Христина Вучева: Ако бяхме в еврозоната, Брюксел и БНБ до часове биха охладили кандидатите за бърза слава и париCV

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172272

- Дали хората разбраха, че скучното заклинание „финансово стабилни сме” ги засяга пряко, г-жо Вучева?
- Случилото се от началото на прехода, а и следващите години накара хората да се отнасят с недоверие към размахваните обяснения и заклинания. Всичко от 1991 г. трябваше да се подчини на структурни реформи-връщане на земята, освобождаване на - Дали хората разбраха, че скучното заклинание „финансово стабилни сме” ги засяга пряко, г-жо Вучева? - Случилото се от началото на прехода, а и следващите години накара хората да се отнасят с недоверие към размахваните обяснения и заклинания. Всичко от 1991 г. трябваше да се подчини на структурни реформи-връщане на земята, освобождаване на

Американец удари 260 млн. долара джакпот

http://www.cross.bg/dolara-lotariyata-miliona-1419030.html

/КРОСС/Жителят на американския град Ноксвил, щата Тенеси, Рой Кокръм удари джакпота в лотарията "Powerball", който е 259,8 милиона долара. Както съобщиха в четвъртък организаторите на лотарията, Кокръм отишъл за спечелените си пари само няколко седмици, след като научил, че неговият билет е печелившият. Преди това се обърнал за съвет към специалист по финансови въпроси. След претегляне на плюсовете и минусите, решил да вземе спечелените пари не на части, а наведнъж. По този начин, при условията на лотарията, получава 153 милиона долара. Той можеше да получи целия джакпот, ако бе пожелал да му бъде изплатен на части в продължение на 30 години. Крокъм планира да инвестира парите си във фонд за подкрепа на театрални и танцови студия в САЩ, които той възнамерява да създаде. Късметът му излязъл с билет, закупен от местния магазин за хранителни стоки. Неговият собственик вече е получил комисионна в размер на 25 хиляди долара. Лотария "Powerball" се играе в 43 щата. Съгласно условията, печалбата отива при този, който улучи пет броя бели топки и една червена.

„Уестингхаус“ с 30% в АЕЦ „Козлодуй-нови мощности“

http://econ.bg/Новини/-Уестингхаус-с-30-в-АЕЦ-Козлодуй-нови-мощности-_l.a_i.553926_at.1.html

Американската компания „Уестингхаус“ ще купи 30% от дъщерното дружество на атомната централа, която ще строи новия 7-и блок, а именно АЕЦ...

„Уестингхаус“ с 30% в АЕЦ „Козлодуй-нови мощности“

http://econ.bg/Новини/-Уестингхаус-с-30-в-АЕЦ-Козлодуй-нови-мощностни-_l.a_i.553926_at.1.html

Американската компания „Уестингхаус“ ще купи 30% от дъщерното дружество на атомната централа, която ще строи новия 7-и блок, а именно АЕЦ...

Преназначиха жената на съдията, осъдил Цветанов със задна дата

http://frognews.bg/news_72563/

Жената на съдия Тони Гетов, който осъди бившият шеф на МВР Цветан Цветанов на 4 години затвор е преназначена със задна дата.

Стачката в Гърция застрашава туризма

http://www.cross.bg/stachkata-v-gurtziya-zastrashava-tyrizma-1419029.html

/КРОСС/Стачка на работниците в енергетиката застрашава активния туристически сезон в Гърция. С едночасови прекъсвания на тока те протестират срещу приватизацията на държавното енергийно предприятие.  Най-малко 13 електроцентрали не са работили вчера, 3-и юли, а много домакинства останаха без електричество точно в горещините. Най-тежко засегнати от прекъсването са районът около Атина и остров Крит. Засега е обявено, че протестът ще продължи 48 часа. Правителството е категорично, че няма начин да отмени продажбата, тъй като тя е едно от условията Евросъюзът и Международният валутен фонд да отпуснат спасителен заем на Гърция.

ЕЦБ ще държи лихвите ниски колкото е необходимо

http://www.moreto.net/novini.php?n=256883

Очаквано Европейската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент на ниво 0,15%, като ръководителят й Марио Драги заяви, че тази политика ще продължи, докато е необходимо. Банката е ускорила работата по програмата за изкупуване на активи като мярка срещу ниската инфлация в еврозоната.

Отложиха преговорите по газовия въпрос между Йотингер и Новак

http://www.cross.bg/energetikata-pregovorite-gazoviya-1419028.html

/КРОСС/Телефонните преговори по газовия въпрос между европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер и министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, насрочени за днес, бяха отложени за понеделник, 7 юли, съобщава РИА Новости. Причината за отлагането е от технически характер. По време на преговорите трябва да бъдат обсъдени въпросите около проекта "Южен поток", както и да бъде постигнато споразумение за среща между двете страни.  

Футболните ветерани на село Драгичево и град Костенец се събират на мач в Рударци

http://www.zapernik.com/sport/futbolnite-veterani-na-selo-dragichevo-i-grad-kostenec-se-subirat_32835/

Приятелски мач ще изиграят футболните ветерани на пернишкото село Драгичево и град Костенец, съобщиха организаторите за ZaPernik.com.

Футболната среща ще се проведе в събота (5 юли) на стадиона в курортното село Рударци. Началото на мача е от 12 часа.

От 10 години отборите на ветераните на двете населени места се срещат. Една година драгичевци гостуват в Костенец, а на следващата домакини са футболистите от Драгичево.

"Заповядайте на...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172290


Александър Хайтов, скулптор, 60 г.
Анна Сендова, учредителка на фондация “Културен диалог 21”.
Биляна Казакова, актриса.
Весела Казакова, актриса.
Диян Мачев-Дидо, актьор, телевизионен водещ, 59 г.




Кирил Ламбов, пианист, диригент, композитор,
59 г.
Красен Стойчев, конституционен съдия, 60 г.
Магдалена Лазарова, член на ВСС. Александър Хайтов, скулптор, 60 г. Анна Сендова, учредителка на фондация “Културен диалог 21”. Биляна Казакова, актриса. Весела Казакова, актриса. Диян Мачев-Дидо, актьор, телевизионен водещ, 59 г. Кирил Ламбов, пианист, диригент, композитор, 59 г. Красен Стойчев, конституционен съдия, 60 г. Магдалена Лазарова, член на ВСС.

В Рим ще се проведат церемониите по откриването на италианското председателство на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/italianskoto-predsedatelstvo-provedat-1419027.html

/КРОСС/В Рим ще се проведат церемониите по откриването на италианското председателство на Съвета на Европейския съюз. Представители на Европейската комисия ще се срещнат с италианското правителство, по обед е предвидена съвместна пресконференция.  

ДФЗ поискал 50 000 евро рушвет от бос на яйца

http://frognews.bg/news_72569/

Поискаха ми 50 000 евро, за да получа 848 000 евро от Фонд "Земеделие". Това заяви един от най-големите производители на яйца в България Азис Азис. Той управлява модерна птицеферма в района на Търговище и е направил проект за оборудване с нови машини по селската програма.

Мост се срути в Бразилия, двама загинаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172619

Двама души загинаха, а други 22-ма са ранени след срутване на мост в Бело Оризонте, Бразилия. Инцидентът стана само дни преди в града да се играе полуфинала на Световното по футбол.
Мостът е бил в ремонт. Той е част от инфраструктурата за Мондиала, но не е имало достатъчно време за довършването му. Съоръжението се е срутило върху натоварена Двама души загинаха, а други 22-ма са ранени след срутване на мост в Бело Оризонте, Бразилия. Инцидентът стана само дни преди в града да се играе полуфинала на Световното по футбол. Мостът е бил в ремонт. Той е част от инфраструктурата за Мондиала, но не е имало достатъчно време за довършването му. Съоръжението се е срутило върху натоварена

Заседанието на парламента и днес е под въпрос

http://www.cross.bg/zasedanieto-na-parlamenta-i-dnes-e-pod-vupros-1419026.html

/КРОСС/Очаква се днес БСП, ДПС и независими кандидати, които останаха в НС, да дебатират по промените в Наказателния кодекс за отпадане на давността на престъпления, извършени по време на комунистическия режим. В дневния ред са неслучилите се вчера ратификации на пет международни документа, сред които две споразумения със Световната банка, свързани с пътната инфраструктура и с водоснабдяването. От 11 ч. е предвиден парламентарен контрол. Днешното заседание обаче е под въпрос заради липса на кворум, тъй като ГЕРБ и „Атака" напуснаха парламента. Председателят на парламента Михаил Миков обяви вчера, че ще разговаря с ръководителите на парламентарните групи за решаване на проблема с кворума.    

Днешното заседание на НС - под въпрос, едва ли ще се събере кворум

http://pik.bg/днешното-заседание-на-нс---под-въпрос-едва-ли-ще-се-събере-кворум-news198516.html

Днешното заседание на НС - под въпрос, едва ли ще се събере кворум

Днес, 4-юли, Народното събрание би трябвало да се събере и да проведе редовното си заседание и традиционния за петък парламентарен контрол. Дали обаче ще има кворум в залата, предстои да разберем, тъй като от вчера ГЕРБ обявиха, че няма да влизат в парламента.

С това на практика парламентарният мир напълно рухна. Преди дни и "Атака" бойкотираха Народното събрание. С това работата на депутатите се оказа напълно блокирана. 

Очаквайте подробности за днешния парламентарен ден!

Йоаким Льов: Сигурен съм, че ще отстраним Франция

http://worldcup2014.actualno.com/Joakim-Liov-Siguren-sym-che-shte-otstranim-Francija-news_37718.html

Селекционерът на Германия Йоги Льов се нагърби със смело обещание към феновете на Бундестима. На пресконференцията си преди днешния двубой с Франция, специалистът се зарече, че Германия ще играе полуф...

Греков поискал прокуратурата да се занимава с шефовете на ДФЗ

http://crime.actualno.com/Grekov-poiskal-prokuraturata-da-se-zanimava-s-shefovete-na-DFZ-news_37719.html

Още преди 20 дни министърът на земеделието Димитър Греков е подал сигнал до прокуратурата относно ситуацията в Държавен фонд „Земеделие” и длъжностните лица във фонда. “...

Срутил се мост уби двама души в Бело Оризонте

http://america.actualno.com/Srutil-se-most-ubi-dvama-dushi-v-Belo-Orizonte-news_37721.html

Двама души загинаха, а други 22-ма са ранени при срутване на мост в Бело Оризонте, Бразилия. Това се случва само дни преди в града да се играе полуфинал на Световното първенство по футбол. Мостът е б...

Скандал във Великобритания, след като "Гугъл" започна да премахва линкове

http://www.cross.bg/gygul-statii-reshenieto-1419025.html

/КРОСС/Интернет гигантът „Гугъл" беше обвинен, че неправилно интерпретира решение на Европейския съд, което позволява да бъдат заличавани линкове към статии, за които има оплаквания. През май съдът постанови, че частни лица имат правото да поискат да бъдат "забравяни" в онлайн материали, които съдържат стара или невярна информация за тях. Действията на „Гугъл" предизвикаха скандал във Великобритания, след като медии като Би Би Си, „Гардиън" и „Дейли мейл" възроптаха, че интернет търсачката е започнала да премахва линкове към важни техни статии.Оплакванията принудиха Брюксел да вземе страна. Райън Хийт, говорител на вицепрезидентката на Европейската комисия Нели Круз, заяви, че решението на „Гугъл" да заличи репортаж от икономическия наблюдател на Би Би Си Робърт Пестън не е било добра преценка. В материала се говори за бившия шеф на американската инвестиционна банка „Мерил Линч" Стан О'Нийл, който е сред хората, обвинени в предизвикване на глобалната финансова криза.Хийт посочи, че не вижда „законен обществен интерес" зад действията на „Гугъл" и добави, че решението на Европейския съд не трябва да позволява на отделни личности да се опитват да „поправят своя живот чрез фотошоп"

Държавната охрана на Сергей Станишев ще бъде свалена

http://pik.bg/държавната-охрана-на-сергей-станишев-ще-бъде-свалена-news198521.html

Държавната охрана на Сергей Станишев ще бъде свалена

Държавната охрана на Сергей Станишев ще бъде свалена, пише „Преса”. В момента за него се грижат двама офицери от НСО. Причината за тази промяна е свързана с правилника на службата, в който не се предвижда евродепутати да имат право на обгрижване от НСО. Въпреки това, поради заплахи за живота му, лидерът на БСП пътува все още под охрана.

Все пак има начин гардовете да останат около него и в следващите месеци, за това е необходимо решение на Министерски съвет. Ако това се случи, родната НСО ще се превърне в европейска служба за охрана, а гардовете ще пътуват навсякъде със Станишев.

Възможно е да се потърси и друг вариант за запазване сигурността на соцлидера, коментират хора от Националната служба за охрана. Според тях, правилникът предвижда „при повишена степен на застрашеност и след решение на вътрешна комисия да се осигури охрана и специализиран транспорт на ръководители на международни организации и движение”.

Такъв прецедент вече имаме, нашата НСО е охранявала шефовете на ЕНТ Вилфрид Мартенс и Жозеф Дол по време на посещенията им в България.

Мост се срути в Бразилия, двама загинаха (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172610

Двама души загинаха, а други 22-ма са ранени след срутване на мост в Бело Оризонте, Бразилия. Инцидентът стана само дни преди в града да се играе полуфинала на Световното по футбол.
Мостът е бил в ремонт. Той е част от инфраструктурата за Мондиала, но не е имало достатъчно време за довършването му. Съоръжението се е срутило върху натоварена Двама души загинаха, а други 22-ма са ранени след срутване на мост в Бело Оризонте, Бразилия. Инцидентът стана само дни преди в града да се играе полуфинала на Световното по футбол. Мостът е бил в ремонт. Той е част от инфраструктурата за Мондиала, но не е имало достатъчно време за довършването му. Съоръжението се е срутило върху натоварена

Съединените щатите отбелязват националния си празник

http://www.cross.bg/praznik-barbekyu-natziya-1419024.html

/КРОСС/Съединените щатите отбелязват националния си празник. На днешния ден през 1776 Континенталният конгрес приема Декларацията за независимост като по този начин 13-те колонии поставят началото на образуване на американската нация. 56 души полагат подписа си под декларацията през 1776-та. Документът е съставен от Бенджамин Франклин, Джон Адамс, Томас Джеферсън, Роджър Шърман и Робърт Ливингстън. Те поставят основите на държавата, в която тогава са живеели 2.5 милиона. Сега населението на Щатите е около 318.4 милиона. По традиция американската нация ще отбележи най-скъпия си празник с море от национални знамена, паради, барбекю и фойерверки. На някои места празниците бяха изтеглени по-рано или отменени, заради преминаващия по източното крайбрежие ураган Артър. В Белия дом за пореден път президентът Барак Обама заедно със своята съпруга ще бъдат домакини на барбекю, на което са поканени ветерани от войната и техните семейства. По време на събитието е предвидена церемония по натурализация за някои от служилите на Америка. Обама предприема тази стъпка като реверанс към имигрантското съсловие, което по негови думи е един от двигателите на американския прогрес.  

Преглед на варненския печат - 4 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256878

“Багери събориха търговски комплекс в “Аспарухово”, четем от първа страница на вестник “Народно дело”. Над 15 търговци и семействата им за изгубили препитанието си след събарянето на комплекса. Според изданието, абсурдното в случая е, че Административният съд е спрял събарянето и то на практика е незаконно.

Данъчни издирват проститутка с дългове 42 000 лв.

http://frognews.bg/news_72568/

Данъчните издирват русенска проститутка, която им дължи рекордните 42 000 лв. глоби от актове. Секструженичките по входно-изходните магистрали от Русе за София и Варна не са я виждали от близо 2 години.

Видео: Двама загинали и над 20 ранени при срутване на надлез в Бело Оризонте

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/04/2336809_video_dvama_zaginali_i_nad_20_raneni_pri_srutvane_na/?ref=rss


Двама души са загинали, а поне 22 са ранени при срутване на надлез от автомобилна естакада в бразилския град Бело Оризонте, където ще се състои полуфинал на Световното първенство по футбол, съобщиха световните агенции.

Според оповестената информация срутената бетонна конструкция е паднала върху преминаващ отдолу автобус и напълно е затрупала лек автомобил. Жената, която е управлявала автобуса, е починала, след като надлезът се стоварил право върху нея.

Инцидентът се е...

Двама души са загинали, над 20 са ранени при срутване на надлез в Бело Оризонте

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/04/2336809_dvama_dushi_sa_zaginali_nad_20_sa_raneni_pri_srutvane/?ref=rss


Двама души са загинали, а поне 22 са ранени при срутване на надлез от автомобилна естакада в бразилския град Бело Оризонте, където ще се състои полуфинал на Световното първенство по футбол, съобщиха световните агенции.

Според оповестената информация срутената бетонна конструкция е паднала върху преминаващ отдолу автобус и напълно е затрупала лек автомобил. Жената, която е управлявала автобуса, е починала, след като надлезът се стоварил право върху нея.

Инцидентът се е...

Мачовете днес: Вдъхновената Франция срещу разколебаната Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/04/2336789_machovete_dnes_vduhnovenata_franciia_sreshtu/?ref=rss


Преди началото на световното първенство Германия беше един от големите фаворити за титлата, а шансовете на Франция бяха оценени доста ниско.

Бундестимът съвсем очаквано достигна до четвъртфиналите, но понесе много сериозни критики за представянето си срещу Алжир в осминафиналите. Отборът на Йоахим Льов трябваше да мине през продължения, за да отстрани африканския тим, а според мнозина се наблюдава значителен спад в играта му в хода на турнира след категоричния успех срещу Поругалия...

Учени: 20% от земетресенията в Оклахома в резултат на добива на шистов газ

http://www.vesti.bg/novini/ucheni-20-ot-zemetreseniiata-v-oklahoma-v-rezultat-na-dobiva-na-shistov-gaz-6016423

Не по-малко от 20 на сто от земетресенията през последните години в американския щат Оклахома най-вероятно са свързани с добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване, се посочва в проучване, публикувано в научното списание "Сайънс".

АПИ раздава поръчки за липсващи европари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172295

Финансово необезпечени обществени поръчки за строеж на нови пътища и за рехабилитация на стари за над 360 млн. лева е обявила пътната агенция в последните две седмици. Търговете са за проектиране и строеж. “Целта ни е да има готови проекти, когато се осигурят средствата”, каза вчера шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Стефан Чайков пред Финансово необезпечени обществени поръчки за строеж на нови пътища и за рехабилитация на стари за над 360 млн. лева е обявила пътната агенция в последните две седмици. Търговете са за проектиране и строеж. “Целта ни е да има готови проекти, когато се осигурят средствата”, каза вчера шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Стефан Чайков пред

Приключение до Витоша и обратно за веломаниаци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168126

Карането на колело като начин на придвижване в градска среда или хоби привлича все повече привърженици. Съчетанието на спорт и почивка релаксира организма и зарежда с енергия. За съжаление обаче, зоните за каране на колело в града не са достатъчно, а хората, които предпочитат този начин не само за превоз, Карането на колело като начин на придвижване в градска среда или хоби привлича все повече привърженици. Съчетанието на спорт и почивка релаксира организма и зарежда с енергия. За съжаление обаче, зоните за каране на колело в града не са достатъчно, а хората, които предпочитат този начин не само за превоз,

Чобанов: Банковата ни система е с висока ликвидност

http://econ.bg/Новини/Чобанов-Банковата-ни-система-е-с-висока-ликвидност_l.a_i.553922_at.1.html

Банковата система на България е с висока капиталова адекватност и ликвидност. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в интервю за агенция...

Мост се срути в Бразилия - двама загинали, 22-ма ранени

http://www.vesti.bg/sviat/most-se-sruti-v-braziliia-dvama-zaginali-22-ma-raneni-6016422

Мостът е бил в ремонт. Той е част от инфраструктурата за Мондиала, но не е имало достатъчно време за довършването му

Днес ще бъде обявено второто класиране за гимназиите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/04/2336642_dnes_shte_bude_obiaveno_vtoroto_klasirane_za_gimnaziite/?ref=rss


Днес ще бъде обявено второто класиране за вход в гимназиите. Най-вероятно резултатите ще бъдат публикувани в интернет на адреса http://7klas.mon.bg/ и до 18 ч. ще бъдат разлепени списъци в училищата.

Първото класиране трябва беше обявено миналата седмица в четвъртък, а от 27 юни до 1 юли можеше да се подадат документи за второ класиране.

От утре ще започне записването и след второ класиране. Необходимите документи са удостоверението за завършен седми клас и медицинско...

Преглед на печата - 4 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256877

"Стандарт": Орешарски си избра ден за оставка Пламен Орешарски си хареса ден за оставка на кабинета. "Подходящият момент е седмицата 21-25 юли. Имам основателни причини това да не бъде на 21-ви. Най-вероятно в сряда - 23-ти, в четвъртък - 24-ти, или в петък парламентът ще може да гласува оставката ми", обясни Орешарски пред bTV.

Григор се изправя срещу Джокович в 15,00 часа на полуфинал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172607

Полуфиналната среща на „Уимбълдън” при мъжете между водача в схемата Новак Джокович (Сърбия) и Григор Димитров (№11 в схемата) е първи в програмата за петък и ще започне в 15:00 часа българско време на Централен корт в „Ол Ингланд Клъб” в Полуфиналната среща на „Уимбълдън” при мъжете между водача в схемата Новак Джокович (Сърбия) и Григор Димитров (№11 в схемата) е първи в програмата за петък и ще започне в 15:00 часа българско време на Централен корт в „Ол Ингланд Клъб” в

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-stydioto-1419023.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: На живо от Варна: Защо работодатели уволниха служителите си - доброволци в Аспарухово? Тема: Григор Димитров по пътя към Британската корона в Уимбълдън Тема: Проблем с лекарствата за онкоболни - може ли да помогне държавата? Тема: Между София и Париж - н.пр. Ксавие Лапер дьо Кабан Тема: Симеон Дянков - за финансовата стабилност в България и икономическата политика на Европа - специално интервю за БНТ Тема: Ще продължи ли работа Парламентът? Гледайте в „Денят започва" Тема: Застрашена ли е целостта на Иракската държава? Какви са рисковете? Коментар в "Светът е седем" БТВ, „Тази сутрин" Тема: Скандални назначения в „12 без 5". Властта раздава обществени поръчки и постове в последните си дни; Тема: На живо - опасен плаж във Варна. Докъде стига заразата и кога ще отмине? Тема: Къде ще излезе краят на сметката за тока? В студиото - бившият енергиен министър Трайчо Трайков; Тема: Ще убият ли свободата на словото промените заради банките в Наказателния кодекс? Тема: Защо шофьорите губят търпение и рискуват живота си на жп прелезите? Тема: На живо - фен клубът на Гришо от родното Хасково Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Готви ли се преврат в БСП? Разговор с Румен Овчаров. Тема: Цветан Цветанов за бойкота в парламента, делото за подслушванията и отношенията на ГЕРБ с ДПС и Пеевски

Българите масово купуват злато

http://pik.bg/българите-масово-купуват-злато-news198514.html

Българите масово купуват злато

Рязко се покачват вложенията на българите в злато и ценни метали, показва проучване на БНР сред брокери, съобщи „Стандарт”.

Преориентирането към подобни инвестиции е ново за България, казват експертите, но не дават обяснение на какво се дължи това. Кюлчетата злато и инвестиционните златни монети са много атрактивни напоследък, казва Благовест Белев, управител на компания за търговия със злато.

"За юни имаме ръст от 80% спрямо май в продажбата на инвестиционно злато - кюлчета и монети.

Златото е актив, който е застрахован от финансови кризи", казва той. Всеки, който има спестявания, е потенциален инвеститор в злато, посочва Белев.

Застраховател плаща 500 хил. лв. за прегазения Ангел в Катуница

http://frognews.bg/news_72567/

Рекордно обезщетение от 500 000 лв. ще получат родителите на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. Момчето беше прегазено на 23 септември 2011 г. от бус с гости на Цар Киро. Зад волана е бил Симеон Йосифов.

Днес да почерпят...

http://www.cross.bg/kazakova-aktyor-aktrisa-1419022.html

/КРОСС/Биляна Казакова, актриса Весела Казакова, актриса Александър Хайтов, скулптор Анна Сендова, шеф на фондация „Културен диалог-21" Валентин Карабашев, бизнесмен, вицепремиер и министър на търговията в правителството на Любен Беров Димитър Колев, бивш депутат Диян Мачев-Дидо, актьор Доц. Красен Стойчев, конституционен съдия Магдалена Лазарова, юрист, член на ВСС Михаил Мутафов, актьор Серафим, Неврокопски митрополит  

2000 души на ден се връзват на солените есемеси

http://pik.bg/2000-души-на-ден-се-връзват-на-солените-есемеси-news198513.html

2000 души на ден се връзват на солените есемеси

По 2000 души на ден са се връзвали на новата измама, при която потребителят получава SMS с текст “спешно е, обади се на този номер”, пише в. "Монитор".

Първите подобни съобщения в България са регистрирани през март, но три месеца по-късно потребители от различни краища на страната продължават да ги получават. Спешният номер, на който гражданите са приканвани да звънят, в повечето случаи не е от държави членки на ЕС, а е регистриран в страни като Украйна, Гватемала, Нигерия, остров Света Елена, Тристан да Куня, залива Асенсион.

“Направихме справка при един от трите ни мобилни оператора, от която стана ясно, че за два дни около 2800 българи са позвънили или са изпратили съобщение на номера от SMS-a. Първият ден имахме 819 изходящи обаждания, втория - над 2000”, обясни началникът на сектор “Престъп­ления против собствеността” в Главна дирекция “На­­ционална полиция” Златка Падин­кова.

Тя добави още, че не е ясно дали на обадилите се сметката е била по-висока и с колко, защото досега има информация само за двама съпрузи, които са подали сигнал в полицията. В момента разследващите са отправили запитване дали подобни измами са извършвани и в останалите европейски страни.

Съдържанието на SMS-ите може да бъде различно – “ти спечели 5000 долара, обади се”, “имам нещо важно да ви кажа ми се обади сега” и др. Предполага се, че някои от съобщенията са писани с помощта на гугъл преводач заради неправилния словоред. Самите потребители, до които ще бъде изпратен призива за спешно обаждане, са избирани на случаен принцип от софтуерна програма.

“Обикновено се въвеждат първите цифри за определения мобилен оператор, след което генераторът започва да прави комбинации за последните 6 числа като например “001, 002, 003”. Комбинациите от телефонни номера се избират така, че да се избягват еднакви цифри или сервизни номера, защото те обикновено са свързани със служители на операторите и това може да доведе до по филтриране на SMS-ите”, разясни експерт по киберсигурност. Така например се стигнало до получаването на такива съобщение от служителите на цял столичен офис, чиито номера се различавали по една цифра.

“Възможно е също номерът, от който се изпраща съобщението, да не е истински”, коментира Златка Падинкова. Едно от предимствата за извършителите е, че при този тип измама няма пряк контакт между жертва и извършител. Според експерт по компютърни системи и мрежи има вариант потребителят да набере непознатия номер, от другата страната да бъде приет разговорът, но да се чува свободен сигнал в слушалката, който обаче е на запис и през цялото време жертвата да бъде таксувана като проведен разговор.

“Ако имате близки в чужбина, помолете ги да ви информират, ако си сменят номерата, но не се обаждайте на непознати, защото не се знае още колко може да ви струва това”, посъветва Златка Падин­кова.

Св. Андрей, архиепископ Критски

http://www.cross.bg/andreii-kritski-iierysalim-1419021.html

/КРОСС/Св. Андрей Архиепископ Критски бил родом от Дамаск, син на благочестиви родители. До седемгодишна възраст бил ням и по чудесен начин, като се причастил, проговорил. Просиял в дивни добродетели. Съставил Великия покаен канон и други канони и църковни песнопения. Починал около 720 година. ... Св. Андрей се родил в Дамаск през VІІ век. До седемгодишна възраст бил ням. Но веднъж, след като се причастил със св. Тайни, той бил изцерен по чудесен начин. Оттогава момчето започнало да се учи с голямо усърдие. Особено обикнало да чете божествените книги. Когато навършило 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там св. патриарх Софроний го приел в църковния клир. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. През негово време арамите превзели Йерусалим. Но и след това печално събитие Андрей останал да живее в светия град. В 680 г. бил свикан в Цариград Шестия вселенски събор против монотелитската ерес. Монотелитите признавали в Христа една божествена воля. С това те изопачавали св. Евангелие, което признава Господа Исуса Христа едновременно за Бог и човек. Лъжеучението било осъдено от събора. В числото на най-ревностните защитници на евангелската истина бил и св. Андрей. Йерусалимският патриарх го пратил на събора, понеже Андрей, вече архидякон, бил твърде известен с широкото познание на Свещеното Писание, с голямото си благочестие и дълбока мъдрост

Гришо се изправя срещу Джокович в 15,00 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172605

Полуфиналната среща на „Уимбълдън” при мъжете между водача в схемата Новак Джокович (Сърбия) и Григор Димитров (№11 в схемата) е първи в програмата за петък и ще започне в 15:00 часа българско време на Централен корт в „Ол Ингланд Клъб” в Полуфиналната среща на „Уимбълдън” при мъжете между водача в схемата Новак Джокович (Сърбия) и Григор Димитров (№11 в схемата) е първи в програмата за петък и ще започне в 15:00 часа българско време на Централен корт в „Ол Ингланд Клъб” в

Изстрелът в Сараево

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/04/2336233_izstrelut_v_saraevo/?ref=rss


Статията е от портала "Култура"
 
Става дума за изстрел, който отеква вече век. Изстрел, заради който на 28 юни 1914 г. се разрази Първата световна война, първата "тотална война", която пък по закона на исторически скачените съдове доведе до Втората световна, а сетне и до етническите войни в бивша Югославия от края на ХХ в. Изстрел, който трайно прекрои европейската карта (разпаднаха се три империи и на тяхно място се създадоха куп нови държави), което промени не само Балканите, но и...

Продължава събарянето на незаконни ромски къщи във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/04/2336731_produljava_subarianeto_na_nezakonni_romski_kushti_vuv/?ref=rss


Продължава премахването на незаконни постройки в трите ромски квартала във Варна. Акцията бе предприета след като поройните дъждове на 19 юни т.г отнеха живота на 13 души в едно от тях - в кв. "Аспарухово". Като една от възможните причини за големия брой жертви беше посочено именно незаконното зострояване на отводнителните дерета в квартала.



След като във вторник бе дадено началото на разчистването на незаконно построените къщи в т.нар. "Гъбена махала" в кв....

Гледат едно от делата за "царските имоти"

http://pik.bg/гледат-едно-от-делата-за-царските-имоти-news198511.html

Гледат едно от делата за "царските имоти"

Софийски окръжен съд ще разглежда едно от делата за т. нар. "царски имоти", по което държавата чрез Министерство на земеделието и храните претендира върнатите след 2000 година близо 16 000 декара гора в Рила на семейството на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок.

Делото е насрочено за 10:00 часа. Държавата настоява съдът да й върне обратно 66 имота в Рила, като исковете са за над 16 000 декара гори и над 2 милиона лева от добив на дървесина.

Очаква се на заседанието да бъдат разпитани свидетели по отношение на извършената в горите сеч и състоянието на горите към момента на връщането им на царското семейство. 

Най-важното от Варна и Черноморието във вчерашния 3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256820

Портних за ДКС: Ако искаме волейбол, трябва да побързаме с ремонта Единственият начин Варна да получи домакинството на Европейското първенство по волейбол през 2015 г. е ремонтът на Дворецът на културата и спорта да бъде извършен без да се обявява обществена поръчка.

Не трябва да се боим от нещата в живота. Трябва само да ги разбираме

http://www.cross.bg/razbirame-zhivota-boim-1419020.html

/КРОСС/Мария Склодо̀вска-Кюрѝ, френска физичка и химичка от полски произход; единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката - физика и химия: Не трябва да се боим от нещата в живота. Трябва само да ги разбираме.  

Кристалина Георгиева: Политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката в България

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/07/04/2336562_kristalina_georgieva_politicheskata_nestabilnost_moje/?ref=rss


Десетина дни след бедственото наводнение в Североизточна България "Дневник" разговаря с  настоящия български еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева за причините и изводите от трагедията, за уроците, които трябва да научим, и за приоритетите в политиките на климата, които България трябва да реализира. Еврокомисарят коментира и кризата в банковата ни система, както и спрягането на Георгиева като номинация за върховен представител на Европейския съюз по...

ДПС не е застаряваща селска мома, а знае стойността си

http://cite.actualno.com/DPS-ne-e-zastarjavashta-selska-moma-a-znae-stojnostta-si-news_37710.html

„Никога с ДПС и в един миг човек би могъл да си помисли, че някой вижда ДПС в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС обаче не може да бъде поставена в ...

Нойер се уплаши: Ние не играем добре, а Франция са много силни

http://worldcup2014.actualno.com/Nojer-se-uplashi-Nie-ne-igraem-dobre-a-Francija-sa-mnogo-silni-news_37712.html

В навечерието на четвъртфиналната среща от Световното първенство с Франция, вратарят на немския национален отбор Мануел Нойере отчете, че отборът е подготвен за труден мач. Стражът смята, че противник...

Бойко Борисов: Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар

http://izbori2014.actualno.com/Bojko-Borisov-Stanishev-shte-byde-nominiran-za-evrokomisar-news_37713.html

Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде „Фокус”. Попитан...

Местан иска нови консултации за реанимация на парламента

http://politics.actualno.com/Mestan-iska-novi-konsultacii-za-reanimacija-na-parlamenta-news_37715.html

Позицията на парламентарната група на ДПС е във вторник, 8 юли, при председателя на парламента да се проведат консултации за законодателната програма до края на мандата на 42-то Народно събрание. Т...

Щвайнщайгер и компания превърнаха Мондиала в купон

http://worldcup2014.actualno.com/Shtvajnshtajger-i-kompanija-prevyrnaha-Mondiala-v-kupon-news_37716.html

Националният отбор на Германия обърка всички представи за сухари на това световно първенство. Дисциплинираните, железни и беземоционални немци ще запишат най-якото си световно първенство. Новата ера з...

Сколари: Колумбия е сплотен и тактически перфектен отбор

http://worldcup2014.actualno.com/Skolari-Kolumbija-e-sploten-i-takticheski-perfekten-otbor-news_37717.html

Селекционерът на националния отбор по футбол на Бразилия Луис Фелипе Сколари се изказа доста ласкаво за тима на Колумбия. Преди мача пред „Спорт Експрес“ селекционерът на Бразилия ...

Търбухът на тунеядците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172371

Един работен ден на парламента струва на данъкоплатеца 150 хил. лева. Бая солена сума, която България харчи заради лукса да поддържа този дефектирал уред на властта. Всеки пропилян негов ден струва колкото едно изкуствено сърце. А докато депутатите си играят на криеница, няколко българи очакват напразно спасителната операция. Но мери ли се

"Уестингхаус" пред подписване с БЕХ за АЕЦ „Козлодуй”

http://frognews.bg/news_72566/

„Уестингхаус Илектрик" - американският филиал на японската корпорация "Тошиба", обяви, че е пред подписване на договор с държавния Български енергиен холдинг за строежа на 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй”. Цената на новия реактор може да удари 7 милиарда лева.

Ще се разглежда едно от делата за "царските имоти"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172602

Софийски окръжен съд ще разглежда едно от делата за т. нар. "царски имоти", по което държавата чрез Министерство на земеделието и храните претендира pd върнатите след 2000 година близо 16 000 декара гора в Рила на семейството на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок.
Делото е насрочено за 10:00 часа. Софийски окръжен съд ще разглежда едно от делата за т. нар. "царски имоти", по което държавата чрез Министерство на земеделието и храните претендира pd върнатите след 2000 година близо 16 000 декара гора в Рила на семейството на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок. Делото е насрочено за 10:00 часа.

На тази дата: Гласувана е декларацията за независимост на САЩ

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/07/04/2327529_na_tazi_data_glasuvana_e_deklaraciiata_za_nezavisimost/?ref=rss


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на тринадесетте британски колонии в Америка ратифицира документ, с който се обявява независимостта им от метрополията. Станал известен като Декларацията...

ДФЗ поискал 50 000 евро рушвет от бос на яйца

http://pik.bg/дфз-поискал-50-000-евро-рушвет-от-бос-на-яйца-news198509.html

ДФЗ поискал 50 000 евро рушвет от бос на яйца

Поискаха ми 50 000 евро, за да получа 848 000 евро от Фонд "Земеделие". Това заяви пред "Преса" един от най-големите производители на яйца в България Азис Азис.

Той управлява модерна птицеферма в района на Търговище и е направил проект за оборудване с нови машини по селската програма. Рушветът бил поискан чрез подставени лица, които обяснили, че стандартно той варира между 5 и 7% от субсидията. Тъй като във фонда са затлачени много проекти , а програмата изтича, комисионната вече дори била вдигната.

Бизнесменът категорично отказал да плати каквото и да било под масата и обяви пред изданието, че е готов да застане с лицето си пред цяла България и да обясни колко работници има и какви данъци плаща. Преди два дни той е успял да се види за минути със земеделския министър проф. Димитър Греков и му е разказал за проблемите си.

"И ние от бизнеса имаме вина, защото се страхуваме да говорим. Страх ни е, защото имаме кредити до гушата и едва го обслужваме", допълни фермерът, който е направил едно от най-модерните предприятия за яйца в Европа. Компанията сега дори изнася продукция за Швеция.

Злополучният проект е за покупка на машини, но цялата инвестиция е за 7,8 млн. евро. Азис Азис иска да застане срещу за.-шефът на фонда Виолета Александрова и да я попита имала ли е някога работници, на които всеки месец да дава заплати.

"Ние тези пари ги печелим с много труд, а не с някакви комисионни", каза Азис. Вече 9 месеца бизнесменът не е имал никаква комуникация с фонда и няма обяснение защо няма плащане по одобрения проект.


4 юли в историята

http://www.cross.bg/nezavisimost-yadroto-ostrovi-1419019.html

/КРОСС/1776 г. - На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя. 1802 г. - Открита е Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт.1894 г. - Хавайските острови са провъзгласени за република за кратко време.1898 г. - При морска катастрофа между френският параход „Ла Бургон" и английския търговски кораб „Кромартишир" загиват 560 души.1906 г. - Великобритания, Франция и Италия дават независимост на Етиопия.1916 г. - Учреден е Военноисторическият музей в София.1941 г. - В Рига латвийски националисти, колаборанти на Нацистка Германия, разрушават всички синагоги и убиват над 400 евреи.1946 г. - След 381 години колониално управление, Филипините получават независимост от САЩ.1959 г. - Каймановите острови се отделят от Ямайка и стават част от Обединеното Кралство.1971 г. - Ловчанският митрополит Максим е избран за Български патриарх.1997 г. - Космическият апарат на НАСА Марс Патфайндър каца успешно на Марс.1999 г. - Американският състезател по тенис на корт Пийт Сампрас става най-титулования тенисист в света.2004 г. - Гърция побеждава Португалия с 1:0 на финала на Европейското първенство по футбол 2004.2005 г. - Космическата сонда на НАСА "Дийп Импакт" успешно се сблъсква с ядрото на кометата Темпел 1, изривайки късове от вътрешността на ядрото за изучаване.

Мачовете днес: Колумбия и магьосникът Хамес са готови да разплачат Бразилия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/04/2336786_machovete_dnes_kolumbiia_i_magyosnikut_hames_sa_gotovi/?ref=rss


Бразилия и Колумбия до голяма степен очаквано достигнаха до четвъртфиналите на световното първенство. Но докато колумбийците го направиха с убедителна игра и комфортна победа в осминафинала срещу Уругвай, бразилците трябваше да минат през ада, преди да отстранят Чили след изпълнение на дузпи. 

Отборът на Хосе Пекерман впечатлява с атрактивен и резултатен, а отборът на Луис Фелипе Сколари разочарова в досегашните си мачове. Домакините бяха на няколко сантиметра от отпадането, но все...

Предстоящи събития за 04.07.2014 г.

http://www.cross.bg/sofiya-zala-provede-1419018.html

/КРОСС/*** София. От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. *** София. От 10:00 часа във в. ф. 28860 - Горна Малина ще се проведе церемония по изпращане на военнослужещите от Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) за участие в операцията на НАТО „ACTIVE FENCE" в Република Турция. *** София. От 10:00 часа в зала „Тържествена" на Централния военен клуб, министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. *** София. От 11:00 часа в зала 2 на МТСП, ще се проведе пресконференция за представяне на проект за защитена заетост. *** София. От 11:30 до 12.30 часа пред Съдебната палата ще се състои протест срещу множеството случаи на проява на омраза в българското общество и бездействието на прокуратурата по тях. *** София. От 14:00 часа в СГС, ще се гледа дело НОХД С-204/2013 - срещу Димитър Аврамов и Методи Петков (чл. 304 б, ал. 1 от НК ). *** София. От 14:00 часа, в зала 3 на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева и изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" Живко Петров ще участват в представянето на новите електронни услуги на агенцията. *** Видин. От 13:00 часа, в залата на 6 ет

Инструктори трошат таблети и камери

http://pik.bg/инструктори-трошат-таблети-и-камери-news198508.html

Инструктори трошат таблети и камери

След въвеждането на електронната система за изпитите за шофьорска книжка недоволни изпитващи са потрошили 3 таблета и 5 камери. Това съобщи вчера директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Димитър Ганев, цитиран от в. "Монитор". Според него много от хората в комисиите не могат да боравят изобщо с техниката, защото са компютърно неграмотни. В 4 области на страната - Пазарджик, Търговище, Добрич и Варна, има недостиг на хора, които да изпитват кандидат-шофьорите, защото нямат материален интерес да участват. Новата организация за провеждане на практически шофьорски изпити действа от 1 юни. При нея се използват таблети, на които се вписват резултатите, вместо старите хартиени бланки. Редът на явяване на кандидатите, както и кой изпитващ в кой учебен център ще изпитва, се определят от електронен жребий. По думите на Ганев все още не е ясно дали с въвеждането на електронната система ще намалее и корупцията на изпитите за правоспособност на управление на автомобил. Относно изискването на гръцките власти да искат при проверка големия талон на автомобилите транспортният министър Данаил Папазов коментира, че пропускът е наш. „Те имат право да го искат и затова вече сме направили предложения за промяна на законодателството ни”, поясни той.

Според шефа на ИА “Автомобилна администрация” Димитър Ганев проблемът е в МВР, защото той касае документите за регистрация на автомобилите, издавани от тях.

„Колегите вече готвят нови варианти, като в тях ще бъдат включени данните, за които настояват от Гърция”, добави той и поясни, че тази информация се изисква по една от евродирективите, засягаща сектора. За друг транспортен проблем - този с товарните автопревози от и за съседна Турция, Данаил Папазов поясни, че на държавно ниво няма противоречия.

„Противоречията са в непримиримите искания на браншовите организация в двете страни”, каза той. „Без да се направи отстъпка от тях, няма как да се подпише споразумение, което да действа по-дълъг период от време”, добави министърът.


Ще се разглежда едно от делата за "царските имоти"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172599

Софийски окръжен съд ще разглежда едно от делата за т. нар. Софийски окръжен съд ще разглежда едно от делата за т. нар. "царски имоти", по което държавата чрез Министерство на земеделието и храните претендира pd върнатите след 2000 година близо 16 000 декара гора в Рила на семейството на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок. Делото е насрочено за 10:00 часа.

Пътна обстановка в страната - 4 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256873

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Сливен: Монтиране на 13 броя рекламни съоръжения до 30.06.2014 г., при км 240+660 дясно, км 242+264 ляво, км 242+300 дясно, км 243+741 ляво, км 243+752 дясно, км 245+660 дясно, км 245+692 дясно, км 247+349 ляво, км 251+302 дясно и км 269+840 ляво.

Преглед на основните теми в печата

http://www.cross.bg/novinar-standart-oresharski-1419017.html

Водещи заглавия в печата в. Труд - Инат за 2 милиона лева в. 24 часа - Гърция без климатици от 11 до 14 ч - стачка в. Стандарт - Орешарски си избра ден за оставка в. Новинар - Пенсионер си прави ток с морска вада в. Дума - Задължителни надписи на български за фирмите в. Сега - Държавата изпадна в политическа парализа в. Телеграф - Тапи към всички морета в. Монитор - 2 000 души на ден се връзват на солените СМС-и в. Земя - ГЕРБ разпусна Парламента в. България днес - Гришо бие Ноле за 2,2 милиона лева в. Капитал -  Властта трескаво разпределя поръчки за стотици милиони   Водещи заглавия на вътрешните страници Четене на 1 имейл в роуминг под 50 ст. - в. 24 часа - стр. 2, 3 Двама пожарникари и доброволци обгоряха от гръмнали коли - в. 24 часа - стр. 3 Орешарски си тръгва на 23 юли, ГЕРБ вече разтури парламента - в. 24 часа - стр. 4 Кечърът не можел да подслушва и записва - в. 24 часа - стр. 5 Правителството внезапно се разбърза с избора на еврокомисар - в. Сега - стр. 2 Кабинетът пуснал стотици обществени поръчки, за да облекчи наследника си - в. Сега - стр. 3 Всичко по делото срещу Цветанов за подслушването е държавна тайна - в. Сега - стр. 4 Новата методика за изчисление на такса смет ще вдигне данък сгради - в. Сега - стр. 5 Данаил Папазов: Предложихме 30 на сто опрощаване на дълга на БДЖ - в. Новинар - стр. 2 Лютви Местан: Смяна на датата за избори ще срине доверието в институциите - в. Новинар - стр

Горящо сметище трови Кюстендил

http://pik.bg/горящо-сметище-трови-кюстендил-news198506.html

Горящо сметище трови Кюстендил

Горящо сметище, намиращо се в близост до квартал „Бузлуджа” в Кюстендил, отрови въздуха на десетки семейства вчера. Огънят е пламнал от запалени гуми в района, който многократно е почистван от общинско предприятие „Чистота”, пише „Монитор“.

„Сметището не може да остане чисто за една седмица. Идват ромите и с каруци изхвърлят отпадъци. След това някой решава, че трябва да го запали”, разказаха хора, живеещи в района. Нелепото е, че само на метри от сметището има къща, в която живее една от многолюдните фамилии в квартала. „Май вътре се гледа и малко дете, не зная. Представете си какво става от тая смрад на гуми при хората”, коментираше 40-годишен жител на гетото.

Масово хората от намиращия се в съседство блок изразиха недоволството си, че бунището се намира само на три метра от тях. „Как може подобно нещо? Ние гледаме деца. Постоянно тук идват роми, крещят и изхвърлят боклук. Всички каруци преминават покрай нас и замърсяват. Много е неприятно”, оплака се и млад мъж, живеещ в същия блок.

Това е втори пожар на ромското сметище в рамките на около половин година. Предния път запалените боклуци изкараха хората от домовете им.


Борисов тества нови депутати

http://frognews.bg/news_72565/

Кастинг за нови депутати започва от днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той тръгва на ударна обиколка из структурите в страната. Това съобщиха високопоставени източници от централата на партията.

Рекордно обезщетение от 500 000 лв. за прегазения Ангел от Катуница

http://pik.bg/рекордно-обезщетение-от-500-000-лв-за-прегазения-ангел-от-катуница-news198505.html

Рекордно обезщетение от 500 000 лв. за прегазения Ангел от Катуница

Рекордно обезщетение от 500 000 лв. ще получат родителите на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. Момчето беше прегазено на 23 септември 2011 г. от бус с гости на Цар Киро. Зад волана е бил Симеон Йосифов.

Майката и бащата на Ангел спечелиха делото в Софийския градски съд срещу застрахователната компания, сключила гражданската отговорност с буса, управляван от Йосифов. Семейството предяви иск за 1 млн. лв., но магистратите са постановили по 250 хил. на двамата родители Атанас и Веселина, пише "24 часа".

Бащата живее в Катуница, а майката работи в чужбина. Според юристи за първи път у нас се присъжда такова голямо обезщетение. Имало е опит за споразумение по време на процеса, но такова не е било постигнато. В момента двете страни обжалват решението пред столичния апелативен съд.

“Случаят е изключителен като аморално явление и престъпление, затова и искът е безпрецедентен”, обясни адвокат Александър Мишев, който защитава родителите на Ангел. Веселина и Атанас Петрови предявиха иска след окончателното решение на Върховния касационен съд, който прати шофьора, прегазил сина им, за 15 г. в затвора. Смъртта на Ангел отприщи бунтовете в Катуница.


Участие на младата художничка Петя Георгиева в международен пленер в гр. Пирот, Сърбия

http://www.cross.bg/petya-pirot-georgieva-1419016.html

/КРОСС/В периода от 22 до 28 юни 2014 г. в гр. Пирот, Сърбия се състоя международен пленер „Пиргос Арт", организиран от Съюза на Пиротските художници. По лична покана на Бранислав Тошич -председателя на художниците на гр. Пирот в пленера участва и младата българска художничка Петя Георгиева.  Петя Георгиева е завършила специалност живопис в НХА през 2011 г. Нейни творби са участвали в международни изложби и се притежание на частни галерии в Париж, на общината на гр. Гуран, Франция и на частни лица от Италия, Япония, Южна Африка Швейцария, Гърция, България и Австрия.Участието в пленера в гр. Пирот даде възможност на художничката да се запознае с талантливи творци, да се потопи в очарованието на града и околностите му и да открие близки по дух приятели. Работата на Петя Георгиева по време на пленера беше високо оценена. Участниците и организаторите бяха завладени от топлината и искрящите цветове в картините й. Тя бе приета за член на Съюза на Пиротските художници и получи покана за самостоятелна изложба в галерията на града.  

Гори целулозен комбинат в Архангелск

http://www.vesti.bg/novini/gori-celulozen-kombinat-v-arhangelsk-6016420

Пожар избухна във водещо руско предприятие за производство на целулоза в Архангелск, в северната част на страната. Пламналият в петък вечер огън бе локализиран на сутринта, съобщиха от вътрешното министерство.

Двама читатели спечелиха билети "Концерти на възглавници"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/04/2336543_dvama_chitateli_specheliha_bileti_koncerti_na/?ref=rss


Vassco и lone_wolf са двамата читатели на "Детски Дневник", които ще могат да посетят безплатно поредния "Концерт на възглавници" тази неделя. 

Общо 69 читатели отговориха правилно на въпроса "Кой инструмент отсъства от струнния квартет?", като посочиха контрабаса.  Право на участие в жребия за билетите имаха 26 потребители на сайта. 

Късметлиите получават ваучер за безплатен семеен билет - до двама възрастни и техните деца. Те ще могат да посетят концерта на открито на 6...

"Хъфингтън поуст": 10 невероятни неща, които не знаете за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243439_%22%D0%A5%D1%8A%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%81%D1%82%22%3A+10+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%

 България? Защо да посещавам България? България е красива страна, с величествени планини, хубави плажове, живописни селца и гостоприемни хора. И е невероятно евтина. Такова въведение прави Eлис Шуман и изброява 10 неща, които масовият турист на Острова вероятно не знае за страната ни:

1. Розите. Българските рози не само са невероятно красиви, но и голяма част от тях се използват за износ. От тях се произвежда 85% от розовото масло в света, важна съставка за изработката на парфюми. Посетете България през май и юли, за да видите цветното прибиране на реколтата.

2. Киселото мляко. В България то е едно от най-добрите в света, с уникален вкус заради бактерията, която се ползва за направата му. Лактобациликус булгарикус се открива единствено в българския въздух. Опитайте домашно кисело мляко с мед или мармалад.

3. Кимането. Когато попитате нещо българин, може да останете учудени с неговия отговор. В страната кимането нагоре-надолу с глава означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално значи "да". За да е още по-объркано, когато местните хора говорят с чужденци, те често използват и двата жеста. Правят го често по-възрастните, които поддържат тази традиция, която датира от Османско време.

4. Шопската салата. Смятана е за най-българското ястие, лесна за приготвяне с домати, чушки, лук, краставици и българско сирене. Често е приготвяна с магданоз, олио и оцет. Шопската салата е станала популярна по времето на комунизма, когато е била промотирана от "Балкантурист" - държавната туристическа агенция.

5. Кирилицата. Българите пишат и четат използвайки кирилица, а България е и страната, от която кирилицата се е наложила. Заслуга за това имат Св. св. Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са били християнски мисионери, които са използвали тяхната азбука, за да подобрят грамотността сред славянските народи. Празникът на двамата братя е най-честваният православен български празник.

6. Българските евреи. България е била съюзник на нацистите през Втората световна война, но въпреки това еврейското население в страната от около 40 000 души е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и гражданското общество са застанали зад евреите и са ги спасили от депортация. За съжаление не може да се каже същото за 11 000 хиляди евреи от Македония - област, управлявана от България през войната.

7. Златото. Най-старото златно съкровище в света бе намерено в гробница западно от Варна, недалеч от Черно море. Открито през 1972 година случайно от обикновен работник, златното съкровище датира от 4560-4450 година пр. Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което доказва и че местните хора са търгували с далечни и близки народи.

8. Ракия. Алкохолното питие е считано за национална напитка. Прави се от ферментирали плодове и съдържа около 40%и дори 80% алкохол, когато е в варено в домашни условия. Ракията може да се прави от круши, грозде, праскови, кайсии и дори от микс от плодове. Често се сервира първа на масата заедно с шопската салата. Хората вдигат наздравици удряйки чашите си и казват "Наздраве". Направете така, че когато го правите, да гледате хората в очите!

9. Гайдите. Българите са много горди със своята гайда - торба, която се прави от кожа на коза или овца. Българската гайда се нарича каба гайда, която е по-голяма от тази на други страни в Източна Европа. През май 2012 година 333 български гайди поставиха световен рекорд на Гинес.

10. Мартеници. Ако сте в България на 1 март, ще видите честванията за Баба Марта (Grandmother March). С празника се посреща пролетта и българите си разменят малки пискюли и гривни от червена и бяла прежда. Мартениците се носят около китката или върху дрехите, докато забележите първия за годината щъркел или цъфнало плодно дръвче.

Бойко Борисов с предизборен тур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172462

ЕКИП НА “ТРУД”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и най-близкият му екип вече стягат партийните редици за предсрочния вот на 5 октомври. Бившият премиер втори уикенд обикаля страната, залагайки на градовете, където ГЕРБ държи местната власт.
Днес ще е в Русе, а предишната спирка бе Стара Загора. Очаква се и посещение в Бургас. ЕКИП НА “ТРУД” Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и най-близкият му екип вече стягат партийните редици за предсрочния вот на 5 октомври. Бившият премиер втори уикенд обикаля страната, залагайки на градовете, където ГЕРБ държи местната власт. Днес ще е в Русе, а предишната спирка бе Стара Загора. Очаква се и посещение в Бургас.

Холандци откриха българка след 40 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243438_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+40+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Съпрузи от Холандия откриха приятелка във Велико Търново след 40-годишно издирване. Трогателната среща на Аника (65 г.) и Боб (69 г.) Шхолтен с 63-годишната Аглая Лампарова стана преди дни. 

"Като ги видях, се разплаках. Беше много вълнуващо. Бях изгубила надежда, че ще ги видя някога", сподели търновката. Лампарова се запознала с Шхолтен по време на фолклорен фестивал в Холандия и живяла у тях.

"Оказа се, че живо се интересуват от българския бит и култура. В къщата си имаха обзаведена механа. Знаят стотина думи на български. Навремето Боб, докато караше колата си, пееше "Македонско девойче, китка шарена", реди Аглая. 

За последно се видели през 1973 г. "Оказа се, че години наред Боб и Аника са ме издирвали. Търсили имейла на състава, но попаднали на телефоните на читалище "Искра". Обадили се в канцеларията, а там се случил мой познат. Човекът веднага ме потърси. В първия момент не повярвах", радва се Лампарова. 

Радостта от срещата обаче бе помрачена от типично български инцидент - Аника била нахапана от улични кучета, докато тичала покрай Янтра. "Добре съм. По-важното е, че намерихме приятелите си", казва холандката.

Искат запис на заповед при лечение

http://frognews.bg/news_72564/

Болниците може да ни лекуват срещу залог. Те обмислят да въведат запис на заповед, с която да могат да си търсят парите по съдебен ред. Предложението дойде в отговор на попарените очаквания за актуализация на бюджета на здравната каса. От НЗОК пък ще разпределят парите за болниците по нова формула.

Днес ще е предимно слънчево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172589

Днес над западната половина на страната ще преобладава слънчево време. Над източната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали.
Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони – умерен. Максимални температури между 24° и 29°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по Днес над западната половина на страната ще преобладава слънчево време. Над източната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони – умерен. Максимални температури между 24° и 29°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по

САЩ са готови да наложат допълнителни санкции на Русия

http://america.actualno.com/SASht-sa-gotovi-da-nalojat-dopylnitelni-sankcii-na-Rusija-news_37707.html

Съединените щати са готови да наложат допълнителни санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Това заяви американският вицепрезидент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския президен...

ЦСКА официално привлече холандец

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-oficialno-privleche-holandec-news_37706.html

Холандският защитник Кристиан Супусета вече е играч на ЦСКА София, похвалиха се "червените" на своя сайт. Роденият на 2 април 1989 година юноша на Аякс парафира договор за една година, като...

Представиха новия VW Passat

http://cars.actualno.com/Predstaviha-novija-VW-Passat-news_37708.html

Volkswagen разкри напълно новата версия Passat B8, като компанията определя модела си като „най-успешният в Европа бизнес автомобил“. Най-леката версия на този бизнес автомобил теж...

Уесли Снайдер: Няма смисъл един отбор да играе красиво ако не печели

http://worldcup2014.actualno.com/Uesli-Snajder-Njama-smisyl-edin-otbor-da-igrae-krasivo-ako-ne-pecheli-news_37709.html

Плеймейкърът на Холандия Уесли Снайдер призова претенциозните холандски фенове да не изискват зрелищна игра, тъй като "лалетата" искат да стигнат колкото се може по-далеч на световното първе...

Заговор срещу Аржентина?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243437_%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%90%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%3F

 Аржентинската президентка Кристина Кирхнер се справяше досега сравнително успешно с дълговата криза. По всичко изглеждаше, че неприятностите, оставени ѝ в наследство от предишните правителства, са превъзмогнати. След успешното преструктуриране на дълговете през 2005 и 2010 година Аржентина започна да се стабилизира, икономиката дръпна напред и нагоре, дълговете се изплащаха в срок. Малката група инвеститори, които не се съгласиха с преструктурирането на дълга, първоначално бяха игнорирани, а впоследствие - дори криминализирани. "Лешояди" - така Кристина Кирхнер нарече хедж фондовете, които докараха Аржентина до състояние на техническа неплатежоспособност. Въпросните хедж фондове заведоха и спечелиха дело срещу Аржентина, в резултат от което техните искания блокираха обслужването на дълговете към всички останали кредитори.

Кристина Кирхнер

Опасна игра

За повече яснота - ето и предисторията: след кризата от 2001 година повечето частни кредитори се отказаха от близо 70 процента от заемите, които бяха отпуснали на Аржентина, за да ѝ помогнат да се изправи отново на крака. Седем процента от държателите на аржентински дългови книжа не се съгласиха с преструктурирането на дълга. Сред тях са и хедж фондовете, които успяха да издействат пред съд в САЩ да им бъдат върнати 100 процента от отпуснатите пари. Именно тях Кристина Кирхнер нарича "лешояди". Клишето за капитализма и неговата грозна муцуна функционира в този случай отлично - и Кирхнер знае това много добре. На пръв поглед нещата са повече от ясни: неколцина кридитори блокират решаването на дълговия проблем и застрашават платежоспособността на една цяла държава - при това за сметка на обикновените хора в Аржентина. От морална гледна точка това е безспорно крайно несправедливо. И Кристина Кирхнер залага именно на тази карта.

Почти е сигурно, че Организацията на американските държави ще настоява за международно уреждане на въпроса и ще подкрепи Кирхнер в борбата ѝ срещу хедж фондовете. Защото ако те прокарат изцяло своите искания, последиците ще са действително сериозни, тъй като останалите кредитори биха могли да настояват за същото - и то не само в случая с Аржентина. Подобно развитие би усложнило преструктурирането на дълговете по цял свят.

Само че от юридическа гледна точка хедж фондовете имат пълно право. И второ: те не представляват единствено хитрите финансови жонгльори, но и дребните вложители, инвестирали спестяванията си в аржентински държавни облигации. От което следва, че и те са "лешояди". А единствената им грешка е всъщност, че са имали неблагоразумието да вярват, че държавните облигации са сигурни, тъй като държавите спазват международното право и изпълняват обещанията си. Сачо че Аржентина, например, не го стори. И още нещо: икономическият подем, постигнат благодарение на преструктурирането на дълга, не беше използван адекватно и така бързо се стигна до нова криза. Но и за това са виновни старите дългове, твърди правителството.
 

Два сценария

"Лешоядите" са всъщност добре дошли за аржентинското политическо ръководство. Сега то не само ще прехвърли собствената си вина върху чужди рамене, но и ще се опита да "интернационализира" въпроса. В момента Аржентина изчаква: или хедж фондовете ще се поддадат на международния натиск и ще се откажат от голяма част от исканията си, като по този начин държавният фалит ще бъде предотвратен. Или пък Аржентина съзнателно ще обяви банкрут - на гърба на собственото си население, и ще изчака до края на годината, когато ще отпадне клаузата за равноправно третиране на всички кредитори. В крайна сметка едно ново преструктуриране на плащанията би довело дори до намаляване на дълга.

Само че този сценарий е също толкова кошмарен, колкото и представата, че хедж фондовете биха могли да успеят да наложат всичките си искания. Международната общност трябва да намери компромис и да настоява за правила, които да гарантират правна сигурност както на инвеститорите, така и на държавите. Да се издава присъда единствено на базата на морални критерии е в случая крайно неудачно. Необходими са общовалидни правила, които да защитават най-важната валута - доверието.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=256872

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 4 юли - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - кв."Чайка" бл.27, 27А, 29, 40, 41, 42, банка "Централна кооперативна банка" и аптеката на бл.

Григор Димитров излиза срещу Джокович за нова крачка към титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/04/2336784_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_djokovich_za_nova/?ref=rss


Когато Григор Димитров пристигна на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб", основната му цел беше да играе за първи път в кариерата си във втората седмица на "Уимбълдън". Апетитът обаче идва с яденето и българският тенисист го показа с впечатляващата победа срещу Анди Мъри в четвъртфиналите. 

23-годишният Димитров детронира миналогодишния шампион по категоричен начин и сложи край на серията му от 17 поредни победи в "Ол Ингланд клъб", включващи и олимпийската титла в Лондон през 2012...

Днес ще е предимно слънчево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172582

Днес над западната половина на страната ще преобладава слънчево време. Над източната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали.
Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони – умерен. Максимални температури между 24° и 29°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по Днес над западната половина на страната ще преобладава слънчево време. Над източната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони – умерен. Максимални температури между 24° и 29°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по

За ДПС без недомлъвки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243436_%D0%97%D0%B0+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BB%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B8

 Възможно ли е наистина ДПС да отиде на резервната скамейка? И ако да, как може да стане това? Въпросът се задава все по-често и от най-различни места. Конкретният израз „резервна скамейка“ е на бившия президент Георги Първанов и по всичко личи, че той държи на него. Инак не би го повтарял толкова често - едно и също твърдение, лансирано с помощта на една и съща метафора и обосновано с друга често повтаряна метафора: че ДПС е „преяло с власт“.

Феноменът ДПС

В началото на седмицата бившият президент заяви в интервю за „24 часа“, че оставането на ДПС на резервната скамейка за „поне един мандат“ би било „здравословно и за тях самите“. Дни по-рано почти същото бе казал и представител на Реформаторския блок - Тома Биков от Движение България за гражданите: „изолирането на ДПС от властта за дълъг период от време е жизнено важно за България“. Биков, който е автор на книгата за досието на Ахмед Доган в Държавна сигурност, не използва метафори, за да се аргументира. Той направо каза, че „Ахмед Доган се казва човекът“, който „разклати банковата система“.

Сходна позиция застъпи и политологът Евгений Дайнов, който на сайта www.dnevnik.bg написа, че ДПС е взело „обем власт, далеч надхвърлящ онзи, който е даден от електората“. Според Дайнов, ДПС е „откраднало“ цялата власт от БСП, като същевременно ѝ е стоварило цялата отговорност. Забележително е, казва той, че сред фирмите, спрягани като замесени в строителството на "Южен поток", няма нито една, свързана с БСП. Всички са от поредицата "Пеевски-ДПС".

Според тезата на Дайнов, двойката бизнесмени Пеевски-Василев е обслужвала финансовите и политически стремежи на ДПС, докато единият от бизнесмените - Цветан Василев, не е бил жертван и „с един замах унищожен завинаги“. Тома Биков използва същия израз, само че назовава и конкретно име: „Доган добре знае, че когато се разделя с някого, трябва да го унищожи до дупка, за да не може той никога повече да му отмъсти. Унищожаването до дупка мина в рамките на един-два дни, в които Цветан Василев беше нулиран, приключен“.

Ахмед Доган

Десетина от най-сериозните коментатори твърдят напоследък, че подвластните на ДПС прокуратура и полиция са в основата на банковия срив и че причината за този срив е експресното съсипване на Цветан Василев в името на бизнес комфорта на ДПС. Дайнов определя това като „държавен преврат“ - опитан миналата година чрез назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, но осъществен впоследствие по друг начин.

Днес публичното пространство практически не предлага поле, в което да се говори за ДПС като за политическа организация. ДПС е абревиатура, използвана като един вид синоним на търговия с влияние, сенчест бизнес, злоупотреба с държавни пари или всичко това накуп. Само дето често се забравя, че тези обвинения са на цели 22 години.

Да си припомним

През 1992 година ДПС свали от власт първото некомунистическо правителство, за да го замени със собствено: правителството на Любен Беров, управлявало през 1993 и 1994 година. Периодът се запомни с ганстерска война по софийските улици, а и с нарастващите опасения, че парцелирането на съдебната власт вече тече не между партии, а между фигури от подземния свят. Самото правителство беше определено от следващия премиер Ренета Инджова като „правителство на Мултигруп“. По терминологията на онези години ДПС беше обвинявано в клиентелизъм. Но макар обвиненията да идваха от цели двама министър-председатели - Ренета Инджова и Филип Димитров, на онзи етап те бяха силно маргинализирани. В самия край на 90-те години трети премиер - този път Иван Костов, нарече ДПС „проклятието на България“, след което бързо беше принуден да се извини за думите си. Повечето от тогавашните участници в активния живот на страната определиха това изказване като неприемливо - същите участници, които днес ги изговарят вече от свое име.

През 2001 година ДПС участва в привличането на Симеон Сакскобургготски в политическия живот и във формирането на неговото правителство. Именно това е периодът на издигането на Делян Пеевски - в онези години той е парламентарен секретар на Министерството на транспорта. В този период ДПС изживява най-спокойното си време - медиите са услужливи към царското управление, а покрай това и към фигурите, които го подкрепят. Кабинетът на Сакскобургготски бе запомнен с много положителни и отрицателни неща, включително и с това, че тогава бяха либерализирани банковите кредити - огромен тласък за нормализацията на икономиката, който бързо започна да се използва по превратен начин.

През 2005 година ДПС отново участва в излъчването на правителство - това на Тройната коалиция. Кабинет, в който именно на ДПС се падна честта да регулира парите за бедствия и аварии. А също и да създаде единния телефон 112 - жизнено важна структура, която обаче беше построена като банален кол-център, който понякога е неспособен да помогне дори при хрема. В това правителство Делян Пеевски беше заместник-министър, а самият кабинет се превърна в нарицателно за грабеж. Това е и времето, в което негативните оценки за ДПС спряха да бъдат прерогатив на едно политическо малцинство.

Всичко, което се случи по-нататък с Пеевски, Василев и КТБ, с дообезглавяването на съдебната власт, с поощряването на ГЕРБ, с еврофондовете, с опита за декларативно превземане на ДАНС и скрито превземане на прокуратурата, е добре известно. А въпросът как се поставя такъв играч на резервната скамейка е един от ключовете за разсичане на мафиотския възел, в който се е оплела държавата.

Пада голямо надцакване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172331

Вчера, 3 юли, парламентът се разпадна пред очите на избирателите, след като ГЕРБ обяви, че след “Атака” и те няма да работят. (Виж 4-а стр.) Премиерът обаче обяви, че ще даде оставка след 21 юли. Както и да го погледнем - 20 дни въртене на празни обороти. Голямото надцакване на политиците в момента всъщност е стремежът на всяка от партиите в парлам Вчера, 3 юли, парламентът се разпадна пред очите на избирателите, след като ГЕРБ обяви, че след “Атака” и те няма да работят. (Виж 4-а стр.) Премиерът обаче обяви, че ще даде оставка след 21 юли. Както и да го погледнем - 20 дни въртене на празни обороти. Голямото надцакване на политиците в момента всъщност е стремежът на всяка от партиите в парлам

Задигнаха радиоактивен материал в Мексико

http://www.vesti.bg/novini/zadignaha-radioaktiven-material-v-meksiko-6016419

Тревога е обявена в централния регион на Мексико и в съседните щати във връзка с кражба на радиоактивен материал, съобщиха представители на вътрешното министерство. Предприета бе специална операция за издирване на контейнера.

ГЕРБ напускат пленарната зала до оставка на кабинета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243435_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA

 Работата на парламента блокира след като и ГЕРБ напускат пленарната зала. В началото на седмицата депутатите от „Атака” съобщиха, че излизат от Народното събрание, днес герберите заявиха, че няма да влязат в залата, докато правителството не си подаде оставката. Заради липса на кворум отново нямаше заседание.

Депутатите на ГЕРБ отказаха да се регистрират в 9.00 ч. и провалиха началото на пленарното заседание. За кворума са нужни 121 депутати, а БСП и ДПС събраха 103-ма. Председателят на парламентаМихаил Миков съобщи, че в 9.30 ч. ще има втори опит за регистрация. Парламентът трябваше да гласува днес на второ четене текстове на новия Наказателен кодекс, както и редица други законопроекти. Вчера заседанието беше прекъснато по инициатива на БСП, които малко преди 12.30 ч. поискаха поименна проверка.

След заседание на парламентарната група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи решението - депутатите му няма да влязат в пленарната зала докато правителството Орешарски не си подаде оставката. Причината - не спазвали договореното при президента Росен Плевнелиев.

„Ние всеки ден ли ще се явяваме на преговори, да даваме възможност на извънпарламентарните партии да казват, че правим някаква завера с БСП и ДПС. Виждате заглавията на вестниците. Те се „целиваха”, както казваше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Да си отиват и толкоз. Няма да им бъдем параван на безобразията. Утре, наглостта им е такава, ще кажат, че те последния месец си работиха ГЕРБ и ДПС”, коментира Борисов.



След като заседанието се провали последваха и остри реакции от страна на управляващите. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова заподозря, че ГЕРБ харесват правителството на Пламен Орешарски и затова не участват в работата на Народното събрание. Според нея депутатите на Бойко Борисов са способни и да откажат да гласуват оставката на кабинета. 

„Правя уговорката, че при ГЕРБ всичко е предпоследно. Няма особена изненада. Те очевидно ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха. Започнаха я с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така ще приключат 42-то Народно събрание с още един месец на плаж. Добре са го измислили, заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации”, заяви Манолова.  

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова всички политически сили да се държат отговорно. „Аз мисля, че политическият живот в страната е в режим на ярка конфронтация от доста години насам и има истински глад за малко повече отговорност, общи позиции, съгласие”, подчерта той.

Следващото пленарно заседание е насрочено за утре сутрин.

Четене на 1 имейл в роуминг - под 50 ст.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4172288

Ползването на мобилен интернет в чужбина вече не е страшилище, което ще напомпа сметка за телефон. От 1 юли цените в ЕС паднаха с над 20%. Като най-значимо е намалението при трафика на данни, където цените са смъкнати с над 55%. Така от началото на месеца 1 мегабайт вече струва под 50 ст.
Това означава, Ползването на мобилен интернет в чужбина вече не е страшилище, което ще напомпа сметка за телефон. От 1 юли цените в ЕС паднаха с над 20%. Като най-значимо е намалението при трафика на данни, където цените са смъкнати с над 55%. Така от началото на месеца 1 мегабайт вече струва под 50 ст. Това означава,

Номинация на Станишев за еврокомисар би била толкова абсурдна, колкото избора на Пеевски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243434_%D0%9D%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80+%D0%B1%D0%B8

 "Идеята в сегашната обществена атмосфера правителството на Орешарски да определи Сергей Станишев за български еврокомисар е точно толкова абсурдна и обидна, колкото и идеята на същото правителство от преди една година, да избере Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава хората излязоха на улицата, най-вероятно ще излязат и сега."

Така политологът Иван Кръстев коментира  вариантът лидерът на БСП да бъде българската номинация за еврокомисар.

По-рано днес друг политолог Огнян Минчев също реагира за евентуална кандидатура на лидера на левицата и блокирането на работатата на парламента от ГЕРБ: "но ще продължат с невъзмутима наглост да "управляват" - да раздават държавни поръчки, да номинират еврокомисар - когото вече хората не могат да търпят в София, да го сложат в Еврокомисията подобно на куче в каруца."

Няма имена, няма да е на 16 

Премиерът Пламен Орешарски и днес отклони въпроса за кандидатурата и заяви в интервю за БиТиВи, че не са обсъждани имена. Той отрече и информацията, че предложението на правителството ще е ясно на 16 юли както беше заявил вчера. В кулоарите на парламента пред журналисти в сряда Орешарски каза (цитиран от "24 часа"), че само половината страни вече имат номинации за комисари, а "ние ще се опитаме да го направим на 16 юли, когато има извънреден Европейски съвет, за да мога да проведа консултации с някои от ръководителите на ЕК. Надявам се и с новия й председател Жан-Клод Юнкер". 

В четвъртък вечер пред БиТиВи премиерът промени позицията си. "Не знам откъде беше измислена датата 16 юли. Вчера заявих, че на 16-ти ще има Европейски съвет и на този съвет аз ще се ориентирам допълнително, ще обменим коментари с новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. На сбирка при президента бе уточнено, че ще се изработват критерии и на консултации с различните партии ще се обсъждат кандидатурите за бъдещия еврокомисар, тъй като с него ще работят няколко правителства."

Надеждата на Станишев, заплаха от Бареков 


Според източници от БСП, Станишев очаква да е българската номинация, като в момента лобира за кандидатурата си в Брюксел. С тази переспектива, в левицата обясняват и защо лидерът им остана без никакъв значим пост в европарламента. Днес стана ясно, че той ще бъде член на комисията по енергетика, в която влиза и Николай Бареков.

Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) обаче атакува остро варианта Станишев да бъде номиниран за еврокомисар и отправи заплахи какво ще се случи, ако се стигне до това. "Няма да позволя българската държава, българският народ и правителството да стават заложници на личната съдба на Сергей Станишев. Партията му го изгони, държавата го изгони и сега ще става еврокомисар. Той не е консенсусна фигура...ще има "голямо шоу на изслушването му". Ще му извадя всички кирливи ризи и корупционни схеми от времето на Тройната коалиция и бизнес връзката на Моника с Борисов, докато беше премиер", обяви Бареков в интервю за радио "К-2" в четвъртък, цитиран от пресцентъра си.  

Брюксел говори за втори мандат на Кристалина Георгиева 

В същото време западни медии (от десетина дни) и дипломати спрягат името на настоящия български комисар Кристалина Георгиева като предпочитан вариант в ЕС за един от най-високите постове в ЕК - този на върховен представител по външната политика. 

Самата Георгиева не отговори дали с нея се водят разговори.  Тя коментира, че "на хипотетични въпроси не давам отговор. Правилото ми е не казвай "хоп" преди да си скочил".

На въпрос, че е спрягана от европейските политици за тази позиция и дали все пак би продължила кариерата си в Европа Георгиева каза "хубаво е за България да се говори така позитивно и се радвам, че допринасям за това. Знаете как дойдох със скандал и с криза и аз дойдох да вдигна българското знаме, държа го високо и се радвам, че това се оценява. Какво решение ще се вземе зависи от лидерите. Те трябва да се съобразяват с много фактори и след две седмици очаквам решение."

Мамил: Мъж на средна възраст с колоездачен екип от ликра

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/mamil-myzh-na-sredna-vyzrast-s-koloezdachen-ekip-ot-likra-6016418

Мамилите са често пъти заможни мъже, които биха могли да си купят "Порше" или "Ферари", но предпочитат да инвестират в модерно колело, чиято цена може да достигне до 3000 лири

4 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=256871

Събития 1776 г. — На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя. 1802 г. — Открита е Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт.

Две варненки изгоряха с 14 бона в ало измами

http://www.bnews.bg/article-110101

Само за един ден две възрастни варненки се разделиха със спестяванията си, вярвайки че помагат на близки

Сингапур изведе първия си наносателит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243433_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%80+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82

 Първият наносателит на Сингапур бе успешно изведен в орбита, съобщава днес "Ченъл нюз Ейша". Очаква се той да започне да работи след 2-3 месеца. 

Създаденият от учени и студенти от Нанянгския технологичен университет спътник VELOX-1 е уникален, защото в него се намира още един - така нареченият пикосателит VELOX-P3. По размери той не е по-голям от обикновен мобилен телефон. 
Главната задача на апарата е събирането и предаването на графична информация, както и проверка на различни технологии, включително интерсателитни връзки. 
В момента в орбита има два спътника, също създадени от този университет.

Допитване: Дилма Русев извлича полза от Мондиал 2014

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243432_%D0%94%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%3A+%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D

 Успехът на Мондиала в Бразилия е от полза и за президентката Дилма Русеф, която се бори за преизбирането си на изборите през октомври, предаде Франс прес, като се позова на ново допитване до общественото мнение, публикувано днес.

Шейсет и шест годишната Русеф се ползва с подкрепата на 38 процента от сънародниците си.

За сравнение през май тя е се е ползвала с 34-процентна подкрепа.

Допитването на в. "Фоля де Сао Пауло" показва, че бразилците имат значително по-добро мнение за Мондиала (Повече за Световното първенство четете в Gong.bg), който протича успешно въпреки опасенията, че по време на него ще има протести, пропити с насилие, и дезорганизация.

Сега 63 процента от бразилците подкрепят Мондиала, а в началото на юли подкрепа даваха едва половината бразилци.

По-рано тази седмица самата Русеф каза, че Бразилия е отбелязала "залп от голове във вратата на песимистите и на онези, които са вещаели хаос по време на Мондиала, който се оказва успех в цялата страна".

Аржентина излиза с нова тактика срещу Белгия

http://worldcup2014.actualno.com/Arjentina-izliza-s-nova-taktika-sreshtu-Belgija-news_37701.html

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея тества нови тактически варианти преди четвъртфинала от световното първенство срещу Белгия. Бранителят Маркос Рохо е наказан за утрешния двубой в Бразилия и...

Селекционерът на Италия подписва с Галатасарай до дни

http://worldcup2014.actualno.com/Selekcioneryt-na-Italija-podpisva-s-Galatasaraj-do-dni-news_37702.html

Италианецът Чезаре Прандели ще бъде представен като нов треньор на Галатасарай в понеделник (7 юли), съобщи президентът на турския клуб Унай Айсал. 56-годишният специалист ще замени на поста сънародн...

Синдик влезе в ТV7, от медията се оплакаха от Николай Бареков

http://society.actualno.com/Sindik-vleze-v-TV7-ot-medijata-se-oplakaha-ot-Nikolaj-Barekov-news_37703.html

Синдик е влязъл в офисите на ТV7 в 17:10 ч в четвъртък, 3 юли. По думите на мениджърите на телевизията той е бил придружаван от дузина татуирани охранители. Едновременно с охранителите в студиата и о...

Стоичков: Бразилия ще бъде отстранена от Колумбия

http://worldcup2014.actualno.com/Stoichkov-Brazilija-shte-byde-otstranena-ot-Kolumbija-news_37705.html

Носителят на Златната топка Христо Стоичков е убеден, че Колумбия ще поднесе най-голямата изненада на Световното досега и ще отстрани домакина Бразилия в четвъртфинала между двата тима тази вечер. &q...

Гришо - посланик №1 на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4172320

С един мач на “Уимбълдън” Григор Димитров промени отношението на англичаните към българите - нещо, което поколения политици не можаха.
Онлайн изданията на Острова са пълни с доброжелателни коментари за нацията ни и критики към националиста Найджъл Фарадж, който ни развява като плашило (виж стр. 24). С един мач на “Уимбълдън” Григор Димитров промени отношението на англичаните към българите - нещо, което поколения политици не можаха. Онлайн изданията на Острова са пълни с доброжелателни коментари за нацията ни и критики към националиста Найджъл Фарадж, който ни развява като плашило (виж стр. 24).

Белият дом изключва споразумение за нешпионаж с Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243431_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%88

 Съединените щати няма да подпишат споразумение за нешпионаж с Германия в опит да преодолеят дипломатическия срив в резултат на наблюдението от американската Агенция за национална сигурност на канцлера Ангела Меркел, заяви Белият дом, цитиран от ДПА.

"Ние няма да имаме споразумение за нешпионаж", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс в отговор на въпрос на ДПА по време на брифинг на Белия дом с чуждестранни медии.

"Нямаме споразумение за нешпионаж с никоя страна". Роудс заяви, че "ще е необходимо време и оздравителен процес чрез диалог", за да се реши въпросът, но САЩ трябва да намерят баланса между новите ограничения върху шпионажа и нуждите от събиране на сведения.

Вчера независима комисия, натоварена от Конгреса на САЩ и президента Барак Обама, реши, че американската програма „Призма“ за прехващане на онлайн комуникации на чужденци езаконна и полезна в борбата срещу тероризма.

В доклада от 196 страници, изготвен от на Комисията за надзор на личната неприкосновеност и гражданските свободи се посочва, че събирането на данни в рамките на програмата „Призма“ е ясно допустимо от закона.

Програмата работи въз основа на чл. 702 на закон от 2008 г. за шпионските дейности на американското правителство в чужбина. Според експертите същината на програмите за шпионаж, основани на този законов текст, не противоречи на американската конституция.

В доклада обаче се посочва, че някои аспекти от прилагането на програмата я поставят на границата на това, което е допустимо от конституцията. Това се отнася например за събирането на данни за американски граждани.

Същата комисия през януари се произнесе, че събирането на телефонни метаданни (като например дата, час и продължителност на разговора) на територията на САЩ, насочено срещу американски граждани, е незаконно.

Сега обаче петчленната комисия заявява, че следенето на интернет и телефонните комуникации на неамериканци в чужбина е било едно от най-ефикасните средства на американското разузнаване в борбата с тероризма.

Бе Ем Ве инвестира 1 млрд. долара във фабрика в Мексико

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243430_%D0%91%D0%B5+%D0%95%D0%BC+%D0%92%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+1+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%

 Германският автомобилостроител Бе Ем Ве (BMW) заяви, че ще инвестира 1 милиард долара в строежа на нова фабрика за луксозни автомобили в северната част на Мексико, съобщи Асошиейтед прес.

Харалд Крюгер, член на борда на Бе Ем Ве, заяви, че фабриката ще се намира в северния щат Сан Луис Потоси и ще има капацитет да произвежда 150 хил. коли годишно.

Крюгер направи това съобщение в Мексико сити, придружен от президента на страната Енрике Пеня Нието.

Той отбеляза, че Бе Ем Ве има 28 фабрики в 13 страни.

Съобщението идва седмица след като автомобилостроителите "Даймлер" (Daimler) и "Рено-Нисан" (Renault-Nissan) заявиха, че ще инвестират 1,6 милиарда долара във фабрика в Мексико.

Страната стана предпочитано място за автомобилостроителите заради ниските заплати, близостта си със Съединените щати и споразуменията за свободна търговия с 45 страни.

Греков подал сигнал до Цацаров срещу фонд "Земеделие"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243429_%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%BE+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%84%D0%BE%D0%B

 Министърът на земеделието и храните Димитър Греков е подал сигнал до главния прокурор срещу длъжностни лица във фонд "Земеделие" за неправомерно одобрени проекти.

Това съобщи "Труд", като се позова на самия Греков.

"До главния прокурор е подаден обобщен доклад на базата на значителен брой оплаквания от бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони. Преди 20 дни съм дал такова писмо и до премиера Пламен Орешарски, и до Агенцията за държавна финансова инспекция”, потвърди Димитър Греков пред изданието.

Министърът допълни, че може някои от сигналите да се дублират, защото самите земеделци също са се оплаквали в институциите от фонда.

"Докато няма резултати от проверката, не искам да я коментирам, защото не искам да клеветя колегите от фонд “Земеделие”, каза Греков.

На въпрос по какъв начин са стигнали тези оплаквания до министъра, за да ги предаде на главния прокурор, Греков каза: “Нали виждате, че аз не си измислям. Хората пишат, а не както се твърди, че се оплаква само моя фирма.”

Конфликтите между министерството и фонда станаха явни преди няколко дни, когато министър Греков поиска оставката на цялото ръководство на фонд "Земеделие" заради оплаквания от работата на фонда и забавени плащания.

Шефът на фонд "Земеделие" обаче обяви, че няма основание да му се иска оставка и нападна Греков с обвинението, че искал оставки защото се бавели плащания към негова фирма.

 

Религиозен календар за 4 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171423

Св. Андрей, архиепископ Критски. Св. Марта 
Св. Андрей бил родом от Дамаск. До 7-годишна възраст бил ням, но след като приел свето причастие, проговорил. Оттогава започнал да изучава божествените книги. 14-годишен, Андрей отишъл в Йерусалим и там бил причислен към църковния клир. 
 Участвал в VI вселенски събор против монотелистката ерес. По-късн Св. Андрей, архиепископ Критски. Св. Марта Св. Андрей бил родом от Дамаск. До 7-годишна възраст бил ням, но след като приел свето причастие, проговорил. Оттогава започнал да изучава божествените книги. 14-годишен, Андрей отишъл в Йерусалим и там бил причислен към църковния клир. Участвал в VI вселенски събор против монотелистката ерес. По-късн

На морето е възможно да превали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243428_%D0%9D%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8

 Днес вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони – умерен. Над западната половина на страната ще преобладава слънчево време, съобщиха от НИМХ.

Над източната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали. Максимални температури между 24° и 29°.

Атмосферното налягане остава по-високо от средното за юли.

Над планините ще има променлива облачност, по-значителна над масивите в източната половина на страната На отделни места там ще превали краткотрайно. Вятърът ще се ориентира от север, североизток и ще отслабне. През деня ще е предимно умерен. На 1200 м.н.в максималната температура ще е около 17°, на 2000 м около 10°.

Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали. Вятърът ще е умерен от североизток. Температурите по крайбрежието ще достигнат 23°-25°. Температурата на морската вода е 22°-24°, вълнението ще е 2-3 бала.

Франция забранява виното в офиса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243427_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B0

 Френското правителство позволи на работодателите да забранят консумацията на вино на работното място.

Виното и сайдерът не бяха включени в официалния списък на забранените в офиса алкохолни напитки. Сега вече виното е част от този списък, защото "представлява заплаха за сигурността и физическото и психическо състояние на служителите", се казва в правителствения документ.

Министерството на труда заяви, че "алкохолът е най-консумираното психоактивно вещество във Франция".

Употребата на алкохол е виновна за около 49 000 смъртни случая във Франция всяка година. Потреблението на алкохолни напитки във Франция намаля през последните няколко години, тъй като пиячите се насочват към бирата.

Миналата година САЩ изпревариха Франция по консумация на вино

Прогноза за времето - 4 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256870

Днес вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони – умерен. Над западната половина на страната ще преобладава слънчево време. Над източната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали.

HTC се завърна към печалбата

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c29e83d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Charduer0C4590Ca0Chtc0Ese0Ezavyrna0Ekym0Epechalbata0H1755750C/story01.htm

Редица анализатори обаче смятат, че второто тримесечие ще е пикът в продажбите заради предстоящите премиери на конкурентни продукти


САЩ изключва споразумение за нешпионаж с Германия

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-izkliuchva-sporazumenie-za-neshpionazh-s-germaniia-6016416

"Ние няма да имаме споразумение за нешпионаж", заяви заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс в отговор на въпрос на ДПА по време на брифинг на Белия дом с чуждестранни медии

Социалистите: Стефан Данаилов да поведе партията!

http://www.bnews.bg/article-110174

Бившият министър от кабинета Станишев, сега депутат, Петър Мутафчиев, е подписал декларацията за промяна, която толкова разбуни духовете в БСП. Той е един от онези, които смятат, че соцлидерът Станишев трябва да гради европейска кариера и партията да се поеме временно от силна, обединителна фигура като Стефан Данаилов, за да може да мобилизира социалистите за изборите.

Изумителното падение на Саркози

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243426_%D0%98%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8

 И все пак този небръснат човек беше не друг, а бившият френски президент Никола Саркози, който е изправен пред десет години затвор и глоба от 400 000 паунда за корупция и опит за подправяне на криминално разследване.

След като беше освободен и напускаше полицейския арест в черен автомобил с тъмни стъкла, дребничкият, рошав пасажер на задната седалка можеше да бъде сбъркан с парижки сводник, арестуван за мошеничество на Шанз-Елизе.

И все пак този небръснат човек беше не друг, а бившият френски президент Никола Саркози, който е изправен пред 10 затвор и глоба от 502 167 евро за корупция и опит за подправяне на криминално разследване.

Наречен "Bling Bling" поради слабостта си към скъпи часовници и дизайнерски слънчеви очила, Саркози беше освободен под гаранция вчера около 2 часа сутринта. Той обаче стана първият френски президент, който попадна в полицейския арест.

За него последва друга действителност, далеч от разкоша и лукса, на който се радваше 5 години в Елисейския дворец. Саркози беше обвинен в корупция, търговия с влияние и нарушаване на професионална тайна.

Описан от един от свидетелите като "мъж, изглеждащ напълно съсипан, 59-годишният Саркози се отправил към дома си, който споделя с 46-годишната бивша манекенка Карла, неговата трета съпруга.

Вчера Саркози се появи по френска телевизия, за да осъди съдебната система, която по думите му се е превърнала в "политически инструмент". Той обвини следователите в "умишлено унижаване" и каза, че Франция е страната на правата на човека и върховенството на закона, която не трябва да вярва на хората, целящи да опетнят политическото му завръщане.

Арестът на Саркози, който се прочу в целия свят, беляза изумителното падение на един човек, който обичаше властта. Но в действителност, малцина във Франция са изненадани от обвиненията, които попречиха на неговите планове да се кандидатира през 2017 г.

Със своите 165 сантиметра височина, Саркози е само 2,5 см по-нисък от Наполеон, но винаги се е славил с големия си апетит, с прахосничеството на пари, особено, когато не са негови.

Като президент той си поръча "Airbus" A330 за 376,5 млн. евро със специален повдигнат за него стол, така че да гледа подчинените си отвисоко. Самолетът струва 62,7 млн. евро, но останалите 313,8 млн. евро са отишли за дизайнерски подобрения. В него има луксозна спалня с шумоизолиращи се врати за 1,2 млн евро и електрически завеси на прозорците. Докато проповядва режим на строги икономии в еврозоната, Саркози използва парите на данъкоплатците, за да угощава себе си и Карла.

Бившата президентска двойка разделяше времето си между дома си в Елисейския дворец, трите луксозни имота извън столицата и "почивния си замък" по южното крайбрежие.

Тази великолепна селекция от имоти е добре поддържана от специализиран персонал с помощта на милионите на данъкоплатците.

Произнесла култовата реплика "моногамията ме отегчава" точно преди да се омъжи за Саркози през 2008 г., Карла е до него през всичките правни премеждия, пред които е изправен в момента. На фона на слуховете за изневери мнозина очакваха тя да го напусне след загубата на президентските избори през 2012 г. Нейните финансови дела също ще бъдат разследвани, въпреки че следствието ще се съсредоточи върху потока от милиони паунда за президентската кампания на съпруга й през 2007 и 2012 г.

Приближени на Саркози говореха, че той е посетил наследницата на козметичната марка "l`Oreal" Лилиан Бетанкур, най-богатата жена във Франция, за да вземе пликове, пълни с пари в брой. Нейното имение било точно до дома на Саркози в Париж, а той е бил неин личен приятел, настояващ и до днес, че е посещавал нея и покойния й съпруг Андре, само за да си "общуват".

Саркози бе оправдан миналата година по обвинението, че се е възползвал от една възрастна жена, докато тя била прекалено крехка, за да разбере това, което прави.

Другият "дарител" на Саркози бил либийския диктатор Муамар Кадафи, за който се твърди, че стои зад изумителната сума от 52,7 млн евро. "Благодарение на мен той стана президент. Дадохме му средствата, които му позволиха да спечели", каза самият Кадафи през 2011 г.

Само времето ще покаже какви други тайни ще излязат от колоритния, противоречив живот на Саркози. Но за сега, придаващият си важност бивш президент с жена супермодел, е изправен пред най-тежката криза в кариерата си.

Американец удари джакпот от $ 260 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243425_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BA%D0%BF%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%82+%24+260+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.

 Жителят на американския град Ноксвил, щата Тенеси, Рой Кокръм удари джакпота в лотарията "Powerball", който е 259,8 милиона долара.

 

Както съобщиха в четвъртък организаторите на лотарията, Кокръм отишъл за спечелените си пари само няколко седмици, след като научил, че неговият билет е печелившият. Преди това се обърнал за съвет към специалист по финансови въпроси. След претегляне на плюсовете и минусите, решил да вземе спечелените пари не на части, а наведнъж. По този начин, при условията на лотарията, получава 153 милиона долара. Той можеше да получи целия джакпот, ако бе пожелал да му бъде изплатен на части в продължение на 30 години.

Крокъм планира да инвестира парите си във фонд за подкрепа на театрални и танцови студия в САЩ, които той възнамерява да създаде.

Късмет му излязъл с билет, закупен от местния магазин за хранителни стоки. Неговият собственик вече е получил комисионна в размер на 25 хиляди долара.

Лотария "Powerball" се играе в 43 щата. Съгласно условията, печалбата отива при този, който улучи пет броя бели топки и една червена

Хакери разбиха микроблога на израелското министерство на отбраната и съобщиха за ядрена заплаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243424_%D0%A5%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%

 Хакери разбиха микроблога на израелското министерство на отбраната в „Туитър”, пускайки пост „Да живее Палестина”, предадеИнтерфакс.
Съобщението е било публикувано от акаунта на Сирийската електронна армия. Известно време след пускането си постът е бил премахнат.
Малко преди това в микроблога на министерството на отбраната се е появило съобщение, според което Ядреният изследователски център в Димона е бил ударен от две ракети и има опасност от изтичане на радиоактивни вещества. Този пост също е бил премахнат. Все още не се знае кой е направил публикацията, но нито един друг източник не е разпространил подобна информация.

Обратна държава сме!

http://viewpoint.actualno.com/Obratna-dyrjava-sme-news_37582.html

Прави са тези, които в момент на ярост изричат пъкленото "Това не е държава!". Не е липса на патриотизъм, в каквото ги обвиняват, а точно обратното - висша форма на партриотизъм! Кажете, не ...

Давид Луис вдъхнови родители да кръстят бебето си

http://worldcup2014.actualno.com/David-Luis-vdyhnovi-roditeli-da-krystjat-bebeto-si--news_37700.html

Дави Луис е роден на 26 юни в Риберао Прето, два дни преди победата на Бразилия над Чили на 1/8 финала на Мондиала. Бебето е кръстено на Давид Луис Морейра Мариньо, познат като Давид Луис, къдросокия ...

Британските летища са под тревога

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243423_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0

  Британските летища са под тревога за терористична опасност заради опасенията, че фанатици от Йемен и Сирия са обединили сили, за да извършват атентати с „невидими” бомби, коментира британският вестник The Mirror.
Предполага се, че най-изявеният специалист по производството на бомби в „Ал Кайда” Ибрахим Хасан ал Асири работи по устройство, което може да избегне скенерите и дори да бъде скрито в тялото на терориста или в електронно оборудване. Смята се, че неговият екип в Йемен е изработил „човешка бомба”, след като се е свързал с джихадисти в Сирия, където стотици британци и още хиляди мюсюлмани от западни страни участват във войната срещу диктатора Башар Асад.
Пътниците бяха призовани към търпение, а вицепремиерът Ник Клег предупреди, че допълнителните мерки за сигурност, които вече са въведени, може да бъдат прилагани дълго време.

.Камера снима със скоростта на светлината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243422_.%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%8

 Мобилно приложение, направено за 8 часа и само с една функция, спечели над 1 млн. долара от инвеститори. Апликацията Yo. служи само за да изпрати едноименния поздрав на човек, който също я е инсталирал.

 

За мнозина това изглежда като шега, но за създателя му Ор Арбел е нещо наистина сериозно. Авторът, който прави приложението преди три месеца, решава да напусне работата си и се мести на другия край на света – от родния си Израел в Сан Франциско, за да развива Yo. целодневно. Той си отваря офис, наема служители и търси “стратегически партньори”, като вече е събрал сумата от над 1 млн. долара, информира Think Progress.

 

Арбел твърди, че

 

“обикновено разбираш какво означава “Йо”

 

на базата на това от кого го получаваш и по кое време”.

 

Според разработчика, щом човек започне да използва Yo., това повлиява на живота му. Той посочва, че голяма част от ревютата на приложението са нещо от сорта на “Yo. промени живота ми”.

 

Програмата се появи в App Store тази година на 1 април. Първоначално софтуерът беше отхвърлен от Apple, защото от компанията смятали, че приложението не е завършено. По-късно техническият евангелист Робърт Скобъл го нарече “най-тъпото, но най-завладяващо приложение, създавано някога”.

 

До този момент Yo. е привлякло вниманието на повече от 50 000 потребители, които са изпратили повече от 4 млн. “Йо”-та. Приложението е особено популярно сред други стартиращи компании като Kicks­tarter и FourSquare. По думите на Арбел, щом влезе в офиса, Yo. се разпространява вирусно.

 

Сигурно нормалният потребител се пита защо просто да не изпрати думата “Йо”, като използва вече съществуващи приложения за обменяне на съобщение. Арбел твърди, че с WhatsApp това отнема 11 команди, докато с Yo. са нужни само две.

 

Сравнението с WhatsApp също може да говори за по-голямата стратегия на израелеца. През февруари Facebook придоби WhatsApp за 19 млрд. долара, въпреки че приходите на компанията са незначителни. Ако Арбел успее да направи от Yo. нещо по-голямо, равняващо се само на процент от стойността на WhatsАpp, той ще разполага със 190 млн. долара.

 

В същото време някои анализатори смятат, че продажбата на WhatsApp и подобни приложения представлява новия технологичен балон.

 

Арбел работи по нов интерфейс за приложно програмиране, който ще му позволи “да си партнира с марки”. Така в бъдеще можете да получите “Йо” от “неща, които ви интересуват”. Когато Gap прави разпродажби например, може да изпрати на потребителите “Йо”, за да ги информира. Когато самолетът на някой ваш приятел се приземи, авиокомпанията също може да ви информира по този начин. Когато поръчката ви Starbucks е готова, могат да ви го съобщят отново с Yo.

 

“Да викат името ви, вече не е модерно”, твърди Арбел

 

Първите 1 млн. долара, които той е събрал, идват от група инвеститори, свързани с Моше Хогег, главен изпълнителен директор на социалната мрежа Mobili, която е подобна на Instagram. Именно в нея Арбел е работил две години. Всъщност той създава приложението по поръчка на Хогег, който искал да информира по-лесно личната си асистентка, че има нужда от нея.

 

Едно от нещата, които Арбел няма да направи, е да добави повече функции на приложението. Той вярва, че простотата е ключът към неговия успех. В Yo. има някои скрити функции – можете да изпратите “ЙоЙо” например.

 

За разлика от повечето други приложения за изпращане на съобщения, Yo. не събира никаква лична информация от потребителите. Също така, в сравнение с апликацията за изпращане на фотосъобщения SnapChat, Yo не предполага никакви опасности за децата.

 

“Има някои потребители, които не го разбират и мислят, че е шега”, признава Арбел. Той посочва, че дори и потребителите първоначално да теглят приложението, защото го смятат за забавно, след това ще продължат да го използват, тъй като то “ще промени ежедневието им”. Арбел посочва шеговито, че възприемането на Yo. е “проблем, който трябва да ре­­шим”.

 

“Къде в системата се вписва Yo.? Ще трябва да изчакаме и да видим”, допълва в материала си Think Prog­­ress.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване