В Турция задържаха трима джихадисти с връзка към парижките атентати

http://offnews.bg/news/n_1/n_595484.html

В Турция е арестуван белгиец с марокански произход, за когото се смята, че е бил в контакт с атентаторите в Париж, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на анонимен източник от турската страна.  26-годишният мъж е задържан в луксозен хотел в южния турски курорт Анталия, съобщава турска информационна агенция. Към момента информацията не е потвърдена официално.  Твърди се също, че са задържани още двама мъже, и двамата сирийски граждани. Двамата били пратени от Ислямска държава в Сирия, за да подсигурят безопасното преминаване на 26-годишния джихадист през турско-сирийската граница. Двамата са задържани на магистрала, в близост до първия арест.  Според информацията турските антитерористични служби попаднали на следите на арестувания в момента на пристигането му със самолет в Анталия и го проследили до хотела в квартал Манавгат (Manavgat).  През седмицата турските власти задържаха в Истанбул и екстрадираха група мароканци, за които има подозрения, че са свързани с джихадистката организация, съобщава британският Гардиън. Междувременно седем от осемте задържани в сряда лица при спецакцията в парижкото предградие Сен Дени, бяха пуснати днес на свобода, съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес. Осмият арестуван - човекът, предоставил на предполагаемия организатор на атентатите от 13 ноември Абделхамид Абауд апартамента, в който той се укри - остава в ареста. Задържането под стража на Джауад Бендауд бе продължено с шест дена. Бендауд обясни за АФП, че е бил помолен за услуга да настани двама души, които дошли от Белгия. Той е криминално проявен. През 2008 г. е осъден на 8 години затвор за побой, довел до смъртта на жертвата. Пуснат е на свобода през 2013 г.

Русия увеличава ударите срещу „Ислямска държава” в Сирия, унищожила е над 600 ислямистки бойци

http://www.moreto.net/novini.php?n=307062

Над 600 ислямистки бойци са убили унищожени в Сирия само при попадение на една крилата ракета, изстреляна от кораб от руския Каспийски флот. За последните 24 часа по позиции на „Ислямска държава” в провинциите Ракка, Идлиб, Алепо и Дейр аз Зор са изстреляни 18 ракети, като всички цели са били поразени, съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Хибридната война срещу разума

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/21/2654219_hibridnata_voina_sreshtu_razuma/?ref=rss


Публикуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура":

"Светът е вече различен" – първа новина за седмицата. Детската Евровизия – втора по важност и време на отразяване. Трета новина – АБВ искат импийчмънт на президента Плевнелиев, защото си позволил да се усъмни в добрите намерения на Русия към България.

Колко различен може да е един свят обаче, ако в него Евровизия си тече по план, както и русофилските наряди на определени български политици? Някои неща явно остават...

Малки изпълнители зарадваха търновци за Деня на християнското семейство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126996

Детски концерт, посветен на Деня на християнското семейство събра стотици великотърновци в Голямата зала на Общината в петък вечерта. С бурни аплодисменти завършваше всяко едно от изпълненията на младите таланти от старопрестолния град. Инициативата бе на Неделно училище към църквата
Детски концерт, посветен на Деня на християнското семейство събра стотици великотърновци в Голямата зала на Общината в петък вечерта. С бурни аплодисменти завършваше всяко едно от изпълненията на младите таланти от старопрестолния град. Инициативата бе на Неделно училище към църквата "Св. Николай" и на местната управа, а входът бе свободен.

Двойна трагедия: Внезапно издъхнаха две млади жени в Кочериново

http://petel.bg/Dvoyna-tragediya--Vnezapno-izdahnaha-dve-mladi-zheni-v-Kocherinovo__134780

24chasa.bg фото: Уикипедия Двойна трагедия почерни Кочериново. Две млади жени, 28-годишна юристка и 43-годишна учителка, издъхнаха през ден,...

10 от Спартак удариха Провадия като гости с 3:0

http://petel.bg/10-ot-Spartak-udariha-Provadiya-kato-gosti-s-3-0__134781

Спартак Варна победи с 3:0 като гост Провадия в мач от 11-ия кръг на "А" окръжна група. Възпитаниците на Димитър Пантев постигнаха успеха...

Капитан Станко Станков: Потенциално опасните язовири във Варненска област са проверени и се наблюдават

http://pik.bg/капитан-станко-станков-потенциално-опасните-язовири-във-варненска-област-са-проверени-и-се-news439260.html

Капитан Станко Станков: Потенциално опасните язовири във Варненска област са проверени и се наблюдават

Успокояващи са изводите от есенната проверка на Междуведомствената комисия по отношение на опасните водоеми във Варненска област с малки изключения. Това заяви капитан Станко Станков, секретар на Щаба за изпълнение на Областния план при защита от бедствия, съобщава Фокус.

Той посочи, че потенциално опасните язовири в областта, които са 16 на брой, се наблюдават и са били проверени от комисията. „В тях се поддържат лимитирани водни количества, а при необходимост има съответна организация, отговаряща за контролируемо изпускане на язовирите за поддържане на рецензионен обем”, добави капитан Станков. Той каза още, че съществуват два язовира с компрометирани язовирни стени, които към момента са на кота 0. Това са язовирите в селата Юнец и Садово.

Сгуроотвалът Беглик Чаир , който е собственост на ТЕЦ Варна, е в процес на рекултивация. ТЕЦ-ът не работи от 1 януари 2015г., най-вероятно ще бъде предложен за снемане от списъка на потенциално опасните водни обекти, тъй като там вече няма водно огледало, каза в заключение капитан Станко Станков, секретар на Щаба за изпълнение на Областния план при защита от бедствия.

Баскетболистките паднаха с 33 точки от Русия на старта на евроквалификациите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/21/2654217_basketbolistkite_padnaha_s_33_tochki_ot_rusiia_na/?ref=rss


Женският национален отбор по баскетбол започна със загуба в квалификациите за европейското първенство през 2017 г. Воденият от Георги Божков състав отстъпи с 39:72 срещу Русия.

Срещата, играла се пред 4000 зрители в Екатеринбург, беше първата в група F. Другите два състава са Гърция и Швейцария.

Българският отбор беше надигран категорично. Още след първата четвърт рускините водеха с 11 точки. Равностойна завърши само третата част, когато домакините вече водеха с 24...

Още два вида диви орхидеи са открити край морето на "Златни пясъци"

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/11/21/2654214_oshte_dva_vida_divi_orhidei_sa_otkriti_krai_moreto_na/?ref=rss


Царството на орхидеите в природен парк "Златни пясъци" – зелената перла на Варна, се увеличи с два нови вида – двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla), съобщи пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Така общият брой на дивите орхидеи на територията на парка се увеличава на 14.

Новите видове красиви растения са открити при теренни проучвания в местността Бежаната, извършвани в продължение на две години със...

10-годишно дете е загинало след удар от автомобил

http://www.mediapool.bg/10-godishno-dete-e-zaginalo-sled-udar-ot-avtomobil-news242111.html

10-годишно момче е загинало при пътнотранспортно произшествие на пътя между брациговските села Исперихово и Бяга. Това съобщи говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от агенция Фокус. Стоянов обясни, че група от хора са се придвижвали по посока за село Бяга по пътя, когато внезапно от групата е изскочило 10-годишно момче в зоната на пътното платно. Тогава то е било ударено от преминаващ лек автомобил "Фолксваген", който е управляван от мъж на 57 години от град Брацигово. В резултат на удара детето е починало на място. Водачът не е напуснал мястото на произшествието, останал е и се е опитал да помогне и да съдейства. На мястото са екипи на полицията в Пещера и екип на "Спешна помощ".

Жълт код за силен вятър в 13 области у нас

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-silen-vyatar-v-13-oblasti-u-nas-news242110.html

Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната, информират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълт код за силен вятър е обявен в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Варна и Добрич. При обявен жълт код времето е потенциално опасно. Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.

За Нилс Кристи и пределите на страданието

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/21/2653182_za_nils_kristi_i_predelite_na_stradanieto/?ref=rss


"Предели на страданието" е заглавието на книгата на забележителния норвежки криминолог Нилс Кристи, издадена от издателство "Сиби" и представена през тази седмица.

Нилс Кристи бе професор по криминология в престижния юридически факултет на Университета в Осло. Възгледите му надхвърлят границите на традиционните схващания за наказанието и звучат особено актулно днес - в изострената ситуация на тотално разрушено доверие, на повсеместно ожесточение и неутолима жажда за възмездие....

Разкриха нелегална банка с оборот над 64 милиарда долара в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127003

Властите в Китай са разбили дейността на мега нелегална банка в страната, чиито оборот на валутните операции е бил около 64 милиарда долара, съобщи People’s Daily, като се позова на представител на полицията.
Арестувани са повече от 370 души, свързани с банката и всички те ще бъдат изправени на съд.
Властите в Китай са разбили дейността на мега нелегална банка в страната, чиито оборот на валутните операции е бил около 64 милиарда долара, съобщи People’s Daily, като се позова на представител на полицията. Арестувани са повече от 370 души, свързани с банката и всички те ще бъдат изправени на съд.

Аквариумът във Варна разказва за Черно море с атрактивни лекции и демонстрации

http://www.moreto.net/novini.php?n=307028

Презентация на тема „Черно море и неговия жив свят“ организира Аквариум Варна на 25-ти ноември. Събитието ще протече под формата на лекции и научни демонстрации за ученици и възрастни. Ще има осигурен арт кът за деца, както и презентации за туроператори.

Разкриха нелегална банка с оборот над 64 милиарда долара в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126999

Властите в Китай са разбили дейността на мега нелегална банка в страната, чиито оборот на валутните операции е бил около 64 милиарда долара, съобщи People’s Daily, като се позова на представител на полицията.
Арестувани са повече от 370 души, свързани с банката и всички те ще бъдат изправени на съд.
Властите в Китай са разбили дейността на мега нелегална банка в страната, чиито оборот на валутните операции е бил около 64 милиарда долара, съобщи People’s Daily, като се позова на представител на полицията. Арестувани са повече от 370 души, свързани с банката и всички те ще бъдат изправени на съд.

Стотици се помолиха за рожба пред чудотворната икона в Горни Воден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126963

Стотици хора от цялата страната участваха в общата молитва за чадородие пред чудотворната икона на Богородица-Златна ябълка в асеновградския квартал Горни Воден. Подобен молебен се прави за първи път в Деня на християнското семейство и бе по инициатива на фондация
Стотици хора от цялата страната участваха в общата молитва за чадородие пред чудотворната икона на Богородица-Златна ябълка в асеновградския квартал Горни Воден. Подобен молебен се прави за първи път в Деня на християнското семейство и бе по инициатива на фондация "Искам бебе". "От 6 г. сме женени, а нямаме деца.

Турската полиция е задържала трима заподозрени за атентатите в Париж

http://www.mediapool.bg/turskata-politsiya-e-zadarzhala-trima-zapodozreni-za-atentatite-v-parizh-news242109.html

Турската полиция е арестувала трима заподозрени за атентатите в Париж в курорта Анталия. Основният заподозрян е 26-годишният Ахмед Дахмани - белгийски гражданин от марокански произход. За него се смята, че е вербовчик на "Ислямска държава" и е пътувал предварително до френската столица, за да проучи терена за нападенията, след което се е върнал в Турция. Той бе арестуван в един от луксозните хотели на Анталия, където миналата седмица се проведе Срещата на върха на Г20. Задържани са и двама сирийци, за които се смята, че са били изпратени, за да му помогнат да се прехвърли в контролираната от "Ислямска държава" територия в Сирия. Сирийците са 29-годишният Ахмед Тахир и 23-годишният Мохамед Верди.

Украйна няма да плати дължимите 3 млрд. долара на Русия

http://europe.actualno.com/ukrajna-njama-da-plati-dyljimite-3-mlrd-dolara-na-rusija-news_508921.html

Украйна няма да върне на Русия дължимите от нея 3 милиарда долара. Това обяви премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от БНР.  Киев трябва да върне до края на годината заем от 3 млрд. долара даден от Москва преди 2 години. Руският президент Владимир Путин разговоря с ръководителя на Междунардния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, след което обяви, че Москва предлага на Киев неочаквано, по думите му предложение за погасяването на дълга, според което от 2016 година до 2018 Украйна тря

Париж удължи до края на ноември забраната за провеждането на демонстрации

http://europe.actualno.com/parij-udylji-do-kraja-na-noemvri-zabranata-za-provejdaneto-na-demonstracii-news_508924.html

Парижката полиция обяви днес продължаване до края на ноември на забраната за демонстрации във френската столица и района, която е в сила след атентатите на 13 ноември, предаде AFP.  Решението се отнася до демонстрации на публични места и ще е в сила до полунощ на 30 ноември, гласи съобщението. То обхваща деня на откриването на Световната конференция за климата (COP21), за която в Париж се очаква да пристигнат близо сто държавни и правителствени ръководители. Така забраната ще важи и в ден

Турската полиция е задържана трима заподозрени за атентатите в Париж

http://www.mediapool.bg/turskata-politsiya-e-zadarzhana-trima-zapodozreni-za-atentatite-v-parizh-news242109.html

Турската полиция е арестувала трима заподозрени за атентатите в Париж в курорта Анталия. Основният заподозрян е 26-годишният Ахмед Дахмани - белгийски гражданин от марокански произход. За него се смята, че е вербовчик на "Ислямска държава" и е пътувал предварително до френската столица, за да проучи терена за нападенията, след което се е върнал в Турция. Той бе арестуван в един от луксозните хотели на Анталия, където миналата седмица се проведе Срещата на върха на Г20. Задържани са и двама сирийци, за които се смята, че са били изпратени, за да му помогнат да се прехвърли в контролираната от "Ислямска държава" територия в Сирия. Сирийците са 29-годишният Ахмед Тахир и 23-годишният Мохамед Верди.

Хакери дебнат и от хладилника

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/21/2654160_hakeri_debnat_i_ot_hladilnika/?ref=rss


Как хакери могат да нападнат дома и семейството ни дори и през хладилника и как може да се защитим. Това беше една от основните теми на най-голямото събитие в Европа за специалисти по дигитална сигурност и за техните съперници . DefCamp събра в Букурещ над  700 от т.нар. бели и черни хакери. 

Един от тях е Андрей Костин, доктор във френския университет EUROCOM. Той е направил изследване за сигурността на устройствата, които хората използват всеки ден. Костин е тествал мозъците...

Чистят за един ден град Кресна

http://pik.bg/чистят-за-един-ден-град-кресна-news439255.html

Чистят за един ден град Кресна

Десетки се включиха днес в инициативата „Да изчистим Кресна за един ден”.

Инициативата е на общинска администрация - Кресна и новоизбрания кмет Николай Георгиев. Спечелилият на втори тур от коалиция „Обединение за Кресна” общински лидер на БСП донесе единствения мандат на кмет на община на „столетницата” в благоевградска област. „Кметът не трябва да се дели от хората, чистим ние града, защото нямаме временна заетост”, каза пред БГНЕС кметът Николай Георгиев.

Според него почистването се осъществява и в съставните села на общината. В почистването на Кресна се включиха съветниците от листата му, граждани на градчето. Самият кмет също боравеше сръчно метлата в градинката пред общината. В акцията, започнала в 10 часа днес бяха почистени улици, градники, детски заведения. Акцията, стартирала в последния възможен ден за почистване според метеоролозите, продължава. Събрани са десетки чували със смет. 

Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната

http://pik.bg/жълт-код-за-силен-вятър-е-обявен-за-13-областни-центрове-в-страната-news439256.html

Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната

 Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълт код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Варна и Добрич. 
При обявен жълт код - времето е потенциално опасно. Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.

 Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрологиякъм Българска академия на науките. Жълт код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Варна и Добрич. 
При обявен жълт код - времето е потенциално опасно. Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.

Предупреждават за силни ветрове в 13 области от страната утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126986

Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Жълт код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково,
Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Жълт код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково,

Предупреждават за силни ветрове в 13 области от страната утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126993

Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Жълт код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково,
Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Жълт код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково,

Проф. Цветан Теофанов: Само война няма да унищожи “Ислямска държава”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126427

Погром над европейската цивилизация е невъзможен, но не трябва да се засягат и мюсюлманските светини
Проф. Цветан Теофанов е роден през 1952 г. Завършил е арабска филология в Багдадския университет, Ирак, и е специализирал в университета в Кайро в Египет. Декан е на Факултета по класически и нови филологии в СУ.
Погром над европейската цивилизация е невъзможен, но не трябва да се засягат и мюсюлманските светини Проф. Цветан Теофанов е роден през 1952 г. Завършил е арабска филология в Багдадския университет, Ирак, и е специализирал в университета в Кайро в Египет. Декан е на Факултета по класически и нови филологии в СУ.

Д-р Николай Михайлов: Основният риск е родният политически елит

http://pik.bg/д-р-николай-михайлов-основният-риск-е-родният-политически-елит-news439251.html

Д-р Николай Михайлов: Основният риск е родният политически елит

Ние българите мислим за рисковете, защото сме под знака на риска. Основният риск е политическият елит и това, което той ще направи. Мисля, че този елит не може да защити българите по причина на родовите му недостатъци – той е вероподанически, той е с отчуждено съзнание, той няма характер, няма воля.

Той има идея за проточване на политическата кариера, за себеспасение. Той не може да поеме рискове за себе си. Това каза пред БНР психиатърът д-р Николай Михайлов. Той подчерта, че в тази ситуация се иска твърдост въображение както за риска, за вътрешен морален натиск да поемаш предизвикателствата. Това не виждам. На второ място рискът е свързан с терористичното присъствие. Но това присъствие е неразривно свързано с поведението на политическия елит.

Това, което говорят за охраняване на границата е анекдот. Някакъв секретар се явил там, за да ловува глигани, но не ги намерил, а попаднал на бежанци, на които казал „не мърдайте, защото сега ще ви преживея като глигани вас”. Това е виц, който изниква буквално от страшната дезорганизация. При това положение например министър-председателят се явява с бодряшки тон да докладва, че будува денонощно и че границата ни е неприкосновена. Нека си дадем сметка, че този контраст между казуса на този секретар и изявленията на министър-председателя обобщава капацитета на нашия политически елит.

Това е основният риск, това е истинската опасност и това е страхът. Нашата нация трябва да бъде консолидирана като изтърве собствените си илюзии и като си даде сметка, че нашите доморасли селски и фобски стълкновения няма нищо общо с реалността. Те са фикции, наследени от една епоха, която си отиде. Тя рухна с Берлинската стена.

Сега сме изправени пред предизвикателства, за които трябва да намерим интелектуален инструментариум – първо за осмисляне, след това за действие, смята д-р Михайлов.. Изправени пред такъв натиск на обстоятелствата имаме много незрял рефлекс да свързваме предизвикателствата с щампи, които са обсъждали реалността преди, но не и днес. Това е задача също на елита – но не политическия, а културния. Ние се нуждаем от солидарност и единодушие. Не можем да оцеляваме в разпад.

Съзнанието на културния елит е с отчуждено и той фантазира европейската си проекция. Това грубо се нарича компрадорско съзнание, иначе означава провинциализъм. Културен елит означава преди всичко дълг да поемеш ценностите на поколения, на отците и да ги предадеш на синове. С други думи – да удържиш общност в нейния културен интегритет.

Това предполага жертвен елит с въображение и дълбока култура , а не повърхностна култура. Според него вече настъпва краят на този безметежен европеец. „Букетът с илюзии е изтърван на цимента”, каза психиатърът. Като говорим за илюзорност на европейското съзнание не може да не отбележим че той живее с неговата илюзорност. В Европа има два града – Париж – на нова Европа, и Рим – на Стара Европа.

Когато в тези градове се случи нещо, всички реагират. А в Сирия са загинали около 300 000 души от терористични актове. Когато загинат в Донбас – нищо, когато другаде – също нищо. Тази ислямска държава – една вбесена територия не представлява остров на злото в океан от доброта. Във всеки случай контрастът не е толкова голям, защото има скрити неща, които Западът е длъжен да преосмисли, смята експертът. Европа живее с илюзията, че тя представлява някаква специална траектория, където има права, подчерта той и определи това като грешка. 

Кяшиф седнал зад волана пиян

http://pik.bg/кяшиф-седнал-зад-волана-пиян-news439253.html

 Кяшиф седнал зад волана пиян

Милионерът Кяшиф Кяшиф седнал зад волана на специално поръчания джип „Кадилак", който заради многото допълнителни екстри е сочен за един от най-надеждните автомобили в България, в пияно състояние. Той и съпругата му били на парти по случай рожден ден и към 01.00 часа решили да се приберат в Кърджали. Концентрацията на алкохол в кръвта на бизнесмен №1 на Източните Родопи е над 2 промила, твърди 24rodopi.com, като се позовава на отлично осведомени източници.Припомняме, че при зверска катастрофа тази нощ на пътя спирка „Джебел" – Кърджали, до село Глухар, загина съпругата на милионера Кяшиф Кяшиф. Двамата пътували в джипа на бизнесмена „Кадилак". Катастрофата е станала на прав участък. По всяка вероятно Кяшиф е придприел изпреварване на лек автомобил, който се движил пред тях.

„Джипът се движеше пред нас с висока скорост. В един момент се удари в предната кола и изхвърча от пътя. Лекия автомобил остана на платното, но джипът изхвърча от от пътя като премина през канавките и спря на нивата. Всички еърбеци се бяха отворили, явно двамата са били с предпазни колани. Няколко коли спряхме за да окажем помощ на пострадалите. Обадихме се веднага на спешния телефон 112", разказа пред 24rodopi.com очевидец на пътния инцидент. Автомобилът е бил с много екстри, което го прави уникален. 

Кяшиф Кяшиф, който е собственик на „Джебел-96" (бившата „Пневматика" в Джебел), е настанен в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски". Няма опасност за живота му.

Компанията на Кяшиф Кяшиф е основана през 1979 година. Джебелската „Пневматика" е била държавно предприятие, към „Пневматика-Кърджали", в състава на тогавашното Държавно стопанско обединение „Хидравлика". През 1996 предприятието е приватизирано. През последните няколко години се развива динамично и е оборудвано с техника от високо ниво, в това число с прецизни японски машини. В „Джебел-96" работят над 250 души. Това е предприятието с най-високата средна заплата в Източните Родопи - 1 800 лева.
„Джебел-96" доставя хидравлични цилиндри на водещи компании в машиностроенето в различни точки на света. В ход е проект за сътрудничество с един от световните лидери в производството на техника за добивната промишленост и строителството.
Кяшиф Кяшиф си е поставил цел да създаде и нов цех за големи цилиндри, като възнамерява през следващите няколко години да произвежда и модели с ход до 10 000 мм. Той е собственик и на сградата на фалиралата местна тютюнева фабрика, която е в съседство.

Земетресение усетено в Кърджали, епицентърът – близо до кулата Иванци, на 9 км от града

http://petel.bg/Zemetresenie-useteno-v-Kardzhali--epitsentarat-----blizo-do-kulata-Ivantsi--na-9-km-ot-grada__134779

илюстрация: rodopi24.blogspot.bg Земетресение е регистрирано в 8 часа, 13 минути и 53 секунди на 21 ноември в района на Кърджали, съобщиха за 24rodopi.com...

Димитър Петров, създател на “Златната ябълка”: Виждали ли сте змей или самодива?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125777

Представете си, че имате облак вместо коса. Че баща ви е змей, и то не защото не ви позволява да излезете с момчето, което сте си харесали, а съвсем буквално да е отговорен за всички бури живота ви. Представете си, че познавате самодива и магиите са част от всекидневието ви. А, да, и че сте се отправили на дълго пътешествие в търсене на Златната
Представете си, че имате облак вместо коса. Че баща ви е змей, и то не защото не ви позволява да излезете с момчето, което сте си харесали, а съвсем буквално да е отговорен за всички бури живота ви. Представете си, че познавате самодива и магиите са част от всекидневието ви. А, да, и че сте се отправили на дълго пътешествие в търсене на Златната

Окончателното инвестиционно споразумение за интерконекторната газова връзка с Гърция ще бъде подписано на 10 декември

http://www.cross.bg/petkova-strana-vodesht-1488994.html

/КРОСС/ Водещ: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Седмицата" на Дарик. Връщате се снощи от годишната среща на Атлантическия съвет в Истанбул, Турция. Там коя беше главната тема?Теменужка Петкова: Главната тема беше свързана с енергийната сигурност. Основен акцент беше отделен на сигурността на доставките, диверсификация на източниците, диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ, мястото и ролята на Европейския енергиен съюз. Водещ: Обсъждахте ли кой купува петрол от ИДИЛ?Теменужка Петкова: Такава тема не сме обсъждали, но обсъждахме основно темата, свързана със сигурността на доставките. Особено място беше отделено на изграждането на инфраструктурата, междусистемната свързаност между отделните страни, което е всъщност гаранцията за сигурността на доставките, гаранцията за изграждането на съответните енергийни пазари, които енергийни пазари трябва да бъдат устойчиви. Така че това беше основната тема на разговора. Водещ: От Истанбул, от ваша среща с американския координатор по международните енергийни въпроси идва новината, че на 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната връзка за газа?Теменужка Петкова: Да, точно така. на тази среща беше отделено специално внимание от страна на г-н Хохстейн, от страна на комисаря Канете, във връзка с напредъка, който България постигна, съвместно с нашите гръцки партньори, във връзка с изграждането на интерконектора Гърция-България

Виж как свищовлия направи уникално предложение за брак на любимата си (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126977

Млад мъж от Свищов направи изключително интересно предложение за брак към любимата си, като се появи на работното и място в центъра на Свищов, придружен от много приятели, близки и роднини, съобщава svishtov-news.com. Всички те допринесоха заветния въпрос
Млад мъж от Свищов направи изключително интересно предложение за брак към любимата си, като се появи на работното и място в центъра на Свищов, придружен от много приятели, близки и роднини, съобщава svishtov-news.com. Всички те допринесоха заветния въпрос "Ще се омъжиш ли за мен ?" да остане завинаги в спомените на двамата влюбени,

Фискалните илюзии 2013-2015 г.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/21/2653715_fiskalnite_iljuzii_2013-2015_g/?ref=rss


Вяло и без особени дебати Народното събрание тази седмица прие на първо четене проектобюджета за 2016 г. наред с актуализацията на тазгодишния, разкритикуван от опозицията като показващ отказ от реформи.  Бюджетът за догодина предвижда касов дефицит от 2%, а актуализацията на тазгодишния го вдига до 3.3%. Междувременно Институтът за пазарна икономика представи свой алтернативен бюджет, който е балансиран и предлага реформи в ключови сфери. По този повод "Дневник" публикува анализа на Петър...

Датата за подписване на споразумението за газова връзка с Гърция най-сетне е определена

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/21/2654167_datata_za_podpisvane_na_sporazumenieto_za_gazova/?ref=rss


На 10 декември ще бъде подписано споразумението между България и Гърция за изграждане на междусистемна газова връзка, съобщи пред "Дарик" министърът на енергетиката Теменужка Петкова след връщането си от икономически форум в Истанбул, на който са били изгладени последните противоречия между двете страни. 

Газовата връзка, която да осигури на България възможност за алтернативни на руските доставки на природен газ, трябваше да е готова до края на тази година, но до строителство така и не се стигна. Според Петкова е реалистично тя да е факт в края на 2018 г. 

Петкова съобщи, че спорните теми са били за нормата на възвращаемост и възможността Гърция да се оттегли от проекта за известно време. България е постигнала съгласие от гръцката страна в предстоящия договор да бъде включена клауза, според която капацитетът на съоръжението да може да се увеличи от 3-5 млрд. куб. м годишно на 10 млрд. и дори повече, съобщи Петкова.  Това ще може да стане при "икономическа обоснованост". 

Министърът прогнозира, че газовата връзка с Румъния ще бъде пусната през първата половина на 2016 г. Там проблем е двукилометров участък под Дунав, който двама избрани досега изпълнители не успяват да изградят, припомни тя. В новата обществена поръчка са дали оферти четирима кандидати. 

Петкова очаква развитие и по връзката със Сърбия, която вече получи финансиране от ЕС за своя участък. 

Българският министър изрази надежда, че преките преговори с банките, проявили интерес да финансират Българския енергиен холдинг (БЕХ) с до 650 млн. евро, ще доведат до положителен резултат. Банките искаха държавни гаранции за кредита, но след като кабинетът отказа, сега холдингът премина към пряко договаряне  с тях. "С действията, които показва правителството, ще дадем увереност на банките, че рефиормите на правителството ще изведат енергетиката на пътя на пазара", заяви Петкова.

Парите са нужни, за да може дъщерната на БЕХ Национална електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса Марица изток. НЕК им дължи близо 900 млн. лв. и по споразумение с тях  трябваше да преведе парите до края на ноември. В отговор компаниите се ангажираха да намалят цената за разполагаемост, която НЕК по договор им плаща, така че държавата да спести 1 млрд. лв. за десетгодишен период. 

Теменужка Петкова съобщи, че работата по удължаването на живота на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй" върви по план. 

100-200 души дневно кандидатстват за удостоверения за български произход

http://www.moreto.net/novini.php?n=307073

Между 100 и 200 души на ден кандидатстват за удостоверение за български произход, каза днес във Варна Иванка Славчева, главен експерт в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ при откриването на шестата сесия на Световния парламент на българите.

Залесяват Витоша с 2000 фиданки

http://www.mediapool.bg/zalesyavat-vitosha-s-2000-fidanki-news242108.html

От рано в събота сутринта 45 души залесяват Витоша с повече от 2000 фиданки. Ще бъдат залесени общо 12 декара земя, като са подбрани дървета типични за този район – бял бор, смърч и бук. Изготвен е и специален график за охрана на района на Витоша, където по-рано този месец бяха изсечени 20 декара гора. Багерите, които унищожиха дръвчетата, все още са там, тъй като са обект на разследване и се пазят от полицията. Бяха наложени административни наказания на служителите, виновни за изсичането в Природен парк "Витоша”.

Кола уби момче на пътя от Исперихово

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kola-ubi-momche-na-pytia-ot-isperihovo-6045877

То е било ударено от преминаващ лек автомобил „Фолксваген", управляван от мъж на 57 години от град Брацигово

Колумбийски мафиоти застреляли терористи в парижко кафене по време на атентатите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126975

Трима членове на колумбийски наркокартел, които били в кафене в Париж по време на терористичните атаки на 13 ноември, са спасили посетителите от нахлули в заведението терористи с автомати, гръмнаха няколко колумбийски медии, като се позоваха на информация от журналист от „Европа 1”. Информацията беше споделена и от ren.tv.
Трима членове на колумбийски наркокартел, които били в кафене в Париж по време на терористичните атаки на 13 ноември, са спасили посетителите от нахлули в заведението терористи с автомати, гръмнаха няколко колумбийски медии, като се позоваха на информация от журналист от „Европа 1”. Информацията беше споделена и от ren.tv.

До 200 души на ден кандидатстват за удостоверяване на български произход

http://www.mediapool.bg/do-200-dushi-na-den-kandidatstvat-za-udostoveryavane-na-balgarski-proizhod-news242107.html

Между 100 и 200 души на ден кандидатстват за удостоверение за български произход, каза в събота, във Варна Иванка Славчева, главен експерт в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) при откриването на шестата сесия на Световния парламент на българите. Основните теми на двудневния форум е състоянието на българската диаспора и на организациите на сънародниците ни в различни държави. За удостоверения кандидатстват основно българи от Украйна, Молдова и Македония, посочи Славчева. По думите й по света има около 850 български общности, с които Агенцията контактува. Най-много са организациите в САЩ, Канада, Испания, Германия и Великобритания. Според Славчева едни от най-активните дружества са в Австралия.

Пуснаха под гаранция арестуваните автомобилни инспектори

http://www.mediapool.bg/pusnaha-pod-garantsiya-arestuvanite-avtomobilni-inspektori-news242106.html

Четиримата инспектори от ДАИ-Хасково, арестувани на 18 ноември и обвинени за подкупи, са на свобода срещу парична гаранция. За Константин Въжарски и Димитър Михайлов окръжната прокуратура определи парична гаранция по 5 000 лв. с мотивите, че Въжарски е назначен преди десетина дни, а Михайлов е бил командирован от друга област. Според обвинението за тях към момента не са налице доказателства за системна корупционна дейност. Другите двама задържани - Вихър Василев и Даниел Христов, бяха освободени от окръжния съд в Хасково след заседание, продължило до 20 часа тази вечер. За тях прокуратурата поиска най-тежката постоянна мярка „задържане под стража". Съдът обаче отхвърли искането, като определи гаранция от по 8000 лева. Аргументите са, че и двамата имат семейства и постоянни адреси в Свиленград, така че вероятността да се укрият не е доказана, а риск да извършат ново престъпление няма, тъй като вече са отстранени от длъжност в ДАИ. На 18 ноември  служители на МВР и ДАНС проведоха специализирана полицейска операция и инспекторите бяха задържани.

Турската полиция е задържала трима заподозрени за атентатите в Париж

http://frognews.bg/news_102336/Turskata-politsiia-e-zadarjala-trima-zapodozreni-za-atentatite-v-Parij/

Турската полиция е арестувала трима заподозрени за атентатите в Париж в курорта Анталия. Основният заподозрян е 26-годишният Ахмед Дахмани - белгийски гражданин от марокански произход. За него се смята, че е вербовчик на "Ислямска държава" и е пътувал предварително до френската столица, за да проучи терена за нападенията, след което се е върнал в Турция.

Валери Симеонов: Ние приемаме, че бюджетът е добре формулиран и е подготвен

http://pik.bg/валери-симеонов-ние-приемаме-че-бюджетът-е-добре-формулиран-и-е-подготвен-news439244.html

Валери Симеонов: Ние приемаме, че бюджетът е добре формулиран и е подготвен

Ние приемаме, че бюджетът е добре формулиран и е подготвен, казва Валери Симеонов, председател на ПГ „Патриотичния фронт“, относно приемането на бюджет 2016, съобщи "Фокус". „Като цяло, бюджетът отговори много коректно на нашите искания за увеличаване на средствата за отбрана, увеличаване на средствата за Министерството на вътрешните работи, увеличаване на средствата за образованието“, допълни Симеонов.
По неговите думи, от изключителна важност са осигурените средства за завършването на оградата в Република Турция, което ще се случи до края на следващата 2016 г. 
„Гласувахме при конкретните текстове, говоря още в предните закони. Например данъка за ракията, за увеличаването на вместимостта, за която се плаща – бяхме против. Вчера в комисия гласувахме против данък „ниви“- земеделски земи в градските райони, против данък „Уикенд“, още той.
По думите на Симеонов, гласуването за бюджет 2016 е най-важното заседание на Народното събрание в цялата година и там трябва да присъства и министър председателят, не само министрите. „Ние приемаме, че бюджетът е добре формулиран и е подготвен. Ние не гласувахме против, 5 човека се въздържахме, просто знаково, за да дадем урок на министрите, които трябва да защитават бюджета в пленарна зала“, обясни съпредседателят на ПГ на „Патриотичния фронт“

Теменужка Петкова: На 10 декември подписваме за газовите връзки с Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126957

На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик по повод на провелата се годишна среща на Атлантическия съвет в Истанбул.
„Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор.
На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик по повод на провелата се годишна среща на Атлантическия съвет в Истанбул. „Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор.

Теменужка Петкова: На 10 декември подписваме за газовите връзки с Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126953

На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик по повод на провелата се годишна среща на Атлантическия съвет в Истанбул.
„Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор.
На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик по повод на провелата се годишна среща на Атлантическия съвет в Истанбул. „Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор.

К. Андролова: Без гръбнак, но и без ум

http://www.cross.bg/plevneliev-prezident-agent-1488993.html

/КРОСС/ Както казва Хоумър Симпсън от анимационния сериал „Семейство Симпсън": „Лиса, много е лесно да бъдеш президент, главното е да покажеш на армията накъде да стреля". Да не говорим, че колата на Хоумър е направена от „рециклирани съветски танкове".  В този смисъл президентът на България Росен Плевнелиев сюжетно много точно отговаря на анимационната представа за президент на една държава. Той непрекъснато обяснява не само на българската армия (която не съществува), но и на съвкупната армия на НАТО (нещо като кабинетна формация) накъде трябва да стрелят. В последното си интервю за британската преса българският президент отново призова НАТО да положи повече усилия в борбата си с руската агресия. Всъщност Плевнелиев е обикновена пощенска кутия, неинтелигентен високоговорител и пропагандатор на американските интереси, намерения и планове. Този човек не бива повече да бъде български президент, а трябва да продължи следващия си мандат в някоя американска неправителствена организация, част от мрежовата война на САЩ на Балканите. Още повече, че клетките на американската мрежова сила моментално се включиха да защитават приключилия му авторитет под лозунга: „Да браним смелостта на Плевнелиев!" Всъщност Плевнелиев е толкова ниска топка, че е унизително дори да се брани. Трябва да ви кажа, че и Държавният департамент няма да го брани. Използването е едно, подкрепата - съвсем друго

Всеки пети търновски ученик е пушач

http://pik.bg/всеки-пети-търновски-ученик-е-пушач-news439241.html

Всеки пети търновски ученик е пушач

Всеки пети великотърновски ученик пуши редовно, според резултатите от проучване на Регионалната здравна инспекция – Велико Търново. Целта на изследването е да измери риска за здравето на подрастващите.

14% от учениците в старата столица пък са с наднормено тегло, а 7,2% страдат от затлъстяване. Относителният дял на учениците с повишено кръвно налягане се е увеличил почти три пъти, в сравнение с подобно изследване през 2004 г. 7,6% от младежите във Велико Търново са носители на рисковия фактор повишено кръвно налягане.

 От РЗИ информират още, че затлъстяването, нездравословното хранене и ниската физическа активност са факторите, които водят до повишаване на кръвното налягане. Когато то е в детска възраст, рискът за развитие на хипертония на по-късен етап е голям.

Колумбийски мафиоти застреляли терористи в парижко кафене по време на атентатите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126966

Трима членове на колумбийски наркокартел, които били в кафене в Париж по време на терористичните атаки на 13 ноември, са спасили посетителите от нахлули в заведението терористи с автомати, гръмнаха няколко колумбийски медии, като се позоваха на информация от журналист от „Европа 1”. Информацията беше споделена и от ren.tv.
Трима членове на колумбийски наркокартел, които били в кафене в Париж по време на терористичните атаки на 13 ноември, са спасили посетителите от нахлули в заведението терористи с автомати, гръмнаха няколко колумбийски медии, като се позоваха на информация от журналист от „Европа 1”. Информацията беше споделена и от ren.tv.

Бизнесмен катастрофира с джипа си край Кърджали, загина жена му

http://petel.bg/Biznesmen-katastrofira-s-dzhipa-si-kray-Kardzhali--zagina-zhena-mu__134778

 Ненко Станев; 24 часа снимки: Ненко Станев Този модел джипове в България има само два. „Колата е била сочена за една от най-надежните...

10-годишно дете загина след удар от автомобил

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/21/2654209_10-godishno_dete_zagina_sled_udar_ot_avtomobil/?ref=rss


10-годишно момче е загинало при пътнотранспортно произшествие на пътя между брациговските села Исперихово и Бяга. Това съобщи говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от агенция Фокус.

Стоянов обясни, че група от хора са се придвижвали по посока за село Бяга по пътя, когато внезапно от групата е изскочило 10-годишно момче в зоната на пътното платно. Тогава то е било ударено от преминаващ лек автомобил "Фолксваген", който е управляван от мъж на 57 години от град Брацигово.

В резултат на удара детето е починало на място. Водачът не е напуснал мястото на произшествието, останал е и се е опитал да помогне и да съдейства.

На мястото са екипи на полицията в Пещера и екип на "Спешна помощ".

"За съжаление, лекарите са констатирали само смъртта на детето.Водачът е тестван с дрегер - пробата е отрицателна. Взета му е и кръвна проба", обясни Стоянов.
 

България трябва да обмисли вноса на втечнен природен газ от САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=307064

Крайно време е България да се опита да си осигури доставки на втечнен природен газ от Съединените щати. Това вече започва да се случва в прибалтийските републики, които също като нас са зависими от Русия, за да получават синьо гориво.

Бежанци вдигнаха бунт на гръцко-македонската граница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126949

Стотици протестиращи мигранти, които Македония отказва да допусне, защото не го смята за легитимни кандидати за убежище, блокират железопътната линия на гръцко-македонската граница, съобщава The New York Times. Гръцката железопътна компания съобщава, че е отменено потеглянето на 10 планирани товарни влака за Македония, заради протестите.
Стотици протестиращи мигранти, които Македония отказва да допусне, защото не го смята за легитимни кандидати за убежище, блокират железопътната линия на гръцко-македонската граница, съобщава The New York Times. Гръцката железопътна компания съобщава, че е отменено потеглянето на 10 планирани товарни влака за Македония, заради протестите.

Мария Габриел: Сигурността и стабилизирането на съседните на ЕС страни са основните приоритети

http://pik.bg/мария-габриел-сигурността-и-стабилизирането-на-съседните-на-ес-страни-са-основните-приорит-news439239.html

Мария Габриел: Сигурността и стабилизирането на съседните на ЕС страни са основните приоритети

Сигурността и стабилизирането на съседните на ЕС страни са основните приоритети на ревизираната Европейска политика за съседство, представена от Европейската комисия. Групата на ЕНП в Европейския парламент подкрепи новото предложение и призова за адекватни и конкретни отговори, съобразени със ситуацията в различните съседни на Европа региони с цел генериране на стабилност и засилване устойчивостта на държавите и техните общества. Това съобщиха от пресцентъра на групата на ЕНП в Европейския парламент. Позицията на най-голямата политическа група в Европейския парламент изразиха в съвместно изявление Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения, и Сандра Калниете, отговаряща за връзките с източното средиземноморие. Мария Габриел приветства промяната на подхода, отразена в предложението за ревизиране на Европейската политика за съседство. „Определянето на по-малко на брой, но ключови приоритети дава заявка за ефективност като краен резултат. Гъвкавостта на инструментите за финансиране е също ключова за успешни съвместни действия със съседните на ЕС страни. Европейската политика за съседство трябва да предложи конкретни инициативи и мерки, насочени към целеви предизвикателства, определени съвместно с всяка страна. Това означава да приложим в пълна степен принципа на диференциация. Чрез фокусирани действия и осезаеми резултати на практика ще увеличим видимостта на Европейския съюз на международната сцена”, подчерта Мария Габриел. Тя отбеляза и още един акцент от позицията на Групата на ЕНП - уменията и образованието като начин за предотвратяване на радикализацията. „Предизвикателствата пред сигурността не могат да бъдат решени само чрез инструменти за сигурност. Образованието играе ключова роля в областта на борбата с тероризма и предотвратяването на радикализацията и новата Европейска политика за съседство трябва да предостави възможност за използването му като средство за социална интеграция и като вектор за споделяне на общи ценности,като мир, демокрация и свобода”, наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения. От своя страна Сандра Калниете отбеляза, че способността за стабилизиране на региона ще бъде ключов тест за ЕС в световен мащаб. Европейската политика за съседство ще бъде важен елемент в изпълнението на новата глобална стратегия за външната политика и сигурността. Според нея Европейската комисия трябва да поддържа по-добра координация с държавите-членки за отразяване на нуждата от повече ресурси и по-голяма сигурност в прилагането на политиката, което е от полза за сигурността на европейските граждани.

Бежанци вдигнаха бунт на гръцко-македонската граница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126945

Стотици протестиращи мигранти, които Македония отказва да допусне, защото не го смята за легитимни кандидати за убежище, блокират железопътната линия на гръцко-македонската граница, съобщава The New York Times. Гръцката железопътна компания съобщава, че е отменено потеглянето на 10 планирани товарни влака за Македония, заради протестите.
Стотици протестиращи мигранти, които Македония отказва да допусне, защото не го смята за легитимни кандидати за убежище, блокират железопътната линия на гръцко-македонската граница, съобщава The New York Times. Гръцката железопътна компания съобщава, че е отменено потеглянето на 10 планирани товарни влака за Македония, заради протестите.

Лабрадор от столичната митница спечели в международно състезание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/21/2654204_labrador_ot_stolichnata_mitnica_specheli_v/?ref=rss

Лабрадорът Жерар и неговият водач от столичната митница са спечелили първо място в дисциплината "претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета в Молдовапо време на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн.

В състезанието са участвали 13 кучета от митническите администрации на осем държави – България, Румъния, Чехия, Русия, Молдова, Украйна, Грузия и Унгария.

Четириногите митнически инспектори са се състезавали в две...

Германия се включва във войната с "Ислямска държава"

http://www.bnews.bg/article-144054

За първи път в историята си страната взима решение за участие на въоръжени сили в Близкия Изток, където се водят бойни действия

10-годишно дете загина след тежка катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_595473.html

10-годишно дете загина при тежко пътнотранспортно произшествие между селата Исперихово и Бяга, съобщи „Фокус”. По информация на МВР покрай пътното платно са се движили група хора, от които е изскочило 10-годишното момче. Шофьорът на лек автомобил „Фолксваген” не е успял да реагира и е ударил детето. Детото почива на място. Водачът не е напуснал местопроизшествието, а е останал да помага. На място са пристигнали екипи на полицията и екип на „Спешна помощ”. Водачът е с отрицателен тест за алкохол. На място има дежурна група на полицията от РУ в Пещера, която е извършила оглед.

Шок! Белгийските власти намериха химическо оръжие в Моленбек

http://frognews.bg/news_102335/SHok!-Belgiiskite-vlasti-nameriha-himichesko-orajie-v-Molenbek/

Белгийските власти са намерили арсенал от химическо оръжие при последните си полицейски операции, съобщи НТВ.

Льо Пен - старши иска връщането на смъртното наказание във Франция

http://www.mediapool.bg/lyo-pen---starshi-iska-vrashtaneto-na-smartnoto-nakazanie-vav-frantsiya-news242105.html

Жан-Мари льо Пен предложи смъртното наказание да бъде възстановено във Франция за терористи и да бъде изпълнявано чрез обезглавяване, предаде Франс прес. 87-годишният бивш лидер на Националния фронт, който бе изключен от крайнодясната партия това лято, се аргументира, че "Ислямска държава" убива по този начин свои заложници. Той се обяви още за премахване на двойното гражданство и на автоматичното придобиване на гражданство при раждане на френска земя, както и за експулсиране на нелегалните имигранти. Марион Марешал льо Пен - 25-годишната внучка на основателя на НФ, която е най-младият депутат в Националното събрание, пък заяви, че мюсюлманите не могат да бъдат от ранга на католицизма във Франция. Трябва да определим какво е нашето наследство и идентичност, призова тя в интервю за крайнодесен вестник. Племенницата на лидерката на НФ Марин льо Пен се обяви за утвърждаване на гръко-римското и християнското наследство на страната. "Трябва да кажем, че Франция е една културно и от дълго време духовно християнска земя", подчерта най-младата френска депутатка. Тя допусна възможността мюсюлманите да изповядват своята вяра в страната, но ако приемат, че го правят на една земя, която е културно християнска. След няколко успешни избори, НФ може да придобие контрол над няколко области във Франция на местните избори в началото на декември - по-малко от месец след атентатите в Париж на 13 ноември, при които бяха убити 130 души.

Окончателното инвестиционно споразумение за интерконекторната газова връзка с Гърция ще бъде подписано на 10 декември

http://www.cross.bg/petkova-sigyrnostta-dostavkite-1488992.html

/КРОСС/ Въпросът за купувачите на петрол от „Ислямска държава" не е бил тема на годишната среща на Атлантическия съвет в Истанбул Окончателното инвестиционно споразумение за интерконекторната газова връзка с Гърция ще бъде подписано на 10 декември, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за Дарик радио. „Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор. Той е важен не само за България и Гърция, а и за региона на Югоизточна Европа. Това, което успяхме да направим с нашите гръцки партньори, е да изясним всички спорни въпроси по споразумението на проекта", посочи Петкова. Тя коментира и останалите теми, обсъждани в рамките на годишната среща на Атлантическия съвет в Истанбул. „Главната тема беше енергийната сигурност. Акцент беше поставен на сигурността на доставките, диверсификацията на източниците, диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ и мястото и ролята на Европейския енергиен съюз", посочи министър Петкова. На въпрос дали на форума е обсъждан въпросът кой купува петрол от „Ислямска държава", тя отговори: „Такава тема не сме обсъждали, основно обсъждахме сигурността на доставките. Особено място беше отделено на изграждането на инфраструктурата и междусистемната свързаност на отделните страни, което е гаранцията за сигурността на доставките".

Адвокат: Ще има нови записи, Ченалова няма какво да губи

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/advokat-shte-ima-novi-zapisi-chenalova-niama-kakvo-da-gubi-6045876

Тя е притисната до стената и няма да приеме да е изкупителна жертва в едни схеми, в които е участвала

Жълт код във Варна днес заради силен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=307071

Жълт код е обявен днес във Варна и областта, заради очакван силен вятър. Ще духа силен югозападен вятър с временни пориви 20-25 м/сек.

Ултра мерки за сигурност взеха за Арена Армеец тази вечер

http://frognews.bg/news_102334/Ultra-merki-za-sigurnost-vzeha-za-Arena-Armeets-tazi-vecher/

Частна фирма и служители на НСО ще проверяват всеки, който ще посети големия финал на детската Евровизия в “Арена Армеец” тази вечер.

Кански мерки за сигурност взеха за Арена Армеец тази вечер

http://frognews.bg/news_102334/Kanski-merki-za-sigurnost-vzeha-za-Arena-Armeets-tazi-vecher/

Частна фирма и служители на НСО ще проверяват всеки, който ще посети големия финал на детската Евровизия в “Арена Армеец” тази вечер.

Ченалова е подала сигнал в евроинституциите срещу главния прокурор

http://www.mediapool.bg/chenalova-e-podala-signal-v-evroinstitutsiite-sreshtu-glavniya-prokuror-news242104.html

Уволнената дисциплинарно от Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова е подала в европейските институции сигнали за неправомерно поведение на главния прокурор Сотир Цацаров, на висши политици и членове на Висшия съдебен съвет. Това съобщи самата тя пред бТВ в събота. От думите ѝ обаче не стана ясно към кои конкретни институции се е обърнала. Преди Ченалова обяви, че е сезирала европейските институции за нарушения и престъпления, които се извършват от хора на доста високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт. В днешното интервю тя беше по-конкретна като посочи пряко главния прокурор Сотир Цацаров. Запитана дали е давала сигнали срещу правосъдния министър Христо Иванов, тя отрече.  Ченалова уточни, че сигналите ѝ за поведението на въпросните хора са подавани нееднократно, а след тях прокуратурата ѝ повдигнала обвиненията. Прокуратурата я обвини тази седмица за длъжностно престъпление по случая "Соло" за това, че е допуснала подсъдим за убийство да се укрие. Пред бТВ Ченалова неколкократно повтори, че прокуратурата в България е изключително силна. Тя допълни, че законът ѝ позволява да повдига обвинение, когато реши и на каквото основание прецени, без съдебен контрол. Тя подчерта, че в серията записи на разговори между нея и вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, които показаха сговаряния на високите фигури във ВСС и завоалиране на доказателства, се прокрадва една линия, на която никой досега не е обърнал внимание. Главният прокурор, който е човек, добре боравещ с Наказателния кодекс, казва, че Янева не е толкова виновна, а премиерът Бойко Борисов твърди обратното, изтъкна Ченалова. Тя отрече да е правила записите. В същото време за пореден път потвърди, че такива разговори са се водили.

МВнР: Българите в Брюксел да слушат властите и избягват масово посещавани места

http://europe.actualno.com/mvnr-bylgarite-v-bruksel-da-slushat-vlastite-i-izbjagvat-masovo-poseshtavani-mesta-news_508918.html

Министерството на външните работи (МВнР) съветва пътуващите за Брюксел и Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради въведената максимална степен на риск от терористична атака. Предвид възможно неблагоприятно развитие на вътрешната обстановка и във връзка с въведеното за белгийската столица Брюксел и за района на града повишеното максимално ниво – IV степен на риск от извършване на терористична атака в Брюксел и Белгия, МВнР съветва българските граждани, които планират п

Израелски полковник: Европа си затвори очите и ще гори - цялата, лека-полека

http://analysis.actualno.com/izraelski-polkovnik-evropa-si-zatvori-ochite-i-shte-gori---cjalata-leka-poleka-news_508919.html

Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм и затова сега я очакват кръв и спадания. Това казва полковник Гарен от израелските спецчасти пред "Нова телевизия". След 32 години в службите и шест куршума в тялото, днес полковникът обучава специалните отряди за борба с тероризма не само в Израел, но и в други държави. Израелският военен твърди, че над Европа е надвиснала реална заплаха, която трудно може да бъде избегната, защото някой е "проспал" момента за реакция. По искане на

Чувствително захлаждане през новата седмица (прогноза)

http://petel.bg/CHuvstvitelno-zahlazhdane-prez-novata-sedmitsa--prognoza--__134777

кадър: Нова тв Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната, информират от Националния институт по метеорология и...

За риба с Цанко: Дрънкането на оръжие прогони рибата в Босфора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126097

Военни сонари и бомби в
морето са най-вероятната
причина за проваления
улов от Шабла до Емине
Ако има първи жертви от Третата световна война, това със сигурност ще са рибите тази есен. И любителите рибари, които от началото на септември проклинат участта си да не могат нито веднъж да нацелят боллука, както наричат във Варна изобилието от риба.
Военни сонари и бомби в морето са най-вероятната причина за проваления улов от Шабла до Емине Ако има първи жертви от Третата световна война, това със сигурност ще са рибите тази есен. И любителите рибари, които от началото на септември проклинат участта си да не могат нито веднъж да нацелят боллука, както наричат във Варна изобилието от риба.

Руско учение промени маршрутите на полети до Бейрут

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/21/2654205_rusko_uchenie_promeni_marshrutite_na_poleti_do_beirut/?ref=rss


Авиокомпании, извършващи полети до и от ливанската столица Бейрут, започнаха да променят маршрутите си заради руско военно учение в Средиземно море, съобщи БТА.

"Всички самолети, пристигащи в и заминаващи от Бейрут, променят своите маршрути по съображения за безопасност", каза днес служител от бейрутското летище, цитиран от ДПА.

Ливанският министър на благоустройството и транспорта Гази Зайтер заяви вчера, че Русия е поискала от Ливан гражданските полети да не минават в...

Младеж от Свищов предложи брак на любимата си с шествие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126897

Влюбен младеж организирал пищно шествие по главната улица на Свищов, с което изненадал изгората си. Необичайното събитие станало в навечерието на Деня на християнското семейство. Дефилето в крайдунавския град било предвождано от акордеон и духови инструменти. Под звуците на оркестъра многолюдната манифистация стигнала до магазин за облекло.
Влюбен младеж организирал пищно шествие по главната улица на Свищов, с което изненадал изгората си. Необичайното събитие станало в навечерието на Деня на християнското семейство. Дефилето в крайдунавския град било предвождано от акордеон и духови инструменти. Под звуците на оркестъра многолюдната манифистация стигнала до магазин за облекло.

Теменужка Петкова: На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка

http://pik.bg/теменужка-петкова-на-10-декември-ще-бъде-подписано-окончателното-инвестиционно-споразумени-news439229.html

Теменужка Петкова:  На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка

На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, в предаването „Седмицата” по Дарик радио , по повод на провелата се годишна среща на Атлантическия съвет в Истанбул. „Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор. Той е важен не само за България и Гърция, а и за региона на Югоизточна Европа. Това, което успяхме да направим с нашите гръцки партньори, е да изясним всички спорни въпроси, които съществуваха по споразумението на проекта”, посочи Петкова. Тя коментира и останалите теми, които са били обсъждани в рамките на форума. „Главната тема беше енергийната сигурност. Основен акцент беше отделен на сигурността на доставките, диверсификацията на източниците, диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, както и мястото и ролята на Европейския енергиен съюз”, посочи министър Петкова. На въпрос дали на форума е обсъждан въпросът кой купува петрол от ИДИЛ, тя отговори: „Такава тема не сме обсъждали, но основно обсъждахме сигурността на доставките. Особено място беше отделено на изграждането на инфраструктурата и междусистемната свързаност на отделните страни, което е гаранцията за сигурността на доставките”.

Децата развалят романтиката повече, отколкото болестите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/decata-razvaliat-romantikata-poveche-otkolkoto-bolestite-6045709

Оказва се, че раждането на дете напряга възрастните повече, отколкото разболяването. Разберете защо

Британски военен експерт: България може да посредничи между Запада и Русия

http://pik.bg/британски-военен-експерт-българия-може-да-посредничи-между-запада-и-русия-news439230.html

Британски военен експерт: България може да посредничи между Запада и Русия

България може да помогне в координирането на руските и американски действия в Сирия.

„Има два начина, по които България може да подпомогне операциите в Близкия изток. България няма големи въоръжени сили, но разполага с два актива, които смятам за важни: отношения с Русия, които са почти уникални сред натовските съюзници и които България може да използва като посредник между Запада и Русия, които не са добри заради Украйна и Крим. България е способна на това, върши това е по време на войните на Балканите и може да го свърши отново”.

Това заяви в интервю за БНР британският военен експерт Пол Бийвър. Той отбеляза и наличието на военни бази в страната ни, които НАТО може да използва при евентуална операция срещу "Ислямска държава".

Според Бийвър “Ислямска държава“ няма някакви проблеми с балканските страни, като основните цели на групировката са разположени на пътя на джихадистите към местата, които искат да унищожат: Те искат да разрушат начина на живот на хората в Париж, Берлин, Лондон, Мадрид и Рим - столиците на държавите, които според тях са водили война срещу исляма в Ирак и Афганистан.

Сирия е повод за истинска грижи - там има групировки, които искат да навредят на Запада. Рискът за Балканите е от миграцията и промяната на баланса в населението, който и сега се поддържа много трудно в страна като Босна, която е пример за замразен конфликт, но понеже Балканите не осигуряват войски и самолети за атаки срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, не мисля че хората от балканските държави трябва да се чувстват като мишени в момента. По повод поисканата от Франция помощ от Европейския съюз, Пол Бийвър обясни, че натовските съюзници са единствените, които могат да съдействат с огромните си възможности в областта на разузнаването и наблюдението, а също и със специални части и специалисти по военно обучение.

„Говоря за ограничен брой - може би няколко десетки войници, както и за прецизно насочвани въздушни удари срещу лидери на Даеш. Руснаците нямат такива възможности и това областта, в която Западът може да помогне”, уточни той. Относно убедителни доказателства, че конците на терористите в Париж са били дърпани от Сирия и изявлението на групировката „Ислямска държава“, известна още като „Даеш“, че атаките срещу парижани са отговор на бомбените удари срещу нея, британският военен експерт допълни, че „сега Ирак е в неуправляемо състояние, от което се възползва "Даеш“ - те са по-добре въоръжени и изглежда по-добре обучени от много части на иракската армия. Сирия има аналогични проблеми заради въстанието срещу президента Асад.

Проблемът там е, че има огромна пустиня, която не може да бъде овладяна. Тези територии позволяват на организации като "Даеш" да просперират”, каза експертът. „В Сирия действат повече от сто различни милиции. Всички те имат различни цели и различно командване и не всички искат да свалят Асад, а някои искат просто да воюват помежду си. С две думи - военната обстановка в Ирак и Сирия е много объркана, но в Ракка - щаб-квартирата на Даеш - има много добра машина, която напълно вероятно е планирала и контролирала френско-белгийския екип от убийци, извършили безумието в Париж”, подчерта Бийвър. 

Опашки на Дунав мост заради 100 % контрол на румънските граници

http://www.moreto.net/novini.php?n=307066

Румъния въведе 100-процентов контрол по своите граници. Мярката е в сила от четвъртък на обяд и задължава граничните власти да регистрират всички хора и автомобили в единната информационна система. Това важи както за гражданите на трети страни, така и за жителите на страните членки от Евросъюза.

Украйна няма да върне дълга от 3 млрд. долара на Русия

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-dolara-1488991.html

/КРОСС/ Украйна няма да върне дължимите на Русия 3 млрд. долара, обяви премиерът на страната Арсений Яценюк.  До края на годината Украйна трябва да върне заем от 3 млрд. долара, получен от Русия преди две години. Руският президент Владимир Путин разговоря с ръководителя на МВФ Кристин Лагард, след което обяви, че Москва предлага на Киев „неочаквано" предложение за погасяването на дълга, според което от 2016 до 2018 г. Украйна трябва да връща по 1 млрд. долара годишно. Властите в Киев заявиха, че основното им предложение остава намаляване на целия дълг с 20 процента и прехвърлянето му напред във времето за четири години. „Ако не искате, правителството на Украйна ще въведе мораториум на изплащането на дълга към Москва", обърна се премиерът Яценюк към Русия. Украйна няма да плати своя дълг към съседката си, която е агресор на нейна територия, посочи той. Преди дни Международният валутен фонд заяви, че очаква Русия и Украйна да проведат директни преговори по предложението на Москва за преструктурирането на украинския държавен дълг към Русия. Руският финансов министър Антон Силуанов, обяви че е готов да преговоря с Киев, ако те бъдат подкрепени от МВФ. Украйна остава твърда в позицията си, че няма да плати дългът си към Русия, каза също финансовия министър на страната Наталия Яреско.

По 20 години затвор за двама роми, убили и запалили пенсионер

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-velyo-prizna-1488990.html

/КРОСС/ Окръжният съд в Пазарджик осъди на по 20 години затвор двама роми за убийството на 68-годишния Йосиф Узунов в местното село Априлци. Жестокото престъпление беше извършено през януари 2014 г. в дома на жертвата. Според прокурор Димитрия Ганчева двамата обвиняеми Венцислав Димитров и Вельо Иванов нахлули в имота на пенсионера с цел грабеж. След като го пребили с дървени колове, те запалили стареца и дома му, за да прикрият следите си. По данни от аутопсията старецът е бил още жив, когато бил подпален. Пред съдебния състав подсъдимият Вельо Иванов не се призна за виновен и до последно твърдеше, че е натопен от свидетеля Мирослав Найденов, който е бил на местопрестъплението, но не е привлечен като обвиняем. Венцислав Димитров призна, че той е извършител на убийството и поиска справедлива присъда. Двамата осъдени трябва да платят и по 75 хиляди лв. кръвнина на трите дъщери на убития. Решението на пазарджишките магистрати може да се обжалва пред апелативния съд в Пловдив.

Над 2000 мигранти блокираха жп-линията между Македония и Гърция

http://www.mediapool.bg/nad-2000-migranti-blokiraha-zhp-liniyata-mezhdu-makedoniya-i-gartsiya-news242103.html

Над 2000 икономически мигранти блокираха жп-линията на границата между Македония и Гърция. Това стана след като не получиха разрешение да преминат на македонска земя, пише македонското издание „Дневник” в събота, цитирано от вестник „Сега“. “Тяхната бройка непрекъснато се увеличава, защото гръцките власти разрешават на всички пристигнали по нейните острови да продължат пътя си”, пише още изданието. Властите в Скопие приемат само граждани от Сирия, Ирак и Афжанистан, като тази мярка беше въведена след като това направиха Хърватия и Сърбия. В лагера в град Гевгелия 500 души чакат да продължат пътя си за Сърбия, а в лагера в Табановце – още 280 души, съобщи вътрешното министерство. Очаква се Доналд Туск да посети Албания, Сърбия и Македония. Междувременно властите в Скопие обявиха, че могат да приемат не повече от 2000 души.

Тир с авточасти се запали край Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126926

Турски тир с алуминиеви части се запали край Велико Търново, жертви и пострадали няма, научи
Турски тир с алуминиеви части се запали край Велико Търново, жертви и пострадали няма, научи "24 часа". Инцидентът станал около 3.50 ч. в нощта срещу събота. Влекачът с натоварено ремарке пътувал в посока Турция по главния път Русе - Велико Търново. Между селата Поликрайще и Крушето шофьорът забелязал, че ремаркето гори.

100%-ов граничен контрол на българо-турската граница

http://society.actualno.com/100-ov-granichen-kontrol-na-bylgaro-turskata-granica-news_508916.html

Преминаването през българо-турската граница от миналата седмица вече се следи доста по-сериозно от преди. След атентатите в Париж на пункта „Капитан Андреево” беше въведен 100-процентов граничен контрол.  Това означава, че всички преминаващи, включително и гражданите на Европейския съюз, се въвеждат в компютърните системи. Това е и едно от решенията на вчерашната среща в Брюксел. Така че на този етап не се предвиждат нови мерки на границата ни, съобщиха от МВР. Ще се обмисля д

Белгийските власти откриха химическо оръжие при последната си операция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126918

Белгийските власи са намерили арсенал от химическо оръжие при последните си полицейски операции, съобщи Нова тв.
Един от най-големите белгийски вестници съобщава, че при обиск в предградието
Белгийските власи са намерили арсенал от химическо оръжие при последните си полицейски операции, съобщи Нова тв. Един от най-големите белгийски вестници съобщава, че при обиск в предградието "Моленбек" са открити "експлозиви и химикали". От полицията все още няма коментар. Първо новината бе съобщена от два по-малки френскоезични вестници.

Полицията в Белгия откри арсенал от химическо оръжие при последната си операция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126924

Белгийските власи са намерили арсенал от химическо оръжие при последните си полицейски операции, съобщи Нова тв.
Един от най-големите белгийски вестници съобщава, че при обиск в предградието "Моленбек" са открити "експлозиви и химикали". От полицията все още няма коментар. Първо новината бе съобщена от два по-малки френскоезични вестници.
Белгийските власи са намерили арсенал от химическо оръжие при последните си полицейски операции, съобщи Нова тв. Един от най-големите белгийски вестници съобщава, че при обиск в предградието "Моленбек" са открити "експлозиви и химикали". От полицията все още няма коментар. Първо новината бе съобщена от два по-малки френскоезични вестници.

Над 10 000 домове във Финландия без ток заради снеговалежи

http://www.mediapool.bg/nad-10-000-domove-vav-finlandiya-bez-tok-zaradi-snegovalezhi-news242102.html

Над 10 000 домове във Финландия останаха без ток заради снеговалежи, предаде ТАСС, като се позова на държавната телевизия. Авариите са регистрирани в южната, югозападната и централната част на страната. Те са причинени от падане на дървета върху електропреносни линии. Метеоролозите прогнозират, че снеговалежите ще продължат, което би влошило и пътната обстановка.

Колумбийски мафиоти застреляли терористи в парижко кафене по време на атентатите

http://petel.bg/Kolumbiyski-mafioti-zastrelyali-teroristi-v-parizhko-kafene-po-vreme-na-atentatite__134775

Трима членове на колумбийски наркокартел, които били в кафене в Париж по време на терористичните атаки на 13 ноември, са спасили...

Германия се вкара в беля с избора на представител за "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/21/2654194_germaniia_se_vkara_v_belia_s_izbora_na_predstavitel_za/?ref=rss


Той иска да произнасят името му Сейвиър (Спасител) и текстове на песните му звучат като религиозни християнски химни.

Заявявал е, че "Германия не е суверенна държава, а все още е окупирана от съюзниците от Втората световна война", което е балсам за ушите на т.нар. райхсбюргери - германци, смятащи, че истинската им държава е Третият райх и отричат легитимността на Федералната република.

Популисти и антисемити обичат парчето му Raus aus dem Reichstag (Вън от Райхстага!), в...

Стрелецът по момичета в кола в Катунци остава в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126919

40-годишният столичанин Никола Манчев, който стреля по две момичета в кола в санданското с. Катунци, остава в ареста. На 19 септември м. г. той спрял автомобил край селото, в който пътували 20-годишни Лиляна Савова и приятелката й Елеонора Таушанова. Извадил пистолет и поискал да им вземе колата. Те отказали и тогава той стрелял,
40-годишният столичанин Никола Манчев, който стреля по две момичета в кола в санданското с. Катунци, остава в ареста. На 19 септември м. г. той спрял автомобил край селото, в който пътували 20-годишни Лиляна Савова и приятелката й Елеонора Таушанова. Извадил пистолет и поискал да им вземе колата. Те отказали и тогава той стрелял,

Румяна Ченалова ще обжалва уволнението си

http://www.mediapool.bg/rumyana-chenalova-shte-obzhalva-uvolnenieto-si-news242101.html

Съдия Румяна Ченалова ще обжалва дисциплинарното уволнение, наложено й от Висшия съдебен съвет, съобщи магистратът пред бТВ.  Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решението единодушно на заседание тази седмица. Преди да получи най-тежкото дисциплинарно наказание досегашната съдия от Търговското отделение на Софийския градски съд беше временно отстранена. Причина за уволнението са три дисциплинарните дела, впоследствие обединени. Едното заради изнасяне на информация по същество на сайта на СГС  делото на френската компания "Белведере" и дъщерните й фирми в България, второто за забавяне написването на мотиви на над 50 дела, третото - по искане на правосъдния министър Христо Иванов за нарушения, открити при  проверката на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова е работила. Дисциплинарките бяха протакани докато в медиите не започнаха да изтичат записи на разговори между Ченалова и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, от които се разбира  за сговаряния на високите фигури във ВСС и за завоалиране на доказателства.

Полицейската операция в Белгия завърши с арести

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/policejskata-operaciia-v-belgiia-zavyrshi-s-aresti-6045875

Само преди два дни за заплаха от атентати с химическо и бактериално оръжие предупреди и френският премиер Манюел Валс

Брюксел обяви най-висока степен на заплаха от атентати

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/briuksel-obiavi-naj-visoka-stepen-na-zaplaha-ot-atentati-6045875

Само преди два дни за заплаха от атентати с химически и бактериално оръжие предупреди и френският премиер Манюел Валс

Терористи са вкарали химическо оръжие в Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/teroristi-sa-vkarali-himichesko-oryzhie-v-evropa-6045875

Само преди два дни за заплаха от атентати с химически и бактериално оръжие предупреди и френският премиер Манюел Валс

Условна присъда за русенец размах оная си работа пред ученички

http://pik.bg/условна-присъда-за-русенец-размах-оная-си-работа-пред-ученички-news439223.html

Условна присъда за русенец размах оная си работа пред ученички

Ексхибиционист беше осъден на 1 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок за мастурбация пред непълнолетни момичета в Русе. Районният съд призна М.Б.Й. за виновен, че два пъти се държал непристойно на публични места и грубо нарушил обшествения ред. "Деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост", мотивират се магистратите. Мъжът решил да впечатли ученичките още на централния площад в крайдунавския град, където си събул панталоните. Той започнал да търка и размахва половия си член пред момичетата. 

Когато те си тръгнали, перверзникът продължил да ги преследва и пак си свалил гащите край близко училище. Този път той демонстративно им показал как се самозадоволява.

Това не е първият случай на осъден ексхибиционист в крайдунавския град. 35-годишният Е.Х. излежа 10 дни в ареста за свалени гащи в магазин за хранителни стоки.

Водният спасител на басейн влязъл на пияна глава в кварталната бакалия и поискал закуска, но отказал да я плати. После хвърлил подадената милинка и си свалил панталона, размахвайки мъжки прелести пред клиенти и 13-годишната дъщеря на магазинерката. Неин колега прекратил скандала, като размахал дървена бухалка и избутал пияницата навън.

НСО сложи рентгени и детектори за метал за детската Евровизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125950

Днес е финалът на конкурса в “Арена Армеец”
Частна фирма и служители на НСО ще проверяват всеки, който има билет за двата концерта на детската Евровизия. Първият, на който журито гласува, беше снощи, а тази вечер е големият финал и ще стане ясен победителят.
За спектакъла днес са взети сериозни мерки за сигурност.
Днес е финалът на конкурса в “Арена Армеец” Частна фирма и служители на НСО ще проверяват всеки, който има билет за двата концерта на детската Евровизия. Първият, на който журито гласува, беше снощи, а тази вечер е големият финал и ще стане ясен победителят. За спектакъла днес са взети сериозни мерки за сигурност.

Властите в Брюксел затвориха метрото като част от мерките за повишена сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260691_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0

 Като част от мерките за повишена сигурност в Брюксел, властите затвориха метрото в града и предупреждават населението да избягва струпванията на хора, заради „сериозна и надвиснала“ заплаха от нападение, предаде Reuters
„Съветът към обществеността е, при възможност, да се избягват местата, където се събират много хора, като търговски центрове, концерти, събития или спирките на обществения транспорт“, каза говорител на правителствения кризисен център. Той не конкретизира каква е причината за предприетите мерки. 

Парламентът плаща 1000 лв. на ден за ток

http://offnews.bg/news/n_1/n_595468.html

Средно около 1000 лв. на работен ден излиза на българските данъкоплатци електрическата енергия, която депутатите и администрацията на Народното събрание разходват, съобщи БГНЕС. Това става ясно от обявена от парламента поръчка за възлагане доставката на електроенергия с ниско напрежение. Прогнозната стойност на поръчката за осигуряване на ток за нуждите на Народното събрание в София, която ще бъде сключена с доставчика “ЧЕЗ Електро България”, възлиза на 260 000 лв., без ДДС, което прави около 1000 лв. на ден от понеделник до петък, без в това да влизат 104-те съботи и недели. Още 79 000 лв., без ДДС, обаче плащат данъкоплатците за доставка на електроенергия на друг оператор “ЕВН България Електроснабдяване”. Тези средства са за доставка на ток за нуждите на почивната станция на парламента във Велинград.

У. Монтгомъри: Подходът на ЕС към бежанския проблем е срамен

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/u-montgomyri-podhodyt-na-es-kym-bejanskiia-problem-e-sramen-206469/

Западните Балкани трябва да реагират на проблеми, предизвикани от чужди решения, смята бившият посланик на САЩ в България

Все повече деца във Варна отказват супа и салати в стола заради липса на средства

http://www.moreto.net/novini.php?n=307037

Не малка част от децата от първи до четвърти клас във Варна отказват да си поръчват супа и салати в училищните столове поради липса на средства. Това показва проверка на Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net. Въпреки, че навсякъде има възможност да се предлага пълно меню, хлапетата се лишавали от супа или десерт, поради финансови причини.

Обама обеща помощ от САЩ срещу изършителите на нападението в Мали

http://www.mediapool.bg/obama-obeshta-pomosht-ot-sasht-sreshtu-izarshitelite-na-napadenieto-v-mali-news242100.html

Президентът на САЩ Барак Обама обеща ефективни действия срещу извършителите на нападение в малийската столица Бамако в петък. “Тази атака бе още едно ужасяващо напомняне на терористичния бич. Тя засилва нашата решимост да се противопоставим на тези предизвикателства. Съединените щати ще са безпощадни. Терористите няма да намерят сигурно убежище“, каза Обама. Двама ислямисти - членове на организация, свързана с Ал Каида, нахлуха в хотел в Бамако и взеха 170 заложници, сред които и участници в конференция за умиротворяване на Мали. След щурм на спецчастите нападателите бяха убити. Загинаха обаче и 19 от заложниците. Американски и френски войници се включиха в операцията за спасяване на заложниците. Френският министър на отбраната съобщи, че на при атаката на хотела не са загинали френски граждани. "Малък екип от командването на САЩ в Африка участва в усилията за спасяване на заложниците", съобщи в "Туитър" USAFRICOM. По-рано министерството на отбраната на Франция съобщи, че е изпратило свои спецсили в хотела, където в следобедните часове все още имаше 125 гости и 13 служители.

Днес Украйна отбелязва Денят на достойнството и свободата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260690_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD

 Днес Украйна отбелязва Денят на достойнството и свободата. Празникът е създаден с указ на президента на страната Петро Порошенко от 13 ноември 2014 г., предаде агенция УНИАН
В края на ноември 2013 г. отказът на украинските власти от подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС стана повод за най-масовите протести в историята на държавата. Те започват на 21 ноември 2013,след като правителството взема решението за спиране процеса на подготовка за сключването на споразумението. Протестите получават названията Евромайдан, Майдан, Революция на достойнството. 

Кристалина Георгиева идва у нас да чете лекции на български военни

http://pik.bg/кристалина-георгиева-идва-у-нас-да-чете-лекции-на-български-военни-news439220.html

Кристалина Георгиева идва у нас да чете лекции на български военни

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева ще посети София в края на следващата седмица, съобщава БГНЕС. Целта на визитата на Георгиева ще е нейна лекция във Военната академия “Г.С.Раковски”. В края на мандата си като български комисар във втората комисия на Жозе Мануел Барозу, Георгиева беше удостоена с титлата “доктор хонорис кауза” на Военната академия.

Почетното звание бе предоставено за заслуги в областта на политиката за сигурност и създаването на национални способности за лидерски умения. Лекцията на Георгиева ще се проведе в контекста на сериозно напрежение сред страните-членки на ЕС по въпроса за общия граничен контрол. Редица европейски държави вече наложиха пълни проверки при преминаване на границите си, с което на практика денонсираха Шенгенското споразумение. Все по-актуален е въпросът и за възможността средства от европейските фондове за инфраструктура и екология да бъдат пренасочени за увеличаване бюджетите за сигурност на страните-членки на ЕС. Ако това се случи, България ще е една от страните, които ще бъдат сред най-ощетените. В програмен период 2014-2020 година, България за последно ще може да се ползва от европейската солидарност за кохезионна политика.

Преди близо две години, в началото на мигрантската криза, Георгиева бе сред европейските политици, които призоваваха държави като България да приемат бежанци от Близкия Изток. Георгиева смяташе, че по този начин ще може да бъде разрешен и демографския срив в голяма част от държавите-членки на Европейския съюз.

10-годишно момче е загинало, след като е било блъснато на пътя между брациговските села Исперихово и Бяга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260689_10-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%2C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%

 10-годишно момче е загинало при тежко пътнотранспортно произшествие на пътя между брациговските села Исперихово и Бяга. Това съобщи заРадио „Фокус” – Пазарджик говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. „Група от хора са се придвижвали по посока за село Бяга по пътя, когато внезапно от групата е изскочило 10-годишно момче в зоната на пътното платно. Тогава то е било ударено от преминаващ лек автомобил „Фолксваген”, който е управляван от мъж на 57 години от град Брацигово. За съжаление, в резултат на удара детето е починало на място. Водачът не е напуснал мястото на произшествието, напротив, останал е и се е опитал да помогне и да съдейства. На мястото са екипи на полицията в Пещера и екип на „Спешна помощ”. За съжаление, лекарите са констатирали само смъртта на детето. Водачът е тестван с дрегер - пробата е отрицателна. Взета му е и кръвна проба. На мястото има дежурна група на полицията от РУ в Пещера, която е извършила оглед. Има образувано дознание”, обясни Стоянов.

Токът на депутатите ни излиза по 1000 лв. на ден

http://pik.bg/токът-на-депутатите-ни-излиза-по-1000-лв-на-ден-news439215.html

Токът на депутатите ни излиза по 1000 лв. на ден

Средно около 1000 лв. на работен ден излиза на българските данъкоплатци електрическата енергия, която депутатите и администрацията на Народното събрание разходват. Това става ясно от обявена от парламента поръчка за възлагане доставката на електроенергия с ниско напрежение, съобщава БГНЕС. Прогнозната стойност на поръчката за осигуряване на ток за нуждите на Народното събрание в София, която ще бъде сключена с доставчика “ЧЕЗ Електро България”, възлиза на 260 000 лв., без ДДС, което прави около 1000 лв. на ден от понеделник до петък, без в това да влизат 104-те съботи и недели. Още 79 000 лв., без ДДС, обаче плащат данъкоплатците за доставка на електроенергия на друг оператор “ЕВН България Електроснабдяване”. Тези средства са за доставка на ток за нуждите на почивната станция на Народното събрание във Велинград.

В България ненавистта към Русия приема все по-цинични форми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260688_%D0%92+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B

 „Царица Екатерина Велика в името на националните интереси експлоатира симпатиите на християните, а по-късно за политически интереси жертва кръвта и средствата на руския народ за това, колкото се може по комфортно да устрои гърците, българите, сърбите и другите може би не дотам предани наши едноплеменници и едноверци“. Военният историк към генералния щаб на руската империя генерал-майор Е.И. Мартинов
 Не всичко е така еднозначно със славянските ни братя. Дошло е време, когато руснаците се отказват не само от европейския си, но и от славянския си произход, свенливо причислявайки се ту към угрофините, ту към азиатците, ту към потомците на Ордата. Но за отношенията между Русия и една неголяма, но горда балканска страна трябва да се поговори отделно.

В далечната 1875 г. се разбунтува славянското население в Босна, Херцеговина и Сърбия, намиращо се под властта на Османската империя. Въстанието продължава цяла година и в края на краищата провокира въстанието в България през пролетта на 1876 г. Турците, разбира се, сподавят тези стремежи. Когато Сърбия и Черна гора обявяват на Турция война, която едва започнала, води до пълния разгром на славяните, „братушките“ е трябвало да бъдат спасени. Така и започва Руско-турската война от 1877-1878 г. За Русия тази война не е с никакви икономически, политически и геостратегически причини, освен една – помощ за славянските братя.

Мобилизацията е проведена зле. Армия се събира чак през есента на 1876 г. А понеже да се воюва на Балканите през зимата е невъзможно, както и потвърждават последвалите събития, войската престоява в бездействие на границата, което се отразява на състоянието на държавната хазна. Но на какви ли не разходи ще се подложиш за „братушките“? Впрочем, в известния филмов блокбъстър „Турски гамбит“ ясно се отразяват много от причините за неуспеха на руската армия в тази война: слабото взаимодействие на различните родове войски и неудовлетворителната работа на разузнаването. Едва на Балканите става ясно, че турската армия и нейната готовност за водене на война са зле преценени. В резултат руските войски в България е трябвало да бъдат удвоени. А що се отнася за българските братя, оказва се, че те не горят от особено желание да се сражават за свободата на родната си земя.

Към началото на войната на Балканите руснаците разполагат със 185 хил. души, турците със 160 хил., а българското опълчение наброява едва пет хиляди души. При това възрастното мъжко население начислява няколко милиона. Ето какво пише за това знаменития руски адвокат и обществени А.Ф.Кони: „Появи се скептицизмът, към който е склонно нашето общество, скептицизъм даже към самата война, която неотдавна приветстваха хора от най различен произход. Братушките се оказаха, по общо мнение, подлеци, а турците напротив – „добри, честни хора“, които се борят като лъвове, докато освободените братя е трябвало да ги вадят от кукуруза“.

Реалността, с която се сблъскват руските войници, мобилизирани от бедни села (мнозина от които опитват месо за първи път едва в армията), няма нищо общо с разказаното за бедните и угнетени балкански народи. А.Ф.Кони продължава : „Мрачна ирония миришеше от пролятата кръв от руския войник, откъснат от далечната си колибка, за благосъстоянието на „братушките“, ходещи по ботуши, дъвчещи месо и царевичник в здравите си къщи“.

Загубите от тази война за Русия са чудовищни. В боевете, от рани и болести загиват почти четвърт милион души, а от тях 200 хил. в България. Но все пак войната е спечелена благодарение на чудесата на героизма на руските войници и офицери.

България получава широка автономия в състава на Османската империя, установява конституционна монархия и определя за своя столица град София. За княз, а в последствие за цар е обявен Фердинанд Максимилиан Карл Мария Сакскобургготски. После бъдещите европейци се приближават към Виена. През 1908 г. по предварителна тайна спогодба с австрийците, възползвайки се от междувременното отслабване на Турция, те обявяват независимост от Османската империя и учредяват Българското царство.

През 1912 г. Сърбия, Гърция, България и Черна гора без да обявяват война нападат на Турция. Опитите в тази коалиция да се въвлече Русия се провалят. Те решително отказва да участва в тази авантюра. И тук се случва невероятното. Българската армия излиза на Чаталджа, откъдето с бинокли могат да се видят истанбулските минарета. До поставянето на кръст на бившия православен храм Света София, превърната в османците в джамия остава нищо. И тук Русия пребледнява. Не за това е водила толкова войни с Турция – да смени полумесеца на храма с кръст, а за да завладее проливите. А тук ненадейно да бъдат взети от някакви си „братушки“. И когато великите сили се хвърлят да спасяват Турция, Русия бърза да е първа. Обидата у българите е люта и остава за това че не са им дадени Истанбул и проливите.

Едва завършила Първата Балканска война, започва Междусъюзническата. България, неудовлетворена от резултатите на предишната, напада Сърбия и Гърция. И тук се намесва и Румъния. Имала си е с българите обиди и териториални претенции. В това братско сбиване на страната на антибългарската коалиция се намесва окопитилата се Турция. Разбитата на пух и прах България се лишава не само от по-рано завладяното, но и от части на своята изконна територия. „Братушките“ не намират друг изход, освен да обвинят за всичко Русия, която не им идва на помощ. След това България се сближава тясно с Виена. Антируските настроения се засилват. Високопоставен български чиновник от тези времена пише следното „Ще с**ем на гробовете на загиналите ви войници“.

Така по време на Първата световна война Руската империя и Българското царство се оказват на различни страни. Първоначално българите заемат позиция на изчакване, наблюдавайки към кой ще се наклонят силите. Правителството се стреми да получи гаранции и обещания за териториални придобивки за влизане във войната на тази или онази страна. В първите дни на войната министър-председателят Радославов се среща с руския посланик, който е убеден, че България няма да влезе във война със своя „освободител“. Но недълго продължили неутралитета си „братушките“ влизат във войната на страната на Централните сили. България започват да я смятат за „предател на славянството“. През 1915 г. тя напада Сърбия и Румъния, стремейки се да върне загубените си по-рано земи. Тя успява да заеме територии от Сърбия, Гърция и Румъния, но през септември 1918 г. армията на Антантата предприема настъпление, пробива фронта и принуждава българската армия да капитулира. През 1919 г. е подписан унизителния Ньойски договор, според който България като губеща страна губи свои територии, като излаза си на Егейско море.

Тук трябва да се каже, че от момента на независимостта си в България на власт стоят отявлени русофоби и германофили. Не е удивително, че даже след подписването на пакта Рибентроп-Молотов българите отказват през 1940 г. да подпишат със СССР договор за дружба и взаимопомощ. А на 1 март 1941 г. те се присъединяват към Оста. И тук „братушките“ предоставят плацдарм на Вермахта за нахлуване в Югославия и Гърция. При това те сами тихичко окупират територии в Македония и Гърция, които от отдавна причисляват за свои.

След битката при Сталинград цар Борис III започва да опипва почвата за сключване на сепаративен мир (забележете, не със СССР) и да търси контакти с англо-американците. Но външното разузнаване на Райха, недаром получаващо заплата, докладва на Хитлер. Адолф Алоисович срочно привиква самодържеца в Берлин. За какво е бил разговорът им не е известно. Но след това общуване цар Борис III скоропостижно умира, идвайки си в София. Възможно своя принос за това да има Гестапо.

На 8 септември 1944 г. , когато Червената армия влиза на територията на България, е дадена поддръжката на комунистическата опозиция, която още същата вечер сваля правителството и българският Отечествен фронт се включва във войната срещу Германия. През октомври в Москва е подписано примирие между представителите на САЩ, Великобритания и СССР с България. Българската армия се влива в състава на Червената армия и заедно с нея участва в освобождаването на Югославия, Унгария и Австрия. След референдума от 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна Република България, поела по социалистически път на развитие .

Между 1946 и 1989 г. отношенията между СССР и България са превъзходни. При непосредствена поддръжка и с участие на съветите някога изостаналата селскостопанска държава започва да строи фабрики, заводи и електростанции, модерни морски пристанища, благоустроява градове и курорти. За българските стоки е отворен необятен пазар. Българите получават достъп до евтини енергоносители.

Всичко това успешно рухва след 1989 г. в резултат на дълбоките политически и икономически реформи. Първо от името на държавата махат думата „Народна“. Остава Република България. Ако се следва логиката , то се оказва, че това става „Анти-народна“ Република България. После това се потвърждава. През 2004 г. страната влиза в НАТО, а през 2007 г. в ЕС.

В отчаян стремеж да се откаже от комунистическото си наследство страната унищожава промишлеността си, а селското стопанство успешно се задушава от европейските квоти и от отсъствието на субсидии. В момента се отглежда главно слънчоглед, останалото по квоти – иначе казано – никак. На скрап отиват не само заводи и параходи, но и мостове. Обеднялото население се втурва да работи в по-успешните страни от ЕС. В страната остават тези, които не могат да стоят на двата си крака.

Ако в отдавнашни времена на власт се намират германски марионетки, то сега те са американски. По искане на янките България се отказа да строи на своя територия газопровода „Южен поток“. А този проект щеше да дава на небогатата България по 100 млн. долара годишни приходи, както и отстъпки при покупката на газ. А на 8 септември 2015 г. по настоятелното искане (по-точно команда) на презокеанските стопани „братушките“ отказаха да дадат въздушен коридор на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия и намиращите се там руски граждани. Да си припомним, че преди 15 години те даже без да са членове на НАТО, възпрепятстват прелитането на руските миротворци в бивша Югославия. И именно България предоставя въздушен коридор на НАТО за бомбардирането на Сърбия, своята православна съседка.

Ненавистта към Русия приема най-цинични форми. Български активисти, приличащи на украинските фашисти не само по дебилните си мутри, оскверняват гробовете на руски и съветски войници. А някои във властта искат да свалят паметника „Альоша“, известен на всеки съветски човек. Засега го спасява това, че „новите европейци“ нямат нито пари, нито техническите средства за демонтажа на този гигантски паметник. А да се взривява някак си не става. Още повече, че и взривовете ще трябва да си купуват от Русия, ама от това лицето червенее от срам.

„Хубава страна е България“, но „братушки“ там, май, отдавна няма.

Игор Карамазов, novopressa.ru

Турски тир с авточасти изгоря като факла край Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126911

Турски тир превозващ 20 тона авточасти се е подпалил в движение и е изгорял като факла в събота на разсъмване на около 15 км от Велико Търново. Инцидентът станал около 4 часа на главния път Свиленград-Русе край великотърновското село Никюп.
В злополучната сутрин, шофьорът забелязъл, че камионът гори и отбил в дясно от пътя.
Турски тир превозващ 20 тона авточасти се е подпалил в движение и е изгорял като факла в събота на разсъмване на около 15 км от Велико Търново. Инцидентът станал около 4 часа на главния път Свиленград-Русе край великотърновското село Никюп. В злополучната сутрин, шофьорът забелязъл, че камионът гори и отбил в дясно от пътя.

Черна гора ще получи покана за НАТО на 1 декември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260687_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BD%D0%B0+1+%D0%B4%D0%B5%

 Черна гора ще получи на 1 декември официално покана да се присъедини към НАТО, съобщава на своя сайт „Ди Велт”, като се позовава на източник от дипломатическите кръгове.

 На тази дата е насрочена среща на министрите на външните работи на страните-членки, когато ще бъде огласена и поканата. Това със сигурност ще влоши отношенията между Алианса и Русия, която вече изпрати писмо с протест до държавите в него.
 
Така балканската страна ще стане 29-ия член на Североатлантическия пакт, ако правителството приеме поканата. На своя пресконференция вчера в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че никой не може да решава въпроси за членство в Алианса освен самите страни, техните правителства и държавите-членки.

Google Cultural Institute публикува фотографии на 4500 експоната от колекциите на Британския музей

http://www.cross.bg/myzeii-britanskiya-google-1488989.html

/КРОСС/ Фотографии на 4500 експоната от колекциите на Британския музей са публикувани в Google Cultural Institute, предаде AFP. Благодарение на това партньорство повече от 4500 произведения и предмета на изкуството може да бъдат видени онлайн с няколко кликвания на мишката, се казва в съвместно комюнике на музея и Google Cultural Institute. Началната страница, посветена на лондонския музей, е посветена на историята на религията след епохата на фараоните в Египет и на келтската култура. Ползвателите на интернет ще имат възможност да сърфират между различни предмети на изкуството и ръкописи. Иновативна технология, подобна на Street View, позволява и виртуално посещение на залите на музея. „Чрез това партньорство се надяваме да предоставим на хората нова възможност за преценка на музейните експонати и за увеличаване на познанията им", заяви директорът на Британския музей Нийл Макгрегър.

Задържани са 24 нелегални мигранти край село Росен

http://www.mediapool.bg/zadarzhani-sa-24-nelegalni-migranti-krai-selo-rosen-news242099.html

Задържаха 24-ма нелегални мигранти на територията на пазарджишкото село Росен, съобщи в събота „Фокус“. Според говорителя на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов те са мъже – пълнолетни и непълнолетни. Задържани са в землището на селото по сигнал от кмета на Росен. Само седем от задържаните лица са пълнолетни, а останалите са на възраст между 13 и 17 години. По първоначална информация са с афганистански произход. Всички са без документи за самоличност и са задържани. Мигрантите ще бъдат настанени в Дом за временно настаняване на чужденци.

Пуснаха под гаранция двама от служителите на ДАИ, взимали подкуп

http://offnews.bg/news/n_1/n_595460.html

Двама от четиримата служители на "Автомобилна администрация" Хасково, които бяха задържани и обвинени вземане на подкуп, бяха освободени под парична гаранция. Те бяха задържани при спец-акция на прокуратурата, ДАНС и МВР. У тях бяха намерени 300 евро, скрити в цигарена кутия, които се предполага, че са „заработени” за два часа и половина на магистралата близо до Свиленград. Сигнал за акцията подадоха турски шофьори, пътуващи по магистрала Марица.

Покъртително! Вижте кой български милионер загуби съпругата си в катастрофа с един от най-скъпите джипове в света!

http://pik.bg/покъртително-вижте-кой-български-милионер-загуби-съпругата-си-в-катастрофа-с-един-от-най-с-news439210.html

Покъртително! Вижте кой български милионер загуби съпругата си в катастрофа с един от най-скъпите джипове в света!

При зверската катастрофа, в която загина съпругата на милионера Кяшиф Кяшиф, той е шофирал, като се позова на осведомени източници. Джипът, в който са пътували двамата се смята за един от най-надеждните в света. 

Двамата пътували от Джебел за Кърджали. Катастрофата е станала на прав участък, в района на село Глухар, след 1.00 часа. От този модел джипове в България има само два. „Колата е била сочена за една от най-надежните на пътя у нас“, поясниха пътни полицаи.

Кяшиф Кяшиф, който е собственик на „Джебел-96“ (бившата „Пневматика“ в Джебел), е настанен в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Няма опасност за живота му, заявиха медици. В района на инцидента се въведени временни ограничения за движение на автомобили.

Българско митничарско куче получи престижна награда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126890

Лабрадорът Жерар и неговият водач от Митница Столична спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение
Лабрадорът Жерар и неговият водач от Митница Столична спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета, което се проведе в Молдова в рамките на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн, съобщи БТВ. В състезанието участваха 13 кучета,

Българско митничарско куче получи престижна награда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126894

Лабрадорът Жерар и неговият водач от Митница Столична спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета, което се проведе в Молдова в рамките на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн, съобщи БТВ.
В състезанието участваха 13 кучета,
Лабрадорът Жерар и неговият водач от Митница Столична спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета, което се проведе в Молдова в рамките на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн, съобщи БТВ. В състезанието участваха 13 кучета,

"Ислямска държава" се превърна в гробище за доброволци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260686_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%89%D0%B5

 Терористичната групировка "Ислямска държава" се е превърнала в гробище за доброволци. Това се заявява в доклад на американската организация New America, цитиран от Deutsche Welle. В документа се казва, че според статистиката около 40 % от заминалите за Сирия или Ирак мъже-доброволци са били убити. Що се отнася до жените, то тук цифрата е значително по-малка – 6 %.

"Тази територия може да бъде наречена както площадка за водене на война, така и гробище", коментира вицепрезидентът на New America Питър Берген.
 
Експертите обаче недоумяват как точно е изчислена цифрата 6 % за загиналите жени, тъй като "Ислямска държава" не пуска жени в непосредствени бойни действия. 
 
"Въпреки това броят на жените, встъпващи в редовете на терористичната групировка, непрекъснато расте. Много жени заминават за огневите точки, включително и такива, които имат добро и перспективно образование", добавя добавил Берген. 

Шест години затвор получи турски депутат за принадлежност към терористична организация

http://www.mediapool.bg/shest-godini-zatvor-poluchi-turski-deputat-za-prinadlezhnost-kam-teroristichna-organizatsiya-news242098.html

Турски съд осъди на шест години затвор депутат от основната прокюрдска партия в страната за принадлежност към терористична организация, предаде Франс прес. Лезгин Ботан от Демократичната партия на народите е признат за виновен за принадлежност към политическото крило на Кюрдската работническа партия (ПКК). Той беше избран за депутат на парламентарните избори на 1 ноември и положи клетва във вторник. Други петима души, бивш депутат от ДПН и четирима членове на учителски профсъюз, получиха същите присъди, а двамата обвиняеми бяха признати за невинни. Всички те са били задържани през 2011 година при голяма полицейска акция, при която бяха арестувани народни представители, адвокати, журналисти и активисти, близки до ПКК.

Издирват трима души за нападението в хотела в Мали

http://africa.actualno.com/izdirvat-trima-dushi-za-napadenieto-v-hotela-v-mali-news_508915.html

Властите в Мали издирват трима души, заподозрени в съпричастност към джихадистката атака срещу луксозен хотел в столицата Бамако, съобщава източник от силите за сигурност пред AFP. При нападението загинаха 27 души. "Активно издирваме трима заподозрени, които може да са замесени в петъчната атака срещу хотел Radisson Blu, съобщава източникът, предаде "Фокус".  Президентът на Мали обяви 3-дневен национален траур в памет на 27 жертви на нападението срещу хотела в столицата Бамако. Въвед

Софийският университет ще привлича чуждестранни студенти с програми на чужд език и стипендии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/21/2654171_sofiiskiiat_universitet_shte_privlicha_chujdestranni/?ref=rss


Една от целите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е да създаде повече атрактивни бакалавърски и магистърски програми на чужди езици, за да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти. Това заяви новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, избран в началото на тази седмица, в "Седмицата" на Дарик радио.

В момента чуждите студенти са малко, коментира още новия ректор. Около 1 000 са чужденците, които учат в момента в Софийския...

Силни ветрове във Варна и още 12 области от страната утре

http://petel.bg/Silni-vetrove-vav-Varna-i-oshhe-12-oblasti-ot-stranata-utre__134772

Снимка: Булфото, архив Жълт код за силен вятър е обявен за 13 областни центрове в страната. Това показва справка на сайта на...

Централната част на Варна остана без вода. Ето кога ще я пуснат

http://petel.bg/TSentralnata-chast-na-Varna-ostana-bez-voda--Eto-koga-shhe-ya-pusnat__134773

Снимка: Булфото, архив Без вода до 17:00 часа ще остане централната част на града - между улиците "Ал. Дякович", "Девня", "Климент" и  бул. "Цар...

Всички влизащи в ЕС вече ще бъдат проверявани, независимо от националността им

http://www.moreto.net/novini.php?n=307065

Европейската комисия ще предложи промени в Шенгенския кодекс, според които всички влизащи в ЕС задължително ще подлежат на пълна проверка. Досега на такава проверка подлежаха само гражданите на държави извън ЕС. Това са само част от решенията на министрите на вътрешните работи и на правосъдието, които заседаваха извънредно в Брюксел.

24-ма нелегални мигранти задържани на територията на пазарджишко село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5126884

24-ма нелегални мигранти са задържани на територията на пазарджишкото село Росен. Информацията потвърди за
24-ма нелегални мигранти са задържани на територията на пазарджишкото село Росен. Информацията потвърди за "Фокус" говорителят на ОД на МВР – Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че 24-ма мъже - пълнолетни и непълнолетни, са задържани в землището на селото по сигнал от кмета на Росен. По първоначална информация те са с афганистански произход.

Кого плаши руският Су-30 с новата си ракета в Сирия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260685_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%A1%D1%83-30+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0+

 Руското Министерство на отбраната излъчи снимка от авиобазата „Латакия” в Сирия, показваща подготовката на ракета „въздух-въздух”. Лаконичният текст от едно изречение гласи, че това е ракета РВВ-МД, разработена и произвеждана от „Гос МКБ „Вимпел””. Самолетът най-вероятно е свръхманевреният Су-30.
Означението на „въздух-въздух” МД обикновено се отнася за ракетата Р-73. Външният вид при това напълно съвпада. Ако фотографията действително е направена в Сирия, това е първият известен случай ракета от този тип да се появи в Латакия.

Фактът, че руското МО официално показва снимката, е иносказателен. При това сега ракетата няма поле за прилагане и снимката вероятно е направена с демонстративна цел „Имаме я и сме готови да я използваме”.

Какво иска да каже руското МО с тази снимка? До кого е адресирано посланието? Тази ракета кого трябва да респектира?

Отношенията на Запада с Русия относно Сирия взеха да се позатоплят от взаимния искрен стремеж да водят решителна борба с ИД, има споразумения за процедури с цел избягване на конфликтни ситуации във въздуха. Към тях следва да се причисли и Иран, чиито интереси доста плътно се припокриват с тези на Русия.

Саудитска Арабия и Катар обаче са раздвоени: от една страна те подкрепят терористите, а от друга искат да ги изчистят и на власт в Дамаск да дойде някой сунит.

По метода на отсяването остава единствено Турция. Да, Анкара е абсолютно двулична по отношение на политиката си спрямо ИД. Правителството имитира участие в коалицията на САЩ срещу ИД, а в същото време южната част на страната е „булевард за ислямистите”, по който в Турция влизат хиляди бензиновози с нефт и дирижирани потоци от бежанци, а в замяна излизат парични потоци и оръжие. И всичко това с надеждата ИД да продължи съществуването си и да „поизтребе” повечко кюрди.

В първите 2-3 дни от руската операция в Сирия, на 1 и 2 октомври, руската авиация удари туркменски села в Северна Сирия на границата с Турция. Анкара светкавично реагира с протестна нота. Преди дни руският посланик в Анкара отново бе привикан в МВнР и му бе връчен протест заради нови бомбардировки на туркменски селища. А нещата са ясни: тези туркмени са се изселили от района на Каспийско море след болшевишката революция в Русия, тъй като са подкрепяли разбойническото движение на басмачите и ги чакало сурово възмездие. Изселилите се чак в Сирия туркмени и тяхното потомство хранят люта ненавист към руснаците и са предоставили щедро гостоприемство и подкрепа за терористите от кавказките републики на РФ. Гледайки далновидно напред, Путин няма да пожали нито кавказките джихадисти, нито туркмените - кръвни противници на Русия и Башар Асад.

Турция обаче не иска да жертва нито едните, нито другите. Туркмените винаги са играли роля на ”пета колона” на Турция в Сирия, като е поела покровителство над тях. А руската авиация ще навестява тези селища винаги, когато получи информация, че в тях са се съсредоточили „родни” терористи.

Развръзката ще дойде, когато Сирийската армия, подкрепяна от руската авиация, ще опита да прокара „санитарна зона” между селищата на туркмените и Турция. Ако конфликтите сега по повод на малкото на брой и то кратки влитания на руската авиация в небето на Турция се разминават само с ноти, тогава ситуацията ще опира до преки въздушни противопоставяния, теоретично граничещи с маневрени въздушни боеве.

Според експерти, Сирия в определена степен е опитен полигон за руската армия, където да се изстрелят боеприпаси с изтичащ срок на съхранение, да се изпробват нови оръжейни системи, както и да се възстанови позагубеният боен опит и да приложат нови концепции. Пускането на ракети от Каспийския флот и Авиацията с далечно действие екстраполира целите извън ограничения контингент в Латакия.

Впрочем малко незабелязано мина двойното усилване на руската авиационна групировка в Латакия от 34 бойни самолета на 69, като е засилена изтребителната авиация със Су-27. Защо ли?

Преди да изтече месец от операцията в Сирия чуждите военни експерти признаха единодушно, че руската армия няма равни в Европа. Турция ще трябва да го отчете и да си припомни, че не всичко желано е постижимо. И пред военното противопоставяне с Русия със скърцане на зъби ще предпочете добре развиващия се бизнес с нея.

Ето така може да се тълкува демонстративното появяване на маневрената ракета Р-73 под крилото на Су-30. Всичко това обаче няма да се случи днес и утре. През това време комбинативния мозък на Путин със сигурност ще измисли и дипломатически ходове с цел да изолира Турция и да я лиши от инициатива. С това той ще укрепи западната коалиция и ще я предпазва от вътрешно разцепление и „приятелски огън”.

ДОСИЕ БЛИЦ:

Авиационната ракета Р-73 носи означение в САЩ и НАТО AA-11 Archer (Стрелец с лък). Тя е управляема, с малък радиус на действие и с инфрачервена глава за самонасочване. Максималното разстояние при челно пускане е до 40 км., минималното отзад е до 300 метра. Бойната част е 8 кг.
Р-73 е създадена специално за високоманеврен въздушен бой. При разработката са отчитани изисквания за всеракурсност и свръхманевреност, реализация на принципа „пусни и забрави”. Освен това оръжието не налага съществени ограничения на маньовъра на изтребителя, тоест ракетата да може да се пуска при интензивно маневриране на самолета с големи претоварвания.

Властите в Брюксел обявиха най-висока степен на терористична заплаха

http://www.mediapool.bg/vlastite-v-bryuksel-obyaviha-nai-visoka-stepen-na-teroristichna-zaplaha-news242097.html

В нощта срещу събота властите в Белгия повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен за региона на Брюксел. Предишната 3-та степен на тревога означаваше "възможна и вероятна" заплаха, а сега тя се определя като "сериозна и предстояща", според белгийския национален орган за анализи на сигурността. Полицейските патрули в Брюкселската метрополия се удвояват, метрото е спряно от движение. На населението се препоръчва да избягва места със силна концентрация на хора като летища, гари, търговски центрове, концерти или други публични прояви, както и да не се разпространяват слухове, а да се следят само съобщенията на официалните власти. Обявяването на четвърта степен на тревога бе предшествано от заседание на основните министри, полицията и силите за сигурност. Повишаването на степента на тревога се дължи на нови данни във връзка с разследването на атентатите в Париж. Засега не се дават повече подробности за причините, за да се позволи на съдебните следователи да продължат разследването си. "Съветът към населението е да избягва места, където се събират много хора - търговски центрове, концерти или станции на обществения транспорт, където това е възможно", каза говорител на правителствения кризисен център. За останалата част от страната е в сила трета, предпоследната, степен на терористична заплаха за "възможно или вероятно" нападение. Преди парижките атентати, от които измина седмица, в тази категория бяха поставени единствено отделни обекти като американското посолство, например. Брюкселският квартал Моленбек е смятан за база на джихадизма в Европа, отбелязва "Франс прес". Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж, Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от извършителите - братята Брахим и Салах Абдеслам, са родом от там. Брахим се самовзриви при едно от нападенията, а Салах избяга и е в неизвестност. Последният път, когато белгийската столица бе в такова положение, бе през май 2014 г., когато нападател уби четирима души в еврейски музей в града. Тогава в четвърта степен на тревога бяха поставени еврейски училища, синагоги и няколко други институции.

Кола уби 10-годишно хлапе

http://www.bnews.bg/article-144051

Детето внезапно се отделило от групата и изкочило на пътното платно.

Евродепутатът Емил Радев: Политиката е нещо преходно

http://pik.bg/евродепутатът-емил-радев-политиката-е-нещо-преходно-news439211.html

Евродепутатът Емил Радев: Политиката е нещо преходно

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев почете тържественото заседание, посветено на 125-ата годишнина от създаването на първия Адвокатски съвет във Варна, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия. По време на честването, което се проведе във Фестивалния комплекс, бе  представена книгата на Борислав Дряновски „История на Варненската адвокатура“.
Гости на събитието бяха кметът на Варна и областен лидер на ГЕРБ Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и зам.-председателят на НС Явор Нотев.
"За мен е голяма чест да бъда на това тържествено заседание. Всеки, който някога е работил адвокатската професия, остава адвокат в сърцето докрая на живота си. И затова винаги, когато ме попитат какво работя, казвам, че съм адвокат. Защото политиката е нещо преходно, а адвокатската професия е за цял живот", каза по време на тържественото заседание евродепутатът Емил Радев. Той апелира към колегите си, които присъстват в залата, да не забравят, че адвокатите имат едно важно задължение, а именно - да пазят правата и законните интереси на българските граждани. "И нека както Варненска адвокатска колегия над 100 г. е успявала да прави това с чест и достойнство, така и за в бъдеще да успяваме да пазим достойно интересите на гражданите", коментира Радев.
Иван Портних честити празника на адвокатите, като им пожела много професионални успехи. "И нека наистина винаги да възтържествува законът, защото това е важно за държавата и обществото", призова Портних.
Варненската адвокатура започва да пише своята история след Освобождението на града от османско владичество на 27 юли 1878 г. с регламентираните „повереници” в новоизграждащата се съдебна система. Създаването на съвет на адвокатите се позволявало от закона, ако към окръжното съдилище работят поне седем адвокати, а от тях три четвърти пожелаят това. По време на обнародване  на  закона  във  Варна  работят  около  10 адвокати, а днес колегията наброява над 1142 души.
По време на тържественото заседание за висок професионализъм с плакети бяха наградени адвокати с над 25-годишен стаж.

У. Монтгомъри: ЕС е къща от карти

http://www.cross.bg/problem-migrantite-bulgariya-1488988.html

/КРОСС/ Западнобалканските държави са принудени да реагират вследствие на чужди решения, които ще имат тежки последици за тях, заяви дългогодишният посланик на САЩ в България и в Сърбия Уилям Монтгомъри в интервю за „Хоризонт". „Страните, за които говорим, ще се окажат в крайно тежка ситуация, защото ще трябва да поемат грижата за мигрантите през зимните месеци. Това не са богати държави - те се борят с икономически проблеми, за да повишат доста ниския си жизнен стандарт и не разполагат с материалните и човешки ресурси, за да се справят с тази ситуация. Освен това, едно нещо е, когато местните хора виждат, че мигрантите само минават и отминават за кратко време. Съвсем друго обаче ще бъде отношението им, когато видят, че броят на пришълците, които остават и трябва да бъдат издържани по един или друг начин, нараства. Местните жители няма да бъдат доволни и ще поставят правителствата си под огромен натиск", посочи Монтгомъри. Според него затягането на граничния контрол няма да помогне, защото бежанският поток ще си намери път, въпреки ограниченията: „Когато властите затегнат контрола в някой граничен участък, мигрантите ще потърсят начин да го заобиколят. Българите също трябва да се замислят сериозно как ще се справят с този проблем и да планират още отсега, без да чакат"

Удължено работно време на транспорта в София довечера

http://pik.bg/удължено-работно-време-на-транспорта-в-софия-довечера-news439202.html

Удължено работно време на транспорта в София довечера

Удължават част от градския транспорт в столицата заради Детската Евровизия, която ще се проведе тази вечер в зала "Арена Армеец". С удължено работно време ще се движат трамваите по линия 20, тролеите по линия 11 и автобуси с номера 280 и 604. За времето от 9.00 часа до края на работното време, автобусите от всички линии на масовия градски транспорт с маршрути по естакадата на площад на Авиацията ще преминават двупосочно под мостовото съоръжение и ще спират на съществуващите спирки, съобщиха от пресцентъра на Център за градска мобилност.

При необходимост ще бъдат осигурени допълнителни автобуси, които да извозват пътниците.

Метрото също ще работи с удължено работно време. Промяната е и заради Нощта на театрите.

Не прекалявайте със секса през зимата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5123468

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.
Поддържането на здравето е много по-важно от самото
Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие. Поддържането на здравето е много по-важно от самото

24-ма нелегални мигранти задържани на територията на пазарджишко село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5126888

24-ма нелегални мигранти са задържани на територията на пазарджишкото село Росен. Информацията потвърди за "Фокус" говорителят на ОД на МВР – Пазарджик Мирослав Стоянов.
Той уточни, че 24-ма мъже - пълнолетни и непълнолетни, са задържани в землището на селото по сигнал от кмета на Росен.
По първоначална информация те са с афганистански произход.
24-ма нелегални мигранти са задържани на територията на пазарджишкото село Росен. Информацията потвърди за "Фокус" говорителят на ОД на МВР – Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че 24-ма мъже - пълнолетни и непълнолетни, са задържани в землището на селото по сигнал от кмета на Росен. По първоначална информация те са с афганистански произход.

Полковник от израелските спецчасти: Кръв и страдание очакват Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_595454.html

"Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм и затова сега я очакват кръв и спадания”, заяви полковник Гарен от израелските спецчасти пред Нова телевизия. След 32 години в службите и шест куршума в тялото, днес полковникът обучава специалните отряди за борба с тероризма не само в Израел, но и в други държави. По думите му над Европа е надвиснала реална заплаха, която трудно може да бъде избегната, защото някой е "проспал" момента за реакция. „Част от обучението на израелските специални части предвижда по един час сън на денонощие и стотици километри ходене пеша всяка седмица. Въпреки това, желаещите са повече отколкото можете да си представите. Не знам дали нашите спец части са най-силните, но със сигурност са най-опитните. В Израел атентати има буквално всеки ден”, разказва той. „Не мога да ви опиша какво е усещането да излизаш сутрин от вкъщи и да се оглеждаш около себе си от страх някой да не се нахвърли върху теб. Докато шофираш, да се чудиш дали колата, която те засича, не е пълна с експлозиви или пък дали пътникът до теб в автобуса не е камикадзе. Трябва винаги да си готов за евентуална експлозия, стрелба - дори нападение с нож”, казва полковникът. По думите му щом ислямистите са казали, че ще атакуват Рим или Лондон, Европа трябва да е сигурна, че ще го направят. "За две седмици свалиха руския самолет в Египет, имаше атентат в Бейрут, нападнаха и Париж. Разбирате за какви възможности става въпрос. Европа избра за затвори очите си, да запуши ушите и устата си. Мисля, че Европа се страхува да предприеме крайни мерки срещу радикалния ислям. Или пък просто има интерес да не го прави, не знам… Ако е така, ще страда поколения наред. Европа ще гори – цялата, лека полека”, казва Гарен. Според него радикалните ислямисти искат да се внедрят в Европа и го правят много добре. Използват демографията. Християните имат средно по 1,3 деца, а мюсюлманите - 5,7. "Представете си след 20 години каква част от населението на Европа ще е мюсюлманско. В Израел няма семейство, което да няма член пострадал при атентат или ранен като войник. Представяте ли си го? Аз да. Наистина е тъжно. Кръв и страдание - това очаква и Европа”, заяви полковникът.

Татко за милиарди - китаец подари на дъщерите си диаманти за $128 млн.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/21/2649092_tatko_za_miliardi_-_kitaec_podari_na_dushterite_si/?ref=rss


Миналата седмица за два дни в Женева бяха продадени два редки и красиви диаманта - единият розов, а другият - син. Синият камък постави рекорд с цената си - 48.6 млн. швейцарски франка (48.5 млн. долара). Имената и на двата диаманта бяха сменени веднага след покупката - те бяха кръстени на загадъчната Джоузефин.

Оказа се, че тя е седемгодишната дъщеричка на хонконгския милиардер Джоузеф Лау, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Джоузеф Лау спечели търга за 12.03-каратовия диамант "Синя...

10-годишно момче е загинало след касапницата на пътя Бяга-Исперихово

http://pik.bg/10-годишно-момче-е-загинало-след-касапницата-на-пътя-бяга-исперихово-news439208.html

10-годишно момче е загинало след касапницата на пътя Бяга-Исперихово

10-годишно момче е убито на пътя между пещерските села Бяга-Исперихово, съобщиха от полицията в Пазарджик, цитирани от "Блиц".

Детето е вървяло пеша заедно с група роми от Исперихово в посока Бяла. Внезапно момчето се откъснало и тръгнало да пресича платното, бягайки. В този момент върху него връхлетял „Фолксваген” и го убил на място.

Шофьорът е останал на местопроизшествието, няма алкохол в кръвта му, той е от Брацигово. Тепърва ще се изяснява с какво скорост е карал той. На място са полиция и линейка. 

Даниел Митов: Време е да се помисли за програма за репатриране на мигранти

http://www.mediapool.bg/daniel-mitov-vreme-e-da-se-pomisli-za-programa-za-repatrirane-na-migranti-news242096.html

Европа не може да се затваря, но не може и да остане в състоянието, в което е в момента – на абсолютно безконтролен приток на хора. Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов  в петък вечер в ефира на БНТ.  . По думите му Европа трябва да отдели специално внимание на контрола на външните си граници. Според него е време да се изготви програми за репатриране на мигрантите. По думите му една малка част от тези хора са истински бежанци. Той коментира, че ако се запази положението на безконтролно допускане на мигрантите, "нашите социални системи няма да издържат", като даде пример с Германия, която по думите му се задъхва. "В Европа сега се получава така, че ако получиш убежище, оставаш, ако не го получиш, пак оставаш", заяви министърът, който подчерта, че затвореността трябва да е само по отношение на външните граници и типа хора, които влизат. "Бежанският статут не дава право завинаги някой да остане в държавата, която го е приютила", каза още той. В коментар за отношенията ЕС – Русия и различията между президента, който заяви, че Русия води хибридна война на Балканите и премиера, чиято позиция е по-мека", Митов заяви, че хибридната война е факт и за нея се говори от повече от година. "Няма русофобия в България. Става въпрос за спазване на принципни позиции в международен план. Когато се анексират територии на независими съседни държави, когато е погазено международното право, когато умишлено бива дестабилизирана Украйна, ние трябва да артикулираме нашето несъгласие", заяви Даниел Митов. Той допълни, че "Сирия и Украйна са два различни казуса".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване