на

Българска платформа сред най-предпочитаните алтернативи на Google Reader

http://www.cross.bg/inoreader-potrebiteli-google-1418583.html

/КРОСС/ Едно от най-предпочитаните уеб приложения за доставка на съдържание е дело на български разработчици.  Мощната платформа носи името Inoreader, а успехът й идва много скоро след  спирането на Google Reader на 1 юли 2013. Приложението позволява абониране и проследяване на информация от стотици сайтове, без те да бъдат директно посещавани. За по-малко от година, Inoreader успява да изпревари изобилието от конкуренти като заема челна позиция в класацията за алтернативни продукти. От днес, приложението вече е достъпно и за iOs потребители на адрес http://ino.to/inoiosapp. Днес стотици хиляди потребители използват Inoreader, който осигурява по-лесен и особено бърз достъп до огромен поток от информация. Това е само едно от предимствата, които платформата предлага на своите клиенти. През последната година Inoreader впечатли потребителите си с функции, които нито едно друго приложение на пазара не притежава.  Процесът по усъвършенстване продължава и създателите му работят усилено върху създаването на нови функционалности.      Напълно безплатен е абонаментът към безкраен брой сайтове.  Inoreader предлага бързо и неограничено търсене сред всички следени източници, което за разлика от други платформи също е напълно безплатно

Европейският енергиен съюз е приоритет за Жан – Клод Юнкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=256597

Единната енергийна политика е сред приоритетите на ЕС за идните пет години на очертаващия се за председател на следващата ЕК Жан-Клод Юнкер. "Трябва да съединим енергийните си ресурси и инфраструктура и да се обединим, за да засилим позициите си пред трети страни", заявява Юнкер, чиято кандидатура трябва да бъде одобрена от ЕП на 16 юли.

Светлана Шаренкова: Не сме превратаджии, настояваме за конгрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168305

В обръщение активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Вчера около 50 членове на левицата, сред които и представителите на Националния съвет на БСП се събраха на среща в столичния дом-музей „Димитър Благоев В обръщение активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Вчера около 50 членове на левицата, сред които и представителите на Националния съвет на БСП се събраха на среща в столичния дом-музей „Димитър Благоев", където са обсъдили състоянието на партията.

Унгария продължава работата по "Южен поток", заяви Виктор Орбан

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/01/2335117_ungariia_produljava_rabotata_po_jujen_potok_zaiavi/?ref=rss


Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че страната му ще продължи работата по газопровода "Южен поток" и че ако някой иска да спре този проект, трябва да предложи алтернатива, предаде БТА, позовавайки се на сръбската агенция Танюг.

Орбан, който е на посещение в Белград, заяви на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, че му е предложил двете страни да свържат електропреносните си мрежи и че Унгария вече е готова с този проект.

"Унгария ще...

Путин: Еднополюсният модел не се реализира, Западът иска световна казарма

http://www.mediapool.bg/putin-ednopolyusniyat-model-ne-se-realizira-zapadat-iska-svetovna-kazarma-news222145.html

Еднополюсният модел на устройство на света не се реализира, каза руският президент Владимир Путин в годишната си реч пред дипломатически корпус. "Народите и страните все по-силно заявяват своята решимост сами да определят съдбата си, да съхраняват своята цивилизация и културна идентичност, което е в противоречие с опитите на някои стани да съхранят доминиращата си роля във военната сфера, политиката, финансите, икономиката и идеологията", заяви Путин.   Той коментира, че западните партньори са убеждавали Русия в добрите си намерения и в готовността си съвместно да изграждат стратегическо сътрудничество. Паралелно с това обаче те са разширявали НАТО и са придвижвали своето подконтролно военно-политическо пространство все по-близо до руските граници.   Путин обяви, че Русия има намерение да поддържа равнопоставени отношения със западните държави, след като е защитавала геополитическите си интереси в украинската криза. "Случилото се в Украйна е натрупване на негативни тенденции в световните дела. Надявам се, че прагматизмът все пак ще надделее, че западните страни ще изоставят своите амбиции, ще започнат за изграждат отношения основаващи се на равнопоставеността, на взаимното уважение", каза Путин.   Говорейки за амбициите на Запада Путин спомена, че западните страни имат стремежи да създадат световна казарма.   Путин посочи, че Москва не се готви да преустанови отношенията със САЩ, въпреки че те се "влошиха, но не по руска вина".   "Ние изобщо не се готвим да закриваме нашите отношения със САЩ. Двустранните ни отношения сега не са в добра форма, това е истина, но това не е по наша вина, не е по вина на Русия", каза Путин. Говорейки за САЩ обаче Путин засегна темата за френските банки и за френските хеликоптероносачи "Мистрал" за Русия, предаде Франс прес.   Путин изрази предположение, че проблемите на френските банки в САЩ са резултат от шантаж, упражняван, за да може Париж да се откаже да достави "Мистрал" на Русия.   "Ние сме в течение за натиска, който нашите американски партньори упражняват върху Франция, за да се откаже тя от доставките на "Мистрал" за Русия", каза Путин и добави, че на Франция е било дадено да разбере, че ако тя се откаже от тази доставка, санкциите върху банките ще бъдат вдигнати или намалени, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Франция ще достави на Русия два военни кораба "Мистрал" през есента, което поражда напрежение между Париж и неговите съюзници. Барак Обама изрази в началото на юни безпокойството си относно запазването на договорите за доставка в момент, в който Русия е нарушила международното право, като е присъединила Крим.   Френската банка Бе Ен Пе Париба призна в понеделник, че е осъществила доларови операции със страни под американско икономическо ембарго - Куба, Иран и Судан и прие да плати рекордна глоба от 8.9 милиарда долара, за да избегне наказателно преследване, припомня още Франс прес.

Business Lady организира първите си годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце”

http://www.cross.bg/razlichni-surtze-lady-1418582.html

София /КРОСС/ На 9 юли ще се проведе първото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност на списание Business Lady. Домакин на събитието е избран Гранд хотел Шератон. Основната цел на организаторите е да мотивира допълнително институциите, компаниите, отделната личност да бъдат по-съпричастни към различните обществени проблеми. Наградите се присъжват за инициирани, реализирани и/или подкрепени обществено значими кампании и социални проекти в различни каузи, сред които Подкрепа на беззащитните; Зелена планета; Спортни инициативи; Обучение и развитие; Информационни кампании за превенция и устойчивост; Културни проекти; Развитие на регионите; Здраве и безопасност на работа; Популяризиране на доброволческия дух; НПО в действие; Политиката и институциите; Медиите и благотворителността; Приятели на човека; Личност-вдъхновител и др.Наградите „Златно сърце" целят още да възнаградят морално усилията на онези компании и отделни личности, които са допринесли най-много чрез средства и отделено време за дадена кауза. Награда „Златно сърце" може да получи всяка българска или международна компания или отделна личност, социално ангажирана на територията на България. Наградите за благотворителност и КСО на списание Business Lady са още едно продължение на основната цел на изданието - да дава гласност на различни професионални успехи, качества и постижения във всяко отношение

Разследването на опита за убийство на Пеевски е прекратено

http://www.mediapool.bg/razsledvaneto-na-opita-za-ubiystvo-na-peevski-e-prekrateno-news222144.html

Разследването за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски е прекратено "поради недоказаност", съобщиха официално във вторник от Софийската градска прокуратура (СГП).   На 13 юни стана известно, че срещу Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са задържани по обвинения за опит на подготовка за убийство на Пеевски.   Пет дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров призна случая за грешка, тъй като няма доказателства за готвен атентат.   След официалното съобщение на СГП адвокат Николай Хаджигенов, който е защитник на погрешно обвинения Христов, каза пред Mediapool, че клиентът му със сигурност ще заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Хаджигенов вече е подал жалба и по Закона за МВР (ЗМВР) за незаконен арест на Христов.   Адвокатът уточни, че ако тези жалби не доведат до овъзмездяването на клиента му, той ще подаде иск срещу държавата и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Практиката на съда показва, че подобен казус несъмнено би завършил в полза на жалбоподателя, тъй като в случая разследващите сами признаха,че са извършили незаконен арест, тъй като не разполагат с никакви доказателства.   Христов, Върбанов и Методиев бяха задържани от полицията на 11 юни, а два дни по-късно прокуратурата обяви, че ги е обвинила в опит за убийството на Пеевски, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства.   На 14 юни Димитрина Ангелова от Софийския градски съд (СГС) освободи и тримата без да им определя каквато и да е мярка за неотклонение, приемайки, че срещу тях не са събрани никакви доказателства, от които да се направи дори и обосновано предположение, че са организирали покушението на депутата.   По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им.   На 18 юни, ден преди Софийският апелативен съд да разгледа протеста на прокуратурата срещу освобождаването на Христов, Върбанов и Методиев, от държавното обвинение изненадващо обявиха, че няма да настояват за задържането им, тъй като след анализ, направен от Върховната касационна прокуратура, е преценено, че по казуса действително няма доказателства.   Самият главен прокурор Сотир Цацаров призна гафа, обяснявайки, че проявата на "процесуален инат" – тоест да поддържат обвинението на всяка цена – е "вредно". От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е била подведена от МВР, което вътрешният министър Цветлин Йовчев опроверга, откъдето пък възникнаха "основателни предположения" за обтягане на отношенията им.   "Няма убити, няма убийство, няма убийци", обобщи Цацаров.   За по-малко от седмица в ситуацията около Пеевски настъпи нов обрат, след като банкерът Цветан Василев обяви пред австрийското издание "Дер Щандарт", че е получил есемес от депутата, с който той го заплашвал. Съобщи още, че вече е подал сигнал до разследващите в Австрия. На 24 юни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че такъв сигнал е получил и Цацаров и по него вече е образувана проверка.   "Прокуратурата има доблестта да признава своите грешки. Считаме, че това е грешка (делото за опита за убийство на Пеевски), посипахме си главата с пепел", добави локанично по темата Сарафов.   Така ролите се размениха и от "поръчан" депутатът се оказа "поръчител". Новата сюжетна линия бе поднесена от традиционната трибуна за изявленията на Цветан Василев, който твърди, че е получил съобщение от Пеевски с текст: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря".   В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от Софийският градски съд (СГС), който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.

Светлана Шаренкова: Не сме превратаджии, настояваме за конгрес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168297

В обръщение активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Вчера около 50 членове на левицата, сред които и представителите на Националния съвет на БСП се събраха на среща в столичния дом-музей „Димитър Благоев", където са обсъдили състоянието на партията. В обръщение активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Вчера около 50 членове на левицата, сред които и представителите на Националния съвет на БСП се събраха на среща в столичния дом-музей „Димитър Благоев", където са обсъдили състоянието на партията.

Радан Кънев: Борисов и Бареков играят сценки

http://frognews.bg/news_72426/

Предствяте ли си да правим избори на Великден Ние бяхме сами в несъгласието изборите да са на 5 октомври, каза радан Канев пред bTV и опроверга твърденията на Станишев, че при президента и от БСП са били против тази дата, когато е празникът на всички мюсюлмани.

Русия разчита кризата в Украйна да се реши без НАТО

http://www.cross.bg/nato-ykraiina-ykrainskata-1418581.html

/КРОСС/ Русия очаква на изпълнение на декларацията на НАТО, отнасяща се до уреждането на украинската криза без военна намеса. Това каза руския постоянен представител в Алиасна Александър Грушко. "Страните от НАТО многократно са заявявали, че военно решение не може да има, че НАТО няма нито военна, нито политическа роля в регулирането на украинската криза. Затова предполагам, че тези заявления, тези декларации ще бъдат изпълнени", каза дипломатът. По-рано германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че страните-членки на НАТО не могат да се намесят в конфликта в Украйна с военни методи, доколкото Украйна не е член на Алианса.

Трима младежи от Варна в кома след алкохол и хероин

http://www.moreto.net/novini.php?n=256539

Трима млади пациенти, изпаднали в кома, са спасявали токсиколозите във Военноморската болница през последните няколко дни. Момче на 17 години и 22-годишен мъж изпаднали в тежкото състояние след препиване с алкохол. Единият от тях вече е събуден, а другият все още не.

Набеденото за потопа в "Аспрухово" военно поделение отвори врати за журналисти

http://pik.bg/набеденото-за-потопа-в-аспрухово-военно-поделение-отвори-врати-за-журналисти-news197526.html

Набеденото за потопа в "Аспрухово" военно поделение отвори врати за журналисти

Военно поделение 26800, за което упорито се носеха слухове, че е виновно за потопа в "Аспарухово", отнел живота на 14 души, няма отношение към трагедията. Това стана ясно след посещението на журналисти в базата днес.

Освен един стар басейн и шахта за вода, с която се снабдява поделението, други водоеми няма. Това са единствените води, които има в това военно формирование 26800, заяви капитан I ранг Стоев, командир на поделението, цитиран от БГНЕС.

Старият плувен басейн е построен 1963 година и е ползван до около 1983 година. Басейнът не може да се пълни, не може и да се изпразва – събира дъждовна вода, която после се изпразва. Старата бетонна шахта е с размери 2 на 3, на 4 метра с ефективен обем около 20 куб. метра вода, която снабдява поделението по гравитачен път. Водата се получава с електрическа помпа чрез водоснабдителната мрежа на квартал "Аспарухово".

Няма други водоеми – рибарници, водохранилища, подземни, надземни – каквито и да било. Това поделение е само с надземни задачи, заяви капитан Стоев.

Намаляват преференциалните цени за изкупуване на ток от ВЕИ

http://business.actualno.com/Namaljavat-preferencialnite-ceni-za-izkupuvane-na-tok-ot-VEI-news_37327.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намалява преференциалната цена за изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и водноелектрически централи, Със с...

Русия забрани със закон уличния език при културни прояви и в медиите

http://www.mediapool.bg/rusiya-zabrani-sas-zakon-ulichniya-ezik-pri-kulturni-proyavi-i-v-mediite-news222143.html

В Русия във вторник влезе в сила спорен закон, забраняващ нецензурния език в театрални постановки, филми и в медиите на фона на множащи се инициативи на Кремъл за укрепване на консервативните ценности в страната, съобщи Франс прес.   Прокаран от президента Владимир Путин през май, законът забранява непристойните изрази в киното, театъра и информационните средства, добили широка популярност след края на комунистическия строй и разпадането на Съветския съюз.   На компакт-дисковете и книгите, съдържащи вулгарен език, ще има етикет, предупреждаващ купувача, а на филмите, които не изпълняват забраната, ще бъде отнеман лицензът за разпространение.   Нарушителите ще трябва да плащат глоби, достигащи равностойността на 1000 евро.   Законът е насочен срещу най-грубата форма на изключително богатия руски жаргон (известен като "мат"), чието особено място в руската история и общество е почти предмет на национална гордост.   Законът, окачествен от критиците му като "смехотворен", е част от поредица парламентарни инициативи за установяване на консервативни ценности в Русия. Тези инициативи са замислени от техните идеолози като последна крепост срещу "упадъчните западни ценности", отбелязва агенцията.

Стартирам консултациите, щом кабинетът подаде оставка

http://www.bnews.bg/article-109946

На 6 август тази година България ще има служебно правителство, каза президентът Росен Плевнелиев, но консултациите с партиите можел да започне едва след като кабинетът Орешарски подаде оставка.

КАЗАНЛЪК ВОЛЕЙ – БАГИРА НА ПОЛУФИНАЛ ДНЕС СРЕЩУ ЗВЕЗДИ, СЛЕД ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА НАД ЦСКА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243291_%D0%9A%D0%90%D0%97%D0%90%D0%9D%D0%9B%D0%AA%D0%9A+%D0%92%D0%9E%D0%9B%D0%95%D0%99+%E2%80%93+%D0%91%D0%90%D0%93%D0%98%D0%A0%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%A3%D0%A4%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%9B+%D0%94%D0%9D%D

 Младите волейболистки на Казанлък Волей – Багира се класираха на полуфиналите от тазгодишното волейболно първенство при девойките младша възраст, след силна игра и 3 последователни успеха в своята предварителна група от финалния турнир. Те ще спорят днес за място във финала с мач срещу тима на столичния Звезди 94, довечера от 17 часа, в спортна зала „Багира“.

„Розите“ спечелиха драматична и изключително важна победа във финалната фаза на държавното девическо първенство като направиха страхотен обрат срещу връстничките си от „гранда“ ЦСКА.

След като казанлъчанки спечелиха онзи ден с 3:2 /24:26, 19:25, 25:15, 25:16, 17:15/ срещу Славия (София), те надделяха с 3:2 (26:24, 26:28, 26:24, 12:25, 15:8) и „армейките“. Момичетата на Казанлък показаха страхотна психика в ключовите моменти и се наложиха и благодарение на стабилния си сервис. 
После „за десерт“ и без да се напъват особено, момичетата от Казанлък Волей – Багира разгромиха с 3:0 и тима на Яворов от Чирпан, след 25:11, 26:24 и 25:22, с което заеха първото място в предварителната група, изпреварвайки ЦСКА.

„Розите“ са силно мотивирани за серия от победи и успешно представяне пред своя публика.

Ето и класирането в групата на казанлъчанки, преди днешния полуфинал срещу тима на Звезди:

Държавно първенство 2013/2013 (девойки мл. в.) - Финали - Група Б

1 Казанлък Волей       3 3 0   9:4     2.2500   291:264   1.1023      7
2 ЦСКА                       3 2 1   8:3     2.6667   259:183   1.4153      7
3 Славия                   3 1 2   5:6     0.8333   213:245   0.8694      4
4 Яворов                   3 0 3   0:9     0.0000   155:226   0.6858      0

В другия полуфинален мач в спортна зала "Багира" днес ЦСКА среща настоящите шампионки при девойките младша възраст - тимът на Марица (Пловдив).

Нов вид измама: Точат ни пари от сметката на мобилния, докато търсим работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168294

Безработни българи стават жертва на нов вид измама, съобщи Нова тв по сигнал на зрител в рубриката „Моята новина”.
След като завършва университета, Ася започва да си търси работа. Кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте, Безработни българи стават жертва на нов вид измама, съобщи Нова тв по сигнал на зрител в рубриката „Моята новина”. След като завършва университета, Ася започва да си търси работа. Кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте,

Мощна буря връхлетя Монтана и Берковица, скъса жици и остави села без ток

http://pik.bg/мощна-буря-връхлетя-монтана-и-берковица-скъса-жици-и-остави-села-без-ток-news197524.html

Мощна буря връхлетя Монтана и Берковица, скъса жици и остави села без ток

Буря връхлетя Монтана и Берковица. Стихията мина през област Монтана с пороен дъжд и гръмотевици. Най-силно е било в Берковица, където за 40 минути се изсипали над 56 литра на квадратен метър. Бурята скъса жици и остави села без ток за цели 12 часа. В село Замфирово горели и електроуреди, което се случвало при всяка по-сериозна буря. Кметът на селото каза пред bTV, че не се прави достатъчна профилактика на мрежата, не се изсичат клоните около жиците.

В Берковица количеството валеж, паднало през изминалата нощ е най-голямо в област Монтана – 56 литра на кв. м, като и в село Замфирово – 51,7 л на кв. м.

На места има и паднали градушки с големина на грахова зърно, но те са минимални, тъй като интензитетът на валежа е по-силен и това е туширало самия град в района на Монтана.

Във Враца се е разразила само гръмотевична буря без валеж. Във Враца гръмотевичната е била доста силна и доста опасна.

В бюлетина на ОД на МВР – Монтана се посочва, че в резултат на падналите силни валежи през изминалата нощ екип от група „Спасителни дейности“ е отстранил дърво, паднало върху къща в Бойчиновци.

Инцидентът е причинен от силен вятър, няма пострадали, като са нанесени щети само на къщата. 


Пациентите - изкупителни жертви на здравната политика

http://www.cross.bg/zdravnoto-katzarov-politika-1418580.html

София /КРОСС/ От кризата в здравеопазването най-потърпевши са пациентите. Докато болниците задлъжняват и няма адекватни реформи - пациентите ще плащат солено за експериментаторския дух на здравното министерство.Проблемът няма лесно решение, а хаосът се задълбочава, заяви пред ТВ7 Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.Тези дни стана ясно, че университетските болници в Стара Загора и във Варна вече не могат да покрият изхранването на болните.Храната е част от лечението - съответното заболяване изисква и диета. Ако това не влиза в клиничната пътека, то по същата логика и ходенето до тоалетна ще стане с такса, изрази възмущение Кацаров. Той смята, че от години се води грешна здравна политика и затова се стига дотук - Здравната каса е длъжник с 500 млн. лв., болниците вървят към фалит, дефицитите ще трябва да бъдат платени от джоба на пациентите.Болният трябва да бъде основен регулатор в системата, а не здравното министерство и Одит, на мнение е експертът.

Звездите с най-скъпа усмивка

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zvezdite-s-naj-skypa-usmivka-6016185

Усмивката на звездите често се превръща в тяхна запазена марка, но колко струва една звездна усмивка?

Румъния запази основния лихвен процент

http://www.vesti.bg/novini/rumyniia-zapazi-osnovniia-lihven-procent-6016189

Централната банка на Румъния остави непроменен основния лихвен процент от 3,5%, за да гарантира финансовата стабилност и устойчивост при външни сътресения на фона на рекордно ниската инфлация.

Внимание! Започва сезонът на пожарите

http://pik.bg/внимание-започва-сезонът-на-пожарите-news197523.html

Внимание! Започва сезонът на пожарите

Жегата от последните дни в комбинация с жътвената кампания създават условия за възникване на пожари в земеделски площи и стърнища, напомня Министерството на земеделието.

Оттам огънят лесно може да се прехвърли към горите, предупреждава ведомството. Пожароопасен сезон вече е обявен на територията на цялата страна. По закон това става по предложение на регионалните областни дирекции по горите със заповед на съответния областен управител. Държавните горски и ловни стопанства организират и поддържат денонощни дежурства за опазване на горските територии от пожари.

От началото на годината досега са възникнали 119 горски пожара и са засегнати 8767 дка горски територии. Най-честите причини са небрежност при боравене с огън на открито или запалвания в земеделски територии, след което огънят се е прехвърлил в горите. Министерство на земеделието и храните призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, в т. ч. и в земеделски земи. То напомня на гражданите да звънят на спешния телефон 112, ако забележат пламък и дим в гората или близо до нея.

Кирил Добрев иска оставка на лидера

http://www.cross.bg/kiril-dobrev-iska-ostavka-na-lidera-1418579.html

София /КРОСС/ Депутатът от левицата Кирил Добрев поиска провеждането на конгрес през юли месец.Според него той трябва да се проведе преди традиционния за БСП празник на Бузлуджа. Добрев настоя още Станишев да си подаде оставката и да бъде избран нов лидер на най-висшия партиен форум.Кирил Добрев отрече да му е предлагано място в Изпълнителното бюро на партията и допълни, че никога не би приел.„Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че мога да продам и предам една кауза за удобно място в ръководството", попита той.

Нов вид измама: Докато търсим работа, може да загубим пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168263

Безработни българи стават жертва на нов вид измама, съобщи Нова тв по сигнал на зрител в рубриката „Моята новина”.
След като завършва университета, Ася започва да си търси работа. Кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте, Безработни българи стават жертва на нов вид измама, съобщи Нова тв по сигнал на зрител в рубриката „Моята новина”. След като завършва университета, Ася започва да си търси работа. Кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте,

ЕВН ще обжалва в съда новата цена на тока

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/01/2335096_evn_shte_objalva_v_suda_novata_cena_na_toka/?ref=rss


Електроразпределителното дружество "ЕВН България", което обслужва югоизточната част на страната, ще обжалва в съда вчерашното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока. Това се посочва в прессъобщение на компанията.

Вчера регулаторът определи, че от днес дневната тарифа за битовите клиенти на ЕВН е 0.18510 лв./кВтч, а нощната 0. 10434 лв. /кВтч.  Поскъпването е съответно с  0.64% и 0.22%.

Компанията оспорва определения от...

Шарапова отпадна от "Уимбълдън" след епичен мач с Кербер

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335073_sharapova_otpadna_ot_uimbuldun_sled_epichen_mach_s/?ref=rss


Рускинята Мария Шарапова отпадна в осминафиналите на "Уимбълдън", след като загуби с 6:7 (3), 6:4, 4:6 от германката Анжелик Кербер във вълнуващ мач, който предложи страхотна драма, премина през много обрати и продължи 2.37 часа. 

Шампионката от 2004 г. показаха характер, като навакса пробив изоставане в края на третия сет, а след това спаси пет мачбола. При шестия обаче рускинята изпрати бекхенда си извън очертанията на корта и се прости с мечтата за втора титла на свещената трева в...

Евростат отчете лек спад на безработицата в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=256590

Безработицата през месец май в България остава непроменена спрямо април, на ниво 11,9%, сочат данни на Евростат. За сравнение, през май 2013 година недостигът на работни места е засягал 13% от работоспособното население в България.

Видео от Европарламента: Сайед Камал - новият лидер на консерваторите и реформистите

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/01/2335101_video_ot_evroparlamenta_saied_kamal_-_noviiat_lider_na/?ref=rss




Британският депутат Сайед Камал беше избран за председател на групата на Европейските консерватори и реформисти, трета по численост в началото на новия парламентарен мандат. Във интервю за EuroparlTV Камал, който е първият мюсюлманин начело на групата, критикува процеса на избор на председател на Европейската комисията, но заяви, че ще работи с всеки един, който спечели поста.

За Сайед Камал настояването председателят на следващата Еврокомисия да бъде избран измежду...

Безпрецедентен 24-часов арест за Никола Саркози (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168254

По искане на прокуратурата Саркози се яви във вторник в полицията. Малко след 8,00 ч сутринта той пристигна сам в черна лимузина със затъмнени стъкла пред участъка на парижкото предградие Нантер. По закон може да прекара там до 24 часа с възможност от удължаване за още едно денонощие. През това време трябва да получи обвинение или да бъде освободен По искане на прокуратурата Саркози се яви във вторник в полицията. Малко след 8,00 ч сутринта той пристигна сам в черна лимузина със затъмнени стъкла пред участъка на парижкото предградие Нантер. По закон може да прекара там до 24 часа с възможност от удължаване за още едно денонощие. През това време трябва да получи обвинение или да бъде освободен

ЕК ни удължи срока за обяснения по програмата за селските райони

http://econ.bg/Новини/ЕК-ни-удължи-срока-за-обяснения-по-програмата-за-селските-райони_l.a_i.553470_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) позволи на България удължаване на срока до 30 юли, в който страната ни да даде обяснения за констатираните нередности при...

Професор влиза в НС на мястото на Красимир Стефанов

http://www.cross.bg/tzonka-parlamenta-prepodavatel-1418578.html

/КРОСС/ Шестият в листата на ГЕРБ от последните парламентарни избори - проф. Цонка Каснакова, ще влезе в парламента като депутат. Това ще стане, след като днес вторият в листата на ГЕРБ от Хасковския многомандатен избирателен район Красимир Стефанов е подал заявление за напускане на парламента и прекратяване пълномощията му на депутат. Проф. Цонка Каснакова е преподавател в Тракийски университет в Стара Загора. Преди да стане преподавател в университета, 14 години е работила като учителка в селата в областта, а така също в Любимец и Симеоновград

МИЕ отрече: Държавни фирми не са местили депозити

http://www.bnews.bg/article-109933

Държавните дружества от системата на МИЕ не са премествали депозити през последните две седмици. Това се казва в официално съобщение на министерството на икономиката до медиите. Промяната в салдата по сметките им били в резултат на плащания към контрагенти, твърдят оттам.

ПИБ дава бонуси на лоялните си клиенти

http://www.vesti.bg/pari/biznes/pib-dava-bonusi-na-loialnite-si-klienti-6016186

Всички сметки на лоялните клиенти на банката ще бъдат без такса за поддържане до края на годината

Плевнелиев: Нося единствената отговорност за назначаването на служебния кабинет

http://www.mediapool.bg/plevneliev-nosya-edinstvenata-otgovornost-za-naznachavaneto-na-sluzhebniya-kabinet-news222142.html

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че "ще има консултации за осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното и следващото ново правителство", но крайната и единствена отговорност за членовете на служебния кабинет ще е само негова.   На 6 август тази година България ще има служебно правителство, каза Плевнелиев и добави, че след оставката на Пламен Орешарски ще стартира консултации с партиите.   "Гарантирам, че ще чуя, ще бъда отворен, но крайната отговорност е единствено моя", заяви държавният глава. "Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки от членовете на служебното правителство. Единствената отговорност е на държавния глава. Ще я нося, имам готовност, имам и опит, мога да уверя нацията, че ще се отнеса много сериозно към своите ангажименти", заяви Плевнелиев.   Той оцени високо постигнатия консенсус между партиите в неделя.   "Нещата изглеждат много ясно подредени, аз вярвам, че политическата криза в България е на път да бъде решена, защото, благодарение на консенсуса, постигнат преди два дни, имаме яснота - оставка на Орешарски, след това консултации при държавния глава с парламентарно представените политически сили и тези, които имат представителство в Европейския парламент, и на 6 август - служебно правителство", каза Росен Плевнелиев.   Той отговори на въпроси по време на съвместен брифинг с молдовския си колега Николае Тимофти.

Камерън Диас се показва гола пред камера за пръв път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168235

Камерън Диас за пръв път се показа гола пред камера, съобщи АП. Това е по повод новия й филм - Камерън Диас за пръв път се показа гола пред камера, съобщи АП. Това е по повод новия й филм - "Секс касета" (Sex Tape). За нея голата сцена е "само част от ролята", твърди холивудската звезда пред списание "Ескуайър". Във филма се разказва за семейна двойка, която решава да пребори отегчението, използвайки секс касета.

Вежди Рашидов: Доган и Пеевски са за затвора

http://frognews.bg/news_72424/

Доган е собственик на държавата, Пеевски - изпълнителен директор.Двама човеща заклатиха цялата държава, двама човека заплашиха сигурността на държавата. Такива хора влизат в затвора автоматически, горещи се в "Лице в лице" по bTV бившият културен министър от ГЕРБ Вежди Рашидов и каза истини, които други ги е страх да изговорят.

Кметът на Варна: Основен проблем остава разчистването на деретата, които са извън регулацията на Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=256578

Основен проблем остава въпросът с разчистването на деретата, които са извън регулацията на район Аспарухово и се намират в Държавен горски фонд. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметът на Варна Иван Портних. Кметът допълни, че многократно е информирал министерството, Изпълнителната агенция по горите, горското стопанство и областния управител на Варна, но до момента деретата не са разчистени.

Борисов спасил банките

http://www.cross.bg/sistema-bankovata-bankite-1418577.html

Стара Загора /КРОСС/ Аз спасих банките от кризата. Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави, че успокояването на напрежението в системата е постигнато и благодарение на усилията на експертите на партията, които са работили с БНБ. "Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките", каза той по повод евентуално повдигнато срещу него обвинение.„Да кажат, дали за тази една седмица тежка криза, не са разчитали не само на експертна, на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното - молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си", каза още лидерът на ГЕРБ.Той посочи, че е и Европа стои зад стабилността на българската банкова система. „В Европейската комисия - от президента Барозу до канцлера Меркел - съм ги помолил да ни подкрепят в необходимостта да си удържим стабилна банковата система. Тези 3,3 милиарда лева не са подарък. Те не идват от Брюксел, те ни разрешават да си увеличим дълга с толкова".    

Скандал! "Мак Доналдс" тъпчат тайно бургерите с дървени трици, а после ги продават с огромни печалби!

http://pik.bg/скандал-мак-доналдс-тъпчат-тайно-бургерите-с-дървени-трици-а-после-ги-продават-с-огромни-п-news197514.html

Скандал! "Мак Доналдс" тъпчат тайно бургерите с дървени трици, а после ги продават с огромни печалби!

В храната ни може бе се съдържат повече фибри, отколкото очакваме.

Това се отнася най-вече за сандвичите на US веригитe Burger King и McDonald’s, които обявиха, че в някои от храните им е включена т.нар. „микрокристална целулоза" или „целулоза на прах". С две думи, „дървени трици", съобщи сайтът MSN News.

Този компонент фигурира в описанието за съдържащите се вещества в менюто на заведенията за бързо хранене под най-различни научно звучащи наименования. Всъщност те обаче означават едно и също нещо - дървени трици. Включването, макар да е забранено, на такива неабсорбиращи се фибри в храната е широко разпространено, твърдят запознати.

Тези компоненти се срещат в кифличките, сирената, сосовете, кейковете, шейковете,

ролата, пържените картофи, лучените ролца, кремовете, месото - практически всичко, което се предлага от хранителните вериги Burger King и McDonald’s.

Търговският интерес е подтикнал много вериги да използват по-големи количества от този дървесен пълнеж като пести от необходимото количество месо за „пилешки бургер" или сметана за „сметанов сладолед", например.

McDonald’s държи първенството по използвани дървесни трици.

Те са „забъркани" сред ингредиентите на 14 артикула от менюто на веригата, включително в пилешките филета, в пилешките панделки и в бисквитите.

С 13 предлагани ястия, съдържащи забранената „хранителна добавка", Burger King се нарежда на второ място. Трета в тази класация е Wendy’s.

Нещо повече, голяма част от продуктите използвани в приготовлението на различни ястия също съдържат този пълнеж от целулоза - горчица, барбекю сос, различни видове сирене. Това означава, че

на практика не можем да се спасим от ингредиентите със съдържание на дървесен прах.

Всички те са пълни с несмилаемия дървесен пулп, който няма абсолютно никаква хранителна стойност. Федералната агенция за храните на САЩ доказа, че освен в минимални дози за ограничител на холестерола, микрокристалната целулоза като цяло не е полезна за консумация от човека.

И докато текат изследванията върху ефекта на микрокристалната целулоза, пълнежите, приготвени на нейна основа продължават да „помпат" храните ни, заключава статията.

 

Фондация за благотворителност и БЧК са събрали над 1,6 млн. лева дарения за пострадалите от наводненията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335027_fondaciia_za_blagotvoritelnost_i_bchk_sa_subrali_nad/?ref=rss


На 1 607 460 лв. възлизат направените досега дарения към фондация "Помощ за благотворителността в България" и към Българския Червен кръст за пострадалите от наводненията в областите Варна, Добрич и Велико Търново. 933 469 лв. е събрала до момента спешната дарителската кампания на фондацията - 698 447 SMS-а към 12:00 часа на 1-ви юли и 235 022 лева по банков път. БЧК отчита 673 991 лв. до 30-ти юни.

Според информация на сайта на фондацията засега за нуждите на доброволците се ползват...

1,23 млрд. лв. държавни ценни книжа депозира финансовото министерство

http://econ.bg/Новини/1-23-млрд-лв-държавни-ценни-книжа-депозира-финансовото-министерство_l.a_i.553495_at.1.html

Министерството на финансите успешно пласира петмесечни държавни ценни книжа наобща номинална стойност от 1,23 млрд. лева. Тези средства ще бъдат...

Камерън Диас за пръв път се показва гола пред камера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168261

Камерън Диас за пръв път се показа гола пред камера, съобщи АП. Това е по повод новия й филм - "Секс касета" (Sex Tape). За нея голата сцена е "само част от ролята", твърди холивудската звезда пред списание "Ескуайър".
Във филма се разказва за семейна двойка, която решава да пребори отегчението, използвайки секс касета. Камерън Диас за пръв път се показа гола пред камера, съобщи АП. Това е по повод новия й филм - "Секс касета" (Sex Tape). За нея голата сцена е "само част от ролята", твърди холивудската звезда пред списание "Ескуайър". Във филма се разказва за семейна двойка, която решава да пребори отегчението, използвайки секс касета.

Код “червено” за храма на Ситалк край Старосел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4166740

Уникални тракийски могили и резиденции край пловдивското село Старосел се рушат и спешно се нуждаят от реставрация. “Обявявам код “червено” за храма на Ситалк, за българския Мачу Пикчу под връх Кози грамади и за тракийската могила Хоризонт”, каза пред “Труд” кметът на Старосел Иван Жутев. Според него безценните археологически находки са забравени Уникални тракийски могили и резиденции край пловдивското село Старосел се рушат и спешно се нуждаят от реставрация. “Обявявам код “червено” за храма на Ситалк, за българския Мачу Пикчу под връх Кози грамади и за тракийската могила Хоризонт”, каза пред “Труд” кметът на Старосел Иван Жутев. Според него безценните археологически находки са забравени

Защо едно неоправено легло се продава за милиони? (ВИДЕО)

http://econ.bg/Новини/Защо-едно-неоправено-легло-се-продава-за-милиони-ВИДЕО-_l.a_i.553492_at.1.html

Точно, когато си мислим, че няма какво да ни изненада от страна на шантави неща свързани с изкуството се поява поредното доказателство, че хората...

"Челси" се раздели с Ашли Коул и Самуел Ето'о

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335090_chelsi_se_razdeli_s_ashli_koul_i_samuel_etoo/?ref=rss


"Челси" обяви раздялата си със защитника Ашли Коул и нападателя Самуел Ето'о. Договорите на двамата изтекоха вчера и няма да бъдат подновени. Същото се отнася и за защитника Сам Хъчинсън и вратаря Енрике Иларио. 

33-годишният Коул носеше екипа на "Челси" в последните осем сезона, след като беше привлечен от "Арсенал" през 2006 г. С екипа на сините той изигра 338 мача, от които 325 като титуляр, и отбеляза седем гола. 

"Челси" казва сбогом днес на един играч, който...

МФ пласира успешно 5-месечни ДЦК

http://www.cross.bg/podkrepa-sistema-finansovata-1418576.html

София /КРОСС/ Министерство на финансите успешно пласира 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лева.Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден - 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България. Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея. По-рано днес премиерът благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас.

Плевнелиев: Ще има консултации за осигуряването на плавен преход между кабинета на Орешарски, служебното и следващото правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335097_plevneliev_shte_ima_konsultacii_za_osiguriavaneto_na/?ref=rss


Ще има консултации за осигуряването на плавен преход между правителството на Пламен Орешарски, служебното и следващото ново правителство. Това обяви днес президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Подобни консултации обаче мога да стартирам след като има оставка на правителството "Орешарски", посочи той.

На 6 август тази година България ще има служебно правителство, каза имам готовност, имам и опита, ще бъда първият държавен глава, на който ще му се наложи за втори път да сформира...

Италианското председателство маркира ново начало в ЕС (видео)

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/01/2335021_italianskoto_predsedatelstvo_markira_novo_nachalo_v_es/?ref=rss


Италианското председателство на Съвета на Европейския съюз маркира ново начало в ЕС, през този период се сменя на европейските институции и това представлява шанс за нов старт за Европа. Около тази позиция се обединиха италианският посланик в София Марко Контичели и външният министър Кристиан Вигенин при представянето на приоритетите на италианското председателство на ЕС и позицията на България по тях.

Посланик Контичели пое символично председателството на ЕС и предложи поглед към...

Двама закопчани с 30 кила дрога при тараш в Перник

http://www.bnews.bg/article-109941

Двама перничани са задържани за 24 часа след проведена наркоакция на територията на Перник. При обиските са иззети 30 броя прозрачни найлонови плика с общо тегло 30 кг, съдържащи бели таблетки амфетамин (около 180 000 броя таблетки), с лого на „Каптагон”.

Миков не се притеснява от решението на Атака да напусне парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=256600

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че не се притеснява от решението на Парламентарната група на „Атака" да напусне Народното събрание. По думите му въпросите дали кворум ще има не са към него и зависят от всички политически сили.

Плевнелиев: България е последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Молдова

http://www.cross.bg/moldova-bulgariya-plevneliev-1418575.html

/КРОСС/ Подписаното Споразумение за асоцииране издига на ново равнище отношенията на Република Молдова и ЕС и създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между България и Молдова. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на страната Николае Тимофти, който е на официално посещение у нас. Това е първото официално посещение в чужбина на молдовския държавен глава след подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС.Европейската интеграция е „двигател" за мир, демокрация и човешко развитие, както и за осъществяването на важни реформи, и България е последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Молдова, подчерта пред представителите на медиите президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че реформирането на ключови сфери като правосъдие, публична администрация, създаването на добър инвестиционен климат и борбата с корупцията са доказателство за цивилизационния избор на Република Молдова и за решимостта й да продължи по пътя на интеграция с ЕС. „Надявам се, че България ще бъде сред първите държави, които ще ратифицират Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС, разчитаме и на практическа подкрепа за неговото прилагане", заяви президентът Тимофти

Добра новина: У нас се раждат все повече бебета

http://pik.bg/добра-новина-у-нас-се-раждат-все-повече-бебета-news197510.html

Добра новина: У нас се раждат все повече бебета

С 1271 повече са бебетата, проплакали в България през първата половина от 2014 година, спрямо новородените в страната за същия период от време миналата година. Това съобщават от столичната АГ болница „Майчин дом", откъдето добавят, че от януари до края на юни на бял свят са се появили 30 671 бебета, предаде Дарик радио.

От болницата отчитат, че основният ръст в раждаемостта се наблюдава в София. За първите шест месеца от годината в столицата са се родили 7602 бебета, а броят им за първата половина от 2013 година е бил 6923 или с почти 700 по-малко. Само в здравното заведение за последното полугодие са проплакали 2088 бебета, 1109 от които момчета. Двойките близнаци в „Майчин дом" са 89, има и един случай на триплодна бременност.

От болницата обаче отбелязват и увеличаващия се брой недоносени бебета. Ако до края на юни миналата година малчуганите с тегло под 2500 гр. са били 18,7% от всички новородени, то към днешна дата този процент се е покачил до 20,2.

Готви се референдум за независимост на кюрдите в Ирак

http://www.mediapool.bg/gotvi-se-referendum-za-nezavisimost-na-kyurdite-v-irak-news222141.html

Президентът на кюрдския автономен регион в Ирак Масуд Барзани заяви пред Би Би Си, че желае до няколко месеца да организира референдум за независимост, предаде Франс прес.   Ирак "на практика е разделен. Трябва ли да останем в тази трагична ситуация, в която е страната?", попита Барзани.   "Ще организираме референдум в Кюрдистан и ще уважим решението на нашия народ", допълни той. Барзани каза, че не може за момента да насрочи дата, но каза, че е "въпрос на един месец".   Произвеждането на референдум трябва първо да бъде одобрено от кюрдския парламент. Иракски Кюрдистан трябва също така да има независима избирателна комисия, каза Барзани.

Прокуратурата прекрати делото за опит за убийство на Пеевски

http://www.bnews.bg/article-109944

Софийска градска прокуратура (СГП) прекрати досъдебното производство за опита за убийство на депутата Делян Пеевски, поради недоказаност.

Банковата асоциация благодари на партиите, "спасената" банка дава бонуси на клиентите

http://www.mediapool.bg/bankovata-asotsiatsiya-blagodari-na-partiite-spasenata-banka-dava-bonusi-na-klientite-news222140.html

Два дни, след като институциите си отдъхнаха, че страната се е разминала с банкова криза, благодарствените писма, обръщения и декларации продължиха да валят.   Във вторник Асоциацията на банките в България (АББ) разпространи съобщение до медиите, в което изразява своята "благодарност към президента, ръководителите на всички политически партии, БНБ и всички институции, участвали в консултациите при държавния глава на 29 юни, за твърдата им и ясно изразена решителност и готовност да се обединят в името на гарантирането на банковата и финансовата стабилност в страната"   Банковата система е една от най-конкурентните, модернизирани и реформирани индустрии в България, се посочва в съобщението.   От АББ подчертават, че системата се е завърнала към нормален работен режим благодарение на недопускането от страна на държавните институции и политическите лидери на разпространението на слухове и неверни твърдения.   "Разчитаме на същата решителност и консолидация и при предстоящите консултации между президента, парламента и политическите сили за осигуряване на плавен преход към следващото управление", посочват от АББ.   По същото време преодоляла ужаса от евентуален ликвиден срив, от Първа инвестиционна банка (ПИБ) съобщиха, че "банката премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти (физически лица), които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително), породена от криминалната атака срещу банката".   Всички сметки на "лоялните" клиенти на Fibank ще бъдат без такса за поддържане до края на годината. Лоялните клиенти ще получат и дебитна карта, която е без такса за поддръжка за първата година и с нея ще могат да теглят без такса от всички банкомати на територията на страната. Клиентите ще могат да внасят своите средства и да откриват нови сметки без такси, се казва в съобщението.   Преференциалните условия за лоялните клиенти влизат в сила от 7 юли 2014 г.

Доброволците искат повече координация с властите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/dobrovolcite-iskat-poveche-koordinaciia-s-vlastite-6016184

На телефонен номер 17 777 с с кодова дума DMS VARNA са изпратени 698 447 есемеса, а по банков път са дарени 235 022 лв.

Очаквам по-силен интерес към бизнес имотите

http://www.bnews.bg/article-109942

Интервю с Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие” в инвестиционната компания Галакси Пропърти Груп

Русия въвежда акциз за изнасяния по "Син поток" газ

http://www.mediapool.bg/rusiya-vavezhda-aktsiz-za-iznasyaniya-po-sin-potok-gaz-news222139.html

Руското Министерство на финансите смята да въведе акциз върху природния газ, изнасян в Турция по газопровода "Син поток", съобщи във вторник финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му това ще осигури 40 млрд. рубли годишно в руския бюджет.   Силуанов уточни, че не става въпрос за повишаване на цената на газа за Турция, а за чисто фискални мерки. Министърът отбеляза, че мерките се предвиждат и заради достигнатата вече възвръщаемост на "Син поток".   През април Турция, която е сред големите вносители на руски газ, заяви, че е готова да увеличи покупката на суровина по "Син поток" от сегашните 16 до 19 млрд. куб. м годишно и енергийното министерство на страната предложи увеличаването на мощността на тръбата. Така страната смята да осигури националната икономика срещу възможно спиране на сухопътните доставки през територията на Украйна. По това направление Турция получава около 12.5 на сто от консумирания газ.   Лента.ру припомня, че пуснатият в експлоатация преди повече от десет години газопровод досега не е запълват проектния си капацитет и през 2012 г. Турция и получила по него 14.7 млрд. куб. м, а през 2013 г. - 13.7 млрд. куб. м.   Руският газ се изнася по "Син поток" до Турция по силата на договор между "Газпром" и турската БОТАШ, предвиждащ доставка на 365 млрд. куб. м за 25 години.

Борисов: Аз спасих банковата криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168241

"Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките". Тава каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора на въпроса за евентуално повдигнато срещу него обвинение. "Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките". Тава каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора на въпроса за евентуално повдигнато срещу него обвинение.

Намалява делът на привържениците на шотландската независимост

http://www.mediapool.bg/namalyava-delat-na-privarzhenitsite-na-shotlandskata-nezavisimost-news222138.html

Делът на хората, които биха гласували с "да" на референдума за независимост на Шотландия през септември, намалява - 34 процента в сравнение с привържениците на неделимостта на Обединеното кралство, които са 54 на сто, показва проучване на ЮГов, цитирано от Франс прес.   Сондажът, направен за в. "Таймс", показва спад в подкрепата за независимост (-3 пункта) в сравнение с предишното допитване от март. Делът на хората, които биха гласували с "не" нараства (+2 пункта). Има и лек спад в броя на тези, които не знаят как ще гласуват (-1 пункт;11 процента).   Проучването е направено от 25 до 29 юни сред 1206 шотландски избиратели.

Амбициозните жени привличат най-много мъже

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ambicioznite-zheni-privlichat-naj-mnogo-myzhe-6016183

Изследването показва, че личностите, които постоянно се оплакват и говорят само за проблемите си, отблъскват събеседниците си

Борисов: Аз спасих банковата криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168230

"Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките". Тава каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора на въпроса за евентуално повдигнато срещу него обвинение.

Парламентът в Ирак не успя да излъчи наследник на премиера Малики

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/01/2335078_parlamentut_v_irak_ne_uspia_da_izluchi_naslednik_na/?ref=rss


Сунитите и кюрдите напуснаха първото заседание на иракския парламент във вторник, след като шиитите не успяха да посочат наследник на премиера Нури ал Малики, съобщи "Ройтерс". Това развитие удави надеждите, че може бързо да се формира правителство на националното единство, което да предпази Ирак от колапс.

САЩ, ООН, съседен Иран, както и самите шиитски духовници в Ирак настояха политиците да се споразумеят за широко правителство, което да спре нашествието на сунитските бунтовници...

Прекратиха производството за опит за убийство на Пеевски

http://www.cross.bg/peevski-ybiiistvo-opit-1418574.html

София /КРОСС/ Софийска градска прокуратурa прекрати досъдебното производство, образувано на 11.06.2014г. от Главна дирекция „Национална полиция", за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Правното основание на прекратяването е чл.243, ал.1, т.2 от НПК - поради недоказаност. Снимка: Булфото, всички права запазени

БЧК започва работа по адреси в помощ на пострадалите в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=256598

Работата на БЧК в помощ на пострадалите от бедствието в Аспарухово от днес се съсредоточава основно по адреси. Съвместно със Социални грижи и представители на районното кметство ще се конкретизират нуждите на засегнатите от стихията хора и къщи.

Мъж полетя от 9-тия етаж на блок в Перник

http://www.cross.bg/pernik-tzentura-blok-1418573.html

Перник /КРОСС/ Мъж е паднал от блок 26 в центъра на Перник, съобщава zaPernik.com.Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града. Трупът на мъжа е под блока, а районът около него е отцепен. Комшиите заявиха, че трупът е на 54-годишния Румен от 9-ти етаж.Миналата година той е правил ремонт на апартамента си. Една част от терасата му е покрита, но другата не е и вероятно е паднал от там. Съсед от осмия етаж е разговарял тази сутрин със загиналия мъж за теч в апартамента му, като вероятно водата идвала от жилището на Румен. Хората казват, че не са имали проблеми с него.Хората от близките обекти - предимно магазини не са видели нищо, но са разпитвани от полицията дали познават починалия мъж.Допуска се, че става дума не за самоубийство, а за падане от блока.Живущи казват, че това е "Блокът на смъртта". От там е имало други хвърляния. Дори младо момче е избрало точно този блок, за да сложи край на живота си, вероятно, заради това, че е един от най-високите в центъра на Перник.

Миков не е притеснен от липсата на "Атака" в парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168219

Не ме притеснява такова нещо, въобще след тази година и няколко месеца. Това заяви пред журналисти председателят на НС Михаил Миков във връзка с обявеното от "Атака" намерение да напуснат парламента.
Миков заяви това в отговор на въпрос дали е притеснен, ако хората на Волен Сидеров не влизат в парламента, дали ще бъде осигурен кворум. Не ме притеснява такова нещо, въобще след тази година и няколко месеца. Това заяви пред журналисти председателят на НС Михаил Миков във връзка с обявеното от "Атака" намерение да напуснат парламента. Миков заяви това в отговор на въпрос дали е притеснен, ако хората на Волен Сидеров не влизат в парламента, дали ще бъде осигурен кворум.

Австрия отново предлага Йоханес Хан за еврокомисар

http://www.mediapool.bg/avstriya-otnovo-predlaga-yohanes-han-za-evrokomisar-news222137.html

Австрийското правителство ще предложи консерватора Йоханес Хан да представлява страната и в бъдещия състав на Европейската комисия, съобщи вицеканцлерът Михаел Шпинделегер, цитиран от Франс прес.   "Споразумяхме са Хан да бъде комисар", съобщи Шпинделегер, който също е министър на финансите и председател на консервативната партия, която управлява заедно със социалдемократите.   Консултациите с австрийския парламент още не са се състояли, но по въпроса имаме съгласие, уточни вицеканцлерът.   Петдесет и шест годишният Хан, бивш министър на изследванията и науката от 2007 до 2010 г., е комисар по регионалната политика на ЕС в състава на Еврокомисията на Жозе Мануел Барозу, назначена през 2010 г.   Според Шпинделегер има изгледи Хан да запази ресора си в бъдещия екип под председателството на Жан-Клод Юнкер от Люксембург.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=256595

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 2 юли - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - кв."Чайка" бл.1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11, бул.

Прекратиха издирването на 6-годишния Иванчо от Микрево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168221

Издирването на 6- годишния Иванчо от село Микрево, община Струмяни, бе прекратено, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от "Фокус".
Над 60 души – близки, полицаи, гранични полицаи, горски, доброволци, участваха в акцията всеки ден, но безрезултатно.
Претърсен е детайлно районът, разпитани са обстойно родителите и близките на Иван Синанов, Издирването на 6- годишния Иванчо от село Микрево, община Струмяни, бе прекратено, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от "Фокус". Над 60 души – близки, полицаи, гранични полицаи, горски, доброволци, участваха в акцията всеки ден, но безрезултатно. Претърсен е детайлно районът, разпитани са обстойно родителите и близките на Иван Синанов,

Плевнелиев: На 6 август ще имаме служебно правителство

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/plevneliev-na-6-avgust-shte-imame-sluzhebno-pravitelstvo-6016182

Ще има консултации от гледна точка на осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното правителство и следващото ново правителство на България, избрано от 43-то Народно събрание, увери президентът

Цитат на деня: Мислех, че след загубата на изборите може да настъпят мисловни процеси в ръководството на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/01/2335072_citat_na_denia_misleh_che_sled_zagubata_na_izborite/?ref=rss


"Аз мислех, че след загубата на изборите може да настъпят някакви мисловни процеси в ръководството на БСП, но явно не могат да настанат, защото за тези две седмици Сергей Станишев избра Мартин пред партията си." Това заяви депутатът от БСП Кирил Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

Добрев е един от 24-мата социалисти, подписали обръщение към членовете и симпатизантите на БСП, в което се призовава за незабавно свикване на 48-ия конгрес на БСП, който да избере нов председател и ново...

Прекратиха производството за опит за убийство на Пеевски (обновена)

http://pik.bg/прекратиха-производството-за-опит-за-убийство-на-пеевски-обновена-news197506.html

Прекратиха производството за опит за убийство на Пеевски (обновена)

Прокуратурата прекрати производството образувано за опит за убийство на Делян Пеевски, съобщиха от прокуратурата.

По него бяха задържани трима души - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. След 72-часовото задържане прокуратурата поиска те да останат за постоянно в ареста на 14 юни.

Софийски градски съд обаче ги пусна без каквото и да е мярка за неотклонение и каза, че няма доказателства за опит за убийство. Въпреки това обвинението протестира това определение, но по – горната прокуратура - Софийска апелативна, оттегли протеста. И главният прокурор Сотир Цацаров каза, че няма каквито и да е доказателства за опит за убийство и призна, че са сгрешили. Така на 19 юни САС окончателно остави и тримата на свобода като прекрати производството по мярката им за неотклонение, но те останаха с обвинение за опит за убийство.

Цацаров преди това каза,че от материалите по делото "може да се говори за предприети действия, които са свързани с евентуално опити за организация на нерегламентирано проследяване, на нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице".

В края на миналия месец от мотивите на съдия Димитрина Ангелова, която първа пусна без каквото и да е мярка за неотклонение тримата задържани, стана ясно, че единствено установеното по делото от доказателствените източници, е намерението на двама от обвиняемите да поставят в охранител на Пеевски техническо средство за наблюдение на движението му. Според съда това не е задължително да бъде приготовление за убийството му, а може да бъде предпоставено от редица други мотиви

Наградите Банка на годината бяха отложени за месец октомври

http://econ.bg/Новини/Наградите-Банка-на-годината-бяха-отложени-за-месец-октомври_l.a_i.553489_at.1.html

Асоциация "Банка на годината" в координация с Асоциацията на банките в България реши да отложи провеждането на събитието и връчването на наградите...

Прекратиха издирването на 6-годишния Иванчо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168203

Издирването на 6- годишния Иванчо от село Микрево, община Струмяни, бе прекратено, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от Издирването на 6- годишния Иванчо от село Микрево, община Струмяни, бе прекратено, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от "Фокус". Над 60 души – близки, полицаи, гранични полицаи, горски, доброволци, участваха в акцията всеки ден, но безрезултатно. Претърсен е детайлно районът, разпитани са обстойно родителите и близките на Иван Синанов,

Греков иска оставка на ръководството на фонд "Земеделие"

http://www.moreto.net/novini.php?n=256587

Има много оплаквания към ръководството на Държавен фонд "Земеделие", заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Греков каза, че на заседанието на УС на Държавен фонд "Земеделие", което е свикано за 3 юли, ще поиска оставките на ръководството на фонда.

Миков не е притеснен от липсата на "Атака" в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168194

Не ме притеснява такова нещо, въобще след тази година и няколко месеца. Това заяви пред журналисти председателят на НС Михаил Миков във връзка с обявеното от Не ме притеснява такова нещо, въобще след тази година и няколко месеца. Това заяви пред журналисти председателят на НС Михаил Миков във връзка с обявеното от "Атака" намерение да напуснат парламента.Миков заяви това в отговор на въпрос дали е притеснен, ако хората на Волен Сидеров не влизат в парламента, дали ще бъде осигурен кворум.

Не плачете, г-н Първанов! Вие не само си затворихте вратата към БСП, но я зазидахте! Спрете с вашите вредни амбиции

http://www.zapernik.com/politika/ne-plachete-g-n-purvanov-vie-ne-samo-si-zatvorihte-vratata_32800/

Крокодилски сълзи лее г-н Първанов за БСП в пресата. Станишев като напусне, не си бил подготвил човек и в БСП щял да настъпи хаос. Демек, аз съм готов да се върна и да оглавя партията.

Не, г-н Първанов. Вие не само си затворихте вратата към БСП, но я зазидахте. Вие и Р. Петков с толкова много злъч я облъчихте и вреди и нанесохте, така че забравете. За ваше сведение, защото вие не познавате партията, ще ви кажа, че си имаме хора и то не малко, които могат да заместят достойно Станишев,...

Продължава

BBC пуска коледна серия на Sherlock през 2015 г.

http://cinema.actualno.com/BBC-puska-koledna-serija-na-Sherlock-prez-2015-g-news_37325.html

Новата серия от прочутата телевизионна поредица на BBC Sherlock ("Шерлок") ще излезе в началото на 2015 година, съобщи БТА, позовавай се на Variety. В интервю за в. британският вестник &quo...

Има и втори виновен за блъснатото момиче в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Ima-i-vtori-vinoven-za-blysnatoto-momiche-v-Plovdiv--news_37326.html

Има и втори виновен за блъснатото на автобусна спирка в Пловдив момиче, предаде кореспондентът на БГНЕС в града 15-годишнaта Катерина Матеева пострада тежко в Пловдив през май, когато "Нисан&quo...

Работници от военния завод „Аркус” излязоха на протест

http://www.cross.bg/tryd-izvunreden-izlyazoha-1418572.html

Велико Търново /КРОСС/ Работници от военния завод "Аркус" в град Лясковец излязоха на протест. Причините са забавяне на заплати, ниско възнаграждение и неплащане на извънреден труд. Стотина души се събраха пред портала на фирмата, за да изразят недоволството си и от намаляване на парите за извънреден труд и спрените ваучери за храна. Работниците все още не са получили трудовото си възнаграждение за май месец, а извънредният труд е отрязан за два месеца.От ръководството на завода обещаха, че до няколко дни ще платят заплатите на хората.Никой от служителите обаче не вярва, че това ще се случи. Твърдят, че ще протестират, докато синдикатите не намерят решение, което да устройва и двете страни.

Камило Плачи: Взех най-доброто решение за националния отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335064_kamilo_plachi_vzeh_nai-dobroto_reshenie_za/?ref=rss


Лични причини и слабото представяне в мачовете от Световната лига са довели до решението на Камило Плачи да подаде оставка като селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Той заяви, че това е най-правилният ход в настоящата ситуация. 

Италианският треньор изведе отбора до четвъртото място в Световната лига през 2013 г., а след това и до четвъртото място на Евроволей 2013. В тазгодишното издание на Световната лига обаче България допусна девет загуби в десет мача със САЩ,...

Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Чората

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335043_sudut_v_strasburg_osudi_bulgariia_za_smurtta_na_chorata/?ref=rss

Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България за смъртта на арестанта - Ангел Димитров - Чората през 2005 година. Според съда българската държава  е нарушила членовете от Европейската конвенция за правата на човека - право на живот (чл.2) и забраната за нехуманно и унизително отношение. Делото беше заведено от близките на загиналия, след като през 2011 година Върховния касационен съд (ВКС) окончателно оправда петимата полицаи, обвинени че са ритали до смърт Димитров, докато...

Мъртъв експерт закучи делото за падналия асансьор

http://www.bnews.bg/article-109923

Нова техническа експертиза и липсващ адвокат за пореден път отложиха делото за падналия асансьор в "Майчин дом"

Реформаторският блок пита кой стои зад капитала на фирми като "Булгартабак“

http://www.mediapool.bg/reformatorskiyat-blok-pita-koi-stoi-zad-kapitala-na-firmi-kato-bulgartabak-news222136.html

Реформаторският блок иска да е ясно кой купува големи предприятия като "Булгартабак“ и кой стои зад капиталите им. Икономическите субекти в България не трябва да се занимават с политика, да създават партии и да редят правителства, а да се занимават с бизнеса си. Това коментира пред журналисти в Благоевград зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) и организационен секретар на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.   По думите му, институциите не искат да знаят кой е реалният собственик на "Булгартабак“, както и печалбата, инвестициите, бъдещето на дружеството. Това е добър пример защо "се рони“ доверието в политиката и точно това Реформаторският блок ще промени, отбеляза още Зеленогорски.   Той допълни, че в последните дни живот на този кабинет се обявяват безконтролно обществени поръчки като тази на АПИ за 300 млн. лева за Западната дъга на Околовръстното шосе на София и още две поръчки за разширение на пътя Мездра - Ботевград, при положение, че самите ресорни министри заявиха преди дни, че няма ясно финансиране за тези проекти.   Зеленогорски предупреди и че се правят назначения и се дават концесии за да се облагодетелстват приятелски кръгове на БСП и ДПС.   Той призова за мораториум върху поръчките, назначенията и концесиите до обявяването на новия кабинет, а Народното събрание да се занимава с промени в законите само в секторите, където ЕК е започнала наказателни процедури срещу България.   На въпрос за готовността на ДБГ за предсрочни избори, той отговори, че движението е в добра кондиция. "Крачката на евроизборите беше първа за Реформаторския блок. Потенциалът на демократичната общност в България е висок и ще подобрим резултата от евровота и на парламентарните, и на местните избори", подчерта Зеленогорски. По думите му блокът вече изготвя предизборната си програма и ще посочи първите закони, за които ще се бори в новия парламент.

Секс маниак - това е най-религиозният сред футболистите, по чието тяло са татуирани светци, молитви, кръстове и Исус, откъдето идва и прякорът му Джизъса - Благой Георгиев

http://www.zapernik.com/hailaif/seks-maniak-tova-e-nai-religiozniyat-sred-futbolistite-po-chieto_32799/

Секс маниак в медицинския смисъл на думата. Това е Благой Георгиев, най-религиозният сред футболистите, по чието тяло са татуирани светци, молитви, кръстове и Исус, разбира се, откъдето идва и прякорът му Джизъса. Тези, които го познават добре обаче, са категорични, че по-голямо лицемерие от неговата набожност няма.

Единствената призната изневяра на Благой до този момент е тази с фолк певицата Лияна. Заради нея той зарязва бременната си половинка Христина през 2010 г., но след...

Продължава

Транспортна фирма запорира касите на община Смолян

http://www.cross.bg/smolyan-obshtinata-dryzhestvoto-1418571.html

Смолян /КРОСС/ Транспортната фирма "Рожен експрес" наложи запор върху наличните средства в касите на община Смолян, с което се блокира работата на Общината и не могат да се извършват никакви разплащания , обяви гл.финансист Венера Аръчкова. Транспортната фирма осъди администрацията да заплати 433 159 лв. по договори от 2000 г. и анекси към тях, сключени през 2003 г. Разходите са фактурирани съответно 2009 г., 2010 г. и 2011 г. Първият договор касаеше превоз на пътници по утвърдени маршрутни линии, намаление на карти за ученици и пенсионери. Вторият договор е за превоз на ученици до селата. Имаше и три фактури от 2011 г., в които са описани извършени услуги от 2003 г. Тези фактури са съответно на стойност - 9 400 лв., 67 970 лв. и 61 805 лв. и не са били осчетоводени. Признаването им е било извършено в последните месеци на предишния мандат в общината.От 2012 г. Община Смолян е разплащала редовно субсидии и компенсации по транспортната схема от 2003 г., уточни Аръчкова. Банковата сметка на община Смолян е под особен залог заради кредита от 13 милиона лева към Инвестбанк. Всички приходи от местен характер са в ползва на погашения и лихви към кредита и особения залог към СД „ Лайтинг", както и споразумителни протоколи към контрагенти със стари задължения.От 2007 г

Путин награди с важен орден посланика в София

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/01/2335065_putin_nagradi_s_vajen_orden_poslanika_v_sofiia/?ref=rss


Президентът на Русия Владимир Путин награди с един от най-авторитетните руски граждански ордени посланика на Руската федерация в София.

Юрий Исаков получи орден "Дружба" в Москва на годишната среща на държавния глава с дипломатическия корпус. Тази награда се връчва между другото и "за голям принос в реализирането на съвместни с Руската федерация големи икономически проекти и привличането на инвестиционни средства в икономиката на Руската федерация".

Със същия орден са...

Мъж полетя от 9-ия етаж на "блока на смъртта" в Перник, загина на място

http://pik.bg/мъж-полетя-от-9-ия-етаж-на-блока-на-смъртта-в-перник-загина-на-място-news197500.html

Мъж полетя от 9-ия етаж на "блока на смъртта" в Перник, загина на място

Мъж се хвърлил от блок 26 в центъра на град Перник. Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града, пише zapernik.bg.

Трупът на мъжа е под блока, районът е отцепен. Съседи потвърдиха, че трупът е на Румен, на 54 години, живеещ на 9 етаж. Миналата година е правил ремонт.

Една част от терасата му е покрита, но другата не е. Вероятно от там е паднал.

Комшия от долния етаж е разговарял сутринта с Румен, че казанчето в банята му тече. Хората казват, че нямат проблеми с него.

Хората от близките обекти – предимно магазини, не са видели нищо, но са разпитвани от полицията дали познават починалия мъж.

Възможно е да не става дума за самоубийство, а за падане от блока.

Живущи казват, че това е блокът на смъртта. От там е имало други хвърляния. Дори младо момче е избрало точно този блок, за да сложи край на живота си, вероятно, заради това, че е един от най-високите в центъра на Перник.

ВКС намали присъдата на един от "Наглите" заради показанията му

http://www.mediapool.bg/vks-namali-prisadata-na-edin-ot-naglite-zaradi-pokazaniyata-mu-news222135.html

Любомир Димитров-Гребеца, осъден като член на т.нар. банда за отвличания "Наглите", ще лежи с 5 години по-малко зад решетките заради дадените от него показания в полза на обвинението.   Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който във вторник огласи окончателните присъди по знаковия за управлението на ГЕРБ съдебен казус.   Наказанията на останалите подсъдими по делото остават непроменени. Така Гребеца ще прекара 10 години в затвора, каквато бе първоначалната му присъда, наложена от Софийския градски съд (СГС), вместо 15 години, на колкото го осъди втората инстанция.   "Единствено се явява основателно възражението за явна несправедливост на увеличеното по реда на чл. 24 НК наказание. Вярно е, че на всички останали подсъдими то е било увеличено с една втора. В случая обаче не е било отчетено в достатъчна степен, че подсъдимият Любомир Димитров във всички случаи е действал в качеството на помагач, че на досъдебното производство е направил самопризнания, които макар и по-късно отречени, са станали основа за постановяване на осъдителни присъди спрямо останалите подсъдими", изтъкват съдиите Татяна Кънчева, Юрий Кръстев и Теодора Стамболова.   В решението си те отправят критика към касационния протест на прокуратурата, определяйки го като "бланков". Посочва се, че държавното обвинение настоява делото да бъде върнато на Софийския апелативен съд за ново разглеждане заради "нарушение на закона и съществени процесуални нарушения". Доказателства в подкрепа на това твърдение на прокуратурата обаче липсват, приема ВКС.   Присъдите на останалите подсъдими пък остават същите – Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето ще лежат по 18 години зад решетките.   Потвърдени са и оправдателните присъди на братята Радослав и Митко Лебешковски, които още на първа инстанция бяха признати за невинни по обвиненията си за участие в бандата, както и че са помагали за част от отвличанията. Те обаче са осъдени условно на по съответно 1 с 3 години изпитателен срок и 2 с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.   Останалите двама подсъдими Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Цуро бяха оправдани по всички обвинения и от втората съдебна инстанция, тъй като срещу тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства.   С решението на ВКС окончателно остават неразкрити четири от отвличанията, разследвани по делото – на Румен Гунински-младши, рецидивиста Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев-Пурата и на бизнесмена Борислав Атанасов. За тях осъдени няма. За доказано разкрити магистратите приемад похищенията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Киро Киров и опита за похищение на Борислав Динев.   Делото срещу "Наглите" бе първото знаково за кабинета "Борисов", което започна още в началото на 2011 г. Процесът присъстваше в почти всяко публично изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който не пропускаше да изтъкне, че едва след неговото влизане във властта "епидемията" от отвличания е била спряна.   Макар че, многократно делото "Наглите" бе отчитано като небивал успех срещу организираната престъпност, наред с процеса "Килърите", казусът изобилстваше от гафове на МВР и прокуратурата. Сред тях бе идеята на разследващите да представят пред съда записи от разпити на подсъдими, на които присъстват бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, както и старото ръководство на закритата вече ГДБОП в лицето на Станимир Флоров и Валентин Цоновски. Друг сериозен гаф на разследващите, споменат в мотивите на СГС, бе следственият експеримент, проведен с един от потърпевшите – Мехмед Чакър. Тъй като той не владее писмено български език, задължително е било присъствието на преводач. Такъв обаче не е бил осигурен и затова в тази роля влиза съпругата на Чакър. Тя обаче не е била официално назначена като преводач, не е била запозната със задълженията, които има при провеждането на подобно процесуално действие, както и с отговорността, като ще носи при неверен превод. Освен това заради близкото си родство с жертвата изобщо не е имала право да изпълнява такава роля в експеримента. Още през октомври 2011 г. стана известна и друга грешка на разследващите. Наложи се един от наблюдаващите прокурори – зам.-градският обвинител на София Бисер Кирилов, да си направи отвод от процеса, тъй като се оказа, че без знанието на съда е инициирал оглед на къщата на свидетеля Иван Велев. Велев е собственик на къща в село Петровене, където се предполага, че е бил държан Гунински-младши. На огледа е присъствал и потърпевшият, което обезсмисли провеждането на нов следствен експеримент с негово участие, вече назначен от съда.

МакДоналдс ни храни скришом с дървени трици

http://www.bnews.bg/article-109916

В храната ни може бе се съдържат повече фибри, отколкото очакваме. Това се отнася най-вече за сандвичите на US веригитe Burger King и McDonald’s, които обявиха, че в някои от храните им е включена "целулоза на прах" , т.е. "дървени трици".

Община Варна наема общи работници за почистване на "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=256594

Община Варна наема общи работници за почистване на пострадалия от наводненията варненски квартал „Аспарухово“. Необходими са 100 души, които ще бъдат назначени в общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“. Кандидатите трябва да бъдат физически здрави предвид естеството на работата.

Прокуратурата прекрати производството за опит за убийство на Пеевски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168174

Прокуратурата прекрати производството, образувано за опит за убийство на Делян Пеевски, съобщиха за БГНЕС от прокуратурата.
Във връзка с производството бяха задържани трима души - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. След 72-часовото задържане прокуратурата поиска те да останат за постоянно в ареста на 14 юни. Прокуратурата прекрати производството, образувано за опит за убийство на Делян Пеевски, съобщиха за БГНЕС от прокуратурата. Във връзка с производството бяха задържани трима души - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. След 72-часовото задържане прокуратурата поиска те да останат за постоянно в ареста на 14 юни.

Първанова пожела успех на новите български евродепутати

http://www.cross.bg/bulgarskite-evrodepytati-evropa-1418570.html

/КРОСС/ В първия ден от учредителната пленарна сесия на новия Европейски парламент в отворено писмо до българските евродепутати, досегашният член на ЕП д-р Антония Първанова се обърна към тях с пожелание за успешна работа в полза на българските и всички европейски граждани. Ето и пълния текст на писмото: Уважаеми колеги, Хората в цяла Европа са едни и същи - те искат мир, работа и спокойствие. Искат сигурно бъдеще за децата си, искат проспериращ свят и сигурност. Направете така, че след края на Вашия мандат да се гордеете със стореното в Европейския парламент. Направете така, че за българските евродепутати да се говори с уважение. Бъдете позитивни. През времето на моя мандат работих много и успях да инициирам промени в общото европейско законодателство, да накарам ЕК да подготви на два пъти закон по мое предложение, да съм автор на общоевропейски инициативи и каузи, които ще се развият в следващите 5 години. Гордея се, че станах Политик на годината през 2010-а, че бях номинирана за Евродепутат на мандата , гордея се, че имах признанието на колегите си и като българка доказах, че сме знаещи и можещи специалисти. Пожелавам Ви да загърбите различията и да работите усилено и с чувство на отговорност. Вярвам, че ще продължите да работите за България, за Европа с достойнство и профсионализъм. Желая го от сърце! Бъдете здрави и на добър път!    

Осъдените за корупция в Румъния нараснали с над 40 % за година

http://www.mediapool.bg/osadenite-za-koruptsiya-v-rumaniya-narasnali-s-nad-40-za-godina-news222134.html

"Прокурорите в Румъния не изпълняват поръчки на никого, а са посветени на това да изпратят в затвора тези, които нарушават закона", каза американският посланик в Букурещ Дуейн Бучър, цитиран в кореспонденция на БТА от Букурещ. Той подчерта, че отсега нататък всеки, който иска да даде или да приеме подкуп, ще се замисли два пъти преди да го направи.   Британският посланик в Букурещ Мартин Харис посочи, че институциите за борба с корупцията в Румъния - с основна роля на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ - "са действали твърдо" и са установили "важен принцип, че никой не е над закона".   В отчет за дейността си през 2013 година Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, която бе създадена през 2002 година специално, за да разследва корупцията по високите етажи на властта, съобщи, че над 300 души, които са били изпратени на съд миналата година от нейните прокурори, са заемали ръководни или контролни държавни постове. Сред тези 300 души е имало шестима министри и членове на парламента.   През 2013 г. са били предадени на правосъдието също петима областни и зам. областни управители, 34 кметове и заместник-кметове, 25 магистрати, включително двама членове на Висшия съвет на магистратурата, 19 адвокати, 10 директори на национални компании и 22 директори от други държавни институции.   Бе посочено още, че през 2013 г. броят на осъдените за корупция в Румъния се е увеличил с над 40 процента спрямо предходната година.   "Това, което видяхме в последните шест месеца на тази година, е впечатляващо", подчерта и американският посланик Дуейн Бучър преди да приключи мандата си в Букурещ в края на юни.   За последните шест месеца - от януари до юни 2014 година, в Румъния на затвор за корупция бяха осъдени бившият премиер Адриан Нъстасе, бившият транспортен министър Релу Фенекиу, осем изявени спортисти и спортни деятели, а в предварителен арест бяха вкарани един от най-богатите румънски бизнесмени и братът на румънския президент. Освен това Конституционният съд отхвърли промените в Наказателния кодекс, които осигуряваха "суперимунитет" на лицата на изборни длъжности и бе внесен проектозакон, съгласно който журналисти, които разкрият корупционни практики, да получават 2 процента от възстановените щети.   На 6 януари Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия румънски премиер Адриан Нъстасе на четири години затвор за вземане на подкуп. Решението на Върховния касационен съд бе взето, след като НДБК обжалва условната присъдата на по-долна инстанция на Нъстасе по това дело. Съдът реши също от семейство Нъстасе да бъде конфискувана и сумата от 1,8 милиона леи (около 900 000 лева), а Букурещката адвокатска колегия изключи бившия румънски премиер, който изтърпява присъдата си в букурещкия затвор "Рахова", от редиците си, защото е засегнал имиджа на професията.   На 30 януари Върховният касационен съд на Румъния потвърди присъдата от пет години затвор на бившия министър на транспорта Релу Фенекиу. Фенекиу бе осъден през юли миналата година за злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществения интерес, като тогава за първи път в историята на Румъния съдът произнесе присъда затвор за действащ министър.   В началото на март осем обвиняеми, почти всички от тях големи имена в румънския футбол, получиха окончателни присъди затвор с различен срок по най-голямото дело за корупция при осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина. Най-леката присъда бе 3 години, 1 месец и 10 дни затвор, а най-дългата – 6 години и 4 месеца. В затвора бяха вкарани бизнесменът, бивш политик и бивш мажоритарен собственик на "Рапид Букурещ" Георге Копос, генералният мениджър на "Стяуа" Михай Стойка, бившият акционер в "Динамо" Кристиан Борча, бившият мениджър Йоан Бекали, мениджърът Виктор Бекали, бившият президент на "Глория Бистрица" Жан Пъдуряну, бившият футболист Георге Попеску и бившият акционер в "Динамо" и в "Университатя Крайова" Джиджи Нецою. Държавният глава на Румъния бе подложен на обществен натиск, за да помилва бившия футболист Джика Попеску заради спортни заслуги за Румъния, но той отказва да го направи и Попеску остана в букурещкия затвор "Рахова".   Един от най-богатите румънски бизнесмени – Дан Адамеску, бе поставен в началото на юни в предварителен арест по подозрение, че е дал подкупи на двама съдии, за да постигне благоприятни съдебни решения. Адамеску притежава застрахователната компания "Астра", футболния клуб Оцелул Галац и пресгрупата Медиен холдинг, която издава всекидневника "Ромъния либера" и седмичника "Академия Кацавенку", а състоянието му се оценява на близо един милиард евро. Задържането на Адамеску стана няколко седмици след арестуването на двамата съдии, както и на двама техни колеги, също заподозрени, че са получавали подкупи от бизнесмени. Един от адвокатите на Адамеску се самоуби през май, след като бе изслушан от прокурори.   Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, бе задържан в средата на юни във връзка с разследване за търговия с влияние и остана в предварителен арест. Според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Мирча Бъсеску е получил сумата от 250 000 евро чрез посредник от арестувано за опит за убийство лице, за да повлияе в полза на освобождаването му.   За да се насърчи борбата с корупцията през май бе предложен и проектозакон, съгласно който журналисти и хора, които разкрият чрез каквото и да е средство за информация корупционни практики, да получат 2 процента от стойността на възстановените щети. Бе предложено създаването на фонд, наречен Специален фонд за разследваща журналистика, който да подпомага с директно финансиране разследващите журналисти и хората, които имат смелостта да разкрият корупционни практики, ощетяващи държавния бюджет.   По БТА

Броят на осъдените за корупция в Румъния нараснал с над 40 % за година

http://www.mediapool.bg/broyat-na-osadenite-za-koruptsiya-v-rumaniya-narasnal-s-nad-40-za-godina-news222134.html

"Прокурорите в Румъния не изпълняват поръчки на никого, а са посветени на това да изпратят в затвора тези, които нарушават закона", каза американският посланик в Букурещ Дуейн Бучър, цитиран в кореспонденция на БТА от Букурещ. Той подчерта, че отсега нататък всеки, който иска да даде или да приеме подкуп, ще се замисли два пъти преди да го направи.   Британският посланик в Букурещ Мартин Харис посочи, че институциите за борба с корупцията в Румъния - с основна роля на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ - "са действали твърдо" и са установили "важен принцип, че никой не е над закона".   В отчет за дейността си през 2013 година Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, която бе създадена през 2002 година специално, за да разследва корупцията по високите етажи на властта, съобщи, че над 300 души, които са били изпратени на съд миналата година от нейните прокурори, са заемали ръководни или контролни държавни постове. Сред тези 300 души е имало шестима министри и членове на парламента.   През 2013 г. са били предадени на правосъдието също петима областни и зам. областни управители, 34 кметове и заместник-кметове, 25 магистрати, включително двама членове на Висшия съвет на магистратурата, 19 адвокати, 10 директори на национални компании и 22 директори от други държавни институции.   Бе посочено още, че през 2013 г. броят на осъдените за корупция в Румъния се е увеличил с над 40 процента спрямо предходната година.   "Това, което видяхме в последните шест месеца на тази година, е впечатляващо", подчерта и американският посланик Дуейн Бучър преди да приключи мандата си в Букурещ в края на юни.   За последните шест месеца - от януари до юни 2014 година, в Румъния на затвор за корупция бяха осъдени бившият премиер Адриан Нъстасе, бившият транспортен министър Релу Фенекиу, осем изявени спортисти и спортни деятели, а в предварителен арест бяха вкарани един от най-богатите румънски бизнесмени и братът на румънския президент. Освен това Конституционният съд отхвърли промените в Наказателния кодекс, които осигуряваха "суперимунитет" на лицата на изборни длъжности и бе внесен проектозакон, съгласно който журналисти, които разкрият корупционни практики, да получават 2 процента от възстановените щети.   На 6 януари Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия румънски премиер Адриан Нъстасе на четири години затвор за вземане на подкуп. Решението на Върховния касационен съд бе взето, след като НДБК обжалва условната присъдата на по-долна инстанция на Нъстасе по това дело. Съдът реши също от семейство Нъстасе да бъде конфискувана и сумата от 1,8 милиона леи (около 900 000 лева), а Букурещката адвокатска колегия изключи бившия румънски премиер, който изтърпява присъдата си в букурещкия затвор "Рахова", от редиците си, защото е засегнал имиджа на професията.   На 30 януари Върховният касационен съд на Румъния потвърди присъдата от пет години затвор на бившия министър на транспорта Релу Фенекиу. Фенекиу бе осъден през юли миналата година за злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществения интерес, като тогава за първи път в историята на Румъния съдът произнесе присъда затвор за действащ министър.   В началото на март осем обвиняеми, почти всички от тях големи имена в румънския футбол, получиха окончателни присъди затвор с различен срок по най-голямото дело за корупция при осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина. Най-леката присъда бе 3 години, 1 месец и 10 дни затвор, а най-дългата – 6 години и 4 месеца. В затвора бяха вкарани бизнесменът, бивш политик и бивш мажоритарен собственик на "Рапид Букурещ" Георге Копос, генералният мениджър на "Стяуа" Михай Стойка, бившият акционер в "Динамо" Кристиан Борча, бившият мениджър Йоан Бекали, мениджърът Виктор Бекали, бившият президент на "Глория Бистрица" Жан Пъдуряну, бившият футболист Георге Попеску и бившият акционер в "Динамо" и в "Университатя Крайова" Джиджи Нецою. Държавният глава на Румъния бе подложен на обществен натиск, за да помилва бившия футболист Джика Попеску заради спортни заслуги за Румъния, но той отказва да го направи и Попеску остана в букурещкия затвор "Рахова".   Един от най-богатите румънски бизнесмени – Дан Адамеску, бе поставен в началото на юни в предварителен арест по подозрение, че е дал подкупи на двама съдии, за да постигне благоприятни съдебни решения. Адамеску притежава застрахователната компания "Астра", футболния клуб Оцелул Галац и пресгрупата Медиен холдинг, която издава всекидневника "Ромъния либера" и седмичника "Академия Кацавенку", а състоянието му се оценява на близо един милиард евро. Задържането на Адамеску стана няколко седмици след арестуването на двамата съдии, както и на двама техни колеги, също заподозрени, че са получавали подкупи от бизнесмени. Един от адвокатите на Адамеску се самоуби през май, след като бе изслушан от прокурори.   Мирча Бъсеску, брат на румънския президент Траян Бъсеску, бе задържан в средата на юни във връзка с разследване за търговия с влияние и остана в предварителен арест. Според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Мирча Бъсеску е получил сумата от 250 000 евро чрез посредник от арестувано за опит за убийство лице, за да повлияе в полза на освобождаването му.   За да се насърчи борбата с корупцията през май бе предложен и проектозакон, съгласно който журналисти и хора, които разкрият чрез каквото и да е средство за информация корупционни практики, да получат 2 процента от стойността на възстановените щети. Бе предложено създаването на фонд, наречен Специален фонд за разследваща журналистика, който да подпомага с директно финансиране разследващите журналисти и хората, които имат смелостта да разкрият корупционни практики, ощетяващи държавния бюджет.   По БТА

Бойко Борисов: Аз спасих банковата криза

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c117923/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cboiko0Eborisov0Eaz0Espasih0Ebankovata0Ekriza0H1753950C/story01.htm

Лидерът на ГЕРБ увери, че не мисли за коалиции и призова политици и избиратели за повече мъдрост на предстоящите парламентарни избори


Прекратиха производството за опит за убийство на Пеевски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168169

Прокуратурата прекрати производството образувано за опит за убийство на Делян Пеевски, съобщиха за БГНЕС от прокуратурата.
По него бяха задържани трима души - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. След 72-часовото задържане прокуратурата поиска те да останат за постоянно в ареста на 14 юни. Прокуратурата прекрати производството образувано за опит за убийство на Делян Пеевски, съобщиха за БГНЕС от прокуратурата. По него бяха задържани трима души - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. След 72-часовото задържане прокуратурата поиска те да останат за постоянно в ареста на 14 юни.

Плевнелиев: На 6 август България ще има служебно правителство

http://www.cross.bg/plevneliev-prezidentut-pravitelstvo-1418569.html

София /КРОСС/ На 6 август България ще има служебно правителство. В това увери президентът Росен Плевнелиев.Имам готовност, имам и опита, подчерта държавният глава. Той добави, че ще има консултации от гледна точка на осигуряване на плавен преход между правителството на Пламен Орешарски и следващото правителство.Те обаче можело да започнат, след като има оставка на кабинета „Орешарски".„Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки министър в служебния кабинет, каза още президентът. Ще се отнеса много сериозно към задълженията си", заяви Плевнелиев.

Глобяват изпълнителя на ремонта на трамвайната линия по бул. „България“

http://econ.bg/Новини/Глобяват-изпълнителя-на-ремонта-на-трамвайната-линия-по-бул-България-_l.a_i.553476_at.1.html

Санкции очакват фирмата изпълнител на ремонта на трамвайното трасе по бул. „България“. Заради закъснялото пускане в експлоатация ще й бъдат...

Цитат на деня: Четири години аз плаших българите да стягат колана, че ще дойде МВФ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/01/2335061_citat_na_denia_chetiri_godini_az_plashih_bulgarite_da/?ref=rss


"Ние за четири години в най-тежката финансова криза в света за всички времена запазихме България като най-стабилната държава в Европа. Четири години аз плаших българите, че реформите, които правим и стягането на колана е задължително, за да не дойде Международният валутен фонд."

Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за ситуацията около банките през последните дни.


Мъж загина, падайки от 9-ия етаж пред "Блока на смъртта" в Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168164

Мъж е паднал от блок 26 в центъра на Перник, съобщава zaPernik.com.
Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града. Трупът на мъжа е под блока, а районът около него е отцепен.
Комшиите заявиха, че трупът е на 54-годишния Румен от 9-ти етаж.
Миналата година той е правил ремонт на апартамента си. Мъж е паднал от блок 26 в центъра на Перник, съобщава zaPernik.com. Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града. Трупът на мъжа е под блока, а районът около него е отцепен. Комшиите заявиха, че трупът е на 54-годишния Румен от 9-ти етаж. Миналата година той е правил ремонт на апартамента си.

Кирил Добрев: Мислех, че след загубата на евроизборите може да настъпят някакви мисловни процеси в ръководството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168151

„Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че мога да продам и предам една кауза за удобно място в ръководството”. Това каза Кирил Добрев на влизане в централата на БСП преди заседанието на изпълнителното бюро на партията. „Никога не ми е предлагано и никога не бих се съгласил на подобно нещо", заяви той, цитиран от Фокус. „Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че мога да продам и предам една кауза за удобно място в ръководството”. Това каза Кирил Добрев на влизане в централата на БСП преди заседанието на изпълнителното бюро на партията. „Никога не ми е предлагано и никога не бих се съгласил на подобно нещо", заяви той, цитиран от Фокус.

МЗХ е предприело всички мерки във връзка с настъпването на пожароопасния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=256589

МЗХ е предприело всички необходими превантивни мерки във връзка с настъпването на активния пожароопасния сезон. Дейностите по превенция на горските пожари са сред приоритетните на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Държавните горски предприятия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване