Какви са най-честите нарушения в предприятията за взривни вещества и боеприпаси

http://www.moreto.net/novini.php?n=266539

Неправилно складиране на леснозапалими вещества и назначаване на работници без нужната квалификация са сред най-често установяваните нарушения на трудовото законодателство в предприятията за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси - това показва справка на Главната инспекция по труда, поискана от Дарик.

Сто години от рождението на Тур Хейердал

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/06/2395046_sto_godini_ot_rojdenieto_na_tur_heierdal/?ref=rss


В началото на 1947 г. кораб на перуанския морски флот влачи сала Кон Тики към водите на Перуанското или още известно като Хумболтово океанско течение, на 400 км от началната точка Каляо. Примитивният сал, начело с 34-годишния норвежки зоолог Тур Хейердал и с още петима души на борда, ще го използва, за да се опита да измине близо 8000 км до Полинезия в Индийския океан, за да докаже, че е било възможно за древните южноамериканци да доплават до далечните острови и дори да ги населят, както вярва...

Ловец от Монтана изгуби пушката си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353241

32-годишн мъж от Монтана е подал сигнал вчера, че в събота около 17,00 ч. при прибиране след ловен излет с лекия си автомобил в гр. Монтана е установил, че от автомобила му липсва законно притежаваното му ловно оръжие - пушка "ИЖ 12", кал. 12.
Притежателят на оръжието не може да даде категоричен отговор дали е откраднато или го е забравил върху 32-годишн мъж от Монтана е подал сигнал вчера, че в събота около 17,00 ч. при прибиране след ловен излет с лекия си автомобил в гр. Монтана е установил, че от автомобила му липсва законно притежаваното му ловно оръжие - пушка "ИЖ 12", кал. 12. Притежателят на оръжието не може да даде категоричен отговор дали е откраднато или го е забравил върху

Wall Street започва седмицата на зелено*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-zapochva-sedmicata-na-zeleno,181361/

Акциите на Hewlett-Packard поскъпват с 5% след слуховете за разделяне на компанията на две

Кастрират бездомни кучета и котки в Казанлък

http://pik.bg/кастрират-бездомни-кучета-и-котки-в-казанлък-news234402.html

Кастрират бездомни кучета и котки в Казанлък

Община Казанлък започва поредната кастрационна кампания на бездомни кучета и котки на 20 октомври, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Кампанията се организира за 9-та поредна и е част от дейностите по договор за сътрудничество с „Тиехилфе зюдан – Австрия”.

Чуждестранната организация спонсорира две кастрационни акции през пролетта и есента. Есенната акция тази година ще се проведе от 20 до 26 октомври в Общинския приют за безстопанствени кучета.

Приютът се намира северно от Художествената гимназия, като работното време в дните на кастрационната кампания е от 9.00 до 17.00 часа. Община Казанлък се обръща към гражданите да бъдат активни и да доведат бездомните животни, за които се грижат пред блока, на улицата или в квартала.

Животните се кастрират и се връщат веднага, след като бъдат ваксинирани и обезпаразитени външно. Кастрираните животни са по-спокойни и освен това ще предотвратяват заселването на други бездомни кучета на тяхна територия. Кастрират се бездомни кучета и котки, на възраст над 8 месеца, мъжки и женски. 

Ловец от Монтана изгуби пушката си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353230

32-годишн мъж от Монтана е подал сигнал вчера, че в събота около 17,00 ч. при прибиране след ловен излет с лекия си автомобил в гр. Монтана е установил, че от автомобила му липсва законно притежаваното му ловно оръжие - пушка 32-годишн мъж от Монтана е подал сигнал вчера, че в събота около 17,00 ч. при прибиране след ловен излет с лекия си автомобил в гр. Монтана е установил, че от автомобила му липсва законно притежаваното му ловно оръжие - пушка "ИЖ 12", кал. 12. Притежателят на оръжието не може да даде категоричен отговор дали е откраднато или го е забравил върху

Бизнесмен измести ДПС-водача в Разград, ексдепутат мина по преференции Местан в Кърджали

http://www.bnews.bg/article-118405

ДПС също усети префернциалния вот на гърба си, въпреки прогнозите на социолози, че движението едва ли не ще бъде опазено от тази новост. Бизнесменът Гюнай Хюсмен от Исперих е получил 6 107 преференциални гласа от тези за ДПС в Разградско, съобщи BPost. Ексдепутатът Мустафа Ахмед пък получи повече преференции от Лютви Местан в Кърджали, но те не му стигат да го измести на челната позиция.=

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на еднополовите бракове в пет щата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/06/2395057_vurhovniiat_sud_na_sasht_dade_zelena_svetlina_na/?ref=rss


Върховният съд на САЩ в понеделник отказа да разгледа обжалванията на разрешените гей бракове в няколко щата и по този начин даде зелена светлина хомосексуалните да сключват бракове във Вирджиния, Оклахома, Юта, Уисконсин и Индиана. Съдът на практика потвърди решения от по-ниска инстанция, които отхвърлят забраната на гей браковете във въпросните пет щата, обяснява "Ройтерс".

Според агенцията и други щати, където апелативни съдилища са блокирали забраната, ще бъдат засегнати от...

Плевнелиев се поклони пред тленните останки на цар Самуил

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/06/2395058_plevneliev_se_pokloni_pred_tlennite_ostanki_na_car/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев се поклони пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун, и положи венец пред един от най-забележителните средновековни владетели на България, съобщиха от президентската институция.

За първи път, по молба на българската държава, те бяха изложени за поклонение по повод 1000-годишнината от кончината на цар Самуил. Държавният глава разгледа експозицията на музея, където е изложена златотъканата плащеница на...

Деветата в Хасково става втори депутат на ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353218

Синдромът 9/9 не подмина и Хасково. Така дълбоката резерва в листата на ГЕРБ, адвокат Таня Захариева от Хасково, бе облагодетелствана от преференциалния вот и измести втората в листата Евгения Ангелова от списъка на кандидат-депутататите на партията за 29-ти МИР в Хасковско. Това стана ясно следобяд днес. Синдромът 9/9 не подмина и Хасково. Така дълбоката резерва в листата на ГЕРБ, адвокат Таня Захариева от Хасково, бе облагодетелствана от преференциалния вот и измести втората в листата Евгения Ангелова от списъка на кандидат-депутататите на партията за 29-ти МИР в Хасковско. Това стана ясно следобяд днес.

Зрител е заснел ясно катастрофата на Бианки

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/06/2395038_zritel_e_zasnel_iasno_katastrofata_na_bianki/?ref=rss


Един от зрителите на Гран при на Япония във Формула 1 е заснел точно как френският пилот на "Маруся" Жул Бианки катастрофира в неделното състезание.

Бианки се намира в критично, но стабилно състояние, обяви ФИА. "Трябва да се разбере, че положението е много, мнтого сериозно", заяви говорителят на ФИА Матео Бончани.

Телевизионните камери изпуснаха инцидента, при който пилотът се вряза в трактора за извеждане на катастрофиралия болид на Адриан Сутил. Впоследствие не дадоха...

Летящ старт за Григор Димитров - прегази Истомин в Шанхай

http://www.bnews.bg/article-118407

Съперник на Григор Димитров във втори кръг ще бъде победителят от срещата между Жулиан Бенето и Дзе Джън.

Инджев: Отива се към голяма коалиция между ГЕРБ и БСП

http://frognews.bg/news_77723/

Хората дадоха шанса на всички, които влязоха в НС, да попаднат там и сега им казват: "Дайте да ви видим сега", заяви по БТВ журналистката Диляна Грозданова. Цялата кампания ми приличаше на една двойка, обругана от семейния живот, в който едната половинка изпитва нежелание към партньора си, но него не му пука от това.

Русия ще доставя газ на Украйна, но ако си плаща за това

http://econ.bg/Новини/Русия-ще-доставя-газ-на-Украйна-но-ако-си-плаща-за-това_l.a_i.574387_at.1.html

Русия е готова да продължи да търси компромис с Украйна за доставките на газ, но Москва остава непреклонна, че Киев трябва да плати дълговете си за...

Дол се надява на десноцентристка коалиция

http://www.cross.bg/boiiko-borisov-gerb-1433729.html

/КРОСС/ Само правителство от ЕНП, ръководено от ГЕРБ и Бойко Борисов, може да предприеме необходимите реформи, за да донесе на България политическата стабилност, която е необходима, за да се определят условията за икономически растеж и просперитет за гражданите. Това заявява председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в прессъобщение, публикувано на официалния сайт на ЕНП, по повод победата на ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори.  Дол изразява увереност, че Бойко Борисов ще успее да сформира десноцентристко коалиционно правителство, което ще бъде в състояние да отговори на тези предизвикателства. „Българският народ са довери на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, и го постави начело на страната. Бих искал да поздравя сърдечно моя добър приятел Бойко Борисов за голямата победа над социалистите. Очаквам с нетърпение да продължим да работим с Бойко Борисов и лично да го поздравя по време на следващата Среща на върха на ЕНП на 23 октомври", заявява председателят на ЕНП. „Също така бих искал да се възползвам от тази възможност да поздравя Реформаторския блок и по-специално партиите-членове на ЕНП - СДС и ДСБ, които взеха участие и постигнаха добър резултат", се казва още в прессъобщението на ЕНП.  

ГЕРБ направи стъпка към Реформаторите – може да подкрепи разделянето на съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/06/2394813_gerb_napravi_stupka_kum_reformatorite_moje_da_podkrepi/?ref=rss


В преговорите за съставяне на правителство ГЕРБ може да подкрепи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) между прокурори и съдии - едно от основните предложения на Реформаторския блок за реформа в съдебната система.

"Обсъждаме го и сме склонни да подкрепим една такава възможност, но нека не предрешаваме преговорите", каза днес Румяна Бъчварова, член на ръководството на партията, в отговор на въпрос по време на пресконференция днес.

Преструктурирането на ВСС липсва в...

Георги Първанов: Идеята ни е за управление чрез максимално съгласие

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/06/2394996_georgi_purvanov_ideiata_ni_e_za_upravlenie_chrez/?ref=rss


Публикуваме пълния текст на първата пресконференция на политическата формация "АБВ" след обявяването на прогнозните резултати от парламентарните избори вчера.

Ивайло Калфин: 
- Направихме пресконференцията на АБВ днес, защото искахме да имаме повече яснота по резултатите. Вече ЦИК до голяма степен е готова с преброяването на бюлетините, с окончателните резултати. Има още много неща, свързани и с преференции с реалните протоколи, които трябва да постъпят в ЦИК, но мисля, че имаме...

ДАНС се похвали с акция в Петрич, при която били иззети 11 кг марихуана

http://www.mediapool.bg/dans-se-pohvali-s-aktsiya-v-petrich-pri-koyato-bili-izzeti-11-kg-marihuana-news225663.html

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която през последната една година разполага с всички разследващи и разузнавателни правомощия у нас, се похвали в понеделник с успешна акция в Петрич, при която били заловени 11 кг мариахуана.   Операцията е реализирана на 2 октомври под наблюдението на Петричката районна прокуратура.   Агентите са арестували общо седем души "в момент на преработка на наркотичните растения". Впоследствие трима от тях са получили обвинения, след което са им били определени гаранции от по 5000 лева, допълват информацията от ДАНС.

Възмездие: 25 години затвор за бивш син лидер, заклал авер

http://pik.bg/възмездие-25-години-затвор-за-бивш-син-лидер-заклал-авер-news234400.html

Възмездие: 25 години затвор за бивш син лидер, заклал авер

25 години строг затвор даде Апелативният съд в Търново на 41-годишния бивш младежки лидер на СДС в Русе Юлиян Спасов за предумишлено убийство, извършено с особена жестокост, съобщи "24 часа".

На 11 март 2013 година Спасов зашемети с електрошок и намушка 5 пъти с нож във врата пенсионера Иван Михайлов, с когото имали спор за наеми на магазини в Русе.

Юлиян отишъл в дома на Иван и там говорили около 2 часа. След това съседите чули виковете и стенанията на собственика на апартамента и сигнализирали в полицията. Когато униформените влезли в жилището, намерили тялото на Иван да лежи в локва кръв. Юлиян стоял на канапето до трупа и бил задържан веднага.

Бившият политик сложил газов пистолет в ръката на жертвата, за да инсценира самоотбрана, но опитът му се провалил. Още при първите разпити направил самопризнания.

За деянието през май т.г. Русенският окръжен съд му даде суровото наказание, което бе обжалвано пред втората инстанция в Търново.

Великотърновските магистрати потвърдиха присъдата. Те не приеха защитната теза, че някогашният младежки лидер на русенското СДС бил силно афектиран и изплашен за близките си.

Кървавата развръзка настъпила когато 69-годишният Иван Михайлов заплашил, че ще натопи пред властите брата на Юлиян, ако отиде в затвора. Три дни по-късно предстояло дело пред Върховния касационен съд за измама, документни престъпления и присвояване, по което Спасов и Михайлов са подсъдими.

Процесът тече от 2007 г. и касае десетки скъпи сгради в Русе и София, които са реституирани с фалшиви нотариални актове. По него екссиният лидер получи 5 години и 2 месеца затвор от Русенския окръжен съд, а Иван Михайлов - три години условно. Апелативният съд във Велико Търново отменя присъдата на Юлиан Спасов, но

Върховният касационен съд връща делото. За последно търновските магистрати наложили на Спасов пет години и един месец за имотната далавера през декември 2013 г.

Ето как гласува „Аспарухово“ месеци след потопа

http://www.moreto.net/novini.php?n=266546

Близо 11 хил. души от „Аспарухово“ от почти 23-те хил. имащи право на глас са упражнили вот. Това става ясно от данните от секционните избирателни протоколи, които са въведени в РИК. Недействителните бюлетини от всичките 27 секции в района са 890.

Поп певицата Цвети Радойчева пусна нов сингъл

http://www.bnews.bg/article-118395

След дуетното си парче със рапъра Спенс " Кисело Диско", Цвети Радойчева е готова и със самостоятелно парче.

Бобов дол смени БСП с "България без цензура"

http://www.vesti.bg/izbori2014/izborenden/bobov-dol-smeni-bsp-s-bylgariia-bez-cenzura-6024121

Резултатът от гласуването там е очакван на фона на съдружието на Николай Бареков със собственика на мини "Бобов дол" Христо Ковачки

Данев: Очакваме правителство на реформите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/danev-ochakvame-pravitelstvo-na-reformite,181360/

Кабинетът трябва да бъде основан на националните приоритети, каза изпълнителният председател на БСК

А. Йорданов: "Всички срещу ГЕРБ" е познат проруски сценарий

http://frognews.bg/news_77722/

Очертава се парламент, в който повече депутати ще има НОВОТО ОПОЗИЦИОННО МНОЗИНСТВО - БСП, ДПС, Реформаторски блок, България без цензура, Атака.

Започнала е разпродажба на активи на КТБ?

http://business.actualno.com/Zapochnala-e-razprodajba-na-aktivi-na-KTB-news_53444.html

Стартирала е разпродажба на активи на КТБ - това твърдят от Комитета на вложителите в банката. Членовете на Комитета са изпратили сигнал до до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Георги Близна...

Култовият „Туин Пийкс” се завърща през 2016

http://cinema.actualno.com/Kultovijat-Tuin-Pijks-se-zavyrshta-prez-2016-news_53447.html

Хитовият сериал от началото на 90-те „Туин Пийкс” ще се завърне на малкия екран през 2016 г. Нови 9 епизода ще бъдат заснети и излъчени по телевизия Showtime, съобщиха днес в Twitt...

Гроздан Караджов за Actualno.com: Най-лошият сценарий е да няма правителство сега

http://interview.actualno.com/Grozdan-Karadjov-za-Actualnocom-Naj-loshijat-scenarij-e-da-njama-pravitelstvo-sega-news_53426.html

Гроздан Караджов завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалната му кариера започва през 19...

Смъртните актове на загиналите в Горни Лом все още не са издадени

http://society.actualno.com/Smyrtnite-aktove-na-zaginalite-v-Gorni-Lom-vse-oshte-ne-sa-izdadeni-news_53448.html

Смъртните актове на загиналите при взрива в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом все още не са издадени, но се очаква това да стане в най-скоро време. Това заяви кметът на видинското село И...

Международните наблюдатели: Изборите бяха помрачени от твърдения за купен вот

http://www.mediapool.bg/mezhdunarodnite-nablyudateli-izborite-byaha-pomracheni-ot-tvardeniya-za-kupen-vot-news225662.html

Твърденията за купуване и продаване гласове и други изборни нередности, а също лишената от съдържание кампания оказаха отрицателно въздействие върху общественото доверие към изборни процес. Това се казва в изявление на международни наблюдатели, разпространено в понеделник от пресслужбата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В него се допълва, че извън това изборите са били добре проведени в техническо отношение и съпроводени със зачитане на основните свободи. "Вчерашните избори отразиха разочарованието и засилената поляризация на българското общество. Въпреки добрата воля на хиляди граждани от изборната администрация, които направиха всичко по силите си, за да осигурят успешен изборен ден, множество корупционни скандали и твърдения за купуване на гласове, съчетани с липса на съдържание в предизборната кампания, подкопаха общественото доверие в процеса и политиката като цяло", коментира ръководителката на делегацията на ПАСЕ Дорис Фиала. Тя допълва, че насърчава новоизбраните политически сили да оставят настрана своите различия и да се заемат заедно с неотложните искания на обществото. Международните наблюдатели под егидата на ПАСЕ отбелязват, че обстановката в България се характеризира с умора от избори и политиката на фона на политическата криза. Според тях на моменти предизборната кампания е била негативна и популистка, а някои партии са използвали расистка, ксенофобска и разпалваща страстите реторика. "Имаше редица положителни промени в правната рамка, а изборните органи се справиха добре с техническите аспекти на процеса. В същото време нямаше особена кампания по конкретни въпроси, а медиите не проявиха интерес към отразяване на изборите освен в платени репортажи", каза посланик Одри Гловър, който ръководи мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на изборите. Според него, ако властите не вземат ефективни мерки за решаване на този проблем, наред с постоянните твърдения за изборни нередности, ще  продължи да има сериозна липса на доверие в политиката като цяло.

Изборите бяха помрачени от твърдения за купен вот

http://www.mediapool.bg/izborite-byaha-pomracheni-ot-tvardeniya-za-kupen-vot-news225662.html

Твърденията за купуване и продаване гласове и други изборни нередности, а също лишената от съдържание кампания оказаха отрицателно въздействие върху общественото доверие към изборни процес. Това се казва в изявление на международни наблюдатели, разпространено в понеделник от пресслужбата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В него се допълва, че извън това изборите са били добре проведени в техническо отношение и съпроводени със зачитане на основните свободи. "Вчерашните избори отразиха разочарованието и засилената поляризация на българското общество. Въпреки добрата воля на хиляди граждани от изборната администрация, които направиха всичко по силите си, за да осигурят успешен изборен ден, множество корупционни скандали и твърдения за купуване на гласове, съчетани с липса на съдържание в предизборната кампания, подкопаха общественото доверие в процеса и политиката като цяло", коментира ръководителката на делегацията на ПАСЕ Дорис Фиала. Тя допълва, че насърчава новоизбраните политически сили да оставят настрана своите различия и да се заемат заедно с неотложните искания на обществото. Международните наблюдатели под егидата на ПАСЕ отбелязват, че обстановката в България се характеризира с умора от избори и политиката на фона на политическата криза. Според тях на моменти предизборната кампания е била негативна и популистка, а някои партии са използвали расистка, ксенофобска и разпалваща страстите реторика. "Имаше редица положителни промени в правната рамка, а изборните органи се справиха добре с техническите аспекти на процеса. В същото време нямаше особена кампания по конкретни въпроси, а медиите не проявиха интерес към отразяване на изборите освен в платени репортажи", каза посланик Одри Гловър, който ръководи мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на изборите. Според него, ако властите не вземат ефективни мерки за решаване на този проблем, наред с постоянните твърдения за изборни нередности, ще  продължи да има сериозна липса на доверие в политиката като цяло.

Спипаха двама нелегални имигранти в Шумен

http://pik.bg/спипаха-двама-нелегални-имигранти-в-шумен-news234394.html

Спипаха двама нелегални имигранти в Шумен

Двама бежанци, които пребивават нелегално в страната, бяха заловени в Шумен, информира Дарик.

Двамата мъже, на видима възраст около 30-35 години са хванати в двора на предприятие в индустриалната зона на Шумен около 16:00 ч. От полицията потвърдиха за случая, като казаха, че в момента мъжете се разпитват, а все още самоличността им не е установена.

По непотвърдена информация двамата мъже са се криели в каросерията на товарен автомобил.

Работата по случая продължава.

Свободата да работиш след три цедки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4350129

Как се става добре печелещ и с добро име адвокат, архитект, одитор или фармацевт? С връзки или по наследство, а не с талант, добро образование и страхотни умения.
България е създала всички възможни пречки за навлизане в тези дейности на „случайни хора", които са си мислели, че доброто им образование е достатъчно, за да се издигнат. 
От училище у Как се става добре печелещ и с добро име адвокат, архитект, одитор или фармацевт? С връзки или по наследство, а не с талант, добро образование и страхотни умения. България е създала всички възможни пречки за навлизане в тези дейности на „случайни хора", които са си мислели, че доброто им образование е достатъчно, за да се издигнат. От училище у

Гришо громи в Шанхай

http://frognews.bg/news_77721/

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ в Шанхай.

Депутатите ще получават 4430 лв. месечно

http://www.cross.bg/pari-parlamenta-polychavat-1433727.html

/КРОСС/ Най-малко 4430 лв. месечно ще получават новите депутати, съобщава „Труд". В тази сума влиза основната заплата от 2658 лв. (три пъти по 886 лв., колкото е средната заплата на наетите в обществения сектор за второто тримесечие - б.а.), както и безотчетните пари за сътрудници, кафета, цветя и костюми, на които избраниците имат право. Техният размер е 2/3 от стартовото депутатско възнаграждение, или още 1772 лева. Някои от парламентарните групи обаче задържат част от безотчетните пари за общи разходи. Ако новите народни представители решат да замразят заплатите си - практика, която предшествениците им прилагаха до януари т.г., месечната сума ще е 4080 лв. (2448 лв. основна заплата и 1632 лв. безотчетни пари - б.а.). Каквото и да е стартовото възнаграждение, към него се прибавят пари за клас, както и надбавка между 10 и 15%, ако някой от избраниците има степен „доктор" или „доктор на науките". Ръководството на парламента и шефовете на комисии получават допълнителни възнаграждения. Дори и да не стъпят в парламента, новите депутати ще могат да получават 1/3 от основната заплата - или 886 лв., както и 590 лв. за експерти и костюми. Въпреки популистки изказвания, че отсъстващите без извинение не трябва да вземат пари, предишните избраници не промениха тази разпоредба. Депутатите имат право още на пари за дневни разходи и хотел при посещения в района, от който са избрани, без значение дали имат, или не жилище там

Най-малко 4430 лв. ще получават новите депутати месечно

http://www.moreto.net/novini.php?n=266541

Най-малко 4430 лв. на месец ще получават новите депутати, които избрахме вчера. В тази сума влиза основната заплата от 2658 лв. (три пъти по 886 лв., колкото е средната заплата на наетите в обществения сектор за второто тримесечие - б.

Плевнелиев: Партиите да намерят общ подход

http://www.mediapool.bg/plevneliev-partiite-da-nameryat-obsht-podhod-news225661.html

"Отделните политически партии, разделени, различни, многообразни трябва да намерят общия подход и да се обърнат към интересите на България". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Солун, където се поклони пред останките на цар Самуил, които се пазят в музея на византийската култура. Повод на визитата му е започналата в понеделник национална кампания по отбелязването на 1000 години от смъртта на владетеля. "В този труден момент да работим за повече стабилност, за ясно представителство в парламента, за реформи и, разбира се, за прогрес и за напредък. "Имаме какво да научим от миналото си. То е минало на възходи и падения, на победи и загуби. Всички те ни обогатяват. Той не е мислил за себе си. Всеки, който познава неговата история, знае много добре, че той е давал всичко за народа и за интересите на България. Същото трябва да видим и днес тук", заяви Плевнелиев.

В Бургас ДПС измести БСП, може да има 3 мандата и да остави ББЦ без депутат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353177


ДПС може да се окаже голямата изненада на изборите в Бургас. Движението натрупа резултат за втора политическа сила в областта, измествайки БСП, и има вероятност да вкара трети депутат с гласовете от чужбина. До късния следобед те още не бяха изчислени, но с преразпределянето им в парламента влиза последният в листата на ДПС- екснародният ДПС може да се окаже голямата изненада на изборите в Бургас. Движението натрупа резултат за втора политическа сила в областта, измествайки БСП, и има вероятност да вкара трети депутат с гласовете от чужбина. До късния следобед те още не бяха изчислени, но с преразпределянето им в парламента влиза последният в листата на ДПС- екснародният

Ударихме най-ниската избирателна активност от 1989 г. насам

http://frognews.bg/news_77720/

3 443 326 е броят на гласувалите на вчерашните избори. Избирателната активност приближава 50%, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

След трагедията в Горни Лом: Баткото става родител на малкия Иван

http://pik.bg/след-трагедията-в-горни-лом-баткото-става-родител-на-малкия-иван-news234391.html

След трагедията в Горни Лом: Баткото става родител на малкия Иван

Големият брат Павел Георгиев става родител на малкия – 5-годишния Иван от село Средогрив, съобщи директорът на областната служба за социално подпомагане във Видин Венци Пасков.

Двамата загубиха родителите си при трагедията, която се разигра на 1 октомври в завода за боеприпаси в село Горни Лом, пише "Стандарт".

Социални работници са разговаряли с 21-годишния Павел и са се убедили, че той може да се грижи за малкия си брат. В момента работи и има доходи. Павел и баба му, майката на баща му Иван, ще получат еднократна помощ от 325 лв. Братът-родител ще получава и детските надбавки за малкия Иван. Иван ще получи и наследствена пенсия.

С решение на МС семействата на загиналите ще получат по 10 000 лв. Общината в Чупрене реши да ги подпомогне с по 2500 лв. Тя ще ги снабди и с дърва за зимата безвъзмездно.

Общината в Чупрене е разкрила дарителска сметка за пострадалите семейства. Много благодетели от страната са поискали сметка само за двамата сираци, тъй като искат да дарят средства за тях. Видинската митрополия също започна набиране на дарения за семействата на загиналите. 

 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Григор започна с безапелационна победа в Шанхай

http://news.ibox.bg/news/id_166974705

В двубой от първи кръг нашенеца не даде абсолютно никакви шансове на Денис Истомин

В Добрич 9-ият в листата на ГЕРБ стана втори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353170

В Добрич 9-ият в листата на ГЕРБ Стилиян Митев стана втори благодарение на преференциалния вот от 1791 гласа като измести Живко Мартинов. С други думи се повтори случаят В Добрич 9-ият в листата на ГЕРБ Стилиян Митев стана втори благодарение на преференциалния вот от 1791 гласа като измести Живко Мартинов. С други думи се повтори случаят "15/15" от европейските избори, тъй като за ГЕРБ се гласуваше с бюлетина №9. В "България без цензура" третият в листата Антония Станева мина на втора позиция с 516 преференции на

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/06/2394691_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

Гласуваха Моци да влезе в българския парламент (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_399690.html

За някои граждани изборът от партии и коалиции се е видял недостатъчен и затова са гласували за футболиста на Лудогорец Козмин Моци. Румънският защитник на Лудогорец играе именно с №27 и от известно време се превърна в любимец и герой за Лудогорието особено след драматичния мач със Стяуа за влизане в групите на Шампионската лига. Коментарът на Алекси Сокачев по време на мача още повече популяризира геройството на Моци, който взе вратарските ръкавици и пази при дузпите срещу румънския шампион.  Дописването на Моци в бюлетината не е единствената проява на позицията на избирателите, която се появи върху бюлетината.  Снимка на бюлетина със залепен на нея презерватив и надпис "Не се размножавайте повече" разбуни духовете във Фейсбук. Бюлетината е намерена в „Секция 7, Сандански, гимназията“, съобщиха от сайта sandanski1. Някои от гласоподавателите пък са предпочели да оставят послание на политиците като: „Както на Вас не Ви пука за нас, така и на нас не ни пука за Вас!“ или „Умрете БЕ!“. Някои пък са решили да направят препратка към взривовете в Горни Лом с надпис върху бюлетината "Утилизация с" и нарисуван чук. Снимка: Фейсбук/Калина Грънчарова

Мечка нападна и оглозга две телета пред очите на баба!

http://www.bnews.bg/article-118404

Мечка е нападнала и наръфала две телета в смолянското село Турян. Това е поредното нападение на звяр в Смоляснко, за който BNews алармира в последните месеци.

Букурещ спира работата на "Лукойл"

http://www.vesti.bg/novini/bukuresht-spira-rabotata-na-lukojl-6024122

Румънското правителство е препоръчало да се бъде спряна работата на компанията "Лукойл" в страната. Очаквайте подробности. /РИА "Новости"

Смолян преживя напаст от змии това лято

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353171

Смолянчанин уби две змии, влезли в стаята на майка му в къща в областния град. Мъжът подал сигнал на тел. 112 сутринта на 2 октомври, че в къщата му на ул. “Маестро Атанасов” влизат влечуги. Групата за спасителна дейност на пожарната претърсила дома на семейство Бандеви, но не открила змии, предава Смолян прес. Първи за случая съобщи "Труд". Смолянчанин уби две змии, влезли в стаята на майка му в къща в областния град. Мъжът подал сигнал на тел. 112 сутринта на 2 октомври, че в къщата му на ул. “Маестро Атанасов” влизат влечуги. Групата за спасителна дейност на пожарната претърсила дома на семейство Бандеви, но не открила змии, предава Смолян прес. Първи за случая съобщи "Труд".

Джихадисти от "Ислямска държава" издигнаха знамето си в източната част на Кобане

http://www.mediapool.bg/dzhihadisti-ot-islyamska-darzhava-izdignaha-znameto-si-v-iztochnata-chast-na-kobane-news225660.html

Групировката "Ислямска държава" издигна знамето си над сграда в източната част на сирийския град Кобане, където джихадистите водят ожесточени боеве с кюрдските сили, свидетелстват кадри на телевизия Ройтерс и твърдения на турски военен офицер.   Черният флаг на групировката се развява над четириетажна сграда в пограничния град, близо до мястото на едни от най-тежките сблъсъци в последните дни, показват кадри на телевизията, заснети от съседна Турция.   Най-малко 20 джихадисти от "Ислямска държава" са убити тази нощ от засада, след като навлезли в Кобане, който от три седмици се опитват да превземат, съобщи Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Две змии се вмъкнаха в стаята на жена, за да се стоплят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353148

Смолянчанин уби две змии, влезли в стаята на майка му в къща в областния град. Мъжът подал сигнал на тел. 112 сутринта на 2 октомври, че в къщата му на ул. “Маестро Атанасов” влизат влечуги. Групата за спасителна дейност на пожарната претърсила дома на семейство Бандеви, но не открила змии, предава Смолян прес. Първи за случая съобщи Смолянчанин уби две змии, влезли в стаята на майка му в къща в областния град. Мъжът подал сигнал на тел. 112 сутринта на 2 октомври, че в къщата му на ул. “Маестро Атанасов” влизат влечуги. Групата за спасителна дейност на пожарната претърсила дома на семейство Бандеви, но не открила змии, предава Смолян прес. Първи за случая съобщи "24 часа".

25 години решетки за бивш син лидер, заклал авер в измами

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353147

25 години строг затвор даде Апелативният съд в Търново на 41-годишния бивш младежки лидер на СДС в Русе Юлиян Спасов за предумишлено убийство, извършено с особена жестокост. На 11 март 2013 година Спасов зашемети с електрошок и намушка 5 пъти с нож във врата пенсионера Иван Михайлов, с когото имали спор за наеми на магазини в Русе. 25 години строг затвор даде Апелативният съд в Търново на 41-годишния бивш младежки лидер на СДС в Русе Юлиян Спасов за предумишлено убийство, извършено с особена жестокост. На 11 март 2013 година Спасов зашемети с електрошок и намушка 5 пъти с нож във врата пенсионера Иван Михайлов, с когото имали спор за наеми на магазини в Русе.

Газета: “България направи антируски избор”; Монд: “Вечното завръщане на Бойко Борисов”

http://e-vestnik.bg/21430/gazeta-balgariya-napravi-antiruski-izbor-mond-vechnoto-zavrashtane-na-boyko-borisov/

Българските граждани гласуваха за европейската насока в развитието на страната, пише руското електронно издание “Газета”, отбелязвайки “доста сериозното поражение на политическите сили, които можем да наречем лоялни към Русия”.

“България направи антируски избор”, пише изданието, коменитрайки междинните резултати от вчерашния парламентарен вот, според които партия ГЕРБ печели 32,66 процента от гласовете.

“Газета” припомня, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече беше министър-председател от 2009 до 2013 г. и в началото на мандата си подари кученце на Владимир Путин - тогава премиер на Русия.

“Извън рамките на дипломатическия етикет обаче двустранните отношения в икономическата и политическата сфера далеч не бяха на висота. Борисов например не подпомагаше особено руските проекти в енергетиката”, се казва в материала.

Според руския експерт Владимир Брутер, цитиран от “Газета”, “през управлението на Борисов се очакват още по-силни тежнения на България към Европа и САЩ”. Изданието обаче изтъква, че ГЕРБ няма да има абсолютно мнозинство в парламента и ще трябва да се съюзи с други партии, за да сформира правителство.

По думите на Брутер най-добрият вариант за България ще бъде правителство, в която са представени и социалистите - досега опоненти на Борисов, и ДПС - “защитниците на турското малцинство”. “Подкрепата от страна на Русия и на Турция ще осигури повече стабилност, отколкото подкрепа от страна само на Турция или само на Русия”, обяснява политологът.

Прогнозите на политолози и експерти за резултата от българските парламентарни избори се оправдаха изцяло. Във всички исторически моменти България се е ориентирала към най-силния геополитически играч, а в момента такъв е Европейският съюз.

Това заявява Екатерина Шумицка от Центъра за европейски изследвания в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките, цитирана на сайта на “Парламентская газета”.

“Ако имаме желание да променим тази ситуация, трябва да станем такъв най-силен играч”, е заявила тя на среща в пресцентъра на вестника - официално издание на Държавната дума.

“Монд” и “ИЮ Обзървър” за изборите в България

България, най-бедната държава в ЕС, белязана от корупция и нестабилност, не е страна като другите, а Бойко Борисов, 55-годишният водач на дясната партия ГЕРБ, също няма нищо общо с обикновен кандидат.

Бившият премиер, свален от власт под натиска на улицата през февруари 2013 г., се очаква отново да оглави правителството след победата на партията си на вчерашните парламентарни избори, пише френският в. “Монд” под заглавие “Вечното завръщане на Бойко Борисов”.

ГЕРБ получи 32,6 процента от гласовете, изпреварвайки социалистическата партия (15,29 процента) и Движението за права и свободи (14,91 процента), но този резултат не осигурява на партията абсолютно мнозинство и Борисов ще трябва да сформира коалиция, отбелязва вестникът. Съюз с малката дясна формация “Реформаторски блок” е възможен, ако тя приеме първенството на Борисов. “Кой друг може да бъде премиер?”, запита откровено той.

Това обаче може да не е достатъчно така, че всички опции остават възможни, включително споразумение с малката популистка партия “България без цензура” или с националистите от “Патриотичен фронт”, допълва “Монд”.

България върви към повече нестабилност след предсрочните избори, пише в заглавие сайтът “ИЮ Обзървър”. “Българската десноцентристка партия ГЕРБ победи на вчерашните парламентарни избори, но не успя да спечели абсолютно мнозинство. Общо осем партии са на път да влязат в парламента, проправяйки път за нестабилна коалиция след вторите предсрочни избори в България за последните 18 месеца, пише изданието в кореспонденция от София.

Политически анализатори коментират, че с толкова фрагментиран парламент ще е трудно да се състави правителство и не е малко вероятно да видим нови предсрочни избори идните месеци.

Това ще е петото българско правителство за две години и то ще трябва да решава важни въпроси през следващите месеци.

Единият от тях е съдбата на Корпоративна търговска банка, другият е как да процедира с подкрепяния ...

Сидеров: Решението е нови избори

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/06/2395044_siderov_reshenieto_e_novi_izbori/?ref=rss


Решението за ситуацията след предсрочния парламентарен вот на 5 октомври са нови избори. Това коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров в първата му пресконференция след вота.

Той отчете, че в 43-то Народно събрание влизат 50 партии, от които "Атака" е трета формация след ГЕРБ и ДПС. Обясни, че повечето политически формации в парламента са коалиции, като самостоятелни партии според него са само "Атака" и ДПС. Той направи изчисления в коя коалиция колко партии има и колко процента са...

Автомобили за работа и градски SUV машини най-продавани на Grand Auto 2014 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266544

94 автомобили потеглиха към своите нови собственици на четвъртия поред варненски автосалон Grand Auto 2014, който се проведе от 25.09. до 5.10. в Grand Mall. Това е най-добро постижение в продажбите от създаването на салона досега.

Международна организация запознава българи с правата им в Белгия

http://www.mediapool.bg/mezhdunarodna-organizatsiya-zapoznava-balgari-s-pravata-im-v-belgiya-news225659.html

Преместването в друга държава е голяма възможност, но също така може да бъде изпълнено с много трудности и въпроси. Трябва ли да се регистрирам пред властите? Къде да търся работа? Как мога да получа достъп до социални помощи? Какви са правата ми? Как да постъпя, когато те са нарушени? Какво да направя, ако искам да се преместя в друга европейска държава?   Тези и други въпроси, които мнозина си задават с пристигането си, ще получат своите отговори на 17 октомври в Брюксел, където международната неправителствена организация European Citizen Action Service – ECAS събира българи и румънци, работещи в Белгия, за да ги запознае с правата им на свободно придвижване и да им предложи полезна информация за живота, възможностите за работа и пребиваването им в Белгия.   Събитието е част от проекта "My Mobility Mentor– експеримент за работници от България и Румъния, заминаващи за друга държава-членка на ЕС“, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.   След Брюксел тази есен предстоят подобни срещи с българи и румънци в Торино и Лондон. Входът е свободен, но всеки желаещ да присъства на събитието е необходимо предварително да се регистрира онлайн на адрес: http://goo.gl/Szgkls.   European Citizen Action Service – ECAS кани българи и румънци, които работят в Белгия, да се запознаят с правата си на свободно придвижване на адрес Royale Sky Room 1 Bibliothèque Royale de Belgique, 4 Boulevard de l'Empereur, Брюксел на 17 Октомври от 09:00 до 13:30 часа.   Повече информация, както и програмата на събитието в Брюксел могат да се намерят на сайта: http://www.ecas.org/eu-rights/projects/mobility-mentor/.   ECAS (European Citizen Action Service) – Европейската служба за граждански действия - е международна неправителствена организация, която предоставя услуги на мрежа от европейски граждански организации и граждани, в областта на правата на гражданите на ЕС и тяхното участие в процеса на взимане на решения в ЕС.

Международна организация запознава българи с правата и възможностите им в Белгия

http://www.mediapool.bg/mezhdunarodna-organizatsiya-zapoznava-balgari-s-pravata-i-vazmozhnostite-im-v-belgiya-news225659.html

Преместването в друга държава е голяма възможност, но също така може да бъде изпълнено с много трудности и въпроси. Трябва ли да се регистрирам пред властите? Къде да търся работа? Как мога да получа достъп до социални помощи? Какви са правата ми? Как да постъпя, когато те са нарушени? Какво да направя, ако искам да се преместя в друга европейска държава?   Тези и други въпроси, които мнозина си задават с пристигането си, ще получат своите отговори на 17 октомври в Брюксел, където международната неправителствена организация European Citizen Action Service – ECAS събира българи и румънци, работещи в Белгия, за да ги запознае с правата им на свободно придвижване и да им предложи полезна информация за живота, възможностите за работа и пребиваването им в Белгия.   Събитието е част от проекта "My Mobility Mentor– експеримент за работници от България и Румъния, заминаващи за друга държава-членка на ЕС“, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.   След Брюксел тази есен предстоят подобни срещи с българи и румънци в Торино и Лондон. Входът е свободен, но всеки желаещ да присъства на събитието е необходимо предварително да се регистрира онлайн на адрес: http://goo.gl/Szgkls.   European Citizen Action Service – ECAS кани българи и румънци, които работят в Белгия, да се запознаят с правата си на свободно придвижване на адрес Royale Sky Room 1 Bibliothèque Royale de Belgique, 4 Boulevard de l'Empereur, Брюксел на 17 Октомври от 09:00 до 13:30 часа.   Повече информация, както и програмата на събитието в Брюксел могат да се намерят на сайта: http://www.ecas.org/eu-rights/projects/mobility-mentor/.   ECAS (European Citizen Action Service) – Европейската служба за граждански действия - е международна неправителствена организация, която предоставя услуги на мрежа от европейски граждански организации и граждани, в областта на правата на гражданите на ЕС и тяхното участие в процеса на взимане на решения в ЕС.

За три години бюджетът е ощетен с над 2 млрд. лв. от укриване на ДДС

http://econ.bg/Новини/За-три-години-бюджетът-е-ощетен-с-над-2-млрд-лв-от-укриване-на-ДДС_l.a_i.574378_at.1.html

Над 2 млрд. лв. са загубите за бюджета от укриване на ДДС през последните три години, а корупционният дял е над 60%. Това заяви проф. д-р Митко...

За три години бюджетът е ощетен с над 2 млрд. лв. от укриване на ДДС

http://econ.bg/Новини/За-три-години-бюджетът-е-изгубил-над-2-млрд-лв-от-укриване-на-ДДС_l.a_i.574378_at.1.html

Над 2 млрд. лв. са загубите за бюджета от укриване на ДДС през последните три години, а корупционният дял е над 60%. Това заяви проф. д-р Митко...

Peugeot Quartz - чудовище с три сърца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4352785

Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. "Авто Труд" представя някои от най-интересните премиери.
Peugeot има слава на производител на добри малки и компактни коли, но на автосалона в Париж представя студия, която изглежда като Голиат с три сърца в сравнение с останалите модели на компанията. Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. "Авто Труд" представя някои от най-интересните премиери. Peugeot има слава на производител на добри малки и компактни коли, но на автосалона в Париж представя студия, която изглежда като Голиат с три сърца в сравнение с останалите модели на компанията.

Предпазливи инвеститори и нисък оборот на БФБ през септември

http://econ.bg/Новини/Предпазливи-инвеститори-и-нисък-оборот-на-БФБ-през-септември_l.a_i.574376_at.1.html

Въпреки увеличението на оборота на акции в последно време, общият оборот на Българската фондова борса (БФБ) е спаднал с 6,6% през септември за...

Преференцията проби и в най-дисциплинираните партии

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/06/2395005_preferenciiata_probi_i_v_nai-discipliniranite_partii/?ref=rss


Въведената за първи път на парламентарни избори възможност да се гласува с преференция очаквано не доведе до изместване на партийните водачи в листите от лидерските им места. Причината - правилата в Изборния кодекс признават глас за първия в листата, ако в бюлетината не е отбелязан предпочитан кандидат в кръгчето.

Въпреки това около една трета от гласувалите се възползваха от тази нова възможност, или 1 120 868 души. И в крайна сметка в следващия парламент ще има депутати, избрани с...

В Стара Загора гласуване тип 15/15 пренарежда листи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353124

ГЕРБ е първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори в 27-многомандатен избирателен район Стара Загора, сочат окончателните данни от преброяванията.
ГЕРБ печели убедително с 33.25% или 49 062 гласа. На второ място се нарежда Коалиция ГЕРБ е първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори в 27-многомандатен избирателен район Стара Загора, сочат окончателните данни от преброяванията. ГЕРБ печели убедително с 33.25% или 49 062 гласа. На второ място се нарежда Коалиция "БСП лява България" с 19.36%, което е доста над средното за страната.

Bertelsmann придобива напълно издателя на Stern

http://www.investor.bg/medii/455/a/bertelsmann-pridobiva-napylno-izdatelia-na-stern,181358/

Сделката за Gruner + Jahr подчертава стремежа на Bertelsmann да навлезе сериозно в дигиталните медии

Албанският премиер на историческа визита в Сърбия

http://balkani.actualno.com/Albanskijat-premier-na-istoricheska-vizita-v-Syrbija--news_53441.html

Министър-председателят на Албания Еди Рама ще направи историческо посещение в Сърбия по-късно този месец. Това е първата подобна визита от 68 години насам. Посещението на 22 октомври е плод на подо...

Иззеха близо 12 кг. канабис в Петрич

http://www.vesti.bg/novini/izzeha-blizo-12-kg.-kanabis-v-petrich-6024120

Голямо количество канабис е иззето при операция на ДАНС в района на Петрич, съобщиха от ДАНС.

Вижте субсидиите на партиите след вота на 5 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_399668.html

Разпределение на субсидиите, които партиите ще получат, при при обработени 99.951% от пroтоколите от страната и чужбина. Може да се очаква увеличение при някой от партиите при 100% преброени валидни бюлетини. Партия Брой гласове Субсидия за 1 година (лв.) Субсидия за 4 години (лв.) ПП "ГЕРБ" 1 124 625 12 145 950 48 583 800 КП "БСП лява България" 530 582 5 730 286 22 921 141 ПП "ДПС" 510 508 5 513 486 22 053 944 КП "Реформаторски блок" 305 940 3 304 152 13 216 608 КП "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" 250 881 2 709 515 10 838 060 КП "България без цензура" 196 132 2 118 226 8 472 904 ПП "Атака" 155 535 1 679 778 6 719 112 КП "АБВ" 142 898 1 543 298 6 173 192 ПП "Движение 21"  41 148 444 398 1 777 592 ПП "Глас Народен" 39 151 422 831 1 691 324 За една година от бюджета ще бъдат отделени за партиите - 35 611 920 лв. , а за четири години -  142 447 677 лв.

Държавата подпомага с 10 000 лв. близките на загиналите в Горни Лом

http://pik.bg/държавата-подпомага-с-10-000-лв-близките-на-загиналите-в-горни-лом-news234373.html

Държавата подпомага с 10 000 лв. близките на загиналите в Горни Лом

Семействата на загиналите при взрива в Горни Лом ще получат по 10 000 лева помощ от държавата, пише "24 часа".

Това ще стане с постановление на Министерския съвет, уточни в селото зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова. Отделно от това вече са задвижени документите на близките на жертвите и във вторник те ще получат от социалните служби по 325 лева еднократна помощ. Тези пари се отпускат по Правилника за социално подпомагане, поясни шефката на регионалната дирекция "Социално подпомагане" Стефка Александрова.

Заместник- министърът на труда и социалната политика обяви още, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието са задействали необходимата процедура, за да бъдат издадени в най-кратки срокове смъртни актове на загиналите и удостоверенията за наследници, без които помощите от държавата не могат да бъдат отпуснати.

Уверението е, че това ще стане тези дни, протоколите от кметовете са изготвени, каза и кметът на Монтана Златко Живков, където има шестима загинали. Същевременно се придвижат и документите за отпускане на наследствени пенсии от НОИ. По Закона за закрила на детето ще бъдат дадени помощи на 9 деца, които останаха сираци. 5-годишният Иван, чиито майка и баща загинаха, ще бъде настанен при по-големия си брат, който ще се грижи за него. Средствата, които постъпват по откритата от Община Чупрене национална дарителска сметка, ще бъдат разпределени между семействата на всичките 15 загинали, независимо от кое населено място са, каза кметът на Чупрене Ваньо Костин.

Българският червен кръст също ще подпомогне финансово семействата на загиналите край Горни Лом. От хуманитарната организация в Монтана психолози работят с петгодишното дете от село Средогрив, което загуби родителите си. Детото все още не подозира за тежката си участ. То плаче че ги вяма майка му и баща му, но след това забравя и се унасия в игри. Стремежът е то да не бъде стресирано и да не изпадне в шок.

От БЧК му даряват 5 000 лева, а на семействата, които загубиха своите близки- по 1 000 лева. Това е един жест на човешко отношение към трагедията на тези хора. Важно е да почувстват, че не са сами", решил председателят на БЧК Христо Григоров.

По 2500 лева ще отпусне община Чупрене на четирите семейства от общината, от които има загинали при инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом, каза председателят на общинския съвет в Чупрене Богомил Станков.
В Монтана с решение на общинския съвет на почернените семейства ще бъдат отпуснати по 2000 лева и поети разходите по траурните церемонии.
Освен финансовата помощ, семействата ще получат и дърва за огрев. На двете възрастни жени, които са загубили в трагедията свои близки ще им осигурат лични асистенти, увериха още от социалната служба.

Външен поглед към изборите: Апатия, безверие, липса на съдържание

http://www.bnews.bg/article-118394

Единственият изход е надскачането на партийните интереси и обединението на усилията на всички за интересите на страната.

Миньорите в Бобов дол смениха БСП с партията на Бареков

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/06/2394990_minyorite_v_bobov_dol_smeniha_bsp_s_partiiata_na/?ref=rss


Коалицията "България без цензура", в която на тези избори се включи и партията около бизнесмена Христо Ковачки, печели убедително парламентарните избори в осемте секции в Бобов дол. Съюзът е събрал близо 1000 гласа от почти 2500 гласували и заема първо място. На евроизборите преди няколко месеца, когато партията "Лидер" не се яви, съюзът на Николай Бареков събра около 170 гласа и беше трети, показва справка на "Дневник" в протоколите от секционните избирателни комисии.

На евровота...

Григор Димитров победи Истомин с 6:3, 6:2 и продължава напред в Шанхай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353115

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ в Шанхай. Поставеният под номер 10 в основната схема българин победи узбекистанеца Денис Истомин с 6:3, 6:3 след 65 минути игра.
 Българинът направи 6 аса за победата и допусна 4 двойни грешки. Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ в Шанхай. Поставеният под номер 10 в основната схема българин победи узбекистанеца Денис Истомин с 6:3, 6:3 след 65 минути игра. Българинът направи 6 аса за победата и допусна 4 двойни грешки.

ЦИК: Най-ниската избирателна активност след 1989 година

http://www.cross.bg/glasyvali-tomov-neiikova-1433726.html

/КРОСС/ 3 443 326 е броят на гласувалите на вчерашните избори. Избирателната активност приближава 50%, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Това е най-ниската активност на парламентарни избори след демократичните промени в края на 1989 година. На предходните парламентарни избори през 2013 г. са гласували 3 632 953 души, или 51,33% от имащите право на глас, напомниха от ЦИК. Вече са преброени 99,30% от гласовете, подадени в чужбина, и повече от 99,06% от гласовете в страната, съобщиха от ЦИК. Чака се информация от още три секции - в Анкара, в Мюнхен и в Атина, каза Александър Андреев. Според другия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, очакваните данни няма да изместят „БСП лява България" от второто място. В чужбина за гласували 135 хиляди души. Според данните до момента за ДПС са гласували 43,82% от хората в чужбина, за ГЕРБ - 27,94%, а за Реформаторския блок - 11,19 на сто. Най-много са гласувалите в Турция - 60 090 души, което не е потвърдило опасенията, че ще има прекалено натоварване на секциите. Средно в секция в Турция са гласували по 450 души. Във Великобритания са гласували около 14 хиляди български избиратели, а само в Лондон - 8347 души. Сравнително висока е била и активността в Испания, където са гласували повече от 10 хиляди български граждани. Като цяло обаче броят на гласувалите извън страната не надминава рекорда от 2009 г., посочи Цветозар Томов

ЦИК: Най-ниската избирателна активност след 1989 година

http://www.cross.bg/glasyvali-glasyvalite-tomov-1433726.html

/КРОСС/ 3 443 326 е броят на гласувалите на вчерашните избори. Избирателната активност приближава 50%, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Това е най-ниската активност на парламентарни избори след демократичните промени в края на 1989 година. На предходните парламентарни избори през 2013 г. са гласували 3 632 953 души, или 51,33% от имащите право на глас, напомниха от ЦИК. Вече са преброени 99,30% от гласовете, подадени в чужбина, и повече от 99,06% от гласовете в страната, съобщиха от ЦИК. Чака се информация от още три секции - в Анкара, в Мюнхен и в Атина, каза Александър Андреев. Според другия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, очакваните данни няма да изместят „БСП лява България" от второто място. В чужбина за гласували 135 хиляди души. Според данните до момента за ДПС са гласували 43,82% от хората в чужбина, за ГЕРБ - 27,94%, а за Реформаторския блок - 11,19 на сто. Най-много са гласувалите в Турция - 60 090 души, което не е потвърдило опасенията, че ще има прекалено натоварване на секциите. Средно в секция в Турция са гласували по 450 души. Във Великобритания са гласували около 14 хиляди български избиратели, а само в Лондон - 8347 души. Сравнително висока е била и активността в Испания, където са гласували повече от 10 хиляди български граждани. Като цяло обаче броят на гласувалите извън страната не надминава рекорда от 2009 г., посочи Цветозар Томов

"Атака" иска избори до дупка

http://www.moreto.net/novini.php?n=266536

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви за избори до дупка. Той е на мнение, че след като няма начин да се състави лесно правителство, най-добре е отново да се отиде на предсрочен вот, независимо дали резултатите ще са същите, или не.

Григор Димитров продължава напред в Шанхай, победи Истомин в два сета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353109

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ в Шанхай. Поставеният под номер 10 в основната схема българин победи узбекистанеца Денис Истомин с 6:3, 6:3 след 65 минути игра.
 Българинът направи 6 аса за победата и допусна 4 двойни грешки. Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс“ в Шанхай. Поставеният под номер 10 в основната схема българин победи узбекистанеца Денис Истомин с 6:3, 6:3 след 65 минути игра. Българинът направи 6 аса за победата и допусна 4 двойни грешки.

ЦИК чака още 7 протокола и обявява окончателните резултати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353100

Седем протокола се очакват, за да може Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори.
По предварителни данни на ЦИК, гласувалите в извънредния вот са малко над 49%. Активността обаче е по-ниска активност спрямо миналата година, когато избирателната активност достигна 51,33 на сто. Седем протокола се очакват, за да може Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори. По предварителни данни на ЦИК, гласувалите в извънредния вот са малко над 49%. Активността обаче е по-ниска активност спрямо миналата година, когато избирателната активност достигна 51,33 на сто.

Силно търсене на iPhone 6 и 6 Plus в Китай

http://www.investor.bg/harduer/459/a/silno-tyrsene-na-iphone-6-i-6-plus-v-kitai,181351/

В рамките на три дни са регистрирани поне 6 млн. предварителни заявки при независими продавачи

Един труп и четири ареста след масов бой на пияници в Перник

http://www.bnews.bg/article-118402

Млад мъж беше убит след масов бой между пияни клиенти в пернишка кръчма. Заради инцидента в ареста са попаднали четирима души.

Свободните професии в ЕС са свръхрегулирани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353059

Свободните професии в Европейския съюз продължават да бъдат свръхрегулирани, което е бариера пред навлизането на нови хора в тях. Това предупреждава Европейската комисия в свой доклад от септември. Институцията разглежда основно четири вида свободни професии - адвокати, одитори, архитекти и инженери.
Докладът разделя държавите на три групи. Свободните професии в Европейския съюз продължават да бъдат свръхрегулирани, което е бариера пред навлизането на нови хора в тях. Това предупреждава Европейската комисия в свой доклад от септември. Институцията разглежда основно четири вида свободни професии - адвокати, одитори, архитекти и инженери. Докладът разделя държавите на три групи.

Плевнелиев призова: Партиите да работят за повече стабилност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353098

И днес можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил, който е посветил живота и управлението си на народа и на интересите на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на поклонението пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун, И днес можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил, който е посветил живота и управлението си на народа и на интересите на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на поклонението пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун,

„Росатом“ пуска модифицирано гориво от второ поколение в АЕЦ „Пакш”

http://www.cross.bg/gorivo-tvel-vtoro-1433725.html

/КРОСС/ От октомври руската горивна компания ТВЕЛ, част от държавната корпорация „Росатом", започва въвеждането в експлоатация на Трети енергоблок на АЕЦ „Пакш" за 15-месечен горивен цикъл.  Това става в рамките на по-рано постигнатите споразумения за доставка на модернизирано гориво от второ поколение между ТВЕЛ и компанията MVM Hungarian Electricity Ltd. Първите модифицирани по този начин работни касети ще бъдат 12 бройки. Горивото е произведено от машиностроителния завод „МСЗ", част от структурата на ТВЕЛ. Модифицираното гориво от второ поколение има по-високи потребителски качества и експлоатационни характеристики и повишава икономичността на АЕЦ. АЕЦ „Пакш" е структурно подразделение на компанията MVM (100% от нейните акции са собственост на държавата) и получи разрешение от унгарския надзорен орган през октомври 2014 г. за зареждане с модифицирано ядрено гориво от второ поколение със средно обогатен уран 4,7% /от уран-235/ в Трети блок. От 2015 г. блоковете на АЕЦ „Пакш" ще бъдат въведени в експлоатация поетапно, като заедно с щатно обогатеното гориво - 4,2%, ще се използва и новото гориво с повишено обогатяване - 4,7% в нови 15-месечни горивни цикли. Горивото от второ поколение се експлоатира успешно в Русия, Чехия, Словакия и Финландия

Плевнелиев призова за повече стабилност, реформи и напредък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4353014

И днес можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил, който е посветил живота и управлението си на народа и на интересите на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на поклонението пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун, И днес можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил, който е посветил живота и управлението си на народа и на интересите на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на поклонението пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун,

След 30 г. непознат влиза в гримьорната при Васко Найденов и казва: Аз съм баща ти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342930

Срам не срам, Васил Найденов не знае на кого е кръстен и защо майка му Маргарита е избрала името му. Но знае, че заради нея избира музиката. Тя го записва във втори клас на уроци по пиано. На хлапето му харесва да свири - майка му пее в хор “България”, води го на опера и симфонични концерти, именити музиканти гостуват в дома им на площад Срам не срам, Васил Найденов не знае на кого е кръстен и защо майка му Маргарита е избрала името му. Но знае, че заради нея избира музиката. Тя го записва във втори клас на уроци по пиано. На хлапето му харесва да свири - майка му пее в хор “България”, води го на опера и симфонични концерти, именити музиканти гостуват в дома им на площад

Без ток във Варненска област утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=266535

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 7 октомври - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр.Бяла – ул."Янко Димов", ул.

Бизнесът очаква правителство на реформите

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-очаква-правителство-на-реформите_l.a_i.574363_at.1.html

Правителството трябва да бъде основано на националните приоритети, в това число и приоритетите на българската икономика. Именно заради това очаквам...

Русия за изборите: България гледа на Запад

http://frognews.bg/news_77719/

Руски медии отразяват и коментират парламентарните избори в България. За „победа на опозицията“ пише в. „Независимая газета“. В междинните резултати „водят привържениците на ЕС“, акцентира „Московский комсомолец“. Осем партии влязоха в новия парламент на България, заявява „Росийская газета“, но добавя, че окончателният резултат ще бъде обявен на 8 октомври.

Григор Димитров мина експресно през първия кръг в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/06/2394985_grigor_dimitrov_mina_ekspresno_prez_purviia_krug_v/?ref=rss


Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай след безпроблемна победа над Денис Истомин от Узбекистан с 6:3, 6:3. 

Българският тенисист имаше нужда от едва 64 минути, за да спечели първия си двубой срещу този съперник в турнирите на АТП. 

Истомин беше спечелил единствения им сблъсък до момента - в сериите "Чаланджър" през 2009 г., но в тази среща не успя да окаже никаква съпротива на десетия в световната ранглиста. 

Димитров...

Мъж бере душа, след като бе блъснат от млад шофьор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353077

Тежък пътен инцидент беляза навечерието на вота, съобщават от съобщават от ОД на МВР-Варна. Около 20:20 часа малко след кръстовището на ул. „Отец Паисий“ и бул. „Сливница“.
43-годишен пешеходец е бил блъснат от „Мерцедес“. По данни на полицията причината за инцидента е в несъобразената скорост на автомобила, Тежък пътен инцидент беляза навечерието на вота, съобщават от съобщават от ОД на МВР-Варна. Около 20:20 часа малко след кръстовището на ул. „Отец Паисий“ и бул. „Сливница“. 43-годишен пешеходец е бил блъснат от „Мерцедес“. По данни на полицията причината за инцидента е в несъобразената скорост на автомобила,

Гласувайте "за" или "против" съкращенията в бюджета на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/stani_evrodeputat/2014/10/06/2383422_glasuvaite_za_ili_protiv_sukrashteniiata_v_bjudjeta_na/?ref=rss



Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.

Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.

--
Публикуваме коментара...

Застрахователните брокери с 12% ръст на комисионите за полугодието

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zastrahovatelnite-brokeri-s-12-ryst-na-komisionite-za-polugodieto,181353/

Комисионите представляват 19% от реализирания от тях премиен приход в общото застраховане и 15% в животозастраховането

Арестуваха двама мъже с канабис

http://pik.bg/арестуваха-двама-мъже-с-канабис-news234377.html

Арестуваха двама мъже с канабис

Вчера в 23 ч. във Враца, по време на проверка на В.Г. на 30г. и З.Р. на 21г., полицейските служители са намерели суха зелена листна маса -канабис. Двамата врачани са задържани в РУП-Враца за срок от 24 часа.

По случая е образувано бързо производство.

Плевнелиев: Трябва да се поучим от Самуил

http://frognews.bg/news_77718/

Отделните политически партии - разделени, различни и многообразни, трябва да намерят общ подход за бъдещето на страната и да се обърнат към интересите на България в този труден момент. Това заяви в Солун президентът Росен Плевнелиев във връзка с резултатите от вчерашния вот. Той посети града по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил, съобщава БНТ.

Окончателните резултати от изборите вече са факт, има 188 000 недействителни бюлетини

http://izbori2014.actualno.com/Okonchatelnite-rezultati-ot-izborite-veche-sa-fakt-ima-188-000-nedejstvitelni-buletini--news_53440.html

100% от протоколите са обработени и налице са окончателните резултати от парламентарните избори, проведени вчера. Подреждането е по следния начин: ГЕРБ – 32.66%, БСП – 15.41%, ДПС ...

Чуйте отношението на Лукарски по темата Цветан Цветанов - министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4352922

Заради големия интерес, който възбуди в нощта на вота интервюто на Заради големия интерес, който възбуди в нощта на вота интервюто на "24 часа" с лидера на СДС и шеф на Националния предизборен щаб на Реформаторския блок Божидар Лукарски пускаме разговора едно към едно. Той се проведе в 22 ч - 3 часа преди пресконференцията на РБ. По време на нея журналисти от различни медии многократно питаха Лукарски казвал ли е

Кандидатът на Унгария за еврокомисар се дистанцира от правителството на Орбан

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/06/2395001_kandidatut_na_ungariia_za_evrokomisar_se_distancira_ot/?ref=rss


Номинираният от Унгария за еврокомисар по образованието и културата Тибор Наврачич се дистанцира от премиера Виктор Обран в писмените си отговори до евродепутатите, съобщи агенция "Ройтерс".

Наврачич беше изслушан пред комисиите от европарламента миналата седмица, но според процедурата по одобрение той трябва да отговори и писмено на въпросите.

Той е бивш министър на правосъдието, а по-късно и на външните работи в правителството на Орбан. След номинацията си за еврокомисар...

Swiss пуска полети Цюрих - София от идното лято

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/06/2394997_swiss_puska_poleti_cjurih_-_sofiia_ot_idnoto_liato/?ref=rss


Швейцарският превозвач Swiss International Air Lines AG обяви днес, че включва в полетната си програма 22 нови дестинации в Европа, сред които е и София.

По 16 от дестинациите, сред които и българската столица, полетите ще се изпълняват целогодишно. Сред новите точки, до които ще лети компанията от Цюрих, са още Неапол, Порту, Лайпциг, Дрезден, Любляна, Сараево, Загреб. Полетите до Палермо, Солун, Измир, Малта, Бриндизи и Сантяго де Компостела ще са само през лятото. Това се вижда от...

Новите депутати ще взимат най-малко по 4 430 лв. на месец

http://econ.bg/Новини/Новите-депутати-ще-взимат-най-малко-по-4-430-лв-на-месец_l.a_i.574361_at.1.html

Най-малко 4 430 лв. на месец ще получават новите депутати от 43-тото Народно събрание (НС). В тази сума влиза основната заплата от 2 658 лв., която е...

Спипаха шофьор с отнета книжка и две наказания зад волана

http://pik.bg/спипаха-шофьор-с-отнета-книжка-и-две-наказания-зад-волана-news234376.html

Спипаха шофьор с отнета книжка и две наказания зад волана

Органите на реда в Оряхово засякоха жител на крайдунавския град да юрка автомобила си, след като му е отнето свидетелството за правоуправление и е наказан два пъти, съобщиха ченгетата. Униформените са спрели за проверка лек автомобил „Ауди  А4”, управляван 33-годишния М.М. от Оряхово.

Полицаите установяват, че водачът е неправоспособен и има влезли в сила две наказателни постановление по чл.177, ал.1, т.2 в едногодишен срок. Образувано е бързо производство, информира "Конкурент".

Пешеходец бе блъснат от млад шофьор, с опасност за живота е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4352962

Тежък пътен инцидент беляза навечерието на вота, съобщават от съобщават от ОД на МВР-Варна. Около 20:20 часа малко след кръстовището на ул. „Отец Паисий“ и бул. „Сливница“.
43-годишен пешеходец е бил блъснат от „Мерцедес“. По данни на полицията причината за инцидента е в несъобразената скорост на автомобила, Тежък пътен инцидент беляза навечерието на вота, съобщават от съобщават от ОД на МВР-Варна. Около 20:20 часа малко след кръстовището на ул. „Отец Паисий“ и бул. „Сливница“. 43-годишен пешеходец е бил блъснат от „Мерцедес“. По данни на полицията причината за инцидента е в несъобразената скорост на автомобила,

В НС влизат и преференциални депутати, някои предпочетени погрешка

http://www.mediapool.bg/v-ns-vlizat-i-preferentsialni-deputati-nyakoi-predpocheteni-pogreshka-news225658.html

Около една трета от избирателите, или 1 120 868 души, са се възползвали от въведената за пръв път възможност да гласуват преференциално на парламентарни избори. В новото Народно събрание ще има депутати, избрани с преференция, като те са са водили целенасочена мажоритарна кампания и зачеркването на номерата им в кръгчето (начинът за отбелязване на преферециален вот) не е станало погрешка като дублиране на номера за партията.   Рекорден брой от над 188 хиляди недействителни бюлетини са пуснати в урните в неделя на фона и на рекордно ниска избирателна активност, сочи справка на БГНЕС от сканираните протоколи от гласуването, публикувани в ЦИК.   Най-много са невалидните бюлетини във Варненска област, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, както и в софийските избирателни райони.   Предстои да се разбере какъв процент от недействителните бюлетини на отминалите избори се дължат на неинформираност и объркване сред гласоподавателите, които неправилно са отбелязвали номера на партията в кръгчето, предвидено за преференция, но така и не са задраскали номера на партията в квадратчето. По предварителна информация ГЕРБ губи от много недействителни бюлетини, в които е отбелязан номер 9 само в кръгчето. При БСП броят на недействителните бюлетини, получени по същата причина, е 80 000, научи Mediapool от свои източници в партията.   Фактът, че 40% повече избиратели в сравнение с евроизборите са гласували преференциално, обаче не доведе до изместване на партийните водачи в листите от първите им места. Това бе очаквано, тъй като Изборният кодекс предвижда, че ако няма отбелязан номер в кръгчето, гласът се признава в полза на водача.   Предварителните данни показват, че на предсрочните парламентарни избори се повтаря феноменът от евроизборите да се дублира номера на предпочетената партия с преференциално избрания кандидат-депутат. Поради и причина на вота през май лидерът на БСП Сергей Станишев бе изместен от първото място в листата за Европейския парламент и вместо него там се озова сложеният под №15 неизвестен партиец Момчил Неков, който сега е евродепутат.   "Прави ми впечатление, че и на сегашния вот тази тенденция се забелязва, като, разбира се, не можем да направим абсолютно сравнение с предходните избори, защото тогава имахме една национална листа, докато сега имаме различни в различните райони", коментира в понеделник говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.   На сегашните избори потърпевши от феномена 15/15 са две от партиите с най-дисциплинирани избиратели - ДПС и ГЕРБ.   "Черната овца" в БСП Георги Кадиев, поставен на неизбираемото 9-то място в 23-ти софийски район, успя да се изкачи да печелившото 2-ро място благодарение на преференциалната кампания.   Новината съобщи самият Кадиев в профила си във Facebook, като цитира неокончателни данни от РИК. От тях става ясно още, че 5880 от общо 32 180 гласа за левицата в района са били с преференция за бившия депутат и общински съветник, известен с критичната си позиция спрямо официалните партийни решения и с това, че напусна предсрочно по свое желание предишното НС.   Другият "печеливш" е Красимир Янков, който успя да се изстреля от 4-то на 2-ро място в листата на БСП във Варна, което му дава и място в НС. Добрин Данев от листата в Русе, поставен пети, също успява да пробие до 2-ра позиция.   Особено впечатляващ е скокът на бившата председателка на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, която от последното 16-то място на листата във Велико Търново се озовава на второ със 17% преференциални гласове. Лечева обаче едва ли ще влезе в следващия парламент, тъй като се очертава БСП да има само един мандат там.   В избирателния район Пловдив-област осмият в листата на БСП - бившият управител на ВиК Манол Генов, измества втория в списъка - 27-годишния Галин Дурев, докторант по "Политически науки”.   Макар че преференциалната кампания бе най-застъпена в Реформаторския блок, там най-вероятно преференциално избраният депутат ще е само един – бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който с над 8% преференции успя да прескочи от трета на втора позиция и да измести втория в листата Гроздан Караджов. Най-вероятно и двамата ще се озоват в парламента, тъй като РБ ще има три мандата в 24-ти софийски район.   Вторият в листата на РБ- кандидатът на ДБГ Йордан Йорданов в Добрич, получава 959 преференции, но те няма да са достатъчни да измести водача Билгин Якубов, основно защото в 2222 бюлетини няма посочена преференция и такава се отчита за първия в листата. Аналогично е положението и при "БСП лява България", където вторият Даниел Йорданов има 1831 преференции, а първият проф. Светла Бъчварова е с 487, но в над 8000 бюлетини няма посочена втора цифра.   Пренареждане ще има и при ГЕРБ, чийто местен лидер Здравко Димитров е заменен от деветата в листата в Пловдив-област д-р Катя Попова от Първомай. Депутатското място при нея вероятно се дължи на ефекта 9/9, коментират от РИК. Тя е събрала близо 17% от преференциите на гласоподавателите в областта.   Деветото място от Стилиян Митев в листата на ГЕРБ в Добрич очевидно е помогнало да получи 1791 преференции, което е почти 7.7% от гласувалите за партията на Борисов, която беше №9.   При очаквани два мандата за ГЕРБ в областта, бившия шеф на Областна дирекция "Земеделие" Митев влиза в НС заедно с водача на листата Румен Иванов и измества измества общинския председател на ГЕРБ за град Добрич Живко Мартинов. В партията на Бойко Борисов кандидати на девето място в три района - Стара Загора, Сливен и Благоевград, събират над 7% подкрепа и се преместват на предни позиции.   В листата на ДПС във Варна 18-ият кандидат Алеко Атанасов, чийто номер съвпада с този на партията в бюлетината, е събрал 1454 преференциални гласа. Така той става втори и измества Ерджан Себайтин, но не е сигурно дали ще попадне в НС, тъй като ДПС най-вероятно ще има само един народен представител от Варна и това ще е водачът на листата.   Учителката по биология Ана Баракова пък измества втория в листата на Коалиция "България без цензура” в Пловдив благодарение на преференциалния вот. Баракова е на 13-то място в листата на ББЦ за Пловдив град, но е събрала достатъчно гласове, за да се нареди на второ място. Така, ако Николай Бареков предпочете да влезе в парламента от Варна, тя ще стане депутат.   Все още не е ясно точното разпределение на шестте депутатски места от областта между осемте политически сили, влизащи в Народното събрание, но на този етап може да се прогнозира, че други размествания в следствие на използването на преференции няма да настъпят. От ЦИК съобщиха още, че в експерименталното машинно гласуване са участвали 41 317 избиратели.

В НС влизат няколко преференциални депутати, част от тях предпочетени погрешка

http://www.mediapool.bg/v-ns-vlizat-nyakolko-preferentsialni-deputati-chast-ot-tyah-predpocheteni-pogreshka-news225658.html

Около една трета от избирателите, или 1 120 868 души, са се възползвали от въведената за пръв път възможност да гласуват преференциално на парламентарни избори. В новото Народно събрание ще има депутати, избрани с преференция, като те са са водили целенасочена мажоритарна кампания и зачеркването на номерата им в кръгчето (начинът за отбелязване на преферециален вот) не е станало погрешка като дублиране на номера за партията.   Предстои да се разбере какъв процент от недействителните бюлетини на отминалите избори се дължат на неинформираност и объркване сред гласоподавателите, които неправилно са отбелязвали номера на партията в кръгчето, предвидено за преференция, но така и не са задраскали номера на партията в квадратчето. По предварителна информация ГЕРБ губи от много недействителни бюлетини, в които е отбелязан номер 9 само в кръгчето. При БСП броят на недействителните бюлетини, получени по същата причина, е 80 000, научи Mediapool от свои източници в партията.   Фактът, че 40% повече избиратели в сравнение с евроизборите са гласували преференциално, обаче не доведе до изместване на партийните водачи в листите от първите им места. Това бе очаквано, тъй като Изборният кодекс предвижда, че ако няма отбелязан номер в кръгчето, гласът се признава в полза на водача.   Предварителните данни показват, че на предсрочните парламентарни избори се повтаря феноменът от евроизборите да се дублира номера на предпочетената партия с преференциално избрания кандидат-депутат. Поради и причина на вота през май лидерът на БСП Сергей Станишев бе изместен от първото място в листата за Европейския парламент и вместо него там се озова сложеният под №15 неизвестен партиец Момчил Неков, който сега е евродепутат.   "Прави ми впечатление, че и на сегашния вот тази тенденция се забелязва, като, разбира се, не можем да направим абсолютно сравнение с предходните избори, защото тогава имахме една национална листа, докато сега имаме различни в различните райони", коментира в понеделник говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.   На сегашните избори потърпевши от феномена 15/15 са две от партиите с най-дисциплинирани избиратели - ДПС и ГЕРБ.   "Черната овца" в БСП Георги Кадиев, поставен на неизбираемото 9-то място в 23-ти софийски район, успя да се изкачи да печелившото 2-ро място благодарение на преференциалната кампания.   Новината съобщи самият Кадиев в профила си във Facebook, като цитира неокончателни данни от РИК. От тях става ясно още, че 5880 от общо 32 180 гласа за левицата в района са били с преференция за бившия депутат и общински съветник, известен с критичната си позиция спрямо официалните партийни решения и с това, че напусна предсрочно по свое желание предишното НС.   Другият "печеливш" е Красимир Янков, който успя да се изстреля от 4-то на 2-ро място в листата на БСП във Варна, което му дава и място в НС. Добрин Данев от листата в Русе, поставен пети, също успява да пробие до 2-ра позиция.   Особено впечатляващ е скокът на бившата председателка на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, която от последното 16-то място на листата във Велико Търново се озовава на второ със 17% преференциални гласове. Лечева обаче едва ли ще влезе в следващия парламент, тъй като се очертава БСП да има само един мандат там.   В избирателния район Пловдив-област осмият в листата на БСП - бившият управител на ВиК Манол Генов, измества втория в списъка - 27-годишния Галин Дурев, докторант по "Политически науки”.   Макар че преференциалната кампания бе най-застъпена в Реформаторския блок, там най-вероятно преференциално избраният депутат ще е само един – бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който с над 8% преференции успя да прескочи от трета на втора позиция и да измести втория в листата Гроздан Караджов. Най-вероятно и двамата ще се озоват в парламента, тъй като РБ ще има три мандата в 24-ти софийски район.   Вторият в листата на РБ- кандидатът на ДБГ Йордан Йорданов в Добрич, получава 959 преференции, но те няма да са достатъчни да измести водача Билгин Якубов, основно защото в 2222 бюлетини няма посочена преференция и такава се отчита за първия в листата. Аналогично е положението и при "БСП лява България", където вторият Даниел Йорданов има 1831 преференции, а първият проф. Светла Бъчварова е с 487, но в над 8000 бюлетини няма посочена втора цифра.   Пренареждане ще има и при ГЕРБ, чийто местен лидер Здравко Димитров е заменен от деветата в листата в Пловдив-област д-р Катя Попова от Първомай. Депутатското място при нея вероятно се дължи на ефекта 9/9, коментират от РИК. Тя е събрала близо 17% от преференциите на гласоподавателите в областта.   Деветото място от Стилиян Митев в листата на ГЕРБ в Добрич очевидно е помогнало да получи 1791 преференции, което е почти 7.7% от гласувалите за партията на Борисов, която беше №9.   При очаквани два мандата за ГЕРБ в областта, бившия шеф на Областна дирекция "Земеделие" Митев влиза в НС заедно с водача на листата Румен Иванов и измества измества общинския председател на ГЕРБ за град Добрич Живко Мартинов. В партията на Бойко Борисов кандидати на девето място в три района - Стара Загора, Сливен и Благоевград, събират над 7% подкрепа и се преместват на предни позиции.   В листата на ДПС във Варна 18-ият кандидат Алеко Атанасов, чийто номер съвпада с този на партията в бюлетината, е събрал 1454 преференциални гласа. Така той става втори и измества Ерджан Себайтин, но не е сигурно дали ще попадне в НС, тъй като ДПС най-вероятно ще има само един народен представител от Варна и това ще е водачът на листата.   Учителката по биология Ана Баракова пък измества втория в листата на Коалиция "България без цензура” в Пловдив благодарение на преференциалния вот. Баракова е на 13-то място в листата на ББЦ за Пловдив град, но е събрала достатъчно гласове, за да се нареди на второ място. Така, ако Николай Бареков предпочете да влезе в парламента от Варна, тя ще стане депутат.   Все още не е ясно точното разпределение на шестте депутатски места от областта между осемте политически сили, влизащи в Народното събрание, но на този етап може да се прогнозира, че други размествания в следствие на използването на преференции няма да настъпят. От ЦИК съобщиха още, че в експерименталното машинно гласуване са участвали 41 317 избиратели.

Повтаря се гласуването с един и същ номер за партия и депутат

http://www.mediapool.bg/povtarya-se-glasuvaneto-s-edin-i-sasht-nomer-za-partiya-i-deputat-news225658.html

На предсрочните парламентарни избори се повтаря явлението от европарламента да се дублира номера на предпочетената партия с преференциално избрания кандидат-депутат, което на вота през май изхвърли лидера на БСП Сергей Станишев от първото място в листата за Европейския парламент. И сега широко гласувалите са задраскали един и същи номер в квадратчето за партия и в кръгчето за човек от листата й. Въпреки това преференциите в тази избори не са успели да повторят феномена 15/15 от евровота и няма измествания на водачи на листи, но в Пловдив и в Пловдив-област ще има смяна на поставените под номер 2 в листите на ГЕРБ, БСП и "българия без цензура. Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова съобщи в понеделник, че от преференциалния вот са се възползвали над 1.1 млн. от гласоподавателите – или около 34 на сто от пусналите бюлетина. В избирателния райно Пловдив-област например осмият в листата на БСП - бившият управител на ВиК Манол Генов, измества втория в списъка - 27-годишния Галин Дурев, докторант по "Политически науки”, предаде агенция "Фокус". Пренареждане ще има и при ГЕРБ, чийто местен лидер Здравко Димитров е заменен от деветата в листата д-р Катя Попова от Първомай. Депутатското място при нея вероятно се дължи на ефекта 9/9, коментират от РИК. Тя е събрала близо 17% от преференциите на гласоподавателите в областта.  Учителката по биология Ана Баракова пък измества втория в листата на Коалиция "България без цензура” в Пловдив благодарение на преференциалния вот. Баракова е на 13-то място в листата на ББЦ за Пловдив град, но е събрала достатъчно гласове, за да се нареди на второ място. Така, ако Николай Бареков предпочете да влезе в парламента от Варна, тя ще стане депутат. От ЦИК съобщиха още, че в експерименталното машинно гласуване са участвали 41 317 избиратели.

"Осемте" в очакване на преговори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/osemte-v-ochakvane-na-pregovori,181347/

От приключването на изборния ден досега партиите, които влизат в НС, не са дали ясни отговори за състава на нов кабинет

"Седемте" в очакване на покана за преговори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sedemte-v-ochakvane-na-pokana-za-pregovori,181347/

От приключването на изборния ден досега партиите, които влизат в НС, не са дали ясни отговори за състава на нов кабинет

Недоверие и умора в избирателите видяха от ОССЕ

http://www.vesti.bg/bulgaria/nedoverie-i-umora-v-izbiratelite-vidiaha-ot-osse-6024119

Международните наблюдатели отправиха апел към новоизбраните политически сили да загърбят различията си и да работят в полза на обществото

Сидеров видя в изборните резултати повод за нов вот

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/siderov-vidia-v-izbornite-rezultati-povod-za-nov-vot-6024118

Според лидера на "Атака" правителство на всяка цена, което да доведе до вдигане на цената на тока и замразяване на доходите, не е решение

ОССЕ и ПАСЕ: Изборите не носят вяра

http://frognews.bg/news_77717/

Предсрочният вот не донесъл вярата на избирателите, че ще настъпи исканата промяна. Това са основните изводи на международните наблюдатели.

Samsung ще инвестира 14,7 млрд. долара в производствена база за чипове

http://econ.bg/Новини/Samsung-ще-инвестира-14-7-млрд-долара-в-производствена-база-за-чипове_l.a_i.574357_at.1.html

Технологичният гигант Samsung планира да инвестира 14,7 млрд. долара в изграждането на нова производствена база в Северна Корея. Идеята е в нея да се...

Бойко Борисов излезе от централата на ГЕРБ по анцуг и маратонки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4353001

Няколко часа след като призова партиите да се съобразяват с постигнатите резултати и да преосмислят условията си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна пресконференцията на партията.
Малко след 13 часа - обявеният начален час на пресконференцията, Борисов премина покрай събралите се в централата на партията журналисти, облечен в анцуг и маратонки, Няколко часа след като призова партиите да се съобразяват с постигнатите резултати и да преосмислят условията си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна пресконференцията на партията. Малко след 13 часа - обявеният начален час на пресконференцията, Борисов премина покрай събралите се в централата на партията журналисти, облечен в анцуг и маратонки,

Труп стресна Кърджали: Намериха удавена баба

http://www.bnews.bg/article-118351

Тялото на 62-годишна жена беше намерено в микроязовир край Кърджали.

Подновяват търсенето на MH370 в Индийския океан

http://www.moreto.net/novini.php?n=266537

Започна следващата фаза на издирването на самолета на Малайзийските авиолинии, известен като „полет MH370", в южната част на Индийския океан. Оборудван със специална сонарна технология кораб е стигнал до периметъра, в който се предполага, че може да е паднал самолета.

Пак голи снимки: Този път на Нина Добрев!

http://www.bnews.bg/article-118397

Този път в интернет са качени голи снимки на Нина Добрев, на актрисите Уинона Райдър, Зои Казан и Ан-Лин Маккорд, на певицата Ингрид Майкълсън.

Бойко Борисов излезе от централата на ГЕРБ по анцуг и маратонки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4352944

Няколко часа след като призова партиите да се съобразяват с постигнатите резултати и да преосмислят условията си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна пресконференцията на партията.
Малко след 13 часа - обявеният начален час на пресконференцията, Борисов премина покрай събралите се в централата на партията журналисти, облечен в анцуг и маратонки, Няколко часа след като призова партиите да се съобразяват с постигнатите резултати и да преосмислят условията си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна пресконференцията на партията. Малко след 13 часа - обявеният начален час на пресконференцията, Борисов премина покрай събралите се в централата на партията журналисти, облечен в анцуг и маратонки,

Привърженици на ЦСКА подали невалидни бюлетини, искат връщане на базите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/06/2394693_privurjenici_na_cska_podali_nevalidni_bjuletini_iskat/?ref=rss


Десетки привърженици на ЦСКА в цялата страна са подали умишлено невалидни бюлетини. На тях те са отправили послание с искане базите на клуба да бъдат дадени безвъзмездно за дългосрочно ползване.

От фракцията "Офанзива" призоваха хората, които пуснат невалидни бюлетини, да изпратят снимки с посланията си. До момента във фенстраницата на фенкуба във Facebook са публикувани десетки снимки.

Акцията предизвика разпалена дискусия за смисъла ѝ. Според някои привърженици е важно...

Росен Плевнелиев се поклони пред тленните останки на цар Самуил

http://www.cross.bg/bulgariya-plevneliev-istoriyata-1433724.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев се поклони днес пред тленните останки на цар Самуил, които се съхраняват в Музея на византийската култура в Солун. Държавният глава разгледа експозицията на музея, където е изложена златотъканата плащеница на българския цар.  За първи път, по молба на българската държава, те бяха изложени за поклонение по повод 1000-годинишнината от кончината на цар Самуил, съобщава пресцентърът на държавния глава. „Днес почитаме цар Самуил, отбелязваме 1000 години от неговата трагична и величествена смърт - истински държавник, останал дълбоко в съзнанието на българите. За мен това беше изключително усещане на почит към една от личностите, които са част от историята на България и които са създавали историята на България", заяви пред журналисти държавният глава. Президентът отбеляза, че днешното събитие в Солун е резултат на усилията на много български политици за надграждането на добрите отношения между България и Гърция. По време на посещението си в музея държавният глава беше придружаван от министъра на културата и спорта на Република Гърция Константинос Тасулас и от министъра на Македония и Тракия Георгиос Орфанос. „Това, че с Гърция сме членове на Европейския съюз, помага още повече, за да може да имаме прочит върху историята, базиран на европейски подход

Сидеров: "Атака" е трета политическа сила

http://offnews.bg/news/n_1/n_399661.html

Големите партии в 43-ото Народно събрание са ГЕРБ, ДПС и Атака. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на пресконференция днес. На пресконференция той посочи, че само ГЕРБ и ДПС бият "Атака" по резултат. Останалите от партиите , които влизат в новия парламент в коалиции, самостоятелно имат по-малко гласове от тези на "Атака". "Ние сме трета сила като партия, а всички останали имат резултат под 2%, защото са коалиции от няколко формации", заяви Сидеров на пресконференция днес. Още вчера след изборния ден той изчисли, че всъщност в парламента влизат не 8, а 47 партии - ГЕРБ е коалиция от 4 партии, БСП – от 13 партии, Реформаторите – 7 партии, Патриотичният фронт – 14 партии, ББЦ – 6 партии. По думите му, ако се разделят процентите, излизат по половин процент на партия, така че никоя от тях не го биела. Единствените чисти партии са „Атака”, АБВ и ДПС, подчерта националистът. Днес той сравни българския политически пейзаж с улица от Амстердам, "където жени от витрините се предлагат" и попита - това ли са политическите лидери в България. "ДПС, РБ и Патриотичния фронт ще подкрепят ГЕРБ, но няма да участват в коалиция. Виждам предвидимо управление. Може да се предвиди, че токът ще стане по-скъп, а животът - по-лош", подчерта Сидеров. "Виждам предвидимо управление. Може да се предвиди, че токът ще стане по-скъп, а животът - по-лош", подчерта лидерът на "Атака". Той обяви, че приоритетите на "Атака" са повишаване доходите на хората и увеличаване на пенсиите.

Върви ли китайският имотен пазар към срив?

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/vyrvi-li-kitaiskiiat-imoten-pazar-kym-sriv,181350/

Според мнозина анализатори той представлява най-голямата заплаха за световната икономика

Архитекти от България и чужбина променят Пловдив за One Architecture Week

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/06/2394869_arhitekti_ot_bulgariia_i_chujbina_promeniat_plovdiv_za/?ref=rss


Редица временни и постоянни промени ще настъпят в градската среда на Пловдив, най-вече в квартал "Капана", след намесата на български и чуждестранни архитекти по време на предстоящия фестивал One Architecture Week (10 - 19 октомври). Това заявиха представители на организаторите на пресконференция за акцентите от събитието, чиято тема тази година е "Възможното невъзможно" с директор Любо Георгиев и куратори архитектите Христо Станкушев, Стефан Минков и Светослав Мичев от студио dontDYI.
...

Aвиошоу край София ще представи бойната авиация

http://www.mediapool.bg/avioshou-krai-sofiya-shte-predstavi-boinata-aviatsiya-news225657.html

Авиошоуто "Това сме ние” ще представи българските военновъздушни сили в събота, 11 октомври, на летище София - Враждебна. В него ще участват изтребителите Миг-21 и Миг-29, щурмовите самолети Су-25, транспортните самолети РС-12 и С27J, учебно-тренировъчните самолети РС-9М, учебно-бойните самолети L-39ZA, транспортните вертолети Cougar AS 532 AL и Bell 206, както и вертолети Ми-17. В сряда започва пребазирането на военни вертолети и самолети на летище София за подготовката на въздушните демонстрации, като в небето над града ще се изпълняват тренировъчни полети с прелитане на малки височини. От ВВС призовават столичани да запазят спокойствие и уверяват, че въпреки силния шум няма да се преминават допустимите звукови норми. Желаещите да посетят учението могат да ползват и градски транспорт до летището. Автобусна линия 78 има допълнителна спирка на паметника на Васил Левски, а последната й спирка ще е в района на авиошоуто. Автобусите ще се движат на 10-минутен интервал. За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. Ботевградско шосе в посока Ботевград. За хората в неравностойно положение е предвиден транспорт, който ще ги извозва от паркинга на бул. Ботевградско шосе и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на шоуто. Влизането на зрителите ще се извършва през контролно-пропусквателни пунктове. Ще се изземват забранени предмети и вещи като пиротехнически изделия, огнестрелно оръжие, ножове, палки, боксове, бутилки, стъклени предмети, флакони с аерозоли. Повече информация може да намерите на сайта на Военновъздушните сили www.airforce.mod.bg.

Трима учени с Нобелова награда за медицина, открили навигацията на мозъка

http://frognews.bg/news_77715/

Трима учени получават Нобелаво награда за медицина. Това са британско-американският изследовател Джон О`Кийфи, заедно с двамата норвежци Мей-Брит и Едвард Мозер.

Арестуваха шофьор, счупил дрегер при проверка

http://pik.bg/арестуваха-шофьор-счупил-дрегер-при-проверка-news234371.html

Арестуваха шофьор, счупил дрегер при проверка

Задържан е шофьор, счупил дрегер при полицейска проверка в Своге. Автопатрул на РУ-Своге е спрял лек автомобил „Рено Клио“, който криволичел по бул. „Искър“.

При последвалата проверка на водача за употреба на алкохол, 52-годишният М.Т. от с. Церово, който бил във видимо нетрезво състояние, издърпал дрегера от ръцете на полицая, захвърлил го на земята и уредът се счупил.

На криминално проявения мъж е издаден талон за медицинско изследване и му е взета кръвна проба. М.Т. е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.


Преференциалният вот във Варна сработи в БСП и ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4352932

Преференциалният вот във Варна сработи в листите на БСП и ДПС. При социалистите четвъртият Красимир Янков с 4545 гласа измести №2 Анелия Клисарова, потвърдиха от РИК-Варна. На третия Борислав Гуцанов не му стигнаха 109 гласа за да е втори на мястото на бившия министър на образованието Анелия Клисарова. Преференциалният вот във Варна сработи в листите на БСП и ДПС. При социалистите четвъртият Красимир Янков с 4545 гласа измести №2 Анелия Клисарова, потвърдиха от РИК-Варна. На третия Борислав Гуцанов не му стигнаха 109 гласа за да е втори на мястото на бившия министър на образованието Анелия Клисарова.

Утре над Черноморието облачността ще е значителна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266534

През следващото денонощие ще преобладава облачно време с превалявания, главно в Западна и Северна България. По-значителни валежи се очакват тази нощ в северозападните райони на страната. В Източна България ще духа слаб източен вятър.

Президентът връчва висши държавни отличия

http://pik.bg/президентът-връчва-висши-държавни-отличия-news234367.html

Президентът връчва висши държавни отличия

Държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи висши държавни отличия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 7 октомври 2014 г. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на проф.   д-р Роланд Валтер Марти и на проф. д-р Франсис Джеймс Томсън. 

Двамата ще получат висшите държавни отличия за значимия им принос в проучването на старата българска писменост и за популяризирането на българската култура и наука. 

Сидеров: Ние сме против колониалното робство

http://frognews.bg/news_77714/

Ние сме единствената партия, която е за премахване на колониалното робство. За връщането на енергетиката в български ръце, на монополите също - тока, водата, телефоните, златото. Искаме и отваряне на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй.

При 99,96%: Ето как биха се разпределили мандатите!

http://www.bnews.bg/article-118392

На базата на 99,951% обработени протоколи от ЦИК вече може да се направи изчисление колко и къде ще има мандати всяка партия или коалиция.

Регулацията подрязва крилете на производителите на дрони в САЩ

http://www.investor.bg/harduer/459/a/regulaciiata-podriazva-krilete-na-proizvoditelite-na-droni-v-sasht,181345/

Американските производители на безпилотни самолети са стъпка назад в сравнение с конкурентите си в Европа и Азия

Умора и недоверие на избирателите към политиците констатираха международни наблюдатели

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/06/2394989_umora_i_nedoverie_na_izbiratelite_kum_politicite/?ref=rss


Изборите се състояха на фона на политическа и икономическа криза и в условия на недоверие на избирателите към политиката и политиците.

Това са част от предварителните заключения на международните наблюдатели на изборите, представени днес на пресконференция от ръководителя на ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИПЧ посланик Одри Гловър и от Дорис Фиала - ръководител на мисията от наблюдатели, изпратени от ПАСЕ, предаде БТА.

Според наблюдателите изборната...

Почина един от най-успешните кметове на Враца (снимка)

http://pik.bg/почина-един-от-най-успешните-кметове-на-враца-снимка-news234365.html

Почина един от най-успешните кметове на Враца (снимка)

Бившият кмет на Враца Воислав Бубев почина след дълго боледуване на 74-годишна възраст. Строителният инженер и почетен гражданин на Враца управляваше общината от първите дни на демократичните промени през 1989 г. до 1991 г. и през периода 2003-2007 г.

Името на Бубев се свързва с изграждането на десетки емблематични сгради не само във Врачанско, а и в цялата страна.

Кметуването пък се помни във Враца като усилен период на ремонт на инфраструктурата на града, детски заведения, училища, здравни и социални заведения, изграждане на детски и спортни площадки.

Галиано започва работа в "Мейсън Мартин Маржиела"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/galiano-zapochva-rabota-v-mejsyn-martin-marzhiela-6024117

"Маржиела е готова за нова, харизматична и творческа душа", каза италианският дизайнер и предприемач Ренцо Росо

Софийската Бърза помощ търси още 94 лекари

http://healthy.actualno.com/Sofijskata-Byrza-pomosht-tyrsi-oshte-94-lekari--news_53437.html

В Бърза помощ в столицата има 94 незаети работни места за лекари. Информацията бе обявена днес на интернет-страницата на Центъра за спешна медицинска помощ. Свободните места за медицински сестри ...

Лицето на кампанията за борба и превенция с хепатита подкрепи ПП "Нова България"

http://society.actualno.com/Liceto-na-kampanijata-za-borba-i-prevencija-s-hepatita-podkrepi-PP-Nova-Bylgarija-news_53438.html

Лицето на кампанията за борба и превенция с хепатита Христо Гешов се обяви в подкрепа на ПП „Нова България“ и стартира няколко нови проекта с политическата формация. Христо Гешов ...

"Атака" остава в опозиция, докато не започнат гонения на "колонизаторите"

http://www.mediapool.bg/ataka-ostava-v-opozitsiya-dokato-ne-zapochnat-goneniya-na-kolonizatorite-news225656.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров даде ясен знак, че партията му ще остане в опозиция и няма да участва в бъдещите преговори за съставяне на правителство. Според него няма нищо лошо отново да има избори и това е нормално част от демократичния процес. "Изборите са нормален процес. Има държави, които влизат от избори в избори, докато се стабилизират", каза той. На официалната пресконференция на партията в понеделник "Атака" представи отново своя списък с "колонизатори", които трябва да бъдат изгонени от страната, а бизнесът им да се прехвърли в ръцете на българи. Според Волен Сидеров само така сме щели да се оправим. Той обясни, че в този парламент само "Атака" иска това, така че партията нямало как да подкрепи останалите. Борбата на Сидеров с "колонизаторите" е отколешна, но в предишния парламент партията му редовно осигуряваше кворума в пленарна зала, макар никоя от управляващите партии да не споделяше открито тези негови възгледи, а предпочиташе да разглежда негови искания в различните парламентарни групи, където в общия случай те отлежаваха и се одобряваха проформа. "Чухме от ГЕРБ, че санирането на сградите и Законът за училищното образование са техните първи приоритети. Който е съгласен, че това са най-важните приоритети, нека да подкрепи ГЕРБ. Аз не съм съгласен. Нашата цел е България да се освободи от колониалното робство и ще подкрепим, който го иска", каза Сидеров, допълвайки, че в този парламент никой не иска това. "Защо светът да свършва с това, че ще ходим на избори? Ще ходим на избори, докато народът започне да осъзнава", каза Сидров, По думите му българите са изманипулирани и объркаността им пречи, за да вземат важните решения. Той каза, че докато "им се изясни", може да им трябват години. Сред изброените като колонизатори бяха американците, които притежават ТЕЦ "Марица изток 1" и "Марица изток 3". Те трябвало да се изгонят с "шутове", каза Сидеров. Другите са канадците от "Дънди прешъс", които добиват злато в Родопите, енергоразпределителните дружества и дори собствениците на най-големия мобилен оператор Мтел, в чието изграждане държавата не е вложила и 1 стотинка. Тя само е продала радиочестоти за ползване от телекома като споровете са за това достатъчна голяма ли е била цената на сделката.

Държавата отпуска по 10 000 лв. на близките на загиналите в Горни Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4352886

Семействата на загиналите при взрива в Горни Лом ще получат по 10 000 лева помощ от държавата. Това ще стане с постановление на Министерския съвет, уточни в селото зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова. Отделно от това вече са задвижени документите на близките на жертвите и във вторник те ще получат от социалните служби по Семействата на загиналите при взрива в Горни Лом ще получат по 10 000 лева помощ от държавата. Това ще стане с постановление на Министерския съвет, уточни в селото зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова. Отделно от това вече са задвижени документите на близките на жертвите и във вторник те ще получат от социалните служби по

Eurostat: 1% от живеещите в София са чужденци

http://www.cross.bg/stolitza-protzenta-chyzhdentzite-1433723.html

/КРОСС/ Европейската статистическа служба Eurostat публикува резултати от проучване за дела на чужденците сред населението в европейските столици. Според данните делът на живеещите в София чужденци възлиза на 1% от населението. Австрийската агенция АПА изтъква, че на първо място по този показател е Люксембург с 63,8% дял на чужденците сред населението. В „столицата на ЕС" - Брюксел, този дял възлиза на 33,8 процента. Следват латвийската столица Рига с 26%, Лондон с 21,6%, Талин с 21,1% и Дъблин с 20,3 процента. Делът на чужденците в австрийската столица Виена е 20,3 процента. В шест столици делът на чуждите граждани е под 5 процента. Той е най-малък в полската столица Варшава, където те са едва 0,6% от населението. По този начин тя остава след българската столица София, където чужденците са 1 процент. В тази група са още литовската столица Вилнюс с 1,4% чужденци, Братислава с 3,1%, Будапеща с 3,3 процента и Валета, с 4,1%, посочва АПА. Агенцията представя данни и за класация на туристическите региони в Европа, като първото място е заето от Канарските острови с отчетени 89,8 милиона нощувки през миналата година.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване