Чижов: ЕК политизира енергетиката по въпроса с газопровода Opal

http://www.cross.bg/rysiya-gazoprovoda-chizhov-1421132.html

/КРОСС/ Удължаването на срока за разглеждане на въпроса за използване на газопровода Opal - е поредното политизиране на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, предаде РИА Новости. Чижов подчерта, че Кремъл е готов да обсъди въпроса на среща с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и ръководителя на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак, която е планирана за следващата седмица. Напомняме, че Москва не е съгласна с нормите на трети енергиен пакет на ЕС. През април започна процедура на съдебно разбирателство в Световната търговска организация. Тръбопроводът с мощност 36 млрд. куб.м. преминава през Германия. Русия и Германия биха искали да постигнат за него изключение от нормите на третия енергиен пакет на ЕС, който позволява на „Газпром" да запълва максимум половината от газопровода.  

САЩ: 18 години затвор за писма с рицин

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-18-godini-zatvor-za-pisma-s-ricin-6017509

Миналата година 36-годишната Шанън Гес Ричардсън изпрати писма с отровата до президента Барак Обама и кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг

Драгомир Стойнев: БНБ трябва да си свърши работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196270

Виждаме, че и ГЕРБ подкрепя този бюджет, нищо не пречи този бюджет да влезе в пленарна зала. Последният, който взема решение е парламентът в крайна сметка.
Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Истината е, че в БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година, Виждаме, че и ГЕРБ подкрепя този бюджет, нищо не пречи този бюджет да влезе в пленарна зала. Последният, който взема решение е парламентът в крайна сметка. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Истината е, че в БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година,

ЕС пристъпва към нови санкции срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/es-pristypva-kym-novi-sankcii-sreshtu-rusiia-6017511

Европейският съвет призова Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да не сключва временно договори с Русия.

„Реал” Мадрид остава най-скъпият спортен клуб в свет

http://www.cross.bg/klyba-dolara-mlrd-1421129.html

/КРОСС/ „Реал" (Мадрид) е най-скъпият клуб в света на спорта и тази година, показва традиционната класация на Forbes. Мадридчани са на върха, като стойността на клуба се изчислява на 3,44 млрд. долара. В тройката отново попадат три футболни клуба от Европа. „Манчестър Юнайтед" отстъпи още една позиция и вече е на третото място. Втори излиза „Барселона" с 3,2 млрд. долара. Цената на „Манчестър Юнайтед" продължава да пада и вече е 2,81 милиарда спрямо 3,17 преди година. Клубът от „Олд Трафорд беше неизменен водач в класацията от 2004 до 2013 година. Миналата година начело излезе „Реал", а англичаните бяха втори. Бейзболният „Ню Йорк Янкис" запазва четвъртото си място с 2,5 млрд. долара. Пети е клубът от НФЛ „Далас Каубойс" (2,3 млрд.). Клубовете по американски футбол заемат 30 от 50-те места в класацията. Останалите 20 се състоят от шест бейзболни клуба, осем футболни, четири от НБА, един от НХЛ и един от Формула 1. От класацията отпадат „Ню Йорк Метс", „Макларън" и „Оукланд Райдърс". Средната стойност на 50-те най-скъпи спортни клуба в света е 1,34 млрд. долара, което показва ръст от 8% спрямо миналата година. „Форбс" изчислява цената на клубовете като взема предвид капитала и задълженията им, както и спонсорските сделки.  

Бюджетът можел да се гласува и днес, ако ДПС и ГЕРБ го подкрепят

http://frognews.bg/news_73172/

Бюджетът може да бъде гласуван още днес, ако ДПС и ГЕРБ го подкрепят, заяви по БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той призна, че има разминаване между позициите на мандатоносителя БСП и излъченото от него правителство.

Стойнев: БНБ трябва да си свърши работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196267

Виждаме, че и ГЕРБ подкрепя този бюджет, нищо не пречи този бюджет да влезе в пленарна зала. Последният, който взема решение е парламентът в крайна сметка.
Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Истината е, че в БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година, Виждаме, че и ГЕРБ подкрепя този бюджет, нищо не пречи този бюджет да влезе в пленарна зала. Последният, който взема решение е парламентът в крайна сметка. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Истината е, че в БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година,

578 лв. дарения бяха събрани по време концерта на „Сигнал”

http://dobrudjatv.net/578-%d0%bb%d0%b2-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86-2/

578 лв. бяха събрани снощи по време на концерта на група“Сигнал“ в Добрич. Средствата ще бъдат внесени в Общинска банка Добрич по сметката на даренията за пострадалите от наводнението граждани. Две урни бяха пуснати в залата, а в края на представлението комисия, ръководена от Йоан […]

Бюджетът можеше да се изпълни, ако не беше КТБ, смята Стойнев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/17/2345262_bjudjetut_mojeshe_da_se_izpulni_ako_ne_beshe_ktb/?ref=rss


Бюджетът можеше да се изпълни, две поредни тримесечия имаше растеж. Първо тримесечие създадохме 40 000 работни места, което не се беше слючвало от 2009 година. Актуализацията се появява заради проблем с една банка, който не е калкулиран декември месец, каза днес по БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Забавянето на гласуването на актуализацията, дошло заради позиция на БСП, Драгомир Стойнев обясни с това, че най-важният закон в държавата е нужно да се преосмисли. Той допълни, че щом ДПС и ГЕРБ подкрепят ремонта на бюджета, могат да си го гласуват още днес.

Министърът изрази мнение, че политическата криза вече дава отражение на икономиката, като са нужни бърза оставка на правителството и нови избори.

По повод ситуацията в КТБ Стойнев каза, че информацията е неясна. По неговите думи дори не е сигурно, че милиардите липсват, като това трябва да се докаже.

Министър Стойнев подчерта, че Министерството на икономиката и енергетиката не е местило сметки и депозити от КТБ в дните и месеците преди поставянето на банката под особен надзор.

Нямало битка, а състезание за поста на Станишев
Драгомир Стойнев посочи, че няма битка за поста лидер на БСП, а състезание между единомишленици. Той не се приема за фаворит на Сергей Станишев, като посочи, че настоящият председател е подпомогнал развитието и на всеки от неговие конкуренти. Като свой плюс той посочи, че досега не е бил в ръководството на партията. Стойнев обеща да използва хвърлените камъни по БСП за надграждане.

Като бъдещ свой стил на управление той посочи вслушване в мнението на органите в партията. Министърят смята, че е нужна консенсусна политика, като членовете на ръководството на партията си говорят очи в очи, а не през медиите. Като важна задача той посочи привличане на симпатизанти. В отговор на въпрос за бъдещ диалог с АБВ, Стойнев посочи, че те са си избрали своя път. Според него трябва рестарт на политиката, не само в БСП.

Двайсет и девет завоя през Андите (видео)

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/07/17/2344874_dvaiset_i_devet_zavoia_prez_andite_video/?ref=rss


"Пасо интернасионал лос либертадорес"  е международен път през Андите, свързващ Аржентина и Чили, а главната му особеност е, че е стръмен и нагънат.

Пътят, наричан още Cristo Redentor, тоест Христос Спасител, се вие между чилийската столица Сантяго и градчето Мендоза в Аржентина, преминавайки през граничния пункт Лас Куевас. 

С 29-те си остри завоя по стръмните ридове на планината трасето е смятано за  едно от най-сложните за преминаване в света. От чилийска страна изходна...

Аксаково почита Света Марина с литургия и фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=258249

Фолклорният фестивал „Света Марина” е ежегодно събитие, който се провежда винаги на 17 юли в местността Света Марина (с. Ботево, Община Аксаково). На тази дата се чества и храмовият празник на манастира Света Великомъченица Марина при село Ботево.

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-ykraiina-1421128.html

/КРОСС/ На срещата на върха на ЕС, която се откри днес в Брюксел, се обсъждат нови възможни санкции срещу Русия, заяви пред журналисти германският канцлер Ангела Меркел, предаде ИТАР-ТАСС. Участниците на срещата обсъждат ситуацията в Украйна. Ангела Меркел заяви, че за съжаление срещу Русия отново ще трябва да бъдат наложени санкции, защото тя не повлиява на действията на опълченците в Източна Украйна. Относно ситуацията в Украйна, германският канцлер каза: „От момента на посещението в Брюксел на президента на страната Петро Порошенко почти няма промени - пленените не са освободени, сигурността на границите не е гарантирана, контактната група на работи". За разширяване на санкциите срещу Русия е и британският премиер Дейвид Камерън. Той смята, че трябва да бъдат разширени персоналните санкции и да бъде продължена дискусията за потенциални по-широки икономически санкции. Новите имена от новия санкционен списък засега не са известни.

"Фигаро": България е най-големият производител на лавандула в света

http://www.vesti.bg/novini/figaro-bylgariia-e-naj-golemiiat-proizvoditel-na-lavandula-v-sveta-6017510

Само за няколко години България успя да вземе от Франция лидерското място в света за отглеждане на лавандула и в производството на лавандулово масло, пише френският в. "Фигаро".

Два труса усетени в България през нощта

http://www.mediapool.bg/dva-trusa-useteni-v-bulgaria-prez-noshtta-news222734.html

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщи ”Фокус”.   Трусът е усетен в 01:45 часа тази нощ с епицентър на 14 км югоизточно от община Борино, на 29 км западно от Смолян и на 151 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км. Още едно земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер е регистрирано до границата ни с Гърция, югозападно от Кестен.   Няма данни за пострадали и материални щети при двата земни труса.

Държавата преговаря с Deutsche Bahn да поеме управлението на БДЖ

http://www.cross.bg/kompaniyata-dryzhestvoto-papazov-1421126.html

/КРОСС/ Правителството е започнало преговори с немската компания "Дойче Бан Интернешънъл" да поеме мениджмънта на БДЖ. Това съобщи вчера транспортният министър Данаил Папазов. До края на седмицата или в началото на следващата седмица се очаква от компанията да изпратят писмо с намерения, както и да стане ясно колко ще струва наемането на германските мениджъри, съобщава „Сега”.   Според Папазов "Дойче Бан" ще направи анализ на състоянието на компанията и ще предложи мерки за преструктуриране. След приключването на реформата ще се мисли или чуждите мениджъри да останат за постоянно, или за мениджмънт, което ще действа успоредно с българското ръководство на БДЖ. Транспортният министър посочи, че компанията има опит в подобни проекти. От "Дойче Бан Интернешънъл" са се срещнали във вторник и с премиера Пламен Орешарски. "Имаме нужда от практични решения, които да променят визията за развитие на дружеството, а не от консултантски проекти, които да стоят добре по лавиците", е заявил министър-председателят. Данаил Папазов допълнил, че досега всички правителства са се съобразявали с препоръките на международните консултанти, но желаната промяна в БДЖ не се е случила. Според него причината за това е, че в основната си част препоръките са свързани единствено с финансовото оздравяване на дружеството, а не с коренна промяна в управлението му

Таско Ерменков: Паниката с КТБ бе създадена от хора, заинтересовани от разграбването й

http://www.cross.bg/otgovori-byudzheta-ermenkov-1421125.html

/КРОСС/ Един ден се опитват да ни убедят, че положението на банките е катастрофално, на другия ден ни убеждават, че не е чак така. Банките са в нормална ситуация. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ Таско Ермеков. Той обясни, че години наред сме живели в една обстановка, в която информацията не винаги е била достоверна и вярна. Депутатът представи и хронологията на постъпленията в КТБ: 2009г. - 1,2 млрд. лв. държавни пари в банката, а 2013 г. - държавните пари са 4 млрд. лв. На въпрос кой е инсценирал манипулация, създала паника, Ерменков отговори, че няма тази информация, но задавайки си въпроса кой има интерес от разграбването на активите на тази банка, човек лесно може да намери отговора. Той обясни, че според него атаката е вътрешна за България, а не е външна. Не е достатъчно само актуализация на бюджета на НЗОК, трябва да се въведе контрол над разходите Помолен да коментира обвиненията, че БСП бламира актуализацията на бюджета на НЗОК, той отговори, че те не са верни. „БСП ясно и точно изказа своите позиции. С 225 млн. лв. трябва да бъде коригиран бюджетът на Здравната каса", каза още Ерменков. На въпрос защо да не бъде коригиран с по-голяма сума, депутатът обясни, че освен приходите, които се гарантират чрез бюджета, разходите в тази система от години са неконтролируеми и проблемът е как да се създаде контрол

Приятел на оцелелия машинист от Калояновец: Пътят е бил причината за катастрофата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196255

"Причината за тежката железопътна катастрофа е проблем с релсовия път, въпреки че той е ремонтиран", каза приятел  и колега на оцелелия машинист Христо Теляшки пред Нова ТВ.
"Изнесената информация, че той няма никакъв опит не е вярна. Теляшки е машинист от три години, преди това шест години е помощник-машинист. "Причината за тежката железопътна катастрофа е проблем с релсовия път, въпреки че той е ремонтиран", каза приятел  и колега на оцелелия машинист Христо Теляшки пред Нова ТВ. "Изнесената информация, че той няма никакъв опит не е вярна. Теляшки е машинист от три години, преди това шест години е помощник-машинист.

Още 57 млн. лв. получават от МВР

http://econ.bg/Новини/Още-57-млн-лв-получават-от-МВР_l.a_i.556439_at.1.html

Правителството добави още 57 млн. лв. към бюджета на МВР. Това се явява поредното увеличение, което Министерството на вътрешните работи получава. ...

САЩ с тежък удар по икономиката на Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=258258

Президентът на САЩ Барак Обама наложи нов кръг от санкции на Русия, но този път санкциите включват сектори от икономиката, което се описва от официални представители като най-тежките наказателни мерки към момента на Вашингтон във връзка с интервенцията на Москва в Украйна, пише "Ню Йорк Таймс".

Първи частен остров

http://www.cross.bg/zemite-sobstvenost-hadzhikalchev-1421123.html

/КРОСС/ Остров Адата на река Марица става първият частен в България. Това следва от решението на Конституционния съд, който вторник постанови, че обявяването на островите за публична държавна собственост през 2000 г. не отнема възстановено със задна дата право на собственост върху тях. Така оттук нататък този тип земя може вече да бъде и частна.  Решението слага точка на дългогодишните спорове между държавата и наследниците на пловдивския банкер Константин Хаджикалчев. Делото бе образувано по искане на Гражданската колегия на ВКС. Преди време земите на острова са били на Хаджикалчев. Адата дори е бил известен като „остров Калчев". После земите са национализирани. Преди 25 години островът е даден за стопанисване на Пловдивския панаир. През 1999 г. е реституиран.

Пушенето е свързано с желанието за самоубийство

http://interest.actualno.com/Pusheneto-e-svyrzano-s-jelanieto-za-samoubijstvo-news_40040.html

Американски статистически анализи доказаха, че тютюнопушенето е стимулиращ фактор за самоубийствата и в щатите,където намалява броят на пушачите, се наблюдава и понижение на суицидните прояви, пише в ...

Приятел на оцелелия машинист от Калояновец: Причината е била проблем на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196235

"Причината за тежката железопътна катастрофа е проблем с релсовия път, въпреки че той е ремонтиран", каза приятел  и колега на оцелелия машинист Христо Теляшки пред Нова ТВ. "Изнесената информация, че той няма никакъв опит не е вярна. Теляшки е машинист от три години, преди това шест години е помощник-машинист.

Първият арабски космически кораб ще полети към Марс след 7 години

http://cosmos.actualno.com/Pyrvijat-arabski-kosmicheski-korab-shte-poleti-kym-Mars-sled-7-godini-news_40044.html

В Обединените арабски емирства (ОАЕ) са си поставили амбициозната цел да достигнат до Марс, пише британският вестник "Дейли Мейл", предаде БГНЕС. Безпилотна космическа сонда ще пътува 9 м...

Лятно училище за деца в неравностойно положение е организирано в Перник

http://education.actualno.com/Ljatno-uchilishte-za-deca-v-neravnostojno-polojenie-e-organizirano-v-Pernik-news_40045.html

Лятно училище за деца в неравностойно положение е организирано в Перник, съобщиха от общината. Заниманията са ежедневни по 4 часа в продължение на два месеца и обхващат 30 деца. Инициативата, коят...

Бивш футболист на ЦСКА и Литекс подписа с Черно Море

http://bgfootball.actualno.com/Bivsh-futbolist-na-CSKA-i-Liteks-podpisa-s-Cherno-More-news_40031.html

Футболистът Миро Манолов официално е играч на Черно море. Централният нападател бе на среща с ръководството по-рано тази сутрин и се договори за личните си условия. Предстои той да бъде картотекиран. ...

Изплащането на депозитите в КТБ може да започне в края на октомври

http://business.actualno.com/Izplashtaneto-na-depozitite-v-KTB-moje-da-zapochne-v-kraja-na-oktomvri-news_40046.html

Към момента няма и вероятно няма да има съгласие да се изплащат и негарантирани депозити. Това каза пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов на въпрос дали е възможно Корпоративна търговс...

Saving private Bankin’*

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195722

Помните ли филма на Спилбърг “Спасяването на редник Райън”? Правителството на САЩ жертва живота на немалко свои войници, за да спаси един - редник/прайвит Райън. Не защото редникът е особено ценен за изхода на войната. А защото американските политици отдавна са осъзнали, че знакът, който дават, спасявайки живота на последния останал жив син, е с Помните ли филма на Спилбърг “Спасяването на редник Райън”? Правителството на САЩ жертва живота на немалко свои войници, за да спаси един - редник/прайвит Райън. Не защото редникът е особено ценен за изхода на войната. А защото американските политици отдавна са осъзнали, че знакът, който дават, спасявайки живота на последния останал жив син, е с

Режимът на консултациите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195766

От месец България се управлява от странен неформален орган - консултации. Той не е нито с ясно определен формат, нито в постоянен състав. Роден е от кризата - първо политическа, после и банкова, и е принуден да запълва тежките дефицити на политическа легитимност и институционална ефективност. Дали този режим на консултациите няма да се окаже за От месец България се управлява от странен неформален орган - консултации. Той не е нито с ясно определен формат, нито в постоянен състав. Роден е от кризата - първо политическа, после и банкова, и е принуден да запълва тежките дефицити на политическа легитимност и институционална ефективност. Дали този режим на консултациите няма да се окаже за

Прекратяваме договор с Мтел, ако цените бъдат повишени с повече от 20%

http://www.cross.bg/dogovora-mtel-sila-1421122.html

/КРОСС/ В случай че Мтел вдигне цените на услуга по предоставяне на цифрова телевизия или месечната такса за нея с над 20%, потребителите ще могат да си прекратят договора с оператора, без да плащат неустойка. Това предвижда промяна в общите условия на компанията, която влиза в сила от 1 септември т.г., пише „Труд”. За да се възползва от това клиентът обаче трябва да уведоми писмено Мтел, че иска прекратяване на договора и това трябва да се направи в 7-дневен срок от вдигането на цената. За потребителите на гласови услуги, интернет и тв от същата дата влиза в сила ново условие - те няма вече да дължат цяла месечна такса в началото на договора и при приключването му, както досега.  

Прекратяваме договор с Мтел, ако цените бъдат повишени с повече от 20%

http://www.cross.bg/mtel-dogovora-taksa-1421122.html

/КРОСС/ В случай че Мтел вдигне цените на услуга по предоставяне на цифрова телевизия или месечната такса за нея с над 20%, потребителите ще могат да си прекратят договора с оператора, без да плащат неустойка. Това предвижда промяна в общите условия на компанията, която влиза в сила от 1 септември т.г., пише „Труд”.   За да се възползва от това клиентът обаче трябва да уведоми писмено Мтел, че иска прекратяване на договора и това трябва да се направи в 7-дневен срок от вдигането на цената. За потребителите на гласови услуги, интернет и тв от същата дата влиза в сила ново условие - те няма вече да дължат цяла месечна такса в началото на договора и при приключването му, както досега.  

Версията на оцелелия машинист за катастрофата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/versiiata-na-oceleliia-mashinist-za-katastrofata-6017508

В участъка, в който е станал инцидентът, има противоречащи си знаци, които принуждават машинистите да натискат рязко спирачки, твърдят машинисти

МВР получи още 57 млн. лева

http://www.cross.bg/ministerstvoto-vedomstvo-vutreshnoto-1421121.html

/КРОСС/ Министерство на вътрешните работи получи още 57 млн. лв. от правителството. Това е поредно увеличение на бюджета на вътрешното ведомство. МВР започна годината с 999 554 000 лв. , после бяха орязани 100 млн. лв. заради зиваждането на ДАНС. Няколко пъти вътрешното ведомство получаваше и пари заради бежанците. Полицията харчи по 2,5 млн. лв. на месец за охрана на границата, отбелязва „Труд”. Част от отпуснатите милиони ще отидат за разплащане с доставчици, като ще бъдат дадени допълнително пари за погасяване на задължения към фирмите, които правят документите за самоличност. Друга част ще бъде използвана за изплащане на дължими обезщетения по Закона за МВР и Кодекса на труда на съкратените служители, които бяха засегнати от процеса на преструктуриране и оптимизиране на числения състав на министерството. По закон служителите на МВР имат право да получат до 20 работни заплати при пенсиониране или съкращение от системата. Правителството прие и правилник за устройството и дейността на МВР. В него подробно са регламентирани структурите на министерството, техните функции, отговорности и устройство. За първи път документ от този ранг е посочена и общата щатна численост на министерството - 49 500 служители. 18, 6 млн. лв. бяха дадени и за различни дейности в сферата на образованието - за транспортни разходи и за увеличаване на заплатите на младите учители. Кабинетът отпусна и 1,5 млн. лв. за борба с градушките.  

Морето на юг: Тихо и слънчево време, водата се оттегля

http://www.bnews.bg/article-111319

Тихо, слънчево и спокойно е тази сутрин по Южното Черноморие, няма нито едно облаче на небето, времето е само за плаж.

Потрес за клиентите на "Кауфланд" - хванаха храни с изтекъл срок, развалени луканки и вкиснат айрян

http://pik.bg/потрес-за-клиентите-на-кауфланд---хванаха-храни-с-изтекъл-срок-развалени-луканки-и-вкиснат-news203384.html

Потрес за клиентите на "Кауфланд" - хванаха храни с изтекъл срок, развалени луканки и вкиснат айрян

Пилешки продукти с изтекъл срок на годност, стари панагюрски луканки и вкиснат айрян продават в хипермаркета „Кауфланд” в ж.к. „Славейков” в Бургас, пише „Флагман“. Развалената храна била сложена по излъсканите рафтове за продажба. Срокът за консумация на „прясно приготвените“ воденички по селски бил изтекъл седмица по-рано. На това се натъкнали инспекторите по храните в Бургас. Открай време читатели на „Флагман“ сигнализирали за лошото качество на някои от продуктите в големия магазин, който се слави с ниските цени и големи промоции.

Държавните служители проверили хипермаркета на 15 април т.г. Наред с развалената харна те се натъкнали и на продукти, чиито опаковки били отворени. Разкъсани били найлоновите опаковки на бяло саламурено сирене, месни деликатеси, натрошено сирене от краве мляко от различни български производители. Имало холандски млечни продукти и замразена бейби херинга от Полша, които не изглеждали подобаващо за класен магазин, за какъвто се смята „Кауфланд”.

В деня на проверката бил съставен констативен протокол. Издаден бил и акт за унищожаване на развалената стока. Препис от наказателното постановление е връчен на представител на дружеството. „Кауфланд” отнесъл глоба от „колосалните” 1000 лева. Дружеството обаче не било съгласно с акта и го обжалвало пред Бургаския районен съд. Там от хипермаркета определят гафа си за маловажен.

В акта също така били описани развалените храни, които не били констатирани пред представител на дружеството.

„Недопустимо е едва в наказателното постановление да се посочват за първи път факти, които не са предявени на нарушителя с Акт за установяване на административно нарушение”, се казва в решението на съда.

Именно поради тази причина Темида отменя „голямата” глоба.

 

Болести по растенията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196220

Най-разпространените болести по стайните растения са: сиво гниене, вкорковяване, антракноза, загниване на корените, загниване на стъблото, чернилни гъби, брашнеста мана, петна по листта и други.
Сиво гниене
Сивото гниене е гъбна болест, която може да се появи при голяма въздушна и почвена влажност и застоял въздух. Най-разпространените болести по стайните растения са: сиво гниене, вкорковяване, антракноза, загниване на корените, загниване на стъблото, чернилни гъби, брашнеста мана, петна по листта и други. Сиво гниене Сивото гниене е гъбна болест, която може да се появи при голяма въздушна и почвена влажност и застоял въздух.

Болести по растенията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196213

Най-разпространените болести по стайните растения са: сиво гниене, вкорковяване, антракноза, загниване на корените, загниване на стъблото, чернилни гъби, брашнеста мана, петна по листта и други.
Сиво гниене
Сивото гниене е гъбна болест, която може да се появи при голяма въздушна и почвена влажност и застоял въздух. Най-разпространените болести по стайните растения са: сиво гниене, вкорковяване, антракноза, загниване на корените, загниване на стъблото, чернилни гъби, брашнеста мана, петна по листта и други. Сиво гниене Сивото гниене е гъбна болест, която може да се появи при голяма въздушна и почвена влажност и застоял въздух.

"Реал" (Мадрид) остава най-скъпият клуб в света на спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/17/2345258_real_madrid_ostava_nai-skupiiat_klub_v_sveta_na_sporta/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) е най-скъпият клуб в света на спорта и тази година, показва традиционната класация на "Форбс". Мадридчани са на върха, като стойността на клуба се изчислява на 3.44 млрд. долара.

В тройката отново попадат три футболни клуба от Европа. "Манчестър юнайтед" отстъпи още една позиция и вече е на третото място.

Втори излиза "Барселона" с 3.2 млрд. долара. Цената на "Манчестър юнайтед" продължава да пада и вече е 2.81 милиарда спрямо 3.17 преди година.
...

Варненската библиотеката кани малките си приятели и през лятото

http://www.moreto.net/novini.php?n=258248

Интересно и забавно лято предлага на малките си читатели регионалната библиотека във Варна. През юли с малките читатели ще поемем по пътя на знанието и откривателствата, казват от библиотеката. Всеки четвъртък от 10 часа домакините ще предлагат на малчуганите приятни и весели задачи, които ще ги провокират да четат, да разсъждават, да научават нови и полезни неща и да се забавляват, научи Moreto.

За екстремни туристи: пещера "Хеви метъл"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195479

Спелеолози подготвят маршрут за любители на екстремни преживявания до пещера с нестандартното име Хеви метъл. Кръстник на дупката е пещернякът Александър Инев, който участва в хеви метъл бандата "Ужас" на смолянското село Смилян. Пещерата е над смолянското село Кошница и е открита от местния клуб по спелеология и екстремен туризъм "Мурсалица". 

Спелеолози подготвят маршрут за любители на екстремни преживявания до пещера с нестандартното име Хеви метъл. Кръстник на дупката е пещернякът Александър Инев, който участва в хеви метъл бандата "Ужас" на смолянското село Смилян. Пещерата е над смолянското село Кошница и е открита от местния клуб по спелеология и екстремен туризъм "Мурсалица".

В Русия са хоспитализирани 16 ранени украински военни

http://www.cross.bg/ykrainski-bolnitza-raneni-1421124.html

/КРОСС/ 16 ранени украински военни са хоспитализирани от територията на Украйна в Централната районна болница в град Гуково Ростовска област (Русия), четирима от тях са в крайна тежко състояние, съобщиха от областното здравно министерство, предаде ИТАР-ТАСС. По предварителни данни, става дума за бойци от Националната гвардия на Украйна. На всички пострадали е оказана необходимата медицинска помощ. В това число чрез телемост се водят консултации от специалистите на областната болница. По-рано бе получена информация за трима тежко ранени украински граничари, които са откарани в реанимацията на куйбишевската районна болница. По-рано, над 10 украински ранени граничари се обърнали за помощ към руските си колеги. Тази информация е потвърдена на 16 юли от ръководителя на пресслужбата към управлението на Граничните служби на Русия в Ростовска област Василий Малаев. Малко преди това в куйбишевската болница са били хоспитализирани други двама украински военни.    

Актуализацията на бюджета остава за обсъждане в комисия и днес

http://www.cross.bg/obsudyat-depytatite-durzhavniya-1421120.html

/КРОСС/ Днес следобяд парламентарните комисии по здравеопазване и по финанси ще се съберат за второ съвместно заседание, за да обсъдят актуализацията на държавния бюджет и този на Националната здравноосигурителна каса. По план предложението трябваше да бъде прието вчера и днес вече да се обсъжда в пленарната зала, но след съвещание помежду си депутатите на БСП поискаха отсрочка, за да се запознаят по-подробно с разчетите. Те настояват също и да се разделят текстовете за държавния и за здравния бюджет и да се гласуват отделно, защото имат забележки по някои от положенията за общите държавни пари. Социалистите ще се съберат тази сутрин, за да обсъдят позицията си. Цецка Цачева заяви след изявлението на представителите на левицата, че това е протакане, което цели да отложи оставката на правителството, и депутатите от ГЕРБ няма да участват в повече обсъждания. В същото време министърът на финансите Петър Чобанов увери, че забавянето не е фатално, предвид че парламентът има още една седмица работа.  

Юлий Павлов: Електоралните нагласи дават на Борисов право на коалиция с всяка от партиите в следващото НС

http://www.cross.bg/pavlov-pravo-borisov-1421119.html

/КРОСС/ ГЕРБ получава бонус от победата на европейските избори и единствена от партиите показва лек ръст при подкрепата, заяви в Юлий Павлов в интервю за ВTV, цитирайки данни от ново проучване на електоралните нагласи. Оттеглянето на Сергей Станишев от лидерския пост ще задържи голямата разлика между БСП и партията на Бойко Борисов на предстоящите избори. Лидерът на ПЕС просто премина на територия, където е силен -европейската политика, но запази част от влиянието си върху партията си в България", посочи Павлов. При малко повече от 6 милиона с право на глас, през октомври ще гласуват около 3,5 милиона души, прогнозира Павлов. Няма място за сравнение между парламентарните и европейските в измерването на активността избори, отбеляза той. Според данните от цитираното изследване, 3/4 от хората в България вече са решили за кого ще гласуват през октомври. Тези електорални нагласи дават на Борисов право да направи коалиция с всяка партия, която ще попадне в следващото Народно събрание, посочи Павлов.  

ГЕРБ подкрепили банковата цензура само заради „духа на закона”

http://www.cross.bg/gerb-pavlova-chetene-1421118.html

/КРОСС/ Партията на Бойко Борисов гласувала предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между две и пет години, само заради „духа на закона" и за да спазят споразумението от консултативния съвет. ГЕРБ обаче няма да подкрепи текстовете на второ четене, тъй като „не стават", заяви депутатът Лиляна Павлова пред ВTV . Предложението на БНБ, за промени, които бяха определени от редица експерти като „абсолютна цензура", бе внесено от Йордан Цонев (ДПС) и мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Павлова обаче определи като абсолютна манипулация тезата за „прегръдка" между ГЕРБ и ДПС, която логично се появи след вчерашното гласуване. Според нея оттук нататък промените няма да видят бял свят и ГЕРБ няма да ги подкрепи, защото „не са добри, не стават". „Очевидно няма воля да за промяна между първо и второ четене. На първо четене се приема духът на закона", обясни Павлова и добави, че въпреки вчерашното гласуване ГЕРБ продължават да настояват за оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Тя обяви, че във фонда за гарантиране на влоговете има едва 2,1, а не 3,6 милиарда, колкото са необходими, за да бъдат покрият парите на хората в КТБ

Пиян тръгна да спасява коте в Благоевград, но падна с него и го погуби

http://pik.bg/пиян-тръгна-да-спасява-коте-в-благоевград-но-падна-с-него-и-го-погуби-news203406.html

Пиян тръгна да спасява коте в Благоевград, но падна с него и го погуби

40-годишен мъж от Благоевград, изпил литър водка тръгна да спасява коте, покачило се върху козирка на блока, но падна заедно с него от 3-метрова височина. Мъжът оцеля, но котето загина, съобщи БГНЕС.

Куриозният инцидент станал към 19,00 часа снощи на ул. "Евлоги Георгиев", срещу хотел "Мерида". Борислав М. изпил около литър водка и излязъл на терасата си в блока срещу хотела. Видял коте, покачило се върху козирката над входа на блока, което жално мяукало. Решил да му помогне, сваляйки го от нея.

Слязъл един етаж по-ниско, промушил се през прозорчето на стълбищната площадка и започнал да гони котето по тясната козирка. Тъкмо когато го хванал, се спънал в парапетчето на козирката и полетял надолу. Паднал върху тротоара, стискайки здраво рижото коте. Но за нещастие на котето, Борислав се стоварил върху него с цялата си тежест и го смазал.

Собственикът на намиращия се отсреща хотел видял мъжът да пада и подал сигнал на тел. 112. На място пристигнала линейка. 

На мястото на инцидента е пристигнал и полицейски патрул, след подадения сигнал, че мъжът е паднал от 3-ия етаж. Пострадалият мъж е приет в Спешно-приемно отделение на МБАЛ, веднага е включен на системи, прелети са му две банки инфузионен разтвор.

След като поизтрезнял Борислав започнал да псува персонала на отделението, закаран е на скенер, който не установил травми по главата. Но тъй като започнал да буйства било невъзможно да му бъдат снимани прешлените. Понеже движел крайниците си, натъртеният мъж е настанен в отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград под лекарско наблюдение. Днес ако се наложи ще му бъдат направени допълнителни изследвания.

Един канцлер на 60...

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c95dad7/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Cedin0Ekancler0Ena0E60A0H1763730C/story01.htm

По време на празненството за рождения ден на Ангела Меркел във въздуха ще виси един въпрос – кой ще я наследи


„Правда”: Русия изтласква САЩ от Латинска Америка

http://www.cross.bg/rysiya-kyba-arzhentina-1421117.html

/КРОСС/ Напрежението по границата с Украйна не попречи на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин да направи безпрецедентно едноседмично посещение в страни от Латинска Америка, което приключи със сключването на значими икономически проекти. Започна и възстановяване на военнополитическия съюз с Куба и Никарагуа с оглед да бъде разширен в южна посока, към гигантите на континента - Бразилия и Аржентина. Русия има нужда от алтернативи, от съюзници в Западното полукълбо, пише Любов Люлко в "Правда". Американците смятаха още от началото на `90-те години на миналия век, че Русия няма интереси в Латинска Америка - но стана ясно, че има, и то големи. Тук е от особено значение визитата в Куба, започнало с опрощаването на многомилиардния й дълг, натрупван още от съветско време. "След демарша от началото на този век, когато се отдръпнахме от Куба изцяло, водехме съвсем идеалистическа политика: отстъпвахме всичко възможно с надежда американците да го забележат и с множество благодарности да отвърнат по адекватен начин - коментира за "Правда" Виктория Легранова, аналитик по сигурността и бивш служител от въоръжените сили на САЩ. - Американците се държат другояче. Колкото повече отстъпваш, толкова повече те мислят за слаб и още повече се наежват. Ето защо обиколката е толкова важна. На Русия са нужни като въздуха алтернативни варианти, диверсификация във всички сфери

Юлий Павлов: ГЕРБ ще може да прави всякакви коалиции след изборите

http://pik.bg/юлий-павлов-герб-ще-може-да-прави-всякакви-коалиции-след-изборите-news203405.html

Юлий Павлов: ГЕРБ ще може да прави всякакви коалиции след изборите

ГЕРБ получава лек бонус от победата на европейските избори и единствена от партиите показва лек ръст при подкрепата. Това обяви в студиото на Би Ти Ви Юлий Павлов на базата на данни от ново проучване на електоралните нагласи.

Според него, оттеглянето на Сергей Станишев от лидерския пост ще задържи голямата разлика между БСП и партията на Бойко Борисов на предстоящите избори. "Лидерът на ПЕС просто премина на територия, където е силен - европейската политика, но запази част от влиянието си върху партията си в България", смята социологът.

Юлий Павлов прогнозира, че през октомври ще гласуват около 3.5 милиона души, докато реално броят на хората с право на глас е малко над 6 милиона. Той предупреди, че няма място за сравнение между парламентарните и европейските избори в измерването на активността. Според данните, 3/4 от хората в България вече са решили за кого ще гласуват през октомври.

Социологът каза, че при тези нагласи на електората се дава право на Борисов да направи коалиция с всяка партия, която ще попадне в следващото Народно събрание. Но е сигурно, че отново на власт ще е обединение на поне 2 партии. 

Р. Кънев: ДСБ няма конфликт с Костов заради КТБ

http://frognews.bg/news_73170/

48 000 лв са партийните ни пари на депозит в КТБ, заяви по НТВ Радан Кънев, лидер на ДСБ. Трябва да стартираме начисто и в такава ситуация цялата информация трябва да е на масата, добави той. Иван Костов е част от ДСБ, макар не от ръководството, поясни той и каза, че знае отговорите за парите на ДСБ.

Пиян благоевградчанин тръгна да спасява коте, падна с него и го смаза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196196

40-годишен мъж от Благоевград, изпил литър водка тръгна да спасява коте, покачило се върху козирка на блока, но падна заедно с него от 3-метрова височина. Мъжът оцеля, но котето загина, съобщи БГНЕС.
Куриозният инцидент станал към 19,00 часа снощи на ул. "Евлоги Георгиев", срещу хотел "Мерида". Борислав М. 40-годишен мъж от Благоевград, изпил литър водка тръгна да спасява коте, покачило се върху козирка на блока, но падна заедно с него от 3-метрова височина. Мъжът оцеля, но котето загина, съобщи БГНЕС. Куриозният инцидент станал към 19,00 часа снощи на ул. "Евлоги Георгиев", срещу хотел "Мерида". Борислав М.

Опасност от бури и наводнения в Северна и Югоизточна България

http://www.mediapool.bg/opasnost-ot-buri-i-navodneniya-v-severna-i-yugoiztochna-bulgaria-news222733.html

Жълт код е обявен за 17 юли в седем области на Северозападна и Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има опасност от локални, поройни наводнения по горното течение на река Тунджа, в Рило-Родопския масив и Югоизточна България, заради нарушената проводимост на речните русла и на деретата в регионите, допълниха от екоминистерството.   Кодът за опасност е в сила за областите Видин, Монтана,Враца,Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.   Главно около и след обяд и до полунощ в четвъртък отново ще има превалявания, по-значителни до 20-30л/кв.м за денонощие в западните и централни райони на Северна България.   В петък и събота валежи ще има на много места в цялата страна. Очаквани количества общо за двата дни - в Южна България 10-30 л/кв.м, в Северна България 15-40 л/кв.м. Локално са възможни и по-големи количества.   Областните управители и кметовете на общините са предупредени да организират постоянно наблюдение на нивата в язовирите и в случай на повишаване, да започне контролирано изпускане на води, преди започване на дъждовете, с цел недопускане повишаване нивата в реките и предпазване на населението надолу по течението, заявиха от Министерството на околната среда и водите.

Опасност от гръмотевични бури в Северна България

http://www.mediapool.bg/opasnost-ot-gramotevichni-buri-v-severna-bulgaria-news222733.html

Жълт код е обявен за 17 юли в седем области на Северозападна и Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана,Враца,Плевен, Ловеч, Габрово иВелико Търново. За останалата част от страната обявеният код е зелен. Очакват се повече валежи в следобедните часове и преди полунощ. Температурите ще останат без съществена промяна, максималните ще са между 25° и 30°.

В Испания: Реал договори голмайстора на Световното

http://football.actualno.com/V-Ispanija-Real-dogovori-golmajstora-na-Svetovnoto-news_40025.html

Шефовете на Реал Мадрид и Монако си стиснаха ръцете за трансфера на колумбийската звезда Хамес Родригес, твърдят испанските медии. Според информациите, европейските клубни шампиони ще заплатят сума ...

Борисов поиска прегласуване на законите за МВР и Сметната палата

http://politics.actualno.com/Borisov-poiska-preglasuvane-na-zakonite-za-MVR-i-Smetnata-palata-news_40039.html

Една година „Атака”, ДПС, БПС и независимите депутати на Николай Бареков работеха в пълен синхрон в този парламент - нито едно предложение на ГЕРБ не беше прието. Това заяви пред ж...

Пушенето е свързано със желанието за самоубийство

http://interest.actualno.com/Pusheneto-e-svyrzano-sys-jelanieto-za-samoubijstvo-news_40040.html

Американски статистически анализи доказаха, че тютюнопушенето е стимулиращ фактор за самоубийствата и в щатите,където намалява броят на пушачите, се наблюдава и понижение на суицидните прояви, пише в ...

Актуализацията на бюджета не мина през комисиите в НС

http://politics.actualno.com/Aktualizacijata-na-budjeta-ne-mina-prez-komisiite-v-NS-news_40042.html

След като вчера не постигнаха съгласие за актуализацията на бюджетите на НЗОК и държавния бюджет, днес депутатите продължиха обсъждането. В крайна сметка те приеха, че бюджетът на Здравната каса ще бъ...

Нигерия иска 1 млрд. за борба с Боко Харам

http://africa.actualno.com/Nigerija-iska-1-mlrd-za-borba-s-Boko-Haram-news_40043.html

Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан смята да се обърне към международната общност с молба за оказване на финансова фомощ за борба с ислямистката групировка Боко Харам, предаде БГНЕС. Джонатан оц...

Мениджърът на Кедира: Сами остава в Реал (Мадрид)

http://football.actualno.com/Menidjyryt-na-Kedira-Sami-ostava-v-Real-Madrid-news_40027.html

Агентът на Сами Кедира – Йорг Нойбауер, отрече за интерес към полузащитника от страна на Арсенал. По-рано се появиха информации, че играчът на Реал (Мадрид) ще подпише с английския клуб, а с...

Брендън Роджърс: През новия сезон Ливърпул ще бъде по-силен

http://football.actualno.com/Brendyn-Rodjyrs-Prez-novija-sezon-Livyrpul-shte-byde-po-silen-news_40030.html

Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс подчерта, че отборът работи усилено, за да подобри представянето си. „Червените“ започнаха със загуба с 1:2 от Брьондби в предсезонните контр...

Възстановяват движението през Прохода на Републиката

http://pik.bg/възстановяват-движението-през-прохода-на-републиката-news203404.html

Възстановяват движението през Прохода на Републиката

В 11.00 часа ще бъде възстановено движението за всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката, след завършването на аварийно-възстановителни работи на път II-55, в участъка от км 0+00 до км 33+420. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Възстановено е пътното платно, укрепени са свлачищата и срутищата, обезопасени са скалните откоси. 

Движението през Прохода на Републиката беше спряно на 20 юни, заради активизирани от поройни дъждове свличания на големи количества скална и кална маса върху пътното платно.
Ремонтът бе извършен по договора за текущ ремонт и поддръжка от пътноподдържаща фирма за област Велико Търново - „Пътни строежи-Велико Търново” АД. Стойността на извършените аварийно-възстановителни работи е 2 840 272,32 лв. с ДДС.

“Кармен” в нов вариант с премиера във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195511

"Кармен Денс" (Carmen Dance) - така се казва новият вариант на прочутата опера на Бизе. Автор на либретото, постановката и хореографията е руският артист Сергей Бобров. Постановката е в две действия и значително се различава от оригинала, който се играе в Красноярск. Но тамошният Държавен театър за опера и балет и Държавната опера във Варна се

Талибаните атакуват летището в Кабул

http://www.vesti.bg/sviat/azia/talibanite-atakuvat-letishteto-v-kabul-6017506

Нападателите стрелят по летището с автоматични оръжия и ръчни противотанкови гранатомети

Атентаторите от Сарафово теглили пари на „Хизбула“ в Несебър

http://www.moreto.net/novini.php?n=258257

Родните служби засекли паричен трансфер от „Хизбула“, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г.

Осъдиха и глобиха българин в Гърция заради джобно ножче в колата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196180

Гръцки полицаи задържаха българиха и го осъдиха след като при проверка на колата на младежи от Гоце Делчев е открито джобно ножче.
Собственикът на автомобила Тодор Баханов и приятелите му се връщали от кратка почивка в Аспровалта. Това разказа самият потърпевш пред bTV.
Баханов е отведен в ареста в Солун. Гръцки полицаи задържаха българиха и го осъдиха след като при проверка на колата на младежи от Гоце Делчев е открито джобно ножче. Собственикът на автомобила Тодор Баханов и приятелите му се връщали от кратка почивка в Аспровалта. Това разказа самият потърпевш пред bTV. Баханов е отведен в ареста в Солун.

Българин глобен и осъден в Гърция, носил джобно ножче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196182

Гръцки полицаи задържаха българин, след като при проверка на колата на младежи от Гоце Делчев е открито джобно ножче.
Собственикът на автомобила Тодор Баханов и приятелите му се връщали от кратка почивка в Аспровалта. Това разказа самият потърпевш пред bTV.
Баханов е отведен в ареста в Солун. На другия ден е осъден по бързата процедура – за 10 Гръцки полицаи задържаха българин, след като при проверка на колата на младежи от Гоце Делчев е открито джобно ножче. Собственикът на автомобила Тодор Баханов и приятелите му се връщали от кратка почивка в Аспровалта. Това разказа самият потърпевш пред bTV. Баханов е отведен в ареста в Солун. На другия ден е осъден по бързата процедура – за 10

Лидерите на страните от ЕС не се разбраха за европейските постове

http://www.cross.bg/georgieva-politika-vunshnata-1421116.html

/КРОСС/ Лидерите на страните членки на ЕС, събрали се на извънредна среща в Брюксел, не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове и отложиха решението си в тази насока до следващата си среща в края на август, предадоха световните агенции, като цитираха председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „В последните дни водих активни консултации с лидерите на страните членки и съм длъжен да констатирам, че ние все още не сме готови да вземем единно решение за назначенията на ключовите постове", каза той, цитиран от DPA и ИТАР-ТАСС. Reuters и AFP припомнят, че проблемна е кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за поста върховен представител за външната политика на съюза, срещу която се обявиха няколко източноевропейски страни, по-специално Литва, която упреква Италия, че в контекста на украинската криза е прекалено близка с Москва. На приключилата късно снощи Среща на върха бяха обявени нови санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. Сред тях са забрана за пътуване и замразяване на авоарите на определени лица. Лидерите препоръчаха на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие да не предприемат нови финансови операции в Русия. За поста върховен представител за външната политика на съюза, който е еквивалент на външен министър на евросъюза, се спряга и Кристалина Георгиева, като спорната кандидатура на Могерини може да проработи в нейна полза

ГЕРБ: Нескопосаните текстове в Закона да се оправят до второ четене

http://frognews.bg/news_73169/

Категорично в този вид законът няма да влезе в сила - това са едни нескопосани текстове, предложени от БНБ, поведението й е двойнствено и несигурно, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ текстовете за промени в Наказателния кодекс.

Машинистът набил спирачка заради изненадващ сигнал

http://www.bnews.bg/article-111321

Изненадващ сигнал по трасето принудил загиналия машинист Венко Тодоров да натисне рязко спирачката край гара Калояновец, от което влакът дерайлирал. Това е разказът на оцелелият машинист Христо Тиляшки пред неговия колега Петър Бръснаров.

Пиян тръгна да спасява коте, падна с него и го уби в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196173

40-годишен мъж от Благоевград, изпил литър водка тръгна да спасява коте, покачило се върху козирка на блока, но падна заедно с него от 3-метрова височина. Мъжът оцеля, но котето загина, съобщи БГНЕС.
Куриозният инцидент станал към 19,00 часа снощи на ул. 40-годишен мъж от Благоевград, изпил литър водка тръгна да спасява коте, покачило се върху козирка на блока, но падна заедно с него от 3-метрова височина. Мъжът оцеля, но котето загина, съобщи БГНЕС. Куриозният инцидент станал към 19,00 часа снощи на ул. "Евлоги Георгиев", срещу хотел "Мерида". Борислав М.

В ДКЕВР ще се проведе обществено обсъждане на проект за единни общи условия на ВиК операторите

http://www.cross.bg/ysloviya-obshti-obshtestveno-1421115.html

/КРОСС/ В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се проведе обществено обсъждане на проект за единни общи условия на ВиК операторите. Проектът предвижда в сградите, които са в режим на етажна собственост, поне веднъж годишно да бъде правен отчет, изготвен от ВиК оператора и представители на етажната собственост. Добавено е изискване обслужващото дружество да издава обобщена месечна справка след подаване на молба от потребителя в случаите, когато се разпределя разход общо потребление. За издаване на такава справка клиентите не заплащат. Въведен е регламет за служебно откриване на индивидуални партиди за отделните имоти при тяхното въвеждане в експлоатация, както и възможност за откриване на индивидуални партити, за които има формиран дълг по общия водомер. Проектът уточнява реда за погасяване на задължения при наличие на няколко просрочени сметки, които потребителят не е в състояние да погаси едновременно. Уточняват се границите на отговорността на предишен и настоящ потребител, в случаите на промяна на партида. От енергийния регулатор поясниха, че проектът за единните общи условия за ВиК дружествата вече е обсъден с техни представители, с комисията за защита на потребителите, както и с омбудсмана.  

Видео: Само в "Дневник" - истинската история на "Несломим" от Анджелина Джоли

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/17/2345123_video_samo_v_dnevnik_-_istinskata_istoriia_na_neslomim/?ref=rss


Всички познават носителката на "Оскар" Анджелина Джоли от многобройните й екранни изяви, появите й със или без Брад Пит по различни светски събития или като активист на различни каузи в помощ на жертвите на сексуално насилие във военните райони по света.

Като режисьор обаче работата й тепърва набира все по-голяма популярност и по всичко личи, че с трупането на опит проектите й действително стават все по-добри. Най-новият такъв е "Несломим" (Unbroken), чийто първи трейлър излиза на...

Деси Атанасова: БСП бламира собственото си правителство

http://pik.bg/деси-атанасова-бсп-бламира-собственото-си-правителство-news203400.html

Деси Атанасова: БСП бламира собственото си правителство

На всички зрители трябва да е ясно какво се случи в комисията при разглеждането на актуализацията на държавния бюджет и бюджета на НЗОК. От Коалиция за България решиха, че трябва да си почиват и да правят сметки. Ние бяхме там и водихме дебати. Имахме позиция. Мандатоносителят БСП бламира собственото си правителство. До сега не знам да има друг такъв случай.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ. Ние няма да подкрепим тези законопроекти в този им вид. Те трябва да претърпят метаморфоза. Днес няма да влезем в пленарна зала. "Атака" и независимите депутати да си влязат в ролята. ГЕРБ ще подкрепи единствено актуализацията на бюджета на НЗОК и то в пълния размер от 338 млн. лева, колкото поискаха от надзорния съвет на касата.

Управителят на касата също каза, че е изненадан от решението на правителството и беше категоричен, че тези 200 млн. лева няма да стигнат. Ако сега не се направят актуализациите в размерите, които предлагаме ние, до края на годината ще трябва да се правят нови, категорична беше Атанасова. За последната една година държавата спря да работи и е на ръба. Цифрите за актуализацията на държавния бюджет също трябва да бъдат променени. С една такава актуализация служебното правителство ще получи глътка въздух, но следващия кабинет ще има много проблеми, допълни тя.

САЩ наложиха нови, по-строги, санкции на Русия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sasht-nalozhiha-novi-po-strogi-sankcii-na-rusiia-6017505

Лидерите на ЕС също се съгласиха да затегнат санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна

САЩ наложиха нови санкции на Русия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sasht-nalozhiha-novi-sankcii-na-rusiia-6017505

Лидерите на ЕС също се съгласиха да затегнат санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна

ФБР обяви самоуправляващите се коли за потенциални смъртоносни оръжия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/17/2344906_fbr_obiavi_samoupravliavashtite_se_koli_za_potencialni/?ref=rss


ФБР не е сред почитателите на самоуправляващите се автомобили, които постепенно наближават пазара. Според бюрото криминалният свят бързо ще намери начин да извършва различни престъпления с тях, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Според ФБР може да има множество промени в начина на работа на престъпниците. От една страна, те ще могат да оставят колите да се управляват сами, докато самите извършители стрелят по полицията или пък да бъдат заставени да извършват доставки на незаконни...

Пускат новия пътен възел „Българово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=258234

Днес за движение ще бъде открит новият пътен възел „Българово“ при км 352 от автомагистрала „Тракия“. В изграждането на съоръжението от републиканския бюджет са инвестирани 2 млн. лв. На пускането на обекта ще присъства председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж.

В ЕС не се споразумяха за ключови постове

http://frognews.bg/news_73168/

Лидерите от Евросъюза не се договориха за двата ключови поста - външен министър и председател на Европейския съвет. Те ще се съберат пак в края на август, за да обсъдят номинациите.

Лудогорец започна с победа в Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/ludogorets-zapochna-s-pobeda-v-shampionskata-liga-news222732.html

Лудогорец започна участието си в Шампионската лига с победа срещу Дюделанж (Люксембург) с 4:0. Головете за българския тим вкараха Даниел Абало (35), Роман Безяк (42), Абел Анисе (65) и Фабио Ешпиньо (68). „Хубаво е, че победихме. 4:0 е добър резултат. Вижда се, че има по какво да работим. Не сме във формата, в която трябва да бъдем. Доста време не бяхме играли европейски мач. Нормално е да не сме в игрови ритъм. Аз още в Англия казах, че не сме в желаната форма. Аз си познавам отбора. Има още неща, които се желаят. Надявам се нещата да се канализират в течение на мачовете“, каза треньорът Стойчо Стоев след мача от втория предварителен кръг на най-комерсиалния клубен футболен турнир. Реваншът е след седмица в Люксембург.

Променят маршрутите на автобуси 42, 44 и 81

http://pik.bg/променят-маршрутите-на-автобуси-42-44-и-81-news203399.html

Променят маршрутите на автобуси 42, 44 и 81

Възстановява се маршрутът на автобусна линия 111, съобщиха от пресцентъра на Столична община.Въвежда се временна организация на движението, както следва:

Автобусна линия 42 (в посока Банкя): от ж.к. „Люлин 8" по маршрута си до разклона за кв. „Филиповци" на Околовръстен път, наляво по Околовръстен път до кръговото кръстовище за автомагистрала „Люлин”, надясно по ул. „София” до разклона за кв. „Филиповци”, надясно през кв. Филиповци по ул. „Суходолски път” и ул. „3-ти март” и по сегадействащия маршрут през кв. „Иваняне", ул. „Иванянско шосе” и ул. „Стефан Стамболов” до гр. Банкя.

Автобусна линия 44 няма да изпълнява курсовете до с. Иваняне.

Автобусна линия 81 /в посока Банкя/: от кв. „Обеля" по маршрута си до разклона за кв. Филиповци на Околовръстен път, наляво по Околовръстен път до кръговото кръстовище за автомагистрала „Люлин”, надясно по ул. „София” до разклона за кв. „Филиповци”, надясно през кв. „Филиповци" по ул. „Суходолски път” и по ул. „3-ти март” и по маршрута до с. Иваняне.

Преглед на печата, четвъртък, 17 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-17-юли-_l.a_i.556438_at.1.html

СТАНДАРТ: Потече първото олово в КЦМ от новите мощности за 200 млн. Първото олово от новите мощности в Комбината за цветни метали край Пловдив...

Две слаби земетресения бяха регистрирани тази нощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/17/2345256_dve_slabi_zemetreseniia_biaha_registrirani_tazi_nosht/?ref=rss


Две земетресения с магнитуд 3.2 по Рихтер бяха регистрирани тази нощ, съобщи "Нова телевизия", като се позова на данни на геофизичният институт на БАН. Първият трус е бил снощи в 1.45 часа, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Неговият епицентър е на 14 км югоизточно от Борино, на 29 км западно от Смолян и на 151 км югоизточно от София. Геофизичният институт на БАН отчита земетресението с магнитуд от 3.1 по Рихтер, с епицентър западно от Триград и дълбочина 7.2 км.
...

Лидерите на ЕС не се разбраха кой да оглави евродипломацията

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-ne-se-razbraha-koi-da-oglavi-evrodiplomatsiyata-news222731.html

Лидерите на Европейския съюз не успяха да се договорят кой да заеме водещите европейския постове - върховен представител за външната политика и председател на Европейския съвет. На 30-ти август ще се проведе ново извънредно заседание на Европейския съвет по темата. ”За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-ти август ще имаме решение”, каза сегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. По време на срещата, която продължи до късно през нощта, е било решено отделните страни да номинират своите кандидат-комисари до края на месеца. В сряда вечерта премиерът Пламен Орешарски заяви, че България предлага Кристалина Георгиева за шеф на европейската дипломация. Той обясни, че ако кандидатурата й не успее, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат за комисар в друг ресор. Кристалина Георгиева отпада, постът е за социалист Междувременно обаче стана ясно, че Кристалина Георгиева и полският външен министър Радослав Шикорски обаче вече нямат шансове за върховния външнополитически пост. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за шеф на европейската дипломация и бе категоричен, че този пост ще бъде даден на жена-социалист. "Ясно е, че върховният представител за външната политика ще бъде свързан с Партията на европейските социалисти и че тези отговорности ще бъдат възложени на жена", каза Оланд. Германският канцлер Ангела Меркел също определи подобно стечение като "логично", съобщи EUObserver. Според дипломати Федерика Могерини все още има шансове да оглави европейската дипломация, въпреки че още няма съгласие около кандидатурата й. Заради проруските й позиции срещу Могерини се обявиха Полша и балтийските страни. Френският президент социалист обаче също отбеляза, че личните й позиции към Москва са неуместни. Започват нови консултации за българския еврокомисар В сряда вечерта премиерът Пламен Орешарски обясни, че в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на нов български кандидат. ”Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто”, каза премиерът. По неофициална информация БСП стои зад кандидатурата на Кристиан Вигенин, въпреки че все още не е ясно какво портфолио ще получи България. При всички случаи с оставката на правителството на Пламен Орешарски, която се очаква следващата седмица, левицата и ДПС ще имат по-слабо влияние в консултациите.

Лидерите на ЕС не се разбраха кой да оглави европейската дипломация

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-ne-se-razbraha-koi-da-oglavi-evropeiskata-diplomatsiya-news222731.html

Лидерите на Европейския съюз не успяха да се договорят кой да заеме водещите европейския постове - върховен представител за външната политика и председател на Европейския съвет. На 30-ти август ще се проведе ново извънредно заседание на Европейския съвет по темата. ”За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-ти август ще имаме решение”, каза сегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. В сряда вечерта премиерът Пламен Орешарски заяви, че България предлага Кристалина Георгиева за шеф на европейската дипломация. Той обясни, че ако кандидатурата й не успее, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат. Френският президент Франсоа Оланд заяви, цитиран от БНР, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за шеф на европейската дипломация и бе категоричен, че този пост ще бъде даден на жена-социалист:     Ясно е, че върховният представител за външната политика ще бъде свързан с Партията на европейските социалисти и че тези отговорности ще бъдат възложени на жена, каза Оланд. Позиция, че подобно решение би било логично, изрази и германският канцлер Ангела Меркел. По време на срещата, която продължи до късно през нощта, е било решено отделните страни да номинират своите кандидат-комисари до края на месеца.

Четвъртък - дъждовен и гръмотевичен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243744_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BA+-+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD

 В сутрешните часове на четвъртък облачността ще намалява, на места и до слънчево.

По-късно през деня ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, на места с гръмотевици.

Повечето  валежи ще са в следобедните часове и преди полунощ, в Северна България и планините. Температурите ще останат без съществена промяна, като максималните ще са между 25° и 30°,  събщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Над Черноморието също ще има превалявания и гръмотевици.

Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималните температури ще са 26°-28°. Вълнението ще е 1-3 бала. Температурата на морската вода е 23°-26°.

Над планините времето ще се задържи неустойчиво, с купесто-дъждовна облачност, краткотрайни превалявания и гръмотевици.

Вятърът по високите части ще е до умерен от север, северозапад.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра - около 12°.

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца.

Очакват номинация на Кадиев в София

http://pik.bg/очакват-номинация-на-кадиев-в-софия-news203396.html

Очакват номинация на Кадиев в София

Вече започнаха номинациите на общинските конференции за лидер на БСП, срокът за които е 23 юли. На повечето места залагат на основните играчи в надпреварата плюс местни лидери и депутати. Милко Багдасаров например получи номинация в Кърджали, очаква се Борислав Гуцанов да бъде издигнат във Варна, но най-вероятно той ще си направи отвод на конгреса. В София има няколко кандидати като Янаки Стоилов, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Георги Кадиев.

В неделя по инициатива на лявото крило се организира дискусия за предизвикателствата преди конгреса на БСП, на която Янаки Стоилов ще представи вижданията си, съобщава „Преса“.

„По места хората казват, че искат новият председател да е наистина независим“, обясни Дора Янкова. 

Макар че вече има номинация в Кърджали, Стефан Данаилов най-вероятно ще се откаже от участие в надпреварата. Депутати твърдят, че ако Станишев го беше посочил в началото и беше поискал помощта му в този труден за БСП момент, е щял да приеме.

Бизнесът: Не решавайте вместо нас!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243743_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%81%21

 Политическата класа в България още веднъж убедително доказа, че умее да създава кризи.

Не сме изненадани от факта, че дни наред политиците не предложиха и не обсъдиха нито едно смислено и работещо предложение за ликвидация на причините и за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка, пише в разпространеното изявление на Българската стопанска камара.

Вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и останалите юридически лица, вложители в КТБ, те се занимават с преразпределение на активите на тази банка.

Без да подминаваме причините, довели до днешното състояние на тревога в нашето общество, ние, членовете на БСК, категорично заявяваме, че

няма да приемем никакво решение по отношение на КТБ, което е взето в условията на пълна мъгла

и без участието на заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката.

Липсата на достоверна информация за състоянието на КТБ не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите.

Управителният съвет на БСК категорично призовава всички органи на държавата, които имат компетенции при изясняване на фактическото състояние на КТБ и приемане на решения в защита на банковата система и нейните клиенти, да отговорят на очакванията на обществото, като извършат необходимите промени в действащите закони.

От БСК настояват

цялата информация за състоянието на КТБ да бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок.

Частният "Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите" да се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него, е другото искане на браншовата организация на бизнеса.

Всички търговски банки в страната да предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро.

Те може да открият депозит на името на съответния клиент и така да се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им бъдат гарантирани от фонда, е другото предложение на БСК.

Кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени банките по т. 3 и акционерите на КТБ, да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане, настояват от бизнеса

Приетият оздравителен план трябва да е задължителен за всички кредитори.

Той, както и всички други планове не могат да ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ, категорични са от камарата, ръководена от Божидар Данев.

Управителният съвет на БСК, без да подценява интелектуалните възможности на българските политици, воден единствено от разбирането си, че свободните граждани са в правото си да се погрижат сами за защитата на своите интереси,

апелира към всички държавни органи да не си позволяват да изземват права на суверена и да решават съдбата на КТБ вместо заинтересованите кредитори на банката.

Virtual Windscreen – нова хай-тек автомобилна система от Jaguar

http://actualno.actualno.com/Virtual-Windscreen--nova-haj-tek-avtomobilna-sistema-ot-Jaguar-news_40029.html

Технологиите, които в последно време са неизменна част от компютърните игри в стил автомобилни състезания като Gran Turismo или Forza, в близко бъдеще ще се превърнат в задължителен атрибут от управле...

Кличко: Ще победя Пулев, както Германия победи Аржентина

http://moresport.actualno.com/Klichko-Shte-pobedja-Pulev-kakto-Germanija-pobedi-Arjentina-news_40024.html

Дръзка закана към Куб­рат Пулев отправи светов­ният шампион Владимир Кличко. Носителят на 4 от 5-те най-значими пояса на планетата сравни предстоящия сблъсък между двама­та с ф...

Банковият проблем на България

http://viewpoint.actualno.com/Bankovijat-problem-na-Bylgarija-news_40032.html

Дали членството в Европейския банков съюз може да реши проблема на България с някои от банките ѝ? Едва ли, но упражнението си струва, коментират икономистът Гарабед Минасян и финансистът Илиян Васи...

Кримските татари: Нежелани в собствената им страна

http://europe.actualno.com/Krimskite-tatari-Nejelani-v-sobstvenata-im-strana-news_40033.html

Татарите в Крим от самото начало бяха против руските претенции към полуострова. А сега очевидно понасят наказанието за тази своя съпротива. Новите управници подлагат на репресии и преследване татари...

Две нови книжки от любимата детска поредица "Дора Изследователката"

http://books.actualno.com/Dve-novi-knijki-ot-lubimata-detska-poredica-Dora-Izsledovatelkata-news_40036.html

Очаквайте на 21 юли още две книжки от любимата детска поредица „Дора Изследователката“!  „Моят страхотен братовчед Диего“ (превод: Росица Ташева, 64 с...

Талибани атакуваха летището в Кабул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196170

Въоръжени екстремисти атакуваха тази нощ летището в Кабул, като завзеха сграда в процес на строеж в района на аерогарата, съобщи Интерфакс, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на Афганистан.
В момента екстремистите обстрелват територията с автоматично оръжие и гранатомети. Подразделения на армията са заели позиции около летището Въоръжени екстремисти атакуваха тази нощ летището в Кабул, като завзеха сграда в процес на строеж в района на аерогарата, съобщи Интерфакс, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на Афганистан. В момента екстремистите обстрелват територията с автоматично оръжие и гранатомети. Подразделения на армията са заели позиции около летището

3,2 по Рихтер друсна край Смолян

http://www.bnews.bg/article-111320

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Църквата почита Света Марина, покровителка на водите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243742_%D0%A6%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%

 Българската православна църква почита днес празника на Света великомъченица Марина.

Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството, пише БТА.

16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави.
Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка.

Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

На деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува град Созопол.

В Странджа, Родопите и по поречието на р.Струма Св. Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

Светицата се счита за покровителка на водите.

В Странджа, Родопите и по поречието на р.Струма Св. Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.
Света Марина се почита и като покровителка на брака

Празникът в средата на лятото е известен и като горещници и трае 3 дни.

Самото име Марина се превежда като „огнена“ и „слънчева“. Днес именници са Марин и Марина.

Руладини по немски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195572

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Талибани атакуваха летището в Кабул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196167

Въоръжени екстремисти атакуваха тази нощ летището в Кабул, като завзеха сграда в процес на строеж в района на аерогарата, съобщи Интерфакс, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на Афганистан.
В момента екстремистите обстрелват територията с автоматично оръжие и гранатомети. Подразделения на армията са заели позиции около летището Въоръжени екстремисти атакуваха тази нощ летището в Кабул, като завзеха сграда в процес на строеж в района на аерогарата, съобщи Интерфакс, позовавайки се на министерството на вътрешните работи на Афганистан. В момента екстремистите обстрелват територията с автоматично оръжие и гранатомети. Подразделения на армията са заели позиции около летището

Перничани на почивка: Оси отмъкнаха салама ни - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichani-na-pochivka-osi-otmuknaha-salama-ni-video_33114/

Перничани, които са били на почивка са станали свидетели на отмъкването на храната им от насекоми, съобщиха те до ZaPernik.com.

Туристите от Перник били на почивка по в курортен комплекс "Златни пясъци", когато група оси задигнали салама им по време на обяд.

Първоначално една нахална оса започнала да отчупва парченца от месния продукт, след което още няколко се присъединили към пиршеството.

Перничаните решили да не гонят насекомите, а дори...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4195726


Георги Борисов, поет и преводач, издател и главен редактор на списание “Факел”, главен драматург на Народния театър, 64 г.
Евгений Чачев, депутат от ДСБ в 40-ото НС, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, 70 г.
Майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия “Раковски",
42 г.
Константин, фолкпевец, 38 г. Георги Борисов, поет и преводач, издател и главен редактор на списание “Факел”, главен драматург на Народния театър, 64 г. Евгений Чачев, депутат от ДСБ в 40-ото НС, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, 70 г. Майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия “Раковски", 42 г. Константин, фолкпевец, 38 г.

Тайфунът Рамасун уби 38 души във Филипините

http://www.vesti.bg/sviat/tajfunyt-ramasun-ubi-38-dushi-vyv-filipinite-6017503

Близо 2 млн. души във филипинската столица Манила и в източните филипински провинции са втори ден без ток

Църквата почита празника на Света велокомъченица Марина

http://www.moreto.net/novini.php?n=258252

На 17-ти юли православната църква отбелязва паметта на Света Великомъченица Марина. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Номинацията за BG еврокомисар ще е нелегитимна!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243741_%D0%9D%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+BG+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1

 Всяка номинация за еврокомисар ще е лоша, защото е нелегитимна.

Това заяви от Страсбург лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков.

„Каквото и да предложи Орешарски като номинация - Кристалина Георгиева или Станишев, всички ще скочим срещу него. Кому беше нужно да се разиграва този фарс? С днешна дата коалицията между ДПС и Бойко Борисов работи перфектно – защото при всяко положение печели Борисов. Ако издигнат номинацията на Вигенин – Борисов излиза и казва: „Ето, видяхте, комунистите си избраха и този пост. Дайте да гласуваме за нещо дясно, а консерваторите сме по-десни от него“, посочи лидерът на ББЦ.

„Срещу Вигенин не може да се каже кой знае какво възражение, както и срещу Кристалина Георгиева и Надежда Михайлова – и тримата ги приемат добре в ЕП и ЕК. Но те не са издигнати легитимно.

За да бъдат консенсусни фигури, трябва петте партии да се съберем при президента Плевнелиев

и да изберем ресорите, за които кандидатстваме. Но това не се случи. Аз не виждам изход от кризата. Не се чу гласът на разума“, коментира той и обясни, че ББЦ няма своя номинация.

„Коалицията Местан, Станишев и Борисов се прехвърли и в Европарламента, заради подкрепата, която трите им партии дадоха на Юнкер. У нас ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха и ми отнеха думата. Заради мен трябваше да поканят Орешарски да представи доклад за 6-месечието в ЕС, което е належащо, но Борисов, Местан и Станишев се разбраха, да няма изслушванее. Така че темата ЕС и България ще се постави след 5 октомври“, обяви Бареков.

Той посочи, че всички са го обвинявали, че по време на кампанията за изборите за ЕП е вкарвал български теми в европейския дебат, а сега ще направи точно обратното – ще вкара европейски теми в българските избори.

„В България нищо вече не работи заради политическия дефицит. Хората не вярват на политиците, а икономиката рухна. Когато има силна икономика, бюджетният дефицит не е никакъв проблем. Защо си позволиха сега ДПС и ГЕРБ да актуализират бюджета, правят сделки на гърба на народа.

Борисов подготвя връщането си на власт. Въобще не се налага актуализация на бюджета“,

категоричен е евродепутатът.

Междувременно Бареков определи пред радио К2 старите български политици като група приятели, тръгнали на пикник, които дълго време са хапвали свински пържоли в компанията на приятни дами, ограбвайки българския народ. 

„Сега Местан, Борисов и Станишев са объркани, защото разбраха че купонът и парите свършиха. Чудят как да запушат дупката, за да продължат със своята фасадна пиеска. Те са комедийни фигури и са част от проблема, а не от неговото решение“, коментира Бареков.

В Страсбург Бареков съобщи, че ще иска от Юнкер европейски одит на българските банки за пет години назад.

Този одит трябва да изнесе на показ данни за кредитите и начините, по които те са отпускани, какво е състоянието на банковата ни система и защо е фалирала КТБ.

„Проблемът е в свързаните фирми – доколко българските банкери отпускат пари на собствени фирми. Когато имаш над 50% свързаност на фирмите, нещата стават драматични и неспасяеми. Така ли е в другите български банки, това е въпросът, на който Европа иска отговор“, категоричен е той.

„Българските политици сме свикнали да сме в ъгъла, да сме скромни, при мен е обратното.

Когато отидеш в ЕП и ЕК, трябва да бъдеш комуникативен и прям. Аз непрекъснато поставям проблемите, които трябва да се решат. Това се оценява в Европа“, каза още лидерът на ББЦ.

По думите му работата в Европарламента се извършва основно в комисиите и в групите. Когато имаш висок пост в група, ти формираш вече политика. Независимият депутат е абсолютно разхищение на средства, той не е член на група, на комисии, не се изказва, никой не му търси мнението, посочи Бареков и определи избирането си за зам.-председател на ЕКР като голям успех за България. „Това е голямо признание. За първи път България пробива в тази много елитарна, консервативна общност“, посочи лидерът на ББЦ.

Той съобщи и, че Ангел Джамбазки е единственият български представител в групата,

която наблюдава присъединяването на Македония в Европейския съюз. „Това е голям успех за ВМРО. Той се превръща се в говерньор на македонската държава по приемането й в ЕС“, обясни Бареков.

 

Полицията издирва Юрий Коцев

http://press.mvr.bg/NEWS/news140717_02.htm

51-годишният мъж напуснал дома си на 15 юни и оттогава е в неизвестност

Банков съюз ли? Първо да си оправим кревата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243740_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7+%D0%BB%D0%B8%3F+%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%

 Стоян Александров е роден на 14 юни 1949 г. Завършва финанси и кредит във Висшия институт „Д. А. Ценов“ в Свищов. В началото на 90-те години Александров оглавява данъчното управление в МФ, а през 1992 г. става министър на финансите в правителството на Любен Беров (1992-1994). Кандидат на икономическите науки. Бил е директор на Централната кооперативна банка, по-късно става председател на надзорния съвет на Д банк.

-Г-н Александров, президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма политически консенсус за специален закон за Корпоративна търговска банка и всички депозити в банката ще бъдат гарантирани до 100 000 евро. Как оценявате това решение?

- Президентът и политиче- ските сили и преди това не бяха правили изявление, че ще подкрепят идеята всички сметки да бъдат защитени. Тази заявка беше направена от управителя на БНБ Иван Искров. В своето изказване отпреди няколко дни той обясни, че гарантирането на всички депозити е решение, съгласувано
с правителството и основните парламентарни сили. Значи е излъгал.

- Но и министърът на финансите Петър Чобанов обясни, че всички сметки ще бъдат защитени.

- Така е, но министърът на финансите и изпълнителната власт не могат сами да решат проблема. За това трябва подкрепата на парламента, а силите в него не са съгласни. Правителството и централната банка могат да си говорят и да обещават каквото си искат, но щом опират до законодателни промени, им трябва подкрепа. Централната банка обяви, че проектът е съгласуван с политическите сили, но се оказва, че не е. Но дори и да е бил, не трябва да се учудваме, че политиците си променят мнението по няколко пъти на ден.

- Реагираха ли адекватно институциите, правителство- то и политическите сили на проблема с КТБ?

- Не. И простичък човек може да го види. Бяхме свидетели на пълното бездействие на правителството, на централната банка и на парламента. БНБ показа, че има желание за дебат, миналата седмица, но вместо това в Народното събрание стана пълен цирк. Управителният съвет на банката беше подложен на публичен съд от кресльовци и проблемите всъщност не се дискутираха.

Така за пореден път беше доказано, че се бездейства целенасочено, за да се съсипе тази банка. КТБ си беше стабилна и сега дори е стабилна. Това го доказват и изявените желания от собствениците да оправят нещата. Въпросът е защо никой не иска да разговаря с тях. Това, което виждаме в момента, е чист социалистически грабеж, даже комунистически. И затова някои политици ще платят висока цена заради тази ситуация. С всички действия през последните дни БНБ беше дискредитирана и Иван Искров трябва веднага да си депозира оставката.  След като той пред цялата общественост каза два пъти, че всички депозити ще бъдат гарантирани и банковата система е стабилна, сега не трябва да седи. Отдавна съм казал, че трябва да го махнат. Трябва да се махнат и Пламен Орешарски, и Петър Чобанов. Вече съжалявам, че са ми колеги в университета, виждайки тяхното бездействие. У нас имаше един стълб на стабилност - централната банка, но и него го унищожихме. Освен това така и не стана ясно защо „Креди Агрикол“ беше поставена под специален надзор, без да го иска. Това, че собственикът й КТБ има проблеми, нищо не значи.

- Сега какви са сценариите за „Креди Агрикол“?

- След решението, което консултативният съвет взе, всички трябва да се извинят, да извадят квесторите от „Креди Агрикол“ и тя да започне работа. Има обаче и друг сценарий. Ако не искат да дадат възможност собствениците да подкрепят банката и държавата не планира да я одържавява, могат да й отнемат лиценза и да гарантират влоговете на гражданите. Така топката ще отиде в ръцете на Фонда за гарантиране на влоговете и той за 20-30 дни трябва да започне да изплаща сметките на хората. За целта обаче трябват пари.

Политиците хубаво да си помислят, защото все още има варианти нещата да се стабилизират. Една нелоша идея предложи и бившият премиер Иван Костов. С еднократен данък от 10% може временно да се ограничат тегленията на големи суми. Другият вариант е всеки лев, прехвърлен от КТБ в друга банка, да се вкарва на депозит в „Креди Агрикол“, ако тя бъде одържавена.

- Имаше ли обаче друг вариант за казуса с КТБ и „Креди Агрикол“?

- Говоренето през последните дни за нужните пари за спасяване на депозитите не беше необходимо. С една разумна политика и създаване на държавна банка ситуацията можеше да е различна. Ако правителството беше обявило, че ще застане с всички активи и пасиви, както стои зад Българската банка за развитие, хората щяха да се успокоят. Ако бяха помислили да дадат лихви по депозитите, каквито дават първите банки в страната, никой нямаше да помисли да си изтегли
парите, защото по-стабилно от държавното не би трябвало да има. Вместо това обаче видяхме обяснения за капиталова дупка и нужда от ликвидност. Кредитният портфейл на КТБ е за 5,4 млрд. лв. Според одиторите около 2 млрд. лв. от него са без проблеми, а за останалите 3,5 млрд. лв. никой не твърди, че са несъбираеми. Може изобщо да не се стигне до запълването на дупка в такъв размер. От опита си като банкер мога да направя сметката, че около 2 млрд. лв. от тези 3,5 млрд. лв. са заеми под наблюдение - кредитополучатели, които имат затруднения. Задължение на банката е да отчисли 10% провизии за тези кредити, или около 200 млн. лв. При необслужваните провизирането е 50% от стойността. Ако приемем, че в тази група КТБ има кредити за 1 млрд. лв., тя трябва да е отделила 500 млн. лв. В най-тежката група пък са останалите 500 млн. лв. Те се провизират 100%. Така излиза, че капиталовата дупка е около 1,2 млрд. лв. Като махнем собствения капитал от 600 млн., загубата ще е около 600 млн. лв. Не трябва да плашим хората с твърдението, че банката едва ли не е източена с 3,5 млрд. лв.

- Какъв очаквате да бъде резултатът от взетото решение за гарантиране на депозитите до 100 000 евро?

- Една голяма част от парите, които минават гарантирания максимум, в КТБ не са на хора, а на фирми. Компаниите ще загубят парите си и ще свият и дори закрият дейността си. Това ще породи съкращения и увеличаване на безработицата. Така д ъ ржа в а т а ще се лиши от данъци и осигурителни плащания. Съживяващата се икономика ще бъде ударена жестоко. Политиците обаче явно не си дават сметка. Освен това казусът има и други измерения. Парите на около 20-30 общини са в КТБ, в банката има държавни средства, както и сметки на болници, училища и други. Ако внимателно се прочете законът за гарантиране на влоговете, ще видите, че редът за държавата и общините не е по-различен. Това означава, че се забива нож в гърба на много институции.

Най-сериозният проблем обаче е свързан с поведението на политиците. То подсказва на хората да се спасяват както могат, защото няма да има на кого да се опрат.

- Значи ли това, че хората ще започнат да теглят парите си?

- Да. България ще изгуби милиарди, които ще бъдат из- несени. С тези си действия по- литиците ще обезкървят икономиката. Който и да дойде на власт, ще сърба попарата на безумието от последните дни. Ще заварят тотално фалирала държава и какво ще правят, след като е минало банковото цунами. Кажете ми, кой ще е този, който ще си остави парите в българска банка, когато знае, че няма защита. Такива като мен и много други, които се довериха, че няма да се стигне
 до тази крайност, и си оставиха парите в КТБ, сега ще си изнесат всички останали средства навън. Само през последните дни над 20 души говориха с мен за съвет къде да си прехвърлят парите. Питат Банк Аустрия или Дойче банк е по-добра. Освен това има и друг проблем. При сегашната информация влоговете в КТБ, които
ще бъдат гарантирани, са за над 3,5 млрд. лв. Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2 млрд. лв., останалите 1,5 млрд. лв. ще бъдат намерени от някакви резерви. След тази операция обаче фондът остава празен. След прехвърлянето на пари навън банковата система ще изтънее. Ако има атака и към друга банка? Няма да има и лев за гарантиране на влоговете. Така шансовете за миниране на валутния борд скачат на над 50 на сто.

- Президентът обяви, че България започва процедура за влизане в Европейския банков съюз. Какво е вашето мнение?

- Така просто искат да покажат, че все пак правят нещо. КТБ отчиташе, че има само 2% лоши кредити, а изведнъж излезе информация, че те са 60 на сто. Ако дойдат отвън одитори, колко български банки ще се окажат в състояние, подобно на тази банка? Спомнете си, имаше един период, в който Симеон Дянков и Бойко Борисов искаха да се присъединим към този съюз, а от БНБ изреваха на умряло. Защо реакцията им беше такава? Защото знаят истинското състояние на банковата система и не искат друг да я гледа. Тя не е такава, за каквото я пред-ставят. Вместо да си изпишем вежди, ще си извадим очите. Ако сега дойдат и след анализ съборят още две банки, какво ще правим?

Такива прибързани идеи са умни на пръв поглед, но може да имат обратен ефект. БНБ трябва отново да претърси портфейлите на всички банки и без да се вдига шум, да им каже - господа, дотук беше с компромисите, дайте сега бързо да измислим решение, за- щото няма кой да ви спасява. Идеята за влизането ни в банков съюз идва като черешката на тортата. Ние навремето, въпреки че Световната банка и МВФ ни натискаха, умишлено забавихме с близо три години приемането на наредбата за регулации на банковата дейност. Тогава системата не беше подготвена, а ние тупкахме топката, докато си почистим дома, преди да поканим гостите. Сега е същото, ние си знаем, че имаме проблеми, и не ни трябва банков съюз. Нека ги решим, но не трябва да позволяваме да ни заварят с неоправени легла и маси, пълни с посуда.

Мъж падна от 3 метра заедно с коте и оцеля, то не

http://www.vesti.bg/novini/myzh-padna-ot-3-metra-zaedno-s-kote-i-ocelia-to-ne-6017504

40-годишен мъж от Благоевград, изпил литър водка тръгна да спасява коте, покачило се върху козирка на блока, но падна заедно с него от 3-метрова височина. Мъжът оцеля, но котето загина, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, Кремъл реагира остро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196138

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, предадоха световните агенции. Министерството на финансите обяви нови имена в досегашния списък. Сред засегнатите са заместник-председателят на руската Дума Сергей Неверов, съветникът на руския президент Игор Щеголев и министърът по въпросите на Крим Олег Севелев. САЩ разшириха санкциите срещу Русия, предадоха световните агенции. Министерството на финансите обяви нови имена в досегашния списък. Сред засегнатите са заместник-председателят на руската Дума Сергей Неверов, съветникът на руския президент Игор Щеголев и министърът по въпросите на Крим Олег Севелев.

Лидерите на страните от ЕС не се разбраха за европейските постове

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/17/2345254_liderite_na_stranite_ot_es_ne_se_razbraha_za/?ref=rss


Лидерите на страните членки на ЕС, събрали се на извънредна среща в Брюксел, не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове и отложиха решението си в тази насока до следващата си среща в края на август, предадоха световните агенции, като цитираха председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "В последните дни водих активни консултации с лидерите на страните членки и съм длъжен да констатирам, че ние все още не сме готови да вземем единно решение за...

Обстановката в Приморско вече се нормализира

http://pik.bg/обстановката-в-приморско-вече-се-нормализира-news203394.html

Обстановката в Приморско вече се нормализира

Очаква се тази сутрин да бъде отменено бедственото положение в Приморско, където най-малко 15 хотела и повече от 20 къщи в общината бяха наводнени, информира НТВ.

Има нанесени много материални щети, но няма пострадали хора. Вече е отворен за движение основният път от Созопол за Приморско. 

Мистичният сталинизъм на Кремъл

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243739_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB

 Сепаратистите в Източна Украйна са ръководени от двама руски граждани, които преди това са участвали и в друга война. През лятото на 1999 г. в Чечения са били изпратени Александър Бородай, който в наши дни е самозван премиер на тъй наречената "Донецка народна република", както и Игор Стрелков - военен командир на същата. Двамата "специални кореспонденти" на руския вестник "Завтра" имали за задача да отразяват втората война в бунтовната кавказка република. Още от 90-те години на миналия век двамата са били част от един кръжец около писателя Александър Проханов, възникнал с цел създаването на нова Руска империя, която да обедини най-добрите традиции от времето на Царска и Сталинова Русия. "Ние провъзгласихме идеята за "мистичния сталинизъм", според която Сталин е онзи "творчески мит" на 20-ия век, който е създал руската държава", се казва в идеологическото верую на кръжеца.

Дълго време вестник "Завтра" беше орган на едно маргинално течение в Русия, припомня по този повод "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Но след преизбирането на Владимир Путин за президент през пролетта на 2012 година, той се опита да открие подходящ идеологически фундамент за своето управление. Оттогава насам непрекъснато нараства и влиянието на този вестник в Русия. Ако само допреди няколко години изданието се бореше за смяната на режима, днес от тази борбеност не е останала и следа. Междувременно вестникът се възприема само като "духовна опозиция", чиято задача се състояла в това да помогне за победата на "патриотичните и имперски сили над либералните течения", както разяснява главният редактор Проханов.

Порошенко бил нацист

На всички управленски нива в руската държава - в парламента, правителството и президентската служба - има хора от прякото обкръжение на Проханов. Може би най-ярката личност сред тях е Сергей Глазиев - съветник на Путин по въпросите на европейската интеграция. В тази си функция той отговаря пряко и за връзките с Украйна. Агенция Франс прес пък припомня, че в края на юни Глазиев нарече украинския президент Петро Порошенко "нацист", а управлението му - нелегитимно. В интервю за вестник "Завтра" Сергей Глазиев определя събитията в Украйна като "война на САЩ срещу Русия" и дори я обявява за нова Световна война. По неговите думи случващото се в Източна Украйна "не е само съпротива срещу назначената от САЩ "нацистка хунта" в Киев, а преден фронт в защитата на Русия срещу Америка и останалия свят в тази "Четвъртата световна война".

Путин е длъжен да защити Източна Украйна, твърдят от кръжеца около "Завтра"

Глазиев не е единственият представител на руското държавно ръководство, който мисли по този начин. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за руската оръжейна промишленост и специален пратеник на Путин за конфликта в Приднестровието, написа в Туитър тази пролет, че при следващото си посещение в Румъния щял да пристигне със самолет бомбардировач. Сигурно не е случайност и това, че председател на парламентарната комисия по въпросите на оръжейната промишленост е депутатът от близката до Кремъл партия "Единна Русия" Александър Бабаков, който притежава половината от собствеността на вестник "Завтра" и има големи икономически интереси в Украйна, пише още "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По пътя на Милошевич?

Кръгът от съмишленици, гравитиращ около вестник "Завтра", разглежда националното самосъзнание на украинците като резултат от манипулацията и индоктринацията на "глобалния Запад", който още от 17 век се опитвал да влияе на Украйна с цел да разедини славяните - било чрез католическото полско кралство или пък днешната "либерално-фашистка Америка". От целенасоченото украинизиране ползи извличали "световният ционизъм, еврейските олигарси и Европейският еврейски конгрес", заяви наскоро Проханов на среща на един дискусионен кръг, създаден от него самия и Глазиев.

А в средата на месец юни, когато Славянск все още беше в ръцете на руските сепаратисти, военният им водач открито призоваваше Русия да се намеси, ако не иска да преживее поражението на "народното опълчение". На интернет сайт той написа, че подобно поражение в Източна Украйна ще представлява смъртоносна опасност за Путин не само като руски лидер, но и в чисто човешки аспект, защото неминуемо щяло да го отпрати по "пътя на Милошевич". През 90-те години бившият югославски лидер по сходен начин бил предал каузата на босненските сърби, поради което логичният му завършек бил смъртта в следствения затвор на трибунала в Хага.

Лидерите на ЕС не се разбраха за важните постове, решават на 30 август

http://news.ibox.bg/news/id_1225605276

Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, което зависи от мен да бъде и номинирана. Но пак повтарям - до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, обяви Орешарски.

Ново разкритие! Влакът дерайлирал заради неравности по пътя

http://frognews.bg/news_73164/

Версията за човешка грешка очевидно не е единствена. Има нещо много съмнително между задействането на спирачката и дерайлирането на влака, както и скоростта, с която е дерайлирал. Проблем от ремонта на пътя или на дежурния ръководител движение. Последната грешка е на машинистите, както се опитва да се нагнети в обществото. В злополучната събота е предотвратена и друга ситуация на гара Айтос.

Земетресение разтърси Смолянско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196160

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.
Земният трус е усетен в 1,45 ч. през изминалата нощ с епицентър на 14 км югоизточно от Борино, на 29 км западно от Смолян и на 151 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км. Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 1,45 ч. през изминалата нощ с епицентър на 14 км югоизточно от Борино, на 29 км западно от Смолян и на 151 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км.

Земетресение разтърси Смолянско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4196156

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.
Земният трус е усетен в 1,45 ч. през изминалата нощ с епицентър на 14 км югоизточно от Борино, на 29 км западно от Смолян и на 151 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км. Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 1,45 ч. през изминалата нощ с епицентър на 14 км югоизточно от Борино, на 29 км западно от Смолян и на 151 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км.

Общественият нихилизъм ни е превърнал в колективен убиец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243738_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B2

 Че безхаберието и нехайството са ни превърнали в боклуджийско общество го виждаме едва ли не на всяка крачка по улиците или на всеки километър по повечето пътища. Сега обаче стана явно, че безхаберието, нехайството плюс развилнялото се боклуджийство са ни превърнали и в колективен убиец.

Това впечатление бе затвърдено от представения тази седмица доклад на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за причините на трагедията във варненския квартал "Аспарухово". Формално 13-те жертви, сред които и три дечица, си отидоха от тоя свят заради проливните дъждове. Само че зад природната има една друга стихия и именно тя е пося смъртта в дните, в които валя като из ведро. Това е стихията на обществения нихилизъм. Неговата форма може да е привидно безобидна, да става и за вицове, но съдържанието му е смъртоносно.

Незаконното строителство е причина за човешките жертви, констатира директорът на ДНСК арх. Николай Христов. Националната мечта на българина е да си вдигне къща, по възможност на няколко ката, че и с ограда. Законно или не - няма значение. И един ден от вдъхновяващото начало на демокрацията някой решил да вдигне къща в дере на квартала - нали сме свободни, отпадат ограниченията, никой не може да спре предприемчивия дух на нашенеца. Последвал го втори, трети, четвърти жител. Така година, втора, трета - и вече цял четвърт век. Само че дерето, превърнало се в улица, при това с високи огради, се стеснява, "запушва се" и след четвърт век ето ви я понеслата си двуметровата вълна, смляла съдби и къщи. Всички тези къщи, построени в годините на свободата, както биха казали някои, са незаконни - за тях няма нито разрешителни за строеж, нито одобрени проекти. Една поговорка гласи, че капка по капка вир става. В "Аспарухово" от строеж до строеж смърт настана. Може да си представим с какъв трепет и ентусиазъм хората са зидали тухла по тухла, отливали са плоча по плоча. Само че са зидали и отливали трагедията от 19 юни. Правили са го непреднамерено, може би и невинно, но така или иначе битовата им уреденост или благополучие прати в гроба невинни хора, че дори и деца. Така че собствениците на тези къщи и имоти носят отговорност за трагедията. Нищо че сред тях има потърпевши от бедствието, че сами по себе си те може да са изрядни данъкоплатци, почтени хора и добри съседи.

Отговорност за трагедията обаче носят и строителните фирми, и кметове, и общинари, и куп други служебни лица във Варна, които са си затваряли очите за незаконните строежи - къде от нехайство, къде користно. Така сборът от действащите лица дава потресаващ резултат - 13-те загинали в "Аспарухово" са жертва на колективно убийство, макар и непреднамерено.

Според арх. Николай Христов причина за човешката смърт са и битовите и строителни боклуци. И тук механизмът е същият. Един ден от вдъхновяващото начало на демокрацията някой местен жител хвърлил в някое от деретата чувал с непотребни вече вещи. Последвали го други, захвърлили я стар диван, я износен шкаф, я изтърбушено легло - изобщо негодна покъщнина. При закипялото пък строителство някой за по-удобно взел, че обърнал количката със стари керемиди (или стари тухли) в дерето. Последвал го друг, втори, трети - с други строителни, къщни и битови боклуци. И така месец, два, три. Година, втора, трета - и вече цял четвърт век. Така боклуците също "запушили" деретата. Съответно превърнали дъжда в цунами, стоварило се в квартала им.

Българите сме царе да хвърляме боклука, където ни падне, само да не е пред прага или дома ни. Акълът обаче на едно общество се вижда по отношението му към боклука. Ако една държава събира, подрежда, пакетира или преработва отпадъците си, с една дума ако отношението й към тях не е боклуджийско, тя е в челните места на цивилизационните класации. "Аспарухово" доказа, че сме далеч от тези места (пък и само то ли!). Така от боклук на боклук та до смъртта на 19 юни. В крайна сметка отговорни за нея са всички онези местни люде, които през всичките тези години са демонстрирали боклуджийско отношение към сметта, а и към природата. Това че правосъдието няма как да ги признае за виновни, едва ли ги прави невинни. Отговорни обаче са също овластените лица, които не са били камбаната и най-вероятно от нехайство не са задействали местните служби за разчистването на дерета и терени. Така и тук сумата от замесени лица дава същия отчайващ резултат - 13-те са жертва на колективно убийство на българи с боклуджийски манталитет и на куп местни служебни лица, някои от които впрочем са избрани на постовете си.

Някой може да възрази: "Тоя какво се прави на много умен, кой е могъл да предположи, че вдигната къща или изхвърлено канапе преди 15-20 години ще доведат до 19 юни 2014-та?" Това обаче наистина може да се предвиди. Затова има и правила и ред в градоустройството и строителството. Те впрочем се създават не на последно място, за да не се стига до бедствия или поне да се ограничат щетите им. Ние, българите, смятаме обаче, че свободата и демокрацията означават да не спазваш правилата, да строиш без разрешително и без одобрен проект, както и да хвърлиш сметта, където ти е удобно. И без да си даваме сметка, че това е не само инфантилното, но и пагубно (както виждаме) отношение към обществения интерес.

У нас пороищата, бурите, градушките и нестабилни лета като сегашното ще зачестяват заради глобалното затопляне. Не се ли вземат мерки, след някой друг месец ще имаме още едно "Аспарухово".

Казусът „КТБ“ се разследва в три направления

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c95443f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Ckazusyt0Ektb0Ese0Erazsledva0Ev0Etri0Enapravleniia0E0H176370A0C/story01.htm

Прокурорите разследват длъжностни престъпления в БНБ, присвояване на средства от служители и престъпления против стопанството


Путин: Санкциите срещу Русия имат ефект на бумеранг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243737_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D

 Руският президент Владимир Путин заяви, че санкциите срещу Русия ще имат ефект на бумеранг, те затварят в задънена улица руско-американските отношения и противоречат на стратегическите интереси на самите САЩ.

Много жалко, че нашите партньори вървят по този път. Но ние не сме затворили врати за преговорния процес, за изход от тази ситуация", добави Путин. Той изрази надежда, че здравият разум и желанието да се решат всички проблеми по мирен дипломатически път ще надделеят. Според руския държавен глава санкциите срещу Русия вредят на самите американски компании. "Мерките, които предприема администрацията на САЩ ми изглежда, че противоречат на националните интереси на самите САЩ.

Големите компании искат да работят с Русия, но сблъсквайки се с определени ограничения, те ще загубят своята конкурентоспособност в сравнение с други световни енергийни компании", счита той. На американските компании е била предоставена възможност да работят в шелфа на Русия. Но американското ръководство май не иска те да работят там, счита Путин и добави, че според него властите на САЩ нанасят вреди на своите най-големи енергийни компании.

 

Русия е заинтересована на Украйна да бъде оказана икономическа помощ, включително и от страна на МВФ. "Практиката на фонда е да не отказва помощ на воюваща страна. Мисля, че това е правилно. В случая с Украйна тази практика трябва да бъде продължена. Той обаче отбеляза, че като правило в една воюваща страна пари се дават за едни цели, а се изразходват за други. Дават се за поддръжка на икономиката и социалната сфера, а се изразходват за бойни действия. Според Путин това е станало и в Украйна след първия транш. Той счита, че значителна част от дадените от МВФ суми са отишли за поддръжка на банковия сектор.

Доколкото ми е изместно тези пари са разпределени в частни банки на украински олигарси. Ето защо е нужно помощ да се дава след като се прекратят военните действия. Той обърна вничание и на това, че част от предоставените от МВФ средства е трябвало да отиде за погасяване на украинските дългове за руски газ. "Нищо такова не видяхме", заяви той.

Слънчев бряг - в топ 10 на секскурортите в света

http://pik.bg/слънчев-бряг---в-топ-10-на-секскурортите-в-света-news203390.html

Слънчев бряг - в топ 10 на секскурортите в света

Родният Слънчев бряг заема почетното 9-то място сред световните дестинации, които британците свързват със заветната думичка „секс”, пише „Телеграф”, като се позовава на класация на таблоида „Дейли стар”.

Според британското издание, евтиният ни курорт печели все повече почитатели сред загорелите за секс млади островитяни, чийто портфейл не позволява да хванат самолета за скъпарските дестинации на плътската любов.

Славата на Слънчев бряг бе допълинтелно раздухана наскоро от излъчения по Би Би Си филм, озаглавен „Кво става в Съни бийч”. В него подробно е осветлен начина, по който работи въображението на англичаните – палуват необуздано по плажовете и се състезават кой колко партньора ще вкара в леглото си.

В класацията нашият евтин курорт е до германската столица Берлин, известна като средище на фетишистките удоволствия като бичове, вериги и латексови самодиви и пред градчето Нюкий в Югозападна Англия, където бледоликите юноши на империята намират достъпен секс и пиячка.

Сексдестинация номер едно според таблоида е Магалуф, парти столицата на испанския остров Майорка. Рейтингът му стигна небивали висоти, след като гръмна скандала с 24- те орални подвига на млада британка, която приемаше като награда само един коктейл. Тази случка накара веднага повече от 600 нейни сънародници да се отправят веднага натам.

Второт място заема остров Ибиса, известен със секшоутата си на живо, свободната любов и циркулацията на забранени субстанции. Бронзовият медал е за столицата на Тайланд – Банкок, където секстърговията е толкова популярна, колкото и тропическите плажове. 

Най-малко 27 са загинали от тайфуна във Филипините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4196147

Най-малко 27 души са загинали, след като мощен тайфун връхлетя филипинската столица Манила, съобщи AFP. Природната стихия, носеща името „Раммасум”, която бушува вече втори ден, остави столицата и покрайнините без ток.
„Повечето от загиналите са били ударени от паднали дървета”, заяви ръководителят на националната служба по бедствията Александър Най-малко 27 души са загинали, след като мощен тайфун връхлетя филипинската столица Манила, съобщи AFP. Природната стихия, носеща името „Раммасум”, която бушува вече втори ден, остави столицата и покрайнините без ток. „Повечето от загиналите са били ударени от паднали дървета”, заяви ръководителят на националната служба по бедствията Александър

Внимание! Силни дъждове и опасни бури днес - жълт код в 7 области!

http://pik.bg/внимание-силни-дъждове-и-опасни-бури-днес---жълт-код-в-7-области-news203369.html

Внимание! Силни дъждове и опасни бури днес - жълт код в 7 области!

Жълт код е обявен за днес в седем области на Северозападна и Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

В сутрешните часове на 17 юли времето ще бъде слънчево на места. По-късно ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, на места с гръмотевици. Повече ще са валежите в следобедните часове и преди полунощ, и в Северна България и планините. Температурите ще останат без съществена промяна, максималните ще са между 25° и 30°.


Преглед на печата - 17 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258251

„24 часа": Потресаващи гледки посрещнали комисията, която проверява ексшефа на фонд "Земеделие" и гаджето му На потресаващи гледки се е натъкнала комисията, която проверява управлението на Мирослав Николов и Виолета Александрова във фонд "Земеделие".

На 17 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4195520

Георги Борисов, поет и преводачКонстантин Папазов (Тити), треньор по баскетболКонстантин, певецКоста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИПроф. д-р Михаил Неделчев, литературовед, депутат от Георги Борисов, поет и преводачКонстантин Папазов (Тити), треньор по баскетболКонстантин, певецКоста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИПроф. д-р Михаил Неделчев, литературовед, депутат от

„Фигаро“: България – лавандуловият гигант

http://www.vesti.bg/bulgaria/figaro-bylgariia-lavanduloviiat-gigant-6017502

За няколко години източноевропейската страна изпревари лидера Франция, коментира изданието

Барселона иска защитник на Валенсия

http://football.actualno.com/Barselona-iska-zashtitnik-na-Valensija-news_40014.html

Ръководството на Барселона продължава преговорите с Валенсия за защитника Жереми Матийо, съобщава “El Mundo Deportivo”. Каталунците предлагат 15 млн. евро за френския бранител, плю...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване