Кошмар! Един загина, други петима берат душа при зверското меле на пътя край Враца

http://pik.bg/кошмар-един-загина-други-петима-берат-душа-при-зверското-меле-на-пътя-край-враца-news197572.html

Кошмар! Един загина, други петима берат душа при зверското меле на пътя край Враца

Един е загинал на място, а други петима са били ранени при тежката катастрофа, която стана малко преди 19 часа на пътя от Враца за Монтана, предаде "Конкурент". 

Починалият мъж е шофирал лек автомобил "Роувър" с монтанска регистрация и се е движел в посока Монтана. На отсечката за село Краводер, водачът е тръгнал да изпреварва ТИР, който се движел пред него, при което "Роувърът" се забива челно в движещия се в насрещното платно "Фолксваген", също с монтанска регистрация. Всички пострадали при инцидента вече са извозени до врачанската болница. 

Екипът на "Гражданска защита", който бе изпратен на мястото, е рязал колите, за да бъдат извадени хората. 

"Роувър"-ът, в който е загинал шофьора, бил толкова смачкан, че към 20 ч. тялото на човека все още не беше извадено. 

На главният път Е-79 от Враца за Монтана са се образували километрични опашки и в двете посоки.

Движението е затворено.

Унгария настоява за незабавното изграждане на "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-ykraiina-zavisi-1418605.html

/КРОСС/ Унгария настоява за незабавното изграждане на газопровода "Южен поток", тъй като от това зависи енергийната сигурност на страната. Това заяви премиерът Виктор Орбан. Против изграждането на тръбата е Украйна и САЩ."Унгария ще строи „Южен поток", тъй като този проект ще гарантира сигурността на енергийните ни доставки. Ние не искаме да бъде в ситуация, в която доставката на нашия газ ще зависи от Украйна", каза Орбан в Белград след среща със сръбския си колега Александър Вучич.„Ние подкрепяме Украйна, но ние носим отговорност пред нашите граждани за тяхното снабдяване с електрическа енергия", каза още той.

Повечето инциденти в морето се дължат на мъртвото вълнение

http://www.moreto.net/novini.php?n=256588

Мъртвото вълнение е основна предпоставка за инциденти в морето, каза за Фокус Николай Иванов, началник на службата по водно спасяване в града. Той обясни, че от всички инциденти, които се случват по плажовете, повечето са при мъртво вълнение.

Гриша Ганчев на разпит за “захарния” скандал (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168581

Бизнесменът Гриша Ганчев бе извикан в националното следствие във връзка с разследването по т.нар. захарна афера, което започна през 2012 г. 
Той дойде около 12,50 ч, придружен само от адвоката си Татяна Дончева. На влизане, на входа за граждани на бул. “Г. М. Димитров”, бизнесменът отказа коментар. Към 15,30 ч се оказа, че отдавна.... Бизнесменът Гриша Ганчев бе извикан в националното следствие във връзка с разследването по т.нар. захарна афера, което започна през 2012 г. Той дойде около 12,50 ч, придружен само от адвоката си Татяна Дончева. На влизане, на входа за граждани на бул. “Г. М. Димитров”, бизнесменът отказа коментар. Към 15,30 ч се оказа, че отдавна....

Гаджев се върна в "Левски", не искал екзотика и пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168524

Kапитанът на “Левски” Владимир Гаджев реши да се върне в отбора, подписвайки нов договор за една година.
Директорът Георги Иванов директно го заведе в Правец. И халфът се включи в лагера на “сините”.
През юни националът опитваше да си уреди трансфер в европейски клуб. “Имах няколко предложения, но те не ме заинтригуваха. Kапитанът на “Левски” Владимир Гаджев реши да се върне в отбора, подписвайки нов договор за една година. Директорът Георги Иванов директно го заведе в Правец. И халфът се включи в лагера на “сините”. През юни националът опитваше да си уреди трансфер в европейски клуб. “Имах няколко предложения, но те не ме заинтригуваха.

В Русия вече действа забраната за псувни в изкуството и медиите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/01/2335194_v_rusiia_veche_deistva_zabranata_za_psuvni_v/?ref=rss


От 1 юли в Русия влезе в сила одобреният през май закон, с който се забранява употребата на нецензурен език във филми, пиеси и книги. Според неговите изисквания подобни филми няма да получават разрешение за масово разпространение, а книгите ще се продават запечатани и с предупредителен стикер върху опаковката.

Консервативните симпатизанти на президента Владимир Путин одобряват закона, а според критиците му това е поредното настъпление срещу свободата на словото.

Тетри, в...

МВФ: Русия може да пренасочи бързо само 40% от износа си на газ през Украйна

http://econ.bg/Новини/МВФ-Русия-може-да-пренасочи-бързо-само-40-от-износа-си-на-газ-през-Украйна_l.a_i.553520_at.1.html

Възможностите на Русия за диверсификация на каналите за износ на природен газ в случай на ескалация на конфликта с Украйна са ограничени, се казва в...

100 лeва глоба за сервитьорка, дала алкохол на тийнейджъри

http://pik.bg/100-лeва-глоба-за-сервитьорка-дала-алкохол-на-тийнейджъри-news197570.html

100 лeва глоба за сервитьорка, дала алкохол на тийнейджъри

Сервитьорка от Враца отнесла 100 лв. глоба заради това, че дала алкохол на тийнейджъри. Случаят влезе в съда, където магистратите отмениха наложената й санкция, пише "Конкурент".

Актът съставили полицаи от местното районно управление и представители на общината по време на една от съвместните им проверки из нощните локали в града, съгласно наредбата на местната администрация.  

От материалите по делото става ясно, че служителите отишли на проверка след 23 ч. в заведение, което се намира в ж.к. „Сениче“. Униформените констатирали, че е сервиран алкохол на младежи, които нямали 18 години. Ченгетата извадили документите и написали акт на сервитьорката.

Във възражението си обаче тя посочила, че алкохолът е сервиран на пълнолетно момче, а останалите дошли след него. Съгласно фирмената наредба, служителката намяла право да иска лични карти на присъстващите.  

На място били извикани родителите на тийнейджърите, които също получили актове, заради това, че те са навън след разрешения час. Според магистратите по делото, не е доказано безспорно, че сервитьорката е извършила умишлено нарушението.

Глобата й е отменена и заради констатирано процесуално нарушение от страна на служителите, съставили акта. Не бил установен и точният брой на непълнолетните, за които се твърди, че им е сервиран алкохол.

Станишев да си ходи в Брюксел, иначе БСП изчезва

http://www.bnews.bg/article-109951

Промяна със сегашното ръководство не може да има, БСП е загубила моралния си облик, членската й маса се свива и ще се превърне само в спомен, ако Сергей Станишев не се оттегли. Това е позицията на вътрешната опозиция, няколко десетки социалисти, които се събраха вчера в къщата на Дядото, за да излязат с обръщение към партията за промяна.

Нови рекорди на Wall Street

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c127c87/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cnovi0Erekordi0Ena0Ewall0Estreet0H1753990C/story01.htm

S&P 500 закова рекорд номер 23 от началото на годината, а индексът на сините чипове Dow Jones отчете 12-ия си рекорд


Станишев сондира за конгрес преди Бузлужда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168500

С разговори на четири очи соцлидерът Сергей Станишев е сондирал какви са очакванията на някои негови съпартийци за промяната в БСП, научи "Труд". Първите смени в ръководството на левицата ще станат ясни на пленум на "Позитано" 20 в събота, когато засилващата се вътрешнопартийна опозиция ще поиска смяна на лидера преди предсрочните избори на 5 С разговори на четири очи соцлидерът Сергей Станишев е сондирал какви са очакванията на някои негови съпартийци за промяната в БСП, научи "Труд". Първите смени в ръководството на левицата ще станат ясни на пленум на "Позитано" 20 в събота, когато засилващата се вътрешнопартийна опозиция ще поиска смяна на лидера преди предсрочните избори на 5

Ди Мария: Всички ние, 23-мата, и треньорският щаб сме герои

http://worldcup2014.actualno.com/Di-Marija-Vsichki-nie-23-mata-i-treniorskijat-shtab-sme-geroi-news_37340.html

Полузащитникът на Аржентина Анхел Ди Мария, чийто гол в 118-ата минута на мача с Швейцария класира отбора му на четвъртфинал на Световното, отдаде заслугата за успеха на целия отбор и на треньорския щ...

Зверска катастрофа на пътя Враца-Монтана /обновена/

http://www.cross.bg/montana-registratziya-montanska-1418604.html

/КРОСС/ Един е загинал на място, а други петима са били ранени при тежката катастрофа, която стана малко преди 19 часа на пътя от Враца за Монтана, научи "Конкурент".Починалият мъж е шофирал лек автомобил "Роувър" с монтанска регистрация и се е движел в посока Монтана. На отсечката за село Краводер, водачът е тръгнал да изпреварва ТИР, който се движел пред него, при което "Роувърът" се забива челно в движещия се в насрещното платно "Фолксваген", също с монтанска регистрация. Всички пострадали при инцидента вече са извозени до врачанската болница.Екипът на "Гражданска защита", който бе изпратен на мястото, е рязал колите, за да бъдат извадени хората."Роувър"-ът, в който е загинал шофьора, бил толкова смачкан, че към 20 ч. тялото на човека все още не беше извадено.На главният път Е-79 от Враца за Монтана са се образували километрични опашки и в двете посоки. Движението е затворено.    

Зверска катастрофа на пътя Враца-Монтана

http://www.cross.bg/intzidenta-zverska-katastrofa-1418604.html

/КРОСС/ Зверска катастрофа е станала на пътя от Враца за Монтана при разклона за село Краводер, научи "Конкурент". Според първоначалната информация, пострадали са четирима души. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. Към мястото на инцидента са изпратени три линейки и екип на "Гражданска защита".Според източници на изданието катастрофата е между ТИР и две коли. Също по неофициална информация, при ударът има един загинал.На главният път от Враца за Монтана и по-точно районът, където е станала и катастрофата тази вечер, са ставали още десетки пътни инциденти с жертви.Към 19ч. пристигна първата линейка, която транспортира част от пострадалите при инцидента.

30 671 бебета са проплакали в България за шест месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=256602

С 1271 повече са бебетата, проплакали в България през първата половина от 2014 година, спрямо новородените в страната за същия период от време миналата година. Това съобщават от столичната АГ болница „Майчин дом", откъдето добавят, че от януари до края на юни на бял свят са се появили 30 671 бебета.

Страсбург осъди България за смъртта на Чората

http://frognews.bg/news_72439/

Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Чората. Държавата ще трябва да плати общо 50 000 евро обезщетение на близките му и близо 35 000 лева за разноски, съобщи „Правен свят”.

Змия прати благоевградчанин в реанимацията

http://www.cross.bg/zmiya-prati-blagoevgradchanin-v-reanimatziyata-1418603.html

Благоевград /КРОСС/ 32-годишен благоевградчанин е ухапан от змия в района на ЮЗУ в областния град. Инцидентът стана днес на обяд, докато младият мъж се разхождал. Опасното влечуго го клъвнало по крака. Веднага му е оказана първа помощ в спешно отделение и предвид опасността от змийската отрова е настанен в реанимация за интензивно лечение, пише struma.bg.

Вече няма да броят депутатите поименно

http://pik.bg/вече-няма-да-броят-депутатите-поименно-news197568.html

Вече няма да броят депутатите поименно

"Дойде ли ГЕРБ на власт, поименната проверка на депутатите в залата отива в историята", съобщиха от  ръководството на партията.

Процедурата била нарочена като отживелица в партията на Бойко Борисов. "От нея имаше смисъл, преди да премахнем гласуването с чужди карти в предишния мандат. Сега само изяжда време и се използва като инструмент за процедурни хватки. Проверка на присъствие се прави през електронната система за по-малко от минута." Това обясни Красимир Велчев, който е зам.-шеф на депутатите от ГЕРБ, а в миналия мандат бе председател на групата.

На утрешното заседание от партията решили да се регистрират за кворума. От председателя на НС Михаил Миков заместничката на Борисов Цецка Цачева получила уверения, че точка 1 в програмата ще са промените в НК, които осъждат възродителния процес и свалят давността върху престъпленията на комунистическия режим. По този въпрос ГЕРБ има пълната подкрепа на ДПС. Точно поименна проверка на кворума, поискана от левицата в петък, прекрати заседанието и отложи дебата по темата.

Изборът на главен съдебен инспектор остава за следващото НС, решили още Миков и Цачева.

Междувременно Борисов съобщи, че в последните дни "стократно му звънели от банковия сектор" за помощ на банковата система и той пратил при управителя на БНБ финансовите си експерти Менда Стоянова и Владислав Горанов. Банковата ни система е много стабилна благодарение на управленията на Иван Костов и на ГЕРБ, обобщи Борисов.

Заплати и бонуси на спешните екипи в София не са орязвани

http://www.cross.bg/materialno-stimylirane-zlatanov-1418602.html

София /КРОСС/ До 500 лева на месец достига допълнителното материално стимулиране, което получават работещите в столичния Център за спешна медицинска помощ. Това стана ясно от думите на временния директор на центъра д-р Александър Златанов, който подчерта пред Дарик, че за последния месец спешните екипи не са били орязвани нито откъм заплати, нито откъм допълнително материално стимулиране.Проблемът бил в това, че през юни средствата за бонуси не достигнали, тъй като били изхарчени в аванс. За да не ощети обаче екипите, които работят в линейките, д-р Златанов е взел малко от парите на работещите в администрацията на центъра.Временният директор допълни, че от началото на миналия месец са били назначени на работа в центъра още четирима лекари и две медицински сестри.Този месец работещите в линейките не са получили по-малки заплати, нито по-ниско допълнително материално стимулиране, категоричен е пред Дарик д-р Александър Златанов. Разликата била в това, че общите пари за допълнителното материално стимулиране били с 26 000 лева по-малко.„Причини за това са, че просто тези пари са изхарчени предишните месеци. Раздадени са малко в аванс. Има определена сума, ако за шестте месеца тя е „Х" и ти я похарчиш в първите пет месеца, естествено, че за шестия няма да можеш да разпределиш нищо

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Започваме поне две дела заради Пеевски

http://frognews.bg/news_72438/

Адвокатът на Георги Христов, който е единия от тримата набедени за опит за убийство на Делян Пеевски, заяви пред Фрог нюз, че ще заведе поредица дела за преживяното от клиента му.

Копенхаген е най-удобният град

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168510

Столицата на Дания се оказа най-удобният за живот град в света. Това показа класация на британското сп. “Монокъл”. Изданието се занимава с проблемите на мегаполисите, недвижимата собственост и туризма.
След Копенхаген е Токио, а на трето мусто - Мелбърн. Следват Стокхолм, Хелзинки, Виена, Цюрих и Мюнхен. Столицата на Дания се оказа най-удобният за живот град в света. Това показа класация на британското сп. “Монокъл”. Изданието се занимава с проблемите на мегаполисите, недвижимата собственост и туризма. След Копенхаген е Токио, а на трето мусто - Мелбърн. Следват Стокхолм, Хелзинки, Виена, Цюрих и Мюнхен.

"Челси" се разбра с "Атлетико" за Диего Коща

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/01/2335213_chelsi_se_razbra_s_atletiko_za_diego_koshta/?ref=rss


Ръководството на "Челси" обяви официално постигането на договореност с "Атлетико" (Мадрид) за привличането на нападателя Диего Коща.

Очаква се в най-скоро време 25-годишният испански национал да подпише своя контракт с клуба от "Стамфорд Бридж", където ще играе срещу 32 млн. паунда.

Двата отбора не са стигнали до споразумение за конкретна сума и лондончани са се съгласили да изпълнят клаузата за откупуване на футболиста.

Очаквайте подробности!

Обама взриви американските медии с нелепа шега /видео/

http://www.cross.bg/obama-beliya-vreme-1418601.html

/КРОСС/ Американските медии не оцениха шегата на Барак Обама за наркотиците, които готвачите в Белия дом слагат в десертите. Обама направи „неочакваното" си изказване пред камерите на множество телевизионни камери по време на ежегодната среща „Месец на гордостта за ЛГБТ". Клипът веднага се появи в мрежата и за отрицателно време предизвика вълна от негативни коментари. "В края на краищата, искам да спомена лицето, което подслажда живота ми в Белия дом. Този човек, когото с Мишел много обичаме, е Бил Йозес. Не зная с какво прави своите пайове, може би им добавя кокаин", каза Обама, а изказването му накара присъстващите да избухнат в смях.След кратка пауза първата дама на САЩ Мишел Обама побърза да се намеси в ситуацията. „Не, той не го прави. В нашите пайове няма крек", каза тя.Президентът побърза да допълни, че пайовете на Йозес са му се отразили още на първия му медицински преглед след влизането му в Белия дом. video:http://www.youtube.com/watch?v=Jc1AadWt3nk

ДКЕВР: Цената за изкупуване на електроенергия се понижава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243306_%D0%94%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0%3A+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0

 От държавния енергиен регулатор определиха преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли. Това се случи с решение на ДКЕВР.

Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%, от ветрови централи – с 22%, а от ВЕЦ – около 5%, се казва още в решението на Държавния енергиен регулатор.

От регулатора коментират, че съществени промени на преференциалните цени не са направени при технологиите, свързани с оползотворяване на биомаса ибиоразградими продукти.

По думите на представители на регулатора решението е било взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи.

Комисията е приела и предложението на ЕСО за нулеви мощности, които могат да бъдат присъединявани към преносната и разпределителната мрежа за следващия регулаторен период, поради изпълнение на поетите индикативни цели като дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 година. Според последни данни на Националния статистически институт то е 16.4%.

Решението на ДКЕВР не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 Квт), информираха от регулатора.

По-малко енергия от АЕЦ за бита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168530

Едва 17% от най-евтината електроенергия у нас - тази от АЕЦ “Козлодуй”, ще отива за битовите потребители. Това показва докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с който се въвеждат новите цени на тока от юли. Според него над 83 на сто от атомната енергия ще отива на свободния пазар, за да може “Козлодуй” да печели пове Едва 17% от най-евтината електроенергия у нас - тази от АЕЦ “Козлодуй”, ще отива за битовите потребители. Това показва докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с който се въвеждат новите цени на тока от юли. Според него над 83 на сто от атомната енергия ще отива на свободния пазар, за да може “Козлодуй” да печели пове

Българите масово искат да се пенсионират

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243305_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0

 Българите масово искат да се пенсионират. Страхът от безработица и несигурната политическа и икономическа обстановка мотивира хората да се оттеглят от пазара на труда, съобщава TV7.

Все повече хора бързат да се пенсионират, за да се възползват от замразеното през тази година увеличение на стажа и възрастта с по 4 месеца. Друг мотив са опасенията на хората, че могат да останат без работа в решителните месеци преди излизането в пенсия. Новоотпуснатите пенсии за първите пет месеца на годината са с 40% повече от същия период за миналата годината. Друга причина за бързането на хората да излязат в заслужена почивка е нестабилната икономическа и политическа ситуация.

За да е стабилна една пенсионна система правилото е четирима работещи да издържат един пенсионер. У нас съотношението е почти едно към едно -100 работят за пенсиите на 80 възрастни. Трите неблагоприятни фактора за пенсионната система у нас са демографската криза, ниските доходи и високият дял на сивата икономика, от която постъпления в НОИ няма. Масовото желание на хората да се пенсионират обаче има положителен ефект за пазара на труда - отварят се свободни места за младите хора.

Според експертите обаче вдигането на възрастта и стажа няма да реши дефицита в осигурителната система. Според финансовия и социален експерт Мика Зайкова част от проблемите ще намерят решение, ако държавните служители започнат да плащат осигуровките си както всички останали.

Орешарски подаде ръка на Молдова по пътя й към ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243304_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8

 "Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път. Приветствам идеята за създаване на международен университет в Молдова с участието на България и Украйна". Това каза Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Молдова Николае Тимофти.

По думите на премиера България гледа с огромни симпатии към Молдова. Той поздрави молдовския президент за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Той изтъкна, че това е много важна крачка към голямото европейско семейство и добави, че бихме се радвали процесът на асоцииране да продължи към пълноправно членство след време.

"Може да разчитате на подкрепа от наша страна. Не се колебайте винаги, когато имате нужда, да се обръщате към българските власти", подчерта премиерът Орешарски и добави, че страната ни е готова да сподели натрупания опит. 

Президентът Тимофти отбеляза, че Молдова чувства подкрепата на България и добави, че успехите на страната му по пътя на европейската интеграция се дължат включително и на нея. Г-н Тимофти изрази желание България да ратифицира скоро Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС.

"В момента се нуждаем от ясна перспектива за нашата европейска интеграция", добави той. Президентът отбеляза, че икономическите отношения между България и Молдова имат потенциал да бъдат още по-добри и Смесената комисия може да обсъди какво да се направи в тази посока. Г-н Тимофти изтъкна и създадените условия, благодарение на които българската общност в Молдова да не загуби своята идентичност. 

Президентът изрази надежда, че отношенията с България ще продължат да се развиват и в други сфери като образованието и културата. По време на срещата беше обсъдена и темата за енергийната диверсификация. Премиерът Орешарски обърна внимание на интерконекторните връзки и на Южния газов коридор.

По отношение на кризата в Украйна президентът Тимофти изрази надежда тя да не се разраства и да намери мирно решение. Той изказа своите съболезнования за изгубените човешки животи в следствие на наводненията в България.

Улиците във всички райони на варненския квартал „Аспарухово” се мият денонощно

http://www.moreto.net/novini.php?n=256580

Улиците във всички райони на варненския квартал „Аспарухово” се мият денонощно, с изключение на участъците в горната част на ул. „Моряшка”, както и по ул. „Горна студена”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметът на Варна Иван Портних.

България подкрепя Молдова по пътя й към ЕС

http://econ.bg/Новини/България-подкрепя-Молдова-по-пътя-й-към-ЕС_l.a_i.553518_at.1.html

"Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път. Приветствам идеята за създаване на международен университет в Молдова с...

България подкрепя Молдова по пътя й към ЕС

http://econ.bg/Новини/България-напълно-подкрепя-Молдова-по-пътя-й-към-ЕС_l.a_i.553518_at.1.html

"Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път. Приветствам идеята за създаване на международен университет в Молдова с...

Един загина, а и четирима пострадаха при зверска катастрофа край Криводол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243303_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%B0+%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%

 Зверска катастрофа е станала на пътя от Враца за Монтана при разклона за село Краводер, съобщава "Конкурент".

Според първоначалната информация, пострадали са четирима души. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. Към мястото на инцидента са изпратени три линейки и екип на "Гражданска защита". По непотвърдена информация катастрофата е между ТИР и две коли. Също по неофициална информация, при ударът има един загинал.

На главният път от Враца за Монтана и по-точно районът, където е станала и катастрофата тази вечер, са ставали още десетки пътни инциденти с жертви. Към 19ч. е  пристигнала първата линейка, която транспортира част от пострадалите при инцидента.

Ерген влезна зад решетките за 3 месеца. Прибрал малолетна булка в дома си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243302_%D0%95%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0.+%D0%9F%D1%80%D

 Три месеца лишаване от свобода отнесе мъж от Враца, който е живял на съпружески начала с момиче под 14-годишна възраст. Делото е било гледано от районния съд в града. Магистратите са го признали за виновен и са му наложи ефективна присъда за срок от три месеца при първоначален строг режим. 

Пред магистратите eргенът е признал вината си и е сключил споразумение с прокуратурата. Присъдата не подлежи на обжалване, уточнява Конкурент.

Тежка катастрофа край Враца, ТИР помля две коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168563

Тежка катастрофа между ТИР и две коли на пътя от Враца за Монтана при разклона за село Краводер, съобщава "Конкурент". 
Според първоначалната информация, пострадали са четирима души.
Инцидентът е станал малко преди 19 ч. Към мястото на инцидента са изпратени три линейки и екип на "Гражданска защита". Тежка катастрофа между ТИР и две коли на пътя от Враца за Монтана при разклона за село Краводер, съобщава "Конкурент".  Според първоначалната информация, пострадали са четирима души. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. Към мястото на инцидента са изпратени три линейки и екип на "Гражданска защита".

Българското приложение Inoreader с амбиции да се превърне във водеща RSS платформа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243301_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+Inoreader+%D1%81+%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D

 Преди една година Google си навлече недоволството на множество интернет потребители по света, след като реши да преустанови същестуваването на популярния тогава RSS четец Google Reader. Въпреки множеството призиви и онлайн подписки Google остана непреклонен и прекрати приложението.

В интернет не липсват алтернативи, като има множество RSS приложения. Потребителите бяха оставени да търсят алтернатива сами, а изборът се оказва доста труден, тъй като нито едно друго приложение не разполага с всички възможности на Google Reader, дори и клонингите му.

Тези, които разбират от програмиране, започнаха да създават още алтернативни приложения. По подобен начин миналата година се ражда и
българският Inoreader.

"Реших да създам нещо за себе си, което да има всичко, което ми харесваше от Google Reader, и да добавя функции, които винаги съм искал да има", коментира за "Дневник" Йордан Йорданов, който е създател на Inoreader. Бързо осъзнава, че идеята му има потенциал и публикува приложението в интернет. Получава много добри отзиви и решава да започне да развива Inoreader като бизнес.

Днес, година след края на Google Reader, българската му алтернатива се радва на няколкостотин хиляди потребители от целия свят, превод на 21 езика, версии за Android и iOS. Основната част на Inoreader е безплатна  и може да се използва неограничено. В нея потребителите може да импортират информацията си от Google Reader или други четци, да добавят свои източници или да използват някои от над 5-те млн. източника, които са в базата данни на приложението.


За извличането на информация от тях екипът на Inoreader е разработил собствени алгоритми, които да преценяват кога е най-удобният момент да се провери за нови публикации в сайтовете, казва Йорданов. Цялата инфраструктура на приложението е в България, както и целият негов екип, който е в процес на разширяване и набира още хора, допълва той.

Основната цел на Inoreader е да се отличава от останалите. Приложението се възползва и от някои нови тенденции в интернет света. Например социалните мрежи. Inoreader позволява на хората да създават връзки помежду си, да си споделят интересни за тях материали и да ги коментират. Освен това има и функцията Bundles, която позволява на всеки потребител да създава колекции от интересни за него източници и да ги споделя. Има и множество готови колекции, разделени по различни теми. Така и новите потребители могат бързо да навлязат в средата и да започнат да получават качествена информация от много места едновременно, казва Йорданов.

Той съзнава, че голяма част от интернет потребителите разчитат на социалните мрежи за получаване на връзки към интересна за тях информация. Според него обаче в социалните мрежи количеството на непотребна информация е огромно и то пречи на лесното намиране и попадане на качествените новини и материали. С RSS технологията човек лесно може да избира и да получава почти в реално време публикациите на избраните от самия него доверени източници.

Освен това Inoreader пази на собствените си сървъри архив с всички материали. Така те са достъпни по всяко време за потребителите, които имат и възможността да запазват статиите в PDF файлове, за да ги четат по-късно. Като допълнително предимство така се създава и дългосрочен архив с много информация. Когато потребител търси подробности по дадена тема, може да намери публикации за нея пет-шест години назад, когато още Inoreader не съществуваше, казва Йорданов. Този богат архив също има важна роля в привличането на потребители.

С времето екипът започва да развива Inoreader и в други сфери. Интерфейсът на уебприложението позволява персонализиране на голяма част от елементите и бутоните и тяхното разположение. Има и т.нар. нощен режим на интерфейса, който улеснява четенето на тъмно и не изморява очите. Обмислят се и още възможности за мобилните приложения като опция за показване на уведомления на телефона, когато указан от потребителя източник публикува нов материал.

За момента Inoreader се монетизира само чрез платени абонаменти. Те не са задължителни, за да може приложението да се използва, но дават малко повече възможности като по-голяма свобода за персонализация, повече опции в търсачката и др. Основната търсачка обаче е достъпна и за безплатната версия, тъй като според екипа на компанията това е ключова функция и би обезсмислила което и да е подобно приложение. Йорданов споделя, че се обмисля и добавянето на реклами, но дори и да има такива, те ще са с ограничено присъствие и няма да се опитват да пречат на потребителите.

Мълчанието на Станишев предизвиква все по-голяма съпротива срещу него в БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243300_%D0%9C%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5+

 Опозицията срещу лидера на БСП Сергей Станишев става все по-явна и хора, които месец след изборния разгром за БСП пазеха мълчание, вече се обозначиха. Въпреки това обаче, не е ясно дали тя няма да предизвика само козметични промени в тясното партийно ръководство.

Станишев отказа днес да отговори дали е склонен като изпреварващ ход сам да поиска заседание на конгреса на партията, след като вчера над 50 социалисти от дискусионния клуб "Георги Кирков" към столичната районна организация в Красно село настояха за незабавно свикване на висшия партиен орган, който да избере ново партийно ръководство.

"Искаме на предстоящите избори да се явим с чисти лица и нови идеи. Искаме да гледаме хората в очите и да не се срамуваме от действията си. Моментът е за решителни действия. Утре ще бъде късно", се обобщава в обръщението, подписано от 24 социалисти. Сред тях са петима депутати - Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Петър Мутафчиев, Жара Пенева-Георгиева и Борис Цветков, както и бившият дългогодишен лидер на най-голямата структура на БСП - тази в София, Румен Овчаров, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, социологът Юрий Асланов, който до неотдавна се числеше в лагера на Станишев.

"Партията загуби моралния си облик - тя не изпълни свои ключови предизборни обещания като тези за отмяна на плоския данък, за създаване на нови работни места, строежа на АЕЦ "Белене" и "Южен поток"; "Налице е широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси"; "Фундаментален за БСП става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и въпросът за това дали действията й носят принос за обществото и държавата или за един овластен кръг на нейния елит, все по-отдалечен от проблемите и тревогите на хората"; "Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано"; "Проявяват се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества", са част от изводите в обръщението.

Според социалистите е нужна промяна, която може да започне само по един начин – чрез смяна на националното ръководство и на председателя на партията. "Другарят Станишев има отговорна роля и важни задачи, които ще изпълнява в Брюксел. Промяната в партията обаче не може да започне и да се извърши под негово ръководство", заявяват те. И призовават: "Нека не допускаме партия с над 120-годишна история, с огромен опит и принос в изграждането на модерната българска държава да се превърне в исторически спомен."

За бързо заседание на конгреса и избор на председател преди предсрочните парламентарни избори настоя и БСП - София. Въпросът ще се обсъжда на заседанието на Националния съвет в събота, 5 юли, но все още не е ясно дали Станишев сам няма да предложи сбирка преди парламентарния вот, тъй като по устав предизборната програма се утвърждава от висшия партиен орган.

Ще стане това, което ние кажем, но Станишев ще реши окончателно в събота сутрин, коментира член на Изпълнителното бюро и близък до лидера на партията. По думите му Станишев владее мнозинството в Националния съвет и опонентите му едва ли ще успеят да прокарат в дневния ред на конгреса смяна на председателя. Опозиционерите на Станишев пък напомнят, че делегатите гласуват дневния ред и биха могли да се занимават с всякакви въпроси, дори и с лидерския, но са скептични, че могат да съберат достатъчно гласове на конгреса.

Сигурно е, че на пленума в събота Станишев ще предложи промени в състава на Изпълнителното бюро, но въпросът е дали те няма да се окажат просто козметика. Заместникът му Георги Пирински призова за свит състав на тясното партийно ръководство, за да бъде то работещ орган. Традицията в БСП обаче повелява при всяка смяна съставът да нараства, за да могат да се удовлетворят желанията на всички по-влиятелни фигури в партията. "Като гледам състава на Националния съвет, не искам да съм на мястото на Станишев, трудно ще му е да свие Изпълнителното бюро и да постигне баланс между всички", коментира член на партийното ръководство.

Засега е ясно кои ще бъдат сигурните попълнения - новият лидер на младежкото обединение Вероника Делибалтова, която влиза по устав, както и новият председател на БСП - София Калоян Паргов, който и сега участва в сбирките на Изпълнителното бюро. Според част от сегашните членове на ръководството от него следва да си тръгнат евродепутатите (без Станишев), които губят представа за реалността у нас - зам.-председателят на партията в момента Георги Пирински и Илияна Йотова.

Нарочени за смяна са още ковчежникът на БСП Емил Костадинов от Благоевград, както и Красимир Янков, който допреди година ръководеше областния съвет на партията във Варна. Ако си тръгне той, Станишев трябва да се раздели и с Борислав Гуцанов, който пък беше водач на социалистите във Варна-град, заради нарушения баланс, смята депутат от левицата.

В събота пленумът на БСП, който е продължение на заседанието от 10 юни, ще направи анализ на политическата ситуация и ще даде оценка на едногодишното управление на БСП. Очаква се социалистите да признаят, че това правителство е изчерпано, заради липсата на подкрепа от страна на партньора им ДПС и заради ниските изборни резултати на БСП на 25 май. 

Старозагорската болница остана без упойки и бинтове

http://www.bnews.bg/article-109950

Болницата в Стара Загора свърши парите и е на крачка от фалита. Дълговете на лечебното заведение са 21 млн., като от тях 1 милион - за неплатен ток. От днес близо 1000 пациенти вече не получават храна.

"Ливърпул" потвърди трансфера на Адам Лалана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243299_%22%D0%9B%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%83%D0%BB%22+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BC+%D0%9B%D0%B0

 "Ливърпул" потвърди трансфера на английския национал Адам Лалана. 26-годишният полузащитник премина на "Анфийлд" от "Саутехмптън" срещу 25 милиона паунда.

 
Днес той подписа дългосрочен договор, след като премина медицински прегледи през уикенда. 
 
"Много съм развълнуван, че идвам в толкова специален клуб като "Ливърпул". Това е нова страница в моята кариера. Надявам се, че ще успея да се адаптирам бързо и да дам най-доброто от себе си", заяви Лалана при представянето си. 
 
"Надявам се, че ще добавя нещо към отбора и ще помогна за спечелването на много трофеи, защото именно заради това съм тук - да печеля", каза още атакуващият халф, който ще носи фланелката с номер 20. 
 
Лалана е второто ново попълнение на "Ливърпул" след Рики Ламбърт, с когото играха заедно в "Саутхемптън" през последните пет години. Договорен е и трансферът на Емре Чан от "Байер" (Леверкузен), който ще бъде финализиран в близките дни. 
 
Лалана беше основната трансферна цел на мениджъра Брендън Роджърс. Той направи впечатляващ сезон със "Саутхемптън", като вкара девет гола в 38 мача и попадна в идеалния отбор на Висшата лига. 
 
Халфът е юноша на "светците" и цялата му кариера преминава в този клуб, с изключение на кратък период от един месец под наем в "Борнемут". Той има 269 мача и 60 гола на клубно ниво в професионалната си кариера. 
 
През миналата година Лалана дебютира и за националния отбор на Англия, като вече е записал осем срещи. 

Лидерът на ИДИЛ призова за джихад

http://www.cross.bg/dzhihad-liderut-myusyulmanite-1418600.html

/КРОСС/ Лидерът на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" Абу Бакр ал Багдади призова за джихад в свещения за мюсюлманите месец Рамадан, съобщи „Ройтерс". Той подчерта, че е невъзможно да се измисли по-добро време да се обяви джихад и обеща да отмъсти за "несправедливостите", извършени срещу мюсюлманите. Ал Багдади се обърна и към привържениците на исляма по целия свят с призив "да имигрират в мюсюлманската държава" и по-специално подчерта, че това е личният им дълг.

Португалски проект спечели конкурса за визия на централния площад в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243298_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+

 Португалското архитектурно бюро FORA спечели международния конкурс за проект за обновяване на площад "Централен" в Пловдив, съобщиха от общината. На второ място е класирано италианското студио SMARCK, а на трето – проектът на Вайт Екелт, Зигмунд Екелт, Филип Меке и Ана Филипович от Германия.

Според журито идеята на екипа от Португалия представя мегапроект, който цели с един замах да реши проблемите на площад "Централен". Основната идея на победителите е мащабен подземен музей на античния Филипопол на трето и четвърто ниво, който в по-голямата си част да е покрит с метална конструкция, облицована с камък или дърво, което представлява съвременния площад. На Античния площад ще се слиза по специални рампи.

Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките.

Част от предложението им е паркингът пред хотел "Тримонциум" да се премахне за сметка на нов подземен паркинг между хотела и бившия Партиен дом, а на мястото на сегашния да се разкрие нова археология.

Членовете на международното жури арх. Илко Николов и арх. Любо Георгиев съобщиха, че решението за победителя е взето с пълен консенсус. Проектите са били анонимни, като никой не е знаел кой автор стои зад съответния номер, а оценяването е ставало по ясни критерии. За проекта победител арх. Любо Георгиев от името на журито обясни: "За нас това предложение е изключително ясно, то създава добре разделени ясни функционални зони. Съдържа много добър потенциал за социализация на археологията и възможност за съжителство на два площада – съвременен и античен. Прави добри връзки със съществуващата градска тъкан, връща идеята за продължение на главната улица в посока юг, много добър баланс между ново и старо, съдържа много на брой добре издържани проектантски решения."

Международното жури, което оценява проектите, бе в състав: арх. Саша Бегович (Хърватия), арх. Асер Ортега (Холандия), арх. Елена Аргирова (Франция), арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на  Оne Architecture Week, и Милена Металкова, преподавател в  УАСГ, София. В рамките на конкурса бяха разгледани 125 проекта от 41 държави. В оценяването се включи и eкспертна комисия от представители на Министерство на културата, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Фондация "Пловдив 2019″, юристи.



Хицфелд: Приключих кариерата си, с която се гордея

http://worldcup2014.actualno.com/Hicfeld-Prikluchih-karierata-si-s-kojato-se-gordeja-news_37338.html

Селекционерът на Швейцария Отмар Хицфелд, който е един от най-добрите на своя пост в световен мащаб, обяви, че приключва треньорската си кариера. Мачът начело на "кръстоносците", загубен от ...

Ди Мария подобри брадат рекорд с гола си

http://worldcup2014.actualno.com/Di-Marija-podobri-bradat-rekord-s-gola-si-news_37339.html

Голът на аржентинския футболист Анхел Ди Мария, който вкара в 118-ата минута на мача с Швейцария (1:0), стана най-късното попадение в историята на националния отбор във финалните етапи на световни пър...

Тежка катастрофа край Враца между ТИР и две коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168551

Тежка катастрофа между ТИР и две коли на пътя от Враца за Монтана при разклона за село Краводер, съобщава Тежка катастрофа между ТИР и две коли на пътя от Враца за Монтана при разклона за село Краводер, съобщава "Конкурент".  Според първоначалната информация, пострадали са четирима души. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. Към мястото на инцидента са изпратени три линейки и екип на "Гражданска защита".

Израел удря “Хамас” за убити младежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168488

Израел удари от въздуха обекти на “Хамас” в ивицата Газа, след като бяха открити телата на тримата младежи, които изчезнаха на 12 юни на Западния бряг, предаде Би Би Си. Мъртвите момчета били намерени в поле близо до село Халхулот, северно от Хеброн, от доброволци, участващи в издирването им.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, Израел удари от въздуха обекти на “Хамас” в ивицата Газа, след като бяха открити телата на тримата младежи, които изчезнаха на 12 юни на Западния бряг, предаде Би Би Си. Мъртвите момчета били намерени в поле близо до село Халхулот, северно от Хеброн, от доброволци, участващи в издирването им. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви,

Папата отказа да гледа мач с швейцарци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168419

Папа Франциск отказа дипломатично да гледа осминафинала Аржентина - Швейцария с гвардейците на Ватикана. Мачът от Мондиал 2014 в Сао Пауло завърши късно във вторник.

Началникът на швейцарската рота, която е официална охрана на главата на католическата църква, покани папата за двубоя в сградата на гвардейците. Светия отец е аржентинец по кръв

Папа Франциск отказа дипломатично да гледа осминафинала Аржентина - Швейцария с гвардейците на Ватикана. Мачът от Мондиал 2014 в Сао Пауло завърши късно във вторник. Началникът на швейцарската рота, която е официална охрана на главата на католическата църква, покани папата за двубоя в сградата на гвардейците. Светия отец е аржентинец по кръв

Предстоящи събития в страната за утре, 2 юли

http://www.cross.bg/kross-sofiya-zala-1418599.html

***София /КРОСС/ От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София /КРОСС/ Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде домакин на вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. ***София /КРОСС/ На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще награди с висши държавни отличия големи български спортисти. ***София /КРОСС/ От 9.30 часа в Университета за библиотекознание и информационни технологии ще се състои работна среща с участието на заинтересованите страни на тема „Електронна здравна интероперабилна рамка за България". ***София /КРОСС/ От 11.00 часа заместник-кметът на Столичната община Ирина Савина ще провери напредъка на проект: „Изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на град Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и село Иваняне, район „Банкя" - главни канализационни колектори и подмяна на съществуващи водопроводи попадащи по трасетата им". ***София /КРОСС/От 11.00 часа на бул. „Джеймс Баучер" 23 (южно от резиденция „Лозенец") ще бъде представен анализ на института „Иван Хаджийски" за политическия юни. ***София /КРОСС/ От 11.00 часа в залата на Съюза на българските журналисти на ул. „Граф Игнатиев" №4 ще се проведе среща-разговор с Н.Пр

Шарапова отпадна от "Уимбълдън" след епичен мач с Кербер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243297_%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%22%D0%A3%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B4%D1%8A%D0%BD%22+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%BF%D0%B8

 Рускинята Мария Шарапова отпадна в осминафиналите на "Уимбълдън", след като загуби с 6:7 (3), 6:4, 4:6 от германката Анжелик Кербер във вълнуващ мач, който предложи страхотна драма, премина през много обрати и продължи 2.37 часа. 

Шампионката от 2004 г. показаха характер, като навакса пробив изоставане в края на третия сет, а след това спаси пет мачбола. При шестия обаче рускинята изпрати бекхенда си извън очертанията на корта и се прости с мечтата за втора титла на свещената трева в "Ол Ингланд клъб". 

Кербер започна по-добре мача и направи пробив още в първия гейм след двойна грешка на съпчерничката й. Германката спечели първите си пет подавания и при 5:4 получи възможност да сервира за спечелването на първия сет. 

Шарапова обаче изигра гейма много агресивно и успя да върне пробива, а след това да стигне до тайбрек. В него рускинята първа взе предимство и поведе с 3:1. Играта й обаче се срина и Кербер записа шест поредни точки, за да измъкне първата част. 

Носителката на пет титли от Големия шлем за пореден път показа, че умее бързо да се възстанови след моментен срив и започна втория сет с пробив. Кербер успя веднага да го върне, но при 3:3 Шарапова отново спечели подаването на съперничката си, което се оказа достатъчно, за да изравни резултата. 

Министерството на финансите потвърди за вчерашния извънреден аукцион

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243296_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%

 Министерството на финансите в края на работния ден днес - 1 юли, потвърди в прессъобщение, че е пласирало вчера 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1.23 млрд. лева.

Аукционът е извънреден и не е включен в емисионния календар на ведомството. Не се съобщава постигнатата доходност, като според източници на "Капитал" максималната годишна доходност е била малко под 2%, а средната - около 1.7%. 

Министерството потвърждава , че целта на аукциона е била да се осигури "първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки".

Средствата са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, се посочва в съобщението.

Ведомството констатира, че "незабавните и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата".  Още в рамките на същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България. 

  •  

ЕК удължи срока за усвоените пари от България

http://www.moreto.net/novini.php?n=256585

На първото се заседание днес Европейската комисия разреши на България да бъде удължен срока, в който страната ни да даде обяснение за констатирани нередности при усвояването на европейски пари. В противен случай 1 милиард евро от бъдещите евросубсидии ще бъдат изгубени, съобщава БНР.

Федерер стигна четвъртфиналите след нова трисетова победа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243295_%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%BE%

 Шесткратният шампион Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Швейцарецът победи категорично Томи Робредо от Испания с 6:1, 6:4, 6:4 и продължава напред в турнира без загубен сет. 

32-годишният Федерер, който дори не е допускал пробив до момента, имаше нужда само от 93 минути, за да стигне до успеха. Той се класира сред осемте най-добри за дванадесети път при шестнадесетото си участие в "Ол Ингланд клъб" и единадесети в последните дванадесет години. 

"Започнах много силно и успях да поддържам нивото си до края. Играя добре, сервирам добре, движа се добре по-корта добре, като цяло всичко в играта ми е на добро ниво. Това ми дава шанс да стигна по-напред в турнира", коментира Федерер. 

Той записа единадесета победа в дванадесетия си мач срещу Робредо, а в спор за място на полуфиналите ще срещне своя сънародник Станислас Вавринка. 

Шампионът от Australian Open победи трудно отлично играещия на трева Фелисиано Лопес със 7:6 (5), 7:6 (7), 6:3. 29-годишният швейцарец ще играе в четвъртфиналите на "Уимбълдън" за първия път в кариерата си. 

"Това е страхотно за Швейцария. Ние сме малка страна, но постигаме сериозни успехи в спорта", коментира Роджър Федерер. 

Ужас! 3-годишно момиченце се нагълтало с хапчета, объркало ги с бонбони

http://pik.bg/ужас-3-годишно-момиченце-се-нагълтало-с-хапчета-объркало-ги-с-бонбони-news197561.html

Ужас! 3-годишно момиченце се нагълтало с хапчета, объркало ги с бонбони

3-годишно момиченце от Благоевград е прието в реанимация на МБАЛ, след като погълнало лекарства, пише "Струма БГ".

Детето намерило блистера и го объркало с бонбони. Незабавно му е оказана първа помощ в Спешно отделение и е преведено за лечение в реанимация.

Състоянието му е стабилно, но остава под лекарско наблюдение впредвид медикаментозното натравяне.

Цитат на деня: Аз спасих банковата криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243294_%D0%A6%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F%3A+%D0%90%D0%B7+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

"Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ.

Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира паниката около банките и въпроса за евентуално повдигнато срещу него обвинение така. Той добави, че бил чул негови колеги да коментират, че в дни на пика са теглени държавни пари. "Има органи, които трябва незабавно да разследват това. Ако е така, тези министри, Орешарски, те не трябва да си ходят, трябва да обясняват защо е така", подчерта Борисов.

Тонове боклук загадъчно изчезнаха от Световния океан

http://www.cross.bg/svetovniya-okean-boklyk-1418597.html

/КРОСС/ Голяма част от пластмасата в Световния океан е изчезнала. Това установиха учени, които не спират да се питат къде е отишъл всичкият този боклук. Експертите са установили, че приблизителното количество пластмаса в океаните през 2013-а е намаляло с 99% спрямо 2010 година. Океанографи от университета в Западна Австралия смятат, че той е станал храна на морските обитатели и по този начин може да влезе в състава на световната хранителна мрежа.

ДКЕВР намали цените на тока от ВЕИ

http://www.cross.bg/dkevr-tzentrali-moshtnosti-1418598.html

София /КРОСС/ ДКЕВР определи нови преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година, съобщиха от регулатора. Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи - с 28%, от ветрови централи - с 22%, а от ВЕЦ - около 5%. Съществени промени на преференциалните цени не са направени при технологиите, свързани с оползотворяване на биомаса и биоразградими продукти. Решението на ДКЕВР е взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи. Комисията прие и предложението на ЕСО за нулеви мощности, които могат да бъдат присъединявани към преносната и разпределителната мрежа за следващия регулаторен период, поради изпълнение на поетите индикативни цели като дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 година. Според последни данни на Националния статистически институт то е 16.4%. Решението на ДКЕВР не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 КВт)

Гриша Ганчев на посещение в следствието за обяснения по аферата "Захар"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243293_%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B0+%D0%93%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Собственикът на "Литекс Моторс" Гриша Ганчев е бил привикан на разпит в Националната следствена служба днес по обед. Той си е тръгнал десет минути по-късно, след като е отказал да дава показания. Повод да отиде в следствието е т.нар афера "Захар", по която обвиняеми са синът на Ганчев - Данаил Ганчев,  както и Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Камелия Мирчева, Милко Димитров. Те прекараха известно време в ареста през май 2012 година по обвинения, че са злоупотребили с внос на захар.

По-късно обвинения получи и Ганчев. Тогава му беше определена рекордната мярка за неотклонение от триста хиляди лева. 

Двугодишният срок за разследване по случая изтича през август 2014 г. По информация на "Дневник" повод Ганчев да бъде извикан е, че Милко Талев се е възползвал от скорошната промяна в Наказателно- процесуалния кодекс и е поискал заради изтичащия срок разследването или да приключи и в съда да бъде вкаран обвинителен акт, или прокуратурата да го прекрати.

От прокуратурата не коментираха какво се случва с разследването. По неофициална информация обаче се върви към повдигане на обвинения. 

Според БНР на Ганчев е бил връчен списък с въпроси, но той се възползвал от правото си да не дава обяснения. 

Малко след излизането на Ганче в Националната следствена служба е влязъл и един от бившия издател на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев. Той и Любомир Павлов бяха обвиняеми за пране на пари и документна измама, но през пролетта на 2013 г. разследването беше прекратено. На двамата беше наложена гаранция от по 50 хил. лв. Оказа се, че Донев е бил в следствието, за да си получи парите обратно. 

Израел се готви да смачка Хамас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168380

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отправи зловеща закана към палестинската групировка Хамас, след като в понеделник вечерта бяха открити мъртвите тела на безследно изчезналите на 12 юни трима израелски тийнейджъри.
“Хамас е виновна и ще си плати”, заяви Нетаняху. И не пропусна да включи и политически елемент в драмата: “Отвличането и убийството Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отправи зловеща закана към палестинската групировка Хамас, след като в понеделник вечерта бяха открити мъртвите тела на безследно изчезналите на 12 юни трима израелски тийнейджъри. “Хамас е виновна и ще си плати”, заяви Нетаняху. И не пропусна да включи и политически елемент в драмата: “Отвличането и убийството

Прокуратурата прекрати разследването за опит за убийство на Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335183_prokuraturata_prekrati_razsledvaneto_za_opit_za/?ref=rss


Близо три седмици, след като трима мъже бяха задържани и прекараха в ареста няколко дни заради обвинение, че са се опитали да убият делутата от ДПС Делян Пеевски, Софийска градска прокуратура прекрати разследването поради недоказаност.

Това съобщиха от държавното обвинение, близо седмица, след като неофициално оттам обявиха, че ще предприемат тези действия.

След ареста на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, прокуратурата поиска постоянното им задържане,...

Нови лекари от днес в Спешна помощ-София

http://www.bnews.bg/article-109924

След кратко затишие спешните медици отново протестират. Поводът да излязат навън стана нападението над техния колега в "Ботунец". Медиците вече са придружавани от полицаи, а от днес в Спешна помощ има четирима новоназначени лекари и две медицински сестри.

Вчера са репатрирани 13 автомобила от автобусния паркинг до Пристанище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256618

"Репатрираните автомобили, които спират в частта за автобуси, на новоизградения общински паркинг до Пристанище Варна, вчера са били 13". Това каза за Радио Варна управителят на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов.

Вече няма да броят депутатите поименно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168485

Дойде ли ГЕРБ на власт, поименната проверка на депутатите в залата отива в историята. Това съобщиха пред “24 часа” от ръководството на ПГ.
Процедурата била нарочена като отживелица в партията на Бойко Борисов. “От нея имаше смисъл, преди да премахнем гласуването с чужди карти в предишния мандат. Сега само изяжда време и се използва като инструмен Дойде ли ГЕРБ на власт, поименната проверка на депутатите в залата отива в историята. Това съобщиха пред “24 часа” от ръководството на ПГ. Процедурата била нарочена като отживелица в партията на Бойко Борисов. “От нея имаше смисъл, преди да премахнем гласуването с чужди карти в предишния мандат. Сега само изяжда време и се използва като инструмен

Ръстът на фондовата борса продължи с по-слаби темпове

http://econ.bg/Новини/Ръстът-на-фондовата-борса-продължи-с-по-слаби-темпове_l.a_i.553517_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса за вторник продължава повишението от вчера (30 юни), но с по-леки темпове. Във вторник най-голямо увеличение...

Скокът на фондовата борса от вчера продължи с по-слаби темпове

http://econ.bg/Новини/Скокът-на-фондовата-борса-от-вчера-продължи-с-по-слаби-темпове_l.a_i.553517_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса за вторник продължава повишението от вчера (30 юни), но с по-леки темпове. Във вторник най-голямо увеличение...

Административен съд – Варна въведе два ПОС-терминала в услуга на клиентите

http://www.moreto.net/novini.php?n=256568

На фронт-офиса на Административен съд – Варна вече са монтирани два ПОС-терминала, които обслужват клиентите на съда, които искат да заплащат услугите с банкови карти, съобщиха от съда за Moreto.net. Устройствата се използват само за приемане на плащания на държавни такси: за образуване на дело, за заверени и незаверени преписи, изпълнителни листи, удостоверения, както и за такси за вещи лица и свидетели.

Италиански курорт предлага „застраховка” срещу лошо време

http://www.cross.bg/vreme-evro-losho-1418596.html

/КРОСС/ Италиански курорт ще компенсира туристите си при лошо време. На два плажа в Йезоло (Венеция) стартира необичайна система. Тя гарантира на гостите или прекрасен тен, или възстановяване на парите, похарчени на плажа.Тази година лятото в Италия е доста дъждовно. Често туристите и местните жители, подлъгани от неточните метеорологични прогнози, обещаващи безоблачно време, плащат от 5 до 12 евро за шезлонг и от 4 до 8 евро за чадър и в много случаи се завръщат разочаровани и ограбени от плажа. За да предотвратят отлива на туристи, местните са измислили "застраховка" срещу лошо време. Авторите на проекта уверяват, че по този така плажуващите вече няма да имат причина да се притесняват за задаващите се облаци. Резервирайки предварително на сайт мястото, което ги устройва, те могат да бъдат сигурни, че дори и в този ден да се излее дъжд, парите им ще бъдат възстановени. За да се възползва от това право обаче, клиентът ще трябва да се охарчи, внасяйки малка такса, която обаче няма да надвишава 1 евро на ден.

ДКЕВР оряза драстично цените на слънчеви и вятърни централи

http://www.mediapool.bg/dkevr-oryaza-drastichno-tsenite-na-slanchevi-i-vyatarni-tsentrali-news222153.html

Преференциалните цени за изкупуване на произведената от малките слънчеви и вятърни централи електроенергия с мощност до 10 МВ бе драстично орязана от държавния енергиен регулатор във вторник. Потърпевши, но в значително по-малка степен, от решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са и водните електрически централи.   На фотоволтаичните централи цените от 1 юли 2014 г. са намалени средно с 28 на сто, на вятърните централи – с 22%, а на ВЕЦ-овете – с около 5%.   Съществени промени на преференциалните цени не са направени при технологиите, свързани с оползотворяване на биомаса и биоразградими продукти, съобщават от регулатора.   Решението на ДКЕВР не се отнася за малките възобновяеми енергийни мощности като вятър и слънце до 200 киловолта, както и вода и биомаса до 1500 КВт. От комисията посочват, че са взели решението си "след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи".   Прието е и предложението на Електроенергийния системен оператор през следващите 12 месеца да не се присъединяват нови производствени възобновяеми мощности, тъй като страната ни е преизпълнила ангажимента си към Европейския съюз за дял на възобновяемите източници в потреблението на страната. Според данните на Националния статистически институт делът на екоенергията от консумацията на България през 2012 г. е бил 16.4 на сто при поставена цел от 10.72 на сто.   По данни на комисията към 1 януари 2014 г. у нас са инсталиране 1702 МВ слънчеви и вятърни централи, от които над 1000 МВ се падат на фотоволтаиците. В същото време България изостава от националния си ВЕИ-план относно централите на биомаса и вода, където предвид липсата на инвестиционен интерес се очертава недостиг съответно на 64 и 74 МВ до 2020 г.

Съдът в Страсбург подкрепи забраната за забулване на лицето на публични места във Франция

http://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-podkrepi-zabranata-za-zabulvane-na-litseto-na-publichni-mesta-vav-frantsiya-news222152.html

Френските власти не са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, забранявайки на обществени места да се носят дрехи, закриващи изцяло лицето. Това реши във вторник Висшата колегия на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), разглеждайки дело срещу Франция, заведено от жалбоподателка, представена с инициалите С.А.С., предадоха информационните агенции.   Решението не подлежи на обжалване.   Законът за забрана на забулването на лицето на обществени места влезе в сила във Франция през април 2011 г. Негов инициатор бе бившият президент Никола Саркози.

Посланик Контичели:Рим e твърдо зад "Южен поток"

http://frognews.bg/news_72436/

"Южен поток" има стратегическа добавена стойност за диверсификацията и енергийната сигурност на Европа и затова Италия го подкрепя, ако се развива по европейски правила. Това подчерта италианският посланик Марко Контичели на форум на "ПанЕвропа-България" в София.

Гриша Ганчев на посещение в следствието за обяснения по аферата "Захар"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335141_grisha_ganchev_na_poseshtenie_v_sledstvieto_za/?ref=rss


Собственикът на "Литекс Моторс" Гриша Ганчев е бил привикан на разпит в Националната следствена служба днес по обед. Той си е тръгнал десет минути по-късно, след като е отказал да дава показания. Повод да отиде в следствието е т.нар афера "Захар", по която обвиняеми са синът на Ганчев - Данаил Ганчев,  както и Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Камелия Мирчева, Милко Димитров. Те прекараха известно време в ареста през май 2012 година по обвинения, че са злоупотребили с внос на захар....

Лекари - без заплати, пациенти - без храна

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/lekari-bez-zaplati-pacienti-bez-hrana-6016195

Най-голямата болница в Стара Загора изпадна във финансова кома, лекари в Хасково протестираха заради неизплатени заплати, сутринта лекари, медицински сестри и помощен персонал настояваха за по-високо заплащане и защита по време на дежурства

Двама закопчани с 30 кила дрога в Перник

http://pik.bg/двама-закопчани-с-30-кила-дрога-в-перник-news197555.html

Двама закопчани с 30 кила дрога в Перник

Агенти на ДАНС задържаха 30 кг таблетки амфетамин по време на тараш в Перниксъобщиха от Агенцията.

Спецоперацията е проведена на 27 юни, под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник.

При извършените оперативно-следствени действия са иззети 30 броя прозрачни найлонови плика с общо тегло 30 кг, съдържащи бели таблетки амфетамин (около 180 000 броя таблетки), с лого на „Каптагон”.

Иззет е и лек автомобил.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от НК. Двама български граждани са задържани за срок до 24 часа, а едно лице е обявено за издирване заради съпричастност към престъпните действия.

 

 

Григор се закани: Нито стъпка назад

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168333

Григор Димитров отдавна не е бледа имитация на един от великите тенисисти (Роджър Федерер - б.р.) - написа английският в. “Телеграф”. - Той направи поредна крачка съм създаването на свое име.”

Българинът се класира за първи път на четвъртфинал на турнира по тенис “Уимбълдън” след 6:4, 7:6, 6:2 над Леонардо Майер (Аржентина). 

Британската прес Григор Димитров отдавна не е бледа имитация на един от великите тенисисти (Роджър Федерер - б.р.) - написа английският в. “Телеграф”. - Той направи поредна крачка съм създаването на свое име.” Българинът се класира за първи път на четвъртфинал на турнира по тенис “Уимбълдън” след 6:4, 7:6, 6:2 над Леонардо Майер (Аржентина). Британската прес

Дават космически хонорар на Лили да обуе бански

http://www.bnews.bg/article-109922

Естредната прима ще прибере космически хонорар, само за да направи някоя и друга снимка по нов модел бански, познати на пазара у нас.

Доживотна присъда за мъж, убил сина си

http://pik.bg/доживотна-присъда-за-мъж-убил-сина-си-news197553.html

Доживотна присъда за мъж, убил сина си

Великотърновският окръжен съд постанови доживотна присъда за мъж, убил 17-годишния си син, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата.

Стефан Фердинандов (49г.) е признат за виновен за това, че през май 2009 година е умъртвил умишлено родния си син в жилище във Велико Търново.

Наложената му присъда е доживотен затвор с право на замяна, който да изтърпи при специален режим, както и да заплати на майката на убития обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 хил. лв. и разноските по делото.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Социалисти настояват за конгрес на БСП до края на месеца, искат оставка от Станишев преди изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=256604

Народни представители, областни управители и стуктури на БСП по места ще настояват за свикване на извънреден конгрес на партията до края на месеца. Официално те ще заявят аргументите си на пленум в събота. Днес на пресконференция лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че на събранието на 5 юли социалистите ще обсъдят ситуацията в страната и работата на правителството от началото на мандата му.

Даниел Боримиров: Един от големите козове в САЩ бяха жените ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168463


26 юни 1994 г. Чикаго. Стадион “Солджър Фийлд”. 5 дни след загубата си от Нигерия с 0:3 в Далас България отказва да участва в пътепис “До Чикаго и назад”. И отваря първата страница от най-славната си футболна книга. Главата “От Чикаго и напред”. С 4:0 над Гърция записваме историческата ни първа победа на световни първенства. 20 г. 26 юни 1994 г. Чикаго. Стадион “Солджър Фийлд”. 5 дни след загубата си от Нигерия с 0:3 в Далас България отказва да участва в пътепис “До Чикаго и назад”. И отваря първата страница от най-славната си футболна книга. Главата “От Чикаго и напред”. С 4:0 над Гърция записваме историческата ни първа победа на световни първенства. 20 г.

Британски евродепутати с протестна акция в ЕП /видео/

http://www.cross.bg/parlament-evropeiiskiya-oburnaha-1418595.html

/КРОСС/ Членовете на британската Партията за независимост в Европейския парламент се обърнаха с гръб на химна на Европейския съюз по време на откриването на сесията на новия Европейски парламент. По този начин те изразиха своя протест срещу преизбирането на Мартин Шулц за председател на институцията. Лидерът на партията и неговите съюзници в знак на протест обърнаха гръб на оркестъра, изпълняващ химна на ЕС, съобщава Huffington Post. Припомняме, че по-рано днес Мартин Шулц бе преизбран за председател на ЕП. Кандидатурата му беше подкрепена от 409 от 723 депутати. video:www.youtube.com/watch?v=rOGhhOTsNZ0

Съседска война изпепели 50 декара жито

http://pik.bg/съседска-война-изпепели-50-декара-жито-news197551.html

Съседска война изпепели 50 декара жито

50 дка жито са изгорели при пожар в житен блок между димитровградските квартали Черноконево и Марийно, съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защота на населението".

Сигнал за пожара е получен вчера в 22,30 часа в полицията в Димитровград. За горящото жито в блока в местността „Върбачето” са сигнализирали обработващите на земята.

Стопанин е 59-годишен димитровградчанин. 

Предполага се, че пожарът е предизвикан заради междусъседски войни. Причината за появата на огъня тепърва се установява.

По случая е образувано е досъдебно производство.

Путин: Ролята на страничен наблюдател не устройва Русия

http://www.cross.bg/pytin-formati-rolyata-1418594.html

/КРОСС/ Русия е готова да работи в различни международни формати, но само ако се вземат под внимание интересите й - Москва не се интересува от ролята на страничен наблюдател. Това заяви президент Владимир Путин по време на среща с посланици и постоянни представители на Руската федерация. "Ако ние играем ролята на странични лица, които нямат решаваща дума по основните, тези формати не са интересни за нас", каза Путин. "Не трябва да плащаме с жизненоважните си интереси, само защото ни е позволено да седим до тях и аз се надявам, че това очевидно нещо в края на краищата ще бъде разбрано от нашите партньори", каза още президентът.

42 000 лeвa глоба на ден за некачествен ремонт на бул. "България"

http://pik.bg/42-000-лeвa-глоба-на-ден-за-некачествен-ремонт-на-бул-българия-news197550.html

42 000 лeвa глоба на ден за некачествен ремонт на бул. "България"

По 42 хиляди лева на ден ще струва некачественият ремонт на булевард „България“ в София. Глобата ще бъде наложена на фирмата-изпълнител на реконструкцията на трамвайната линия. Днес тя трябваше да бъде пусната в експлоатация, но има доста забележки, обяви пред БНР заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

„Имаме доста забележки по отношение на тези довършителни работи, така че, когато бъдат отстранени, тогава ще пуснем в експлоатация трасето. Опасявам се, че ще отнеме поне още седмица, имайки предвид темпото на работа и обема от дейности, които трябва да бъдат изпълнени“, поясни Христов.

На 15 юли ще бъде пуснато движението по новоизграденото кръстовище на Семинарията, информира още Христов. От днес движението в този участък е спряно. „В момента всъщност се изпълняват довършителните работи. За седем дни е заповедта за затваряне на движението. Имам уверение от строителите, че при подходящи метеорологични условия вероятно ще могат да се справят с един до два дни по-рано“, каза още заместник-кметът.

Ремонтът на кръстовището доведе и до промяна в маршрутите на автобусите 88, 94 и 120. Шофьори споделиха, че затварянето на кръстовището е натоварило допълнително съседните улици.

МФ потвърди: Пласирани са ДЦК за 1.23 млрд. лв. в подкрепа на банките

http://www.mediapool.bg/mf-potvardi-plasirani-sa-dtsk-za-123-mlrd-lv-v-podkrepa-na-bankite-news222151.html

Министерството на финансите е пласирало успешно петмесечни държавни ценни книжа на обща номинална стойност 1.23 млрд. лева. Извънредният аукцион се е провел в понеделник, както съобщиха медиите.   Средната доходност до падежа е 0.83%, а близо 90% от книжата са купени от банки.   "Така се осигурява първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора", се казва в съобщението на финансовото министерства. Доколкото е известно, атаките бяха срещу две банки - първата срещу КТБ, която не бе подкрепена от нито една от държавните институции, и втората - срещу ПИБ, за която вече цялата държава се разтича да предприема спасителни действия.   По-нататък вместо подробности по параметрите на емисията, в съобщението се казва, че "предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България".   В понеделник Европейската комисията в спешен порядък одобри държавна подкрепа за банковата система на България от порядъка на 3.3 млрд. лв.

Франция върви под ръка с Темида

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168309

Съдията Марк Гайгър (САЩ) е на прицел след осминафинала Франция - Нигерия (2:0). “Не даде дузпа за нарушение на Патрис Евра срещу Питър Одемвингие”, отсече Андухар Оливер, съдийският експерт на испанския в. “Марка” за ситуацията при 0:0. 

В 59-ата минута Блез Матюиди фаулира жестоко Огени Онази, напуснал с контузия в глезена. Нарушението изглежд Съдията Марк Гайгър (САЩ) е на прицел след осминафинала Франция - Нигерия (2:0). “Не даде дузпа за нарушение на Патрис Евра срещу Питър Одемвингие”, отсече Андухар Оливер, съдийският експерт на испанския в. “Марка” за ситуацията при 0:0. В 59-ата минута Блез Матюиди фаулира жестоко Огени Онази, напуснал с контузия в глезена. Нарушението изглежд

Асен Гагаузов: Много решения в БСП се взимаха еднолично и подсказани незнайно от кого

http://pik.bg/асен-гагаузов-много-решения-в-бсп-се-взимаха-еднолично-и-подсказани-незнайно-от-кого-news197548.html

Асен Гагаузов: Много решения в БСП се взимаха еднолично и подсказани незнайно от кого

Тук трябва да има друг човек, който да възвърне колективното начало в работата на БСП, защото много решения се взимаха еднолично и подсказани от незнайно кого. Тези решения се приемаха съответно като резултат на партията и пленумите – тази връзка трябва да бъде поправена възможно най-бързо.

Това каза пред "Фокус" бившият народен представител от БСП Асен Гагаузов. Той коментира, че е категорично „за” смяна на ръководството на партията с оглед на това, че трябва да се влеят нови сили в партията и да може да се представи добре на предстоящите избори. Гагаузов коментира също, че не е важно дали новият ръководител ще бъде истински лидер, той трябва да върне колективното взимане на решения в партията.

„Що се отнася до лидерското място и дали има подготвен човек за това – аз си спомням навремето, когато избрахме Сергей Станишев – дълго време му трябваше след като стана председател, за да стане и лидер на партията, така че, това не е толкова важно. Кой ще бъде следващият председател – ще реши конгресът и мисля, че той ще вземе правилно решение”, каза още той. „Българска социалистическа партия е разединена.

От една страна, заради непремерените решения и неадекватна реакция относно възникването и отделянето на хората от АБВ. От друга страна, е взимането на необсъдени с пленума пагубни решения от страна на ръководството. Особено фатални бяха грешките след провеждане на евроизборите. Няма никаква гаранция, че тези грешки няма да се повтарят, затова ръководството трябва да бъде сменено”, допълни Асен Гагаузов.

Откраднаха лаптоп и навигация от автомобил във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256563

43-годишен мъж от Разград е станал жертва на кражба във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигнал за инцидента е подаден на 30 юни. От лек автомобил “Ситтроен Джъмпър”, паркиран в местност "Ален мак" за времето от 06:00 до 16:30 ч.

Помогнахме си с 1 млрд. от ценни книжа за банките

http://frognews.bg/news_72435/

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни държавни ценни книжа (ДЦК) на обща номинална стойност от 1,230 млрд. лв. Така се осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки, съобщиха от министерството.

ДКЕВР оряза с над 20% преференциите за ВЕИ-та

http://www.bnews.bg/article-109949

Преференциалните цени, на които държавата изкупува тока от ВЕИ-та, се орязват с над 20 на сто, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

През май месец 399 хиляди българи са били безработни

http://econ.bg/Новини/През-май-месец-399-хиляди-българи-са-били-безработни_l.a_i.553505_at.1.html

Нивото на безработицата в България за май месец се задържа на стабилно ниво спрямо предходния месец и е 11,9%. Това сочат данните на Европейската...

Спипаха трима габровци за серия кражби

http://pik.bg/спипаха-трима-габровци-за-серия-кражби-news197547.html

Спипаха трима габровци за серия кражби

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция” при РУП-Габрово, А. Е. (21 г.), Е. И. (44 г.) и Т. Н. (24 г.) са уличени за автори на 10 кражби.

Престъпленията са извършени през периода февруари-юни 2014 г., на територията на Габровска община. От къща в с. Мечковица мъжете откраднали проточен бойлер и монофазен ел. двигател, от къща в с. Янковци - медни съдове, храсторез, моторен трион и кабели, от частен дом в с. Лоза – ел. машини и макара с ел. проводник, от къща в с. Здравковец – моторен трион „Щил”, от частен имот в Габрово – 4 ъглошлайфа, около 20 кг месингови пластини, бормашина, около 20 литра дизелово гориво и др., от къща в с. Пецевци – маслен радиатор, печка „Раховец”, бойлер и смесители за баня.

Тримата са уличени за извършители и на кражби на медни проводници от междустълбия в землищата на с. Пецевци, Мечковица, Лоза и Тодоровци. Част от вещите, предмет на престъпления, са намерени и иззети.

Мъжете /всички осъждани за кражби/ са задържани за срок до 24 часа.

Работата по изясняване на цялостната им престъпна дейност продължава.

 

Символът на остров Кос сгазен от кола

http://www.cross.bg/simvolut-na-ostrov-kos-sgazen-ot-kola-1418593.html

/КРОСС/ Целият остров Кос потъна в скръб след внезапната загуба на Мики Моркова - папагалът, който се превърна в запазена марка на гръцкия остров. И туристи и местни жители бяха привлечени от невероятната птицата, чието поведение ще остане незабравимо за всички. Злощастният папагал никога не е бил в клетка, тъй като се е чувствал абсолютно комфортно в човешко присъствие и и беше известен с това, че винаги ке разхождаше важно-важно заедно със собственика си. Този именно навик на Мики моркова му коства и живота, пише сайтът Български новини.

Раонич победи Нишикори и доближи Григор Димитров до топ 10

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335142_raonich_pobedi_nishikori_i_dobliji_grigor_dimitrov_do/?ref=rss


Григор Димитров вече може да бъде смятан за сигурния нов член на първата десетка в световната ранглиста. 

Дори да загуби четвъртфиналия си мач на "Уимбълдън" срещу миналогодишния шампион Анди Мъри, българският тенисист ще се изкачи до десетото място, стига хърватинът Марин Чилич да не спечели титлата, което изглежда почти невъзможно. 

Това стана факт, след като в осминафиналите канадецът Милош Раонич победи Кей Нишикори от Япония с 4:6, 6:1, 7:6 (4), 6:3. 

Така...

Русия: Киев мълчи за газовия си дълг, Европа поръчва "по пълна програма"

http://www.mediapool.bg/rusiya-kiev-malchi-za-gazoviya-si-dalg-evropa-porachva-po-palna-programa-news222150.html

Украйна, както и досега, не предприема стъпки за погасяване на дълга си за доставения руски газ, заяви пред журналисти във вторник руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС.   "Пълна тишина, въобще никакви контакти", отбеляза Новак, като добави, че Украйна сега транспортира газ, а зареждането на европейските подземни хранилища е в пълен ход.   Според него европейците в момента поръчват "по пълна програма", "почти по зимни максимуми" транзитирания през Украйна природен газ. "Газпром" и неговите партньори осигуряват обемите, допълва Новак.   Доставките на руски газ за Украйна бяха спрени, след като в отлагания на няколко пъти краен срок за погасяване на 1.95 млрд. долара от дължимите по газовия дълг общо 4.5 млрд. долара не бяха направени. Така на 16 юни газовият концерн врътна кранчето за Киев.   Новак обяви още, че в петък по инициатива на ЕК ще говори по телефона с европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, за да се споразумеят за среща, на която да се обсъдят въпроси относно строежа на блокирания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток" и ситуацията, свързана със зареждането на газ в подземните газови хранилища, със снабдяването на европейските потребители.   Също във вторник по време на ежегодната си реч пред дипломатическия корпус руският президент Владимир Путин предупреди, че съвестните потребители и доставчици на газ не трябва да страдат от действията на украинските политици, предаде Ройтерс.   Той упрекна Киев, че е поискал напълно неоправдано намаляване на цената за доставките на руски газ и обвини украинските власти, че използват методите на шантажа по време на преговорите за цените на газа, допълва агенцията.

ДКВР поряза фотоволтаиците и ветровите централи

http://frognews.bg/news_72434/

ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година, съобщиха от енергийния регулатор. Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%, от ветрови централи – с 22%, а от ВЕЦ – около 5%.

Орешарски: Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път

http://www.cross.bg/moldova-bulgariya-timofti-1418592.html

София /КРОСС/ България гледа с огромни симпатии към Молдова. Тя за нас е приятелска страна, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Молдова Николае Тимофти. Премиерът го поздрави за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Той изтъкна, че това е много важна крачка към голямото европейско семейство и добави, че бихме се радвали процесът на асоцииране да продължи към пълноправно членство след време. „Може да разчитате на подкрепа от наша страна. Не се колебайте винаги, когато имате нужда, да се обръщате към българските власти", подчерта премиерът Орешарски и добави, че страната ни е готова да сподели натрупания опит. Министър-председателят приветства идеята за създаване на международен университет в Молдова с участието на България и Украйна. Президентът Тимофти отбеляза, че Молдова чувства подкрепата на България и добави, че успехите на страната му по пътя на европейската интеграция се дължат включително и на нея. Г-н Тимофти изрази желание България да ратифицира скоро Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС. „В момента се нуждаем от ясна перспектива за нашата европейска интеграция", добави той. Президентът отбеляза, че икономическите отношения между България и Молдова имат потенциал да бъдат още по- добри и Смесената комисия може да обсъди какво да се направи в тази посока

Депутат: Капело, върни 17 млн. евро и си върви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168432

Депутат от Руската дума призова националния треньор Фабио Капело да върне 8,5 милиона евро и да си тръгва от Русия.

Олег Пахолков от партията “Справедлива Русия” заяви: “Дон Фабио, вие сте най-скъпоплатеният селекционер в света и вече получихте за отпадането на сборная от световното 800 милиона рубли (17 млн. евро по контракт за две години - б.р Депутат от Руската дума призова националния треньор Фабио Капело да върне 8,5 милиона евро и да си тръгва от Русия. Олег Пахолков от партията “Справедлива Русия” заяви: “Дон Фабио, вие сте най-скъпоплатеният селекционер в света и вече получихте за отпадането на сборная от световното 800 милиона рубли (17 млн. евро по контракт за две години - б.р

Вежди Рашидов: Търсете Цветан Василев в Кейптаун. Бойко не е глупав, за да се съюзи с ДПС!

http://pik.bg/вежди-рашидов-търсете-цветан-василев-в-кейптаун-бойко-не-е-глупав-за-да-се-съюзи-с-дпс-news197539.html

Вежди Рашидов: Търсете Цветан Василев в Кейптаун. Бойко не е глупав, за да се съюзи с ДПС!

Скулпторът Вежди Рашидов има своето обяснение за банковата криза у нас. "Двама човека разклатиха една държава под ръководството на един хидроинженер. Ако ние сме наистина нормални европейци Делян Пеевски, Цветан Василев и Ахмед Доган ще лежат в затвора години наред. Стои хидроинженерът. Едната му ръка е политическа - Местан, другата финансова - Пеевски. Схемата е проста, фасулска, допълни той. Защо прокуратурата не разследва медиите, които разтрепериха цялата българска държава? Защо правителството не направи нищо? Един ден с тояги ще ги изгоним. Дотам е дошло. Тишина от интелигентни хора. Така станаха кредитните милионери", категоричен е Рашидов.

"По медиите специалисти, икономисти, банкери услужливо прехвърлиха вината на вложителите, алчни били. Платил съм си всички данъци за влоговете в КТБ и не се срамувам да кажа, че съм вложител. Избрах да съм изряден платец към НАП, за да не могат лесно да ми затворят устата. Когато хората припадаха по опашките пред КТБ държава, прокуратура и кабинет спяха", изтъкна бившият културен министър.

"Защо медиите не питат кой е собственикът на "Булгартабак", къде са яхтите на Ахмед Доган в Анталия? Пред един хотел са, но никой не отива да ги снима. Цветан Василев никога няма да се върне в България, търсете го в Кейптаун. Имам информация, че и жена му на банкера е напуснала страната", каза още Рашидов.

"Ако ГЕРБ и ДПС се заиграят, си отивам... Аз вярвам, че Бойко не е глупав човек, ако иска да си загуби партията, да се съюзи с ДПС. Кочове ще се раздават, телета... идват 100 000 да си целунат роднините, прогнозира скулпторът. "Датата 5 октомври е един подарък за ДПС. Сега вместо 50 лв. ще раздават кочове на празника за изборите", завърши Рашидов.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/01/2335145_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от следобедната емисия:

Комисията за финансов надзор откри производство за отнемане на лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс.

Старозагорската многопрофилна болница е в изключително тежко финансово състояние и е заплашена от фалит.

С тайно гласуване евродепутатите избраха социалистът Мартин Шулц за...

ВКС намали присъдата на един от "Наглите"

http://www.cross.bg/dimitrov-otvlichaniya-zatvor-1418591.html

София /КРОСС/ ВКС намали присъдата на осъдения преди време Любомир Димитров-Гребеца, член на бандата за отвличания „Наглите". Той ще лежи с 5 години по-малко зад решетките заради дадените от него показания в полза на обвинението.Наказанията на останалите подсъдими по делото остават непроменени. Така Гребеца ще прекара 10 години в затвора, каквато бе първоначалната му присъда, наложена от Софийския градски съд (СГС), вместо 15 години, на колкото го осъди втората инстанция.Делото стигна до последната инстанция след като жалба на осъдените, които поискаха да бъдат оправдани, а прокуратурата поиска затвор за всички от групата за отвличания. Пред последната съдебна инстанция застанаха петима от осемте подсъдими за поредицата отвличания през периода 2007 - 2009 година. Софийският градски, а след това и Софийският апелативен съд, постановиха четири осъдителни и четири оправдателни присъди.На 13 март 2013 г апелативните магистрати оправдаха Ивайло Евтимов за отвличането на Борислав Атанасов, Даниел Димитров за отвличането на Георги Георгиев и Васил Маникатов, за едното отвличане като помагач апелативният съд оправда и Любомир Димитров. САС призна за невинни и Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов за обвинението, че са действали в съучастие в отвличането на същите двама. Подсъдимите обаче продължаваха да имат присъди, тъй като те са осъдени на първата инстанция и за други отвличания

Открита вражда на първото заседание на новия ЕП

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/otkrita-vrazhda-na-pyrvoto-zasedanie-na-noviia-ep-6016192

Еврофобите открито демонстрираха враждебността си към европейския проект и предизвикаха гневни реакции сред другите парламентаристи

Турският премиер Ердоган ще се кандидатира за президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=256603

Турският премиер Реджеп Ердоган ще се кандидатира за президентския пост на изборите през август. Това съобщиха от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Така той ще продължи по пътя към пълно превъзходство на политическата сцена за най-малко пет години напред.

Община Варна наема общи работници за почистване на "Аспарухово"

http://pik.bg/община-варна-наема-общи-работници-за-почистване-на-аспарухово-news197545.html

Община Варна наема общи работници за почистване на "Аспарухово"

Община Варна наема общи работници за почистване на пострадалия от наводненията варненски квартал „Аспарухово“.

Необходими са 100 души, които ще бъдат назначени в общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“. Кандидатите трябва да бъдат физически здрави предвид естеството на работата.

Документи се приемат на адрес: кв. „Трошево“, бл. 48 /до МОЛ „Двете кули“/. Необходимо е да бъдат предоставени следните документи –лична карта, медицинско свидетелство, трудова книжка, свидетелство за съдимост, съобщиха от община Варна за Moreto.net.

Телефон за връзка – 052/820-811.

42 000 лeвa глоба на ден ще струва некачественият ремонт на бул. "България"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168408

По 42 хиляди лева на ден ще струва некачественият ремонт на булевард „България“ в София. Глобата ще бъде наложена на фирмата-изпълнител на реконструкцията на трамвайната линия. Днес тя трябваше да бъде пусната в експлоатация, но има доста забележки, обяви пред БНР заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. По 42 хиляди лева на ден ще струва некачественият ремонт на булевард „България“ в София. Глобата ще бъде наложена на фирмата-изпълнител на реконструкцията на трамвайната линия. Днес тя трябваше да бъде пусната в експлоатация, но има доста забележки, обяви пред БНР заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Димитър Иванов разкри, че няма вътрешна борба в БСП за лидерското място

http://pik.bg/димитър-иванов-разкри-че-няма-вътрешна-борба-в-бсп-за-лидерското-място-news197544.html

Димитър Иванов разкри, че няма вътрешна борба в БСП за лидерското място

Няма вътрешна борба в БСП за лидерското място, не намесвайте знакови личности в подобен сценарий. Това каза в студиото на TV7 Димитър Иванов. Според него, социалистите са разтревожени от състоянието на партията – организационно, идейни и лидерско и искат това да се промени. Бившият шеф на Шесто управление на ДС обаче призна, че има разделение между елитния кръг около Сергей Станишев и останалите редови членове и това трябва да бъде преодоляно. 

Според него, при ръководството на сегашния лидер социалистическата партия е отишла надясно в политическия спектър и това е отблъснало много хора от нея. Затова част от членуващите в дискусионен клуб „Георги Кирков” са поискали с декларация свикване на конгрес и избор на ново ръководство.

Димитър Иванов смята, че най- добре е ръководството да се осъществява от колективен орган, състоящ се от хора с доказани качества като Янаки Стоилов и знакови фигури като Стефан Данаилов, докато се определи нов лидер на мястото на Станишев.

Недоволни фенове посрещнаха корейския тим с ...бонбони (видео)

http://www.bnews.bg/article-109945

Местните медии в Република Корея показаха клипове как феновете освиркват играчите на летището и ги замерят с бонбони, което в Република Корея е оскърбление.

Утре погребват Мопи Кьосева с бяла шапка и черни очила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168404

Колоритната бизнесдама Миропа Кьосева ще бъде погребана утре, поклонението е в параклиса на старите гробища от 10 до 12 часа. Тя ще бъде погребана с любимите си бяла шапка и черни очила, довериха най-близките й хора, съобщава struma.com.
Внезапната смърт на една от най-атрактивните благоевградчанки разстрои безкрайно множеството и приятели от Колоритната бизнесдама Миропа Кьосева ще бъде погребана утре, поклонението е в параклиса на старите гробища от 10 до 12 часа. Тя ще бъде погребана с любимите си бяла шапка и черни очила, довериха най-близките й хора, съобщава struma.com. Внезапната смърт на една от най-атрактивните благоевградчанки разстрои безкрайно множеството и приятели от

Борисов се обяви за спасител от банковата криза, Станишев – също

http://www.mediapool.bg/borisov-se-obyavi-za-spasitel-ot-bankovata-kriza-stanishev-sashto-news222149.html

"Аз спасих страната от банковата криза", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник в Стара Загора, докато председателят на водещата партия в управлението БСП Сергей Станишев обясняваше в София, че последните 24 часа показали, че "държава има" и "играем важна и конструктивна роля за гарантиране на стабилността".   "Спасителите" се заявиха като такива ден след като БНБ съобщи, напрежението около банките, възникнало миналия петък, е овладяно. В неделя лидерите на основните партии бяха при президента Росен Плевнелиев, който обяви след срещата, че всички институции стават гаранти на сигурността и безпроблемната работа на банките в България и че банкова криза няма.   "Аз спасих банковата криза с всичките си експерти", заяви във вторник бившият премиер Борисов. Той уточни, че успокояването на напрежението в системата е постигнато и благодарение на усилията на експертите на партията, които са работили с БНБ.   Не е ясно кои точно свои експерти визира Борисов. На срещата при президента той бе придружаван от бившия си депутат Владислав Горанов, отскоро шеф на Общинска банка и бивш зам.-финансов министър, известен като протеже на Делян Пеевски. Мнозина се изненадаха, че решаващите консултации при президента Борисов не е дошъл с депутата Менда Стоянова, която бе председател на бюджетната комисия в предишния парламент.   Както се твърди, че ГЕРБ (в лицето на Борисов и експертите му) заедно с ДПС (в лицето на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев) и шефа на БНБ Иван Искров, са настоявали да се обяви банкова ваканция. Идеята им е била категорично отхвърлена от Асоциацията на банките и другите политически сили, както и от президента, тъй като е преценена като крайно опасна и потенциалният ефект би бил допълнително раздухване на паниката сред обществото.   Борисов призова банкерите, главният прокурор и всички да кажат как се борил   Борисов настоя във вторник, че ако е вярно, че "е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал (банковата криза), да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките.   Срещу него има подаден сигнал от бившия военен министър Николай Цонев за раздухване на паника по отношение на банковата стабилност.   "Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже, как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже, дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си”, каза още Бойко Борисов.   Борисов "уредил" и разрешението на ЕК за държавна помощ   Неговите заслуги обаче не свършват дотук. Ако се съди по думите му, решението на Европейската комисия да разреши на българските власти да отпуснат държавна помощ от 3.3 млрд. лв. за стабилизиране на банките, също е благодарение на него.   "В Европейската комисия - от президента Барозу до канцлера Меркел - съм ги помолил да ни подкрепят в необходимостта да си удържим стабилна банковата система. Тези 3.3 милиарда лева не са подарък. Те не идват от Брюксел, те ни разрешават да си увеличим дълга с толкова. Дали в пика на кризата са теглени държавни пари от банките - това трябва да разследват компетентните органи", заяви Борисов.   В последните дни на миналата седмица, когато започна паниката около ПИБ, лидерът на ГЕРБ разпалено обясняваше, че банките са пред фалит, че това, което било "бедствие, сега се е превърнало в катастрофа", че "една година им казвах, че ще ги фалират". Борисов каза още, че за стабилизиране на банковата система трябва да се вземе заем от 5-6 милиарда лева от Международния валутен фонд (МВФ), с които "да се подпрат бордът и банките", но най-спешната задача според него беше премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов да си подадат оставките. И за да е сигурно, че е спасител, той неколкократно призова управляващите досега партии да изрекат "ние се провалихме".   Четири години плаших българите с реформите и МВФ   По време на посещението си в Стара Загора Борисов увери, че за никакви коалиции не е говорил. "Никой с мен в Европа не обсъжда каквото и да било, освен тревогите си, защото когато виждат как рейтингите на държавата падат, как една по една системите забуксуват и спират с усвояване на еврофондовете, това притеснява всички. Повтарям, ние за 4 години в най-тежката финансова криза в света за всички времена запазихме България като най-стабилната държава в Европа. Четири години аз плаших българите, че реформите, които правим и стягането на колана е задължително, за да не дойде МВФ", заяви Борисов, без да уточнява какви точно реформи е правил. По време на неговото управление не се започна или направи сериозна реформа в нито един сектор.   "Идването на фонда е в крайна ситуация, той не винаги дава пари. Идват експерти на международната банка и подпомагат правителствата, както в Германия, Ирландия и други държави да си направят реформите, за да не се случва това, което се случва сега с българската енергетика, здравеопазване и пенсионна система. Като съм призовавал МВФ, то е било, защото за една година коалиционното управление съсипа всичко. Няма една сфера, в която да кажат, че е направено нещо добро", продължи Борисов с критиките към сегашната власт и замазването на приказките си за МВФ от миналата седмица.   В заключение той заяви: "Ние сега тепърва трябва да започваме всичко отначало".   Станишев: Имаше опит за политически сценарий   В не толкова бравурен тон лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на пресконференция, че не е в Страсбург, където се провежда първото заседание на Европейския парламент, защото кризата в банковата система е по-важна за БСП. "Както и през предишните дни, така и сега внимателно следим ситуацията и играем важна и конструктивна роля за гарантиране стабилността на държавата и това е по-важно в момента", обясни той отсъствието си от ЕП. В последните дни имаше опит за политически сценарий, който желаеше да се възползва от внасяната несигурност в обществото и в банковата система за политически цели, коментира Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. Имаше много спекулации и много говорене, което беше вредно, посочи Станишев.   Държава има, въпреки непремереното говорене на политически лидери   Събитията през последните 24 часа доказаха, че държава има. За нас беше най-важно да се гарантира спокойствието на хората, на техните вложения, стабилността на банковата и финансова система, въпреки непремереното говорене на политически лидери, което създаде голямо напрежение, коментира той. Неслучайно БСП беше изключително въздържана по тези въпроси, които бяха основание за тревога за много граждани, заради медийни спекулации и истерии, които се появяваха, добави Станишев.   Той не спомена по никакъв начин телевизионно изявление на депутата от БСП Антон Кутев от 26 юни: "Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам". Тези думи на Кутев дадоха повод на близко до ПИБ сдружение да подаде срещу него сигнал в прокуратурата и ДАНС "за престъпление против Република България, свързано с паричната и кредитна система на страната".

Юлиан Попов оглави борда на Европейски институт за ефективност на сградите

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/01/2335129_julian_popov_oglavi_borda_na_evropeiski_institut_za/?ref=rss


Юлиан Попов става председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE) – водещ независим тръст, който развива и анализира политики за ефективност на сградите, ролята на сградите в генерирането на енергия и енергийната бедност.

"Около 40% от енергията се употребява от сградите. Енергийните им характеристики са ключови в енергийната система на всяка страна. Надявам се да успея да направя и нещо за България от тази си позиция - страната с най-ниска енергийна...

42 000 лeвa глоба на ден за некачествен ремонт на бул. "България"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168352

По 42 хиляди лева на ден ще струва некачественият ремонт на булевард „България“ в София. Глобата ще бъде наложена на фирмата-изпълнител на реконструкцията на трамвайната линия. Днес тя трябваше да бъде пусната в експлоатация, но има доста забележки, обяви пред БНР заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. По 42 хиляди лева на ден ще струва некачественият ремонт на булевард „България“ в София. Глобата ще бъде наложена на фирмата-изпълнител на реконструкцията на трамвайната линия. Днес тя трябваше да бъде пусната в експлоатация, но има доста забележки, обяви пред БНР заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

НСА няма уши само в 4 държави в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168369

Агенцията за национална сигурност на САЩ (НСА) не е овластена да шпионира електронните комуникации на само 4 държави в света - Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.
Това съобщи в. “Вашингтон пост”, позовавайки се на свръхсекретни документи от 2010 г. на специализирания Съд за международно разузнавателно следене. Агенцията за национална сигурност на САЩ (НСА) не е овластена да шпионира електронните комуникации на само 4 държави в света - Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Това съобщи в. “Вашингтон пост”, позовавайки се на свръхсекретни документи от 2010 г. на специализирания Съд за международно разузнавателно следене.

ПИБ обеща бонуси на лоялните си клиенти

http://www.cross.bg/klienti-bankata-loyalnite-1418590.html

София /КРОСС/ Първа инвестиционна банка ще се отблагодари на лоялните си клиенти с бонуси, пишат на страницата си от банката. "Първа инвестиционна банка своята признателност и благодари на всички свои клиенти, партньори, държавни институции, медии и цялото българско общество за оказаната подкрепа. На 30 юни сутринта банката отвори врати с чакащи клиенти, които до обяд бяха обслужени. След 12 ч. банката влезе в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания", пише на страницата на банката. От ПИБ са подготвили и специални бонуси за клиентите, които не изтеглиха спестяванията си в периода на паниката - 23 юни - 30 юни. Всички сметки на лоялните клиенти на Fibank ще бъдат без такса за поддържане до края на годината. Лоялните клиенти ще получат и дебитна карта Debit MasterCard, която е без такса за поддръжка за първата година и с нея ще могат да теглят без такса от всички банкомати на територията на страната. Освен това клиентите ще внасят своите средства и откриват нови сметки без такси.  

Утре погребват Мопи Кьосева с бяла шапка и черни очила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168391

Колоритната бизнесдама Миропа Кьосева ще бъде погребана утре, поклонението е в параклиса на старите гробища от 10 до 12 часа. Тя ще бъде погребана с любимите си бяла шапка и черни очила, довериха най-близките й хора, съобщава struma.com.
Внезапната смърт на една от най-атрактивните благоевградчанки разстрои безкрайно множеството и приятели от Колоритната бизнесдама Миропа Кьосева ще бъде погребана утре, поклонението е в параклиса на старите гробища от 10 до 12 часа. Тя ще бъде погребана с любимите си бяла шапка и черни очила, довериха най-близките й хора, съобщава struma.com. Внезапната смърт на една от най-атрактивните благоевградчанки разстрои безкрайно множеството и приятели от

НОИ отчита бум на желаещите да се пенсионират

http://society.actualno.com/NOI-otchita-bum-na-jelaeshtite-da-se-pensionirat-news_37329.html

Новоотпуснатите пенсии за първите пет месеца на годината са с 40% повече от същия период за миналата годината. Това става ясно от информацията на Националния осигурителен институт (НОИ). Според инфор...

Уговарят Стефан Данаилов да оглави БСП

http://politics.actualno.com/Ugovarjat-Stefan-Danailov-da-oglavi-BSP-news_37334.html

Стефан Данаилов бил единствената консенсусна фигура в БСП, която можела да оглави левицата, да я спаси от разпад и да я консолидира преди изборите на 5 октомври. Идеята на членове на дискусионния клу...

Аржентина си отвоюва място на 1/4-финалите, а Мондиалът плаче за Швейцария

http://worldcup2014.actualno.com/Arjentina-si-otvouva-mjasto-na-14-finalite-a-Mondialyt-plache-za-Shvejcarija-news_37335.html

Аржентина е седмият четвъртфиналист на Мондиал 2014. В невероятен сблъсък, драматичен, красив и изпълнен с футболни достойнства, "гаучосите" победиха Швейцария с 1:0 с гол на Анхел Ди Мария ...

Съдът в Страсбург потвърди френската забрана за носене на бурки

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/01/2335139_sudut_v_strasburg_potvurdi_frenskata_zabrana_za_nosene/?ref=rss


Действащата във Франция забрана за носене на бурки на публични места не нарушава Европейската конвенция за защита на правата и основните свободи на човека, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес. Решението на висшата колегия не подлежи на обжалване.

Жалбата срещу френската държава беше повдигната в съда в Страсбург от 24-годишна французойка с инициалите С.А.С., според която забраната нарушавала нейните свободи на релегиозно самоопределение и изразяване. Френският...

СТИГА ,СТИГА - ДО КОГА ТАЗИ МИЗЕРИЯ ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/stiga-stiga-do-koga-tazi-mizeriya_32801/

КЪДЕ Е ОБЩИНАТА ДА РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ?

От няколко седмици Перник заприлича на огромно сметище

Омръзна ми . . .

Държавата пласира ДЦК за 1,23 млрд. в подкрепа на банките

http://www.bnews.bg/article-109948

Министерство на финансите успешно пласира 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Миков: България е готова да сподели опита си с Молдова

http://www.cross.bg/moldova-bulgariya-mikov-1418589.html

София /КРОСС/ Ще направим необходимото българският парламент да ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова с Европейския съюз възможно най-скоро. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с президента на Република Молдова Николае Тимофти. Молдовският държавен глава беше на еднодневно официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.България е готова да сподели своя опит, натрупан в годините преди присъединяването на страната към Европейския съюз, декларира председателят на Народното събрание. По думите на Михаил Миков това е дълъг и труден процес, в който активна роля могат да изиграят народните представители от групите за приятелство в двата парламента, както и от различните парламентарни комисии. За България е важно по европейския си път Молдова да поощрява самобитността на гражданите от различните етноси, подчерта председателят на Народното събрание и добави, че България ще продължи да полага усилия за подкрепа на българската общност в Молдова.Михаил Миков изрази надежда, че решението на Молдова да тръгне по пътя на европейската интеграция ще спомогне за задълбочаването и развитието на икономическите отношения между двете страни. В последните две години стокообменът нараства, но трябва да се положат усилия за по-интензивно бизнес-сътрудничество, посочи той

Бонус! Fibank с ВИП-услуги за лоялните си клиенти

http://frognews.bg/news_72431/

Първа инвестиционна банка Fibank премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти, които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката от 23 юни до 30 юни включително, породена от криминалната атака срещу банката.

А. Петрова: Двама от „Килърите” са на свобода, окончателно е

http://frognews.bg/news_72432/

Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“. Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Наблюдаващият прокурор Ася Петрова уточни пред Фрог нюз, че решението е окончателно и не подлежи на протест.

Варненски майки помагат на пострадалите

http://www.moreto.net/novini.php?n=256586

Сдружение „Варненски майки“ реши да помогне на пострадалите от водния ад в „Аспарухово“ на 19 юни. За целта бе създадена специална група в социалната мрежа фейсбук. Там майките ще се координират в събирането и доставянето на помощи до засегнатите деца в пострадалия от наводнение квартал.

ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168371

Със свое решение ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година.
Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%, Със свое решение ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година. Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%,

Цитат на деня: Аз спасих банковата криза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/01/2335136_citat_na_denia_az_spasih_bankovata_kriza/?ref=rss


"Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ.

Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се...

ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168337

Със свое решение ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година.
Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%, Със свое решение ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година. Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%,

Федерер стигна четвъртфиналите след нова трисетова победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335132_federer_stigna_chetvurtfinalite_sled_nova_trisetova/?ref=rss


Шесткратният шампион Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Швейцарецът победи категорично Томи Робредо от Испания с 6:1, 6:4, 6:4 и продължава напред в турнира без загубен сет. 

32-годишният Федерер, който дори не е допускал пробив до момента, имаше нужда само от 93 минути, за да стигне до успеха. Той се класира сред осемте най-добри за дванадесети път при шестнадесетото си участие в "Ол Ингланд клъб" и единадесети в последните дванадесет години. ...

Безработни стават жертва на нов вид измама

http://www.cross.bg/rabota-esemes-izmama-1418588.html

София /КРОСС/ Безработни българи стават жертва на нов вид измама, съобщи Нова тв по сигнал на зрител.След като завършва университета, Ася започва да си търси работа. Кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница". Ася отговаря, но следва нов, уточняващ есемес, на който пак отговаря.„Аз не се усъмних и реших, че са направили някаква нова специализирана система - модерна технология за тези неща", обясни потърпевшата.След третия уточняващ есемес Ася си проверява сметката. Оказва се, че всеки есемес й е струвал по 5 лева.От интернет портала, където Ася е открила офертите за работа, обясниха, че отговорността за злоупотреба с данни носи фирмата, която е получила автобиографията на младата жена, а не платформата, през която е осъществен контактът.„Ако има злоупотреба, има държавни органи, които се занимават с това. Ние не сме разследващи", отвърна Пламен Вушев, управител на сайт с обяви за работа.От интернет портала проверяват дали фирмите са законни и припомнят на хората, че ако им се искат пари за такса или да изпращат есемес, то това категорично е измама, защото законът го забранява.Трябва да внимаваме и какво пишем в автобиографията си

“Енергийна мечка” гази САЩ и Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168347

Стотици американски и европейски енергийни компании са превзети от руски хакери с помощта на мощно кибероръжие, съобщи в. “Файненшъл таймс”.
Само за 18 месеца виртуалните престъпници, за които се смята, че са подкрепяни активно от Кремъл, успели да внедрят вируса “Енергийна мечка” в сървърите на жертвите си в поне 84 държави. Стотици американски и европейски енергийни компании са превзети от руски хакери с помощта на мощно кибероръжие, съобщи в. “Файненшъл таймс”. Само за 18 месеца виртуалните престъпници, за които се смята, че са подкрепяни активно от Кремъл, успели да внедрят вируса “Енергийна мечка” в сървърите на жертвите си в поне 84 държави.

Жириновски нарече Капело разбойник

http://www.cross.bg/zhirinovski-kapelo-nareche-1418587.html

/КРОСС/ Лидерът на Либерално-демократическа партия на Русия Владимир Жириновски разкритикува играта на руските национали по време на Световното първенство в Бразилия. Политикът заяви пред вестник "Съветски спорт", че много би искал да си поговори с треньора Фабио Капело. Депутатът нарече специалиста "разбойник" и предположи, че той няма да се оттегли от поста по своя воля. Според Жириновски начело на руския национален отбор трябва да застане треньорът на ЦСКА Леонид Слуцки.

Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова

http://pik.bg/почина-известната-художничка-даниела-олег-ляхова-news197540.html

Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова

Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго заболяване от рак, съобщиха от Театрална работилница "Сфумато". Във Фейсбук актьорът Михаил Билалов пък написа краткото, но силно: "Сбогом, Даниела!".

Даниела си е отишла днес във Военна болница. През последните няколко дни тя се почувствала по-зле от всякога.

Лекарите спрели и химиотерапията, на която Ляхова се подлагала месеци наред. Болките й станали силни, докато днес художничката не затворила очи завинаги.

Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Завършва Сценография при проф. Г. Иванов в Националната художествена академия през 1995 г. и дебютира на сцената на "Сфумато", чийто художник остава до смъртта си. Тя е автор на сценографските решения за повечето постановки на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Явор Гърдев, работила е и с режисьорите Юлия Огнянова, Галин Стоев и Крикор Азарян. 

Даниела Олег Ляхова е многократен носител на най-престижните театрални отличия в България - "Икар" за сценографията на спектаклите "Жюли, Жан и Кристин" от А. Стриндберг в "Сфумато" (2008), "Рицар на Светия дух" от Б. Папазов в НТ "Иван Вазов" и "Завръщане във Витенберг" от Ив. Добчев и Г. Тенев в "Сфумато" (2012 г.) и за сценографията "Хамлет" на Явор Гърдев в Народния театър, заедно с Никола Тороманов и Венелин Шурелов през 2013 г. Има и на 3 награди "Аскеер" за сценография и костюмография.

Търсят мотиватор за волейболистите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168367

Националите по волейбол ще имат нов треньор от другата седмица, след като Камило Плачи даде оставка. Италианецът депозира лично желанието си във федерацията с мотив “лични причини”. В последните мачове от Световната лига с Русия тимът ще бъде воден от Найден Найденов.

“Търсим мотиватор, човек който от група волейболисти да направи отбор - начерт Националите по волейбол ще имат нов треньор от другата седмица, след като Камило Плачи даде оставка. Италианецът депозира лично желанието си във федерацията с мотив “лични причини”. В последните мачове от Световната лига с Русия тимът ще бъде воден от Найден Найденов. “Търсим мотиватор, човек който от група волейболисти да направи отбор - начерт

МВФ: Геополитическото напрежение може да забави растежа на Русия

http://www.vesti.bg/novini/mvf-geopoliticheskoto-naprezhenie-mozhe-da-zabavi-rastezha-na-rusiia-6016193

Геополитическото напрежение може да забави икономическия растеж на Русия, предупредиха икономисти от Международния валутен фонд(МВФ).

Пистата "Монца" отпада от Ф1

http://www.bnews.bg/article-109940

Собственикът на търговските права във Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че стартът за Голямата награда на Италия ще се проведе за последен път на пистата „Монца“ през 2016 година

Погребват Миропа Кьосева с бяла шапка и черни очила

http://pik.bg/погребват-миропа-кьосева-с-бяла-шапка-и-черни-очила-news197538.html

Погребват Миропа Кьосева с бяла шапка и черни очила

Благоевградчанката Миропа Кьосева ще бъде погребана утре, поклонението е в параклиса на старите гробища от 10 до 12 часа. Мопи ще бъде погребана с любимите си бяла шапка и черни очила, облечена в бяло, довериха най-близките й хора, пише struma.com.

Внезапната смърт на една от най-атрактивните благоевградчанки, бизнесдамата Мопи разстрои безкрайно множеството и приятели от всички сфери на социалния, политическия и икономически живот.

Вчера, след като научили черната вест, най-близките и приятели решили да увековечат спомените за Мопи, издавайки книга посветена на живота й, това съобщи Атанас Лазаров.

 

Министерството на финансите потвърди за вчерашния извънреден аукцион

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/01/2335109_ministerstvoto_na_finansite_potvurdi_za_vcherashniia/?ref=rss


Министерството на финансите в края на работния ден днес - 1 юли, потвърди в прессъобщение, че е пласирало вчера 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1.23 млрд. лева.

Аукционът е извънреден и не е включен в емисионния календар на ведомството. Не се съобщава постигнатата доходност, като според източници на "Капитал" максималната годишна доходност е била малко под 2%, а средната - около 1.7%. 

Министерството потвърждава , че целта на аукциона е била да се осигури...

ДКЕВР намалява цената за изкупуване на електроенергия

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-намалява-цената-за-изкупуване-на-електроенергия_l.a_i.553513_at.1.html

ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с...

МФ успешно пласира 5 месечни държавни ценни книжа

http://www.moreto.net/novini.php?n=256606

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв. Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване