Кандидати за съветници от РБ оспорват изборните резултати в Шумен

http://shumen.actualno.com/Kandidati-za-syvetnici-ot-RB-osporvat-izbornite-rezultati-v-Shumen--news_505559.html

Двама кандидати за съветници от Реформаторския блок обжалват в съда изборните резултати в Шумен, информира Topnovini.bg. Димитър Серафимов и Росен Станчев вчера са подали жалба в Шуменския административен съд срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) от 26 октомври. В жалбата си Серафимов твърди, че данните в обжалваното решение биха могли да отразяват неверни резултати, поради груби нарушения при преброяването на бюлетините в секционните избирателни комисии в общината и неосъщес

Във Варна съдят държавни служители за подкупи и измами

http://varna.actualno.com/Vyv-Varna-sydjat-dyrjavni-slujiteli-za-podkupi-i-izmami-news_505563.html

Варненският окръжен съд ще разгледа дело за подкуп и измама посредством злоупотреба със служебно положение, посочва Topnovini.bg. През месец юли Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу служителките от ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Г. и Надя М., както и срещу Георги Г., представял се за техен колега. Тримата са обвинени, че са отправяли заплахи, че ще докладват за нарушения на земеделските стопани, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури. 38-годишният Георги

Бъчварова няма да участва в блиц контрола, заминава в чужбина

http://politics.actualno.com/Bychvarova-njama-da-uchastva-v-blic-kontrola-zaminava-v-chujbina-news_505564.html

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова няма да участва в блиц контрола в Народното събрание днес. Нейното отсъствие става на фона на масовите протести на полицаи в цялата страна. Причината за отсъствието на Бъчварова е задгранична командировка, съобщи БНР. В 12 часа в блиц контрола ще участват премиерът Бойко Борисов и трима министри. Точката за искането на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е изместена от първа на шеста. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров е

Учени съветват да правим секс при...

http://curious.actualno.com/Ucheni-syvetvat-da-pravim-seks-pri-news_505497.html

Американски изследователи изясниха, че климатикът се явява афродизиак и допринася за това хората да правят секс въпреки жегата. До този извод учените стигнали, след като изучили демографските показатели на САЩ за 80 години и ги съпоставили с фиксираните за тези години температури, съобщава Bloomberg. Изследователите прогнозирали, че повишението на температурите на Земята ще доведе до снижаване на раждаемостта, тъй като хората по-рядко ще правят секс. Учените установили, че ако средната дневна

Блъснаха жена на пешеходна пътека в Ямбол

http://yambol.actualno.com/Blysnaha-jena-na-peshehodna-pyteka-v-Jambol--news_505566.html

30-годишна жена с „Мерцедес" е блъснала 57-годишна пешеходка в Ямбол, съобщава "Дарик".  Инцидентът е станал на 3 ноември около 15:40 ч. на пешеходната пътека на ул. „Бузлуджа" до кръстовището с ул. „Е. Янкова". Пострадала е пешеходката, която е настанена за лечение в МБАЛ - Ямбол с фрактура на раменна кост, без опасност за живота. Причините за произшествието са в процес на установяване, образувано е досъдебно производство.

Започват първите заседания на новите общински съвети в Русенско

http://ruse.actualno.com/Zapochvat-pyrvite-zasedanija-na-novite-obshtinski-syveti-v-Rusensko-news_505567.html

Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, свиква на първо заседание новоизбраните общински съвети в региона както следва: Общински съвет Сливо поле днес, 4 ноември. Общински съвет Ценово утре, 5 ноември, от 09:00 часа. Общински съвет Бяла също утре, 5 ноември, от 11:00 часа. Общински съвет Две могили на 6 ноември от 09:00 часа, посочва Topnovini.bg. Общински съвет Борово на 6 ноември от 11:00 часа, съобщават още от Областна администрация Русе. Общински съвет Русе на 9 ноември от 10:0

Протокол с 99% активност в Лозенец, покойници ли са гласували?

http://offnews.bg/news/n_1/n_585650.html

За протокол от столичния квартал Лозенец, в който пише, че е имало 99% избирателна активност в секцията, ни сигнализира наш читател, гласувал там. Става въпрос за секция 224609024 в Лозенец, където по списък избирателите са 300, а положените подписи са 299. Ето какво пише нашият читател: "Според мен е допусната грешка в попълването. Възможно е имащите право на глас да не са 299, а повече, но погрешно да е изписано числото 299 в протокола. Но ако наистина хората, които имат право да гласуват в тази секция, са 299, то протоколът е фалшив. Най-малко Ганов от четвъртия и Калъпов от третия етаж на моята кооперация са покойници от десетина дни и със сигурност са включени в избирателните списъци и не са гласували..."

„Бащите на ужаса“ смразяват кръвта

http://frognews.bg/news_101302/Bashtite-na-ujasa-smraziavat-kravta/

Хелоуин отмина, но изд. „Изток-Запад“ продължава със следващата си, следпразнична „доза страх“. Сборникът „Бащите на ужаса“ ви предлага неочаквана, но запомняща се среща трима от основоположниците на хоръра в съвременната литература.

Синдикатите се разграничиха от спонтанния полицейски протест във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305573

Нито един от синдикатите на работещите в системата на МВР няма участие в организацията на полицейския протест на Аспарухов мост. Това коментира за Moreto.net Красимир Костов от Синдиката на служителите във вътрешното ведомство По думите му представителите на реда в морската столица са блокирали движението от и към квартал „Аспарухово“ спонтанно в знак на несъгласие с планираните промени в проектобюджета.

50 жени и деца потърсили закрила заради домашно насилие

http://pik.bg/50-жени-и-деца-потърсили-закрила-заради-домашно-насилие-news429472.html

50 жени и деца потърсили закрила заради домашно насилие

Над 50 жени и деца са потърсили закрила през последната година в кризисния център за хора, които са жертва на домашно насилие в столицата.

Пред камерата на бТВ Ваня, която няколко пъти е напускала съпруга си заради шамарите, сподели че не й е било лесно да вземе решение да се разведе.


„Излизайки от банята, видях, че цялото дупе на сина ми е синьо. Питах го какво се е случило, а той ми отговори, че е паднал в една локва“, разказва жената.


Тормозът в семейството на Ваня започва преди шест години. Тогава мъжът й изведнъж се променя. Започва да се държи агресивно.


Първо посяга на жена си, а после пренася тормоза върху децата си.


„Една обикновена думичка е достатъчна, за да почне да троши или да бие децата. От 8 до 17 часа той тормози децата ни“, добавя дамата.


Съпругът й оправдава изблиците си на ярост с напрежението в работата. Жената вика полиция, напуска мъжа си три пъти. Прави и опит за развод.
„Той ми се извини. Каза, че не може без мен и аз се прибрах, но втория път се случи същото. Един път да се върнеш е нормално, може и втори път да простиш, но на третия дали ще излезеш жива?“, пита битата жена.
Затова Ваня решава да напусне съпруга си окончателно и търси помощ в специализиран център за деца и жени, жертви на насилие.


„Тежко е като виждам как една майка взема своето дете, бяга с него, за да намери сигурна среда, страхувайки за своя живот. Домашното насилие има много ясно лице. Всеки четвърти мъж е насилник“, казва консултантът във фондация „Пулс“ Юлия Андонова.
Над 700 жертви са получили консултации със специалисти от центъра.

Френски журналист, представящ се за мигрант, разказва в книга злощастния си опит в България

http://www.mediapool.bg/frenski-zhurnalist-predstavyasht-se-za-migrant-razkazva-v-kniga-zloshtastniya-si-opit-v-bulgaria-news241362.html

Френският журналист Артур Фрайер-Лалекс издаде книга, в която описва преживяванията си по пътя от пакистанския град Пешавар до френския Кале, представяйки се за мигрант, съобщава френският вестник "Ла Депеш" В книгата си журналистът описва бизнеса, който стои зад огромния приток от бягащи от конфликти и бедност хора. Запитан за най-трудния момент от пътуването му, Лалекс разказва как е бил хванат от български полицаи. "Когато българските полицаи ме хванаха, те ме затвориха в багажника на колата си, за да ме експулсират в Турция. Действията на тези полицаи са незаконни, тъй като всеки търсещ убежище човек трябва да има възможност да подаде молба и случаят му да бъде разгледан. Казах си, че ще разкрия, че съм журналист, ако нещата отидат твърде далеч. Мисля, че именно тогава бе най-рискованият за мен момент“, казва журналистът.

Икономист: Много пари в МВР, малко резултати

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/ikonomist-mnogo-pari-v-mvr-malko-rezultati-6044836

България има двойно по-голям бюджет за вътрешен ред и сигурност в сравнение със Европейския съюз, както и тройно по-голям от скандинавските страни, посочи данни Георги Ангелов

Обещание: България дава 200 000 евро в помощ на бежанците

http://www.bnews.bg/article-143288

Председателят на Европейския съвет отбелязва, че темата за миграцията ще залегне и в дневния ред на заседанието на европейските лидери през декември.

Сидеров пита Бъчварова за нахлуването му в НАТФИЗ в нощта на изборите

http://pik.bg/сидеров-пита-бъчварова-за-нахлуването-му-в-натфиз-в-нощта-на-изборите-news429471.html

Сидеров пита Бъчварова за нахлуването му в НАТФИЗ в нощта на изборите

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров е депозирал устен въпрос към вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Това е станало в сряда рано сутринта, часове преди Народното събрание да се произнесе по искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Сидеров, предаде БГНЕС.

Сидеров иска информация за случилото се пред НАТФИЗ. Партийният лидер и няколко негови депутати нахлуха за втори път във висшето учебно заведение часове след края на първия тур на местните избори на 25-ти октомври. Заради спонтанно събралите се граждани пред НАТФИЗ и блокирането на улица “Раковски”, полицията принудително изведе Сидеров. Това става в присъствието на вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов и началника на СДВР Младен Маринов. Докато Сидеров бе държан от полицаи, гражданин му нанесе удар в лицето.

По-късно лидерът на “Атака” бе отведен в Първо РПУ и освидетелстван в “Пирогов”. Не е ясно дали Сидеров ще може да зададе въпроса си, защото има вероятност лидерът на “Атака” да бъде арестуван, ако Народното събрание вземе разрешение за това. Очакванията са в следващите часове депутатите да гласуват решения по искането на главния прокурор за сваляне имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, както и за тяхното задържане.

Причините са скандалите, които двамата провокираха в магазин за цигари и алкохол и първото нахлуване в НАТФИЗ.

Полицаите продължават да шантажират държавата: Ако ни орежете привилегиите блокираме пак пътя за Перник, ако се разберем - няма

http://www.zapernik.com/politika/policaite-produljavat-da-shantajirat-durjavata-ako-ni-orejete-privilegiite-blokirame_40493/

Полицаите от Перник се заканват отново да блокират пътя за София. Снощи полицейската блокада предизвика огромно задръстване между столицата и Перник.

Дали ще има протест и тази вечер зависи от това какво ще бъде решено на срещата на премиера Бойко Борисов с министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Вчера към 18.30 часа полицейски служители преградиха шосето за столицата в района на Драгичево по време на най-натоварения трафик, като пропускаха автомобилите през интервал от 15...

Продължава

Бивши военни министри за раздрусването в армията и МВР

http://frognews.bg/news_101301/Bivshi-voenni-ministri-za-razdrusvaneto-v-armiiata-i-MVR/

Заплатата за пенсиониране на военните не е привилетия, а е социелен стимул, твърди Николай Цонев.Предложенията на Горанов преминават границите на коректност. Обвързването на реформите с орязване на правата е цинизъм, смята Ангел Найденов.

Пламен Константинов: Трябваше да запазим системата от комунизма в спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091380

По времето на комунизма имаше уникална система, която даваше страхотни резултати в спорта. Трябваше да я съхраним и тя да се впише в новото време”.
Това коментира пред Нова телевизия треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов.
Според него в момента „елитните спортисти се броят на пръсти”.
По времето на комунизма имаше уникална система, която даваше страхотни резултати в спорта. Трябваше да я съхраним и тя да се впише в новото време”. Това коментира пред Нова телевизия треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов. Според него в момента „елитните спортисти се броят на пръсти”.

Наградата „Гонкур“ е за "Компас" на Матиас Енар

http://www.cross.bg/enar-kompas-gonkyr-1486841.html

/КРОСС/ С 6 гласа на журито Матиас Енар бе избран за носител на най-престижната френска литературна награда през 2015 г. "Изненадан съм и много щастлив", каза избраникът пред пресата. Романът му "Компас" ("Boussole") е публикуван от издателство Actes Sud.  Творбата на 43-годишния френски писател е посветена на сложните взаимоотношения между Изтока и Запада с множество културни отпратки. Темата е обща за четирите романа, достигнали до финала Енар получи 6 гласа от 10-имата членове на Академията "Гонкур". Наградата е основана от братята Едмон и Жул Гонкур, връчена е за пръв път през 1903-та. През изминалите 112 години паричното изражение на отличието се обезцени до едва 10 евро, но престижът му осигурява на носителите големи тиражи и съответно високи хонорари. На финала на наградата стигнаха още авторите Еди Кадур, Тоби Натан и Натали Азулай, в чиито книги темата отново бяха отношенията на Европа и Ориента. Енар обаче е блеснал като познавач, тъй като дълго време е живял в Азия. Днес адресът му е в Барселона. „За да спечелите „Гонкур", ви трябва "една история, стил, амбиция," обобщи Бернар Пиво, председател на Академията „Гонкур". Финансовото изражение на наградата е символично - носителят й получава чек за десет евро

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПО ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ „ПОДКРЕПА ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259829_%D0%9E%D0%91%D0%A9%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%9E+%D0%9E%D0%91%D0%A1%D0%AA%D0%96%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%94%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%9F%

 УО на ОПИК обявява за обществено обсъждане първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Целта на процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на ИСИС, като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до пазарна реализация на продукт (стока или услуга) или процес в приоритетните направления на тематичните области на ИСИС.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е  50 000 000 евро (97 791 500 лв.). Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ на проект е 100 000 лв., а максималният размер варира в зависимост от категорията предприятие: за микро, малки и средни предприятия е 1 000 000 лв., а за големи 1 500 000 лв.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Критериите и методологията за оценка на проектните предложения са изготвени по начин, който да гарантира максимална обективност и балансираност между оценката на иновативността и пазарната приложимост на подкрепяната иновация, иновативния капацитет и финансова стабилност на кандидата (на база историческите данни на кандидата за предходните три години), оценката на конкурентоспособност на предприятието в резултат на изпълнението на проекта (на база на данните от изисквания за целта бизнес план), приоритизиране на проекти и реалистичност на разходите по проекта.

Проектът на Насоки за кандидатстване и пакета документи към тях по процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ се публикуват на основание чл. 13, ал. 4 от ПМС №107/20.05.2014 г.  

Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се изпращат в срок до 17.30 ч. на 16.11.2015г. (включително) на следната електронна поща: public.consultation@mi.government.bg

Насоки за кандидатстване и пакет документи 

КЗП забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла

http://www.moreto.net/novini.php?n=305572

   Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди незабавно и ефективно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суичър. Причината за забраната на облеклата е, че не отговарят на изискванията за безопасност, тъй като имат връзки в областта на врата и талията, които създават рискове от задушаване и нараняване на детето.

Пламен Константинов: Трябваше да запазим системата от комунизма в спорта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091369

По времето на комунизма имаше уникална система, която даваше страхотни резултати в спорта. Трябваше да я съхраним и тя да се впише в новото време”.
Това коментира пред Нова телевизия треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов.
Според него в момента „елитните спортисти се броят на пръсти”.
По времето на комунизма имаше уникална система, която даваше страхотни резултати в спорта. Трябваше да я съхраним и тя да се впише в новото време”. Това коментира пред Нова телевизия треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов. Според него в момента „елитните спортисти се броят на пръсти”.

С грандиозно тържество и много видни гости Стротиелната гимназия в Перник отбелязва 50-годишнината си

http://www.zapernik.com/obshtestvo/s-grandiozno-turjestvo-i-mnogo-vidni-gosti-strotielnata-gimnaziya-v_40492/

Половин вековен юбилей ще чества днес Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов” в Перник. За годишнината в училището готвят грандиозно тържество. Многобройни гости от Министерството на образованието, депутати, партньори от чужбина и страната, посланици, ще уважат празника.

Той ще започне още на обяд днес в самото училище, където ще бъде отслужен водосвет и прерязана лентата на новата пропускателна система. Ще бъде открит и новият училищен...

Продължава

Преглед на печата, сряда, 5 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-5-ноември_l.a_i.702955_at.1.html

Светът ще добива електричество от човешки изпражнения Учени от Института за водите, околната среда и здравето на ООН предлагат човечеството да се...

Около 40 роми от България и Румъния са прекарали нощта пред кметството на шведския град Малмьо

http://pik.bg/около-40-роми-от-българия-и-румъния-са-прекарали-нощта-пред-кметството-на-шведския-град-ма-news429458.html

Около 40 роми от България и Румъния са прекарали нощта пред кметството на шведския град Малмьо

Около 40 роми от България и Румъния са прекарали нощта пред сградата на кметството на шведския град Малмьо, след като са били прогонени, поради санитарно хигиенни причини от коптор, създаден от тях в околностите на града, пише The Local Sweden.

Прекаралите нощта пред кметството са сред около двестате обитатели на коптор, разрушен във вторник, понеже е представлявал опасност както за живеещите в района шведски граждани, така и за самите си жители.

Десетки демонстранти са взели участие в протестна акция пред кметството на Малмьо. След това около 40 роми са прекарали нощта на матраци и килими пред сградата.

Шведската полиция е окачествила техните протестни действия като „мирни“ и не е предприела ответни мерки.

Галентин Грозев: Няма как да вярваме на министър Горанов

http://www.cross.bg/ministur-goranov-grozev-1486840.html

/КРОСС/ 20 000 полицаи излизат на протест днес, след като преговорите за обезщетенията и социалните им придобивки с ресорния министър Румяна Бъчварова и с министъра на финансите Владислав Горанов завършиха с провал вчера. Нека да подкрепим полицаите в този момент, защото реформа в подобен сектор като този на сигурността не се прави през 15-минутния път пеша между Министерски съвет и Народното събрание - тези предложения, срещу които полицаите излязоха на протест, тях ги нямаше в предложения бюджет, каза в сутрешния блок на ТВ7 финансовият експерт Мика Зайкова. Тя запита къде е било обсъждането и анализите дали една подобна предлагана промяна ще е ефективна. Реформа се прави или с много пари, тогава се случва реформата, добави тя. Как ще бъдат съкратени 10 хиляди полицаи, особено в тази геополитическа обстановка, запита финансовият експерт. Това да бъдат съкратени или уволнени еди колко си хиляди полицаи, за да бъдат спестени едни 25 милиона лева е все едно да предложим да закрием софийския градски транспорт и да разпуснем общината в София и така ще се спести 1 милиард - тогава ще има пари за много дружи неща. Това са безсмислени доводи, които ме е срам да си слушам от страна на хора, които са министри, каза от своя страна бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов. С рязането на заплати и привилегии, които са били извоювани и за които има причина да съществуват по цял свят, с подобни действия реформа не се прави, смята той

КЗП забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла (снимки)

http://pik.bg/кзп-забрани-продажбата-на-четири-вида-опасни-детски-облекла-снимки-news429457.html

КЗП забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла (снимки)

Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди незабавно и ефективно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суичър. Причината за забраната на облеклата е, че не отговарят на изискванията за безопасност, тъй като имат връзки в областта на врата и талията, които създават рискове от задушаване и нараняване на детето.   

Дрехите са продавани в столичен детски магазин, което е установено от инспектори на контролния орган при проверка по кампанията стоки за ученика. Това е първият случай на открити опасни изделия за ученици в рамките на тематичната кампания.   

Сиучерът е тип поло и през яката му в тунел минават връзки със свободни краища с дължина по 25 сантиметра. Това създава сериозен риск от инциденти при пристягане на връзките около врата на детето. Дрехата е с произход Китай, търговска марка „КАЙ СЯН” и е предназначена както за деца на възраст от 7 до 14 години, така и за по-малки – до 7-годишна възраст.

Детските долнища са произведени в Турция и са опасни поради наличието на функционални връзки в областта на талията, които не са прикрепени към облеклото и лесно могат да бъдат изнизани. Двата от моделите са с търговски марки съответно UNDER 18” и “Holly*Work denim” и са предназначени за ученици от 7 до 14 години.

При същата проверка инспекторите на КЗП са установили и продажбата на долнище за деца до 7-годишна възраст с търговска марка CIKOBY.  

Подробно описание и снимки на тези и други доказано опасни и забранени за продажба стоки могат да бъдат открити в електронния регистър, публикуван на официалната интернет страница на КЗП на адрес: http://www.kzp.bg/opasni-stoki-v-bulgaria.

В началото на месец септември КЗП започна активна кампания за инспекции на обекти в цялата страна, които предлагат стоки за ученика. При извършените над 500 проверки до момента са съставени около 100 акта за констатирани нарушения, свързани предимно с неизпълнение на изискванията по отношение предоставянето на информация за продуктите.

КЗП ще продължава да контролира пазара с цел предотвратяване разпространението на опасни продукти за деца и защита икономическите интереси на потребителите.

Нов скандал: Заплатите в БНБ скараха депутатите

http://petel.bg/Nov-skandal--Zaplatite-v-BNB-skaraha-deputatite__132872

Снимка: Булфото Депутатите се изпокараха заради заплатите в БНБ. От Реформаторския блок настояват в закона да бъде записан таван на...

Паланков: Няма драма след загубата от Берое

http://petel.bg/Palankov--Nyama-drama-sled-zagubata-ot-Beroe__132873

Универсалният футболист на Черно море Тодор Паланков не смятат, че трябва да се правят драми след домакинската загуба от Берое с 0:3....

След срещата при Борисов: Запазват се социалните придобивки на полицаите

http://society.actualno.com/Sled-sreshtata-pri-Borisov-Zapazvat-se-socialnite-pridobivki-na-policaite-news_505552.html

Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите. Това е решено на срещата при Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, обяви главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНР. На срещата е обсъждано предложението на финансовото министерство за орязване на заплатите при пенсиониране в сектор "Сигурност" и ограничаване на други социални придобивки на служителите, които доведоха до масови протести на полицаи. Георги

Българин е новият треньор на немския Дуисбург

http://bgfootball.actualno.com/Bylgarin-e-novijat-trenior-na-nemskija-Duisburg-news_505555.html

Бившият нападател на националния отбор по футбол на България Илия Груев е новият треньор на немския Дуисбург, който в момента играе във Втора Бундеслига. Дуисбург се намира на последно място с актив от едва 6 точки от 13 двубоя. Контрактът на Груев е до лятото на 2017 година както за Втора Бундеслига, така и за Трета. 46-годишният специалист доскоро беше в Кайзерслаутерн, където беше помощник-треньор, но сега има шанс да се докаже на кормилото на закъсалия тим, който до преди няколко сезона б

Медузите се оказаха "прахосмукачки"

http://interest.actualno.com/Meduzite-se-okazaha-prahosmukachki-news_505512.html

Физиците парадоксално изясниха, че медузите, миногите и други морски същества, използващи "реактивна тяга" за движение, всъщност не изтласкват водата, а работят като прахосмукачки, като я всмукват в себе си и по този начин се придвижват напред, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Communications. "Почти сто години смятахме, че за подражание на маниера на плаване на медузите трябва да се научим да изработваме високо налягане и да го използваме, за да изхвърляме големи количества вода в

Дрането на униформени - рисково и необяснимо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090514

Нима Бойко Борисов ще остане в историята като генерала, забил нож в гърба на своите?
Смайващ е ходът на кабинета да свали кадифените ръкавици и без предупреждение да оскубе привилегиите на униформените - пожарникари, полицаи, военни. Същото се касае и за държавната администрация, но в по-малка степен.
Нима Бойко Борисов ще остане в историята като генерала, забил нож в гърба на своите? Смайващ е ходът на кабинета да свали кадифените ръкавици и без предупреждение да оскубе привилегиите на униформените - пожарникари, полицаи, военни. Същото се касае и за държавната администрация, но в по-малка степен.

Шефът на германския футбол е заплашен от пет години затвор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642547_shefut_na_germanskiia_futbol_e_zaplashen_ot_pet_godini/?ref=rss


Президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нирсбах е заплашен от шест месеца до пет години затвор. Това заяви старши прокурорът на Германия Надя Нисен пред "Билд".

Прокуратурата на Франкфурт разследва Нирсбах и предшественика му Тео Цванцигер. Двамата са заподозрени, че не са плащали данъци.

Казусът е свързан с разследването за начина, по който Германия е спечелила домакинството на световното първенство през 2006 година.

Във вторник в седалището на...

В близо 20 града тръгват дела за касиране на изборите

http://www.cross.bg/varna-zhalbata-kasirane-1486839.html

/КРОСС/Изборният хаос стана причина административните съдилища да бъдат задръстени от жалби. Сочените пороци са: липсващи преференции, изчезнали бюлетини, сбъркани протоколи, завишени резултати на конкурентите. До вчера следобед във Варненския административен съд жалбите от селищата в областта бяха 7, в Добрич - 9 , 11 в Стара Загора, 6 в Кюстендил, 5 в Благоевградско, рекордът е в Пловдив - 33. Очакват се и още искове след балотажите. Жалбите трябва да бъдат разгледани в едноседмичен срок и решени след още 14 дни, пише "Сега". БСП ще иска касиране на изборите в София, Ловеч, Варна, Видин, Бургас и Елхово, каза лидерът й Михаил Миков. За Благоевград левицата внесе жалба заедно с други формации. "Продължават да пристигат сигнали за изключително тежки нарушения, за кражба на избори. Все повече сигнали има за ясно участие на полицията в изборния ден от Берковица и от други места. С тези избори беше сложен кръст на демокрацията у нас", заяви Миков. Патриотичният фронт (ПФ) иска касиране на вота в Пловдив, където Славчо Атанасов загуби оспорвано на втори тур от Иван Тотев (ГЕРБ). ДПС ще атакува загубените балотажи във Ветово и Павел баня. ГЕРБ пък са недоволни от Добрич, където кметът им Детелина Николова изненадващо се провали. Партията на Борисов обжалва първия тур, а смята да направи това и за втория. Във Варна обжалването се превърна в междупартийна интрига. Там спорът бе решен на първи тур с внушителна преднина на Иван Портних (ГЕРБ)

Варненски окръжен съд гледа дело за държавни служители, обвинени в подкуп и измами

http://www.moreto.net/novini.php?n=305565

Варненският окръжен съд ще разгледа дело за подкуп и измама посредством злоупотреба със служебно положение. През месец юли Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу служителките от ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Г.

Миомата може да бъде лекувана с Esmya

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090346

На семинар проведен в София Гедеон Рихтер представи Esmya - медикамент, чието прилагане може да предотврати оперативната намеса при пациенти с миома на матката. Заболяването, от което в Европа страдат 24 милиона жени, а лечението му равнява на 340 млн. Евро годишно, може да бъде овладяно, посочиха специалисти.
На семинар проведен в София Гедеон Рихтер представи Esmya - медикамент, чието прилагане може да предотврати оперативната намеса при пациенти с миома на матката. Заболяването, от което в Европа страдат 24 милиона жени, а лечението му равнява на 340 млн. Евро годишно, може да бъде овладяно, посочиха специалисти.

Ген. Бриго Аспарухов: Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра и няма да донесе нищо добро за управляващите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091351

Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра и няма да донесе нищо добро за управляващите и техните коалиционни партньори.
Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред "Фокус".
Той изрази подкрепа за протестиращите полицаи, защото те не могат да защитават гражданите,
Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра и няма да донесе нищо добро за управляващите и техните коалиционни партньори. Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред "Фокус". Той изрази подкрепа за протестиращите полицаи, защото те не могат да защитават гражданите,

Миньор (Чикаго) оцеля в елита. Чуковете" победиха с 1:0 коравия украински тим "Кънекшън". Треньорът Емил Миланов: За първи път изцяло български отбор зад граница играе на такова високо ниво

http://www.zapernik.com/sport/minior-chikago-ocelya-v-elita-chukovete-pobediha-s-1-0-koraviya_40491/

"Миньор" (Чикаго) оцеля в майсторската група на Метрополитан Сокър Лийг. "Чуковете" победиха с 1:0 коравия украински тим "Кънекшън". Единственото попадение отбеляза младият Иван Драголов, в средата на втората част.

Както винаги, мачът между двата отбора премина...

Продължава

Унгария отхвърли квотите, Гърция започна разселване

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/ungariia-othvyrli-kvotite-gyrciia-zapochna-razselvane-6044833

Гласуването в парламента дава възможност на властите в Будапеща да започнат правна процедура за противопоставяне и отхвърляне на плана на ЕС

Миомата може да бъде лекувана с Esmya

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090323

На семинар проведен в София Гедеон Рихтер представи Esmya - медикамент, чието прилагане може да предотврати оперативната намеса при пациенти с миома на матката. Заболяването, от което в Европа страдат 24 милиона жени, а лечението му равнява на 340 млн. Евро годишно, може да бъде овладяно, посочиха специалисти.
На семинар проведен в София Гедеон Рихтер представи Esmya - медикамент, чието прилагане може да предотврати оперативната намеса при пациенти с миома на матката. Заболяването, от което в Европа страдат 24 милиона жени, а лечението му равнява на 340 млн. Евро годишно, може да бъде овладяно, посочиха специалисти.

Мотиви на БХК за номинирането на Джок Полфрийман за Човек на годината

http://www.cross.bg/dzhok-polfriiiman-pravata-1486838.html

/КРОСС/ Мотиви на Българския хелзинкски комитет за номинирането на Джок Полфрийман за Човек на годината В ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР), Джок Полфрийман защитава пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани. БЗСР е единствената по рода си неправителствена организация, чиято главна цел е да съгласува нормите и стандартите, прилагани в българските затвори, с тези, предписани от международното право за защита на човешките права. Освен това, организацията се стреми да дава гласност на отдавна документираната системна корупция в българските затвори и да се бори срещу незачитането на правата на лишените от свобода от страна на официалните органи и служителите в затворите. Основните заслуги на организацията за периода от ноември 2014 до октомври 2015 г. включват: - Издействане на пряко представителство на затворническото общество в работната група към Министерството на правосъдието, занимаваща се с реформа на пенитенциарната система. - Разработване на предложение, свързано с нуждата от по-ясни и прозрачни критерии за условно освобождаване

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е в Лондон?

http://news.ibox.bg/news/id_981804518

Националистите искат изслушване на МВР-шефа какво се случва в сектор "Сигурност"

Руски товарен самолет се разби в Южен Судан

http://offnews.bg/news/n_1/n_585636.html

Руски товарен самолет се разбил близо до летище в Южен Судан секунди след като е отлетял оттам, съобщават руски медии. На борда на самолета е имало 12 души, като само двама са оцелели. Според местни медии самолетът се разбил на не повече от километър от летището. Причините за авиокатастрофата не са изяснени към момента. 

Ген. Бриго Аспарухов: Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра

http://pik.bg/ген-бриго-аспарухов-подигравката-със-сектор-„сигурност“-е-опасна-игра-news429454.html

Ген. Бриго Аспарухов: Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра

Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра и няма да донесе нищо добро за управляващите и техните коалиционни партньори. Това каза в ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, цитиран от "Фокус".

Той изрази подкрепа за протестиращите полицаи, защото те не могат да защитават гражданите, когато са на ръба на мизерията и отчаянието.

„Подценяването на глобални опасности като тероризъм, наркотрафик, неотделянето на достатъчно средства на тези оторизирани априори институции да се борят с тези явления, специалните служби, в частност разузнавателните служби – това е сигурният път към нищото“, коментира ген. Аспарухов.

Според него подценяването на темата "Сигурност", може да доведе до много сериозни последици. „Ако това правителство не го разбере и европейските правителства изобщо, и те подценяват тази тема, но нашето особено, нищо добро не ги чака. В скоро време могат да дочакат такива неприятности, каквито не са сънували. Да не живеят в розови сънища. Чувството за авторитарност е хубаво нещо, убеден съм, без да съм го изживявал, но натам вървим, а авторитаризмът не е най-хубавото нещо в политиката“, допълни ген. Аспарухов.

Той коментира и изборните резултати на БСП, като заяви, че и след вота битките вътре в партията продължават. Анализът за състоянието на левицата или е закъснял, или няма подходящи хора, които да го направят, подчерта генералът, но добави, че сценарият с разпадането на СДС няма да се повтори при БСП.

Продават на търг вещи на "Желязната лейди"

http://www.bnews.bg/article-143273

Предварителен онлайн търг с над 200 предмета, принадлежали на Тачър, ще започне от 3 декември и ще продължи две седмици.

"Атака" поиска изслушване на Бъчварова заради полицейските протести

http://offnews.bg/news/n_1/n_585627.html

Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов призова министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова да се яви в парламента и да обясни какво се случва в сектор „Сигурност. „Тя била в Лондон, а в момента служителите от МВР очакват много отговори“, обясни атакистът. По думите му Бъчварова е защитавала полицаите от Сидеров и Чуколов, когато нахлуха в НАТФИЗ, но в същото време е подготвяла промени, които са вдигнали на протест цялата система. Аз предлагам да инициирате изслушване на Бъчварова, по този начин тя да дойде тук и да обясни какво се случва“, обърна се той към председателя на парламента Цецка Цачева. Чуколов беше категоричен, че предизвикателствата пред МВР не са депутатите от "Атака". „Тя е длъжна да дойде тук и да даде сведения какво смята да направи и какво е започнала да прав“, завърши атакистът.

Ген. Бриго Аспарухов: Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра, не носи нищо добро за управляващите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091340

Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра и няма да донесе нищо добро за управляващите и техните коалиционни партньори.
Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред
Подигравката със сектор „Сигурност“ е опасна игра и няма да донесе нищо добро за управляващите и техните коалиционни партньори. Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред "Фокус". Той изрази подкрепа за протестиращите полицаи, защото те не могат да защитават гражданите,

Нова Зеландия въвежда защитна програма за последователи на Сноудън

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/04/2642483_nova_zelandiia_vuvejda_zashtitna_programa_za/?ref=rss


Нова Зеландия, която беше посочена от разкритията на Едуард Сноудън като част от глобален алианс за онлайн шпионаж, въвежда защитна програма за последователи на бишвия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност. Страната е разработила система, която да осигурява защита на хора, които разкриват потенциални проблеми и злоупотреби в институциите, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Шерил Гуин, която е главен инспектор на комисията по сигурност и разузнаване обяви, че...

Конкурс в памет на Никола Вапцаров

http://www.cross.bg/vaptzarov-blagoevgrad-adres-1486836.html

/КРОСС/ Национален литературен конкурс, посветен на поета Никола Вапцаров, организира благоевградското читалище, което носи името на твореца. Всеки, който желае, може да изпрати стихотворение есе, разказ или литературна история на адреса на културната институция в Благоевград. Творбата трябва да е с обем между 3 и 5 страници от по 1800 знака. Няма никакви възрастови ограничения. Необходимо е обаче всеки участник да плати такса от 10 лева и да приложи документ за платената сума заедно с написаното произведение за конкурса. Задължително е да се посочат трите имена на автора, неговият точен адрес, ЕГН-то, телефон за връзка и електронен адрес. Творбите да се изпратят най-късно до 20 ноември. Те ще бъдат оценени от компетентно жури, най-добрите автори ще получат награди, обявиха от Народно читалище „Никола Вапцаров - 1866" в Благоевград.   От Владимир Симеонов, standartnews.com.  

Непълнолетен син нападна баща си с брадва във видинско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091324

41-годишен мъж от Видин е с опасност за живота, след като неговият син го преби с брадва, съобщиха от ОД на МВР-Видин, цитирани от
41-годишен мъж от Видин е с опасност за живота, след като неговият син го преби с брадва, съобщиха от ОД на МВР-Видин, цитирани от "Фокус". Сигналът за побой на улица пред частен дом в село Новоселци е получен в дежурната част на полицията снощи около 23.00 часа. Към мястото незабавно е насочен автопатрул,

Запис намеси председателя на ВАС в договорки по делото срещу Владимира Янева

http://www.cross.bg/yaneva-zhoro-boiiko-1486837.html

/КРОСС/ Сайтът "Биволъ" публикува запис от разговор, на който според магистрати и юристи звучат гласовете на бившата председателка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и отстранената съдия от градския съд Румяна Ченалова. Записът е от февруари тази година, когато избухна скандалът около делото "Червеи". Тогава прокуратурата съобщи, че започва разследване за незаконно подслушване, а Висшият съдебен съвет (ВСС) дебатира около отстраняването на Янева от поста.В разговора очевидно се коментира именно отстраняването на Янева като председател на СГС.  Ченалова и Владимира Янева коментират разговор с председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който според Янева е търсил премиера Борисов по нейния казус, но той не му е вдигнал телефона.Пред "Капитал" Георги Колев заяви, че позицията му по казуса "Янева" е публична и е я бил заявил по време на заседанието на ВСС през февруари. Председателят на ВАС каза, че е говорил и ще продължи да си говори с бившата председателка на градския съд, но в никакъв случай не й е давал съвети, защото "тя не е на пет години". Категорично отрече да е търсил премиера Бойко Борисов "по този повод" и определи, че няма как да коментира разговор между "две жени", в който той не е участвал.Ето цялата транскрипция от разговора:Владимира Янева: Обаче днеска какво става. Днеска става, че те се изпокарват зверски

17-годишен нападна баща си с брадва във видинско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091337

41-годишен мъж от Видин е с опасност за живота, след като неговият син го преби с брадва, съобщиха от ОД на МВР-Видин, цитирани от "Фокус". Сигналът за побой на улица пред частен дом в село Новоселци е получен в дежурната част на полицията снощи около 23.00 часа. Към мястото незабавно е насочен автопатрул,
41-годишен мъж от Видин е с опасност за живота, след като неговият син го преби с брадва, съобщиха от ОД на МВР-Видин, цитирани от "Фокус". Сигналът за побой на улица пред частен дом в село Новоселци е получен в дежурната част на полицията снощи около 23.00 часа. Към мястото незабавно е насочен автопатрул,

Марио Драги: ЕЦБ е готова на още мерки, за да се справи с дефлацията

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mario-dragi-ecb-e-gotova-na-oshte-merki-za-da-se-spravi-s-deflaciiata-205364/

Президентът на институцията защити политиките на банката и отхвърли критиките, че те вредят на спестяванията на вложителите

Цената на петрола продължи да спада

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-продължи-да-спада_l.a_i.702953_at.1.html

Цената на петрола продължи да спада и в сряда. Причината за това продължава да е силното предлагане на международните пазари, което не успя да...

Икономист: Добре е да се инвестира в оборудването на полицаите

http://pik.bg/икономист-добре-е-да-се-инвестира-в-оборудването-на-полицаите-news429451.html

Икономист: Добре е да се инвестира в оборудването на полицаите

„България има двойно по-голям бюджет за вътрешен ред и сигурност, който отделяме от общия ни бюджет, в сраднение със Европейския съюз и тройно спрямо северните страни”, заяви в студиото на „Здравей, България” Георги Ангелов – старши икономист в „Отворено общество”.

По думите му въпреки огромните средства, които влага държавата в този сектор, резултатите са слаби. „Става въпрос за разкриваемостта на престъпления, доверието в полицията”, поясни той.

„В крайна сметка ние имаме много полицаи с много голям бюджет, но нямат нищо – нямат оборудване, съоръжения”, коментира Георги Ангелов и даде за пример охраната на границата ни с Турция, където държавата прати няколкостотин полицаи да охраняват, само че „с голи ръце”.

„Очевидно е по-добре да инвестираме в съоръжения, оборудване, ток, камери и тогава много малко на брой полицаи ще вършат същата работа”, каза още Георги Ангелов.

Сноудън разкри кое е най-защитеното приложение за съобщения

http://www.cross.bg/signal-snoydun-prilozhenie-1486835.html

/КРОСС/ Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри в своя блог в Twitter името на месинджъра, който смята за най-защитен и който използва самият той. По думите на Сноудън, той използва приложение, наречено Signal. Този мобилен месинджър позволява да се обменят съобщения, фотографии и други файлове, както и да се провеждат разговори. Първата версия на Signal е представена преди около една година от компанията Open Whisper Systems и е била предназначена за устройства на базата на операционната система iOS. Проектът съществува, благодарение на грантове и дарения. Създателите на месинджъра твърдят, че в приложението няма реклами и други способи за осигуряване на приходи. Неотдавна Signal е бил пуснат за платформата Android. Това приложение често се сравнява с приложението Telegram, разработено от екипа на основателя на «Вконтакте» Павел Дуров. Telegram се позиционира също така като средство за шифриране на съобщенията. В края на октомври създателите на анонимната мрежа Tor (The Onion Router) представиха собствен месинджър, който е напълно защитен срещу подслушване. Целият интернет трафик минава през верига от възли по пътя към сървъра и обратно към потребителя. Но информацията за адреса даже на един от възлите не се запазва. По този начин, никой не може да узнае окъде е изпратено съобщението. В момента Tor Messenger е в бета версия.  

Фрог око: И офицерите от "Атлантик" скочиха на Горанов и икономиите в сигурността

http://frognews.bg/news_101300/Frog-oko-I-ofitserite-ot-Atlantik-skochiha-na-Goranov-i-ikonomiite-v-sigurnostta/

Късогледите икономии в отбраната се заплащат с национални катастрофи. Само един болен бюрократичен мозък, невежа в геополитиката, дипломацията и отбраната, незапознат с усилията на НАТО да укрепи източния и южния фланг на Алианса, би могъл да предложи подобни „реформи”.Така смятат офицерите от УС на Съюза на офицерите "Атлантик" за орязването на заплатите на колегите им от армията.

С вход свободен започва „Международен конкурс за цигулари Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=305561

Днес - 4 ноември започва първото издание на „Международен конкурс за цигулари Варна”. За всички ценители на цигулковото изкуство ще бъде осигурен свободен достъп и привилегията да чуят световния елит. В първите два конкурсни дни – 4 и 5 ноември, от 13,30ч.

Катастрофата на руския самолет в Египет е предизвикана от взрив в двигателя

http://www.mediapool.bg/katastrofata-na-ruskiya-samolet-v-egipet-e-predizvikana-ot-vzriv-v-dvigatelya-news241361.html

Взрив в двигателя е предизвикал катастрофата на руския Ербъс А321 в Египет, съобщиха за в. "Ал Масри ал Яун" източници от разследването, предаде ТАСС. По думите им на такъв извод навеждат данните от черните кутии. "Причина за падането на самолета е станал взрив в един от двигателите. Какво го е предизвикало ще установи специална техническа лаборатория, както и резултатите от огледа от експерти на мястото на катастрофата, телата на жертвите и вещества по телата и фрагменти от самолета", казаха от следствената комисия. Разследването засега няма данни трагедията да е свързана с терористична дейност. "Взетите проби от телата на пътниците и отломките на самолета ще определят дали в тях има взривни вещества или взривът е бил предизвикан от техническа неизправност", посочиха източниците. Те добавиха, че няма записи от сигнали за помощ от пилотите към авиодиспечерите. В същото време анализът на техническите параметри показва, че самолетът е паднал бързо, което може да се дължи "на мощен взрив, едновременен отказ на всички двигатели, изгаряне на части от корпуса и разрушение на част от самолета още във въздуха".

Египет обяви неизправност за причина за самолетната катастрофа

http://www.mediapool.bg/egipet-obyavi-neizpravnost-za-prichina-za-samoletnata-katastrofa-news241361.html

“Всички улики показват, че катастрофата на руския пътнически самолет A321 е причинена от техническа неизправност“, обяви говорителят на египетското правителство Хусам ал Кувейш в ефира на телевизия “Ал Хаят“ във вторник вечертна. Проучване на случая с американски и руски сателити са изключили вероятността катастрофата да е причинена от терористичен акт. Всичко показва, че самолетът е паднал поради вътрешна техническа неизправност, обясняват египетските власти. Говорителят на правителството обяви, че операцията на мястото на катастрофата в Синайския полуостров е завършила. Очакват се резултатите от разследването, в което участват Русия, Франция, Германия и Ирландия. Същевременно руските медии публикуват данни от системата за проследяване на полетите в реално време “Флайтрадар24“, която показва, че самолетът е започнал внезапно да губи височина след някакво “съществено събитие“.

Полицаи от Мадан и Рудозем блокират за час движението на кръстовището на Черна, надзиратели в Бургас също протестират

http://pik.bg/полицаи-от-мадан-и-рудозем-блокират-за-час-движението-на-кръстовището-на-черна-надзиратели-news429445.html

Полицаи от Мадан и Рудозем блокират за час движението на кръстовището на Черна, надзиратели в Бургас също протестират

Полицаи от РПУ – Мадан и ГПУ Рудозем в момента блокират движението на кръстовището на Черна, съобщи Михаил Узунов - председател на Синдикално дружество 47 при РУП – Смолян, член на Федеративната контролна комисия на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от "Фокус".

Движението ще бъде спряно за около час. По-късно в 10:00 часа протест ще има пред сградата на Областна дирекция на МВР – Смолян. Като участие в него ще вземат служители, които в момента не са на работа.

Узунов каза още, че до момента 22 служители на МВР от Смолянска област са подали оставки. 

В същото време 50 надзиратели и служители на МВР блокираха временно ул. „Индустриална” пред бургаския затвор в знак на протест. Това каза Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Бургас.

Пътят е бил блокиран за около 5 минути. 

В МВР има твърде малко ченгета и твърде много чиновници

http://news.ibox.bg/news/id_1923684646

Парите не постигат резултата, не си заслужава инвестицията, според Георги Ангелов

Млади съдийки свирят мача на Миньор със София 2010, който ще се играе днес на стадиона в Ковачевци

http://www.zapernik.com/pernik/mladi-sudiiki-sviryat-macha-na-minior-sus-sofiya-2010-koito_40490/

Женска съдийска бригада ще ръководи днешния двубой от Югозападната "В" група между Миньор (Перник) и София 2010, който ще се проведе от 14:00 часа на обновения стадион в село Ковачевци. Честта да надуват свирката в мача се падна на Димитрина Милкова с асистенти Павлета Рашкова и Ирина Накева.

Миньор домакинства в Ковачевци, тъй като е наказан заради скандал със съдията на мача с Велбъжд от 11-ия кръг.

Съоръжението, което е построено през 1980 г. и разполага с около...

Продължава

Проблемът на изборите бе липсата на правна гъвкавост, обяви Кирилов от ГЕРБ

http://pik.bg/проблемът-на-изборите-бе-липсата-на-правна-гъвкавост-обяви-кирилов-от-герб-news429448.html

Проблемът на изборите бе липсата на правна гъвкавост, обяви Кирилов от ГЕРБ

В около 20 града на страната започват дела по искания за касиране на изборите. Проблемът е както в Изборния кодекс, така и в неговото приложение, заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

„Важно е отсега да започне обсъждането, всички политически партии, съобразно вече състоялите се избори , да направят предложения, които да обсъждаме. При нас голям проблем е ЦИК.

ЦИК имаше немалко неадекватни решения. Много от тях нашата партия обжалва, някои съдът ги отмени. Големият проблем беше липсата на правна гъвкавост“, категоричен бе той.

НВИМ показва „Знамената на победата"

http://www.cross.bg/znameto-dobrovolchesko-voiina-1486834.html

/КРОСС/Изложба „Знамената на победата" открива Националният военноисторически музей.  Тя е посветена на 130-ата годишнина от най-кратката и победна война в новата българска история - Сръбско-българската. В нея ще бъдат представени 25 формени и доброволчески знамена - символ на общите усилия на армия и народ в защита на каузата на Съединението. Осемнадесет от знамената ще бъдат показани пред публика за първи път. Сред изложените светини ще бъде знамето на великотърновската чета „Раковски и Левски", наброяваща 400 доброволци, повечето от които участници в националноосвободителното движение, а войвода на четата е съратникът на Георги Раковски и Васил Левски - Христо Иванов Големия. В онези героични дни на саможертва ще ни пренесе и знамето на Шуменската доброволческа дружина, която дава най-много жертви по време на военните действия. За подвига в името на обединението на България ще ни припомнят и знамената-участници в решителното Сливнишко сражение, сред които тези на Трънска народна опълченска № 1 чета, на разградското доброволческо дружество „Сливница", на 5-и пехотен дунавски полк, на 22-ра разградска пеша дружина, на 1-а пехотна провадийска чета, както и щандартът на 3-ти конен полк

Пламен Константинов иска да работи дългосрочно в националния отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642513_plamen_konstantinov_iska_da_raboti_dulgosrochno_v/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че има желание да продължи да работи на поста. По думите му вече са проведени разговори с ръководството на федерацията.

"Зависи от решението на федерацията. Проведен е един разговор, но не е окончателно. Практически съм една година треньор и е трудно за кратко време да извлечеш максимума. Хубаво би било да бъдат дългосрочни взаимоотношения, това е моето желание", каза Константинов в сутрешния блок на "Нова"....

Майка иска да спаси децата си от насилието на бащата: Страхувам се за живота им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091311

Трагедията на едно семейство, в което домашното насилие предизвиква развод и оставя две деца без баща, показа репортаж на bTV. Съпругата Ваня разказва своята история, която вероятно се повтаря в много български семейства. Преди няколко месеца съпругът на Ваня започнал да упражнява насилие не само срещу нея, но и срещу децата им.
Трагедията на едно семейство, в което домашното насилие предизвиква развод и оставя две деца без баща, показа репортаж на bTV. Съпругата Ваня разказва своята история, която вероятно се повтаря в много български семейства. Преди няколко месеца съпругът на Ваня започнал да упражнява насилие не само срещу нея, но и срещу децата им.

Полиция и багер бутат рухнала къща в Столипиново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091302

Принудително събаряне предприе район
Принудително събаряне предприе район "Източен" в Пловдив на рухналата циганска къща на ул. "Храбрец" в Столипиново. Районът е отцепен от полиция, а акцията се ръководи от и.д. кмета на района Емил Начев. "Действаме по план, сключихме договор с фирма и започнахме събаряне на цялата сграда, защото е незаконна", разясни Начев за "24 часа".

Майка иска да спаси децата си от насилието на бащата: Страхувам се за живота им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091303

Трагедията на едно семейство, в което домашното насилие предизвиква развод и оставя две деца без баща, показа репортаж на bTV. Съпругата Ваня разказва своята история, която вероятно се повтаря в много български семейства. Преди няколко месеца съпругът на Ваня започнал да упражнява насилие не само срещу нея, но и срещу децата им.
Трагедията на едно семейство, в което домашното насилие предизвиква развод и оставя две деца без баща, показа репортаж на bTV. Съпругата Ваня разказва своята история, която вероятно се повтаря в много български семейства. Преди няколко месеца съпругът на Ваня започнал да упражнява насилие не само срещу нея, но и срещу децата им.

И в кризите Еврокомисията работи в името на всички европейци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090598

За по-малко от година планът “Юнкер” се реализира
 вече в 11 държави, включително и у нас, където 
100 млн. евро са на разположение на малкия бизнес
Жан-Клод Юнкер избра да ръководи политическа комисия и първата година от мандата доказа правотата на този избор - и в контекста на двете големи кризи (Гърция и бежанците),
За по-малко от година планът “Юнкер” се реализира вече в 11 държави, включително и у нас, където 100 млн. евро са на разположение на малкия бизнес Жан-Клод Юнкер избра да ръководи политическа комисия и първата година от мандата доказа правотата на този избор - и в контекста на двете големи кризи (Гърция и бежанците),

Новите лични карти с чип за е-идентификация

http://petel.bg/Novite-lichni-karti-s-chip-za-e-identifikatsiya__132870

Снимка: Булфото Новите български документи за самоличност ще бъдат с чип, в който ще има и електронен идентификатор, съобщи зам....

Полицаи блокират ГКПП "Кулата" за неопределено време

http://society.actualno.com/Policai-blokirat-GKPP-Kulata-za-neopredeleno-vreme-news_505541.html

Гранични полицаи, пожарникари и служители на полицията в Петрич и Сандански блокираха ГКПП-Кулата в знак на протест срещу орязаните социални придобивки, информира БГНЕС. Движението на ГКПП-Кулата е спряно, съобщава и "Фокус", позовавайки се на Митническо бюро-Кулата. Пунктът няма да работи за неопределено време. Очаква се по обяд да бъде блокиран и пунктът на прохода "Маказа" от полицейски служители. Габровски полицаи пък ще блокират прохода Шипка днес. Председателят на местната структура на

Повече от сто полицаи протестираха в Сливен

http://sliven.actualno.com/Poveche-ot-sto-policai-protestiraha-v-Sliven-news_505544.html

Над сто служители на силовите ведомства – полицаи, пожарникари, служители на Следствието, Гранична полиция и на полицейските управления от останалите три общини от Сливенска област участваха в националния протест днес, който се проведе пред сградата на Областната дирекция на МВР в Сливен, предаде репортер Радио „Фокус”-Сливен. Протестиращите бяха подготвили стикери с надпис „Протест“. Протестираха само онези служители, които не са на смяна. Към протеста се присъеди

Руски товарен самолет се разби в Южен Судан, има десетки загинали (ВИДЕО)

http://africa.actualno.com/Ruski-tovaren-samolet-se-razbi-v-Ujen-Sudan-ima-desetki-zaginali-VIDEO-news_505545.html

Произведен в Русия товарен самолет, превозващ няколко пътници, се разби след излитане от летище в столицата на Южен Судан, предаде Ройтерс, съобщи БНР. Загинали са най-малко 41 души, които са били на борда на самолета и други на земята. Има двама оцелели при катастрофата - член на екипажа и едно дете. Засега няма потвърдена информация за броя на хората, които са се намирали в самолета. В края на миналия месец руски самолет се разби в Синай. Самолетът е изчезнал от екраните на радарите близо

АПИ: От 1 януари 2016 г. се преминава към автоматично преброяване на трафика

http://society.actualno.com/API-Ot-1-januari-2016-g-se-preminava-kym-avtomatichno-prebrojavane-na-trafika-news_505546.html

От 1 януари 2016 никъде в България няма да се прави ръчно преброяване на трафика, а се преминава към автоматично преброяване. Това каза инж. Доброслав Симеонов, началник на отдел в „Институт по пътища и мостове” към Агенция „Пътна инфраструктура”, по време на пресконференция за представянето на изпълнението на проекта за изграждане на „Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България, които с

Полицаи блокират прохода Шипка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259828_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%A8%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0

 Габровски полицаи ще блокират прохода Шипка днес. Председателят на местната структура на синдиката на МВР Николай Ников обяви пред Дарик, че униформените ще спрат движението от 18:00 до 20:00 часа. "Видяхте как се решиха нещата с бюджета - за една вечер и на тъмно", каза Ников.
На Архангеловден полицаи от Габрово тръгват за столицата и ще вземат участие в националния протест в София, стана ясно от думите на Николай Ников.

Той уточни, че тази вечер движението през Шипка бъде спряно още при Любово.

ЦРУ и МИТ създадоха „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259827_%D0%A6%D0%A0%D0%A3+%D0%B8+%D0%9C%D0%98%D0%A2+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C

 Докато пълчища от лица без документи, лицеприятно наричани от грантовите медии „бежанци“, продължават да нахлуват в Европа, малко внимание се обръща на другите две направления в стратегията на джихадистите –. В плановете на ЦРУ и МИТ, „Ислямска държава“, която контролира големи територии от Сирия и Ирак, трябва да служи като база за операции на чеченци и други руски мюсюлмани срещу Русия и на мюсюлманите уйгури за терористични атаки срещу Китай. Информация за този масиран план за дестабилизация на Русия и Китай, американският разследващ журналист Уейн Мадсън доби от източници в Централна Азия, близки до американското разузнаване. ЦРУ и МИТ създадоха „Ислямска държава“, твърди американският журналист!

Именно това принуди Русия и Китай да действат съвместно. Заплахата от „Ислямска държава“ и опитите й да обучава уйгури за терористични атаки срещу китайски градове, най-вече срещу центрове на енергетиката, убеди Китай, че трябва да се включи във военната акция съвместно с Русия и Иран в подкрепа на правителството на Башар ал-Асад в Дамаск. Руските и китайските военни действат в момента от сирийското пристанище Тартус и руската авиобаза в Латакия.

Пентагонът, който предоставя на джихадистите военна помощ да се бият под знамената на свързания с „Ал Кайда“ фронт „Ан Нусра“, протестира, че руските самолети поразяват сирийските "умерени" сили. В действителност, ударени са военни обекти на не-сирийските и не-арабските ислямисти, главно чеченци и уйгури, наемани за джихад срещу Асад от турските и саудитските съюзници на Америка и въоръжавани и обучавани от ЦРУ и МИТ. Освен САЩ и Турция, терористите, най-вече в пространството от хиляди километри между Западна Африка – Близкия Изток – Централна Азия, са пряко и щедро финансирани и от Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства. Според американския журналист, дейността на отдела на американското Министерство на финансите, който трябва да разследва финансирането на тероризма, се възпрепятства от ЦРУ; от „пропускане“ на всяка разузнавателна информация за държавно спонсориране на тероризма; и от политическото съглашателство със същите тези държави-спонсори. Публична тайна е връзката на директора на ЦРУ Джон Бренан с кралското семейство на Саудитска Арабия.

Истинските бежанци са местното сирийско население, което бяга от главорезите на „Ислямска държава“ и пълни лагерите на турска територия. В завзетите от джихадистите градове на Сирия и Ирак се настаняват големи групи чеченци и уйгури. Под „патронажа“ на ЦРУ и свързаните с него и финансирани от Джордж Сорос неправителствени организации като „Отворено общество“, „Наблюдател на човешките права“ (Human Rights Watch), радиостанциите „Свободна Азия“ и „Свободна Европа“/„Свобода“, тези групи намират сигурно убежище на територията на самопровъзгласилия се „халифат“. Турската разузнавателна служба МИТ пък разселва хиляди чеченски и уйгурски семейства в контролираните от „Ислямска държава“ и „Ан Нусра“ сирийски градове Идлиб и Джиср ал-Шугур, недалеч от Алепо; в Aбиад, недалеч от Ракка; в Деир аз-Зур – сърцето на сирийските петролни полета; и в авиобазата Абу Духур. Именно с помощта на турското правителство уйгурите проникват в Сирия през Турция. Насочва ги с информация финансираният от МИТ уебсайт на уйгурски език. Четири села около Идлиб, освободени от забягналите в Турция местни сирийски жители, сега се обитават почти изцяло от уйгурски заселници. Децата на уйгурите се подлагат на обработка за включването им в джихадистката армия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вижда себе си като лидер на бъдеща пантюркска ислямска държава, простираща се от западен Китай до Босна и Албания, твърди Уейн Мадсън. Неговата разузнавателна служба и проислямистка политическа партия често приютява тюркски радикали, идващи от пространството между далечна Тува в Сибир – будистка автономна република в Руската федерация, до Татарстан – руска автономна република в басейна на река Волга с преобладаващо мюсюлманско население. Татарски бойци от фронта „Ан Нусра“ в Сирия са били засечени сред фашистките групи на „Десен сектор“, биещи се заедно с части на киевския режим на Петро Порошенко срещу рускоговорящото население в източната част на Украйна.

Чеченските джихадисти не крият намеренията си бойци на „Ислямска държава“ от Сирия и Ирак да се изнасят в Кавказ, дори в самия център на Русия – Москва. С помощта на турското разузнаване МИТ, башкирски, дагестански, татарски, чеченски и други повлияни от фундаменталистките проповеди мюсюлмани от територията на Руската федерация, се прехвърлят първо в Сирия, където получават бойна закалка. Повечето от чеченските сили са разположени край Алепо в армията на Шейх Сюлейман и в авиобазата Менаг в северозападна Сирия. Един от главните чеченски командири е преминалият специална подготовка в САЩ Тархан Батирашвили, с псевдоним Абу Омар ал-Шишани или Абу Омар Чеченецът.

Уйгурската и севернокавказката редакции на радиостанциите „Свободна Азия“ и „Свободна Европа“ се използват от ЦРУ за да подклаждат джихадистки настроения не само сред уйгури и чеченци, но и сред мюсюлманските народи и групи в Северен Кавказ – балкари, дагестанци, ингушети, кабардинци, карачаевци, черкези. Едно радиопредаване от 5 октомври 2015 г. показва как емисиите на „Свободна Европа“ се използват за набиране на джихадисти: в резултат на призивите им, група от 1 500 чеченци, узбеки и таджики са се заклели във вярност на фронта „Ан Нусра“, съобщава онлайн „Сирийската обсерватория за правата на човека“ – креация на ЦРУ и Соросовата пропаганда в подкрепа на джихадистите в Сирия. Според официално признание на лидер на фронта, около 30 на сто от бойците му са европейци, азиатци, руснаци, чеченци. За ефекта от предаванията на радио „Свобода“ на таджихски език говори и гневната декларация на началника на силите на ОМОН на Таджикистан полковник Гулмурад Халимов, преминал школа в САЩ, който в началото на годината избяга в Сирия заедно с група таджики, за да се бие за „Ислямска държава“: „Чуйте американските прасета, три пъти съм бил в Америка и видях как обучавате войниците си да убиват мюсюлмани. С божията помощ, ще дойда със същото оръжие във вашите градове и домове за да ви убия.“

Осъществяваната чрез радиостанция „Свободна Европа“/„Свобода“ пропаганда на ЦРУ се опитва да разграничи „Ислямска държава“ от фронта „Ан Нусра“, твърдейки, че лидерите на фронта всъщност са верните последователи на Осама бин Ладен. Както препоръча неотдавна бившият директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, САЩ трябва да се съюзат с „Ал Кайда“ в Сирия и Ирак срещу „Ислямска държава“. Според сирийските правителствени и иракските кюрдски сили обаче, няма разлика между „Ислямска държава“, „Ан Нусра“, „Ал Кайда“ и „Свободната сирийска армия.“ А според руския външен министър Сергей Лавров, последната е само един „фантом“.

Уйгурите и чеченците преобладават във фронта „Ан Нусра“. Те получават подкрепа от САЩ и Франция. Използвани са най-вече за екзекуции на християни и алевити, за разрушаване на църкви и древни реликви. Уйгурите се обучават също в салафистките учебни центрове на Саудитска Арабия, включително в университетите в Медина и Джеда, за да разпространяват след това уахабистката пропаганда сред уйгурското население в бежанските центрове в Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Казахстан, Турция и Тайланд. Разпространено видео на езика на уйгурите съдържа следния призив към уйгурски екстремисти: „Онези китайски будисти, с малките си очи и плоски носове. Съдният ден няма да дойде, докато не ги нападнем. Съдният ден няма да дойде, докато не ги изколим. Съдният ден няма да дойде, докато не им обявим война и не ги унищожим.“




Затворник надъхва „Байерн“ за мъст срещу „Арсенал“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090747

И затворник надъха „Байерн“ за отмъщение срещу „Арсенал“ днес в Шампионска лига. В миналия кръг баварците допуснаха в Лондон единствената си загуба за сезона - 0:2. „Байерн“ беше бит и от „Волфсбург“ за Суперкупата, но с дузпи след 1:1. В останалите двубои колосът има 13 победи и 1 реми. Бившият шеф на баварския гранд Ули Хьонес,
И затворник надъха „Байерн“ за отмъщение срещу „Арсенал“ днес в Шампионска лига. В миналия кръг баварците допуснаха в Лондон единствената си загуба за сезона - 0:2. „Байерн“ беше бит и от „Волфсбург“ за Суперкупата, но с дузпи след 1:1. В останалите двубои колосът има 13 победи и 1 реми. Бившият шеф на баварския гранд Ули Хьонес,

От НЗОК ще звънят на пациентите по телефона, за да ги питат дали са доволни от лечението

http://www.moreto.net/novini.php?n=305568

Въпреки сериозните критики здравното министерство явно няма намерение да се откаже от идеята си заплащането на болниците да зависи от удовлетвореността на пациентите. На сайта на ведомството бе публикувана за обществено обсъждане проектонаредба в тази посока Здравната каса ще звъни на пациенти по телефона и ще ги пита дали са останали доволни от лечението си.

Какво ще движи пазарите днес

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-dnes-205362/

Скандалът във Volkswagen се разраства, а в очакване на отчета на Facebook Zynga излезе на печалба

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia-zapochna-procesa-na-razselvane-na-migrantite-po-kvotite-na-es-205363/

Ще помагаме на хората. Това е Европа, в която живеем. Това не е Европа на стените и бодливата тел, заяви премиерът Алексис Ципрас

М. Кунева: Ако човек тръгва на преговори с чувството, че има аргументи, преговорите обикновено завършват добре

http://www.cross.bg/kyneva-obshtinite-horata-1486833.html

/КРОСС/ С диалог може да се намери изход от всяка ситуация. Двете страни трябва да си говорят, всички работим за една държава. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ по повод протестите на полицаите. Кунева призова да се внимава с думите, които се ползват публично. По думите й въпросът със заплатите ще бъде решен, но най-важно е да се направи и реформа в МВР. Тя беше категорична, че стабилността минава през сигурността, а бюджетът трябва да се прави и оглед на провеждането на политики. Не мога да говоря за парите на ДСБ в КТБ. Нека колегите кажат. Аз внимавам за финансите на Движение България на гражданите - нашите пари са в ДСК като сигурен избор, коментира Кунева в отговор на въпрос за публикуваната вчера информация за вложителите в КТБ. За изборите Кунева подчерта, че РБ е доказал, че не е политическа сила на жълтите павета, тъй като е влязъл стабилно в общинските съвети на областните градове, малките населени места и с кметове в селата. Има потенциал за обръщане на оптимизма в страната в и в т.нар. смесени райони. Силното присъствие само на една партия - ДПС - вече намалява и РБ направи пробиви в области като Кърджали, Шумен и Разград. Това, че хората избират и други партии, е положителен знак за политическия живот у нас, каза още тя. В Плевен имаше отчетливо обединение зад Георг Спартански и извън рамките на РБ. Плевен имаше нужда от промяна и това си пролича

В Кюстендил и Драгоман сутринта температурата падна до минус 4.4°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091287

Сутринта най-студено беше в Кюстендил и Драгоман. Там температурата падна до минус 4.4°.

Следобед температурите отново ще достигнат стойности необичайно високи за ноември - между 14 и 19 градуса в повечето райони, на места и по-високи.

В следобедните часове ще се задържи предимно слънчево. В събота и неделя дневните температури ще бъдат малко
Сутринта най-студено беше в Кюстендил и Драгоман. Там температурата падна до минус 4.4°. Следобед температурите отново ще достигнат стойности необичайно високи за ноември - между 14 и 19 градуса в повечето райони, на места и по-високи. В следобедните часове ще се задържи предимно слънчево. В събота и неделя дневните температури ще бъдат малко

Минус 4.4° в Кюстендил и Драгоман сутринта, следобед - до 19°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091296

Сутринта най-студено беше в Кюстендил и Драгоман. Там температурата падна до минус 4.4°.

Следобед температурите отново ще достигнат стойности необичайно високи за ноември - между 14 и 19 градуса в повечето райони, на места и по-високи.

В следобедните часове ще се задържи предимно слънчево. В събота и неделя дневните температури ще бъдат малко
Сутринта най-студено беше в Кюстендил и Драгоман. Там температурата падна до минус 4.4°. Следобед температурите отново ще достигнат стойности необичайно високи за ноември - между 14 и 19 градуса в повечето райони, на места и по-високи. В следобедните часове ще се задържи предимно слънчево. В събота и неделя дневните температури ще бъдат малко

Полицай: 20 години търпим всякакви реформи и унижения

http://pik.bg/полицай-20-години-търпим-всякакви-реформи-и-унижения-news429442.html

Полицай: 20 години търпим всякакви реформи и унижения

За служителите на МВР няма място за компромиси, защото 20 години търпят всякакви реформи и унижения. Това каза в интервю за радио Фокус Борислав Мазнев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

По думите му, исканията на протестиращите са ясни, а предложенията на министър Владислав Горанов за промени в заплащането на кадрите в сектор „Сигурност“ не трябва да се приемат от Народното събрание. Сред предложенията на Горанов е да няма добавки към заплатите за прослужено време, а заплатите да бъдат замразени.

„Това са 2%, които се дават на всеки две години за работа в системата на МВР, като един служител, който е работил 20 години в министерството, с 40% му нараства заплатата в зависимост от прослуженото време“, обясни Мазнев. По думите му, проблемът е, че предложението на министъра на финансите е да се замразят заплатите така, както са в момента, и да няма нарастване.

„Това ще окаже най-голямо влияние на новоназначените служители или тези, които са с по-малко стаж, тъй като техните заплати няма да нарастват по никакъв начин, замразяват се на сегашното положение. Попадаме в ситуация, че ако двама служители работят на една и съща длъжност, има вероятност единият да получава с 40% повече от другия“, каза още Мазнев. Той допълни, че с направеното предложение ще бъдат премахнати допълните възнаграждения за специфични служебни дейности, дори ще бъде намален и порционът.

Радан Кънев: Не съм бил начело на ДСБ, когато партията е имала 1 млн. лв. в КТБ

http://www.cross.bg/partiyata-kunev-radan-1486832.html

/КРОСС/Сумата от 1 млн. лв. на ДСБ в КТБ е факт към август 2012 г., аз съм председател на партията от юни 2013 г. Така Радан Кънев отговори на обвиненията, че лъже, че партията му няма средства в обявената в несъстоятелност банка. Парите са от субсидията на партията, уточни той. Синдиците на КТБ пуснаха вчера списъци с физическите лица и фирмите, които са имали привилегирован депозит и са решили да го спасят чрез цесия. В студиото на бТВ Радан Кънев отказа да коментира фактът, че парите на ДСБ са били в КТБ, докато начело на партията е бил Иван Костов, чието семейство има депозити в банката.Настоящият лидер на ДСБ обяви, че не е знаел къде стоят парите на партията, преди да стане лидер. Той уточни, че личните му спестявания са малко и са в друга банка. Никога не съм доближавал гише на КТБ и не познавам никой от ръководството на банката, допълни реформаторът. Местните избори На въпроса подари ли ГЕРБ Плевен на реформаторите, съпредседателят на РБ обяви, че не е видял уреден мач, а тежък политически сблъсък. „На тези избори ние бяхме силни конкуренти и ако някой се е изнервил, това е негов проблем, Ние не отричаме, че ГЕРБ са силни. Но ние доказахме, че растем на всеки следващ избор", коментира още Кънев. Той определи битката за местната власт на отминалите избори като „овълчена и дори грозна". На места беше грозна от всички страни, на места и наши кандидати прекрачиха границата на добрия тон, призна лидерът на ДСБ

Главчев: Няма да има решение за имунитета на Сидеров преди 9 ноември

http://frognews.bg/news_101299/Glavchev-Niama-da-ima-reshenie-za-imuniteta-na-Siderov-predi-9-noemvri/

Има постъпило искане от главния прокурор за задържане на двама народни представители – Волен Сидеров и Десислав Чуколов от партия „Атака”. В комисия се разглеждаха предоставените доказателства. Смятаме, че член 70 от Конституцията е в противоречие с основния закон. Затова мнозинството от нас гласувахме „за” задържането на Волен Сидеров. Основният мотив е да бъдат възпрепятствани действията му”, заяви по НТВ зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Мая Манолова: Институциите демонстрираха неуважение към полицаите и военнослужещите

http://www.cross.bg/politzai-politzaite-manolova-1486831.html

/КРОСС/Начинът, по който беше взето това решение за орязване на социални права и на полицаите, и на военнослужещите, демонстрира неуважение от страна на институциите към полицаите и военнослужещите. Няма как едно решение, което орязва толкова социални права, да се вземе по този начин - без диалог, без комуникация. Това заяви в сутрешния блок на бТВ омбудсманът Мая Манолова. Това на практика нарушава и принципите на добро управление, защото от институциите и от държавата се очаква прозрачност и предвидимост при вземането на решения, допълни омбудсманът. Аз вече бях сезирана и от полицаи, и най-вече от съпруги на полицаи, защото проблемът се отнася и до семействата на полицаи и военнослужещи и до надзиратели в българските затвори - бих изпълнила своята мисия да посреднича между институциите да постигнат споразумение по тази изключително важна тема, допълни Мая Манолова. "С интерес ще наблюдавам и срещата на премиера с полицаите. Очаквам той да компенсира този дефицит на уважение, който демонстрираха институциите към служещите в сектор „Сигурност". За мен по-притеснителното е, че не бяха проведени необходимите разговори, нямаше диалог между синдикалните организации, между съсловните организации, между редовите полицаи и представителите на властта - т.е. това решение се взе внезапно и доколкото съм информирана беше съобщено внезапно на десетките хиляди полицаи, военнослужещи, надзиратели, служители на службите

Ексклузивно! Сретан Йосич: Ще убия Бойко Борисов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259826_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%21+%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%99%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%87%3A+%D0%A9%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE

 Сръбският мафиот Сретан Йосич е отправял на публични места заплахи, че ще ликвидира Бойко Борисов, а заканите му са достигнали до Сръбската разузнавателна служба за сигурност, които са уведомили НСО. Това научи „Инфо нюз” от висш чиновник в държавната служба за охрана.

 

Преди дни стана известно, че бившият премиер е пазен от рекордните 18 гардове заради постъпил оперативен сигнал „с висока степен на достоверност” за готвено покушение.

boyko-ohrana1

Официално сръбският топ мафиот Сретан Йосич все още е в затвора в Белград, където излежава присъда като поръчител на екзекуцията на Горан Мариянович – Гогси Бомбаш, застрелян през далечната 1995 г.

Сред управляващите в Сърбия, а и в България обаче е публична тайна, че от началото на април Сретен Йосич тихомълком е напуснал затвора и се е прибрал у дома си. Йоца Амстердама се води с мярка „домашен арест”, която изтърпява в имението си в квартал „Дедине”, бивша резиденция на Слободан Милошевич. Йоца очаква да бъде амнистиран и да излезе и на книга

 

предсрочно от затвора в Белград

 

Топ главорезът на Сърбия вече бе оневинен от съда като поръчител на екзекуцията на хърватския издател Иво Пуканич, който бе взривен в автомобила си в Загреб през 2010 г.

Сигналът за готвено покушение срещу Бойко Борисов по заръка на Сретан Йосич косвено бе потвърден и от Петър Стоянов – Сумиста, осъден на доживотен затвор като тартор на бандата за поръчкови екзекуции „Килърите”. Сумиста, който минава за близък до Йоца Амстердама, даде интервю за предаването „Дневен ред“ на TV7, в което потвърди за напрежение между Йосич и Бойко.

Petar-Stoyanov-Sumista-r2_2

Сумиста твърди, че Бойко Борисов е изпращал през 2010 г., в периода февруари – март, месец човек да търси контакт със Сретен Йосич в затвора в Белград. Според тартора на „Килърите”, Бойко треперел от Йоца, с когото имал много специфични и променящи се през годините отношения.

Както е известно, Йосич бе арестуван в през 2002 г. в центъра на София, а операцията се водеше от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Сумиста, а и други знакови фигури от подземния свят разправят, че докато Бойко е работил за СИК

 

чрез охранителната фирма „Ипон”

 

през 90-те на миналия век, е слугувал именно на Йоца Амстердама. По това време сръбският топ главорез се укриваше в България и от тук въртеше контрабандата с горива и оръжия за размирна Югославия. Йоца работеше съвместно с групировката СИК, а според един слух, той лично е организирал екзекуцията на Васил Илиев, застрелян през 1995 г. в близост до своя ресторант „Мираж”. След екзекуцията на Васил, групировката СИК и „Мултигруп” се утвърдиха като безспорни лидери в контрабандата на горива за Югославия. Самият Сретан Йосич също даде показания в Окръжния съд в Белград за дългогодишното си пребиваване в България под чужда самоличност.

През април 2009 г. той обяви в съдебна зала: „В България се е чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София и на Николай Гигов, собственик на футболния клуб „Локомотив. Гигов беше легален търговец на оръжие, с него ме свързваше бизнес. Малко чудно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството”, обясни пред магистратите Йоца Амстердам.

Очевидно е, че той има какво да разкаже за отношенията си с Бойко Борисов, а ако съдим по безпрецедентната охрана на лидера на ГЕРБ, то той явно е съумял да ядоса трайно и необратимо митичния бос на мафията в Сърбия.

 

http://www.infonews.bg

ДПС не успя да прокара идеите си за промени в Изборния кодекс

http://news.ibox.bg/news/id_1594999858

След като избраха кметове на села с регистрирани 100 жители, искат по-висок праг

Полицаи блокираха пътя за Кърджали, протести се организират в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_585624.html

Полицаи от РПУ – Мадан и ГПУ Рудозем в момента блокират движението на кръстовището на Черна на разклона за Кърджали, съобщава  „Фокус”, като се позовава на председателя на Синдикално дружество 47 при РУП – Смолян. Движението ще бъде спряно за около час. По-късно в 10.00 часа протест ще има пред сградата на Областна дирекция на МВР – Смолян. Като участие в него ще вземат служители, които в момента не са на работа. Узунов каза още, че до момента 22 служители на МВР от Смолянска област са подали оставки. Служители от ОД на МВР-Видин ще се присъединят към протестите на колегите си от Враца, каза Емилиян Недялков, председател на синдикалната организация към ОД на МВР-Видин. „Ще се присъединим към колегите от Враца, тъй като те вече имат направена организация за тази вечер в 18.30 часа на международния път Е-79 след Враца по посока Мездра”, каза Недялков. Той коментира, че все още не знаят с колко коли ще пътуват, защото организацията се прави в движение и все повече техни колеги проявяват желание да се присъединят. Председателят на синдикалната организация на служителите на МВР във Видин каза, че съвместно с колегите им от съдебната система, от гранична полиция, от пожарна и полиция, готвят за неделя голям протест пред Народното събрание. Служители на МВР организират синдикален протест – флашмоб във Варна на кръстовището на булевардите „Вл. Варненчик” и бул. „Република”, който ще се състои тази вечер от 18.00 до 19.00 часа, съобщи за "Фокус" Цветан Банков, член на Управителния съвет на Синдикален алианс Сигурност в МВР и председател на организацията във Варна. Банков заяви още, че снощният протест, който доведе до блокада на Аспарухов мост във Варна, е бил спонтанен и самият той е бил изненадан. Действията на служителите са били в подражание на протестите на колегите в Пловдив и София. Към момента във Варна няма протести на служители на МВР и блокирани пътни участъци, допълни той. 

''Султанът край Босфора'' и унижението на европейците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259825_%27%27%D0%A1%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%91%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B0%27%27+%D0%B8+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0

 Бихме искали в Анкара да се състави стабилно правителство – такава беше официалната позиция на ЕС преди изборите в Турция. Едва ли обаче европейците са очаквали толкова зашеметяваща победа на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия. Нима социолозите бяха допуснали толкова голяма грешка? Или наистина е имало нещо гнило на тези избори? Всъщност основания да се съмняваме в демократичния характер на вота в Турция има предостатъчно: разпалената наново война срещу кюрдите, недоразследваните бомбени атентати, смазването на опозицията и закриването на критични медии.

ЕС се нуждае от султана край Босфора

По някаква историческа ирония ЕС години наред не желаеше да се задълбочава над проблема със „султана край Босфора”. Пък и нямаше нужда да се разправя с него, защото преговорите за еврочленството на Турция тъй или иначе бяха замразени. Ето как на прага на Евросъюза постепенно се бетонира един все по-еднолично управляващ властник, когото Брюксел някак си не забелязваше, понеже си имаше други по-важни проблеми.

Сега обаче европейците изпаднаха в конфузно положение: те имат повече нужда от Ердоган, отколкото той от тях. Без него няма решение на бежанската криза, която заплашва да разцепи ЕС. Но турският президент в момента вече не се намира под никакъв натиск. Властта му е стабилизирана, а двата милиона сирийци в Турция явно не са никакъв вътрешнополитически проблем за него. Очевидно турците гледат на тези хора с голямо спокойствие.

С други думи, Ердоган може да си позволи лукса да вдига колкото си иска цената дори за най-дребните услуги, които е готов да предложи. В брюкселските коридори се говори, че сега настъпва дълга фаза на пазарлъци. И мнозина твърдят, че в тази игра Ердоган държи всички козове. Следвайки примера на Ангела Меркел, европейските лидери ще се отправят на поклонение към Анкара, където ще са принудени да свеждат глави пред Ердоган. Потискаща перспектива! В момента ЕС зависи от благоволението на турския президент, казва един от ветераните в Европейския парламент. Така е – и Ердоган дълго ще се наслаждава на този факт.

Грешката на източноевропейците

Затова въпросът пред европейците вече не е дали са готови да продадат принципите си, за да си подсигурят сътрудничеството на Турция, а докъде са склонни да стигнат в подобна сделка. Ако източноевропейските държави имаха поне капчица външнополитически разум, щяха веднага да схванат, че вътрешноевропейският компромис би бил много по-добро решение, отколкото съдбата на всички ни да е в ръцете на самодържеца от Анкара. Но разумът не пада от небето, така че в момента сме изправени пред мъчителни и доста конфузни преговори. В които европейците непрекъснато ще трябва да си отговарят на въпроса доколко все още държат на демократичните си ценности.

Барбара Везел

Явно ще бъде нещо като разпродажба парче по парче. Защото още в случая с малкия унгарски диктатор Виктор Орбан европейците пропуснаха момента да ударят с юмрук по масата. А сега, при срещата си с Ердоган, който е на път да стане истински голям диктатор в Турция, те вече нямат нито аргументи, нито политически лостове за натиск, за да го подтикнат към повече демокрация.

Преговорите ще бъдат тъжна гледка

Никак няма да са приятни задаващите се преговори за това дали и на каква цена турският президент Ердоган ще спре бежанците и ще поеме ролята на граничар на ЕС. Единствената разменна монета на Брюксел е желанието на Ердоган за либерализиране на визовия режим с ЕС, което ще му донесе икономическа изгода. Всъщност единствено по пътя на икономическото сътрудничество Ердоган може да бъде склонен към някакви отстъпки в пазарлъка за бежанците.

В тези преговори има обаче една черта, която европейците не бива да прекрачват: отношението към кюрдите. Ако Ердоган не смекчи позицията си към кюрдите, европейците са длъжни да ударят спирачката и да решават бежанската криза без негова помощ. В момента в Европа сякаш се потвърждава известната китайска мъдрост: Да не ти дава господ да живееш в интересни времена!

 

Напролет отварят двореца "Евксиноград" за посетители

http://www.moreto.net/novini.php?n=305537

Дългите ремонти дейности по реставрацията на двореца "Евксиноград" и парка около него не приключиха в края на октомври. От резиденцията съобщиха за Медийна група “Черно море”, че това означава, че двореца ще бъде отворен за достъп на граждани и посещения на туристи едва от пролетта.

Шокиращ доклад на Сметната палата за БНБ: „Банковият надзор“ е проспал фалита на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259824_%D0%A8%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%9D%D0%9

 Банковият надзор не е достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите поради невъзможността му своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки за тяхното предотвратяване. С тази констатация започва докладът на Сметната палата (СП) след извършен одит за ефективността и ефикасността на банковия надзор, осъществяван от Българската народна банка (БНБ).

Одитът обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. и бе възложен като задача от Народното събрание. Сметната палата вече е внесла доклада в парламента. В него се посочва, че нормативно дейността е осигурена, но правилата не са систематизирани и не създават последователна, изчерпателна и ясна рамка, която да регламентира цялостно дейността по надзора, с всички етапи и нивата на управление. Липсва утвърден ред за годишни планове за надзорни инспекции и отговорности, процесът по избор на банките не е документиран, което дава възможност за субективно планиране на тематичните инспекции. Така се създава възможност някои банки да не бъдат обект на проверки за дълго време.

Почти всички правомощия, компетентности и отговорности по банков надзор са концентрирани в подуправителя на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“, но управителният съвет и управителят на БНБ не са ангажирани с надзорния процес. Това, според Сметната палата, създава риск. Освен това подуправителят на БНБ е получил правомощия да прилага и неформални мерки за въздействие заедно с надзорните мерки, което противоречи на Закона за кредитните институции и предпоставка да се избегне прилагането на необходима надзорна мярка.

Сметната палата установява проблеми и в административния капацитет на надзорната дейност, намален брой служители, които да извършват проверки на място, включително и това, че самите проверки са намалели значително през 2012 година. Освен това тематичните проверки са значително повече в сравнение с пълните инспекции.

Не е извършвана проверка по същество за верността на данните в отчетите, подавани от кредитните институции. Верификацията на отчетните данни се извършва автоматизирано, като СП установява, че са изключени отчетите на две кредитни институции, без обективно основание, ред и процедура. По този начин двете банки са изключени от автоматичните контроли, задължителни за проверка на отчетите на всички кредитни институции.

Освен това се установява, че значителен брой служители имат права да променят съхранявана чувствителна информация на сървър във вътрешната мрежа на БНБ. И са го правили – констатирани са последни промени месеци след внасянето на докладите. Това поставя под съмнение автентичността на съхраняваната чувствителна информация, посочват от палатата.

В управление „Банков надзор“ липсва изградена система за управление на рисковете от нередности и измами, включително и за установяване конфликт на интереси. Ефективността на банковия надзор зависи до голяма степен от адекватността и обхвата на инспекциите на място. През периода 2012-2014 г. са извършени общо 27 пълни инспекции, като се наблюдава тенденция на намаляване.
Обезпокояващ е фактът, че четири от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция през тригодишния одитиран период, девет от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция в рамките на две последователни години, като в шест са извършвани само тематични или специализирани проверки.

Тримесечните доклади, отразяващи състоянието на банковата система, не са разглеждани своевременно от членовете на УС и са приемани само „за информация“. Индивидуални доклади от надзорните инспекции въобще не се внасят в УС. В резултат на това не са предприемани адекватни последващи действия за осигуряване на стабилност на банковата система и защита интересите на вложителите.

От палатата са установили случай, при който в тримесечния доклад за състоянието на банковата система за първото тримесечие на 2014 г. изрично е посочено значително нарастване на кредитите за съответното тримесечие за две от кредитните институции, но липсва реакция от УС на БНБ и от управление „Банков надзор“, не са предприети съответни надзорни действия. След констатациите за неизвършване на системни пълни проверки и за неналагане на санкции, въпреки установяването на проблем, се стига и до извода за неадекватната реакция на „Банковия надзор“ при започване на кризата в КТБ. За специалния надзор над КТБ в доклада се казва, че мярката е приложена не в резултат на дистанционния надзор или инспекция на място, а едва след постъпили в БНБ писма от изпълнителните директори на банката, с които БНБ е уведомена за проблеми с ликвидността и преустановяване на разплащанията.

Кънев не бил начело на ДСБ, когато партията имала 1 млн. лв. в КТБ

http://frognews.bg/news_101298/Kanev-ne-bil-nachelo-na-DSB-kogato-partiiata-imala-1-mln-lv-v-KTB/

Сумата от 1 млн. лв. на ДСБ в КТБ е факт към август 2012 г., аз съм председател на партията от юни 2013 г. Така Радан Кънев отговори по БТВ на обвиненията, че лъже, че партията му няма средства в обявената в несъстоятелност банка. Парите са от субсидията на партията, уточни той. Синдиците на КТБ пуснаха вчера списъци с физическите лица и фирмите, които са имали привилегирован депозит и са решили да го спасят чрез цесия.

БСП „вкара” троянски кон в ГЕРБ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259823_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%E2%80%9E%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%E2%80%9D+%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%B2+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%3F

 Новоизбраният кандидат на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев е бил член на местното ръководство на БСП допреди 5 месеца. Отказал се, след като получил номинацията от управляващите.

Това съобщи говорителят на БСП Атанас Мерджанов.Колегата му в парламента, избран от Сливен – БСП депутатът Валери Жаблянов, уточни, че реално членството на Радев не е прекратено, понеже това не е констатирано от комисия. Иначе по устав, приемайки чужда номинация, всеки се самоизключва от БСП. Не била направена обаче последната крачка – със събирането на комисия, която да го удостовери.

В същото време кандидатът на червените – досегашният градоначалник Кольо Милев, не е член на БСП, обясниха от „Позитано“ 20.

Полицаи танцуват на оживен булевард в Лондон

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/policai-tancuvat-na-ozhiven-bulevard-v-london-6044832

В контраст с българските пазители на реда, които от вчера започнаха да протестират, в Англия полицаите забавляват гражданите с танци

Гришо срещу Чилич в ранния следобед

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091275

След категоричния си успех с 6:4, 6:1 над Пабло Карено Буста в първия кръг на Мастърса в Париж, в сряда Григор Димитров ще се изправи срещу Марин Чилич във втория си мач във френската столица.
Двубоят е втори в програмата на корт №1, на който срещите започват в 11.30 часа с двубоя Давид Гофен - Душан Лайович.
След категоричния си успех с 6:4, 6:1 над Пабло Карено Буста в първия кръг на Мастърса в Париж, в сряда Григор Димитров ще се изправи срещу Марин Чилич във втория си мач във френската столица. Двубоят е втори в програмата на корт №1, на който срещите започват в 11.30 часа с двубоя Давид Гофен - Душан Лайович.

Григор излиза срещу Чилич в ранния следобед

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091269

След категоричния си успех с 6:4, 6:1 над Пабло Карено Буста в първия кръг на Мастърса в Париж, в сряда Григор Димитров ще се изправи срещу Марин Чилич във втория си мач във френската столица.
Двубоят е втори в програмата на корт №1, на който срещите започват в 11.30 часа с двубоя Давид Гофен - Душан Лайович.
След категоричния си успех с 6:4, 6:1 над Пабло Карено Буста в първия кръг на Мастърса в Париж, в сряда Григор Димитров ще се изправи срещу Марин Чилич във втория си мач във френската столица. Двубоят е втори в програмата на корт №1, на който срещите започват в 11.30 часа с двубоя Давид Гофен - Душан Лайович.

Служителите на МВР подготвят нови протести (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642515_slujitelite_na_mvr_podgotviat_novi_protesti_dopulnena/?ref=rss


Протестите на полицаите са предизвикани от "наслояваното възмущение от отношението на държавата към нейните служители", каза представителят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред Нова телевизия.

"Проблемът не е, че колегите направиха нещо лошо ... След като всички граждани могат да протестират, защото служителите на МВР да не могат", коментира Попов.

"Колегите ни по места са свободни да избират форми на протест, вероятно това ще стане пред районните управления", каза Попов и добави, че е планиран голям протест на 8 ноември.

Според него намаляването на социалните придобивки на служителите на МВР е било прието като "поредното прецакване"."Най-лошото е, че не знаем кога ще бъде следващото", каза Попов.

По закон служителите на МВР нямат право на стачка, но имат право да протестират в свободното си време. Протестът започна спонтанно и не е бил организиран, допълни Попов.

Пред БиТиВи Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност" обяви, че протести се готвят за всеки от следващите дни като първият ще бъде тази вечер. "Готови сме да стигнем до края, не сме готови от никоя придобивка да се откажем", обяви той. Според него в цялата страна тази вечер ще протестират 10-15 хил. души - служители на МВР, от отбраната и затворите.

"Вчера не беше наш протест", обясни още Грозев в отговор на въпрос дали са били законни действията на колегите му с блокирането на ключови кръстовища.

Синдикатите нямат точна информация за точния брой на подадените вече рапорти за напускане на МВР.

"Но ако не се вземат мерки, ще се сблъскаме с ефекта на снежната топка и една четвърт или една пета от служителите може да напуснат, което ще е страхотен удар върху системата", обяви Валентин Попов пред БиТиВи.

Междувременно започнаха протести на служители на МВР в няколко града в страната.

50 надзиратели и служители на МВР блокираха движението пред бургаския затвор, предаде "Фокус".

Полицаи от РПУ – Мадан и ГПУ Рудозем в момента блокират движението на кръстовището на Черна на разклона за Кърджали. Движението ще бъде спряно за около час, а в 10.00 часа има планиран пред сградата на Областна дирекция на МВР – Смолян.

В 18.30 часа ше бъде затворен международния път Е-79 след Враца по посока Мездра, каза Емилиян Недялков, председател на синдикалната организация към ОД на МВР-Видин, а във Варна между 18.00 и 19.00 часа тази вечер ше бъде блокирано кръстовището на булевардите "Вл. Варненчик" и бул. "Република".

Очаква се протестът в София да започне в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал "Овча купел", предаде БНР.

Tesla загуби 75 млн. долара през тримесечието

http://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-zagubi-75-mln-dolara-prez-trimesechieto-205361/

Въпреки това с финансовите си резултати компанията надмина пазарните очаквания

Сиренето и саламът за децата по БДС

http://pik.bg/сиренето-и-саламът-за-децата-по-бдс-news429433.html

Сиренето и саламът за децата по БДС

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт, пише "Стандарт".

Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.


Това е записано в промяната на Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е публикувана в Държавен вестник.

В нея е записано, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация. До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата, да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в Наредбата това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.
С наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им.

Пак пробутват Кристалина Георгиева за шеф на ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259822_%D0%9F%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%88

 За пореден път в медийното пространство се лансира идеята зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева да оглави ООН, след изтичането на мандата на Бан Ки-Мун в края на другата година.

Говорителят на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер Маргаритис Схинас е заявил пред електронното издание Евроактив, че са водени разговори по темата. „Председателят Юнкер и г-жа Георгиева обсъдиха възможността тази тема да излезе на преден план, но за момента зам.-председателят е съсредоточена върху настоящата си работа. Председателят високо оценява международния опит, уменията за преговори и огромния капацитет на Георгиева. Тя допринася с незаменима подкрепа в управлението на Европейската комисия във времена на предизвикателства“, заявява Схинас.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е официалният кандидат на България за поста шеф на ООН, номиниран от правителството на Пламен Орешарски. В началото на август външният министър Даниел Митов потвърди официално подкрепата на държавата за Бокова. Като аргумент тогава той посочи професионалните й качества и възможността тя да получи необходимата подкрепа сред държавите членки на ООН.

„За целта МвНР изпълнява залегналите приоритети по предварително изготвения план за кампанията на г-жа Бокова“, потвърди министърът. Месец по-късно по време на блиц контрол в Народното събрание и премиерът Бойко Борисов заяви, че има решение на Министерския съвет да подкрепи Бокова. „Като държава, това, което е било необходимо да го заявим, сме го заявили“, отсече тогава Борисов.

Слуховете обаче да се издигне Георгиева за поста витаят от няколко месеца. Държавата не може да номинира и двете.

Имунитетът на Сидеров шеста точка в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_585612.html

Народното събрание определи свалянето на имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов да са шеста точка от програмата на парламента за тази седмица. Това значи, че до края на седмицата депутатите ще разгледат предложението на главния прокурор Сотир Цацаров са свалянето на имунитетите на двамата атакисти. Решението обаче се отнася само за случая, в който Сидеров направи среднощна "проверка" на столичен клекшоп, след като получил сигнал, че там се продават наркотици. Миналата седмица депутатите създадоха временна комисия, която да разгледа фактите и да прецени дали да свали имунитетите на двамата депутати. В нея участваха по двама народни представители от всяка партия и един независим - Ана Баракова. Комисията трябваше да разгледа две отделни искания на главния прокурор Сотир Цацаров за имунитетите на Сидеров и Чуколов - за екшъна пред клекшопа и за нахлуването в НАТФИЗ. Комисията подкрепи и двете искания на Цацаров и така в остана само решенията да минат през пленарна зала.

Каракачанов за промените "Горанов": Прави го с цел да се напълни бюджета

http://www.cross.bg/karakachanov-politzaite-pravi-1486830.html

/КРОСС/Полицейският протест е абсолютно основателен, смята лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и член на комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по вътрешна отбрана в НС. В проекта на финансовия министър Владислав Горанов са заложени сериозни орязвания в доходите на редовите полицаи. Безумно е да се икономисва от сектор „Сигурност" и това да се прави само заради икономии. Това, което се прави в момента е много голяма недомислица. Ако предложенията на финансовия министър минат, то заплатите на хората в МВР и отбраната ще бъдат отрязани с 30-40%, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Каракачанов.  Най-голямата глупост в случая е да се разделя обществото в България и то да се настройва срещу полицаите, добави той. Каракачанов напомни, че засегнати от промените са не само полицаите, но "под ножа отиват и военните, ДАНС, разузнаването, Пожарната" Причината за променте според него се корени в искането да бъде премахнат класа „прослужено време" от 2%. „При 10 години служба, това са 20%. При 15 години служба, това са 30% от заплатата", изчисли Каракачанов. Той разказа, че в проекта, който бил качен на сайта на МС за около 30 минути, е записано, че служителите ще получават 10 заплати върху 50% от възнаграждението, което реално означава, че те полицаите ще получават по пет заплати при пенсиониране

Турция арестува членове на ИД, подготвяли атентат

http://asia.actualno.com/Turcija-arestuva-chlenove-na-ID-podgotvjali-atentat--news_505535.html

Полицията в Турция е задържала в затвора деветима предполагаеми членове на групировката „Ислямска държава“, които са подготвяли атентат срещу офис на партия в Истанбул, съобщиха местните власти в югоизточния град Газиантеп, предаде БГНЕС. Двама от тях са били задържани след кратка гонка с полицията в Газиантеп, а другите седем са били арестувани при полицейски акции в петък, се казва още в съобщението, цитирано от агенция Ройтерс. „Членовете на групата са били заловени

Жалбите за нарушения в изборните протоколи се дават пред ВАС

http://society.actualno.com/Jalbite-za-narushenija-v-izbornite-protokoli-se-davat-pred-VAS-news_505537.html

Жалбите за нарушения в изборните протоколи се дават пред Върховния административен съд чрез Общинските избирателни комисии. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпрос дали ЦИК няма да проверява и да излиза с решение за многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на местните избори, предаде БГНЕС. Процедурата по обжалване на резултатите е уредена от Изборния кодекс и тя е от лицата, които имат право да обжалват резултата, както от първия, така и от втория

Виктор Понта подаде оставка заради инцидента в букурещкия нощен клуб

http://balkani.actualno.com/Viktor-Ponta-podade-ostavka-zaradi-incidenta-v-bukureshtkija-noshten-klub-news_505542.html

Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка, съобщи Ройтерс. Решението му е свързано с инцидента в букурешки нощен клуб, където след пожар загинаха 32 души. Оставката на Понта бе поискана снощи от 20 000 румънци, излезли да протестират срещу нарушенията, довели до трагедията. Демонстрантите поискаха наказание за всички, отговорни за даването на разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб "Колектив", който не е отговарял на изискванията. Властите вече арестуваха трима собственици на

Извънредно! Срещата на върха приключи! Вижте какво каза премиерът Борисов!

http://petel.bg/Izvanredno--Sreshhata-na-varha-priklyuchi--Vizhte-kakvo-kaza-premierat-Borisov-__132869

Снимка: Булфото Срещата на върха между премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов е приключила. Това...

Родители на убитите на пътя студенти от Хуриет Сюлейманов: Този човек трябва да бъде изгорен жив

http://pik.bg/родители-на-убитите-на-пътя-студенти-от-хуриет-сюлейманов-този-човек-трябва-да-бъде-изгоре-news429432.html

Родители на убитите на пътя студенти от Хуриет Сюлейманов: Този човек трябва да бъде изгорен жив

Родители на убитите трима студенти край Луковит от Хуриет Сюлейманов поискаха той да бъде изгорен на площада в Плевен. Припомняме, че катастрофата стана на 5 май миналата година, когато 30-годишният рецидивист с 12 присъди, който никога не е имал книжка, помете с БМВ-то си в насрещното колата на студентите от Плевен.

Според експертизите луксозното возило ги е връхлетяло в тяхната лента с над 110 км/ч. В кървавото меле на място загинаха 20-годишните Владислав Горанов и Николай Ненков, а Цветелина Таслакова издъхна по-късно в болницата. В зверския удар средна телесна повреда получи и приятелят им Иван Иванов. Вместо да окаже помощ, Хуриет избяга от местопрестъплението и се укри. После изчезна, докато беше под домашен арест, преди старта на процеса. Това не може да продължава така. Този човек уби три прекрасни деца, а получи 15 години затвор, защото убийството е извършено по невнимание, казаха почернените близки пред камерите на БНТ.

Проблемите са много. Сюлейманов е управлявал колата си без книжка години наред и никой не е предприел действие. Ние избрахме да живеем, за да не допуснем други родители да изпитат същото като нас. Този човек трябва да изгорен жив в центъра на Плевен, категорични бяха те. Сюлейманов успя да избяга и пак никой не направи нищо. Според нас поставянето на гривни на такива престъпници е задължително, категорични бяха хората.

Адвокат Марин Марковски също участва в разговора. Темата е много тежка. Гривните са решение на проблема. Пречката е, че към момента няма такъв текст в законодателството. В парламента гласуваха един текст, но явно не разбраха много какво правят. Текстът важи за домашния арест. Той има тумор, а те му дават аспирин. Домашният арест си е домашен арест. Ние говорим за хора, които могат да избягат и да се укрият. Без гривни няма да стане, допълни беше адвокатът.

Полицаите запазват привилегиите си

http://web.barometar.net/82441/

Сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР, а намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов, който бе в началото на заседанието на Министерския съвет. Той обясни, че препредава думите на министър-председателя […]

Ръководството на БСП подаде оставка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259821_%D0%A0%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0

 Ръководството на БСП предоставя пред членовете на Националния съвет на партията своите оставки. Това обяви вчера председателят на социалистите Михаил Миков. Той уточни, че тепърва ще се прави анализ на изборните резултати, ще се търси и индивидуална оценка на участието на местните лидери на БСП. Миков добави, че не само оставката е форма на поемане на отговорност и такава не се подава пред медиите. Ние предпочитаме да водим диалог очи в очи, а не в кривите огледала, добави председателят на социалистите. Той също е готов да понесе отговорността си пред НС на БСП след две седмици.

 
„Резултатът от втория тур очертава, че БСП има кметове в 60 общини без нито един областен град. Не може да има друга оценка освен, че това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната“, заяви Миков. Според него причините за лошите резултати са много и тепърва ще бъдат обобщени. Един от важните фактори за загубата е формирането на „парична демокрация“, чиято основна политическа платформа е разпределянето на пари. „Отказвайки да гласуват, българите заявиха, че не искат да участват в това разпределение на средства. БСП също не иска да участва в тази игра“, категоричен бе той. Лидерът на социалистите похвали кандидатите на БСП, удържали на натиска и притискането. Той призова за разследване откъде идват парите за търговия с гласове. Миков благодари на тези, които са гласували, без да бъдат мотивирани от пари или други интереси и изрази съчувствие към гласувалите от страх.
 
Миков подчерта, че получените гласове са чист резултат на БСП, без сделки и конфигурации. „Областни градове, които сме спечелили на втори тур с ДПС на миналите избори, днес са спечелени от ГЕРБ. Ясен е прочитът“, каза Миков. Социалистите опровергаха и по-ранното изявление на Лютви Местан, че ДПС е втората политическа сила след вота за местна власт. „Ние сме втората политическа сила, пропорционалните гласове за БСП са 390 хиляди, а нашите партньори от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имат още около 36 хиляди гласа. Числата са ясни, всичко друго е субективен подход“, категоричен бе Миков. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов посочи, че като брой кметове и общински съветници са втора политическа сила в местната власт, което обаче не е достатъчно. Той предположи, че зад думите на Местан може да е скрит друг смисъл – че движението е втората политическа сила по икономическо влияние и като влияние върху управлението.
 
На въпрос дали БСП се е борила, за да спечели изборите, Миков отговори утвърдително и похвали социалистите за смелостта. Той заяви, че БСП би могла да има повече кметове, ако не е бил натискът отвън, визирайки отказа на кандидата в Девин. „Шумен също е много интересен град. Защо никой не пита как трима души, заявили готовност да се кандидатират за кмет на Общинската конференция, се оттеглят след 24 часа размисъл? „Какво се е случило в тези нощи в Шумен? Там ще правим сериозен анализ доколко, кой и от какви позиции е участвал в кампанията на БСП“, добави Миков. Той припомни и казуса в Долна баня, където кандидатът на БСП за кмет бе отстранен в последния момент, за да може ГЕРБ да спечели със 100%. Според Миков е явно, че в района ще бъдат насочени евросредства, а управляващите си гласят удобна местна власт. Десислава Танева, заедно с шефа на полицията и други органи, водеха кампания в Сливенско и Хасковско, възмути се Миков.

Турция избра сигурността пред демокрацията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090469

Страната отново е разсечена на две - 50% от хората са с „другия”, светски и прозападен манталитет
Нихал Йозерган, ТРУД, Истанбул
Неочакваният 4-ти изборен триумф на проислямистите бе голямата изненада на предсрочните избори, на които Турция отиде с временно служебно правителство и разтърсена от терористични удари.
Страната отново е разсечена на две - 50% от хората са с „другия”, светски и прозападен манталитет Нихал Йозерган, ТРУД, Истанбул Неочакваният 4-ти изборен триумф на проислямистите бе голямата изненада на предсрочните избори, на които Турция отиде с временно служебно правителство и разтърсена от терористични удари.

Каракачанов: Полицаите ще се пенсионират с пет заплати

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/karakachanov-policaite-shte-se-pensionirat-s-pet-zaplati-6044831

"Освен полицаите, под ножа отиват и военните, ДАНС, разузнаването, пожарната", отбеляза лидерът на ВМРО

Собственик на мелница в Шумен загина под рухнала стена (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091266

45-годишен мъж е починал, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от полицията. За инцидента първи съобщи "Труд" Стена на старата мелница "Съгласие" в Шумен рухна във вторник към 17 часа върху собственика й Виктор Баев /45г./. Инцидентът станал, когато бизнесменът отишъл да нагледа
45-годишен мъж е починал, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от полицията. За инцидента първи съобщи "Труд" Стена на старата мелница "Съгласие" в Шумен рухна във вторник към 17 часа върху собственика й Виктор Баев /45г./. Инцидентът станал, когато бизнесменът отишъл да нагледа

Икономист: Проблемът в сектор „Сигурност“ може да бъде решен

http://econ.bg/Новини/Икономист-Проблемът-в-сектор-Сигурност-може-да-бъде-решен_l.a_i.702949_at.1.html

Има опции за решение на проблема с парите за МВР. Това става ясно от думите на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му не става...

Тухлена стена в Шумен рухна и уби 45-годишен мъж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091259

45-годишен мъж е починал, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен, съобщи Фокус.
От полицията потвърдиха за инцидента. Около 16,41 часа вчера е получен сигнал, че при извършване на ремонтни дейности по укрепване на сградата в бившата мелница „Съгласие“ в Шумен, е паднала неукрепена каменна основа,
45-годишен мъж е починал, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен, съобщи Фокус. От полицията потвърдиха за инцидента. Около 16,41 часа вчера е получен сигнал, че при извършване на ремонтни дейности по укрепване на сградата в бившата мелница „Съгласие“ в Шумен, е паднала неукрепена каменна основа,

Румънският премиер подаде оставка след многохилядни протести срещу корупцията

http://www.mediapool.bg/rumanskiyat-premier-podade-ostavka-sled-mnogohilyadni-protesti-sreshtu-koruptsiyata-news241360.html

Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка след многохилядните протести в страната срещу поголовната корупция. "Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата“, посочи Понта. Във вторник вечерта 20 000 недоволни румънци изпълниха улиците в центъра на столицата Букурещ и се събраха пред сградата на правителството с призиви Понта да подаде оставка. Протестът бе основно заради трагедията в нощен клуб, отнела живота на 32 души, но и заради цялата система на управление на страната. Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня, цитиран от Бойтерс, каза, че Виктор Понта връща мандата, тъй като някой трябва да поеме отговорност. "Вероятно сте забелязали хилядите протестиращи снощи и какво искаха те", заяви Драгня. Протестът се събра след призиви в социалните мрежи. "Понта оставка!", "Опря оставка!", "Убийци!", скандираха демонстрантите, събрали се на площада на Победата, където се намира сградата на правителството. След това те се насочиха към вътрешното министерство, а после към парламента и кметството на четвърти район на Букурещ, където се е намира изгорялата дискотека "Колектив". "Преди всичко това е проява на солидарност с жертвите на пожара в дискотеката, но освен това е и протест срещу правителството, срещу кмета на 4-ти район, срещу системата, която допусна подобна трагедия. Политиците трябва да осъзнаят, че обществените интереси стоят над личните ", заяви един от демонстрантите. Президентът консерватор Клаус Йоханис призова на страницата си във Фейсбук политиците да реагират. След трагедията той се обяви за радикална промяна на румънското общество, разядено от корупция. "Не може повече да проявяваме търпимост към некомпетентността на властите и неефикасните институции и не можем да оставим корупцията да се разраства до степен да убива", заяви той в неделя. Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. Общо 26 души загинаха в самия клуб, а шестима издъхнаха по-късно в болница. Ранените са близо 200. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли.

Румънският премиер ще подаде оставка след многохилядни протести срещу корупцията

http://www.mediapool.bg/rumanskiyat-premier-shte-podade-ostavka-sled-mnogohilyadni-protesti-sreshtu-koruptsiyata-news241360.html

Премиерът на Румъния Виктор Понта ще обяви по-късно в сряда, че подава оставка след многохилядните протести в страната срещу поголовната корупция. Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня, цитиран от Бойтерс, каза, че Виктор Понта ще върне мандата, тъй като някой трябва да поеме отговорност. Във вторник вечерта 20 000 недоволни румънци изпълниха улиците в центъра на столицата Букурещ и се събраха пред сградата на правителството с призиви Понта да подаде оставка. Протестът бе основно заради трагедията в нощен клуб, отнела живота на 32 души, но и заради цялата система на управление на страната. "Вероятно сте забелязали хилядите протестиращи снощи и какво искаха те", заяви Драгня. Протестът се събра след призиви в социалните мрежи. "Понта оставка!", "Опря оставка!", "Убийци!", скандираха демонстрантите, събрали се на площада на Победата, където се намира сградата на правителството. След това те се насочиха към вътрешното министерство, а после към парламента и кметството на четвърти район на Букурещ, където се е намира изгорялата дискотека "Колектив". "Преди всичко това е проява на солидарност с жертвите на пожара в дискотеката, но освен това е и протест срещу правителството, срещу кмета на 4-ти район, срещу системата, която допусна подобна трагедия. Политиците трябва да осъзнаят, че обществените интереси стоят над личните ", заяви един от демонстрантите. Президентът консерватор Клаус Йоханис призова на страницата си във Фейсбук политиците да реагират. След трагедията той се обяви за радикална промяна на румънското общество, разядено от корупция. "Не може повече да проявяваме търпимост към некомпетентността на властите и неефикасните институции и не можем да оставим корупцията да се разраства до степен да убива", заяви той в неделя. Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. Общо 26 души загинаха в самия клуб, а шестима издъхнаха по-късно в болница. Ранените са близо 200. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли.

Над 20 000 протестираха в Букурещ срещу правителството

http://www.mediapool.bg/nad-20-000-protestiraha-v-bukuresht-sreshtu-pravitelstvoto-news241360.html

Над 20 000 души са участвали във вторник вечерта в антиправителствен протест в румънската столица Букурещ, настоявайки за оставката на премиера социалдемократ Виктор Понта и на вътрешния министър Габриел Опря, съобщава БТА. Повод за исканите оставки стана пожарът в дискотека в петък, при който загинаха 32 души. Протестът се събра след призиви в социалните мрежи. "Понта оставка!", "Опря оставка!", "Убийци!", скандираха демонстрантите, събрали се на площада на Победата, където се намира сградата на правителството, предава БТА. След това демонстрантите се насочиха към вътрешното министерство, а после към парламента и кметството на четвърти район на Букурещ, където се е намира изгорялата дискотека "Колектив". "Преди всичко това е проява на солидарност с жертвите на пожара в дискотеката, но освен това е и протест срещу правителството, срещу кмета на 4-ти район, срещу системата, която допусна подобна трагедия. Политиците трябва да осъзнаят, че обществените интереси стоят над личните ", заяви един от демонстрантите, цитиран от БТА. Президентът консерватор Клаус Йоханис призова на страницата си във Фейсбук политиците да реагират. След трагедията той се обяви за радикална промяна на румънското общество, разядено от корупция. "Не може повече да проявяваме търпимост към некомпетентността на властите и неефикасните институции и не можем да оставим корупцията да се разраства до степен да убива", заяви той в неделя. Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. Общо 26 души загинаха в самия клуб, а шестима издъхнаха по-късно в болница. Ранените са близо 200 души. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли.

Отлични са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/отлични-са-условията-за-туризъм-в-планините-news429429.html

Отлични са условията за туризъм в планините

Отлични са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Температурите са между 4 и 6 градуса. Времето ще се задържи слънчево и ясно. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие. От ПСС съветват туристите да се възползват от благоприятните условия и да прекарат един хубав ден в планината.


Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.


Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Одобриха "данък уикенд" за фирмените автомобили и имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=305564

Въвеждането на 30% "данък уикенд" за фирмените джипове, яхти и самолети, които се ползват и за лични нужди одобриха вчера на първо четене депутатите от бюджетната парламентарна комисия. Те приеха и намаляване на възстановяваното ДДС при покупка на фирмени леки коли и имоти на стойност над 5000 лв.

Персонализираната медицина не е екзотика в България

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4b392fc7/sc/3/l/0L0Sdnes0Bbg0Chealth0C20A150C110C0A40Cpersonaliziranata0Emedicina0Ene0Ee0Eekzotika0Ev0Ebylgariia0B2820A64/story01.htm

Възможността за насочване на лекарствени отстъпки към генетични изследвания е стъпка напред, смята д-р Жасмина Коева-Балабанова








Отлични са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/отлични-са-условията-за-туризъм-в-планините-news429428.html

Отлични са условията за туризъм в планините

Отлични са условията за туризъм в планините.

Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) къмБългарския червен кръст (БЧК).

Температурите са между 4 и 6 градуса. Времето ще се задържи слънчево и ясно. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие. От ПСС съветват туристите да се възползват от благоприятните условия и да прекарат един хубав ден в планината.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.

Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Кр. Янков: Оставките на Бъчварова и Горанов не са достатъчни. Оставка на кабинета "Борисов" и предсрочни избори!

http://www.cross.bg/politzaite-yankov-borisov-1486829.html

/КРОСС/Депутатът от "БСП- лява България" Красимир Янков, който е и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, призова за оставка на премиера и правителството заради ескалацията на напрежението в МВР и настоя за извънредни избори още догодина, тъй като кризата не е само в сектор сигурност. Хора, излезте и свалете това вредно и опасно правителство, полицаите са с вас, призова Янков. Според него дори оставките на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на финансовия министър Владислав Горанов няма да са достатъчни. БСП няма да подкрепи предложения от управляващите бюджет за догодина, категоричен бе той в ефира на БНР.  Протестът е дълго въздържана реакция на отношението към полицаите и е напълно основателен. Първите организирани от синдикатите действия бяха преди повече от 6 г. - тогава служители от МВР се събираха и пушеха цигари, пиеха вода и имаха своите основателни искания, заяви народният представител от „БСП - лява България". Той допълни, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов тогава са подстрекавали полицаите и същевременно са поели ангажимент към сектора да бъдат удовлетворени всички искания. Затова и през 2009-та година ГЕРБ е бил подкрепен от работещите в сектор "Сигурност" - с очакванията, че като главен секретар на МВР Бойко Борисов ще е съпричастен и ангажиран към работещите в МВР

С икономии и нови данъци бюджет не се пълни, отсече Каракачанов

http://news.ibox.bg/news/id_1232033217

5 заплати биха взимали полицаите при пенсиониране след промените, сметнал лидерът на ВМРО. Не може да се подиграваш с тези хора, които си извадил на преден план само за да си напълниш бюджета", категоричен бе Каракачанов

Mъж почина, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен

http://pik.bg/mъж-почина-след-като-е-бил-затиснат-от-рухнала-тухлена-стена-в-шумен-news429426.html

Mъж почина, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен

45- годишен мъж е починал, след като е бил затиснат от рухнала тухлена стена в Шумен, предаде "Фокус"..

От полицията потвърдиха за инцидента. Около 16,41 часа вчера е получен сигнал, че при извършване на ремонтни дейности по укрепване на сградата в бившата мелница „Съгласие“ в Шумен, е паднала неукрепена каменна основа, а след това и тухлена стена върху 45- годишен мъж и го затиска.

Вследствие на инцидента мъжът е починал на място. На място са били екипи на Пожарна безопасност, полицията, Инспекцията по труда, съдебен лекар, в огледа е участвал и следовател.

Образувано е следствено дело. За инцидента е уведомена прокуратурата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване