Мъж подпали къщата на родителите си в Брестовене

http://pik.bg/мъж-подпали-къщата-на-родителите-си-в-брестовене-news447742.html

Мъж подпали къщата на родителите си в Брестовене

45-годишен мъж от село Брестовене подпали къщата на родителите си, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Около 00.00 часа на 5 декември в нетрезво състояние Т.Р. се скарал с майка си и баща си за това, че отказали да му дадат още алкохол. Мъжът запалил намиращ се в пристройка към основната къща царевичак, откъдето огънят се прехвърлил към дома.

При пожара изгорели 150 кв. м покривна конструкция, покъщнина, 5 кубика дърва за огрев и документи на 17-годишния му син.

Огънят е загасен от дежурната смяна на пожарната в Завет.

Нанесените щети са изясняват. Мъжът е задържан, започнато е досъдебно производство.

Спортна кола за 4400 евро, ама вдига само 60 км/ч

http://www.cross.bg/kitaii-kmch-kola-1490733.html

/КРОСС/27-годишният Чен Юнкси от Китай създаде собствена уникална спортна кола във фабриката за производство на стъкло на баща си. Електрическото возило струва едва 30 000 юана (около 4400 евро!). Малката подробност е, че автомобилът може да вдигне максималните 60 км/ч, което въобще не е достатъчно за един нормален автомобил, камо ли спортен. Колата на младия китаец няма име, но това не попречи той да я представи на изложението International Automotive в Хайнан, Южен Китай. Чен е майсторил автомобила в продължение на 6 месеца. Интериорът на колата всъщност все още е в процес на изработка.    

Част от центъра остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=308250

Абонатите в карето бул."Мария Луиза", бул. "Сливница", бул. "Княз Борис І" и ул."Шипка" няма да имат вода до 13 часа днес. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. По-рано без вода останаха: - част от местност Евксиноград до 20 часа.

Хампарцумян: Банките са раздали като кредити 90% от депозитите в тях, не ги крием по мазетата

http://petel.bg/Hampartsumyan--Bankite-sa-razdali-kato-krediti-90--ot-depozitite-v-tyah--ne-gi-kriem-po-mazetata__136569

кадър: Булфото Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани...

Скандалджии вилняха в дискотека в Разград

http://pik.bg/скандалджии-вилняха-в-дискотека-в-разград-news447741.html

Скандалджии вилняха в дискотека в Разград

Двама мъже са задържани за нарушение на обществения ред в дискотека „Планета Разград“, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Около 02.00 часа на 5 декември в заведението възниква скандал между 22-годишния М.П. от Самуил и 34-годишния А.Л. от село Сейдол.

Двамата си разменят удари в лицето и потрошават витринните стъкла на входните врати в дискотеката. Съставен е акт по Указа за борба с дребното хулиганство. 

Вълчев:Разговорите за промените в конституцията станаха сектантски

http://www.cross.bg/sistema-vulchev-sudebnata-1490732.html

/КРОСС/Разговорите за промените в конституцията станаха религиозни, сектантски. Това каза пред Нова тв Даниел Вълчев. Професорът по право бил смаян, че всеки, който има различно мнение от това на Христо Иванов как трябва да протече съдебната реформа, бива анатемосан. "През последните месеци се създаде впечатление, че всеки, който изрази мнение за съдебната реформа и то не съвпада с това на другите излиза, че е мръсник по душа или има голям заговор.Този разговор ствава религиозен и анатемосват хората с различно мнение. Големите неща, които трябва да се направят не минават през конституцията, а през и процесуалността и закона за съдебната власт", коментира юристът. "Ние сме част от РБ, но имаме различно мнение. Проектът за конституция е внесен от името на правителството, от Борисов и е от квотата на ГЕРБ. В крайна сметка да кажем какво не й е наред на съдебната система. Имаме най-големия брой прокурори в Европа, а може и в света на глава от населението, най-висок процент наказуемост, а в хората има впечатление за ненаказаност. Имаме добре структурирана система за административно правосъдие и много голям на безобразни административни актове. Имаме добра система на гражданско съдопроизводство, а користна система за разпределение на дела. Кой от тези проблеми се решава с промяната в конституцията?, попита Вълчев. Така той обоснова твърдението си, че може да се подобри работата на съдебната система, но начините не минават през промяната в Конституцията

Орешарски: Естествено, че не съм подслушвал протестиращи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157728

Естествено, че не съм подслушвал протестиращи. Самите съставители на този компромат признаха, че разработката не е за това, а за нещо друго. Това коментира бившият премиер Пламен Орешарски в предаването „Тази неделя” по bTV по повод делото „Червеи”.
„Доколкото знам, обвиненията са повече формални, отколкото същностни”, посочи той.
Естествено, че не съм подслушвал протестиращи. Самите съставители на този компромат признаха, че разработката не е за това, а за нещо друго. Това коментира бившият премиер Пламен Орешарски в предаването „Тази неделя” по bTV по повод делото „Червеи”. „Доколкото знам, обвиненията са повече формални, отколкото същностни”, посочи той.

Трагедия! Врачанин загина с АТВ под Челопек

http://pik.bg/трагедия-врачанин-загина-с-атв-под-челопек-news447739.html

Трагедия! Врачанин загина с АТВ под Челопек

Тази нощ врачанин загина с АТВ под Челопек, съобщиха от пресцентъра на областната полицейска дирекция във Враца.

Злощастният инцидент се случил във времето между 19 и 3 часа тази нощ . Водачът на АТВ „Сузуки Кингкуад” Р.Б. от Враца катастрофирал в землището под стопански двор в село Челопек. Мъжът бил шофьор категория C със стаж 21 години.

Причините за злополуката все още се изясняват, но по данни от полицията, вероятно са свързани с движение с несъобразена скорост по неравен земен път.

Щети по по превозното средство и други пострадали няма.

Образувано е досъдебно производство по описа на районното полицейско управление във Враца.

Орешарски: Страната е друга, благодарение и на нашия кратък мандат

http://www.cross.bg/oresharski-mandat-sledvashtata-1490731.html

/КРОСС/Като равносметка, не мога да не бъда удовлетворен, че днес страната е друга благодарение и на краткия наш мандат, каза днес по Би Ти Ви бившият премиер Пламен Орешарски. Според него успехите в икономиката днес са повлияни и от краткия мандат на тройната коалиция. "Беше свършена много работа. И позитивите в различните сектори сега имат в основата си и този мандат. Дори и похвалите за охраната на границата, които дойдоха от британския премиер - цялата организация започна по мое време", обобщи Пламен Орешарски. Той смята, че съдбата на неговото управление се е отразила и върху стила на управление на наследника му Бойко Борисов, който се държи доста по-толерантно. Бившият премиер каза още, че като е поемал поста е знаел, че ще бъде тежко, но не е избягал от отговорност. "Никога не съм приемал чисто политически постове. Винаги съм гледал да има и предизвикателства. Така беше и като станах заместник-финансов министър и като приех да бъда финансов министър. "Може да звучи нескромно, но се справих сравнително добре там", даде си оценка Орешарски. Коментирайки бюджетът за тази година, той посочи, че голямото разочарование е било увеличаването на дефицита. "Имаше повече приходи, а се наложи актуализация за допълнителни разходи, значи са изпуснати разходите", посочи Орешарски. Според него тази ситуация е лоша база за бюджета за следващата година, защото разходите не се свиват толкова лесно, колкото се декларира

Former Bulgarian PM Dimitar Popov Dies at 88

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261456_Former+Bulgarian+PM+Dimitar+Popov+Dies+at+88

 Former Bulgarian Prime Minister Dimitar Popov died at the age of 88.
 
Serving between December 1990 and November 1991, Popov was the first prime minister not to be a member of the Bulgarian Communist Party (BKP) since 1946.
 
Born on 26 June 1927 in the town of Kula in northwestern Bulgaria, he graduated law at Sofia University in 1950 and then worked as a judge at the Sofia City Court (SGS) between 1972 and 1990.
 
Following the resignation of Andrey Lukanov in 1990, Popov was selected as prime minister due to his perceived impartiality and non-affiliation to any political party.
 
He headed the so-called "government of national unity", which was supported by the majority of the political parties.
 
As prime minister, he oversaw the drafting of the new constitution and the holding of the second democratic general elections in 1991.
 
In 1992 he ran in the presidential elections as a candidate of the Bulgarian National Democratic Party, garnering 0.64 % of the votes.
 

Автобусите вече спират на обновената Автогара Юг в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ymBC3cDS2RU/

От 6 декември автобусите от обществения транспорт вече спират на обновената Автогара Юг. Тя и пространството около нея са цялостно реконструирани със средства по проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.
На новата спирка ще взимат и оставят пътници микробусите с номера 1 и 2, както и автобуси с номера 4, 8, 15 и 211. Успешно и безаварийно обслужване на маршрутите пожелаха днес зам.-кметовете Красимир Стойчев и Руска Бояджиева, директорът на “Бургасбус” Петко Драгнев, директорът на ОП “Транспорт” Андрей Рунчев и директорът на ОП “Туризъм” Роселина Димитрова, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Обновената Автогара Юг също е в завършен вид и скоро ще отвори врати за всички бургазлии и гости на града. Тя е важна част от новата транспортна схема на Бургас заради своята интермодалност. Това означава, че този терминал дава възможност на хората да изберат различни начини за придвижване и осигурява връзка със съответните превозни средства. Автогарата е в непосредствена близост до ЖП гара и Морска гара. Оттук минава и линия 15, която стига до Летището. През Автогара Юг минава също така новата Бърза автобусна линия, пресичаща града от край до край. На това място тя се свързва с други обслужващи линии, обхващащи периферни райони на Бургас.
Автогара Юг е изцяло нова многофункционална сграда. На първия етаж има информационен център, гардероб, каси за купуване на билети и карти, чакалня, служебни помещения, панорамен асансьор. На втория етаж са разположени офиси за шофьори и инспектори, красив детски кът, малко кафене с тераса, предлагаща гледка към морето.

Кунева: Правя всичко възможно, за да помогна на Христо Иванов

http://politics.actualno.com/kuneva-pravja-vsichko-vyzmojno-za-da-pomogna-na-hristo-ivanov-news_511740.html

Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност. Правя всичко възможно, за да помогна на министър Христо Иванов да осъществи реформата и той да бъде човекът, който ще продължи стъпка по стъпка да прави необходимото, за да можем да имаме добра съдебна система. На министър Иванов трябва да му се помогне. Нападките срещу него не са свързани с Движение „България на гражданите“, още по-малко с мен. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР. Българската съдебна систе

Тони Димитрова получи звание "Почетен гражданин на Бургас"

http://burgas.actualno.com/toni-dimitrova-poluchi-zvanie-pocheten-grajdanin-na-burgas-news_511742.html

Певицата Тони Димитрова официално бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Бургас”. Това стана по време на тържественото заседанието на Общинския съвет-Бургас, предаде "Фокус". „Боже, ако ме чуваш, да знаеш, че най-прекрасното нещо на света е да си бургазлия! За мен е радост, чест и гордост”, каза певицата. „Има една единствена дума, която обяснява всичко това, което се е случвало по моя път, надявам се да е бил добър! Единствената думичка е обич. Вина

Орешарски не знаел за разработката "Червеи"

http://politics.actualno.com/oresharski-ne-znael-za-razrabotkata-chervei-news_511743.html

Политиката е изкуство на компромиси и Борисов разбра това. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски пред bTV. „Днес виждаме, че Борисов е по-повлиян от краткия мой мандат, до голяма степен се отнася по-толерантно”, смята Орешарски. Той допълни, че по времето на неговия мандат е била свършена много работа. „Не знаех за разработката „Червеи”, каза Орешарски. По думите му този скандал много бързо ще утихне, както всички политически кампании. „Аз никога не съм

Фандъкова: Напролет започва строителството на третия лъч на метрото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664085_fandukova_naprolet_zapochva_stroitelstvoto_na_tretiia/?ref=rss


Активната дейност по строителството на третия лъч на метрото в участъка от Малък градски театър зад канала до Красно село ще започне напролет, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за "Денят започва с Георги Любенов" по Българската национална телевизия.

Участъкът включва седем станции - "Парк Заимов", Софийският университет "Св. Климент Охридски" (връзка с първия лъч), "Св. Патриарх Евтимий", "НДК" (връзка с втория лъч), "Пенчо Славейков", "Бул. България" и "Красно...

Tourism Minister: 4.5 Million Foreigners Visited Bulgaria Last Summer

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261455_Tourism+Minister%3A+4.5+Million+Foreigners+Visited+Bulgaria+Last+Summer++

 Tourism Minister Nikolina Angelkova stated on Saturday that 4.5 million foreign tourists visited Bulgaria in the summer of this year, which represented a drop of 3.3 %. Angelkova added that according to expectations, the number of tourists from Ukraine and Russia decreased by 25 %.

However there was a forecast for 30 % increase in the number of Russian tourists, she said in an interview for Darik radio. Furthermore, based on data from early bookings, a growth of 5-7 % is expected in the forthcoming winter season compared to last year.

The minister noted that preparations for the next summer season have started as early as May this year. In her words, summer tourism is more favourable for Bulgaria in terms of revenues and number of visitors, with it accounting for 70 % of all kinds of tourism. The share of winter tourism is around 20 %, with the remaining 10 % shared between the other kinds of tourism.

Although the last summer was a tough one, it was not as difficult and bleak as had been suggested by initial forecasts in the beginning of the year. As regards the Russian market, the bookings made so far retain their level from last year, but their number is expected to increase both for the winter and summer.

Angelkova said that concrete measures have been taken for Russian tourists, who are among the main target groups for Bulgaria. She explained that visa facilitation for Russian tourists is being discussed with Bulgarian Foreign Minister Daniel Mitov. Next week Angelkova is to meet her Russian counterpart in Moscow.

Furthermore, there is proposal for increasing the number of visa centers as well as easing the access to them. Another measure foresees the submission of requests in advance, which will facilitate the issue of visas in the space of 24-48 hours. Options were also discussed for additional reduction of visa prices and entitling other groups, such as pensioners, to free visas, as is currently the case with children.

Angelkova revealed that leading Russian tour operators visited Bulgaria in the space of seven days in order to examine the conditions offered by the country.

The minister reminded that Bulgaria has the potential to develop as a year-round tourist destination as, unlike other countries, it has the opportunity to offer all kinds of products. 

ЧЕЗ приключи профилактика на 5000 свои съоръжения

http://pik.bg/чез-приключи-профилактика-на-5000-свои-съоръжения-news447738.html

ЧЕЗ приключи профилактика на 5000 свои съоръжения

ЧЕЗ Разпределение България приключи годишната планова профилактика на съоръженията си. Проверките и ремонтните дейности започнаха през май и в техните рамки бяха обхванати над 5000 трафопоста на компанията. Това съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество.

Профилактиката се извърши с цел подобряване на състоянието на съоръженията и спазване на нормативните изисквания за експлоатация и поддържане на мрежата.

"Чрез извършените дейности качеството на доставяната електроенергия ще бъде подобрено и прекъсванията на електрозахранването ще намалеят“, каза Виктор Станчев - Директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Съоръженията за доставка на електроенергия са в непрекъснат 24-часов режим на работа и поддържането им в пълна техническа изправност е задължително условие за осигуряване на оптималните им експлоатационни свойства.

По време на профилактиката се преглеждат съоръженията на компанията, а резултатите от проверките се анализират и се определят необходимите видове дейности и ремонти, както и техниката, нуждаеща се от рехабилитация. Всички повредени съоръжения се подменят.

Румен Петков: Защо Христо Иванов не извади списък на магистратите, които бавят делата?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157673

Няма сила, която да попречи на министъра на правосъдието да извади публичен списък на магистрати, които бавят дела или взимат противоречиви решения. Защо той не го прави, дали така не се поставя чадър над съдебната система. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков. Според него, досега от ведомството на Христо Иванов не са направили нито
Няма сила, която да попречи на министъра на правосъдието да извади публичен списък на магистрати, които бавят дела или взимат противоречиви решения. Защо той не го прави, дали така не се поставя чадър над съдебната система. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков. Според него, досега от ведомството на Христо Иванов не са направили нито

"Ислямска държава" подготвя пилоти камикадзе в Либия

http://www.cross.bg/libiya-news-islyamska-1490730.html

/КРОСС/Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) е започнала да обучава пилоти в своя военна база в Либия, съобщава Fox News. Екстремистите разполагат с най-малко един тренажор и по всяка вероятност с малки самолети, иззети след свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи. Бившият служител на ЦРУ Ерик Бъркхарт каза пред Fox News, че това създава опасност от атаки, подобни на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. За провеждането на терористични атаки ислямистите се нуждаят само от базови познания за управление на самолет, казва бившият офицер от израелското военно разузнаване и бивш съветник на израелския премиер Жак Нериа. "Става въпрос за основни, базови умения на пилотите, които могат да вдигнат във въздуха малък самолет и да го разбият, например във Ватикана. Полетът от Либия до Рим е само час и половина", каза той пред Fox News.  

УЖАС! Осем тинейджъри изгоряха в Русия! Вижте как!

http://www.bnews.bg/article-144710

По-рано се съобщаваше за петима загинали. Впоследствие бяха намерени телата на още три жертви.

Новият бюджет на Гърция предвижда нарастване на дълга на почти 188% от брутния продукт

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/06/2664121_noviiat_bjudjet_na_gurciia_predvijda_narastvane_na/?ref=rss


Гръцкият парламент одобри рано тази сутрин бюджета за 2016 година, в който са заложени над 5 милиарда евро допълнително от намаляване на разходите и още 2 млрд от повишаване на данъците, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. Промените са направени по искане на международните кредитори.

Проектът на финансовия министър Евклидис Цакалотос получи 153 гласа "за" срещу 145 гласа "против", като двама депутати от 300-членния парламент отсъстваха.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предвижда нулев икономически растеж през тази година и 0.7% през следващата. Ципрас заяви пред парламента, че растежът ще се възобнови през втората половина на 2016 г. и един силен туристически сезон би помогнал да се избегне рецесия.

Въпреки орязването на разходите дългът се очаква да нарасне до 327.6 милиарда евро или 187.8% от Брутния вътрешен продукт на Гърция. През тази година дълговете бяха 180.2 процента.
 

Bulgaria to Invest BGN 5 B in Poorest Regions Over Next Decade

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261454_Bulgaria+to+Invest+BGN+5+B+in+Poorest+Regions+Over+Next+Decade

 The Bulgarian state is beginning an ambitious programme on reviving the country's poorest regions, which foresees the investment of BGN 5 B in these regions over the next ten years.

The programme targets the northwest region, the Strandzha-Sakar mountain range, the Rhodope mountains, the mountainous and border regions.

The programme includes 51 municipalities, which are inhabited by a third of the Bulgarian population and in practice it encompasses half of the country's territory.

The aim is to attract not only long-term investments, but also to retain young people in these regions, bTV station informs.

The state will have commitment to enterprises investing in new projects and personnel to reduce their taxes and to take charge of half of the interest rates due on new loans.

Benefits during university studies, including providing dwelling, are foreseen for young graduates, who decide to stay behind in these regions.

The programme has a perspective of more than years, with the majority of the funds to be provided by EU programmes.

 

Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон

http://www.cross.bg/tytankamon-grobnitzata-kamera-1490729.html

/КРОСС/Британският египтолог Никълъс Рийвс изказа предположение, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера, където е била погребана Нефертити, съобщава сайтът Artprice. Вероятността такава камера да съществува е 90%. Рийвс, който твърди, че Нефертити е погребана именно в нея, обяви новината на съвместна пресконференция с министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет - Мамдух ел Дамати. Първоначално бе съобщено, че съществува 60% шанс зад стените на гробницата на Тутанкамон да има скрита камера. Сега обаче, след като са отчетени първите резултати от сканирането, вероятността от наличието на скрита камера нарасна на 90%, информира Мамдух ел Дамати. През есента Египет огласи амбициозен проект, който цели да бъдат разкрити загадки, свързани с египетските пирамиди - Хеопсовата и Хефреновата в Гиза, както и две пирамиди в Дашур, южно от Кайро. Сред поставените задачи е да се хвърли светлина върху начина, по който са построени пирамидите, и да се изследва гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор. В осъществяването на проекта участват египетски, френски, канадски и японски експерти. "В рамките на проекта започна първият експеримент, при който се прибягва до инфрачервена термография, за да се изследва температурата на стените на гробницата на Тутанкамон", поясни по-рано този месец Мамдух ел Дамати. "Предварителният анализ показа различия в температурата на отделни части на северната стена

Russian Sanctions Will Not Bring Turkey to Its Knees - Turkish Ambassador to Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261453_Russian+Sanctions+Will+Not+Bring+Turkey+to+Its+Knees+-+Turkish+Ambassador+to+Bulgaria+

 According to Turkish ambassador to Bulgaria His Excellency Suleyman Gokce, the sanctions imposed by Moscow in response to the downing of the Russian Su-24 bomber by two Turkish F-16 fighter jets on the Turkish-Syrian border on November 24, will not bring Ankara to its knees. Gokce noted that Turkey is a great country, being the sixteenth largest economy in the world and part of G-20 and having ties with each part of the globe.

His Excellency expressed regret that the situation unfolded in this way, but this had not been initiated by Turkey. In an interview for private bTV station on Saturday, the diplomat pointed that Russian measures are unilateral and seek to have short-term effect. He foresees that in the medium term, the situation will settle and the measures will start working against the Russian interest.

In his words, Russia and Turkey have always maintained friendly relations and if this has not been the case then Ankara would have participated in the sanctions imposed by the west against Moscow over its involvement in Ukraine. Gokce explained that following the start of Russian airstrikes in Syria on September 30, the first violation of Turkish airspace occurred on October 3, with the second following suit on October 4. The first contacts between the two sides were established on October 5 and throughout October there were four or five different incidents of violations and dangerous escalation.

He explained that the incidents had been discussed between the two sides, with the Russian military authorities committing themselves to avoid repetition of such incidents. Moreover, clear rules for entering combat had been established, which were shared with everyone, including with Russia. Despite these measures, incidents continued to occur. On the day of the downing , ten warnings were issued in the space of five minutes on the special radio channel developed for avoiding such incidents. However there was no reaction from the Russian aircraft, which maintained silence and remained unidentified.

Gokce was firm that Turkey has no intention to express apology to anyone and this had already been clearly stated at the political level. In his words, it was more important that this incident could have been avoided through establishing good communication and showing good intentions.

According to him, Turkey acted with goodwill and consciousness, exercising its sovereign right to defend its airspace. 

23 катастрофи са станали във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=308248

23 пътни произшествия са станали във Варна през последното денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При една от катастрофите е пострадал един човек, който е с контузии и е без опасност за живота.

Bulgarian FM: Europe Has to Begin Repatriation of Economic Migrants

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261452_Bulgarian+FM%3A+Europe+Has+to+Begin+Repatriation+of+Economic+Migrants++

 According to Bulgarian Foreign Minister Daniel Mitov, Europe has to start returning economic migrants to their home countries. Mitov was firm that there was no secret plan on the relocation of 500 000 migrants currently in Turkey to the EU. Bulgaria has assumed its responsibility and has already accepted large enough number of refugees relative to its GDP, Mitov said in an interview for private bTV station on Friday.

The foreign minister pointed that the issue of relocation is secondary and instead the focus should be on repatriation. In his words, this was one of the topics discussed with British Prime Minister David Cameron during his two-day visit to Bulgaria on Thursday and Friday as the UK has experience in the return of economic migrants.

According to him, Bulgaria should form a coalition of like-minded countries and convince its partners that the social, educational and other systems would not stand the pressure exerted by migrants.

Mitov was firm that the majority of the illegal migrants are not refugees and thus are not entitled to solidarity and support from all countries.

He highlighted that the external borders of the EU should be well-guarded, noting that Cameron was impressed with the guarding of the Bulgarian-Turkish border, which was inspected by the Bulgarian and British prime ministers on Friday.

Mitov identified Turkey as an important element in dealing with the refugee pressure, but pointed that other countries, such as Lebanon, also need aid.

Шаранът за Никулден да се приготвя цял, ако се къса - къса се и късметът на къщата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157705

Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Това каза проф. Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет пред „Фокус”.
„Риба и постно е характерното меню за празника, защото сме в пости до 25-ти декември, Коледа.
Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Това каза проф. Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет пред „Фокус”. „Риба и постно е характерното меню за празника, защото сме в пости до 25-ти декември, Коледа.

Московски: Летище Пловдив няма да работи през нощта

http://www.cross.bg/plovdiv-letishte-raboti-1490728.html

/КРОСС/Летище Пловди няма да работи през нощта. Това посочва в писмен отговор на депутатско питане министърът на транспорта Ивайло Московски. Поводът за въпроса е извънредната ситуация от 21 ноември, при която над 300 пътници принудени да чакат няколко часа, за да слязат от два самолета, които се приземиха край Пловдив заради опасна буря, която бушуваше в небето над София. Тогава се оказа, че летище е затворено и се наложи извънредно събиране на персонала, което отне няколко часа. Въпреки извънредната ситуация, транспортният министър е категоричен, че според ръководството на Летище Пловдив - икономически нецелесъобразно е съоръжението да работи в часовия диапазон 22.00-6.00 ч. През 2014 г. летището е успяло да формира приходи от 97 750 лв. от работата си през тъмната част на денонощието. Според годишните разчети, ако летището не работи през нощта, ще бъдат спестени 849 000 лв. за година. 24-часовият режим на работа на Летище Пловдив е неефективен, тъй като само разходите за нощен труд на персонала надхвърлят над 10 000 лв. всички събрани приходи от нощни полети през 2014 г.", пише Московски. Изчисленията показват, че за нощен труд трябва да бъдат заделени 109 000 лв. за една година. Транспортният министър уточнява още, че през цялата минала година, няма нито един пренасочен полет от Летище София към Летище Пловдив като резервно във времето между 22.00 и 6.00 ч. Ивайло Московски уточнява, че летището в Пловдив работи през нощта, но само при предварителна заявка

PM Borisov: Cameron's Visit Is Recognition of Bulgarian Efforts

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261451_PM+Borisov%3A+Cameron%27s+Visit+Is+Recognition+of+Bulgarian+Efforts+

 According to Prime Minister Boyko Borisov, the recent two-day visit of his British counterpart David Cameron to Bulgaria is a recognition of the efforts of the government, the parties supporting the ruling coalition and the opposition. Borisov pointed that Cameron had left the country on Friday with good impressions and thanked him that regardless of protocols and security measures he had assumed all risks. In his words, foreign investors and Europe see Bulgaria as a financially disciplined country as its currency is pegged to the euro, it has a fiscal reserve and a currency board. Borisov noted that they have been friends with Cameron for five-six years during which they have been working together. According to him, it was not bad to be praised by such a person as his words are being heard, Borisov said in an interview for the Bulgarian National Television (BNT) on Friday. The prime minister noted that Bulgaria has accepted all values of the Euroatlantic community and is fulfilling its commitments. At the same time, Bulgaria is very careful with both Russia and Turkey, taking into account its key and geographic position, history, cultural and mutual ties with both countries. Thus Bulgaria is not a party to the conflict between Russia and Turkey, which has escalated following the downing of a Russian Su-24 bomber by Turkish F-16 fighter jets on the Turkish-Syrian border on November 24. According to him, Russia has understood that Bulgaria has serious commitments towards NATO and the EU and Moscow is no longer provoking the country. Borisov stated that it was not nice for the international community when the Russian and Turkish presidents are hurling mutual accusations at each other. In his words, Bulgaria is well-positioned due to its straightforward, flexible and well-intentioned policy. Bulgaria has a good chance of completing the gas hub, which will ensure diversification of the country's supplies. He reminded that the Bulgarian and Greek energy ministers will sign the agreement on the natural gas interconnector between the two countries in the coming days. Borisov also revealed that he had a telephone conversation with his Turkish counterpart Ahmet Davutoglu on Friday. He shared that Davutoglu will visit Bulgaria on December 15 prior to the European Council in order to discuss the mutual guarding of the border and the commitments taken by Ankara at the EU-Turkey summit last week.

Кобрата нокаутира Харис за 1:48 минути, следващ мач през март

http://www.cross.bg/pylev-nokayt-vreme-1490727.html

/КРОСС/Кубрат Пулев нокаутира американеца Морис Харис само за 1:48 минути в Хамбург. Българинът постигна 22-ата си победа в 23-ия си мач на професионалния ринг и 12-ата си с нокаут. Единствената му загуба на професионалния ринг остава тази от Владимир Кличко в мача за световната титла. Това е и най-бързата победа на 34-годишния Кубрат Пулев в неговата кариера и първа с нокаут още в първия рунд. Всичко е добре, когато свършва добре!", каза Кобрата в телефонно интервю за Диема Спорт веднага след мача. "Морис нямаше нужната сила и необходимата дистанция, за да ме удари. Бяхме планирали да го пресирам постоянно, но и да внимавам. Очаквах предната му ръка да е доста по-добра, а той изобщо не можеше да ме достигне. Това ми даде възможност да го атакувам веднага.", добави българският боксьор. "С моя менажер и промоутър ще говорим през 2016-та да атакувам една от титлите, ще видим коя. Следващ мач - през март, защото трябва и време за подготовка. А след този мач трябва и малко време за почивка. На 13-ти откриваме и нашата боксова академия. Важното е, че контузията ми не се задълбочи. Искам да благодаря и на публиката в Хамбург - отново имаше много емоционална и много истинска публика от България.", добави Кубрат Пулев.  

Как политици и чиновници купуват евтини жилища

http://www.vesti.bg/bulgaria/kak-politici-i-chinovnici-kupuvat-evtini-zhilishta-6046706

170 държавни жилища са продадени на занижени цени от областните администрации на хора, които заемат публични длъжности

Как политици и чиновници купували евтини жилища

http://www.vesti.bg/bulgaria/kak-politici-i-chinovnici-kupuvali-evtini-zhilishta-6046706

170 държавни жилища са продадени на занижени цени от областните администрации на хора, които заемат публични длъжности

Политици и чиновници купували елитни апартаменти за жълти стотинки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157724

20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал „Изток” или 53 000 за 71 квадрата в „Дианабад” при пазарна цена 176 000 лева. На такива цени са си купували жилища депутати и чиновници, стана ясно от включването по Нова телевизия на депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов, който ръководи Парламентарната комисия за етика и
20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал „Изток” или 53 000 за 71 квадрата в „Дианабад” при пазарна цена 176 000 лева. На такива цени са си купували жилища депутати и чиновници, стана ясно от включването по Нова телевизия на депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов, който ръководи Парламентарната комисия за етика и

Кобрата нокаутира Харис за 1,48 минути, следващ мач през март

http://www.cross.bg/pylev-nokayt-nokaytira-1490727.html

/КРОСС/Кубрат Пулев нокаутира американеца Морис Харис само за 1:48 минути в Хамбург. Българинът постигна 22-ата си победа в 23-ия си мач на професионалния ринг и 12-ата си с нокаут. Единствената му загуба на професионалния ринг остава тази от Владимир Кличко в мача за световната титла. Това е и най-бързата победа на 34-годишния Кубрат Пулев в неговата кариера и първа с нокаут още в първия рунд. Всичко е добре, когато свършва добре!", каза Кобрата в телефонно интервю за Диема Спорт веднага след мача. "Морис нямаше нужната сила и необходимата дистанция, за да ме удари. Бяхме планирали да го пресирам постоянно, но и да внимавам. Очаквах предната му ръка да е доста по-добра, а той изобщо не можеше да ме достигне. Това ми даде възможност да го атакувам веднага.", добави българският боксьор. "С моя менажер и промоутър ще говорим през 2016-та да атакувам една от титлите, ще видим коя. Следващ мач - през март, защото трябва и време за подготовка. А след този мач трябва и малко време за почивка. На 13-ти откриваме и нашата боксова академия. Важното е, че контузията ми не се задълбочи. Искам да благодаря и на публиката в Хамбург - отново имаше много емоционална и много истинска публика от България.", добави Кубрат Пулев.  

Политици и чиновници купували елитни апартаменти за жълти стотинки (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157715

20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал „Изток” или 53 000 за 71 квадрата в „Дианабад” при пазарна цена 176 000 лева. На такива цени са си купували жилища депутати и чиновници, стана ясно от включването по Нова телевизия на депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов, който ръководи Парламентарната комисия за етика и
20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал „Изток” или 53 000 за 71 квадрата в „Дианабад” при пазарна цена 176 000 лева. На такива цени са си купували жилища депутати и чиновници, стана ясно от включването по Нова телевизия на депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов, който ръководи Парламентарната комисия за етика и

Големи опашки на рибната борса във Варна. Шаранът закова цена от 6 лева (снимки)

http://petel.bg/Golemi-opashki-na-ribnata-borsa-vav-Varna--SHaranat-zakova-tsena-ot-6-leva--snimki-__136567

Големи опашки се извиват на рибната борса във Варна, видя "Петел". Десетки варненци са решили да си набавят ценната покупка в последния...

Застреляха човек до дома на Мика в Маями, тя в шок!

http://petel.bg/Zastrelyaha-chovek-do-doma-na-Mika-v-Mayami--tya-v-shok--__136568

илюстрация: Булфото Прострелян банков обирджия стресна  дъщерята на футболната легенда Христо Стоичков - Мика, пише блиц.   ...

PM Borissov: Bulgaria not a side in Russia-Turkey conflict

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261450_PM+Borissov%3A+Bulgaria+not+a+side+in+Russia-Turkey+conflict

 “Bulgaria is not a side in the conflict between Turkey and Russia, but in the current situation stands a chance of obtaining Russian gas for the projected gas hub near Varna,” said PM Boyko Borissov in an interview for Bulgarian National TV.
 
“If, under European Commission aegis, we manage to bring Russian gas to Varna and from there the EU or European consortiums could buy it, then we would have additional financing for our gas pipelines without ceding ownership of them and we would collect transit fees, in accordance with the third liberalization package,” Boyko Borissov added. 

Обичаната Тони Димитрова стана почетен гражданин на Бургас

http://pik.bg/обичаната-тони-димитрова-стана-почетен-гражданин-на-бургас-news447732.html

Обичаната Тони Димитрова стана почетен гражданин на Бургас

Обичаната изпълнителка Тони Димитрова стана почетен гражданин на тържествената сесия на Общинския съвет в Бургас, провела се преди минути в заседателната зала на НХК. Тони Димитрова получи високото звание от кмета Димитър Николов и председателя на ОбС Бургас Костантин Луков, пише "Флагман".

„Боже, ако ме чуваш, да знаеш, че най-прекрасното нещо на света е да си бургазлия. За мен е радост, чест, гордост и има една единствена дума, която обяснява всичко това, което се е случвало по моя път. Единствената дума, заради която аз съм тук, а не в София е просто „Обич“. Намирала съм си причина, търсила съм и съм откривала, да обичам всяка уличка, всяка песъчинка, всяка капка море и всеки човек. Наистина много ви обичам“, каза Тони Димитрова, след като получи приза.

Освен нея за почетни граждани на Бургас бяха удостоени художникът Красимир Зинин и инж.Дамян Камбуров.

European Commission to fund two rail and one water project in Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261449_European+Commission+to+fund+two+rail+and+one+water+project+in+Bulgaria

 The European Commission is granting EUR 140 million for two railway and one waterway project in Bulgaria, the Ministry of Transport, Information Technology and Communications has announced. The funding is under the new Connecting Europe Facility for the Transport sector.

The projects are for the modernization of two railway sections in the region of Sofia and the FAIRway Danube project which includes a pilot study for improving shipping along the Danube.

Петър Москов: Разговори за промени в кабинета не са на дневен ред

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157699

Никакви разговори за промени в кабинета не са на дневен ред в момента. Мнозинството трябва да бъде на висотата си и да потвърди постигнатият консенсус за промени в конституцията. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред bTV. По думите му проблемът е, че Реформаторският блок не функционира като един политически орган.
Никакви разговори за промени в кабинета не са на дневен ред в момента. Мнозинството трябва да бъде на висотата си и да потвърди постигнатият консенсус за промени в конституцията. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред bTV. По думите му проблемът е, че Реформаторският блок не функционира като един политически орган.

Близо 1000 са имениците в община Разград, които празнуват днес на Никулден

http://pik.bg/близо-1000-са-имениците-в-община-разград-които-празнуват-днес-на-никулден-news447730.html

Близо 1000 са имениците в община Разград, които празнуват днес на Никулден

Близо 1000 са именниците в община Разград, които празнуват днес на Никулден, съобщиха от общинската администрация.

Името на светеца-покровител на океаните, моретата, реките и езерата Николай носят 546 разградчани, а празнуващите с името Никола са 258. За здраве и сполука ще почерпят своите близки и приятели 75 жени, носещи името Никол. Николинка се казват 64 разградчанки, а 47 жителки на общината са кръстени Николета.

Най-възрастният именик се казва Никола, роден през 1920 година, а най-младият носи също името Никола - той е роден миналия месец на 3 ноември.

Car processions protesting against rise in road-use vignette prices held nationwide

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261448_Car+processions+protesting+against+rise+in+road-use+vignette+prices+held+nationwide

 Almost 50 vehicles blocked traffic along the Bourgas-Sofia main road just outside the city limits. This is the third protest against the rise in road-use vignette prices. 
 
"There is no economic justification for a rise in the prices of vignettes", the protesters say. "Excise duty is levied on fuels and this money is earmarked precisely for improving road infrastructure,

there is no need to up the price of road-use stickers"

The protest is organized by the association for the protection of small and medium-sized businesses in Bourgas. By comparison, the protests against higher road-use sticker prices which took place last week brought together twice as many vehicles. Protest motorcades were organized in Vidin, where around 150 vehicles drove through the town centre and then blocked the E 79, in Vratsa, Sliven, Pazardjik, Dobrich, Shoumen, Rousse, Blagoevgrad where protesters blocked Strouma highlway for 30 minutes, and elsewhere. The procession in Varna was in protest against high prices in general.

Шаранът за Никулден да се приготвя цял, ако се къса - къса се и късметът на къщата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157711

Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Това каза проф. Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет пред „Фокус”.
„Риба и постно е характерното меню за празника, защото сме в пости до 25-ти декември, Коледа.
Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Това каза проф. Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет пред „Фокус”. „Риба и постно е характерното меню за празника, защото сме в пости до 25-ти декември, Коледа.

Даниел Вълчев: Разговорите за промените в конституцията станаха сектантски, анатемосват несъгласните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157713

Разговорите за промените в конституцията станаха религиозни, сектантски. Това каза пред Нова тв Даниел Вълчев. Професорът по право бил смаян, че всеки, който има различно мнение от това на Христо Иванов как трябва да протече съдебната реформа, бива анатемосан.
Разговорите за промените в конституцията станаха религиозни, сектантски. Това каза пред Нова тв Даниел Вълчев. Професорът по право бил смаян, че всеки, който има различно мнение от това на Христо Иванов как трябва да протече съдебната реформа, бива анатемосан. "През последните месеци се създаде впечатление, че всеки,

Гъсти мъгли в 22 области на страната, температурите достигат 12 градуса

http://www.cross.bg/mugla-mesta-oblasti-1490726.html

/КРОСС/Днес ще бъде почти тихо. В равнините и низините ще има мъгла, след обяд в повечето райони ще се разсее, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго. Повече слънце ще има в планинските райони. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в районите с трайна мъгла и по-ниски. Атмосферното налягане съвсем слабо ще се понижи, оставайки значително по-високо от средното за месеца. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. На места в сутрешните часове ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 10° и 12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще 1-2 бала. В планините ще преобладава слънчево време. На места в сутрешните часове в по-ниските части ще е мъгливо. Вятърът ще е е слаб до умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 5°. Жълт код за мъгла е обявен в 22 области на страната. Областите, за които важи жълтият код са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, София, София-област, Благоевград, Кюстендил и Перник. Жълтият код предупреждава хората да бъдат внимателни за големи области с мъгла, на места гъста

ИД е убила губернатора на Аден

http://asia.actualno.com/id-e-ubila-gubernatora-na-aden-news_511737.html

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорността за експлозията, която уби губернатора на град Аден в Йемен, съобщава Reuters. В изявление, разпространено в социалните мрежи, групировката твърди, че нейни бойци са детонирали зареден с експлозиви автомобил, когато конвоят с губернатора Джафар Мохамед Саад е преминавал през един от западните квартали на Аден. По-рано Al Jazeera съобщи, че губернаторът и шестима от неговите охранители са убити в резултат на нападение с Р

Фандъкова: София е част от мрежата на големи градове в Европа и света

http://www.cross.bg/fandukova-chast-klimatichnite-1490725.html

/КРОСС/София е част от мрежата на големи градове в Европа и света. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ във връзка с Конференцията за климатичните промени в Париж. „Не сме толкова големи, но имаме важна част в тази мрежа. Събитието неслучайно беше наречено историческо, включително от президента на Франция Франсоа Оланд и от кмета на Париж Ан Идалго, която е инициаторът, защото за пръв път ние кметовете се включваме в обща конференция, насочена към борбата с климатичните промени", заяви Фандъкова. Тя посочи, че Столична община работи по тези теми от няколко години. „През 2011 г. София се включи към мрежата на европейските градове. От 2012 г. имаме програма, която изпълняваме с големите екологични проекти и всички останали в тази насока. Тази среща беше важна, защото заявихме ясно изискването към националните правителства, държавите, световните лидери да постигнат споразумения. Резултатите от нашата работа не се виждат днес по тази тема, но отговорността ни е голяма за бъдещето", отбеляза Фандъкова. Тя добави, че София е поела своите ангажименти. „Градовете са много важен фактор по темата за климатичните промени, защото имаме оперативни задачи на локално ниво", уточни Фандъкова

Фандъкова откри ледената пързалка на езерото „Ариана“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261447_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B7

 Време е децата да излязат от клубовете, да станат от компютрите и да се възползват от най-голямата ледена пързалка на Балканите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, при откриването на сезона на най-голямата ледена пързалка на Балканите, на езерото „Ариана” в столицата. "Знам, че сте нетърпеливи да отвори врати за поредна година в центъра на София най-голямата пързалка. София го заслужава. Децата на града и столичани го заслужават", каза Фандъкова, цитирана от Блиц.

Тя подчерта, че София се готви да бъде европейска столица на спорта. "Това съоръжение ни помага, защото е насочено към масовия спорт", поясни Фандъкова и пожела Коледните и новогодишни празници да се посрещнат със здравословен начин на живот.

Никулден e! Празнуват и рибарите, и банкерите

http://www.cross.bg/nikolaii-nikylden-nosyat-1490724.html

/КРОСС/Днес е Никулден! Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е покровител е на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите. Днес празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница. Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Никулден попада във времето на Коледния пост. За трапезата в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Житието на Св. Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието. Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествена литургия, а след това организират буйни празненства

Орешарски: Страната е друга, благодарение и на нашия кратък мандат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664110_oresharski_stranata_e_druga_blagodarenie_i_na_nashiia/?ref=rss


Като равносметка, не мога да не бъда удовлетворен, че днес страната е друга благодарение и на краткия наш мандат, каза днес по Би Ти Ви бившият премиер Пламен Орешарски. Според него успехите в икономиката днес са повлияни и от краткия мандат на тройната коалиция.

"Беше свършена много работа. И позитивите в различните сектори сега имат в основата си и този мандат. Дори и похвалите за охраната на границата, които дойдоха от британския премиер - цялата организация започна по мое време",...

Рибарско селище в центъра на Бургас

http://pik.bg/рибарско-селище-в-центъра-на-бургас-news447725.html

Рибарско селище в центъра на Бургас

Автентично рибарско градче ще посреща гости в градинката до Часовника на Никулден. Пространството ще приюти характерните за всяко рибарско селище атрибути - мрежи, лодка с рул, компас и стойка с камбана на палубата.

Емблематичното място за срещи - Часовника, ще се превърне в котва, пусната на сушата. Във фонтана ще плува гигантски 6-метров шаран със златни люспи, който всеки ще може да "улови" с въдица и да се снима с него за спомен и, за да му повярват останалите рибари.

Типичната атмосфера ще бъде допълнена от стара бургаска рибарска къща с подходящите мрежи и въжета, а неин домакин ще бъде старият капитан, който заедно с пътешественици, минали през Бургас, ще разказват на гостите си истински случки и причудливи истории.

За бургаския дух от онова време ще допринася ретро автомобил и стара пощенска кутия, в която всеки желаещ ще може да остави картичка със своето поздравление за Никулден. Танго, стари градски песни, рокендрол и туист ще звучат от Грамофона, а танцьори и актьори ще увличат всеки любител на танца. Вестникари ще раздават последното издание на празничния "Бургаски вестник", а улични музиканти ще се грижат за празничното настроение на жителите и гостите на Бургас.

Остана ли още нещо за опраскване?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261446_%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%3F

 „Опраскването” е сравнително нов термин, който означава да заобиколиш прозрачните и законови процедури, да отнемеш де факто властта от легитимните институции и да стовариш закона върху главата на някого по силата на невидими за обществото механизми и принципи. Гражданите го научиха от изтеклите записи на разговори между две съдийки. А броени дни по-късно видяха как опраскването работи и в законодателния процес.

Какво беше, какво стана

Опраскани в четвъртък се оказаха промените в Конституцията, свързани със съдебната власт, с които трябваше да започне т.нар. съдебна реформа. Търсенето на необходимото мнозинство, станало известно като „исторически компромис“, наложи отстъпки още в началото на процеса - управляващата коалиция от ГЕРБ и РБ се отказа от анонсираното през април намерение да прекрати мандата на този Висш съдебен съвет (ВСС) чрез промяна в начина на избиране и съкращаване на мандата на неговите членове. Първоначално имаше и идея да се въведе изслушване на главния прокурор в Народното събрание като форма на отчетност за обвинител номер едно.

ГЕРБ и Реформаторският блок се отказаха от тези намерения, за да получат необходимите гласове за промяна на Конституцията. В постигнатия „исторически компромис“ с ДПС остана разделянето на ВСС на две колегии и премахването на доминацията на главния прокурор над прокурорско-следователската колегия. Само и единствено с това постижение бе обяснявано отстъплението от много други позиции. Но при вчерашното второ четене на поправките временната парламентарна комисия премахна и тази промяна.

Какво следва?

Знаците за подобно развитие бяха налице от месеци - представители на ДПС се изказваха против идеята парламентът да избира 6 от общо 12 членове на прокурорската колегия. АБВ не само се изказваха, но и внесоха поправка на поправката - парламентът да избира само петима, а общият брой да се намали на 11. Останалите шестима са: четирима пряко избрани от прокурори, един - от следователи, както и самият главен прокурор. Централизираният характер на прокуратурата, част от която е следствието, означава главният прокурор, който и да е той, да контролира тази колегия във ВСС. Това беше вариантът, който ДПС предлагаше още преди „историческия компромис“. Така и стана.

Комисията отхвърли и предложението гласуванията във ВСС да са явни. Това не беше част от сделката, но пък поправката беше допусната от комисията като „непротиворечаща“ на духа на приетия на първо четене проект. Но и тя бе отхвърлена от комисията. До едно бяха отхвърлени и по-радикалните предложения: ограничаване мандата на главния прокурор, възможност за неговото отзоваване, както и назначаването на независим зам.-главен прокурор по румънски модел за борба срещу корупцията по високите етажи. Всичко това бе отхвърлено.

Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува текст по текст всички предложения. На теория е възможно отхвърлени от комисията поправки да бъдат приети от пленарната зала. Но на практика това може да стане само с мнозинство от поне 160 депутати. В комисията „историческият компромис“ бе подкрепен само от ГЕРБ и Реформаторския блок, които имат общо 107 депутати. Синхронизираното поведение на ДПС и АБВ, както и несъгласието на БСП с каквито и да е промени, правят прогнозата за крайния резултат лесна. Също толкова лесна е прогнозата, че България ще получи неблагоприятен доклад от Европейската комисия през януари. Но това отдавна не впечатлява нито политиците, нито избирателите им.

Иван Бедров

Изводите след "опраскването"

Нека видим защо случилото се отговаря на термина „опраскване”: защото публично поети ангажименти нямат значение, защото статуквото в съдебната система очевидно има влияние върху законодателния процес и защото обществото не вижда принципите и механизмите, които движат тази реалност. А изводите са поне три:

Принципът „да правим реформа на час по лъжичка, за да не се усетят нуждаещите се от реформа“ очевидно не работи. Статуквото се усеща много бързо, разполага с достатъчно медийна подкрепа и - както се видя - с достатъчно гласове в парламента.

Позицията на ГЕРБ „ами, не минава, видяхте“ не обяснява достатъчно добре защо председателстващият комисията представител на същата партия удобно поставя на гласуване първо предложението на АБВ/ДПС/прокуратура и след като то е прието, изобщо не поставя на гласуване варианта на управляващите.

Третият извод е, че министърът на правосъдието Христо Иванов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев все по-трудно ще обясняват присъствието си в едно управление, което не прави съдебна реформа, след като сами поискаха да бъдат говорители на онази част от обществото, която очаква радикална реформа.

Всичко това се случва в дни, когато политическите сили бягат като дявол от тамян, щом някой ги помоли да коментират най-големия скандал в съдебната система в последно време. Опраскващите засега печелят. Съобщиха ни го дори предварително в техните медии, ама като няма кой да чете...

Ще има санкции за фирмите, които изпълняват ремонта на парка на НДК

http://pik.bg/ще-има-санкции-за-фирмите-които-изпълняват-ремонта-на-парка-на-ндк-news447727.html

Ще има санкции за фирмите, които изпълняват ремонта на парка на НДК

Изпълнението на ремонта на парка на НДК вече излиза от срокове и задължително ще има санкции за фирмите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ.

„Предстои да уточним какви ще бъдат те. Много от проектите, по които работихме има забавяне, по същия начин ще се наложат санкции на фирмите”, заяви Фандъкова.

Кметът на София посочи, че цените за фирмите се определят с ясни прозрачни конкурси по Закона за обществените поръчки.”В по-голямата си част винаги съм доволна от това, че обществените поръчки се обжалват в съда и всъщност съдът решава кой е крив, кой е прав. Това означава потвърждение, намиране на проблем, който след това да бъде поправен. Всичко се прави от комисии, ясно е, че не ги правя лично аз тези поръчки”, подчерта Фандъкова. Тя отбеляза, че се спекулира много за цената и посочи, че тя може да се провери по план сметките. „Санкциите, които залагаме за фирмите, са много големи. Когато се работи, разбира се, че има проблеми. Връщаме фирмите да отстранят забележките, след приемането на обекта има 5 години гаранция, в който срок те отстраняват всичко за своя сметка. При това връщане се получава забавяне, а за това санкциите са огромни”, изтъкна Йорданка Фандъкова.

Във връзка с изчистеното парче от Берлинската стена, което се намира в парка при НДК, от служители на Столична община Фандъкова обясни, че тази самоинициатива на служителите е недопустима. „Слава Богу, в Музея за история на София имаме реставратори и добри професионалисти, които веднага се ангажираха постепенно да го възстановят. Те ще почистят мястото внимателно по правилата на реставрацията, за да имаме този паметник, във вида, в който е получено”, допълни Фандъкова.

Ще има санкции за фирмите, които изпълняват ремонта на парка на НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157688

Изпълнението на ремонта на парка на НДК вече излиза от срокове и задължително ще има санкции за фирмите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ. „Предстои да уточним какви ще бъдат те. Много от проектите, по които работихме има забавяне, по същия начин ще се наложат санкции на фирмите”, заяви Фандъкова.
Изпълнението на ремонта на парка на НДК вече излиза от срокове и задължително ще има санкции за фирмите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ. „Предстои да уточним какви ще бъдат те. Много от проектите, по които работихме има забавяне, по същия начин ще се наложат санкции на фирмите”, заяви Фандъкова.

Русия се завърна на сцената

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261445_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 И Путин, и Ердоган са склонни към авторитарно управление, макар и в различна степен. И двамата се опират на консервативната част от обществото. Доскоро това им помагаше да намерят общ език, а двустранният бизнес процъфтяваше. Но свалянето на руския самолет от турските ВВС заплашва да сложи кръст на всичко това. Най-важното е, че Русия се чувства унизена. Страната и нейните лидери направо се давят от емоции. По руската телевизия се изливат кофи с кал върху Турция и нейните лидери. В своята програмна реч в четвъртък президентът Путин дори заяви, че „Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, като ѝ отнеме разума и разсъдъка”. А това са изключително остри думи.

Рискове и реалности

В резултат – двустранните отношения са развалени за години напред. Турските плажове дълго няма да видят руски туристи. И работата няма да приключи само със забраната за внос на портокали, домати или месо. Путин си го каза. Русия навярно поне за няколко години ще замрази изграждането на газопровода „Турски поток”, а може дори да се откаже от него.

Но най-опасен е рискът от военни сблъсъци. Вярно, Путин каза, че Русия няма «да дрънка с оръжие», обаче рискът си остава. Русия едва ли ще се успокои, докато не нанесе на Турция подобен удар – примерно, да свали турски военен самолет. Все пак до пряка война между Русия и Турция или между Русия и НАТО едва ли ще стигне. Такъв конфликт не искат нито САЩ, нито останалият Западен свят, които ще направят всичко възможно, за да охладят разгорещените страсти. Освен това Русия има нужда от Турция най-малкото поради факта, че тя контролира Босфора. А Босфорът е важен за Русия както заради търговията, така и заради доставките за военната операция в Сирия, тоест – за Черноморския флот.

 

Оланд и Путин на срещата им в Москва през ноември 2015 г. след атентатите в Париж

 

Путин принуди Запада да се съобразява с него

След анексирането на Крим и относително вялата западна реакция на това действие Русия смята, че не я грози изолация. Дори ако си представим, че между Русия и Запада отново се спусне Желязна завеса, мнозинството руснаци няма да имат нищо против. Мисля обаче, че в момента не става дума за изолация на Русия, по-скоро дори обратното. Западът, и особено някои политици в Германия, още преди терористичните нападения в Париж отправяха към Русия сигнала, че е възможно подобряване на отношенията. За целта обаче трябва да се изпълнят договореностите за Украйна, постигнати в Минск. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер наскоро дори отвори дума за връщането на Русия в Г-8, откъдето я изключиха след анексирането на Крим.

След атентатите в Париж Франция като отколешен близък партньор на Русия също неволно ѝ помага да излезе от изолацията. Засега няма краен резултат, но очевидно е, че Москва се придвижва в нужната ѝ посока. Умело използвайки конфликта в Сирия и настроенията на запад след атентатите в Париж, Русия фактически се завърна в голямата международна политика. А президентът Путин принуди Запада да се съобразява с него.

Сегашното финансиране на болниците задоволява бизнес интереси, обяви министър Москов

http://www.cross.bg/moskov-ministur-petur-1490723.html

/КРОСС/Сегашната системата за финансиране на болниците функционира, за да задоволява определени бизнес интереси, каза днес по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той припомни, че амбицията на управляващите е тя да се промени така, че търговията да бъде изместена от медицината. Министърът представи анализ на Световната банка, според който, ако се запази сегашната структура на заболеваемостта, след 2020 година ще трябва да започне свиване на държавните разходи за образование и социални дейности, за да се дават допълнителни пари на здравната система. Петър Москов не се съгласи с твърденията, че целта на реформата е да намали харчовете в здравеопазването. "Моята цел е тези пари да се ползват максимално ефективно. Явно даването на много пари не върши работа, защото постъпванията в болница се увеличават", уточни той. Москов припомни, че всъщност парите за здраве се увеличават, като догодина здравната каса ще получи допълнителни 129 млн лева, а работещите в спешната помощ 20 млн лева. Той поясни, че освен увеличение на заплатите на работещите в спешната помощ, от януари ще се актуализират и доходите на ангажираните в спешните приемни отделения в болниците. Задължителната здравна карта регламентира количеството болнични легла, които една държава поддържа. В ЕС има средно 4.8 активни болнични легла на 1000 души. В България те са седем", обясни Петър Москов

Най-косматите животни на света

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-kosmatite-zhivotni-na-sveta-6046596

В най-студените части на Земята, изолацията е от съществено значение за оцеляването

Ще има санкции за фирмите, които изпълняват ремонта на парка на НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157695

Изпълнението на ремонта на парка на НДК вече излиза от срокове и задължително ще има санкции за фирмите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ. „Предстои да уточним какви ще бъдат те. Много от проектите, по които работихме има забавяне, по същия начин ще се наложат санкции на фирмите”, заяви Фандъкова.
Изпълнението на ремонта на парка на НДК вече излиза от срокове и задължително ще има санкции за фирмите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ. „Предстои да уточним какви ще бъдат те. Много от проектите, по които работихме има забавяне, по същия начин ще се наложат санкции на фирмите”, заяви Фандъкова.

Опасното наследство от съветско време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261443_%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5

 Невзрачното селце Кобасна се намира на 200 км от границата, която дели Република Молдова от сепаратисткото Приднестровие. След разпадането на СССР, регионът отвъд рeка Днестър обяви своята независимост, но така и не получи международно признание. Бившата съветска република Молдова вече не контролира този регион, но продължава да гледа на него като на част от своята държавна територия.

В Кобасна се намира огромен склад за муниции, контролиран от приднестровските сепаратисти и руските мироопазващи сили, които се намират в региона от времето на военните сблъсъци през 1992 година. Независимо че Руската Федерация се задължи още през 1999 г. да изтегли войските си от Приднестровието, там и до момента са разположени близо 1500 руски военнослужещи. В складовете на Кобасна се намират оръжейните запаси на бившата съветска 14-та армия, както и оръжия, изтеглени от бившите „братски“ страни – ГДР и Чехословакия.
На фона на украинската криза в молдовската столица Кишинев съществуват големи опасения, че тези оръжия биха могли да се използват при евентуален въоръжен конфликт. Бившият молдовски министър на отбраната Виталие Маринута съзира и други опасности. Генералът твърди, че в Кобасна се намират още близо 20 000 тона муниции за артилерията и сухопътните войски, както и различна по вид военна техника.
 Виталие Маринута: Да се попречи оръжията да попадат в ръцете на чуждестранни бойци
Виталие Маринута: Да се попречи оръжията да попадат в ръцете на чуждестранни бойци
"Според изследване на Молдовската академия на науките, евентуална авария в този склад би могла да доведе до взрив, сравним с този от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки“, казва Маринута. Той твърди, че годността на тези муниции отдавна е изтекла, поради което е необходимо складът незабавно да се постави под международен контрол, включително и за да не попадат оръжия в ръцете на чуждестранни бойци.
Нелегална търговия с оръжия
Приднестровието на няколко пъти е било обвинявано за участие в нелегална търговия с оръжие. Репортери на разследващия проект RISE Moldova разкриха още през миналата година колко лесно човек може да се сдобие с оръжия и муниции от склада в Приднестровието. Репортерите се представили за хора, желаещи да закупят оръжие, след което се сдобили с гранатомет и съответните муниции, а „търговецът“ им обещал, че може да им достави всякакъв вид оръжие.
Политологът Оазу Нантой от Кишинев предполага, че Приднестровието е в състояние и само да произвежда оръжия. За ДВ той каза, че от сепаратисткия регион на няколко пъти са били „експортирани“ оръжия за чужбина. През 1990-те години например оттам са заминавали оръжия за региона на Балканите, което било използвано по времето на войните в бивша Югославия. Съществували и истински ценоразписи за отделните видове оръжия и муниции.
 Оазу Нантой: Оръжия от сепаратисткия регион са изполвани по време на войните в бивша Югославия 
Оазу Нантой: Оръжия от сепаратисткия регион са изполвани по време на войните в бивша Югославия
Сепаратизъм и тероризъм
Освен като център на нелегална търговия с оръжия, регионът на Приднестровието се е превърнал и в средище на различни терористични групировки, твърди бившият шеф на молдовските тайни служби Валентин Дедиу: „Имахме информации, че различни терористични организации са закупили оръжия от Приднестровието. А доколкото можем да приравним сепаратизма с тероризма, бихме могли да кажем, че в Приднестровието днес има тренировъчни лагери на терористични групировки“, казва той. Според Дедиу, мъже от Приднестровието са участвали в различни акции в Украйна, като например атентатите от Одеса през 2014 година.
След терористичните удари от Париж молдовските сили за сигурност засилиха своя контрол. Задържани бяха множество мъже, за които се твърди, че са участвали във военни действия в региона на Донбас. През миналата седмица бяха задържани и членовете на полувоенизирана групировка, която вероятно е планирала различни атентати в Молдова. Иззети са били географски карти, на които били нанесени евентуалните цели, както и множество оръжия.
 Валентин Дедиу: В Приднестровието има тренировъчни лагери на терористични групировки
Валентин Дедиу: В Приднестровието има тренировъчни лагери на терористични групировки
Молдовският депутат Вячеслав Унтила, председател на парламентарната комисия по сигурността в Молдова, не изключва възможността да се появят нови полувоенизирани формирования, сходни с онези на полуостров Крим, които да предизвикат размирици в региона.
Несигурността в република Молдова се подсилва допълнително и от политическата криза в страната. Дискредитираният заради корупция проевропейски Съюз не е в състояние да състави стабилно правителство. Проруските партии искат да предизвикат предварителни избори. Те водят във всички анкети на социолозите и в случай на изборна победа биха обвързали страната по-силно към Москва. Опасността от ново кризисно огнище край източната граница на ЕС, става все по-реална.

Пришълец в норвежките градини

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/12/06/2663376_prishulec_v_norvejkite_gradini/?ref=rss


В последните десетилетия популацията на испанския гол охлюв (arion vulgaris) в Норвегия расте лавинообразно и излага на риск местните растителни и животински видове.

Пренесен от Южна Европа със заразена почва и растения в края на 80-те години на XX в., днес само в рамките на едно норвежко стопанства броят на голите охлювите надвишава 40 000 индивида годишно.

Родината на испанския гол охлюв е югозападната част на европейския континент. Впоследствие се разпространява на...

Миков: Дарителството запълва вакуума от недостатъчността на държавата

http://www.cross.bg/mikov-blagata-durzhava-1490722.html

/КРОСС/„Нека изразим признателност към всички дарители - към по-състоятелните, а и не толкова, но също щедри наши съграждани - които помагат на другите хора, близки или непознати. Дължим им уважение за проявяваната от тях солидарност, независимо дали към хора със социални и здравни проблеми, деца или възрастни, талантливи българи от културата и изкуството, към учебни институции, благотворителни организации и инициативи". Това пише председателят на НС на БСП Михаил Миков в свое поздравление по случай Деня на дарителя. Той добавя, че дарителството запълва вакуум, оставен от държавата, по-точно от нейната недостатъчност. „Държавата, с нейната роля на балансьор в отношенията между хората, на справедлив преразпределител на благата, които създава обществото, като че ли все повече я няма в нашия живот", пише Миков. Председателят на БСП призовава в Деня на дарителя всички да бъдем по-щедри към околните и по-солидарни като общество. „Нека поискаме и постигнем държава, която не пречи на дарителството, но и активно намалява острата нужда от него. Говоря за държава, която прави всичко възможно да съхранява достойнството на всички свои граждани", призовава още той. Миков е категоричен, че бюджетът, който предлага днешното дясно управление, преразпределя едва 37-38% от благата, които създаваме. „Ако не променим това, все повече българи ще разчитат на милостиня и дарения, за да преживяват

Важни въпроси водят Ахмет Давутоглу в София на 15 декември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261442_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D0%94%D0%B0%D0%B2%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%83+%D0%B2+%D0%A1%D0%B

 Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември, съобщиха от правителствения пресцентър. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз.
След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността да отворят глава 17, икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС. 

САЩ няма да допуснат блокиране на политическия процес в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-protzes-grypi-1490721.html

/КРОСС/САЩ няма да допуснат блокиране от Русия и Иран на политическия процес по предаването на властта в Сирия. Той включва оттеглянето на президента Башар Асад. Срещу тази възможност се противопоставят Москва и Техеран. Поредният кръг от Виенския формат на преговорите за Сирия ще се проведе до седмици в Ню Йорк. Пред свикването на новата среща обаче имало и няколко други препятствия. Световните сили, съгласили се да преговарят, все още не са се разбрали за бъдещето на сирийския президент Башар Асад. Още бил открит и въпросът кои сирийски опозиционни групи могат да участват в мирния процес. Саудитска Арабия се очаква да събере представители на сирийските опозиционни групи на среща в Рияд в близките дни, като целта е да се състави списък. В него няма да бъдат "Ислямска държава", нито Фронтът "Ан Нусра" - двете забранени терористични групи. Към забранените може да бъдат присъединени и други, за което настоява Москва. Водеща роля в съставянето на списъка имала Йордания, пише "Ню Йорк таймс". Съгласно договорката от Виена посредникът на ООН Стафан де Мистура пък бил натоварен със задачата да организира разговори между враждуващите страни в Сирия до 1 януари.  

Москов: Оставки в кабинета не са на дневен ред

http://frognews.bg/news_103146/Moskov-Ostavki-v-kabineta-ne-sa-na-dneven-red/

„Никога ДСБ и блока не са гледали на тези неща като на някакъв реванш. Тези мушмороци си знаят кои са. Има здравословна тишина това мнозинство да се защити“. Това каза по bTV здравният, коментирайки думите на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, че му е бил оказван натиск от ДСБ. Оставка на който и да е член на правителството в момента не стои на дневен ред, добави той.

Почина бившият премиер Димитър Попов

http://www.cross.bg/dimitur-popov-premier-1490720.html

/КРОСС/Почина Димитър Попов - министър-председател на България в правителството, управлявало страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година. Димитър Попов е първият некомунистически премиер на България. По негово време в началото на 1991 г., започват икономическите реформи. Те стартират с освобождаването на цените, т.е. те са монетарни и не са последвани от структурни - промяна на собствеността чрез приватизация. Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза "За Бога, братя, не купувайте". Той е роден в град Кула на 26 юни 1927 година. Завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. След това работи в Централната избирателна комисия по време на първите демократични избори от 10 юни 1990 г., когато бе избрано 7 ВНС. В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията. Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер. През 1992 г. Димитър Попов се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия. Мир на праха му!

Почина бившият премиер Димитър Попов

http://www.cross.bg/popov-dimitur-bulgariya-1490720.html

/КРОСС/Почина Димитър Попов - министър-председател на България в правителството, управлявало страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година. Агенцията припомня, че Димитър Попов е първият некомунистически премиер на България. По негово време в началото на 1991 г., започват икономическите реформи. Те стартират с освобождаването на цените, т.е. те са монетарни и не са последвани от структурни - промяна на собствеността чрез приватизация. Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза "За Бога, братя, не купувайте". Той е роден в град Кула на 26 юни 1927 година. Завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. След това работи в Централната избирателна комисия по време на първите демократични избори от 10 юни 1990 г., когато бе избрано 7 ВНС. В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията. Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер. През 1992 г. Димитър Попов се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия

Терористичен акт с мачете в лондонското метро

http://www.moreto.net/novini.php?n=308241

Трима души бяха ранени при нападение от неизвестен мъж, въоръжен с мачете, в лондонското метро. "Това е за Сирия" крещял мъжът при нападението срещу хората. Един от тях е с тежки наранявания и лекарите се борят за живота му.

Петър Москов: Извън жълто медийния дневен ред, няма предпоставка за оставка на министри

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664093_petur_moskov_izvun_julto_mediiniia_dneven_red_niama/?ref=rss


Няма никаква предпоставка за оставка на нито един министър, извън жълто медийния дневен ред, заяви зам.-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов в интервю за "Тази неделя" по Би Ти Ви. Думите му идват няколко дни, след като членът на "Движение България на гражданите" Даниел Вълчев обяви, че лидерът на ДСБ Радан Кънев поискал оставката на министъра на образованието Тодор Танев, който е от квотата на Реформаторския блок.

"В Блока има гражданска енергия и пет неуспели по...

Саакашвили остана и без партия в Грузия

http://www.cross.bg/saakashvili-gryziya-ykraiina-1490719.html

/КРОСС/Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили беше свален и от партийния пост на своята формация Единно национални движение, предаде Интерфакс. Един от лидерите на формацията Давид Бакрадзе заяви, че стъпката се предприема след като Саакашвили остана без грузинско гражданство. Това е пречка пред политика да се занимава с обществена дейност в родината си. Президентът на страната Гиорги Маргвелашвили подписа указ за отнемане на грузинското му гражданство на основание, че Саакашвили, който сега е губернатор на Одески регион в Украйна, е станал украински гражданин през май. Грузия предупреди Киев, че предоставянето на официални постове в Украйна на хора, които са обвинени в престъпления в грузинската държава, може да навреди на двустранните отношения.  

Гръцкият парламент прие на косъм бюджета си за 2016 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157674

Гръцкият парламент прие тази нощ държавния бюджет за 2016 г. От 300 депутати за проектобюджета гласуваха 153 депутати от правителствената коалиция СИРИЗА и АНЕЛ, предаде РИА Новости, цитирана от
Гръцкият парламент прие тази нощ държавния бюджет за 2016 г. От 300 депутати за проектобюджета гласуваха 153 депутати от правителствената коалиция СИРИЗА и АНЕЛ, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Основните показатели на бюджета бяха съгласувани с квартета международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност).

В моловете разбиват коли на паркинга, джебчии дебнат вътре

http://www.cross.bg/obirdzhiite-povecheto-suvetvat-1490718.html

/КРОСС/Крадци разбиват коли вече и по паркингите на големите търговски центрове, съобщи бТВ. Докато клиентите пазаруват, обирджиите прибират всички ценно, оставено в автомобилите. Когато оставяте колата си на паркинга, приберете ценните вещи и покупките си в багажника, съветват охранители. Другият проблем са джебчиите, които обикалят търговските центрове на групи точно в дните на голямото пазаруване. Повечето са вече добре облечени млади хора. За да не станете жертва на обирджиите, не носете големи суми в портфейла си, съветват експертите. Може да плащате с карта. Повечето хора признават, че докато са на пазар съвсем забравят да си пазят чантите. Други, които са ограбвани и преди, вече внимават. В тълпата от клиенти дори камерите е трудно да засекат обирджиите. Ако обаче пострадате, веднага потърсете охраната и се обадете на полицията.  

360 къса контрабандни цигари намери полицията в горнооряховски магазин

http://pik.bg/360-къса-контрабандни-цигари-намери-полицията-в-горнооряховски-магазин-news447720.html

360 къса контрабандни цигари намери полицията в горнооряховски магазин

Акцизни стоки без бандерол установиха и иззеха горнооряховски полицаи, информира Областната дирекция на МВР в старата столица.

На 3-ти декември при извършена проверка в магазин за хранителни стоки в железничарския град е установено, че продавачката държи в себе си 360 къса цигари, без акцизен бандерол.

По случая е образувана преписка, същата е подготвена за налагане на административно наказание.

5 модни съвета за коледния купон с колегите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261441_5+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1

 Роклята - семпла и с дискретно деколте, обувките и бижутата - сребристи, тъй като 2016-а е високосна

Модният стил на коледния купон с колегите е наистина много сложен. Почти като статусите във фейсбук – в стремежа си да се покажете колко сте оригинални, често оставате неразбрани.

Затова трябва да се съобразявате с няколко неща. Първо, офис дрескодът остава, т.е. дрехите с твърде дълбоки деколтета, тесните и прекалено къси рокли отпадат. Носете ги, когато сте с приятели.

Не е нужно на коледния купон с колегите да сте в блестяща рокля, за да се откроите сред тях. Черният цвят е може би най-добрият вариант, който може да се комбинира с жилетки с пайети и пришити камъни, ако толкова много държите да сте заслепителни.

Следващата 2016 година е високосна. Вероятно това е една от причините, която насърчи модните дизайнери да представят аксесоари и бижута в сребристо. В този нюанс можа да са например обеците или обувките ви.

Често подценявани пред тоалета, но всъщност прическата и маникюрът са финалният завършек в добрия аутфит на коледното парти. Косата трябва да е небрежна, ноктите – прилежни.

Ето пет модни съвета, за да изглеждате добре на коледния купон с колегите.

 

 

 

 

1.Рокля с яка

С права черна рокля – независимо дали е с ръкави, или дебели презрамки, визията ви ще изглежда адекватна и дружелюбна.

Това е облекло за коктейлни купони, което се счита за класика от 50-те години благодарение на Коко Шанел. Моделът няма пищността и блясъка на вечерните рокли, но е по-елегантен от всекидневните дрехи. Роклята за коктейл е скроена по тялото, с дължина около коляното и с дискретно деколте.

Да, роклята е обикновена до голяма степен. И за да ѝ предадете ретро привкус, може да я комбинирате с яка – бяла или с камъни, която прилича на колие.

На снимката е 32-годишната британска изпълнителка Шерил Коул, която се появи с тази визия по време на един от големите концерти в американския “Х Фактор”, когато бе член от журито и ментор на отбор.

2. Блестяща връхна дреха

Американската актриса Кристен Стюарт с блестяща връхна дреха на последното ревю на френската модна марка “Шанел”.

 

 

 

 

 

Американската актрисата Кристен Стюарт – тя стана популярна с ролята си на Бела Суон от филмовата поредицата “Здрач”, винаги е привличала коментарите на модните стилисти. Не е случайно, че е рекламно лице на най-прочутата модна марка в света – “Шанел”.

На последното ревю на френската компания 25-годишната Стюарт комбинира блестящо къса връхна дреха (т.нар. жакет-блуза, което е част от класическия стил на бранда) с дълъг черен кожен панталон – също един от водещите трендове за 2016 година.

Тази връхна дреха може да се комбинира и със семпла черна рокля – визия, която е в пълен синхрон с правилата за обличане по време на коледното парти с колегите.

Може да е от сребрист плат заради високосната година, в която навлизаме, или с пришити камъни, мъниста или пайети.

3. Сребристи обувки

Амал, съпругата на Джордж Клуни, със сребристи обувки по време на светско събитие, организирано от козметична компания преди дни.

 

 

 

 

 

 

 

Без значение дали e на работа в съда, или на червения килим заедно със съпруга си Джордж Клуни, Амал винаги е добре облечена.

Една от последните визии на 37-годишната адвокатка, която показа по време на светски купон на козметичната компания “Шарлот Тилбъри”, отново я превърнаха в една от най-обсъжданите знаменитости.

 

 

За събитието съпругата на холивудския актьор облече сребрист тоалет от две части, съчетан със сребърни обувки – акцент, който може да си позволите и на вашия коледен купон с колегите. Обувките на Клуни са от колекцията на малайзийския моден дизайнер Джими Чу.

Разбира се, не е нужно да разкривате плоския си корем, както е направила Клуни. Комбинирала ги е с широк панталон до глезена.

4. Ретро вълни и бронде

 

 

 

 

Ретро къдриците от 30-те години - тези, които са само леко начупени и вълнисти, са много актуални. Изглеждат небрежно и са подходящи за коледния купон. Забравете за строго официалния кок. Вече дори и на червения килим в Холивуд избягват прибраните коси.

Американската актриса Джесика Алба с ретро вълни и преливащи нюанси в косата, които сега е по-модерно да се наричат бронде.

 

Може да освежите визията си чрез една от последните тенденции във фризьорския бизнес – бронде. Техниката позволява на блондинките да имат леко по-тъмни нюанси (кичури, които не се открояват, а се сливат с основния цвят на косата), а брюнетките – с по-светли нюанси, да се изрусяват напълно. Тук цветовете преливат, но не хоризонтално, както е при вече познатото омбре, а вертикално.

 

 

 

 

 

 

 

5. Семпли бижута

Американската актриса Дженифър Лорънс, звездата от “Игрите на глада”, с висящи сребристи обеци

 

Бижутата не трябва да са акцент в облеклото, когато става дума за коледния купон с колегите.

По-подходящо е да са семпли и малко, т.е. достатъчно е един чифт обици с гривна.

Колието, ако изобщо има нужда от него, също трябва да е изчистено и елегантно.

Точно такава е визията на американската актриса Дженифър Лорънс, която изпълнява главната роля в поредиците на “Игрите на глада”.

Премиерата на последната част на филма бе преди дни.

По време на рекламната кампания на лентата Лорънс навсякъде демонстрираше стил – елегантни рокли и семпли бижута.

Една от най-коментираните ѝ визии бе, когато 25-годишната актриса се появи с дълбоко деколте и висящи сребристи обици със зелен камък – единственото бижу, което направи визията ѝ стилна.

Спортна кола за 4400 евро, ама вдига само 60 км/ч

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155501

27-годишен китаец създаде електрическото возило във фабриката за стъкло на баща си
27-годишният Чен Юнкси от Китай създаде собствена уникална спортна кола във фабриката за производство на стъкло на баща си. Електрическото возило струва едва 30 000 юана (около 4400 евро!). Малката подробност е, че автомобилът може да вдигне максималните 60 км/ч,
27-годишен китаец създаде електрическото возило във фабриката за стъкло на баща си 27-годишният Чен Юнкси от Китай създаде собствена уникална спортна кола във фабриката за производство на стъкло на баща си. Електрическото возило струва едва 30 000 юана (около 4400 евро!). Малката подробност е, че автомобилът може да вдигне максималните 60 км/ч,

Спортна кола за 4400 евро, ама вдига само 60 км/ч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5155469

27-годишен китаец създаде електрическото возило във фабриката за стъкло на баща си
27-годишният Чен Юнкси от Китай създаде собствена уникална спортна кола във фабриката за производство на стъкло на баща си. Електрическото возило струва едва 30 000 юана (около 4400 евро!). Малката подробност е, че автомобилът може да вдигне максималните 60 км/ч,
27-годишен китаец създаде електрическото возило във фабриката за стъкло на баща си 27-годишният Чен Юнкси от Китай създаде собствена уникална спортна кола във фабриката за производство на стъкло на баща си. Електрическото возило струва едва 30 000 юана (около 4400 евро!). Малката подробност е, че автомобилът може да вдигне максималните 60 км/ч,

Мъж с мачете рани пътници в лондонското метро, крещял: "Това е за Сирия!"

http://www.cross.bg/siriya-politziya-londonskata-1490717.html

/КРОСС/Инцидент в метрото в Лондон тази нощ. Мъж с мачете рани трима души. Лондонската полиция обяви, че гледа на случая като на терористичен акт. Според в."Телеграф" инцидентът е станал на гарата „Лейтънстоун". Лондонската полиция е арестувала нападателя. Според очевидци, преди да атакува, мъжът изкрещял: „Това е за Сирия!" Както съобщи по-рано американският вестник „Уолстрийт джърнъл", няколко души, заподозрени във връзки с екстремиста от терористична групировка ИДИЛ Абделхамид Абауд, смятан за организатор на атаките от 13 ноември в Париж, вече се намират във Великобритания.  

Последното интервю на Димитър Попов пред 24 часа: Може да убият Бойко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261440_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5

 С Димитър Попов, бивш министър-председател, който почина днес, през февруари 2013 г. разговаря Николай Москов:

- Г-н Попов, България отново е пред предсрочни избори в очакване на служебно правителство. Това не бе се случвало от февруари 1997 г.

- Положението е сложно, управляващата партия е в оставка. Но правителството управлява, докато се разпусне. Ще го наследи служебно. Ако се тръгне към програмно правителство, се създава сложен и нестабилен казус. Каква ще е програмата - да направим съюз срещу монополите ли, да свикаме ново Народно събрание? Ще хвърлим ненужни усилия още 2 г. Дотогава ще се появи нов политически фронт, ще изчезнат 1-2 стари партии.

Изборите трябва да се насрочат за май или юни. Другата програма е да се премахнат монополните сили. Но това е работа на парламента.

- Улицата, а не партиите поведоха народа, защо?

- Не ми е ясно как успяха толкова зряло и без партии да се организират на протести около 100 000 души само в София. Ако протестиращите спечелят изборите, изниква въпросът кои са те. Трябва политически да се афишират.

- Има ли косвена прилика между събитията, довели до вашия кабинет на националното съгласие през 1990 г., и сегашната зима на народното недоволство?

- Разликата е чувствителна. През март 1990 г. на Националната кръгла маса се реши да има избори за Велико народно събрание и да се промени конституцията. Новите демократични сили не успяхме да наложим от раз правителство, а трябваше да изпратим в историята ужасната 50-годишна диктатура. Андрей Луканов направи правителство и то живя само два месеца. Пълно блокиране. Комунистите си извършиха прехода без затруднения - смениха името на партията и с претенцията, че са нови хора. Кое бе новото, след като и сегашният лидер на БСП е син на човека, който пишеше съображенията на Тодор Живков. Умен човек, но на каква позиция стои?

Трябваше да променим статуквото. Направихме моя кабинет на 20 декември 1990 г. и стъпихме с крак на стремето, т.е. чувствахме вече опора. Комунистическата партия загуби господство заради силното напрежение в страната. Луканов направи две правителства, но и двете паднаха.

Сега Бойко има много обучени кадри, а при нас обстановка бе по-различна. Трябваше да сменим не само управляващата социалистическа партия, но и целия й апарат в държавната администрация от 50 000 души. През 1990 г. БСП имаше 960 000 членове, от които 360 000 души с висше образование. Държавата имаше специалисти буквално по всеки проблем.

В покълналата демокрация избуяха нови партии, но нямаше подготвени кадри. И когато станах министър-председател, целта беше да направим нова конституция, да обявим избори и да ги спечелим. И го направихме. На 14 юни 1991 г. обявихме новата конституция. До БСП се нареди СДС и тръгнахме към европейска демокрация. Условията, в които се развиваше политическият живот през 1990-1991 г., бяха по-сложни от сега.

- Толкова лошо ли бе управлението на Борисов, че се стигна до оставка?

- Бойко се излъга сам. Първо каза, че няма да подаде оставка и не призна необходимостта от промяна. После се оттегли. Грешките не са негови, а на обстановката.

- Можем ли да се противопоставим успешно на монополите?

- След Втората световна война монополите бяха поставени извън закона.

Сега съществуват, но не се афишират. Не сме готови да им се противопоставим. Не знаем кой стои зад тези три монопола. Казват, били 40 души. Аз се казвам Димитър Попов, представям моя статус, нека да видим и техния статус. Искат да работят за България? Добре, да видим статуса им тогава - кой какви акции има, как формират цените, какви заплати и премии се раздават и пр.

- Политолози смятат, че в основата на протеста стои бездействието на правителството в икономическата и социалната сфера.

- Да, правителството трябва да насърчи икономиката. Нашата слабост е пазарът. България бе най-развитата икономическа сила в Югоизточна Европа. Имаше 8300 предприятия, половината от тях на европейско равнище. Те бяха мощна производителна сила. Но ни бе тесен соцлагерът и напуснахме СИВ. Грешка - тъй като бяха осигурени пазари, а още нямахме уроците на свободната конкуренция, за да излезем на западните пазари.

Нашите политическите грешки са икономически. Сега сме най-бедната страна в ЕС. Това прокуди 2,5 млн. българи от родината - една четвърт от населението. Продават се на подставени лица не просто земи, а територията на България. Бившият министър на земеделието Дикме е купил 400 000 декара земя. Някой му е дал пари, вероятно от Турция. И перспектива няма - стотици хиляди млади хора са без образование, а други стотици хиляди висшисти стоят без работа. Как няма да емигрират?

- Българинът е в постоянна работеща бедност, т.е. хората се трудят, не чакат социални помощи, а живеят в нищета и парите им едва стигат за хляб и ток.

- И аз плащам, последната ни сметка за ток е 608 лв. за месец. Не ги броя вече колко са жертвените поколения, които отидоха на заколение от недалновидната българска политика. Мъка. Не само моето поколение се жертва за България - живя в недоимък и все с малко - малко храна, малко облекло и т.н.. А много труд. Имаше жажда за реализация. Днес и да се образоват младите, няма къде да се реализират, всеки трети от тях е без работа.

- Говори се за около 800 000 мъртви души, които "гласуват" на изборите, а такива хора няма.

- Това са имена от избирателните списъци, останали още от 1990 г. Аз съм от Кула. Там от 7 г. досега се е родило едно детенце, момиче. Населението от 9000 е спаднало на 2000 и пред него няма никаква перспектива.

- Президентът Плевнелиев заяви, че няма да прави политически компромиси на гърба на народа.

- Ще видим как ще посрещне политическото предизвикателство. Другия четвъртък трябва да е готов с предложение за служебен кабинет. И трябва да му се помогне. Щяхме да се срещнем с него утре, но се отложи. Президентът няма вид на човек, който се плаши. Но ако Бойко се оттегли или го убият, което не е невъзможно, Плевнелиев ще загуби стабилността си. Сега никой не стои зад него. Но ще опита да създаде около себе си мощна структура от интелектуалци. Президентът е амбициозен. Навремето с бургазлията Георги Иванов с по едно костюмче и джобни пари заминаха за Германия. И не се върнаха, докато не се осъществиха. Сега имат фирми за метално строителство, развиха бизнеса, и то в индустриална Германия.

- Какъв съвет бихте дали на президента?

- Да се обърне към хората с образование, които са се доказали. И да обединява нацията, не да я разделя. Веднъж изживяхме фазата на помирението - кой кого обидил, кой какво откраднал. А не бяха малко. БКП бе раздала $ 2,2 млрд. долара на съпартийци да направят фирми в Западна Европа. Отвориха дюкянчета в чужбина, но държавата нищо не спечели. Луканов поиска да ги върнат и го убиха.

- А защо мислите, че може да убият Борисов?

- Той е агресивен, не е легален конкурент. Владее 7 организации за охрана. Бойко не бе подготвен да губи политическия комфорт. Има много млади подготвени хора около него, но има и много противници.

- Той искал ли е за съвет от вас?

- Да, идвал е. Бе мощен охранител. Търсеше чисти партньори и гръцки банки. Премиер на Гърция бе Мицотакис, помолих го да посочи три техни банки, тъй като тогава у нас нямаше нито една обиграна да работи по правилата на свободния западен пазар. За 2 г. дойдоха три банки у нас. Пазех се да се ангажирам.

- 4 г. Борисов се оправдава с БСП и ДПС, след оставката също каза, че те са виновни за хаоса. Това не омръзва ли вече?

- Бойко няма смелост. Освен че е закърпен политик, няма достатъчно интелектуална сила. Не може да обоснове позициите си, акциите си, политиката си.

- Защо Меглена Кунева и партията й сякаш се скриха, когато народното недоволство заля улиците?

- Имах разговор с нея преди, помоли да й дам гръб. При едни избори не съм сигурен в обема на влияние, което има. Тя бавно моделира, а обстановката в България не понася такава позиция.

ВИЗИТКА

Димитър Попов е министър-председател от 20.12. 1990 до 8.11. 1991 г.

Роден е през 1927 г. в Кула. Завършва право в Софийския университет през 1950 г.

Работи 2 години като миньор, след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд.

По време на икономическата криза през 1990 г. Димитър Попов оглавява правителството "на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии.

През 1992 г. се кандидатира неуспешно за президент от името на Българската национална демократическа партия.

Венета Райкова проговори за раздялата си с Тишо

http://petel.bg/Veneta-Raykova-progovori-za-razdyalata-si-s-Tisho__136566

кадър: Би Ти Ви Тв водещата Венета Райкова открехна завесата за раздялата със съпруга си Тихомир, която за малко не довела до развода им....

Българите и "войната" между Турция и Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_603008.html

Как се отнасят българите към ескалиралия конфликт между Русия и Турция? Каква роля играят националните симпатии и антипатии към двете най-тясно свързани с българската история държави в оценките за опасната свада? Съотношението между доверието и недоверието към Русия и руската политика сред българите остава почти константна величина през последните години. Най-новите сондажи показват, че 44 % от анкетираните нямат доверие в Кремъл, а 37 % подкрепят политиката на Путин. Преобладаващата част от запитаните не знае подробности за руските цели и няма представа дали руската намеса в Сирия ще доведе до ликвидиране на “Ислямска държава”. Социологът Първан Симеонов застава зад данните на агенция „Галъп“ с ясна уговорка. „Със сигурност повечето българи ще дадат гръб на Москва по въпроса кой е прав в историята около свалянето на руския бомбардировач от турска ракета. Това е така, защото в подкрепата за Русия надделяват емоциите, а не информираността. Болшинството анкетирани отчетливо определят своите симпатии, но когато въпросите са свързани с „подробности“ за конкретните причини и интереси, защитавани от Москва в близкоизточната страна, изборът на отговори се свежда до опцията „не знам“. Носители на проруските сантименти са главно поддръжниците на БСП и „Атака“, сред които подкрепата за политиката на Путин достига до 70 на сто, свидетелства Симеонов. Според него, Германия остава най-уважаваната от българите държава и това отношение не се е променило след решението на канцлерката Меркел страната да приеме голям брой бежанци от Сирия. За сметка на това, след лятната криза с бежанските потоци се наблюдава спад в доверието към Европейския съюз, независимо че през последните два месеца то бележи бавно възстановяване. Застинали представи Философът Калин Янакиев също намира лошата информираност като обяснение за слабите и неадекватни познавателни рефлекси на много българи по отношение на тревожната ескалация на войната в Сирия. „Представите на много мои сънародници за Русия и Турция са застинали някъде в края на 19-ти век. И в това няма нищо чудно, защото и сега в учебниците по българска история надълго и нашироко се говори за руското участие в освобождението на България от турско господство, но не се казва нищо за крайно негативната роля на Руската империя и наследилия я Съветски съюз в развитието на страната насетне. В тези учебници децата не научават за коварството на Санкт-Петербург по време на Съединението, когато императорското правителство насъсква сръбския крал Милан да нападне току-що обединената България и в същото време изтегля всички руски офицери и военни експерти от нейната млада армия. В тези учебници няма да намерите факти за тайното съюзяване на Русия със Сърбия и Гърция срещу България по време на Балканските войни, довело страната до национална катастрофа. Мъгляво е обяснена и ролята на Съветската империя в натрапеното на България от Москва близо половинвековно комунистическо робство“, мотивира се Янакиев. Според него, в редица български медии могат спокойно да се прочетат и най-одиозните послания на пропагандната машина на Путин. Философът дава за пример изцяло “кремълския”, по неговите думи, сайт „Гласове“, от чиито публикации би се срамувала всяка нормална медия. Последствията от конфликта за България Главният редактор на излизащия в София на български и турски език ежеседмичник „Заман“ Мехмед Юмер има достоверна информация за загубите, които изселниците от България вече понасят след руските санкции върху Турция. „Вече ми се обаждат разтревожени търговци от Истанбул, за да ме информират за последствията за бизнеса им. Заради познанията си по руски, много от българските изселници заеха важно място в търговията с Русия. В известния с кожените си изделия истанбулски район „Лалели“ изселник от България ми се оплака, че веднага след свалянето на руския самолет от Русия му били върнати 3000 кожени палта без всякакви обяснения. Проблемите засягат и големия турски експорт на текстилни изделия, в който важен дял имат също изселници от България. Доста хора вече са освободени от работа. Най-лошото е, че Русия е спряла всички банкови транзакции към и от Турция и на практика търговията е прекратена поради липсата на начини за разплащане между търговците. Няма до го бъде и „Турски поток“. Хората обаче не искат и да чуят за извинения към Русия заради сваления нарушител. Всички твърдят, че ако трябва ще горят въглища и дърва вместо руски газ, но няма да приемат диктата на Москва”, обобщава ситуацията Мехмед Юмер. Опасност от нова "Ялта"? Калин Янакиев вижда в инцидента с руския бомбардировач ясно доказателство за целта на вършеното от Путиновия режим в Сирия. „Доскоро Кремъл тръбеше, че руската армия е в Сирия, за да се бори с тероризма. Фактът, че нейният самолет беше свален след бомбардировки над район, в който няма никакви терористи и е населен от въстаналия срещу Асад близък до турците етнос на туркмените, показва истинската причина за руското присъствие в Сирия. Режимът на Путин убива враговете на своята марионетка Асад, принадлежащи към умерената опозиция. Целта е в западната част на страната да бъде създадена една полезна на Москва Сирия, начело с Асад, а „Ислямска държава“ да бъде съхранена като инструмент за натиск върху Запада“, твърди Янакиев. Налице е, според него, една много неприятна за Източна Европа хипотеза, която е свързана с евентуален съюз между Русия и западните сили срещу тероризма. „Българите не трябва да забравят случилото се през Втората световна война и за договореното на конференцията в Ялта през февруари 1945 г. Точно преди 70 години България беше хвърлена в обятията на една човеконенавистна идеология и на практикуващата я Съветска империя. И това беше направено в името на „общата победа над Хитлер“. Действително тогавашната коалиция унищожи нацизма, но заедно с това тя наля фундамента на едно не по-малко страшно зло – игото на комунизма в Източна Европа. Боя се, че България няма да има шанс да оцелее, ако още веднъж бъде превърната в разменна монета в името на някаква бъдеща „обща победа“ на Запада и Русия, та била тя и срещу терора“, заключава философът Калин Янакиев. Дойче веле

Двама души загинаха при 20 тежки катастрофи през денонощието

http://pik.bg/двама-души-загинаха-при-20-тежки-катастрофи-през-денонощието-news447713.html

Двама души загинаха при 20 тежки катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки пътни произшествия с двама загинали и 18 ранени, от които двама са с опасност за живота. Това съобщават от Съюза на българските автомобилисти, позовавайки се на "Пътна полиция".

За София и района през денонощието са станали 87 леки катастрофи.

Фандъкова увери, че София става все по-екологична

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261439_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%BA%

 Проектите ни за градския транспорт, подмяната с екологични превозни средства и особено изграждането на метрото имат вече своите ефекти. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят с Георги Любенов” по БНТ.
 „Само с подмяната на 90% от тролейбусите, която вече е факт в София, намалихме консумацията на енергия с 15%. С новия проект за третата линия на метрото очакваме с 90 тона годишно да намалеят вредните емисии в София”, заяви Фандъкова и добави: „За мен това е водещо. Заложих в своята програма зелените политики във всяка една от сферите. Това беше и отговорната позиция на всички мои колеги”. 

По думите й, сред европейските столици София заема наистина незавидно място и това е така, защото екологичните мерки, които се предприемат едва от няколко години, дават бавно резултат. „Няма как да наваксаме толкова бързо, но е важно да имаме конкретни цели и да измерваме постигнатото”, посочи кметът на София. 

„Това, което сме заложили по-скоро е намаляване с 25% на вредните емисии до 2030 г. Ще дам конкретни примери – започнахме подмяната на уличното осветление, реализирахме част от пилотния проект, който ще продължи. Само с подмяната на 8 000 осветителни тела намаля чувствително не само консумацията на енергия, която е важната цел, но и разходите. Само в участъка хората са забелязали бул. „Евлоги Георгиев”, подмененото осветление между ул. „Граф Игнатиев” и НДК , че имаме повече от 2 пъти намаляване на консумацията на енергия и 2 пъти увеличаване на осветеността”, подчерта Фандъкова.

Гръцкият парламент прие на косъм бюджета си за 2016 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157682

Гръцкият парламент прие тази нощ държавния бюджет за 2016 г. От 300 депутати за проектобюджета гласуваха 153 депутати от правителствената коалиция СИРИЗА и АНЕЛ, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Основните показатели на бюджета бяха съгласувани с квартета международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност).
Гръцкият парламент прие тази нощ държавния бюджет за 2016 г. От 300 депутати за проектобюджета гласуваха 153 депутати от правителствената коалиция СИРИЗА и АНЕЛ, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Основните показатели на бюджета бяха съгласувани с квартета международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност).

Румен Петков: Няма да подкрепим Бюджет 2016

http://www.cross.bg/petkov-sotzialnoto-razvitie-1490716.html

/КРОСС/Не можем да говорим за самоцелни ултиматуми и заплахи, става дума за политики. Няма да подкрепим Бюджет 2016, защото не се разпределят правилно държавните пари между министерствата и общините. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на АБВ. „Част от нещата, които искахме за догодина, така или иначе ще се случат, но вероятно парите за това ще дойдат не от разчетите на правителството, а от новия дълг", смята Петков. Той посочи като пример бюджета на ДАНС и на Министерството на социалното развитие. Според него, едва европейска държава трябва да показва приоритетите си чрез бюджета, а това в България не се прави. „Защо даваме 19 милиона лева повече на правосъдието, а на социалното развитие, където се направи най-сериозната реформа през последната година няма нищо допълнително", попита заместникът на Георги Първанов. Той бе категоричен, че не става дума за огромни средства, а за десетина милиона лева, с които обаче ще се подобри както националната сигурност, така и на хората от третата възраст и безработните. Петков заяви, че очаква да започне сериозен диалог с премиера и представители на парламентарната група на ГЕРБ за изясняване на съществуващите проблеми и решаването им.  

Петър Москов обеща да се ремонтира шоковата зала на "Пирогов"

http://pik.bg/петър-москов-обеща-да-се-ремонтира-шоковата-зала-на-пирогов-news447714.html

Петър Москов обеща да се ремонтира шоковата зала на "Пирогов"

Шоковата зала на УМБАЛСМ „Пирогов” ще се ремонтира с европейски програми. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на бТВ и допълни, че правителството прави постепенно ремонтите в болниците.

„На законово ниво нещата вървят по график, както си ги е поставило мнозинството”, коментира той. По неговите думи целта на управлението не е да намалява харчовете и парите в здравеопазването. Той припомни, че увеличението в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е 129 млн. лева за 2016 г.

Финансирането на лечението, а не структури, е защото смисълът не е да печели търговското дружество в лицето на лечебните заведения, а да се лекуват хората, каза още той.

По темата с данък „вредни храни” той отбеляза, че трябва да се промени храненето при децата. За пореден път Москов подчерта, че основните храни като хляб, млечни продукти и месо не се облагат с данък „обществено здраве”. Той обърна внимание на повишението на трансмастни киселини при нездравословното хранене, което води до заболявания.

По въпросът с исканата оставка на министърът на образованието проф. Тодор Танев. Москов каза, че това е решение, което реформаторите трябва да вземат заедно. „Оставка на който и да било министър от правителството не стои на дневен ред”, допълни той.

За мегаделото за незаконно подслушване „Червеи” здравният министър каза, че всичко, което се говори има за цел да създаде излишен шум. „Съдебната реформа и промените в Конституцията не се правят за някой човек и против някой човек. Те не са насочени към главния прокурор”, каза още той. И допълни, че ДСБ и Реформаторския блок не са замесени с персонален реванш.

Реми срещу Гришчук остави Топалов на последно място в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/06/2664099_remi_sreshtu_grishchuk_ostavi_topalov_na_posledno/?ref=rss


Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с белите фигури срещу руснака Александър Гришчук в партия от втория кръг на финалния турнир по шахмат от веригата "Grand Chess Tour 2015" в Лондон, който е с награден фонд 300 хиляди долара.

Топалов и Гришчук стиснаха ръце в 33-ия ход, което остави българския гросмайстор на последното място в генералното класиране на турнира с актив от 0.5 точки.

Лидер в подреждането остава холандецът Аниш Гири, който победи Топалов в...

Миков: Благодарност за дарителите, те запълват вакуум в държавата

http://frognews.bg/news_103160/Mikov-Blagodarnost-za-daritelite-te-zapalvat-vakuum-v-darjavata/

Нека изразим признателност към всички дарители – към по-състоятелните, а и не толкова, но също щедри наши съграждани – които помагат на другите хора, близки или непознати. Дължим им уважение за проявяваната от тях солидарност, независимо дали към хора със социални и здравни проблеми, деца или възрастни, талантливи българи от културата и изкуството, към учебни институции, благотворителни организации и инициативи.

Ректор на университет в САЩ към студентите: Въоръжавайте се, за да се защитим от мюсюлманите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261438_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B

 Ректорът на университета „Либърти“ в американския град Линчбърг (щата Вирджиния) Джери Фауъл посъветва студентите и преподавателите в учебното заведение да идват в час с пистолети. Така те ще могат да се защитават от терористични актове, подобни на този, който се случа на 2 декември в Калифорния, предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".
„Винаги съм смятал, че ако повечето хора имат разрешение да носят огнестрелно оръжие, то ние щяхме да се справим с тези мюсюлмани по-рано отколкото сега“, каза Фауъл на среща със студентите си. По-късно пред журналисти той уточни, че има предвид тези, които планират да извършват терористични актове, а не всички, които изповядват ислям. 

В университета „Либърти“ се обучават около 14 000 студенти. Университетът се смята за баптистки, като при обучението в него се отделя внимание на консервативните американски ценности - една от които е притежанието на лично огнестрелно оръжие.

Ако Христо Иванов подаде оставка, ще си направя харакири.

http://cite.actualno.com/ako-hristo-ivanov-podade-ostavka-shte-si-napravja-harakiri-news_511736.html

Това заяви иронично бившият образователен министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия по повод съдебната реформа. Той каза, че бил смаян как всеки, който има различно мнение от това на правосъдния министър Иванов за реформата, бива анатемосан. "През последните месеци се създаде впечатление, че всеки, който изрази мнение за съдебната реформа и то не съвпада с това на другите излиза, че е мръсник по душа или има голям заговор. Този разговор ствава религиозен и анатемосват хората с различно мнени

Осем тийнейджъри изгоряха по време на купон в Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157666

Осем тийнейджъри загинаха при пожар във вилно селище в Сургутски район на Ханти-Мансийският автономен окръг, субект на Руската федерация, предаде БГНЕС.
По-рано се съобщаваше за петима загинали. Впоследствие бяха намерени телата на още три жертви.
Според следователите, вечерта на 5 декември тийнейджъри празнували рождения ден на свой приятел в
Осем тийнейджъри загинаха при пожар във вилно селище в Сургутски район на Ханти-Мансийският автономен окръг, субект на Руската федерация, предаде БГНЕС. По-рано се съобщаваше за петима загинали. Впоследствие бяха намерени телата на още три жертви. Според следователите, вечерта на 5 декември тийнейджъри празнували рождения ден на свой приятел в

Гръцкият парламен прие на косъм драматичен бюджет 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261437_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8

 Гръцкият парламент одобри бюджета за 2016 година, съобщават световните агенции. Проектът на финансовия министър Евклидис Цакалотос получи 153 гласа „за" срещу 145 гласа „против", като двама депутати от 300-членния състав на парламента отсъстваха.
 Бюджетът предвижда над 5 млрд. евро от съкращаване на разходите и още 2 млрд. евро от по-високи данъци, за да бъдат задоволени исканията на международните кредитори.

Правителството на Алексис Ципрас предвижда нулев икономически растеж през тази година и 0.7 процента през 2016 година.

Ципрас заяви, че растежът ще се възобнови през втората половина на 2016 година и един силен туристически сезон би помогнал да се избегне рецесия.

Спипаха 14-годишен с наркотични вещества в Стражица

http://pik.bg/спипаха-14-годишен-с-наркотични-вещества-в-стражица-news447709.html

Спипаха 14-годишен с наркотични вещества в Стражица

Наркотични вещества установиха и иззеха служители на полицейското управление в Стражица, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново.

На 3-ти декември при проверка на 14-годишно момче от Стражица полицейските служители са установили в него плик, съдържащ суха зелена тревиста маса, реагираща при извършен полеви наркотест на канабис.

Наркотичното вещество е с тегло около 2 грама. По случая е образувана преписка.

Албена Михова и новото и гадже нямат време да заживеят заедно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261436_%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%

 Албена Михова може да направи какви ли не щуротии, когато има нахъсано гадже до себе си. „Луда съм от любов”, призна актрисата от Малък градски театър „Зад канала” пред bTV, цитирана от „Стандарт”.
Палавата блондинка и Николай Колев, юношата на „Славия”, с когото тя се залюби след неотдавнашната раздяла с рокаджията Тома, обаче нямали много време да се наслаждават един на друг. Той е постоянно по тренировки и мачове, а тя - по репетиции и представления. Така че засега не е възможно да заживеят заедно. 

Албена споделя, че страстта им се появила като гръм от ясно небе - той я атакувал, след като я гледал в атрактивна постановка. Новоизлюпената двойка все още намества отношенията във фамилния протокол - родителите на Колев тепърва свикват с евентуалната снаха, а синът на Албена опознава пресния избраник на майка си. 

Футболистът искал да става артист - пеел и танцувал прекрасно, справял се отлично в нейната школа за бъдещи аркашки.

Михова все така е във вихъра на спектаклите - „Изневери в повече” се казва най-новият, в който тя споделя сцената в „Сълза и смях” с Христо Гърбов, Евгени Будинов и още колеги. Албена открива пиесата, с която звездите вече обикалят родината и жънат успехи.

Румен Петков приклещи Христо Иванов: Защо той не извади на светло магистратите, които бавят дела?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261435_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0%D1

 Няма сила, която да попречи на министъра на правосъдието да извади публичен списък на магистрати, които бавят дела или взимат противоречиви решения. Защо той не го прави, дали така не се поставя чадър над съдебната система. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков.
 Според него, досега от ведомството на Христо Иванов не са направили нито една сериозна законодателна стъпка, като се изключи предложението за промяна на Конституцията, но това далеч не е достатъчно.

„Има достатъчно възможности да се подобри работата на съдебната система с промяна в действащите закони, но това не е предложено от правосъдното министерство”, посочи още Петков. 

Осем тийнейджъри изгоряха по време на купон в Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157671

Осем тийнейджъри загинаха при пожар във вилно селище в Сургутски район на Ханти-Мансийският автономен окръг, субект на Руската федерация, предаде БГНЕС.
По-рано се съобщаваше за петима загинали. Впоследствие бяха намерени телата на още три жертви.
Според следователите, вечерта на 5 декември тийнейджъри празнували рождения ден на свой приятел в
Осем тийнейджъри загинаха при пожар във вилно селище в Сургутски район на Ханти-Мансийският автономен окръг, субект на Руската федерация, предаде БГНЕС. По-рано се съобщаваше за петима загинали. Впоследствие бяха намерени телата на още три жертви. Според следователите, вечерта на 5 декември тийнейджъри празнували рождения ден на свой приятел в

Сегашното финансиране на болниците задоволява бизнес интереси, обяви министър Москов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/06/2664097_segashnoto_finansirane_na_bolnicite_zadovoliava_biznes/?ref=rss


Сегашната системата за финансиране на болниците функционира, за да задоволява определени бизнес интереси, каза днес по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той припомни, че амбицията на управляващите е тя да се промени така, че търговията да бъде изместена от медицината.

Министърът представи анализ на Световната банка, според който, ако се запази сегашната структура на заболеваемостта, след 2020 година ще трябва да започне свиване на държавните разходи за образование...

Петър Москов: Има нужда от „здравословна тишина“ покрай РБ

http://web.barometar.net/82851/

Оставка на който и да е министър не стои на дневен ред. Това заяви здравният министър Петър Москов в ефира на БиТиВи за трусовете в Реформаторския блок (РБ). Това пречело на функционирането на блока. Блокът не функционира като единен политически механизъм, изтъкна Москов. Нямало политически орган, който да задава дневния ред. Той припомни, че РБ […]

Жълт код за гъста мъгла, слънце в планините

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-gysta-mygla-slynce-v-planinite-6046705

След обяд в повечето райони мъглите ще се разсеят, но в Дунавската равнина ще се задържат по-дълго

Поне 32 души изгоряха на нефтена платформа в Каспийско море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261434_%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D0%B5+32+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0

 Тридесет и двама души загинаха в пожар, избухнал заради повредена тръба, на азербайджанска нефтена платформа в Каспийско море, предаде Ройтерс. От горящото съоръжение са спасени 46 души. Огънят е пламнал късно в петък на мястото на добива - "Гюнешли", в азербайджанската част на Каспийско море. Спасителната операция е била много затруднена от ураганния вятър и 10-метровите вълни. А онези, които успели да напуснат платформата, се наложило да преживеят и кошмара на бурята в лодки, докато пристигнат спасителните кораби. Преди това местните власти уверяваха, че жертви няма. На мястото на инцидента е пристигнало ръководството на държавната нефтена компания SOCAR, в това число президентът Ровнаг Абдулаев и зам.-министърът на извънредните ситуации на Азербайджан Рафаел Мирзоев.

 

Учени: Нов смъртоносен вирус броди из Европа

http://frognews.bg/news_103140/Ucheni-Nov-smartonosen-virus-brodi-iz-Evropa/

Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега в Европа вирус е в Дания, съобщи The Sun. Заразата е станала при приемане на птиче месо, което е било внесено в страната.

Пулев: В края на 2016 година ще атакувам някоя световна титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/06/2664092_pulev_v_kraia_na_2016_godina_shte_atakuvam_niakoia/?ref=rss


Кубрат Пулев остана доволен от представянето си в мача с Морис Харис, когото нокаутира само за минута и 59 секунди.

Българският боксьор разкри, че следващият му двубой ще е най-вероятно през март, а до края на 2016 г. иска да се бие за титла.

"Бяхме по-добре подготвени технически. Всичко е добре, когато свършва добре, Противникът ми го позволи. Нямаше необходимата сила или дистанция да ме удари, и не можеше да отрази моите атаки. Бяхме планирали да го пресирам постоянно,...

До 100 метра е видимостта в Сливенско

http://pik.bg/до-100-метра-е-видимостта-в-сливенско-news447705.html

До 100 метра е видимостта в Сливенско

Мъгла с видимост от 50 до 100 метра има в Сливенска област, съобщиха от Областно пътно управление.

Най-гъста е мъглата в района на Твърдица, Нова Загора и път I-6.

Пътните настилки в планинската част са мокри, в равнината са сухи. Остава целогодишната забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона през проходите Твърдишки и Вратник, други ограничения няма въведени, предаде Дарик.

Най-(не)желаните подаръци за жените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157114

Трионът заема едно от челните места в класацията
Празниците наближават, а с тях и трескавата подготовка за посрещането им. Атмосферата става празнична, а всички ние започваме да се замисляме какво да подарим на любимите си хора. И тук понякога се сблъскваме с главоболие, подути от обикаляне крака, досадни продавач-консултанти или мини паник атаки
Трионът заема едно от челните места в класацията Празниците наближават, а с тях и трескавата подготовка за посрещането им. Атмосферата става празнична, а всички ние започваме да се замисляме какво да подарим на любимите си хора. И тук понякога се сблъскваме с главоболие, подути от обикаляне крака, досадни продавач-консултанти или мини паник атаки

Гръцкият парламент прие бюджета на страната за 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=308246

Парламентът на Гърция одобри бюджета за 2016 година, който залага свиване на икономиката с 0.7% и нарастване на дълга до 188% от Брутния вътрешен продукт. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че е уверен в изпълнението на заложените бюджетни цели за 2016 година.

Варненските военни се включват в честванията за Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=308238

Днес от 11.00 часа пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на военните моряци, по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари, и във връзка с навършването на 150 години от изграждането на православния храм „Свети Николай Чудотворец”.

5 модни съвета за коледния купон с колегите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157003


Роклята - семпла и с дискретно деколте, обувките и бижутата - сребристи, тъй като 2016-а е високосна
Модният стил на коледния купон с колегите е наистина много сложен. Почти като статусите във фейсбук – в стремежа си да се покажете колко сте оригинални, често оставате неразбрани.
Затова трябва да се съобразявате с няколко неща.
Роклята - семпла и с дискретно деколте, обувките и бижутата - сребристи, тъй като 2016-а е високосна Модният стил на коледния купон с колегите е наистина много сложен. Почти като статусите във фейсбук – в стремежа си да се покажете колко сте оригинални, често оставате неразбрани. Затова трябва да се съобразявате с няколко неща.

Миков: Дарителството запълва вакуума от недостатъчността на държавата

http://pik.bg/миков-дарителството-запълва-вакуума-от-недостатъчността-на-държавата-news447704.html

Миков: Дарителството запълва вакуума от недостатъчността на държавата

Нека изразим признателност към всички дарители – към по-състоятелните, а и не толкова, но също щедри наши съграждани – които помагат на другите хора, близки или непознати. Дължим им уважение за проявяваната от тях солидарност, независимо дали към хора със социални и здравни проблеми, деца или възрастни, талантливи българи от културата и изкуството, към учебни институции, благотворителни организации и инициативи.

Това пише председателят на НС на БСП Михаил Миков в свое поздравление по случай Деня на дарителя, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. Той добавя, че дарителството запълва вакуум, оставен от държавата, по-точно от нейната недостатъчност.

„Държавата, с нейната роля на балансьор в отношенията между хората, на справедлив преразпределител на благата, които създава обществото, като че ли все повече я няма в нашия живот”, пише Миков. Председателят на БСП призовава в Деня на дарителя всички да бъдем по-щедри към околните и по-солидарни като общество. „Нека поискаме и постигнем държава, която не пречи на дарителството, но и активно намалява острата нужда от него.

Говоря за държава, която прави всичко възможно да съхранява достойнството на всички свои граждани”, призовава още той. Миков е категоричен, че бюджетът, който предлага днешното дясно управление, преразпределя едва 37-38% от благата, които създаваме.

„Ако не променим това, все повече българи ще разчитат на милостиня и дарения, за да преживяват. Има основание да се замислим за перспективите!”, пише още Михаил Миков.

Предстоящи събития в страната за днес, 6 декември

http://www.cross.bg/nikolaii-byrgas-byrgasv-1490715.html

/КРОСС/*** София.SOS Детски селища България и Sofia Ring Mall стартират „Сбъдни мечтата ми - нарисувай и дари картичка за SOS Детски селища" - поредица от инициативи, които ще се случват в периода от 6 до 23 декември в Sofia Ring Mall. ***София.От 17:00 часа в изложбената зала на Галерия „Средец" на Министерството на културата /МК/ на бул. „Ал. Стамболийски" № 17. Ще се проведе традиционният Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, който ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал . ***Бургас.В 08.30 часа в храм „Св. Николай Чудотворец", к-с „Меден Рудник" ще бъде отслужена тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий. ***Бургас.В 09.30 часа, в Заседателна зала Културен дом на Нефтохимика ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет - Бургас. ***Бургас.В 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков" ще бъде извършен ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг. ***Бургас.В 10.45 часа в градинката до Часовника ще бъде осветена на Никулденска обредна трапеза. ***Бургас.В 11.00 часа от пл. „Атанас Сиреков" до Моста ще се тръгне литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари. ***Бургас.От 13

Фандъкова: Предвидили сме намаляване на вредните емисии с 25% до 2030 г.

http://pik.bg/фандъкова-предвидили-сме-намаляване-на-вредните-емисии-с-25-до-2030-г-news447703.html

Фандъкова: Предвидили сме намаляване на вредните емисии с 25% до 2030 г.

Проектите ни за градския транспорт, подмяната с екологични превозни средства и особено изграждането на метрото имат вече своите ефекти. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят с Георги Любенов” по БНТ.

„Само с подмяната на 90% от тролейбусите, която вече е факт в София, намалихме консумацията на енергия с 15%. С новия проект за третата линия на метрото очакваме с 90 тона годишно да намалеят вредните емисии в София”, заяви Фандъкова и добави: „За мен това е водещо. Заложих в своята програма зелените политики във всяка една от сферите. Това беше и отговорната позиция на всички мои колеги”.

По думите й, сред европейските столици София заема наистина незавидно място и това е така, защото екологичните мерки, които се предприемат едва от няколко години, дават бавно резултат. „Няма как да наваксаме толкова бързо, но е важно да имаме конкретни цели и да измерваме постигнатото”, посочи кметът на София.

"Това, което сме заложили по-скоро е намаляване с 25% на вредните емисии до 2030 г. Ще дам конкретни примери – започнахме подмяната на уличното осветление, реализирахме част от пилотния проект, който ще продължи. Само с подмяната на 8 000 осветителни тела намаля чувствително не само консумацията на енергия, която е важната цел, но и разходите. Само в участъка хората са забелязали бул. „Евлоги Георгиев”, подмененото осветление между ул. „Граф Игнатиев” и НДК , че имаме повече от 2 пъти намаляване на консумацията на енергия и 2 пъти увеличаване на осветеността”, подчерта Фандъкова.

Кубрат Пулев: Бях готов за 10 рунда

http://petel.bg/Kubrat-Pulev--Byah-gotov-za-10-runda__136564

кадър: Нова тв „Дълго се подготвях, имах много спаринг партньори, беше наистина сериозна подготовка, бях готов за 10 рунда. Все пак моят...

В момента: БМВ излетя от пътя и прескочи бордюрите на бул. "Сливница" във Варна (снимки)

http://petel.bg/V-momenta--BMV-izletya-ot-patya-i-preskochi-bordyurite-na-bul--Slivnitsa-vav-Varna--snimki--__136565

БМВ с чужда регистрация е катастрофирало преди минути на бул. "Сливница", видя читател на "Петел". Той изпрати и снимки от инцидента....

Фандъкова: София е част от мрежата на големи градове в Европа и света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5157655

София е част от мрежата на големи градове в Европа и света. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ във връзка с Конференцията за климатичните промени в Париж.
„Не сме толкова големи, но имаме важна част в тази мрежа. Събитието неслучайно беше наречено историческо, включително от президента на Франция Франсоа Оланд и от
София е част от мрежата на големи градове в Европа и света. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ във връзка с Конференцията за климатичните промени в Париж. „Не сме толкова големи, но имаме важна част в тази мрежа. Събитието неслучайно беше наречено историческо, включително от президента на Франция Франсоа Оланд и от

Фандъкова: София е част от мрежата на големи градове в Европа и света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157651

София е част от мрежата на големи градове в Европа и света. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ във връзка с Конференцията за климатичните промени в Париж.
„Не сме толкова големи, но имаме важна част в тази мрежа. Събитието неслучайно беше наречено историческо, включително от президента на Франция Франсоа Оланд и от
София е част от мрежата на големи градове в Европа и света. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ във връзка с Конференцията за климатичните промени в Париж. „Не сме толкова големи, но имаме важна част в тази мрежа. Събитието неслучайно беше наречено историческо, включително от президента на Франция Франсоа Оланд и от

Франция гласува на ключови за съдбата на крайнодесните местни избори

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/06/2663604_franciia_glasuva_na_kljuchovi_za_sudbata_na/?ref=rss


Крайнодесният "Национален фронт" във Франция днес очаква високи резултати на регионалните избори, широко разбирани като етап към подготовката на националистите за президентските избори през 2017 г.

Антиимигрантската и антиевропейска партия спечели рекордна подкрепа в разгара на бежанската криза и след терористичните атаки в Париж, при които загинаха 130 души. Според проучванията Фронтът води в 6 от общо 13 региона за първия рунд на изборите, предаде "Ройтерс".

Партията на...

Когато лавата срещне водата (ВИДЕО)

http://interest.actualno.com/kogato-lavata-sreshtne-vodata-video-news_511514.html

Повечето от нас едва ли някога ще могат да видят как горещата вулканична лава попада в студената вода. Но какво ли не правят хората заради експеримента. National Geographic споделя, че с помощта на този експеримент "учените се стараят да определят потенциално опасните ефекти от попадането на вода в намиращ се под налягане джоб от лава". Както се вижда, ефектът е доста силен и бурен. А когато лавата е много, по-добре да се стои по-далече от подобно явление.  

Вълчев: Разговорите за конституционни промени станаха сектантски

http://politics.actualno.com/vylchev-razgovorite-za-konstitucionni-promeni-stanaha-sektantski-news_511733.html

Разговорите за промените в Конституцията станаха религиозни, сектантски. Това каза пред Нова тв Даниел Вълчев. Професорът по право бил смаян, че всеки, който има различно мнение от това на Христо Иванов как трябва да протече съдебната реформа, бива анатемосан. "През последните месеци се създаде впечатление, че всеки, който изрази мнение за съдебната реформа и то не съвпада с това на другите излиза, че е мръсник по душа или има голям заговор.Този разговор ствава религиозен и анатемосват хората с

Полша може да поиска достъп до ядрени оръжия по програма на НАТО

http://europe.actualno.com/polsha-moje-da-poiska-dostyp-do-jadreni-oryjija-po-programa-na-nato-news_511735.html

Заместник-министърът на отбраната на Полша Томаш Шатковски днес заяви, че неговото министерство обмисля дали да не поиска достъп до ядрени оръжия по програма на НАТО, по която държави без ядрено оръжие могат да получат такова от Съединените щати. Това съобщава The Guardian. По думите на Шатковски, министерството обсъжда дали да не засили по този начин отбранителния капацитет на държавата. Според полските медии, изказването на заместник-министъра пред частната телевизия Polsat е първият случай,

Почина голяма български политик! Вижте кой е той!

http://www.bnews.bg/article-144708

Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза "За Бога, братя, не купувайте".

Всяка книга, всякой вестник има душа, която има добър или лош дух!

http://www.cross.bg/slaveiikov-dobur-dyh-1490714.html

/КРОСС/„Всяка книга, всякой вестник има душа, която има добър или лош дух!" Петко Славейков е баща на общо осем деца, сред които са политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публицистът Рачо Славейков и поетът Пенчо Славейков.

Елизабет Тейлър въртяла незаконна търговия с лекарства за ХИВ-позитивни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261433_%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82+%D0%A2%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D1%8A%D1%80+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%

 Холивудската актриса Елизабет Тейлър е търгувала нелегално с лекарства за заразени с ХИВ вируса в дома си в Лос Анджелис през 90-те години на миналия век. Това разказа близката й приятелка Кати Айрлънд, съобщи в. "Гардиън".

По думите й актрисата измислила схема за купуване и разпространение на експериментални препарати и успешно криела дейността си от правозащитните органи. Така тя е помагала на нелегалната организация "Клубът на купувачите от Далас".

Айрлънд пояснява, че Тейлър е наричала дома си безопасно пристанище за заразените с ХИВ вируса във време, когато заболяването още е било слабо изучено.

"Много от това, което тя правеше, бе незаконно. Всички я умоляваха да се откаже, дори получаваше заплахи, много приятели я изоставиха. Но нещото, заради което винаги съм обичала Елизабет, е нейният кураж" - казва приятелката на актрисата.

Тя добавя, че Тейлър е харчила собствени средства и е продавала бижутата си, за да покрива разходите.

Айрлънд уточнява, че холивудската звезда се е присъединила към "Клубът на купувачите от Далас", след като през 1985 г. близкият й приятел Рок Хъдсън умира от СПИН.

"Клубът на купувачите от Далас" е нелегална обществена организация, създадена през 80-те години на миналия век в САЩ от Рон Уудруф, електротехник от Далас, болен от СПИН.

Той изгражда свой нелегален канал за трафик на забранени за времето си алтернативни лекарства в САЩ. По тази история Жан-Марк Вале заснема едноименния биографичен филм с Джаред Лето и Матю Макконъхи.

Никулден е: Почитаме свети Никола

http://web.barometar.net/82849/

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец. Първобразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали […]

Р. Петков: Хр. Иванов да извади списък на съдиите, бавещи делата

http://frognews.bg/news_103150/R-Petkov-Hr-Ivanov-da-izvadi-spisak-na-sadiite-baveshti-delata/

Какво пречи на министър Христо Иванов да извади списък с имената на съдиите, бавещи делата? Какво пречи да се извадят имената на тези, които взимат взаимноизключващи се решения? Тези въпроси зададе пред Нова телевизия Румен Петков от АБВ.

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/псс-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news447700.html

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, предаде "Фокус".

Хубаво е времето за пребиваване в планината. Температурите са между 2 и 5 градуса, няма отрицателни стойности на височина до 1800 метра. Времето е ясно и тихо, само на връх Ботев вятърът е умерен. На места по високите части има сняг, а вятърът, който духа образува заледявания. От Планинската служба обръщат внимание туристите да вземат това предвид, когато избират маршрутите си и да са с подходяща екипировка. Няма регистрирани инциденти за изминалото денонощие.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.

Канада бърза да направи марихуаната легална

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261432_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%B3

 Канада смята да приеме закони, които да легализират и регламентират употребата на марихуана, с което ще стане първата страна от Г-7, предприела такава стъпка, съобщи АФП.

Генерал-губернаторът на Канада Дейвид Джонстън изнесе реч пред парламента, в която очерта дневния ред на новото либерално правителство, съобщи АП. Той потвърди плановете на премиера Джъстин Трюдо да легализира употребата на марихуаната с цел забавление, но същевременно и да ограничи достъпа до нея.

Трюдо каза преди време, че легализирането на марихуаната ще поправи проблемите в системата и ще помогне за премахването на престъпния елемент, свързан с наркотика.

В речта, подготвена от Трюдо и прочетена от Джонстън в първия работен ден на парламента след изборите на 19 октомври, бяха засегнати пет теми, които бяха ключови в предизборната кампания на либералите.

Джонстън потвърди обещанието на премиера да намали данъците за хората със средни доходи и за по-щедри детски надбавки за нуждаещите се, които ще бъдат финансирани от увеличаване на данъците за най-богатия един процент канадци.

Той обеща и значителни нови инвестиции в инфраструктура, за да бъде подсилена икономиката на Канада, която е в стагнация.

Канада ще наложи цена на въглеродния диоксид и ще намали замърсяването, причинено от този парников газ, отговорен за затоплянето на климата, се посочва още в речта.

Съгласно британския протокол парламентарните сесии в Канада се откриват с изчитането на реч от генералния губернатор, представител на кралица Елизабет Втора, която е формален държавен глава на Канада.

Убит е губернаторът на Аден, най-големият град в Йемен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5157644

Губернаторът на най-големия пристанищен град в Йемен, Аден, генерал-майор Джафар Мохамед Саад, е бил убит при нападение заедно с шестима от своите бодигардове, съобщава Al Jazeera, цитирана от
Губернаторът на най-големия пристанищен град в Йемен, Аден, генерал-майор Джафар Мохамед Саад, е бил убит при нападение заедно с шестима от своите бодигардове, съобщава Al Jazeera, цитирана от "Фокус". Според източници от сферата на сигурността, неизвестните нападатели са стреляли с РПГ в колата на губернатора в аденския квартал „Тавахи“.

6 декември в историята

http://www.cross.bg/dekemvri-v-istoriyata-1490713.html

/КРОСС/ На днешната дата през 963 г. Лъв VIII е избран за римски папа.През 1240 г. армията на монголския владетел Бату хан покорява Киевското княжество.През 1741 г. Елисавета става императрица на Русия след дворцов преврат.През 1774 г. Австрия става първата страна в света, въвела държавно образование.През 1877 г. излиза първият брой на вестник "Вашингтон поуст".През 1879 г. е съставено второто правителство на България, начело с Климент Търновски.През 1880 г. в Източна Румелия натуралният десятък е заменен с поземлен данък.През 1917 г. Финландия обявява независимостта си от Русия.През 1945 г. в САЩ е патентована микровълновата печка.През 1990 г. са възстановени дипломатическите отношения между България и Ватикана.През 1992 г. 6 декември, Никулден, е обявен за официален празник на морския град Бургас.През 1992 г. в референдум населението на Швейцария отхвърля плана на правителството държавата да се присъедини към Европейския съюз.През 2000 г. в САЩ е създаден първия в света биоробот.През 2003 г. е създадена Българоезична „Уикипедия".    

Най-коментираното в "Дневник": Отново Русия и Турция и един бъдещ посланик за цвят

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/06/2663990_nai-komentiranoto_v_dnevnik_otnovo_rusiia_i_turciia_i/?ref=rss


И тази седмица най-коментираните публикации в "Дневник" са по темите Русия, Турция и взаимоотношенията между двете страни. И все пак за най-дискусионния текст допринася един бъдещ посланик у нас. В България се дават пари за проруска пропаганда, каза номинираният за посланик на САЩ и материалът предизвика 663 коментара (данните са към 19 часа в събота).

Среброто е за Руските самолети в Сирия вече летят с ракети за въздушен бой (445 поста). Следва Руски военен самолет е нарушил...

Почитаме паметта на Св. Николай чудотворец – покровител на моряци, търговци и банкери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261431_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B2.+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%8

 Свети Николай е Мираклийски архиепископ. Като християнин е бил преследван, мъчен, затворен, но когато е бил в затвора Константин Велики го е посетил. По времето на Константин Велики е изваден от затвора и става архиепископ на Мираклийската епархия и в това си качество той участва в първия Вселенски събор в Никея. Св. Николай е доживял до дълбока старост.
Според народните повели, светецът е един от шестимата братя светци, които си поделили света, като на Св. Николай са се паднали водите и дълбоките морета- да ходи по вода, да спира ветрове. Св. Николай е властелин на моретата, на реките, на морските ветрове, той разлюлява моретата, спира ветровете и е светецът, който спасява срещнатите от него кораби в беда. В чест на светеца се принася риба.
На деня на Св. Николай - като на всеки подобен празник трябва да бъдат извършени различни жертвоприношения и обреди в чест на светеца на водната стихия, на моретата, реките и езерата. Това е ден, в който всеки дом би следвало да принесе своята жертва, като тази жертва по традиция е риба-шаран. Задължителен компонент на никулденската обредност е консумацията на риба. Шаранът се приготвя специално, защото според вярванията той е слуга на Св. Николай.
Някога, когато светецът плувал със своята лодка в морето, излезли силни вълни, лодката се пропукала и понеже светецът бръкнал с ръка във водата и хванал шаран, запушил с него спуканата лодка и спасил от удавяне себе си и своите пътници, от тогава датира обичаят да се жертва шаран в чест на Св. Николай.
От живота на Св. Николай знаем, че когато в Ликия настанал голям глад, архиепископ
Николай, за да спаси гладуващите направил ново чудо: един търговец бил натоварил хляб на кораба си, но ден, преди да отплава далеч на Запад, сънувал Свети Николай, който му заповядал да достави всичкия хляб в Ликия. Светецът обещал да купи целия му товар и му дал като предплата три златни монети. Събуждайки се, търговецът останал много изненадан, когато открил в ръката си три златни монети. Той осъзнал, че това е заповед свише, доставил хляба в Ликия и гладуващите били спасени. Там той говорил за съня си и жителите на Ликия веднага познали по описанието своя архиепископ. От тогава Св. Николай се счита за покровител на търговци, банкери, финансисти, моряци и изследователи, покровител на пътуването по суша и море.
Честването на Никулден се предполага, че е започнало след първите години от покръстването. Самият Св. Николай с по-голяма част от характеристиките си напомня на различни антични езически богове – на Бога на подземния свят, на мъртвите и на водите, на гръцкия Посейдон. Св. Николай в българските земи се чества след приемането на християнството. В преобладаващата част от семействата се пренася в жертва някаква риба, според вкуса и според възможностите. По всяка вероятност, това което липсва от старото празненство, което се е устроило в чест на светеца, са различните обредни хлябове. Някога в повечето региони на страната са се месели един или два хляб. Тези обредни хлябове нямат специално предназначение само и единствено за този ден, голяма част от тях се срещат на различни празници. 

ЕКСКЛУЗИВНО! Кабинетът "Сакскобургготски" се облажил най-много от далаверата с имоти

http://pik.bg/ексклузивно-кабинетът-сакскобургготски-се-облажил-най-много-от-далаверата-с-имоти-news447687.html

ЕКСКЛУЗИВНО! Кабинетът "Сакскобургготски" се облажил най-много от далаверата с имоти

Кабинетът на Симеон Сакскобургготски се облагодетелствал най-много от далаверата с имоти, около която се разшумя напоследък и която стана известна като казуса "Карадайъ".

Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за борба с корупцията, която се занимава с въпроса, и депутат от ПФ Валентин Николов, предаде Нова тв.

Николов не назова конкретно името на царя, но на въпрос кои политически сили са се облагодетелствали най-много от тези далавери той посочи, че бумът на тези продажби е бил между 2001 и 2005 - именно по време на управлението на Симеон Сакскобургготски.

170 са закупените и продадени жилища от областните администрации в България. Има много повече жилища, които не са били обект на проверка в нашата комисия.

Поводът за тази проверка беше оповестеното в медиите за продажба на апартамент на наш действаш депутат в момента – на г-н Карадайъ. И за да няма никакви съмнения, решихме да проверим всички случаи, уточни Валентин Николов.

„57 броя са ни предоставени от София Област. Дали са повече или не, не се знае. Те трябва да отговарят на съответни условия“, категоричен бе Николов. По думите му в основата на сделките е условието квадратурата на апартаментите да не отговаря на броя членове на семейството, за които тя е предназначена. „Всички жилища са над 100 кв. м. В повечето сделки има нарушения“, изтъкна депутатът. „Аз не знам дали има закононарушения, но при всички положения има нецелесъобразност, така че справката я имаме , обобщаваме я в момента.

До края на идващата седмица ще приключим цялата информация и техните имена ще се появят на сайта на Народното събрание“, съобщи депутатът от ПФ и допълни: „Искам да подчерта, че на лица, които в момента не заемат публични длъжности, ще напишем само датите, когато са взети жилища и всеки сам може да си направи справка“.


Рожденици днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-dnes-1490712.html

/КРОСС/ Днес да почерпят: Богдан Томов - естраден певец Деница Гаджева - ексдепутат доц. Ефрем Ефремов - журналист Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие Мартин Христов - футболист Милен Гетов - кинорежисьор митрополит Йосиф Петър Петров - журналист, поет Пламен Хранков - хотелиер проф. Венко Бешков - химик  

Безплатна ледена пързалка ще има за празниците във Варна

http://pik.bg/безплатна-ледена-пързалка-ще-има-за-празниците-във-варна-news447696.html

Безплатна ледена пързалка ще има за празниците във Варна

Безплатна ледена пързалка ще заработи за втора поредна година за гражданите и гостите на Варна. Съоръжението е изградено на площада до сградата на общината.

Ледената пързалка ще бъде пусната навръх Никулден, а работното й време ще е от 10 до 19 ч. с почивка между 14 и 15 ч.

Атракционът ще бъде озвучен през целия ден, с изключение на интервала от 14 до 16 ч. Няма ограничения за броя на сесиите за пързаляне, които са по 30 минути. Кънките ще се получават срещу депозит от 5 лв., който се възстановява след връщането им.

На пързалката ще бъдат поставени информационни табели с регламент за ползване. Предвидени са патрули, които да съблюдават спазването на обществения ред. Специализиран персонал ще осигури обслужването на пързалката, на разположение ще бъде и медицинско лице.

В празничните 24 и 31 декември работното време ще е от 10 до 17 ч., с почивка от 13.00 до 14.00 ч., а на 25 и 26 декември, както и на 1 януари – от 11 до 18 ч. с пауза от 14 до 15 ч.

"Шехеразада“ - разказ от Харуки Мураками (втора част)

http://offnews.bg/news/n_1/n_602982.html

Първата част от разказа можете да прочетете тук * * * След десет дни Шехеразада отново избягала от училище и се отправила към дома на момчето. Било единайсет часът преди обяд. Тя измъкнала ключа изпод изтривалката, влязла в къщата и се качила на втория етаж. Стаята му била, разбира се, в безукорен ред, леглото – оправено и без гънчица по него. Шехеразада избрала един молив и го прибрала грижливо при своите в раницата. После се излегнала боязливо на кревата, опънала си полата, скръстила ръце на гърдите и се загледала в тавана. В това легло той спял всяка нощ. При тази мисъл сърцето й забило лудешки и тя открила, че й е трудно да диша нормално. Въздухът не стигал до дробовете й, гърлото й пресъхнало и всяко вдишване й причинявало болка. Примирена, станала от кревата, оправила покривката и после, както и предишния път, седнала на пода. И отново се загледала в тавана. Казала си, че й е още рано да лежи на леглото му; че това прекалено много я натоварва емоционално. Този път останала в стаята му половин час. Извадила тетрадките му от чекмеджето и ги прегледала. Намерила и есето му за една книга – „Сърце“ на Сосеки Нацуме, която трябвало да прочетат през лятната ваканция. Както подобава на отличник, почеркът бил красив и старателен и от пръв поглед личало, че няма сгрешени или пропуснати йероглифи. Текстът му бил оценен с „отличен“. Съвсем справедливо. Сигурно при вида на толкова изящно написан текст всеки учител би поставил „отличен“, без дори изобщо да го прочете. После Шехеразада отворила чекмеджетата на шкафа за дрехи и разгледала поред какво има във всяко от тях. Бельото и чорапите. Ризите и панталоните. Екипа му за футбол. Всичко акуратно сгънато и без петънце или протрито местенце. Дрехите били чисти и идеално подредени. Запитала се дали той сам си ги сгъва, или го прави майка му. Предположила, че все пак е майка му. И се разтресла от ревност към тази жена, която можела всеки ден да върши това за него. Шехеразада се навела и започнала да мирише всяка дреха. Ухаели на грижливо изпрани и изсушени на слънце. Тя извадила една сива тениска, разгърнала я и я притиснала до лицето си. Искала да провери дали под мишниците няма дъх на пот. Обаче нямало. Въпреки това дълго я притискала до пламналите си бузи и си поемала дъх през носа. Копнеела да задържи тениската за себе си, но й се сторило крайно рисковано – дрехите му били толкова безупречно подредени и поддържани. Той (или майка му) навярно знаел колко точно тениски има в чекмеджето и ако изчезнела една, в къщата като нищо щяла да настъпи суматоха. В крайна сметка Шехеразада се отказала от тениската и я върнала пак така идеално сгъната в чекмеджето. Трябвало да бъде изключително предпазлива, не бивало да рискува. Освен молив този път взела и малка значка с формата на футболна топка, която намерила в едно чекмедже. Явно била от времето, когато играел в отбора на началното училище. Значката била стара, а и не изглеждала особено ценна, тъй че дори да изчезнела, той едва ли щял да разбере. Или поне щяло да мине време, докато забележи. Шехеразада проверила пътем дали тампонът, който оставила предишния път, бил все още в дъното на чекмеджето. Тампонът бил там. Опитала се да си представи какво би станало, ако майка му го откриела в бюрото му. Какво ли щяла да си помисли? Дали щяла да притисне сина си с въпроси? Да го накара да обясни какво прави тампон за мензис в чекмедже на бюрото му? Или щяла да скрие, че го е намерила, и да разнищва дълго мрачните си предположения? Шехеразада нямала представа как постъпват в подобни случаи майките. Но така или иначе, решила да остави тампона на мястото му. Та нали това бил първият знак от нея. За да ознаменува второто си „посещение“, оставила три косъма. Била ги откъснала от косата си предишната вечер, завила в парче найлон и запечатала в малък плик. Извадила пликчето от раницата си и го пъхнала в една от старите му тетрадки по математика. Три прави черни косъма – нито много дълги, нито много къси. Без ДНК анализ едва ли някой щял да разбере от кого са, макар от пръв поглед да си личало, че са на момиче. Тръгнала си, поела направо към училище и успяла за часовете подир обедната почивка. И отново през следващите десет дни била доволна и щастлива. Имала чувството, че той е станал още повече неин. Но както, естествено, би могло да се очаква, историята не можела да свърши гладко. Защото, по собствените й думи, проникването в чужда къща се превръща в навик. * * * Шехеразада стигна дотук и погледна часовника до леглото. После каза сякаш на себе си: „О, трябва да тръгвам“, скочи и започна да се облича. Това означаваше, че стрелките показват четири часа и трийсет и две минути. Тя си обу простите памучни пликчета, закопча на гърба си телените копчета на сутиена, нахлузи бързо джинсите и облече през главата тъмносинята блуза „Найки“. В банята си изми старателно ръцете със сапун, оправи си набързо косата и изчезна със синята мазда. Останал сам, Хабара нямаше какво конкретно да прави, затова не помръдна от леглото и както кравата преживя храната си, взе да размишлява бавно и с наслада над историята, която Шехеразада току-що му бе разказала. Подобно на всичките й истории, и тази не беше ясно накъде щеше да поеме. Той нито можеше да предположи, нито успяваше да си я представи като ученичка в единайсети клас. Дали тогава е била слаба и стройна? Дали е носила униформа, бели чорапи и плитки? Още не беше гладен и реши, преди да си приготви вечеря, да почете малко книгата, която бе започнал, но откри, че не може да се съсредоточи. В главата му една след друга изникваха сцените как Шехеразада се промъква тайно на втория етаж; как притиска до лицето си тениската на своя съученик; как вдишва миризмата й. Искаше му се час по-скоро да чуе продължението. * * * Шехеразада дойде в „къщата“ след три дни – в понеделник. Както винаги, донесе големи книжни торби с провизии, провери храните в хладилника и замени всички с изтекъл срок с новите, направи преглед на консервите, бутилките в шкафа, подправките и сосовете, за да види колко са останали, и си записа какво да купи при следващото си идване. Не пропусна да сложи в хладилника няколко бутилки „Перие“, а накрая остави на масата новите книги и дискове, които бе избрала. – Нещо да искаш или да ти липсва? – попита го тя. – Не се сещам – отвърна той. После, както обикновено, двамата отидоха в спалнята и правиха секс. След любовна игра в рамките на благоразумното време той си сложи презерватив, проникна в нея (тя твърдеше, че от медицинска гледна точка трябва да е от начало до край с презерватив) и пак в рамките на благоразумното време се изпразни. Шехеразада по принцип бе непрекъснато нащрек по отношение на прекомерната страст при акта. Както инструктор по кормуване непрекъснато очаква по принцип ученикът да не се увлича прекомерно на волана. След като провери с професионално око дали презервативът съдържа точното количество сперма, Шехеразада подхвана разказа си. * * * Цели десет дни след второто си влизане в дома на своя съученик тя била доволна и щастлива. Криела значката с формата на футболна топка в кутията си за моливи и в час често-често я милвала. Гризяла леко молива, ближела графита и си мислела за неговата стая. За бюрото му; за леглото, на което той спял; за пълния с дрехите му шкаф; за чистите му бели боксерки; за тампона и трите косъма, които била пъхнала в чекмеджето. Откакто започнала да се вмъква тайно в онази къща, загубила интерес към ученето. В часовете или се отдавала на безцелни мечти, или насочвала цялото си внимание към това да докосва значката и молива му. Вкъщи никак не й се занимавало да учи и да си пише домашните. Поначало не била слаба ученичка – успехът й бил малко над средния. Затова, когато я вдигали и не можела да отговори нищо, учителите били не толкова сърдити, колкото озадачени. Понякога в междучасията я привиквали в учителската стая, за да я разпитват какво става с нея, дали не е притеснена или разстроена. Тя обаче не успявала да отвърне смислено. Смотолевяла само нещо от рода, че напоследък не се чувства много добре. Защото не можела, естествено, да каже, че е влюбена в едно момче; че е започнала да се промъква тайно в дома му; че е откраднала оттам моливи и значка и е погълната изцяло от тях; че не е в състояние да мисли за нищо друго освен за него. Само тя единствена можела да си носи тази тежка и тъмна сянка. – Стигнах дотам вече да не мога да не влизам тайно през определено време у тях. Вярвам, че разбираш колко опасно беше. Аз също си давах ясна сметка, че не е възможно това ходене по въже да продължи вечно. Все някога някой щеше да ме открие и после да се намеси и полицията. Изпадах в ужас от тази мисъл. Но не можеш да спреш търкулнало се надолу по хълм колело. Десет дни след второто „посещение“ краката ми тръгнаха сами към онази къща. Имах чувството, че ако не го направя, ще откача. Сега си мисля, че може би тогава не бях съвсем с всичкия си. – А не беше ли проблем, че често отсъстваше от училище? – попита Хабара. – Нашите имаха собствен бизнес и бяха прекалено заети, за да се занимават с мен. Освен това дотогава не бях създавала никакви неприятности и никога не им бях противоречала открито. Затова родителите ми бяха убедени, че е по-добре да ми гласуват пълно доверие. Да пиша фалшиви извинителни бележки, беше най-лесната работа. Излагах с почерка на майка ми причината за отсъствието си, подписвах я и слагах печата й. А и вече бях казала на класната си, че не съм добре и че понякога се налага да отсъствам половин ден от училище, за да ходя на преглед в болницата. Пък и учителите си блъскаха главите какво да правят с неколцината, които не стъпваха в клас с дни, тъй че никой не се притесняваше особено, ако от време на време ме няма по половин ден. Шехеразада хвърли бегъл поглед на часовника до леглото и продължи: – Отново извадих ключа изпод изтривалката, отворих и влязох. Беше, както винаги, тихо – не, кой знае защо още по-тихо отпреди. Звукът от термостата на хладилника в кухнята отекна подобно въздишка на огромен звяр и аз като никога се стреснах. Междувременно позвъни телефонът и сърцето ми едва не спря от този пронизителен, режещ ухото звук. Облях се в пот. Но тъй като нямаше кой да вдигне слушалката, на десетото позвъняване телефонът замлъкна, а после тишината стана още по-дълбока. * * * Този път Шехеразада лежала дълго по гръб на леглото му. За разлика от преди сега сърцето й не биело лудешки, а и можела да диша нормално. Дори успяла да си представи, че той спи кротко до нея и тя го наблюдава. Изпитала чувството, че ако се протегне, ще докосне с пръсти мускулестата му ръка. Но разбира се, той не бил редом. Тя просто се носела сред облаци от фантазии. После почувствала непреодолим копнеж по миризмата на тялото му. Станала от леглото, отворила едно от чекмеджетата на шкафа с дрехи и разгледала ризите. Всички били грижливо изпрани, изсушени на слънце и прилежно сгънати – чисти и без никакъв мирис. Точно както и предишния път. Изведнъж й хрумнало нещо. Може би щяла да успее да го осъществи. Слязла бързо долу, намерила коша за мръсните дрехи и отворила капака. Бил пълен с дрехите за пране на тримата – неговите, на майка му и на сестра му. Види се, натрупалото се за ден количество. Шехеразада изровила една мъжка дреха – бяла тениска по врата. Помирисала я и усетила характерната миризма на потно младо мъжко тяло. Противна миризма на плът, която все се носела край момчетата от класа. Само че неговата я направила безмерно щастлива. И заровила лице в подмишниците, тя вдишала дълбоко миризмата и се почувствала така, сякаш е в обятията му и ръцете му са обвити около тялото й. Шехеразада взела тениската, качила се отново в стаята му и пак легнала на леглото. Покрила лицето си с нея и продължила да вдишва жадно миризмата на пот, докато не усетила отмала в слабините. Усетила също, че зърната на гърдите й се втвърдяват, и се запитала дали не й идва мензисът. Нямало как, било още твърде рано. Предположила, че се чувстваш така, когато изпитваш сексуално желание. Нямала представа какво се прави в такива случаи, как се справя човек с това. Или по-точно било ясно едно – нищо не можело да се направи при тези обстоятелства. Не и тук, на неговото легло в неговата стая. В крайна сметка Шехеразада решила да вземе вмирисаната на пот тениска. Било, разбира се, рисковано. Майка му обезателно щяла да забележи, че една тениска на сина й липсва. Едва ли щяло да й мине през ума, че някой я е откраднал, но със сигурност щяла да се зачуди къде ли се е дянала. Жена, на която домът е толкова чист и подреден, е без съмнение побъркана на тема чистота и ред. И ако нещо изчезне, непременно ще претърси къщата милиметър по милиметър, за да го намери. Като безпогрешно тренирано полицейско куче. Така майка му щеше навярно да открие няколкото оставени от нея, от Шехеразада, следи. Но макар да си давала сметка за последствията, не й се искало да се раздели с тениската. Главата не можела да убеди сърцето й. Вместо това се размислила какво да остави този път след себе си. Решила да са пликчетата й. Били най-обикновени, прости и относително нови, които си била сменила сутринта. Мож ела да ги скрие най-отзад в шкафа. Пликчетата й се стрували най-подходящата разменна монета за тениската. Ала когато ги събула, установила, че дъното им е влажно и топло. Обяснила си го с разтърсилото я желание за секс. Помирисала ги, но не подушила никаква миризма. Все пак й се сторило недотам редно да остави в стаята му нещо омърсено от похотта й, защото така щяла да оскверни себе си. Тъй че си обула пак пликчетата и решила, че ще е друго. Ала какво да е то? * * * Шехеразада стигна дотук, млъкна и дълго-дълго не продума. Лежеше със затворени очи и дишаше спокойно през носа. Хабара също лежеше и мълчеше в очакване тя да продължи разказа си. Накрая Шехеразада отвори очи и се обърна към него: – Слушай, Хабара. За пръв път го наричаше по име. Той я погледна. – Слушай, Хабара, нека го направим още веднъж, а? – Мисля, че ще се справя – отвърна той. И двамата отново се отдадоха на секс. Този път плътта й бе доста по-различна – мека и много надълбоко влажна; кожата – съблазнителна и гъвкава. Стори му се, че докато се любят, тя си спомня ясно какво е преживявала, промъквайки се тайно в стаята на своя съученик. Жената в обятията му наистина се бе върнала години назад във времето, когато е била седемнайсетгодишно момиче. Както се преминава в предишен живот. Шехеразада го можеше. Можеше сама себе си да надари с умението да разказва изумително. Подобно на изключително надарен хипнотизатор, който успява с помощта на огледало да хипнотизира сам себе си. Не се бяха любили толкова бурно досега. Любиха се дълго и страстно. И накрая тя получи оргазъм. Тялото й се разтресе неистово няколко пъти и сякаш и лицето й се преобрази и Хабара успя като през тесен процеп да зърне за миг седемнайсетгодишната Шехеразада. Сега той държеше в обятията си съкрушеното седемнайсетгодишно момиче, случайно напъхано в тялото на обикновена трийсет и пет годишна домакиня. Разбра го отлично. Затворило очи и треперейки, момичето не спираше да вдишва невинно миризмата на потната момчешка тениска. Този път след секса Шехеразада не му разказа повече нищо. Нито провери колко сперма има в презерватива. Двамата лежаха мълчаливо. Тя се взираше с широко отворени очи в тавана. Като минога змиорка на дъното на езеро, загледана в светлата водна повърхност. И той си помисли колко прекрасно би било да не е човек на име Нобутака Хабара, а обикновена безименна минога змиорка, обитаваща друг свят или пребиваваща в друго време. И един до друг двамата да се заловят със смукалата си за камъни на дъното и докато телата им се полюляват от течението, да наблюдават водната повърхност и да чакат някоя важна и дебела пъстърва да мине над тях. – Какво все пак остави в замяна на тениската му? – наруши тишината той. Тя помълча още малко и отвърна: – Нищо. Защото нямах у себе си нещо, което да оставя в замяна на тениската с миризмата на неговата пот, нещо, което да е равностойно на нея. Тъй че просто я взех и си тръгнах. И точно в този момент се превърнах в чиста проба крадец. * * * Когато след дванайсет дни отишла за четвърти път в дома му, ключалката на външната врата била сменена и огряна от обедното слънце, сияела с целия си златен блясък, хвалейки се сякаш със здравината си. Освен това под изтривалката нямало вече ключ. Сигурно изчезналата от коша тениска била събудила подозрението на майката на момчето. После тя се разтърсила из къщата, забелязала други странни признаци, подсказващи, че може би някой е влизал в отсъствие на семейството, и веднага сменила бравата на входната врата. Интуицията не я подвела, а реакцията й била светкавична. Естествено, Шехеразада изпаднала в отчаяние, но в същото време изпитала облекчение. Имала чувството, че някой е спрял зад гърба й и е снел тежко бреме от раменете й. Това означава, че вече няма да се промъквам тайно в дома му, помислила си. Защото, ако бравата не била сменена, щяла навярно да продължава вечно да го прави, и то все по-често и все по-настървено. И рано или късно неминуемо да се провали. Например някой от семейството неочаквано да се върне за нещо, докато тя е на втория етаж. Нито би могла да се измъкне, нито да оправдае постъпката си. Все някога това щяло да се случи. Тъй че успяла да избегне подобен гибелен край. Може би трябвало да благодари на майка му, с която никога не се била виждала, че има очи на ястреб. Всяка вечер преди лягане Шехеразада вдишвала миризмата на тениската му. Слагала я до себе си в леглото и така спяла. А сутрин, преди да тръгне за училище, я увивала в хартия и я прибирала на скришно място. След вечеря се затваряла в стаята си, изваждала я и я милвала и миришела. Притеснявала се дали с течение на времето миризмата на пот няма постепенно да изчезне, но не станало така. Миризмата се била пропила трайно, завинаги, в тениската. Като неизбледняващ скъп спомен. След като не можела повече (вече нямало как) да прониква тайно в дома на момчето, душевното й състояние бавно започнало да се нормализира. Чувствата й постепенно се уталожили, в клас все по-рядко се отдавала на фантазии и макар и отчасти, гласът на учителя често-често достигал до слуха й. Но тя не се вслушвала в онова, което се преподава, а съсредоточавала цялото си внимание върху своя съученик. Следяла зорко дали няма някаква промяна в поведението му, дали не нервничи. Само че у него не се забелязвала никаква промяна. Той, както обикновено, отварял широко уста и се смеел непринудено и гръмко; както винаги, отговарял правилно, ако учител му зададял въпрос, а след часовете тренирал разпалено с училищния отбор по футбол. На игрището викал все така силно и все така обилно се потял. Шехеразада не долавяла у него абсолютно нищо необичайно. Бил чудовищно добросъвестен и това я възхищавало. Без сенчица. Петънце. Само че аз знам за едно негово петънце, мислела си тя. Или нещо близко до петънце. За което навярно никой друг не знае. Знам само аз (а нищо чудно и майка му). При третото си проникване в къщата Шехеразада открила в дъното на шкафа много ловко скрити няколко порнографски списания. Били пълни със снимки на голи жени, разтворили широко крака и разголили щедро гениталиите си. Имало и съвкупяващи се мъже и жени в смайващо неестествени пози. Наподобяващите пръчки пениси на мъжете били вкарани в телата на жените. Шехеразада за пръв път в живота си виждала такива списания. Тя се настанила пред бюрото, прелистила ги бавно и разгледала с огромен интерес една по една снимките. Предположила, че той ги гледа и мастурбира, но не й станало особено противно, нито пък се разочаровала от потайното му истинско лице. Приемала мастурбацията за нещо нормално. Спермата трябвало да отиде все някъде, защото така е устроено мъжкото тяло (почти същото като менструацията при жените). В този смисъл и той бил просто едно обикновено седемнайсетгодишно момче. Нито герой, нито светец. Шехеразада дори по-скоро си отдъхнала. * * * Малко след като престанах да влизам тайно в дома му, неудържимият копнеж по него започна постепенно да изстива. Както отливът се оттегля лека-полека от плитчините. Не знам защо, но вече не вдишвах толкова страстно миризмата на потната му тениска и все по-рядко галех и премятах в ръцете си молива и значката му. Сякаш треската ми отзвучаваше и температурата спадаше. Защото моето не беше нещо като болест, а истинска болест. И за известно време тя ми разбърка съзнанието. Може би всеки преминава веднъж в живота си през такъв налудничав период. Или пък това бе нещо, случило се само на мен. С теб ставало ли е така? Хабара се замисли, но не се сети и отвърна: – Не, нищо чак до такава степен особено. Отговорът му като че ли я разочарова леко. – Във всеки случай, щом завърших гимназия, веднага го забравих. Толкова бързо и лесно, че направо се изненадах от себе си. Дори не можех да си спомня какво у него привлече така неудържимо мен, седемнайсетгодишното момиче. Странен е животът, нали? В даден момент нещо ти се струва невероятно, абсолютно, изключително и си готов да захвърлиш всичко, за да го имаш, а минава известно време или го поглеждаш от друг ъгъл и виждаш смаян, че блясъкът му е изчезнал. Питаш се какво си гледал. Та това е моята история (за онзи период от живота ми, когато се промъквах тайно в чужда къща). Прилича някак на синия период на Пикасо, помисли си Хабара. Но разбра отлично какво се опитва да каже тя. Шехеразада погледна часовника. Наближаваше време да си тръгва. След многозначителна пауза каза: – Всъщност обаче историята не свършва тук. Четири години по-късно, мисля, когато бях във втори курс в училището за медицински сестри, съдбата взе, че се разпореди да го срещна отново. Майка му също изигра огромна роля за това и всичко беше като в една от ония страшни истории за призраци. Направо не знам дали ще ми повярваш. Искаш ли да ти я разкажа? – Много. – Тогава ще я чуеш следващия път. Ще стане късно, ако я започна, а и трябва да се прибирам да готвя вечеря. Тя се изправи и се облече – бельо, чорапи, долна фланелка и накрая блузата и полата. Хабара наблюдаваше разсеяно от леглото и си мислеше, че е много по-интересно, когато жената се облича, отколкото, когато се съблича. – Ще поръчаш ли книги, които би желал да прочетеш? – попита Шехеразада. Той отвърна, че засега не иска нови книги, искаше само да чуе продължението на нейния разказ. Но не го изрече на глас. Защото имаше чувството, че ако го стори, никога няма да чуе какво се е случило след това. * * * Тази нощ Хабара си легна рано и се размисли за Шехеразада. Сигурно никога повече нямаше да я види. Не беше изключено. Нямаха споразумение. Отношенията им бяха случайно наложени от някого и на този някой би могло винаги да му хрумне да ги прекрати. С една дума, свързваше ги само една тънка нишка. Може би някога, не, непременно някога щеше да свърши. Нишката щеше да бъде скъсана. Рано или късно – в това единствено бе въпросът. А ако Шехеразада си отидеше, Хабара нямаше да може вече да слуша разказите й. Щяха да секнат историите, да изчезнат всички незнайни и необикновени приказки, които е трябвало да бъдат разказани. Съществуваше и вероятност да бъде лишен напълно от свободата си и тогава не само Шехеразада, а и всички жени да си отидат от живота му. Тази вероятност бе доста голяма. И той никога повече нямаше да може да проникне в топлата влага на телата им. Никога повече нямаше да почувства как те потреперват едва доловимо. Навярно по-мъчителна от липсата на секс за Хабара щеше да е загубата на моментите на споделена интимност. Това в крайна сметка означава да загубиш жена. Необикновеното време, прекарано с жени, ти предоставя възможността, от една страна, да си обгърнат от действителността, а от друга, да я зачеркваш. Това бе нещо, от което Шехеразада имаше неизчерпаем запас и го даряваше щедро. Вероятността някога да се наложи да загуби това нещо бе за него по-мъчителна от всичко друго на света. Хабара затвори очи и престана да мисли за Шехеразада. Размисли се за минога змиорките. За онези същества без усти, които са се впили със смукалата си в камъните на дъното и скрити сред водораслите, се полюляват заедно с тях на течението. Представи си, че е сред тези змиорки, и зачака да се появи пъстърва. Но колкото и да чакаше, не мина нито една дори. Нито дебела, нито слаба, нито каквато и да било. Накрая слънцето се скри и светът потъна в пълен мрак.

Днес почитаме Св. Николай! Честито на именниците!

http://www.bnews.bg/article-144704

Празникът се чества от всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.

Въоръжен с нож рани трима в метрото в Лондон

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/vyoryzhen-s-nozh-rani-trima-v-metroto-v-london-6046704

Разглеждаме инцидента като терористичен акт, заяви представител на Скотланд ярд

Жълт код: Мъгла в 22 области

http://www.bnews.bg/article-144705

Има опасност от затваряне на летища или забавяне на полетите.

Политици са купували жилища за жълти стотинки и с нарушения

http://petel.bg/Polititsi-sa-kupuvali-zhilishha-za-zhalti-stotinki-i-s-narusheniya__136562

кадър: Нова тв 20 000 лева за апартамент от 200 квадрата в столичния квартал "Изток" или 53 000 за 71 квадрата в "Дианабад" при пазарна цена 176 000...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване