Строителния отбеляза половин век с водосвет, 100 каба гайди и рязане на ленти, купонът продължи в Двореца на културата

http://www.zapernik.com/pernik/stroitelniya-otbelyaza-polovin-vek-s-vodosvet-100-kaba-gaidi-i_40498/

С водосвет и официално откриване на първия въведен в пернишко училище електронен пропусквателен режим за ученици започна празникът за 50-годишнината на Строителнта гимназия "Арх. Йордан Миланов". Отец Александър отслужи водосвет за здраве, а гости музиканти от състава на "100 каба гайди" поздравиха присъстващите.

Лентата на новата пропусквателна система преряза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай...

Продължава

Вижте фантастичното воле на Григор срещу Чилич (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092380

Григор Димитров се връща към времената, когато беше постоянен претендент в рубриката "Удар на деня" на всеки турнир, в който участва. Срещу хърватина Марин Чилич в Париж българинът направи фантастично воле между краката, като спечели и точката. Григор победи 11-ия в света 7:6, 7:6 и в следващия кръг ще играе с испанеца Ферер.

Водещи специалисти ще обсъждат край Варна новостите в гастроентерологията

http://www.moreto.net/novini.php?n=305626

Гастрофорум Варна 2015 новости ще се проведе от 5 до 7 ноември в курортен комплекс Слънчев ден край Варна, научи Moreto.net. Организатори са Медицински университет - Варна, УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, БАНИ и Клиниката по хепатогастроентерология.

Гришо смачка Марин Чилич в Париж

http://frognews.bg/news_101327/Grisho-smachka-Marin-CHilich-v-Parij/

Григор Димитров победи Марин Чилич с 2:0 сета във втория кръг на турнира в Париж, предаде Gong.bg. Хасковлията се наложи с 7:6(3), 7:6(2) на Мастърса във френската столица. В първия кръг тенисистът ни преодоля Пабло Карено Буста, а сега на пътя му застава Давид Ферер.

Видео: Зрелищният "хот дог" на Григор Димитров

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642995_video_zrelishtniiat_hot_dog_na_grigor_dimitrov/?ref=rss




Григор Димитров не пропусна да направи традиционните си зрелищни изпълнения и срещу Марин Чилич. Едно от тях се отличи от останалите и му донесе място в класацията за най-атрактивен удар Hot Shot.

При 3:4 в първия сет Димитров беше изправен пред една от многото възможности  за пробив, до които стигна Чилич. Българският тенисист се защити много добре от бекхенд страната, контраатакува и излезе на мрежата.

Чилич свали топката ниско, а Димитров отговори с т.н....

Фиксинг на БНБ, сряда, 4 ноември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-4-ноември_l.a_i.702982_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 4 ноември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Maersk ще съкрати оперативните си разходи и част от персонала

http://econ.bg/Новини/Maersk-ще-съкрати-оперативните-си-разходи-и-част-от-персонала_l.a_i.702981_at.1.html

Най-големият товарен превозвач на света, датската компанията A.P. Moeller-Maersk, ще оптимизира услугите си, като ще намали превозваните товари и ще...

Чехи, участвали в създаването на "Звук и светлина", идват във Велики Търново за юбилея на шоуто

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092367

Чехи, участвали в създаването на неповторимото шоу
Чехи, участвали в създаването на неповторимото шоу "Царевград Търнов - звук и светлина" на Царевец, пристигат във Велико Търново 30 години след премиерата на аудио-визуалната програма, съобщиха от общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". Инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек са част от българочешкия екип,

До 1 декември фонд "Земеделие" приема документи за млади фермери и за памук

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2015/11/04/2642926_do_1_dekemvri_fond_zemedelie_priema_dokumenti_za_mladi/?ref=rss


До 1 декември земеделските стопани, кандидатствали по схемата за специално плащане за памук, трябва да предоставят в съответната областна дирекция на фонда сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция, напомня фонд "Земеделие". Изискването е записано в разпоредбите на чл. 17, ал. 2 на Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Също до 1 декември кандидатите по Схемата за млади земеделски стопани (МЗС) е необходимо да предоставят в...

Еврофондовете са коалиционният партньор на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259845_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D

 

Успех им донесе, че представиха партията си като народна. Дойде времето на еднополюсния модел. На БСП й трябват ярки личности и ярки лидери.

Визитка:

Председател е на Съвета на директорите на „Галъп интернешънъл”
Работил е като редактор, телевизионен водещ и продуцент, консултант на предизборни кампании
Част е от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”

 

- Г-н Симеонов, какво беше по-различното на втория тур от местните избори за разлика от първия?


- Бих акцентирал върху няколко неща. Първо, като всеки втори тур и този се отличаваше с по-ниска активност. Второ - хаосът тук беше значително по-малък. На трето място - говорихме си за чисто личностен сблъсък. Както на всеки балотаж, в общи линии отпадна говоренето за листи, но по някакъв логичен начин се добави дебатът за личности. Признавам, че дори някои се поувлякоха в това. Резултатът на ГЕРБ за кметове е наистина впечатляващ, но ако се погледне този за общински съветници, който показва партийния вот, се вижда, че никой не е застрахован от износване. Това е по-различното във втория тур - опитахме се през личностите да мислим отново за партиите, а това не винаги е най-коректно. Но обикновено така става на втори тур.


- Къде обаче беше изненадата?


- Има наистина изненадващи резултати. Или по-скоро резултатите, при които се случва по-малко вероятното. Например развоят на събитията в Добрич. Случаят в Пловдив обаче съвсем не беше изненада за нас.


- Но в Пловдив ситуацията беше доста инфарктна, не мислите ли?


- Тук има един друг въпрос, който е много важен. Имам предвид течът на различни екзит полове през деня. Това оказва влияние. Мога да дам пример и с Добрич. Някои даваха на новоизбрания кмет Йордан Йорданов едва 4% на първи тур. Също на кандидата на ВМРО за Русе Искрен Веселинов се отреждаше трето място, с по-нисък резултат от Божидар Йотов, а се случи обратното. Трябва да се внимава с тези неща. Затова искам да похваля работата на моите колеги от „Галъп интернешънъл“, защото сме изключително близко до официалните резултати. Затова не бих казал, че има изненади, а по-скоро, че има впечатляващи неща. Като например впечатляващ е пробивът в Хасково на Добри Беливанов. Явно доста работа е свършено там от хората, занимаващи се с кампанията. Хасково показа, че дроновете явно си оказват влияние.


- Казахте впечатляващ резултат на ГЕРБ. На какво обаче се дължи това, води ли ГЕРБ вече различна политика?


- Според мен първата и основна причина е несломимата лична харизма на Борисов. Имам предвид, че той импонира на светоусещането на голяма част от българите. И това е ясно. Другата причина е, че имаме изключително слабо, боледуващо ляво пространство. БСП просто не може да конкурира ГЕРБ и това се дължи на факта, че когато автентичната десница и левица изчерпят политическия си продукт, тогава не могат да бъдат достатъчно ярка опозиция. В тази ситуация в обща степен беше предопределен победителят.  Това даде на мнозина съмнителното право да говорят, че кампания не е имало. Всъщност кампания имаше, но изглеждаше безинтересна, защото беше безалтернативна.


- Наистина анализатори определиха кампанията като вяла.


- Да, но видяхте, че все пак гласуваха 3,4 млн. души, което е доста добър резултат. Дори много от нас заявиха, че кампания си има, но тече с технологии, а не с реклами и послания. В този ред на мисли, друга причина за успеха на ГЕРБ е, че те успяха да представят себе си като масова, народна партия. Нещо като партия на градския тип човек, на едно цяло поколение. Това се отплаща.


- Какво точно имате предвид под народна партия?


- Под народна партия нямам предвид класическото определение за това, а една масова дясноцентристка формация. Знаете, че у нас има процес на урбанизация, така че ГЕРБ е силна в градовете. Понеже говорим за местни избори, не можем да не споменем, че ГЕРБ много добре се адаптираха към ситуацията на усвояване на еврофондовете. Те превърнаха еврофондовете в свой коалиционен партньор. Малцина си говорят за финансовото здраве на общините, но всички коментират външния вид на дадено населено място, което е продукт точно на парите от еврофондовете. Това беше най-мощното оръжие на ГЕРБ. Наистина ГЕРБ в момента води една нова политика, която се опитва да обхване всички по терена. Понякога дори БСП. Това е политика, която оставя политическия процес без ярка опозиция.


- Но доколко здравословно е това и може ли впоследствие да има негативен ефект?


- Всъщност може да има проблем за ГЕРБ, защото когато останеш без опозиция, дори негативите започват да се пишат за своя сметка. Просто нямаш противник. Затова ГЕРБ трябва да внимават.


- Забелязвате ли промяна на политическата карта у нас, в модела?


- Ние много отдавна заявихме, че местните избори ще са като вътрешни избори за управляващата коалиция. Това е факт. Видяхте, че е най-ожесточено е там, където патриоти и ГЕРБ застават едни срещу други или пък реформатори са срещу ГЕРБ. Между другото имаше интересно състезание и между самите патриоти.


- Доста добро представяне на ВМРО, не мислите ли?


- Така е, не го отричам. Негласно съревнование имаше и между реформаторите. На места някои кандидати се представиха много по-добре от тези, за които г-н Радан Кънев вложи много енергия. Така че наистина наблюдавахме едни вътрешни избори. Отдавна казахме и че по всяка вероятност голямо разместване на пластовете след тези избори няма да има. Нито ДПС ще държи да е на второ място, нито резултатът на реформаторите ще е отчайващо нисък, че да им посочи вратата. Нито пък самият Бойко Борисов има нужда от резки движения. Картината се препотвърди.


- Разбит ли е наистина двуполюсният модел, това е ваша теза, нали?


- Когато заявих това, имах предвид, че преди в България беше времето на двуполюсния модел, а сега дойде времето на еднополюсния. Това отдавна се случва с ГЕРБ. Няма ярка опозиция. БСП се занимава отдавна със себе си и стана ясно, че ще продължи да го прави.


- Но нямате предвид, че това е тенденция, следствие на местния вот?


- Не, не е тенденция отсега, а от миналите парламентарни избори насам. Като говорим за двуполюсен модел, имаше такова вестникарско определение, характерно за 90-те години. Явно сега идва ред на друго, характерно за това десетилетие. Но както има еднополюсен модел, така има и нещо друго, което не бива да се подценява. ГЕРБ става партията на масовия българин, на градския човек. Само че по този начин се маргинализират общности, забелязва се социално разслоение. По този начин лека-полека в синдикат на тези общности се превръща ДПС. Нека не ви заблуждава фактът, че на тези избори ДПС няма колосален резултат, те и не си дадоха особени усилия. Но така ДПС може да стане партия на Северозапада, на вота в по-бедни населени места.


- Може ли да говорим за заличаване на БСП от картата и какъв е пътят пред левицата?


- Не, не бих казал, че БСП е заличена от картата. Всъщност това, което се случи с БСП, е донякъде закономерно. Знаете, че преходът в България на практика отдавна свърши с решаването на големите геополитически въпроси. Вече е ясно към кой свят принадлежи страната ни. Та след като приключи този преход, свърши, общо взето, и дневният ред на едната сила на прехода-реформаторската. Това беше десницата у нас. Когато десницата се изчерпа, тя трябваше да си намери нов дневен ред, но не успя и видяхте какво й случи. Дълго време си мислехме, че левицата е застрахована от тази съдба, защото у нас има много бедни хора, много пенсионери. Но виждате, че подобна участ сполетя и БСП. Затова тя трябва да разработи още теми, свързани с непосредствения живот на хората. Трябва да произвежда личности. Между другото парадоксално, но факт - ГЕРБ успява от нищото да произвежда личности.


- Между другото в изборната нощ премиерът Борисов заяви, че нито една друга партия не може да се похвали с толкова експерти. Така ли е?


- Може би експерти има във всички партии. Но по-важното е, че в БСП настъпи разцеплението с АБВ. АБВ няма кой знае какъв резултат, но е факт, че се превръща в траен фактор и в траен комплекс на БСП. И така хората, вместо да се чудят за кого да гласуват - за БСП или АБВ, не отиват изобщо до урните. Така че АБВ от проблем за БСП може да се превърне в решение на проблема им, защото ще трябва да търсят партньори.


- Всичко това минава ли през кадрови промени? Стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП подава оставка.


- На БСП й трябват ярки личности и ярки лидери. Не знам дали това означава задължително кадрови промени. Хората си искат личностите. Като не им даваш това, губиш. И това, че Бойко Борисов не е от БСП, е голяма драма за партията. Борисов би бил идеалният лидер на БСП, не мислите ли? Той звучи народно, дори бих казал народняшки, на моменти дори крайно популистки. Нищо не му пречи да звучи и социално.


- Изключително много невалидни бюлетини на този вот, това се оказа голям проблем. Как ще коментирате?


- Доколкото имам информация, са 460 000. Всъщност гласувалите 3,4 милиона души са доста сериозна цифра. Това е най-високата от 1999 година насам формална активност на местни избори. Това наистина е новина, но е новина и че е изключително голям делът на невалидните бюлетини. И двете неща според мен се дължат на преференциалното състезание. Това мобилизира много хора, но те трябва да се научат да прилагат преференцията. Може да се сменя прагът, но всяка саморазправа с този механизъм ще е връщане назад.
На последните парламентарни избори имаше  малко над 200 000 невалидни бюлетини, което е много. Сега са двойно повече. Затова казах, че това е една от новините на тези избори - много гласували като количество, малко като качество.

Блокадата във Варна! Ето какво се случва в момента в най-горещата точка на града

http://petel.bg/Blokadata-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchva-v-momenta-v-nay-goreshhata-tochka-na-grada__132942

26 минути продължи протестът на полицаите във Варна срещу орязването на техните привилегии и унищожителни реформи. Както съобщихме, в...

Сръбската агенция ТАНЮГ прекратява дейността си след провалена приватизация

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/04/2643001_srubskata_agenciia_tanjug_prekratiava_deinostta_si/?ref=rss


72-годишната сръбска новинарска агенция ТАНЮГ, гласът на бившата социалистическа Югославия, спира работата си след два провалени опита за приватизация, съобщи правителството в Белград, цитирано от "Ройтерс".

ТАНЮГ, абревиатура за Телеграфска агенция на нова Югославия, беше измежду 38-те държавни медии, обявени за продажба в рамките на кампания за прекратяване на държавната собственост в сектора. Правителството предприе тези мерки, за да отговори на очакванията на Брюксел, преди...

Пропадна поредният кръг преговори в сектора за сигурност, протестите остават

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642992_propadna_poredniiat_krug_pregovori_v_sektora_za/?ref=rss


Поредните разговори между синдикати и представители на ръководството на МВР около орязването на заплати и бонуси на служителите в системата за сигурност не дадоха резултат. Заетите в целия сектор продължават с протестите си, като планират и блокиране на пътища, гранични пунктове и др. За 8 ноември се планира и общ протест, организиран от шестте синдиката в МВР и от този в правосъдното министерство. За него пред Народното събрание ще дойдат хора от цялата страна.

Днес предиобед...

Wizz Air: Безопасността на пътниците е наш приоритет

http://www.cross.bg/wizz-putnitzite-malmyo-1486906.html

/КРОСС/ „Полет на Wizz Air W6 3215 от Букурещ до Осло Торп (на 3 ноември) е пренасочен към Малмьо след като пътуващ сам пътник става неспокоен и конфликтен до такава степен, че пилотът, съгласно нашите оперативни процедури, е взел решение за извънредно кацане в Малмьо. Непокорният пътникът е бил арестуван. Втори пътник, също пътуващ сам, е свален от самолета, отново за непристойно поведение. Полетът продължи нормално и се приземи в Осло Торп със закъснение от 1,5 часа", съобщава Wizz Air във връзка с полет W6 3215 от Букурещ до Осло, пренасочен към Малмьо, на 3 ноември. Безопасността на пътниците е наш приоритет и авиокомпанията проявява нулева толерантност към неправомерното поведение на пътниците и служителите. Оттук случаят е в ръцете на полицията, посочва Wizz Air.

Бизнесът подкрепя държавата за реформите в сектор "Сигурност"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznesyt-podkrepia-dyrjavata-za-reformite-v-sektor-sigurnost-205416/

Исканията на протестиращите са неприемливи, посочват национално представителните работодателски организации

ПИК TV: Хао Пинг: Сътрудничеството между Китай и ЮНЕСКО е сътрудничество между Китай и България

http://pik.bg/пик-tv-хао-пинг-сътрудничеството-между-китай-и-юнеско-е-сътрудничество-между-китай-и-бълга-news429746.html

ПИК TV: Хао Пинг: Сътрудничеството между Китай и ЮНЕСКО е сътрудничество между Китай и България

ЮНЕСКО е много важна организация в системата на ООН и играе все по-важна роля, поради това привлича вниманието на държавите членки на световните организации.

Това заяви председателят на 37-ата генерална конференция на ЮНЕСКО Хао Пинг, чийто мандат изтече на 3 ноември. Председателят Хао остава в организацията като ще заеме поста представител на Китай в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, предават специалните пратеници на БГНЕС в Париж Цветана Арангелова и Огнян Пачев.

Днешното развитие и ролята на ЮНЕСКО в международната общност се дължи изключително много на г-жа Ирина Бокова. Когато говорим за сътрудничеството с нея и за сътрудничеството между Китай и ЮНЕСКО не може да не говорим и за сътрудничеството между Китай и България, отбеляза председателят Хао. Той изнесе реч пред 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО, която се провежда в Париж. Председателят Хао отбеляза, че през последните две години китайският президент Си Цзинпин е посещавал ЮНЕСКО, имал е срещи с генералния директор на организацията и е писал благодарствени писма във връзка с дейности, осъществявани от нея, което допълнително насърчава сътрудничестото между Китай и ЮНЕСКО.

Последните две години бяха тестови период за ЮНЕСКО поради липсата на значителни ресурси и финансови възможности. Необходимо е да се насърчават реформите на организацията и аз научих много по този въпрос именно от г-жа Ирина Бокова. Ето защо казвам, че тя е водеща жена, лидер на организацията и през последните две години ние убединихме усилията си, за да продължим реформите напред. Те са изключително важни, но също така има и много предизвикателства, отбеляза Хао Пинг.

Всеки четвърти българин не се грижи за здравето си

http://www.mediapool.bg/vseki-chetvarti-balgarin-ne-se-grizhi-za-zdraveto-si-news241399.html

Всеки четвърти българин не се грижи за здравето си. Повече от 60% вярват, че са здрави, а 12 на сто от хората над 65-годишна възраст твърдят, че никога не са боледували. Най-честите оплаквания на българите са от отпадналост и стрес, раздразнителност, сърдечно-съдови проблеми и проблеми с паметта и концентрацията, съобщи БНР. Огнян Радев от Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки, по чиято инициатива е проведено проучването сред 4300 души, заяви, че заболяванията и оплакванията на младите хора зачестяват “Все по-често болести, които навремето се случваха може би след 50-60 години, започва да пада тяхната възрастова граница, като се случват инфаркти, инсулти до 30-годишна възраст“, коментира Радев. “Тревожен факт в изследването е това, че след 45-годишна възраст голяма част от хората се чувстват болни и в същото време не предприемат нищо, за да променят начина си на живот. 28 на сто разчитат на хранителни добавки, а 15% - на лекарства“, сочи проучването. Над половината от анкетираните биха предпочели да подобрят здравословния си статус чрез повече почивка.  

Жена си купи водка в бутилка от минерална вода

http://frognews.bg/news_101326/Jena-si-kupi-vodka-v-butilka-ot-mineralna-voda/

Водка в бутилка от минерална вода си купи жена от магазин в Русе. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град.

"Живот без рак": Плацентата е скафандър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5089419

Бременните с тумори да не отлагат химиотерапията, бебето е неуязвимо
Ракът при бременност се лекува без риск за плода. Ето защо жени с такава диагноза не бива да отлагат химиотерапията, нито пък да раждат преждевременно.
На Европейския конгрес за лечение на рака във Виена през октомври белгийски медици обявиха,
Бременните с тумори да не отлагат химиотерапията, бебето е неуязвимо Ракът при бременност се лекува без риск за плода. Ето защо жени с такава диагноза не бива да отлагат химиотерапията, нито пък да раждат преждевременно. На Европейския конгрес за лечение на рака във Виена през октомври белгийски медици обявиха,

Наръчник за изборна реформа

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/narychnik-za-izborna-reforma-6044874

„Наръчникът за изборна реформа“ е своеобразно интерактивно пътуване из предизвикателствата на българската изборна система

Служителите на абсурдно затворен от ремонт на Околовръстното хотел плашат с блокада

http://sofia.actualno.com/Slujitelite-na-absurdno-zatvoren-ot-remont-na-Okolovrystnoto-hotel-plashat-s-blokada-news_505682.html

Ефективно затваряне на Околовръстното шосе на София - с това заплашиха служителите на хотел "Симона", които продължават да страдат заради калпаво направения ремонт на пътя. От една година до хотела няма достъп от шосето - тотален абсурд. Причината е, че разликата в нивото му и Околовръстния път сред поредния много шумно прокламиран ремонт е над 60 сантиметра. Досега нито една институция, нито компанията-изпълнител на ремонта са сторили нещо по въпроса, оплакват се хората. Ще го кажем отново &n

Москва определи края на операцията в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259844_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%8

 Министерството на отбраната на Русия официално съобщи, че кампанията на военно-въздушните сили в Сирия ще приключи след като приключи и настъплението на правителствената армия, започнало преди дни. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на отбраната Анатолий Антонов, съобщи Руската служба „Новости”. От думите на представителя на министерството стана ясно още, че в редиците на „Ислямска държава” воюват между 25 и 30 000 чужди наемници. Русия е разтревожена от това, че терористите укрепват позициите си в Афганистан, в опасна близост до границата с Туркменистан и Таджикистан, стана ясно още от думите на Антонов.

В Европа расте разочарованието от САЩ и техния президент Барак Обама, констатира нюйоркският вестник Wall Street Journal .„С години Европа гледаше на Обама като практически неприкосновен символ на позитивни изменения в Америка” – отбелязва изданието. Обаче обещанията на президента на САЩ, изложени в неговата книга „Дръзновение на надеждата”, се оказа несбъдваема и сега вината за ставащото в света европейските политици и коментатори са склонни да прехвърлят лично на него.

Като пример Wall Street Journal сочи изявлението на ръководителя на форума „Петербургски диалог” Роналд Пофала: „Не беше много умно от страна на Барак Обама да принизи Русия на регионална държава във връзка с украинския конфликт”. Според интерпретацията на изданието, Пофала публично поставил под съмнение съжденията и способностите на американския президент, като изразява доверие в руската гледна точка.

Бившият френски президент Никола Саркози поде немската оценка и подчерта, че „за разлика от Обама” той признава глобалната роля на Русия. Според автора на публикацията, в този случай американският президент е оскърбен публично.

Слабостта на авторитета на Обама се отразява и в готовността на богати страни от ЕС да откажат да намалят руското участие в тяхното енергоснабдяване. Компании от Австрия, Франция, Германия и Холандия се договориха с „Газпром” да увеличат пропускателната способност на газопровода „Северен поток”, заобикаляйки Украйна и Полша.

Що се отнася до немските медии, те иронизират политиката на САЩ в Близкия Изток. Frankfurter Allgemeine Zeitung пише за „розовите линии” на Обама, намеквайки за отказа от „червената линия” за атака на Башар Асад, а Berlin’s Tagesspiegel го нарича човек, от който „повече не се боят в Близкия Изток”, отбелязва Wall Street Journal.

Транспортен Ан-12 уби над 40 души в Судан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259843_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%90%D0%BD-12+%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+40+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BD

 Най-малко 41 души загинаха при катастрофа на товарен самолет Ан-12 в столицата на Южен Судан Джуба, съобщават световни агенции.

Инцидентът е станал малко след излитането на самолета от летището в столицата. Малко след излитането си от летището в Джуба самолетът е паднал до река Бели Нил. Официален представител и свидетели заявиха пред Ройтерс, че има загинали и извън тези на борда на самолета.

Обаче говорител на президента на страната обяви, че дете и член на екипажа са оцелели. По думите му в самолета е имало около 20 души, 5-членен екипаж и вероятно от 10 до 15 пътници. Неизвестен е броят на хората, загинали на земята, тъй като самолетът се е разбил до рибарско село.

Мтел представи нова книга по повод 20 години от първия GSM разговор в България

http://www.cross.bg/istorii-mtel-prepleteni-1486905.html

/КРОСС/ Повече от сто души чуха истории от новата книга „Преплетени линии - 20 истории от миналото за бъдещето", представена снощи в специално издание на „Пощенска кутия за приказки" - литературен проект на Гери Турийска, в който всеки месец известни личности четат текстове на талантливи автори – любители на краткия разказ. Инициативата за книгата, издадена от „Колибри", е на Мтел, а поводът - 20-ата годишнина от първия GSM разговор в България.Автори на 20-те истории в „Преплетени линии - 20 истории от миналото за бъдещето" са участници и носители на награди от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Мтел Медия Мастърс.Част от историите от книгата бяха прочетени снощи в столичния клуб „Студио 5" от актрисите Биляна Петринска и Елена Бозова, журналиста Драго Симеонов, актьорите Стефан А. Щерев и Живко Джуранов, писателката Ваня Щерева.

Пишат нов закон, щадящ децата нарушители

http://www.moreto.net/novini.php?n=305623

Нов закон за детското правосъдие подготвя Министерство на правосъдието (МП). Проектът ще бъде представен през декември, стана ясно от коментарите на правосъдния министър Христо Иванов по време на блиц контрола в ресорната комисия. Темата зададоха от Патриотичния фронт.

Графикатурата на проф. Иван Газдов - уникална и без граници

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/04/2642795_grafikaturata_na_prof_ivan_gazdov_-_unikalna_i_bez/?ref=rss


Големият български график Иван Газдов, емблематичният за българската графика художник с неповторимия стил, определен от него самия с името "Графикатура",  авторът на уникалните "Уроци за професори и студенти", ненадминатият по себеироничност художник навърши 70 години. И довечера ще посрещне на юбилейна изложба не само ценители и познавачи корифеи, които знаят учено да анализират творбите му. С отворено сърце ще се зарадва и на неизкушените простосмъртни, любопитни да видят що е то графично...

Смъртоносният пожар в румънския клуб свали Понта от власт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259842_%D0%A1%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1+%D1%81%D0%B2

 Премиерът на Румъния Виктор Понта подава оставка днес - ден след масовия протест с искане за оттеглянето му заради трагедията, при която 32 души загинаха при пожар в нощен клуб в Букурещ.

Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това, заяви Понта на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

За оставката на Понта съобщи по-рано лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.

"Виктор Понта връща мандата си. Някой трябва да поеме отговорността за случилото се. Въпросът е сериозен и обещаваме бързо разрешаване на ситуацията", каза Драгнеа.

"Забелязали сте хилядите хора миналата вечер и какво искаха те", каза още Драгнеа.

Над 20 000 души, по данни на властите, участваха снощи в антиправителствен протест в румънската столица Букурещ. "Понта оставка!", "Опря оставка!", "Убийци!", скандираха демонстрантите, събрали се на площада на Победата, където се намира сградата на правителството.

Освен в Букурещ демонстрации имаше и в други градове на Румъния.

Президентът консерватор Клаус Йоханис призова на страницата си във Фейсбук политиците да реагират. След трагедията той се обяви за радикална промяна на румънското общество, разядено от корупция.

Властите вече арестуваха трима собственици на нощния клуб, срещу които са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Ако съдът признае вината им, ги чакат доживотни присъди или 25 години затвор.

Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. 26 души загинаха на място, а близо 200 бяха ранени, като шестима от тях впоследствие починаха от раните си. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още, тъй като от лекуваните в момента 146 души 25 са в критично състояние.

Трагедията в Букурещ се разигра на 31 октомври, когато експлозия на сцената в нощен клуб взе живота на десетки хора, а над 180 бяха ранени. Експлозията избухнала, след като искра подпалила декора на сцената по време на концерт на групата Goodbye to Gravity. В клуба е имало между 300 и 400 млади хора.

Аварийните изходи били затворени. „В паническото си бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани", разказа свидетел на трагедията. По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Домът е там, където

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092350

Домът е чаша чай. Чай от тазгодишните липи. Домът е книга. Гурел на дете. Мъфини с малинки. Киш с листенца от босилек. Розова пижама. Чорап с картоф. Домът е шапчица за баня. Шампоан за боядисвана коса. Домът е пръчица канела. Орехотрошачка. Пара от кафемашина. Стейси Кент по радиото. Тетрадка с рецепти. Домът е палачинки. Сладко от смокини.
Домът е чаша чай. Чай от тазгодишните липи. Домът е книга. Гурел на дете. Мъфини с малинки. Киш с листенца от босилек. Розова пижама. Чорап с картоф. Домът е шапчица за баня. Шампоан за боядисвана коса. Домът е пръчица канела. Орехотрошачка. Пара от кафемашина. Стейси Кент по радиото. Тетрадка с рецепти. Домът е палачинки. Сладко от смокини.

Българин ченге на годината в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259841_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Разработих една групировка, която се занимаваше с трафик на оръжие и така станах полицай на 2014 година, каза пред камерата на Нова телевизия Мариан Вълков. Въпреки, че е българин, той е разследващ полицай в едно от предградията на Чикаго. Освен, че е част от системата, мъжът, който предпочита да го наричат Марио, вече се е отличил с работата си.„Наградата за полицай на годината няма финансова стойност, а е просто за престиж. Бях под прикритие. Представях се като източноевропеец, който иска да купи оръжие. Понеже говоря български, пуерториканците от бандата се вързаха. Хванахме почти всичките престъпници. Когато разработваме един случай, се опитваме да стигнем колкото се може по-нагоре до важните хора в йерархията“, обяснява Марио.

„Чикаго придоби славата като столица на убийствата. Голяма е престъпността тук. Преди три години застреляха един полицай в лицето. Той беше под прикритие. Сбъркаха го за член на групировка и го застреляха по грешка. Убиецът му получи доживотна присъда“, каза още Марио.

ГЕРБ издига Дани Каназирева за шеф на Общинския съвет в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092323

Лидерката на
Лидерката на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева е предложението на ГЕРБ за председател на местния парламент. Това ще стане на първото заседание на новоизбрания общински съвет утре. "Проведохме много конструктивна среща със "Съюз за Пловдив", които ни подкрепиха преди втория тур. За нас всички емоции от изборната нощ приключиха и трябва да останат

Работодатели обявиха полицейските протести и искания за неприемливи

http://www.mediapool.bg/rabotodateli-obyaviha-politseiskite-protesti-i-iskaniya-za-nepriemlivi-news241398.html

Четирите национално представени работодателски организации обявиха протестите и исканията на полицаите за неприемливи и призоваха властта да не отстъпва от предлаганите реформи. Според бизнеса с несравнимо големия си социален пакет полицаите са “галеници“ на обществото, респективно – властта, а в същото време обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имотите на гражданите. “Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор “Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени“. Това се казва в декларация на четирите национално представени работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. “Обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите. Криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. Различни източници дават различни данни, но присъствието ни в топ 10 на световните полицейски количествени класации е факт. Нещо повече – липсата на ефективност в сектор “Сигурност“ води до това, че индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен сектор“, се казва в декларацията на бизнес организациите. “На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни. По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците“, допълват работодателите. “Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от “социален пакет“. Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни “социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор “Сигурност“ могат да бъдат определени като “галеници на обществото“, респективно – на властта“, казват работодателите. “Ето защо изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор “Сигурност“. Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт с призив да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор “Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати“, призовават работодателите. “Призоваваме полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд“, пише в позицията. “Призоваваме министъра на вътрешните работи да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите“, допълват работодателите.

Калоян Паргов внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259840_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщиха от пресцентъра на лявата партия.

Той пристигна в ОИК на ул. "Московска" №33, където вече чакаше проф. Михаил Мирчев и точно в 12,30 часа жалбата беше входирана. Сега предстои ОИК в тридневен срок да препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд. Той в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още максимум 7 дни да се произнесе по случая.

"Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец".

Калоян Паргов обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях.

"Целият този хаос в Арена "Армеец" беше умишлено създаден, категоричен е той. - Целта беше да може да се повтори 2011 година, когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Хаосът и ужасът сега в Арена "Армеец", който беше създаден с нарочната лоша организация, беше с цел да бъдат манипулирани резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран! Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя едвам достигна 20%. Някъде дори беше само 13%".

Според него няма нищо случайно от всичко, станало на 25 октомври - от липсата на информация за избирателната активност, през данните от екзитполовете до пълната манипулация в Арена "Армеец". "За 4 дни там някой нагласи протоколите така, както е удобно. И това е видно от всичкия този доказателствен материал, който внасяме сега с жалбата, добави Калоян Паргов. - Вече на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади. Сега българският съд има възможност с решението си по нашата жалба да покаже, че е справедлив и независим".

Калоян Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост. "Ние приемаме загубата. Но в момента каквито и анализи да правим, ще бъдат фалшиви, защото ще са на базата на фалшиви резултати, каза той. - Това е проблемът. И той подкопава демокрацията. Подкопава демократичния избор и правото на вот на всеки български гражданин".

Лидерът на столичните социалисти обясни, че всеки кандидат има право да напише жалба. Затова и проф. Михаил Мирчев днес внесе негова лична в ОИК. "Ние, от Градския съвет на БСП в София входираме две жалби - за кмет и за общински съветници. Ще има жалба и от Михаил Миков като председател на партията ни, който ще внесе не само за София, но и за други градове, каза Паргов. - Искаме да знаем кой открадна вота на избирателите! Настояваме за справедливост на базата на доказаните нарушения. Това, разбира се, не отменя отговорността за резултатите на всички равнища в БСП. Видяхте, че от Изпълнителното бюро депозирахме оставки още в понеделник. Другата седмица предстои заседание на Градския съвет, на което ще започнем разговори за случилото се и за това как продължаваме, а после и с кого. Колкото до проф. Мирчев - с него имаме прекрасни отношения. Естествено, неудовлетворени сме и от резултата, и от начина, по който ни беше сервиран с този нагласен и манипулиран вот. Затова си търсим правата днес. И ще търсим до последно справедливостта! Защото най-важното в един избирателен процес са прозрачността и липсата на съмнение, че има манипулации. От ГЕРБ допуснаха да има такива съмнения. След този нагласен и манипулиран вот животът на хората вече зависи пряко от структурите на ГЕРБ. И демокрацията е в опасност!".

В. Енчев: Европарламентът забрани забраната на ГМО

http://www.cross.bg/enchev-bulgariya-durzhavite-chlenki-1486904.html

/КРОСС/ „България води рестриктивна политика по отношение на ГМО", каза вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев относно разпространението на ГМО в България и позицията на правителството.  „Преди седмица Европейският парламент отхвърли правила, предложени от Европейската комисия, които овластяват държавите-членки да ограничават и забраняват на територията си продажбите и използването на генномодифицирани храни и фуражи, одобрени от ЕС, без да се мотивират с научни доказателства. Но през април тази година влезе в сила законодателство, което позволява на държавите-членки да забраняват на своя територия отглеждането на ГМО, одобрени на европейско ниво. Сега разрешенията за тях ще се дават на ниво ЕС - от Съвета на министрите, по предложение на Комисията. До момента ЕС е одобрил вноса на повече от 60 ГМО продукти, главно от Северна и Южна Америка и е разрешил да се отглежда един сорт генномодифицирана царевица. Каква позиция ще заеме Вашето правителство по този въпрос? И не трябва ли България да отстоява правото на държавите-членки на ЕС сами да налагат забрани за внос на генномодифицирани продукти и фураж?", попита Велизар Енчев и припомни ангажимента на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да засили и гарантира самостоятелността на държавите в областта на ГМО и да не позволи посегателства върху независимостта на научните изследвания

Протестно шествие на полицаи и надзиратели в Бургас тази вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092315

Протестно шествие, организирано от национален
Протестно шествие, организирано от национален "Синдикат охрана" се очаква в Бургас от 17,15 ч. тази вечер. Участие в протеста ще вземат всички членове на синдикатите от сектор "Сигурност", уточни Петко Чалъков, председател на синдикат "Охрана". Той допълни, че митингът е срещу изготвения "на тъмно" проектозакон на правителството за драстично

В. Енчев: България трябва да води самостоятелна политика по отношение на ГМО

http://www.cross.bg/bulgariya-durzhavite-chlenki-enchev-1486904.html

/КРОСС/ „България води рестриктивна политика по отношение на ГМО", каза вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев относно разпространението на ГМО в България и позицията на правителството.  „Преди седмица Европейският парламент отхвърли правила, предложени от Европейската комисия, които овластяват държавите-членки да ограничават и забраняват на територията си продажбите и използването на генномодифицирани храни и фуражи, одобрени от ЕС, без да се мотивират с научни доказателства. Но през април тази година влезе в сила законодателство, което позволява на държавите-членки да забраняват на своя територия отглеждането на ГМО, одобрени на европейско ниво. Сега разрешенията за тях ще се дават на ниво ЕС - от Съвета на министрите, по предложение на Комисията. До момента ЕС е одобрил вноса на повече от 60 ГМО продукти, главно от Северна и Южна Америка и е разрешил да се отглежда един сорт генномодифицирана царевица. Каква позиция ще заеме Вашето правителство по този въпрос? И не трябва ли България да отстоява правото на държавите-членки на ЕС сами да налагат забрани за внос на генномодифицирани продукти и фураж?", попита Велизар Енчев и припомни ангажимента на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да засили и гарантира самостоятелността на държавите в областта на ГМО и да не позволи посегателства върху независимостта на научните изследвания

BG песента за Евровизия звучи във всички училища в страната вместо звънец (видео)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259839_BG+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D

 Вместо традиционния училищен звънец, във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015. „Цветът на надеждата”, в изпълнение на Габи и Иван, ще бъде специалният поздрав към българските ученици от днес до края на месец ноември, съобщиха от БНТ.

Кампанията е посветена на домакинството на България на песенния конкурс и партньори в нея са Българската национална телевизия и Министерството на образованието и науката.

Стартът на инициативата бе даден в столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” от генералния директор на обществената медия Вяра Анкова и заместник- министъра на образованието и науката Ваня Кастрева.

снимки: БНТ

 

„В реализирането на Детската Евровизия като национално значим проект, имаме подкрепата и на изпълнителната, и на местната власт. Благодарение на сътрудничеството с Министерството на образованието и науката, от днес в българските училища вече звучи песента, с която Габи и Иван ще представят страната ни. По този начин посланието за надеждата и мечтите ще стигне до всички български ученици.

Ежедневно се срещам с толкова млади и вдъхновяващи хора, една част от които ще вземат участие в шоуто на 20-ти и 21-ви ноември. Но виждам и силното вълнение и очакване на още толкова много деца, които ще бъдат наша публика. Горда съм, че това домакинство се превърна в национална кауза, която ни обедини в името на това да представим България и нашите талантливи деца пред света.” - заяви Вяра Анкова.

„Поздравявам БНТ, че поеха предизвикателството да бъдат домакин на Детската Евровизия. Това показва професионализъм, отговорност и вяра в българския талант. Благодаря на обществената медия и за подаръка, който направиха на българските ученици. Инициативата показва, че децата на България са с прекрасни гласове и сърца и ще продължат да разнасят славата на страната ни по света.” – заяви Ваня Кастрева.

 

 

Кампанията на БНТ и МОН е още едно доказателство, че предстоящото издание на Детска Евровизия може да обедини както институциите, така и децата на България в една обща цел, коментират от телевизията.

Посланието на тазгодишният конкурс към младите хора е да продължават да откриват своята музика, да мечтаят по-смело и да създават нови приятелства.


Video

Българска анимация ще запознава света с културата и митологията ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_586093.html

Българската фентъзи анимация "Златната ябълка" ("The Golden Apple") се заема с нелеката задача да запознае света с родната култура и митология. Вече трета година аниматорите от студио "Змей" работят неуморно за реализиране на благородната идея - да покажат родната митология по модерен и лесен за възприемане от чужденците, а и българите, начин. Поредицата няма да бъде преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал. Стъпвайки върху сюжета ѝ, анимационният проект ще показва България в положителна светлина, а визуалният стил и музиката на сериала ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви. Аниматорите искат да мотивират младите българи да открият, а по-възрастните - да преоткрият, богатството и мъдростта на българския фолклор. Творците са вдъхновени от идеята да пресъздадат със съвременни дигитални технологии и глобално да популяризират българската идентичност. За всички тях “Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза. Целият екип работи на доброволни начала, като инвестира време и усилия в проекта. В момента авторите приключват работа по трейлъра на първия епизод, който трябва да излезе на 16-и ноември, като амбицията им е скоро да го пуснат в интернет и чрез големия брой гледания - да го превърнат в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат чуждестранни инвеститори, които със своята финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност. „Трудно е в динамичното ни ежедневие да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите“, споделя Димитър Петров – създател на главните персонажи в сериала. „Завърнах се от Англия, където работех за “Cartoon Network“, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по един съвременан начин.“ Анимационният сериал „Златната ябълка“ е насочен не само към детската, а към широката аудитория, защото представя проблемни ситуации, интересни и за възрастния зрител. Децата ще харесат приключението и екшън елементите, а на по-зрялата публика ще допаднат екзотичната среда, многопластовия сюжет и съвременните теми. Всеки епизод ще проследява историята на героите по техния път към ябълката. Разплитайки своите индивидуални истории и сблъсквайки се с различни хора и магически същества, главните герои ще трябва да преодоляват предразсъдъците си, да се научат за взимат трудни решения и да се справят с последиците от тях, за да постигнат целите си. Сериалът ще бъде озвучен на български и на английски език. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. Популярни лица озвучават главните персонажи - Милица Гладнишка е дала гласа си на самодивата Тина, а Момчил Степанов е гласът на Влад (един от двамата братя Кукери). „Златната ябълка“ ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра. Амбицията на авторите е България да се сдобие със своя разпознаваема анимационна емблема и да направи фолклора ни разпознаваем и обичан в световен мащаб.

Рекордните 27 жалби са подадени срещу резултатите от местните избори в София

http://www.mediapool.bg/rekordnite-27-zhalbi-sa-podadeni-sreshtu-rezultatite-ot-mestnite-izbori-v-sofiya-news241397.html

Рекордните 27 жалби са подадени до този момент срещу резултатите от местните избори в София. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) пред Mediapool. По-голямата част от тях са срещу решението за избор на Столичен общински съвет. Партия "Зелените" и неуспелият кандидат за столичен кмет Мария Календерска са поискали от Административния съд в София да спре решението за встъпване в длъжност на новите съветници, но то не е уважено. Срещу избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София са внесени три жалби до момента. Първи жалба е подал Николай Гацев, председател на клуб на СДС в район "Оборище". Втората е от кандидата на коалиция "БСП Лява България" Михаил Мирчев в лично качество, а третата е от името на БСП. Реформатроският блок и БСП пък оспорват изборите за кметове на районите "Студентски", "Оборище", "Овча купел", "Възраждане", "Триадица" и "Младост". "Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец", каза лидерът на БСП в София Калоян Паргов при внасянето на двете жалби в ОИК. БСП също има особено искане от съда за спиране на встъпването в длъжност на Фандъкова и новия общински съвет, докато бъдат разгледани делата по същество. Предвид практиката до момента е малко вероятно Административния съд да удовлетвори искането. Търсене на справедливост е причината БСП да внесе жалбите. Сега на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади, каза лидерът на столичните социалисти. Според него съдът има възможност с решението си по жалбите на БСП да покаже, че е "справедлив и независим". Ако обаче съдът отново запише в решението си, че "нарушенията в изборния процес не влияят на изборните резултати", то БСП ще сезира европейските институции, допълни Паргов. Според него хаосът в Арена "Армеец" е бил умишлено създаден, за да се повтори 2011 г., когато някой с "чувалено мнозинство донесе победата на управляващите". Предстои отделни жалби да внесе и лидерът на БСП Михаил Миков, като той ще оспори резултатите не само в София, но и във Варна, Видин и Ловеч. От БСП София обясниха, че тяхната цел не е да променят резултатите от изборите в своя полза, а да могат да разберат какъв е действителният вот на хората и да си направят равносметка за представянето си.

Национален протест на полицаите и служителите в затворите на 8-и ноември

http://pik.bg/национален-протест-на-полицаите-и-служителите-в-затворите-на-8-и-ноември-news429780.html

Национален протест на полицаите и служителите в затворите на 8-и ноември

Национален протест на служителите в МВР на 8-ми ноември ще има. Това обяви Валентин Попов, лидер на Синдикалната федерация на служителите в МВР след среща с ръководството на Министерство на вътрешните работи.

„Разбрахме, че няма да се разберем след час и половина преговори с Министерство на вътрешните работи. Беше ни предложено модификация на предложението на финансовия министър, което не ни удовлетворява. При това да стане по начин, неприемлив за нас. Служителите с до 10-годишен стаж да останат с десет заплати обезщетения, както и всички новоназначени. Отпуските остават намалени – 20 дни, а допълнителното възнаграждение се консолидира към заплатата”, обясни Попов.

Той каза още, че на срещата са информирали министър Бъчварова, че шестте синдикати в МВР и Синдикатът на служителите на затворите в България на 8-ми ноември от 13.00 часа организират протест на площад Народно събрание.

„Шестте синдиката в МВР започваме съвместни действия със синдиката в Министерство на правосъдието – нямаме друг избор. Случващото се е обидно и унизително за нас като служители”.

От изявленията на синдикатите стана ясно, че до този момент няма информация за наказани служители в МВР, участвали в протестни действия. Очаква се протестите да продължат и тази вечер.

ПИК TV: Борисов: Крайно е недопустимо униформени без разрешение да дават пример за незаконни действия

http://pik.bg/пик-tv-борисов-крайно-е-недопустимо-униформени-без-разрешение-да-дават-пример-за-незаконни-news429744.html

ПИК TV: Борисов: Крайно е недопустимо униформени без разрешение да дават пример за незаконни действия

Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри на заседанието на Министерски съвет.

„Ще се възползвам, че медиите са тук и главният секретар на МВР, за да изпратя послание на служителите на МВР, армията и охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини, още повече ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които ги интересуват”, каза Борисов.

„Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави - и те не са съгласни, но има ред, по който се прави. Искам да им напомня, че тези, които излъгаха, дойде на това правителство и в 2015 г. аз мислих, че правят протест от радост без да ги има записани в бюджета - 180 млн. лв. за 2015 г. даваме повече на МВР и 57 млн. лв., повече на армията. 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за Спешна помощ, 45 млн. за правосъдната система”, смята Борисов.

Кой как гласува: електоралните профили от местния вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_585977.html

В първия и втория тур на местните избори „Галъп интернешънъл“ осъществи екзит пол и паралелно броене в общините Благоевград, Видин, Шумен и Бургас по поръчка на „Нова телевизия“ и Българската национална телевизия.  Публикуваме демографски профили от първия и втория тур в два вида таблици – т.нар. вертикални и хоризонтални профили. В т.нар. вертикални профили ще видите структурата на електоратите на основни партии и кандидати, сравнена със структурата на общия вот - сборовете по вертикали дават 100%. В т.нар. хоризонтални профили пък можете да намерите структурата на групи гласоподаватели според вота им за различни партии, т.е. как са гласували различните демографски групи. Сборовете по хоризонтали дават сто, ако се добавят и по-малките партии и кандидатите с по-малко гласове. Колоната „Тотал“ е оставена за ориентир и дава 100% по вертикала. Шумен и Видин: мобилизирани ли са ромите и привържениците на ДПС за втория тур и как гласуват? Очерталите се тенденции са в рамките на очакваното: електоратите на БСП обикновено гласуват на втори тур срещу ГЕРБ, а за ГЕРБ гласуват електоратите на реформаторите; появяващите се силни местни коалиции (в Благоевград, Видин и т.н.) набират електорат обикновено извън БСП, т.е. сред не толкова твърдите гласоподаватели; ярките кметове имат повече гласове в сравнение с листите и т.н. Тези изводи са обичайни, затова ще се спрем на други, по-любопитни. Един от най-любопитните въпроси по традиция е електоралното поведение на ромите – как гласуват. По-важното е, обаче, дали въобще са били мобилизирани да гласуват. Не навсякъде ромите показват активност. Сред изследваните от „Галъп интернешънъл“ по-сериозни дялове на ромски вот има най-вече в Шумен и Видин. В Шумен има около 2000 – 2500 роми с право на глас, а сред гласувалите на първи тур самоопределящи се като роми са над 1700. Реалното число вероятно е доста по-високо (защото ромите често крият произход). Във Видин ромите с избирателни права са близо 8 хил., а самоопределящи се като роми на първия тур са не повече 1000. Дори числото да е двойно или тройно по-голямо, то пак не надвишава средната активност в общината. В Бургас, например, роми, имащи право на глас, са около 5 000, но сред гласуващите на първия тур самоопределящи се като роми са около 350. Реалното число вероятно е поне два пъти по-голямо, но и то показва нисък интерес. В Благоевград ромите с право на глас са около 1 500, а самоопределящи се като роми на първия тур са около 200. На втория тур гласувалите роми във Видин – отново по самоопределение - са 1200, а в Шумен - около 1000. Делът им във Видин се увеличава, а в Шумен – пада (на фона и на обичайно падащата за балотажите обща активност). Оказва се, че ромските гласове са мобилизирани най-вече там, където се очертава оспорвано състезание или пък са силни определени партии, които традиционно мобилизират тези гласове. Над една трета от ромските гласове в Шумен в първия тур са подадени за кандидата на Реформаторския блок – Иван Ламбов, както и за листата на реформаторите. Относителният дял при тях е по-голям дори от този за ДПС. На балотажа кандидатът на ГЕРБ води сред ромите. На втория тур електоратът на ДПС е подкрепил Христов в 70% от случаите. Това е малко над средния резултат на Христов и може да означава, че сред излезлите да гласуват на втори тур привърженици на ДПС, именно той е предпочитаният кандидат. Но трябва да се има предвид, че на втория тур са излезли да гласуват значително по-малко привърженици на ДПС. Във Видин ромският вот в първия тур е разпределен между първите двама в битката за кметския стол, като по-голям дял ромите имат сред гласоподавателите на Росица Кирова. И тук на балотажа кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков взима надмощие сред ромските гласове. Освен това, личи също, че за кандидата на ГЕРБ Ценков на втория тур гласуват и по-голямата част от гласувалите на първия тур за Герго Гергов. Росица Кирова пък получава подкрепа от чувствителна част от електората на БСП. Електоратът на ДПС във Видин видимо няма определен фаворит. Но и тук актуален е въпросът колко от този електорат е на практика мобилизиран – на втория тур, например, излизат много по-малко привърженици на ДПС. Видин и Шумен дават пример за нормална, а не прекомерна, мобилизация на електората на ДПС на втория тур. Гласувалите на първия тур за ДПС са предпочели на втория тур кандидатите на ГЕРБ, но всъщност далеч не всички гласували на първия тур за ДПС са излезли на втори тур. Благоевград - първи тур Хоризонтален профил Вертикален профил Бургас - първи тур Хоризонтален профил Вертикален профил Видин - първи тур Хоризонтален профил Вертикален профил   Шумен - първи тур Хоризонтален профил Вертикален профил Видин - втори тур Хоризонтален профил Вертикален профил  Шумен - втори тур Хоризонтален профил Вертикален профил

С послание за мира Ирина Бокова почете паметта на Ицхак Рабин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092324


"Мирът ще бъде изграден бавно, ден след ден, чрез скромни дела, както и безброй незначителни подробности. Мирът ще бъде изграден от хората - стъпка по стъпка." Тези думи на Ицхак Рабин цитира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на възпоменателна церемония в памет на бившия премиер на Израел по повод 20-ата годишнина от убийството му.

Супер скандал! Правосъдният министър включил убиеца на Андрей Монов в работна група!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259838_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B2%D0%

 Хелзинкският комитет е номинирал убиеца на 20-годишния Андрей Монов - Джок Пол Фрийман, за личност на годината, научи БЛИЦ. Според бащата на момчето правосъдният министър Христо Иванов дори е включил австралиеца в работна група, която ще изработва промени в закона за изтърпяване на наказанията. Христо Монов е преподавател по психология в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш депутат.
От правосъдното министерство опровергаха информацията, като с писмо до медиите съобщават, че не Джок Пол Фрийман, а Валентин Иванов е член на тази група. Той е представител на Българското затворническо сдружение за реабилитация. Управителният съвет на това сдружение обаче председателства именно Пол Фрийман.

Приятелите и състудентите на Андрей Монов са ужасени от тези решения и стягат протести за утре от 14.00 часа пред сградата на Хелзинкския комитет.

Андрей Монов беше наръган смъртоносно с нож пред църквата "Св. Неделя" привечер навръх Коледа от австралиеца Джок Пол Фрийман без никакви причини. Оттогава той е в затвора, а опитите на баща му да екстрадират убиеца в Австралия, където да бъде съден, се провалиха.

Осигурено е отоплението на животните през зимния сезон във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=305608

Осигурено е отоплението на животните през зимния сезон във варненския зоопарк. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Иванка Стоянова, директор на зоологическата градина в града. Тя посочи, че в момента времето е все още добро, като вечер се прибират топлолюбивите животни, като лъвовете, маймуните и папагалите.

Над 15% от нарушенията на изборите са купен или контролиран вот

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642928_nad_15_ot_narusheniiata_na_izborite_sa_kupen_ili/?ref=rss


Контролираният и купеният вот представляват 15.66% от всички нарушения на последните местни избори, сочат наблюденията на асоциация "Прозрачност без граници". Увеличението на дела на това престъпление става на фона на нарасналия драстично брой на организационните нарушения и нередности в изборния ден.  

Изводите на асоциацията са направени въз основа на впечатленията на 167 наблюдатели в цялата страна и в партньорство с 26 граждански организации. Според техните данни организационните...

България ще приеме до 100 бежанци от Италия и Гърция до края на годината

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-prieme-do-100-bezhantsi-ot-italiya-i-gartsiya-do-kraya-na-godinata-news241396.html

България ще приеме до края на годината до 100 бежанци от Италия и Гърция, съобщи вътрешният министър Румян Бъчваров в сряда. Общата квота за България е 1549 лица, като на този етап трябва да приемем 201 лица от Италия и 651 лица от Гърция, а останалите 697 – след период от 12 месеца. Страната ни е поела ангажимент да участва в два проекта за релокация по предложение на ЕК. Предстои в срок да бъде представен българският координатор по политиките на миграция. За този пост е одобрена Петя Първанова, бивш служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Марин Райков. Допълнителни ангажименти от България не са поемани, посочи министърът. В момента около 15 000 души са поискали статут на бежанец в България. Има голям проблем в Европа с точната статистика, защото огромната част от бежанците не се регистрират, каза още Бъчварова. Тя отчете и спад на бежанския натиск върху нашата страна. "Това се дължи на мерките извън нашата територия. Имам предвид и разговорите, които се водят с други държави, и на сезона”, обясни Бъчварова.

Няма доказателства, че "Къщата с ягодите" е опасна, смятат и от ИКОМОС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642294_niama_dokazatelstva_che_kushtata_s_iagodite_e_opasna/?ref=rss


В последната експертиза на "Къщата с ягодите", въз основа на която съветът към Министерството на културата е гласувал "за" събарянето й, няма доказателства, че тя е опасна, липсва и ключова проектантска документация, която да гарантира нейното "преизграждане" в автентичен вид. Това казва един от членовете на съвета - реставраторът Стефан Белишки от авторитетната международна организация за културно наследство ИКОМОС, който намира нередности и в провеждането на самото заседание от началото на...

Синдикатите на МВР не се разбраха с Бъчварова!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259837_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%

 Синдикатите не постигнаха консенсус с ръководството на МВР. Това стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР. Протестите, предвидени за довечера в столицата, остават.
В момента полицаите са блокирали пространството пред Министерския съвет. Както БЛИЦ съобщи, има подадени много рапорти на полицаи, които се страхуват за орязване на придобивките им. 

По-рано днес Бъчварова заяви, че рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани. На въпрос дали ще има съкращения, Бъчварова обясни,: „Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени в края на следващата година, последните два месеца няма да има заплати за нито един”. 

Във връзка с това дали ще се забранят даренията в МВР, Бъчварова коментира, че трябва да провери информацията. „Нямам никакви данни за такива дарения, поне щях да видя къде са тези пари”, допълни тя. По думите й, орязването на 20-те заплати ще важи за служителите, които са започнали при тези условия, които оставят за тях, а хората, които от тук нататък ще бъдат назначени, са при нови. „Това е решението, което предложихме днес. Пак казвам има възможност да се обсъди в парламента”, посочи тя. 

Бъчварова заяви, че националната сигурност не е застрашена, предвид напускането на полицаи. 

Мтел представи нова книга по повод 20 години от първия GSM разговор в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259836_%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4+20+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D

 Над 100 души чуха истории от новата книга „Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“, която беше представена снощи в специално издание на „Пощенска кутия за приказки“*.

 

Инициативата за книгата, издадена от „Колибри“, е на Мтел, а поводът – 20-ата годишнина от първия GSM разговор в България.

 

Автори на 20-е истории в „Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“ са участници и носители на награди от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Мтел Медия Мастърс.

 

Част от историите от книгата бяха прочетени снощи в столичния клуб „Студио 5“ от актрисите Биляна Петринска и Елена Бозова, журналиста Драго Симеонов, актьорите Стефан А. Щерев и Живко Джуранов, писателката Ваня Щерева.  

 

1.      Гери Турийска откри специалното издание на „Пощенска кутия за приказки“;

2.      Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри“ поздрави гостите на представянето на новата книга;

3.      Актрисата Биляна Петринска прочетени историята на Веселина Седларска – „Така различно, тъй същото“;

4.      Актьорът Стефан А. Щерев прочете разказа на Светослав Метанов – „Новините от вчера и днес“.

Френската полиция претърси дома и офиса на Жан-Мари льо Пен заради укриване на данъци

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/04/2642949_frenskata_policiia_pretursi_doma_i_ofisa_na_jan-mari/?ref=rss


Френската полиция и разследващи нахлуха в офисите и дома на крайнодесния бивш лидер и основател на "Националния фронт" Жан-Мари льо Пен. Органите на реда претърсват за доказателства по подозрения за укриване на данъци чрез създаване на банкови сметки в чужбина.

Льо Пен отрече да е извършил нарушения пред репортерите на "Ройтерс", след като френски медии публикуваха информация, според която той има скрита банкова сметка в Швейцария, която се управлява от близък до него партньор....

ПИК TV: Изборни драми в с. Медникарово

http://pik.bg/пик-tv-изборни-драми-в-с-медникарово-news429742.html

ПИК TV: Изборни драми в с. Медникарово

Изборна драма в гълъбовското село Медникарово. Там на вторият тур от изборите народната любов бе разделена по равно 172 гласа и за двамата кандидати - Кирил Кабов от БСП, който управлява селото 12 години и Павел Павлов от Комунистическата партия. Играта на нерви в селото продължава и днес, в очакване на указ от президента за нови избори. Не е ясно кои ще са кандидатите за следващият тур, дали ще са пак в тази конфигурация или ще се намеси нов играч, но дебатите пред кметството не стихват.

Взаимни нападки между двамата не успели да победят и привържениците на двата лагера. Павлов обвинява Кабов, че е довел хора от други населени места да гласуват за него, а от своя страна Кабов твърди, че регистрацията на Павлов е фалшива, тъй като сам се е издигнал – това били казали съпартийците му. Освен за политиката на управление, дебатите навлизат и в личното пространство на кандидатите и съселяните им.

Сега с вълнение очакват новата дата за изори, за да видят и чуят до къде ще стигнат в препирните си борците за народна любов.

МОН пусна тихомълком нови учебни програми за I и V клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_585713.html

Министерството на образованието и науката публикува проекти на нови учебни програми по всички предмети за I и V клас снощи, след края на работното време. Към медиите не беше подадена информация за тях, директори и учители също не знаеха за наличието на проектите, които са разработени на база новия Закон за предучилищното и училищното образование.  Новите програми за I и V клас трябва да влязат в сила през 2016/2017 г. за децата, които идната есен ще постъпят в съответните два класа. Всеки може да изпрати становище по проектите до дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” на МОН на имейла:  a.tringov@mon.bg  до 3 декември. На въпрос защо не е предвидено публично обсъждане на проектите сред експерти, директори, учители, родители, преди те да бъдат окончателно утвърдени, от пресцентъра на МОН отговориха, че публикуването на проектите сайта на ведомството е напълно достатъчно. OFFNews ще публикува проектите по всеки предмет и клас заедно със съответната сега действаща програма. Можете да изпращате мненията си и до редакционната ни поща: offnews@offnews.bg . Проектът по български език и литература за I клас: Сега действащата учебна програма по български език и литература за I клас:

Ердоган натиска да се побърза с промените в Конституцията, разширяващи властта му

http://www.moreto.net/novini.php?n=305621

Турският парламент трябва да даде приоритет на дискусиите относно новата конституция. За това настоя турският президент Реджеп Тайип Ердоган в първата си голяма реч откакто Партията на справедливостта и развитието спечели отново мнозинство в парламента след проведените предсрочни избори в неделя, съобщава „Ройтерс".

39-годишен стана областен на Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092301

39-годишният Станислав Дечев е новият областен управител на Хасково, съобщиха от администрацията.
Той става губернатор от заместническото място и след като досегашният титуляр Добри Беливанов бе избран за кмет на областния център.
 Дечев е магистър по автоматика от Техническия университет в София, работел е в Разплащателната агенция ,
39-годишният Станислав Дечев е новият областен управител на Хасково, съобщиха от администрацията. Той става губернатор от заместническото място и след като досегашният титуляр Добри Беливанов бе избран за кмет на областния център. Дечев е магистър по автоматика от Техническия университет в София, работел е в Разплащателната агенция ,

И 98 000 бензинови "Volkswagen"-а били с грешки в еко софтуера

http://europe.actualno.com/I-98-000-benzinovi-Volkswagen-a-bili-s-greshki-v-eko-softuera-news_505677.html

Според германския транспортен министър Александър Добринт около 98 хил. автомобила от общо 800 хил. превозни средства, произведени от „Volkswagen“, с отчетени грешки при регистрирането на въглеродните емисии, са били с бензинов двигател, предаде AFP. „Сред засегнатите автомобили 98 хил. са били с бензинов двигател“, каза Добринт пред Бундестага, ден след като автомобилният гигант „Volkswagen“ съобщи, че международно разследване е открило, че част от неговите

Синдикатите в МВР и Бъчварова не се разбраха, става напечено

http://frognews.bg/news_101325/Sindikatite-v-MVR-i-Bachvarova-ne-se-razbraha-stava-napecheno/

След близо двучасова среща в силовото ведомство синдикатите в МВР не се разбраха с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

BG песента за Евровизия звучи във всички училища в страната вместо звънец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092294

Вместо традиционния училищен звънец, във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015. „Цветът на надеждата”, в изпълнение на Габи и Иван, ще бъде специалният поздрав към българските ученици от днес до края на месец ноември, съобщиха от БНТ. Кампанията е посветена на домакинството на България на песенния конкурс

Започна 12-тото издание на конкурса Ideal Standard баня на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259835_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+12-%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B0+Ideal+Standard+%D0%B1%D0%B0%D0%BD

 12-тото издание на конкурса Баня на годината отново провокира дизайнерите и архитектите да освободят своето въображение. Стартът бе даден през октомври т.г., а до 1 февруари 2016 г. претендентите могат да регистрират проектите си на официалния сайт на конкурса  www.banianagodinata.com.

Категориите:

Идеалната баня Tonic II. В тази категория дизайнери и архитекти работят по зададен размер на баня от реално съществуващ проект на еднофамилна къща, като целта е да създадат оригинален интериорен дизайн с характерна атмосфера с изделията от последната колекция на Ideal Standard - Tonic II.

Оптимизираната баня. В тази категория предизвикателството към участниците е да оптимизират реално съществуваща баня, като се съобразят с нуждите и желанията на нейните обитатели.  В тази категория дизайнерите могат да почерпят от споделения опит на Ideal Standard от международния проект “Project Optimize”. Компанията ще насърчи реализирането на оптимизираните бани като предлага откупуване на визуализацията и специална търговска отстъпка от 20% за продуктите си.

Иновативната баня.  В тази категория предизвикателството е най-голямо. От участниците се очаква да създадат проект на баня, като използват иновативни продукти от портфолиото на Ideal Standard и измислени от тях „продукт/материал/технология на бъдещето“, които правят живота на хората по-добър.

Наградите

Носителите на приза „Ideal Standard Баня на годината 2015“ в трите категории получават парична награда от 1000 лв. и посещение на Международното изложение за обзавеждане и интериорен дизайн в Милано (Salone Internazionale Del Mobile) през април 2016.

Фаворитите на публиката в трите категории получават право на участие в Майсторския клас на арх. Елиа Недков, организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) през април 2016 г.

Журито

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от професионално жури – известни дизайнери и архитекти в България и в чужбина. Председател на журито е Лазар Лазаров, директор „Търговска организация – клъстер България“. Новите членове на журито са: арх. Елиа Недков, арх. Дария Димитрова, Ники Канделеро и арх. Красимир Язов. В състава на журито влизат още: арх. Албена Владимирова – Андреева, Светослав Тодоров, Красимир Капитанов, арх. Борислав Игнатов, Величко Великов, Генчо Гоев, Гена Събева, Фимера Дизайн Студио – Иван Гроздев, Мая Костова, Валери Маринов, Анелия Кондова от Koh Design Studio, арх. Николай Давидков, арх. Орлин Давчев, доц. Борис Сергинов, Теменужка Захариева, Кирил Станев, Ванча Байлова. Консултанти в третата категория „Иновативната баня“ ще бъдат ръководителите на отделите по разработване на нови продукти в подразделенията на Ideal Standard в България: инж. Красимир Колев, инж. Никола Николов и инж. Пламен Илиев.

Регламент на конкурса

В периода 2 до 29 февруари 2106 чрез он-лайн гласуване на журито в сайта на конкурса ще бъдат излъчени по трима кандидати за голямата награда във всяка категория. Те ще имат възможност да публично да представят и защитят своите проекти по време на финалното събитие на конкурса, което ще се проведе на 16 март 2016 г. в гр. София. Тогава журито ще вземе окончателно решение и ще излъчи победител във всяка от категориите.

 В същия период на сайта на конкурса интернет публиката може да избере своя фаворит във всяка от трите категории. Гласувалите имат шанса да получат продукти на Ideal Standard чрез томбола.

 

 

 

Партньори на конкурса

За поредна година работим заедно с професионалните общности DIBLA и Асоциацията на интериорните дизайнери. Медийни партньори в 12-тото издание на конкурса са: сп. Идеален дом, сп. Наш дом, сп. Браваказа, сп. Магазин, интериор, дизайн и архитектура, Градът Медиа Груп и онлайн изданието „Още за къщата“.

 

Ideal Standard се надява категориите от таз годишното издание на конкурса да бъдат интересни за участниците.  Посланието на бранда е „Красиво използване на пространството“, което апелира към създаване на бани, които са не просто стилни и радващи окото, но и функционални и удобни, съобразени със специфичните потребности на обитателите им. Кампанията на конкурса „Ideal Standard Баня на годината“ тази година ще премине под мотото „Създай идея – промени света“, което е призив към дизайнерите да придвижат идеята за банята напред и да подобряват живота на хората чрез своите проекти.

 

 

За повече информация, следете на:

http://www.banianagodinata.com/

http://www.blog.idealstandard.bg/

www.facebook.com/ideal.standard.bathroom

Екипажът на разбилия се в Судан самолет: петима арменски и един руски гражданин

http://www.cross.bg/sydan-yuzhen-petima-1486903.html

/КРОСС/ Екипажът на разбилия се днес товарен самолет Ан-12 в Южен Судан се е състоял от петима граждани на Армения и един на Русия. Всички са загинали, съобщава РБК.  По-ранни съобщения гласяха, че екипажът е бил съставен от руски граждани. Информацията е потвърдена от арменското Министерство на външните работи. „Според данните, получени от посолството на Армения в Египет, при катастрофата с товарен самолет в Южен Судан са загинали петима арменски граждани. Всички са били членове на екипажа, съобщи говорителят на министерството пред „Интерфакс". Говорителят на президента на Южен Судан съобщи, че екипажът на самолета се е състоял от петима арменци и един руснак. Данните за броя на жертвите се разминават. Според полицай, отказал да разкрие името си, загиналите са 41 души, съобщава Reuters. Кореспондент на телевизия Al Jazeera съобщава за 35 жертви. По официални данни на борда е имало 18 души, шестима от които членовете на екипажа Останалите са били пътници от Южен Судан. 15 души на борда са загинали, а трима, сред които и дете, са успели да се спасят. Оцелелите са граждани на Южен Судан. Според властите самолетът Ан-12 е собственост на местна логистична компания Allied Services Ltd. Засега представители на фирмата не могат да бъдат открити за коментар.Самолетът се е разбил край река Бели Нил на около 800 м от международното летище в Джуба, столицата на Южен Судан

BG песента за Евровизия звучи във всички училища в страната вместо звънец (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092285

Вместо традиционния училищен звънец, във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015. „Цветът на надеждата”, в изпълнение на Габи и Иван, ще бъде специалният поздрав към българските ученици от днес до края на месец ноември, съобщиха от БНТ. Кампанията е посветена на домакинството на България на песенния конкурс

"Изборите се превръщат в пазар. Има риск от авторитаризъм"

http://offnews.bg/news/n_1/n_586019.html

"Все повече и повече гласоподаването се превръща в един обикновен пазар, да не кажа пазарлък. Все повече и повече корпоративните интереси целенасочено упражняват натиск". Това заяви Огнян Минчев на пресконференция на „Прозрачност без граници”. "Резултатите от изборите са очевидни - имаме една меко казано концентрация на властта в една политическа сила. Тази концентрация обаче не е само и единствено от това, че ГЕРБ е използвала както максимално организационния, така и административния ресурс. Това беше направено, но този резултат се случи и защото има много силна ерозия на останалите политически партии с малки изключения - РБ и НФСБ, които се представиха малко по-добре от очакваното", каза Минчев. Според него това може да доведе до латентно авторитарна система , но подчерта, че не казва, че в момента има авторитаризъм. По думите му ако продължи концентрирането на властта в една партия - заради отпадането на доверието към останалите, това ще доведе естествена тенденция за развитие на авторитаризъм. "Нещо, което може да бъде предотвратено с усилията на всички граждани в България", подчерта Минчев. Според него се наблюдава и демодернизация на отношенията между гражданите и държавата и това води до създаването на "квазифеодални механизми на пряк контрол, въздействие и манипулация на гражданите от страна на корпоративни и политически интереси". Той подчерта, че грешките в протоколите и другите проблеми около изборите говорят за общо снижаване на качеството на изборния процес и за ерозиране на представителността на изборите. "През 90-те години, когато имахме много по-млада и неопитна демократична система, нейната представителност на волята на гражданите беше много по-висока, отколкото е сега", заяви Минчев. Според него причината не е само във влошаването на начина, по който се провеждат изборите, но и в "сериозното изместване на политическия процес от системни опити да бъдат убедени хората да подкрепят определена политическа програма към системни опити гражданите да бъдат накарани, да бъдат купени и насочени към определена партия". По думите му от 2009 година насам се наблюдава разрастване на контролирания вот, на манипулацията на избирателите и на използването на административен ресурс за постигането на определени резултати, "въпреки всички тези заклинания от страна на политическите институции, че ще се стремят да ги ограничават". "Резултатите от референдума са единствените изцяло положителни новини, които можем да съобщим, като резултати от този изборен цикъл", каза Минчев и допълни, че националното допитване е показвало, че "застрашаващо апатичното към политиката общество все още храни интерес и надежда за промяна". От асоциацията изброиха и няколко практики, с които се е пречело на хората да гласуват в националния референдум - не се е давала бюлетината, подчертава се, че участието не е задължително, изрично се пита дали искат да гласуват в националния референдум, насочват се само към бюлетините за местния вот.

Главният секретар не знаел за „Червеи"

http://news.ibox.bg/news/id_1415092866

Странен ред на подписване на документите за СРС, обяви свидетел по делото

Съветът на Европа обвини украинската полиция в съучастие за трагедията в Дома на профсъюзите

http://www.cross.bg/profsuyuzite-doma-tragediyata-1486902.html

/КРОСС/ За трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса е виновна украинската полиция. Това заяви на 4 ноември Международната консултативна група на Съвета на Европа, след като анализира обстоятелствата около масовата смърт на хората, съобщи телевизия „Звезда“. В Страсбург считат, че Киев не е могъл да осигури независимо и ефективно разследване на събитията. „Предвид доказателствата, сочещи към участието на полицията в масовите безредици на 2 май 2014 г. в Одеса… (се изисква) разследването на масовите безредици като цяло да се осъществява от орган, изцяло независим от полицейските служители. Поради тази причина, предвид структурните връзки между държавната служба на извънредните ситуации и МВР, разследването на действията на пожарната служба не може да се счита за независимо“, се казва в доклада. Припомняме, че на 2 май 2014 г. екстремисти от „Десен сектор“ разгромиха палатковия лагер на противниците на новите киевски власти, след което ги затвориха в Дома на профсъюзите и подпалиха сградата. Всичко това се случи пред очите на полицията, която реши да не се намесва. В трагедията загинаха 48 души и над 200 бяха ранени. Година и половина след това никой от виновните за престъплението не е наказан.

Нов оперативен метод приложиха за първи път в България УНГ специалистите от болница „Софиямед“

http://pik.bg/нов-оперативен-метод-приложиха-за-първи-път-в-българия-унг-специалистите-от-болница-„софия-news429752.html

Нов оперативен метод приложиха за първи път в България УНГ специалистите от болница „Софиямед“

Нов за България ултразвуков метод за финно моделиране на костни структури без засягане на меките тъкани, са приложили УНГ специалистите в университетската болница „Софиямед“. Технологията е приложима освен в областта на лечението на УНГ заболявания, но и на ортопедични, неврохирургични, дентални и др. области на медицината.
 
„Благодарение на новата ни апаратура можем да извършваме много по-прецизно моделиране на носните кости при извършването на функционална и естетична ринопластика- интервенция за корекция на носа, които са основен ключов момент в извършването на операцията. Преимуществата, които дава новата техника е, че не се засяга подлежащата лигавица и околните меки тъкани и по този начин се предотвратява образуването на отоци и синини около очите.
 
Така се гарантира по-бързия възстановителен период на пациентите след оперативна намеса, в рамките на 1,2 дни, както и техния комфорт след операцията“, коментира д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.
 
Специалистът допълва, че методът е приложим и при операции за подобряване на слуха, както и при хронични възпалителни заболявания на ушите. Досега стандартните интервенции са се извършвали чрез сравнително травматични методи, водещи до сериозен дискомфорт за пациентите дни след операцията.
„С новия ни ултразвуков скалпел и с помощта на ендоскопската ни система ще гарантираме на пациентите си най-съвременно ниво на оперативно лечение и качество на живот след оперативния период“, уточнява д-р Йорданов.

SAP представя Startery CEE – съревнование на най-добрите социални старт-ъпи в Централна и Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259834_SAP+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+Startery+CEE+%E2%80%93+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0++%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1

 SAP, Social Impact и Ashoka обединиха силите си и отправиха към най-добрите социални стартиращи компании в Централна и Източна Европа предизвикателство - Startery CEE. Днес SAP официално обяви, че са получени кандидатури от повече от 70 стартиращи компании, а след процеса на подбор Social Impact и SAP класираха 30 финалиста. Финалистите ще се изправят един до друг в едно финално четиридневно приключение в София, където ще развият идеите си чрез серия от обучения и упражнения.

 

Финалистите идват от 8 страни – България, Румъния, Сърбия, Словения, Албания, Полша, Чехия и Унгария – а идеите им варират от мобилно приложение, анализиращо истинските хранителни стойности на пакетирани храни, до портал за заетост на лишени от свобода в частни и публични институции.

 

"За нас е удоволствие да подкрепим Startery CEE. Идеите са прекрасни и наистина показват силата на предприемаческото мислене на младите хора в цяла Централна и Източна Европа. Гордея се с всички 70 компании, които кандидатстваха, и разбира се с 30-те финалиста. Очаквам с нетърпение финалния кръг, където аз и моите колеги членове на журито ще можем да оценим представените идеи по множество критерии и да изберем 3-мата победители", каза Симон Калуза, управляващ директор на SAP CEE и един от членовете на журито.

 

Финалът на инициативата е на 13 ноември от 9:30 ч. в София, в Литературен клуб „Перото“, където специалното жури на Startery CEE ще избере трима победители, които ще получат възможността да кандидатстват за финансиране и да доразвият идеята си в рамките на Social Impact Lab в Берлин. Входът на събитието е свободен за всички желаещи, след регистрация на https://www.eventbrite.com/e/final-pitch-startery-cee-tickets-19317168170.

 

Победителите ще бъдат избрани от жури, състоящо се от Симон Калуза, управляващ директор, SAP ЦИЕ, Норберт Кунц, Главен изпълнителен директор, Social Impact, Кевин Асперген, Президент, Американски университет в България (АУБ), Станислав Николаев, Партньор в Capital Fund Empower, Анна-Мари Виламовска, Секретар за иновации и здравеопазване, Администрация на Президента на Р България, Алексей Лазаров, редактор вестник „Капитал“.

 

 

Представяме 30-те класирани проекта:

 

Project name

Country

Recycle Jeans

Albania

Biblio cafe

Albania

Sugarwise

Bulgaria

Education for Sustainability

Bulgaria

Crossfunctional Intercultural Competence International Hub (CIC IH)

Bulgaria

CHAWBY

Bulgaria

Escedion

Bulgaria

netPORT

Czech Republic

Help On The Floor

Czech Republic

Snappy

Hungary

JAMPI

Hungary

Present Perfect

Hungary

Great Migration

Hungary

manmade

Poland

Eliminating barriers for people with disabilities

Poland

Dobroczyn - the sales islands

Poland

No more food to waste

Romania

MA-MA. From mother to mother.

Romania

POPs

Romania

I Donate My Birthday

Romania

Bridge the gap

Romania

A Huge ENERGY STORAGE in a small Eco-device

Romania

FRUBIO

Romania

HOP - Health On a Plate

Romania

Natural Food

Romania

Wake Up Society

Serbia

Grasslamp

Serbia

Sands

Serbia

Land Sharing

Slovenia

Post-Apocalyptic Quest

Slovenia

 

 

# # #

 

За SAP

 

Като пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, SAP (NYSE: SAP) помага на компании от всички размери и индустрии да оперират по-успешно. SAP приложенията и услугите дават възможност на повече от 282,500 клиента да оперират доходно, да се адаптират правилно, и да растат постоянно.

 

Българският филиал на световния софтуерен лидер SAP SE присъства на българския пазар вече повече от 16 години. През декември 1999 г., SAP SE регистрира дъщерното си дружество SAP България, а през 2002г. инвестира в развоен център – SAP Labs България.

 

За повече информация, моля посетете www.sap.com/bulgaria  

 

За Social Impact

 

Мисията на Social Impact е да създава решаваща промяна в работата на организации и програми, работещи за подобряване на социалното и икономическото благосъстояние на хората по целия свят.

 

 

За Ashoka

 

Ashoka е най-голямата мрежа от социални предприемачи в света. Нашите близо 3000 Ашока стипендианти в 70 страни прилагат на практика новаторски идеи и подходи в целия свят. Основана от Бил Дрейтън през 1980 г., Ashoka предоставя финансиране за стартиращи бизнеси, професионална помощ и връзки с глобална мрежа от партньори в социалния и бизнес сектор, както и платформа за хора, отдадени на мисията за промяната на света, в който живеем.

Първите печеливши в играта „Печалби плюс“ вече са изтеглени

http://pik.bg/първите-печеливши-в-играта-„печалби-плюс“-вече-са-изтеглени-news429753.html

Първите печеливши в играта „Печалби плюс“ вече са изтеглени

Първите печеливши в играта „Печалби плюс“ бяха изтеглени на 01.11.2015 г. в предаването на СПОРТ ТОТО по БНТ2.

Изтеглените пет номера на кодове на непечеливши талони бяха сред регистрираните в периода от 00:00:00 ч на 26.10.2015 г. до 24:00:00 ч на 31.10.2015 г. за участие в играта „Печалби плюс – спечели до 10 000 лв.“

Първата спечелила от „Печалби плюс“ е Диана Ваклинова. Тя спечели 500 лева, регистрирайки кода (№ 65110438193) на непечелившия си талон от играта „ЗОДИАК“.

Елеонора Дамянова също спечели 500 лева с помощта на „Печалби плюс“ и регистрация на код (№ 651088261536) на непечеливш талон от „ТВОЯТ КЪСМЕТ“.

Таня Петрова е третата дама спечелила 500 лева от „Печалби плюс“. Тя е регистрирала код (№ 65150735104) на свой непечеливш талон на „ЗЛАТНИЯТ БИЛЕТ“.

 Деян Сталев също спечели 500 лева със „ЗЛАТНИЯ БИЛЕТ“ от „Печалби плюс“, регистрирайки свой код (№ 55177811698).

Голямата седмична награда от 1000 лева беше спечелена от Симеон Парасков, регистрирал код (№ 65125360004) на свой непечеливш талон от играта „ЗЛАТНИЯТ БИЛЕТ“.

 За периода от 00:00:00 ч на 26.10.2015 г. до 24:00:00 ч на 31.10.2015 г. в седмичната игра за най-много регистрирани кодове на непечеливши талони за печеливш личен профил беше обявен този на Тодор Николов. Неговата печалба е 500 лева.

 На 08.11.2015 г. в предаването на СПОРТ ТОТО от 18:30 ч ще се изтеглят още пет кода за печалба от непечеливши талони в игрите „ЗОДИАК“, „ТВОЯТ КЪСМЕТ“, „ТОТО ДЖАКПОТ“ и „ЗЛАТНИЯТ БИЛЕТ“, регистрирани в периода от 00:00:00 ч на 01.11.2015 г. до 24:00:00 ч на 07.11.2015 г. Те ще донесат на регистриралите ги още 4 печалби по 500 лева и 1 печалба от 1000 лева. Ще бъде определен и участникът, регистрирал най-много кодове за същия период, който също ще получи 500 лева.

Всеки печеливш ще бъде уведомяван на личния си профил и на посочения в профила имейл адрес в срок до 48 часа след края на всяко съответно теглене на печалба, а цялата информация за играта и печелившите в нея може да бъде намерена на www.toto.bg/lottery.

 Междувременно още много печалби очакват участниците в игрите на Български спортен тотализатор. След неделния 88-ми тираж на СПОРТ ТОТО прогнозният джакпот в „Тото 2 – 6/49“ за четвъртък, 05.11.2015 г., е 1 440 000 лева, в „Тото 2 – 6/42 – 50 000 лева, а за „Тото 2 – Зодиак“ джакпотът вече е 4 020 000 лева. Атрактивни възможности за печалби предлагат и другите 2 числови игри – „Тото 2 – 5/35“ и „Тото Джокер“. За нетърпеливите на разположение са всички моментни лотарийни игри на Български спортен тотализатор, талони за които могат да бъдат намерени във всички тото пунктове и в партньорски обекти.

Над 600 000 африканци чакат в Либия и Мароко да поемат към Европа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/04/2642927_nad_600_000_afrikanci_chakat_v_libiia_i_maroko_da/?ref=rss


Докато стотици хиляди сирийци пристигат в Европа от Близкия изток, към териториите северно от Сахара се стичат не по-малък брой африканци, чакащи своя ред за по-добър живот в ЕС, пише "Уолстрийт джърнъл" в специален репортаж от Северна Африка.

Имигрантите, идващи от около десетина африкански държави, се заселват временно в Мароко, Алжир и Либия. Идват от Гана, Камерун, Кот д'Ивоар, Нигерия, Мали и др. Броят им е безпрецедентно висок. Новодошлите спят в изоставени апартаменти, празни...

Столичният лидер на БСП Калоян Паргов внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092282

Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщиха от пресцентъра на лявата партия.
Той пристигна в ОИК на ул. "Московска" №33, където вече чакаше проф.
Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщиха от пресцентъра на лявата партия. Той пристигна в ОИК на ул. "Московска" №33, където вече чакаше проф.

ГЕРБ е първа политическа сила в Шуменско

http://pik.bg/герб-е-първа-политическа-сила-в-шуменско-news429739.html

ГЕРБ е първа политическа сила в Шуменско

ПП ГЕРБ е първа политическа сила в Шуменско със спечелените 5 поста на общински кметове и 54 общински съветници. Партията спечели и 35 от кметствата в малките населени места на областта. За сравнение  - през 2011 г. общинските кметовете са били 2, общинските съветници – 36, а селските кметове 13.

''Жителите на областта искаха промяна, което стана видно още на първия тур от победата в Никола Козлево на Ешреф Реджеб. Хората отново се довериха на ГЕРБ и Иванка Петрова в Смядово. На балотажа те дадоха своя положителен вот на Милена Недева в Каспичан и Ивайло Камаджиев в Нови пазар. След победата в Шумен – вярвам, че успешното европейското развитие на града е започнало'', заяви Любомир Христов.

И утре слънчево по Черноморието с лек бриз

http://www.moreto.net/novini.php?n=305604

През следващото денонощие времето ще се задържи без промяна. През нощта ще бъде ясно, сутринта студено с минимални температури между минус 2° и 3°, по морския бряг до 10-11°. Утре отново ще бъде слънчево и тихо. Сутринта на отделни места, главно около Дунав ще има краткотрайни мъгли.

Паргов внесе жалба за касиране на вота в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_586088.html

Лидерът на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници. ОИК в тридневен срок да препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд. Той в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още максимум 7 дни да се произнесе по случая, съобщиха от БСП. "Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец", заяви Паргов. Той обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях.  "Целият този хаос в Арена "Армеец" беше умишлено създаден, категоричен е той. - Целта беше да може да се повтори 2011 година, когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Хаосът и ужасът сега в Арена "Армеец", който беше създаден с нарочната лоша организация, беше с цел да бъдат манипулирани резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран! Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя едвам достигна 20%. Някъде дори беше само 13%". Според него няма нищо случайно от всичко, станало на 25-и октомври - от липсата на информация за избирателната активност, през данните от екзитполовете до пълната манипулация в Арена "Армеец". "За 4 дни там някой нагласи протоколите така, както е удобно. И това е видно от всичкия този доказателствен материал, който внасяме сега с жалбата, добави Калоян Паргов. - Вече на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади. Сега българският съд има възможност с решението си по нашата жалба да покаже, че е справедлив и независим".  Калоян Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост. "Ние приемаме загубата. Но в момента каквито и анализи да правим, ще бъдат фалшиви, защото ще са на базата на фалшиви резултати, каза той. - Това е проблемът. И той подкопава демокрацията. Подкопава демократичния избор и правото на вот на всеки български гражданин". Лидерът на столичните социалисти обясни, че всеки кандидат има право да напише жалба. Затова и проф. Михаил Мирчев днес внесе негова лична в ОИК. "Ние, от Градския съвет на БСП в София входираме две жалби - за кмет и за общински съветници. Ще има жалба и от Михаил Миков като председател на партията ни, който ще внесе не само за София, но и за други градове, каза Паргов. - Искаме да знаем кой открадна вота на избирателите! Настояваме за справедливост на базата на доказаните нарушения. Това, разбира се, не отменя отговорността за резултатите на всички равнища в БСП. Видяхте, че от Изпълнителното бюро депозирахме оставки още в понеделник. Другата седмица предстои заседание на Градския съвет, на което ще започнем разговори за случилото се и за това как продължаваме, а после и с кого. Колкото до проф. Мирчев - с него имаме прекрасни отношения. Естествено, неудовлетворени сме и от резултата, и от начина, по който ни беше сервиран с този нагласен и манипулиран вот. Затова си търсим правата днес. И ще търсим до последно справедливостта! Защото най-важното в един избирателен процес са прозрачността и липсата на съмнение, че има манипулации. От ГЕРБ допуснаха да има такива съмнения. След този нагласен и манипулиран вот животът на хората вече зависи пряко от структурите на ГЕРБ. И демокрацията е в опасност!".

Явор Хайтов :В коя политическа програма е отбелязано, че ще има такова съкращение и намаление на социални придобивки в МВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259833_%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2+%3A%D0%92+%D0%BA%D0%BE%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D

 Явор Хайтов: В коя политическа програма е отбелязано, че ще има такова съкращение  и намаление на социални придобивки в МВР

Заместник –председателят на НС Явор Хайтов и зам. председател на КП " Народен съюз" подкрепи протестите на служителите  на МВР като се аргументира: ”Протестите са справедливи и не трябва да бъдат приети тези решения,  които управляващите се опитват на тъмно да ги прекарат. Това е така, защото настоящото управление  никога по никакъв начин не заявиха това си намерение, нещо повече в  решение с номер 42 от 26 януари 2015 г. за приемане на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018, което е основополагащ политически документ не се споменава за орязване на социалните  придобивки на служителите във ведомството. Хайтов риторично зададе въпрос „В коя политическа програма е отбелязано, че ще има такова съкращение  и намаление на социални придобивки".

Деветима обвинени за каналджийство, прекарали през границата Шатката и Хосе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092266

На 3 ноември 2015 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу деветима участници в престъпна организация за незаконно превеждане на хора през границите на страната (каналджийство). Петима от участниците в престъпната структура са задържани на 3 ноември 2015 г. в Петрич и София при специализирана операция на ГД „Гранична полиция“ под
На 3 ноември 2015 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу деветима участници в престъпна организация за незаконно превеждане на хора през границите на страната (каналджийство). Петима от участниците в престъпната структура са задържани на 3 ноември 2015 г. в Петрич и София при специализирана операция на ГД „Гранична полиция“ под

Григор Димитров размаза Чилич! Продължава към третия кръг в Париж!

http://www.bnews.bg/article-143306

Григор днес демонстрира психическа стабилност и концентрация, напомни за класата си спечели и двата сета в срещата.

Sofia Live Club

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259832_Sofia+Live+Club

 04.11 - BELA FLECK & ABIGAIL WASHBURN 21:00

05.11 - PRIVATE PARTY  20:30

06.11 – MARY BOYS BAND LIVE 23:00

07.11 – MANGO DUENDE PRESENTA BUENA VISTA SOCIAL CLUB TRIBUTE | DJ SUPPORT BY PARAGRAFF 22  23:00

11.11 – ВАНЯ ВЪЛКОВА И ПРИЯТЕЛИ - КОНЦЕРТ-ПРОМОЦИЯ НА АЛБУМА "КОГАТО ДУМИТЕ СВЪРШВАТ" – 21:00

12.11 ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ – 22:00

13.11 – MEY & THE BAND PREPREMIERE NEW ALBUM | SPECIAL GUEST: THOMAS CORDOGLI | DJ SUPPORT BY STEPHAN LOVE – 23:00

14.11 SOUTHWICK & FUNK DA SYSTEM LIVE – 23:00

17.11 - GEOFF TATE & OPERATION: MINDCRIME 20:00

18.11 ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ - 30 ГОДИНИ ДЖАЗ ФОРМАЦИЯ "СОФИЯ" - 20:00

19.11 РАЛИЦА БЕЖАН И "НЕЗАБРАВИМИТЕ" - ВИНТИДЖ ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ В ПЕСНИ, ТАНЦИ И ФОТОГРАФИИ - 21:30

20.11 – B-DAY FIESTA #6! BANDA DEL PADRE LIVE | DJ SUPPORT BY PARAGRAFF 22  23:00

21.11 - БАЗАР НА ИЗКУСТВАТА И ТВОРЧЕСКИТЕ ЗАНАЯТИ - 11:00 - 18:00

21.11 ЧЕТВЪРТИ РОЖДЕН ДЕН НА ГРУПА КИКИМОРА 23:00

26.11 КОНЦЕРТ НА КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА, БРАС АСОЦИАЦИЯ КОМБО - МИХАИЛ ЙОСИФОВ И ВОКАЛНА ГРУПА NEW CAMELETTES – 21:00

27.11PRIVATE PARTY  20:30

28.11ПРЕДКОЛЕДЕН БАЗАР НА ИЗКУСТВАТА И ТВОРЧЕСКИТЕ ЗАНАЯТИ - 11:00 - 18:00

28.11SPENS LIVE BAND | DJ SUPPORT BY CHUKEE - 23:00

 

Идеята за Шампионска лига по баскетбол засега остава на хартия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642897_ideiata_za_shampionska_liga_po_basketbol_zasega_ostava/?ref=rss


ФИБА Европа, водещите клубове на континента и представители на Евролигата обсъдиха в Женева идеята за създаването на Шампионска лига по баскетбол. Засега обаче резултат няма, съобщава "Ас".

Единадесетте клуба с най-висок рейтинг в Европа бяха представлявани от "Реал" (Мадрид), "Олимпиакос", "Фенербахче" и "Макаби". Заедно с ръководителите на Евролигата те не приеха предложението на ФИБА Европа за единен турнир.

Идеята е надпреварата да започне с 16 отбора още от сезон...

Наредиха Стоичков сред петимата в света, променили разбиранията за футбола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092260

Българската футболна легенда Христо Стоичков попадна в
Българската футболна легенда Христо Стоичков попадна в "златна" компания в престижна класация на популярната спортна медия Sportskeeda, базирана на изследване на мнението на хората. Интернет сайтът подреди петимата нападатели, променили разбиранията за футбол. Бившият роден селекционер е обграден от величията Пеле, Диего Марадона,

Избраха Стоичков сред петимата в света, променили разбиранията за футбола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092272

Българската футболна легенда Христо Стоичков попадна в "златна" компания в престижна класация на популярната спортна медия Sportskeeda, базирана на изследване на мнението на хората. Интернет сайтът подреди петимата нападатели, променили разбиранията за футбол. Бившият роден селекционер е обграден от величията Пеле, Диего Марадона,
Българската футболна легенда Христо Стоичков попадна в "златна" компания в престижна класация на популярната спортна медия Sportskeeda, базирана на изследване на мнението на хората. Интернет сайтът подреди петимата нападатели, променили разбиранията за футбол. Бившият роден селекционер е обграден от величията Пеле, Диего Марадона,

НПРО: Индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен сектор

http://www.cross.bg/sektor-grazhdanite-sigyrnost-1486900.html

/КРОСС/ Национално представителните работодателски организации в България са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Безпокойство будят както начинът, по който се извършват протестите, така и целите на протеста, заявяват НПРО в декларация относно „гражданското неподчинение на служителите на МВР", адресирана до председателя на НС, министър-председателя и министъра на вътрешните работи. „Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност" и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени. Напълно неприемливо е липсата на материално-техническа обезпеченост за дейността на органите на реда да се посочва като аргумент за възпрепятстване на реформата в пенсионното осигуряване. Убедени сме, че превръщането на осигурените по чл. 69-70 от КСО в особен вид каста е вредно и за осигурителната система, и за обществото като цяло. Както сме убедени, че заетите в системата на МВР трябва да разполагат с необходимото оборудване, технически и материални средства, за да изпълняват качествено задълженията си. Солидарният характер на осигурителната система предполага и солидарно участие в нея на всички представители на обществото, вкл

В момента! Започва блокадата на Варна! Полицаи прииждат отвсякъде

http://petel.bg/V-momenta--Zapochva-blokadata-na-Varna--Politsai-priizhdat-otvsyakade__132938

Илюстрация Булфото Служители от всички структури на полицията, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието се...

Калфин цака: 20-те работни заплати на полицаите трябва да останат

http://petel.bg/Kalfin-tsaka--20-te-rabotni-zaplati-na-politsaite-tryabva-da-ostanat__132939

Снимка Булфото 20-те работни заплати на полицаите трябва да останат, както го пише в приетия Кодекс за социално подпомагане. Това каза...

Новите CAT S30 и CAT S40 вече в магазините на VIVACOM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259831_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+CAT+S30+%D0%B8+CAT+S40+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+VIVACOM

 Специално създадените за екстремни изживявания и активен начин на живот смартфони висок клас CAT S30 и S40 вече могат да бъдат открити в търговската мрежа на VIVACOМ.

Новият CAT S40 е специално създаден за работа на открито, снабден със супер ярък дисплей и подсилено аудио качество за изживяване без компромис. Моделът разполага с 4G супер-бърз пренос на данни, NFC, GPS, 4.7" qHD дисплей и специализиран достъп до приложения. S40 вдига сериозно летвата на здравите телефони, като може да издържи дори в най-тежките условия - устойчив на прах (IP68), висока температура (от -25°C (13°F) до 55 °C (131°F) и падане (военен стандарт 810G). Апаратът има дълъг живот на батерията (3000 mAh), която без проблем издържа без зареждане до 18 часа време за разговори и 39 дни в режим на готовност. CAT S40 е оборудван с 8MP основна камера и 2MP селфи камера, четириядрен 1.1 GHz процесор и операционна система Android OS, v 5.1 (Lollipop). Моделът предоставя възможност за работа с две SIM карти.

CAT S30 идва с изцяло нов дизайн, чиято идея е да намали изпусканията и инцидентите при работа с ръкавици. Балансиран, ергономичен дизайн, който пасва перфектно във всяка ръка. CAT S30 разполага с IP 68 сертификат и военен сертификат MIL SPEC 810G, тестван е на удар до 1,8м и е водо-, прахо- и удароустойчив. Един здрав телефон, създаден да издържи на един динамичен начин на живот. 4.5“ TFT дисплей е устойчив на масло и грес, както и на работа с мокри пръсти. 3000 mAh батерия на устройството осигурява 12 часа време за разговори и невероятните 19 дни в режим на готовност. Моделът е снабден с четириядрен 1.1 GHz процесор, 5 MP основна камера и 2MP селфи камера. CAT S30 работи с операционна система Android OS, v 5.1 (Lollipop) и две SIM карти.

Последното поколение CAT телефони комбинира двоен дизайн, който е снабден от една страна с физически бутони и от друга със сензорен Corning® Gorilla® Glass екран, за да имате нaй-доброто от двата свята.

Като подарък при покупка на всеки един от моделите в магазините на VIVACOM, потребителите ще получат мултифункционален инструмент. 

CAT S30 се предлага на най-добра цена от 17,90 лева на месец, а CAT S40 – за 27,90 лева на месец, в комбинация тарифен план Smart XL за две години. 

Британското правителство иска достъп до интернет дейността на потребителите за година назад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/04/2642914_britanskoto_pravitelstvo_iska_dostup_do_internet/?ref=rss


Полицията и силите за сигурност да получават информация кои сайтове посещават потребителите, без за това да е нужна съдебна заповед, предложи британският вътрешен министър Тереза Мей в проектозакон, представен пред парламента днес.

Той задължава интернет доставчиците да пазят в продължение на 12 месеца данните за това в кои страници влизат клиентите им и да я предоставят при нужда на полицията, разузнаването и държавните власти, пише в. Guardian.

Мей нарече тази част от...

БСП внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

http://www.cross.bg/pargov-sofiya-zhalba-1486899.html

/КРОСС/ Жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници бе внесена в ОИК от лидера на БСП в София и представляващ Местна коалиция „БСП Лява България" Калоян Паргов и проф. Михаил Мирчев. В тридневен срок ОИК ще препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд, който в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още най-много седем дни да се произнесе по случая. „Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена „Армеец". Калоян Паргов обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях. „Целият този хаос в Арена „Армеец" беше умишлено създаден. Целта беше да се повтори 2011 г., когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Целта на нарочно лошата организация, довела до хаоса и ужаса в Арена „Армеец", беше манипулирането на резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран. Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя достигна едва 20%, някъде дори беше 13%", посочи Паргов

Арест за 70-годишен, изнасилил момиче на 12

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/arest-za-70-godishen-iznasilil-momiche-na-12-6044876

70-годишният мъж е задържан за срок от 48 часа. Делото срещу стареца съдът ще гледа в сряда

Ненчев и генералите треперят по-малко след запазване на 20-те заплати

http://frognews.bg/news_101324/Nenchev-i-generalite-treperiat-po-malko-sled-zapazvane-na-20-te-zaplati/

В три часа започна Съветът по отбрана при военния министър Николай Ненчев. По информация на наши източници на Фрог нюз министърът и генералите спрели с треперенето и започнали по-спокойно заседанието, след новината че премиерът Бойко Борисов каза стоп на премахването на 20-те заплати. Иначе на пангара щяха да бъдат и началника на отбраната и още някорлкщо генерали от армията.

МОН заменя училищния звънец с детската песен за “Евровизия“

http://www.mediapool.bg/mon-zamenya-uchilishtniya-zvanets-s-detskata-pesen-za-evroviziya-news241395.html

Във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015 вместо традиционния училищен звънец. Това обявиха от образователното министерство в сряда. “Цветът на надеждата” в изпълнение на Габи и Иван, ще бъде специалният поздрав към българските ученици от днес до края на месец ноември. Кампанията е посветена на (домакинството на България на песенния конкурс и партньори в нея са Българската национална телевизия и Министерството на образованието и науката. Стартът на инициативата бе даден в столичното 134-то СОУ “Димчо Дебелянов” от генералния директор на обществената медия Вяра Анкова и заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева. “Благодарение на доброто сътрудничество с Министерството на образованието и науката в българските училища вече звучи песента, с която Габи и Иван ще представят страната ни. Така посланието за надеждата и мечтите ще стигне до всички български ученици чрез тази обща инициатива. Ежедневно се срещам с толкова млади и вдъхновяващи хора. Една част от тях ще вземат участие в шоуто на 20-и и 21-ви ноември. Но виждам и силното вълнение и очакване на още толкова много деца, които ще бъдат наша публика. Горда съм, че това домакинство се превърна в национална кауза, която ни обедини в името на това да представим България и нашите талантливи деца пред света”, заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова. “Поздравявам БНТ, че поеха предизвикателството да бъдат домакин на Детската Евровизия. Това показва професионализъм, отговорност и вяра в българския талант. Благодаря на обществената медия и за подаръка, който направиха на българските ученици. Инициативата показва, че децата на България са с прекрасни гласове и сърца и ще продължат да разнасят славата на страната ни по света”, каза от своя страна Кастрева. Посланието на тазгодишния конкурс към младите хора е да продължават да откриват своята музика, да мечтаят по-смело и да създават нови приятелства.  

КЕВР: Токът няма да поскъпне заради невъзможността на БЕХ да намери заем за НЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=305618

Невъзможността на Българския енергиен холдинг да намери заем без държавна гаранция за НЕК засега няма да доведе до увеличение на цените на тока. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. Парите са необходими, за да може НЕК да плати дълговете си към американските централи от комплекса "Марица-изток".

Синдикатите и МВР не се разбраха, военните се включват в протестите

http://offnews.bg/news/n_1/n_586049.html

Днешните преговори на синдикатите с МВР се провалиха и протестите на полицаите ще продължат. Пред журналисти синдикалният лидер Валентин Попов каза, че те не са съгласни с "модифицирания" пакет от финансовия министър Владислав Горанов . "Разбрахме се, че не се разбрахме", лаконичен беше Попов.  На срещата в МВР днес синдикатите са разговаряли с министър Румяна Бъчварова, зам.-министрите Цвятко Георгиев и Красимир Ципов. На срещата е присъствал и главният секретар на МВР Георги Костов.  На срещата е станало ясно, че има разминаване от предложението, което обяви днес премиерът Борисов. След заседание на Министерски съвет днес стана ясно, че част от промените в социалните придобивки ще важат само за новопостъпилите служители в МВР, а тези, които са в заварено положение ще имат правото да получат до 20 работни заплати при напускане на системата. На срещата в МВР обаче станало ясно, че служителите промените ще хванат и служителите, които имат до 10 години стаж.  Синдикатите не са съгласни и с отпадането на добавката за прослужено време. По думите им това означава замразяване на доходите на служителите.  9 областни дирекции на полицията са подали заявление за протест днес. Очаква се в София да има и още спонтанни протести, за които обаче няма разрешение от общината. За 8 ноември е планиран национален протест пред парламента от 13.00 часа. Протестите са подкрепени от шестте синдиката в МВР заедно със синдиката на служителите във затворите. Междувременно стана ясно, че военните ще се включат в протестите на полицаите.  "Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път отговорно е приело, е в разрез с разговорите, с обещанията, които те дадоха. Да, ние сме съгласни, че е необходимо да бъдат извършвани реформи, но реформите не бива да бъдат извършвани с цената на намаляване на социалния и професионалния статут на хората от отбраната и сигурността", коментира Тодор Воденов от синдиката "Отбрана" на КТ "Подкрепа". Все още не е приключило заседанието на извънредния Съвет по отбрана, на който да се обсъдят предложенията на финансовия министър Владислав Горанов и опасенията, че вероятно те ще доведат до масово напускане и на военни.

БСП-лидер се отказа от съветническо място в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092251

Областният лидер на БСП-Шумен Тодор Тодоров, който беше водач на червената листа с общински съветници и влезе в местния парламент, се отказва от мястото. Мотивът му обаче, не са слабите резултати на столетницата в Шумен, а да даде път на младите. Следващият по ред в листата е юристът Веселин Пенчев/26г./.
Областният лидер на БСП-Шумен Тодор Тодоров, който беше водач на червената листа с общински съветници и влезе в местния парламент, се отказва от мястото. Мотивът му обаче, не са слабите резултати на столетницата в Шумен, а да даде път на младите. Следващият по ред в листата е юристът Веселин Пенчев/26г./.

Без консенсус между синдикатите и ръководството на МВР, протестите продължават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092258

Синдикатите не постигнаха консенсус с ръководството на МВР.
Това стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР, съобщи „Фокус”.
Предвидените за тази вечер протести в столицата остават.
Очаквайте
Синдикатите не постигнаха консенсус с ръководството на МВР. Това стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР, съобщи „Фокус”. Предвидените за тази вечер протести в столицата остават. Очаквайте

Бъчварова и синдикатите не се споразумяха, протестите продължават

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092243

Срещата между синдикатите в МВР и вътрешния министър Румяна Бъчварова приключи без постигане на споразумение. Това каза за
Срещата между синдикатите в МВР и вътрешния министър Румяна Бъчварова приключи без постигане на споразумение. Това каза за "24 часа" председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски. Протестите продължават, категоричен бе той. "Не сме съгласни с това, което ни предлагат, режат ни и отпуските, и добавките за прослужени години,

Страни от Източна Европа и Прибалтика обявиха обща позиция срещу Русия

http://europe.actualno.com/Strani-ot-Iztochna-Evropa-i-Pribaltika-objaviha-obshta-pozicija-sreshtu-Rusija-news_505676.html

Лидерите на общо девет страни от Източна Европа изразиха загриженост от все по-агресивната позиция на Русия в международен аспект. „Ще останем на твърда позиция относно необходимостта Русия да уважава международното право и международните си задължения и ангажименти като основа на връзка с НАТО, основана на доверие и увереност“, пише в официална позиция на деветте страни, приета на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ, където участваше и българският президент Росен Плевнелиев

Ненчев моли военните да оттеглят рапортите си за напускане

http://politics.actualno.com/Nenchev-moli-voennite-da-ottegljat-raportite-si-za-napuskane-news_505670.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев излезе с призив към военните, подали рапорти за напускане и пенсиониране, да преосмислят решението си. Това съобщи в писмено изявление до медиите министър Ненчев, предаде БНР. В изявлението си Ненчев посочва, че Министерството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващите придобивки. Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. Президентът, министър-председателят и министър

Приемаме до 100 бежанци от Италия и Гърция до края на 2015 г.

http://society.actualno.com/Priemame-do-100-bejanci-ot-Italija-i-Gyrcija-do-kraja-na-2015-g-news_505669.html

България ще приеме до края на годината до 100 бежанци от Италия и Гърция, съобщи вътрешният министър Румян Бъчваров, предаде Mediapool. Общата квота за България е 1549 лица, като на този етап трябва да приемем 201 лица от Италия и 651 лица от Гърция, а останалите 697 – след период от 12 месеца. Страната ни е поела ангажимент да участва в два проекта за релокация по предложение на ЕК. Предстои в срок да бъде представен българският координатор по политиките на миграция. За този пост е

Синдикатите и ръководството на МВР не се разбраха. Остават в сила предвидените протести (обновена)

http://pik.bg/синдикатите-и-ръководството-на-мвр-не-се-разбраха-остават-в-сила-предвидените-протести-обн-news429734.html

Синдикатите и ръководството на МВР не се разбраха. Остават в сила предвидените протести (обновена)

Синдикатите не постигнаха консенсус с ръководството на МВР. Това стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР.

Предвидените за тази вечер протести в столицата остават. Според плановете 20 хил. полицаи ще излязат на протест в 18:00 ч. в сряда и ще блокират републикански пътища.

Униформените ще бъдат подкрепени от служителите на затворите и симпатизанти.

Служителите на МВР недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10.

 

Предвидени са и флашмобове в София, Враца, Плевен, Елхово, Силистра.

След Бъчварова идва ред на Ненчев! Военни масово подават рапорти!

http://www.bnews.bg/article-143305

Ненчев излезе със специално обръщение към военните, които масово подават рапорти, уплашени да не им премахнат 20-те заплати

Екипажът на разбилия се самолет в Южен Судан е арменски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/04/2642920_ekipajut_na_razbiliia_se_samolet_v_jujen_sudan_e/?ref=rss


Екипажът на разбилия се днес товарен самолет Ан-12 в Южен Судан се е състоял от петима граждани на Армения и един на Русия. Всички са загинали, съобщава РБК. По-рано съобщенията гласяха, че екипажът е бил съставен от руски граждани.

Информацията е потвърдена от арменското министерство на външните работи. "Според данните, получени от посолството на Армения в Египет, при катастрофата с товарен самолет в Южен Судан са загинали петима арменски граждани. Всички са били членове на екипажа,...

Детският хор на БНР отваря българо-японската музикална съкровищница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259830_%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9D%D0%A0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8

 Младите таланти от Детския хор на БНР ще представят впечатляваща програма от съвременни образци от японската и българската хорова съкровищница. Необикновеното музикално събитие ще се проведе на 5 ноември от 19:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а входът е свободен за всички, които желаят да се докоснат до изкуството на малките професионалисти от Детския радиохор.

Освен напълно обновената музикална програма, публиката ще има възможността да чуе и вечни песни, превърнали се в образец на японско-българските приятелски връзки. Това са пиеси по музика на акад. Христо Недялков и стихове на проф. Тацуро Мацумае, президент на Токайския университет. 

Концертът се организира от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и Катедра „Музика“ към Факултета за начална и предучилищна педагогика на Софийския университет. Тази година се отбелязват 30 години от основаването на Факултета и 20 години от създаването на специалност „Музика“ към него. Детският радиохор взима традиционно участие в ежегодните издания на Дните на японската култура, като асоцииран член на завършилите Токайския университет в България.

Детският хор на БНР е създаден през 1960 г. от акад. Христо Недялков (1932 – 2013). В своята 55-годишна история хорът е носител на редица национални и международни награди, а през 2002 г. той и неговият диригент получават почетното звание на Европейската комисия „Посланик на европейската култура“. От 2013 г. до днес диригент на Детския хор на БНР е Венеция Караманова, дългогодишен сътрудник на маестро Христо Недялков.

Децата разнасят славата на българското музикално и певческо изкуство по целия свят. За първи път хорът концертира в Япония през далечната 1967 г. по покана на основателя и тогавашен президент на Токайския университет проф. Шигейоши Мацумае. От тогава до днес хорът е гостувал 18 пъти в Япония, изнесъл е около 500 концерта в над 150 японски града.

Събитието е част от 26-ите дни на японската култура и се осъществява с подкрепата на посолството на Япония в България.

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.
Дните на японската култура през 2015 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Honda, Itochu, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Събориха опасна сграда в Столипиново

http://pik.bg/събориха-опасна-сграда-в-столипиново-news429732.html

Събориха опасна сграда в Столипиново

Днес бе срината до основи незаконната постройка на ул. "Храбрец" в Столипиново, която рухна преди две седмици и застраши живота на околните, предаде БГНЕС.

Върху завършен за магазин първи етаж, незнайни майстори наляли бетонна плоча за втори етаж и буквално на другия ден, преди тя да е изсъхнала, стовариха в единия и ъгъл 10 000 тухли. Плочата се срина тогава и единствено ранният час предотврати човешки жертви. Под останките останаха стар паркиран автомобил, скърши се електрически стълб, изпокъсаха се кабели. Щети има и в съседната къща, която е на калкан. 

Прокуратурата образува производство срещу неизвестен извършител, а районната община разпореди имотът да се събори изцяло за сметка на собствениците. Тъй като те са в Германия и никой не пое тяхната отговорност, общината я събори днес на свои разноски, които те трябва да възстановят. Стойността е около 20 000 лв. 

Калоян Паргов внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092240

Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщиха от пресцентъра на лявата партия.
Той пристигна в ОИК на ул.
Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници, съобщиха от пресцентъра на лявата партия. Той пристигна в ОИК на ул. "Московска" №33, където вече чакаше проф.

Почина бащата на Шкумбата – Неделчо Туджаров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092236

На 85 години почина Неделчо Туджаров - Шкумбата-старши, баща на Димитър Туджаров. Шкумбата-старши е един от най-будните хуманисти. Петричани ще го запомнят с шегите, по времето на соца, без които не е минавало нито едно мероприятие на бившите управляващи до 1989 година, пише struma.com.
Шкумбата е един от най- добрите имитатори на покойния актьор
На 85 години почина Неделчо Туджаров - Шкумбата-старши, баща на Димитър Туджаров. Шкумбата-старши е един от най-будните хуманисти. Петричани ще го запомнят с шегите, по времето на соца, без които не е минавало нито едно мероприятие на бившите управляващи до 1989 година, пише struma.com. Шкумбата е един от най- добрите имитатори на покойния актьор

Почина бащата на Шкумбата – Неделчо Туджаров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092200

На 85 години почина Неделчо Туджаров - Шкумбата-старши, баща на Димитър Туджаров. Шкумбата-старши е един от най-будните хуманисти. Петричани ще го запомнят с шегите, по времето на соца, без които не е минавало нито едно мероприятие на бившите управляващи до 1989 година, пише struma.com.
Шкумбата е един от най- добрите имитатори на покойния актьор
На 85 години почина Неделчо Туджаров - Шкумбата-старши, баща на Димитър Туджаров. Шкумбата-старши е един от най-будните хуманисти. Петричани ще го запомнят с шегите, по времето на соца, без които не е минавало нито едно мероприятие на бившите управляващи до 1989 година, пише struma.com. Шкумбата е един от най- добрите имитатори на покойния актьор

Понта предложи министъра на отбраната за служебен премиер на Румъния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092223

Виктор Понта, който подаде оставка като премиер на Румъния, предложи за служебен министър-председател да бъде назначен министърът на отбраната Мирча Душа, съобщават местни медии.
Предложението трябва да бъде одобрено от президента Клаус Йоханис. След като правителството на Понта подаде оставка, държавният глава трябва да назначи нов премиер,
Виктор Понта, който подаде оставка като премиер на Румъния, предложи за служебен министър-председател да бъде назначен министърът на отбраната Мирча Душа, съобщават местни медии. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Клаус Йоханис. След като правителството на Понта подаде оставка, държавният глава трябва да назначи нов премиер,

Северна Африка се превърна в пренаселена чакалня за имигранти, тръгнали към Европа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/04/2642927_severna_afrika_se_prevurna_v_prenaselena_chakalnia_za/?ref=rss


Докато стотици хиляди сирийци пристигат в Европа от Близкия изток, към териториите северно от Сахара се стичат не по-малък брой африканци, чакащи своя ред за по-добър живот в ЕС, пише WSJ.

Имигрантите, идващи от около десетина африкански държави, се заселват временно в Мароко, Алжир и Либия. Идват от Гана, Камерун, Кот Д'Ивоар, Нигерия, Мали и др. Броят им е безпрецедентно висок. Новодошлите спят в изоставени апартаменти, празни складове или на открито по улиците и в горите по...

Кметът на Батак встъпи в четвъртия си мандат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092138

Най-дългогодишният кмет на община в пазарджишка област Петър Паунов първи положи клетва в региона и встъпви в четвъртия си мандат начело на Батак. Това стана в присъствието на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков и новоизбрания общински съвет. Тринайсетте общински съветници на Батак избраха за свой председател Катя Ангелова от ДПС,
Най-дългогодишният кмет на община в пазарджишка област Петър Паунов първи положи клетва в региона и встъпви в четвъртия си мандат начело на Батак. Това стана в присъствието на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков и новоизбрания общински съвет. Тринайсетте общински съветници на Батак избраха за свой председател Катя Ангелова от ДПС,

Бюлетините в Добрич, без второ преброяване

http://pik.bg/бюлетините-в-добрич-без-второ-преброяване-news429731.html

Бюлетините в Добрич, без второ преброяване

Административният съд в Добрич отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетини от вота за общински съветници, съобщиха от съда. Делото е образувано по жалби на "Движение 21" и ГЕРБ, които оспорват резултатите от изборите с мотива, че има нарушения в изборния процес. Съдът е отказал бюлетините да бъдат броени отново, аргументирайки се с конституционно решение.

Според съда в протокола на секционна избирателна комисия, визирана в жалба, липсват възражения на застъпник, член на секцията или избирател, каквито би трябвало да има. Нови жалби на неуспели кандидати за общински съветници в Добрич ще бъдат присъединени към делото, което ще продължи на 9 ноември. В новоизбрания Общински съвет в Добрич ГЕРБ има 17 общински съветници, Реформаторският блок - 8, БСП - 6, по два мандата спечелиха АБВ, ВМРО, НФСБ, "Атака" и ДПС, припомня БТА. Кандидатската листа на "Движение 21" получи 2,07 на сто от вота на избирателите на 25 октомври в Добрич.

Кабинетът одобри членки на НАТО да помагат за охрана на небето ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_585979.html

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното ни пространство с други членки на НАТО.  Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО. Тя е включена и като мярка в Плана за готовност за действие на НАТО за гарантиране на въздушната сигурност на страните от източния фланг на Алианса, обясниха от правителствената пресслужба. Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана. Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав. Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно. Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави, уточниха от правителството.  Промените, които позволяват други членки на НАТО да се включат в охраната на въздушното ни пространство, се обсъждат в последните месеци.  Тогава от правителството обясниха, че това е опция, която ще бъде приложена, само ако има такава необходимост. Липсата на достатъчно средства за българската авиация стана причина и за неочакваната оставка на командира на ВСС ген.-майор Румен Радев. Той оттегли оставката си след обещанието на премиера за още 80 млн. лева за авиацията.  За следващата година към бюджета на Министерството на отбраната ще бъдат отпуснати допълнително 160 млн. лв. - за Военновъздушните сили и за бойния флот. Част от парите за авиацията ще са за първата вноска от сделката по купуването на нови изтребители. С останалите пари ще трябва да бъдат покрити разходите по доставките на резервни части и ремонта на наличните МиГ-29.

Григор Димитров отстрани Марин Чилич на Мастъра в Париж

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-otstrani-marin-chilich-na-mastara-v-parizh-news241394.html

Григор Димитров изненадващо отстрани Марин Чилич с 2:0 сета във втория кръг на турнира "Мастърс" в Париж. Българинът измъкна трудна победа срещу сочения от букмейкърите фаворит Чилич с два тайбрека - 7:6(3), 7:6(2). Така Димитров си върна на хърватина за поражението от турнира в Бризбейн през 2014 г. В първия кръг Димитров преодоля Пабло Карено Буста, а сега му предстои среща с Давид Ферер. През последните две години първата ни ракета стигаше до третия кръг на Мастърса в Париж.

Петима задържани в Петрич, помогнали на Шатката и Хосе да напуснат страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092212

На 3 ноември 2015 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу деветима участници в престъпна организация за незаконно превеждане на хора през границите на страната (каналджийство). Петима от участниците в престъпната структура са задържани на 3 ноември 2015 г. в Петрич и София при специализирана операция на ГД „Гранична полиция“ под
На 3 ноември 2015 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу деветима участници в престъпна организация за незаконно превеждане на хора през границите на страната (каналджийство). Петима от участниците в престъпната структура са задържани на 3 ноември 2015 г. в Петрич и София при специализирана операция на ГД „Гранична полиция“ под

Осъдиха служителите на фонд "Земеделие" във Варна за изнудване чрез използване на служебно положение

http://www.moreto.net/novini.php?n=305613

Варненският окръжен съд призна за виновни Йорданка Георгиева и Надя Манчева, служители на ДФ „Земеделие“, както и Георги Герджиков, представял се за техен колега. Те бяха съдени за искане на подкуп, като изнудването е извършено чрез злоупотреба със служебно положение, а за Герджиков – чрез измама.

Трима задържани в Петрич, помогнали на Шатката и Хосе да избягат от затвора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092199

Трима петричани са арестувани заради съпричастност към бягството от затвора на скандалноизвестния Николай Николов- Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез. Това е станало по време на проведена съвместна полицейска операция с участието на служители от ГД «Гранична полиция», ГД «Национална полиция», РДГП - Смолян и ГПУ Петрич под ръководството на
Трима петричани са арестувани заради съпричастност към бягството от затвора на скандалноизвестния Николай Николов- Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез. Това е станало по време на проведена съвместна полицейска операция с участието на служители от ГД «Гранична полиция», ГД «Национална полиция», РДГП - Смолян и ГПУ Петрич под ръководството на

Българската песен за Детска Евровизия 2015 звучи във всички училища в страната

http://www.cross.bg/evroviziya-stranata-bulgariya-1486901.html

/КРОСС/ Вместо традиционния училищен звънец, във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015. „Цветът на надеждата", в изпълнение на Габи и Иван, ще бъде специалният поздрав към българските ученици от днес до края на месец ноември. Кампанията е посветена на домакинството на България на песенния конкурс и партньори в нея са Българската национална телевизия и Министерството на образованието и науката. Стартът на инициативата бе даден в столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов" от генералния директор на обществената медия Вяра Анкова и заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева. „В реализирането на Детската Евровизия като национално значим проект, имаме подкрепата и на изпълнителната, и на местната власт. Благодарение на сътрудничеството с Министерството на образованието и науката, от днес в българските училища вече звучи песента, с която Габи и Иван ще представят страната ни. По този начин посланието за надеждата и мечтите ще стигне до всички български ученици. Ежедневно се срещам с толкова млади и вдъхновяващи хора, една част от които ще вземат участие в шоуто на 20-ти и 21-ви ноември. Но виждам и силното вълнение и очакване на още толкова много деца, които ще бъдат наша публика. Горда съм, че това домакинство се превърна в национална кауза, която ни обедини в името на това да представим България и нашите талантливи деца пред света." - заяви Вяра Анкова

Понта предложи министъра на отбраната за служебен премиер на Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092204

Виктор Понта, който подаде оставка като премиер на Румъния, предложи за служебен министър-председател да бъде назначен министърът на отбраната Мирча Душа, съобщават местни медии.
Предложението трябва да бъде одобрено от президента Клаус Йоханис. След като правителството на Понта подаде оставка, държавният глава трябва да назначи нов премиер,
Виктор Понта, който подаде оставка като премиер на Румъния, предложи за служебен министър-председател да бъде назначен министърът на отбраната Мирча Душа, съобщават местни медии. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Клаус Йоханис. След като правителството на Понта подаде оставка, държавният глава трябва да назначи нов премиер,

Кабинетът одобри чужди ВВС да охраняват небето ни

http://news.ibox.bg/news/id_249521999

Към момента само Българската армия охранява въздушното ни пространство

Григор Димитров победи Марин Чилич и продължава към третия кръг в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_586017.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи Марин Чилич с 2:0 (7:6, 7:6) сета във втория кръг на Мастърса в Париж от сериите 1000. Въпреки че всички букмейкъри сочеха хърватина Чилич за фаворит, Григор днес демонстрира психическа стабилност и концентрация, напомни за класата си спечели и двата сета в срещата. В тях тенисистите не успяха да реализират пробив в нито един гейм. В първия кръг българинът победи Пабло Карено Буста, а в третия кръг ще играе срещу Давид Ферер. През изминалите две години спортист номер 1 на България за 2014 г. достигна два пъти до третия кръг на Мастърса в Париж, където отпадаше.

Григор Димитров - на 1/8-финал в Париж

http://www.cross.bg/dimitrov-chilich-parizh-1486898.html

/КРОСС/ За първи път в кариерата си Григор Димитров победи Марин Чилич и така се класира за 1/8-финалите на тенис турнира от сериите Masters в Париж (3,29 млн. евро). В среща от втория кръг Димитров се наложи над Чилич със 7:6 (3), 7:6 (2) след 2,12 ч. игра в зала "Акор Хотелс Арена". Досега Димитров и Чилич се бяха срещали само веднъж в официален мач, спечелен от хърватина със 7:5, 7:5 в Бризбейн (Авл) през януари 2014 година. В края на същия сезон настоящият №12 в света стана шампион в последния за годината турнир от Големия шлем - US Open в Ню Йорк. За място на 1/4-финалите в Париж заемащият 29-то място в ранглистата Димитров ще играе срещу поставения под №8 Давид Ферер (Исп). Мачът ще бъде в утрешната програма.  

Полицаите в Хасково не са доволни от частичните споразумения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5092155

Протестът на полицаите в Хасково продължи и в сряда.
Служителите на МВР заявиха, че не са доволни от постигнатите частични споразумения в София. По време на обедната почивка 50 ченгета от областната дирекция и от районното отново излязоха на улицата.
"Ще уточняваме допълнително как ще продължим да изразяваме недоволството си", обясниха полицаи.
Протестът на полицаите в Хасково продължи и в сряда. Служителите на МВР заявиха, че не са доволни от постигнатите частични споразумения в София. По време на обедната почивка 50 ченгета от областната дирекция и от районното отново излязоха на улицата. "Ще уточняваме допълнително как ще продължим да изразяваме недоволството си", обясниха полицаи.

Бавното правосъдие струва на държавата нови 220 000 лв.

http://www.mediapool.bg/bavnoto-pravosadie-struva-na-darzhavata-novi-220-000-lv-news241393.html

Министерският съвет само за ден одобри изплащането на над 220 000 лева за обезщетения на граждани, пострадали от лошо правосъдие. Първо държавата се съгласи да плати 42 600 евро (около 83 000 лева) по 10 жалби срещу България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). С решение на правителството днес държавата признава допуснатите нарушения и се съгласява да заплати за всички претърпени вреди и направени разходи. Три от жалбите са за неизпълнение на влязло в сила съдебно решение, други две - за забавяне на изпълнението на съдебните актове, а останалите пет – заради прекомерна продължителност на процедури по реституция. На същото заседание правителството одобри отпускането на 140 000 лева към бюджета на Министерството на правосъдието. С тях министерството трябва да изплати обезщетенията за забавено правосъдие за третото тримесечие на 2015 година.

Предозиране: МОН заменя звънеца в училищата с новата българска песен за детската "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/04/2642912_predozirane_mon_zamenia_zvuneca_v_uchilishtata_s/?ref=rss




Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на пиарите на партиите и държавните институции. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност, но продължава и след това.

"Във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015 вместо традиционния училищен звънец."

Това обяви пресцентърът на Министерството на образованието...

Смъртта на дядо Кръстьо от Хисаря е обвита в мистерия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092183

Пловдивската прокуратура разследва смъртта на 87-годишния Кръстьо Дюлгярски от Хисаря. Старецът почина три дни след като бе блъснат от автомобил на стотина метра от дома си. Инцидентът е станал на 22 октомври, четвъртък, дни преди първия тур на местните избори. Случаят изправи на нокти курортния град,
Пловдивската прокуратура разследва смъртта на 87-годишния Кръстьо Дюлгярски от Хисаря. Старецът почина три дни след като бе блъснат от автомобил на стотина метра от дома си. Инцидентът е станал на 22 октомври, четвъртък, дни преди първия тур на местните избори. Случаят изправи на нокти курортния град,

В Хасково полицаите недоволни от частичните споразумения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5092188


"Не сме доволни от постигнатите половинчати споразумения с министерството на финнсите. Това смятат служители в хасковската дирекция на МВР, които в обедната почивка в сряда отново излязоха на просет. Към 50 души се събраха пред сградата на РПУ - Хасково, а към тях се писъединиха и колеги от Димитровград.

Вижте смазващият удар на Гришо, който подлуди феновете

http://petel.bg/Vizhte-smazvashhiyat-udar-na-Grisho--koyto-podludi-fenovete__132935

Снимка youtube.com Гришо Димитров очарова света с поредното си уникално отиграване. Той показа въображение и класа в осмия гейм на първия сет...

Преди минути: Домусчиев каза тежката си дума за "Лудогорец"

http://petel.bg/Predi-minuti--Domuschiev-kaza-tezhkata-si-duma-za-Ludogorets__132936

Нямаме никакво намерение да сменяме треньора на "Лудогорец" - Едуард Ераносян. Това коментира пред "Стандарт" Кирил Домусчиев в отговор на...

Важно за абсолютно всеки! Ето кои са почивните дни по Коледа и Нова година

http://petel.bg/Vazhno-za-absolyutno-vseki--Eto-koi-sa-pochivnite-dni-po-Koleda-i-Nova-godina__132937

Тази година ще почиваме два дни за Коледа на 24 и 25 декември, които обаче се сливат със събота и неделя, което ще ни осигури общо четири...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване