Конгресът на САЩ се опълчи на Обама

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/70546/Kongresat-na-SASHT-se-opalchi-na-Obama

/Поглед.инфо/ Американският конгрес прие закон, отменящ голямата реформа в здравната система, която стана емблематична за първия мандат на президента Барак Обама.

За 5 г. министерствата обявили поръчки за 6 млрд. лв.

http://pik.bg/за-5-г-министерствата-обявили-поръчки-за-6-млрд-лв-news463653.html

За 5 г. министерствата обявили поръчки за 6 млрд. лв.

Близо 1.2 млрд. лв. на година са изразходвали министерствата за обществени поръчки от 2010 г. до края на миналата година. Общата сума за петилетката е 5.936 млрд. лв., а проведените търгове са 14 416. Това показват изчисления на "Сега" от информация, публикувана на сайта оpendata.government.bg.

Обемът на обществените поръчки в България бързо расте и вече е около 10 млрд. годишно.

В огромната сума влизат всички възложители по Закона за обществените поръчки (ЗОП) - държавни институции, местни администрации, държавни фирми, както и частни компании с обществени задължения, които също трябва да си купуват необходимите стоки и услуги на състезателен принцип. Проблемът е, че тази сфера генерира огромна корупция и злоупотреби. В отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през м.г. беше посочено, че при 38% от процедурите през 2014 г. са установени нарушения.

През въпросната година в България са възложени 12 661 обществени поръчки на обща стойност 9.7 млрд. лв. На практика това е една десета от целия брутен вътрешен продукт на страната ни.

Лошото е, че системата работи зле и не осигурява доставки на най-добро качество срещу най-приемлива цена. Според информацията на оpendata.government.bg сред държавните институции най-много пари за обществени поръчки е похарчило Министерството на регионалното развитие (като са включени и второстепенните разпоредители на бюджетни средства под шапката на МРРБ). За пет години то е обявило 1072 тръжни процедури за 2.045 млрд. лв.

Това е обяснимо заради скъпите търгове за строителство и ремонт на пътища на Агенция "Пътна инфраструктура". Тя е възложител по договори за 1.95 млрд. лв. На второ и трето място по изразходвани пари за търгове са МО и МВР. Анализът на данните показва, че силовите министерства изпреварват тези, които имат социални функции като здравеопазването и социалната политика.

Точно МВР и МО са сред малкото държавни ведомства милиардери - годишният бюджет на всяко от тях надхвърля 1 млрд. лева. МО и подчинените му структури са изразходвали 877.9 млн. лв. Това министерство има голям брой второстепенни разпоредители на бюджетни средства - служби, поделения, агенции, които организират отделни тръжни процедури. Само Военномедицинската академия е провела 1213 търга за над 409 млн. лв. МВР заема трето място според средствата, които е отделило за обществени поръчки - 579.49 млн. лв.

Под неговата шапка са общо 39 възложители - ГД "Национална полиция", ГДБОП, дирекция "Миграция", дирекция "Управление на собствеността и социални дейности", Академията на МВР, Медицинският институт и областните дирекции. МВР традиционно е сред големите нарушители на Закона за обществените поръчки. Одит на Сметната палата показа, че от 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г. то е нарушило закона в 85% от случаите. Здравното министерство се нарежда на четвърто място с възложени поръчки за 514.04 млн. лв.

Следват го Министерският съвет с 405.92 млн. лв., Министерството на финансите с 397. 87 млн. лв., на транспорта - 218.78 млн. лв. на земеделието - 194.78 млн. лв., като тук не е включен фонд "Земеделие", на образованието - 153.41 млн. лв., на околната среда - 143.27 млн. лв., на труда и социалната политика - 99.83 млн. лв., на правосъдието - 94 млн. лв., на културата - 81.93 млн. лв. Трите министерства - на икономиката, на туризма и на енергетиката, при различните си трансформации са дали общо 80.59 млн. лв. На последно място се нареждат министерствата на спорта и на външните работи със съответно 35,16 млн. лв. и 13, 96 млн. лв.

 

Пометените на тротоар пешеходци в София остават в тежко състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5217178

Пешеходците, които бяха пометени на тротоар в столицата късно снощи, остават в тежко състояние, съобщи бТВ.
Трима души са стоели на светофара, когато в тях се врязала кола. Вероятните причини за инцидента са мократа настилка и несъобразена скорост.
Колата се e забилa в дърво, a преди това e блъснала две жени, които стоели на тротоара.
Пешеходците, които бяха пометени на тротоар в столицата късно снощи, остават в тежко състояние, съобщи бТВ. Трима души са стоели на светофара, когато в тях се врязала кола. Вероятните причини за инцидента са мократа настилка и несъобразена скорост. Колата се e забилa в дърво, a преди това e блъснала две жени, които стоели на тротоара.

Мика Зайкова: Съдбата на българите с навършени години, но с непълен стаж за пенсия е социална бомба

http://pik.bg/мика-зайкова-съдбата-на-българите-с-навършени-години-но-с-непълен-стаж-за-пенсия-е-социалн-news463638.html

Мика Зайкова: Съдбата на българите с навършени години, но с непълен стаж за пенсия е социална бомба

Съдбата на българите с навършени години, но с непълен стаж за пенсия е социална бомба. Това заяви икономистът Мика Зайкова.

Ето и цялото и изказване по темата:

"Проблемът на хората, които имат навършени години за пенсия, но нямат необходимия трудов стаж ще продължава да ни трови в годините напред, защото стажът ще се увеличава с по 2 месеца всяка следваща година, за да стигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. Това е социална бомба - без преувеличение, и заплашва хиляди българи с нова вълна от изтощителна бедност в края на живота им, когато всеки положил достоен труд човек иска да се радва на спокойни старини.

Една от причините за този стряскащ социален феномен е, разбира се, безработицата. Тя наистина в момента е около 10%, с тенденция да намалява. Но не всички могат да си намерят работа днес. Начинът, по който се мери безработицата е особен. Защото проблемът не е точно в нея самата, а в нейния структурен характер. Звучи абсурдно, но за много професии няма работа, а за други има, но пък не достигат хора с необходимата квалификация.

Ако погледнем статистиката за 2014 г. и за 2015 г., ще установим, че в България годишно фалират между 2500 и 3000 фирми. Този процес няма да се подобри по простата причина, че това, което се случва в геополитически и във вътрешноикономически план в света, в Европа и у нас води до усложняване на ситуацията на трудовия пазар. И на мен ми галят ухото светлите прогнози, които премиерът и вицепремиерът дадоха тези дни за ръста на БВП, който би трябвало да предполага, че ще расте реалния сектор и че ще се увеличават работните места. Но това никак не е сигурно.

Според последните прогнози на най-голямата немска финансова институция - "Дойче банк", перспективите не са толкова светли. В тях растежът на европейските икономики, на техния БВП е почти незабележим - 0.5% за 2016 г. Това е много тревожно, защото България е страна с отворена икономика. Да не забравяме, че 75% от нашия износ е за ЕС. Освен това имаме специфична особеност - тъй като нашата съдебна система не работи ефективно, в страната ни идват псевдобизнесмени, които с некоректните си практики буквално завличат и предприятията, и работниците - изнасят по легални и нелегални пътища парите си, не плащат на хората за положения от тях труд.

Пострадалите работници и служители дори не могат да отидат на борсата, защото не са прекъснати трудовите им договори. Всички тези фактори драматично се отразяват на хората, които по тези и други причини работят, но не трупат трудов стаж. На този фон с приетото законодателство годините и стажът за пенсия растат и у някои се оформя тревожното усещане, че няма да стигнат до времето за получаване на пенсия и „ще работят до гроб”. Накъсването на трудовия стаж, липсата на квалификация, честият фалит на фирми, липсата на поминък в малките селища, некоректните работодатели, които не внасят осигуровки на работниците си са част от омагьосания кръг, в който попадат хиляди българи. Изключително измамно успокоение внасят и програмите за временна заетост, прилагани у нас.

Изследванията на ЕК относно ефективността им показват нещо много неприятно - над 60% от хората, които участват в тях при приключване на програмите отново стават безработни. Няма устойчив ефект от тях! И пак се връщаме на темата за реалния сектор. За да има достатъчно на брой работни места, за да може хората да натрупват стаж е необходима реална икономика. Но тя се задвижва с инвестиции, а, както знаем, у нас те са на кота нула. Слушам напоследък анализи, основно на политици, които ми звучат не като прогнози, а като новогодишни пожелания. Пътят на България напред изобщо не е постлан с рози, да не се заблуждаваме. Много ще се радвам, обаче, ако аз не съм права, а премиерът се окаже прав и стигнем този оптимистичен ръст от 4.5%. И, дай Боже, да е следствие от реалния сектор, защото новопостроените магистрали, чешмички и градинки не предполагат ръст или поне - не веднага. Европейските средства също трябва да се харчат ефективно, защото засега те са ни единственият инвестиционен ресурс. Но те постепенно ще намаляват, защото ЕС ще трябва да харчи много пари, за да решава изключително сложния миграционен проблем. Оставането на хората с навършени години за пенсия, но без стаж, без пенсия може да произведе невероятен социален взрив.

Във времето между изпълнените години за пенсия и първите пари, които те ще получат след навършването на 65 г., и ако не работят, те ще се окажат във финансов вакуум, който ще бъде кошмарен за тях. На риск е изложено тяхното оцеляване. А колко души у нас са с такъв проблем можем да съдим по официалните данни, според които такива българи са били през 2014 г. около 20% от тези, които е трябвало да се пенсионират. С усещане на безнадеждност не е само този проблем - пенсиите у нас по принцип са много ниски. Средната пенсия от трета категория за първото полугодие на миналата година е 317 лв., а средната пенсия въобще в България е 335 лв., което е смешна сума.

Да не говорим, че пенсионерите у нас са енергийно бедни и държавата трябва да ги подпомага. За съжаление, пенсионните системи в ЕС са в патримониума на националното законодателство. И тъй като разликата в заплащането и в стандарта на живот между отделните страни е огромна, разделението в самата Европа е очевидно, не може да се напише единна пенсионна директива. Но има норми, които слагат долен праг и ние естествено сме в този сегмент на средства за възрастните хора. Прагът на бедност в България през 2016 г. е 300 лв., но не забравяйте, че 70% от пенсионерите ни получават пенсии под 200 лв., което е ужасно и за бюджета, и за самите хора.

Тези факти от реалния живот означават само едно - разделението в обществото се задълбочава. Ако в момента заемаме в ЕС първите места по бедност, смъртност и демографски срив, то при тези обстоятелства тенденцията няма да се промени, ако в страната не се създават нови и добре платени работни места, ако доходите на домакинствата не се повишат драстично. 

ОФИЦИАЛНО: Василев източил 5 664 715 146 лева от КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262476_%D0%9E%D0%A4%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%9E%3A+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB+5+664+715+146+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D0%A2%

 Главозамайващите 5 664 715 146 лева е източил от КТБ банкерът-беглец Цветан Василев. Точният размер на дупката, отворена от мажоритарния собственик на фалираната банка лъсна от списък на необезпечените кредити, раздадени от трезора под негово управление. От всички малко над 6 млрд. лева, раздадени заеми, се оказва, че близо 90% са потънали в свързани с Василев фирми, повечето от които кухи. Срещу огромните заеми те не са предоставили или никакви или абсолютно символични обезпечения, става ясно от списъка. Милиардите са потънали в 131 свързани със забегналия зад граница и криещ се вече над година в Сърбия от БГ правосъдието Василев. От списъка става ясно също, че той самият е получил близо 10 млн. лева необезпечен кредит от КТБ.

По-рано през деня стана ясно, че освен тези пари, с които са ужилени вложителите в КТБ, кръгът около Василев вече е успял да завлече държава с още близо 600 млн. лева. Това са прихващания на кредити срещу виртуални влогове, с които са заличени дължими заеми на фирми, свързани с банкера-беглец. Операциите са направени, за да може да бъдат освободени и реално наново откраднати едни от малкото реални активи, купени с пари на КТБ, които държавата би могла да осребри, за да си върне поне част от милиардите, вложени за разплащане с гарантираните вложители.

Иван Кутузов събира "Кутикатури" в юбилейна изложба

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/01/07/2681057_ivan_kutuzov_subira_kutikaturi_v_jubileina_izlojba/?ref=rss


Карикатуристът Иван Кутузов-Кути събира най-доброто от творчеството си в юбилейната изложба. "Навръх Ивановден и в подножието на 60-годишнината си" той ще представи  "Кутикаткури", пишат авторът и Съюзът на Българските художници.

Експозицията се открива от 17 ч. днес във "Фоайе - втори етаж" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в столицата, нова галерия на Съюза.

Иван Кутузов-Кути е роден на 15 януари 1956 г. в село Петрово, Благоевградско. Завършва художествена...

ООН плаши Северна Корея с нови санкции и осъди последния й ядрен тест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541812

Съветът за сигурност на ООН заяви, че скоро ще започне да подготвя нови санкции срещу Северна Корея и категорично осъди последния й ядрен тест като "несъмнено нарушение" на предишни резолюции на ООН, налагащи санкции на КНДР заради ядрената й програма, предаде АП. Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба На извънредно заседание, свикано след съобщението на Пхенян, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, Съветът за сигурност прие декларация, в която заяви, че действията на Северна Корея са...

Пожар изпепели пътнически влак в Берлин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5217162

Пожар в един от вагоните на регионален влак на Северозападната железопътна гара в германската столица Берлин обхвана цялото железопътно превозно средство и го изпепели, въпреки усилията на пожарните служби да овладеят стихията, предаде DW, цитиран от
Пожар в един от вагоните на регионален влак на Северозападната железопътна гара в германската столица Берлин обхвана цялото железопътно превозно средство и го изпепели, въпреки усилията на пожарните служби да овладеят стихията, предаде DW, цитиран от "Фокус".  Инцидентът се случи около 20 часа в сряда вечерта (местно време) в столичния квартал

Тръмп заплашва Великобритания със спиране на инвестициите

http://svetoven.pogled.info/news/70545/Tramp-zaplashva-Velikobritaniya-sas-spirane-na-investitsiite

/Поглед.инфо/ Американският милиардер Доналд Тръмп, който се стреми кандидатурата му за президент на САЩ да бъде издигната от републиканците, заплаши Великобритания с отказ от по-нататъшни инвестиции в икономиката.

Честит Ивановден! Кой още празнува имен ден днес

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chestit-ivanovden-koj-oshte-praznuva-imen-den-dnes-6048108

Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан

Фандъкова отговори дали ще става президент

http://sofia.actualno.com/fandykova-otgovori-dali-shte-stava-prezident-news_516909.html

При толкова много пробеми, как мислите? Хората ме натовариха с огромна отговорност, така че съм изцяло съсредточена в работата си. Това отговори кметът на столицата Йорданка Фандъкова в ефира на bTV на въпрос дали ще става президент. Фанъкова отговори на въпроси на зрителите. Един от тях беше свързан с канализацията в кв. Модерно предградие. ТЯ поясни, че са изградени 100 км нова канализация, които са недостатъчни и уточни, че това са най-скъпите проекти, тъй като са свързани с отчуждения в

Израел забрани изучаването на любовна история

http://asia.actualno.com/izrael-zabrani-izuchavaneto-na-lubovna-istorija-news_516906.html

Израел забрани изучаване на роман за любовта между еврейка преводачка и арабски художник в рамките на училищната програма, съобщи вестник „Аарец“. Романът „Живата ограда“ е на писателката Дорит Рабинян, в него се разказва за пламенната любов между преводачката Лиат и живописеца Хилми. Предложението за изучаването му в училище идвало от преподаватели в редица училища. Първоначално професионална комисия препоръчала изучаването на романа. Но Министерството на просветата пр

Българските антарктици спасиха кръста в ледени води

http://society.actualno.com/bylgarskite-antarktici-spasiha-krysta-v-ledeni-vodi--news_516910.html

Българските антарктици спазиха традицията на Йордановден да извадят кръста от ледените води. В ранната утрин на големия християнски празник Богоявление (Йордановден), испанският кораб Есперидес, пусна котва в Южния залив на о-в Ливингстън пред Българската и Испанската бази. Морето не беше благосклонно и над 4 метрови вълни клатушкаха близо 90 метровия испански флгаман. Слизането в надуваeмите лодки Зодиaк, по люлеещата се въжена стълба бе твърде рисковано, но опитът на испанските моряци позвол

Дайте на ченгетата и последната си риза

http://actualno.actualno.com/dajte-na-chengetata-i-poslednata-si-riza-news_516896.html

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е премахнала забраната МВР да приема дарения, въведена със заповед на Цветлин Йовчев през юли 2013 година. Коментар на редактора Че как няма да я махне - нещо да сте изненадани? Кога на ченгетата са им стигали парите? В края на миналата година даже им дадохме 180 млн. лева отгоре - ако сте забравили, макар че Бойко все напомня. За да няма недоразумения - говоря за ченгетата, които чрез силовите структури като МВР грабят България вече 25 години и още не са с

Феим Чаушев: Местан е проводник на турските интереси у нас

http://politics.actualno.com/feim-chaushev-mestan-e-provodnik-na-turskite-interesi-u-nas-news_516911.html

Лютви Местан е проводник на турските интереси у нас. В същото време Ахмед Доган винаги е бил неудобен за управляващите в Анкара, в качеството му на като лидер на ДПС. Доган не се поддаваше на натиск от Турция. Той гледаше на ДПС като на своя рожба. Това обяви бившият заместник-министър на външните работи Феим Чаушев пред bTV. „ДПС вероятно трябва да бъде овладяна и под контрол на управляващите в Турция, за да може те да изпълняват геополитическите си виждания за района. Електоратът на ДПС

САЩ ще обсъдят с Китай ядрения опит на Северна Корея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541813

САЩ имат намерение да обсъдят с китайските власти извършения от КНДР ядрен опит, каза на пресконференция говорителят на Белия дом Джош Ърнест, съобщи ТАСС.Несъмнено ще обсъдим с Китай ролята, която според нас той може да изиграе (в ситуацията с изпитанията - бел. на ТАСС), заяви Ърнест и допълни, че президентът на САЩ Барак Обама "почти всеки път" обсъжда този въпрос с китайския си колега Си Цзинпин, когато разговарят по телефона или се срещат лично.Важно е да се отбележи, че американските изявления, направени след ...

Погребват семейство Сапунджиеви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541779

Телата на намерените мъртви в понеделник в апартамент в Кючук Париж в Пловдив съпрузи Благой и Йорданка Сапунджиеви и това на 5-годишната им дъщеря Петя, ще бъдат погребани днес. По информация от общинско предприятие „Траурни дейности“ Благой Сапунджиев ще бъде погребан в различно гробище от това на съпругата му и дъщеря му, които ще бъдат погребани заедно. Както Дарик първи съобщи, трите тела бяха открити с огнестрелни рани в началото на седмицата. Полицията работи по няколко версии,...

ВЕЛИКИЯТ РОМАРИО: „ИДВАМ ЗА ПРАЗНИКА НА НАЙ-ДОБРИЯ МИ СЪЮЗНИК В АТАКАТА!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262475_%D0%92%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%9A%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%A0%D0%9E%D0%9C%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%9E%3A+%E2%80%9E%D0%98%D0%94%D0%92%D0%90%D0%9C+%D0%97%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%90+%D0%9D%D0%90

 Догодина публиката на стадион „Васил Левски“ ще има възможност отново да види в действие един от най-великите тандеми в историята на футбола – Стоичков-Ромарио. Удостоеният за „Най-добър футболист в света“ през 1994 г. и световен шампион от САЩ-94  Ромарио де Соуза Фария идва в България, за да се включи в историческата среща „50 години номер 80“ на 20 май по случай юбилея на Камата.

 

Наскоро носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков попадна в класацията за най-великите тризъбци в историята именно с паметното си партньорство в ерата на "Дрийм тийма" на испанския гранд Барселона с митичния нападател Ромарио и най-добрият халф, с когото феноменалната осмица е играл - Михаел Лаудруп. Едно легендарно титанично трио, което ще остане завинаги в учебниците по футбол. 

 

Ромарио е един от най-резултатните нападатели в историята на футбола. За магьосника с топката, известен с прякора „О Байшиньо“ (Дребният), Христо Стоичков признава, че са като братя и че винаги е имал респект от него като играч. Един от най-щастливите моменти в живота на Камата е, когато Ромарио му благодари специално при получаване на наградата си като футболист номер 1 в света.

 

Легендарният бразилец е вкарал 1045 гола в кариерата си и заема пето място в неофициалната класация на най-великите стрелци. Феноменалното острие на националния отбор на Бразилия започва своята кариера в бразилския тим Вашко да Гама, след което играе за клубовете ПСВ Айндховен, Барселона, Фламенго, Валенсия, Флуминензе, Ал Сад, Маями, Аделаида Юнайтед.  Освен носител на световната титла със селесао през 1994 г., е сребърен медалист от Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., победител в Копа Америка през 1989 и 1997 г., и е избран за най-добър футболист на Южна Америка (2000 г.).

 

Истински гений в наказателното поле, Ромарио е шампион на Холандия, Испания и Бразилия. Четири пъти е избиран за голмайстор на холандското първенство, три пъти в първенството на Бразилия, два пъти на турнира за купата на Холандия, два пъти е голмайстор в турнира за Купата на УЕФА, веднъж е голмайстор на Примера Дивисион и др.

 

 

 

Събитието „50 години номер 8“ е на 20 май 2016 г. на Национален стадион „Васил Левски“. Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв

Шестима загубиха членството си в МОК на Нова година

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/07/2680945_shestima_zagubiha_chlenstvoto_si_v_mok_na_nova_godina/?ref=rss


Шестима души се простиха с членството си в Международния олимпийски комитет (МОК) в края на 2015 г. поради навършване на максимално допустимата възраст.

Сред тях е руският доайен Виталий Смирнов, а останалите са гъркът Ламбис Николау, ливанецът Тони Хури, уругваецът Хулио Малионе, мексиканецът Олегарио Васкес Раня и Патрик Чамунда от Замбия.
 Единственият оцелял член на МОК от 70-те години на миналия век остава 73-годишният канадец Ричард Паунд, който е избран за първи път през...

Бебе се роди без дупе, друго - без хранопровод

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5216903

Новородено момченце без дупе е спасено в детска клиника на пловдивската университетска болница
Новородено момченце без дупе е спасено в детска клиника на пловдивската университетска болница "Св. Георги", където му направили анален отвор. То ще може да се развива напълно нормално. Със същата аномалия постъпило и друго бебе от Пазарджик. Само за два дни лекарите са оперирали 6 пеленачета с малформации.

Без вода в някои части на София

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-софия-news463636.html

Без вода в някои части на София

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на Столичната община, съобщиха от дружеството.

Във връзка с изпълнението на инвестиционен проект за реконструкция на водопровод на ул. "Стара планина", с. Войнеговци, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. във Войнеговци.

Заради изпълнението на инвестиционен проект за подмяна на водопровод на ул. "1-ва", кв. "Република", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. в района на кв. "Република"2.

Във връзка с диагностика на водопровод на ул. "Леденика" се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 15.30 ч. в района на ул. "Мировско шосе" - от номер 33 до номер 55; ул. "Ален Мак", ул. "Леденика", ул. "Радецки". Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация на телефон 0700 12121.

 

"Вашингтон пост": За 5 дни полицаи в САЩ са застреляли 10 човека

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/70544/Vashington-post-Za-5-dni-politsai-v-SASHT-sa-zastrelyali-10-choveka

/Поглед.инфо/ За последните пет дни американски полицаи при изпълнение на служебните си задължения са застреляли повече от 20 човека. Такива данни публикува вестник "Вашингтон пост".

Eто къде ще отсичат и оформят дървета през януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541749

Заради зимния сезон, кметът на район „Южен“ Борислав Инчев сподели, че оформянето и отсичането на дърветата в района, съгласно издадените заповеди ще се извършва съгласно одобрен предварителен месечен график. В графика се взима предвид приоритетно работата около детски градини, ясли, училища и детски площадки, където посещаемостта е голяма и опасността от възникването на инциденти трябва да се сведе до минимум. "Още веднъж искам да помоля жителите на района за търпение...

Център за приобщаващо образование застава начело на глобалното движение за закрила на детето в Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262474_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%

  Център за приобщаващо образование (ЦПО) сключи 3-годишно партньорско споразумение с международната мрежа Keeping Children Safe. Според него българската организация става асоцииран член и регионален представител на Keeping Children Safe за 12 държави в Източна Европа.

В рамките на това партньорство експерти от Център за приобщаващо образование ще водят обучения на неправителствени организации за прилагане на международните стандарти за закрила на детето и разработване на вътрешноорганизационни политики и процедури за закрила на детето, включително мониторинг и сертифициране.

„Това споразумение е от съществено значение за ЦПО, тъй като издига експертизата на организацията на ново, по-високо стъпало в работата по закрила на детето не само в България, но и в региона. Ние сме наясно, че по този начин предизвикателствата и отговорностите пред нас стават много по-големи и ще вложим много усилия, за да посрещнем високите очаквания в името на безопасността на децата в неправителствения сектор“ , каза  Стефан Йорданов, експерт „Детска закрила и участие“ в Център за приобщаващо образование.

„Радваме се, че Център за приобщаващо образование се съгласи да води дейността в региона. В резултат от работата в нашата мрежа от членове в над 120 държави милиони деца са по-добре защитени от злоупотреби и експлоатация.“, заяви Сара Блейкмор, директор на Keeping Children Safe.

Споразумението ще допринесе за популяризиране и спазване на международните стандарти за закрила на детето. То обхваща държавите България, Латвия, Молдова, Полша, Чешка Република, Грузия, Армения, Азербайджан, Русия и Украйна.

Keeping Children Safe олицетворява и представлява ангажираността на организациите по света да закрилят децата, като въвеждат в работата си набор от сериозни и изчерпателни стандарти за закрила на детето.  Международната мрежа влиза в партньорски отношения с местни организации, за да основе регионални центрове, които ще допринасят и популяризират стандартите за закрила на детето, ще увеличават нейните членове и ще осигуряват техническа подкрепа със съответната чувствителност към културните особености на онези организации, отдадени на закрилата на децата, с които работят в програмите си и своите ежедневни дейности. 

Организациите в региона, които желаят да развият или подсилят своя капацитет по закрила на детето могат да се свържат със Стефан Йорданов на е-поща:  cie@keepingchildrensafe.org.uk

 

През деня ще е облачно, валежите продължат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5217156

През деня ще е облачно и валежите над по-голямата част от страната ще продължат. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг.
През деня ще е облачно и валежите над по-голямата част от страната ще продължат. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг.

Съдбата на българите с навършени години, но с непълен стаж за пенсия е бомба

http://bulgarski.pogled.info/news/70543/Sadbata-na-balgarite-s-navarsheni-godini-no-s-nepalen-stazh-za-pensiya-e-bomba

/Поглед.инфо/ Проблемът на хората, които имат навършени години за пенсия, но нямат необходимия трудов стаж ще продължава да ни трови в годините напред, защото стажът ще се увеличава с по 2 месеца всяка следваща година, за да стигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.

Пътна обстановка в страната - 7 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310487

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма”: няма ограничения. АМ „Марица”: няма ограничения. АМ“Черно море”: няма ограничения. АМ „Люлин: няма ограничения.

Южна Корея не вярва, че севернокорейското изпитание не било успешно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541811

Министерството на отбраната на Южна Корея не вярва, че тестът, който Северна Корея обяви, че е извършила с мощно ядрено устройство, е бил успешен, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на южнокорейската агенция Йонхап. В знак на протест срещу изпитанието обаче Южна Корея ще ограничи до минимум влизането на работници в общата индустриална зона Кесон на двете Кореи, каза представител на министерството на обединението. Ще бъдат замразени и нови инициативи за сътрудничество със Северна Корея.

До 2020 г. София трябва да има изградена канализация

http://pik.bg/до-2020-г-софия-трябва-да-има-изградена-канализация-news463628.html

До 2020 г. София трябва да има изградена канализация

До 2020 г. канализацията на територията на град София трябва да бъде изградена, съобщи в интервю за БТА Ирина Савина, заместник-кмет на Столичната община в направление "Инвестиции и строителство".

Тя припомни, че през 2006 г. е изготвен анализ за нуждите от канализациoнна мрежа на територията на Столичната община, който показва, че 30 процента от града няма изградена такава. След анализа стартирахме с изготвянето на предпроектни проучвания, идейни и работни проекти, както и с реализацията на градоустройствени и отчуждителни процедури - допълни още зам.-кметът. Докато стигнем до същинското изпълнение на даден проект минава дълъг подготвителен период.

Технологичното време, което е необходимо за подготовката на проект, без значение от източника на неговото финансиране, е между три и пет години. Най-честите трудности, които срещаме са при градоустройствените процедури и при отчуждаването, коментира Ирина Савина. Обжалването на градоустройствените планове и приемането им не навреме води до забавяне още при началната подготовка.

Приетите в края на 2013 г. промени в Закона за общинската собственост значително утежниха процедурата по придобиване на собствеността на терените, през които преминават трасетата на инфраструктурните обекти. Но с последната промяна от 2014 г. бихме могли, преди да влезе в сила заповедта за отчуждаване, да поискаме предварително изпълнение, което ускорява процедурата, уточни Савина. През изминалите години стартирахме поетапното изграждане на канализация в територии на столицата, където такава липсва или е изградена частично - в кв. "Горубляне", в кв. "Суходол", в местност Сливница /Люлин/, в кв. "Модерно предградие" и в др. Средствата бяха осигурени от различни източници - ИСПА, ОП "Околна среда" /2007-2013 г./, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите и инвестиционната програма на "Софийска вода", отбеляза Савина. До края на 2020 г.сме си поставили амбициозната цел град София да бъде с изцяло изградена канализация, като се възползваме максимално от европейските средства, коментира зам.-кметът. В малките населени места, които са с между 2 и 10 хиляди жители и тези под 2 хиляди жители, срокът за изграждане на канализация, който сме си поставили е 2025 г. С оглед на това, че София е с население от близо 2 млн. души, а разширението на канализационната мрежа в годините е забавено, нуждата от такава е огромна.

За да успеем да покрием очакванията на хората и да отговорим на съвременните изисквания, ще трябва да се мобилизираме и да сме изключително активни, за да привлечем необходимите средства от предвидените в сектор "Води". Най-големият ресурс, на който ще разчитаме е именно европейското финансиране, обясни Ирина Савина.

Столичната община ще е конкретен бенефициент по ОПОС /2014-2020/, вместо ВиК оператора и ще има възможност сама да подготви Регионалното си предпроектно инвестиционно проучване /РПИП/, като очакваме в началото на годината да получим директна покана за подготовката му, каза Савина. Имаме готовност веднага да обявим процедура за избор на консултантски екип. Той, в рамките на следващата година и половина, трябва да изготви този стратегически документ, като анализира техническите и икономическите нужди от инвестиции и предложи ефективни решения, които ще допринесат за постигане на съответствие с европейското и националното законодателство в областта на опазване на водите.

До началото на 2018 г. трябва да са готови необходимия пакет от проектна документация и формулярът за кандидатстване, които да подадем към Управляващия орган, посочи Савина. Периодът до тогава ще е подготвителен не само за София, но и за всички останали общини. Добрата координация между всички заинтересовани страни ще е предпоставка за успешното изпълнение на тази задача.

Паралелно с изготвянето на РПИП ще работим и по реализацията на тежките градоустройствени процедури и по придобиване на собствеността на имотите, през чиито терени ще преминат колекторите, коментира зам.-кметът.

Едно от предизвикателствата при изпълнението на инфраструктурни проекти са именно отчуждителните процедури, които освен тромави са и изключително скъпи, каза Савина. През следващите години Столичната община ще трябва да отдели значителен ресурс за придобиване собствеността на голям брой имоти, за да може след одобряване на проектите да стартира на време със същинската им реализация. До финансирането на първия европейски проект ще разчитаме предимно на средства от ПУДООС. Те със сигурност няма да са достатъчни на фона на нуждите, които има града, но ще помогнат да не се спира поетапното изграждане на канализация, коментира зам.-кметът.

Савина посочи, че екипът на Столичната община заедно с районните кметове работи по подготовката и изпълнението на пет проекта за изграждане на канализация със средства от ПУДООС - в кв. "Горна баня", по улиците "Н. Хрелков", "Гръстниче", "757", "Синьо езеро", "Извора", "Отдих" и част от бул. "Никола Петков"; в местност "Сливница", /"Люлин"/ 3-ти етап в участъка между ул. "Луи Пастьор" и ул. "Минск"; Главен клон 2 на местност "Модерно предградие", /Връбница/ втори етап от ул. "367" до ул. "Връх Манчо"; изграждане на Главен клон 2 в кв. "Симеоново"- 2-ри етап по ул. "Извор", от ул. "Неофит Хилендарски" до ул. "Шумако" и по ул. "Шумако" до ул. "проф. Д. Пасков"; първи етап на главен клон 1 на кв. "Кръстова вада-запад" по ул."Никола Крушкин-Чолака", от ул."Сребърна" до бул. "Тодор Каблешков", изключително важен колектор за отводняване на бъдещото разширение на бул. "Тодор Каблешков".

 

До кога ще СПИ системата за закрила, когато говорим за децата в СПИ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262473_%D0%94%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%A1%D0%9F%D0%98+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%

 


6 януари 2016 г., София - Национална мрежа за децата
 сигнализира отговорните институции за необходимостта от предприемане на спешни действия за закрила правата на децата в социално-педагогическите интернати и сформиране на екипи за изготвяне на планове за тяхното закриване. Писмото на Национална мрежа за децата е изпратено до министрите на образованието, на правосъдието, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, до директора на Агенцията за социално подпомагане, до председателя на Държавната агенция за закрила на детето и до омбудсмана.

 

 

Повече от две години след сигналите за насилие в социално-педагогическите интернати (СПИ) за деца, подадени от френски доброволци и редица неправителствени организации, и потвърдени от проверките на Държавната агенция за закрила на детето и Националния превантивен механизъм на Омбудсмана на Република България, Национална мрежа за децата счита, че все още няма системна промяна в начина на работа с децата и взаимодействието на институциите, които отговарят за тях.

 

 

През месец септември 2014 г. със заповед на министъра на образованието и науката бе закрит СПИ – Стралджа като на практика повечето от децата са преместени в други интернати или резидентни услуги. Въпреки усилията на УНИЦЕФ и на експертите от сдружение „Дете и пространство“, Институт по социални дейности и практики, Международна социална служба, ИГА – Пазарджик и Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца „ФИЦЕ – България“ за развиване на нов тип услуги за децата в Сливен и промяна на организацията и начина на работа в СПИ – Драгоданово, продължава да няма установена обща концепция и философия за работа с деца в конфликт със закона между различните институции и заинтересовани страни.

 

 

Достъпът до СПИ – Варненци е отказан от края на месец юли на експертите от „ФИЦЕ – България“. По време на заседание през ноември на Консултативния съвет по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона деца в риск и техните семейства“, реализиран от УНИЦЕФ в партньорство с институции на национално и местно ниво, стана ясно, че МОН предвижда да адресира ситуацията чрез план за операция по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Към края на календарната 2015 г. операцията е проект, не е ясно кога ще бъде приета официално и в най-добрия случай ще са необходими минимум 6 месеца преди нейното реално стартиране.

 

 

В същото време, организации членове на Национална мрежа за децата сигнализират за:

 

 

 

 

 

 

 

  • Случаи на деца с диагностицирани заболявания, увреждания и влошено психично здраве, за които настаняването в СПИ не е подходящо, а е необходимо настаняване в среда с възможности за специализирана грижа;

     

  • Деца, чийто престой в СПИ е повече от 3 г., включително има сигнали за деца с 5 и 7-годишен престой и чиито мерки и молби за удължаване са изтекли;

     

  • Немалка част от децата са неграмотни и има формален учебен процес, въпреки статута на СПИ като „специално училище“. За пореден път се демонстрира, че българското образование не е в състояние да гарантира правото на образование на децата в риск, като ги обрича да бъдат въвлечени в проституция, просия, скитничество и противоправно поведение.

     

  • Случаи на деца с неиздадени документи за самоличност. Ръководството на СПИ не счита, че предприемането на действия в тази насока трябва да е по тяхна инициатива. Повечето от децата са прекъснали връзка с техните биологични родители, имат постановени мерки за закрила по Закона за закрила на детето и не е ясно кой е задължен по закон да ги представлява при уреждане на гражданското им състояние при навършени 14 години;

     

  • Съмнения за сексуално насилие.

     

 

Национална мрежа за децата алармира за горепоставените проблеми и настоява за предприемане на спешни мерки от страна на отговорните институции за спазването на правата на децата, настанени в социално-педагогическите интернати. Настояваме за стартиране на процедури за прекратяване на престоя на всички деца, чийто престой е повече от 3 години, както и преглед на всички мерки, предприети действия и постигнати резултати.

 

 

В изпълнение на Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето, приета през август 2011 г. и Пътната карта за периода 2012-2013 г., в спешен порядък настояваме и за сформиране на два междуинституционални и мултидисциплинарни екипа, с участие на външни експерти и представители на НПО, които да изготвят индивидуални планове за закриване на двата социално-педагогически интерната с необходимите дейности, срокове и отговорни институции. Плановете трябва да бъдат индивидуални за всеки един интернат като стъпват на индивидуалните оценки на настанените деца, техните семейства и възможности за реинтеграция, както и на наличните и необходимите алтернативи за настаняване. Планирането трябва да предвиди и подкрепа за персонала в двата дома като част от управлението на промяната.

 

 

Останалите ни препоръки за постигане на нужната системна промяна са:

 

  1. Отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и приемане на нов закон за детско правосъдие, който:

     

§  отговаря на принципите за най-добрия интерес на детето и детското участие във взимането на решения, които го касаят;

 

§  гарантира, че мерките за лишаване от свобода извън наказателния процес се преразглеждат редовно и на кратки интервали от независим и безпристрастен съд, като се изисква от органите, които ги налагат, да доказват пред съда, че междувременно са търсили неинституционални алтернативи;

 

 

 

 

 

 

§  осигурява справедлив процес, достъпна и качествена правна помощ.

 

2. Предприемане на целенасочени мерки за развитие на капацитет и специализация на системата за закрила за работа с деца във висок риск и специализация на професионалистите от правораздавателната система.

 

3. Развиване и прилагане на ефективни програми и услуги за превенция, подкрепа, реинтеграция и ресоциализация на децата и младите хора в конфликт със закона.

 

4. Стартиране на кампании за промяна на обществените нагласи към децата и техните родители.

 

 

Вярваме, че не е необходимо да се случват трагични инциденти или пък скандали, както се случи с Могилино и Стралджа, за да се предприемат ефективни мерки за решаване на проблемите на СПИ.

 

Национална мрежа за децата потвърждава своята готовност да партнира конструктивно на съответните институции за намирането на системни решения на поставените въпроси и да отстоява висшия интерес на децата като отправна точка в процеса.

 

 

Допълнителна информация: Филм на bTV и УНИЦЕФ по темата за интернатите –

 

https://www.youtube.com/watch?v=YaGuE188RQQ&feature=youtu.be

 

 

Петиция на кампанията „Детство без решетки“ за реформа на системата за детско правосъдие - http://deca.bg/act-now-item/childhood-with-no-bars/

 

 

 

За Национална мрежа за децата

 

Национална мрежа за децата е обединение на 131 граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват. Ние вярваме, че всички политики и практики, които засягат пряко или косвено децата, следва да се изготвят, прилагат и наблюдават, като се взема предвид принципът за висшия интерес на децата и с активното участие на самите деца и младежи. Във всички наши действия ние се ръководим от Конвенцията на ООН за правата на детето като водещ документ, който определя философията, ценностите и начина на работа на Мрежата. Вижте повече на www.nmd.bg

 

Бриго Аспарухов: Атаките в Кьолн може да са провокация на ИДИЛ

http://petel.bg/Brigo-Asparuhov--Atakite-v-Koln-mozhe-da-sa-provokatsiya-na-IDIL__140339

Кадър: Нова тв "Възможно е нападенията в Кьолн да са организирана провокация". Това заяви за "Здравей, България" бившият директор на...

Ремонт спира тока на част от центъра на Варна за 6 часа

http://petel.bg/Remont-spira-toka-na-chast-ot-tsentara-na-Varna-za-6-chasa__140341

Снимка: Булфото Неотложни ремонтни дейности налагат да бъде прекъснато електричеството днес в част от центъра на Варна, съобщиха от...

Ето къде имате последен шанс да си вземете автобусна карта за Варна

http://petel.bg/Eto-kade-imate-posleden-shans-da-si-vzemete-avtobusna-karta-za-Varna__140342

Снимка: Булфото Срокът за издаване на абонаментни карти за градския транспорт бе удължава до 7-ми януари включително. Това съобщиха от...

Патриарх Кирил призова вярващите да се молят за пълното прекратяване на враждата в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-vrazhdata-kiril-1493725.html

/КРОСС/ Към молитва за скорошното пълно прекратяване на враждата в Украйна, както и християните в други страни, страдащи от въоръжени конфликти, призова Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в Рождественското си послание. По традиция то бе разпространено в сряда, на Бъдни вечер, предаде ТАСС. „Призовавам всички чада на многонационалната Руска православна църква да се молят особено за скорошно пълно прекратяване на враждата в Украйна, за изцеление на раните, както телесни, така и духовни, нанесени на хората от войната“, се казва в посланието на патриарх Кирил. „И в храма, и у дома ще молим Бог искрено за това; ще се молим и за онези християни, които живеят извън пределите на нашата страна и страдат от въоръжени конфликти“. Патриархът изрази увереност, че „братоубийственото противопоставяне, възникнало в Украйна, не бива да разделя чадата на църквата и да сеят ненавист в сърцата им“. „Истинският християнин не може да ненавижда нито ближните, нито далечните“, отбеляза той, припомняйки библейската мъдрост „обичайте враговете си“. „Нека тези думи на Спасителя да ни ръководят в живота и нека злобата и неприязънта към другите никога да не намери място в душите ни“, пожела патриархът в навечерието на Рождество.

25 000 без осигуровки са лекувани на аванта

http://pik.bg/25-000-без-осигуровки-са-лекувани-на-аванта-news463618.html

25 000 без осигуровки са лекувани на аванта

Двадесет и пет хиляди нашенци без здравни осигуровки са лекували на аванта болниците през 2015 година. Лечебните заведения не са ги връщали, тъй като всички са постъпвали по спешност или за раждания, установи проверка на „Монитор”.

На някои от тях се е наложило да бъдат направени и скъпи изследвания, за които те също са минали гратис. Общо на 7 829 865,50 лв. възлиза лечението им. Част от сумите обаче НЗОК е изплатила на лечебните заведения. Тя е превела 4 829 865,50 лв. за тези от здравнонеосигурените, които попадат в графата на социално слаби.

Те се определят според списъците за енергийни помощи на Агенцията за социално подпомагане, уточниха от финансовата дирекция на касата. З

а да си получат болниците, парите обаче е трябвало да чакат с месеци, докато се задействат регионалните дирекции за социално подпомагане, социални работници проверят фактически на място дали въпросните социално слаби действително са такива или междувременно някои от тях не са започнали някаква работа, но продължават да не плащат здравните си осигуровки.

 

Обредното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден

http://pik.bg/обредното-къпане-на-йордановден-продължава-и-на-ивановден-news463617.html

Обредното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден

На 7 януари Православната църква чества Ивановден - денят на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Св. Йоан Кръстител е наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята.

Ивановден като народен празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино.

Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване. Имен ден празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна ... На празника се приготвя обредна трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле

Жълт код за вятър и заледявания е обявен в 15 области

http://frognews.bg/news_104874/Jalt-kod-za-viatar-i-zalediavaniia-e-obiaven-v-15-oblasti/

Жълт код за вятър и заледявания е обявен в 15 области на страната за 7 януари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на наукител цитирани от Фокус.

Обредното къпане за здраве продължава и на Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541810

Днес празнуваме Ивановден - денят, в който Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан. Светецът предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си. По традиция обредното къпане за здраве продължава и на Ивановден, като в случая ритуалът е за младоженците. Над 370 000 българи празнуват на Ивановден Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните ...

Над 371 хиляди българи празнуват имен ден на Ивановден

http://pik.bg/над-371-хиляди-българи-празнуват-имен-ден-на-ивановден-news463614.html

Над 371 хиляди българи празнуват имен ден на Ивановден

Тълкуване на статистиката за имената сочи, че 371 082 българи имат основание да празнуват тази година Ивановден. Иван и сродните имена са от най-популярните в България. 238 650 са мъжете, а 132 432 са жените именници, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Имен ден на 7 януари могат да празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна... Иван и Иванка заемат почетното второ място по най-често срещани имена на мъже и жени у нас. И през 2015 г. Ивановците са на пето място в класацията за предпочитани имена за новородените момчета. Водачи са Георги и Александър - съответно 1 109 и 1 052. Сред 20-те най-разпространени имена преобладават Мартин, Димитър, Иван, Николай, Никола, Даниел, но липсват имена като Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас, които са едни от най-често срещаните при мъжете като цяло.

Година след Je suis Charlie Франция е разединена

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/07/2681081_godina_sled_je_suis_charlie_franciia_e_razedinena/?ref=rss


Днес една изплашена, разединена Франция отдава почит на жертвите от сатиричното списание "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет в Париж.

След ислямистките атаки, които отнеха живота на 17 души между 7 и 9 януари миналата година, четири милиона французи излязоха на улиците, демонстрирайки със запалени свещи на 11 януари.

Но това единство скоро се пропука. След още по-кървавите атаки през ноември политиците се джафкат за националната сигурност, а антиимигрантската партия "Национален фронт" е по-силна отвсякога, пише агенция "Ройтерс".

Je suis Charlie (Аз съм Шарли) – предизвикателният изблик на солидарност, който се появи навсякъде веднага след убийствата, вече не се вижда.

"Събития като атаките през януари и ноември отприщват реакция на единство. Но това не е достатъчно, за да се преодолеят дълбоките различия", коментира Брис Тентюрие – директорът на социологическата агенция Ipsos.

Най-спорният момент е планът на правителството да отнеме френското гражданство на хората с двойно такова в случаи на тероризъм. Гласоподавателите одобрят идеята, но тя предизвика недоволство в Социалистическата партия и съюзниците ѝ.

Опонентите твърдят, че това ще раздели още повече и без това фрагментираното общество. Оланд настоява за подкрепа в името на националното единство.



Около 5% от французите на възраст между 18 и 50 имат два паспорта. Сред тях са две трети от северноафриканците, взели местно гражданство. Едва една трета от децата им – второто поколение имигранти, са получили и френски паспорт. Те са мнозинството от мюсюлманското население, което е най-голямото в Европа.

"Вместо да се заеме с истинските проблеми, за да засили сплотеността ни, правителството се преструва, че тези хора идват от чужбина и иска да ги изтласка в чужбина", казва Доминик Сопо, председател на антирасистката организация SOS Racisme.

"Има напрежение около всичко, свързани с религията и секуларизма", отбелязва Никола Каден от Обсерваторията за секуларизъм – правителствена агенция, която разпространява светски ценности. "Това е свързано със социалната, политическа и икономическа криза, както и с кризата на идентичността, през които преминава Франция. Това кара някои хора да се затворят в черупките си".

Какви са ценностите на Франция? Това ще бъде основният въпрос на президентските избори през 2017 г., убеден е Стефан Роз от групата за политически анализи CAP. Големите партии ще трябва да потърсят по-удачни отговори. От празните им приказки ще спечелят само "Националният фронт" и ислямистите.

«Силата се пробужда” разби рекорда по продажби в Северна Америка

http://offnews.bg/news/n_1/n_616966.html

«Междузвездни войни- Силата се пробужда» би абсолютния рекорд по постъпления в Северна Америка, съобщи компанията «Дисни», цитирана от Ройтерс. За седмата част от сагата в кината в САЩ и Канада до вторник (три седмици след първитие прожекции) бяха продадени билети за над 800 милиона долара. Досега № 1 по касов успех беше филмът на Джеймс Камерън «Аватар», събрал 760,5 милиона долара през 2009 г. Общо в света за «Силата се пробужда» зрителите са платили 1,5 милиарда долара, така филмът вече заема четвърто място за всички времена. За да бие световния рекорд на «Аватар» (2,8 милиарда долара), той трябва да се представи добре в Китай, където прожекциите му започват в събота.

Част от центъра на Варна без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=310486

За близо 6 часа ще бъде прекъснато електричеството днес в част от центъра на Варна, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. От 9 до 15 часа ток няма да има в района - ул. "Братя Миладинови" - номера: от 17 до 29 и от 20 до 30, ул.

Борислава Бойкова събра с приятели 25 000 лв., за да се лекува болно дете в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5216748

Към читателите: Помогнете да изберем достойните българи на годината
В 2016-а - годината, в която вестник “24 часа” навършва 25 години и навлиза в следващите си 25 години, се обръщаме към читателите за “Достойните българи на годината” - една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Предстои 14-ото издание.
Към читателите: Помогнете да изберем достойните българи на годината В 2016-а - годината, в която вестник “24 часа” навършва 25 години и навлиза в следващите си 25 години, се обръщаме към читателите за “Достойните българи на годината” - една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Предстои 14-ото издание.

Арх. Юлий Фърков пред „Труд”: Ларгото беше спряло сърце, ние го реанимирахме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5216821

- Арх. Фърков, автор сте на проекта за лот 3 от античния комплекс „Сердика” на столичното Ларго? Министър Рашидов настояваше до края на 2015-а етапът да е завършен, за да не изгубим европейските средства - успяхте ли?
- От 16 декември лот 3, или откритата част на бул. „Мария Луиза” има акт 16, а от 28 декември има и разрешително за ползване.
- Арх. Фърков, автор сте на проекта за лот 3 от античния комплекс „Сердика” на столичното Ларго? Министър Рашидов настояваше до края на 2015-а етапът да е завършен, за да не изгубим европейските средства - успяхте ли? - От 16 декември лот 3, или откритата част на бул. „Мария Луиза” има акт 16, а от 28 декември има и разрешително за ползване.

Местан ще обяви днес намеренията си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/07/2680996_mestan_shte_obiavi_dnes_namereniiata_si/?ref=rss


Изключеният от ДПС доскорошен лидер Лютви Местан ще говори пред медиите днес за първи път след десетдневно мълчание. Очаква се на пресконференцията си в София да обяви намеренията си след заявката му от 26 декември в Момчилград, че политическата му съдба "зависи от моя диалог с избирателите, а разговорите ми сега започват".

На 24 декември Местан беше изключен от партията и от групата и беше отстранен като председател на движението.

Часове преди Централният съвет на ДПС да реши съдбата му, той даде пресконференция в Кърджали заедно с четирима депутати - Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Венцислав Каймаканов, на която обяви заседанието на партийния орган за незаконно и съответно решенията му. Четиримата депутати, както и Мариана Георгиева, обявиха, че ще последват Местан, подкрепи го и бившият вече областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.

Тема на пресконференцията не е посочена, но се очаква Местан да коментира отстраняването си и действията на доскорошните си съпартийци. Поддръжниците му намекнаха, че очакват групите в тяхна подкрепа в социалните мрежи да прераснат в инициативен комитет за сдружение, а след това и партия.

БЧК раздава хранителни продукти на нуждаещи се

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541668

В изпълнение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), Областен съвет на Българският Червен кръст Пловдив, започна поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 22 522 нуждаещи се. Графикът за раздаването по програмата е публикуван на интернет страниците на

Нападенията в Кьолн - организирани или израз на тъмната човешка природа?

http://europe.actualno.com/napadenijata-v-kioln---organizirani-ili-izraz-na-tymnata-choveshka-priroda-news_516905.html

Хаотичната обстановка, неясните видеозаписи и недостатъчно точни свидетелски показания пречат да се изяснят всички виновници за нападенията по Нова година над стотици жени в германския град Кьолн. Не се изключва възможността за организирани нападения, съобщава Нова телевизия, а след около месец в Кьолн ще се проведе бирен фестивал. По свидетелски показания над 150 жени са станали жертви на нападенията, включително такива е имало в Щутгарт и Хамбург. Засега се работи по две жалби за изнасилвания

Тръмп се ядоса на възможността да получи забрана да влиза във Великобритания

http://europe.actualno.com/trymp-se-jadosa-na-vyzmojnostta-da-poluchi-zabrana-da-vliza-vyv-velikobritanija-news_516902.html

Американският милиардер Доналд Тръмп, който се стреми кандидатурата му за президент на САЩ да бъде издигната от републиканците, заплаши Великобритания с отказ от по-нататъшни инвестиции в икономиката. Повод за това стана взетото във вторник (5 януари) решение за провеждане на 18 януари на дебати в Камарата на общините на британския парламент по петиция за лишаване на Тръмп от право да пътува във Великобритания. Причина за петицията са крайните му изказвания по отношение на мюсюлманите и мигрант

Биотероризъм е да ходиш на работа със симптоми на грип

http://cite.actualno.com/bioterorizym-e-da-hodish-na-rabota-sys-simptomi-na-grip-news_516901.html

С тези думи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев предупреди за опасността да бъдат заразени много хора с грип заради това, че колегите им не излизат в болничен. По думите на Кунчев до два дни след проява на силните симптоми човек продължава да е заразен за околните.

Ограничено е движението по някои пътища в Разградско

http://razgrad.actualno.com/ogranicheno-e-dvijenieto-po-njakoi-pytishta-v-razgradsko-news_516907.html

Временно е ограничено движението на всички моторни превозни средства по път III-204 Разград - Попово в и II-49 в Разград-Търговище, в посока Разград поради обработка на пътната настилка против заледяване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). Възстановено е движението по път I-2 Разград - Русе на територията на област Разград.

Погребват убитото семейство в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541809

Днес ще бъдат погребани Благой и Йорданка Сапунджиеви и 5-годишната им дъщеря Петя. Телата на тримата бяха открити на 4 януари в апартамента им в пловдивския квартал „Кючук Париж". Откриха три трупа в апартамент в Пловдив Мъжът е застрелял съпругата и детето си и е сложил край на живота си. Благой е извършил двойното убийство и самоубийство с незаконно притежаван пистолет, купен вечерта преди трагедията. Убийството в Пловдив и...

Френският посланик участва в кръгла маса за правното образование

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541542

Кръгла маса за правното образование ще се проведе от 10:00 часа в зала "Компас" на Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това съобщиха от висшето училище. Форумът е организиран от Юридическия факултет на ПУ и Европейската асоциация на студентите-юристи (ЕЛСА) - Пловдив. В рамките на събитието ще се проведат две открити лекции и дискусия. След официалното откриване, проф. Ксавие Годен ще бъде лектор по темата "Обучението по право във Франция по времето на Ренесанса". Проф. Жан-Кри...

Стоилов губи играчи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5216508

С новата година настанаха масови раздели с „Астана“ след сензационното представяне в Шампионската лига. Словенецът Бранско Илич напусна отбора на треньора Станимир Стоилов в посока „Урава Ред Даймъндс“. Япония стана осмата страна в кариерата на 32-годишния защитник. Най-талантливият младок в тима Георги Жуков (21 г.) декларира, че няма да остане.
С новата година настанаха масови раздели с „Астана“ след сензационното представяне в Шампионската лига. Словенецът Бранско Илич напусна отбора на треньора Станимир Стоилов в посока „Урава Ред Даймъндс“. Япония стана осмата страна в кариерата на 32-годишния защитник. Най-талантливият младок в тима Георги Жуков (21 г.) декларира, че няма да остане.

Още дъжд и нови поледици днес, градусите падат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5217152

Днес с преминаването на поредния средиземноморски циклон валежите ще продължат, съобщиха от НИМХ към БАН за "Фокус".  В северозападните райони остават условията за заледявания и поледици. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, а в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България,
Днес с преминаването на поредния средиземноморски циклон валежите ще продължат, съобщиха от НИМХ към БАН за "Фокус".  В северозападните райони остават условията за заледявания и поледици. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, а в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България,

Британка е развила болестта на Титце заради пристрастяване към...

http://petel.bg/Britanka-e-razvila-bolestta-na-Tittse-zaradi-pristrastyavane-kam---__140337

Въпреки че на селфитата може да се гледа като на нарцистично занимание и загуба на време, едва ли някой е смятал, че те носят сериозна...

Полк. Гергин Гергинов в ефир: Водородната бомба може да унищожи цяла държава!

http://petel.bg/Polk--Gergin-Gerginov-v-efir--Vodorodnata-bomba-mozhe-da-unishhozhi-tsyala-darzhava-__140338

Кадър Нова тв Една водородна бомба може да унищожи цяла държава! Тя е по-страшна от ядрено оръжие. Северна Корея прави четвърто подобно...

7 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=310485

Събития: 1558 г. – Франция завладява Кале, последното владение на Англия в континентална Европа. 1566 г. – Започва понтификатът на папа Пий V. 1598 г. – Борис Годунов става цар на Русия. 1610 г. – Италианският математик и астроном Галилео Галилей наблюдава три от естествените спътника на Юпитер – Йо, Европа и Калисто, наречени по-късно Галилееви спътници.

Спират водата в жк "Яворов" и Кокаляне на 8 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541693

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 8 януари 2016 г. (петък).Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Пролет" в с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 15.00 ч. на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района на ул. "Цар Иван Шишман", ул. "Пролет", ул. "Латинка", местност "Свлачището".Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. "Хан Омуртаг" в жк "Яворов" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 21.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живее...

Прогноза за времето - 7 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310484

В източните райони ще се усили южният вятър и минималните температури ще останат високи – до 8°-10°, в останалата част от страната ще са предимно между минус 2° и 3°. Жълт код е обявен за днес във Варна и цялото Черноморие. Причината за това е силният вятър.

Над 370 000 българи празнуват на Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541808

Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, който извършил ритуала по кръщението на Исус Христос в река Йордан. Светецът предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си. 371 082 българи празнуват имен ден, като от тях 338 650 са мъже, а жените са 132 432. Ще почерпят хората, които носят имената Иван, Йоан, Калоян, Иво, Ивайло, Йовко, Ваня, Ваньо, Йоана, Йовка, Ивайла, Ивона, Жан, Жанa и Яна. Най-популярните имена у нас са... Иван е второто по популярност име при мъжете у ...

Раздават курбан и кебапчета за Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541756

Кметът на район „Северен” инж. Ральо Ралев и народният представител от ГЕРБ Стефан Дедев канят всички миряни от 10.30 часа в двора на църквата „Свети Иван Рилски”, където ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие по случай празника на Св. Йоан Кръстител (Ивановден). Курбан за здраве и благополучие на жителите на район „Тракия“ пък ще бъде раздаден от 11.00 часа след празничната служба за Ивановден в храма „Свето Преображение Господне“. По традиция спомоществуватели, работещи на територията на квартала, на всеки гол...

Именици канят на “Поетичен Ивановден” в Разград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5216488

На литературната вечер в художествената галерия “Проф. Илия Петров” актьори от група “Импулс” ще четат творби на Иван Вазов, Иван Хаджихристов, Иван Пейчев, Иван Радоев, Иван Цанев, Иван Динков, Иван Николов и Иван Теофилов. Сред класиците ще прозвучат и стихове на имениците от Лудогорието Иван Дойнов, Иван Димитров, Иван Бобев,
На литературната вечер в художествената галерия “Проф. Илия Петров” актьори от група “Импулс” ще четат творби на Иван Вазов, Иван Хаджихристов, Иван Пейчев, Иван Радоев, Иван Цанев, Иван Динков, Иван Николов и Иван Теофилов. Сред класиците ще прозвучат и стихове на имениците от Лудогорието Иван Дойнов, Иван Димитров, Иван Бобев,

Жълт код за силен вятър и поледици в половин България на Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541798

Жълт код за поледици и силен вятър е обявен в 15 области на страната. Очаква се силен вятър и поледици да има в областите Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Жълт код само за силен вятър е в сила за областите Силистра, Добрич, Варна, Шумен и Бургас. Предупреждението за поледици е за областите Видин, Враца и Монтана. Идва по-топло време следващата седмица В четвъртък през деня вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе с...

Внимание! Лед и вятър сковават 15 области на страната

http://petel.bg/Vnimanie--Led-i-vyatar-skovavat-15-oblasti-na-stranata__140334

Кадър: Нова тв Жълт код за вятър и заледявания е обявен в 15 области на страната за 7 януари, сочи справка на сайта на НИМХ, съобщава...

Русия купува антитерористичен автобус за 500 хил. долара

http://petel.bg/Rusiya-kupuva-antiteroristichen-avtobus-za-500-hil--dolara__140335

Снимка: "Известия" Ръководителят на Департамента за регионална сигурност и противодействие на корупцията в Москва Алексей Майоров...

Ужасът в Кьолн навръх Нова година! Нападението над жени не е въпрос на религия

http://petel.bg/Uzhasat-v-Koln-navrah-Nova-godina--Napadenieto-nad-zheni-ne-e-vapros-na-religiya__140336

Кадри Нова тв Четирима са заподозрени за атаките срещу жените в Кьолн в Новогодишната нощ, като в тях по думите на немски полицаи са...

Кола помете трима в София, двама от тях са тежко ранени

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kola-pomete-trima-v-sofiia-dvama-ot-tiah-sa-tezhko-raneni-6048106

Лекият автомобил, шофиран от жена, се е качил на тротоара в района между бул. "Константин Величков" и ул. "Цар Симеон"

Кола рани трима души в София, двама от тях тежко

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kola-rani-trima-dushi-v-sofiia-dvama-ot-tiah-tezhko-6048106

Лекият автомобил, шофиран от жена, се е качил на тротоара в района между бул. "Константин Величков" и ул. "Цар Симеон"

Китай започва строителството на фуражен завод в Добрич

http://offnews.bg/news/n_1/n_616860.html

Българо-китайското дружество „България Тианшинонг Фийд Ко.“ ООД ще направи първа копка на новия си фуражен завод в Добрич днес, в присъствието на зам.-министъра на икономиката Любен Петров и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Решението за изграждане на този завод беше взето по време на форума „Invest in Bulgaria. Expand in Europe”, организиран от БАИ в Шанхай, Китай в края на 2015 г. "България Тианшинонг Фийд Ко" ще инвестира в завода над 6 млн.евро, ще се открият над 50 нови работни места, а капацитетът на завода ще бъде 150 000 тона годишно, от които над 90% ще се изнасят за Китай. При изграждане на пълния капацитет работните места ще бъдат над 90.

Извънредно положение в Калифорния заради изтичане на газ

http://america.actualno.com/izvynredno-polojenie-v-kalifornija-zaradi-iztichane-na-gaz-news_516899.html

Губернаторът на щата Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в град Портър Ранч, където от октомври не могат да овладеят изтичане на газ, предаде БГНЕС. Инцидентът доведе до масово преселение на хората, които се евакуират от домовете си. Според съобщение на сайта на губернатора, решението за обявяване на извънредно положение е взето по настояване на местните жители и местните власти. Разпореждането указва по-нататъшните действия за защита на здравето и сигурността на жителите на град

Хвърлянето на камъни по влака Берковица - Монтана било заради прегазени хора?

http://montana.actualno.com/hvyrljaneto-na-kamyni-po-vlaka-berkovica---montana-bilo-zaradi-pregazeni-hora-news_516903.html

Заради нападения с камъни БДЖ реши да спре влаковете по маршрута между Берковица и Монтана. Първоначално по медиите се появиха информации, че нападенията са извършвани от роми, защото са се случвали при преминаване на влаковете през ромския квартал „Огоста” в Монтана. Нова телевизия обаче показа различна гледна точка – на протестиращи хора, които не желаят релсите да минават през населеното място, защото е имало в случаи, при които влаковете са прегазвали хора. Искаме решение

Седмият епизод на "Междузвездни войни" би "Аватар" в САЩ и Канада

http://showbusiness.actualno.com/sedmijat-epizod-na-mejduzvezdni-vojni-bi-avatar-v-sasht-i-kanada-news_516900.html

Общият сбор приходи за филма "Междузвездни войни: Силата се събужда" в САЩ и Канада надхвърли 760.5 млн. долара. Така епизодът от космическата сага надхвърли събраните от друг филмов хит приходи от "Аватар" на Дейвид Камерън, предаде БГНЕС. "Междузвездни войни" зае безапеблационно първото място по този показател за цялата история на САЩ, съобщи официален представител на компанията "Дисни", която е собственик на правата над лентата. "Гордеем се с този рекорд, но знаем, че би бил невъзможен без е

Трима са в тежко състояние след катастрофа в София

http://sofia.actualno.com/trima-sa-v-tejko-systojanie-sled-katastrofa-v-sofija-news_516904.html

Лек автомобил се качил на тротоара и е помел трима души, чакащи на спирка. Инцидентът е станал късно снощи на кръстовището на бул. Констанин Величков и ул. Цар Симеон. Състоянието на пешеходците е тежко, съобщи bTV. "Трима души са стоели на тротоара, когато в тях се врязала кола. Вероятните причини за инцидента са мократа настилка и несъобразена скорост.", разказва очевидец на инцидента. Пострадалите са настанени в болница.

Как да свалите бързо играчките от елхата (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/kak-da-svalite-byrzo-igrachkite-ot-elhata-video-news_516740.html

Ако още не сте свалили играчките от елхата, то е крайно време и екипът на Donut Media ви подсказва как можете да сторите това максимално бързо. И така, необходими са ви новогодишната елха и бърз автомобил – например Nissan GT-R. Връзвате елхата за колата, натискате педала на газта и предоставяте на центробежната сила възможността да се разправи с украсата. Дано само играчките ви да не са от чупливите! Разбира се, всъщност това е само новогодишна реклама на Nissan, но за тези, които тя

Нови санкции надвисват над Северна Корея заради „водородната” бомба

http://offnews.bg/news/n_1/n_616957.html

С ядреното изпитание в сряда Северна Корея си навлече заплахи за нови санкции, въпреки че Съединените щати и оръжейни експерти се съмняват, че взривеното устройство е било водородна бомба, предаде Ройтерс. Подземната експлозия ядоса Китай, предизвиквайки натиск върху него да озапти своя съсед и съюзник. Тестът разтревожи и Япония, чиито лидер е казал по телефона на президента на САЩ Обама, че е необходим твърд глобален отговор. Съветът за сигурност на ООН, свикан извънредно вчера по искане на Токио и Вашингтон, засега не е стигнал до конкретни мерки, за това ще трябва време. Но всички членове на Съвета са осъдили ядреното, изпитание, съобщи RTL и подчерта, че го е осъдил и Китай, „исторически съюзник на режима в Пхенян, който досега се опитваше да убеди международната общност да облекчи санкциите против него”. Освен това Съветът за сигурност съобщи, че незабавно ще започне да работи над „съществени нови мерки”. Дипломати, цитирани от Ройтерс, са казали, че това означава разширяване на санкциите против Пхенян, но може и да не се стигне от цялостна икономическа офанзива. Северна Корея е под международни санкции, след като през 2006 г. за първи път изпробва ядрено устройство. След третия й пореден текст (2013 г.) на Съвета за сигурност бяха нужни около три седмици, за да стигне до резолюция, която затяга санкциите и по-специално налага строг контрол върху морските превози на стоки до страната. Преди вчерашното съвещание твърдо осъди Пхенян и генералният секретар на ООН Бан Ки Му, който е южнокореец. За него ядреният тест е „много обезпокояващ и застрашава дълбоко да дестабилизира сигурността в целия регион”. Вашингтон обаче не вярва, че взривеното устройство е било термоядрено и късно вчера тези съмнения са били изразени и от говорител на Белия дом: „Първият анализ не съответства на твърденията на режима”. Казано, на по-малко дипломатичен език, коментира RTL, Ким Чен Ун лъже, той не е успял да стигне до водородна бомба и само се перчи. В САЩ, които вече са в година на избори, ядреният тест на Пхенян предизвика и вътрешнополитическа полемика. Републиканските кандидати за президент са обвинили Барак Обама, че води безпомощна външна политика, която е допуснала Северна Корея да засили ядрените си възможности. Републиканците в Конгреса смятат много скоро да гласуват проект за строги мерки против чуждестранни компании, търгуващи с Пхенян.

Депутатката от Перинк Ирена Соколова покани на закуска местния бизнес

http://www.zapernik.com/biznes/deputatkata-ot-perink-irena-sokolova-pokani-na-zakuska-mestniya-biznes_41076/

По инициатива на народния представител Ирена Соколова бе проведен форум „Бизнес-закуска” на тема „Предстоящи възможности за кандидатстване по програми с европейско финансиране".

„Вярвам, че тази среща е навременна и ще бъде полезна за всички фирми, като в бъдеще ще...

Продължава

Депутатката от Перинк Илена Соколова покани на закуска местния бизнес

http://www.zapernik.com/biznes/deputatkata-ot-perink-ilena-sokolova-pokani-na-zakuska-mestniya-biznes_41076/

По инициатива на народния представител Ирена Соколова бе проведен форум „Бизнес-закуска” на тема „Предстоящи възможности за кандидатстване по програми с европейско финансиране".

„Вярвам, че тази среща е навременна и ще бъде полезна за всички фирми, като в бъдеще ще...

Продължава

Близо 14 000 пловдивчани носят имената Иван и Иванка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541696

Над 19 000 празнуват своя имен ден на Ивановден в Пловдив. Най-многобройни са носещите имената Иван и Иванка, като общият им брой е близо 14 000. Това съобщиха за Дарик от общинския отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване". Сред най-често срещаните мъжки имена в града под тепетата са още Ивайло (1197), Иво (458), Йоан (171) и Ивелин (168).

Спират водата в селата Мировяне и Войнеговци

http://offnews.bg/news/n_1/n_616787.html

Част от жителите на Мировяне и цялото село Войнеговци ще останат без вода днес, предупреди "Софийска вода". Във Войнеговци няма да има вода от 9 до 21 часа заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Стара планина“. Ако работите продължат повече от 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на улиците "Стара планина" и "Спортист". След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Също от 9 до 21 ч няма да има вода в кв. "Република" 2 в София заради подмяна на уличен водопровод на ул. "1-ва". Ако работите продължат повече от 12 часа, ще има водоноска до хотел „Трафи М“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Диагностика на уличен водопровод на ул. „Леденика“ в село Мировяне налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на живеещите на ул. „Мировско шосе“ от №33 до №55, ул. „Ален Мак“, ул. „Леденика“, ул. „Радецки“. Ако работите продължат повече от 12 часа, ще има водоноска на адрес: ул. „Мировско шосе“ ъгъла с ул. „Радецки“.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5216434

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Честит Ивановден! Според обичаите, днес задължително да напръскате с вода...

http://petel.bg/CHestit-Ivanovden--Spored-obichaite--dnes-zadalzhitelno-da-napraskate-s-voda---__140331

На Ивановден , 7 януари , православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител , който е наричан още "Предтеча", поради факта, че е...

Свлачище блокира частично пътя Своге-Нови Искър

http://petel.bg/Svlachishhe-blokira-chastichno-patya-Svoge-Novi-Iskar__140332

Илюстрация: Булфото Свлачище блокира частично пътя Своге-Нови Искър, в района на Луково, съобщава Пътната агенция. Временно движението...

Пометените в София пешеходци остават в тежко състояние

http://petel.bg/Pometenite-v-Sofiya-peshehodtsi-ostavat-v-tezhko-sastoyanie__140333

Снимка: bTV Остава тежко състоянието на пешеходците, пострадали при катастрофата, която стана късно снощи в столицата. Припомняме, че...

МРРБ, МО и МВР харчат най-много за обществени поръчки

http://business.actualno.com/mrrb-mo-i-mvr-harchat-naj-mnogo-za-obshtestveni-porychki-news_516898.html

Почти 6 млрд. лева (5,936 млрд.) са изразходвани от министерствата за шест години. Проведени са 14 416 търга, като годишно са харчени около 1,2 млрд. лева, показват изчисления на в. "Сега" от информацията, публикувана на сайта оpendata.government.bg. Обемът на обществените поръчки в България бързо расте и вече е около 10 млрд. годишно. В огромната сума влизат всички възложители по Закона за обществените поръчки (ЗОП) - държавни институции, местни администрации, държавни фирми, както и частни ко

Откъс от "Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи" от Салман Рушди

http://literature.actualno.com/otkys-ot-dve-godini-osem-meseca-i-dvajset-i-osem-noshti-ot-salman-rushdi-news_516482.html

Малко се знае, макар да е писано много, за истинската същност на джиновете – създанията от бездимен огън. Разгорещено се обсъжда добри ли са, или зли, лукави или добродушни. Ето техните общоприети качества: джиновете са своенравни, непостоянни, необуздани, движат се скорострелно, променят големината и формата си и изпълняват много от желанията на смъртните мъже и жени по своя воля или по принуда; и усещането им за време е коренно различно от това на човешките същества. Не бива да се б

Не пропускайте кометата Каталина! (ВИДЕО)

http://cosmos.actualno.com/ne-propuskajte-kometata-katalina-video-news_516714.html

В средата на януари кометата C/2013 US10 (Catalina) ще се сближи максимално със Земята. Дистанцията между "небесната скитница" и нашата планета ще бъде около 108 млн. км (около 0,72 астрономически единици). Както отбелязват астрономите, яркостта на кометата по това време ще нарасне до 5-а звездна величина, благодарение на което космическото тяло ще може да се разгледа с невъоръжено око. Главното е небето да бъде ясно. Каталина можеше да се наблюдава още в новогодишната нощ с обикновен бинокъл

Чийзкейк трюфели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5216516


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Поледици и силен вятър на Ивановден

http://society.actualno.com/poledici-i-silen-vjatyr-na-ivanovden-news_516897.html

Жълт код е обявен за 7 януари в 15 области на Северна и Източна България заради поледици или силен вятър, предаде БГНЕС. Кодът остава в сила за областите Видин, Монтана, Враца заради възможни поледици. За силен вятър е обявен предупредителен жълт код в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В тези области вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Очакваната средна скор

Новите болници през 2015 г. били по-малко от пръстите на едната ръка

http://healthy.actualno.com/novite-bolnici-prez-2015-g-bili-po-malko-ot-prystite-na-ednata-ryka-news_516894.html

Общо 4 са новите болници, получили разрешение за работа през миналата година. Това са МБАЛ "Света Параскева" Плевен, СБПЛР Минерални бани - Полски Тръмбеш, СБР ''Айлин'', с. Минерални бани и СБАЛ по дентална и лицево-челюстна хирургия - "Медикрон". От тях СБР "Айлин" е подала декларация, че няма да сключва договор с НЗОК. Според статистиката на Министерството на здравеопазването са издадени 76 разрешения за осъществяване на лечебна дейност на общо 66 лечебни заведения. Сред разрешенията са так

Любовният ви хороскоп за четвъртък

http://curious.actualno.com/lubovnijat-vi-horoskop-za-chetvyrtyk-news_516884.html

Овен Това, в което сте били 100% сигурни днес ще ви се стори като фантастичен разказ. Хубаво е да допускате, че има и други вероятности от тези, които са в главата ви. Тогава няма да попадате в ситуации, в които да се чудите как точно сте попаднали. Утре ще е по-добре. Телец Днес е ден за сближаване. Това може да бъде много щастлив или по-неприятен момент между двама ви. Важното е, че сте заедно и можете да разрешите която и да било ситуация. В края на деня ще се почувствате уморени, но щаст

Потенциално опасно време в 7 области заради силен вятър

http://offnews.bg/news/n_1/n_616810.html

В седем от 28-те области на България БАН обяви жълт код днес за потенциално опасно време заради силен вятър. Те са: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище и Разград. В Силистра, Разград, Шумен и Търговище ще духа силен запад-северозападен вятър със средна скорост 12-15м/с. и пориви до 20-22м/с. В областите Бургас, Варна и Добрич вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Средната му скорост ще е 12-15м/с. и пориви до 20-22м/с. В източните райони минималните температури ще останат високи - до 8-10 градуса, но в останалата част на страната ще са предимно между минус 2 и минус 3. С преминаването на поредния средиземноморски циклон, валежите ще продължат. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще премине в сняг. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са между 0° и 5°, в Югоизточна България до около 10-12°. Над планините ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Събития и случки на 7 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_616162.html

В България 1878 В Руско-турската война части на Западния отряд на ген. Гурко освобождават Ихтиман и водят боеве при прохода Траянови врата. 1879 Открита е Първа мъжка гимназия в София. 1918 В столицата е основана Великата символна ложа на масоните в България. 1945 „Кървава Коледа“ във Вардарска Македония. Избити са над 1200 граждани с българско самосъзнание. В следващите седмици масовите убийства на българи, включително на цели семейства, продължават. 1976 В Британския музей в Лондон се открива изложбата "Тракийските съкровища от България". 1979 По Българската телевизия за първи път е излъчено магазинното предаване „Всяка неделя“, което бързо печели широка популярност. 1981 Издадено е Постановление на Министерския съвет за подобряване на системата за "самозадоволяване" на населението с месо, мляко, яйца, зеленчуци и други продукти. По света 1610 Италианският учен Галилео Галилей (1564 - 1642) наблюдава с изработен от самия него телескоп 4 от спътниците на Юпитер. Той им дава имената Йо, Европа, Ганимед и Калисто. 1914 През Панамския канал, свързал Тихия с Атлантическия океан, преминава първият кораб. 1953 В обръщение пред Конгреса президентът Хари Труман заявява, че САЩ са разработили водородна бомба. 1959 САЩ признават новото правителство на Куба, оглавено от Фидел Кастро. 1979 Виетнамски войски завземат столицата на Камбоджа Пномпен и свалят кървавия режим на червените кхмери. 1990 Знаменитата наклонена кула в италианския град Пиза за първи път е затворена за посетители, тай като наклонът й опасно се е увеличил. Сложните работи за реставрация и укрепване продължават чак до 2001 г., когато паметникът от XIII – XIV век, отново е открита за туристи. 2009 Поради двустранен спор с Украйна Русия спира газовите си доставки през нея и създава така съществени затруднения за европейските страни, включително България. 2015 Извършено е ислямистко нападение в Париж, в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо”. Около 11.30 ч братята Шериф и Саид Куаши нахлуват в сградата с автомати „Калашников” и избиват 11 души, от които осем работещи във вестника. В бягството си терористите убиват и един полицай на улицата. Освен това 11 души са ранени. Престъплението, потресло света, е организирано от групировката „Ал Кайда на Арабския полуостров”. Два дни по-късно терористите са убити в престрелка с екип на жандармерията. Междувременно техен съучастник убива пет души в две нападения на 8 и 9 януари; той също е застрелян от полицията. Париж, 7 януари 2015 г. Районът около редакцията на „Шарли Ебдо” непосредствено след  нападението на терористи. Снимка АФП

С фалстарт започва дръзкият банков обир в "Люлин". Има заподозрени

http://petel.bg/S-falstart-zapochva-drazkiyat-bankov-obir-v-Lyulin--Ima-zapodozreni__140327

Кадър: Нова Обирът започва с фалстарт. Единият от въоръжените бандити се блъска в заключената стъклена врата. Обирът става за 1 минута и...

Огнен ад! Пожар изпепели пътнически влак в Берлин, стотици са евакуирани

http://petel.bg/Ognen-ad--Pozhar-izpepeli-patnicheski-vlak-v-Berlin--stotitsi-sa-evakuirani__140328

Снимка: Der Tagesspiegel Пожар в един от вагоните на регионален влак на Северозападната железопътна гара в германската столица Берлин обхвана...

Предизвикателството на Русия и Китай към американския флот

http://petel.bg/Predizvikatelstvoto-na-Rusiya-i-Kitay-kam-amerikanskiya-flot__140329

Главнокомандващият на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън публикува план за действията, който трябва да определи стратегията на...

Кървавата Коледа - Във Вардарска Македония са избити 1200 души с българско самосъзнание

http://chronicles.actualno.com/kyrvavata-koleda---vyv-vardarska-makedonija-sa-izbiti-1200-dushi-s-bylgarsko-samosyznanie-news_516361.html

Кървавата Коледа или Кървавият Божик е кампания от политически репресии през януари 1945 г. Това е епизод от политическия терор в Социалистическа република Македония, при който са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил. По нареждане на маршал Тито са убити 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е

Празнуваме Ивановден

http://celebrate.actualno.com/praznuvame-ivanovden-news_516879.html

На 7 януари Православната църква чества Ивановден - денят на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Св. Йоан Кръстител е наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. Ивановден като народен празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и

Григор Димитров излиза срещу Троицки на 1/8-финал в Бризбейн

http://offnews.bg/news/n_1/n_616129.html

Григор Димитров ще играе днес срещу Виктор Троицки на 1/8-финала на турнира от категорията ATP 250 в Бризбейн, Австралия. Мачът им е третият в програмата на корт №1. Първият започва в 3 ч. българско време. Досега 24-годишният българин и 29-годишният сърбин са се изправяли само веднъж един срещу друг - през 2012 г. в Базел - и мача спечели Григор. Виктор Троицки Троицки заема 22-то място в световната ранглиста, където Димитров е 28-ми. Най-доброто класиране на сърбина е №12, през 2006 г., а на българина - №8, през 2014 г. В първия кръг на турнира Троицки отстрани Стийв Джонсън, а българинът - поставеният под №5 в основната схема Жил Симон (№15 в света). Това беше първата победа на 24-годишния хасковлия над французина от петте им двубоя. В момента Симон е 15-и в световната ранглиста и е достигал до №6 през 2009 г. Миналата година Григор Димитров достигна до полуфиналите на турнира в Бризбейн, където беше отстранен от Роджър Федерер. Българинът се е класирал и за финал, през 2013 г., когато беше победен от Анди Мъри. В турнира на двойки Григор Димитров и Кей Нишикори достигнаха до 1/2-финал, след като отстраниха водачите в основната схема Пиер-Юг Ербер и Никола Маю от Франция.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5215968

Св. Йоан Кръстител (Ивановден) Днес е Съборът на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Св. Йоан е библейски пророк, заемащ важно място сред евангелските личности - не само предрекъл идването на Спасителя на земята, но и го посочил като Божи пратеник и му дал Свето кръщение във водите на река Йордан.

Жълт код в 15 области в Севера и Източна България за поледици и бурен вятър

http://pik.bg/жълт-код-в-15-области-в-севера-и-източна-българия-за-поледици-и-бурен-вятър-news463565.html

Жълт код в 15 области в Севера и Източна България за поледици и бурен вятър

Жълт код е обявен за 7 януари в 15 области на Северна и Източна България заради поледици или силен вятър. 
Кодът остава в сила за областите Видин, Монтана, Враца заради възможни поледици. За силен вятър е обявен предупредителен жълт код в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В тези области вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Очакваната средна скорост на вятъра ще бъде 10-12м/с и пориви до 17-22м/с. По Черноморието около и следобед вятърът ще се обърне от северозапад и временно ще се усили, като вълнението на морето ще достигне до 5-6 бала, с пориви около 7 бала. 
С преминаването на поредния средиземноморски циклон, валежите ще продължат. Минималните температури в източните райони ще останат високи – до 8°-10°, в останалата част от страната ще са предимно между минус 2° и 3°, уточниха от НИМХ.
Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще премине в сняг. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са между 0° и 5°, в Югоизточна България до около 10-12°.
Над планините ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 3°.
По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. В сутрешните часове ще духа умерен до силен югоизточен вятър, а по-късно вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили още.

Спас Натов: Очаквам много труден мач срещу Берое

http://pik.bg/спас-натов-очаквам-много-труден-мач-срещу-берое-news463850.html

Спас Натов: Очаквам много труден мач срещу Берое

"Надявам се празниците да не са се отразили много на състезателите. Винаги след почивни дни е трудно човек да сработи. Надявам се да запазим инерцията си от преди Нова година, от последните два мача и в събота да изиграем един добър мач срещу Берое, като първи двубой за новата година".

Това каза треньорът на Черно море порт Варна Спас Натов преди мача от 14-тия кръг на НБЛ между варненския тим и Берое. "Имаме дребни здравословни проблеми, но се надявам от днес всички да са здрави и да участват в тренировъчния процес. Очаквам много труден мач срещу Берое, срещу отбор, който според мен има много по-голям потенциал от това, което показва досега. Те вървят нагоре, подобряват се, надявам се и ние да правим същото", каза още Натов. "Мачът в Стара Загора мина и замина, предстои следващият.

Назад не бива да се гледа,. Да, трябва да си направим оценка защо загубихме там и то не да гледаме в съдиите, а в нашата игра", коментира още той. В отговор на въпрос изненадан ли е, че един от съдиите, които бяха наказани след срещата между двата тима в Стара Загора, е получил наряд за двубоя в събота Натов заяви - "явно са преценили, че се справя добре и сега пак ни го пращат". Двубоят между Черно море порт Варна и Берое е в събота /9 януари/ от 17 часа в зала "Христо Борисов". 

Любим виц на Бате Енчо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5216514


Любим виц на Бате Енчо
Един младеж сваля момиче и му казва: “Искам да ви поканя на вечеря, която постепенно ще премине в закуска”, а момичето му отговаря: “А, щом като само ще ядем, не,
Любим виц на Бате Енчо Един младеж сваля момиче и му казва: “Искам да ви поканя на вечеря, която постепенно ще премине в закуска”, а момичето му отговаря: “А, щом като само ще ядем, не,

Над 371 хиляди българи празнуват имен ден на Ивановден

http://pik.bg/над-371-хиляди-българи-празнуват-имен-ден-на-ивановден-news463553.html

Над 371 хиляди българи празнуват имен ден на Ивановден

Тълкуване на статистиката за имената сочи, че 371 082 българи имат основание да празнуват тази година Ивановден. Иван и сродните имена са от най-популярните в България.
238 650 са мъжете, а 132 432 са жените именници, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Имен ден на 7 януари могат да празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна...
Иван и Иванка заемат почетното второ място по най-често срещани имена на мъже и жени у нас. И през 2015 г. Ивановците са на пето място в класацията за предпочитани имена за новородените момчета. Водачи са Георги и Александър - съответно 1 109 и 1 052. Сред 20-те най-разпространени имена преобладават Мартин, Димитър, Иван, Николай, Никола, Даниел, но липсват имена като Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас, които са едни от най-често срещаните при мъжете като цяло.

Обредното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден

http://pik.bg/обредното-къпане-на-йордановден-продължава-и-на-ивановден-news463551.html

Обредното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден

На 7 януари Православната църква чества Ивановден - денят на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.

Св. Йоан Кръстител е наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. Ивановден като народен празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Имен ден празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна ...

На празника се приготвя обредна трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. 

Пореден обир - този път в заложна къща в ж.к. „Красна поляна“

http://pik.bg/пореден-обир---този-път-в-заложна-къща-в-жк-„красна-поляна“-news463607.html

Пореден обир - този път в заложна къща в ж.к. „Красна поляна“

Пореден обир е извършен в София, този път на заложна къща в ж.к. „Красна поляна“.

Сигнал за грабеж от заложна къща е получен в СДВР към 17.45 часа, съобщиха от МВР. По първоначални данни, трима мъже влезли в помещението, заплашили служителя и отнели пари и вещи от обекта. Няма пострадали при инцидента. Столични полицаи извършват оглед. Продължават действията за установяване и задържане на извършителите.

По-късно от национална верига "Заложни къщи Доверие" съобщиха, че е извършен опит за грабеж от 3 въоръжени лица на техен офис, намиращ се в гр. София, жк.Красна Поляна, ул. "Добротич".

Собственото звено за видеонаблюдение и охрана е регистрирало събитието и в резултат на предприетите мигновени мерки и задействане на охранителните процедури грабежът е бил осуетен. Извършителите не са успели да вземат нищо, няма пострадали при инцидента.

От дружеството съобщават още, че оказват пълно съдействие на органите на реда за разкриване на извършителите, като своевременно са предали видео-записи и пълното описание на грабителите.

БГНЕС припомня, че вчера около 16.30 бе обран от въоръжени и маскирани банков клон на Булбанк в кв. „Люлин” 7.

Защо германците пазят чисто и как да се научим?

http://frognews.bg/news_104862/Zashto-germantsite-paziat-chisto-i-kak-da-se-nauchim/

Челен опит може да ни предостави германската история по отношение на чистота, която в Германия винаги прави впечатление. Както всяко нещо, и тя не е заложена, а принудително наложена. Дълго време германците изхвърляли отпадъците от домашните животни, кости и битов боклук от кухнята направо зад оградата на дома си или където решат. Като резултат те заболявали от куп болести, предимно на стомашно чревния тракт.

Ивановден е почти национален празник; повече от 300 000 са именици

http://frognews.bg/news_104867/Ivanovden-e-pochti-natsionalen-praznik-poveche-ot-300-000-sa-imenitsi/

На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане

Любен Петров ще направи първа копка на китайски завод за фураж в Добрич

http://pik.bg/любен-петров-ще-направи-първа-копка-на-китайски-завод-за-фураж-в-добрич-news463546.html

Любен Петров ще направи първа копка на китайски завод за фураж в Добрич

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров ще направи Първа копка на завод за производство на фуражи в Добрич, съобщиха от Министерството на икономиката.
Инвестицията е на китайската компания „ChinaTianJin Tianshinong Farming Technology CO. LTD“ и е на стойност над 6 млн. евро. Предвижда се първоначално да бъдат разкрити над 50 нови работни места. Капацитетът на завода ще бъде 150 хил. тона годишно, от които над 90% ще се изнасят в Китай.
Церемонията за първа копка е на 7 януари. от 13.00 ч. в промишлена зона „Запад“ на Добрич. 

"Евертън" взе крехка преднина срещу "Сити" преди реванша за Купата на лигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/07/2681119_evertun_vze_krehka_prednina_sreshtu_siti_predi/?ref=rss


"Евертън" победи у дома с 2:1 "Манчестър сити" в първия мач от полуфинала за Купата на лигата.

Така "карамелите" си осигуриха крехка преднина преди реванша на "Итихад". В другия първи полуфинал "Ливърпул" взе важна победа с 1:0 като гост на "Стоук сити".

В добавеното време на първата част Фунес Мори успя да открие резултата. Джо Харт отби опасен удар, но Мори бе на точното място, за да добави.

В 76- ата минута Серхио Агуеро овладя брилянтно топката в центъра на...

Немско списание видя признаци: Обама и Путин са зарязали конфронтацията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541807

През 2015 година САЩ и Русия демонстрираха помежду си враждебност, каквато отдавна не е имало между тя. Но сега се увеличават признаците на сближаване между президентите Барак Обама и Владимир Путин. Немското списание „Фокус" вижда пет такива признака. Путин обрисува своята визия за световния ред Първо, в руските медии съществено е намаляла антиамериканската вълна. Ако искате „да научите кого Кремъл смята в една или друга степен за свой враг, трябва да следите коя държава най-често е дискредитирана в новинарските предавани...

Жълт код за силен вятър и поледици в Плевен и Ловеч на Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541806

Жълт код за поледици и силен вятър е обявен в 15 области на страната. Очаква се силен вятър и поледици да има в областите Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Жълт код само за силен вятър е в сила за областите Силистра, Добрич, Варна, Шумен и Бургас. Предупреждението за поледици е за областите Видин, Враца и Монтана. През нощта в източните райони ще се усили южният вятър и там минималните температури ще останат високи - до 8-10 градуса, в останалата част от страната ще са предимно между минус 2 и 3 градуса. С преми...

Виж запис на банковия обир в "Люлин" - кои са заподозрените (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5217080

170 000 лева. Толкова са отмъкнали въоръжените и маскирани бандити, при банковия обир в
170 000 лева. Толкова са отмъкнали въоръжените и маскирани бандити, при банковия обир в "Люлин", съобщава Нова телевизия. Полицията има заподозрени и вече е по петите им. Обирът е извършен с откраднат сив джип, а Нова тв излъчи ексклузивни кадри от дръзкия обир (виж видеото) . Кои са заподозрените и има ли сред тях служители на банката?

Почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител - празнуваме Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541795

  На 7 януари българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. Повече от 300 хиляди българи имат имен ден. Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Свети Йоан се е прочул като проповедник в Юдея и Галилея, където увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. За да се пречистят, ги кръщавал с вода. По нареждане на Ирод...

Св. Йоан Кръстител (Ивановден)

http://offnews.bg/news/n_1/n_284828.html

Този ден християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - на Йоан Кръстител или Предтеча. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството. Свети Йоан Кръстител е последният старозаветен пророк. Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената на Богоявление вода. На този ден, по традиция се къпят именниците , младоженците и децата за здраве. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Хората смятат, че водата в тоя ден освен очистителна има и посветителна сила, тъй като денят е празник на кумството и побратимството. На Ивановден младоженците ходят на гости на кума и му носят кравай, баница, ракия и вино. Празничната трапеза трябва да е богата и на нея задължително трябва да има ошав, баница, варено жито, боб, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле, пача. На този ден, изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. Имен ден празнуват днес: Ивана, Иван, Ивайло, Йоан., Иванинa, Bаня, Ваньо, Жанa, Ивайла, Иванкa, Ивановден, Калоян, Йончо, Йонко, Йонка, Йовко, Йовка, Йоанa, Йоан, имен ден, Иво, Ивета, Ивелина, Ивелин  

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5216766

Андрей Янев, художник, 51 г.
Братан Ценов, треньор, световен и европейски шампион по класическа борба, 51 г.
Велизар Енчев, депутат в 43-ото НС, журналист, бивш посланик, 63 г.
Георги Господинов, писател, (редактор в "Литературен вестник"), 48 г.
Христиан Митев, депутат от Патриотичния фронт в 43 НС, 36 г.

И всички, които празнуват на Ивановден!
Андрей Янев, художник, 51 г. Братан Ценов, треньор, световен и европейски шампион по класическа борба, 51 г. Велизар Енчев, депутат в 43-ото НС, журналист, бивш посланик, 63 г. Георги Господинов, писател, (редактор в "Литературен вестник"), 48 г. Христиан Митев, депутат от Патриотичния фронт в 43 НС, 36 г. И всички, които празнуват на Ивановден!

На 7 януари рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5216506


Георги Господинов, поет и писател
Андрей Янев, художник
Братан Ценов, треньор, световен и европейски шампион по борба класически стил
Велизар Енчев, депутат, журналист и дипломат
Христиан Митев, депутат
Лилия Маркова, специалист в отдел “Човешки ресурси” на Вестникарска група
Георги Господинов, поет и писател Андрей Янев, художник Братан Ценов, треньор, световен и европейски шампион по борба класически стил Велизар Енчев, депутат, журналист и дипломат Христиан Митев, депутат Лилия Маркова, специалист в отдел “Човешки ресурси” на Вестникарска група

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване