Цветанов: Коалиция с ДПС – невъзможна, с БСП – почти невъзможна

http://web.barometar.net/65348/

Нормално е да има припокриване на посланията. Всички партии, с изключение може би на „Атака“, припознават евроатлантическите ценности. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.„Мандатът, който ще бъде за съставяне на правителство, ще бъде с министър-председател Бойко Борисов. Не мисля, че условията могат да бъдат слагани на масата по този [...]

Журналисти и социолози възмутени от изборите, Местан и служебния кабинет

http://pik.bg/журналисти-и-социолози-възмутени-от-изборите-местан-и-служебния-кабинет-news234123.html

Журналисти и социолози възмутени от изборите, Местан и служебния кабинет

Нестабилно правителство прогнозира в сутрешния блок на бТВ журналистката Велислава Дърева. Нейната теза подкрепиха още социоложката Мира Радева и журналистката Валерия Велева. Припомняме, снощи стана ясно, че ГЕРБ печелят убедително вота от парламентарните избори. Според Дърева въпросният кабинет може да се състои от ГЕРБ и БСП, евентуално плюс Реформатори и Патриотичния фронт. Дърева се възмути от откритата хвалба на лидера на ДПС Лютви Местан, което движение засега е трето по резултат, за циганския вот.

„Никога няма наказателен вот за ДПС заради това, че има много стабилен електорат и много сериозната мобилизация извън страната“, коментира тя. Местан не говореше на България, той повтори около 90 пъти „евроатлантически ценности“, той предпостави като единствена евроатлантическа партия в този парламент самото движение, категорична е Дърева.

Това е жалкият резултат на отказа на политиците да се позоват на експертното мнение по време на предизборната си кампания, коментира Мира Радева. Изсърбахме попарата на пропорционалната система, посочи социоложката. По думите й в момента страдаме от една изключителна неяснота и политическа нестабилност. Скандално, по нейните думи е още, че на финалната права служебният кабинет каза:

„Прас, 10-процентно увеличение на тока“ и допълни: „За мен наистина е голям проблем, че първата политическа сила ГЕРБ отказа да даде пресконференция“. Тази кампания нямаше истински послания и избирателят наистина бе наказан много жестоко, подчерта Валерия Велева. Този път обаче наказателният вот е за всички, категорична бе тя. След 10-те години на Станишев БСП все едно отива в някакво забвение, отбеляза журналистката, която също се възмути открито от поведението на Лютви Местан. И според трите дами вървим към предсрочни избори.

Вижте резултатите от ЦИК при 78% обработени бюлетини: БСП води на ДПС с 0,11 пункта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351665

Към 6:40 часа тази сутрин са обработени 78% от протоколите на секционните комисии в страната. Въз основа на тези резултати с 32,57% е партия ГЕРБ, БСП - 15,29%, ДПС - 15,18% , РБ - 8,58%, ПФ – 7,39%, ББЦ - 5,59%, Атака - 4,60%, АБВ – 4,18 %. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНР. Към 6:40 часа тази сутрин са обработени 78% от протоколите на секционните комисии в страната. Въз основа на тези резултати с 32,57% е партия ГЕРБ, БСП - 15,29%, ДПС - 15,18% , РБ - 8,58%, ПФ – 7,39%, ББЦ - 5,59%, Атака - 4,60%, АБВ – 4,18 %. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНР.

Мария Илиева в суаг стил на кино с рапъра от "Х Фактор" Атанас Колев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4350326

Мария Илиева и Атанас Колев - финалистът от втория сезон на Мария Илиева и Атанас Колев - финалистът от втория сезон на "Х Фактор", отидоха заедно на кино. Певицата, която е жури в музикалното шоу на Нова тв, и рапърът изгледаха предпремиерната прожекция на екшъна "Мисия: ноември" в събота вечерта в един от моловете във Варна. Снима ги читателка на в. "24 часа", която не иска да казва името си. На

Избори без победители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245761_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8

 Едва ли някой може да се нарече победител след проведените в неделя парламентарни избори в България – нито политиците, нито обществото. В следващия български парламент ще има вероятно цели 8 фракции. Най-голямата от тях ще бъде на ГЕРБ с 33,8% (според Галъп) и 33% (според Алфа Рисърч) електорална подкрепа. Втори са БСП съответно с 16 и 15,2 на сто от подадените гласове. Челната тройка се допълва от ДПС с близък до този на социалистите изборен резултат - 15,6% според Галъп и 14,2 на сто според Алфа Рисърч. Останалите партии и коалиции, които е възможно да преминат 4-процентната изборна бариера, са съответно Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура, Атака и АБВ.

Разпределението по мандати между тези осем партии ясно показва, че ГЕРБ нямат мнозинство и като първи мандатоносител със сигурност ще им се наложи да водят преговори за коалиция. Прогнозните оценки на Алфа Рисърч показват, че при подобни изборни резултати ГЕРБ могат да имат 85 депутата, БСП – 39, ДПС – 36, Реформаторите – 23, Патриотичният фронт - 19, ББЦ – 16, а Атака и АБВ да си поделят по 11 депутатски места.

След гласуването е преди пазарлъците

Избирателите изпратиха БСП в опозиция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова останалите партии да преосмислят резултатите от изборите. Засега от БСП не излъчват сигнали, че могат да влязат в бъдещо коалиционно управление - лидерът Михаил Миков заяви, че избирателите са отредили на БСП ролята на опозиция. Лютви Местан от ДПС на свой ред обеща, че движението няма да прави „заклинания за непартниране“.

Темите за формирането на бъдещото коалиционно правителство и работата на очаквания осемпартиен парламент вече презеха дискусиите в публичното пространство. Много скоро предстои да научим кой с кого, как и при какви условия е склонен да си партнира - дали това бъдещо партньорство ще е на широкото разбирателство, или ще се основава на политически ценности и идеи, насочени към изпълнението на спешни задачи. Алтернативата би била правителство на малцинството, над което обаче постоянно ще тегне заплахата от предсрочно прекратяване на упавленския му мандат и насрочване на нови избори.

Волейболистките 11-ти на световното след 1:3 от Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351675

България загуби от Холандия с 1:3 (-24, 23, 21, 16) и остана на 11-о място на световното по волейбол за жени.

Мачът в Модена бе последен за нашите на турнира, който те приключват с 2 победи и 5 поражения.

Страхотен мач за България направи Елица Василева, която записа 25 точки, сред които 3 от блокада и 2 директно от начален удар. Кремена Каме България загуби от Холандия с 1:3 (-24, 23, 21, 16) и остана на 11-о място на световното по волейбол за жени. Мачът в Модена бе последен за нашите на турнира, който те приключват с 2 победи и 5 поражения. Страхотен мач за България направи Елица Василева, която записа 25 точки, сред които 3 от блокада и 2 директно от начален удар. Кремена Каме

Над 204 000 души гласуваха във Варненско, ГЕРБ с огромна преднина пред БСП

http://web.barometar.net/65347/

Общо 204 894 души са гласували във Варненска област на предсрочните парламентарни избори. Това съобщиха от РИК – Варна, но не уточниха колко процента е избирателната активност за III МИР Варна. Данните са на база не брой бюлетини, а на подписи, положени в избирателните списъци в Секционните избирателни комисии. От РИК уточниха, че до този [...]

Джаджите за пестене на гориво - 100% измама

http://pik.bg/джаджите-за-пестене-на-гориво---100-измама-news234119.html

Джаджите за пестене на гориво - 100% измама

Наивни потребители продължават да се хващат на уловките на интернет реклами за "иновативни" уреди, "последен писък" на техническата мисъл, които пестят от 50 до 70-75% от разхода на автомобилно гориво. Това е абсолютна измама, предупреди Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", пише в. "Телеграф".

Според него колко разпространена е измамата и как хора се хващат на нея може да се види във форумите в интернет, където зарибени потребители разпитват и се оплакват от джаджата. "Ха, ако това е вярно, слагам два уреда и няма да сипвам гориво!", възкликва форумец. Един от рекламираните уреди се нарича Fuel Sharp Saver,  друг е с подобно наименование - Fuel Shark, пише в. "Телеграф". Цената им варира от 18 до 67 лв., но действат на сходен принцип. Търговците обещават до 70% по-нисък разход на гориво, ако уредът се включи в адаптера на запалката.

Действал, като подобрявал работата на електрическата верига. Даден е и пример на неизвестен потребител, който се хвали, че след като го закупил, колата му почнала да харчи 3,2 на сто гориво. Комисията за защита на потребителите (КЗК) предупреди за вредната практика още в началото на тази година, но ловът на наивници от любители на лесни печалби продължава. Експертите съветват потребителите да не пазаруват онлайн от сайтове, на които липсва информация за адрес и телефон с търговеца, както и възможност за обратна връзка с него.

Преди да извършат покупка, необходимо е да се свържат с търговеца и да се осведомят за крайната цена, която следва да заплатят при доставката на продукта. От КЗП съветват потребителите да избягват да пазаруват от сайтове, за които имат информация, че не са регистрирани на територията на Европейския съюз, защото не са запознати със законодателството в тях. Правата на потребителите за рекламация и връщане на стоки закупени извън магазина в България са съобразени с европейските изисквания.

Радан Кънев: Няма да флиртуваме с ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-radan-flirtyvame-1433613.html

/КРОСС/Няма да флиртуваме с ГЕРБ, каза Радан Кънев на пресконференцията на Реформаторския блок след изборите за нов парламент. Казали сме напълно категорично, че в правителство, подкрепяно и зависещо от ДПС, ние няма да участваме. И няма да отстъпим от това. Нашата идея за кратък мандат на този парламент става все по-актуална. И това не зависи от ГЕРБ. А дали в РБ ще има партии, които свободно ще флиртуват с ГЕРБ? Не, защото РБ няма интерес от такива демарши. По време на предизборната кампания не забелязах хора, които шумно да агитират за една от партията от блока, включително и моите съпартийци. Което може да означава, че вече сме се превърнали в единна партия. Блокът трябва да има строга вертикална структура и един лидер. А дали това ще бъда аз, не е от особено значение, коментира реформаторът в изборната нощ.   

78% от протоколите са обработени

http://econ.bg/Новини/78-от-протоколите-са-обработени_l.a_i.574174_at.1.html

78% от протоколите на Секционните комисии в страната са обработени към 6:40 часа тази сутрин. Това съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нинова. Към...

Генералният секретар на НАТО заяви, че алиансът може да разполага свои войски където поиска

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245760_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B0%D

 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в понеделник е на посещение в Полша, заяви, че алиансът може да разполага свои войски, където иска. На фона на украинската криза НАТО значително увеличи активността си по източните граници и изрази намерение да създаде високомобилна група за бързо реагиране, заради която дори се предполага създаване на инфраструктура в Източна Европа, пише вестник„Московский комсомолец‎”.
„През следващата година, по време на срещата на министрите, ще вземем решение относно силите за бързо реагиране”, заяви Столтенберг, като добави, че и без тяхното създаване НАТО има мощна армия.
„Можем да разположим войските си където искаме”, добави новият секретар на НАТО.
Изявлението идва, след като Русия заяви, че наблюдава безпрецедентно увеличаване на военната активност на алианса в Европа.

Нови данни: ГЕРБ - 32,57%, БСП -15,29%, а ДПС-15,18%

http://frognews.bg/news_77671/

Към 6:40 ч са обработени 78% от протоколите на Секционните комисии в страната, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота

http://www.cross.bg/glasyvat-komisiya-proizvodstva-1433612.html

/КРОСС/Удвоил се е обемът на сигналите за купуване и контролиране на вота, каза координаторът на "Прозрачност без граници" Линка Тонева-Методиева, цитирана от БНТ.  В изборния ден са постъпвали сигнали както от граждани, така и от координатори на асоциацията още от сутринта. Най-фрапиращ сигнал е дошъл от Лом, където става ясно, че има престъпна схема за разплащане на гласове в питейни заведения. Асоциацията е подала жалби до съответните органи и сега чакаме реакции на институциите, каза Методиева. В област Мизия пък наш екип успя да разговаря с роми и те си признаха, че гласуват срещу заплащане без значение за коя партия. В Мизия пък избирателната активност е най-ниска за областта едва 40%. Основно в региона се е гласувало за ДПС по първоначални резултати. Общо 71 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с изборите за 43-то Народно събрание, постъпили до 23:00 часа на 5 октомври, съобщиха от прокуратурата. Осем са бързите производства и едно незабавно производство. Прекратените производства са 3. Три са осъдените на пробация лица. Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура - Бургас и трима - от района на Апелативна прокуратура - В. Търново). По Апелативни райони досъдебните производства са: АП - София - 28, АП - Пловдив - 11, АП - Варна - 5, АП - Бургас - 11, АП - В. Търново - 16

Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота

http://www.cross.bg/glasyvat-proizvodstva-komisiya-1433612.html

/КРОСС/Удвоил се е обемът на сигналите за купуване и контролиране на вота, каза координаторът на "Прозрачност без граници" Линка Тонева-Методиева, цитирана от БНТ.  В изборния ден са постъпвали сигнали както от граждани, така и от координатори на асоциацията още от сутринта. Най-фрапиращ сигнал е дошъл от Лом, където става ясно, че има престъпна схема за разплащане на гласове в питейни заведения. Асоциацията е подала жалби до съответните органи и сега чакаме реакции на институциите, каза Методиева. В област Мизия пък наш екип успя да разговаря с роми и те си признаха, че гласуват срещу заплащане без значение за коя партия. В Мизия пък избирателната активност е най-ниска за областта едва 40%. Основно в региона се е гласувало за ДПС по първоначални резултати. Общо 71 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с изборите за 43-то Народно събрание, постъпили до 23:00 часа на 5 октомври, съобщиха от прокуратурата. Осем са бързите производства и едно незабавно производство. Прекратените производства са 3. Три са осъдените на пробация лица. Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура - Бургас и трима - от района на Апелативна прокуратура - В. Търново). По Апелативни райони досъдебните производства са: АП - София - 28, АП - Пловдив - 11, АП - Варна - 5, АП - Бургас - 11, АП - В. Търново - 16

Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота

http://www.cross.bg/proizvodstva-kypyvane-kontrolirane-1433612.html

/КРОСС/Удвоил се е обемът на сигналите за купуване и контролиране на вота, каза координаторът на "Прозрачност без граници" Линка Тонева-Методиева, цитирана от БНТ.  В изборния ден са постъпвали сигнали както от граждани, така и от координатори на асоциацията още от сутринта. Най-фрапиращ сигнал е дошъл от Лом, където става ясно, че има престъпна схема за разплащане на гласове в питейни заведения. Асоциацията е подала жалби до съответните органи и сега чакаме реакции на институциите, каза Методиева. В област Мизия пък наш екип успя да разговаря с роми и те си признаха, че гласуват срещу заплащане без значение за коя партия. В Мизия пък избирателната активност е най-ниска за областта едва 40%. Основно в региона се е гласувало за ДПС по първоначални резултати. Общо 71 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с изборите за 43-то Народно събрание, постъпили до 23:00 часа на 5 октомври, съобщиха от прокуратурата. Осем са бързите производства и едно незабавно производство. Прекратените производства са 3. Три са осъдените на пробация лица. Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура - Бургас и трима - от района на Апелативна прокуратура - В. Търново). По Апелативни райони досъдебните производства са: АП - София - 28, АП - Пловдив - 11, АП - Варна - 5, АП - Бургас - 11, АП - В. Търново - 16

Дилма Русеф спечели първия тур на изборите в Бразилия, ще има балотаж

http://www.mediapool.bg/dilma-rusef-specheli-parviya-tur-na-izborite-v-braziliya-shte-ima-balotazh-news225634.html

Дилма Русев спечели 41% от гласовете на първия тур на президентските избори в Бразилия и ще трябва да се изправи отново на балотажа срещу основния си конкурент Аесио Невиш, което е с 34 процента. Това означава, че кандидатът на социалистите Марина Силва отпада от надпреварата със своите 21 процента. "Борбата продължава - една борба, която ще бъде победоносна, защото това е борбата на бразилския народ. Тази борба е борбата на строителите на бъдещето, които няма да позволят никога Бразилия да се върне назад", каза Дилма Русеф в столицата Бразилия пред хиляди свои привърженици. Тя благодари на "бразилския народ, който ме почете със своето доверие и ми даде победата на първия тур". Аесио Невиш призова привържениците на Социалистическата партия на еколожката Марина Силва да гласуват за него на балотажа, за да победят левия президент Дилма Русеф на втория тур. При изборите в неделя общо 1209 души са били арестувани за "изборни престъпления". От тях 80 души са част от списъка с 26 000 кандидат-депутати. 126 милиона бразилци избираха в неделя президент и парламент. Арестуван е бил и кандидат за депутат в щата Амазонка, който се е регистрирал под името Осама бин Ладен. Той е призовавал да гласуват за него пред избирателна секция в Манаус - столицата на щата. Бин Ладен е кандидат от малката дясноцентристка Национална работническа партия. Облечен като съименника си, убит през май 2011 г. от спецслужбите на САЩ, бразилският Бин Ладен е бил арестуван, докато подавал бутилки с минерална вода на избирателите, като ги убеждавал да гласуват за него. Бразилският избирателен закон разрешава на кандидатите да се регистрират с име по желание. Освен Бин Ладен и петима кандидати с името Барак Обама, са регистрирани "Лудото", "Човекът с мотора" и "Бразилският 007". Друг любопитен факт е, че футболната легенда Ромарио бе избран за сенатор в Рио де Жанейро, с листата на Бразилската социалистическа партия.

Подновяват издирването на самолетаа на „Малайзийските авиолинии” в Индийския океан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245759_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+

 Седем месеца след изчезването на самолета на „Малайзийските авиолинии” подводното издирване на останки от машината в Индийския океан днес бе подновенo, предаде AFP.
След първата безрезултатна фаза от търсенето по вода специално оборудван от Малайзия кораб днес започна да сондира дъното в опит да локализира останки от „Боинга”, който изчезна на 8 март малко след излитането си от Куала Лумпур с 239 души на борда.

Резултати на база 75% преброени бюлетини - разликата между БСП и ДПС е 31 стотни

http://offnews.bg/news/n_1/n_399295.html

ЦИК обяви резултатите от предсрочните парламентарни избори към 7:45 ч тази сутрин, на база 85% обхработени протоколи. При обновените данни ножицата между БСП и ДПС леко се разтваря и левицата запазва второто си място с 15,27%, докато ДСП получава 14,96%. При данните от преди два часа разликата между двете партии бе едва 14 стотни . Към тези резултати обаче не са добавени и преизчислени гласовете от чужбина, от които по последни данни 47,49% (резултат към 7:45 ч) са за ДПС. Резултатите в страната от преброяването към 7:45 ч (75% от протоколите): 1. ГЕРБ - 32,61% 2. БСП - 15,27% 3. ДПС - 14,96% 4. РБ - 8,87% 5. ПФ - 7,32% 6. ББЦ - 5,58% 7. Атака - 4,56% 8. АБВ - 4,18% Отново към 7:45 данните от чужбина на база 92% обработени протоколи (не са преброени само 32 секции) са: 1. ДПС - 47,49% 2. ГЕРБ - 25,72% 3. РБ - 10,30% 4. ПФ - 3,52% 5. БСП - 2,52%

Задържаха наша цистерна за мляко с контрабандна нафта

http://pik.bg/задържаха-наша-цистерна-за-мляко-с-контрабандна-нафта-news234117.html

Задържаха наша цистерна за мляко с контрабандна нафта

Българска цистерна за превоз на мляко и други хранителни течности бе задържана завчера недалеч от Неапол, пълна догоре с нискокачествена нафта за горене. Горивото било предназначено за склад на петролни продукти, намиращ се край град Казерта. Ако се вярва на транспортните документи, нафтата била внесена в Италия от българска фирма, която обаче действала за сметка на регистрирана в Кипър компания, съобщава „Монитор”.

Според неаполитански вестници униформени от пътната полиция били спрели цистерната за рутинна проверка край град Касино. Вниманието им било привлечено от някои странни действия на българския шофьор на големия камион, който спирал често и сякаш очаквал някой да го посрещне. Когато му поискали документите, униформените усетили остър мирис на некачествен дизел, идващ от цистерната, която официално превозвала течни субстанции за хранителната промишленост. След бърза проверка полицаите установили, че на практика тирът возел нафта за горене, а при последвалия разпит на шофьора той веднага признал къде я кара. Представителите на реда научили още, че това е третият му курс за последния месец, през който нашенецът бил вкарал нелегално в Италия общо над 50 хил. литра гориво.

Какъв е смисълът на далаверата обясни на местните медии подполковник Антонело Чефало, който е шеф на неаполитанското полицейско ядро за контрол на приходите в бюджета. Караната от България през портовете Бари и Бриндизи контрабандна нафта стигала до склада за петролни продукти, чиито собственици я продавали на техни клиенти, без да плащат никакви акцизи, такси и данъци. Така те реализирали между 40 и 50 цента чиста печалба на литър гориво, тъй като то не само че било купувано у нас на ниски цени, но напускало страната и без платено ДДС.

Висшият полицай каза също, че контрабандният внос на горива от България и други страни е последният високо печеливш бизнес на мафията. Като нейните хора не само намирали доставчиците, но осигурявали и фалшификаторите на нужните за транспорта документи. Според сметките на полицията в Италия през последната година били внесени нелегално 1,5 милиона тона различни горива, от които организираната престъпност била припечелила към милиард евро.

Близо 3000 българи са гласували в Чикаго

http://www.cross.bg/chikago-bulgariya-pleiins-1433611.html

/КРОСС/Близо 1500 наши сънародници гласуваха само две от секциите в най-големия квартал на българската общност в Чикаго - Дес Плейнс. За Чикаго общият брой гласували е близо 3000. Въпреки ниските температури в сутрешните часове имаше желаещи да подадат своя вот. Още от 6 часа, от отварянето на комисията тук имаше българи, които гласуваха. Винаги ще бъдем най-активните, за да помогнем да се променят нещата в България и наистина да се гледа демократично, перспективно и децата ни да остават в България и не да се раждат по 28 българчета по света, каза членът на комисията в Дес Плейнс Нина Петкова, цитиран от БНР, и допълни:  Големият брой гласоподаватели надминаха очакванията на комисията и резултатите от предишните избори. В една от двете секции в Дес Плейнс по обед се наложи разпечатването на допълнителни декларации. Както в Чикаго, така и в останалата част на Съединените Щати е имало опашки пред секциите. Повече избиратели в сравнение с миналите избори е имало и Ню Йорк, където те надминаха 700, в Атланта 366, а в новоотркитата секция гласа си подадоха 77. По Западното крайбрежие по секциите се забелязваха много млади хори, които скоро са напуснали България и искаха да покажат, че не им е безразлично за бъдещето на страната.  

Цените в Манхатън с 12% нагоре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245758_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D1%81+12%25+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5

 Квадратен метър жилище в нюйоркския квартал Манхатън поскъпна за последната година с 12% до 12 700 долара, съобщава Prian.ru, като се позовава на данни на посредническите компании Miller Samuel Inc. и Douglas Elliman Real Estate.

 

Причината е непрекъснато нарастващото търсене. Средната цена на апартамент в сграда с много собственици през третото тримесечие достига 908 000 долара срещу 872 000 долара година по-рано. Цените на жилищата в най-престижната част на мегаполиса растат вече четвърто поредно тримесечие. Това стимулира и продажбите. Спрямо периода юли-септември 2013 г. офертите на пазара са се увеличили с 28 на сто.

 

По данни на брокерите почти половината от сделките са се сключвали на цената на продавача, което е най-големият дял за последните 6 години. Според експерти от Brown Harris Stevens около една четвърт от обявените за продажба апартаменти в Манхатън са надценени. Най-много купувачи на жилища в известния нюйоркски квартал са китайците.

4 щатски фонда наддават за испанската Sareb

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245757_4+%D1%89%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+Sareb

 5 компании, от тях 4 американски, са в търга за управлението на активите на испанската банка Sareb, събрала лошите ипотеки след имотната криза в иберийската държава, съобщава Spanish Property Insight. Активите й се оценяват на 50 млрд. евро.

 

Сред претендентите в наддаването са испанската банка Sabadell чрез своето имотно подразделение Solvia, а също така и американските компании Centerbridge Partners, Apollo Global Management, TPG и Cerberus Capital Management. Четирите фонда, регистрирани отвъд океана, работят активно в Испания от миналата година.

 

Неофициални източници съобщават, че представители на Sareb искат от мераклиите да придобият банката авансови вноски общо в размер на 1 млрд. евро. Според запознати парите ще бъдат инвестирани за укрепване на позициите на трезора на пазара преди евентуалната сделка. Активите на Sareb са разделени на 4 пакета и за управлението им ще трябва да бъдат избрани 3 или 4 от фондовете, участващи в търга. Банката сега управлява около 200 000 имота (жилища и търговски обекти). От Sareb планират да обявят избора си в следващите няколко седмици.

Пилотите започнаха с въпросите за инцидента с Жул Бианки

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/06/2394504_pilotite_zapochnaha_s_vuprosite_za_incidenta_s_jul/?ref=rss


Тежкият инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки в неделната прекратена Гран при на Япония породи много въпроси дали състезанието от Формула 1 е трябвало да започне по-рано, за да изпревари лошите атмосферни условия.

Французинът излетя от трасето в наводнения от дъжда завой "Дънлоп" и се удари в багер, излязъл да прибере блъсналия се на същото място обиколка по-рано "Заубер" на Адриан Сутил.

По последна информация от неделя вечер, 25-годишният пилот е претърпял мозъчна...

€14 000 на квадрат стигна лукс жилище във Венеция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245756_%E2%82%AC14+000+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BD%

 Обновените луксозни просторни жилища в престижните зони на Венеция се предлагат на цени от 14 000 евро за квадратен метър, съобщава OPP Connect.

 

Според брокери от местната посредническа агенция Engel&Volkers независимо от поевтиняването на апартаментите в масовите сегменти на луксозните в последните няколко години цените продължават да растат. Причината за стабилния тренд нагоре е големият интерес от страна на богати купувачи от Великобритания, Франция и Германия. С излизането на Италия от кризата се увеличава и интересът на местни купувачи към най-високия сегмент в града лагуна.

 

Най-търсените райони на Венеция за покупка на луксозно жилище са зоната около площад „Сан Марко”, кварталът на художниците Дорсодуро, а също така и Кастело. Голям интерес има и към имотите по протежение на Канале гранде и канала Джиудека.

 

През миналата година пазарът на недвижими имоти във Венеция бе един от най-силните на Апенинския полуостров, припомнят анализаторите.

Българите избраха силно фрагментиран парламент

http://www.cross.bg/gerb-rezyltati-glasove-1433610.html

/КРОСС/Българите избраха силно фрагментиран парламент. В него ще влязат 7 или 8 партии. Прогнозните резултати още в изборната нощ показаха слабо представяне на доскоро управляващата БСП, отлив на гласове от левицата към малки партии и засилване на дясноцентристкото гласуване. ГЕРБ запазва лидерската си позиция, но с недостатъчен брой депутати, за да сформира самостоятелно правителство. ДПС скъсява дистанцията с БСП за втората позиция. Как се разпределят мандатите на новите 240? ГЕРБ имат 85 места, следвани от БСП с 40 места, ДПС - 35, Реформаторите - 23, Патриотичният фронт - 19, България без цензура - 16, „Атака" и АБВ - по 11 места. 78 % протоколите са обработени към 7 ч. часа, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 87% от обработените резултати в чужбина сочат, че 48% са гласували за ДПС, 25 % - за ГЕРБ и 10 на сто за Реформаторския блок. За сега няма подадени сигнали за нарушения от Районните избирателни комисии. ГЕРБ по традиция отказа да даде официална пресконференция през нощта. Възможни са нови предсрочни избори до края на годината, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че при прогнозираната конфигурация в парламента, не вижда как ще се състави правителство. „Опозиция. Такова място са отредили избирателите на БСП". Това заяви председателят на столетницата Михаил Миков. Лидерът на ДПС Лютви Местан не отрече възможността за коалиция с ГЕРБ

Търсенето на земя се засилва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245755_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0

 Има засилено търсене на пазара на земеделска земя във Видин, но предлагането е малко. „Особено много се търсят големи масиви, но на пазара липсват”, твърди брокерът Гълъбина Гергова.

 

Според нея интересът към големите масиви земеделски земи за покупка е както от физически лица, така и от фирми. И ако допреди години предлагането на земеделски земи и пасища преобладаваше на имотния пазар, то днес то е ограничено поради изчерпване на предлаганите земи. Последната реализирана сделка – продажба на голям масив земеделска земя от водеща видинска фирма за недвижими имоти, е била преди две години за земеделска земя в района на село Динковица за 400 дка.

 

Ограничена е и бройката за предлаганите за продажба

 

малки по площ пасища, овощни градини и лозя

 

Цената на нивите ІІІ и ІV категория, които са най-търсените, се движи от 500 до 700 лв. за декар. Тя варира и е с по-висока стойност в зависимост от разположението на нивите. Пасища, мери и ливади се търгуват за около 50-100 лева на декар, но цената им също може да се повиши, ако се намират в съседство с добри обработваеми земи. Така например, твърдят брокери от видинска агенция последната продажба на пасище поради факта, че се е обработвало, е достигала цената от 650 лева на дка.

 

Арендаторите пък в района на Видинско предлагат от 26 до 32 лева за декар. Цената варира от продължителността на арендата. Проучването показа, че хората масово предпочитат не парите от арендата, а натурата - олио, брашно, жито или хляб.

 

Сега предимно големи арендатори са купувачи

 

на земеделска земя, а продават тези собственици, които не могат да стопанисват земята си, или такива, които са крайно обеднели. На територията на Видин не са малко фирмите за търговия и посредничество със земеделски земи, които в повечето случаи са собственост на големите арендатори в региона.

 

Гълъбина Гергова смята, че друга тенденция в района е засиленият интерес от няколко фонда, които търсят земя навсякъде. В зависимост от категорията на земята и дали масивът е до или над 10 дка цените са различни. До 10 дка цената за трета категория земя е от 300 до 330 лв. за дка. При масив над 10 дка, например около 50 дка, цената достига до 450-500 лв.

 

Земеделска земя се предлага за продажба близо до Видин на главен път Е-79, като цената й е 8000 евро, а общата площ 5300 кв. м, което означа 1,51 евро на кв. м. Това е един от големите предлагани парцели земеделска земя, на 50 км от областния център. Земята е III категория - плодородна почва. Парцелът е подходящ за засаждане на селскостопански култури, а при смяна на статута за изграждане на мотел, крайпътно заведение.

Резултатите от ЦИК при 78% от протоколите

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/06/2394510_rezultatite_ot_cik_pri_78_ot_protokolite/?ref=rss

Към 6.40 ч. тази сутрин са преброени 78% от протоколите на секционните избирателни комисии, съобщи Централната избирателна комисия. Засега се потвърждава, че в парламента влизат осем политически формации, макар че последната - АБВ, е много близо до прага от 4%. Разликата между втората и третата политически сили - БСП и ДПС, остава малка. 

Ето разпределението на гласовете:

ГЕРБ - 32.57%
БСП - 15.29%
ДПС - 15.18%
Реформаторски блок - 8.58%
Патриотичен...

Преглед на печата от 6 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/06/2394509_pregled_na_pechata_ot_6_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Свободните професии в България са свръхрегулирани
Намаляването на правилата за дейността им би повлияло положително на цялата икономика, сочи доклад на ЕК

Събираемостта на митниците вече изостава със 700 млн. лв
Все пак отклонението от плана за септември е "само" 80 млн. лв. при 120 млн. лв. през август

Политика

Капитал Daily

Наказателният вот печели изборите
Ако се състави...

Фирми налели над 8 млрд. лв. във ВЕИ централи за година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245754_%D0%A4%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+8+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%95%D0%98+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB

 Над 8 млрд. лв. са налети от инвеститори във ВЕИ централи в рамките само на една година. Това е записано в анализ на Европейската комисия за това в кои страни съществуват дефицити в тарифите на електрическата енергия.

 

Общо за 11 европейски страни е установено, че съществува такъв проблем, като наред с България, Испания, Португалия, Гърция, Малта и Румъния в списъка попадат и държави, като Германия, Франция, Италия, Унгария и Естония.

 

В доклада се подчертава, че номинално токът у нас е най-евтин и в периода 2008-2012 цената му почти не се е променила. Освен това през последните пет години сме претърпели

 

бум на въвеждането на зелени мощности благодарение на щедрите преференциални тарифи

 

които са определяни за еленергията от слънце и вятър. До 2012 година делът на възобновяемите източници в енергийния микс в България е бил под средното за ЕС ниво – под 5 на сто, след което се е увеличил рязко, като страната ни вече е изпълнила европейските си цели.

 

Това в комбинация с дългосрочните договори за изкупуване на енергията от американските тецове и забавената либерализация на пазара на електрическа енергия е довело до проблема с дефицита в тарифите, става ясно още от европейския доклад. В него се подчертава още, че огромните вложения в зелени централи трябва да бъдат изплатени от допълнителни такси, плащани от потребителите в следващите години.

 

Дефицитът в цената на електричеството в анализа е определен като липса на достатъчно приходи за системата, който се получава, когато регулираната цена на електричеството не покрива разходите на енергийните компании. От ЕК

 

оценяват дефицита в цените на тока у нас в рамките на 1-1,5% от БВП

 

като за целта от Брюксел ползват доклада от миналата година на Световната банка. Към края на 2013 г. това прави 800-1,2 млрд. лв.

 

Дефицити са регистрирани в чуждестранните електроразпределителни дружества и държавната НЕК, която към края на 2013 година има задължения от 2,3 млрд. лева (3% от БВП на страната), една трета от които – към енергийни компании, посочват авторите на анализа.

 

Авторите на доклада припомнят още, че енергийният регулатор се е опитал да вдигне цената с 14%, но това е до масовите протести и падането на правителството на Бойко Борисов.

При обработени 79% от протоколите: БСП и ДПС са с изравнени позиции

http://www.cross.bg/protzenta-glasovete-partiya-1433609.html

/КРОСС/При обработени 78,86% процента протоколи на СИК в РИК партия ГЕРБ печели 32,57 процента от гласовете, "БСП лява България" взема - 15,29 на сто, а ДПС - 15,18 на сто, показват данните на Централната избирателна комисия. Реформаторският блок взема според тази извадка 8,58 процента, Патриотичен фронт - 7,39 на сто от гласовете, "България без цензура" - 5,59 процента, "Атака" - 4,60 на сто и партия АБВ - 4,18 на сто. Останалите участници в изборите са с резултат под 4%. "Движение 21" печели 1,18 на сто от гласовете, а партия "Глас Народен" - 1,10 на сто, информират от ЦИК.  

Богатството на европейските домакинства с нов рекорд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245753_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D

 Богатството на европейските домакинства е надхвърляло пика си от преди кризата, достигайки ново рекордно ниво от 56 трлн. евро през миналата година. Това е с 1.7% повече, в сравнение с предходната година, показва нов доклад на инвестиционната банка Juluis Baer, цитиран от profit.bg

 

Увеличаването на богатството на домакинствата след финансовата криза през 2007 г. насам се различава значително между отделните страни. В държави като Швейцария и Германия то е нараснало съответно с над 1 трлн. евро и 2 трлн. евро в сравнение с рекордните нива от преди кризата. В същото време състоянието на домакинствата се влошава с 28% в Испания и с 23% в Гърция, което са равнява на намаление респективно с 1.4 трлн. евро и 169 млрд. евро, респективно.

 

Според доклада над 2/3 от богатството на домакинствата в Европа

 

е съсредоточено в големите държави като Германия, Великобритания, Франция и Италия. В тези държави също така има и най-много заможни домакинства. Германия може да се похвали с 1.4 милиона домакинства, които разполагат с активи за над 1 млн. евро. Във Франция те са 1.3 млн., в Италия 818 000, а във Великобритания 796 000.

 

Картината обаче се променя по отношение на средното богатство на глава от населението в Европа. По-малките страни като Люксембург и Швейцария демонстрират най-голям брой заможни хора с по 432 200 евро и 394 600 евро на човек, респективно. Тези нива са значително по-високи от средното за Европа, което е 167 100 евро. Средното богатство на човек в Испания е едва 92 300 евро, а в Гърция 58 900 евро.

 

Разпределението на богатството в Европа продължава да варира, но според доклада най-богатите 10% от домакинствата притежават над половината от богатството на континента. В същото време 50-те процента най-бедни домакинства притежават по-малко от 10% от общото богатство на Европа. Концентрацията на богатството е най-висока в Австрия и Германия (40% и 35% от общото богатство се притежава от най-богатия 1%), докато във Великобритания, Гърция и Холандия концентрацията е най-ниска (15% или по-малко от общото богатство се притежава от най-богатия 1%).

 

Докладът също така проследява ролята на семейния бизнес в натрупването на богатство. Според Робърт Рутман и Димитри Белас, които са основните автори на доклада, много от устойчивите

 

европейските компании, оглавявани от фамилии,

 

остават добре позиционирани, за да движат икономическия прогрес (и семейството богатство) през 21-ви век.” Докато възвръщаемостта на капитала надхвърля темпа на икономически растеж в Европа, европейските семейства, които притежават капитали, ще получават все по-голяма част от увеличаващото се богатство на континента”, казва Рутман. Докладът показва, че средната цена на луксозните стоки, като скъпи вина, дизайнерски чанти и спортни автомобили, нараства поне два пъти повече от инфлацията и са се увеличили с 38% от 2004 г., в сравнение с 18% инфлация в Европа.

Ето резултатите от ЦИК при 78% обработени бюлетини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351650

Към 6:40 часа тази сутрин са обработени 78% от протоколите на секционните комисии в страната. Въз основа на тези резултати с 32,57% е партия ГЕРБ, БСП - 15,29%, ДПС - 15,18% , РБ - 8,58%, ПФ – 7,39%, ББЦ - 5,59%, Атака - 4,60%, АБВ – 4,18 %., съобщиха от ЦИК.
„Останалите участници от изборите са под 4% бариера”, каза Корнелия Нейкова. Към 6:40 часа тази сутрин са обработени 78% от протоколите на секционните комисии в страната. Въз основа на тези резултати с 32,57% е партия ГЕРБ, БСП - 15,29%, ДПС - 15,18% , РБ - 8,58%, ПФ – 7,39%, ББЦ - 5,59%, Атака - 4,60%, АБВ – 4,18 %., съобщиха от ЦИК. „Останалите участници от изборите са под 4% бариера”, каза Корнелия Нейкова.

Изборите ВИП (висока избирателна пасивност)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351403

Избирателната активност на тези избори се очертава като една от най-ниските за парламентарен вот. Този път избирателят не отиде дори за гъби. Никъде не отиде.
В подредените държави понякога активността е ниска, защото всичко е подредено и няма много за решаване. У нас активността е ниска вероятно защото има много проблеми за решаване и малко, Избирателната активност на тези избори се очертава като една от най-ниските за парламентарен вот. Този път избирателят не отиде дори за гъби. Никъде не отиде. В подредените държави понякога активността е ниска, защото всичко е подредено и няма много за решаване. У нас активността е ниска вероятно защото има много проблеми за решаване и малко,

БСП остава трета и в Смолян

http://izbori2014.actualno.com/BSP-ostava-treta-i-v-Smoljan-news_53334.html

ГЕРБ е първа политическа сила в 22-и Смолянски избирателен район с вот 33.78% /18 424 гласа/ според данни на РИК от 100 процента обработени протоколи. На втора позиция е ДПС с 22.4 на сто /12 218 глас...

Lamborghini обясни как работи хибридът Asterion

http://cars.actualno.com/Lamborghini-objasni-kak-raboti-hibridyt-Asterion-news_53333.html

Освен, че е първият хибриден модел на Lamborghi, Asterion е и първото Lamborghini с предно предаване. Няма грешка, до 50 км/ч Asterion разчита само на електроенергия, а тя задвижва само предния мост. ...

93% обработени протоколи в чужбина: ДПС - 47,4%, ГЕРБ - 25,7%, РБ - 10,3%

http://politics.actualno.com/93-obraboteni-protokoli-v-chujbina-DPS---474-GERB---257-RB---103-news_53335.html

Обработени са около 93,9% от протоколите за гласуване извън страната. Най-много гласове от чужбина печели ДПС - 47,49%, следвана от ГЕРБ с 25,72% и Реформаторският блок - 10,30%. При обработени 97.19...

Павлова: ГЕРБ ще върне мандата, ако разговорите с партиите са неуспешни

http://politics.actualno.com/Pavlova-GERB-shte-vyrne-mandata-ako-razgovorite-s-partiite-sa-neuspeshni-news_53338.html

Кампанията свърши, трябва да спрат пропагандните лозунги, трябва да се мисли не само смирено, а и държавнически, призова Лиляна Павлова от ГЕРБ пред БНР. За условията, поставяни от Реформаторския бло...

ГЕРБ печели и в Пернишка област

http://izbori2014.actualno.com/GERB-pecheli-i--v-Pernishka--oblast----news_53337.html

ГЕРБ печели изборите в Пернишка област, получавайки 35,29процента от гласовете на упражнилите правото си на вот, съобщи РИК. На второ място е "БСП лява България" с 15,97 процента.Трета сил...

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/sofiya-samyil-preskonferentziya-1433608.html

/КРОСС/София.  София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.). Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки. В отбелязването ще вземе участие и президентът Росен Плевнелиев. От 10.00 часа в Големия салон на БАН премиерът ще приветства участниците и гостите на тридневната Международна научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХІ век. История и култура", организирана от Българската академия на науките. В 18.15 часа в патриаршеския катедралният храм „Свети Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще се включи в Националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014 г.). София. В 11:30 часа пред паметника на Незнайния войн ще бъде отслужена панахида от духовници от Българската православна църква и от Македонската православна църква по случай 1000 години от смъртта на цар Самуил. София. От 09.30 часа 2 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Емилия Масларова. София. От 13:00 часа в хотел "Хемус", зала "Преслав", КП "България без цензура" ще даде пресконференция. София. От 13

Бъфет призна за грешна инвестиция, коствала му $700 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245752_%D0%91%D1%8A%D1%84%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0

 Легендарният инвеститор Уорън Бъфет заяви, че инвестицията му в британската верига супермаркети Tesco е била огромна грешка, след като акциите на компанията остават близо до 11-годишно дъно на фона на спадащи продажби и счетоводно разследване, съобщи Bloomberg.

 

Ветеранът инвеститор е загубил повече от 700 млн. долара от инвестицията от началото на годината до към края на септември, след като книжата на Tesco поевтиняват с над 43%. „Това бе огромна грешка от моя страна“, признава 84-годишният доайен. Операторът на супермаркетите е единственото дружество в своеобразния топ 15 на Berkshire Hathaway, което отчете загуба през 2013 г. Холдингът на Бъфет Berkshire Hathaway държи акции на Tesco от 2006 г., когато придобива книжа за 329 млн. долара. До края на 2012 г. делът достига 5,1% на стойност 2,1 млрд. долара. Впоследствие Бъфет намалява дела си в Tesco до 3,7% към края на 2013 г., като по последни данни остава четвъртият най-голям акционер в компанията, припомня investor.bg.

БСП и ДПС събират общо по-малко гласове от ГЕРБ. Това сочат данните на ЦИК при 78% обработени протоколи

http://pik.bg/бсп-и-дпс-събират-общо-по-малко-гласове-от-герб-това-сочат-данните-на-цик-при-78-обработен-news234107.html

БСП и ДПС събират общо по-малко гласове от ГЕРБ. Това сочат данните на ЦИК при 78% обработени протоколи

Към 6:40 часа тази сутрин са обработени 78% от протоколите на секционните комисии в страната. Въз основа на тези резултати с 32,57% е партия ГЕРБ, БСП - 15,29%, ДПС - 15,18% , РБ - 8,58%, ПФ – 7,39%, ББЦ - 5,59%, Атака - 4,60%, АБВ – 4,18 %., показват данните на ЦИК.

„Останалите участници от изборите са под 4% бариера”, каза тя. По отношение на това, каква част от протоколите на гласувалите извън страната са обработени". Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНР. 

 

България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

http://www.cross.bg/samyil-bazilika-godishninata-1433607.html

/КРОСС/България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на премиера проф. Георги Близнашки. Програмата предвижда и изграждането на паметник в София със средствата на фондация „Българска памет". Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил загива в Охрид. Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро. Трите каменни саркофага и до днес може да се видят на острова при останките от средновековната православна базилика от времето, когато островът е бил българска територия. Гърция е заявила готовност да предаде останките на цар Самуил и плащаницата му срещу византийски патриаршески свитъци, съхранявани у нас. През 2011 г. македонската държава издигна 5-метров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. Той се издига до монумента на Александър Македонски, а при поставянето му Самуил беше обявен от властите там за македонски цар. Във величествената базилика "Св. Ахил", е намерил последния си покой както цар Самуил, така и синът му Гаврил Радомир. Тази базилика е била своеобразна "царска гробница" за Самуиловата династия и е един от най-впечатляващите български културни паметници в чужбина.

Дилма Русев - предизвестеният победител

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245751_%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%B2+-+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 За някои само се предполага, за други е сигурно ­ много от бразилските политици са корумпирани, но това изглежда не намалява шансовете им в очите на избирателите. Защо се получава така? Как можеш да предизвикаш истинското изумление на някой бразилец? Като му разкажеш как в Германия политици подават оставки, защото са преписвали в дисертациите си.

 

В Бразилия подобно нещо е немислимо ­ там скандалите са от съвсем друг мащаб. А политиците, уличавани в корупция, изобщо не се трогват от това и просто си запазват постовете. През 2010 г. бившият губернатор на Рио де Жанейро Антони Гаротиньо е признат за виновен по обвинение в корупция и за участие в престъпна група от бивши полицаи рекетьори. Впоследствие присъдата му лишаване от свобода

 

е заменена с общественополезен труд

 

а в момента Гаротиньо отново се е насочил към политическата сцена. Конкурентите му са досущ като него и само за един-единствен от политиците в Рио се знае със сигурност, че не е имал проблеми със закона досега. В Сао Пауло пък бивш депутат, превърнал се в символ на корупцията, отново се кани да влезе в парламента. Пауло Малуф е издирван от Интерпол за злоупотреби със стотици милиони евро. Това обаче не му пречи отново да иска да седне в депутатското кресло. “Подвизите” на 83-годишния политик дори родиха нова дума ­ “малуфен”, превърнала се междувременно за нарицателно на “крада от държавата”. Списъкът е дълъг ­ много от действащите политици в Бразилия са разследвани от прокуратурата. Но защо хората продължават да ги избират? “Отговорът се крие в отношението на бразилците към техните представители в политиката”, казва експертът по въпросите на корупцията Маркос Безера. Той обяснява, че в огромната държава с 26 федерални щата много местни политици и депутати се опитват

 

да осигурят повече средства от централния бюджет

 

за своите региони ­ под формата на строителни проекти или социални програми. Местните хора пък приемат това не като нещо, което им се полага по принцип, а като лична заслуга на техните политически представители. „Това ги кара да се чувстват задължени на политиците, а “вината” си към тях те изкупуват още на следващите избори ­ гласувайки”, разказва Безера. Това е един вид индиректно купуване на гласове, добавя той. Особено по-бедните хора са подвластни на тези отношения, тъй като са и най-зависими от социалните помощи, твърди експертът. През последните 20 години почти не е имало предизборна кампания в Бразилия, която да не е минавала под знака на корупцията. Аферата “Менсалао” с тлъстите подкупи за депутати, включително от управляващата Партия на труда на президентката Дилма Русеф, се разгаря с нова сила при всяка следваща предизборна кампания. Картината се допълва от актуалния в момента скандал с плащаните от фирмата с държавно участие “Петробрас”

 

солидни подкупи на хора от управленския ешелон

 

които наливат вода в мелницата на опозицията. “Хората са като омагьосани”, посочва в тази връзка Маркос Безера. Така явлението корупция се омаловажава, а много от избирателите просто свикват с него, отбелязва той. През 2010 година в Бразилия бе приет антикорупционен закон, известен под името Ficha Limpa (“Чисто досие”), който забранява на вече осъждани за корупция да се кандидатират отново на избори, и по силата на който уличени в престъпления депутати или министри могат да загубят имунитета си срещу наказателно преследване. След началните безплодни години законът вече дава известни резултати: няколко кандидати за губернатори междувременно са се простили с надеждата да бъдат преизбрани. Политическата кариера на издирвания от Интерпол Пауло Малуф също е на път да приключи ­

 

делото срещу него е стигнало до последна инстанция

 

а решението се бави само защото защитата обжалва. Това би излъчило силен сигнал срещу корупцията, който обаче идва отгоре, а не от народа. Последните допитвания показват, че Малуф продължава да се ползва с високо доверие сред избирателите. В Рио де Жанейро обаче всички опити да бъде попречено на кандидатурата на бившия губернатор Антони Гаротиньо се провалиха, а привържениците му неуморно излизат на демонстрации в негова подкрепа. “Така или иначе, всички политици в Бразилия са или корумпирани, или са замесени в престъпления. Що се отнася до Гаротиньо ­ той не е в затвора. Значи всичко е наред, нали?”, казва 50-годишен брокер по време на демонстрация в живописния залив Гуандабара, където поддръжниците на бившия губернатор са се впуснали да му осигурят нов мандат.

Вижте кои части на столицата остават без вода във вторник

http://pik.bg/вижте-кои-части-на-столицата-остават-без-вода-във-вторник-news234101.html

Вижте кои части на столицата остават без вода във вторник

На 7 октомври 2014 г. (вторник), във връзка с направа на връзка на новоизграден уличен водопровод на  ул. „Майор Коста Паница”  гр.  Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10 до 22 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района:

ул. „Варна”, ул. „Юрий Гагарин”, ул. „Булаир”, ул. „Космонавт”
кв. „Вердикал”
местност „Старо село” – ул. „Княз Борис І”, ул. „Майор Коста Паница” 

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на площада пред община Банкя; на площада в кв. „Вердикал”.

Във връзка с подмяна на водомерен възел до бл. 82А  жк. „Мусагеница” , се налага спиране на водоподаването от 10 до 16 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :

бл. 82А  , читалище „Черноризец Храбър”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 82А.

Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на бул. „Георги Сава Раковски” район „Оборище”, се налага спиране на водоподаването от 10 до 16 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :

по ул. „Париж” от ул. „Росица” до ул. „Искър”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Росица” ъгъла с ул. „Париж”.

Във връзка с прекъсване на стар уличен водопровод на  ул. „Боянска река” кв. „Бояна”, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Десислава” от ул. „Севастократор Калоян” до ул. „Боянска река”, ул. „Панайот Николов”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Десислава” ъгъла с ул. „Боянска река”.

Във връзка с подмяна на водомерен възел и спирателен кран на ул. „Голяма могила”  кв. „Киноцентър” , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 10:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района:

по ул. „Голяма могила” от ул. „Момина могила” до ул. „Сири дол”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Сири дол” ъгъла с ул. „Голяма могила”.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод  на ул. „Шумако”  кв. „Симеоново” , се налага спиране на водоподаването от 10 до 22 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района:

по ул. „Шумако” от ул. „Ягода” до ул. „Каменица”
по ул. „Божур” от ул. „Малина” до ул. „Шумако”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Шумако” ъгъла с ул. „Каменица”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването.

На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Балотаж в Бразилия на 26 откомври

http://frognews.bg/news_77669/

След три седмици един срещу друг на балотаж след президентския вот в Бразилия ще се изправят отново Дилма Русеф и Аесио Невис. Това показват резултатите след преброяването на 95% от бюлетините от проведените избори. Дилма Русеф печели 41% от гласовете, а Невис – 34%.

Краят на изборите в Лондон се забави с два часа заради лоша организация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351645

Скандал беляза изборите в Лондон. Опашки от желаещи да гласуват и мудна организация забавиха затварянето на секцията в Баркинг с два часа, съобщи Нова ТВ.
След Турция, българите в Англия са били най-активни. В Лондон имаше 12 секции от общо 41 във Великобритания.
Цял ден секциите в Лондон не можеха да поемат ритмично желаещите да гласуват и се Скандал беляза изборите в Лондон. Опашки от желаещи да гласуват и мудна организация забавиха затварянето на секцията в Баркинг с два часа, съобщи Нова ТВ. След Турция, българите в Англия са били най-активни. В Лондон имаше 12 секции от общо 41 във Великобритания. Цял ден секциите в Лондон не можеха да поемат ритмично желаещите да гласуват и се

Проблемът за властта може да бъде разрешен чрез смирението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245750_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%8

 - Г-н Зарев, смятате ли, че в българина се крие едно вечно желание за промяна на статуквото?

 

- Статуквото никога не е отъждествявало националния ни идеал, то е било изгодно или най-малкото удобно за едно посредствено, но нагло и корумпирано малцинство.

 

- Можем ли ние, българите,  да се обединим?

 

- На пети октомври имам рожден ден, веднага след неделята още днес съм се заклел да започна новия си роман „Орлов мост”. Ще се опитам да разтълкувам защо протестите през миналата зима, а и по-късните не успяха, не успяха най-вече да създадат спасителното за нацията ни гражданско общество. Според мен причините са три – първо, протестиращите не можаха да излъчат елит, т.е. да излъчат тези честни, достойни, умни и подготвени люде, които да пометат и подменят корумпираната ни до безразсъдство и непоправимо аморална политическа класа. Второ, защото протестиращите не успяха да намерят една обща и спасителна национална кауза, която да сплоти цялото ни общество, да създаде у всеки българин усещането за единение и бъдещност. И трето, най-важното, защото олигарсите платиха и протестиращите бяха разединени отново на наши и ваши, на червени и сини боклуци, а това върна омразата. Но точно в атмосфера на противопоставяне и омраза олигархията се чувства най-сигурна и спокойна за своите безобразия. Гражданското общество е единственият изход, единственото спасение за народа ни, само всички единни и заедно можем да се противопоставим на политическото бездарие и предателството на националните ни интереси. Единственият и последен изход е съпротивата! Следователно, ние, българите, ще съумеем да се обединим, когато излъчим тези петдесетина качествени и нравствени люде, които да поемат властта в името на своя народ, когато осъзнаем необходимостта и създадем въздействаща национална кауза и най-сетне, когато обединим нашето недоволство, когато изградим могъщо и сплотено гражданско общество.

 

- Докога ще хабим обществена енергия за смислени реформи в безсмислени действия?

 

- През целия мъчителен и несвършващ преход управляващите у нас  творят закони и правят реформи. Законите десетки пъти се поправят в Народното събрание, а реформите се оказват неефективни и направо фалшиви. Всяко следващо правителство при привидното кресливо отрицание на предишното всъщност прикрива неговите безобразия, защото знае, че и то ще ги върши. Управляващите не желаят истински и действени реформи, понеже това означава да бръкнат в собствения си ненаситен джоб, ще означава и да се овладее корупцията, политиката да се превърне в професия, а не в бизнес и форма за лесно разбогатяване и още, да се среже пъпната връв между олигархията и политическата класа, най-сетне да се направи нещо полезно за хората на тоя изстрадал народ.

 

- Какво промени датата 10 ноември 1989 г. в българската история?

 

- Най-важното: събитията през ноември 1989 година промениха формата на собствеността. При нормално развитие на прехода това би трябвало да отключи инстинктивната инициативност на хората, да разбуди ония задремали качества на българина като устойчивост, находчивост и работливост. За жалост още в зародиша си нашия преход е опъстрен с тумори, крайно негативно върху неговото развитие  повлияха стремежът на бившите тайни служби и партийната номенклатура да превърнат политическата си власт в икономическа. Освен това тази съдбовна промяна  през 1989 година премахна страха и възвърна най-безценното човешко притежание: свободата на личността. Многократно съм повтарял, че свободата е форма на различие, че тя ни дава възможност да бъдем различни от другите, да бъдем себе си. Отново със съжаление ще кажа, че страхът, вече икономическият страх от глада се завърна и че свободен не може да бъде един истерично беден човек, който е натикан в мизерията и бита, в бездуховността на оцеляването си.

 

- Научихме за нов ваш голям успех в Германия?

 

- Семейната сага „Битието”, Изходът”, „Законът”, която обема три тома с над 2000 страници, беше издадена в прекрасния превод на Томас Фрам от престижното немско издателство „Ханзер”  в луксозен вид и твърди корици. През тази година не по-малко знаковото издателство ДеТеФау закупи правата от „Ханзер” и започна да я преиздава в меки корици, което означава в голям тираж. Вече излезе първата част “Битието” или „Фамилиенбранд”, както е озаглавена на немски език, при това със знака „lese tipp”,  което буквално означава „това трябва да се прочете”. Не зная други български книги да са имали подобна щастлива съдба.

 

- Какво се опитвате да кажете на читателя с трилогията си „Битието”, “Изходът” и “Законът”?

 

- Действието на романа „Битието” започва в 1890 година във Видин и завършва на девети септември 1944 година, „Изходът” разказва  времето от 1944 година до перестройката на Горбачов, третата част се простира до влизането на България в Европейския съюз, т.е. до наши дни. Както виждате, трилогията обема огромно историческо време, над едно столетие, изпълнено с несекващ  драматизъм, натоварено с непрестанни колизии, с привидни успехи, със „звездни мигове”, но и с национални падения, с много злина. Аз вярвам, че историята на един народ най-истински може да бъде разказана чрез съдбите на хората, а при мен това са няколко поколения българи. Опитал съм се да създам дълбоки, запомнящи се човешки характери, обладани от могъщи, разтърсващи  страсти и подвластни на своето време. Основният смисъл на трилогията е опитът ми да поставя и да размишлявам върху проблема за властта. Според мен цялото разумно човешко съществуване, нашите дълбинни стратегии, дори случайните ни, неосъзнати помисли и действия са подвластни на стремежа ни да властваме над нещо, над някого, над някакво умение. Красотата и грозотата са форма на власт, доброто и злото са власт, любовта и омразата, величието и низостта, дори страданието е власт. Забележете, просякът разголва отрязания си крак и така чрез своето страдание властва над нашата чувствителност и ни принуждава да му дадем милостиня. Големият писател, художник, композитор са едни очарователни тирани, всеки човек се бори за своята свобода, но е един потенциален тиранин. В първата част, „Битието”, ме занимаваше могъщата и стихийна генетична власт на неосъзнатото, така типична за хората от моя род, във втората размишлявах върху тоталитарната власт и опитът й да превърне всички ни в свои съучастници, в третата анализирам властта на парите, дълбоката психологическа промяна, която доведе до подмяната на човешкото щастие с успеха. С алчността и безсмислието на привидния успех.

 

- И какъв е вашият извод за властта в националното ни битие?

 

- В личен план проблемът за властта може да бъде разрешен чрез смирението. Не казвам примирението, защото човек се примирява, притиснат от някакво външно насилие или от други обстоятелства. При смирението човек сам извършва насилие върху себе си, лишава се от нещо в името на някакво духовно възвисяване. В социален план проблемът за властта е неразрешим, защото дори в най-демократичното общество тези, които властват и управляват, винаги са по-малко от тези, които са управлявани, а това води до социално и нравствено неравенство и до неминуеми конфликти. Мъчителното, трагичното е, че с изключение на няколко проблясъци в цялата ни национална история след Освобождението нас са ни управлявали себични, егоистично настроени и посредствени люде. Далай Лама има една велика мисъл: „Когато губите, не губете и урока”. За жалост ние винаги губим исторически, но повтаряме до втръсване грешките, губим и уроците. Това създава пагубното усещане за прекъснатост, за непростима и фатална прекъснатост в националното ни битие, всеки български властник вярва, че историята започва с него. Главозамайването, вманиачаването и глупостта на някои от тях достига дотам, че те смятат, че историята ще свърши с тях.

 

- По вашата трилогия бе заснет сериалът „Дървото на живота”, доволен ли си от реализацията?

 

- Убеден съм че първият сезон, първите дванадесет серии от „Дървото на живота” са най-добрият сериал, правен някога в България. За жалост вторият сезон тревожно ме разочарова. В желанието си да разкажат всички исторически събития авторите на вторите дванадесет серии се отдалечиха от книгата, от сюжета и посланията на „Битието”.

 

- Доста ваши книги бяха преиздадени и в България?

 

- Това е вярно и ме изпълва с кураж и със задоволство. Издателство „Сиела” преиздаде трилогията „Битието”, „Изходът”, „Законът”, а още „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката”. Издателство „Хермес” преиздаде „Разруха”, „Лето 1850”, до десетина дни очаквам да излезе в ново издание и „Светове”. В момента на пазара ще има девет мои романа и този факт е особено знаков за мен, защото той доказва, че и книгите, които съм написал преди промените през 1989-а, продължават да вълнуват хората.

 

- Оптимист ли сте за бъдещето?

 

- Ще повторя. Олигархията не желае промяна, тя е готова да пожертва българския народ в името на собственото си престъпно добруване, тя всячески се стреми да запази статуквото, да пресъздава модела на несекващо национално ограбване и той да се утвърждава от избори на избори и от правителство на правителство. Трябва най-сетне да се създаде гражданското общество, онова човешко и помитащо единение, което да изхвърли от властта и от историята корумпираната ни върхушка!








Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София

 

Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”

 

От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ-отдел преводна литература, зам. главен и главен редактор

 

Автор е на 16 книги, десет от които са романи

 

Негови творби са превеждани в Германия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция

 

TV7 излъчи сериала „Дървото на живота”, по романите на Владимир Зарев

Св. апостол Тома

http://www.cross.bg/azan-safot-apostol-1433606.html

/КРОСС/Св. апостол Тома - от Дванадесетте апостоли, родом от Галатия, не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери лично във възкресението и това станало на осмия ден (Иоан. 20:27-28). Проповядвал в Парта, Мидия и Индия. В един град обърнал във вярата царица Мигдония и сестра й Терциада. Хвърлен в тъмница, в огнена пещ - на нажежена желязна скара, останал невредим. Поведен да бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалите Азан и Сафот, висши сановници. Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан - за дякон. Прободен с копие - починал. Мощите му били пренесени в Месопотамия, на гроба му ставали чудеса.  

Преглед на печата - 6 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266459

Вот. "Дума": Избрахме труден парламент 43-то Народно събрание ще е много трудно и мъчно ще излъчи правителство. Това показват първоначалните резултати от парламентарните избори, според които в новия парламент ще има седем или дори осем партии.

Припаднали хора на опашките в РИК-Пловдив

http://pik.bg/припаднали-хора-на-опашките-в-рик-пловдив-news234109.html

Припаднали хора на опашките в РИК-Пловдив

Хаос, напрежение и припаднали хора в Районната избирателна комисия в Пловдив. Истинският кошмар за членовете на секционните комисии настъпи, когато започнаха да предават чувалите с бюлетини в РИК, разказва в репортаж Нова телевизия.

Панаирната палата се оказа тясна и хората буквално бяха набутани един до друг. Някой чакаха цяла нощ, седнали на пода. За повечето изборният ден продължи повече от едно денонощие. Лошата организация, бавната обработка на документите и умората доведоха повечето до ръба на нервна криза. На предела на силите си малко след полунощ някои от чакащите припаднаха.

Наложи се да пристигне екип на Спешна помощ. 8 жени и двама мъже с хипертония и сърдечни проблеми колабираха. Преброяването на преференциалния вот се оказа препъни камъкът. В много протоколи той бил грешно отбелязан. Това забави обработката на документите.

Всяка власт корумпира, а абсолютната власт - абсолютно

http://www.cross.bg/vlast-korympira-absolyutno-1433605.html

/КРОСС/Шарл Монтескьо (1689-1755) - френски мислител от епохата на Просвещението: Всяка власт корумпира, а абсолютната власт - абсолютно.

Как гласува "другата България", вижте какво избраха българите по света

http://pik.bg/как-гласува-другата-българия-вижте-какво-избраха-българите-по-света-news234105.html

Как гласува "другата България", вижте какво избраха българите по света

Непомнени опашки от кандидати да гласуват се извиха в секциите в чужбина.

Най-голям беше напливът в трите лондонски квартала, където след 18,45 ч чакаха стотици българи. Туристи се тълпяха в Солун и Атина, а в Турция бяха пуснати 38 000 бюлетини, пише "Стандарт".

Видинската колония в Италия e пас на вота

Научете се да подкрепяте политики, не партии, съветват синовете от Ботуша

"Научете се да гласувате за политика, а не за партия", съветва Анатолий Светославов от Италия своите родители и близки в село Антимово, Видинско. Младият мъж вече 18 г. живее край Рим със съпругата си. Той се грижи за 4 коня, с които се разхождат туристи из средновековен замък. Съпругата му Даниела пък поддържа реда и чистотата в самия дворец. Двамата вече имат и италианско гражданство и гласуват на всички избори. Ще го направят и сега, твърди баща им Светослав Флоров. Преди всеки избори Анатолий им обяснява как гласуват в Европа.

Там няма членска маса, няма членски внос, така че партиите нямат сигурни гласове. Предлагат своите програми и хората избират най-добрата. Ако някоя партия се отклони от обещанията си, на следващите избори никой не гласува за нея. Избира си друга. "У нас преобладаващата част от избирателите пускат бюлетина по симпатия към определена партия или политици", твърди Анатолий. С Даниела гласували и на европейските избори, но не са споделили с близките си коя листа са избрали - българска или италианска. Иначе са напълно информирани - гледат наша телевизия и четат БГ вестниците в интернет. "Изборът им не е случаен", твърди бащата.

За разлика от Светославови семейство Анжела и Юлиян Маринови от съседна Покрайна, които живеят в селище на 80 км от Рим, няма да гласуват. От години там живее цялата фамилия - старите, децата и внуците. Наели са къща, но не са пуснали корени. Идват си всяка година и като не виждат промяна у нас, отново се връщат там. Възмущават се най-много от вида на улиците в Покрайна и Видин, впечатлява ги мизерията. В Италия те са добре платени според българските стандарти. Не вярват, че нещо ще се промени, затова не си правят труда да гласуват.

Около 30 души от Покрайна работят в чужбина, казва кметът на селото Адриана Асенова. Нито един не е решил да остава в Италия, Испания или Гърция за цял живот. Идват си всяко лято и ремонтират къщите си. Питат постоянно за работа. Ако тук има, биха се върнали веднага, смята управничката. В Покрайна право на глас имат 1154 души, но на последните избори бюлетина пуснали 1/3 от хората - около 400 души. И дъщерята на 56-годишната Мери Динова от село Кошава, която живее в Италия, няма да гласува. Установила се е в градче до Неапол през 2006 г. Свикнала е с живота там и когато си идва в Кошава, бърза да се върне. "Не зная за кого да гласувам", казала тя на майка си. "То и в Кошава се чудим за кого да пуснем бюлетина", признава Мери.

"Хората вече нямат вяра на никого. По-големите партии се изредиха в управлението, нито една не направи нещо за Кошава. Няма работа, няма доходи", тъгува Динова. Съпругът й, който е на 61 г., от дни останал без препитание. Съкратили го от "Гипс" - Кошава. Сега всеки ден се включва в садене на на лозя на фирма "Тера Бонония", която си създава масив от 1000 дка между Кошава и Гомотарци. Плащат им по 13,50 лв. за ден. В Италия за тази работа дават почти 6 пъти повече - 40 евро надница, обяснила им дъщерята. "По-младите затова тръгват към чужбина. Тук остават по-старите, които се чудят как да свържат двата края, как да живеят и накрая... как да гласуват?", добавя Мери.

В КАНДАХАР

Рейнджърите под строй до урните

Секционната избирателна комисия в Кандахар, Афганистан, започна работа точно в 6 ч местно време. Много от военнослужещите са упражнили правото си на глас веднага след нощно бойно дежурство. Създадена е организация, за да могат всички желаещи рейнджъри от БГ контингента в Кандахар да упражнят правото си на глас в изборите за 43-то народно събрание, увериха от военното министерство.

БЕЛГИЯ

Наплив в Брюксел

Гражданският дълг накара Десислава ван Дам, която е майка на 1-годишната Мари, да се вдигне от белгийския град Алст и да отиде до секцията в Брюксел, за да упражни правото си на глас. "Изобщо не съм си и помисляла, че няма да отида да гласувам", призна пред "Стандарт" нашата сънародничка, която е омъжена в Белгия от 2 г. "Дори когато е нямало за кого, пак съм пускала бюлетина", добави тя. Надеждата, че нещо ще се промени в България, е бил основният мотив на Десислава да гласува.

Много наши граждани са отишли до урните в Брюксел, макар че някои не са знаели добре български език и се е налагало да получат помощ при попълването на задължителната декларация за вписването в списъците. "Имаше доста хора, но нямаше опашки. Организацията беше добра", каза още жената. По думите й, гласуващите в Брюксел не са били единствено чиновниците от европейските институции, а и представители на различни слоеве. Освен в Брюксел, в Белгия, българите вчера можеха да пуснат бюлетина в Гент, Антверпен и Льовен.

НА ОСТРОВА

Работниците засрамиха студентите

"Избирателната активност надмина очакванията ни", призна Павел Кондов от секцията в британския град Екситър. 20-годишният студент от Варна, който е сред инициаторите за отварянето на секция в недотам популярния град в Югозападна Англия, добави, че живеещи и работещи българи в района са били по-активни от студентите в местния университет, чийто брой е около 150. "Всички от комисията гласувахме веднага след началото на изборния ден в 6 ч. Пуснахме бюлетина за промяна, която би могла евентуално някой ден да ни накара да се върнем в родината", добави студентът.

Гандия гласува за по-добра България

Никой не ни е агитирал по време на кампанията, признава Нора Колева

Стотици нашенци от рано сутринта в неделя отидоха да гласуват в градчето Гандия, смятано за едно от населените места в Испания с най-много българи. Той е близо да Валенсия, а гурбетчиите ни са близо половината от общо 70-хилядното население. Колонията там е излъчила свой сънародник за кметски съветник. Мнозина пропътуваха до секцията 40 км от близкия град Дения, за да пуснат бюлетини.

"Гласуването бе уредено добре, преди това попълнихме декларации. Чакахме известно време на опашка. Не забелязах някакви нередности. Този път секцията бе само една, на предишните избори бяха две. Намира се в сградата на местния общински съвет в центъра на града", разказа 50-годишната Нора Колева. Тя и съпругът й Петър упражнили правото си на избор по обяд. Двамата са плевенчани. Емигрирали са преди 13 г.

"В Испания се информираме за случващото се в родината от българските телевизионни канали. Тук се издава български вестник. Лично аз слушах речта на президента Росен Плевнелиев, който призова хората да бъдат активни и споделям това. Всички искаме нещата в България да се променят към добро. Разбира се, познавам и нашенци, които не отидоха да гласуват. Не мога да ги питам защо, всеки си има причина. Във всеки случай тук по време на кампанията не съм забелязала да се прави агитация в полза на определена политическа сила", обясни Нора.

Работещите в чужбина българи имат бегла представа за ситуацията в страната и трудно се ориентират. Много от политическите сили, които се кандидатират, са им нови и непознати. Нора се връщала за последно преди 5 г., имала да решава важни лични проблеми и не й било до политика. Кризата кара мнозина емигранти в Испания да се замислят за връщане в България, сподели българката. Тях - също. Нора е пенсионирана по болест, съпругът й е шофьор на камион. Имат жилища и в двете държави. Синът им има дете от испанка. Дъщеря й пък има семейство в България. В Гандия вече почти не може да се намери работа. Отварят се сезонни работни места, защото градчето е курортно. Другата възможност за труд е бране на портокали в близките плантации.

ГЪРЦИЯ Туристи окупираха секцията в Солун

"Много висока беше избирателната активност в сравнение с предишни избори", каза специално пред "Стандарт" генералният ни консул в Солун Васил Вълчев. Изборният ден в Солун, където по данни на гръцката полиция живеят 10 000 българи, е започнал в 6 ч сутринта, а представителка на нежния пол първа е направила своя избор. За по-високата избирателна активност са допринесли туристите ни, които не пропуснаха да се възползват от правото си дори в чужбина. "4 автобуса на известна българска туристическа фирма стовариха вчера пред генералното консулство в Солун желаещи да гласуват", добави Вълчев, като увери, че консулството е имало достатъчно бюлетини, въпреки че не е разполагало с точна информация колко екскурзии имало в района. "Този път туристите бяха по-активни. При предишни избори 50% от хората от автобусите се разхождаха по крайбрежния булевард. Вчера почти всички искаха да гласуват", уточниха пред "Стандарт" екскурзоводи.

"Хората бяха ориентирани за кого да дадат гласа си. Почти никой не се спря пред информационното табло. Всички изразиха надеждата оттук нататък новото правителство да е по-стабилно и да решава повече въпроси, а не всяка година да правим избори", добави Вълчев.

УКРАЙНА

В Киев ни стискат палци за реформи

"Гласувах за процъфтяваща България, защото сърцето ми е там. Където и да съм, милея за родината и стискам палци". Това каза пред "Стандарт" Весела Залогина, след като направи своя избор в украинската столица Киев.

"Не съм безразлична към случващото се в България и как живеят хората там". Така пък обясни участието си във вчерашните избори Нели Цигульова, която от 1987 г. живее в Киев. Жената уточни, че макар отдавна да е в Украйна, родината още й мила - нищо, че не й харесва случващото се в нея. "Надявам се нещо да се промени в по-добро посока. Че заслужаваме по-добър живот. Надявам се да се появят свестни политически сили, за които парите не са всичко. Човешкият живот е по-важен и се надявам този път да се получи", каза още Нели Цигульова.

53% от вота в чужбина е за ДПС, РБ имат колкото в страната, БСП - едва 2,51%

http://offnews.bg/news/n_1/n_399289.html

Огромна диспропорция и разминаване с вота в страната има в резултатите от секциите в чужбина. Това показва преброяването към 5,15 ч тази сутрин на база 85% обработени протоколи. Над половината гласове зад граница - 53,31% - са отишли за ДПС.  Втора сила сред емигрантите е ГЕРБ с 22,57%. Десните, които по традиция имат силен резултат сред диаспората ни, този път събират 8,59 на сто. На четвърто място е Патриотичният фронт с 3,17 на сто. Левицата е спечелила едва 2,51 процента от гласовете зад граница. Над 1% имат още АБВ (1,74%), Атака (1,52%), Зелените (1,14%), ББЦ (1,12%), Глас народен (1,04%).

Осем формации в новия парламент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245749_%D0%9E%D1%81%D0%B5%D0%BC+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82

 

 
 
 
Данните на агенциите към 21:00 часа
 
8 формации ще имат свои представители в 43-тото НС, показаха данните от паралелното преброяване, които бяха огласени след приключването на вчерашния изборен ден.

 

Според „Галъп интернешънъл” ГЕРБ заема първото място с 33,8% от гласовете. На второ място остава БСП с 16%, следвана от ДПС с минимална разлика от едва 0,4%. Четвъртото място е за Реформаторския блок с 8,7%. За Патриотичния фронт пък бюлетина са пуснали 7,1%, за ББЦ - 5,5%, за „Атака” - 4,5%, а за АБВ - 4,2%.

 

Според „Екзакта Рисърч Груп” за ГЕРБ са гласували 35,2% от избирателите и партията ще има вероятно 87 законотворци. На второ място е БСП с 15% и 43 спечелени мандата, а

 

на по-малко от процент след червените

 

е ДПС. На движението, което съвсем застигна столетницата, се полагат 41 от парламентарните места. РБ остава на четвърто място с 9,6% и 22-ма депутати, следван от ПФ с 6,7% и 16 народни избраници и „Атака” и ББЦ, които със своите около 5% ще разполагат съответно с 16 и 15 представители в НС. АБВ, която очевидно е на кантар да прехвърли 4-процентовата бариера за влизане в парламента, пък получава 4,5%. Така най-вероятно 43-тото НС ще бъде с рекорден брой формации – една повече от 40-ото, в което имаше 7 парламентарни групи.

 

След оповестяването на резултатите лидерът на първата по резултат формация Бойко Борисов коментира в централата на ГЕРБ вариантите за евентуална управленска коалиция.

 

Той за пореден път отсече, че няма да позволи от РБ да му поставят условия, при това задкулисно. Дайте на Костов да му дадем да овладее и ГЕРБ, да си изберат друг лидер на партията и да си го излъчат за премиер, захапа реформаторите Борисов, чиято формация първа трябва да получи мандата от президента Росен Плевнелиев за съставяне на кабинет. Не може със 7-8% да твърдиш, че си най-великият, възмути се той от видната еуфория на реформаторите, които не криеха радостта си от факта, че са се добрали до НС в щаба си в НДК.

 

Борисов изрази увереност, че след управлението си социалистите ще предпочетат да останат извън властта заради лошото състояние на държавата, което са завещали. Малко по-рано, на влизане в НДК, червената Корнелия Нинова даде да се разбере, че плановете на БСП са именно да останат в опозиция. Загубата е сериозна, хората ни наказаха, не скри разочарованието си пък съпартийката й Мая Манолова.

 

При тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство, коментира още Борисов. Той отчете, че преднината на ГЕРБ пред БСП е двойна. Това е прецедент

 

в Европа толкова пъти десните да победят левите, констатира Борисов, който не изключи ДПС дори да задмине по резултат червените при окончателните резултати от вота. Той отбеляза също така, че ако на политическите лидери държавата им е мила, трябва да загърбят амбициите си и да приемат нормалното - победителят да излъчи премиер. Готов съм да поема всички рискове за

 

управление на държавата

 

моля колегите от другите партии да преспят с резултатите, да се смирим, не е нужно да говорим точно днес или утре, апелира Борисов.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан констатира от своя страна, че движението е постигнало ръст от 20% спрямо предишния парламентарен вот. Визирайки предварителните резултати от изборите, той призова политическите сили да уважават волята на суверена, а не да отправят послания, приканващи го да отиде на поправителен. Страната се нуждае от политическо съгласие и успокоение, заяви Местан. Политиците трябва да правят разлика между желаното и реалното, каза още председателят на ДПС, който е категоричен, че гласовете, дадени за движението, зад което стояли 500 000 избиратели, са „гласове за националното съгласие”.

Лоша организация забави края на изборите в Лондон с два часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351639

Скандал беляза изборите в Лондон. Опашки от желаещи да гласуват и мудна организация забавиха затварянето на секцията в Баркинг с два часа, съобщи Нова ТВ.
След Турция, българите в Англия са били най-активни. В Лондон имаше 12 секции от общо 41 във Великобритания.
Цял ден секциите в Лондон не можеха да поемат ритмично желаещите да гласуват и се Скандал беляза изборите в Лондон. Опашки от желаещи да гласуват и мудна организация забавиха затварянето на секцията в Баркинг с два часа, съобщи Нова ТВ. След Турция, българите в Англия са били най-активни. В Лондон имаше 12 секции от общо 41 във Великобритания. Цял ден секциите в Лондон не можеха да поемат ритмично желаещите да гласуват и се

6 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-asen-1433604.html

/КРОСС/69 пр.н.е. - Трета Митридатова война: Войските на Римската република завладяват арменската столица Тигранакерт. 1014 г. - В Преспа умира българският цар Самуил.1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.1600 г. - Във Флоренция се състои премиерата на най-ранната, съхранена досега опера - Евридика на Джакопо Пери.1683 г. - Първите немски заселници в Америка основават Джърмантаун (дн. в щат Пенсилвания).1829 г. - Първият модерен парен локомотив - Ракета, конструиран от Джордж Стивънсън, извършва първото си пробно пътуване от Манчестър до Ливърпул.1889 г. - В Париж започват представления е световноизвестното кабаре Мулен Руж.1913 г. - В София е основан Национален съюз, който пропагандира сключване на "всебългарска" уния с Католическата църква и ориентация към Австро-Унгария.1916 г. - Първата световна война: Започва битката при Черна, завършила с овладяване на Битоля от страна на Антантата.1919 г. - Съставено е 40-то правителство на България, начело с Александър Стамболийски.1927 г. - На екран излиза първият „говорещ" филм „Певецът на джаз" на компанията Warner Bros..1939 г. - Втората световна война: Последната полска армейска част е победена от армията на Хитлеристка Германия.1948 г. - При земетресение в Туркменистан загиват около 170 хил. души.1963 г. - В Бургас е открит Висшият химикотехнологически институт "Проф

Хората с чувалите изкараха нощта навън пред НДК

http://frognews.bg/news_77668/

Цяла нощ изкараха на студа пред НДК представителите на секционни избирателни комисии, които трябваше да предадат в районната си избирателна комисия чувалите с протоколите и бюлетините. Стотици хора пренощуваха на открито под звездите, като на сутринта първите от тях успяха да се доберат едва до входа на сградата.

Честит рожден ден на...

http://www.cross.bg/chestit-rozhden-den-na-1433603.html

ВЛАДИМИР МАНЧЕВ, бивш футболистДИМИТЪР ТУДЖАРОВ - ШКУМБАТА, шоуменЛЮБОМИР ГАНЕВ, бизнесмен, бивш волейболист, вицепрезидент на Българската федерация по волейболПЕТЯ РАЕВА, депутат от ДПС в 42-рото НСТОДОР КЛИМЕНТОВ, поет сатирикЮЛИЯ БЕРБЕРЯН, треньор по тенис

И политици изригнаха срещу "Юве": Крадци, както винаги!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351660

Италия клокочи след скандалното съдийство на Джанлука Роки в дербито "Ювентус" - "Рома" (3:2). Политици се включиха в обсъждането на мача, който противопостави очевидно най-добрите отбори в Серия "А", влезли в сблъсъка с равни точки.

С 2 дузпи и гол на Леонардо Бонучи в 86-ата минута "Юве" спечели. Но гневът се изля още в интервюто на терена на Италия клокочи след скандалното съдийство на Джанлука Роки в дербито "Ювентус" - "Рома" (3:2). Политици се включиха в обсъждането на мача, който противопостави очевидно най-добрите отбори в Серия "А", влезли в сблъсъка с равни точки. С 2 дузпи и гол на Леонардо Бонучи в 86-ата минута "Юве" спечели. Но гневът се изля още в интервюто на терена на

Цветозар Томов от ЦИК: Не може да се говори за опорочаването на вота

http://pik.bg/цветозар-томов-от-цик-не-може-да-се-говори-за-опорочаването-на-вота-news234104.html

Цветозар Томов от ЦИК: Не може да се говори за опорочаването на вота

На базата на жалбите и сигналите постъпили в ЦИК във вчерашния изборен ден не може да се говори за опорочаване на вота заради купуването на гласове. Това смята един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов, предаде БНР. Според него трябва да се изчакат и данните от прокуратурата за да се направи генерална оценка за тежестта на купените гласове. Цветозар Томов изключва евентуално обжалване на изборните резултати да бъде уважено.

"Нарушения има и сигурно още ще излязат, но според мен, като цяло, изборите бяха законни. Някакви крупни гафове от страна на ЦИК нямаше. Колкото до тези явления, които всички обсъждаме, и които опират до свободата на полагането на вота, те са проблем за политическата култура на нацията и на нейните политически елити, но не е проблем свързан чак толкова със законността на избора, защото, ако човек иска чак толкова да продаде гласа си, никой не може да му попречи", каза той. При първично обработени близо 50 процента от протоколите във страната,  ГЕРБ е първа политическа сила с 33.6 процента от гласовете. БСП - Лява България е втора с 16.1 на сто, следва ДПС - 11.7%. С четвърти резултат е Реформаторския блок - 8.5%. Патриотичния фронт получава 7.5 процента, България без цензура 6 % от гласовете. Партия Атака е със седми резултат -5 на сто , осмата партия която  прескача засега четири процентната бариера  при междинния резултат е  АБВ - с 4. 6 процента. ДПС е първа политическа сила в Търговище, Разград и Кърджали, втора в Хасково, Добрич  Шумен, Силистра и  Смолян и трета в Пазарджик,и Пловдив област и Стара Загора. От сканираните протоколи на секционни комисии, качени на сайта на ЦИК става ясно, че най-масово преференции са използвани при гласуването на Реформаторския блок. Все още  няма  публикувани данни от гласуването в чужбина.


Започва Нобеловата седмица

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/06/2394507_zapochva_nobelovata_sedmica/?ref=rss


С обявяването на носителя на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат обявени на 7 октомври, за химия - на 8 октомври, за мир - на 10 октомври, а за икономика - на 13 октомври.

Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния носител на Нобелова награда за литература.

По желание на Алфред...

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/gerb-partii-parlament-1433602.html

/КРОСС/Телеграф „Предсрочният парламентарен вот роди най-шарения парламент от началото на прехода досега. Според данните от екзитполовете в бъдещото 43-то Народно събрание със сигурност ще има 7 играчи, като 4-процентовата бариера ту прескачаше, ту не осми. Социолозите са категорични, че 6 парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт между НФСБ и ВМРО, ББЦ и „Атака". До последно вчера АБВ беше на кантар. Безспорен победител на вота е ГЕРБ, която води пред втория - БСП, с почти двойна преднина. Като цяло обаче и двете партии намаляват броя на мандатите си в НС, като единствените, бележещи ръст, са ДПС. Те не само ще имат повече депутатски места спрямо предния парламент, но и според политолозите и социолозите след прибавянето на гласовете от чужбина може да повишат резултата си. „ Капитал дейли „Ако има един-единствен извод от резултатите на изборите, той е, че на избирателите им е писнало от големите партии, които се извъртяха във властта в последните пет години. Влизането в парламента на четири нови формации - Реформаторския блок и особено съвсем новите "България без цензура", Патриотичния фронт и АБВ, показва, че на изборите истинският победител е протестният вот. Данните на социолозите показват, че големият губещ от изборите е БСП." Дума„43-то Народно събрание ще е много трудно и мъчно ще излъчи правителство

1000 години от смъртта на цар Самуил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351635

България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на премиера проф. Георги Близнашки. Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил загива в Охрид.
Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на премиера проф. Георги Близнашки. Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил загива в Охрид. Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф.

Отбелязваме 1000 години от смъртта на цар Самуил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351630

България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на премиера проф. Георги Близнашки. Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил загива в Охрид.
Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на премиера проф. Георги Близнашки. Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил загива в Охрид. Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф.

Находки на 6000 години бяха иззети от дома на иманяр

http://pik.bg/находки-на-6000-години-бяха-иззети-от-дома-на-иманяр-news234097.html

Находки на 6000 години бяха иззети от дома на иманяр

Находки на 6000 години бяха иззети от дома на иманяр в силистренското село Полковник Таслаково. Това са 22 праисторически брадвички, датирани от времето на късната каменно-медна епоха (4450-4200 г. пр. Хр.), пише в. "Монитор".

На археолозите предметите са известни като плоски брадви клин без отвор от тип Гумелница, вариант Виница. Всяка от брадвичките тежи около 1,5 кг. Освен тях в къщата са открити множество антични и средновековни остриета и над 20 монети от времето на султаните Махмуд, Баязид, Мурад, Сюлейман, Ибрахим и Селим.

Намерени са и три саморъчно изработени металдетектора. Иманярят бе изправен пред Силистренския окръжен съд, защото не е спазил Закона за културното наследство. Според текста артефакти, намерени при теренни проучвания, трябва да бъдат предадени на властите.Мъжът призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата. За нарушението си той бе наказан с пробация за срок от шест месеца и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Освен находките в полза на държавата са отнети и трите металдетектора.


131 590 българи са гласували в чужбина, от тях 60 090 - в Турция

http://frognews.bg/news_77667/

Общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590. Най-много наши сънародници са гласували в Турция – 60 090, съобщи МВР.

ДПС печели над 40% от гласовете зад граница

http://www.mediapool.bg/dps-pecheli-nad-40-ot-glasovete-zad-granitsa-news225633.html

ДПС печели 43.92% от гласовете зад граница, втори са ГЕРБ с 27.81%, а трети - Реформаторският блок с 11.21 % Това съобщиха от ЦИК на база обработени 99% от протоколите от гласуването в чужбина. Патриотичен фронт е спечелил подкрепата на 3.70% от избирателите, а БСП - лява България на 2.59%. За АБВ са гласували 1.89%, за "Атака" – 1.71%, за партия "Зелените" – 1.26%, а за ББЦ – 1.19%. Общо 131 590 български граждани са гласували в чужбина, показват публикуваните в понеделник данни на външно министерство след приключването на изборите в 58 държави. Справката е преди края на изборния ден в Канада и САЩ. Най-много български граждани са гласували в Турция – 60 090. 12 959 са гласувалите българи в Испания. Във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон. 9823 е броят на гласувалите в Германия, 4582 в Гърция и 2943 - в Белгия. ЦИК вече обяви, че при близо 80% обработени протоколи вотът се печели от ДПС с 48.17 процента, втори е ГЕРБ с 25.34%, а трети е Реформаторският блок с 10.04 процента.

ДПС печели близо половината от гласовете зад граница

http://www.mediapool.bg/dps-pecheli-blizo-polovinata-ot-glasovete-zad-granitsa-news225633.html

ДПС печели 47.49% от гласовете зад граница, втори са ГЕРБ с 25.72%, а трети - Реформаторският блок с 10.30% Това съобщиха от ЦИК на база обработени 94% от протоколите от гласуването в чужбина. Патриотичен фронт е спечелил подкрепата на 3.52% от избирателите, а БСП - лява България на 2.52%. За АБВ са гласували 1.82%, за "Атака" – 1.65%, за партия "Зелените" – 1.21%, а за ББЦ – 1. Общо 131 590 български граждани са гласували в чужбина, показват публикуваните в понеделник данни на външно министерство след приключването на изборите в 58 държави. Справката е преди края на изборния ден в Канада и САЩ. Най-много български граждани са гласували в Турция – 60 090. 12 959 са гласувалите българи в Испания. Във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон. 9823 е броят на гласувалите в Германия, 4582 в Гърция и 2943 - в Белгия. ЦИК вече обяви, че при близо 80% обработени протоколи вотът се печели от ДПС с 48.17 процента, втори е ГЕРБ с 25.34%, а трети е Реформаторският блок с 10.04 процента.

Над 130 000 българи в чужбина са гласували, близо половината в Турция

http://www.mediapool.bg/nad-130-000-balgari-v-chuzhbina-sa-glasuvali-blizo-polovinata-v-turtsiya-news225633.html

Общо 131 590 български граждани са гласували в чужбина, показват публикуваните в понеделник данни на външно министерство след приключването на изборите в 58 държави. Справката е преди края на изборния ден в Канада и САЩ. Най-много български граждани са гласували в Турция – 60 090. 12 959 са гласувалите българи в Испания. Във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон. 9823 е броят на гласувалите в Германия, 4582 в Гърция и 2943 - в Белгия. ЦИК вече обяви, че при близо 80% обработени протоколи вотът се печели от ДПС с 48.17 процента, втори е ГЕРБ с 25.34%, а трети е Реформаторският блок с 10.04 процента.

Над 130 000 българи в чужбина са гласували

http://www.mediapool.bg/nad-130-000-balgari-v-chuzhbina-sa-glasuvali-news225633.html

Общо 131 590 български граждани са гласували в чужбина, показват публикуваните в понеделник данни на външно министерство след приключването на изборите в 58 държави. Справката е преди края на изборния ден в Канада и САЩ. Най-много български граждани са гласували в Турция – 60 090. 12 959 са гласувалите българи в Испания. Във Великобритания до урните са отишли 13 855 души, като 8347 от тях са дали своя вот в Лондон. 9823 е броят на гласувалите в Германия, 4582 в Гърция и 2943 - в Белгия. ЦИК вече обяви, че при близо 80% обработени протоколи вотът се печели от ДПС с 48.17 процента, втори е ГЕРБ с 25.34%, а трети е Реформаторският блок с 10.04 процента.

Без Бербатов "Монако" смрази ПСЖ в 90-ата минута

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351640

С гол на Антони Мартиал във втората минута на добавеното време "Монако" измъкна 1:1 като гост на шампиона "Пари Сен Жермен" във Франция.

Димитър Бербатов не игра заради травма, но съотборниците му не се дадоха на хегемона във френския футбол.

Париж поведе с гол на Лукас Моура в 71-вата минута след пас на Единсон Кавани. Мартиал обаче използва С гол на Антони Мартиал във втората минута на добавеното време "Монако" измъкна 1:1 като гост на шампиона "Пари Сен Жермен" във Франция. Димитър Бербатов не игра заради травма, но съотборниците му не се дадоха на хегемона във френския футбол. Париж поведе с гол на Лукас Моура в 71-вата минута след пас на Единсон Кавани. Мартиал обаче използва

Мислите, че знаете всичко за тялото си?

http://interest.actualno.com/Mislite-che-znaete-vsichko-za-tjaloto-si-news_53325.html

Човешкото тяло е невероятно точен и съвършен механизъм. За съжаление ние възприемаме, протичащите в него процеси като нещо съвсем обикновено. Ето някои поразителни факти, които се случват в тялото ни ...

Бареков: Готов съм да седна на една маса с всеки

http://politics.actualno.com/Barekov-Gotov-sym-da-sedna-na-edna-masa-s-vseki-news_53331.html

"ББЦ се очертава като сериозен фактор в следващия парламент. Ние сме за това да бъде направено възможно най-скоро управляващо мнозинство и правителство съобразно конституционните срокове и необхо...

Петролът става все повече на пазара

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-stava-vse-poveche-na-pazara-6024058

Цените на петрола се понижиха в понеделник в Азия до нива, които не са виждани от много години. Голямото предлагане на световния пазар и рязкото покачване на долара осигуряват поевтиняването на "черното злато".

Григор Димитров излиза срещу Истомин на мастърса в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/06/2394473_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_istomin_na_mastursa_v/?ref=rss


Григор Димитров започва днес участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай срещу Денис Истомин от Узбекистан.

Двубоят от първи кръг ще е едва вторият между двамата и по програма ще започне не преди 15.00 часа българско време на централния корт.

Полуфиналистът от "Уимбълдън" е играл срещу 28-годишния Истомин само на турнир от сериите "Чалънджър" във Франция през 2009 г., когато губи с 6:3, 2:6, 6:7 (3). В момента узбекът заема 60-ата позиция в световната ранглиста с...

Пътищата взеха три нови жертви

http://pik.bg/пътищата-взеха-три-нови-жертви-news234102.html

Пътищата взеха три нови жертви

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 21 тежки катастрофи.

При тях са загинали трима, а 22 – ма са ранени, съобщи СБА.

За района на София са станали 65 леки и едно тежко ПТП с един ранен.

България отбелязва 1000 години от смъртта на цар Самуил

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/06/2393880_bulgariia_otbeliazva_1000_godini_ot_smurtta_na_car/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще участва днес в Националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014 г.), съобщиха от прессекретариата му.

С отбелязването на тази годишнина народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България, се отбелязва в съобщението.

Държавният глава ще се поклони и ще...

ДПС почти сигурно изпреварва БСП и става втора политическа сила

http://offnews.bg/news/n_1/n_399274.html

Много е вероятно ДПС да изпревари по резултат БСП и да стане втора политическа сила в парламента, сочат данните от преброяването на ЦИК от 5:15 ч тази сутрин. Те са на база 65,328% обработени протоколи. Според данните към този ранен час разликата между втория и третия - БСП и ДПС - е едва 14 стотни . Червените имат 15,31%, а ДПС - 15,17%. Важно уточнение е обаче, че в този резултат не са изчислени гласовете от чужбина, от които малко над 50 процента са дадени само за Движението за права и свободи. Според системата, която ЦИК ползва, вотът зад граница се разпределя пропорционално върху резултата на класираните в България партия. Това означава, че ДПС ще натрупа значителен актив от това и е твърде вероятно да стане втора политическа сила. На първа позиция е ГЕРБ с 32,66%. Според резултатите до момента в 43-ия парламент влизат 8 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ с 8,35%, ПФ със 7,35%, ББЦ - 5,67%, Атака - 4,69%, АБВ - 4,24%.

Най-важното от Варна във вчерашния 5 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266453

Финално: 52% избирателна активност в Област Варна Точно 52% достигна избирателната активност в Област Варна. Данните са след приключване на изборния ден. В областта са гласували 204 663 души. съобщиха от РИК – Варна, предаде репортер на Moreto.

Спират водата в някои части на София

http://pik.bg/спират-водата-в-някои-части-на-софия-news234100.html

Спират водата в някои части на София

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод и монтаж на спирателни кранове на ул. "Тодор Величков", с. Локорско, се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 19.30 ч. в района на ул. "Тодор Величков", ул. "27", ул. "Тодор Гаджов" - от номер 16 до 28, и ул. "Черковна". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Здравец", с. Житен, се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 13.30 ч. в района на ул. "Калоян", ул. "Житница", ул. "Доброславски път", ул. "Божур", ул. "Здравец". Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. "Грозден", кв. "Илиянци", се налага спиране на водоподаването от 14.00 до 18.00 ч. по ул. "Грозден"от ул. "Комета" до ул. "Петуния".

Заради направа на временен водопровод на ул. "Цар Симеон", Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. по ул. "Цар Симеон" от ул. "Тинтява" до ул. "Славейче". След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване на мътността на водата. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

На връх изборите пернишката кметица стана баба

http://frognews.bg/news_77666/

В изборната вечер кметицата на Перник Росица Янакиева стана баба за втори път. Минути преди 23 ч щастливата новина бе съобщена лично от бащата на бебето Петър. Това е първото му дете със съпругата му Александрина.

Отново опашки пред РИК-овете в София, председатели на комисии чакат с часове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351627

Отново имаше напрежение пред РИК-вете в столицата. И на тези избори, стотици председатели на секционни комисии чакаха с часове на опашки с изборните книжа, съобщи bTV.
Малко след полунощ се изви дълга опашка пред Районната избирателна комисия в НДК. Десетки председатели на секционни комисии не бяха предали изборните си протоколи. Отново имаше напрежение пред РИК-вете в столицата. И на тези избори, стотици председатели на секционни комисии чакаха с часове на опашки с изборните книжа, съобщи bTV. Малко след полунощ се изви дълга опашка пред Районната избирателна комисия в НДК. Десетки председатели на секционни комисии не бяха предали изборните си протоколи.

Брус иде трудно у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349991

Брус Уилис и Силвестър Сталоун наистина са заровили бойната томахавка, научи “Труд” от хора в “Ню Бояна”. Двамата актьори бяха люто скарани преди снимките на “Непобедимите 3”. 
Слай нарече колегата си алчен и мързелив в ядосан пост в туитър. По-късно омаловажи факта, като каза, че такива неща се случват между актьори. Въпреки това скандалът доведе Брус Уилис и Силвестър Сталоун наистина са заровили бойната томахавка, научи “Труд” от хора в “Ню Бояна”. Двамата актьори бяха люто скарани преди снимките на “Непобедимите 3”. Слай нарече колегата си алчен и мързелив в ядосан пост в туитър. По-късно омаловажи факта, като каза, че такива неща се случват между актьори. Въпреки това скандалът доведе

Отбелязваме 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

http://pik.bg/отбелязваме-1000-годишнината-от-смъртта-на-цар-самуил-news234094.html

Отбелязваме 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

България отбелязва 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на премиера проф. Георги Близнашки. Програмата предвижда и изграждането на паметник в София със средствата на фондация „Българска памет”. Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил загива в Охрид. 

Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро. Трите каменни саркофага и до днес може да се видят на острова при останките от средновековната православна базилика от времето, когато островът е бил българска територия. Гърция е заявила готовност да предаде останките на цар Самуил и плащаницата му срещу византийски патриаршески свитъци, съхранявани у нас. През 2011 г. македонската държава издигна 5-метров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. Той се издига до монумента на Александър Македонски, а при поставянето му Самуил беше обявен от властите там за македонски цар. Във величествената базилика "Св. Ахил", е намерил последния си покой както цар Самуил, така и синът му Гаврил Радомир. Тази базилика е била своеобразна "царска гробница" за Самуиловата династия и е един от най-впечатляващите български културни паметници в чужбина. 

Отново опашки пред РИК-овете в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351611

Отново имаше напрежение пред РИК-вете в столицата. И на тези избори, стотици председатели на секционни комисии чакаха с часове на опашки с изборните книжа, съобщи bTV.
Малко след полунощ се изви дълга опашка пред Районната избирателна комисия в НДК. Десетки председатели на секционни комисии не бяха предали изборните си протоколи. Отново имаше напрежение пред РИК-вете в столицата. И на тези избори, стотици председатели на секционни комисии чакаха с часове на опашки с изборните книжа, съобщи bTV. Малко след полунощ се изви дълга опашка пред Районната избирателна комисия в НДК. Десетки председатели на секционни комисии не бяха предали изборните си протоколи.

БСП изпреварва ДПС с "фотофиниш"

http://www.mediapool.bg/bsp-izprevarva-dps-s-fotofinish-news225632.html

Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при почти пълно отчитане на всички подадени гласове в страната и чужбина потвърждават победата на ГЕРБ на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. Партията на Бойко Борисов печели 32.67% от гласовете и изпреварва близо два пъти следващия в класирането.   Разликата между втория третия обаче е само 0,59 %, което се равнява на около 20 хиляди гласа. БСП получава 15.41%, а ДПС - 14.82% от гласовете на българските граждани, упражнили правото си на вот на 5 октомври, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев в понеделник. Каквито и да са очакваните последни данни, те няма как да изместят "БСП лява България" от второто място, каза другият говорител на комисията, Цветозар Томов.   Данните са при въведени 99.96% от протоколите в страната и 99,3 % от протоколите в чужбина.   Четвърта сила остава Реформаторският блок с 8.88%, следван от Патриотичния фронт със 7.29%, "България без цензура" с 5.70%, "Атака" с 4.53% и АБВ с 4.15%.   В страната на 5 октомври са гласували 3 443 326 души. Избирателната активност се доближава до 50 процента, съобщи Александър Андреев. На предходните парламентарни избори през 2013 година са гласували 3 632 953 души или 51,33 от имащите право на глас.   ДПС печели убедително гласуването в чужбина с 43.82%, следвано от ГЕРБ с 27.94% и Реформаторския блок с 11.19%. Извън страната са гласували около 135 000 души към момента, което е повече от изборите през 2013 година, но не и от рекорда през 2009 година.   Чака се информация от още три секции – по една в Анкара, Мюнхен и Атина, каза Александър Андреев.   Най-много са гласувалите в Турция - 60 090 души, което не е потвърдило опасенията, че ще има прекалено натоварване на секциите. Средно в секция в Турция са гласували по 450 души.   Във Великобритания са гласували около 14 000 български избиратели, а само в Лондон - 8347 души. Сравнително висока е била и активността в Испания, където също са гласували над 10 000 български граждани.   Правото на преференциален вот са използвали около 34 процента от гласувалите или 1 120 868 души, съобщи Камелия Нейкова от ЦИК. И на тези избори при почти всички партии може да се наблюдава съвпадение на номерата на партията и на преференцията, каза Нейкова, но не уточни колко широко е разпространено това съвпадение и при кои партии. По-точна информация за преференциалния вот и евентуалното пренареждане на листи ще има след повторно въвеждане на данните от секционните протоколи в ЦИК.   ЦИК вече е обработила информацията, която е подадена от СИК в РИК. Започнало е повторното въвеждане на данните от РИК в ЦИК - вече са обработени масивите на осем РИК, съобщи Цветозар Томов. Въвеждането върви бързо, защото ЦИК е създала добра организация на приемането и обработване на протоколите както в РИК, така и в самата ЦИК и няма оплаквания от членовете на избирателните комисии, посочи Томов.   От възможността за експериментален машинен вот са се възползвали 41 317 души.

Данните на ЦИК: Осем формации влизат в парламента

http://www.mediapool.bg/dannite-na-tsik-osem-formatsii-vlizat-v-parlamenta-news225632.html

Следващият парламент ще е съставен от осем политически формации, потвърдиха данните на ЦИК при преброени 78.8% от секционните избирателни протоколи. На първо място е ГЕРБ с 32.57 процента. Втора е БСП с 15.29%, но социалистите практически имат същия резултат като ДПС, които са с 15.18 процента. Четвърта политическа сила е Реформаторският блок с 8.57 процента. Пети са Патриотичният фронт с 7.39 процента. Следва ”България без цензура” с 5.59%. Последните две партии, които влизат в силно фрагментирания парламент, са ”Атака” с 4.61 процента и АБВ с 4.18 процента. От ЦИК съобщиха, че вече са преброени и 87.1 процента от секционните протоколи от гласуването в чужбина. На първо място е ДПС с 48.17 процента, втори е ГЕРБ с 25.34 процента, а трети е Реформаторският блок с 10.04 процента.

Цената на пшеницата отново тръгна надолу

http://pik.bg/цената-на-пшеницата-отново-тръгна-надолу-news234096.html

Цената на пшеницата отново тръгна надолу

Цената на пшеницата отново тръгна надолу, съобщиха търговци. Преди две седмици фуражната пшеница се търгуваше за по 285 лв. за тон, сега цената е 275 лв. за тон. Хлебното жито също бележи спад – от 315 лв. за тон на 300 лв. за тон. Интересът към българската пшеница е почти нулев, твърдят търговци. Причината е в разпространената информация, че житото в България е почти изцяло фуражно. Истината е, че у нас има хлебна пшеница, но фуражната е повече, тъй като голяма част от реколтата бе прибрана след дъждовете, пише "Монитор".

Според данни на Областната дирекция по земеделие в Добрич до момента са ожънати 319 892 дка от засетите площи с царевица, което е 34,05 %. Средният добив е 769 кг/дка. Лидери са стопаните в община Балчик, които прибират по 855 кг/дка, най-малко са добивите в общините Крушари и Тервел - 700 кг/дка. Единственият интерес към българската царевица е от Китай. Китайските купувачи обаче искат висока чистота на царевицата, което не е присъщо за производството в България.

Към момента тон царевица се предлага на 255 лв., няма обаче купувачи. Тон слънчоглед се търгува на 515 лв. като всяка седмица цената или се качва, или пада с по 5 лева за тон. С маслодайната култура в Добричка област са засети 910 520 дка. До момента са ожънати 857 448,3 дка от тях, което е 94,62 %. Средният добив е 257 кг/дка. Най-висок е добивът в град Добрич - 285 кг/дка, а най-нисък - 220 кг/дка, в община Крушари.

Започна и сеитбата на пролетници. До момента са засети 63 303 дка с пшеница, с ечемик - 16 654 дка, и с рапица - 146 603 дка, сочат данните на земеделската служба в Добрич. Според търговци слабият интерес към нашата пшеница е, че се разпространява, че тя е почти изцяло фуражна.

Ето резултатите от ЦИК при обработени 65.328% от протоколите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351612

Централната избирателна комисия публикува на сайта си резултати за страната към 05:15 часа при обработени 65.328% протоколи на СИК в Централната избирателна комисия публикува на сайта си резултати за страната към 05:15 часа при обработени 65.328% протоколи на СИК в

Пътна обстановка в страната - 6 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266451

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

МВР: 30 лева за продаден глас на изборите

http://pik.bg/мвр-30-лева-за-продаден-глас-на-изборите-news234093.html

МВР: 30 лева за продаден глас на изборите

Купувачите на гласове наложиха твърда тарифа от 30 лева за продаден глас за изборите. Това показват данните на Мимистерството на вътрешните работи след проведени няколко акции в противодействие на нарушението на избирателните права, пише "Стандарт".

В радомирското село Владимир е задържан изборен търговец, който предлагал по 30 лева на хора из околните села, за да дадат гласа си за определена политическа сила.

От 20 до 50 лева за един глас се търгуваше и в ромския квартал на Сливен "Надежда". По обяд самите гласоподаватели признаха, че са получили пари - средно по около 30 лева. "Виждаме го с очите си, става зад блока раздаването на пари", споделяха те. Никой обаче официално не успя да докаже купуването на гласове.

Двама гардове от Бургас, известни с прякорите Кюфтето и Мечката, също попаднаха в ареста за изборна търговия. Компания им правят син на бивш полицай и местна пиарка. У тях са открити готови списъци с хора, които можели да убедят да пуснат правилната бюлетина срещу 30 лева.

В созополското село Росен е задържан Тихомир Георгиев, по прякор Джейса. В къщата на младия мъж е намерен списък с избиратели, предварително уговорени да гласуват срещу заплащане от 30 лв. Джейса е дал показания пред съдия, след което е освободен, защото припаднал.

Друго масово нарушение бе вкарването на политически фигури и роднини в избирателните комисии. Председателят на СИК в Белица бе заличен, защото се оказа общински съветник, а законът забранява на лица, които са на изборна длъжност, да бъдат членове на СИК.

Подобно бе положението и в Ахтопол, където в комисии са включени общинските съветници Радослава Кючукова от Царево и Цветомир Петров от Камено. Роднинска двойка - майка и дъщеря, бяха засечени в Стара Загора. Дъщерята е била освободена и комисията е продължила работа.

В две секционни комисии в Благоевградско също се е наложило да бъдат подменени членове, защото в тях били баща и син, както и две сестри.

 

Босът на завода убиец в Горни Лом рязал мини за рекорд

http://pik.bg/босът-на-завода-убиец-в-горни-лом-рязал-мини-за-рекорд-news234095.html

Босът на завода убиец в Горни Лом рязал мини за рекорд

Изпълнителният директор на изравнения със земята завод „Миджур” Емил Митков, който е сред жертвите на взрива, лично е хващал да реже мини пред служителите си. Целта е била да им направи демонстрация как за максимално кратко време боеприпасът може да бъде обезвреден, при това без да има никаква опасност за работника. Това е станало ясно след първите дни от разследването, научи „Телеграф”.

Причината за гоненето на норма за изпълнението й била, че предприятието е било заринато догоре с боеприпаси. Ден преди трагедията били стоварени нови 6 тира с противопехотни мини от Гърция. От цеха искали да ги закарат в складовете си в столичния квартал Сеславци, където да бъдат обезвредени. Това обаче не е било допуснато от служба КОС към столичното Пето районно, защото в договора за утилизация с Гърция изрично е било посочено, че това може да се случва единствено в завода в село Горни Лом.

Поради тази причина на работниците се налагало да работят още по-бързо и да покриват нормата от 100 мини. В бързането бил съкращаван технологичният процес за обезвреждане, смятат разследващите. Те са попаднали и на двама работници на 20 и 22 г., назначени, без да са минали дори елементарно обучение. В първите дни след трагедията разследващият екип е изградил две хипотези – според едната в мините е имало непознато вещество освен тротила, което е изненадало работниците.

Другата версия е, че е изпитван нов метод за по-кратко обезвреждане. В момента цялата документация на фирмата, която е била в административната сграда, записи от камери и компютри са иззети. Складът на „Видекс” АД в столичния кв. Сеславци е запечатан. Там се карали взривни вещества, извличани при утилизацията в „Миджур”.

Десетима от СИК припаднали заради лоша организация в Пловдив

http://frognews.bg/news_77665/

Панаирна палата в Пловдив се оказа тясна за представители на секционни комисии. Хората са били натъпкани един до друг. Някои са чакали седнали на пода. Има дори припаднали и пострадали.

"Ривер" и "Бока" направиха 1:1 на футбол в басейн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351631

Суперкласикото на аржентинския футбол се превърна в нещо като водна топка с крака. "Ривер Плейт" и "Бока Хуниорс" бяха принудени да изиграят мача, въпреки че и двамата треньори, както и футболистите, предпочитаха дербито да бъде отложено заради жестокия двудневен дъжд над Буенос Айрес.

На своя "Монументал" домакините от "Ривер" сигнаха до 1:1 12 Суперкласикото на аржентинския футбол се превърна в нещо като водна топка с крака. "Ривер Плейт" и "Бока Хуниорс" бяха принудени да изиграят мача, въпреки че и двамата треньори, както и футболистите, предпочитаха дербито да бъде отложено заради жестокия двудневен дъжд над Буенос Айрес. На своя "Монументал" домакините от "Ривер" сигнаха до 1:1 12

131 590 са гласувалите в чужбина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351603

Гласуването на парламентарните избори приключи в 58 държави, общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Най-много български граждани са гласували в Турция - 60 090. Получените данни от секционните комисии в чужбина показват, Гласуването на парламентарните избори приключи в 58 държави, общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Най-много български граждани са гласували в Турция - 60 090. Получените данни от секционните комисии в чужбина показват,

Виж резултатите от ЦИК при обработени 65.328% от протоколите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351605

Централната избирателна комисия публикува на сайта си резултати за страната към 01:00 часа при обработени 25.117% протоколи на СИК в РИК
Разпределение на действителните гласове

№ Партия, Коалиция, ИК Разпределение 1. Движение 21 1.343% 2. БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ 0.283% 3. БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ - НД 0.168% 4. ПП НОВОТО ВРЕМЕ 0.112% 5. Централната избирателна комисия публикува на сайта си резултати за страната към 01:00 часа при обработени 25.117% протоколи на СИК в РИК Разпределение на действителните гласове № Партия, Коалиция, ИК Разпределение 1. Движение 21 1.343% 2. БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ 0.283% 3. БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ - НД 0.168% 4. ПП НОВОТО ВРЕМЕ 0.112% 5.

Безработен мъж с куршум в главата живее в бедност и съжалява, че е жив

http://pik.bg/безработен-мъж-с-куршум-в-главата-живее-в-бедност-и-съжалява-че-е-жив-news234090.html

Безработен мъж с куршум в главата живее в бедност и съжалява, че е жив

Прострелян мъж от Велико Търново близо година вече живее с куршум в главата и чака правосъдие за нещастието, което го връхлетяло в края на миналата година. 
Тридесет и девет годишният Тихомир Иванов е без работа, няма инвалидна пенсия и поради липса на каквито и да било доходи бил принуден да спре напълно да приема предписаните му лекарства1 пише "Труд".

Оцелял по чудо

Неврохирурзите от старата столица д-р Николай Мойнов и д-р Петър Тодоров сториха истинско чудо миналата Коледа, като спасиха от смърт Тихомир Иванов и още един прострелян в главата мъж.

Вторият ранен също се съвзема след тежката травма.

"Сравнително бързото възстановяване на двамата пациенти с огнестрелни рани се дължи на успешно скъпо лечение и незабавни животоспасяващи операции, които им бяха направени", коментират медици. Според тях оцеляването на Тихомир Иванов и Александър Кънев, който е на 40 години е без прецедент в медицинската практика в болярския град.

При сложните хирургични интервенции медиците обаче не успяха да извадят заседналия в мозъка на Тихомир Иванов куршум.

"Така ще живее. Не само той, а много хора по света живеят с парчета олово в мозъка. Ако металното тяло обаче започне да създава болезнени и опасни за живота проблеми, тогава ще се направи нов опит за изваждането му. В момента Тихомир Иванов е сравнително добре - успява да се движи и да говори. Александър Кънев също е добре. Но, разбира се, и двамата са инвалиди и трябва да приемат нужните за състоянието им поддържащи лекарство", коментират медиците, които са запознати отблизо със случая.

Нелепото кръвопролитие

Двамата търновци се озоваха принудително на операционната маса след криминален екшън, който се разигра в един фатален петък на 13 декември 2013 г. на улица "Охрид" във Велико Търново.

Малко по-рано възникнал шумен скандал в дискотека между група клиенти на заведението. Разпрата продължила около 15 минути и прераснала в сбиване на улицата. Никой не си спомня за какво точно е била. В гнева си Александър Кънев измъкнал боен пистолет и стрелял в главата на Тихомир Иванов. След секунди той разбрал, че е извършил престъпление и поискал да умре.

Насочил дулото към собствената си глава и натиснал спусъка. Куршумът е минал през едното слепоочие на Александър и е излязъл през другото, обясняват медиците. 
Кънев е бивш военнослужещ. Негови познати го описали по-късно пред следствието като "добър гражданин и дисциплиниран офицер, който обаче като си пийне здраво, не знае какво прави". Оръжието му било законно.

Простреляните мъже лежаха в различни болнични стаи, докато бяха между живота и смъртта.

Дълго време лекарите, криминалистите и близките им избягваха да споменават пред тях за кървавата саморазправа, за да ги щадят от отрицателни емоции и стрес. Те самите нямали спомен от инцидента. Когато единият дошъл в съзнание, попитал какво става, родителите му казали, че е пострадал във внезапна катастрофа.

Без спомени

"В момента си спомням само едно - че в злополучната нощ бяхме на заведение с приятели. Аз пих една ракия и си тръгнахме малко след полунощ. След това всичко ми е в мъгла. Не зная защо сме се скарали, защо сме се сбили с другата компания. Ядосан съм най-вече защото мъжете, с които аз бях на една маса, са ме зарязали като куче на улицата, когато съм паднал прострелян", реди Тихомир Иванов пред наш репортер. 
Преди да го връхлети нещастието, търновецът изкарвал прехраната си със строителство и в кръчмарския бизнес. Сега не може да си намери работа и няма никакви пари.

"Имам две деца на 14 и 17 години и банков заем от 20 000 лева. Преживявам благодарение на пенсията на майка ми, която е 180 лева. В пълна безизходица съм, съжалявам, че оживях, по-добре да бях умрял", гневи се Иванов.

Той обяснява, че бил в болница до края на февруари тази година. За цялото това време разследващите по случая го разпитвали два пъти.

"Като им казах под клетва, че нямам никакъв спомен, те ме зарязаха. Подложиха ме единствено на психиатрична експертиза, за да установят дали мога да се явя пред съда. Явих се на ТЕЛК и ми определиха 59% инвалидност. До момента обаче не съм получил нито стотинка пенсия - оплаква се Тихомир Иванов и добавя: - Целият ми подреден живот се преобърна за секунди надолу с главата."

Той е решен да води частно дело срещу стрелеца, който го е превърнал в инвалид, но се притеснява, че няма как да плаща хонорари на адвокати.

От престъплението до наказанието

Разследването за среднощния екшън все още не е приключило, показа проверка на "Труд".

Срещу Александър Кънев не е повдигнато обвинение. Той не бе открит за коментар от нашия репортер.

"Чакат се резултатите от разпоредена ДНК експертиза в Националния институт по криминалистика и криминология на МВР", обясни пред "Труд" окръжният прокурор на Велико Търново Емил Денев.

131 хил. българи са гласувалите в чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351599

Гласуването на парламентарните избори приключи в 58 държави, общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Най-много български граждани са гласували в Турция - 60 090. Получените данни от секционните комисии в чужбина показват, Гласуването на парламентарните избори приключи в 58 държави, общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Най-много български граждани са гласували в Турция - 60 090. Получените данни от секционните комисии в чужбина показват,

Малайзия издирва безследно изчезнал кораб

http://asia.actualno.com/Malajzija-izdirva-bezsledno-izcheznal-korab-news_53318.html

Малайзийските военноморски сили издирват военен кораб, който изчезна край крайбрежието на източния щаб Сабах. Това предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Спасителните операции са затрудн...

Татяна Дончева и Светльо Витков взимат субсидия

http://politics.actualno.com/Tatjana-Doncheva-i-Svetlio-Vitkov-vzimat-subsidija-news_53319.html

"Движение 21" на бившия депутат от БСП Татяна Дончева и "Глас народен" на музиканта Светослав Витков засега са единствените партии с реален шанс да получават държавна субсидия до с...

Дончев: Формат "ГЕРБ - ДПС" е невъзможен

http://politics.actualno.com/Donchev-Format-GERB---DPS-e-nevyzmojen-news_53322.html

Формат "ГЕРБ - ДПС" е невъзможен, увери пред bTV Томислав Дончев от партията на Бойко Борисов. Каквото има да се случва, то ще бъде съпроводено с доза компромис. Повече компромис трябва да ...

Британският лектор Гавин Ингам ще говори за Мотивация в София

http://business.actualno.com/Britanskijat-lektor-Gavin-Ingam-shte-govori-za-Motivacija-v-Sofija-news_53321.html

На 8 и 9-и октомври в София, британския лектор и автор Гавин Ингам ще проведе два семинара на тема „Мотивация”. Двете събития ще са в различен формат и са предназначени за развиващ...

Няколко района без ток днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266452

Няколко района ще са бе електрозахранване днес - 6 октомври - понеделник във Варна. Причината е профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха за Moreto.net от електроразпределителното дружество в морската столица.

ДПС достигна БСП

http://frognews.bg/news_77664/

Централната избирателна комисия публикува на сайта си резултати за страната към 05:15 часа при обработени 65.328% протоколи на СИК в РИК.

Седмицата започва със захлаждане, очакват се слаби валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4351596

Днес облачността над цялата страна ще се увеличи. Отначало в Западна, а към края на деня на места и в Централна България ще превали, предимно слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 14°-19°, в София около 14°, съобщиха от НИМХ към БАН. Днес облачността над цялата страна ще се увеличи. Отначало в Западна, а към края на деня на места и в Централна България ще превали, предимно слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 14°-19°, в София около 14°, съобщиха от НИМХ към БАН.

Седмицата започва със захлаждане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351588

Днес облачността над цялата страна ще се увеличи. Отначало в Западна, а към края на деня на места и в Централна България ще превали, предимно слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 14°-19°, в София около 14°, съобщиха от НИМХ към БАН. Днес облачността над цялата страна ще се увеличи. Отначало в Западна, а към края на деня на места и в Централна България ще превали, предимно слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 14°-19°, в София около 14°, съобщиха от НИМХ към БАН.

Проблемът не е, че купуват гласове. Проблемът е, че са много много евтини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4351328

Ако в България има партия, лидерът на която може да се закълне, че никога, по никакъв повод не са купували гласове или не са се възползвали от контролиран вот, той ще е най-обикновен лъжец.
Да, у нас гласове се купуват. Всички знаят това и всички го клеймят и се “борят” с това отрицателно явление. Но има ли смисъл да се клейми толкоз яростно нещо, Ако в България има партия, лидерът на която може да се закълне, че никога, по никакъв повод не са купували гласове или не са се възползвали от контролиран вот, той ще е най-обикновен лъжец. Да, у нас гласове се купуват. Всички знаят това и всички го клеймят и се “борят” с това отрицателно явление. Но има ли смисъл да се клейми толкоз яростно нещо,

Безработен с куршум в главата съжалява, че е оцелял

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4349479

Прострелян мъж от Велико Търново близо година вече живее с куршум в главата и чака правосъдие за нещастието, което го връхлетяло в края на миналата година. 
Тридесет и девет годишният Тихомир Иванов е без работа, няма инвалидна пенсия и поради липса на каквито и да било доходи бил принуден да спре напълно да приема предписаните му лекарства. Прострелян мъж от Велико Търново близо година вече живее с куршум в главата и чака правосъдие за нещастието, което го връхлетяло в края на миналата година. Тридесет и девет годишният Тихомир Иванов е без работа, няма инвалидна пенсия и поради липса на каквито и да било доходи бил принуден да спре напълно да приема предписаните му лекарства.

Заделяме 30 млн. лв. да връщаме избягалите в чужбина млади вишисти

http://pik.bg/заделяме-30-млн-лв-да-връщаме-избягалите-в-чужбина-млади-вишисти-news234081.html

Заделяме 30 млн. лв. да връщаме избягалите в чужбина млади вишисти

България няма точна статистика нито колко млади хора емигрират навън, нито колко се връщат. Всички документи, свързани с мерките за привличане обратно на емигрантите ни, съдържат различни данни за броя им. Знае се само, че всяка година около 1/10 от завършващите гимназисти (5000-6000 души) легализират дипломите си в МОН, което най-вероятно означава, че заминават да учат в университети в чужбина. В същото време бройката на хората, поискали да бъдат признати дипломите им от чужбина, за да упражняват професията си у нас, е значително по-малка. При това се оказва, че причината младите хора да не искат да се върнат у нас далеч не е само в ниското заплащане, пише в. "Стандарт".Могат ли младите хора, заминали да учат навън, действително да се върнат? В последно време държавата излиза с различни стратегии, чрез които завършилите навън могат да бъдат реинтегрирани обратно. Дори тази за висшето образование претърпя подобен обрат и завръщането на младите ни висшисти се превърна в една от основните й цели.

Около 60% от българските млади висшисти, завършили в чужди вузове, действително пробват да започнат работа у нас, сочи статистика, оповестена от консултанти за образование в чужбина. Те обикновено поддържат връзка с младежите, които са изпратили да следват, и са наясно къде точно се къса връзката при опита да имплантираме в бг бизнеса младите, придобили опит навън. По техните думи една от причините младите ни висшисти да се обезсърчат, започвайки работа тук, е невъзможността да се приспособят към спецификата на българския бизнес климат и към особеностите на нашенската организация на труда. Особено ако са карали стажове и практики в чужди фирми, където атмосферата е друга. Те най-често остават у нас, ако имат възможност да започнат работа в многонационални компании, които имат клонове тук. Доста по-рядко се насочват към изцяло български фирми. 

Консултанти разказват, че понякога причината се корени и в това, че бг работодателят се оказва с по-нисък ценз от човека, който кандидатства за работа във фирмата му. Част от шефовете дори не са наясно какво означава да назначиш човек с МВА, която е една от най-скъпите и престижни магистратури в света - следователно не могат и да намерят приложение на знанията му. Затова и младите хора търсят чужди компании, освен ако родителите им нямат собствен бизнес, в който да се включат. 

HR компании добавят, че и самите млади при завръщането си имат завишени изисквания към реализацията си - особено по отношение на заплатата. Една от причините за това е във факта, че за тях образованието действително е било инвестиция, за която са теглили кредит. Много от бг фирмите не предлагат заплати, с които студентските заеми за университет в чужбина могат да бъдат изплатени. В същото време чужди компании се оплакват, че сред завършилите в България не могат да намерят хора вече не само за ръководни, но и за изпълнителски длъжности, когато открият филиали у нас. Затова и предпочитали да назначават чужденци дори на по-ниски позиции. В ИТ сектора например имаме фирми, където работят румънци, защото собствените ни ИТ специалисти не достигат. В същото време всяко пето българче, избрало университет навън, влиза да учи компютърна специалност, а онези, които се връщат след това, са рядкост.

Сред мерките, които ще помогнат на младите да се адаптират към бизнес средата, е стартът на летни стажове в бг фирми специално за млади хора, които учат навън. Тази година за първи път ще има такива възможности в областта на фармацията и газификацията, като кандидатите трябва да бъдат във втори или трети курс на чуждите вузове. Те ще работят по конкретни казуси съвместно с експертите на фирмите, а след това, ако се справят добре, могат да получат и предложения за работа у нас. Надяваме се тази година първите 30 студенти да започнат такъв стаж, казаха консултантите от "Интеграл".

Стратегията за висше образование пък е набелязала мерки за връщане на младежи от двете горни степени на висшето образование - магистър и бакалавър. За тях са отделени около 30 млн. лева, разпределени за 5 г., като средствата ще дойдат от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Ако университетите решат да назначат млади хора, завършили навън, те няма да имат разходи  за заплатите и хонорарите им, защото тези пари ще се покриват от програмата. Възможно е дори хонорарите им да бъдат по-високи от сумите, които университетът би платил. Със средства от оперативната програма ще им се плаща и ако извършват научноизследователска дейност. Това ще стане, като в проектите, кандидатстващи за финансиране, изрично ще бъде посочвано, че конкретни изследвания ще се правят само от докторанти. 

Парите, които се дават, ще бъдат насочени целево за тяхното заплащане, обясни служебният просветен министър Румяна Коларова. Ще им се хонорува допълнително и всяка публикация в престижно чуждо списание с импакт-фактор, ще се финансират и пътуванията им в чужбина за научни конференции. Идеята е по този начин доскоро затворените катедри в университетите ни да се отворят към хора със свежи идеи и външен поглед към научната проблематика. Коларова призна, че често пъти "старите" професори, които преподават от дълго време, не искат млади хора отвън, защото предпочитат да назначават собствените си докторанти. Така обаче университетите се капсулират, признават от МОН. В същото време обаче, ако хонорарите на младите се доближат като суми до заплатите на професорите, които се плащат от бюджета на университета, това може да отвори нови войни в науката по оста "млади и стари".

Надеждата на министерството е не само да върне завършилите в чужбина, но и да спре "изтичането" на мозъци, като опрости студентските кредити на онези, които не емигрират. Една от главните цели са лекарите, които теглят най-много заеми за обучение, тъй като тяхното следване е най-скъпо. Ако работят 5 г. в България, бг абсолвентите няма да връщат изтегления заем за обучение.

6 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=266449

69 пр.н.е. — Трета Митридатова война: Войските на Римската република завладяват арменската столица Тигранакерт. 1014 г. — В Преспа умира българският цар Самуил. 1582 г. — Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

Дилма Русеф и Аесио Невис отиват на балотаж

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/dilma-rusef-i-aesio-nevis-otivat-na-balotazh-6024055

Президентът на Бразилия Дилма Русеф, която спечели 41% от гласовете на първия тур на президентските избори вчера, увери, че "борбата продължава и ще бъде победоносна"

Пълен хаос и мръсотия завладя обновения Женски пазар в столицата

http://pik.bg/пълен-хаос-и-мръсотия-завладя-обновения-женски-пазар-в-столицата-news234082.html

Пълен хаос и мръсотия завладя обновения Женски пазар в столицата

Пълен хаос и мръсотия завладя обновения Женски пазар в столицата, установи проверка на „Монитор”. Една от причините са нелегалните сергии, които са сложили кашони и продават зарзават или дрънкулки. Около щандовете също цари безпорядък, обелки от лук и домати по земята са ежедневна гледка на пазара.

„Ето, виждате мръсотията около продавачите, хвърлят всичко на земята”, оплака се пенсионерът Пламен Тодоров. Често търговците оставят щайги с изгнила стока до щандовете си или кофите, за да могат бедните хора да си подберат нещо. „Те хубаво оставят, ама като се почне едно ровене и половината на земята остава”, показа още дядо Пламен. Въпреки че общината всяка вечер чисти тържището, мръсотията го завладява само за няколко часа.

„Не сме виновни ние за мръсотията, то хората цапат. Скъса им се пликчето и се изсипва всичко, така си го оставят”, оплака се продавачката на картофи Валя. Въпреки че общината окичи пазара с камери, които да дебнат за незаконни стоки и крадци, мургавите събратя продължават да сноват между масите, пише още "Монитор". В началото на септември Столична община приключи ремонта на пазара между улиците „Кирил и Методий” и „Екзарх Йосиф”. В обновеното тържище има 90 павилиона, в които се продават български стоки, млечни продукти и месо. 16 подземни кофи са монтирани, за да не се носят неприятни миризми. Те са на педали, за да не цапат и да не се разнасят зарази. 12 от тях са с обем до един кубик, а останалите са големи варели за органични отпадъци.


Прогноза за времето - 6 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266448

Облачността над страната ще е значителна. Отначало в Западна, а по-късно на места и в Централна България ще превали, предимно слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток, югоизток. Минимални температури между 5° и 10°, по Черноморието до 12°-14°, максимални 14°-19°.

Не галете котката - стресира се!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4350000

Внимание, стопани - котките не бива да се галят безогледно. Това предупреждават експерти пред Би Би Си. Животните се стресират, когато стопаните им ги обсипват с нежелани ласки. “Някои хора имат навика да стиснат котката и да се опитат да я изтъркат от гладене - така не бива”, предупреждават от британската организация Cat Protection. Мъркащите създ Внимание, стопани - котките не бива да се галят безогледно. Това предупреждават експерти пред Би Би Си. Животните се стресират, когато стопаните им ги обсипват с нежелани ласки. “Някои хора имат навика да стиснат котката и да се опитат да я изтъркат от гладене - така не бива”, предупреждават от британската организация Cat Protection. Мъркащите създ

37, 2% за ГЕРБ във Варна

http://izbori2014.actualno.com/-37-2-za-GERB-vyv-Varna-news_53309.html

ГЕРБ е водеща политическа сила във Варна, на база обработени над 60 % от протоколите от парламентарния вот. Резултатът на партиите и коалициите в Трети МИР е следният: ГЕРБ – 37, 20%, БСП -...

При 94% обработка от гласовете на страната - БСП засега удържа

http://izbori2014.actualno.com/Pri-94-obrabotka-ot-glasovete-na-stranata---BSP-zasega-udyrja-news_53312.html

Според първичното преброяване на протоколите от изборите, ГЕРБ води с повече от два пъти пред БСП, а засега социалистите удръжат и са с 0,38% преднина пред ДПС. Това показват резултатите при 94% пребр...

Два милиона японци се евакуират заради ураган

http://asia.actualno.com/Dva-miliona-japonci-se-evakuirat-zaradi-uragan-news_53311.html

Над два милиона японци в централната част на страната са получили днес препоръка да се евакуират заради с опасността от наводнения и свлачища, свързани с мощния тайфун "Фанфон", като на приб...

Янаки Стоилов отхвърли вариант "широка коалиция" с ГЕРБ

http://izbori2014.actualno.com/Janaki-Stoilov-othvyrli-variant-shiroka-koalicija-s-GERB-news_53306.html

Силно е накърнено доверието към левицата. Подкрепата за БСП е безпрецентно ниска. Това заяви зам.-председателят на НС на  "червената" партия Янаки Стоилов в ефира на БНТ. Според не...

Симеонов: На тези две ръце няма златен пръст

http://politics.actualno.com/Simeonov-Na-tezi-dve-ryce-njama-zlaten-pryst-news_53315.html

Готови сме на разговори с всички. И с „Атака" можем да говорим. Не сме в парламента да решаваме личностни конфликти, заяви в студиото на Нова телевизия Валери Симеонов от Патриотичния ф...

Българин арестуван за катастрофа с 4 жертви в Гърция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/bylgarin-arestuvan-za-katastrofa-s-4-zhertvi-v-gyrciia-6024054

След катастрофата българинът е бил в състояние на шок; пред полицията той е казал, че не е имало предупредителни знаци за ремонта

Българин арестуван за верижна катастрофа в Гърция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/bylgarin-arestuvan-za-verizhna-katastrofa-v-gyrciia-6024054

След катастрофата българинът е бил в състояние на шок; пред полицията той е казал, че не е имало предупредителни знаци за ремонта

ЦИК с временни резултати от над 94% от протоколите

http://www.vesti.bg/bulgaria/cik-s-vremenni-rezultati-ot-nad-94-ot-protokolite-6024053

Въз основа на тези резултати 32,6% от упражнилите правото си на вот са гласували за ГЕРБ, 15,29% - за „БСП-Лява България”, 14,91% са подкрепили ДПС

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване