Пътна обстановка в страната - 26 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314401

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Сливен: В участъка от км 247+000 до км 247+100 и от км 255+100 до км 255+200 посока София е затворена за движение изпреварващата лента, поради ремонт на ограничителни системи.

Спешна среща при Цацаров за засилване на контрола на обществения ред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327232

Спешна среща за засилване на контрола на обществения ред у нас свиква главния прокурор днес. Както "Труд" писа ще се търсят допълнителни мерки за охраната на обществени места след случая, при който четирима охранители пребиха млада двойка на Околовръстното шосе в София. В срещата ще участват главният секретар на МВР Георги Костов и директора на
Спешна среща за засилване на контрола на обществения ред у нас свиква главния прокурор днес. Както "Труд" писа ще се търсят допълнителни мерки за охраната на обществени места след случая, при който четирима охранители пребиха млада двойка на Околовръстното шосе в София. В срещата ще участват главният секретар на МВР Георги Костов и директора на

Облачно и до 17 градуса днес, в западните райони ще превали дъжд

https://www.24chasa.bg/Article/5327223

Облачно и до 17 градуса днес, в западните райони ще превали дъждДнес ще е предимно облачно. На отделни места, главно в западните райони, ще превали дъжд. Временно разкъсване на облачността ще има в югозападните и централните райони от страната. Ще духа слаб, в Източна България до умерен южен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°.

Предимно облачно, дъжд ще превали в Западна България

http://pik.bg/предимно-облачно-дъжд-ще-превали-в-западна-българия-news492020.html

Предимно облачно, дъжд ще превали в Западна България

През деня облачността ще е предимно значителна. На отделни места, главно в западните райони ще превали дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен южен вятър, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури ще са между 1° и 6°. Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°. Над планините ще има разкъсана облачност, значителна над масивите в Западна България, където на места слабо ще превали. Вятърът ще е умерен, от югозапад.

Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра около 1°. По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 10° до 15°. 

Нов протест във Враца заради смъртта на Тодор

http://frognews.bg/news_107606/Nov-protest-vav-Vratsa-zaradi-smartta-na-Todor/

Протест срещу решението на Окръжната прокуратура във Враца, с което частично бе прекратено наказателното производство срещу братята Иван и Десислав Дамянови, организират днес близките на починалия Тодор Йорданов.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://pik.bg/„софийска-вода”-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-някои-части-на-столицата-news492019.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 26 февруари, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
На 26 февруари. (петък), във връзка с направа на водопроводни връзки на уличен водопровод на ул. „Йерусалим“ жк. „Младост“ I , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Йерусалим“ №15,бл. 54, бл. 54А, бл. 53
ул. „Григорий Горбатенко“, бл. 156, бл. 168

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред ОДОЗ до бл. 54А.
На 26 февруари (петък), във връзка с възстановяване на уличен водопровод на бул. „България“ кв. „Манастирски ливади“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „България“, ул. „Бяло поле“, ул. „Българска легия“, БЦ „Белисимо“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Бяло поле“ ъгъла с бул. „България“.
На 26 февруари (петък), във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. „Юрий Венелин“ до бул. „Цар Освободител“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ ъгъла с ул. „Генерал Гурко“.
На 26 февруари (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ива“ местност „Карпузица“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
местност „Карпузица“ – ул. „Ива“
кв. „Горна баня“ – жп линията „София- Перник“, ул. „Ехо“, ул. „Извор“,ул. „Топло изворче“, ул. „Вечерница“, бул. „Никола Петков“, ул. „Георги Богровски“, ул. „Планиница“, ул. „Лотос“, ул. „Гръстниче“, ул. „Урал“, ул. „Градище“, ул. „Синьото езеро“, ул. „Дон“, ул. „Пладнище“, местност „Подлозище“, ул. „Валозите“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Никола Петков“ ъгъла с ул. „Николай Хрелков“.
На 26 февруари (петък), във връзка с монтаж на спирателен кран до бл. 10 жк. „Гевгелийски“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 10 и бл. 11(висока зона)

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: между бл. 10 и бл. 11.
На 26 февруари (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Александър Стамболийски“ с. Мрамор , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Александър Стамболийски“ , ул. „Христо Ботев“, ул. „3-ти март“, ул. „Република“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Александър Стамболийски“ ъгъла с ул. „Христо Ботев“.
На 26 февруари (петък), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Балкан“ жк. „Ботунец“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Васил Левски“, ул. „Витиня“, ул. „Балкан“, ул. „Мусала“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Левски“ ъгъла с ул. „Балкан“.
На 26 февруари (петък), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Радилица“ с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Радилица“ от ул. „Зорница“ до полето
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Радилица“ ъгъла с ул. „Зорница“.
На 26 февруари (петък), във връзка с подмяна на пожарни хидранти на бул. „Цариградско шосе“ жк. „Дружба“ 2 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Цариградско шосе“ №163

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред магазин „Тойота“.
На 26 февруари (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Витков“ гр. Бухово , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Стефан Витков“ от №1 до № 18
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стефан Витков“ №16.

Войници ще защитават границите на България

http://pik.bg/войници-ще-защитават-границите-на-българия-news492016.html

Войници ще защитават границите на България

Според решението на българския парламент, армията и граничната полиция ще патрулират границите на страната заедно, предаде унгарското национално радио M1 Híradó.

Депутатите единодушно измениха Закона за въоръжените сили на страната. Сега вече военни части ще патрулират заедно с граничната полиция. По-рано министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че "българската армия е напълно готова да участва със всичките си ресурси за защитата на границите и да съдейства на полицията."

Българското министерство на вътрешните работи загатна, че времето ще се подобри през следващите седмици, което ще доведе до ръст на нелегалната имиграция.

Ровенето в кофите няма да се глобява

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2016/02/26/2712214_roveneto_v_kofite_niama_da_se_globiava/?ref=rss


Глоба от 300 до 1000 лева грози всеки, който унищожава контейнерите за отпадъци. Няма да бъдат санкционирани клошарите, които изваждат и взимат пластмасови и хартиените отпадъци от тях, каквито бяха първоначалните намерения на експертите от Министерството на екологията в началото на тази година.

След негативната обществена реакция януари, предложенията им за поправки в Закона за управление на отпадъците в момента се редактират именно като се прави ясно разграничение между "вандалските прояви" на палене, чупене и унищожаване и на цветни, и на сиви кофи от една страна и на случаите, в които социално слаби хора изкарват своето препитание като вадят съдържанието от всички видове кофи и обичайно ги предават на вторични суровини срещу заплащане.

За редакцията на изменения съобщи министър Ивелина Василева по време на дискусия за кръговата икономика във вторник в отговор на питане защо клошарите ще се глобяват вместо да се интегрират в системата за разделно събиране на отпадъците. Пред журналисти тя обясни, че това се прави, за да не се получават разнопосочни тълкувания и притеснения сред хората.

Първоначалният вариант на законопроекта на МОСВ беше публикуван за обществено обсъждане през януари 2016 г.

Контролът на вандалските прояви ще продължи да се осъществява от екоинспектори по общините. Дали да има по-засилен контрол се решава на общинско ниво, с решение на местните власти, но ще се разчита и на сигнали от гражданите, обясни още екоминистърът. Нашата цел е да дисциплинираме гражданите с тези промени, обясни министърът

Интегрирането на клошарите в системата за разделно събиране на отпадъците, по думите на Всилева, касае създаването на нови работни места като цялостна управленска политика.

 

Освободиха двама турски журналисти от затвор в Истанбул

https://www.24chasa.bg/Article/5327215

Освободиха двама турски журналисти от затвор в ИстанбулДвама турски журналисти, срещу които бяха повдигнати спорни обвинения в разкриване на държавни тайни, бяха освободени от затвор в Истанбул три месеца след ареста им, предава AFP, цитирана от "Фокус". Ердем Гюл и Джан Дундар бяха пуснати на свобода, след като Конституционният съд на Турция постанови, че правата им са били нарушени.

Варна е на път да "опрости" над 20 хил. лв. наеми на бивш общински съветник

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/02/26/2712346_varna_e_na_put_da_oprosti_nad_20_hil_lv_naemi_na_bivsh/?ref=rss


Близо година и половина, след съдебно решение в полза на община Варна, местната администрация не е направила нищо, за да събере най-малко 20 хил. лв. наеми, които бившата общинска съветничка Благомира Александрова дължи на местния бюджет. Тъй като сумата е натрупана още от 2009 г. твърде вероятно част от наемите и лихвите по тях вече да са погасени по давност, установи проверка на "Дневник".

От община Варна не отговориха на въпроса каква е причината задълженията да не бъдат потърсени до този момент. Според Димитър Кискинов, главен юрисконсулт в дирекция "Правно-нормативно обслужване" за дължимите суми предстояло завеждане на съдебен иск.

Точно същият отговор обаче беше даден от администрацията на кмета на града Иван Портних и в средата на декември 2014г. Тогава стана известно, че Върховният административен съд е публикувал свое решение, с което е определи, че Благомира Александрова, е използвала неправомерно общински имот и

системно не е плащала наема за него.

Става дума за кафе-сладкарница от 87 кв.м. в спортния комплекс "Приморски" в града.
Александрова стопанисвала имота срещу 1463 лв. на основание на петгодишен договор, сключен още през 2009 г. с дружеството й "Джаки-83".

Заради системното неплащане на наеми през май 2013 година е издадена заповед за изземване на имота, която е потвърдена с решение на Върховния административен съд.

На 16 декември 2014 г. пресцентърът на общинската администрация във Варна информира, че за събирането на задълженията е заведен съдебен иск. Проверка на "Дневник" обаче показа, че

това не се е случило

"Аз не мога да ви отговоря на въпроса защо съдебният иск не е бил заведен, каза в телефонен разговор преди десетина дни Димитър Кискинов. Вероятно предстои това да се случи в близките дни."

Зам.-кметът на Варна Пламена Маринова първоначално отклони разговор по темата като каза, че не е запозната с него и има нужда от време. Тя обаче не отговори и на писмените въпроси, които й бяха изпратени през общинския пресцентър още в средата на февруари т.г.

Вземания като тези, които Благомира Александрова дължи на Община Варна от 2009 г. насам, се смятат за погасени след изтичането на петгодишен срок, ако през това време не са били потърсени. Кога и дали изобщо се е случило това беше един от въпросите, на които зам.-кметът Пламена Маринова не отговори. Останалите бяха:

1. Каква е причината съдебният иск за събиране на вземанията да не е подаден до момента, при положение, че съдебното решение за напускане на имота от дружеството "Джаки 83"е от есента на 2014г.?

2. Каква е сумата, която "Джаки 83" дължи на Община Варна към момента?

3. Има ли вземания (главница и лихви), които вече са погасени по давност

Благомира Александрова влезе във варненския общински съвет през 2011 г. На проведените тогава местни избори участва като кандидат на партия "Новото време" в коалицията "Варна утре". В нея влязоха още ВМРО, Гергьовден и Българска нова демокрация.



Александрова беше председател на общинската комисия "Младежки дейности и спорт", която оглави след три неуспешни опита. Най-сериозният поддръжник на кандидатурата й беше съветникът Янко Станев (СДС). В разгара на кампанията за поредните местни избори миналата година, въпреки коалиционното споразумение на Реформаторския блок за подкрепа на единен кандидат за кмет на Варна, Станев обяви, че няма да се подчини на решението и като лидер на СДС – Варна ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних.

Това не е първият случай, в който името на Благомира Александрова влезе в новините заради неплатени наеми. През 2010 г. се оказа, че една от фирмите, които тя управлява, е настанила незаконно

дърводелска работилница в скривалище на "Гражданска защита".

След извършената проверка се оказа, че работилницата е съществувала на същото място в продължение на 14 години, а дейността, извършвана в нея, контролирал бащата на Благомира Здравко Александров - Ръчичката.



Веднага след разкриването на нелегалната работилница тогавашният областен управител на Варненска област Данчо Симеонов назначи проверка, която трябваше да установи дали за използването на скривалището е плащан наем и за чия сметка са били ползваните електричество и вода. Резултати от тази проверка обаче не бяха оповестени.

Според експерти в юридическата дирекция на Община Варна, ако съдебен иск за събиране на наемите, неплатени от Александрова, бъде заведен, той най-вероятно ще бъде обжалван от фирмата й "Джаки-83". Колко време ще отнемат съдебните дела, които ще последват, не е известно.

Днес ще превали, максималните температури ще са между 12° и 17°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327214

Днес ще е предимно облачно. На отделни места, главно в западните райони, ще превали дъжд. Временно разкъсване на облачността ще има в югозападните и централните райони от страната. Ще духа слаб, в Източна България до умерен южен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°.
Днес ще е предимно облачно. На отделни места, главно в западните райони, ще превали дъжд. Временно разкъсване на облачността ще има в югозападните и централните райони от страната. Ще духа слаб, в Източна България до умерен южен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°.

Трайчо Трайков сметна: Картелът при горивата е още една КТБ като щети

http://business.actualno.com/trajcho-trajkov-smetna-kartelyt-pri-gorivata-e-oshte-edna-ktb-kato-shteti-news_525809.html

Няма особено голяма изненада от заключенията на КЗК в секторния им анализ. Със сигурност има заличаване на числа по някои сектори. Важното обаче е, че може да започне същинското разследване, с което да се установи дали наистина има картел. Това заяви бившият икономически министър Трайчо Трайков във връзка със секторния анализ на пазара на горивата, обявен вчера (25 февруари). Според аптекарския бос Веселин Марешки, който нашумя с предлагането на горива на по-ниски цени, всеки „би се полак

По темата втори лифт в Банско - пак натиск върху Борисов за строеж

http://blagoevgrad.actualno.com/po-temata-vtori-lift-v-bansko---pak-natisk-vyrhu-borisov-za-stroej-news_525802.html

Коалиция „За да останат хора в България” ще се съберат пред Министерски съвет, за да връчат на премиера Бойко Борисов отворено писмо - подписка от всички хотелиерски и ресторантьорски асоциации и представители на туризма в Банско, предаде БГНЕС. В сряда (25 февруари) от коалицията разпространиха отвореното писмо. „Господин премиер, вече 10 години една и съща група зелени самозванци води война срещу българските региони и българския туризъм. Спряха проекти за над 3 милиарда лева

Българската и руската църква заедно канонизират светец

http://sofia.actualno.com/bylgarskata-i-ruskata-cyrkva-zaedno-kanonizirat-svetec-news_525805.html

Тържественото прославление на новия светия - погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) - ще се състои днес, 26 февруари. На своето заседание на 5 февруари Светият Синод на БПЦ-БП, след като изслуша доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, взе решение тържественото прославление на новия светец да се състои на 26 февруари, когато е денят на неговата конч

Днешните избори в Иран решават дали сближаването със Запада ще продължи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/26/2712265_dneshnite_izbori_v_iran_reshavat_dali_sblijavaneto_sus/?ref=rss


Парламентарните избори в Иран ще са първият лакмус за общественото мнение, след като бе сключено споразумението за ядрената програма, довело до отмяна на международните санкции.

Резултатите от вота ще определят дали Ислямската република ще продължи затоплянето на дипломатическите си отношения със Запада, пише Фаршид Мотахари от ДПА, цитиран от БТА.

Все още не е съвсем сигурно каква ще бъде посоката на иранската външна политика. Срещу реформите на президента Хасан Рухани (от Партията на умереността и развитието) имаше ожесточена съпротива в парламента, доминиран от консерватори. Сега изборите му дават възможност да се отърве от критиците си.

В центъра на предстоящия вот е тристранният сблъсък между Обединения фронт на консерваторите, ултраконсервативния Фронт за стабилност на Ислямската революция и реформаторите.

Съществуващата вече близо 12 години коалиция между консерваторите и ултраконсервативните, които бяха тясно свързани с бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, изобщо не бе хармонична. А това вдъхва увереност на реформаторите.

"Можем да постигнем и на тези избори онова, което постигнахме през 2013 г. (с избирането на Рухани)", каза Мохамад Реза Ареф, водещият кандидат на коалицията Ирански реформатори. В тяхното крило също има разногласия. Политическите реалисти Рухани и Ареф, които искат реформи, но в рамките на съществуващата система, се противопоставят на радикалното крило на движението.

Наблюдатели казват, че едно от решаващите неща на тези избори ще бъде дали умереното крило на консерваторите - оглавявано от председателя на парламента Али Лариджани, може да състави коалиция с реформаторите, която да се обедини около фигурата на водещия кандидат Ареф.

Евентуален съюз между тези две групировки, които вече водят разговори, е в състояние да се окаже сериозна заплаха за ултраконсерваторите. Евентуална победа на тази коалиция ще гарантира преизбиране на Рухани на президентските избори през 2017 г., а Фронтът за стабилност на Ислямската революция на практика ще бъде изхвърлен от политическата сцена до 2021 г.

Колоездачно шоу в Пампорово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554540

Зрелищен Зимен Байк Дуел приема днес и утре Пампорово. За четвърта поредна година домакин на уникалното събитие ще бъде родопският ни курорт, а в арена на зрелището ще се превърна ски писта „Стената”. Специално за събитието ще бъде изградено атрактивно трасе с отлична видимост за публиката, което ще включва множество големи скокове, виражи и стръмни отсечки. Освен срещу техничното снежно трасе, всеки един от състезателите ще трябва да се изправи и срещу своя опонент, защото по трад...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=314398

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 26 февруари, са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 ч.

Актуална пътна обстановка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327217

Температурите са в интервала от - 3 до + 10 С°. Времето над страната е предимно облачно. Вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен, Смолян и София. Пътните настилки в цялата страна са предимно сухи. Ограничена видимост поради мъгла: 50 м на Шипка.
 Републиканските пътища са проходими при зимни условия ІІ.
Температурите са в интервала от - 3 до + 10 С°. Времето над страната е предимно облачно. Вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен, Смолян и София. Пътните настилки в цялата страна са предимно сухи. Ограничена видимост поради мъгла: 50 м на Шипка. Републиканските пътища са проходими при зимни условия ІІ.

Красен Станчев: За Банско не говоря като пресметлив глупак, а като човек със скромна роля в опазването на планините

https://www.24chasa.bg/Article/5326743

Красен Станчев: За Банско не говоря като  пресметлив глупак, а като човек със скромна роля в  опазването на планинитеНе е нормално да искаш парите на другите, да им отнемаш възможността за по-добър живот - а точно това прави в момента ДСБ С икономиста Красен Станчев разговаря РУМЯНА ДЕНЧЕВА - Написахте във Фейсбук ”Още един глас на разума по повод концесията на фирма “Юлен” в Банско, г-н Станчев. Да не би да имате личен интерес,

Времето - предимно слънчево

http://offnews.bg/news/n_1/n_624847.html

През деня над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но привечер от запад облачността отново ще се увеличи и ще е средна и висока. Вятърът ще се ориентира от югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Над планините облачността ще е променлива, по билото на Стара планина намаляваща до слънчево време. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра около минус 1°. По Черноморието облачността ще е променлива намаляваща до слънчево време. Северният вятър през деня постепенно ще се ориентира от югоизток и ще е до умерен. Максималните температури ще са около 6-9°.

Лихвите по спестяванията на бизнеса паднаха до рекордните 0,26%

http://pik.bg/лихвите-по-спестяванията-на-бизнеса-паднаха-до-рекордните-026-news491974.html

Лихвите по спестяванията на бизнеса паднаха до рекордните 0,26%

Лихвите върху депозитите на бизнеса паднаха до рекордните 0,26% през януари, показват данните на БНБ. За сравнение през декември 2015 г. лихвата по спестяванията на нефинансовите предприятия в лева е била 0,50%.
Слабо покачване има при лихвите по спестяванията на домакинствата в лева. От 1,48% през декември миналата година те вече са 1,51%.

Кредитите за бизнеса обаче са поскъпнали в началото на тази година, показват още данните на БНБ. За заеми до 1 млн. евро в евро лихвата се е покачила от 4,92% на 4,98% за месец. По-рязко е поскъпването на кредитите над 1 млн. евро в лева – от 5,30% в края на 2015 г. на 6,21% през януари 2016 г. за заемите в евро тя се покачва от 4,52% през декември 2015 г. до 7,24% в началото на тази година.

За сравнение – през януари 2015 г. лихвата по спестяванията за компаниите все още е била над 1%. По левовите е била 1,15%, а по тези в евро – 1,03%.

Банките продължават да намаляват лихвите по кредитите за домакинствата и през януари. Потребителските заеми вече могат да се вземат при лихва от 10,72%, а преди месец тя е била – 11,53%.
Намаление име и при ипотечните кредити – от 5,44% на 5,29% през януари 2016г.

Йорданка Фандъкова, кмет на столицата: Президент ли? Плановете ми са свързани със София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326461

- Напоследък редовно участвате в заседанията на Министерския съвет, г-жо Фандъкова. Да не би да се готвите да наследите Бойко Борисов на премиерския пост, ако той се кандидатира за президент?
- От първия мандат на Бойко Борисов като премиер кметът и областният управител на София, както и на други градове,
- Напоследък редовно участвате в заседанията на Министерския съвет, г-жо Фандъкова. Да не би да се готвите да наследите Бойко Борисов на премиерския пост, ако той се кандидатира за президент? - От първия мандат на Бойко Борисов като премиер кметът и областният управител на София, както и на други градове,

Представление за мартеничките играе Кукленият театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554855

Най-любимите първомартенски образи - Пижо и Пенда ще се появят на сцената на Кукления театър дни преди празника, окичен с бяло и червено. Пиесата „Нова приказка за мартеничките" ще бъде представена тази неделя, 28 февруари, от 11:00 часа. Това е история за приятелството, саможертвата и любовта, която стига до умовете и сърцата на децата с посланието, че светът има нужда от добри хора. В ролята на Баба Марта е актрисата Бойка Цветанова, обичана от малките и от вече порасналите зрители на Кукления театър, където е играла 40 години. С нея на сцен...

Борисов коментира в НС блокадата на българо-гръцката граница

http://pik.bg/борисов-коментира-в-нс-блокадата-на-българо-гръцката-граница-news492008.html

Борисов коментира в НС блокадата на българо-гръцката граница

Премиерът Бойко Борисов ще разяснени пред Народното събрание по време на парламентарния контрол какви действия предприема българската държава по възникналите проблеми при блокадата на българо-гръцката грааница. Борисов ще отговори и на депутатско питане относно относно предложения до министър-председателя, Министерският съвет да изисква обновяването на българската военна авиация да се съчетава с проекти за икономическо развитие на страната.

Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката ще отговори на питане относно взаимодействието на МОН с общините при приемането на общинските бюджети за 2016 г., във връзка със Закона за училищно и предучилищно образование.

Парламентарният контрол предвижда финансовият министър Владислав Горанов за коментира оповестяването на пълните данни за лицата, придобили вземания от "КТБ" АД (цесионери), след налагане на специален надзор. Към него е отправен и въпрос за заема, отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за изплащането на гарантираните депозити на вложителите в "КТБ" АД. Финансовият министър ще даде разяснения и за предоставянето на държавна помощ на земеделските производители. Горанов трябва да осветли и какво е състоянието на държавен дълг на Република България и прозрачността във фискалната и дълговата политика. Към него са отправени общо 9 въпроси и питания.

В парламентарния контрол ще участват още военният министър Николай Ненчев, Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, Десислава Танева, министър на земеделието и храните, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

В Пловдив започва обработка срещу ларвите на комарите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554767

Ларвицидната обработка срещу комари в Пловдив стартира днес, съобщи директорът на ОП „Дезинфекциозна станция“ Деспина Гърова. Тя уточни, че със специален препарат /ларвицид/ ще бъдат обработени основните биотопни зони и разливи по река Марица. Процесът ще се извършва ръчно след експертното становище на биолози. По-рано през седмицата заместник-кметът „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” Розалин Петков съобщи, че тази година ще се обърне специално внимание на борбата срещу комарите. Една от мерките е тревните...

Цацаров свиква спешна среща с МВР заради обществения ред

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554831

Главният прокурор Сотир Цацаров свиква спешно заседание с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и директора на националната полиция Христо Терзийски за вземане на незабавни мерки за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната. Четирима мъже са задържани за побоя над шофьор в София Повод за спешната среща е инцидентът на Околовръстното шосе в сряда вечерта, при който охранители пребиха шофьор заради подаден сигнал с клаксон.

ФИФА ще избере новия си президент

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2712464_fifa_shte_izbere_noviia_si_prezident/?ref=rss


Днес ще бъде избран единият от двамата най-влиятелни спортни ръководители в света - президентът на ФИФА.

След 24 години безалтернативно управление на бразилеца Жоао Хавеланж и 17 години на швейцареца Сеп Блатер, футболният свят най-накрая е изправен пред реален избор, но във време на невиждани турбуленции.

Представителите на над 200 федерации ще гласуват днес в Цюрих за новия президент на ФИФА и до голяма степен това е и избор за бъдещето на футбола. След ерата на Блатер, чиито последни години бяха белязани от непрекъснати скандали, федерацията трябва да реши накъде да поеме.

Кандидатите са петима, но изборът до голяма степен е сведен до двама души - швейцарецът и досегашен генерален секретар на УЕФА Джани Инфантино и президентът на азиатския футбол шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа от Бахрейн. 

За първи път от избора на Блатер през 1998 г. силите са толкова изравнени и резултатите толкова непредсказуеми, че букмейкърите не могат да определят твърд фаворит. Все пак повечето от тях залагат на шейх Салман, като Sportingbet му дава коефициент за успех 1.444. За Инфантино коефициентът е 2.75.


В битката за гласове шейх Салман разчита на Азия и Африка, които обаче няма да са му достатъчни за победа. Инфантино има зад гърба си Европа и малкото, но важни гласове в Южна Америка. Огромният въпрос е как ще бъдат разпределени 41-те гласа от зона КОНКАКАФ (Централна и Северна Америка, и Карибския басейн), които ще се окажат ключови за избора на нов президент. Там страните се обявиха за гласуване по съвест.

Неясно и остава и колко гласа ще успее да открадне третият фаворит - принц Али бин ал Хюсеин от Йордания, зад когото официално не застава нито една конфедерация. Смята се, че той е способен да вземе гласове както от Азия, така и от Африка, а и от КОНКАКАФ.
"Чувствам се добре и много положително настроен. Подкрепата, която получавам, ме изпълва с увереност", заяви Инфантино в четвъртък.

"Шейх Салман е много спокоен преди утрешното гласуване", заяви негов говорител.
 Инфантино вярва, че ще открадне повече от половината африкански гласове въпреки решението на континенталната конфедерация да гласува анблок. Ръководителят на либерийския футбол Муса Билити смята, че поне 27 гласа ще отидат за принц Али.


"Светът чака и ни гледа. Това е ключовият момент в историята на ФИФА. Той ще реши дали ФИФА ще тръгне нагоре или ще продължи по спиралата надолу", заяви йорданският принц. В опит да привлече гласове той обеща при успех да назначи европеец за генерален секретар.

Инфантино обеща да увеличи повече от два пъти помощта на отделните федерации и да им дава по 5 милиона долара на всеки четири години. Шейх Салман предупреди, че това може да доведе организацията до фалит. "За мен, ако числата са верни, може да се увеличи помощта. Но не съм готов за заложа бъдещето на ФИФА в името да спечеля изборите", заяви шейхът.

Преди избора на президент делегатите на конгреса ще трябва да гласуват пакет от реформи, които целят да се ограничат възможностите за корупция. Те включват ограничение на мандатите на висшите ръководители и разкриване на заплащането им.

Реформите ще ограничат функциите на президента и ще го направят повече представителна фигура, докато реалното управление ще бъде в ръцете на други органи. Въвежда се изборът на редица комисии, чиято цел ще бъде да осъществяват взаимен контрол за ограничаване на възможностите за еднолично управление и концентриране на властта в един или няколко човека.
 

26 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=314397

Събития: 364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на тълкуването на Светото писание. 1815 г. – Наполеон Бонапарт извършва бягство от остров Елба, след което се насочва с привърженици към Париж с намерение да завземе властта.

Публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа

http://pik.bg/публичен-дебат-за-стратегията-и-приоритетите-на-разширяването-на-ес-към-югоизточна-европа-news492006.html

Публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа

На 26 и 27 февруари Софийският университет „Св. Кл. Охридски” ще бъде домакин на международен публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа.

Конференцията на тема: „Ползите от членството в Европейския съюз – какво кандидатстващите могат да научат от ЕС и какво той може да научи от тях?” ще даде възможност на парламентаристи и представители на неправителствения сектор от шестте страни, водещи преговори за членство в ЕС, както и видни чуждестранни изследователи на европейската интеграция да обменят виждания и аргументи по тези стратегически въпроси, съобщиха от СУ.

Конференцията е под патронажа и с участието на министъра на външните работи на България Даниел Митов. Откриването ще бъде на 26 февруари от 9.30 ч. в Централния военен клуб с участието на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външни работи на България, Огнян Златев, председател на представителството на ЕК в София. Конференцията е заключителното събитие в рамките на проект МАХСАР по 7РП, реализиран от международен екип от изследователи, включващ представители на най-престижни европейски академични институции като Лондонското училище по икономика и политически науки, Свободния Берлински университет, Лайденския университет, Европейския институт във Флоренция, Централноeвропейкия университет, Будапеща и др., между които и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Българският екип в този колектив е под ръководството на проф. Георги Димитров от катедра „Европеистика“ на Университета. Проектът има за цел да максимализира потенциала за интеграция на Европейския съюз и резултатите от извършената изследователска работа, както и препоръките за политическите приоритети към Европейската комисия също ще бъдат предмет на обсъжданията. 

Ексклузивно! В момента: Гори жилище във Варна! Ето какво се случва

http://petel.bg/Ekskluzivno--V-momenta--Gori-zhilishhe-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchva__146694

Илюстрация: Булфото Преди минути огромни пламъци са забелязани в апартамент, който се намира на ул. "Македония", алармираха очевидци в Petel.bg. Все още не е ясно дали вътре има хора или са евакуирани! Очаквайте подробности! 

Лекарите решават ще подпишат ли националния рамков договор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554822

Започва съборът на Българския лекарски съюз, на който лекарите с категоричност ще решат ще положат ли подписа си върху тазгодишния рамков договор в здравеопазването или не. Лекарите категорично против пръстовият отпечатък да е вход за болниците В основна предпоставка за неподписването за договора се превърна нежеланието на лекарите идеята да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа. От здравната каса и здравното министерство обаче настояват пръстовите идентификатори д...

Отново протест във Враца заради смъртта на Тодор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554805

Протест срещу решението на Окръжната прокуратура във Враца, с което частично бе прекратено наказателното производство срещу братята Иван и Десислав Дамянови, организират днес близките на починалия Тодор Йорданов.Началото му е в 18.30 ч. пред сградата на Районния съд във Враца. Братът на Тодор от Враца: Ще обжалваме абсурдното решение на прокуратурата "Твърдението, че братята Дамянови нямат вина за фаталния край е недопустимо! Хулиганските им прояви и нанесените удари ...

Религиозен календар

https://www.24chasa.bg/Article/5326332

Религиозен календарСв. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан Св. Порфирий, едва 20 годишен, напуснал богатия си бащин дом и приел монашеството. По време на своите митарства се разболял и пожелал да се върне в Йерусалим. След смъртта на баща си раздал цялото богатство на бедни и страдащи хора и за тези си добрини получил чудно изцеление.

Винетките по автомобилите все по-често са обект на кражби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554835

Двоен скок на кражбите на винетки. Годишните стикери, които струват 97 лева, са апетитни за крадците. Най-често ги задигат като чупят предните стъкла на автомобила. Случаи на брутално счупени предни стъкла има в цялата страна. Венцислав от град Батановци току-що е дал 130 лева за ново стъкло, тъй като преди дни опитали да вземат и неговата, разказва Нова телевизия. Апашите обаче успели само да му разбият стъклото.

Освободиха турските журналисти, обвинени в контрабанда на оръжие за Сирия

http://asia.actualno.com/osvobodiha-turskite-jurnalisti-obvineni-v-kontrabanda-na-oryjie-za-sirija--news_525800.html

Двама турски журналисти, арестувани по обвинения в шпионаж, са били освободени от затвора в Истанбул след решение на Конституционния съд на страната, предаде БГНЕС. Главният редактор на в. "Джумхюриет" Джан Дюндар и репортерът Ердем Гюл бяха арестувани на 26 ноември 2015 г. заради разпространени видеозаписи, за които твърдят, че показват как полицаи товарят на камиони оръжия и муниции, пратени от разузнаването на Турция и предназначени за Сирия. Прокуратурата поиска за тях доживотен затвор. Ис

Новият робот ATLAS: ловкост на човек, сила на машина (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/novijat-robot-atlas-lovkost-na-chovek-sila-na-mashina-video-news_525631.html

Както е известно, доскоро едни от главните слабости на човекоподобните роботи бяха лошата устойчивост и не особено високата координация на движенията. Сега всичко се е променило. Новата версия на прочутия ATLAS вече толкова уверено се държи на крака, че наистина напомня на човек. Този робот може дори да се спъне, но лесно ще запази равновесие. Освен това, ако падне, то може самостоятелно, опирайки се на ръце, да се изправи като човек, което досега нито един робот с подобна конструкция не е пра

Букети от кускус оживяват в пролетна изложба на деца

http://art.actualno.com/buketi-ot-kuskus-ojivjavat-v-proletna-izlojba-na-deca-news_525810.html

Пролетни пана с букети от кускус и солети оживяват в изложба под надслов „Цветно вълшебство“. Тя ще бъде открита на 29 февруари, понеделник, в Столична община – Район „Възраждане“. Бутиковите шедьоври на изкуството са дело на най-малките възпитаници на 76 ОУ „Уилям Сароян“ – София. Децата от подготвителната група сътвориха истинско пролетно вълшебство. Те вложиха талант и сърце в изработката на своите произведения под вещото ръководство на учител

Десетки руски миньори в неизвестност след два взрива в руска мина

http://europe.actualno.com/desetki-ruski-miniori-v-neizvestnost-sled-dva-vzriva-v-ruska-mina-news_525801.html

Съдбата на близо 30 миньори остава неизвестна след инцидента в руска мина в град Воркута. По-рано в четвъртък (25 февруари) на голяма дълбочина стана взрив, пожар и разрушаване на стените на галериите. Пожарът не е овладян. Две експлозии през час в мината „Северная" предизвикаха разрушения и пожар, което прави изключително трудна спасителната операция. Засега е потвърдена смъртта на двама души, но още 28 са в неизвестност, пише БГНЕС. Задимени и срутени галерии правят ситуацията критична

На 26 февруари се навършват 45 години кончината на Видинския митрополит Неофит

http://pik.bg/на-26-февруари-се-навършват-45-години-кончината-на-видинския-митрополит-неофит-news492004.html

На 26 февруари се навършват 45 години кончината на Видинския митрополит Неофит

На 26 февруари се навършват 45 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Неофит, достоен труженик на Господната нива, проповедник, културно-просветен деец, общественик, спасител на българските евреи, отец и родолюбец, съобщиха от БПЦ.

По този повод на 28 февруари от 9:00 ч. в митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, във Видин, ще бъде отслужена заупокойна света Литургия в памет на Видинския митрополит Неофит, а от 10:45 ч. на гроба на митрополита, в източната страна на храма, в двора на Видинска света митрополия, ще бъде отслужена и панихида за упокоение на най-дълго управлявалия Видинската епархийска катедра архиерей.

Първоначално бе обявено, че богослужението в памет на дядо Неофит ще се проведе на 26 февруари, но поради предстоящата канонизация в София на св. Серафим Соболев, Софийски Чудотворец, и участието на видинските духовници в нея, почитането паметта на митрополит Неофит ще се отбележи на 28 февруари.

Видинският митрополит Неофит, като приемник на Екзарх Антим Първи, през 1934 г. въздигна паметник-мавзолей на Антим Първи и с това показва, че е достоен приемник на неговия епархийски престол. Поради това, почитането паметта на митрополит Неофит, преминава под омофора на отбелязването на 200 години от рождението на Антим Първи. 

Станислав Тодоров свири "Черно море"-"Левски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554854

Международният рефер Станислав Тодоров  ще ръководи мача между „Черно море“ и „Левски“ в събота. Негови помощници ще са Георги Славов и Мартин Димитров. За допълнителни асистент съдии са определени Георги Кабаков и Боян Славков, а четвърти рефер Тони Пандарски. Съдийски наблюдател е Ичко Лозев. Мачът е определен като рисков и ще премине при засилено полицейско присъствие, съобщава официалният сайт на варненци. Касата на служебния вход на стадиона ще бъде отворена в събота в 9:00 часа, а останалите час по-късно. „Черно море“ и „Левски“ играят в ...

40 спектакъл на "Кълбовидна мълния" във ВеликоТърново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554850

29 февруари, единственият ден на високосната година, ще бъде отбелязан със спектакъла "Кълбовидна мълния" на Малък Драматичен Театър "Старостолица". В надвечерието на 8-ми март в читалище "Надежда" ще бъде разказана отново историята за любовта и странстванията в ежедневието, когато съхраняваме преживяното или губим изживяното. Разказ за живота такъв какъвто понякога не можем да го обясним а само го живеем. Една история за две търсещи романтични души, които се лутат в емоциите и чуствата без които не можем! Спектакълът на театър "Старостолица"...

Топ разузнавачи от САЩ вещаят още нестабилност в Либия и Украйна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554821

Разузнавателните агенции на САЩ очакват в Либия и Украйна да продължи нестабилната ситуация, заявиха топ разузнавачи пред Конгреса, предаде Ройтерс.Директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър коментира пред комисията по разузнаване към Камарата на представителите, че има "голяма надежда" в Либия да бъде съставено скоро правителство на националното единство. На същото заседание пък шефът на ЦРУ Джон Бренън призна, че САЩ имат двойствена политика спрямо Либия, като от една страна полагат дипломатически усилия да съберат в едно двете конк...

Прогноза за времето - 26 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314396

Ще се заоблачи в цялата страна. Минималните температури ще са между 1° и 6°. Днес облачността ще е предимно значителна. Над Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 10° до 15°.

МВР и прокуратура със спешни мерки след побоя над семейството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2w7bMEuW_Xg/

Прокуратурата и МВР ще обсъждат днес “незабавни мерки за опазване на обществения ред и за охранителната дейност”. Повод за съвместното заседание стана поредният случай на насилие, когато в сряда четирима мъже нанесоха побой на семейство на Околовръстното шосе в София.

От прокуратурата днес ще бъде внесено в Софийския районен съд искане за постоянен арест за четиримата охранители, които набиха 30-годишен мъж и съпругата му.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обеща делото да влезе в съда до десет дни.
Пред Нова телевизия тази сутрин тя уточни, че Районна прокуратура София е повдигнала обвинения на 4 лица за хулиганство и за причиняване на средна телесна повреда и причиняване на лека телесна повреда.
Задържаните не са служители на лицензирана охранителна фирма.

И двата автомобила, с които са се движили, са иззети. В тях са открити една бухалка и една телескопична палка.

Извършени са проверки на домашните им адреси. Назначена е експертиза на записа, който е направила съпругата на бития мъж.

Проверява се също и скоростта, с която се шофирали, както и маневрите, които са извършвали на пътя, които са застрашавали не само техния живот и на този на околните участници в движението.

Сред четиримата има и с осъдителни присъди – за участие в организирана престъпна група, за причиняване на телесни повреди, за неплащане на издръжка.

Софтуерен холдинг и община Велико Търново обявиха съвместна партньорска програма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554849

Ръководството на софтуерен холдинг, в лицето на изпълнителния директор Цветан Алексиев и кмета на  община Велико Търново – инж. Даниел Панов, обсъдиха възможностите за сътрудничество между представителите на компанията, общината и Великотърновският  университет „Св. Св Кирил и Методий“. От компанията обявиха своето намерение да се открие регионален офис във Велико Търново, за да се даде възможност на местни специалисти и студенти от областта на ИКТ да започнат или продължат своята кариера в една от най-големите български софтуерни групи. Фирмат...

Борисов докладва в НС за действията ни след гръцката блокада по границата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554832

Премиерът Бойко Борисов ще разяснени пред Народното събрание по време на парламентарния контрол какви действия предприема българската държава по възникналите проблеми при блокадата на българо-гръцката граница.Борисов ще отговори и на депутатско питане относно предложения до министър-председателя, Министерският съвет да изисква обновяването на българската военна авиация да се съчетава с проекти за икономическо развитие на страната. Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси ...

"Пагани" представи най-високотехнологичния си модел

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/02/26/2712485_pagani_predstavi_nai-visokotehnologichniia_si_model/?ref=rss


"Пагани" представи най-високотехнологичния модел в своята история. С Huayra BC се въвеждат решения, които ще видим в следващите коли на компанията.

Автомобилът е вдъхновен от направените предимно за пистови изяви модели Zonda R и Zonda Cinque, а инициалите "BC" идват от Бени Каиола – първият купувач на "Пагани". Шасито на Huayra BC е максимално олекотено, а окачването е взаимствано от моторните спортове и е с 25% по-леко от това на предшественика.

Дванадесетцилиндровият...

Европа избира Инфантино за президент на ФИФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326605

Европейските федерации, в това число и БФС, ще подкрепят Джани Инфантино в днешния избор за президент на ФИФА. Кандидатът за шефския пост е издигнат от УЕФА и в момента е неин генерален секретар. В Изпълкома на УЕФА е Борислав Михайлов, а други началници от БФС фигурират в комисиите на евроцентралата
Швейцарецът обещава да дава повече пари на
Европейските федерации, в това число и БФС, ще подкрепят Джани Инфантино в днешния избор за президент на ФИФА. Кандидатът за шефския пост е издигнат от УЕФА и в момента е неин генерален секретар. В Изпълкома на УЕФА е Борислав Михайлов, а други началници от БФС фигурират в комисиите на евроцентралата Швейцарецът обещава да дава повече пари на

Свят без звуци - историята на Янка и Сашо

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sviat-bez-zvuci-istoriiata-na-ianka-i-sasho-6050603

Те са се научили да четат по устните, да разбира знаците на тялото и да усещат музиката с душата си

Свят без звуци - историята на Янка и Сашо (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sviat-bez-zvuci-istoriiata-na-ianka-i-sasho-video-6050603

Те са се научили да четат по устните, да разбира знаците на тялото и да усещат музиката с душата си.

Преди 9 месеца Курьор унижи Стойчев! Утре двамата ще са съмишленици

http://petel.bg/Predi-9-mesetsa-Kuror-unizhi-Stoychev--Utre-dvamata-shhe-sa-samishlenitsi__146691

Във футбола може да си враг с колега, а само след месеци заедно с него да даваш всичко от себе си за каузата на един клуб. Точно това потвъ...

Зика в Словакия?

http://petel.bg/Zika-v-Slovakiya-__146690

Снимка: Булфото В Словакия се появиха данни, че в болницата в град Прешов се е появил човек страдащ от вируса зика. Става дума за жена, кой...

Благородна кауза обедини Черно море и Левски

http://petel.bg/Blagorodna-kauza-obedini-CHerno-more-i-Levski__146692

Мачът Черно море - Левски не само се явява битка за трите точки, а ще има и благородна цел. Блиц разбра, че агитките на "моряците" и "сините" с...

Григор Димитров взе седем гейма от Тийм и отпадна в Акапулко

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2712512_grigor_dimitrov_vze_sedem_geima_ot_tiim_i_otpadna_v/?ref=rss


Григор Димитров загуби от австриеца Доминик Тийм и отпадна в 1/4-финалите на турнира от категория "АТП 500" в Акапулко. Най-добрият българския тенисист беше надигран с 5:7, 2:6 за един час и 36 минути. 

Димитров не успя да се противопостави сериозно на 22-годишния си съперник, срещу когото се изправи за пръв път. Тийм показа значително по-добра, агресивна и лишена от много грешки игра, за да стигне до закономерен успех.

Австриецът стартира мача с пробив, който затвърди за...

Мигранти опитаха да се самоубият в центъра на Атина

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/migranti-opitaha-da-se-samoubiiat-v-centyra-na-atina-6050611

Бежанците са опитали да се обесят на дърво като са направили примки с блузи и шалчета, за щастие, намиращи се наблизо техни сънародници са успели да предотвратят самоубийствата

Шведската полиция 30 години търси убиеца на премиера Улоф Палме

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554799

Три десетилетия след убийството на премиера Улоф Палме шведската полиция продължава да не разполага със заподозрени по делото - най-гръмкото в историята на страната и все още неразкрито престъпление, предаде ТАСС. "Не е тайна, че нямаме конкретен заподозрян. Загадката с убийството още не е решена. Нашата цел обаче е да намерим отговора", заяви на пресконференция прокурор Керстин Скарп. През последните години следствието отново провери редица технически улики, открити на местопрестъплението, и стари показания на свидетели. "При нас постъпват...

Отново протест във Враца, заради смъртта на Тодор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554773

Протест срещу решението на Окръжната прокуратура във Враца, с което частично бе прекратено наказателното производство срещу братята Иван и Десислав Дамянови, организират днес близките на починалия Тодор Йорданов. Началото му е в 18.30 ч. пред сградата на Районния съд във Враца. "Твърдението, че братята Дамянови нямат вина за фаталния край е недопустимо! Хулиганските им прояви и нанесените удари могат да доведат до ситуация на уплаха, силен стрес и инфаркт дори при здрав човек! Настояваме хулиганските им прояви и смъртта да не бъдат разглеждани ...

Примирието в Сирия трябва да влезе в сила след по-малко от 24 часа

http://asia.actualno.com/primirieto-v-sirija-trjabva-da-vleze-v-sila-sled-po-malko-ot-24-chasa-news_525799.html

Русия и САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия, която изисква сраженията там да бъдат прекратени в полунощ, в началото на 27 февруари, предаде БГНЕС. В документа се отбелязва, че сирийската армия и опозиционните групировки са информирали Русия и САЩ, че приемат условията за прекратяване на бойните действия. От проекторезолюцията става ясно, че ще бъде приложено направеното на 22 февруари от САЩ и Русия съвместно изявление, че на 27 февруари в полунощ влиза в сила пре

Ангел Найденов: И на мен ми изглежда, че Ненчев иска да мобилизира жените

http://society.actualno.com/angel-najdenov-i-na-men-mi-izglejda-che-nenchev-iska-da-mobilizira-jenite-news_525807.html

Това, което виждам в съобщението на Министерството на отбраната, е, че ще бъдат водени на отчет всички младежи между 18 и 32 години. Това означава и жените, смята бившият военен министър Ангел Найденов. Той даде негативна оценка на Министерството на отбраната с аргумента, че е имало цяла поредица от скандали. Тепърва трябва да се уточнява дали отиващите на границата български войници ще бъдат въоръжени, заяви Найденов. Войниците не са полски пъдари – геги ли да им дадем, попита Найденов.

Опасност от свличане на скални и земни маси по пътя за Карнобат

http://shumen.actualno.com/opasnost-ot-svlichane-na-skalni-i-zemni-masi-po-pytja-za-karnobat-news_525808.html

По пътя Шумен-Карнобат има опасност от свличане на скални и земни маси, предаде репортер на Радио „Фокус”-Шумен. Настилките на територията на област Шумен са преобладаващо сухи. Времето е облачно, без валежи, видимостта е нормална. Температурата е около 5 градуса. Няма въведени нови ограничения в организацията на движение в региона. Върбишки проход остава затворен за всички пътни превозни средства. Без ограничения е движението през Ришки проход. По пътя Радко Димитриево- Друмево &n

Българската и Руската църква канонизираха заедно архиепископ Серафим

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554809

Днес Богучарският архиепископ Серафим Соболев ще бъде обявен за светец. Тържественото прославление на известния сред вярващите чудотворец ще се състои тази сутрин в храм-паметника "Св. Александър Невски" в 8.45 ч. След края на канонизацията ще започне Божествена света литургия. Литийно шествие ще се отправи от патриаршеската катедрала към руската църква "Св. Николай Мирликийски" в столицата, където е гробът на светията. Още приживе по молитвите на Серафим са ставали много чудеса, а след смъртта му и до днес хиляди посещават криптата на Руския х...

ДФСГ"Интелект" се включи в отбелязването на Деня на розовата фланелка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554807

В ДФСГ "Интелект" - Плевен отбелязаха "Деня на розовата фланелка" - Световния ден за борба с тормоза в училище. Събитието идва от канадската провинция Нова Скотия и се провежда в последната сряда на месец февруари. Поводът е инцидент в едно от училищата там. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в едно училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в клас облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици решили да купят и разпространят сред връстницит...

Ниските дози химиотерапия са по-ефикасни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554814

Ниските дози химиотерапия са по-ефикасни за потискане развитието на ракови образувания, като същевременно намаляват страничните ефекти и резистентността към лекарства, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Изследването е извършено с мишки. Учените прибегнали до генно инженерство, за да може гризачите да бъдат засегнати от рак на гърдата. Кой витамин може да унищожи неуязвимите ракови клетки? "Методът удължава живота, без да се разраства раковото образувание на гърдата", за...

Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ

http://bulgarski.pogled.info/news/71856/Georgi-Lozanov-podade-ostavka-ot-SEM

/Поглед.инфо/ Лицензът на телевизия "Пик" измести акцента от отказа на регулатора да приеме отчета на БНР

Отварят концепциите на кандидатите за главен архитект на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_624823.html

Концепциите на 13-те кандидати за главен архитект на София ще бъдат отворени днес в Столична община. Публичното им представяне е в понеделник в сградата на Съюза на архитектите, кандидатите ще отговарят и на въпроси на граждани.  До защита на „Концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столичната община" и интервю бяха допуснати Георги Димитров Бакалов; Ивайло Василев Мишев; Здравко Симеонов Здравков; Иван Стойков Моев; Николай Стефанов Яръмлъков; Влади Иванов Калинов; Иван Николов Несторов; Иван Димитров Шишков; Огнян Драганов Тунтев; Бойко Борисов Кадинов; Николай Димитров Пърпов; Стефан Стефанов Добрев; Румен Либеров Несторов. Преподавателят в НБУ Петър Чавов и германецът Юрген Порш отпаднаха от надпреварата, заради непредставени документи, които се изискват за конкурса. 

Съдът решава мерките на биячите от Околовръстното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554841

Средна телесна повреда по хулигански подбуди - за това ще отговарят задържаните за побоя на младеж след скандал заради клаксон на Околовръстното шосе в София. В петък съдът ще решава дали да ги освободи под домашен арест до началото на делото. Четирима мъже са задържани за побоя над шофьор в София Нападателите са били охрана на Иво Борисов-Ториното - близък до Златомир Иванов-Баретата, но не са били наети на трудов договор. От полицията проверяват връзките на четиримата биячи със...

Яко спиране на водата днес - на 10 места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_624830.html

"Софийска вода" ще прекъсне временно водоснабдяването в столицата днес, съобщиха от дружеството.    Заради направа на водопроводни връзки на уличен водопровод на ул. „Йерусалим“ в жк. „Младост“ I , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Йерусалим“ №15, бл. 54, бл. 54А, бл. 53; ул. „Григорий Горбатенко“, бл. 156, бл. 168.   Във връзка с възстановяване на уличен водопровод на бул. „България“ в кв. „Манастирски ливади“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на бул. „България“, ул. „Бяло поле“, ул. „Българска легия“, БЦ „Белисимо“. Поради  с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. „Юрий Венелин“ до бул. „Цар Освободител“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ива“ в местност „Карпузица“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на ул. „Ива“; кв. „Горна баня“ – жп линията „София- Перник“, ул. „Ехо“, ул. „Извор“, ул. „Топло изворче“, ул. „Вечерница“, бул. „Никола Петков“, ул. „Георги Богровски“, ул. „Планиница“, ул. „Лотос“, ул. „Гръстниче“, ул. „Урал“, ул. „Градище“, ул. „Синьото езеро“, ул. „Дон“, ул. „Пладнище“, местност „Подлозище“, ул. „Валозите“. Монтаж на спирателен кран до бл. 10 в жк. „Гевгелийски“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на бл. 10 и бл. 11(висока зона). Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Александър Стамболийски“ в с. Мрамор , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на ул. „Александър Стамболийски“ , ул. „Христо Ботев“, ул. „3-ти март“, ул. „Република“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Балкан“ в жк. „Ботунец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Васил Левски“, ул. „Витиня“, ул. „Балкан“, ул. „Мусала“. Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Радилица“ в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа по ул. „Радилица“ от ул. „Зорница“ до полето. Поради подмяна на пожарни хидранти на бул. „Цариградско шосе“ в жк. „Дружба“ 2 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Цариградско шосе“ №163. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Витков“ в гр. Бухово, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:30 часа на улицата от №1 до № 18.

Китай изпревари Русия и САЩ по милиардери

http://svetoven.pogled.info/news/71855/Kitai-izprevari-Rusiya-i-SASHT-po-miliarderi

/Поглед.инфо/ Броят на милиардерите в Москва е намалял със 7 души през 2015 г., според изследване на китайския изследователски институт „Хужуън“ (Hurun), публикувано в сряда (24 февруари). По този показател руската столица пада на трето място в класацията на световните градове.

Преглед на печата от 26 февруари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/26/2712385_pregled_na_pechata_ot_26_fevruari/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

СЕМ регистрира "Пик ТВ", Георги Лозанов подаде оставка
Каналът на Недялко Недялков става първата официална таблоидна телевизия с разрешение от медийния регулатор

Трафикът на хора е генерирал между 3 и 6 млрд. долара през 2015 г.
По-голямата част от парите са изпратени от роднините на имигрантите, живеещи по целия свят, показват данни на Европол

Сега
 Държавата ще помага само на бедните при бедствияЕдно...

Магистратите избират пряко хората си във ВСС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554836

Съдиите, прокурорите и следователите ще избират пряко с тайно гласуване своите 11 представители във Висшия съдебен съвет. Това предвиждат промени в съдебния закон, изготвени от правосъдното министерство. С тях се уреждат в детайли последните поправки в конституцията.Изрично е записано как ще се вземат решенията в двете колегии на ВСС - съдийската и прокурорската. В съдийската, в която ще има 14 висши магистрати, ще са нужни поне 8 гласа. А в прокурорската, в която ще влизат 11 топ юристи, ще са нужни минимум 6 гласа, обобщава "24 часа". Решения...

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326327

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

След жестокия побой на Околовръстното: Цацаров на спешна среща с шефове на МВР

http://petel.bg/Sled-zhestokiya-poboy-na-Okolovrastnoto--TSatsarov-na-speshna-sreshha-s-shefove-na-MVR__146685

Снимка: Булфото Спешно заседание при главния прокурор заради побоя над семейство на Околовръстния път в София.    Сотир Цацаров ще се с...

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Багдад

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-poe-otgovornost-za-atentata-v-Bagdad__146686

Илюстрация: Уикипедия Радикалната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата в шиитска джамия в иракската столица Багд...

Обама предупреди Русия: "Светът ще наблюдава" примирието в Сирия

http://petel.bg/Obama-predupredi-Rusiya--Svetat-shhe-nablyudava-primirieto-v-Siriya__146687

Снимка: Уикипедия Държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама прехвърли отговорността за прекратяването на огъня в С...

Протест във Враца срещу липсата на обвинение за смъртта на Тодор

http://petel.bg/Protest-vav-Vratsa-sreshhu-lipsata-na-obvinenie-za-smartta-na-Todor__146688

Снимка: Булфото Отново се организира протест във Враца днес заради заключението на прокуратурата, че 18-годишният Тодор Йорданов не е по...

Картел за горивата има! Цените на едро падат, а дребните търговци продават с пъти печалба

http://petel.bg/Kartel-za-gorivata-ima--TSenite-na-edro-padat--a-drebnite-targovtsi-prodavat-s-pati-pechalba__146689

Кадър Нова тв Решението, че има картел за цените на горивата, е от вчера, но е въз основа на сектрония анализ е от средата на миналата годи...

Св. Порфирий, епископ Газски

http://celebrate.actualno.com/sv-porfirij-episkop-gazski-news_525792.html

Св. Порфирий, родом от Солун, живял в ІV век. Стремейки се към подвижнически живот, той оставил богатия бащин дом и заминал за Египет, където приел монашество. Тогава той бил на 20 години. След като прекарал пет години в Скитската пустиня, той посетил Йерусалим, с благоговейна любов се поклонил на светите места и се поселил след това в Йорданската страна, където живеел в пост, труд и непрестанни молитви. След няколко години Порфирий тежко заболял и помолил един познат човек да го заведе в Йеруса

На ниво комисия - глоба от 50 лева, ако не гласуваш

http://politics.actualno.com/na-nivo-komisija---globa-ot-50-leva-ako-ne-glasuvash-news_525791.html

Невероятно и абсурдно, но факт - на ниво "правна комисия" депутатите приеха да се гласува задължително. На всичкото отгоре ще има и наказания при отказ - спиране на социални помощи и глоба от 50 лева. Идеята да се гласува задължително беше на "Патриотичният фронт" и "Атака".  Тази на партията на Волен Сидеров обаче не се превърна във факт, защото "Атака" искаше образователен ценз. Без възражения обаче беше прието и предложението на Валери Симеонов глобата за отказ от участие в избори за р

Горанов посегна на помощите при бедствия

http://society.actualno.com/goranov-posegna-na-pomoshtite-pri-bedstvija-news_525794.html

Финансовият министър Владислав Горанов намери нов начин "да щади държавния бюджет". След като блесна с идеята за данък уикенд, сега Горанов предлага ограничения за вземане на помощ при бедствие по същата схема както с данък уикенд - с промяна в правилника за работа на съответна служба, в случая на Междуведомствената комисия при бедствия и аварии. Предложението вече е пуснато на обществено обсъждане. Ограниченията засягат държавната помощ при бедствия за основен ремонт на пострадалите жилища. Пр

Холестеролът в умерени дози е безвреден

http://health.actualno.com/holesterolyt-v-umereni-dozi-e-bezvreden-news_525434.html

Ако употребата на продукти, богати на холестерол, не излиза извън рамките на нормата, това няма да доведе до развитие на заболявания на сърцето. Такова е заключението на финландски учени, чиято работа опровергава теорията за безспорна опасност от холестерола за сърдечносъдовата система. Група специалисти от университета на Източна Финландия са провели експеримент с участието на 1032 здрави мъже на възраст от 42 до 60 години. Медиците следили тяхното здраве и хранене в продължение на 21 години

Новите С-400 и „Панцир-С2“ застъпват на бойно дежурство

http://svetoven.pogled.info/russia/news/71854/Novite-S-400-i-Pantsir-S2-zastapvat-na-boino-dezhurstvo

/Поглед.инфо/ Дивизион на зенитния ракетно-пушечен комплекс „Панцир-С2“ постъпи на въоръжение във Владивостокския гвардейски зенитен ракетен полк след успешна стрелба на полигона Ашулук. Това съобщи в четвъртък (25 февруари) говорителят на Източния военен окръг Роман Мартов, цитиран от агенция Рамблер.

Срещата на групата на ООН за Сирия ще премине под ръководството на РФ и САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/71853/Sreshtata-na-grupata-na-OON-za-Siriya-shte-premine-pod-rakovodstvoto-na-RF-i-SASHT

/Поглед.инфо/ Закритото заседание на съвместната целева група на ООН за подкрепа на Сирия ще се състои на 26 февруари под ръководството на САЩ и Русия, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на пресслужбата на ООН в Женева. Това предаде в четвъртък (25 февруари) Газета.ru.

Облачно, но малко по-топло

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554853

Облачността ще е предимно значителна. На отделни места, главно в западните райони, ще превали дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен южен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са между 12 и 17 градуса, съобщават от НИМХ-БАН. Над Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 10 до 15 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините ще има разкъсана облачност, значителна над...

Пентагонът: САЩ смятат "руската пропаганда" за част от "хибридната война"

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/71852/Pentagonat-SASHT-smyatat-ruskata-propaganda-za-chast-ot-hibridnata-voina

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър подчерта, че САЩ вземат това предвид при разработването на контрамерките, насочени към "сдържането на Русия в Европа", предаде в четвъртък (25 февруари) ТАСС.

Григор Димитров счупи ракета и падна от австриец в Акапулко

https://www.24chasa.bg/Article/5327187

Григор Димитров счупи ракета и падна от австриец в АкапулкоГригор Димитров приключи участието си в откритото първенство на Мексико в Акапулко с безславна загуба и счупена ракета. Най-добрият български тенисист падна 5:7, 2:6 в четвъртфинала от австрийския талант Доминик Тийм след прекалено много грешки и на практика отсъстващ първи сервис. По навик през последните месеци Гришо позволи да бъде пробит още в

US самолети тренират кацане на груби терени в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264549_US+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0

 Направени на 11 февруари 2016 година, тези интересни снимки показват как самолетите A-10C Thunderbolt II и MC-130J Commando II оперират от писта в Пловдив, България. Така наречените „Глигани” на 74-та бойна експедиционна ескадрила в момента са базирани в Пловдив в рамките на ученията "Атлантическа решителност", имащи за цел да увеличат въздушните възможности на съюзниците, и демонстрирането на ангажимента на САЩ към европейските сигурност и стабилност, пише "Бизнес инсайдър".
По време на базирането им, пилотите на самолетите имаха възможността да отработят кацане върху груби терени на пистата до Пловдив, симулирайки условията на бойното поле. Този тип тренировки дава на командирите способностите да са боеспособни дори и в райони, неприсъщи на традиционните условия за въздушните сили. „А-10 е боен самолет, който е предназначен за въздушна подкрепа, тази тренировка подготвя нашите пилоти за кацане при различни условия, което би позволява да повиши тяхната боеспособност”, обяснява подполковник Брайън Франс. 

Заедно с „Глиганите” в кацане на груби терени се упражнява и военният самолет MC-130J Commando II на 67-ма ескадрила за специални операции. MC-130 е транспортен самолет, създаден да оперира при лоши условия и да носи големи товари, притежавайки способността да се приземява по груби терени. 

Благодарение на тези свои възможности самолетът е способен да „доставя припаси на сухопътните войски или, в случая, да служи за полева бензиностанция за удължаване на полетите на другите самолети”, обяснява капитан Джъстин Надал. 

По думите на подполковник Франс този вид учения имат за цел да покажат способността на ВВС на САЩ да се интегрират в съвместните сили, подкрепяйки съюзниците от НАТО. 

Русия използва в Сирия най-съвършения си разузнавателен самолет Ту-214Р

http://svetoven.pogled.info/russia/news/71851/Rusiya-izpolzva-v-Siriya-nai-savarsheniya-si-razuznavatelen-samolet-Tu-214R

/Поглед.инфо/ Разузнавателният самолет Ту-214Р, оборудван с най-съвременна оптико-електронна апаратура и радиолокатори бе „засечен“ тази седмица в Сирия. Независимо от повишената секретност на самолета, „Руски дневник“ разбра какво е предназначението му, основните характеристики и бойни задачи.

Бивш шпионски сателит ще се превърне в космически телескоп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264548_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D0%BA%D0%

 С наближаването на пусковия срок на телескопа “Джеймс Уеб” през 2018 година Националната космическа агенция на САЩ (NASA) отправя поглед към следващия голям телескоп, пише Popular Science. Агенцията предприема стъпки за изграждането на Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), чието изстрелване е планирано за средата на следващото десетилетие. WFIRST ще измерва въздействието на тъмната енергия, ще търси неоткрити галактики и ще наблюдава атмосферите на далечни планети.
Наскоро WFIRST успешно премина през ревизия на основната си конструкция, което позволява на научния екип да пристъпи към планиране на мисията. В имейл до Popular Science говорител на NASA посочва, че в бюджета за 2016 година са предвидени 90 милиона долара за разработването на телескопа.
WFIRST ще бъде направен частично от останките на разузнавателен сателит. Размерът му е приблизително като този на “Хъбъл”. Така новият телескоп ще постигне същите впечатляващи дълбочина и качество на изображенията. Огледата на WFIRST ще направят възможно обаче да се обхване 100 пъти по-голяма част от небето. Не е зле за телескоп втора употреба. 
Обсерваторията ще има и коронограф с диск, който блокира светлината на звездите и улеснява засичането на по-малки и по-бледи планети. Коронографът ще се използва и за търсене на признаци за живот в атмосферите на далечни планети. 

САЩ ще върнат на Русия откраднати исторически документи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264547_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B

 Съединените американски щати ще върнат на Русия откраднати исторически документи, съобщава вестник „Коммерсант“. На 3 март в резиденцията на дипломатическия представител на Вашингтон в Москва ще се проведе тържествена церемония, в рамките на която на руските власти ще бъдат предадени 28 особено ценни исторически документи. 
Артефактите са били откраднати от руските архиви в началото на 90-те години на миналия век, а впоследствие са намерени от служители на следствената служба към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Сред документите, които ще бъдат върнати обратно на Москва, са такива, подписани от няколко руски императори и Йосиф Сталин. 
Прессекретарят на посолството на САЩ в Русия Уилям Стивънс заяви пред изданието, че подобни събития свидетелстват за сътрудничеството между двете страни по практически въпроси, въпреки политическата конфронтация между Москва и Вашингтон. При това той подчерта, че за изчезването на някои от ценности руските архиви дори не са подозирали.

Строителен бизнесмен на 56 г. се върна в класната стая

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264546_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+56+%D0%B3.+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0%B0

 56-годишният Владимир Владимиров стана отново ученик в Строителния техникум в Бургас. Мъжът е от Перник и е собственик на строителна фирма. решил да се върне в клас, защото си дал сметка, че трябва да "свери часовника" с новостите в бранша. 

„Завърших през 1979 г., а сега дори бетоните са различни, за компютърните технологии да не говорим“, казва Владимир. Той смята, че човек постоянно трябва да се обучава, иначе изпада от пазара на труда и конкуренцията го изяжда. „Отдавна исках да повиша квалификацията си, търсих в цялата страна, но се оказа, че само бургаският Строителен техникум предлага обучението, което е най-удачно", допълва той. бизнесменът признава, че бил много притеснен, че трябва да се върне в клас, но още щом прекрачил училищния праг и се запознал с учителите, всички страхове се изпарили. 
Владимир има собствена строителна фирма от 1992 г. Близо 40 години работи в строителството, изпълнява важни инфраструктурни обекти, предимно в столицата.  Признава, че гледа работниците си в ръцете и иска да не отстъпва на младите. Затова сега учи и AutoCAD - компютърна програма за чертане, нещо,  за което през 1979 г. дори не можеше да си помисли.
ПГСАГ „Кольо Фичето“ работи по рамкова програма на Министерството на образованието, за придобиване на Трета професионално-квалификационна степен. Курсът трае година и е на принципа на индивидуалното обучение, или на малки групи. За да го започнеш, трябва само диплома за средно образование и 6 месеца стаж в сферата на строителството.
„Владимир учи много сериозно. Ето, днес е на изпити, след това взима консултации. Възрастните ученици са много  мотивирани“, обяснява Дора Захариева, главен учител по професионално образование и класен ръководител на всички „възрастни“ ученици. 

Кой ще развива ядрената енергетика в Иран?

http://svetoven.pogled.info/news/71850/Koi-shte-razviva-yadrenata-energetika-v-Iran

/Поглед.инфо/ Борбата за правото да се строят атомни електроцентрали в тази страна, която неотдавна се освободи от икономическите санкции, се изостря. За такова сътрудничество с Техеран претендират представители на сектора от Русия, Южна Корея, Китай и Испания.

Русия засекрети разходите за антикризисния план за 2015 г.

http://petel.bg/Rusiya-zasekreti-razhodite-za-antikrizisniya-plan-za-2015-g-__146683

Илюстрация: Уикипедия Правителството на Русия засекрети данните за разходите, направени при изпълнението на антикризисния план за 2015 г...

САЩ превърнаха "руската заплаха" в успешен бизнес проект

http://petel.bg/SASHH-prevarnaha-ruskata-zaplaha-v-uspeshen-biznes-proekt__146684

Снимка: Уикипедия В Министерство на отбраната в Москва коментираха поредните „атаки“ на САЩ срещу Русия. Според официалния представит...

При провал на дипломацията, САЩ имат план "Б" - разделяне на Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264545_%D0%9F%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D

 Американската администрация е готова да предприеме активни усилия за реализация на сегашния план за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, но не изключва раздробяване на тази арабска страна, ако миротворческите усилия се провалят, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Той говори на слушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. Според Кери "президентът Барак Обама дълбоко желае да изчерпи благоприятните дипломатически възможности, преди да мисли над това какъв план Б може да има, ако ни се наложи да прибегнем към него".

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще се укрепи. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на (сирийския президент Башар) Асад и към възможността за политически преход (към нова власт) в Дамаск. И тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, намерил израз в женевското комюнике от 2012 г., ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери.

Той отново изрази мнение, че ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Така че Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, посочи Кери.

Според него в следващите седмици и месеци Москва и Техеран по същество ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия. "И ние много бързо ще разберем така ли е или не. Но струва ми се, че ако наистина искате да се сложи край на войната (в Сирия), то това е невъзможно без някакви преговори. А за това ще се наложи определен компромис. Така че ние сме длъжни да продължим напред", каза Кери.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план Б, който може да се окаже по-конфронтационен и може да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите (американски) интереси в сферата на националната сигурност. Затова в близките седмици ние извънредно внимателно ще оценяваме случващото се", подчерта държавният секретар на САЩ.

Междувременно главната сирийска опозиционна група заяви, че ще спазва примирието в Сирия в срок от две седмици, предаде "Ал Арабия". „Върховният комитет по преговорите вярва, че временното примирие от две седмици ще даде шанс да се провери до колко сериозна е другата страна“, се посочва в изявление на опозиционния Върховен комитет по преговорите. Представителят на Сирия в ООН, Башар Джафари, по-рано заяви, че сирийското правителство работи в сътрудничество със своя съюзник Русия, по идентифицирането на групировките и районите, които ще бъдат обхванато от примирието, което трябва да влезе в сила от полунощ местно време в петък.

По думите на Джафари, е „много важно да се контролират границите, особено тази между Сирия и Турция“.

На фона на случващото се президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува съвместното споразумение на Русия и САЩ за прекратяването на огъня в Сирия, съобщи "Хабер Тюрк". В свое изявление в Анкара турският лидер е определил споразумението като цяло като положително, но нееднозначно. По думите му, турското ръководство смята редица кюрдски обединения, сражаващи се против терористие в Сирия – по-специално „Демократическия съюз” (PYD), „Отрядите за народна самоотбрана” (YPG) и Кюрдската работническа партия (ПКК) – за терористични, наред с групировките „Ислямска държава” и „Ал Кайда”. И по този въпрос Анкара се разминава с Москва и Вашингтон, подчертава Ердоган.

Според него, режимът за прекратяване на огъня не трябва да се разпространява върху гореспоменатите обединения на кюрдите. „Това е въпрос на оцеляване за Турция. Всичко е в ръцете на нашите съюзници, те трябва да видят, че се намират на кръстопът, аз не знам по колко по-ясен начин да кажа, че PYD и YPG също трябва да са извън сферата на действие на режима за прекратяване на огъня”, настоява лидерът на Турция.

 

ПКК заплаши Турция с "кюрдска пролет"

 

Един от ръководителите на Кюрдската работническа партия (ПКК) Дуран Калкан направи изявление, в което каза, че още през март в Турция ще започне „кюрдската пролет”, ако режимът на Ердоган не престане да обстрелва позициите на Отрядите на народната отбрана и кюрдските анклави в Сирия. Това съобщават местни медии. „Март ще стане месецът на съпротивата. Тази пролет ще стане „кюрдската пролет”. По друг начин няма да можем да удържим агресията на Анкара. Кюрдската младеж създава нови движения, които ще станат достатъчно радикални”, заяви високопоставеният член на ПКК.

Калкан добави, че кюрдите възнамеряват да пренесат бойните действия в градските райони на югоизточните области на Турция. В подкрепа на съпартиеца се изказа и депутатът от прокюрдската Демократическа партия на народите Хишяр Озсой. Той потвърди, че „всички се подготвят за тази пролет”.

Заради наказателната операция, която режимът на Ердоган наскоро започна в Диарбекир, разположен в източната част на Турция и смятащ се за столицата на турския Кюрдистан, мнозина мирни жители бяха принудени да напуснат региона.

Днес през деня облачността ще е предимно значителна

http://society.actualno.com/dnes-prez-denja-oblachnostta-shte-e-predimno-znachitelna-news_525790.html

През деня облачността ще е предимно значителна. На отделни места, главно в западните райони ще превали дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен южен вятър. Минималните температури ще са между 1° и 6°. Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще са между 12° и 17°. Над планините ще има разкъсана облачност, значителна над масивите в Западна България, където на места слабо ще превали, съобщи БГНЕС по информация на НИМХ. Вятърът ще е умерен, от югозапад. Мак

Откъс от книгата на Херман Кох – „Уважаеми господин М.”

http://literature.actualno.com/otkys-ot-knigata-na-herman-koh--uvajaemi-gospodin-m-news_525706.html

Уважаеми г-н М.,   Като за начало бих желал да ви съобщя, че вече съм по-добре. Макар вероятно да не подозирате, че съм се чувствал зле. Много зле дори, но към тази тема ще се върна по-късно. В книгите си вие често описвате лица. Опитайте се обаче да опишете моето. Долу, на входната врата, или в асансьора вие ми кимате учтиво, но на улицата или в супермаркета – а и преди няколко дни, докато вечеряхте със съпругата си в ресторант „Ла Б.“ – с нищо не давате да се ра

Фандъкова спря голяма обществена поръчка заради хората с увреждания

http://sofia.actualno.com/fandykova-sprja-goljama-obshtestvena-porychka-zaradi-horata-s-uvrejdanija-news_525793.html

Заразена от примера на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова спря голяма обществена поръчка. Столична община реши да прекрати обявения конкурс за поддържане на столичните паркове и градини до 2019 година с рекордна прогнозна стойност от 27,9 млн. лв. без ДДС. За разлика от министрите, на които им е възложено да търсят съмнения за нередности, София е намерила друго основание - поява на неясноти кои точно дейности трябва с предимство да се дават за фирми на хора с увреждания, пише в. "Сега". Ре

Раздадоха наградите за отговорен бизнес

http://pik.bg/раздадоха-наградите-за-отговорен-бизнес-news491989.html

Раздадоха наградите за отговорен бизнес

В четвъртък вечерта организацията Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) раздаде за 13-и път годишните награди за отговорен бизнес. Председателят на бизнес форума Ираван Хира заяви, че тази година има ръст от 20% на компаниите, ангажирани със социални практики, както и ръст от 20% на социалните проекти.

Общо 63 компании са представили 93 проекта, с които участваха в надпреварата. В категорията “Инвеститор в обществото” първата награда беше връчена лично от президента Росен Плевнелиев на „Нова Броудкастинг Груп АД”. В категорията “Инвеститор в знанието” министърът на образованието Меглена Кунева връчи първата награда на "Телерик" АД . В категория “Инвеститор в човешкия капитал” министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин връчи първата награда на „УниКредит Булбанк“.

В категория “Инвеститор в околната среда” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева връчи наградата на “Девня Цимент”. В категорията за корпоративна социална отговорност на малки и средни предприятия зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева връчи наградата на Abbvie, България.

Наградата за маркетинг, свързан с кауза отиде при "Ейвън козметикс" (Avon), като кметът на София Йорданка Фандъкова връчи отличието. Специалната награда, която се дава от посолството на Великобритания в София бе връчена от посланик Ема Хопкинс на компанията за недвижими имоти “Адрес”. 

Всеки пети от феновете на Тръмп съжалява за отмяната на робството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264544_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B

 Близо 20 процента от избирателите на Доналд Тръмп съжаляват за отмяната на робството, показва проучване на общественото мнение на YouGov, цитирано от в. "Ню Йорк таймс".

41 на сто от хората, които смятат, че на чужденците мюсюлмани трябва да им се забрани да влизат в САЩ, гласуват за бизнесмена, показват екзитполове от първичния вот в Южна Каролина. Една трета от избирателите на Тръмп в този щат освен това искат на хомосексуалните да не е разрешено да идват в Америка. На това мнение са само 17% от привържениците на Тед Крус и Марко Рубио.

Бизнесменът е спечелил подкрепата на половината републиканци, които искат нелегалните имигранти да бъдат депортирани незабавно.

Изумително е колко е плътна подкрепата за Тръмп в различните демографски групи – той има 41% сред определящите се като консервативни избиратели, 40% сред младите, 38% от мъжете, 36% от самоопределените републиканци, 35% от евангелистите, 35% от хората на средна възраст, 30% от определилите се за независими, 30% от много консервативните, 30% от възрастните и 29% от умерените. Това показва проучване на Public Policy Polling. На практика той обединява членове на партията, които традиционно са опоненти по време на изборите.

От "Ню Йорк таймс" предупреждават, че изследването на YouGov е от януари, преди началото на първичните избори, а PPP е свързана с Демократическата партия. Все пак от медията смятат, че резултатите от трите проучвания, взети заедно, дават добра картина на избирателите на Тръмп.

Бизнесменът спечели с голяма преднина последните първични избори в Невада. Освен това победи и в Южна Каролина и Ню Хемпшър, засега му се изплъзна само Айова.

Следващият тур са изборите на 1 март - т.нар. супервторник, когато се гласува едновременно в Алабама, Аляска, Арканзас, Колорадо, Джорджия, Масачузетс, Минесота, Северна Дакота, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт, Вирджиния и Уайоминг.

110 000 мигранти са влязли в Европа тази година

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/71849/110-000-migranti-sa-vlyazli-v-Evropa-tazi-godina

/Поглед.инфо/ Мигрантският поток по балканския маршрут продължава да се засилва въпреки, че все още е зима.

САЩ връщат на Русия исторически документи

http://svetoven.pogled.info/news/71848/SASHT-vrashtat-na-Rusiya-istoricheski-dokumenti

/Поглед.инфо/ САЩ ще предадат на Русия 28 ценни исторически документи, които са били откраднати от руските архиви в началото на 90-те години на миналия век.

Локомотивът "Летящия шотландец" се завърна на релсите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264543_%D0%9B%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%82+%22%D0%9B%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%8F+%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%86%22+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%

 Един от символите на индустрията във Великобритания - парният локомотив "Летящия шотландец", потегли от лондонската гара "Кингс крос" за първото си официално пътуване след 10-годишна реставрация, съобщи АФП.

Под огромен облак бяла пара 97-тонната машина потегли от перона под аплодисментите на събралата се тълпа, дошла да види възраждането й. Във вагоните пътуват около 300 души - бивши служители, собственици, дарители, направили възможна реставрацията.

След като пристигне на гарата в Йорк, на 280 км от Лондон, локомотивът ще бъде прибран в Националния музей на железниците. Там той ще остане до началото на март. През следващите месеци времето му ще бъде разделено между превоз на туристи и изложби.

Реставрацията на "Летящия шотландец" струва 4,2 милиона лири (5,6 милиона евро).

Машината е купена през 2004 г. от Националния музей на железниците за 2,3 милиона лири, събрани частично и с дарения. Реставрацията започва през 2006 г.

"Летящия шотландец" е построен през 1963 г. Той е първият парен локомотив, достигнал скорост от 160 км/ч. След като е изтеглен от употреба през 1963 г., е прехвърлен в САЩ, където тегли туристически влакове на западното крайбрежие. През 1973 г. го откупува британският милиардер Уилям Макалпайн и го връща в родината му. Там сменя няколко собственици. В края на 90-години е реновиран и започва да тегли легендарната композиция "Венеция Симплон Ориент Експрес", която тръгва с туристи от лондонската гара "Виктория".

Тръгна делото за пропаганда на Ислямска държава в Пазарджик

http://pik.bg/тръгна-делото-за-пропаганда-на-ислямска-държава-в-пазарджик-news491987.html

Тръгна делото за пропаганда на Ислямска държава в Пазарджик

Вчера започна първото заседание по делото срещу 14 обвинени за разпространение на идеите на Ислямска държава в Пазарджик. В обвинителния акт, чието четене започна вчера и ще продължи днес, прокурорът Недялка Попова изнесе факти за проповедническата дейност на Ахмед Муса Ахмед. Той е проповядвал едно от теченията в исляма - салафизъм, прието за радикално. Той е проповядвал главно в джамията Абу Бекир в квартал „Изток” в Пазарджик.

От лятото на 2013 г. на фона на развитието на процесите в Близкия Изток и под влияние на възприетите идеи, мюсюлманите в квартала започнали явно да демонстрират симпатиите си към действията на бойците от групировката „Ал Кайда в Ирак”, постепенно преминала в „ Ислямска държава”. Обвинителният акт е с обем на 150 страници. Сред обвинените са мюсюлмани от Пазарджик, Асеновград и Пловдив. Днес делото продължава. 

Борисов за проверката за картел при горивата: КЗК потвърди съмненията ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264542_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B

 Поздравявам Комисията за защита на конкуренцията, че най-сетне са излезли с решение, което е в унисон със съмненията, които имахме ние. Това заяви премиерът Бойко Борисов на летището в София, след като кацна от Израел, по повод решението на институцията да започне проверка на 7 вериги за картел в горивата. Той припомни, че още през юни миналата година правителството сезира регулаторния орган. Тогава предприехме доста действия и мерки по бензиностанциите и митническите складове и по всичко, което влияеше върху цената, добави Борисов. Премиерът подчерта, че сега следват много обстойни проверки, но предупреди всички да бъдат много внимателни дори и в изказванията си. „Защото това са публични, най-големите компании в света и човек трябва да си пести думите, защото имат и много могъщи адвокати”, каза премиерът. Във връзка с решението на КЗК той анализира още, че „вятърът на промяната в правителството” явно влияе.

Борисов коментира и темата с концесията в курорта Банско. Той подчерта позицията си „за” втори лифт, като посочи, че липсата му било престъпление. В същото време припомни и действията на правителството по опазването на „дърдавеца, щъркеловите гнезда да се излюпят птичетата, костенурките, птичките” заради изискванията на еколози. „Но личните взаимоотношения между собствениците на Банско и екологичните организации създават толкова шум в обществото, че не желая по никакъв начин да замесват правителството с която и да е от двете страни.”, заяви премиерът. И ги призова да се срещнат на публичен дебат, но без да си „бият каските”, а да намерят решение. Ако трябвало,  да се преразгледа и концесията.
Иначе Борисов посочи положителните си очаквания за ръст на туристите както от Израел, така и от Русия. Точно заради двете страни обаче България трябвало да засили мерките си за сигурност.
Във връзка с очакванията меморандумът към коалиционното споразумение да не бъде подписан от всички партии в РБ той отсече: „Е, какво от това? Проблемът е ГЕРБ да не рече да не подпише”. Той предупреди, че допреди 10-15 дни го е интересувало дали ще подпишат, но вече не. Не уточни обаче какво се е променило оттогава.

20% повече немци на почивка у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264541_20%25+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Записванията на чуждестранни туристи, които искат да прекарат лятната си почивка във Варна и курортите край града, вървят в положителна посока. По данни на летището заявките към момента сочат 20% ръст на немските гости спрямо миналата година и 15% ръст на руските туристи. Това заяви шефката на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева по време на първия за годината Обществен съвет по туризъм към местната администрация. Ръст на заявките има също при туроператорите от Полша, Чехия и Великобритания, като са определени и 11 нови дестинации за чартърни полети до Варна. Заложен е и по-голям брой редовни и чартърни полети по някои от традиционните авиолинии, коментира още Георгиева. Шефката на туристическата дирекция припомни, че за миналата година регистрираният ръст на туристите във Варна е бил 1%, при същия спад за Южното Черноморие.

Не се знае кой ще командва военните на границата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264540_%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0

 Парламентът прие въоръжените сили да участват в охраната по границата на второ гласуване със 137 гласа "за".

В пленарната зала имаше спорове за това, кой ще командва военните на браздата. Според Ангел Найденов командващ трябва да е министърът на отбраната, респективно шефа на отбраната и командирите на военните формирования. „Тези текстове, които бяха свързани с предложение дейността да се координира от главния секретар на МВР, бяха неработещи“, заяви той. Те бяха отхвърлени. „Няма как военните да бъдат под юрисдикцията на гранична полиция. Когато действията касаят тях, ще действат те, но когато касаят военните сили, ще действат военнослужещите”, каза по темата Красимир Ципов от ГЕРБ.

Вносители на този Законопроек за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България бяха Валентин Радев и група народни представители.

„Като бивш началник на генералния щаб на Българската армия смятам, че войник не бива да ходи никъде без оръжието си. Иначе защо е войник.“, категоричен бе депутатът от АБВ Михо Михов. В края на приемането на закона той приветства инициативата с думите „честита нова задача на въоръжението сили“. Въпреки това изрази безпокойството си, че има остър недостиг на въоръжение при въпросните въоръжени сили, както и на подготовка, а и на пълен комплект личен състав на войници, сержанти и офицери.

„Батальоните, които са по границата в областите Ямбол, Хасково, Благоевград трябва да бъдат срочно попълнени и то с подготвени кадри“, заяви офицерът. Според него не по-малко от 10 дни ще бъдат необходими на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната да съгласуват всички въпроси по казуса, за да няма инциденти и нарушаване на международните правила по границата.

Коментарът на Ангел Найденов от БСП бе, че държавната граница е част от стратегическата инфраструктура на страната и като такава има достатъчно основание тази стъпка да бъде предприета. „С оглед на всичко онова, което се случва по държавната ни граница с Турция – натиска на миграционната вълна, е необходимо да се вземат допълните мерки“, заяви бившият министър на отбраната. По отношение на необходимия брой кадри, които трябва да бъдат мобилизирани на границата Найденов коментира, че зависи от задачите, с които ще бъдат натоварени, както и дължината от държавната граница по протежение, на която трябва да бъдат разположени военните формирования.

По темата за изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция Найденов бе обезпокоен от забавянето й.

„Бъчварова заяви през месец януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено до края на месец март. Сега разбираме, че април или май ще бъде завършено едва на половина, едва от 130 км.“, възмутен бе депутатът. Той заяви също, че българската армия за по-малко от четири месеца построи 30 км на цена, която е четири пъти по-ниска от тази, която в момента наблюдаваме.

 
 

САЩ и Русия внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71847/SASHT-i-Rusiya-vnesoha-v-Saveta-za-sigurnost-na-OON-proektorezolyutsiya-za-Siriya

/Поглед.инфо/ Русия и САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия, която изисква сраженията там да бъдат прекратени в полунощ на 27 февруари.

Унгария и Словакия подкрепят разширяването на НАТО

http://petel.bg/Ungariya-i-Slovakiya-podkrepyat-razshiryavaneto-na-NATO__146681

Снимка: Уикипедия Унгария и Словакия се застъпиха за разширяването на НАТО, съобщава германската медия Deutsche Welle, цитирана от "Фокус". На к...

Според проучване: Първото животно на Земята е била морската гъба

http://petel.bg/Spored-prouchvane--Parvoto-zhivotno-na-Zemyata-e-bila-morskata-gaba__146682

Илюстрация: Уикипедия Ново доказателство подкрепя тезата, че морската гъба е била първото животно на Земята, пише Discovery News, цитирана от "...

Световен мобилен конгрес 2016: TP-LINK представя иновативни мрежови решения и нова гама интелигентни устройства за контрол на дома

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264539_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81+2016%3A+TP-LINK+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0

   Комплект адаптери powerline TL-PA9020P със скорости на трансфер до 2000Mbps

·         Мобилен рутер M7650 с LTE връзки до 600Mbps и възможност за едновременна свързаност на до 32 устройства

·         Електрически крушки, ключове и контакти за интелигентните домове на бъдещето

·         Най- бързият VDSL модемсъвместим с всеки ISP (доставчик на интернет услуга)

 Разработчикът на мрежово и комуникационно оборудване TP-LINK, представя нови мрежови решения и устройства за интелигентни домовена Световния мобилен конгрес в Барселонакойто тази година протича в периода 22 – 26 февруари.

 

Едно от най-важните нововъведения е Powerline комплекта с 2 Gigabit порта- AV2000 TL-PA9020P KITкойто превръща всяка електрическа верига в мрежа, способна да поддържа скорости на трансфер на данни до 2000Mbps, осигуряващи покритие във всеки ъгъл на дома. Свързването става лесно и бързо, а комплекта е съвместим с най-новите компютри, смарт телевизори и игрови конзоли. TL-PA9020P също така позволява 4K видео стрийминг, онлайн игри и сваляне на по-големи файлове. Благодарение на двата Gigabit Ethernet порта, с които всяко от устройствата разполага, powerline решението позволява едновременното свързване на няколко устройства чрез кабел.Комбинацията от технологиятата 2x2 MIMO с технологията за генериране на лъчи Beamformingгарантира ефективното функциониране на мрежата дори и на по-големиразстояния.

 

TP-LINK представя още два модела от своята powerline гама– TL-WPA8630P и TL-WPA8730TL-WPA8630P включва технологията 802.11ac, за да създаде супер-бързи Wi-Fi dual-band връзки. Със скорости до 300Mbps в честотната лента от 2.4GHz и 867Mbps в тази от 5GHz, TL-WPA8630P гарантира стабилна мрежа, способна да поддържа HD видео стрийминг и онлайн игри. Стандартът HomePlug AV2 пък осигурява скорости до 1200Mbps в електрическата мрежа. Функциите Wi-Fi Clone и Auto-Sync улесняватбезпроблемното разширяване на мрежата. По този начин, с помощта на Wi-Fi Clone, TL-WPA8630P автоматично разпознава името на мрежата (SSID) и паролата на рутераи само с натискането на един бутон се създава надеждна и сигурна мрежа. Auto-Sync позволява на добавените powerline адаптери автоматично да приемат настройките на безжичната мрежа от вече съществуващите powerline Wi-Fi адаптери.

 

Моделът TL-WPA8730 предлага комбинирани скорости до 1750Mbps в двете честотни ленти, като същевременно е съвместим със стандарта HomePlugAV2, койтопозволява пренос на данни по електрическата мрежа със скорост до 1200Mbps, за да гарантира максимална производителност и безкрайно забавление. Технологиите 2X2 MIMO и Beamforming спомагат за по-голяма ефективност на мрежата на по-големи площи.

 

 

Мобилен Wi-Fi от бъдещето

 

TP-LINK анонсира най-новото и най-бързо Mi-Fi устройство, рутерът 4G M7650който включва LTE Cat11 и осигурява скорости на сваляне LTE до 600Mbps и възможност за едновременно свързване на до 32 устройства. Разширените възможности за свързване осигуряват скорости до шест пъти по-високи от стандартните LTE връзки. Достатъчно е да се постави SIM карта в рутера, за да има достъп до две безжични честотни ленти и скорости до 300Mbps в лентата от 2.4GHz и 867Mbps в тази от 5GHz. С помощта на вградената 3000mAh батерия, преносимият рутер осигурява автономна работа в рамките на целия ден.

 

Интелигентни електрически крушки, превключватели и контакти

 

TP-LINK показва и нововъведенията от гамата устройства за интелигентни домове. Това са безжичният интелигентен контакт HS110, интелигентният ключ HS200, и два модела интелигентни LED крушки- LB120 и LB130.

 

Крушките се свързват с Wi-Fi мрежата в жилището, без да е необходимо допълнително оборудване или специална инсталация. Двете интелигентни крушки позволяватпълен контрол върху системата за управление на осветлението. Потребителите имат възможност да програмират автоматично включване / изключване на осветлението, както и нивото и интензивността на светлината. И двете интелигентни крушки имат система за проследяване на консумираната енергия, която предлага подробна информация за това кога са били включени/ изключени  крушките и колко електроенергия е консумирана. Не на последно мястооще едно ефективно решение- LED крушка от 800 лумена, която консумира много по-малко от 60W и дава възможност за осветление в различни цветове.

 

HS110 е интелигентен контакт със система за енергиен мониторинг, който позволява управление на домакинските електроуреди и електронните устройства у дома от разстояние. HS200 е интелигентен електрически ключ, който позволява програмиране по часови интервали и/или дистанционно управление на осветлението в дома. Тези четири решения могат да бъдат управлявани с помощта на приложението Kasa, съвместимо с IOS и Android.

В същото време, устройствата могат да бъдат контролирани и с помощта на гласови команди чрез Amazon Echo ( като отделна услуга).

 

Интелигентни решения за видеонаблюдение

 

TP-LINK показва и две нови облачни камери Wi-Fi 300Mbps, които заснемат с HD качество и през деня и през нощтаNC450 и NC260. Двата модела са подходящи за наблюдение както на дома, така и на офиса. И двете камери дават възможност за автоматично превключване на режим ден/нощ, компресия H.264, 720p резолюция HD, Micro SD слот за карта до 32GB и CMOS сензор от ¼ инча, а моделът NC450 притежава функциите панорама и наклон (панорама: 300⁰, наклон : 180⁰) за оптимално покритие на наблюдаваната зона.  

Нощното заснемане осигурява ясни и детайлни изображения на разстояние до 5 метра при NC260 и до 8 метра при NC450. Функциите за засичане на звук и движение осигуряват оптимално ниво на сигурност, поради фактаче устройствата автоматично изпращат уведомления/сигнали по електронна поща или на приложението инсталирано на смартфон. Камерите са много лесни за инсталиране и администриране, благодарение на приложението tpCamera, достъпно както за IOS, така и за Android.

 

 

Archer VR2600v – решение all-in-one

TP-LINK показва и най-бързият ADSL модем с VoIP услуги, способни да доставят 2600Mbps трансфер на данни - Archer VR2600v. Модемът разполага с безжичнататехнологията Multi-User MIMO, 11AC с стрийм потока и 1.4 GHz двуядрен процесор, за да гарантира гладка Wi-Fi връзка, способна да поддържа дейностти с високо потребление на трафик, като мулти-плеър онлайн игри и стрийминг  с HD резолюцияВграденият VDSL модем и VoIP възможностите правят Арчър VR2600v един от най-мощните и гъвкави модем-рутери на пазара, способни да предложат Интернет, VoIP и DECT услуги за до шест безжични телефони или CAT-IQ 2.0. Archer VR2600v е съвместим с предишните поколения DSL връзки. За допълнителна гъвкавост, Gigabit WAN порта позволява свързване към интернет чрез мрежов кабел от съответният интернет доставчик или оптичен модем, което означава, че е възможно свързването към всеки интернет доставчик по всякакъв начин.

 

За повече информация относно TP-LINK и новите продукти на компанията, посетете уеб страницата: www.tp-link.bg както и страницата на компанията въвFacebook.

TP-LINK осигурява на своите клиенти постоянна консултанска и техническа поддръжка  Можете да се свържете с нашите консултанти на телефонен номер :+4 031 1011290 или като ползвате услугата Live Chat на страницата www.tp-link.ro ;  от понеделник до петък, в интервала 10:00h- 19:30h. В извън работно време, потребителите могат да попълнят следния формуляр http://www.tp-link.ro/support/contact  или да изпратят имейл на support.ro@tp-link.com

 

Македонският президент Борис Трайковски загива в самолетна катастрофа

http://chronicles.actualno.com/makedonskijat-prezident-boris-trajkovski-zagiva-v-samoletna-katastrofa-news_525129.html

Борис Трайковски е политик от Република Македония, роден на 25 юни 1956 година в Струмица. Втори по ред президент на Република Македония, от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 година, когато загива в самолетна катастрофа. Трайковски се дипломира в Юридическия факултет на Скопския университет през 1980 година, специализира икономическо право и трудово право. До 1997 година е ръководител на правната служба на строителното предприятие Слобода в Скопие, от 1997 до 1998 година е шеф на Каби

Григор не съумя да стигне до нещо голямо в Акапулко

http://tennis.actualno.com/grigor-ne-syumja-da-stigne-do-neshto-goljamo-v-akapulko-news_525798.html

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров не може и не може да се представи достатъчно силно срещу по-силните тенисисти тази година и записа поредна разочароваща загуба. В сблъсък на т.нар. едноръки бекхенди, българинът загуби на четвъртфинал в Акапулко от Доминик Тийм - 5:7, 2:6. Неприятностите за Григор започнаха още в самото начало на мача, когато той допусна пробив. Нашето момче го върна бързо, но въпреки това Тийм водеше нещата и Димитров едва се спаси от пробив при 3:3 гейма. Прошка об

БЛС провежда събор за Национален рамков договор - 2016

http://pik.bg/блс-провежда-събор-за-национален-рамков-договор---2016-news491985.html

БЛС провежда събор за  Национален рамков договор - 2016

Българският лекарски съюз ще проведе Събор за НРД-2016, който ще се състои на 26 и 27 февруари т.г. в киносалона на Военно-медицинска академия, съобщиха от съсловната организация.

На 26 февруари заседанието ще се открие от 15 ч. с организационна част. Обсъждането на извънболничната помощ /ПИМП, СИМП, МДД/ ще започне около 16 ч.

Обсъжданията по параметрите на НРД ще продължат на 27 февруари, а гласуване на решението „За” или „Не” подписване на договора, се очаква да се проведе около 16 ч.

Публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа На 26 и 27 февруари Софийският университет „Св. Кл. Охридски” ще бъде домакин на международен публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа.

Конференцията на тема: „Ползите от членството в Европейския съюз – какво кандидатстващите могат да научат от ЕС и какво той може да научи от тях?” ще даде възможност на парламентаристи и представители на неправителствения сектор от шестте страни, водещи преговори за членство в ЕС, както и видни чуждестранни изследователи на европейската интеграция да обменят виждания и аргументи по тези стратегически въпроси, съобщиха от СУ. Конференцията е под патронажа и с участието на министъра на външните работи на България Даниел Митов.

Откриването ще бъде на 26 февруари от 9.30 ч. в Централния военен клуб с участието на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външни работи на България, Огнян Златев, председател на представителството на ЕК в София. Конференцията е заключителното събитие в рамките на проект МАХСАР по 7РП, реализиран от международен екип от изследователи, включващ представители на най-престижни европейски академични институции като Лондонското училище по икономика и политически науки, Свободния Берлински университет, Лайденския университет, Европейския институт във Флоренция, Централноeвропейкия университет, Будапеща и др., между които и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Българският екип в този колектив е под ръководството на проф. Георги Димитров от катедра „Европеистика“ на Университета. Проектът има за цел да максимализира потенциала за интеграция на Европейския съюз и резултатите от извършената изследователска работа, както и препоръките за политическите приоритети към Европейската комисия също ще бъдат предмет на обсъжданията. 

Румъния изпреварва България и по отношение на дейностите за закрила на детето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264538_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5

 - Национална мрежа за децата се включи в разработването на пилотно изследване, наречено Индекс за закрила на детето в България 2015, в коeто се прави сравнителен анализ на закрилата на децата в пет пилотни държави – България, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия. Оценките в Индекса илюстрират действията на всяка държава през призмата на действащото законодателство, политиките, предоставяните услуги, капацитета, отчетността и координацията. Докладът е изработен от World Vision и Child Pact, в партньорство с Национална мрежа за децата.

 

Като обща оценка, изчислена на базата на три показатели - текущ статут на закрилата на детето, управленска среда и социална работа, България се нарежда на второ място след Румъния. Нашата цялостна оценка е 0,552, а за сравнение, тази на Румъния е 0,803. Критиките към нас са в следните области:

  • Високо равнище на децата на възраст между 0 и 2 г., настанени в домове и резидентна грижа;

  • Нисък процент на децата с увреждания, които са настанени в приемна грижа или са осиновени в страната;

  • Нисък процент на децата на възраст 7-17 год., осиновени в страната;

  • Липса на квалифицирани социални работници и съдии със специализация за работа по проблемите на децата;

  • Нисък процент на децата, настанени в приемна грижа от общия брой деца, разделени от техните семейства;

  • Липса на консолидиран закон за правата и закрилата на детето, който свежда до минимум припокриването на правомощия и създава условия за гарантиране правата на всички деца и ефективна координация;

  • Все още не е създаден независим орган с точно определен мандат за наблюдение на политиките за закрила на детето и контрол за спазването на детските права. В момента случаите, в които става дума за засягане или нарушаване на права на деца, се разглеждат по общия ред. Създаването на специализиран омбудсман за детето ще гарантира независим мониторинг и контрол за спазване на детските права и би дало възможност за по-ефективно решаване на конкретни случаи, при които деца са дискриминирани.

 

Данните и анализът са събрани и обработени със съдействието на водещи експерти в областта на закрилата на детето в България и включват набор от 626 показатели, които заедно оценяват политиките и действията на държавата за по-добра закрила на детето.

 

 

 

 

 

 

Пълния текст на Индекса за закрила на детето можете да видите тук: http://nmd.bg/wp-content/uploads/2016/02/Child-Protection-Index-Bulgaria_BG.pdf

 

Някои по-интересни акценти от доклада:

 

  • България показва ниски резултати (на четвърто място) по показателя процент на децата, настанени в приемна грижа от общия брой деца, разделени от техните семейства, което показва, че приемната грижа все още не е достатъчно добре развита в страната.

  • България заема четвърто място в категорията „управленска среда“ с оценка от 0,522. Грузия е показала по-нисък резултат 0,493 и заема пето място, а Румъния се представя най-добре с оценка 0,742. Този индикатор касае липсата на консолидиран закон за правата и закрилата на детето, както бе посочено по-горе, както и липсата на независим орган с точно определен мандат за контрол върху правата на децата.

  • България показва високи резултати по отношение на политиките за децата, с оценка 0,838 (след Румъния с оценка 0,952, и преди Сърбия и Молдова). Високата оценка е отражение на факта, че и България, и Румъния са държави членки на ЕС. По време на процеса на присъединяване към ЕС както Румъния, така и България, положиха усилия да хармонизират своите политиките с насоките на ЕС. Налице са доказателства, че високите оценки на Румъния във всички области са резултат от обстоятелството, че ЕС определи по-висок приоритет на закрилата на детето за присъединяването на Румъния, отколкото за присъединяването на другите нови държави членки, включително и за България. Независимо от сравнително високата оценка, България все още има да преодолява някои пропуски в политиките и да положи още усилия за хармонизирането им с изискванията на Конвенцията на ООН за правата на детето (КООНПД). В България липсва политика и нормативна база за стандартите за качество за определен вид услуги и други дейности, предприемани от правителството за закрила и грижа за децата, като например превенция на разделянето на децата от семействата, интегрираните здравно-социални услуги като Център за майчино и детско здраве, ранната интервенция и др. Без законово регламентиране и стандарти, услугите не могат да бъдат оценявани и не може да се търси отговорност за качеството на предоставяните услуги.

  • Всички страни в региона имат трудности с капацитета, който включва човешките ресурси, финансовите ресурси, инфраструктурата и материалната база и ресурси. Тъй като капацитетът говори за обхвата и устойчивостта на изпълнение на държавните услуги, ниската оценка показва голяма разлика между ангажиментите на правителството по КООНПД и действията на правителството за осезателна закрила и грижа за децата. По този показател България заема второ място с оценка 0,509, като е изпреварена само от Румъния с оценка 0,540.

 

„Миналия ноември отбелязахме 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Отбелязахме също и 25-ата годишнина от промените в региона. С падането на комунизма и отварянето на границите, теми като миграцията, трафика, уврежданията, детския труд, домашното насилие и институционализацията на децата, бяха идентифицирани

 

 

 

 

 

 

като „проблеми“, които станаха тема за обсъждане в по-широк регионален план“, коментира Кони Ленеберг, регионален ръководител на World Vision.

 

България ратифицира Конвенцията на ООН за правата не детето през 1991 г. Страната наследи система за закрила на детето от своето комунистическо минало и преди приемането на Закона за закрила на детето и първите усилия за реформа, предприети в края на 90-те, ситуацията бе далеч от близка до изискванията на КООНПД. Нямаше нито законова рамка, свързана с защита правата на детето, нито достатъчен капацитет сред държавните структури за работа с деца в риск“, коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. „През 2000 г. процентът на институционализирани деца беше един от най-високите в Европа — 1,78%, с повече от 35 000 деца настанени в държавни институции. 15 години по-късно, броят институционализирани деца в страната спадна рязко до 2 721 през декември 2014 г. Но въпреки ангажимента от страна на държавата, практиката на организациите-членове на Национална мрежа за децата показва, че политиките за деинституционализация и системата за закрила на детето се борят с големия брой деца в риск, недостатъчния брой социални работници и неравното разпределение на съществуващите услуги, базирани в общността“, допълни Богданов.

 

 

 

Национална мрежа за децата е обединение на 141 граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Работата ни е насочена в четири приоритетни области – образование, здравеопазване, детско правосъдие и семейни политики. Вижте повече на www.nmd.bg

 

ChildPact е регионална коалиция от 650 НПО, която се застъпва за по-добра закрила на детето в регионите на Югоизточна Европа и Южен Кавказ. Основана през 2011 г., ChildPact е коалиция от коалиции: нейните членове са национални мрежи от НПО фокусирани върху децата от 10 държави, част от разширяването на ЕС и съседните региони. www.childpact.org

 

World Vision е мрежа от организации за християнска подкрепа, развитие и застъпничество, посветена на работата с деца, семейства и общности, за превъзмогване на бедността и несправедливостта. Офисът на World Vision за Близкия Изток и Източна Европа е партньор на Индекса за закрила на детето. www.wvi.org/meero

 

Посетители окупират мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264537_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%

 С небивал посетителски интерес стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Международен панаир Пловдив.  Близо 4800 гости разгледаха изложенията, включени в него, още при откриването на  24 февруари. Приходите от билети и други услуги за посетители са с 43% повече в сравнение с първия ден на миналогодишното издание.

            На 25 февруари  касите за билети бяха окупирани половин час преди отварянето им. Заради увеличаващия се поток от посетители бе отворен допълнителен паркинг, с който терените за паркиране стават пет.

            Големият интерес се дължи на факта, че тази година  мегафорумът  е по-мащабен. В него участват над 670 компании от 29 държави, които показват нови технологии, машини, оборудване и материали за селското стопанство, лозарството  и винарството, хранително-вкусовата индустрия. 

            Най-търсените стоки са свързани със земеделието – купуват се предимно  модерна техника за големи стопанства и  дребен инвентар за малки ферми. Нова тенденция е увеличаващият се брой купувачи на оборудване за животновъдни ферми, споделят изложители от Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“.

            Във фокуса са биохраните и екопродуктите, както и съоръженията за  производство и преработка на суровини за тях. Това се обяснява с факта, че секторът  е най-бързо развиващият се в областта на селското стопанство, като през миналата година достигна ръст над  30%. На него е посветена специализираната изложба „БиоАгра“.

            Тенденцията за обновяване обхваща цялата хранителна индустрия, а поради тази причина на Международната изложбата „Фудтех 2016“ се увеличава делът на фирмите, предлагащи оборудване и опаковки за бранша. Повече  посетители идват също при производителите и дистрибуторите на технологии и техника за лозарството и винарството, представени на Международната изложба „Винария 2016“.

            Тя показва и новите колекции на близо 50 български и чуждестранни изби в Града на виното, където са разположени също експозиции с хранителни продукти и кулинарни специалитети от изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“. Тази година той заема цялата палата 11 и изкушава посетителите с богата гама храни и напитки.

            В Града на виното едва смогват да зареждат с чаши за дегустациите. Миналата година бяха използвани 60 000. Сега ще трябват значително повече, ако съдим по първия ден, прогнозират изложители.

            Мегафорумът за агробизнес, вино и храни продължава до 28 февруари, а в последния ден ще бъдат обявени имената на гостите, спечелили награди, осигурени от Международен панаир Пловдив. 

ГАЗИРАНАТА ВОДА НАБИРА ПОПУЛЯРНОСТ В БЪЛГАРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264536_%D0%93%D0%90%D0%97%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90++%D0%9D%D0%90%D0%91%D0%98%D0%A0%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%9F%D0%A3%D0%9B%D0%AF%D0%A0%D0%9D%D0%9E%D0%A1%D0%A2+%D0%92+%D0%91%D0%A

 ·         Газираната вода има редица полезни за здравето свойства според изследвания,  публикувани от BBC Future

·         Асоциацията на сомелиерите в България препоръчва газираната вода по време на дегустации и консумация на вино

·         На българския пазар тръгва газирана вода, специално създадена с помощта на майстор готвач Виктор Ангелов



Пазарът на газирана вода в България има потенциала да нарастне с близо 30% само за една година според един от водещите производители в страната. Напитката не е традиционна за България за разлика от други страни в европейския съюз като Чехия, където потреблението на води надхвърля 80% и Сърбия с над 50% дял на газираната вода в потребителския микс. Последните проучвания на потребителските нагласи обаче показват включване на газираната вода в хранителния режим на сънародниците ни.

 

Според 8 международни изследвания, обобщени и публикувани от BBC Future, газираната вода има редица полезни свойства за организма и помага при диспепсия, киселини, диети за справяне с наднормено тегло. Експериментално лечение при пациенти с лениви черва и диспепсия (вид стомашно неразположение) показва, че тези, които приемали газирана вода в продължение на 15 дни имат подобрение и на двете оплаквания. Промяна в състоянието не се наблюдавала при тези, които приемали негазирана вода. Японско изследване на жени с наднормено тегло, на които е давана газирана вода, показва намален прием на храна още на втория ден в резултат на чувстовто за ситост и пълнота, което напитката дава.

 

Българската асоциация на сомелиерите препоръчва дегустацията и консумацията на вино и храни да се придружават от газирана вода с фина, мека и по възможност естествена газировка. Благодарение на неутралния си вкус, тази вода измива рецепторите и подготвя небцето за всяка следваща глътка, подчертавайки ароматите и вкусовете на виното и храните. „Газираната вода е важен съпътстващ елемент от дегустациите на напитки и храни, защото позволява на сетивата да усетят пълнотата на вкусовете и ароматите.“ – съветва Михаил Марковски, председател на асоциацията на сомелиерите в България.

 

На българския пазар се появява газирана вода ДЕВИН AIR, специално създадена с помощта на майстор готвач Виктор Ангелов, за да се превърне в най-лекото допълнение към всекидневната трапеза. Уникалният минерален състав на водата й придава мекота, а добавената естествена газировка я прави фина и освежаваща. Новата напитка е с естествена газировка,  придобита (чрез екстракция) от естествен източник от екологично чист район. Така получената естествена газировка се добавя към минералната вода Девин, запазвайки натуралния произход на продукта.

 

 

Проект за Бузлуджа бе подкрепен в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264535_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%83%D0%B7%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0+%D0%B1%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B

 Проект за опазване на паметника Бузлуджа бе представен и подкрепен в Европейския парламент в рамките на кръгла маса „Съвременно наследство в риск“ на 23-ти февруари. Темата развълнува експертите и публиката и предизвика изключителен интерес. Чуждестранните участници останаха изумени от съществуването на забележителната сграда, непозната за Европа и изявиха подкрепата си към проекта на арх. Дора Иванова „Бузлуджа – паметта на времето“. Младата архитектка работи за опазването на паметника и предлага превръщане на монумента в музей на националната памет, разказващ историята на България от античността до днес.

Кръглата маса бе организирана от евродепутата Момчил Неков и в нея участваха специалисти от България, Румъния,  Германия, Белгия и Холандия. Сред експертите беше г-жа Снежка Михайлович - генерален секретар на Европа Ностра, организацията с най-дълги традиции и изключително влияние за опазване на културното наследство в Европа. Тя потвърди становището на младата архитектка, че при Бузлуджа не става въпрос за партиен, а за национален въпрос, въпрос за опазване на културните ценности на България, а респективно и на Европа. Г-жа Михайлович и г-н Пиет Ясперт, заместник-президент на Европа Ностра, изразиха подкрепа относно инициативата за опазване на Бузлуджа и обърнаха внимание на качествата на монумента, които биха му отредили място сред 7-те най-засташени паметника в Европа. Реномираната европейска надпревара „7-те най-застрашени“ на Европа Ностра представя най-ценните застрашени паметници на културата и провокира широко инвеститорско и туристическо внимание.

На събитието Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места – Икомос беше представен от четирима архитекти, между които др. Анке Заливако, експерт по съвременно архитектурно наследство. Темата за архитектурата от втората половина на 20-ти век набира все повече значение като общо наследство и част от идентичността на страните от източна и централна Европа, разясни др. Заливако. В същото време това европейско наследство не е представено в листата на ЮНЕСКО. Тя подчерта, че България е поставена пред уникален шанс да бъде първата в това, защото имено Бузлуджа е изключителен пример за периода и притежава всички необходими качества да се превърне в паметник от световно значение, което би било първа крачка към възможности за финансиране и световен интерес към сградата.

Тук е момента да припомним, че проф. Хаспел – директор на Института за опазване на паметниците на културата в Берлин и президент на Икомос Германия изрази сходно становище по време на посещението си на Бузлуджа през август миналата година и заяви сериозния потенциал на паметника да получи статут на световна ценност от листата на ЮНЕСКО. Нека изясним, че Икомос и Европа Ностра са официални консултанти на ЮНЕСКО във връзка с прилагането на Конвенцията за световно наследство.

Министър Лиляна Павлова се срещна с вицепремиера и Председател на Държавния комитет по архитектура и строителство на Узбекистан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264534_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и инж. Лазар Лазаров – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, проведоха среща с Батир Закиров – вицепремиер, ръководител на Комплекса по въпросите на комуналната сфера, транспорта, капиталното строителство и строителната индустрия, председател на Държавния комитет по архитектура и строителство на Узбекистан.

 

Министър Павлова информира вицепремиера Закиров за политиката на българското правителство относно развитието на инфраструктурата и подкрепата на регионите. Специално внимание бе обърнато на Целенасочената инвестиционна програма, която правителството разработи в подкрепа на по-слабо развитите в икономическо отношение региони. Тя обясни, че програмата предвижда анализ на потенциала на тези региони, както и източниците на финансиране на най-важните проекти, които биха дали тласък за развитие на определени сектори и повишаване на стандарта на живот на хората. Внимание бе обърнато и на водната реформа в страната, както и инвестициите в градска среда и развитието на туристическите обекти.

Инж. Лазар Лазаров запозна вицепремиера Закиров с развитието на пътната инфраструктура в страната и реализираните в последните години проекти. По време на разговора домакина постави някои от проблемите, които среща при изграждането на пътните обекти в страната. В тази връзка инж. Лазаров го запозна с европейския опит на България по отношение на качествения контрол при строителството на пътна инфраструктура, системите за качество и контрол, както и технологиите, които използваме в последните години.

Стипендиантска програма TechARTnology или как Luxoft разкрива пред децата красивата страна на технологиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264533_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+TechARTnology+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+Luxoft+%D1%80%D0%B0%D0%

 Luxoft, водещ доставчик на иновативни IT решения за клиенти в цял свят, стартира съвместен проект с Fusion Academy и фондация Be Creative. Проектът TechARTnology дава възможност на деца със заложби и мотивация от семейства с ниски доходи да се потопят в света на дигиталното изкуство. Luxoft ще осигури 10 стипендии за 4-месечно обучение в специално разработен курс по Дигитални изкуства за деца на възраст 7-12 г. Курсът съчетава по най-добрия начин класическото и дигиталното рисуване и дава основи за анимация и програмиране.

„Непрестанно работим за подобряване на социалната среда във всички локации, където компанията е представена. В дейностите ни, насочени към общността, специален акцент поставяме върху образованието, а TechARTnology е стъпка тъкмо в тази посока. В рамките на курса децата ще имат възможността и за лични срещи с някои от нашите ИТ инженери.” –  заяви при старта на проекта Илияна Геошева, Маркетинг мениджър на Luxoft за България и Украйна.

TechARTnology дава един нов и различен поглед към дигитализацията. Чрез изкуството, което е изключително полезно за развитието на всяко дете, и чрез модерното му поднасяне с курс Дигитални изкуства, малчугани и родители ще открият полезната страна на технологиите.

Фокусът е върху разгръщането на креативност и пространствено мислене у децата, както и придобиване на знания и умения, които ще са им изключително полезни за развитие в определена професионална област. Курсът ги подготвя за съвременни професии насоченост към Графичен дизайн, Илюстрация и анимация, Програмиране, Индустриален дизайн, Интериорен дизайн, Ландшафт архитектура, Текстилен дизайн и др.

Изследванията за креативност показват, че е препоръчително заложбите на децата да бъдат открити и изявени до 10-годишната им възраст. След това процесът става по-труден, защото творческите заложби започват да потъват в подсъзнанието и върху тях се наслагват много други импулси от обкръжаващата среда.

„Силно изразени са дефицитите в масовата образователна система, свързани с цялостното развитие на децата и най-вече с развитието на креативно мислене и умения за комуникация. А именно тези умения са изключително необходими за по-нататъшно развитие и социална интеграция на децата. Често часовете по изкуства са неглижирани, а в специализираните училища по изкуства технологиите остават на заден план. Ние даваме на децата и двете – както досег с изкуството и развиване на тяхната креативност и знания, така и умения за работа с технологиите, които ще са им изключително необходими в бъдеще.” - пояснява Лъчезара Паскалева, основател на фондация Be Creative.

За стипендия за 4-месечно обучение могат да кандидатстват деца на възраст от 7 до 12 г. от семейства с месечен доход под 380 лв. на член от семейството. Обучението ще се проведе от 16  март до 30 юни 2016 г.

Допълнителна информация за курса и подробности за процеса на кандидатстване за стипендиите са достъпни на адрес: http://becreative.bg/techartnology/

Цацаров свиква спешна среща с МВР заради обществения ред

http://pik.bg/цацаров-свиква-спешна-среща-с-мвр-заради-обществения-ред-news491978.html

Цацаров свиква спешна среща с МВР заради обществения ред

На 26 февруари главният прокурор Сотир Цацаров свиква спешно заседание с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и директора на ГД“Охранителна полиция“ –МВР стaрши комисар Тодор Гребенаров за вземане на незабавни мерки за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната.

Повод за спешната среща е инцидент на Околовръстното шосе в сряда вечерта, при който охранители спират и пребиват шофьор заради подаден сигнал с клаксон. Софийска районна прокуратура задържа 4 лица за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди за инцидента на 24 февруари на бул. „Околовръстен път“ в столицата. Тогава около 17,40 часа е получен сигнал в 4-то РУП – СДВР за нанесен безпричинно побой на В. Н. При разпореденото незабавно от Районна прокуратура-София разследване е установено, че В. Н., заедно със своя близка – М. Д., пътували с лек автомобил „Мицубиши Спейсрънър“ по бул. „Околовръснет път“. Тъй като бързали за работа, В. Н. маневрирал с управлявания от него автомобил, като преминавал от една лента в друга. При една от тези маневри водач на автомобил „Ауди А 8“ препречил леко движението на автомобила на В. Н., а последният подал звуков сигнал, за да предотврати настъпване на пътно транспортно произшествие. В близост до „Ауди А 8“ се движил “Крайслер“, който, притискайки автомобила на В. Н., го принудил да спре. Малко след това до двата спрели автомобила -„Крайслер“ и „Мицубиши“, спрял и автомобилът . „Ауди 8“, на който В.Н. свирнал с клаксон.

От „Крайслер“ - а и „Ауди“ - то излезли четирима, които нанесли жесток побой на В.Н. Ударите са нанесени с ръце и метални палки. Едно от лицата е счупило с палка странично огледало на автомобила на В. Н., а друго лице е нанесло удари по спътничката на В. Н. При нанесения побой на В. Н. е причинено избиване на предните зъби на горната челюст. Установени са оток, охлузвания и разкъсване на кожата от долната страна на предмишницата на лявата ръка. Тези наранявания представляват средна телесна повреда по смисъла на закона.

Извършителите на деянието са незабавно установени и задържани от органите на МВР. Установена е тяхната самоличност – М. М., Х.Х., Г. Б. и А.Г. – служители в охранителна фирма. В четвъртък Софийска районна прокуратура привлече като обвиняеми четиримата нападатели за извършено тях в съучастие хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди и ги задържа до 72 часа.

Предстои в петък СРП да внесе искане до Районния съд в столицата за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване