Най-интересните цифри за наградите Оскар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554992

От дължината на червения килим до броя на местата в залата, агенция Франс прес предлага интересни цифри за предстоящата 88-а церемония на наградите "Оскар": Брой на гласуващите от Академията за кинематографично изкуство и наука - 6261 Продукции с право да кандидатстват за категорията за най-добър филм - 305 Държави, кандидатствали за Оскар най-добър чуждестранен филм - 80 Брой на категориите на наградите Оскар - 24 Брой статуетки, връчени на предишната церемония - 51 Брой връчени статуетки от...

Пак избяга шофьор, блъснал пешеходка в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/Article/5328133

Пак избяга шофьор, блъснал пешеходка в Стара ЗагораНеизвестен засега шофьор на неизвестен автомобил блъсна 50-годишна жена в Стара Загора и избяга, съобщиха днес от полицията. За късмет, няма опасност за живота на пострадалата, но тя трябвало да бъде настанена в болница с комоцио, травма на главата и натъртвания на лявата ръка. Старозагорката била ударена от предната лява част на автомобила,

Само във Фрог: МВР тотално отсвири закона за охранителната дейност

http://frognews.bg/news_107622/Samo-vav-Frog-MVR-totalno-otsviri-zakona-za-ohranitelnata-deinost/

МВР е отсвирило тотално закона за частната охранителна дейност, установи Фрог нюз. Според чл. 40, ал. 1 ведомството е трябвало да изгради единен централизиран регистър на лицензираните охранителни фирми. Това е трябвало да се случи още през 2004 година, когато е бил приет закона. Такова "животно" обаче и до сега няма.

БЕХ: 11 кандидати се явиха за избор на инвестиционен консултант

http://pik.bg/бех-11-кандидати-се-явиха-за-избор-на-инвестиционен-консултант-news492291.html

БЕХ: 11 кандидати се явиха за избор на инвестиционен консултант

В рамките на обявената от „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД процедура на пряко договаряне за избор на инвестиционен консултант по сделка за емитиране на облигационна емисия се явиха единадесет кандидата, съобщиха от БЕХ.

През настоящата седмица обвързващи оферти бяха получени от осем от тези финансови институции, обединени в два консорциума. Всички участници отговарят на предварително заложения критерий за отпускане на мостови заем, който на последващ етап да бъде рефинансиран с пласирането на облигационна емисия. Общата стойност на предложеното финансиране покрива търсения от БЕХ ЕАД финансов ресурс (до 650 млн. евро). 

В момента назначената в БЕХ ЕАД комисия оценява получените оферти и след приключване на своята работа ще обяви резултатите. Избраният кандидат ще бъде поканен за провеждане на преговори по сключване на договор за мостово финансиране. 

Финансовият ресурс ще бъде използван за изплащане на натрупаните задължения на Националната електрическа компания към „Ей И Ес ЗС Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД, както и за покриване задълженията на двете топлоелектрически централи към „Мини Марица-изток“ ЕАД. 

Провъзгласиха Серафим Соболев за светец

http://www.moreto.net/novini.php?n=314442

Тържественото прославление на новия светия - на погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим Соболев, се състои днес в София. На своето заседание на 5 февруари Светият синод на БПЦ-БП, след като изслуша доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за състоялия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, взе решение тържественото прославление на новия светец да е на 26 февруари, когато е денят на неговата кончина.

В Руската Дума откриха изложба „Руско-турската освободителна война (1877 - 1878) в гравюри"

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-gravyuri-1499739.html

/КРОСС/В Държавната Дума на Русия беше открита изложбата „Руско-турската освободителна война (1877 - 1878) в гравюри", направени от френски военни кореспонденти. Събитието беше открито от председателят на руския парламент Сергей Наришкин в сряда (24 февруари). От страна на домакините изложбата уважиха много руски депутати, сред които бяха Владимир Жириновски и Генадий Зюганов. Сред българските гости са посланикът на България в РФ Бойко Коцев, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Красимир Велчев от ГЕРБ, Петър Кънев от БСП, а от неправителствените организации - председателят на НД „Русофили" Николай Малинов и Станка Шопова-председател на фондация "Устойчиво развитие за България". По случай наближаващия 3 март, на който ще отбележим 138 години от Освобождението на България от турско робство (1877-1878) и 1150 г. от приемане на християнството в България, българската делегация подари кръст на председателя на руската Дума Сергей Наришкин. Малцина са тези, които знаят, че фотографията е била позната през втората половина на 19 век, но технологията на печатане на вестници не е позволявала да се използват направо заснетите фотографии, а са били давани на гравьори, които са ги превръщали в прекрасни рисунки и тях публиката е виждала в печатните издания

Започна изтеглянето на гръцките трактори от Промахон

http://pik.bg/започна-изтеглянето-на-гръцките-трактори-от-промахон-news492289.html

Започна изтеглянето на гръцките трактори от Промахон

Малко след 11 часа 20-на трактори на протестиращите гръцки фермери се изтеглиха от граничния пункт по магистралата в посока Серес.

Към 11 часа днес започна изтеглянето на тракторите на протестиращите от началото на годината гръцки фермери от ГКПП „Промахон”.

Двадесетина трактора се отправиха от граничния пункт по магистралата към вътрешността на Гърция. Мнозинството от струпаните над 500 трактора на Промахон стоят, в 13 часа има среща на протестиращите фермери, на която се решава дали напълно ще се изтеглят от граничния пункт, където стоят от 10 януари. 

Компанията "Епъл" поиска отмяна на съдебната заповед за разкодиране на неин телефон

http://www.mediapool.bg/kompaniyata-epal-poiska-otmyana-na-sadebnata-zapoved-za-razkodirane-na-nein-telefon-news246102.html

"Епъл" поиска федералният съдия Шери Пим, постановила преди седмица компанията да окаже помощ на ФБР да пробие защитата на мобилно устройство iPhone, да преразгледа решението си. Компанията обвинява федералното правителство на САЩ в опити да се сдобие с "опасна сила" чрез съдилищата, предаде Асошиейтед прес.   Американското министерство на правосъдието предлага "безгранично тълкувание" на закона, което, ако не бъде парирано, може да доведе до катастрофални последствия за личната неприкосновеност в дигиталното пространство, предупреждава компанията в меморандум до съдия Пим. "Правителството казва: Само този път. Само за този телефон. Но правителството знае, че тези изявления не са истина", пишат адвокатите на "Епъл" във внесения документ.   Те допълват, че ако компанията бъде принудена да създаде софтуера, който ФБР иска, за да се сдобие с достъп до айфона, "престъниците, терористите и хакерите без съмнение ще погледнат на кода като голям трофей и може да се очаква, че ще положат големи усилия, за да го откраднат".   Искането е първата официална реакция на "Епъл" след издаването на заповедта и почива на аргументи, които вече бяха изложени от изпълнителния директор на компанията и нейните привърженици, отбелязва Асошиейтед прес.   Директорът на ФБР Джеймс Коуми е защитил подхода на правителството по случая по време на изслушвания в американския Конгрес, проведени също вчера.   Коуми е казал още пред конгресмените, че "Епъл" не е длъжна да предава на властите айфона след разбиването на защитата му и дори да им предава програмата за проникването в мобилното устройство. "И ако успеят да проникнат в него, трябва просто да ни известят", заяви директорът на ФБР, като подчерта, че става дума да се разработи програма за разбиване защитата единствено на конкретното устройство.   Спорът избухна миналия вторник, когато съдия Пим разпореди "Епъл" да помогне на ФБР да получи достъп до телефон, използван от единия от атентаторите при нападенията в Сан Бернардино, Калифорния, отбелязва още Асошиейтед прес.

Еврокомисията представи стратегия за борба с трафика на диви животни

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/26/2712802_evrokomisiiata_predstavi_strategiia_za_borba_s_trafika/?ref=rss


Европейската комисия предложи законодателство за борба с трафика на диви животни, след като институцията установи, че нелегалният улов с бързи темпове увеличава мащаба си и се е превърнал в клон на организираната престъпност с "индустриални размери".

Мерките на Комисията ще са насочени в три посоки – превенция, прилагане на съществуващото законодателство с помощта на Европол и създаване на партньорство на световно ниво между отговорните контролни органи.

До края на...

София е четвъртата опасна столица в Европа (обновена)

http://pik.bg/софия-е-четвъртата-опасна-столица-в-европа-обновена-news492286.html

София е четвъртата опасна столица в Европа (обновена)

Българската столица е четвърта в класацията на опасните европейски столици, съобщи „Индипендънт“.

Рейтингът е съставен от водещата консултантска компания Mercer. Mercer, една от най-големите консултантски HR фирми в света, лансира своя индекс за качеството на живот всяка година, според който се нареждат най-безопасните градове за живеене и работа. Класацията е сред най-представителни по рода си и се обновява ежегодно, за да помогне мултинационални компании и други работодатели за справедливо компенсиране своите служители.

София се нарежда на четвърто място сред най-опасните градове в Европа. За нея се казва, че е популярна като столица на най-бедната страна в ЕС, където гражданите постоянно протестират срещу правителството заради ниските доходи, намаляване на пенсиите и срещу корупцията. Първа в класацията е украинската столица Киев заради политическата обстановка в страната, следвана от Атина и Белград. Следват 13 други столици, сред които са Будапеща, Мадрид, Рим, Рига, Загреб, както и мегаполисите Париж и Лондон. 

Discovery Channel ще излъчи на 3 март епизод на "Кралете на дивото", заснет в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327785

Discovery Channel ще излъчи на 3 март специален епизод на премиерното предаване „Кралете на дивото“. Серията е заснета в България, близо до Девин, през май 2015 г. В епизода двамата водещи – ловецът Джош Джеймс и британският готвач Мат Тебът, ще изследват българската дива природа. Те ще се опитват да оцелеят и намерят храна в продължение на една
Discovery Channel ще излъчи на 3 март специален епизод на премиерното предаване „Кралете на дивото“. Серията е заснета в България, близо до Девин, през май 2015 г. В епизода двамата водещи – ловецът Джош Джеймс и британският готвач Мат Тебът, ще изследват българската дива природа. Те ще се опитват да оцелеят и намерят храна в продължение на една

Премиерът първи подписа анекса на меморандума с реформаторите

https://www.24chasa.bg/Article/5328156

Премиерът първи подписа анекса на меморандума с реформаторитеПремиерът Бойко Борисов първи подписа анекса на меморандума с Реформаторския блок. Той направи това преди малко в пленарната зала. Слизайки от трибуната на парламента, Борисов се спря до заместника си в партията и шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и подписа документ в синя папка. След това са обърна и я тръшна пред вицепремиера Меглена Кунева,

Концесионната процедура за Летище София ще стартира след две седмици

http://econ.bg/Новини/Концесионната-процедура-за-Летище-София-ще-стартира-след-две-седмици_l.a_i.715483_at.1.html

Концесионната процедура за Летище София ще стартира след две седмици. Това министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло...

ОД на МВР в Кърджали с добра оценка от националното си ръководство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554989

В дейността на ОД на МВР-Кърджали има благоприятни тенденции, които показват, че това е една работеща дирекция със стабилни резултати и заслужена добра оценка, това каза на отчет-анализа на дирекцията, който се състоя днес, директорът на ГД „Национална полиция” в МВР главен комисар Христо Терзийски. На отчета присъстваха още: зам.директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Йотко Андреев, областният управител Илия Илиев, ръководителите на Окръжна прокуратура Желязко Стефанов, на Окръжния съд Георги Милушев, на Административния съд Виктор ...

Кола помете дете във Враца, близки окупираха мястото

http://petel.bg/Kola-pomete-dete-vav-Vratsa--blizki-okupiraha-myastoto__146745

Снимка: Булфото, архив 9-годишно дете е било пометено от лек автомобил във Враца. Инцидентът е станал пред сградата на Зъболечението. „О...

Животът ви ще се промени тотално, ако носите в джоба си орех! Вижте как действа

http://petel.bg/ZHivotat-vi-shhe-se-promeni-totalno--ako-nosite-v-dzhoba-si-oreh--Vizhte-kak-deystva__146747

"Човек е необходимо да намери удобен начин да се пази от вредни влияния", казва 92-годишният великотърновец Стефан Рашков. Той е посветил ...

Случи се! Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед на 1/8-финалите в Лига Европа

http://petel.bg/Sluchi-se--Livarpul-sreshhu-Manchestar-YUnayted-na-1-8-finalite-v-Liga-Evropa__146748

Голямото дерби на Англия Ливърпул - Манчестър Юнайтед ще украси 1/8-финалите на Лига Европа, отреди тегленият днес жребий в Нион. Двата от...

Ученици събраха пари за операции на блъснатата Елина

http://petel.bg/Uchenitsi-sabraha-pari-za-operatsii-na-blasnatata-Elina__146749

Снимка: 24 часа Ученици и преподаватели от Гимназията с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана събраха 1477 лева за операция на...

Горанов е умерен песимист за връщането на откраднатото от КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/02/26/2712709_goranov_e_umeren_pesimist_za_vrushtaneto_na/?ref=rss


Коментарите каква ще бъде събираемостта на средствата, раздавани в КТБ, когато тя е управлявана в разрез с добрите практики, са умерено песимистични. Това каза по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов.

Той отговори на депутатите Жельо Бойчев от БСП и Мартин Димитров от Реформаторския блок за обслужването на заема от 1.675 млрд. лв., даден от държавата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити в КТБ.
...

Броят на полетите от Екатеринбург към България се е удвоил

http://pik.bg/броят-на-полетите-от-екатеринбург-към-българия-се-е-удвоил-news492280.html

Броят на полетите от Екатеринбург към България се е удвоил

През предстоящия туристически сезон броят на полетите от руския град Екатеринбург към България се е удвоил. Изпълнителният директор на Уралската асоциация по туризма Михаил Малцев заяви, че тази година жителите на града ще могат да летят не само към Бургас, но и към Варна, предаде УралИнформБюро.

България се опитва да завоюва руските туристи по всякакъв начин. Страната е решила да понижи стойността на визите за руснаци. За деца на възраст под 16 години те ще се оформят безплатно. В момента обичайната виза струва 4644 рубли (110 лв,) освен това тази година България отмени за руските туристи процедурата за вземане на пръстови отпечатъци.

„Всяко визово улесняване води до ръст на туристическия поток. България разчита на увеличаване на броя руски туристи тази година не само заради затварянето на Турция и Египет, но и заради подобрените услуги, ценовата политика и интересните предложения на туроператорите“, заяви Малцев.

Вземи мартеница – остави книга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554988

„Вземи мартеница-остави книга" се нарича инициативата на читалище „Екзарх Антим I - 1928" от Царево. Цял месец жените от него изработваха мартеници, които ще изложат на щанд в центъра на града. Но всеки, който иска да си купи от тях, вместо пари трябва да носи детска книга, без значение дали е нова или използвана. Целта на инициативата е да се съберат детски книги за библиотеката към читалището.    ...

Финансовото министерство пита синдиците на КТБ за цесионерите

http://www.cross.bg/informatziya-sinditzite-tzesionerite-1499738.html

/КРОСС/ Министърът на финансите Владислав Горанов ще отправи питане към синдиците на КТБ, защо не са оповестили цесионерите на КТБ. Това стана ясно от думите му по време на парламентарния контрол. Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов го попита защо синдиците на фалиралата банка в списъците си са оповестили лицата прехвърлители, но не и на цесиите след поставянето на банката под специален надзор и каква е причината в списъците да се посочва само едната страна. Министърът на финансите обясни, че синдикът е спазил законовата норма. От думите му стана ясно, че синдикът е оповестил лицата, които са направили прихващанията, както и информация за физическите лица, които са съобщили за вземанията. Според него информацията, публикувана досега съдържа информация за цесионерите. "Законът ясно казва кои лица да се оповестяват! Смятам, че не съществува пречка да се направят текстовете така, че синдикът да излезе с допълнителна информация и те да излязат извън рамките на сегашния закон", коментира финансовият министър, цитиран от Епицентър.бг.  Славов обаче му отговори, че лицата изкупили цесия извършват цесия по цялата верига и попадат в правомощията на закона. "Има аргументи в това което казвате, съгласи се Горанов. "Мога да отправя въпроси към тях и с вашето тълкуване можем да получим информация", заключи той.

Предприемачите гласуваха: Смартфоните са иновацията на последните 20 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328105

Смартфоните са откритието на последните 20 години според 54% от участниците на форума за иновации, който се провежда за втора поредна година в София. Негов организатор на проявата е консултантската компания Innovation Starter, по чиято покана в столицата гостуват мениджъри от компании като „Гугъл“, „Интел“, „Пиксар“ и „Дисни“.
Смартфоните са откритието на последните 20 години според 54% от участниците на форума за иновации, който се провежда за втора поредна година в София. Негов организатор на проявата е консултантската компания Innovation Starter, по чиято покана в столицата гостуват мениджъри от компании като „Гугъл“, „Интел“, „Пиксар“ и „Дисни“.

Канонизираха св. Серафим Софийски чудотворец

http://society.actualno.com/kanoniziraha-sv-serafim-sofijski-chudotvorec--news_525937.html

Стотици миряни присъстваха на канонизацията на свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец в храм-паметника „Св. Александър Невски” днес. Канонизацията на светеца започна още вчера с литийно шествие, а през нощта имаше бдение в храма. Още в ранните часове на днешната празнична дата, хората пристигаха в храма, за да намерят място за церемонията, в която се включиха и много познати обществени лица. Сред присъстващите бяха министърът на труда и социалната политика

Цацаров в 2016 г.: Амбицията е да се опази обществото от мутрите

http://society.actualno.com/cacarov-v-2016-g-ambicijata-e-da-se-opazi-obshtestvoto-ot-mutrite-news_525939.html

Прокуратурата и МВР обсъдиха мерки за опазване на обществения ред. Повод за съвместното заседание стана поредният случай на насилие от сряда, когато четирима мъже нанесоха побой на семейство на Околовръстното шосе в София. Амбицията на двете институции е да направят всичко възможно да опазят обществото от мутрите, посочи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР. Идеята е да бъде спряна практиката на кортежите пред дискотеките и по пътищата, които предизвикват пътнотранспортни произшеств

Борисов за Ненчев: Не съм чул слухове за оставка, когато чуя - действам

http://www.mediapool.bg/borisov-za-nenchev-ne-sam-chul-sluhove-za-ostavka-kogato-chuya---deistvam-news246101.html

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е чул слухове за оставка на министъра на отбраната Николай Ненчев (БЗНС), срещу когото има настроения дори в Реформаторския блок, от чиято квота участва в правителството.   "Аз не съм чул слухове. Когато чуя, действам", отвърна Борисов в отговор на журналистически въпрос.   Николай Ненчев влезе в остър конфликт с коалиционните си партньори от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Корман Исмаилов. Причина за това стана решението му еднолично да извади една от най-ресурсните дирекции – "Инфраструктура на отбраната" от "портфейла" на зам.-министъра от квотата на НПСД Орхан Исмаилов. Впоследствие Ненчев обяви, че неразбирателството било изчистено, но неофициално от партията на Касим Дал дадоха да се разбере, че той вече не се ползва с доверието им.    По-рано тази седмица Николай Ненчев (БЗНС) отказа да подпише и подготвяния меморандум към правителствената програма между Реформаторския блок и ГЕРБ.    Очаквайте подробности. 

Кметът на Карлово е обвинен за присвояване на над 26 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/26/2712671_kmetut_na_karlovo_e_obvinen_za_prisvoiavane_na_nad_26/?ref=rss


Окръжна прокуратура в Пловдив е внесла обвинителен акт срещу кмета на Карлово за длъжностно присвояване в големи размери при изпълнението на проект по оперативна програма "Околна среда".

В периода 24.04.2013 г.- 30.04.2014 г. в качеството си на длъжностно лице кметът е присвоил  общо 26 984,68 лева, собственост  на община Карлово, получени по сключен с Министерство на околната среда и водите и договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2007-2013г.",...

Владислав Горанов: Изтегленият заем за КТБ се връща на траншове

http://pik.bg/владислав-горанов-изтегленият-заем-за-ктб-се-връща-на-траншове-news492268.html

Владислав Горанов: Изтегленият заем за КТБ се връща на траншове

"България е изтеглила 1,675 милиарда лева, за да компенсира вложителите във фалиралата КТБ или т.н. гарантирани заеми". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че заемът се връща на траншове от по 16,656 милиона лева веднъж годишно, като падежът е през април.

Досега държавата е внесла един транш. Изплащането му трябва да приключи на 15 април 2020 г.

Всички гробищни паркове ще бъдат почистени за предстоящата Задушница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554991

"Паркстрой" работи усилено по почистването на трите гробищни парка в Плевен. Горноплевенските гробища вече са оправени, като са изнесени и голямото количество нападали клони. Най- много са битовите отпадъци на Чаира. Днес се почиства и се садят цветя и на "Стадиона". Над 400 декара е площта на гробищните паркове в Плевен. До Задушница, на 5-ти март, и трите гробища ще са изцяло почистени и хигиенизирани - ангажират се от фирмата. Работниците засаждат сезонни цветя и поддържат парцелите, да които е сключен договор. За момента те са около 200, а...

Представиха стратегията за развити на социалните услуги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554987

Областната стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2016-2020 г. беше представена по време на заседание на Областния съвет за развитие. Една от основните й цели е изграждането на мрежа от качествени и достъпни социални услуги за уязвими деца и семейства, за възрастни, лица с увреждания, хора от социално слаби общности. В стратегията специално място е отделено на проблема с деинституционализацията на възрастни хора от социални домове и предоставянето на резидентни услуги за тях. В предишната стратегия 2011-2015 г. деинституционализ...

Стойчо Стоев: Не усещам недоверие от ръководството на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2712700_stoicho_stoev_ne_useshtam_nedoverie_ot_rukovodstvoto/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев не е притеснен от спекулациите за негова смяна при евентуален неуспех в утрешния мач срещу "Черно море".

"Отдавна съм треньор и съм наясно, че тази работа не е константа, в който и клуб да си. Има и случаи като Арсен Венгер и Алекс Фъргюсън, но по принцип в треньорската професия знаеш, че не винаги ще бъдеш дълготрайно в един отбор", каза Стоев на пресконференция.

"Писанията не ми влияят по никакъв начин. Знам, че тази професия е...

Отново издирват избягал шофьор, блъснал жена в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328107

За втори път в рамките на един месец в Стара Загора шофьор блъсна пешеходка и избяга. За щастие този път пострадалата е без опасност за живота.
Инцидентът е станал в четвъртък около 21,40 часа на кръстовището между ул."Братя Жекови" и бул. "Митрополит Методи Кусев". 50-годишна жена е пресичала булеварда,
За втори път в рамките на един месец в Стара Загора шофьор блъсна пешеходка и избяга. За щастие този път пострадалата е без опасност за живота. Инцидентът е станал в четвъртък около 21,40 часа на кръстовището между ул."Братя Жекови" и бул. "Митрополит Методи Кусев". 50-годишна жена е пресичала булеварда,

Позабравеният Филип Боков скочи на Митов заради уволнение

http://frognews.bg/news_107603/Pozabraveniiat-Filip-Bokov-skochi-na-Mitov-zaradi-uvolnenie/

Управителният съвет на “Българското дипломатическо дружество” (БДД) е разпратил писма до председателя на ЕП Мартин Шулц, председателя на ЕС Доналда Туск, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер “относно противозаконни и недемократични практики на министъра на външните работи“ Даниел Митов.

Москва: Нелепа и абсурдна е комисията в България, която разследва дали им оказваме натиск

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328116

Външното министерство на Русия определи за нелеп и абсурден орган създадената парламентарна комисия, която ще разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Българският парламент създаде на 19 февруари временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във

Две са офертите за кредитиране на дълговете на НЕК

http://www.mediapool.bg/dve-sa-ofertite-za-kreditirane-na-dalgovete-na-nek-news246100.html

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) разглежда две оферти за вземането на кредит до 650 млн. лв. за погасяване на дълговете на дъщерната му "Национална електрическа компания" (НЕК), съобщиха от държавното дружество в петък. В двата консорциума участват общо осем банки, които предлагат финансиране в рамките на търсеното за уреждане на забавени от НЕК плащания по фактури за изкупен ток по дългосрочните договори с двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Парите са нужни, за да влязат най-сетне в сила договорените още през април 2015 г. по-ниски цени за разполагаемост на двете мощности. Условието за намаляването на цените е уреждане на борча, който миналата пролет бе около 700 млн. лв., но вече достига 1 млрд. лв. Около 350 млн. лв. от тези суми ще отидат в държавните "Мини Марица Изток", които на свой ред имат да си прибират пари от двете въглищни централи. Тегленето на заема се забави значително и срокът за уреждането на дълга се отлага на няколко пъти и последният възможен момент за влизане в сила на свалените цени на двете централи изтича на 29 февруари 2016 г. Дотогава американските компании имат картбланш от своите банки кредиторки. Не е ясно как за два дни БЕХ ще успее да разгледа двете оферти, да избере коя от тях да приеме и да проведе преговори с предпочетения кандидат. Предишният директор на БЕХ Жаклен Коен бе уволнен преди две седмици именно заради забавянето на кредита. Според запознати вероятно холдингът ще иска още малко отсрочка от "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", които те вероятно ще приемат, защото и двете страни нямат план Б.    Процедурата за пряко договаряне за бърз заем, който после ще се върне чрез пускане на облигационна емисия, а тя ще се погасява по-късно, бе обявена миналия ноември, след като в обявените два месеца по-рано две отделни процедури – за синдикиран и за облигационен заем, в  първата нямаше нито един кандидат, а във втория конкурс, въпреки интереса от 12 банки, оферти подадоха само две и то при условие, че получат държавна гаранция, тъй като финансовото състояние на БЕХ и дъщерните му дружества не е добро. Такава не бе дадена и се стигна до сегашната процедура. Поканени бяха 25 световни банки, 11 от тях първоначално проявиха интерес, а сега става ясно, че осем от тях са се обединили в два консорциума, за да осигурят търсените пари. Офертите вече се оценяват от назначена в БЕХ комисия, която след приключване на работата си ще обяви резултатите й. 

Две са офертите за кредитирането на дълговете на НЕК

http://www.mediapool.bg/dve-sa-ofertite-za-kreditiraneto-na-dalgovete-na-nek-news246100.html

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) разглежда две оферти за вземането на кредит до 650 млн. лв. за погасяване на дълговете на дъщерната му "Национална електрическа компания" (НЕК), съобщиха от държавното дружество в петък. В двата консорциума участват общо осем банки, които предлагат финансиране в рамките на търсеното за уреждане на забавени от НЕК плащания по фактури за изкупен ток по дългосрочните договори с двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Парите са нужни, за да влязат най-сетне в сила договорените още през април 2015 г. по-ниски цени за разполагаемост на двете мощности. Условието за намаляването на цените е уреждане на борча, който миналата пролет бе около 700 млн. лв., но вече достига 1 млрд. лв. Около 350 млн. лв. от тези суми ще отидат в държавните "Мини Марица Изток", които на свой ред имат да си прибират пари от двете въглищни централи. Тегленето на заема се забави значително и срокът за уреждането на дълга се отлага на няколко пъти и последният възможен момент за влизане в сила на свалените цени на двете централи изтича на 29 февруари 2016 г. Дотогава американските компании имат картбланш от своите банки кредиторки. Не е ясно как за два дни БЕХ ще успее да разгледа двете оферти, да избере коя от тях да приеме и да проведе преговори с предпочетения кандидат. Предишният директор на БЕХ Жаклен Коен бе уволнен преди две седмици именно заради забавянето на кредита. Според запознати вероятно холдингът ще иска още малко отсрочка от "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", които те вероятно ще приемат, защото и двете страни нямат план Б.    Процедурата за пряко договаряне за бърз заем, който после ще се върне чрез пускане на облигационна емисия, а тя ще се погасява по-късно, бе обявена миналия ноември, след като в обявените два месеца по-рано две отделни процедури – за синдикиран и за облигационен заем, в  първата нямаше нито един кандидат, а във втория конкурс, въпреки интереса от 12 банки, оферти подадоха само две и то при условие, че получат държавна гаранция, тъй като финансовото състояние на БЕХ и дъщерните му дружества не е добро. Такава не бе дадена и се стигна до сегашната процедура. Поканени бяха 25 световни банки, 11 от тях първоначално проявиха интерес, а сега става ясно, че осем от тях са се обединили в два консорциума, за да осигурят търсените пари. Офертите вече се оценяват от назначена в БЕХ комисия, която след приключване на работата си ще обяви резултатите й. 

Борисов: Общата сума на спрените поръчки е 1,7 млрд. лв.

http://frognews.bg/news_107621/Borisov-Obshtata-suma-na-sprenite-porachki-e-1-7-mlrd-lv/

Общата сума на спрените към момента обществени поръчки е 1,7 милиарда лева, съобщи в парламента премиерът Бойко Борисов, който участвна в днешния парламентарен контрол.

Шаш: Полицай мастурбира в патрулката!

http://www.bnews.bg/article-148946

Полицаят е обвинен в неправомерно поведение на служебно място.

На 3 март в Националния военноисторически музей показват оригинала на Самарското знаме

http://www.cross.bg/zname-samarskoto-bulgarskoto-1499732.html

/КРОСС/ В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение - оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби. Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията. На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец - унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие". Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново

Пловдив пусна уникална марка с антични монети и Севт ІІІ (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5328074

Пловдив пусна уникална марка с антични монети и Севт ІІІ (снимки)Колекционери и филателисти окупираха дома на културата в Пловдив, където общината и "Български пощи" валидираха уникалната марка "Антични тракийски монети. Върху нея е изобразен тракийският владетел Севт Трети. Щемпела на новата марка, която е в тираж 3100 броя, удариха кметът Иван Тотев и шефът на пощите Деян Дънешки.

Откриват фермерски пазар за чиста храна на Синия пазар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314437

"Една мечта се сбъдва! В деня на Националния празник 3 март откриваме Фермерски Пазар Варна на Синия Пазар в центъра на града. Между 11ч. и 18ч. пространството до Юнашкия салон ще се превърне в малък празник на чистата храна в името на свободата да избираме, да бъдем такива за каквито мечтаем, почитайки стремежа и на предците ни.

Убитият палестинец е баща на 3 деца наши граждани, укривал се е от декември

https://www.24chasa.bg/Article/5328035

Убитият палестинец е баща на 3 деца наши граждани, укривал се е от декемвриИзраело-палестински съдебен казус от 1986 г. може да остави без баща три деца - български граждани, родени и израснали в София. Миналата седмица на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат за доизлежаване на присъда доживотен затвор палестинския гражданин Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години.

Златна фиала донесе Винария за Кайлъшка

http://www.cross.bg/kaiilushka-vinariya-vinata-1499737.html

/КРОСС/ Най-голямата и най-престижната награда Златната фиала сред ракиите спечели Кайлъшка гроздова на дегустационния конкурс на 24-тото издание на Винария. Изложението се провежда до 28 февруари в палатите на Международен панаир Пловдив. Към нея журито присъди още два златни медала на Кайлъшка за сливова и мускатова ракия. Сред вината с най-висок приз Златен Ритон Бяха отличени пет в различни категории. Вила Ямбол Мерло спечели за четвърти път престижната награда, като тази година бе отличено виното й „Villa Yambol Мерло 2015" сред червените вина от нови реколти. Избата си тръгна с още 6 златни медала за пъстрата си палитра от реколти и сортове. Статуетка получи „Едоардо Миролио" за „Каберне Совиньон Еленово", за най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique" на „Санта Мариа Уайн Груп" ООД, за която това е първи „Златен ритон". В категория „Бели вина от нова реколта" с винен „Оскар" бе отличено „Rigit Elm Chardonnay" на „Винарски съюз" АД. „Златен ритон" бе присъден и на „La Poesie Rose, 2015" произведено от „Sintica Winery" („Кос - Сандански" ООД)

Златана фиала донесе Винария за Кайлъшка

http://www.cross.bg/vinariya-medala-zlatni-1499737.html

/КРОСС/ Най-голямата и най-престижната награда Златната фиала сред ракиите спечели Кайлъшка гроздова на дегустационния конкурс на 24-тото издание на Винария. Изложението се провежда до 28 февруари в палатите на Международен панаир Пловдив. Към тях журито присъди два златни медала на Кайлъшка за сливова и мускатова ракия. Пещерска ракия си тръгна с 4 златни медала от Винария 2016. Сред вината с най-висок приз Златен Ритон Бяха отличени пет в различни категории. Вила Ямбол Мерло спечели за четвърти път престижната награда, като тази година бе отличено виното й „Villa Yambol Мерло 2015" сред червените вина от нови реколти. Избата си тръгна с още 6 златни медала за пъстрата си палитра от реколти и сортове. Статуетка получи „Едоардо Миролио" за „Каберне Совиньон Еленово", за най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique" на „Санта Мариа Уайн Груп" ООД, за която това е първи „Златен ритон". В категория „Бели вина от нова реколта" с винен „Оскар" бе отличено „Rigit Elm Chardonnay" на „Винарски съюз" АД. „Златен ритон" бе присъден и на „La Poesie Rose, 2015" произведено от „Sintica Winery" („Кос - Сандански" ООД)

Месопроизводители представят българските традиции в колбасарството на ФУДТЕХ

https://www.24chasa.bg/Article/5328106

Месопроизводители представят българските традиции в колбасарството на ФУДТЕХДвадесет и двама производители от сдружение „Традиционни сурово сушени месни продукти“ обединяват усилия, за да направят разпознаваеми в Европа четирите регистрирани традиционни български продукти - Филе Елена, Кайсерован Врат Тракия, Роле Трапезица и Панагюрска луканка. На изложението Винария в Пловдив,

Пентагонът планира да прати военни в Нигерия срещу "Боко Харам"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/26/2712697_pentagonut_planira_da_prati_voenni_v_nigeriia_sreshtu/?ref=rss


Пентагонът планира да прати десетки съветници за специални операции в Нигерия, за да съдейства на борбата на местните власти с ислямистката групировка "Боко Харам", твърдят източници на в. "Ню Йорк таймс".

Правителството в Абуджа води сериозни сражения с джихадистите, които миналата година се заклеха във вярност на "Ислямска държава" и започнаха нападения и в съседните Нигер, Чад и Камерун.

Около 250 души вече са във военна база в Камерун, а американски дронове летят над...

Премиерът Борисов писа на КЗК да се произнесат като независим орган

http://www.cross.bg/borisov-kartel-konkyrentziyata-1499736.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов е изпратил официално писмо до КЗК да се произнесат като независим орган за появяване на евентуален картел.  Борисов заяви, че "това не е намек, а официален документ". На въпрос защо не назначава нови членове на КЗК, той обясни, че това трябва да го направи парламентът, а той не нарежда на парламента. Започва да се усеща вятърa на промяната в работата на правителството, коментира вчера премиерът и поздрави КЗК за решението по повод проверката за картел за цените на горивата по бензиностанциите. Според Борисов проверката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел при горивата до голяма степен е в унисон със съмненията на правителството, каквито то е имало към компаниите на този пазар. "Доказването на картелното споразумение не е никак проста работа. Изискват се сериозни процесуални действия", каза по-рано днес говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.  

Новият временен шеф на ДАИ-Хасково обещава повече проверки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554985

Проблемите с т. нар. градска мобилност, облекчаване на трафика и безразборното паркиране по улиците на Хасково могат да бъдат решени с транспортно-комуникационната част на новия Общ устройствен план, по който се работи. Това каза в студиото на Дарик назначеният от 17 февруари за директор на областния отдел на ДАИ-Хасково Радослав Тошев. Тази сутрин стартира съвместна акция на инспекцията, пътната полиция и община Хасково, която е част от набелязаните мерки за подобряване на мобилността. Много е важно шофьорите да виждат и усещат, че различните...

Недоволни от Банско протестираха в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_624883.html

Жители и представители на граждански сдружения от Банско, Самоков и Сапарева баня връчиха писмо на премиера Бойко Борисов с искане за спиране на обществени поръчки.  Те се отправиха на протестно шествие от сградата на Министерския съвет към площад "Света неделя", където в хотел "Шератон" МОСВ и зелени организации обсъждат резпределянето на средства за опазване на биоразнообразието през тази година. Протестиращите скандираха „Зелена мафия”, „Екорекетьори”, „Вън зелените олигарси от планините”.  В писмото си до премиера от Сдружение „За да останат хора в България“, Банско, твърдят, че целта им е да запознаят министър-председателя с "олигархията на псевдоеколозите". Приложен е и списък със спечелени проекти от НПО-та. "Поради нишата, която хитро са си избрали, косвени ползи от дейността им не могат да бъдат измерени - единственото видимо са протестите им и действията им срещу туризма и управлението в България", пише в текста.  Търпението на българския народ вероятно няма граници. Но на цинизма в политиката веднъж завинаги трябва да се сложи край, отсичат от сдружението. Отправен и призив от името на народа в Пиринско Борисов да се изправи заедно с него срещу "зелената олигархия в името на интересите на гражданите, закона и справедливостта".  Не можем да обясним на децата си, че един лешояд е сто пъти по-ценен от тях. Свършете си работата, г-н премиер, за да останат хора в България! Както виждате, за лалугерите има кой да се погрижи. Време е да обърнете внимание на хората!, завършва писмото. 

Цех за гъби и фурна продават съдии изпълнители в Ямболско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554983

Дошло е време за купуване на бизнес-имоти в Ямболско, предлагани от съдия изпълнител. Това е мнението на брокери на недвижими имоти, които твърдят, че цените са повече от изгодни. На търг е обявен например цех за производство на гъби. Близо е до Ямбол, на десетина километра, в землището на село Хаджи Димитрово. Началната му цена е 104 000 лева, като в нея влизат сграда от 720 квадратни метра, която се нуждае от ремонт и дворно място от три декара. Изгодна сделка може да се сключи и с купуването на фурна от 56 квадрата в село Голям манастир. Сам...

Лесна и вкусна дроб сарма не с агнешко, а с кайма

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lesna-i-vkusna-drob-sarma-ne-s-agneshko-a-s-kajma-6050630

Трябват ни две яйца, 1 кафена чаша ориз, 1 глава лук, 1/2 пакетче краве масло, кисело мляко, сол, червен пипер, джоджен и 300-400 грама кайма

Фитнес инструктор кара клиентите си да отслабнат, като надебелява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328025

Фитнес инструкторът Адонис Хил надебеля с 32 килограма, за да накара клиентите си да отслабнат, пише в. Daily Mail.
След като се наслушал на оправданията на по-пълните си клиенти, че не могат да отслабнат, той решил да влезе в техните обувки и да разбере наистина с какви проблеми се сблъскват. За целта Хил поглъщал по 8000 калории на ден.
Фитнес инструкторът Адонис Хил надебеля с 32 килограма, за да накара клиентите си да отслабнат, пише в. Daily Mail. След като се наслушал на оправданията на по-пълните си клиенти, че не могат да отслабнат, той решил да влезе в техните обувки и да разбере наистина с какви проблеми се сблъскват. За целта Хил поглъщал по 8000 калории на ден.

Мозъчните аневризми рядко са наследствени

https://www.24chasa.bg/Article/5328090

Мозъчните аневризми рядко са наследствениКоварството е, че обикновено разбираш за тях при кръвоизлива. Анeвpизмите са нaй-чecтите мaлфopмaция нa мoзъчнитe cъдoвe. Образно можем да си ги представим като разширение, при които стената изтънява, става по-уязвима и може да се спука и да предизвика кръвоизлив. Пoнякoгa тeзи разширения на съдовете ce oткpивaт cлyчaйнo при образно изследване на

Discovery Channel ще отбележи българския Национален празник с епизод от новата поредица „Кралете на дивото“, заснет в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264577_Discovery+Channel+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%

 Discovery Channel ще отбележи Националния празник на България, като излъчи специален епизод на премиерното предаване „Кралете на дивото“. Серията е заснета в България, близо до Девин, през май 2015 г. В епизода двамата водещи – ловецът Джош Джеймс и британският готвач Мат Тебът, ще изследват българската дива природа. Те ще се опитват да оцелеят и намерят храна в продължение на една седмица и то без екипировка. Поредицата „Кралете на дивото“ ще стартира на 3-ти март от 22:00 ч. по Discovery Channel. В епизода героите се отправя към Родопите, за да докажат, че благодарение на уникалните си умения, могат да се хранят като крале дори в най-екстремните условия.

По повод ексклузивния епизод на предстоящата премиерна поредица, сниман в България, Discovery Networks организира кампания, с която в стила на канала Discovery Channel се обърна към всички българи, за да изрази преклонението към невероятната ни природа. Уважение, което ще прочетем и в очите на Джош и Мат, когато за първи път стъпват в сърцето на Родопите. Discovery Networks избра едни от най-трогващите и обичани от всички българи произведения, възпяващи красотата на природата ни, като неслучайно и датата на „българския епизод“ е именно на 3-ти март.

По време на излъчването на първия епизод на „Кралете на дивото“ в ефира на Discovery Channel зрителите ще могат пълноценно да усетят предимствата на мултискрийнинг ерата, в която живеем и да участват в специална игра на Фейсбук страницата, докато гледат излъчването на епизода. Най-големите фенове на канала ще имат и шанс да спечелят награди, вдъхновени от самите крале. Повече информация за правилата на играта Discovery Networks съвсем скоро ще обяви на стената си във Фейсбук.

Мат и Джош са изключителни професионалисти благодарение на своите ловни и кулинарни умения. Но дали ще се докажат като сплотен екип по време на това уникално за тях приключение и дали наистина е възможно да приготвят невероятна храна където и да е в дивата природа? Във всеки епизод на „Кралете на дивото“, двамата герои прекарват една седмица на различни отдалечени места по света, за да покажат, че стига да знаеш къде да търсиш правилните подправки и храна, можеш винаги да се храниш като истинска кралска особа. Всеки епизод на поредицата отвежда Мат и Джош на някои от най-невероятните кътчета на земята, където оцеляват само с храната, която си приготвят сами – от овесена каша от кора на дърво във Финландия до дива пуйка, сготвена по традиционен начин в Мексико, дуото е подготвено за всички условия. Освен в България, Финландия и Мексико, зрителите на Discovery Channel по света ще проследят „Кралете на дивото“ в Китай и Борнео.

„В „Кралете на дивото“ ще видим усилията, които героите полагат, за да се нахранят с неочаквани и дори странни ястия в дивата природа“, коментира Лиз Брач, директор Development and Production“, Discovery Networks International. „Поредицата показва реални техники за оцеляване и здравословно „братско съревнование“ – с Мат и Джош, които са необичаен, но въпреки това перфектен екип за това приключение.“

„Кралете на дивото“ е продуцирана от продуцентската компания betty за Discovery Networks International. Поредицата е поръчана от Сара Дейвис, изпълнителен продуцент е Лиз Брач, продуцент за Discovery  е Роб Холоуей. Том Шийнън е изпълнителен продуцент за betty, а Нийл Смит е творчески директор на поредицата. 

Кампания набира дарители на коса за онкоболни в старозагорско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328078

В навечерието на 8 март в Стара Загора започва кампания под надслов "Дари коса", която ще помогне за изработването на перуки за онкоболни жени. Инициативата бе обявена от зам.-председателят на Общинския съвет в Стара Загора Даниела Лекина, която също ще се раздели с дългите си коси в името на каузата.
В навечерието на 8 март в Стара Загора започва кампания под надслов "Дари коса", която ще помогне за изработването на перуки за онкоболни жени. Инициативата бе обявена от зам.-председателят на Общинския съвет в Стара Загора Даниела Лекина, която също ще се раздели с дългите си коси в името на каузата.

Солистът на женевската опера пя в подкрепа на алпиниста Боян Петров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554981

Солистът на Grand Théâtre de Genève- оперният бас Хари Драганов, бе гост-солист на концерт в подкрепа на алпиниста Боян Петров и неговия проект „Българин към 14х8000". Събитието се състоя в Големия салон на БАН. В концерта участваха още Марио Ангелов - пиано и Златка Ангелова - пиано. Музикалното събитие бе организирано за набиране на средства за експедициите на Боян Петров. Алпинистът, който е и биолог и спелеолог, си е поставил за цел да изкачи всички 14 осемхилядници. До момента той е покорил пет от върховете - Гашербум /8080...

Борисов призна: Не знам как да се оправя с гръцките фермери

http://www.moreto.net/novini.php?n=314435

Премиерът Бойко Борисов призна, че не може да се разбере с гръцките фермери за блокадите по границата. "Просто с тези хора не знам как да се оправя", каза от парламентарната трибуна Борисов. Той взе участие в парламентарния контрол.

Цацаров: Палестинецът е бил още жив при пристигането на Бърза помощ

http://pik.bg/цацаров-палестинецът-е-бил-още-жив-при-пристигането-на-бърза-помощ-news492261.html

Цацаров: Палестинецът е бил още жив при пристигането на Бърза помощ

В конкретния случай става дума за лице, което към момента на пристигане на екипа на Бърза медицинска помощ е било все още с признаци за живот, понастоящем то е починало. Лицето е намерено във вътрешния заден двор на посолството на държавата Палестина. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с намерения труп на палестинец тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС. В 7.32 часа е получен сигнал на тел. 112 за пострадало лице в сградата на посолството на държавата Палестина.

На място е изпратена линейка на Бърза медицинска помощ, а впоследствие е изпратен екип - 2 прокурори, 2 следователи, съдебен медик, на място е пристигнал и представител на МВнР. Лицето очевидно е обитавало това посолство. Самото посолство не се охранява, няма физическа охрана, а доколкото ми е известно посолството няма и техническа охрана, имаме предвид камери или някакви други. На този етап ние не можем да потвърдим със 100% категоричност самоличността на лицето, но според изявления на представители на дипломатическото представителство в конкретния случай става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед, каза Цацаров.

Главният прокурор припомни данните, които бяха разпространени още през януари, сред тях и това, че Омар Зайед е бил обявен за общодържавно издирване, но той не е бил открит.

„Ние, официални данни за това, че лицето е обитавало посолството нямаме, имам предвид до настоящия момент официално по никакъв начин не е било известно, че това лице пребивава на територията на посолството или че това лице инцидентно се намира на територията на посолството. Разпоредено е задържане на лицето, лицето е обявено за общодържавно издирване. Оттогава органите на полицията осъществяват издирване с цел задържане и изправяне пред съд, обясни главният прокурор. Той подчерта, че те не са имали данни в рамките и на преписката по екстрадиционното производство, че палестинецът пребивава на територията на посолството на държавата Палестина.

Времето на 27 февруари: Слаби превалявания от дъжд на места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554978

  Прогноза за събота, 27 февруари През следващото денонощие ще има разкъсана, често значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. През нощта ще е почти тихо, а през деня ще духа слаб вятър от изток, североизток. Минималните температури между 2 и 7 градуса, максимални между 10 и 15 градуса.Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.Над планините ще има разкъсана, често значителна облачност. На места ще превали слаб дъжд, по високите върхове на Рила - слаб сняг. Вятърът ще е слаб до умер...

Историята на наградата "Оскар"

http://offnews.bg/news/n_1/n_624840.html

С наближаването на раздаването на 88-те награди на Американската филмова академия, Би Би Си реши да ни запознае с историята около известната статуетка и някои от най-интересните моменти, свързани с нея. Разказът започва с раздаването на първите "Оскар"-и през 1929 г., когато категориите се броят на пръстите на едната ръка. Първият носител на званието за най-добра мъжка роля става немският актьор (и единствен досега немец с това отличие) Емил Дженингс, който няколко години след това се връща в Германия, където става известен с ролите си в редица пропагандни филми за Нацистка Германия.  Слуховете обаче гласят, че първоначално не е трябвало той да грабне статуетката, тъй като е бил първи подгласник, истинският победител е трябвало да бъде... куче, и то отново немско. Рин Тин Тин, 11-годишната немска овчарка, спасена от Франция през 1918 г. от американски летци. По онова време кучето се превръща в една от най-големите и богати звезди на американското кино с цели 27 филма в кариерата си. Новосмормираната тогава Американска филмова академия обаче решава, че ако даде първата си статуетка на куче, ще изглежда несериозно. Така, въпреки че Рин Тин Тин получава най-много гласове от журито, членовете му решават да проведат второ гласуване само с човешки актьори, което Дженингс печели. Някои интересни факти са, че с най-много призове е Уолт Дисни - 26, докато Алфред Хичкок никога не получава награда за свой филм, единствено му се връчва почетен "Оскар". Досега се помни репликата на един от водещите на церемонията Боб Хоуп, който казва, че ако накрая на вечерта остане някой и друг нераздаден "Оскар", може да го пратят на Дисни. Емилио Фернандез като по-възрастен до статуетката, изваяна в образа му на 20-годишен. Моделът за статуетката Известната позлатена фигура в стил ар деко е висока 34,3 сантиметра и тежи 3,6 килограма. Външният ѝ вид остава почти непроменен от 1929 г. до днес. Тя е по дизайн на Седрик Гибънс, артистичен директор на студио "Метро-Голдуин-Майер", като изработката се възлага на лосанджелиския артист Джордж Станли. Въпреки че Гибънс не е ползвал модел за дизайна си, съпругата му Долорес дел Рио твърди, че нейният мексикански приятел Емилио Фернандез , по онова време холивудски статист в средата на 20-те си години, е позирал гол за Джордж Станли. Въпреки че чертите на фигурата са толкова лишени от детайл, че практически всеки млад мъж във форма би могъл да е позирал, ако изобщо е имало модел. Докато историята за Фернандез е в най-добрия случай апокрифна, то коренът на името "Оскар" е неизвестен. Официално името на статуетката е Награда на академията за заслуга, но всеки в Холивуд ѝ вика "Оскар" поне от 1934 г. насам. Самата Академия приема прякора през 1939 г. Най-правдоподобната история гласи, че когато библиотекарката на Академията, Маргарет Херик, вижда статуетката за пръв път, е казала, че прилича на чичо ѝ Оскар. Малкият златен мъж Оригиналните награди, направени от позлатен солиден бронз, са отлети и полирани от леярната "Шъмуей и синове" в Батавия, Илинойс. До средата на 30-те години на миналия век бронзът е заменен от британиум (калай, антимон и мед), потопен в сребърен никел и покрит с 24-каратово, или направо чисто, злато. От 1982 г. те се произвеждат от компанията "Оуенс и сие", в Чикаго. Шърли Темпъл дава на Уолт Дисни специална награда "Оскар" със 7 по-малки "Оскар"-чета за "Снежанка и седемте джуджета". Снимка: Disney Enterprises. Най-сериозното отклоняване от традицията на дизайна идва през 1939 г., когато 10-годишната Шърли Темпъл връчва на Уолт Дисни втората му почетна награда. Тя представлява дървен пиедестал със стълбичка, върху който има 1 нормален "Оскар" и 7 по-малки фигурки, отново "Оскар"-и. Идеята е да се направи реверанс към култовата анимация на Дисни от 1937 г. - "Снежанка и седемте джуджета". Между 1942 и 1945 г., когато в страната има недостиг на метали, статуетките са правени от боядисан гипс. Щом войната приключва, носителите им получават правото да си вземат металните позлатени версии. Има едно нещо, свързано с "Оскар"-ите, на което никога не се е гледало с добро око, и това е продажбата им. От 1950 г. насам нито победителите, нито наследниците им имат правото да ги обявят за продажба, ако преди това не ги предложат за закупуване на Академията за 1 долар. Въпреки това някои притежатели на фигурите са намерили вратички да ги продадат. Така например през 2011 г. Беатрис Уелес, щерка на Орсън Уелес, обяви търг за приза на баща си от 1942 г. за най-добър сценарий за "Гражданинът Кейн". Предложението събра 861,542 хиляди долара. Емил Дженингс при завръщането си в Германия. Каквото и да си говорим, "Оскар"-ите са практически безценни. Те са холивудски икони, които много приличат на статуи на светци по време на религиозни фестивали. И, независимо дали е вярно, или не, се смята, че Емил Дженингс е държал своята награда пред себе си като някаква свята реликва, докато е приближавал съюзническите войски в Германия към края на ВСВ. "Имам "Оскар", е викал, сякаш за да смекчи съдбата си. Той оцелява, но е трябвало да претърпи денацификация и никога повече не си намира работа в киното. Неговият последен и недовършен филм, леката комедия "Wo ist Herr Belling?", започва да се снима на 12 декември 1944 г., 4 дни, преди Хитлер да започне офанзивата през Ардените, последната сериозна немска атака преди краха на Третия райх.

ЗЛОВЕЩО РАЗКРИТИЕ! Разузнавателната агенция „Мосад“ е ликвидирала палестинеца в България. Вижте подробности!

http://pik.bg/зловещо-разкритие-разузнавателната-агенция-„мосад“-е-ликвидирала-палестинеца-в-българия-ви-news492240.html

ЗЛОВЕЩО РАЗКРИТИЕ! Разузнавателната агенция „Мосад“ е ликвидирала палестинеца в България. Вижте подробности!

Според палестински източници, цитирани от арабска медия, израелската разузнавателна агенция „Мосад“ е ликвидирала палестинеца Омар Найеф Зайет в палестинското посолство в България, съобщава израелското издание Аlyaexpress-news.

Зайет е беглец от затвор, който дълги години е бил високопоставен член на „Народния фронт“ за освобождение на Палестина. Той е издирван от Израел от няколко месеца.

Според палестински източници израелското разузнаване е поискало от българските власти да екстрадират Зайет, поради което той се е укрил в дипломатическото ведомство.

На 15 декември 2015 година израелското посолство в България поиска официално екстрадирането в Тел Авив на палестинеца, който от 1994 година живее в България.

Феновете към кмета: „Намерете допирни точки с „Лудогорец“, не ни отнемайте радостта!“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554979

С призив към кметската управа да намери допирни точки с ръководството на „Лудогорец“ завърши едночасовата среща между фенове на тима и кмета на Разград д-р Валентин Василев. Повод за нея бе скандалът, свързан с отдаването на концесия на стадион „Лудогорец Арена“,  вчера шампионите обявиха, че няма да участват в тази процедура при условията, които са поставени в нея. В срещата прехвърчаха искри, но до сериозни разправии не се стигна, не бе обаче постигнат и консенсус – кметът отстояваше позицията си, че процедурата е законна. Част от фенове...

Мтел и blizoo ще предлагат безплатно за клиентите си новия канал HBO 3 от деня на неговия старт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264576_%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+blizoo+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%

 Отворен уикенд маратон с едни от най-популярните сериали на HBO очаква зрителите

на 26, 27 и 28 март

 

Мтел и blizoo* ще предлагат новия телевизионен канал HBO 3 без допълнително заплащане от деня на неговия старт – 26 март.

 

HBO 3 ще излъчва най-добрите сериали на филмовия канал – премиери на нови HBO продукции, както и хитови сериали на други създатели на съдържание, култови и награждавани продукции на НВО САЩ и оригинални продукции на НВО Европа. Освен сериали, новият канал ще излъчва и избрани филмови заглавия. През уикендите зрители ще могат да гледат маратони от цели сезони на НВО оригинални продукции.

 

Мтел и blizoo ще предлагат новия канал като част от пакетите HBO и HBO&Cinemax без допълнително заплащане за него. По случай старта на новия канал HBO 3 ще бъде организиран „Отворен уикенд” на 26, 27 и 28 март. През трите дни дори да нямат абонамент за някои от HBO пакетите, всички ТВ клиенти на Мтел и blizoo ще могат да гледат свободно целите първи сезони на „Игра на тронове“, „Силициевата долина“ и „Истински детектив“.

 

Освен старта на новия канал, от телевизионната мрежа ще направят и друго нововъведение: на 21 март HBO Comedy ще се превърне в HBO 2. Каналът ще продължи да излъчва обширна селекция от семейни, комедийни и детски филми, както и драматични, трилър, екшън и дори хорър заглавия.

 

* Сделката за придобиването на кабелния оператор blizoo от Мтел беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията през септември 2015 година.

Разшириха синята зона в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328044



Общинският съвет в Монтана гласува да се разшири зоната за платено паркиране в областния град. В още четири отсечки от улици в центъра шофьорите ще могат да оставят автомобилите си срещу заплащане.
Съветниците отмениха таксата от 0.50 лева за половин час престой на кола, минималната цена за паркинг място вече ще е 1 лев за час.
Общинският съвет в Монтана гласува да се разшири зоната за платено паркиране в областния град. В още четири отсечки от улици в центъра шофьорите ще могат да оставят автомобилите си срещу заплащане. Съветниците отмениха таксата от 0.50 лева за половин час престой на кола, минималната цена за паркинг място вече ще е 1 лев за час.

Русия парира долара със злато

http://svetoven.pogled.info/russia/news/71862/Rusiya-parira-dolara-sas-zlato

/Поглед.инфо/ Москва увеличава златните си резерви и по този начин не се поддава на долара и западната финансовата система, пише германското издание Die Welt.

Слоница си нарисува автопортрет (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554980

Тайландската слоница Суда нарисува свой автопортрет, като за целта използва четка и хобота си, пише ЮПИ. Слон, окован половин век във вериги, се разплака при освобождаването му (ВИДЕО) 4-годишният гигант е питомник на парка Метенг във втория по големина град в Тайланд - Чианг Май. Тя е сред слоновете-художници, които са специално тренирани да рисуват и да радват с изкуството си посетителите. Elephant paints it...

Разследване на Фрог: Пребит от трафиканти на танцьорки разри патилата си /видео/

http://frognews.bg/news_107620/Razsledvane-na-Frog-Prebit-ot-trafikanti-na-tantsjorki-razri-patilata-si-/video//

Свидетел на прокуратурата срещу трафиканти на танцьорки от България за Европа е бил пребит заради това, че е подал сигнал срещу организаторите. За първи път той застана пред Фрог нюз и разказа за физическото насилие, което е преживял.

Западът трябва да спре "Ислямска държава" в хаотична Либия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/26/2712074_zapadut_triabva_da_spre_isliamska_durjava_v_haotichna/?ref=rss


На около час път с автомобил от либийския град Сирт няколко десетки бойци стоят на пост около пустинния път. Всички те се надяват Западът скоро да им помогне в битката с общия им враг – "Ислямска държава".

Въоръжени с не повече от джипове с картечници, те са последната линия на защита срещу сунитската ислямистка групировка, която контролира обширни региони в Сирия и Ирак. В момента тя се възползва от хаоса в Северна Африка, за да завладее територии и там, а Сирт е нейният бастион....

МВР и прокуратурата ще пазят обществото от мутрите

http://www.cross.bg/prokyror-prokyratyrata-shose-1499735.html

/КРОСС/ Прокуратурата и МВР обсъдиха мерки за опазване на обществения ред. Повод за съвместното заседание стана поредният случай на насилие от сряда, когато четирима мъже нанесоха побой на семейство на Околовръстното шосе в София. Амбицията на двете институции е да направят всичко възможно да опазят обществото от мутрите, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Идеята е да бъде спряна практиката на кортежите пред дискотеките и по пътищата, които предизвикват пътнотранспортни произшествия. Затова от прокуратурата са поискали от МВР за пореден път да бъде подготвен регистър за притежаваните оръжия от частни лица, включително ще се прави проверка на охранителните фирми. Вчера стана известно, че нападателите от Околовръстното шосе са работили, макар и без договор, за известна криминална фигура в България. От прокуратурата припомниха, че още около случая с престрелката в Лясковец, където загина барета и бяха ранени други, от МВР беше изискан такъв регистър, но не са получили нищо. Сега имаше обещание, че със съвместни действия между МВР и прокуратурата този регистър ще бъде факт. Главният прокурор посочи, че прокуратурата ще спази обещанието си и днес в Районния съд ще бъде внесено искане за постоянното задържане на четиримата нападатели. В четвъртък Прокуратурата повдигна обвинения за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда срещу четиримата мъже, които пребиха млад мъж на Околовръстното шосе на София

Инцидент на покрив вдигна пожарната във Варна на крак! Вижте снимки от ситуацията на ул. „Рила“!

http://petel.bg/Intsident-na-pokriv-vdigna-pozharnata-vav-Varna-na-krak--Vizhte-snimki-ot-situatsiyata-na--ul-----Rila----__146738

Запушен или запалил се комин е причината за намесата на пожарната на варненската ул. "Рила". След сигнала на мястото се появиха три служебн...

Ексклузивно! Нещо става в момента на летище Варна със самолета на "Австрийските авиолинии"

http://petel.bg/Ekskluzivno--Neshho-stava-v-momenta-na-letishhe-Varna-sas-samoleta-na-Avstriyskite-aviolinii__146743

Сериозен проблем има с полета на "Австрийските авиолинии" за Виена, който е бил планиран за 13,30 часа, съобщиха читатели на "Петел". "Качиха...

Вече 347 дни ям по една лъжичка на ден от това природно чудо, но вижте какво се случи с мен

http://petel.bg/Veche-347-dni-yam-po-edna-lazhichka-na-den-ot-tova-prirodno-chudo--no-vizhte-kakvo-se-sluchi-s-men__146744

Искам да споделя нещо, което реших и направих за своето здраве Казвам се Мария, по професия съм помощник-фармацевт. Живея и работя в Софи...

БСП: Бъчварова не е никакъв министър

http://frognews.bg/news_107619/BSP-Bachvarova-ne-e-nikakav-ministar/

„За цяла година госпожа Бъчварова не съумя да убеди, че има способност да ръководи МВР. Нещо повече – тя не показва и особено желание за това. Счита, че критиките към МВР са посегателство срещу националната сигурност”. Това заяви в декларация от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов.

Кръстоска между слива и кайсия грабна приз за иновация на "Агра 2016"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328045

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба "Агра 2016" в Пловдив. В него се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финалната права стигнаха само 9, които получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел "Санкт Петербург".
Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба "Агра 2016" в Пловдив. В него се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финалната права стигнаха само 9, които получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел "Санкт Петербург".

Тийнейджъри и пенсионери се въоръжават с боксове и палки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554935

Увеличила се е продажбата на средства за самозащита - боксове и палки, показа проверка на Dariknews.bg в няколко оръжейни магазини. Проверката е по повод зачестилите сбивания между хора, в които боят се извършва именно с този вид оръжейни средства. Такъв е случаят от сряда на Околовръстното шосе в столицата, такъв е случаят и с Тодор от Враца. Шофьорът на Околовръстното пръв извадил палка, твърди шефът на биячите Най-много боксове се продават по пазарите и на Илиенци, тъй като це...

Борисов: Ще търсим най-добрия икономически ефект с договора за нови военни самолети

http://pik.bg/борисов-ще-търсим-най-добрия-икономически-ефект-с-договора-за-нови-военни-самолети-news492259.html

Борисов: Ще търсим най-добрия икономически ефект с договора за нови военни самолети

Ще търсим най-добрия икономически ефект с договора за нови военни самолети. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител от БСП Янаки Стоилов дали предстои правителството да приеме решение за закупуване на военни самолети изтребители.

Така или иначе ще се дават много пари. Нашият разчет е след няколко години това да стане”, заяви Борисов. „Военните имат мандат да намерят най-доброто решение за българската авиация“, заяви премиерът. По думите му, при взимането на това решение трябва да бъдат отчетени няколко компонента – цена, качество, технически възможности, дълготрайност за използване, съвместимост.

„Не са много компаниите, които произвеждат военни самолети. Всички те се стараят да дават възможно най-добри условия. Някои от тях дават възможност да има съпътстващи дейности, свързани с големия договор за финансиране на такава сделка“, заяви Борисов. „Много сме далече от времето. Аз единственото, което съм поставил като задача на военния министър и на военните, е да има и мнението на самия летателен състав”, допълни Борисов.

Янаки Стоилов заяви, че премиерът не отговаря на неговия въпрос и попита как ще използваме решаването на въпроса за обновяване на българската военна авиация с решаване на проблеми на българската икономика. Министър-председателят отговори в дуплика, че има европейски директиви, които го карат да бъде по-внимателен с изказа за привързване към икономическите принципи. „Затова казах, че в преговорите и взимането на решение, ще бъде коментирано всичко това и когато дойде решението да се вземат, ще бъдат съобразено и с този ангажимент.

„Според мен, търсех отговор на по-дълбоко в това ,което попитахте. Да, ако можем да се възползваме и покрай подобна голяма сделка да дойда инвестиции, това е прекрасно за икономиката“, добави премиерът.

Русия изстрелва в космоса ”сателит-звезда”

http://www.cross.bg/mayak-finansiran-korab-1499733.html

/КРОСС/ Екип от руски инженери е набрал достатъчно голямо обществено финансиране, за да тества малък космически кораб с голям слънчев отразител, който ще го превърне в най-ярката „звезда“ на небосвода, предаде RT, цитиран от fbr.bg. Проектът е бил финансиран с близо 1,5 млн. рубли (около 20 000 долара), главно от ентусиасти. Малкият кораб, наречен „Маяк“, е разработен от екип млади инженери от Московския държавен машиностроителен университет. Александър Шайенко, създател на идеята, споделя че проектът е бил финансиран през уебплатформата Boomstarter. След като влезе в орбита, сателитът ще използва пирамидалния си отражател, за да блести почти със силата на Луната. „Маяк“ ще бъде вторият най-ярък обект, видим с човешко око от Земята. Главна цел на проекта е да направи „космическата наука по-популярна сред младите“, твърдят инженерите. „Маяк“ най-вероятно ще бъде изстрелян в средата на 2016 г., на борда на „Союз – 2“.

Кръстоска между слива и кайсия с награда за иновация на "Агра"

https://www.24chasa.bg/Article/5327964

Кръстоска между слива и кайсия с награда за иновация на "Агра"Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба "Агра 2016" в Пловдив. В състезанието се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финала стигнаха само девет. Надпреварата се провежда за осми път по инициатива на панаира и с подкрепата на

Кръстоска между слива и кайсия взе награда за иновация на „Агра 2016“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264575_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%B8%D1%8F++%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%

 Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“  в Пловдив. В състезанието се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финала стигнаха само девет. Те получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ на 25 февруари. Надпреварата се провежда за осми път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

            Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто“ стана призьор в  категория „Сортови семена и посадъчен материал“. Първите фиданки от него са засадени през  2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост. Той е дело на  Института по овощарство в Пловдив.

            Друга иновация на световно ниво, създадена от български учени, също е отличена в конкурса. Това е средството за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци на  Института по почвознаниe, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров". Разработката бе призната за най-добра в категория „Технологии за растениевъдството“. В „Машини и инвентар за растениевъдството“ най-висок резултат има дъмпер „Мадара“, серия М 21 -  ремарке за  насипни товари на компания „Мадара“.

            Фаворит  в раздел „Машини и инсталации в животновъдството“ стана уредът за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд и обявен като световна новост. А в категория „Технологии за животновъдството“  победител е методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“.

            Два продукта са оценени  най-високо в категория „Торове и препарати за селското стопанство“: течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“, произвеждан от българската фирма „Екофол“, и технология „Капрено“ на германската компания „Байер“, представена от „Байер България“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс“, България.

            Още един нов сорт стигна до финала. Това е обикновената зимна пшеница „Гизда“,  създаден от Института по растителни генетични ресурси „Константин  Малков“ - Садово.

            Председател на комисията бе заместник-министърът на земеделието доц. д-р Цветан Димитров, а в нея влизаха представители на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, Селскостопанската академия, браншови сдружения и три университета.

            Претендентите в Конкурса за иновации са сред изложителите в Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“, на която се представят над 440 фирми от 23 държави. Тя се провежда в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 28 февруари.

Гръцките фермери оттеглят машините си от граничните пунктове с България

http://www.cross.bg/fermeri-stranata-pravitelstvoto-1499734.html

/КРОСС/ Започна оттеглянето на тракторите от повечето блокади в Гърция. Граничните пунктове "Кулата - Промахон" и "Илинден - Ексохи" са отворени за преминаване на всички превозни средства. След като по места бяха обсъдени предложенията на правителството, протестиращите фермери решиха да преминат в режим "временно примирие", докато спорният проектозакон бъде внесен за гласуване. Във вътрешността на страната присъствието земеделци по блокадите е почти символично. Днес и утре ще бъде решено дали мащабната блокада при Лариса и тази при Промахон и при Ексохи ще останат, докато законът бъде гласуван в парламента или протестиращите ще се оттеглят преди това. Все още на невралгичния пътен възел "Темби" на магистралата "Егнатия" тракторите остават, но пуснаха движението, притиснати от бежанската криза. Мигрантите, които пътуват с автобуси от Атина към границата с Македония, чиито автобуси бяха спрени от блокади, продължиха пеша своя път. Тази ситуация принуди фермерите да отворят за движение магистралата Атина - Солун. Премиерът Бойко Борисов коментира от парламентарната трибуна блокадите по границата ни с Гърция. По думите му, страната ни е направила всичко възможно в тази ситуация. Вече нямаме мерки, които можем да предприемем. Това е безобразие, което няма обяснение... Всеки ден пращам писма в Брюксел, всеки ден говоря с тях и не знам какво да направя повече, каза той

Рекорд: За 10 месеца в академията в Свищов се изредиха петима ректори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328031



Сагата кой да е начело на Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов продължава. Висшето училище се прослави със своеобразен рекорд след като за последните 10 месеца имаше петима ректори. На ръководната длъжност се изредиха скандалния проф.Величко Адамов, посочената за негова наследничка проф.Теодора Димитрова, която бе само броени дни на поста,
Сагата кой да е начело на Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов продължава. Висшето училище се прослави със своеобразен рекорд след като за последните 10 месеца имаше петима ректори. На ръководната длъжност се изредиха скандалния проф.Величко Адамов, посочената за негова наследничка проф.Теодора Димитрова, която бе само броени дни на поста,

Перничанин издаде книга в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554982

Перничанинът Бисер Рангелов е сред авторите на научна фантастика с публикувана книга в САЩ. Това е първата книга на психолога, излязла на книжния пазар. Роденият през 1969 г. автор е завършил в Перник някогашния техникум "Юрий Гагарин", специалност "Електроника". След като напуска родния град и страната през 2002 г., той придобива степени и практикува консултиране и психотерапия на три различни континента - Европа, Азия и Северна Америка. Има две магистърски степени в областта на християнско консултиране, брачно и семейно консултиране, както и ...

Анкара уверява, че няма да нахлуе в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71861/Ankara-uveryava-che-nyama-da-nahlue-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Турция не извършва подготовка за едностранна военна операция в Сирия, увери президентският съветник Ибрахим Калън.

Гл. прокурор нареди: Масови проверки на лицата с охрана

http://www.bnews.bg/article-148954

По данни на главния прокурор 117 са хората, ползващи частна охрана - най-много са те във Варна - 50, в София са 27, а в Пловдив - 23.

Хайтов се ангажира, да бъде разгледан въпросa за блокада на българо-гръцката юридически.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264574_%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%B0%2C+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D

 Хайтов се ангажира, да бъде разгледан  въпросa за блокада на българо-гръцката граница юридически 
   
   Заместник-председателят на 43-то НС Явор Хайтов с въпрос към Бойко Борисов относно продължилата близо месец блокада на българо-гръцката граница. Явор Хайтов изрази и безпокойство, че блокадата  продължава, а от това страда, както българския бизнес, така и гражданите на страната. "От тази блокада България губи пари, с които можем да строим магистрали", даде за пример Хайтов и попита премиера какви са взетите мерки от правителството.
Премиерът от своя страна коментира: "Вече нямаме мерки, които можем да предприемаме във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. Това е безобразие, което няма обяснение. Всеки ден пращам писма в Брюксел, всеки ден говоря с тях и не знам какво да направя повече. Абсолютно безобразие“, заяви премиерът. 
Този отговор неудовлетвори Хайтов и той заяви, че България трябва да вземе сериозни мерки, като се заведе дело срещу Гърция.  Хайтов се ангажира, да бъде разгледан този въпрос юридически.

 

БСП нападна Бъчварова и иска три промени в работата на МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/26/2712648_bsp_napadna_buchvarova_i_iska_tri_promeni_v_rabotata/?ref=rss


БСП за пореден път нападна вътрешния министър Румяна Бъчварова и обяви три стъпки за промяна на работата на министерството. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна от говорителя на партията Атанас Мерджанов, социалистите настояха за промяна на политиката на МВР, която да издигне в приоритет битовата престъпност и вандализма, да се увеличи числеността на "Гранична полиция" и да не се обезоръжават войниците, докато изпълняват правомощията си на границата, както и да се включи...

Кражби на пари и в Лом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554976

За две взломни кражби в Лом съобщават от ОД на МВР Монтана. За първата е получен сигнал от дежурен оператор на охранителна фирма. Установено е че в хранителния магазин е проникнато чрез взломяване с техническо средство на алуминиева входна врата. Откраднати са общо 760 лв. в банкноти и монети. Същата нощ е бил разбит и кафе-автомат, собственост на Ц.М. /42 год./ от дунавския град. Извършена е кражба на неустановена сума монети. По случаите продължава работа РУ Лом. За преиода две кражби на пари са станали и в Мездра.  ...

БЕХ е получил осем обвързващи оферти от банки за отпускане на мостов заем

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/26/2712675_beh_e_poluchil_osem_obvurzvashti_oferti_ot_banki_za/?ref=rss


Осем обвързващи оферти за издаването на облигационна емисия от Българския енергиен холдинг са получени през тази седмица, съобщиха от компанията. Офертите са от банките, обединени в два консорциума.

Всички участници отговарят на предварително заложения критерий за отпускане на мостов заем, който на последващ етап да бъде рефинансиран с пласирането на облигационна емисия, посочват от холдинга. Общата стойност на предложеното финансиране покрива търсения от БЕХ ЕАД финансов ресурс (до...

Гърция отказа да приеме на визита австрийския вътрешен министър

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/02/26/2712693_gurciia_otkaza_da_prieme_na_vizita_avstriiskiia/?ref=rss


Атина е отхвърлила молба на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер да посети Гърция следващата седмица на фона на остри пререкания между двете страни членки на ЕС заради опитите на Виена да ограничи бежанския поток. Това заяви служител на гръцкото външно министерство, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък Гърция привика за консултации посланика си в Австрия в знак на протест срещу затварянето на границите по т.нар. балкански маршрут. Атина заплаши да блокира процеса по взимане на решения в ЕС, ако блокът не излезе със съгласувани действия за справяне с мигрантската криза.

Тонът между Виена и Атина рязко се влоши, след като Гърция не беше поканена на среща на министерско ниво на страните в региона, на която в сряда тази седмица бяха обсъдени мерките за справяне с бежанската криза на Балканите.

Аргументът на Виена беше, че този тип срещи обичайно се провеждат във формат, който не включва Атина. Външният министър на страната Себастиан Курц обаче направи по-смело изказване, според което Атина не изразява никакъв интерес към намаляването на потока от имигранти и иска да продължи с практиката да ги пропуска през македонската граница на север в Европа.

Някои от държавите в региона предприеха едностранно рестриктивни мерки за пропускането на имигрантите, което доведе до струпване на хора в Гърция, които не могат да продължат по "Балканския маршрут". Първа и предизвикала домино ефект по границите беше Австрия, която заяви, че ще одобрява до 80 молби за убежище на ден и ще пропуска максимум 3200 души на територията си. Заради тези действия Атина се бои, че хилядите ежедневно пристигащи имигранти ще останат на територията ѝ без възможност да продължат. Македония последва примера на Австрия, като заяви, че ще пропуска от Гърция да преминават само иракчани и сирийци.

Вчера европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че ЕС разполага с десет дни, пред които да бъде редуциран имигрантският поток от Турция или "има риск цялата система напълно да се срине".

Лидерите на ЕС и Турция ще се съберат на 7-и март, когато ще бъде обсъден липсата на напредък по прилагането на мерките за решаване на проблема с имигрантите.

Времето на 27 февруари: Слаби превалявания от дъжд на места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554977

Прогноза за събота, 27 февруари През следващото денонощие ще има разкъсана, често значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. През нощта ще е почти тихо, а през деня ще духа слаб вятър от изток, североизток. Минималните температури между 2 и 7 градуса, максимални между 10 и 15 градуса.Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.Над планините ще има разкъсана, често значителна облачност. На места ще превали слаб дъжд, по високите върхове на Рила - слаб сняг. Вятърът ще е слаб до умерен...

Гърция отказа посещение на австрийския вътрешен министър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327956

Австрийският вътрешен министър със забрана да влиза на територията на Гърция, предаде AFP, позовавайки се на източник от гръцкото външно министерство.
В четвъртък Атина отзова посланика си във Виена „за консултация“ в знак на протест срещу провеждането на среща между Австрия и балканските страни без участието на Гърция.
Австрийският вътрешен министър със забрана да влиза на територията на Гърция, предаде AFP, позовавайки се на източник от гръцкото външно министерство. В четвъртък Атина отзова посланика си във Виена „за консултация“ в знак на протест срещу провеждането на среща между Австрия и балканските страни без участието на Гърция.

Концесията на летище София тръгва през март с начална цена от 550 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/kontsesiyata-na-letishte-sofiya-tragva-prez-mart-s-nachalna-tsena-ot-550-mln-lv-news246099.html

Процедурата по отдаване на концесия на летище "София" тръгва в средата на март с начална цена около 550 млн. лв. Процедурата е обвързана с плащането на концесионната такса за 35 години авансово, за да се платят дълговете на БДЖ. Това казва министърът на транспорта Ивайло Московски в интервю за в."Стандарт" без да се ангажира дали до края на годината ще има избран концесионер. "Лично аз съм голям оптимист за тази процедура, тъй като почти всички големи европейски летищни оператори заявиха интерес и потвърдиха, че ще участват в процедурата за концесия на летище "София" при тези условия", казва Московски. По думите му процедурата ще бъде състезание между оферти и "ще спечели този оператор, който даде най-много". Прекратената поръчка за чистенето на летището Обществената поръчка за чистенето на летище "София" е прекратена именно заради предстоящото отдаване на концесия на аерогарата, казва Московски. Договорът за почистването беше за 5 години и "решихме, че най-целесъобразно е решението да бъде на бъдещия концесионер", обяснява той. "А и досега също сме отказвали всички дългосрочни инвестиционни намерения на летище "София" именно с този аргумент - че е по-коректно бъдещият концесионер да взема важни решения", допълва министърът. Договорът бе спрян след нареждане на премиера Бойко Борисов след разговор с чистачка от аерогарата. Обвиненията на чистачките бяха, че някой се готви да прибере 5 млн. лв. Това е разликата в цената на победителя и сегашната годишна издръжка за дейността, сочеха сметките на почистващия персонал. Поръчката за почистването на летището беше обявена в края на 2012 г. по време на първия мандат на министър Московски. Тя се точеше няколко години, защото изборът на изпълнител беше обжалван. Договорът с победителя "Обединение Аеропорт Клийн" беше подписан в края на 2015 г. Участници в обединението са фирмите "Скавас Контрол", "Василка София" и "Сканклийн" и те трябваше да се грижат за чистотата на летището през следващите четири години срещу 13 млн. лв. Московски обаче твърди в интервюто, че процедурата е прекратена "преди подписването на договора" с изпълнителя. Концесията За отдаването на концесия на летище "София" се говори още от първото правителство на Бойко Борисов, но така и не се стигна до обявяването й. Сега вече "всички анализи за концесионната процедура са готови и се намират при областния управител на София, който актува имотите - публична държавна собственост", казва Московски. Той се надява се това да приключи до 1-2 седмици и веднага след това процедурата ще бъде пусната. Концесията ще бъде за срок от 35 години. Бъдещият концесионер ще трябва да плати всички такси авансово още в началото. Сумата е заложена в бюджета за тази година, а парите ще отидат за погасяване на задълженията на БДЖ, казва Московски. Той уточнява, че за да бъдат предоставени средствата на БДЖ, за да се разплатят с кредиторите, е нужно да има  нотификация за държавна помощ от Европейската комисия. Процедурата по нотификацията е в напреднала фаза и вече има позитивни сигнали от Брюксел, че ще бъде одобрена, казва Московски. Оздравяването на БДЖ обвързано с тол-таксите Второто важно нещо, за да бъде успешно оздравяването на БДЖ, което задължително трябва да се случи, е по най-бързия начин да бъде въведена тол-система в пътната инфраструктура, заявява транспортният министър.  Причината е, че "именно там е най-големият финансов дисбаланс". Сега инфраструктурните такси, които събират Националната компания "Железопътна инфраструктура", пристанищата и летищата са разходно ориентирани. В същото време за пътищата има фиксирани приходи от винетки, от които получават около 200 млн. лв. на година. Проблемът е, че за да се поддържат, на пътищата им трябват около 600 млн. лв. годишно и държавният бюджет им ги дава, казва Московски. По думите му ако се въведе тол-системата, нещата ще придобият съвсем друг вид. Причината ще се плаща за изминато разстояние на принципа който руши плаща най-много. Това ще доведе основно до поскъпване на превози на товари с автомобилен транспорт. В момента половината от тежкотоварния трафик в страната е транзитен. От втората или третата година след въвеждането на тол-системата ще се събират около 1 млрд. лева годишно. По този начин ще отпадне държавната субсидия за Агенция "Пътна инфраструктура" от една страна и от друга ще се освободи финансов ресурс за подпомагане на железницата, казва Московски. В момента транзитното преминаване през страната ни е около 10 пъти по-евтино спрямо останалите европейски страни. С въвеждането на тол-системата всеки превозвач ще си прави  сметката дали ще му е по-изгодно да превози товара по шосе или с влак, така че наистина очакваме част от товарите да се пренасочат към железницата, посочва министърът. За целта вече се проектират терминали в Драгоман и Свиленград и се възлага предпроектни проучвания за подобен терминал и във Видин. Към момента единственият готов проект е за терминала в Русе и предстои изграждането му. "Та ако по-скоро се въведе тол системата в България, едва тогава ще бъде възстановена възможността железницата да излезе на печалба", казва в заключение Московски.                               

Зам.-министър Деница Николова: Повишаваме стандарта на недвижимите имоти като подобряваме градската среда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264573_%D0%97%D0%B0%D0%BC.-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0

 Агенциите за недвижими имоти насърчават бизнеса, сближавайки позициите на търсенето и предлагането. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на церемонията по връчването на Годишните награди за добри практики и постижения в сектора на недвижимите имоти. Тя връчи отличието за най-успешна агенция за недвижими имоти за 2015 година на агенция „Явлена“.

 

Всеки бизнес има нужда от подходяща локация . Всеки млад човек или семейство има нужда от свой собствен дом. С инвестициите в реновирането на градската среда, модернизацията на градския транспорт, образователната и здравната инфраструктура, повишаваме също качеството на имотите и допринасяме за това да се реализират все по-добри сделки, заяви заместник-министър Николова.

Надявам се тези награди да се утвърдят като устойчива традиция във времето, да спомогнат за изтласкването на недобрите практики от този бизнес и да поставят високи професионални стандарти, каза заместник-министърът и поздрави медийна група Инвестор.Бг за инициативата.

 

Спипаха трима варненци с наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=314436

При полицейска проверка на 35-годишен варненец у него са намерени и иззети найлонови пакетчета, съдържащи кафяво и бяло прахообразни вещества, научи Moreto.net. Проверката е била извършена на 25 февруари около 08:45 часа на ул. "Ал.

Хороскоп за 27 и 28 февруари

http://curious.actualno.com/horoskop-za-27-i-28-fevruari-news_525893.html

ОВЕН Труден финал на седмицата, трупат се финансови и делови проблеми. Ще ги решите, обсъдете вариантите с колеги, бизнес партньори или близки, те също се притесняват как ще излезете от положението. Овните ще уговорят стъпките и ще упорстват докато превърнат пречките в стълбица към успеха си. Някои приключват неравностойни съюзи, цялото им време и внимание са за любими. ТЕЛЕЦ През уикенда като Раците бъдете по-сговорчиви и отстъпчиви с околни, иначе като Близнаци може да си създадете усложнения

Гръцките фермери отново затварят границата

http://society.actualno.com/gryckite-fermeri-otnovo-zatvarjat-granicata-news_525936.html

Към 14.30 часа днес протестиращите гръцки фермери отново затварят границата да неопределено време. Това стана след приключилата в 13.30 ч. днес среща на стачния комитет на Промахон. Не сме доволни от разговорите с премиера Алексис Ципрас, заявиха те. „Затваряме, но не знаем до кога", каза гръцкият фермер Илия. Фермерите са получили информация от националния стачен комитет, който е бил на преговори с премиера им Ципрас. "Няма резулатати от нашите искания. Затова затваряме пункта за

Монолози на вагината

https://www.24chasa.bg/Article/5327819

Монолози на вагинатаКогато мъжете се съберат на чашка, разговорите неминуемо се въртят около казарма (отмениха я, но все още я помнят), коли, футбол и от време на време жени. Нашите раздумки понякога включват манджи и обувки, но определено са претъпкани от споделяния за мъже. За секс с тях и за секс без тях. Слава Богу,

Легендарният миксолог и бар консултант Гарет Еванс пристигна в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264572_%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D1%80+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82+

 На 25 февруари по покана на Перно Рикар за първи път в България пристигна легендарният миксолог и многократно награждаван бар консултант Гарет Еванс. Часове след стъпването си в София той застана зад бара на популярния By The Way като гост барман. В следващите два дни престоят на Еванс ще продължи със серия от събития, в които ще представи своите умения с Elyx коктейли, както и семинар и уъркшоп за софийските му колеги в някои от най-известните столични барове като The Cocktail Bar, Спутник и One More Bar. На 26 февруари Еванс ще гостува и на специално Elyx събитие в Sense Rooftop Bar.

 

Гарет Еванс започва кариерата си като адвокат, а след това се присъединява към екипа на легендарния бар Опорто на Кол Лейн. Впоследствие Гарет се заема с бар мениджмънта в Brass Monkey в Нотингам, обявен от списание Theme за най-добър класически бар в Обединеното кралство. През май 2011г. Гарет поема управлението на бара на лондонския ресторант Pollen Street Social, включен в елитния кулинарен пътеводител на Мишлен. Той внимателно селектира и обучава своя екип, с помощта на който през последните три години The Social Room заема челно място в класацията за най-добри барове на сп. Class.

 

Заемайки позицията Executive Group Bar Manager в Social Group, Гарет отговаря за дизайна, операциите и асортимента от напитки на общо 18 места из целия свят: Ню Йорк, Дубай, Сидни, Сингапур, Шанхай, Хонг Конг и още 7 локации в Лондон, включително носителя на много награди Blind Pig, избран през 2015 г. сред топ 10 баровете в световната класация Spirited Awards.

 

Гарет печели няколко награди за миксология, номиниран е в категория „Най-добър международен барман“ на Spirited Awards 2015, както и за „Бар личност на годината“ от списание Imbibe. Занимава се и с широк обхват от консултантска дейност – от Nestle до British Airways и Merrill Lynch. В момента Гарет е глобален бранд посланик на Absolut Elyx, като осигурява образование и обучение в барове по цял свят.

 

Програма на Гарет Еванс в София:

 

26 февруари – 21:00 – 23:00 – Гост барман в The Cocktail Bar

26 февруари – 23:00 – 01:00 – Absolut Elyx ивент в Sense Rooftop Bar

 

27 февруари – 17:30 – 19:30 – Уъркшоп в One More Bar

27 февруари – 21:00 – 23:00 – Гост барман в бар Sputnik

 

Изтичане на метан и експлозии в руска каменовъглена мина, има жертви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554971

Четирима миньори са загинали и 26-има миньори са в неизвестност след инцидент в каменовъглена мина в руската република Коми вчера, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на прокуратурата и спасителните екипи. От фирмата "Воркутаугол", собственик на мина "Северная", съобщиха, че причината за инцидента е експлозия на газ метан. По данни на компанията, която е дъщерна на холдинга "Северстал", на 25 февруари на дълбочина 780 метра под земята е настъпило внезапно изтичане на метан и две експлозии, предизвикали срутване на земни маси. Първият взр...

Всяка четвърта жена в Европа - жертва на домашно насилие

http://pik.bg/всяка-четвърта-жена-в-европа---жертва-на-домашно-насилие-news492254.html

Всяка четвърта жена в Европа - жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена в Европа е била подложена на домашно насилие според анализ на Агенцията на Европейския съюз за основните права. Това заяви ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент и заместник-председател на групата Мария Габриел, която организира в Ловеч петата по ред конференция от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!".

Тя добави, че според данните 33 процента от жените в Европа в един момент от живота си са преживявали насилие. "Това е проблем не само в Европа, а навсякъде. Жертвите в северните държави в Европа говорят повече по темата, в България и в страните от южната част на Европа все още не разполагаме с достоверни данни", каза още евродепутатът, цитирана от БТА.

По думите й голямата цел на кампанията е жертвите на насилие да се доверят и да говорят, защото те мълчат от страх, от срам, от липса на алтернатива. Затова според Мария Габриел отговорността на всички, които са около тях - институции, граждани, неправителствен сектор, е да направят така, че чрез адекватни мерки, които да им позволят да се измъкнат от порочния кръг на насилието, да имат доверие и смелост наистина да го направят. Другата голяма цел на кампанията е България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция. Това е документът, който позволява системна защита на жертвите.

"Не само те да се обадят на спешен номер и да получат спешна психологическа или физическа помощ, но да им се даде алтернатива. Затова се радвам, че в тази кампания винаги работим в тясно сътрудничество с правораздавателните органи - полиция, прокуратура, но и с предприемачите, тези които могат да дадат примери за това как има живот и след насилието", каза още евродепутатът.

Тя заяви още, че посланиците на кампанията в Ловеч са заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и заместник-областният управител Георги Терзийски. Конференцията бе открита от Мария Габриел, областният управител на Ловеч, кметът на общината, председателят на Комисията за защита от дискриминация и председателят на Българската платформа към Европейско женско лоби. Националната кампания е подкрепена от еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду.


Борисов: Ако ми намерят къща в Барселона - да я вземат

http://offnews.bg/news/n_1/n_624877.html

 Не съм чул да има слухове за военния министър, когато чуя - действам. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, на въпрос дали ще смени министъра на отбраната Николай Ненчев. И добави че има средства да бъде завършена оградата по границата с Турция. Завчера 35 млн. лв. на Министерски съвет пратихме към границата“, посочи премиерът като уточни, че съоръжението ще бъде готово до края на годината. На депутатски въпрос за новите бойни самолети, министър-председателят заяви, че такива ще има до няколко години. По повод под политиката на здравния министър Петър Москов, Борисов каза: Убеден съм, че в най-скоро време мерките, които той е предприел и съгласувал, ще доведат до намаляване на цените на лекарствата. Не мога да соча с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев, че са лоши, каза Борисов. „Това, че фирми, които вие, медиите свързвате с тях, бяха извадени от поръчките, не означава, че съм казал, че са лоши”, коментира премиерът. Във връзка със спрените обществени поръчки, премиерът заяви: „Фактите са, че за милиард и 700 хиляди са спрени поръчки. За близо три милиарда контрабанда е спряна и парите са влезли от бюджета“, коментира той. На въпрос защо при 3 млрд. няма арестувани, премиерът отговори, че тогава не е имало бюро срещу контрабандата. „Сега с бюрото всеки камион, всеки кантар, всичко се наблюдава. Като се направи тази превенция, парите си идват в бюджета. Сутринта правихме голяма среща на бюрото и за новия Закон за борба с корупцията по високите етажи със специализирания съд, прокуратурата и комисията по конфискация – всички те да участват в различните закони и съм убеден, че ще предложим нещо много действено“, обясни той. Аз не съм им намеквал, а изпратих покана до КЗК от правителството да се произнесат по съмнения за картел за горивата, уточни министър-председателят. По повод твърденията на Владимира Янева, че е купил къща на своя любовница в Барселона, министър-председателят заяви: "Ако ми намерят къща в Барселона - да я вземат". На депутатски въпрос за гръцката блокада Борисов отговори: "Вече дори няма на кого да се обадим, на всички сме се обадили по 5-6 пъти. На всички сме се молили, на всички сме обяснили - снимки, материали, записи, ципури, танци. Всички, каквото може, сме изказали. И колегата казва, извинявай, нямам контрол. Е, вкарайте си полицейските сили, направете кордон. Това е геноцид към нашите хора там." "Съжалявам, че отговорът ми е такъв, но действително се чувстваме в абсолютна безизходица", каза още Борисов и добави, че е готов да изслуша всеки, който мисли, че може да даде съвет. По думите му официалните власти в Гърция повтарят, че нямат никакъв контрол върху фермерите. "Водели преговори, а резултатът е затворена граница", заяви премиерът. Той добави, че положението в Гърция е тежко. Премиерът заяви, че страната ни всеки ден изпраща писма, с които се опитва да намери път за решение на блокадата, но няма никакъв резултат. Той добави, че дори лично диктувал последните на външният министър Даниел Митов и едно от тях започвало с : "Безобразието продължава и са нарушени всички европейски принципи". "Безобразие - нямам друга квалификация на действията по нашата границата. Всички форми на дипломация, на министри, на полицейски началници, на молби, на каквото щеше... сме ги изчерпали. Дори вечер, че се дърпат, за да минат бежанците и после пак затварят границата за нашия транспорт- нямам логично обяснение", каза той. "Два - три пъти, говоря с техния премиер, с председателя на Европейската комисия, с еврокомисари, с колегите от Европейския съвет, но единственото, което получавам като отговор е : "Нямаме контрол върху тях", каза още Борисов. По думите на премиера Европейската комисия също не искала да се намеси, защото "това е все пак между две държави проблем".

СКАНДАЛ! Турски медии: Синът на Ердоган финансира Местан

http://www.bnews.bg/article-148952

Oбещаната на Местан обща сума била 20 млн. долара, които щели да се покрият от таен фонд на турското президентство.

Телефонни измамници се развихриха в Монтана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554969

Телефонни измамници прибраха 6 хил.лв. от възрастни хора в Монтана, прилъгвайки ги с различни истории за пострадали техни роднини. Първата жертва е 84 годишна жена, с инициали А.В. от областния град. По думите й вчера, около 10:30 - 10:45 ч. неизвестен мъж, представил се за длъжностно лице - служител на полицията, в телефонен разговор й съобщил, че синът й е претърпял злополука в пожар и за лечението му са нужни 14 000 лв. Бабата споделила, че има само 3000 лв. На адреса й пристигнало лице, на което тя предава посочената сума. Същият ден постъп...

София да се готви! Идва Легионерската болест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264571_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%21+%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D

 София трябва да е готова за взрив от Легионерска болест. Това е животозастрашаваща пневмония, смъртността при която достига до 20 на сто. Заболяването може да бъде причинено от климатичните инсталации.
В редица страни от Западна Европа, както и в Северна Америка и Австралия, подобни взривове избухват периодично, но в повечето от държавите има необходимата нормативна уредба за превенция и овладяване на кризите, съобщава „ОфНюз”. 

У нас не, твърдят от Националния център за заразни и паразитни болести в писмо до шефа на здравната комисия в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

От НЦЗПБ предлагат заедно със Столична община да кандидатстват пред регионалното министерство за финансиране по европрограмата за регионално развитие на пилотен превантивен проект. Заболяването е особено опасно за възрастните, хронично болните и хората с намален имунитет, чийто дял в обществото се увеличава ежегодно, обясняват от НЦЗПБ. 

Заболяването е предотвратимо, но е необходимо да има междуинституционална превантивна програма за безопасност на въздуха при експлоатацията на рискови обекти в градска среда, уточняват експертите. Във връзка с бързата промяна на архитектурния облик на София броят на високо рисковите за Легионерска болест водни охладителни кули нарасна сериозно, допълват от Центъра.

Легионерската болест е инфекция на белите дробове, предизвиквана от бактерии от род Legionella. Заболяването е идентифицирано през 1976 г., на среща на Американския легион - от там идва и името на болестта и бактерията. Участниците в срещата са се разболели от бактерии, развивали се във вентилационната система на хотела.

Бактериите са повсеместно разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки и т.н. Инхалирането на микроскопични капчици вода, съдържащи бактериите, е основен източник на зараза.

Заболяването започва няколко дни след заразяване, с висока температура, втрисане и мускулни болки, кашлица, главоболие, гадене, нарушаване на мисловните процеси.

ОИСР бие аларма заради забавящите се икономически реформи

http://www.investor.bg/analizi/91/a/oisr-bie-alarma-zaradi-zabaviashtite-se-ikonomicheski-reformi-212128/

Правителствата трябва да продължат да въвеждат обещаните икономически реформи независимо от възможността за реакции на централните банки, смята Марк Карни

Руски изтребители съпроводиха доставката на 20 т. хуманитарна помощ в Сирия

http://www.cross.bg/pomosht-hymanitarna-iztrebiteli-1499730.html

/КРОСС/ Руски изтребители Су-35 съпроводиха доставката на близо 20 тона хуманитарна помощ от международните организации в сирийския град Дейр ез-Зор, съобщиха пред журналисти от Центъра за координация на примирието в Сирия, предаде ТАСС. „С подкрепата на Центъра за координация на примирието, създаден неотдавна в Латакия, бе организиран ескорт на доставката на хуманитарна помощ от международните организации“, заявиха от центъра. В организацията уточниха, че по този начин помощта е била доставена по въздух в обсадения от терористи град Дейр ез-Зор. „Общото тегло на хуманитарната помощ е от порядъка на 20 тона. Операцията се проведе под прикритието на руски изтребители Су-35“, добавиха от координационния център.

3 месеца гратисен период за въвеждане на електронното таксуване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554970

3 месеца гратисен период ще имат пловдивчани и гостите на града за да свикнат с новите неща при въвеждането на електронното таксуване. Това заяви кметът Иван Тотев и уточни, че след 1-ви април  хората все още ще могат да си купуват книжни билети вътре в автобусите, като кондукторите, освен че ще продават билети, ще трябва да разясняват на хората нововъведенията. Той припомни, че са предвидени общо 12 вида различни документи за пътуване, които включват почасови и дневни билети за една или няколко линии, чрез валидиране на „смарт карта“ и билет з...

Пет години лихвар раздавал "свежи пари" на клиенти без да има разрешително за това

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554975

Окръжна прокуратура - Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 64-годишен мъж, неправомерно давал парични кредити срещу лихва. Обвинението срещу Антон К. е за това, че в периода август 2009 г. до края на 2014 г. в Габрово извършвал по занятие банкови сделки без разрешение, като дал на трима мъже парични кредити срещу лихва (на М. С. на два пъти общо 20 000 лв заем, за които получил лихва 10 450 лв, на К. Р. заем 3 000 лв, за които получил лихва 900 лв и на Т. Н. на два пъти общо 6 000 лв заем, за които получил лихва общо 540 лв). Всички зае...

Тазгодишната кампания за директни плащания започва следващата семдица

http://econ.bg/Новини/Тазгодишната-кампания-за-директни-плащания-започва-следващата-семдица_l.a_i.715480_at.1.html

Схемите по директни плащания за кампания 2016 г., която стартира на 1 март (вторник), остават непроменени. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“...

Тазгодишната кампания за директни плащания започва следващата семдица

http://econ.bg/Новини/Без-промени-за-схемите-по-директни-плащания-за-тазгодишната-кампания_l.a_i.715480_at.1.html

Схемите по директни плащания за кампания 2016 г., която стартира на 1 март (вторник), остават непроменени. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“...

Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554973

Дневник на домакинския бюджет на семейство от шуменско село, наблюдавано от Териториалното статистическо бюро в Шумен, намери място във второто издание на сборника с анекдоти, посветен на 135-годишнината от създаването на българската статистика, издаден от Националния статистически институт (НСИ). По думите на анкетьорите от ТСБ-Шумен отчетът на ежедневните разходи за хранителни продукти и други стоки в семейството е бил разчетен трудно, но пък за сметка на това доста ги е развеселил. Изданието беше представено пред журналисти днес по време на...

Борисов посече Бъчварова за оградата по границата: Пари има!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264570_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE

 "Вече нямаме мерки, които можем да предприемем, това е безобразие, което няма обяснение и не знам какво да направя повече, безобразие абсолютно!", възкликна на влизане в парламента Борисов преди днешния парламентарен контрол.
Той уточни, че всеки ден праща писма до Брюксел и води разговори за блокадата по нашата граница от гръцка страна. Премиерът не се съмнява, че ще има пари за ограда по цялата граница, въпреки че преди два дни вътрешната министърка Румяна Бъчварова призна, че средства на този етап няма осигурени. "Ще има пари, разбира се. Завчера 35 милиона пратихме към границата", опроверга я Бойко Борисов. 

„Вече не знам какво да правим с гръцката блокада. На всички сме се молили, на всички сме обяснили - ципури, танци, всичко, което може сме искали. Европейската комисия казва, оправяйте си. Това е геноцид към нашите хора. Съжалявам, че отговора ми е такъв, но се чувствам в абсолютна безизходица“, призна Борисов в пленарната зала.

"Попитан дали има намерение да прави промени в кабинета покрай слуховете за махането на Николай Ненчев, Борисов отсече: "Аз не съм чул такива слухове! Когато чуя слухове, действам!"

Ахмед Муса Ахмед е оказвал логистична подкрепа на чужденци да се присъединят към армията на ИДИЛ

http://www.cross.bg/ahmed-otsyadali-obvinitelniya-1499731.html

/КРОСС/С четене на обвинителния акт в Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу 14-те обвиняеми за разпространяването на идеите на терористичмната организация "Ислямска държава". Според обвинението Ахмед Муса Ахмед е оказвал логистична подкрепа на чужденци да се присъединят към армията на ИДИЛ. В обвинителния акт се посочват имената на трима граждани от Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция. Преди да се включат в армията на "Ислямска държава" бойците са отсядали в дома на Ахмед, който се посочва за ръководител на ислямистката структура у нас. Адвокатът му Елвира Панкова определи обвиненията като несъстоятелни в диалог с журналисти: Вие чухте ли Ахмед да има нещо общо с това и изобщо да има обвинения за тези глупости, които се прочетоха?  Трима бойци на Ислямска държава са отсядали в дома му - напомниха й факт от съда журналисти.  Е, има ли обвинения като са отсядали? Защо няма обвинения?  Как да няма като е в обвинителния акт! Ама няма обвинения за това, че бил се срещал с бойци. Защо е вмъкнато това в обвинителният акт? За да отидете вие сега и да запишете, че бил помагал на бойци. Къде са доказателствата? Съпругата на Ахмед Светла Димитрова, която присъства в съдебната зала, не отрече, че през джамията "Абу Бекир" преминават доста чужденци. От тука всякакви хора ще минават. В джамията кой иска минава, в Турция отиват хората, в Германия, каза тя

Разбиха склад за контрабандни цигари в село Смирненски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328011

Русенската полиция разкри склад за контрабандни цигари в село Смирненски, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. От пристройка до частен имот, ползван от 44-годишния Г.Н., са иззети 22 стека папироси марка "Gold", 2 стека "Аmerican blend" без български акцизен бандерол.
При обиските са открити още чувал с насипен тютюн и 8 найлонови пакета със
Русенската полиция разкри склад за контрабандни цигари в село Смирненски, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. От пристройка до частен имот, ползван от 44-годишния Г.Н., са иззети 22 стека папироси марка "Gold", 2 стека "Аmerican blend" без български акцизен бандерол. При обиските са открити още чувал с насипен тютюн и 8 найлонови пакета със

НЗОК и БЛС се договориха за Националния рамков договор 2016 за медицински дейности

http://pik.bg/нзок-и-блс-се-договориха-за-националния-рамков-договор-2016-за-медицински-дейности-news492249.html

НЗОК и БЛС се договориха за Националния рамков договор 2016 за медицински дейности

След поредица от работни срещи, на които бяха обсъдени проблемните текстове в Националния рамков договор за медицински дейности за 2016 г. (НРД за МД 2016), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) се договориха за обемите и цените на медицинските дейности, които ще бъдат заложени в документа. Това стана възможно, след като НЗОК прие предложенията на БЛС и се съгласи на компромисни варианти за обемите и цените в НРД за МД 2016, въпреки вече заложените средства в Закона на бюджета на НЗОК за 2016 г. (ЗБНЗОК за 2016 г.) и очертаващия се недостиг в резерва на финансовата институция. Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса.

Според постигнатите с БЛС договорености общата стойност на обемите и цените по НРД за МД 2016 възлиза на 2 042 784 416 лв. при заложени в ЗБНЗОК за 2016 г. 1 795 322 000 лв.
В първичната извънболнична помощ (ПИМП) е прието предложението на БЛС и е постигната договореност да бъдат увеличени цените за профилактичните прегледи по програма „Детско здравеопазване“. Така за профилактични прегледи на децата от 0 до 1 година лекарите ще получават 10,40 лв., при досега действаща цена от 9.00 лв.
За профилактичните прегледи, които медиците ще извършват на децата от 1 до 18 години, сумата става 9,40 лв., при досегашна 8,00 лв.
Увеличава се и цената на профилактичните прегледи за лица на възраст над 18 години, като от досега действащата 10 лв. тя става 11 лв.

Увеличава се на 10 лв. (от досегашната 9,50 лв.) и сумата за дейност на лекарите по диспансерно наблюдение на здравноосигурените лица с една диагноза.

За останалите дейности се запазват цените, действащи през 2015 г. и до момента.

Общата годишна стойност на предложените обеми и цени за ПИМП е 192 253 хил. лв.
В областта на специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) е прието предложението на БЛС за увеличение на цените за първични и вторични посещения на лекарите, като те стават съответно 19,50 лв. и 9,80 лв. (при досега действащите 19,00 лв. и 9,50 лв.).
Увеличена е и цената от 9,50 лв. на 10,00 лв. за профилактични прегледи на лица до 18-годишна възраст от лекар специалист с придобита специалност „Педиатрия“, както и за специализиран преглед по диспансерно наблюдение на здравноосигурените лица с едно или повече заболявания (от 9,50 лв. на 10,50 лв.).

Цената на специализиран преглед ще бъде 6,00 лв. при досега действащата 5,00 лв.
Цените на останалите дейности в СИМП се запазват на нивото на действащите през 2015 г. и до момента.

Общата годишна стойност на предложените обеми и цени за СИМП е 215 596 000 лв.
В областта на медико-диагностичната дейност (МДД) е прието предложението на БЛС за увеличение на цената на “Химично изследване на урина с течни реактиви (белтък, билирубин, уробилиноген), като от 0,80 лв. то става 1,50 лв.

Цените на останалите дейности за МДД се запазват на нивото на действащите през 2015 г. и до момента.

Общата годишна стойност на предложените обеми и цени за МДД е 80 118 000 лв.
В областта на болничната медицинска помощ (БМП) е прието предложението на БЛС за случай по клинична пътека, отчетен като амбулаторна процедура „Предсрочно изпълнение на дейностите по клинична пътека“ по приложение №11 на Наредба №11 от 2015 г., да се заплаща 60% от цената на съответната пътека.

Общата годишна стойност на предложените обеми и цени за БМП е 1 554 817 000 лв.
За новите дейности по Наредба №11 от 2015 г. и клинични пътеки и амбулаторни процедури (КП/АПр.), по които дейността започва да се отчита през 2016 г., обемите и цените са предложени на база експертна оценка и предложение на националните консултанти.

Договорените увеличения между НЗОК и БЛС ще започнат да бъдат изплащани от 1 април, когато трябва да влезе в сила НРД за МД 2016 г.

Прокуратурата не изключва загиналият Омар Зайед да е паднал от високо

http://offnews.bg/news/n_1/n_624880.html

Една от възможните причини за смъртта на палестинеца Омар Зайед , който тази сутрин беше открит мъртъв в двора на посолството на Държавата Палестина в София, може да е починал и след падане от високо.  Това стана ясно на брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Георги Костов. Причината за смъртта ще бъде установена и обявена след извършването на аутопсия. От думите на Георги Костов обаче става ясно, че мястото, на което е намерено тялото, навело разследващите към няколко хипотези за смъртта му, "включително и падане от високо".  Към момента от прокуратурата не потвърждават за наличието на огнестрелни или прорезни рани по тялото на Зайед. В съобщението на прокуратурата за откритото тяло на палестинеца се посочваше, че той е починал в резултат на упражнено насилие. Часове по-късно от държавното обвинение уточниха, че прессъобщението на практика е повторило подадения сигнал. Сигналът е подаден в 7.32 минути на тел. 112. Екип на Бърза помощ е пристигнал първи на мястото, като е констатирана смъртта на мъжа. По данни на служителя на посолството, който го е открил, Зайед все още е бил жив. Той бил открит в задния двор на посолството на бул. "Джеймс Баучер" 22 в София, в което няма физическа охрана и камери. До момента на смъртта му Зайед е бил в неизвестност. Той е издирван от българските власти по искане за екстрадиция от страна на Израел. Официално той е получил разрешение за пребиваване в България и карта на чужденец на 15 ноември 2012 година. През януари 2016 година е постъпило искане за екстрадицията на Зайед в Израел. Той бил издирван за доизтърпяване на доживотен затвор по присъда на Окръжен съд Йерусалим от 23 декември 1986 година. Палестинецът бил признат за виновен за убийство на израелски военнослужещ. Заедно с него имало осъдени още няколко палестинци. Убийството било извършено на 15 ноември 1986 година. Зейед е вкаран в затвора, а на 26 април 1990 година е постъпил в болница за лечение. На 21 май същата година е избягал от Израел. На 14 декември 2015 г. прокуратурата е издала постановление за задържането му, за да бъде екстрадиран. 

30 000 лв. са откраднати от жилище в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554968

Криминалисти работят по установяване извършителите на домова кражба. Престъплението е извършено на 25.02.2016 г. Неизвестно лице, след взломяване на прозорец, проникнало в къща на ул. "Златарска", откъдето откраднало 30 000 лв. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. От полицията съобщават още, че е задържан 19-годишен габровец за кражба. Младежът, осъждан за кражби, е задържан на 25.02.2016 г., около 05.30 ч., в района на ул. "Градище". Униформените служители го заловили минути, след като бил изв...

Русия продължава ударите в Сирия часове преди примирието

http://www.mediapool.bg/rusiya-prodalzhava-udarite-v-siriya-chasove-predi-primirieto-news246098.html

Руската военна авиация нанесе голям брой удари по бунтовнически бастиони в Сирия часове преди да влезе в сила споразумението за спиране на огъня, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.   Бомбардировките, започнали през нощта и продължили чак до сутринта, са били по-интензивни от обикновено, особено в района Източна Гута, на изток от столицата Дамаск, както и в северната част на централната провинция Хомс и в западната част на северната провинция Алепо", заяви за Франс прес директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.   При ударите е загинало осемчленно семейство с три деца в селището Кибта ал Джабал, в провинция Алепо.    В Източна Гута - един от най-важните бунтовнически бастиони под контрола на групировката Джаиш ал Ислам (Армия на исляма), са извършени най-малко 25 рейда.    Поне 10 от ударите са били насочени срещу Дума - главния град в Гута, съобщи СЦНПЧ.   По същото време Дума е била подложена на интензивен обстрел и от силите на сирийския режим.   Според споразумението бойните действия трябва да спрат в полунощ на 27 февруари. Русия и САЩ са подготвили и внесли съответната проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН.   От черновата на документа ставало ясно, че когато бъде приет, към него ще бъде приложена руско-американската декларация за прекратяване на огъня в Сирия от 22 февруари, както и списък на групировките, които влизат в обхвата на примирието.    В документа се подчертава, че те трябва да изпълняват ангажиментите си, и в него се съдържа призив към всички държави, особено тези от Международната група за подкрепа на Сирия, да задействат влиянието си за поддържане спирането на огъня и създаване на условия за дългосрочно примирие.   В проекторезолюцията, която може да бъде одобрена днес, се потвърждава подкрепата за междусирийските преговори при посредничеството на ООН и се иска от генералния секретар Бан Ки-мун и специалния му пратеник Стафан де Мистура колкото се може по-бързо да възобновят преговорите между сирийското правителство и опозицията. В документа се отправя и призив към страните незабавно да осигурят безпрепятствен и безопасен достъп за оказване на помощ на всички нуждаещи се в Сирия.   Според получено от ТАСС копие на документа проправителствените сили и опозиционните групировки са уведомили Руската федерация и САЩ, че "са приели и подкрепят условията за спирането на бойните действия и вече участват в него".

Гърция отказа да пусне австрийския вътрешен министър на територията си

http://offnews.bg/news/n_1/n_624879.html

Гърция отказа на австрийския вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер достъп до територията си, съобщи AFP, позовавайки се на източници в гръцкото външно министерство. Отказът идва на фона на това, че Атина привика посланика си във Виена "за консултации", след като Австрия се срещна с балканските страни за разговори за бежанската криза, без участието на Гърция.  Отношенията между двете страни започнаха да се влошават именно заради проблема с мигрантите.  Австрия упреква Гърция за това, че не прави достатъчно, за да спре мигрантите, които се опитват да стигнат до Западна и Северна Европа.  По време на вчерашната среща на вътрешните министри на страните членки на ЕС за решаване на бежанската криза вътрешният министър на Австрия дори отправи въпроса "Ако Гърция не е способна да защитава външните граници на ЕС, то тогава може ли тя да остане външна граница на Шенгенската зона?". Подобни обвинения към Атина отправят и редица други европейски страни. Брюксел даде на Гърция и срок от три месеца да започне по-добре да охранява границите си, като в противен случай може да бъде временно изключена от Шенген.  В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че няма да позволи Гърция да стане "склад за мигранти", докато Европа продължава да живее сякаш нищо не се случва.  Той призова страните от ЕС да се придържат към решенията за споделяне на отговорността за справяне с бежанската криза, а не да изграждат огради по границите си и да отказват да приемат мигранти, като заплаши в противен случай да блокира решенията на ЕС. 

Първият от веригата маратони в България ще стартира във Варна

http://web.barometar.net/83849/

Първият от веригата маратони в България ще стартира във Варна на 15-ти май под мотото „Бягането – начин на живот“! „Радвам се, че Варна има шанса да обогати международния си спортен календар с това събитие и чрез него да изтегли напред началото на туристическия сезон! Направихме първите стъпки и вярвам, че маратонът ще се наложи […]

След побоя: Масови проверки за незаконна охрана

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/sled-poboia-masovi-proverki-za-nezakonna-ohrana-6050627

Главният прокурор се срещна с главния секретар на МВР на спешно заседание заради побоя над семейство на Околовръстното заради клаксон на пътя. И прокуратурата, и вътрешното министерство са на мнение, че са необходими незабавни мерки

Цацаров: Този побой поразява със своята наглост

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/cacarov-tozi-poboj-poraziava-sys-svoiata-naglost-6050627

Главният прокурор се срещна с главния секретар на МВР на спешно заседание заради побоя над семейство на Околовръстното заради клаксон на пътя

И Мартин Димитров има съмнения за картел на пазара на горивата

http://www.moreto.net/novini.php?n=314434

През миналата година цените на горивата бяха много над европейските, имам съмнение за картел на пазара. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров по повод проверките на Комисията за защита на конкуренцията. "Има изравняване спрямо средно европейските страни.

Започна изтеглянето на тракторите от ГКПП "Кулата-Промахон"

https://www.24chasa.bg/Article/5327978

Започна изтеглянето на тракторите от ГКПП "Кулата-Промахон"Днес около 11:00 часа започна изтеглянето на част от тракторите на гръцките фермери, които стоят от 15 януари на от ГКПП "Кулата-Промахон". Все още обаче няма окончателно решение дали блокадата пада завинаги. Досега са се изтеглили около 20-ина селскостопански машини. Останалите остават да стоят паркирани на границата.

Цацаров: Започват масови проверки кой ползва частна охрана (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5327931

Цацаров: Започват масови проверки кой ползва частна охрана (снимки)Регистрация на кортежите, демострацията на сила от охраняващите автомобили трябва да бъде прекратена За регистрация на съпровождащите автомобили се обяви гл прок и гл секр на МВР Георги Костов. Те заедно с шефа на охранителна полиция Константин Гребенаров гр прокурор Христо Динев и шефъ на КАТ бойко Рановски набелязаха конкретни мерки за опазване

Li Fi сменя Wi Fi - сигналът е 100 пъти по-бърз

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/li-fi-smenia-wi-fi-signalyt-e-100-pyti-po-byrz-6050628

Новата технология използва светлината за предаване на информация към смарт устройство

Li Fi сменя Wi Fi - сигналът е 100 пъти по-бърз

http://www.vesti.bg/razvlechenia/li-fi-smenia-wi-fi-signalyt-e-100-pyti-po-byrz-6050628

Новата технология използва светлината за предаване на информация към смарт устройство

ПРОМЯНАТА спечели първа награда в престижния конкурс за социална отговорност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554961

Най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ПРОМЯНАТА спечели първа награда в 13-тото издание на Годишните награди за отговорен бизнес, организирани от Българския форум на бизнес лидерите, който ежегодно отличава компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в страната. Инициативата ПРОМЯНАТА бе отличена в най-оспорваната категория „Инвеститор в обществото" сред 25 стойностни проекта. За втора поредна година Нова печели награда, като този път се съревновава с рекорд...

Неймар ще преподпише с "Барселона" срещу 20 млн. евро на година

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2712672_neimar_shte_prepodpishe_s_barselona_sreshtu_20_mln/?ref=rss


Неймар ще сложи край на спекулациите около бъдещето си и ще подпише нов договор с "Барселона".

Бразилският нападател се е съгласил на петгодишен контракт до лятото на 2021 г., твърди ESPN Brazil.

Настоящият договор на 24-годишния играч, който му носи по 8.8 милиона евро на година, изтича през 2018 г.

С новия контракт обаче той ще се превърне във втория най-добре платен футболист на каталунците след Лионел Меси.

Аржентинецът взима по 26.5 млн. евро на...

Вдигнаха заплатите на кметовете в Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327980

С близо 10% ще бъдат увеличени заплатите на общинския и селските кметове в Търговище. Завишението ще влезе в сила от 1 март, решиха на сесия общинските съветници. Така възнаграждението на кмета д-р Дарин Димитров ще стане 2420 лв. Досега той взимаше 2200 лв.
Кметовете на 51 населени места също ще се разписват срещу нови заплати.
С близо 10% ще бъдат увеличени заплатите на общинския и селските кметове в Търговище. Завишението ще влезе в сила от 1 март, решиха на сесия общинските съветници. Така възнаграждението на кмета д-р Дарин Димитров ще стане 2420 лв. Досега той взимаше 2200 лв. Кметовете на 51 населени места също ще се разписват срещу нови заплати.

Сринаха бивак до к-с "Славейков"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554963

Премахнаха чергарски бивак в района на новостроящия се пътен възел "Запад". В акцията се включиха инспектори от общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" и полицейски служители. Униформените откараха обитателите на бивака във Второ РПУ за проверка на адресните им регистрации. По неофициална информация, хората са от Сливен и Ямбол. В последните години Община Бургас периодично извършва съвместни проверки с органите на реда, с цел превенция и при необходимост почистване на изникващите на това място незаконни постройки. ...

Атанас Мерджанов: За цяла година Бъчварова не съумя да убеди, че може да ръководи МВР

http://www.cross.bg/buchvarova-merdzhanov-politzeiiskite-1499728.html

/КРОСС/ „За цяла година госпожа Бъчварова не съумя да убеди, че има способност да ръководи МВР. Нещо повече - тя не показва и особено желание за това. Счита, че критиките към МВР са посегателство срещу националната сигурност". Това заяви в декларация от името на "БСП - лява България" зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов. Той продължи, че професионалното ръководство, което би трябвало да й помага, също не е на висотата на своите отговорности. „Вместо да реформира системата Бъчварова и нейният екип влязоха с полицейските синдикати в абсолютно ненужен конфликт, който и днес изглежда без изход", каза още говорителят на БСП.Мерджанов отправи към управляващото мнозинство и изпълнителната власт три предложения, за изпълнението на които от левицата са готови да съдействат в името на националния интерес. Като първо той посочи промяна на политиката на МВР, която да издигне в основен приоритет противодействието на битовата престъпност и вандализма. Второ, увеличаване числеността на Гранична полиция и организиране на ползотворно сътрудничество на полицейските с въоръжените сили на българската армия, съгласно новите законови разпоредби, единодушно приети вчера. „Трето - провеждане на целенасочена и категорична политика за включване на българо-турската граница в обсега на действие на заплануваната нова Европейска агенция за гранична и брегова охрана", каза още Мерджанов

Криминалисти осуетиха измама с 2500 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327975

Криминалисти от Горна Оряховица осуетиха телефонна измама на възрастна жена с 2500 евро. След проведено екстремно разследване полицаите от железничарския град са неутрализирали съпрузи, които са били набелязали за жертва на престъпната си дейност местна старица.
Установено е, че двамата извършители в периода 1 януари – 24 февруари са направили
Криминалисти от Горна Оряховица осуетиха телефонна измама на възрастна жена с 2500 евро. След проведено екстремно разследване полицаите от железничарския град са неутрализирали съпрузи, които са били набелязали за жертва на престъпната си дейност местна старица. Установено е, че двамата извършители в периода 1 януари – 24 февруари са направили

Цацаров: Институциите вървят след пожара, това трябва да се промени

http://pik.bg/цацаров-институциите-вървят-след-пожара-това-трябва-да-се-промени-news492247.html

Цацаров: Институциите вървят след пожара, това трябва да се промени

Във връзка с инцидента на Околовръстното шосе, главният прокурор Сотир Цацаров проведе спешна среща в неговия кабинет с професионалното ръководство на МВР.

Обвинител номер 1 отбеляза, че винаги реакцията на институцията в подобна ситуация е последваща. "Това не е добър повод. Причина за подобни инциденти с носене на оръжие, катастрофи, наглост и не съобразяване със законите трябва да спрат", заяви категорично Цацаров.

„Институциите винаги вървят след пожара, това трябва да се прекрати. Необходими са конкретни мерки и действия, за да не се допускат такива беззаконни действия. Трябва институциите да имат нулева толерантност към подобни инциденти. Всички фирми и лицата, които ползват физическа охрана - ще бъдат проверени, за да се установи дали тя се ползва по закон начин.

Практиката на кортежите по магистралите и на охраните в дискотеките - също трябва да се прекрати. Този процес трябва да се регулира от МВР”, категоричен е главният прокурор на България.

Инцидент на покрива вдигна пожарната във Варна на крак! Вижте снимки от ситуацията на ул. „Рила“!

http://petel.bg/Intsident-na-pokriva-vdigna-pozharnata-vav-Varna-na-krak--Vizhte-snimki-ot-situatsiyata-na--ul-----Rila----__146738

Запушен или запалил се комин е причината за намесата на пожарната на варненската ул. „Рила“. След сигнала на мястото се появиха три служе...

Лора Караджова показа дъщеричката си във "Фейсбук" и изуми приятелите си

http://petel.bg/Lora-Karadzhova-pokaza-dashherichkata-si-vav-Feysbuk-i-izumi-priyatelite-si__146739

Лора Караджова си има миникопие. Дъщеря й Алиса направо й е одрала кожата, става ясно от тяхна обща снимка, публикувана във Фейсбук, предад...

Тя избута две деца от пътя и спаси живота им, но след миг бе прегазена

http://petel.bg/Tya-izbuta-dve-detsa-ot-patya-i-spasi-zhivota-im--no-sled-mig-be-pregazena__146740

Fox 10-годишно момиче беше блъснато от кола и загина, след като избута от пътя две малки деца, предаде OFFnews.bg. Инцидентът е станал в Калифор...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване