Куфар на колелца за пресечени терени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259806_%D0%9A%D1%83%D1%84%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D1%86%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 В продължение на поколения, раницата е в помощта на които пътуват или просто обичат да се разхождат из природата. Куфарите и чантите на колела се опитват усилено да наваксат изоставането си. През последните няколко години, сме виждали не един или два подобни проекта в интернет сайтове. Trailpod е проект който използва уникална система от три колела и плаваща ос за да пренесете нещата си през пясък, кал, трева и всичко друго, което срещнете по пътя си.

 

От части куфар с колелца и лична количка с висока проходимост, Trailpod е разработен със съвместните усилия между лондонските консултантанти по дизайн Therefore, който има опит с проекти от този тип и HandiWorld Ltd. Camba технологията на колелата различава Trailpod от всички други, които разполагат с по-традиционните системи на колелата адаптирани за оф-роуд употреба. Дизайнът на Camba е създаден да бъде оптимален за всички видове терени и разполага с ъглови колела и движещисе независими оси.

Ако се чудите защо количка с дизайн за всякакъв терен разполага с гладки колела, Trailpod отговори с думите, че дизайнът е прототип. Те планират да добавят грайфери преди производството.

 

Между трите колела върха, на Trailpod има три-ребрен екзоскелет предназначен за закачане на различни чанти и аксесоари. Като цяло, той предлага 60 литра за съхранение и идва с изолиран мек охладител, който работи и като чанта за съхранение, кошница с общо предназначение с джобове за мобилни устройства, мрежи за допълнително място за съхранение. Ако приемем, че проектът ще стане реалност, дизайнерите на Trailpod ще добавят още чанти и аксесоари.

 

Video

 

Въз основа на отворения, само водоустойчив дизайн, Trailpod най-добре да бъде използван за кратки пътувания. Дейности като фестивали, плаж, къмпинг и пикник, но може и да ви придружи за няколко дни в планината.

Дрон ще доставя услуги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259804_%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8

 Alphabet, новата холдингова компания на Google, има за цел да стартира услуга за доставки с безпилотни самолет през 2017 г. Проект Wing бе представен за първи път от изследователския отдел на Google X миналата година и според Ройтерс, ръководителят на проекта Дейвид Вос разкри насрочена дата за пускането му вчера във Вашингтон.


Говорейки за спогодбата за контрол на въздушния трафик във Вашингтон, Вос е заяви, "Нашата цел е да има търговска дейност готова и работеща през 2017 г." В допълнение, той каза, че система за идентифициране на операторите на безпилотни самолети и държането на безпилотни летателни апарати на разстояние от други въздухоплавателни средства в контролирани въздушни пространства, може да се създаде в рамките на 12 месеца.

Ройтерс също така разкрива, че Вос води преговори с Федералната авиационна администрация и други заинтересовани страни за създаването на система, която по същество ще извършва контрол на въздушното движение за безпилотни летателни апарати, които ще използват "клетъчни и интернет технологии, за да координира полетите на БЛА на височина под 152 м."

Обмисля се 20 декември като датата, до която безпилотния самолет ще бъде регистриран, преваейки първата стъпка към пълна РВД система за безпилотни летателни апарати.

Bulgaria May Delay Pay Cuts in Police Force, Interior Minister Says

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259803_Bulgaria+May+Delay+Pay+Cuts+in+Police+Force%2C+Interior+Minister+Says+

Bulgaria’s government may reconsider a controversial decision to impose pay cuts at the Interior Ministry as early as next year, Interior Minister Rumyana Bachvarova said on Tuesday.

Police officers held rallies across Bulgaria during the day to protest planned cuts in their remuneration packages, which had been surprisingly inserted into the 2016 budget draft by the Finance Ministry shortly before the government approved the document on October 30.

“The proposal, which prompted their reaction, had been submitted without discussion and there had been no procedure to express a different view,” Bachvarova told Nova TV channel.

“My responsibility as minister is to balance between the interests of employees, those of the ministry and, of course, financial stability. “

Bachvarova also said that the government could reconsider the decision in order to make it valid only for future employees of the Interior Ministry.

“However, this won’t solve the problems at the moment,” Bachvarova added, echoing comments by Finance Minister Vladislav Goranov who had said that the Interior Ministry spends 95% of its budget on payments to current and retiring employees and has little left to invest in buying new equipment and improving working conditions.

Prime Minister Boyko Borisov will meet with Bachvarova and Goranov on Wednesday morning to discuss the issue, Interior Ministry Chief Secretary Georgi Kostov said earlier on Tuesday.

“The issue you are concerned about will be no longer on the agenda,” Kostov told protesting police officers in Sofia.

The problem emerged just a day after the second round of Bulgaria’s local elections held on November 1. Borisov's centre-right GERB party, the biggest partner in a minority coalition government, has strengthened its grip on power on regional level after the elections.
 

Показват извънземно в София

http://pik.bg/показват-извънземно-в-софия-news429397.html

Показват извънземно в София

В петък в София започва тридневна международна специална научна сесия, посветена на извънземните цивилизации, съобщи доц. д-р Лъчезар Филипов от Института по космически изследвания към БАН, пише ежедневник.

Джейми Маусан от Мексико обещава, че в неделя ще покаже уникални заснети кадри на едно същество. То е открито преди 2-3 години в Мексико и досега бе държано в тайна. Става въпрос за малък мумифициран хуманоид. Мексиканците дори идват с цял екип и ще препредават цялата конференция за Латинска Америка. Двама лектори ще са от Ирландия и Норвегия.

В Норвегия имат много интересни резултати около загадъчни обекти. Д-р Емон Ансбро от Ирландия е шеф на Дъблинската обсерватория. Те са напреднали в осъществяването на ментални контакти с извънземни. Българите ще говорят за деца индиго и извънземни артефакти. За първи път ще бъдат представени две български теории за образуването на житните кръгове, които досега си остават загадка.

На обществеността трябва да стане ясно, че това не са фантасмагории и болни илюзии, а си е наука. Доц. д-р Лъчезар Филипов ще представи два доклада. Единият е свързан с влиянието на евентуалните идвания на извънземни.

Това са артефакти и неща, които са свързани с наблюдения на извънземни около вулкани, геокатастрофи, наводнения. Втората лекция, която е заключителна, е за т.нар. катастрофи на извънземни.

 

НАСА търси обяснение на странни формации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259802_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8

 Любителите на космоса са завинаги зашеметени и изумени от нещата, които НАСА открива във Вселената, но някои дни, агенцията разкрива какво става тук, на Земята. НАСА пусна снимки на някои любопитни формации в земята в Казахстан и учени дори от космическата агенция не са сигурни какво представляват. Формациите, известни като Steppe Geoglyphs, се смята, че са на около 8000 години и НАСА се надява, че изображенията ще помогнат да се разкрие мистерията на странните формации.

 

Geoglyphs се състои от най-малко 260 дизайна, които са издълбани направо в земята, които съдържат малки могили от пръст събрани във форми и схеми. Има площади, пръстени, и форми на пречупени кръстове. Моделите за първи път са открити през 2007 г. от един икономист и ентусиаст археолог на име Дмитрий Дей, които попаднали на любопитните черти по случайност, докато търсел пирамиди в Google Earth.

През следващите години, след първоначалното откритие, казахстанските служители не са инвестирали много усилия, за разнищване на мистерията зад странните образувания. Любопитните хора от НАСА вече са се присъединили към търсенето на информация, до голяма степен, защото се вярва, че историята за формирането на geoglyphs ще ни даде по-широко разбиране за древните хора.

Например, районът около формациите той е известен като територия за лов през каменната ера. Въпреки това, учените не мислят, че номадските народи от този период от време са оставали на едно място достатъчно дълго, за да създадат такива сложни и отнемащи време структури. В този момент, никой не знае дали формациите имат практическа цел или са единствено художествено изразяване. Досега въпросите и теориите далеч надхвърлят всички заключения, които могат да бъдат подкрепени от солидни доказателства, но може би във времето, ще научим повече за тези странни модели, виждани само от небето.

В Русия днес отбелязват Деня на народното единство

http://www.cross.bg/edinstvo-rysiya-narodnoto-1486809.html

/КРОСС/ Днес в Русия се отбелязва един от най-младите държавни празници – Денят на народното единство. Тържествени мероприятия по случай празника ще се проведат в много руски градове, а в центъра на столицата ще се състои шествие и митинг под надслов „Ние сме заедно!“, съобщи ТАСС. Денят на народното единство е учреден като празник преди 10 години в памет на събитията с почти 400-годишна давност, свързани с края на Смутното време – един от най-драматичните периоди в руската история. На 4 ноември 1612 г. нижгородското опълчение под командването на княз Дмитрий Пожарски успява да превземе с щурм Китай-град и да прогони от Москва полските окупатори. Този момент в историята на Смутното време се оказал повратен, след него последвало освобождението на цялата страна. В църковния календар тази дата се отбелязва като празник на Казанската икона на Божията Майка, една от най-почитаните днес в Русия. Денят на народното единство заменя на практика Деня на примирението и съгласието, който се празнувал от 1996 г. на 7 ноември, а по-рано в продължение на много десетилетия се е отбелязвал като Деня на Великата Октомврийска социалистическа революция и е бил почивен. Ние сме единни! Демонстрации, митинги-концерти, театрални представления и тематичен флашмоб, посветени на руската държавност, история и традиции, ще се проведат в Ставропол и Саратов, Нижни Новгород и Екатеринбург, Курган и Краснодар, Нальчик и Севастопол и много други градове

Синдикалист: Протестите под пагон са от наслоявано възмущение

http://frognews.bg/news_101296/Sindikalist-Protestite-pod-pagon-sa-ot-nasloiavano-vazmushtenie/

Протестите на полицаите, които започнаха спонтанно във вторник, са резултат от дълго наслоявано възмущение, заяви по НТВ представителят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Moody’s: Bulgaria’s Banking Sector Is on Slow Path to Recovery After 2014 Crisis

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259801_Moody%E2%80%99s%3A+Bulgaria%E2%80%99s+Banking+Sector+Is+on+Slow+Path+to+Recovery+After+2014+Crisis+

Constantinos Kypreos, Vice President – Senior Credit Officer at Moody’s Investors Service, argued that the Bulgarian banking system is on a slow path to recovery after the crisis experienced with the collapse of Corporate Commercial Bank (KTB) in 2014.

Marco Zaninelli, a lead analyst for Bulgaria and other countries from Central and Eastern Europe (CEE) at Moody’s, added that the reforms initiated by the incumbent Bulgarian government are expected to balance out the negative developments of 2014.

Kypreos and Zaninelli were among the participants at the 6th Credit Risk Management Conference, organized by ICAP Bulgaria in Sofia on Tuesday.

ICAP is one of the most successful Business Services Groups in Southeastern Europe, operating in six countries from the region and is one of the few companies in Europe to have been recognized as a credit rating agency.

According to Kypreos, the operating conditions for banks in Bulgaria remain challenging, especially with the high corporate sector indebtedness reaching 110 % of the country’s GDP, which is more than double the level in other CEE countries.

However there are also positive developments, with the Bulgarian economy slowly recovering and improvements being made in the country’s banking regulation and supervision.

Kypreos said that the expected economic growth of 1.7 % in 2015 is below the potential of the country’s economy, with a slight improvement forecasted in 2016.

According to him, the unemployment rate of 10 % remains relatively high compared to other countries, but there are improvements in the labour market.

Another positive development is the stabilization of the real estate prices, which is providing additional support to the banking sector.

Kypreos noted that the Greek debt crisis and the potential of Greece leaving the eurozone posed a great threat as Greek banks account for nearly 20 % of the Bulgarian banking system.

However the agreement of a third bailout between Greece and its international creditors coupled with the decreasing risk of Grexit have both been beneficial for the Bulgarian banking sector.

Another positive development has been the acquisition of Alpha Bank, the only Greek bank out of the four operating in Bulgaria as a branch, by Postbank.

Kypreos highlighted that the collapse of KTB exposed major weaknesses in the banking supervision of Bulgaria.

He noted that it took a long time to deal with the crisis, with the bank run occurring in June 2014, but the repayment of deposits starting only six months later in December 2014.

According to him, the EU’s Bank Recovery and Resolution Directive, which entered into force on 1 January 2015, has been of significant importance as it provides for the relevant authorities to intervene earlier in bank crises before these get out of control.

He added that the Bulgarian National Bank (BNB) has also taken measures to ensure better supervision.

BNB appointed a wider group of executives responsible for banking supervision and its powers to intervene into troubled banks were enhanced.

In his words, the asset quality review and the stress tests, which are expected to take place next year, will restore the confidence of both the public and investors, including foreign ones, in the banking sector.

There have also been improvements in the funding conditions of banks, with deposits increasing as percentage of total funding.

His colleague, Zaninelli, who is also Assistant Vice President, Sovereign Ratings at Moody’s, pointed that 2014 has been marked by an increase in public debt, high unemployment rate, low levels of FDI and sluggish domestic demand.

These have been among the factors contributing to the slower pace of economic growth, which Bulgaria has experienced compared to other CEE countries.

According to him, the fiscal consolidation pursued by the government and the end of the 2007-2013 programme period of EU funds, has limited the potential for economic growth in the 2015-2016 period to 2 %.

However there have been some positive developments such as the increase in Bulgarian exports to the EU and the growth of exports to countries outside the EU.

In his words, these positive trends coupled with the implementation of the reforms foreseen by the government could result in Bulgaria experiencing levels of economic growth comparable to the ones demonstrated by other CEE countries.

Similarly to his colleague, Zaninelli also pointed out that inter-company lending continues to be a problem in Bulgaria.

The 2013-2014 period was marked by a deterioration in the level of confidence in both the consumer and banking sector.

The political crisis experienced during this period prevented Bulgaria from achieving the level of economic recovery experienced by other countries from Central and Eastern Europe.

Zaninelli identified two major shocks as having occurred in 2014.

First, the widening of the fiscal deficit as expenditures grew rapidly during the period of political instability, while revenues remained stable.

The other one was the failure of KTB, which accounted for the increase of public debt in 2014.

Until 2013, the level of public debt in Bulgaria had remained relatively low, but it increased by 9.2 percentage points in 2014 and is expected to reach 30 % of GDP in 2016.

However even such a level is still relatively low compared to the rest of the EU, which is one of the factors contributing for the credit worthiness of Bulgaria.

The collapse of KTB and the time it took to deal with the crisis, exposed problems in the governance of the banking sector and particularly shortcomings in the supervision exercised by BNB.

Zaninelli highlighted the need of fully implementing the reforms initiated by the incumbent government, above all those in the healthcare system, the energy sector and the pension reform.

The analyst identified three main pillars for reforming the banking sector and restoring confidence in it: aligning Bulgaria with the EU’s Bank Recovery and Resolution Directive; carrying out the asset quality review and stress tests; and improving the supervision performed by BNB.

In his words, the reform momentum is addressing the major vulnerabilities and shocks experienced in 2014, which makes plausible the forecasts for a mild economic growth and stable credit outlook in 2015-2016.
 

Всеки може да бъде генен инжинер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259800_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80

 Бърникането в биологията се превръща в хоби за много хора както компютрите през 80-те. Amino е нова биолаборатория разработена от MIT Media Lab, която позволява почти всеки да развива разнообразие от клетки в контролирана среда. Системата е направена лесна за използване, а има способности сравнима с професионални лабораторни инкубатори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За да направим нещата модулни и лесни, екипът зад проекта развива идеята за Amino апликация, която съчетава живи клетки, ДНК програми каращи клетките да работят, и течността за растеж, която стимулира или забавя растежа. Тези Amino апликации може да бъде създадена от потребителите чрез промяна на входните променливи, докато системата автоматизира голяма част от процесите, който обикновено изискват професионалисти и няколко устройства.

Police Officers Block Traffic in Sofia to Protest Planned Pay Cuts

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259799_Police+Officers+Block+Traffic+in+Sofia+to+Protest+Planned+Pay+Cuts

Police officers blocked traffic in the central part of Sofia on Tuesday to protest cuts in their remuneration packages planned in the 2016 budget draft.

The Finance Ministry is proposing to cut in half the sum paid upon retirement, decrease the extra remuneration allocated for each year in service and cut the period of annual paid leave.

The Interior Ministry spends on payments to staff 95% of its budget, Finance Minister Vladislav Goranov said, defending his plan to cut this type of spending by some BGN 25 M next year to improve working conditions for police officers and buy new equipment.

Interior Ministry Chief Secretary Georgi Kostov and the head of Sofia Interior Ministry Directorate Mladen Marinov called on protesting police officers to disperse as Sofia municipal authorities had issued no permit for the protest action.

The protesters, however, ignored the call and marched from the Finance Ministry building to the Sofia University Rectorate, completely blocking car traffic on Tsar Osvoboditel Boulevard and the road to Plovdiv.

Meanwhile, police officers in Haskovo, in southeastern Bulgaria, blocked traffic on Maritsa motorway leading to the border with Turkey for about half an hour on Tuesday afternoon to demand that the Finance Ministry withdraw the proposed pay cuts. Employees of the Firefighting Service on Haskovo and the nearby town of Dimitrovgrad joined the protest action of police officers.

The proposed spending cuts had been surprisingly made part of the 2016 budget draft shortly before the document was submitted for approval to the government. Similar cuts in payments to staff are planned for armed forces officers as part of the 2016 budget draft.

The cabinet endorsed the document on Friday.

Police force protests were alos held in the cities of Ruse, Veliko Tarnovo, Burgas, Kardzhali and Plovdiv on Tuesday. Traffic to Sofia on Trakia motorway was blocked near Gelemenovo junction by protesting police officers from the nearby city of Pazardzhik.
 

Уол Стрийт Джърнъл: МВФ ще промени правилата заради Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/68976/Uol-Striit-Dzharnal-MVF-shte-promeni-pravilata-zaradi-Ukraina

/Поглед.инфо/ Международният валутен фонд ще даде обещаните 17,5 милиарда долара заем на Украйна, ако Киев изпадне в дефолт, заради трите милиарда долара дълг към Русия, съобщава Уол Стрийт Джърнъл.

Hackers generate over 2 bln. requests on CEC website

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259798_Hackers+generate+over+2+bln.+requests+on+CEC+website

Bulgaria requested the assistance of the US cybersecurity center on November 1, the day of the local election’s second round due to the strong hackers’ attacks. There were over 2 bln. requests for one of the largest institutional websites /the one of the Central Election Commission/ within 24 hours, Deputy Minister of Transport and Communications Valeri Borisov reported, with no investigational results yet. It was clear only that institutions were targeted from computers in Asia, Europe and Africa. The attack was much bigger on the day of the second round, Borisov stated.

12 млн. монети сменят двулевката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259797_12+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Hа 7 декември тази година българите ще могат да се разплащат и с монети от два лева. Хартиената двулевка постепенно ще се изтегля от обращение, докато бъде заменена от металната пара. И след прощапулника на новата монета хората ще могат да плащат и с хартиената, докато постепенно тя излезе от портфейлите и се озове в банковите складове.

Ще бъдат изсечени 12 милиона нови метални двулевки, а “производството” им ще продължи до 2018 г.

Това ще струва на

централната ни

банка близо 9

млн. лв. без ДДС

Централните банкери аргументират смяната на монетите от два лева с метални с търсенето на по-голяма рентабилност - металът се изхабявал много по-бавно от хартията и не се налага честа подмяна. Според банкови експерти средният живот на една монета се мери в десетилетия, а на банкнота в зависимост от степента на използване е от една до няколко години.

От последните справки на БНБ става ясно, че само за първите 6 месеца на тази година, като негодни за употреба, са

изтеглени 8,5

милиона броя

банкноти от 42,5

броя банкноти

от 2 лева

Външният вид на металната пара бе одобрен от Управителния съвет на БНБ през миналата година. Решено е тя да бъде с лика на Паисий Хилендарски, а причината за избора е, че той е отпечатан и на хартиените двулевки.

По-зрелите българи помнят легендарната банкнота от 2 лв. с бригадирката. Тя е от 1974 г.

 

Вътрешната част на новата монета ще бъде от жълта сплав, а външният кръг - от бяла. Паричката ще е малко по-голяма от тази от 1 лев.

Заедно с търговските банки БНБ готви официалното представяне на монетата и информационна кампания за въвеждането ѝ.

Експерти предупреждават, че преминаването към металните пари може да създаде временни неудобства - монетите са по-тежки от хартиените пари и ще изискват инвестиции за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и частни компании от сферата на услугите. Монетите са неудобни и за потребители, които предпочитат електронни разплащания.

Изработването на монетите, както от нова емисия, така и за подмяна на действащи, минава през няколко етапа. Прави се художествен проект за лицевата и обратната и страна. УС на централната банка определя

тиража, размер,

вид на метала и

всички останали

атрибути на

новата монета.

Обявява се конкурс за избор на изпълнител. Конкурсът за избор на доставчик за заготовките, по които ще се отливат металните двулевки, бе обявен в началото на тази година.

Отсичането на разменните монети от 2 лева е възложено на “Монетен двор” ЕАД.

В момента централната банка има още два договора за изсичане на монети до 2017 г. - един за купюрите от 10, 20 и 50 стотинки с турската компания “Каялар Бакър Алашъмларъ Санайи Ве Тидж” и един за купюрите от 1, 2 и 5 стотинки с “Монетен двор на Финландия”.

Монетният двор сече стотинки. СНИМКА: 24 часа

 

 

 

Тази година изтича и договорът за изработване на металните еднолевки, който бе сключен през 2012 г. с немската SAXONIA Eurocoin.

При избора на изпълнител за железни пари централните банки обичайно допускат компании, които разполагат със собствен финансов ресурс от поне 1 млн. евро и които имат три изпълнени сходни доставки за последните три години.

Намерението за смяната на хартиените двулевки беше обявено още през 2013 г.

 

 

Първата монета сечена в Русия през 1882 г., после има над 48 емисии

Mеталните 2 лева имат общо 48 тиража, но повечето от тях са за възпоменателни монети.

Първата двулевка е отсечена през 1882 г. в Санкт Петербург. Тя е сребърна - проба 835/1000 и тежи 10 грама. На гърба е с българският герб, диаметърът ѝ е 27 мм.

Втората емисия е от 1891 г., на гърба вече е княз Фердинанд и е сечена в Австро-Унгария. Третата двулевка е от 1910 г. - портретът е актуализиран и надписът е променен на “Фердинанд I, цар на българите”. Следващата емисия е през 1912 г., като и профилът на Фердинанд е увеличен. Същата монета има още две емисии - от 1913 и 1916 г. Нова метална двулевка влиза в обращение през 1923 г., като на гърба се връща българският герб, а среброто е заменено със сплав от алуминий, цинк и никел.

През 1925 г. следват нови две емисии - едната отсечена във Франция, другата в Австрия. Следващата е през 1941 г., като монетата намалява диаметъра си и вече е от желязо с никелово покритие. Същата пара е емитирана и през 1943 г.

От 1944 до 1989 г. има 33 различни емисии възпоменателни двулевки.

През 80-те години на миналия век има десетки серии монети от 2 лв., отсечени по повод на най-различни събития - световното по футбол през 1982 г., 100 години от рождението на Йордан Йовков, Световното ловно изложение в Пловдив. 1300 години България, “Мадарският конник”, “Славянска писменост” и много други.

След промените първата двулевка е сечена през 1992 г., тя вече е златиста, от медно-никелова сплав и с по-малък диаметър - 25,2 милиметра. Следва прекъсване. До тази година. 

 

 

11,9 млрд. лв. са парите в обращение

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

11,9 млрд. лв са парите в обращение към края на октомври, става ясно от данните на БНБ.

В последния си доклад за първото полугодие от централната банка отчетоха, че парите в обращение към края на юни са 11,2 млрд. лв. За една година - от края на юни 2014 г. досега, те са с 696 млн. лв. повече, което е ръст от 6,6%.

От тях 97%, или общо 375,5 млн. броя са книжните пари. Те са с 11,3 млн. бройки, или 3,09% повече, а стойността им расте с 676,1 млн. лв.

Средната по стойност условна банкнота е 29,27 лв., което е с 0,09 лв. по-малко от първото тримесечие на тази година. За едногодишен период нейната стойност нараства с 0,95 лв.

Ръстът идва от увеличения брой на банкнотите с по-високите купюри - тези от 50 и от 100 лв. Общо банкнотите от 50 лв. са почти 4 млрд. Те заемат и най-големия дял - 36% в структурата по стойност.

По брой на банкнотите най-голяма част заемат тези от 20 лв. В края на юни в обращение от тях са 118,3 млн. броя, или 31,51% от всички книжни пари.

За едногодишен период увеличение има при купюрите от 2,50 и 100 лв, със съответно 0,12, 144 и 0,47%.

Общата стойност на монетите в обращение е 232,5 млн. лв. или 1,837 млрд. броя. Към края на юни спрямо година по-рано те се увеличават с 9%, а стойността им с 20,5 млн. лв.

Средната стойност на една разменна монета е 0,13 лв. и е непроменена от края на 2014 г.

 

 

Заловиха и

“качествени”

ментета

 

Нов тип неистински банкноти от 2 лева, емисия 2005 г., установи наскоро БНБ. При тях бе подправена холограмната лента, а имитацията бе много точно копие на тази при истинската.

При пипане с пръсти обаче лесно се установява гладка хартия, която е по-тънка от оригиналната, както и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата, обясниха експерти. При поставяне на банкнотата срещу светлина има неясно, остатъчно изображение на водния знак - изправен лъв.

БНБ напомня, че при съмнение за истинността на която и да е банкнота проверка може да се направи в салона на централната банка. Ако се потвърди, че става дума за фалшификат, той трябва да бъде предаден в МВР, където ще издадат документ. 

Радарите за превишена скорост днес - 4 ноември във варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=305558

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 4 ноември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 с. Приселци, б-я Ергос 11:10ч.-12:00ч. Път I-9 гр.

Ветераните на ЦСКА с нов управителен съвет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090336

Ветераните на ЦСКА решиха да не правят нова своя организация, а да запазят сегашната. Димитър Пенев остава председател, но вече има нов управителен съвет. В него влизат Адалберт Зафиров, Светослав Петров, Емил Бучински и Красимир Горанов. Повечето от по-възрастните легенди на клуба като Боби Станков,
Ветераните на ЦСКА решиха да не правят нова своя организация, а да запазят сегашната. Димитър Пенев остава председател, но вече има нов управителен съвет. В него влизат Адалберт Зафиров, Светослав Петров, Емил Бучински и Красимир Горанов. Повечето от по-възрастните легенди на клуба като Боби Станков,

Христо Бойчев: Геополитическият катаклизъм провокира създаването на Боянския клуб

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259796_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B

 Христо Бойчев е роден на 5 март 1965 г. През 1974 г. завършва Институт по машиностроене и до 1985 г. работи като главен механик на завод.

През 1985-1989 г. учи театрознание във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1989 г. получава наградата “Драматург на годината”.
Прези 1996 г. в тандем с Иван Кулеков е кандидат за вицепрезидент на България, двамата получава 57 668 гласа.
През 1997 г. печели наградата в международния конкурс на Британския съвет с пиесата си “Полковникът птица”. Наградата му е връчена лично от Харолд Пинтър. Досега пиесата е поставяна в над 40 страни по света.

 

 

- Защо създадохте Боянския клуб, г-н Бойчев?

- Кратък увод. Краят на всички цивилизации е един и същ. Появяват се от някъде огромни маси хора и ги прегазват.

Рим беше прегазен от варварите, Византия - от турците. В момента наблюдаваме поредния хуманитарев взрив и човешки потоци. При сегашните високи технологии те не могат да влязат с оръжие, затова влизат с човешка маса с децата напред, ползвайки се от хуманистичните принципи на европейската цивилизация. Това е принципът на предстоящите хуманитарни войни.

Не говорим за “бежанци” - такива у нас няма. Говорим за милионен ислямски поход към Европа, а най-парадосксалното е,

че ни прекараха и

да спонсорираме

този поход

Превозват тази армия безплатно с влакове и автобуси, безплатна храна, подслон и пр.

Реалността е, че това е завоевание на социалните придобивки на европейската цивилизация. Резултатът ще бъде огромни ислямски квартали - анклави, живеещи от социална помощ, които постоянно ще се разрастват от висока раждаемост и приходящи. И накрая ще видим косоварски вариант в Централна Европа. Този геополитически катаклизъм е фундаменталната провокация за създаването на т.нар. Боянски клуб.

- Какви са целите му и какви - първите му прояви?

- Конкретната причина за създаването му е предложението на проф. Божидар Димитров в пресата за държавна награда на граничаря, изпълнил дълга си при опит да спре организиран отряд от нарушители на държавната ни граница. Та този Боянски клуб е инициативният комитет, който внесе това предложение с подписката в Министерския съвет. Предложението до момента бе подкрепено по електронен път от 30 000 българи.

- Това предложение не беше посрещнато еднозначно...

- Предложението на проф. Божидар Димитров беше една превантивна позиция поне да бъде спасен граничаря от наказателно преследване - нататък отиваха нещата. Говореше се за първо убийство на бежанец и пр. Изказаха се и юристи, рекламирайки се като правозащитници, разбира се, и вечният Хелзинкски комитет и т.н.

И продължават да налагат термина “бежанец”, въпреки че този статут могат да имат само в съседна тям мирна държава. Оттам нататък стават обикновени икономически емигранти, които ние не сме длъжни да пускаме нелегално през границата си.

- Можем ли все пак да говорим за човешко състрадание?

- Можем, ако имат документи. Защо нямат паспорти? Кой си крие идентификацията и защо? Трябва да си пълен наивник, за да мислиш, че вече не са влезли със задача хиляди джихадистки воини, вместо да рискуват вербуване на такива в Европа.

Това едно. Другото е елементарната логика кой ще издържа тези хиляди хора без професия, ценз, език и пр. Ние не можем да осигурим работа на българските граждани, а камо ли за гурбетчии.

- Тези хора обаче са принудени да се спасяват от войната и смъртта...

- Една малка част от тях - сигурно. Говорим за сирийците, бягащи от джихадистите. Това пък е схемата на съветските настъпления през Втората световна : армията напред, а зад нея веригата на войските със сини околожки на фуражките за да разстрелват отстъпващите. Но дори само бедността да е принуда, не дава никому право да нарушаваш международните закони. Тези емигрантски масиви обезсмислиха всякакъв граничен контрол и визови режими.

- Какви мерки предлагате?

- Нищо различно от спазването на нашите и международните закони, т.е. да пазим границите си от нарушения, ако вече не е късно.

Аз мисля, че нещата отидоха доста напред и станаха неконтролируеми, защото ЕС проспа началото. Дори има заслуга, участвайки в рамките на НАТО в реално немотивираното нападение на Ирак. Свалянето на Саддам Хюсеин изпусна духа от бутилката.

- Кои по-известни личности влизат в клуба?

- За мобилност поддържаме тесен кръг и разчитаме на съмишленици. От популярните фигури като активен член бих добавил и Коцето Калки, режисьора Андрей Слабаков, както и известния арх. Богданов.

- Клубът има ли някаква връзка със сдружението “Обединени езически вероизповедания”, което регистрирахте преди месец?

- Освен обща кауза за опазване на европейската и световната култура - друга връзка няма. Защото

ислямът е

максималистична

религия

и не понася присъствие на друга култура. Взривява световни паметници на културата, а у нас изляха 15 тона бетон в основите на джамията “Ибрахим паша” в Разград, за да заличат разкопките на културните пластове от Античността. Всяка схоластика върши подобни вандализми...

Впрочем, ислямът е несъвместим с европейската цивилизация. Те и затова в Европа живеят в затворени анклави и пето поколение жени продължават да носят бурки в Германия и да не знаят дума немски.

Погледнете Босна - босненците и сърбите са един сръбски народ, а ги настроиха един срещу друг по религиозни подбуди. И се избиха...

- Наскоро се върнахте от театрален фестивал в Сараево. Къде виждате мястото на българския театър в европейското театрално пространство?

- Почти не виждам мястото на българския театър поне в основните параметри, в които се движи сега. Нашият театър преживява и творческа, и административна криза. Разбира се, административната криза е първичното. Тя е в резултат както на личности администратори, така и на финансови принципи.

- Вашата пиеса “Полковникът птица” се играе в много и то световноизвестни театри като Theatre de la Commune d'Aubervilliers - Париж, Каталунски национален театър в Барселона, “Таганка”, Гейт театър-Лондон, театър Катр Су - Монреал, театър “На Забрадли” в Прага, Франкфурт Шаушпиле и др. Защо обаче досега не е поставена в Народния театър?

- Не знам защо не е поставена в Народния театър и честно казано, не ме интересува, но знам, че на 24 ноември има премиера в театър “Станиславски” в Москва, а английска продукция на “Оркестър Титаник” се игра през целия Единбургски фестивал с Джон Хана в главната роля. Ще добавя, че за една от ролите бе поканен и игра българският актьор Иван Бърнев. В интерес на истината за него вестниците пишеха най-хубави неща.

- Коя е най-сполучливата постановка на “Полковникът птица” по света?

- Много са. Като изключим България, за да не се засегне някой,

може би най-високите

постижения

са в Русия

- Засилената ви гражданска ангажираност може ли да провокира за нова пиеса на тема езичество и християнство например? Или по световния проблем с бежанците?

- Темата за чуждостта, нашествието на чуждото и страхът от него е един от вечните проблеми в изкуството. Аз съм писал по темата още през далечната 1982 г. Тази пиеса никога не съм я пускал в обращение на сцена - нито в България, нито в чужбина, но странното е, че за нея знаят в Германия и в момента я искат за постановка там.

За ислямското нашествие в Европа обаче тепърва ще се пише. И в никакъв случай няма да са комедии.

Борисов се среща с Горанов и Бъчварова заради привилегиите на полицаите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091164

Премиерът ще се срещне с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради напрежението в МВР. В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание направителството, министър-председателят Бойко Борисов ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на
Премиерът ще се срещне с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради напрежението в МВР. В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание направителството, министър-председателят Бойко Борисов ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на

Борисов се среща с Горанов и Бъчварова заради привилегиите на полицаите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091159

Премиерът ще се срещне с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради напрежението в МВР. В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание направителството, министър-председателят Бойко Борисов ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на
Премиерът ще се срещне с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради напрежението в МВР. В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание направителството, министър-председателят Бойко Борисов ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на

Политиците не искат работещо, а МВР за мокри поръчки

http://frognews.bg/news_101288/Polititsite-ne-iskat-raboteshto-a-MVR-za-mokri-porachki/

Родните управлаващи хич не си поплюват, когато решат да се заиграват с МВР. Усетиха, че вече им е доскучало да си играят с ведомството на „скрий мръвка в дупчица” и решиха да ударят изведнъж - чрез бюджета. Тайно и подло финансовият министър Владислав Горанов отряза всички придобивки на служителите на МВР.

Виц на деня: 4 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_585593.html

На вчерашния протест полицаите отново бяха повече от протестиращите 

KIA Sorento стана „Автомобил на годината“ в Близкия изток

http://cars.actualno.com/KIA-Sorento-stana-Avtomobil-na-godinata-v-Blizkija-iztok-news_505210.html

Изцяло новият КIA Sorento бе отличен с титлата "Кола на годината" на почетния конкурс MECOTY в Близкия изток. Соренто получи най-високата оценка според вота на потребителите в региона от 48 номинирани автомобила. Резултатите от конкурса бяха обявени на официална церемония в Дубай на 29 октомври. Наградата идва скоро след като КIA Motors произведе 15-милионния автомобил за износ през август 2015 г., а именно моделът 2016 Sorento бе реализиран в Обединени арабски емирства. Близкият изток е един о

Габровски полицаи ще блокират прохода Шипка

http://velikotarnovo.actualno.com/Gabrovski-policai-shte-blokirat-prohoda-Shipka--news_505509.html

Габровски полицаи ще блокират прохода Шипка днес. Председателят на местната структура на синдиката на МВР Николай Ников обяви пред Дарик, че униформените ще спрат движението от 18:00 до 20:00 часа. "Видяхте как се решиха нещата с бюджета - за една вечер и на тъмно", каза Ников. На Архангеловден полицаи от Габрово тръгват за столицата и ще вземат участие в националния протест в София, стана ясно от думите на Николай Ников. Той уточни, че тази вечер движението през Шипка бъде спряно още при Люб

ООН: Не можем да осигурим помощ за 60 милиона мигранти

http://asia.actualno.com/OON-Ne-mojem-da-osigurim-pomosht-za-60-miliona-migranti-news_505514.html

„Сборът от ресурсите на агенциите на ООН, на Червения кръст и на хуманитарните организация вече не е в състояние да осигури закрила и животоспасяваща помощ, от каквато се нуждаят 60 милиона души, прокудени от война и гонения", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз. Гутериш коментира проблемите в хуманитарния сектор пред Комитета по правата на човека в Общото събрание на ООН. Според върховния комисар правителства, отделни л

Търсим помощ от САЩ за хакерските атаки

http://pik.bg/търсим-помощ-от-сащ-за-хакерските-атаки-news429390.html

Търсим помощ от САЩ за хакерските атаки

Хакерските атаки срещу държавни сайтове продължават. Над 2 милиарда компютри са се опитали да влязат в най-актуалния сайт на държавата в рамките на 24 часа. Няма сайт, който да удържи на такава атака. Това е причината България да се обърне за помощ към САЩ, съобщи заместник-министърът по транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов.

От петък миналата седмица сайтът на Президентството е атакуван постоянно. Компютърните атаките срещу държавните ни сайтове са от целия свят - от Виетнам, Румъния, Турция, Украйна, САЩ и Африка, обясни още заместник-министърът.

Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии (МТСИТ) е "сезирало ДАНС на секундата" след първите атаки на държавните сайтове, пише "Стандарт".

Борисов посочи още, че в спецагенцията има звено за киберсигурност, която анализира данните, но затова е необходимо време. ДАНС трябва да кажат кой е поръчителят и каква е целта на хакерските атаки, каза Валери Борисов. Той повтори, че анализът на ситуацията показва, че "проблемът е имиджов". Целта на хакерите по думите му е да покажат, че един вид държавата не може да си опази сайтовете, а е тръгнала да прави избори чрез електронно гласуване.

Към изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" в МТСИТ действа специално създадено звено за реакция при компютърни инциденти - CEATTBG, което работи на денонощен режим. Още в неделя то е провело два конферентни разговора с американското звено - USCEART.

Потърсена е помощта на американските експерти по киберсигурност, посочи Валери Борисов. По думите му задължението на МТСИТ е да осигури мрежовата и информационната сигурност, която е част от глобалната сигурност на информацията в държавата. Т.е. нашата задача е да дефинираме политиките и правилата, обясни Борисов.

Концептуален модел на "Мерцедес" се събразява с навиците на собственика си

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/04/2642043_konceptualen_model_na_mercedes_se_subraziava_s/?ref=rss


"Мерцедес" използва автосалона в Токио, за да представи концептуален модел, от които може да се роди автомобилът за мегаполисите на бъдещето. "Вижън Токио" е с дължина 4.80 метра, а в салона има място за петима пасажери.

Колата е автономна, което дава възможност седалките да не са разделени на предни и задни, а да са оформени като обло канапе. Ако все пак има желащ да шофира, се появяват шофьорска седалка и волан. Достъпът до салона става през една голяма странична врата.
...

Сектор "Сигурност" на бунт. Борисов оттегля промените

http://www.cross.bg/goranov-buchvarova-ministur-1486816.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния Румяна Бъчварова, преди редовното заседание на кабинета, за да обсъди съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната. Плановете на Горанов предизвикаха протести на стотици служители на реда вчера. Блокирани бяха магистралите „Тракия" и „Марица" при Пазарджик и Хасково, международният път Е-79 между Враца и Мездра, както и ключови кръстовища в столицата, Пловдив, Русе, Стара Загора и други градове. За днес се готвят нови протести. Към протестиращите полицаи се присъединяват и техни колеги от армията, както и служителите на затворите, чийто социални придобивки също се орязват с новия бюджет. Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви за днес извънреден Съвет по отбрана. За 12 часа е обявена полицейска блокада на прохода "Маказа". По-късно вечерта полицаите във Варна са обявили, че ще затворят изхода на града за магистрала „Хемус". За днес е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград. В София протестът ще започне в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал "Овча купел", но не е изключено полицаите да предприемат протестни действия в различни части на столицата, без предварително да са уведомили за това. „Решението, което правителството прие в петък, е може би най-щадящото", заяви Румяна Бъчварова

Gmail ще предлага персонализирани автоматични отговори на писма

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/04/2642477_gmail_shte_predlaga_personalizirani_avtomatichni/?ref=rss


Писането на отговори на имейли, особено от мобилен телефон, може да е трудно и неудобно. Именно затова Google разработва новата функция Smart Reply, която ще позволява на потребителите да избират между три предварително подготвени отговора на дадено писмо спрямо неговия контекст.

Функцията ще анализира текста на писмото чрез специален софтуер. Служители на компанията няма да виждат писмата на потребителите нито да имат какъвто и да е достъп до тях. Всичко се извършва от...

В Германия настаниха бежанци на круизни кораби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259795_%D0%92+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B8

 Германските власти настаниха днес първите бежанци на кораби за круизни плавания, предаде ДПА.Градската управа на град Дортмунд съобщи днес, че 16 души от местни центрове за спешно настаняване са се преместили на борда на плавателните съдове "Диана" и "Соларис", които са на котва в плавателния канал Дортмунд-Емс, свързващ двата едноименни града.
Германските власти настаниха днес първите бежанци на кораби за круизни плавания, предаде ДПА.Градската управа на град Дортмунд съобщи днес, че 16 души от местни центрове за спешно настаняване са се преместили на борда на плавателните съдове "Диана" и "Соларис", които са на котва в плавателния канал Дортмунд-Емс, свързващ двата едноименни града, пише БТА.

Вероятно капацитетът на двата кораба ще бъде запълнен до няколко дни. Те могат да приемат на борда си общо 180 души.

"Засегнатите лица биват питани предварително дали искат да отидат на кораб", каза говорителка на градската управа в Дортмунд. Тя посочи, че много от хората са травматизирани, защото са дошли, като са прекосили Средиземно море с лодки, пише БТА.

На "Диана" и "Соларис" се настаняват възрастни и семейства с деца, за които има изискване да са поне на 15-годишна възраст. Корабите, които се обслужват от организацията "Каритас", са наети от Дортмунд за двегодишен период от холандските им собственици. 

Слънчево време и максимум 19 градуса

http://www.bnews.bg/article-143285

В планините ще е слънчево. Вятърът по билата ще е слаб до умерен от североизток-изток.

Преглед на печата - 4 ноевмри

http://www.moreto.net/novini.php?n=305557

Протестите на полицаите са водеща тема за вестниците в сряда. „Стотици полицаи блокират улици в София и пътища в страната Планираното орязване на 20-те заплати при пенсиониране изкара по софийските улици десетки гневни полицаи.

Арабските монархии затънаха в блатото

http://svetoven.pogled.info/news/68975/Arabskite-monarhii-zatanaha-v-blatoto

/Поглед.инфо/ Началото на атаките на руските военнокосмически сили срещу позициите на терористите в Сирия активизираха и тези, които са против тях, и онези, които дават вид, че участват в борбата, и страните, които ги подкрепят. Тоест Иран, официалните Багдад и Дамаск, шиитските ливанска и иракска полиции, както и християните и кюрдите в първия случай; САЩ във втория; Саудитска Арабия, Катар и Турция – в третия.

Вдовицата на Робин Уилямс: Той бе съкрушен преди да се самоубие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091157

 Робин Уилямс смятал да мине неврологични изследвания през седмицата, предхождаща самоубийството му и вероятно му оставаха само три години живот, заяви вдовицата му, цитирана от Ройтерс. В първото си интервю, откакто Робин Уилямс се обеси, Сюзън Уилямс разкрива, че актьорът бил съкрушен физически и психически в месеците преди смъртта си.

Тръмп: Буш трябва да се откаже от борбата за президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259794_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%91%D1%83%D1%88+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп смята, че другият кандидат - републиканец Джеб Буш трябва да си помисли за това дали не трябва да се оттегли от президентската надпревара.
Тези думи бяха изказани от милиардера в ефира на телевизионния канал ABC, съобщи The Hill.

По негово мнение Буш няма никакви шансове за победа. "Джеб е добър човек. Но той няма никакви шансове, разбирате ли? Той трябва да се оттегли", заяви Тръмп.

"Буш си губи времето и много пари", добави Тръмп.

Ненчев свиква извънреден съвет по отбрана

http://offnews.bg/news/n_1/n_585591.html

Военният министър Николай Ненчев свиква извънреден съвет по отбрана заради орязването на социалните придобивки на военнослужещите.  Въпреки заложеното за 2016 г. увеличение на бюджета за отбрана, което дава възможност за модернизация на армията, проектобюджетът предвижда ограничаване на социални права на военните. На заседанието, което ще се проведе днес, ще се обсъди възможното напускане на голям брой хора от Въоръжените сили. Във вторни пилотите от бойната авиация са спрели планираните си полети. Не са проведени учебните полети в Граф Игнатиево и Враждебна. Осъществен е само един полет на МиГ-29 на летище Варна, който е бил планиран по "Ер Полисинг", съобщава сайтът pan.bg. 

Според статистиката: Четири пъти по-ниска руска активност при покупка на имот в България

http://petel.bg/Spored-statistikata--CHetiri-pati-po-niska-ruska-aktivnost-pri-pokupka-na-imot-v-Balgariya__132860

Снимка: Булфото Статистическите данни показват, че сделките с участието на руски купувачи на недвижимо имущество в България са паднали...

Вдовицата на Робин Уилямс: Той бе съкрушен преди да се самоубие (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091152

 Робин Уилямс смятал да мине неврологични изследвания през седмицата, предхождаща самоубийството му и вероятно му оставаха само три години живот, заяви вдовицата му, цитирана от Ройтерс. В първото си интервю, откакто Робин Уилямс се обеси, Сюзън Уилямс разкрива, че актьорът бил съкрушен физически и психически в месеците преди смъртта си.

Парламентът обсъжда свалянето на имунитета на Сидеров и Чуколов

http://pik.bg/парламентът-обсъжда-свалянето-на-имунитета-на-сидеров-и-чуколов-news429387.html

Парламентът обсъжда свалянето на имунитета на Сидеров и Чуколов

Народното събрание ще обсъди искането на главният прокурор за сваляне на депутатските имунитети Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това предвижда проектопрограмата за парламента за предстоящата седмица.

Главният прокурор внесе в НС искане за свалянето на имунитетите на двамата депутата, след като на 12 октомври Сидеров и Чуколов предизвикаха скандал пред магазин за алкохол и цигари в столицата, а и след това на 25 октомври, в нощта на първия тур на местните избори, лидерът на ПП АТАКА нахълта в сградата на НАТФИЗ, съобщи "Фокус".

Преди решението да влезе в пленарната зала трябва да изтече 14-дневният срок, в който Сидеров и Чуколов имат право сами да се откажат от имунитетите си. Предстои парламентът да гласува промяна в правилника за намаляване на този срок на 5 дни.

Друга точка, която е заложена в проектопрограмата на парламента, е Законът за военното разузнаване, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето заради текстове, които не дават възможност на цивилен да оглави служба „Военна информация”.

По традиция в първото пленарно заседание за месеца премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите ще отговарят на въпроси на народните представители в рамките на блиц-контрол.

Жега в Министерски съвет: Бойко привика спешно министрите заради МВР!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259793_%D0%96%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%B2+%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%3A+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D

 След час в Министерски съвет ще стане горещо. Премиерът Борисов привика на спешна среща министъра на финансите и министъра на вътрешните работи заради напрежението в МВР. В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание на правителството, министър-председателят, ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната.
Във вторник служители на МВР излязоха на протест в страната заради проектобюджета за 2016, в който са включени текстове за планираното орязване на заплатите и обезщетенията им при пенсиониране. Текстовете предвиждат да не се изплащат добавки на заплатите за прослужено време, да се промени дължината на платения отпуск и да се намали и обезщетението при напускане на системата на МВР.

Полицаи от столицата и страната блокираха ключови кръстовища, след като синдикатите на служителите в МВР не постигнаха консенсус по време на срещата си с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. За днес се планират нови протести.

Извънреден Съвет по отбрана. Военните излизат на протест с полицаите

http://www.cross.bg/politzaite-sotzialniya-izvurshvani-1486815.html

/КРОСС/Извънреден Съвет по отбрана насрочи за днес министърът на отбраната Николай Ненчев. Причината - орязвнето на социалните права на военнослужещите с разписаните пари за сектора в бюджета за догодина. Военните ще се присъединят към протеста на полицаите, каза председателят на Националния синдикат „Отбрана" Тодор Воденов. По думите му решенията, заложените в бюджет 2016, за сериозни орязвания на социалния пакет за служителите в сектор "Сигурност", сериозно нарушават професионалния им и социален статут. Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път отговорно е приело, е в разрез с разговорите, с обещанията, които те имаха. Да, ние сме съгласни, че е необходимо да бъдат извършвани реформи, но реформите не бива да бъдат извършвани с цената на намаляване на социалния и професионалния статут на хората от отбраната и сигурността, заяви Воденов.  Освен военните, към протеста на полицаите ще се присъединята и надзирателите от затворите, чийто социални права също са редуцирани.  

В парламента: Депутатите решават за имунитета на Сидеров и Чуколов!

http://www.bnews.bg/article-143284

Главният прокурор поиска задържането на двамата, както и имунитета на Сидеров за случая в НАТФИЗ в нощта на изборите.

Сайтовете на TV7 "възкръснаха"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259792_%D0%A1%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+TV7+%22%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0%22

 Сайтовете на TV7 отново работят, след като мистериозно изчезнаха от интернет онзи ден. Това стана точно, когато "Праймтайм" обяви, че се оттегля. Компанията, зад която се крие бившият соцдепутат Николай Малинов, играя ролята на посредник на фалиралия банкер Цветан Василев и авера му Константин Малофеев.
Въпросната фирма има съмнително кратка история. А съмненията са, че този панически ход се прави, за да се покрият следите и да се премине към следващото намерение - регистриране на новия канал News Tv. СЕМ обаче засече припокраване на програмната схема и чака обясднение, която така и липсва до момента. Малофеев и Василев, както и техните подставени лица, явно сапритеснени, че схемата им как да завлекат Фонда за гарантиране на влоговете с 300 милиона лева е разкрита и сега пускат поредния балон.

В интервю за БЛИЦ председателят на СЕМ Гого Лозанов призна, че не е давано разрешение за регистрация на новия проект News Tv. Истината е, че въпросната "нова" телевизия всъщност е старата TV7. Тоест, Василев и Малофеев са вкарали пералнята в действие.

Другата истина е, че едни хора продължават да работят без заплати с обещания за светло бъдеще. По разумните обаче се ометоха от телевизията, след като усетиха накъде духа вятъра. 

Парламентът гласува имунитета на Сидеров и Чуколов

http://offnews.bg/news/n_1/n_585586.html

Днес народните представители ще гласуват дали да бъдат свалени депутатските имунитети на Волен Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака". Повод за това са скандалите около Сидеров и по-точно последния такъв с нахлуването му в НАТФИЗ в изборната нощ на 25 октомври. Вчера парламентарната комисия, която бе съставена за свалянето на имунитета на Сидеров, реши, че това трябва да се случи. По този повод пернишки атакисти заплашиха с гладна стачка, като според областния координатор на "Атака" в Перник проф. д-р Румен Ваташки срещу Сидеров се води целенасочена кампания, а искането за сваляне на имунитета му е с цел политическа репресия.

Реформаторки в дуел коя да оглави общинския съвет в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5089990

Местният парламент се кълне на 5-и, д-р Лилия Учкунова май ще води няколко сесии
Две дами от Реформаторския блок в Пловдив ожесточено спорят коя да заеме председателското място в общинския съвет. Битката е между председателката на ДСБ Пепа Деведжиева и Савина Петкова от ДБГ. Те не могат да се разберат,
Местният парламент се кълне на 5-и, д-р Лилия Учкунова май ще води няколко сесии Две дами от Реформаторския блок в Пловдив ожесточено спорят коя да заеме председателското място в общинския съвет. Битката е между председателката на ДСБ Пепа Деведжиева и Савина Петкова от ДБГ. Те не могат да се разберат,

Ако Меркел се провали, и Европа ще се провали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259791_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2

 Всички, които недоволстват от действията на Меркел в бежанската криза и дори се заиграват с мисълта за нейното оттегляне, трябва да осъзнаят, че без Меркел ЕС е загубен. Единствено тя е в състояние да брани целостта му, пише Барбара Везел в коментар за Deutsche Welle.
Да, функционерите на управляващите партии в Германия са длъжни да говорят с Меркел за недоволството и протестите на партийната база срещу нейните действия. През цялото ѝ управление няма друг проблем, който да е засягал тъй директно германците, както кризата с бежанците. И понеже германците мразят безредието, в страната логично се надига призивът към правителството по един или друг начин да възстанови контрола си над събитията. Но би било безотговорно и много опасно, ако точно в тази ситуация се подхване дебат за оттеглянето на Меркел от канцлерския пост.

Защото в днешна Европа Ангела Меркел е просто незаменима. Причината за това не се крие в някакви нейни извънредни лидерски таланти, не. Просто в момента в ЕС няма друг политик, който иска и може да защитава общия ни проект.

В Европа стана неуютно

Британците вече отдавна са се отписали от ЕС, а референдумът през 2017 г. само формално ще утвърди излизането им. Във Франция Франсоа Оланд е и си остава слаб президент, който не смее да подкрепи Меркел по въпроса за бежанците - от страх, че това ще предизвика подем на десните националисти от „Националния фронт”.

Британците вече отдавна са се отписали от ЕС, а референдумът през 2017 г. само формално ще утвърди излизането им. Във Франция Франсоа Оланд е и си остава слаб президент, който не смее да подкрепи Меркел по въпроса за бежанците - от страх, че това ще предизвика подем на десните националисти от „Националния фронт”.

Тази реакция е симптоматична за случващото се и в други европейски страни. В Австрия, Швеция, Финландия и Дания десните популисти също се надигат и поставят под натиск управляващите коалиции. В Испания избори ще се проведат по Коледа, в Португалия управлява правителство без мнозинство, а в Италия премиерът Матео Ренци засега се справя някак с вълната от бежанци, но по принцип смята, че това е германски проблем. А Гърция, която не може да реши дори собствените си проблеми, трайно е вдигнала ръце и не е в състояние да се справи с потока от бежанци, прииждащи от Турция.

Още по-страшно става, когато човек извърне поглед към Източна Европа. В Полша на власт дойдоха десните консерватори, чийто лидер Ярослав Качински ръси срещу мигрантите от Близкия изток идиотски клевети, от които би се засрамил дори някой неофашист. За дребния унгарски диктатор Виктор Орбан вече всичко е казано. Със своите огради и кучета-пазачи той е пътеводна звезда за всички популисти. Чехи и словаци, сърби, хървати и българи - накъдето и да погледнеш, все страни, които не желаят да поемат отговорност дори за онези бежанци, които биха им се паднали след едно справедливо разпределение на тежестта.

Осъзнайте какво губим!

Навред в Европа се надигат национализъм и егоизъм. И сякаш никой не се замисля какво би означавало разпадането на ЕС за всяка една от тези страни. Защото и датчани и поляци, и италианци и британци ще преживеят истинска икономическа катастрофа, а международното им значение направо ще се срине, ако заложат тротиловите шашки под европейския проект.

Да не говорим пък какво ще се случи на бедните източноевропейци, когато им спрат милиардите от европейския бюджет, когато се затворят границите и отпадне тъй изгодната за тях свободна търговия с богатите западни съседи. Тази опасност е съвсем реална, но правителствата в много европейски столици очевидно не го осъзнават. Иначе нямаше да се държат като деца, които си играят с кутийка кибрит.

Гръмогласните оплаквания от лошото състояние на ЕС открай време са част от всекидневието в Брюксел. В момента обаче те изобщо не са преувеличени, уви. Най-тежкото изпитание за европейското единство от Втората световна война насам съвпада с трайната слабост на политическия персонал и с разпадането и поляризацията на политическия пейзаж. 

И тъкмо Ангела Меркел се оказва последният вълнолом. Тя първа разпозна глобалните измерения на кризата с бежанците, докато в същото време мнозина други продължават да вярват, че могат да се изолират от проблема с помощта на бодлива тел. 

Германският канцлер е в момента единственият човек, който може да преведе ЕС през най-голямото му културно и социално изпитание от неговото основаване насам.

Ако Меркел се провали - както у дома си в Германия, така и в кръга на 28-те държави-членки - тогава и Европа ще се провали. А за правителствените партии в Берлин това означава едно: сега е моментът да ѝ подсилят гърба. И да се откажат от опасните игрички около политическото бъдеще на канцлера.

Р. Йорданов: Сега в МВР ще останат мишките

http://frognews.bg/news_101287/R-Iordanov-Sega-v-MVR-shte-ostanat-mishkite/

Принципите, по които се управлява МВР, са слагачество, връзки, а не кой какво и как работи, заяви по НТВ криминалният психолог Росен Йорданов. Той даде пример с висш ръководител от системата, който артикулирал по отношение на друг: "Теб не трябва да те има". Сега ще напуснат хората, които имат достойнство, ще останат мишките.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-evgeniii-1486813.html

/КРОСС/Евгения Раданова, олимпийска медалистка по шорттрек, министър на младежта и спорта в служебното правителство на Г. Близнашки Александър Хаджийски, бивш депутат, бивш председател на НСИ Ген. Валери Григоров, бивш директор на НС „Гранична полиция" Диляна Грозданова, журналистка Проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност, бивш депутат Евгений Жеков, икономист, бивш депутат Евгений Иванов, бизнесмен, бивш депутат Любомир Христов, депутат Мадлен Алгафари, психотерапевт, писател Марин Кавръков, бивш областен управител на Сливен Петър Ангелов, бивш депутат Проф. Радка Аргирова, вирусолог, основател на първата лаборатория по СПИН Д-р Руденко Йорданов, лекар, директор на БЧК-Русе, бивш депутат Христо Йовов, бивш футболист

Руски бомбардировачи унищожиха бункери на ИД с две бетонобойни бомби

http://svetoven.pogled.info/news/68974/Ruski-bombardirovachi-unishtozhiha-bunkeri-na-ID-s-dve-betonoboini-bombi

/Поглед.инфо/ Руските бомбардировачи Су-24 във вторник (3 ноември) пуснаха две мощни бетонобойни бомби „БЕТАБ-500“ по обекти на бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия. Това обяви говорителят на Веонно-космическите сили на Русия полковник Игор Климков, цитиран от Вести.ру.

Затвориха летището на остров Бали заради вулкан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259790_%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4

 Индонезийските власти затвориха временно летището на остров Бали - едно от най-натоварените в страната - заради изригването на вулкана Ринджани на близък остров, съобщи метеорологичната служба, цитирана от Ройтерс. Летище Нгура Раи на остров Бали и летище Селапаранг в провинция Западен Нуса-Тенгара ще бъдат затворени до четвъртък, а преди отварянето им ще се направи преоценка на обстановката, посочи в изявление метеорологичната агенция.
Непрекъснато се регистрират трусове в резултат на вулканичната дейност и потенциалът за нови изригвания остава значителен, посочи агенцията. Ринджани изхвърля пепел от миналия уикенд. Десетки хиляди туристи в Бали бяха блокирани през юли, когато летището на популярния курортен остров беше затворени заради изригването на вулкана Раунг в провинция Източна Ява.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-zasedanie-1486810.html

/КРОСС/*** Букурещ.Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Букурещ, Румъния, за участие в срещата на държавните ръководители на страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа.***София.От 9 ч. ще се проведе редовно заседание на Народното събрание.***София.От 10 ч. ще се проведе заседание на Министерски съвет.***София.Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия. Основната тема на заседанието ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на Република България.***София.От 9 ч. в Хотел „Рамада" ще бъде открита международна конференция организирана от Синдиката на българските учители, на тема: „Европейските секторни социални партньори насърчават потенциала на своя диалог чрез трансфер на знания и обучение".***София.От 10 ч. в зала 1 на Сентрал Парк Хотел София на пресконференция ще бъде представено изпълнението на проекта за изграждане на „Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България, които са част от ТЕН-Т мрежите".***София.От 10 ч. в СГС 24 състав на съда ще заседава по делото срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов (чл. 284в, ал. 1 НК)***София.От 10 ч

Раздор! Лекарският съюз и здравното министерство в сблъсък заради здравните пакети!

http://www.bnews.bg/article-143281

Спешните медици предупреждават, че липсват критерии за спешност. Тогава как ще се преценява кой е с приоритет.

Bulgaria and Italy coordinate positions on European hot issues

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259775_Bulgaria+and+Italy+coordinate+positions+on+European+hot+issues

The Foreign Ministers of Bulgaria and Italy Daniel Mitov and Foreign Minister Paolo Gentriloni discussed in Sofia the migration flow towards the EU, the need of differentiation between economic migrants and refugees as well as bilateral relations and energy security in Europe. Furthermore, the two countries coordinated their positions on the hot issues on the European agenda, with an accent on the forthcoming meeting on migration to take place in the capital of Malta – La Valetta. The sides also tackled the crisis in Libya in the context of the common interest in stabilization of the situation in that country and the opening of perspectives for peaceful and successful development there. Other subjects Ministers Mitov and Gentiloni considered were EU enlargement, the situation in the Western Balkans, Ukraine and the relations between the EU and Russia.

Няма връзка между самолетната катастрофа в Египет и операцията в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68973/Nyama-vrazka-mezhdu-samoletnata-katastrofa-v-Egipet-i-operatsiyata-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Кремъл призовава да не се свързва катастрофата на руския самолет „Еърбъс А321“ в Египет и операцията на Русия в Сирия, предаде „Независимая газета“.

Nationalist Party to Contest Mayor Vote Results in Bulgaria's Plovdiv

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259774_Nationalist+Party+to+Contest+Mayor+Vote+Results+in+Bulgaria%27s+Plovdiv+

A nationalist party that backed a mayor candidate who came second in Plovdiv's runoff on Sunday is to contest election results over "violations".

At a press conference following the local vote, Valeri Simeonov, the leader of National Front for the Salvation of Bulgaria (NFSB), cast doubt on the fairness of Sunday's voting process.

The NFSB is part of the nationalist coalition called Patriotic Front which backs Bulgaria's minority government.

Its candidate in Plovdiv, Slavcho Atanasov, lost to Ivan Totev, whose candidacy for a second term in office was raised by the main ruling GERB party.

The race in Plovdiv was too close to call, with the distance between the two candidates during vote processing ranging between 1.5 and 0.4%.

Totev won by a margin of just 1500 votes, prompting the Patriotic Front to say it would demand a second count of ballots.

On Wednesday Simeonov also called for amendments to election law, adding hisparty had already submitted its proposals, and urged a more assertive reaction of law enforcement agencies to eradicated practices such as vote buying.

In Simeonov's words, the Interior Ministry has been unable to tackle vote buying despite efforts by "the present leadership of the Interior Ministry over the past years". (The present leadership was appointed earlier this year.) -

Премиерът и трима министри ще отговарят на депутатски въпроси

http://www.cross.bg/premierut-dnevniya-vuprosi-1486844.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и трима министри ще отговарят на депутатски въпроси в днешния блиц контрол. Сред тях обаче няма да е вътрешният министър Румяна Бъчварова, чието изслушване поискаха от "Атака", тъй като вицепремиерът заминава в командировка. Блицпарламентарният контрол започва в 12 часа. Премиерът и заместниците му да се явяват пред Народното събрание и да отговарят на актуални устни въпроси от депутати за общата политика на правителството всяка първа сряда от месеца в последния до един час и половина от пленарното заседание, решиха народните представители с приемането на текстове от проекта на правилник на 42-то Народно събрание. Като първа точка в дневния ред на депутатите е обсъждането на първо четене в Закона за политическа и гражданска реабилитация. Предложението за обсъждането на закона дойде от страна на депутатите от ПГ на ДПС. Според правилника на НС всяка първа сряда от месеца парламентарните групи извън управляващите могат да правят предложения за дневния ред в Народното събрание. Така разглеждането на искането за снемането на имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов става точка 6 от дневния ред и вероятно няма да бъде разгледана в рамките на днешното парламентарно заседание. Депутатите отхвърли предложение на ДПС за промени в Закона за закрила на детето, с които се цели децата сами да определят хранителния режим в училищата и детските градини

Парламентът обсъжда свалянето на имунитета на Сидеров и Чуколов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091140

Народното събрание ще обсъди искането на главният прокурор за сваляне на депутатските имунитети Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това предвижда проектопрограмата за парламента за предстоящата седмица. Главният прокурор внесе в НС искане за свалянето на имунитетите на двамата депутата, след като на 12 октомври Сидеров и Чуколов предизвикаха
Народното събрание ще обсъди искането на главният прокурор за сваляне на депутатските имунитети Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това предвижда проектопрограмата за парламента за предстоящата седмица. Главният прокурор внесе в НС искане за свалянето на имунитетите на двамата депутата, след като на 12 октомври Сидеров и Чуколов предизвикаха

Григор Димитров излиза срещу Чилич в Париж по обед

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/04/2642439_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_chilich_v_parij_po_obed/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров излиза срещу Марин Чилич на турнира в Париж. Срещата между двамата е от втория кръг на мастърса във френската столица.

Мачът е втори в програмата на първи корт и се очаква да започне не по-рано от 13.00 часа. Преди това там ще играят Давид Гофен и Душан Лайович.

Димитров само веднъж се е изправял срещу Чилич. В началото на 2014 г. хърватинът се наложи със 7:5, 7:5 в Бризбейн.

Сега хасковлията опитва да сложи по достоен начин...

Парламентът обсъжда свалянето на имунитета на Сидеров и Чуколов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091146

Народното събрание ще обсъди искането на главният прокурор за сваляне на депутатските имунитети Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това предвижда проектопрограмата за парламента за предстоящата седмица. Главният прокурор внесе в НС искане за свалянето на имунитетите на двамата депутата, след като на 12 октомври Сидеров и Чуколов предизвикаха
Народното събрание ще обсъди искането на главният прокурор за сваляне на депутатските имунитети Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това предвижда проектопрограмата за парламента за предстоящата седмица. Главният прокурор внесе в НС искане за свалянето на имунитетите на двамата депутата, след като на 12 октомври Сидеров и Чуколов предизвикаха

EU's Georgieva 'Plans to Run' for UN Top Job

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259772_EU%27s+Georgieva+%27Plans+to+Run%27+for+UN+Top+Job

EU Commission Vice President Kristalina Georgieva is planning to run for United Nations Secretary General next year, EurActiv has argued in an exclusive report.

Georgieva has only said so far that for the moment she is focused on her current job, according to the Brussels-based outlet. She was appointed EU Commission Vice President for Budget and Human Resources in September of last year, as part of Juncker's commission college.

Margaritis Schinas, spokesperson for Commission President Jean-Claude Juncker, is also quoted as saying Juncker and Georgieva discussed "the possibility that this issued may arise", adding she "is focused on her current job".

Reports are reemerging - after having been fuelled by a number of media outlets - as the government signed in January it would endorse the candidacy of Irina Bokova to take over from Ban Ki-moon in 2017.

Bulgarian President Rosen Plevneliev, however, has so far only pointed to Bulgaria's place as "a strong contender" in the UN Secretary General race, always falling short of mentioning Bokova's name and fuelling speculation he might be considering the name of Georgieva instead.

"It appears that Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, aware of Georgieva’s goal, doesn’t want to pick a candidate himself, and expects the big powers to decide for him." EurActiv notes, reminding the 2016 appointment of a new UN chief is supposed to result in a candidate from Eastern Europe taking over, if the principle of regional rotation is observed.

"Asked on national television on 29 October if he would give his full support to Bokova to win the UN job, Borissov remained vague, instead of mentioning her name, replying 'she or another'." (Note: actually, asked whether he considers it possible for a Bulgarian to win, Borisov said it didn't depend on him.)

The website also cites its conversation with diplomats who say she is "already in campaign mode" with "about half of her meetings" being with UN officials.

But Bulgarian National Radio quotes EU Commission officials as telling it they have no such information.
 
 

Ad-hoc Committee in Bulgarian Parliament Agrees to Lift Siderov’s Immunity

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259805_Ad-hoc+Committee+in+Bulgarian+Parliament+Agrees+to+Lift+Siderov%E2%80%99s+Immunity+

An ad hoc enquiry committee in Bulgaria’s parliament on Tuesday granted the Chief Prosecutor’s request to lift the immunity of two lawmakers from nationalist Ataka party to face charges of hooliganism.

Chief Prosecutor Sotir Tsatsarov asked Parliament on October 26 to allow the arrest of Volen Siderov, leader of Ataka party and member of Parliament, and Desislav Chukolov, a MP from Ataka, on charges of hooliganism committed during their intrusion into the building of the National Academy for Theatre and Film Arts in Sofia two days earlier, on the evening before the first round of Bulgaria's local elections.

Both Siderov and Chukolov were absent from Tuesday’s session of the enquiry committee although they had been notified about it by other MPs from Ataka, the committee chairman Dimitar Glavchev said.

The decision of the ad hoc parliamentary committee will now go before full parliament which has the right to uphold or reject it. Siderov has said he doesn’t agree to have his immunity lifted upon Chief Prosecutor's request .

Siderov and Chukolov face November 9 deadline to give up on their immunity from criminal prosecution.
 

Praimedia Services Withdrawing from Deal on Bulgaria's TV7

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259770_Praimedia+Services+Withdrawing+from+Deal+on+Bulgaria%27s+TV7+

Burgas-based Praimedia EOOD on Tuesday announced it was pulling out of a deal it signed this spring to buy TV7, Super7 and News7 TV stations.

The company cites, in a statement quoted by BGNES wire service, "refusal" by the state to register its new owners over alleged non-compliance with with the Commerce Act of the Republic of Bulgaria.

In the words of Asen Asenov, owner and CEO at Praimedia, it is the country's Registry Agency that is "depriving" the management of running its own company and help the three TV stations to recover.

Many reports suggest Praimedia's affiliation to Nikolay Malinov, the head of the National Russophile Movement, a former official of the Bulgarian Socialist Party (BSP) and the ex-publisher of its newspaper, Duma ("Word").

Last week, the company submitted a request with the Council on Electronic Media, Bulgaria's broadcasting regulator, to register News TV, a new polythematic channel that is to be aired on cable and satellite TV.

The three stations concerned above, TV7, News7 and Super7, have been broadcast nationally for years.

However, millions in loans unpaid by previous owners to now collapsed Corporate Commercial Bank (KTB) prompted KTB's trustees to send a bailiff who tried to take out equipment placed as bank loan collateral, citing a case of litigation.

A scandal erupted then with police trying to assist the bailiff and journalists protesting and what they called an infringement on freedom of speech.

Praimedia later voiced their commitment to secure part of the funding needed to repay the loans.

On Wednesday, it cited its actions back in the spring as a proof of its efforts to help employees of the three channels "defend their professionalism, their notion of media and civic behaviour.

"A very substantial force was employed to hinder us. Readiness and patience to fund a business one cannot run, however, has its limit. I therefore regrettably admit we are forced to withdraw from this project. I underline this, we are forced to," Asenov is quoted as saying.
 

Гуардиола започна да изрежда звездите на “Арсенал” от Коклен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090680

“Aрсенал” има изумителни футболисти като Коклен, Касорла, Йозил Алексис Санчес. Те са много качествени играчи. “Арсенал” е един от топотборите в Европа. Това обяви на пресконференцията си преди домакинството срещу английския тим в Шампионската лига наставникът на “Байерн” Пеп Гуардиола.
Той учуди малко журналистите,
“Aрсенал” има изумителни футболисти като Коклен, Касорла, Йозил Алексис Санчес. Те са много качествени играчи. “Арсенал” е един от топотборите в Европа. Това обяви на пресконференцията си преди домакинството срещу английския тим в Шампионската лига наставникът на “Байерн” Пеп Гуардиола. Той учуди малко журналистите,

Танците не само сближават, но и намаляват болката, установиха учени

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/04/2642006_tancite_ne_samo_sblijavat_no_i_namaliavat_bolkata/?ref=rss


Танцът е универсално средство за комуникация и изразяване на емоция. На хората им е вродено да откликват на музиката - дори бебетата понякога си тактуват и се поклащат в ритъма. Екип учени обаче вярват, че движенията под съпровода на музика (като се остави настрана добре прекараното време и физическото упражнение) имат едновременно два неподозирани благоприятни ефекта - засилват привързаността между хората и повишават прага на поносимост към болката.

Проучването, което е в...

Най-важното от Варна във вчерашния 3 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305499

Варненци обсипаха входа на Руското консулство с цветя и играчки В памет на загиналите в самолетната катастрофа на Синайския полуостров, варненци оставиха цветя, свещи и плюшени играчки пред Генералното консулство на Руската федерация.

РФ и САЩ преминаха към практическо взаимодействие в небето над Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68972/RF-i-SASHT-preminaha-kam-praktichesko-vzaimodeistvie-v-nebeto-nad-Siriya

/Поглед.инфо/ В небето над Сирия бе проведена съвместна тренировка на руската и американската авиации за действие при опасно доближаване на самолети

Полицаите готвят нови протести, Бъчварова и Горанов на спешна среща при премиера

http://offnews.bg/news/n_1/n_585582.html

Нов протест на полицаите се очаква да блокира днес столицата и някои от големите градове в страната.  Очаква се към протестиращите полицаи да се присъединят и техни колеги от армията, както и надзирателите от затворите, чиито социални придобивки също се орязват. В София вероятното начало на протеста ще бъде дадено в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал "Овча купел", но не е изключено полицаите да предприемат протестни действия в различни части на столицата, без предварително да са уведомили за това, съобщава БНР. Служителите протестират срещу орязването на социалните им придобивки. Полицаите и военните са лишени от изплащането на до 20 заплати при пенсиониране. С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв. Отделно от това, въпреки раздутия бюджет на МВР за догодина, няма да има пари за униформи и ремонт на автомобилна техника по границата.  Идеите на финансовия министър Владислав Горанов бяха подкрепени от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тя призна, че в последните дни, след публикуването на проекта за бюджет за 2016 година, оставките на служители са масово явление. Днес двамата министри са на среща с премиера Бойко Борисов, за да обмислят как да се тушира напрежението. По неофициална информация промените може да бъдат оттеглени. 

Очаква се на среща при премиера да бъдат обсъдени причините за полицейското недоволство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642373_ochakva_se_na_sreshta_pri_premiera_da_budat_obsudeni/?ref=rss


Очаква се днес на среща при премиера Бойко Борисов да бъдат обсъдени причините за полицейските протести и да се търси решение на проблема.

Срещата не е оповестена официално, но за нея се разбра вчера след като служители на МВР блокираха за часове центъра на София и други големи градове, както и пътни артерии в страната в знак на протест срещу очаквано от тях началение на заплатите и социалните придобивки.

Очаква се в срещата при Бойко Борисов да вземат участие министрите...

Предстои срещата на Борисов и Бъчварова за напрежението в МВР

http://pik.bg/предстои-срещата-на-борисов-и-бъчварова-за-напрежението-в-мвр-news429382.html

Предстои срещата на Борисов и Бъчварова за напрежението в МВР

Премиерът се среща днес с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради напрежението в МВР.

В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание направителството, министър-председателят Бойко Борисов, ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната.

Във вторник служители на МВР излязоха на протест в страната заради проектобюджета за 2016, в който са включени текстове за планираното орязване на заплатите и обезщетенията им при пенсиониране. Текстовете предвиждат да не се изплащат добавки на заплатите за прослужено време, да се промени дължината на платения отпуск и да се намали и обезщетението при напускане на системата на МВР.

Полицаи от столицата и страната блокираха ключови кръстовища, след като синдикатите на служителите в МВР не постигнаха консенсус по време на срещата си с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. За днес се планират нови протести.

Хиляди на протест в Букурещ след пожара в нощен клуб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091127

Хиляди хора са протестирали в Румъния вчера с искания за оставки на министри заради пожара в нощния клуб в Букурещ миналата седмица, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус". 
Разгневени от начина, по който властите дават разрешения и инспектират заведенията, протестиращите са останали до късно през нощта.
Хиляди хора са протестирали в Румъния вчера с искания за оставки на министри заради пожара в нощния клуб в Букурещ миналата седмица, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус".  Разгневени от начина, по който властите дават разрешения и инспектират заведенията, протестиращите са останали до късно през нощта.

Синдикалист от МВР: И да блокираме само къщата на Горанов, едва ли обществото ще ни подкрепи

http://politics.actualno.com/Sindikalist-ot-MVR-I-da-blokirame-samo-kyshtata-na-Goranov-edva-li-obshtestvoto-shte-ni-podkrepi-news_505491.html

Това, което се случи вчера (3 ноември), не можеше да бъде контролирано и не сме го организирали. Протестът в София беше спонтанен – предупредихме министър Бъчварова, че може така да стане, заяви пред Нова телевизия председателят на СФСМВР Валентин Попов. Припомняме, че вчера се появи информация, че ръководството на СДВР е позволило на служителите си да излязат на протест, но тази информация остава непотвърдена. Според лидера на полицейския синдикат протести в цялата страна ще има –

20 хил. души поискаха оставката на вътрешния министър в Румъния

http://europe.actualno.com/20-hil-dushi-poiskaha-ostavkata-na-vytreshnija-ministyr-v-Rumynija-news_505495.html

20 000 души излязоха снощи по улиците на Букурещ, за да поискат оставката на премиера и на вътрешния министър, съобщи Нова телевизия. Причината за протеста е трагедията в дискотеката в петък, при която загинаха 32-ма души. Според тях основна причина за трагедията в нощния клуб е корупцията на всички нива. Освен за оставка на управляващите, участниците в протеста се обявиха за радикални промени в румънското общество. Припомняме, че собствениците на клуба продължават да бъдат разследвани от ру

Не гледайте полицаите, вижте ченгетата - те ни прибират повече пари

http://viewpoint.actualno.com/Ne-gledajte-policaite-vijte-chengetata---te-ni-pribirat-poveche-pari-news_505467.html

Незаконно, полузаконно, покрайзаконно – всичко в България явно се случва така. Незаконен протест блокира вчера София, блокира и други големи български градове. Протест, при това на тези, които трябва да съблюдават закона – полицаите. И докато те протестират, защото хем искат големи заплати, хем адекватно работно оборудване, Сметната палата в прав текст показа как органите за сигурност – финансови или не, си вършат работата, за да пазят парите ни. Вчера, 3 ноември, одитът на ба

Д. Манолов: Ударът, който ще бъде нанесен на МВР, не може да бъде оправен 20 г.

http://politics.actualno.com/D-Manolov-Udaryt-kojto-shte-byde-nanesen-na-MVR-ne-moje-da-byde-opraven-20-g-news_505502.html

Сигурността е сектор за който трябва да има пари, тъй като ситуацията може да излезе извън контрол, каза за БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той уточни, че синдикатът няма да оглави протестите на служителите на реда: "Твърде възможно е да участват наши хора, които са засегнати от това, което се говори, т.нар лица, работещи по трудово правоотношение. Има ги в МВР, в армията. Подчертавам, няма как ние да играем водеща роля в този процес." Според Манолов протестът не е свързан са

Организиран наплив на афганистанци?

http://features.actualno.com/Organiziran-napliv-na-afganistanci-news_505505.html

Афганистанците са след сирийците втората по големина група на пристигащите в Германия бежанци. В тази връзка германското разузнаване предупреждава, че става дума за "изключително професионална мрежа за трафик на хора". На фона на надигащата се вълна бежанци от Афганистан германското разузнаване BND предупреждава за голям международен канал за трафик на хора, който достига до Гърция, Италия и Франция. В резултат от анализа на случващото се по маршрутите на бежанците, германското външно ра

След дъжд качулка - клоунадата МВР

http://actualno.actualno.com/Sled-dyjd-kachulka---klounadata-MVR-news_505458.html

Флашмобове, шествия, протести – при това без законно разрешение. Две години след като наистина имаше гражданско желание за тотална промяна, нашата полиция не ще да ни пази, а се сети да си иска парите за труда и хвана „гражданската вълна”. С протести, даже на „Орлов мост”. Коментар на редактора Късно е, либе, за китка песен. И заплахите какво щяло да бъде без полиция, които чух от един от господата от безбройните полицейски синдикати, въобще не ме впечатляват. Как

Пламен Константинов: В България се правят безсмислени спортни съоръжения

http://volleyball.actualno.com/Plamen-Konstantinov-V-Bylgarija-se-pravjat-bezsmisleni-sportni-syoryjenija-news_505506.html

Има такава опасност – да няма смяна за националния отбор по волейбол. Унищожихме една работеща система – за мен твърдението, че всичко от комунизма е лошо, е грешно. Трябваше да намерим начин системата отпреди Прехода да остане, да я впишем в новото време. Сега елитният ни спорт го няма, каза в интервю за Нова телевизия треньорът на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов. Трябва да се започне от училищния спорт, от масовия и накрая да се прехвърлим към професионалния, п

Полша: Удържането на руската агресия без НАТО няма да е възможно

http://svetoven.pogled.info/news/68971/Polsha-Udarzhaneto-na-ruskata-agresiya-bez-NATO-nyama-da-e-vazmozhno

/Поглед.инфо/ Удържането на „агресивната политика на Русия“ без постоянното военно присъствие на НАТО в Източна Европа няма да е възможно, заяви министърът на отбраната на Полша Томаш Семоняк.

Хиляди на протест в Букурещ след пожара в нощен клуб (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091122

Хиляди хора са протестирали в Румъния вчера с искания за оставки на министри заради пожара в нощния клуб в Букурещ миналата седмица, съобщава Reuters, цитирана от
Хиляди хора са протестирали в Румъния вчера с искания за оставки на министри заради пожара в нощния клуб в Букурещ миналата седмица, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус".  Разгневени от начина, по който властите дават разрешения и инспектират заведенията, протестиращите са останали до късно през нощта.

Първите 30 бежанци от Гърция излетяха към Люксембург по схемата за релокация

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/04/2642266_purvite_30_bejanci_ot_gurciia_izletiaha_kum/?ref=rss


Първите 30 бежанци от Гърция, включени в схемата за релокация на 160 хиляди души измежду държавите членки на ЕС, излетяха днес от Атина, според информация на Европейската комисия.

Групата от 30 души пътува със самолет до Люксембург, където ще бъдат обработени молбите им.

"Повече от 600 000 души влязоха в ЕС през Гърция до момента през 2015 г. Днешната релокация е символичен момент, но също така и ключова първа стъпка в процеса, който трябва да стане системен. Поздравяваме...

Защо дрънка двулевката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090682



Банкнотата от два лева вече става лъскава монета. И пак си има същата стойност, нито повече, нито по-малко от двеста стотинки, поне от фискална гледна точка. 
Защо обаче се разделяме с книжната двулевка? Казват, че заради прекалената употреба банкнотата много бързо се износвала и печатането на нови излизало твърде скъпо.
Банкнотата от два лева вече става лъскава монета. И пак си има същата стойност, нито повече, нито по-малко от двеста стотинки, поне от фискална гледна точка.  Защо обаче се разделяме с книжната двулевка? Казват, че заради прекалената употреба банкнотата много бързо се износвала и печатането на нови излизало твърде скъпо.

Путин: Никой никога не е успял да изплаши руския народ

http://svetoven.pogled.info/russia/news/68970/Putin-Nikoi-nikoga-ne-e-uspyal-da-izplashi-ruskiya-narod

/Поглед.инфо/ „Нашата цел и в Сирия, или където и да било, е преди всичко борбата с тероризма“, заяви президентът.

Водата във емблематичния Фонтан ди Треви отново ромоли

http://petel.bg/Vodata-vav-emblematichniya-Fontan-di-Trevi-otnovo-romoli__132858

Кадър: Нова тв Жителите на Рим и многобройните туристи отново ще могат да се наслаждават на един от емблематичните паметници на Вечния...

Русия каза кога изтегля самолетите си от Сирия!

http://petel.bg/Rusiya-kaza-koga-izteglya-samoletite-si-ot-Siriya-__132859

Министерството на отбраната на Русия официално съобщи, че кампанията на военно-въздушните сили в Сирия ще приключи след като приключи и...

Акад. Стефан Воденичаров: Ако г-жа Бокова оглави ООН, това ще бъде признание за нея и за България

http://pik.bg/акад-стефан-воденичаров-ако-г-жа-бокова-оглави-оон-това-ще-бъде-признание-за-нея-и-за-бълг-news429376.html

Акад. Стефан Воденичаров: Ако г-жа Бокова оглави ООН, това ще бъде признание за нея и за България

Ако официалната кандидатура на България г-жа Ирина Бокова бъде подкрепена за генерален секретар на ООН, това ще бъде един изключителен успех за страната ни, заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.
“Ако тя заеме този пост, държавата ни ще получи невероятно признание, на първо място, и на второ - ще бъде признание за самата г-жа Бокова, която досега добре е представяла България и винаги е показвала, че у нас има много качествени хора”, посочи акад. Воденичаров.
“Мисля си, че доброто й представяне, опитът й като ръководител на ЮНЕСКО в една много сложна ситуация за организацията, която защитава мисията си в доста неприветливия в момента свят, са достатъчни, за да може да се справи и с тежките задачи, които евентуално ще й предстоят, ако всичко мине успешно за нея”, каза той.
Доколкото познавам личностите в културните и научни среди, досега не съм чул някой, който да не подкрепя г-жа Бокова заради това, което прави в ЮНЕСКО за паметниците на културата и за представянето на България пред света. Пожелавам й шанс, защото оглавяването на ООН от нея би било изключителен атестат за страната ни, заключи акад. Воденичаров.

Археолози ще сканират египетските пирамиди с космически лъчи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091118

Построяването на египетските пирамиди все още е мистерия. Археолози и учени от десетилетия се опитват да отговорят на въпроса как една древна цивилизация е имала уменията, технологията и изобретателността да издигне едни от най-големите монументи в света. Изследователи ще използват модерна технология, за да сканират пирамидите,
Построяването на египетските пирамиди все още е мистерия. Археолози и учени от десетилетия се опитват да отговорят на въпроса как една древна цивилизация е имала уменията, технологията и изобретателността да издигне едни от най-големите монументи в света. Изследователи ще използват модерна технология, за да сканират пирамидите,

Археолози ще сканират египетските пирамиди с космически лъчи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091114

Построяването на египетските пирамиди все още е мистерия. Археолози и учени от десетилетия се опитват да отговорят на въпроса как една древна цивилизация е имала уменията, технологията и изобретателността да издигне едни от най-големите монументи в света. Изследователи ще използват модерна технология, за да сканират пирамидите,
Построяването на египетските пирамиди все още е мистерия. Археолози и учени от десетилетия се опитват да отговорят на въпроса как една древна цивилизация е имала уменията, технологията и изобретателността да издигне едни от най-големите монументи в света. Изследователи ще използват модерна технология, за да сканират пирамидите,

Австралийци изпраха 53 млн. долара в подкрепа на ислямисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091112

Австралийската държавна агенция за борба с прането на пари (AMLА) заяви, че случаите на финансиране на тероризъм са се утроили през изминалата година, като около 100 души са заподозрени, че са изпратили около 53 милиона долара извън страната в подкрепа на ислямистите, пише The Guardian, съобщава "Фокус".
Австралийската държавна агенция за борба с прането на пари (AMLА) заяви, че случаите на финансиране на тероризъм са се утроили през изминалата година, като около 100 души са заподозрени, че са изпратили около 53 милиона долара извън страната в подкрепа на ислямистите, пише The Guardian, съобщава "Фокус".

Австралийци изпраха 53 млн. долара в подкрепа на ислямисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091108

Австралийската държавна агенция за борба с прането на пари (AMLА) заяви, че случаите на финансиране на тероризъм са се утроили през изминалата година, като около 100 души са заподозрени, че са изпратили около 53 милиона долара извън страната в подкрепа на ислямистите, пише The Guardian, съобщава
Австралийската държавна агенция за борба с прането на пари (AMLА) заяви, че случаите на финансиране на тероризъм са се утроили през изминалата година, като около 100 души са заподозрени, че са изпратили около 53 милиона долара извън страната в подкрепа на ислямистите, пише The Guardian, съобщава "Фокус".

Руснаците ще летят до Луната, за да проверят дали американците са били там

http://svetoven.pogled.info/news/68969/Rusnatsite-shte-letyat-do-Lunata-za-da-proveryat-dali-amerikantsite-sa-bili-tam

/Поглед.инфо/ Краудфъндинг-проектът за строителство на лунен апарат, организиран от руски инженери, събра повече от 22 хил. долара. Тяхната цел е да се сложи край на спора за това, действително ли американците са ходили на Луната.

Ексдепутатът Николай Христов гръмнал приятеля си заради проститутка

http://pik.bg/ексдепутатът-николай-христов-гръмнал-приятеля-си-заради-проститутка-news429374.html

Ексдепутатът Николай Христов гръмнал приятеля си заради проститутка

Взаимен интерес към проститутка най-вероятно е станал причина за убийството на бившия полицай Красимир Илиев, за което е обвинен ексшефът на фонд "Научни изследвания" към МОН и някогашен син депутат Николай Христов, съобщава ежедневник.

Това се разбра в Софийския апелативен съд (САС), който разгледа молбата на арестувания за промяна на мярката му от "задържане под стража" в по-лека вчера.При разпитите свидетелката Миглена Иванова признала, че се запознала с жертвата по обява. Тя обяснила, че се срещала с мъже, които й давали пари за секс. Във фаталния ден - 14 юли, била заедно с Красимир Илиев в дома на Николай Христов в столичния квартал „Лозенец“.

Двамата мъже изпили огромно количество алкохол. Докато се наливали, те правели комплименти на жената. Красимир се натаралянкал доста по-бързо от ексдепутата Николай. Заради състоянието му научният шеф и жрицата спрели да му обръщат внимание. Красимир се подразнил от пренебрежителното отношение. Изпитвал ревност, защото бил елиминиран от купона, по време на който бившият депутат извадил пистолета си, за да се изфука пред жената.

Това разказала тя самата по време на разпитите. В един момент ексченгето Красимир станал неадекватен под въздействието на погълнатия алкохол. Не можел да се държи на краката си, проснал се безпомощен на пода, трудно дишал. Милена излязла от стаята и отишла в кухнята да направи нещо за ядене. Най-вероятно точно в този момент Николай е заредил пистолета и е гръмнал два пъти, е версията на прокуратурата. Когато жената се върнала, видяла, че Красимир е ранен. Не знаела кой е стрелял. Николай бил с гръб към нея и с лице към жертвата на близко разстояние от нея. Той единствен е имал достъп до оръжието.

Според прокуратурата извършител на убийството е бившият научен началник. Застреляният е бил с над 3,5 промила алкохол и физически не е имал възможност сам да се гръмне. Той е прострелян в дясното око, което е нетипично за самоубийци. Самият Красимир често казвал, че не му се живее, защото бил безработен и обезверен. В същото време споделял пред Милена, че ще се вземе в ръце и нещата ще потръгнат.

Според адвокатите на арестувания техният клиент не е извършител на убийството. Те твърдят, че обясненията на единствената свидетелка, която всъщност не е станала пряк очевидец на стрелбата, са нелогични и непоследователни. Заради това настояват тя да бъде разпитана пред съдия, но прокуратурата им отказва.

Пред САС защитниците застъпиха тезата, че смъртта на бившето ченге е крайно неприятен инцидент вследствие употребата на алкохол. По мнението им Христов не е имал мотив да убие приятеля си, с когото дружали повече от 20 години и нямали конфликти. След стрелбата той сам се е обадил на спешния телефон 112. По думите на адвокатите раненият Красимир е взет от Бърза помощ и закаран в болница в 19,05 ч. Починал е в 22,30 ч., а през този интервал от време спрямо него са извършавани медицински манипулации. По ръцете на жертвата и предполагаемия стрелец са открити еднакъв брой барутни частици.

Това означава, че и двамата мъже са боравили с оръжието. Направената физико-химическа експертиза не установява авторство на стрелбата, стана ясно в залата. Конструкцията на цялата адвокатска пледоария подсказва, че в бъдещ процес защитниците ще се опитат да докажат пред съда, че Красимир сам си е теглил куршума, коментираха юристи. САС пусна срещу гаранция от 5000 лева обвинения за убийството бивш депутат. Според магистратите обоснованото предположение, че Христов е застрелял Красимир Илиев, не е отпаднало.

Той обаче нямало опасност да се скрие, не е обществено опасен и няма да извърши друго престъпление, мотивира се съставът на САС. "Смъртта му е голяма загуба за мен. Повече от 25 години сме приятели." Това заяви Николай Христов в последната си дума пред САС. Той помоли магистратите да го пуснат от ареста и се аргументира така: "Цял живот съм работил, бил съм на публични длъжности и не съм нарушавал закона." Николай Христов е в ареста от средата на юли, когато стана убийството в дома му.


Пътна обстановка в страната - 4 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305555

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област София: от км 9+210 до км 10+600 лявото платно посока (Пловдив-София) е въведена ВОБД поради извършване на превантивен ремонт. Ремонтните работи се извършват при затворено ляво платно в посочения участък, като движението посока (Пловдив-София) се прехвърля през прозорец на км 10+600 и се осъществява двупосочно в дясното платно до км 9+210, като на този км посоката на движение Пловдив-София минава в своето платно.

Губернатор иска градска железница и тунел в еврорегиона Русе - Гюргево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5089827


Русе може да има градска железница като част от обществения транспорт, съобщиха от областната управа. Обявената обществена поръчка за предизвестиционно проучване се финансира по обявената обществена поръчка с 37 500 лв. от държавния бюджет. Целта е градската железница да свърже кварталите с промишлените зони и индустриалния парк край Дунав мост
Русе може да има градска железница като част от обществения транспорт, съобщиха от областната управа. Обявената обществена поръчка за предизвестиционно проучване се финансира по обявената обществена поръчка с 37 500 лв. от държавния бюджет. Целта е градската железница да свърже кварталите с промишлените зони и индустриалния парк край Дунав мост

Разгадаха тайната на сърбежа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091105

Някои видове сърбежи се причиняват от съвсем леки докосвания – едва доловим допир до миниатюрните косъмчета по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times., съобщава "Фокус".
Откритието, публикувано в журнала Science,
Някои видове сърбежи се причиняват от съвсем леки докосвания – едва доловим допир до миниатюрните косъмчета по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times., съобщава "Фокус". Откритието, публикувано в журнала Science,

Разгадаха тайната на сърбежа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091103

Някои видове сърбежи се причиняват от съвсем леки докосвания – едва доловим допир до миниатюрните косъмчета по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times., съобщава
Някои видове сърбежи се причиняват от съвсем леки докосвания – едва доловим допир до миниатюрните косъмчета по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times., съобщава "Фокус". Откритието, публикувано в журнала Science,

Русия обяви докога ще продължи с ударите в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68968/Rusiya-obyavi-dokoga-shte-prodalzhi-s-udarite-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Според представител на Москва, Русия ще нанася въздушни удари по позиции на бойци от терористични групировки в Сирия, докато армията на Дамаск настъпва.

Джипита отказват да взимат проби от пациентите за грип

http://pik.bg/джипита-отказват-да-взимат-проби-от-пациентите-за-грип-news429372.html

Джипита отказват да взимат проби от пациентите за грип

Джипита отказват да взимат проби от пациентите за грип и да ги изпращат за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции. Така те на практика не знаят дали лекуват грип или остро респираторно заболяване, тъй като симптомите на двете болести си приличат твърде много. Това установи проверка на „Монитор”.

Отказът да взимат проби за серологични изследвания потвърдиха и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Глобиха Дойче банк с 200 млн. долара, нарушила санкциите против Иран и Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091101

Най-голямата банка на Германия Deutsche Bank ще трябва да плати глоба в размер на 200 милиона долара, наложена й от регулатора на финансовите услуги в Ню Йорк (DFS) и Федералната резервна система заради нарушения на банковото ембарго на Съединените щати против Иран и Сирия. Това съобщава AFP, като се позовава на източник, запознат със ситуацията,
Най-голямата банка на Германия Deutsche Bank ще трябва да плати глоба в размер на 200 милиона долара, наложена й от регулатора на финансовите услуги в Ню Йорк (DFS) и Федералната резервна система заради нарушения на банковото ембарго на Съединените щати против Иран и Сирия. Това съобщава AFP, като се позовава на източник, запознат със ситуацията,

Глобиха Дойче банк с 200 млн. долара, нарушила санкциите против Иран и Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091097

Най-голямата банка на Германия Deutsche Bank ще трябва да плати глоба в размер на 200 милиона долара, наложена й от регулатора на финансовите услуги в Ню Йорк (DFS) и Федералната резервна система заради нарушения на банковото ембарго на Съединените щати против Иран и Сирия. Това съобщава AFP, като се позовава на източник, запознат със ситуацията,
Най-голямата банка на Германия Deutsche Bank ще трябва да плати глоба в размер на 200 милиона долара, наложена й от регулатора на финансовите услуги в Ню Йорк (DFS) и Федералната резервна система заради нарушения на банковото ембарго на Съединените щати против Иран и Сирия. Това съобщава AFP, като се позовава на източник, запознат със ситуацията,

Ако г-жа Бокова оглави ООН, това ще бъде признание за нея и за България

http://svetoven.pogled.info/news/68967/Ako-g-zha-Bokova-oglavi-OON-tova-shte-bade-priznanie-za-neya-i-za-Balgariya

/Поглед.инфо/ Ако официалната кандидатура на България г-жа Ирина Бокова бъде подкрепена за генерален секретар на ООН, това ще бъде един изключителен успех за страната ни, заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Премиерите на Западните Балкани: Няма опасност от война на полуострова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5091094

Министър-председателите на Сърбия, Хърватия и Словения разсеяха опасенията на немския канцлер Ангела Меркел за възможното възникване на въоръжен конфликт между балканските държави заради бежанската криза, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Госпожа Меркел е много внимателна в своите изказвания.
Министър-председателите на Сърбия, Хърватия и Словения разсеяха опасенията на немския канцлер Ангела Меркел за възможното възникване на въоръжен конфликт между балканските държави заради бежанската криза, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Госпожа Меркел е много внимателна в своите изказвания.

Унгария официално отхвърли квотите за мигранти

http://europe.actualno.com/Ungarija-oficialno-othvyrli-kvotite-za-migranti-news_505492.html

Унгарският парламент прие резолюция, с която отхвърли плана на Европейски съюз /ЕС/ за разпределение на мигрантите по квоти в страните-членки на Евросъюза. Резолюцията бе подкрепена от депутатите от управляващата партия на премиера Виктор Орбан Фидес, както и от народните представители от Християн-демократическата партия и крайно дясната формация Йобик. Гласуването в парламента дава възможност на властите в Будапеща да започнат правна процедура за противопоставяне и отхвърляне на плана на ЕС.

М. Манолова: Нямаше диалог между браншовите организации на полицаите и властта

http://politics.actualno.com/M-Manolova-Njamashe-dialog-mejdu-branshovite-organizacii-na-policaite-i-vlastta-news_505498.html

Начинът, по който бе взето решението за орязване социалните придобивки на полицаите и военните бе неуважителен, това важи за всички институции в държавата. Това каза в студиото на bTV Мая Манолова. Тя съобщи, че е получила от съпруги на полицаи отворено писмо, с което се иска нейната намеса в спора. „Нямаше диалог между браншовите организации на полицаите и властта, решението бе взето внезапно, така и бе съобщено”, допълни новият омбудсман. Манолова обаче определи действията на пол

Премиерите на Западните Балкани: Няма опасност от война на полуострова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5091089

Министър-председателите на Сърбия, Хърватия и Словения разсеяха опасенията на немския канцлер Ангела Меркел за възможното възникване на въоръжен конфликт между балканските държави заради бежанската криза, предава РИА Новости, цитирана от
Министър-председателите на Сърбия, Хърватия и Словения разсеяха опасенията на немския канцлер Ангела Меркел за възможното възникване на въоръжен конфликт между балканските държави заради бежанската криза, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Госпожа Меркел е много внимателна в своите изказвания.

Предизвестеният крах на червените

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/04/2642065_predizvesteniiat_krah_na_chervenite/?ref=rss


Задълбочаващата се кадрова криза в БСП, налагането на кандидати от централата на "Позитано" 20 и последващата демотивация на структурите, невъзможността партията да предложи избираеми претенденти, отцепването на АБВ и "Движение 21", липсата на отчетливи опозиционни действия. Това са само част от множеството причини за рекордния срив на БСП на местните избори.

Лявото удари дъното, обяви бившият президент, бивш водач на социалистите и лидер на АБВ Георги Първанов. Оценката му този път...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=305556

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 4 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Христо Бойчев: Геополитическият катаклизъм провокира създаването на Боянския клуб

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090169

Ислямът е несъвместим с европейската цивилизация

Христо Бойчев е роден на 5 март 1965 г. През 1974 г. завършва Институт по машиностроене и до 1985 г. работи като главен механик на завод. През 1985-1989 г. учи театрознание във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1989 г. получава наградата “Драматург на годината”. Прези 1996 г.
Ислямът е несъвместим с европейската цивилизация Христо Бойчев е роден на 5 март 1965 г. През 1974 г. завършва Институт по машиностроене и до 1985 г. работи като главен механик на завод. През 1985-1989 г. учи театрознание във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1989 г. получава наградата “Драматург на годината”. Прези 1996 г.

ПроКредит Банк със зони 24/7 във всеки офис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088268

Модернизирането на банковите услуги и развитието на така нареченото онлайн банкиране е активен процес в банковия сектор в момента. Услугите на финансовите институции стават все по-удобни, сигурни и достъпни през всякакъв вид устройства. Дали ще прехвърляте средства, обменяте валута или плащате сметки - всичко вече е възможно само с натискане на
Модернизирането на банковите услуги и развитието на така нареченото онлайн банкиране е активен процес в банковия сектор в момента. Услугите на финансовите институции стават все по-удобни, сигурни и достъпни през всякакъв вид устройства. Дали ще прехвърляте средства, обменяте валута или плащате сметки - всичко вече е възможно само с натискане на

Д-р Петър Москов пред "Труд": За планово лечение ще се записва в национална листа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090641

Настаняването в болница ще става само след покриването на нови базови критерии
- Финансовият министър Владислав Горанов нарече бюджета на държавата за догодина реалистичен и добър. А вие как ще определите този на НЗОК, д-р Москов?
- Бюджетът на НЗОК за 2016 г., както ще го защитава правителството пред парламента и както е одобрен единодушно от
Настаняването в болница ще става само след покриването на нови базови критерии - Финансовият министър Владислав Горанов нарече бюджета на държавата за догодина реалистичен и добър. А вие как ще определите този на НЗОК, д-р Москов? - Бюджетът на НЗОК за 2016 г., както ще го защитава правителството пред парламента и както е одобрен единодушно от

Човекът-паяк изкачи 36-етажна сграда с голи ръце в Париж

http://petel.bg/CHovekat-payak-izkachi-36-etazhna-sgrada-s-goli-ratse-v-Parizh__132854

Снимка: Нова тв Катерачът Ален Робер, известен като Човекът-паяк, се изкачи по 36-етажна сграда в Париж, въпреки ниските температури и...

Голям пожар избухна край Лондон, чуват се взривове (Видео)

http://petel.bg/Golyam-pozhar-izbuhna-kray-London--chuvat-se-vzrivove--Video-__132855

Снимка: Уикипедия Голям пожар обхванал промишлената зона на британския Бракнел в графство Беркшир близо до Лондон, съобщи вестник...

Синдикалист на служителите в затворите - Варна: Протестът на Аспарухов мост беше спонтанен

http://petel.bg/Sindikalist-na-sluzhitelite-v-zatvorite---Varna--Protestat-na-Asparuhov-most-beshe-spontanen__132856

Снимка: Petel.bg Работещите в затвора във Варна подкрепят изцяло и ще се включат в протеста на служителите на МВР, който се организира днес...

Ненчев свиква извънредно Съвета по отбрана заради протестите

http://petel.bg/Nenchev-svikva-izvanredno-Saveta-po-otbrana-zaradi-protestite__132857

Снимка: Булфото След като стана публично известно, че социалните права на военнослужещите ще бъдат орязани в бюджета за догодина, така...

Театърът отвъд търговския успех

http://www.grreporter.info/teatrt-otvd-trgovskiya-uspekh/18143

Здравка Михайлова разговаря с поета Михалис Пиерис за театралната работилница към Кипърския университет, фолклора на Острова на Афродита и връзката му с Балканите

прочети повече

Сектор “Сигурност” на бунт

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VGGARGMq_q8/

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния Румяна Бъчварова, преди редовното заседание на кабинета, за да обсъди съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната.

Плановете на Горанов предизвикаха протести на стотици служители на реда вчера. Блокирани бяха магистралите „Тракия” и „Марица” при Пазарджик и Хасково, международният път Е-79 между Враца и Мездра, както и ключови кръстовища в столицата, Пловдив, Русе, Стара Загора и други градове.

За днес се готвят нови протести.

Към протестиращите полицаи се присъединяват и техни колеги от армията, както и служителите на затворите, чийто социални придобивки също се орязват с новия бюджет.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви за днес извънреден Съвет по отбрана.

За 12 часа е обявена полицейска блокада на прохода “Маказа”. По-късно вечерта полицаите във Варна са обявили, че ще затворят изхода на града за магистрала „Хемус”.

За днес е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград.

В София протестът ще започне в 18.30 часа на кръстовището до автогарата в квартал “Овча купел”, но не е изключено полицаите да предприемат протестни действия в различни части на столицата, без предварително да са уведомили за това.

„Решението, което правителството прие в петък, е може би най-щадящото”, заяви Румяна Бъчварова.

Бъчварова потвърди слуховете, че има вълна от напускащи полицаи, като само за три дни броят им е 250 души, цитира Кросс. По информация на протестиращите шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора. От Министерството на вътрешните работи отрекоха това.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се разграничи от проекта на Бъчварова за бюджет на МВР. Той се обяви за запазване на социалните привилегии и заяви: „Мисля, че някъде е счупен диалогът”.

„Може би не е редно да го казвам, но бих го определил така – ако мотивацията на тези служители е такава, че за десет заплати те са готови веднага да напуснат работа, значи има проблем с тяхната мотивация и е по-добре да платим тази цена наведнъж и след това в системите да влизат и да работят хора, които наистина да вършат полицейска работа, а не да влизат в нея с обещанието, че след някакви години ще се пенсионират рано, ще получат едни възнаграждения и след това ще продължат трудовата си кариера живи и здрави”, каза от своя страна Владислав Горанов.

На основната критика на синдикатите, че промените не са обсъдени с тях още миналата седмица на тристранката, Горанов отговори:

„Вероятно разбираемо е защо не можаха да минат пълния цикъл на обсъждане, но така или иначе той започва, нищо няма да се случи без дебат. Знаете, че цялата подготовка на проекта на закона за държавния бюджет течеше е тече в една предизборна обстановка, в която всяка тема, свързана с пребалансиране на права и отговорности в държавата, щеше и можеше да се използва за политически цели”, допълни финансовият министър.

“Имаме уверение от премиера Бойко Борисов, че спорните текстове в проектобюджета на МВР за 2016 г ще бъдат оттеглени още утре. Това каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той се позова на информация от главния секретар на МВР, който цитирал позицията на премиера. По думите на Попов , ако бюджетът за МВР бъде приет с предлаганите от финансовия министър параметри, има огромен риск след около месец твърде много служители да напуснат системата на МВР, а тази липса няма да може да бъде запълнена с години.

„Целият пакет, който изневиделица се появи в петък на заседанието на Министерския съвет, е крайно неприемливо за нас”, каза Попов.

4 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=305554

1576 г. — Осемдесетгодишната война: Във Фландрия, Испания превзема Антверпен (и след три дни града е почти разрушен). 1842 г. — Ейбрахам Линкълн се жени за Мари Тод. 1848 г. — Във Франция е приета конституцията на Втората френска република.

Подкрепяният от САЩ нов съюз в Сирия зависи изцяло от кюрдите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/04/2642060_podkrepianiiat_ot_sasht_nov_sujuz_v_siriia_zavisi/?ref=rss


Няколко седмици след като администрацията на американския президент Барак Обама отмени неуспешната програма на Пентагона за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници срещу "Ислямска държава", САЩ съобщиха, че подкрепят новосформиран алианс срещу джихадистите. След 10-дневен престой в страната, репортер на "Ню Йорк таймс" разказва, че съюзът съществува само на думи и че е изправен пред сериозни политически и логистични проблеми.

Най-сериозното предизвикателство в дългосрочен план...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090235

Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, епископ. Мирски и Ермей презвитер
 Преп. Йоаникий Велики бил родом от малоазийската област Витиния. Служел като войник при император Лъв Хазар и бил удостоен с царски почести, но заживял като отшелник в пещера на Олимп. Господ го дарил с чудотворна сила и мъдрост.
Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, епископ. Мирски и Ермей презвитер Преп. Йоаникий Велики бил родом от малоазийската област Витиния. Служел като войник при император Лъв Хазар и бил удостоен с царски почести, но заживял като отшелник в пещера на Олимп. Господ го дарил с чудотворна сила и мъдрост.

29 -годишен от Каблешково шофира без книжка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LNsaSMZl6ko/

На 01.11.т.г. около 15.15 ч. по пътя между с. Бата и с. Медово, общ. Поморие, служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка л.а. «Фолксваген Голф», с бургаска регистрация, управляван от 29 год. С.И. от Каблешково, като констатирали, че същият е неправоспособен водач и шофира в едногодишния срок от наказването му административен ред за същото нарушение. По случая е образувано бързо полицейско производство, съобщиха от ОД на МВР-Бургас

Вулкан обърка плановете на туристите на остров Бали

http://asia.actualno.com/Vulkan-obyrka-planovete-na-turistite-na-ostrov-Bali-news_505486.html

Международното летище на Бали е затворено до четвъртък заради изригването на вулкан, който бълва облаци от пепел. Вече над 100 полета до популярния сред туристите от цял свят индонезийски остров бяха отложени. Летището бе затворено във вторник вечерта заради гъстите облаци от пепел, които заплашват сигурността на полетите. Те идват от вулкана Ринджани, който се издига на височина над 3700 метра над близкия оствов Ломбок. Според властите, ситуацията е „под контрол”. Вулканът Ринджа

Военните ще се присъединят към протеста на полицаите

http://politics.actualno.com/Voennite-shte-se-prisyedinjat-kym-protesta-na-policaite-news_505488.html

Военните ще се присъединят към протеста на полицаите, каза председателят на Националния синдикат „Отбрана“ Тодор Воденов пред БНР. "Тези решения /бел.ред заложените в бюджет 2016 сериозни орязвания на социалния пакет за служителите в сектор "Сигурност"/ сериозно нарушават професионалния и социален статут на нашите членове и колеги, които работят коректно. Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път от

В България се прави всичко плюс-минус – давай сега, тръгваме, хоп, скачат някакви хора, спираме

http://cite.actualno.com/V-Bylgarija-se-pravi-vsichko-plus-minus--davaj-sega-trygvame-hop-skachat-njakakvi-hora-spirame-news_505493.html

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в коментар относно реформата в сектор "Сигурност". Каракачанов е категоричен, че заради липсата на дебат нещата са станали толкова ожесточени. Не можеш с икономии, рязане и нови данъци да пълниш бюджета. Бюджетът се пълни със стимулиране на производство, на икономика. Работи се с визия – какво правим в селското стопанство например? Земята стои в ръцете на една гилдия. Защо не ударим контрабандата с горива – вижте разликата между домашн

Мишените на Жозе Моуриньо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090538

Жозе Моуриньо е медиен герой №1 в Англия през последните седмици. С изпълненията и изказванията си треньорът на изпадналия в криза “Челси” не слиза от новините. Последната от тях е наказанието, което португалецът получи за атаката срещу съдиите и изгонването си на трибуните при загубата с 1:2 от “Уест Хем”.
Жозе Моуриньо е медиен герой №1 в Англия през последните седмици. С изпълненията и изказванията си треньорът на изпадналия в криза “Челси” не слиза от новините. Последната от тях е наказанието, което португалецът получи за атаката срещу съдиите и изгонването си на трибуните при загубата с 1:2 от “Уест Хем”.

Столичната библиотека отбелязва 87 години от създаването си

http://pik.bg/столичната-библиотека-отбелязва-87-години-от-създаването-си-news429360.html

Столичната библиотека отбелязва 87 години от създаването си

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес Столична библиотека е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания годишно и близо 400 хил. посещения годишно. Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето. Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели. През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създадена е мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+. Тържеството по повод годишнината ще се състои на 4 ноември 2015 г. от 17:00 ч. В Мраморното фоайе на Столична библиотека. На него ще бъде представена сборна колекция от картини /оригинални произведения на изкуството/ „От фонда на отдел „Изкуство” при/на/към „Столична библиотека” от авторите Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др., документална изложба за нейната история, книгата ,,Адрес: Столична библиотека”, а по традиция денят на рождението й ще бъде ден на отворените врати. 

Военните излизат на протест с полицаите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0hj-RdxeOUc/

Военните ще се присъединят към протеста на полицаите, каза председателят на Националния синдикат „Отбрана” Тодор Воденов. По думите му решенията, заложените в бюджет 2016, за сериозни орязвания на социалния пакет за служителите в сектор “Сигурност”, сериозно нарушават професионалния им и социален статут.

Доходите намаляват почти с 10%, обезщетенията също се намаляват драстично. Този подход, който правителството този път отговорно е приело, е в разрез с разговорите, с обещанията, които те имаха. Да, ние сме съгласни, че е необходимо да бъдат извършвани реформи, но реформите не бива да бъдат извършвани с цената на намаляване на социалния и професионалния статут на хората от отбраната и сигурността, заяви Воденов, цитира Кросс.

Освен военните, към протеста на полицаите ще се присъединят и надзирателите от затворите, чийто социални права също са редуцирани.

Работещите в арестите и затворите започват подготовка за национален протест на 8 ноември пред сградата на Народното събрание. Те обмислят да се съберат пред парламента и в деня, в който на първо четене ще се приема Бюджетът за следващата година. От Синдиката настояват за отпадане на текстовете в проектобюджета за 2016 година, свързани с промяна на социалните и икономическите права на служителите в сектор “Сигурност”, обвързване на заплатите в МВР с размера на средната работна заплата и допускане на синдикалните организации в МВР до участие в националните представителни синдикати.

Ръководството на Синдиката на служителите в затворите призовава синдикалните си дружества по места да провеждат ежедневни протестни действия – съвместно със служители на други ведомства или самостоятелно.

Прогноза за времето - 4 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305553

Днес по Черноморието ще е предимно слънчево, а вятърът съвсем слаб. Минималните температури сутринта по крайбрежието ще са 6°-8°, а максималните през деня ще достигнат 15°-16°. Температурата на морската вода вече е 13°-14°. Вълнението ще е слабо, 1-2 бала.

Криминален психолог: В МВР ще останат само „мишките”, ще си тръгнат професионалистите

http://petel.bg/Kriminalen-psiholog--V-MVR-shhe-ostanat-samo----mishkite-----shhe-si-tragnat-profesionalistite__132853

Снимка: Нова тв След протестите заради орязаните социални придобивки на служителите на МВР, системата ще напуснат хората с достойнство...

Плевнелиев отива в Букурещ за среща на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа

http://pik.bg/плевнелиев-отива-в-букурещ-за-среща-на-страните-членки-на-нато-от-централна-и-източна-евро-news429359.html

Плевнелиев отива в Букурещ за среща на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Букурещ на 4 ноември за участие в срещата на държавните ръководители на страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа. На срещата на високо равнище в президентския дворец „Котрочени“ в Букурещ президентите от Централна и Източна Европа ще обсъждат предизвикателствата пред НАТО в контекста на промените в геополитическата среда на сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пленарната сесия на срещата, под съпредседателството на президентите на Румъния и на Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда, ще протече под надслов „По-силна и по-приспособена НАТО за подсилена евро-атлантическа сигурност, солидарност и кохезия“.

Запеканка с картофи и зелен фасул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090536

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Нови учебници се готвят за догодина, включително по майчин език

http://education.actualno.com/Novi-uchebnici-se-gotvjat-za-dogodina-vkluchitelno-po-majchin-ezik-news_505484.html

От следващата година ще има учебници и по три нови предмета от избираемата подготовка - по майчин език, хореография и религия. Това е записано в новата наредба за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, публикувана от просветното министерство за обществено обсъждане, посочва в. "Сега". В новата наредба за учебниците няма изискване за пределна цена, за каквато идея съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Може би това изискване ще бъде заложено в заповедта на минис

Убеждение - реформата в МВР не става без съгласието на Бойко Борисов

http://politics.actualno.com/Ubejdenie---reformata-v-MVR-ne-stava-bez-syglasieto-na-Bojko-Borisov-news_505487.html

Когато хората имат различни условия на труд, те трябва да получават различно заплащане. Само че не може един човек, като почва работа при едни условия, изведнъж, в много кратък срок, да му се променят условията, подчерта бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред Нова телевизия във връзка с протеста на полицаите. Той припомни, че на служителите на МВР е забранено да работят каквото и да е друго. В момента полицията няма проблем да вземе властта, но просто няма какво да я прави, подчерта ан

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване