Робин Уилямс се е разпадал физически и умствено преди самоубийството

http://www.mediapool.bg/robin-uilyams-se-e-razpadal-fizicheski-i-umstveno-predi-samoubiystvoto-news241384.html

Комедийният актьор Робин Уилямс се е разпадал физически и умствено месеци преди да се самоубие миналата година и е бил толкова тежко болен, че са му оставали около три години живот, изпълнен с мъчения. Това каза вдовицата му Сюзан Уилямс в първото си интервю след като носителят на Оскар за "Добро утро, Виетнам" бе открит обесен на колана си в дома им в калифорния, предаде Ройтерс. Уилямс, който почина през август 2014 г. на 63-годишна възраст, е бил диагностициран с Паркинсон три месеца по-рано и е проявявал симптоми на скованост, нарушение на вестибуларния апарат и дезориентация, каза съпругата му пред предаването "Добро утро, Америка" на телевизия АВС   Освен това аутопсията показала, че Уилямс страда от деменция, причинена от т.нар. телца на Леви, която поразява прогресивно умствените способности на болния. Телцата на Леви са специфични формирования в централния мозък, каквито в ограничени количества има и при здрави хора на преклонна възраст. Но умножаването им е признак за дегенерация на невронния цитоскелет и се установява чак при аутопсия, както и станало и при Робин Уилямс. Според Сюзън Уилямс на актьора са му оставали може би още 3 години живот, "но това щяха да бъдат много, много тежки години" за всички. "Не депресията уби Робин. Тя бе само един от, да кажем, 50-те симптома и беше от по-малките сред тях",  казва вдовицата на актьор Деменцията му е започнала да се усеща година по-рано и в последните месеци симптомите са се влошили и актьорът, по думите на Сюзън Уилямс, "просто се разпадаше" физически и психически. Той осъзнавал, че губи разсъдъка си. Планирани са били неврологични тестове, но седмица преди тях той посяга на живота си. Сюзън Уилямс казва още, че от 8 години съпругът ѝ не е употребявал алкохол и наркотици, но деменцията е настъпвала с пристъпи на депресия и параноя.

Президентът призова за диалог относно правата на заетите в сектор “Сигурност“

http://www.mediapool.bg/prezidentat-prizova-za-dialog-otnosno-pravata-na-zaetite-v-sektor-sigurnost-news241383.html

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор “Сигурност“. Той призова разговорите между правителството и протестиращите да продължат. “Апелирам в режим на цивилизован диалог всеки да изложи своята позиция, за да бъде намерено най-правилното решение. Сигурен съм, че когато всички страни седнат на една маса, когато го няма елементът на изненадата – в последния момент и по един “скрит“ начин да се търси съществена промяна по отношение на права на работещите в сектор “Сигурност“, когато се сложат картите на масата и се чуят аргументите, тогава ще дойдат и правилните решения“, коментира президентът в Букурещ, където взе участие в срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа. “Апелирам за диалог, за чуваемост и се надявам да бъде намерено едно коректно решение“, допълни той.

И Плевнелиев се намеси в протеста на сектор „Сигурност”

http://www.bnews.bg/article-143300

Плевнелиев е в Букурещ, където взе участие в срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Музеят на София прераства в регионален

http://www.mediapool.bg/muzeyat-na-sofiya-prerastva-v-regionalen-news241382.html

Правителството преобразува Музея за история на София, който беше открит на 17 септември тази година в Регионален исторически музей. Създаването на новата музейна структура има за цел постигането на по-добра организация при представянето на културните ценности на територията на Столична община и на общините в София – област, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба. На територията на София – област има седем общински исторически музея, както и обществени колекции, но не и регионална музейна структура, която да оказва методическа помощ на общинските, частните и музеите със смесено участие. Новият музей ще поеме и тези функции, е посочено още в съобщението. Във фондовете на Музея за история на София се съхраняват над 120 000 експонати, в това число научната библиотека и фотоархив. В основния фонд на музея са инвестирани 34 611 ценности, а в научно-спомагателния фонд – 27 647 предмета. В музея работят 70 специалисти.

Заекът Освалд - забравеният прототип на Мики Маус, идва да търси заслужената си слава

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/04/2642793_zaekut_osvald_-_zabraveniiat_prototip_na_miki_maus/?ref=rss


Смятан за изчезнал филм на Уолт Дисни за заека Освалд - първият герой на Уолт Дисни и ранен прототип на Мики Маус, бе открит сред архивите на Британския филмов институт (БФИ). Анимацията Sleigh Bells ("Камбанки на шейната") от 1928 г. е дълга около 6 минути и ще направи премиерата си в коледната програма на института, посветена на късометражните филми на "Дисни".

"Щастливият заек Освалд е измислен през 1927 г. и е познат с пакостливия си и бунтарски характер. Образът му е оцелял на...

Ченгетата са пред НС, освиркват депутатите

http://frognews.bg/news_101317/CHengetata-sa-pred-NS-osvirkvat-deputatite/

Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл. "Орлов мост" в столицата и изразиха недоволството си със свирки и вувузели. Някои развяват българския трибагреник. Заради шествието на полицаите движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски". Движението на градския транспорт в района е временно затруднено, предаде Фокус.

Първо в ПИК! Каракачанов пред протестиращите: Никой не може да се подиграва с полицаите

http://pik.bg/първо-в-пик-каракачанов-пред-протестиращите-никой-не-може-да-се-подиграва-с-полицаите-news429624.html

Първо в ПИК! Каракачанов пред протестиращите: Никой не може да се подиграва с полицаите

"Никой не може да се подиграва с полицаите", заяви Красимир Каракачанов, който излезе сред протестиращите.

Председателят на ВМРО каза, че ще гласува против този бюджет, а протестиращите от своя страна му отвърнаха със скандирания "Браво".

Очаквайте подробности!

 

 

 

Румен Александров: България подкрепя ЮНЕСКО в защита на културното наследство

http://pik.bg/румен-александров-българия-подкрепя-юнеско-в-защита-на-културното-наследство-news429623.html

Румен Александров: България подкрепя ЮНЕСКО в защита на културното наследство

България e надежден партньор в укрепването на ценностите на свободата, междукултурния диалог, човешките права и достойнството.
Това заяви зам.-ръководителят на българската правителствена делегация заместник външният ни министър Румен Александров, който представи позицията на страната ни по време на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО.

Френската столица е домакин на форума.


България подкрепя цялостната и хуманитарна визия на Програма 2030 за образованието, отбеляза зам.-министър Алексадров. Програмата 2030 разглежда образованието като „съдържащо и решаващо за промотиране на демокрацията и човешките права, засилване на глобалното гражданство, толерантността, а също и гражданската ангажираност към устойчивото развитие, както и улесняване на диалога между културите, насърчаване на уважението към културното, религиозното и езиковото различие, които са жизнено необходими за постигане на социалната сплотеност и справедливост”.
В този смисъл, ние потвърждаваме нашата твърда увереност, че образованието е ключ, който наред с други инструменти, служи за справяне с глобалното предизвикателство на нарастващото вербуване и радикализация на младите от социалните медии, в общностите и в училищата, заяви Александров. Ето защо България подкрепи инициативата на САЩ за съпътстващо събитие на 6 ноември, за да разгледа въпроса за използване на образованието за борба с жестокия екстремизъм, отбеляза той пред делегатите на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО.
Същото убеждение стои зад решението на правителството ни да подкрепи още от началото предложението за конференция на високо равнище за използването на интернет като инструмент за развитие на младите, срещу всички форми на екстремизъм и радикализъм, каза зам.-министърът и припомни, че в същия дух е подкрепен и проектът „Овластяване на младежта в постконфликтната ситуация на Мали чрез помирение, мир и развитие чрез увеличаване на достъпа й и използването й".
От трибуната на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО Румен Александров посочи, че въпреки ограничените ресурси, чрез българския принос и солидарност могат да бъдат преодолени предизвикателствата пред световната организация.
Ние се нуждаем  от решителен и координиран подход, за да намерим както непосредствените, така и дълготрайните устойчиви решения на кризата, заяви Румен Александров.
Пред делегатите той се обърна и към генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. България има удоволствието да види ЮНЕСКО и неговата генерална директорка в челните редици на инициативите и дейностите, насочени към облекчаване на настоящата ситуация, именно в Ирак и Сирия. Списъкът с Вашите инициативи, госпожо генерален директор, е дълъг, впечатляващ и добре документиран. България Ви поздравява за решителността на Вашите действия да подкрепяте културните различия и да защитавате културното наследство, заяви Александров от името на българската правителствена делегация.
Българското правителство приветства новата стратегия „Засилване на дейността на ЮНЕСКО за защита на културата и за подкрепа на културния плурализъм в случай на въоръжен конфликт”, която ще бъде приета по време на тази сесия. Българската делегация подкрепя и италианското предложение за определяне на механизми за бързо организиране в подкрепа на приложението на тази стратегия, декларира Александров.
В заключение той отбеляза, че България остава надежден партньор в укрепването на ценностите на свободата, междукултурния диалог, човешките права и достойнство в изпълнението на дейността на ЮНЕСКО.

"Лукойл Академик" помоли феновете на "Балкан" за приятелско рамо срещу "Калев"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642815_lukoil_akademik_pomoli_fenovete_na_balkan_za/?ref=rss


Шампионът "Лукойл Академик" призова "един от най-баскетболните градове на България" - Ботевград, за подкрепа в мача с "Калев". Тази вечер воденият от Тони Дечев отбор приема "Калев" в среща от турнира на Европейската купа на ФИБА.

Срещата с естонците е от втория кръг на груповата фаза и започва в 20.00 часа тази вечер. Преди седмица "Лукойл Академик" изпусна двуцифрена преднина след третата част и загуби от руския "Енисей" като гост.

"Лукойл Академик" има нужда от подкрепа...

Аптечният бос Веселин Марешки събира подписи за референдум за горивата

http://www.moreto.net/novini.php?n=305609

Бизнесменът и бивш общински съветник Веселин Марешки ще инициира подписка за референдум по пет теми, научи Moreto.net. Подписи за допитването ще се събират от инициативен комитет, чиито председател е аптечният бос. Подписката ще е за национален референдум по 5 въпроса: 1.

Ненчев: Социалните придобивки на военните бяха защитени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091983


"Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени, заяви във връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ министърът на отбраната Николай Ненчев . В изявлението му се казва още: "През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта

Министър Николай Ненчев: Социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091989

"Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени, заяви във връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ министърът на отбраната Николай Ненчев .
В изявлението му се казва още: "През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта
"Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени, заяви във връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ министърът на отбраната Николай Ненчев . В изявлението му се казва още: "През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта

Полицаи блокираха Е-79 във Видин (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091958

Над 100 полицаи от Видин излязоха на спонтанен протест днес на обяд и блокираха за пет минути главен път Е-79 на изхода на града. Въпреки образувалите се за краткото времеопашки от тирове и леки автомобили, до напрежение не се стигна. В протеста участваха служители, които са почивка и те предприеха блокадата,
Над 100 полицаи от Видин излязоха на спонтанен протест днес на обяд и блокираха за пет минути главен път Е-79 на изхода на града. Въпреки образувалите се за краткото времеопашки от тирове и леки автомобили, до напрежение не се стигна. В протеста участваха служители, които са почивка и те предприеха блокадата,

Бившият шеф на световната атлетика обвинен в корупция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091982

Бившият президент на световната федерация по лека атлетика Ламин Диак е бил обвинен в корупция и пране на пари от парижки прокурор. Той е бил за кратко в ареста, но след това е бил освободен под гаранция. Неговият адвокат Хаса Сисе също е бил прибран по същото обвинение, след което освободен.
Обвиненията са свързани с получени пари за покриването
Бившият президент на световната федерация по лека атлетика Ламин Диак е бил обвинен в корупция и пране на пари от парижки прокурор. Той е бил за кратко в ареста, но след това е бил освободен под гаранция. Неговият адвокат Хаса Сисе също е бил прибран по същото обвинение, след което освободен. Обвиненията са свързани с получени пари за покриването

Дирекция „Специална куриерска служба“ в МВР преминава към ДКСИ

http://pik.bg/дирекция-„специална-куриерска-служба“-в-мвр-преминава-към-дкси-news429622.html

Дирекция „Специална куриерска служба“ в МВР преминава към ДКСИ

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за МВР.
Основният акцент на поправките е свързан с преминаване от МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба“ към вътрешното ведомство.
Предложената промяна кореспондира с възложените на ДКСИ функции по Закона за защита на класифицираната информация и ще позволи оптимизиране на процесите, систематично обвързване и допълване на различните способи и дейности по защита на класифицираната информация чрез съсредоточаването им в рамките на една държавна структура. Законопроектът предвижда закриване на дирекция „Специална куриерска служба“ като структура на МВР и преминаването на служебните и трудови правоотношения на служителите към ДКСИ. В съответствие с посочените специфики на изпълнение на държавната служба, се предлага за преминалите към ДКСИ да се прилагат разпоредбите относно държавната служба по ЗМВР.
Друга част от предложените законодателни изменения е насочена към прецизиране на отделни разпоредби в част трета „Държавна служба” на ЗМВР, включително и създаване на условия за мобилност между структурите в сектора „Сигурност“ след приемането на промените в законодателството от началото на тази година. Създава се възможност за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители да се провеждат тестове в рамките на осъществявания административен контрол. Тази мярка, от една страна, има превантивна и антикорупционна функция, а от друга – дава възможност за подобряване качеството на изпълнение на служебните задължения в интерес на обществото.
Със законопроекта се предлага създаване на Държавно предприятие „Технологично подпомагане на административните услуги“ със статут по чл. 42, ал. 3 от Търговския закон, на което да бъдат възложени нетипични за държавните органи функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставянето на административни услуги от МВР. Трансферът на подобни спомагателни дейности ще позволи фокусът в работата на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.
Проектът предвижда промените, свързани с преминаването на дирекция „Специална куриерска служба“ към ДКСИ и създаването на Държавно предприятие „Технологично подпомагане на административните услуги“, да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Българинът живее в стрес и не се храни здравословно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091979

12% от българите над 65 години никога не са боледували. Това показват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве" на „Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България" и Български фармацевтичен съюз. Данните сочат още, че оплакванията на по-младите зачестяват,
12% от българите над 65 години никога не са боледували. Това показват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве" на „Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България" и Български фармацевтичен съюз. Данните сочат още, че оплакванията на по-младите зачестяват,

Българинът живее в стрес и не се храни здравословно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091957

12% от българите над 65 години никога не са боледували. Това показват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве
12% от българите над 65 години никога не са боледували. Това показват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве" на „Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България" и Български фармацевтичен съюз. Данните сочат още, че оплакванията на по-младите зачестяват,

Най-големият трансфер на богатство в историята

http://www.vesti.bg/sviat/naj-golemiiat-transfer-na-bogatstvo-v-istoriiata-6044863

През следващите три десетилетия се очаква състояние на стойност 16 трилиона долара да смени собствениците си

Бъчварова: До края на годината очакваме от 50 до 100 имигранти от Италия и Гърция

http://pik.bg/бъчварова-до-края-на-годината-очакваме-от-50-до-100-имигранти-от-италия-и-гърция-news429617.html

Бъчварова: До края на годината очакваме от 50 до 100 имигранти от Италия и Гърция

До края на годината очакваме от 50 до 100 имигранти от Италия и Гърция, според ангажимент на България към ЕК, заяви по време на блицконтрола в НС вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Страната ни е поела ангажимент да участва в два проекта за релокация по предложение на ЕК. Предстои в срок да бъде представен българският координатор по политиките на миграция. За този пост е одобрена Петя Първанова, бивш служебен министър на вътрешните работи, съобщи Бъчварова.


Приета е и рамката за релокация, както и начинът, по който ще се осъществи ангажимента - първата е от 40 000 души, а втората - от 120 000 души. Допълнителни ангажименти от България не са поемани, посочи министърът. В момента около 15 000 души са поискали статут на бежанец в България. Има голям проблем в Европа с точната статистика, защото огромната част от бежанците не се регистрират, посочи тя.

Кубрат Пулев излиза отново на ринга на 5 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_585812.html

Кубрат Пулев ще участва във втори мач за тази година на 5 декември. Това беше потвърдено официално от германската компания, за която се състезава, „Зауерланд”. Българинът беше заявен за участие в шоу, което ще се състои в Хамбург. Очаква се в близките дни да бъде обявен съперника на Пулев. Двубоят ще бъде в 8 или 10 рунда, като Кобрата ще остане в Берлин, за да се готви за срещата. Освен него на галавечерта в Хамбург ще се бият със сигурност Джак Кулкай и Ноел Гевор. Пулев се завърна на ринга на 17 октомври след почти едногодишно отсъствие. Тогава той победи с 3:0 съдийски гласа опитния бразилец Джордж Ариас. Това беше негов 21-и успех (11 с нокаут) в кариерата срещу само една загуба.

Миков към Калфин: Дясната ви политика обрича България

http://frognews.bg/news_101319/Mikov-kam-Kalfin-Diasnata-vi-politika-obricha-Balgariia/

„България е раздирана и унищожавана от бедност и перспективата й в по-краткосрочен план изчезва поради отсъствието на политика, насочена срещу бедността.

Зверство в село Дамяница! Двама нападнаха момиченце, набиха го, завързаха го и извършиха огромен грях

http://petel.bg/Zverstvo-v-selo-Damyanitsa--Dvama-napadnaha-momichentse--nabiha-go--zavarzaha-go-i-izvarshiha-ogromen-gryah__132910

Снимка Булфото "Ще те убием, ще запалим къщата ви, ще убием и баща ти, ако "писнеш" с тези думи двама изроди от санданското село Дамяница...

Вальо Михов представи книга и каза: ЦСКА можеше да остане в "А" група

http://petel.bg/Valo-Mihov-predstavi-kniga-i-kaza--TSSKA-mozheshe-da-ostane-v-A-grupa__132911

Бившият президент на БФС и на Професионалната лига Валентин Михов представи книгата си "В играта на живота“, в която той е главен герой, а...

Трима задържани в Петрич, помогнали на Шатката и Хосе да избягат от затвора

http://petel.bg/Trima-zadarzhani-v-Petrich--pomognali-na-SHatkata-i-Hose-da-izbyagat-ot-zatvora__132913

Снимка МВР Трима петричани са арестувани заради съпричастност към бягството от затвора на скандалноизвестния Николай Николов-...

БХК номинира убиец за човек на годината

http://petel.bg/BHK-nominira-ubiets-za-chovek-na-godinata__132914

Снимка Булфото, архив Българският хелзински комитет номинира осъден за убийство за човек на годината. Новината бързо взриви социалните...

От последните минути! Идва нова вълна на полицейски блокади! Бъчварова и синдикати не се споразумяха

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Idva-nova-valna-na-politseyski-blokadi--Bachvarova-i-sindikati-ne-se-sporazumyaha__132915

Кадър "Петел" Срещата между Синдикатите в МВР и вътрешния министър Румяна Бъчварова приключи без постигане на споразумение. Това каза...

Наредиха Стоичков сред петимата в света, променили разбиранията за футбола

http://petel.bg/Narediha-Stoichkov-sred-petimata-v-sveta--promenili-razbiraniyata-za-futbola__132916

Снимка Булфото Българската футболна легенда Христо Стоичков попадна в "златна" компания в престижна класация на популярната спортна...

Н. Ненчев: Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление

http://www.cross.bg/sili-otbranata-statys-1486887.html

/КРОСС/Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), която регламентира статута на военнослужещите. На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите беше предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в обраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както и за изпълнението на съюзните ни задължения в системата за колективна отбрана на НАТО, ако предложенията, направени чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. бъдат приети. Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на Републиката, министър-председателя и колегите министри. Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката. С днешното решение успяхме в усилието си да гарантираме предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите

Фронтекс: Близо 800 000 души са влезли нелегално в ЕС от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=305600

Близо 800 000 души са влезли нелегално в Европейския съюз от началото на годината, заяви шефът на Европейската агенция за управление на външните граници (Фронтекс) Фабрис Леджери в интервю за германския в. "Билд", предаде Франс прес.

Полицаите пред парламента: Боклуци! Кой ще ви вади с белия автобус?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091945

Протестиращите полицаи днес за кратко блокираха Орлов мост в София. Там те раздаваха карамфили на шофьорите, предава репортерът на "Труд" Цветан Гемишев.
След това се оттеглиха по бул. "Руски" към сградата на Народното събрание. Заедно със шествието има и екип пътни полицаи, които се грижат движението да не бъде блокирано.
Протестиращите полицаи днес за кратко блокираха Орлов мост в София. Там те раздаваха карамфили на шофьорите, предава репортерът на "Труд" Цветан Гемишев. След това се оттеглиха по бул. "Руски" към сградата на Народното събрание. Заедно със шествието има и екип пътни полицаи, които се грижат движението да не бъде блокирано.

България подкрепя Бокова за опазване на културното наследство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091951

България има удоволствието да види ЮНЕСКО и неговата генерална директорка в челните редици на инициативите и дейностите, насочени към облекчаване на кризата в Ирак и Сирия. Това заяви зам.-министърът на външните работи Румен Александров в изказването си пред 38-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която се провежда в Париж.
България има удоволствието да види ЮНЕСКО и неговата генерална директорка в челните редици на инициативите и дейностите, насочени към облекчаване на кризата в Ирак и Сирия. Това заяви зам.-министърът на външните работи Румен Александров в изказването си пред 38-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която се провежда в Париж.

Бившият шеф на леката атлетика е арестуван за прикриване на допинг проби

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642800_bivshiiat_shef_na_lekata_atletika_e_arestuvan_za/?ref=rss


Доскорошният президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Ламин Диак е арестуван днес в Париж заради участие в прикриване на положителни допинг проби, съобщи финансовата прокуратура на Франция.

82-годишният сенегалец, който се оттегли от поста през август тази година, е oбвинен в пасивна корупция и пране на пари. Той е заподозрян в получаване на подкупи от Русия, за да прикрива уличени в употреба на забранени стимуланти руски спортисти.

Неговият адвокат и...

Калфин обвини БСП за „най-бедната" 2014 година

http://news.ibox.bg/news/id_1179488671

Социалният министър очаква подкрепата на левицата за бюджет 2016

И армията излиза на протест

http://society.actualno.com/I-armijata-izliza-na-protest-news_505649.html

Военните стягат протест във Фейсбук. В няколко града вече са организирани блокади, предаде Стандарт нюз. В 18.00 излизат военнослужещите от ВМС, като срещата все още се уточнява, но най-вероятно ще последвна полицейското шествие към Аспаруховия мост. В 18.00 часа излизат и военнослужещите от Гарнизон Пловдив, като срещата ще е пред сградата на ДНА-Пловдив, а след това военните ще последват протеста на полицаите. В същия час в момента се организират протести в София, Карлово, Русе и Бургас. Е

Бившият кмет на Хасково подаде оставка като общински съветник

http://haskovo.actualno.com/Bivshijat-kmet-na-Haskovo-podade-ostavka-kato-obshtinski-syvetnik-news_505650.html

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов, който загуби изборите миналата неделя, е подал оставка като общински съветник. Той бе водач на листата на коалиция "За Хасково".  Минути след обявяването на изборните резултати Георги Иванов заяви пред Topnovini.bg, че ще бъде в местния парламент. Днес става ясно обаче, че е подал заявление да не бъде обшински съветник.  На негово място ще влезе д-р Живко Атанасов. Първото заседание на ОбС Хасково е насрочено за този петък, така че ако днес Ге

Българинът живее в стрес и не се храни здравословно

http://healthy.actualno.com/Bylgarinyt-jivee-v-stres-i-ne-se-hrani-zdravoslovno-news_505651.html

12% от българите над 65 години никога не са боледували. Това показват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве" на „Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България" и Български фармацевтичен съюз, предаде Дарик. Данните сочат още, че оплакванията на по-младите зачестяват, а след 45-годишна възраст по-голяма част от хората се чувстват болни. Едномесечното проучване е проведено с близо 5000 души в десет български града и онлайн. Резулт

Огнян Минчев загатна, че ГЕРБ може и да постигне авторитарен режим

http://izbori2015.actualno.com/Ognjan-Minchev-zagatna-che-GERB-moje-i-da-postigne-avtoritaren-rejim-news_505652.html

Откакто провеждаме наблюдения от 2009 насам, непрекъснато наблюдаваме на разрастване на купения, контролитрания вот, липса на администартивен капацитет и натиск над гражданите. Тяхното разрастване е факт и този факт трябва да бъде отчетен. Това заяви председателят на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" за България Огнян Минчев при представянето на резултатите от мониторинга на местния вот и националния референдум. Според Минчев категорично се наблюдава общо снижаване на качеството н

Президентът апелира за диалог в сектор Сигурност

http://frognews.bg/news_101318/Prezidentat-apelira-za-dialog-v-sektor-Sigurnost/

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Intel инвестира 22 млн. долара в 10 стартъп компании

http://econ.bg/Новини/Intel-инвестира-22-млн-долара-в-10-стартъп-компании_l.a_i.702977_at.1.html

Intel Capital, глобалната организация на Intel за инвестиции, сливания и придобивания, ще инвестира над 22 млн. долара в 10 стартъп компании....

Онлайн "Наръчник за изборна реформа" цели да образова гражданите за изборния процес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642794_onlain_naruchnik_za_izborna_reforma_celi_da_obrazova/?ref=rss


Гражданската платформа MoveBG (България може) представи интерактивния онлайн "Наръчник за изборна реформа". Целта на наръчника е да информира и образова гражданите за изборната система и да събере идеи за промени.

Сайтът на наръчника е разделен на познавателна секция, в която са поместени основните принципи и положения на изборното законодателство у нас, и - интерактивна секция, в която всеки дава своите разрешения на проблеми, свързани с изборния процес.

Димо Господинов,...

Мерджанов: Борисов поеме МВР на ръчно управление

http://www.cross.bg/merdzhanov-smisul-ministur-1486886.html

/КРОСС/Депутатът от БСП Атанас Мерджанов определи решението на премиера Бойко Борисов социалните придобивки на служителите в сектора по сигурността да не бъдат пипани като "пожарникарска акция". „Има развръзка при министър-председателя, което е потвърждение за поредната пожарникарска акция. Има някакъв шум в ститемата, недоволство, и изведнъж министър-председателят се явява и разрешава конфликта. По-добре да си поеме Министерството на вътрешните работи на ръчно управление, така, както го предупреждавахме. Иначе няма смисъл нито от министър Румяна Бъчварова, нито от министър Владислав Горанов, и няма смисъл от реформи", заяви Мерджанов, цитиран от Нова тв.     

Майка купи на сина си минерална вода в Русе, оказа се, че е водка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091940

Майка едва не напи 9-годишния си син с погрешно продадена водка за минерална вода в магазин на общинския пазар в Русе. За случая е алармирала жената, съобщава полицията в крайдунавския град, цитирана от
Майка едва не напи 9-годишния си син с погрешно продадена водка за минерална вода в магазин на общинския пазар в Русе. За случая е алармирала жената, съобщава полицията в крайдунавския град, цитирана от "Труд". Майката е обяснила, че е купила пластмасовата бутилка я отнесла вкъщи. Едва когато подала шишето на момчето си да пийне,

Боряна Димитрова: ГЕРБ ще е близо до пълно мнозинство на предсрочен вот заедно с президентския

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090645

БСП от евроизборите насам е не “дъно”, а “блато”

- ГЕРБ спечели и в доскорошните бастиони на БСП и кметовете му в областните градове станаха 21. Какво се крие зад този резултат, г-жо Димитрова?
- Умело използване на еврофондовете,
личен
електорален
ресурс
на Борисов, перфектна организация, добър баланс между видимите и невидимите фигури в
БСП от евроизборите насам е не “дъно”, а “блато” - ГЕРБ спечели и в доскорошните бастиони на БСП и кметовете му в областните градове станаха 21. Какво се крие зад този резултат, г-жо Димитрова? - Умело използване на еврофондовете, личен електорален ресурс на Борисов, перфектна организация, добър баланс между видимите и невидимите фигури в

Агенти на ДАНС не открили кой влиза в системата на МВР при операция "Червеи"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091929

Въпреки че направили пет-шест опита агенти на ДАНС не са успели да открият кой извършва манипулации в информационните системи на МВР при т.н. операция
Въпреки че направили пет-шест опита агенти на ДАНС не са успели да открият кой извършва манипулации в информационните системи на МВР при т.н. операция "Червеи".  Това признаха бившият шеф на отдела за прилагане на СРС в ДАНС Иван Бонев и тримата му подчинени , които са работили по операцията. Това те признаха в Софийския градски съд,

"Това им е последният шанс да говорят на разбран език с мене"

http://offnews.bg/news/n_1/n_585873.html

Полицаите, военните и охранителите в затворите запазват част от социалните си придобивки - това стана ясно от днешното заседание на правителството. Лично премиерът Бойко Борисов, който като бивш служител на МВР се е ползвал от същите придобивки, се ангажира с проблема. Някои от привилегиите се запазват, но други отпадат. Така например новопостъпилите служители в МВР няма да получават до 20 заплати при пенсиониране, както беше досега. Те ще получават до 10 заплати. Пада и добавката към заплата за години прослужено време.  Ето и цялото изказване на премиера по проблема в началото на заседанието на Министерски съвет:* Ще се възползвам от това, че са тука медиите и главният секретар да изпратя едно послание на служителите на МВР, на армията, на охранителните работници, които са в Министерството на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и ние още повече бяхме обявили, че водиме разговори по темите, които ни интересуват. Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави. Искам да им напомня, че тези, които ги излъгаха, дойде на това правителство и в 2015 година, аз мислех, че правят протест от радост, без да ги има записани в бюджета 180 млн. - искам добре да го чуят българските граждани – 180 млн. за 2015, не за догодина, за тази година, и 57 млн. - по 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ. 45 млн. за правосъдната система. Аз мислех, че може би синдикатът полицейският трябваше да протестира за това как бит полицай за 500 лв. гаранция е превенцията срещу бития полицай на човека, който го е направил. И аз моля Христо Иванов да прецени за бит полицай 500 лв. ли е гаранцията. И тука бих застанал изцяло в защита на полицията, в защита на униформените служители, което винаги съм го правил. Най-малко им отива на ДПС, още по-малко и на БСП, да говорят за пари в МВР. Защото тука има правен абсурд: в нарушение на всички закони те приеха с 200 млн., без никакво обезпечение в предишния си мандат, Калфин, с 200 млн. да увеличат заплатите. Без да има финансова обосновка. И Чобанов, и Орешарски. И ние сега напрегнахме докрай митници, прокуратура, данъчни, МВР, ДАНС да събереме над 2 млрд. и 300-400 млн. към момента повече. Данъчните минават милиард и 600 повече събрани. И ние дадохме тези пари. Така че най-малко бих чул съвета им. Но понеже и полицаите, и пожарникарите, и съдебната охрана са ми доста мили хора – не само на мен, на правителството, но еднакво мили са ни и доктори, инженери, учители и да не пропуснеме някой друг. Само за ваша информация, само новите пари за тази година, които даваме на МВР - 180 млн., са два пъти повече от целия бюджет за култура и в Министерството на културата, два пъти повече отколкото за спорта за България за тази година. Само актуализираният им бюджет. И те да спретнат това снощи и да тормозят обществото.  За мене не е никакъв проблем да не съм премиер. Ше дойде такъв като Орешарски, ше им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде. Защото ние оставихме бюджетния дефицит на нула 48. И тези, които говорят, че взимаме дълг, трябва да станат, да е ясно на хората, че разликата до три осем, които направи правителството на Орешарски, са няколко милиарда, са събраните пари повече от борбата с контрабандата и корупцията. Ние попълваме тази дупка, за да намаляваме дефицита. Дори и 2% дефицит са ти милиард и 800, които трябва да вземеш от дълга. А всяка година има падежи по стари дългове, които трябва да ги платиме. Единственото право, което имат, е, че когато са подписвали договора с държавата или когато са назначавани на работа, те са назначени при дадените условия. За това ние ще направиме друго. Искам, Костов, да отидеш да им го предадеш. Първо, всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ше си попадне под ударите на закона. Повтарям – нас може да ни има, но след това няма да има и какво да харчат изобщо за заплати. С няколко думи за останалите колеги да знаят какво правиме в МВР, в отбраната, защото това е много важно и, Ненчев, специално благодари на състава на отбраната, че с необходимото разбиране и уважение се отнесоха към целия проблем. Разграничаваме служителите в МВР, в пожарната включително, в армията на първа и трета категория. Каква е разликата да ги питам от администрацията в МВР или в армията с администрацията в Министерски съвет., или на здравеопазването, или на който и да е друг, та те трябва да имат тези привилегии. Каква е разликата между кадровика на Министерски съвет и кадровика на МВР? Не виждам никаква разлика. Ние искаме тези, които носят навънка в студа или на жегата, на границата, на улицата, влизат в пожарите вътре, да са първа категория, да се ползват с привилегии. Мисля, че обществото това ще го одобри и ще го толерира. И всеки, който има работа, такава каквато всички останали държавни служители, да се подчинят на същата логика, която има държавният служител. Второ... (към главния секретар на МВР, бел. ред.) Това ще ти го дам листчето, да идеш да им го съобщиш, оттам нататък да правят каквото знаят. Но те ме познават добре и знаят, че това им е последният шанс да говорят на разбран език с мене. Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетения, влиза от днеска в сила, или по-точно в деня, в който бъде приет законът. Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, отбраната, остават на 20-те си заплати... И между другото, истински се надявам и съдебната власт да прецени дали и съдиите и прокурорите, следователите трябва да получават и те по 20 заплати, щот не са само МВР и отбраната. Да преценят. Защото ние сме много добри и заради министъра Христо Иванов 45 млн. дадохме повече. И на правосъдието за 2015 година с актуализацията на бюджета. Така че до днешна дата, които са, получават оттука нататъка, продължават да си получат 20 заплати, новоназначените ще знаят, че ще получават 10 и за сведение - в държавни или други администрации са по 6 и по три, когато се пенсионират. Пак, нали, в знак на уважение към тяханата работа оттука нататъка ще станат десет. Трето, това дето ще е извинение за мене, но просто бях го пропуснал. Порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, нямат време да ходят да ядат евтина или каквато и да било друга храна. Трябва да си имат допълнително. А и като са непрекъснато на дежурство им е нужно. Така че порционът се запазва. Горанов, нали и ти пишеш? Отпуските стават 20 работни дни. До днеска тези, които имат да взимат опуски, макар че тука и Калфин е хубаво да се произнесе, има служители, които имат по 400 и нагоре отпуски, натрупани в МВР и не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платиме. А за това, което работят, ние им плащаме за допълнителен труд. И на него му е много по-изгодно да работи допълнително, после да си вземе и отпуските. Сиреч, заради такива тарикати, отпуските стават 20 работни дни, като към днешна дата, тези които са заварените ше си ги вземат, няма да се губят. Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Защото, аз не виждам логика, че само си стоял на това место да получаваш увеличение. Нека всички да са в работната заплата, да може министерството да си регулират, политическото и професионалното ръководство, заплатите и възнагражденията. Според мене това са темите. Ето ти го това листче. Мога да ти го подпиша, ако искаш. Оттука нататъка, дет се вика, ще имат работа с друг премиер, а ние когато дойдеме и тея пирдобивки отново няма да ги има. Защото просто държавата няма да я има, защото всеки, като дойде тука, казва: „Дайте пари“, а в същото време парите са на данъкоплатеца. И ние сме изправени пред трудната задача да балансираме с приоритетите ни – образование, здравеопазване... В същото време отиват огромни пари в нереформирана система. Мисля че това е един разумен компромис, отговорящ и на правото и на морала, защото, повтарям, към днешна дата тези, които са постъпвали, може да са постъпили заради тея 20 заплати. Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото. Нека да идват с любов към тази професия. Мисля, че това е едно разумно предложение. Не може да имаш месец-два отпуска и през това време твоите колеги, съответно пък им плащаме за допълнителен труд. И, в смисъл, една огромна част от ресурса на МВР, който е многохиляден, не може да се използва пълноценно много време назад при всичките тези придобивки, които оставяме. Благодаря на медиите, според мене беше добре и за вас, да не ме преследвате по коридорите и да изговориме това, което трябва. Благодаря! _____ * В стегорамата е запазен оригиналният изказ на премиера.

Реформата в МВР няма алтернатива, ако искате да има МВР! Синдикатите не стоят зад блокадите в цялата страна!

http://www.bnews.bg/article-143299

Бъчварова се похвали пред репортерите, че заминава за Лондон, на среща, която е била планувана още преди 6 месеца.

Парламентът отхвърли тавана на заплатите в БНБ

http://www.cross.bg/vuznagrazhdenie-mesechno-othvurli-1486885.html

/КРОСС/Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за БНБ, които целяха регламентиране на възнагражденията на ръководството и служителите в централната банка. Измененията бяха внесени от Реформаторския блок. Срещу тях възразиха от ГЕРБ и ДПС. От Патриотичния фронт и БСП приветстваха предложените промени. Законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа "за", 30 "против" и 39 въздържали се. С промените се предлагаше основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ да бъде 95 на сто от размера на възнаграждението на председателя на Народното събрание, а на подуправителите - 90 на сто от възнаграждението на управителя на БНБ. За останалите членове на Управителния съвет се определяше основно месечно възнаграждение от 80 на сто от това на гуверньора на Централната банка, за директорите на дирекции - 70 на сто, а за останалите служители - до 60 на сто в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж. Предвиждаше се още допълнителното възнаграждение да не може да надхвърля основната заплата за съответния месец, информира бТВ.  Със законопроекта се предлагаха и промени, с които се регламентираха възнагражденията на ръководствата и служителите на КЗК, КРС, КФН, КЕВР, СЕМ също в съответствие със заплатата на председателя на парламента.  

Кабинетът даде зелена светлина за съвместни мисии с НАТО по охрана на въздушното ни пространство

http://pik.bg/кабинетът-даде-зелена-светлина-за-съвместни-мисии-с-нато-по-охрана-на-въздушното-ни-простр-news429612.html

Кабинетът даде зелена светлина за съвместни мисии с НАТО по охрана на въздушното ни пространство

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България (ЗОВС) и го предлага за разглеждане и приемане от Народното събрание.


С промените се регламентира възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Към момента охраната на въздушното пространство се осъществява единствено от Българската армия.


Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.


Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО. Тя е включена и като мярка в Плана за готовност за действие на НАТО за гарантиране на въздушната сигурност на страните от източния фланг на Алианса.


Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана. Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав.


Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно.

Британският сектор на услугите се възстановява

http://www.investor.bg/novini/130/a/britanskiiat-sektor-na-uslugite-se-vyzstanoviava-205395/

PMI индексът расте по-бързо от очакванията, увеличавайки натиска за решение за увеличаване на лихвите

Унгария поема от Австрия случая със смъртта на 71 мигранти

http://www.cross.bg/migranti-otkriti-petimata-1486883.html

/КРОСС/Унгария се съгласи да поеме наказателното производство по случая с петимата обвиняеми за смъртта на 71 мигранти, открити в камион на австрийска магистрала през август, съобщи днес унгарската главна прокуратура, цитирана от Ройтерс. Унгарската полиция арестува петимата - четирима българи и един афганистанец, няколко дни след като бежанците бяха открити мъртви. Това привлече вниманието върху опасните пътувания на стотиците хиляди мигранти, прекосяващи Средиземно море и Балканите тази година. Изправена пред най-големия приток на мигранти от Втората световна война, Унгария издигна стоманена ограда по южната си граница, за да отклони миграционния поток към Хърватия и Словения, където хиляди хора продължават да преминават всекидневно, отбелязва Ройтерс.  

Sudan Tribune: На борда на катастрофиралия в Южен Судан самолет е имало 50 души

http://www.cross.bg/samolet-sydan-yuzhen-1486884.html

/КРОСС/ На борда на катастрофиралия на 4 ноември в Южен Судан товарен самолет е имало 50 души, съобщи изданието Sudan Tribune, предаде ТАСС. Местните власти потвърждават появилата се по-рано информация, че в катастрофата са загинали 41 души. Според местни медии, сред жертвите са и жители, върху чиито домове е паднал самолетът. По информация на мисията на ООН в Република Южен Судан, самолетът, пътуващ за град Палох в щата Горен Нил, е катастрофирал на около 800 метра от летището. Съобщава се, че той е паднал върху малък остров, разположен в река Бели Нил. В момента руската дипломация изяснява дали на борда е имало граждани на РФ. По-рано медиите съобщиха, че петима от членовете на екипажа са руски граждани. Прессекретарят на руското посолство в Уганда Радмир Гайнамов заяви, че пълна яснота относно гражданството на екипажа на разбилия се самолет към момента няма.  

Джокович безпролемно се класира за третия кръг в Париж

http://www.cross.bg/dzhokovich-vtoriya-krug-1486882.html

/КРОСС/Най-добрият тенисист в света Новак Джокович победи със 7:5, 6:3 бразилеца Томас Белучи в мач от втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Париж, който е с награден фонд от 3.83 милиона евро. Французинът Жил Симон, швейцарецът Станислас Вавринка и испанецът Давид Ферер също не допуснаха изненади във втория кръг. Джокович, който играе за трета поредна титла в Париж, спечели подаването на Белучи в последния гейм от първия сет, а след това проби сервиса на бразилеца в осмия гейм на втория сет. Това беше напълно достатъчно за сръбския тенисист, който затвори мача на собствен сервис. Следващият съперник на Джокович е Жил Симон, който се наложи с 6:4, 4:6, 6:1 над своя сънародник Беноа Пер. "Добър тест. Отне ми малко време да свикна с нововъведенията в този турнир и най-вече с различния цвят на тревата, но в крайна сметка успях. Може да играя и по-добре, но съперникът беше труден. Получи се здрав двубой", каза Джокович.  

Чужди туристи идват в България заради потънали кораби

http://pik.bg/чужди-туристи-идват-в-българия-заради-потънали-кораби-news429609.html

Чужди туристи идват в България заради потънали кораби

През последните години интересът към гмуркането и подводните разходки все повече нараства. В България идват чужди туристи, които искат да разгледат потъналите в наши териториални води кораби. Отделно, все повече българи карат курсове и вземат сертификати за леководолази. За състоянието на този отрасъл на туризма и перспективите пред него БТА разговаря с Орлин Цанев, инструктор в водолазен център във Варна.

В България идват много чужденци, които обичат да се гмуркат до потънали кораби, разказва специалистът. По думите му най-много са англичаните, руснаците и украинците. Румънците също имат интерес. Според Цанев чужденците проявяват голям интерес и към потопения самолет на Тодор Живков. При добра видимост в морето старата летателна машина се радва на посещаемост. Всъщност самолетът стана прекрасен изкуствен риф, целият е обрасъл вече, казва Цанев.

И допълва, че държавата трябва да стимулира такъв вид дейности, тъй като в момента у нас има само два умишлено създадени рифове - потопен кораб край Созопол и самолетът на бившия първи. Във Варненския залив интерес за чужденците представляват няколко потънали баржи от Втората световна война, разкрива още инструкторът. Има един танкер, три подводници, които също привличат вниманието, допълва Цанев.

На север от Варна, към Балчик, има страхотен кораб на 16-17 метра дълбочина, за който обаче няма никаква информация кога е потънал и какво е правил в български води, пояснява той. Въпреки липсата на информация за този кораб обаче, когато се разчу, че има такъв, веднага се намериха подводни иманяри и го разграбиха, с огорчение разказва инструкторът. После допълва, че подводното иманярство е страхотен проблем, но трудно ще се справим с него, защото няма правила.

Безплатна лекция за мотивация на младежта ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305586

На 6 ноември от 19:00 ч., в Beehive Co-working space ( бул.“Ген. Колев“ 64, ет.6) ще се проведе безплатна лекция на тема: "Какво трябва да направим, за да повярваме във възможностите си?". Събитието поставя акцент върху високата степен на неувереност сред младите хора в страната, които имат необходимите възможности, но не се осмеляват да направят първата стъпка в своето развитие, съобщиха организаторите за Moreto.

Реформаторският блок осъдил КЗК да си каже заплатите

http://www.mediapool.bg/reformatorskiyat-blok-osadil-kzk-da-si-kazhe-zaplatite-news241381.html

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са осъдили Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Върховния административен съд заради отказа й да оповести заплатите на членовете си за 2014 г. Това съобщиха двамата народни представители на брифинг в парламента в сряда. Димитров обясни, че делото е било заведено на 22 октомври след мълчалив отказ от антимонополната комисия да отговори колко са били заплатите и допълнителните възнаграждения на служителите. "Призоваваме ги да не търсят начини за обжалвания и какви ли не вратички, а да запазят достойнството си и да оповестят пред медиите заплатите си", добави той. Според Петър Славов самият отказ на КЗК да даде информация на искане на народни представители не е добър знак. Двамата депутати обясниха също, че от януари до юни тази година всички решения на КЗК за нарушена конкуренция, които са били обжалвани, са паднали пред Върховния административен съд.

Дирекция „Специална куриерска служба“ в МВР преминава към ДКСИ

http://www.cross.bg/slyzhba-zashtita-dksi-1486881.html

/КРОСС/Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за МВР, съобщиха от правителствената информационна служба. Основният акцент на поправките е свързан с преминаване от МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба" към вътрешното ведомство. Предложената промяна кореспондира с възложените на ДКСИ функции по Закона за защита на класифицираната информация и ще позволи оптимизиране на процесите, систематично обвързване и допълване на различните способи и дейности по защита на класифицираната информация чрез съсредоточаването им в рамките на една държавна структура. Законопроектът предвижда закриване на дирекция „Специална куриерска служба" като структура на МВР и преминаването на служебните и трудови правоотношения на служителите към ДКСИ. В съответствие с посочените специфики на изпълнение на държавната служба, се предлага за преминалите към ДКСИ да се прилагат разпоредбите относно държавната служба по ЗМВР

Миков към Калфин: Дясната ви политика обрича България

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-politika-1486880.html

/КРОСС/„България е раздирана и унищожавана от бедност и перспективата й в по-краткосрочен план изчезва поради отсъствието на политика, насочена срещу бедността. Това личи във внесения от управляващите бюджет. Срещу убийствената бедност правителството предлага политика на облагане на най-ниско доходните групи". Така председателят на НС на БСП Михаил Миков се обърна към вицепремиера Ивайло Калфин поради отсъствието на премиера и възможността да се обърне към него по време на блицконтрола. По думите му в последните дни все повече се появяват невидимите резултати от едно дясно управление, което не държи сметка за бедността в България. Той подчерта, че полицаите вече са видели невидимите резултати, а в следващите дни и други социални и професионални групи ще ги видят. Михаил Миков заяви, че разбира притеснението да бъде внесен този бюджет преди изборите, но хората и сега ще видят, какво им се случва. Лидерът на левицата подчерта, че отново се замразяват социалните плащания: помощта при две и повече деца остава 75 лева, обезщетението за отглеждане на дете, месечната добавка за деца с увреждания, помощта за първокласници, еднократната помощ при бременност, а в същото време се прави трик като се взима доходът на двамата родители, за да намалее броят на децата, които получават семейни помощи във връзка с месечния доход

Показват във Велико Търново марка, оценена за 1 милион евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091928

Велико Търново ще бъде домакин на национална филателна изложба, която включва най-добрите пощенски експонати в България. Тридесет колекции от марки, пощенски блокове и карти в шест класа ще бъдат подредени върху близо 100 табла в Изложбени зали
Велико Търново ще бъде домакин на национална филателна изложба, която включва най-добрите пощенски експонати в България. Тридесет колекции от марки, пощенски блокове и карти в шест класа ще бъдат подредени върху близо 100 табла в Изложбени зали "Рафаел Михайлов". Експозицията е посветена на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и

Ивайло Калфин отговаря: Ако си прехвърлите партидата в НОИ, губите правото на втора пенсия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090705

Татяна Благоева: На 50 г. съм и работя в сектор “Сигурност”. Имам намерение да се пенсионирам в рамките на гратисния период, определен от КСО. След 1.01.2016 г. смятам да прехвърля средствата си от ЧПФ в НОИ.
 Кога ще започна да получавам пълния размер към пенсията си от втория осигурителен стълб?
Уважаема госпожо Благоева,
Татяна Благоева: На 50 г. съм и работя в сектор “Сигурност”. Имам намерение да се пенсионирам в рамките на гратисния период, определен от КСО. След 1.01.2016 г. смятам да прехвърля средствата си от ЧПФ в НОИ. Кога ще започна да получавам пълния размер към пенсията си от втория осигурителен стълб? Уважаема госпожо Благоева,

Полицаи затвориха ГКПП-Кулата и ГКПП-Илинден, в Благоевград блокираха главна улица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091920

Над 100 полицаи от Петрич и Сандански блокираха по обяд пътя за ГКПП-Кулата на 100 метра преди пункта. Те стояха около 20 минути в знак на протест срещу орязването на социалните им придобивки. За това време се натрупа колдна от окол0 4-5 км.тирове. По времето когато започна протеста им спря тока на целия пункт.
Над 100 полицаи от Петрич и Сандански блокираха по обяд пътя за ГКПП-Кулата на 100 метра преди пункта. Те стояха около 20 минути в знак на протест срещу орязването на социалните им придобивки. За това време се натрупа колдна от окол0 4-5 км.тирове. По времето когато започна протеста им спря тока на целия пункт.

Президентът поиска диалог с полицаите, вместо "скрити промени"

http://offnews.bg/news/n_1/n_585849.html

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“.  „Апелирам в режим на цивилизован диалог всеки да изложи своята позиция, за да бъде намерено най-правилното решение", посочи Плевнелиев. Сигурен съм, че когато всички страни седнат на една маса, когато го няма елементът на изненадата – в последния момент и по един „скрит“ начин да се търси съществена промяна по отношение на права на работещите в сектор „Сигурност“, когато се сложат картите на масата и се чуят аргументите, тогава ще дойдат и правилните решения“, коментира президентът. Коментара по повод протеста на полицаите срещу промените, касаещи социалните им придобивки, в Букурещ, където взе участие в срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа. По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с вътрешния министър Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов, след като полицаи излязоха на протест вчера. След срещата стана ясно, че полицаите ще продължат да получават по 20 заплати при пенсиониране. Новопостъпилите служители на МВР обаче ще получават 10 заплати накуп при пенсиониране. Въпреки решението на правителството, полицейските протести ще продължат. Преди заседанието на Министерския съвет премиерът отправи критики към полицаите заради вчерашните протести и конкретно заради блокирането на центъра на столицата. 

Депутатите не приеха тавани за заплатите в регулаторите

http://www.mediapool.bg/deputatite-ne-prieha-tavani-za-zaplatite-v-regulatorite-news241380.html

Парламентът отхвърли предложени от Реформаторския блок промени в Закона за Българската народна банка, които въвеждаха таван не само за заплатите на ръководителите в Централната банка, но и в редица други регулатора като комисиите за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за енергийно и водно регулиране и в Съвета за електронните медии. Срещу равняването на заплатите в регулаторите по тази на председателя на Народното събрание се обявиха  ГЕРБ и ДПС. От Патриотичния фронт и "БСП лява България" приветстваха предложените корекции, но в крайна сметка законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа "за", 30 "против" и 39 въздържали се. С промените се предлагаше основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ да бъде 95 на сто от размера на възнаграждението на председателя на Народното събрание, а на подуправителите - 90 на сто от възнаграждението на гуверньора. За останалите членове на управата на БНБ основната месечна заплата трябваше са е 80 на сто от тази на ръководителя на Централната банка, за директорите на дирекции - 70 на сто, а за останалите служители - до 60 на сто в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж. Предвиждаше се още допълнителното възнаграждение да не може да надхвърля основната заплата за съответния месец. Със законопроекта се предлагаха и промени и в уреждането на заплатите на КЗК, КРС, КЕВР и СЕМ. Мотивите на Реформаторите бяха свързани с напрежението в обществото заради колосалните заплати на управата на БНБ, надхвърлящи в пъти заплатите на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не подкрепя законопроекта, не защото е "против" прозрачността, а защото БНБ е институция, която се самоиздържа. БНБ осъществява надзор над банковия сектор и не може служителите в един надзорен орган да взимат в пъти по-ниски заплати от работещите в търговските банки, аргументира се тя. Стоянова посочи, че и в момента има таван на заплатите в Централната банка. В закона за БНБ е записано, че таванът е свързан със средното възнаграждение в целия банков сектор на всички ръководни органи, припомни тя. Не бива в този момент да използваме едно невярно твърдение, което се тиражираше месеци наред в медиите - за шестцифрени възнаграждения в БНБ, и да използваме случая КТБ, за да унищожим капацитета на Централната банка, защото това ще бъде резултатът от този законопроект, каза шефът на бюджетната комисия. Мартин Димитров от Реформаторския блок припомни изказването на премиера Бойко Борисов, че никой в държавата не трябва да взима повече пари от него. Според мен неволно вкарахте в заблуждение народните представители, в закона за БНБ няма таван на заплатите и нищо не ги спира да си сложат заплати от 1 млн., посочи той. Оставяте едни хора да взимат по 16-17 хиляди лева, а искате да орежете социалните придобивки на полицаите, коментира Димитров. Популизмът да не взима връх, и народните представители взимат по-големи заплати от премиера, контрира го Стоянова. Ако сравним вашия фиш с неговия, ще видите, че той не е таванът на заплатата и аз ще помоля премиера да ми представи тази информация, за да сравним със заплатата на председателя на НС и на други колеги, допълни тя. Алиосман Имамов  от ДПС посочи, че БНБ е абсолютно независима институция и дори няма задължението да праща в парламента своя бюджет за одобрение. Решението, което се предлага, е частично, то не дава принципите, по които да се определя цената на труда на всеки зает в публичния сектор, затова от ДПС ще се въздържим от подкрепа на този законопроект, заяви той. Трябва да се изгради ясна йерархична пирамидална система за това колко струва труда на всеки в публичния сектор, посочи Имамов. "Когато става дума за цената на труда в публичния сектор е необходимо да сме наясно за значимостта му – колко е значим трудът на премиера, на председателя на НС, на президента, оттам на всички чиновници в агенции и комисии. В конкретния случай с БНБ не ни се позволява да правим това", заяви депутатът от ДПС. В реплика народният представител от БСП Янаки Стоилов посочи, че не се ли приеме законопроектът, тази дискусия ще бъде извън Народното събрание. Според него това ще се отрази и на бюджета. Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров пък заяви,че не може да се съгласи, че финансовият министър изпълнява по-малко задължения или че неговата работа е по-малко отговорна от тази на който и да е шеф на отдел в БНБ. "Ако ние се съгласим, че тези всички хора са мързеливи, то да променим Конституцията и избраният шеф на БНБ да е министър-председател, министър на финансите, а защо не и президент“, каза Емил Димитров.

Музеят за история на София става Регионален исторически музей

http://pik.bg/музеят-за-история-на-софия-става-регионален-исторически-музей-news429602.html

Музеят за история на София става Регионален исторически музей

Правителството преобразува Музея за история на София в Регионален исторически музей-София.
Създаването на новата музейна структура има за цел постигането на по-добра организация при представянето на културните ценности на територията на Столична община и на общините в София-област.
Културните ценности, които се съхраняват във фондовете на Музея за история на София, са над 120 000 единици, в това число научната библиотека и фотоархив, като в основния фонд са инвестирани 34 611 ценности, а в научно-спомагателния фонд-27 647 предмета. В музея работят 70 специалисти.
На територията на София-област, от друга страна, има седем общински исторически музея, както и обществени колекции, но не и регионална музейна структура, която да оказва методическа помощ на общинските, частните и музеите със смесено участие. Новият музей ще поеме и тези функции.

След кратка блокада на Орлов мост полицаите тръгнаха към НС

http://frognews.bg/news_101317/Sled-kratka-blokada-na-Orlov-most-politsaite-tragnaha-kam-NS/

Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл. "Орлов мост" в столицата и изразиха недоволството си със свирки и вувузели. Някои развяват българския трибагреник. Заради шествието на полицаите движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски". Движението на градския транспорт в района е временно затруднено, предаде Фокус.

В. Велев: Искаме в бюджета да има повече пари за образование, а не за въоръжаване

http://www.cross.bg/byudzheta-pari-obrazovanie-1486879.html

/КРОСС/ Срещу кого ще воюваме, кой ни застрашава? Има ли нормален човек в нашата страна, който да се притеснява, че Русия ще ни завземе? Защо тогава пълним гушите на чужди производители на оръжие, недоумява председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред Епицентър.бг - Г-н Велев, стана ясно, че ще има актуализация на бюджета за 2015 г. Това притеснява ли ви? - С тази актуализация се оказва, че вместо да намалят дефицита, а оттам и външния дълг, събраните допълнителни приходи в държавата ще отидат за разходи главно в две направления. Едното е свързано с финансирането по европейски програми, за да се усвои максимален размер на средствата по тях, това не го коментирам. Но другото е за издръжка на администрацията, като огромната част е за МВР - 180 млн. лв. допълнително, а за Министерство на отбраната - 57 млн. лв. Това означава липса на реформи и задълбочаване на проблема - от години говорим, че сектор „Отбрана и сигурност" у нас е прекалено финансиран - и като процент от БВП, и като дял от бюджета спрямо средното за ЕС равнище. А в същото време образованието е недофинансирано. Затова ние се обявяваме в категорична подкрепа на усилията на министъра на финансите Владислав Горанов през икономически лостове да повлияе за реформите. Казвам го по повод на протестите на МВР

Християна Лоизу замени морето на Кипър с Витоша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091862

Кипърката взриви БГ публиката на „Х фактор” Преди 8 години кипърката Християна Лоизу замени остров Кипър с гледката към планината Витоша и София. Тогава младата певица се преместила в България, за да учи оперно пеене. И останала да живее тук. В последните дни Християна се нареди и сред любимците на публиката на “Х фактор” по Нова тв.

Закриват Фонд „Радио и телевизия“

http://www.moreto.net/novini.php?n=305602

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. С предложените текстове се отменят разпоредбите, уреждащи статута и дейността на Фонд „Радио и телевизия“ към Съвета за електронни медии.

Изходът на София по "Тракия" се оказа най-натовареният пътен участък

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/04/2642770_izhodut_na_sofiia_po_trakiia_se_okaza/?ref=rss


Началото на магистрала "Тракия" на изхода от София е най-натовареният участък от републиканската пътна мрежа. Интензивността на движениет тук достига  50 хил. коли за 24 часа, особено в края на работната седмица, когато се събират няколко почивни дни. Това показват данните от тестовото автоматизирано броене на трафика, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Днес институцията отчете края на проекта, по който с европари по магистралите и републиканските пътища са монтирани сто...

Полицейският протест: Плевнелиев апелира за диалог и чуваемост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091907

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В отговор на журналистически въпрос за недоволството в сектора по повод предложени промени в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г.
Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В отговор на журналистически въпрос за недоволството в сектора по повод предложени промени в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г.

Гордост! Григор с втора победа в Париж, пребори силния Чилич

http://petel.bg/Gordost--Grigor-s-vtora-pobeda-v-Parizh--prebori-silniya-CHilich__132906

Снимка Булфото Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи със 7:6(3) 7:6 (2) шампиона от US Open през 2014 година Марин Чилич в мач от втория...

В момента! Полицаите освиркаха депутатите пред парламента, хвърлят стотинки

http://petel.bg/V-momenta--Politsaite-osvirkaha-deputatite-pred-parlamenta--hvarlyat-stotinki__132908

Снимка Булфото, архив Протестиращите полицаи освиркаха излизащите от НС депутати и се отправиха към Mинистерски съвет. Бул. „Цар...

Черен знак за ЕС! Гигантът "Мерск" съкращава 4000 души

http://petel.bg/CHeren-znak-za-ES--Gigantat-Mersk-sakrashhava-4000-dushi__132909

Maersk Line планира да съкрати 4 000 души, както и да оптимизира програмата си за строителство на нови кораби, съобщиха от дружеството, предаде...

Бюджетът на НЗОК за 2016 г. е разчетен да не влиза в дефицит

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biudjetyt-na-nzok-za-2016-g-e-razcheten-da-ne-vliza-v-deficit-205394/

Целта на промените намаляване на злоупотребите и ефективност на резултатите от лечението, обяснява здравният министър Петър Москов

Предстои историческа среща между президентите на Тайван и Китай

http://www.mediapool.bg/predstoi-istoricheska-sreshta-mezhdu-prezidentite-na-taivan-i-kitai-news241379.html

Президентът на Тайван Ма Инцзю и колегата му от Китай Си Цзинпин ще се срещнат в събота в Сингапур, за да обменят мнения по въпроси от взаимен интерес. Това ще е първата подобна среща в историята на двете страни след края на гражданската война в Китай през 1949 г., предаде Франс прес.   Целта на посещението на президента Ма Инцзю е да гарантира мира от двете страни на Тайванския проток и да запази статуквото, заяви в комюнике президентски говорител, като уточни, че на срещата няма да се подписват никакви споразумения и няма да има обща декларация.   Часове след анонса на Тайпе новината беше потвърдена от китайската информационна агенция Синхуа, която се позова на китайски висш представител в Пекин, отговарящ за връзките с Тайван.   Отношенията между Тайван и Китай се затоплиха след избирането през 2008 г. на Ма Инцзю за държавен глава (преизбран през 2012 г.), но тайванското обществено мнение не одобрява по-сериозно сближаване с Китай, опасявайки се от засилващо се влияние на Пекин върху Тайван.   Основната опозиционна формация в Тайван - Демократичната прогресивна партия - призова президента да успокои безпокойството около планираната среща и да увери хората, че тя няма да засегне статута на Тайван, посочва Ройтерс.   Фактът, че ключови парламентарни лидери не са уведомени за планираната среща, означава, че не се спазват принципите за демократичен контрол и прозрачност, заяви по телефона за Ройтерс генералният секретар на партията Джоузеф У.   След провъзгласяването на Китайската народна република през 1949 г., сваленото от комунистите на Мао Цзедун националистическо гоминдановско правителство на Чан Кай-ши намира убежище в Тайван. Оттогава той се самоуправлява, но Пекин продължава да смята острова за неразделна част от територията си.

Бунтът на полицаите продължи втори ден, въпреки отстъпките на властта

http://www.mediapool.bg/buntat-na-politsaite-prodalzhi-vtori-den-vapreki-otstapkite-na-vlastta-news241378.html

Въпреки че правителството отстъпи пред незаконния им протест и се отказа да орязва наполовина обезщетенията им от 20 заплати при пенсиониране, служителите на МВР в София и цялата страна продължиха с протестите и в сряда, независимо от заканите на ръководството да бъдат дисциплинарно наказани. Протестиращите няколко стотин служители на МВР в София отново блокираха Орлов мост в 18.00 часа за близо 2 часа. Преди това те се оттеглиха от Ларгото пред сградата на Министерския съвет (МС) около 16.00 часа, заканвайки се, че блокадите на трафика в различни точки на София обаче продължават. Заради блокираното движение се създаде напрежение на мястото на протеста, като шофьори, преминаващи през кръстовището, изразяваха своето несъгласие с протестиращите. Само за няколко минути се образува дълга колона от чакащи автомобили по бул. "Цариградско шосе". Сред протестиращите бе цялото ръководство на СДВР, което се опитваше да ги убеди да се разотидат. Горе-долу по същото време бе блокирано, както бе предварително обявено, и кръстовището на булевардите "Тодор Каблешков" и "Цар Борис III" до автогарата в кв. "Овча купел". По същата схема действаха протестиращи и на много други места в страната. В Пловдив вечерта се събраха над 400 служители на Областната дирекция на МВР, както и служители от близките до града районни управления, съобщава БНР. Около стотина души се отправиха към ключовото за града кръстовище на бул. "Цар Борис Трети – Обединител" и "Шести септември" и блокираха движението там. Протестиращи служители на сектора за сигурност блокираха част от кръговото кръстовище на изхода на Пазарджик в посока Пловдив, съобщава Фокус. Всички автомобили, излизащи от Пазарджик бяха отклонявани по обходен маршрут. Стотици служители от сектор "Сигурност" протестираха във Варна срещу орязването на социалните им придобивки. Служители на полицията, пожарната и затвора блокираха движението на едно от възловите кръстовища на изхода на Варна към магистрала "Хемус". Те се разхождаха по пешеходните пътеки на кръстовището, в резултат на което се образуваха големи задръствания. Десетки служители от сектор "Сигурност" от област Враца блокираха за втора вечер главен път Е 79 край Враца. Протестът на служителите от Областна дирекция на МВР по призива на синдикатите се подкрепя от служителите във Врачанския затвор, Съдебна охрана и Следствения арест във Враца. Подкрепа изразиха и военнослужещите от Военното поделение във Враца. Първоначално по-рано през деня полицаите в София се събраха до езерото "Ариана" без да блокират "Орлов мост", след което отидоха пред парламента и пред Министерския съвет. След изявлението на премиера Бойко Борисов, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите, полицаите твърдят, че обещанията на властта към тях са половинчати и се опасяват, че впоследствие ще бъдат пренебрагнати. Те са против предложението на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява. Между 200 и 300 полицаи се събраха около 12.30 часа около столичното езерото "Ариана", но без блокират кръстовището на "Орлов мост", както направиха преди ден. Освен това липсваха агресивният тон, закани и псувни. Вместо това, по примера на гражданските протести, полицаите донесоха огромно количество червени карамфили и ги раздаваха на шофьорите и им се извиняваха за неудобството, което са им причинили във вторник, когато бяха парализирали движението. Протестиращите преминаха тихо и кротко по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до Народното събрание, където започнаха да редуват ръкопляскане с викове "Уууу" и освикрквания. Полицаите направиха няколко обиколки около сградата и се спряха, очевидно изчаквайки депутатите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е в НС. Чуваха се различни подвиквания към парламента, включително и култовото "Кой ще ви вади с рейса, бе?!", препратка към гражданските протести през лятото на 2013 г. и "нощта на белия автобус", когато блокирани от протестиращите депутати бяха измъкнати от сградата на НС с бял автобус и се стигна до брутални сцени на полицейско насилие срещу граждани. Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) отиде при полицаите, които го посрещнаха с освирквания и нападки заради мнението му, че убийството на афганистанския мигрант от граничен полицай миналия месец е престъпление. С одобрителни възгласи и ръкопляскания бе посрещнат лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви по-рано, че подкрепя полицейския протест. Депутатът увери, че няма да подкрепи исканите от финансовия министър промени в бюджета за МВР, защото, по думите му, "трябва да има държавност, а държавността е МВР". Каракачанов спечели допълнителни симпатии от протестиращите и с изказването си, че медиите са виновни за създаването на лош имидж на полицаите, както станало и при протеста им във вторник вечерта, когато бяха разпространени заснети клипове с безобразните ругатни и отношение на униформените към случайни граждани. След като постояха пред НС, полицаите поеха към Министерския съвет, но отново без да блокират движението на автомобили по жълтите павета. Те пристигнаха пред "Дондуков" 1 към 15.00 часа. Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха за около 20 минути пътя за ГКПП Кулата на около сто метра преди гишето за пътни такси на пункта. Те протестираха, въпреки че им бе предадено, че придобивките им се запазват и новите условия ще важат само за новопостъпили служители. Те попитаха това има ли го черно на бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат. Движението и в двете посоки бе спряно и се оформиха опашки от автомобили. Също за 20 минути бе блокиран и граничният пункт Илинден-Ексохи при Гоце Делчев. Полицаите от Благоевград блокираха за 50 минути улицата, намираща се пред областната дирекция на МВР. За сряда е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, а служители на МВР в цялата страна са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. **Екипът на Mediapool следи развитието на полицейските протести. Ако имате наблюдения за тях или сте засегнати от тях, може да ни изпращате мнения, снимки и видеоматериали на страницата на Mediapool във Фейсбук.

Полицаи блокираха Орлов мост, пътя за Перник в София и възлови кръстовища в други градове

http://www.mediapool.bg/politsai-blokiraha-orlov-most-patya-za-pernik-v-sofiya-i-vazlovi-krastovishta-v-drugi-gradove-news241378.html

Протестиращите няколко стотин служители на МВР в София отново блокираха Орлов мост в 18.00 часа в сряда. Преди това те се оттеглиха от Ларгото пред сградата на Министерския съвет (МС) около 16.00 часа, заканвайки се, че блокадите на трафика в различни точки на София обаче продължават. Горе-долу по същото време бе блокирано, както бе предварително обявено, и кръстовището на булевардите "Тодор Каблешков" и "Цар Борис III" до автогарата в кв. "Овча купел". В Пловдив вечерта се събраха над 400 служители на Областната дирекция на МВР, както и служители от близките до града районни управления, съобщава БНР. Около стотина души се отправиха към ключовото за града кръстовище на бул. "Цар Борис Трети – Обединител" и "Шести септември" и блокираха движението там. Протестиращи служители на сектора за сигурност блокираха част от кръговото кръстовище на изхода на Пазарджик в посока Пловдив, съобщава Фокус. Всички автомобили, излизащи от Пазарджик се отклоняват по обходен маршрут. Във Варна е блокирано кръстовището на изхода от града към магистрала "Хемус", съобщи БНТ. Въпреки че правителството отстъпи пред незаконния им протест и се отказа да орязва наполовина обезщетенията им от 20 заплати при пенсиониране, служителите на МВР в София и цялата страна продължиха с протестите и в сряда, независимо от заканите на ръководството да бъдат дисциплинарно наказани. Първоначално полицаите в София се събраха до езерото "Ариана" без да блокират "Орлов мост", след което отидоха пред парламента и пред Министерския съвет. След изявлението на премиера Бойко Борисов, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите, полицаите твърдят, че обещанията на властта към тях са половинчати и се опасяват, че впоследствие ще бъдат пренебрагнати. Те са против предложението на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява. Между 200 и 300 полицаи се събраха около 12.30 часа около столичното езерото "Ариана", но без блокират кръстовището на "Орлов мост", както направиха преди ден. Освен това липсваха агресивният тон, закани и псувни. Вместо това, по примера на гражданските протести, полицаите донесоха огромно количество червени карамфили и ги раздаваха на шофьорите и им се извиняваха за неудобството, което са им причинили във вторник, когато бяха парализирали движението. Протестиращите преминаха тихо и кротко по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до Народното събрание, където започнаха да редуват ръкопляскане с викове "Уууу" и освикрквания. Полицаите направиха няколко обиколки около сградата и се спряха, очевидно изчаквайки депутатите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е в НС. Чуваха се различни подвиквания към парламента, включително и култовото "Кой ще ви вади с рейса, бе?!", препратка към гражданските протести през лятото на 2013 г. и "нощта на белия автобус", когато блокирани от протестиращите депутати бяха измъкнати от сградата на НС с бял автобус и се стигна до брутални сцени на полицейско насилие срещу граждани. Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) отиде при полицаите, които го посрещнаха с освирквания и нападки заради мнението му, че убийството на афганистанския мигрант от граничен полицай миналия месец е престъпление. С одобрителни възгласи и ръкопляскания бе посрещнат лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви по-рано, че подкрепя полицейския протест. Депутатът увери, че няма да подкрепи исканите от финансовия министър промени в бюджета за МВР, защото, по думите му, "трябва да има държавност, а държавността е МВР". Каракачанов спечели допълнителни симпатии от протестиращите и с изказването си, че медиите са виновни за създаването на лош имидж на полицаите, както станало и при протеста им във вторник вечерта, когато бяха разпространени заснети клипове с безобразните ругатни и отношение на униформените към случайни граждани. След като постояха пред НС, полицаите поеха към Министерския съвет, но отново без да блокират движението на автомобили по жълтите павета. Те пристигнаха пред "Дондуков" 1 към 15.00 часа. Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха за около 20 минути пътя за ГКПП Кулата на около сто метра преди гишето за пътни такси на пункта. Те протестираха, въпреки че им бе предадено, че придобивките им се запазват и новите условия ще важат само за новопостъпили служители. Те попитаха това има ли го черно на бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат. Движението и в двете посоки бе спряно и се оформиха опашки от автомобили. Също за 20 минути бе блокиран и граничният пункт Илинден-Ексохи при Гоце Делчев. Полицаите от Благоевград блокираха за 50 минути улицата, намираща се пред областната дирекция на МВР. За сряда е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, а служители на МВР в цялата страна са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. **Екипът на Mediapool следи развитието на полицейските протести. Ако имате наблюдения за тях или сте засегнати от тях, може да ни изпращате мнения, снимки и видеоматериали на страницата на Mediapool във Фейсбук.

Полицаите отново блокираха Орлов мост в София

http://www.mediapool.bg/politsaite-otnovo-blokiraha-orlov-most-v-sofiya-news241378.html

Протестиращите няколко стотин служители на МВР в София отново блокираха Орлов мост в 18.00 часа в сряда. Преди това те се оттеглиха от Ларгото пред сградата на Министерския съвет (МС) около 16.00 часа, заканвайки се, че блокадите на трафика в различни точки на София обаче продължават. Засега от полицейските синдикати официално съобщават само за планирана демонстрация на кръстовището на булевардите "Тодор Каблешков" и "Цар Борис III" до автогарата в кв. "Овча купел", която също започва в 18.00 часа. По неофициални данни се очаква блокада и на Околовръстното шосе в района на кв. "Филиповци". Въпреки че правителството отстъпи пред незаконния им протест и се отказа да орязва наполовина обезщетенията им от 20 заплати при пенсиониране, служителите на МВР в София и цялата страна продължиха с протестите и в сряда, независимо от заканите на ръководството да бъдат дисциплинарно наказани. Първоначално полицаите в София се събраха до езерото "Ариана" без да блокират "Орлов мост", след което отидоха пред парламента и пред Министерския съвет. След изявлението на премиера Бойко Борисов, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите, полицаите твърдят, че обещанията на властта към тях са половинчати и се опасяват, че впоследствие ще бъдат пренебрагнати. Те са против предложението на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява. Между 200 и 300 полицаи се събраха около 12.30 часа около столичното езерото "Ариана", но без блокират кръстовището на "Орлов мост", както направиха преди ден. Освен това липсваха агресивният тон, закани и псувни. Вместо това, по примера на гражданските протести, полицаите донесоха огромно количество червени карамфили и ги раздаваха на шофьорите и им се извиняваха за неудобството, което са им причинили във вторник, когато бяха парализирали движението. Протестиращите преминаха тихо и кротко по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до Народното събрание, където започнаха да редуват ръкопляскане с викове "Уууу" и освикрквания. Полицаите направиха няколко обиколки около сградата и се спряха, очевидно изчаквайки депутатите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е в НС. Чуваха се различни подвиквания към парламента, включително и култовото "Кой ще ви вади с рейса, бе?!", препратка към гражданските протести през лятото на 2013 г. и "нощта на белия автобус", когато блокирани от протестиращите депутати бяха измъкнати от сградата на НС с бял автобус и се стигна до брутални сцени на полицейско насилие срещу граждани. Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) отиде при полицаите, които го посрещнаха с освирквания и нападки заради мнението му, че убийството на афганистанския мигрант от граничен полицай миналия месец е престъпление. С одобрителни възгласи и ръкопляскания бе посрещнат лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви по-рано, че подкрепя полицейския протест. Депутатът увери, че няма да подкрепи исканите от финансовия министър промени в бюджета за МВР, защото, по думите му, "трябва да има държавност, а държавността е МВР". Каракачанов спечели допълнителни симпатии от протестиращите и с изказването си, че медиите са виновни за създаването на лош имидж на полицаите, както станало и при протеста им във вторник вечерта, когато бяха разпространени заснети клипове с безобразните ругатни и отношение на униформените към случайни граждани. След като постояха пред НС, полицаите поеха към Министерския съвет, но отново без да блокират движението на автомобили по жълтите павета. Те пристигнаха пред "Дондуков" 1 към 15.00 часа. Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха за около 20 минути пътя за ГКПП Кулата на около сто метра преди гишето за пътни такси на пункта. Те протестираха, въпреки че им бе предадено, че придобивките им се запазват и новите условия ще важат само за новопостъпили служители. Те попитаха това има ли го черно на бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат. Движението и в двете посоки бе спряно и се оформиха опашки от автомобили. Също за 20 минути бе блокиран и граничният пункт Илинден-Ексохи при Гоце Делчев. Полицаите от Благоевград блокираха за 50 минути улицата, намираща се пред областната дирекция на МВР. За сряда е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, а служители на МВР в цялата страна са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. **Екипът на Mediapool следи развитието на полицейските протести. Ако имате наблюдения за тях или сте засегнати от тях, може да ни изпращате мнения, снимки и видеоматериали на страницата на Mediapool във Фейсбук.

Полицаите пред МС се разотидоха, протестите им продължават

http://www.mediapool.bg/politsaite-pred-ms-se-razotidoha-protestite-im-prodalzhavat-news241378.html

Протестиращите няколко стотин служители на МВР пред сградата на Министерския съвет (МС) се разотидоха около 16.00 часа в сряда, заканвайки се, че блокадите на трафика в различни точки на София обаче продължават. Засега от полицейските синдикати официално съобщават само за планирана демонстрация на кръстовището на булевардите "Тодор Каблешков" и "Цар Борис III" до автогарата в кв. "Овча купел", която ще започне в 18.00 часа. По неофициални данни обаче се очакват блокади и в други точки на столицата. Въпреки че правителството отстъпи пред незаконния им протест и се отказа да орязва наполовина обезщетенията им от 20 заплати при пенсиониране, служителите на МВР в София и цялата страна продължиха с протестите и в сряда, независимо от заканите на ръководството да бъдат дисциплинарно наказани. Първоначално полицаите в София се събраха до езерото "Ариана" без да блокират "Орлов мост", след което отидоха пред парламента и пред Министерския съвет. След изявлението на премиера Бойко Борисов, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите, полицаите твърдят, че обещанията на властта към тях са половинчати и се опасяват, че впоследствие ще бъдат пренебрагнати. Те са против предложението на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява. Между 200 и 300 полицаи се събраха около 12.30 часа около столичното езерото "Ариана", но без блокират кръстовището на "Орлов мост", както направиха преди ден. Освен това липсваха агресивният тон, закани и псувни. Вместо това, по примера на гражданските протести, полицаите донесоха огромно количество червени карамфили и ги раздаваха на шофьорите и им се извиняваха за неудобството, което са им причинили във вторник, когато бяха парализирали движението. Протестиращите преминаха тихо и кротко по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до Народното събрание, където започнаха да редуват ръкопляскане с викове "Уууу" и освикрквания. Полицаите направиха няколко обиколки около сградата и се спряха, очевидно изчаквайки депутатите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е в НС. Чуваха се различни подвиквания към парламента, включително и култовото "Кой ще ви вади с рейса, бе?!", препратка към гражданските протести през лятото на 2013 г. и "нощта на белия автобус", когато блокирани от протестиращите депутати бяха измъкнати от сградата на НС с бял автобус и се стигна до брутални сцени на полицейско насилие срещу граждани. Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) отиде при полицаите, които го посрещнаха с освирквания и нападки заради мнението му, че убийството на афганистанския мигрант от граничен полицай миналия месец е престъпление. С одобрителни възгласи и ръкопляскания бе посрещнат лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви по-рано, че подкрепя полицейския протест. Депутатът увери, че няма да подкрепи исканите от финансовия министър промени в бюджета за МВР, защото, по думите му, "трябва да има държавност, а държавността е МВР". Каракачанов спечели допълнителни симпатии от протестиращите и с изказването си, че медиите са виновни за създаването на лош имидж на полицаите, както станало и при протеста им във вторник вечерта, когато бяха разпространени заснети клипове с безобразните ругатни и отношение на униформените към случайни граждани. След като постояха пред НС, полицаите поеха към Министерския съвет, но отново без да блокират движението на автомобили по жълтите павета. Те пристигнаха пред "Дондуков" 1 към 15.00 часа. Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха за около 20 минути пътя за ГКПП Кулата на около сто метра преди гишето за пътни такси на пункта. Те протестираха, въпреки че им бе предадено, че придобивките им се запазват и новите условия ще важат само за новопостъпили служители. Те попитаха това има ли го черно на бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат. Движението и в двете посоки бе спряно и се оформиха опашки от автомобили. Също за 20 минути бе блокиран и граничният пункт Илинден-Ексохи при Гоце Делчев. Полицаите от Благоевград блокираха за 50 минути улицата, намираща се пред областната дирекция на МВР. За сряда е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, а служители на МВР в цялата страна са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. **Екипът на Mediapool следи развитието на полицейските протести. Ако имате наблюдения за тях или сте засегнати от тях, може да ни изпращате мнения, снимки и видеоматериали на страницата на Mediapool във Фейсбук.

Протестиращите полицаи пред МС са предупредени да освободят уличното платно

http://www.mediapool.bg/protestirashtite-politsai-pred-ms-sa-predupredeni-da-osvobodyat-ulichnoto-platno-news241378.html

Служител на полицията отправи предупреждение от мегафон към служителите на МВР, събрали се на протест пред сградата на Министерския съвет, да освободят уличното платно. Това се случи към 15 ч. в сряда и е първият опит на органите на реда да приложат предвидените мерки за незаконно блокиране на трафика, откакто протестиращите полицаи започнаха да правят това във вторник следобед.   Пред сградата на МС пристигна кола на полицията, от която бе отправено предупреждението, че всеки, който наруши закона, ще бъде санкциониран спрямо него.   Обикновено след това се пристъпва към принудително изстласкване, ако протестиращите не се подчинят на заповедта.   С присъствието си пред МС протестиращите полицаи са блокирали движението на автомобили по бул. "Дондуков".   До полицейската кола е застанал директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски, който от сутринта придружава протестиращите си подчинени, но не успява да ги убеди да си тръгнат.   Въпреки че правителството отстъпи пред незаконния им протест и се отказа да орязва социалните им придобивки, служителите на МВР в София и цялата страна продължиха с протестите и в сряда, независимо от заканите на ръководството да бъдат дисциплинарно наказани. Протестиращите в София се събраха на "Орлов мост", отидоха пред парламента и след това пред Министерския съвет. След изявлението на премиера Бойко Борисов, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите, полицаите твърдят, че обявените мерки са половинчати.   Те са против единственото предложение на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява. Между 200 и 300 полицаи се събраха около 12.30 часа около столичното езерото "Ариана", но без блокират кръстовището на "Орлов мост", както направиха преди ден. Освен това липсваха агресивният тон, закани и псувни. Вместо това, по примера на гражданските протести, полицаите донесоха огромно количество червени карамфили и ги раздаваха на шофьорите и им се извиняваха за неудобството, което са им причинили във вторник, когато бяха парализирали движението. Протестиращите преминаха тихо и кротко по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до Народното събрание, където започнаха да редуват ръкопляскане с викове "Уууу" и освикрквания. Полицаите направиха няколко обиколки около сградата и се спряха, очевидно изчаквайки депутатите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е в НС.   Чуват се различни подвиквания към парламента, включително и култовото "Кой ще ви вади с рейса, бе?!", препратка към гражданските протести през лятото на 2013 г. и "нощта на белия автобус", когато блокирани от протестиращите депутати бяха измъкнати от сградата на НС с бял автобус и се стигна до брутални сцени на полицейско насилие срещу граждани.   Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов (РБ) отиде при полицаите, които го посрещнаха с освирквания и нападки заради мнението му, че убийството на афганистанския мигрант от граничен полицай миналия месец е престъпление.   С одобрителни възгласи и ръкопляскания бе посрещнат лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви по-рано, че подкрепя полицейския протест. Депутатът увери, че няма да подкрепи исканите от финансовия министър промени в бюджета за МВР, защото, по думите му, "трябва да има държавност, а държавността е МВР".   Каракачанов спечели допълнителни симпатии от протестиращите и с изказването си, че медиите са виновни за създаването на лош имидж на полицаите, както станало и при протеста им във вторник вечерта, когато бяха разпространени заснети клипове с безобразните ругатни и отношение на униформените към случайни граждани.   След като постояха пред НС, полицаите поеха към Министерския съвет, но отново без да блокират движението на автомобили по жълтите павета. Те пристигнаха пред "Дондуков" 1 към 15 ч.   В 18 ч. е насрочен друг протест близо до автогарата в кв."Овча Купел“. Полицаите планират да затворят пътя.   Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха за около 20 минути пътя за ГКПП Кулата на около сто метра преди гишето за пътни такси на пункта. Те протестираха, въпреки че им бе предадено, че придобивките им се запазват и новите условия ще важат само за новопостъпили служители. Те попитаха това има ли го черно на бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат. Движението и в двете посоки бе спряно и се оформиха опашки от автомобили.   Също за 20 минути бе блокиран и граничният пункт Илинден-Ексохи при Гоце Делчев. Полицаите от Благоевград блокираха за 50 минути улицата, намираща се пред областната дирекция на МВР.   За сряда е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, а служители на МВР в цялата страна са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. *Очаквайте подробности **Екипът на Mediapool следи развитието на полицейските протести. Ако имате наблюдения за тях или сте засегнати от тях, може да ни изпращате мнения, снимки и видеоматериали на страницата на Mediapool във Фейсбук:

Протестиращи полицаи обсадиха НС, чуват се викове "Кой ще ви вади с рейса, бе?!"

http://www.mediapool.bg/protestirashti-politsai-obsadiha-ns-chuvat-se-vikove-koi-shte-vi-vadi-s-reisa-be-news241378.html

Въпреки че правителството отстъпи пред незаконния им протест и се отказа да орязва социалните им придобивки, служителите на МВР в София и цялата страна продължиха с протестите и в сряда, независимо от заканите на ръководството да бъдат дисциплинарно наказани. Въпреки заявеното от премиера Бойко Борисов, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпващите, полицаите твърдят, че обявените мерки са половинчати. Те са против единственото предложение на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява. Между 200 и 300 полицаи се събраха около 12.30 часа около столичното езерото "Ариана", но без блокират кръстовището на "Орлов мост", както направиха преди ден. Освен това липсваха агресивният тон, закани и псувни. Вместо това, по примера на гражданските протести, полицаите донесоха огромно количество червени карамфили и ги раздаваха на шофьорите и им се извиняваха за неудобството, което са им причинили във вторник, когато бяха парализирали движението. Протестиращите преминаха тихо и кротко по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до Народното събрание, където започнаха да редуват ръкопляскане с викове "Уууу" и освикрквания. Полицаите направиха няколко обиколки около сградата и се спряха, очевидно изчаквайки депутатите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е в НС. Чуват се различни подвиквания към парламента, включително и култовото "Кой ще ви вади с рейса, бе?!", препратка към гражданските протести през лятото на 2013 г. и "нощта на белия автобус", когато блокирани от протестиращите депутати бяха измъкнати от сградата на НС с бял автобус и се стигна до брутални сцени на полицейско насилие срещу граждани. С протестиращите е директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски, който разговаря със служителите, но не успява да ги убеди да си тръгнат. В 18 ч. е насрочен друг протест близо до автогарата в кв."Овча Купел“. Полицаите планират да затворят пътя. Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха за около 20 минути пътя за ГКПП Кулата на около сто метра преди гишето за пътни такси на пункта. Те протестираха, въпреки че им бе предадено, че придобивките им се запазват и новите условия ще важат само за новопостъпили служители. Те попитаха това има ли го черно на бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат. Движението и в двете посоки бе спряно и се оформиха опашки от автомобили. Също за 20 минути бе блокиран и граничният пункт Илинден-Ексохи при Гоце Делчев. Полицаите от Благоевград блокираха за 50 минути улицата, намираща се пред областната дирекция на МВР. За сряда е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград, а служители на МВР в цялата страна са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища. *Очаквайте подробности

Полицаите в София се насочиха към Министерски съвет (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091889

Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл.
Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл. "Орлов мост" в столицата,  съобщи "Фокус". Част от протестиращите изразяват недоволството си със свирки и вувузели и развяват българския трибагреник. Заради шествието на полицаите движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски".

Плевнелиев призова за диалог по проблемите в сектор "Сигурност"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642773_plevneliev_prizova_za_dialog_po_problemite_v_sektor/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор "Сигурност". В отговор на журналистически въпрос за недоволството в сектора заради предложените от финансовия министър ограничения на придобивките държавният глава апелира разговорите между правителството и протестиращите да продължат. 

"Апелирам в режим на цивилизован диалог всеки да изложи своята позиция, за да бъде намерено най-правилното решение. Сигурен съм, че когато всички...

Полицаите в София се насочиха към Министерски съвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091899

Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл. "Орлов мост" в столицата,  съобщи "Фокус".
Част от протестиращите изразяват недоволството си със свирки и вувузели и развяват българския трибагреник. Заради шествието на полицаите движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски".
Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл. "Орлов мост" в столицата,  съобщи "Фокус". Част от протестиращите изразяват недоволството си със свирки и вувузели и развяват българския трибагреник. Заради шествието на полицаите движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски".

Полицейски протести и блокади в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_585816.html

Втори ден на полицейски протести и блокади в цялата страна.  В Пловдив около 150 служители на реда протестираха пред сградата на ОДМВР по време на обедната им почивка. Според лидера на един от полицейските синдикати Атанас Тавков, следващите действия на униформените зависят от решенията на срещата в 14:00 часа между представители на МВР и полицейските синдикати. Същевременно над 100 полицаи блокираха главната улица пред 1 РПУ в Благоевград. Блокадата продължи около 50 минути.  На ГКПП-Кулата други 50 пожарникари и полицаи блокираха за кратко преминаването през пункта. Подобна е ситуацията и на ГКПП Илинден - Ехсохи, който бе блокиран за около 20 минути по-рано през деня. В Смолян също имаше протест. В рамките на около 20 минути бе блокирано движението на бул. България” на новия център от протестиращите полицейски служители. В блокадата са участвали служители от РД „Гранична полиция”, служители от затворническото общежитие в Смолян и от съдебната охрана. Надзирателите от бургаския затвор се присъединиха към протеста на колегите си от сектор „Сигурност“. Служителите на институцията блокираха за кратко днес натоварената ул. „Индустриална“ в морския град. Днес в 17:15 ще се състои втори митинг пред съдебната палата в Бургас. 

Заловиха 36 нелегални бежанци от Афганистан след катастрофа край Калофер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091885


Полицаи от РУ на МВР-Карлово са заловили 36 нелегални бежанци от Афганистан във вторник около 16 часа край град Калофер на главния подбалкански път от Бургас за София. Всичките са от мъжки пол и без документи за самоличност, като сред тях има и няколко непълнолетни лица, ненавършили 16-годишна възраст.
Полицаи от РУ на МВР-Карлово са заловили 36 нелегални бежанци от Афганистан във вторник около 16 часа край град Калофер на главния подбалкански път от Бургас за София. Всичките са от мъжки пол и без документи за самоличност, като сред тях има и няколко непълнолетни лица, ненавършили 16-годишна възраст.

Григор Димитров най-накрая записа победа над класен съперник

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-naj-nakraja-zapisa-pobeda-nad-klasen-sypernik-news_505640.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров най-после успя да спечели оспорван мач, надделявайки над бившия шампион на US Open Марин Чилич във втори кръг на Мастъра в Париж - 7:6 (3), 7:6 (2). Така Димитров ще играе с испанския ветеран Давид Ферер в следващия кръг от последния за годината турнир в календара му. Първият сет премина без пробиви, като всъщност Чилич беше по-близо до заветната цел. Той имаше общо шест точки за пробив, но във всяка една от тях Григор беше агресивният и спечели св

10-те съвета за здраве и щастие от дъщерята на Петър Димков

http://curious.actualno.com/10-te-syveta-za-zdrave-i-shtastie-ot-dyshterjata-na-Petyr-Dimkov--news_505629.html

За да живеем добре, трябва да се чувстваме добре. Здравето е най-основният елемент, без който щастието ни няма как да е пълно. Лили Димкова е дъщеря на народния лечител д-р Петър Димков. Нейните съвети за здраве са изпитани с годините и са останали до днес. Духовното и физическото здраве са симбиоза, която никога не бива да се нарушава. 1. Правете поне по 10 дълбоки вдишвания три пъти на ден преди хранене. Дъвчете храната, вложете в нея положителна мисъл, че ще ви даде сили. Нали затова се хра

Проходът Шипка под блокада въпреки договореното при премиера Борисов

http://gabrovo.actualno.com/Prohodyt-Shipka-pod-blokada-vypreki-dogovorenoto-pri-premiera-Borisov-news_505643.html

Блокадата на Шипка, чрез която служители на полицията ще изразят протеста си тази вечер, няма да бъде отменена, въпреки договореното при премиера Борисов, информира "Дарик нюз". Това стана ясно от Николай Ников, председател на местната структура на синдиката на МВР. Този акта на недоволство не е само заради орязването на заплатите при пенсиониране и други придобивки на полицаите. Той има много по-дълбок смисъл, убедени са служители на МВР в Габрово. По рано днес Георги Костов, главен секретар

"Прозрачност без граници": 470 000 невалидни бюлетини са отчетени на местния вот

http://izbori2015.actualno.com/Prozrachnost-bez-granici-470-000-nevalidni-buletini-sa-otcheteni-na-mestnija-vot-news_505646.html

Безпрецедентен брой невалидни бюлетини, над 90% сгрешени протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), голяма тежест на контролирания и купен вот - това са основните заключения на "Прозрачност без граници" за вече преминалите местни избори и за вота относно електронното гласуване. Всички тези фактори са довели до 470 хил. недействителни бюлетини – безпрецеденетен брой и огромен брой негласували граждани. Нарушения и влияние върху изборния процес По думите на изпълнителния директор

Баща подаде жалба, защото дъщеря му не е избрана за общински съветник

http://dobrich.actualno.com/Bashta-podade-jalba-zashtoto-dyshterja-mu-ne-e-izbrana-za-obshtinski-syvetnik-news_505647.html

В Административния съд в Добрич е постъпила жалба от баща, чиято дъщеря не е била избрана за общински съветник в Крушари, съобщава "Дарик нюз". Жалбата е оставена без движение, защото човекът не е посочил в качеството си на какъв се жали, каза председателят на съдилището Красимира Иванова. След това обаче самата дъщеря – Екатерина Иванова Георгиева, кандидат за общински съветник от БДЦ, също внесла жалба. Тя поискала повторно броене на бюлетините в 17 секции, без да е посочила конкретни н

Президентът апелира за диалог и чуваемост за правата на заетите в сектор "Сигурност"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091888

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В отговор на журналистически въпрос за недоволството в сектора по повод предложени промени в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г.
Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В отговор на журналистически въпрос за недоволството в сектора по повод предложени промени в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г.

Вълната от мигранти към Европа е отприщена от недостига на хуманитарно финансиране

http://www.mediapool.bg/valnata-ot-migranti-kam-evropa-e-otprishtena-ot-nedostiga-na-humanitarno-finansirane-news241377.html

Сборът от ресурсите на агенциите на ООН, на Червения кръст и хуманитарните организация вече не е в състояние да осигури закрила и животоспасяваща помощ, от каквато се нуждаят 60 милиона души, прокудени от война и гонения, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес.   Пред комитета по правата на човека в Общото събрание на ООН Гутериш каза, че масовият приток на сирийци, иракчани, афганистанци и еритрейци в източната част на Средиземно море тази година е отприщен от недостига на финансиране за хуманитарните нужди.   Върховният комисар отбеляза, че правителства, отделни личности, компании и фондации са предоставили на службата на ООН за бежанците рекордните общо 3,3 милиарда долара миналата година. Той обаче подчерта, че бюджетите за хуманитарна помощ не са достатъчни, за да покрият дори минимума и резултатите от това вече са налице.   След години в изгнание над 4 милиона сирийски бежанци в съседните на Сирия страни са изчерпали спестяванията си и са изгубили надежда за политическо решаване на близо петгодишния конфликт. Понастоящем 70 процента от сирийските бежанци в Ливан живеят в крайна бедност, а 86 процента в градските райони в Йордания живеят под прага на бедността за страната, каза Гутериш.   Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) се мъчи да осигури парична помощ и материали за подслон за растящ броя крайно уязвими семейства. По-рано тази година Световната продоволствена програма на ООН беше принудена да съкрати помощта си с 30 процента, което кара много бежанци да мислят, че международната общност е на път да ги изостави, каза върховният комисар.   С ескалирането на бежанската и миграционна криза в Европа беше заявена нова финансова подкрепа за бежанците в съседните на Сирия страни. Колкото и уместни и навременни да са тези допълнителни средства обаче, те не могат да решат огромния проблем, пред който са изправени организации като ВКБООН, подчерта той.   Спешно трябва да се преразгледа начинът, по който финансираме хуманитарните начинания тъй като е ясно, че хуманитарните ресурси са крайно недостатъчни за справяне с огромното нарастване на нуждите, което наблюдаваме в последните години в Африка, Близкия изток и другаде по света, заяви Гутериш.   Върховният комисар отбеляза, че при 34 апела за оказване на хуманитарна помощ на 82 милиона крайно нуждаещи се по света финансирани са едва 46 процента. ВКБООН се надява да получи по-малко от половината от парите, които са му нужни тази година.   Според Гутериш ЕС има капацитет да се справи с кризата, но осъществяването на схемата за разселване е твърде бавно и има спешна нужда от приемни центрове, регистрация и проверка на десетки хиляди хора.

Президентът апелира за диалог и чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност"

http://www.cross.bg/dialog-sektor-otnoshenie-1486878.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по отношение на правата на заетите в сектор „Сигурност". В отговор на журналистически въпрос за недоволството в сектора по повод предложени промени в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г., държаният глава апелира разговорите между правителството и протестиращите да продължат. „Апелирам в режим на цивилизован диалог всеки да изложи своята позиция, за да бъде намерено най-правилното решение. Сигурен съм, че когато всички страни седнат на една маса, когато го няма елементът на изненадата - в последния момент и по един „скрит" начин да се търси съществена промяна по отношение на права на работещите в сектор „Сигурност", когато се сложат картите на масата и се чуят аргументите, тогава ще дойдат и правилните решения. Апелирам за диалог, за чуваемост и се надявам да бъде намерено едно коректно решение", коментира президентът Росен Плевнелиев в Букурещ, където взе участие в срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа.

Пловдивските полицаи продължават протеста довечера (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091871

Протестът на полицаите от областната дирекция на МВР в Пловдив ще продължи и довечера след 17, 30 ч., когато свършва работното им време. Ще се събираме пред районните управления и няма да спрем, докато не бъдат оттеглени предложенията за орязване на придобивките ни, категорични бяха служителите на реда.

Те очакват решенията от срещата в 14 ч.
Протестът на полицаите от областната дирекция на МВР в Пловдив ще продължи и довечера след 17, 30 ч., когато свършва работното им време. Ще се събираме пред районните управления и няма да спрем, докато не бъдат оттеглени предложенията за орязване на придобивките ни, категорични бяха служителите на реда. Те очакват решенията от срещата в 14 ч.

Москов: Няма пропаст между ГЕРБ и Реформаторите заради Плевен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642767_moskov_niama_propast_mejdu_gerb_i_reformatorite_zaradi/?ref=rss


"Категорично не може да се говори за пропаст, цепнатина или пролука между ГЕРБ и Реформаторите по повод Плевен." Това казва в интервю за в. "Труд" министърът на здравеопазването Петър Москов. Той коментира прословутия си статус "Плевен падна", който публикува във "Фейсбук" след балотажа на местния вот и който вбеси премиера Бойко Борисов. Министър-председателят дори посвети голяма част от изказването си на пресконференцията в изборната нощ на темата за Плевен, като дори обясни, че лично е...

Цитат на деня: Аз съм арменският поп

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642746_citat_na_denia_az_sum_armenskiiat_pop/?ref=rss


"Аз не съм отговорникът за организирането на изборната нощ. Не съм ЦИК, не съм ОИК, не съм Томислав Дончев, не съм Румяна Бъчварова. Аз съм омбудсманът или както хората му казват арменският поп".

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи омбудсманът Мая Манолова в пореден коментар на проблемите, които създаде инициирания от нея нов Изборен кодекс.

"Готова съм да обясня текстовете и бях в "Арена Армеец", защото там бяха нарушени човешки права", обясни тя като посочи, че в...

Новата власт в Полша иска да обсъди с Германия сигурността в региона

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/04/2642731_novata_vlast_v_polsha_iska_da_obsudi_s_germaniia/?ref=rss


Спечелилата парламентарните избори в Полша евроскептична партия "Закон и справедливост" поиска преговори с Германия по регионалните въпроси, съобщи агенция "Ройтерс".

"Има някои проблеми, които ни разделят", заяви бившият зам.-външен министър Витолд Вашиковски пред обществената телевизия TVP Info. "Германия не споделя тревогите ни за сигурността в региона".

Вашиковски бе зам.-външен министър по време на предишното управление на "Закон и справедливост" между 2005 г. и 2007...

Пламен Андреев: Направеното във Варна за последните месеци е мечтано 15 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=305603

Увеличаване на населението трябва да е основна задача пред Общината. Трябва да се направи така, че приходящите от съседни области да се установяват във Варна, да консумират, харчат и плащат данъците си тук. Това мнение сподели в интервю за Дарик Пламен Андреев, управител и един от собствениците на строителния „Планекс Холдинг".

Племенницата на Искрен Пецов е героиня във видеото към новата му песен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090409

Паула - латиноамериканската племенница на Искрен Пецов, е главната героиня и вдъхновение за клипа към новата му песен “Бомба е”. След 20 години, прекарани в Перу, тя пристига, за да заживее постоянно в България. Видеото е заснето в края на септември на плажовете Аргата и Бендида” край голф комплекса “Тракийски скали”.
Паула - латиноамериканската племенница на Искрен Пецов, е главната героиня и вдъхновение за клипа към новата му песен “Бомба е”. След 20 години, прекарани в Перу, тя пристига, за да заживее постоянно в България. Видеото е заснето в края на септември на плажовете Аргата и Бендида” край голф комплекса “Тракийски скали”.

Египетският президент призова НАТО да действа за възстановяването на Либия

http://www.mediapool.bg/egipetskiyat-prezident-prizova-nato-da-deistva-za-vazstanovyavaneto-na-libiya-news241376.html

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова НАТО да действа за възстановяването на Либия, раздирана от насилие след свалянето на режима на Муамар Кадафи с подкрепен от алианса бунт, предаде Франс прес.   Ас Сиси даде интервю за британския в. "Дейли телеграф" по повод посещението си в Лондон, по време на което се очаква да обсъди с британския премиер Дейвид Камерън сътрудничеството в областта на сигурността.   "Либия е опасност, която заплашва всички ни. Липсата на правителство създава вакуум, в който екстремистите имат възможност да процъфтяват", каза египетският президент пред вестника.   "Мисията не е съвсем завършена. Трябва да подкрепим всички усилия в помощ на либийския народ и либийската икономика", добави той.   "Трябва да пресечем потока от пари, оръжие и чуждестранни бойци към екстремистите. Всички членове на НАТО (включително Великобритания), които участваха в свалянето на Кадафи трябва да помогнат", подчерта Ас Сиси.

Р. Бъчварова: Решението е на МФ, не на МВР, но аз го приемам

http://www.cross.bg/buchvarova-karakachanov-slyzhiteli-1486877.html

/КРОСС/ Вносител на предложението за орязване на парите за полицаите е Министерството на финансите, а не Министерството на вътрешните работи. То не е било съгласувано с МВР.  Това заяви в НС вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на лидера на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов. Във връзка със създалото се напрежение в сектора, свързани с намеренията на правителството да бъдат лишени от част от привилегиите си, Каракачанов попита дали е имало разчет какво би се спестило от бюджета и какво би се разходвало, ако на тези стачкуващи хора се изплатяха двайсетте заплати, които им се дължат, ако напуснат. Всички необходими разчети са представени на МФ. Решението е на вносителя и аз го приемам, като признавам правото на МФ да излага своите виждания как да се оптимизира бюджета на държавата, каза Бъчварова. Според нея реформи в МВР са необходими - основно по посока промяна на условията, при които работят хората в министерството. Тя беше категорична, че реформата във вътрешното министерство е безалтернативна - трябва да е смислена и без да наранява привилегии и интересите на служителите. Отговорността ни като правителство е да недопускаме натрупване на допълнителен дълг и като министър да мога да стабилизирам системата и тя да е добре работеща в полза на обществото, каза още Румяна Бъчварова

Обраха магазин в кв. "Изток" в Кюстендил

http://pik.bg/обраха-магазин-в-кв-изток-в-кюстендил-news429592.html

Обраха магазин в кв. "Изток" в Кюстендил

През изминалото денонощие е регистрирано едно извършено престъпление . От хранителен магазин в кюстендилския квартал „Изток" са откраднати 200 лв., хранителни продукти, захарни изделия и тоалетни принадлежности.

Проникването е осъществено чрез подбран или подправен ключ. Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група, по случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил.

"Дейли телеграф": Руската позиция за Асад говори за различия с Иран

http://www.mediapool.bg/deili-telegraf-ruskata-pozitsiya-za-asad-govori-za-razlichiya-s-iran-news241375.html

Ръководителят на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция загатна, че има конфликт на интереси между Русия и Иран по отношение на съдбата на сирийския президент Башар Асад, като заяви, че намесата на Москва в Сирия цели да гарантира собствените й интереси, пише в сряда британският вестник "Дейли телеграф".   "Северният приятел, който наскоро дойде в Сирия, за да окаже военна подкрепа, го направи заради интересите си", заяви генерал майор Мохамад Али Джафари. Москва може да не е толкова загрижена "дали Асад ще остане, колкото сме ние", добави той.   С навлизането на сирийската война в петата й кървава година Русия и Иран се присъединиха към САЩ, Турция и Саудитска Арабия и подеха дипломатическа кампания за слагане на край на конфликта, изглежда признавайки с това, че шансовете за пълна военна победа на някой от двата лагера намаляват, коментира "Дейли телеграф".   Вестникът се спира и на вчерашното изказване на руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, че сирийски опозиционни лидери са поканени за разговори в Москва, в които може да участват и представители на сирийското правителство. Вестникът отбелязва, че този ход е предприет след смекчаването на позицията на Русия за войната в Сирия.   Твърди се, че неуспехът на сирийския президент да се възползва от руската интервенция, за да постигне значими победи, предизвиква все по-голямо недоволство и тревога у руските официални лица, пише "Дейли телеграф" и посочва, че на мирните преговори във Виена миналата седмица Русия е изразила желание опозицията да бъде част от бъдещите разговори и е предала на Саудитска Арабия списък с 38 лица, които би искала да участват в преговорите.   Същевременно вестникът допълва, че Русия е заявявала, че бъдещето на Сирия трябва да се решава от сирийския народ, но също така е казвала, че Асад трябва да остане поне за преходен период. "Дейли телеграф" цитира и вчерашното изявление на говорителката на руското министерство Мария Захарова, че Москва никога не е казвала, че Асад задължително трябва да остане на власт.

Mirror - поглед на Катя Чаушева в огледалото

http://www.cross.bg/ogledaloto-katya-chaysheva-1486864.html

/КРОСС/ Талантливата пловдивчанка Катя Чаушева събира фотографиите си в луксозен албум. След представени шест изложби до сега, в Пловдив и София, на път да публикува първата си книга, наречена "Mirror" - албум с фотографии, базирани на света в огледалата. Всички фотографии са заснети вътре в огледалото или в присъствието на огледало. Книгата от 160 страници, ще съдържа 120 фотографии, както и есета от Ива Яус, Роберто де Митри и Арслан Ахмедов. Аз не съм толкова добър с думите. Не мога да се изразявам с тях, казва фотографката и предлага да "говори" със своите снимки.  Катя Чаушева е носител на две награди (2007 г. и 2010 г.) за съвременна фотография и на Голямата награда от Lumix Awards през 2006 година. Книгата е всичко за страстта ми към огледалата, пише Катя Чаушева в Indiegogo. Обичам да правя портрети на моите модели, отразени в огледалото... Дежа вю... Според нея в отражението ни в огледалото разпознаваме себе си, това, което сме и което сме били и в предишните ни животи. Всеки път, когато погледнем в огледалото, ние търсим нашето вечно присъствие сега, несъзнателно. Така се чувстваме безсмъртни... За да реализира проекта си Катя Чаушева се нуждае от помощ, каквато очаква да плучи от приятели чрез Indiegogo.    

Виктор Ангелов помага да се разработят по-­добри сирена и кашкавали от съществуващите досега на пазара

http://pik.bg/виктор-ангелов-помага-да-се-разработят-по-­добри-сирена-и-кашкавали-от-news429593.html

Виктор Ангелов помага да се разработят по-­добри сирена и кашкавали от
съществуващите досега на пазара

От 22 октомври в магазинната мрежа може да бъде открита нова гама продукти сирене, съвместно разработена между педанта в кухнята шеф Виктор Ангелов и българския производител Фрезко ­ марката, утвърдила 5­те знака за най­високо качество.

“Храня гостите в ресторанта си само с най­качествената и вкусна храна, каквато бих избрал и за своето семейство. Затова и непрекъснато съм в търсене на най­качествените продукти. Когато разбрах за 5­те знака за най­високо качество на Фрезко ­ поисках да разбера повече.”, разказва шеф Виктор Ангелов. В отговор Фрезко кани известния със своя перфекционизъм готвач на посещение в мандрата в Пазарджик. Дамяна Николова, Директор фабрика, запознава шеф Ангелов с технологията как натуралното мляко се превръща във Frezco сирене и кашкавал с постоянно качество и неустоим вкус.

“В работата си по разработване на нови продукти и производство стъпваме на доказано добрите практики от дългогодишния си опит, но и непрекъснато търсим възможности да предложим още по­добри и по­разнообразни вкусове”, споделя Дамяна. “Когато шеф Ангелов ни потърси, разработвахме новите продукти за Frezco ­ сирене по БДС рецепта и овче сирене. Интересът от негова страна ни провокира да му предложим да обединим знанията и уменията си за тези нови продукти, както и да разработим съвместно с него една различна гама продукти сирене и кашкавал. Наясно сме, че различните хора имат различни предпочитания за вкус, затова нашият стремеж е да имаме богато разнообразие, което да предложим на клиентите, които търсят качествените продукти”, допълва тя.

На специално организирана за целта дегустация Виктор Ангелов опитва различни сирена и кашкавали и коментира техните вкусове, цвят, аромат и специфики при консумация (например дали имат нужда от обезсоляване или не). При разработването на новата гама продукти се взимат предвид споделените от него коментари за опитаните продукти и съветите му какви трябва да бъдат те като пълномасленост и твърдост, за да се приготвят и съчетават лесно. За новата серия продукти Frezco Виктор Ангелов споделя ­ “Вкусът, който открихме, е много деликатен и балансиран – млечен, нежен, без остри нотки, но в същото време с характерен вкус ­ точно както трябва да бъде.” “Наистина смятам, че намерихме рецептата за производство на сирене и кашкавал, по­добри от всичко друго на българския пазар”, допълва г­жа Николова. “Преди вярвах, защото ми беше вкусно, а сега вече знам, че сирена и кашкавали Фрезко се правят само от висококачествени суровини и от професионалисти, които обичат работата си. В комбинация с безспорните си вкусови качества – за мен те са по­добри от всичко, което може да бъде открито на пазара.”, споделя шеф Ангелов след съвместната си работа с Фрезко.

Целта на Фрезко и на Виктор Ангелов е да допринесат все повече български семейства да имат най­доброто на трапезата си. Затова и новите продукти ще бъдат с по­достъпна препоръчителна цена, а новите опаковки в оранжево улесняват потребителите да ги открият на рафта. www.frezco­dairy.bg E­mail: pr@frezco­dairy.bg Тел.: 0885 66 84 59

През октомври, ноември и декември в няколко големи магазина на територията на София клиентите ще могат да разберат повече за новите продукти от самия шеф Виктор Ангелов и да опитат приготвени различни хапки, съчетаващи и перфекционизма на Виктор и качеството и вкуса на Фрезко.

Окупация: Униформени протестират на Орлов мост! Блокираха движението!

http://www.bnews.bg/article-143298

Синдикатите вчера ми казаха, че те не стоят зад тези протести, хвърли бомбата Бъчварова. Тя посочи, че не може да каже кой обаче стои зад тях.

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091854

В София се създава регионален исторически музей
Правителството преобразува Музея за история на София в Регионален исторически музей – София. Създаването на новата музейна структура има за цел постигането на по-добра организация при представянето на културните ценности на територията на Столична община и на общините в София – област.
В София се създава регионален исторически музей Правителството преобразува Музея за история на София в Регионален исторически музей – София. Създаването на новата музейна структура има за цел постигането на по-добра организация при представянето на културните ценности на територията на Столична община и на общините в София – област.

Премиерът няма да участва в блиц контрола в парламента

http://www.cross.bg/buchvarova-karakachanov-ministur-1486876.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов няма да участва в редовния блиц контрол в парламента, обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.  Борисов трябвало да проведе важни телефонни разговори. По-рано днес Цачева съобщи, че в НС няма да дойде и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Бъчварова обаче пристигна в сградата на парламента и заяви, че участва в предвидения в програмата на парламента блиц контрол, след което ще отговаря и на журналистически въпроси. В пленарна зала е и вицепремиерът Томислав Дончев. Въпрос към вицепремиера и министър на вътрешните работи отправи лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.  Във връзка със създалото се напрежение в МВР и протестите на служителите, свързани с намеренията на правителството да бъдат лишени от част от привилегиите си, Каракачанов попита дали е имало разчет какво би се спестило от бюджета и какво би се разходвало, ако на тези стачкуващи хора се изплатяха двайсетте заплати, които им се дължат, ако напуснат. Само във вчерашния ден над 1000 униформени служители на МВР са подали рапорти за напускане, ако се приемат предложенията за орязване. Това са данни, оповестени от вътрешния министър.Каракачанов запита и дали е било премислено, ако толкова много служители напуснат, как ще се работи. По думите му нито от 1 януари 2016 г

"Фолксваген" призна за измами с още 800 000 автомобила

http://www.mediapool.bg/folksvagen-prizna-za-izmami-s-oshte-800-000-avtomobila-news241374.html

Германският концерн "Фолксваген" обяви, че е заблудил за разхода на гориво на нови 800 000 автомобила, продадени в Европа, съобщава Ройтерс. Резултатът е нов срив от 5.6% на акциите на компанията на борсата във Франкфурт. От началото на скандала през септември "Фолксваген" е загубил около 30% от стойността си на финансовите пазари. Концернът призна късно във вторник, че е манипулирал данни за стойностите на изхвърлените вредни газове от всички модели  от серията "Блу Моушън”, която бе рекламирана като спазваща най-високите екологични норми. Този път засегнати са и бензинови двигатели. В поредния скандал не става дума за манипулиращ софтуер, а за изкуствено занижени изисквания за спазване на еконормите, като по този начин изискванията били покрити от почти всички модели на "Фолксваген". Реално обаче нормите за допустимо изхвърляне на въглероден диоксид са в пъти по-строги. Заради завишеното изхвърляне на вредния газ колите харчат и много повече бензин, отколкото се твърди от концерна. Става дума за моделите "Поло", "Голф" и "Пасат" на "Фолксваген", А1 и А3 на "Ауди", "Октавия" на "Шкода" и "Леон" и "Ибиса" на "Сеат".Това може да коства на "Фолксваген" допълнителни 2 милиарда евро щети. В момента VW e заплашен от глоби за минимум 10 милиарда евро от регулаторните органи по целия свят. Скандалът първоначално беше насочен към софтуера, инсталиран в до 11 милиона автомобила с дизелови двигатели, произвеждани до 2014 година. За тях VW призна, че софтуерът успява да намали емисиите на азотен окис и въглероден диоксид, но само по време на тестове. Така властите са били заблуждавани, че колите покриват екологичните норми. На 2 ноември обаче скандалът придоби нови измерения, след като властите в САЩ обявиха, че и новите коли на концерна използват такъв софтуер. Става дума зя същия софтуер, който е инсталиран при луксозните автомобили на "Порше" и "Ауди", който са двигатели с обем над три литра. Първоначално VW обаче отрекоха тези обвинения. Съмненията нараснаха, след като американското подразделение на "Порше" обяви, че спира продажбите на модела "Кайен" с дизелов двигател до второ нареждане заради обвиненията. После се разбра, че софтуерът е инсталиран и на един от бензиновите двигатели на "Порше". "Фолксваген" коментира, че веднага започва разговори с "отговорните институции" за това какви мерки да се предприемат. "От самото начало настоявам силно за безкомпромисно и всеобхватно изясняване на събитията. Няма да се спрем пред нищо и никой, това е болезнен процес, но е единствената ни алтернатива“, заяви новият изпълнителният директор на концерна Матиас Мюлер. Въпреки имиджовия срив обаче продажбите в САЩ, откъдето тръгна разкритието за VW, са нараснали през октомври.

Жега в НС! Бъчварова викна, после се извини

http://frognews.bg/news_101316/Jega-v-NS!-Bachvarova-vikna-posle-se-izvini/

Предложението за орязването на обезщетенията на полицаите не е на МВР, а на МФ, като месец преди това провеждахме разговори и сме дали всички разчети на финансовото ведомство, информира вътрешният министър Румяна Бъчварова на блиц контрола в парламента. Тя не можела да не се съобрази с желанието на финансовия министър за оптимизиране на бюджета.

Изложба за руския оперен бас Фьодор Шаляпин се открива в музея "Борис Христов"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/04/2642685_izlojba_za_ruskiia_operen_bas_fyodor_shaliapin_se/?ref=rss


Фотоизложба, посветена на световноизвестния руски оперен бас от началото на XX век Фьодор Шаляпин се открива днес в къщата-музей "Борис Христов" в София.

В "Шаляпин - легендата на ХХ век" гостуват материали, подбрани от Всеруското музейно музикално обединение "Глинка", както и малък експонат на къщата "Борис Христов" - фотопортрет на Шаляпин в роля и с автограф, даден за негов почитател по време на гастрола му в София през 1934 г. Посещението му с пет спектакъла на "Княз Игор" и на...

Хасково има нов областен управител

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642726_haskovo_ima_nov_oblasten_upravitel/?ref=rss


Правителството назначи Станислав Дечев за областен управител на Хасково, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Той заема мястото на Добри Беливанов (ГЕРБ), който беше избран за кмет на общината на балотаж.

Станислав Дечев има магистърска степен по автоматика и системотехника от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е като управител и съдружник в частна фирма, след което професионалната му кариера продължава като главен експерт в ДФ "Земеделие" –...

Справяме се с бежанския въпрос, отчете Бъчварова пред парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=305599

Справяме се добре с бежанския въпрос. Това уверение отправи от парламентарната трибуна вътрешният министър Румяна Бъчварова, която се яви пред депутатите за блиц контрол. Минути преди него стана ясно, че само тримата вицепремиери ще отговарят на депутатски въпроси, тъй като Бойко Борисов не може да се яви поради служебни ангажименти.

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС

http://www.mediapool.bg/gartsiya-zapochna-protsesa-na-razselvane-na-migrantite-po-kvotite-na-es-news241373.html

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС в други европейски страни, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Първата група от 30 бежанци от Сирия и Ирак отлитат днес за Люксембург, каза Ципрас на летището в Атина.   Разбирам, че днес това е капка в морето, но ще се постараем да превърнем тази капка в голям поток на организирано разселване на бежанците от страните, в които те са приети временно, посочи гръцкият премиер, цитиран от БТА в сряда.   Сигурен съм, че условията там ще бъдат великолепни и днес ние с министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос казахме на летището в Атина "довиждане" на тези хора, които заминават на пътешествието на мечтите им. Днес за първи път видях усмивки на лицата на децата, бягащи от войната. Ще положим всички възможни усилия тези усмивки да станат повече, каза Ципрас.   Ще помагаме на хората. Това е Европа, в която живеем. Това не е Европа на стените и бодливата тел, добави той.   В сряда от Атина за Люксембург заминават шест семейства от Сирия и Ирак. Те са сред първите мигранти, които ще бъдат разселени по двегодишния план на ЕС на стойност 780 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

Производството на Petrobras спада заради работнически протести

http://econ.bg/Новини/Производството-на-Petrobras-спада-заради-работнически-протести_l.a_i.702972_at.1.html

Производството бразилски петрол спадна в средата на тази седмица, предаде Bloomberg. Причината за това е стачка на петролните работници, които...

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091794

В София се създава регионален исторически музей
Правителството преобразува Музея за история на София в Регионален исторически музей – София. Създаването на новата музейна структура има за цел постигането на по-добра организация при представянето на културните ценности на територията на Столична община и на общините в София – област.
В София се създава регионален исторически музей Правителството преобразува Музея за история на София в Регионален исторически музей – София. Създаването на новата музейна структура има за цел постигането на по-добра организация при представянето на културните ценности на територията на Столична община и на общините в София – област.

Р. Плевнелиев: ЕС и НАТО да разглеждат Югоизточна Европа като център на геополитически интереси и политики

http://www.cross.bg/nato-sigyrnost-bulgariya-1486874.html

/КРОСС/Европейският съюз и НАТО трябва да разглеждат региона на Югоизточна Европа не като периферия, а като център на геополитически интереси и политики. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа. В Букурещ държавните ръководители на страните от ЦИЕ обсъждат предизвикателствата пред НАТО в контекста на промените в геополитическата среда на сигурност. На пленарната сесия под надслов „По-силна и по-приспособена НАТО за подсилена евро-атлантическа сигурност, солидарност и кохезия" българският президент определи ситуацията със сигурността в региона като непредсказуема, вследствие на рекордния брой кризи. „Гражданите чувстват тази несигурност и очакват от политиците да действат решително, да работят за разрешаване на кризите, а не за тяхното задълбочаване. Не трябва да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме. Крайно време е да обединим усилията си за отстраняване на причините, а не на последствията от тези кризи. Мирът не е само отсъствие на война. Мирът означава и правила и върховенство на закона, които важат за всички. НАТО трябва да бъде готов да посрещне предизвикателства „от всички посоки", подчерта президентът по време на срещата. „Всички съюзници трябва да бъдат еднакво защитени

Чулпан Хаматова: Този свят изобщо не е за жени

http://www.cross.bg/filma-rolyata-izobshto-1486875.html

/КРОСС/ От Ярослав Забалуев. „Къде са филмите, в които жената е главна героиня? Неотдавна отново гледах „Алис вече не живее тук" на Скорсезе - нищо не се случва, а не можеш да се откъснеш. И героинята е жена, и ролята е невероятно интересна. У нас сега се появи сериалът „Изневери", но това все пак е рядкост", казва Чулпан. По повод излизането на филма „Синдромът Петрушка" страхотно талантливата на сцената и истинска в живота Чулпан Хаматова разказа пред „Газета.ру" защо се е съгласила да играе ролята на кукла, на момче и защо не се смята за киноактриса. На 5 ноември в руските киносалони е премиерата на филма „Синдромът Петрушка" на Елена Хазанова - екранизация по едноименния роман на Дина Рубина за кукловода Пете и неговата възлюблена Лиза. Според сюжета на филма героят се опитва да я направи своя любима завинаги, прави нейно куклено копие и героинята бавно се побърква. Главните роли във филма се играят от Евгений Миронов и Чулпан Хаматова, която разговаря с кореспондента на „Газета.ру" преди премиерата на филма. - „Синдромът Петрушка" е много театрален филм. Затова ли се съгласихте на ролята? - На мен много ми харесва романът на Дина Рубина - много отдавна го харесвам. Веднага може да се види колко е кинематографична тази история. На фона на доста изкуствено конструираната ситуация вървят много дълбоки теми. И всичко е направено без излишно натрапване

НАСА извънредно: Нови ключови открития за Марс

http://frognews.bg/news_101315/NASA-izvanredno-Novi-kliuchovi-otkritiia-za-Mars/

НАСА отново ще съобщи "ключови научни открития" за Марс в четвъртък в 21:00 българско време от централата на агенцията във Вашингтон.

Закриват Фонд "Радио и телевизия"

http://pik.bg/закриват-фонд-радио-и-телевизия-news429585.html

Закриват Фонд "Радио и телевизия"

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. С предложените текстове се отменят разпоредбите, уреждащи статута и дейността на Фонд „Радио и телевизия" към Съвета за електронни медии, информират от пресцентъра на МС.

Промените се налагат от Закона за публичните финанси, според който администрирането и управлението на средствата от бюджетни организации се осъществява чрез техния бюджет или сметки за средствата от Европейския съюз. Те целят засилване на финансовата консолидация и регламентират бюджетните взаимоотношения в Закона за радиото и телевизията.

Законопроектът е изготвен от работна група, в която са включени представители на заинтересованите институции – СЕМ, БНР, БНТ, Министерството на финансите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване