Пуснаха мъж, пребил жестоко младо момиче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333452

Мъж преби почти до смърт младо момиче в Стара Загора. След три денонощия в ареста насилникът е на свобода.
26-годишната Йорданка Божинова е жестоко пребита от неин познат на 21 февруари. Тя е приета с опасност за живота в болницата в Стара Загора с множество травми. Нейният бияч е освободен от ареста след 72 часа задържане.
Мъж преби почти до смърт младо момиче в Стара Загора. След три денонощия в ареста насилникът е на свобода. 26-годишната Йорданка Божинова е жестоко пребита от неин познат на 21 февруари. Тя е приета с опасност за живота в болницата в Стара Загора с множество травми. Нейният бияч е освободен от ареста след 72 часа задържане.

Два случая на лаймска болест за седмица във Великотърновско

http://pik.bg/два-случая-на-лаймска-болест-за-седмица-във-великотърновско-news493654.html

Два случая на лаймска болест за седмица във Великотърновско

Два случая на лаймска болест са регистрирани за седмица в областта, сочи справка на Регионалната здравна инспекция за регистрираните заразни и паразитни болести във Великотърновска област за периода 15 - 21 февруари.

Заболелите са от общините Горна Оряховица и Елена. През отчетения период са регистрирани 22-ма души, болни от остри респираторни заболявания, което е с един повече, спрямо периода 8- 14 февруари 2016 година.

В Стражица е регистриран един случай на заболял от пертусис, известен още като коклюш или магарешка кашлица. През изминалата седмица от варицела са заболели 15 души, а от скарлатина петима. Регистриран е по един случай на остра вяла парализа и вирусен менингит.

ПСК „Черно море“ е държавен отборен вицешампион по плуване в младшата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555478

ПСК „Черно море“ продължава успешното си представяне в държавните шампионати по плуване. На проведеното през уикенда в комплекс „Спортпалас“ лично-държавно първенство за юноши и девойки младша възраст черноморци извоюваха сребърната купа с 211 т. в комплексното отборно подреждане, като бяха изпреварени единствено от бургаския „Бриз“ – 250 т. Тройката допълни „Астери“ – Вн, със 189 т. 17 медала, от които 2 златни, 6 сребърни и 9 бронзови, е активът на черноморци от това първенство, съобщиха от клуба. В индивидуалните дисциплини сред призьорите п...

Предположение: Масивен инфаркт е причина за смъртта на Танов

https://www.24chasa.bg/Article/5333449

Предположение: Масивен инфаркт е причина за смъртта на Танов Инфаркт е причина за внезапната смърт на 58-годишния началник на Агенция „Митници“ тази сутрин, предположиха за „24 часа“ близки до него. Според тях, той се е почувствал зле тази сутрин, близките му са се обадили на телефон 112 и е пристигнала линейка. Танов обаче е починал на път за болницата. Никой от обърканите му близки не знае към коя

Пикантно бон филе

http://petel.bg/Pikantno-bon-file__146970

Необходими продукти: свинско бон филе - 1 кг бекон - 50 г пушени гърди масло - около 150 г вино - 1 ч.ч. чесън сол черен пипер дафинов ...

Във Варна: Млад шофьор не пропусна движеща се с предимство патрулка, потроши нея и полицаите вътре

http://petel.bg/Vav-Varna--Mlad-shofor-ne-propusna-dvizheshha-se-s-predimstvo-patrulka--potroshi-neya-i-politsaite-vatre__147018

Снимка: nakratko.bg Двама полицаи пострадаха при катастрофа, след като им бе отнето предимството на кръстовището между булевардите "Републи...

Бавачка погуби дете, случайни хора я заснеха

http://petel.bg/Bavachka-pogubi-dete--sluchayni-hora-ya-zasneha__147019

Кадър lifenews.ru Московски пожарникари намериха тяло на малко дете в опожарена квартира в северозападната част на града. По преценка на сви...

Водеща медия в Турция: Падението на страната е неминуемо и неизбежно!

http://petel.bg/Vodeshha-mediya-v-Turtsiya--Padenieto-na-stranata-e-neminuemo-i-neizbezhno-__147020

Снимка: Уикипедия Заради неоимперските си амбиции и стратегическите си грешки турските власти хвърлят страната във все по-голям хаос. А...

30 % от пшеницата изнесена през порт Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314592

Около 30 на сто от последната житна реколта е изнесена през пристанище Варна. По данни на аграрното министерство през периода 1 юли 2015 г. до 21 февруари тази година през порта са експортирани 1, 343 млн. тона пшеница, което е с 48,8% повече спрямо същия период на предходната маркетингова година.

Арх. Пърпов иска триизмерен проект на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_624974.html

Трима от 13-те кандидати за нов главен архитект на София се отказаха от публично представяне на концепциите си в Дома на архитекта. Те не дойдоха за днешното публично представяне, което не е задължително условие за кандидатите тях. Участието в днешната дискусия не беше задължително.  В рамките на днешната дискусия всеки от архитектите ще има по 15 минути, за да представи себе си и кандидатурите си. Поредността, в която това ще става беше определена чрез жребий. Първи с представянето започна арх. Николай Пърпов -е носител на първа награда в конкурса страда на годината в конкурса на столична община за 2013 година за болница "Надежда". Негови проекти са награждавани в Индия и Швеция. Автор е на проекти на редица хотели в цялата страна, офис сгради, работил е и в Албания. 12 години е работил в НАГ. Той иска да направи триизмерен модел на София, върху който да се налагат всички идеи и проекти.  Кандидатите ще представят концепциите си от 9,30 до 13 часа, час по-късно започва дискусията със спецове и граждани, която ще продължи до 18 часа. Публичното обсъждане можете да следите на живо тук:

Търсят висшисти в Кюстендил

http://pik.bg/търсят-висшисти-в-кюстендил-news493652.html

Търсят висшисти в  Кюстендил

Осем свободни места за висшисти се предлагат в Кюстендил, съобщиха от Дирекция „Бюро по труда”. Новите работни места са свързани с четирима асистенти, които задължително трябва да бъдат магистри, специалност растителна защита, овощарство или селекция.

Търсят се и по един учител за деца с нарушено зрение и деца с езиково-говорни нарушения. Продължават да са свободни местата за арт терапевт и уредник в отдел „Археология”. За специалисти със средно и по-ниско образование се предлагат предимно места в сферата на леката промишленост и ресторантьорството. Търсят се шивачи на обувки, на текстил, работници за сглобяване на детайли, сервитьори, готвачи и бармани. Предлага се работа и за шофьори, стругари, механици и монтьори на автомобили и други.

Задържаха шофьора, блъснал две сестри на пешеходна пътека

http://pik.bg/задържаха-шофьора-блъснал-две-сестри-на-пешеходна-пътека-news493651.html

Задържаха шофьора, блъснал две сестри на пешеходна пътека

Задържан е шофьорът- убиец, който преди по-малко от месец блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. 

Една от тях почина на място, другата все още е в болница. Полицията проведе издирвателни мероприятия, провери хиляди автомобили от областта и в събота е стигнала до извършителя, който е задържан. Той е служител на общинската фирма за охрана, работещ на градския пазар.

 Катастрофата стана на пешеходна пътека на кръстовището на булевард „Славянски” с улица „К. Ганчев” в Стара Загора на 11 февруари. Около 7.00 часа сутринта тогава 66-годишната Недка Ж. и 61-годишната Пенка Ж. пресичали булеварда в посока север – юг, когато шофьор на лек автомобил, движещ се в посока запад – изток връхлита върху тях. Лекият автомобил ударил двете пешеходки, като след удара не спрял, а продължил движението си и избягал от местопроизшествието.

На място почина 66-годишната Недка, а Пенка бе откарана в МБАЛ „Ст. Киркович” със счупена дясна подбедрица и наранявания на дясното рамо.

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство. За престъплението законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Опасен чар в действие: Мъж кара жени да полудеят по него в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333419

Мъж кара жени да се влюбват в него до полуда, но в интернет. Опасният му чар в действие работи пред сайтове за запознанства, а жертвите му са най-малко две.
 Как може да развиете зависимост към човек, когото не познавате и никога не сте виждали и докъде може да стигне издевателството – разказват жените, повярвали на виртуален ухажор пред Нова тв.
Мъж кара жени да се влюбват в него до полуда, но в интернет. Опасният му чар в действие работи пред сайтове за запознанства, а жертвите му са най-малко две.  Как може да развиете зависимост към човек, когото не познавате и никога не сте виждали и докъде може да стигне издевателството – разказват жените, повярвали на виртуален ухажор пред Нова тв.

МОН заделя 1,5 млн. лв. за охрана на училищата в цялата страна

http://education.actualno.com/mon-zadelja-15-mln-lv-za-ohrana-na-uchilishtata-v-cjalata-strana-news_526242.html

За тази година са предвидени близо 1,5 млн. лв. за охрана на училищата в страната. Това обяви образователният зам.-министър Диян Стаматов. Той добави, че винаги се е притеснявал от лесния достъп на външни лица до училищните сгради. По думите му този либерален подход е крайно време да бъде прекратен. Той каза още, че дискусиите за новата учебна програма са удължени до 7 март. След края им ще бъдат предприети бързи действия за приемането им, каза още той пред БНТ. Стаматов уточни, че министерст

Плевнелиев започва консултации с политическите партии

http://politics.actualno.com/plevneliev-zapochva-konsultacii-s-politicheskite-partii-news_526244.html

Президентът Росен Плевнелиев започва традиционния "месец на политическите консултации" с парламентарно представените политически сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В понеделник той ще разговаря поотделно с представители на партиите АБВ и "Атака". На консултациите ще бъдат обсъдени приоритетите на партиите за 2016 г. Сред темите са актуалната политическа обстановка в страната, актуални мерки за продължаване през 2016 г. на реформите в секторите правосъдие и вътрешен ред

Бежанци предлагат секс срещу 10-15 евро в Атина

https://www.24chasa.bg/Article/5333428

Бежанци предлагат секс срещу 10-15 евро в АтинаШок предизвика публикацията на британския вестник Observer, в чийто репортаж се разказва за живота на бежанците в Атина, като включва и пикантни твърдения за платен секс с млади имигранти, пишат днес гръцките медии, цитирани от "Български новини". Между 10-15 евро върви тарифата за секс с бежанец. На площад Виктория в гръцката столица,

50 ексцентрични ястия след "Оскар"-ите (снимки и видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/50-ekscentrichni-iastiia-sled-oskar-ite-snimki-i-video-6050707

Вижте какво е замислил главният готвач на Бала на на губернатора Волфганг Пук - омари, хайвер, шоколадов фонтан и още много

Гришо да внимава, Никол удряла много силно (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5333432

Гаджето на Гришо Димитров - Никол Шерцингер продължава да бъде популярна в спортните среди. След като няколко години бе сгодена за световния шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, а сега е до родния тенисист номер 1 - Шерцингер, бе поканена в популярното на Острова спортно-комедийно шоу A League of Their Own по Sky1.

Родители подаряват винетки на децата си

http://pik.bg/родители-подаряват-винетки-на-децата-си-news493650.html

Родители подаряват винетки на децата си

Високите цени на винетките и фактът, че на шофьорите им е все по-трудно да отделят почти стотачка за нов годишен стикер, накара хората да погледнат по различен начин на подаръците за рожден ден.

Родители от Пазарджик решават, че е много по-уместно да мушнат в плик скъпата лепенка за колата, отколкото да заложат на тривиален подарък или просто банкнота. Оплакванията на младите шофьори, които още не са свикнали с огромните разходи по возилото, карат много майки и татковци да се бръкнат за така нужната винетка. Така хем помагат на децата, хем са ги изненадали за празника, пише "Марица". 

„Подаръците трябва да бъдат практични. Осъзнавам колко щеше да е трудно на сина ми да отдели 97 лева за стикер. Затова решихме с баща му, че така и така има рожден ден през февруари, можем да съчетаем повода с нуждата и да остане доволен. И наистина много се зарадва”, обяснява Янка Динева от Пазарджик. Нейният пример последвала и съседката , която имала рожденик седмица по-късно. Нейният син пък бил казал: "Мамо, догодина пак такъв подарък искам".

Мутафчиев: Никой не иска да затваря театри, колеги, извинявам се

http://www.cross.bg/teatrite-zaplatite-teatur-1499939.html

/КРОСС/ Председателят на Съюзът на артистите в България Христо Мутафчиев в интервю за LoveTheater.bg Тези дни мислех много защо се създаде това напрежение в цялата гилдия. И открих причината в себе си. Затова искам да изляза с лично обръщение - от мое име и от името на целия управителен съвет на Съюза на артистите. Искам да се извиня на всички колеги, които са се почувствали уплашени и притеснени, наранени или обидени от моето непремерено изказване в Смолян, което като думи, извадени от контекста, звучи наистина стряскащо. Затова смятам, че е правилно, съвестта ми така го диктува, че трябва да се извиня на всички колеги и да ги уверя, че никой никога не е мислил, а и аз самият никога не съм мислил за това, че трябва да се закриват театри. Аз самият съм убеден, че цялата тази театрална система, създадена от толкова години в България, трябва да съществува, да продължи да съществува и да съществува в най-добрия си вид, така че да могат колегите да продължават да работят и да творят по места и по сцени. По отношение на другото обвинение към мен, държа да кажа, че никога не съм бил, не съм и никога няма да бъда партийно принадлежен към нито една партия

Всички ще се закичим с мартеници в бяло и червено

http://pik.bg/всички-ще-се-закичим-с-мартеници-в-бяло-и-червено-news493647.html

Всички ще се закичим с мартеници в бяло и червено

Както в повечето градове и във Варна на почти всички улици са подредени една до друга сергии, пълни с мартеници.

Само след ден всички ще се закичим с мартеници в бяло и червено. Много са легендите за произхода на мартеницата. Една от тях гласи, че белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата. 

По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността – белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Днес по сергиите за мартеници виждаме многобройни модерни варианти на този древен амулет. На някои те допадат, на други – не. Индустрията на мартеничките се разраства все повече всяка година, подобно на комерсиализацията по Коледа и Великден. Важно е, разбира се, мартеничките, каквито и да са, да ни носят усмивка и усещане за ново начало.

Из делниците на един луд (22-26 февруари)

http://offnews.bg/news/n_1/n_624977.html

Понеделник, 22 февруари ДАНС и звено "Антикорупция" на прокуратурата задържали двама измамници, представящи се за прокурори от СГП. Ползвали имената на действителни прокурори. Засега не е ясно на лизинг ли, на франчайзинг ли. Тарикатите обещавали срещу 70 000 лв. да оправят дело за убийство. Много хитри тия, бе! Кой не би повярвал, че прокурор продава дела? Обаче не са отчели друго! Тука конкуренция ще бъде допусната по-трудно и от горивата! Прокуратурата има монопол върху престъпността! Ако перифразирам един пич, мога да кажа, че прокуратурата е държавен орган за защита и съучастие. Той го беше казал за полицията, но мисля, че у нас важи и за следствието, и за прокуратурата, и за съда донякъде. Изобщо, ако става дума за съучастие, у нас съучаства цялата държава. Гл. секретар на МВР Костов съобщи, че Пеевски ще бъде охраняван от НСО, защото срещу него имало смъртна заплаха. Сериозна заплаха, не като предишния път. Миналата седмица Мартин Еванджелиста съобщи, че са му срязани спирачките на колата. Което не е заплаха, а направо опит за атентат. Но не чух да му слагат охрана, вероятно не е такава ценност за обществото. И премиерът съобщи, че получил заплаха. Писмо, съставено с изрязани от в. „Телеграф” букви, снимка с шапката борсалинка и един куршум, 9 мм. Много неправдоподобно. Чудя се Борисов как се връзва на тая аматьорска работа. Гледал е 17 пъти „Кръстникът”, даже от Дон Вито прихвана навика да си държи главата на кестерме, но там никъде няма заплаха с куршум. Там стигне ли се до куршум, работата е в киреча. В бетона, по-точно. „От кухнята се чу шум. Клеменза излезе да види какво става. Когато се върна, той държеше в ръцете си непроницаемата за куршуми фланела на Лука Брази. Във фланелата беше увита огромна мъртва риба.” Трябва да внимава за риба. И за конска глава също. Понеже ситуацията с отказаните на Пеефски поръчки много прилича на оная сцена от филма, когато продуцентът Джак Уолц отказа на Джони Фонтейн главната роля. И Дон Вито му направи „предложение, което не може да отхвърли”. Но Уолц го отхвърли лекомислено и после намери главата на коня си Хартум на спалнята. Да си гледал един филм 17 пъти и да не си разбрал главното! Ние, дето сме го гледал само 13 пъти, помним много добре какво казваше Дон Корлеоне: „Приятелството е всичко. Приятелството е повече от таланта. Повече от правителството. То е почти наравно със семейството…” Абе, пенсиите, лее ли се куршум срещу куршум? Източници на „Сега” докладвали, че НСО научила от медиите за заплахата към премиера. Това било много странно, защото пощата на премиера задължително се проверява от НСО. Някой може да му изпрати антракс. Даже имаше случай на един му бяха изпратили трипер. Поне той така беше обяснил на жена си. Експерти (дано не преувеличавам много) като Кирчо Киров, Димо Гяуров, Николай Марков са убедени, че цялата работа с тия заплахи е пиар. Много показно било. И ние така мислим. Куршумите по предназначение ги пращат с ВСС (онази снайперска пушка, за която ви писах), не в плик. Това в плик е чекия. Извинете, така говоря само когато шофирам… Както знаете, шофирането у нас изисква специални езикови умения, които ние без съмнение имаме. Обаче в един сайт, на който нямаме голямо доверие, пишеше, че Борисов спрял и тези поръчки. „Това само през трупа ми ше го допусна!" Но пак казваме, този сайт е съмнителен. Точно той написа, че Пеевски продавал дяловете си в Цацаров. Което не може да бъде. Според някои слухове той държи контролния пакет. Пък в друг сайт прочетохме, че Пеевски излязъл „на дюшек”. Е, неговата е лесна. Обаче премиерът няма как да излезе на дюшек. Ако некой ще прави нещо, да го прави, че ни писна да висим на брега на Перловската река. Взехме да я сънуваме вече. Честно. Оная нощ сънуваме, че пак седим на брега и чакаме. Чакаме и пак няма… И по едно време мина едно голямо лайно. И се събудихме силно фрустриран. Ами ако това, дето го чакаме, изобщо не си заслужава? Разбирате ли? Започнах да се притеснявам не само от това, че може да не мине нищо, ами и от това, че може да мине едно нищо. Генерал Наско вика: „Премиерът ни взема за балами”. Не, бе, не ни взема, ние сме си балами! Голямата ни грешка е, че подценяваме популистите и популизма и надценяваме народа. Извън патриотарските проповеди за „мъдрия български народ”, съществува и едно друго, езотерично познание, достъп до което имат само избрани: „Не взимайте хората за глупаци, но никога не забравяйте, че те са такива…” Доколкото сме чел „Проктър и Гембъл” са си го направили вътрешноведомствен девиз. Бързо салфетка! Кристина Кръстева има проблем в „24 часа”: „Цветанов израсна изключително в политиката... В самото начало на Цветанов му беше трудно да общува... Не беше изкусен нито в интервютата, нито в маневрите на политиката. Днес, в интерес на истината, Цветанов е безупречен във всичко това - умее да говори точно, а също духовито, умее и да увлича хората... чрез емоция и обаяние. Чар и закачки, но с мярка.” И на половин страница ни разказала за един неподозиран Цветанов. Чаровен. Като цинкова кофа. И почти толкова духовит. Чак да не повярваш, че това е същият Цветанов, за който читатели твърдят, че в изблик на гениалност сме казал, че ако ходеше така, както говори, щеше да е пълен инвалид. Браво! Браво, Витя! Витя е колегата Виктор Самуилов: „Човек може да остави следа и като настъпи лайно.” Вторник, 23 февруари След пет месеца криене Горанов се засрами и прати един екземпляр от доклада на „Аликс Партнърс” в НС, за сведение на депутатите. Това, че е в един екземпляр, не е проблем. Все ще се намери някой да го препише на ръка. Така, де, ние историята на Паисий сме преписвали на ръка, та един доклад… Обаче гаднярът, нали знае нивото на езикова култура сред депутатите (по един език на четирима души), та го пратил на английски. И сега много от тях, в това число и председателката на НС, няма да успеят да го прочетат. Ама той и на руски да беше, тя пак нямаше да успее. Тетка е от малкото депутати, които в графа езици немат нищо, дори руски. Говорим за депутатите, затова няма да споменаваме, че и премиерът няма да може да се запознае в оригинал. А от фирмата пишат, че носят отговорност само за написаното на английски, но не и за преводите. Пък в един сайт съвсем сериозно питат Тетка има ли в доклада нещо, което обществеността трябва да знае. „Не мога, вика, да ви отговоря какво конкретно има в доклада, защото той е много обемен, близо 600 страници…” И само по тая причина и по никоя друга не може да отговори. Разследване на "Капитал" показало, че през 2014 г. държавата е загубила 30 млн. лв. от данъците от "Национална лотария" и "Лотария България" на Васил Божков. Чак цяло разследване да се прави за това не е нужно. Това са работи, които се знаят отдавна и няма що чак да ги разследваме. Както не е нужно да разследваме, че зад всички промени в полза на хазартните босове (или бос, както предпочитате) стои големият икономист и политик Йордан Цонев, когото народът нарича Данчо Ментата съвсем не за да го ласкае. Ментата, колчем се докопа до властта, и почне да прави поправки в закона за хазарта. През 2007 г., под лобисткия натиск на Ментата, Орешарски, Милен Велчев и др., кабинетът „Станишев” внесе предложение, което по нахалството си остава ненадминато: данъкът да стане 10%, но само върху печалбата. Която печалба може да я има, но историята показва, че никога я няма… Дори и червените депутати скочиха пред тази наглост. Търкай, народе! Генетичната лотария предрешава всички други лотарии… През ноември 2013 г. Ментата предложи данъкът върху хазарта, който тогава беше 15% от събраните залози, да се увеличи на 20%, но само върху печалбата. Това увеличение гарантираше поне два пъти намаление на събраните средства. Но Кадиев се разсмърдя и номерът не мина. Обаче в суматохата депутатите „пропуснаха” да запишат, че бинго зали, томболи и лотарийни игри се облагат с 15% върху всички събрани залози, както останалият хазарт. И те останаха само на корпоративен данък от 10% върху печалбата. Гледам си бележките от време оно и виждам, че освен това лотариите са извадени от опеката на НАП и дадени на контрол от ДКЗ, който контрол щял да се извършва по справки, подавани от фирмите. Но за неверни справки няма предвидена наказателна отговорност. Не помня какво беше ДКЗ. Като попитах Гуглето, то ми извади „Донской кирпичный завод”. Но не вярвам да е това, нещо съм объркал и сигурно е ДКХ. Но това е несъществена грешка, Донской кирпичный… щеше да ги контролира със същия успех. Иво Инджев пише, че плащали по 1000 лв. за хвалебствена статия за Бокова, или добронамерено интервю с нея. Но не дава никакви подробности – нито кой ги дава, нито къде, нито поне едно телефонче за връзка. Не, че ме интересува. За една колежка питам… Сряда, 24 февруари Комисия, назначена по спешност от Цацаров установи, че чистачка в столичното следствие е изхвърлила в контейнера два чувала с нарязани документи за фалита на КТБ. "Не й е направило впечатление да има цели документи". Във ФБ се бъзикат, че чистачката без да иска бутнала папките от бюрото и за нещастие те паднали в шредера. И така 10-15 пъти… Между другото в интервю пред Сашо Диков Цветан Василев разправяше какво му казал Пеефски: „Гениален изрод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Има много за шредиране… Не е нужно да вярваме на Василев, достатъчно е да го чуем. Отишъл адвокатът на Пеевски Александър Ангелов с лист на немски с желанията на Пеефски, озаглавен "спешни задачи". И го показа пред камерата. "Булгартабак", "Трансстрой", "Виваком" - 10% или парична равностойност, "Дунарит" - 30% или по пазарна цена, "Универсиада" - 50%, "Кристал", НУРТС и "Петрол" - уговорената част. Спешни задачи Цацата вика: „Няма нито едно унищожено доказателство. Да се твърди подобно нещо значи да се твърди, че има престъпление, а това е унизително…" Като един заставам зад главния прокурор. Само малко ме притеснява, че унизително не значи невярно, не ли? И друг път сме писал как името обрича човека. Станишев например, чието малко име Сергей значело „слуга на народа”. И той ни служи, служи… А сега, подобно на Апостола, отиде да служи и на всички европейски народи. Името понякога предопределя целия живот на човека. Но фамилията Цацаров е направо прокоба. Като се родиш Цацаров и можеш да станеш голям само на кила. Депутатите Петър Славов и Мартин Димитров показаха справка, извоювана с дълга съдебна битка, от която става ясно, че шефовете на БНБ са получавали тлъсти заплати и бонуси в размер половин тлъста заплата. За цялата 2014 г. и първата половина на 2015 г. ръководство на БНБ е взело над 1.3 млн. лв. Искров получил 312 977,58 лв., от които 81 хил. бонуси за добре свършена работа. Ако е вземал по 20 бона месечно, за да си гледа работата, представяте ли си колко е вземал, за да не си я гледа?! Явно бая ще да е било, щом е отишъл да ги крие чак в Танзания… Е, така каза Цветан Василев. Само за това в Китай г-н Искров щеше да бъде обесен или разстрелян! Някои неща в Китай са по-добре устроени. Следващото го съобщаваме по-скоро за свой кеф, отколкото за ваш. Просто ни е приятно да събираме суфистицирани комплименти за Пеевски. „Сега”: „Големи обиколки имат тия мъже... За да минеш транзит край ДП, ти трябва околовръстно…” Околовръстно! С всичките му там дъги и тангенти … Няма съмнение, че от Трите 6i6i това е най-голямото. Но като се има предвид, че на години е на-малкото, именно то е с най-големи перспективи. Ако нещо не прекъсне внезапно възхода му, де… Всъщност, ако трябва да сме честен, Цацата не е чак пък толкова дебел. Интересното при него е, че има монументална гуша (не е сигурно дали е само една), която придава на цялото му естество излъчване за изобилие. Повечето независими наблюдатели са категорични, че охраната на Пеевски не е да бъде пазен, а за да бъде контролиран. Той затова се е и дърпал. Бъчварова не е съгласна: „Всеки опит да се тълкува по този начин, да се спекулира на базата на някакви хипотези, не е коректен и към службите, и към полицията…” Хипотези? През 2002 г. имаше един секретар на НС Аврамов. Ако помните, викаше на депутатите “малоумници”, за което ние нито веднъж не го укорихме. Та той беше задължил шофьорите от НСО да докладват изчерпателно къде возят депутатите, с кого се срещат, имат ли любовници, хомовръзки ли упражняват или хетеро… Така че хич не са хипотези. Бъчварова вика още: „Мога да уверя гражданите, че работещите в МВР и ръководството на МВР в момента полагат максимални усилия да се гарантира сигурността на гражданите. Няма как това да се отнася за всички и изцяло да успеем… (Демек, отделни граждани ще дадат фира!) Но усилията, желанието да го направим е изключително силно.” Да, де, ама историята не борави с желания и усилия, а с резултати. Четвъртък, 25 февруари Евгени Дайнов яко е яхнал метлата. Наказал им е едни работи, не ви е работа… Но са верни, съмнение няма. Само са казани много неделикатно. „Ключовите фигури на модела КОЙ – т.е. задкулисието и обслужващото го правителство – са хора удивително глупави… Смазващо, невъобразимо не-интелигентни… неописуемо нахални… едновременно алчни, жестоки и страхливи… смайващо примитивни хора… семпли същества… тарикати... сенчести създания...” Дето се вика, строг, но справедлив! Спомняте ли си кога за пръв път казахме, че „по-просто нещо на по-видно място никога не сме имали”? На 17 юни 2011 година. (По-деликатно сме го казвали и преди това.) И оттогава често го повтаряме. Непосредствено преди да го изберем (изберете!) предупредихме народонаселението с думите на Селин, че е тъпо да "отмъщават за несправедливото си настояще, като си изработват бъдеще от чисти лайна." Но тогава много хора още не бяха подготвени да чуят истината. Някои и днес я загъзват, но ние бърза работа нямаме, ще изчакаме и тях да втасат. Ние сме нещо като полувоенизиран. Ако животът на военните минава наполовина в бързане, наполовина в чакане, то нашият минава само в чакане. Затова полу… Той целият ни народ е полу! Отдавна търся повод да се възхитя на Гого Лозанов. И той най-неочаквано ми го даде. Подаде оставка почти цял месец преди да му изтече мандатът. Не искал да даде лиценз на телевизия ПИК, но не можел да не даде. И така решил личния си морален проблем. Точно така постъпил Пилат преди два милениума. Понеже не искал да осъди Христос, но пък не можел и да го оправдае, си измил ръцете и оставил евреите сами да се оправят. Което ме подсеща, че премиерът е в Израел. Казал по време на срещата си с българската общност в Йерусалим: „България е уникална в отношенията си с Израел. Която и партия да е на власт у нас, тук все ни обичат.“ Това е много добре. Защото показва, че не сме антисемити. Някой каза, забравил съм кой, иначе с удоволствие щях да го цитирам, че антисемит не е този, който мрази евреите, а този, когото евреите мразят. Визитата продължава и премиерът ще се среща с колегата си Бенямин Нетаняху. Дано Бени да не се сети да го пита какво е направил с ДДС-то. Депутатът Георги Кадиев, който е сред привилегированите да знаят английски депутати, се е запознал с доклада и вика: „Задкулисните имена ги няма. Няма го Пеевски. Няма имена на политици. Няма ги офшорните компании. Това е доклад, какъвто може да бъде направен от всяка средностатистическа одиторска компания. Ако за него действително са платени $22 млн., това е грабеж.” Ама такава е била задачата, бе, другарю Кадиев. Петък, 26 февруари Става опасно, граждани! Икономическите волунтаристи, които ни управляват, започват да откриват законите на икономиката. Един Господ знае какво може да произлезе от това! Томислав Дончев вика: „Загубите от евентуален картел на пазара на горивата може да са по-големи, отколкото тези от фалита на КТБ.” Изобщо управляващите са направили една малка стъпка в една необятна област. „Горивата, вика Дончев, влияят и на икономическия растеж”. И бива ли такова важно откритие да се направи на петата година от управлението?! Ако използваме лексиката на премиера, трябва да сте редки тъпанари, за да не го знаете изначално! Премиерът така казал на кметовете на семинар, на който станало дума за санирането. Дончев вика още, че решението на КЗК да започне процедура за картел в горивата е смело. Борисов също ги поздрави! Разбирате ли, граждани! Да си вършиш работата в тази държава стана подвиг. Изобщо, откакто ГЕРБ са на власт, нищо в областта на героизма вече не звучи невероятно. Дето викаше един пилот, хората ме гледат така, сякаш всеки ден отивам на подвиг. А аз отивам на работа. Прав е Дайнов като казва: „В тяхната картина за света, икономиката изглежда така: носиш в кръчмата откраднатите джанти, бай Спас ти ги плаща и после ги препродава на намигащите типове от съседните блокове…” Бих искал да не беше чак пък толкова прав! Борисов съобщи, че напролет щял да си санира къщата. Но при пълна прозрачност. Щял да съобщи до стотинка колко за дограма, колко за изолация, всичко… Чудесно. Лично ние дори знаем къде точно ще си я сложим тази информация. Някои употребяват глагола „завра”, но на нас ни е малко груб… Пък пред журналисти Борисов рекъл: „Не мога да соча с пръст Пеевски и Златев, че са лоши. Това, че фирми, които вие медиите свързвате с тях, бяха извадени от поръчките, не означава, че съм казал, че са лоши.” Ние ли така ги свързахме? А кой каза: „Витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски…" И на журналистическото питане по слухове ли ще се ръководим, Борисов отговори: „Нека допуснем, че малко съм попроверил кой кой е…” И това беше оня ден, не преди седмица, та да се надява, че сме забравили… Пък във Варна какво станало… Budnavarna.bg пише за 38-годишния Васил Петков, който наел квартира и си поръчал мома на повикване. В уречения час обаче пристигнала съпругата му Николета! Двамата били женени от 8 г. Той работел в склад за алкохол, а тя била касиерка в една от големите търговски вериги. В свободното си време ходела на курсове по английски и компютър. На Васко така казала, де… Щяла да сменя професията, писнало й да работи 6 дена по 12 часа за 500 лева. И минала на режим „Бритиш еъруейз”: седем дена, 24 часа, всички направления… Ако тоя Васко беше моряк, щях да ги разбера. Казвал ли съм ви за един действителен случай през 1986 г. Един кораб се върна внезапно във Варна. 62 развода от 68 възможни. Една булка била в родилното, една у мамини си, една била партиен секретар и другите 3 нямали уважителна причина да са сами в къщи, но имали късмет. Опасни сте, Варна! На страницата на Георги Влайков във ФБ видях този талон и не знам какво да мисля. Представяте ли си какви редки тъпанари работят в министерството на екологията! Кой сере с лицето, бе, алоу! Виждал съм хора, не един и двама, да си серат на лицето. Виждал съм също лица с по няколко гъза (повечето депутати са многогъзници!) Даже веднъж се бех замислил как би бил по-правилно да кажем на депутатите – гъзоглави или главогъзи. Въпросът никак не е лесен, защото има по равно основания и за едното, и за другото… Обаче да не се отплесваме. Как ще се контролира процесът? Народът ще почне както с автобусните билети – тоя, дето слиза, го подава на този, дето се качва… Зер може до всеки клекнал да седи контрольор?! Тъпанари! Айде чао, че се ядосах… To be continued

Мъж мами жени в интернет. Жертва: Той изсмука живота ми (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5333398

Мъж мами жени в интернет. Жертва: Той изсмука живота ми (видео)Нова измама се завъртя в интернет. Мъж увлича жени и ги мами. Две от жертвите проговориха пред Нова телевизия. „Влюбих се в него. Чувствах се най-обичаната, най-ценната, просто не знам как да го опиша. Толкова силни чувства не съм изпитвала. Срамота, но е факт”, коментира една от жертвите. Когато отидех някъде с компания в момент,

Миков: България е поле на значително активизирано присъствие на Турция

http://pik.bg/миков-българия-е-поле-на-значително-активизирано-присъствие-на-турция-news493649.html

Миков: България е поле на значително активизирано присъствие на Турция

България е поле на едно значително активизирано присъствие на Турция. Очевидно става въпрос за една политика, която днешната турска държава провежда към съседите. Това коментира пред bTV лидерът на БСП Михаил Миков.

Той отбеляза, че сред управляващите „има страх” да разровят чрез парламентарна комисия информацията от службите за евентуална намеса на Русия и Турция в българската вътрешна политика. Миков коментира, че двете страни са били събрани „малко изкуствено” заради конфликта помежду им, но „ако има някакви проблеми, те са с Турция”.

 Лидерът на БСП посочи, че отношенията между Анкара и ЕС също са обтегнати и съпроводените със заплахи искания за по-сериозно субсидиране на престоя на нелегални имигранти представляват предизвикателство, за справянето с което не е ясно дали евролидерите имат нужния капацитет. Според него изпращането на войската по границата е добър ход, тъй като е ясно, че Гранична полиция не може да се справи сама, а командироването на служители на реда от вътрешността на страната води до повишаване на престъпността.

Миков коментира и спрените от премиера Борисов обществени поръчки за стотици милиони. Според него това е ясен сигнал, че в България няма върховенство на закона, защото един човек решава какво ще „пусне” и какво ще „спре”.

Той даде пример с почистването на Летище София, където поръчката датира от първия кабинет на ГЕРБ, спряна е по времето на Пламен Орешарски, съдът я е пуснал отново и по времето на „Борисов 2” премиерът обявява, че е прекратена. Според председателя на левицата, зад цялата процедура е името на бизнесмена Александър Сталийски.

Михаил Миков отбеляза, че ако фирмите със спрени поръчки не заведат дела, то става въпрос за явна договорка. Ако пък се стигне до съд, въпросът ще бъде „колко милиона ще струва на българските данъкоплатци съмнението на премиера” (че парите отиват в олигарси, както той сам посочва – б.р.).

Гледайте на живо представянето на кандидате за главен архитект на София

https://www.24chasa.bg/Article/5333412

Гледайте на живо представянето на кандидате за главен архитект на СофияПредставянето на 13-те кандидати за главен архитект на София започна преди минути в сградата на Съюза на архитектите. Първо всеки от кандидатите ще представи концепцията си за устройствено развитие на столицата, а следобед ще започне и дебатът между тях като граждани, архитекти и журналисти ще могат да им задават въпроси.

ООН с хуманитарна операция в Сирия за над 150 хил. души

http://offnews.bg/news/n_1/n_624976.html

ООН планира да достави хуманитарна помощ на 154 хил. души в Сирия, засегнати от войната между бунтовници и режима на президента Асад. Помощта ще бъде доставена в следващите пет дни, а до края на март ООН планира да помогне на 1.7 млн. засегнати сирийци. От събота между бунтовниците в Сирия и официалната власт има примирие, но въпреки това има места в страната, където прекратяването на огъня не се спазва, пише Би Би Си. Още тази седмица ООН възнамерява да достави стоки в градовете Муадамия, Забадани, Мадая, Фуа, Кефрая и Кафр Батну. Според изчисленията на ООН над половин милион сирийци живеят в обсадени градове. Също така над 4.6 милиона души се намират в региони, където трудно може да се достави хуманитарна помощ.

Меркел: Не можем да позволим хаос в Гърция заради бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=314593

Европейският съюз (ЕС) не може да позволи Гърция, държава, спасена от огромна дългова криза, да изпадне в хаос, като Европа затвори границите за бежанци. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Агенция „Франс прес”.

Задържаха шофьора, блъснал две сестри на пешеходна пътека

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555480

Задържан е шофьорът убиец, който преди по-малко от месец блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга, предава БГНЕС. Една от тях почина на място, другата все още е в болница. Шофьор уби жена и рани друга на пешеходна пътека в Стара Загора Полицията проверила хиляди автомобили от областта и в събота е стигнала до извършителя, който е задържан. Той е служител на общинската фирма за охрана, работещ на градския пазар. Ка...

Хюсеин Хафъзов: Думите „дост" и „достлук" присъстват в българския тълковен речник

http://www.cross.bg/hafuzov-otgovornost-dost-1499938.html

/КРОСС/Думите „дост" и „достлук" присъстват в българския тълковен речник. Това обяви пред бТВ независимият депутат и бивш член на ДПС Хюсеин Хафъзов по повод името на новоучредената политическа формация ДОСТ. В събота в София беше учредена новата партията Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) на Лютви Местан. Местан реши да създаде нова политическа формация, след като беше свален от лидерския пост в ДПС и изключен от партията по искане на почетния председател Ахмед Доган. Учредителите на ДОСТ се обявиха за либерална формация и отрекоха връзки с Турция. Решихме да подредим така думите, можеше да е Свобода, отговорност, толерантност и тогава щеше да е СОТ, коментира Хафъзов. По думите му учредителите са избрали ДОСТ, което означава приятел на турски, защото вече нямат комплекси, каквито са имали преди 1989 г. Каквото и да бяхме избрали, щеше да се сметне за провокация, смята един от учредителите на новата партия. Хюсеин Хафъзов недоумява защо някой може да има проблем с приятелството и приятелството с Турция. „Дост", ако смятате, че е провокация - приятелско отношение и към политиката, и към нашите граждани, тогава вече има проблем на рецепцията, коментира той. Партията ще работи за това да има повече отговорност, свобода и толерантност, обяви Хафъзов. Ще води проевропейска и евроатлантическа политика, а не протурска, категоричен е той

На 8 места спират водата в София днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264698_++%D0%9D%D0%B0+8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 От пресцентъра на "Софийска вода" предупреждават за спиране на водата днес, 29 февруари, в някои райони на столицата.
Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Незнаен войн“ жк. „Сердика“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа по ул. „Незнайния войн“ от ул. „Фурка“ до ул. „Хайдут Велко“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Незнайния войн“ ъгъла с ул. „Хайдут Велко“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Княжевска“ кв. „Княжево“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа по ул. „Княжевска“ от ул. „Миле Попйорданов“ до пл. „Сред село“; по ул. „Кореняците“ от ул. „Княжевска“ до ул. „Звездица“,ул. „Звездица“; по ул. „Евлия Челеби“ от пл. „Сред село“ до ул. „Лазарополе“, ул. „Войводина могила“ №54,56,56А.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Княжевска“ №36.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Черни Лом“ жк. „Банишора“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа по ул. „Черни Лом“ от ул. „Беласица“ до ул. „Струга“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Черни Лом“ ъгъла с ул. „Беласица“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на пл. „Васил Левски“ с. Мировяне, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на ул. „Мировско шосе“, ул. „Любимец“, ул. „Казанджийска“, ул. „Блато“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Мировско шосе“ ъгъла с ул. „Марица“.

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Партений Зографски“ жк. „Люлин“ 9 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа по ул. „Партений Зографски“ от ул. „Тома Давидов“ до ул. „Беравица“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Партений Зографски“ №28.

Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Есперанто“ гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Есперанто“ от ул. „Царибродска“ до ул. „Восток“ 2

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Есперанто“ ъгъла с ул. „Царибродска“.

Във връзка с прекъсване на уличен водопровод на ул. „Гръстниче“ кв. „Горна баня“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. 757 от ул. „Дон“ до ул. „Гръстниче“; от ул. 756 от ул. 757 до ул. 755.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 757 ъгъла с ул. 756.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Пощенска“ кв. „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 8:00 до 17:00 часа на ул. „Пощенска“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Железопътна“ ъгъла с ул. „Пощенска“.

Хванаха мъжът, убил жена на пешеходната пътека до автогарата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555477

  Задържан е шофьорът убиец, който преди по-малко от месец блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга. Една от тях почина на място, другата все още е в болница. Полицията проверила хиляди автомобили от областта и в събота е стигнала до извършителя, който е задържан. Той е служител на общинската фирма за охрана, работещ на градския пазар. Катастрофата стана на пешеходна пътека на кръстовището на булевард „Славянски" с улица „К. Ганчев" в Стара Загора на 11 февруари. Около 07:00 ч. сутринта тогава 66-го...

Не е за разходка в планината, условията за туризъм са лоши

http://pik.bg/не-е-за-разходка-в-планината-условията-за-туризъм-са-лоши-news493646.html

Не е за разходка в планината, условията за туризъм са лоши

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК.

Температурите са положителни. Само по върховете на връх Ботев е малко над 0 градуса. На места има преминаваща мъгла. Не духа много силен вятър. Снежната покривка е разкъсана. Там, където тя е разкъсана е тежка, в резултат на високите температури.

Лифтовите съоръжения работят, съобразно снежната покривка. На местата, където има снежна покривка съоръженията работят, където няма не работят. Такъв е типичният случай на Банско, част от съоръженията работят, част от тях не работят, поради неблагоприятни условия. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Правосъдие по български.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264697_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8.

 Мъж преби почти до смърт младо момиче в Стара Загора. След три денонощия в ареста насилникът е на свобода.
26-годишната Йорданка Божинова е жестоко пребита от неин познат на 21 февруари. Тя е приета с опасност за живота в болницата в Стара Загора с множество травми. Нейният бияч е освободен от ареста след 72 часа задържане, съобщава bTV. 

"Радвам се, че съм жива, благодарение на всички лекари и сестри съм добре", каза Йорданка пред bTV.

Тя разказа, че съпругата на извършителя Тихомир Кирилов е нейна приятелка и се познават от деца. „Реших да дойда в Стара Загора, защото те са ми приятели”, допълни Йорданка.

„Бяхме вечерта нa гости, той беше много пиян, дрогиран”, заяви тя.

„Тръгнахме си, извикахме си такси. Качихме се, отидохме до магазина, пазарувахме и 10 минути по-късно се озовавахме в някаква гора. Хвана ме за косата, започна да ме рита, викаше ми „куче”, „боклук”, „лягай в канавката”, разказа за ужаса Йорданка.

„Посегна и на съпругата си, защото тя тръгна да ме защитава. Не съм направила абсолютно нищо, не съм му дала никакъв повод”, категорична беше потърпевшата.

Шофьорът на таксито е стоял отстрани и гледал безучастно. „Даже си цъкаше на телефона и си слушаше музика”, спомня си Йорданка.

Момчета, които станали преки свидетели на случката, транспортирали младата жена до болницата, където е приета с опасност за живота и в безпомощно състояние.

Майката на Дани - Любимка, недоумява защо биячът е пуснат на свобода. „Нямам думи, нямам обяснение, как може да има такива хора. Полицията си свърши перфектно работата, надявам се и прокуратурата да си я свърши”, посочи тя. 

По думите й от прокуратурата са казали, че по случая нямало достатъчно свидетелски показания.

„Ще си търся правата по съдебен ред. Искам да влезе в затвора. Няма да го оставя. За такова нещо трябва да има правосъдие”, категорична е Йорданка.

От районната прокуратурата увериха, че ще внесат обвинителен акт и ще искат ефективна присъда.

Думата „дост” я има в бълагарския речник, обяснява Хюсеин Хафъзов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333414

Думите „дост” и „достлук” присъстват в българския тълковен речник. Така обясни името на новоучредената партия независимият депутат и бивш член на ДПС Хюсеин Хафъзов пред бТВ. 
В събота в София беше учредена новата партията Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) на Лютви Местан. Местан реши да създаде нова политическа формация,
Думите „дост” и „достлук” присъстват в българския тълковен речник. Така обясни името на новоучредената партия независимият депутат и бивш член на ДПС Хюсеин Хафъзов пред бТВ.  В събота в София беше учредена новата партията Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) на Лютви Местан. Местан реши да създаде нова политическа формация,

Кандидатите за главен архитект за паметниците на културата, Петър Диков и концепциите си (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713938_kandidatite_za_glaven_arhitekt_za_pametnicite_na/?ref=rss


Днес се проведе публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието беше организирано от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община.

Модератор на представянето и дискусията беше арх. Адриана Начева. От 13-те кандидати 11 присъстваха на представянето, а деветима отговаряха на въпросите на гражданите.

До избора нов главен архитект се стигна, след като Петър Диков подаде оставка.

Запис от въпросите към кандидатите и техните отговори може да гледате тук.

Запис от изслушването може да гледате тук.



"Дневник" проследи представянето и дискусията, продължили от 9.30 ч. до 18 ч.:

17.10 ч.
Всички деветима кандидати, които присъстват на дискусията, отговориха на въпрос какво ще запазят от предходника си Петър Диков сходно - ще надграждат работата му и няма да прибягват до радикални или революционни промени.

15.30 ч.
Гергин Борисов от "Спаси София" попита всички кандидати "Какви мерки ще вземете за спирането на разрушаването на паметниците на културата?". За пример посочи последния случай със сградата на бившата дискотека "Син сити".

Арх. Николай Яръмлъков посочи, че "при социализма са се давали пари за паметници на културата, при капитализма след 1989 г. - точно обратното". "Хората разбраха, че като си бутнат паметника, ще могат да строят", каза той и добави, че трябва да се направи проверка кое е паметник на културата, защото не било възможно Виена да има 600 сгради, които са паметници на културата, а София – 1300.

Арх. Николай Пърпов заяви, че трябва обществото да реши иска ли тези паметници на културата, или не. "До колкото знам, на мястото на "Син сити" ще се появи нещо по-голямо от това на пл. Македония", посочи той.

Арх. Иван Моев коментира, че сградата на "Син сити" е частичен паметник на културата и трудно може да бъдат ограничени намеренията на инвеститора.

Арх. Бойко Кадинов цитира Робърт Хюз, че едно общество трябва да се оценява по това, което изхвърля на бунището. "Ние всички с лекота изхвърляме големи парчета памет. Трябва да се осмисли това, което искаме да пренесем във времето", каза той. "Това е част от общ групов портрет и все едно да изрежете чичо си с малка ножица, защото не ви харесва", добави Кадинов.

Арх. Здравко Здравков каза, че без промяна отношението на гражданите към собствените им сгради на културата няма как да стане. "Малко правомощия има главния архитект."

Арх. Влади Калинов съобщи, че в столицата има 1400 паметници на културата, от които 800 в центъра. "Собственикът не иска да даде пари, за да я оправи. Той очаква Европа, държавата, някой друг да даде пари. Изключвам случаите, при които нови собственици са я купили, за да изгради друго на това място", каза той. Според Калинов държавата и в момента дава облекчение в данъчно отношение.

Арх. Стефан Добрев каза, че всички желаете да бъдат опазени тези сгради, но в същото време градът се развивал. "Много често съм се чудил как Япония позволи страхотният хотел Империал да бъде съборен и да бъде построена друга сграда. В България имаме липса на законова база за разрешаване на тези въпроси, защото е нужна една диалогочност."

Арх. Георги Бакалов посочи, че този въпрос ни определя национална идентичност. "Когато говорим за проблематиката, свързана с опазването и съхраняването, се сещам за един австриец бивш председател на ИКОНОС, който направи анализ как да се върви напред и да се преодолее консерватизма, но да се съхрани нашата идентичност", каза той и добави, че пътят е хармонизиране на интересите чрез създаване звено в "Архитектура и градоустройство", а Министерството на културата да си запази последната дума.

Арх. Иван Шишков каза, че "ако не се промени законовата уредба, реално погледнато проблемът с тези сгради не може да бъде решен". "Трябва да има структура, подчинена на Столичната община. Нюансите как ще работи структурата трябва да излезе законът."



14.30 ч.
Явор Иванов попита всички присъстващи кандидати: "Обещавате ли да спрете корупционните практики на Петър Диков?".

Арх. Николай Яръмлъков заяви, че имало две страни на света, където нямало корупция - България и Израел. "При Диков има кражба, няма корупция. Не съм аз, който ще го следва", добави той и уточни, че Диков е негов бивш приятел и "цялата структура, която в момента е действаща, е доказателство". "Трябва да има сериозно разследване. Тук има кражба, а не корупция. Действащите лица са ясни – те са искали пари от цялата гилдия. Правете разлика", каза Яръмлъков.

Арх. Николай Пърпов каза, че не ставало с обещания. "Само откритостта, електронизацията и контролът може да ни спаси", посочи той.

Арх. Иван Моевпосочи, че последните години се върви в положителна посока, благодарение на промените в Закона за устройство на територията и с показателите на общия устройствен план. "Трябва да има още по-стриктни правила, ограничаващи презастрояването", уточни Моев.

Арх. Бойко Кадинов каза, че в Америка, "за да корумпирате един десижън мейкър (бел. ред. - от англ., човек, който взима решения) са необходими 17 нива, тук са 2", каза той и уточни, че никой от кандидатите не бил изключително способен човек, който може да преодолява тези проблеми.

Арх. Здравко Здравков посочи, че той предлага звено за градско и пространствено планиране, което да създаде прозрачност. "Фигурата, личността и архитектът ще отговаря само пред себе си. Моята отговорност е не да кажа, че няма да бъда корумпиран. Искам да кажа, че с всички дейности съм доказвал и своите лични качества като човек."

Арх. Влади Калинов коментира, че основните критики до настоящия момент били първо по отношение по възлагането на устройственото планиране. "Досега се случваше, заради това, че имаше общ устройствен план. Самото възлагане се случваше така, че избраните фирми са тези не тези, които трябва да бъдат", смята той и добави, че той е предложил в концепцията си участие на браншове съюзи. "Масово обществените поръчки и конкурси бяха провалени, защото нямаше хора, които да са тесни специалисти. Участието на всички тези организации от възлагането до комисиите това е начинът, че няма тайни разбирателства и място за корупция. Трябва да се затегне режимът при процедиране на инвестиционните проекти."

Арх. Стефан Добрев посочи,че предпоставките на тези негативни явления е неефективната работа на цялата администрация. "Понякога се чака много време за одобряването на един проект. Когато се върнах преди 10 години установих някои практики, които ми бяха странни", каза той и добави, че трябва дигитализиране на плановете и по-ефикасна работа и въвеждането на строги правила.

Арх. Георги Бакалов заяви, че са нужни контрол и проверки.

Арх. Иван Шишков смята, че основното нещо е да се спазват сроковете, за да се произнасят законосъобразно от "Архитектура и градоустройство".

Всички кандидати посочиха, че не са били агенти на Държавна сигурност.



14.04 ч.
Започва задаването на въпроси към кандидатите за главен архитект на столицата. На живо може да проследите тук.

12.15 ч. ПОЧИВКА
Обсъждането продължава в 14 ч. с въпроси, които са подадени писмено в залата, а след това и с питания от публиката. По програма това ще продължи до 18 ч.

12.14 ч.
Модераторът обяви, че двама от кандидатите - Ивайло Мишев и Иван Несторов, не присъстват на публичното представяне.

11.59 ч.
Единадесети е арх. Иван Моев. Завършил е през 1988 г. в катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Започнал е работа в ателието на Спиридон Ганев до 1997 г. След това преминах към проектантско бюро със съдружници, което е проектирало части от София по поръчка на Столичната община.

Той предлага първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, от където да премине в жп линия към Банкя. "По този начин ще се даде връзка между София и Божурище", добави. По думите му е възможно и изграждането на метростанция от северната страна на околовръстното шосе, за да се даде възможност на жителите и гостите на София да стигат по удобен и бърз начин до подножието на Витоша.

Арх. Моев предлага да се създаде единен експертен съвет с членове зам.-кметовете по строителството и инвестициите, по околна среда и по транспорта, главния архитект и представители на обществеността.

И той предлага по-активно участие на гражданите.



11.45 г.
Десети се представя арх. Иван Шишков. Той е бил 14 години районен главен архитект - 6 години в "Банкя" и 8 в "Триадица". Бил е 8 години в общински експертен съвет, два мандата експерт в комисията по жилищна политика и устройство на територията. Завършил е архитектура в Университетът за архитектура, строителство и геодезия.

Той предлага преодоляването на проблемите в отношенията между главния архитект и архитектите на районите, както и разширяването на общински експертен съвет. "Администрацията трябва да работи като общ механизъм, да се уеднакви всички бланки, да се уеднаквят принципите за проектите, важно е и за хората, не само за администрацията", каза той. И арх. Шишков предлага по-голяма връзка с гражданското общество.

Според него в сайт на Направление "Архитектура и градоустройство" трябва да се създаде форма за проследяване на цялата процедура, така че всеки човек, когато влезе да види развитието на един план, включително и възраженията срещу него.



11.29 ч.
Девети е арх. Бойко Кадинов. "40 години съм лоното на тази професия архитектура", представи се той. Следвал е в Академията за изящни изкуства в Париж и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Първо е започнал работа през 1981 г. в "Софпроект".

Той използва 15-те си минути за цялостно представяне на кариерата си, най-вече на преподавателската си дейност. Той е доктор на науките с монографията "Архитектурата на обществените сгради днес и съвременните изкуства - Архитектурни скуларии".

Арх. Кадинов представи десет точки - публичност, професионализъм, диалог с гражданите, градивност, индивидуален образ на София като зелен град, както и като интелигентен град, европейска столица на културата, нов тип структура на управление. Той на практика не представи концепция нито за реформи, нито визия за града.



11.14 ч.
Осми е арх. Здравко Здравков. Създател на архитектурно бюро "Квадра -04";

И той повече говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство". Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове". Също така предлага допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза арх. Здравков.

Той предлага интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.

В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.



10.57 ч.
Седми се представя арх. Влади Калинов. Осем години е бил проектант, след това е работел в ДНСК, а сега е директор на дирекция "Контрол по строителството".

Пред събралите се той представи цялостна реорганизация на Направление "Архитектура и градоустройство". Предлага промяна в начина, по който се взимат решенията чрез промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство". Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.

"Има територии от остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план", заяви арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.



10.43 ч.
Шести е арх. Огнян Тунтев. Завършил е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. 33 години съм се занимавал с архитектура, от които 16 години с административна работа. "Мисля, че това е обогатило моя опит като проектант", представи се той. Бил е главен архитект на район, както и на общините Петрич, Симитли, Благоевград и Якоруда.

"Ако очаквате от главния архитект да бъде избран и едва ли не да стане месия и да очаквате да бъде разпнат на кръст - не съм кандидат за тази длъжност. Кандидат съм за ред и алгоритъм за решаване на всички проблеми, защото те нямат краен брой", каза арх. Тунтев.

Според него има неправилно реализиране на устройствените планове в града, което води до струпване на жители на определени места и оттам задръствания по пътищата. Арх. Тунтев предлага всички 24 районни архитекти и екипите им да работят като едно цяло, за да могат да издават разрешение за строеж на територията на цялата община. "По този начин да се спре корупционният натиск", смята той.



10.28 ч.
Пети се представя арх. Николай Яръмлъков. През 90-те години е работел в комисии към Столичната община.

Той няма да представя публично концепцията си, а само пред журито. "Ще ви разкажа един виц. Една жена казала, че много харесва стройните си крака и стегнатите си гърди. Но не ми харесват сланините, които ги покриват. София е покрита от пластове сланини и е време за фитнес", разказа арх. Яръмлъков. Според него главният архитект трябва да бъде Крали Марко - трябва да има много власт, има върши изключително важна политическа роля, защото трябва да обедини всички хора, които искат да работят за развитие на града. Това може да стане с отдел "Анализи, прогнози и мониторинг", който работи и с комисиите към общинския съвет и с гражданите.



10.13 ч.
Четвърти е арх. Стефан Добрев. Има собствено архитектурно студио. През 1988 г. е заминал в Париж на специализация. Работел е във Франция като архитект до 2005 г., когато се връща в България и печели с още двама архитекти конкурс за бирената фабрика в София.

Концепцията му включва промяна в цялостния модел на процес на координация на отделните звена и нов модел за изготвяне на задания на проекти и планове. "Най-важното, което трябва да бъде направено, за да бъде оптимизирано Направление "Архитектура и градоустройство", е създаването на "Градоустройствени анализи и оценки", която да реализира концепцията София - зелен град", каза той. Арх. Добрев предлага Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда.

По думите му трябва да се подобрят електронните услуги.



9.58 ч.
Трети се представя арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на българските архитекти.

В концепцията му към централната градска част трябва да се подходи с реконструкция, но и съхраняване на културното наследство. "Вторият елемент са сателитите - дори извън административните граници - Елин Пелин и Костинброд, където има предпоставки и теренно, и климатично, и отнесено към комуникации за доразвиване чрез свързване с метрото, с жп трасета., с едни бързи и автомобилни връзки", предлага арх. Бакалов. Според него трябва да се реализират скъсаните връзки между Витоша и София, както и също и с Банкя и с Искър, за да станат удобни места за почивка за софиянци. Предлага и доразвиване на велоринга. Предлага и нов тип обществени обсъждания.

Предлага и промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", в която се въвежда длъжността главен инженер, който да управлява дирекция "Благоустройство и природни ресурси" и отдели "Благоустрояване и планово осигуряване на паркиране" и "Координация в експлоатационните дружества". Той предлага и нови отдели "Иновации и конкурси", "За недвижимо културно наследство" и "Връзки с обществеността".



9.50 ч.
Втори ще бъде изслушан арх. Румен Несторов. Завършил е Университета за архитектура, градоустройство и геодезия. Започва в ателието Като арх. Любомир Семерджиев. Дълги години работех при него. От 2005 г. имам собствено бюро.

Той предлага по-голяма дигитализация на проектите и следене на преписките, включително през интернет, за да може и гражданите да могат да проверяват. Според него трябва да се намалят приемните часове, за да може проверяващите и контролните органи в писмен вид да отговарят, за да се намали корупцията.



9.38 ч.
Първи се представя арх. Николай Пърпов. Той представи презентация с всички проекти, с които се занимавал. Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Представи всички свои проекти, сред които хотели и жилищни сгради.

Концепцията му на първо място включва правомощията на главния архитект. "Като основна част последните години в България се работи на отделни части, на парче. Едно от първите неща е тримерен модел на целия град за цялата инфраструктура. Налагане на всякакви идеи и проекти върху модела. Създаване на едно звено за анализ - архитекти, социолози и други експерти. Досега главният архитект покри с планове, но особено за северните територии там трябва да се търси градоустройствено решение, заедно с гражданите, а след това строителство", каза Пърпов.

Друга част от концепцията е икономически методи за реализацията на едно бъдещо планиране.



9.30 ч.
Кандидатите изтеглиха жребий за представянето си. Всеки от тях има право да определи дали да представи концепцията, която е предложил за оценяването от журито, тъй като по закон те нямат такова задължение. Според правилата на изслушването то ще продължи до 13 ч. След това до 14 ч. ще се събират въпроси писмено, а при изчерпването им следват питания от публиката.

НА ЖИВО: Ще запазят ли паметниците на културата кандидатите за главен архитект

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713938_na_jivo_shte_zapaziat_li_pametnicite_na_kulturata/?ref=rss


Днес се провежда публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То се провежда в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията е арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претенденти за поста до 13 ч. След това от 14 до 18 ч. е предвидена дискусия с въпроси на граждани.

До избора нов главен архитект се стигна, след като Петър Диков подаде оставка.

На живо въпросите към кандидатите и техните отговори може да проследите тук.

Запис от изслушването може да гледате тук.



"Дневник" следи представянето и дискусията:

15.30 ч.
Гергин Борисов от "Спаси София" попита всички кандидати "Какви мерки ще вземете за спирането на разрушаването на паметниците на културата?". За пример посочи последния случай със сградата на бившата дискотека "Син сити".

Арх. Николай Яръмлъков посочи, че "при социализма са се давали пари за паметници на културата, при капитализма след 1989 г. - точно обратното". "Хората разбраха, че като си бутнат паметника, ще могат да строят", каза той и добави, че трябва да се направи проверка кое е паметник на културата, защото не било възможно Виена да има 600 сгради, които са паметници на културата, а София – 1300.

Арх. Николай Пърпов заяви, че трябва обществото да реши иска ли тези паметници на културата, или не. "До колкото знам, на мястото на "Син сити" ще се появи нещо по-голямо от това на пл. Македония", посочи той.

Арх. Иван Моев коментира, че сградата на "Син сити" е частичен паметник на културата и трудно може да бъдат ограничени намеренията на инвеститора.

Арх. Бойко Кадинов цитира Робърт Хюз, че едно общество трябва да се оценява по това, което изхвърля на бунището. "Ние всички с лекота изхвърляме големи парчета памет. Трябва да се осмисли това, което искаме да пренесем във времето", каза той. "Това е част от общ групов портрет и все едно да изрежете чичо си с малка ножица, защото не ви харесва", добави Кадинов.

Арх. Здравко Здравков каза, че без промяна отношението на гражданите към собствените им сгради на културата няма как да стане. "Малко правомощия има главния архитект."

Арх. Влади Калинов съобщи, че в столицата има 1400 паметници на културата, от които 800 в центъра. "Собственикът не иска да даде пари, за да я оправи. Той очаква Европа, държавата, някой друг да даде пари. Изключвам случаите, при които нови собственици са я купили, за да изгради друго на това място", каза той. Според Калинов държавата и в момента дава облекчение в данъчно отношение.

Арх. Стефан Добрев каза, че всички желаете да бъдат опазени тези сгради, но в същото време градът се развивал. "Много често съм се чудил как Япония позволи страхотният хотел Империал да бъде съборен и да бъде построена друга сграда. В България имаме липса на законова база за разрешаване на тези въпроси, защото е нужна една диалогочност."

Арх. Георги Бакалов посочи, че този въпрос ни определя национална идентичност. "Когато говорим за проблематиката, свързана с опазването и съхраняването, се сещам за един австриец бивш председател на ИКОНОС, който направи анализ как да се върви напред и да се преодолее консерватизма, но да се съхрани нашата идентичност", каза той и добави, че пътят е хармонизиране на интересите чрез създаване звено в "Архитектура и градоустройство", а Министерството на културата да си запази последната дума.

Арх. Иван Шишков каза, че "ако не се промени законовата уредба, реално погледнато проблемът с тези сгради не може да бъде решен". "Трябва да има структура, подчинена на Столичната община. Нюансите как ще работи структурата трябва да излезе законът."



14.30 ч.
Явор Иванов попита всички присъстващи кандидати: "Обещавате ли да спрете корупционните практики на Петър Диков?".

Арх. Николай Яръмлъков заяви, че имало две страни на света, където нямало корупция - България и Израел. "При Диков има кражба, няма корупция. Не съм аз, който ще го следва", добави той и уточни, че Диков е негов бивш приятел и "цялата структура, която в момента е действаща, е доказателство". "Трябва да има сериозно разследване. Тук има кражба, а не корупция. Действащите лица са ясни – те са искали пари от цялата гилдия. Правете разлика", каза Яръмлъков.

Арх. Николай Пърпов каза, че не ставало с обещания. "Само откритостта, електронизацията и контролът може да ни спаси", посочи той.

Арх. Иван Моевпосочи, че последните години се върви в положителна посока, благодарение на промените в Закона за устройство на територията и с показателите на общия устройствен план. "Трябва да има още по-стриктни правила, ограничаващи презастрояването", уточни Моев.

Арх. Бойко Кадинов каза, че в Америка, "за да корумпирате един десижън мейкър (бел. ред. - от англ., човек, който взима решения) са необходими 17 нива, тук са 2", каза той и уточни, че никой от кандидатите не бил изключително способен човек, който може да преодолява тези проблеми.

Арх. Здравко Здравков посочи, че той предлага звено за градско и пространствено планиране, което да създаде прозрачност. "Фигурата, личността и архитектът ще отговаря само пред себе си. Моята отговорност е не да кажа, че няма да бъда корумпиран. Искам да кажа, че с всички дейности съм доказвал и своите лични качества като човек."

Арх. Влади Калинов коментира, че основните критики до настоящия момент били първо по отношение по възлагането на устройственото планиране. "Досега се случваше, заради това, че имаше общ устройствен план. Самото възлагане се случваше така, че избраните фирми са тези не тези, които трябва да бъдат", смята той и добави, че той е предложил в концепцията си участие на браншове съюзи. "Масово обществените поръчки и конкурси бяха провалени, защото нямаше хора, които да са тесни специалисти. Участието на всички тези организации от възлагането до комисиите това е начинът, че няма тайни разбирателства и място за корупция. Трябва да се затегне режимът при процедиране на инвестиционните проекти."

Арх. Стефан Добрев посочи,че предпоставките на тези негативни явления е неефективната работа на цялата администрация. "Понякога се чака много време за одобряването на един проект. Когато се върнах преди 10 години установих някои практики, които ми бяха странни", каза той и добави, че трябва дигитализиране на плановете и по-ефикасна работа и въвеждането на строги правила.

Арх. Георги Бакалов заяви, че са нужни контрол и проверки.

Арх. Иван Шишков смята, че основното нещо е да се спазват сроковете, за да се произнасят законосъобразно от "Архитектура и градоустройство".

Всички кандидати посочиха, че не са били агенти на Държавна сигурност.



14.04 ч.
Започва задаването на въпроси към кандидатите за главен архитект на столицата. На живо може да проследите тук.

12.15 ч. ПОЧИВКА
Обсъждането продължава в 14 ч. с въпроси, които са подадени писмено в залата, а след това и с питания от публиката. По програма това ще продължи до 18 ч.

12.14 ч.
Модераторът обяви, че двама от кандидатите - Ивайло Мишев и Иван Несторов, не присъстват на публичното представяне.

11.59 ч.
Единадесети е арх. Иван Моев. Завършил е през 1988 г. в катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Започнал е работа в ателието на Спиридон Ганев до 1997 г. След това преминах към проектантско бюро със съдружници, което е проектирало части от София по поръчка на Столичната община.

Той предлага първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, от където да премине в жп линия към Банкя. "По този начин ще се даде връзка между София и Божурище", добави. По думите му е възможно и изграждането на метростанция от северната страна на околовръстното шосе, за да се даде възможност на жителите и гостите на София да стигат по удобен и бърз начин до подножието на Витоша.

Арх. Моев предлага да се създаде единен експертен съвет с членове зам.-кметовете по строителството и инвестициите, по околна среда и по транспорта, главния архитект и представители на обществеността.

И той предлага по-активно участие на гражданите.



11.45 г.
Десети се представя арх. Иван Шишков. Той е бил 14 години районен главен архитект - 6 години в "Банкя" и 8 в "Триадица". Бил е 8 години в общински експертен съвет, два мандата експерт в комисията по жилищна политика и устройство на територията. Завършил е архитектура в Университетът за архитектура, строителство и геодезия.

Той предлага преодоляването на проблемите в отношенията между главния архитект и архитектите на районите, както и разширяването на общински експертен съвет. "Администрацията трябва да работи като общ механизъм, да се уеднакви всички бланки, да се уеднаквят принципите за проектите, важно е и за хората, не само за администрацията", каза той. И арх. Шишков предлага по-голяма връзка с гражданското общество.

Според него в сайт на Направление "Архитектура и градоустройство" трябва да се създаде форма за проследяване на цялата процедура, така че всеки човек, когато влезе да види развитието на един план, включително и възраженията срещу него.



11.29 ч.
Девети е арх. Бойко Кадинов. "40 години съм лоното на тази професия архитектура", представи се той. Следвал е в Академията за изящни изкуства в Париж и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Първо е започнал работа през 1981 г. в "Софпроект".

Той използва 15-те си минути за цялостно представяне на кариерата си, най-вече на преподавателската си дейност. Той е доктор на науките с монографията "Архитектурата на обществените сгради днес и съвременните изкуства - Архитектурни скуларии".

Арх. Кадинов представи десет точки - публичност, професионализъм, диалог с гражданите, градивност, индивидуален образ на София като зелен град, както и като интелигентен град, европейска столица на културата, нов тип структура на управление. Той на практика не представи концепция нито за реформи, нито визия за града.



11.14 ч.
Осми е арх. Здравко Здравков. Създател на архитектурно бюро "Квадра -04";

И той повече говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство". Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове". Също така предлага допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза арх. Здравков.

Той предлага интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.

В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.



10.57 ч.
Седми се представя арх. Влади Калинов. Осем години е бил проектант, след това е работел в ДНСК, а сега е директор на дирекция "Контрол по строителството".

Пред събралите се той представи цялостна реорганизация на Направление "Архитектура и градоустройство". Предлага промяна в начина, по който се взимат решенията чрез промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство". Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.

"Има територии от остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план", заяви арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.



10.43 ч.
Шести е арх. Огнян Тунтев. Завършил е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. 33 години съм се занимавал с архитектура, от които 16 години с административна работа. "Мисля, че това е обогатило моя опит като проектант", представи се той. Бил е главен архитект на район, както и на общините Петрич, Симитли, Благоевград и Якоруда.

"Ако очаквате от главния архитект да бъде избран и едва ли не да стане месия и да очаквате да бъде разпнат на кръст - не съм кандидат за тази длъжност. Кандидат съм за ред и алгоритъм за решаване на всички проблеми, защото те нямат краен брой", каза арх. Тунтев.

Според него има неправилно реализиране на устройствените планове в града, което води до струпване на жители на определени места и оттам задръствания по пътищата. Арх. Тунтев предлага всички 24 районни архитекти и екипите им да работят като едно цяло, за да могат да издават разрешение за строеж на територията на цялата община. "По този начин да се спре корупционният натиск", смята той.



10.28 ч.
Пети се представя арх. Николай Яръмлъков. През 90-те години е работел в комисии към Столичната община.

Той няма да представя публично концепцията си, а само пред журито. "Ще ви разкажа един виц. Една жена казала, че много харесва стройните си крака и стегнатите си гърди. Но не ми харесват сланините, които ги покриват. София е покрита от пластове сланини и е време за фитнес", разказа арх. Яръмлъков. Според него главният архитект трябва да бъде Крали Марко - трябва да има много власт, има върши изключително важна политическа роля, защото трябва да обедини всички хора, които искат да работят за развитие на града. Това може да стане с отдел "Анализи, прогнози и мониторинг", който работи и с комисиите към общинския съвет и с гражданите.



10.13 ч.
Четвърти е арх. Стефан Добрев. Има собствено архитектурно студио. През 1988 г. е заминал в Париж на специализация. Работел е във Франция като архитект до 2005 г., когато се връща в България и печели с още двама архитекти конкурс за бирената фабрика в София.

Концепцията му включва промяна в цялостния модел на процес на координация на отделните звена и нов модел за изготвяне на задания на проекти и планове. "Най-важното, което трябва да бъде направено, за да бъде оптимизирано Направление "Архитектура и градоустройство", е създаването на "Градоустройствени анализи и оценки", която да реализира концепцията София - зелен град", каза той. Арх. Добрев предлага Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда.

По думите му трябва да се подобрят електронните услуги.



9.58 ч.
Трети се представя арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на българските архитекти.

В концепцията му към централната градска част трябва да се подходи с реконструкция, но и съхраняване на културното наследство. "Вторият елемент са сателитите - дори извън административните граници - Елин Пелин и Костинброд, където има предпоставки и теренно, и климатично, и отнесено към комуникации за доразвиване чрез свързване с метрото, с жп трасета., с едни бързи и автомобилни връзки", предлага арх. Бакалов. Според него трябва да се реализират скъсаните връзки между Витоша и София, както и също и с Банкя и с Искър, за да станат удобни места за почивка за софиянци. Предлага и доразвиване на велоринга. Предлага и нов тип обществени обсъждания.

Предлага и промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", в която се въвежда длъжността главен инженер, който да управлява дирекция "Благоустройство и природни ресурси" и отдели "Благоустрояване и планово осигуряване на паркиране" и "Координация в експлоатационните дружества". Той предлага и нови отдели "Иновации и конкурси", "За недвижимо културно наследство" и "Връзки с обществеността".



9.50 ч.
Втори ще бъде изслушан арх. Румен Несторов. Завършил е Университета за архитектура, градоустройство и геодезия. Започва в ателието Като арх. Любомир Семерджиев. Дълги години работех при него. От 2005 г. имам собствено бюро.

Той предлага по-голяма дигитализация на проектите и следене на преписките, включително през интернет, за да може и гражданите да могат да проверяват. Според него трябва да се намалят приемните часове, за да може проверяващите и контролните органи в писмен вид да отговарят, за да се намали корупцията.



9.38 ч.
Първи се представя арх. Николай Пърпов. Той представи презентация с всички проекти, с които се занимавал. Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Представи всички свои проекти, сред които хотели и жилищни сгради.

Концепцията му на първо място включва правомощията на главния архитект. "Като основна част последните години в България се работи на отделни части, на парче. Едно от първите неща е тримерен модел на целия град за цялата инфраструктура. Налагане на всякакви идеи и проекти върху модела. Създаване на едно звено за анализ - архитекти, социолози и други експерти. Досега главният архитект покри с планове, но особено за северните територии там трябва да се търси градоустройствено решение, заедно с гражданите, а след това строителство", каза Пърпов.

Друга част от концепцията е икономически методи за реализацията на едно бъдещо планиране.



9.30 ч.
Кандидатите изтеглиха жребий за представянето си. Всеки от тях има право да определи дали да представи концепцията, която е предложил за оценяването от журито, тъй като по закон те нямат такова задължение. Според правилата на изслушването то ще продължи до 13 ч. След това до 14 ч. ще се събират въпроси писмено, а при изчерпването им следват питания от публиката.

НА ЖИВО: Кандидатите за главен архитект: повече реформи в администрацията, малко визия за София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713938_na_jivo_kandidatite_za_glaven_arhitekt_poveche_reformi/?ref=rss


Днес се провежда публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То се провежда в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията е арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претенденти за поста до 13 ч. След това от 14...

НА ЖИВО: Кандидатите за главен архитект на София представят идеите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713938_na_jivo_kandidatite_za_glaven_arhitekt_na_sofiia/?ref=rss


Днес се провежда публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То се провежда в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията е арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претенденти за поста до 13 ч. След това от 14 до 18 ч. е предвидена дискусия с въпроси на граждани.

До избора нов главен архитект се стигна, след като Петър Диков подаде оставка.

На живо видео може да следите тук.

"Дневник" следи представянето:

12.14 ч.
Двама от кандидатите - Ивайло Мишев и Иван Несторов, не присъстват на публичното представяне.

11.59 ч.
Единадесети е арх. Иван Моев. Завършил е през 1988 г. в катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Започнал е работа в ателието на Спиридон Ганев до 1997 г. След това преминах към проектантско бюро със съдружници, което е проектирало части от София по поръчка на Столичната община.

Той предлага първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, от където да премине в жп линия към Банкя. "По този начин ще се даде връзка между София и Божурище", добави. По думите му е възможно и изграждането на метростанция от северната страна на околовръстното шосе, за да се даде възможност на жителите и гостите на София да стигат по удобен и бърз начин до подножието на Витоша.

Арх. Моев предлага да се създаде единен експертен съвет с членове зам.-кметовете по строителството и инвестициите, по околна среда и по транспорта, главния архитект и представители на обществеността.

И той предлага по-активно участие на гражданите.



11.45 г.
Десети се представя арх. Иван Шишков. Той е бил 14 години районен главен архитект - 6 години в "Банкя" и 8 в "Триадица". Бил е 8 години в общински експертен съвет, два мандата експерт в комисията по жилищна политика и устройство на територията. Завършил е архитектура в Университетът за архитектура, строителство и геодезия.

Той предлага преодоляването на проблемите в отношенията между главния архитект и архитектите на районите, както и разширяването на общински експертен съвет. "Администрацията трябва да работи като общ механизъм, да се уеднакви всички бланки, да се уеднаквят принципите за проектите, важно е и за хората, не само за администрацията", каза той. И арх. Шишков предлага по-голяма връзка с гражданското общество.

Според него в сайт на Направление "Архитектура и градоустройство" трябва да се създаде форма за проследяване на цялата процедура, така че всеки човек, когато влезе да види развитието на един план, включително и възраженията срещу него.



11.29 ч.
Девети е арх. Бойко Кадинов. "40 години съм лоното на тази професия архитектура", представи се той. Следвал е в Академията за изящни изкуства в Париж и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Първо е започнал работа през 1981 г. в "Софпроект".

Той използва 15-те си минути за цялостно представяне на кариерата си, най-вече на преподавателската си дейност. Той е доктор на науките с монографията "Архитектурата на обществените сгради днес и съвременните изкуства - Архитектурни скуларии".

Арх. Кадинов представи десет точки - публичност, професионализъм, диалог с гражданите, градивност, индивидуален образ на София като зелен град, както и като интелигентен град, европейска столица на културата, нов тип структура на управление. Той на практика не представи концепция нито за реформи, нито визия за града.



11.14 ч.
Осми е арх. Здравко Здравков. Създател на архитектурно бюро "Квадра -04";

И той повече говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство". Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове". Също така предлага допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза арх. Здравков.

Той предлага интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.

В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.



10.57 ч.
Седми се представя арх. Влади Калинов. Осем години е бил проектант, след това е работел в ДНСК, а сега е директор на дирекция "Контрол по строителството".

Пред събралите се той представи цялостна реорганизация на Направление "Архитектура и градоустройство". Предлага промяна в начина, по който се взимат решенията чрез промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство". Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.

"Има територии от остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план", заяви арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.



10.43 ч.
Шести е арх. Огнян Тунтев. Завършил е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. 33 години съм се занимавал с архитектура, от които 16 години с административна работа. "Мисля, че това е обогатило моя опит като проектант", представи се той. Бил е главен архитект на район, както и на общините Петрич, Симитли, Благоевград и Якоруда.

"Ако очаквате от главния архитект да бъде избран и едва ли не да стане месия и да очаквате да бъде разпнат на кръст - не съм кандидат за тази длъжност. Кандидат съм за ред и алгоритъм за решаване на всички проблеми, защото те нямат краен брой", каза арх. Тунтев.

Според него има неправилно реализиране на устройствените планове в града, което води до струпване на жители на определени места и оттам задръствания по пътищата. Арх. Тунтев предлага всички 24 районни архитекти и екипите им да работят като едно цяло, за да могат да издават разрешение за строеж на територията на цялата община. "По този начин да се спре корупционният натиск", смята той.



10.28 ч.
Пети се представя арх. Николай Яръмлъков. През 90-те години е работел в комисии към Столичната община.

Той няма да представя публично концепцията си, а само пред журито. "Ще ви разкажа един виц. Една жена казала, че много харесва стройните си крака и стегнатите си гърди. Но не ми харесват сланините, които ги покриват. София е покрита от пластове сланини и е време за фитнес", разказа арх. Яръмлъков. Според него главният архитект трябва да бъде Крали Марко - трябва да има много власт, има върши изключително важна политическа роля, защото трябва да обедини всички хора, които искат да работят за развитие на града. Това може да стане с отдел "Анализи, прогнози и мониторинг", който работи и с комисиите към общинския съвет и с гражданите.



10.13 ч.
Четвърти е арх. Стефан Добрев. Има собствено архитектурно студио. През 1988 г. е заминал в Париж на специализация. Работел е във Франция като архитект до 2005 г., когато се връща в България и печели с още двама архитекти конкурс за бирената фабрика в София.

Концепцията му включва промяна в цялостния модел на процес на координация на отделните звена и нов модел за изготвяне на задания на проекти и планове. "Най-важното, което трябва да бъде направено, за да бъде оптимизирано Направление "Архитектура и градоустройство", е създаването на "Градоустройствени анализи и оценки", която да реализира концепцията София - зелен град", каза той. Арх. Добрев предлага Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда.

По думите му трябва да се подобрят електронните услуги.



9.58 ч.
Трети се представя арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на българските архитекти.

В концепцията му към централната градска част трябва да се подходи с реконструкция, но и съхраняване на културното наследство. "Вторият елемент са сателитите - дори извън административните граници - Елин Пелин и Костинброд, където има предпоставки и теренно, и климатично, и отнесено към комуникации за доразвиване чрез свързване с метрото, с жп трасета., с едни бързи и автомобилни връзки", предлага арх. Бакалов. Според него трябва да се реализират скъсаните връзки между Витоша и София, както и също и с Банкя и с Искър, за да станат удобни места за почивка за софиянци. Предлага и доразвиване на велоринга. Предлага и нов тип обществени обсъждания.

Предлага и промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", в която се въвежда длъжността главен инженер, който да управлява дирекция "Благоустройство и природни ресурси" и отдели "Благоустрояване и планово осигуряване на паркиране" и "Координация в експлоатационните дружества". Той предлага и нови отдели "Иновации и конкурси", "За недвижимо културно наследство" и "Връзки с обществеността".



9.50 ч.
Втори ще бъде изслушан арх. Румен Несторов. Завършил е Университета за архитектура, градоустройство и геодезия. Започва в ателието Като арх. Любомир Семерджиев. Дълги години работех при него. От 2005 г. имам собствено бюро.

Той предлага по-голяма дигитализация на проектите и следене на преписките, включително през интернет, за да може и гражданите да могат да проверяват. Според него трябва да се намалят приемните часове, за да може проверяващите и контролните органи в писмен вид да отговарят, за да се намали корупцията.



9.38 ч.
Първи се представя арх. Николай Пърпов. Той представи презентация с всички проекти, с които се занимавал. Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Представи всички свои проекти, сред които хотели и жилищни сгради.

Концепцията му на първо място включва правомощията на главния архитект. "Като основна част последните години в България се работи на отделни части, на парче. Едно от първите неща е тримерен модел на целия град за цялата инфраструктура. Налагане на всякакви идеи и проекти върху модела. Създаване на едно звено за анализ - архитекти, социолози и други експерти. Досега главният архитект покри с планове, но особено за северните територии там трябва да се търси градоустройствено решение, заедно с гражданите, а след това строителство", каза Пърпов.

Друга част от концепцията е икономически методи за реализацията на едно бъдещо планиране.



9.30 ч.
Кандидатите изтеглиха жребий за представянето си. Всеки от тях има право да определи дали да представи концепцията, която е предложил за оценяването от журито, тъй като по закон те нямат такова задължение. Според правилата на изслушването то ще продължи до 13 ч. След това до 14 ч. ще се събират въпроси писмено, а при изчерпването им следват питания от публиката.

НА ЖИВО: Кандидатите за главен архитект представят идеите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713938_na_jivo_kandidatite_za_glaven_arhitekt_predstaviat/?ref=rss


Днес се провежда публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То се провежда в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията е арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претендента за поста до 13 ч. След това от 14 до 18 ч. е предвидена дискусия с въпроси на граждани.

До избора нов главен архитект се стигна, след като Петър Диков подаде оставка.

На живо видео може да следите тук.

"Дневник" следи представянето:

11.29 ч.
Девети е арх. Бойко Кадинов. "40 години съм лоното на тази професия архитектура", представи се той. Следвал е в Академията за изящни изкуства в Париж и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Първо е започнал работа през 1981 г. в "Софпроект".



11.14 ч.
Осми е арх. Здравко Здравков. Създател на архитектурно бюро "Квадра -04";

И той повече говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство". Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове". Също така предлага допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза арх. Здравков.

Той предлага интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.

В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.



10.57 ч.
Седми се представя арх. Влади Калинов. Осем години е бил проектант, след това е работел в ДНСК, а сега е директор на дирекция "Контрол по строителството".

Пред събралите се той представи цялостна реорганизация на Направление "Архитектура и градоустройство". Предлага промяна в начина, по който се взимат решенията чрез промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство". Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.

"Има територии от остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план", заяви арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.



10.43 ч.
Шести е арх. Огнян Тунтев. Завършил е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. 33 години съм се занимавал с архитектура, от които 16 години с административна работа. "Мисля, че това е обогатило моя опит като проектант", представи се той. Бил е главен архитект на район, както и на общините Петрич, Симитли, Благоевград и Якоруда.

"Ако очаквате от главния архитект да бъде избран и едва ли не да стане месия и да очаквате да бъде разпнат на кръст - не съм кандидат за тази длъжност. Кандидат съм за ред и алгоритъм за решаване на всички проблеми, защото те нямат краен брой", каза арх. Тунтев.

Според него има неправилно реализиране на устройствените планове в града, което води до струпване на жители на определени места и оттам задръствания по пътищата. Арх. Тунтев предлага всички 24 районни архитекти и екипите им да работят като едно цяло, за да могат да издават разрешение за строеж на територията на цялата община. "По този начин да се спре корупционният натиск", смята той.



10.28 ч.
Пети се представя арх. Николай Яръмлъков. През 90-те години е работел в комисии към Столичната община.

Той няма да представя публично концепцията си, а само пред журито. "Ще ви разкажа един виц. Една жена казала, че много харесва стройните си крака и стегнатите си гърди. Но не ми харесват сланините, които ги покриват. София е покрита от пластове сланини и е време за фитнес", разказа арх. Яръмлъков. Според него главният архитект трябва да бъде Крали Марко - трябва да има много власт, има върши изключително важна политическа роля, защото трябва да обедини всички хора, които искат да работят за развитие на града. Това може да стане с отдел "Анализи, прогнози и мониторинг", който работи и с комисиите към общинския съвет и с гражданите.



10.13 ч.
Четвърти е арх. Стефан Добрев. Има собствено архитектурно студио. През 1988 г. е заминал в Париж на специализация. Работел е във Франция като архитект до 2005 г., когато се връща в България и печели с още двама архитекти конкурс за бирената фабрика в София.

Концепцията му включва промяна в цялостния модел на процес на координация на отделните звена и нов модел за изготвяне на задания на проекти и планове. "Най-важното, което трябва да бъде направено, за да бъде оптимизирано Направление "Архитектура и градоустройство", е създаването на "Градоустройствени анализи и оценки", която да реализира концепцията София - зелен град", каза той. Арх. Добрев предлага Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда.

По думите му трябва да се подобрят електронните услуги.



9.58 ч.
Трети се представя арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на българските архитекти.

В концепцията му към централната градска част трябва да се подходи с реконструкция, но и съхраняване на културното наследство. "Вторият елемент са сателитите - дори извън административните граници - Елин Пелин и Костинброд, където има предпоставки и теренно, и климатично, и отнесено към комуникации за доразвиване чрез свързване с метрото, с жп трасета., с едни бързи и автомобилни връзки", предлага арх. Бакалов. Според него трябва да се реализират скъсаните връзки между Витоша и София, както и също и с Банкя и с Искър, за да станат удобни места за почивка за софиянци. Предлага и доразвиване на велоринга. Предлага и нов тип обществени обсъждания.

Предлага и промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", в която се въвежда длъжността главен инженер, който да управлява дирекция "Благоустройство и природни ресурси" и отдели "Благоустрояване и планово осигуряване на паркиране" и "Координация в експлоатационните дружества". Той предлага и нови отдели "Иновации и конкурси", "За недвижимо културно наследство" и "Връзки с обществеността".



9.50 ч.
Втори ще бъде изслушан арх. Румен Несторов. Завършил е Университета за архитектура, градоустройство и геодезия. Започва в ателието Като арх. Любомир Семерджиев. Дълги години работех при него. От 2005 г. имам собствено бюро.

Той предлага по-голяма дигитализация на проектите и следене на преписките, включително през интернет, за да може и гражданите да могат да проверяват. Според него трябва да се намалят приемните часове, за да може проверяващите и контролните органи в писмен вид да отговарят, за да се намали корупцията.



9.38 ч.
Първи се представя арх. Николай Пърпов. Той представи презентация с всички проекти, с които се занимавал. Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Представи всички свои проекти, сред които хотели и жилищни сгради.

Концепцията му на първо място включва правомощията на главния архитект. "Като основна част последните години в България се работи на отделни части, на парче. Едно от първите неща е тримерен модел на целия град за цялата инфраструктура. Налагане на всякакви идеи и проекти върху модела. Създаване на едно звено за анализ - архитекти, социолози и други експерти. Досега главният архитект покри с планове, но особено за северните територии там трябва да се търси градоустройствено решение, заедно с гражданите, а след това строителство", каза Пърпов.

Друга част от концепцията е икономически методи за реализацията на едно бъдещо планиране.



9.30 ч.
Кандидатите изтеглиха жребий за представянето си. Всеки от тях има право да определи дали да представи концепцията, която е предложил за оценяването от журито, тъй като по закон те нямат такова задължение. Според правилата на изслушването то ще продължи до 13 ч. След това до 14 ч. ще се събират въпроси писмено, а при изчерпването им следват питания от публиката.

НА ЖИВО: Представяне на претендентите за главен архитект на столицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713938_na_jivo_predstaviane_na_pretendentite_za_glaven/?ref=rss


Днес се провежда публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То се провежда в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията е арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претендента за поста до 13 ч. След това от 14...

Руският танк Т-90 издържа пряко попадение от американската ракета TOW-2

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264696_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%A2-90+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D

 Изпитанията на руския танк Т-90 са показали, че той е в състояние да издържи попадение на американската противотанкова ракети TOW-2, заяви един от шефовете на завода-производител „Уралвагонзавод”, цитиран от mk.ru.
 Според експертите на завода, нивото на защита на танка е по-високо от очакванията и това вече е доказано от участието на бойната машина в боеве в Сирия. В интернет е качено и видео, на което се вижда, че ракетата удря танка, но въпреки това екипажа му остава жив, а на машината нанесените вреди са малко.

Това се е случило, защото е сработила системата за динамична защита и ракетата на практика отскача от кулата на танка, след което екипажът е успял да напусне бойната машина невредим.

Кандидатите за главен архитект на София представят идеите си за града

http://www.cross.bg/arhitekt-glaven-sofiya-1499937.html

/КРОСС/ Днес кандидатите за поста главен архитект на София ще представят публично визиите си за устройствено развитие на столицата в сградата на Съюза на архитектите. Предвидена е и възможност граждани да задават въпроси към претендентите. Представянето и дебатите ще се излъчват онлайн на сайта на Столична община. Там ще бъдат публикувани и всички концепции на всички 13 кандидати. След това съставът на комисията по избора на нов главен архитект ще оцени всяка концепция и ще прецени кои от кандидатите да допусне до интервю. Очаква се през април София да има нов главен архитект. До процедурата за избор на нов главен архитект на столицата се стигна, след като през есента Петър Диков подаде оставката си от поста, но с дата 9 февруари 2016 г., когато се навършиха точно десет години от встъпването му в длъжност.  

Блъснаха 7-годишно момче, докато играе на улицата в Сандански

http://pik.bg/блъснаха-7-годишно-момче-докато-играе-на-улицата-в-сандански-news493638.html

Блъснаха 7-годишно момче, докато играе на улицата в Сандански

7-годишно момченце е блъснато от лек автомобил вчера около 15.30 ч. в района на ул. "Пирин" в Сандански. Малчуганът играел на тротоара, внезапно изскочил на улицата, тичайки пред минаващия в този момент автомобил „Хюндай”, който го блъснал. С писъци и плач малкият огласил улицата, притеснените му родители излезли и веднага сигнализирали на тел. 112., пише Struma.bg.

На мястото пристигнала линейка от ФСМП - Сандански, която транспортирала 7-г. дете в приемен блок. След рентгеновата снимка и преглед от травматолог станало ясно, че дясното краче на момчето е счупено лошо в областта на бедрото. Предвид тежкото счупване детето е транспортирано с линейка до детска ортопедия в „Пирогов”. Заедно с лекарския екип с линейката тръгна и притеснената майка на Георги В.

Бащата каза, че синът му е изскочил пред колата внезапно и шофьорът не е имал време да реагира.

За изясняване на случая е разпитан и 52-годишният шофьор на колата Любчо Митов, който е тестван с дрегер за алкохол и той е отчел отрицателен резултат.

Шофьорът Л. Митов споделил пред родителите на детето, че малчуганът изскочил внезапно и се ударил в бронята на колата, след което си преплел крачетата и паднал лошо на асфалта.

Почина шефът на митниците Ваньо Танов

http://www.moreto.net/novini.php?n=314594

Внезапно почина шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Тази сутрин той се почувствал зле, извикана била линейка. Танов починал в нея на път за болницата. Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР.

„Блумбърг”: Светът ще полудее по златото тази година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264695_%E2%80%9E%D0%91%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3%E2%80%9D%3A+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1

 Специализираният за инвестиции в злато фонд SPDR Gold Shares е привлякъл от началото на годината 4.5 милиарда долара нови инвестиции и това е най-високият резултат сред всички останали фондове, търгувани на американската фондова борса, съобщи „Блумбърг”.
 Експертите отбелязват, че това означава коренна промяна в настроенията на инвеститорите и припомнят, че през декември цената на златото е била на минималното си ниво за последните пет години.

Само два месеца по-късно нещата са се променили и все повече инвеститори се ориентират към покупка на ценния метал. От края на януари досега поскъпването на жълтия метал е с 9.3%, което е най-значителният ръст от 1979 година досега.

Прогнозите са до края на 2016 година златото да струва 1400 долара за тройунция, но това може да се случи само ако опасенията за икономическия ръст на световната икономика се запазят.

Сред експертите обаче няма единно мнение за цената на жълтия метал. Така например от Societe Generale SA и Goldman Sachs Group Inc. залагат точно на обратното- поевтиняването му и смятат, че инвестираните в злато пари няма да донесат печалба. 

Не вършете тези неща днес! Вижте какво ви очаква!

http://www.bnews.bg/article-149110

Не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като няма да имаме късмет.

Отличиха с "Оскар" лентата за разврата в католическата църква

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264694_%D0%9E%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81+%22%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%22+%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%

 "Спотлайт" е най-добрият филм на 2015 година според Американската филмова академия. Лентата грабна "Оскар"-а, въпреки че фаворитът в категорията беше "Завръщането".
Филмът е създаден по действителен случай и се концентрира върху екипа от разследващи журналисти Spotlight от вестника Бостън Глоуб, който през 2002 г. публикува разследване разкриващо масово прикриване от страна на католическата църква на сексуални посегателства над деца в района град Бостън.

Филмът прави дебюта си на кинофестивала във Венеция през 2015 г., но е показван извън състезателната програма.

YouTube с нова политика за сваляне на клиповете заради авторските права

https://www.24chasa.bg/Article/5333396

YouTube с нова политика за сваляне на клиповете заради авторските праваYouTube обяви нова политика относно исканията за т.нар. takedowns или сваляния на видео съдържание от сайта поради причини, свързани с нарушени авторски или други права, пише kaldata.com. Конкретният повод за действията на компанията е скокът от искания за премахването на клипове, които се наблюдава в последно време.

Само във Фрог: Шефът на САБ Хр. Мутафчиев монополизира парите на данъкоплатците

http://frognews.bg/news_107723/Samo-vav-Frog-SHefat-na-SAB-Hr-Mutafchiev-monopolizira-parite-na-danakoplattsite/

След поредица от публикации във Фрог нюз седем театъра "възстанаха" срещу председателят на САБ Христо Мутафчиев. Наше разследване показа още, че той е монополизирал програмата "Мелпомена" на Агенцията по зоетостта с 1 млн. и 300 000 лв., а нещата от седем години не са мръднали. Какво ли ще отговори по този въпрос министър Ивайло Калфин на предстоящ парламентарен кантрол?

С "Атака" и АБВ започват консултациите при президента

http://frognews.bg/news_107732/S-Ataka-i-ABV-zapochvat-konsultatsiite-pri-prezidenta/

Започват политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Основна тема на разговорите с лидерите на парламентарните партии ще бъдат секторните реформи. Днес президентът ще приеме на „Дондуков" 2 ръководствата на АБВ и „Атака".

Предварителните поръчки за Xiaomi Mi 5 достигнаха почти 14 млн. броя

http://www.investor.bg/harduer/459/a/predvaritelnite-porychki-za-xiaomi-mi-5-dostignaha-pochti-14-mln-broia-212215/

Не всички предварителни поръчки са стопроцентови покупки, но въпреки това данните разкриват сериозен интерес към устройството

Три варненски местности без вода в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555474

Местностите Траката, Евксиноград и Манастирски рид ще са без вода от 9,00 до около 19,00 часа, предупреждават от ВиК-Варна. Спирането се налага заради отстраняване на авария....

МУ-Варна даде старт на програмата Feel4Diabetes за България

http://www.moreto.net/novini.php?n=314590

В Медицински университет – Варна бе даден стартът за България на програма Feel4Diabetes, което означава: „Семейства от цяла Европа, спазващи здравословен начин на живот с цел превенция на диабета”. Програмата е подкрепена от Европейската комисия и цели да създаде, приложи и оцени базираща се на доказателствата и потенциално икономически ефективна и мащабна интервенционална програма за превенция на тип 2 захарен диабет в цяла Европа, насочена основно към семейства от уязвими групи.

Целият видеозапис от публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София

http://www.dnevnik.bg/video/2016/02/29/2713936_celiiat_videozapis_ot_publichnoto_predstaviane_na/?ref=rss



Днес се провежда публичното изслушване на кандидатите за главен архитект на София. Следете на живо картина, предавана от блогъра Асен Генов, от представянето им в Съюза на архитектите.

Кандидатите са:

1. Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на българските архитекти;

2. Ивайло Василев Мишев - управител на архитектурно студио АТМ;

3. Иван Стойков Моев - архитект в "ТОП Арх" ЕООД;

4. Здравко Симеонов Здравков - създател на...

Видео на живо: Публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София

http://www.dnevnik.bg/video/2016/02/29/2713936_video_na_jivo_publichnoto_predstaviane_na_kandidatite/?ref=rss



Днес се провежда публичното изслушване на кандидатите за главен архитект на София. Следете на живо картина, предавана от блогъра Асен Генов, от представянето им в Съюза на архитектите.

Кандидатите са:

1. Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на българските архитекти;

2. Ивайло Василев Мишев - управител на архитектурно студио АТМ;

3. Иван Стойков Моев - архитект в "ТОП Арх" ЕООД;

4. Здравко Симеонов Здравков - създател на...

Кадиев: Борисов и Пеевски са едно. Дори да искат, не могат да се разделят

http://offnews.bg/news/n_1/n_624906.html

На 25 февруари сайтът Balkan Leaks публикува секретната обява на Фонда за гарантиране на влоговете до одиторските фирми със заданието и параметрите за разследването на фалита на КТБ. Твърдите, че това задание е било променено и в договора с AlixPartners – също секретен - заданието е друго. Какво ви дава основание за този извод, г-н Кадиев? Balkan Leaks и „Биволъ“ публикуваха не самия договор, а поканата за участие в подаване на оферти за работа с Фонда за гарантиране на влоговете по КТБ. Тази покана е от 29 април. 12 компании подават документи за участие. От тях отсяват две и на 6 юни се сключва договор с AlixPartners. В този период – между 29 април и 6 юни – са водени преговори с тези 12 компании и очевидно е променяно заданието, защото това, което е написано в поканата като задачи, които компанията трябва да свърши, няма почти нищо общо с доклада. В поканата, освен одиторски действия, има и изпълнителни действия – да се намерят пари в чужди банкови сметки, да се работи с чужди компетентни органи, да се работи с прокуратурата, да се търси наказателно преследване, да се възстановят активи на банката в полза на кредиторите, да се следи за съмнителни банкови преводи, да се следи за преводи, които могат да са по Закона за пране на пари. Всичко това го няма в доклада, който аз прочетох. Той е един обикновен одиторски доклад, в който са описани кредитите, кредитополучателите, обезпеченията по тези кредити, направена е прогноза колко процента могат да бъдат спечелени обратно и са дадени някакви препоръки какво да се направи, за да бъдат спечелени тези проценти. Той е предаден на 23 септември. Ако правилно разбирам, правителството, Министерството на финансите и Фондът за гарантиране на влоговете са разделили работата на етапи – първият е този одитен етап и AlixPartners са го свършили, да речем. След това те е трябвало, на втори етап, да преценят дали искат да тръгнат към изпълнение – към наемане на адвокати, работа с прокуратури, защото са имали опасения, че разходите по тези неща може да са повече от полученото. Дали са преминали към втори етап не знам. От 23 септември, когато докладът е предаден, до ден днешен никой от нас не знае какво се случва. В него има препоръки, някой изпълнявал ли е тези препоръки? Това е истинският въпрос към министъра на финансите. Какви са препоръките? Те са конфиденциални, но, общо взето, са за действия, които трябва да предприемат определени органи, които струват пари – дали ще е наемане на адвокати, дали ще е някакви други действия, за да може да се събере това, което те прогнозират. Представете си, че имате кредит от 100 млн. лева и обезпечението по него е било за 80 млн. лева. Към момента AlixPartners оценяват обезпечението за 40 млн. лева и казват: „За да добиете тези 40 млн. лева, вие трябва да свършите х, у, z", но това е към 23 септември. Ако към днешна дата не е свършено нищо, има много голяма вероятност тези фирми кредитополучатели да са обявили банкрут, обезпеченията да се стопили и ако държавата успее да събере дори 5% от това, което е загубила в КТБ, защото тя покри част от депозитите, би трябвало да се радва много. 5% са около 200 млн. лева. Аз не мисля, че дори и толкова ще съберат. Дупката в КТБ е 4.2 млрд. лева – толкова загубиха кредиторите на банката. Ако приемем, че заданието – без значение дали е секретно или не – е равносилно на обявление за обществена поръчка, не е ли незаконно то да бъде променяно и ако бъде, това не подлежи ли на обжалване от загубилите? Това не е обществена поръчка. Прави се по специални правила. И може да бъде променяно по всяко време? Не. Направили са покана за участие, в която са описали какво очакват да свършат фирмите, които участват. И след това, когато са избрали фирмата, вече са подготвили окончателен договор с нея, който е секретен и ние не го знаем. Там, освен възнаграждението, е описано какво точно те трябва да свършат, което, според мен, би трябвало да е приблизително това, което е в поканата за участие, защото иначе няма смисъл, няма логика. Само че, гледайки окончателния доклад, няма нищо общо. Давам един пример, за да разберат всички – в поканата за участие е написано, че фирмата, която спечели, трябва да възстановява активи и финансови средства, пари. AlixPartners не са възстановили нито един лев и нито един актив. Просто в техния доклад не пише нищо такова. Там пише само: „Проверихме това, това, това“, но никъде не пише: „Възстановихме Х лева“ или „Възстановихме някакви обезпечения“, или нещо друго. И това не е защото те не могат да го направят – очевидно не им е било дадено такова задание. Изводът, че от поканата за участие до окончателното задание има огромна разлика, която не знаем защо се е получила. Да, големият въпрос е защо. Според мен са се изплашили от това, което може да се случи и са манипулирали самото задание. Кой се е изплашил? Комисията, която го е писала, която се състои, доколкото чета по медиите, от един представител на Министерство на финансите и представители на Фонда за гарантиране на влоговете, който също е с принципал Министерство на финансите. От кого са се изплашили? Кой ги "страхува“? Не знам, но очевидно няма воля да се съберат средства от КТБ, защото минаха почти две години откакто банката фалира. За две години има един доклад от AlixPartners, който е написан за 3 месеца. От този един доклад до ден днешен са минали пет месеца и нищо не е свършено, или поне не е известно да е свършено, и няма нито един събран актив, няма нито един политик, за когото да е доказано, че е участвал вътре, няма нито една офшорна сметка, която да е разкрита на някой политик или какъвто и да е друг, няма нито един лев от офшорна сметка върнат обратно към България и Цветан Василев е в Белград. Общо взето пародията е пълна. За най-големия грабеж на 21-ви век в България, за 4.2 млрд. лева, както виждате, няма нито виновни, още по-малко – осъдени, нищо, абсолютно нищо. Ако държавата не иска да си събере парите, които е загубила, това не води ли до извода, че тя е организирала загубването на тези пари и че някой с власт е спечелил нещо? Че някой държи някого твърде силно, за да не може този, който има механизмите и ресурса да реагира адекватно. Държавата е определени лица. Определени лица са имали интерес от фалита на КТБ, с действия или бездействие държавни лица са предизвикали този фалит и в момента тези определени лица имат интереси от придобиване на активите на КТБ, личен интерес – те да ги придобият, а не да се върнат в държавата като средства. Защо те контролират държавните решения? Те на такива позиции ли са – министри, депутати? Съдейки по резултатите, можем да предполагаме, че ги контролират, да. Защото ако имаше истинско желание от Министерството на финансите, от Министерския съвет да се събере нещо, щеше след 23 септември да е взето някакво решение. Иначе за какво правите този доклад? Платили са Х лева – ние не знаем колко, говори се за $22 млн., за мен тази сума е абсурдна... Абсурдна е, а и нашата неофициална информация е, че е значително по-ниска. Колкото и да е, единствената информация, която имаме, макар и непроверена, е тази. Една средностатистическа добра одиторска фирма може да напише такъв доклад за не повече от стотина хиляди лева. Всичко над тази цена е надуто. Но ок, платили колкото платили – фирма с голяма репутация, известна именно с това, че успява да възстановява средства, а не толкова с това, че прави одитни доклади, тях много фирми ги правят. И няма смисъл да я наемаш, за да направи първата част и да спреш дотам. И какво? Имаш едни коментари и оттам нататък нямаш никакво изпълнение. Това е все едно аз да очаквам от Вас да напишете книга, а Вие да ми направите преглед на печата. Горе-долу това се е случило с доклада на AlixPartners. В сегашния си вид той е абсолютно безсмислен. Нито дава отговор кои са задкулисните лица, вътре няма име на един политик, нито дава отговор къде са парите, нито дава отговор как да се върнат обратно, а още по-малко е върнал парите. А те могат ли да направят всичко това? Според това, което са правили в други държави, те са една от фирмите – не са много, 3-4 са такива в целия свят, които могат да го направят. Само че, очевидно, някой трябва да ги натовари с всичко това и някой трябва да вземе решението, че трябва да им се плати, те няма да го направят без пари. Те го правят срещу много пари, обикновено срещу процент от това, което е върнато. Колкото и да е - 15-20%, няма значение. Ако върнат 2 милиарда, дайте им 20%, защото иначе никога няма да си ги върнем. Но така само – един доклад, в който пише, че кредитополучател е тази фирма и онази фирма и парите са изчезнали, и вътре имало шофьори и охранители – тези неща ги пишеше абсолютно същите и в доклада на парламента, който беше без пари. Каква е разликата? За какво правихме този доклад? Прах в очите? За мен ако остане на този етап и не се продължи нататък, е прах в очите, да. Безсмислен доклад, грешно изхарчени пари, колкото и да са. Те затова искат да го разсекретят, защото знаят, че в него няма нищо. То наистина няма нищо в него. Дори и препоръките, които са единствената по-секретна част, дори и те са остарели за тези пет месеца. Ако досега не са предприети мерки, обезпеченията отдавна са заминали. И официално отговорните са...? Докладът е за синдиците. Синдиците се назначават от Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът за гарантиране на влоговете има председател, който се назначава от Министерство на финансите. И за мен е учудващо, че излиза финансовият министър и казва: „Ами аз не съм чел доклада и няма да го чета“. Добре, той не го е чел, министър-председателят няма да го чете, защото не знае английски, кой да го чете? Аз да го чета? Какъв съм аз, че аз да го чета? Тези, които трябва да вземат мерки, не го четат, което е абсурдно. Така разказано изглежда безнадеждно. Вие, като депутат, имате ли механизъм да окажете допълнителен натиск? Единственото, което можем да направим, освен да разровим докрай тази история и да видим дали има продължение след 23 септември, дали има втори етап, е ако няма продължение, да се опитаме да създадем парламентарна комисия, която да изготви задание за изпълнение и по някакъв начин да накара Министерство на финансите да го изпълни. Парламентът има ли воля за това? Съмнявам се. Първо, имам усещането, че няма никакъв интерес. До вчера докладът беше четен от 8 депутати от 240. Това, че е на английски автоматично стопява голяма част от депутатите, друга част не се интересуват от финанси, трети ги е страх да четат в секретна секция, защото не знаят дали някой ден някой няма да ги обвини, че са казали нещо, което не трябва и накрая може да стане така, че някой от нас, които сме го чели, ще го осъдят и ще го вкарат в затвора, а тези, които ограбиха КТБ.... Защо да ви съдят? Защото ако кажеш нещо, което е секретно, се предвижда затвор от 3 до 8 години, съгласно закона. Макар че вътре няма нищо секретно. Тогава защо е засекретен? В самото начало така са поискали. Кой? Предполагам, че и двете страни. AlixPartners може би, за да не разбере някой методите им на работа, но това е чист одиторски доклад, а нашите са го засекретили, предполагам, защото не са знаели какво ще открият, какво ще пише, да не изскочи някое име, което не трябва. И сега, като видяха, че няма такива имена, казаха: „Давайте, ще го разсекретяваме“. И Бойко Борисов казва: „Ние, като го пуснем в парламента...“ – което е абсолютно незаконно. Ако докладът е секретен, никой няма право да го чете - няма депутат, няма не депутат. Чели сте го незаконно? Да. И те ми говорят тук, че било по ръба на закона. По никакъв ръб не е, направо си е незаконно. И Бойко казва: „Ами ние ако го пуснем в парламента, при тоя разнороден парламент, все някой ще го разкаже на медиите“. Един вид – ние не искаме да ви го кажем, но ще го дадем на тях, те да ви го кажат, да си измием ръцете. Само че аз Ви казах – в разнородния парламент от 240 души, само 8 са го чели. От 8-те парламентарни групи има четири, от които нито един човек не го е чел. От тези осем депутати само двама са от бюджетна комисия. А тя е от 20 души – всички трябва да го прочетат. Те ако не го четат, кой? ГЕРБ проявяват ли интерес? Ами да, Деси Атанасова. Тя дойде малко след мен и я пуснах да го чете преди мен, защото вечерта беше в „Референдум“ и трябваше да се подготви. Но ако някой чака парламентът да свърши работата на Министерството на финансите, на Фонда за гарантиране на влоговете, на синдиците, няма да стане. Нито има интерес, нито има капацитет, нито английски знаят, а защо не е преведено на български е пълна загадка. Плащаш няколко милиона или хиляди и не можеш да го преведеш. И AlixPartners в самото си писмо до парламента пишат: "Даваме ви го на английски и признаваме само документа на английски и всякакъв превод на български за нас не е валиден, защото не вярваме на качеството на превода". Ами преведете си го вие тогава! Досега не бях виждал такова нещо някъде - дори международни договори, които България е сключвала – дали ще е с МВФ, дали ще е със Световната банка, винаги са на английски и на български и двете копия са валидирани. В момента най-важни са две неща - първо, да разсекретим договора с AlixPartners, за да видим истинското задание, за да можем, ако истинското задание няма нищо общо, както подозирам, с тази покана, да зададем въпроса на МФ защо са дали такова задание. И другото нещо е да видим дали има втори етап след 23 септември. Освен активната Ви борба по казуса "КТБ" започвате и нова битка - наскоро обявихте създаването на политически проект. Бъдещата ви партия ще се казва „Нормална държава“. Как си представяте една нормална държава? Предполагам, че покрай цялата сага с КТБ хората разбират защо сме избрали такова име – това може ли това да е нормална държава? И все пак? Събрахме се една група хора, които досега са се интересували от политика, но не са се занимавали с нея. Много съм доволен, че успях да ги мотивирам да участват лично в политиката, защото вече никой не го прави. Много хора казват: „Единственото, което ме интересува, е емиграцията и оттам нататък не вярвам на нищо“. Представям си нормалната държава като правова държава, в която има свобода за всички, солидарност, равнопоставеност на всички, равен достъп до правосъдие и на най-бедния, и на най-богатия, равен достъп до образование и на най-бедния, и на най-богатия. Представям си я като държава, в която правото да се развиваш е равно за всички. Гледам на нашата бъдеща партия като на партия, която не се движи в плоскостта ляво-дясно. Разбира се, идвам от лявото и ако кажа, че правя десен проект, никой няма да ми повярва, включително и аз няма да си вярвам. Но вашите избиратели не са точно леви... Да, аз 15 г. съм живял в чужбина, завършил съм Харвард, собственик съм на компания и не съм класическият ляв човек, но моите убеждения са такива. Това няма значение, за мен отдавна сблъсъкът не е леви срещу десни, истинският сблъсък е честни срещу нечестни, некорумпирани срещу корумпирани, тези, които искат да скрият какво става в КТБ срещу тези, които не искат. Корупцията ражда бедност. Когато махнем корупцията, а трябва да я махаме и леви, и десни, тогава ще се делим на леви и десни, тогава ще мислим икономически мерки, които да са за едните по-леви, за другите – по-десни. Първата и основна задача е да изчистим корупцията, защото ГЕРБ през 2006-2007 година, когато се появиха на небосклона, казаха: „Ние ще махнем комунистите и тройната ламя“, тоест тройната коалиция. И какво направиха? От тройната ламя стана ламята ГЕРБ. Другият сблъсък, както чух някой да казва по повод "Нормална държава", е "отвратените срещу отвратителните". За съжаление, често когато отвратените влязат в политиката, стават отвратителни. Можете ли да гарантирате, че това няма да се случи и с вас? Аз съм 10 години в политиката и това не ми се е случило. След като толкова време съм се пазил, защо на 11-ата година да го направя? Можех да си остана зам.-министър на финансите на Орешарски и да си управлявам митници и данъчни и да взимам по някой лев, само че не го направих, защото се отвратих от това, което видях там. Което ми доведе проблеми в БСП, със Станишев – когато напускаш кораба, никой не те харесва. Можех да се сниша покрай случая с Пеевски, да се направя, че не съм в залата или нещо такова, само че не се сниших, което ми създаде допълнителни проблеми. Когато на един конгрес на БСП от 30 кандидати за председател срещу Станишев всички се отказаха, можех и аз да се откажа и Станишев да спечели с абсолютно мнозинство, просто защото е единствен кандидат. Което щеше да бъде пародия и срам за БСП. Тогава не се отказах с целия риск да загубя гръмогласно. В крайна сметка съотношението беше 70:30 горе-долу, което беше добър резултат. Можех 2009 година, когато бяха мажоритарните избори за парламент и всички се отказаха да са мажоритарни кандидат в София, защото знаеха, че ще ядат бой, да не отида в 23 МИР, но го направих. Да, станах втори след ГЕРБ, но бих Иван Костов, което в 23 МИР хич не е малко. Не съм се отказвал при целия риск да изгубя и съм губил много, но пък това ми е дало много. Аз знам, че мога да мина през една загуба. Изобщо не ми пука от тая работа, минавал съм през десетки загуби, само че най-важна винаги е последната битка. Ако тя завърши с победа, и се надявам с „Нормална държава“ тази битка да доведе до победа, тя оправдава всички предни загуби. Големият въпрос е дали аз мога да предам моето усещане към членовете на партията. Защото, хубаво, аз ще остана некорумпиран, но около мен ако са 10 корумпирани, какво от това? Да, така е. Можете ли? Единственото, което мога да правя, е да давам постоянно пример, защото в политиката най-важното е личният пример, и да съм безкомпромисен, ако някой бъде заловен. Не мога да гарантирам, че някой няма да се корумпира, защото всеки е различен. Има корумпирани и некорумпирани във всяка партия. Хората, с които съм се обградил, са и по-млади, идеалисти и си мисля, че има много голям шанс да ги запазим идеалисти, което ще ги предпази от корупция. В края на краищата, докато не опита, човек няма как да разбере. Последните действия, които демонстрират премиерът Борисов и депутатът Пеевски – говоря за спрените обществени поръчки, за някои словесни престрелки, за „Булгартабак“ – говорят като че ли за разрив. За някои той е истински, за други – симулиран. Истинско ли е това преразпределяне на територии? Не. За мен Борисов и Пеевски са едно и също. То е неразделимо. Дори и да искат, не могат да се разделят. Защо? Защото са прекалено обвързани. Знаят прекалено много един за друг. Това, което разиграват в момента, според мен е фарс, изчистване на имиджа на Борисов след натиск от Запада. То е ясно – от ЕС очевидно му казаха: „Ти какво правиш там с тази корупция? Покажи нещо!“. Особено след като той ходи във Вишеградската четворка, подразни малко западните държави, че ще се присъедини към Вишеградската четворка и те може би решиха да му скръцнат със зъби и да му кажат: „Дай сега пък ние, след като ти се заиграваш с Полша, Чехия и Словакия, да видим какво правиш с корупцията“. В крайна сметка спрените обществени поръчки бяха спрени абсолютно основателно, защото имаше съмнения за корупция. Когато имаш съмнение за корупция, веднага трябва да действаш. Въпросът ми е – примерно за най-голямата, за автомагистрала „Хемус“,  която е за 1 млрд. лева, която е от края на декември. На 12-ти се отваря поръчката, на 19-ти е избран победителят. На 11 януари аз задавам парламентарен въпрос как така е избран толкова бързо, защо са махнати фирмите с най-добри оферти, с най-добри цени, за да спечелят фирмите на Пеевски и на Златев. От 11 януари до, примерно, 15 февруари нищо не се случва, въпросът нито влиза в пленарна зала, нито нищо и на 15 февруари изведнъж премиерът се изтъпанва и казва: „Спирам обществената поръчка“. След това спира втора, трета, четвърта – чистачките на летището и така нататък. Такива съмнителни обществени поръчки са хиляди. Чистачките му подариха метла и той каза, че ще мете корупцията. Той от последните 6 години управлява пет. Сега ли ще я мете тази корупция? Последното поколение корупция е създадено от него, то е негово дете, при него се е родило, при него е израснало, при него е станало това чудовище, което е днес. Това метене на корупцията започва от него самия, от неговия политически кабинет, от неговите министри, от неговите кметове, от неговите депутати, защото корупцията е при управляващите, а не някъде другаде. Тази една година, през която той не е бил управляващ, по времето на кабинета „Орешарски“, не може да е оправданието за годините, в които е бил на власт. Докато ГЕРБ не бъдат махнати от властта, ще има корупция. Кога ще има нови парламентарни избори? Колкото по-скоро, толкова по-добре за мен, въпреки че съм чувал какви ли не контрааргументи от типа: имаме нужда от стабилност, имаме нужда от това и онова, но аз не мисля, че сегашното управление има визията какво да направи с икономиката, така че българинът да живее по-добре, и че може да се справи с корупцията, защото то самото генерира корупция. „Нормална държава“ иска да постигне като партия няколко неща. Първо, да върне ролята на държавата в икономиката, не да възражда комунизма, но там, където няма частни инвеститори, държавата да влезе като инвеститор, да създаде фондове, с които държавата да инвестира в стартиращи компании като съсобственик за известно време, за да им даде някакъв капитал, особено в IT сектора, за да могат да създават работни места. Да създаде средна класа, защото средната класа не си продава гласа за 50 лева, а мисли и гласува за този, за който вижда смисъл да гласува. Има голям проблем в българското общество и той е, че няма средна класа – има 60% под прага на бедност, 30%, които са около прага и 10%, които са добре, но това не е нормална структура на обществото. Целим също да се създадат условия за връщане на българите в чужбина. Много държави го правят, Канада примерно. Да има специални условия за релокация на бизнеса. Ако имаш добър бизнес в Англия и той може да работи по същия начин в България, защо държавата да не ти помогне да го преместиш тук? Условия за релокация на самите хора, които са решили да се върнат в България. Купуваш им някакви билети, намираш им настаняване за 6 месеца, за тези 6 месеца той трябва да си намери работа и ако успее, ще му платиш и билета да се върне в чужбина, но ти си направил усилие да си дойде тук. Защото 2 милиона българи изчезнаха за 20 години, голямата част от които качествени българи. Няма нация, която да може да издържи на това. Румънското правителство, например, вече започва стратегия за връщане на румънците в родината. Нека да говорим честно – има ли партия или партии, които да могат и да искат да го направят? Затова казвам, че сам не мога да го направя. Нито моята партия може да го направи сама. Обществото е прекалено раздробено – някои ще ни повярват, други няма да ни повярват. Но да речем, че аз ще го направя в лявото пространство. Някой ще го направи в дясното пространство, някой ще го направи в центъра и по някакъв начин по общи теми ние ще действаме заедно в борбата с корупция. Ето, сега с колеги от Реформаторския блок и с други действаме по въпроса за Закона за обществените поръчки, заедно писахме искане за вето до президента Плевнелиев. Тоест има теми, които не са леви и десни. И ако хванем тези теми и успеем да отрежем едно парче територия от отвратителните и го придърпаме към отвратените, ще имаме сблъсък на това поле и ще завземаме повече и повече територия, докато накрая стане ясно кой е победителят. Не е безнадеждно, само че няма да стане от един човек и една партия. Ние сме антисистемна партия, има и други такива, които не искат да се вписват в руслото на партиите, разграбили държавата. В един момент тези антисистемни партии ще станат системни, защото тогава системата ще е променена и тези партии ще налагат правилата – честно управление, никаква корупция, компетентност, издигане спрямо заслугите, а не спрямо партийна принадлежност, стимулиране на активност, на бизнес.

Цените на петрола с разнопосочна динамика

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-с-разнопосочна-динамика_l.a_i.715721_at.1.html

Американският лек петрол поевтиня с 0,34% до 32,67 долара за барел, а цената на петрола сорт брент се покачи с 0,31% до 35,21 долара за барел по...

Край с комисията, разследваща намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи

http://pik.bg/край-с-комисията-разследваща-намеса-на-русия-и-турция-във-вътрешните-ни-работи-news493631.html

Край с комисията, разследваща намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи

Временната парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България ще бъде заличена тази седмица, споделиха източници от ГЕРБ.

През последните два дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов е възложил на шефа на въпросната временна комисия Валентин Радев да направи консултации със съответните институции, които трябва да вземат отношение по работата й. Цветанов е инициирал разговори за разформироването на комисията и с останалите политически партии в Народното събрание.

Преди дни самията Цветанов заяви, че тази комисия не е правилна. "Може би не е необходимо да има такава специализирана комисия, която да бъде формирана в парламента", отбелязал специално Цветанов по време на двудневния форум на ГЕРБ в Сандански. 

"Може би се подведохме малко повече по медийните публикации, които бяха с определени персонални насочености към партии, формации. Смятам, че би могло да се вземе разумно решение, защото в никакъв случай не трябва да застрашаваме двустранните отношения България-Турция, България-Русия".

"Нищо добро няма да произлезе от комисията", отбеляза Борисов. И препоръча на Цветанов и депутатите от ГЕРБ да помислят по казуса.

"Точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и дойде създаването на тази комисия", заяви Борисов. Той припомни, че Руската федерация направи "голям завой по темата с туризма". Руските туроператори се пренасочват в момента да работят у нас, като само за Бургас заявките им са с 67% повече от миналата година. Турция пък не реагира остро за загражденията по границата, които правим, за да се справим с мигрантската вълна.

Както вече стана ясно, София и Москва размениха остри изявления заради комисията. Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова определи създадената комисия като нелепа, а наименованието й - като абсурдно. От турското дипломатическо представителство у нас също определиха създаването й като "инициатива с политически мотиви".

Какво, къде, кога в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555051

КУЛТУРЕН АФИШ 29 февруари - 6 март 2016 г. 1 март (вторник) „МАРТЕНИЦИ-ОГЪРЛИЦИ, ОТ ЦВЕТЕНЦА И РЕСНИЦИ" Конкурс 10.00 ч. НЧ „Св.Климент Охридски 1858"   ДО РЕ МИ 2 в пелени (с нова програма) Режисьор - Р. КостоваУчастват: трио Реверанс, Св.Денева-пиано, Н.Нечева, Н.Димитрова, Н.Марулев, Т.ПетковТрио Реверанс, солисти на Държавна опера - Стара Загора11.00 ч. ...

Студенти в МУ-Плевен реализират проект „Мартеницата-заедно да съхраним традицията"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555475

За поредна година по инициатива на студентите от специалност „Социални дейности" на Медицински колеж към Медицински университет - Плевен е разработен проекта „Мартеницата - заедно да съхраним традицията". Начинанието има за цел да насърчи креативността на лица с увреждания и да набере средства за провеждане на трудотерапия на тази целева група. Мартениците са изработени съвместно от студенти и потребители на социални и здравни институции: Център за психично здраве към УМБАЛ "Д-р Георги Странски»; защитено жилище за възрастни хора с умствена изо...

Екшън в Шумен: Изпразниха депо за дрога през балкона, но полицията чакаше отдолу!

http://petel.bg/Ekshan-v-SHumen--Izprazniha-depo-za-droga-prez-balkona--no-politsiyata-chakashe-otdolu-__147017

Снимка Булфото, архив Четирима мъже, съответно на 25, 29, 34 и 39 години, ще останат под стража за държани на депо за наркотици, съобщиха от пре...

Акциите на Nintendo се сринаха с над 5%

http://www.investor.bg/harduer/459/a/akciite-na-nintendo-se-srinaha-s-nad-5-212214/

Причината е сериозно понижаване на прогнозата за продажбите и печалбата

М. Миков: Управляващите се страхуват да се разровят в информацията от службите

http://www.cross.bg/mikov-mihail-tyrtziya-1499936.html

/КРОСС/България е поле на едно значително активизирано присъствие на Турция. Очевидно става въпрос за една политика, която днешната турска държава провежда към съседите, каза в студиото на бТВ лидерът на БСП Михаил Миков. Той отбеляза, че сред управляващите „има страх" да разровят чрез парламентарна комисия информацията от службите за евентуална намеса на Русия и Турция в българската вътрешна политика. Според Миков двете страни са били събрани „малко изкуствено" заради конфликта помежду им, но „ако има някакви проблеми, те са с Турция". В контекста на предмета на работа на комисията Михаил Миков коментира също, че притеснителното около новата партия ДОСТ на Лютви Местан са именно информациите за подкрепа от страна на турската държава. Лидерът на БСП посочи, че отношенията между Анкара и ЕС също са обтегнати и съпроводените със заплахи искания за по-сериозно субсидиране на престоя на нелегални имигранти представляват предизвикателство, за справянето с което не е ясно дали евролидерите имат нужния капацитет. Според него изпращането на войската по границата е добър ход, тъй като е ясно, че Гранична полиция не може да се справи сама, а командироването на служители на реда от вътрешността на страната води до повишаване на престъпността. Михаил Миков коментира и спрените от премиера Борисов обществени поръчки за стотици милиони

Носителите на награда Оскар през последните 25 години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555473

Наградите Оскар бяха раздадени за 88-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Крис Рок, който от самото начало подхвана темата за липсата на расово и етническо разнообразие в тазгодишната надпревара. Вижте кои са носителите на награда Оскар в основните категории през последните 25 години: Оскар за най-добър актьор през последните 25 години 2015 г. - Леонардо ди Каприо за "Завръщането" 2014 г. - Еди Рейдмен за "Теорията на всичко" ...

Бабата на бияч от Околовръстното: Аз също бих скочила като него

https://www.24chasa.bg/Article/5333390

Бабата на бияч от Околовръстното: Аз също бих скочила като него"За мен той е най-добрият. Повреди си ръката на бокса и се отказа от спорта. Той не е агресивен, нито е криминално проявен. Каза ми, че е започнал да работи като охрана, но не е за по телефона какво точно прави" Това заяви пред Нова телевизия Мария, бабата на Христо, един от арестуваните биячи на Околовръстното.

Мъж почина зад волана в час пик на столичния бул. "Александър Малинов"

https://www.24chasa.bg/Article/5333391

Мъж почина зад волана в час пик на столичния бул. "Александър Малинов"Тежка катастрофа в София. Мъж е починал, докато е управлявал автомобила си по столичния булевард "Александър Малинов". Вследствие на това колата му пресякла пътя на автобус 111 и двете превозни средства са катастрофирали. Заради инцидента има реорганизация на движението и са се образували леки задръствания, съобщи Нова ТВ.

Ваньо Танов - инженерът, който стана полицай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333375

Ваньо Танов застава начело на Агенция "Митници" за втори път през август 2014 г. Тогава премиерът Бойко Борисов го връща на поста на цената на това да събере 1,6 млрд. лв. приходи повече, успоредно със закани да прехвърли митничарите към данъчните заради пробиви на границата. 
Генерал-майор Ваньо Митков Танов е роден на 22 септември 1958 година в
Ваньо Танов застава начело на Агенция "Митници" за втори път през август 2014 г. Тогава премиерът Бойко Борисов го връща на поста на цената на това да събере 1,6 млрд. лв. приходи повече, успоредно със закани да прехвърли митничарите към данъчните заради пробиви на границата.  Генерал-майор Ваньо Митков Танов е роден на 22 септември 1958 година в

Мистичен ден: Какво пише в Голямата книга на суеверията за 29 февруари и обречената година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264693_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%B2+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D

 Цялата драма на високосната година всъщност е синтезирана в един-единствен ден - „скачащият“ 29 февруари. Родените на тази дата сякаш са обгърнати от мистерия и тайнство. Те имат възможност да празнуват рождените си дни на точния ден само веднъж на 4 години.
 Изчисленията показват, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона или около 0,0686% от населението на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500.

Освен чисто астрономически и математически уточнения, съществуват и немалко любопитни обичаи и поверия, които не само предизвикват усмивка, но и дават повод за размисъл. 

Така 29 февруари се смята за единственият ден, когато жените може да направят предложение за брак на мъжете. Тази традиция се заражда през V век в Ирландия, когато Св. Бригита се оплаква на Св. Патрик, че на представителките на нежния пол се налага твърде дълго да чакат от поклонниците си първи да направят важната стъпка към началото на семейния живот. 

Според друга легенда "виновница" на този обичай е норвежката принцеса и кралица на Шотландия - Маргарет, която едва 5-годишна обявява през 1288 г., че всяка жена на 29 февруари може да каже на харесвания от нея мъж, че иска да се оженят. 

Също така е постановено, че онези, които отказвали да се бракуват, трябвало да платят "глоба" - копринена рокля, скъп плат, няколко чифта ръкавици, пари или целувка. За да демонстрират, че смятат да направят предложение, на дамите се налагало на този ден да носят панталон или червена пола.

Двойките в Гърция обаче, напротив, избягват да сключват брак през високосната година, като смятат, че това ще донесе лош късмет в семейния им живот. 

В Италия са на мнение, че всички представителки на прекрасната половина на човечеството стават непредсказуеми веднъж на 4 години и е много опасно тогава да се планират каквито и да било важни събития. На Ботуша дори имат поговорка за случая - "Anno bisesto, anno funesto", което може да се преведе като "Високосната година е обречена година".

Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци.

Те имали дарбата да побеждават злото. В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.

Независимо дали се уповават на поверията за високосните години и вярват в мистичната същност на подобни разминавания в календара, всички днес са наясно, че прибавянето на един ден към всяка четвърта година е просто изравняване.

Както е добре известно, целта е на 29-ия ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година. Това съответно пречи да се получи изместване на сезоните. За да се изнижат един след друг четирите познати ни сезона, са необходими около 365,2422 дни.

Но фиксирането на всяка календарна година с 365 дни води до постепенното преместване на всеки сезон във времето. Така без високосната година постепенно лятото ще се изтласка например през декември, а зимата през август.

Извън строго научните обяснения за нуждата от по-дълъг февруари човечеството не си спестява измислянето, споделянето и вярата в суеверия. Нумеролози, гадатели, врачки се надпреварват да обясняват по свой начин бъдещето на всеки заинтересован.

Има няколко популярни и утвърдени правила, които важат за всяка високосна година и са истинска заплаха за препитанието на хора от определени професии.

Така например служителите в сватбените ритуални зали ще останат без заплати, ако се спази поверието, че през високосна година човек не бива да се жени.

Браковете няма да са щастливи, пише в голямата книга на суеверията. Все пак нито една официална статистика не признава, че хората, встъпили в брак през високосни години, се развеждат по-често.

Работещите във фризьорски салони също рискуват бизнесът им да не върви заради твърдението, че бременните не бива да се подстригват през високосна година. Всъщност подобно поверие битува и през останалите години сред по-старото поколение у нас.

Въпреки че поверието няма никакво обяснение, много бъдещи майки смятат, че няма какво да губят, ако за няколко месеца си пуснат дълги коси.

Само едни работодатели биха спечелили през високосната година, ако се вярва на предразсъдъците. Тружениците от траурния бизнес имат основания да потриват доволни ръце, защото през високосната 2016 г. би трябвало да се повиши... смъртността.

Досега обаче никой не забелязва покачване на статистическите данни по този показател, освен заради факта, че годината просто има още един ден.

За неамбициозните хора, които не обичат да проявяват инициатива и да се променят, 2016 е тяхната година. През нея всяка промяна е обречена на неуспех.

Безперспективен ще бъде всеки подет бизнес, смяна на работата или на жилището.
За да бъде пълно черногледството през тази година, се очакват и редица природни бедствия и трагедии, причинени от катастрофи и инциденти.

Митичен еднорог вдигна на крак полицията в Калифорния

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555472

В Калифорния видяха и еднорог на шосето. В полицията започнали да постъпват сигнали, че край пътя се разхожда еднорог, съобщава Нова телевизия Оказало се, че митичното същество е бяло пони, което имало изкуствен ...

Министерството на финансите скърби за Ваньо Танов

http://pik.bg/министерството-на-финансите-скърби-за-ваньо-танов-news493622.html

Министерството на финансите скърби за Ваньо Танов

"Ваньо Танов беше достоен човек, който доказваше, че не всички са лоши и винаги се е борил със злото. Всички ние скърбим за него и изказваме съболезнования на семейството му", заяви говорителят на Владислав Горанов. 

Ваньо Танов ще бъде запомнен с това, че никога не е спестявал истината по отношение на работата си. Малко преди да си замине той бе един от малкото, който проговори за картел при горивата. „Няма обективни причини да бъдат цените по бензиностанциите като тези в момента. Ако има един, който смъкне цените в цялата страна, както стана във Варна и следващите ще го последват“, каза Танов. 

Изтече ултиматумът за блокадата на границата

http://www.bnews.bg/article-149109

Българските превозвачи се заканиха, че ако не дойде краят на блокадата и те ще стартират новата седмица с блокада.

Преглед на печата, понеделник, 29 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-29-февруари_l.a_i.715720_at.1.html

Иран ни залива с евтини дини Ирански дини ще залеят българския пазар през лятото. Цената им - по пет стотинки килограм. В нея ще влизат...

Една групичка краде от труда на всички лекари, каза Ваньо Шарков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713939_edna_grupichka_krade_ot_truda_na_vsichki_lekari_kaza/?ref=rss


Съпротива срещу засилването на контрола е в основата на решението Българският лекарски съюз да не подписва Националния рамков договор, смята заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Да се направи контролът ефективен е обща отговорност, а не само на здравната каса, каза той пред БНТ и уточни, че става въпрос за 3 млрд и 500 млн. лева. 
 
"Има лекари, които се скъсват от бачкане, но в същото време една малка група медици, с които не можем да се справим, взима от труда на работещите почтено техни колеги", каза заместник-министърът. "Всичко зависи от гилдията, да очакваме контролът да се прави само от здравната каса, не помага на никой. Има труден път и неговото изминаване зависи от всички", каза Шарков.

Националният рамков договор за 2016 г. според него е по-добър от действащия през 2015 г., а лекарският съюз го е отхвърлил, без да го е гледал по същество.  Увеличени са парите за болничната помощ, броят на направленията, средствата за специализираните прегледи и средствата за прегледи на деца. 

"Не разбирам как успяваме за 30 минути да отхвърлим един Национален рамков договор, който е по-добър от действащия и от много други преди него", коментира зам.-министърът. 

"Предишната Национална здравна карта ограничаваше някои от болниците да сключват договори със здравната каса, например болницата в Благоевград", даде пример Шарков. А по въпроса за пръстовия идентификатор - такъв текст не съществува в рамковия договор, посочи той.

Практиката пациенти да бъдат изписвани 3-4 дни след инсулт ще се прекрати. "Това ако е неморално, значи някъде сме загубили представата си за морал и ценности", заключи Ваньо Шарков.

 

Мъж почина докато караше, колата удари автобус

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-pochina-dokato-karashe-kolata-udari-avtobus-6050708

Ударът е бил толкова силен, че колата се е завъртяла обратно и е разбила ограничителната ограда

Лечков ще оглави комисия за създаването на Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/29/2713937_lechkov_shte_oglavi_komisiia_za_suzdavaneto_na/?ref=rss


Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков по всяка вероятност ще оглави комисия, която ще се занимава със създаването на Висшата лига, съобщава "Тема спорт". Според информацията новият орган ще бъде сформиран до десетина дни.

Преди това трябва да се проведе срещата между президента на БФС Борислав Михайлов и министъра на спорта Красен Кралев.

Очаква се в комисията да влязат и други членове на изпълнителния комитет на футболния съюз. Сред тях вероятно ще е и Наско Сираков....

Последното участие на Ваньо Танов в тв ефир: Има картел на горивата!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264692_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B2+%D1%82%D0%B2+%D0%B5%D1%

 През последните дни шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който, както съобщи извънредно БЛИЦ, издъхне внезапно тази сутрин, нямаше почти никакви публични изяви. Но една от тях ще се запомни, защото месец пред сегашната офанзива по темата картел на горивата на пазара, той заяви буквално мнението си, че има такова нещо.
„Продължавам да мисля, че има картел на пазара на горивата“, заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия на 29 януари 2016 година шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. „Няма обективни причини да бъдат цените по бензиностанциите като тези в момента“, поясни той.

„Ако има един, който смъкне цените в цялата страна, както стана във Варна и следващите ще го последват“, каза Танов.

Според него обаче, ако има такъв човек, той ще си навлече много големи неприятности. Шефът на митниците коментира заловените безакцизни стоки и защо няма нито един арестуван и осъден за контрабанда. По думите му, въпросът за липсата на арести и осъдени трябва да бъдат зададени към много институции. 

Според него най – важното е да се промени първо Законът за съдебната система и напомни, че не може едно дело за задържан корумпиран митничар да се влачи с години. Той разказа и за приходите от заловените контрабандни стоки. Танов припомни, че има много хора, които не изглеждат като престъпници.

„Ходят с вратовръзки и с костюми“. За първи път през 2015 година имаше политическа воля да стартира процесът срещу сериозните финансови престъпления и измами.

Неизвестен мъж е нападнал с нож деца от училище в град Хайкоу

https://www.24chasa.bg/Article/5333381

Неизвестен мъж е нападнал с нож деца от училище в град ХайкоуНеизвестен мъж е нападнал с нож деца от основно училище в град Хайкоу, административен център на китайската провинция Хайнан, предаде MSNBC, цитирана от "Фокус". Децата са получили различни наранявания и са настанени в болница. Едно от децата, получило нараняване в областта на гърлото, е в тежко състояние.

Представят публично кандидатите за поста на Петър Диков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333356

Днес ще се състои публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. В сградата на Съюза на архитектите ще бъдат обявени имената, от които ще бъда избран наследникът на Петър Диков, който подаде оставка през ноември миналата година.
"За да има още по-голяма публичност на процеса, заедно със Съюза на архитектите в България и
Днес ще се състои публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. В сградата на Съюза на архитектите ще бъдат обявени имената, от които ще бъда избран наследникът на Петър Диков, който подаде оставка през ноември миналата година. "За да има още по-голяма публичност на процеса, заедно със Съюза на архитектите в България и

Днес е публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713082_dnes_e_publichnoto_predstaviane_na_kandidatite_za/?ref=rss


Днес ще се проведе публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София.

Събитието се организира от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община. То ще се проведе в сградата на Съюза на архитектите, зала №1, на ул. "Кракра" 11 от 9 ч.

Модератор на представянето и дискусията ще бъде арх. Адриана Начева.

В програмата е предвидено представяне на 13-те претендента за поста до...

С 9 см се е повишило нивото на река Дунав през изминалото денонощие при Свищов

http://pik.bg/с-9-см-се-е-повишило-нивото-на-река-дунав-през-изминалото-денонощие-при-свищов-news493627.html

 С 9 см се е повишило нивото на река Дунав през изминалото денонощие при Свищов

С 9 см се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 510 см.

Температурата на водата е 7.6 градуса. Днес, над българския участък от поречието на Дунав, облачността ще е разкъсана – средна и висока. Валежи са малко вероятни. На места в сутрешните часове ще е с мъгла. Ще духа слаб, северозападен вятър, в крайните източни райони – до умерен от юг. Привечер облачността ще се увеличи и вплътни и през нощта от запад на изток ще превали.

Най-късно до обяд ще спре да вали и в източните райони, а облачността от запад ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от запад, ще е слаб до умерен. Максимални температури: днес – от 13-14° на запад, до 19-20° на изток; утре – предимно между 13 и 17°. Минимални утре сутринта – между 7 и 12°C.

Почина Ваньо Танов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264691_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%21

 Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин, научи БЛИЦ от медицински източници. Преди минути от Министерството на финансите потвърдиха за БЛИЦ печалното събитие без да дадат подробности.
По първоначална информация на  БЛИЦ 58-годишния началник на митниците се е почувствал зле рано тази сутрин. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейката. 


Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в гр. Монтана.

Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 година като инженер във ВИММЕС (Русенския университет "Ангел Кънчев"). В системата на МВР работи от 1985 година и преминава курс за ръководни кадри през 1999 година в Академията на МВР.
Ваньо Танов започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява „Тежки престъпления” в РДВР-Русе.

През 1995 г. Ваньо Танов става началник на Второ РПУ-Русе, което постига най-добрите резултати в България. За това предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. той оглавява регионално звено „Полиция” в РДВР – Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а само година по-късно – и в полковник. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР” и почетно отличие „За доблест и заслуга”.

От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР.
През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. Ваньо Танов подаде оставка.

На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби.
Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.



"Klassa.bg"изказва искрени съболезнования на опечаленото семейство. 

Унгария започва изграждането на ограда по границата с Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=314587

Унгария вдига ограда по границата си Румъния, за да ограничи влизането на имигранти. Премиерът Виктор Орбан обяви, че е наредил на вътрешния министър и на министъра на отбраната да започнат подготовката за укрепления по протежение на браздата, пише trud.

Министър Василева: Икономическото развитие трябва да бъде свързано с опазване на околната среда

http://www.cross.bg/vasileva-okolnata-sreda-1499935.html

/КРОСС/ Срещата за Банско ще се състои на 7 март, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Екоминистърът се надява да се намери консенсусно решение. Тя обяви, че е поканила всички заинтересовани и засегнати лица. На срещата всички заинтересовани страни ще опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната. Поканени са министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен" АД. Василева вече обяви, че министерството на околната среда и водите подкрепя решението за промяна на концесионния договор със същия концесионер на ски зона Банско "Юлен". Около това предложение се обединиха коалиционните партньори в правителството миналия петък в края на работния ден в рамките на Съвета за развитие. Темата е чувствителна, защото текстовете на концесионния договор са доста неясни и предполагат различни тълкувания. Според министър Василева трябва да се изясни предметът и обектът на договора. От подписването на концесионния договор и нормативната уредба е променяна, добави тя. Икономическото развитие трябва да бъде свързано с опазване на околната среда, подчерта екоминистърът

Община Казанлък организира редица чествания за Деня на Освобождението

http://pik.bg/община-казанлък-организира-редица-чествания-за-деня-на-освобождението-news493626.html

Община Казанлък организира редица чествания за Деня на Освобождението

На 3-ти март 2016 година се навършват 138 години от Освобождение на България от турско робство. По случай Националния празник Община Казанлък организира поредица чествания, с които ще бъде отбелязана знаменитата дата, съобщиха от община Казанлък. 
На 2-ри март (сряда) във фоайето на Информационен център „Искра“ ще бъде открита изложба на литографии, свързани с Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година от фондовете на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” и Исторически музей „Искра“. От 17:30 часа в Исторически музей „Искра“ професор Вера Бонева ще изнесе лекция на тема „Санстефанска България: историческите граници на (не)възможното“. От 18:30 часа в Народно читалище „Искра-1860“ ще се състои празничен концерт. На 2-ри март всички посетители на Паметник на Свободата, връх Шипка ще могат да разгледат и изложбата „Войната през погледа на военни кореспонденти“, от фонда на ИМ „Искра“.
На 3-ти март честването на Националния празник в град Казанлък ще започне от 9:30 часа с Тържествен водосвет за благоденствието на българския народ и ритуал по издигане на националното знаме. Честването ще продължи от 11:30 часа на площада под връх Шипка ще се състои тържествено отбелязване на Националния празник на Република България и 138 години от Освобождението. След него следва ритуал по поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата.
Автобуси за Паметник Шипка ще тръгнат в 9:00 часа пред хотел „Казанлък“. Цената на билета: двупосочен – 4 лв., еднопосочен – 3 лв.
На 3-ти март Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък обявяват вход свободен за всички посетители на музея и галерията.

Хората с увреждания във Варна поискаха по-ниска цена на автобусните карти

http://varna.actualno.com/horata-s-uvrejdanija-vyv-varna-poiskaha-po-niska-cena-na-avtobusnite-karti-news_526229.html

Предложените промени в общинската наредба, която определя реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт, ще бъдат обсъдени на заседанието на ПК „Социални дейности” към Варненския общински съвет. За тях настояват от Регионалната съюзна организация на слепите - Варна. Предложението е да бъде намалена цената на автобусните карти за хората с увреждания. Мотивът - повечето от тях са трайно безработни и разполагат с изключително нисък доход, който се формира

Индия обеща ток за всички села до 2 години

http://asia.actualno.com/indija-obeshta-tok-za-vsichki-sela-do-2-godini-news_526235.html

Индийското правителство ще работи, за да може до две години във всяко индийско село да има ток. Това съобщи финансовият министър на страната Арун Джайтли при представянето на новия годишен бюджет за 2016 г. „Правителството е ангажирано да постигне 100% електрифициране на селата до 1 май 2018 г.“, заяви Джайтли. В плановете за новия бюджет влиза и целта за удвояване на приходите на милионите индийски фермери, в това число и чрез инвестиране на 359 млрд. рупии (5,2 млрд. долара)

Нещата, които НЕ трябва да казвате на шефа си

http://curious.actualno.com/neshtata-koito-ne-trjabva-da-kazvate-na-shefa-si-news_526227.html

Честността е най-добрата политика, но като всяко правило и това си има изключения. „Много е важно да внимавате какво казвате на началниците си, защото и най-незначителната на пръв поглед реплика, изпусната на неправилно място, може да провали кариерата ви“, заявява експертът по кариерно развитие Райън Кан пред Business Insider. Той дава няколко примера с думи, които шефът ви никога не трябва да чува от вас. 1. „Грешите.“ Толкова открита критика може да ви изиграе лоша

На "Царевец" вече функционира озвучителна информационна система

http://goodnews.actualno.com/na-carevec-veche-funkcionira-ozvuchitelna-informacionna-sistema-news_526239.html

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново е с функционираща озвучителна информационна система. Чрез нея туристите получават информация за обектите и експозициите на Регионалния исторически музей, работното им време, за атракциите и предстоящите културни събития в града. Съобщенията са на български и английски език, като включват и препоръки за безопасност при посещението на крепостта на българските царе. При отварянето и затварянето на Царевец звучи химна на Велико

5 сватби в последния ден на февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555469

Пет влюбени двойки ще се венчаят днес, на 29 февруари, в Пловдив. Това съобщиха за "Фокус" - от Общинското предприятие „Радостни обреди”. Тази дата е много желана от младоженците, тъй като присъства в календара веднъж на четири години, коментираха от Обредния дом. Друга интересна дата, за която вече има две заявки за венчавки е 16 юни 2016г. Влюбените нямат специални предпочитания за протичането на обредния ритуал, като не се наблюдава и чувствително повишение в б...

Седем детски градини в Несебър минават на слънчева енергия

https://www.24chasa.bg/Article/5332989

Седем детски градини в Несебър минават на слънчева енергияСлед 9 месеца в община Несебър ще има 7 детски градини със слънчеви колектори. Това ще стане възможно чрез проект по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Панелни слънчеви колектори на ще бъдат монтирани на две ОДЗ-та в общинския център: "Калина Малина" и "Яна Лъскова" и още 5 в различни съставни селища: ОДЗ "Делфинче" - Свети

Михаил Миков: Съмненията за подкрепа от турската държава към ДОСТ са проблем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333379

"Евентуалните съмнения за подкрепа от турската държава към ДОСТ са проблем." Това каза по повод създаването на нова партия от Лютви Местан Михаил Миков, председател на БСП пред бТВ. Според него ДОСТ точно за политиката не е най-удачната.
„Очевидно се посяга към етно-религиозните чувства на определена част от българските граждани,
"Евентуалните съмнения за подкрепа от турската държава към ДОСТ са проблем." Това каза по повод създаването на нова партия от Лютви Местан Михаил Миков, председател на БСП пред бТВ. Според него ДОСТ точно за политиката не е най-удачната. „Очевидно се посяга към етно-религиозните чувства на определена част от българските граждани,

Какво не трябва да правим на 29 февруари според суеверията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555471

  2016 година е високосна. Според народни вярвания през нея не бива да се развеждаме и да сменяме работата си, твърди rambler.ru. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни. В ден като днешния - 29 февруари Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високос...

Първа среща "Попитай кмета" в Генерал Тошево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555476

Общинската администрация в Генерал Тошево кани всички граждани, които имат въпроси и предложения към кмета и неговия екип, на първа публична среща „Попитай кмета”. Тя ще се проведе от 10. 30 часа в залата на третия етаж на местната управа. Целта на кампанията „Попитай кмета” е чрез диалог да направи гражданите реални участници в управлението, уточняват от кметството. В рамките на ежемесечната среща те ще могат да отправят питания и предложения към кмета на общината и неговите заместници. Въпроси ще могат да се з...

Българите в Чикаго: Първи отпразнувахме 3-ти март (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5333368

Българите в Чикаго: Първи отпразнувахме 3-ти март (Видео)На 27 февруари 2016 г. точно в 12,00 местно време, за десета поредна година в центъра на Чикаго, пред кметството на града на Дейли Плаза, прозвуча българският химн и българският трибагреник се развя между небостъргачите. Така българите в мегаполиса отбелязаха 138-та годишнина от Освобождението на България, пише eurochicago.com.

А. Райчев: РБ е на парчета, един политически кентавър

http://frognews.bg/news_107719/A-Raichev-RB-e-na-parcheta-edin-politicheski-kentavar/

Спорът между Радан Кънев и Меглена Кунева за това кой да е лидер завърши с това, че и двамата са лидери, но на едни парчета, заяви социологът Андрей Райчев. От тези парчета ще се получи един политически кентавър. Това каза пред БНТ социологът Андрей Райчев, коментирайки процесите в Реформаторския блок.

Шампион по бокс преби двама младежи в центъра на Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/Article/5333367

Шампион по бокс преби двама младежи в центъра на Гоце ДелчевДвама младежи, на 19 и 21 години, от Гоце Делчев са настанени в хирургичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров” със сериозни контузии след среднощно меле в центъра на града. Разправията тръгнала между Ибрахим Мандев от Блатска, за когото се коментира, че е бил шампион по бокс, и съселянина му Мустафа Дагъров, от една страна,

"Велбъжд" победи "Рилски спортист" с 0:2, с човек по- малко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555468

Важна победа за футболистите на "Велбъжд" в Югозападната "В" група. Те надиграха като гости, при това с 10 играчи на терена "Рилски спортист" в Самоков с 0:2. Голмайсторите за "Велбъжд" са Атанас Пенков и Виктор Анастасов, като и двете попадения бяха отбелязани през второто полувреме.Защитникът Симеон Димитров бе изгонен, след два бързи жълти картона в 20 минута от двубоя.С тази победа, "Велбъжд" вече има 18 точки, като изпревари "Ботев"- Ихтиман и заема 12- то място, с равен точков актив с 11- тия в класирането "Беласица". Точно футболистите о...

Кукерските игри от Ямболско оживяват в изложба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555125

„Кукерските игри-феерия от багри, магия и мистерия" на РИМ Ямбол гостува на 2 март в старозагорския музей. Изложбата се открива от 17.30 часа и представя кукерските игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски маски и костюми. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и сцени от обредните действия. Традиционните кукерски игри са емблематични за Ямболския край. Свързани със земеделския бит на н...

Глад за работници вече в 200 професии

https://www.24chasa.bg/Article/5332364

Глад за работници вече в 200 професииЛипсват кранисти, монтьори, механици, електроспециалисти и дори търговци, а в същото време 70% от завършващите средно образование нямат квалификация В 200 професии вече има глад за квалифицирани работници. Това са 40% от професионалните направления, които се изучават в професионалните гимназии в България.

Три джебчийки се изправят пред съда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555467

За 15.00 часа във Варненския районен съд е насрочено открито съдебно заседание за джебчийска кражба. Подсъдими по делото са 22-годишна от Аксаково, 36-годишна от Кнежа и 16-годишна от Игнатиево. Повдигнатите спрямо тях обвинения са за извършена в съучастие и с особена ловкост кражба на портмонета с два мобилни телефона и парична сума в чужда валута от дамската чанта на клиентка в магазин за дрехи. Кражбата е извършена на 8 май миналата година и е била заснета от видеоохранителни камери в търговския обект. Според внесения обвинителния акт, две...

Психолози влизат в училището на простреляния ученик

http://pik.bg/психолози-влизат-в-училището-на-простреляния-ученик-news493619.html

Психолози влизат в училището на простреляния ученик

Психолози влизат в класните стаи на 26-то училище. Те ще работят с децата след като преди дни 16-годишен тийнейджър простреля техен 14-годишен съученик.

"Това е голяма травма за всички ученици. Задачата ни е да определим кои са преките участници. Ще говорим с целия клас", заяви Генадий Метвеев, педагогическият съветник на столичното училище, цитиран от Нова телевизия.

Той заяви, че ще положат грижа и за малката сестра на стрелеца Ивайло, която учи в същото училище: "Тя не е виновна. Тя трябва да бъде тук". В неделя съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение на непълнолетния Ивайло. Причината - има опасност той да извърши и ново престъпление. Ивайло простреля Даниел с боен пистолет в петък.

 

Къде и докога няма вода днес?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1410858

ВиК – Сливен уведомява своите потребители, че поради извършване на ремонтни дейности, днес ще бъде нарушено водоподаването в кв."Индустриален" /района между бул. "Банско шосе", бул. "Самуиловско шосе" и ул. "Керамика" от 09. 00 ч. до 14. 00 ч. При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата....

Последен ден за записване за безплатни курсове и стипендия за бармани, сервитьори и озеленители във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314584

Днес - 29 февруари, е последният ден, в който безработните във Варна имат възможност да се запишат за безплатни курсове за обучение по сервитьорство, барманство, а също и за цветари, озеленители, продавачи и камериери. Организатор е бюрото по труда във Варна, а желаещите могат да се информират и консултират на улица „Шипка” 10, съобщиха от оттам за Moreto.

YouTube обяви нови правила за сваляне на клипове

http://petel.bg/YouTube-obyavi-novi-pravila-za-svalyane-na-klipove__147014

YouTube обяви нова политика относно исканията за т.нар. takedowns или сваляния на видео съдържание от сайта поради причини, свързани с нарушени ав...

След проверка на хиляди автомобили: Откриха шофьора, убил жена на пешеходна пътека в Стара Загора

http://petel.bg/Sled-proverka-na-hilyadi-avtomobili--Otkriha-shofora--ubil-zhena-na-peshehodna-pateka-v-Stara-Zagora__147015

Снимка: bTV, архив Задържан е шофьорът, който преди по-малко от месец блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стар...

25 000 в "болнични" за трети март

http://petel.bg/25-000-v-bolnichni-za-treti-mart__147016

Илюстрация Булфото 25 000 души си взеха болнични от понеделник до сряда, за да си осигурят цяла седмица почивни дни заедно с официалните пр...

Почина директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов

http://www.mediapool.bg/pochina-direktorat-na-agentsiya-mitnitsi-vanyo-tanov-news246196.html

Почина директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщиха от Министерството на финансите. По непотвърдена информация той се е почувствал зле рано тази сутрин. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейкат, съобщи Нова телевизия. Ваньо Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в Монтана. Женен е и има двама сина. В системата на МВР работи от 1985 година. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание "генерал-майор". През 2005 година е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007-а Танов подаде оставка. На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби. Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.  

Баща ми е герой и това беше убийство, а не отмъщение, каза синът на Омар Зайед

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2713923_bashta_mi_e_geroi_i_tova_beshe_ubiistvo_a_ne/?ref=rss


Анонимни заплахи по Фейсбук и с SMS-и преобърнали живота на семейството дни преди палестинецът Омар Зайед да бъде  намерен мъртъв в двора на палестинското посолство в София, разказа пред Би Ти Ви синът му Мохамед Зайед.

Младежът е убеден, че това убийство е политическо. "Баща ми е герой, който се бори за свободата на Палестина", каза той. "Убит е по причина, която не засяга България. Според мен той е убит от Израел. Трябва да се накажат хората, които са го извършили".  
...

Какво не трябва да правим на 29 февруари според суеверията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555465

2016 година е високосна. Според народни вярвания през нея не бива да се развеждаме и да сменяме работата си, твърди rambler.ru. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни. В ден като днешния - 29 февруари Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с различни суев...

Избираме Девойка „Кюстендилска пролет" на 19 март от 18:30 часа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555466

Изборът на Девойка „Кюстендилска пролет ще е на 19 март от 18:30 часа на площад „Велбъжд", информират от общинска администрация.12 момичета ще участват в конкурса.Празничната програма продължава на 20 март.В 12:00 часа във фоайето на Общински драматичен театър ще бъде отрита Юбилейна фотоизложба „Кюстендилска пролет" в миналото и днес. На 21 март по традиция тържествената програма започва в 11:00 часа на площад „Велбъжд" с молебен за здравето на кюстендилци и ритуал по предаване символите на града.В 12:00 часа празникът продължава на сцeн...

Миков: Първанов заслужава "Оскар" за ролята му на социалист

http://frognews.bg/news_107722/Mikov-Parvanov-zaslujava-Oskar-za-roliata-mu-na-sotsialist/

„Хората усещат, че живеят по-несигурно. Полицията отсъства и има демотивация сред униформените. Отсъства държавата. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред бТВ. по повод последните случаи на насилие. По думите му от българките политици Георги Първанов заслужава "Оскар" за ролята му на социалист.

АБВ и "Атака" първи при Плевнелиев в месеца на консултациите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333325

От днес започват традиционните политически консултации между президента Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии. Държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно ръководствата на АБВ, „Атака“, Патриотичен фронт, „Български демократичен център“, Реформаторски блок, Движение за права и свободи, „БСП лява България“ и ГЕРБ,
От днес започват традиционните политически консултации между президента Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии. Държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно ръководствата на АБВ, „Атака“, Патриотичен фронт, „Български демократичен център“, Реформаторски блок, Движение за права и свободи, „БСП лява България“ и ГЕРБ,

Преглед на регионалния печат на 29.02.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555464

„Градът излиза на протест срещу кмета“ – водещото заглавие за „Екип 7“. Разград не е бил толкова гневен от Жан-Виденово време – разказва статията. „Улиците на Исперих – истински кошмар след водния цикъл“ – друго заглавие от първа страница на „Екип 7“. Многобройните вдлъбнатини са от слягането на положената настилка – обяснява статията. „Представителство на СБХ-Разград с ново ръководство“ – заглавие от стр. 3 в „Екип 7“. На събранието поискаха да се потърси отговорност на виновните за сегашното състояние на групата - разказва статията. „Феновете...

Разходите за пенсии са се увеличили с 290 млн. лв. за година

http://econ.bg/Новини/Разходите-за-пенсии-са-се-увеличили-с-290-млн-лв-за-година_l.a_i.715719_at.1.html

Разходите за пенсии са се увеличили с 290 млн. лв. през миналата година в сравнение с година по-рано. През 2015 г. те са достигнали над 8,4 млрд. лв....

Спорт по телевизията днес

https://www.24chasa.bg/Article/5332390

Спорт по телевизията днес                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Veritas разширява бизнеса си в България

https://www.24chasa.bg/Article/5329007

Veritas разширява бизнеса си в БългарияКомпанията за информационен мениджмънт Veritas Technologies, която наскоро финализира отделянето си от Symantec, планира мащабно разрастване на бизнеса си в България, съобщиха от мениджмънта на фирмата. През януари 2016 г. Veritas откри представителство в страната, като повери развитието и координацията на бизнеса си на Зорница Сачкова - мениджър

Всички ли да крадем?

https://www.24chasa.bg/Article/5332546

Всички ли да крадем?Абсурдна и срамна история - от две години българинът е стимулиран да краде ток. Дори да го хванат от енергото, той ще плати еленергията по 3 ст. за квтч, колкото е цената на АЕЦ “Козлодуй” за регулирания пазар. Един път, докато тегли ток без пари, тарикатът е 100% на кяр, не плаща нищо. Втори път - едва ли не го подтикват да продължи да краде и

Уводен курс по Барселона

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/02/29/2710498_uvoden_kurs_po_barselona/?ref=rss


Ключовата дума на Барселона е "достатъчно".

Има нещо много специфично в нациите, славещи се с добра кухня, и това е мярката; мъдростта, че не е нужно да се натъпчеш, за да се заситиш, а две чаши вино не са по-вкусни от една.

Така е с всичко в Барселона – има достатъчно католицизъм в атмосферата и достатъчно араби и турци, за да работят кварталните супермаркети от рано сутринта до късно през нощта; достатъчно готика и достатъчно съвремие; достатъчно красиви църковни служби...

"Колко си хубав" с премиера в "Люмиер"

http://www.cross.bg/festival-film-poryazov-1499934.html

/КРОСС/Премиерата на най-новия български филм "Колко си хубав", дебют в игралното кино на режисьора Христо Порязов, е днес от 19,30 ч. в кино "Люмиер". Продуциран от НДК и "ТВ Ентъртеймънт", филмът разказва за 16-годишно момче, коeто отказва да живее чужд живот, скрит зад различни обществени маски. В ролята е Роберт Радев, който за първи път застава пред камера, а Милена Стонойевич е в образа на майката на младежа. "Когато прочетох сценария, бях втрещен и ръцете ми се вкочаниха", споделя Порязов. Сценарист на филма е Александър Мануилов. "Александър е добър и модерен драматург. Когато ми представи сценария, аз бях убеден, че това е нашият филм. Историята е доста шокираща и ще ни накара да се замислим за нас и да се себеосъзнаем", допълва Порязов. Билетите на цена от 6 лв. се продават в касите на НДК, в понеделник - в киното. Късометражният филм вече е в официалната селекция на престижни международни кинофестивали. Между тях са Los Angeles Cine Fest, Los Angeles Independent Film Festival Awards, Barcelona Planet Film Festival, Miami Independent Film Festival, Los Angeles Urban Film Festival, съобщиха от НДК. Христо Порязов e роден в Пловдив през 1977 г. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - куклено актьорско майсторство при Румен Рачев и Жени Пашова

Почина Ваньо Танов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555462

Почина директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщи Нова телевизия. По непотвърдена информация той се е почувствал зле рано тази сутрин. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейката. Източник: Novanews.bg...

Световен ден на редките болести

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555463

Националния Алианс на хората с редки болести ще отбележи със серия от събития в страната Световния ден на редките болести. По традиция той се провежда в последния ден на месец февруари. Точно в 13.00 часа, в знак на солидарност към милионите болни по света, всеки може да се включи в масовото вдигане на ръце, което ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести. Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си, за д...

Турски вицепремиер отрече синът на Ердоган да е давал пари за партията на Местан

http://www.mediapool.bg/turski-vitsepremier-otreche-sinat-na-erdogan-da-e-daval-pari-za-partiyata-na-mestan-news246195.html

Турският вицепремиер Лютфи Елван окачестви като клевета и лъжа твърдението за пари, изпратени в България от сина на турския президент, съобщава в. "Йени Ася", цитиран от БТА. По думите на Елван разпространената в някои медии информация, в която името на Билял Ердоган "служи като средство", не отговаря на истината, а поместените твърдения са "неоснователни, лъжа и клевета". Някои турски издания разпространиха мниналата седмица появили се в български медии твърдения за подкрепа, включително финансова, на Билял Ердоган за новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). По време на обсъждане в турския парламент на бюджета на президентството вицепремиерът представи данни за направените от президентската институция разходи. Според изнесените сведения от встъпването си в длъжност досега Реджеп Тайип Ердоган е похарчил 500 милиона турски лири - сума, която както отбеляза Елван, е по-малка в сравнение с изразходваните в предишни периоди средства.  

Почина шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов

http://frognews.bg/news_107730/Pochina-shefat-na-Agentsiia-Mitnitsi-Vanjo-Tanov/

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. Преди минути от Министерството на финансите потвърдиха информацията без да дадат подробности. 58-годишния началник на митниците се е почувствал зле рано тази сутрин. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейката.

Внезапно почина шефът на митниците Ваньо Танов

https://www.24chasa.bg/Article/5333347

Внезапно почина шефът на митниците Ваньо ТановВнезапно почина шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщи Нова тв. Тази сутрин той се почувствал зле, извикана била линейка. Танов починал в нея на път за болницата.  Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в гр. Монтана.

Почина Ваньо Танов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555461

Почина директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщи Нова телевизия. По непотвърдена информация той е починал в линейка напът за болница. Очаквайте подробности!...

Внезапно почина шефът на митниците Ваньо Танов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333346

Шефът на митниците Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. Той се е почувствал зле и близките му са повикали линейка.
Въпреки това Танов е починал на път за болницата.
Очаквайте
Шефът на митниците Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. Той се е почувствал зле и близките му са повикали линейка. Въпреки това Танов е починал на път за болницата. Очаквайте

Синът на убития палестинец Омар Зайед: Семейството ни получава анонимни заплахи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333338

Според мен баща ми е убит от Израел. Отмъщение щеше да е, ако го бяха направили на тяхна територия, в друга държава – това е убийство”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” синът на починали в петък в посолството на Палестина Омар Зайед – Мохамед Зайед.
Момчето и цялото му семейство имат български гражданство и живеят в София – в кв. „Банишора”.
Според мен баща ми е убит от Израел. Отмъщение щеше да е, ако го бяха направили на тяхна територия, в друга държава – това е убийство”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” синът на починали в петък в посолството на Палестина Омар Зайед – Мохамед Зайед. Момчето и цялото му семейство имат български гражданство и живеят в София – в кв. „Банишора”.

Почина Ваньо Танов

http://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-vanio-tanov-6050706

Скръбната вест потвърдиха от Министерството на финансите

Почина директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2016/02/29/2713931_pochina_direktorut_na_agenciia_mitnici_vanyo_tanov/?ref=rss


Починал е директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщи "Нова телевизия".

По непотвърдена информация 58-годишният началник на митниците се е почувствал зле рано тази сутрин. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейката. 

Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенски университет "Ангел Кънчев"). От 1985 до...

Почина Ваньо Танов

http://offnews.bg/news/n_1/n_624973.html

Внезапно почина директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов. Той се почувствал зле рано тази сутрин. Починал е в линейката напът за болницата. Информацията беше потвърдена от Министерството на финансите. Генерал-майор Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършил е математическа гимназия. Дипломира се като инженер в Русенския университет през 1981 година. В системата на МВР е от 1985 година, когато е назначен за оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява „Тежки престъпления” в РДВР-Русе. През 1995 г. Танов става началник на Второ РПУ-Русе. Заради добрите му резултати там, предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. ръководи регионално звено „Полиция” в РДВР – Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. През 1999 г. завършва курс за ръководни кадри в Академията на МВР. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а година по-късно – и в полковник. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР” и почетно отличие „За доблест и заслуга”. От 2002 г. ръководи РДВР в Русе. През 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор". От 2005 г. до 2007 г. ген.-майор Танов е директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. подава оставка. На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби. Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията. През август 2009 година Ваньо Танов е назначен за шеф на Агенция "Митници", а на 1 юли 2013 е освободен от длъжност. При втория кабинет на ГЕРБ той е възстановен на поста. Женен е, има двама сина.

SLAYER & ANTHRAX с уникално шоу за нас

http://music.actualno.com/slayer-amp-anthrax-s-unikalno-shou-za-nas-news_526220.html

Те са част от голямата четворка, заедно с Metallica и Megadeth! Slayer и Anthrax са любимци на няколко поколения фенове на твърдия саунд. Двете групи обединяват сили за ново европейско турне, което за наша радост ще премине и през България. На сцената в Зимния дворец на спорта ще се качат две велики американски групи като част от фестивала АРЕНА МУЗИКА и това определено ще се превърне в едно от най-големите музикални събития на 2016 година! Slayer са създадени през 1981 година и са една от най-

3/4 от руснаците не искат компромис с Турция

http://asia.actualno.com/34-ot-rusnacite-ne-iskat-kompromis-s-turcija-news_526221.html

Три четвърти от руснаците (78%) смятат, че Русия при никакви обстоятелства не трябва да се съгласява на компромис с Турция, докато властите на балканската страна не поднесат официално своето извинение за инцидента със свалянето на Су-24. Това показва проучване на общественото мнение на руския център ВЦИОМ. Според 11% от руснаците Русия трябва да възстанови старите си отношения с Турция, дори и ако Анкара не поднесе извинения, а останалите 11% нямат мнения по въпроса. Повечето руснаци не

12 години затвор получи мъж, блудствал с петгодишно дете

http://shumen.actualno.com/12-godini-zatvor-poluchi-myj-bludstval-s-petgodishno-dete-news_526224.html

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен състав на Шуменския окръжен съд осъди на 12 години лишаване от свобода 30-годишния Румен Алексиев, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Той ще изтърпява наказанието си при първоначално строг режим. 30-годишният Алексиев беше обвинен от Окръжната прокуратура в Шумен за блудство с малолетно дете, извършено при условията на опасен рецидив – престъпление по член 149, ал. 5, т. 3, във връзка с член 149, ал. 1, във връзка с член

Нахалството тръгна да изсмуче и последната стотинка

http://viewpoint.actualno.com/nahalstvoto-trygna-da-izsmuche-i-poslednata-stotinka-news_526226.html

1000-2000 лева годишно – за толкова се скъпи един от сочените за най-големи български бизнесмени Кирил Домусчиев. Досвидяха му се да ги внася в общината, която му дава на концесия за 35 години напред „Лудогорец Арена”, но иска 0,5% от всички нетни приходи на клуба. А 1000-2000 лева биха отивали от общината за цяла година продажба на билети и фенски артикули в границите на "Лудогорец Арена". Заради тази „колосална” сума в Разград тръгнаха на бунт, чак ще изядат осме

Отбелязваме Световния ден на редките болести

http://www.moreto.net/novini.php?n=314583

С десетки инициативи в цялата страна днес ще бъде отбелязан Световният ден на редките болести. Точно в 13.00 часа се очаква хиляди хора да вдигнат ръце в знак на съпричастност към пациентите, страдащи от редки заболявания. По традиция акцията се провежда в цяла Европа, а призивът е в нея да се включат колкото се може повече хора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване