Съдът отмени орязаните заплати на кметове в община Ветово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327434

Административният съд /АС/ в Русе отмени решението на Общинския съвет в град Ветово за новите заплати на кметовете в общината, град Сеново и село Писанец. В жалбите си, подкрепени и от областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев, те оспорват намалените им месечни възнаграждения до минималните като незаконосъобразни.
Административният съд /АС/ в Русе отмени решението на Общинския съвет в град Ветово за новите заплати на кметовете в общината, град Сеново и село Писанец. В жалбите си, подкрепени и от областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев, те оспорват намалените им месечни възнаграждения до минималните като незаконосъобразни.

Пожар избухна в апартамент на ул. "Македония"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554887

Пожар е избухнал в апартамент на ул. "Македония" около 8:00 часа тази сутрин. Три екипа огнеборци са гасили пламъците. Няма информация за пострадали хора, причинени са материални щети. Изясняват се причините за инцидента, съобщават от полицията....

Ако султанът не беше забранил книгите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264563_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Пропастта между „културите на образоваността” и „културите на необразоваността” непрекъснато се увеличава - и това е най-голямата опасност за човечеството, твърдят двама авторитетни германски учени в новата си книга. Райнер Клингхолц и Волфганг Луц пишат: „В обществата с ниско образование се раждат много деца. В резултат от това се разширява разломът между по-добре и по-зле образованите части на човечеството. Така в началото на 21 век вече са важни не разликите между Изток и Запад или между Север и Юг, а между образованите и необразованите общества”.

Неграмотните и зле образованите хора имат все по-малко шансове за оцеляване в своите страни. В същото време обаче благодарение на интернет и те научават, че другаде по света няма глад и болести - и решават да бягат към по-богатите страни. Така двамата изследователи обясняват през образованието и мигрантската вълна днес. Книгата им „Кой оцелява? Образованието решава бъдещето на човечеството” излезе току-що на германския пазар. Един от авторите - Райнер Клингхолц, който е директор на берлинския Институт за население и развитие, в серия от интервюта излага основните тези в книгата. Подбрахме за Вас по-важното:

Ключовата роля на образованието

Образованието играе решаваща роля за възхода и за столетната хегемония на Запада. И още: няколко азиатски региона тъкмо с помощта на подобреното образование успяха да наваксат изоставането. Докато именно занемареното образование обяснява до голяма степен мизерията в по-голямата част от Африка и от арабския свят. Според мен и в бъдеще ще се запази това противостоене между двете култури: културата на образованието и културата на необразоваността.

Факт е, че в древността - например в Китай или в Елада - образованието също се смята за ценност, но то е единствено за елитите. Образование за по-широки прослойки започва да се разпространява първо в Европа - с книгопечатането и с Реформацията, която предполага, че всеки християнин трябва сам да открие пътя си към Бога, четейки свещените книги. Тъкмо така започва революцията на познанието, върху която и до ден-днешен се градят благосъстоянието и демокрацията на Запада, както и неговата доминация в световен мащаб. А султанът в Константинопол забранява книгопечатането и тази забрана важи в продължение на 300 години в целия арабско-османски свят. Мнозина експерти смятат, че тъкмо поради това в онзи регион и до днес интересът към печатното слово е по-нисък. Забраната на султана е религиозно обоснована: не бива да се четат други книги, освен Коранът. Четенето и писането не са за обикновения народ, защото Аллах се е обърнал към хората с говорене, а не с писане. От друга страна по време на Халифата в Багдад през 14 век арабският свят жъне огромни научни успехи и превъзхожда Запада. Това само доказва, че на образованието пречи не религията, а политическите и теологични сили, които я интерпретират.

Изгубеното поколение на Сирия: разрушено училище в Алепо

Няколко положителни примера

Предимствата на масовото образование постепенно откриват и някои азиатски страни, които го включват в своята ценностна система. Първа стартира Япония през втората половина на 19 век, а най-впечатляващият пример е Сингапур. До началото на 50-те години на 20 век тази страна е просто дупка и огнище на малария, а днес вече се е превърнала в град-държава с по-добро образование и по-висок доход на глава от населението от Германия. В страни като Индонезия и Малайзия образованието също високо се цени - и там изоставането е по-малко, отколкото другаде в мюсюлманския свят. Вижте също и Бангладеш. Страната бележи бърз икономически растеж, добре се развиват и други важни индикатори. Раждаемостта е намаляла два пъти спрямо 1980 година, средната възраст се е увеличила с цели 20 години. Защото в Бангладеш просто масирано инвестираха в основното образование, специално на момичетата. Разработена беше мащабна програма за микрокредити за жени, които по този начин получиха някаква икономическа самостоятелност. Успоредно с това започна да възниква и научен елит - хора, които не само сглобяват компютри, но и пишат компютърни програми. В обобщение: много азиатски страни независимо от религията си стигнаха до извода, че масовият достъп до образование дава невероятни социални и икономически дивиденти.

Дори някои африкански страни като Мавриций и Етиопия вече следват този пример. В момента Етиопия много страда от сушата, но по принцип от 2006 година насам икономиката ѝ расте с по около 10 процента годишно. Този подем се дължи както на масираните китайски помощи, така и на усилията, които едно иначе изцяло недемократично правителство полага в областта на образованието и здравеопазването. Около Адис Абеба вече възникна същински индустриален пояс, а в самата столица жените раждат средно по 1,5 деца, което е швейцарско равнище. Страната все още е много бедна, но хората виждат някаква перспектива. Сами забелязвате, че сред бежанците в Европа има много еритрейци и сомалийци, но няма етиопци. През 1970-те години Нигерия също започна да инвестира в образованието и това веднага забави демографския ръст - още едно доказателство, че образованието на жените е най-добрият контрацептив. После обаче политиката заряза този проект и 180-милионна Нигерия се очаква през 2050 година да достигне 400 милиона души население. Ако тази страна, която и без друго се раздира от конфликта между християнския юг и ислямския север, един ден се разпадне, днешната криза с бежанците ще ни изглежда като сладък спомен.

Там, където книгата е "извор на безверие"

За съжаление повечето страни в арабския свят и в Африка не последваха примера на Запада. Вместо да прекопират успешната му образователна стратегия, те я заклеймиха като „империализъм”, който противоречи на собствената им религия и култура. Апогея на тази съпротива достигат днес ислямистките терористични групировки. Идеолозите на Боко Харам например твърдят, че „книгите са грях” и забраняват „западното образование”. Ал Кайда, „Ислямска държава”, муджахедините в Афганистан - всички те твърдят, че образованието е „извор на безверие”. Всъщност обаче на тях просто им трябват легиони необразовани, лесни за манипулиране хора, за да ги използват като пушечно месо за укрепване на своето господство.

Образованост = просперитет

Факт е, че през последните години процентът на хората с образование устремно нараства и в арабските страни, но съдържанието на това образование все още си остава некачествено. Да, все повече деца ходят на училище (повече момчета, отколкото момичета, впрочем), но не всички получават от училището базисни компетенции като грамотност или умение да решават проблеми. А мнозинството студенти избират хуманитарно образование, което не помага особено на икономиката. Младите хора там избират такова образование, понеже се надяват с негова помощ по-лесно да получат държавна служба. Приложните природни науки или инженерните специалности не се радват на интерес, предприемачеството е още в зародиш. Резултатите могат да се измерят по различни начини - например ако погледнем регистрираните патенти. Един малък Израел регистрира годишно повече патенти от целия арабски свят. Един-единствен арабски учен има Нобелова награда в природните науки - египтянинът Ахмед Зеуаил, чиято изследователска кариера преминава изцяло в САЩ. В списъка на 200-те най-добри университета в света няма нито един от този регион.

Най-злият враг на човечеството

Вярно е, че днес някои богати петролни държави вече инвестират в образованието, но почти всички нови образователни центрове наемат учени и преподаватели от чужбина. Просто защото в техните страни няма добре подготвен „човешки капитал”. То е същото като в спорта. Катар ще организира Световното първенство по футбол през 2022 година, но това не го прави велика футболна сила.

Изводът на Райнер Клингхолц и Волфганг Луц в едно изречение: "Необразоваността е най-злият враг на човечеството".

Reiner Klingholz und Wolfgang Lutz: Wer überlebt?, Campus Verlag, 2016

Докато ни занимаваха с куршума за Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264562_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B

 “Ни най-малко не съм притеснен. Най-малко като събереш близо 3 милиарда от контрабандистите… Като спреш за 1,7 милиарда поръчки, като всеки ден уволняваш като днес в Агенцията за бежанците…”. Така премиерът Бойко Борисов коментира заплахата за убийство. “Всеки да си поеме кръста”, заяви още той и предупреди, че повече на подобни въпроси няма да отговаря, защото детето му се плашело.

Заканата за ликвидация на премиера съвпадна с няколко събития. Първо, с уволнението на директора на Агенцията за бежанците, когото незнайно защо Борисов замеси в цялата история. По-интересни обаче са другите два сюжета - поставянето на държавна охрана за скандалния депутат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски и купищата нарязани документи, свързани с аферата КТБ, които незнайно как се озоваха в кофа за боклук.

Кратка хронология на събитията

Всъщност, поредността на събитията е следната: денят е понеделник, 22 февруари, точно седмица след като премиерът започна демонстративно да спира обществени поръчки с огромни публични капитали - заради съмнения, че са свързани с фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев.

По обед лично главният секретар на МВР Георги Костов свика извънреден брифинг, на който съобщи, че с ръководителите на ДАНС и НСО са взели решение да назначат държавна охрана на Пеевски. Причината била, че разследвайки неуспешния атентат срещу Алексей Петров, службите се „натъкнали” на готвено покушение срещу депутата от ДПС. Тук можем да обобщим само, че мистични наемници за втори път не са успели да преминат към осъществяване на пъкления си план за покушение.

Два часа по-късно следователят Бойко Атанасов, който в серия от интервюта заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров използва "шпиц команда" в столичното следствие, за да оказва политически натиск, откри голямо количество материали по делото "КТБ", изхвърлени в контейнери за смет до сградата на следствието. И ги показа на журналисти.

Междувременно сред журналистическата гилдия се носеше слух, че е получена по холивудски отиграна заплаха за живота на премиера. Неофициалната информация гласеше, че става дума за писмо, получено в Министерски съвет, което съдържа снимка на Борисов и патрон. Адресът на плика пък бил изписан с изрязани от вестници букви - за да няма почерк.

Медийната димка

След тези събития, повдигащи изключително много въпроси, министър-председателят се появи публично, за да потвърди, че има недоброжелатели, които искат смъртта му. Като причини посочи предотвратената контрабанда и уволнените чиновници. Новината гръмна във всички медии, а героичната му поза на баща на нацията, готов да плати с живота си за добруването на народа, веднага бе възпроизведена с охота от редица издания. А смелостта му на фона на смъртната заплаха само допълни богоподобния му образ. И така всички останали новини изчезнаха от публичното пространство. Например информацията за поредното покриване на кражбата КТБ. Според следователя, алармирал медиите, нарязаните с шредер доказателства по аферата са описи от разпити и други документи, сред които договори за продажба на дружествени дялове. Да, потресаващата гледка намери място в информационните емисии, но доста след патрона в плик, надписан с изрезки от вестници.

Държавната охрана на националното богатство в лицето на Делян Пеевски също бе изтикана назад в потока от новини. На следващия ден (вторник) сутрешните блокове продължиха да се занимават с холивудския сценарий за заплахата срещу премиера и неговата неустрашимост.

В тази ситуация почти нито една медия (с едно, две изключения) не се занима с наложителните питания, които не просто илюстрират аферата КТБ, а буквално разкриват модела на работа в държавното обвинение. Най-важният въпрос дори не е за публичните пари, потънали в бездната КТБ. От съществено значение е да съумеем да разберем модела на работа в прокуратурата. А той е доведен до водевил.

Главният прокурор

Водевилът

След разкритията за “шпиц команди“ (с които следователят Бойко Атанасов потвърди теорията за „опраскването“) няма как да не си помислим, че разследването на нарязаните документи, покриващи огромна по своите размери кражба, по всяка вероятност ще бъде забулено. На този фон медиите трябваше да зададат въпроса: кой може да проведе безпристрастна проверка, която да стигне до истината? И дали това може да се очаква от проверка, назначена от главния прокурор и извършена от негови подчинени?

Отговорът не закъсня - ден по-късно от обясненията на Сотир Цацаров стана ясно, че нарязаните документи всъщност не били нищо особено. Дали обаче думите на главния прокурор имат значение след разкритията на следователя и дали акуратното рязане не е дело на някого от “шпиц командите“? Това са все въпроси, които бяха изместени от заплахата за покушение срещу Борисов.

Политическият екшън, скроен с изрязани от вестници букви, измести от обществения фокус и причинно-следствените връзки около държавната охрана за Делян Пеевски. Дали това решение е било взето заради реална заплаха за живота му - или държавата просто демонстрира, че депутатът ѝ е важен? Ако е второто - за кого е предназначено това послание на държавната машина? И дали то има връзка с Турция, където съмненията за българска контрабанда, в която е замесен неуспелият шеф на ДАНС, стават все по-големи? И не на последно място - как се допълват сюжетите около Пеевски и КТБ и каква е ролята на опраскващите „шпиц команди” в този театър?

В крайна сметка всички тези въпроси останаха незададени, а отговорите им все така се въртят в кръга на догадките. Но можем да направим едно предположение: след като премиерът Борисов така самоотвержено покри важните новини от седмицата, които можеха да послужат за разкриването на скандали, разтрисащи основите на българската държавност, неговото лично участие в тях изглежда много вероятно. Сцената с куршума и изрезките от вестници само подсилва тази хипотеза.

Георги Лозанов: Има опасност от вълна от език на омразата в електронните медии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/26/2712561_georgi_lozanov_ima_opasnost_ot_vulna_ot_ezik_na/?ref=rss


"Има граници в медийната среда, чието преминаване във всички случаи трябва да има реакция, трябва да се обозначи като проблем и да има обществена реакция. Моята цел е да поставя един проблем" - така Георги Лозанов обясни пред Би Ти Ви вчерашната си заявка за оттегляне като председател и член на Съвета за електронни медии (СЕМ).  Лозанов подаде оставка от медийния регулатор, като за мотив посочи нежеланието си да подпише регистрацията на телевизия "Пик", на собственика на едноименния жълт сайт....

Гардове и СОТ щe пазят общински обекти от вандали

http://pik.bg/гардове-и-сот-щe-пазят-общински-обекти-от-вандали-news492107.html

Гардове и СОТ щe пазят общински обекти от вандали

Община Благоевград ще затегне охраната на общински обекти заради честите набези на вандали и рушенето на имущество. За целта е обявена открита процедура по Закона за обществените поръчки, с която се търси фирма за осигуряване на охранителни услуги чрез сигнално-охранителна техника /СОТ/ и чрез физическо присъствие (жива охрана) и мобилни групи в общински обекти.

Задачата ще е надеждна охрана на недвижимо имущество, собствено или експлоатирано от община Благоевград, пише "Стандарт".

Максималният финансов ресурс за осъществяването на тази дейност е в размер общо на 630 000,00 лева с ДДС за период от 3 години. Този разход не може да се надвишава при никакви обстоятелства. Критерият за оценка в настоящата поръчка е "икономически най-изгодна оферта". Важни са предложената цена за изпълнение, посоченият срок за реакция при опит или при неправомерно проникване в обекта, или при кризисни ситуации. Кандидатите трябва да представят е план за охрана на обектите.

Оферти за участие в процедурата се подават в деловодството на община Благоевград в срок до 17:30 ч. на 11 април тази година. Те ще бъдат отворени на следващия ден от 10.00 ч. в Зала 101 в сградата на кметството.

КЗК решена да налага глоби на пазара на горивата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264561_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0

 Комисията за защита на конкуренцията започва разследване на пазара на горива за потенциален картел между седем от основните вериги бензиностанции - "Шел", "Ромпетрол", "Еко", OMV, "Петрол", "Нис петрол" и "Лукойл България", така и за възможна злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас". Решението е записано в изготвения секторен анализ на пазара на горива, който обхваща период от 2013 г. до средата на 2015 г. В него КЗК отправя препоръки и към министъра на финансите за предприемане на мерки, които да подобрят конкурентната среда в България.

Този път комисията е решена да стигне до края. "Ще превърнем съмненията в юридически факти, които да издържат в съда", коментира говорителят на КЗК Марио Гаврилов по време на пресконференцията, на която бяха представени заключенията на регулатора. Той не пожела да се ангажира със срок, в който разследването ще завърши, тъй като по думите му това зависи от желанието на компаниите да съдействат. При предишния секторен анализ на пазара на горивата от 2011 г. на КЗК й отне една година да излезе с решение.

Това не е първият опит на регулатора да докаже картелни споразумения на пазара на горива. При предишната процедура търговците се разминаха без глоба, след като сключиха споразумение с комисията, че ще преустановят досегашните си нелоялни практики.
Сега, ако се стигне до доказване на нарушенията, компаниите ще трябва да платят максимална глоба от 10% от годишния им оборот, като размерът зависи от тежестта на нарушението.

Инфографика


Секторният анализ, който беше стартиран в средата на миналата година, е бил завършен преди края на 2015 г. Причината той да не бъде финализиран официално тогава е, че експертите на КЗК са решили да се възползват от пресните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които им позволяват да оперират при проверките си с данъчни и осигурителни данни, които на практика са помогнали на комисията да констатира основните несъвършенства в сектора.
"Лукойл Нефтохим" продава по-скъпо в България

За "Лукойл Нефтохим Бургас", която е единственият значим производител в страната, КЗК отбелязва, че е установила, че компанията трайно продава продуктите си за износ на по-ниски цени, отколкото вътре в страната. Става въпрос за съседни на България страни и Европа, посочи Гаврилов, без да конкретизира, тъй като голяма част от данните в анализа на КЗК са търговска тайна. От анализа на "Капитал" обаче е видно, че у нас "Лукойл България" традиционно продава на едро горивата си със средно 15% надценка над международните референти цени за региона. 

Според данните на комисията това е трайна тенденция, която се наблюдава в периода от 2012 до юли 2015 г. В действията на бургаската рафинерия на практика липсва пазарната логика, тъй като основна част от клиентите на рафинерията са на територията на България, т.е. тук количествата са по-големи от изнасяните. Според секторния анализ тя доставя 50-60% от общото производство и внос на бензини и дизелово гориво в страната. Точно затова действията на "Лукойл" пораждат съмнения, че поставят в по-неблагоприятни условия клиентите на вътрешния пазар в сравнение с тези извън страната, се казва в анализа на КЗК. Друга възможност естествено е рафинерията да продава на швейцарското дружество на "Лукойл" - "Литаско", по-евтино, за да може то да спечели повече, т.е. да трансферира печалби извън страната. Но тук въпросът трябва да бъде проверен от НАП.
Бензиностанции в картел?
От анализа на КЗК ясно се вижда, че в определени периоди цените на горивата на дребно не са се движили в синхрон с нетните цени на производителите и тези на едро. Тази тенденция се изразява най-ясно в два периода – средата на 2013 и края на 2015 г. От анализи на "Капитал" пък е видно, че от 2012 г. надценката при тях скача рязко. 

Това, което комисията наблюдава, е, че въпреки спада в цените на едро тези на бензиностанциите се запазват непроменени. В цитираните два периода дори има увеличение на надценката на търговците на дребно и в по-голяма степен маржът остава в тях, а не при продажбите на едро.

В същото време крайната цена на горивата реагира много по-бързо на нарастване на цените на едро и на производство, се казва в доклада на КЗК, докато намалението се отразява много по-бавно и с много по-малък процент. "Продължителното задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цените на другите две нива на пазара би могло да е в резултат на антиконкурентни практики на пазара на дребно", се казва в доклада на комисията. Там също така се посочва, че въпросните вериги бензиностанции не се снабдяват с горива само от "Лукойл", а и от алтернативни доставчици, което също увеличава съмненията за картелиране.

Ограничения на пазара

В анализа на КЗК пише, че затегнатите мерки за контрол върху горивата след 2009 г. са довели до ограничение или затруднение на вноса на горива. Например изискването за разтоварване на бензина и дизела в данъчен склад и едва след това дистрибуцията му до търговските обекти е свързано с допълнителни разходи, които обезкуражават вноса. Предложенията на регулатора като цяло преповтарят препоръките от 2012 г. - облекчаване на режима на създаване на данъчни складове, двустранни споразумения за ползването на такива складове в други страни от ЕС, както и възможност вносителите да наемат складове от държавния резерв, за да съхраняват задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.

Тежък проблем, за който се говори от години, е и сивата икономика в сектора на горивата. В анализа на КЗК обаче отново се казва, че има търговци, които не подлежат на регулиране и не спазват административните изисквания на пазара. Според комисията това се дължи основно на бариерите на пазара пред навлизането на нови търговци. Ведомствените бензиностанции също са посочени като основен източник на сива икономка. В тази връзка от КЗК предлагат да бъде изготвена цялостна регламентация на дейността на тези обекти.

Представление и изложба, посветени на Баба Марта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554881

Държавен куклен театър „Дора Габе" ще покаже своя спектакъл „Бабомартенска приказка" във Варна. Трупата има представления от 9.30, 10.30, 12.00 и 15.00 ч. Спектакълът е подготвен от Румен Куртев по текст на писателката Мая Дългъчева. Представлението ще се играе и в неделя, 28 февруари от 11.00 ч., в залата на театъра в Добрич. Тематична изложба „Баба Марта бързала" подреждат специалистите в детския отдел на Регионална библиотека „Дора Габе". Тя ще остане до 7 март.  ...

Билет за Iron Maiden срещу кръв

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554880

Феновете на Iron Maiden си купиха билети за концерта им в Сан Салвадор срещу кръв. Салвадорският клон на Международната организация на Червения кръст проведе акция по раздаване на VIP билети за концерта срещу кръводаряване. Десетки фенове на британската рок група платиха с кръвта си билетите за концерта, който ще се проведе на 6 март. Кръв дариха 150 души, макар че само 50 билета бяха раздадени безплатно. Подобни акции мотивирт хората да станат донори и да се гордеят с факта, че помагат на болни хора.

Убити и ранени при поредна стрелба в САЩ

http://www.mediapool.bg/ubiti-i-raneni-pri-poredna-strelba-v-sasht-news246092.html

Няколко души са убити, а други над 20 са ранени при стрелба на работно място в американския щат Канзас, предадоха агенциите. Властите съобщават за между "четирима и седмина" застреляни, сред които е и нападателят. Стрелецът е бил недоволен служител, уволнен от работодателите си в малкото градче Хестън неотдавна.

Петролът с нов лек ценови спад

http://econ.bg/Новини/Петролът-с-нов-лек-ценови-спад_l.a_i.715461_at.1.html

Бенчмарковите сортове петрол поевтиняха леко по време на последната търговска сесия за седмицата. При брент ценовият спад достигна 0,48% до 35,12...

Пропуск в закона не позволява внезапни проверки на вероятните участници в картела за горивата

http://www.moreto.net/novini.php?n=314412

След публикуването на секторния анализ на пазара на горивата Комисията за защита на конкуренцията започва процедури за установяване на картелни споразумения между седем от веригите бензиностанции в страната. „Имаме право да влезем на инспекции в компаниите, за които предполагаме, че участват в картела на пазара на горива.

Недялко Недялков: Благодаря на Гого Лозанов, спести ми много пари за реклама на ПИК TV!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264560_%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0

 "Благодаря на г-н Гого Лозанов за рекламата на неродената телевизия ПИК. Това са много пари, които ми спестявате за реклама. Искам да попитам г-н Лозанов, който казва, че е либерал, как така априори съди за нещо, което още не съществува. Това либерален подход ли е", попита в ефира на bTV собственикът на ПИК Недялко Недялков, който се включи по телефона след излиянията на шефа на СЕМ в оставка.
Вчера Лозанов обяви, че подава оставка месец преди да изтече мандата му, заради лиценза на телевизия ПИК, която предстои да стартира. Регулатор № 1 обяви, че се притеснява, че от ефира ще се лее агресия. 

"По принцип не обичам да говоря априори и с щампите, които са в публичната действителност. Така по принцип всеки може да говори, но нека г-н Лозанов ми посочи примери за агресивно говорене. Не е особено сериозно така по принцип да говорим", допълни още собственикът на агенция ПИК. 

Очевидно притеснен от неочакваното включване Лозанов на секундата обърна палачинката с думите: "Надявам се моята оставка да даде повод да тръгне дискусия по тази тема".

Заснемат с дрон Паметника на свободата на връх Шипка

https://www.24chasa.bg/Article/5327419

Заснемат с дрон Паметника на свободата на връх ШипкаС дрон ще бъде заснет Паметникът на свободата на връх Шипка. Това съобщи врид. директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа" д-р по история Чавдар Ангелов. Поводът да се пристъпи към тази мярка е необходимостта от ремонтни и консервационни работи на символа на паметника - бронзовият лъв. Последният ремонт е правен през 80-те години на миналия век,

„Кайлъшка гроздова” грабна „Златна фиала”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326889

Над 50% от участниците са заслужавали отличия
13 от отличията заминаха за Италия, Чехия и Турция
“Кайлъшка гроздова” грабна “Златната фиала” от 22-рия международен конкурс за вина и спиртни напитки “Винария” в Пловдив, известен още като “Нощта на Оскарите”. Призът “Златна фиала” е единствен, който се връчва в категорията за спиртни напитки,
Над 50% от участниците са заслужавали отличия 13 от отличията заминаха за Италия, Чехия и Турция “Кайлъшка гроздова” грабна “Златната фиала” от 22-рия международен конкурс за вина и спиртни напитки “Винария” в Пловдив, известен още като “Нощта на Оскарите”. Призът “Златна фиала” е единствен, който се връчва в категорията за спиртни напитки,

Сидеров: Ние сме против колониалното робство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264559_%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%BE%D0

 Ние сме единствената партия, която е за премахване на колониалното робство. За връщането на енергетиката в български ръце, на монополите също - тока, водата, телефоните, златото. Искаме и отваряне на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй.

Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров на пресконференция. От думите му стана ясно, че той няма нищо против да се правят избори непрекъснато. Избори, какво лошо има? Нали това е демокрацията, коментира Сидеров.

Карикатура: Армията ни – към границата на стоп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554877

Новата видеокарикатура на Чавдар Николов е посветена на състоянието на армията ни. Тя показва как група български войници, определени да охраняват границата ни от бежанци, се превръща в стопаджии. Карикатурата вижте във видеото, а още от творбите на Чавдар Николов гледайте в официалния му канал му във vbox7.com.  ...

Преглед на печата, петък, 26 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-26-февруари_l.a_i.715460_at.1.html

Обжалват спирането на “Хемус” Турската фирма “Ташапъ иншаат тааххют санайи ве тиджарет” и обединение “ПСТ Хемус 2” обжалват спирането на...

Давутоглу: Можем да се откажем от примирието в Сирия, само Анкара решава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327421

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че страната му може да се откаже от примирието в Сирия, ако държавната ѝ сигурност се окаже под заплаха. По думите му при нужда Турция „ще предприеме необходимите мерки“ срещу сирийските кюрди и „Ислямска държава“, предаде УНИАН, цитирана от "Фокус".
Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че страната му може да се откаже от примирието в Сирия, ако държавната ѝ сигурност се окаже под заплаха. По думите му при нужда Турция „ще предприеме необходимите мерки“ срещу сирийските кюрди и „Ислямска държава“, предаде УНИАН, цитирана от "Фокус".

За последния месец седем обществени поръчки са спрени в област Благоевград

http://blagoevgrad.actualno.com/za-poslednija-mesec-sedem-obshtestveni-porychki-sa-spreni-v-oblast-blagoevgrad-news_525859.html

Седем обществени поръчки са спрени за последния месец в Благоевград. Те са на обща стойност 255 милиона и половина. Най-големите от тях са прекратени през последните десет дни. Първата от тях е за строежа на ЛОТ 3.1 на автомагистрала "Струма" и прилежащия към него двукилометров тунел. Проектът бе на стойност 250 милиона лева. Той бе спрян вчера от Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Следващите пет обществени поръчки са на Югозападното държавно предприятие. Първата от

KIT KAT с кампания за по-добро земеделие, по-добро какао и по-добър живот

http://africa.actualno.com/kit-kat-s-kampanija-za-po-dobro-zemedelie-po-dobro-kakao-i-po-dobyr-jivot-news_524985.html

Нестле официално обяви, че KIT KAT е първата глобална марка в света на шоколадовите изделия, която се произвежда изцяло от какао, придобито от 100% устойчиво земеделие! Резултатите са част от the Nestle Cocoa Plan (планът „Какао“ на Нестле) – инициатива на компанията, която цели подобряване живота на фермерите и качеството на тяхната продукция, чрез активности, фокусирани върху по-доброто земеделие, по-добрия живот за техните семейства и по-качественото какао. Благодарение на

За тези, за които криминалното досие е форма на нормалност

http://viewpoint.actualno.com/za-tezi-za-koito-kriminalnoto-dosie-e-forma-na-normalnost-news_525862.html

В днешно време кой не е криминално проявен, те нямат влезли в сила присъди. Това заяви работодателят на биячите от Околовръстното в София Ивайло Борисов-Ториното, който им плащал „на черно“, нямали трудови договори и не им искал свидетелство за съдимост. Четирима мъже, които пребиха в сряда лекоатлетите Васил Наумов и Мария Димитрова, са задържани. За Ториното, който е приближен на Златко Баретата "момчетата" били предизвикани. "В днешно време кой не е криминално проявен", въртя си

Дори само едно от тези решения може да промени живота ни към добро

http://books.actualno.com/dori-samo-edno-ot-tezi-reshenija-moje-da-promeni-jivota-ni-kym-dobro-news_525864.html

Анди Андрюс изминава дълъг и нелек път, докато се превърне от бездомник в „една от най-влиятелните личности в Америка“, както го определя вестник „Ню Йорк Таймс“. Изследвайки разликите между обикновеното и изключителното, той изучава стотици биографии, а когато славата го спохожда, общува с най-успелите хора в Съединените щати, в търсене на онова, което ги е извело до върха. Резултатът: седем основни принципа, осигуряващи интересен и пълноценен живот. Със своя забавен и

Делото за проповядване на радикален ислям продължава и днес в Пазарджик

http://pazardjik.actualno.com/deloto-za-propovjadvane-na-radikalen-isljam-prodyljava-i-dnes-v-pazardjik-news_525865.html

С четене на обвинителния акт в Пазарджишкия окръжен съд продължава делото за проповядването на радикален ислям. Подсъдими в процеса са Ахмед Муса и още 13 негови сподвижници, обвинени за насаждане на религиозна омраза и призоваване към джихад. Групата, която преди малко повече от година беше зрелищно арестувана от ДАНС, е действала в Пловдив, Пазарджик и Асеновград. По време на вчерашното заседанието прокурорът по делото Недялка Попова започна четенето на обвинителния акт. В него се посочва,

"Мерцедес" отрано показа кой отново ще води парада във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2712529_mercedes_otrano_pokaza_koi_otnovo_shte_vodi_parada_vuv/?ref=rss


От предсезонните тестове във Формула 1 измина само половината, но първите четири дни в Барселона ясно показаха едно нещо - световните шампиони от "Мерцедес" отново се намират в прекрасно състояние. 

Шампионът от последните две години Люис Хамилтън и неговият подгласник Нико Розберг навъртяха близо 3200 километра на пистата "Каталуня" - впечатляващ за чисто нов болид километраж, който отрано даде заявка за още един доминантен сезон. 

"Невероятно. 800 километра са цял един...

Доц. Г. Лозанов: Оставката ми е против враждебната, груба реч

http://frognews.bg/news_107605/Dots-G-Lozanov-Ostavkata-mi-e-protiv-vrajdebnata-gruba-rech/

Шефът на СЕМ в оставка доц. Георги Лозанов е разтревожен „този тип враждебна реч на нерегулираната публичност да не започне да се изсипва в интернет пространството“. „Аз съм против компроматното, жълтото, враждебното говорене“, категоричен бе той, монивирайки оттеглянето си от поста заради телевизия "ПИК".

Бенатова: Богаташи ползват патрулките за "drink and drive"

http://frognews.bg/news_107604/Benatova-Bogatashi-polzvat-patrulkite-za-drink-and-drive/

"Мерките, които ще се взимат срещу мутрите и техните ескорти, е дежавю за мен. Първият списък с висящи дела, свързан с подобни прояви, бе направен 1995 г., когато министър на вътрешните работи беше Любомир Начев. Този списък в годините се мултиплицира и се предава по наследство, както и срещите главен прокурор-главен секретар”, обясни по Нова телевизия журналистката Миролюба Бенатова.

Новите С-400 и „Панцир-С2“ застъпват на бойно дежурство във Владивосток

http://www.cross.bg/kompleks-voenen-zeniten-1499672.html

/КРОСС/ Дивизион на зенитния ракетно-пушечен комплекс „Панцир-С2“ постъпи на въоръжение във Владивостокския гвардейски зенитен ракетен полк след успешна стрелба на полигона Ашулук, съобщи в четвъртък говорителят на Източния военен окръг Роман Мартов, предаде “Рамблер”, цитиран от “Руски дневник”. „Панцир-С2“ застъпи на бойно дежурство, като прикрива небето над главната база на Тихоокеанския флот. През втората половина на тази година Владивостокският полк ще бъде попълнен и с комплект системи С-400 „Триумф““, обясни Мартов. На 4 декември миналата година говорителят на окръга Игор Мугинов съобщи, че подразделението за противовъздушна отбрана на Западния военен окръг е превъоръжен със зенитен ракетно-пушечен комплекс „Панцир-С1“. На 2 декември началникът на пресслужбата на окръга Александър Гордеев съобщи, че подразделението за противовъздушна отбрана на Източния военен окръг в Камчатка е получило на въоръжения партида от шест зенитни ракетно-пушечни комплекси „Панцир-С“. По данни от публични източници „Панцир-С1“ е руски самоходен зенитен ракетно-пушечен комплекс с наземно базиране, разработен от тулското Конструкторско бюро за приборостроене

Според КЗК във Варна няма регионален картел на горивата

http://www.mediapool.bg/spored-kzk-vav-varna-nyama-regionalen-kartel-na-gorivata-news246091.html

Няма регионален картел на цените на горивата във Варна. Това заяви Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Нова телевизия. Причината е конкуренцията на бензиностанциите на аптекарския бос Николай Марешки, който продава на значително по-ниски цени – средно с около 30 стотинки на литър в региона. Това принуди конкуренцията и тя да свали цените. Марешки първо откри бензиностанция в родния си град Варна, а наскоро пусна и втора в Айтос, пред която има опашки от автомобили, включително от съседния Бургас. В четвъртък КЗК обяви, че започва разследва за картел на горивата срещу седем вериги бензиностанции и за злоупотреба с господстващо положение на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". КЗК, която досега не е разбила нито един монопол или картел, започна разследването и проверката въз основа на секторен анализ, с който се зае през август 2015 г. Това се случи след възмущение на премиерът Бойко Борисов от цените и качеството на горивата у нас. Той нареди повсеместни проверки, заради резкият спад на цените на петрола на световните пазари, който не се отрази върху стойността на дизела и бензина у нас. КЗК препоръчва да се отворят държавни складове за съхраняване на горива от внос, за да се промени ситуацията на пазара на горивата, коментира Марио Гаврилов. Той уточни, че разследването ще покаже дали има картел на горивата на пазара в България. Междувременно енергийни експерти настояха за много по-мащабно разследване, в което да се включат и представители на Европейската комисия.

Русия си позволи да търси сметка на българския парламент

http://www.mediapool.bg/rusiya-si-pozvoli-da-tarsi-smetka-na-balgarskiya-parlament-news246090.html

България не счита за добър тон отправените от Москва обвинения във връзка с решението на българския парламент да провери има ли намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на страната. Това заяви българското Министерство на външните работи по повод изявление на руското външното външно министерство, че решението на българското Народно събрание (НС) за създаване на такава временна комисия е проява на неблагодарност, цинизъм и зараждащ се "неомакартизъм".   Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в НС, заяви в петък говорителят на МВнР Бетина Жотева.   Преди това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира по следния начин решението на българския парламент:   "Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет."   По думите на Захарова, цитирана от БНР, възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомакартизъм.   "Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че тази прословута комисия е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от освобождението на България от османско иго и откритата неотдавна в Държавната дума на Руската федерация изложба на гравюри от руско-турската освободителна война", каза още Захарова.   "България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната", заяви по този повод говорителят на МВнР Бетина Жотева.   Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава“, посочва Жотева.   По думите ѝ такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.   "В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското Външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България“, се посочва в позицията на МВнР. Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Комисията ще работи два месеца под ръководството на Валентин Радев от ГЕРБ. Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети. Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС.

Русия обвини България в политика на "неомакартизъм"

http://www.mediapool.bg/rusiya-obvini-bulgaria-v-politika-na-neomakartizam-news246090.html

Министерството на външните работи на Русия реагира остро на създадената парламентарна комисия в българския парламент за намеса на Турция и Русия във вътрешните ни дела. Оттам определиха комисията като нелепа, а създаването й като проявява на неблагодарност от страна на България към Русия, предаде кореспондентът на БНР в Москва. Официалният представител на ведомството Мария Захарова заяви, че от министерството са се запознали с решението на българското Народно събрание. "Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет", заяви Захарова. По думите й възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомакартизъм. "Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че тази прословута комисия е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от освобождението на България от османско иго и откритата неотдавна в Държавната дума на Руската федерация изложба на гравюри от руско-турската освободителна война", каза още Захарова. Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Комисията ще работи два месеца под ръководството на Валентин Радев от ГЕРБ. Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети. Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС.

Ангел Найденов: Военните на границата не са пъдари и няма да носят геги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264558_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%9D%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0

 Военните на границата не са горска стража или пъдари, няма да носят геги, естествено, че ще бъдат с оръжие. Това заяви в сутрешния блок на бТВ бившият военен министър Ангел Найденов, след като вчера депутатите единодушно приеха на второ четене армията да пази границата ни от имигранти.

По думите на Найденов обаче са дадени прекалено много пари за тази ограда, както стана ясно – 100 млн. лв.

„За съжаление, защото са дадени максимален брой средства, а за момента няма резултат“, обясни той. 1 млн. на един линеен километър излиза цената на сегашното защитно съоръжение. За справка за малко повече от 4 месеца правителството на Пламен Орешарски изгради 30 км за 250 000 лева, поясни Ангел Найденов.

Виждаме, че под натиска на миграционните вълни, се предприемат такива мерки не само в България, отбеляза бившият военен министър. За мен няма никакво съмнение, че военнослужещите трябва да са под командването на министъра на отбраната. Освен това военнослужещите трябва да бъдат с личното си оръжие, категоричен бе той.

По думите му рисковете са от неправомерна употреба на сила и от неправомерна употреба на оръжие. Помолен да даде оценка за военния министър, Найденов отговори: „Можете ли да ми я спестите?“. Отново помолен да каже, той каза: „Да кажем така – негативна“.

Огромен интерес за санирането в Поморие, финансовият ресурс е изчерпан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327418

Община Поморие спира да приема Заявления за финансова помощ по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Това се налага поради изчерпване на финансовия ресурс от 3,5 млн. лева, определен от оперативната програма.
Към настоящия момент,
Община Поморие спира да приема Заявления за финансова помощ по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Това се налага поради изчерпване на финансовия ресурс от 3,5 млн. лева, определен от оперативната програма. Към настоящия момент,

Евреи предлагат Българската православна църква за Нобелова награда за мир

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264557_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D

 Българските евреи в Израел предлагат православната ни църква за Нобелова награда за мир заради приноса й за спасяването на предците им от избиването им по време на Втората световна война. Процедурата за номиниране е задействана вече от адвокатската колегия на страната.

Моше Алони съобщи новината по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с представители на българската общност в Ерусалим, съобщи БиТиВи.

На срещата дойдоха български евреи преселници от десетилетия, настоящи български студенти в Израел, работещи в Израел наши сънародници. Бившите израелски студенти в България специално подариха на премиера икона.

По случай предстоящия първи март министър председателят предварително подари мартеници на домакините.

Днес предстои среща на министър- председателя с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Борисов ще участва и в срещата на ръководството на държавната агенция за национална сигурност с израелските тайни служби, на която ще се обсъждат включително и резултатите от разследването на атентата в Сарафово.

Разкриха на кого е откритият труп в палестинското посолство в София

http://petel.bg/Razkriha-na-kogo-e-otkritiyat-trup-v-palestinskoto-posolstvo-v-Sofiya-__146710

Омар Зайед, чиято екстрадиция от България иска Израел, е убитият в двора на палестинското посолство, съобщи "24 часа". Палестинецът е търсе...

Прокуратурата иска арест за мъже, откраднали важен жп кабел

http://petel.bg/Prokuraturata-iska-arest-za-mazhe--otkradnali-vazhen-zhp-kabel__146711

Илюстрация: Булфото Районната прокуратура в Пловдив внесе искане за задържане под стража на двама души, обвинени в кражба на кабел, коят...

Бенатова: Не може бизнесмени да ползват патрулките за "drink and drive"

http://petel.bg/Benatova--Ne-mozhe-biznesmeni-da-polzvat-patrulkite-za-drink-and-drive__146712

Кадър: Нова тв "Мерките, които ще се взимат срещу мутрите и техните ескорти, е дежавю за мен. Първият списък с висящи дела, свързан с подоб...

Ториното за биячите от Околовръстното: Познавам ги от месец, нямат договори с мен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264556_%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+%D0

 Ивайло Борисов-Ториното познавал 4-те мутри, които го охраняват само от 1 месец. Това твърди той в интервю пред БиТиВи.

Ториното нямал договори с тях. Категоричен е, че са били предизвикани от пострадалия Васко Наумов и ще им осигури защита в съда.

Кой не е криминално проявен на днешно време. Всеки е криминално проявен. Те нямат влязла в сила присъда, иначе щяха да са в затвора, отговори Борисов на въпрос не знае ли, че момчетата му са криминално проявени.

Той оправда поведението на четиримата на Околовръстния път с думите: "По какъв начин да действат, като някой им замеря автомобила с бутилки. Моите охранители нямат палки, те са взели телескопичната палка от момчето от другата кола. Но щом във всеки оръжеен магазин може да се купи палка, питайте младежа откъде е купил палката си".

"Имам бизнес с депониране на земни маси", каза Ивайло Борисов и отрече да има връзка със Златомир Иванов-Баретата, освен двете дела, по които двамата са подсъдими.

Експертът по сигурност Маноил Манов коментира в студиото на телевизията, че биячите не са действали като охранители и нямат експертиза за това.

Гори жилище в центъра на Варна

http://pik.bg/гори-жилище-в-центъра-на-варна-news492102.html

Гори жилище в центъра на Варна

Пожар е обхванал апартамент от третия етаж на ул. “Македония“ 41 в центъра на Варна. Сигнал за горящото жилище е подаден минути след 8.00 часа.На място са три екипа, които гасят пламъците, съобщава Topnovini.bg.

Няма данни за пострадали при инцидента.

Миролюба Бенатова: Богати хора използват патрулките на МВР за drink and drive

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264555_%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%

 Има богати хора, които срещу 50 лв. използват патрулките на МВР за drink and drive. Това е страшно, каза пред Нова телевизия журналистката Миролюба Бенатова. Според нея днешната среща на главния прокурор с шефовете на МВР е едно дежавю.

„Мерките, които ще се взимат срещу мутрите и техните ескорти, е дежавю за мен. Първият списък с висящи дела, свързан с подобни прояви, бе направен 1995 г., когато министър на вътрешните работи беше Любомир Начев. Този списък в годините се мултиплицира и се предава по наследство, както и срещите главен прокурор-главен секретар”, обясни тя.

"Всъщност мутрите винаги са били видимата част на организираната престъпност, но не и най-сериозната. Те винаги са обирали луфта и социалното напрежение, но не са били тези, от които нещо е зависело”, допълни журналистката.

"Преди имаше групировки, които вече не съществуват, които наистина разпределяха определен ресурс и имаха влияние. Те обаче бяха разбити. В момента групировките са други и парите не са от наркотрафик, а от обществени поръчки", каза още Бенатова.

По думите й разликата между това, което се е случило на Околовръстното, и това, което се случва в училищата, когато влиза родител и удря ученик или учител, не е никаква. Просто едните са свързани с едни хора, а другите – никого.

"Този агресивен начин на поведение се налага в цялото общество и няма кой да го спре", каза от своя страна Любен Дилов-син. „Законът е достатъчно строг и сериозен, стига да се спазва. В момента се наблюдава нещо много интересно. Млади хора си наемат охрана за нощните излизания, не защото има от какво да се притесняват, а защото си мислят, че е модерно. Агресията се мултиплицира навсякъде. Затова най-голяма вина носят политиците, защото те толерират това поведение. Всичко тръгва от изпълнителната власт”, коментира Дилов – син, уточнявайки, че говори общо.

Завръщат ли се мутренските времена и кой е виновен

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zavryshtat-li-se-mutrenskite-vremena-i-koj-e-vinoven-6050614

"Това поведение се мултиплицира навсякъде. Смятам, че и политическият елит е виновен за него, защото той го допуска и толерира. Има политици с по седем дела за хулиганство”, коментира случаят с пребитото семейство Любен Дилов-син.

Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ заради телевизия "Пик"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264554_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%95%D0%9C+%D0%B7%D0%B0%D1%8

 Трима от СЕМ гласуваха регистрацията на тв "Пик"

 

Георги Лозанов подаде оставка като член и като председател на Съвета за електронни медии, за да не участва в гласуването на регистрацията на телевизия "Пик". Това се случи на днешното заседание (25 февруари) на СЕМ.

Колегите му ще гласуват оставката на следващото си заседание на 1 март. Така Лозанов ще напусне регулаторния орган месец преди края на мандата си и като председател, и като член на СЕМ.

Въпреки изненадващата оставка на председателя тв "Пик" получи регистрация, след като тримата в съвета - Анна Хаджиев, Анюта Асенова и Иво Атанасов гласуваха за това. "Нямаме основание да откажем", каза Асенова.

Телевизионна програма - наречена в Закона за радиото и телевизията "медийна услуга", която ще се разпространява по кабел и сателит, подлежи единствено на регистрация от СЕМ, а не на разрешение от страна на съвета. Членовете могат да откажат да я регистрират, само ако забележат нередности в попълнените документи. Такива нередности липсват за тв "Пик", обясниха от съвета.

Петият член на съвета - Мария Стоянова, не присъства, тъй като в момента е в чужбина.

 

За да подаде оставка, всеки член на СЕМ трябва да прочете пред съвета своето волеизявление.

Ето какво каза Лозанов, след като обяви, че напуска СЕМ.

Уважаеми колеги,
Подавам оставка като член на СЕМ и съответно като негов председател. Разгледах внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация “Пик Броудкастинг” АД и установих, че няма законови основания тя да му бъде отказана. Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания.

Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак. Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще. Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход, освен напускането на съвета.

Регулацията не може да роди някакви идеални медии, едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана. Давам си сметка, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК все по-малко съм в състояние да пазя тази граница.

Поне при сега действащата нормативна уредба, която не предвижда изследване на публичното поведение и източниците на финансиране на кандидатите за лицензия и регистрация, не включва понятието „слово на омразата” и адекватни на ситуацията у нас разпоредби за санкционирането му, не защитава журналистите от собствениците на медии, не въвежда специализирани прагове на концентрация на собствеността, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и създаването на предавания от професионални политици, не превръща в императивно изискване формулирането на обществената мисия на обществените медии и не обвързва държавната субсидия с реализацията й и пр., и пр.

ЗРТ, който след приемането му през 1998 година изигра решаваща роля за демократизацията на медийната среда в страната, днес трудно гарантира либералността на медийната регулация. А аз съм убеден, че по замисъл тя е именно такава – либерална институция, закрепена в общностното европейско право, за да подпомогне аудиторията/индивида сам да прави своите важни избори, информиран от медиите, но без да е подложен на пропаганден и манипулативен натиск от тях. Което значи културно многообразие и плурализъм на мненията в медийното съдържание.

Два казуса, свързани с БНР – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето от УС на радиото на предаването „Деконструкция”, заради системно нарушаване на ЗРТ, генерираха политически настроения в точно обратната посока, които превърнаха и мен, и СЕМ в своя енергично обстрелвана мишена. Започна „разчистване на сметки” с изразителите на либерални позиции в нашето общество.

Стигна се дотам, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор и едва не мина, а 109 души, организирани от вестник „Дума”, които се анонсираха като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на „Деконструкция”, където съм наречен „лице на полицейщината”.

Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен.

Вероятно има значение и принудителното отстъпление на културния либерализъм в световен мащаб, следствие на емигрантската вълна и терористичните атаки в евроатлантическа зона.

В същия антилиберален контекст изпълнителната власт в Полша наскоро със закон си присвои управлението на обществените медии.
Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги.

Камен Костадинов: Никога не съм се чувствал като салфетка

http://pik.bg/камен-костадинов-никога-не-съм-се-чувствал-като-салфетка-news492100.html

Камен Костадинов: Никога не съм се чувствал като салфетка

Никога не съм се чувствал като куче или като салфетка. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Камен Костадинов. „Напоследък научавам, че някои мои колеги са се чувствали като кучета, като салфетки. Аз никога не съм се чувствал така”, подчерта той.„Странно е, че всеки един от напусналите се сеща да говори за тези, според него, важни в моменти, когато не успее да реализира своите амбиции”, добави Костадинов. 

Според него ДПС се нарочва непрекъснато, защото е малко по-различна партия, електоратът й е различен, самата партия е възникнала по малко по-различен начин.

Що се отнася до намесата на Турция в политическия живот на България, Костадинов съобщи, че има много сигнали от негови колеги от периода 17-24 декември м.г., че към тях е бил упражняван натиск. След това са продължили опити. „Натиск от ДПС да гласуват по определен начин на заседанието на 24 декември, да гласуват срещу отстраняването на Местан”, уточни той.

Ученици участват в подготвянето на музейна изложба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554876

Шестокласници от СОУ „П. Р. Славейков" ще посетят днес музея в градски парк „Св. Георги", където се подготвя експозиция посветена на Националния празник 3. март. В залата ще бъдат подредени атрактивни музейни предмети - черешовото топче, сабята на знаменития хайдутин Димитър Калъчлията, вещите и отличията на опълченците в Добруджа. Децата ще видят как се прави музейна експозиция, ще научат какъв е пътят на всяка културна ценност от фондохранилището до публиката, ще разберат как се съхраняват документи, вещи и снимки. Посещението на учениците е ...

Клаксони срещу палки

https://www.24chasa.bg/Article/5326719

Клаксони срещу палки Тези, дето бият, явно се чувстват безнаказани НЕ, това не е нова телевизионна игра на късмета. Това е родна действителност, която бавно и полека се превръща в тенденция. А екшън е имало - на Околовръстното шосе в София. В 17,40 ч си е още бял ден. Натоварен трафик. Тоест - нищо изключително. Освен двата черни автомобила със затъмнени стъкла,

Теменужка Петкова: Няма да има сътресения след либерализацията на пазара на ток

http://pik.bg/теменужка-петкова-няма-да-има-сътресения-след-либерализацията-на-пазара-на-ток-news492099.html

Теменужка Петкова: Няма да има сътресения след либерализацията на пазара на ток

ТЕЦ-овете на газ трябва да намалят цената, защото има спад на синьото гориво, каза енергийният министър Теменужка Петкова по БНТ.

"Има спад на потреблението и това сигурно ще доведе до падането на цената на електроенергията", каза още събеседничката на медията. "След либерализацията на пазара на ток ще има реални цени на продукта", допълни тя. "За битовите потребителите няма да има нищо фатално. Ние сме сключили договор със Световната банка, която разработва проекта, и в който е заложен и компенсаторен механизъм", каза още министърът.

"Ние също работим по мерките на защита на енергийнобедните. Няма да има сътресения, защото битовите потребители ще имат право на избор. Не мога да кажа каква ще бъде цената след либерализацията. В другите държави от Европейския съюз цената първо се повишава, а след това стига до нива, по-ниски отпреди либерализацията", допълни още гостенката в студиото.

Сирийският режим и опозицията потвърдиха участието с в примирието

https://www.24chasa.bg/Article/5327394

Сирийският режим и опозицията потвърдиха участието с в примириетоМосква и Вашингтон внесоха пред Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа па примирието в Сирия, което трябва да влезе в сила тази нощ. Сирийската опозиция и режимът на президента на страната Башар Асад са потвърдили участието си в режима по прекратяване на огъня, предаде Regnum. „Ние получихме проекторезолюция от делегациите на Русия

Bulgarian PM met with the Bulgarian community in Israel

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264553_Bulgarian+PM+met+with+the+Bulgarian+community+in+Israel

 “We as Bulgarians do have reason to be brothers with the Israeli people and to be proud of what Bulgarian people did some 70 years ago. That is what Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov said, during a meeting with the Bulgarian community in Israel, a special messenger of FOCUS News Agency to Israel announced. 
“Friendship between Bulgaria and Israel and in general with the Jewish community dates back to the rescue of Bulgarian Jews and we will be close people for life and it is to the credit of Israel that never forgets this fact. I’m truly grateful to these people who are participants and remember the history, remember what the church did and we as Bulgarians really have grounds to be brother peoples and to be proud of this,” Prime Minister Boyko Borisov said.
In his words, new generations hardly remember what Bulgarians did, and the truth is that the whole nation has rallied and defended Jews. 
“The leadership of the country, and the king, but also the people did a great job then,” Boyko Borisov added.
“Bulgaria pays huge effort to tackle everyday crime,” . Boyko Borisov said during the meeting. 
“Small towns invest money in video surveillance. There is ongoing reform in the Ministry of Interior to allocate/re-allocate personnel resources. Currently there are thousands of officers on paper, but 6,000 – 7,000 are not on the street but in the administration. So we want to divide administration from patrols, those on the street and to step up police presence in the country. This is the solution,” Prime Minister Borisov said. 
According to him, the majority of crimes were revealed. The government was doing great efforts and crime prevention was more important, he said.
“Bulgaria offers great opportunity for Israeli investment and Israeli business may invest in our country,” Prime Minister Boyko Borisov said further. 
“Since Bulgaria is developing with good pace, there are great opportunities for investments in all fields – agriculture, and you know it is not just grain production, but also vegetable-growing, canning industry, military industry, telecommunications, electronics etc. 
The big tech-parks that we built provide for great opportunities,” the Prime Minister said.
“Relations between Israel and Bulgaria are more than friendly”, the Bulgarian Prime Minister said. 
“Benjamin Netanyahu and I are good friends. We have many common policies, we help each other. In Palestine, in Ramallah we met with their Prime Minister Rami Hamdan and the President and the Foreign Minister. We signed agreements. Bulgaria is unique in this respect, because it has been working well with the Palestinian community for years and at the same time has such fraternal relations with Israel,” Boyko Borisov said. 
In his words, Israel is probably the only country where the attitude towards Bulgaria is the same from all – regardless leftist or rightist parties. 
Bulgarian PM Borisov congratulated the community on behalf of the entire delegation - Deputy Prime Minister Tomislav Donchev, Minister of Foreign Affairs Daniel Mitov, former Foreign Minister Nikolay Mladenov.

Наришкин: Западът прави мечешка услуга на украинския народ

http://www.cross.bg/narishkin-vlasti-strannostite-1499670.html

/КРОСС/ Колкото повече западните страни допускат „странностите“ на украинските власти, толкова по-силно ще се отрази това върху населението на страната и на цялата държава, счита председателят на руския парламент Сергей Наришкин, цитиран от РИА Новости. „Колкото повече западните партньори продължават да гледат през пръсти на „странностите“ на киевските власти, толкова по-зле. Толкова по-голяма мечешка услуга ще бъде направена на украинския народ“, заяви Наришкин пред журналисти, като добави, че „по този начин може да бъде причинена по-голяма щета на украинската държавност“.

Т. Трайков: Споразумение със съседите ни за данъчните складове е задължително

http://www.cross.bg/traiikov-pazara-goriva-1499687.html

/КРОСС/ Данните в 120-те страници, които от КЗК публикува за това дали има картел на пазара на горива, не са учудващи. Те се знаят и са коментирани от години. Това, което трябва да се направи оттук нататък е тези подозренията за картел да започнат конкретно да се доказват. Това каза в сутрешния блок на бТВ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.  Бившият икономически министър посочи, че съмненията за нарушения са в две посоки - за договорки на вътрешния пазар и за износа на по-ниска цена от „Лукойл" навън. Ако имаше нормална пазарна цена, този износ веднага трябваше да се върне на пазара на дребно у нас, но това явно не става, каза Трайков. Според Трайчо Трайков на година от българските потребители се печелят допълнително около 1 милиард лева заради продадените им горива.  Може да се каже, че цената на горивата струва колкото една нова КТБ, коментира той.  Според Трайков не трябва да се подценява глобата, която би могла да бъде наложена на компаниите. Сто милиона глоба няма как да бъдат подценени от която и да е компания, смята той. Според Веселин Марешки, да се възползваш от ситуация, която ти дава възможност за големи печалби и при която няма добър контрол, е нормално за бизнесмени, които са се полакомили да изкарат пари на пазара на горива. Марешки смята, че ако искаме нещата да започнат да се променят на пазара на горивата то трябва да се действа твърдо и решително

Over 100 tourist companies, branch organisations from Bulgaria and Russia discuss measures for increasing tourist flow in 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264552_Over+100+tourist+companies%2C+branch+organisations+from+Bulgaria+and+Russia+discuss+measures+for+increasing+tourist+flow+in+2016

 The round table discussion organised by the Ministry of Tourism in Moscow generated keen interest. It was participated by more than 100 tourist companies and branch organisations from Bulgaria and Russia which discussed measures to increase the tourist flow in 2016, the press centre of Ministry of Tourism announced. 
Bulgarian Minister of Tourism Nikolina Angelkova and the head of the Federal Tourism Agency of the Russian Federation Oleg Safonov took part in the forum. 
The Bulgarian delegation to Russia included Deputy Chairman of the National Assembly Krasimir Karakacanov, Chairman of the Parliamentary Group for Friendship between Bulgaria and Russia Krasimir Velchev, Chairperson of the Committee on Economic Policy and Tourism Petar Kanev and his deputy Daniela Saveklieva, mayors, deputy mayors, representatives of Bulgarian municipalities and resorts, of Varna and Burgas airports, tourist associations and others.
On behalf of Russia the round table was attended by Executive Director of the Association of Tour Operators of Russia (ATOR), Mrs. Maya Lomidze, representatives of federal branch administrations, organizations for economic cooperation, tourism associations and companies, representatives of chambers of commerce, trade unionists, educational institutions and others. 
“Today's hearing of Bulgaria in the Russia’s State Duma [lower house of the Federal Assembly of Russia] is an assessment for everything that the government and business make for Russia market," Minister Angelkova said. 
According to her, the most important from now on is the industry to offer attractive services to report strong growth in the Russian market in 2016. 
The Bulgarian Tourism Ministry will continue to actively present our country in the coming largest travel exhibitions in Moscow - MITT and INTOURMARKET.
The head of the Federal Tourism Agency Oleg Safonov stressed that Bulgaria offered good quality of products and it was very important for the country to develop not only the mass summer tourism but also special services such as SPA, balneo, religious, cultural tourism and others. 
"Bulgaria has a chance to attract more Russian tourists," Executive Director of the Association of Tour Operators of Russia Maya Lomidze said. 
She stressed that in the upcoming summer price would be a major factor when choosing a destination so it was important Bulgarian business to offer attractive travel packages.

Ахмед Юсеин: Прозрях що за стока е Доган, ДПС е корупция

http://frognews.bg/news_107598/Ahmed-IUsein-Prozriah-shto-za-stoka-e-Dogan-DPS-e-koruptsiia/

Моят морал не ми позволява да остана член на ДПС. Бях потресен, когато разбрах, че Ахмед Доган се е срещал с шефа на 6-то отделение на ДС. Това е недопустимо. Аз винаги съм се борил за правата на репресираните по време на Възродителния процес. През последните 26 години бях вярно куче на Ахмед Доган. Това призна пред Нова телевизия отцепникът Ахмед Юсеин.

Ахмед Юсеин: Бях вярното куче на Доган, извинявам се на Дал

http://frognews.bg/news_107598/Ahmed-IUsein-Biah-viarnoto-kuche-na-Dogan-izviniavam-se-na-Dal/

Моят морал не ми позволява да остана член на ДПС. Бях потресен, когато разбрах, че Ахмед Доган се е срещал с шефа на 6-то отделение на ДС. Това е недопустимо. Аз винаги съм се борил за правата на репресираните по време на Възродителния процес. През последните 26 години бях вярното куче на Ахмед Доган. това призна пред Нова телевизия отцепникът Ахмед Юсеин.

Преглед на регионалния печат на 26.02.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554874

Една и съща е водещата тема в местните вестници в Разград днес. „Новата власт ще изгони „Лудогорец“ от Разград – пише „Екип 7“.“Лудогорец“ заплаши да бяга от Разград, концесията го попари“. И двата вестника разказват скандала между местната управа и ръководството на футболния клуб, свързан с концесията на стадион „Лудогорец Арена“. Останалите теми от местната преса: „Заровиха до Исперих 360 умрели свине“ – пише „Екип 7“ от първа страница. Животните са „технологичен брак“ от фермата на „Агротайм“, проблемът е, че екарисажът в Шумен спря да ...

Инвестициите в имоти у нас ще се повишават

http://econ.bg/Новини/Инвестициите-в-имоти-у-нас-ще-се-повишават_l.a_i.715459_at.1.html

Инвестициите в имоти през тази година на глобално ниво ще се повишат. Очакванията са тези тенденции да имат ефект и върху България в посока на...

Сподели... Синеморец

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/02/26/2712153_spodeli_sinemorec/?ref=rss


Необичайно топлата зима, която напоследък създава все по-пролетно настроение, активизира мечтите за лятната ваканция. Наближаващата поредица почивни дни около националния празник 3 март подклажда тези настроения. 

Затова тази седмица рубриката "На път"  предлага летен изглед от Синеморец. 360-градусовата панорама е заснета от активистите на фондация "Интерактивна България". Чрез проекта "Сподели България" те подготвят национална база данни с висококачествено визуално съдържание за...

Инвестициите в имоти у нас ще се повишават

http://econ.bg/Новини/Инвестициите-в-имоти-у-нас-ще-се-повишат_l.a_i.715459_at.1.html

Инвестициите в имоти през тази година на глобално ниво ще се повишат. Очакванията са тези тенденции да имат ефект и върху България в посока на...

Спорт по тв днес - жребий за Лига Европа, Кокала срещу "Лудогорец", тенис, бокс и ски

https://www.24chasa.bg/Article/5326619

Спорт по тв днес - жребий за Лига Европа, Кокала срещу "Лудогорец", тенис, бокс и ски                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

БЕХ получи две обвързващи оферти за заем

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/beh-poluchi-dve-obvyrzvashti-oferti-za-zaem-212097/

Нищо фатално няма да се случи с либерализацията на електроенергийния пазар, смята енергийният министър Теменужка Петкова

Сподели...Синеморец

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/02/26/2712153_spodelisinemorec/?ref=rss


Необичайно топлата зима, която напоследък създава все по-пролетно настроение, активизира мечтите за лятната ваканция. Наближаващата поредица почивни дни около националния празник 3 мартх подклажда тези настроения. 

Затова тази седмица рубриката "На път"  предлага летен изглед от Синеморец. 360-градусовата панорама е заснета от активистите на фондация "Интерактивна България". Чрез проекта "Сподели България" те подготвят национална база данни с висококачествено визуално съдържание за...

Заснемат с дрон Паметника на свободата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554875

С дрон ще бъде заснет Паметникът на свободата на връх Шипка. Това съобщи врид. директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа" д-р по история Чавдар Ангелов. Поводът да се пристъпи към тази мярка е необходимостта от ремонтни и консервационни работи на символа на паметника - бронзовият лъв. Последният ремонт е правен през 80-те години на миналия век. Заснeмането с квадрокоптер /дрон/ е с цел да бъдат улеснени експертите, които изготвят техническата документацията за нужните ремонтни и консервационни дейности. Бронзовият лъв на 31- метровия Паметник на свобо...

Над 20 на сто пада цената на природния газ, по-евтина ще стане и електроенергията, съобщи Теменужка Петкова

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/02/26/2712549_nad_20_na_sto_pada_cenata_na_prirodniia_gaz_po-evtina/?ref=rss


Цената на природния газ драстично пада и това ще позволи да се намали цената на електрическата енергия, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Очакваме намаление най-малко над 20 процента", каза министърът.

За това как поевтиняването на газа ще се отрази на електрическата енергия трябва да се направят много изчисления и експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране работят, правят различни модели. Поевтиняването ще дойде основно от ТЕЦ-овете, които работят на природен газ и е нормално да понижат своята цена, разясни Петкова.

Цените на енергийната борса у нас не се различават много от нивата на останалите енергийни борси в региона, каза още Теменужка Петкова. Има спад на търсенето, но борсата работи успешно с реални сделки и това е качествено нова ситуация.

Хората не трябва да се тревожат от предстоящата либерализация на пазара, увери отново енергийният министър. Нищо фатално по думите й няма да се случи. Има договор със Световната банка, където се правят изчисления за целия процес.

Експерти у нас работят по компенсаторния механизъм за уязвимите потребители, т.нар. енергийно бедни. Нищо драматично няма да се случи, мерките за защита на бедните ще се запазят, каза Петкова.

Две неща са важни в либерализацията - цените стават пазарни и ще има възможност всеки потребител да избира своя доставчик на електроенергия.

До месец ще се развърже финансовият възел в енергетиката, каза още Теменужка Петкова. Получени са оферти от два консорциума, които сега се разглеждат.
 

До 20 на сто по-евтин ток изчислява регулаторът, съобщи Теменужка Петкова

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/02/26/2712549_do_20_na_sto_po-evtin_tok_izchisliava_regulatorut/?ref=rss


Цената на природния газ драстично пада и това ще позволи да се намали цената на електрическата енергия, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Очакваме намаление най-малко над 20 процента", каза министърът.

Трябва да се направят много изчисления и експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране работят, правят различни модели. Поевтиняването ще дойде основно от ТЕЦ-овете, които работят на природен газ и е нормално да понижат своята цена,...

Миролюба Бенатова: Богати хора използват патрулките на МВР за drink and drive

https://www.24chasa.bg/Article/5327391

Миролюба Бенатова: Богати хора използват патрулките на МВР за drink and driveИма богати хора, които срещу 50 лв. използват патрулките на МВР за drink and drive. Това е страшно, каза пред Нова телевизия журналистката Миролюба Бенатова. Според нея днешната среща на главния прокурор с шефовете на МВР е едно дежавю. „Мерките, които ще се взимат срещу мутрите и техните ескорти, е дежавю за мен.

Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

http://pik.bg/повиши-се-нивото-на-дунав-в-началото-на-българския-участък-на-реката-news492094.html

Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката за последните 24 часа. При Ново село нивото на Дунав се е повишило с 12 см и днес водният стоеж там е 545 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция.

При Видин водният стоеж е 591 см, отчетено е покачване с 10 см. При Лом речното ниво се е повишило с 5 см и водният стълб отчита 606 см.

При Оряхово водният стоеж е 484 см, отчетено е повишение с 2 см. В останалите хидрометеорологични станции от българския участък на реката нивото се е променяло със стойности от -1 до +11 см. Температурата на водата край Ново село е 7,3 градуса.

Полицията в Ямбол получи положителна оценка за 2015 г

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554844

Положителна е оценката за работата на ОДМВР - Ямбол за 2015 година. Постигнатите резултати поставят дирекцията на едно от челните места в страната по общите показатели за работа на МВР. Оценката даде заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, който присъства на годишния отчет на ОДМВР - Ямбол заедно с началника на кабинета на министъра на вътрешните работи Златко Тодоров и заместник-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Константин Димитров. В тази сложна криминогенна обстановка, най-вече по отношение на ...

All checkpoints on the Bulgarian – Greek border open for traffic

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264551_All+checkpoints+on+the+Bulgarian+%E2%80%93+Greek+border+open+for+traffic

 All checkpoints on the Bulgarian – Greek border have been opened for traffic, the press centre of the Ministry of Interior announced for FOCUS News Agency 
At the moment all types of motor vehicles are allowed to cross the border in both directions. No lines of vehicles have been formed on both sides of the border. 

Общински съвет Нова Загора заседава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554873

Общински съвет Нова Загора проведе своето шесто заседание. В предварително обявения дневен ред бяха включени 11 точки, като допълнително бяха внесени още 5 точки. Полемика предизвика предложението за приемане на промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Нова Загора, като мнозинството от съветниците подкрепиха решението на общинското ръководство. След обсъждане на останалите точки в дневния ред, председателят на Общински съвет Георги Николов закри заседанието.  ...

Ториното за охранителите си: Познавам ги от месец, били са предизвикани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327397

Охранителите, които нанесоха жесток побой на мъж и жена на Околовръстното шосе в София, работят за Ивайло Борисов - Ториното, сочен за дясната ръка на Златомир Иванов - Баретата. По думите му мъжете са били предизвикани, за да налетят на бой. "Работят при мен, без договори, защото работят от един месец", заяви той пред бТВ.
Охранителите, които нанесоха жесток побой на мъж и жена на Околовръстното шосе в София, работят за Ивайло Борисов - Ториното, сочен за дясната ръка на Златомир Иванов - Баретата. По думите му мъжете са били предизвикани, за да налетят на бой. "Работят при мен, без договори, защото работят от един месец", заяви той пред бТВ.

SOFIA FASHION WEEK 2016 подкрепя млади дизайнери

http://www.bnews.bg/article-148933

Стартира подготовката на второто издание на седмицата на модата.

Община Варна търси 400 000 лева за реставрация на Аладжа манастир

http://www.moreto.net/novini.php?n=314391

Община Варна се е заела да осигури в най-скоро време 400 000 лева за цялостна консервация на катакомбите на Аладжа манастир, научи Topnovini.bg. От културно-историческия обект са подготвили проект, който ще бъде представен евентуално пред Министерството на регионалното развитие чрез общината, стана ясно от уредника Валери Кинов.

Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите в Акапулко

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-otpadna-na-chetvartfinalite-v-akapulko-news246089.html

Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на тенис турнира в Акапулко, който е от категорията "АТП 500". Шампионът от 2014 г. загуби от австриеца Доминик Тиймс 5:7, 2:6 за един час и 36 минути. Най-добрият български тенисист не успя да се противопостави сериозно на 22-годишния си съперник, срещу когото игра за пръв път в кариерата си. Младият австриец показа значително по-добра, агресивна и лишена от много грешки игра и закономерно стигна до успеха. Австриецът стартира мача с пробив, който затвърди за 2:0. Димитров успя бързо да го върне и изравни резултата 2:2. Българинът обаче се пропука за втори път при 5:5, след което Тийм не пропусна възможността да затвори първия сет при свой сервис. Втората част отново започна с пробив за световния номер 15 Тиймс. Този път Димитров не получи никакъв шанс да навакса изоставането си. Българинът допусна втори пробив в седмия гейм и Тийм не даде точка на съперника, сервирайки за победата в мача. През цялата среща австриецът печелеше много по-лесно своите подавания, докато сервис геймовете на Димитров продължаваха доста по-дълго. Тийм вкара 81% от първите си сервиси, спечели 66% от тях и цели 75% от точките при разигран втори сервис. Той завърши с четири аса и без двойни грешки. В същото време Димитров направи само два аса при две двойни грешки и скромните 51% спечелени точки от начален удар. Българинът допусна двойно повече непредизвикани грешки - 32 срещу 16 за австриеца. Димитров пласира и почти два пъти по-малко завършващи удари - 13 срещу 23. В играта на мрежата австрийският тенисист също имаше сериозно предимство - 11 печеливши от общо 15 излизания срещу седем успешни от общо 14 за неговия съперник. С успеха срещу Димитров Тийм си гарантира изкачване до рекордното в кариерата си 14-о място. Тийм ще спори за за място на финала с победителя от американския дуел между Сам Куери и Тайлър Фриц. В другия полуфинал ще играят Бърнард Томич и Александър Долгополов. Григор Димитров записа пета загуба в 17 мача през сезона и продължава да преследва първата си титла от 2014 г. Следващият турнир с негово участие е първият от сериите "Мастърс" за 2016 г. - в Индиън Уелс между 7 и 20 март.

Пропуск в закона не позволява внезапни проверки на вероятните участници в картела за горивата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554872

След публикуването на секторния анализ на пазара на горивата Комисията за защита на конкуренцията започва процедури за установяване на картелни споразумения между седем от веригите бензиностанции в страната. КЗК разследва евентуален картел на пазара на горива „Имаме право да влезем на инспекции в компаниите, за които предполагаме, че участват в картела на пазара на горива. За целта обаче ни трябва разрешение от съда. Той пък е длъжен веднага да ги уведоми за предстоящата инспекция и ние отиваме там, където вече ни очакват". Това каза гово...

Нова марка на тема „Антични тракийски монети” пускат от Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554777

Главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки ще пусне в употреба пощенска марка на тема „Антични тракийски монети”. Изданието се състои от една марка в блок с номинална стойност 65 стотинки, в тираж 3100 броя и специален пощенски печат. Това ще стане днес от 11.00 часа в централното фоайе на Дома на културата "Борис Христов", град Пловдив, ул. "Гладстон" № 15. Автор на проекта е художника Сим...

Decrease in electricity price is likely, due to sharp drop in the price of natural gas: minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264550_Decrease+in+electricity+price+is+likely%2C+due+to+sharp+drop+in+the+price+of+natural+gas%3A+minister

  It is very likely electricity price to be decreased as the price of natural gas is reporting sharp downfall. That is what Bulgarian Minister of Energy Temenuzhka Petkova said for BNT
Regarding a statement made by chairman of the energy regulator Ivan Ivanov, that the price of electricity might be reduced because of lower price of the natural gas, Minister Petkova specified that the Energy and Water Regulatory Commission (EWRC) were making the relevant calculations and models. 
“It is expected, and it is possible electricity price to register a decrease, as we see sharp downfall in price of natural gas. The expected decrease will be slightly more than 20%,” the Miniser said, specifying that further analyses and calculations must be done in order the regulator to come out with a final decision about possible decrease. 

Предстоят и изслушвания на подозираните в участие в картел

http://www.cross.bg/bulgariya-kartel-pazara-1499686.html

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва процедура срещу седем вериги бензиностанции, за които има данни, че са формирали картел на пазара на горива. Започва и процедура за злоупотреба с монополно положение срещу "Лукойл Нефтохим". Според КЗК следните дружества: „Шел България" ЕАД, „Ромпетрол България" ЕАД, „Еко България" ООД, „ОМВ България" ООД, „Петрол" АД, „НИС Петрол" ЕООД и „Лукойл България" ЕООД са поддържали идентични цени на горивата си, при това по-високи от пазарните. „Поздравявам Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък. „Имаме право да влезем на инспекции в компаниите, за които предполагаме, че участват в картела на пазара на горива. За целта обаче ни трябва разрешение от съда. Той пък е длъжен веднага да ги уведоми за предстоящата инспекция и ние отиваме там, където вече ни очакват". Това обясни тази сутрин пред Нова телевизия говорителят на Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов.Той подчерта, че антимонополният орган няма законови лостове, с които „да натиснем търговците", за да намалят те цените на крайния продукт

Мъгла в Сливенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554871

Мъгла с видимост 50-100 метра има в планинската част на област Сливен. Пътищата са мокри. Температурите в областта са между 4 и 7, съобщи дежурният в Областно пътно управление - Сливен. Отпаднали са ограниченията за движение по магистрала „Тракия".  Нормално се извършва преминаването на всички автомобили през Котленския проход. В сила остава ограничението за тежките камиони над 10 тона през проходите Вратник и Твърдишки. Остават промените в организацията на движение и въведените ограничения в централната градска част заради работата по водния ц...

Албания: Сирийски бежанци чакат да влязат в страната

http://balkani.actualno.com/albanija-sirijski-bejanci-chakat-da-vljazat-v-stranata-news_525853.html

Голяма група сирийски бежанци чака да влезе на албанска територия. Това съобщи албанският министър по интеграцията Клайда Гйоша. Според него струпването на голямата група от бежанци по албанската граница е следствие от решението на съседна Република Македония да забрани влизането от Гърция на нейна територия на лица от Афганистан, както и от по-строгите гранични проверки за сирийци и иракчани от страна на македонските власти. Министърът не посочи точния брой на бежанците, които са се стр

Председателят на "Шалом": Не се знае дали Нобеловата награда е само персонална

http://interview.actualno.com/predsedateljat-na-shalom-ne-se-znae-dali-nobelovata-nagrada-e-samo-personalna-news_525827.html

Максим Бенвенисти е председател на еврейската организация в България „Шалом". Пред Actualno.com той коментира предложението, което дойде от израелски адвокат - Българската православна църква (БПЦ) да бъде номинирана за Нобелова награда за мир, заради спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и Холокоста. Г-н Бенвенисти, как ще коментирате идеята за номинирането на БПЦ за Нобелова награда? Предложението за това БПЦ да бъде номинирана за Нобелова награда е на наш

Златни спомени от Златоград

http://travel.actualno.com/zlatni-spomeni-ot-zlatograd-news_525835.html

Традиционни обичаи, автентични предмети и обстановка задвижват машината на времето в най-южния български град с име на благороден метал – Златоград. Скъпоценна история пази това място. Достигаме до нея благодарение на възрожденския квартал, на първия частен етнографски комплекс, на старите църкви, на запазените традиции. Място, идеално за посещение в края на една работна седмица. Каквато и причина да намерите да потеглите към Златоград, „Българският пътеводител“ ви приветства

Учители застанаха срещу директора на Художествената гимназия в Сливен

http://sliven.actualno.com/uchiteli-zastanaha-sreshtu-direktora-na-hudojestvenata-gimnazija-v-sliven-news_525854.html

Преподаватели-художници от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен се обявиха против управлението на досегашната директорка Пенка Кушкиева и евентуалното й назначение за нов 5-годишен мандат. Тодор Терзиев и Тошко Попов се опасяват, че начело на учебното заведение отново ще застане непрофесионалист. Те искат среща с министъра на културата Вежди Рашидов. „Опасяваме се, че нашето училище отново ще бъде управлявано по начин, водещ до разцепление и интриги, без шанс за

Кметът на Карлово на съд за присвояване в големи размери

http://society.actualno.com/kmetyt-na-karlovo-na-syd-za-prisvojavane-v-golemi-razmeri--news_525855.html

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе за разглеждане в Съда обвинителен акт срещу кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов за длъжностно присвояване в големи размери, съобщиха от прокуратурата. Обвинителният акт е за това, че в периода 24.04.2013 г.- 30.04.2014 г., в гр. Карлово, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Карлово, Кабаиванов е присвоил чужди пари в големи размери – общо 26 984,68 лева, собственост на Общи

Преди да купите мартеници, прочетете тази статия

http://curious.actualno.com/predi-da-kupite-martenici-prochetete-tazi-statija-news_525123.html

Само след няколко дни всички ще се закичим с мартеници в бяло и червено. Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността – белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Първоначално женските сватбени носии са червени. За всички е ясно, че почти не са останали мартеници, които да нямат по някой д

Възможно е цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като цената на природния газ спада драстично

http://www.cross.bg/tzenata-petkova-elektricheskata-1499685.html

/КРОСС/ Възможно е цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като цената на природния газ спада драстично. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на БНТ. Така министър Петкова потвърди думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, който преди дни заяви, че цената на тока може да падне. Министър Петкова обясни, че в момента от комисията работят, правят съответните модели и изчисления. Очаква се и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като виждаме, че цената на природния газ спада драстично, очакваното намаление е малко над 20%, каза тя и добави: Това е основната причина и елементът, който би дал възможност на комисията да понижи цената на електрическата енергия, но разбира се трябва да се направят доста анализи, изчисления докато се стигне до такова решение. Комисията е достатъчно компетентен орган, който щем се справи. На въпрос дали всички ще усетят това намаление или само индустрията, министър Петкова препрати отговора към Иван Иванов. „Това ще каже КЕВР, тъй като този елемент влиза в цената задължение към обществото. Когато КЕВР излезе с своето решение ще разберем за кого ще бъде това намаление", каза тя. 

Теменужка Петкова: БЕХ получи две обвързващи оферти за заем (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5327385

Теменужка Петкова: БЕХ получи две обвързващи оферти за заем (обновена)ТЕЦ-овете на газ трябва да намалят цената, защото има спад на синьото гориво, каза енергийният министър Теменужка Петкова по БНТ. "Има спад на потреблението и това сигурно ще доведе до падането на цената на електроенергията", заяви още Петкова. "След либерализацията на пазара на ток ще има реални цени на продукта", допълни тя.

Важно за всички варненци! В неделя затварят част от булевард, сменят маршрута на автобусите

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-varnentsi--V-nedelya-zatvaryat-chast-ot-bulevard--smenyat-marshruta-na-avtobusite__146707

Снимка Булфото "Градски транспор" ЕАД - Варна, информира, че във връзка с извършване на ремонтни дейности по подмяна на осветителните тел...

Руска авиокомпания обмисля купуването на български превозвач

http://petel.bg/Ruska-aviokompaniya-obmislya-kupuvaneto-na-balgarski-prevozvach__146708

Илюстрация: Булфото Акционерите от авиокомпанията S7 обмислят възможността да купят една от българските компании за пътнически транспо...

Закопчаха съпрузи за ало измами на възрастни жени

http://petel.bg/-Zakopchaha-sapruzi-za-alo-izmami-na-vazrastni-zheni__146709

Илюстрация: Булфото След проведени множество действия по разследването криминалисти от Горна Оряховица неутрализираха съпрузи от същ...

Пунктовете на границата с Гърция са отворени и в двете посоки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327361

От 22.20 часа снощи е възстановено движението през ГКПП Кулата –Промахон, който в 18.20 часа бе затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки. Към 8.00 часа контролно-пропускателните пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички моторни превозни средства в двете посоки. Няма образували се колони от чакащи.
От 22.20 часа снощи е възстановено движението през ГКПП Кулата –Промахон, който в 18.20 часа бе затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки. Към 8.00 часа контролно-пропускателните пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички моторни превозни средства в двете посоки. Няма образували се колони от чакащи.

По времето на Тройната коалиция нямаше такава безнаказаност, подчерта психолог

http://pik.bg/по-времето-на-тройната-коалиция-нямаше-такава-безнаказаност-подчерта-психолог-news492088.html

По времето на Тройната коалиция нямаше такава безнаказаност, подчерта психолог

Аз имам преки впечатление от охраната на Златомир Иванов. Специално с тази охрана, с която съм работил по съответен случай, криминален, те имаха съвсем различно поведение – не беше това махленско, бъбривско. Специално това са махленски прояви.

Тази оценка даде в сутрешния блок на бТВ бившият зам.-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов на биячите от Околовръстното, които пребиха с палки момче на шосето. Побойниците са криминално проявени и бяха спрегнати като охранителите на Златомир Иванов-Златко Баретата. Битовият характер на проблемите са прояви на безнаказаност. В МВР чиновничеството отдавна взе връх. По времето на Тройната коалиция нямаше такава безнаказаност, категоричен бе Йорданов.

„Авторитетът на МВР го руши порочната система да се представят за лидери хора, които нямат качества да бъдат лидери. В МВР от години се слагат хора, които нямат авторитет, а чиновници, които са удобни“, подчерта Йорданов.

„Тези хора от този запис не могат да бъдат никаква охрана. За да бъдещ назначен за охрана, ти не трябва да си осъждан, не трябва да имаш никакви провинения. Няма така възможност да бъдеш назначен на изпитателен срок за охранител без трудов договор“, отговори на твърденията на уж главатаря на биячите - Ивайло Борисов-Ториното, експертът по бодибилдинг и бодигард Маноил Манов.

„Някой не осъществява ефективен и точен контрол върху хората. Всички тези звена за самоохрана доведоха до това“, на мнение е той. Всеки от тези селски бабаити си мисли, че е абсолютно безнаказан. Това няма да е така, ако заработи прокуратурата. Когато рушиш авторитета на МВР няма как нещата да не стоят така, подчерта той.

Тук обаче Манов и Йорданов си размениха остри реплики, тъй като психологът порица поведението в МВР, докато бодигардът се опита да внуши, че то е рпавилно. На въпрос защо нито един полицаи, нито един гражданин, не се е намесил и не е предотвратил свадата, Маноил Манов изтъкна: „Как да помогне – виждате, те са се отклонили в еднолентов път за движение и се бият, и няма кой да им помогне, защото всеки слушайки нас тримата в това студио, казва няма кой да ме защити“.

„Мутрите“ на Ториното работили за него на изпитателен срок! Нямали вина за побоя!

http://www.bnews.bg/article-148932

Биячите разказали на шефа си, че някакъв младеж започнал хвърля бутилки по тях, докато са в движение.

Връчват на премиера списък със зелени далавери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326979

Списък с обществени поръчки за милиони евро, спечелени по съмнителен начин от организациите в коалицията „За да остане природа в България“ връчват на премиера Бойко Борисов днес в 9:30 от сдружението „За да останат хора в България“. Зад това име стоят представители на жителите и бизнеса в Банско, които повече от 10 години твърдят,
Списък с обществени поръчки за милиони евро, спечелени по съмнителен начин от организациите в коалицията „За да остане природа в България“ връчват на премиера Бойко Борисов днес в 9:30 от сдружението „За да останат хора в България“. Зад това име стоят представители на жителите и бизнеса в Банско, които повече от 10 години твърдят,

Банско внася писмото срещу зеления рекет в Министерския съвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326987

Писмото срещу дългогодишния екологичен рекет, който спъва развитието на Банско, връчват днес на премиера Бойко Борисов жители и бизнесмени от региона. Те ще го чакат пред сградата на МС в 9:30 часа.
Призивът за помощ бе разпространен в сряда, но хората са се събрали сега, за да помолят Борисов да ги приеме и да чуе проблемите им.
Писмото срещу дългогодишния екологичен рекет, който спъва развитието на Банско, връчват днес на премиера Бойко Борисов жители и бизнесмени от региона. Те ще го чакат пред сградата на МС в 9:30 часа. Призивът за помощ бе разпространен в сряда, но хората са се събрали сега, за да помолят Борисов да ги приеме и да чуе проблемите им.

МВР и главният прокурор обсъждат спешни мерки срещу насилието

http://www.mediapool.bg/mvr-i-glavniyat-prokuror-obsazhdat-speshni-merki-sreshtu-nasilieto-news246088.html

Главният прокурор Сотир Цацаров свика спешно заседание за вземане на незабавни мерки за засилване на контрола за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната, съобщиха от прокуратурата. В него ще участва главният секретар на МВР и директора на главна дирекция "Охранителна полиция" в МВР. Поводът за извънредното заседанието е побоят, който в сряда четирима мъже нанесоха на семейство на околовръстното шосе в София. Жената заснела инцидента е една от най-добрите ни състезателки в тройния скок от близкото минало и участничка в олимпийските игри в Сидни. В четвъртък Софийската районна прокуратура привлече като обвиняеми четиримата нападатели за извършеното от тях в съучастие хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Те са задържани до 72 часа с прокурорско разпореждане. Предстои Софийската районна прокуратура да внесе искане до Районния съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Очаквайте подробности

КЗК: Имаме тайна стратегия срещу картела на горива

http://frognews.bg/news_107601/KZK-Imame-taina-strategiia-sreshtu-kartela-na-goriva/

„Имаме право да влезем на инспекции в компаниите, за които предполагаме, че участват в картела на пазара на горива. За целта обаче ни трябва разрешение от съда. Той пък е длъжен веднага да ги уведоми за предстоящата инспекция и ние отиваме там, където вече ни очакват”. Това каза говорителят на Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов пред Нова телевизия.

КЗК: Може да има инспекции на подозирани в картела за горивата

http://frognews.bg/news_107601/KZK-Moje-da-ima-inspektsii-na-podozirani-v-kartela-za-gorivata/

„Имаме право да влезем на инспекции в компаниите, за които предполагаме, че участват в картела на пазара на горива. За целта обаче ни трябва разрешение от съда. Той пък е длъжен веднага да ги уведоми за предстоящата инспекция и ние отиваме там, където вече ни очакват”. Това каза говорителят на Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов пред Нова телевизия.

Медиите в Турция: Синът на Ердоган финансира Лютви Местан

http://www.moreto.net/novini.php?n=314411

Синът на турския президент Реджеп Ердоган - Билял, има роля в създаването на новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност), съобщава турският вестник "Сьозджу". "Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) успя да разедини политически и турците в България", пише изданието.

Ахмед Юсеин: Кръгът, в който се разпределят порциите, е голям, не е само Пеевски

http://www.cross.bg/yusein-ahmed-peevski-1499684.html

/КРОСС/ Според Ахмед Юсеин, бивш член на ДПС,има сериозно несъответствие между официалните приходи на повечето от членовете на ДПС и начина им на живот. Всичко е подчинено на далаверата, каза той пред Нова телевизия. Кръгът, в който се разпределят порциите е голям, не е само Пеевски, каза Юсеин, който, по собствените му думи, е бил „послушното куче на почетния председател". Във Facebook той написа: "Не е ясно кой е ръководител на партията. Нейният основател или "многообичаният" в България, Европа и Америка Пеевски или пък назначените съпредседатели".В статуса си Юсеин заявява, че членовете на парламентарната група са "шампиони по корупция", което според него е видно от сметките им в КТБ, български и швейцарски банки. Сега Ахмед Юсеин е част от новата партия на Лютви Местан. По думите му, „Местан беше нещо като временно управляващ". Новата партия ДОСТ ще бъде учредена тази събота, 27 февруари. Дали „Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) ще успее да събере електорат предстои да видим. Палачинката се обърна много сериозно, коментира Ахмед Юсеин.Аз бях готов да се разделя с поста си още преди събитията с г-н Местан, виждайки какво става с партията още от 2007 година - големия спад на изборите, каза Ахмед Юсеин

Опасна пешеходна пътека в центъра на София

http://pik.bg/опасна-пешеходна-пътека-в-центъра-на-софия-news492084.html

Опасна пешеходна пътека в центъра на София

Пешеходна пътека в центъра на София се оказа опасна за пешеходците. Тя се намира на булевард „Янко Сакъзов" до парка „Заимов” и е особено рискова за пресичане, тъй като инцидентите там са много чести.

Автомобилите карат бързо по булеварда и не се съобразяват с пешеходците. Нощно време пък отсечката се превръща в писта за състезания, съобщава Нова телевизия. 

Хората пресичат на късмет - преценяват колата, дали шофьорът има намерение да спре. 

В присъствието на полицията обаче шофьорите гледат да пазят поведение. Пешеходците пък прибягват до всякакви методи, за да се доберат невредими до отсрещния тротоар - от стратегическо изчакване, до лек спринт. 

За час двама шофьори отнесоха по един акт. Санкцията за първо провинение е 100 лева, а за второ – отнемане на книжката за един месец. 

Камерите на пътните полицаи заснемат всичко това ежедневно и навсякъде. И за да не разчитат единствено на съвестта на шофьорите, местната власт смята да търси други начини да опази пешеходците – като повдигнати пътеки и предупредителни светофари.

Захарова нарече сплашване призива на американските власти да не купуват руски облигации

http://www.cross.bg/zaharova-amerikanskite-departament-1499669.html

/КРОСС/ Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече сплашване призивът на американските власти, препоръчали на големите банки да не купуват руски държавни облигации, предаде ТАСС. За предупреждението от страна на министерството на финансите и държавния департамент на САЩ съобщи в сряда електронната версия на в. Wall Street Journal. В статията се посочва, че не е имало пряка забрана за американските финансови институции, но представителите на Държавния департамент са дали да се разбере, че придобиването на руски акции „ще бъде в разрез с курса на американската външна политика“. Захарова цитира част от публикацията във вестника. По думите й, източник в Държавния департамент е изразил следната позиция: „Много е важно частните компании в САЩ, ЕС и в целия свят да разберат, че Русия ще остане пазар с висока степен на риска, докато продължават опитите й за дестабилизиране на Украйна“. „Това вече не е натиск, това е сплашване“, каза Захарова.

Втори ден четат обвинението за възхваляване на джихад на имамите от Пазарджик

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327365

Делото срещу 14 имами от Пазарджик, обвинени в разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава”, продължава. Процесът започна в Окръжния съд в града вчера. 
Очаква се днес прокурорът по делото Недялка Попова да продължи с четенето на обвинителния акт от 150 страници. Както Труд писа за пръв път съд у нас гледа дело
Делото срещу 14 имами от Пазарджик, обвинени в разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава”, продължава. Процесът започна в Окръжния съд в града вчера.  Очаква се днес прокурорът по делото Недялка Попова да продължи с четенето на обвинителния акт от 150 страници. Както Труд писа за пръв път съд у нас гледа дело

Експерт: Доматите и краставиците по пазарите ни са пред разваляне

https://www.24chasa.bg/Article/5327364

Експерт: Доматите и краставиците по пазарите ни са пред развалянеАко можем да предупредим, в интерес на здравето на българските потребители, ще кажем, че тези зеленчуци, които виждате по пазарите не са пресни, а са точно преди разваляне на продуктите. Това заяви пред БГНЕС Георги Камбуров, секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Всички гранични пунктове с Гърция са отворени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554869

От 22.20 часа снощи е възстановено движението през ГКПП Кулата –Промахон, който в 18.20 часа бе затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки, съобщават от МВР. Към 8.00 часа днес контролно-пропускателните пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички моторни превозни средства в двете посоки. Няма образували се колони от чакащи....

КЗК: Законодателен пропуск не позволява внезапните проверки на регулатора

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-zakonodatelen-propusk-ne-pozvoliava-vnezapnite-proverki-na-regulatora-212096/

1,48 лв. за литър дизел е нормална цена в момента, а не 2 лв., заяви Веселин Марешки, който до месец ще отвори бензиностанция и в София

Ангел Найденов: Военните не са пъдари, на границата трябва да охраняват с оръжия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5327381

Военнослужещите все пак не са пъдари. С геги ли ще охраняват военните границата, ако не с личното си оръжие, коментира бившият министър на отбраната и депутат от БСП Ангел Найденов въпроса, дали изпратените да помагат с охраната по границата, трябва да са въоръжени.
„Винаги съм смятал и продължавам да смятам,
Военнослужещите все пак не са пъдари. С геги ли ще охраняват военните границата, ако не с личното си оръжие, коментира бившият министър на отбраната и депутат от БСП Ангел Найденов въпроса, дали изпратените да помагат с охраната по границата, трябва да са въоръжени. „Винаги съм смятал и продължавам да смятам,

КЗК: Законодателен пропуск не поволява внезапните проверки на регулатора

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-zakonodatelen-propusk-ne-povoliava-vnezapnite-proverki-na-regulatora-212096/

1,48 лв. за литър дизел е нормална цена в момента, а не 2 лв., заяви Веселин Марешки, който до месец ще отвори бензиностанция и в София

Емил Радев: Събираме подписи за обсъждане на граничните блокади в ЕП

http://www.cross.bg/radev-emil-durzhava-1499683.html

/КРОСС/ Български евродепутати събират подписи за внасяне на въпроса с блокадите по българо-гръцката граница в пленарната зала на Европейския парламент. Пред БНР евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев съобщи, че вероятно още тази седмица ще бъдат събрани необходимите 40 подписа за отнасяне на проблема към ръководството на ЕП. Процедурата за изпращане на писма от Европейската комисия до гръцката държава е започнала, заяви още Радев. Наказателните процедури на ЕК са вид инструмент, но ако напролет гръцките фермери "дръпнат" техниката и се върнат да си орат нивите, наказателната процедура може да бъде прекратена заради отпадане на причината, предупреди Радев. Той бе категоричен, че България до момента е предприела всичко възможно за защита на интересите си. Има практика на наложена санкция от ЕК спрямо отделна държава - такава санкция е налагана върху Франция, но там "войната" се е водила доста дълго време и това е дало възможност да се довърши процедурата, обясни Радев, визирайки досегашни европрактики при сходни случаи. Гръцката държава не функционира, но да се надяваме че гръцките съдилища функционират и българският бизнес ще може след съдебни битки да получи компенсация, подчерта още Емил Радев и се позова на европейска практика в тази насока. Той посочи т.нар

60 средни работни заплати са нужни за покупка на жилище у нас

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/60-sredni-rabotni-zaplati-sa-nujni-za-pokupka-na-jilishte-u-nas-211910/

По данни на националната статистика покупката на недвижими имоти е станала по-достъпна в сравнение с предишните години

Архиехископ Серафим ще бъде почитан като Софийски чудотворец от днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/26/2712527_arhiehiskop_serafim_shte_bude_pochitan_kato_sofiiski/?ref=rss


На света литургия в патриаршеския храм "С Александър Невски" българската и руската православна църква официално ще обявят днес архиепископ Серафим за светец. 
 
За пръв път двете духовенства извършват съвместна канонизация.
 
Архиепископ Серафим е почитан в Русия, но и у нас е познат с делата си, защото по-голямата част от живота си прекарва именно в България. 


Литийно шествие пренесе иконата на свети Серафим, архиепископ Богучарски, който ще бъде почитан...

Адв. Марковски: Биячите от Околовръстното ще са с условни присъди

http://frognews.bg/news_107612/Adv-Markovski-Biiachite-ot-Okolovrastnoto-shte-sa-s-uslovni-prisadi/

Биячите от Околовръстното ще получат условна присъда, каза адвокат Марин Марковски по БНТ. Юристът заяви в ефир, че е почти сигурен в решението на магистратите и посочи причината. "Съдиите са милозливи", мотивира се той.

Усети ли КЗК "вятъра на промяната", или закъсня

http://www.vesti.bg/bulgaria/useti-li-kzk-viatyra-na-promianata-ili-zakysnia-6050615

"Това, което надали някой е очаквал, се случи”, коментира министър-председателят Бойко Борисов относно проверката на КЗК за картел при цените на горивата у нас. Мартин Димитров обаче смята, че това което прави Комисията е "много, много закъсняло"

Усети ли КЗК "вятъра на промяната" и какво ще прави

http://www.vesti.bg/bulgaria/useti-li-kzk-viatyra-na-promianata-i-kakvo-shte-pravi-6050615

"Поздравявам комисията, че най-сетне са излезли с решение, което е в унисон със съмненията, които имахме ние", коментира Бойко Борисов, а говорителят на КЗК заяви, че ще се правят инспекции в съмнителни компании

Усети ли КЗК "вяръта на промяната" и какво ще прави

http://www.vesti.bg/bulgaria/useti-li-kzk-viaryta-na-promianata-i-kakvo-shte-pravi-6050615

"Поздравявам комисията, че най-сетне са излезли с решение, което е в унисон със съмненията, които имахме ние", коментира Бойко Борисов, а говорителят на КЗК заяви, че ще се правят инспекции в съмнителни компании

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/bulgariya-purva-sofiya-1499682.html

/КРОСС/ "Мутри с присъди за побои и грабежи пребиха шофьр", пише на първа страница 24 часа. Вестникът цитира работодателя им Ивайло Борисов с прякор Ториното, заявил пред бТВ, че четиримата са предизвикани от пребития мъж. Изданието информира още, че във Враца се възобновяват протестите на близки на починалия 18-годишен Тодор по време на нанесен му побой от двама братя."На вниманието на министър-председателя - още обществени поръчки за спиране", е заглавието на първа страница на Земя, по повод електронна обществена поръчка на Министреството на финансите, при която е нарушен текст, изискващ равнопоставеност и прозрачност. Дума цитира разследване на предаването "Господари на ефира", в което пред скрита камера директорката на Столичния инспекторат Веска Георгиева разказва, че фирми на Делян Пеевски влагат некачествени материали. Фирмите строят Северната скоростна тангента на Околовръстното шосе на София. Заглавието на вестникът гласи: "Всички мълчат за Северната тангента"."На среща в руската Дума стана ясно, че руснаците идват", обявява на първа страница Труд. Става дума за представените от министъра на туризма Николина Ангелкова пред руски депутати възможности за туризъм у нас. Очаква се миналогодишният отлив на руски туристи в България тази година да бъде преодолян

Днес Иран избира нов парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_624858.html

Милиони избиратели в Иран днес ще избират парламент и членовете на Съвета на експертите, съобщава Би Би Си. Това е първият вот в Иран след историческото споразумение със световните сили за ядрената програма на страната. Силите на реформистите и умерените, които подкрепят президента на Иран Хасан Рухани, създадоха коалиция с името "Списъкът на надеждата". Новата политическа формация ще има за цел да намали броя на членовете на парламента и на Съвета, които водят твърда и понякога крайна политика. В Иран право на глас днес имат близо 55 млн. души.

Японците намаляха с близо милион за 5 години

http://asia.actualno.com/japoncite-namaljaha-s-blizo-milion-za-5-godini-news_525842.html

Населението на Япония е намаляло през последните пет години с почти 950 хиляди и сега е около 127,1 милиона души. Данните са от преброяването на населението, проведено миналата година и обявен днес. За пръв път при преброяване на населението, което се прави на всеки пет години от 1920 г., се отбелязва намаляване на броя му. Намаляването на населението, както се посочва в правителственото съобщение, се дължи на спад на раждаемостта. В същото време се отбелязва ръст на населението в отделн

Дневен хороскоп за 26.02

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-2602--news_525844.html

Петък ще донесе много противоречиви емоции на земните зодии. Овните ще се изправят пред нещо ново и вълнуващо, но вътрешно няма да са спокойни от случващото се. Всяка от зодиите ще има интересен ден и трябва да се наслади на хубавите моменти. Дневен хороскоп за Овен Днес имате истински шанс да ви се случи чудо. Може и да не вярвате в това, може да се сблъскате глава в глава с него и пак да не повярвате. Добрата новина е, че ще ви бъде дадено достатъчно време да повярвате и да реагирате подо

Ремонтират Паметника Шипка и бронзовия му лъв

http://society.actualno.com/remontirat-pametnika-shipka-i-bronzovija-mu-lyv-news_525846.html

Паметникът на свободата Шипка ще бъде ремонтиран. За целта той ще бъде заснет с дрон, съобщи директорът на музея „Шипка-Бузлуджа" д-р по история Чавдар Ангелов. Последният ремонт на Шипка е правен през 80-те години на миналия век. Бронзовият лъв на паметника също трябва да бъде ремонтиран. Бронзовият лъв на 31-метровия Паметник на свободата е дълъг 8 метра и висок 4 метра. Изработен е от 28 бронзови черупки, с общо тегло 28 тона, предаде Дарик. Заснeмането с дрон е с цел да бъдат улесн

По знаков случай за убийство - баща на обвиняем се възмущава от "улично правосъдие"

http://vraza.actualno.com/po-znakov-sluchaj-za-ubijstvo---bashta-na-obvinjaem-se-vyzmushtava-ot-ulichno-pravosydie-news_525845.html

Знаков случай на убийство във Враца придоби нови краски, след като бащата на един от обвиняемите – Ивайло Иванов-Акулата, сподели съмненията си относно движението на делото. Преди почти година на първа инстанция Иванов, Калин Димитров-Скинара и Иван Каменов-Цофъра получиха по 18 години затвор за убийството на тийнейджъра Николай Димитров. Съдът не прие тезата на прокуратурата, че убийството е извършено по особено жесток за жертвата начин. Обвинението посочваше, че смъртта е настъпила след

Труп на мъж е открит в двора на палестинското посолство в София

http://sofia.actualno.com/trup-na-myj-e-otkrit-v-dvora-na-palestinskoto-posolstvo-v-sofija-news_525851.html

Труп на мъж е открит в двора на посолството на Палестина в София. В момента районът около чуждата мисия на столичния булевард "Джеймс Баучър" е блокиран от полиция. На място е заместник-директорът на СДВР Борислав Борисов. Към 9.40 ч. униформените са получили разрешение да влязат на територията на посолството. Изпратен е и екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици, информира БНР. Сигналът е подаден около 8 часа тази сутрин. Няма яснота кой е мъж и какви са причините за убийството

Честванията за 3-ти март в Асеновград започват днес

http://asenovgrad.actualno.com/chestvanijata-za-3-ti-mart-v-asenovgrad-zapochvat-dnes-news_525852.html

Мероприятията, с които Асеновград ще отбележи националния празник на България – 3-ти март, започват още днес. В Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ точно в 17:30 ч. тази вечер ще бъде открита изложбата от детски рисунки, наречена „Син съм на земя прекрасна...”. Експозицията е изготвена от децата на представително детско ателие „Пъстроцвет” в Асеновград. В понеделник /29.02.16 г./ отново в Градската библиотека ще бъде представен гостуващият проект &b

ВАС: Петър Стоянович е позволил 500 деца да учат в опасна за живота им сграда

http://education.actualno.com/vas-petyr-stojanovich-e-pozvolil-500-deca-da-uchat-v-opasna-za-jivota-im-sgrada-news_525848.html

Върховният административен съд (ВАС) отмени Заповед № РД 09 – 95/21.02.2014 г. на бившия министър на културата Петър Стоянович, с която той настани близо 500 ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в опасната за живота и здравето им сграда на ул. Св. Св Кирил и Методий № 64 в близост до Женския пазар в София. Това стана с решение на съда по делото, заведено от родители на ученици от гимназията. В своето решение съдът отбелязва ,че "еднопосочно всички доказателст

ДОСТ се учредява утре, съратник на Местан се извини на Касим Дал

http://offnews.bg/news/n_1/n_624857.html

Лютви Местан бе нещо като временно управляващ ДПС. Всичко в Движението за права и свободи е подчинено на далаверата.  Това заяви по Нова тв Ахмед Юсеин, бивш депутат от ДПС, който напусна партията с емоционално писмо във фейсбук в началото на февруари. Дали избирателите на ДПС ще припознаят ДОСТ, която ще се учреди утре, и Местан, зависи много от неговите действия в бъдеще, аз съм с него, каза още Юсеин.  В момента на турско-сирийската и на турско-иракската граница има много войници, които са с българско гражданство. Техните родители гласуваха за нас. Не може почетният председател на ДПС да се обявява за Русия и против НАТО, обясни още Юсеин.  Ахмед Юсеин се извини на Касим Дал и призна, че хората, напуснали заедно с него, са прогледнали по-рано. 

"24 чаши"

https://www.24chasa.bg/Article/5326778

"24 чаши"Силва Зурлева - името и лицето, с което свързваме най-често Нова телевизия, днес става с една година по-красива и по-мъдра. Това е вероятно най-емоционалният тв шеф, който е готов във всяка част на денонощието да брани професионализма на репортерите на Нова тв. Приятелите от “24 часа” пожелават на члена на борда на директорите на “Нова

Ториното за биячите от Околовръстното: Познавам ги от месец, нямат договори с мен

https://www.24chasa.bg/Article/5327357

Ториното за биячите от Околовръстното: Познавам ги от месец, нямат договори с менИвайло Борисов-Ториното познавал 4-те мутри, които го охраняват само от 1 месец. Това твърди той в интервю пред БиТиВи. Ториното нямал договори с тях. Категоричен е, че са били предизвикани от пострадалия Васко Наумов и ще им осигури защита в съда. "Имам бизнес с депониране на земни маси", каза Ивайло Борисов и отрече да има връзка със Златомир

Стресът от финансови затруднения причинява и физическа болка

https://www.24chasa.bg/Article/5327348

Стресът от финансови затруднения причинява и физическа болкаФинансовите затруднения може да се отразят не само на портфейла, но и на тялото ни. Възможно е хората, които губят съня си и са под стрес заради парични проблеми, да изпитват повече физическа болка в сравнение със спокойните за икономическия си статус, разкрива изследване. Проучването, публикувано в журнала Psychological Science,

Бензиностанции ЕКО получиха юбилеен сертификат номер 1500 по програма “Гаранция ЕКО”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326940

Преди близо 2 години веригата бензиностанции стартира уникалната за България програма за качествен и количествен контрол на горивата
Юбилейната проверка номер 1500 от програмата “Гаранция ЕКО” се проведе на бензиностанция ЕКО на бул. “България” в гр. София. Тя отчете пълно съответствие както при количественoто замерване на проверените светли
Преди близо 2 години веригата бензиностанции стартира уникалната за България програма за качествен и количествен контрол на горивата Юбилейната проверка номер 1500 от програмата “Гаранция ЕКО” се проведе на бензиностанция ЕКО на бул. “България” в гр. София. Тя отчете пълно съответствие както при количественoто замерване на проверените светли

Монтират осветителни тела на пътя за Златните

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554795

Обновената отсечка на пътя Варна - "Златни пясъци" ще бъде изцяло осветена. В момента се работи по монтиране на осветителните тела и се очаква скоро дейностите да приключат, съобщи във Фейсбук кметът Иван Портних. Става въпрос за пътния участък от Т-образното кръстовище до светофарната уредба на входа на курортния комплекс, уточни той в социалната мрежа....

Миролюба Бенатова: МВР се е превърнало в drink and drive

http://pik.bg/миролюба-бенатова-мвр-се-е-превърнало-в-drink-and-drive-news492063.html

Миролюба Бенатова: МВР се е превърнало в drink and drive

Районна прокуратура е повдигнала обвинения на четири лица. Обвиненията са за предизвикване на средна телесна повреда и за хулиганство.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Към момента сме установили, че тези хора са служители на охранителна фирма, която няма лиценз. До момента сме разпитали 15 лица, като разпитите продължават.

Видеозаписът също може да бъде използван за доказателство, след извършване на определени експертизи. Не мога да коментирам Ивайло Борисов - Ториното, защото нашите усилия са концентрирани да съберем необходимите доказателства за четиримата извършители. Те отказват да дадат показания, но това е тяхно право. Трима от задържаните са криминално проявени, разкри Арнаудова. По темата мнение изказаха журналистката Миролюба Бенатова и Любен Дилов - син. За мен това е дежавю.

Тези сцени ги гледаме в последните 25 години. Миналата седмица е станал страшен бой между охраната на сина на Златко Баретата и Бирмата. В бюлетина МВР няма такова нещо. В Пирогов също не могат да си спомнят за случая и колко пострадали са прегледали. Цялата работа е станала, защото гаджето на единия отишла до тоалетна с охрана, другият от нямане какво да прави я закачил и е станал страшен бой. Ситуацията прилича на мутренските времена, за които тези хора само са чували.

Чула жабата, че подковават коня и вдигнала и тя краката. Положението не е никак добро. Не може патрулки да се използват за ескорт. Има богати хора, които използват патрулките на МВР за drink and drive. Това е страшно, разкри Бенатова. Законът е достатъчно строг и сериозен, стига да се спазва. В момента се наблюдава нещо много интересно. Млади хора си наемат охрана за нощните излизания, не защото има от какво да се притесняват, а защото си мислят, че е модерно. Агресията се мултиплицира навсякъде. За това най-голяма вина носят политиците, защото те толерират това поведение. Всичко тръгва от изпълнителната власт. Говоря общо, не коментирам сегашното управление. Трябва да се направят много сериозни анализи, коментира Дилов - син.

М. Бенатова: В момента парите на групировките не са от наркотрафик, а от обществени поръчки

http://www.cross.bg/benatova-slychaii-dilov-1499681.html

/КРОСС/ В момента парите на групировките не са от наркотрафик, макар че и такъв има, парите им са от обществени поръчки. Това каза журналистката Миролюба Бенатова в студиото на Нова телевизия в отговор на  въпроса връщат ли се мутренските времена или не са си отивали. Тя припомни как бившите вътрешни министри са реагирали относно групировките и заяви, че „за пореден път и МВР, и прокуратурата са отстъпи от нормалните си функции". Мутрите винаги са били видимата част на организирана престъпност, но в никакъв случай те не са били тези, от които нещо е зависило, добави тя. Повод за коментара й бе последният случай на публичен побой. Млад мъж бе пребит на Околовръстното шосе в София от четирима мъже заради няколко натискания на клаксона. За мен това е дежавю, каза Бенатова.  Хора с възможности ползват патрулките, срещу 50 лева, да ги екскортират, защото са пили, за drink and drive, разказа журналистката. Не може МВР да е стигнало това дъно, заяви тя.   Бенатова разказа за случай на побой в столично заведение между охраната на две известни лица от ъндърграунда, който не фигурира в бюлетина на МВР, а по думите на Дилов-син, и в "Пирогов" не си спомнят за него. Този агресивен начин на поведение се налага в цялото общество и няма кой да го спре, заяви в студиото на Нова телевизия Любен Дилов -син. И лечението на този модел не е през законодателството. Законодателството е достатъчно респектиращо, стига да бъде прилагано

Без вода в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554865

Във връзка с реконструкция на водопровода, без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще остане ул. "Веселие"....

Музей на открито "Да докоснем историята" - част от събитията на 3-ти март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554867

На 3 март 2016 г., от 10:30 часа, представители на регионалният клуб в Плевен на Национално дружество „Традиция" съвместно с Военен клуб - Плевен ще вземат участие в честванията в гр. Плевен по случай Освобождението на България от турско робство. Левият фланг на формированията, които ще се включат в тържествения ритуал ще бъде осигурен от плевенските патриоти от Национално дружество „Традиция", облечени в опълченски и руски униформи символизиращи споената с кръв дружба между българи и руси в хода на Освободителната война. Вниманието на граждан...

Всички гранични пунктове с Гърция са отворени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554866

Към 8.00 ч. контролно-пропускателните пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички моторни превозни средства в двете посоки, съобщи МВР. Няма колони от чакащи. От 22.20 ч. снощи е възстановено движението през ГКПП "Кулата-Промахон", който в 18.20 ч. бе затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки.  ...

КЗК: Случаят във Варна показа, че там няма регионален картел

http://pik.bg/кзк-случаят-във-варна-показа-че-там-няма-регионален-картел-news492062.html

КЗК: Случаят във Варна показа, че там няма регионален картел

Нямаме лостове, с които да натиснем търговците. Не можем да се бъркаме в пазара. Идеята от работата ни е, когато наказваме нарушилите правилата, те да се дисциплинират и това да е обеца и за другите. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

Вчера Комисията официално съобщи, че на пазара на горива има картел. 

„Вчерашното ни решение е следствие на самосезиране на комисията. Този секторен анализ започна в средата на миналата година. Засичаме как в един доста дълъг период от време се променя пазарът в България. В един момент търговците на дребно започват да печелят много повече. Става голяма разликата между цените на едро и цените на дребно. Особено притеснително е, че цените на дребно стоят доста високи при различните компании”, коментира той. 

Гаврилов каза още, че компаниите ще бъдат изслушани пред КЗК. „Имаме възможност, ако решим, да влезе на инспекция в тях. За да отидем на инспекция на място, трябва да получим разрешение от съда. Съгласно разпоредбите на българското законодателство съдът веднага уведомява фирмата за предстоящата проверка. И когато отидем там, те вече ни очакват и се случват смешни неща”, каза още говорителят на КЗК. 

Гаврилов съобщи, че Комисията не се е занимавала с казуса на Веселин Марешки, защото не била сезирана от никой. „Не знаем при какви условия той извършва своята търговия. Случаят във Варна е насърчителен, той показа, че там няма регионален картел. 

Марио Гаврилов добави, че не само на бензиностанциите на Марешки цените на горивата са по-ниски. „И в София има бензиностанции, и по АМ „Хемус”. И там цените са подобни на тези по бензиностанциите на Марешки”, каза още той.

Първи снимки от мястото! Заради хлъзгав път: Жена се натресе с „Ауди” в мантинелата край Варна

http://petel.bg/Parvi-snimki-ot-myastoto--Zaradi-hlazgav-pat--ZHena-se-natrese-s----Audi----v-mantinelata-kray-Varna__146703

Жена зад волана претърпя катастрофа с личния си автомобил "Ауди А4" днес в 08:50 часа по пътя между Златни пясъци и Варна. Дамата е карала в п...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване