Съдът нареди на КЗК да обяви заплатите си

http://pik.bg/съдът-нареди-на-кзк-да-обяви-заплатите-си-news429559.html

Съдът нареди на КЗК да обяви заплатите си

Със свое решение Административния съд в София отмени мълчаливия отказ на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести размера на заплатите и допълнителните възнаграждения, които са получавали. Това съобщиха на пресконференция в Народното събрание депутатите Мартин Димитров и Петър Славов.

Делото беше заведено от Димитров и Славов, след като представитлите на КЗК не им предоставиха исканите данни по подадено заявление за достъп до обществена информация. Всъщност ръководството на комисията не счете за нужно дори да отговори на заявлението.

В своето решение съдът посочва, че това е едно от основанията за отмяна на мълчаливия отказ за предстоваряне на търсената обществена информация и връщане на преписката на КЗК за изпълнение на разпоредбите на закона.

„КЗК „погрешка“ изпрати подадената жалба във Върховния административен съд, вместо, както и самата жалба бе адресирана – в компетентния съд и по този начин произнасянето по делото беше забавено с месеци. Както знаем мандата на членовете на КЗК изтече през месец октомври и затова можем да очакваме ръководството на комисията отново да откаже да оповести размера на възнагражденията си, независимо от съдебното решение“, уточни Петър Славов.

Въпреки това и Славов, и Димитров изразиха решимостта си да продължат да водят битката за публичност до край, включително да настояват пред новото ръководство на КЗК да оповести размера на възнагражденията и бонусите на предшествениците им и как това се съотнася към свършената работа.

„Поведението на това ръководство на КЗК и отказът им да спазят закона е недопустимо!“, коментираха реформаторите в заключение.

Кървав екшън в Бургас! Пребиха и наръгаха с нож 21-годишен

http://pik.bg/кървав-екшън-в-бургас-пребиха-и-наръгаха-с-нож-21-годишен-news429556.html

Кървав екшън в Бургас! Пребиха и наръгаха с нож 21-годишен

Трима неизвестни батки нападнаха 21-годишен бургазлия в близост до бл. 53 в ж. к. „Изгрев”. Инцидентът е станал днес, броени минути след полунощ, пише "Флагман".

Бандитите причакали жертвата си, след което го атакували в гръб. Те повалили младежа на земята и започнали да го ритат в тялото. Изведнъж единият от нападателите извадил нож и го наръгал в бедрото, след което тримата избягали в неизвестна посока.

Пострадалият е прегледан в МБАЛ-Бургас, където постъпил с порезна рана на бедрото, без опасност за живота. Той е освободен за домашно лечение.

В момента служители на Пето РУП издирват извършителите, които не носели маски по време на атаката. Според запознати нападението е или с цел сплашване или за отмъщение. Младият бургазлия не бил ограбен при инцидента.

Георги Костов: Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091648

Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов в отговор на въпрос дали ще бъдат наказани служителите вътрешното министерство, заради това, че без разрешение са блокирали движението в столицата.
"Дисциплинарните наказания са,
Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов в отговор на въпрос дали ще бъдат наказани служителите вътрешното министерство, заради това, че без разрешение са блокирали движението в столицата. "Дисциплинарните наказания са,

Най-добрите бибои танцьори (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/naj-dobrite-biboi-tanciori-video-6044847

За да бъдеш шампион по бибои, трябва да притежаваш силен дух и постоянство

Кмет от ДПС с присъда печели балотаж с подкрепата на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_585751.html

Новият кмет на Главиница от ДПС - Насуф Насуф, е осъден на две години и шест месеца условно с четиригодишен изпитателен срок и забрана да заема държавна длъжност за три години от Апелативния съд - Варна. Ако присъдата, обявена на 3 септември, бъде потвърдена от ВКС след две седмици, гордостта на Лютви Местан ще трябва да освободи кметския пост.  "ДПС си върна Главиница от Реформаторите. Там ЕНП ли беше, НПСД ли...". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция за анализ на местните избори преди ден. Връщането всъщност е на Насуф Насуф, бивш кмет на силистренската община през 2007 - 2011 г., когато губи от Хюсеин Хамди от Народна партия „Свобода и достойнство”, част от Реформаторския блок, с лидер Корман Исмаилов.  На балотажа на 1 ноември ГЕРБ подкрепи кандидата на ДПС, обясни Исмаилов пред OFFNEWS. По думите му на втория тур, завършил с резултат 53,08% за Насуф и 46,92% за Хамди, се е "излял огромен финансов ресурс". Насуф е осъден за престъпление по служба именно като кмет на Главиница, какъвто той е бил два мандата. През 2007 г. е сключил договор, с който е облагодетелствал сметосъбиращата фирма "Гранд комерс Варна" ЕООД в ущърб на управляваната от него община, съобщи през септември прокуратурата.  През 2012г. Насуф става областен лидер на ДПС в Силистра. През май 2013г. кабинетът "Орешарски" го назначи за областен управител на Силистра, като Насуф заемаше длъжността до есента на 2014г.

Как ДПС се зарази със собствения си "бацил"

http://www.cross.bg/partiyata-mestan-dvizhenieto-1486863.html

/КРОСС/ Този местен вот показа съвсем еднозначно, че в ДПС е започнал разпад на авторитета, който вече разкъсва и обръчите от фирми, и монолитния вот за партията. А това определено е добра новина, коментира Полина Паунова. Дойче веле ДПС влезе в местните избори с претенцията да промени властовата формула, а излезе от тях в оправдателен режим. Причина за рязката поведенческа промяна се оказаха три загуби в символни за Движението общини - Гърмен, Исперих и Кубрат. Моментът пък бе изкусно употребен от ГЕРБ, за да се самоопредели като единствената партия след ДПС, която е гарант за етническия мир в страната. Дали обаче формацията на Борисов наистина представлява реална заплаха за Лютви Местан? Ако отговорим първосигнално - да, защото ГЕРБ набра сила и установи тотален контрол върху почти всички области в страната. Следователно е нормално да има пробив и в т.нар. бастиони на Доган. Но нещата не изглеждат точно така. Бърз преглед на резултатите от местния вот през 2011 година сочи, че в Исперих, например, кандидатът на ГЕРБ получава малко над 13% подкрепа. Четири години по-късно гласовете за партията на премиера са 12.63 на сто. Положението в Кубрат е още по-трагично. Кандидатът на ГЕРБ Младен Мишев се преборва за 26% през 2011 година. Преди седмица формацията на Борисов получава едва 11%. ДПС изгуби срещу себе си Общият поглед сочи, че в разградските общини ДПС няма изявена партийна опозиция

Експерт пред Фрог: Ако властта е престъпна, тя се нуждае от случващото се в МВР

http://frognews.bg/news_101312/Ekspert-pred-Frog-Ako-vlastta-e-prestapna-tia-se-nujdae-ot-sluchvashtoto-se-v-MVR/

Управляващите взеха пилатовско решение за МВР, а именно орязването на привилегиите на половина да важи само са новопостъпилите служители. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Стоян Пашов по повод решението спрямо на Борисов, Бючварова и Горанов спрямо тях.

Нов обрат! Бъчварова дойде на блиц контрола, Борисов-не

http://frognews.bg/news_101311/Nov-obrat!-Bachvarova-doide-na-blits-kontrola-Borisov-ne/

Премиерът Бойко Борисов няма да участва в редовния блиц-контрол в парламента, съобщи парламентарната шефка Цецка Цачева.Той няма да вземе участие в блиц-контрола заради провеждане на редица телефонни разговори.

Спад в миграционния натиск отчете Бъчварова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091643

Има спад в миграционния натиск благодарение на разговорите, които държавата води с други страни и благодарение на сезона.
Това отчете вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова на въпрос от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев по време на парламентарния блиц контрол.
МВР работи и по друго направление - провело е три операции по предотвратяване
Има спад в миграционния натиск благодарение на разговорите, които държавата води с други страни и благодарение на сезона. Това отчете вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова на въпрос от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев по време на парламентарния блиц контрол. МВР работи и по друго направление - провело е три операции по предотвратяване

Отбелязваме Освобождението на Враца

http://pik.bg/отбелязваме-освобождението-на-враца-news429552.html

Отбелязваме Освобождението на Враца

На 9 ноември се навършват 138 години от Освобождението на град Враца. По традиция всяка година община Враца отбелязва тази светла дата в историята на нашия град в местността Калето /Хижата/ пред паметника на "Вестителя на свободата".
В програмата на честването тази година е предвидено да бъде отслужен водосвет - молебен, изпълнения на средношколски смесен хор при СОУ"Отец Паисий", участие на духовия оркестър при народно читалище "Развитие", слово от инж.Красимира Георгиева - изпълняващ правомощията на кмет на община Враца и поднасяне на венци и цветя на паметника.
Тържеството ще започне в 12 часа. Общината кани всички врачани и гости на града на празника.

Стоилов ще преговаря с "Астана" за нов договор след края на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642681_stoilov_shte_pregovaria_s_astana_za_nov_dogovor_sled/?ref=rss


Българският треньор Станимир Стоилов ще преговаря с "Астана" за нов договор след края на сезона. От клуба ще опитат да задържат специалиста, пише sports.kz.

В свои изказвания Стоилов даде да се разбере, че въпреки успехите може да си тръгне от Казахстан. Според информации в медиите в страната той има предложения от Катар и Китай.

"Астана" се представя много силно и е начело в местното първенство преди последния кръг. В събота отборът играе с "Актобе" в опит да стъпи на...

Паневропейско политическо токшоу „Близката Европа“ по БНТ2

http://www.cross.bg/evropa-ti-ti-1486862.html

/КРОСС/ БНТ 2 ще излъчи две дискусии от документалната поредица „Близката Европа" на 5-ти и 12-ти ноември от 21:30 часа. Токшоуто, създадено от международен журналистически екип, представя дебати по актуални теми, свързани с бъдещето на Европа. Коментатори са учени, политолози, говорители на световни организации, правозащитници и студенти от цяла Европа. Акцентът в първото издание на 5-ти ноември (четвъртък) е „Мигрантската и бежанската криза". Водещи на едночасовата дискусия са журналистите Тим Джуда от Великобритания и Сюзан Надо от Франция. Специални гости на предаването са проф. Филип Фарг, Тимеа Ковач, д-р Мелита Сунджич, Василис Царцанис, Джаксън Олдфийлд, Джералд Кнаус. Те ще разгледат настоящите проблеми, с които се сблъскват обществото и институциите в Европейския съюз. На 12-ти ноември по БНТ 2 ще бъде излъчена и втората част от токшоуто, чиято тема ще бъде „Накъде върви Европа". Гледайте „Близката Европа" на 5-ти и 12-ти ноември от 21:30 часа по БНТ 2!  

Президентите на Китай и Тайван ще се срещнат за пръв път от шестдесет години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/04/2642657_prezidentite_na_kitai_i_taivan_shte_se_sreshtnat_za/?ref=rss


Президентите на Китай и Тайван ще проведат първата си среща от края на китайската гражданска война през 1949 г., съобщи агенция "Ройтерс".

Си Цзинпин и Ма Инцзеу ще се срещнат в събота в Сингапур, седмици преди изборите за държавен глава през януари. В тях се конкурират управляващата прокитайска Националистическа партия (Kuomintang – KMT) на Инцзиу и опозиционната Демократична прогресивна партия (ДПП), която се стреми към независимост от Китай. Проучванията предвиждат победа за...

Българин с награда "Полицай на годината" в Америка (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091623

Разработих една групировка, която се занимаваше с трафик на оръжие и така станах полицай на 2014 година, каза пред камерата на Нова телевизия Мариан Вълков. Въпреки, че е българин, той е разследващ полицай в едно от предградията на Чикаго. Освен, че е част от системата, мъжът, който предпочита да го наричат Марио, вече се е отличил с работата си.

800 000 души са влезли нелегално в ЕС от началото на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091634

Близо 800 000 души са влезли нелегално в Европейския съюз от началото на годината", заяви шефът на Европейската агенция за управление на външните граници Фабрис Леджери в интервю за германския в. "Билд", цитиран от "Франс прес".
Той предупреди, че притокът на мигранти в Европа вероятно не е достигнал "връхната си точка" и призова европейските
Близо 800 000 души са влезли нелегално в Европейския съюз от началото на годината", заяви шефът на Европейската агенция за управление на външните граници Фабрис Леджери в интервю за германския в. "Билд", цитиран от "Франс прес". Той предупреди, че притокът на мигранти в Европа вероятно не е достигнал "връхната си точка" и призова европейските

Българин с награда "Полицай на годината" в Америка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091636

Разработих една групировка, която се занимаваше с трафик на оръжие и така станах полицай на 2014 година, каза пред камерата на Нова телевизия Мариан Вълков. Въпреки, че е българин, той е разследващ полицай в едно от предградията на Чикаго. Освен, че е част от системата, мъжът, който предпочита да го наричат Марио, вече се е отличил с работата си.

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=305584

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка, съобщи Ройтерс. Тя идва на фона на снощната 20-хилядна демонстрация, която поиска той и вътрешният министър да се оттеглят. Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото.

Башар Рахал вече води в нов час предаването си по Би Ти Ви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090427

“Гледайте “Бездомното шоу” вече с нов час - всяка събота от 17,30 ч”, написа актьорът в личната си страница във фейсбук. Той обясни, че тази седмица гост в предаването му е победителката от последния сезон на “Х Фактор” Жана Бергендорф. Малко след това Рахал смени и снимката на профила си, като показа колко е пораснала малката му дъщеря Индия.
“Гледайте “Бездомното шоу” вече с нов час - всяка събота от 17,30 ч”, написа актьорът в личната си страница във фейсбук. Той обясни, че тази седмица гост в предаването му е победителката от последния сезон на “Х Фактор” Жана Бергендорф. Малко след това Рахал смени и снимката на профила си, като показа колко е пораснала малката му дъщеря Индия.

800 000 души са влезли нелегално в ЕС от началото на годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091622

Близо 800 000 души са влезли нелегално в Европейския съюз от началото на годината
Близо 800 000 души са влезли нелегално в Европейския съюз от началото на годината", заяви шефът на Европейската агенция за управление на външните граници Фабрис Леджери в интервю за германския в. "Билд", цитиран от "Франс прес". Той предупреди, че притокът на мигранти в Европа вероятно не е достигнал "връхната си точка" и призова европейските

Георги Костов: Ще има наказания за протестиралите незаконно полицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091598

Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов в отговор на въпрос дали ще бъдат наказани служителите вътрешното министерство, заради това, че без разрешение са блокирали движението в столицата.
Ще има наказание за протестиралите незаконно полицаи. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов в отговор на въпрос дали ще бъдат наказани служителите вътрешното министерство, заради това, че без разрешение са блокирали движението в столицата. "Дисциплинарните наказания са,

Сан Франциско отхвърли предложението за допълнителни регулации на Airbnb

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/san-francisko-othvyrli-predlojenieto-za-dopylnitelni-regulacii-na-airbnb-205384/

Ако мярката беше приета, собствениците на имоти щяха да бъдат улеснени в съдебните процеси срещу компанията за евентуални нарушения

Браузърът Firefox ще блокира опитите за онлайн проследяване

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/04/2642498_brauzurut_firefox_shte_blokira_opitite_za_onlain/?ref=rss


Новата версия на популярния браузър Firefox има подобрени функции за поверително сърфиране, които не позволяват на сайтовете да следят активността на потребителите. Версията вече е налична за изтегляне от официалния сайт на Mozilla, както и за обновяване директно чрез браузъра.

Сегашните режими на поверително сърфиране всъщност не са чак толкова сигурни. Те не запазват "бисквитки" на машината, както и не запаметяват историята на посетените сайтове. Те обаче не могат да блокират...

Сузи Волф се отказа от Формула 1, тъй като не вижда шанс за развитие

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642664_suzi_volf_se_otkaza_ot_formula_1_tui_kato_ne_vijda/?ref=rss


Тест пилотът на "Уилямс" Сузи Волф смята да приключи с кариерата си в моторните спортове. 

Шотландката, която е първата жена с участие в уикенд за Гран при от повече от 20 години, обяви, че мечтата ѝ да се състезава пълноценно във Формула 1 "явно няма да се осъществи".

"Взех решението в края на лятото. Имаше твърде малка възможност да продължа във Формула 1", заяви 32-годишната съпруга на шефа на "Мерцедес" Тото Волф.

"Целта ми беше да застана в стартовата...

Провалът със заема на енергийния холдинг нямало да се отрази на цената на тока засега

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/04/2642674_provalut_sus_zaema_na_energiiniia_holding_niamalo_da/?ref=rss


Комисията по енергийно и водно регулиране ще покрие недостига на пари в енергийната система след провала със заема, който Българският енергиен холдинг възнамеряваше да изтегли. Това ще стане със средства от  фонда "Сигурност на електроенергийната система", съобщи председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА.

Така той коментира отказа на банките да предоставят без държавна гаранция заем в размер на 650 млн. евро, с които Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете американски централи в комплекса "Марица изток". На свой ред двете ТЕЦ се бяха ангажирали да намалят цената за разполагаемост, която НЕК им плаща сега, и да погасят своите задължения към мините. 

"Ние винаги ще се справим като комисия, независимо какво е това решение. Друг е въпросът какво ще бъде отражението върху енергийните дружества и българската енергетика като цяло", каза Иванов и допълни, че резервът, който се очакваше да се получи от намаляването на цената за разполагаемост, сега ще бъде покрит от фонда за енергийна сигурност.  

Запитан това означава ли, че цената на тока няма да се вдигне въпреки проблемите със заемите, Иванов каза: "Засега не би трябвало, но ще следим развитието".

Борисов няма да участва в редовния блиц контрол в парламента

http://pik.bg/борисов-няма-да-участва-в-редовния-блиц-контрол-в-парламента-news429549.html

Борисов няма да участва в редовния блиц контрол в парламента

Премиерът Бойко Борисов няма да участва в редовния блиц-контрол в парламента.

Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя уточни, че той няма да може да вземе участие в блиц-контрола в парламента заради провеждане на редица телефонни разговори.

Този контрол се провежда всяка първа сряда от месеца, като в него взимат участие премиера и вицепремиерите, които отговарят на актуални въпроси, зададени в рамките на 2 минути. 

National Bank of Greece продава подразделението си в Турция

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/national-bank-of-greece-prodava-podrazdelenieto-si-v-turciia-205381/

Миналия месец банката проведе предварителни разговори с катарска финансова институция за турския кредитор

Бъчварова в парламента: Не подценяваме опасността от бежанците, организацията ни е добра

http://pik.bg/бъчварова-в-парламента-не-подценяваме-опасността-от-бежанците-организацията-ни-е-добра-news429547.html

Бъчварова в парламента: Не подценяваме опасността от бежанците, организацията ни е добра

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се появи в пленарна зала да говори пред депутатите на блиц контрола. Тя коментира въпросите за бежанците. „В последно време забелязваме спад на бежанската вълна и това се дължи на комплекс от политически мерки, както и на сезона. Основната ни задача в момента е да неутрализираме мрежите за трафиканти и да регистрираме всеки един, който влиза. Процесът е много добре организиран и трябва да не позволяваме разпространението на нелегални емигранти”, заяви вицепремиерът.

Бъчварова увери, че се полагат усилия за реорганизиране разпределението на имигранатите от едни центрове към други. „Не подценяваме опасността и в момента имаме готовност да се справим и в по-тежки ситуации”, обясни вицепремиерът. 

Междувременно стана ясно, че примерът Бойко Борисов няма да участва в блиц контрола.

Очаквайте подробности в ПИК! 

Комисията за защита на потребителите забрани продажбата на опасни детски дрехи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091613

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла, открити при проверки по кампанията
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла, открити при проверки по кампанията "Стоки за ученика", съобщават от комисията на своя сайт. КЗП нареди незабавно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суитшърт. Причината за забраната на облеклата е,

Явор Хайтов: В коя политическа програма е отбелязано, че ще има такова съкращение и намаление на социални придобивки в МВР

http://pik.bg/явор-хайтов-в-коя-политическа-програма-е-отбелязано-че-ще-има-такова-съкращение-и-намалени-news429544.html

Явор Хайтов: В коя политическа програма е отбелязано, че ще има такова съкращение  и намаление на социални придобивки в МВР

Заместник –председателят на НС Явор Хайтов и зам. председател на КП " Народен съюз" подкрепи протестите на служителите  на МВР като се аргументира:

”Протестите са справедливи и не трябва да бъдат приети тези решения,  които управляващите се опитват на тъмно да ги прекарат. Това е така, защото настоящото управление  никога по никакъв начин не заявиха това си намерение, нещо повече в  решение с номер 42 от 26 януари 2015 г. за приемане на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018, което е основополагащ политически документ не се споменава за орязване на социалните  придобивки на служителите във ведомството. Хайтов риторично зададе въпрос „В коя политическа програма е отбелязано, че ще има такова съкращение  и намаление на социални придобивки".

Комисията за защита на потребителите забрани продажбата на 4 вида опасни детски дрехи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091620

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла, открити при проверки по кампанията "Стоки за ученика", съобщават от комисията на своя сайт.
КЗП нареди незабавно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суитшърт. Причината за забраната на облеклата е,
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла, открити при проверки по кампанията "Стоки за ученика", съобщават от комисията на своя сайт. КЗП нареди незабавно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суитшърт. Причината за забраната на облеклата е,

Каналджии извели от България и бегълци от затвора

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/kanaldzhii-izveli-ot-bylgariia-i-begylci-ot-zatvora-6044848

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу деветима участници в организацията

Каналджии на имигранти извели от страната бегълци от затвора

http://pik.bg/каналджии-на-имигранти-извели-от-страната-бегълци-от-затвора-news429540.html

Каналджии на имигранти извели от страната бегълци от затвора

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу деветима участници в престъпна организация за незаконно превеждане на хора през границите на страната (каналджийство). 

Петима от участниците в престъпната структура са задържани на 3 ноември 2015 г. в Петрич и София при специализирана операция на ГД „Гранична полиция“ под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Останалите четирима участници са в различни затвори в страната, където вече изтърпяват наказания „Лишаване от свобода“ по влезли в сила присъди за други престъпления, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Обвинения са повдигнати на Борислав Аргилов, Стоян Стефанов, Тома Митревски, Петър Михайлов, Мирослав Чулаков, Петър Кръстев, Дончо Василев, Георги Василев и Иван Георгиев (за престъпления по чл. 280, ал.2, т.5, вр. ал. 1 от НК).

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е организирала многократни незаконни превеждания през границите на страната на групи от хора и отделни лица, чужди граждани. Едновременно с това е извеждала от страната извършители на криминални престъпления, които са издирвани от българските власти.

На 1 май 2014 г. деветимата участници организирали незаконното извеждане през българо-гръцката граница на двамата бегълци от Софийския затвор Николай Николов и Хосе Мартинез (от Гватемала). През юни 2015 г. те превели незаконно от Гърция в района на с. Кулата група от 13 иракчани, сред които и три бебета на по 1 година. Същата група имигранти е задържана няколко часа по-късно във вътрешността на страната преди да продължи пътя си към Западна Европа. Разследването на престъпната дейност на организацията продължава.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура от 4 ноември 2015 г. на петимата задържани е наложен прокурорски арест до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/04/2642651_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Протестите на полицаите продължават и днес.

Синдикатите в сектор "Отбрана" обявиха, че военните подкрепят изцяло протеста.

Над 20 хиляди души участваха в антиправителствен протест в румънската столица Букурещ.

Eкспертите не са установили следи от взривни вещества по телата...

"ЛА Лейкърс" остава без победа от началото на сезона в НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642670_la_leikurs_ostava_bez_pobeda_ot_nachaloto_na_sezona_v/?ref=rss


"Лос Анджелис лейкърс" допусна домакинска загуба от "Денвър нъгетс" със 109:120 и записа четвърто поражение от четири мача в Националната баскетболна асоциация.

Кобе Брайънт отново страдаше на игрището, а един от двата най-успешни отбора в историята на НБА рано се насочва към още един кошмарен сезон.

Кенет Фарийд вкара 28 точки и взе 15 борби, а Данило Галинари отбеляза 14 от 21-те си точки през второто полувреме, за да изведат "Денвър" до пета поредна победа като гост на...

Реформатори осъдиха КЗК за необявени заплати

http://offnews.bg/news/n_1/n_585743.html

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров са спечелили делото за мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести възнагражденията, които членовете ѝ получават. Това обявиха двамата депутати в кулоарите на Народното събрание. В своята жалба депутатите бяха посочили, че би следвало КЗК да оповести тези данни, както е посочено в Закона за достъп до обществена информация. "Призоваваме комисията да бъде прозрачна и отчетна. Сега да не търсят хитринки, обжалвания, вратички, а да запазят част от своето достойнство и да оповестят данните за своите възнаграждения", обърна се Димитров към КЗК. "Искаме да получим информацията, за да видим дали има пряка връзка между възнагражденията и свършената работа", обясни още реформаторът. По думите му двамата депутати са получили данни, че всички решения на Комисията към юни 2015 са били отменени от ВАС. "Всички са обжалвани и отменени. Затова искаме да проверим дали тези, които са получавали възнаграждения, са си свършили работата", допълни Димитров.

И Варна с номинация за Global Teacher Prize

http://www.moreto.net/novini.php?n=305587

Варненски начален учител e номиниран за световната награда “Глобален учител” - 2016, научи Moreto.net. Веселина Дамаскова е представител на звездния екип на Частно езиково училище „Малкият принц“ и е предложена за отличието от директора, с подкрепата на цялата училищна общност - ученици, учители и родители.

Шофьор блъснa две момчета до варненско школо и си плю на петите

http://pik.bg/шофьор-блъснa-две-момчета-до-варненско-школо-и-си-плю-на-петите-news429538.html

Шофьор блъснa две момчета до варненско школо и си плю на петите

Две непълнолетни момчета са били блъснати от автомобил на пешеходна пътека, близо до учебно заведение във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Инцидентът е станал във вторник около 7:20 часа в квартал Чайка, а шофьорът е напуснал местопроизшествието. Двете момчетата са получили контузни наранявания. Прегледани са в болница и са освободени за домашно лечение.

Същия ден е блъсната и 64-годишна варненка, докато пресича бул. "Сливница", близо до голям магазин за продажба на мебели. 54-годишен шофьор на лек автомобил "Фолксваген" по време на движение е блъснал пешеходката, пресичаща пътното платно. Вследствие на инцидента тя е получила контузии на гръден кош и корем. Прегледана е в болница и освободена за домашно лечение.

Последните номинации разтърсват звездите из основи

http://curious.actualno.com/Poslednite-nominacii-raztyrsvat-zvezdite-iz-osnovi--news_505617.html

Следващият петък България ще избере най-достойния Съквартирант, който да окичи с титлата „Любима звезда на България”. Близо два месеца зрителите на Нова станаха свидетели на изключително разнообразни и наситени емоции. Пред погледите на многомилионната публика звездите се смяха, плакаха, обиждаха се и си прощаваха... Проследихме зараждащи се любовни трепети, видяхме как стари приятели влизат в открита война, а отколешни врагове стават първи приятели. С увеличаване на емоциите наближ

Много ли ви е срам? Пийте един тестостерон!

http://curious.actualno.com/Mnogo-li-vi-e-sram-Pijte-edin-testosteron-news_505522.html

Напитка с добавка на тестостерон може да стане новият начин за решаването на проблема със силната срамежливост, смятат холандски учени. Изследователите открили, че напитка, съдържаща само няколко капки от този хормон, помага на хората, страдащи от социално тревожно разстройство. Смята се, че повишените нива на тестостерон повдигат нивото на допамин в мозъка, който кара хората да се чувстват уверено и подобрява настроението. По-рано било установено, че хормонът влияе върху реакцията на хората н

Как ни лъже GPS

http://sciencelogy.actualno.com/Kak-ni-lyje-GPS-news_505571.html

Австрийски учени от университета на Залцбург са анализирали работата на системата за глобално позициониране GPS и са изяснили как и в какви случаи лъжат нейните приемници. Изследователите установили, че при измерване на изминатото разстояние битовите приемници, широко използвани от пътешественици, шофьори, летци, моряци, посочват повече разстояние, отколкото е изминато в действителност. Според учените тази неточност (която винаги е положителна) възниква поради няколко причини – изкривява

Военните в Смолян ще провеждат планирани стрелби

http://smolyan.actualno.com/Voennite-v-Smoljan-shte-provejdat-planirani-strelbi-news_505606.html

Военните ще провеждат планирани стрелби, хората да не навлизат в забранените зони, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Смолян. Военното формирование 28330 предупреждава гражданите на Смолян, че на 4 ,5 ,11, 18, 24, 25, 26 и 27 ноември т.г. от 8.00 до 13.30 ч. на гарнизонното стрелбище на поделението ще се проведат планирани стрелби. За да не се допускат инциденти, хората трябва се съобразяват с поставените предупредителни табели и да не навлизат в забранените зони, съобщават

Прокуратурата в Карлово образува досъдебно производство за буса с имигрантите

http://plovdiv.actualno.com/Prokuraturata-v-Karlovo-obrazuva-dosydebno-proizvodstvo-za-busa-s-imigrantite-news_505607.html

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител образува Районна прокуратура–Карлово, във връзка със снощната катастрофа на пътя Калофер-Карлово, посочва Topnovini.bg. То е за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през страната в нарушение на закона, като деянието е спрямо лица, ненавършили 16-годишна възраст и спрямо повече от едно лице. Припомняме, че вчера около 16 ч. на главния път край Калофер в посока София лекотоварен автомобил "Фиат Дукато" със софийска регистра

Словения е поръчала бодлива тел за границата си с Хърватия

http://europe.actualno.com/Slovenija-e-porychala-bodliva-tel-za-granicata-si-s-Hyrvatija--news_505611.html

Словения е поръчала огромно количество бодлива тел, предназначена за поставяне на границата със съседна Хърватия, която трябва да спре мигрантската вълна към страната. Това пише в днешния си брой авторитетното словенско издание „Дело“ на първа страница, предаде БГНЕС. Водещият вестник в Любляна се позовава на собствени източници и подчертава, че правителството не желае да потвърди или да отрече тази информация. Бодливата тел е поръчана от Полша и трябва да пристигне през следв

Депутатите не пожелаха да сложат таван на заплатите в БНБ

http://business.actualno.com/Deputatite-ne-pojelaha-da-slojat-tavan-na-zaplatite-v-BNB--news_505612.html

Депутати отхвърлиха предложението на Реформаторския блок за промени в Закона за Българската народна банка, чрез които да се постави таван на заплатите на служителите в БНБ и други регулаторни органи. Законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 39 „въздържал се“. Предложението гласеше възнагражденията в БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и други да се определят като процент от заплатата на председател

Бъчварова: Предложението за реформа в МВР не е мое, на Горанов е

http://politics.actualno.com/Bychvarova-Predlojenieto-za-reforma-v-MVR-ne-e-moe-na-Goranov-e-news_505613.html

Вносител на предложението за реформа в МВР, което изкара полицията на протест, е Министерството на финансите (МФ), а не Министерството на вътрешните работи. То не е било предварително съгласувано с МВР, обясни по време на парламентарния блиц контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова. Бъчварова отговори на въпрос на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Каракачанов попита и дали е било премислено, ако толкова много служители напуснат, как ще се работи, както и колко ще струва на бюджета изплащ

Стефка Костадинова: Учудвам се, че тази година нямаме световен шампион в олимпийски спорт

http://moresport.actualno.com/Stefka-Kostadinova-Uchudvam-se-che-tazi-godina-njamame-svetoven-shampion-v-olimpijski-sport-news_505614.html

„Учудвам се, че тази година нямаме световен шампион в олимпийски спорт, но големите спортисти си знаят”, това каза председателят на БОК Стефка Костадинова. „Учудена съм, че тази година нямаме световен шампион в олимпийски спорт. Надявам се, че всички големи спортисти и таланти се готвят специално за догодина. Много от моите колеги, когато покрият олимпийски норматив си мислят, че задачата им е приключила. Върховата им форма обаче трябва да е на Олимпийските игри, защото там е

Две сериозни заболявания по животните са регистрирани в близост до границата с Турция и Гърция

http://pazardjik.actualno.com/Dve-seriozni-zaboljavanija-po-jivotnite-sa-registrirani-v-blizost-do-granicata-s-Turcija-i-Gyrcija-news_505616.html

През границите с Турция и Гърция в страната има опасност от навлизане на ново заболяване, известно като нодуларен дерматит по животните, което е със сериозни последствия, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Гошо Ганев, експерт в ОДБХ-Пазарджик. Всяко заболяло животно подлежи на унищожаване и ако тази болест навлезе в страната, ще загубим и статуса на разрешение за износ на животни за други страни, включително и към ЕС. Другото заболяване е шап и е регистрирано на 2 км от гра

10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влизат в сила, отпуските стават 20 работни дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091604

Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус.
"Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от днес в сила или по-точно от деня, в който законът бъде приет.
Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус. "Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от днес в сила или по-точно от деня, в който законът бъде приет.

10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влизат в сила, отпуските стават 20 работни дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091596

Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус.
Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус. "Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от днес в сила или по-точно от деня, в който законът бъде приет.

Над 1000 полицаи затвориха пътища в Смолянско

http://petel.bg/Nad-1000-politsai-zatvoriha-patishha-v-Smolyansko__132890

Илюстрация: Булфото И в Смолян имаше пътни блокади и протести на униформени в сряда. Над 1000 полицаи, граничари, пожарникари и...

Чакаме сто имигранти от Италия и Гърция до края на 2015

http://petel.bg/CHakame-sto-imigranti-ot-Italiya-i-Gartsiya-do-kraya-na-2015__132891

Снимка: Булфото До края на годината очакваме от 50 до 100 имигранти от Италия и Гърция, според ангажимент на България към ЕК, заяви в НС...

Хакерска атака и към сайта на КТ "Подкрепа"

http://pik.bg/хакерска-атака-и-към-сайта-на-кт-подкрепа-news429534.html

Хакерска атака и към сайта на КТ "Подкрепа"

Сайтът на КТ "Подкрепа" е претърпял хакерски атаки в нощта срещу 4 ноември, съобщава пресцентърът на конфедерацията.

Премахнато е било протестното писмо на председателя на НС "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов до министър-председателя и министъра на отбраната. КТ "Подкрепа" не носи отговорност за каквито и да било публикувани материали на сайта www.podkrepa.org в нощта срещу 4 ноември, се посочва в съобщението.

Припомняме, редица сайтове на държавни институции, сред които ЦИК, Народно събрание и Президентство, бяха хакнати от деня на първия тур на местните избори на 25 октомври досега.

Полицаи се струпват пред областната дирекция на МВР в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091594


Полицаи от всички РУ в Пловдив, начело с техните шефове се събират в момента пред ОД на МВР в Пловдив. На място са повече от 100 души. Продължават да прииждат още. 
Очаквайте
Полицаи от всички РУ в Пловдив, начело с техните шефове се събират в момента пред ОД на МВР в Пловдив. На място са повече от 100 души. Продължават да прииждат още.  Очаквайте

Иван Тотев - Повтарячът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090263

Иван Тотев оцеля като кмет на Пловдив и успя да спечели втори управленски мандат „на косъм“. На балотажа навръх Деня на народните будители той събра едва 1416 гласа повече от своя опонент и бивш градоначалник Славчо Атанасов.
Драмата, през която трябваше да мине Тотев, е изненада за мнозина, тъй като Пловдив видимо дръпна в последните години.
Иван Тотев оцеля като кмет на Пловдив и успя да спечели втори управленски мандат „на косъм“. На балотажа навръх Деня на народните будители той събра едва 1416 гласа повече от своя опонент и бивш градоначалник Славчо Атанасов. Драмата, през която трябваше да мине Тотев, е изненада за мнозина, тъй като Пловдив видимо дръпна в последните години.

Депутати от Реформаторския блок осъдиха Комисията за конкуренцията да оповести заплатите си

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/04/2642537_deputati_ot_reformatorskiia_blok_osudiha_komisiiata_za/?ref=rss


Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са осъдили Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Върховния административен съд заради отказа й да оповести заплатите на членовете си за 2014 г. Това съобщиха двамата народни представители на брифинг в парламента.

Също така според депутатите от януари до юни тази година всички решения на КЗК за защита на конкуренцията, които са били обжалвани, са паднали пред Върховния административен съд.

Димитров съобщи, че са завели делото на 22 октомври, след като са получили мълчалив отказ на въпроса им колко са били заплатите и допълнителните възнаграждения в комисията, председателствана от Петко Николов. "Призоваваме ги да не търсят начини за обжалвания и какви ли не вратички, а да запазят достойнството си и да оповестят пред медиите заплатите си", добави той.

Според Петър Славов самият отказ на КЗК да даде информация на искане на народни представители не е добър знак.

Мария Капон: Орязването на компенсациите не е реформа, а левичарски подход

http://pik.bg/мария-капон-орязването-на-компенсациите-не-е-реформа-а-левичарски-подход-news429533.html

Мария Капон: Орязването на компенсациите не е реформа, а левичарски подход

Поголовното орязване на компенсации за отнети други права не е решение и не е реформа в рамките на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и служителите на затворите.


Това заяви Мария Капон, председател на Единна народна партия.


„Оптимизацията на състава, ресурсното обезпечаване и справедливото разпределение на компенсациите между състав изпълняващ ангажиментите си на улицата и този работещ в администрацията не се състоя. Напротив, беше спуснато вертикално едно решение, което представлява орязване на калпак, без да е проведен социален диалог, което издава левичарски подход в управлението и тотална липса на отговорност“, добави Капон.

Според нея настройването на едни социални групи срещу други в публичното пространство не е решението на проблема. „Защото е факт, че има и други достойни професии и социални категории, които се намират в бедстващо положение, но причината за ситуацията, в която се намират не са служителите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и затворите, нито на която и да е друга професионална група в обществото“, каза още Мария Капон.

Българин стана полицай на годината в Чикаго, САЩ

http://www.cross.bg/godinata-politzaii-mario-1486861.html

/КРОСС/Разследващ полицай в едно от предградията на Чикаго стана полицай на годината в САЩ. Наградата „Полицай на годината" българинът Мариан Вълков - Марио получава след сериозно полицейско разследване.за трафик на оръжие. Внедрил се е сред заподозрените източноевропейци под прикритие. Отличието няма финансова стойност. Просто престиж сред колегите, казва детективът пред Миролюба Бенатова, Нова тв.  „Мога да се похваля, че станах полицай на годината за миналата година. Казваха ми, че е невъзможно, че трябва да си роден в Америка. Аз реших да опитам", разказва Марио. „Миналата година разработих една групировка, предимно пуерториканци, които се занимаваха с трафик на оръжия. Трафик от няколко щати за чикагските улици. Бях под прикритие. Представях се на два-три пъти като източноевропеец, който иска да купи оръжие за престъпните организации тук, които са източноевропейски и понеже говоря български - славянски език, и пуерториканците се вързаха. Заловихме почти всички замесени в случая", обясни той.  За условията на работа на униформените в Америка Марио казва: „Нямаме лимит на горивото. Когато резервоарът ни се изхаби, спираме в която и да е бензиностанция и си пълним резервоара. Имаме безлимитна карта, която ни е дадена с ПИН код".  

Руски транспортен самолет се разби в Судан

http://www.bnews.bg/article-143295

По информация на агенцията са загинали над 40 души – както сред хората на борда, така и на земята.

Кола горя през нощта във Враца

http://pik.bg/кола-горя-през-нощта-във-враца-news429532.html

Кола горя през нощта във Враца

Лек автомобил „Опел Вектра" е горял тази нощ в с.Хърлец. Сигнал в РУ-Козлодуй е получен в 02.05ч.

Автомобилът е бил паркиран на улицата. Пожарът е потушен от служители на РСПБЗН - Козлодуй. Извършен е оглед на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство.

Новите лични карти с чип

http://pik.bg/новите-лични-карти-с-чип-news429528.html

Новите лични карти с чип

Новите български документи за самоличност ще бъдат с чип, в който ще има и електронен идентификатор, съобщи зам. транспортният министър Валери Борисов, цитиран от "Монитор".

„Освен е-идентификатора върху него ще има възможност да се запише и друга информация, например за кръвната група и алергиите на човека. При валидна карта никой няма да задължава хората да си вадят нова с чип”, увери той.

„В правния мир у нас отсъства понятието електронна идентификация и това спъва масовото ползване на е-услуги от администрацията”, каза още зам.-министърът. „В НС има проект на закон. В него са отчетени регламентите на ЕС, въведени през 2014 г. и очаквам той да бъде приет до края на годината.

Няма значение на какъв носител ще бъде е-идентификаторът. В проекта не е фиксирана технологията. За целта ще могат да се ползват дори смартфони. Важното е устройствата да отговарят на много строги изисквания”, обясни той.

По думите му подобни идентификационни системи имат Естония, Австрия, Белгия, Португалия.

Uber е готова за експанзия в Китай въпреки неясната регулация в страната

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-e-gotova-za-ekspanziia-v-kitai-vypreki-neiasnata-regulaciia-v-stranata-205380/

Новите правила за дейността на компаниите за превози на пътници едва ли ще объркат плановете на Uber, твърди експерт

Русия ще нанася въздушни удари докато армията на Дамаск продължава да настъпва

http://www.cross.bg/rysiya-predstavitel-moskva-1486860.html

/КРОСС/Русия ще нанася въздушни удари по позиции на бойци от терористични групировки в Сирия, докато армията на Дамаск продължава да настъпва, заяви представител на Москва, информира БГНЕС.  "Продължителността на операцията на Русия е ограничена от срока на провежданото от Сирийската армия настъпление срещу терористите", обяви в сряда заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов на съвещание на министрите на отбраната на страните членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и партньори, предаде ТАСС. Руският представител напомни, че ударите на Русия с участието на кораби от Каспийската флотилия, се нанасят по позиции на бойците от групировките „Ислямска държава" и „Джебхат ан Нусра", съответстват напълно на международното право и са абсолютно легитимни. Москва винаги напомня, че операцията се осъществява на основанието на официално искане на президента на Сирия Башар Асад.  

Акция "Спасяване на ощавските бани"

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/11/04/2642588_akciia_spasiavane_na_oshtavskite_bani/?ref=rss


Дневник" публикува историята на група приятели, захванали се спонтанно с доброволческа акция за ремонтирането на една от старите минарални бани, рушаща се край село Ощава. Разказът е част от рубриката в "Зелен Дневник" "Предай нататък" - пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

Да се ощавиш – едно от основните значения на думата е "да се изгориш". И няма как другояче да бъде кръстено село Ощава, в чиито околности извират изгарящо горещи минерални...

ГЕРБ и ДПС спасиха високите заплати в БНБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_585701.html

С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлен законопроектът, внесен от Реформаторския блок, който целеше да сложи таван на заплатите в БНБ. Предложението на РБ беше управителят на БНБ да получава месечно възнаграждение в размер на 95 % от заплатата на председателя на Народното събрание, но депутатите не го приеха. От партията на Бойко Борисов 27 гласуваха срещу идеята и 26 се въздържаха, а 2 депутати на ДПС бяха „против“ и 9 се въздържаха.  Реформаторите предложиха и подуправителите на Централната банка да получават заплата, равна на 90 % от заплатата на гуверньора, а другите членове на управителния съвет - 80% от заплатата на гуверньора. Идеята беше и директорите на дирекции в БНБ пък да получават заплата, равна на 70% от основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ, а останалите служители - до 60 % от заплатата на гуверньора, като точната сума ще зависи от длъжността, отговорностите, квалификацията и стажа им. Реформаторите предлагат още допълнителното възнаграждение към заплатата да се заплаща по методика, приета от управителния съвет на БНБ, която да отразява "реално извършената работа и постигнатите резултати". Те поискаха още допълнителните възнаграждения да се обявяват на страницата на Централната банка и да не могат да надвишават основната заплата. По време на дебатите Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма да подкрепят предложенията. „Не защото съм против прозрачността, а защото БНБ и органите ѝ не е адекватно да се сравняват с обикновените държавни служители“, обясни тя. „Нали не смятате, че е нормално един орган, който дава и отнема лицензи на банкови институции, да взима в пъти по-ниски заплати от работещите в тези банки“, обърна се тя към депутатите от Реформаторския блок. Стоянова обясни още, че не е вярно, че няма таван на заплатите в БНБ. „Има и той е свързан със средното възнаграждение на всички ръководни органи в банковия сектор“, категорична беше тя. „Няма таван на заплатите в БНБ. Те могат да си определят и един милион“, контрира я Мартин Димитров от РБ. „Аз не съм съгласен, че шефът на БНБ е по-работлив от премиера Бойко Борисов“, заяви иронично депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро и допълни: „Не съм съгласен г-н Борисов да се нарича мързелив“.

Борисов запази социалните придобивки на действащите полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=305585

"Социалните придобивки на полицаите се запазват. Това се отнася както за заплатите за прослужено време при пенсиониране, така и за порциона". Това е било решението на премиера Бойко Борисов, който тази сутрин се срещна с главния секретар на МВР Георги Костов.

ФАЦ: Война на Балканите ли?

http://www.mediapool.bg/fats-voina-na-balkanite-li-news241367.html

Германският канцлер Ангела Меркел използва сериозен аргумент, за да защити политиката си за бежанската криза - тя каза, че може да се стигне до военни сблъсъци на Балканите. Но и нейният многостепенен план също буди безпокойство, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Много от европейските правителства вече са проиграли сценария какво би се случило, ако Германия затвори границите си за бежанците. Последиците ще са струпване на хора пред границите на Бавария и верижна реакция - транзитните страни по балканския маршрут например биха последвали примера на Берлин и също биха затворили границите, отбелязва вестникът. Преди да се стигне до издигане на огради, поне за известно време възникваха условия, които бяха оценявани от повечето европейски политици като "нетърпими". Меркел сега посочи още една причина защо не може да става и дума да такива мерки - тя се опасява, че внезапно спиране на потока би могло да доведе до военни сблъсъци на Западните Балкани, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА. Може ли евентуален отказ от политиката на отворени врати да се окаже възможна причина за война? Това е най-сериозният аргумент досега, който Меркел е използвала, за да защити линията си. Може ли Европа да бъде отново поставена пред въпроса война или мир, при положение че Меркел е последователка на бившия канцлер Хелмут Кол? На извънредната среща с балканските държави тя отправи критики, че европейците отново се държат като сомнанбули. Възможно ли е да са си взели никакви поуки от историята, при положение че миналия век Първата световна война започна именно на Балканите? Канцлерът използва сериозна защита. Страхът от война, поне в Германия, е по-голям от всеки друг страх, дори и от страховете, че тя е на предела на възможностите си и че чужденците стават прекалено много. "Отечество, бъди спокойно, канцлерът няма да допусне да се стигне до най-лошото", пише авторът на коментара и изтъква, че Меркел разчита на многостепенния си план за управление, разпределение и интегриране на мигрантския поток. Продължаващият поток от Афганистан и Пакистан трябва да бъде спрян далеч от германските граници, в Турция. Ердоган трябва да поеме охраната на Босфора, защото никой не иска да повери тази задача на Гърция. Затова турският президент, който вече разполага с огромна сила, ще иска висока цена, прогнозира "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Но в същото време, ако притокът на мигранти към Германия и Европа продължи, и финансовата, и политическа цена, разбира се, би била много по-голяма. Но и в плана на Меркел има нещо, което буди безпокойство, и то не само за вътрешнополитическите наблюдатели. Ако той бъде осъществен, мирът и спокойствието в Европа в бъдеще ще зависят от двама души, които "ще пазят шлюзовете" - и те са Ердоган и Путин.

"Франкфуртер алгамейне цайтунг": Война на Балканите ли?

http://www.mediapool.bg/frankfurter-algameine-tsaitung-voina-na-balkanite-li-news241367.html

Германският канцлер Ангела Меркел използва сериозен аргумент, за да защити политиката си за бежанската криза - тя каза, че може да се стигне до военни сблъсъци на Балканите. Но и нейният многостепенен план също буди безпокойство, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Много от европейските правителства вече са проиграли сценария какво би се случило, ако Германия затвори границите си за бежанците. Последиците ще са струпване на хора пред границите на Бавария и верижна реакция - транзитните страни по балканския маршрут например биха последвали примера на Берлин и също биха затворили границите, отбелязва вестникът. Преди да се стигне до издигане на огради, поне за известно време възникваха условия, които бяха оценявани от повечето европейски политици като "нетърпими". Меркел сега посочи още една причина защо не може да става и дума да такива мерки - тя се опасява, че внезапно спиране на потока би могло да доведе до военни сблъсъци на Западните Балкани, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА. Може ли евентуален отказ от политиката на отворени врати да се окаже възможна причина за война? Това е най-сериозният аргумент досега, който Меркел е използвала, за да защити линията си. Може ли Европа да бъде отново поставена пред въпроса война или мир, при положение че Меркел е последователка на бившия канцлер Хелмут Кол? На извънредната среща с балканските държави тя отправи критики, че европейците отново се държат като сомнанбули. Възможно ли е да са си взели никакви поуки от историята, при положение че миналия век Първата световна война започна именно на Балканите? Канцлерът използва сериозна защита. Страхът от война, поне в Германия, е по-голям от всеки друг страх, дори и от страховете, че тя е на предела на възможностите си и че чужденците стават прекалено много. "Отечество, бъди спокойно, канцлерът няма да допусне да се стигне до най-лошото", пише авторът на коментара и изтъква, че Меркел разчита на многостепенния си план за управление, разпределение и интегриране на мигрантския поток. Продължаващият поток от Афганистан и Пакистан трябва да бъде спрян далеч от германските граници, в Турция. Ердоган трябва да поеме охраната на Босфора, защото никой не иска да повери тази задача на Гърция. Затова турският президент, който вече разполага с огромна сила, ще иска висока цена, прогнозира "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Но в същото време, ако притокът на мигранти към Германия и Европа продължи, и финансовата, и политическа цена, разбира се, би била много по-голяма. Но и в плана на Меркел има нещо, което буди безпокойство, и то не само за вътрешнополитическите наблюдатели. Ако той бъде осъществен, мирът и спокойствието в Европа в бъдеще ще зависят от двама души, които "ще пазят шлюзовете" - и те са Ердоган и Путин.

Министър Танев лично настоя в X клас да се учат музика и изобразително изкуство

http://www.cross.bg/izkystvo-plan-izobrazitelno-1486859.html

/КРОСС/Министерство на образованието и науката публикува позицията си в отговор на протестите на учители заради свиването хорариума за часовете по изкуства (изобразително изкуство и музика), предвидено в проекта за нов рамков учебен план за езиковите гимназии. OFFNews публикува текста: "В писма до министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев директори на училища, учители, родители и ученици, алармират, че в новия образователен закон липсва конкретика по отношение присъствието на задължителни часове за изучаване на музика и изобразително изкуство в първия гимназиален етап. Части от писмата се цитират и в някои медии, които създават невярна представа за присъствието на общообразователните дисциплини в учебния план. В тази връзка следва да уточним, че при изготвянето на стандартите лично министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев настоя експертите от МОН да търсят баланс и в учебния план, като във всеки един от етапите предметите музика и изобразително изкуство да бъдат изучавани. Той препоръча тези предмети да са самостоятелни и най-важното да се изучават и в Х клас, което до този момент не е присъствало в типовия учебен план, а единствено в специализираните училища по изкуствата. Така музика и изобразително изкуство ще се изучават от всички ученици във всички видове училища от I до X клас, с което ще се постигне изграждане на отношение към изкуството и ще се дадат възможности за разкриване на дарбите на децата

74-годишна жена загина при пожар в Бряговица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091590

74-годишна жена от с. Бряговица, община Стражица, е починала при пожар в дома си. Сигналът за лумнала в пламъци къща бил получен в полицейското управление в 8,45 ч. във вторник.
На мястото незабавно са изпратени полицейски екипи и пожарникари. При потушаване на пламъците, в една от стаите било намерено безжизненото тяло на стопанката.
74-годишна жена от с. Бряговица, община Стражица, е починала при пожар в дома си. Сигналът за лумнала в пламъци къща бил получен в полицейското управление в 8,45 ч. във вторник. На мястото незабавно са изпратени полицейски екипи и пожарникари. При потушаване на пламъците, в една от стаите било намерено безжизненото тяло на стопанката.

ГЕРБ и ДПС не позволиха да има таван на заплатите в регулаторите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/04/2642637_gerb_i_dps_ne_pozvoliha_da_ima_tavan_na_zaplatite_v/?ref=rss


ГЕРБ и ДПС не позволиха предложението на Реформаторите да има таван на заплатите в БНБ и другите регулатори да мине на първо четене в Народното събрание. Законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа "за", 30 гласа "против" и 39 "въздържал се".

С проекта се предлагаше заплащането в БНб, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и други да се определят като процент от заплатата на председателя на Народното събрание.

Мартин Димитров от Реформаторския блок...

Източните еднорози: 11 растящи стартъпа, които е добре да познавате

http://econ.bg/Новини/Източните-еднорози-11-растящи-стартъпа-които-е-добре-да-познавате_l.a_i.702961_at.1.html

Uber е най-високо ценена частна компания в света, но в Азия се зараждат изкючително бързо растящи стартъпи. Ето някои от тях: Xiaomi Пазарна...

Служители на фонд „Земеделие“ и техен помагач осъдени за изнудване чрез използване на служебно положение

http://web.barometar.net/82449/

Варненският окръжен съд призна за виновни Йорданка Георгиева и Надя Манчева, служители на ДФ „Земеделие“, както и Георги Герджиков, представял се за техен колега. Те бяха съдени за искане на подкуп, като изнудването е извършено чрез злоупотреба със служебно положение, а за Герджиков – чрез измама. Съдебното заседание се проведе при съкратено съдебно следствие, при […]

Служители на МВР в Силистра, Търговище и Русе ще организират флашмоб в знак на протест

http://pik.bg/служители-на-мвр-в-силистра-търговище-и-русе-ще-организират-флашмоб-в-знак-на-протест-news429527.html

Служители на МВР в Силистра, Търговище и Русе ще организират флашмоб в знак на протест

Служители на МВР в Силистра, Търговище и Русе ще организират флашмоб днес в знак на протест срещу орязването на социалните компенсации. Това каза Красимира Димитрова, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалния алианс „Сигурност” в МВР, пише "Фокус".

Те ще се проведат от 18.00 до 19.00 часа - като в Търговище мястото на протеста е на кръговото кръстовище на бензиностанция ОМВ, в Силистра- на кръстовището на околовръстен път Добрич- Русе и Силистра- Шумен, а в Русе- на кръстовището пред ОД на МВР. Предвижда се протестите да продължават в четвъртък и в петък.

„Изпратени са уведомителни писма до съответните общини, настояваме да бъдат отменени параграфите, засягащи силовите структури и министерства, за днес идеята е да се блокират външни пътни артерии, а в следващите два дни флашбомовете ще бъдат в самите областни градове- в Силистра това ще бъде на кръстовището на Старата автогара бул. „Македония“, каза Красимира Димитрова.

Училища от София и Свищов влизат в онлайн „битка“ за титлата „Мтел талант“

http://www.cross.bg/talant-podkrepata-ychenitzite-1486858.html

/КРОСС/ Американският колеж в София и свищовското СОУ „Николай Катранов" влизат в оспорвана онлайн „битка" за титлата „Мтел талант". В продължение на един месец изготвени от учениците в двете гимназии проекти ще се състезават за подкрепата на интернет потребителите. Събралото най-много гласове училище ще получи необходимите средства, за да реализира идеята си. За участие в конкурса бяха поканени 25 от училищата в страната с най-висок успех от задължителните матури според класацията на МОН. Финалната селекция на проектите беше определена от жури в състав журналистите Лора Крумова и Галя Щърбева, преподавателят във Факултета по математика и информатика в Софийския университет доц. д-р Петко Русков, основателят на Софтуерния университет Светлин Наков, Людмила Атанасова от Фондация „Помощ за благотворителността в България" и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел. Американският колеж ще се бори за подкрепата на публиката с проекта си за научен форум FISSION. Предвижда се в него да вземат участие 35 водещи езикови и природоматематически гимназии от страната, както и 11 чуждестранни училища. Самостоятелно или в отбори по двама, младежите ще представят разработки в областта на науката, които ще бъдат оценявани от авторитетно жури

Чужди туристи идват в България заради потънали кораби

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/11/04/2642645_chujdi_turisti_idvat_v_bulgariia_zaradi_potunali_korabi/?ref=rss


В България идват чужди туристи, които искат да разгледат потъналите в териториалните й води кораби, а интересът към гмуркането и подводните разходки нараства и сред българите. Това коментира пред БТА Орлин Цанев, инструктор във водолазен център във Варна. По негова инициатива на 25 май 2011 година бившият правителствен самолет Ту-154, използван от Тодор Живков, беше потопен на около 700 метра от брега в курорта "Св. Св. Константин и Елена".
 
Най-много са англичаните, руснаците и...

Стоянова: Да не съсипваме БНБ заради КТБ

http://frognews.bg/news_101310/Stoianova-Da-ne-sasipvame-BNB-zaradi-KTB/

Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителя и банковия надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал, каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за промени в Закона за Българската народна банка, предаде Фокус.

Борисов: Полицаите дават пример за незаконни действия

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-policaite-davat-primer-za-nezakonni-dejstviia-6044846

„Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно”, категоричен е премиерът

Адел: Искат ме в ”Плейбой”, това е абсурдно

http://web.barometar.net/82447/

Адел разкрива пред списание „Ролинг стоун“, че толкова много пъти е питана дали ще се снима в „Плейбой“, че е абсурдно. „Дали ме питат, защото съм жена или защото съм дебела? Щях ли да се снимам, ако съм слаба – не, защото това е моето тяло“, обяснява 27-годишната певица. На корицата на „Ролинг стоун“ тя […]

Руски самолет се разби в Южен Судан. Загинали са най-малко 41 души,

http://www.cross.bg/samoleta-naii-malko-razbi-1486857.html

/КРОСС/Произведен в Русия товарен самолет, превозващ няколко пътници, се разби след излитане от летище в столицата на Южен Судан, предаде Ройтерс. Загинали са най-малко 41 души, които са били на борда на самолета и други на земята. Има двама оцелели при катастрофата - член на екипажа и едно дете. Засега няма потвърдена информация за броя на хората, които са се намирали в самолета.  

Азиатските борси приключиха търговията на зелена територия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-prikliuchiha-tyrgoviiata-na-zelena-teritoriia-205378/

Повечето индекси записаха отчетливи повишения благодарение на силния дебют на Japan Post и на стабилните данни за услугите от Китай

Руски самолет се разби в Южен Судан.З агинали са най-малко 41 души,

http://www.cross.bg/naii-malko-samoleta-samolet-1486857.html

/КРОСС/Произведен в Русия товарен самолет, превозващ няколко пътници, се разби след излитане от летище в столицата на Южен Судан, предаде Ройтерс. Загинали са най-малко 41 души, които са били на борда на самолета и други на земята. Има двама оцелели при катастрофата - член на екипажа и едно дете. Засега няма потвърдена информация за броя на хората, които са се намирали в самолета.  

ЕС ще преговаря за африканската имиграция на поредна среща на върха

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/04/2642675_es_shte_pregovaria_za_afrikanskata_imigraciia_na/?ref=rss


Поредна, пета, среща на върха за имиграцията ще се състои на 12-и ноември по искане на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в малтийската столица Валета. Съветът ще се проведе успоредно със среща на лидерите на ЕС и Африка, която ще започне ден преди това, предаде Евроактив.

В съобщение до лидерите Туск за пореден път призова държавите членки да не предприемат самостоятелно некоординирани действия по границите си, които могат да поставят под риск свободното движение в ЕС:...

IPO-то на японската пощенска служба стартира с ръст от 16%

http://www.investor.bg/novini/130/a/ipo-to-na-iaponskata-poshtenska-slujba-startira-s-ryst-ot-16-205370/

В тройното първично публично предлагане се включват и банковото и застрахователното подразделение на холдинговата компания

НС отхвърли предложенията на ДПС

http://www.cross.bg/protiv-hafuzov-chisto-1486856.html

/КРОСС/Предложението на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов парламентът да обсъди дали в училище и детската градина да се въведе правото децата да избират храната съобразно своите религиозни разбирания, не достигна до пленарната зала. Идеята на ДПС е с промени в Закона за закрила на детето да се допусне възможността децата да получават храна, съобразена с тяхната религия. Един от мотивите на депутата Хюсеин Хафъзов бе, че и много от родителите желаели това. Смятам, че 33 гласа не са достатъчни за българската демокрация. Предполагам, че всички вие, които много често казвате "ние не сме против религията, против религиозните хора, но сме против крайните изповедания, против фанатизма и радикализма", трябва да докажем това с нашето гласуване, да позволим най-малко, да допуснем да обсъдим тази тема, защото тя в момента съществува в публичното пространство и ние най-малко трябва да изкажем своите аргументи и мотиви. Един религиозен човек да има възможност да консумира или да не консумира една храна, е чисто религиозно усещане, чисто религиозно изповядване. Защо ограничаваме хората, при положение че това не е крайна форма на радикализъм, заяви Хафъзов. Мнозинството обаче не включи в дневния ред това предложение. ДПС не успя да прокара и дебата за промени в Изборния кодекс. Депутатът Четин Казак коментира и отминалите избори, които са белязани с най-много недействителни бюлетини

Организират младежки форум „Следваща стъпка“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305533

За втора поредна година Ротаракт клуб „Варна-Евксиноград“ организира младежки форум „Следваща стъпка“, научи Moreto.net. Събитието ще се състои на 7 ноември 2015г. от 09:00 часа в Икономически университет – Варна. Входът е свободен с регистрация в сайта (www.

Бензема е арестуван за изнудване на съотборник със секс запис

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642641_benzema_e_arestuvan_za_iznudvane_na_suotbornik_sus/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема е бил арестуван по подозрение за участие в изнудване на съотборника му във френския национален отбор Матийо Валбуена, съобщи "Франс прес". 

През октомври още четирима души бяха задържани за същия случай, като един от тях беше отказалият се наскоро от футбола Джибрил Сисе. Бившият нападател на "Ливърпул" и "Оксер" беше отведен от полицията от дома си, а на 13 октомври беше освободен. 

Разследването за изнудването за пари на...

Археолози вдигнаха параклис до останките на древен манастир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091568

Археологът проф.д-р Хитко Вачев и екипът му вдигнаха параклис до останките на древен манастир под крепостта Царевец във Велико Търново.
"Това е много свято място и затова с колегите с лични средства изградихме параклис в чест на покровителките на Търново Света Богородица и Света Петка. Съвременният храм е с осветени икони и е на подстъпите към
Археологът проф.д-р Хитко Вачев и екипът му вдигнаха параклис до останките на древен манастир под крепостта Царевец във Велико Търново. "Това е много свято място и затова с колегите с лични средства изградихме параклис в чест на покровителките на Търново Света Богородица и Света Петка. Съвременният храм е с осветени икони и е на подстъпите към

Любопитни факти от изборите в пернишко: В Черна гора направиха рокада, кандидат-кметица на Витановци с нула гласа, червеният бастион Ярджиловци падна в ръцете не на кой да е, а на АБВ

http://www.zapernik.com/politika/lyubopitni-fakti-ot-izborite-v-pernishko-v-cherna-gora-napraviha_40496/

Любопитни факти от изборите за селски кметове в пернишко съпътстват тазгодишните избори за управници.

Единият е от село Черна гора, което избира кмет за първи път по новия закон. Рокада в изборите за кмет направиха тамошните кандидат-кметици.

На първи тур с категоричните 49.44 процента повежда кандидатката на ГЕРБ Даниела Боянова. Следва я кандидат-кметицата от БСП Диана Атанасова с 31,11 процента.

На балотажа между двете дами обаче гласувалите за кандидата на...

Продължава

Сдъвкаха се здраво!

http://petel.bg/Sdavkaha-se-zdravo--__132887

Предложението за орязването на обезщетенията на полицаите не е на МВР, а на Министерството на финансите, предаде "Блиц". Месец преди...

Гранд Про е лидер в градското по футзал

http://petel.bg/Grand-Pro-e-lider-v-gradskoto-po-futzal__132888

Шампионът на България по футзал Гранд Про продължава да е едноличен лидер в класирането на градското първенство на Варна. В среща от 6-ия...

Недоволни полицаи, пожарникари и граничари блокираха ГКПП Илинден, отрязаха пътя за Гърция

http://petel.bg/Nedovolni-politsai--pozharnikari-i-granichari-blokiraha-GKPP-Ilinden--otryazaha-patya-za-Gartsiya__132889

Снимка: Булфото Движението на ГКПП Илинден-Ексохи също е спряно поради протест на полицаи, пожарникари и граничари, предаде Фокус....

Турция може да направи референдум за президентско управление

http://asia.actualno.com/Turcija-moje-da-napravi-referendum-za-prezidentsko-upravlenie-news_505595.html

Турция може да проведе референдум по въпроса за въвеждане на конституционни промени с цел установяване на президентска система на управление, предаде Reuters, позовавайки се на говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган. „Въпросът за президентската система не може да бъде решен без народа. Ако механизмът изисква референдум, тогава ще има референдум“, посочи говорителят Ибрахим Калин. Той подчерта, че промяната не представлява личен въпрос за Ердоган. „Президентската систе

Втори ден полицейски протест и в Хасково

http://haskovo.actualno.com/Vtori-den-policejski-protest-i-v-Haskovo-news_505596.html

Близо 50 полицаи от Хасково излязоха по време на днешната си обедна почивка на протест пред РПУ в града, предаде Topnovini.bg. Очаква се към тях да се присъединят и колеги от Димитровград. Днес протестират и служителите на „Гранична полиция” в Свиленград. Полицаи заявиха, че не са доволни от частичните споразумения от сутринта. В момента хасковските полицаи решават как да продължат да изразяват недоволството си.

Съдят престъпна група за данъчни измами

http://crime.actualno.com/Sydjat-prestypna-grupa-za-danychni-izmami-news_505598.html

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу трима мъже за ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ), създадена с цел да извършва данъчни измами, съобщиха от СГП. Ръководител на групата е Роман Простерман, а участници в нея са Ангел Коручев и Гошо Георгиев. Организираната престъпна група действала през периода 01.01.2007 г. до 26.02.2009 г. на територията на цялата страна. Дейността на ОПГ се изразявала в използване на документи с невярно съдържание при водене

Коя зодия как ви забива нож в гърба

http://curious.actualno.com/Koja-zodija-kak-vi-zabiva-noj-v-gyrba-news_505565.html

ОВЕН Забива го и в гърдите Фин Овен – това е оксиморон, тоест противоречие само по себе си. Ако не им пречите – има шанс да си живеете спокойно покрай тях. Застанете ли им на пътя, ще бъдете прегазени. Овните са агресивни и са царе на тормоза. Обидите им са тънки – под формата на шеги и “добродушни” забележки, или откровено брутални. Понеже имат навика да поставят хората на пиедестал, това неизменно си има последици. Щом ви детронират, ще ви го върнат тъпкано за о

Полицаи се извиняват с карамфили на Орлов мост

http://sofia.actualno.com/Policai-se-izvinjavat-s-karamfili-na-Orlov-most-news_505600.html

Около 300 служители на МВР се събират на езерото "Ариана" в Борисовата градина, предаде Topnovini.bg. Сред тях има и униформени. Все още не е ясно кой от синдикатите е организатор на поредната акция в столицата. Служител обясни пред медиите, че целта на акцията е да се извинят на софиянци за причиненото неудобство вчера. Затова докато светофарите светят червено - негови колежки ще раздават карамфили на водачите. Сред множеството се разпространява листовка с оръщение на главния секретар на МВР.

Осъденият за убийство Джок Полфрийман е номиниран за "Човек на годината"

http://crime.actualno.com/Osydenijat-za-ubijstvo-Djok-Polfrijman-e-nominiran-za-Chovek-na-godinata-news_505602.html

Австралийският гражданин Джок Полфрийман, който бе признат от три съдебни инстанции за убийство, е станал член на Работна група на Министерство на правосъдието, която подготвя реформа на законодателството за промяна на условията в местата за лишаване от свобода. Това става ясно от номинацията на Полфрийман за “Човек на 2015-та година” в традиционния конкурс, организиран от Българския хелзинкски комитет, предаде БГНЕС. На 27 декември, 2007 година Андрей Монов загива от прободна рана

Мъдрецът Настрадин ходжа: Почвайте всичко с "Преброяване на лудите"

http://books.actualno.com/Mydrecyt-Nastradin-hodja-Pochvajte-vsichko-s-Prebrojavane-na-ludite----news_505593.html

ИК „Изток-Запад“ с нова книга за източната мъдрост, обикновено високомерно пренебрегвана от западната цивилизация В сборника „Преброяване на лудите“ са включени най-остроумните кратки притчи, които жанрово се доближават до анекдота и могат да бъдат сравнени с басните на Езоп. Настрадин е живял през XIII в. според някои в Турция, а според други ‒ в Персия. Свързан е с фолклора не само на турците, както обикновено се твърди, но и с тези на персите, азерите, кюрдите, бенга

Истина или лъжа: Йордан Караджов не понасял зет си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090365

Йордан Караджов не понася зет си, написа много жълт седмичник преди дни. Причината била, че Валентин - приятелят на дъщерята на певеца Лора, все още не ѝ предлагал брак. Затова на първия рожден ден на внучка си Алиса Караджов се запънал и не отишъл. А Валентин не се появява в София, за да поздравява родителите на Лора.
Лъжа е.
Йордан Караджов не понася зет си, написа много жълт седмичник преди дни. Причината била, че Валентин - приятелят на дъщерята на певеца Лора, все още не ѝ предлагал брак. Затова на първия рожден ден на внучка си Алиса Караджов се запънал и не отишъл. А Валентин не се появява в София, за да поздравява родителите на Лора. Лъжа е.

Около 1000 служители на МВР в Смолянска област протестират

http://smolyan.actualno.com/Okolo-1000-slujiteli-na-MVR-v-Smoljanska-oblast-protestirat-news_505605.html

В момента всички служби на територията на ОД МВР Смолян, РДГП Смолян и противопожарната служба в цялата област са на протест. Около хиляда човека в цялата област, колеги които са командировани на границата на Елхово също по съответния ред си протестират и изразяват своето недоволство. Това каза пред журналисти в Смолян, след проведения протест пред сградата на ОД на МВР – Смолян Михаил Узунов - председател на Синдикално дружество 47 при РУП – Смолян и член на Федеративната контролна

Закриха Фонд "Радио и телевизия" към СЕМ

http://society.actualno.com/Zakriha-Fond-Radio-i-televizija-kym-SEM--news_505604.html

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. С предложените текстове се отменят разпоредбите, уреждащи статута и дейността на Фонд „Радио и телевизия“ към Съвета за електронни медии, предаде БГНЕС. Промените се налагат от Закона за публичните финанси, според който администрирането и управлението на средствата от бюджетни организации се осъществява чрез техния бюджет или сметки за средствата от Европейския съюз. Те целят з

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rumynskiiat-premier-viktor-ponta-podade-ostavka-205379/

Решението идва след многохиляден протест във вторник вечерта заради смъртта на 32 души при пожар в нощен клуб

Кадър на Ройтерс: Маорски поздрав за принц Чарлз в Нова Зеландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091552

Принцът на Уелс - принц Чарлз, бе посрещнат с традиционния маорски поздрав хонги от сержант Уай Паенга от силите за отбрана на Нова Зеландия.
Официалната церемония по посрещането на принц Чарлз се състоя в сградата на парламента в Уелингтън.
Той и дукесата на Корнуол започват 12-дневна обиколка в Австралия и Нова Зеландия.
Принцът на Уелс - принц Чарлз, бе посрещнат с традиционния маорски поздрав хонги от сержант Уай Паенга от силите за отбрана на Нова Зеландия. Официалната церемония по посрещането на принц Чарлз се състоя в сградата на парламента в Уелингтън. Той и дукесата на Корнуол започват 12-дневна обиколка в Австралия и Нова Зеландия.

КЕВР: Отказът на банките да предоставят заем на БЕХ, няма да има отражение върху цената на тока

http://pik.bg/кевр-отказът-на-банките-да-предоставят-заем-на-бех-няма-да-има-отражение-върху-цената-на-т-news429516.html

КЕВР: Отказът на банките да предоставят заем на БЕХ, няма да има отражение върху цената на тока

Отказът на банките да предоставят заем на БЕХ, без да има държавна гаранция за него, няма да има отражение върху цената на тока. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след открито заседание в сградата на Комисията.

„Като комисия КЕВР ще си свърши работата, друг е въпросът какво ще бъде отражението върху цялата българската енергетика. Този резерв, който трябваше да постъпи в резултат на намаляване цената за разполагаемост на двете централи, ние планираме да го покрием с постъпващите вноски във Фонда за енергийна сигурност. Смятам, че на този етап, това не би трябвало да има отражение върху цената”, коментира Иванов на въпрос във връзка с отказа за предоставяне на БЕХ на държавна гаранция за заема.

Припомняме, че 12 банки проявиха интерес към желанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да вземе заем от 650 млн. евро до крайния срок за подаване на оферти - 26 октомври. В крайна сметка обаче само две от тях изразиха готовност да отпуснат нужния заем, но срещу държавна гаранция.

Заемът е нужен на БЕХ, за да се разплати НЕК с двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "KонтурГлобал Марица-изток 3", на които дължи общо 960 млн. лв. Това е условието, за да може договореното намаление на цените на двете централи да влезе в сила, а те от своя страна да се разплатят и с държавната "Мини Марица-изток", на която дължат 364 млн. лв. към август тази година.

 

Ще участва ли Бъчварова в блиц контрола

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/shte-uchastva-li-bychvarova-v-blic-kontrola-6044845

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров е депозирал устен въпрос към министър Бъчварова

Най-големият американски лайнер може да стане увеселителен център на брега на Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/04/2642426_nai-golemiiat_amerikanski_lainer_moje_da_stane/?ref=rss


Най-големият лайнер, строен някога в САЩ - "Юнайтед стейтс", може да бъде превърнат в плаващ увеселителен център, който ще се движи край брега на Ню Йорк, съобщават местни медии. 

Проектът "Юнайтед стейтс" да бъде ремонтиран и преобразуван, така че да може активно да се ползва, е на собственик на един от терминалите в квартала Ред Хук в Ню Йорк. Според него за превръщането на 990-метровия кораб в увеселителен център ще са нужни между 50 млн. и 200 млн. долара. 

Идеята е на...

Бъчварова няма да участва в блиц контрола

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bychvarova-niama-da-uchastva-v-blic-kontrola-6044845

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров е депозирал устен въпрос към министър Бъчварова

Бъчварова се скри! Полицаите се бунтуват, тя - командировка!

http://www.bnews.bg/article-143294

Още по-скандалното е, че Бъчварова ще е в чужбина и в момента, в който пленарната зала ще обсъжда снемането на имунитетите на Сидеров и Чуколов.

Отхвърлиха на първо четене промените в Закона за реабилитацията на репресирани лица

http://pik.bg/отхвърлиха-на-първо-четене-промените-в-закона-за-реабилитацията-на-репресирани-лица-news429511.html

Отхвърлиха на първо четене промените в Закона за реабилитацията на репресирани лица

Парламентът отхвърли на първо четене два проекта за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесени от Лютви Местан и група народни представители.

Единият законопроект предвиждаше допълване на категориите лица, които се считат политически и граждански реабилитирани, като се добавят и хора, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим. Действащият Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица не включва тази категория лица изрично.

Тяхната реабилитация не е възможна въз основа на съществуващите в закона основания, тъй като срещу тях не е имало нито произнесена наказателна присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани. Така законодателството не дава възможност осъществената срещу тях политическа репресия да бъде установена и да им бъде предоставено обезщетение, посочват в мотивите си вносителите. Вторият проект предвижда към всички репресирани от комунистическия режим, които получават добавки към пенсиите си, да се добавят и репресирани във връзка с насилствената смяна на имената.

В тази категория са осъдените за противопоставяне на т. нар. възродителен процес. Вносителите предлагаха и допълнение, което се отнася за "редовно завършилите за детски учителки със средно образование в учителските институти". Тези от тях, които по някакъв начин са реагирали срещу т. нар. възродителен процес, са били принуждавани да напуснат работа, да работят в други сфери или дори да не работят, като по този начин са били ощетени.

Хасърджиев: Бюджетът на НЗОК за 2016 г. е недостатъчен

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/hasyrdjiev-biudjetyt-na-nzok-za-2016-g-e-nedostatychen-205376/

Не са обезпечени двата здравни пакета, коментира председателят на Националната пациентска организация

ООН: Не можем да осигурим помощ за 60 милиона мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=305582

„Сборът от ресурсите на агенциите на ООН, на Червения кръст и на хуманитарните организация вече не е в състояние да осигури закрила и животоспасяваща помощ, от каквато се нуждаят 60 милиона души, прокудени от война и гонения",заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, предаде Ройтерс.

Турция може да проведе референдум за въвеждане на президентска република

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/04/2642633_turciia_moje_da_provede_referendum_za_vuvejdane_na/?ref=rss


Турция може да проведе референдум за промяна на конституцията, която да даде на президента изпълнителна власт и на практика да създаде президентска система на управление, предаде "Ройтерс".

Дискусиите по този въпрос ще се ускорят, обяви говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Ибрахим Калън говори три дни след изборната победа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която си върна парламентарното мнозинство на изборите в...

Цитат на деня: Недопустимо е униформени, без разрешение да дават пример как се вършат незаконни действия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/04/2642634_citat_na_denia_nedopustimo_e_uniformeni_bez/?ref=rss


"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват. Това да затвориш двумилионен град и да показваш...

Цитат на деня: Недопустимо е униформени служители, без разрешение да дават пример как се вършат незаконни действия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/04/2642634_citat_na_denia_nedopustimo_e_uniformeni_slujiteli_bez/?ref=rss


"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват. Това да затвориш двумилионен град и да показваш...

Менда Стоянова в парламента: Да не съсипваме БНБ заради случая с КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091541


"Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителят и банковият надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал", каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за промени в Закона за Българската народна

Плащат парите на хората в СИК в Благоевград

http://pik.bg/плащат-парите-на-хората-в-сик-в-благоевград-news429512.html

Плащат парите на хората в СИК в Благоевград

Изплащането на възнагражденията на членовете на секционни избирателни комисии в община Благоевград започна в сряда. Всички, които са били част от СИК-овете на последните местни избори за кметове, общински съветници, както и национален референдум, ще получат парите си, съобщава "Стандарт".

Това се отнася и за тези, които са взели участие в секционните избирателни комисии на втория тур на изборите за кмет на кметства в селата Еленово, Българчево и Церово.

Всички, които са били част от изборните комисии, ще могат да получат заработените от тях суми в стая 305 на общинска администрация, от 9:30 часа до 16:00 часа. Те трябва да представят удостоверение за член на СИК и лична карта.

Менда Стоянова: Да не съсипваме БНБ заради случая с КТБ и бездействието на банковия надзор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091560

"Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителят и банковият надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал", каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за промени в Закона за Българската народна
"Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителят и банковият надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал", каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за промени в Закона за Българската народна

Унгария поема разследването за камиона със загиналите имигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/04/2642635_ungariia_poema_razsledvaneto_za_kamiona_sus_zaginalite/?ref=rss


Унгария се е съгласила да поеме наказателното производство срещу петимата души, обвинени за смъртта на 71 имигранти, които загинаха в хладилен камион в Австрия в края на август, съобщиха от пресслужбата на унгарския главен прокурор, предаде "Ройтерс".

Дни след инцидента унгарската полиция арестува четирима българи и един афганистанец. Трагедията бе поредната илюстрация за рисковете, които крие опасното пътуване през Средиземно море и Балканите, което стотици хиляди души предприеха...

Най-малко 40 души загинаха при катастрофа на самолет с руски екипаж в Судан

http://www.mediapool.bg/nai-malko-40-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-samolet-s-ruski-ekipazh-v-sudan-news241366.html

Най-малко 40 души загинаха при катастрофа на транспортен самолет в Джуба, столицата на Южен Судан, съобщиха световните агенции. Самолетът "Антонов", руско производство, се разбил малко след излитането си от международното летище в Джуба, върху малък остров на река Бели Нил. Журналист на Франс прес видял няколко трупа на мястото на катастрофата. Местни медии съобщили за 40 убити. Според представител на южносуданския президент, цитиран от Ройтерс, на борда на самолета вероятно е имало двайсетина души - членове на екипажа и пътници. Двама от тях са оцелели. В. "Саут Судан трибюн" съобщава, че на борда имало петима руски членове на екипажа. Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че самолетът се взривил по време на излитането. Член на екипажа на самолета и дете, което е било на борда, са оцелели, съобщи говорителят на президента на страната пред "Ройтерс".

Виктор Понта подаде оставка (обновена)

http://www.cross.bg/ponta-viktor-koryptziya-1486855.html

/КРОСС/Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка, съобщава Ройтерс. Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това. Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата, заяви Понта на пресконференция. Оставката на Понта бе поискана снощи от десетки хиляди румънци, които демонстрираха в Букурещ и други градове, възмутени от пожара и гибелта на 32-ма души в нощен клуб. Около 20 000 души изпълниха улиците на Букурещ и обвиниха властите в корупция при даването на разрешителни на заведенията и провеждането на проверки по безопасността. Виктор Понта подава оставка. Някой трябва да приеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията, обяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа. Преди няколко дни стана ясно, че тримата собственици на дискотеката, в която се разигра трагедията, са арестувани и са им повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. От прокуратурата обявиха, че нощният клуб се е намирал в бивша обувна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност. Дискотеката не е имала право да използва и пиротехнически средства, а вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. В помещенията с площ 450 квадратни метра е имало около 500 души при разрешени 80

Виктор Понта подаде оставка

http://www.cross.bg/ponta-viktor-ostavka-1486855.html

/КРОСС/Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка, съобщава Ройтерс. Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това, заяви Понта на пресконференция. Оставката на Понта бе поискана снощи от десетки хиляди румънци, които демонстрираха в Букурещ и други градове, възмутени от пожара и гибелта на 32-ма души в нощен клуб. Около 20 000 души изпълниха улиците на Букурещ и обвиниха властите в корупция при даването на разрешителни на заведенията и провеждането на проверки по безопасността.  

London is calling! Бъчварова лети за Острова днес

http://frognews.bg/news_101309/London-is-calling!-Bachvarova-leti-za-Ostrova-dnes/

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бъчварова заминава на задгранична командировка, съобщи БНР. Тя отива в Лондон насред протестите на подопечните й в МВР.

Нов скандал във „Фолксваген” – засегнати са и бензиновите марки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091539

Нови разкрития за нередности в производството на автомобили от германския концерн „Фолксваген” бяха направени късно снощи от говорител на фирмата. Концернът призна, че е манипулирал данни за стойностите на изхвърлените вредни газове от всички модели от серията „Блу Моушън”, която бе рекламирана като спазваща най-високите екологични норми.
Нови разкрития за нередности в производството на автомобили от германския концерн „Фолксваген” бяха направени късно снощи от говорител на фирмата. Концернът призна, че е манипулирал данни за стойностите на изхвърлените вредни газове от всички модели от серията „Блу Моушън”, която бе рекламирана като спазваща най-високите екологични норми.

Много кино на Петия фестивал на българската култура в Брюксел

http://www.cross.bg/film-georgi-bulgarski-1486842.html

/КРОСС/За пета поредна година в Брюксел започна Фестивалът на българската култура. Той дебютира през 2011 г. и чрез него през последните четири есени в столицата на ЕС бяха показани най-високите съвременни постижения на родните изкуства.  През миналата 2014 г. организаторите предприеха интересен ход и за първи път показаха театралната постановка "Паякът" с английски субтитри. Това се оказа много полезно решение, което повиши многократно интереса към арт акцията не само от страна на чужденци, но за мнозина българи със смесени бракове, които посетиха с половинките си събитието. И тази година програмата е повече от интересна. Фестът отбеляза 100 годишнината на българското кино с няколко знакови прожекции, осъществени със съдействието на Министерството на културата на Република България, Посолство на Република България в Кралство Белгия и Българска национална филмотека. На първо място това е филма „Любовта е лудост", произведен през 1917 г., с режисьор Васил Гендов. Тази 16 минутна лента е първият запазен български филм. Зрителите вече видяха и новият български филм - „Бартер", произведен през 2015 г. Режисьор е Атанас Киряков, с английски субтитри. В главните роли Татяна Лолова и Филип Аврамов, пише "Факел". Много интересна находка е да се покаже пред белгийската публика и първият български документален филм - това 67 минутната лента от 1928 г., наречена „В царството на розите"

Понта подава оставка заради трагедията в нощния клуб

http://frognews.bg/news_101308/Ponta-podava-ostavka-zaradi-tragediiata-v-noshtniia-klub/

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че ще подаде оставка заради трагедията в нощния клуб в Букурещ, съобщава БГНЕС.

Румънският премиер подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_585726.html

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка след пожара в дискотека в Букурещ, при който загинаха над 30 души. Това обяви той по време на телевизионно обръщение.   Решението му идва, ден след като близо 20 000 румънци излязоха на протест с искане за оставка на правителството след случилото се в дискотеката и наказание за кмета на столицата, дал разрешение за работа на клуба.  „Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата“, посочи Понта. Виктор Понта подава оставка. Някой трябва да приеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията, обяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа. Преди няколко дни стана ясно, че тримата собственици на дискотеката, в която се разигра трагедията, са арестувани и са им повдигнати обвинения в непредумишлено убийство.  От прокуратурата обявиха, че нощният клуб се е намирал в бивша обувна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност. Дискотеката не е имала право да използва и пиротехнически средства, а вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия.  В помещенията с площ 450 квадратни метра е имало около 500 души при разрешени 80.  Искра от пиротехническото шоу е подпалило декорите на сцената. Охраната опитала да изгаси пожара, но барът пламнал. Освен това стана ясно, че аварийните врати са били заключени и са били отворени едва 15 минути по-късно.  В нощта на инцидента загинаха 27 души, а над 160 бяха ранени. По-късно в болницата починаха още петима души, а част от пострадалите са в критично състояние.   Решението на Виктор Понта все пак идва изненадващо, като се има предвид, че през последните месеци той категорично отказваше да се оттегли от поста, въпреки че е обвиняем в дело за корупция.  Опозицията инициира и няколко вота на недоверие към правителството, които обаче бяха преодолени с лекота с гласовете на управляващата партия.  Обвиненията срещу Понта са за измама, укриване на данъци и пране на пари. Обвиненията са за периода 2007 – 2008 година, когато Понта е работил като адвокат и е бил депутат. Според прокуратурата е подправил документи за получени 181 000 леи (45 000 долара) от адвокатската кантора на политическия си съюзник Дан Сова, който също получи обвинения в корупция. От разследването станало ясно, че Понта се е престорил, че работи като адвокат в кантората, за да оправдае получаването на парите. Със средствата той си е купил два луксозни апартамента и джип. След като Понта станал премиер през 2012 г. той на три пъти назначил Сова за министър, което представлява конфликт на интереси.

50 надзиратели и полицаи протестираха в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_585638.html

Надзирателите от бургаския затвор се присъединиха към протеста на колегите си от сектор „Сигурност“. Служителите на институцията блокираха за кратко днес натоварената ул. „Индустриална“ в морския град. В знак на солидарност към надзирателите се присъединиха и полицаи. По думите на демонстрантите, управляващите провеждат с тях едва ли не експеримента с моркова и пръчката. Протестиращите посочиха, че са притеснени освен от намаляването на заплатите, което реално ще се случи, но и от орязването на отпуските и социалните придобивки, които, донякъде, компенсират тежките условия на труд. „Обидени сме, подиграват се с нас“, коментира Валентин Мартинов, председател на синдиката на служителите в Бургаския затвор. Той е на мнение, че едва ли не управляващите са изчакали да минат нормално изборите, а след това им казали „вие за заплати ли работите“. „ Работим, за да храним семействата си. По този начин показват, че не уважават труда ни. Като ни орежат социалните придобивки, заплатите ни ще станат 500 лв. Знаете, в затвора се занимаваме с убийци, изнасилвачи. Как ще мотивираме едно младо момче да дойде да работи за 500 лв.? “, каза Мартинов. Разровиха кошера много сериозно, въпреки че ги предупредихме вчера в министерството, че ще възникнат спонтанни протести, добави Генади Тенев, председател на местния синдикат на МВР. Той припомни, че още лятото са искали оставката на Румяна Бъчварова, но единственото, което е станало, е че тя им се е разсърдила. Тенев посочи, че отпуските така или иначе не могат да се вземат в пълния им размер в системата, а сега се говори и за намаляването им. Днес се очаква нов протест в Бургас, който да събере недоволните полицаи на площад „Тройката“ след 17 ч. Снощи протестиращите се събраха пред сградата на областната дирекция на полицията и за кратко блокираха движението по ул. „Христо Ботев“.

Започва актуализация на Националната стратегия за детето

http://www.cross.bg/deteto-zakrila-detzata-1486854.html

/КРОСС/До края на месец февруари 2016 г. ще бъде изготвен проект за актуализация на Националната стратегия за детето 2008 - 2018 г., реши на днешното си 31-во заседание Националният съвет за закрила на детето. Актуализацията ще удължи и срокът на действие на Стратегията до 2020 г. Проектът ще бъде разработен от междуведомствена работна група под ръководството на председателя на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева.  До това решение се стигна след представен от ДАЗД Анализ на изпълнението на стратегията до момента, който очерта степента на постигането на поставените в нея цели, промените, които са настъпили, основните предизвикателства и областите, които се нуждаят от актуализация. На заседанието вчера присъства омбудсманът Мая Манолова, която декларира, че ще работи активно за реализация на политиките за правата на децата. Националната стратегия за закрила на детето определя приоритетните направления и действия за подобряване благосъстоянието на децата в България в периода 2008 - 2018 г. Тя е разработена в съответствие с целите и принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето по отношение на мястото на детето в обществото, правото му на живот в семейна среда, осигуряването на условия за ефективно упражняване на правата на децата, подобряване здравето на децата и намаляването на риска от бедност. Съгласно разпоредбата на чл.3, ал

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване