Валежите спират в петък, температурите - по-високи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218921

През нощта валежите и в Източна България ще спрат, а облачността от запад на изток ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно ясно. Ще продължи да духа умерен в Дунавската равнина и временно силен западен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 4° и 1°. Утре облачността ще е променлива,
През нощта валежите и в Източна България ще спрат, а облачността от запад на изток ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно ясно. Ще продължи да духа умерен в Дунавската равнина и временно силен западен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 4° и 1°. Утре облачността ще е променлива,

Вижте неудобните въпросите на Беновска към Местан

http://pik.bg/вижте-неудобните-въпросите-на-беновска-към-местан-news464027.html

Вижте неудобните въпросите на Беновска към Местан

Беновска пита Лютви Местан, отговаря й Хюсеин Хафъзов. Това се случи на днешната конференция на бившия лидер на ДПС.

Ето какво пусна журналистката. Публикуваме целия й текст без редакторска намеса:

Беновска: Говорихте за това, че операцията, проведена срещу Вас, е за ликвидиране на врага, цитирам Ви буквално, на кого сте враг, не споменахте нито един път името на някой, бил той кой, който Ви е отстранил от Вашата длъжност, не споменахте името на Ахмед Доган, може ли да дадете от днешна гледна точка оценка на Вашите отношения и на това какъв е Доган в политиката, за да стане ясен конфликтът между Вас, ако има такъв? Споменахте много от вашите политики, изредихте ги в хронология и те точно така се бяха случвали по време на председателството Ви на ДПС, но на няколко пъти казахте „политиката, която съм водил“, искам да уточните това Ваши лични решения ли бяха, или те бяха решения на ръководството на партията, на съответните форуми, бяха ли съгласувани с почетния председател Ахмед Доган? Казахте, че трябва да се върне на власт избирателят, а не бизнес интересите на ДПС, кой обвинявате от тези, които Ви отстраниха от партията и от длъжност – Доган, Пеевски, кой – които не съхраняват интересите на избирателя, а бизнес интересите на ДПС? По своя воля или под натиск се подписахте под предложението Делян Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС? Защо не съгласувахте декларацията за сваления от Турция руски самолет с Ахмед Доган, маловажен ли Ви се стори този въпрос?

Лютви Местан, на пресконференция, състояла се днес, заяви позиции по следните теми:

На кого е враг, еднолично ли е взимал решения, или ги е съгласувал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Кой не съхранява интересите на избирателя, а бизнес интересите на ДПС?

„Говорихте за това, че операцията, проведена срещу Вас, е за ликвидиране на врага, цитирам Ви буквално, на кого сте враг, не споменахте нито един път името на някой, бил той кой, който Ви е отстранил от Вашата длъжност, не споменахте името на Ахмед Доган, може ли да дадете от днешна гледна точка оценка на Вашите отношения и на това какъв е Доган в политиката, за да стане ясен конфликтът между Вас, ако има такъв? Споменахте много от вашите политики, изредихте ги в хронология и те точно така се бяха случвали по време на председателството Ви на ДПС, но на няколко пъти казахте „политиката, която съм водил“, искам да уточните това Ваши лични решения ли бяха, или те бяха решения на ръководството на партията, на съответните форуми, бяха ли съгласувани с почетния председател Ахмед Доган? Казахте, че трябва да се върне на власт избирателят, а не бизнес интересите на ДПС, кой обвинявате от тези, които Ви отстраниха от партията и от длъжност – Доган, Пеевски, кой – които не съхраняват интересите на избирателя, а бизнес интересите на ДПС?“, попита Илиана Беновска. „Достатъчно сгъстихте употребата на въпросителното „кой“, Вие го направихте това!“, започна своя отговор Лютви Местан и продължи, че що се отнася до описанието на образа на врага се е позовал на авторитета на Цветан Тодоров. Бившият лидер на ДПС беше категоричен, че обвинението към него за еднолично взимане на решения е било най-нелепото, което е чул по отношение на себе си, като стил на управление. Парламентарната група на ДПС и ЦОБ на партията са заседавали съвместно почти всеки вторник, обясни той, а когато това не е било възможно, в сряда по време на голямата почивка в парламента. Най-продължителни и съдържателни са били дебатите по въпроса за свалянето на доверието от кабинета „Орешарски“ и курса към предсрочни избори. Часове наред са били обсъждани алтернативни мнения, за да се стигне накрая до консенсусно решение. „Какво означава тук еднолично решение, познавате ме от 19 години – Местан и авторитарен са две абсолютни противоположности!“, категоричен беше Лютви Местан, като добави, че епитети като „авторитарен“ се използват, за да бъде ликвидиран отстраненият, както и да бъдат ликвидирани последващи негови действия. Това е механизъм, който в шахмата е известен като създаване на бити полета. „Ако възникне идея за учредяването на нов политически субект, той предварително трябва да бъде номиниран като „ислямистки“ или „протурски“, за да няма шанс да се случи!“, обясни още той. Местан категорично подчерта, че ако се стигне до сформирането на нов политически субект, той ще бъде в либерално-демократичното направление и ще има за основна цел евроатлантическото развитие на страната. Бившият председател на ДПС каза, че това е неговият отговор за това дали еднолично е взимал решенията, но много любопитно би му било какъв е отговорът на другите членове на парламентарната група на ДПС.

„Не ми отговорихте за оценката си за Ахмед Доган, той ли е онзи, който еднолично Ви изключи, или кой е той? Как ще успеете да съхраните този образ на това, че сте работили заедно, Ахмед Доган даваше ли своята благословия на Вашите политики? Кажете кой брани бизнес интересите на ДПС, а не политическите на избирателя?“, попита още веднъж Илиана Беновска, Лютви Местан отговори, че вече е дал отговор, че е съгласувал политиките с Ахмед Доган. Относно това кой брани икономическите интереси на ДПС, бившият председател на партията отговори: „Вие задавате непрекъснато риторически въпроси!“.

Хюсеин Хафъзов също се включи в разговора и каза, че свободата на словото позволява понякога да се забавят отговорите на въпросите. Затова вероятно по стратегически съображения в момента не може да се даде отговор на всички въпроси и добави: „Повярвайте, има такива отговори, за чиито въпроси дори не се сещате!“. Отговор трябва обаче да се очаква и от избирателя, защото той вече е започнал да надига глас. Хафъзов продължи, че избирателят на ДПС не трябва да бъде подценяван, той е бил обучаван 25 години да вярва в едно светло бъдеще, което може да бъде постигнато само чрез членство в ЕС и НАТО. ДПС попада в момента за пръв път в един ценностен разлом и отговорите на въпросите предстоят тепърва именно от избирателите. Избирателите на ДПС казват, че не искат Варшавски договор и СИВ отново, защото смятат, че техните интереси ще бъдат гарантирани от евроатлантическия съюз.

Лютви Местан заяви, че всички бизнес интереси намират начин да са на власт, но що се отнася до това кога е разбрал за системата от медийни бухалки трябва да каже, че през последните 15 – 16 дена ги усеща болезнено върху себе си, затова казва, че няма да го сломят. Той продължи, че от 19 години е част от българския парламент, 3 години е бил председател на партията, затова донякъде може да каже, че е бил част от тази система и би било политически безотговорно да не признае този факт. „Утехата за мен е, че това, което ми се случва, показва, че май не съм бил дотам част от тази система“, категоричен беше Местан. Той продължи, че освобождаването на политическата система от тези зависимости трябва да бъде най-важната задача на политическите партии, защото без реформиране на политическата система няма как да има реформиране и на другите системи.

Целият евроатлантизъм, който е проповядвал, е бил дълбоко премислен и искрен, друг е въпросът, че решенията, които са взимали, нямат никаква стойност, ако с една реч предколедна всичко това може да се занули. Местан обясни, че вече става ясно, че ДПС е устроено като партия така, че не може да понесе друг лидер, освен Ахмед Доган и това е основният проблем за понататъшното функциониране на партията. „Имах намерение да поискам на конференцията истинско съревнование за лидерството, защото докато тази партия не избере демократично своя лидер с пряк, таен вот на пресконференцията, тя няма да се демократизира!“, категоричен беше Лютви Местан, като добави, че самият той е бил посочен за лидер и няма самочувствието, че е бил избран за лидер.

„Посочилият реши, че с тази пионка е дотук и е време за отстраняването му!“, обясни Местан.

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Лютви Местан обясни, че когато е казал, че е бил част от системата, е имал предвид, че е участвал и във формализирането на подобни актове. Бившият председател на ДПС продължи, че предложението за избора на Пеевски е било внесено от Пламен Орешарски, а самото предложение е било подписано от Местан и Станишев. „По своя воля или под натиск го направихте?“, попита Илиана Беновска, Местан отговори, че вече е признал, че това решение е било неудачно и не е отчело публичните настроения и добави: „Не съм казал, че съм подписал това решение под натиск!“. На въпрос на един от присъстващи журналисти как би оценил влиянието на Пеевски в ДПС и в управлението на държавата, бившият председател на ДПС отговори, че отговорът се знае от почти всички български граждани и той е „значително“.

Съгласувал ли е декларацията за сваления от Турция руски самолет с Ахмед Доган?

Лютви Местан обясни, че е съгласувал всички важни решения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и с колегите си от ПГ на ДПС, но в парламента решенията понякога трябва да се взимат и експронто. „И декларацията за руския самолет ли беше съгласувана с Ахмед Доган?“, попита Илиана Беновска, Лютви Местан отговори, че конкретното съдържание на декларацията не е било съгласувано с Ахмед Доган. На въпроса на Илиана Беновска маловажен ли му се е сторил този въпрос, за да не го съгласува с почетния председател на партията, той отговори, че декларацията е била написана в парламентарната група с прякото участие на неговите колеги и тази обща воля струва не по-малко. Лютви Местан продължи, че въпросът не е маловажен, но позицията му се е сторила естествена за партия, която заявява за себе си, че е евроатлантическа. Той продължи, че не е очаквал, че е възможно Ахмед Доган да постави под съмнение правилността й. Бившият председател на ДПС заяви, че в момента на отричането на правилността на декларацията пред него се е сринал цял един свят. Той заяви категорично, че българският национален интерес е свързан с ЕС и НАТО и не би могъл да провежда друга политика. Затова смята, че правилно е бил изключен. „Да, отивам си заради декларацията и съм горд, че си отивам заради тази декларация. Оценката за ДПС като олигархична партия на проруските интереси не е моя оценка, аз съм се борил срещу тази оценка, тя беше дадена в една публикация на „Ню Йорк Таймс“ преди година, не може партията да стои с това петно и всичките усилия за изтриването на това петно в един миг, с една реч бяха заличени и точно това няма да разбере избирателят на ДПС!“, завърши своята пресконференция Лютви Местан.

Учени "повтарят" Божието чудо - вълшебна машинка превръща водата във вино

http://petel.bg/Ucheni-povtaryat-Bozhieto-chudo---valshebna-mashinka-prevrashha-vodata-vav-vino__140412

Илюстрация Булфото   Божието чудо вече е достъпно за всеки желаещ в домашни условия Експерти от винарска изба в Калифорния, САЩ, са...

Утре е прекрасен народен празник! Още от изгрев слънце майките с деца...

http://petel.bg/Utre-e-prekrasen-naroden-praznik--Oshhe-ot-izgrev-slantse-maykite-s-detsa---__140413

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите” - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и...

Чудо! Свети Иван спасил Валентин в смачканото БМВ

http://petel.bg/CHudo--Sveti-Ivan-spasil-Valentin-v-smachkanoto-BMV__140415

Снимка Блиц 24-годишният шофьор се размина само с комоцио след удара със 120 км/ч 24-годишният Валентин Зафиров, който катастрофира...

„Долче и Габана” пусна колекция бурки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218868

Италианската модна къща „Долче и Габана” (Dolce & Gabbana) пусна колекция бурки, вдъхновена от Близкия изток, пише 'Индипендънт
Италианската модна къща „Долче и Габана” (Dolce & Gabbana) пусна колекция бурки, вдъхновена от Близкия изток, пише 'Индипендънт", пише БГНЕС. Колекцията хиджаб и абая според марката отразява съблазънта, която се крие в Близкия изток. В първата по рода си арабска колекция „Долче и Габана” включва микс от класически дълги облекла и по-нестандартни

"Ислямска държава" зад нападението на полицейски участък в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218928

Мъжът, който бе застрелян, след като нападна полицейски участък в Париж, е носел лист с надпис на арабски, според който "Ислямска държава" поема отговорност за атаката. Това е съобщил прокурорът на Париж Франсоа Молен, предават от Франс прес и Ройтерс.
Нападателят опитал да влезе в сградата на полицията въоръжен.
Мъжът, който бе застрелян, след като нападна полицейски участък в Париж, е носел лист с надпис на арабски, според който "Ислямска държава" поема отговорност за атаката. Това е съобщил прокурорът на Париж Франсоа Молен, предават от Франс прес и Ройтерс. Нападателят опитал да влезе в сградата на полицията въоръжен.

ПИК TV: Митрополит Николай отслужи литургия на Ивановден в Хасково след 3-годишно прекъсване

http://pik.bg/пик-tv-митрополит-николай-отслужи-литургия-на-ивановден-в-хасково-след-3-годишно-прекъсван-news463958.html

ПИК TV: Митрополит Николай отслужи литургия на Ивановден в Хасково след 3-годишно прекъсване

Пловдивският митрополит Николай отслужи света литургия на днешния Ивановден в хасковския храм "Света Богородица".

На влизане в храма митрополит Николай поздрави миряните за празника. Владиката идва за първи път в областния град след тригодишно прекъсване заради свади с предишната местна власт. Преди това пловдивският митрополит по традиция водеше тържествената служба на Ивановден в Хасково всяка година.

Ръка на владиката, освен кмета и областния, целуна и шефката на Общинския съвет Таня Захариева. За празничната служба дойде и народният представител Евгения Ангелова. В църквата влязоха дузина миряни, местни първенци и именици. Близо 4000 души в община Хасково днес празнуват имен ден.

Блогър разкрива #Кой с кого - истинският списък с цесии в КТБ

http://www.mediapool.bg/blogar-razkriva-koi-s-kogo---istinskiyat-spisak-s-tsesii-v-ktb-news243942.html

Най-голямата цесия, сключвана в КТБ, е от спасената от фалит с държавна помощ и основна кредитираща Делян Пеевски в момента институция – Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това пише в четвъртък финансовият блогър Мирослав Иванов в публикацията си "#Кой с кого. Истинският списък с цесии в КТБ. Част I". Фондът за гарантиране на влоговете разпространи в сряда списък на подредени по азбучен ред вложител, който не съдържа никаква информация извън вече добре известната. "Въпросът защо синдиците на КТБ скриха кои са страните по цесиите и обявиха само имената на депозантите си стои открит. А отговорът е прост – защото и този списък е част от кампанията всички действия на държавата в КТБ да бъдат прикрити и да се демонстрира квази публичност", коментира журналистът. Той публикува първата част от поредица, в която обещава да представи "истинския списък на цесиите в КТБ. #Кой с кого сключи, колко, как и какво открадна от масата на несъстоятелност в банката." Той започва с най-голямата цесия – тази на ПИБ. "ПИБ придобива вземането на "Еър пропърти девелопмънт“ на стойност 97.5 млн. лв. Самото придобиване е изключително спорно юридически, но това е тема на друга публикация. Веднъж сдобила се с вземането, ПИБ моментално покрива кредитите в КТБ на всички свързани с Пеевски компании. Покрай него намазва и друг ДПС депутат, член на "комисията КТБ“ и громител на "пирамидата КТБ“ Йордан Цонев. "Сиболе сървисис инкорпорейтид“ (собственик на "Техноекспортстрой“), "Табак маркет“ (собственикът на Lafka), "Дрослиан България“ (собственик на завода за цигарени опаковки и гилзи "Юри Гагарин, в който Пеевски наскоро обяви собственост), "Промишлено строителство холдинг“, "Вили Вист“ (собственост на панамска офшорка, но считана за реална собственост на Йордан Цонев) и военният завод "Аркус“ са големите печеливши затворили кредитите си в КТБ с помощ от ПИБ", пише финансовият анализатор. Как и дали изплащат новото си задължение към спасената с държавна помощ ПИБ е въпрос с повишена трудност, допълва той. По-нататък се посочва, че "Промишлено строителство холдинг“(ПСХ), което до преди падането на КТБ е част от империята на Пеевски, а сега очевидно гравитира повече в орбитата на Кирил Домусчиев, продължава с поредица цесии. В преобладаващата част, сделките са с ДЗЗД, изпълняващи инфраструктурни обществени поръчки. Има и цесия с бившата съпруга на Домусчиев. Така ПСХ също успява да затвори кредитните си задължения към КТБ. Кредиторите на банката пък остават с няколко източника на постъпления към баката по-малко."

Прокуратурата внесе обвинителен акт за смърт на пътя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542077

Окръжна прокуратура - Сливен внесе обвинителен акт срещу причинил смърт на пътя неправоспособен, употребил алкохол и избягал от местопроизшествието водач на МПС. След приключване на разследването за по-малко от три месеца с извършването на множество разпити на свидетели, четири експертизи и приобщаване на относими документи, Окръжна прокуратура - Сливен внесе обвинителен акт срещу неправоспособния водач на МПС Янко Чакалов, който на 04 октомври 2015 г. в сливенския квартал Речица, в пияно състояние предизвика пътно-транспортно произшествие и пр...

"Долче и Габана" пусна колекция бурки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218857

Модният гигант „Долче и Габана” изненадаха модните критици, като представиха колекция специално за Близкия Изток. Доменико Долче и Стефано Габана обръщат поглед към забулените жени и предлагат линия, която включва типични елементи от техните облекла, включително и бурки.
Поредна провокация
Това е поредната провокация след като модното дуо
Модният гигант „Долче и Габана” изненадаха модните критици, като представиха колекция специално за Близкия Изток. Доменико Долче и Стефано Габана обръщат поглед към забулените жени и предлагат линия, която включва типични елементи от техните облекла, включително и бурки. Поредна провокация Това е поредната провокация след като модното дуо

А. Меркел: Не можем да си затваряме очите пред случилото се в Кьолн

http://www.cross.bg/germaniya-merkel-kyoln-1493836.html

/КРОСС/ „Гражданите на Германия с право очакват справедлив отговор на правовата държава на събитията в Кьолн. Германия трябва да окаже натиск на тези, които не уважават местните закони", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел в коментар на събитията в Кьолн в новогодишната нощ, предаде ТАСС. „Случилото се в новогодишната нощ е неприемливо. Правовата държава не може да си затваря очите за това", каза Меркел на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиян Чолош. Тя отбеляза, че Европа се нуждае от шенгенската зона. „Шенген е това, което ценят гражданите на Европа, това е факторът за ръста на Европа. Трябва да се направи всичко за запазването му", подчерта канцлерът на Германия.

М. Андреев: Против съм Местан да е сатанизиран, а Доган величан

http://frognews.bg/news_104915/M-Andreev-Protiv-sam-Mestan-da-e-sataniziran-a-Dogan-velichan/

От днешната пресконференция не разбрах нищо ново. Българското общество не е намерило противоотрова срещу корпоративното сдружение ДПС. Аз не мога да нарека това движение партия. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

72 часа арест за крадец на електронна игра от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=310567

72 часа в ареста ще прекара крадец на електронна игра плейстейшън във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. 41-годишният С.И. откраднал плейстейшъна от заложна къща на улица "Д-р Пискюлиев", на 5 януари. След бързо издирване полицаите заловили крадеца, който се оказал известен на МВР и осъждан.

Полша ще изпита първа слабостта на новия механизъм за върховенство на закона

http://www.euinside.eu/bg/news/poland-is-the-first-to-test-the-weakness-of-the-rule-of-law-mechanism

След убедително спечелените парламентарни избори през октомври 2015-а година правителството на полската партия "Закон и справедливост" тръгна по същите стъпки, по които вървя Унгария под ръководството на премиера Виктор Орбан, чиято партия "Фидеш" беше спечелила огромна победа, осигурила й конст ...

БНТ: Ще излъчим разследването на Ахчиева, ако мине редакционната проверка

http://offnews.bg/news/n_1/n_617438.html

Българската национална телевизия сега започва да проверява дали фактите в разследването на Валя Ахчиева за ваксините, дарени на Турция, са истина. Това се казва в отговор на БНТ на въпроси на OFFNews за спирането на предаването "Открито с Валя Ахчиева".   От БНТ посочиха, че Ахчиева със закъснение е представила сценария си пред продуцентите в БНТ и след проверка на данните в разследването и становище на юридическия отдел на телевизията, разследването ще бъде излъчено на 14 януари, ако отговаря на журналистическите стандарти.  От БНТ допълват, че предаването на Валя Ахчиева няма да бъде излъчено през първата седмица след Нова година заради Олимпийския квалификационен турнир по волейбол.  Ето и целия отговор на БНТ: Уважаема г-жо Шербанова, Позволете ми първо да Ви благодаря за интереса към програмната схема на БНТ. Вероятно и за Вашите читатели ще бъде интересно да съобщим, че в първата седмица след Нова година важен акцент в нея ще бъде Олимпийският квалификационен турнир по волейбол. На него е посветено програмното ни време в четвъртък вечерта. В тази връзка, БНТ никога не е заявявала, че изданието на „Открито с Валя Ахчиева” ще се излъчи тъкмо на 7.01.2016. Колкото до самото издание, можем да Ви информираме, че г-жа Ахчиева, макар и с известно закъснение, вече представи неговия сценарий пред съответните продуценти в БНТ. Предстои нормалната за всяка редакция процедура по проверка на фактите и доказателствата, както и становище на юридическия отдел на Националната телевизия. Ако се окаже, че представеният материал отговаря на журналистическите стандарти, той ще бъде излъчен на 14.01.2016 г. С уважение, Пресцентър БНТ В средата на декември миналата година стана ясно, че предаването „Открито с Валя Ахчиева“, планирано за излъчване в 21 часа на 17 декември, няма да се излъчи. Вместо това БНТ излъчи игрален филм от 20.50 часа и веднага след това „БНТ такси“ с тема съдебната реформа. От БНТ тогава заявиха пред OFFNews, че предаването на Валя Ахчиева не е било свалено, а датата на излъчване е променена „заради силния обществен интерес и актуалността на темата за съдебната реформа“. „Предаването „Открито с Валя Ахчиева” ще бъде излъчено през м. януари, веднага след края на празничната програма“, подчертаха от БНТ. В неизлъченото предаване е включена втората част на разследването на Ахчиева за ваксините, които Министерството на здравеопазването дари на Турция - 5 млн. броя ваксини БЦЖ, в замяна на дарените на България 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим". Пред OFFNews тогава Валя Ахчиева разказа, че разследването разкрива притеснителни данни, включително фалшификация на документ. Директорът на фирмата производител на ваксината, която се намира под шапката на министерството "Бул Био", Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението. Ахчиева изрази притеснението си, че с неизлъчването или забавянето на излъчването на материала се излагат на риск служителите от фирмата, тъй като те могат да бъдат притиснати или уплашени.

Полша последва Германия в полуфиналите на олимпийската квалификация

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/07/2681591_polsha_posledva_germaniia_v_polufinalite_na/?ref=rss


Волейболистите на Полша победиха Белгия с 3:0 (25:20, 30:28, 25:19) и се класираха за полуфиналите на европейската олимпийска квалификация в Берлин.

Поляците записаха втори пореден успех в турнира и се присъединиха към домакините, които също имат две победи от два мача. 

В петък от 21.00 часа Германия и Полша ще се изправят в директен сблъсък за първото място в група А. Шест часа по-рано в зала "Макс Шмелинг" в мач без значение излизат сърбите и белгийците, които са без...

Треньорът на „Лукойл”: Спечелихме, защото бяхме един юмрук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218913

„Един отбор се обединява, когато има проблеми”, заяви след успеха треньорът на баскетболния „Лукойл Академик” Тони Дечев.
 Въпреки здравословните проблеми на много от играчите тимът успя да победи чешкия шампион „Нимбрук” със 76:62 в мач от топ 32 на турнира за купата на ФИБА-Европа, игран в „Арена Ботевград”.
„Един отбор се обединява, когато има проблеми”, заяви след успеха треньорът на баскетболния „Лукойл Академик” Тони Дечев. Въпреки здравословните проблеми на много от играчите тимът успя да победи чешкия шампион „Нимбрук” със 76:62 в мач от топ 32 на турнира за купата на ФИБА-Европа, игран в „Арена Ботевград”.

74% от българите са против въвеждане на еврото

http://econ.bg/Новини/74-от-българите-са-против-въвеждане-на-еврото_l.a_i.711740_at.1.html

74% от българите предпочитат да запазим националната си валута, вместо да приемем еврото. Едва 9 на сто искат в България да бъде въведена единната...

Дроздове оцветиха снега в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218911

Дроздове оцветиха с изпражненията си снега в Русе. За необичайното явление алармираха минувачи, които забелязали червените петна под дървета на бул. "Придунавски", ул. "Баба Тонка" и в Парка на младежта. Хората се притесняват да не плъзне зараза от неизвестен източник. саморазправа
"В явлението няма нищо необичайно,
Дроздове оцветиха с изпражненията си снега в Русе. За необичайното явление алармираха минувачи, които забелязали червените петна под дървета на бул. "Придунавски", ул. "Баба Тонка" и в Парка на младежта. Хората се притесняват да не плъзне зараза от неизвестен източник. саморазправа "В явлението няма нищо необичайно,

НЗОК е осигурила цялата палитра от лекарства за лечение на онкологични заболявания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218897

Във връзка с излязлата информация, че Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) спира да заплаща 12 лекарства за онкологично лечение, категорично заявяваме, че няма да бъде нарушено лечението на нито един пациент с онкологично заболяване. Гарантираме, че НЗОК е осигурила цялата модерна палитра от лекарствени продукти за лечение на онкологични
Във връзка с излязлата информация, че Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) спира да заплаща 12 лекарства за онкологично лечение, категорично заявяваме, че няма да бъде нарушено лечението на нито един пациент с онкологично заболяване. Гарантираме, че НЗОК е осигурила цялата модерна палитра от лекарствени продукти за лечение на онкологични

Нов срив на Шанхайската фондова борса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262524_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0

 Търговията на Шанхайската фондова борса беше преустановена след по-малко от половин час от началото на четвъртия търговски ден. Това пише infostock.bg, позовавайки се на „Уолстрийт Джърнъл".
Така автоматичните механизми за спиране на работата на борсата при твърде висока волатилност бяха задействани за втори път от началото на седмицата, след като в понеделник първоначален срив на индексите с 5% доведе първо до преустановяване на търговията за 5 минути, а след като тя беше подновена борсата се срина с още 2%, което задейства механизмите още през първия търговски ден от годината.

В четвъртък търговията беше преустановена, след като съставният индекс на Шанхайската фондова борса CSI 300 се срина с още 7,3%, достигайки 3125,00 пункта, спрямо 3731,005 пункта през последния ден на 2015 г.

Причината за втория пореден драстичен спад на борсата беше обезценяването на китайския юан от страна на Народната банка на Китай. В четвъртък официалният курс на местната валута спрямо щатския долар е намалена с 0,5% на дневна база до 6,5646 юана за един долар - най-ниската цена на китайската валута от март 2011 г. Същевременно поевтиняването на валутата с половин процент се превърна в най-силния ѝ дневен спад от месец август насам, когато централната банка на страната я обезцени с 2%, което също доведе до срив на борсите.

„Сривът на цените на акциите в най-голяма степен беше причинен от очакванията, че юанът ще поевтинее още повече, което породи притеснения за икономическото състояние на страната", коментира Киан Кимин, старши анализатор от Shenyin Wanguo Securities.

Очакванията на анализаторите се оказваха правилни, тъй като след преустановяването на търговията на фондовата борса в страната юанът загуби още 0,1% до 6,5928 юана за долар. Поевтиняването на юана достигна същата величина и в сряда, когато китайската валута също загуби около 0,6% от стойността си.

Въпреки отливът на капитали от страната, спадът на стойността на местната валута породи опасения, че Китай продължава „бойните действия" във валутната война със заобикалящите я икономики. Веднага след поевтиняването на юана, австралийският долар, който се разглежда от инвеститорите като ликвидно прокси на юана, поевтиня с 0,5 цента спрямо щатския долар. Същевременно обезценяването на юана достигна 3,5% спрямо японската йена и 0,8% в сравнение с еврото.

Освен многото проблеми на китайската икономика, включващи спад на растежа и срив на индустриалното производство, инвеститорите отбелязват, че се наблюдава обезпокоителната тенденция на намаляване на валутните резерви на страната, които представляват вторите по големи валутни резерви в света. Само през ноември те са били редуцирани с 86,2 милиарда долара, достигайки до 3,44 трилиона долара - най-ниското им ниво от февруари 2013 г. Това е третият най-голям месечен спад на валутните резерви на Китай в историята на страната.

Искат оставката на Лютви Местан като депутат

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iskat-ostavkata-na-liutvi-mestan-kato-deputat-6048159

Радан Кънев подкрепи Лютви Местан, младежите от ДПС искат оставката на бившия председател като депутат

Карадайъ: Лидерът на ДПС винаги е бил Ахмет Доган

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/karadajy-lideryt-na-dps-vinagi-e-bil-ahmet-dogan-6048159

Радан Кънев подкрепи Лютви Местан, младежите от ДПС искат оставката на бившия председател като депутат

Проф. Божидар Димитров откри галерия на българските владетели в старозагорско училище

http://pik.bg/проф-божидар-димитров-откри-галерия-на-българските-владетели-в-старозагорско-училище-news463960.html

Проф. Божидар Димитров откри галерия на българските владетели в старозагорско училище

Директорът на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров откри галерия на българските владетели в основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора.

Историкът приел поканата, след като разбрал, че децата и учителите вече няколко пути дарили повече от 800 лв. за възстановяването на базиликата в старата столица Плиска, предаде БТА.

Необичайната "галерия" в коридорите на училището включва 13 стенописа, изрисувани безвъзмездно от преподавателя по изобразително изкуство Пламен Михалев. Проф. Димитров похвали учителя и децата за патриотичното дело и хареса портретите на великите ни владетели. "Тези деца са спестявали от закуски, за да дарят. Благодаря за съпричастността на учениците и учителите в кампанията по набиране на средства за възстановяването на Голямата базилика в Плиска", заяви директорът на Националния исторически музей. Той очаква до 2 май тази година централната част и олтара на храма в старата ни столица да бъде завършен. На същата дата се почита Св. Княз Борис Покръстител.

Заради това Димитров ще предложи възстановената църква да носи името на владетеля. На 6 януари на имения си ден Божидар Димитров се е чул с премиера Борисов, който го уверил, че ще бъдат заделени държавни средства за строежа на храма.

Историкът обаче се надява в кампанията да се включат повече хора, защото иска това да е общобългарско дело. По стари сметки възстановката на базиликата ще струва около 8 млн. лв., но той мисли, че по-скоро са нужни половината от тези средства.


Каракачанов: Местан не настъпи руска, а турска мина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262523_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B0+%D1%8

 Изводите от пресконференцията на Лютви Местан са ясни – той върви към създаването на нова партия, заявява зам.-председателят на НС и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред „Фокус”.
„Мисля, че това стана ясно за всички. Въпреки че той говори за евроатлантически ценности и либерални идеи, от обяснението защо е бил изгонен от ДПС, става ясно всъщност накъде ще тръгне новата му партия, новата му политическа дейност”, коментира Каракачанов. 

Той цитира думите на Местан „Без да искам настъпих руска мина” и посочи, че Местан всъщност е настъпил турска мина. „Той в парламента не чете антируска декларация, а чете протурска декларация, защитавайки Турция. Това всъщност е опит от негова страна да хвърли мост към десните политически формации, сред които Реформаторски блок, като се прави на голям либерал и евроатлантик”, заяви Красимир Каракачанов. 

Според него гафът на Местан не е бил свързан с някакви велико либерални идеи. По думите му бившият председател на ДПС единствен в Европа е излязъл и защитил Турция, която е свалила абсолютно незаконно руски изтребител на територията на Сирия.

„Партията, която той създава, ще си сложи едни либерални одежди, ще продължи да говори за евроатлантически ценности, но в същото време ще бъде просто формация, която ще изпълнява от близко политиката на Анкара”, каза още съпредседателят на ПФ.
Той посочи, че на пресконференцията не е даден отговор на много въпроси, но по-важно е какво ще се случи оттук нататък.

Фиксинг на БНБ, четвъртък, 7 януари

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-четвъртък-7-януари_l.a_i.711742_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за четвъртък, 7 януари, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

ВМРО: Местан очевидно ще продължава да брани Турция

http://www.cross.bg/vmro-mestan-bulgariya-1493835.html

/КРОСС/ Местан очевидно ще продължава да брани Турция - същата Турция, която арестува светски настроени лица и се ислямизира ден след ден. Явно това ще е и идеологията на новата партия на Местан. Затова и неговите определения „либерално" и „евроатлантическо" май трябва да се заменят с „протурско" и „проосманско", се посочва в позиция на ВМРО по повод поредните изявления на Лютви Местан.  От тях стана ясно, че доскорошният председател на ДПС ще търси ново политическо бъдеще. В изявлението си Местан каза, че е настъпил руска мина, на според ВМРО той всъщност е настъпил турска мина, защото именно протурска декларация стана повод за отстраняването му. Когато Местан четеше тази декларация, БСП пък адвокатстваше на Русия. И само ВМРО попита кой всъщност ще брани интересите на България. Още от 1990 г. ВМРО обяви, че създаването на етническата партия ДПС е в интерес на БСП, но не и на България, както и че е в нарушение на Конституцията. ВМРО е твърдо против това ДПС да си присвоява вота на цели етнически и религиозни групи в обществото ни. Патриотичната формация е против и да се появяват и нови протурски партии, като тази на бившия председател на ДПС. Това е противоконституционно и сега е моментът българската държава да си върне контрола над събитията. Това означава проверки от страна на ДАНС и прокуратурата срещу всеки, който работи срещу интересите на България - независимо дали е политик, мюфтия, дипломат.

Ирина Шейк си направи първото разголено селфи за 2016-а (18+)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262522_%D0%98%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A8%D0%B5%D0%B9%D0%BA+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE

 Световноизвестният топмодел Ирина Шейк побърза да зарадва феновете с най-новото еротично селфи, направено днес, 7 януари. В социалната мрежа руската красавица пусна снимка, на която е по оскъдно червено бельо. "2061-та започна", написа под фотото манекенката.

Вчера красавицата с перфектно тяло отпразнува своя 30-и рожден ден, а ден по-рано - на 5 януари отбеляза своята 41-ва годишнина любимият на Ирина - актьорът Брадли Купър. 



Миналата година Ирина Шейк направи няколко еротични фотосесии за радост на почитателите си, като най-впечатляващата от тях бе... в библиотека.  

Превод: БЛИЦ

 

Вируси и травми покосиха борците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218888

Вируси и травми покосиха борците в класическия стил преди родния шампионат този уикенд. Елис Гури (98 кг), който е с квота за олимпиадата, още не е възстановен от грип, № 1 в света за 2013-а Иво Ангелов, също се бори с вирус, а Христо Маринов (85 кг) претърпя интервенция по отстраняване на цирей. При тежките първенството пропуска Милослав Методиев
Вируси и травми покосиха борците в класическия стил преди родния шампионат този уикенд. Елис Гури (98 кг), който е с квота за олимпиадата, още не е възстановен от грип, № 1 в света за 2013-а Иво Ангелов, също се бори с вирус, а Христо Маринов (85 кг) претърпя интервенция по отстраняване на цирей. При тежките първенството пропуска Милослав Методиев

МОК извади 489 допинг проби от игрите в Торино за второ изследване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218875

Световната антидопингова агенция (ВАДА) направи в лабораторията в Лозана повторно изследване на 489 проби, взети на зимната олимпиада в Торино през 2006 г. Общо тогава бяха взети 1219 теста, а игрите ще се запомнят и с голям скандал. Полицията обискира през нощта домовете на австрийските състезатели по ски бягане и биатлон.

Ново военно чудо: Руските снайперисти стават невидими!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262521_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1

 Руската компания ТПК «Аргус-НВ» разработва за снайперистите нови оптически мерници, които няма да издават стрелците. "Пристъпихме към разработката на оптически мерници за по-ефективно използване при топловизионни и нощни прибори в тъмната част на денонощието.
Те ще работят на такава дължина на вълната, която няма да позволи да бъде разкрита позицията на снайпериста", цитира РИА Новости генералния директор на компанията Антон Софин.

По думите му по-рано на полигоните на Министерството на отбраната на Русия са били успешно изпитани най-новите топловизионни отпични мерници.  

Мъж дишал бронз, рита, хапе и плюе полицаи в Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218838

Шуменските полицаи задържаха 25-годишен мъж, който крещял и хулиганствал на улицата. Вече прибран в патрулката младият Жулиен Р. продължил да буйства. Историята се случила около 19 часа в сряда. Не се укротил и в спешното на болницата, където го откарали, преди да го приберат за 24 часа в ареста. Ритал, плют и хапал полицаите,
Шуменските полицаи задържаха 25-годишен мъж, който крещял и хулиганствал на улицата. Вече прибран в патрулката младият Жулиен Р. продължил да буйства. Историята се случила около 19 часа в сряда. Не се укротил и в спешното на болницата, където го откарали, преди да го приберат за 24 часа в ареста. Ритал, плют и хапал полицаите,

"Долче и Габана" с колекция хиджаб и абая (снимки)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dolche-i-gabana-s-kolekciia-hidzhab-i-abaia-snimki-6048156

Ходът на марката е опит да привлече повече близкоизточни клиенти, които през последните месеци се увеличават. Отзивите за колекцията на "Долче и Габана" са добри

Пиронкова благодари за подарък на организаторите в Сидни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218867

„Току-що получих приятна изненада от Сидни тенис, които ми дадоха „уайлд кард“ за основната схема! Благодаря!“, написа Цветана Пиронкова в туитър преди началото на турнира в Сидни с награден фонд 753 хиляди долара.
 Това състезание има особена стойност за пловдивчанката, защото през 2014 г. тя спечели там единствената си засега титла.
„Току-що получих приятна изненада от Сидни тенис, които ми дадоха „уайлд кард“ за основната схема! Благодаря!“, написа Цветана Пиронкова в туитър преди началото на турнира в Сидни с награден фонд 753 хиляди долара. Това състезание има особена стойност за пловдивчанката, защото през 2014 г. тя спечели там единствената си засега титла.

Защо убиха Даяна – Истината за кралското семейство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262520_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%94%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%E2%80%93+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D

 Кристин Фицджералд е брилянтна народна лечителка и езотерик. Тя е била може би най-близката приятелка и най-доверения човек на принцеса Даяна Спенсър

Сега Кристин проговори за страшните тайни, които е знаела принцеса Даяна, които в крайна сметка са и коствали живота. И сега се представят за пръв път на българските читатели смразяващите разкрития на Фицджералд.

Даяна беше ужасена от кралското семейство. Тя знаеше голямата тайна за техния генетичен произход – Уиндзорите, казано с прости думи, не са човешки същества. В техните вени тече кръвта на рептилиите — могъща раса, която управлява света от дълбока древност.

Даяна ги е наричала „гущерите“ и многократно е изтъквала пред Кристин – „Те не са хора!

Истинският цвят на кожата на кралицата е доста странен! Тя е зелена!

Даяна е разбрала смразяващата истина през първите дни на месец юли, 1981 г., точно преди сватбата с Чарлз, предава beforeitsnews.
Тя е била принудена да участва в древен и зловещ ритуал, който е проведен в Клерънс Хаус – къщата на кралицата майка, която се намира в близост до Бъкингамския дворец.

Ритуалът се нарича „Пробуждане на булката“. Всички жени от 13 избрани човешки „кръвни рода“, които ще заемат високопоставени позиции като съпруги на всемогъщи рептилии са задължени да преминат през жестокия древен обичай.

На тайнствения ритуал са присъствали кралицата, кралицата майка, принц Филип, бащата на Даяна – Ърл Чарлз Спенсър и други високопоставени личности, включително и Калима Паркър Болс.

Даяна е носила бяла роба. Тя е била инжектирана с неизвестен наркотик от собствената си баба, Лейди Фърмой, която е близка приятелка на кралицата майка и реално е уредила брака.

След това й обяснили, че единствената й функция е да ражда наследници.Реалната половинка на Чарлз е била и винаги ще бъде Камила.

След това се е случило нещо изумително! Принц Филип и кралицата майка са показали истинските си лица – променили са се в рептилии, за да покажат на младата „булка“ кои са всъщност, и, че с тях шега не бива.

Принц Филип винаги е изглеждал „малко странно“

Филип й казал в прав текст:
„Това сме НИЕ! Ако изречеш дори и дума на някой, си МЪРТВА!“

Кралицата майка и споделила:

„Всички уши на света ще те слушат и всички очи на света ще те гледат завечни времена!“

След това младата Даяна е съблечена и обладавана с цели часове с огромен златен фалос, който е символ на древноегипетския бог Озирис. Това символизирало „отварянето на утробата“. Гаврата с нея била толкова брутална, че тя започнала да кърви.

След зверския „ритуал“ й казали, че тя никога повече няма да има честта да присъства на техен „празник“.

След ужасяващата случка, Даяна развива страшни болести като булимия. Превръща се практически в наркоманка – нужни са и конски дози от успокоителни, за да може да притъпи болката.

Тя е разказала на Фицджералд:

Техният абсолютен господар е кралицата майка. Тя е много по-стара от колкото се смята, може би е на стотици години! Неин личен слуга е принц Филип, който координира нарежданията и към масонските ложи и другите тайни организации, които са под неин контрол.

Даяна е казвала неведнъж в прав текст, че кралицата майка е олицетворението на злото на този свят.

Когато Даяна започва връзка с милиардерския син Доди Ал Файед, играта загрубяват. Могъщата египетска фамилия имала ресурса да разтръби скандалната информация и реално да срине тяхната власт.

Точно за това на 31 август, 1997, принцеса Даяна и Доди Ал Файед са пометени от черно подразделение на британските тайни служби. Смъртта им се оповестява като нещастен случай, а като бонус, рептилският клан изкарва милиарди от трагедията.

Спомняте ли си песента Candle in the wind на Елтън Джон, която счупи всички рекорди по продажби!?

На война с нарушителите по пътя – технологията на една успешна инициатива в предаването „Отблизо с Мира” по БНТ

http://www.cross.bg/mira-predavaneto-otblizo-1493834.html

/КРОСС/ В студиото на Мира Добрева тази събота ще бъдат Стоян Митов и Тодор Лилков, които са се заели с нелеката задача да превъзпитават опасните шофьори на пътя, използвайки възможностите на съвременните технологии.  Какво се случва с емблематичните лица на българската музикална телевизия „ММ" години след закриването й - очаквайте в рубриката „Къде са те сега" популярните водещи Роро, Ива Екимова, Наталия и Руми. Що е то фестивал на терлика в село Дъждовница? В съботното издание на предаването „Отблизо с Мира" ще научите какви традиции се крият в плетката на нашенския терлик и защо не бива да се изнася от дома, а в рубриката „Столетниците на България" ви срещаме с усмихнатата баба Сирма от Ивайловград. В неделното издание на предаването - разказ за най-големите измамници в миналото: шарлатанин, който „продава" Айфеловата кула и друг, който изтъргува цял Манхатън. В „Светът отблизо" можете да се насладите на вълнуваща разходка в Кралство Мароко, където гостоприемството е национална черта, пазаруването и пазаренето са едно и също, а любовта към краля граничи само с тази към Всевишния. Тази неделя в предаването „Отблизо с Мира" не пропускайте и вълнуващата среща с детето-чудо на медицината Моника Йотова от Варна, за която в израза „да живееш втори живот" няма и капчица метафора

Стана ясна самоличността на мъртвеца, открит на кръстовище във Варна

http://pik.bg/стана-ясна-самоличността-на-мъртвеца-открит-на-кръстовище-във-варна-news463956.html

Стана ясна самоличността на мъртвеца, открит на кръстовище във Варна

Установена е самоличността на мъжа, открит в безпомощно състояние близо до кръстовище във варненския квартал „Виница”. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.
Малко след 17.30 часа вчера в полицията е получен сигнал, че на кръстовището на улиците „Черно море” и „Евксиноград” в жилищния квартал „Виница” има човек в безпомощно състояние. На място екипите са установили, че 66-годишният мъж е починал, съобщава "Фокус".

На този етап няма улики за извършено тежко криминално престъпление, но е възможно мъжът да е бил участник в пътнотранспортно произшествие. В момента в района на жилищния квартал има засилено полицейско присъствие.

От полицията уточниха, че продължават дейностите по установяване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 66-годишния мъж.

Григор гони първа победа срещу Федерер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218855

Григор Димитров ще играе срещу Роджър Федерер на четвъртфиналите в турнира по тенис в Бризбън, мачът е в петък с очакван час около 11,00. Големият сблъсък стана факт, след българинът отстрани Виктор Троицки (Сърбия) с 5:7, 7:6, 6:2, а швейцарецът нямаше никакви проблеми с квалификанта Тобиас Камке (Германия) за 6:2, 6:1.
Григор Димитров ще играе срещу Роджър Федерер на четвъртфиналите в турнира по тенис в Бризбън, мачът е в петък с очакван час около 11,00. Големият сблъсък стана факт, след българинът отстрани Виктор Троицки (Сърбия) с 5:7, 7:6, 6:2, а швейцарецът нямаше никакви проблеми с квалификанта Тобиас Камке (Германия) за 6:2, 6:1.

Предупреждават за епидемия от Алцхаймер до 2050 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=310559

Светът е на прага на епидемия от Алцхаймер, предупреждават учени. Според тях до 2050 година 106 млн. души ще са болни от коварната болест, пише „Дейли мейл". Учени от университета в Калифорния, цитирани от вестника, предупреждават, че болестта съвсем скоро може да се превърне в сериозен проблем.

Показах, че мога да нося на бой за тези 12 дни, през които изядох 12 000 тупалки от медиите-бухалки

http://cite.actualno.com/pokazah-che-moga-da-nosja-na-boj-za-tezi-12-dni-prez-koito-izjadoh-12-000-tupalki-ot-mediite-buhalki-news_517078.html

С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан призна съществуването на медиите-бухалки - термин, използван по адрес на медиите, считани за приближени до Делян Пеевски както и тези, които са официално негова собственост. Към това признание Местан добави, че явно не е такава част от системата, за да не го застигнат "бухалките".

Валери Симеонов: Сътресенията в ДПС няма да повлияят на стабилността в държавата

http://politics.actualno.com/valeri-simeonov-sytresenijata-v-dps-njama-da-povlijajat-na-stabilnostta-v-dyrjavata-news_517068.html

Ясно е, че нещата отиват към втора партия, която ще бъде на псевдоетническа основа. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той беше категоричен, че сътресенията в ДПС няма да повлияят на стабилността в държавата: "ДПС е партия в упадък. ДПС няма друг път освен да изчезне от политическата карта. Няма никакъв шанс управлението да бъде разклатено от каквото и да е било действие на

Отново понижения за индексите на БФБ при символичен оборот

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/otnovo-ponijeniia-za-indeksite-na-bfb-pri-simvolichen-oborot-209076/

Настроението бе минорно и в унисон със случващото се на международните пазари, а активността бе съсредоточена върху холдинговите дружества

Първи понижения за индексите на БФБ през 2016 г. при символичен оборот

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pyrvi-ponijeniia-za-indeksite-na-bfb-prez-2016-g-pri-simvolichen-oborot-209076/

Настроението бе минорно и в унисон със случващото се на международните пазари, а активността бе съсредоточена върху холдинговите дружества

Ердоган обяви екзекуцията на шиитския духовник като „вътрешен въпрос“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218850

„Екзекуцията на 47-те души, включително шиитският духовник Нимр ал Нимр е вътрешен правен въпрос и трябва да бъде разглеждан точно като такъв“, заяви турският президент Реджеп Ердоган.
Припомняме, че след извършването на екзекуцията ислямският свят беше разделен отново, като Саудитска Арабия и нейните съюзници – сунитски държави скъсаха
„Екзекуцията на 47-те души, включително шиитският духовник Нимр ал Нимр е вътрешен правен въпрос и трябва да бъде разглеждан точно като такъв“, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Припомняме, че след извършването на екзекуцията ислямският свят беше разделен отново, като Саудитска Арабия и нейните съюзници – сунитски държави скъсаха

Цветан Василев си дал сам необезпечен кредит от КТБ за 5 млн. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218859

Цветан Василев си е отпуснал сам на себе си необезпечен кредит от 5 млн. евро от КТБ. това става ясно от списък с необезпечени заеми или такива с по-малки обезпечения от размера на кредита, който синдиците на затворената банка публикуваха.
В него са посочени 764 кредита, като основната част от тях са взети от дружества, свързани с банкера беглец,
Цветан Василев си е отпуснал сам на себе си необезпечен кредит от 5 млн. евро от КТБ. това става ясно от списък с необезпечени заеми или такива с по-малки обезпечения от размера на кредита, който синдиците на затворената банка публикуваха. В него са посочени 764 кредита, като основната част от тях са взети от дружества, свързани с банкера беглец,

Анкета показа, че повечето британци са за излизане от ЕС

http://www.bnews.bg/article-145983

Според резултатите от изследването 21 на сто от избирателите все още се колебаят как е гласуват на референдума, 43% искат да напуснат ЕС и 36% искат да останат.

„Витошка” пропада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262519_%E2%80%9E%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Част от новите павета на обновената пешеходната зона на столичния бул. „Витоша” пропаднаха в сряда вечер. От Столична община обясняват, че дупката вероятно се е получила, защото автомобили са преминавали през участъка в разрез със забраната.Друга причина е проблем с канализацията, която минава под улицата. Цялата пешеходна зона на столичния булевард все още е в гаранция и фирмата изпълнител ще трябва да ремонтира възможно най-скоро пропадането, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ. Тя обясни, че са заложени много сериозни санкции в договорите на фирмите и че ги налага без никакви колебания. „Всеки ден получавам информация за глобени шофьори, които преминават през улицата, а там е забранено”, подчерта Фандъкова. Само през вчерашния ден са й докладвали за 4-ри съставени фиша за 50 лева на шофьори.

Карадайъ: Председатели на ДПС - много, но лидерите се раждат

http://frognews.bg/news_104918/Karadaia-Predsedateli-na-DPS---mnogo-no-liderite-se-rajdat/

"Председатели може да има много партията, но лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер винаги е бил Ахмед Доган". Това каза съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред медии в Разград.

Кадафи се оказал лош пророк! Ето какво разкрил за тероризма пред Тони Блеър преди 5 години

http://petel.bg/Kadafi-se-okazal-losh-prorok--Eto-kakvo-razkril-za-terorizma-pred-Toni-Blear-predi-5-godini__140407

Бившият либийския лидер Муамар Кадафи е предупредил ексминистър-председателя на Англия Тони Блеър за заплахата от ислямски екстремизъм...

Никола Саркози обяви Шенген за мъртъв

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262518_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%B2

 Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че Шенген е мъртъв. Саркози говори пред форум в Антверпен на най-голямата белгийска партия - Нов фламандски алианс (НФА).

Според Саркози, преди Шенгенското споразумение да бъде подписано, е било необходимо обособяването на общоевропейска политика по въпросите на миграцията. По неговите думи досега европейската миграционна политика е твърди наивна.

Саркози е коментирал, цитиран от местни медии, че ислямският екстремизъм е най-голямата заплаха пред Европа от края на Студената война. Той е посочил, че насроченият във Великобритания референдум за членството в ЕС е възможност за връщането на част от властта на националните правителства в Европа.

Председателят на НФА Барт де Вевер е заявил, че миграционната криза не трябва да бъде овладяна, а прекратена. Той е определил ислямския екстремизъм като най-голямото предизвикателство пред Европа след нацизма и сталинизма.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска преговорите за предоговаряне на условията на членството на Великобритания в Европейския съюз да произведат "разумен пакет" от мерки, който ще запази Великобритания в блока, предаде Ройтерс. "През тези следващи седмици е особено важно ние да вземем решения в наш собствен интерес, за да се постигне разумен пакет, който ще позволи на Великобритания да остане част от Европейския съюз", каза Меркел преди вечеря с британския премиер Дейвид Камерън в южната част на Германия. "Но в крайна сметка, това е, разбира се, решение на британските граждани", добави тя.

Камерън обеща да осигури по-добри условия за Великобритания преди провеждането на референдум за членството. Миналия месец той даде силни знаци, че референдумът ще се проведе още тази година.

Британският министър-председател Дейвид Камерън поиска подкрепа от Германия за желаните от Великобритания промени в Европейския съюз, защото смята, че те може да бъдат полезни за целия блок, предаде АФП.

Според Камерън от няколко години се забелязва спадаща подкрепа за ЕС сред британците. "По тази причина аз преговарям за това да бъдат приети промени, в съответствие с тревогите на британските граждани", пише Камерън в статия за германския в. "Билд". "Тези промени ще бъдат от полза и на ЕС, а Германия може да помогне за осъществяването им", отбелязва британският лидер, който иска да се сложи край на бюрокрацията в ЕС и да се даде повече власт на държавите членки.

"Искаме ясни правила, за да не навредят реформите в еврозоната на страните, които не са част от нея", заявява Камерън.

"Великобритания също като Германия вярва в принципа за свободното движение на работници. Но това не значи, че човек има правото още от първия ден да получи всички социални придобивки. Ето защо аз предложих ограничаването им за първите четири години", пише британският премиер.

Камерън ще се срещне с ръководството на Християнсоциалния съюз - баварския клон в консервативния блок ХДС/ХСС. След това той заминава за Будапеща, за да обсъди с унгарския премиер Виктор Орбан исканията на Великобритания за предоговаряне на условията на членството й в ЕС.

Преди броени дни стана ясно, че Камерън ще позволи на министрите си да агитират за оставане или излизане на страната от ЕС преди референдума по тази тема. Около една трета от министрите на Камерън са изразявали евроскептични възгледи, включително вътрешната министърка Тереза Мей, външният министър Филип Хамънд, министърът на бизнеса Саджид Джавид и министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит.

В момента Камерън води преговори с европейските си партньори за реформи в ЕС, най-спорната от които е Лондон да може да лиши мигрантите от социални помощи в първите години от престоя им в опит да се овладее имиграцията към Великобритания.

Социологическо проучване миналия месец показа, че подкрепата на британците "за оставане в ЕС" ще намалее значително, ако той не успее да договори сигурни мерки за ограничаването на социалните помощи за пристигащите, които търсят работа и да се гарантира, че финансова доминация на Лондон няма да бъде застрашена от по-тясната интеграция с еврозоната, на която Великобритания не е член.

Молдовски кораб заседна в Дунава край Попина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218835



Молдовски тласкач с една секция е заседнал в Дунава, в района на Попина, съобщиха от дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“. Плавателният съд не пречи на фарватера и екипажът му трябва да го претовари, за да излезе от плитчините.
Заради ниското ниво на реката има критични участъци край Белене, Батин,
Молдовски тласкач с една секция е заседнал в Дунава, в района на Попина, съобщиха от дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“. Плавателният съд не пречи на фарватера и екипажът му трябва да го претовари, за да излезе от плитчините. Заради ниското ниво на реката има критични участъци край Белене, Батин,

ПИК TV: Разград осъмна в поледица и мъгла

http://pik.bg/пик-tv-разград-осъмна-в-поледица-и-мъгла-news463954.html

ПИК TV: Разград осъмна в поледица и мъгла

Разград осъмна в поледица и мъгла. Сутринта бяха затворени път Е-70 в посока Шумен и пътят за Търговище, поради гъстата мъгла, с видимост от 20 до 70 метра и обледенената пътна настилка.

През нощта валя дъжд, който от минусовите температури доведе до заледяванията и гъсти мъгли.

Жълт код е обявен днес в 15 области на Северна и Източна България заради поледици или силен вятър. Кодът остава в сила за областите Видин, Монтана, Враца заради възможни поледици. За силен вятър е обявен предупредителен жълт код в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В тези области вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Очакваната средна скорост на вятъра ще бъде 10-12м/с и пориви до 17-22м/с. По Черноморието около и следобед вятърът ще се обърне от северозапад и временно ще се усили, като вълнението на морето ще достигне до 5-6 бала, с пориви около 7 бала.

Искам спящ развод. Ще ми дадеш ли?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218756

„Със съпруга ми не се гушкаме, не спим под една завивка. Той е много топъл и не мога да спя полусварена”, са думи на приятелка, с която наскоро обсъждахме любовните си битиета. За момента спането в различни спални не стои на дневен ред при тях, но при 25% от двойките това е перманентно нощно необщуване от години. И това число нараства с годините.
„Със съпруга ми не се гушкаме, не спим под една завивка. Той е много топъл и не мога да спя полусварена”, са думи на приятелка, с която наскоро обсъждахме любовните си битиета. За момента спането в различни спални не стои на дневен ред при тях, но при 25% от двойките това е перманентно нощно необщуване от години. И това число нараства с годините.

Депутат от ДБГ атакува Радан Кънев през медии на Пеевски

http://www.mediapool.bg/deputat-ot-dbg-atakuva-radan-kanev-prez-medii-na-peevski-news243941.html

Настимир Ананиев, депутат от партията на Меглена Кунева ДБГ, атакува Радан Кънев пред притежаваната от Делян Пеевски телевизия "Канал 3". Лютви Местан и Радан Кънев са архитектите на "историческия компромис". Той беше направен от тях двамата, т.е. те вече имат нещо общо, е заявил Ананиев, цитиран от пресцентъра на партията. Той говори за първото окастряне на промените в Конституцията, станали през юли, което даде възможност проектът да мине на първо четене с огромно мнозинство. Реформаторският блок, част от който е и ДБГ, подкрепи проекта. При второто четене обаче ГЕРБ се съюзи с ДПС и АБВ и така бе бламиран ключов текст от "историческия компромис", заради което министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, а лидерът ДСБ Радан Кънев се оттегли в опозиция, което сториха и останалите депутати от партията му. На въпрос за бъдещето на РБ, Ананиев е казал, че се подготвя декларацията за приоритетите на управлението, на базата на която ще бъде изготвен анексът към коалиционното споразумение с ГЕРБ. "Тепърва изясняваме странната ситуация на опозиционност", е заявил той, припомняйки, че в РБ решенията се взимат от общи органи. Ключови за реформаторите са съдебната реформа, законът за съдебната власт, процесуалните закони, по които няма движение. Ананиев е посочил, че през закона за съдебната власт трябва да се заложат реформите в съдебната система, а мнозинството в парламента трябва да ги подкрепи. Дали са парламентарно представени или не, партиите у нас са длъжни по закон да са независими от чужди държави, е казал още Ананиев. Попитан за посещението на Лютви Местан в посолството на Турция в София, Ананиев казал, че не намира за нормално български политик, председател на партия, да отива по такъв начин в чуждо посолство. "Не може нито една партия у нас да бъде свързана с чужди посолства", заявил той.

Франция си спомня за клането в „Шарли ебдо“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262517_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%B5%D0%B1%

 Франция с официални чествания отбелязва годишнината от атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“.

На 7 януари 2015 г. маскирани мъже откриха стрелба в редакцията на изданието. Разигралата се трагедия остави общо 12 души убити и беше последвана от вълна на насилие през следващите месеци, завършила с нападенията от 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Двамата братя Саид и Шериф Куаши убиха осем души в редакцията на вестника, както и други в близост до сградата. Отговорност за нападенията пое клонът на Ал Кайда на Арабския полуостров.

В същото време изданието „Шарли ебдо“ продължава да буди дебати със своите карикатури като вече редакцията му работи в нов подсигурен офис на секретно място.

В сряда вестникът публикува своя специален брой по случай годишнината от атентата. На първата страница се вижда карикатура, изобразяваща Бог, носещ автомат „Калашников“ през рамо. Над него е изписано заглавието на броя - „След една година: Убиецът все още е на свобода“.

Въпреки големия интерес към първия брой на вестника след атентатите, в действителност  няма значителен наплив за неговото издание, посветено на годишнината.

Корицата е в типичния за изданието провокативен стил като през годините то е публикували карикатури и на пророка Мохамед, което доведе и до неодобрението от страна на мюсюлманската общност по света и стана причина за нападението срещу редакцията.

Германският канцлер с медал на четирите свободи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262516_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D1%81+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Германският канцлер Ангела Меркел ще получи тазгодишната награда "Международен медал на четирите свободи" за ключовата й роля в преодоляването на кризите в Европа и за нейното "забележително морално ръководство" в Германия, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.

Престижната награда се присъжда всяка година от холандската фондация "Рузвелт". Тя ще бъде връчена на Меркел на церемония през април.

В съобщението, обявяващо тазгодишния носител на наградата, фондацията изтъква ролята на Меркел за разрешаването на финансовата и миграционната кризи, усилията й за мирното уреждане на украинския конфликт и за нейното "забележително морално управление като канцлер на всички германци независимо от вярата и етническия им произход".

Наградата се присъжда на отделни личности или организации с принос за свободата на словото, свободата на вероизповеданието, свободата от потребности и свободата от страх. Тези ценности са извлечени от реч на бившия американски президент Франклин Рузвелт през 1941 г.

Предишни носители на наградата са бившите американски президент Хари Труман и Джими Картър, бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Затворник оценил своя картина за 25 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218788



Осъденият за убийство на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов внесъл иск в административния съд за 28 хил. лева обезщетение заради нарисувана от него картина, която трябвало да участва в конкурс в Канада, а впоследствие се загубила, казаха от съдебното ведомство.
Творбата на затворника е озаглавена "Част от Африка". С размери 50 х 17,5 см.
Осъденият за убийство на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов внесъл иск в административния съд за 28 хил. лева обезщетение заради нарисувана от него картина, която трябвало да участва в конкурс в Канада, а впоследствие се загубила, казаха от съдебното ведомство. Творбата на затворника е озаглавена "Част от Африка". С размери 50 х 17,5 см.

Путин с пожелания за православните християни по случай Рождество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262515_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81

 Президентът на Русия Владимир Путин поздрави православните християни с Рождество Христово, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл.

Този празник ни дарява с радостно настроение, събужда у нас най-светлите чувства и помисли. Този празник ни обединява около идеалите за доброто, за любовта и за милосърдието. Тези непреходни ценности играят особена роля в историята на Русия и в продължение на векове са служили за духовна и нравствена опора на обществото, посочва Путин в своето поздравление по повод Рождество Христово.

Руският президент пожела на православните християни и на всички граждани на Русия, празнуващи Рождество Христово, мир, щастие и успехи в добрите дела и начинания.

На 7 януари Рождество Христово отбелязват Йерусалимската, Руската, Сръбската и Грузинската православни църкви, атонските манастири, католиците от източния обред и някои протестанти, придържащи се към Юлианския календар.

Всички останали 11 православни църкви, както и мнозинството от католиците и протестантите, вече празнуваха Рождество Христово в нощта на 24 срещу 25 декември. Но те не използват „католическия" Григориански календар, а т.нар.Новоюлиански календар, който в момента съвпада с Григорианския. Разликата между двата от един ден ще се натрупа до 2800 г.

В Русия по традиция патриарх Кирил отслужи главната рождественска служба в храма „Христос Спасител", На нея присъства и премиерът Дмитрий Медведев.

Президентът Владимир Путин участва в службата в църквата на село Тургиново, Тверска област, който посещава от години.

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави православните християни с Рождество Христово, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл.

Този празник ни дарява с радостно настроение, събужда у нас най-светлите чувства и помисли. Този празник ни обединява около идеалите за доброто, за любовта и за милосърдието. Тези непреходни ценности играят особена роля в историята на Русия и в продължение на векове са служили за духовна и нравствена опора на обществото, посочва Путин в своето поздравление по повод Рождество Христово.

Руският президент пожела на православните християни и на всички граждани на Русия, празнуващи Рождество Христово, мир, щастие и успехи в добрите дела и начинания.

На 7 януари Рождество Христово отбелязват Йерусалимската, Руската, Сръбската и Грузинската православни църкви, атонските манастири, католиците от източния обред и някои протестанти, придържащи се към Юлианския календар.

Всички останали 11 православни църкви, както и мнозинството от католиците и протестантите, вече празнуваха Рождество Христово в нощта на 24 срещу 25 декември. Но те не използват „католическия" Григориански календар, а т.нар.Новоюлиански календар, който в момента съвпада с Григорианския. Разликата между двата от един ден ще се натрупа до 2800 г.

В Русия по традиция патриарх Кирил отслужи главната рождественска служба в храма „Христос Спасител", На нея присъства и премиерът Дмитрий Медведев.

Президентът Владимир Путин участва в службата в църквата на село Тургиново, Тверска област, който посещава от години.

Полупиян изтеглил 400 000 евро от банка

http://www.bnews.bg/article-145979

Според окръжния прокурор Румен Попов става дума за добре планирани действия.

Спас Натов, Черно море порт-Варна: Надявам се на добър мач срещу Берое

http://www.moreto.net/novini.php?n=310574

"Надявам се празниците да не са се отразили много на състезателите. Винаги след почивни дни е трудно човек да сработи. Надявам се да запазим инерцията си от преди Нова година, от последните два мача и в събота да изиграем един добър мач срещу Берое, като първи двубой за новата година".

Червен сняг уплаши русенци

http://frognews.bg/news_104917/CHerven-sniag-uplashi-rusentsi/

Червен сняг притесни жителите на Русе днес. Оказало се, че явлението не се дължи на природна аномалия. Причина за червения сняг станали големи ята птици и храната им през зимата.

18 села в Смолянско са без лекари

http://pik.bg/18-села-в-смолянско-са-без-лекари-news463953.html

18 села в Смолянско са без лекари

Осемнадесет села в област Смолян са с незаети лекарски практики, информират от Регионалната здравна инспекция.

Местата за общопрактикуващ лекар в малките планински села остават непривлекателни за медиците заради ограничените пациентски листи, въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия.

За жителите на 18-те села се грижат общопрактикуващи лекари от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километра до най-близкото джипи.

Колоритното родопско село Широка лъка е в списъка на неатрактивните за докторите селища. Мястото за джипи е свободно от няколко години, а населението е обгрижвано от лекар от съседна община, който работи в селото 3 дни седмично по 2 часа. Местни горски кооперации са дарили през 2012 г. общо 4000 лева за лекаря, за да се ангажира медицинска сестра и да бъде постоянно отворен кабинетът, обясняват от кметството, но тази практика не е просъществувала дълго. Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район.

Общо 40 практики в областта попадат в списъка на НЗОК за допълнително заплащане за неблагоприятни условия.

От 555 до 902 лева варират месечните доплащания от Касата за лекарите в тези непривлекателни места. Вакантни от години са местата за джипи в Гълъбово, Давидково, Буйново, Брезе, Грохотно, Лясково, Любча, Бръщен, Ерма река, Старцево, Мугла, Славейно, Петково, Широка лъка, Забърдо според информация от РЗИ. Независимо от липсата на постоянен лекар, всички здравноосигурени жители в тях имат избрано джипи и гарантирано здравно обслужване, обикновено в съседно населено място.

Прилага се и обслужване на селото от медик от друго селище, който пътува до втората практика в определени дни от седмицата. Трудно проходимото през зимата село Мугла е недостъпно и за лекарски екип. Здравната служба от години е без медик, а населението, което е главно в пенсионна възраст пътува до лекарски кабинети в Смолян. Когато сняг прекъсне пътя до Мугла, лекарства за хронично болните се доставят с шейни или ратрак. Последният лекар, работил в селото е напуснал преди 5 г.

 

Нагъл престъпник в Кьолн към полицията: Трябва да сте мили с мен, покани ме фрау Меркел!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262514_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B2+%D0%9A%D1%8C%D0%BE%D0%BB%D0%BD+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%3A+%D

 Изданието "Билд" публикува доклад на полицията, в който подробно се описва какво точно се е случило на площада пред Кьолнската катедрала и в сградата на жп гарата в новогодишната нощ. Както стана известно по-рано, около 1000 млади мъже, предимно с арабска или северноафриканска външност, се делели на групи и нападали жени. До момента само от Кьолн в полицията са подадени над 100 жалби на пострадали, които съобщават за посегателства, изнасилвания, обиди и грабежи. Близо 50 жалби са постъпили в полицията в Хамбург, има аналогични случаи и в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт, но не е известно дали те са свързани един с друг.

В публикувания доклад на полицията за ситуацията в Кьолн се казва, че повечето от нарушителите на реда са били пияни или дрогирани. Те са се били събрали на площада между гарата и катедралата малко преди настъпването на 2016 година. Умишлено пускали фойерверки към другите празнуващи и към полицията, хвърляли бутилки по хората. "Дори появата на полицията и предприеманите мерки не са накарали тълпата да прекрати това, което е вършела както пред гарата, така и в самата сграда на гарата", се казва в доклада.

Не се посочва общо колко хора е имало в онзи момент на площада. Полицаите са били между 150 и 200 - очевидно прекалено малко. За да бъдат избегнати смъртни случаи, служителите на реда решили да прочистят площада. Безредиците обаче не спрели, като се преместили в сградата на гарата и околните улици. Към органите на реда постоянно се обръщали момичета, които съобщавали за нападения и сексуални посегателства, се посочва в документа.

"Поради големия брой такива деяния службите за сигурност са се ограничили с установяването на спокойна обстановка, както и други най-необходими мерки. Тъй като е било невъзможно да се помогне на всяка жертва и престъпникът да бъде оперативно задържан, полицаите са били на границата на разочарованието", пише в доклада. В един момент органите на реда просто не можели да приемат нови жалби, пише авторът на документа.

Авторът на доклада посочва, че за първи път през 29-те си години служба се сблъсква с подобна проява на неуважение. Той пише, че престъпниците пред очите на полицаите унищожавали документите си за самоличност, заявявайки, че на другия ден ще получат нови.

Цитиран е чужденец: "Вие трябва да бъдете любезен с мен. Мен ме е поканила госпожа Меркел".

Нарушителите на реда игнорирали забраните на полицаите, ходели по нужда в сградата на гарата, спели на пейките и по пода, преминавали от един перон на друг през линията, заплашвали свидетели и пострадали, се казва в полицейския доклад.

Правоохранителните органи провеждат разследване срещу трима заподозрени. Ралф Егер – вътрешен министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия, не посочи подробности в интерес на следствието.

Освен това е известно, че полицията анализира социалните мрежи, видеозаписи и снимки, направени през новогодишната нощ на площада. Идентифицирането на престъпниците сред тълпата обаче е много сложно, казват от органите на реда.

От полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Кьолн, смятат, че престъпниците са действали по предварителен сговор. "Когато 1 000 мъже от Северна Африка се събират на едно място, това не може да е случайност", казват от органите на реда. Кандидати за убежище в Германия може да бъдат депортирани, ако се установи, че са участвали в серията посегателства срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн, предаде междувременно Асошиейтед прес, като цитира германския министър на правосъдието Хайко Маас.

В интервю пред германския в. "Функе" Маас каза, че законът позволява хора да бъдат депортирани по време на процеса за предоставяне на убежище, ако тези хора са осъдени на една или повече години затвор, допълва АП.

Пред в. "Билд" германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че всеки, който е извършил сериозни престъпления, независимо от статута си, ще трябва да очаква депортиране от Германия, допълва АП.

Сега в Германия действа правилото, че бежанците, извършили престъпления, може да получат до три години затвор и да излежават присъдата си на територията на страната, допълва ТАСС. Трябва да обсъдим възможното изменение на това правило, посочи Де Мезиер пред "Билд", цитиран от ТАСС.

Променят се маршрутите на тролейбусните линии в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542074

Във връзка с изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Плевен" и поетапното затваряне на кръстовища в града, се налага изменение на обичайните маршрути на част от тролейбусните линии, съобщиха от пресцентъра на Община Плевен. Промените ще са за времето от 09.00 до 16.00 часа на линиите, по които ще се затварят на съобщените по-рано дати съответни кръстовища. За маршрутни линии № 4 и 7 по посока ЛВТ - Моста, ще се движи по трасе както следва:Начална спирка ЛВТ за линии 4 и 7; ШПК; Сторгозия 1; ДКЦ 1; ТДД (Автокомбината); Спортно-ин...

Шуменка завлечена с 4000 лв, не повярвала и на банкерите, че е жертва на измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218811

Шуменка на 76 години е завлечена с 4000 лв, от телефонни измамници по позната схема за „племенник” който капарирал климатици. Новото, което да първи път се случва в Шумен, че възрастната жена повече от 24 часа, почти два дни не потърсила „племенника” си да провери фактите. На втория ден отишла да тегли парите от банката,
Шуменка на 76 години е завлечена с 4000 лв, от телефонни измамници по позната схема за „племенник” който капарирал климатици. Новото, което да първи път се случва в Шумен, че възрастната жена повече от 24 часа, почти два дни не потърсила „племенника” си да провери фактите. На втория ден отишла да тегли парите от банката,

Над 2500 именици празнуват на Ивановден в Община Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542073

„От кал да е, Иван да е”, „Иван и пуйче, най-трудно се гледат”, „Иван не е име, а титла”, казва народът ни. Може и така да е, но със сигурност над 2 500 наздравици ще бъдат вдигнати днес в Горнооряховска община, в чест на имениците. Близо 1250 са Ивановците в общината, а Иванките са почти наполовина. Над 1000 са мъжете и жените, кръстени пък с имена, разновидности на Иван-Йоана, Йоан, Ивайло, Иво, Ваньо, Ваня, Калоян, Ивелина и т.н. и т.н. И докато най-много са имениците в Горна Оряховица, то в Паисий днес ще празнуват само по един Иван и Калоя...

Първа инвестиционна банка придоби "Кремиковци"

http://econ.bg/Новини/Първа-инвестиционна-банка-придоби-Кремиковци-_l.a_i.711739_at.1.html

След преговори с досегашните собственици „Елтрейд къмпани“ ЕООД и „Феросплавен завод“ ЕООД, „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ) закупи бившия...

На търг в Мичиган ще се продаде лотариен билет, носещ по 1000 долара месечно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262513_%D0%9D%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B2+%D0%9C%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD+%D0

 В Мичиган ще се проведе необичаен търг, на който ще бъде предложен лотариен билет, носещ по 1000 долара месечно, предаде Газета ру. Билетът принадлежи на Доналд Магет, който през 1984 г. печели от лотарията Cash for Life. От тогава всеки месец той получава по 1000 долара. През последните години парите са превеждани на неговия адвокат, п сметка за изплащане на натрупаните от Магет дългове. 
Началната цена на билета е 30 хил. долара, което означава, че билетът ще започне да носи приходи на своя собственик след две и половина години. Но това не е гарантирано, защото плащанията са ограничени от условието Магет да е жив, а той е на 73 години. 

Дания планира мерки, "оскърбяващи достойнството" на бежанците, предупреди ООН

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/07/2681586_daniia_planira_merki_oskurbiavashti_dostoinstvoto_na/?ref=rss


Агенцията за бежанците на ООН порица Дания заради мерки, нарушаващи достойнството на бежанците, предаде "Ройтерс". Организацията е посъветвала Копенхаген да премахне бариерите, блокиращи бежанците по границите, предаде "Ройтерс".

Обект на критиката са плановете на правителството на Дания да предложи закони, затрудняващи обединяването на членовете на бежанските семейства и получаването на бежански статут.

В документ, изпратен до правителството на страната, Агенцията...

Психиатърът, д-р Михайлов с шокиращ портрет за Местан

http://pik.bg/психиатърът-д-р-михайлов-с-шокиращ-портрет-за-местан-news464003.html

Психиатърът, д-р Михайлов с шокиращ портрет за Местан

Местан-1 се закрива, Местан-2 се открива. Това стана ясно. Днес приключва един политически субект и се ражда втори политически субект – достатъчно декоративен, със специфичен стил. Присъстваме на раждането на завършен ярък фарисей, този път в евроатлантическо издание. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ д-р Николай Михайлов, според когото пресконференцията на Лютви Местан е била отблъскваща. 

"Първо това е класическо предателство, включително и на себе си, не само на политическата сила, защото Местан се самоописа на тази пресконференция като Троянски кон на евроатлантизма в проруската олигархична партия ДПС, на която беше до вчера лидер.

Основен адресат на това, което говори той, е широката българска публика, която трябва да разбере, че той не е протурски ориентиран, което е крайно неубедително.

Неговата декларация не беше произнесена да защити евроатлантическата кауза, а за да защити каузата на Ердоган в момента на едно погрешно съвпадение на свалянето на самолета на Ердоган и на желанието на НАТО и Америка този самолет да бъде свален. Но той се излъга в тази оценка, защото беше много предварителна и много лошо изтълкувана, заяви още д-р Михайлов:

От тук нататък един постоянен рефрен ще се чува от страна на господин Местан, че той е обвързан с евроатлантическите ценности, което трябва да му даде картбланш за преговори с Реформаторския блок.

ДПС на Доган ще бъде систематично изтласквано чрез реториката на Местан на изток. Той ще бъде дефиниран не като загрижен за българския национален интерес, а като активизирана пета колона в България.

Местан опита да редактира политическата партия на ДПС като протурски ориентирана по един категоричен начин. Това изглежда трябва да бъде признато и осъзнато- рисковете за ДПС и за турския етнос са свързани с обстоятелството, че ако той се опита да развива политическа кариера, ще трябва на терен да говори протурски неща и на аванс сцената евроатлантически неща, за да събере електорат", заяви експертът по човешката психология.

Нападателят от Париж носел знамето на „Ислямска държава“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218802

Нападателят, който беше застрелян, докато се опитваше да атакува полицейски участък в Париж днес, е носел в себе си знамето на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), заяви разследващият прокурор, цитиран от AFP, пише
Нападателят, който беше застрелян, докато се опитваше да атакува полицейски участък в Париж днес, е носел в себе си знамето на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), заяви разследващият прокурор, цитиран от AFP, пише "Фокус". „Беше установено, че той притежава мобилен телефон и лист хартия,

Виртуална реалност би могла да помага на астронавтите при дълги космически полети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262512_%D0%92%D0%B8%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B1%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 Слънчевата светлина, зеленината и свежият въздух са важни за психичното здраве на хората. За съжаление в Космоса няма гори и това е едно от предизвикателствата при дългите космически полети, пише Popular Science. Евентуален полет до Марс, например, би продължил приблизително две години и това би било време, през което астронавите няма да усетят слънчеви лъчи на кожата си или да се разходят по зелена поляна.
Бившият астронавт Джей Баки възнамерява да проучи дали виртуалната реалност може да даде решение на този проблем. Лекарят от Дартмут и екипът му са изпратили устройство Oculus Rift далече в Арктика, за да тестват дали досегът с природа чрез виртуална реалност може да помогне за подобряване на самочувствието и понижаване на нивата на стрес. Когато става въпрос за космически изследвания, „колкото повече средства се предоставят на хората, за да поддържат доброто си психично състояние, толкова по-успешна ще бъде експедицията,“ казва Баки.
Екипът му е изпратил шлема за виртуална реалност във военна база в Алърт, Канада. Намиращата се на 800 километра от Северния полюс база на канадската армия е най-северната постоянно обитавана точка на планетата. Там е тъмно и много студено. „Не е като да можеш да излезеш на разходка сред дърветата,“ отбелязва Баки.
След получаването на Oculus Rift обитателите на Алърт ще разполагат с две категории виртуални сценарии. Първата включва 360-градусова гледка - към плаж, към планините на Ню Хемпшир или към място в ирландската провинция, например. Гледката се базира на фотографии и изглежда съвсем реалистично, но наблюдаващият може да вижда обкръжението си само от едно място. За разлика, при втория сценарий наблюдателят може да се движи и изучава виртуалната среда.
Учените биха искали да разберат кой вид среда потребителите предпочитат и как виртуалната реалност се отразява на настроението им и на нивото на стрес. Експериментът ще продължи до месец март. При успех, екипът се надява да тества технологията на борда на Международната космическа станция.

Британка е развила болестта на Титце заради пристрастяване към селфита

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262511_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%B8%D1%82%D1%86%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%8

 Въпреки че на селфитата може да се гледа като на нарцистично занимание и загуба на време, едва ли някой е смятал, че те носят сериозна заплаха за здравето, пише The Telegraph. Мишел Гор, 21-годишна девойка от Бедфордшир, самоопределяща се като пристрастена към интернет и селфитата, е установила обратното, като в резултат на тази пристрастеност се е разболяла.
Тя е била толкова обсебена от технологията, че си е правила около 200 селфита на ден и си е купила водоустойчив калъф за телефон, за да бъде свързана с мрежата и под душа. След като е прекарала часове, приведена над устройствата си, сред които таблет, телефон и лаптоп, Гор е била диагностицирана с болестта на Титце през януари миналата година. Нейният личен лекар й е обяснил, че пристрастеността й е поставила под напрежение гръдния й кош, причинявайки възпаление, което се характеризира с болка в гърдите и подуване между горните ребра.
Осъзнавайки вредите, които пристрастеността към интернет може да нанесе, Гор е решила да си партнира с благотворителната организация Fixers, за да информира хората за заболяването си. Психиатърът д-р Ричард Грейъм казва, че този вид зависимост се лекува трудно. “За разлика от алкохола или наркотиците, пациентите не могат просто да решат никога да не използват технологии отново. Вместо това, те трябва да изградят здравословна връзка с технологиите и това е трудният момент при терапията.” Лекарят добавя, че се нуждаем от технологиите и те носят редица ползи. “Те могат обаче да заемат цялото ни време, карайки ни да бъдем все повече и повече време онлайн. Това може да се превърне в натрапчив импулс да сме постоянно свързани, за да не пропуснем нещо. В резултат наблюдаваме увеличаване на броя на младите хора, пристрастени към технологиите,” изтъква Грейъм.

Лес скова езерото Сребърна

http://pik.bg/лес-скова-езерото-сребърна-news463952.html

Лес скова езерото Сребърна

Лед скова езерото на пеликаните край Силистра. Водното огледало в природния резерват „Сребърна" е покрит с 10 сантиметрова ледена обвивка. Само в центъра на водоема има незамръзнал участък, в който в момента се стреупват ята зеленоглави патици, корморани и водни кокошки.

По данни на РИОСВ в Русе в резервата тази година зимуват 34 къдроглави пеликани, но в момента те обикалят по поречието на Дунава, за да търсят храна встрани от замръзналото езеро.

От екоинспекцията предупреждават риболовците, да не хвърлят стръв в заледените участъци, които са опасни и крият риск за въдичарите.

Община Свищов има шанс да си върне от държавата бившето военно поделение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542070

Община Свищов има шанс да си върне от държавата бившето военно поделение и да го стопанисва с публична цел. Условието е апетитните терени да не бъдат продавани на парче, увери заместник председателят на Народното събрание и депутат от региона Иван Иванов, който проведе работна среща с кмета на Свищов Генчо Генчев. Иванов информира, че е провел разговор с министъра на отбраната Николай Ненчев, който е изразил принципното си съгласие общината да получи теренът от около 300 дка, при положение, че общината покаже работеща стратегия за управлението ...

Астрономи са засекли изригване на газ от черна дупка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262510_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%BE%D1%8

 Астрономи са забелязвали две огромни вълни от газ, изхвърлени от черната дупка в средата на съседна галактика, пише BBC News. Изглежда струите от горещ газ, засечени в рентгенови изображения на телескопа Chandra на американската Национална космическа агенция (NASA), помитат по-студения водороден газ пред себе си. Гигантското изригване се случва в NGC 5194 - малка, пренебрегвана досега сестра на галактиката Водовъртеж, намираща се на 26 милиона светлинни години.
Откритието е драматичен пример за взаимодействието между свръхмасивна черна дупка и галактиката й. “Смятаме, че тази обратна връзка не позволява на галактиките да станат твърде големи,” казва Мари Мачанек от Центъра за астрофизика “Харвард-Смитсониън”. “В същото време обаче тя може да стои зад формирането на някои звезди. Това показва, че черните дупки могат да произвеждат, а не само да разрушват.”
Черните дупки са прочути с това, че поглъщат газ и звезди, но двете струи от материя са еквивалент на оригване след солидна порция храна, посочва екипът. Черната дупка в центъра на NGC 5194 вероятно се e “нагълтала” с газ, произведен при взаимодействието на малката галактика с голямата й спираловидна съседка. При навлизането на материята в черната дупка вероятно са се отделило огромно количество енергия, причинило изригването.

От "Овергаз" не дължали нито стотинка на руснаците

http://business.actualno.com/ot-overgaz-ne-dyljali-nito-stotinka-na-rusnacite-news_517072.html

"Станахме свидетели на преекспонирането на една обикновена ситуация във всекидневието на една газова компания". По този начин заместник-изпълнителният директор на „Овергаз” Светослав Иванов коментира в студиото на „Лице в лице” по bTV проблемите с доставките за дружеството в последните дни на 2015 г. Преди дни премиерът Борисов съзря в ситуацията заговор с цел дестабилизация на страната и хвърли цялата вина върху компанията. „Според мен за вина да се говори е меко

Космическият телескоп Kepler е открил над 100 нови екзопланети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262509_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+Kepler+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+100+%D0%BD%D0%BE%

 Телескопът Kepler на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) се завръща славно, след като първоначалната му мисия да търси извънслънчеви планети беше прекратена заради повреда, пише Space. Апаратът е открил над 100 потвърдени екзопланети по време на втората си мисия К2, обявиха астрономи по време на 227-мата среща на Американското астрономическо общество.
Струващият 600 милиона долара Kepler беше изстрелян през март 2009 година със задачата да установи колко често в Млечния път се срещат планети, подобни на Земята. Телескопът постигна изключителен успех, откривайки повече от 1000 чужди светове. Това са повече от половината извънслънчеви планети, откривани някога.
Космическият апарат открива планети чрез т.нар. “транзитен метод”, при който се засичат леки спадове в яркостта на звездите, когато пред тях преминават планети. Техниката изисква изключително прецизно насочване - способност, която телескопът загуби през май 2013 година.
Екипът на Kepler обаче бързо откри начин да стабилизира апарата. Сега телескопът е в състояние да наблюдава различни зони от небето в продължение на приблизително 80 дена в търсене на планети и други космически тела и явления. В това се състои мисията К2, която получи “зелена светлина” от NASA през май 2014 година.
Астрономът от Аризонския университет Ян Гросфилд посочва, че по време на първите си пет 80-дневни периода на проучвания Kepler е наблюдавал над 60 хиляди звезди и е открил 7000 подобни на транзит сигнали. Процес на верификация е отхвърлил част от тези сигнали като фалшиви.

Художник събра цялата Вселена в едно изображение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262508_%D0%A5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B

 Художник е използвал логаритмични карти и сателитни снимки, за да създаде произведение на изкуството, в което безбрежната Вселена е събрана в едно единствено, спиращо дъха цветно изображение, пишеMailOnline. Избражението показва всичко - от Слънцето до галактиката Андромеда и плазмата, оставена преди милиарди години от Големия взрив.
Проектът се базира на логаритмични карти, съставени от учени от Принстънския университет в САЩ и фотографии, заснети от сателити на американската Национална космическа агенция (NASA). Логаритмичните карти правят възможна визуализацията на огромни пространства.
В центъра на творбата сияе Слънцето, а около него се виждат планетите от Слънчевата система. Будаси е уловил външните пръстени на Млечния път, Пояса на Кайпер, Облака на Оорт, звездата Алфа Кентавър, съзвездието Персей, съседни галактики и космическата микровълнова радиация, останала от Големия взрив. Художникът е завършил творбата си с плазмата, произведена също от Големия взрив.
Изследователите от Принстън са създали картите си, използвайки данни от проучване, извършено с 2.5-метров широкоъгълен оптичен телескоп в обсерваторията “Апачи Пойнт” в щата Ню Мексико. Детайлните триизмерни карти включват над 3 милиона астрономически обекта, според статия в Science Alert. Проучването е измерило изображенията на десетки милиони галактики и е определило триизмерните позиции на приблизително 500 хиляди обекта.
Смята се, че най-древните фотони, които са изследвани от хората са пропътували между 45 и 47 милиарда светлинни години от раждането на Вселената или Големия взрив. Това означава, че широчината на Вселената, която познаваме е около 93 милиарда светлинни години.

"Левски" ще изиграе седем контроли през зимата, Гаджев премина в "Кубан"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/07/2681564_levski_shte_izigrae_sedem_kontroli_prez_zimata_gadjev/?ref=rss


"Левски" ще изиграе седем контроли със седем различни съперници през подготовката за новия полусезон в А група.

Сините ще се изправят срещу "Свиленград", с което ще сложат край на първия си лагер. Вторият ще се проведе в Турция, където играчите на Стойчо Стоев ще играят с "Габала", "Волин", "Домжале", "Бърно", "Виторул", "Спартак" (Миява) и още един противник, който все още не е уточнен.

След първата тренировка на тима през новата година стана ясно, че Владимир Гаджев вече...

Microsoft спира три от версиите на Internet Explorer

http://www.moreto.net/novini.php?n=310576

Технологичният гигант Microsoft предупреди, че планира да прекрати поддръжката на стари версии на браузъра Internet Explorer от следващата седмица. От 12 януари нататък Internet Explorer 8, 9 и 10 вече няма да получават техническа поддръжка или обновления, свързани със сигурността, съобщава американското списание Fortune.

На Ивановден в Реселец изпълниха традиционния ритуал "Къпанки"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542072

В истински Ивановденски сняг и студ посрещнаха тази година в Реселец големия празник. По традиция на този ден във водите на река Ръчене, която минава през селото, се изпълнява ритуала „Къпанки". Това информираха от пресцентъра на Община Червен бряг. Носачи пренасяха на ръце през ледените води на реката желаещите, за да се радват на здраве и сила през годината. На другия бряг ги очакваше трапеза с пита, баници и вино. С котле и кръст ги посрещна баба Иванка, която първа мина през реката. „Почти във всяка къща има Иван или...

ПИБ придоби активите на "Кремиковци" и търси стратегически инвеститор за продажбата им

http://offnews.bg/news/n_1/n_617400.html

„Първа инвестиционна банка АД - след постигнато съгласие с дружествата - придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик" Това се посочва в прессъобщение на банката "относно придобиване на активи от страна на „Първа инвестиционна банка” АД от „Елтрейд къмпани” ЕООД и „Феросплавен завод” ЕООД". При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха, твърдят от финансовата институция. В прессъобщението се посочва още: "През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите. Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия." През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена, твърдят от „ПИБ” АД. До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.

Бивш кмет пише докторат за бруцелозата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218772



Докторска дисертация на тема "Бруцелоза в Рила и Рилското корито" готви бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който буквално от първите часове на епидемията с коварното заболяване по животните в района е на терена и участва от-до в набелязаните мерки за противодействие, каза той. Разработката му ще бъде предложена и защитена в Тракийския
Докторска дисертация на тема "Бруцелоза в Рила и Рилското корито" готви бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който буквално от първите часове на епидемията с коварното заболяване по животните в района е на терена и участва от-до в набелязаните мерки за противодействие, каза той. Разработката му ще бъде предложена и защитена в Тракийския

Carlsberg закрива 2000 работни места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262507_Carlsberg+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+2000+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0

 Четвъртият по пазарна капитализация производител на бира в света Carlsberg предприема мащабна програма за съкращаване на разходите след милиардно отписване.

Компанията възнамерява да съкрати около 4% от своите служители на глобално ниво, предава DPA. Най-вече заради спадащия бизнес в Русия през третото тримесечие пивоварната компания отписа 7,7 млрд. датски крони (около 1 млрд. евро) и се срина в зоната на загубите.

За съкращения преди няколко месеца вече писа FInancial Times.

Датската пивоварна компания е загубила 4,499 млрд. датски крони, или 650 млн. долара, през периода юли-септември, след като направи отписвания за 7,7 млрд. датски крони, свързани с обезценка на „руските марки и активи в Китай“.

Проблемите на Carlsberg в Западна Европа са отскоро, но бяха основен фактор за анонсираното предупреждение за печалбата през август. Компанията отправи две подобни предупреждения през 2014 г., които бяха свързани със слабостите на руския й бранд Baltika.

Сега мениджмънтът иска „да посегне към червения маркер“. За да стане отново печеливша компания, трябва да отпаднат около 2000 работни места.

Изминалото тримесечие е било слабо за датския производител. Продажбите на бира с марките Carlsberg, Tuborg, Holsten Pilsener и Kronenbourg спадат с 3 на сто до 37,6 млн. хектолитра. Преди всичко слабост отчита пазарът и в Източна Европа. 

Carlsberg е един от трите водещи пивовари в България, след като през 2002 г. придоби „Шуменско пиво“. През септември 2004 г. двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво – обединиха ресурси и активи под името Карлсберг България. От началото на 2007 г. Карлсберг България започва трайно да заема второ място по пазарен дял на бирения пазар в България. За компанията в страната ни работят около 600 служители.

И тук обаче имаше кризисни моменти. Така например през ноември 2012 г. от "Карлсберг България" съобщиха, че спират работата до февруари 2013 г. „Ако в даден момент пазарът има нужда от нови количества бира, пивоварната веднага ще отвори“, каза тогавшният изпълнителнен директор на компанията Александър Грънчаров. Той съобщи също и за планирани съкращения на около 20% от работещите 170 души в завода на компанията в Шумен.

ПИК TV: Хранителни продукти от БЧК за нуждаещи се

http://pik.bg/пик-tv-хранителни-продукти-от-бчк-за-нуждаещи-се-news463949.html

ПИК TV: Хранителни продукти от БЧК за нуждаещи се

505 души от Варна ще получат брашно, леща, спагети и компот от сини сливи. Хранителните продукти се раздават от БЧК в изпълнение на програма за подпомагане на най-нуждаещите се граждани.

В изпълнение на Оперативната програма за храни основно за материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 255 000 нуждаещи се български граждани в областите Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол. Раздаването ще продължи до 29 януари и всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат 13,6 кг хранителни продукти - 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1,6 кг компот и 1 кг конфитюр. Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.), към правоимащите са добавени и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012 г. до сега.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособените за целта 311 пункта, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

Шофьорът-убиец на 3-годишната Даниела иска да го съдят по съкратеното следствие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218777

25-годишният Янко Чакалов от Сливен, който прегази с кола и уби на улицата 3-годишната Даниела, ще бъде изправен пред съда. Окръжната прокуратура е внесла обвинителния акт.
Неправоспособният шофьор е признал нацяло фактите и е поискал да бъде съден по съкратеното съдебно следствие, каквато възможност му дава законът - съобщиха от обвинението.
25-годишният Янко Чакалов от Сливен, който прегази с кола и уби на улицата 3-годишната Даниела, ще бъде изправен пред съда. Окръжната прокуратура е внесла обвинителния акт. Неправоспособният шофьор е признал нацяло фактите и е поискал да бъде съден по съкратеното съдебно следствие, каквато възможност му дава законът - съобщиха от обвинението.

Общинари с наздравици за Ивановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542075

Шестrима именници, начело със секретаря на Общинска администрация – Банско, Иван Кадев, събраха за наздравица своите колеги на Ивановден. Градоначалникът Георги Икономов поздрави за прекрасния повод на подчинените си и  поднесе стилни подаръци, които да им носят приятен спомен за празника. Най-видният именник – Иван Кадев, благодари за отправените пожелания и от своя страна отправи послание за екипност както в работата, така и в празничните моменти. Името Иван е едно от най-популярните имена не само в България, но и в целия християнски свят. На...

Извънредно: НСО обвини Лютви Местан в лъжа

http://petel.bg/Izvanredno--NSO-obvini-Lyutvi-Mestan-v-lazha__140409

Решенията за охрана се взимат само по закон, категорично заявиха от службата НСО излезе с позиция във връзка с твърденията на Лютви...

Един лесен трик за премахване на ушна кал само с две съставки

http://petel.bg/-Edin-lesen-trik-za-premahvane-na-ushna-kal-samo-s-dve-sastavki__140410

Жълтите смолисти вещества, съдържащи се в ушните канали, изобщо не са привлекателни, въпреки, че тяхната роля е от съществено значение за...

Земетресение разтресе Северна Корея след теста на водородната бомба

http://petel.bg/Zemetresenie-raztrese-Severna-Koreya-sled-testa-na-vodorodnata-bomba__140411

Земетресение с магнитуд 4.85 разтресе Северна Корея след изпитанието на водородната бомба вчера.  Според последните доклади, големината...

Южна Корея търси стратегически оръжия от САЩ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262506_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%BE

 Южна Корея преговаря със САЩ за разполагане на американски стратегически активи на Корейския полуостров. Това съобщава корейски военен представител, цитиран от Ройтерс, ден след като Северна Корея обяви, че успешно е тествала водородна бомба.

САЩ и военни експерти изразиха съмненията си устройството да е толкова напреднало, колкото Пхенян твърди, но призовават за засилване на санкциите срещу страната заради изпълнението на ядрената й програма.

Изпитанието разгневи и Китай, въпреки че е водещ съюзник на Северна Корея, което е доказателство за пропукване на отношенията между двете страни. Тестът разтревожи и Япония, като премиерът Шинзо Абе се съгласи с президента на САЩ Барак Обама в телефонен разговор, че е необходим незабавен глобален отговор.

Обама е разговарял и с президента на Южна Корея Пак Кън Хе, като двамата са обсъдили възможните варианти, посочва информационната агенция.

Южнокорейски военен представител е коментирал пред Ройтерс, че Сеул и Вашингтон са обсъждали разполагането на американски стратегически активи на разделения Корейския полуостров, но без да дава повече детайли.

Агенцията припомня, че след предишното изпитание на водородна бомба в Северна Корея през 2013 г. Вашингтон изпрати два стелт бомбардировача над Южна Корея в демонстрация на сила. Пхенян отговори със заплаха за ядрен удар срещу САЩ.

Южна Корея, която технически е в състояние на война със Северна Корея, не обмисля разработването на собствено ядрено оръжие, въпреки призивите на някои от партийните лидери. САЩ пък е много малко вероятно да възстановят ядрените ракети, които отстраниха от Южна Корея през 1991 г., твърдят експерти.

САЩ са ограничени и във военната си реакция заради опасенията, че може да провокират непредсказуемия режим в Северна Корея, според Антъни Кордсман, експерт по отбранителна политика на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. “Всяка ескалация може лесно да доведе не само до конфликт между Южна и Северна Корея, но и да подтикне Китай, САЩ и Япония към конфронтация”, коментира той.

Часове след като Пхенян обяви за преминалото изпитание на водородната бомба, Съветът за сигурност на ООН заяви, че ще започва незабавна работа по нови санкции срещу страната.

Северна Корея има дълга история на войнствена реторика срещу САЩ и техните азиатски съюзници, но без конкретни действия засега. Твърдението, че Пхенян е провел успешно изпитание на водородна бомба, много по-мощна от атомната, дойде доста изненадващо, посочва информационната агенция.

Северна Корея обяви също така, че е способна да направи толкова миниатюрна водородна бомба, че на теория тя може да бъде поставена на ракета. Това представлява нова заплаха за западния бряг на САЩ, Южна Корея и Япония.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че Северна Корея е извършила ядрен опит, но администрацията на Обама оспорва твърдението за водородната бомба. Правителствени източници смятат, че страната е започнала поредица от изпитания на старомодната атомна бомба. Същевременно Пхенян определи водородната бомба като “бомба на справедливостта”, но заяви, че ще действа отговорно и няма да използва ядрени оръжия.

"Ботев" насочва ресурсите си към строежа на стадиона, иска да си върне Неделев

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/07/2681539_botev_nasochva_resursite_si_kum_stroeja_na_stadiona/?ref=rss


Изграждането на стадиона ще е основният приоритет пред новите собственици на "Ботев" (Пловдив) Румен Чандъров и Георги Самуилов. Клубът няма да прави скъпа селекция и да харчи много пари за заплати, за да може по-бързо да завърши строежа на "Христо Ботев". 

"В клуба се изясняват много неща, нашите ръководители полагат много големи усилия за финансирането на стадиона. Клубът има и стари задължения, така че периодът е сложен за всички в "Ботев". Затова призовавам ботевистите да бъдат...

Ченалова обжалва уволнението си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218773

Бившата съдийка в Софийски градски съд Румяна Ченалова, наречена гнила ябълка, е подала жалба във Върховния административен съд срещу решението за уволнението й.
Висшият съдебен съвет излезе с решение, с което на Ченалова й бе наложено наказание дисциплинарно освобождаване от длъжност, припомня БГНЕС.
Бившата съдийка в Софийски градски съд Румяна Ченалова, наречена гнила ябълка, е подала жалба във Върховния административен съд срещу решението за уволнението й. Висшият съдебен съвет излезе с решение, с което на Ченалова й бе наложено наказание дисциплинарно освобождаване от длъжност, припомня БГНЕС.

Евростат: Едно от най-големите понижения в безработицата е в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262505_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%3A+%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1

 В България понижението на безработицата е едно от най-големите в ЕС през ноември, сочат данни на Евростат. През единадесетия месец от годината безработните намаляват до 8,8% от 10,6% през октомври. По-голям е спадът единствено в Испания – от 23,7% до 21,4%.

По данни на Агенцията по заетостта безработицата в България през ноември се повишава с 0,4 процентни пункта спрямо октомври до 9,9%.  

Безработицата в целия ЕС през ноември е 9,1%, което е най-ниската стойност от юли 2009 г. През октомври тя беше 9,2%, а през ноември 2014 г. - 10%.

В еврозоната делът на безработните е 10,5% и Евростат отчита спад в сравнение с октомври (10,6%) и в сравнение със същия месец предходната година (11,5%). Нивото през ноември е най-ниското от октомври 2011 г.

Традиционно най-ниската безработица се отчита в Германия (4,5%), Чехия (4,6%) и Малта (5,1%). Най-високо е нивото в Гърция (24,6% през септември 2015 г.) и в Испания (21,4%).

Младежката безработица през ноември е 20% в целия Европейски съюз и 22,5% в еврозоната. Година по-рано стойностите са били съответно 21,5% и 23,2%.

В България младежката безработица е 20,7% според Евростат. 

Бъчварова доволна от даренията за МВР

http://frognews.bg/news_104916/Bachvarova-dovolna-ot-dareniiata-za-MVR/

Шефът на МВР Румяна Бъчварова е довжолна от даренията за МВР. По думите й през миналата година МВР е получило 2 400 000 лева от международни дарения. Част от тях са били отделени за изграждането на сградата на Обединените сили за противодействие на наркотиците, която министърът откри днес.

Всеки ден в България има запитване от потенциален инвеститор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542069

Наблюдава се интерес за вложения в страната ни от Турция, Япония, Канада, Израел. Това обяви в Добрич зам.-министърът на икономиката Любен Петров. По думите всеки ден в България има запитване от потенциален инвеститор. Повечето компании обаче не искали да се афишират предварително, докато реално не се случи инвестицията. Борисов: Китай е първостепенен партньор на България в световен мащаб Китай е приоритетен икономически партньор на България, заяви още Любен Петров, който присъства на пър...

Путин потрива доволно ръце пред перспективата за Брекзит

http://www.mediapool.bg/putin-potriva-dovolno-ratse-pred-perspektivata-za-brekzit-news243940.html

Много вероятно е референдумът на Дейвид Камерън за членството на Великобритания в Европейския съюз да се състои някъде през 2016 г. Независимо от факта, че двете съответни кампании "за" и "против" още не са започнали сериозно, редица световни лидери, включително Барак Обама и тези на повечето страни от Европа и много държави от Общността на нациите (бел. ред.: бившата Британска общност) тихомълком призовават Дейвид Камерън и неговата Консервативна партия да се обявят срещу "Брекзит".   Въпреки икономически неграмотните основни постулати на кампанията на противниците на членството - че Брекзит уж ще позволи на Великобритания да "запази глобалната си роля" - е поразително, че много малко страни, да не кажем никоя, се обявяват за излизане на Великобритания от ЕС. Това вероятно е така, защото значителен брой държави са вложили време и ресурси да договорят търговски споразумения с Европейския съюз, от който Великобритания е толкова важна част.   Благодарение на упоритата работа на много британски служители в Брюксел, ЕС в момента води преговори за всеобхватни споразумения за свободна търговия с Австралия, Нова Зеландия, Япония и САЩ. Такъв договор вече беше постигнат с Канада. Мисълта, че тези страни биха се поблазнили от възможността да договорят сепаративно търговско споразумение с Великобритания, или пък че Великобритания ще си осигури преференциални търговски условия, напускайки най-големия общ пазар в света, е абсурдна.   Британците трябва да се замислят над факта, че единственият лидер, който може да спечели от британското напускане на Евросъюза, е Владимир Путин. Има няколко причини да се мисли така.   Първо, геополитиката. Несъмнено дестабилизацията на ЕС е външнополитически приоритет за руския президент. ЕС и ценностите, които той поддържа - основни (човешки) права, свобода на медиите, равенство и върховенство на закона - са антитеза на Евразийския съюз, който Путин желае да изгради. Едно напускане на Великобритания би отслабило Европа военно и политически, като в същото време би дало на крайнодесните националисти в цяла Европа пример за следване. Крайнодесни политически партии във Франция, Дания, Швеция и другаде вече поставят въпроса защо и тези страни, подобно на Великобритания, да не договорят едно половинчато (членство), както и референдум за него.   Второ, така необходимите санкции на ЕС срещу Русия е по-вероятно да бъдат отменени, ако Великобритания напусне. Решителността на някои страни членки на ЕС вече е подкопана. Великобритания е един от най-силните застъпници в Европейския съвет, и то съвсем правилно според мен, за строги санкции срещу Русия заради незаконното й нахлуване и продължаващата окупация на Източна Украйна.   Трета причина, поради която Путин би се радвал на евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, е, че тя подкрепя силно една независима европейска енергийна стратегия. За Путин е икономически и стратегически жизнено важно страните от ЕС да останат зависими от огромните руски доставки на газ и петрол, които той отдавна използва като външнополитически инструмент. Дори и при сегашното консервативно правителство Великобритания подкрепя активно амбициозните цели на ЕС за възобновяеми енергийни източници, за енергийна сигурност и енергийна ефективност. Москва продължава да използва държавната газова компания Газпром като канал за финансиране с милиони долари на лобисти из цяла Европа, на които се плаща да спъват и да забавят плановете на Европейската комисия за т. нар. "енергиен съюз", главната цел на който е ЕС да стане по-независим от руския газ.   Не е случайно, че приносът на Европейския парламент за тази стратегия стана обект на саботаж през декември от крайнодясната евродепутатска група ЕНС (Европа на нациите и свободата), водена от Марин льо Пен, за чиято партия Национален фронт се твърди, че получава пари от Москва. Льо Пен с открита гордост посети Кремъл много пъти и заедно с Найджъл Фараж открито приветства руските "постижения" и "силното ръководство" на Путин. Евродепутатите от ЮКИП (бел. ред.: партията на Фараж) и техните крайнодесни партньори систематично гласуват в Европарламента против санкциите на ЕС срещу Русия. Льо Пен сравнява евентуалния Брекзит като "падането на Берлинската стена". Тя дори каза пред един британски вестник миналия месец, че "един Брекзит би бил чудесен - изключително - за всички европейски народи, които копнеят за свобода". Не се съмнявам, че Путин е съгласен с нея по този въпрос.   Предстои една година, пълна с предизвикателства. Вместо фокусиране върху бежанската криза, руския експанзионизъм и заплахите за сигурността, поставени от "Ислямска държава", много ценни часове от срещите в Брюксел ще бъдат посветени на желанието на Дейвид Камерън да отвърже още повече Великобритания от ЕС, което в крайна сметка може да се окаже ненужно упражнение за решаване на вътрешнопартийни проблеми.   Много британски евроскептични консерватори напоследък се изказват за военна интервенция в Сирия с аргумента, че Великобритания трябва да застане рамо до рамо със своите съюзници. Въпреки това обаче те и ЮКИП сърдито отхвърлят призивите на британските съюзници за оставане в ЕС, определяйки ги като намеса във вътрешните британски работи. Това е демагогия. Крайно време е те да приемат факта, че единственият световен лидер, подкрепящ британското излизане от ЕС, е Владимир Путин.   *Ги Верхофстат е бивш премиер на Белгия и настоящ председател на групата на Алианса на демократите и либералите (АЛДЕ) в Европейския парламент.   По БТА

Рекордьор с 19 присъди остава в ареста след кражба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218766

Районният съд в Павликени уважи искането на прокуратурата и взе мярка задържане под стража за Дойчин Ю. за извършена кражба при условията на опасен рецидив. Той е рекордьор с 19 присъди и извършител на поредна кражба.
Мъжът е привлечен като обвиняем от прокуратурата за това, че на 25 октомври миналата година от къща в павликенското село Дъскот
Районният съд в Павликени уважи искането на прокуратурата и взе мярка задържане под стража за Дойчин Ю. за извършена кражба при условията на опасен рецидив. Той е рекордьор с 19 присъди и извършител на поредна кражба. Мъжът е привлечен като обвиняем от прокуратурата за това, че на 25 октомври миналата година от къща в павликенското село Дъскот

Концепцията за реформа в МВР е готова и предстои да бъде внесена в парламента

http://www.mediapool.bg/kontseptsiyata-za-reforma-v-mvr-e-gotova-i-predstoi-da-bade-vnesena-v-parlamenta-news243939.html

Концепцията за реформа във вътрешното министерство е готова и предстои да бъде внесена в парламента под формата на проект за промени в Закона за МВР (ЗМВР), обяви в четвъртък силовият вицепремиер Румяна Бъчварова с уточнението, че внесеният м.г. законопроект е бил изтеглен, за да бъдат включени в него допълнителни предложения. "Затова предпочетохме да внесем всички промени наведнъж, макар и с това оттегляне, за да можем оттук нататък да работим по-бързо и ефективно", каза Бъчварова. Тя изрази и надежда скоро да бъдат представени и седемте направления, изготвени от ведомството, в които ще се развиват промените в МВР и гарантира, че административната реформа ще бъде продължена. Както е известно, идеята на управляващите е да извадят всички административни услуги от силовото ведомство, обособявайки ги в ново държавно предприятия. Така се предвижда да се намалят разходите, а приходите от въпросните услуги да влизат директнов МВР, а не в държавния бюджет, както бе досега. По отношение на отменената от Бъчварова заповед за забрана на даренията в министерството, тя коментира, че миналата година МВР е получило 2 400 000 лева от международни дарения. Част от тях са били отделени за изграждането на сградата на Обединените сили за противодействие на наркотиците, която министърът откри в четвъртък. На откриването освен Бъчварова, присъстваха и главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, временно управляващият посолството на САЩ в София Мартина Стронг и Кайл Уилямсън – регионален директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите. "През годините ГДПБОП се е утвърдил като значим партньор в борбата срещу организираната престъпност, включително и срещу трафика и търговията на наркотици. Един от основните ни партньори е ДЕА. Това сътрудничество има дълбоки връзки", заяви Спиридонов по време на откриването. По думите му, заради доброто сътрудничество между двете държави ДЕА е открила офис през 2012 г. в България. Изграждането на новооткритата сграда е струвало около 2 млн. долара, информира шефът на ГДБОП.  

Защо Европейската централна банка печата пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262504_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%

 През март 2015 г. ЕЦБ разшири действащите програми по изкупуване на частни дългове с покупка на държавен дълг. Целта на управителния съвет на банката е да се увеличи средногодишната инфлация до 2% и да се стимулира дремещата европейска икономика. Всеки месец ЕЦБ отпечатва по 60 млрд. евро, разпределени приблизително така:

- 10 млрд. частен дълг (covered bonds и assets backed securities)
- 6 млрд. дълг на европейски институции, напр. Европейска инвестиционна банка, Европейски механизъм за стабилност и др.
- 44 млрд.  дълг на европейските централни правителства.

Covered bonds е дълг, обезпечен с определени активи на банката. Ако банката фалира, инвеститорите в CB имат предимство при осребряване на активите, които обезпечават дълга. Assets backed securities са секюритизирани активи на банката (потребителски кредити, заеми по кредитни карти и т.н. с изключение на ипотечните кредити). Банката събира тези активи в голям пакет и прехвърля плащанията по индивидуалните кредити на купувача на пакета. Секюритизацията превръща индивидуалните и не особено ликвидните активи в голям и ликвиден актив.

Държавните дългове ще се купуват пропорционално на приноса в капитала на ЕЦБ. Например Германия притежава 25.6% от капитала на банката. Това значи, че ЕЦБ купува германски държавен дълг за 11.2 млрд. евро всеки месец. Италия притежава 17.5% от капитала и ЕЦБ купува италиански държавен дълг за 7.7 млрд. евро месечно. Проблемът е, че Германия няма потребност от подобен стимул. Германският дълг с матуритет до 5 години е с  отрицателна доходност. Инвеститорите плащат на германския бюджет  за привилегията да притежават германски дълг. Трудно е за обяснение, но близо 7 години ниски лихви и изобилие от книжни пари направиха много неща необясними.  

Има и друг интересен детайл от програмата на ЕЦБ. 80 процента от държавните дългове ще се купуват от националните централни банки. ЕЦБ ще купува останалите 20 процента. Ако Португалия например изпадне в неплатежоспособност, то акционерите на ЕЦБ (правителствата от еврозоната) ще понесат солидарно 20 процента от загубите, а националната банка на Италия ще понесе 80 процента от загубите. Изглежда, европейската солидарност има граници: 20 процента.

Ще стимулира ли растежа

отпечатването на близо 1.4 трилиона евро до март 2017? Най-вероятно не. В края на 2011 и началото на 2012 г. ЕЦБ отпечата 1 трилион евро и раздаде на банките 3-годишни евтини кредити. Какво направиха банките? Накупиха евтин държавен дълг, дългът поскъпна и печалбите се увеличиха. Кредитът за частния сектор и реалният растеж останаха анемични, инфлацията спадна. Парите се завъртяха между банки и правителства. Сега ЕЦБ очаква да стане нещо друго: банките да кредитират неправителствения сектор, икономиката да расте и да създава работни места. Малко е вероятно.

Съществената причина за анемичния растеж и високата безработица не е липсата на ликвидност в банките. Депозитите в еврозоната са далеч повече в сравнение с предкризисните години. Растежът на депозитите на домакинствата е мотивиран не толково  от ниските лихви, колкото от високата безработица и несигурност в утрешния ден. Банките нямат потребност да продават доходоносни активи за новоотпечатани евра с нулева доходност. Които да инвестират в скъпи активи с ниска дохододност благодарение на интервенциите на ЕЦБ.

Сравнително по-ниската инфлация на Португалия, Испания, Италия е естествен процес на повишаване на конкурентоспособността на тези икономики. Те нямат възможност да променят номиналния валутен курс. Едно евро си е едно евро навсякъде в еврозоната. Но могат да променят реалния валутен курс. Как? Като поддържат по-ниска инфлация в сравнение със северните икономики. По-ниската инфлация в Испания например означава, че испанската потребителска кошница поевтинява в термините на германската кошница. Ръсейки пари, ЕЦБ възпира естествения процес на подобряване на конкурентоспособността на южноевропейските икономики.

Паричната политика на ЕС е безплодна

защото сградата на съюза е недовършена. След като националните икономики замениха националните си валути с евро, те загубиха паричната си политика. ЕЦБ определя валутния курс, паричното предлагане, лихвата на 19 икономики с различна конкурентоспособност и различен икономически цикъл. Еврозоната има централна банка, но няма министерство на финансите.

Има общ банков надзор, но няма общ европейски механизъм на защита на депозитите. Фискалните трансфери между националните икономики се осъществява най-вече чрез структурните фондове на ЕС и фондовете на общата селскостопанска политика.

Структурните фондове финансираха строителство на магистрали, пречиствателни станции, летища, болници и пр. Щедрите трансфери създадоха доходи и заетост, но създадоха и невиждана корупция. Държавата се превърна в най-големия строителен предприемач и политиците забогатяха. Както и собствениците на големи строителни компании.

През 2007 г. Испания, Гърция и Португалия преминаха в групата на богатите, трансферите се пренасочиха към по-бедните членове на ЕС и икономиките изпаднаха в криза. Ниски лихви, трансфери от ЕС и строителство: това бяха двигателите на растежа до 2007 г. Махнете някой от тях и икономиката се срива. Финансовата криза от 2009 г. задълбочи европейската криза, но първичната причина е в недовършената европейска сграда.

ЕЦБ печата пари, за да предпази икономиките на Португалия, Испания и Италия от разпродажба на дълга им и последващ фалит на държавните финанси. Приказките за по-висока инфлация и растеж са за пред хората. Председателят на ЕЦБ разбира от икономика и прекрасно знае истинските причини за печатането на пари. Но позицията му е разбираема.

Марио Драги не може да е пасивен наблюдател, докато южноевропейските дългове поевтиняват и стават невъзможни за обслужване. Не може да нареди на европейските правителства да изградят фискален и политически съюз, защото незавършеният европейски съюз прави по-слабите европейски икономики лесна плячка на спекулантите. Затова се е вторачил в мандата си за два процента инфлация и спасява положението с инструментите, които има: ниска лихва и печатница на пари.

Кой печели и кой губи

от програмата на ЕЦБ?  Печелят длъжниците, защото плащат ниски лихви. Губят спестителите, които не получават почти нищо срещу спестяванията си. Ниските и дори отрицателните лихви на дълговите пазари правят  невъзможно за пенсионните фондове да постигнат доходност, която да покрие задълженията им към бъдещите пенсионери.

Пенсионните фондове са консервативни инвеститори и дългът е около 80 процента в портфейлите им. Ниските лихви накараха някои пенсионни фондове да инвестират в далеч по-рисковия пазар на акции и загубиха след големите колебания на пазара. Японският държавен пенсионен фонд, най-големият в света, загуби 26,3 млрд. долара от януари до март 2015 г. Загубите се дължаха основно на инвестициите в акции. Както върви, хората ще се пенсионират на 75 г. в близко бъдеще.

Много е вероятно част от европейските спестявания да се инвестират в американски дълг поради по-високата му възвращаемост. Рискът от изтичане на капитали от Европа е реален.

Бъдещето на Европейския съюз

изглежда несигурно. Към икономическата криза се прибави и политическата нестабилност след изборите в Португалия и Испания. Управляващите партии спечелиха най-много гласове, но са далеч от мнозинство и не могат да направят самостоятелно правителство.

В Португалия управлява коалиция от умерено леви (Социалистическата партия) и от крайнолеви (ляв блок и комунисти). Крехкият съюз си пролича още при първото по-сериозно предизвикателство пред новата коалиция - фалита на банка "Баниф". Парламентът одобри плана на правителството за спасяване на банката благодарение на подкрепата на опозицията. Крайнолевите бяха против спасяването й. В Испания също се задават сложни преговори и още по-сложни коалиции.

Европейският съюз е стигнал до точка, отвъд която ще се разцепи или ще запретне ръкави и ще изгради истински фискален, паричен и политически съюз. Паричната политика е стигнала предела си: лихвата върху краткосрочните депозити на търговските банки в ЕЦБ е отрицателна, основната лихва е почти нула, рефинансирането на банките е практически неограничено, всеки месец на пазара се появяват 60 млрд. новоотпечатани евра.

Какво повече? ЕЦБ не може да подкрепя южноевропейските икономики неограничено време. По някое време печатницата трябва да спре. Най-вероятно през март 2017 г. Но не е ясно дали дотогава спекулантите няма да предизвикат разпродажба на държавни дългове.

Но има фактори в подкрепа на запазване на ЕС. И те не се ограничават единствено до идеята за общ европейски дом, но адресират икономически реалности. Държавният дълг на Италия е 2.2 трлн. евро и 765 млрд. са в балансите на чуждестранни банки и взаимни фондове. Испанският държавен дълг е 1.06 трлн., като 431.6 млрд са в нерезиденти. Португалия и Ирландия също са "изнесли" държавен дълг за милиарди евро.

Ако ЕС се разцепи и еврозоната се свие до Северна Европа, а останалите икономики се върнат към националните си валути, то голяма част от държавните дългове в евро на излезлите ще се провали. Когато към държавните дългове прибавим и частните, то хълмът от провалени дългове ще се превърне в планина. Когато прибавим и закачените деривати към тях (credit default swap, лихвени и валутни суапове и др.), планината ще стане необятна.

Дойче банк е горд собственик на  деривати за 75 трлн. долара по номинал. Близо 25 пъти повече от брутния вътрешен продукт на високоиндустриализираната Германия. Само два процента от тези суапове да се променят в грешна посока, ще се отвори дефицит близо 50% от брутния вътрешен продукт на Германия. Провалът на дълговете ще завлече Европа в криза много по-дълбока от кризата през 2009 г.

Това ще мотивира ЕС да довърши къщата си. А не да я разцепи.

Каракачанов: Местан върви към създаването на партия, която ще изпълнява политиката на Анкара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218744

Изводите от пресконференцията на Лютви Местан са ясни – той върви към създаването на нова партия. Това каза за Фокус заместник-председателят на НС и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. „Мисля, че това стана ясно за всички. Въпреки че той говори за евроатлантически ценности и либерални идеи,
Изводите от пресконференцията на Лютви Местан са ясни – той върви към създаването на нова партия. Това каза за Фокус заместник-председателят на НС и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. „Мисля, че това стана ясно за всички. Въпреки че той говори за евроатлантически ценности и либерални идеи,

Цикламен сняг стресна русенци

http://www.bnews.bg/article-145982

Цикламеният сняг е причинен от храната и последвалите екскременти на големи прелетни птичи ята в този период на годината.

ПИБ купи "Кремиковци"

http://frognews.bg/news_104914/PIB-kupi-Kremikovtsi/

Първа инвестиционна банка” АД е придобила активите на бившия комбинат "Кремиковци". "По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик", обясняват оттам. И се оплакват, че е имало интерес и от чуждестранни инвеститори и много собственици, което е затруднило преговорите.

Апелативният съд във Варна осъди "Енерго-про" да върне такса достъп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262503_%D0%90%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%22%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0

 Новогодишните празници донесоха на производителите на възобновяема енергия едно дълго oчаквано решение, с което незаконната временна такса достъп, която беше наложена от енергийния регулатор през 2012 г., ще им бъде върната.

След като на 29 декември Върховният касационен съд (ВКС) публикува окончателното си решение по казуса още в първите работни дни на новата година, Варненският апелативен съд също излезе с две решения, с които осъжда "Енерго-про" да върне на две дружества незаконно събраната такса. Вероятно през следващите дни ще завалят и други подобни решения, с което дългогодишните дела, водени между собствениците на възобновяеми мощности срещу трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, "Енего-про" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще приключат.

С наложената временна такса достъп бяха събрани общо 195 млн. лв. През 2014 г. обаче ЕВН сключи извънсъдебни споразумения, с което на производителите на възобновяема енергия, присъединени към тяхната мрежа бяха върнати 90% от взетите суми общо за 80 млн. лв. ЧЕЗ и "Енерго-про" обаче отказаха да направят това. След решението на ВКС останалите 115 млн. лв. също ще бъдат върнати, но сега заедно с лихвите и съдебните разноски за заведените съдебни дела.

Противоречива практика

Три години след налагането на незаконната такса и две години след решението на съда за нейната отмяна събраните средства все още не са върнати на голяма част от производителите. Това доведе до завеждането на над 1000 дела, които все още са висящи в съдилищата в София, Пловдив и Варна. Там на първа и втора инстанция обаче се използваше доста противоречива съдебна практика, която понякога осъждаше електроразпределителните дружества, но понякога беше в тяхна полза. Най-фрапиращият случай беше във Варна, където всички съдебни решения се решаваха в полза на ЕРП-то. Интересното в случая обаче е, че мотивите за решенията на апелативните съдии са коренно различни и често противоречащи на правната логика.

Първите решения


След окончателното произнасяне на ВКС, което е задължително за всички съдилища, именно Варненският апелативен съд първи излезе с две решения, с които осъжда "Енерго-про" да върне събраните суми от незаконна временна цена достъп.

Първото решение е от 5 януари, с което "Енерго-про мрежи" се осъжда да върне сумата от 74 132 лв. на "Еко Енергия – Михаил Иванов 2010",собственик на фотоволтаична централа от 600 киловатпика, събраната от въпросната цена. Второто решение е ден по-късно и с него съдът отсъжда "Уинд Сис", която е собственик на вятърен парк, да получи от разпределителната компания 2880 лв. Освен въпросните средства и лихвите към тях "Енерго-про мрежи" трябва да заплати и съдебните разноски по делата. 

Вероятно през следващите дни ще има лавина от подобни решения, с които трите разпределителни дружества и ЕСО ще трябва да върнат събраните суми от временната цена за достъп заедно с допълнителните разходи към тях. 

Слагат картинки с мъртъвци на кутиите с цигари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542067

Картинки с мъртъвци, хора на системи, поразени от рак бели дробове и развалени зъби са само част от изображенията, които ще се появят върху опаковките от цигари. Стряскащите снимки ще влязат в сила от май 2017 г. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на Европейския съюз. Предстои промените в закона да бъдат гласувани в пленарната зала. Цигарите започват да поскъпват Според промените, които предлага Министерският съвет, п...

Ченалова обжалва уволнението си

http://offnews.bg/news/n_1/n_617423.html

Съдия Румяна Ченалова обжалва уволнението си пред Върховния административен съд (ВАС). Тя твърди, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е взел решението си за нейното отстраняване в нарушение на принципите на безпристрастност, непредубеденост и истинност, съобщава БНР. Ченалова беше уволнена заради работата ѝ по делото "Белведере" по повод, на която френският посланик я нарече "гнила ябълка", заради близо 50-те забавени дела и заради подозрителните й служебни отношения със синдика Панайот Велков. Ченалова възразява срещу това, че членове на дисциплинарния състав предложили подкрепено от ВСС уволнение със съдебните кадровици Галя Георгиева и Даниела Костова, които са и сред вносителите на предложението за най-тежкото наказание. Те продължили да работят по казуса, въпреки че три пъти уволнената съдийка настоявала за отводите им, включително и позовавайки се на практиката на Европейския съд по правата на човека. Георгиева и Костова обаче отказали с мотива, че решенията на съда в Страсбург не обвързвали българските магистрати, защото нямали характера на задължителна съдебна практика. Делото "Ченалова" срещу ВСС е насрочено за девети март. Румяна Ченалова от месеци е в публичното пространство покрай поредицата от записи на неини разговори с бившия председател на СГС Владимира Янева. Аферата "Яневагейт", в която са намесени имената на премиера, главния прокурор и ключови фигури от съдебната власт се проверява от етичната комисия на ВСС и от прокуратурата, засега без резултати. В това време Ченалова се сдоби с нови обвинения и беше периодично призовавана при различни разследващи органи.

Предаването на Валя Ахчиева не било спряно, просто не е в програмата на БНТ

http://offnews.bg/news/n_1/n_617363.html

Предаването на Валя Ахчиева с разследването за ваксините, които здравното министерство дари на Турция, няма да се излъчи и през тази седмица, въпреки обещанието на БНТ това да се случи веднага след празниците. В средата на декември миналата година стана ясно, че предаването „Открито с Валя Ахчиева“, планирано за излъчване в 21 часа на 17 декември, няма да се излъчи. Вместо това БНТ излъчи игрален филм от 20.50 часа и веднага след това „БНТ такси“ с тема съдебната реформа. В неизлъченото предаване е включена втората част на разследването на Ахчиева, свързано с 5-те млн. ваксини БЦЖ, които Министерството на здравеопазването дари на Турция, след като Анкара ни дари 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим". Пред OFFNews тогава Валя Ахчиева разказа, че разследването показва притеснителни данни за това как е станало дарението, включително, че има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био", фирмата производител на ваксините, която е под шапката на МЗ, Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението. С неизлъчването или забавянето на този материал се излагат на риск служителите от "Бул Био". Те могат да бъдат притиснати или уплашени. Има риск от това да бъдат смачкани свидетелите, хората, помогнали да се разкрие истината, които трябва да бъдат защитени, подчерта тогава Ахчиева. От БНТ пък заявиха пред OFFNews, че предаването на Валя Ахчиева не е било свалено, а датата на излъчване е променена „заради силния обществен интерес и актуалността на темата за съдебната реформа“. „Предаването „Открито с Валя Ахчиева” ще бъде излъчено през м. януари, веднага след края на празничната програма“, подчертаха от БНТ. Предаването на Валя Ахчиева обаче не е включено в програмата на телевизията между 4 и 10 януари. Обърнахме се с въпроси към БНТ за това кога ще бъде излъчено предаването, но оттам ни отговориха, че за момента не е ясна датата за излъчването на разследването.

Проф. Мермерски: Ябълка на ден намалява риска от инфаркт и инсулт с 60%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218751

Не бива да слагаме храната в стомаха като в циганска торба
Здравият стомах е гаранция за доволен живот без болести и може да опитаме да го запазим такъв. Началото на новата година е добър период за начало на здравословен начин на живот. Как да го постигнем, ни съветва специалистът по здравословно хранене и лечение с храни проф. Христо Мермерски.
Не бива да слагаме храната в стомаха като в циганска торба Здравият стомах е гаранция за доволен живот без болести и може да опитаме да го запазим такъв. Началото на новата година е добър период за начало на здравословен начин на живот. Как да го постигнем, ни съветва специалистът по здравословно хранене и лечение с храни проф. Христо Мермерски.

Приятели на животните помогнаха на приюта за бездомни кучета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542066

Благотворителна акция проведе организацията „Приятели на животните- ВТ“ с подкрепата на Община Велико Търново. Целта бе събиране на средства за приюта за безстопанствени животни, както и за бездомните четириноги в старата столица. Кампанията се проведе през целия месец декември в една от къщичките на Коледния базар в парк “Марно поле”. По време на акцията бяха събирани средства, одеяла, храна и играчки за кучетата от приюта, който се намира край Шемшево. 2200 лв. надхвърля събраната сума. Хора с добри сърца предоставиха около 200 кг. храна, над...

Таблата по автобусните спирки във Варна ще заработят до края на март

http://web.barometar.net/83217/

Информационните табла по спирките във Варна, устройствата за билети и високоскоротният коридор, които са част от проекта за интегриран градски транспорт, може да бъдат пуснати в експлоатация до края на март. Такива са очакванията на ръководството на общинския превозвач „Градски транспорт“. Както е известно след окончателното приключване на мегапроекта ползвателите на градския транспорт вече няма да […]

Поредната сграда убиец едва не ликвидира бременна жена

http://pik.bg/поредната-сграда-убиец-едва-не-ликвидира-бременна-жена-news464001.html

Поредната сграда убиец едва не ликвидира бременна жена

Бременна жена едва не загуби живота си от поредната сграда убиец. Случката се разиграла в Бургас, на ул. "Успенска", когато бъдещата майка едва не била потрупана от падащи парчета фасада, съобщава "Флагман".

Мазилката се е срутила точно пред входа на елитен бургаски ресторант, по чудо не е имало и други пострадали.„Видях как парчетата от занемарената фасада на сградата рухнаха върху главата на жената и върху джипа ми около 9,30 часа тази сутрин. Тя се развика, хвана се за главата, потече й кръв. Излязох да й помогна, но тя тръгна към една кола, в която я чакаше мъж. Не успях да разбера как е, имаше корем, приличаше ми на бременна, но не мога да съм сигурен”, разказва ужасеният Владимир Малчев. Той е служител на платения паркинг, който се намира срещу злополучната сграда.

Защо на Северния полюс беше по-топло от София и какво означава това явление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262502_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0

 Северният полюс обикновено е доста екстремно място, на което да посрещнеш Коледа. Не и тази година. Северната ледовита точка се оказа доста по-топла от Истанбул, Виена и София. Както вероятно сте усетили, в българската столица максималната температура беше едва -1 градуса по Целзий, докато в дома на Дядо Коледа за около шест часа температурите са били малко над нулата. Според метеоролога Боб Хенсън от WeatherUnderground, цитиран от в. "The Guardian", температурите на Северния полюс са достигали или минавали над нулата през декември само три пъти от 1948 г. насам.

 
Какво обаче значи това необичайно явление и какво може да се очаква от климата през новата 2016г. година не трябва да се оставя в ръцете на медиите, които понякога преувеличават значимостта на събития като повишаването на температурите на Северния полюс. 
 
Жега в Арктика и мощен Ел Ниньо
 
От американското списание The Atlantic разказват, че същият циклон, който е отговорен за смъртоносните случаи на торнадо в югоизточните американски щати през декември, е донесъл силни ветрове и ниско налягане над Исландия. Така топлият въздух е стигнал до Арктика и живакът се е повишил повече от обичайното. Температурите минаха 0 градуса по Целзий, като това е типично за средата на лятото, а средната температура за това време на годината е около -40 градуса по Целзий. Северният полюс се намира в Арктическия океан и няма как там да бъде поставена метеорологична станция, но чрез данни от сателити и климатични модели се изчислява какво се случва.
 
Според доц. д-р Георги Рачев от катедрата по Климатология, хидрология и геоморфология към Софийския университет трябва да се прави разлика между метеорологично явление и климат. Метеорологичното явление е краткотрайно и се случва за няколко дни, докато климатът се наблюдява в продължение на години. "Няма нищо изключително или анормално в температурите на Северния полюс", сподели пред "Капитал" доц. Рачев. Оказва се, че топ новината в много издания, които плашеха, че домът на дядо Коледа се топи, е просто специфична атмосферна циркулация и няма ефект върху времето в други части на света.
 
От друга страна пък тази година феноменът Ел Ниньо е един от най-силните досега и сериозно влияе на милиони квадратни километри по света. Според Световната метеорологична организация няма две еднакви явления Ел Ниньо и е трудно да се предвижда как ще продължи да се развива настоящият. Засега според НАСА сателитните снимки на Тихия океан не дават знак за намаляване на Ел Ниньо, предават от ВВС. Доц. д-р Рачев разказа, че именно Ел Ниньо е основна причина за сравнително по-високите температури, особено през ноември. Тогава месецът "завърши като изключително топъл за цялата Земя, а аномалията беше почти 1 градус, по-точно 0.9 градуса по Целзий", твърди климатологът. Наводненията в южните щати например са били донякъде очаквани, защото именно в тези райони има обилни валежи, когато Ел Ниньо е с положителна стойност. При неговото отдръпване - явлението Ла Ниня - се наблюдава охлаждане на океанската повърхност и повече валежи в Индонезия и Австралия. 
 
Като цяло последните два месеца, не само в България, но и за целия европейски район, са били аномални, защото Атлантическият океан генерирал циклони, които пренасяли топлина навътре в Евразия, почти до Урал. 
 
А какво се случва у нас
 
Българският климат се влияе от два типа въздушни маси. Първите идват от Северния атлантик и са атлантически циклони, които се регенерират над западното средиземноморие, "възмъжават", както се шегува доц. Рачев, а след това се движат към Балканския полуостров. Те отговарят за сравнително топло и валежно време през зимата, а през лятото - за хладно лято и повече валежи. Вторият тип въздушни маси се образуват над Европа, най- вече в източните части, тоест идват някъде от Русия. През зимата те са студени: пример е студеният полярен въздух, който пристигна у нас около Нова година.
 
Именно съчетанието на честотата на нахлуване на тези въздуши маси формират климата на България. "А той е изключително разнообразен, защото сме точно на границата между умерено-континентален и субтропичен климат", разказва доц. Рачев.
 
В научните среди са се били появили твърдения, че България върви към опустяване, тоест валежите ще стават все по-малко и накрая едва ли не ще се разхождаме с камили около Пловдив. Това съвсем не е точно – през последните пет години България всъщност е в доста валежна фаза. Доц. Рачев припомня, че миналата година беше нормална, но през 2014г. страната беше затрупана от валежи и от наводнения загинаха 19 души.
 
Какво да очакваме през 2016г.
 
"Характерното за промените в климата през последните 15-20 години е, че се проявяват чрез екстремни прояви на времето, а не просто цялостно затопляне или захлаждане", каза пред "Капитал" климатологът Антоанета Йотова. "Нашата страна не прави изключение в това, че имаме повече на брой и по-чести интензивни смени на времето", отбелязва Йотова, като дава примери именно с обилните дъждове през последните години в различни части на страната.
 
Според нея Ел Ниньо например няма директно влияние върху България, но все пак има връзка с климата у нас, защото оказва влияние върху циркулацията в цялото Северно полукълбо. 
 
Тенденцията за затопляне ще продължи и през следващата година, след като 2014г. и 2015г. станаха последователно най-горещите откакто хората измерват температури през 1870г. Месец ноември беше необичайно топъл за цялата земя, с аномалия от почти един градус. Всъщност, разказва доц. Рачев, част от колегите му климатолози предпочитат да се взима предвид периода от 1950г. насам, защото инструментите и наблюдателите тогава стават по-точни. Със сигурност обаче покрай силния Ел Ниньо през 2016г. Земята ще се затопли още мъничко. След това обаче ще настъпи отдръпването на Ел Ниньо - Ниня. Това значи, че вероятно след 2016г. може да се наблюдават по-хладни години.
 
Все пак предстои да видим дали през следващите години ще се запази тенденцията за увеличение на температурата, като през 2020г. може да се достигне до момент, в който 20 години се наблюдава постоянно увеличение, казва доц. Рачев.

Полският президент подписа спорния закон за обществените медии

http://www.mediapool.bg/polskiyat-prezident-podpisa-sporniya-zakon-za-obshtestvenite-medii-news243938.html

Полският президент консерватор Анджей Дуда подписа спорния закон за обществените медии, съобщи неговата говорителка Малгожата Садурска, цитирана от Франс прес. "За президента е важно обществените медии да са безпристрастни, обективни и надеждни", каза тя. Законът, който беше разкритикуван от опозицията и предизвика безпокойство в Европейския съюз, поставя обществените радио и телевизия под контрола на правителството на консерваторите.

Един район без ток утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=310573

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 8 януари, без електрозахранване ще останат абонатите в района между ул. "Тролейна" и "Цоньо Тодоров", научи Moreto.

Повече от 1900 души в Община Червен бряг ще получат хранителни помощи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542068

От 8 януари започва раздаването на хранителни продукти за най-бедните в Община Червен бряг. Помощите пристигнаха в четвъртук и бяха складирани във временен пункт в сградата на бившия Градски универсален магазин, информираха от общинския пресцентър в града. Право да получат индивидуални пакети с храни имат 1916 жители на Община Червен бряг според списъците на Агенцията за социално подпомагане. На всеки социално слаб се полагат по 5 пакета брашно, 6 пакета спагети, 2 компота, 1 конфитюр и 3 пакета леща, които имат общо тегло 13,6 кг. Кампанията ...

30 000 домакинства останаха без ток заради леда

http://frognews.bg/news_104913/30-000-domakinstva-ostanaha-bez-tok-zaradi-leda/

30 000 абонати на ЧЕЗ в Северозападна България са останали без ток днес заради различни аварии.

Холандия ще превозва гостуващите в страната министри с лодки

http://www.mediapool.bg/holandiya-shte-prevozva-gostuvashtite-v-stranata-ministri-s-lodki-news243937.html

Министрите, които гостуват в Амстердам за изнесените заседания на Съвета на ЕС до юли, ще бъдат превозвани с лодки. Това съобщиха пред журналисти организаторите на холандското председателство на Съвета, предаде БТА. Целта на този подход е да не бъде натоварвано допълнително уличното движение. Ако използваме кортежи, градът ще се задръсти още повече. Центърът на Амстердам е опасан от тесни улици, по които автомобилите преминават трудно, поясниха те. Гостуващите министри ще бъдат настанявани в хотели по каналите на града. Сутрин край хотелите ще минават кораби-совалки, които ще ги взимат и ще ги превозват до комплекса, обособен за дейностите на председателството в района на стара корабостроителница от XVII век. Очаква се в една лодка да се возят по няколко министри. В отговор на въпрос организаторите уточниха, че за целта ще бъдат използвани известните туристически корабчета, защото те могат да преминават под мостовете на каналите. Очаква се корабчетата да бъдат придружавани от лодки или катери на полицията.

Стартира ударно изкупуване на тютюна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218743

Започваме активно да изкупуваме тютюна в цялата страна. В това увериха представители на фирмите, които участваха в спешна среща с кметове и тютюнопроизводители от Неврокопския край в четвъртък в Гоце Делчев.
Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пък разкри, че до 2-3 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия
Започваме активно да изкупуваме тютюна в цялата страна. В това увериха представители на фирмите, които участваха в спешна среща с кметове и тютюнопроизводители от Неврокопския край в четвъртък в Гоце Делчев. Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пък разкри, че до 2-3 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия

Лютви Местан: Оставам в политиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262501_%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Оставам в политиката. Аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. Това каза бившият лидер на ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция в БТА, която тече в момента, предаде Агенция „Фокус” . „Не приемам нито начина, особено мотивите, с които бях отстранен. Бях политически екзекутиран ритуално, в най-ярките образци на тоталитаризма, без право на последна дума. Не бях допуснат на заседанието. Попитах тогавашния заместник-председател Рушен Риза дали ще имам достъп. Беше ясно, че няма да имам достъп още при определянето на мястото на екзекуцията – сараите”, посочи Местан. По отношение на мотивите за неговото изключване той коментира: „Декларацията ми (за сваления руски самолет, бел.ред.) не е гаф. Тя е написана в една от стаите на НС. Там има достатъчно много колеги, включително и представители на сегашната тричленка, която управлява ДПС”. Местан призова декларацията да бъде прочетена отново, а текстът ? - анализиран.„Всички ръкопляскаха по съвест. Не знам обаче дали по съвест гласуваха изключването ми заради тази декларация”, посочи Местан и допълни: „Аз не им се сърдя. Отдавна съм им простил. Просто не искам да бъда на тяхно място”.
Пресконференция на Местан в София започна при изключително голям медиен интерес и засилени мерки за сигурност. "Да е успешна и здрава 2016 г.", пожела Местан в началото й. Оказа се, че освен да говоря, мога и да мълча вече 12 ден. Мога да нося и на бой, но не и да бъда сломен. За 12 дни системата от медийни бухалки стовари минимум 12 000 тупалки, каза Местан. „Нека да изрека част от епитетната война, която се води срещу мен - собственик на електроцентрали, на верига ресторанти, предател, измамник, шпионин, женкар, предател на национални интересни, ислямист. Тази война беше подета не заради друго, заради водената от мен политика, с която като досегашен председател на ДПС с е опитвах да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно в полето на евроатлантическите идеи и ценности. Това е характеристиката на водената от мен политика през тези близо 3 години. Някои определят тази политика като грехове”, заяви Местан. Той изброи някои от т.нар, от него грехове. „Първи „грях”, с който се гордея - решението за прекратяване на мандата на кабинета Орешарски след европейските избори през 2014 г. Това решение беше ключово и целеше плавен преход към политическа стабилност. Позицията по Южен поток, систематичният опит за възстановяване на диалога с дясното, започнало с кафето в Кърджали с Борисов”, изреди той. Местан наблегна и на възстановяването на диалога с Анкара. „България трябва да има стратегически осмислени отношения с Турция. Този въпрос е императив пред нашите избиратели. Има проблем с отношението към Турция, много анализатори възприемат съвременна Турция като образа на някогашния османски владетел. Турция е стратегически партньор и има нужда от нарочна стратегия за отношенията с Турция, от която България може да извлече полза. Препоръчвам на партиите да бъдат в активен диалог с нашите съседи”, заяви той. Стратегическата цел ДПС да е на власт пред парадния вход, а не бизнес интересите, които и без това са на власт - това беше възможно само, ако политическото пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми - твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси, каза бившият лидер на ДПС. Той обясни, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм . „Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава към дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите. Дали успях - и да, и не. Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, без да съм наивник, който да маха мините. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война, добави Местан.
„Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам тази политика, защото в България има нужда от категоричен, ясно либералдемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление, ще вижда в мое лице партньор, добави Местан и уточни, че не приема нито начина, нито мотивите, с които е бил политически екзекутиран. До Местан са седнали напусналите ДПС заедно с него депутати. В залата са още Мариана Георгиева, която също напусна ДПС, както и съпругата на Местан - Ширин. Горд съм със стотиците избиратели, даже хиляди, защото на митингите в Момчилград имаше хиляди. Те изразиха категорично несъгласие с тоталитарния начин, по който бяха отстранен, както и с мотивите. Тяхната оценка ме задължава да остана в политиката, а в какви точно форми това ще се случва е въпрос на продължаващ пряк диалог, заяви Местан. „Ще излизам при избирателите и ще решим. България има нужда от ясно евроатлантически политически субект или направление. Само така ще отворим пътя на реформите. Без реформа на самите партии и политическа система ще бъде невъзможна и реформата на социалните системи. Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа среда не е аргумент българското общество да се зареди с песимизма за бъдещето на ЕС и НАТО, а точно обратното. Променената среда е още един аргумент за укрепването на геополитизма”, изтъкна Местан. „Няма значение кое е бяло и черно, това е, което казва почетният председател, иначе не мога да си обясня аплаузите при декларацията в парламента и гласуване за изключване заради същия политически акт. Не им се сърдя, отдавна съм им простил. Просто не искам да съм на тяхно място. Важно е човек да не губи достойнството си, защото, ако го загуби, губи себе си”, каза Метан. Той сподели, че след купона в сараите той е споделил пред най-близките си, че предполага, че ще има стратегия за подмяна на основните мотиви заради, които е отстранен. Предполагах първо, че те постепенно ще се опитат да подменят мотива, съдържащ се в заглавията на почти всички вестници - Доган отстреля Местан заради Турция. Този мотив няма да бъде разбран от избирателите, смята, обаче Местан. Според него мащабът на атаката срещу него отразява страха. Местан обясни, че има само една среща с Ердоган и тя е публично известна през сепември 2014 г. . 30-минутна среща след като Ердоган беше избран за президент. Имал е и две срещи с Давутоглу.
По телефона ми беше намекнато, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката. На 22 декември посредникът съобщи, че оставката ми се очаква до края на деня. Тогава в Кърджали казах, че официално никой не ми е поискал оставката. Ултимативно, противоуставно чрез посредник ми беше поискана, продължи Лютви Местан. „Трябваше да призная за декларацията и да се оттегля доброволно. Ако ми бе казано - имаш качества за парламентарен оратор, но лидерските качества са нещо друго, има нужда от промяна, бих го разбрал, но да подавам оставка за откровено правилна политика, не е възможно”, обясни той. След това, по думите му, се появи речта на Доган в медиите и малко след 19.00 часа на 22 декември-пак по телефон му било съобщено, че охраната му е свалена изцяло. Местан се възмути как е възможно да му се съобщава, че охраната му е свалена по телефона, заедно с новината за оставката. „Имах предварително уговорена среща в с посланика на Турция за 20.30 ч., на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства, свързани с възможността от Турция да пристигнат високи гости заради митинга в Момчилград”, разказа той. „Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за охраната ми. Питах Плевнелиев - той не знаеше. Тук става въпрос за проблем, който засяга не просто честта ми, а който може опасно да отрови политическия климат в страната със стратегията за изграждане на образа на шпионина. Плевнелиев не знаеше и каза, че ще ми даде отговор на следващия ден след разговор с компетентните органи. Моят проблем беше същата нощ, а не следващия ден. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за безопасността ми - отговорът ми е категорично да”, заяви бившият лидер на ДПС. Така Местан разказа подробно цялата хронология, свързана с престоя му в турското посолство. След като разбрал за свалената охрана Местан се е обадил да му пратят от турското посолство кола, с която да се придвижи до там за предварително уговорената му среща с турския посланик. „Използвах времето там, да за да осигуря по частен път безопасността си и на семейството си. Успях да създам такава организация. След престоя там ми се наложи да спя една-две вечери при приятели извън София”, добави той.
16 часа по-късно охраната му била частично възстановена - НСО му пратили шофьор и бодигард, Местан се обадил на президента, Плевнелиев отново не знаел.

Законът за съдебната власт е приоритет за Екатерина Захариева

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zakonyt-za-sydebnata-vlast-e-prioritet-za-ekaterina-zaharieva-209073/

Новият министър на правосъдието определи като проблем на цялото общество неслучилата се през последните 25 години съдебна реформа

Журналисти скочиха на Местан: Нямате право да ни обиждате!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262500_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0

 Какво ви заплашва, защо се скрихте в турското посолство? Какво застрашаваше сигурността ви? На този въпрос от началото до края на пресконференцията не можа да отговори бившият лидер на ДПС Лютви Местан. Не ме карайте да влизам в конкретика, вече ви изредих хронологията, свалиха ми охраната и това съвпадна с махането ми от поста, посочи Местан.
Защо бяхте там със съпругата си? Това беше вечеря, след което останахме два дена на сигурно място, посочи той. 

Другите въпроси, които журналисти му зададоха, но не получиха отговор бяха: Каква е стратегическата ви дълбочина? Имали ли сте среща Борисов-Давутоглу и вие? 

Журналистка директно обвини Местан, че разделя българските мюсюлмани и се опитва да скара Турция и България, а също така, че вкарва разделение и конфликт сред българските мюсюлмани и разцепва ДПС.



Каква е цената на вашето оставане в политиката?, попита още журналистката, но питането не получи отговор. 

Изкарвате ме женкар, който прави оргии, успя да се оправдае Местан и нарече медиите бухалки. "Нямате право да обиждате журналистите, че са бухалки", възмутиха се репортерите. 

Гордея се със семейството ми, защото и Ширин, и децата ми сме пример за светско поведение. Не е удачно да бъда обвинен във фундаментализъм, посочи Местан. 

Колегата на Местан Хюсеин Хафъзов, който също е на пресконференция, заплаши медиите със съд заради това, че ги наричали предатели  и турски шпиони. 

Паундът удари 5,5 годишно дъно, петролът се срина

http://www.vesti.bg/sviat/paundyt-udari-55-godishno-dyno-petrolyt-se-srina-6048154

Глобалните фондови пазари падат, след като китайската централна банка свали изненадващо курса на юана

Паудът удари 5,5 годишно дъно, петролът се срина

http://www.vesti.bg/sviat/paudyt-udari-55-godishno-dyno-petrolyt-se-srina-6048154

Глобалните фондови пазари падат, след като китайската централна банка свали изненадващо курса на юана

Дългия - президент?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5218479

Референдумът му е тюрлю-гювеч, но 2016 г. предлага и други шансове
Една от интересните интриги на 2016 г. е дали и как Слави Трифонов ще зареже шоу бизнеса и ще се впусне в политиката. Няма лошо, от това политиката може само да спечели. Аз винаги съм симпатизирал на неговите политически етюди, още от времената на “Ку-Ку” и “Хъшове”.
Референдумът му е тюрлю-гювеч, но 2016 г. предлага и други шансове Една от интересните интриги на 2016 г. е дали и как Слави Трифонов ще зареже шоу бизнеса и ще се впусне в политиката. Няма лошо, от това политиката може само да спечели. Аз винаги съм симпатизирал на неговите политически етюди, още от времената на “Ку-Ку” и “Хъшове”.

Audi демонстрира как ще развива дизайна на интериора си

http://cars.actualno.com/audi-demonstrira-kak-shte-razviva-dizajna-na-interiora-si-news_517073.html

Това стана по време на изложението CES в Лас Вегас. Очевидно в бъдеще единствено воланът ще остане незасегнат от дигитализацията. Съвсем наскоро карах Audi Q7 и спокойно мога да заявя, че към днешна дата това е най-хубавият автомобилен интериор сред германските топ брандове. Но явно компанията гледа много по-напред във времето, което и демонстрира на изложението Consumer Electronics Show във Вегас. Иновациите започват с последната версия на виртулното приборно табло, което бе показано за пръв

30 000 домакинства от Северозапада останаха без ток заради леда

http://society.actualno.com/30-000-domakinstva-ot-severozapada-ostanaha-bez-tok-zaradi-leda-news_517067.html

30 000 абонати на ЧЕЗ в Северозападна България са останали без ток днес заради различни аварии,  информира bTV. Към 16:30 часа електроподаването до около 12 000 беше възстановено. До обявяване на бедствено положение се стигна в Медковец заради поледицата, превърнала улиците в пързалки. Подобни проблеми имаше и във Враца, Монтана и по-малки населени места. Заледяването през нощта и последвалото интензивно топене през нощта създават сериозни рискове за повреда на електропреносната мрежа. В

Peugeot доминира, Льоб води в „Дакар“ след четвъртия етап

http://motosport.actualno.com/peugeot-dominira-liob-vodi-v-dakar-sled-chetvyrtija-etap-news_517077.html

В етап четири първите три най-добри времена бяха за пилотите на Peugeot, а в Топ 5 влезе и четвъртият автомобил на марката; този път обаче Себастиан Льоб остана трети, отстъпвайки първа етапна победа на Петерханзел, следван от Сайнц. Peugeot 2008 DKR потвърди своя потенциал, като записа първо, второ и трето място в първата част на маратонския eтап, обиколката Жужую. И четирите коли на отбора завършиха четвъртия етап в Топ 5 в класирането. Според правилата на маратонския етап, те се завърнаха ди

EС не е доволен от усилията на Турция по задържане на бежанците

http://europe.actualno.com/es-ne-e-dovolen-ot-usilijata-na-turcija-po-zadyrjane-na-bejancite--news_517066.html

ЕС съвсем не е удовлетворен от резултатите от усилията на Турция да задържа имигрантите, които преминават през морето до гръцките острови, и ще обсъди този проблем в Анкара в понеделник, заяви Франс Тимерманс. Заместник-председателят на ЕК заяви на пресконференция в днес, че данните показват малка промяна в броя на пристигащите в Гърция през последните седмици, след като на 29 ноември м. г. ЕС обеща пари и други отстъпки на Турция в замяна на турска помощ за ограничаване на незаконната имиграци

"Бракът по сметка" между бившите служители на Саддам Хюсеин и "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/brakat-po-smetka-mezhdu-bivshite-sluzhiteli-na-saddam-hyusein-i-islyamska-darzhava-news243936.html

В продължение на десетилетия иракският пейзаж беше изпъстрен с героични портрети на Саддам Хюсеин: той беше представян като бедуин на бял кон, революционер с черна барета или вярващ мюсюлманин с глава, наведена за молитва. Най-типичното изображение, което висеше на сгради, училища, летища и магистрали, обаче беше на усмихнатия, Хюсеин с мека шапка и стрелящ във въздуха с автомат. В продължение на повече от 30-те години, през които управляваше Ирак, той неуморно изграждаше имиджа от тази снимка: изискан, модерен и, преди всичко, силен лидер. Хюсеин беше екзекутиран преди девет години, на 30 декември 2006 г., но остава важен символ за разочарованото арабско сунитско малцинство в Ирак. Неговото наследство на един предполагаемо силен лидер, който пазеше единството на Ирак с брутална сила, въздейства на сунитите в Близкия изток, който е съсипан от религиозен конфликт и революции в застой. Днес Хюсеин оставя в Ирак едно ново наследство: "брак по сметка" между бивши ръководители на партията "Баас" и сунитски екстремисти като тези от "Ислямска държава". Джихадистите получиха водещата роля, докато прегазваха Северен и Централен Ирак в средата и края на 2014 година. Но те успяха да отнемат обширни територии от иракското правителство благодарение на съюза с мрежа бивши поддръжници на режима на Хюсеин, които имаха тесни връзки със сунитски племена в градове като Мосул и Тикрит. След като поеха контрола над Мосул и други сунитски градове, лидерите на "Ислямска държава" прогониха бившите баасисти или ги приеха в редиците на групировката. Бившите баасисти, които включват бивши разузнавачи и бойци от елитната Републиканска гвардия, се обединиха през 2007 г. в група, наречена "Армия на бойците на ордена Накшбандия", малко след като ръководеното от шиити правителство в Багдад екзекутира Саддам Хюсеин. Лидерът на групата е Иззат ад Дури, който беше дясната ръка на Саддам и най-издирваният представител на сваления баасистки режим, който остава на свобода след нашествието в Ирак през 2003 година. Орденът Накшбандия се опитваше да попречи на влиянието на Иран, да използва разочарованието на иракската сунитска общност и да опита да възстанови сунитското управление на страната. Малко след като екстремистите от "Ислямска държава" превзеха Мосул през юни 2014 г. с помощта на ордена Накшбандия и племенните му съюзници, Иззат ад Дури изпрати аудиопослание, поздравяващо сунитските екстремисти и призоваващо иракчаните да се присъединят към борбата. "Присъединете се към редиците на бунтовниците, които освободиха половината страна", каза той. "Освобождението на Багдад е близо. Всички трябва да допринесат, за да се приключи освобождаването на обичаната ни страна, защото без това няма чест или достойнство". През април бойци от иракски милиции преминаха на парад по улиците на Багдад с тяло, за което претендираха, че е на Ад Дури, изложено на показ в стъклен ковчег. ДНК тестовете обаче не потвърдиха, че това е трупът на Ад Дури, а вече на няколко пъти се е случвало иракски представители да докладват погрешно за смъртта или залавянето му. Ад Дури вероятно все още е на свобода и работи със сунитски екстремисти. Проучване на Ройтерс показа неотдавна, че бивши иракски баасисти играят водеща роля в "Ислямска държава", особено като лидери на нейния военен апарат и този по сигурността в сянка. Тъй като баасистите имат тесни социални, финансови и културни връзки в много области, които сега са под контрола на "Ислямска държава", за иракското правителство ще е трудно да прогони екстремистите от тези райони. И дори ако Багдад успее да си върне територии, екстремистите и баасистките им съюзници подкопават опитите на централното правителство да възстанови реда. ******** През 2003 г. Хюсеин стана първият съвременен арабски лидер, свален от външни сили. След процес, опетнен от обвинения в намеса на САЩ и процедурни проблеми, иракски съд го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството и го осъди на смърт чрез обесване. Това спечели на Хюсеин още едно отличие - това на първия арабски лидер, съден и екзекутиран за престъпленията си. Екзекуцията на Хюсеин послужи като сигнал за сбор към поддръжниците му и към сунитите в региона. На 30 декември 2006 г. Хюсеин стоеше спокойно до бесилката, докато един от тримата му екзекутори в черни маски за ски и кожени якета, се подготвяше да постави на врата му дебела жълта примка. Хюсеин пристъпи към платформата, която скоро щеше да се отвори под него. Тогава стаята избухна в шиитски религиозни песнопения и подигравки. Шиитските пазачи и активисти използваха момента, за да се изправят срещу диктатора, причинил толкова страдания на иракските шиити. Веднага щом примката се уви около врата на Хюсеин, те скандираха в унисон "Аллах да благослови пророка Мохамед и неговото семейство". Няколко души извикаха "Муктада, Муктада, Муктада", като имаха предвид шиитския духовник Муктада ас Садр, който водеше бунт срещу войските на САЩ в Ирак. "Муктада", усмихна се Хюсеин и попита саркастично. "Това ли е мъжеството ви?" "Върви в ада", изкрещя един мъж. Иракски прокурор се обърна към освиркващите. "Умолявам ви. Човекът е изправен пред екзекуция. Моля спрете." Залата утихна за кратко и Хюсеин беше обесен. Екзекуцията на Хюсеин затвърди статута му като сунитски и арабски национален мъченик. Макар че не всички сунити в региона изпитваха задължително топли чувства към сваления иракски лидер, мнозина бяха възмутени от начина, по който той беше екзекутиран. Това беше един от моментите, в които отношенията между сунити и шиити бяха в най-ниска точка и подкрепяното от САЩ иракско правителство направи серия от лоши преценки, които дадоха на сунитите в арабския свят нова причина да хранят омраза към шиитите. След екзекуцията на Хюсеин бившите баасисти започнаха да действат повече чрез ордена Накшбандия и укрепиха съюза си със сунитските екстремисти от "Ал Каида в Ирак", която по-късно се трансформира в "Ислямска държава". Няколко високопоставени баасисти, включително Ад Дури, се укриха и започнаха да планират водения от сунити бунт малко след като силите на САЩ свалиха режима на Хюсеин. През есента на 2003 г. американски представители казаха, че Ад Дури участва в набирането на чуждестранни джихадисти и финансирането на атаки срещу войници на САЩ. Тази оценка се базираше на разказите на заловени членове на "Ансар ал Ислам" - свързана с Ал Каида групировка, която представители на САЩ обвиниха за серия от самоубийствени атентати и други нападения срещу американски сили и мирни иракски граждани. Американските представители заявиха, че Ад Дури и други бивши баасистки лидери са избягали в съседна Сирия, където се смята, че са работили със служители на сирийското разузнаване, за да възстановят елементи на партия "Баас" в Ирак. Както баасистите, така и ислямските екстремисти успяха да си осигурят подкрепата на обикновени сунити, които охладняха към правителството заради политиката на религиозна дискриминация, провеждана от правителството на бившия иракски премиер Нури ал Малики. Откакто новият премиер Хайдер ал Абади встъпи в длъжност през септември 2014 г., сунитски политически лидери отправиха няколко искания към него. Те включват амнистия на десетки хиляди сунити, затворени - в много случаи без съдебно решение - от режима на Малики в името на борбата с тероризма; повече влияние в новото правителство; спиране на бомбардировките на сунитски градове; и по-значима роля в иракските сили за сигурност, които Малики прочисти от много високопоставени сунитски офицери. Днес шиитски милиции поемат водеща роля в борбата срещу "Ислямска държава" и други джихадисти, и по този начин отчуждават допълнително сунитската общност. Много сунити се ужасяват от спомените, които буди възстановяването на шиитските милиции, които често извършваха отвличания, убийства и изтезания на сунити по време на религиозната война в Ирак от 2005 до 2008 година. Наследството на Хюсеин ще продължи да преследва Ирак, докато не се намира решение за оплакванията на сунитите и новите шиитски управници на страната отказват да споделят властта с арабското сунитско малцинство. Необходимо е Абади да гарантира на иракските сунити, че ще успее да отмени наследството на своя причиняващ разкол предшественик. В същото време сунитите трябва да спрат да копнеят за славните дни на Хюсеин и неговия брутален баасистки режим - режим, който поведе Ирак по път към унищожението. По БТА

Ето го банковия измамник, когото ДАНС и полицията издирват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262499_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%A1+%D0%B8+%D0%BF%

 Георги Христов Георгиев е мъжът, когото ДАНС и полицията обявиха за международно издирване. Георгиев е част от организираната престъпна група, източила от банки и банкови институции над 2 милиона евро. Бандата е обвинена за пране на пари в особено големи размери.
Арестувани са 9 души, след които и двамата тартори. Единствено те са били хора с по-висока степен на образование и са имали бизнес. Останалите са били ниско образовани, били са мулета. Муле е бил и Георги Георгиев, който ченгетата в момента търсят под дърво и камък. Неговата роля е била да изтегли от определена банка пари в кеш и да ги предаде на един от тарторите. За услугата е получавал по 20 хиляди евро. Теглените суми варират между 400 и 500 хиляди евро.

Въпреки, че арестуваните са от Пловдив, Велико Търново и Варна, на практика през последните години всички те са живеели в града под тепетата, стана ясно днес на пресконференцията на Окръжна прокуратура Пловдив.

Както БЛИЦ съобщи, схемата за източване на банките е влязла в действие чрез колосални измами, в които от фалшиви мейли, близки до мейлите на различни отговорни лица във фирми и търговски компании, на служители е било нареждано да бъдат преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите големи суми пари. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави. По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами. 

Ватикана анатемоса корицата на Charlie Hebdo

http://frognews.bg/news_104912/Vatikana-anatemosa-koritsata-na-Charlie-Hebdo/

На корицата е изобразен Господ с кръв по ръцете и автомат Калашников зад гърба си, а заглавният надпис гласи "Година по-късно убиецът не се спира"."Зад лъжливия знак на непримирим секуларизъм френският седмичник отново забравя това, за което дълго време призоваваха лидерите на различните религии: да бъде спряно насилието в името на религията, а използването на Бог за оправдание на ненавистта е истинско богохулство", пише Reuters.

Шампионско трио пое ФК „Етър”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5218709

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и президентът на ФК Етър Александър Нанков официално представиха новия треньорски екип на отбора. Тимът ще бъде ръководен от шампионското трио Бончо Генчев, който бе част от състава, извел България до четвърто място в света на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов и президентът на ФК Етър Александър Нанков официално представиха новия треньорски екип на отбора. Тимът ще бъде ръководен от шампионското трио Бончо Генчев, който бе част от състава, извел България до четвърто място в света на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г.

ПИБ придоби Кремиковци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262498_%D0%9F%D0%98%D0%91+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8

 „Първа инвестиционна банка” АД след постигнато съгласие с дружествата, придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха.
През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите.

Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия. 

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена.

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване