Варненската църква "Свети Николай" отбелязва 150 години от съграждането си (снимки)

http://petel.bg/Varnenskata-tsarkva-Sveti-Nikolay-otbelyazva-150-godini-ot-sagrazhdaneto-si--snimki-__136563

По повод 150 години от съграждането на морския храм “Св. Николай  чудотворец” Варненската и Великопреславска Света Митрополия  и...

18 души загинаха при катастрофа в Индия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157640

Най-малко 18 души са загинали, други 16 са пострадали, в резултат на сблъсък на пикап с паркиран камион в провинция Раджастхан в Северозападна Индия, съобщава телевизия NDTV.
По данни на местната полиция, пикапът се е врязал с висока скорост в паркирания камион, като катастрофата непосредствено е причинила смъртта на 14 души, включително 11 жени.
Най-малко 18 души са загинали, други 16 са пострадали, в резултат на сблъсък на пикап с паркиран камион в провинция Раджастхан в Северозападна Индия, съобщава телевизия NDTV. По данни на местната полиция, пикапът се е врязал с висока скорост в паркирания камион, като катастрофата непосредствено е причинила смъртта на 14 души, включително 11 жени.

18 души загинаха при катастрофа в Индия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157635

Най-малко 18 души са загинали, други 16 са пострадали, в резултат на сблъсък на пикап с паркиран камион в провинция Раджастхан в Северозападна Индия, съобщава телевизия NDTV.
По данни на местната полиция, пикапът се е врязал с висока скорост в паркирания камион, като катастрофата непосредствено е причинила смъртта на 14 души, включително 11 жени.
Най-малко 18 души са загинали, други 16 са пострадали, в резултат на сблъсък на пикап с паркиран камион в провинция Раджастхан в Северозападна Индия, съобщава телевизия NDTV. По данни на местната полиция, пикапът се е врязал с висока скорост в паркирания камион, като катастрофата непосредствено е причинила смъртта на 14 души, включително 11 жени.

Почина бившият премиер Димитър Попов

http://www.moreto.net/novini.php?n=308244

Димитър Попов - министър-председателят на България в правителството, управлявало, страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, е починал, научи Стандарт. Роден е на 26 юни 1927 година в град Кула. Завършва право в Софийския университет през 1950.

Димитър Николов: Нестандартното мислене на бургазлии е може би най-големият ни капитал

http://pik.bg/димитър-николов-нестандартното-мислене-на-бургазлии-е-може-би-най-големият-ни-капитал-news447695.html

Димитър Николов: Нестандартното мислене на бургазлии е може би най-големият ни капитал

Нестандартното мислене на бургазлии е може би най-големият ни капитал. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Бургас кметът на общината Димитър Николов.

Той пожела на бургазлии да бъдат здрави и да продължават да генерират интересни идеи, колкото и екстравагантно да звучат понякога. „Нека през идващите празнични дни и през цялата следващата година да бъдем задружни. Нека не мислим егоистично, само за собственото си добруване, а да се стараем да помагаме на приятелите, на съседите, на колегите, да се грижим за града си и много е важно да пазим авторитета му”, призова кметът Николов.

По думите му, годината е била трудна за Бургас, с доста предизвикателства и изключително напрегната. „Както и сега виждат бургазлии, ние продължаваме да работим активно по бургаските улици. Довършваме доста проекти. Успоредно с довършването на тези проекти, ще започнат от началото на следващата година нови. Така че, пожелавам си всички да имаме здраве и търпение да изтърпим тези несгоди, трудности и дискомфорт при преминаването по бургаските улици. Всичко това е за добро. За по-спокойно, качествено и безопасно придвижване през бургаските улици.

Пожелавам си Бургас никога да не го сполетяват беди, наводнения, пожари, сериозни природни катаклизми, защото това поставя на изпитание жителите и ни създава доста големи главоболия”, допълни кметът Николов.

2304 души празнуват на Никулден в област Шумен

http://pik.bg/2304-души-празнуват-на-никулден-в-област-шумен-news447694.html

2304 души празнуват на Никулден в област Шумен

2304 души са именниците на Никулден в област Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината.

Най-много са тези, които носят името Николай-1058, следвани от Никола-423 души, а с името Недялко са кръстени 52-ма жители на областта. Най- разпространеното женско име, което има повод да празнува на днешния ден е Нели, носено от 340 дами, следвано от Николинка- 196, както и 137 жителки на областта, носещи името Недялка. 98 представителките на нежния пол, които носят името Никол.

Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец

http://www.cross.bg/nikolaii-sveti-grad-1490711.html

/КРОСС/Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. Когато стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу и скоро го възвел в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и, като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, ще ги пасе на пасбището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!" Целият живот на св. Николай бил изпълнение на тия пророчески думи: той не преставал да помага на страдащите, да защищава невинните, да укрепява слабите със словото на истината и вярата. След смъртта на родителите си той употребил всичкото си богато наследство за добри дела, стараейки се да не го знаят тия, на които правел благодеяния. Той помнел Божията заповед - да правим добро скришом ида не търсим за него светска слава. Един твърде богат жител на гр. Патара ненадейно изгубил състоянието си и изпаднал в голяма беднотия

Румен Петков: Какво пречи на Христо Иванов да извади имената на хората, бавещи правораздаването

http://pik.bg/румен-петков-какво-пречи-на-христо-иванов-да-извади-имената-на-хората-бавещи-правораздаван-news447688.html

Румен Петков: Какво пречи на Христо Иванов да извади имената на хората, бавещи правораздаването

Какво пречи на Христо Иванов да извади имената на хората, бавещи правораздаването. Това запита Румен Петков от АБВ в ефира на Нова телевизия.

"Нашата позицията относно актуализацията на бюджета за 2016 година е ясна. Не може да не пипнеш бюджетите на общините, там има забавени плащания и тези пари ще бъдат дадени, но от буфера от 2 млрд. лева", каза още той. Според Петков единствените министерства, за които отчетливо се вижда резултат в работата, са това на труда и социалната политика и това на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му парите за ДАНС ще бъдат увеличени, защото се очаква от агенцията да изготви антитерористичната стратегия на страната ни.

"Има един проблем, който ние достатъчно ясно казваме - липсата на адекватен диалог", каза още той.

Според Петков позицията им по отношение на промените в Конституцията са ясни и конкретни и там са направени огромни крачки, но не е причинтата за евентуалното оттегляне на подкрепата им за кабинета.

Що се отнася до правосъдния министър Христо Иванов той заяви, че е несериозно да се излиза с "вопъл", че ако той бъде пипнат ще бъде сложен край на реформата в Съдебната система. "Трябва да се направи сериозен анализ в този сектор. Какво пречи на министъра да извади списък с имената на съдиите, бавещи делата.  Какво пречи да се извадят имената на тези, които взимат взаимноизключващи се решения.Ние сме за електронното правосъдие. Не  трябва да се вторачваме само в промените в Конституцията", каза още той. 

Талибаните опровергаха твърденията за смъртта на главатаря си

http://asia.actualno.com/talibanite-oprovergaha-tvyrdenijata-za-smyrtta-na-glavatarja-si-news_511726.html

Талибаните в Афганистан разпространиха аудиозапис, с който техният главатар Ахтар Мохамад Мансур опровергава съобщенията за своята смърт. Това предаде AFP. "Слуховете, че съм бил ранен или убит в Кучлак (пакистанската провинция Балуджистан), са лъжа. Не съм бил в Кучлак от много години", заявява мъжки глас на записа. Идентифицирането на самоличността на говорещият е невъзможно, отбелязва агенцията. Според високопоставени представители на афганистанското разузнаване и някои талибански и

Българите и "войната" между Турция и Русия

http://viewpoint.actualno.com/bylgarite-i-vojnata-mejdu-turcija-i-rusija--news_511729.html

Как се отнасят българите към ескалиралия конфликт между Русия и Турция? Каква роля играят националните симпатии и антипатии към двете най-тясно свързани с българската история държави в оценките за опасната свада? Николай Цеков потърси мненията на експерти. Съотношението между доверието и недоверието към Русия и руската политика сред българите остава почти константна величина през последните години. Най-новите сондажи показват, че 44 % от анкетираните нямат доверие в Кремъл, а 37 % подкреп

Няма да има оставки в кабинета, заяви Москов

http://politics.actualno.com/njama-da-ima-ostavki-v-kabineta-zajavi-moskov-news_511730.html

Оставката на който и да е министър не стои на дневен ред в коалицията. Това каза здравният министър д-р Петър Москов пред bTV по повод спекулациите, че ще бъде поискана оставката на министъра на образованието Тодор Танев. „В момента блокът не функционира като единен политически организъм”, смята здравният министър. По думите му ако Реформаторския блок не започне да работи по друг начин, няма как да гарантира, че е стабилен партньор. „Целият този дебат, изваждането на такива ф

Никулден е! Празнуват именици, рибари и търговци

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nikulden-e-praznuvat-imenici-ribari-i-tyrgovci-6046699

На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци

Никулден е! Празнуват именници, рибари и търговци

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nikulden-e-praznuvat-imennici-ribari-i-tyrgovci-6046699

На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци

Румен Петков: Няма да подкрепим Бюджет 2016

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157633

Не можем да говорим за самоцелни ултиматуми и заплахи, става дума за политики. Няма да подкрепим Бюджет 2016, защото не се разпределят правилно държавните пари между министерствата и общините. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на АБВ.
„Част от нещата, които искахме за догодина, така или иначе ще се случат,
Не можем да говорим за самоцелни ултиматуми и заплахи, става дума за политики. Няма да подкрепим Бюджет 2016, защото не се разпределят правилно държавните пари между министерствата и общините. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на АБВ. „Част от нещата, които искахме за догодина, така или иначе ще се случат,

Полша: новото главоболие на Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/06/2663326_polsha_novoto_glavobolie_na_evropa/?ref=rss


Гениалното в демокрацията е, че избирателите могат да изритат правителството, без да навредят на държавата. Но понякога новото правителство, на което не му стига, че е изтласкало старото от подиума, се захваща да префасонира самата сцена, отбеляза сп. "Икономист", цитирано от БТА.

Популистката партия "Закон и справедливост", която отново дойде на власт след осем години в опозиция, бърза да промени страната. Тя наруши основния закон, за да замени назначените от предишното правителство...

Румен Петков: Няма да подкрепим Бюджет 2016

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157624

Не можем да говорим за самоцелни ултиматуми и заплахи, става дума за политики. Няма да подкрепим Бюджет 2016, защото не се разпределят правилно държавните пари между министерствата и общините. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на АБВ.
„Част от нещата, които искахме за догодина, така или иначе ще се случат,
Не можем да говорим за самоцелни ултиматуми и заплахи, става дума за политики. Няма да подкрепим Бюджет 2016, защото не се разпределят правилно държавните пари между министерствата и общините. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на АБВ. „Част от нещата, които искахме за догодина, така или иначе ще се случат,

Жорди Галсеран, драматург: Никой не греши нарочно

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/06/2663893_jordi_galseran_dramaturg_nikoi_ne_greshi_narochno/?ref=rss


Жорди Галсеран е на 51 години, роден е в Барселона, пише пиеси и сценарии за телевизията. В България за последните осем години негови текстове са публикувани веднъж в поредицата "Театър х 3" на издателство "Панорама плюс" и са поставяни 14 пъти в различни градове.

Две нови постановки се репетират в момента в столицата. Софийският международен литературен фестивал, посветен тази година на Иберийския полуостров, покани драматурга на първа лична среща с българските зрители: тя ще се...

Катастрофи в ръцете на Дилма Русеф

http://www.investor.bg/drugi/338/a/katastrofi-v-rycete-na-dilma-rusef-207255/

По-рано тази седмица говорителят на долната камара на Конгреса обяви, че ще стартира процедура по импийчмънт срещу президента

Ректор на университет в САЩ: Идвайте с пистолети, за да се защитим от мюсюлманите (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157615

Ректорът на университета „Либърти“ в американския град Линчбърг (щата Вирджиния) Джери Фауъл посъветва студентите и преподавателите в учебното заведение да идват в час с пистолети. Така те ще могат да се защитават от терористични актове, подобни на този, който се случа на 2 декември в Калифорния, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".

Ректор на университет в САЩ: Идвайте на лекции с пистолети, за да се защитим от мюсюлманите (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157622

Ректорът на университета „Либърти“ в американския град Линчбърг (щата Вирджиния) Джери Фауъл посъветва студентите и преподавателите в учебното заведение да идват в час с пистолети. Така те ще могат да се защитават от терористични актове, подобни на този, който се случа на 2 декември в Калифорния, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".

Баща преби съученик на сина си, малтретирал детето му (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157604

Пореден случай на агресия във варненско училище. През седмицата обществеността беше взривена от новината, че баща е пребил съученик на своя син.
На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада.
„На улицата изскача от някакъв храст и започва да го налага с юмруци.
Пореден случай на агресия във варненско училище. През седмицата обществеността беше взривена от новината, че баща е пребил съученик на своя син. На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада. „На улицата изскача от някакъв храст и започва да го налага с юмруци.

8000 варненци празнуват Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=308237

Над 8000 души с постоянна адресна регистрация във Варна, носещи името Никола и Николай, празнуват имен ден днес, съобщиха от Общината за Moreto.net. Според справка от отдел „Гражданска регистрация“ към общинската дирекция „Информационно и административно обслужване", много варненки също имат повод да почерпят на Никулден, тъй като носят съответно имената - Никол – 723 души, Николина - 429, Николинка – 678, Николета – 315, Нина – 780, Ния – 224.

Депутатите Карадайъ и Зеленогорски купили апартаменти за жълти стотинки

http://frognews.bg/news_103147/Deputatite-Karadaia-i-Zelenogorski-kupili-apartamenti-za-jalti-stotinki/

170 броя държавни жилища от всички области са продадени за периода 1997 – 2015 година. За жълти стотинки политици са си закупили апартаменти в София и други градове. Най-много са се облажили от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Това каза председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и депутат от ПФ Валентин Николов пред Нова телевизия.

Последното интервю на Димитър Попов пред 24 часа: Може да убият Бойко

http://petel.bg/Poslednoto-intervyu-na-Dimitar-Popov-pred-24-chasa--Mozhe-da-ubiyat-Boyko__136561

 Николай Москов; 24 часа снимка: Булфото С Димитър Попов, бивш министър-председател, който почина вчера, през февруари 2013 г. разговаря...

Санкционират фирмите, извършващи ремонта около НДК

http://society.actualno.com/sankcionirat-firmite-izvyrshvashti-remonta-okolo-ndk--news_511724.html

Изпълнението на ремонта на парка на НДК вече излиза от срокове и задължително ще има санкции за фирмите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ. „Предстои да уточним какви ще бъдат те. При много от проектите, по които работихме, има забавяне, по същия начин ще се наложат санкции на фирмите”, заяви Фандъкова. Кметът на София посочи, че цените за фирмите се определят с ясни прозрачни конкурси по Закона за обществените поръчки. ”В по-голямата си ча

Ако при готвенето шаранът се накъса, къса се и късметът на къщата

http://society.actualno.com/ako-pri-gotveneto-sharanyt-se-nakysa-kysa-se-i-kysmetyt-na-kyshtata-news_511725.html

Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Това каза Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет, пред "Фокус" във връзка с традициите на празника Никулден. „Риба и постно е характерното меню за празника, защото сме в пости до 25-ти декември, Коледа. Постни сърми с ориз, гнетени чушки, както казваше едно време Тодор Живков – такива пълнени с боб, също леко запечени, всякакви вкусотии, но

Двама еврокомисари идват следващата седмица в София

http://pik.bg/двама-еврокомисари-идват-следващата-седмица-в-софия-news447684.html

Двама еврокомисари идват следващата седмица в София

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу и еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис ще направят посещения в България, съответно на 11 и на 10 декември, предаде БГНЕС.

Посещението на ключовия за средствата по кохезионна политика от европейските фондове румънски комисар Корина Крецу идния петък е изненадващо, както и факта, че засега е планирана само една нейна среща – с президента Росен Плевнелиев. Еврокомисарят Крецу посети София през юни. Визитата й ще се проведе в контекста на приключващия след по-малко от месец програмен период 2007-2013, по който България няма да успее да усвои почти 15% от полагащите й се евросредства. Макар отчетите да показват, че повечето от тези 15 на сто да са усвоени, това е за сметка на разплащания, които са направени от българския бюджет.

Поради това се наложи и актуализация на държавния бюджет за тази година. Посещението на регионалния еврокомисар става и малко след като премиерът Бойко Борисов предупреди за възможността средства от еврофондовете за кохезионна политика (пътища, ВиК инфраструктура, градоустройство, екология и др.) през настоящия програмен период да бъдат намалени за сметка на  увеличението на бюджетите за отбрана на страните-членки на Европейския съюз. 

В четвъртък в София пристига и латвийският еврокомисар Витенис Андриукайтис, който отговаря в ЕК за здравеопазването и безопасността на храните. Планирани са срещи с вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева, както й със здравния министър Петър Москов, с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Еврокомисарят ще присъства и на официалната церемония по подписването на Споразумението между България и Гърция за изграждането на интерконекторната газова връзка между двете страни. Мигрантският натиск стана причина ЕК да отпусне допълнително 450 млн. евро за ваксинация на гражданите, които влизат в Европа и са от държави от Африка, Близкия Изток и Азия. В София европейският комисар по здравеопазване ще очаква да се запознае с плановете на българските власти за справяне с извънредни ситуации, които биха изискали и масова имунизация.

За първи път на български: „Шехеразада“ - разказ от Харуки Мураками

http://offnews.bg/news/n_1/n_602980.html

Утре, 7 декември, за първи път на български излиза дългоочакваният сборник с разкази на Харуки Мураками „Мъже без жени”. Харуки Мураками („Спутник, моя любов“, „Норвежка гора“ и „Кафка на плажа” ) е съвършеният посланик на Япония – книгите му са литературни събития за Америка и Европа, продават се в милионни тиражи.  Според автора на „Мъже без жени” писането на романи е като да садиш гора, докато създаването на разкази наподобява оформянето на градина. Градината на най-новия му сборник е населена със самотни мъже, които търсят любовта – като възвишено чувство или плътско изживяване, като мимолетна страст или обричане. Родени сякаш от внезапен проблясък под звуците на джаз и рок, на незаглъхващите песни на „Бийтълс“, историите се четат на един дъх. Публикуваме в аванс „Шехеразада“ - един от разказите в сборника, предоставен специално за OFFNews.bg от издателство „Колибри“. Преводът от японски е на Дора Барова.  Всеки път, след като правеха секс, тя му разказваше някаква необикновена, завладяваща история. Като Шехеразада от „Хиляда и една нощ“. Разбира се, за разлика от владетеля в приказките, Хабара изобщо не се канеше да й отсече на сутринта главата (пък и тя нито веднъж не остана с него до сутринта). Разправяше му разни истории, защото просто така й се искаше. А може би и за да го разведри, понеже той прекарваше цялото си време затворен сам вкъщи. Но Хабара предполагаше, че има и нещо друго – тя очевидно обичаше да си говори задушевно в леглото с мъж, особено в онези моменти, в които и двамата лежат отмалели, след като са правили секс. Хабара нарече жената Шехеразада. Никога не използваше името пред нея, ала в малкия дневник, който си водеше, отбелязваше с химикалка в дните, когато тя идваше, „Шехеразада“, както и кратичко съдържанието на разказа от този ден, но така, че ако някой го прочете, да не може да разбере за какво става дума. Хабара нямаше представа дали историите й бяха съвсем истински, напълно измислени или наполовина истински и наполовина измислени. Беше невъзможно да доловиш разликата. Бяха, изглежда, смесица от истини и догадки, от наблюдения и фантазии. Затова не се интересуваше особено от достоверността им, а им се наслаждаваше по детски наивно. Какво значение можеше да има сега за него дали са истина, или лъжа, или пък заплетена бъркотия от двете? Във всеки случай Шехеразада знаеше как да разказва изкусно, за да грабне сърцето на слушателя. Каквато и да беше, в нейната уста историята ставаше необикновена. Всичко бе съвършено – интонацията, паузите, темпото. Шехеразада завладяваше слушателя, измъчваше го, караше го да размишлява и да се губи в предположения и накрая му поднасяше точно онова, което той иска. Макар и за кратко, това нейно удивително умение караше човек да забрави околната действителност; изтриваше – сякаш с мокър парцал изписана черна дъска – полепналите по него остатъци от неприятни спомени или тревогите, от които желае да се отърси. А нима не е достатъчно? – питаше се Хабара. Тъкмо към това се стремеше най-много той на този етап от живота си. Шехеразада беше на трийсет и пет – четири години по-голяма от него, домакиня с две деца в началното училище (също и медицинска сестра, която очевидно наемаха при нужда). Мъжът й беше обикновен чиновник в някаква фирма. Домът им се намираше на около двайсет минути с кола от този на Хабара. Това бе всичко (или почти всичко), което тя му каза за себе си, и той, разбира се, нямаше как да провери дали не е лъжа, но и не се сещаше за причина да се съмнява в нея. Не му каза името си, просто заяви: „Не е нужно да го знаеш“. Наистина не беше нужно. За него си беше Шехеразада, пък и това изобщо не го притесняваше. Тя също не се обръщаше по име към него, макар, естествено, да го знаеше, но го избягваше благоразумно, сякаш щеше да е неблагоприятно и даже пагубно, ако излезе от устата й. Колкото и непредубеден да бе човек, външно нямаше нищо общо с прекрасната Шехеразада от „Хиляда и една нощ“. Имаше вид на безвъзвратно поела към средната възраст провинциална домакиня, туктам по тялото й започваха да се трупат тлъстини (наподобяващи запълнени със замазка пукнатини). Брадичката й бе донякъде месеста, а в ъгълчетата на очите се бяха врязали бръчици на умора. Прическата, дрехите и гримът й не биха могли да се нарекат чак тривиални, но и не можеха да предизвикат възторг. Чертите й не бяха непривлекателни, ала на лицето й му липсваше фокус и това оставяше някакво неясно впечатление. Тя едва ли би грабнала нечий поглед на улицата или в асансьора. Преди десет години навярно е била жизнено и симпатично момиче. Сигурно неколцина мъже са се обръщали след нея. Но и така да е било, в някакъв момент завесата на тази част от живота й се бе спуснала и нямаше признаци да се вдигне отново. Шехеразада посещаваше „къщата“ два пъти седмично. Дните не бяха фиксирани, никога обаче не идваше в събота и неделя, понеже, изглежда, се налагаше да ги прекарва със семейството си. Час преди да пристигне, непременно се обаждаше по телефона. Купуваше необходимите продукти в близкия супер и ги натоварваше в колата си – малка синя мазда хечбек. Беше стар модел с видима вдлъбнатина на задната броня и напълно черни от мръсотия колела. Паркираше я на запазеното за „къщата“ място, сваляше покупките и с пакети в двете ръце натискаше звънеца. Хабара проверяваше през шпионката кой звъни, отключваше, махаше веригата и отваряше. Шехеразада се отправяше към кухнята, подреждаше продуктите и ги слагаше в хладилника, след което правеше списък на покупките за следващия път. Вършеше всичко това сръчно, с вещина и без никакви излишни движения, като междувременно не продумваше и беше изключително сериозна. Щом приключеше, двамата мълчаливо и като понесени от невидимо морско течение се пренасяха в спалнята. Все така безмълвно Шехеразада се събличаше бързо и се мушваше в леглото до него. Любеха се почти без да отронват дума, извършвайки всеки акт така, сякаш изпълняваха съвместно някакво задание. А ако беше в мензис, тя използваше ръцете си, за да постигне целта, и умелият й и доста делови подход напомняше на Хабара, че е медицинска сестра. След секса лежаха и си приказваха. Всъщност говореше главно тя, а той кимаше надлежно и задаваше някой и друг кратък въпрос. В четири и половина Шехеразада прекъсваше по средата разказа си (кой знае защо този час настъпваше на най-интересното място на поредната история), скачаше от леглото, събираше разпилените си по пода дрехи, обличаше се и се приготвяше да си тръгне. Понеже, както казваше, трябвало да се прибере и да сготви вечеря. Хабара я изпращаше до вратата, слагаше веригата и наблюдаваше иззад пердето как малката мръсна синя кола потегля и се отдалечава. В шест вадеше продукти от хладилника, приготвяше си проста вечеря и ядеше сам. Беше работил известно време като готвач, тъй че не му бе никак трудно да стъкми нещо. Поглъщаше яденето с минерална вода „Перие“ (не близваше алкохол), а после пиеше кафе и или гледаше дискове с филми, или четеше. Посвещаваше колкото се може по-дълго време на четенето и обичаше книги, които налагаха да бъдат многократно препрочитани. Нямаше друго за правене. Нямаше с кого да разговаря. Нито на кого да телефонира. Без компютър не разполагаше и с достъп до интернет. Не се бе абонирал за вестник и не гледаше телевизия (за което си имаше сериозно основание). И разбира се, не можеше да излиза навън. Ако по някаква причина Шехеразада престанеше да идва, той щеше да остане буквално като самотен остров – сам-самичък и без връзка с външния свят. Но тази вероятност не го притесняваше особено. Казваше си, че ще трябва да се справи с подобна ситуация; че все пак не живее на самотен остров; че самият той е самотен остров. Поначало беше свикнал да е сам – това не можеше да го пречупи лесно. Разстройваше го единствено мисълта, че тогава нямаше да може да си говори в леглото с Шехеразада. Или по-точно – нямаше да чуе продължението на нейната история. Скоро след като се засели в „къщата“, Хабара започна да си пуска дълга коса. Косата му беше гъста. Разбира се, целта му бе да си промени физиономията, но не само това. Защото във всеки случай основната причина да си пусне и коса, и брада беше леността. А и можеше да прокарва с наслада ръка по падащите от слепоочията си кичури и по мястото под носа. Както и да си спестява времето за подстригване и бръснене. Досега не му беше правило впечатление, но дори само това, че оставяше косата и брадата си да растат, разсейваше неимоверно скуката му. * * * – В предишен живот съм била минога змиорка. – Така, между другото, заяви веднъж в леглото Шехеразада, сякаш съобщи нехайно, че Северният полюс е съвсем на север. Хабара нямаше никаква представа как изглеждат и що за същества са минога змиорките, тъй че не можеше да има и мнение по въпроса. – Знаеш ли, че се хранят с пъстърва? – попита Шехеразада. Той отвърна, че не знае, за пръв път чуваше, че се хранят с пъстърва. – Те нямат челюсти и това ги отличава значително от обикновените змиорки. – Че обикновените имат ли челюсти? – Не си ли разглеждал змиорка? – възкликна смаяна тя. – Ям понякога змиорки, но не съм забелязал дали имат челюсти. – Гледай следващия път да не пропуснеш да видиш. Отиди в някой аквариум. Обикновените змиорки имат и челюсти, и зъби по тях. А минога змиорките нямат нищо такова и вместо това устите им са като смукала, с помощта на които се лепват за камъните по дъното на реките и езерата, застават обратно на течението и се полюляват насам-натам подобно на водорасли. Хабара си представи как на дъното на езеро безброй змиорки се полюляват насам-натам като водорасли. Гледката беше някак съвсем далече от действителността, макар да знаеше, че понякога действителността може да е много нереална. – Всъщност минога змиорките живеят под прикритието на водораслите. Притаяват се сред тях и щом над главите им преминат пъстърви, мигом се стрелват и се захващат със смукалата си за коремите им. После подобно на пиявици се впиват в телата им и паразитират върху тях. В смукалата им има нещо като език, покрит със зъби. Змиорките го използват като рашпила, пробиват дупки в пъстървите и малко по малко ги изяждат. – Не бих искал да се превърна в пъстърва – вметна Хабара. – По времето на Римската империя навсякъде имало басейни за развъждане на минога змиорки, а за храна им хвърляли живи непокорните и дръзки роби. Не бих искал да съм и римски роб, помисли си Хабара. Нито пък роб от която и да било епоха. – За пръв път видях такива змиорки, когато в началното училище ни заведоха на аквариум. Там прочетох описанието на начина им на съществуване и веднага разбрах, че в предишен живот съм била минога змиорка. Искам да кажа, че имам ясен спомен – как насами дъното съм се заловила със смукалото си за камък, полюлявам се насам-натам под закрилата на водораслите и наблюдавам как над мен преминава една тлъста пъстърва. – А помниш ли да си я яла? – Не, дотолкова не. – Чудесно все пак. Само това ли си спомняш от живота си като минога змиорка? Как се полюляваш насам-натам насами дъното? – Не можеш да си спомниш току-така всичко от предишен живот – заяви тя. – Ако имаш късмет, в някакъв момент изплува едва частица от нещо. Най-неочаквано, сякаш надникваш през дупка в стена. Виждаш само ъгълче от картината. Ти помниш ли нещо от свой предишен живот? – Нищо – отвърна той. Всъщност никога не бе изпитвал стремеж да си спомни каквото и да било от минал живот. Достатъчен му бе настоящият. – Но не е никак зле да си на дъното на езеро. Да се лепнеш за някой камък, да изпънеш гръб по течението и да наблюдаваш рибите, които минават над теб. Веднъж зърнах и невероятно грамадна костенурка – огромна и черна като злонамерен космически кораб от „Междузвездни войни“. Големи бели птици с дълги остри клюнове нападаха подобно на убийци рибите. Погледнато от дъното, птиците приличаха на носещи се по синьото небе облаци. Ние бяхме скрити надълбоко сред водораслите, затова те не бяха заплаха за нас. – И ти виждаш всичко това? – И то съвсем ясно – отвърна Шехеразада. – Светлината там долу, усещам милувката на течението по тялото си. Дори си спомням какво съм си мислила в онзи момент, а понякога мога и да вляза обратно в картината. – Какво си си мислила ли? – Ами да. – Ти там си си мислила нещо, така ли? – Разбира се. – За какво наистина си мислят минога змиорките? – Мислят си за разни съвсем змиорски неща . Размишляват на змиорски теми в змиорски контекст. Това обаче не може да се предаде с човешка реч, защото са размисли единствено на обитателите на водния свят. Също като при детето в утробата. Знаем, че то мисли, но е невъзможно да изразим мислите му с езика, който говорим тук навън. Права ли съм? – Да не искаш да кажеш, че можеш да си спомниш и пребиваването си в майчината утроба? – смая се Хабара. – Естествено – отвърна нехайно Шехеразада и надигна леко глава от гърдите му. – А ти не можеш ли? Той заяви, че не може. – Тогава ще ти разкажа някога за това. За живота в утробата на майка ми. В дневника си Хабара написа за този ден: „Шехеразада. Минога змиорка. Предишен живот“. Дори и да го прочетеше, страничен човек едва ли би разбрал за какво става дума. * * * За пръв път срещна Шехеразада преди четири месеца. Прехвърлиха го в „къщата“ в провинциално градче северно от Токио, а тя, която живееше наблизо, му бе прикрепена като „лице за връзка“ и се грижеше за него. Тъй като той не можеше да излиза навън, ролята й бе да му купува продукти и разни други необходими неща. Носеше му и книги, които искаше да прочете, списания и дискове с желана музика. Освен това му взимаше и дискове с филми (макар да му беше трудно да преглътне критериите, по които тя ги избираше). На втората седмица Шехеразада го вкара в леглото, сякаш това бе подразбиращата се от само себе си следваща крачка. Беше приготвила и презервативи. Може пък да бе една от „подкрепящите дейности“, влизащи й в задълженията, но така или иначе, тя го предложи спокойно, нито се смути, нито се поколеба, тъй че той също прие процедурата, без да се дърпа. Последва я в леглото и въпреки че не проумяваше напълно логиката на ситуацията, двамата се любиха. Сексът с нея не можеше да се нарече чак страстен, ала и не беше непременно задължителен. Дори да я бяха заставили да поеме тази функция (или да й бяха намекнали недвусмислено, че е елемент от задълженията й), тя от известен момент нататък започна да й се наслаждава посвоему, пък било то и отчасти. Хабара го долавяше по леката промяна в реакцията на плътта й и това много го радваше, защото той все пак не беше затворено в клетка диво животно, а човешко същество с деликатна душевност. Макар и донякъде необходим, секс с едничката цел задоволяване на нагона не е никак приятен. Но Хабара така и не схващаше до каква степен Шехеразада гледа на интимния контакт с него като на една от задачите си и доколко той принадлежи към сферата на личния й живот. Не ставаше дума само за секса. Не можеше да прецени кое от всички неща, които правеше за него, влизаше в служебните й ангажименти и кое тя вършеше просто от добри чувства (ако можеха да се нарекат добри чувства). В много отношения беше трудно човек да отгатне емоциите и намеренията на тази жена. Тя например повечето време носеше обикновено памучно бельо, купено на разпродажба на едро, каквото вероятно ползват ежедневно трийсетгодишните домакини – чисто предположение, защото Хабара нямаше опит с домакини на тази възраст. Понякога обаче се явяваше с изключително изискано и съблазняващо бельо. Не можеше да знае къде си го купува, но изглеждаше скъпо. Прекрасна коприна, изящна дантела, наситени цветове. Хабара изобщо не разбираше целта и обстоятелствата, пораждащи тази драстична разлика. Объркваше го и фактът, че сексът с нея и историите й бяха толкова тясно преплетени, та беше трудно да кажеш къде свършва едното и започва другото. Не бе преживявал подобно нещо преди: да бъде дълбоко свързан – едва ли не пришит –физически с жена, която не обичаше и сексът с която не представляваше нищо особено. Това го притесняваше леко. * * * Един ден, докато си лежаха, Шехеразада каза някак поверително: – Бях тийнейджърка, когато започнах да се промъквам в чужди къщи. Както в повечето подобни случаи, Хабара не намери подходящите думи. – Промъквал ли си се някога в чужда къща? – Не мисля. – Направиш ли го веднъж, става ти навик. – Та това е незаконно. – Ами да. Ако те хванат, отиваш в ареста. Посягане на неприкосновена чужда собственост плюс кражба (или опит за кражба) си е доста тежко престъпление. Даваш си сметка, ала се пристрастяваш. Хабара зачака мълчаливо продължението на историята. – Хубавото на това да влезеш в нечия къща в отсъствие на живеещите в нея е най-вече тишината. Не знам точно защо, но е наистина тихо. Може би най-тихото място на света. И седнала неподвижно на пода в това безмълвие , аз някак от само себе си се връщах към времето, когато съм била минога змиорка. Чувството беше невероятно. Вече ти разказах, нали, че в предишен живот съм била минога змиорка? – Разказа ми. – Ами беше същото. Полюлявам се във водата, залепена със смукалото си за камък на дъното. Досущ като водораслите. Наоколо е съвършено тихо, не се чува нито звук, но сигурно защото нямам уши. В слънчеви дни лъчите светлина проникват подобно на стрели от повърхността на водата и понякога се пречупват като през призма. Отгоре преминават бавно всевъзможни по цвят и форма риби. А аз не мисля за нищо, тоест мисля си само разни змиорски работи. Те са мъгляви, ала много чисти. Не са прозрачни, но въпреки това няма нито една мръсна. Хем съм себе си, хем не съм. Няма по-прекрасно нещо от такова усещане. За пръв път Шехеразада влязла в чужд дом в единайсети клас. Била влюбена в свой съученик от общинското училище – футболист, висок на ръст и при това отличник. Не бил красавец, но чист и спретнат и много симпатичен. Ала както обикновено става при гимназистките, любовта й не била споделена. Той очевидно харесвал друго момиче от класа и дори не поглеждал Шехеразада. Не само не разговарял с нея, а навярно даже и не подозирал, че съществува. Тя обаче не била способна за нищо на света да се примири. Видела ли го, дъхът й секвал и понякога едва не се задушавала. Ако не направела нещо, щяла да превърти окончателно. Само че и дума не можело да става да му разкрие чувствата си. Един ден се измъкнала без разрешение от училище и отишла в дома на момчето. Къщата била на петнайсет минути път от тяхната. Знаела, че съученикът й нямал баща – той работел в компания за производство на цимент, но преди години загинал при катастрофа. Майка му преподавала японски език в съседен град. Сестра му била по-малка от него и учела в прогимназията. Затова през деня у тях нямало никой. Шехеразада разузнала предварително всичко за това семейство. Външната врата била, разбира се, заключена. Тя проверила дали ключът не е под изтривалката и той се оказал там. В спокойни жилищни квартали в провинциални градчета като тяхното почти нямало престъпност, затова хората гледали малко през пръсти на сигурността и за всеки случай – ако някой от семейството е излязъл, без да си вземе ключ – оставяли резервен я под изтривалката, я под саксия до вратата. Позвънила все пак и изчакала да се увери, че няма кой да отвори, огледала улицата, за да види дали някой от съседите не я наблюдава, отключила и влязла, а след това заключила отвътре. Събула си обувките, сложила ги в найлонов плик, напъхала ги в раницата и се качила безшумно на пръсти на втория етаж. Както и предполагала, стаята му била горе. Малкото дървено легло било идеално опънато. Вътре имало пълна с книги етажерка, шкаф за дрехи и бюро. На етажерката стояла малка аудиосистема и няколко диска; на стената висял календар със снимка на футболния отбор на Барселона, а до него нещо като знаменце на тима и толкова. Никакви постери, никакви снимки, само боядисана в кремаво стена и бяло перде на прозореца – образцово оправена и подредена стая. Никакви разтворени книги, никакви разпилени по пода дрехи. Всичко по бюрото също си било на мястото. Стаята била отражение на педантичния си стопанин. Или може би майка му я разтребвала старателно. Или пък и двете. Шехеразада изпитала известно напрежение. Защото, ако било разхвърляно, никой нямало да забележи, че тя е разместила нещо. Помислила си колко хубаво би било да е така. В същото време обаче доста се зарадвала на тази неимоверна чистота, простота и идеален ред – съвсем в негов стил. Шехеразада седнала пред бюрото и останала така известно време. Сърцето й се разтуптяло при мисълта, че той седи всеки ден на този стол и учи. Тя взимала едно по едно нещата от бюрото, милвала ги, миришела ги, поднасяла ги към устните си. Неговите моливи, ножицата, линийката, телбода, изобщо всичко. Тъкмо защото били негови, й се струвало, че тези най-обикновени предмети сияят. После отворила чекмеджетата и разгледала внимателно съдържанието им. Най-горното било с няколко отделения, пълни с всевъзможни канцеларски материали и сувенири. Във второто били предимно тетрадките, които използвал в момента, а в третото (най-дълбокото) – разни бумаги, стари тетрадки и изпитни работи, тоест все неща, свързани с училището или училищния клуб по футбол. Нищичко от значение. Надявала се да намери дневник или писма. Нямало нито една снимка дори. Това й се сторило малко неестествено. Нима той нямал личен живот извън училището и футбола? Дали пък не бил скрил грижливо всичко лично, за да не го намери никой? Но на нея й стигало даже само да седи пред бюрото му и да пробягва с очи по написаното от него. Минало й през ума, че направо ще полудее. За да поохлади възбудата си, станала от стола и се настанила на пода. После вдигнала поглед към тавана. Наоколо било все така тихо. Не се чувал нито звук. Ето как тя се върнала към света на минога змиорката дълбоко под водата. * * * – Значи, само влезе в стаята му, подържа в ръце различни негови вещи и седя неподвижно на пода, така ли? – попита Хабара. – Не, не само. Исках нещо негово. Исках да си взема нещо, което е докосвал всеки ден или е било близо до тялото му. Но не и да е важно за него, защото щеше веднага да разбере, че липсва. Затова си откраднах само един от моливите му. – Само един молив? – Да. Молив, който беше използвал. Помислих си обаче, че не върви просто да открадна нещо, защото така щеше да излезе, че е най-обикновен грабеж с взлом, нали? Губеше се фактът, че това съм била аз . Понеже бях „крадец от любов“. „Крадец от любов“. Прозвуча му като заглавие на ням филм. – И реших да му оставя знак. Доказателство, че съм била там. Декларация, че това е размяна, а не най-обикновена кражба. Само че не ми хрумваше нищо подходящо. Прерових си раницата и джобовете, но не открих какво да оставя за знак. Съжалих, че не се бях сетила предварително да взема нещо със себе си... Накрая намислих да оставя един тампон. Неизползван, естествено, както си беше в опаковката. Мензисът ми наближаваше и затова си носех тампони. Пъхнах го на трудно за намиране място – в дъното на най-долното чекмедже. И много се развълнувах, че един мой тампон е скрит в дъното на чекмеджето на бюрото му. А веднага след това – вероятно заради силното вълнение – мензисът ми дойде. Молив и тампон, помисли си Хабара. Може би в дневника си следваше да напише: „крадец от любов“, молив, тампон“. Навярно никой нямаше да се досети за какво става дума. – Тогава, струва ми се, прекарах там не повече от петнайсет минути. Не можех да се задържам дълго, защото за пръв път в живота си се промъквах тайно в чужда къща, а и се притеснявах да не би някой от домашните да се прибере. Огледах внимателно каква е ситуацията вън, измъкнах се незабелязано, заключих и оставих ключа на мястото му под изтривалката. После се върнах в училище с неговия безценен молив. Шехеразада замълча. Изглежда, беше прекрачила далеч назад във времето и оглеждаше едно по едно всичко случило се тогава. – Седмицата след това беше най-щастливата до момента в живота ми – продължи разказа си тя. – Държах молива му и си пишех с него какво ли не. Миришех го, целувах го, притисках го до бузите си, галех го с пръсти. Понякога дори си го слагах в уста и го смучех. Пишех с молива и той постепенно се смаляваше, а мен, разбира се, ме болеше от това, но не успявах да се сдържа. Казвах си, че ако стане съвсем малък и неизползваем, мога пак да отида у тях и да си взема друг. На бюрото му имаше цял куп подострени моливи. Освен това той не знаеше, че липсва един. Не бе забелязал вероятно и че в дъното на едно от чекмеджетата е моят тампон. При тази мисъл ме обземаше такова вълнение, че усещах тук долу някакъв странен гъдел, и за да го усмиря, трябваше да си търкам едно о друго коленете под чина. И си повтарях, че дори в този живот да не ме и поглежда; дори и да няма представа, че съществувам, това изобщо не ме притеснява. Защото, без той да знае, се бях сдобила тайно с частица от него. – Прилича на черна магия – вметна Хабара. – Да, в известен смисъл си беше май черна магия. След време прочетох случайно в една книга за това и го разбрах, но тогава бях все още ученичка и не разсъждавах чак толкова надълго и нашироко. Просто се носех по течението на страстната си любов. Пагубно е да вършиш такива неща. Ако проникнеш тайно в нечий дом и те хванат на местопрестъплението, сигурно моментално изхвръкваш от училище, а плъзне ли мълвата, става невъзможно да продължиш да живееш в града. Повтарях си го многократно, но никаква полза. Мисля, че бях превъртяла – главата ми не работеше нормално. Продължението на раказа можете да проследите тук

Няма лекар, който да не е проверен от РЗОК- Кюстендил

http://pik.bg/няма-лекар-който-да-не-е-проверен-от-рзок--кюстендил-news447682.html

Няма лекар, който да не е проверен от РЗОК- Кюстендил

Районна-здравноосигурителна каса Кюстендил е извършила до момента 935 проверки на изпълнители на медицинска и дентална помощ, и аптеки, при които са установени финансови и медицински нарушения.

Направени са 75 финансови проверки по отпускане на лекарствени продукти в аптеки, 10 от които са съвместни с НЗОК, при сключени 42 договора. Издадени са 46 бр. констатативни протокола, с установени 131 нарушения. Най-често срещаните нарушения са неспазване на условията и реда за отпускане на лекарства от Позитивния лекарствен списък, предаде Дарик.

За изминалите 11 месеца от годината са извършени 249 броя медицински и финансови проверки на изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ и 120 проверки на изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ. Най- честите нарушения, установени при проверките са свързани с превишаване на определения брой прегледи на диспансеризирани ЗОЛ от личните лекари или лекари специалисти и с първични медицински и финансово- отчетни документи.

"Няма личен лекар или специалист, който да не е проверен поне веднъж през годината от РЗОК- Кюстендил, а някои са проверени по 5- 6 пъти. Не са извършени драстнични нарушения", коментира директорът д- р Сашо Котев.

235 пъти са проверени изпълнителите на първична извънболнична дентална помощ. Нарушенията са невписване на извършената дейност в здравноосигурителната книжка, превишен обем дейности.

Лечебните заведения за болнична помощ са проверени 256 пъти, 72 от които съвместно с НЗОК. 138 от проверките са медицински, 118- финансови и 10 бр. по жалби. Най- честите нарушения са повторна хоспитализация в срок до 30 дни, неправомерно взета потребителска такса, неотразени придружаващи заболявания, неспазени индикации за хоспитализация и медицински критерии за дехоспитализация.

По подадени жалби срещу наказателни постановления и писмени покани за възстановяване на неоснователно получени суми от изпълнители на извънболнична и болнична медицинска помощ, през 2015г. са образувани 5 дела.

БСП бистри левите стандарти в местната власт

http://pik.bg/бсп-бистри-левите-стандарти-в-местната-власт-news447683.html

БСП бистри левите стандарти в местната власт

Втори пореден ден ръководството на БСП и представителите на партията в местната власт пишат стратегия за действие. Акцент в работата им са местните бюджети и „практическото прилагане на левите стандарти”.

Очаква се днес да излязат с решенията си. Първият ден от семинара премина в надъхване на социалистите кметове и общински съветници срещу властта.

„Като партия ние трябва да започнем да говорим по-високо, на глас по тези въпроси. Трябва да се опитаме да върнем тези проблеми в съзнанието на хората“, обяви соцлидерът Михаил Миков, след като предупреди, че правителството засилва обедняването, емиграцията, социално-икономическите проблеми.

По думите му БСП не е изключена, а трябва да поведе разговора за очакванията на хората за един по-добър живот. Той призова нoвоизброeните кметове и съветници да работят с плам, желание и ентусиазъм.

„Основната задача на БСП сега е да запази своето единство“, заяви пък политологът Борис Попиванов пред соцактивистите.

Мъж с мачете рани пътници в лондонското метро, крещял: "Това е за Сирия!"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157601

Инцидент в метрото в Лондон тази нощ. Мъж с мачете рани трима души. Лондонската полиция обяви, че гледа на случая като на терористичен акт.
Според в."Телеграф" инцидентът е станал на гарата „Лейтънстоун". Лондонската полиция е арестувала нападателя. Според очевидци, преди да атакува, мъжът изкрещял: „Това е за Сирия!", пише БГНЕС.
Инцидент в метрото в Лондон тази нощ. Мъж с мачете рани трима души. Лондонската полиция обяви, че гледа на случая като на терористичен акт. Според в."Телеграф" инцидентът е станал на гарата „Лейтънстоун". Лондонската полиция е арестувала нападателя. Според очевидци, преди да атакува, мъжът изкрещял: „Това е за Сирия!", пише БГНЕС.

Мъж с мачете рани пътници в лондонското метро, крещял: "Това е за Сирия!"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157595

Инцидент в метрото в Лондон тази нощ. Мъж с мачете рани трима души. Лондонската полиция обяви, че гледа на случая като на терористичен акт.
Според в.
Инцидент в метрото в Лондон тази нощ. Мъж с мачете рани трима души. Лондонската полиция обяви, че гледа на случая като на терористичен акт. Според в."Телеграф" инцидентът е станал на гарата „Лейтънстоун". Лондонската полиция е арестувала нападателя. Според очевидци, преди да атакува, мъжът изкрещял: „Това е за Сирия!", пише БГНЕС.

7 катастрофи в Бургас за последните 24 часа

http://pik.bg/7-катастрофи-в-бургас-за-последните-24-часа-news447679.html

7 катастрофи в Бургас за последните 24 часа

7 пътнотранспортни произсшествия са станали в града през изминалото денонощие. Това съобщи дежурният по КАТ в ОД на МВР-Бургас, предаде Фокус.

При катастрофите няма пострадали. Нанесени са леки материални щети.

Спокойно е преминала нощта на територията на Бургас, информира оперативният дежурен в общината. Не са постъпвали сигнали за аварии или пожари, свързани с нарушаването на обществения ред.

Почина бившият премиер Димитър Попов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kok6AwN9Uj0/

Почина Димитър Попов – министър-председател на България в правителството, управлявало страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година.

Агенцията припомня, че Димитър Попов е първият некомунистически премиер на България. По негово време в началото на 1991 г., започват икономическите реформи. Те стартират с освобождаването на цените, т.е. те са монетарни и не са последвани от структурни – промяна на собствеността чрез приватизация.

Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза “За Бога, братя, не купувайте”.

Той е роден в град Кула на 26 юни 1927 година. Завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. След това работи в Централната избирателна комисия по време на първите демократични избори от 10 юни 1990 г., когато бе избрано 7 ВНС.

В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията. Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер.

През 1992 г. Димитър Попов се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

Мир на праха му!

Самолетът на Морган Фрийман кацна аварийно в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157587

Частният самолет на 78-годишния холивудски актьор Морган Фриймън е извършил извънредно кацане на летище Таника в щата Мисисипи, предаде РИА Новости, цитирана от
Частният самолет на 78-годишния холивудски актьор Морган Фриймън е извършил извънредно кацане на летище Таника в щата Мисисипи, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Бях на борда на самолета си, отправяйки се към Тексас за снимки на новия си филм. НО понякога на плановете не им е отсъдено да се сбъдват: повреда в колесника създаде редица

Преглед на печата - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308243

„24 часа” Унищожават отпадъци от тютюн, за да не правят контрабандни цигари Столичните компостиращи инсталации за зелени и хранителни отпадъци вече преработват отпадъчния тютюн на заводите в Благоевград и Плевен. Досега той бил заравян в депа, но имало нерегламентирани опити да се изравя, за да се правят цигари от него.

Кобрата нокаутира Харис за 1,48 минути

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/imbboRp2Apc/

Кубрат Пулев нокаутира американеца Морис Харис само за 1:48 минути в Хамбург.

Българинът постигна 22-ата си победа в 23-ия си мач на професионалния ринг и 12-ата си с нокаут. Единствената му загуба на професионалния ринг остава тази от Владимир Кличко в мача за световната титла. Това е и най-бързата победа на 34-годишния Кубрат Пулев в неговата кариера и първа с нокаут още в първия рунд.

Всичко е добре, когато свършва добре!”, каза Кобрата в телефонно интервю за Диема Спорт веднага след мача. “Морис нямаше нужната сила и необходимата дистанция, за да ме удари. Бяхме планирали да го пресирам постоянно, но и да внимавам. Очаквах предната му ръка да е доста по-добра, а той изобщо не можеше да ме достигне. Това ми даде възможност да го атакувам веднага.”, добави той, цитиран от Кросс.

“С моя менажер и промоутър ще говорим през 2016-та да атакувам една от титлите, ще видим коя. Следващ мач – през март, защото трябва и време за подготовка. А след този мач трябва и малко време за почивка. На 13-ти откриваме и нашата боксова академия. Важното е, че контузията ми не се задълбочи. Искам да благодаря и на публиката в Хамбург – отново имаше много емоционална и много истинска публика от България.”, добави Кубрат Пулев.

Самолетът на Морган Фрийман кацна аварийно в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157591

Частният самолет на 78-годишния холивудски актьор Морган Фриймън е извършил извънредно кацане на летище Таника в щата Мисисипи, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Бях на борда на самолета си, отправяйки се към Тексас за снимки на новия си филм. НО понякога на плановете не им е отсъдено да се сбъдват: повреда в колесника създаде редица
Частният самолет на 78-годишния холивудски актьор Морган Фриймън е извършил извънредно кацане на летище Таника в щата Мисисипи, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Бях на борда на самолета си, отправяйки се към Тексас за снимки на новия си филм. НО понякога на плановете не им е отсъдено да се сбъдват: повреда в колесника създаде редица

Намалена видимост затвори пристанищата в Бургас

http://pik.bg/намалена-видимост-затвори-пристанищата-в-бургас-news447678.html

Намалена видимост затвори пристанищата в Бургас

Всички пристанища в Бургас за затворени за маневриране заради намалена видимост. Това съобщават от информационния център на порта.

В района на пристанището духа източен вятър със скорост 4,1 м./с. с пориви над 4,1 м./с. Забраната важи за всички плавателни съдове. Тя ще бъде отменена след подобряване на климатичните условия.

Баща преби съученик на сина си във Варна

http://frognews.bg/news_103151/Bashta-prebi-sauchenik-na-sina-si-vav-Varna/

Пореден случай на агресия във варненско училище. През седмицата обществеността беше взривена от новината, че баща е пребил съученик на своя син. На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада.

Финансисти и икономисти: Бюджетът за 2016 г. е инерционен и на статуквото

http://bulgarski.pogled.info/news/69775/Finansisti-i-ikonomisti-Byudzhetat-za-2016-g-e-inertsionen-i-na-statukvoto

/Поглед.инфо/ Бюджет 2016 е на статуквото и на инерцията. Проф. Кръстьо Петков, председател на съюза на икономистите:

Над 4000 плевенчани черпят на Никулден

http://pik.bg/над-4000-плевенчани-черпят-на-никулден-news447675.html

Над 4000 плевенчани черпят на Никулден

Над 4000 плевенчани ще черпят на Никулден с пълнен шаран. 2264 са мъжете, носещи името Николай, информираха от местната администрация.

Втори по брой именници са Никола - 585, следвани от Нина - 427. 299 дами на територията на Плевен носят името Николина, а 263 са Никол. Кольо се казват 76, Николета - 65, Ненка -30 и Нико - 7.

Ердоган: Не Русия спря "Турски поток", ние го отложихме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157580

На среща с турски бизнесмени президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви ,че не вижда признаци възникналите проблеми заради свалянето на руския самолет от турските ВВС да попречат на общите енергийни проекти на двете страни, в това число атомната електроцентрала, съобщи радио „Свобода”.
„Не вярвайте на информациите,
На среща с турски бизнесмени президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви ,че не вижда признаци възникналите проблеми заради свалянето на руския самолет от турските ВВС да попречат на общите енергийни проекти на двете страни, в това число атомната електроцентрала, съобщи радио „Свобода”. „Не вярвайте на информациите,

Москов даде заден за оставаката на Тодор Танев: Не е обсъждана

http://petel.bg/Moskov-dade-zaden-za-ostavakata-na-Todor-Tanev--Ne-e-obsazhdana__136559

кадър: Би Ти Ви На законодателно ниво реформата в здравеопазването е започнала. Това обясни министърът на здравеопазването Петър...

Асен Блатечки по Нова тв: Живея с жена си и детето! С Диляна се разделихме преди година!

http://petel.bg/Asen-Blatechki-po-Nova-tv--ZHiveya-s-zhena-si-i-deteto--S-Dilyana-se-razdelihme-predi-godina-__136560

Асен Блатечки направи голямо откровение преди минути в ефира на Нова тв. На въпрос дали се е оженил тайно за Диляна Попова, актьорът...

Във Франция се провеждат местни избори

http://europe.actualno.com/vyv-francija-se-provejdat-mestni-izbori--news_511722.html

Първият тур на местните избори ще се проведе днес във Франция. Избират се регионалните съвети. След терористичните нападения в Париж на 13 ноември, партиите прекратиха за малко предизборната си кампания, след което я подновиха с акцент върху сигурността и миграцията, припомнят световните агенции. Прогнози сочат победа в една трета от регионите за партия "Национален фронт" на Марин льо Пен. Опозиционната партия на бившия президент Никола Саркози също може да спечели една трета, Според социолог

"Кладенецът на смъртта": най-страшният атракцион (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/kladenecyt-na-smyrtta-naj-strashnijat-atrakcion-video-news_511517.html

Индия е страна на контрастите и екстремните развлечения. Едно от най-популярните е Maut ka Kuaa, което в превод означава "кладенецът на смъртта" или "стената на смъртта". Толкова необичайно название е избрано неслучайно – смелчаците мотоциклетисти, а понякога и автомобилисти, с бясна скорост преминават по края на конусовиден дървен кладенец благодарение на центробежната сила, която ги предпазва от падане. Многобройните зрители със замряло сърце гледат това шоу, той като това, което се сл

Петков: Не подкрепяме бюджета, защото в него няма приоритети

http://politics.actualno.com/petkov-ne-podkrepjame-budjeta-zashtoto-v-nego-njama-prioriteti-news_511723.html

В този бюджет няма политики, няма приоритети. Така зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира защо коалиционните партньори няма да подкрепят актуализацията на бюджета. „Не може министър-председателят да каже: „Който министър иска повече пари, да ми донесе оставката си””, заяви Петков пред Нова телевизия. По думите му само две министерства са спазвали дотук стриктна финансова дисциплина и същевременно са защитили интереси и реализирали политики. Това са Министерство

6 декември- празник на Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9AoU0E48NqU/

На Никулден – 6 декември на площад “Кирил и Методий” в Бургас има много музика, танци, театър, никулденско и предколедно настроение. Празничната сцена дава възможност на различни самодейни състави и формации да демонстрират своите умения и таланти. Програмата за празника на града започна в 10.00 и ще продължи до 15.00 часа. В нея вземат участие театрална школа “Детско царство” към ОДК, танцова школа “Estrella”, детска вокална школа “Морски песъчинки” към НХК, Дует “Емира” и много други.
Едни от най-обичаните гласове на България ще звучат на концерта, посветен на празника на Бургас – Никулден. На сцената на площад “Тройката” от 17.30 часа ще се качат Тони Димитрова, Рафи, Квартет “Destiny” и професионалния фолклорен ансамбъл “Странджа”, който ще отбележи 50 години от своето създаване.
Водещи на никулденския концерт ще бъдат родените в Бургас и познати на цялата българска публика артисти Димитър Рачков и Милена Маркова – Маца. Автор на сценария на празничния спектакъл е друг известен и обичан бургазлия – Ивайло Вълчев.
По традиция, кулминацията на вечерта ще бъде запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и пищната украса по главните улици от кмета на Бургас Димитър Николов и от участника в “Детска Евровизия` 2015” – 12-годишния Иван Стоянов, също от Бургас.
Програмата в Бургас ще продължи и след Никулден, до 20 декември, в делничните дни от 16.30 до 18.30 часа, а през съботно-неделните – от 10.00 до 14.00 и от 16.30 до 18.30 часа.
За доброто ни настроение ще се погрижат танцова формация “Страшимировче”, фолклорен танцов ансамбъл “Никола Гинов”, танцова формация “Петлите”, танцов клуб “Миладина”, танцов клуб “Космос”, младежката театрална школа към МКЦ, вокална група “Небесни звънчета”, фолклорна група “Вълшебни звънчета”, танцова формация “Вълшебни ритми”, състав “Ален мак” и други.

Нови заложници в САЩ, нападателят е задържан

http://frognews.bg/news_103159/Novi-zalojnitsi-v-SASHT-napadateliat-e-zadarjan/

Неидентифициран мъж откри стрелба и взе заложници в сервиз за ремонт на мотоциклети в американския град Нина, щата Уисконсин, предаде АП. Броят на заложниците е неизвестен. По данни на ABC News има двама пострадали - гражданин и полицай.

Ердоган: Не Русия спря "Турски поток", ние го отложихме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157584

На среща с турски бизнесмени президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви ,че не вижда признаци възникналите проблеми заради свалянето на руския самолет от турските ВВС да попречат на общите енергийни проекти на двете страни, в това число атомната електроцентрала, съобщи радио „Свобода”.
„Не вярвайте на информациите,
На среща с турски бизнесмени президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви ,че не вижда признаци възникналите проблеми заради свалянето на руския самолет от турските ВВС да попречат на общите енергийни проекти на двете страни, в това число атомната електроцентрала, съобщи радио „Свобода”. „Не вярвайте на информациите,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/06/2663945_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Условна присъда за шофьор, карал с 1,40 промила

http://pik.bg/условна-присъда-за-шофьор-карал-с-140-промила-news447672.html

Условна присъда за шофьор, карал с 1,40 промила

Пиян шофьор получи условна присъда, след като е бил заловен на 23 ноември 2015 г. в Плевен да шофира с 1,40 промила алкохол в кръвта. Това е установено, след направена химическа експертиза.

Мъжът е сключил споразумение с прокуратурата, според което наказанието му е 3 месеца лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок. Освен това е лишен от право да управлява МПС за 4 месеца. Определението е окончателно.

Кубрат Пулев нокаутира американец за малко повече от минута

http://www.moreto.net/novini.php?n=308242

Кубрат Пулев записа впечатляваща победа в Хамбург, след като нокаутира американеца Морис Харис за малко повече от 1 минута! Кобрата не остави шанс на непретенциозния съперник, когото започна да налага с мощни удари още от началото.

Сурови бонбони с орехи и боровинки

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/06/2663588_surovi_bonboni_s_orehi_i_borovinki/?ref=rss


Суровите бонбони са чудесна здравословна алтернатива на обичайните сладкиши. Приготвят се от сурови ядки и сушени плодове, кокосово масло и мед. За по-големите деца може да се добави и какао, а за още по-наситени аромати топли подправки и есенции.  Те са постни, така че са подходящи за това време на годината. Приготвянето им е много лесно и бързо, а децата с удоволствие се включват в направата им и, разбира се, след това в изяждането. Идеални са за следобедна закуска в училище, пълни с полезни...

Гъсти мъгли в 22 области на страната, температурите достигат 12 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157577

Днес ще бъде почти тихо. В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в районите с трайна мъгла и по-ниски. Атмосферното налягане съвсем слабо ще се понижи,
Днес ще бъде почти тихо. В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в районите с трайна мъгла и по-ниски. Атмосферното налягане съвсем слабо ще се понижи,

Гъсти мъгли в 22 области на страната, температурите достигат 12 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157569

Днес ще бъде почти тихо. В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в районите с трайна мъгла и по-ниски. Атмосферното налягане съвсем слабо ще се понижи,
Днес ще бъде почти тихо. В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в районите с трайна мъгла и по-ниски. Атмосферното налягане съвсем слабо ще се понижи,

Спорт по телевизията днес - 17 мача, биатлон, ски и баскетбол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157238

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Над 5 400 души са именици на Никулден в Община Стара Загора

http://pik.bg/над-5-400-души-са-именици-на-никулден-в-община-стара-загора-news447669.html

Над 5 400 души са именици на Никулден в Община Стара Загора

Общо 5 401 души, регистрирани в Стара Загора, ще празнуват името си в неделя, 6-ти декември, когато българската православна църква отбелязва Деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Това съобщи Маргарита Нейчева, директор на Дирекция „Гражданска регистрация“ в Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината.

Най-многобройни са мъжете, носещи името Николай - 2914 и Никола – 1389. По традиция на Никулден името си ще празнуват и 438 дами на име Николина и 266 – Николинка. Не забравяйте да честитите и на имениците Никол, Николета, Нина, Нинка, Ния, Ненка, Нейчо, Кольо Нико и Ница. Никулден заема важно място в българската празнична традиция.

Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Св. Николай се паднали всичките води. Затова той се приема като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

По традиция на 6-ти декември се приготвя богата празнична трапеза, като основното ястие е риба. На 6 декември от 18.30 часа в старозагорското село Калояновец ще се проведе „Празник на рибата“. 

Терорист нападна с нож трима души в лондонското метро

http://offnews.bg/news/n_1/n_602970.html

Въоръжен с нож мъж нападна трима души на станция Лейтънстоун в лондонското метро. Разследваме случая като акт на тероризъм , обявиха от Скотланд ярд. Трима души са намушкани - един от тях е сериозно ранен, а останалите са с леки наранявания. Според свидетели преди нападението нападателят е крещял "Това е за Сирия!"  Нападателят е обезвреден от полицейски служители с помощта на електрошоково оръжие и е арестуван към 21 часа българско време в събота. Очевидец на нападението разказа пред Би Би Си, че мъжът е носил "тънък, но дълъг нож - около три инча [7.5 см]".

Шаби шик – изтърканото е модно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156795

ТАНЯ ЧЕРВЕНКОВА
Да си „шаби“, днес е много шик. И не е достатъчно само да обуеш джинси, осеяни с дупки, сякаш са скъсани от прекомерно дълго носене. Този тренд превзема много по-мащабно обикалящата ни среда и изисква да потопиш дома си в една малко поизносена, даже дрипава стилистика. Точно това означава и самото определение shabby от английски
ТАНЯ ЧЕРВЕНКОВА Да си „шаби“, днес е много шик. И не е достатъчно само да обуеш джинси, осеяни с дупки, сякаш са скъсани от прекомерно дълго носене. Този тренд превзема много по-мащабно обикалящата ни среда и изисква да потопиш дома си в една малко поизносена, даже дрипава стилистика. Точно това означава и самото определение shabby от английски

Иво Танев е скачал с парашут и бънджи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156895

От дете ми се е запечатало
огромното шествие
за поклонението
на Гунди и Котков,
казва шоуменът
Как бихте се описали с 3 думи?
Един мъж, почти на 50, който отказва да порасне.
На колко години сте?
49.
Къде сте роден?
В София.
Какво харесвате у себе си?
Говоря това, което мисля.
Имате ли прякор?
Като ученик имах няколко - Кози, Цеко...
Чай или кафе?
От дете ми се е запечатало огромното шествие за поклонението на Гунди и Котков, казва шоуменът Как бихте се описали с 3 думи? Един мъж, почти на 50, който отказва да порасне. На колко години сте? 49. Къде сте роден? В София. Какво харесвате у себе си? Говоря това, което мисля. Имате ли прякор? Като ученик имах няколко - Кози, Цеко... Чай или кафе?

8000 варненци празнуват Никулден

http://petel.bg/8000-varnentsi-praznuvat-Nikulden__136558

Над 8000 души с постоянна адресна регистрация във Варна, носещи името Никола и Николай, празнуват имен ден днес, съобщиха от Общината за...

Как да предпазим дисплея на телефона си от повреда?

http://sciencelogy.actualno.com/kak-da-predpazim-displeja-na-telefona-si-ot-povreda-news_511721.html

Почти всички смартфони и таблети имат устойчиви на надраскване и напукване сензорни панели. Въпреки това обаче не е невъзможно дисплеите им да бъдат счупени, пише PC Mag. Вижте тези 7 съвета за това как да предпазим повърхността на устройството си от повреда. 1. Използвайте само пръсти или стилуса, който е в комплекта на устройството ви. Ще попаднете на съвети, според които може да използвате молив за работа със сензорни дисплеи, но ако държите на джаджата си и искате да удължите живота

Никулден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=308236

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Разбира се, на този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

Част от Евксиноград остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=308235

Част от местност Евксиноград ще бъде без вода днес до 20 часа. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net.

200 000 българи черпят за имен ден на Никулден

http://frognews.bg/news_103158/200-000-balgari-cherpiat-za-imen-den-na-Nikulden/

Приблизително 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях. Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души. Второ по популярност е Никола - 39 613 души, а на трето място са жените с име Николина. Те са 15 305 души. Следват Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю.

Радарите за превишена скорост днес - 6 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=308210

Служители на пътната полиция ще следят днес - 6 декември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.-15:30ч. Път І-9 „Майстор Манол“ Извън Варна: 09.

Мъгла в равнините, слънце в планините

http://frognews.bg/news_103157/Magla-v-ravninite-slantse-v-planinite/

В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържи по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони, съобщиха от НИМХ-БАН.

Кобрата нокаутира Харис за 1 минута и 48 секунди

http://frognews.bg/news_103156/Kobrata-nokautira-Haris-za-1-minuta-i-48-sekundi/

Кубрат Пулев нокаутира ветерана Морис Харис само за 1 минута и 48 секунди."Определено смятам през 2016 година, към края, да атакувам една от титлите, ще видим коя", каза Пулев.

Мениджърът на Тайсън Фюри: Мач с Кубрат Пулев е възможен

http://petel.bg/Menidzharat-na-Taysan-Fyuri--Mach-s-Kubrat-Pulev-e-vazmozhen-__136557

Изключително бързата победа на Кобрата отприщи вълна от коментари в интернет. Типично по нашенски мнозина от тях са крайно обидни за...

Мъж нападна с мачете пътници в лондонското метро

http://europe.actualno.com/myj-napadna-s-machete-pytnici-v-londonskoto-metro-news_511719.html

Трима души бяха ранени при нападение от неизвестен мъж, въоръжен с мачете, в лондонското метро. "Това е за Сирия" крещял мъжът при нападението срещу хората. Един от тях е с тежки наранявания и лекарите се борят за живота му. Инцидентът стана на гарата "Лейтънстоун". Лондонската полиция арестува нападателя. В социалните мрежи бяха публикувани множество видеоклипове и снимки, на които се виждат големи локви кръв на мястото, където бе извършено нападението. Ричърд Уалтън от антитеротистични

Летище "Пловдив" няма да работи през нощта, отсече Московски

http://plovdiv.actualno.com/letishte-plovdiv-njama-da-raboti-prez-noshtta-otseche-moskovski-news_511720.html

Летище “Пловдив” няма да работи през нощта. Това посочва в писмен отговор на депутатско питане министърът на транспорта Ивайло Московски. Поводът за въпроса е извънредната ситуация от 21 ноември, при която над 300 пътници принудени да чакат няколко часа, за да слязат от два самолета, които се приземиха край Пловдив заради опасна буря, която бушуваше в небето над София. Тогава се оказа, че летище е затворено и се наложи извънредно събиране на персонала, което отне няколко часа. Въпр

Синоптици от БАН: Непрогледна мъгла затиска страната! Времето остава студено!

http://pik.bg/синоптици-от-бан-непрогледна-мъгла-затиска-страната-времето-остава-студено-news447641.html

Синоптици от БАН: Непрогледна мъгла затиска страната! Времето остава студено!

Днес ще бъде почти тихо. В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони.

Максималните температури ще са между 7° и 12°, в районите с трайна мъгла и по-ниски. Атмосферното налягане съвсем слабо ще се понижи, оставайки значително по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. На места в сутрешните часове ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 10° и 12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще 1-2 бала.

В планините ще преобладава слънчево време. На места в сутрешните часове в по-ниските части ще е мъгливо. Вятърът ще е е слаб до умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 5°.

Най-важното от Варна във вчерашния 5 декекмври

http://www.moreto.net/novini.php?n=308216

Община Варна очаква близо 5 млн.лв. от продажба на имоти догодина 4,75 милиона лева очаква да получи общинската администрация във Варна от продажба на имоти през 2016 година. Това е записано в новата Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, научи Moreto.

Бял амур и пъстърва изместват шарана преди Никулден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157163

Белият амур и пъстървата заляха големите магазини в страната преди Никулден, показа проверка на „Труд“. Цените на рибата, която ще замени традиционния шаран на трапезата, започват от 9 и достигат до 16 лева за килограм.
И двете риби могат да бъдат приготвени по същия начин както шарана - плакия или пържени.
Белият амур и пъстървата заляха големите магазини в страната преди Никулден, показа проверка на „Труд“. Цените на рибата, която ще замени традиционния шаран на трапезата, започват от 9 и достигат до 16 лева за килограм. И двете риби могат да бъдат приготвени по същия начин както шарана - плакия или пържени.

Алтернативи на шарана за Никулден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156893

Втората най-продавана риба е пъстървата, от замразените - скумрията
 Ципурата вече е по-модерна от сьомгата
 Купуват се предимно изчистени риби, както и филета без кожа
Според най-разпространената легенда за св. Николай Чудотворец е, че веднъж в бурно море шаран спасил живота му. Лодката, в която бил, се пробила,
Втората най-продавана риба е пъстървата, от замразените - скумрията  Ципурата вече е по-модерна от сьомгата  Купуват се предимно изчистени риби, както и филета без кожа Според най-разпространената легенда за св. Николай Чудотворец е, че веднъж в бурно море шаран спасил живота му. Лодката, в която бил, се пробила,

Нападател посече трима с мачете в лондонското метро

http://frognews.bg/news_103155/Napadatel-poseche-trima-s-machete-v-londonskoto-metro/

Трима души бяха ранени, след като неизвестен мъж, въоръжен с мачете, ги нападна в лондонското метро, съобщи The Daily Telegraph. Инцидентът става на станция „Лейтънстън“. Лондонската полиция е арестувала нападателя.

Жълт код за мъгла, повече слънце в планините

http://offnews.bg/news/n_1/n_602963.html

Жълт код за мъгла е обявен в 22 области, това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, София, София-област, Благоевград, Кюстендил и Перник.  Мъглите ще се разсеят след обяд, повече слънце ще има в планините. Максималните температури ще са между 7 и 12 градуса.  Над Черноморието ще преобладава слънчево време, ще духа слаб вятър от югозапад, според прогнозата на НИМХ към БАН. По върховете пък вятърът ще е умерен от северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, а на 2000 метра – около 5°.

Самолетът на Морган Фрийман кацна аварийно в САЩ

http://petel.bg/Samoletat-na-Morgan-Friyman-katsna-avariyno-v-SASHH__136555

фото: thedailybeast.c   Неголям частен самолет на който се е намирал холивудския актьор Морган Фрийман кацна аварийно в град Туника, щат...

Градската елха във Варна грейва навръх Никулден

http://petel.bg/Gradskata-elha-vav-Varna-greyva-navrah-Nikulden__136556

Кадър: youtube     Градската елха във Варна ще грейне по традиция навръх Никулден. Светлините на коледното дърво ще запали кметът Иван...

"Том 2.0" на Александър Шпатов

http://literature.actualno.com/tom-20-na-aleksandyr-shpatov--news_511644.html

Януари   Самият Борис разказва тази история много по-добре. Всички, които са я чували от него, веднага ще го потвърдят. Напълно разбираемо, между другото – едно е да ти я каже на живо приятел, за когото знаеш доста неща (откъде си е купил новата дъска, пълна анотирана справка за белезите му по челото, четирите му стиха фитнес поезия по Яворов, всичките му бройки от първи до трети курс), друго е години по-късно да я прочетеш изкопирана на хартия. Няколко встъпителни думи за Борис, к

Знаете ли какво е това яркосиньо същество? (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/znaete-li-kakvo-e-tova-jarkosinio-syshtestvo-video-news_511501.html

На брега на Куинсланд (Австралия) човек случайно забелязал на плажа невероятно същество с необичайна външност. Тайнственият непознат се оказал Glaucus atlanticus – син дракон. Това коремоного живее в океана, а за придвижване използва повърхностното напрежение на водата. Поглъщайки мехур въздух, синият дракон умее да плува на повърхността на океана, излагайки под слънчевите лъчи своето яркосиньо тяло. Това рядко същество се храни с медузи и други обитатели на океана. Уви, независимо от я

В 22 области е обявен жълт код за мъгла

http://society.actualno.com/v-22-oblasti-e-objaven-jylt-kod-za-mygla-news_511718.html

Жълт код за мъгла е обявен в 22 области на страната, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи жълтият код, са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, София, София-област, Благоевград, Кюстендил и Перник. Жълтият код предупреждава хората да бъдат внимателни за големи области с мъгла, на места г

С благотворителна проява откриват подводна художествена галерия край Приморско

http://burgas.actualno.com/s-blagotvoritelna-projava-otkrivat-podvodna-hudojestvena-galerija-kraj-primorsko-news_511700.html

Подводна художествена галерия ще привлича гмуркачи от този Никулден край Приморско. Оригиналната идея, с която морската община бележи поредна червена точка като атрактивен дайвинг център, отново е на водолазите от водолазен център „Посейдон Приморско“. Само преди две години те привлякоха вниманието, създавайки първия подводен параклис в Източна Европа във водите на Черно море. Подводните изложби край Приморско стартираха преди няколко месеца с представяне на световни репродукции. Ни

Пътна обстановка в страната - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308230

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: В участъка от км 89+480 до км 91+576 движението се осъществява двупосочно в платното в посока Бургас. Отворени за движение при пътен възел „Пазарджик“ са направленията: София-Пазарджик; София-Панагюрище; Панагюрище-Пловдив; Пазарджик-Пловдив; Затворени за движение са направленията при пътен възел „Пазарджик“: - Панагюрище - София; Пазарджик-София; Пловдив-Панагюрище; Пловдив-Пазарджик; Обходни маршрути: - в посока Панагюрище-София: път II-37-разкл.

България празнува Никулден

http://offnews.bg/news/n_1/n_602347.html

Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери, Църквата ни почита Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е и празникът на Бургас.  Името означава "победител на народите", имен ден честват Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Кольо и производни на тях.  Св. Николай Мирликийски се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.   Българите почитат светеца като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на океаните, моретата, реките и езерата. Според легендата свети Никола е покровител и на банкерите. Преданието разказва, че той е бил богаташ, който раздавал пари на бедните. Незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие. През 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.  На Никулден се яде задължително риба, най-често шаран, пълнен с орехи. Причината: Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден . Според поверието люспи при чистенето на рибата не трябва да падат на земята, а костта от главата на шарана се пази за здраве през цялата година. Останалите кости се хвърлят в огъня или се закопават в земята. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да има пари в него през цялата година.  Празникът се чества е като родов, а на масата се слагат и постни ясния. 

11 неща, които косата казва за здравето ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156999

Много може да се разбере за една жена от косата ѝ – в какво настроение е, какви са навиците ѝ сутрин, обръща ли внимание на новите тенденции в модата и дори любимият ѝ цвят. До голяма степен косата ни се определя от генетиката и фактори, сред които с какво се храним, на каква възраст сме и дори времето навън.
Много може да се разбере за една жена от косата ѝ – в какво настроение е, какви са навиците ѝ сутрин, обръща ли внимание на новите тенденции в модата и дори любимият ѝ цвят. До голяма степен косата ни се определя от генетиката и фактори, сред които с какво се храним, на каква възраст сме и дори времето навън.

Никулден - празнуват моряци, рибари, банкери и пътешественици

http://frognews.bg/news_103145/Nikulden---praznuvat-moriatsi-ribari-bankeri-i-pateshestvenitsi/

На 6 декември почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.

От коя зодия художник не става?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155473


Овен
Микеланджело и Леонардо
Овните обикновено са прекалено напористи, за да боравят прецизно с четката. На тях им дай размах и баданарка, с която да плескат дебели слоеве маслени бои. Трябва да мажат нашироко, защото бързо им се изчерпва търпението. Ако се случи да са талантливи обаче, тогава нямат стигане.
Овен Микеланджело и Леонардо Овните обикновено са прекалено напористи, за да боравят прецизно с четката. На тях им дай размах и баданарка, с която да плескат дебели слоеве маслени бои. Трябва да мажат нашироко, защото бързо им се изчерпва търпението. Ако се случи да са талантливи обаче, тогава нямат стигане.

6 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=308207

Събития[редактиране | редактиране на кода] 963 г. — Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. — Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. — В Еквадор е образуваната испанска колония с център — новия град Сан Франциско де Кито.

Най-четеното в "Дневник": Гафовете на премиера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2663961_nai-chetenoto_v_dnevnik_gafovete_na_premiera/?ref=rss


Два анализа, предизвикани от публични изяви на премиера Бойко Борисов, са най-четените публикации в "Дневник" тази седмица. С 32 399 отваряния към 19 часа в събота лидер е текстът Кюфтаци, шестаци, простаци - речта в първо лице единствено и неповторимо число. Следва Борисов с хеттрик от автоголове с 20 394 прочитания.

Следващите текстове сред най-четените са по най-разнообразни теми. Третата по популярност публикация е Въоръжена група уби поне 14 души в Калифорния (17649...

Празнуваме Никулден

http://celebrate.actualno.com/praznuvame-nikulden-news_511649.html

Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. Когато стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу и скоро го възвел в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и, като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз в

Инцидент във Варна: Баща преби съученик на сина си

http://petel.bg/Intsident-vav-Varna--Bashha-prebi-sauchenik-na-sina-si__136553

кадър: Нова тв Пореден случай на агресия във варненско училище. През седмицата обществеността беше взривена от новината, че баща е...

Отново без вода в Евксиноград

http://petel.bg/Otnovo-bez-voda-v-Evksinograd__136554

На пощата на "Петел" се получи сигнал, че в районана Евксиноград няма вода. По-обезпокоително е, че според читателката ни това е поедна...

Любим виц на проф. Любомир Стойков от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156900

 Любим виц на
проф. Любомир
Стойков от фейсбук
Митничар се връща вкъщи по-рано и заварва жена си гола в спалнята.
- Тука има мъж! Казвай къде е?
Тя отрича. Той вади пищова и тръгва да търси из апартамента. Поглежда в кухнята:
- Тук няма никого.
Поглежда в банята:
- Тук няма никого.
Поглежда в гардероба – отвътре една трепереща ръка подава 200
 Любим виц на проф. Любомир Стойков от фейсбук Митничар се връща вкъщи по-рано и заварва жена си гола в спалнята. - Тука има мъж! Казвай къде е? Тя отрича. Той вади пищова и тръгва да търси из апартамента. Поглежда в кухнята: - Тук няма никого. Поглежда в банята: - Тук няма никого. Поглежда в гардероба – отвътре една трепереща ръка подава 200

Кобрата нокаутира Харис за 1,48 минути, следващ мач през март

http://offnews.bg/news/n_1/n_602959.html

Кубрат Пулев нокаутира американеца Морис Харис само за 1:48 минути в Хамбург.  Българинът постигна 22-ата си победа в 23-ия си мач на професионалния ринг и 12-ата си с нокаут. Единствената му загуба на професионалния ринг остава тази от Владимир Кличко в мача за световната титла. Това е и най-бързата победа на 34-годишния Кубрат Пулев в неговата кариера и първа с нокаут още в първия рунд.  Всичко е добре, когато свършва добре!", каза Кобрата в телефонно интервю за Диема Спорт веднага след мача. "Морис нямаше нужната сила и необходимата дистанция, за да ме удари. Бяхме планирали да го пресирам постоянно, но и да внимавам. Очаквах предната му ръка да е доста по-добра, а той изобщо не можеше да ме достигне. Това ми даде възможност да го атакувам веднага.", добави българският боксьор.  "С моя менажер и промоутър ще говорим през 2016-та да атакувам една от титлите, ще видим коя. Следващ мач - през март, защото трябва и време за подготовка. А след този мач трябва и малко време за почивка. На 13-ти откриваме и нашата боксова академия. Важното е, че контузията ми не се задълбочи. Искам да благодаря и на публиката в Хамбург - отново имаше много емоционална и много истинска публика от България.", добави Кубрат Пулев. 

Днес е Никулден - празник на рибарите, моряците и банкерите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2659486_dnes_e_nikulden_-_praznik_na_ribarite_moriacite_i/?ref=rss


Никулден е - ден за почит към свети Николай Мирликийски Чудотворец, е празник на рибарите, моряците и банкерите.
  Имен ден празнуват Никола, Николай, Никол, Николина, Николета. Днес празникът си отбелязва и Бургас.
Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в...

Прогноза за времето - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308212

Над Черноморието днес ще преобладава слънчево време. На места в сутрешните часове ще е с ниска облачност или мъгла. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 10° и 12°, колкото е приблизително и температурата на морската вода.

„Турция ще отмъщава на различни фронтове“

http://svetoven.pogled.info/news/69774/Turtsiya-shte-otmashtava-na-razlichni-frontove

/Поглед.инфо/ Интервю на програмния директор на Клуба „Валдай“ Дмитрий Суслов пред Lenta.ru

Европейският ислямски халифат

http://svetoven.pogled.info/news/69773/Evropeiskiyat-islyamski-halifat

/Поглед.инфо/ На 30 ноември 2015 г. пресата публикува една снимка. На нея се вижда турският премиер Ахмет Давутоглу, тържествено вирнал глава и гордо изпъчил гърди, заобиколен от угоднически усмихнатите европейски лидери. Мисля си, че тази снимка е историческа. Тя е историческа не заради безвкусната турскосиня вратовръзка на Давутоглу, а защото е запечатала последния ден на християнския Европейски съюз. От този ден нататък ЕС може спокойно да бъде прекръстен на ЕВРОПЕЙСКИ ИСЛЯМСКИ ХАЛИФАТ.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157005

10 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден)
 Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. След праведен монашески живот бил избран за архиепископ на гр. Мира. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите и извършил много чудеса чрез Божията благодат. Св.
10 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден) Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. След праведен монашески живот бил избран за архиепископ на гр. Мира. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите и извършил много чудеса чрез Божията благодат. Св.

Обявен е жълт код за мъгла в 22 области

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2663981_obiaven_e_jult_kod_za_mugla_v_22_oblasti/?ref=rss


Обявен е жълт код за мъгла в 22 области на страната днес, съобщава на сайта си метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

Областите, за които важи жълтият код са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, София, София-област, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Жълтият код предупреждава хората да бъдат внимателни за големи области с мъгла, на...

Днес е Никулден!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157472

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден).
Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери.
На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.
На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Първата партида сирийски плодове пътува от Латакия за Русия

http://svetoven.pogled.info/news/69772/Parvata-partida-siriiski-plodove-patuva-ot-Latakiya-za-Rusiya

/Поглед.инфо/ От пристанище Латакия тръгна първият кораб, натоварен с 800 тона портокали и лимони, съобщи сирийският бизнесмен Амджад Дуба, цитиран от „Взгляд“ в събота (5 декември). Корабът пътува за Новоросийск и на 15 декември цитрусовите плодове ще бъдат в Москва.

Русия заплаши Украйна със съд, в случай че не плати дълга си до 20 декември

http://svetoven.pogled.info/news/69771/Rusiya-zaplashi-Ukraina-sas-sad-v-sluchai-che-ne-plati-dalga-si-do-20-dekemvri

/Поглед.инфо/ Русия възнамерява да даде Украйна под съд, ако Киев не плати дълга от $3 млрд. доларa до 20 декември тази година, се казва в изявление на руското Министерство на финансите, пише „Взгляд“ в събота (5 декември).

Кери размаха пръст на Русия и Иран

http://svetoven.pogled.info/news/69770/Keri-razmaha-prast-na-Rusiya-i-Iran

/Поглед.инфо/ САЩ ще бъдат принудени да вземат строги мерки, ако Русия и Иран продължат да подкрепят сирийския президент Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Кобрата нокаутира Харис за 108 секунди (ВИДЕО)

http://moresport.actualno.com/kobrata-nokautira-haris-za-108-sekundi-video-news_511703.html

Кубрат Пулев нокаутира американеца Морис Харис само за 108 секунди. Българинът постигна 22-ата си победа в 23-ия си мач на професионалния ринг и 12-ата си с нокаут. Това е най-бързата победа на 34-годишния Кубрат Пулев в неговата кариера! Кобрата започна американеца, който има 50 мача на професионалния ринг, от самото начало и набързо приключи с него. Нашият изглеждаше така, сякаш може да поеме още един съперник. Мачът, който беше в осемрундов формат, се проведе в новата зала в Хамбург

Никулден може и без шаран, но е важно да има риба на трапезата

http://society.actualno.com/nikulden-moje-i-bez-sharan-no-e-vajno-da-ima-riba-na-trapezata-news_511648.html

Никулден може и без шаран, но е важно да се почете традицията и да има риба за празника. Такова е мнението на софиянци в една неформална анкета на БГНЕС преди празника. Разбира се има и такива, за които шаранът неизменно трябва да е част от никулденската трапеза. Вярванията нареждат Свети Николай като патрон на рибарите - господар на целия подводен свят. Вярва се, че шаранът се приготвя като жертва в чест на светеца. Разказва се легенда, че докато Св. Никола плавал с лодката си в морето, заради

На 6 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157014

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството
Богдан Томов, певец
Томислав Цолов, съсобственик на пиар агенция АПРА
Доц. Ефрем Ефремов, журналист и преподавател
Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ
Милен Гетов, кинорежисьор
Николай Сираков, областен управител на Габрово
Николай Стойнев, зам.
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството Богдан Томов, певец Томислав Цолов, съсобственик на пиар агенция АПРА Доц. Ефрем Ефремов, журналист и преподавател Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ Милен Гетов, кинорежисьор Николай Сираков, областен управител на Габрово Николай Стойнев, зам.

Австрия свиква среща за защита на границите на ЕС

http://svetoven.pogled.info/news/69769/Avstriya-svikva-sreshta-za-zashtita-na-granitsite-na-ES

/Поглед.инфо/ На 17 декември в Брюксел ще бъде свикана среща на страните - "доброволци" за защита на външните граници на ЕС, съобщи австрийският канцлер Вернер Файман, по чиято инициатива е срещата.

Празнуваме един от най-важните православни празници - Никулден!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/praznuvame-edin-ot-nai-vajnite-pravoslavni-praznici-nikulden_40813/

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. По принцип празникът се пада на 19 декември, но той е сред празниците, които се отбелязват по стар стил, след като през 1970 г. българската църква връща „стария стил“, т.е. Юлианския календар (по „нов стил“ се празнуват...

Продължава

Мачовете и спортът по телевизията в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157249

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Хороскоп за неделя

http://petel.bg/Horoskop-za-nedelya__136552

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Много подходящ ден за работа, а на Вашите професионални успехи може само да се завижда. Вероятно е повишение в...

Обама ще прави обръщение за борба с тероризма - Путин го разбива в бърлогата му!

http://svetoven.pogled.info/news/69768/Obama-shte-pravi-obrashtenie-za-borba-s-terorizma-Putin-go-razbiva-v-barlogata-mu

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама ще направи обръщение към нацията неделя в 20 часа местно време (5 ч бълг. вр. в понеделник), съобщи Белият дом.

Никулден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DJQThn8pNAI/

На 6 декември почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът, известен още като Никулден се чества от рибари, моряци, пътешественици и банкери.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите. Смята се, че Св. Никола имал власт над морските ветрове и течения – той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е “слугата” на Св. Никола.

Едно от поверията гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, се разразила силна бурята. Заради дупка на дъното в лодката започнало да навлиза вода. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога го наричат “Рибен Св. Никола”. Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди – това ястие се нарича “рибник”. Също може да се приготви и печен шаран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.

На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.

Честит имен ден на Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Никол, Кольо и техните производни!

Ректор на американски университет: Студентите да ходят на лекции въоръжени

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/69767/Rektor-na-amerikanski-universitet-Studentite-da-hodyat-na-lektsii-vaorazheni

/Поглед.инфо/ Ректорът на университета в американския град Линчбърг, щата Вирджиния, Джери Фолуел препоръча на студентите и преподавателите да ходят въоръжени на лекции.

Враждуващите страни в Либия се разбраха по принципите за уреждане на конфликта

http://svetoven.pogled.info/news/69766/Vrazhduvashtite-strani-v-Libiya-se-razbraha-po-printsipite-za-urezhdane-na-konflikta

/Поглед.инфо/ Генералният национален конгрес на Либия (бившият временен парламента) в Триполи и международно признатото временно правителство в източния град Тобрук се споразумяха по основните принципи за уреждане на конфликта.

Днес празнуваме Никулден

http://petel.bg/Dnes-praznuvame-Nikulden-__136551

Честито на всички именници – Никола, Николай, Никол, Ненка, Нино, Нено, Кольо. Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети...

Обама ще направи обръщение от Овалния кабинет за тероризма

http://petel.bg/Obama-shhe-napravi-obrashhenie-ot-Ovalniya-kabinet-za-terorizma__136550

Днес се очаква американският президент Барак Обама да направи обръщение от Овалния кабинет в Белия дом към американците, съобщиха от...

Ованес Торосян ще снима филм с Де Ниро (видео)

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/ovanes-torosian-shte-snima-film-s-de-niro-video-6046681

Ованес за „Каръци“ и каръците, киното, режисьорите, бъдещето във и на България, за семейството и общосемейните творчески планове, за младостта, за музиката, театъра и самоувжението

Кубрат Пулев нокаутира американец за малко повече от минута

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157494

Кубрат Пулев записа впечатляваща победа  в Хамбург, след като нокаутира американеца Морис Харис за малко повече от 1 минута! Кобрата не остави шанс на непретенциозния съперник, когото започна да налага с мощни удари още от началото. Харис не можа да издържи и 2 минути, свличайки се на пода на ринга.
Кубрат Пулев записа впечатляваща победа  в Хамбург, след като нокаутира американеца Морис Харис за малко повече от 1 минута! Кобрата не остави шанс на непретенциозния съперник, когото започна да налага с мощни удари още от началото. Харис не можа да издържи и 2 минути, свличайки се на пода на ринга.

Кубрат Пулев нокаутира Харис за по-малко от две минути

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/06/2664022_kubrat_pulev_nokautira_haris_za_po-malko_ot_dve_minuti/?ref=rss


Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев спечели най-бързата победа в кариерата си. Той нокаутира Морис Харис още в първия рунд.

За Пулев това беше 12-а победа с нокаут и общо 22-а в кариерата му. Единствената му загуба на професионалния ринг остава тази от Владимир Кличко в мача за световната титла.

След като през октомври победи по точки 41-годишния бразилец Джордж Ариас, сега Пулев нямаше никакви проблеми срещу 39-годишния Харис.

Още...

Линдзи Вон дублира успеха си в спускането в Лейк Луис

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/06/2664019_lindzi_von_dublira_uspeha_si_v_spuskaneto_v_leik_luis/?ref=rss


Най-успешната състезателка в историята на Световната купа по ски Линдзи Вон спечели 69-ата си победа в надпреварата. Часове след триумфа си в спускането в Лейк Луис тя повтори успеха си - на същото място и в същата дисциплина.

Това беше 14-ата победа на Вон в спускане в канадския курорт. В Лейк Луис тя има и три триумфа в супергигантския слалом.

Американката завърши за 1:50,43 мин и изпревари с повече от секунда съперничките си. Най-близо до времето ѝ завърши Фабиен Зутер...

"Интер" излезе начело с минимална победа над "Дженоа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/06/2664016_inter_izleze_nachelo_s_minimalna_pobeda_nad_djenoa/?ref=rss


"Интер" взе минимална победа с 1:0 над "Дженаоа" у дома и излезе начело в италианското първенство. "Нерадзурите" събраха 33 точки и изпревариха с две "Наполи", който в неделя гостува на "Болоня". 

Единственото попадение отбеляза Адем Ляич в 59-ата минута. Съставът на Роберто Манчини отново не впечатли с играта си, но изпълни целта си благодарение на пряк свободен удар. 

"Интер" владееше топката в огромна част от времето, но това не водеше до сериозни положения за гол. В...

Рибарите посрещат Никулден със слаб улов

http://offnews.bg/news/n_1/n_602748.html

Толкова слаб улов не е имало от години, споделят рибарите по южното Черноморие. Морето се запази топло и Свети Николай не бе благосклонен за нас, казват местните. Минимални количества на две от най-вкусните риби – чернокоп и паламуд, са успели да извадят с лодките си хората, които не се занимават с промишлен риболов. Но дори и те не са доволни от сезона. Черноморска риба или няма, или е на по-висока цена заради слабия улов, споделя Ивайло Русинов, изпълнителен директор на най-голямото преработвателно предприятие в бранша. Той успокоява клиентите, че сезон със сезон не си прилича и че следващата година може да е по-благодатна. Но пък фризерите са пълни с най-различна океанска риба, която българинът все повече купува. По рибарските магазини в Бургас също рядко се среща черноморска риба. Чернокоп има, а цените му варират от 7 до 9, в зависимост от размера. Паламудът, който до преди седмица държеше 12 лв. за килограм, почти е изчезнал. Шараните са в изобилие, защото собствениците на развъдници са се погрижили. Килограмът е между 5 и 6 лв. Рибата за курбаните по морето, обаче, вече е приготвена. Бургас днес посреща своя празник – в деня на Свети Николай Чудотворец. В едноименния храм в комплекс „Меден рудник“, за тържествената литургия в 8:30 идва Сливенският митрополит Иоаникий. Никулденско градче ще посреща гости до Часовника, където ще бъде осветена и обредната трапеза. На нея кметът разчупва питата, а спрямо това, кое парче е по-голямо, се гадае повече момичета или повече момчета ще се родят през следващата година в града. Там ще е един от сборните пунктове, където ще се раздава рибена чорба, вино и печена риба. Останалите са до църквата в „Меден рудник“, до Морската гара и на рибарското пристанище в Сарафово. Тайната на хубавата рибена чорба е да има поне три вида риби, казват готвачите. И уточняват, че никога не трябва да се смесват морска и сладководна. И тази година кметът на Бургас, Димитър Николов, спазва традицията и кани всички именници за обща снимка пред сградата на общината. В 17:30 на площад „Тройката“ започва празничния концерт, в който ще участват само бургазлии – Тони Димитрова, Рафи, квартет „Дестини“, ансамбъл „Странджа“. Водещи ще са също гордости на града – Димитър Рачков и Милена Маркова – Маца. За финал ще бъдат запалени и светлините на коледната елха. На Никулден, своят празник с редица прояви, рибени курбани и почерпка, посрещат и градовете Царево и Черноморец.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155066

Богдан Томов, певец, 59 г.
Доц. д-р Ефрем Ефремов, журналист, зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, 54 г.
Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит, 73 г.
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Милен Гетов, журналист и режисьор, 90 г.
Николай Стойнев, зам.
Богдан Томов, певец, 59 г. Доц. д-р Ефрем Ефремов, журналист, зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, 54 г. Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит, 73 г. Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Милен Гетов, журналист и режисьор, 90 г. Николай Стойнев, зам.

Честит Никулден!

http://pik.bg/честит-никулден-news447578.html

Честит Никулден!

На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец – Никулден.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва св. Николай да бъде наречен: защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието. За свой небесен покровител го считат и банкерите.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на гр. Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

Приблизително 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях.
Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души, носещи това име в България. Второ по популярност е Никола - 39 613 души, а на трето място са жените с име Николина. Те са 15 305 души. Следват Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю.

На Никулден имен ден празнуват и жените, носещи името Ненка, които в България са 2054 и мъжете, кръстени Ненко – 1412 души. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване