15-годишно момче простреляно пред училище в столичния кв. "Княжево"

http://www.cross.bg/momche-prostrelyano-doma-1499777.html

/КРОСС/Пред сградата на столично училище в кв. „Княжево" е простреляно момче. Сигналът е получен в полицията в 15:40 часа, съобщават от пресцентъра на МВР. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната полицията и бърза помощ. Установена е самоличността на пострадалото момче - на 15 години, което е откарано в болница и настанено за лечение. Веднага са започнали оперативно-издирвателни действия за установяване на извършителя на престъплението. Минути по-късно е установено, че той е 16-годишен, задържан е в дома му. 16-годишният ученик е прострелял момчето след спор за момиче, съобщи БНР. Пострадалото момче е простреляно един път в областта на таза. Няма опасност за живота му. Между двете момчета е тлеело напрежение от доста време. Стрелецът е бивш ученик на училището, пред което се е разиграла случката. Той е задържан в дома му. Установено е, че е взел пистолета от вуйчо си. Оръжието е законно притежавано от мъжа, но е твърде вероятно да не е съхранявано добре. 15-годишното момче е простреляно със законно притежаван пистолет. Оръжието е собственост на бащата на 16-годишния извършител на престъплението, който бе задържан минути след инцидента. Бащата е военен, вероятно е оставил оръжието си у дома без надзор. Цялата униформа на простреляното момче е била в кръв, разказаха очевидци за "24 часа". Криминалисти продължават работата по случая, продължава и огледът на място, както и установяването на всички обстоятелства около случая

15-годишно момче простреляно пред училище в столичния кв. "Княжево"

http://www.cross.bg/momche-prostrelyano-politziyata-1499777.html

/КРОСС/Пред сградата на столично училище в кв. „Княжево" е простреляно момче. Сигналът е получен в полицията в 15:40 часа, съобщават от пресцентъра на МВР. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната полицията и бърза помощ. Установена е самоличността на пострадалото момче - на 15 години, което е откарано в болница и настанено за лечение. Веднага са започнали оперативно-издирвателни действия за установяване на извършителя на престъплението. Минути по-късно е установено, че той е 16-годишен, задържан е в дома му. По първоначални данни причина за агресията бил скандал между двамата. Криминалисти продължават работата по случая, продължава и огледът на място, както и установяването на всички обстоятелства около случая. Очаквайте подробности.  

Осем отбора ветерани участват в турнир по футбол на малки врати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555137

Осем отбора са се записали за участие в турнир по футбол на малки врати за ветерани над 40 години. Това съобщиха организаторите от ОК на ФВФСТ и Инициативен комитет на ветераните. Надпреварата ще се проведе в събота и неделя в спортна зала „Лудогорец“. Отборите са разпределени в две групи, в група А са „Ужас 1“, „Амилуум“, „Спортен стил“ и „Ясен“, а в група Б – „Ужас 2“, „Диамант“, „100 кила“ и „Бели Лом“. Ето часовете, в които ще се играят мачовете:

100 бунтовнически групи със споразумение за примирие в Сирия

http://frognews.bg/news_107649/100-buntovnicheski-grupi-sas-sporazumenie-za-primirie-v-Siriia/

Близо 100 бунтовнически фракции са подписали споразумението за примирие в Сирия, съобщи Ройтерс, като цитира източник от преговорите в Женева. Съгласно споразумението срокът за отговор на опозиционните групи изтичаше днес, съобщи БНР.

Варненското ларго - с чисто нова визия

http://www.moreto.net/novini.php?n=314468

Варненското ларго вече има напълно нова визия. Нова качествена настилка, ново осветление и озеленяване, нови пейки и кошчета за смет посрещат пешеходците по бул. „Сливница", в участъка от „Севастопол" до входа на Морската градина при Фестивалния комплекс.

Тъпият въпрос за мутренските времена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5329021

 Дали защото нямат време да мислят, или по друга заразителна причина, в последно време много хора, наблюдавайки агресията в България, питат, все едно не знаят: връщат ли се мутренските времена?
Ами не се връщат, разбира се. Те не са си отивали.
Какво е „мутра“? Това е нашенец, който си живее по свое законодателство,
 Дали защото нямат време да мислят, или по друга заразителна причина, в последно време много хора, наблюдавайки агресията в България, питат, все едно не знаят: връщат ли се мутренските времена? Ами не се връщат, разбира се. Те не са си отивали. Какво е „мутра“? Това е нашенец, който си живее по свое законодателство,

Пазарите в САЩ реагират слабо на порцията макроикономически данни*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pazarite-v-sasht-reagirat-slabo-na-porciiata-makroikonomicheski-danni-212158/

Инвеститорите следят и срещата на централните банкери и министрите на финансите от страните от Г-20 в Шанхай

КНСБ НАСТОЯВА: 1260 лева стартова заплата за лекар, 840 лева за медицинска сестра!

http://pik.bg/кнсб-настоява-1260-лева-стартова-заплата-за-лекар-840-лева-за-медицинска-сестра-news492487.html

КНСБ НАСТОЯВА: 1260 лева стартова заплата за лекар, 840 лева за медицинска сестра!

Началните заплати на лекарите и медицинските сестри да се определят по нов начин и да са съответно три и два пъти по-високи от минималната работна заплата за страната, което сега прави 1260 и 840 лева. За санитарите предложението е началното възнаграждение да е колкото минималното или 420 лева в момента.

Това ще предложи Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ при подписването на новия колективен трудов договор в системата на здравеопазването, който предстои да се подпише през юли. Това оповести зам.-председателят на организацията д-р Пламен Радославов.

Идеята на синдикалистите е по този начин да се спре изтичането на медицински кадри зад граница.

По нормативна уредба в момента заплащането на специализантите е 950 лв. и нерядко се получава така, че те са по-добре платени от лекарите, които ги обучават, коментира д-р Пламен Радославов.

 

„Получава се парадокс, съгласно наредбата за следдипломната квалификация на лекарите и медицинския персонал, началната заплата на специализанта е минималния осигурителен доход за страната. Разбирайте, че в момента, на много места основните възнаграждения на обучаващите са по-ниски от основното възнаграждение на специализанта, на обучаващия се“, обясни той.

 

Намеренията на правителството са от 1 януари догодина минималната заплата да се повиши с 40 лева  ида стане 460 лева. Ако идеята на синдикалистите бъде приета, това означава, че през 2017 г. докторите ще почват работа с възнаграждение от 1380 лева, а медсестрите - 920 лева, сочат сметките.

Балотаж за президентския пост във ФИФА

http://www.bnews.bg/article-148975

При проведеното тайно гласуване най-много гласове събра Инфантино с 88, следван от шейх Салман с 85.

Момчето, простреляло ученик в София, е използвало боен пистолет

http://crime.actualno.com/momcheto-prostreljalo-uchenik-v-sofija-e-izpolzvalo-boen-pistolet-news_525980.html

Пистолетът, с който днес беше простреляно 15-годишно момче в София, е бил боен. Смята се, че е притежание на вуйчото на стрелеца. Пострадалото момчето е живо, без опасност за живота, настанено е в болница с огнестрелна рана в областта на таза. Самоличността му е установена, съобщава Нова телевизия. Стрелбата е станала малко преди 15:40 часа на стадион близо до училището. След като приключили учебните му часове, осмокласникът отишил да рита топка на стадиона. Именно там го нападнал 16-годишният

ТТИП може да бъде подписано до края на годината

http://europe.actualno.com/ttip-moje-da-byde-podpisano-do-kraja-na-godinata-news_525982.html

Преговарящите по предизвикалия множество притеснения и протест договор за търговия между ЕС и САЩ обявиха прогрес в преговорите и възможност за постигане на споразумение до края на годината. Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) е в процес на договаряне от юли 2013 г. и ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, премахвайки тарифите и хармонизирайки регулациите между Европа и САЩ. „Ние сме готови и се стремим да завършим преговорите със С

Еврокомисията ни разкритикува в пореден доклад

http://politics.actualno.com/evrokomisijata-ni-razkritikuva-v-poreden-doklad-news_525983.html

България трябва да полага непрестанни усилия за реформи, за да възстанови потенциала си за растеж, пише в доклад на ЕК с икономически анализ на страната ни. Работният документ е част от задълбочен преглед на българското стопанско управление заради открити макроикономически дисбаланси. Бюрокрацията, корупцията и политическата нестабилност се смятат за едни от най-големите пречки пред извършването на стопанска дейност. Все още не е разработен прозрачен механизъм за определяне на минималната р

Единият от биячите на Околовръстното може би вече е на свобода

http://www.cross.bg/martin-markov-chetirimata-1499776.html

/КРОСС/Мярката за неотклонение на четиримата гардове на Ивайло Борисов - Ториното е разпределена за късния следобед в Софийския районен съд. Задържаните Христо Христов, Мартин Марков, Георги Близнаков и Александър Гечев са в сградата на съда още от обяд. Защитата на четиримата тепърва се запознава с материалите. Източници на news.bg твърдят обаче, че единият от гардовете - Мартин Марков, е бил освободен и мярка за него няма да има. Вероятно той е бил водачът на автомобила и не е слизал от него, тоест не е участвал пряко в инцидента. Мярката ще се гледа от 17:30 часа. Тогава ще стане и ясно дали наистина броят на задържаните е редуциран.  

Учениците почиват на 4 март, отучват на 12-и

http://offnews.bg/news/n_1/n_624904.html

Във връзка с честването на националния празник 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго, от Министерството на образованието припомниха, че 4 март, петък, ще е неучебен. Този ден ще се отучва на 12 март, събота. Тогава ще се учи във всички училища, по програмите им за петък.

Балканите спират транзита на бежанци, Гърция е на ръба на хуманитарна криза

http://www.mediapool.bg/balkanite-spirat-tranzita-na-bezhantsi-gartsiya-e-na-raba-na-humanitarna-kriza-news246128.html

Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония съгласувано ще спрат мигрантския поток по т.нар. "балкаснки маршрут", като пропускат през границите си само по 580 бежанци на ден. "Постигнато е споразумение за ограничаване на транзита до размер, който ще позволи да бъде извършвана проверка на всеки един от новодошлите в съответствие с правилата на Шенгенската зона", се посочва общо изявление на полицейските шефове в страните от т. нар. балкански път на мигрантите, цитирано от Ройтерс. Петте страни ще взимат биометрични данни на всички мигранти и ще пропускат само тези, които наистина бягат от война. Преминаващите бежанци няма да получават статут на търсещи убежище на гръцко-македонската граница, като това ще става в Австрия или всяка друга страна, явяваща се тяхна крайна цел. Балканските страни последваха Австрия, която еднолично ограничи дневния транзит през своя територия до 3200 души и това доведе до струпване на бедстващи мигранти по целия маршрут. Освен това Гърция остава все по-изолирана, не може да се справя с пристигащите всекидневно стотици мигранти и твърди, че е на ръба на хуманитарна катастрофа. По данни на Европейската комисия между 2000 и 3000 души на ден прииждат към Гърция, между 20 и 25 хиляди мигранти се намират в страната след затягането на граничния контрол по балканския маршрут. Правителството на Алексис Ципрас заплаши да блокира решенията на Европейския съюз, ако няма солидарност между държавите членки, а напрежението между Атина и Виена ескалира - Гърция отказа да приеме на посещение австрийския вътрешен министър и изтегли посланика си във Виена за консултация. Ефектът на доминото Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович съобщи в петък, че в Сърбия в момента има около 2000 бежанци, от които само 38 души са поискали убежище. "Никой от тях не иска да остане в Македония, Сърбия или Хърватия. Тяхната цел е една от страните на Западна Европа. А ние трябва да получим отговор от тези страни дали ще ги приемат или не", заяви Стефанович. Така отказът на Австрия създаде ефекта на доминото и блокира транзита по балканския маршрут, насочвайки го в други посоки. Засега потокът към България не е увеличен, но се очаква затоплянето на времето и мерките на Балканските страни да доведат до засилването му. Албанският министър по интеграцията Клайда Гйоша съобщи, че струпването на голямата група от бежанци по албанската граница е причинено от решението на съседна Македония да забрани влизането от Гърция на нейна територия на лица от Афганистан, както и от по-строгите гранични проверки за сирийци и иракчани от страна на македонските власти. Министърът не посочи точния брой на бежанците, които са се струпали на албанската граница. Албания, която има обща граница с Гърция, както и с Македония, досега не бе обхваната от бежанската криза. Извънредни мерки в Гърция В същото време ситуацията в Гърция е на път да излезе от контрол и властите предприемат извънредни мерки, за да забавят бежанските потоци и да се справят с тежката ситуация, възникнала в странат. Въвежда се забрана на превозването на бежанци от островите към Пирея, каза днес гръцкият министър за морския флот и островите Тодорис Дрицас. Предвижда се бежанците да бъдат настанявани на корабите, които ще останат на котва по пристанищата на островите до неделя. "Стремежът ни е да бъде дадено необходимото време, за да могат да бъдат оборудвани новите центрове за временно настаняване на мигранти в областта Атика и на други места в страната", каза Дрицас. Планът ще бъдат приложен по отношение на островите Лесбос, Хиос и Самос. За целта са наети компании, които да приютят до 50 на сто от пасажерите-бежанци. Три ферибота пък на островите Лесбос, Хиос и Самос ще бъдат използвани за временно настаняване на бежанци и мигранти, докато те бъдат транспортирани до пристанище Пирея. Гръцкият министър уточни, че тези мерки ще бъдат изпълнявани в следващите три дни от днес до неделя, като увери, че правителството ще направи всичко възможно, за да овладее ситуацията на островите. Тази сутрин на пристанище Пирея акостира пореден ферибот с 1473 мигранти и бежанци от островите в източната част на Егейско море. Друг ферибот пък докара още 279 души. Атина отказа да допусне австрийки министър На този фон Атина е отхвърлила молба на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер да посети Гърция следващата седмица заради решениото на Виена да ограничи бежанския поток. Това заяви служител на гръцкото външно министерство, цитиран от "Ройтерс". В четвъртък Гърция привика за консултации посланика си в Австрия в знак на протест срещу затварянето на границите по т.нар. балкански маршрут. Тонът между Виена и Атина рязко се влоши, след като Гърция не беше поканена на среща на министерско ниво на страните в региона, на която в сряда тази седмица бяха обсъдени мерките за справяне с бежанската криза на Балканите. Аргументът на Виена беше, че този тип срещи обичайно се провеждат във формат, който не включва Атина. Външният министър на страната Себастиан Курц обаче направи по-смело изказване, според което Атина не изразява никакъв интерес към намаляването на потока от имигранти и иска да продължи с практиката да ги пропуска през македонската граница на север в Европа. Вчера европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че ЕС разполага с десет дни, пред които да бъде редуциран имигрантският поток от Турция или "има риск цялата система напълно да се срине". Лидерите на ЕС и Турция ще се съберат на седми март, когато ще бъде обсъден липсата на напредък по прилагането на мерките за решаване на проблема с имигрантите.

Плюшена сова ще е талисман на поредната експедиция на МКС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555134

Екипажът на поредната експедиция на Международната космическа станция (МКС), който ще се отправи в космоса в средата на месец март, ще извърши на орбита около 50 експеримента, предаде ТАСС. Това оповести Алексей Овчинин, който ще е командир на екипажа. След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн "По време на експедицията ни са планирани повече експерименти, около 50", каза той. „Става въпрос за изследвания в областта на медицината, ...

Кой е Омар Зайед?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555136

За сложния съдебен казус на палестинеца Омар Зайед се разбра още в края на миналата година. Тогава арабската общност у нас сигнализира за това, че до българските власти е изпратено искане от Израел за екстрадицията на палестинеца. От 1990 г. той живее в България, където се жени и отглежда децата си. Мъж, издирван от Израел, е открит мъртъв в посолството на Палестина в София До декември месец 2015 г. Омар Зайед живее спокойно със семейството си в столичния кв. "Банишора". Мъжът има два магазина за арабски хранителни стоки на Женския паза...

Хаджигенов: Прокуратурата не трябва да вади косъм от дело, камо ли да унищожи документи

http://frognews.bg/news_107644/Hadjigenov-Prokuraturata-ne-triabva-da-vadi-kosam-ot-delo-kamo-li-da-unishtoji-dokumenti/

Нарязаните документи в кофата за боклук е темата на седмицата, заяви по БТВ адвокат Николай Хаджигенов. По-важно е защо главният прокурор допусна да говори откровена неистина, че чистачките са ги хвърлили, каза тя. За "Яневагейт" той каза, че същественият въпрос е какво се казва в записите.

12 години решетки за педофил

http://frognews.bg/news_107648/12-godini-reshetki-za-pedofil/

30-годишният Румен Алексиев получи 12 години затвор при първоначален строг режим заради блудство с петгодишно дете.

Автомеле в Сандански! Кола изхвърча от пътя, двама са в болница

http://pik.bg/автомеле-в-сандански-кола-изхвърча-от-пътя-двама-са-в-болница-news492486.html

Автомеле в Сандански! Кола изхвърча от пътя, двама са в болница

Двама души са пострадали след като лек автомобил е самокатастрофирал на главен път Е – 79 при изхода на Сандански . Това съобщи дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград, цитиран от "Фокус".

По думите му, сигналът за възникналото произшествие е постъпил при тях около 15:20 минути. При пристигане на мястото от служители на пътното управление е констатирано, че автомобилът е извън платното за движение и не е създавал трудности за преминаването на останалите участници в движението.

На място е имало и екипи на полицията, пожарната и спешен център.

Щастлив рикошет осигури трите точки на "Лудогорец" в Монтана

https://www.24chasa.bg/Article/5329001

Щастлив рикошет осигури трите точки на "Лудогорец" в МонтанаЩастлив рикошет след удар на румънеца Клаудиу Кешерю осигури трите точки на "Лудогорец" в Монтана в първия мач от 22-рия кръг на "А" група и увеличи преднината на шампионите на 9 точки пред най-близкия преследвач "Берое". Старозагорци са с мач по-малко. В 77-ата минута водачът в голмайсторската листа в елита Кешеру получи пас от резервата Жу3ниор

Ужас на релсите! Два влака едва не се сблъскаха

http://pik.bg/ужас-на-релсите-два-влака-едва-не-се-сблъскаха-news492483.html

Ужас на релсите! Два влака едва не се сблъскаха

Два пътнически влака се разминаха на косъм от челен сблъсък на гара Стамболийски. Инцидентът е бил предотвратен от служители на БДЖ. Причина за евентуалната жестока катастрофа са откраднати кабели от сигналната система по железопътното трасе, съобщи Нова тв.

Дежурният ръководител на гарата в Стамболийски забелязал, че нещо не е наред в сигналната система. И поискал влаковете да бъдат спрени.

"На светлинното табло видях индикация ПОВРЕДА", обяснява мъжът. Той се обадил на механиците и диспечера, организирали работата, имало е навременна реакция. Оказва се, че е откраднат кабелът на семафорите, които регулират движението на влаковете, влизащи в гара Стамболийски. Един от крадците е задържан на място от полицията. По-късно е хванат и другият. Двамата са вдигнали 18 метра кабел, който струва 420 лева. Разчитали да изкарат поне 100 лева от него. Пред органите на реда си признали, че нямат пари. Били осъждани десетки пъти за подобни прояви.

Заради кражба на такъв кабел е можело двата влака да влязат едновременно в гарата и да настъпи сблъсък, гласят данните по делото.

Николета Митова и Емил Димитров са №1 на "Лъвски скок" в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555133

Отбори от 5 училища на град Кюстендил: ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", ОУ „Даскал Димитри", ОУ „Иван Вазов", ОУ „Ильо войвода" и ПМГ „Проф. Ем. Иванов" участваха в ХVІ общинско лекоатлетическо състезание „ЛЪВСКИ СКОК", за момичета и момчета V клас, проведено на стадион „Осогово". То е посветено на Апостола на свободата - Васил Левски и е по повод идващия 3 март - Национален празник на Република България. Ето и класирането:Момичета1 място - Николета Митова - ОУ „Даскал Димитри" (3...

Простреляха 15-годишен пред училище в Княжево

http://offnews.bg/news/n_1/n_624903.html

В 15:40 часа в полицията е постъпил сигнал за простреляно момче пред училището в столичния кв. „Княжево“, предаде МВР. Пристигналите служители на реда и медицински лица са установили, че раненият е 15-годишен ученик. Той е бил откаран в болница, където в момента няма опасност за живота му. Веднага са започнати оперативно-издирвателни действия за установяване на извършителя на престъплението. Минути по-късно извършителят - 16-годишен ученик, е открит и задържан в дома му. По първоначални данни причина за агресията бил скандал между двамата. Криминалисти продължават работата по случая, продължава и огледът на място, както и установяването на всички обстоятелства около случая.

12-ти ще е учебен ден, напомнят от МОН

http://www.cross.bg/neycheben-petuk-ycheben-1499775.html

/КРОСС/4 март е обявен за неучебен ден във връзка с честването на Националния празник - 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго.  Съответно 3-ти и 4-ти март са падат четвъртък и петък. Според приетото от Правителството решение за почивните дни през 2016 г., 4 март (петък) ще бъде и неработен, и неучебен ден. 12 март (събота) ще е учебен ден за всички училища, а занятията ще са по програмата за 4 март (петък).  

Фалшиви спасителни жилетки от Турция са убили десетки имигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/26/2712793_falshivi_spasitelni_jiletki_ot_turciia_sa_ubili/?ref=rss


Търговията с фалшиви и некачествени спасителни жилетки процъфтява в турските пристанища по Егейско море. И докато това носи печалби на мнoго търговци, то също така отнема живота на десетки хора, отправили се към така бленуваната Европа по море, разказва разследване на гръцкия в."Катимерини" от началото на февруари.

Пълнежът е от дунапрен, вместо с водоустойчив и непотъващ материал, а самите жилетки са ушити от плат за туристически раници, често дори без да е в необходимият сигнално...

Здравната каса склони на 55 млн. лева повече за медицински дейности

http://www.moreto.net/novini.php?n=314465

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) се договориха за обемите и цените на медицинските дейности, които ще бъдат заложени в Националния рамков договор за 2016 година. Това е станало след поредица от работни срещи, на които са обсъдени проблемните текстове.

Отец Евгений от Сливен: Децата ми са без джобни на училище, но връщам надбавките на министър Калфин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328999

143 лева, увити в хартия, приготвиха сливенският православен свещеник Евгений Янакиев и две от дъщерите му - Ксения и Вяра, и се запътиха към социалната служба в града.
Парите са от детските надбавки, които семейството получило за януари. Децата им се лишавали от джобни пари за училище вече втора седмица, за да върнат сумата.
143 лева, увити в хартия, приготвиха сливенският православен свещеник Евгений Янакиев и две от дъщерите му - Ксения и Вяра, и се запътиха към социалната служба в града. Парите са от детските надбавки, които семейството получило за януари. Децата им се лишавали от джобни пари за училище вече втора седмица, за да върнат сумата.

Половата шпага Ненчев утре ще си ходи... преди да го изритат

http://www.bnews.bg/article-148974

Ненчев заяви, че съобразно решенията на политическата партия, която представлява, ще прецени какво да бъде поведението му.

16-годишен простреля 15-годишно момче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328998

В 15.40 часа в полицията бил получен сигнал, че пред сградата на столично училище в кв. „Княжево“, е простреляно момче. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната полицията и бърза помощ.
Установена е самоличността на пострадалото момче – на 15 години, което е откарано в болница и настанено за лечение.
В 15.40 часа в полицията бил получен сигнал, че пред сградата на столично училище в кв. „Княжево“, е простреляно момче. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната полицията и бърза помощ. Установена е самоличността на пострадалото момче – на 15 години, което е откарано в болница и настанено за лечение.

Съдът: Стоянович е проявил нехайство, оставяйки НГДЕК на Женския пазар

http://www.mediapool.bg/sadat-stoyanovich-e-proyavil-nehaistvo-ostavyayki-ngdek-na-zhenskiya-pazar-news246127.html

Бившият министър на културата Петър Стоянович от кабинета на Пламен Орешарски е проявил нехайство спрямо учениците от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК, позволявайки настаняването им без заповед и без да са налице подходящи условия за обучение в сградата на бившото 13-о училище до Женския пазар в София през учебната 2013/2014 г. Това реши Върховният административен съд, произнасяйки се по исковете на 17 родители на ученици от НГДЕК за обезщетение от Министерството на културата заради претърпени нематериални щети от децата им при обитаването на опасната сграда на 13-о училище. Сагата със скандалите в НГДЕК заради решението на директорката й Мариела Папазова да настани учениците в сградата до Женския пазар уж временно, докато приключи ремонта на зданието в Модерно предградие по европроект, продължи повече от година. Макар че обновяването приключи два месеца след започването на учебната година на 15 септември 2013 г., Папазова, подкрепена от част от учителите, родителите и учениците поде офанзива по оставането в 13-о училище с мотива, че елитна гимназия като НГДЕК трябва да е непременно в центъра на София. Срещу това възроптаха друга част от учителите, родителите и учениците, които бяха недоволни от лошото състояние на сградата до Женския пазар. Жалбите на 17-те родители срещу Стоянович бяха внесени през април 2014 г., малко след като той вече издаде заповед за оставането на Класическата гимназия в сградата до Женския пазар. Сега тричленен състав на ВАС приема, че тази заповед от февруари 2014 г. не е била законна и я отменя. Реално този акт е без никакво значение. След оставката на кабинета на Орешарски и бавенето на решаването на казуса с двете сгради на НГДЕК от страна на служебния кабинет на Георги Близнашки, сегашният министър на културата Вежди Рашидов нареди на Папазова да върне от март 2015 г. учебния процес на гимназията в сградата в Модерно предградие. Магистратите обаче отхвърлят паричните претенции от по 2 хил. лв., тъй като не са събрани достатъчно доказателства, че лошите условия в сградата на 13-о училище и опасния регион около Женския пазар са причинили психически щети на децата. Родителите още не са решили дали да обжалват пред петчленен състав. Въпреки че по същество съдебното решение не променя нищо, тъй като в момента учебният процес на гимназията е в Модерно предградие, то е от важно значение, защото изцяло подкрепя тезата на недоволните от условията в 13-о училище, че неговата сграда е опасна, решението за настаняването на децата там е незаконно, а министър Стоянович е бездействал и не си е свършил работата. Посочва се, че внезапното местене на НГДЕК на 17 септември 2014 г. от определеното до приключване на ремонта в Модерно предградие 44-о училище без заповед на министъра е нарушение на закона. Отбелязано е още, че Министерството на културата е било наясно с лошото състояние на сградата, тъй като при изготвянето на приемно-предавателния протокол на зданието на 18 септември е записано, че "Дограмата на прозорците на партерния етаж е дървена, в лошо състояние; …Мивките и тоалетните клекала са в много лошо физическо и хигиенно състояние; … Столовата е в много лошо състояние…В коридора на първия етаж има счупени стъкла на прозорците, дограмата във всички стаи и коридора е дървена и в много лошо състояние; …Стените на втория етаж са боядисани с латекс – замърсен, вратите на класните стаи са в лошо състояние, Дограмата е дървена и е в лошо състояние, в някои класни стаи има счупени стъкла. … На коридора има отворено електротабло, което не е обезопасено…". В протокола е отбелязано, че сградата на 13-о училище "не е използвана от около три години и по тази причина е в лошо хигиенно състояние, в класните стаи, по коридорите и във физкултурния салон има счупени радиатори за парно отопление, което е спряно". Въпреки това там се провежда учебният процес дори и след като приключва ремонтът на предишната сграда в модерно предградие, извършен с над 2 млн. лв. от оперативната програма "Регионално развитие". Част от учителите и родителите обаче не са притеснени от описаното състояние на бившото 13-о училище, а започват да тръбят пред медии как в ремонтираната сграда има азбест. Започват проверки, махат се прегради, в които се установява минимално наличие на влакна от азбест, но атаките срещу ремонтираната сграда, само защото не е в центъра на града, продължават със същия мотив. Следват още проверки, които установяват липсата на азбест, след което Вежди Рашидов нарежда на Папазова да върне от 1 март 2015 т. учебният процес в Модерно предградие. Тогава и завърши сагата като НГДЕК се оказа с две сгради, като Рашидов нареди тази в Модерно предградие да се обитава до изтичане на петгодишния срок за устойчиво изпълнение на европейските програми, за да не загуби страната ни дадените от Брюксел 2 млн. лв., а тази до Женския пазар, където междувременно бяха извършени ремонти на покрива и дограмата, трябваше да се използва за провеждането на профилното обучение на гимназистите от ХІ и ХІІ клас. Обещано бе също Министерството на културата да разреши на училището прием и от V клас, за да се оползотворят и двете сгради, а междувременно временно изпълняващата длъжността директор Мариела Папазова бе избрана от Министерството на културата за титуляр. Миналото лято кандидатите да учат в гимназията, които и без това в последните години бележат спад, намаляха допълнително. Дали заради мястото на училището в Модерно предградие, какъвто бе мотивът на Папазова за настояването й НГДЕК да остане в центъра, независимо от лошите условия на сградата, или заради махленските скандали, трудно може да се прецени. Факт е, че приетите осмокласници за учебната 2015/2016 г. са 73-ма при прием на сто деца в четири паралелки през предишните години. По информация на Mediapool за следващата учебна година 2016/2017 г. Министерството на културата одобрило прием на 78 ученика, но при наличие на желаещи може да вдигне бройка до сто. Също така ведомството не е приело и исканото от Папазова откриване на две паралелки от V клас с мотива, че не са влезли в сила законови поправки, които да позволят това.

Революция или нова война! Откриха как водата директно се превръща в гориво

http://petel.bg/Revolyutsiya-ili-nova-voyna--Otkriha-kak-vodata-direktno-se-prevrashha-v-gorivo__146777

Създадоха метод за директно превръщане на вода и въглероден двуокис в гориво Един от страничните продукти е кислород, разкриват учените ...

От последните минути: Вкарват в операционната простреляния ученик

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Vkarvat-v-operatsionnata-prostrelyaniya-uchenik__146778

Простреляният осмокласник е много добър ученик, с много добри оценки. Това заяви зам.-директорът на образованието Даян Стаматов. По думит...

Легендарният миксолог Гарет Еванс пристигна в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_624911.html

По покана на Перно Рикар за първи път в България пристигна легендарният миксолог и многократно награждаван бар консултант Гарет Еванс. Часове след стъпването си в София той застана зад бара на популярния By The Way като гост барман. Престоят на Еванс ще продължи със серия от събития, в които ще представи своите умения с Elyx коктейли, както и семинар и уъркшоп за софийските му колеги в някои от най-известните столични барове като The Cocktail Bar, Спутник и One More Bar. На 26 февруари Еванс ще гостува и на специално Elyx събитие в Sense Rooftop Bar. Гарет Еванс започва кариерата си като адвокат, а след това се присъединява към екипа на легендарния бар Опорто на Кол Лейн. Впоследствие Гарет се заема с бар мениджмънта в Brass Monkey в Нотингам, обявен от списание Theme за най-добър класически бар в Обединеното кралство. През май 2011г. Гарет поема управлението на бара на лондонския ресторант Pollen Street Social, включен в елитния кулинарен пътеводител на Мишлен. Той внимателно селектира и обучава своя екип, с помощта на който през последните три години The Social Room заема челно място в класацията за най-добри барове на сп. Class. Заемайки позицията Executive Group Bar Manager в Social Group, Гарет отговаря за дизайна, операциите и асортимента от напитки на общо 18 места из целия свят: Ню Йорк, Дубай, Сидни, Сингапур, Шанхай, Хонг Конг и още 7 локации в Лондон, включително носителя на много награди Blind Pig, избран през 2015 г. сред топ 10 баровете в световната класация Spirited Awards. Гарет печели няколко награди за миксология, номиниран е в категория „Най-добър международен барман“ на Spirited Awards 2015, както и за „Бар личност на годината“ от списание Imbibe. Занимава се и с широк обхват от консултантска дейност – от Nestle до British Airways и Merrill Lynch. В момента Гарет е глобален бранд посланик на Absolut Elyx , като осигурява образование и обучение в барове по цял свят. Програма на Гарет Еванс в София: 26 февруари – 21:00 – 23:00 – Гост барман в The Cocktail Bar 26 февруари – 23:00 – 01:00 – Absolut Elyx ивент в Sense Rooftop Bar 27 февруари – 17:30 – 19:30 – Уъркшоп в One More Bar 27 февруари – 21:00 – 23:00 – Гост барман в бар Sputnik

Нов прокурор постъпва в Окръжна прокуратура - Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555131

Прокурор Николай Гугушев ще встъпи в длъжност в Окръжна прокуратура - Хасково в понеделник, съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура. Магистратът, който е спечелил външен конкурс за назначение, ще положи официално клетва в 16 часа в Съдебната палата в Хасково. На тържествената церемония ще присъстват Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет и членовете на ВСС Милка Итова, председател на Комисия по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи, Румен Боев, зам.-председател на същата комисия, Ясен Тодоров, предс...

Въоръжени войници пазят границата ни от мигрантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328988

Въоръжени ще са войниците, които ще помагат на МВР в охраната на границата от нахлуването на нелегални мигранти, съобщи в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев, предава бТВ.
Ненчев разясни, че военните ще бъдат „с личното си оръжие и с щикове, палки и предпазни средства".
„В постоянен контакт сме с министъра на вътрешните работи Румяна
Въоръжени ще са войниците, които ще помагат на МВР в охраната на границата от нахлуването на нелегални мигранти, съобщи в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев, предава бТВ. Ненчев разясни, че военните ще бъдат „с личното си оръжие и с щикове, палки и предпазни средства". „В постоянен контакт сме с министъра на вътрешните работи Румяна

Яценюк обвини Порошенко, че спъва реформите в Украйна

http://www.mediapool.bg/yatsenyuk-obvini-poroshenko-che-spava-reformite-v-ukraina-news246126.html

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк обвини президента Петро Порошенко и неговия лагер, че блокират икономическите реформи, които той опитва да проведе, предаде Франс прес. "Платих висока цена", заяви Яценюк в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Напреднах с реформите на газовия пазар, спасих бюджета и никога не съм атакувал партията на президента", отбеляза украинският премиер, който оцеля при вот на недоверие в парламента на 16 февруари. Президентът Порошенко го призова да подаде оставка, но без резултат. В началото на февруари управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че програмата на фонда за подпомагане на Украйна не може да продължи, ако Киев не предприеме усилия за реформи и за борба срещу корупцията. Според Яценюк обаче близката до президента парламентарна група не иска реформи и опитва да ги блокира. "Те действат под натиска на социологическите проучвания. В такава ситуация, да се втренчиш в популярността си, е катастрофално", заяви Яценюк, който все пак нарече Порошенко свой политически партньор.

Целият архив на армията до края на май влиза в Комисията по досиетата

http://www.cross.bg/dosietata-komisiyata-arhivni-1499774.html

/КРОСС/До края на май тази година Министерството на отбраната предава на Комисията по досиетата всички архивни единици на българската народна армия (БНА). Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в отговор на реформатора Петър Славов. За подготовка и предаване са 7221 архивни единици. Няма промяна в темпа на работа на предаване, поясни министърът. Звеното, което се занимава с предаването на архива, е засилено с допълнително кадри. До края на май, по мнението му, всички архивни единици щели да бъдат предадени на Комисията по досиетата. Николай Ненчев също така подчерта, че две десетилетия сянката на тоталитаризма тровела обществото ни. С тази теза се съгласи и Петър Славов, който настоя да се освободим от зависимостите на соца. Реформаторът е доволен, че повече от 2/3 от архивите на БНА са предадени на Комисията по досиетата.  

Подкрепата за Ангела Меркел в Германия расте, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/26/2713057_podkrepata_za_angela_merkel_v_germaniia_raste_sochi/?ref=rss


Подкрепата за Ангела Меркел в Германия расте, сочи последното социологическо проучване, публикувано от "Ройтерс". В същото време популярността на анти-имигрантската крайнодясна "Алтернатива за Германия" намалява.

Блокът на Меркел, състоящ от Християндемократичния съюз и Християнсоциалния съюз , има подкрепата на 37% от анкетираните според най-авторитетното проучване в страната "Deutschlandtrend", направено за националната телевизия ARD.

Одобрението към коалицията на Меркел...

15-годишно момче простреляно пред училище в столичния кв. "Княжево"

https://www.24chasa.bg/Article/5328971

15-годишно момче простреляно пред училище в столичния кв. "Княжево"Пред сградата на столично училище в кв. „Княжево“ е простреляно момче. Сигналът е получен в полицията в 15:40 часа, съобщават от пресцентъра на МВР. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната полицията и бърза помощ. Установена е самоличността на пострадалото момче – на 15 години, което е откарано в болница и настанено за лечение.

Бюрата на труда ще обучават ромски медиатори да се борят с трафика на хора

https://www.24chasa.bg/Article/5328969

Бюрата на труда ще обучават ромски медиатори да се борят с трафика на хораНационалната програма за борба с трафика на хора за 2016 г. обсъдиха на заседание днес членовете на комисията за борба с трафика на хора, съобщиха от правителствения пресцентър. В документа са планирани кампании за превенция с акцент върху най-уязвимите общности, както и мерки за развиване на експертността и компетенциите на специалистите в

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=314470

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 27 февруари, са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Забелязват се признаци, че Западът бърза да спре "Ислямска държава" в Либия

http://www.mediapool.bg/zabelyazvat-se-priznatsi-che-zapadat-barza-da-spre-islyamska-darzhava-v-libiya-news246125.html

На около час път с кола от либийския град Сирт няколко десетки войници патрулират край пустинен път. Те се надяват, че Западът скоро ще им окаже повече помощ в борбата срещу един общ враг - "Ислямска държава" (ИД). Неразполагащи с кой знае колко повече оръжия от монтираните на пикапите им картечници, те са последната защитна линия срещу сунитската ислямистка групировка, която контролира обширни части от Сирия и Ирак и сега се опитва да се възползва от хаоса в северноафриканската страна, за да заграби територии и там. Сирт е неин бастион. "Те набират сили, защото никой не се бие срещу тях", казва командирът на корпуса от Мисрата Махмуд Газван. Прашният патрулен пункт край шосето е нещо като мобилна база за отряда на неговите бойци. Забелязват се все повече признаци, че Западът разглежда спирането на възхода на ИД като своя спешна задача. Командирите на либийските въоръжени формирования казват, че западни оръжия и западни въздушни удари могат да изиграят решаваща роля в предстоящата борба срещу техния по-добре въоръжен враг. Според западните политици обаче не по-малко важно е и създаването на единно либийско правителство, което да поиска повече помощ, както и либийските сили, изправени срещу ИД, да преодолеят дълбоките противоречия помежду си. Пет години след свалянето и смъртта на Муамар Кадафи Либия е обхваната от тлееща гражданска война между две съперничещи си правителства - едно в Триполи и друго в източната част на страната. Всяко от тях се подкрепя от съперничещи си коалиции от бивши бунтовнически бригади, които често са по-лоялни към племенни, регионални или местни командири. Силите от пристанищния град Мисрата - едно от най-мощните военни формирования - са в авангарда на битката срещу ИД, откакто тя завзе Сирт преди година и започна да вербува там бойци в своите редици. Джихадистите от ИД се сражават и в Бенгази на изток, обстрелват петролните пристанища Рас Лануф и Ес Сидер. Във вторник те нападнаха и град Сабрата, доста по на запад. Командирите на американските спецчасти провеждат срещи с потенциални либийски съюзници. Американски и френски дронове и изтребители от британските ВВС извършват разузнавателни полети, подготвяйки се за действия в подкрепа на местните формирования, биещи се срещу ИД. Миналата седмица американските спецчасти предприеха удар срещу Сабрата, при който бяха убити над 40 бойци на джихадистката групировка. Няма обаче международни планове за изпращане на ефективни наземни сили в Либия. Западните правителства искат да избегнат широкомащабна военна интервенция, като в същото време се опасяват, че тяхното бездействие може да позволи на ИД да пусне по-дълбоки корени (в Либия). Американски правителствен източник каза, че администрацията на президента Барак Обама води двупистова политика. От една страна, тя се опитва да убеди съперничещите си фракции да сформират жизнеспособно правителство. От друга се нанасят въздушни удари. "Когато виждаме в тренировъчните лагери на ИД да правят лицеви опори и гимнастика всеки ден, е ясно, че те не тренират за отслабване", каза пред репортери в Белия дом Брет Макгърк - американският представител в международната коалиция срещу ИД, известна още като Даеш. "Те тренират за нещо, а ние няма да им позволим да го направят", добави той. Обединяване на силите? Американски и европейски официални лица казват, че вътрешните борби в Либия между двете съперничещи си правителства блокират усилията на ООН да ги склони да съставят национално правителство, способно да възроди либийската армия. На власт в Триполи е фракция от проислямистки бригади и бойци от Мисрата, които превзеха града през 2014 г. и прогониха оттам своите съперници. Сега обаче Мисрата подкрепя споразумение под егидата на ООН, докато някои елементи от политическото ръководство в Триполи са против. Източното правителство в Либия се подкрепя от коалиция, включваща Либийската национална армия начело с бившия съюзник на Кадафи, преминал на страната на бунтовниците - ген. Халифа Хафтар, и една въоръжена бригада, контролираща нефтените пристанища. В редиците й има разцепление, там влизат и федералисти, стремящи се към повече автономия за своя източен регион. Подкрепяният от ООН президентски съвет очаква одобрение за съставеното от него ново правителство от избраната Камара на представителите в източната част на страната. В западните столици нараства недоволствотото от факта, че Камарата вече няколко пъти не успява да гласува или да събере кворум, за да гласува състава на новото правителство. "Ние винаги сме давали да се разбере, че сме готови да окажем помощ в борбата срещу Даеш с каквото можем. Необходимо е обаче да има наземни сили, които да можем да подпомагаме и обучаваме", каза неназован западен дипломат. "Търпението ни към Камарата на представителите е на изчерпване", добави той. В понеделник Италия обяви, че ще разреши на въоръжени американски дронове да излитат от нейна територия в подкрепя на оглавяваните от САЩ сили, сражаващи се срещу ИД. Френски спецчасти и командоси разузнавачи участват в секретни операции срещу ИД в Либия в синхрон със САЩ и Великобритания, съобщи в сряда френският вестник "Монд". Френското министерство на отбраната отказа коментар. По време на неотдавнашните сражения в Сабрата имаше признаци на сътрудничество между военните формирования от Зинтан и Сабрата, които подкрепят противоположни страни в по-общия национален конфликт. Според Матия Тоалдо, експерт по Либия от Европейския съвет за външни отношения, се наблюдава обединяване на сили, които може да имат съгласие по малко въпроси, но са готови да действат заедно срещу ИД. Силите от Мисрата подкрепиха новото правителство, създадено под егидата на ООН, и са потенциално готови да действат заедно със своите съперници от Либийската национална армия на Хафтар и с охранителите на петролните пристанища - две формирования, застанали зад източното правителство, каза Тоалдо. "Уверени сме, че можем да победим, но имаме нужда от подкрепа и от нови оръжия", казва Мохамед ал Орейфи, един от командирите, патрулиращи на фронтовата линия край Сирт. По БТА

Проиграха пожар в Старческия дом, огнеборците дойдоха за 2 минути

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555129

За две минути пристигнаха 3 пожарни коли пред Дома за стани хора в Разград предиобед. Сигналът за огнен инцидент обаче бе учебен – в социалната институция се проведе учебно занятия съгласно Плана за евакуация на работещите и на пребиваващите настанени потребители в Дома. Директорът на Дома за стари хора Лейман Тулеоглуева разказа, че според плана в 9.45ч. е подаден сигнал на  дежурен телефон 084/66-05-83 на РСПБЗН-гр.Разград, че в Дом за стари хора гр.Разград на ул. „Хаджи Димитър“ №30, че е възникнал пожар  в перилното помещение и  е задимена...

Д-р Шарков: Няма да има проблем с хемодиализата, болниците ще получават финансиране за извършвания и до сега обем дейности

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555128

Няма да има проблем при осигуряването на хемодиализа на пациентите в област Монтана, каквито притеснения имаше, заради новата здравна карта, обяви днес във Враца д-р Ваньо Шарков. Той обясни, че данните, които са в картата са в резултат от средно изчисление за страната. „В Монтана има 27 поста и толкова ще продължат да работят. Всеки хемодиализен център ще получава финансирането си директно от централното управление на НЗОК. Тоест, няма да има проблем с хемодиализата нито на Монтана, нито на Враца, нито някъде другаде", заяви категорично д-р Ш...

Програма на Сатиричния театър за март

http://offnews.bg/news/n_1/n_624896.html

Сатиричният театър "Алеко Константинов" ни е подготвил пълна програма за март с два акцента - премиерата на новата им комедия "Злополучно криминале" на 7 март и 50-тото изиграване на сцена на постановката "Тиква", което ще се случи на 5 март. Разбира се, освен тях ни чака цял месец, пълен с театър: - 01, 19:30 часа: ОТКАЧЕНА ФАМИЛИЯ по Рей Куни. Гостува ДКТ „Иван Димов” - Хасково; - 04, 19:30 часа: ВЕЧЕРЯ ЗА ТЪПАЦИ от Франсис Вебер. Постановка – Иржи Менцел. Участват: Христо Гърбов, Иван Бърнев, Ана Вълчанова, Йорданка Стефанова / Жанет Йовчева, Веселин Ранков, Калин Сърменов; - 05 , 19:30 часа: ЛЕКА ФОРМА НА ТЕЖКА ДЕПРЕСИЯ по Станислав Стратиев. Постановка – Йонко Цонев и Светослав Пеев. Участват: Светослав Пеев, Веселин Цанев, Ивайло Калоянчев, Росица Александрова, Милена Аврамова, Мартин Каров, Петко Каменов, Константин Икономов, Красимир Куцупаров. Със специалното участие на Никола Анастасов; - 07, 19:30 часа: ЗЛОПОЛУЧНО КРИМИНАЛЕ от Хенри Люис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс. Постановка – Пламен Марков. Участват: Йорданка Стефанова, Михаил Сървански, Пламен Великов, Богдан Казанджиев, Мартин Каров, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Стефан Щерев - Чечо, Димитър Живков, Полин Лалова, Тодор Близнаков, Явор Борисов; - 09, 19:30 часа: СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ по Алек Попов. Гостува ДТ - Пловдив. - 10, 19:30 часа: ДАКОТА от Жорди Галсеран. Режисьор – Владимир Пенев. Участват: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева. Съвместна продукция с „3 BEARS Entertainment ltd”; - 11, 19:30 часа: ЕДНО МАЛКО РАДИО от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов. Постановка – Теди Москов. Моноспектакъл на Мая Новоселска. Съвместна продукция с Продуцентска къща „Артишок”; - 12, 19:30 часа: СКАКАЛЦИ от Ст. Л. Костов. Постановка – Богдан Петканин. Участват: Христо Гърбов, Христина Апостолова, Десислава Бакърджиева, Ненчо Илчев, Любомир Нейков, Албена Павлова, Стоянка Мутафова, Маргарита Хлебарова, Васил Драганов, Август Попов, Петьо Петков - Шайбата. Съвместна продукция с “Дрийм тийм прадакшънс”; - 13, 11:30 часа: ШУМЪТ НА ВЪРБИТЕ по Кенет Греъм. Постановка – Здравко Митков. Участват: Пламен Великов, Светломир Радев, Михаил Сървански, Явор Борисов, Мартин Каров, Йорданка Стефанова, Кирил Ефремов, Пламен Сираков, Жанет Иванова, Нона Йотова, Александра Сърчаджиева и студентите от НАТФИЗ: Бояна Авджиева, Мирела Карабанчева, Поля Йорданова, Стефан Петров, Давид Крумов, Антоан Петров; - 13, 19:30 часа: АРТ от Ясмина Реза. Постановка – Антон Угринов. Участват: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов. Съвместна продукция с „3 BEARS Entertainment ltd”; - 14, 19:30 часа: ЗЛОПОЛУЧНО КРИМИНАЛЕ от Хенри Люис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс. Постановка – Пламен Марков. Участват: Йорданка Стефанова, Михаил Сървански, Пламен Великов, Богдан Казанджиев, Мартин Каров, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Стефан Щерев - Чечо, Димитър Живков, Полин Лалова, Тодор Близнаков, Явор Борисов; - 15, 19:30 часа: ТИТАНИЧНО. Музикален спектакъл на Милица Гладнишка; - 16, 19:30 часа: ДЕВЕТИЯТ ДЕН от Венци Кулев. Гостува ДКТ „Константин Величков” – Пазарджик; - 17, 19:30 часа: УБИЙСТВО В ЕКСПРЕСА от Габор Гьоргеи. Постановка – Петър Денчев. Участват: Никола Анастасов, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Маргарита Хлебарова, Росица Александрова, Ивайло Калоянчев, Кирил Бояджиев, Константин Икономов; - 18, 11:30 часа: ИЗНЕВЕРИ В ПОВЕЧЕ от Артур Нюфийлд. Гостува ОДТ „Боян Дановски” – Перник. - 19, 19:30 часа: ОПЕРАЦИЯТА от Иво Сиромахов. Постановка – Борис Панкин. Участват: Мариан Бачев, Орлин Горанов, Тони Минасян, Жанет Иванова, Добрина Гецова; - 20, 19:30 часа: BELLA DONNA от Щефан Фьогел. Режисьорски екип – OFFENSICHT Щефан Флеминг / Борислав Петранов. Участват: Нона Йотова, Роберт Янакиев, Кирил Ефремов, Милена Аврамова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров; - 21, 19:30 часа: НЕ ВСЕКИ КРАДЕЦ Е МОШЕНИК от Дарио Фо. Постановка – Андрей Калудов Участват: Александра Сърчаджиева, Ернестина Шинова, Албена Павлова, Кирил Бояджиев, Явор Борисов, Божидар Попчев, Веселин Цанев. Съвместна продукция с ОДТ „Боян Дановски” - Перник; - 23, 19:30 часа: ЗЛОПОЛУЧНО КРИМИНАЛЕ от Хенри Люис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс. Постановка – Пламен Марков. Участват: Йорданка Стефанова, Михаил Сървански, Пламен Великов, Богдан Казанджиев, Мартин Каров, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Стефан Щерев - Чечо, Димитър Живков, Полин Лалова, Тодор Близнаков, Явор Борисов; - 24, 19:30 часа: РЕЙС от Станислав Стратиев. Сценична версия и постановка – Здравко Митков. Участват: Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Светломир Радев, Петър Лъджев; - 25, 16:00 часа: СПАНАК С КАРТОФИ от Золтан Егреши. Постановка – Богдан Петканин. Участват: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов. Съвместна продукция с Продуцентска къща „Артишок”; - 26, 21:00 часа: ВОЛПОНЕ от Бен Джонсън. Сценична версия, постановка и музикална среда – Здравко Митков. Участват: Георги Мамалев, Димитър Живков, Мартин Каров, Стефан Щерев - Чечо, Антон Радичев, Нона Йотова, Жанет Иванова, Михаил Сървански, Добрина Гецова, Кирил Ефремов; - 27, 19:30 часа: ТЕНОР ПОД НАЕМ от Кен Лудвиг. Постановка – Венцислав Асенов; Участват: Пламен Великов, Полин Лалова, Стефан Щерев – Чечо, Веселин Ранков, Ана Вълчанова, Петър Лъджев, Маргарита Хлебарова, Янина Кашева; - 28, 19:30 часа: СПАНАК С КАРТОФИ от Золтан Егреши. Постановка – Богдан Петканин. Участват: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов. Съвместна продукция с Продуцентска къща „Артишок”; - 29, 19:30 часа: ОТКАЧЕНА ФАМИЛИЯ по Рей Куни. Гостува ДКТ „Иван Димов” - Хасково; - 30, 19:30 часа: АРТ от Ясмина Реза. Постановка – Антон Угринов. Участват: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов. Съвместна продукция с „3 BEARS Entertainment ltd”; - 31, 19:30 часа: ДАКОТА от Жорди Галсеран. Режисьор – Владимир Пенев. Участват: Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева. Съвместна продукция с „3 BEARS Entertainment ltd”. Камерна зала „Методи Андонов”: - 05, 19:30 часа: СЛУЧАЙНА СРЕЩА от Ерик Чапъл. Постановка – Бойко Илиев. Участват: Албена Павлова, Кирил Ефремов, Жанет Иванова, Кирил Бояджиев; - 09, 19:30 часа: БУРУНДАНГА от Жорди Галсеран. Постановка – Петър Денчев; Участват: Александра Сърчаджиева, Надя Стефанова, Петър Лъджев, Пламен Великов, Тодор Близнаков. - 12, 19:30 часа: ТИКВА! от Александър Урумов. Постановка – Димитър Стефанов. Моноспектакъл на Димитър Живков; - 13, 19:00 часа: ПРАХ В ОЧИТЕ от Дьорд Шпиро. Постановка – Владлен Александров. Участват: Росица Александрова и Николай Урумов; - 18, 19:30 часа: СЛУЧАЙНА СРЕЩА от Ерик Чапъл. Постановка – Бойко Илиев. Участват: Албена Павлова, Кирил Ефремов, Жанет Иванова, Кирил Бояджиев; - 20, 19:30 часа: ТАНГО ЗА ТЕБ от Виктор Лану. Постановка – Владимир Петков. Участват: Йоанна Попова, Янина Кашева, Мартин Каров, Тодор Близнаков; - 24, 19:30 часа: ТИКВА! от Александър Урумов. Постановка – Димитър Стефанов. Моноспектакъл на Димитър Живков.

5 държави въвеждат таван за ежедневен прием на бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328865

Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въвеждат таван - до 580 човека - за ежедневния прием на мигранти на своите територии.
„Беше съгласувано ограничаване на ежедневния транзит на бежанци през Западните Балкани до размер, който позволява всеки един от новодошлите да бъде проверен в съответствие с правилата на Шенгенската зона“,
Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въвеждат таван - до 580 човека - за ежедневния прием на мигранти на своите територии. „Беше съгласувано ограничаване на ежедневния транзит на бежанци през Западните Балкани до размер, който позволява всеки един от новодошлите да бъде проверен в съответствие с правилата на Шенгенската зона“,

Почина актьорът от "Роки" Тони Бъртън

http://frognews.bg/news_107646/Pochina-aktjorat-ot-Roki-Toni-Bartan/

Американският актьор Тони Бъртън, станал известен с ролята на Тони Евърс в поредицата от филми "Роки", почина на 79-годишна възраст, предаде ТАСС.

Михнева: Ченалова е записала разговорите с Янева с микрофон от службите

http://society.actualno.com/mihneva-chenalova-e-zapisala-razgovorite-s-janeva-s-mikrofon-ot-slujbite-news_525978.html

Румяна Ченалова е записала разговорите си с Владимира Янева с микрофон, даден й от службите. Това заяви журналистът Маргарита Михнева пред bTV. Според нея скандалът трябва да се прекръсти на „Ченаловагейт”. „Това не са разговори, а монолог. Ченалова подпитва през цялото време „ами, за Бойко Борисов”, „ами, за Сотир Цацаров”, а другата простодушно отговаря”, допълни Михнева. По думите й тези записи са незаконни, а микрофонът е осигурен от хора, кои

Принц Уилям и херцогиня Катрин ще посетят Тадж Махал в Индия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555127

Принц Уилям и съпругата му Катрин ще посетят храма "Тадж Махал" по време на официалната си визита в Индия и Бутан през пролетта, се казва в съобщение от двореца Кенсингтън, цитирано от Франс прес. Кралската сватба в снимки Пред "Тадж Махал" навремето принцеса Даяна бе обезсмъртена със снимка. Визитата им ще е без децата им Джордж и

Кешеру донесе трудна победа за "Лудогорец" срещу "Монтана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2713025_kesheru_donese_trudna_pobeda_za_ludogorec_sreshtu/?ref=rss


"Лудогорец" спечели трудна, но важна победа по пътя към петата си поредна титла. Шампионите се наложиха с 1:0 срещу "Монтана" като гост.

Успехът дойде с гола на Клаудиу Кешеру в 77-ата минута.

Очаквайте подробности!

Квестори и синдици удариха КТБ с милиони

http://frognews.bg/news_107647/Kvestori-i-sinditsi-udariha-KTB-s-milioni/

Докладът на Аликс Партнърс за КТБ излезе на светло. Ама не съвсем. Не може да се превежда, копира, цитира, интерпретира, дори разбира, въобще – да се ползва. За всички вече стана ясно само едно - че няма изтекли пари от КТБ АД към някакви острови с палми, както дружно тръбят Кадиев, Цонев, Чобанов, Гечев и сие.

СКАНДАЛ: КЗК глоби фирма за хляб, защото подарявала мляко на клиентите

http://www.bnews.bg/article-148965

Представлявало нерегламентирана от Закона за защита на конкуренцията добавка.

Здравната каса склони на 55 млн. лв. повече за медицински дейности

http://www.cross.bg/leva-pregledi-tzenite-1499773.html

/КРОСС/Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) се договориха за обемите и цените на медицинските дейности, които ще бъдат заложени в Националния рамков договор за 2016 година. Това е станало след поредица от работни срещи, на които са обсъдени проблемните текстове. Българският лекарски съюз е публикувал на сайта си окончателния вариант на проекта за Национален рамков договор. Очаква се той да бъде подписан утре и да влезе в сила от 1 април. Припомняме, че по-рано днес касата подписа рамковия договор и със зъболекарския съюз. Здравната каса е приела предложенията на лекарската съсловна организация и се е съгласила на компромисни варианти за обемите на цените в НРД, поясняват от касата. Отпускат се допълни 55 млн. лева, при поискани от резерва на касата 62 млн. лева. Резервът е 316 млн. лева. С по 20 млн. лева ще бъдат увеличени парите при първичната и специализираната извънболнична помощ. С 22 млн. лева повече пък се дават за медико-диагностични дейности. Договорено е да бъдат увеличени цените за профилактичните прегледи по програма „Детско здраве". За профилактични прегледи на децата от 0 до 1 година лекарите ще получават 10,40 лв., при досега действаща цена от 9.00 лв. За профилактичните прегледи на децата от 1 до 18 години сумата става 9,40 лв., при досегашна 8,00 лева. Увеличава се и цената на профилактичните прегледи за лица на възраст над 18 години, като от досега действащата 10 лв. тя става 11 лв

Шестгодишна с тумор се мъчи година без диагноза, спасяват я в Турция, но има нужда от помощ за лечението

https://www.24chasa.bg/Article/5328954

Шестгодишна с тумор се мъчи година без диагноза, спасяват я в Турция, но има нужда от помощ за лечението6-годишната Йоана Христова от Велико Търново спешно се нуждае от финансова подкрепа за лечение. Детето в момента се намира в Турция, където претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка. За ходенето по мъките на малката болярка разказа нейната леля Нина Нешева. "Всичко започна преди около година.

Швейцария може наложи квоти на имигрантите от ЕС след британския референдум

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/02/26/2712991_shveicariia_moje_naloji_kvoti_na_imigrantite_ot_es/?ref=rss


Швейцария не може да очаква напредък в преговорите си с Европейския съюз за ограничаване на имиграцията, докато не се проведе референдумът във Великобритания за оставане в ЕС, заяви пред "Ройтерс" дипломат от Берн.

През 2014 г. швейцарците поискаха с референдум квоти за броя на имигрантите, пристигащи в страната. Искането обаче е в разрез със свободата на движение в рамките на Европейския съюз, която Швейцария прие в рамките на двустранно споразумение в замяна на участието си в общия...

"Дупница помни...", докато чакаш автобуса четеш за известни дупничани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555130

"Дупница помни...", под този надслов от утре в града ще започне монтирането на информационни банери по спирките на града. Те ще бъдат с исторически свързани с Дупница лица от миналото и делата им в различните области. 16 личности оставили ярък отпечатък върху историята на града и страната са отпечатани и от утре започва монтирането. Информацията е обработена от Исторически музей-Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите. "Идеята ни се роди спонтанно. Не веднъж сме си говорили, че най-вече младите хора не познават историята на родния си град...

Ученик е прострелян в столично училище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555124

Стрелба в столично училище. Прострелян е 15-годишен ученик в 26-о СОУ в квартал „Княжево". Пострадалият е откаран в болница, няма опасност за живота му, съобщават от МВР. Убиха момиче в гимназия в Сливен, трима са ранени В 15.40 часа в полицията е получен сигнал, че пред сградата на столично училище в кв. „Княжево" е простреляно момче. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната полиция и Бърза помощ. Ученикът е откаран в болница...

БВП на САЩ нарастна с 1% на годишна основа през последното тримесечие на 2015 г.

http://econ.bg/Новини/БВП-на-САЩ-нарастна-с-1-на-годишна-основа-през-последното-тримесечие-на-2015-г-_l.a_i.715508_at.1.html

Икономическият растеж на Съединените щати се забави през четвъртото тримесечие на миналата година, но не толкова драстично, колкото очакваха...

Рекорд! 150 000 лв. на верига маратони у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328964

Рекорден награден фонд от 150 000 лева ще бъде поделен на първата верига от маратони у нас. Първият старт е във Варна на 15 май,а дистанциите ще са 2 км, 8,4 км, 16,8 км и класическата 42,195 км.
 „Целта е не само да дойдат елитни бегачи от цял свят, но състезанието да стане традиционно - заяви министър Красен Кралев.
Рекорден награден фонд от 150 000 лева ще бъде поделен на първата верига от маратони у нас. Първият старт е във Варна на 15 май,а дистанциите ще са 2 км, 8,4 км, 16,8 км и класическата 42,195 км. „Целта е не само да дойдат елитни бегачи от цял свят, но състезанието да стане традиционно - заяви министър Красен Кралев.

Цените на горивата падат, ако КЗК разбие картела

http://www.moreto.net/novini.php?n=314466

По-ниски цени на горивата у нас, ако бъдат премахнати нарушенията, за които сигнализира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това очаква министърът на финансите Владислав Горанов, след като вчера регулаторът излезе с изводи от секторния анализ с основен извод, че има картел на пазара на горива у нас.

Простреляха ученик в София при свада за момиче

http://frognews.bg/news_107645/Prostreliaha-uchenik-v-Sofiia-pri-svada-za-momiche/

15-годишен ученик е прострелян в София при свада за момиче, съобщи МВР. Прострелял го е друго момче, което е на 16 години. Драмата се е разиграла малко преди 16 часа в двора на 26-о СОУ училище в кв. "Княжево".

Простреляха ученик в София

http://frognews.bg/news_107645/Prostreliaha-uchenik-v-Sofiia/

Ученик е прострелян в София, съобщи НТВ, позовавайки се на информация на МВР. Простреляло го е друго момче.

Социално напрежение в системата на МВР – рискове и последици

http://www.cross.bg/zashtita-naselenieto-bezopasnost-1499772.html

/КРОСС/На 29 февруари 2016 г. (понеделник) от 11.00 часа в централата на КНСБ - заседателна зала, ет. 11, ще се проведе пресконференция на тема: „Социално напрежение в системата на МВР - рискове и последици" На събитието ще бъде представено становище на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец" във връзка с новите промени в Закона за МВР. На срещата ще научите още: Какви са рисковете от преобразуване на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението"? Какви са причините за ескалираща демотивация в сектор „Сигурност"? Има ли реална заплаха академията на МВР да остане без кадри? Пресконференцията ще бъде водена от вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров. В събитието ще участват още: -Венцислав Станков - президент на НСПС "Огнеборец"-Любомир Еленков и Станимир Миланов - членове на УС на НСПС "Огнеборец"-Кристиян Койчев - главен асистент катедра "Тактика" към Факултет "Пожарна безопасност и защита на населението" при Академия на МВР.  

Мегадерби за Лига Европа: "Ливърпул" - "Манчестър Юнайтед"!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328933

Голямото дерби на Англия Ливърпул - "Манчестър Юнайтед" е гвоздеят на 1/8-финалите в турнира Лига Европа. Тегленият днес жребий отреди "мърсисайдци" и "червените дяволи" да се изправят в битка помежду си за първи път в историята на европейските клубни турнири. И двата отбора вече заявиха, че ще преследват спечелване на Лига Европа,
Голямото дерби на Англия Ливърпул - "Манчестър Юнайтед" е гвоздеят на 1/8-финалите в турнира Лига Европа. Тегленият днес жребий отреди "мърсисайдци" и "червените дяволи" да се изправят в битка помежду си за първи път в историята на европейските клубни турнири. И двата отбора вече заявиха, че ще преследват спечелване на Лига Европа,

Калфин ще вземе участие в кръгла маса, посветена на намаляване на неравенствата

http://pik.bg/калфин-ще-вземе-участие-в-кръгла-маса-посветена-на-намаляване-на-неравенствата-news492473.html

Калфин ще вземе участие в кръгла маса, посветена на намаляване на неравенствата

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще участва в понеделник, 29 февруари 2016 г., в кръгла маса на тема „Светът на труда. Неравенства и средна класа – политически перспективи“ в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Дискусията е организирана съвместно от Международната организация на труда и Европейската комисия.

По време на срещата участниците ще обсъдят световните тенденции, които водят до отчетливи икономически неравенства в отделните общества, както и ефективните политики в сферата на труда, насочени към преодоляване на това явление.
Очаква се, в изказването си министър Калфин да представи визията си, свързана с въвеждане на конкретни мерки на пазара на труда, насочени към повишаване на възможностите за обучение и заетост на безработни лица.

Балотаж за нов президент на ФИФА - Инфантино срещу шейх Салман

https://www.24chasa.bg/Article/5328942

Балотаж за нов президент на ФИФА - Инфантино срещу шейх СалманБалотаж ще определи новия президент на световната футболна федерация ФИФА. На първия тур  от изборите генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино събра 88 гласа срещу 85 за най-сериозния си конкурент шейх Салман бин Ибрахим ел-Халифа от Бахрейн. За избор на президент на първи тур се изискваха 138 гласа.

Инфантино - шейх Салман 88:85 на първи тур за президент на ФИФА, ще има балотаж

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/26/2712898_infantino_-_sheih_salman_8885_na_purvi_tur_za/?ref=rss


Членовете на ФИФА не успяха да изберат президент на първи тур и се налага провеждането на балотаж.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино получи най-много гласове на първи тур - 88, а другият основен кандидат шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа получи 85.

За избор на президент на първи тур се изискваха 138 гласа. От битката отпаднаха йорданският принц Али бин ол Хюсеин с 27 гласа и Жером Шампан с едва седем гласа.

На втори тур се изисква обикновено...

Шуменци с правописен принос за статистиката: Колко струват КУРАСАНИ, КИРЕВШИ, ФАВЛИ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328934

В юбилейното издание "Поне 135... анекдоти, афоризми и сентенции за статистиката" и шуменци са дали сериозен принос.
Публикувано е факсимиле от домакинския дневника на семейство от шуменско село. В него фамилията си е записвала чинно ежедневните разходи за хранителни продукти и други, за да подпомага статистиката.
В юбилейното издание "Поне 135... анекдоти, афоризми и сентенции за статистиката" и шуменци са дали сериозен принос. Публикувано е факсимиле от домакинския дневника на семейство от шуменско село. В него фамилията си е записвала чинно ежедневните разходи за хранителни продукти и други, за да подпомага статистиката.

Цацаров съветва и Лозан Панов: Бих излязъл от света на есемеси

http://frognews.bg/news_107643/TSatsarov-savetva-i-Lozan-Panov-Bih-izliazal-ot-sveta-na-esemesi/

На мястото на колегата (Лозан Панов, председател на Върховен касационен съд – бел. ред.) бих излязъл от света на есемеси, записи, проверки, нарязани хартии и бих се съсредоточил върху проблемите, които общо взето виждаме всеки ден и пред които се изправя както прокуратурата, така и съдът. Останалото означава да се страхуваме от страха постоянно. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

5 лесни стъпки: Как да се предпазим от чуждата отрицателна енергия

http://petel.bg/5-lesni-stapki--Kak-da-se-predpazim-ot-chuzhdata-otritsatelna-energiya__146774

Обкръжението с негативни хора може сериозно да ви навреди, ако не знаете, как да се предпазите от тяхната отрицателна енергия. Някои хора ...

Викове за помощ се носят от асансьор в столичен магазин на Билла

http://petel.bg/Vikove-za-pomoshh-se-nosyat-ot-asansor-v-stolichen-magazin-na-Billa__146775

Снимка: Булфото, архив Три жени и едно дете заседнаха в асансьор, намиращ се в магазин на Билла в сградата на бившето кино "Изток" в столиц...

Пет държави въведоха дневен лимит на бежанците, какво ни чака...

http://petel.bg/Pet-darzhavi-vavedoha-dneven-limit-na-bezhantsite--kakvo-ni-chaka---__146776

Снимка: Булфото, архив Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въвеждат таван за ежедневния прием на мигранти на своя територия ...

СКАНДАЛНО! Омар Зайед е бил таен агент и в България! Вижте кой е убитият палестинец (снимки)

http://pik.bg/скандално-омар-зайед-е-бил-таен-агент-и-в-българия-вижте-кой-е-убитият-палестинец-снимки-news492458.html

СКАНДАЛНО! Омар Зайед е бил таен агент и в България! Вижте кой е убитият палестинец (снимки)

Тялото на Омар Наиф Хасан Зайед беше намерено в двора на палестинското посолство в София в петък сутрин.

Според т.нар. „Палестински информационен център” на Хамас Омар Зайед е бил един от лидерите на „Народния фронт за освобождение на Палестина” и е убит от Мосад (израелска разузнавателна агенция - б.ред.). Той е продължил да координира действията на Фронта и след идването си в България.

През 1986 г. Зайед е обвинен за убийството на израелски студент в Йерусалим. Случаят е определен като „политическо убийство”.

Тогава Омар Зайед е на 22 години. Осъден е на доживотен затвор заедно с брат си Ахмед Зайед и трети палестинец.

През 1990 г. Омар Зайед бил настанен в болница във Витлеем, на Западния бряг, след като обявил гладна стачка. Избягал оттам и след като минал през няколко арабски страни, се установил в България.

През 2012 г. получава разрешение за постоянно пребиваване в страната.

Женен е за българска гражданка и има три деца.

През декември 2015 г. Йерусалим иска екстрадирането му, за да доизлежи присъдата си в Израел.

Междувременно мъжът се преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран.

Израелският „Йерусалим пост” твърди, че два дни след като Израел официално иска екстрадицията на палестинеца, български полицаи нахлуват в дома му. Арестуван е 18-годишният му син, тъй като по това време Омар се укрива в палестинското посолство в София, уточнява Би Ти Ви.

Съдебното заседание по въпроса, насрочено за 14 декември, било отложено, тъй като Зайед не се явил в съда.

Според израелски медии един от братята на Омар – Ахмед, също е лежал в затвора. През 2011 г. той е бил разменен, заедно с други палестински затворници, срещу израелския войник Гилад Шалит, държан в плен в продължение на пет години от Хамас.

Украйна готви специално звено на гвардията за връщане Крим

http://offnews.bg/news/n_1/n_624899.html

Украйна създава специално звено на националната гвардия, което да се готви за връщането на Крим. Това обяви в ефира на телевизия „1+1“ украинският вътрешен министър Арсен Аваков. Новото подразделение се създава от депутатите от Върховната Рада и Министерството на вътрешните работи на Украйна. Ще си върнем Крим, когато сме силни и сме готови, подчерта той. Според Аваков Русия е успяла да анексира Крим, защото преди две години, след Майдана, силовите структури на страната са били слаби. Сега Украйна трябва да направи нова армия, национална гвардия и полиция, смята още Аваков. Москва анексира Крим през пролетта на 2014 г., след като в автономната област се проведе референдум за присъединяването на Крим към Русия. 

Пресаждане на цветята напролет

https://www.24chasa.bg/Article/5328927

Пресаждане на цветята напролетРастенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава, че в един момент малката саксия е недостатъчна, за да продължи оптималното развитие на растението. Обикновено градинските цветя и цветята за балкона се нуждаят от пресаждане веднъж на две или три

Владислав Горанов за цената на доклада за КТБ

http://www.bnews.bg/article-148970

Предметът и обхватът на договора значително надхвърля заданието, което народните представители вписаха в Закона за банковата несъстоятелност.

Марк Зукърбърг: Няма място за езика на омразата във Facebook

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555119

Главният изпълнителен директор на Facebook (Фейсбук) Марк Зукърбърг заяви, че трябва да бъдат положени още усилия за контролиране на езика на омразата в най-голямата социална мрежа в интернет, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. "Езикът на омразата няма място във Facebook, каза той по време на обществено събитие Берлин и допълни, че работи по създаването на по-добри механизми за следенето и премахването на такова съдържание. Новите бутони за емоции във Facebook вече са тук "Работата, която вършехме до...

12 години затвор за насилник, блудствал с петгодишно дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555120

12 години лишаване от свобода получи 30-годишният Румен Алексиев за блудство с малолетно дете, извършено при условията на опасен рецидив.Шуменският окръжен съд осъди на Алексиев да изтърпява наказанието си при първоначално строг режим.На 9 юли 2015 г. пред жилищен блок в Шумен играели две момчета - на 8 и на 5 години. Когато децата забелязали съседа си Алексиев, от когото се страхували, решили да си тръгнат. Той обаче повикал по-голямото момче, придърпал го във входа и го заплашил. После извикал петгодишното момченце, заповядал на по-големия да...

Варна с най-много договори между физически лица и охранителни фирми

http://www.moreto.net/novini.php?n=314467

В момента има само 117 договора между физически лица и охранителни фирми. 50 от тях са във Варна, 27 в София и 23 от Пловдив. От МВР още от днес започват специализирана полицейска операция, за да станат ясни хората, използващи частна охрана.

Опашки пред иконата на свети Серафим

http://www.cross.bg/serafim-tzurkva-nevski-1499771.html

/КРОСС/Катедралният храм "Свети Александър Невски" се оказа тесен за хилядите богомолци, дошли на канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев), който ще се нарича Софийски Чудотворец. Церемонията е първа по рода си в историята и на Руската, и на Българската православна църква, които едновременно взеха решение за обявяването му за светец. Църковните ритуали започнаха още в четвъртък вечерта. Негово светейшество патриарх Неофит и делегацията на Руската православна църква, водена от Волоколамски митрополит Иларион, извършиха в криптата на руската църква "Свети Николай" последната панихида за светеца като за обикновен покойник, след което последва литийно шествие до катедралния храм "Св. Ал. Невски", където се проведе нощно бдение. Същинската литургия по канонизацията бе проведена вчера в катедралния храм "Свети Александър Невски". Там Негово светейшество патриарх Неофит обяви прославянето на владиката за свети Серафим Софийски Чудотворец, след което заедно с митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и множество български и руски свещеници отслужиха първата света литургия за него като светец. Желаещите да целунат иконата на свети Серафим търпеливо чакаха реда си на опашка, продължила часове след приключване на службата.  

Владислав Горанов: Около 800 000 евро са платени на „Аликс партнърс”

http://frognews.bg/news_107642/Vladislav-Goranov-Okolo-800-000-evro-sa-plateni-na-Aliks-partnars/

Около 800 000 евро са платени на „Аликс партнърс” за докрлда за КТБ. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти.

Скандал в художествената гимназия в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328913

Водещи преподаватели в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен заявиха, че започват протест и са готови да подадат оставки, ако досегашната директорка на учебното заведение Пенка Кушкиева отново бъде назначена на поста си.
В писма да министъра на културата Вежди Рашидов, до ръководство на Националната художествена академия и
Водещи преподаватели в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен заявиха, че започват протест и са готови да подадат оставки, ако досегашната директорка на учебното заведение Пенка Кушкиева отново бъде назначена на поста си. В писма да министъра на културата Вежди Рашидов, до ръководство на Националната художествена академия и

Европейски съюз - или всеки срещу всеки заради мигрантите?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/02/26/2712947_evropeiski_sujuz_-_ili_vseki_sreshtu_vseki_zaradi/?ref=rss


Всеки се оправя както може. Във Виена част от европейските страни последваха един циничен план, а това само ускорява разпада на ЕС, твърди в коментара си за "Дойче веле" Бернд Ригерт.

Конференцията във Виена, която премина без участието на двете важни страни Гърция и Германия, показа само едно: че ЕС се провали в бежанската криза. Всички страни-членки мислят само за собствените си интереси и се опитват някак да спират бежанците. Няма "европейско решение", за каквото мечтаеше...

Хотелиери на протест, искат втори лифт в Банско (видео)

http://www.vesti.bg/hotelieri-na-protest-iskat-vtori-lift-v-bansko-video-6050643

"Досега не са издадени екологични аргументи против построяването на втори лифт. Изваждат се всякакви други аргументи, но не и екологични”, казва Димитър Русков от „За да останат хора в България”

Пет държави днес сложиха лимит на бежанците

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/pet-dyrzhavi-dnes-slozhiha-limit-na-bezhancite-6050645

От този момент нататък, хората, пристигащи на гръцко-македонската граница, няма да получават автоматично статут

Как главницата и лихвеният процент влязоха в класната стая

http://www.investor.bg/obrazovanie/466/a/kak-glavnicata-i-lihveniiat-procent-vliazoha-v-klasnata-staia-212127/

Проект на JA България и MetLife се опитва да компенсира пропуските във финансовата грамотност на учениците

DS ще шашнат публиката в Женева с концепта E-TENSE

http://cars.actualno.com/ds-shte-shashnat-publikata-v-jeneva-s-koncepta-e-tense-news_525977.html

С този спортен електрически концепт DS отбелязва една година като самостоятелен бранд. След като заявиха претенциите си преди години с Divine DS concept, сега френската марка отново залага на изумителните форми, които е придала на своята визия за бъдещето на електрически автомобили. Моделът е дълъг 4,12 м, широк е цели 2,08 м и е висок само 1,29 м, което му придава изключително драматичен профил.   Футуристичното излъчване на модела се допълва от също толкова иновативно задвижване. Елект

Селските кметове в Шуменско с лимити за разходи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328909

Селските кметства в община Шумен ще имат лимити за ток, вода, отопление и телефони, които трябва да се спазват стриктно. Това стана ясно след среща на селските първенци с градоначалника на Шумен Любомир Христов/ГЕРБ/. От общината не съобщиха точните суми, но казаха, че са усреднени от разходите за м.г.
Селските кметства в община Шумен ще имат лимити за ток, вода, отопление и телефони, които трябва да се спазват стриктно. Това стана ясно след среща на селските първенци с градоначалника на Шумен Любомир Христов/ГЕРБ/. От общината не съобщиха точните суми, но казаха, че са усреднени от разходите за м.г.

Нетрадиционно романтично послание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555095

Макар Свети Валентин да отмина, един романтичен жест привлече вниманието на жителите и гостите на Благоевград. Нетрадиционното обяснение в любов може да бъде видяно на няколко дървета на територията на кампуса на Американския университет в областния център. Под формата на листове с текстове, закачени по дърветата, авторът на този романтичен жест е решил да изрази своята обич и подкрепа към половинката си. Поредицата от текстове гласи: "Благодаря ти за всичко", "Не спирай да преследваш целите си!", "А, аз ще съм до теб и ще те подкрепям". На пър...

ПИК TV: Сабите на войводите ни показват във Варна

http://pik.bg/пик-tv-сабите-на-войводите-ни-показват-във-варна-news492357.html

ПИК TV: Сабите на войводите ни показват във Варна

Тематична изложба „Сабите на войводите” беше подредена в Музея на Възраждането във Варна в навечерието на националния празник 3 март.

Представени са лични вещи и оръжията на Г. С. Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Реликвите са от фондовете на Регионалните исторически музеи във Велико Търново, Русе и Варна.

На изложбата могат да се видят револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които са от един и същи тип. Направени са по специална белгийска изработка. Всяка от сабите съдържа револвер с 6 патрона. Любопитно е, че са показани и посребрените прибори за хранене, които са били на Панайот Хитов.

Изложбата „Сабите на войводите” ще остана в морската столица до 25 март. Музеят ще работи допълнително в почивните дни.

Застраховат селскостопанска продукция за 1,5 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Застраховат-селскостопанска-продукция-за-1-5-млн-лв-_l.a_i.715507_at.1.html

1,5 млн. лева е бюджетът за застраховане на селскостопанска продукция, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Средствата са по...

Психично болен мъж се барикадира в дома си в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5328891

Психично болен мъж се барикадира в дома си в ПловдивШизофреник от Пловдив се барикадира в апартамента си на бул. „Васил Априлов” в Пловдив, съобщи „Монитор”. Мъжът е заплашил, че ако някой разбие вратата на жилището, ще си нареже вените. Сигналът за случващата се драма бил получен на 112 в 13:30 часа. Подала го майката на психично болния Любчо, който живее сам в един от високите блокове на „Васил

Военните по границата ни ще бъдат въоръжени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555118

Военните, които ще участват в охраната на българската граница, ще бъдат въоръжени. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента. Ще бъдат въоръжени с личното си оръжие, каза министърът и допълни: "Ще бъдат и с щикове, палки и предпазни средства". Гранична полиция и армията със съвместни патрули за охрана на границите Ненчев заяви, че е в постоянен контакт с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и провеждат заседания на оперативния ща...

Мария Габриел подарява мартеници в европарламента, изработени от сливенски деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328904

Учениците от 4-а клас в Десето училище в Сливен заедно с класния си ръководител Красимира Тонева изработиха картички и мартеници за Европейския парламент.
Идеята е на зам.-председателя на групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел. Евродепутатът ще ги отнесе и подари на колегите си от другите европейски държави -
Учениците от 4-а клас в Десето училище в Сливен заедно с класния си ръководител Красимира Тонева изработиха картички и мартеници за Европейския парламент. Идеята е на зам.-председателя на групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел. Евродепутатът ще ги отнесе и подари на колегите си от другите европейски държави -

100 000 български студенти на летни бригади в САЩ

http://www.cross.bg/bulgarski-poslanik-posolstvoto-1499770.html

/КРОСС/100-хилядната виза за участие в летни студентски бригади очаква американското посолството да издаде на български студенти, откакто страната ни е включена през 2000 г. в Програмата за работа и пътуване. Това обяви новият посланик на САЩ у нас Ерик Рубин на станалата традиционна годишна церемония по връчването на визите на първите одобрени участници в тази програма, с което се дава начало и на кампанията за нея. Пратеникът на Обама обясни на чудесен български език, който е започнал да изучава буквално преди няколко месеца, че тази програма, както и другата - за бизнес визи, са са инициативи на американското правителство и на на американското посолство в София ,които насърчават легитимните пътувания с цел бизнес и културен обмен, с цел укрепването на взаимоотношенията между двете държави. По думите му сред успешно участвалите в летни бригади са хора, които успяват професионално в редица позиции тук в България. „Често чуваме от български бизнесмени, че обичат да наемат на работа бивши участници в летни студентски бригади в САЩ, защото те предлагат нови перспективи и силна работна етика. Американското посолство също смята така. Имаме поне петима бивши участници, които са важни членове на екипа на посолството в областта на обществените въпроси, управлението и сигурността

5 страни ограничават бежанците, които ще пропускат, до 580 души на ден

https://www.24chasa.bg/Article/5328888

5 страни ограничават бежанците, които ще пропускат, до 580 души на денАвстрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония ще пропускат през границите си само по 580 бежанци на ден, обяви словенската полиция в изявление за агенция Ройтерс. „Постигнато е споразумение за ограничаване на ежедневния транзит на бежанци през Западните Балкани до размер, който ще позволи да бъде извършвана проверка на всеки един от новодошлите

4-ти март ще е неучебен, отучва се на 12-ти

http://frognews.bg/news_107641/4-ti-mart-shte-e-neucheben-otuchva-se-na-12-ti/

Във връзка с честването на Националния празник 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго, и с прието от правителството решение за почивните дни през 2016 г., Министерството на образованието и науката напомня, че 4 март, петък, ще бъде неучебен ден.

€ 800 хиляди ни струва британският доклад за КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=314464

Анализът на специализираната международна компания AlixPartners Services UK LLP за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) е струвал на страната ни 800 хиляди евро. Това посочи пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.

МВР и прокуратурата обявиха нови и спешни мерки срещу охранителите без лиценз

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/26/2712925_mvr_i_prokuraturata_obiaviha_novi_i_speshni_merki/?ref=rss


Полицейски проверки на хората, които използват охрана, която не отговаря на закона и промяна в нормативната уредба, която да направи невъзможна извършване на охранителни услуги без лиценз. Това обещаха главният прокурор Сотир Цацаров и главният секретар на МВР Георги Костов, които проведоха спешно заседание след инцидента от тази седмица на столичния околовръстен път.

"От днес ще стартира специализирана полицейска операция, която ще цели проверка на точно този тип, които нанасят дискомфорт на гражданите и са предпоставка за инциденти", заяви Костов.

Сотир Цацаров пък обясни, че ще бъдат предложени и законодателни промени, свързани със задължителна регистрация на съпровождащите автомобили, каквато се изисква за служебното оръжие на изпълняващите частна охранителна дейност.

Ще бъде предприет комплекс от мерки, чрез фактически и административен натиск по Закона за МВР, с цел фактическата охрана, която демонстрира беззаконие и безнаказаност да бъде притисната и ликвидирана, каза главният прокурор.

Той посочи, че мерките не са насочени срещу легалните охранители. В страната по думите му действат към 117 договора с частните охранителни фирми, най-много във Варна - 27, и София - 23. От предложенията не се разбра как тези мерки ще се преборят с работещите охранители "на черно".

По думите на Цацаров нападателите според разпространеното в медиите видео са без разрешение за огнестрелно оръжие, но и такова не е намерено след претърсване, както на място, така и в жилищата им.

Началникът на СДВР Младен Маринов потвърди информацията, че Ивайло Борисов–Ториното, който е подсъдим по две дела -за убийство и за наркотрафик заедно със Златомир Иванов–Баретата, е собственик на единия от автомобилите и той трябва да бъде разпитан по какъв повод е дал колата си, има ли отношение към инцидента, бил ли е в колатам заяви Маринов.

Задържаните за побоя са с повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди с особена дързост. Очаква се прокуратурата да внесе в съда искане за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража". По-рано днес Ториното заяви, че задържаните са негови охранители, но без трудов договор, защото били наети от един месец и са в изпитателен срок.

Автопарк за 200 000 лв. продава НАП-Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328887

Автопарк за над 200 000 лв. продава НАП- Пловдив, като на вниманието на купувачите се предлагат 12 МПС-та на цени от 6240 лв. до 27 600 лв. Сред тях се открояват автобуси "Mercedes" и "Bova", леки коли "Kia Sportage" от 2008 г., "Peugeot Partner" и мултиван "Volkswagen", който заради отличното си състояние и технически характеристики държи
Автопарк за над 200 000 лв. продава НАП- Пловдив, като на вниманието на купувачите се предлагат 12 МПС-та на цени от 6240 лв. до 27 600 лв. Сред тях се открояват автобуси "Mercedes" и "Bova", леки коли "Kia Sportage" от 2008 г., "Peugeot Partner" и мултиван "Volkswagen", който заради отличното си състояние и технически характеристики държи

Осем проекта ще започне Созопол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555117

Общинските съветници в Созопол одобриха на днешното заседание осем проектни предложения, с които Община Созопол ще кандидатства по Програма за трансгранично сътрудничество - Инструмент за предприсъединителна помощ България - Турция. Те целят привличане на европейски средства за подпомагане на развитието на туризма в общината и в региона и са по две основни мерки: „Околна среда" и „Устойчив туризъм". Насочени са към опазване на околната среда, природни, културни и исторически обекти в трансграничния регион.  ...

В Долна Крушица се шегуват: Калфин да вдигне още възрастта за пенсия, да не я дочакаме!

http://frognews.bg/news_107640/V-Dolna-Krushitsa-se-sheguvat-Kalfin-da-vdigne-oshte-vazrastta-za-pensiia-da-ne-ia-dochakame!/

Повишаването на пенсионната възраст от настоящото правителство, ръководено от ГЕРБ, бе основната дискутирана тема при срещата на председателя на НС на БСП Михаил Миков с жителите на с. Долна Крушица, Петричко.

Горанов решава до края на деня дали да сменят синдиците на КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_624898.html

"До края на деня ще реша дали ще предложа на Фонда за гарантиране на влоговете да се освободят синдиците по несъстоятелността на КТБ". Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов. Горанов обясни, че законът дава възможност на министъра на финансите да предложи на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да реши. "Аз само мога да предложа фондът да предприеме действия спрямо един или всички синдици по несъстоятелността на КТБ", каза той. Смяната на синдиците беше поискана от депутатите гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров заради грешките в първоначалните списъци за политическите партии. Горанов поясни, че неговото решение ще бъде продиктувано от анализ на фактическата обстановка, свързана с тяхната дейност и най-вече провокирана от нелепата грешка, която е възбудила дебат за достоверността на данните.  Министърът каза още, че докладът на „Аликс Партнърс“ за КТБ струва около 800 хиляди евро. По думите на Горанов всеки, поискал разрешение да разкрие данъчен склад, го е получил. Думите ми бяха по повод проверката за картел на пазара на горива. Той коментира, че не може да потвърди или да отрече дали наистина 80% от складовете са собственост на "Лукойл", защото не е "правил такова изследване за активите на "Лукойл".

Бронирани автомобили "ще спасяват" "Военна полиция" от недостиг на способности

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555116

Обявената от Министерството на отбраната обществена поръчка за доставка на бронирана високопроходима автомобилна техника с необходимото оборудване е свързана с разработен инвестиционен проект, включен в портфолиото от проекти на МО като втори приоритетен, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос за процедура за доставка на бронирана високопроходима автомобилна техника за нуждите на службата "Военна полиция".По думите на министъра процедурата предвижда сключване на тригодишен договор за придобиване на необх...

Фиксинг на БНБ, петък, 26 февруари

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-26-февруари_l.a_i.715505_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 26 февруари, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Посланикът на Палестина: Убийството на Омар Зайед е резултат на това, че израелската окупация продъжи да го преследва

http://pik.bg/посланикът-на-палестина-убийството-на-омар-зайед-е-резултат-на-това-че-израелската-окупаци-news492356.html

Посланикът на Палестина: Убийството на Омар Зайед е резултат на това, че израелската окупация продъжи да го преследва

Убийството на Омар Зайед е резултат на това, че израелската окупация продъжи да го преследва, той е палестински борец. Това каза посланикът на Палестина проф. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух по време на брифинг в двора на посолството.

"Tази сутрин, когато дойдохме на работа, намерихме младежа Омар проснат на земята край задната врата на посолството, пред гаражите. Беше все още жив. Обадихме се на "Бърза помощ" и те оказаха първа помощ", заяви той. По думите му, по време на извършването на тези манипулации, човекът е издъхнал.

"Омар в един от палестинските борци, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил дълга си към своята земя и своя народ. Неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го прелседва", обясни посланикът. "В момента палестинското президентство е сформирало следствена комисия, която да влезе в контакт с българските органи и да участва в разследването", пояси той. По думите му, комисията ще пристигне утре сутринта, за да работи с българските си колеги.

"Очакваме резултатите от следствието и аутопсията, за да разберем какво се е случило", добави той.

Посолството в Лондон не приема българите да празнуват 3 март

http://pik.bg/посолството-в-лондон-не-приема-българите-да-празнуват-3-март-news492461.html

Посолството в Лондон не приема българите да празнуват 3 март

Българското посолство в Лондон не е проявило някаква видима инициатива за отбелязването на Националния празник 3 март, твърдят българите зад граница. Една от тях Ива Иватта сигнализира на страницата си във Фейсбук следното: „ВАЖНО! След като от Българското посолство отказаха да ни съдействат по въпроса с уведомлението за 3-ти март и отговориха с една седмица закъснение без да напишат телефонния номер от 3 цифри, като ни пратиха за зелен хайвер по различни общини, решихме да почетем паметта на загиналите за свободата на България там, където тя наистина ще бъде уважена и ще ни посрещнат с радост – Руското Посолство в Лондон!

Очевидно е, че посланиците от българското посолство ще скърбят в някой тесен ъгъл на Турското Посолство по случай 3-ти Март, така че всички бъдете на линия в 11:00 пред Руското Посолство, откъдето получихме разрешение без никакъв проблем!“

На сайта на българското посолство в столицата на Великобритания последната информация, касаеща някакъв празник в момента, е тази за Коледно благотворително тържество от 8 декември, което преминало "под патронажа на посланик Константин Димитров, баронеса Роулингс, председателя на The Bulgarian City Club Кирил Сакскобургготски и Джон Бризби, председател на Friends of Bulgaria."

Баскетболистите пак без треньор

https://www.24chasa.bg/Article/5328901

Баскетболистите пак без треньорПовече от година мъжкият ни национален отбор по баскетбол няма старши треньор. На 21 февруари 2015 г. от федерацията решиха да не продължават договора на Георги Младенов. Представителният тим пък записа безпрецедентна нулева година, в която не се събра и за една контролна среща. Точно преди месец от федерацията обявиха,

4 март е неучебен ден, напомнят от просветното министерство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555115

4 март, петък, ще бъде неучебен ден, напомнят на учениците в страната от Министерството на образованието и науката. Промяната е във връзка с честването на Националния празник 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго.Пропуснатия материал учениците ще наваксват на 12 март, събота....

Плевнелиев започва традиционните консултации с политическите партии

http://www.mediapool.bg/plevneliev-zapochva-traditsionnite-konsultatsii-s-politicheskite-partii-news246124.html

Президентът Росен Плевнелиев започва традиционния "месец на политическите консултации" с парламентарно представените политически сили на 29 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще се срещне последователно с ръководствата на АБВ, "Атака", Патриотичен фронт, "Български демократичен център", Реформаторски блок, ДПС, "БСП лява България" и ГЕРБ. На консултациите ще бъдат обсъдени приоритетите на партиите за 2016 г. Президентът Плевнелиев ще подложи на обсъждане темите за актуалната политическа обстановка в страната, актуални мерки за продължаване през 2016 г. на реформите в секторите правосъдие и вътрешен ред, борба с корупцията, административна реформа и електронно управление, здравеопазване, образование, пенсионна реформа и реформа във водния сектор, мерки в изпълнение на стратегическите цели и приоритети на Националната програма за развитие "България 2020" и начало на подготовката на "България 2030". "Месецът на политическите консултации" ще започне със срещи на 29 февруари с представителите на АБВ и на "Атака".

Военното разузнаване още не е предало всичките си архиви на Комисията по досиетата

http://www.mediapool.bg/voennoto-razuznavane-oshte-ne-e-predalo-vsichkite-si-arhivi-na-komisiyata-po-dosietata-news246123.html

"Около две трети от архивите на разузнавателните служби на БНА вече са предадени на Комисията по досиетата". Това съобщи в отговор на парламентарен въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев. През изминалата 2015 г. се подготвиха и предадоха на комисията общо 21 191 архивни единици, от които 2308 архивни дела, 18 696 отчетни картона и 187 единици литература, което представлява около две трети от всички налични, посочи министърът. Към днешна дата за подготовка и предаване остават общо 7221 архивни единици. От май 2015 г. досега няма промяна в темпа на работа на експертите, които подготвят за предаване архивните единици, увери министърът. Очакванията са ми процесът да приключи до края на май тази година, посочи Николай Ненчев. Военното разузнаване дълги години отказваше да изпълни т.нар. Закон за досиетата и да предаде всички изисквани по него документи на комисията, водена от Евтим Костадинов.

Оставиха в ареста подпалвач на джип в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328870

34-годишният Пламен Д. от Сливен остава за постоянно в ареста - съобщиха от ОД на МВР в областния град. Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" бе наложена с решение на Окръжния съд в Сливен по искане на Окръжната прокуратура.
Пламен Д. е обвинен за палеж и за нанасяне на щети в особено големи размери.
34-годишният Пламен Д. от Сливен остава за постоянно в ареста - съобщиха от ОД на МВР в областния град. Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" бе наложена с решение на Окръжния съд в Сливен по искане на Окръжната прокуратура. Пламен Д. е обвинен за палеж и за нанасяне на щети в особено големи размери.

Полицаи изнесоха скандални РАЗКРИТИЯ за главния секретар на МВР! Защо Бъчварова мълчи?

http://www.bnews.bg/article-148971

Всичко е въпрос на организация и управление, а това отдавна го няма, дори във водещите документи на МВР, камо ли в Ръководството му.

Онкоболните няма да тичат за лек в Турция

http://www.cross.bg/sharkov-kategorichen-vratza-1499769.html

/КРОСС/Вече не е необходимо онкоболните да търсят спасение при специалисти в Турция, тъй като страната ни разполага с достатъчно модерна апаратура за това. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков във Враца. „На някои места техниката дори е по-добра от тази на съседката ни", каза той. Шарков бе категоричен, че не отговарят на истината твърденията, че ще се затварят общинските болници, както и че няма да бъдат финансирани от НЗОК. По-високи ще са заплатите в спешната помощ. За заплати в спешните отделения на болниците са предвидени допълнително 8 млн. лв. Лекари в тези отделения няма да работят за по-малко от 1500 лв., а медицинските сестри ще вземат по над 900 лв. Един от основните проблеми във Врачанско е лошата инфраструктура. Често това е и причина да се забавят екипите на спешна помощ, когато са изпратени на сигнал в отдалечени села. С новата здравна карта проблемът ще бъде разрешен и екипите ще пристигат по-бързо до пациентите. „Спираме с районизирането. Ще се отзовава екипът, който е най-близо до пациента, независимо от това от коя област е сигналът", каза Ваньо Шарков. В област Враца ще бъде открит и изнесен спешен екип в Хайредин. До момента общината се обслужваше от Козлодуй. Болницата в Берковица продължава да работи на същия принцип, както до сега. Това увери зам.-министърът на здравеопазването. Единствената промяна, която ще има в здравното заведение засяга тежките гинекологични операции

Спешно укрепват къща-паметник на културата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314463

Поредната рушаща се стара сграда в центъра на Варна се нуждае от спешно обезопасяване. Емблематичната къща се намира на фаталния 13-ти номер на улица „Драган Цанков“, на метри от Адвокатската градинка, научи Moreto.net. Макар и с трима собственици, сградата е запусната, а от фасадата й има опасност да се отчупят елементи, установила проверка на експерти от общината и Министерството на културата.

MO планира военните да станат граничари с "няколко дни обучение"

http://www.mediapool.bg/mo-planira-voennite-da-stanat-granichari-s-nyakolko-dni-obuchenie-news246122.html

Военните по границата ще бъдат въоръжени с личното си оръжие, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. По-рано тази седмица парламентът с пълно мнозинство прие законови промени, според които военнослужещите ще могат да помагат на МВР при охраната на границата при необходимост. В петък Ненчев припомни, че първо МВР трябва да поиска помощ за охраната на границата. По думите му военнослужещите са подготвени, като половината от тях са изпълнявали различни мисии и подобни ангажименти. Обучението им ще се извършва за няколко дни съвместно с МВР. "Ще бъдат въоръжени с личното си оръжие. Ще бъдат с щитове, с палки - поискали сме това. Те ще бъдат там с личното си оръжие съобразно ангажиментите на всеки един от личния състав", каза Ненчев.

Хамлетовски въпрос пред Ненчев-да бъде или не министър. Решава го утре

http://frognews.bg/news_107639/Hamletovski-vapros-pred-Nenchev-da-bade-ili-ne-ministar-Reshava-go-utre/

Утре ръководният орган на БЗНС ще обсъди дали формацията на Николай Ненчев ще се подпише под меморандума с ГЕРБ.

Стрелбата в софийското училище била заради момиче

http://petel.bg/Strelbata-v-sofiyskoto-uchilishhe-bila-zaradi-momiche__146773

16-годишният нападател, взел пистолета от вуйчо си Екшънът в софийското училище се разиграл заради момиче. Между двете момчета е тлеело н...

Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5328868

Брутният вътрешен продукт в българския регион Северозападен е бил най-ниският в Европейския съюз - 30% от средното за ЕС. Това показват данните на Евростат за 2014 г. БВП на глава от населението на регионите в ЕС, изразен в стандарти на покупателната способност, е варирал между 30% и 539% от средното за съюза Най-висока покупателна способност имат
Брутният вътрешен продукт в българския регион Северозападен е бил най-ниският в Европейския съюз - 30% от средното за ЕС. Това показват данните на Евростат за 2014 г. БВП на глава от населението на регионите в ЕС, изразен в стандарти на покупателната способност, е варирал между 30% и 539% от средното за съюза Най-висока покупателна способност имат

В Бургас вече обявиха пожароопасния сезон за тази година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555114

Бургаска област е първата на територията на страната, в която вече е обявен пожароопасен сезон в горите. Тази година той стартира месец по-рано в сравнение с миналата, заради по-топлото време и свързаната с това повишена опасност от възникване на пожари, припомнят от Изпълнителната агенция по горите. Държавните горски и ловни стопанства, регионалните дирекции по горите, природните паркове, както и кметовете по места, по време на пожароопасния сезон  организират дежурства и поддържат денонощна телефонна връзка със структурите на пожарната по мес...

МОН напомня, че 4 март е неучебен ден

http://www.mediapool.bg/mon-napomnya-che-4-mart-e-neucheben-den-news246121.html

От Министерството на образованието и науката (МОН) напомнят, че 4 март (петък) е неучебен ден заради честването на националния празник 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго и прието от правителството решение за почивните дни през 2016 година. От министерството посочват, че ще се отучва на 12 март (събота), когато е учебен ден за всички училища в страната.

Борисов: Блокадата на гръцката граница е "геноцид"

http://www.mediapool.bg/borisov-blokadata-na-gratskata-granitsa-e-genotsid-news246120.html

Премиерът Бойко Борисов определи блокадите на гръцките фермери по границата с България като "геноцид" и "безобразие" и посочи, че българското правителство няма как да нормализира ситуацията. "Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: нямаме контрол върху тях. Всичко, което може, сме изказали и колегата казва: извинявай, ама няма контрол. Чувстваме се в абсолютна безизходица", заяви Борисов. В петък ситуацията по граничните пунктове се нормализира, но гръцките фермери засега не са стигнали до съгласие с правителството в Атина и твърдят, че са готови да продължат блокадите. В отговор България заплаши с контраблокади в туристическия сезон. "Безобразие и нямам друга квалификация за действията по нашата граница. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби са изчерпани. Дори вчера с това, че те се дърпат, за да минат бежанците и след това затварят пътя за нашия транспорт, нямам логично обяснение. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница", заяви Борисов. По думите му положението в нашата съседка е такова, че няма адекватна реакция. "ЕК казва: ние какво да направим, това е проблем между две държави. Всички писма до ЕК започват с: безобразието продължава.... Ако смятате, че с още някого трябва да говоря или че още нещо трябва да направим, с радост ще го чуя. Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили", заяви Борисов. По-рано Бойко Борисов публично каза, че подкрепя контраблокадите на българските шофьори.

Борисов: Блокадата на гръцката граница "геноцид"

http://www.mediapool.bg/borisov-blokadata-na-gratskata-granitsa-genotsid-news246120.html

Премиерът Бойко Борисов определи блокадите на гръцките фермери по границата с България като "геноцид" и "безобразие" и посочи, че българското в правителство няма как да нормализира ситуацията. "Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: нямаме контрол върху тях. Всичко, което може сме изказали и колегата казва: извинявай, ама няма контрол. Чувстваме се в абсолютна безизходица", заяви Борисов. В петък ситуацията по граничните пунктове се нормализира, но гръцките фермери засега не са стигнали до съгласие с правителството в Атина и твърдят, че са готови да продължат блокадите. В отговор България заплаши с контраблокади в туристическия сезон. "Безобразие и нямам друга квалификация за действията по нашата граница. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби са изчерпани. Дори вчера с това, че те се дърпат, за да минат бежанците и след това затварят пътя за нашия транспорт, нямам логично обяснение. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница", заяви Борисов. По думите му положението в нашата съседка е такова, че няма адекватна реакция. "ЕК казва: ние какво да направим, това е проблем между две държави. Всички писма до ЕК започват с: безобразието продължава.... Ако смятате, че с още някого трябва да говоря или че още нещо трябва да направим, с радост ще го чуя. Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили", заяви Борисов. По-рано Бойко Борисов публично каза, че подкрепя контраблокадите на българските шофьори.

Борисов видя в блокадата на гръцката граница "геноцид"

http://www.mediapool.bg/borisov-vidya-v-blokadata-na-gratskata-granitsa-genotsid-news246120.html

Премиерът Бойко Борисов определи блокадите на гръцките фермери по границата с България като "геноцид" и "безобразие" и посочи, че българското в правителство няма как да нормализира ситуацията. "Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: нямаме контрол върху тях. Всичко, което може сме изказали и колегата казва: извинявай, ама няма контрол. Чувстваме се в абсолютна безизходица", заяви Борисов. В петък ситуацията по граничните пунктове се нормализира, но гръцките фермери засега не са стигнали до съгласие с правителството в Атина и твърдят, че са готови да продължат блокадите. В отговор България заплаши с контраблокади в туристическия сезон. "Безобразие и нямам друга квалификация за действията по нашата граница. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби са изчерпани. Дори вчера с това, че те се дърпат, за да минат бежанците и след това затварят пътя за нашия транспорт, нямам логично обяснение. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница", заяви Борисов. По думите му положението в нашата съседка е такова, че няма адекватна реакция. "ЕК казва: ние какво да направим, това е проблем между две държави. Всички писма до ЕК започват с: безобразието продължава.... Ако смятате, че с още някого трябва да говоря или че още нещо трябва да направим, с радост ще го чуя. Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили", заяви Борисов. По-рано Бойко Борисов публично каза, че подкрепя контраблокадите на българските шофьори.

Кралев присъства на заседание на Областния консултативен съвет „Младежки дейности и спорт“ във Варна

https://www.24chasa.bg/Article/5328863

Кралев присъства на заседание на Областния консултативен съвет „Младежки дейности и спорт“ във ВарнаПо време на посещението си във Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на заседание на Областния консултативен съвет „Младежки дейности и спорт“. В него участват областният управител Стоян Пасев и представители на всички общини в област Варна. На заседанието бяха обсъдени изпълнението на Областната стратегия за младежта на

Ученици и преподаватели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555113

Изложба със заглавие „Поколения" представя на 29 февруари Дружеството на художниците вм Бургас. Тя е съставена от творби на ученици от първите випуски и преподаватели от художествените паралелки в „Свети Свети Кирил и Методий". През 2015 се навършиха 30 години от тяхното създаване през 1985 година. Ентусиазмът, добрата професионална и методическа подготовка, съвместната работа на целия ръководен и учителски колектив успява да утвърди училището като водещо в сферата на хуманитарните дисциплини.Много от възпитаниците продължиха своето обучение в ...

Общински сайт по европроект във Варна е спрян за неплатена такса

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/02/26/2712780_obshtinski_sait_po_evroproekt_vuv_varna_e_sprian_za/?ref=rss


Общинският сайт itransportvarna.bg, който трябваше да предлага пакет от онлайн услуги, свързани с проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" е спрян заради неплатена такса. Това показа проверка на "Дневник" в системата register.bg

Според данните за регистрацията на домейна, той е активиран на 26 февруари м.г., а срокът, в който е трябвало да бъде направено поредно плащане за поддръжката му е изтекъл на 17 февруари.

Сайтът itransportvarna.bg е регистриран от община...

Неизвестни нападатели в Грузия простреляха популярен опозиционен лидер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/26/2713007_neizvestni_napadateli_v_gruziia_prostreliaha/?ref=rss


Въоръжени мъже са стреляли и са ранили бивш министър на Грузия и лидер на опозиционната партия "Свободни демократи" Алекси Петриашвили, предаде "Ройтерс", като цитира вътрешното министерство на страната.

Въоръжените нападения са рядкост за Грузия, въпреки че през предишни години няколко опозиционни политици бяха бити. През октомври в страната предстоят парламентарни избори.

Петриашвили, бивш министър по европейската и евроатлантическата интеграция, е ранен в двата крака и...

Какво да хапваме, за да стареем слаби

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/kakvo-da-hapvame-za-da-stareem-slabi-6050642

Флавоноидите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, с които се обясняват част от ползите за здравето от плодовете и зеленчуците

Близо 100 бунтовнически фракции подкрепиха примирието в Сирия

http://asia.actualno.com/blizo-100-buntovnicheski-frakcii-podkrepiha-primirieto-v-sirija-news_525973.html

Близо 100 бунтовнически фракции са подписали споразумението за примирие в Сирия, съобщи Reuters. Съгласно споразумението срокът за отговор на опозиционните групи изтичаше днес. Руският президент Владимир Путин също потвърди, че Москва е получила уверение от сирийските фракции, че ще спазват примирието. Според Путин примирието ще даде импулс за политическото решаването на конфликта. "Разбира се, отлично разбираме и си даваме сметка, че това ще е сложен и вероятно дори противоречив процес на при

"Южен поток България" е направила най-големи инвестиционни разходи през 2014 г.

http://business.actualno.com/ujen-potok-bylgarija-e-napravila-naj-golemi-investicionni-razhodi-prez-2014-g-news_525976.html

Компанията "Южен поток България", която беше създадена за осъществяване на дейностите по изграждането на газовия проект „Южен поток“, е извършила най-големи разходи за инвестиционна дейност в периода 2011 – 2015 г. Те са в размер на 37,3 млн. лв. Инвестиционните разходи са най-значителни през 2014 г. - в размер на 22,7 млн. лв. Това се вижда от отговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на въпроса на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров

Вирусът Зика може да доведе до смърт на бебето в утробата

http://health.actualno.com/virusyt-zika-moje-da-dovede-do-smyrt-na-bebeto-v-utrobata-news_525876.html

Вирусът Зика, който се разпространява в Южна Америка, е способен не само да доведе до микроцефалия на плода и други сериозни отклонения в развитието на мозъка на детето, но и да предизвика още по-сериозни нарушения, водещи до неговата гибел в утробата на майката, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS Neglected Tropical Diseases. "Това откритие ни кара да се притесняваме, че вирусът може да причини прекалено силна вреда на плода, която води до мъртво раждане и други дефекти освен аномалии в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене



Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване