ЦИК: Избирателите да не чакат до последния момент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070819

Приканваме избирателите да не чакат до последния момент, за да отидат до урните, тъй като изборният процес отнема време . Това каза говорителят на комисията Александър Андреев в предаването избори по БНР по повод това, че заради трите бюлетини и процедурата, която се спазва при гласуването на всеки един избирател отнема минимум 5 минути.
Приканваме избирателите да не чакат до последния момент, за да отидат до урните, тъй като изборният процес отнема време . Това каза говорителят на комисията Александър Андреев в предаването избори по БНР по повод това, че заради трите бюлетини и процедурата, която се спазва при гласуването на всеки един избирател отнема минимум 5 минути.

Съкилийник на Нелсън Мандела се кандидатира за президент на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/25/2635877_sukiliinik_na_nelsun_mandela_se_kandidatira_za/?ref=rss


Южноафриканският бизнесмен и бивш политически затворник Токио Сексвале потвърди кандидатурата си за президент на ФИФА, съобщи Ройтерс.

Сексвале е петият кандидат за наследник на Сеп Блатер начело на ФИФА, а крайният срок за подаване на заявки е понеделник. Южноафриканската футболна асоциация изрази пълна подкрепа за кандидатурата на своя сънародник.

Сексвале, 62-годишен, е лежал в затвора 13 години заедно с Нелсън Мандела по време на апартейда. По-късно е министър в...

Германия започва депортирането на бежанци

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68708/Germaniya-zapochva-deportiraneto-na-bezhantsi

/Поглед.инфо/ Днес влиза в сила новият закон, който позволява депортирането на всички, които са получили отказ от правото на убежище в Германия.

Почерпен шофьор без книжка катастрофира с откраднат автомобил

http://pik.bg/почерпен-шофьор-без-книжка-катастрофира-с-откраднат-автомобил-news423505.html

Почерпен шофьор без книжка катастрофира с откраднат автомобил

Криминално проявен е катастрофирал с откраднат автомобил и е направил опит да избяга от местопроизшествието, информира "Дарик". В петък около обяд в полицейското управление в Свищов е получен сигнал, че на ул. "Отец Паисий" водач е допуснал пътно произшествие и е избягал. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип. В хода на проверката е изяснено, че шофьорът е 34-годишният О. Х. от крайдунавския град, известен на полицията, с 10 криминални и 8 съдебни регистрации за кражби и грабежи.

Свищовлията е задигнал лек автомобил "Опел Астра", паркиран на същата улица, с намиращите се в колата ключове и потеглил с висока скорост. В резултат на това е загубил контрол над возилото и последователно се блъснал в тротоар и в паркирани в близост два автомобила. По колите са нанесени материални щети.

При проверка на О. Х. за употреба на алкохол, апаратът е отчел 2,67 промила. Освен това мъжът не притежавал необходимото свидетелство за управление на возилото. Той е задържан за срок до 24 часа, съобщават от полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

Календерска: Гласувах за по-доброто бъдеще на нас и децата ни!

http://www.bnews.bg/article-142929

Кандидатът на ББЦ за кмет запали свещичка за София и Софиянци заедно със сина си Александър.

186 служебни победи в Кърджалийско

http://frognews.bg/news_100643/186-slujebni-pobedi-v-Kardjaliisko/

На много места в област Кърджали изборите са решени предварително. В над половината от населените места има само по един кандидат за кмет и само от една партия. Резултатът е 186 служебни победители в цялата област.

40-годишна теглила пари с чужда дебитна карта в Търговище

http://pik.bg/40-годишна-теглила-пари-с-чужда-дебитна-карта-в-търговище-news423507.html

40-годишна теглила пари с чужда дебитна карта в Търговище

В Търговище е били задържана жена, която теглила пари с чужда дебитна карта. Нерегламентираната транзакция К. И. от село Черковна е извършила на 13 октомври, съобщават от Областната дирекция ОД на МВР.

Тогава за времето от 4.00 до 4.30 часа жената е откраднала дебитната карта на своя колежка от предприятие в града.

Картата е собственост на 43-годишна жена от омуртагското село Церовище.

Веднага след кражбата 40-годишната К. И. е извършила транзакция с дебитната карта. Изтеглила е 300 лева. По случая се прави проверка.

 

Гласуваме с четири бюлетини във Варна - виж как изглеждат

http://www.moreto.net/novini.php?n=304724

На провеждащите се днес Местни избори и Референдум, жителите на град Варна ще гласуват с четири бюлетини - за кмет на община Варна, за кмет на районно кметство, за общински съветници и за национален референдум. Как да гласуваме: (вижте видео) За кмет на община и район.

Изчезващо мастило, липсващи кметове и още 23 изборни нарушения (списък)

http://offnews.bg/news/n_1/n_578958.html

По-малко от 2 часа от началото на изборния ден и в страната започнаха да се появяват сигнали за изборни нарушения от различни части на България. В доспатското село Змейца около 20 униформени се намесиха, за да успокоят страстите на местните жители, които заплашваха да прераснат в саморазправа, след като привърженици на единия кандидат-кмет блокираха сградата на другия заради получен сигнал за купуване на гласове. На мястото бързо се събират 100-тина души, но полицаите успяват да увладеят ситуацията. Проверяващите органи са започнали проверка за купуване на гласове.  В Павел баня  членове на 21 секции и шестима представители на една политическа партия са откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници, като са премахнали номерата им с цел да облекчат гласуването. Окръжната избирателна комисия (ОИК) е анулирала бюлетините. В Стара Загора няколко души от комисията в 71-а секция са започнали да разтварят бюлетините, в които е гласувано, за да им поставят печат, което е породило съмнения за секретността на гласуването. В друга секция в града е получен сигнал, че бюлетините за референдума се раздават без плик, в който да бъдат пъхнати. В крумовградското село Поточница  в бюлетините е било забравено името на един от двамата желаещи да станат кмет, което наложило спешно отпечатване на нови, поправени бюлетини. В село   Мало Бучино до София бюлетините за кмет изобщо не са доставени, като предстои това да се направи в скоро време. В ЦИК са получени още 2 сигнала за нарушения - за недопускане на застъпници в избирателна секция в Кирково и за химикал със "симпатично мастило" в тъмната стаичка. В две от секциите в "Овча Купел" и "Младост" в столицата на хората е било казано да гласуват поотделно за местна власт и за референдума за електронното гласуване, което забавя процеса на вота и е в разрез с казаното от ЦИК.  Общо 23 са сигналите за нарушения от цялата страна до момента. Очаквайте още сигнали за нарушения на изборите през деня.

Шоуто в Мото GP продължава

http://www.cross.bg/pistata-honda-yamaha-1485535.html

/КРОСС/титла в MotoGP ще се реши буквално в последното състезание за сезона. Това стана ясно в предпоследния кръг на Гран При на Малайзия. На пистата "Сепанг" Дани Педроса с Хонда записа своя 50-и успех в кариерата, след като вчера постави рекорд на пистата и тръгна най-отпред от стартовата решетка.По-интересното е, че Хорхе Лоренсо с Ямаха остана втори, а Валентино Роси също с Ямаха завърши трети след скандален дуел с Марк Маркес Хонда завършил с контакт между тях и падане на испанеца. Италианският пилот остана на върха в генералното класиране с 312 точки, докато Лоресно се доближи на само седем точки - 305.  

15 са кандидатите за кмет на Сливен

http://pik.bg/15-са-кандидатите-за-кмет-на-сливен-news423504.html

15 са кандидатите за кмет на Сливен

15 са кандидатите за кмет на Сливен, съобщи говорителят на ОИК – Сливен Стелли Стефанова, предаде „Фокус”.

В 40 села и в град Кермен днес се избират кметове, а кандидатите са 263-ма. Кандидатите за общински съветници в Сливен са 495. 186 са избирателните секции в община Сливен.

Общо за общината 105 624 души са с право на глас. В Сливен право да гласуват имат 78 993, а в селата 26 631.

Секции за гласуване на хора с увреждания са разкрити във Второ училище, VII-мо, X-то, XII-то, XI-то, VIII училище, както и в училището в квартал „Речица“. В 168 секция в село Крушаре също е обособена секция за гласуване на хора с увреждания.

Премиерът честити на Москов първото място на Арсенал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070810

Да му е честито на Пепи Москов, че Арсенал оглави класирането в Англия, каза премиерът Бойко Борисов след като гласува в Банкя.
Той обаче нямало да даде на здравния министър бутилка уиски.
Да му е честито на Пепи Москов, че Арсенал оглави класирането в Англия, каза премиерът Бойко Борисов след като гласува в Банкя. Той обаче нямало да даде на здравния министър бутилка уиски. "Ние не сме тото пункт, че на всеки мач да залагаме", обясни Борисов. Преди време той разказа как редовно получава бутилки и хапчета за сърце от Москов,

23 нарушения от началото на изборния ден

http://pik.bg/23-нарушения-от-началото-на-изборния-ден-news423503.html

23 нарушения от началото на изборния ден

В две секции в София - в Овча Купел и в Младост, избирателите са карани да гласуват поотделно за местна власт и за референдума за електронното гласуване. Това противоречи на указанията, съобщиха от ЦИК.

Разпоредено е в тъмната стаичка избирателите да влизат с всички бюлетини, защото в противен случай изборният процес се забавя значително.

И още, освен липсващият в бюлетината кандидат-кмет в с. Поточница, Крумовград, където изборите са временно спрени, докато се отпечата бюлетини, в софийското село Мало Бучино не са били доставени бюлетини за кмет на кметство.

Те се доставят допълнително сега, обясниха от ЦИК. Общо 23 са сигналите от сутринта.

Сидеров финтира медиите, гласува сам

http://news.ibox.bg/news/id_1732254930

Лидерът на „Атака” сътвори нов цирк, гласува доста преди обявения от партията му час

100 гласуваха в Пловдивския затвор

http://www.cross.bg/zatvor-glasyvaha-plovdivskiya-1485534.html

/КРОСС/Всичките 100 подсъдими и обвиняеми с право на глас в Пловдивския затвор пуснаха бюлетини. 100 гласуваха за националния референдум, а 50 - за местните избори. "Останалите са от други области и нямат право да гласуват за представителите на местната власт в Пловдив", обясни началникът на изолатора Божил Иванов. Гласуването приключи в 9.30 ч.  

23 нарушения досега в изборния ден

http://frognews.bg/news_100642/23-narusheniia-dosega-v-izborniia-den/

В две секции в София - в Овча Купел и в Младост, избирателите са карани да гласуват поотделно за местна власт и за референдума за електронното гласуване. Това противоречи на указанията, съобщиха от ЦИК. Разпоредено е в тъмната стаичка избирателите да влизат с всички бюлетини, защото в противен случай изборният процес се забавя значително.

Изборните секции в украинския град Мариупол не са отворили

http://svetoven.pogled.info/news/68707/Izbornite-sektsii-v-ukrainskiya-grad-Mariupol-ne-sa-otvorili

/Поглед.инфо/ Изборните секции в украинския град Мариупол, Донецка област, не са отворили и гласуване няма да има.

Сайтът на ЦИК блокира

http://pik.bg/сайтът-на-цик-блокира-news423499.html

Сайтът на ЦИК блокира

В натоварения изборен ден сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) блокира. Вероятно заради огромния интерес страницата не може да зареди.

В моменти на проблясъци все пак страницата се отваря. Когато това се случи, обаче, потребителите с изумление могат да прочетат, че до изборите остава 1 ден и 14 часа.

От брояча става ясно, че за последно сайтът е актуализиран на 23 октомври.

Райони без вода в изборния ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304727

Част от местност "Свети Никола" и абонатите в района на ресторант "Камелия" ще останат без вода в изборния ден до 16 часа. Това съобщиха за Moreto.net от ВиК-Варна

Борисов за бежанците: Който иска да приеме колкото желае, ние трябва да кажем колко можем да поемем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5070803

Позицията ни по проблемите с бежанците ще бъде както винаги много твърда. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас за местни избори и референдум, предаде  „Фокус”.
„За десет дена се събираме три пъти – първо в Брюксел, после в Мадрид и отново в Брюксел и не се отговоря на основния въпрос – колко
Позицията ни по проблемите с бежанците ще бъде както винаги много твърда. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас за местни избори и референдум, предаде  „Фокус”. „За десет дена се събираме три пъти – първо в Брюксел, после в Мадрид и отново в Брюксел и не се отговоря на основния въпрос – колко

186 служебни победители на изборите в Кърджалийско

http://offnews.bg/news/n_1/n_578962.html

На много места в област Кърджали изборите са решени предварително. В над половината от населените места има само по един кандидат за кмет и само от една партия, съобщава Нова тв. Резултатът е 186 служебни победители в цялата област. „В малките населени места всички са рода и за да няма караници и спречквания на същинските избори, хората хем леко се измъкнаха, хем хитрувайки малко заобиколиха трудността на закона”, коментира Айдън Осман, дългогодишен кмет на община Черноочене. Трудността на закона идва от последните промени в Изборния кодекс, който на практика удвои броя на бъдещите селски кметове в страната. Местните не крият, че намират това за безсмислено, защото в тези села най-често живеят по няколко десетки жители. Новото законово положение роди и любопитни изборни предложения. Синан е на 21 години и до вчера е бил млада футболна надежда на Черноочене и стажант в горското стопанство. От днес той е кмет на село Бърза река и неговите около 50 жители. Синан има и управленски приоритет. „Първо ще направя пътя. Пътят е много лош”, сподели той. Административната част не му е много ясна и там ще разчита на помощ от големия кмет и от партията. Досега бъдещият кмет не се задържал много в Бърза река. Подвизавал се в големите съседни Черноочене и Кърджали. В качеството си на кмет обаче ще трябва да е вкъщи при майка си Найме, която одобрява решението му да влезе в политиката, а булката му Хайрие обобщава новата ситуация: „И да гласуваме, и да не гласуваме, то все е взето всичко”.

Милена Колева: Гласувам за промяната

http://www.cross.bg/koleva-milena-promyanata-1485531.html

/КРОСС/„Гласувам за промяната, за по-доброто бъдеще на нашите деца" - това каза кандидатът за районен кмет на Западен инж. Милена Колева, след като гласува. Тя упражни вота си тази сутрин в ОУ „Петър Берон". Младата майка пристигна с малкия си син в усмихната и оптимистично настроена за днешния ден. „Надявам се, изборният процес да мине спокойно и без инциденти" - допълни още инж. Колева.

1/3 от българите не знаят, че има и референдум

http://www.cross.bg/znayat-referendym-izobshto-1485533.html

/КРОСС/Една трета от българите не знаят, че освен местни избори, тази неделя се провежда и референдум. Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп" за обществените нагласи към местния вот и националното допитване, направено по поръчка на Нова телевизия и Българската национална телевизия. 91% от анкетираните посочват, че на 25 октомври се избират местни органи на властта, докато едва 64% знаят, че ще се гласува и на референдум. Близо 10 на сто от запитаните изобщо не знаят за какво се гласува. 81 % от анкетираните са заявили, че кампанията за референдума не им е повлияла. Едва 1/10 от хората твърдят обратното, а 5 % коментират, че изобщо не е имало кампания. "Опитът от такива изследвания показва, че около 30% от хората вземат решения по време на кампанията", коментира Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан". "Все пак този референдум трябва да има по-висока активност от референдума за АЕЦ "Белене", защото той съвпада с изборите. Така гласи логиката", каза още той.    

Срещу 3000 лева купуват цели комисии в Пловдив

http://pik.bg/срещу-3000-лева-купуват-цели-комисии-в-пловдив-news423496.html

Срещу 3000 лева купуват цели комисии в Пловдив

Избиратели от Кючук Париж се чудеха рано сутринта къде да гласуват заради преместените секции от помощното училище "Стефан Караджа" в ОУ "Димитър Талев". Объркването се получи, въпреки че от район "Южен" няколко пъти предупреждаваха, че на местните избори ще се гласува на друг адрес. Дори и някои застъпници са хукнали в 6 часа към "Стефан Караджа", съобщава „Марица”.

Необичайно оживление цареше в ранния час в ОУ "Димитър Талев". Първите бюлетини бяха пуснати в 6,30 часа, а към 8 часа пред вратите на някои секции вече чакаха по 3 - 5 души. От секция 58 увериха, че хората се справят добре с 4-те бюлетини.

За инвалиди има специална секция в двора на училището 93-годишната Кръстина Василева обаче не беше разбрала и се изкачи с бастунчето по стръмните стълби.

Разказа, че досега не е пропуснала нито едни избори. „Управниците са важни, ако не гласуваме, кой ще се грижи за нас”, пита тя.
Слух, че комисиите се купуват за 3000 лева се разпространява от човек на човек. Няма нужда да се купуват гласове, вече се плаща на комисия - по 500 лева, с който се спазарят, твърди се между хората.

„Да не крадат...”, това отговори Антон Йорданов на въпрос, какво иска от местната власт. Мненията бяха диаметрално противоположни.

„Трябва да намалят данъците, в Пловдив те са най-високи”, каза пък Тихомир Гюлеметов.

„Управниците да спрат да правят глупости”, рече Трендафил Кръстев.

„В града е направено много - вижте паркинга до училището, центърът е с европейски вид, има велоалеи”, опонира Георги Георгиев.

Mercedes със 700 коня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5068863

Георги Луканов

За маниаците от Poseidon мощта на AMG GT не е достатъчна
Последното предложение на инженерите от фирмата с цехове в град Нойвид, намиращ се между Франкфурт и Кьолн, е убийствената кола с гръмкото име Poseidon GT RS 700, която предлага пълна мощ от 700 к.с., придружена от 750 Nm максимален въртящ момент.
Георги Луканов За маниаците от Poseidon мощта на AMG GT не е достатъчна Последното предложение на инженерите от фирмата с цехове в град Нойвид, намиращ се между Франкфурт и Кьолн, е убийствената кола с гръмкото име Poseidon GT RS 700, която предлага пълна мощ от 700 к.с., придружена от 750 Nm максимален въртящ момент.

Mercedes със 700 коня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5068842

За маниаците от Poseidon мощта на AMG GT не е достатъчна
Последното предложение на инженерите от фирмата с цехове в град Нойвид, намиращ се между Франкфурт и Кьолн, е убийствената кола с гръмкото име Poseidon GT RS 700, която предлага пълна мощ от 700 к.с., придружена от 750 Nm максимален въртящ момент.
За маниаците от Poseidon мощта на AMG GT не е достатъчна Последното предложение на инженерите от фирмата с цехове в град Нойвид, намиращ се между Франкфурт и Кьолн, е убийствената кола с гръмкото име Poseidon GT RS 700, която предлага пълна мощ от 700 к.с., придружена от 750 Nm максимален въртящ момент.

Фандъкова: Градът ни има нужда от още много работа

http://politics.actualno.com/Fandykova-Gradyt-ni-ima-nujda-ot-oshte-mnogo-rabota-news_503500.html

Градът ни има нужда от още много, много работа. Това каза кандидатът за кмет на София  Йорданка Фандъкова, след като упражни правото си на глас, предаде „Фокус”. „Имаме всички възможности да продължим напред”, каза Фандъкова. На въпрос дали е гласувала за референдум, тя каза, че е гласувала, тъй като е участвала в кампанията за него. „Смятам, че всеки гражданин трябва да упражни правото си на глас. Досега не сме имали много възможности, така че нека гласуваме

Германия започва депортирането на всички, които са получили отказ за настаняване

http://europe.actualno.com/Germanija-zapochva-deportiraneto-na-vsichki-koito-sa-poluchili-otkaz-za-nastanjavane-news_503502.html

Днес влиза в сила новият закон, който позволява депортирането на всички, които са получили отказ от правото на убежище в Германия. Законът, който се прилага една седмица по-рано, позволява по ускорена процедура да бъдат връщани обратно всички икономически мигранти в тяхната родина. Огромната част от тях са от Балканите, пише БГНЕС. "Става въпрос за 190 000 души, които трябва да напуснат Германия. 140 000 от тях са с временен статут, но и те ще трябва да напуснат страната ни. 50 000 веднага тря

И това го има – 186 служебни победи в Кърджалийско

http://www.cross.bg/kmet-mesta-chernoochene-1485532.html

/КРОСС/На много места в област Кърджали изборите са решени предварително. В над половината от населените места има само по един кандидат за кмет и само от една партия. Резултатът е 186 служебни победители в цялата област. "В малките населени места всички са рода и за да няма караници и спречквания на същинските избори, хората хем леко се измъкнаха, хем хитрувайки малко заобиколиха трудността на закона", коментира пред Нова тв Айдън Осман, дългогодишен кмет на община Черноочене. Трудността на закона идва от последните промени в Изборния кодекс, който на практика удвои броя на бъдещите селски кметове в страната. Местните не крият, че намират това за безсмислено, защото в тези села най-често живеят по няколко десетки жители. Новото законово положение роди и любопитни изборни предложения Синан е на 21 години и до вчера е бил млада футболна надежда на Черноочене и стажант в горското стопанство. От днес той е кмет на село Бърза река и неговите около 50 жители. Синан има и управленски приоритет. "Първо ще направя пътя. Пътят е много лош", сподели той. Административната част не му е много ясна и там ще разчита на помощ от големия кмет и от партията. Досега бъдещият кмет не се задържал много в Бърза река. Подвизавал се в големите съседни Черноочене и Кърджали

Столичният кмет Йорданка Фандъкова си пожела да спечели от първи тур

http://web.barometar.net/82277/

Столичният кмет Йорданка Фандъкова си пожела да спечели от първи тур и да не се явява на балотаж. Тя дойде с внука си в 40 СОУ „Д. Манов“, където подаде своя глас. Кметицата изчака търпеливо на опашката да дойде нейният ред, тъй като се оказа, че нейната секция е с най-много активни избиратели. Фандъкова си […]

ГЕРБ сигнализира за нарушения в Карлово, Кула и селата Кривня и Българка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5070801

Жалби за нарушения в Карлово, Кула и селата Кривня и Българка в изборния ден внесе ГЕРБ.  В Карлово жалбата е срещу член на СИК, чийто мъж е в листата на БСП за общински съветници
Упълномощеният представител на ГЕРБ – Карлово – Сребра Атанасова входира жалба до Общинска избирателна комисия – Карлово.
Жалби за нарушения в Карлово, Кула и селата Кривня и Българка в изборния ден внесе ГЕРБ.  В Карлово жалбата е срещу член на СИК, чийто мъж е в листата на БСП за общински съветници Упълномощеният представител на ГЕРБ – Карлово – Сребра Атанасова входира жалба до Общинска избирателна комисия – Карлово.

ГЕРБ сигнализира за нарушения в Карлово, Кула и селата Кривня и Българка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070789

Жалби за нарушения в Карлово, Кула и селата Кривня и Българка в изборния ден внесе ГЕРБ.  В Карлово жалбата е срещу член на СИК, чийто мъж е в листата на БСП за общински съветници
Упълномощеният представител на ГЕРБ – Карлово – Сребра Атанасова входира жалба до Общинска избирателна комисия – Карлово.
Жалби за нарушения в Карлово, Кула и селата Кривня и Българка в изборния ден внесе ГЕРБ.  В Карлово жалбата е срещу член на СИК, чийто мъж е в листата на БСП за общински съветници Упълномощеният представител на ГЕРБ – Карлово – Сребра Атанасова входира жалба до Общинска избирателна комисия – Карлово.

Бойко, къде са купувачите на гласове? Нали щеше да има 1000 арестувани? Полицията в Перник казва, че всичко било по мед и масло. Къде са престъпниците или няма купен вот?

http://www.zapernik.com/pernik/boiko-kude-sa-kupuvachite-na-glasove-nali-shteshe-da-ima_40355/

Изборният ден в Пернишка област започна в спокойна обстановка. Към 06, 00 ч. тази сутрин всички секционни избирателни комисии отвориха без никакви проблеми. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване охраната на изборните секции са ангажирани достатъчен брой служители, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Осигурени са допълнителни дежурни групи, които имат готовност да реагират при изборни нарушения или за охрана...

Продължава

Труден дебат за преодоляване на кризата по Балканския път на бежанците

http://www.mediapool.bg/truden-debat-za-preodolyavane-na-krizata-po-balkanskiya-pat-na-bezhantsite-news240924.html

Почти 8 часа участниците в свиканата от Европейската комисия спешна мини среща на върха на страните от Централна и Източна Европа през които преминава и до които достига т.н. Балкански път на бежанците от Близкия Изток не успяват да стигнат до споразумение за мерки за решаване на бежанската криза. Срещата продължи и в нощните часове срещу понеделник. В нея участват правителствените ръководители на десет страни от ЕС (Австрия, България, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Холандия, Словения и Швеция), а също президентът на Македония и премиерите на Албания и Сърбия. Европейският съюз ще разположи над 400 граничари в Западните Балкани до седмица в усилията за овладяване на мигрантската криза. Това е предвидено в проектодекларацията на срещата. Документът, видян от Ройтерс, предвижда също така ЕС да се опита да ускори репатрирането на афганистанци, иракчани и други граждани на азиатски страни, ако молбите им за убежище бъдат отхвърлени. "Ангажираме се незабавно да увеличим усилията за наблюдение на нашите граници", гласи текстът, в който са описани и мерки за интензифициране на акциите по море край гръцкото крайбрежие. Според проектодекларацията ЕС ще планира нова операция на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" на границата между Гърция, Албания и Македония. Преди срещата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова балканските страни, които се намират на предната линия в миграционната криза, да преустановят "политиката на пропускане" на мигранти. "Страните, които се намират по пътя от Балканите на запад", превърнал се в един от главните маршрути на мигрантите към Европа, "трябва да се грижат за гарантирането на процедури и условия, съблюдаващи правилата", заяви Юнкер в интервю за германския в. "Билд". Очаква се те да се ангажират да спрат да пускат бежанци в съседните им страни несъгласувано, се казва в проектоспоразумение, до което е получила достъп АФП. "Европейската комисия очаква всеки да се придържа към правилата, ако не искаме да поставим под въпрос Шенген", добави нейният председател, призовавайки балканските държави да сложат край на тази политика. "Всеки ден е от значение. В противен случай скоро ще станем свидетели на това семейства да загиват по най-ужасен начин в студените реки на Балканите", каза още той. Без споразумение ЕС е изправен пред колапс Европейският съюз е изправен пред колапс, ако не успее да се споразумее за план за незабавни действия, с които да се изправи срещу внезапния приток на бежанци през Балканите, заяви преди началото на срещата премиерът на Словения Миро Церар, докато лидерите на останалите страни се заяждаха за това кой е виновен за кризата. Девет дни след като Унгария затвори границите си и безпрецедентните мигрантски потоци се насочиха към Словения, Церар изпрати драматичен призив към колегите си от Централна и Източна Европа за спешно решение. "Ако не намерим решение днес, ако не направим всичко възможно, то това е краят на Европейския съюз", каза словенският премиер. От 17 октомври насам повече от 62 000 имигранти са пристигнали в Словения, а само в неделя – 14 000. Близо 700 хиляди души са пристигнали като цяло в Европа от началото на годината. Броят на хората, които идват у нас, е непосилен. Опитваме се да проявяваме човечност, но без помощ няма да можем да се справим. Очакваме финансова помощ и подкрепа от полицейски сили от другите европейски държави. Трябва да повишим граничния контрол между Гърция и Турция, Атина следва да получи европейска подкрепа, посочи Церар. На ключовата роля на Гърция и Турция в решаването на кризата наблегнаха и много от другите участници в срещата. Премиерът на Хърватия Зоран Миланович отбеляза, че мигрантите, достигащи неговата страна, преди това преминават през три други държави. Гърция не контролира морските си граници, коментира той. Миланович настоя държавите по пътя на мигрантите да прехвърлят чужденци към границите само, ако съседите им са дали съгласие за това. Проблемът трябва да бъде решен в Турция и Гърция, заяви той. Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова за споделяне на отговорността. Инициативата на ЕК е добра, но Турция не е поканена; днес разговорът ще бъде между държавите от мигрантския коридор, но в края на коридора е входът. Без споразумение с държавата на входа, постигането на решение е невъзможно, коментира Ципрас. Турция е изключително важна за решаването на миграционната криза в Европа, заяви при пристигането си в Брюксел германската канцлерка Ангела Меркел. "Изключително важно е Европейската комисия да обсъжда миграционния въпрос с Турция и Германия ще участва в това обсъждане", посочи Меркел преди извънредната минисреща на върха за миграцията. Президентът на Македония Георге Иванов отбеляза, че е настъпил момент, в който съседите да покажат съпричастност. Очакваме Гърция да подава данни за миграционните потоци през нейната територия, за да знаем как да се справим. Досега обменът на информация е на много ниско ниво, поясни той. Премиерът на Сърбия Алексаднър Вучич изрази готовността на своята страна да участва солидарно в разпределението на бежанците, макар да не попада в обхвата на квотите на ЕС. Готови сме да дадем нашия принос, допълни той. Унгарският премиер Виктор Орбан настоя да се сложи край на политиката на отворените граници и да престанат поканите към мигрантите. В Шенген занапред трябва да държим на думата си. Вече предложих заедно да пазим гръцките граници, но нас никой не ни слуша. На днешната среща сме само наблюдатели, посочи Орбан. Основно внимание в решаването на миграционната криза трябва да се отдели на защитата на външните граници, заяви канцлерът на Австрия Вернер Файман. "Съвместната защита на границата е основополагащ момент. Това ще ни помогне да избегнем издигането на стени вътре в общността", каза той. Борисов против идеята да се вземат заеми заради бежанците Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заем от международни финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна. Това заяви по време на срещата на пресконференция в Брюксел българският премиер Бойко Борисов. В предложението на ЕК за възможните действия за справянето с мигрантските потоци присъства точка, според която международни финансови институции да отпуснат средства за осигуряването на подслон на кандидатите за статут на пребиваване в ЕС. Мисля, че всеки от нас има възможност в бюджетите си, чрез ЕК и еврофондовете, за да отидем нагоре с дефицитите и дълга си за подобно нещо. Винаги съм бил за стриктното спазване на Маастрихтските критерии, поясни Борисов. С това, което се предлага, някои държави могат да се изкушат и да си подменят цялата военна техника, граничарската техника, със заеми, и да вдигнат дефицита. Така след една година пак може да говорим за финансова криза, затова съм против, поясни премиерът. Борисов отбеляза, че самият той е поискал отговор колко бежанци е готова да посрещне Европа. След като така драматично ни извикаха в неделя тук, трябва да излезем с по-ясни решения, добави министър-председателят. В събота три балкански страни - Сърбия, България и Румъния - засилиха напрежението, като предупредиха на среща в София, че ще затворят границите си за мигрантите, ако държави като Германия затворят своите.

ЕС изпраща граничари в Западните Балкани и ще ускори връщането на мигранти

http://www.mediapool.bg/es-izprashta-granichari-v-zapadnite-balkani-i-shte-uskori-vrashtaneto-na-migranti-news240924.html

Европейският съюз ще разположи над 400 граничари в Западните Балкани до седмица в усилията за овладяване на мигрантската криза. Това е предвидено в проектодекларация от днешната минисреща на върха на ръководителите от Централна и Източна Европа, която предстои да бъде разгледана по-късно в неделя. Документът, видян от Ройтерс, предвижда също така ЕС да се опита да ускори репатрирането на афганистанци, иракчани и други граждани на азиатски страни, ако молбите им за убежище бъдат отхвърлени. "Ангажираме се незабавно да увеличим усилията за наблюдение на нашите граници", гласи текстът, в който са описани и мерки за интензифициране на акциите по море край гръцкото крайбрежие. Според проектодекларацията ЕС ще планира нова операция на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" на границата между Гърция, Албания и Македония. Преди срещата Юнкер призова балканските страни, които се намират на предната линия в миграционната криза, да преустановят "политиката на пропускане" на мигранти. "Страните, които се намират по пътя от Балканите на запад", превърнал се в един от главните маршрути на мигрантите към Европа, "трябва да се грижат за гарантирането на процедури и условия, съблюдаващи правилата", заяви Юнкер в интервю за германския в. "Билд". В срещата ще участват десет страни от ЕС (Австрия, България, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Холандия, Словения и Швеция), а също Македония, Албания и Сърбия. Очаква се те да се ангажират да спрат да пускат бежанци в съседните им страни несъгласувано, се казва в проектоспоразумение, до което е получила достъп АФП. "Европейската комисия очаква всеки да се придържа към правилата, ако не искаме да поставим под въпрос Шенген", добави нейният председател, призовавайки балканските държави да сложат край на тази политика. "Всеки ден е от значение. В противен случай скоро ще станем свидетели на това семейства да загиват по най-ужасен начин в студените реки на Балканите", каза още той. В събота три балкански страни - Сърбия, България и Румъния - засилиха напрежението, като предупредиха на среща в София, че ще затворят границите си за мигрантите, ако държави като Германия затворят своите. Мигрантите, които достигат Гърция, продължават пътя си към богатите страни в Западна и Северна Европа през Балканите. Бежанският поток през последната седмица доведе до бедствено положение Хърватия, Словения и останалите страни по маршрута на мигрантите. "Амнести интернешънъл" предупреди за задаваща се хуманитарна криза на Балканите с наближаването на зимата. В навечерието на срещата Словения обяви, че ще вземе самостоятелно мерки за ограничаване на потока от мигранти в страната, ако те не бъдат одобрени на насроченото за неделя вечерта извънредно заседание на лидерите от ЕС за мигрантите. "Няма да чакаме докато Германия и Австрия решат да използват своите допълнителни възможности. Словения няма да стане "джоб", където да се струпат бежанците при затваряне на германските или австрийските граници. Не можем да си позволим това", заяви президентът на Словения Борут Пахор. По думите му положението с мигрантите не може да продължава повече в този вид, необходимо е спешно да се вземат екстрени мерки и предстоящото заседание на европейските лидери е подходяща възможност за обсъждане на проблема. "За да е успешна срещата на върха, на нея трябва да се вземат три решения. Трябва да се въведе строг контрол на турско-гръцката граница, Германия и Австрия не би трябвало да затварят границите си за мигранти, а страните в ЕС трябва да постигнат ефективно взаимодействие помежду си за решаване на кризата", отбеляза Пахор. Властите в Словения вече обявиха, че обмислят издигане на ограда по границата си с Хърватия.

ЕС ще изпрати граничари в Западните Балкани и ще ускори връщането на мигранти

http://www.mediapool.bg/es-shte-izprati-granichari-v-zapadnite-balkani-i-shte-uskori-vrashtaneto-na-migranti-news240924.html

Европейският съюз ще разположи над 400 граничари в Западните Балкани до седмица в усилията за овладяване на мигрантската криза. Това е предвидено в проектодекларация от днешната минисреща на върха на ръководителите от Централна и Източна Европа, която предстои да бъде разгледана по-късно в неделя. Документът, видян от Ройтерс, предвижда също така ЕС да се опита да ускори репатрирането на афганистанци, иракчани и други граждани на азиатски страни, ако молбите им за убежище бъдат отхвърлени. "Ангажираме се незабавно да увеличим усилията за наблюдение на нашите граници", гласи текстът, в който са описани и мерки за интензифициране на акциите по море край гръцкото крайбрежие. Според проектодекларацията ЕС ще планира нова операция на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" на границата между Гърция, Албания и Македония. Преди срещата Юнкер призова балканските страни, които се намират на предната линия в миграционната криза, да преустановят "политиката на пропускане" на мигранти. "Страните, които се намират по пътя от Балканите на запад", превърнал се в един от главните маршрути на мигрантите към Европа, "трябва да се грижат за гарантирането на процедури и условия, съблюдаващи правилата", заяви Юнкер в интервю за германския в. "Билд". В срещата ще участват десет страни от ЕС (Австрия, България, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Холандия, Словения и Швеция), а също Македония, Албания и Сърбия. Очаква се те да се ангажират да спрат да пускат бежанци в съседните им страни несъгласувано, се казва в проектоспоразумение, до което е получила достъп АФП. "Европейската комисия очаква всеки да се придържа към правилата, ако не искаме да поставим под въпрос Шенген", добави нейният председател, призовавайки балканските държави да сложат край на тази политика. "Всеки ден е от значение. В противен случай скоро ще станем свидетели на това семейства да загиват по най-ужасен начин в студените реки на Балканите", каза още той. В събота три балкански страни - Сърбия, България и Румъния - засилиха напрежението, като предупредиха на среща в София, че ще затворят границите си за мигрантите, ако държави като Германия затворят своите. Мигрантите, които достигат Гърция, продължават пътя си към богатите страни в Западна и Северна Европа през Балканите. Бежанският поток през последната седмица доведе до бедствено положение Хърватия, Словения и останалите страни по маршрута на мигрантите. "Амнести интернешънъл" предупреди за задаваща се хуманитарна криза на Балканите с наближаването на зимата. В навечерието на срещата Словения обяви, че ще вземе самостоятелно мерки за ограничаване на потока от мигранти в страната, ако те не бъдат одобрени на насроченото за неделя вечерта извънредно заседание на лидерите от ЕС за мигрантите. "Няма да чакаме докато Германия и Австрия решат да използват своите допълнителни възможности. Словения няма да стане "джоб", където да се струпат бежанците при затваряне на германските или австрийските граници. Не можем да си позволим това", заяви президентът на Словения Борут Пахор. По думите му положението с мигрантите не може да продължава повече в този вид, необходимо е спешно да се вземат екстрени мерки и предстоящото заседание на европейските лидери е подходяща възможност за обсъждане на проблема. "За да е успешна срещата на върха, на нея трябва да се вземат три решения. Трябва да се въведе строг контрол на турско-гръцката граница, Германия и Австрия не би трябвало да затварят границите си за мигранти, а страните в ЕС трябва да постигнат ефективно взаимодействие помежду си за решаване на кризата", отбеляза Пахор. Властите в Словения вече обявиха, че обмислят издигане на ограда по границата си с Хърватия.

Словения обяви, че ще вземе мерки срещу мигрантския поток и без одобрение от ЕС

http://www.mediapool.bg/sloveniya-obyavi-che-shte-vzeme-merki-sreshtu-migrantskiya-potok-i-bez-odobrenie-ot-es-news240924.html

Словения обяви, че ще вземе самостоятелно мерки за ограничаване на потока от мигранти в страната, ако те не бъдат одобрени на насроченото за неделя вечерта извънредно заседание на лидерите от ЕС за мигрантите. "Няма да чакаме докато Германия и Австрия решат да използват своите допълнителни възможности. Словения няма да стане "джоб", където да се струпат бежанците при затваряне на германските или австрийските граници. Не можем да си позволим това", заяви президентът на Словения Борут Пахор. По думите му положението с мигрантите не може да продължава повече в този вид, необходимо е спешно да се вземат екстрени мерки и предстоящото заседание на европейските лидери е подходяща възможност за обсъждане на проблема. "За да е успешна срещата на върха, на нея трябва да се вземат три решения. Трябва да се въведе строг контрол на турско-гръцката граница, Германия и Австрия не би трябвало да затварят границите си за мигранти, а страните в ЕС трябва да постигнат ефективно взаимодействие помежду си за решаване на кризата", отбеляза Пахор. Властите в Словения вече обявиха, че обмислят издигане на ограда по границата си с Хърватия. Мигрантите, които достигат Гърция, продължават пътя си към богатите страни в Западна и Северна Европа през Балканите. Бежанският поток през последната седмица доведе до бедствено положение Хърватия, Словения и останалите страни по маршрута на мигрантите. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер събира в неделя вечерта на спешна среща заради бежанската криза лидерите на балканските страни, в това число и премиерът Бойко Борисов. Преди срещата Юнкер призова балканските страни, които се намират на предната линия в миграционната криза, да преустановят "политиката на пропускане" на мигранти. "Страните, които се намират по пътя от Балканите на запад", превърнал се в един от главните маршрути на мигрантите към Европа, "трябва да се грижат за гарантирането на процедури и условия, съблюдаващи правилата", заяви Юнкер в интервю за германския в. "Билд". В срещата ще участват десет страни от ЕС (Австрия, България, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Холандия, Словения и Швеция), а също Македония, Албания и Сърбия. Очаква се те да се ангажират да спрат да пускат бежанци в съседните им страни несъгласувано, се казва в проектоспоразумение, до което е получила достъп АФП. "Европейската комисия очаква всеки да се придържа към правилата, ако не искаме да поставим под въпрос Шенген", добави нейният председател, призовавайки балканските държави да сложат край на тази политика. Юнкер акцентира върху неотложността на намирането на решение: "Всеки ден е от значение. В противен случай скоро ще станем свидетели на това семейства да загиват по най-ужасен начин в студените реки на Балканите". "Амнести интернешънъл" предупреди за задаваща се хуманитарна криза на Балканите с наближаването на зимата. Вчера три балкански страни - Сърбия, България и Румъния - засилиха напрежението, като предупредиха на среща в София, че ще затворят границите си за мигрантите, ако държави като Германия затворят своите.

Борисов гласува и призова "всички да си дадат вота"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/25/2635874_borisov_glasuva_i_prizova_vsichki_da_si_dadat_vota/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов гласува малко преди 9.00 часа днес. Премиерът се забави в тъмната стаичка близо 3 минути, а след това заяви, че е гласувал, за да продължат видимите резултати.

"Гласувах за бъдещето на София. И за референдума гласувах и призовавам всички да си дадат вота, какъвто и да е той", каза Борисов пред журналисти в изборната секция в Банкя. Той си припомни времената, в които "метрото беше мечта", а "Витошка беше като битпазар - гащи и сутиени висяха...

ГЕРБ-София сезира ОИК и ЦИК за незаконосъобразно дописване в допълнителната страница на избирателните списъци

http://pik.bg/герб-софия-сезира-оик-и-цик-за-незаконосъобразно-дописване-в-допълнителната-страница-на-из-news423489.html

ГЕРБ-София сезира ОИК и ЦИК за незаконосъобразно дописване в допълнителната страница на избирателните списъци

ПП ГЕРБ-София сезира ОИК и ЦИК за наличието на многократни опити застъпници на ПП ДПС да бъдат дописвани под черта в избирателните списъци в избирателни секции в гр. София, в които тези лица не са вписани по постоянен адрес, с аргумент, че са служено заети лица. В няколко СИК в район “Люлин”, като например № 66 и 128, застъпници на ПП ДПС са гласували по изложения начин, като са дописвани в допълнителната страница на избирателния списък.

Съгласно чл. 233 от ИК служебно заетите лица в изборите са само членовете на СИК и охраната на съответната СИК и само те могат да бъдат дописвани в избирателния списък, ако имат право да гласуват за съответния избор. В методическите указания на Централната избирателна комисия в раздел II “Действия на СИК по допускане на избирателите да гласуват” също е акцентирано, че застъпниците и представителите не са служебно заети лица и не могат да бъдат дописвани на допълнителната страница на избирателния списък.

Дописването на застъпници и представители на политически партии и кандидати е съществено нарушение на изборното законодателство. ГЕРБ-София призовава да бъде извършена последваща проверка дали така гасувалите лица са гласували само веднъж в изборния ден.

Спокойно започнаха изборите във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070797

Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщиха от полицията във Враца. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на секционните избирателни комисии.

До този момент няма прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.
Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщиха от полицията във Враца. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на секционните избирателни комисии. До този момент няма прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

Волейболистите ни попаднаха в тежка група за олимпийската европейска квалификация в Берлин

http://www.cross.bg/kvalifikatziya-berlin-svetovnata-1485530.html

/КРОСС/Волейболистите от националния отбор на България имаха кошмарен жребий за олимпийската европейска квалификация в Берлин (5-10 януари). "Трикольорите" официално попаднаха в предварителна Група В с олимпийския шампион Русия, европейския шампион и победител в Световната лига от 2015 година Франция и Финландия. Това стана ясно, след като преди малко от Европейската конфедерация (CEV) обявиха жребия за квалификацията. Домакините от Германия на практика избраха да са в Група А заедно със световните шампиони от Полша, финалистите от Световната лига Сърбия и Белгия.Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. Само победителят в олимпийската квалификация в Берлин ще спечели квота за участие на Игрите в Рио 2016, а заелите 2-о и 3-о място отбора ще се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май. До сега квоти за Олимпиадата в Рио имат Бразилия (домакин), САЩ и Италия (от Световната купа в Япония) и Аржентина (от континенталната квалификация в зона Южна Америка).  

ГЕРБ-район „Оборище“ сезира ОИК за нарушение от страна на членове на СИК

http://pik.bg/герб-район-„оборище“-сезира-оик-за-нарушение-от-страна-на-членове-на-сик-news423487.html

ГЕРБ-район „Оборище“ сезира ОИК за нарушение от страна на членове на СИК

Организационният секретар на ПП ГЕРБ-район „Оборище“ Николай Попов сезира ОИК, че в секционна избирателна комисия № 33 в район „Оборище“ се допуска гласуване за районен кмет на членове на СИК, които не живеят в района и нямат право да гласуват за районен кмет на Оборище.

Днес е забранена продажбата на алкохол във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304709

Днес се забранява продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места до 20.00 часа. Това гласи заповед на временно-изпълняващият длъжността кмет на Варна Пейчо Пейчев, научи Moreto.

Български фирми пробиват в Куба

http://www.cross.bg/kyba-biznes-firmi-1485529.html

/КРОСС/Български фирми имат шанс да пробият на пазара в Куба. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира от 30 октомври до 7 ноември бизнес делегация в Хавана, Куба. Българските фирми се интересуват от кубинския пазар след неговото отваряне, за да могат да завземат празни ниши, пише "Стандарт". Компаниите ще могат да проведат бизнес срещи и да посетят международния панаир "FIHAV", който се организира от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн. На "FIHAV" се излагат храни, потребителски стоки, текстил, машини и технологии. Миналата година на панаира са участвали над две хиляди предприемачи от 60 държави, а изложбената площ е била на 18 500 кв. м, но България не е имала свой щанд. Интересът на световния бизнес към Куба рязко се увеличи от миналия декември насам, когато президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха, че ще възстановят дипломатическите отношения. Успелите предприемачи съветват шефовете на компаниите да бъдат гъвкави и да слушат кубинските власти, тъй като те казват точно какво искат. В Куба няма как да се избяга от държавното централно планиране. Освен това собствеността в Куба се дава под наем от държавата, а не се продава. Най-много може да се направи джойнт венчър 50 на 50% с държавен партньор. За първата половина на 2015 г. стокообменът на България с Куба е скочил три пъти до 1,47 млн. долара

Избирателната активност във Варна: 7,34 % гласували за местна власт, 6,34 % за референдум

http://petel.bg/Izbiratelnata-aktivnost-vav-Varna--7-34---glasuvali-za-mestna-vlast--6-34---za-referendum__131657

Към 10 часа в община Варна своя глас за кмет и общински съветници са дали над 21 хиляди души или 7,34 % от имащите право. В националния...

Кандидат-кмет липсва от бюлетината, печатат нова

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/kandidat-kmet-lipsva-ot-biuletinata-pechatat-nova-6044349

Кандидатите за кмет на село Поточница са двама, но в изборната бюлетина фигурира името на единия от тях

Bulgarians vote in local elections, referendum

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259299_Bulgarians+vote+in+local+elections%2C+referendum

  Polling stations opened at 6:00 a.m. in Bulgaria on Sunday, October 25.
About 6,363,000 people have the right to vote at the local elections and referendum on electronic voting the country is holding.
Voting will take place at 12,314 polling stations in Bulgaria and 294 polling stations abroad.
There will be machine voting in 50 polling stations in the capital Sofia but people be able to vote only for municipal councillors in the said manner.
The total number of the registered mayor candidates is 42,702, while municipal councillor nominees are 35,770.
Voters will use pens that have inks in blue and put either the sign of “X” or “V” on the ballots when voting.
When electing municipal councillors, people can mark the so-called preferences – they first can mark the number of the party they back and then their preferred nominee.
Polling stations abroad where people will vote at the referendum on e-voting were opened on the basis of voter turnout in past years.
Over 13,000 employees of the Ministry of Interior will be in charge of monitoring activities on the election day.
A telephone line has been launched in the country and signals over electoral violations can be submitted.
Polling stations in Bulgaria are expected to close at 7:00 p.m. but the time for voting could be extended by 1 hour.
According to the Central Electoral Commission (CEC), 8 sociological agencies will conduct exit polls.
27 organisations submitted applications to become observers at the elections and 14 were registered.

Спокойно протича изборният ден в област Ямбол

http://pik.bg/спокойно-протича-изборният-ден-в-област-ямбол-news423481.html

Спокойно протича изборният ден в област Ямбол

Спокойно протича изборният ден в област Ямбол, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Ямбол. На територията на ОД на МВР-Ямбол до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 06.40 часа секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК.За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани около 380 служители, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Служителите от звената „Български документи за самоличност” в ОДМВР и РУ Елхово и Стралджа издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубили, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

От Полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Тексас е под вода

http://www.cross.bg/predizvika-voda-teksas-1485528.html

/КРОСС/Срещата между две силни климатични системи, едната от които остатък от урагана „Патриция", предизвика проливни дъждове и потопи във вода югоизточен Тексас, предаде Ройтерс. По данни на американски метеоролози, областта Наваро, на около 80 км южно от Далас, е една от най-засегнатите, като в малкият град Пауъл са регистрирани 50 см дъжд за последните 30 часа. Наводнението е било толкова силно, че е успяло да предизвика дерайлирането на влак. Няма пострадали при инцидента. Местните власти са поискали чували с пясък за домовете, евакуирани заради наводненията, те са затворили на места щатската магистрала 45 заради преливащите реки.    

Рибарите чакат зарган в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5070776

В днешния изборен ден рибарите на юг от Бургас, чакат да излязат с лодките си за зарган. Морето в неделя ще утихне и преди да гласуваме, ще хвърлим мрежите да си пробваме късмета, разкриха морските вълци. Преди да хване лошото време, имало и малко паламуд. Сега "на ход" бил зарганът, а след него пасажите чернокоп, който освен на скара,
В днешния изборен ден рибарите на юг от Бургас, чакат да излязат с лодките си за зарган. Морето в неделя ще утихне и преди да гласуваме, ще хвърлим мрежите да си пробваме късмета, разкриха морските вълци. Преди да хване лошото време, имало и малко паламуд. Сега "на ход" бил зарганът, а след него пасажите чернокоп, който освен на скара,

13 тежки катастрофи с една жертва през денонощието

http://www.mediapool.bg/13-tezhki-katastrofi-s-edna-zhertva-prez-denonoshtieto-news240923.html

През изминалото денонощие са станали 13 тежки пътнотранспортни произшествия, съобщиха от пресцентъра на МВР. При катастрофите е загинал един човек, а четиринайсет са ранени. Един е с опасност за живота. В София са регистрирани 52 леки ПТП и една тежка катастрофа, един човек е загинал.

Учени създадоха робот с вградено "чувство" за ориентация

http://www.cross.bg/nevroni-ychenite-orientatziya-1485527.html

/КРОСС/Учени от сингапурската Агенция по наука, технологии и проучвания обявиха, че са открили начин, по който да дадат на робот "чувство" за ориентация, съобщава онлайн изданието Engadget. За целта учените са използвали дигитално копие на неврони, които помагат на животните и хората да се ориентират по естествен начин. Въпросните неврони са открити от нобеловия лауреат Джон Окийф през 70-те години на миналия век. Те се "активират", когато животното мине покрай познато място или обект. През 2005 г. са открити и други неврони, които обясняват как животното и човекът имат подробно усещане за местоположението си в триизмерна среда. Използването на двата типа неврони позволява за изграждането на мисловни карти и обяснява как животните се ориентират в природата. Използвайки тези познания, учените са създали дигитални копия на невроните. Чрез тях може да се изгради адаптираща се и устойчива картографска и навигационна система, коментира пред онлайн изданието Technology Review ръководителят на проучването Хайцоу Ли. Дигиталните неврони са били свързани към семпла компютърна невронна мрежа. Към нея е бил свързан и робот на колела, който е бил пуснат да обикаля в офис с 35 км.м. площ. Според учените, докато роботът е обикалял из помещението, софтуерните неврони са реагирали подобно на истинските. Това означава, че роботът ще може да се ориентира в помещението и да помни конкретни места и как да стигне до тях

Бой между привърженици на различни партии в Змеица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5070778

Привърженици, кандидати за общински съветници, кандидат кметове с часове тази нощ се обвиняваха в купуване на гласове, саморазправа, а обидите валяха една след друга, информира Нова тв. До напрежението в село Змеица, Доспатско, се стигна след сигнал на една от партиите, че техни опоненти купуват гласове в селото.

100 гласуваха в Пловдивския затвор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070772

Всичките 100 подсъдими и обвиняеми с право на глас в Пловдивския затвор пуснаха бюлетини. 100 гласуваха за националния референдум, а 50 - за местните избори. 
Всичките 100 подсъдими и обвиняеми с право на глас в Пловдивския затвор пуснаха бюлетини. 100 гласуваха за националния референдум, а 50 - за местните избори.  "Останалите са от други области и нямат право да гласуват за представителите на местната власт в Пловдив", обясни началникът на изолатора Божил Иванов. Гласуването приключи в 9.30 ч.

Вижте как протече гласуването на премиера Бойко Борисов в снимки

http://pik.bg/вижте-как-протече-гласуването-на-премиера-бойко-борисов-в-снимки-news423467.html

Вижте как протече гласуването на премиера Бойко Борисов в снимки

Бойко Борисов гласува пръв от политическите лидери. Той попълни трите бюлетини за около 90 секунди и след това ги пусна в прозрачната пластмасова урна.

Вижте как протече гласуването на премиера в снимки:

Без нарушения до момента в изборния ден

http://www.cross.bg/kyustendil-lichni-pomeshteniya-1485526.html

/КРОСС/Изборният ден започна в спокойно в Кюстендилска област, информират от ОД на МВР Кюстендил. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 6.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Осигурена е охрана за всички изборни секции от служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Служителите на група „Български документи за самоличност" в ОДМВР - Кюстендил, издават и в днешния ден удостоверения на граждани, които нямат валидни български лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден. Удостоверенията се издават безплатно, след като е подадено заявление за издаване на лична карта. Работното време на група „Български документи за самоличност" днес е до 18.00 ч. До вчера по ускорена процедура са издадени 145 лични карти и 12 удостоверения.От ОД ма МВР Кюстендил припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората.

Плевнелиев гласува намръщен без президентшата

http://web.barometar.net/82275/

Държавният глава Росен Плевнелиев гласува на изборите за местен вот и на референдума сам, без да бъде придружават от половинката си Юлиана. Той се появи в избирателната секция в доста кисело настроение. А една от причините за това се оказа възрастна жена, която упражни своя вот преди него и се забави с повече от пет […]

Плевнелиев: Призовавам да гласуваме за добри стопани

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Prizovavam-da-glasuvame-za-dobri-stopani-news_503493.html

Президентът на България Росен Плевнелиев също упражни правото си на глас. "Призовавам да гласуваме за добри стопани, които да модернизират населените ни места" Това заяви президентът пред журналисти, след като гласува. Плевнелиев призова още да гласуваме за това референдумите в България да се случат, „за пряката демокрация, която да процъфти”. "Всеки референдум е път напред за България. Нека всички излязат и да гласуват, и да покажат, че народът има мнение, позиция и че иска да

Бронз и злато за параолимпийците ни в Катар

http://moresport.actualno.com/Bronz-i-zlato-za-paraolimpijcite-ni-v-Katar-news_503496.html

Параолимпийката Даниела Тодорова спечели днес бронзов медал в тласкането на гюле в група F-55 на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания, което се провежда в катарската столица Доха. Даниела тласна гюлето на 7.12 м, като подобри личния си резултат, съобщава "Стандарт". Това е вторият медал за параолимпийците в Катар. Параолимпийката Стела Енева стана първа в тласкането на гюле. Сребърната ни медалистка от Олимпиадата в Лондон тласна гюлето на 11.14 м, като постави

В задния двор на Големия взрив

http://cosmos.actualno.com/V-zadnija-dvor-na-Golemija-vzriv-news_503490.html

Международен екип учени с помощта на космическия телескоп "Хъбъл" е открил галактики, съществували около 600 милиона години след Големия взрив. Астрономите са открили повече от 250 малки галактики, съществували 600 и 900 милиона години след Големия взрив, а светлината от тях е изминала дълъг път от 12 милиарда години. Интерес за учените представляват не само голямото количество открити галактики от ранния период на формирането на Вселената, но и фактът, че те се явяват най-бледите сред забеля

В столичния кв. "Овча купел" изборният ден закъсня с няколко часа

http://sofia.actualno.com/V-stolichnija-kv-Ovcha-kupel-izbornijat-den-zakysnja-s-njakolko-chasa-news_503497.html

В столичния квартал “Овча купел” в 51 секция на 88-мо училище изборният ден закъсня с около 3 часа заради недоставени бюлетини за кмет на община. От ЦИК казаха, че вече кашонът с бюлетините е на място и всички могат да упражнят своето право на глас, предаде БНТ. Десетки чакаха пред секцията, за да гласуват. Някои хора се отказаха.

ЦИК отказа да санкционира Борисов за издадена тайна на вота

http://www.mediapool.bg/tsik-otkaza-da-sanktsionira-borisov-za-izdadena-taina-na-vota-news240922.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да санкционира премиера Бойко Борисов за това, че заяви за кого е гласувал веднага, след като упражни правото си на вот в неделя, съобщава Нова телевизия. По-малко от 2/3 от членовете на комисията са счели, че министър-председателят подлежи на наказание. "За кмета на София гласувах, Данчето Фандъкова – мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя, общински съветници и да продължат видимите резултати. Да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда", каза премиерът пред журналисти, след като гласува в училището в Банкя. Част от медиите му не разпростаниха изказването му заради опасение, че така самите те ще нарушат изборното законодателство, което не допуска агитация в изборния ден. Според Изборния кодекс глобата за това нарушение е от 2000 до 5000 лева. След като гласува, Борисов припомни какъв е бил обликът на града преди години. "Всеки, който е живял в този град знае какъв е бил преди и какъв е сега. Резултатите са толкова видими, че няма какво да ги коментирам", заяви Борисов. Премиерът заяви, че преди да стане кмет бул. “Витоша” е бил като "битпазар", а пред общината "са висели гащи и сутиени". "Подземните паркинги бяха мечта, заводът за боклук също, както и метрото и новите тролейбуси", посочи Борисов. По думите му, най-младите автобуси тогава са били на неговата възраст, а сега всичко е ново – трамваи, тролеи, автобуси.  

ЦИК отказа да санкционира Борисов за това, че издаде тайната на вота си

http://www.mediapool.bg/tsik-otkaza-da-sanktsionira-borisov-za-tova-che-izdade-tainata-na-vota-si-news240922.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да санкционира премиера Бойко Борисов за това, че заяви за кого е гласувал веднага, след като упражни правото си на вот в неделя, съобщава Нова телевизия. По-малко от 2/3 от членовете на комисията са счели, че министър-председателят подлежи на наказание. "За кмета на София гласувах, Данчето Фандъкова – мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя, общински съветници и да продължат видимите резултати. Да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда", каза премиерът пред журналисти, след като гласува в училището в Банкя. Част от медиите му не разпростаниха изказването му заради опасение, че така самите те ще нарушат изборното законодателство, което не допуска агитация в изборния ден. Според Изборния кодекс глобата за това нарушение е от 2000 до 5000 лева. След като гласува, Борисов припомни какъв е бил обликът на града преди години. "Всеки, който е живял в този град знае какъв е бил преди и какъв е сега. Резултатите са толкова видими, че няма какво да ги коментирам", заяви Борисов. Премиерът заяви, че преди да стане кмет бул. “Витоша” е бил като "битпазар", а пред общината "са висели гащи и сутиени". "Подземните паркинги бяха мечта, заводът за боклук също, както и метрото и новите тролейбуси", посочи Борисов. По думите му, най-младите автобуси тогава са били на неговата възраст, а сега всичко е ново – трамваи, тролеи, автобуси.  

ЦИК проверява изказването на Борисов за кого е гласувал

http://www.mediapool.bg/tsik-proveryava-izkazvaneto-na-borisov-za-kogo-e-glasuval-news240922.html

ЦИК проверява изказването на премиера Бойко Борисов, който след като упражни гласа си в неделя сутринта, обяви за кого е гласувал, което е нарушение на изборното законодателство. “За кмета на София гласувах, Данчето Фандъкова - мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя, общински съветници и да продължат видимите резултати. Да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда, каза премиерът пред журналисти, след като гласува в училището в Банкя. Част от медиите му не разпростаниха изказването му заради опасение, че така самите те ще нарушат изборното законодателство, което не допуска агитация в изборния ден. Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че въз основа на сигнал от медиите ще бъде изискан видео материал, за да може комисията да се запознае с него и да излезе с решение. Борисов коментира още, че е гласувал за видимите резултати. "Всеки, който е живял в този град знае какъв е бил преди и какъв е сега. Резултатите са толкова видими, че няма какво да ги коментирам", заяви Борисов. Премиерът заяви, че преди да стане кмет бул. “Витоша” е бил като "битпазар", а пред общината "са висели гащи и сутиени". "Подземните паркинги бяха мечта, заводът за боклук също, както и метрото и новите тролейбуси", посочи Борисов. По думите му, най-младите автобуси тогава са били на неговата възраст, а сега всичко е ново – трамваи, тролеи, автобуси. "Има нови паркове, градини, цветя и фонтани. Синьо-червената мъгла беше помела всичко”, каза той. Той заяви, че е гласувал за референдума и призова всички да си дадат вота, независимо какъв ще бъде той. Очаквайте подробности.

Бойко Борисов: Гласувах за видимите резултати, София преди беше “гащи и сутиени“

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-glasuvah-za-vidimite-rezultati-sofiya-predi-beshe-gashti-i-sutieni-news240922.html

Гласувах за кмета на София, мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя и за общински съветници. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като упражни малко преди 9 часа в неделя правото си на глас в училището в Банкя. "Всеки, който е живял в този град знае какъв е бил преди и какъв е сега. Резултатите са толкова видими, че няма какво да ги коментирам", заяви Борисов. Премиерът заяви, че преди да стане кмет бул. “Витоша” е бил като "битпазар", а пред общината "са висели гащи и сутиени". "Подземните паркинги бяха мечта, заводът за боклук също, както и метрото и новите тролейбуси", посочи Борисов. По думите му, най-младите автобуси тогава са били на неговата възраст, а сега всичко е ново – трамваи, тролеи, автобуси. "Има нови паркове, градини, цветя и фонтани. Синьо-червената мъгла беше помела всичко”, каза той. Той заяви, че е гласувал за референдума и призова всички да си дадат вота, независимо какъв ще бъде той. Очаквайте подробности.

Ръцете на Борисов се изпотиха от гласуването!

http://www.bnews.bg/article-142928

При пускането на бюлетините, които са най-дълги за София, тези на премиера не успяха да се мушнат гладко в тесния разрез.

Привърженици на две партии се биха в село Змеица

http://www.cross.bg/glasove-zmeitza-privurzhenitzi-1485525.html

/КРОСС/През нощта в доспатското село Змеица се стигна до бой между представители на две партии, съобщи Нова телевизия. Привърженици, кандидати за общински съветници, кандидат-кметове с часове се обвиняваха в купуване на гласове, последваха взаимни обиди и саморазправа. До напрежението в Змеица Доспатско, се стигна след сигнал на една от партиите, че представители на политически опонент купуват гласове в селото. Представителите на партията, подала сигнала, са блокирале съперниците си в една от сградите. Блокираните на свой ред са се обадили на свои привърженици. Така блокиращите също са се превърнали в блокирани в продължение на пет часа. Всички отричат да са купували гласове. Сред блокираните бе и председателят на общинската избирателна комисия. Кордон от полицаи раздели двете групи. От полицията съобщиха, че не са открили данни за купуване на гласове в селото.    

Всички изборни секции отвориха навреме в Община Троян

http://pik.bg/всички-изборни-секции-отвориха-навреме-в-община-троян-news423475.html

Всички изборни секции отвориха навреме в Община Троян

Всички изборни секции отвориха навреме в Община Троян. Това каза Емил Цветанов, председател на ОИК – Троян.

По думите му, до момента няма проблеми.

На територията на Общината са разкрити 62 секции. 

Българин източил 1,5 млрд. евро от банкомати на остров Бали

http://www.cross.bg/iliev-indoneziya-pari-1485524.html

/КРОСС/42-годишният Димитър Илиев е източил 1,5 млрд. евро с 5500 незаконни тегления от сметки на богаташи на остров Бали, съобщи CNN Индонезия, цитирани от "Телеграф". Групата, в която участвал Илиев, действала по схемата с монтиране на скимиращи устройства по устройствата за теглене на пари, които записвали данните от картите на жертвите. Генерал Ананг от полицията в Индонезия твърди, че били точени суми от 509 карти. Предполага се, че това не са пари на местни граждани, а на богати туристи. Димитър Илиев се издирва с червена бюлетина в Интерпол от няколко месеца. В четвъртък той бил арестуван в Сърбия. Щял да пътува за Гърция. Предстои българинът да бъде екстрадиран в Индонезия.  

Липсва кандидат-кмет от бюлетина

http://frognews.bg/news_100641/Lipsva-kandidat-kmet-ot-biuletina/

В бюлетините в секцията в село Поточница, област Кърджали липсва един от кандидатите за кмет.

Активността за референдума с 1% по ниска от тази за кмет и съвет

http://web.barometar.net/82273/

21 хил. избиратели в община Варна са упражнили правото си на глас за кмет и общински съветници към 10 часа. Избирателната активност към този ас е 7,34%, това информира председателят на ОИК Велин Жеков. Към този час най-активни са били в района „Аспарухово“, където активността е 8,27%, следвани от район „Владиславово“, където до урните са […]

Членове на СИК в с. Осетеново, Павел баня, премахвали номера на бюлетини

http://pik.bg/членове-на-сик-в-с-осетеново-павел-баня-премахвали-номера-на-бюлетини-news423472.html

Членове на СИК в с. Осетеново, Павел баня, премахвали номера на бюлетини

Има грубо нарушаване на закона в село Осетеново, община Павел баня. Председателката на ОИК в Павел баня съобщи пред БНР, че членове на 21-ва секция в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им, с цел да облекчат гласуването.

ОИК прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. 

В село с двама кандидати за кмет единият липсва от бюлетината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/25/2635855_v_selo_s_dvama_kandidati_za_kmet_ediniiat_lipsva_ot/?ref=rss


Бюлетините, с които жителите на крумовградското село Поточница избират кмет, се оказаха с един вписан кандидат при двама състезаващи се за поста. 

Грешката е открита едва днес, след като са били открити изборните секции в селото, като те са били одобрени от общинската избирателна комисия (ОИК), съобщи БНР. Изборният процес в Поточница е спрян, докато не бъдат доставени нови бюлетини.

"Централната избирателна комисия разпореди да бъдат отпечатани бюлетини за Поточница, там...

Издирван от прокуратурата продължава да си е кандидат за кмет и общински съветник

http://www.cross.bg/kandidati-ryse-prokyratyrata-1485523.html

/КРОСС/По около 20 човека са гласували до момента в избирателните секции в Русе. Всички те са отворени навреме и работят нормално. Няма подадени сигнали и жалби за нарушения. Общо 145 912 са избирателите, които имат право на глас за местните избори. Те могат да избират между 14 кандидати за кмет на Русе. Въпреки че е обявен за национално издирване от прокуратурата Венцислав Ангелов-Чикагото не е заличен от изборните списъци. „ След интервю по Дарик в петък, прокуратурата ни прати писмо с присъдата на Ангелов, но в него пише, че той в момента не изтърпява наказание, защото не е задържан и не е в затвора, затова той и не е заличен от избирателните списъци" съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Асен Станчев. Кандидатът за кмет и за общински съветник е издирван, за да се приведе в сила окончателната му присъда от три години и шест месеца лишаване от свобода за трафик на наркотици. Присъдата на Върховния касационен съд, която не подлежи на обжалване, беше обявена в края на септември. Междувременно Венцислав Ангелов бе регистриран за кандидат в предстоящия местен вот. 38 кандидати се борят за кметските места в останалите 13 населени места в общината. В две от тях, селата Басарбово и Ново село местата си запазват старите кемтове, защото те са и единствени кандидати. 24 партии и коалиции са регистрирали листи с кандидати за общински съветници. Като независим кандидат е регистриран и небезизвестният Бисер Миланов - Петното

Лъжат купувачите със стари телефони

http://www.moreto.net/novini.php?n=304717

Дефектни телефони, таблети и лаптопи - това са най-честите оплаквания на купувачите в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Рекламации се правят и заради проблем с битови уреди, с дрехи, обувки, потребителски кредити и други услуги.

Полша днес избира парламент, има изгледи консерваторите да спечелят

http://offnews.bg/news/n_1/n_578942.html

В Полша днес започнаха парламентарни избори, в които консерваторите се надяват да се върнат на власт след 8 години в опозиция, съобщи Би Би Си. Дясната партия Право и справедливост, водена от Ярослав Качински, има чувствително по-добри шансове от дясноцентристката Гражданска платформа на Ева Копач, която сега е министър-председател. Това показаха социологическите проучвания по време на кампанията. Право и справедливост тази година вече си възвърна президентския пост. На 25 май, във втория тур на изборите за държавен глава, нейният кандидат Анджей Дуда смени на поста Бронислав Коморовски. В полза на десницата влияе недоволството на поляците заедно с разклатената репутация на Гражданска платформа. Миналата година няколко министри се оказаха замесени в гръмък скандал с подслушване. А в петък Моника Збройевска, зам.-министър на правосъдието трябваше да се раздели с длъжността си, след като бе обвинена, че е шофирала в нетрезво състояние. Партията на Качински е с подчертани позиции в селските райони и там, където по-голямо влияние има силната в Полша католическа църква. Бежанската криза в Европа стана ключова тема на предизборните дебати, отбелязва Би Би Си. Правителството се съгласи да приеме в страната 7000 мигранти, а опозиционните сили се обявяват против това, понякога с рязък тон. Миналата седмица Ярослав Качински беше критикуван, след като изрази опасения, че мигрантите ще донесат болести и паразити в Полша. 66-годишният лидер на Право и справедливост не е кандидат за министър-председател. За този пост партията е номинирала сравнително неизвестната Беата Шидло. Резултатите от изборите вероятно ще бъдат следени отблизо от други евроскептични страни, каквато е Великобритания. Гражданска платформа държеше на по-тесни връзки с Европейския съюз за разлика от полската десница. Пред Ройтерс член на Право и справедливост е казал, че партията му иска „по-малко бюрократичен и по-ефективен откъм разходи ЕС, който не търси по-дълбока политическа интеграция“.

438 полицаи и служители охраняват изборните секции в област Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070746

Изборният ден в област Кърджали започна в спокойна обстановка. През изтеклото денонощие няма регистрирани тежки престъпления и нарушения на обществения ред. Охраната на избирателните секции протече нормално. Тази сутрин всички изборни книжа са били предадени на секционните избирателни комисии. В една секция все още се очакват достатъчно членове на
Изборният ден в област Кърджали започна в спокойна обстановка. През изтеклото денонощие няма регистрирани тежки престъпления и нарушения на обществения ред. Охраната на избирателните секции протече нормално. Тази сутрин всички изборни книжа са били предадени на секционните избирателни комисии. В една секция все още се очакват достатъчно членове на

Борисов се скара на холандския премиер Марк Рюте (Снимки и видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070749

Да не забравя, че ми дължи много на мен. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към холандския министър-председател Марк Рюте. В събота Рюте се възмути, че бежанците трябвало да остават в страните от Източна Европа заради големите западни инвестиции в нашите страни.
За да отговорим на техните условия затворихме химическата си индустрия, тецовете,
Да не забравя, че ми дължи много на мен. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към холандския министър-председател Марк Рюте. В събота Рюте се възмути, че бежанците трябвало да остават в страните от Източна Европа заради големите западни инвестиции в нашите страни. За да отговорим на техните условия затворихме химическата си индустрия, тецовете,

Липсва кандидат-кмет от бюлетина

http://pik.bg/липсва-кандидат-кмет-от-бюлетина-news423471.html

Липсва кандидат-кмет от бюлетина

В бюлетините в секцията в село Поточница, област Кърджали, липсва един от кандидатите за кмет.

 Информацията беше потвърдена от Общинската избирателна секция в Крумовград.

Всъщност кандидатите за кмет на селото са общо двама, но в бюлетините фигурира само един от тях.

Започнало е спешно печатане на вярната бюлетина, но това означава, че изборният ден там ще започне с голямо закъснение. 

Започнаха парламентарните избори в Полша

http://www.mediapool.bg/zapochnaha-parlamentarnite-izbori-v-polsha-news240921.html

Поляците започнаха да гласуват тази сутрин за нов състав на своя парламент - вот, на който се очаква опозиционната партия "Право и справедливост" (ПиС) да победи управляващата от осем години либерална "Гражданска платформа" (ГП), съобщи Франс прес. Гласуването в 37-милионната страна започна в 7 часа местно време и ще приключи в 21 часа. Екзитполовете ще бъдат публикувани, щом затворят избирателните секции, а официалните резултати се очакват утре. Стотици хора вече се бяха събрали тази сутрин пред една от избирателните секции в столицата Варшава, когато тя отвори врати. "Ще гласувам за ПиС, защото не искам повече германците да ни управляват", каза за АФП един пенсионер. "Гласувам, но нищо няма да са промени в Полша, освен хората на власт. Трябва старите да отстъпят място на младите, но не искат", каза трийсетинагодишен мъж. "Аз разделям полските политически партии на лоши, много лоши и най-лоши", обясни друг пенсионер, бивш университетски преподавател. "Гласувам без особен ентусиазъм за ГП, защото е единствената политическа сила, която може да спре ПиС, на която не харесвам най-вече методите на водене на политическа борба", допълни той.

10 членове на СИК не са се явили в община Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070738

10 членове на секционни избирателни комисии в община Велико търново не са се явили при отваряне на местата за гласуване и се е наложило да бъдат заменени, каза председателят на ОИК Десислава Йонкова. Изборният ден във Велико Търново започна нормално във всички 136 секции. 72 611 са имащите право на глас на местните избори, 11 са чужденците.
10 членове на секционни избирателни комисии в община Велико търново не са се явили при отваряне на местата за гласуване и се е наложило да бъдат заменени, каза председателят на ОИК Десислава Йонкова. Изборният ден във Велико Търново започна нормално във всички 136 секции. 72 611 са имащите право на глас на местните избори, 11 са чужденците.

Бойко Борисов: Синьо-червената мъгла в София беше помела всичко

http://www.cross.bg/borisov-sofiya-pomela-1485522.html

/КРОСС/Синьо-червената мъгла беше помела всичко в София. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който гласува в Банкя. Той каза, че е гласувал, "за да продължим да правим София и всичко около нея така както изглежда". "Толкова е видимо, че няма какво да ги коментирам нещата. "Витошка" беше като бит пазар, пред общината гащи и сутиени висяха, заводът за боклук беше мечта, да има метро беше мечта... Сега всичко е ново - трамваи, тролеи, автобуси, фонтани, цветя. Синьо-червената мъгла беше помела всичко", обясни Борисов. Той каза, че е гласувал за референдума и призова "всички да си дадат вота, какъвто и да е той". Борисов коментира и кризата с натиска на границата. Според него остава неясен въпросът колко имигранти може да поеме Европа. Според него остават неясни и механизмите за това как ще става приемането. "Сега е пълен хаос и започват страните една по една да се спасяват, а ние, които сме на границата, сме на огромен риск. Само с Турция нямаме споразумение за реадмисия. Ако започнат да затравят, Германия, Австрия, Унгария, те къде ще отидат", попита Борисов.  

Потресаващи кадри от свирепа катастрофа край Варна! Режат ламарините, за да извадят шофьора

http://petel.bg/Potresavashhi-kadri-ot-svirepa-katastrofa-kray-Varna--Rezhat-lamarinite--za-da-izvadyat-shofora__131656

Вчера около 18:40 на пътя между селата Здравец и Аврен шофьорът на товарен автомобил Ивеко губи управлението на автомобила и се удря в...

Лесни толумбички без шприц

http://petel.bg/Lesni-tolumbichki-bez-shprits__131624

Необходими продукти: За тестото: брашно - 250 г вода - 500 мл яйца - 6 бр. масло - 120 г сол - 2 щ. За сиропа: кафява захар - 450 г ванилия - 1...

Спасете човешки живот: Древен китайски трик връща човека след инсулт!

http://petel.bg/Spasete-choveshki-zhivot--Dreven-kitayski-trik-vrashha-choveka-sled-insult-__131658

С игла може да се спаси живота на пациента от инсулт. Този съвет е от един китайски професор. Съхранявайте в къщата си игла или игла от...

ЦИК проверява изказването на премиера

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/cik-proveriava-izkazvaneto-na-premiera-6044347

Преди бул. „Витоша“ беше като „битпазар“, а пред общината висяха гащи и сутиени. Подземните паркинги бяха мечта, заводът за боклук също, както и метрото, и новите тролейбуси, така премиерът описа някогашното състояние на столицата

Борисов: Гласувах за видимите резултати

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/borisov-glasuvah-za-vidimite-rezultati-6044347

Преди бул. „Витоша“ беше като „битпазар“, а пред общината висяха гащи и сутиени. Подземните паркинги бяха мечта, заводът за боклук също, както и метрото и новите тролейбуси, така премиерът описа някогашното състояние на столицата

Volkswagen замразява промоции заради Дизелгейт

http://www.cross.bg/volkswagen-razhodite-skandala-1485519.html

/КРОСС/Volkswagen ще замрази промоциите си през следващата година в рамките на свето подразделение VW, като част от усилията за спестяване. Това ще ѝ помогне да поеме разходите за скандала, в който стана ясно, че тя е манипулирала данните за вредните емисии, излъчвани от дизеловите автомобили на компанията, продавани в САЩ, пише германско бизнес списание, цитирано от Ройтерс. Освен това фирмата планира да използва отново възможно най-много от частите си за новото поколение на популярния модел Golf, за да спести стотици милиони евро, съобщава Manager Magazin, позовавайки се на източници от фирмата. Най-големият производител на автомобили в Европа се бори с най-голямата си криза в своята 78-годишна история. Списанието твърди още, че разходите на компанията, свързани със скандала, вече надхвърлят 30 млрд. евро, повечето от които новият главен изпълнителен директор планира да припише на марката VW, като по този начин ще опази дъщерните дружества Audi и Porsche. Volkswagen, която не е открита веднага за коментар по въпроса, заяви, че ще свие инвестиционните планове на подразделението VW, което е най-голямото по приходи, и ще ускори намаляването на разходите. Според Manager Magazin Volkswagen също така се стреми да подобри производителността и ефективността на заводите на VW, като част от опитите си да пести. Това пък може да доведе до съкращаването на работни места

Българите в чужбина ще могат да гласуват само на референдума

http://www.cross.bg/sektziite-referendyma-chyzhbina-1485520.html

/КРОСС/Българите в чужбина ще могат да гласуват само на референдума заради изискването за т.нар. принцип на уседналост. Сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити в чужбина, е 294. Близо 90 на сто от секциите са били разкрити служебно от ЦИК, на база избирателна активност на последните избори. 29 са секциите, които са открити допълнително на база подадени заявления. Броят на секциите по предложения на дипломатическите и консулските представителства са 7. Най-много секции ще открием във Великобритания - 44, в Испания и САЩ - 40, в Германия - 22, в Гърция - 18, Франция -12, Австрия, Италия и Нидерландия - по 9, Канада, Турция, Кипър - по 7 и Молдова - 6, каза говорителят на МВнР Бетина Жотева, цитирана от БНР. Въпросът на референдума е: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".  

Лидерът на клон на Ал Кайда е убит в Сирия

http://www.cross.bg/masri-syleiiman-chast-1485521.html

/КРОСС/В Сирия е бил ликвидиран лидерът на екстремистката групировка "Джебхад ан Нусра", клонът на Ал Каида в страната, съобщи ТАСС, позовавайки се на на британския вестник "Дейли мейл". Според британското издание от Джебхад ан Нусра са потвърдили в изявление смъртта на шейх Абу Сулейман ал Масри. Обстоятелствата около смъртта му обаче засега не се уточняват. Междувременно в интернет се появи снимка на трупа на Абу Сулейман ал Масри с рана на главата. Предполага се, че Ал Масри е убит в град Алепо. Сирийският Център за наблюдение на човешките права съобщи, че при сражения в провинция Алепо са загинали над 60 сирийски военни, сирийски бунтовници и членове на "Ислямска държава". Според данните на Центъра част от бунтовниците и джихадистите са убити при руски въздушни удари в северната част на провинцията.  

ГЕРБ – Кула внесе жалба в Общинската избирателна комисия

http://pik.bg/герб-–-кула-внесе-жалба-в-общинската-избирателна-комисия-news423469.html

ГЕРБ – Кула внесе жалба в Общинската избирателна комисия

ГЕРБ – Кула внесе жалба в Общинската избирателна комисия за неправомерна агитация в изборния ден.

В жалбата се посочва, че лек автомобил, облепен с агитационни материали на кандидата за кмет от БСП Николай Ненов, се движи в града и общината, и спира пред изборните секции.

В жалбата се констатира нарушение на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, според който не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Жалбата е изпратена и до Районно полицейско управление – Кула и Районната прокуратура, тъй като облепения по този начин автомобил не отговаря на техническата спецификация на моторното превозно средство по талон.

Мюсюлманки и европейки секс плячка на мигранти, ЕС мълчи

http://frognews.bg/news_100640/Miusiulmanki-i-evropeiki-seks-pliachka-na-migranti-ES-malchi/

Мюсюлманинът може да прави секс само със съпругата си. Или с наложница, ако може да си позволи такава. Аналният секс е строго забранен, както и секса по време на менструация, след раждане, с болна жена и по време на пости. Всяко нарушение на тези правила Шариата клейми като престъпление.

"Тренто" изпусна да грабне Суперкупата, Стойчев остави Братоев на скамейката

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/25/2635853_trento_izpusna_da_grabne_superkupata_stoichev_ostavi/?ref=rss


Шампионът на Италия "Диатек Трентино" (Тренто), воден от българския специалист Радостин Стойчев пропусна да спечели пореден трофей, след като допусна драматична загуба от DHL (Модена) с 2:3 (37:35, 23:25, 23:25, 25:23, 11:15) в мач за Суперкупата на Италия.

Новото попълнение на "Тренто" Георги Братоев остана сред резервите за и не се появи в игра за сметка на младия разпределител Симоне Джанели.

Двубоят се игра пред около 5000 зрители в Модена, които подкрепяха носителите...

7000 граничари се вдигат на бунт в подкрепа на Вълкан Хамбарлиев

http://www.cross.bg/hambarliev-dzhorgov-stazh-1485518.html

/КРОСС/Подполковник Йордан Джоргов заяви в „Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, че бивши граничари няма и всички ще се вдигнат в подкрепа на колегата им Валкан Хамбарлиев. Офицерът с 30-годишен стаж по границата обясни, че цялата отговорност няма как да лежи на плещите на Хамбарлиев, тъй като на наряда са били поставени конкретни заповеди от преките им началници.Той добави, че има дълъг стаж и е на ясно, че не е извадил оръжието просто ей така и е започнал да стреля наляво и надясно. Подполковник Йордан Джоргов заяви от своя страна, че засега няма да окупират жълтите павета, но поиска справедливост. Той заяви, че ще изчакат разследването да приключи. Ако бъде повдигнато обвинение към Хамбарлиев, Джоргов се закани, че граничарите ще протестират.  

Main human traffickers are foreign nationals residing in Bulgaria: SANS head

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259261_Main+human+traffickers+are+foreign+nationals+residing+in+Bulgaria%3A+SANS+head+

“It is noteworthy that main human traffickers involved in this activity are foreign nationals”. That is what Dimitar Georgiev, chairman of the State Agency National Security (SANS) said at a briefing, at which were released data from the specialised operation conducted yesterday.

“Within the course of the specialised operation, which we carried out, were detained citizens of Syria, Iraq and Jordan and from the operational information we have, we have found that these are persons who are residing in Bulgaria,” Georgiev said.

“Given the fact that they pose threat to the national security, we have taken action and have imposed penal provisions for expulsion of persons from the territory of Bulgaria and a ban for five years to enter our territory,” he explained.

In his words, these individuals are used by migrants in order to facilitate their passage through Bulgaria, as all others who are of Bulgarian origin are accomplices who deal with human trafficking along those who mainly organise the whole process of transition of migrants.

Учени създадоха робот с вградено "чувство" за ориентация

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/25/2634242_ucheni_suzdadoha_robot_s_vgradeno_chuvstvo_za/?ref=rss


Учени от сингапурската Агенция по наука, технологии и проучвания обявиха, че са открили начин, по който да дадат на робот "чувство" за ориентация, съобщава онлайн изданието Engadget. За целта учените са използвали дигитално копие на неврони, които помагат на животните и хората да се ориентират по естествен начин.

Въпросните неврони са открити от нобеловия лауреат Джон Окийф през 70-те години на миналия век. Те се "активират", когато животното мине покрай познато място или обект. През...

Акция „зима” започва на 1 ноември

http://www.cross.bg/gymi-zimnite-leva-1485517.html

/КРОСС/От 1 ноември полицията започва масови проверки за гумите, светлините и изправността на автомобилите. България е сред страните, в които зимните гуми не са задължителни, а препоръчителни. Има законово изискване към грайфера на гумата - той трябва да бъде минимум 1.6 милиметра. Зачестилите тежки катастрофи обаче доведоха до предложението слагането на зимни гуми да стане задължително. Смяната на гумите излиза от 50 лева за по-старите и евтини модели, до 700-800 лева за най-новините и мощни машини. Експертите са категорични, че зимните гуми трябва да са задължителни. Полицията предлага карането със зимни гуми да бъде задължително от 1 ноември до 1 март, предстои идеята да влезе за обсъждане в парламента. От другата неделя полицията започва да глобява за износени гуми и неизправни светлини. Ако колата ви не отговаря на зимните изисквания може да отнесете глоба от 50 до 200 лева. Ако все още не сте сменили своите зимни гуми, съветът на гумаджийниците е да се запишете скоро, защото часовете за близките седмици вече са запълнени.  

All signals submitted over vote buying are being checked: Bulgaria interior minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259260_All+signals+submitted+over+vote+buying+are+being+checked%3A+Bulgaria+interior+minister

 “All signals received at the Ministry of Interior over vote buying are being checked,” said Rumyana Bachvarova, Bulgarian Deputy Prime Minister for Coalition Policy and Public Administration and Minister of Interior, speaking at a press briefing on measures implemented to guarantee security and public order at the local elections and referendum.

In her words, a plan containing concrete activities, deadlines, and people responsible for the organisation and management of operational and security activities, and others was approved in August.

Ms Bachvarova commented the district directorates were taking measures related to regional specifics and control was being exerted over activities.

A national inter-establishment body was formed to coordinate the work of the Ministry of Interior, the State Agency for National Security (SANS), and the Prosecutor’s Office, Minister Rumyana Bachvarova noted.

In her words, there are also district inter-establishment units in charge of coordination and prevention of illegal activities.

“An agreement was inked with Transparency International - Bulgaria Association on cooperation on prevention and counteracting crimes and other law violations related to citizens exercising their rights to vote,” Bachvarova added.
 

Забравиха да напишат в бюлетина името на кандидат-кмет в крумовградско село

http://offnews.bg/news/n_1/n_578948.html

Името на кандидат-кмет в село Поточница, община Крумовград, не е отбелязано в бюлетините. За това съобщава Нова телевизия. В селото има двама кандидати за кмет, като името на единия от тях липсва в бюлетината. За това е подаден сигнал в Общинската избирателна комисия (ОИК), като по-късно е разпоредено спешно печатане на нова бюлетина.  Това означава, че изборният ден за 160 избиратели ще започне със закъснение. В Мало Бучино не е имало бюлетина за кмет на кметство, но вече е доставена от ЦИК. Надявам се, че изборният ден ще протече нормално. Това не са първите избори, в които гласуваме с повече от 3 бюлетини, каза пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. В 186 населени места в Кърджалийско изборът за местна власт е предизвестен, тъй като там има само по един кандидат за кмет. 

Serbia PM: Stability priority for Bulgaria, Romania, Serbia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259259_Serbia+PM%3A+Stability+priority+for+Bulgaria%2C+Romania%2C+Serbia

“Stability is a priority of Bulgaria, Romania, and Serbia,” said Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic, speaking after meeting with Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov and Romanian counterpart Victor Ponta in the capital Sofia.

“Serbia desires closest relations with Bulgaria and Romania,” Mr Vucic stated.

In his words, the three nations are very close.

“So, everything we do is a result of our desire to preserve stability in the three countries at any price; stability is a priority for the three countries,” the Serbian cabinet head noted.

“We have the most difficult problems – the highest number of refugees passed through Serbia. Refugees kept on coming from two directions […]. Serbia did not complain and did not ask for anything and received nothing,” Vucic remarked further.

“Cooperation with Bulgaria and Romania is more important for us. We will achieve this kind of stability we need. We back a more tolerant attitude. We will observe the decisions the troika makes and they will be in force when we can comply with what the other European countries do, more concretely Germany and Austria,” the Serbian official added.

In his words, he believes Bulgaria, Romania, and Serbia will manage to preserve regional stability.

Export of textile and apparel sector to hit record highs in 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259302_Export+of+textile+and+apparel+sector+to+hit+record+highs+in+2015

 The export of the Bulgarian textile and apparel industry is expected to register a successful end of year 2015 and be close to last year’s record of EUR 1.86 billion, the Bulgarian Association of Apparel and Textile Producers and Exporters announce. The produce of that sector is mainly exported to the EU countries such as Italy, Germany, Great Britain, France, Greece and Spain. Over 90% of the produce is exported due to the limited local consumption and demand. The export to the Russian market saw a 13% decline on the previous year due to the sanctions against that country. However, only 104,000 Bulgarians are currently employed in this sector, whereas in 2007 their number amounted to over 160,000.

 

Получаваме бюлетина за референдума, само ако попитаме за такава?

http://society.actualno.com/Poluchavame-buletina-za-referenduma-samo-ako-popitame-za-takava-news_503491.html

Избирателите, които ще гласуват за референдума, трябва да си поискат бюлетина, защото членовете на комисията нямат задължение да я предоставят още с влизане в секцията. Това става ясно от инструкциите на ЦИК за вота по-рано днес. Александър Андреев от ЦИК обясни пред БНР, че когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя ще му бъде предоставена. До момента обаче в различните изборни секции в страната явно няма установен принцип дали

Две нарушения от началото на изборния ден в Павел баня

http://starazagora.actualno.com/Dve-narushenija-ot-nachaloto-na-izbornija-den-v-Pavel-banja--news_503492.html

Две жалби са постъпили към Общинската избирателна комисия (ОИК) в началото на изборния ден, научи сайтът Pavelbanya.eu. "В село Осетеново за един час е прекратен изборният процес, тъй като се оказа, че Секционната комисията предварително е накъсала бюлетините, махнала е отрязъците, за да било по-лесно да гласуват избирателите. Освен това са допуснати повече хора - представители на една политическа партия в секцията", коментира председателят на ОИК - Цанка Христова. Другата жалба е за село Търн

Pupils like chemistry more when lessons are accompanied with experiments and spectacular tests

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259300_Pupils+like+chemistry+more+when+lessons+are+accompanied+with+experiments+and+spectacular+tests

 Chemistry is not among the favorite subjects for most Bulgarian pupils. However, it becomes a hobby for children and adults when they join chemistry demonstrations. Quite often, students and scientists hold chemistry lessons and make safe experiments. As a result, children watch various colored solutions and lights, which are often accompanied with detonation and smoke. And all that is done for the sake of science and its future.
 
The Earth and Man Museum in Sofia is the most popular place for experiments and chemistry tests in October 2015, where all volunteers can join the experiments. A children's laboratory for applied and entertaining chemistry is also held there. The event is visited mainly by pupils from the elementary schools. Bulgarian students who performed successfully at international competitions in natural science make interesting experiments, in order to show the exciting side of chemistry.
 
Vladimir Milov who studies chemistry at Sofia University Saint Kliment Ohridski supports the idea of a popular science. He prepares carefully his flasks and test-tubes, in order to avoid making any mistakes during the presentation of his experiments to his young friends. Here is what Vlado told Radio Bulgaria about his past experience in that science:
 
Снимка“People must start studying chemistry and biology at a very early age. I have noticed that chemistry and biology are the most difficult subjects for pupils from the upper grades. Children must start studying them in the lower grades, in order to gain proper knowledge. The classes should be accompanied with more practical lessons and interesting experiments. We demonstrate motion of various liquids and also show colorful substances which attract the interest of the younger pupils. There are no detonations in our experiments, because our activity is mainly directed towards the youngest ones. Besides, we make experiments which can be done even at home, so that children can study and enjoy themselves at the same time. We also reveal a secret to the children - how to determine the quantity of vitamin C in their food.”
 
Martin Nedyalkov makes braver demonstrations with his favorite science. The older pupils, who have already stepped into the “deep waters of chemistry”, always admire his tests. Martin studies Chemistry and Pharmacy and has been part of the University Corpus for Rapid Scientific Detonation. Here is what he told Radio Bulgaria about his experience in various scientific demonstrations:
 
Снимка“All students from the University can join the Corpus for Rapid Detonation. It deals with various scientific detonations, colored flames, solutions and compounds. People like the bright and variegated experiments. They enjoy the light effects which occur during the chemical reactions, but they love scientific detonations the most. The idea of our corpus is to promote chemistry and show the pupils and their parents that this subject is not boring and can be very attractive, entertaining and even exciting. We tour the whole country with the project named Mobile Laboratory. We already had demonstrations in Sofia, Varna, Burgas, Kozloduy, Gabrovo and other Bulgarian cities. We receive warm welcome in all parts of Bulgaria and people enjoy our experiments a lot. We organize 5 or 6 experiments at a time and allow people to feel the thrill of dealing with chemistry themselves. The feeling is incredible when you have the chance to make a chemistry experiment with your own hands. I personally love making scientific detonations. You see and hear interesting things, but sometimes it can be dangerous. That is why one must know well all substances and compounds. Even a small mixture with another substance could sharply change the chemical reaction and cause an accident. My task is to be careful and protect the audience from accidents during the experiments. Water is among my favorite compounds. It is quite interesting, because it causes a series of abnormalities in nature. Scientists continue examining that substance and we are yet to learn the whole secret of water”, Martin Nedyalkov concluded.

Bulgarian Trade Union to Join UK’s CWU Convoy with Aid for Refugees in Turkey

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259258_Bulgarian+Trade+Union+to+Join+UK%E2%80%99s+CWU+Convoy+with+Aid+for+Refugees+in+Turkey+

The Confederation of the Independent Trade Unions in Bulgaria (CITUB) will join an initiative of the UK’s Communication Workers Union to provide humanitarian aid to refugees in Turkey ahead of the coming winther.

A convoy of Royal Mail trucks will set out on a 3,000-kilometer long journey across Europe from Birmingham to Istanbul on October 30. It will carry warm clothes and items for babies and toddlers, toiletries and other essential items, CITUB said on Saturday.

A vehicle carrying much needed supplies donated by CITUB members will join the convoy which is expected to arrive in Sofia late on November 2.

Clocks in Bulgaria change to winter time on October 25

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259257_Clocks+in+Bulgaria+change+to+winter+time+on+October+25

At 4 am this night, October 25, Bulgaria returns to winter time.Clocks should be moved an hour  back - from 4 am to 3 am. So the day will begin and end one hour earlier. The change will apply until the last week of March, when Bulgaria will switch to daylight saving time to maximize the use of sunlight.

In Bulgaria the time change was first introduced in 1979.

Забраняват паркирането и спират движението в центъра на София заради изборите

http://www.cross.bg/dvizhenieto-patriarh-prevozni-1485516.html

/КРОСС/Въвежда се временна организация на движението във връзка с провеждането на местни избори и национален референдум, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 00.00 часа на 25 октомври до отпадане на необходимостта се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А-3 и прилежащите територии на НДК. От 8.00 часа на 25 октомври до отпадане на необходимостта се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и автомобилите превозващи изборните книжа, както следва: на бул. „ Витоша" между бул. „Пенчо Славейков" и бул. „Патриарх Евтимий"; - ул. „Проф. Фритьоф Нансен" между бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „България"; - бул. „Патриарх Евтимий" между ул. „Проф. Фритьоф Нансен" и бул. „Витоша"; - на паркинга на кръстовището на ул. „Баба Неделя" и бул. „Витоша". От 19.00 часа на 25 октомври до приключване транспортирането на изборните книжа се ограничава движението на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва: - по бул. „Витоша" между бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Пенчо Славейков"; по ул. „Проф. Фритьоф Нансен" между бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „България"; От 07

PM Borissov: We're ready to close our borders to migrants

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259256_PM+Borissov%3A+We%27re+ready+to+close+our+borders+to+migrants

"If Germany, Austria and other countries close their borders, we will not leave our counties to become a buffer zone, we will be ready in the same way to close our borders, too", said Prime Minister Boyko Borissov after his meeting with the prime ministers of Romania and Serbia today in Sofia.

"Serbia, Bulgaria and Romania must act together, act in solidarity with Europe and also demand solidarity from European countries,"  Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic said. He stressed that the three countries have agreed to have a common position on refugees as stability is their common  priority.

Today we, Romania, Bulgaria and Serbia, have a common strategy, so our three voices will be heard better together than separately",  said Romanian Prime Minister Victor Ponta after the meeting.

Revenues from gambling increase with 55% in 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259301_Revenues+from+gambling+increase+with+55%25+in+2015

 The revenues from gambling collected by the state budget in 2015 saw a 55% increase on last year’s, Bulgaria’s State Commission on Gambling informs. In September 2015, the revenues amounted to EUR 36 million, whereas in September 2014 they were to the tune of nearly EUR 23 million. The increase is due to the amendments to the Gambling Act which came into effect on January 1, 2015. According to the new regulation, the state levies a 15% tax on all bets made in Bulgaria.

Спокойно започна изборният ден в област Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070734

Спокойно и без произшествия започна изборният ден във всички 12 общини на област Пазарджик. Снощи всички избирателни секции в региона бяха поставени под полицейска охрана, а тази сутрин  са били предадени на секционните избирателни комисии без произшествия, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов.
Спокойно и без произшествия започна изборният ден във всички 12 общини на област Пазарджик. Снощи всички избирателни секции в региона бяха поставени под полицейска охрана, а тази сутрин  са били предадени на секционните избирателни комисии без произшествия, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Как да гласуваме на изборите и референдума във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=304715

10 кандидати се борят за кмет на Варна, 49 са претендентите за кметове по петте районни кметства. Ето как да гласуваме 800 пък са кандидатите за общински съветници във Варна. Ето начинът за гласуване за тях Във Варна мо

Параноя във Видин заради химикали със симпатично мастило

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070696

Параноя е обхванала някои от партийните щабове във Видин, заради слухове, че в секциите за гласуване щели да се подменят химикалите с такива, които пишат със симпатично мастило и целта била след това вотът на избирателите да бъде подменен. Според един от кандидатите за кмет, били раздадени 2 000 химикалки, чието мастило изчезва след 20 минути.
Параноя е обхванала някои от партийните щабове във Видин, заради слухове, че в секциите за гласуване щели да се подменят химикалите с такива, които пишат със симпатично мастило и целта била след това вотът на избирателите да бъде подменен. Според един от кандидатите за кмет, били раздадени 2 000 химикалки, чието мастило изчезва след 20 минути.

Първан Симеонов: Местният вот стана занаятчийски

http://frognews.bg/news_100638/Parvan-Simeonov-Mestniiat-vot-stana-zanaiatchiiski/

Хората в малките населена места се притесняват от „електрическото гласуване”, искат да пипнат хартията. Това означава, че кампанията не е била достатъчно ефективна, не е обяснявано достатъчно, заяви в предаването „Събуди се” антропологът Харалан Александров.

Borissov, Ponta,Vucic discuss migration, energy issues at meeting in Sofia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259255_Borissov%2C+Ponta%2CVucic+discuss+migration%2C+energy+issues+at+meeting+in+Sofia

The migration crisis in Europe and its impact in the countries of the Balkans and the development of cooperation in the field of infrastructure and energy are the topics of the talks today between the prime ministers of Bulgaria, Romania and Serbia. They started today their second meeting as part of the Craiova Group.

The Craiova Group was formed in April this year in the Romanian city of Craiova. The objective of the three premiers is to improve the cooperation between their countries in a number of key areas.

Премиерът Бойко Борисов гласува (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5070729

Минути преди 9 часа, премиерът Бойко Борисов даде своя глас за кмет и общински съветници в избирателна секция в Банкя.  "И за референдума гласувах. Призовавам всички да дат своя вот", каза пред журналисти премиерът.
"Да продължим да правим София и всичко около нея", каза премиерът и напомни каква е била Банкя преди години.
Минути преди 9 часа, премиерът Бойко Борисов даде своя глас за кмет и общински съветници в избирателна секция в Банкя.  "И за референдума гласувах. Призовавам всички да дат своя вот", каза пред журналисти премиерът. "Да продължим да правим София и всичко около нея", каза премиерът и напомни каква е била Банкя преди години.

Бойко Борисов: Синьо-червената мъгла в София беше помела всичко

http://offnews.bg/news/n_1/n_578941.html

Синьо-червената мъгла беше помела всичко в София. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който гласува в Банкя.  Той каза, че е гласувал, "за да продължим да правим София и всичко около нея така както изглежда". "Толкова е видимо, че няма какво да ги коментирам нещата. "Витошка" беше като бит пазар, пред общината гащи и сутиени висяха, заводът за боклук беше мечта, да има метро беше мечта... Сега всичко е ново – трамваи, тролеи, автобуси, фонтани, цветя. Синьо-червената мъгла беше помела всичко", обясни Борисов. Той каза, че е гласувал за референдума и призова "всички да си дадат вота, какъвто и да е той". Борисов коментира и кризата с натиска на границата. Според него остава неясен въпросът колко имигранти може да поеме Европа. Според него остават неясни и механизмите за това как ще става приемането. "Сега е пълен хаос и започват страните една по една да се спасяват, а ние, които сме на границата, сме на огромен риск. Само с Турция нямаме споразумение за реадмисия. Ако започнат да затравят, Германия, Австрия, Унгария, те къде ще отидат", попита Борисов.

Индийските жени вече имат право да управляват изтребители

http://www.mediapool.bg/indiyskite-zheni-veche-imat-pravo-da-upravlyavat-iztrebiteli-news240920.html

Индийското правителство разреши жени да пилотират изтребители, което проправя път на жените да служат в бойните части. Това се случва за първи път в страната, която разполага с една от най-големите армии, съобщи Франс прес. Министерството на отбраната упълномощи индийските военновъздушни сили, в чиито редици досега имаше жени пилоти на транспортни самолети и хеликоптери, вече да управляват и изтребители. Това решение, което прави възможно жени да служат в бойни части, те ще могат вече да кандидатстват за всички възможни подразделения на военновъздушните сили, посочи в комюнике министерството. Тази стъпка отговаря на стремежите на индийските жени и на съвременната тенденция във въоръжените сили на развитите страни, се казва в комюникето, което уточнява, че след обучение одобрените жени ще започнат полети с изтребители до юни 2017 година. Жени пилоти на изтребители има във ВВС на страни като САЩ, Израел и Пакистан.

Липсва кандидат в бюлетината в Поточница

http://www.cross.bg/izborite-seloto-byuletina-1485515.html

/КРОСС/Сгрешена бюлетина стана причина за фалстарт на изборите в крумовградското село Поточница. "Изборният ден в селото не започна, защото в бюлетината за избор на кметство липсва името на един от кандидатите", обави председателят на Общинската избирателна комисия в Крумовград Атанас Тюрдиев. Той допълни, че в момента се печата нова бюлетина, а изборите в селото ще започнат до няколко часа. Кога точно - остава загадка, а избирателите там чакат.    

Борисов: Гласувах Фандъкова да продължи да развива София (Снимки+Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5070712

Минути преди 9 часа, премиерът Бойко Борисов даде своя глас за кмет и общински съветници в избирателна секция в Банкя.  
Минути преди 9 часа, премиерът Бойко Борисов даде своя глас за кмет и общински съветници в избирателна секция в Банкя.  "И за референдума гласувах. Призовавам всички да дат своя вот", каза пред журналисти премиерът. "Да продължим да правим София, и всичко около нея", каза премиерът и напомни каква е била Банкя преди години.

ГЕРБ с жалба за неправомерна предизборна агитация в село Кривня

http://pik.bg/герб-с-жалба-за-неправомерна-предизборна-агитация-в-село-кривня-news423459.html

ГЕРБ с жалба за неправомерна предизборна агитация в село Кривня

Предизборният щаб на ГЕРБ в Община Ветово депозира тази сутрин в общинската избирателна комисия жалба във връзка с неправомерна предизборна агитация в село Кривня.

Кандидатът за кмет на Община Ветово от ГЕРБ Димитър Денев отбелязва в текста, че към 7:10 часа Хасан Рамаданов Хасанов от Кривня е забелязан да разлепя плакати на партия ДПС пред СИК № 180500013. Това е нарушение на чл. 184 (1) от Изборния кодекс.

Там е упоменато, че се забранява поставяне на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение през изборния ден и до края на гласуването.

В жалбата се настоява за навременни действия във връзка с отстраняване на допуснатото нарушение.

Вот в Украйна - присъда за политиката на Порошенко

http://www.cross.bg/ykraiina-izbori-poroshenko-1485514.html

/КРОСС/Украинците гласуват днес на местни избори за кметове и общински съвети, но този вот се смята за тест за политиката на президента Петро Порошенко, отбелязва Франс прес. Местните избори няма да се състоят в териториите, контролирани от проруските сепаратисти, в които над 8000 души бяха убити за 18 месеца на конфликт. Вотът се произвежда в момент, в който рейтингът на прозападния президент Порошенко намалява заради начина, по който той се опитва да се справи с въоръжения конфликт в Източна Украйна и заради липсата на обещаните реформи. Представителите на бившия режим на проруския президент Виктор Янукович, свален от власт през февруари 2014 г. след три месеца на прозападни протести, потушени с кръв в Киев, биха могли днес да постигнат пробив на изборите в ключови русофилски области на Украйна, като Харковска и Днепропетровска. Те граничат със зоните на конфликт. Представителите на бившия режим могат да постигнат пробив и в Одеска област, предупреждават анализатори. В местните избори в Украйна участват 132 партии. Повечето от тях обещават на избирателите такива промени, които по принцип са от компетенциите на правителството и на парламента, като например повишаване на пенсиите, членство на Украйна в НАТО, намаляване на цените на тока и на природния газ

Два сигнала за нарушения са подадени в Стара Загора

http://pik.bg/два-сигнала-за-нарушения-са-подадени-в-стара-загора-news423457.html

Два сигнала за нарушения са подадени в Стара Загора

Два сигнала за нарушения са подадени в Общинската избирателна комисия в Стара Загора днес, съобщи председателят Теодора Крумова.

Единият е бил подаден на тел.112, затова, че в секция в квартал АПК, бюлетините за референдума са давани без пликове.

„Веднага реаирахме и указахме на членовете на секционната избирател комисия (СИК) как трябва да се прави. Проблемът е разрешен”, поясни Крумова.

Вторият сигнал е от местна коалиция, затова, че в секция №90 е имало образец с кръстче на определена партия. „При проверката се оказа, че образецът е чист. Затова и отхвърлихме сигнала като неоснователен”, каза още Теодора Крумова.

Всички 208 избирателни секции в община Стара Загора са отворили навреме и всички членове на комисии са налице.

ЦИК задължи секционните комисии да дават всички бюлетини на избирателя

http://www.mediapool.bg/tsik-zadalzhi-sektsionnite-komisii-da-davat-vsichki-byuletini-na-izbiratelya-news240919.html

След множество сигнали от страната, че бюлетини за референдума се дават само след изрично поискване, ЦИК излезе с решение да бъдат давани всички видове бюлетини на избирателите. Малко след началото на изборния ден започнаха да валят и първите сигнали за нарушения, като до момента се регистрирани няколко по-сериозни сигнала, на места се е наложило и спиране на гласуването. ЦИК даде указания да се дават всички бюлетини на избирателите Сутринта много граждани се оплакаха, че масово в различни градове членове на секционните избирателни комисии не дават бюлетини за гласуване в референдума и това става само след изрично поискване. Изборни наблюдатели в София съобщиха, че пред секциите, където трябва да бъдат разлепени образци на всички бюлетини, тази за референдума е избутана в страни и не се вижда. Според наблюдатели в Перник секционните комисии масово задавали въпроса дали искаш да гласуваш на референдума, като обяснението е, че в комисиите имат много работа и е трудоемко гражданите да бъдат търсени и в двата списъка. На други места в страната пък хората са карани да чакат на две различни опашки за вота за местната власт и за референума, което допълнително удължава изборния процес. Гласуването отнема средно около 3-4 минути, а на някои места и повече. От ЦИК призоваха хората да не чакат последния момент, тъй като гласуването отнема време. По обед от ЦИК излязоха с указание, че секционните комисии трябва да предоставят на избирателя всички бюлетини за гласуване в днешния ден, освен ако някой изрично не откаже гласуване за някой вид избор. В кабината за гласуване се влиза само един път, каза говорителят Камелия Нейкова. Това решение е свързано с множеството сигнали от сутринта за случаи, когато избиратели са били карани да влизат два пъти в тъмната стаичка за да гласуват за местни избори и за националния референдум. Започват да се извиват опашки пред някои секции Към 10.00 часа в пернишки секции е започнало да се образуват опашки, въпреки че обикновено това явление започва късно следобед. Наблюдатели обясняват това с най-малко трите бюлетини за местните избори и тази за референдума. Огромни опашки от избиратели се извиха от рано сутринта през избирателните секции в Обзор, съобщи бТВ. Около 400 души очакват да дадат гласа си за кандидатите за местна власт. Гласоподавателите са пристигнали късно снощи и са инструктирани да отидат пред урните от ранни зори. Сгрешени и “редактирани“ бюлетини Подаден е сигнал за грубо нарушаване на закона в село Осетеново, община Павел баня. Председателката на ОИК в Павел баня съобщи пред БНР, че членове на 21-ва секция в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им, с цел да облекчат гласуването. ОИК прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. След като са били открити изборните секции в с. Поточница, Крумовградско, е открито, че бюлетините за кмет на кметство са били с един кандидат, така са били одобрени от ОИК. ЦИК разпореди да бъдат отпечатани бюлетини за Поточница, там ще гласуват 297 избиратели. В Поточница е спряно гласуването до момента, в който не бъдат получени правилните бюлетини. В софийското село Мало Бучино не са били доставени бюлетини за кмет на кметство. Те се доставят допълнително сега, обясниха от ЦИК. Среднощен екшън в доспатско село 20-на полицаи бяха вдигнати на крак, заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите. Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското село Змеица. Група от Доспат с 6 коли тръгват към селото и блокират сградата на опонентите им. В нея имало и представители на друга политическа сила. За кратко напрежението ескалира и събира около 100-тина души. Масовата саморазправа била осуетена от 20-тина полицаи, съобщи БНР. В полицейското управление няма задържани след снощния екшън в Змеица. Образувани са 2 проверки - едната е закупуване на гласове, а другата за хулиганство. Материалите за случая са докладвани в прокуратурата. В Доспатско имащите право на глас са 7 952 избиратели. Изборният ден в селото е започнал нормално. Над 12 000 секции са разкрити в страната За изборите за местна власт и национален референдум за електронното гласуване са разкрити 12 314 избирателни секции и право на глас имат 6 363 761 души. Изборният ден ще продължи до 19 часа или най-късно до 20 часа. Регистрирани за участие в местните избори са 71 партии и 3 коалиции. В избирателните списъци са 6 363 238 души - български граждани и 523-ма граждани на страни от ЕС. В националния референдум за възможността за електронно гласуване се разкриват 309 секции в 45 държави, а за референдума общият брой на гласоподавателите е 6 885 893. Кмет на кметство ще се избира в 3192 селища, като в 415 кметства има само по един кандидат. В 50 секции в столицата ще има и машинно гласуване. В тях избирателите могат да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина. Най-дългата бюлетина за избор на кмет на община е в София - с 21 кандидати, а най-къса - с един кандидат, е в Симитли и в Долна баня, София област. ЦИК прие примерно сгъване на бюлетините, но всеки избирател може да сгъне бюлетината по свой начин, като след гласуване трябва да се вижда фабричният номер на бюлетината и този номер да може да се откъсне. Петима чужди граждани от страни на ЕС са се кандидатирали за общински съветници. В Банско общински съветник иска да стане гражданин на Великобритания, във Велико Търново - на Холандия, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - гражданин на Великобритания и в Чипровци - гражданин на Холандия. Заради т.нар. изискване за уседналост, българите в чужбина ще могат да гласуват днес само на референдума. Сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити в чужбина, е 294. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Очаквайте подробности

Бюлетини за референдума се дават само при изрично поискване

http://www.mediapool.bg/byuletini-za-referenduma-se-davat-samo-pri-izrichno-poiskvane-news240919.html

Малко след началото на изборния ден започнаха да валят и първите сигнали за нарушения, като до момента се регистрирани няколко по-сериозни сигнала, на места се е наложило и спиране на гласуването. Бюлетини за референдума се дават само при изрично поискване Граждани се оплакват, че масово в цялата страна членове на секционните избирателни комисии не дават бюлетини за гласуване в референдума и това става само след изрично поискване. Изборни наблюдатели в София съобщават, че пред секциите, където трябва да бъдат разлепени образци на всички бюлетини, тази за референдума е избутана в страни и не се вижда. На други места в страната пък хората са карани да чакат на две различни опашки за вота за местната власт и за референума, което допълнително удължава изборния процес. Гласуването отнема средно около 3-4 минути, а на някои места и повече. От ЦИК призоваха хората да не чакат последния момент, тъй като гласуването отнема време. Според наблюдатели в Перник секционните комисии масово задават въпроса дали искаш да гласуваш на референдума, като обяснението е, че в комисиите имат много работа и е трудоемко гражданите да бъдат търсени и в двата списъка. Започват да се извиват опашки пред някои секции Към 10.00 часа в пернишки секции е започнало да се образуват опашки, въпреки че обикновено това явление започва късно следобед. Наблюдатели обясняват това с най-малко трите бюлетини за местните избори и тази за референдума. Огромни опашки от избиратели се извиха от рано сутринта през избирателните секции в Обзор, съобщи бТВ. Около 400 души очакват да дадат гласа си за кандидатите за местна власт. Гласоподавателите са пристигнали късно снощи и са инструктирани да отидат пред урните от ранни зори. Сгрешени и “редактирани“ бюлетини Подаден е сигнал за грубо нарушаване на закона в село Осетеново, община Павел баня. Председателката на ОИК в Павел баня съобщи пред БНР, че членове на 21-ва секция в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им, с цел да облекчат гласуването. ОИК прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. След като са били открити изборните секции в с. Поточница, Крумовградско, е открито, че бюлетините за кмет на кметство са били с един кандидат, така са били одобрени от ОИК. ЦИК разпореди да бъдат отпечатани бюлетини за Поточница, там ще гласуват 297 избиратели. В Поточница е спряно гласуването до момента, в който не бъдат получени правилните бюлетини. В софийското село Мало Бучино не са били доставени бюлетини за кмет на кметство. Те се доставят допълнително сега, обясниха от ЦИК. Среднощен екшън в доспатско село 20-на полицаи бяха вдигнати на крак, заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите. Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското село Змеица. Група от Доспат с 6 коли тръгват към селото и блокират сградата на опонентите им. В нея имало и представители на друга политическа сила. За кратко напрежението ескалира и събира около 100-тина души. Масовата саморазправа била осуетена от 20-тина полицаи, съобщи БНР. В полицейското управление няма задържани след снощния екшън в Змеица. Образувани са 2 проверки - едната е закупуване на гласове, а другата за хулиганство. Материалите за случая са докладвани в прокуратурата. В Доспатско имащите право на глас са 7 952 избиратели. Изборният ден в селото е започнал нормално. Над 12 000 секции са разкрити в страната За изборите за местна власт и национален референдум за електронното гласуване са разкрити 12 314 избирателни секции и право на глас имат 6 363 761 души. Изборният ден ще продължи до 19 часа или най-късно до 20 часа. Регистрирани за участие в местните избори са 71 партии и 3 коалиции. В избирателните списъци са 6 363 238 души - български граждани и 523-ма граждани на страни от ЕС. В националния референдум за възможността за електронно гласуване се разкриват 309 секции в 45 държави, а за референдума общият брой на гласоподавателите е 6 885 893. Кмет на кметство ще се избира в 3192 селища, като в 415 кметства има само по един кандидат. В 50 секции в столицата ще има и машинно гласуване. В тях избирателите могат да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина. Най-дългата бюлетина за избор на кмет на община е в София - с 21 кандидати, а най-къса - с един кандидат, е в Симитли и в Долна баня, София област. ЦИК прие примерно сгъване на бюлетините, но всеки избирател може да сгъне бюлетината по свой начин, като след гласуване трябва да се вижда фабричният номер на бюлетината и този номер да може да се откъсне. Петима чужди граждани от страни на ЕС са се кандидатирали за общински съветници. В Банско общински съветник иска да стане гражданин на Великобритания, във Велико Търново - на Холандия, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - гражданин на Великобритания и в Чипровци - гражданин на Холандия. Заради т.нар. изискване за уседналост, българите в чужбина ще могат да гласуват днес само на референдума. Сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити в чужбина, е 294. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Очаквайте подробности

Бюлетини за референдума се дават при изрично поискване

http://www.mediapool.bg/byuletini-za-referenduma-se-davat-pri-izrichno-poiskvane-news240919.html

Малко след началото на изборния ден започнаха да валят и първите сигнали за нарушения, като до момента се регистрирани няколко по-сериозни сигнала, на места се е наложило и спиране на гласуването. Бюлетини за референдума се дават само при изрично поискване Граждани се оплакват, че масово в цялата страна членове на секционните избирателни комисии не дават бюлетини за гласуване в референдума и това става само след изрично поискване. Изборни наблюдатели в София съобщават, че пред секциите, където трябва да бъдат разлепени образци на всички бюлетини, тази за референдума е избутана в страни и не се вижда. На други места в страната пък хората са карани да чакат на две различни опашки за вота за местната власт и за референума, което допълнително удължава изборния процес. Гласуването отнема средно около 3-4 минути, а на някои места и повече. От ЦИК призоваха хората да не чакат последния момент, тъй като гласуването отнема време. Според наблюдатели в Перник секционните комисии масово задават въпроса дали искаш да гласуваш на референдума, като обяснението е, че в комисиите имат много работа и е трудоемко гражданите да бъдат търсени и в двата списъка. Започват да се извиват опашки пред някои секции Към 10.00 часа в пернишки секции е започнало да се образуват опашки, въпреки че обикновено това явление започва късно следобед. Наблюдатели обясняват това с най-малко трите бюлетини за местните избори и тази за референдума. Огромни опашки от избиратели се извиха от рано сутринта през избирателните секции в Обзор, съобщи бТВ. Около 400 души очакват да дадат гласа си за кандидатите за местна власт. Гласоподавателите са пристигнали късно снощи и са инструктирани да отидат пред урните от ранни зори. Сгрешени и “редактирани“ бюлетини Подаден е сигнал за грубо нарушаване на закона в село Осетеново, община Павел баня. Председателката на ОИК в Павел баня съобщи пред БНР, че членове на 21-ва секция в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им, с цел да облекчат гласуването. ОИК прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. След като са били открити изборните секции в с. Поточница, Крумовградско, е открито, че бюлетините за кмет на кметство са били с един кандидат, така са били одобрени от ОИК. ЦИК разпореди да бъдат отпечатани бюлетини за Поточница, там ще гласуват 297 избиратели. В Поточница е спряно гласуването до момента, в който не бъдат получени правилните бюлетини. В софийското село Мало Бучино не са били доставени бюлетини за кмет на кметство. Те се доставят допълнително сега, обясниха от ЦИК. Среднощен екшън в доспатско село 20-на полицаи бяха вдигнати на крак, заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите. Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското село Змеица. Група от Доспат с 6 коли тръгват към селото и блокират сградата на опонентите им. В нея имало и представители на друга политическа сила. За кратко напрежението ескалира и събира около 100-тина души. Масовата саморазправа била осуетена от 20-тина полицаи, съобщи БНР. В полицейското управление няма задържани след снощния екшън в Змеица. Образувани са 2 проверки - едната е закупуване на гласове, а другата за хулиганство. Материалите за случая са докладвани в прокуратурата. В Доспатско имащите право на глас са 7 952 избиратели. Изборният ден в селото е започнал нормално. Над 12 000 секции са разкрити в страната За изборите за местна власт и национален референдум за електронното гласуване са разкрити 12 314 избирателни секции и право на глас имат 6 363 761 души. Изборният ден ще продължи до 19 часа или най-късно до 20 часа. Регистрирани за участие в местните избори са 71 партии и 3 коалиции. В избирателните списъци са 6 363 238 души - български граждани и 523-ма граждани на страни от ЕС. В националния референдум за възможността за електронно гласуване се разкриват 309 секции в 45 държави, а за референдума общият брой на гласоподавателите е 6 885 893. Кмет на кметство ще се избира в 3192 селища, като в 415 кметства има само по един кандидат. В 50 секции в столицата ще има и машинно гласуване. В тях избирателите могат да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина. Най-дългата бюлетина за избор на кмет на община е в София - с 21 кандидати, а най-къса - с един кандидат, е в Симитли и в Долна баня, София област. ЦИК прие примерно сгъване на бюлетините, но всеки избирател може да сгъне бюлетината по свой начин, като след гласуване трябва да се вижда фабричният номер на бюлетината и този номер да може да се откъсне. Петима чужди граждани от страни на ЕС са се кандидатирали за общински съветници. В Банско общински съветник иска да стане гражданин на Великобритания, във Велико Търново - на Холандия, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - гражданин на Великобритания и в Чипровци - гражданин на Холандия. Заради т.нар. изискване за уседналост, българите в чужбина ще могат да гласуват днес само на референдума. Сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити в чужбина, е 294. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Очаквайте подробности

Изборният ден започна нормално в цялата страна

http://www.mediapool.bg/izborniyat-den-zapochna-normalno-v-tsyalata-strana-news240919.html

Изборният ден в цялата страна е започнал нормално и навреме, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес у нас се произвеждат избори за местна власт и национален референдум за електронното гласуване, като за целта са разкрити 12 314 избирателни секции и право на глас имат 6 363 761 души. “В цялата страна са отворени избирателните секции и се гласува“, каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Гласуването отнема около 3-4 минути. Няма регистрирани и сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от МВР. Във всяка областна дирекция има създаден щаб, който ще работи на 24-часов режим за отработване на всички сигнали. Работни групи във всяко от районните управления ще реагират на място при получаване на всякакъв сигнал, отнасящ се до изборния ден. Звената на дирекция “Български документи за самоличност“ днес ще бъдат отворени от 8 до 18 часа за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас. Изборният ден ще продължи до 19 часа или най-късно до 20 часа. Регистрирани за участие в местните избори са 71 партии и 3 коалиции. В избирателните списъци са 6 363 238 души - български граждани и 523-ма граждани на страни от ЕС. В националния референдум за възможността за електронно гласуване се разкриват 309 секции в 45 държави, а за референдума общият брой на гласоподавателите е 6 885 893. Кмет на кметство ще се избира в 3192 селища, като в 415 кметства има само по един кандидат. В 50 секции в столицата ще има и машинно гласуване. В тях избирателите могат да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина. Най-дългата бюлетина за избор на кмет на община е в София - с 21 кандидати, а най-къса - с един кандидат, е в Симитли и в Долна баня, София област. ЦИК прие примерно сгъване на бюлетините, но всеки избирател може да сгъне бюлетината по свой начин, като след гласуване трябва да се вижда фабричният номер на бюлетината и този номер да може да се откъсне. Петима чужди граждани от страни на ЕС са се кандидатирали за общински съветници. В Банско общински съветник иска да стане гражданин на Великобритания, във Велико Търново - на Холандия, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - гражданин на Великобритания и в Чипровци - гражданин на Холандия. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите от първия тур е 27 октомври. На 31 октомври е първата възможна дата за втори тур на местни избори. Очаквайте подробности

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване