Между „четирима и седмина“ убити и над 20 ранени при стрелба в Канзас

https://www.24chasa.bg/Article/5327154

Между „четирима и седмина“ убити и над 20 ранени при стрелба в КанзасНяколко души са били убити и над 20 са били ранени, някои от които сериозно, при стрелба на работно място в американския щат Канзас, предава вестник The Washington Times, цитиран от Фокус. Властите съобщават, че между „четирима и седмина“ души са застреляни, включително и стрелецът, и между 20 и 30 души са пострадали.

Неспазване на знак "Стоп" прати шофьорка в казанлъшката болница

http://pik.bg/неспазване-на-знак-стоп-прати-шофьорка-в-казанлъшката-болница-news491972.html

Неспазване на знак "Стоп" прати шофьорка в казанлъшката болница

Тежка катастрофа е едно пострадало момиче, стана в четвъртък вечерта около 19:30 часа на подбалканския път София - Бургас на разклона за Павел Баня. Камион блъска лек автомобил "Нисан" със софийска регистрация, който не е спрял на знак "Стоп".

Колата е била управлявана от младо момиче, което е пострадало тежко и е откарано в спешния център в Казанлък. Наложило се е пожарникарите да разрежат возилото, за да я извадят.

В инцидента е участвал още един автомобил, който е избягал от местопроизшествието. Оргaните на реда са започнали разследване на тежкия инцидент. 

Младите българи водят застоял живот

http://pik.bg/младите-българи-водят-застоял-живот-news491969.html

Младите българи водят застоял живот

Само 21% от българите над 18 г. покриват някаква минимална физическа активност, необходима за поддържане на добра форма (т.е. поне 10 000 крачки дневно), а при българчетата между 11 и 17-годишна възраст, физически активни са 74,1%.

Това обяви на пресконференция доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Доц. Ханджиев посочва за сравнение, че в световен мащаб физически активни са 23,3% от хората над 18 г. и 80,7% от децата. Според него българчетата прекарват най-много време пред телевизионния екран, компютъра или лаптопа - средно по 25 часа седмично, което води до недостатъчна физическа активност и е предпоставка за затлъстяване.

Според доц. Ханджиев най-добрата превенция срещу затлъстяването са образователните програми за деца и родители, а не налагането на данъци върху храните. България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване според констатациите на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага.

Пълнотата в детската възраст е предпоставка за развитие на тежки заболявания в бъдеще - затлъстяване, захарен диабет и т.н. През 2014 г. по света е имало 2 млрд. души с наднормено тегло. През 2025 г. те ще бъдат 2,7 млрд. Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, посочи, че с данъци, ефект върху възпитаването на навици за здравословен и балансиран начин на живот, не се постига. В 11 от 25 страни са направени опити или се е въвел някакъв вид данък върху определени храни, но тази мярка не е повлияла позитивно върху нивата на затлъстяване. По тази причина някъде данъкът вече е отменен, а в други страни - отмяната е планирана. Ако такъв данък бъде въведено, според проучвания на индустрията, биха били закрити 1500 - 4200 работни места и оборотите биха намалели с над 300 млн. лв.”, обобщи бившият здравен министър.

Той припомни, че нови данъци се предлагат от финансовите министри и се съгласуват със заинтересованите страни. Според него по-скоро има нужда от целенасочена политика в областта на храненето. “Ако трябва да говорим за сериозни проблеми, свързани с храненето, не затлъстяването, а недохранването е по-сериозният проблем”, обяви д-р Семерджиев. Той цитира данни от последния доклад на Института за модерна политика „Социално-икономически права и уязвими групи през 2015 г”., в който се сочи, че стойността на Международния индекс на глада за България е 8,5 пункта. Това нарежда България на челна позиция сред европейските държави по степен на недохранване на населението.

За сравнение ситуацията в България е по-лоша от тази в Румъния, където индексът е 5.3, Сърбия – 7.1, в Македония – 5.9, а в Босна и Херцеговина, Черна гора и в Хърватска е под 5. “А това е още едно доказателство за лошо управление”, коментира данните д-р Семерджиев. “Не може да се говори за „вредни храни“, а за вредни хранителни навици и вредни количества”, заяви доц. Николай Ризов, водещ специалист по химия на храните. Той обясни, че за едни групи хора определени храни могат да бъдат нездравословни, но за други - те да са жизнено необходими. 

Отличие за епидемиолога проф. Емил Каменов

http://pik.bg/отличие-за-епидемиолога-проф-емил-каменов-news491966.html

Отличие за епидемиолога проф. Емил Каменов

Видният учен в областта на епидемиологията проф. Емил Каменов бе удостоен с плакет на Народното събрание. Високото отличие от името на председателя на НС Цецка Цачева връчи председателят на здравната парламентарна комисия Даниела Дариткова.

На 8 февруари тази година професорът, който е един от доайените на българската епидемиология, навърши 100 години. Той е вдъхновил своята фамилия и в нея има четири поколения лекари.

Наградата получи неговата снаха проф. Маргарита Каменова, която посочи, че професорът е направил много за профилактиката в българската медицина, направил първия план за борба със заразни болести. „И в годините между 1954 и 1964 година голяма част от болестите, които бяха голям бич за нашето общество, бяха победени – това е станало със заслугите на моя свекър“, посочи тя и заяви, че той сега е в чудесна кондиция, следи това, което прави нашата държава и властите.

„Той беше превъзходен организатор, неговото отношение към работата, неговата отговорност, на която е научил всичките си синове и внуците са му помогнали да вземе всичко най-добро, което е научил”, каза проф. Каменова.

По време на 2 или 3 министерства той е бил със статута на главен епидемиологичен инспектор и тогава направил план за борба със заразните болести. „Направи се отчет, навсякъде в страната се картотекира къде има заразни болести и какви мерки трябва да се вземат – една от основните мерки е имунизацията. Бяха създадени имунизационни протоколи и се обхвана цялото население и то основно в училищата и в детските гради, където са компактни масите и много лесно с помощта на училищните лекари“, каза тя.

Професорът сочи че тогава изчезнал антраксът, бурцелозата, коремният тиф като заболяване, дизентерията, коклюшът, полиомиелитът. Заедно с това започнала и научна работа, подготовка на кадри и проф. Емил Каменов 20 години е бил ръководител на катедрата по епидемиология в ИСУЛ. Проф. Каменова също е работила като училищен лекар и днес още съжалява, че от училищата са премахнати училищните лекари. Според нея това е много сериозна грешка и пропуск. На въпроса за хората, които се притесняват, че ваксинирайки децата си, ще създадат проблеми, тя казва, че „тук стигаме до сериозния въпрос – за доверието към лекаря”. „Не мога да си представя, че ще говоря с една майка и няма да я убедя колко е необходимо да се ваксинира детето“, заяви професорът.

Според нея у нас се е получила известна девалвация на лекарската професия – много хора започнали да си позволяват, включително журналисти да говорят, без да е редно, за лекарски грешки, преди те да са доказани. Самите лекари малко са се оттеглили от обществените си задължения и от чувството си, че те са длъжни на пациентите, защото бяха пренебрегнати дълго време, смята още тя. 

„За да останат хора в България“ връчват на Борисов писмо - подписка за Банско

http://pik.bg/„за-да-останат-хора-в-българия“-връчват-на-борисов-писмо---подписка-за-банско-news492025.html

„За да останат хора в България“ връчват на Борисов писмо - подписка за Банско

Коалиция „За да останат хора в България” ще се съберат пред Министерски съвет, за да връчат на премиера Бойко Борисов отворено писмо - подписка от всички хотелиерски и ресторантьорски асоциации и представители на туризма в Банско.

В сряда от коалицията разпространиха отвореното писмо. „Господин премиер, вече 10 години една и съща група зелени самозванци води война срещу българските региони и българския туризъм. Спряха проекти за над 3 милиарда лева, обезлюдиха цели общини, отнеха хляба на стотици хиляди хора, само от областите в Рила и Пирин изселиха десетки хиляди граждани. Докога ще продължава това?”. Това се казва в обръщението на коалиция „За да останат хора в България“ до министър-председателя Бойко Борисов.

То е подписано от организации на хотелиерите и ресторантьорите, на ски училищата, на собственици на хотели, на алпийския клуб на ветераните по ски, на представители на местния бизнес. БГНЕС публикува пълния текст на обръщението: „Господин Борисов, под носа на властта вече 10 години тази група псевдоеколози „усвоява“ по 250 милиона лева на петилетка.

Броиха гъски, развъждаха лалугери, местиха лешояди, гониха миди, браха билки, събираха изпражнения на мечки, и какво ли още не. Разберете, че тези „усвоени“ 250 милиона лева не допринасят нищо за природата на България – всичко се краде, а ефектът е нулев. Нито въздухът стана по-чист, нито водата стана по-бистра, нито биоразнообразието стана по-разнообразно. Половината пари се откраднаха, а с другата половина същите хора финансираха ударите срещу българските региони и туризъм.

А все по-често и срещу Вашето правителство. И ВИЕ, И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СМЕ ИЗПРАВЕНИ СРЕЩУ ЗЕЛЕНАТА ОЛИГАРХИЯ! Докога ще разрешавате да продължи това? Зелените човечета се хранят години на гърба на държавата и не внасят в хазната нито лев! Това са паразитите на българската нация, която заробва децата ни! Господин премиер, вече 10 години ходим по министерства, агенции, комисии и къде ли още не.

Правим протести, обсъждания, кръгли маси! Решение няма. Писахме апели, молби, жалби, но отникъде не дойде помощ. Само празни обещания, след който се завръща старият зелен рекет, финансиран с държавните пари. С парите на народа! И ние като Вас имаме деца и внуци. Ние отглеждаме тях, а не разни лешояди, лалугери и мишки. Няма лошо стриктно да пазим природата, напротив. Но над всичко е човекът, нормалният живот, поминъкът, бъдещето на народа. След ясната Ви реакция при съмнения за други търгове и конкурси - очевидно е, че само Вие можете да решите и този въпрос.

Не искаме да вярваме на слухове, че сте се уплашил от шепа зелени рекетьори! Спрете обществените поръчки на Зелените! Спасете народа си! Разрешете проблемите в ски зона Банско! Не вярвайте на зелените лъжци и манипулатори! За каква олигархия в Банско става дума, щом десет години в ски зоната се наливат милиони частни инвестиции, два пъти повече от предвиденото в концесионния договор! В Банско се инвестира дългосрочно в бъдещето на държавата, а не се черпи от хазната! С лешояди не се живее, колкото и да са ценни. Направете всичко необходимо, за да останат хора в България! Последната ни надежда е във Вас!“, се казва в обръщението.

Плевнелиев: България може да бъде добро място за правене на бизнес

http://pik.bg/плевнелиев-българия-може-да-бъде-добро-място-за-правене-на-бизнес-news491960.html

Плевнелиев: България може да бъде добро място за правене на бизнес

Всички ние сме част от клуба на тези, които вярваме, че България може да бъде добро място за правене на бизнес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за връчването на Годишните награди за отговорен бизнес за 2015 г. на Българския форум на бизнес лидерите. Конкурсът отличава компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и се провежда за тринадесета поредна година.

Държавният глава връчи призовете в категорията „Инвеститор в обществото“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Носител на голямата награда в категорията е „Нова Броудкастинг Груп“ АД за проекта „Промяната“ за по-добро бъдеще на децата в България. Финалистите в проекта са осигурили през 2015 г. по-добър живот на 545 деца у нас, а през 2016 г. планират да реализират активности за по-добър живот на над 1000 деца. Втора и трета награда за „Инвеститор в обществото“ президентът връчи на „Райфайзенбанк България“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

Вие сте социално отговорни, иновативни и показвате, че и големите, и малките могат да допринесат чрез доброволчество, дарителство и социалноотговорна дейност, обърна се президентът Плевнелиев към представителите на отговорния бизнес в България. 

Германия изпусна дирите на 130 хиляди имигранти и бежанци

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/71846/Germaniya-izpusna-dirite-na-130-hilyadi-imigranti-i-bezhantsi

/Поглед.инфо/ Германските власти не знаят къде се намират около 130 хиляди души, от тези, които са пристигнали в страната през миналата година и са обявили, че търсят убежище.

САЩ няма да налагат вето върху руските самолети за Иран

http://svetoven.pogled.info/news/71845/SASHT-nyama-da-nalagat-veto-varhu-ruskite-samoleti-za-Iran

/Поглед.инфо/ САЩ не смятат за задължително да наложат вето в Съвета за сигурност на ООН върху продажбата на изтребители Су-30 от Русия на Иран. Това съобщи в четвъртък, държавният секретар Джон Кери, говорейки по време на изслушване в комисията по външните работи на Камарата на представителите.

Д. Божилов за Фрог: Докладът на „Аликспартнърс” прецаква вложителите в КТБ

http://frognews.bg/news_107586/D-Bojilov-za-Frog-Dokladat-na-Alikspartnars-pretsakva-vlojitelite-v-KTB/

Докладът за КТБ на „Аликспартнърс” е изготвен по начин, по който синдиците на банката са искали. Докладът нищо не разкрива. В него има препоръка как Фондът за гарантиране на влоговете да направи така, че кредиторите на КТБ да отидат на по-заден ред. Това коментира в интервю за Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО "Ние, гражданите".

Захариева търси подкрепа от НС за промените в Закона за съдебната власт

http://pik.bg/захариева-търси-подкрепа-от-нс-за-промените-в-закона-за-съдебната-власт-news491949.html

Захариева търси подкрепа от НС за промените в Закона за съдебната власт

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева търси подкрепа за промените в Закона за съдебната власт от парламента, като провежда серия от консултации с парламентарно представените политически сили. Захариева е провела срещи с всички парламентарни групи с изключение на „Атака” и ПФ, съобщи пред журналисти самата тя. „Срещите с парламентарните групи не са приключили. Аз поех ангажимент преди внасянето на законите да ги представя на всички парламентарни групи с надеждата да ги подкрепят. Надявам се да ги подкрепят. Считам, че съдебната реформа е една от най-важните реформи”, коментира още правосъдният министър.

Захариева вчера проведе и едночасова среща с БСП. След края й депутатът от левицата Янаки Стоилов поясни, че БСП са били информирани, че правителството ще има готовност в началото на март да внесе следващите от конституционните промени, тази за ЗИД на Закона за съдебната власт. „Това очертава твърде кратък срок на обсъждането на тези важни въпроси в Народното събрание, тъй като преди края на март, съгласно конституцията, те трябва да бъдат приети.

В резултат на тези промени ВСС ще се раздели. Ще се подготви процедурата за участието на магистратите в прекия избор чрез, който те да излъчват представителите си във квотата на ВСС от съдебната власт”, заяви Стоилов. БСП са поставили и редица въпроси, които се отнасят не само до промените в Закона за съдебната власт, тъй като, според Стоилов, той е важен, но само косвено може да допринесе за подобряване на правосъдието. „Затова за нас е много важно да бъдат подготвени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да съдействат за ускоряване на съдебния процес, за ясно уреждане на предварителните проверки, които се правят, за да може да не се протакат процедурите, а да има ясно предявяване на обвинения и развитие на предварителното производство, а по-нататък и евентуално внасянето на резултатите в съда”, категоричен бе Янаки Стоилов. Той поясни, че след това от левицата очаквали да бъдат приети и някои промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които да засилят контрола върху съдебно-изпълнителното производство и да се предотвратят случаи на злоупотреби, каквито съществуват в момента.

„Имам предвид някои действия на частни съдебни изпълнители, тъй като се създават условия за злоупотреби. Очакваме и промени в Търговското законодателство, което да предотврати кражбата на фирми и опита за преразпределяне на бизнес”, добави депутатът. Той коментира, че разговорът със Захариева е бил насрещен.

„По повод на поставените от нас въпроси Захариева очерта график на инициативи. По част от тези въпроси вече се работи активно в Министерството на правосъдието. Ще очакваме до средата на тази година всички тези въпроси да бъдат реализирани”, подчерта Янаки Стоилов. Той добави, че на срещата депутатите от левицата са поставили и въпроса за надзорните функции върху прокуратурата по линия на ЕС.

„Може би тук тълкуването ни е различно. Захариева го смята като въпрос на споделена отговорност, а ние като критична оценка за състоянието на досъдебното производство“, обясни Стоилов и добави, че е станало ясно, че ще бъдат използвани и други експерти, които имат опит в управлението на съдебната дейност и администрация.

КЗК разследва вероятен картел при продажбата на горива

http://pik.bg/кзк-разследва-вероятен-картел-при-продажбата-на-горива-news491948.html

КЗК разследва вероятен картел при продажбата на горива

КЗК прие секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България. В резултат на проучването се открояват проблеми за конкуренцията. Сред тях КЗК посочва, че се забелязва идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от дружествата: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД, отличаваща се с продължително задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики-картелни споразумения.

По отношение на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива предназначени за местния пазар е по - висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия.Следва да се посочи, че съгласно икономическата доктрина при нормално функционираща пазарна среда, цените следва да отчитат динамичните промени в търсенето и предлагането, като по този начин се формира равновесна пазарна цена. Пренебрегването на тази функция води до несъвършенства и изкривяване на пазарната среда. Това може да означава, че върху определянето на производствените цени на петролните продукти в България могат да влияят и непазарни фактори, чрез които „Лукойл Нефтохим Бургас” АД да извлече допълнителни икономически ползи по отношение на стопанската си дейност в страната, особено предвид специалното му положение на изявен лидер на пазара на производство и внос на горива в Република България. КЗК установява наличието на административно-правни бариери пред доставчиците на горива на националния пазар, свързани с функционирането на данъчни складове в страната.

Основен проблем в сектора е, че голяма част от доставчиците не притежават собствени данъчни складове поради невъзможността да отговорят на законовите изисквания за изграждане и регистриране на такива, както и поради недостатъчен финансов ресурс. Условията за отварянето на такъв склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз.

Преразглеждането и евентуалното облекчаване на някои административни изисквания би стимулирало както предприятията, свързани с производството и реализацията на горива, така и други стопански субекти да инвестират в създаването и регистрирането на нови данъчни складове за горива в страната. По този начин увеличеният внос би оказал конкурентен натиск върху местните доставчици по отношение на цената и условията на доставка. КЗК препоръчва на държавните органи да предприемат необходимите действия за облекчаване достъпа на търговците до акцизни складове. Това може да стане чрез отварянето на държавни складове и чрез сключване на двустранни споразумения с други страни-членки на ЕС за взаимно съхранение на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти на тяхна територия.

В резултат на извършения анализ КЗК образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения по чл.15 от ЗЗК и чл. 101 от ДФЕС от страна на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД; И производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от ДФЕС от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

Продължителността на разследването зависи от редица фактори, като сложност на случая, степен на сътрудничество с Комисията от страна на предприятията, гарантиране правото им на защита, евентуални съгласувателни процедури с Европейската комисия, както и от сроковете по Регламент на Съвета (ЕС) № 1/2003, заявяват още от КЗК. 

Предстои подписване на договор за ВиК услуги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554847

Договорът за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги на потребителите на територията на област Сливен ще бъде подписан днес.  Това ще стане на заседание на Общото събрание на асоциацията. Участие ще вземат областният управител, който е председател на АВиК, управителят на ВиК - Сливен, представителите на общините от област Сливен и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В дневния ред е включено още приемане на бюджета на АВиК за настоящата година, както и приеман...

Филми в Дневник След 5: Агент полуинтелигент

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/02/26/2707365_agent_poluinteligent/?ref=rss


Жанр: Комедия
САЩ / 2016 / 82 минути
Сценарист: Питър Бейнхам, Саша Барън Коен, Фил Джонстън
Режисьор: Луи Летрие
В ролите: Габури Садибе, Скот Адкинс, Пенелопе Крус, Айла Фишер, Анабел Уолис, Джони Вегас, Йън Макшейн, Марк Стронг, Ребел Уилсън, Саша Барън Коен
Оператор: Оливър Ууд
Продуцент: Саша Барън Коен, Найра Парк
Номинираният за Оскар® и носител на Златен глобус Саша Барън Коен (създател на Борат, Бруно и Али Джи), се завръща на големия екран с нов...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5323629

Анюта Асенова, член на СЕМ.
Старозагорски митрополит Галактион, 67 г.
Акад. Иван Радев, литературовед, 73 г.
Иля Велчев, поет, сценарист, режисьор, 69 г.
Петър Хубчев, треньор на "Берое", бронзов медалист от САЩ'' 94, 52 г.
Светлана Михалева, главна медицинска сестра на МБАЛ "Бургасмед".
Силва Зурлева,
Анюта Асенова, член на СЕМ. Старозагорски митрополит Галактион, 67 г. Акад. Иван Радев, литературовед, 73 г. Иля Велчев, поет, сценарист, режисьор, 69 г. Петър Хубчев, треньор на "Берое", бронзов медалист от САЩ'' 94, 52 г. Светлана Михалева, главна медицинска сестра на МБАЛ "Бургасмед". Силва Зурлева,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване