Откъс от "Произход на политическия ред" от Франсис Фукуяма

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/06/2663906_otkus_ot_proizhod_na_politicheskiia_red_ot_fransis/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Произход на политическия ред" - предпоследния труд на известния американски политолог, политикономист и социолог от японски произход Франсис Фукуяма. Книгата е издадена от "Изток-Запад" в превод на Камен Костов.

Основи на политическото развитие

Вече разполагаме с всички важни естествени структурни елементи, от които можем да изградим теория на политическото развитие. Хората са рационални същества, движени от личните си интереси, и...

Дизелово гориво е произвеждала нелегалната рафинерия край Летница

http://petel.bg/Dizelovo-gorivo-e-proizvezhdala-nelegalnata-rafineriya-kray-Letnitsa__136571

Нелегалната рафинерия край Летница е произвеждала дизелово гориво, което е отивало незнайно къде.  В петък около 16 ч. представители на...

Австрия иска пълен контрол на границите

http://petel.bg/Avstriya-iska-palen-kontrol-na-granitsite__136578

Кадър: Нова тв Австрийският канцлер Вернер Файман призова за спиране на нелегалното влизане в страната, с което на практика промени на...

Видео от ужасяващия инцидент със Стефан Станчев. Футболистите изпаднаха в шок

http://petel.bg/Video-ot-uzhasyavashhiya-intsident-sas-Stefan-Stanchev--Futbolistite-izpadnaha-v-shok__136579

Защитникът на Черно море Стефан Станчев пострада сериозно при сблъсък с Маркиньос по време на мача с Пирин в Благоевград. Той се свлече на...

До 150 тона гориво месечно е излизало от нелегалната мини рафинерия в Летница

http://petel.bg/Do-150-tona-gorivo-mesechno-e-izlizalo-ot-nelegalnata-mini-rafineriya-v-Letnitsa__136580

Илюстрация: Булфото Между 60 и 150 тона гориво на месец е излизало от нелегалната мини рафинерия в Летница, заяви Валентин Вълков,...

Почина детето от Разлог, пострадало при падане на футболна врата в училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_603053.html

14-годишното момче, което изпадна в кома, след като греда от футболна врата падна върху него, е починало тази нощ. Инцидентът станал при игра в двора на училище „Н. Парапунов“ в Разлог в сряда. Момчето първоначално беше закарано в болницата в Разлог, а след това транспортирано до "Пирогов". След подробни изследвания лекарите констатираха, че то има тежка контузия на главния мозък и мозъчния ствол, счупване на основата на черепа и оток на мозъка. По предложение на кмета на Разлог Красимир Герчев и след извънредно заседание на Председателския съвет към Общинския съвет, понеделник, 7 декември, ще е ден на траур в община Разлог в памет на 14-годишното момче. С черно знаме и наполовина пуснат български трикольор ще се отдаде почит на детето.

По места 60-70% от общинските съветници на АБВ "играят с десницата", смята Миков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664158_po_mesta_60-70_ot_obshtinskite_suvetnici_na_abv/?ref=rss


"Към момента 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата", каза днес лидерът на БСП Михаил Миков в Боровец, след края на семинара на партията с участието членове на Изпълнителното бюро и представители на местната власт. "Ще припомня на българските граждани, че те подкрепиха този бюджет включително и в частта социални разходи. АБВ участва във всичко това", добави той, цитиран от агенция "Фокус".

Миков посочи, че боричканията в Реформаторския блок не могат да решат...

Над 8000 души с името Никола и Николай празнуват имен ден във Варна

http://pik.bg/над-8000-души-с-името-никола-и-николай-празнуват-имен-ден-във-варна-news447818.html

Над 8000 души с името Никола и Николай празнуват имен ден във Варна

По случай – Никулден, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните моряци.

Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на Никулденска трапеза, която включва рибена чорба. Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 г. и тази година се навършват 150 години от изграждането му. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал даден обет пред Бога и пред закрилника на моряците св. Николай. При едно от пътуванията на варненския търговец Параскева Николау до Одеса в морето се разразила страхотна буря.

Изплашеният търговец обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Запознати твърдят, че в историята на храмовете няма друга черква, построена със средствата на само един човек. Над 8000 души с постоянна адресна регистрация във Варна, носещи името Никола и Николай, ще празнуват имен ден днес. Според справка от отдел „Гражданска регистрация“ към общинската дирекция „Информационно и административно обслужване", много варненки също имат повод да почерпят на Никулден, тъй като носят съответно имената - Никол – 723 души, Николина - 429, Николинка – 678, Николета – 315, Нина – 780, Ния – 224. 32-ма са кръстени с името Нейчо, а 136 – Кольо.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Св. Николай се паднали всичките води затова той се приема като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. По традиция на 6-ти декември се приготвя богата празнична трапеза, като основното ястие е риба.

Фандъкова залага на зелени политики в София

http://frognews.bg/news_103154/Fandakova-zalaga-na-zeleni-politiki-v-Sofiia/

София е поела своите ангажименти за опазване на околната среда по време на климатичната конференция на ООН в Париж. Това увери пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

9 невероятни идеи за подарък за любителите на книги

http://www.cross.bg/podaruk-kniga-knigi-1490749.html

/КРОСС/Коледните празници наближават и е време да помислите какво ще подарите на любимите си хора. Всеки иска да направи оригинални подаръци на близките си и да ги изненада максимално. Избирането на подаръци е индивидуално според вкуса на човека, но ние ще ви улесним с няколко нестандартни идеи. Със сигурност имате доста близки, които обичат да четат.  Те са и най-лесните за избор на подарък, защото ще се зарадват на всяка хубава книга, която им изберете. Защо обаче тази година не пробвате нещо различно. Вижте 9 предложения за подарък за вашия приятел - любител на книгите. 1. Възглавница-книга. Оригинално и удобно. Може да бъде доста комфортна за сън, или да краси креслото в хола. 2. Торта във формата на книжка. Всеки момент е подходящ за нещо сладко. Със сигурност приятелят/приятелката ви ще се зарадва на толкова сладък подарък за Коледа. 3. Чанта, която изглежда като роман. Няма жена, която да не се зарадва при вида на нова чанта. Защо не тя да изглежда като книга. 4. Кутия за вещи. Все се чудим къде да сложим нещата си в стаята. Бижута, дрънкулки, инструменти или др. 5. Книгоразделител. Това сигурно е най-удобният разделител за книги в света. 6. Колие. Никоя жена не може да устои на красиво бижу. А с това тя ще се отличава навсякъде, където отиде. 7. Поставка за вана. Кой не обича вечер след тежкия работен ден да вземе топла вана и да си почине. 8. Свещ с аромат на стари книги

Даниел Вълчев: От партията на Кунева ще си направим харакири, ако Христо Иванов подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664143_daniel_vulchev_ot_partiiata_na_kuneva_shte_si_napravim/?ref=rss


От "Движение България на гражданите" ще си направим харакири, ако правосъдният министър Христо Иванов бъде отстранен от правителството. Това заяви пред Нова телевизия Даниел Вълчев от партията на Меглена Кунева по повод изказването на зам.-председателя на ДСБ Атанас Атанасов през седмицата, че формацията му ще излезе в опозиция, ако Иванов бъде отстранен.

"Нормално е в един жив организъм да има 36-37 градуса температура, иначе ще замръзне", каза той и добави, че откакто...

Ахмет Давутоглу ще посети България в средата на месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=308259

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз. След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността да отворят глава 17, икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Миков: 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157863

Държавата все повече прехвърля отговорности на общините.Това каза председателят на БСП Михаил Миков по време на пресконференция след семинара на партията с участието членове на Изпълнителното бюро на партията и представители на местната власт в Боровец, предаде репортер на  „Фокус“.
„Тази първа среща на кметовете и председателите на групи
Държавата все повече прехвърля отговорности на общините.Това каза председателят на БСП Михаил Миков по време на пресконференция след семинара на партията с участието членове на Изпълнителното бюро на партията и представители на местната власт в Боровец, предаде репортер на  „Фокус“. „Тази първа среща на кметовете и председателите на групи

Защо сланината не прави революции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157045

Във всяко мляно месо има съмнение, както във всеки млян народ има добродушие
Продуктът е полезен - българското прасе не обича имитации, лесно разпознава химическите заместители и се храни само с отбрана храна
Махнете сланината. Яжте пасти, ако нямате пасти - черен хайвер. Може и трюфели.
Оказа се, че набедената като вредна сланина е полезна.
Във всяко мляно месо има съмнение, както във всеки млян народ има добродушие Продуктът е полезен - българското прасе не обича имитации, лесно разпознава химическите заместители и се храни само с отбрана храна Махнете сланината. Яжте пасти, ако нямате пасти - черен хайвер. Може и трюфели. Оказа се, че набедената като вредна сланина е полезна.

Стеф Къри и "Голдън стейт" подобриха още един рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/06/2664152_stef_kuri_i_goldun_steit_podobriha_oshte_edin_rekord/?ref=rss


Шампионът на НБА "Голдън стейт уориърс" продължи с феноменалното си представяне от началото на сезона и така подобри още един рекорд.

Стеф Къри и компания победиха със 112:109 "Торонто раптърс" и така записаха 21-ата си поредна победа от началото на сезона. Никой друг отбор от САЩ, състезаващ се в основните четири спорта - баскетбол, бейзбол, американски футбол и хокей, не е правил подобна серия.

Според статистическата компания "Елиас спорт бюро", успехът извежда "Уориърс"...

Авиоспец по ремонт на МиГ-ове: Оправяхме по двигател на ден, сега ги пращаме в Полша

http://www.cross.bg/vlashev-remont-plovdiv-1490748.html

/КРОСС/Полковник Хубен Влашев е един от най-добрите авиоспецове на Пловдив. Близо четири десетилетия от живота му са свързани с поддръжка на самолети и ремонт на двигатели - първо в базата в Граф Игнатиево, където бил инженер на ескадрила, после в авиоремонтния завод в Пловдив като инспектор по качеството. Сега голямата му болка е, че вместо в авиоремонтния завод в Пловдив българските МиГ-ове заминават за ремонт в Полша, пише marica.bg. Влашев е изучил тънкостите на двигателите с вътрешно горене в престижния техникум в Карлово, завършил с отличие Висше военно-техническо училище. През 1951 година се дипломирал като авиоспециалист с чин лейтенант. Тогава в Граф Игнатиево започнало сглобяването на първите български реактивни самолети Як-23. Точно на Графа започнал трудовият стаж на Влашев, дългата му самолетна любов. Тогава Графа бил изключително важно летище инкубатор - от него се рояли полковете в страната: в Узунджово, в Равнец, в Добрич, в Чешнигирово. През 1952 г. пристигнали първите МиГ-15, през 1955 г. - МиГ-19. Влашев отговарял за поддръжката им. Графикът бил убийствен - денонощни полети и дежурства на летци и обслужващи техници. Ожених се в неделята, десет дни не можах да се прибере при младата си булка: редуваха се полети-дежурства, не можех да мръдна от Графа. Слизам от влака в Пловдив на десетия ден и се чудя дали не си е тръгнала. Мъжко момиче излезе, не избяга, разказва Хубен. През февруари 1963 г

Хампарцумян: Банките са раздали като кредити 90% от депозитите в тях, не ги крием по мазетата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157834

Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми. „Има достатъчно динамичен оборот на парите в България. Не си представяйте мухлясали гномове, които крият пачки с пари в мазетата на банките.“, каза Левон Хампарцумян,
Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми. „Има достатъчно динамичен оборот на парите в България. Не си представяйте мухлясали гномове, които крият пачки с пари в мазетата на банките.“, каза Левон Хампарцумян,

Ройтерс: По-слабите стимули на ЕЦБ са в резултат на силна опозиция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/roiters-po-slabite-stimuli-na-ecb-sa-v-rezultat-na-silna-opoziciia-207307/

Според източници на агенцията е било невъзможно по-сериозни ходове да спечелят одобрение от Управителния съвет

Москов нападна РБ, че не работи! Не дават оставки с Танев, ако някой ги попита!

http://www.bnews.bg/article-144718

Той коментира и усилията, които полага като здравен министър, макар те за съжаление да са крайно невидими.

Сопот във фалит! Новият кмет на града разкри дългове за милиони на предшественика си (Видео)

http://petel.bg/Sopot-vav-falit--Noviyat-kmet-na-grada-razkri-dalgove-za-milioni-na-predshestvenika-si--Video-__136577

Кадър: Нова тв Община Сопот е в реален фалит, след като сметките ѝ са блокирани, а имуществото ѝ е запорирано. Най-много - 4 милиона, дължи...

Нов смъртоносен вирус регистрираха учени в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157845

Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега в Европа вирус е в Дания, съобщи The Sun. Заразата е станала при приемане на птиче месо, което е било внесено в страната. Според медиците, вирусът се разпространява изключително бъроз,
Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега в Европа вирус е в Дания, съобщи The Sun. Заразата е станала при приемане на птиче месо, което е било внесено в страната. Според медиците, вирусът се разпространява изключително бъроз,

Нов смъртоносен вирус регистрираха учени в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157841

Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега в Европа вирус е в Дания, съобщи The Sun. Заразата е станала при приемане на птиче месо, което е било внесено в страната. Според медиците, вирусът се разпространява изключително бъроз,
Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега в Европа вирус е в Дания, съобщи The Sun. Заразата е станала при приемане на птиче месо, което е било внесено в страната. Според медиците, вирусът се разпространява изключително бъроз,

Австрия променя позицията си за мигрантите

http://europe.actualno.com/avstrija-promenja-pozicijata-si-za-migrantite-news_511760.html

Австрийският канцлер Вернер Файман призова за спиране на нелегалното влизане в страната, с което на практика промени на 180 градуса досегашната си политика спрямо мигрантите и бежанската криза. В интервю за виенското издание "Кронен цайтунг" Файман изрази разбиране за страховете на гражданите и се ангажира, заедно с европейските си партньори да намали броя на мигрантите, съобщава БГНЕС. Според него "желанието им да останат близо до своята родина трябва да бъде напълно зачетено". "Тъй ка

Миков: 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата

http://politics.actualno.com/mikov-60-70-ot-obshtinskite-syvetnici-na-abv-igrajat-s-desnicata-news_511758.html

"Към момента 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата", каза днес лидерът на БСП Михаил Миков в Боровец, след края на семинара на партията с участието членове на Изпълнителното бюро и представители на местната власт. "Ще припомня на българските граждани, че те подкрепиха този бюджет включително и в частта социални разходи. АБВ участва във всичко това", добави той, цитиран от "Фокус". Миков посочи, че боричканията в Реформаторския блок не могат да решат социалната икономическа б

Утре ден на траур в Разлог за починалия Наско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157842

Кметът на Разлог Красимир Герчев обяви утре ден на траур в памет на починалия ученик Атанас Мишков. 14-годишното дете бе ударено от паднала футболна врата в час по физическо  в сряда на обяд. Получи тежка черепно-мозъчна травма, но въпреки усилията на лекарите от
Кметът на Разлог Красимир Герчев обяви утре ден на траур в памет на починалия ученик Атанас Мишков. 14-годишното дете бе ударено от паднала футболна врата в час по физическо  в сряда на обяд. Получи тежка черепно-мозъчна травма, но въпреки усилията на лекарите от "Пирогов" осмокласникът почина. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу

Хампарцумян: Банките са раздали като кредити 90% от депозитите в тях, не ги крием по мазетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157839

Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми. „Има достатъчно динамичен оборот на парите в България. Не си представяйте мухлясали гномове, които крият пачки с пари в мазетата на банките.“, каза Левон Хампарцумян,
Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми. „Има достатъчно динамичен оборот на парите в България. Не си представяйте мухлясали гномове, които крият пачки с пари в мазетата на банките.“, каза Левон Хампарцумян,

Специалист по ремонт на МиГ-ове: Оправяхме по двигател на ден, сега ги пращаме в Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157830

Полковник Хубен Влашев е един от най-добрите авиоспецове на Пловдив. Близо четири десетилетия от живота му са свързани с поддръжка на самолети и ремонт на двигатели - първо в базата в Граф Игнатиево, където бил инженер на ескадрила, после в авиоремонтния завод в Пловдив като инспектор по качеството.
Полковник Хубен Влашев е един от най-добрите авиоспецове на Пловдив. Близо четири десетилетия от живота му са свързани с поддръжка на самолети и ремонт на двигатели - първо в базата в Граф Игнатиево, където бил инженер на ескадрила, после в авиоремонтния завод в Пловдив като инспектор по качеството.

Авиоспец по ремонт на МиГ-ове: Оправяхме по двигател на ден, сега ги пращаме в Полша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157827

Полковник Хубен Влашев е един от най-добрите авиоспецове на Пловдив. Близо четири десетилетия от живота му са свързани с поддръжка на самолети и ремонт на двигатели - първо в базата в Граф Игнатиево, където бил инженер на ескадрила, после в авиоремонтния завод в Пловдив като инспектор по качеството.
Полковник Хубен Влашев е един от най-добрите авиоспецове на Пловдив. Близо четири десетилетия от живота му са свързани с поддръжка на самолети и ремонт на двигатели - първо в базата в Граф Игнатиево, където бил инженер на ескадрила, после в авиоремонтния завод в Пловдив като инспектор по качеството.

Във Варна се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните

http://pik.bg/във-варна-се-проведе-военен-ритуал-и-отслужване-на-молебен-за-здравето-и-силата-на-военнит-news447811.html

Във Варна се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните

Пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари, и във връзка с навършването на 150 години от изграждането на православния храм „Св. Николай Чудотворец”, предаде "Фокус".

След молебена, походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на Никулденска трапеза, която включва рибена чорба. Много граждани и гости на град Варна присъстваха на мероприятието. „Свети Николай да умири света, да ни даде радост и смирение”.

Това измоли от светията Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по време на днешната литургия посветена на празника. Стотици варненци изпълниха пространството пред и в храма „Свети Николай Чудотворец”.

Военен ритуал беляза началото на празника край известната варненска църква

Светещите очи на цар Самуил в класация за безумни статуи

http://www.vesti.bg/bulgaria/sveteshtite-ochi-na-car-samuil-v-klasaciia-za-bezumni-statui-6046708

Паметникът се превърна в обект на разгорещени спорове заради очите на българския владетел, които светят нощем

Светещите очи на цар Самуил в класация за безумни статуи

http://www.vesti.bg/sviat/sveteshtite-ochi-na-car-samuil-v-klasaciia-za-bezumni-statui-6046708

Паметникът се превърна в обект на разгорещени спорове заради очите на българския владетел, които светят нощем

Съветът на Орешарски за семейния бюджет: Не взимайте кредити

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664135_suvetut_na_oresharski_za_semeiniia_bjudjet_ne_vzimaite/?ref=rss


Не взимайте кредити. Те винаги водят до загуба на благосъстояние вбъдеще. Така се задълбочава проблема. Този съвет за семейния бюджет даде на зрителите на Би Ти Ви бившият финансов министър и премиер Пламен Орешарски.

Той все пак се застрахова, че е трудно да се формулира общовалиден съвет към всички, предвид разликата в доходите. Орешарски допълни, че кредитите не са полезни както за  домакинствата, така и за държавите.

"Един много богат човек, попитан как се е замогнал,...

Дружествата от група „Булгартабак” отчетоха печалба от около 46 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г.

http://pik.bg/дружествата-от-група-„булгартабак”-отчетоха-печалба-от-около-46-млн-лв-за-деветмесечието-н-news447810.html

Дружествата от група „Булгартабак” отчетоха печалба от около 46 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г.

Дружествата от група „Булгартабак” отчетоха печалба от около 46 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г., това се казва в публикувания, пред Комисията за финансов надзор, Българска фондова борса и Екстри нюз, финансов отчет на дружествата, съобщиха от пресцентъра на компанията.

В сравнение със същия период на 2014 г., увеличението на финансовия резултат е с 33,992 млн. лв.

Добрият финансов резултат се дължи на целенасочената политика на компанията към запазване на лидерската позиция на вътрешен пазар, международна експанзия на външните пазари и последователни мерки за интеграция и оптимизация на основните бизнес процеси в групата.

Принос към него имат и силния долар през 2015 г., както и предприетите съвместни действия и мерки от страна на държавата по посока на борбата с контрабандата на тютюневи изделия. С 4,7 % са спаднали нивата на предлагане на контрабандни изделия. А бандеролният пазар на тютюневи изделия от началото на 2015 г. отчита ръст от 11.6% спрямо същия период на 2014 г., данните са на независима маркетингова агенция.

Обемът на реализираната на вътрешен пазар готова продукция през трето тримесечие на 2015 г. е с 20.9% по-висок от обема за същият период на 2014 г., или с 15,1% за деветмесечието на 2015 г.

Пазарният дял на компанията през трето тримесечие е стабилен – 31%, като за периода от началото на годината има ръст от 1 процентен пункт.
През отчетния период се наблюдават обичайните колебания в отделните месеци, но като цяло отчитаме тенденция на ръст в обема на цигарите в среден и икономичен ценови сегмент, като това до голяма степен се дължи на намалените нива на контрабандни изделия. Засилва се тенденцията на изместване на консуматорските предпочитания към продукти с по-ниски нива на катран и никотин. Расте сегментът на 100 мм цигари. През разглеждания период бяха пуснати и нови асортименти на пазарите: Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Египет, Тайван и Япония.

Значително по-ефективно се натоварва капацитета на фабриката “Дувана” Баня Лука в Босна и Херцеговина, където обемът на произведената и реализирана на пазара продукция през 2015 г. ще надвиши девет пъти този от 2014 г.

Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако не се приемат промените в Конституцията

http://www.cross.bg/kyneva-konstitytziyata-kategorichna-1490747.html

/КРОСС/Ако в парламента отново не бъде приет антикорупционният закон или не се потвърди решението на пленарна зала със 180 гласа по първоначалния обхват на промените в Конституцията, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдието и борбата с корупцията ще бъде по-лош, отколкото очакваме. Това заяви вицепремиерът по европейските политики и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в предаването "Неделя 150" по БНР. Тя разказа, че в сряда е била проведена среща с представителите на ЕК, които подготвят доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. По отношение на антикорупционния закон нямаше как да се похвалим с вече приет закон, сформирано бюро за портиводествие на орупцията и работеща институция, защото това беше бламирано в парламента. Приети промени в Конституцията по отношение на съдебната власт също няма. Процесуалните закони за съдебната реформа се чакат, посочи тя. По думите й не толкова е важно какво мисли Брюксел, а какъв имидж си създава България навън. Трябва да се докаже с действия достоверността на българската политическа класа, надеждността на нашата правосъдна система, които да кореспондират с ценноситте на ЕС, категорична беше Кунева. Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност, но също така съзнавам, че тя трябва да бъде реалистична, категорична беше Кунева

Всички пристанища в Бургас вече са отворени

http://pik.bg/всички-пристанища-в-бургас-вече-са-отворени-news447807.html

Всички пристанища в Бургас вече са отворени

Всички пристанища в Бургас вече са отворени за маневриране за всякакви плавателни съдове. Това съобщават от информационния център на порта. По-рано днес те бяха затворени заради намалена видимост.

Времето е слънчево, в района на пристанището духа вятър със скорост 0,8 м./с. с пориви над 1,1 м./с.

Орешарски: Четворната коалиция е по-лоша и от Тройната

http://www.bnews.bg/article-144717

"Не виждам политики, които да вещаят по-добро бъдеще не за идната, а за всяка следваща година“, отсече бившия премиер.

Вдигат такса смет в Асеновград

http://pik.bg/вдигат-такса-смет-в-асеновград-news447803.html

Вдигат такса смет в Асеновград

В Асеновград е възможно минимално увеличение на такса „смет”. Това заяви кметът на града Емил Караиванов, цитиран от агенция Фокус.

По думите му разчетите показват, че може би ще бъде необходимо едно минимално увеличение, което няма да се отрази много на семейните бюджети. Средното увеличение на сметките на гражданите ще бъде максимално между 5 и 10 лева годишно, уточни той.

Сега такса „смет” в Асеновград е 2 промила за гражданите, а очакваното увеличение е максимално до 2,15 промила. Това ще трябва да се гласува на сесия на Общинския съвет.
Предварителните разчети сочат още, че местните данъци в Асеновград, сравнени с някои от съседните общини, са нормални.

Приходите, които реализира общината засега дават възможност да не бъдат вдигани данъците и да не бъдат правени драстични промени в данъчните ставки, добави кметът.

Днес е крайният срок за изпращане на фотографии за изложбата "Бургас около мен"

http://pik.bg/днес-е-крайният-срок-за-изпращане-на-фотографии-за-изложбата-бургас-около-мен-news447804.html

Днес е крайният срок за изпращане на фотографии за изложбата "Бургас около мен"

Днес е крайният срок за изпращане на фотографии за изложбата "Бургас около мен", съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Всички желаещи фотографи - любители и професионалисти, които живеят и работят в Бургас и региона, могат да участват в традиционната изложба "Бургас около мен". Инициативата се провежда за пета поредна година в Културен център "Морско казино".

Официалното откриване ще се състои на 15-ти декември от 18.00 часа в зала "Георги Баев".

Тази година събитието ще подпомогне деца, лишени от родителска грижа, настанени в центровете от семеен тип в Бургас. Предвидено е да се приемат дарения и с по-малки суми, за които също ще бъде издавано свидетелство, но няма да се ползва правото за избор на фотография. Събитието няма конкурсен характер.

Селекцията, която ще бъде направена от организаторите, ще отсее фотографиите, които не покриват необходимите критерии за печат в размер А3+ (33/48 см), не отговарят на темата на изложбата или не са подходящи за показване пред аудитория от всички възрасти. Стремежът на организаторите е да се направи един празник на рисуващите със светлина - от запаления любител до артиста фотограф.

Темата на изложбата допуска участие на фотографии от всякакъв жанр - портрети, пейзажи, репортажи - стига по някакъв начин изображението да разказва интересна за бургазлии история, да показва лична гледна точна към специфични или важни за Бургас места, хора или събития.

Всеки участник може да изпрати не повече от три снимки, от които за участие в изложбата ще бъде избрана поне една, ако покрива изискванията. Идеята на организаторите е да участват максимален брой фотографи. Последното издание вдигна високо летвата с рекордния брой участници - повече от 180 човека.

По време на откриването, на всеки участник в изложбата ще бъде връчено и по едно копие в размер А2 на фотографията, попаднала в официалната селекция, което ще бъде отпечатано по същия начин, както и копието за изложбата като знак на благодарност от страна на организаторите.Инициативата се организира с подкрепата на Община Бургас.

"Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промени в Конституцията и антикорупционен закон"

http://offnews.bg/news/n_1/n_603045.html

Ако в парламента отново не бъде приет антикорупционният закон или не се потвърди решението на пленарна зала със 180 гласа по първоначалния обхват на промените в Конституцията, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдието и борбата с корупцията ще бъде по-лош, отколкото очакваме. Това заяви пред БНР вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева. Тя съобщи, че в сряда е проведена среща с представителите на ЕК, които подготвят доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. По отношение на антикорупционния закон нямаше как да се похвалим с вече приет закон, сформирано бюро за противодействие на корупцията и работеща институция, защото това беше бламирано в парламента. Приети промени в Конституцията по отношение на съдебната власт също няма. Процесуалните закони за съдебната реформа се чакат, посочи тя. По думите й не толкова е важно какво мисли Брюксел, а какъв имидж си създава България навън. Трябва да се докаже с действия достоверността на българската политическа класа, надеждността на нашата правосъдна система, които да кореспондират с ценностите на ЕС, категорична беше Кунева. Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност, но също така съзнавам, че тя трябва да бъде реалистична, категорична беше Кунева. Правя всичко възможно, за да помогна на Христо Иванов не само да осъществи реформата с Конституцията, но и да продължи стъпка по стъпка с останалите мерки, посочи Кунева и допълни, че не приема появилите се внушения, че между двамата има напрежение. По думите й обаче прекаленото фокусиране върху личностите и внушението, че от едни човек може да зависи процес или реформа не е добра практика. Аз бях против т.нар. Исторически компромис - имах по-големи амбиции за реформата в съдебната система, посочи Кунева.  По думите й компромис не означава най-малкият общ знаменател на промените, а възможното за постигане веднага. Кунева призова всеки от подписалите първоначалния проект за промени да застане зад подписа си и сега в пленарната зала. Нека приемем в зала нещата, за които сме се разбрали и ако трябва в деня след това да започнем да търсим съгласие по нови по-съществени поправки, да вървим напред стъпка по стъпка, заяви тя. Кунева беше категорична, че освен Конституцията, реформата трябва да продължи и с приемането на процесуалните закони, Закона за съдебната власт, за електронното правосъдие. Ако в момента търсим извинение да не гласуваме, защото промяната в Конституцията не е достатъчно радикална, просто не виждам какво ще правим следващите месеци. Не може да затънем в обвинения, вместо да вършим работа, заяви Кунева и допълни, че добавянето на нови елементи непрекъснато и взривяването на вече постигнато съгласие на практика е работа срещу реформата. Тя подчерта още,че конституционните промени не са тържище, на което всеки да излага нова и нова стока. Забавихме се непростимо с приемането на антикорупционното законодателство, корупцията е един от тежките политически и икономически проблеми в България, каза още Кунева. Ако сега не се види политическа воля, не можем да очакваме положителна оценка от ЕК за усилията на държавата в борбата с корупцията по високите етажи, каза тя и добави, че това, което се случва в България, се знае във всички останали 27 страни членки и от техните инвеститори. Кунева посочи, че новият текст на закона е готов, а материали по спорните теми са изпратени на всички парламентарни групи. Предлагат се два варианта за избор на шеф на бюрото - от парламента и от "ад хок" комисия с назначаване от президента, както и много гаранции за неподписаните сигнали, включително криптирана връзка и наказателна отговорност срещу изтичане на информация. Кунева припомни, че настоява за свикване на коалиционния формат Съвет за развитие, където да бъде постигнато съгласие по закона.

Вижте къде спират водата на 8 декември

http://pik.bg/вижте-къде-спират-водата-на-8-декември-news447802.html

Вижте къде спират водата на 8 декември

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 8 декември, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 8 декември (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Зорница“,с. Волуяк се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Теменуга“, ул. „Роза“, ул. „Свобода“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Липа“, ул. „Божур“, ул. „Малина“, ул. „Зорница“, ул. „Минзухар“
ул. 50, ул. 41, ул. „Детелина“ кв. „Гара Волуяк“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Зорница“ пред кметството на с. Волуяк.

На 8 декември (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. 220 жк. „Люлин“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 221, бл.222, бл. 223, бл. 225, спортна площадка срещу бл. 225

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 221.

На 8 декември (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на бул. „Цар Борис III“ район „Красно село“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по бул. „Цар Борис III“ (източен локал) от ул. „Чучулига“ до бул. „Тодор Каблешков“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Цар Борис III“ ъгъла с ул. „Чучулига“.

На 8 декември (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за изграждане на канални клонове на ул. 367 местност „Модерно предградие“ район „Връбница“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. 378 от ул. „Светла“ до ул. 379
по ул. „367 от ул. „Стефан Дуньов“ до ул. 378

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 367 ъгъла с ул. 378.

На 8 декември (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Восток -2“ гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Восток - 2“, ул. „Есперанто“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Восток 2“ ъгъла с ул. „Есперанто“.

След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
На 8 декември (вторник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Стара планина“ Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Стара планина“ от ул. „Панайот Волов“ до бул. „Васил Левски“
по ул. „Христо Ковачев“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Искър“
по ул. „Черномен“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Искър“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стара планина“№22.
На 8 декември (вторник), във връзка с разкриване на водовземна скоба на уличен водопровод на ул. „Вела Чорбова“ кв. „Малашевци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Вела Чорбова“ от ул. „Заря“ до ул. „Първа българска армия“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Вела Чорбова“ ъгъла с ул. „Заря“.
На 8 декември (вторник), във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Марица“ с. Мировяне , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Марица“, ул. „Топола“, ул. „Сини вир“, ул. „Мировянско шосе“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Любимец“ ъгъла с ул. „Казанджийска“.
На 8 декември (вторник), във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Петър Никифоров“ кв. „Вердикал“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Петър Никифоров“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Петър Никифоров“ ъгъла с ул. „Ручей“.
На 8 декември (вторник), във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Босилек“ жк. „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Александър Геров“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Орчо войвода“, ул. „Земляне“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Овча купел“ №75.
На 8 декември (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Средна гора“ Център , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Средна гора“ от бул. „Сливница“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ ъгъла с ул. „Средна гора“.
На 8 декември (вторник), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение в кв. „Димитър Миленков“ , се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
кв. „Димитър Миленков“ от №200 до №300

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред №240.

На 8 декември (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Борис Арсов“ кв. „Витоша“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Борис Арсов“, ул. „Проф. Ст. Ваклинов“, ул. „Проф. Милко Борисов“, ул. „Нилс бор“, ул. „Петър Карапетров“
от ул. „Йордан Радичков“ от бул. „Симеоновско шосе“ до ул. „Борис Арсов“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Борис Арсов“ ъгъла с ул. „Йордан Радичков“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Вдигат такса „битови отпадъци” в Сливен

http://pik.bg/вдигат-такса-„битови-отпадъци”-в-сливен-news447801.html

Вдигат такса „битови отпадъци” в Сливен

Повишението на такса „битови отпадъци” за следващата година се прави, за да се финансират дейностите по сметопочистване и сметоизвозване през 2016г., а не да се плащат стари задължения на общината. Така кметът на Сливен Стефан Радев коментира предложеното увеличение на налога за догодина, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Парите, които предвиждаме да съберем през 2016 година, са разчетени за плащане на разходите, които ще бъдат направени през 2016г. Това, което искаме на този етап, е да спрем да трупаме нови задължения, нещо което общината прави години наред. Увеличаването на такса „смет” е свързано с изпълнението на план-сметката за следващата година и ние трябва да успеем да финансираме дейностите си по чистотата”, допълни той. По думите му, занапред ще продължат да се изпълняват и задълженията по подписаните вече договори. Ще бъде направен и опит за предоговаряне на част от клаузите по най-важните за общината договори, свързани с плащане на дългове.

"Общината има и 1 млн. лв. задължения към РИОСВ за плащания, свързани с бъдещата рекултивация на сметището, което сега ще използваме. Така че, дори и да има ревизиране, то няма как драстично да намали сумата на дълговете", посочи още Радев. Кметът изрази съмнение, че повишаването на събираемостта, която в Сливен е над средната за страната, ще е "панацеята" за решаване на проблема.

„Надявам се обаче, че с организационни мероприятия ще успеем да я повишим, въпреки, че това е процес, който не може да се реализира бързо и ефект от него ще има най-рано година след предприемането на мерките” каза той. В план-сметката за тази година влиза и нов вид такса, каквато досега не е плащана, а именно за сепариране на битовите отпадъци, които ще се извозват до новото сметище в с. Хаджидимитрово. За сепариране цената е 22 лв. на тон, а за депониране стойностите са други и изобщо от тук-нататък всички дейности, свързани с екологията, ще стават все по-скъпи, каза той.

По време на пресконференцията кметът поясни още, че се очаква съвсем скоро общината да сключи договор с оператор за депото и да започне извозването на боклука там. Относно предвиденото в проекта за бюджет на общината през 2016 г. увеличение на данъчната тежест, кметът поясни, че за имотите в града повишението общо на плащанията за имот е в порядъка на 35-36 %.

"По селата то е по-голямо, но там пък заради много ниските данъчни оценки и сега има плащане на 4-5 лв. на къща такса „смет" за година. В селата относителното увеличение като процент, макар и голямо, в абсолютна стойност изражението му е малко", добави Радев.

Кметът внесе и разяснение, относно коментирания размер на задълженията на общината като разграничи т.н. общински дълг- над 15 млн.лв., който е дълг по заеми, облигации, гаранции и се поема с решение на Общинския съвет, и просрочени задължения, които са към различни доставчици или към държавата - 25 млн. лв. и общата сума е 40 милиона лева.

Ахмет Давутоглу ще посети България в средата на месеца

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-poseti-1490746.html

/КРОСС/Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз, предаде БНР. След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността да отворят глава 17, икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.  

Кукери тръгнаха по улиците на Благоевград

http://petel.bg/Kukeri-tragnaha-po-ulitsite-na-Blagoevgrad__136574

кадър: Би Ти Ви   Седмици преди Нова година, кукери тръгват по улиците. В Благоевградския квартал „Струмско" традицията да се гонят...

Полша опроверга: Не работим за получаване на ядрено оръжие

http://petel.bg/Polsha-oproverga--Ne-rabotim-za-poluchavane-na-yadreno-orazhie__136575

Снимка: ndtv.com   Министерството на отбраната на Полша опроверга по-ранната информация, че властите обсъждат получаването на ядрено...

Почина момчето, пострадало при падане на футболна врата в училищен двор в Разлог

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664148_pochina_momcheto_postradalo_pri_padane_na_futbolna/?ref=rss


Тинейджърът, който пострада в началото на седмицата, при падане върху него на футболна врата в двора на училище в Разлог, е починал тази нощ, съобщиха от "Пирогов", цитирани от Би Ти Ви. Инцидентът стана в сряда по обяд в час по физическо възпитание.

Момчето първоначално беше закарано в болницата в Разлог с тежко черепно-мозъчна травма, а след това траспортирано до "Пирогов". До инцидента, на ремонтираната преди година спортна площадка, се стигна заради откраднато метално въже, което е придържало вратата. 
 

Мъж от Враца загина при катастрофа с АТV

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157820

Мъж от Враца е загинал в нощта срещу неделя при катастрофа с ATV. Все още няма информация кога точно е настъпил трагичния инцидент, съобщава
Мъж от Враца е загинал в нощта срещу неделя при катастрофа с ATV. Все още няма информация кога точно е настъпил трагичния инцидент, съобщава "Конкурент". От полицията съобщават, че катастрофата е станала близо до стопански двор в землището на село Челопек. ATV-то е било без регистрация . Шофьорът е издъхнал на място.

Нов смъртоносен вирус се появи в Европа

http://europe.actualno.com/nov-smyrtonosen-virus-se-pojavi-v-evropa-news_511753.html

Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега в Европа вирус е в Дания. Заразата е станала при приемане на птиче месо, което е било внесено в страната, пише The Sun. Според медиците вирусът се разпространява изключително бъроз, много е опасен при попадане в човешкия организъм, тъй като има имунитет към повечето от използваните сега антибиотици. Последствията са пневмония и силно влошаване на общото състояние на

Столичният бул. "Черни връх" става четирилентов

http://sofia.actualno.com/stolichnijat-bul-cherni-vryh-stava-chetirilentov-news_511757.html

Столичният булевард "Черни връх" ще бъде разширен. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова в интервю пред националната телевизия. Тя отговори на въпрос от зрител дали не е по-удачно движението по натоварения път да става еднопосочно - сутрин към центъра, вечер - към Околовръстното. "В плановете ми е "Черни връх" да стане четирилентов", посочи тя, без да уточни срокове и цена на обществената поръчка. По думите й разширението ще стане по цялата дължина, до Южната дъга на околовръстното шос

Гозби, аромати, бижута от всички кътчета на света се обединиха в София

http://pik.bg/гозби-аромати-бижута-от-всички-кътчета-на-света-се-обединиха-в-софия-news447796.html

Гозби, аромати, бижута от всички кътчета на света се обединиха в София

Гозби, аромати, бижута, дрехи, играчки, подаръци, сувенири и козметика от всички кътчета на света се обединиха на традиционния Благотворителен базар на Международния женски клуб в София. Огромни опашки от желаещи, нетърпеливи да се впуснат в базара, се виха пред сградата на Интер Експо Център. Още преди официалното откриване на събитието от 10.30 часа хората бяха заели бойни позиции пред всички входове на Центъра. Руски книжки, френски кроасани, белгийски шоколад радваха малки и големи до захлас.

На тазгодишния базар участват 67 щанда, които представят 50 различни националности, 12 благотворителни организации и други клубни инициативи. С безвъзмездна помощ се включват и над 1500 доброволци. Главната цел на базара е да бъде основен източник на финансиране на проектите на Благотворителната фондация към Международния женски клуб – образователни програми, програми за деинституционализация и социална интеграция, подкрепа на хора с увреждания, на жени и възрастни хора, както и на деца, лишени от родителска грижа.

Маргарита Гомес Асебо, придружена от съпруга си Симеон Сакскобургготски, даде официалния старт на благотворителната инициатива, като символично преряза лентичка и заяви, че е щастлива да открие Коледния базар. Един от най-атрактивните е щандът на Българо-мароканската асоциация. Мариета Ангюшева, която отговаря за него, обясни, че тази година на него са представени много предмети, които са изработени на доброволен принцип и много вещи, които са дадени на доброволен принцип. 

Почина осмокласникът, затиснат от футболна врата

http://www.cross.bg/atanas-pirogov-fytbolna-1490745.html

/КРОСС/Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище "Н. Парапунов" в Разлог. Черната новина събуди жителите на града днес. Всички са потресени, съобщава struma.com.Наско стана жертва на паднала футболна врата, която се стовари върху него с все сила и счупи черепа му. С мозъчен оток и счупена черепна база, той бе транспортиран до столичния институт Пирогов, където лекарите се бориха за живота му няколко дни. Жестока трагедия, това са споделили близки на семейството на Атанас.  

Трагедия! Почина ученикът, пострадал в час по физическо

http://pik.bg/трагедия-почина-ученикът-пострадал-в-час-по-физическо-news447793.html

Трагедия! Почина ученикът, пострадал в час по физическо

Почина ученикът от Разлог, който беше ударен от греда от футболна врата в час по физическо, предаде Нова тв.

Лекарите в „Пирогов” се бориха за живота му, но момчето беше с тежка черепно-мозъчна травма и вътрешни кръвоизливи. Утре в Разлог е обявен ден на траур.

Инцидентът стана в час по физическо. Причините все още се изясняват.

От Министерството на образованието разпоредиха спешни проверки  на спортните съоръжения в училищата и в училищните дворове.

САЩ са отказали гаранции по дълга на Украйна

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sasht-sa-otkazali-garancii-po-dylga-na-ukraina-207302/

Руското министерство на финансите съобщи, че Русия планира да заведе дело срещу Украйна, ако не изплати дълга си

Властите в Лондон разследват като терористичен акт нападение с нож в метрото

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/06/2664144_vlastite_v_london_razsledvat_kato_teroristichen_akt/?ref=rss


Британската полиция разследва нападение в лондонското метро от събота вечер като терористичен акт, съобщи "Фокус" като се позовава на световните агенции. Вчера мъж нападна с мачете пътници на спирка "Лейтънстън" в източната част на британската столица. Нивото на заплаха е четвърто от пет степени, което означава, че властите имат съмнения за възможни други терористични нападения.

Ранени са трима души. Полицията е обезвредила нападателя с електрошок. В момента той е арестуван.

Един от нападнатите е понесъл сериозни наранявания, но животът му е вън от опасност. Други двама души са с по-леки рани.

"Ние разглеждаме това като терористичен инцидент", каза командир Ричард Уолтън, който оглавява антитерористичния отдел на лондонската полиция. "Бих препоръчал на хората да останат спокойни, но в готовност и бдителни. Заплахата от тероризъм остава значителна, която означава, че извършването на терористична атака е много вероятно", добави той.

Ердоган изригна срещу Путин: Ние спряхме "Турски поток", а не Русия!

http://www.bnews.bg/article-144716

Той е категоричен, че руските отмъстителни действия не могат да дестабилизират Турция.

Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промените в Конституцията и антикорупционният закон

http://frognews.bg/news_103163/Kuneva-Dokladat-na-EK-shte-bade-losh-ako-niama-promenite-v-Konstitutsiiata-i-antikoruptsionniiat-zakon/

Ако в парламента отново не бъде приет антикорупционният закон или не се потвърди решението на пленарна зала със 180 гласа по първоначалния обхват на промените в Конституцията, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдието и борбата с корупцията ще бъде по-лош, отколкото очакваме. Това заяви вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева в "Неделя 150" по БНР.

Почина осмокласникът, затиснат от футболна врата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157809

Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище "Н. Парапунов" в Разлог. Черната новина събуди жителите на града днес. Всички са потресени, съобщава struma.com. Наско стана жертва на паднала футболна врата, която се стовари върху него с все сила и счупи черепа му.
Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище "Н. Парапунов" в Разлог. Черната новина събуди жителите на града днес. Всички са потресени, съобщава struma.com. Наско стана жертва на паднала футболна врата, която се стовари върху него с все сила и счупи черепа му.

Варненският митрополит измоли от Свети Николай мир по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=308255

Свети Николай да умири света, да ни даде радост и смирение. Това измоли от светията Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по време на днешната литургия посветена на празника, предаде репортер на Moreto.net Стотици варненци изпълниха пространството пред и в храма "Свети Николай Чудотворец".

Калоян Паргов: Само с лозунг "Олевяване" няма как да спечелим хората

http://frognews.bg/news_103162/Kaloian-Pargov-Samo-s-lozung-Oleviavane-niama-kak-da-spechelim-horata/

Само с лозунга "Олевяване" няма как да спечелим хората. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Парго. "Ще ги спечелим с конкретни политики и действия, обясни още той.

За едни 5 лева после става фатално късно

http://www.cross.bg/leva-golyamata-slychva-1490744.html

/КРОСС/Животът на 14-годишно момче се крепи на косъм и лекарите в "Пирогов" правят чудеса, за да спасят Наско. И всичко това само защото някой пореден идиот е отрязал укрепителните вериги от вратата на училищното футболно игрище, без да мисли за последствията. Вероятно, за да ги продаде за два-три или пет лева в някой пункт за стари метали. После, за беда, някой друг, който трябва да е отговорен за безопасността на това съоръжение в училищния двор, не е видял, че то е станало опасно. И така по веригата се случва белята, както впрочем тя се случва в поне 99% от подобните на този случай нещастия и беди в България. Защото, първо, всякаквите там съоръжения за деца - било то площадки за игра, било училищни зали и дворове, не са направени така, че да са сигурни. И второ, защото все виждаме проблема с фатално закъснение - когато е станала голямата беля и върху нас се е стоварила голямата беда. Докога ще я караме все така - за пет лева и нечия безотговорност да губим здравето и живота на децата си. Източник: в.24часа

"Ислямска държава" подготвя пилоти камикадзе в Либия

http://www.moreto.net/novini.php?n=308249

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) е започнала да обучава пилоти в своя военна база в Либия, съобщава Fox News. Екстремистите разполагат с най-малко един тренажор и по всяка вероятност с малки самолети, иззети след свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи.

Дават коледните надбавки с декемврийските пенсии

http://petel.bg/Davat-kolednite-nadbavki-s-dekemvriyskite-pensii__136573

Кадър: Нова тв В понеделник започва изплащането на декемврийските пенсии. По 40 лева допълнително за Коледа ще получат възрастните хора,...

Банките раздават 90% от депозитите като кредити, заяви Хампарцумян

http://business.actualno.com/bankite-razdavat-90-ot-depozitite-kato-krediti-zajavi-hamparcumjan-news_511754.html

Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми. Има достатъчно динамичен оборот на парите в България. Не си представяйте мухлясали гномове, които крият пачки с пари в мазетата на банките. Това каза Левон Хампарцумян, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, пред БНТ. Финансистът беше гост в предаване на телевизията на 6 декември, когато по традиция се отбелязва и п

Разкриха незаконна рафинерия в Летница

http://lovech.actualno.com/razkriha-nezakonna-rafinerija-v-letnica-news_511755.html

Разкрита е незаконна рафинерия в град Летница, област Ловеч. Там се е произведало дизелово гориво. Не се знае къде е било пласирано, съобщиха от прокуратурата. В петък около 16 ч. представители на Окръжна прокуратура Ловеч, областната дирекция на полицията, митница "Свищов" пристигат в една от сградите на бившия стопански двор и заварват в процес на производство няколко души, които веднага се разбягали. Това съобщи окръжният прокурор Валентин Вълков, цитиран от "24 часа". Вълков уточни, че в м

БДЖ отбеляза 50 години от подмяната на парните локомотиви

http://pik.bg/бдж-отбеляза-50-години-от-подмяната-на-парните-локомотиви-news447784.html

БДЖ отбеляза 50 години от подмяната на парните локомотиви

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД отбеляза 50 години от подмяната на парните локомотиви с дизелови по железопътната линия Септември - Добринище. Това съобщиха от компанията.
За юбилейната годишнина на гара Септември символично е била извършена смяна на теглена от парен локомотив композиция от вагони, която е била "предадена" на дизелов локомотив.

Влаковата композиция е отпътувала за гара Велинград.

Във връзка с юбилея са били връчени почетни грамоти на дългогодишни служители на Локомотивно депо - Септември, които през годините са доказали своята отдаденост и професионализъм. На събитието са присъствали представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на железопътните дружества, както на местните и общинските власти.

Почина смазаното от футболна врата момче

http://pik.bg/почина-смазаното-от-футболна-врата-момче-news447794.html

Почина смазаното от футболна врата момче

Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище "Н. Парапунов" в Разлог. Черната новина събуди жителите на града днес. Всички са потресени, съобщава struma.com.
Наско стана жертва на паднала футболна врата, която се стовари върху него с все сила и счупи черепа му.

С мозъчен оток и счупена черепна база, той бе транспортиран до столичния институт Пирогов, където лекарите се бориха за живота му няколко дни.

Жестока трагедия, това са споделили близки на семейството на Атанас.

Почина осмокласникът, затиснат от футболна врата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157804

Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище
Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище "Н. Парапунов" в Разлог. Черната новина събуди жителите на града днес. Всички са потресени, съобщава struma.com. Наско стана жертва на паднала футболна врата, която се стовари върху него с все сила и счупи черепа му.

Част от центъра на Варна остава без вода

http://pik.bg/част-от-центъра-на-варна-остава-без-вода-news447785.html

Част от центъра на Варна остава без вода

Част от центъра на Варна ще остане без питейно водоснабдяване, съобщиха от ВиК. На сухо до 13:00 часа ще са абонатите в карето бул."Мария Луиза", бул. "Сливница", бул. "Княз Борис І" и ул."Шипка". 

Без вода ще останат и живущите в част от местност "Евксиноград". Там водоподаването се очаква да бъде възстановено до 20:00 часа. Спиранията се налагат поради възникнали  аварии на водопреносната мрежа.

Мъж полетя от 5 метра и се потроши, влезе в болница

http://pik.bg/мъж-полетя-от-5-метра-и-се-потроши-влезе-в-болница-news447782.html

Мъж полетя от 5 метра и се потроши, влезе в болница

40-годишен благоевградчанин бе приет в спешно отделение на благоевградската болница, след като полетя от 5-метрова височина.

Инцидентът стана около 10.00 часа в центъра на Благоевград, пише "Струма бг".

Младият мъж се подхлъзнал и паднал от парапетите на фонтаните.

В момента на пострадалия се извършват изследвания, за да се установи състоянието му.  

Wal-Mart съди Пуерто Рико заради нов закон

http://www.investor.bg/novini/346/a/wal-mart-sydi-puerto-riko-zaradi-nov-zakon-207305/

Налогът върху стоки, внесени от филиали на местни компании, се увеличава от 2% на 6,5%

Паргов: Само с лозунг "Олевяване" няма как да спечелим хората

http://www.cross.bg/pargov-kaloyan-sreden-1490743.html

/КРОСС/Само с лозунга "Олевяване" няма как да спечелим хората. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов при гостуването си в предаването "Факторът Кошлуков" по Канал 3. "Ще ги спечелим с конкретни политики и действия, обясни още той. - Можеше от бюджета да бъдат заделени 400-500 милиона за малкия и среден бизнес, които да минат през Българска банка за развитие и да бъдат насочени най-вече към районите с изостанала икономика, където хората с ниски доходи нямат перспектива. Тоест, единствената им перспектива в момента е "Терминал 2". Това беше начинът да стимулираме малкия и среден бизнес и той да вземе глътка въздух, да разшири производството, да намери експортни експозиции. По този начин и икономиката ни щеше да се съживи. Но никой от управляващите не се сети за това". Калоян Паргов добави, че в следващите 4 месеца на БСП й предстои тежка битка за себе си, която минава най-напред през идентификацията на това какво е лявото и какво е положението на партията в него. "Второто важно нещо е БСП да изясни каузите си, да определи 4-5, за които да се бори, обясни още той. - Сред тях трябва да са борбата с бедността, дискриминацията, демокрацията, доходите, малкия и среден бизнес... И на трето място - да определим кои точно са групите от обществото, към които тези каузи са обърнати". Според лидера на столичните социалисти на БСП й трябва не реактиност, а инициативност

Румен Петков за Христо Иванов: Само гробищата са пълни с незаменими

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/12/06/2664131_rumen_petkov_za_hristo_ivanov_samo_grobishtata_sa/?ref=rss


"Този вопъл, че ако бъде пипнат Христо Иванов, съдебната реформа си отива, е безкрайно несериозен. Само гробищата са пълни с незаменими хора." Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в "Събуди се" по Нова телевизия.

Точно от АБВ, които са част от парламентарното мнозинство в парламента зад второто правителство на Бойко Борисов, не одобряват част от предложените промени в Конституцията, както и внесоха свои поправки в Закона за съдебната власт.

Попитан дали АБВ...

Шуменци предпочитат толстолоб и шаран за празничната трапеза на Никулден

http://pik.bg/шуменци-предпочитат-толстолоб-и-шаран-за-празничната-трапеза-на-никулден-news447778.html

Шуменци предпочитат толстолоб и шаран за празничната трапеза на Никулден

Шуменци предпочитат толстолоб и шаран за празничната трапеза на Никулден, информира анкета на "Фокус" Голяма част от запитаните обясниха, че предпочитат да си закупят толстолоб, тъй като цената му е по- ниска, отколкото на шарана, има по- малко кости и е по- лесен за приготвяне. Има и граждани, които заявиха, че предпочитат на този ден, а и през цялата година, да консумират скумрия. 

Повечето хора посочиха, че цената на рибата и рибните продукти за Никулден е същата, както и през 2014 година, което ги удовлетворява и не изпитват затруднения да си купят желаното количество. „Цената на шарана в сравнение с миналата година е същата.

Купувам по традиция само шаран, а иначе обичам да си хапвам почти всякаква риба. Любител рибар съм и си правя скумрия на скара, харесвам бял амур, а също и сулка, но напоследък тази риба я няма“, заяви участник в анкетата.
Цената за килограм шаран на кооперативния пазар в Шумен е 5.80- 6.00 лева, а толстолоб и буфало могат да се закупят за 2.80 л./кг.

Асен Блатечки: Живея не с Диляна, а с дъщеря си

http://frognews.bg/news_103148/Asen-Blatechki-Jiveia-ne-s-Diliana-a-s-dashteria-si/

Несъстоятелни са колегите от жълтите вестници. С Диляна сме разделени от една година, живея с дъщеря си“. Така актьорът Асен Блатечки отговори на въпроса, който цяла седмица вилнее из публичното пространство, а именно оженил ли се е тайно за бившата си половинка, от която има и дете.

Орешарски: Днес България е друга, благодарение и на нашия мандат

http://offnews.bg/news/n_1/n_603022.html

Не мога да не бъда удовлетворен, че днес страната е друга, благодарение, в голяма степен, и на краткия наш мандат, заяви пред bTV бившият премиер Пламен Орешарски. Днес виждаме, че Борисов е по-повлиян от краткия мой мандат, до голяма степен се отнася по-толерантно. Политиката е изкуство на компромиси и Борисов разбра това, смята Орешарски. Аз като премиер не знаех за разработката "Червей". Естествено, че не е вярно, че съм подслушвал протестиращи. И до днес не мога да разбера точно за какво е разработката "Червей". Аз не чух досега съставителите на тезата за подслушваните протестиращи да се извинят - елементарно е, настоява Орешарски. Бюджетът за 2016 година не може да се разглежда откъснато от системата. Правителството трябва да има предварителна визия какво трябва да се направи. Това е характерна черта на бюджетите на ГЕРБ - не виждам политики, които вещаят добро бъдеще, каза бившият премиер.

Осъдиха "Майчин дом" за падналия с бременни жени асансьор

http://pik.bg/осъдиха-майчин-дом-за-падналия-с-бременни-жени-асансьор-news447776.html

Осъдиха "Майчин дом" за падналия с бременни жени асансьор

Най-тежко пострадалата при пропадането на асансьора в "Майчин дом" бременна жена спечели съдебната битка срещу здравното заведение, съобщава "Труд". 

Върховният касационен съд е отхвърлил жалбата на болницата и решението, постановено от апелативните съдии, влезе в сила. "Майчин дом" трябва да плати на пострадалата Камелия Камбурова 75 хил. лв. обезщетение.

Инцидентът стана на 2 март 2010 г. Заради скъсано въже асансьорът пропадна в шахтата, докато в него се возеха 12 души, 9 от които бременни жени след 7-ия месец. Асансьорът е бил за 6 души. Камбурова бе най-тежко пострадала - с два счупени крака, с увредени глезенни коленни стави, счупена подбедрица и раздробени пети.

След като прокуратурата не откри виновни за инцидента, няколко от пострадалите жени заведоха граждански дела. Делото на Камбурова е първото окончателно приключило.

Магистратите приемат, че ръководството на "Майчин дом" е знаело за неизправност в асансьора, но въпреки това е проведен "Ден на отворени врати". Що се отнася до претоварването, акушерка от болницата допуснала качването на повече от позволения брой хора в асансьора.

"Продължаваме да търсим справедливост не само за нас, но и за всички пострадали при подобни инциденти", посочват от фондация "Асансьорна безопасност".

От утре ще се разплащаме с метални двулевки

http://www.cross.bg/turgovski-strana-dvylevki-1490742.html

/КРОСС/Първата монета от 2 лв. влиза в обращение на 7 декември, сочи справка на сайта на БНБ. Тя е двуцветна, като на лицевата и страна са обозначени номиналът 2 лв. и емисията 2015 г., а на обратната е разположено стилизирано изображение на Паисий Хилендарски. Тя тежи 9 г, диаметърът и е 26,5 мм. Смяната на банкнотата се изисква на първо място, защото парите трябва да обслужват равнището на цените. От 1999 година досега цените са се покачили със 110%. Поради същата причина през 2002 година БНБ замени и единия лев. Монетният двор на Народната банка е подготвил 12 млн. монети, които да заменят двулевовата хартийка в джобовете ни. Но пускането им като за начало ще бъде съобразено с търсенето. Важно е да знаем, че хартиената банкнота от два лева ще продължи да бъде законно платежно средство за неопределен период от време. Тоест, до когато я има в портфейлите на българите. През последната седмица централната банка проведе национална информационна кампания за новата разменна монета в клоновете на всички търговски банки, пощенски станции, аерогари, гранични пунктове, градския транспорт, големи търговски вериги и др. Експерти предупреждават, че преминаването към металните пари може да създаде временни неудобства - монетите са по-тежки от хартиените пари и ще изискват инвестиции за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и частни компании от сферата на услугите. Монетите са неудобни и за потребители, които предпочитат електронни разплащания

Бойко Ламбовски: Спре ли поетът да протестира, значи светът е станал идеален

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157004

Акцент: Понякога се случва, че доброто с юмруци се превръща в зло, а злото без юмруци - в добро. Както и обратното.
- Завръщате се от Русия. Какви впечатления ще споделите? - Да, бях там на международна среща на поети, т.нар. Биенале на поетите. От руснаците участваха доста мастити автори - Анатолий Найман, Михаил Айзенберг, Евгений Бунимович,
Акцент: Понякога се случва, че доброто с юмруци се превръща в зло, а злото без юмруци - в добро. Както и обратното. - Завръщате се от Русия. Какви впечатления ще споделите? - Да, бях там на международна среща на поети, т.нар. Биенале на поетите. От руснаците участваха доста мастити автори - Анатолий Найман, Михаил Айзенберг, Евгений Бунимович,

Ахмет Давутоглу ще посети България в средата на месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157791

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз, предаде БНР.
След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз, предаде БНР. След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността

Ахмет Давутоглу ще посети България в средата на месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157787

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз, предаде БНР.
След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз, предаде БНР. След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността

Дизелото гориво е произвеждала нелегалната рафинерия край Летница

http://petel.bg/Dizeloto-gorivo-e-proizvezhdala-nelegalnata-rafineriya-kray-Letnitsa__136571

Нелегалната рафинерия край Летница е произвеждала дизелово гориво, което е отивало незнайно къде.  В петък около 16 ч. представители на...

Повече от 8000 души празнуват имен ден във Варна

http://varna.actualno.com/poveche-ot-8000-dushi-praznuvat-imen-den-vyv-varna-news_511752.html

По случай Никулден пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните моряци, предаде БГНЕС. Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на Никулденска трапеза, която включва рибена чорба. Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 г. и тази година се навършват 150 години от изграждането му. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал даде

Няма недостиг на риба в магазинната мрежа на Сливен

http://pik.bg/няма-недостиг-на-риба-в-магазинната-мрежа-на-сливен-news447771.html

Няма недостиг на риба в магазинната мрежа на Сливен

Няма недостиг на риба в магазинната мрежа на Сливен.

И днес има търсене, но пикът е бил в петък вечерта и събота, коментират търговци. Най- търсени остават шаранът и пъстървата. Между 5 и 6 лева е цената на килограм шаран в Сливен. По – скъпа е почистената прясна риба, а тази, която се продава с люспите е по евтина – 4,90 – 5 лв., казаха продавачи. Предпочитаният толстолоб може да се намери на цена от 2.50 до 3,50 лв. за килограм.

Скумрията върви между 4 и 6 лева, паламудът – около 4,50 лв., а хекът – около 6 лева. Охладената пъстърва се търгува по 7 лв.

Уникално! Йоана Буковска разкри за близките си отношения с Антонио Бандерас

http://www.bnews.bg/article-144714

„Здрасти, аз съм твоята българска съпруга”, казала Йоанна на Бандерас при първата им среща.

Коледна елха грейва днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308240

Градската елха във Варна ще грейне по традиция на днешния ден, съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.net. Светлините на коледното дърво ще запали кметът Иван Портних, а за настроението на малки и големи ще се погрижат участниците в празничния концерт, който ще започне в 17,30 ч.

Ислямска държава пое отговорността за убийството на губернатора на Аден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157779

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорността за експлозията, която уби губернатора на град Аден в Йемен, съобщава Reuters, цитирана от
Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорността за експлозията, която уби губернатора на град Аден в Йемен, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус". В изявление, разпространено в социалните мрежи, групировката твърди, че нейни бойци са детонирали зареден с експлозиви автомобил, когато конвоят с губернатора Джафар Мохамед Саад е

Полша обмисля да поиска от САЩ назаем ядрени оръжия

http://www.cross.bg/oruzhiya-yadreni-nato-1490741.html

/КРОСС/Полското министерство на отбраната обмисля да поиска достъп до ядрени оръжия чрез програма на НАТО, според която неядрени държави могат да ги заемат от САЩ, предаде Асошиейтед прес, като цитира представител на министерството. Заместник-министърът Томаш Шатковски допълва, че за тази опция се мисли като вариант, за засилване на отбранителната способност на страната. Според полски медии изявлението на Шатковски вчера пред телевизия "Полсат" е първият случай, когато полски представител заявява, че страната желае да се включи в програмата. В НАТО членуват 28 държави, като ядрените си са три - САЩ, Франция и Великобритания. Само САЩ обаче до сега са предоставяли оръжия на съюзници за ядрено споделяне. В рамките на програмата, ядрени боеприпаси са приемали Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.  

Клаха мъж на кръстовище в Бяла Слатина

http://pik.bg/клаха-мъж-на-кръстовище-в-бяла-слатина-news447769.html

Клаха мъж на кръстовище в Бяла Слатина

Двама са ограбили, наръгали с нож и изоставили на кръстовище в Бяла Слатина плевенчанина Ф.И., съобщиха от полицията.

Малко след 4 часа след полунощ на 5 декември е получено съобщение в районното полицейско управление в Бяла Слатина за извършен грабеж. Сигналът е подаден от лелята на потърпевшия.

От извършения оглед и разпит на Ф.И. униформените установили, че около 3.30 часа пострадалият се е качил в неизвестен лек автомобил с двама непознати. Случката се разиграла пред питейно заведение в града. По думите на жертвата неизвестните мъже са му откраднали 1700 лева, мобилен телефон и личната му карта, използвайки сила и нож.

На Ф.И. е оказа медицинска помощ в спешния център на Бяла Слатина. Освободен е с четири прободно - порезни рани в областта на дясното рамо и хематоми по главата. Няма опасност за живота.

Уведомен е дежурен прокурор и е започнато досъдебно производство.

След проведено разследване, полицаите установили, че извършители са С.И. и М.С. от Бяла Глатина. Двмата мъже, използвайки сила и хладно оръжие, са отнели от Ф.И. сумата от 657. 20 лева, мобилен телефон, личната му карта и дебитни карти. Ф.И. е изоставен на кръстовище, а нападателите му са избягали с лек автомобил „Опел Вектра”, собственост на Е.А. от Бяла Слатина и ползван от С.И.

Извършен е оглед на автомобила и са иззети биологични следи и веществени доказателства по случая, както и топче с размери около 3 см, съдържащо канабис.

С.И. и М.С. са задържани в районното полицейско управление в Бяла Слатина за срок от 24 часа.

Министерството на транспорта: Летище Пловдив няма да работи през нощта, неизгодно е

http://pik.bg/министерството-на-транспорта-летище-пловдив-няма-да-работи-през-нощта-неизгодно-е-news447766.html

Министерството на транспорта: Летище Пловдив няма да работи през нощта, неизгодно е

Летище Пловдив няма да работи през нощта, тъй като това е финансово неизгодно. Това е посочил в писмен отговор на депутатско питане министърът на транспорта Ивайло Московски, съобщава БГНЕС.

Поводът за въпроса е извънредната ситуация от 21 ноември, при която над 300 пътници бяха принудени да чакат няколко часа, за да слязат от два самолета, които се приземиха край Пловдив заради буря. Тогава се оказа, че летище е затворено и се наложи извънредно събиране на персонала, което отне няколко часа.

Въпреки извънредната ситуация, транспортният министър е категоричен, че според ръководството на Летище Пловдив е икономически нецелесъобразно е съоръжението да работи в часовия диапазон 22,00-06,00.

През 2014 г. летището е успяло да формира приходи от 97 750 лв. от работата си през тъмната част на денонощието. Според годишните разчети, ако летището не работи през нощта, ще бъдат спестени 849 000 лв. за година.

"24-часовият режим на работа на летище Пловдив е неефективен, тъй като само разходите за нощен труд на персонала надхвърлят над 10 000 лв. всички събрани приходи от нощни полети през 2014 г.", пише Московски. Изчисленията показват, че за нощен труд трябва да бъдат заделени 109 000 лв. за една година.

Транспортният министър уточнява още, че през цялата минала година, няма нито един пренасочен полет от летище София към летище Пловдив като резервно във времето между 22,00 и 06,00 часа. По думите на Ивайло Московски летището в Пловдив работи през нощта, но само при предварителна заявка. От 1 юли досега са обработени 35 полета, от които 7 са били търговски, а 28 военни.

В заключение министърът на транспорта припомня, че намерението на управляващите е да предоставят аеропорта на концесия, като в момента тече процедурата по подготовка на необходимата документация.

Баща преби съученик на сина си, тормозел детето му

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bashta-prebi-syuchenik-na-sina-si-tormozel-deteto-mu-6046707

Според наблюденията на педагогическите съветници всяко пето дете проявява различни форми на агресия в училище

Откриват яхтените халета на Никулден

http://pik.bg/откриват-яхтените-халета-на-никулден-news447762.html

Откриват яхтените халета на Никулден

В „Пристанище Бургас” ще бъдат открити новопостроените яхтени халета на днешния празник на Бургас – Никулден. Церемонията по откриването ще се състои на територията на Марина Порт-Бургас в празничния ден. 

След като през миналата година на празника на Бургас беше открито първото основно хале за съхранение и обслужване на яхтите, тази година със собствени средства Пристанище Бургас довърши мащабния проект чрез строителството на останалите две. Едното от новите халета е основно, а другото е ремонтно. Общата застроена площ на двете халета е 420 кв. м.

Положителните резултати в товарооборота на държавното дружество през тази година позволиха да се инвестира в горепосочените обекти.

Столичният бул. "Черни връх" ще става с четири платна за движение

http://www.cross.bg/cherni-vruh-kvartala-1490740.html

/КРОСС/Столичният булевард "Черни връх" ще бъде разширен, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова в интервю за "Денят започва с Георги Любенов" по Българската национална телевизия. Тя отговори на въпрос от зрител дали не е по-удачно движението по натоварения път да става еднопосочно - сутрин към центъра, вечер - към околовръстното. "В плановете ми е "Черни връх" да стане четирилентов", посочи тя, без да уточни срокове и цена на обществената поръчка. По думите й разширението ще стане по цялата дължина, до Южната дъга на околовръстното шосе. На последното заседание на общинската транспортна комисия съветникът от Реформаторския блок Прошко Прошков ("Движение България на гражданите"), който е бивш кмет на район "Лозенец" и жител на квартала, съобщи, че ситуацията с предвижването се е влошила. По думите му местата за паркиране са малко и много от шофьорите спират на неправилни места, което затруднява излизането с автомобил от квартала, както и предвиждането по основната артерия бул. "Черни връх". Част от "Лозенец" е свързан и с метрото, като през 2016 г. предстои да се открие и станцията до кв. "Хладилника" точно по бул. "Черни връх".  

Откриха незаконна рафинерия край Летница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157774

Незаконна рафинерия е открита край Летница. Това съобщиха от лрокуратурата пред "Фокус".
В 12.30 в град Летница, област Ловеч ще бъде дадена пресконференция, на която ще бъдат представени подробности по случая.
Незаконна рафинерия е открита край Летница. Това съобщиха от лрокуратурата пред "Фокус". В 12.30 в град Летница, област Ловеч ще бъде дадена пресконференция, на която ще бъдат представени подробности по случая.

Откриха незаконна рафинерия край Летница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157769

Незаконна рафинерия е открита край Летница. Това съобщиха от лрокуратурата пред
Незаконна рафинерия е открита край Летница. Това съобщиха от лрокуратурата пред "Фокус". В 12.30 в град Летница, област Ловеч ще бъде дадена пресконференция, на която ще бъдат представени подробности по случая.

Започва Ханука - празникът на Светлината

http://pik.bg/започва-ханука---празникът-на-светлината-news447760.html

Започва Ханука - празникът на Светлината

От тази вечер започва Ханука - празникът на Светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на осем дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник - ханукия, съобщават от Организацията на евреите в България "Шалом".

На Ханука се пали една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или през 165-167 г. преди новата ера. Ханука е празник с исторически характер.

Древен Израел се намирал под елинска власт. Тогава управлявала династията на Селевкидите, а на евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората - ритуалния седемсвещник, угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден.

Тогава станало чудото - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. Затова и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото. В Централната софийска синагога на ул. "Екзарх Йосиф" 16 утре ще се състои тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука - празника на Светлината.

Основната свещ ще бъде запалена от президента Росен Плевнелиев, посочват от "Шалом" и отбелязват, че церемонията ще бъде послание за мир и разбирателство между хората, независимо от етническата и религиозната им принадлежност, и призив за участие в общата борба срещу тероризма и опитите да се разруши демократичния свят. Традиционният поздрав за празника е "Хаг Ханука Самеах!", отбелязват от "Шалом".

 

Mtel Rink ще радва феновете на зимните кънки за десета поредна година

http://www.cross.bg/leva-mtel-poredna-1490739.html

/КРОСС/Най-голямата ледена пързалка на Балканите Mtel Rink за десета поредна година ще радва столичани и гостите на София. Съоръжението беше открито с много музика, настроение, игри и изненади снощи. Специален гост на събитието беше столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ледената атракция ще работи денонощно до края на март. Входът за пързалката е 5 лева, а цената за наем на кънки е 4 лева.

Пет акта отнесоха варненци за пушене на закрито

http://pik.bg/пет-акта-отнесоха-варненци-за-пушене-на-закрито-news447758.html

Пет акта отнесоха варненци за пушене на закрито

Пет акта на физически лица за пушене в закрити обществени места издадоха здравните инспектори във Варна за периода от 27 ноември до 3 декември. 259 обекта са били проверени, като 6 от инспекциите са извършени след 23:00 часа, съвместно със служители на I-во Районно управление на полицията.

За констатирани нарушения са издадени 3 предписания на собственици на заведения, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

През отчетния период са извършени 639 инспекции от служители, упражняващи здравен контрол. Проверени са също 14 обекта във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години.

93 души са настанени в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора за последните 24 часа

http://pik.bg/93-души-са-настанени-в-центъра-за-кризисно-настаняване-на-бездомни-хора-за-последните-24-ч-news447756.html

93 души са настанени в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора за последните 24 часа

93 души са настанени в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора през изминалото денонощие. Това съобщи Божанка Латева, директор на центъра, предаде Фокус.

Сред тях не е имало хора с измръзвания, в следствие на студеното време.

Утре ден на траур в Разлог за починалия Наско

http://petel.bg/Utre-den-na-traur-v-Razlog-za-pochinaliya-Nasko__136570

кадър: Нова тв Кметът на Разлог Красимир Герчев обяви утре ден на траур в памет на починалия ученик Атанас Мишков. 14-годишното дете бе...

Мъри: Ще победим „Галатасарай“, ако покажем отборна игра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157258

„Пристигнахме в Турция 9 дни преди мача с „Галатасарай“, за да привикнем към терена с естествена трева“, заяви Станимир Стоилов, треньор на „Астана“. Казахстанският тим трябва да бие турците във вторник, за да стане трети в групата от Шампионската лига и да продължи в Лига Европа. Гостите тренират на Олимпийския стадион в Истанбул,

Политици и чиновници купуват апартаменти за жълти стотинки

http://www.moreto.net/novini.php?n=308252

20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал „Изток” или 53 000 за 71 квадрата в „Дианабад” при пазарна цена 176 000 лева. На такива цени са си купували жилища депутати и чиновници. 170 държавни жилища са продадени на занижени цени на хора, които заемат публични длъжности в държавни институции.

Две жени, обявени за издирване, установи свищовската полиция

http://pik.bg/две-жени-обявени-за-издирване-установи-свищовската-полиция-news447757.html

Две жени, обявени за издирване, установи свищовската полиция

Две жени, обявени за издирване са установени в Свищов, съобщава великотърновската полиция.

На 3-ти декември  при извършена полицейска проверка на адрес в крайдунавския град са установени 39-годишната с инициали А. Х. и 58-годишната с инициали  М. Й. и двете от Свищов.

В хода на извършената проверка е установено, че двете жени се издирват с Европейска заповед за арест от Кипър, за измама. Те са били задържани по Закона за МВР. Уведомени са компетентните служби.

Столичният бул. "Черни връх" ще става с четири ленти за движение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664106_stolichniiat_bul_cherni_vruh_shte_stava_s_chetiri/?ref=rss


Столичният булевард "Черни връх" ще бъде разширен, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова в интервю за "Денят започва с Георги Любенов" по Българската национална телевизия. Тя отговори на въпрос от зрител дали не е по-удачно движението по натоварения път да става еднопосочно - сутрин към центъра, вечер - към околовръстното.

"В плановете ми е "Черни връх" да стане четирилентов", посочи тя, без да уточни срокове и цена на обществената поръчка. По думите й разширението ще стане по...

Столтенберг: Асад не може да бъде част от дългосрочно решение за Сирия

http://www.cross.bg/reshenie-siriya-chast-1490738.html

/КРОСС/Досегашният президент на Сирия Башар Асад не може да бъде част от дългосрочно решение на кризата в страната. Такова мнение защитава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, публикувано днес от Bild am Sonntag. По негови думи, цел на започнатия политически процес в Сирия е „прехода към ново правителство" в страната. Башар Асад не може да бъде разглеждан като част от такова решение. „Той носи отговорност за много ужасни постъпки, той не трябва да бъде представян като част от дългосрочно решение", отбелязва генералният секретар на Алианса. Според Столтенберг, борбата срещу „Ислямска държава" не трябва да се води само с военни средства. „Ние трябва, например, да поддържаме такива страни като Йордания или Тунис, които са още стабилни, но срещу които се извършват нападения. Ние трябва да направим нещо сега, а не по-късно. И трябва да намерим политическо решение за Сирия", твърди той.

Почина ученикът, затиснат от футболна врата

http://blagoevgrad.actualno.com/pochina-uchenikyt-zatisnat-ot-futbolna-vrata-news_511746.html

Снощи в детската реанимация на Пирогов издъхна 14-годишният Атанас Мишков, детето, което пострада на спортната площадка в училище "Н. Парапунов" в Разлог. Черната новина събуди жителите на града днес. Всички са потресени, съобщава struma.com. Наско стана жертва на паднала футболна врата, която се стовари върху него с все сила и счупи черепа му. С мозъчен оток и счупена черепна база, той бе транспортиран до столичния институт Пирогов, където лекарите се бориха за живота му няколко дни.

Пекин отново въведе оранжев код за екологична опасност

http://asia.actualno.com/pekin-otnovo-vyvede-oranjev-kod-za-ekologichna-opasnost-news_511749.html

Властите на Пекин въведоха за втори път оранжев код за екологична опасност и наредиха отмяна на заниманията на открито в училищата и детските градини на столицата заради налегналия я смог. Мярката ще е в сила три дни – от 6 до 9 декември, уточнява агенция Синхуа. Първия път оранжева опасност бе обявена на 29 ноември. Китайското министерство за опазване на околната среда съобщи, че в още десет града в северните провинции Хъбей, Шандун и Шанси е отбелязано високо равнище на замърся

Партия „Българска нова демокрация“ като прагматичният балансьор в Реформаторския блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157764

На 5 декември БНД проведе разширен Съвет на регионите
На Местни избори 2015 ПП „Българска нова демокрация” постигна много добри резултати, които я легитимират безусловно като необходим и желан партньор в решаването на проблемите на местните общности и региони, като парламентарно представена партия, която вече има осезаемо присъствие и в местната
На 5 декември БНД проведе разширен Съвет на регионите На Местни избори 2015 ПП „Българска нова демокрация” постигна много добри резултати, които я легитимират безусловно като необходим и желан партньор в решаването на проблемите на местните общности и региони, като парламентарно представена партия, която вече има осезаемо присъствие и в местната

Партия „Българска нова демокрация“ като прагматичният балансьор в Реформаторския блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157754

На 5 декември БНД проведе разширен Съвет на регионите
На Местни избори 2015 ПП „Българска нова демокрация” постигна много добри резултати, които я легитимират безусловно като необходим и желан партньор в решаването на проблемите на местните общности и региони, като парламентарно представена партия, която вече има осезаемо присъствие и в местната
На 5 декември БНД проведе разширен Съвет на регионите На Местни избори 2015 ПП „Българска нова демокрация” постигна много добри резултати, които я легитимират безусловно като необходим и желан партньор в решаването на проблемите на местните общности и региони, като парламентарно представена партия, която вече има осезаемо присъствие и в местната

Меркел отказа подкрепа на Путин! Няма да му сътрудничи в борбата срещу ИД!

http://www.bnews.bg/article-144712

Според Берлин действията в Сирия са принудили стотици хиляди сирийци да напуснат домовете си и да тръгнат за Европа.

Орешарски: На Бойко Борисов все някой му е виновен

http://frognews.bg/news_103149/Oresharski-Na-Boiko-Borisov-vse-niakoi-mu-e-vinoven/

„Като равносметка не мога да не бъда удовлетворен, че днес страната е друга благодарение на малкото неща, които направихме“. Това обяви в предаването „Тази събота и тази неделя“ по бТВ бившият министър-председател Пламен Орешарски.

Лека кола и микробус се удариха челно на Е-79 край Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157746

Лек автомобил и бус се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети, предаде БГНЕС.
Пътният инцидент стана малко след 18 ч. в събота на изхода на Благоевград в посока Дупница при разклона за с. Бараково и Рилския манастир.
Микробусът със софийска регистрация, идващ откъм Благоевград,
Лек автомобил и бус се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети, предаде БГНЕС. Пътният инцидент стана малко след 18 ч. в събота на изхода на Благоевград в посока Дупница при разклона за с. Бараково и Рилския манастир. Микробусът със софийска регистрация, идващ откъм Благоевград,

Лека кола и микробус се удариха челно на Е-79 край Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157743

Лек автомобил и бус се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети, предаде БГНЕС.
Пътният инцидент стана малко след 18 ч. в събота на изхода на Благоевград в посока Дупница при разклона за с. Бараково и Рилския манастир.
Микробусът със софийска регистрация, идващ откъм Благоевград,
Лек автомобил и бус се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети, предаде БГНЕС. Пътният инцидент стана малко след 18 ч. в събота на изхода на Благоевград в посока Дупница при разклона за с. Бараково и Рилския манастир. Микробусът със софийска регистрация, идващ откъм Благоевград,

Bulgaria marks Saint Nicholas’ Day

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261459_Bulgaria+marks+Saint+Nicholas%E2%80%99+Day

Bulgaria marks Saint Nicholas’ Day [in Bulgarian: Nikulden] on December 6. 

According to the Christian people’s myth about the division of the world, Saint Nicholas was given the seas, the rivers and the lakes. He is the master of the entire water world – of fish and of water demons, as well as of sea winds.
According to myths, St Nicholas shakes and restrains sea winds, walks over the sea and rescues ships in danger. 
The saint is the guardian of sailors and fishermen. 

Nikulden is also the professional day of bankers in Bulgaria. On Saint Nicholas’ Day people have to offer a sacrifice, most often a carp.

In Bulgaria, Saint Nicholas is one of the most celebrated saints. Many churches and monasteries are named after him.
Many Bulgarians celebrate a name day today. These are people named: Nikol, Nikola, Nikolay, Nikolina, Nikolinka, Nikoleta, Nenka, Nina, Ninka, Kolyo, Niko, Nitsa.

Bulgarian Red Cross Youth marks International Volunteer Day

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261458_Bulgarian+Red+Cross+Youth+marks+International+Volunteer+Day+

 Bulgarian Red Cross (BRC) municipal organisations marked International Volunteer Day organising various initiatives, including celebrations, charity initiatives, trainings, and others, at which the activity of volunteers was presented in an appropriate way before members of the local authorities and partners and gratitude was expressed for the efforts they make in the name of humaneness.

December 5 was designated International Volunteer Day by the UN in 1985.

Bulgarian Red Cross Youth (BRCY) did Saturday a demonstration of an evacuation and providing first aid after an earthquake on the occasion of International Volunteer Day marked on December 5 and the 50th anniversary of the adoption of the main fundamental principles of the Bulgarian Red Cross (BRC).

The anthem of the Red-Cross organisation was played at the beginning of the special day.

The BRCY members formed several groups afterwards to give the demonstration of a situation in which a jolt of a 5.7-magnitude strikes, causing the collapse of a wall of the National Training Centre of the BRC, and as a result of which people sustain injuries.

The training BRCY members were in charge of the evacuation.

After the people were evacuated to a safe place, they were given drinks and food.

The “injured” people received first aid and the rest of participants in the “natural disaster” – psychological aid.
The event aimed to show the readiness of BRCY volunteers to respond in crisis situations, namely on this special for them day.

The BRC organisation has over 10,000 volunteers in Bulgaria.

Bulgaria’s ABV clearly explained why it wouldn’t back budget revision: Petkov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261457_Bulgaria%E2%80%99s+ABV+clearly+explained+why+it+wouldn%E2%80%99t+back+budget+revision%3A+Petkov

 “Alternative for Bulgarian Revival (ABV) clearly explained why it would not back the revision of the 2015 state budget,” said ABV Deputy Chairperson Rumen Petkov, speaking Sunday for Nova TV.
 
“A Prime Minister cannot say: “Let whoever minister wants more money hand in his or her resignation” and over half of the ministries had their budgets increased. The ministries that had strict financial discipline are two or three and they in fact defended interests and conducted policies,” the ABV official noted.
 
He pointed to the Ministry of Labour and Social Policy and the Ministry of Regional Development and Public Works as such instances and stressed their budgets would not be increased despite being kept to.
 
“The budgets of municipalities cannot be changed. There are several dramatic points and if the government does not take them into account, this would mean a disaster for them,” the politician remarked.
 
He remarked there were several hundred new mayor’s offices and an amassed budget deficit of unpaid salaries of people taking electable posts who would not have a new mandate.
 
“This is not a big sum of money but some BGN 5 to 6 million. I am certain this money will be given one way or another but not through conducting a policy but [through] the buffer of BGN 2 billion, which is not serious for a European country that has respect for itself,” the ABV deputy chair added.

1 721 души празнуват имен ден в Горна Оряховица

http://pik.bg/1-721-души-празнуват-имен-ден-в-горна-оряховица-news447753.html

1 721 души празнуват имен ден в Горна Оряховица

1 721 именници в Горна Оряховица празнуват в деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. На Никулден празнични наздравици ще има във всички населени места, макар в някои от тях да има само по двама или трима именници, съобщават от общината.

928 души областта носят името. 695 от тях са от Горна Оряховица. В Писарево има само 1 Николай, а в Горски долен Тръмбеш няма мъже с това име. Следващите по численост са мъжете с името Никола-447. И докато в Горна Оряховица те са 290, в Паисий и Горски горен Тръмбеш си нямат нито един. Жените, носещи името Никол са 94, като 79 от тях живеят в Горна Оряховица.

Жени с името Никол има само в още пет селища-Долна Оряховица, Върбица, Драганово, Правда. Интересен факт е, че се наблюдава постепенно завръщане към традиционните имена. Тази година пет момченца, които са се родили в Горна Оряховица, са кръстени Никола.

Полша обмисля да поиска от САЩ назаем ядрени оръжия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/06/2664127_polsha_obmislia_da_poiska_ot_sasht_nazaem_iadreni/?ref=rss


Полското министерство на отбраната обмисля да поиска достъп до ядрени оръжия чрез програма на НАТО, според която неядрени държави могат да ги заемат от САЩ, предаде Асошиейтед прес, като цитира представител на министерството. Заместник-министърът Томаш Шатковски допълва, че за тази опция се мисли като вариант, за засилване на отбранителната способност на страната.

Според полски медии изявлението на Шатковски вчера пред телевизия "Полсат" е първият случай, когато полски представител заявява, че страната желае да се включи в програмата. В НАТО членуват 28 държави, като ядрените си са три - САЩ, Франция и Великобритания.

Само САЩ обаче до сега са предоставяли оръжия на съюзници за ядрено споделяне. В рамките на програмата, ядрени боеприпаси са приемали Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.
 

С Диляна сме разделени от година, отговори Блатечки

http://www.cross.bg/blatechki-zhena-dilyana-1490737.html

/КРОСС/„Не. Несъстоятелни са колегите от жълтите вестници. С Диляна сме разделени от една година, живея с дъщеря си". Така актьорът Асен Блатечки отговори на въпроса, който цяла седмица вилнее из публичното пространство, а именно оженил ли се е тайно за бившата си половинка, от която има и дете, Диляна Попова. Казаното е продължение на интервюто пред Мариян Станков-Мондьо в ефира на Нова телевизия. Попитан каква е за него идеалната жена, Блатечки е категоричен: „Идеалната жена е тази, която успява да поддържа спокойствието". „ Анджелина Джоли е най-красивата жена на света за мен. Не стига, че е красива, ами е и талантлива, както и мъжът й. Той също е безумно красив и безумно талантлив", призна с възхищение актьорът. На въпрос романтичен ли е, той е изключително директен: „Голям чук съм". Блатечки призна, че преди да започне да се занимава с театър и кино е имал възможност да практикува рисуване или спорт, в частност карате. „ Бойко Борисов ми е бил съдия на едно състезание по карате", изтъкна звездата от „Стъклен дом" Някой ден Блатечки иска да бъде запомнен с фразата: „Живя, както искаше".

ЧЕЗ приключи профилактиката на 5000 свои съоръжения

http://frognews.bg/news_103161/CHEZ-prikliuchi-profilaktikata-na-5000-svoi-saorajeniia/

ЧЕЗ Разпределение България приключи годишната планова профилактика на съоръженията си. Проверките и ремонтните дейности започнаха през май и в техните рамки бяха обхванати над 5000 трафопоста на компанията. Компанията реконструира 24 електропровода в района на столицата.

Засякоха пиян шофьор в Разград

http://pik.bg/засякоха-пиян-шофьор-в-разград-news447752.html

Засякоха пиян шофьор в Разград

19-годишен младеж от село Липник е хванат да шофира след употреба на алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Полицейската проверка е извършена около 02.40 часа тази нощ на улица „Жеравна” до хотел „Разград”.

Пробата с дрегер на водача на БМВ 318 отчела 1.42 промила алкохол в издишания въздух. М.М. отказал кръвна проба за химичен анализ.

Задържан е за 24 часа в Районното полицейско управление в Разград. По случая е образувано бързо производство.

Експерти: Сега е моментът за продажба на малки, неокрупнени парцели

http://pik.bg/експерти-сега-е-моментът-за-продажба-на-малки-неокрупнени-парцели-news447750.html

Експерти: Сега е моментът за продажба на малки, неокрупнени парцели

Проблемите с изплащането на рентата е един от основните мотиви за продажба, особено когато става дума за малки парцели или за такива с много наследници. Това сочат пазарни проучвания на лидера в купуването и наемането на земя „Агрион”.

 „Нашите клиенти попадат на некоректни арендатори, наплашени са от псевдопосредници, а малките неокрупнени имоти носят все по-ниска доходност. Така най-логичният вариант е да продадат сега”, коментираха експертите. Оказва се, че не са малко случаите, в които  няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота, а често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно земята, посочиха от Агрион”. 

 Наблюденията на  българското дружество показват, че средният размер на притежаваните ниви е до 20 дка,  като  голяма част от собствениците са на възраст над 55 години, живеят на над 100 км разстояние от земята и на практика не знаят колко струва тя.  Хората не използват този свой актив ефективно, заради ниската й доходност, трудностите при управлението й, както и отдалечеността, което поражда необходимост да се ангажират роднини, разказаха експертите.  Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее. Дори и когато става дума за отдаване на земята,  не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята .

За собствениците продажбата на малък парцел в неатрактивен регион, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото тегленето на кредит от банка или фирма за бързи кредити, посочват експертите. Освен че сделката се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват и други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Освен това няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя. Най-често спечелените суми от земя се използват за лечение, заминаване в чужбина, покупка на друг имот или инвестиции в бизнес, сочат още данните на „Агрион”.

Фирми, които ремонтират около НДК, ще бъдат глобени за забавяне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664105_firmi_koito_remontirat_okolo_ndk_shte_budat_globeni_za/?ref=rss


Ще има санкции на фирмите, които правят ремонта на градината около Националния дворец на културата (НДК), заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за "Денят започва с Георги Любенов" по Българската национална телевизия. Първоначално ремонтът трябваше да приключи през октомври, след това срокът беше отложен за края на годината, но очевидно и той няма да бъде спазен. За напролет пък остана и част от парка около самата сграда на НДК.

Без да уточни коя от фирмите, които ремонтират, ще бъдат глобени, тя посочи, че причината е забавянето в сроковете на изпълнение. "Предстои да бъдат уточнени", каза Фандъкова и добави, че все пак това е огромен парк. "Разбира се, че има проблеми, и вкъщи да правите ремонт, ще върнете майстрора два-три пъти", оправда се тя.

По повод боядисването на монумента "Къс от Берлинската стена" Фандъкова заяви, че действията на майсторите били самоинициатива. "Слава Богу, има в Музея за история на София реставратори, които ще поправят направеното", добави тя и уточни, че има начини за внимателно почистване, с което да се възстанови автентичния вид на монумента.

Ремонтът на градината около НДК започна през лятото на 2014 г. с поправка на фонтана, а тази година продължи с останалата част - подмяна на счупените плочки и почистване на останалите, подмяна на растителността, поставяне на система за напояване и други. Стойността на ремонта е 12.5 млн. лева, като 10.5 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ от оперативна програма "Регионално развитие".

За пролетта беше отложен ремонтът пред НДК, където се оказа, че имало проблем с хидроизолацията. Предстои и пълен ремонт на самата сграда, заради председателството на България на Европейския съюз през 2018 г.

Над половин милион дължат хотелите в Пампорово

http://www.cross.bg/chepelare-dluzhnitzite-danuk-1490736.html

/КРОСС/Близо 580 хил. са задължения към община Чепеларе от хотели, обекти и собственици на апартаменти в Пампорово, съобщи заместник-кметът на Чепеларе Пантелей Мемцов. Просрочените дългове са за данък сгради, такса смет и туристически данък. Сред длъжниците има и жители на Великобритания, които не са плащали за имотите си в курорта. От Общинската управа водят разговори с длъжниците, за да се пристъпи към плащане. Местната администрация в Чепеларе са дали срок на неиздължилите се хотелиери и собственици на заведения да започнат да превеждат сумите след празниците, когато се очаква да има постъпления в самите туристически обекти. Община Чепеларе изпраща писма и до длъжниците в Англия. Част от неизрядните данъкоплатци от Острова не са плащали такса смет и данък сгради за апартаментите си в Пампорово за няколко години. Някои от писмата до адресите във Великобритания засега остават без отговор.

Само в ПИК - Гаф: Протестиращи казанджии крият милиони от държавата

http://pik.bg/само-в-пик---гаф-протестиращи-казанджии-крият-милиони-от-държавата-news447749.html

Само в ПИК - Гаф: Протестиращи казанджии крият милиони от държавата

Голям автогол си вкараха протестиращите казанджии, които днес се събраха, за да оспорват приетите наскоро промени в Закона за акцизите. В репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия един от говорителите на събралите се десетина казанджии, без да подозира какво се крие в изказването му, сам призна, че е работил безнаказано и тотално извън закона не само по новите правила, но и по тези, които би трябвало да се следват вече 9 години.

Казанджията се похвали на зрителите, че разполага с четири казана с капацитет от по 500 литра всеки, в които изварява ракия по поръчка и за собствена консумация и винаги досега е бил етичен и съвестно е спазвал закона. В това число е заплащал осигуровки, данъци, заплати. Тези казани са негова собственост в два различни малки обекта за дестилиране, които по стария закон трябва да са с капацитет до 1000 л. По кадрите се видя, че тези два обекта са разположени в едно помещение, а единственото, което ги разделя „пред закона“ е бутафорна преграда от ПВЦ. Така реално капацитета на неговия обект за изваряване на ракия става заветните 2000 литра на едно зареждане, което както и да бъде погледнато е извън закона и се води промишлено производство.

Ето какви са сметките – към момента подобни казанджийници, които по данни на Министерството на финансите са около 2000 регистрирани на територията на страната, внасят в хазната 700 хил. лв. акцизен данък годишно. Това средно прави 350 лв. внесен акциз на всеки подобен обект за година.  Имайки в предвид, че той прави по 150 – 160 литра ракия на едно зареждане на тези казани и то за 8 часа, то би следвало да заключим, че неговият обект е работил само едно денонощие през изминалата година. Протестиращите обаче не са доволни от поставените ограничения да изваряват ракия от юли до декември, когато реално зреят всички плодове за ракия, и държат да могат да изваряват целогодишно, което при едно денонощие работа е напълно ненужно искане.

Сметките на специалистите показват, че всеки малък обект за дестилиране на ракия, който по правилника досега трябва да е с казани с обем до 1000 л., годишно изварява минимум 50 пъти, което прави около 15 000 л ракия на година. Това при намалена акцизна ставка подлежи на акцизно облагане в размер на 82 500 л. годишно, от които всеки такъв обект плаща средно по 350 лв.  И тук идва въпросът – къде са Агенция Митници в този момент?

Промените в закона бяха предложени от Емил Димитров - Ревизоро и бяха приети на второ четене в края на ноември. След тяхното въвеждане се предвижда да се спазват следните правила – едно лице може да притежава само един малък обект за дестилация, който да е с капацитет от 500 л. Количеството, което може да се изварява от този обект за едно лице е до 30 литра ракия (40%) с намалена ставка на акциза, което е само и единствено за лична консумация от семейството на този, който е поръчал изваряването на ракията от обекта. За количества над тези 30 литра – следва да се заплаща пълен размер на акциза. Освен това, тъй като по закон трябва да изваряват ракия само от плодове (собствено производство на възложителя на услугата по изваряване), то операциите по изваряване да се осъществяват само в периода юли-декември, включително. В България плодове извън този период няма как технически да се изваряват, защото няма зрели плодове извън този период, които да са преминали през едномесечен период на ферментация (необходим период на ферментиране преди изваряване). В периода януари-юни пак може да се вари ракия, но само ако казанджийницата предварително уведоми за това Агенция „Митници”.

„„Хората, които имат казани в двора, гаража, избата си и варят до 500 литра с едно зареждане, могат да са спокойни, ако са регистрирани, и не лъжат в количествата”, това коментира Емил Димитров - Ревизоро, който внесе промяна в Закона за акцизите, касаещ нелегалното производство на ракия в казани с обеми над 500 литра. Той допълни, че „от юли до декември е времето на зреене, бране и ферментиране на всички плодове, съдържащи захар. Черешите зреят през май и юни. Юни се берат, ферментират един месец и през юли се вари ракия от тях. Няма как да се вари ракия от череши през април, да речем. Гроздето се бере през септември, ферментира месец и се вари ракия през октомври и ноември. Декември вече е студено и всеки технолог ще ви каже, че няма как нещо да ферментира при ниски температури и след това да се вари ракия от него”.

Като цяло промените в закона целят да повишат приходите в държавната хазна и предвиждат да ударят по над 2000 специализирани малки обекти за дестилиране, които като героят ни в този материал, нелегално бълват промишлени количества алкохол, без да плащат на държавата. Продават ги нелегално с етикети „домашна ракия“ и прикриват от държавата приходи, чиито акцизи по данни на Министерството на финансите се равняват на над 185 милиона лева годишно. Това производство е прикрито зад малки частни фирми и заема 50% от производството на ракия в страната ни. Така ще се съхрани домашната ракия и най-вече нейният имидж, който именно заради рисковото производство на тези нелегални казанджийници става обект на множество нападки.

 

 

 

Давутоглу ще посети България преди срещата на ЕС на върха

http://pik.bg/давутоглу-ще-посети-българия-преди-срещата-на-ес-на-върха-news447748.html

Давутоглу ще посети България преди срещата на ЕС на върха

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз.

След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността да отворят глава 17, икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Професор Ахмет Давутоглу стана министър-председател на Турция на 24 ноември тази година. Това е същата дата, на която турските ВВС свалиха руски фронтови бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Инцидентът, отговорността за който пое самият Давутоглу, стана началото на най-дълбоката политическа криза в отношенията Русия-Турция. Той доведе до налагането на едностранни санкции от страна на Москва за вноса на турски плодове и зеленчуци, засегна строителния бизнес и пътуванията на руснаци с цел почивка в Турция. На 3 декември стана ясно, че е прекратен и проектът за газопровод „Турски поток“, който трябваше да съединява Русия и Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и България.

Преди да поеме поста премиер през 2014 г. Давутоглу беше външен министър и идеолог на турската външна политика, провеждана от премиера и след това президент Реджеп Тайип Ердоган.

В основата на тази политика стои концепцията за нулиране на проблемите със съседните страни. Въпреки първоначалните успехи тази политика получи тежък удар от сирийския президент Башар Асад, който публично унижи Ердоган и Давутоглу, отказвайки да приеме тяхната роля на посредници в сирийския конфликт и съветите им като „по-старши брат“.

Оттогава Анкара провежда твърда политика спрямо светските власти в Сирия, настоявайки, че решение на сирийската криза може да има само след оттеглянето на Асад. Сирийската криза не само е източник на дипломатически неуспехи за Анкара, но и постоянен проблем с увеличаващия се брой мигранти. В страната има над 2 милиона сирийци, потърсили убежище от кървавия конфликт, който започна през средата на март 2011 г.

От началото на тази година през Турция към егейските острови на Гърция се насочиха стотици хиляди мигранти, които след това с помощта на властите в Атина бяха пренасочвани към Европейския съюз. Последният е изправен пред най-тежката си криза от своето създаване, на изпитание е подложено съществуването на Шенгенската зона за свободно пътуване – един от фундаментите на Евросъюза. В опит да овладее кризата с мигрантите на 29 ноември се състоя стратегически важна среща в Брюксел между страните-членки на ЕС и премиера Давутоглу.

Той окачестви нейните резултати като „ново начало“ и „исторически ден“. Анкара получи 3 милиарда евро за справяне с бежанците. Европейските лидери също така решиха поетапно да отменят визите за турски граждани от октомври 2016 г. А също така да се възобновят преговорите за членство на Турция в общността, за което тя кандидатства още от средата на миналия век, но до момента е приключила само една глава в преговорния процес. Въпреки това членството на Турция в преимуществено християнския блок не се възприема еднозначно. Неотдавна лидерът на френската консервативна десница и бивш президент Никола Саркози категорично отхвърли подобна възможност.

Той отсече, че Турция е част от Азия, а не от Европа. Това не е първата визита на професор Давутоглу в България. Още през 2010 г. той дойде на посещение у нас в качеството си на външен министър. Това бе първа подобна визита от дълги години. А буквално преди броени дни най-накрая в страната ни бе издаден и фундаменталният труд на учения, който някои определят като неоосманист - „Стратегически дълбочина“. 

Асен Блатечки: Лошо момче съм по наследство (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157735

В интервю за Нова телевизия Асен Блатечки заяви, че е лошо момче по наследство, след като такива са били баща му и дядо му. „Употребявам секс с голямо удоволствие, но не и наркотици. Пушил съм трева, но само като опит”, призна актьорът.
Според него, каратето и родителите са двете неща, които са го изградили като човек.
В интервю за Нова телевизия Асен Блатечки заяви, че е лошо момче по наследство, след като такива са били баща му и дядо му. „Употребявам секс с голямо удоволствие, но не и наркотици. Пушил съм трева, но само като опит”, призна актьорът. Според него, каратето и родителите са двете неща, които са го изградили като човек.

Политици и чиновници купували апартаменти за без пари

http://www.cross.bg/leva-nikolov-prodadeni-1490735.html

/КРОСС/20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал „Изток" или 53 000 за 71 квадрата в „Дианабад" при пазарна цена 176 000 лева. На такива цени са си купували жилища депутати и чиновници, съобщи Нова телевизия. 170 държавни жилища са продадени на занижени цени на хора, които заемат публични длъжности в държавни институции. Много сигнали вече са подадени към прокуратурата. „170 са жилищата, продадени само от областните администрации. Има много повече жилища, продадени от министерства и други държавни учреждения, които не са били обект на проверка от нашата комисия", обясни депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов, който ръководи Парламентарната комисия за етика и борба с корупцията. Николов обясни, че в повечето сделки има нарушения, а държавата е ощетена в особено големи размери. Така например депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ се е сдобил с апартамент от 100 квадрата за 24 000 лева, като над 18 000 лева са платени с компенсаторни инструменти. „Като се има предвид колко са вървели тогава компенсаторките един такъв апартамент в дипломатически блок излиза 11 000 лева", обясни Николов.  

Асен Блатечки: Лошо момче съм по наследство (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157739

В интервю за Нова телевизия Асен Блатечки заяви, че е лошо момче по наследство, след като такива са били баща му и дядо му. „Употребявам секс с голямо удоволствие, но не и наркотици. Пушил съм трева, но само като опит”, призна актьорът.
Според него, каратето и родителите са двете неща, които са го изградили като човек.
В интервю за Нова телевизия Асен Блатечки заяви, че е лошо момче по наследство, след като такива са били баща му и дядо му. „Употребявам секс с голямо удоволствие, но не и наркотици. Пушил съм трева, но само като опит”, призна актьорът. Според него, каратето и родителите са двете неща, които са го изградили като човек.

Гръцкият парламент прие на косъм бюджета си за 2016 година

http://www.cross.bg/miliarda-evro-byudzheta-1490734.html

/КРОСС/Гръцкият парламент прие тази нощ държавния бюджет за 2016 г. От 300 депутати за проектобюджета гласуваха 153 депутати от правителствената коалиция СИРИЗА и АНЕЛ, предаде РИА Новости. Основните показатели на бюджета бяха съгласувани с квартета международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност). Преди гласуването в цяла Гърция бе обявена национална стачка, а също така бе свикан многохиляден протестен митинг срещу приемането на бюджета. Две седмици преди гласуването прогнозните показатели за страната се подобряваха. За догодина се прогнозира рецесия в размер от 0.7% при консервативни оценки. БВП за 2015 г. се очаква да е в размер от 175.658 милиарда евро, докато този за 2016 г. - 174.438 милиарда. Министерството на финансите изчислява да изпълни бюджета с първичен профицит от 3.126 милиарда евро. Бюджетните приходи ще са в размер от 53.527 млрд. евро, а разходите 44.751 милиарда. Що се касае до държавния дълг, то той ще наратне от 316.503 милиарда евро през 2015 г. до 327.603 милиарда през 2016 г. или с 11.1 милиарда евро.  

Москов: Оставките на министри не са на дневен ред

http://offnews.bg/news/n_1/n_603024.html

Оставката на който и да е министър не стои на дневен ред в коалицията. Няма предпоставка за промени в кабинета, заяви пред bTV здравният министър в коментар на публикациите в пресата, че ще бъде поискана оставката на Тодор Танев. В момента РБ не функционира като единен политически организъм, смята Москов. По думите му, ако Реформаторският блок не започне да работи по друг начин, няма как да гарантира, че е стабилен партньор. Моята цел като министър е парите за здравеопазване да се използват максимално ефективно. В определени градове в страната има повече болнични легла, отколкото средното за Европейския съюз. Има неравнопоставеност на хората в определени региони, те трябва да си вземат бохчата и да отидат някъде, за да се лекуват, каза Москов. По думите му, това е за задоволяване на определени бизнес интереси. „При изпълнение на националния рамков договор ще излезе, че са нужни 26 000 активни легла, а в момента имаме 39 000. Все едно имаме едно пиле и държите три хладилника, не е много умно, нали?”, каза здравният министър. „В големите градове, където има екипи и възможност да се поеме цялата човешка патология, тези болници гълтат вода, а по-малките формират печалба”, поясни Москов.

Обрат: Франция отстъпи! Отказа да сваля сирийския президент Башар Асад

http://www.bnews.bg/article-144711

До терористичните атаки в Париж, френските власти бяха категорични, че Асад трябва да бъде свален от власт

Търсят кандидати за работа към "Пожарна безопасност"

http://pik.bg/търсят-кандидати-за-работа-към-пожарна-безопасност-news447743.html

Търсят кандидати за работа към "Пожарна безопасност"

Обявен е конкурс за назначаване на държавна служба в МВР, в  РДПБЗ - Русе при Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР за вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Вакантните длъжности са за: спасител - старши спасител (водач на подемно-транспортни машини)- 2 (две) вакантни длъжности; спасител - старши спасител (водач на самоходна техника) - 2 (две) вакантни длъжности. Спасител - старши спасител (шофьор на автобус) - 2 (две) вакантни длъжности; водач на специален автомобил II - I степен - 3 (три) вакантни длъжности; водач на специален автомобил II-I степен, той и пожарникар - 2 (две) вакантни длъжности.

Повече информация за условията на конкурса можете да намерите на сайта на МВР: http://www.dhr.mvr.bg/Competition/Entrance/Chl.142_T1/PBZN_RUS_4787.htm. Документи за кандидатстване се приемат до 22 декември 2015 г., всеки делничен ден, от 09:00 до 12:00 часа, в приемната, намираща се до входа в сградата на ОДМВР - Русе, на бул. Ген. Скобелев 49. Телефон за информация - 082/ 882 441, съобщават още от Областната дирекция на МВР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване