Земеделското министерство готово за пожароопасния сезон

http://www.cross.bg/teritorii-pozhari-gorskite-1418568.html

София /КРОСС/ Министерството на земеделието е предприело всички необходими превантивни мерки във връзка с настъпването на активния пожароопасния сезон. Дейностите по превенция на горските пожари са сред приоритетните на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Държавните горски предприятия. Във връзка с превенцията на пожари още през месец март 2014 г. ръководствата на Регионалните дирекции по горите и на Областните управления за „Пожарна безопасност и защита на населението" сформираха съвместни комисии, които направиха проверки на действията, мерките и мероприятията, както и спазването на изискванията за защита на горските територии от пожари.Във всички области на страната вече е обявен и пожароопасен сезон. Според разпоредбите на Закона за горите, обявяването на пожароопасния сезон става по предложение на директора на съответната регионална дирекция по горите със заповед на областния управител, който определя времетраенето. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но като правило включва времеви период от месеците между март - ноември. В заповедите са предвидени забранителни и организационни мерки, както и дейности, които да предотвратят възникването на пожари. Собствениците на горски територии трябва да поддържат постоянна бдителност и готовност с цел недопускане на пожари, да планират и изпълняват мерки за защита на горските територии в страната

Обвиниха и първия шофьор, довел до премазването на Катя

http://www.bnews.bg/article-109934

Пловдивската районна прокуратура е повдигнала обвинение на Васил К. - шофьорът, който блъсна с мерцедеса си колата на гръцкия студент Христос Боскус, след което той пък блъсна на автобусна спирка в Пловдив 16-годишната Катя.

Клиентите на Fibank с ВИП-услуги за лоялността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168158

Fibank (Първа инвестиционна банка) премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти (физически лица), които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително), породена от криминалната атака срещу банката.
Това съобщиха от пресцентъра на банката. Fibank (Първа инвестиционна банка) премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти (физически лица), които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително), породена от криминалната атака срещу банката. Това съобщиха от пресцентъра на банката.

Клиентите на Fibank с ВИП-услуги за лоялността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168155

Fibank (Първа инвестиционна банка) премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти (физически лица), които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително), породена от криминалната атака срещу банката.
Това съобщиха от пресцентъра на банката. Fibank (Първа инвестиционна банка) премахва таксата за поддържане на сметки на всички свои лоялни клиенти (физически лица), които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително), породена от криминалната атака срещу банката. Това съобщиха от пресцентъра на банката.

Мъж падна от 9-ия етаж на "Блока на смъртта" в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168154

Мъж е паднал от блок 26 в центъра на Перник, съобщава zaPernik.com.
Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града. Трупът на мъжа е под блока, а районът около него е отцепен.
Комшиите заявиха, че трупът е на 54-годишния Румен от 9-ти етаж.
Миналата година той е правил ремонт на апартамента си. Мъж е паднал от блок 26 в центъра на Перник, съобщава zaPernik.com. Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града. Трупът на мъжа е под блока, а районът около него е отцепен. Комшиите заявиха, че трупът е на 54-годишния Румен от 9-ти етаж. Миналата година той е правил ремонт на апартамента си.

ПИБ благодари на лоялните си клиенти с бонуси

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/07/01/2335057_pib_blagodari_na_loialnite_si_klienti_s_bonusi/?ref=rss


Първа инвестиционна банка, която пострада в последните дни на юни от злонамерени слухове, благодари на лоялните си клиенти като им предоставя няколко привилегии. 

Всички физически лица, клиенти на банката, които не изтеглиха спестяванията си в периода на паниката между 23 и 30 юни включително, са освободени от такса за поддържане на сметки до края на годината. 

Освен това те ще получат и дебитна карта Debit MasterCard, която е без такса за поддръжка за първата година и с...

"Ботев" продаде Анисе на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335053_botev_prodade_anise_na_ludogorec/?ref=rss


"Ботев" (Пловдив) потвърди, че се разделя с полузащитника Абел Анисе. Жълто-черните осъществиха трансфер на мадагаскареца с френски паспорт в шампиона "Лудогорец".

Анисе заминава още днес за лагера на шампионите в Англия. 

Анисе беше привлечен в "Ботев" точно преди година от ЦСКА, след като преди това играеше в "Черноморец" (Бургас). С екипа на пловдичани халфът записа 50 официални мача, в които реализира 11 гола.

По-рано днес "Ботев" обяви курс към икономии и...

Португалски проект спечели конкурса за визия на централния площад в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/01/2335049_portugalski_proekt_specheli_konkursa_za_viziia_na/?ref=rss


Португалското архитектурно бюро FORA спечели международния конкурс за проект за обновяване на площад "Централен" в Пловдив, съобщиха от общината. На второ място е класирано италианското студио SMARCK, а на трето – проектът на Вайт Екелт, Зигмунд Екелт, Филип Меке и Ана Филипович от Германия.

Според журито идеята на екипа от Португалия представя мегапроект, който цели с един замах да реши проблемите на площад "Централен". Основната идея на победителите е мащабен подземен музей на...

Най-умни сме на Балканите

http://news.ibox.bg/news/id_1113899524

Средният коефициент на интелигентност у нас е 96 точки

EVN ще обжалва новата цена на тока

http://business.actualno.com/EVN-shte-objalva-novata-cena-na-toka--news_37324.html

Електроразпределителното дружество EVN България ще оспори в съда решението на ДКЕВР за промяна на цената на тока от 1 юли. С него потребителите в Пловдив и региона ще плащат с 0,64% повече през деня и...

Кирил Добрев: Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че ще продам една кауза за удобно място в ръководството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168141

„Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че мога да продам и предам една кауза за удобно място в ръководството”. Това каза Кирил Добрев на влизане в централата на БСП преди изпълнителното бюро на партията да има заседание, цитиран от Фокус. „Никога не ми е предлагано и никога не бих се съгласил на подобно нещо „Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че мога да продам и предам една кауза за удобно място в ръководството”. Това каза Кирил Добрев на влизане в централата на БСП преди изпълнителното бюро на партията да има заседание, цитиран от Фокус. „Никога не ми е предлагано и никога не бих се съгласил на подобно нещо", заяви той.

Ердоган се кандидатира за първи пряко избран президент на Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-se-kandidatira-za-parvi-pryako-izbran-prezident-na-turtsiya-news222133.html

Управляващата Партия на справедливостта и развитието номинира премиера Реджеп Тайип Ердоган за свой кандидат в първите преки президентски избори в Турция през август, съобщавиха осведомителните агенции във вторник. Кандидатурата на Ердоган бе официално оповестена от заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Мехмет Али Шахин на церемония в конгресния център на Анкарската търговска палата.   Асошиейтед прес припомня, че Ердоган имаше доминираща роля в турската политика в продължение на повече от десет години и отбелязва, че номинирането му за кандидат в президентските избори може да доведе до оставането му начело на турската политика за най-малко още пет години.   Ердоган /60-годишен/ е на власт от 2003 г., но съгласно вътрешните правила на Партията на справедливостта и развитието няма право да се кандидатира за четвърти премиерски мандат.   Той е хвален заради икономическия възход на Турция, но също така предизвиква възмущение заради все по-авторитарния курс, който възприе в последно време, отбелязва Асошиейтед прес. Отдавна се говореше, че Ердоган има амбиции за президентския пост, добавя агенцията.   Президентът в Турция има предимно представителни функции, но Ердоган заявява, че подкрепя система, която дава по-големи пълномощия на президента. Той не успя да събере достатъчна подкрепа за приемане на конституционни поправки за даване на големи пълномощия на президента, но е намеквал, че ако бъде избран на този пост, ще използва изцяло сегашните президентски пълномощия, включително правото да свиква заседания на кабинета, така че той може да управлява Турция с толкова власт, колкото е имал като премиер.   Президентът Абдуллах Гюл, чийто мандат изтича на 28 август, заяви в края на миналата седмица, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат.   Първият кръг на президентските избори в Турция ще бъде на 10 август, а на 24 август ще има евентуално втори кръг.   Тези избори са първите, на които държавният глава ще се избира с пряко гласуване. Според социологическите проучвания Ердоган се очаква да спечели президентските избори с голяма подкрепа и да бъде избран за петгодишен мандат на президентския пост. Така той би станал лидерът, управлявал най-дълго страната, след основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, посочва агенция Франс прес.   Ердоган: Ще бъда президент на всички   Самият Ердоган, обвиняван, че разделя турското общество, обеща, че ще бъде "президент на всички", ако спечели изборите през август. В реч след като кандидатурата му бе обявена, Ердоган се ангажира да продължи да развива икономиката, да положи усилия за задълбочаването на демокрацията и да придвижи кандидатурата на Турция за членство в ЕС. Той обеща също да остане верен на усилията за разрешаване на 30-годишния конфликт с кюрдските бунтовници.   Ще бъда президент на всички, независимо дали те гласуват за мен или не", заяви министър-председателят.   В речта на Ердоган, която той държа в конгресния център на Анкарската търговска палата пред хиляди поддръжници на своята ПСР, изобилстваха отпратки към Бог и неговата вяра, посочва Ройтерс.   "Влязохме в политиката заради Аллах, влязохме в политиката заради хората," заяви премиерът, докато привърженици на партията скандираха "Турция се гордее с теб".   "Те ни наричаха назадничави, защото казвахме молитвите си", посочи той. "Казваха, че не сме достатъчно добри за селски ага, че не може да бъдем премиер, че не може да станем президент. Дори не възнамеряваха да ни приемат за равноправен човек в очите на държавата", добави премиерът, който не за първи път говори за себе си в трето лице множествено число.   Преди словото на Ердоган бе излъчен филм, на който той бе показан в младежките си години и в хода на политическата си кариера.   Президентската надпревара отразява префасонирането на турската политика   Преди кандидатурата на Ердоган бяха обявени още двама кандидати за президентските избори - общият кандидат на Народнорепубликанската партия и на Партията на националистическото действие Екмеледин Ихсаноглу и кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ.   Един бърз поглед върху появяващите се кандидати за първите преки президентски избори в Турция илюстрира драматичната промяна, създадена в страната от 11-годишното управление на премиера Тайип Ердоган; старият светски елит отстъпи сцената на двама мъже от ислямски произход и на трети от дълго потисканото кюрдско малцинство, коментира Ройтерс.   Това със сигурност е нещо ново, нова република, казва пред агенцията Соли Йозел, професор по политическа наука в истанбулския университет Кадир Хас. Наистина се намираме в неизследвани води, добавя той.   Откакто неговата Партия на справедливостта и развитието дойде на власт през 2002 г., той спечели голяма подкрепа сред консервативните мюсюлмани, много от които бедни, чувствали се третирани като втора класа граждани в светското общество - например набожни жени, които не са били допускани в държавните институции, тъй като носят забрадки.   Самият Ердоган, който сега е на 60 години, е излежал кратка присъда затвор през 1999 г. по обвинения в ислямистка дейност. Взимайки юздите на властта само четири години по-късно, той обузда армията, която се смяташе за гарант срещу ислямизма и която е свалила от власт четири правителства за четири десетилетия.   Освен че не е табу, религията сега е основен политически въпрос. Идеята за светски президент стана "политически токсична" за голяма част от 77-те милиона граждани. Толкова силно "токсична", че главната светска партия в Турция - на основателя на светската държава Мустафа Кемал Ататюрк - Народнорепубликанската партия (НРП), и националистическата Партия на националистическото действие (ПНД) избраха за общ кандидат Екмеледин Ихсаноглу - дипломат и академик, който бе генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество в продължение на девет години.   Изборът за номинацията на родения в Кайро Ихсаноглу, който е посветил голяма част от живота си на исляма, предизвика ожесточена критика от страна на някои непоклатими секуларисти в НРП, като част от тях отказаха да се подпишат на официалната му номинация.   В първите си изказвания, след като бе предложен за кандидат, Ихсаноглу, чиято съпруга, за разлика от жената на Ердоган, не носи ислямска забрадка, изтъкна значението на разделението на държавата от религията. В ислямския свят настана смут по този въпрос, каза той. Той също така възхвали Ататюрк, явно противопоставяне на премиера, който обиди много турци кемалисти, като назова основателя "пияница" по време на реч през май 2013 г.   Анализаторите казват, че Ихсаноглу представлява връщане към политическите светски и либерални ценности, подкрепяни от религията, нещо, което ПСР бе възприела, когато за пръв път дойде на власт. По този начин той може да привлече недоволните поддръжници на Ердоган, изморени от все по-автократичния му стил и разпаления му език, пише по-нататък Ройтерс.   Мурат Йеткин от либералния вестник "Радикал" казва, че решението на НРП и ПНД да издигнат Ихсаноглу за общ кандидат означава, че те ще навлязат на територията на Ердоган. Безупречната репутация на Ихсаноглу може да затрудни Ердоган и поддръжниците му да предприемат политически атаки. Потенциална кампания за оклеветяване срещу Ихсаноглу, който е известен с благородния си характер, може да не намери поддръжници дори в базата на ПСР, каза Йеткин.   Но дори ислямските преимущества да му осигуряват известна защита, съюзниците на Ердоган може да насочат критиките си към смятания от тях за неуспех на Ихсаноглу да се присъедини към позицията на Анкара, която осъди свалянето от власт на египетския президент ислямист Мохамед Морси. Опитът на Ихсаноглу в международните проблеми и Арабския свят също така малко ще му помогне пред турското общество, голяма част от което не знаеше за съществуването му до миналата седмица.   Нито ще го защити от хищната проправителствена преса, като един анализатор вече го обяви за инструмент на чужди интереси, "кандидат на Кока Кола". Самият Ердоган обвинява политическите си опоненти в съучастие с чужди сили, за да подкопават Турция.   Ако Ердоган обаче получи по-малко от необходимите 50 процента, необходими за предотвратяването на втори тур, кюрдското малцинство в Турция - около 15-20 процента от населението, може да реши съдбата му. Анализаторите казват, че около половината от кюрдите вече гласуват за ПСР и още много ще го направят с убеждението, че Ердоган предлага най-добрата надежда за постигането на трайно споразумение за мир. Правителството му миналата седмица изпрати в парламента проектозакон, създаващ законова рамка за мирните преговори, за ускоряване на процеса.   Спекулациите, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) може безмълвно да застане зад Ердоган на първия кръг, като определи или слаб кандидат или не издигне такъв, изобщо не се осъществиха, като лидерът на партията - 41-годишният Селяхаттин Демирташ, обяви кандидатурата си за президент.   Той е сериозен кандидат и ако поддръжниците му гласуват за него, това ще представлява шест или седем процента орязване на вота, чиято насока бе вече известна. Те искат време, за да преговарят с Ердоган между първия и втория кръг, казва Йозел от университета Кадир Хас.

Дянков се опасява от скорошна нова глобална криза

http://www.mediapool.bg/dyankov-se-opasyava-ot-skoroshna-nova-globalna-kriza-news222132.html

Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок приръст на населението. Но в момента населението на Китай се свива“, заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung, цитирано от Инвестор.бг.   Ако кризата се завърне и в Европа, то, според Дянков, Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. "Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги“, пояснява Дянков пред друг австрийски вестник Kurier.   Дянков бе в австрийската столица, където представи своята нова книга "Inside the Euro Crisis". В момента бившият български вицепремиер и финансов министър е ректор на висшето Руско икономическо училище със седалище Москва и е член на Надзорния съвет на втората по големина руска банка Внешторгбанк (ВТБ).   Финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му, цитирани от австрийските медии, срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. "Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата“, казва той.   Всичко това е оскъпило спасителните решения. "При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела“, казва Дянков.   По думите му Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не бе поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. "Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."   Дянков очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен президент. "Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения“, пояснява финансистът.   Той очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. "Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите“, казва още Дянков.

„Джанго Зе“ откриват Седмия Пясъчен фестивал в Бургас

http://www.cross.bg/pyasuchnite-dzhango-byrgas-1418567.html

Бургас /КРОСС/ С концерт на групата "Джанго Зе" на 3 юли от 19.00 часа ще бъде открито Седмото издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури. Мястото е добре известно - Парк "Езеро" до Конната база.От сцената в Пясъчния град ще прозвучат популярните и обичани песни на групата - "Луди жаби", "Карамба Джанго", "Сладолед № 5", "Най-красивата картина", "Твоята усмивка", "Голяма грешка" и много др.Всички посетители на откриването ще могат да разгледат пясъчните герои безплатно.Тазгодишното издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури, при което са използвани над 4 000 тона пясък, ще покаже около 65 приказни персонажа в над 20 композиции, които ще "оживеят" от пясъка и ще правят компания в снимките на бургазлии и гости на града. Темата на фестивала тази година е "Приказки от пясък".Тази година, наред с традиционно силното българско участие, своя талант показаха и 10 майстори на пясъчното изкуство от Норвегия, Португалия, Чехия, Белгия, Ирландия, Украйна, Латвия и Русия.Любими детски герои от култовите анимационни филми "Ледена епоха", "Семейство Флинтстоун", "Аз, проклетникът", "Маша и Мечока", "Астерикс и Обеликс", както и тазгодишният носител на Оскар за анимация - "Замръзналото кралство", ще радват малки и големи до края на септември.Цените на билетите отново са 1 лв. за учащи и пенсионери, 2 лв

Двама от групата на „Килърите“ от днес с по-леки мерки за неотклонение, реши варненският съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=256583

Варненският апелативен съд днес измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“. Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов, съобщиха от съда за Moreto.

Невена Цонева изрече най-важното си „да“

http://www.bnews.bg/article-109938

Венко най-после се е решил и е поискал официално ръката на половинката си по време на романтичната им почивка в Несебър.

Лекари от хасковската болница протестираха заради неизплатени заплати

http://www.cross.bg/kasa-zaplati-zdravnata-1418566.html

асково /КРОСС/ Точно в 12 часа днес над 100 медици от МБАЛ-Хасково излязоха на протест. Причината е, че вече втори месец не са получавали заплати. Не са преведени и парите по клиничните пътеки. "От всички лечебни заведения в Хасковска област само нашите заплати не са преведени от здравната каса", заяви д-р Димитър Кичуков, областен координатор на КТ "Подкрепа" в сферата на здравеопазването. „Докато не си получим парите ще стачкуваме всеки ден. Ще приемаме само спешните случаи, останалите ще ги връщаме или ще ги пращаме да ги лекуват в Здравната каса", съобщи синдикалния лидер. Утре лекарите и сестрите смятат да направят протестно шествие от болницата до Здравната каса в центъра на Хасково. Снимки: Булфото, всички права запазени    

Ципов: Целта на Закона на МВР беше да се сложат само вътрешни хора начело в министерството

http://pik.bg/ципов-целта-на-закона-на-мвр-беше-да-се-сложат-само-вътрешни-хора-начело-в-министерството-news197490.html

Ципов: Целта на Закона на МВР беше да се сложат само вътрешни хора начело в министерството

Целта на приемането на новия Закон на МВР беше една единствена – да бъдат сложени само свои хора, начело на всички структури в министерството. Това каза депутатът от ГЕРБ - Красимир Ципов, по време на пресконференция.

Според Ципов е имало неадекватна реакция към сигналите за нарушения около изборите за представители в Европейския парламент (ЕП): „Вие видяхте, какъв беше резултатът по време на предизборната кампания и в самия изборен ден – 25 май, тази година. Нямаше абсолютно никаква адекватна реакция на стотиците, ако не и на хилядите сигнали. Може би това беше единствената цел на този нов закон”.

По думите на народния представител, новият Закон за МВР няма как да даде социални придобивки на всички служителите на МВР, поради две причини: „На първо място – нито един служител няма да има тази сигурност, че във всеки един момент, неговата структура ще бъде премахната в забележете - подзаконовия нормативен акт, наречен Правилник за устройството и дейността на МВР.

Тези служители нямат никаква сигурност, че на следващия ден, след приемането на евентуални промени в този подзаконов акт, тяхната структура ще съществува такава, каквато е или ще бъде влята в друга някоя структура. На второ място, единственият начин, по който ще могат да бъдат придобити тези социални добавки от служителите на МВР, трябва да заявим съвсем ясно, че е за сметка на стотиците, ако не хиляди служители, които за тази една година бяха пенсионирани или техните правоотношения бяха прекратени.

Тези придобивки можеше да станат факт, само и единствено благодарение на реализираните икономии, заради това, че на тези служители не са изплатени възнагражденията и обезщетенията”, каза още Красимир Ципов.

Почина известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168130

Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго заболяване, съобщиха от Театрална работилница "Сфумато" пред "Дневник".
Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Тя един от най-награждаваните български сценографи, многократен носител на най-престижните театрални отличия в България - "Икар" през 2008 г за Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго заболяване, съобщиха от Театрална работилница "Сфумато" пред "Дневник". Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Тя един от най-награждаваните български сценографи, многократен носител на най-престижните театрални отличия в България - "Икар" през 2008 г за

"Ливърпул" потвърди трансфера на Адам Лалана

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335047_livurpul_potvurdi_transfera_na_adam_lalana/?ref=rss


"Ливърпул" потвърди трансфера на английския национал Адам Лалана. 26-годишният полузащитник премина на "Анфийлд" от "Саутехмптън" срещу 25 милиона паунда.

Днес той подписа дългосрочен договор, след като премина медицински прегледи през уикенда. 

"Много съм развълнуван, че идвам в толкова специален клуб като "Ливърпул". Това е нова страница в моята кариера. Надявам се, че ще успея да се адаптирам бързо и да дам най-доброто от себе си", заяви Лалана при представянето си. ...

Полицията в Кьолн глоби еднорък колоездач заради липсваща спирачка, после се извини

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/07/01/2335045_policiiata_v_kyoln_globi_ednoruk_koloezdach_zaradi/?ref=rss


През март тази година жителят на Кьолн Богдан Йонеску е бил глобен с 25 евро, защото на колелото му липсвала една спирачка и според органите на реда безопасността му е била застрашена.

Тъй като Йонеску няма дясна ръка, спирачката за задната гума е била преместена от лявата страна на кормилото. Освен това велосипедът имал и контра. За полицейския служител, който спрял колоездача, обаче това нямало значение - едната от двете задължителни спирачки липсвала, разказва онлайн изданието на...

Миков не се притеснява от решението на „Атака”

http://www.cross.bg/parlamenta-mikov-reshenieto-1418565.html

София /КРОСС/ Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че не се притеснява от решението на „Атака" да напусне Народното събрание. По думите му въпросите дали кворум ще има не са към него и зависят от всички политически сили. Той допълни, че на среща в парламента днес е била уточнена законовата програма за тази пленарна седмица.    

Миков спокоен за кворума в НС

http://news.ibox.bg/news/id_1166240002

Според него НС няма да има проблем да събере нужните депутати утре

Почина художничката и сценограф Даниела Олег Ляхова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168118

Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго боледуване, съобщиха от Театрална работилница Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго боледуване, съобщиха от Театрална работилница "Сфумато" пред "Дневник". Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Тя един от най-награждаваните български сценографи, многократен носител на най-престижните театрални отличия в България - "Икар" през 2008 г за

Бойко Борисов: Аз спасих банковата криза

http://pik.bg/бойко-борисов-аз-спасих-банковата-криза-news197486.html

Бойко Борисов: Аз спасих банковата криза

Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Тава каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора на въпроса за евентуално повдигнато срещу него обвинение.

„Да кажат, дали за тази една седмица тежка криза, не са разчитали не само на експертна, на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже, как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже, дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си”, каза още лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. 

До 72 км. в час достига скоростта на вятъра в Русе

http://www.cross.bg/ryse-vyatura-dostiga-1418564.html

Русе /КРОСС/ До 72 км/час достига скоростта на вятъра в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Заради пулсиращия силен вятър е oтправено щормово предупреждение до всички капитани и собственици на плавателни съдове по река Дунав. От общинската управа съобщиха, че са получени няколко сигнали за паднали клони, които не са причинили щети.

И Красимир Стефанов напуска НС

http://www.moreto.net/novini.php?n=256577

Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на Народното Събрание и прекратяване на пълномощията му на народен представител, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Стефанов бе избран от листата на ГЕРБ, но преди няколко месеца напусна ПГ на Борисов и стана независим депутат.

Красимир Стефанов напуска парламента

http://frognews.bg/news_72423/

Красимир Стефанов е подал заявление за напускане на Народното събрание и прекратяване на пълномощията му на народен представител.

Пуснаха двама от групата на “Килърите“

http://www.cross.bg/deloto-petur-zatvor-1418563.html

Варна /КРОСС/ Варненският апелативен съд днес измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите". Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов.На 27 февруари тази година Апелативният съд Варна отмени присъдата на ШОС в частта, с която подсъдимият Райчо Стойнев бе признат за виновен да е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев. Съдът измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим във връзка с това убийство, като намали наложеното наказание „Лишаване от свобода" от петнадесет години на седем години в затвор от закрит тип. Втората съдебна инстанция запази присъдата на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин. Припомняме, че Стойнев бе задържан на 24 август 2010 година, а месец по-късно в ареста бе задържан и Петър Атмаджов. Бившият полицай и хижарят търпят най-тежката мярка за неотклонение почти от 4 години. Съдът намира, че няма опасност двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление.В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите", като премахна най-тежката форма на наказание - "без право на замяна". Тежките наказания са за сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев

Съдът пусна двама от „Килърите“ срещу подписка и пари

http://www.bnews.bg/article-109936

Варненският апелативен съд днес измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“ - хижарят Райчо Стойнев е пуснат срещу 1000 лв. гаранция, а бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов - срещу подписка.

АББ: Банковият сектор е готов да подкрепя институциите

http://www.vesti.bg/bulgaria/abb-bankoviiat-sektor-e-gotov-da-podkrepia-instituciite-6016178

"Банковата система е една от най-конкурентните, модернизирани и реформирани индустрии в България", се посочва в съобщението на Асоциацията на банките в България

Гуцанов: В Изпълнителното бюро на БСП не се е обсъждала темата за промени

http://pik.bg/гуцанов-в-изпълнителното-бюро-на-бсп-не-се-е-обсъждала-темата-за-промени-news197481.html

Гуцанов: В Изпълнителното бюро на БСП не се е обсъждала темата за промени

В Изпълнителното бюро на БСП не се е обсъждала темата за промени в бюрото. Това каза народният представител от Коалиция за България Борислав Гуцанов на влизане в централата на БСП в отговор на въпрос дали по време на заседанията на Изпълнителното бюро председателят на БСП Сергей Станишев е направил предложение Кирил Добрев и Жельо Бойчев да влязат в партийното ръководство, предаде „Фокус”.

„Имаме последна точка, която най-вероятно ще бъде на предстоящия пленум в събота – организационни въпроси. Друго няма какво да обсъждам. Всичко останало са спекулации”, заяви Гуцанов.

На въпрос дали ще има проблеми с кворума на Народното събрание, Гуцанов каза, че на консултациите при президента политическите лидери са казали, че ще се работи в 42-то Народно събрание и не вижда причина да има някакво разминаване в това относно кворума.

Събориха шест бараки в Гъбената махала във Варна

http://www.cross.bg/mahala-romite-baraki-1418562.html

Варна /КРОСС/ Шест къщи от ромската махала във варненския квартал „Владиславово", известна като Гъбената махала, бяха съборени в рамките на два часа. Останалите ромски бараки ще бъдат съборени утре. След като изтече срокът, в който ромите трябваше сами да съборят 15 от копторите, това не се случи и се наложи намесата на тежкотоварна техника. В началото хората се заканиха да не пускат багерите, но се стигна до споразумение между общината и ромите, при което хората се съгласиха да напуснат домовете си. До сблъсъци не се стигна, а работата по разчистването на съборените постройки продължава. Снимки: Булфото, всички права запазени  

Добрев: Смяна на Станишев преди Бузлуджа!

http://www.bnews.bg/article-109935

Кирил Добрев категорично отрече да му е предлаган пост в ръководството на партията и бе добави, че няма и Представители на БСП ще поискат провеждането на извънреден конгрес, преди традиционния събор на левицата през август, на който да бъде избрано ново ръководство на партията.

Пенсионерка пострада на слизане от автобус №13

http://www.moreto.net/novini.php?n=256573

67-годишна жена е пострадала при слизане на спирка от автобус на градския транспорт във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът е станал вчера около 16:30 ч. на автобусна спирка “Електрон” на бул. “Ген. Колев”. Шофьорът на автобус, движещ се по линия № 13, не осигурява възможност за безопасно слизане на пътничката, при което тя пада на платното и получава разкъсно-контузна рана на дясна ръка.

Виктор Орбан се обяви против замразяването на "Южен поток"

http://europe.actualno.com/Viktor-Orban-se-objavi-protiv-zamrazjavaneto-na-Ujen-potok-news_37323.html

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви в Белград против замразяването на руско-италианския проект за газопровод "Южен поток". Същевременно той потвърди подкрепата на страната му за Украйна...

Плевнелиев: На 6 август ще имаме служебно правителство

http://izbori2014.actualno.com/Plevneliev-Na-6-avgust-shte-imame-slujebno-pravitelstvo-news_37322.html

На 6 август тази година България ще има служебно правителство. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос дали вече има готов проект за служебен кабинет. Тази договорка...

Двама от групата на “Килърите“ са на свобода

http://pik.bg/двама-от-групата-на-“килърите“-са-на-свобода-news197479.html

Двама от групата на “Килърите“ са на свобода

Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“, съобщиха от пресцентъра на съда.

Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Пресслужбата на съда припомня, че на 27 февруари тази година Апелативният съд Варна отмени присъдата на ШОС в частта, с която подсъдимият Райчо Стойнев бе признат за виновен да е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев.

Съдът измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим във връзка с това убийство, като намали наложеното наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет години на седем години в затвор от закрит тип. Втората съдебна инстанция запази присъдата на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин.

Припомняме, че Стойнев бе задържан на 24 август 2010 година, а месец по-късно в ареста бе задържан и Петър Атмаджов. Бившият полицай и хижарят търпят най-тежката мярка за неотклонение почти от 4 години. Съдът намира, че няма опасност двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление. В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите", като премахна най-тежката форма на наказание – "без право на замяна".

Тежките наказания са за сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Стоянов и Костов бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, но бяха признати за извършители на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Присъдата на Янко Попов - Туцо бе намалена от 17 на 15 години затвор. Той е признат за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев. Доживотните присъди трябва да бъдат изтърпени при специален режим в затвор от закрит тип. На 20 юни 2014 година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото "Килърите" на Варненския апелативен съд.

ВКС отказа образуване на касационно производство и разпореди делото да се върне за администриране на Апелативен съд Варна. Втората съдебна инстанция е уведомила всички страни по делото за изготвените мотиви, дала е срок за изготвяне на допълнение към подадените жалби и протест. Всички жалби и всяко допълнение към тях, както и допълнение към касационния протест, ще бъдат изпратени до всички страни по делото, което да бъде надлежно удостоверено.

Апелативният съд изпълнява всички указания и разпореждания на ВКС и след приключване на процеса по администриране на делото, то ще бъде изпратено във върховната инстанция.

Пожароопасен сезон е обявен в цялата страна

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/01/2335040_pojaroopasen_sezon_e_obiaven_v_cialata_strana/?ref=rss


Жегата от последните дни в комбинация с жътвената кампания създават условия за възникване на пожари в земеделски площи и стърнища, напомня Министерството на земеделието. Оттам огънят лесно може да се прехвърли към горите, предупреждава вемоството. 

Пожароопасен сезон вече е обявен на територията на цялата страна. По закон това става по предложение на регионалните областни дирекции по горите със заповед на съответния областен управител. Държавните горски и ловни стопанства организират...

Копродукция от Индия, Франция и Германия показват в лятното кино в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koprodukciya-ot-indiya-franciya-i-germaniya-pokazvat-v-lyatnoto-kino_32798/

Какво може да се случи, когато една кутия за храна обърка адреса си? Любопитна история от обикновения живот разказва филмът "Кутия за храна" на режисьора Ритеш Батра.

Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от...

Продължава

ЕВН ще оспорва новите цени на електроенергията

http://econ.bg/Новини/ЕВН-ще-оспорва-новите-цени-на-електроенергията-_l.a_i.553467_at.1.html

ЕВН смята да оспори в съда решението на Държавния регулатор за новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1-ви юли. Според енергийното...

Лудогорец привлича Анисе от Ботев

http://www.bnews.bg/article-109932

Ботев Пловдив и Лудогорец вече са постигнали споразумение за футболиста Абел Анисе, който преминава медицински прегледи в България и ако всичко е наред с тях, той ще подпише контракт с разградчани..

Борисов: С никого не съм обсъждал коалиции, включително с Меркел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335035_borisov_s_nikogo_ne_sum_obsujdal_koalicii/?ref=rss


"Категорично за никакви коалиции с никой не съм говорил." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора по повод на това дали е възможна коалиция БСП - ГЕРБ без Станишев, предаде "Фокус".

Борисов заяви и че този въпрос не е обсъждан с канцлера на Германия Ангела Меркел. "Никой с мен в Европа не обсъжда каквото и да било, освен тревогите си, защото когато виждат как рейтингите на държавната падат, как една по една системите забуксуват и спират с усвояване на еврофондовете...

Пловдивчанин се удари челно в комбайн

http://pik.bg/пловдивчанин-се-удари-челно-в-комбайн-news197475.html

Пловдивчанин се удари челно в комбайн

32-годишен пловдивчанин е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пресцентърa на МВР.

Вчера в 12 часа на пътя между Димитровград и село Черногорово е станало пътно-транспортно произшествие между зърнокомбайн, управляван от 32-годишен старозагорец и пострадалия, който е шофирал лек автомобил Ситроен.

Последният, поради движение с несъобразена скорост, е навлязъл в насрещната лента за движение и се е ударил в комбайна.

От удара мъжът е с черепно-мозъчна травма в Хасковската болница.

Мълчанието на Станишев предизвиква все по-голяма съпротива срещу него в БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2334991_mulchanieto_na_stanishev_predizvikva_vse_po-goliama/?ref=rss


Опозицията срещу лидера на БСП Сергей Станишев става все по-явна и хора, които месец след изборния разгром за БСП пазеха мълчание, вече се обозначиха. Въпреки това обаче, не е ясно дали тя няма да предизвика само козметични промени в тясното партийно ръководство.

Станишев отказа днес да отговори дали е склонен като изпреварващ ход сам да поиска заседание на Конгреса на партията, след като вчера над 50 социалисти от дискусионния клуб "Георги Кирков" към столичната районна организация...

Двама от "Килърите" с по-леки мерки

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/dvama-ot-kilyrite-s-po-leki-merki-6016177

Новите мерки са: парична гаранция от 1000 лв. за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов

Българското приложение Inoreader с амбиции да се превърне във водеща RSS платформа

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/01/2335020_bulgarskoto_prilojenie_inoreader_s_ambicii_da_se/?ref=rss


Преди една година Google си навлече недоволството на множество интернет потребители по света след като реши да преустанови същестуването на популярния тогава RSS четец Google Reader. Въпреки множеството призиви и онлайн подписки, Google остана непреклонен и прекрати приложението.

В интернет не липсват алтернативи, като има множество RSS приложения. Потребителите бяха оставени да търсят алтернатива сами, а изборът се оказва доста труден, тъй като нито едно друго приложение не...

Очаквам по-силен интерес към бизнес имотите

http://www.cross.bg/interes-razvitie-stranata-1418561.html

Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие" в инвестиционната компания  "Галакси Пропърти Груп", пред в. "Монитор"   Г-н Бояджиев, излиза ли от кризата пазарът на недвижими имоти и можем ли да очакваме оптимизъм от страна на инвеститорите? Пазарът на имоти е силно зависим от икономическото развитие на страната. Все още сме свидетели на голяма доза нестабилност, която влияе на инвестиционната активност. Сделки има във всички сегменти, но не бива да забравяме,че пазарът тръгва от много ниска точка. Очаквам по-силен интерес към бизнес имотите, което се определя от факта, че страната ни попада все по-често в полезрението на компании от сферата на аутсорсинга и високите технологии. Но не можем да си позволим твърде голям оптимизъм, докато не се завърнат реалните чужди инвеститори. За всеки инвеститор основната мотивация за стартирането на проект е неговата доходност.   В кой сегмент на имотния пазар положителните нагласи са най-силно изразени? Офис площите е сегментът, който привлича сериозен инвестиционен интерес. Това се дължи от една страна на плахия икономически ръст в страната, а от друга - на типа инвеститори, които наливат средства у нас, както казах, това са фирми от аутсорсинг индустрията, ИТ сектора, кол центрове и т.н. Така че, именно при офис площите очаквам по-високо търсене на висококачествени активи

Двама от групата на “Килърите“ пуснати на свобода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168086

Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“, съобщиха от пресцентъра на съда.
Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Пресслужбата на съда припомня, че на 27 февруари тази година Апелативният съд Варна Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“, съобщиха от пресцентъра на съда. Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Пресслужбата на съда припомня, че на 27 февруари тази година Апелативният съд Варна

Какво се крие във вътрешността на тези парчета камъни? (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://econ.bg/Новини/Какво-се-крие-във-вътрешността-на-тези-парчета-камъни-СНИМКИ-ВИДЕО-_l.a_i.553466_at.1.html

На пръв поглед обикновени камъни от скала, но какво се крие във вътрешността им? В тях са издълбани произведения на изкуството. Има някаква...

И Огнян Донев цъфна в Следствието

http://www.cross.bg/i-ognyan-donev-tzufna-v-sledstvieto-1418560.html

София /КРОСС/ Журналистите, чакащи Гриша Ганчев пред националното следствие, се натъкнаха на шефа на Софарма" Огнян Донев. Собственикът на фармацевтичния концерн бе придружен от адвоката си. В лаконичен коментар за медиите той обясни, че 3 години бил субсидирал бюджета и сега идва да си вземе гаранцията.Припомняме, през 2012 година Донев бе обвинен за пране на пари и му бе наложена мярка за неотклонение гаранция в размер на 50 хил. лева.Близо година по-късно прокуратурата прекрати разследването.

От „Атака” обявиха бойкот на кворума до 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=256572

Парламент на кантар ни чака през следващия месец. От „Атака” обявиха официален бойкот на кворума до 6 август, когато ще приключи животът на 42-рото Народно събрание. Така занапред кворумът ще се крепи изцяло на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче двусмислено заявиха, че присъствието им в зала зависи изцяло от това дали управляващите ще се съобразяват с тях.

Пуснаха двама от групата на “Килърите“ на свобода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168074

Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“, съобщиха от пресцентъра на съда.
Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Пресслужбата на съда припомня, че на 27 февруари тази година Апелативният съд Варна Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“, съобщиха от пресцентъра на съда. Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Пресслужбата на съда припомня, че на 27 февруари тази година Апелативният съд Варна

Шофьор с опасност за живота, удари се челно в комбайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168070

32-годишен пловдивчанин е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пресцентърa на МВР.
Вчера в 12 часа на пътя между Димитровград и село Черногорово е станало пътно-транспортно произшествие между зърнокомбайн, управляван от 32-годишен старозагорец и пострадалия, който е шофирал лек автомобил Ситроен. 32-годишен пловдивчанин е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пресцентърa на МВР. Вчера в 12 часа на пътя между Димитровград и село Черногорово е станало пътно-транспортно произшествие между зърнокомбайн, управляван от 32-годишен старозагорец и пострадалия, който е шофирал лек автомобил Ситроен.

Бутнаха първите незаконни постройки на ромите в Гъбената махала (снимки + видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=256581

Събарянето на незаконни постройки в Гъбената махала във „Владиславово“ започна днес преди обяд. От районната администрация бе обявено предварително, че в махалата има 39 незаконни постройки, но днес първо ще бъдат бутнати 15 от тях, за чието събаряне има доброволното съгласие на обитателите им.

Наши военни засилват противовъздушната отбрана на Турция

http://pik.bg/наши-военни-засилват-противовъздушната-отбрана-на-турция-news197429.html

Наши военни засилват противовъздушната отбрана на Турция

Церемония по изпращане на военослужещите от Национален мобилен модул за участие в операцията на НАТО "АCTIVEFENCE" в Турция ще се състои утре в Горна Малина.

Българските военни заминават с цел засилване на противовъздушната отбрана на Турция, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

 

 

 

 

 

Температурите утре ще са между 26° и 31°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168067

През нощта ще преобладава ясно, а утре - слънчево време. Над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Още през нощта вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток, като през деня ще е слаб, в източните райони - до умерен. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Това съобщиха През нощта ще преобладава ясно, а утре - слънчево време. Над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Още през нощта вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток, като през деня ще е слаб, в източните райони - до умерен. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Това съобщиха

Пловдивчанин бере душа, удари се челно в комбайн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168065

32-годишен пловдивчанин е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пресцентърa на МВР.
Вчера в 12 часа на пътя между Димитровград и село Черногорово е станало пътно-транспортно произшествие между зърнокомбайн, управляван от 32-годишен старозагорец и пострадалия, който е шофирал лек автомобил Ситроен. 32-годишен пловдивчанин е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пресцентърa на МВР. Вчера в 12 часа на пътя между Димитровград и село Черногорово е станало пътно-транспортно произшествие между зърнокомбайн, управляван от 32-годишен старозагорец и пострадалия, който е шофирал лек автомобил Ситроен.

Папазов провери строителството на жп линия от Димитровград до Свиленград

http://www.cross.bg/svilengrad-granitza-dimitrovgrad-1418559.html

/КРОСС/ По 36 километровия железопътен участък от Димитровград до Харманли се работи с добри темпове. Ремонтира се приемното здание на жп гарата в Димитровград. Монтирани са 10 нови стрелки. Изграждат се пешеходния подлез и надлез, като са монтирани и две пасарелки. По всичките 13 големи съоръжения (мостове и надлези) се работи усилено. Изпълнени са по-голяма част от малките съоръжения, положени са 3,3 км железен път и стълбовете за контактната мрежа. Физическият напредък на отсечката е над 55%. Очаква се на 14 декември т.г. да бъде пуснато движението между жп гарите Димитровград и Симеоновград. По трасето са разкрити 6 археологически обекта като по един от тях работата вече е приключила. Министър Папазов инспектира и работата по железопътната отсечка Харманли - Свиленград - гръцка граница, която е с дължина от 38 км. На жп гарата в Свиленград е изградена част от конструкцията. В товарната гара са изпълнени изкопни и насипни работи, като на места е достигнато нивото за монтаж на железния път. Работи се по две големи съоръжения - надлез при р. Сива река и мост. По отсечката от Свиленград до гръцка граница е рехабилитиран железният път в целия участък, предстои изграждането на около 1500 метра контактна мрежа. Физическият напредък на отсечката от Харманли до Свиленград - гръцка граница е около 40%. В междугарието Любимец - Свиленград вече напълно са изградени близо 8 км жп линии и и е направено озеленяване на откосите с хидропосев

Страсбург ни наказа и за побоя и смъртта на Чората

http://www.bnews.bg/article-109930

Съда в Страсбург осъди страната ни за полицейското насилие на петима полицаи от Благоевград пребиха до смърт Ангел Димитров-Чората, предварително закопчан с белезници, съборен на земята, ритан и удрян до смърт.

Путин: Отговорността за възобновяване на военните действия е на Порошенко

http://www.cross.bg/pytin-deiistviya-poroshenko-1418558.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин смята, че с решението си да прекрати примирието украинският президент Порошенко е поел отговорността за възобновяването на военните действия."За съжаление, президентът Порошенко реши да възобнови бойните действия. И ние не можахме, имаме предвид аз и колегите ми от Европа, не можахме да го убедим, че пътят към по-надежден, траен мир не може да е през война", каза Путин по време на среща с посланици и постоянни представители на Русия в Министерството на външните работи. "До сега, Петро Алексеевич нямаше пряка отношение към заповедта за започване на военни действия. Сега той пое тази отговорност напълно", подчерта Путин.    

Бърни Екълстоун е готов да се сбогува с "Монца"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2335025_burni_ekulstoun_e_gotov_da_se_sboguva_s_monca/?ref=rss


Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че една от знаковите писти "Монца" най-вероятно ще отпадне от календара на шампионата. Настоящият договор на "Монца" изтича в края на 2016 г.

"Не смятам, че ще подновим договора. Старият контракт беше истинска катастрофа за нас от комерсиална гледна точка. 2016 година и довиждане", заяви Екълстоун пред вестник "Гадзета дело спорт".

За първи път "Монца" домакинства на състезание от Формула 1 през 1922 година. Тя е една от...

Иван Портних: На терен са извършени 100% от огледите на щетите във варненския квартал „Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=256579

На терен са извършени 100% от огледите на щетите във варненския квартал „Аспарухово”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметът на Варна Иван Портних. Огледи са извършени както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на щетите, нанесени по домовете на хората.

ЕЦБ приветства законопроекта за небанковите финансови институции

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-приветства-законопроекта-за-небанковите-финансови-институции_l.a_i.553464_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) приветства в свое становище законопроекта за небанковите финансови институции, съобщиха от Комисията по финансов...

Слънчево време утре, температурите - до 31°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168059

През нощта ще преобладава ясно, а утре - слънчево време. Над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Още през нощта вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток, като през деня ще е слаб, в източните райони - до умерен. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Това съобщиха През нощта ще преобладава ясно, а утре - слънчево време. Над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Още през нощта вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток, като през деня ще е слаб, в източните райони - до умерен. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Това съобщиха

Посечената Катлийн става от гроба: Зомбита в "Игра на тронове"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168056


Цял свят чака петия сезон на фентъзи лентата
Няма друг сериал в историята на HBO, който да се доближава до рейтинга, на който се радва Цял свят чака петия сезон на фентъзи лентата Няма друг сериал в историята на HBO, който да се доближава до рейтинга, на който се радва "Игра на тронове". Приказното фентъзи, изпълнено с драконов огън, брутални битки, политически интриги от най-висш порядък и вещерски заклинания, събира пред екраните милиони зрители от цял свят.

Бойко уважи откриването на нова църква в Стара Загора (снимки)

http://pik.bg/бойко-уважи-откриването-на-нова-църква-в-стара-загора-снимки-news197448.html

Бойко уважи откриването на нова църква в Стара Загора (снимки)

"Днес в Стара Загора присъствах на благословение и монтиране на кръста на централния купол на новоизграждащата се църква "Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски", написа в профила си във фейсбук Бойко Борисов.

За тази църква партия ГЕРБ е дарила веднъж 50 000 лв., а наскоро и още 76 000 лв.

 

 

 

 

Защо се бавят парите за личен асистент, както и транспортните?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zashto-se-bavyat-parite-za-lichen-asistent-kakto-i-transportnite_32797/

Някой има ли идея защо вече е юли, а заплатите на личните асистенти по програма Подкрепа за достоен живот не са преведени? Не са преведени и еднократните месечни помощи за транспорт за хора с увреждания?

Някаква идея?

Русия се отказва от лятното часово време

http://europe.actualno.com/Rusija-se-otkazva-ot-ljatnoto-chasovo-vreme-news_37321.html

Руската Държавна дума одобри днес на второ и трето последно четене законопроект за връщане към "зимното часово време", предаде ИТАР-ТАСС. В подкрепа на законопроекта се обявиха 442 депутати...

Треньорът: Питах Григор какво иска от мен, каза ми: Да стана №1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168057


Как точно се стигна до комбинацията Роджър Рашийд - Григор Димитров, за която в момента се говори най-много в световния тенис? Самият треньор разказа пред британски вестник.
През септември миналата година един специалист се качва на самолета за Лос Анджелис за двудневни разговори, които впоследствие ще доведат до раздрусването, Как точно се стигна до комбинацията Роджър Рашийд - Григор Димитров, за която в момента се говори най-много в световния тенис? Самият треньор разказа пред британски вестник. През септември миналата година един специалист се качва на самолета за Лос Анджелис за двудневни разговори, които впоследствие ще доведат до раздрусването,

ЕВН ще съди регулатора заради новите цени на тока

http://www.vesti.bg/pari/biznes/evn-shte-sydi-regulatora-zaradi-novite-ceni-na-toka-6016175

От "ЕВН България" са недоволни и от нормата на възвращаемост, определена за топлофикационната им компания

Пловдивските таксиджии учредиха нова организация

http://www.cross.bg/asotziatziyata-taksimetrovi-shofyori-1418557.html

350 таксиметрови шофьори от Пловдив учредиха ново професионално сдружение „Асоциация на таксиметровите водачи - Пловдив". Инициатор и председател на Асоциацията е Диян Станев, собственик на една от най- големите таксиметрови компании в града. Сдружението е регистрирано в Пловдивския окръжен съд с решение 206 от 23 юни 2014 година. Целите на асоциацията са защита на социалните, икономическите и професионалните интереси на таксиметровите шофьори , повишаване на коректността и въвеждането на строги етични норми в бранша.Учередителите настояват за въвеждане на единна тарифа на такситата, която да важи в рамките на града. Те обявиха, че ще се борят срещу нелегалните таксита, ще инициират законодателни промени и ще помагат на таксиметрови водачи в неравностойно положение. Асоциацията разполага с юрист, който ще оказва правна помощ на членовете на сдружението.„Целта ни е да защитим интересите както на водачите, така и на клиентите. Бихме желали да има регламент и когато хората се возят на такси да бъдат по-спокойни. Искаме бизнесът да стане прозрачен, да няма помпаджии, да няма незаконни таксита. Имаме идеи да променим начина на работа с институциите: с ДАИ, общината, НАП, заяви председателят на Асоциацията Диян Станев, цитиран от gustonews.bg.

Командироването на съдии – начин на употреба

http://www.mediapool.bg/komandirovaneto-na-sadii-nachin-na-upotreba-news222131.html

Повтарящи се съвпадения, които хвърлят дебела сянка върху случайното разпределение на делата. Така с една дума може да се опишат съпътстващите обстоятелства около драматичното разделяне на доскорошните бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев. Те обаче припомнят и един друг много обсъждан, но все така нерешен проблем в съдебната власт – командироването на магистрати във възлови съдилища (какъвто е Софийският градски съд, например) по неясни критерии и по едноличната воля на административните ръководители.   В четвъртък "Капитал” съобщи, че “Ноу фрейм медия България” АД – компанията, собственост на новия политик Николай Бареков, е поискала ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност. Справка в сайта на Софийския градски съд показва, че делото е образувано във вторник – 24 юни. Същия ден е образувано и друго дело за обявяване на несъстоятелност – отново по молба на "Ноу фрейм медия България” срещу "Балкан българска телевизия” ЕАД или както сега е известна – Нюз7. Делата са с пореден номер, тоест образувани са едно след друго, и се падат за разглеждане на един и същи търговски съдия Ивайло Родопски.   Две седмици по-рано същият съдия е определен за докладчик по още едно дело, касаещо конфликтът между Пеевски и Василев. На 10 юни Корпоративна търговска банка (КТБ) подава молба за обявяване на несъстоятелност на акционерното дружество "Витенда” (в чиито съвет на директорите влиза синът на оправдания на първа инстанция за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева Орлин Аврамов). Молбата на КТБ е уважена и два дни по-късно като обезпечителна мярка на дружеството е назначен временен синдик.   Както разказахме миналата седмица, подобно натрупване на дела, от които зависи краят на двубоя между Пеевски и Василев, има и при друг търговски съдия - Румяна Ченалова, известна от години със спорната си репутация. В сегашната ситуация освен фактът, че системата за случайно разпределение на делата избира три пъти съдия Родопски, особено важното е и друго. Той е командирован от Районния съд в Костинброд в Търговското отделение на Софийския градски съд, което разглежда дела със значителен финансов интерес. Какви са мотивите председателят на СГС Владимира Янева да избере точно този съдия, кога се е случило това и колко време ще трае командировката няма как да разберем – от близо два месеца регистърът на командированите магистрати, които води Висшият съдебен съвет, не е обновяван.   И още една съществена подробност – справка в сайта на ВСС показва, че съдия Родопски не се е явил на провеждания сега конкурс за повишаване в СГС и другите окръжни съдилища в страната. Това очевидно не му пречи обаче да правораздава като градски съдия.   Съвсем скоро ВСС разгледа възражение на съдия Родопски срещу изготвената му атестация. Работата му е оценена с 68 точки – "добра”, а като мотив за намаляването на точките му са посочени почти равен брой на отменените и потвърдените актове на съдията, както и пропуски в познанията на материалното и процесуалното право и липсата на стремеж за преодоляването им.   ВСС върна атестацията на съдия Родопски заради оплакването му, че в нея е отчетен нов акт на Инспектората към ВСС, чиито резултати не касаят проверявания период. "Съдебни репортажи” научи, че актът на ИВСС установя нарушение по образуването и движението на гражданско дело на доклад на съдия Родопски.   Това не е първият сблъсък на магистрата с ИВСС обаче. През 2008 г. главният инспектор Ана Караиванова обяви, че тогавашният шеф на Костинбродския районен съд Ивайло Родопски е участвал в схема за имотни измами. Инспекторатът се задейства след три сигнала на наследници на имотни жители на Констинброд и провери всички искания за издаване на изпълнителен лист въз основа на запис на заповед. Проверката установи, че необичайно голям брой от тях са подадени от един адвокат и по всички се е произнесъл един и същи съдия – председателят на съда Родопски. Оказало се, че записите на заповед са фалшиви. В един от случаите съдията дори не събрал държавна такса за изпълнителен лист за 600 хил. лв.   ИВСС направи предложение до съвета съдия Родопски да бъде отстранен от поста, а дисциплинарното производство продължи повече от осем месеца. В предложението на инспектората се сочи същи, че магистратът не е спазвал принципа за случайно разпределение на делата, не е съблюдавал местната подсъдност (произнасял се е по дела, които са били от компетентност на друг районен съд), както и че е издавал изпълнителни листове на несъществуващи основания. В крайна сметка съдия Родопски бе наказан с понижаване в ранг – от апелативен в окръжен съдия, за три години, а впоследствие наказанието му бе заличено предсрочно.   Както нееднократно сме писали, командироването на магистрати по заповед на административните ръководители, когато не е мотивирано с качествата на кандидата, може да се превърне в начин за заобикаляне на конкурсите в системата, защото на практика има последиците на повишаване, но без състезание, по усмотрение на съответния председател на съда. Така командироването се превръща и в средство за създаване на привилегированост на предпочетените магистрати, на напрежение между тях и тези, които са участвали в конкурса за повишаване, и са по-напред в класирането от командированите.   Тези магистрати обаче често са най-уязвими, тъй като благополучието им на временната месторабота зависи единствено от волята на административния ръководител, който при признаци за непослушание във всеки момент може да прекрати командироването. Порочното явление не е непознато и в прокуратурата, а командированите обвинители често поемат щекотливи дела, които често не приличат на истински разследвания. Такъв бе случаят с командирования от Районна прокуратура Враца брат на шефа на столичното следствие Петьо Петров – Петьо Еврото – Емил Петров, който бе наблюдаващ прокурор по делото "Рубин”, наскоро прекратено заради липса на доказателства за извършени престъпления. Докато разследването обаче течеше, собственикът на завода Юрий Ангелов беше задържан в ареста за деяние, за което се оказа, че няма доказателства, а активите на най-големия стъкларски завод на Балканите са прехвърлени в дружества, близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.   И още една необяснима командировка   Командироването е обичайна практика и във Върховния административен съд (ВАС). Нека да припомним, че председателят на ВАС Георги Колев застана категорично срещу задължителните правила, с които ВСС се опита да внесе ред в командироването и настояваше от тях да отпадне забраната да се командироват административни ръководители.   "Съдебни репортажи” научи, че във ВАС скоро е бил командирован още един магистрат със спорна репутация – окръжният съдия от Благоевград Росен Василев. Василев бе дългогодишен заместник на бившия председател на съда Красимир Аршинков, в чиито мандат съдът бе замесен в серия от скандали, свързани с конфликт на интереси и неслучайно разпределение на делата.   Предишният състав на ВСС извърши проверка и излезе с меко казано критични констатации за организацията на работа в подопечния на съдия Аршинков съд. От доклада на комисията става ясно, че делата на съпругата на съдия Аршинков – Михаела Аршинкова, известен граждански адвокат в града, няма как да не минат за разглеждане през тримата заместници на административния ръководител. За период от една години, комисията открива 100 дела, в които страна е адвокат Аршинкова, от тях 7 броя на доклад на съдия Василев; 12 броя – на доклад на съдия Бакалова; по 3 броя на доклад съответно на съдия Бельова и съдия Бикова и 15 броя – на доклад на съдия Топалова. "Изброените пет съдии са били докладчици по поне 40 дела с участието на адв. Аршинкова, т.е. поне по 40 % от нейните дела”, пише в доклада.   Нещо повече – заместниците на Аршинков са разпределени в трите състава в съда, които разглеждат въззивните граждански дела. Или с други думи – делата не могат да не минат през заместниците, назначени от председателя. Членовете на ВСС обаче откриват и други нарушения в съда – огромен процент от делата се разпределят ръчно, а не чрез системата за случайно разпределение – за пример – за 2008 г. при 2 928 осъществени разпределения ръчно са били разпределени общо 475 (граждански и наказателни) дела, за 2007 г.- при 3154 осъществени разпределения ръчно са били разпределени около 24%) от тях, от които 224 броя са били граждански дела. Именно затова комисията заключва, че не може обосновано и категорично да отхвърли съмненията, че в Благоевградския окръжен съд съществуват условия за правораздаване в полза на определени привилегировани страни и адвокати за сметка на останалите граждани. "От началния момент на въвеждане на системата за случайно разпределение до 16.09.2009 г. наказателните дела са били разпределяни изключително ръчно. Както по отношение на тях, така и по отношение на гражданските дела, не са били създадени механизми, позволяващи контрол върху причините за ръчно разпределение и гарантиращи прозрачност и обективност на разпределението”, сочи документът.   Сега съдия Росен Василев, който не разглежда административни дела, е командирован в Шесто отделение на ВАС – това е отделението, което разглежда дела по Закона за съдебната власт, например жалби на магистрати срещу наказанията, наложени им от ВСС. Командироването, чиято цел е да се помогне на съдебен орган да се справи с голямо постъпление на дела, в конкретния случай е необяснимо и поради това, че много административни съдии от регионалните административни съдилища са слабо натоварени и могат да бъдат командировани във ВАС, като това би осигурило предсказуемата ефективност – все пак няма да се учат да гледат административни дела направо в последната инстанция. Избирането на съдия извън административното правораздаване за “повишаване” във ВАС, след като не е мотивирано с работата по делата му, очевидно е продиктувано от някакъв вид лични връзки и контакти.   Така едно от първите дела, които се падат на доклад при съдия Василев, е това срещу избора на председател на Варненския окръжен съд Марин Маринов. Първоначално докладчик по делото е съдия Анелия Ананиева, която, както "Съдебни репортажи” писа, е преместена в друго отделение. Мястото й заема съдия Василев след рулетката.   Рокадите в съставите на ВАС по дела, уви, не са изключение, а ВСС отдавна отказва да вземе мерки да преустанови съмненията, че подредбата на съдии може да се диктува от административното ръководство в зависимост от интереса по делата или страните.   След като системата за случайно разпределение не вдъхва доверие, но упорито не се заменя с нова, предсказуеми са следващите стъпки за компрометиране на правосъдието. За да не са натрапчиви съвпаденията определени категории дела да се падат на едни и същи съдии, едната възможност за създаване на симулативно случайно разпределение е да се разшири кръгът на съдиите, при които тези дела ще отиват “на сигурно”. Ако командироването на някои съдии е необяснимо с рационални аргументи, как биха ни разубедили, че те не са част от “поръчаното правосъдие”?

Холандска авиокомпания вбеси мексиканците с "Адиос, амигос"

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/01/2334578_holandska_aviokompaniia_vbesi_meksikancite_s_adios/?ref=rss


Световно първенство е - футбол, хубава атмосфера, емоции... Но ако сте в маркетинг отдела на някоя компания е добре да не се поддавате на влиянието им първосигнално.

Ако не вярвате, вижте какво се случи с KLM. Холандската авиокомпания пусна в профила си в Twitter текст: "Адиос, амигос" (Довиждане, приятели) в минутите след драматичната победа срещу Мексико (2:1) в осминафинала на световното първенство.

А посланието беше придружено от снимка на табелата за излитащите от...

Дянков предупреждава за нова страшна криза

http://www.cross.bg/dyankov-resheniya-evropa-1418556.html

/КРОСС/ Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок прираст на населението. Но в момента населението на Китай се свива", заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung.Ако кризата се завърне и в Европа, то според Дянков Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. „Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги", пояснява Дянков пред местния вестник Kurier. Същевременно финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. „Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата", казва той. „Финансовите кризи не са нещо ново, техническите аспекти лесно можеше да бъдат изчислени, но загубихме три години, защото трябваше да се изчакат изборите във Франция, Финландия и още някъде".Всичко това е оскъпило спасителните решения

КФН отне лиценза на „Глобал Маркетс“

http://econ.bg/Новини/КФН-отне-лиценза-на-Глобал-Маркетс-_l.a_i.553462_at.1.html

Комисията за финансов надзор (КФН) отнема лиценза на „Глобал Маркетс“ ООД за извършване на дейност като инвестиционен посредник (ИП), става ясно от...

Утре над Черноморието ще бъде предимно слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=256569

През нощта ще преобладава ясно, а утре - слънчево време. Над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Още през нощта вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток, като през деня ще е слаб, в източните райони – до умерен.

Борисов: През ум не ми минава да правя коалиция

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-prez-um-ne-mi-minava-da-pravia-koaliciia-6016174

ГЕРБ вече е показала, че може да управлява успешно сама, коментира лидерът на партията и изрази надежда за нова победа на предстоящите избори

Почина известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/07/01/2334993_pochina_izvestnata_hudojnichka_i_scenograf_daniela/?ref=rss


Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго заболяване, потвърдиха пред "Дневник" от Театрална работилница "Сфумато". 

Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Тя един от най-награждаваните български сценографи, многократен носител на най-престижните театрални отличия в България -  "Икар" през 2008 г за сценографията на спектакъла "Жюли, Жан и Кристин" от А. Стриндберг в ТР "Сфумато", за сценографията на "Рицар на Светия дух" от Б....

В несебърския залив се проведе ІV-я турнир по подводен риболов за купата „ Месембрия”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sMD5zBsaFDE/

IMG_2413-1

Турнирът при съдийството на гл.съдия Димитър Попов събра в Несебър гмуркачи от всички  български клубове в страната. Проявата, организирана от клуб по водни спортове „Месемврия”-Несебър, започна с минута мълчание в памет на жертвите от природното бедствие във Варна. След това в продължение на 5 часа в несебърския залив  от точка „Кладенците” до „Боруна” в Равда 51 участници, извозени с 3 лодки, се състезаваха в улова на риба. След изтичането на обявеното време комисия с председател Димитър Попов – гл. съдия на турнира, изтегли уловената риба в присъствието на участници и гости. С най-богат улов – 6 валидни риби с тегло 2,450 кг и с купата „Месемврия” бе удостоен  Марио Баръмов от клуб „Балтек”. На второ място с 3 валидни риби-1,330 кг се класира Георги Калъчев от клуб „Тритон”, а трети,също с 3 валидни риби – 1,175 кг, стана Пламен Арабаджиев от „Нафтекс” – Бургас. Четвърти е Стоян Сираков от клуб „Марлин”- 2 валидни риби – 1,010 кг, пети е Свилен Панев от клуб „Ватос Про”- 2 валидни риби – 0,940 кг ,шести стана Петър Атанасов от клуб „Несебър” – 2 валидни риби – 0,880 кг. Призът за най-голяма уловена риба бе присъден на състезателя от „Марлин” Стоян Сираков, чийто харпун е пробол платерина с тегло  0,600 г. Призьорите бяха наградени от президента на Българската федерация по подводни спортове Атанас Катрафилов, който бе и делегиран комисар на състезанието, което е кръг от купата за България и всяка уловена риба носи точки на състезателите.

                                                           Максим МОМЧИЛОВ

Осем великолепни кътчета в Канада

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/osem-velikolepni-kytcheta-v-kanada-6016173

Днес, 1 юли е, националният празник на Канада, а това е повод да надникнем в тази страна и да разгледаме някои от най-красивите ѝ кътчета

„Атака” бойкотират кворума до 6 август

http://frognews.bg/news_72422/

От „Атака” обявиха официален бойкот на кворума до 6 август, когато ще си отиде кабинетът "Орешарски".

Путин: Трябва да се сложи край на стремежа за създаване на "световна казарма"

http://www.cross.bg/pytin-ykraiina-model-1418555.html

/КРОСС/ Събитията в Украйна показаха, че еднополюсният модел на света не се е състоял, а изпълненият с двойни стандарти модел на взаимоотношения с Русия не работи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. “Едва ли са останали съмнения, че еднополюсният модел на световен ред не се състоя. Народите и държавите все по-силно заявяват решимостта сами да определят съдбата си, да съхранят своят ацивилизационна и културна идентичност, което влиза в противорецие с опитите на някои страни да запазят доминиращата си позиция във военната сфера, политиката, финансите и икономиката, идеологията”, каза още Путин. Руският президент изрази надежда, че прагматизмът ще възтържествува и ще бъде сложен край на амбициите за създаване на “световна казарма”, и  всяка страна ще има правото да строи свой живот. “Надявам се, че прагматизмът ще възтържествува. Трябва да се сложи край на амбициите, на стремежа да се създава “световна казарма”, да бъдат строявани всички в някакъв строй, да им се налагат единни правила за поведение и живот в обществото. Трябва най-накрая да започнем да изграждаме отношения на основана на равноправие, взаимно уважение и зачитане на интересите

ДАНС хвана 180 хил. таблетки амфетамин

http://news.ibox.bg/news/id_186180777

Били с лого на "Каптагон". Двама са задържани, един се издирва

Съдът в Страсбург oсъди България заради Чората

http://www.cross.bg/angel-dimitrov-chorata-bulgariya-1418554.html

/КРОСС/ Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване. Този път става въпрос за случая със смъртта на Ангел Димитров-Чората. Решението на съда е публикувано на сайта на съда.Скандалният случай е от 2005 г., когато петима полицаи от Благоевград пребиха до смърт Ангел Димитров-Чората, предварително закопчан с белезници, съборен на земята, ритан и удрян до смърт. След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.В днешното си решение по делото "Димитров и други срещу България" Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ - право на живот и чл. 3 - забрана за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа. Съдът не приема, че има самостоятелно нарушение на чл. 6§1 (право на справедлив процес), доколкото това е част от нарушенията по чл. 2 и чл. 3 от ЕКПЧ. Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция "Респект" в Благоевград. Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.През 2008 година петимата служители на МВР получиха на първа инстанция общо 82 години затвор за умишлено убийство

САМО В ZAPERNIK.COM! Мъж се хвърли от блока срещу Руското училище - СНИМКИ!

http://www.zapernik.com/krimi/samo-v-zapernik-com-muj-se-hvurli-ot-bloka-sreshtu-ruskoto_32796/

Мъж се хвърлил от блок 26 в центъра на град Перник, научи zaPernik.com. Блокът се намира срещу Руското училище в центъра на града.

Трупът на мъжа е под блока, а районът около него е отцепен. Комшиите потвърдиха пред zaPernik.com, че трупът е на 54-годишния Румен от 9-ти етаж. Миналата година той е правил ремонт на апартамента си, разказаха още те.

Една част от терасата му е покрита, но другата не е и вероятно от там е...

Продължава

Въведоха сталински режим в МВР спрямо медиите

http://frognews.bg/news_72421/

Ръководството на МВР въведе сталински режим на работа по отношение на медийте. Според униформени пълното затъмнение за случващото се в държавата по отношение на сигурността цели две неща. На първо място тотално да се изолират журналистите от дейността на системата, като се прекратят дори неформалните разгорови между тях и ченгетата. Втората, не по-маловажна задача е, да се създаде в обществото усещането, че всичко на фронта е спокойно.

МЗ ще подпомогне държавната болница в Стара Загора

http://www.cross.bg/smetki-ministur-zadulzheniya-1418553.html

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването ще подпомогне финансово единствената държавна болница "Професор Стоян Киркович" в Стара Загора, която е пред спиране на лечебната дейност заради блокирани сметки от фирми-кредитори. Това е станало ясно след проведен днес разговор между министър Таня Андреева и професор Петрана Чакърова - изпълнителен директор на болницата.Болницата няма да спре храненето на болните, от Районната здравна инспекция са обещали помощ чрез БЧК за осигуряване на хранителни продукти. Професор Чакърова изключва и възможността лекарите и останалият персонал от болницата да останат без заплати. Тя очаква EVN и ВиК дружеството да вдигнат запорите върху сметките на болницата.На специална пресконференция в отговор на въпрос на БНР как си обяснява факта, че много болници в страната, особено в столицата, имат по-големи задължения, но са без запорирани сметки, тя отговори, че това е атака срещу нея, защото сложила тапа на тръбата, от която източвали здравното заведение. И посочи имена на фирми, зад които по думите й стоял бившият кмет, а по-късно и здравен министър доктор Евгений Желев. Той пък в съобщение до медиите се закани да заведе дело срещу нея, за да защити доброто си име.Дълговете на болницата са 21 милиона лева, от тях 18 милиона лева - просрочени задължения, съобщи БНР.

Шест незаконни постройки разрушиха в ромското гето на Варна

http://pik.bg/шест-незаконни-постройки-разрушиха-в-ромското-гето-на-варна-news197422.html

Шест незаконни постройки разрушиха в ромското гето на Варна

Шест незаконни постройки са съборени през днешния ден в „Гъбена махала” във варненския район „Владислав Варненчик”,  съобщи кметът на района Неделчо Михайлов. Той посочи, че е имало леко напрежение в началото на акцията по доброволното събаряне на незаконни постройки в махалата.

Доброволното събаряне е във връзка със започналата още в края на миналата година процедура. Част от обитателите на незаконните постройки сами са изявили желание да ги съборят. „Много е възможно някой от тях да са променили своето желание във времето, затова се получи вероятно и това напрежение. Част от хората, заявили желание, не бяха в своите т.н. домове и няма как да влезем в тях – имаше лични вещи и е заключено. Нямаме право да се разпореждаме с чужда собственост, било тя и незаконна, тъй като влизаме в разрез с Наказателния кодекс. Тези хора, които са заявили това желание за доброволно събаряне, ще бъдат приканени да освободят своите постройки, за да можем нормално да свършим работата по доброволното събаряне”, допълни Неделчо Михайлов.

Заявените за доброволно събаряне незаконни строежи са 15, днес са съборени шест постройки, като общината е оказала логистична помощ с техника. „Ако утре има освободени жилища, които да могат да се съборят по доброволен начин, отново ще помогнем на хората там”, допълни кметът на района Неделчо Михайлов.

РЗИ-Варна: Водата в община Аксаково вече е годна за пиене и готвене

http://www.moreto.net/novini.php?n=256566

Във връзка с въведената забрана на 20 юни 2014г., за ползване на питейната вода в част от населените места на Община Аксаково, от РЗИ-Варна съобщиха за Moreto.net, че извършените лабораторни изследвания на проби вода от 26 юни 2014г.

Цветан Цветанов: Председателят на ДАНС и Цветлин Йовчев да подадат оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168035

Председателят на ДАНС – Владимир Писанчев и вътрешният министър - Цветлин Йовчев, трябва да си подадат оставките. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по време на пресконференция, цитиран от Фокус. Като причина за оставките Цветанов посочи управлението на сектор „Сигурност” за изминалата една година и определи резултата от него Председателят на ДАНС – Владимир Писанчев и вътрешният министър - Цветлин Йовчев, трябва да си подадат оставките. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по време на пресконференция, цитиран от Фокус. Като причина за оставките Цветанов посочи управлението на сектор „Сигурност” за изминалата една година и определи резултата от него

Цветанов: Председателят на ДАНС и вътрешният министър да подадат оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168026

Председателят на ДАНС – Владимир Писанчев и вътрешният министър - Цветлин Йовчев, трябва да си подадат оставките. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по време на пресконференция, цитиран от Фокус. Като причина за оставките Цветанов посочи управлението на сектор „Сигурност” за изминалата една година и определи резултата от него Председателят на ДАНС – Владимир Писанчев и вътрешният министър - Цветлин Йовчев, трябва да си подадат оставките. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по време на пресконференция, цитиран от Фокус. Като причина за оставките Цветанов посочи управлението на сектор „Сигурност” за изминалата една година и определи резултата от него

Красимир Стефанов напуска парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/01/2335007_krasimir_stefanov_napuska_parlamenta/?ref=rss


Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на парламента и прекратяване на пълномощията му на народен представител, съобщи БГНЕС. Той влезе в НС като депутат от ГЕРБ, но преди няколко месеца напусна парламентарната група и стана независим депутат.

При излизането от групата на ГЕРБ Стефанов каза, че му се е налагало по някои от законопроектите да гласува против убежденията си и от време на време да говори политически против приходните агенции. "Ставам независим депутат, за да...

Бивш играч на Левски официално започна работа в клуба

http://bgfootball.actualno.com/Bivsh-igrach-na-Levski-oficialno-zapochna-rabota-v-kluba-news_37319.html

Бившият капитан на Левски Станислав Ангелов от днес започна официално работа на нова длъжност в клуба. Универсалният футболист ръководи детско-юношеската школа на “сините” на стади...

Луцие Шафаржова осигури на Чехия финалистка на Уимбълдън

http://tennis.actualno.com/Lucie-Shafarjova-osiguri-na-Chehija-finalistka-na-Uimbyldyn-news_37320.html

Женският финал на Уимбълдън със сигурност ще има тенисистка на Чехия. Всичко това зависеше от Луцие Шафаржова и тя го постигна. Чешката тенисистка стана първата полуфиналистка, след като набързо, с 8...

Финансовият надзор започна отнемането на лиценза на "банковия провокатор"

http://www.mediapool.bg/finansoviyat-nadzor-zapochna-otnemaneto-na-litsenza-na-bankoviya-provokator-news222130.html

Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи във вторник, че е открила спрямо инвестиционния посредник “Глобал Маркетс” ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за дейност.   Дружеството бе обвинено от правоохранителните органи, че е участвало в дестабилизирането на банковата система, като е разпращало есемеси и имейли до свои клиенти, приканвайки ги да си изтеглят парите от няколко банки, защото били несигурни, и да инвестират в дружеството. Не стана ясно обаче дали зад дружеството стои поръчител, както и каква е връзката с паниката около Първа инвестиционна банка, при условие, че "Глобал Маркетс" е призовавал в съобщенията си да се теглят пари от други банки, но не и от ПИБ.   От КФН обясняват още, че основанията да започнат отнемането на лиценза на дружеството са "констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ)".   От 2010 г. досега КФН е извършила различни проверки на дейността на ИП "Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение, продължава съобщението от финансовия регулатор.   КФН изброява констатираните нарушения - извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключване на сделки за собствена сметка на ИП; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти; неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност.   На инвестиционния посредник са били отправени 42 препоръки.   От КФН съобщават още, че "по случая с “Глобал Маркетс” регулаторът си сътрудничи с компетентните институции в България, включително прокуратурата, ДАНС, Националната агенция за приходите и др., активно обменя и надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на Дания, Полша и Словакия, страни, където "Глобал Маркетс" е имал дейност.  

Финансовият регулатор започна отнемането на лиценза на "банковия провокатор"

http://www.mediapool.bg/finansoviyat-regulator-zapochna-otnemaneto-na-litsenza-na-bankoviya-provokator-news222130.html

Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи във вторник, че е открила спрямо инвестиционния посредник “Глобал Маркетс” ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за дейност.   Дружеството бе обвинено от правоохранителните органи, че е участвало в дестабилизирането на банковата система, като е разпращало есемеси и емийли до свои клиенти, приканвайки ги да си изтеглят парите от банките, защото били несигурни, и да инвестират в дружеството.   От КФН обясняват още, че основанията да започнат отнемането на лиценза на дружеството са "констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ)".   От 2010 г. досега КФН е извършила различни проверки на дейността на ИП "Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение, продължава съобщението от финансовия регулатор.   КФН изброява констатираните нарушения - извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключване на сделки за собствена сметка на ИП; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти; неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност.   На инвестиционния посредник са били отправени 42 препоръки.   От КФН съобщават още, че "по случая с “Глобал Маркетс” регулаторът си сътрудничи с компетентните институции в България, включително прокуратурата, ДАНС, Националната агенция за приходите и др., активно обменя и надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на Дания, Полша и Словакия, страни, където "Глобал Маркетс" е имал дейност.          

И Красимир Стефанов напуска НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/i-krasimir-stefanov-napuska-ns-6016171

Стефанов бе избран от листата на ГЕРБ, но преди няколко месеца напусна ПГ на Борисов и стана независим депутат

България в средата на IQ класация в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=256574

България е на едно от средните места в Европа по коефициент на интелигентност (IQ) с 96 точки. В класацията след нас са Румъния, Сърбия, Хърватия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина и Албания, която е на последно място с 83 точки.

Мартин Шулц оглави ЕП

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lKC0nrgXFXE/

Лидерът на групата н социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц стана новият председател на Европейския парламент. Той получи подкрепа от 409 евродепутати при минимално необходимо мнозинство от 307 гласа.
101 бюлетини са били подадени за кандидата на консерваторите Саяд Карим, а кандидатите на Зелените и крайната левица – Улрике Луначек и Пабло Иглесиас са получили по 51 гласа.
Шулц ще оглавява Европарламента в продължение на 2,5 години.

ЕВН ще съди регулатора заради новите цени на тока

http://www.mediapool.bg/evn-shte-sadi-regulatora-zaradi-novite-tseni-na-toka-news222129.html

Българското дружество на австрийската компания ЕВН ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на електроенергията от 1 юли 2014 г. Това съобщиха от "ЕВН България", ден след като регулаторът прие минимално поскъпване на тока, което за ЕВН е едва 0.64 на сто за дневната тарифа и 0.22 процента – за нощната.   Дружеството обаче недоволства и от определените в решението на комисията допустими отклонения в дневните почасови прогнозни графици за производство на електроенергия за нуждите на стартиралия на 1 юни 2014 г. пазар на балансираща енергия. Така за специалните балансиращи групи на крайните снабдители ДКЕВР определя допустим размер на отклонение до 1.5%, докато за специалните балансиращи групи на операторите на електроразпределителните мрежи то е до 0.5%.   Според ЕВН като цяло решението от вторник нарушава и българското, и европейското законодателство и затова ще бъде обжалвано.   Резултатът от този иск ще бъде отразен в арбитражното дело, което концернът EVN AG стартира през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, заради неплатени от НЕК пари за изкупена енергия от ВЕИ. Този спор, който трябваше да бъде решен по мирен начин, обаче доведе до процедурата за отнемане на лиценза на ЕВН, както и на ЧЕЗ и "Енерго-Про".   Австрийското дружество изразява и възмущението си, че топлофикацията му в Пловдив, която има най-ефективната когенерация в страната, получава една от най-ниските добавки за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.   "Въпреки няколкократно отправените възражения и становища на дружеството, ДКЕВР определя една от най-ниските норми на възвръщаемост на компанията в сектора от 4%. С това комисията не само определя нереално ниско ниво на възвръщаемост, сравнено с региона, но на практика отказва да стимулира инвестирането в нови и високоефективни технологии, което е едно от постиженията на EВН в сектора", пише в становище на дружеството.

Змия ухапа 32-годишен мъж в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168015

Змия ухапа 32-годишен мъж в района на Югозападния университет в Благоевград, съобщава струма.бг.
Влечугото клъвнало мъжа по крака днес по обед, докато се разхождал.
Пострадалият веднага е получил първа помощ в спешно отделение и предвид опасността от змийската отрова е настанен в реанимация за интензивно лечение. Змия ухапа 32-годишен мъж в района на Югозападния университет в Благоевград, съобщава струма.бг. Влечугото клъвнало мъжа по крака днес по обед, докато се разхождал. Пострадалият веднага е получил първа помощ в спешно отделение и предвид опасността от змийската отрова е настанен в реанимация за интензивно лечение.

Борисов: Експертите на ГЕРБ работиха за преодоляване на банковата криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168020

Дни наред експертите, които имах - Менда Стоянова, Влади Горанов, Делян Добрев, работиха за преодоляване кризата в банковата система. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора по повод ситуацията с банките през последните дни.
Стократно ми се обаждаха, абсолютно всичко, което беше необходимо направихме, Дни наред експертите, които имах - Менда Стоянова, Влади Горанов, Делян Добрев, работиха за преодоляване кризата в банковата система. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора по повод ситуацията с банките през последните дни. Стократно ми се обаждаха, абсолютно всичко, което беше необходимо направихме,

Трамваите по бул. „България” тръгват със седмица по-късно

http://www.cross.bg/hristov-bulgariya-problemi-1418552.html

София /КРОСС/ Ремонтираният релсов път по столичния бул. "България" ще бъде пуснат с поне седмица закъснение. Това съобщи зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов. Релсовият път е положен, електрическите стълбове са поставени, но Столичната община има сериозни забележки по отношение на качеството на изпълнението на довършителните работи, посочи Христов. По думите му не са направени достатъчно добре спирките, настилките, не са достатъчно стабилни обезопасителните мрежи, проблеми има и с отводнителните съоръжения.За закъснението фирмата-изпълнител "СК-13 Трансстрой" ще бъде санкционирана с 0,5 процента от стойността на договора за всеки просрочен ден, което прави почти 42 хил. лв. на ден. Като най-вероятна причина за некачественото изпълнение на довършителните дейности Христов посочи проблеми в организацията на работа на фирмата или неправилно разчетен офертен срок по отношение на изпълнението.Заместник-кметът каза още, че на този етап достъпът до спирките на трамваите в ремонтирания участък все още няма да бъде контролиран. От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради система за контролиран достъп до пероните на трамвайното трасе по булеварда, както е в метрото. Това най-вероятно ще бъде факт през следващата година - като част от мерките, които ЦГМ въвежда поетапно за намаляване на нерегламентираните пътувания в градския транспорт, отбеляза зам.-кметът

Държавните промишлени и енергийни дружества не са местили депозити

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/01/2335001_durjavnite_promishleni_i_energiini_drujestva_ne_sa/?ref=rss


Държавните дружества, на които е принципал Министерството на икономиката и енергетиката, не са премествали депозити през последните две седмици. Това се казва в прессъобщение на ведомството по повод твърдения в медиите, че изтеглянето на голям паричен ресурс за кратък период от време е довело до ликвидната криза в Корпоративна търговска банка.   

Обичайните дейности на държавните дружества в икономиката и в групата на БЕХ ЕАД в енергетиката се извършва чрез използването на...

Съдът в Страсбург oсъди България за смъртта на Чората на 50 000 евро и 35 000 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4167989


Европейският съд в Страсбург осъди България за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров - Чората. Присъдата срещу държавата ни е за полицейско насилие и неадекватно разследване на станалия скандално известен случай от 2005 г. Тогава по време на акция на БОП при задържане на улица в града почина Ангел Димитров. Европейският съд в Страсбург осъди България за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров - Чората. Присъдата срещу държавата ни е за полицейско насилие и неадекватно разследване на станалия скандално известен случай от 2005 г. Тогава по време на акция на БОП при задържане на улица в града почина Ангел Димитров.

Борисов: Експертите на ГЕРБ работиха за преодоляване на банковата криза (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168003

Дни наред експертите, които имах - Менда Стоянова, Влади Горанов, Делян Добрев, работиха за преодоляване кризата в банковата система. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора по повод ситуацията с банките през последните дни.
Стократно ми се обаждаха, абсолютно всичко, което беше необходимо направихме, Дни наред експертите, които имах - Менда Стоянова, Влади Горанов, Делян Добрев, работиха за преодоляване кризата в банковата система. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора по повод ситуацията с банките през последните дни. Стократно ми се обаждаха, абсолютно всичко, което беше необходимо направихме,

Змия ухапа 32-годишен мъж в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168004

Змия ухапа 32-годишен мъж в района на Югозападния университет в Благоевград, съобщава струма.бг.
Влечугото клъвнало мъжа по крака днес по обед, докато се разхождал.
Пострадалият веднага е получил първа помощ в спешно отделение и предвид опасността от змийската отрова е настанен в реанимация за интензивно лечение. Змия ухапа 32-годишен мъж в района на Югозападния университет в Благоевград, съобщава струма.бг. Влечугото клъвнало мъжа по крака днес по обед, докато се разхождал. Пострадалият веднага е получил първа помощ в спешно отделение и предвид опасността от змийската отрова е настанен в реанимация за интензивно лечение.

Миков поздрави Шулц по повод избирането му за председател на ЕП

http://www.cross.bg/mikov-shyltz-predsedatel-1418551.html

София /КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати на 1 юли 2014 г. поздравителен адрес до Мартин Шулц по повод избирането му за председател на Европейския парламент.„Фактът, че сте първият председател на тази най-висша институция, избран за втори мандат, е ясно заявено признание за Вашите безспорни качества на голям политик и лидер", пише председателят на българския парламент.„Изправена пред много предизвикателства, днес повече от всякога Европа има нужда от смели идеи, воля за провеждане на решителни политики и пряк диалог с хората", се казва в поздравителния адрес.„Приоритетите на ЕП, които откроихте веднага след избирането Ви на поста, са заявка, че сте твърдо решен да следвате тези високи цели. Искрено съм убеден, че българските членове на Европейския парламент ще работят активно както за реализирането на приоритетите на институцията, така и за един по-силен и по-солидарен Европейски съюз", отбелязва председателят на Народното събрание. Михаил Миков пожелава на Мартин Шулц да продължи да работи за авторитета на Европейския парламент и за нарастващо доверие сред европейските избиратели.    

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DjL1L3Pi15A/

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България.

Правителството на Република България, в лицето на  министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея. По-рано днес премиерът благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас.

 

Станишев: Избирането на Шулц е голямо признание и успех за ПЕС

http://www.cross.bg/shyltz-izbiraneto-fakta-1418550.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев поздрави Мартин Шулц с избирането му за председател на ЕП. В поздравлението си председателят на българските социалисти е изтъкнал факта, че избирането на Шулц е безпрецедентно събитие, защото представлява продължение на председателството му на европарламента от предходния мандат. Лидерът на БСП е подчертал и факта, че това е голям успех за ПЕС и признание, както за кампанията на Мартин Шулц като водещ кандидат на евросоциалистите за поста предесдател на ЕП, но и че неговият избор дава шансове на ПЕС при формирането на ЕК да се отстояват евросоциалистическите политики за финансов растеж, трудова заетост и социална справедливост.      

Янаки Стоилов: 21 души ще наблюдават изборите през октомври

http://frognews.bg/news_72420/

Това, което стана през последните седмици, потвърждава, че е необходима ефективна и отговорна държава, не само когато има финансови сътресения или ни сполетят природни бедствия. Това каза зам.-председателят на БСП и народен представител от КБ Янаки Стоилов.

Видео: Новият късометражен филм на Дейвид Кроненбърг

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/01/2334966_video_noviiat_kusometrajen_film_na_deivid_kronenburg/?ref=rss




Международният филмов фестивал в Ротердам пусна в канала си в YouTube нов късометражен филм на Дейвид Кроненбърг ("Катастрофа", "Екзистенц","История на насилието", "Космополис"), направен специално за голямата ретроспектива на канадския режисьор във Филмовият институт EYE в Амстердам до 14 септември.

По характерно смущаващ начин "Гнездото" отново разглежда любимата на Кроненбърг тема за връзката между тяло и психика, илюзия и реалност. Във филма глас зад кадър,...

Погват и незаконните постройки в дерето между „Владиславово“ и „Младост“

http://www.moreto.net/novini.php?n=256576

Опис на незаконните постройки в дерето между „Кайсиева градина“ и „Младост“ започва най-вероятно по-следващата седмица районното кметство "Владиславово". Ще бъдат изисквани документи за собственост на земята или за законност на постройките в района.

Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Чората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4167981

Българската държава отново бе осъдена от Съда в Страсбург за полицейско насилие и неадекватното му разследване.
Този път решението на Съда в Страсбург е по скандалния случай от 2005 г., когато Ангел Димитров-Чората издъхна след задържането си при полицейска операция. За смъртта му бяха обвинени петима полицаи, участвали в задържането. Българската държава отново бе осъдена от Съда в Страсбург за полицейско насилие и неадекватното му разследване. Този път решението на Съда в Страсбург е по скандалния случай от 2005 г., когато Ангел Димитров-Чората издъхна след задържането си при полицейска операция. За смъртта му бяха обвинени петима полицаи, участвали в задържането.

Шефът на МААЕ посети "Козлодуй"

http://www.cross.bg/direktor-amano-yukiya-1418549.html

/КРОСС/ На 1 юли в АЕЦ "Козлодуй" пристигна Юкия Амано, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той бе придружен от асистента си Конлет Брейди. Делегацията включваше също посланик Светослав Спасов - постоянен представител на Република България към ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и заместник-председателя на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров, Александър Рогачев - директор "Международно сътрудничество" в АЯР, и Лъчезара Стоева, началник-отдел "Контрол на въоръженията и неразпространение" към Министерството на външните работи.Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор и от представители на ръководния екип на АЕЦ. Иван Генов приветства Юкия Амано с добре дошъл и подчерта задоволството си от дългогодишната добра съвместна работа между българската атомна централа и МААЕ. Той изрази надежда, че и в бъдеще Агенцията ще продължи да подкрепя развитието на АЕЦ "Козлодуй" със своите съвети и експертни оценки. Пламен Василев, директор "Безопасност и качество", показа в презентация основните проекти на дружеството и постави специален акцент върху мерките за повишаване на безопасността, въведени след стрес тестовете.На свой ред, Юкия Амано благодари за възможността да посети българската АЕЦ и каза, че целта на визитата му е да се срещне с хората, които определят политиките по отношение на ядрената безопасност

Европейският парламент трябва да поеме по-голяма отговорност за случващото се в Съюза

http://www.grreporter.info/Evropeyskiyat_parlament_tryabva_da_poeme_po-golyama_otgovornost_za_sluchvashchoto_se_v_Syuza/15744

Необходима е нова визия, която ще закрепи институциите и всеки европейски гражданин ще усети, че вотът му е силен колкото и вотът на гражданите на силните икономически и политически европейски страни, казва коментаторът Янис Куцомитис в интервю за GRReporter.

прочети повече

Европейският парламент трябва да вземе по-голяма отговорност за случващото се в Съюза

http://www.grreporter.info/Evropeyskiyat_parlament_tryabva_da_vzeme_po-golyama_otgovornost_za_sluchvashchoto_se_v_Syuza/15744

Необходима е нова визия, която ще закрепи институциите и всеки европейски гражданин ще усети, че вотът му е силен колкото и вотът на гражданите на силните икономически и политически европейски страни, казва коментаторът Янис Куцомитис в интервю за GRReporter.

прочети повече

Ганев: Изненадан съм от решението на Плачи, той беше най-подходящ за поста

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/01/2334998_ganev_iznenadan_sum_ot_reshenieto_na_plachi_toi_beshe/?ref=rss


Вицепрезидентът на волейболната федерация (БФВ) Любомир Ганев е останал изненадан от оставката на Камило Плачи. Досегашният селекционер на мъжкия национален отбор напуска поста след две години начело на състава.

"След като разбрах, се чух с него. Решението е лично. Той каза, че иска да поеме отговорност и че решението е окончателно. Не го споделям, но го уважавам", каза Ганев пред "Дневник".

Според него Плачи е бил най-подходящият човека за селекционер на националния...

Путин за санкциите на САЩ: Шантаж

http://www.cross.bg/mistral-rysiya-postroyavaneto-1418548.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин определи като шантаж заплахите на САЩ срещу френските банки, които участват в сделката по продажбата на „Мистрал"„Ние знаем за натиска, който нашите американски партньори оказват на Франция с цел да не доставят „Мистрал" на Русия. И дори знаем, че са намеквали ако корабите не бъдат доставени, тихомълком ще бъдат отменени санкциите над банките, във всеки случай ще ги минимализират. Какво е това, ако не шантаж? Може ли така да се работи на международната сцена", попита Путин. По думите му западните санкциите срещу Русия са инструмент на едностранна политика. Договорът за построяването на вертолетоносачи от типа „Мистрал" за Военноморския флот на Русия на стойност 1,12 млрд. евро е подписан през юни 2011 г. в Санкт Петербург. Той предвижда построяването първоначално на два кораба във френската корабостроителница в Сен Назер. Първият кораб „Владивосток" е спуснат на вода и по план трябва да бъде предаден на руския флот в края на годината, а вторият - „Севастопол" - през 2015 г. Въпросът за построяването на третия и четвъртия „Мистрал" трябва да бъде решен след резултатите от експлоатацията на „Владивосток" и „Севастопол".Вертолетоносачите от типа „Мистрал" са с водоизместимост 21 хил. тона, с максимална дължина на корпуса 210 м, скорост - до 18 възела, далечина на плаване - до 20 хил

Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на Народното събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4167982

Красимир Стефанов е подал заявление за напускане на Народното Събрание и прекратяване на пълномощията му на народен представител, предаде БГНЕС.
Стефанов стана народен представител от листата на ГЕРБ, но преди няколко месеца напусна парламентарната група на партията и стана независим депутат.
Бившият директор на НАП се смяташе за близък до партия Красимир Стефанов е подал заявление за напускане на Народното Събрание и прекратяване на пълномощията му на народен представител, предаде БГНЕС. Стефанов стана народен представител от листата на ГЕРБ, но преди няколко месеца напусна парламентарната група на партията и стана независим депутат. Бившият директор на НАП се смяташе за близък до партия

В Куба са продадени едва 50 коли, откакто в началото на 2014 г. започна свободна продажба

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/01/2334854_v_kuba_sa_prodadeni_edva_50_koli_otkakto_v_nachaloto/?ref=rss


Търговците на автомобили в Куба са продали едва 50 коли и четири мотоциклета от началото на тази година, когато спря да действа ограничението за притежанието на моторни средства, съобщи агенция "Ройтерс". Цените обаче са толкова високи, че малцина са можели да си позволят такава покупка.

Населението на Куба приветства новия закон, който влезе в сила през януари, но беше бързо разочаровано, след като видя изключително завишени цени - с до 400%, а големи семейни автомобили струваха...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване