Любопитната история на наградите Оскар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555503

Най-бляскавата церемония в света на киното - връчването на наградите Оскар, води началото си от далечния 4 май на 1927 г. Тогава 36 кинодейци, представители на различни професии във филмовото производство, учредяват Академията за кинематографично изкуство и наука. На 11 май 1927 г. на банкет в холивудския хотел "Амбасадор" президентът на компания "Метро Голдуин Майер" предлага да бъдат учредени специални награди за най-добри постижения в света на киното. Така се ражда най-печелившото начинание на Холивуд, най-гледаното шоу в света на киното, ко...

Мъж преби брутално момиче! Биячът излиза на свобода само след 3 дни

http://pik.bg/мъж-преби-брутално-момиче-биячът-излиза-на-свобода-само-след-3-дни-news493687.html

Мъж преби брутално момиче! Биячът излиза на свобода само след 3 дни

Мъж преби почти до смърт младо момиче в Стара Загора, съобщава Би Ти Ви. След три денонощия в ареста насилникът е на свобода. 26-годишната Йорданка Божинова е жестоко пребита от неин познат преди дни. Тя е приета с опасност за живота в болницата в Стара Загора с множество травми. 

Нейният бияч е освободен от ареста след 72 часа задържане. "Радвам се, че съм жива, благодарение на всички лекари и сестри съм добре", каза Йорданка.

Тя разказа, че съпругата на извършителя Тихомир Кирилов е нейна приятелка и се познават от деца. „Реших да дойда в Стара Загора, защото те са ми приятели, Бяхме вечерта нa гости, той беше много пиян, дрогиран”, допълни Йорданка.

„Тръгнахме си, извикахме си такси. Качихме се, отидохме до магазина, пазарувахме и 10 минути по-късно се озовавахме в някаква гора. Хвана ме за косата, започна да ме рита, викаше ми „куче”, „боклук”, „лягай в канавката”, разказа за ужаса Йорданка.

„Посегна и на съпругата си, защото тя тръгна да ме защитава. Не съм направила абсолютно нищо, не съм му дала никакъв повод”, категорична беше потърпевшата.

Шофьорът на таксито е стоял отстрани и гледал безучастно. „Даже си цъкаше на телефона и си слушаше музика”, спомня си Йорданка.

Момчета, които станали преки свидетели на случката, транспортирали младата жена до болницата, където е приета с опасност за живота и в безпомощно състояние.

Майката на Дани - Любимка, недоумява защо биячът е пуснат на свобода. „Нямам думи, нямам обяснение, как може да има такива хора. Полицията си свърши перфектно работата, надявам се и прокуратурата да си я свърши”, посочи тя. По думите й от прокуратурата са казали, че по случая нямало достатъчно свидетелски показания.

„Ще си търся правата по съдебен ред. Искам да влезе в затвора. Няма да го оставя. За такова нещо трябва да има правосъдие”, категорична е Йорданка.

От районната прокуратурата увериха, че ще внесат обвинителен акт и ще искат ефективна присъда.

От началото на годината турската полиция е предотвратила 18 атентата

http://asia.actualno.com/ot-nachaloto-na-godinata-turskata-policija-e-predotvratila-18-atentata-news_526261.html

18 самоубийствени атентата са предовратили турските сили за сигурност от началото на годината, съобщи турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала, цитиран от вестник „Милиет“. „Четири коли бомби са били вкарани на територията на Турция, ние открихме три от тях“, добави министърът. В три от случаите е ставало дума за коли, натоварени с експлозиви. Една от тях е била открита тази седмица, близо до университета на Истанбул, който беше частично евакуиран след съобщения

Меркел: ЕС трябва да подаде ръка на Гърция, за да се справи с бежанската криза

http://europe.actualno.com/merkel-es-trjabva-da-podade-ryka-na-gyrcija-za-da-se-spravi-s-bejanskata-kriza-news_526255.html

"Европейският съюз трябва да подаде ръка на Гърция, за да се справи с бежанската криза и да не изпадне в хаос", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел. "Сериозно ли вярвате, че всички европейски държави, които миналата година се бориха да задържат Гърция в еврозоната, и ние бяхме най-стриктни, могат година по-късно да позволят тя да потъне в хаос?, попита риторично Меркел и разкритикува остро Австрия и четирите балкански държави, които миналия петък въведоха граничен контрол и дневни квоти за

Вдигане на дневната и нощната тарифа за ток за битови клиенти предлага EVN

http://business.actualno.com/vdigane-na-dnevnata-i-noshtnata-tarifa-za-tok-za-bitovi-klienti-predlaga-evn-news_526264.html

Повишение на дневната тарифа за ток с 2,3% и нощната с 3,5%. Това предлага електроразпределителното и снабдително дружество "EVN България", обявявайки намерението си за цените на електроенергията за битови клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2016 г., съобщава Expert.bg. Според предложението на компанията стойността на фактурата на домакинство със средна месечна консумация от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, би се повишила с 1,23 лв, с включен 20% ДДС, т.е. от 49,13 лв. на 5

ООН предупреждава за хиляди, загинали от глад в Сирия

http://europe.actualno.com/oon-preduprejdava-za-hiljadi-zaginali-ot-glad-v-sirija-news_526265.html

ООН предупреди, че хиляди хора в Сирия може да са умрели от глад по време на обсадите, под които са живели около половин милион души. „Преднамереното подлагане на глад е забранено категорично като оръжие във войната. В по-общ смисъл, такива са и обсадите, които лишават мирните граждани от основни продукти като храна“, заяви върховния комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хюсеин, предаде AFP Според него в момента около 480 хиляди души се намират в капана на обсадата над ред

Полицаите отново недоволни, излизат на нов протест

http://society.actualno.com/policaite-otnovo-nedovolni-izlizat-na-nov-protest-news_526263.html

Полицаите отново излизат на протест. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР по повод новите промени, които предстои да бъдат направени в закона. Решението е безсрочен протест до започване на реална и ефикасна реформа в това министерство - формите, местата времето ще ги уточняваме с колегите допълнително. Това каза Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР. Протестиращите са категорични, че не е вярно, че синдикатите в МВР са съгласни с проекта за изменение на За

Отбелязваме Световния ден на редките болести

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otbeliazvame-svetovniia-den-na-redkite-bolesti-6050714

В 13:00 ч. се очаква хиляди хора да вдигнат ръце в знак на съпричастност към пациентите, страдащи от редки заболявания, това ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа

Цачева: Развитието на българското наказателно право не е приключило и днес

http://pik.bg/цачева-развитието-на-българското-наказателно-право-не-е-приключило-и-днес-news493689.html

Цачева: Развитието на българското наказателно право не е приключило и днес

Развитието на българското наказателно право не е приключило и днес, макар че основите му са били положени преди 120 г.Това заяви днес председателят на НС Цецка Цачева, която участва в научна конференция, посветена на 120 годишнината от приемането на наказателния закон у нас през 1896 г.

Във форума участие вземат още председателят на КС Борис Велчев,вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, председателят на ВКС Лазар Панов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, както и високопоставени гости от чужбина- от Германия, Швейцария и Турция.

Много или малко са 120 г. за развитието на наказателната наука и практика, както и за изграждане на капацитет, на култура за спазване на законите, запита Цачева. Отговорът не е кратък, нито лесен, но много от принципите, които са положени в началото на това законодателство са валидни и днес. Председателят на НС се спря на историческите корени на наказателното законодателство. Добре е да си припомним трудностите при приемането на наказателното законодателство в онези далечни години, защото такива имаме и днес при създаването на общоприемливо законодателство в наказателната политика, подчерта Цачева.

Може ли да си позволим декриминализираме някои престъпления, запита тя. Развитието на българското наказателно право не е приключило и днес, макар че основите му са били положени преди 120 г. Колкото и да е консервативно, то не може да се затвори в границите на една държава. Съвременните международни стандарти трябва да бъдат отразени в нашето законодателство- говоря за прането на пари, трафика на хора, тероризма и др. Тези престъпления поставят на изпитание 120 г. история на нашето право. Трябва извършителите на такива тежки престъпления да не избягват правосъдие, такава е препоръката и на ЕК.

Изкушение е да се говори за съдебна реформа, напоследък за нея говорят всички и колкото по-малко разбират, толкова по-шумно говорят за нея, посочи в словото си председателят на КС Борис Велчев. Не ми е удобно да попитам г-н Цацаров, но сигурно не е щастлив от бройката разкрити престъпления по високите етажи на властта. Такива престъпления се разкриват по медиите, в ТВ студията, но останалите случаи са много редки. Но и да разкрием престъплението не можем ефективно да му се противопоставим с действащия НК, констатира Велчев. В някои свои части той е безнадеждно остарял. Декриминализацията е изход, народът би реагирал недобре на това, но ние затова сме на тези постове, за да се вземат подобни решения, подчерта председателят на КС.

Когато видим традициите си, тогава се чувстваме по-сигурни, че можем да се справим с много неща , а законодателството е необходимо да се промени в тази толкова важна област ,заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Убедена съм, че ни е необходим нов НК, който да допринесе за по-доброто правораздаване и да отрази модерното разбиране за тази материя, каза тя. Извън класическите престъпления има и съвършено нови, като едно от тях е тероризмът. Давам си сметка, че организираща сила ще бъде работата по нов кодекс.

чакванията на голяма част от обществото са, че колкото по-тежки са наказанията, толкова по-справедливи са те, призна Кунева. Но за нас е необходим силен политически ангажимент, за да се обясни какво стои зад всяка идея, особено, когато тя не е популярна, но когато се знае, че тя ще донесе полза на държавата.

Смятам, че не трябва да се страхуваме, подчерта тя. И посочи, че у нас разполагаме с опит, обмен на идеи и експертиза, за да се пристъпи към тези промени. Национални задачи като тази не може да стават жертва на политическата конюнктура, не бива да допускаме подобна грешка днес, предупреди Кунева.

Смятам, че въпросът с юридическото образование е задача на задачите, особено , когато става дума за правораздаване. Нашият живот ще продължава да бъде правно-организиран, силно подкрепям реформата на юридическото образование, подчерта вицепремиерът.

Струва ми се, че именно заради членството на България в ЕС, принципите на наказателното ни законодателство не само ще бъдат запазени, но и обогатени, посочи председателят на ВКС Лазар Панов. Но фактът, че сме под мониторинг в тази област означава, че не сме се справили добре. Той спомена за неспособността на политическия елит да се справи в тази област. Както и коментира някои мнения, че наказателното право не било от компетентността на ЕС, а на националните законодателства. Ако влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура със сигурност ще се наложи въвеждането на съдебен борд, предупреди Панов. Съдебната система е национална, съдиите са арбитри. Проблемът, обаче, е че няма у нас нито един осъден по знакови дела. Днес ще ви призная, че не знам как се определя кои са знакови дела. Днес вече се говори за отделянето на България от Румъния в контекста на наблюдателите от Брюксел, подчерта Панов със съжаление. А историята с конституционните промени стана като в един известен виц, посочи той. След тяхното гласуване се засили политическото влияние в съдийската колегия и не бяха осъществени реформи в необходимия размер. Мониторингът на България продължава именно, защото нямаме напредък в наказателното производство. Трябва да спрем да се самоунижаваме, време е да покажем на българското общество, както и в ЕС, че можем сами , със собствени сили да се справим с проблемите, заключи Панов.

В тази зала има хора, към които изпитвам респект не само като към мои колеги, но и като към преподаватели, заяви по време на конференцията главният прокурор Сотир Цацаров. Може би, би следвало да кажем ,че винаги, когато измененията в наказателните закони са били правени на парче, под натиска на конюнктурата, без нормалното участие на научната мисъл, плодът е бил несъответен на това, което Константин Стоилов е поставил като изисквания в основата на наказателните закони. Важно е да преборим конюнктурата, но и да отговорим на обществените очаквания за наказателния закон. А обществените очаквания са за тежко законодателство, констатира Цацаров. Това ,което трябва да стане като промяна е със задължителното участие на работещите в системата и на научната мисъл, допълни той.

Трябва да спрем с това изкуствено противопоставяне на истината и трябва всеки да си носи отговорностите, да спрем с вредната теза за неможещата прокуратура и всезнаещия съд, който се намира някъде във висините, отбеляза Цацаров. Но аз никога няма да хвърля камък по съдия, допълни той. Съдебната реформа е комплекс от мерки, и не се състои в брой на членове в един орган. В нашата сфера решава практиката, съда и хората, които умеят да мислят и към които обществото има доверие, не искам да кажа, че съм между тях, подчерта той.

Цацаров говори и за разработките за корупция във висшите етажи на властта. И даде пример, че главна дирекция БОП няма нито една разработка за това. Най-високото ниво, до което се е стигнало е до председател на агенция,уточни главният прокурор. Но убеждението, че прокуратурата е една библиотека , където има папки, папки и главният прокурор ги натиска да не влязат в съда, е невярно, категоричен бе той. Българската прокуратура не трябва да се превръща в политически играч. На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала, отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по механизма за проверка, каза Цацаров. И се извини предварително за еретичното си мнение като каза: моето убеждение е,че механизмът за проверка от Брюксел не е полезен за България- той дава само оценки, които подхранват политически борби у нас.

Синът на мъртвия палестинец: Баща ми е герой, който се бори за свободата на Палестина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264717_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%86%3A+%D0%91%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%

 Баща ми е бил убит по причина, която не засяга България. Според мен той е убит от Израел. Това каза пред bTV Мохамед Зайед, син на палестинеца Омар Зайед, който бе намерен мъртъв на територията на палестинското посолство в София.

По думите на сина му, в палестинското посолство той е чакал да започне процеса срещу него. „Много международни адвокати са работили по неговия случай, който е политически. Убийството, за което е обвинен е станало по време на война“. „Откакто съм се родил до преди три месеца съм живял спокойно. Баща ми не е страхлив човек и затова не е сменил самоличността си. Аз сестра ми и брат ми сме български граждани“, призна Зайед. 

„В последните дни бяхме заплашвани през Фейсбук и чрез смс-и. Преобърна ни се живота. Потресени сме. Аз съм студент. Имаме и магазин за арабски хранителни стоки“. В посолството е имало пропуски в сигурността, а на мястото на инцидента е нямало камери, стана ясно от думите му. Сестрата на убития студент заявява, че това е отмъщение. В отговор на това Мохамед Зайед казва, че това е убийство, тъй като се е случило на територията на друга държава. 

„Баща ми е герой, който се бори за свободата на Палестина. Трябва да се накажат хората, които са го извършили“. 

Междувременно палестинска делегация пристига в София, за да се включи в разследването на смъртта на Омар Зайед. Те обясниха, че българските власти са отказали както на тях, така и на посолството да присъстват на аутопсията на Зайед. Трупът на Зайед, за когото има искане за екстрадиране от Израел заради убийство, което е извършил преди 22 години, беше открит в петък в двора на палестинското посолство в София.

Не е ясно дали става дума за убийство или самоубийство. Омар Зайед е бил част от Народния фронт за освобождение на Палестина. При една партизанска акция е бил ранен. Той е живял в България от 20 години. Преди няколко месеца палестинското правителство подписа споразумение с Международния наказателен съд.

Трафикът през ГКПП "Кулата-Промахон" засега е нормален

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555504

В момента трафикът през ГКПП "Кулата - Промахон" на българо-гръцката граница е нормален, а представителите на българските превозвачи, които в момента са там, не са предприели обявените реципрочни действия на блокадата на гръцките фермери, защото са получили уверения, че днес ще бъдат изтеглени от гръцката страна на граничния пункт всички трактори и земеделска техника, струпани там преди около месец. Това съобщи по телефона за БТА Кирил Марков, представител на българските превозвачи, които в момента са на граничния пункт.

Замеряха влак с камъни във Враца

http://pik.bg/замеряха-влак-с-камъни-във-враца-news493690.html

Замеряха влак с камъни във Враца

Влакова композиция е била замеряна с камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

Нападението е станало в района на врачанския квартал "Кулата". Сигнал за инцидента е подаден сигнал в 16:00 ч. в неделя.

Счупени са две стъкла на вагоните.

Пострадали пътници няма, предава Дарик. Полицаите са установили и задържали нападателите.

Това са двама непълнолетни от гр. Враца.

Ценово намерение на EVN България за битови клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2016 г.

http://www.cross.bg/bulgariya-klienti-bitovi-1499949.html

/КРОСС/ Според предложението стойността на фактурата на домакинство със средна месечна консумация от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, би се променила с 1,23 лв. Днес, 29.02.2016 г., съгласно своето задължение в процедурата за нови цени, EVN България оповести ценовите си намерения за следващия ценови период юли 2016 г. - юни 2017 г. В случай, че КЕВР одобри предложението на EVN България от 1 юли 2016 г. дневната и нощна тарифи за битови клиенти в Югоизточна България биха се изменили както следва: • повишение на дневната тарифа с 2,3% от сегашните 0,17077 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,17471 лв./кВтч. (без ДДС) • повишение на нощната тарифа с 3,5% от сегашните 0,09699 лв./кВтч (без ДДС) на 0,10041 лв./кВтч. (без ДДС) Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 1,23 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 49,13 лв. на 50,36 лв. Калкулациите са направени при действащата средна цена от 106 лв за МВтч, (според решение на КЕВР Ц-35/ 01.11.2015 г.), на която ЕVN България Електроснабдяване продава енергията на своите битови клиенти. Така средната продажна цена за битови клиенти, с включени надбавки и цени за мрежови услуги, без включени разходи за балансиране, без акциз и без ДДС, която се формира в предложението за промяна от 01.07.2016 г. би се променила средно с 2,5%

Изтича срокът, даден на гръцките фермери да вдигнат блокадата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555500

В понеделник изтича срокът, поставен от премиера Бойко Борисов и от Асоциацията на превозвачите към гръцките фермери, за падане на блокадата на българо-гръцката граница изтича.Преди два дни след среща с гръцки фермери на границата, Борисов се закани, че ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до понеделник, ще счита, че това е насо...

Снегът се завръща след 8-и март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264716_%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+8-%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82

 Веднага след 8 март - международния ден на жената, баба Марта ще покаже, че може да бъде и сурова. Температурите ще тръгнат трайно надолу. Ще има чести валежи, като към средата на месеца се очаква валежите да преминават и в сняг, съобщава бТВ.

Преди това обаче утре температурите все още ще бъдат високи. Максималните ще бъдат между 13 и 18 градуса. Но пак ще бъде ветровито. Ще има и увеличения на облачността, на много места се очакват и краткотрайни валежи.

Понижението на температурите ще започне през следващите дни до петък - 4 март. Тогава през деня ще е от 5 до 10 градуса. След това ще се затопли. След дъжда във вторник, в сряда ще вали на много малко места.

На 3 март - на националния празник на България, валежи се очакват към края на деня. След това в петък - на 4 март ще вали в цялата страна. С понижението на температурите в петък в западните райони е възможно дъждът дори да премине и в сняг.

В събота облаците ще намалеят и в неделя очакванията са за хубаво слънчево и топло за март време. Все така доста топло и с щедро слънце ще бъде и на 7 и 8 март.

Полицаите започват протести заради промените в Закона за МВР

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/__Ic4qNjGBE/

Полицаите започват протести заради промените в Закона за МВР, предложени от кабинета. От синдикалната федерация на служителите на министерството обясниха, че още от днес в цялата страна може да започнат предупредителни действия на служителите на министерството. Между първо и второ четене на закона ще бъде организиран голям национален протест в София.

От синдикалната федерация на служителите в МВР обясниха, че на 8-и януари тази година ръководството на МВР им е предоставило друг проект за изменение в закона за МВР, в който имало съществени разлики с приетия по-късно от МС. Синдикатите са недоволни и от липсата на диалог по приетия от МС и предложен на парламента проект за изменение в закона за МВР. Според Валентин Попов, председател на синдиката, този проект е бил обсъден със синдикатите един ден, преди той да бъде приет от правителството, информира БНР.

Другото срещу, което полицаите протестират, са планираното намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, намаляването на отпуските и създаването на агенция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Илия Кузманов заяви, че няма обяснение как министерството смята, чрез децентрализацията на пожарната, да подобри нейната ефективност. От синдикалната федерация на служителите на МВР обясниха, че те не искат за момента оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но обясниха, че това е работа на началника й. Към момента от синдикалната федерация обясниха, че решението за предупредителните протести ще бъдат взети от съответните звена на синдикалната федерация в цялата страна. Те обаче имат възможност във всеки един момент да проведат предупредителни протестни действия, стига да са готови за това.

Пеевски заплашвал Местан по телефона, командвал и НСО

http://frognews.bg/news_107734/Peevski-zaplashval-Mestan-po-telefona-komandval-i-NSO/

Делян Пеевски е депутатът, заплашил по телефона Лютви Местан. Пак той заповядал на шефа на НСО ген. Ангел Антонов да свали охраната на все още председателя на ДПС. Часове по-късно двама служители на НСО все пак са върнати да пазят Местан, който през това време потърсил закрила в турското посолство в София.

Изнасяме месо от българо-френска порода овце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333557

Френската Асоциация по планинско овцевъдство ще представи нови породи овце на XІІІ-тото Национално изложение на животновъдите в град Сливен 2016, стана ясно на среща на земестник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров с г-н Жан-Люк Шовел, президент на ROM selection - Асоциация по планинско овцевъдство,
Френската Асоциация по планинско овцевъдство ще представи нови породи овце на XІІІ-тото Национално изложение на животновъдите в град Сливен 2016, стана ясно на среща на земестник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров с г-н Жан-Люк Шовел, президент на ROM selection - Асоциация по планинско овцевъдство,

Битките на Ваньо Танов

https://www.24chasa.bg/Article/5333545

Битките на Ваньо ТановДокато бе шеф на митниците Ваньо Танов на няколко пъти влезе в остър конфликт с „Лукойл“, опита се да затвори бирената фабрика „Леденика“, изтекоха флашки с негови разговори, навлече си гнева на митничарите след като въведе конкурси за тях и тестове за лоялност, но си върна част от доверието им като застана зад тях срещу решението на Симеон Дянков

Хванаха пияна шофьорка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555502

Бързо полицейско производство е започнато в РУ Дупница срещу 35-годишна водачка на лек автомобил „Пежо" за управление след употреба на алкохол. Проверката е извършена снощи на ул. „Ал. Балабанов" в града. Дрегерът е отчел 1.36 промила алкохол в издишания въздух,информират от ОД на МВР Кюстендил....

Наследниците на цигарите „Слънце”: Държавата ни ограби два пъти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264715_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%E2%80%9D%3A+%D0%94%D1%8A%D1%

 Бивш склад под наем приютява близо 500 студенти от Пловдивския университет вече няколко десетилетия. В сградата, южно от централния корпус на ректората на ул. "Цар Асен", се намира факултетът по химия. Там е и университетската библиотека, която пази на хартия и електронни носители над 700 000 тома. В жълтото здание се намира и лабораторията на химиците, в която има оборудване за над 4 млн. лева. От близо година за съдбата на сградата се води битка, която трябва да намери решение до месец, пише „Марица”.
  През това време ръководството на университета не получи никаква помощ от държавата и общината за решаването на проблема. Сега, ако загуби спора, вузът ще е принуден да изнася на пожар скъпата техника и библиотеката. Не е ясно и къде ще продължат обучението си студентите. 

Собствениците на сградата са непреклонни. Твърдят, че имат оферта за над 3 млн. лева и настояват бащинията им да бъде освободена. От университета обаче вадят документи за редица подобрения и разширения. Казват, че ако не са се грижили за имота, той отдавна щеше да е руина, както много други тютюневи складове в Пловдив. Искат да купят сградата, но не могат да го сторят без помощта на държавата.

По закона за реституцията жълтото здание е върнато на наследниците на братята Костадин и Иван Драганови от Стара Загора. Това са създателите на известните по цял свят цигари „Слънце”. 

През 20-те години на миналия век Драганови основават фабрика под Аязмото. Бизнесът им се разраства бързо. През 1938 г. те купуват от община Пловдив близо два декара земя в центъра на града. Нотариалният акт за сделката е от времето на Цар Борис ІІІ. Фамилията го пази и до днес не само като ценен документ, но и като семейна реликва. 

Предприемчивите братя Драганови построяват върху земята пететажен склад за тютюн, а в двора му издигат малка сграда с портиерна и гараж. По-късно вдигат няколко малки сушилни и работилници. Бизнесът с цигари продължава да разцъфтява, а луксозните кутии с надписа „Слънце” се продават из половин Европа. 

Идва 9 септември и фабриката е национализирана. През 1948 г. народният съд праща Иван Драганов в Софийския затвор като враг. Костадин е пожален. Остава в Пловдив и е заставен да управлява фабриката в името на новата власт. През 1953 г. складът е иззет от Тютюневия монопол. Същата година в Пловдив е основан предшественикът на Пловдивския университет - Институтът по хранително-вкусовата промишленост. Той е разположен в сградата на днешния ректорат /бивш имот на католическата църква/ и в тютюневия склад на братя Драганови. 

В по-ново време жълтата постройка в двора на университета е предоставена за нуждите на Химическия факултет. През годините там е направено известно дострояване и ремонт. 

През 1992 г. със Закона за реституцията наследниците на Драганови получават обратно 5-етажната сграда, къщичката, гаража. Пазя грижливо всички документи, имам три деца и искам те да знаят потеклото и историята на рода, да знаят дядовците и прадядовците си, казва Боряна Крусева, внучка на Костадин Драганов. По професия тя е реставратор, но през последните години се е отдала изцяло на отглеждането на децата си, както и на делата на своя род. През всички години тя е помагала на майка си, която заради обрата в съдбата живее в пълна мизерия. В същата ситуация се намира и леля . Боряна е щастлива, когато майка от панелката в квартал "Западен" се връща да живее в апартамента на нейния баща. Сега майка ми Дора Крусева е много възрастна и тежко болна, но поне дочака да се върне в бащиното си жилище, което е нейно рождено право, казва реставраторката. 

При възстановяването на имота със Закона за реституцията наследниците на Драганови са задължени с мораториум да не гонят от помещенията Пловдивския университет до 2000 г. Разбира се, ПУ плаща наем, който по думите на реститутите е „смешен”. Става дума за 5-етажна сграда, като всеки от етажите е по около 900 квадратни метра. След 2000 г. наемът се увеличава, но отново е далеч от пазарните стойности. 

През последните 15 години не е актуализиран, а инфлацията изяжда част от парите, твърдят наследниците. Така миналата година те настояват за увеличение, с което да се достигне минималната цена, на която се отдават държавни имоти на държавни учреждения. Междувременно някои от наследниците умират в Швейцария. Последният подписан договор за наем между двете страни е за срок от една година. 

В крайна сметка наследниците на тютюнопроизводителите, които в момента са 10, стигат до решение да продадат сградата. „Не исках да навредя на университета, възпитана съм с уважение към образователните институции, все пак там учат млади хора и разговарях с г-н ректора, че искаме най-напред да го предложим за продажба на тях”, разказва Боряна Крусева. 

По думите това ще бъде във взаимно удобство - университетът ще се сдобие със собственост, която така или иначе ползва с години. Всеки от наследниците ще си вземе парите и ще се отърве от грижите по сградата, а 80-годишната болна от рак Дора Крусева ще остане да живее в бащиния си апартамент. 

Започват серия от разговори между представители на фамилия Драганови и университета. Първоначалните намерения на реститутите е за цена, близка до данъчната оценка на имота. Протакането във времето започва да изнервя фамилията. Междувременно се получава предложение от външен купувач. След това се появява и втори.

”След Нова година потърсих г-н ректора, за да му кажа за новите купувачи, и той ми каза: Да, но това е вече невъзможно, защото сме в режим на съсобственост”, разказва Боряна Крусева. Тя останала като гръмната, като разбрала, че вече има два акта за държавна собственост за части от имота, издадени от областната управа. Единият е за процент от 5-етажната сграда, която е възстановена в пълен размер със Закона за реституцията, а другият за надстройка, правена по времето на социализма.

”Оказа се, че държавата ни ограби два пъти за един и същи имот - веднъж при национализацията и втори път след реституцията”, заключава Боряна Крусева.

Междувременно реститутите са пратили до университета 6-месечно предизвестие за напускане на имота, което изтича през март. Каква ще бъде съдбата на имота на братя Драганови и дали ще се стигне до успешна сделка с ПУ "Паисий Хилендарски", ще стане ясно в съвсем близко време. От ръководството на университета твърдят, че най-добрият вариант е двете страни да направят взаимни компромиси и да си стиснат ръцете. За целта държавата трябва да намери близо 2 милиона лева, за да купи сградата, а учебното заведение да намери още средства, за да доплати стойността . 

Аз исках да направя услуга на университета, като им продам имота по данъчна оценка, за да направя услуга и на себе си, но те ми създадоха проблем и ме ограбиха, заключава Боряна Крусева. Заради огорчението тя се заканва заедно с трите си деца да захвърлят българските си паспорти и да се махнат от родината си.

Сделка или не? Ще стане ясно още тази пролет. 

В Бургас представят напредъка по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

http://www.cross.bg/obshtina-programa-sutrydnichestvo-1499948.html

/КРОСС/ Днес, 29 февруари 2016, в 13 часа в ОУ „Христо Ботев" - гр. Бургас, Българо-швейцарска програма за сътрудничество ще представи напредъка в изграждането на пристройката за предучилищна и начална училищна подготовка към училището, финансирано от Българо - швейцарската програма за сътрудничество.  На събитието ще присъстват Йорданка Ананиева (заместник - кмет „Култура и образование" в община Бургас), Магдалена Япаджиева (старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси" в община Бургас и ръководител на проекта) и Ирина Файон (ръководител Програмата за ромско включване в рамките на Българо - швейцарската програма за сътрудничество). Партньорите по проекта - Митко Доков (управител на фондация „Областен ромски съюз - Бургас), Зюмбюла Маринова (координатор „Интегрирани здравни и образователни услуги" по проекта; старши експерт „Социални дейности" към община Средец), Деян Йотов(координатор на проекта, директор дирекция „Европейски фондове и инвестиционни програми към община Малко Търново), Марияна Манушева и Александър Манушев (инструктори от FirstAidbg.com и експерти на ОФФМедия за обученията по първа помощ) ще представят своите дейности по него и свършеното до момента.Първата копка на обекта е направена на 11 декември 2015 г., строежът вече е в напреднала фаза - излята е плочата за втория етаж на сградата. Постройката е с обща площ 870,7 кв.м

Диджей Пол Ван Дайк приет в болница

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/didzhej-pol-van-dajk-priet-v-bolnica-6050716

Германската звезда на електронната музика е паднал от сцената по време на парти

Турция: Ердоган не финансира Местан, това е клевета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333539

Клевета и лъжа е твърдението, че синът на турския президент Реджеп Ердоган е изпратил пари в България, заяиви турският вицепремиер Лютфи Елван, цитиран от местния в. "Йени Ася".
Някои турски издания разпространиха миналата седмица появили се в български медии твърдения за подкрепа, включително финансова,
Клевета и лъжа е твърдението, че синът на турския президент Реджеп Ердоган е изпратил пари в България, заяиви турският вицепремиер Лютфи Елван, цитиран от местния в. "Йени Ася". Някои турски издания разпространиха миналата седмица появили се в български медии твърдения за подкрепа, включително финансова,

Петър Алексиев с победа при дебюта със "Светкавица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555498

Най-младия треньор у нас Петър Алексиев започна с летящ старт в мъжкия футбол. Ръководителят на футболна школа "Звездичка" прие предизвикателството да стане старши треньор на тима на "Светкавица", който се подвизава в Североизточна "В" група на трето място, само на 2 точки от втория в класирането Каварна. 30-годишният бургазлия дебютира с гостуване срещу коравия тим на "Тервел", в чиито редици играят играчи със солидна биография като Светослав Петров, Цветомир Валериев, Николай Радомиров, Марин Петров, Мартин Христов и др. В сблъсък достоен за...

Дебатът за главен архитект: Яръмлъков иска София да управлява парк "Витоша"

http://offnews.bg/news/n_1/n_624984.html

Парк "Витоша" трябва да се управлява Столична община, а не от държавно предприятие, предлага бившият общински съветник арх. Николай Яръмлъков - кандидат главен архитект на София. Главният архитект трябва да бъде Крали Марко и да има много власт, за да може да обедини гражданите за развитието на столицата. В София има много пластове, но вече ѝ е време за фитнес, за да се стегне и възстанови, смята Яръмлъков. Той отказа да представи концепцията си, като заяви, че ще си я пази само за пред журито в конкурса. Публичното обсъждане можете да следите на живо тук:

Не се приеха годишният финансов отчет и докладът на дружество „Кабланд”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kShe8t0qM7w/

На 25.02.2016 г. се състоя годишното общо събрание на „Кабланд” ООД, съдружници в което са Община Поморие и фирма „ЕнДжиБи Кънсълтинг”. На събранието присъстваха кметът Иван Алексиев, зам. – кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов, директорът на дирекция „СУТОСУП” Петър Войнов, председателят на Общински съвет Адам Адамов, общински съветници, както и собственикът на „ЕнДжиБи Кънсълтинг” Никълъс Галахар, управителят Дарио Томалети, финансистът Георги Гурковски и адвокат Теодор Божинов, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
Дневният ред на заседанието включваше четири точки, като Община Поморие гласува с „против” по три от тях, а като четвърта отправи предложение дружествените й дялове да бъдат изкупени от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”.
Причина за това е, че от учредяването на „Кабланд” ООД през 2005 г. до настоящия момент не е отчетено никакво развитие по проекта, за който дружеството е създадено, а именно модерен голф комплекс в местността „Хижата” – Каблешково. За целта Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2000 дка земя на това място, където инвеститорите отдавна трябваше да започнат строителство.
Липсата на какъвто и да е напредък в проектните дейности е неоспорим факт, обуславящ решението на Община Поморие да отхвърли годишния финансов отчет на дружеството и решението за покриване на реализираната загуба, а също и да не приеме финансовия доклад, представен от управителя Томалети.
„Имаше нужда от капитал през 2014 година, което бе постигнато чрез вземането на заем от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”, по предписание на данъчните консултанти на „Кабланд” ООД, с цел да се осигури заплащането на професионалните хонорари и услуги на нашите мениджъри и консултанти.”, гласи част от доклада. Съдържащ редица фактологически и нормативни несъответствия, той оправдава натрупаните от дружеството загуби с умишленото забавяне на проектните процедури от страна на общинската администрация и от редица държавни институции.
Още през 2012 г. кметът Иван Алексиев настоя да бъде сменен изпълнителният директор на дружеството с представител на община Поморие, както и да се направи преразпределение в борда на директорите. Тогава Алексиев поиска от инвеститорите 1 млн. евро като гаранция, които да останат в полза на града, в случай, че дадените срокове не бъдат спазени. Не бе проведен конструктивен диалог и не бяха предприети действия по нито едно от поставените условия. И този път кметът отправи към управителя на дружеството конкретни въпроси по проекта, които обаче не получиха отговор.
„За да ви освободим от необходимостта да си търсите оправдания за липсата на адекватни действия по проекта, ви предлагаме Община Поморие да напусне дружеството като продаде дяловете си” , каза категорично Алексиев и добави „Няма да допусна да се подигравате с институцията Община Поморие и с отношението си да обиждате жителите на град Поморие и град Каблешково”, цитира пресцентърът на Общината.

Откраднаха 120 декоративни храсти от детска площадка в с. Пиперков чифлик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555497

Откраднаха декоративни храсти от детска площадка в с. Пиперков чифлик. При извършения оглед на място е установено, че освен откраднатите 100 растения, на място са изкоренени и подготвени за изнасяне от обекта още 20 растения. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, информират от ОД на МВР Кюстендил....

„Уикилийкс" разкри: Основният страх на Саудитска Арабия идва от Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555499

Сайтът за разследвания „Уикилийкс" разкри основния страх на Саудитска Арабия. Порталът предостави пълна разшифровка на секретните данни на кралството. Според тях основният страх на страната идва от намесата на Русия в сирийския конфликт и от това, че Москва е нарушила плановете на Рияд за смяната на режима в Дамаск, предаде Regnum. Властите в Рияд са се опасявали, че Русия може да се намеси в сирийския конфликт, пише агенция „Фокус". Турция и Саудитска Арабия не планират сухопътна операция в Сирия

Проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието и науката: Абитуриентите се стопиха с една четвърт за 6 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264714_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%BC.-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%80

 

Трябва да върнем доверието в качественото висше образование. Средствата за университетите няма да се намаляват, ще се разпределят за по-малък брой студенти.

ВИЗИТКА:


Професор по физикохимия в СУ „Свети Климент Охридски”

Автор на над 120 научни публикации с голям международен отзвук в специализираната научна литература

Носител на голямата награда „Питагор” на МОН за високи научни постижения (2010 година)

От 2012 година е член на работните групи за подготовка на Споразумението за партньорство с Европейската комисия и за подготовка на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”

0т 2014 година е зам.-министър на образованието


 

- Проф. Денков, дългоочакваната реформа във висшето образование вече се случва. Тя предвижда намаляване на приема в университетите. Какво налага тази мярка?

- Намаляването на приема в университетите е наложителна мярка по две причини. Първата е съвсем обективна и е свързана с все по-малкия брой абитуриенти през последните години. Така например през учебната 2010-2011 година са завършили 70 500 ученици, а през 2014-2015 година са били 59 000. Това е намаление с 15%. Тенденцията продължава и тази година очакваме да завършат около 53 хил. ученици, което е намаление с 25% само за шест години. Тази демографската ситуация налага намаляване на приема във висшите училища. Нещо повече, намаляващите кандидати при постоянен брой субсидирани първокурсници – около 44-45 хил., води до това, че висшите училища приемат студенти с все по-слаба предварителна подготовка, което неизбежно понижава качеството на обучение. Втората причина е, че през последните 16 години субсидията вървеше с броя студенти и така през годините висшите училища разкриха многобройни неприсъщи за тях специалности. Нашата основна цел сега е да насочим неизбежната промяна на приема в правилната посока. Идеята е университетите да запазят и развият тези професионални направления и специалности, в които са силни, и да се стремят към осигуряване на все по-високо качество, а не само към увеличаване на броя студенти. За да се постигне тази цел, министерството разполага с два основни инструмента – финансирането и приема. Въвеждаме коефициенти за субсидията и коефициенти за приема, които зависят от качеството на образованието и от реализацията на студентите. Например с тези коефициенти ще се намалява приемът там, където има ниско качество и лоша реализация. Обратно, където резултатите са добри, приемът ще бъде увеличен. Това означава, че няма просто да се намали броят на обучаващите се младежи в дадено професионално направление, а студентите ще се пренасочат към тези висши училища, в които избраните от тях специалности са най-добре развити. Реализацията на студентите е пряко свързана и с нуждите на икономиката. Така с коефициентите ще намалим и дисбаланса, при който от университетите излизат висшисти, от които пазарът на труда няма нужда.

- Вече споменахте, че най-засегнати от орязването на приема ще са професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”. Кои други специалности ще бъдат с намалени места за нови студенти?

- Важно е да се уточни, че страната ни има нужда от икономисти и финансисти. Приемът няма да бъде самоцелно намален, а ще бъде редуциран в тези университети, които не показват добри резултати. За да бъда по-ясен, ще дам конкретен пример. Висшето училище по комуникация и пощи в София обучава в две професионални направления. Първото е „Комуникационна и компютърна техника“. Безработицата сред завършилите е 3%, което е под средното ниво за висшистите в страната, а приложението на висшето образование е около 27-28%, като този дял трябва да бъде повишен поне два пъти. Второто направление е „Администрация и управление“, при което безработицата е доста над средната за висшистите – 5,4% спрямо 3,7%, а реализацията е само 16%. Тези данни естествено провокират въпроса защо в това висше училище трябва да се изучава администрация и управление, при положение, че то е в София, където се намират УНСС и Софийският университет. Идеята на реформата е обучението по икономика и администрация и управление да се спре само във висшите училища, в които те не се преподават добре и реализацията е слаба. Вероятно приемът ще бъде намален и в направление „Туризъм“, при което обучението също е доста раздуто. Там имаме много ниска реализация на висшето образование, тъй като основната нужда в тази област е от кадри с по-ниски степени на образование.

- Всички университети ли ще бъде засегнати от намаляването на приема?

- Всички, но по различен начин. При големите университети някои от професионалните направления ще имат коефициент, по-нисък от 1, а при други ще бъде по-висок. Ректорите ще могат да прегледат таблиците с коефициентите и да решат дали искат да поддържат и развиват всички професионални направления, или да се лишат от някои, за да подкрепят другите. Това е процесът, който очакваме да се случи през следващите години. Разбира се, някои от университети ще бъдат повече на минус и това ще са случаите, в които основната цел през последните години е била просто да има повече студенти, без да се обръща достатъчно внимание на качеството на образованието. Това е една лоша практика, която беше прилагана твърде дълго време и сега по най-бързия начин трябва да се опитаме да върнем баланса между търсенето на кандидат-студенти от страна на университетите и потребността от качествено образование и добра реализация от страна на студентите.

- Имат ли повод за притеснение ректорите на по-малки и не толкова успешни университети?

- Според мен с ректорите трябва да бъдем партньори в този процес. Средствата за висше образование общо няма да се намалят, но ще се разпределят за по-малък брой студенти и ще се стимулира качественото образование. Този процес не е лесен, защото е свързан със закриване на някои специалности, но ние нямаме избор. Трябва да сме заедно с ректорите при търсене на решенията на двата основни проблема – намаляващия брой студенти и ниското качество на образованието. Наша обща мисия е да върнем доверието на българското общество в качеството на това образование.

- Добър вариант ли е според вас сливането на университети?

- За мен това е добро решение, но само когато е доброволно, защото силовото сливане може да доведе до големи проблеми. Според приетите вече поправки в закона субсидирането ще е свързано с качеството и който не може да се оправи финансово, ще трябва да потърси друг изход – или да се слее или да изчезне. Пак ще дам пример с Висшето училище по телекомуникация и пощи. Ако то е достатъчно добро, може да намери успешна ниша в направление „Комуникационна и компютърна техника“, защото има изразен глад за ИТ специалисти. Ако обаче висшето училище не може да развие тази ниша на достатъчно високо ниво, то трябва да опита с вариант някой друг да му помогне и да се слее например с Техническия университет – София.

- Ще има ли финансови стимули за университетите, които решат да се слеят?

- В бюджета за 2016 година има предвидена програма и заделен ресурс за преструктуриране на висшите училища. Така че, ако два университета решат да се слеят, те могат да кандидатстват през програмата и да обосноват за какво им трябват средствата – за общежития, нови лаборатории и др.

- Какво ще се случи с ректорските мандати, ако дадено висше училища придобие статут на изследователски университет. Ще отвори ли това вратичка на сегашните ръководители да имат право на повече от два мандата?

- Проблемът с мандатите е от много години и досега депутатите са имали многократно възможности да предложат промени. Той е актуален при всяко преобразуване и за мен е изненадващо защо тази тема се преекспонира толкова, когато приехме да има университети със статут на изследователски. Защо въпросът не се повдигна с подобна острота, когато миналата година бяха преобразувани четири колежа? В новите изменения на закона е включен текст, който гласи, че при преобразуване не се прекратява мандатът на ректора. Ние смятахме, че това решава проблема, но някои народни представители изказаха опасения, че текстовете не са ясни и еднозначни като тълкуване. След дискусията в НС с министър Кунева обсъдихме въпроса и решихме, че ще предложим в най-кратки срокове текст в закона, който да затвори възможността ректорите да използват преобразуването на университетите, за да избегнат законовото ограничение от два мандата.

Днес е състезанието по английски правопис във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314595

Днес в Хуманитарната гимназия от 11:00 ч. ще се проведе училищният кръг от Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, научи Moreto.net. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 23 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

Петролът поскъпна до близо 33 долара за барел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333532

Световните цени на петрола се покачват, показват данните от търговията на борсите в Лондон и Ню Йорк, предаде Газета ру, цитирана от Фокус.
Априлските фючърси за лекия петрол WTI на нюйоркската борса NYMEX се покачиха с 0,49%, до 32,94 долара за барел. На лондонската ICE Futures петролът Brent поскъпна с 1,17%, до 35,
Световните цени на петрола се покачват, показват данните от търговията на борсите в Лондон и Ню Йорк, предаде Газета ру, цитирана от Фокус. Априлските фючърси за лекия петрол WTI на нюйоркската борса NYMEX се покачиха с 0,49%, до 32,94 долара за барел. На лондонската ICE Futures петролът Brent поскъпна с 1,17%, до 35,

Жертвите от атентата в Багдад достигнаха 73

http://www.mediapool.bg/zhertvite-ot-atentata-v-bagdad-dostignaha-73-news246198.html

Броят на жертвите от вчерашния двоен самоубийствен атентат на пазар в източната част на Багдад достигна 73, съобщи Асошиейтед прес.    Говорители от полицията и болниците съобщиха, че няколко души от критично ранените са починали през нощта. Още 112 остават в болница. Други петима засега са в неизвестност. Отговорност за атентата пое екстремистката сунитска групировка "Ислямска държава".   Двама нейни привърженици се взривиха един след друг на пазара в населения предимно с мюсюлмани шиити квартал, известен като Садр сити. 

Звездни рожденици на 29 февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555495

29 февруари е 60-ият ден в годината според григорианския календар, появявайки се в годините, които са кратни на четири (с изключение на столетията, които не са кратни на 400). Такива години се наричат високосни. Ето някои от популярните личности, родени на 29 февруари: Денис Фарина, актьор, роден на 29 февруари 1944 година в Чикаго, щата Илинойс, САЩ. Починал на 22 юли 2013 година в Скотсдейл, щата Аризона, САЩ Джа Рул, рапър и актьор, роден на 29 февруари 1976 година в Ню Йорк, щата Ню Йорк, САЩ

Турция предотвратила 18 атентата от началото на 2016-а

https://www.24chasa.bg/Article/5333531

Турция предотвратила 18 атентата от началото на 2016-аТурските сили за сигурност са предотвратили 18 самоубийствени атентата от началото на годината. В три от случаите е ставало дума за коли, натоварени с експлозиви. Това заяви турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала в интервю за турска телевизия, цитиран от Нова тв.  Ала посочва, че една от трите коли е била открита тази седмица в близост

Хиляди подкрепиха бившия водач на Солидарност Лех Валенса

http://www.mediapool.bg/hilyadi-podkrepiha-bivshiya-vodach-na-solidarnost-leh-valensa-news246197.html

Няколко хиляди души се събраха вчера в Гданск, за да подкрепят бившият полски президент и бивш лидер на Солидарност Лех Валенса, обвинен в сътрудничество на комунистическата тайна полиция, съобщи Франс прес.   Поддръжниците на Валенса се събраха на площад "Солидарност" в Гданск, близо до историческия вход на корабостроителния завод. Те изпяха националния химн и дълго скандираха името на бившия водач на профсъюза Солидарност и Нобелов лауреат за мир. 72-годишният Валенса е обвинен от консервативната управляваща партия Право и справедливост на Ярослав Качински, че е сътрудничил през 70-те години на миналия век на комунистическите тайни служби. Обвиненията бяха подновени при неотдавнашното публикувани на документи, открити в дома на вдовицата на бившия министър на вътрешните работи при комунистическия режим Чеслав Кишчак.   Сред множеството, стекло се в подкрепа на Валенса, бе и неговата съпруга Данута. Хората се събраха около огромно полско знаме и три внушителни бетонни разпятия, сочещи към небето в памет на работниците, станали жертви на комунистическите репресии.   Демонстрацията бе организирана от Комитета за защита на демокрацията (КЗД) - гражданско движение, възникнало спонтанно, за да противодейства на оспорваните мерки на управляващата партия.   В събота във Варшава над 15 000 души участваха в шествие, свикано от КЗД под лозунга "Ние, народът", за да изразят солидарност с Лех Валенса и да защитят демокрацията, напомня АФП.

Саудитска Арабия в търсене на американски инвеститори

http://www.investor.bg/drugi/338/a/sauditska-arabiia-v-tyrsene-na-amerikanski-investitori-212219/

Страната се опитва да привлече чужди инвестиции, за да компенсира дупката в приходите от петрол

Пускаме балони в деня на редките болести

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555494

Бургас ще отбележи Международния ден на редките болести в 13:00 часа с пускане на балони пред хирургическия корпус на МБАЛ-Бургас. Това съобщиха от здравното заведение. Организатори на инициативата, която за поредна година се провежда в морския град, са Национален алианс на хората с редки болести (НАХРБ) и Сдружение „Национална асоциация на пациенти с дефицит на растежния хормон". Двете организации ще пуснат в небето разноцветните балони, които символизират толерантността към различните заболявания.  ...

1.5 милиона лева отиват за охрана на училищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333528

1 500 000 лв. са предвидени за тази година за охраната на училищата, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му сигурността е от основните ангажименти на просветното министерство.
Като дългогодишен директор на голямо столично училище Стаматов посочи пред БНТ, че до този момент винаги се е притеснявал от либералния достъп в
1 500 000 лв. са предвидени за тази година за охраната на училищата, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му сигурността е от основните ангажименти на просветното министерство. Като дългогодишен директор на голямо столично училище Стаматов посочи пред БНТ, че до този момент винаги се е притеснявал от либералния достъп в

Хванаха шофьора, блъснал сестри на пешеходна пътека

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/hvanaha-shofiora-blysnal-sestri-na-peshehodna-pyteka-6050715

Полицията провери хиляди автомобили от областта и в събота най-сетне стигна до извършителя

Танов преживя три операции, плъзна слух, че е болен от рак

https://www.24chasa.bg/Article/5333525

Танов преживя три операции, плъзна слух, че е болен от ракПрез юли 2013 г. Ваньо Танов преживя три поредни операции на жлъчката в болница Токуда. Заради усложненията, отслабването му и дългия болничен престой се появиха слухове, че е болен от рак. След тях обаче Танов се възстанови напълно и влезе отново в

Намаляват групите в детските ясли в Добрич от 26 на 22

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555496

Община Добрич ще намали групите в детските ясли в Добрич с четири. Това съобщи зам.-кметът „Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева. Сега в шестте ясли има общо 26 групи, планира се да останат 22. Промяната се дължи на намалелия брой деца, обясни Баева. В яслена възраст тази година са 397 добричлийчета, като не всяко от тях ще посещава детско заведение, подчерта тя. Ще бъде съкратена по една група в яслите с номера 2, 3, 4 и 6, стана ясно от думите на Баева. Капацитетът на детските заведения е 440 деца от 1 до 3-годишна възраст. В момента в тях ...

Новите iPhone и iPad ще бъдат представени на 21 март

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/29/2713940_novite_iphone_i_ipad_shte_budat_predstaveni_na_21_mart/?ref=rss


Apple ще представи първите си нови устройства за тази година ден преди ключовото изслушване на ръководители на компанията в Конгреса заради отказа й да съдейства на ФБР. Новите iPhone и iPad ще направят своя дебют на 21 март т.г., съобщават онлайн изданията BuzzFeed и Re/Code, като цитират отделни източници.

Първоначално избраната дата беше 15 март. Не е ясно защо Apple отлага събитието със седмица. Онлайн изданието 9to5mac спекулира, че вероятно спорът на Apple с ФБР е довел до...

Задържаха шофьора, блъснал две пешеходки в Стара Загора и избягал

https://www.24chasa.bg/Article/5333524

Задържаха шофьора, блъснал две пешеходки в Стара Загора и избягалЗадържаха шофьора, който преди по-малко от месец блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга. Едната жена почина на място, другата все още е в болница със счупена дясна подбедрица и наранявания на дясното рамо, съобщава БГНЕС. Катастрофата стана на кръстовище в града на 11 февруари около 7:00 часа

Монтираха озвучителна информационна система в "Царевец"

http://pik.bg/монтираха-озвучителна-информационна-система-в-царевец-news493679.html

Монтираха озвучителна информационна система в "Царевец"

Крепостта "Царевец" във Велико Търново е с озвучителна информационна система, съобщиха от общинската туристическа агенция.

Чрез нея туристите получават информация за обектите и експозициите на Регионалния исторически музей, работното време, атракциите и предстоящите културни събития в града. Съобщенията са на български и английски език, като включват и препоръки за безопасност.

При отварянето и затварянето на "Царевец" звучи химна на Велико Търново - Шишмановата песен. Системата е от 50 озвучителни тела, монтирани на територията на крепостта.

Изградена е по проект за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, финансиран от ОП "Регионално развитие".

 

От днес: Спират сайта за движение на автобусите във Варна

http://petel.bg/Ot-dnes--Spirat-sayta-za-dvizhenie-na-avtobusite-vav-Varna__147028

Сайтът Varnatraffic.com, който варненци ползват, за да следят разписанието и движението на автобусите на градския транспорт, ще бъде спрян днес. О...

Замеряха влак с камъни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555491

Влакова композиция е била замеряна с камъни – това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Нападението е станало в района на врачанския квартал Кулата и за него е подаден сигнал в 16 ч. в неделя. Счупени са две стъкла на вагоните. Пострадали пътници няма. Полицаите веднага направили заградителни мероприятия и установили и задържали нападателите. Това са двама непълнолетни от гр. Враца.  ...

Кадиев: Борисов и Пеевски са едно. Дори да искат, не могат да се разделят

http://www.cross.bg/leva-doklad-alixpartners-1499946.html

/КРОСС/ Независимият депутат Георги Кадиев, основател на новия политически проект "Нормална държава", в интервю за OffNews На 25 февруари сайтът Balkan Leaks публикува секретната обява на Фонда за гарантиране на влоговете до одиторските фирми със заданието и параметрите за разследването на фалита на КТБ. Твърдите, че това задание е било променено и в договора с AlixPartners - също секретен - заданието е друго. Какво Ви дава основание за този извод, г-н Кадиев? Balkan Leaks и „Биволъ" публикуваха не самия договор, а поканата за участие в подаване на оферти за работа с Фонда за гарантиране на влоговете по КТБ. Тази покана е от 29 април. 12 компании подават документи за участие. От тях отсяват две и на 6 юни се сключва договор с AlixPartners. В този период - между 29 април и 6 юни - са водени преговори с тези 12 компании и очевидно е променяно заданието, защото това, което е написано в поканата като задачи, които компанията трябва да свърши, няма почти нищо общо с доклада. В поканата, освен одиторски действия, има и изпълнителни действия - да се намерят пари в чужди банкови сметки, да се работи с чужди компетентни органи, да се работи с прокуратурата, да се търси наказателно преследване, да се възстановят активи на банката в полза на кредиторите, да се следи за съмнителни банкови преводи, да се следи за преводи, които могат да са по Закона за пране на пари. Всичко това го няма в доклада, който аз прочетох

Тежко болният Диян моли за... книги

http://society.actualno.com/tejko-bolnijat-dijan-moli-za-knigi-news_526238.html

Диан е едно от многото болни деца в България. Имайки предвид състоянието му, Дидо е лишен от възможността да се радва на повечето забавления, на които и връстниците му. Времето си той прекарва вкъщи, а ние с възхита научихме, че заболяването на Дидо не го е лишило от устрема и желанието му да чете. Да изследва нови светове, да се забравя в думите на великите автори и да търси бягство от реалността. Защото по-голяма магия от четенето няма. Днес четенето е основното развлечение и голяма страст на

Guardian: Великобритания я чакат 10 години нестабилност, ако напусне ЕС

http://europe.actualno.com/guardian-velikobritanija-ja-chakat-10-godini-nestabilnost-ako-napusne-es-news_526251.html

Автомобилната промишленост, селското стопанство, финансовите услуги и животът на милиони британци, които живеят в Европа, ще бъдат засегнати, а на Великобритания ще бъдат нужни 10 години, за да се справи с последиците, ако реши да излезе от ЕС, съобщава The Guardian, като се позовава на анализ на правителството. В документа се посочва, че финансовите пазари, инвестициите и стойността на лирата ще бъдат засегнати от 10-годишен период на несигурност, ако на референдума на 23 юни британските гражд

Варуфакис става съветник на Лейбъристката партия

http://europe.actualno.com/varufakis-stava-syvetnik-na-lejbyristkata-partija-news_526254.html

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще бъде съветник на опозиционната британска Лейбъристка партия, съобщи Reuters. Според лидера на Лейбъристите Джеръми Корбин, който има намерения да засили лявата идеология на партията, Варуфакис ще съветва битанската опозиция заради опита си във взаимоотношенията с ЕС. "Варуфакис е интересен, защото очевидно е преминал през всички преговори (с ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд)", коментира решението Корбин. Гръцкият финанси

Ужас в Москва, жена се разхожда с детска глава

http://europe.actualno.com/ujas-v-moskva-jena-se-razhojda-s-detska-glava-news_526257.html

Станция "Октябрьское поле" в Москва е била отцепена заради жена, която държала детска глава, съобщи РБК. По данни на медията е викала "Аллах Акбар". По информация на Life News жената е заплашвала да се взриви. На мястото на инцидента има полиция, линейки и кола на следствието. По данни на ТАСС жената е била задържана. Източник на агенцията потвърждава, че жената е държала детска глава. По-рано през деня излезе информация, че в изгорял апартамент в Москва е било намерено обезглавено дете. Ап

Марешки иска да отвори поне 3 бензиностанции в Пловдив

http://society.actualno.com/mareshki-iska-da-otvori-pone-3-benzinostancii-v-plovdiv-news_526258.html

Веселин Марешки иска да отвори поне 3 бензиностанции в Пловдив. Това заяви кметът на града Иван Тотев, който утре ще посети Варна за среща с бизнесмена. По думите на Тотев идеята на Марешки е да закупи или наеме готова бензиностанция, като първоначално започне само с една с минимум 4 колонки, а последствие да отвори още 2. Пловдивският кмет обясни още, че това ще бъде втора среща между него и безнесмена и че за момента е изключен вариантът, при който общината да продаде земя на Марешки за стро

EVN България за цените на тока за битови клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2016 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r8JYgNAnUJc/

Днес, 29.02.2016 г., съгласно своето задължение в процедурата за нови цени, EVN Българияоповести ценовите си намерения за следващия ценови период юли 2016 г. – юни 2017 г.
В случай, че КЕВР одобри предложението на EVN Българияот 1 юли 2016 г. дневната и нощна тарифи за битови клиенти в Югоизточна България биха се изменили както следва:

• повишение на дневната тарифа с 2,3% от сегашните 0,17077 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,17471 лв./кВтч. (без ДДС)
• повишение на нощната тарифа с 3,5% от сегашните 0,09699 лв./кВтч (без ДДС) на 0,10041 лв./кВтч. (без ДДС)

Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 1,23 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 49,13 лв. на 50,36 лв.

Калкулациите са направени при действащата средна цена от 106 лв за МВтч, (според решение на КЕВР Ц-35/ 01.11.2015 г.), на която ЕVN България Електроснабдяване продава енергията на своите битови клиенти. Така средната продажна цена за битови клиенти, с включени надбавки и цени за мрежови услуги, без включени разходи за балансиране, без акциз и без ДДС, която се формира в предложението за промяна от 01.07.2016 г. би се променила средно с 2,5%.

Ценовите предложения на EVN Българияотразяват необходимите средства за развитие и поддръжка на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период и разходите за обслужване на над 1,5 милиона битови клиенти.

Луда радост беляза първия "Оскар" за Ди Каприо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333476

Феновете на Леонардо ди Каприо, който грабна "Оскар" след дългогодишно чакане, изригнаха в социалните мрежи. Милиони постове заляха интернет пространството, а част от най-заклетите привърженици на актьора, дори заснеха историческия момент с видео. Ди Каприо получи така желаната статуетка за страхотната си игра във филма "Завръщането".

Дебатът за главен архитект: Арх. Добрев иска две нови дирекции в НАГ

http://offnews.bg/news/n_1/n_624982.html

Две нови дирекции да се открият в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), предвижда в проекта, с който кандидатства за архитект №1 на София Стефан Добрев. Новите звена, от които се очаква да помогнат за устойчивото развитие на столицата, са - "Анализ, оценки за градоустройството на София" и "Опазване на историческата среда и културното наследство". Арх. Добрев, чието студио е автор на победилия проект за промяна в централната градска част около бул."Евлоги Георгиев", предвижда подобряване на електронните услуги на НАГ за гражданите. На този линк може да наблюдавате представянето на концепциите на 13-те кандидати за главен архитект на София.

Нов робот-фермер ще има грижата за пасищата и овцете

https://www.24chasa.bg/Article/5333516

Нов робот-фермер ще има грижата за пасищата и овцетеМного ниви и пасища са разположени не в равнините, а на склоновете на различни хълмове. За фермерите е трудно да обработват такива терени - не всяка техника се справя с релефа. За да им помогнат, британските инженери от технологичната компания Ibex Automation, разработиха роботизиран помощник. Той с лекота може да маневрира около овцете и кравите,

Може ли Иран да се промени?*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264713_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%3F%2A

 Адел бин Ахмед ал Джубейр,

 

 

Може ли Иран

да се промени?

Светът очаква от Иран признаци на промяна, надявайки се, че той ще се превърне от революционна държава в уважаван член на международната общност. Вместо да се противопостави на международната изолация, за която сам си е виновен, Иран реши да прикрие своята подкрепа за тероризма и опасната си експанзионистична и сектантска политика, като започне да отправя безпочвени обвинения към Кралство Саудитска Арабия.

Много важно е да се разбере защо Саудитска Арабия и нейните съюзници в Персийския залив до такава степен се придържат към политиката на противопоставяне срещу иранската експанзия и защо дават отпор на агресивните действия на тази страна.

На пръв поглед изглежда, сякаш Иран се е променил. Ние знаем какви бяха първоначалните действия, които предприе страната по отношение на споразумението за прекратяване на ядрената й програма. Знаем също така, че голяма част от иранското население желае по-голяма откритост във вътрешен план, както и по-добри връзки със съседните държави и останалата част от света като цяло. Но иранското правителство има друго мнение по въпроса.

Поведението на иранските управляващи не се е променило от времето на Ислямската революция през 1979 г. Конституцията, която бе приета в Иран, гласи, че основната цел на страната е да разпространи революцията на други места. Ето защо Иран подкрепя екстремистки организации, в това число ливанската “Хизбула”, хутите в Йемен и сектантските въоръжени милиции в Ирак. Иран и неговите агенти са непрекъснато обвинявани заради терористичните атаки по света - взривяването на казармата на морските пехотинци в Бейрут през 1983 г., атаките над кулите “Хобар” през 1996 г. и над ресторант “Миконос” в Берлин, 1992 г. Някои специалисти смятат също, че

подкрепяни от Иран въоръжени сили са

убили над 1100

американски

войници в Ирак

Основният инструмент на външната политика на Иран са атаките над чуждестранни дипломатически мисии. Окупацията на американското посолство в Техеран през 1979 г. бе само началото - посолствата на Великобритания, Дания, Кувейт, Франция, Русия, Саудитска Арабия в Иран и други държави по света също станаха жертва на атаки от страна на верни на Техеран агенти. Редица дипломати и политически опозиционери също бяха погубени.

Групировката “Хизбула”, която е сурогат на Иран, се опитва да установи контрол над Ливан и воюва срещу сирийската опозиция, като същевременно допринася за разцвета на “Ислямска държава”. Съвсем ясно е защо Техеран желае сирийският президент Башар Асад да остане на власт - през 2014 г. доклад на Държавния департамент на САЩ относно тероризма посочва, че иранският режим гледа на

Сирия като на основен коридор за доставка на оръжия за “Хизбула” Позовавайки се на данни на ООН, докладът разкрива как Иран предоставя оръжия, финансиране и военно обучение на силите на сирийския режим, чиито действия са отнели живота на най-малко 191 хил. души.

В същия доклад за 2012 г. е отбелязано, че иранският режим все повече и повече спонсорира тероризма. В резултат на това терористичната дейност на “Хизбула” и други групировки е достигнала невиждани нива от 90-те години насам.

В Йемен помощта, която Техеран оказа на хутските милиции за превземането на държавата, доведе до избухването на война, отнела живота на хиляди.

Докато Иран твърди, че приоритетът на външната му политика е изграждането на приятелски отношения с различни страни, неговото поведение показва друго. Иран е единствената войнствено настроена държава в региона, чиито действия показват едновременно

стремежа й към

регионална хегемония

и убеждението й, че всякакъв вид инициатива за помирение е признак на нейната слабост или за слабостта на нейните противници.

На 10 октомври миналата година, тоест само няколко месеца след постигнатото споразумение относно ядрената му програма, Иран тества балистични ракети в нарушение на резолюциите на ООН. През декември ирански военен кораб изстреля ракета близо до американски и френски плавателни съдове в международни води. Дори след подписването на ядреното споразумение иранският върховен лидер Али Хаменей защити вездесъщия лозунг: “Смърт за Америка”.

Саудитска Арабия няма да позволи на Иран да подкопае сигурността й или сигурността на съюзниците й. Ще дадем отпор на всички подобни опити!

С всички тези лъжи, които изрича, Иран обижда саудитските граждани. Тази държава твърди, че моята родина - домът на двете свещени джамии, промива мозъците на хората с цел да разпространи екстремизма. Нашата страна обаче не е сочена за спонсор на терористите за разлика от Иран.

На нашата страна не са наложени санкции заради подкрепата на тероризма. Държавните служители в нашата страна не фигурират в списъците на лицата, свързани с тероризма, за разлика от иранските служители. Ние нямаме агент, осъден на 25 години затвор от Федералния съд в Ню Йорк по обвинение в заговор с цел убийството на посланик във Вашингтон през 2011 г.

Саудитска Арабия

непрекъснато

става жертва на

терористични атаки,

най-често извършвани от съюзници на Иран. Нашата страна, работейки в тясно сътрудничество със своите съюзници, се явява първата фронтова линия срещу тероризма. Саудитска Арабия е арестувала хиляди заподозрени в тероризъм и е предприела наказателно пресладване срещу стотици. Нашата борба срещу тероризма продължава - ние оглавяваме международните усилия, целящи издирването и залавянето на участници в терористични действия и поддържащи екстремистки идеологии.

Истинският въпрос е, дали Иран иска да живее, спазвайки международните норми, или иска да си остане революционна държава, чийто основен ангажимент е да разширява експанзията си, като нарушава международното право. В крайна сметка ние искаме един Иран, който да работи за разрешаване на проблемите, така че хората да живеят в мир. Това обаче изисква огромни промени в политиката и поведението на тази страна. Ние все още не сме видели такива промени.

 * Авторът е министър на външните работи  на Саудитска Арабия. Статията е публикувана в “Ню Йорк Таймс”.

Масиран инфаркт е причина за смъртта на Танов?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264712_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Масиран инфаркт е причина за внезапната смърт на 58-годишния началник на Агенция „Митници“ тази сутрин, предположиха пред „24 часа“ близки до него. Според тях, той се е почувствал зле тази сутрин, близките му са се обадили на телефон 112 и е пристигнала линейка. Танов обаче е починал на път за болницата. Никой от обърканите му близки не знае към коя болница е бил транспортиран той.

Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Бил е оперативен работник в МВР в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява "Тежки престъпления" в РДВР-Русе. През 1998 г. оглавява регионално звено "Полиция" в РДВР - Русе. Лично води разследването на петте убийства през 1998 и 1999 г. За разкриването на извършителите е повишен в подполковник, а само година по-късно - и в полковник. От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. Ваньо Танов подаде оставка, кандидатира се за кмет на Русе от партия ГЕРБ, но не спечели. На 6 август 2009 г. той пое ръководството на Агенция "Митници", като я оглавяваше при управлението на кабинета "Борисов" от 2009 до 2013 г., както и при служебното правителство на Марин Райков. По време на управлението на Орешарски той бе освободен от длъжност от финансовия министър Петър Чобанов. През 2014 г. отново оглави агенцията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Момчетата от хандбален клуб „Поморие” изиграха първия си официален мач

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EQScbGIA30Y/

Възпитаниците на СОУ “Иван Вазов” Поморие достойно се представиха на ученическите състезания по хандбал за момчета от 5 до 7 клас в Бургас. Това бе първият официален мач за малките ни хандбалисти.
Децата се състезават като отбор на ОХК „Поморие“ едва от 4 месеца и до момента са изиграли само три контролни срещи. Красимира Каръкова, Соня Маринакиева и Петя Митева са младите треньори, под чието ръководство съставът тренира.
На провелите се състезания момчетата от Поморие се изправиха срещу по-опитните си връстници от СОУ “Димчо Дебелянов” Бургас. Срещата завърши с резултат 14:5 в полза на бургазлии, но въпреки загубата, състезателите от ОХК „Поморие“ се бориха до последно и проявиха спортен хъс.
Следващата изява на децата ще бъде на 2 и 3 април 2016 г. в турнира “Димитър Гурбалов”, където ще се състезават срещу други три отбора.
Общински хандбален клуб “Поморие” набира момчета на възраст от 7 до 14 години. Всеки, желаещ да участва в отбора може да заповяда на хандбалното игрище в града, от 17.00 часа, всеки делничен ден.

Картини с магични знаци и символи от древната българска земя ще оцветят Европейската комисия на 1-ви март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264711_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%

 Точно в Деня на Баба Марта - 1-ви март - изложбата-живопис на художничката Калия Йорданова-Братанова "Незабравени шарки" ще сложи началото наБългарските дни в Европейската комисия в Брюксел. Те се организират за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева по случай Националния празник 3-ти март.

"Брюксел е град, където съжителстват много култури от цяла Европа и дори от целия свят. Това е вярно и за Европейската комисия, където работят хора от всички 28 страни членки! Щастлива съм, че за поредна година им представямe частица от България, като така се надявам нашата страна да спечели много нови приятели и почитатели!" каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси.

Изложбата "Незабравени шарки" включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от традиционните български шевици. Освен като част от творбите на Калия Йорданова, родните мотиви ще присъстват на празника и върху носиите на танцьорите от клубовете "На хорото в Брюксел" и "Светулка" от Антверпен.. Младежите и девойките ще изпълнят поредица от български народни хора, в които ще могат да се включат и по-смелите гости на вечерта. Музикалния съпровод ще осигури оркестър "Унисон", в който участват живеещи в Белгия българи.

Между 8 и 11 март Българските дни ще продължат с обедни менюта с българки ястия в столовата на Европейската комисия. Служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

Здравната каса избра четири пъти по-скъпата оферта за пръстови отпечатъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264710_%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%B

 Процедурата за избор на софтуерна компания и доставчик на четци за пръстовите отпечатъци приключи скоростно в петък, като за победител е обявен консорциумът "Стемо – Гама консулт". Вторият участник – компанията "Контракс", в момента обмисля дали да обжалва класирането, казаха неофициално нейни представители пред "Капитал".

При проектобюджет за системата от 400 хил. лв. без ДДС и цена до 240 лв. без ДДС за едно устройство "Стемо – Гама консулт" печелят с оферта от 398 хил. лв. и съответно 239 лв. за четец, докато "Контракс" предлагат цена от 88 хил. лв. без ДДС и 190 лв. за устройство. Изборът на четири пъти по-скъпата оферта идва по линия на техническото предложение, което се оказва с по-голяма тежест. "Стемо – Гама консулт" получава максимума точки, а вторият конкурент - почти два пъти по-малко. Класирането беше направено само за седмица.

Класиране

Изборът на изпълнител на системата за пръстова идентификация е на два етапа. Първо се оценява техническото задание, а след това ценовата оферта и се избира икономически най-изгодното предложение. Както стана ясно преди десетина дни, на първия етап комисията на здравната каса, в която участват и двама независими експерти от Агенцията за обществени поръчки, е дала 65 точки на техническата оферта на първия консорциум, а вторите са получили 34.783 точки. Тъй като цената има тежест само 35% в оценката, на първо място е класирана офертата на консорциума "Стемо – Гама консулт". Разлика в класирането при такава техническа оценка би имало само ако втората оферта би била по-ниска от 10 710 лв. без ДДС. Офертите на кандидатите не са публични и е трудно да се прецени дали точките са справедливо отсъдени. Но и бърз поглед в протокола показва, че например по показателя "Управление и анализ на риска" първият консорциум е дефинирал 74 риска и начините им за управление, а вторият - 33. Така излиза, че е важно на колко бройки си разбил рисковете, а не дали си ги обхванал, макар и в по-малко булети.

Освен четирикратната разлика в цената за софтуера здравната каса би платила и над 1 млн. лв. повече за четци на класирания на първо място консорциум.

Процедурата вече се обжалва

В същото време самата заповед на управителя на здравната каса, с която се провежда процедурата, беше обжалвана във Върховния административен съд като незаконосъобразна. На практика в момента пръстовите отпечатъци не фигурират в нито един закон или наредба и цялата процедура по избор на компания, която да изработи системата, се крепи върху заповед на управителя и одобрение на надзорния съвет. Здравната каса направи опит да въведе отпечатъците в Националния рамков договор с лекарите, но те не се съгласиха. Преди няколко седмици здравното министерство предложи пръстовите отпечатъци като част от наредбата за достъпа, която в момента е на фаза обществено обсъждане.   

Лекари съобщиха пред "Капитал", че вероятно ще обжалват и бъдещата наредба за достъпа в частта за пръстовия отпечатък, защото не са съгласни да събират и тези лични данни на пациентите и ги приемат като обидни, а разхода за въвеждането им - като неоправдан и незаконен. Освен това д-р Георги Тодоров е подал и сигнал до Върховната касационна прокуратура за това, че има евентуално нарушение при обявяването на поръчката за софтуерна система и четци и обвинението е питано дали има извършено престъпление от длъжностни лица по тази поръчка в посока нерегламентирано изразходване на обществени средства. От касата все още не са отговорили на въпросите на "Капитал" за точното законово основание за обявяване на поръчката. Комисията за защита на личните данни също ще се произнесе по казуса. 

Бездомни пациенти престоявали с месеци в болница "Света Анна"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555490

Да се вземат спешни мерки за разкриване на допълнителни места в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби. В момента местата са крайно недостатъчни и поради това се случва пациенти да престояват в болница „Света Анна" месеци, докато чакат да дойде редът им за настаняване. Това заявява изпълнителният директор на болницата д-р Гален Шиваров в писмо до общинската комисия "Социални дейности и жилищна политика". В клиниките и отделенията на болницата постъпват много бездомни в тежко състояние, безработни, възрастни хора без близки...

„Европа се събуди много късно”

http://www.cross.bg/italiya-pravo-evropa-1499945.html

/КРОСС/ Паоло Джентилони произхожда от благородна римска фамилия, от 15 години е част от Демократическата партия, а през 2014 г. е назначен за външен министър на Италия, заменяйки на този пост Федерика Могерини. Интервю на Валтер Майер за списание „Шпигел". Превод: Юлия Владимирова, a-specto Господин министър, според Вас срещата между Ангела Меркел и Матео Ренци в Берлин успя ли да сложи край на сериозния конфликт между двете държави? Имаме много разминавания в мненията, особено по въпросите за икономическата и финансовата политика. Но за външната и миграционната политика сме много единни. Няма други такива държави в Европа, които да се доближават помежду си толкова по тези въпроси, колкото Италия и Германия. Но междувременно канцлерката промени тона и казва, че бежанците след няколко години трябва да се върнат отново в родните си държави. Изненадва ли Ви това? Държанието на Меркел от лятото на 2015 г. е много ценено от нашето правителство. Преди всичко, защото тя защитава шенгенските правила. Въпросът беше за последната смяна на посоката на Меркел по отношение на въпроса с бежанците и връщането им в страните обратно. Нека го кажа така: изпълнен съм с увереност, че шенгенските правила ще бъдат спазвани. По отношение на връщането на бежанците обратно - напълно съм съгласен с нея

Как да пестим електричество

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kak-da-pestim-elektrichestvo-6050709

Когато не употребявате електроенергия напразно, влияете положително на промените в климата, освен това намалявате сметките си за ток

Италианският външен министър Джентилони: „Европа се събуди много късно”

http://www.cross.bg/italiya-ybezhishte-evropa-1499945.html

/КРОСС/ Паоло Джентилони произхожда от благородна римска фамилия, от 15 години е част от Демократическата партия, а през 2014 г. е назначен за външен министър на Италия, заменяйки на този пост Федерика Могерини. Интервю на Валтер Майер за списание „Шпигел". Превод: Юлия Владимирова, a-specto Господин министър, според Вас срещата между Ангела Меркел и Матео Ренци в Берлин успя ли да сложи край на сериозния конфликт между двете държави? Имаме много разминавания в мненията, особено по въпросите за икономическата и финансовата политика. Но за външната и миграционната политика сме много единни. Няма други такива държави в Европа, които да се доближават помежду си толкова по тези въпроси, колкото Италия и Германия. Но междувременно канцлерката промени тона и казва, че бежанците след няколко години трябва да се върнат отново в родните си държави. Изненадва ли Ви това? Държанието на Меркел от лятото на 2015 г. е много ценено от нашето правителство. Преди всичко, защото тя защитава шенгенските правила. Въпросът беше за последната смяна на посоката на Меркел по отношение на въпроса с бежанците и връщането им в страните обратно. Нека го кажа така: изпълнен съм с увереност, че шенгенските правила ще бъдат спазвани. По отношение на връщането на бежанците обратно - напълно съм съгласен с нея

Френска асоциация ще представи нови породи овце на изложението в Сливен 2016

https://www.24chasa.bg/Article/5333493

Френска асоциация ще представи нови породи овце на изложението в Сливен 2016Френската Асоциация по планинско овцевъдство ще представи нови породи овце на XІІІ-тото Национално изложение на животновъдите в град Сливен 2016. Това стана ясно на среща на земестник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров с г-н Жан-Люк Шовел, президент на ROM selection - Асоциация по планинско овцевъдство,

15-20% по-малко гръцки туристи в Банско заради блокадата на границата

https://www.24chasa.bg/Article/5333510

15-20% по-малко гръцки туристи в Банско заради блокадата на границатаМежду 15 и 20% са намалели гръцките туристи в Банско през последния месец, по предварителни изчисления, заради блокадата на българо-гръцката граница. Това съобщи пред „Фокус“ кметът на Банско Георги Икономов. „Наблюдава се обаче увеличение на български, руски и турски туристи“, отбеляза Икономов. „Имаше период,

Михаил Горбачоов: Новата Студена война е факт

http://www.moreto.net/novini.php?n=314599

Новата студена война е факт. Това заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от агенция „Новости”. По думите му, проблемите не може да бъдат решени чрез бойни действия и връщане към милитаризацията. Той допълва, че е необходима конструктивна политика и водене на диалог.

София търси кой да чисти "Люлин" и "Младост" срещу 80 млн.лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264709_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%22%D0%9B%D1%8E%D0%BB%D0%B8%D0%BD%22+%D0%B8+%22%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%

 Столична община скоро ще обяви една от най-големите си поръчки за годината - търси се компания, която да почиства кварталите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша" в продължение на четири години, като по предварителни сметки това ще й струва 80 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от предварително обявление, публикувано от общината. В документа не са определени сроковете, в които ще бъдат приемани документите на участниците. В момента тези райони се обслужват от австрийската фирма "Заубермахер", чийто договор изтича през 2017 г. Това означава, че общината ще трябва да се справи с цялата процедура, включително и евентуалните обжалвания, до края на годината.

Сметопочистване със старите играчи

През март миналата година София разпредели сметопочистването на повечето райони в София за пет години напред. Изключение тогава бяха именно кварталите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша", за които общината имаше договор до 2017 г. Това е най-скъпата дейност в Столична община - за пет години, ако се съди по плащането дотук, София ще плати на всички чистещи фирми общо 450 млн. лв. Прогнозните стойности при миналогодишната поръчка варираха между 27 и 46 млн. лв. на зона за пет години, което изглеждаше занижено спрямо реалните плащания от последните години. Сега очакваната стойност е два пъти по-голяма, но все пак е за най-големите квартали - "Люлин" и "Младост".

Според резултатите от конкурса миналата година фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще чистят половината от територията на Столичната община в следващите пет години.

"Титан София Център 1" - собственост на "Нелсен чистота" (на "Титан") с 60% и "Ай Ес Ви трейд", свързано с Кирил Домусчиев, ще почиства Зона 1 (районите "Средец", "Лозенец" и "Студентски") и Зона 7 ("Възраждане", "Оборище", "Триадица") до 2020 г. "Титан София Изток 1" - "Титан БКС" (собственост на "Титан интернешънъл холдинг") с 10% и "Търговски център Тракия" на братята Домусчиеви с 90%) пое Зона 2 ("Кремиковци", "Искър", "Панчарево") и Зона 5 ("Връбница"). Зона 3 ("Подуяне", "Слатина", "Изгрев") се почиства от "А.С.А", Зона 4 ("Надежда", "Сердика", "Илинден") - от Консорциум "АЕЦ-Х груп".

Силна конкуренция имаше единствено за Зона 6 ("Красна поляна", "Красно село") заради оттеглянето на "Щрабаг" от дейността. Общинската комисия класира на първо място "Грийн партнърс БКС", която е свързана с дългогодишния монополист в сектора Румен Гайтански-Вълка. Подреждането беше обжалвано, като КЗК не видя проблем, но през есента на миналата година Върховният административен съд откри порок в търга. Според магистратите "отделните оценителни листи, подписани от членовете на комисията, за всеки конкретен участник в процедурата са с абсолютно идентично съдържание както по отношение определения му по всеки технически показател брой точки, така и относно изложените за присъждането им мотиви. Това може да означава единствено че изобщо не е извършена самостоятелна оценителна дейност по техническите показатели от всеки от членовете на комисията в грубо противоречие с изискванията на утвърдената от възложителя методика". Така процедурата се върна в общината и няма информация да е сключен договор.

Още 12 млн. лв. за пътища

В обявлението на общината се посочва още, че ще бъде отворена и обществена поръчка за зимно почистване на пътищата в парк "Витоша", както и на "част от републиканските пътища в границите на София-град" за следващите две години. За целта са отделени 12 млн. лв. В предишната подобна процедура от 2014 г. обединението "Пътища и съоръжения - 2014" спечели зимното поддържане на пътищата в парк "Витоша" и в районите "Овча купел" и Банкя като единствен кандидат. "Трейс груп холд" спечели зимното почистване в районите Панчарево и "Витоша", "Чистота Искър" - в Кремиковци, а "Мегаинвест-холд" - във "Връбница" и "Нови Искър", също тъй като бяха единствените подали оферти във всяка от тези позиции.

За почистването на южната дъга на Софийския околовръстен път и част от пътя София - Самоков през 2014 г. не се яви нито един кандидат, а впоследствие дейността беше разпределена на "Пътища и съоръжения" за зимата на 2014-2015 г. Първоначално общината е прогнозирала, че зимното поддържане на двата пътни участъка ще струва 500 хил. лв., но в крайна сметка е изплатила на фирмата 1.2 млн. лв за 8-месечния срок на договора, става ясно от Регистъра на обществените поръчки. В края на 2015 г. същата дейност отново е разпределена само за един зимен сезон, този път на ЗМБГ АД.

Ангела Меркел: Няма да оставим Гърция в хаос

http://www.cross.bg/gurtziya-merkel-angela-1499944.html

/КРОСС/ Европейският съюз не може да остави Гърция да затъне в хаос заради мигрантския наплив, заяви снощи германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и ТАСС. "Можете ли да повярвате сериозно, че след като страните от еврозоната се бориха докрай, за да остане Гърция в тази зона, година след това, в крайна сметка, да оставим Гърция да затъне в хаос?", попита тя в предаване по телевизия А Ер Де. Канцлерката каза, че поддържа постоянна връзка с гръцкия премиер Алексис Ципрас и отправи призив Гърция да не бъде изоставена на произвола на съдбата. Тя предупреди, че не бива да се предприемат едностранни действия и да се затварят националните граници вътре в ЕС. "Точно от това се боя сега - че някои ще затворят границите си, а други ще страдат. Това не е моята Европа", каза госпожа Меркел. Тя потвърди, че смята за правилни предприетите досега мерки за преодоляване на миграционната криза. На въпрос не е ли необходимо да се промени курсът, тя отвърна: "Не. Защото съм дълбоко убедена, че пътят, по който сме поели, е правилният". Тя осъди нападенията срещу бежански центрове и неотдавнашните антиимигрантски прояви в Саксония, които нарече "отвратителни и ужасяващи". Човешкото достойнство е неприкосновено и това се отнася и за гражданите на Германия, и за пристигащите мигранти, добави Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.  

Дебатът за главен архитект: Бакалов иска всички паркове в София да се свържа с вело ринг

http://offnews.bg/news/n_1/n_624981.html

Вело ринг на свърже всички паркове и велоалеи в София в обща система. Това е един от приоритетите на председателят на САБ Георги Бакалов - един от кандидатите за нов главен архитект на София. Той подчерта, че е необходимо да се развиват транспортните връзки със сателитните селища на столицата, като даде за пример Елин Пелин и Костинброд. Специално внимание ар. Бакалов отдели на развитието на жилищните еко зони в Панчарево, Бистрица, Владая Искър, Банкя и други. На този линк може да наблюдавате представянето на концепциите на 13-те кандидати за главен архитект на София.

Голямата борба на Танов бе за акцизите на горивата

https://www.24chasa.bg/Article/5333470

Голямата борба на Танов бе за акцизите на гориватаГолямата борба на Ваньо Танов бе да събере акциза от горивата, той смяташе, че сивият сектор там е голям. Митниците отбелязаха успехи в тази област, за което ги похвали премиерът Бойко Борисов. Рекордните над 4.565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж, каза Ваньо Танов в началото на годината.

11 двойки се женят днес в Пловдив, интересът е голям

http://pik.bg/11-двойки-се-женят-днес-в-пловдив-интересът-е-голям-news493673.html

11 двойки се женят днес в Пловдив, интересът е голям

Общо 11 двойки ще се венчаят днес в Пловдив. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Радостни обреди" Нина Христова, пише "Топновини".

5 от двойките ще се венчаят в ритуалната зала в Стария град, която е добро състояние след ремонта през 2009 година.  6 от влюбените ще си кажа "Да" в централния дом на младоженеца, който се намира на  улица "Хр.Г.Данов".

"29 февруари е оригинална дата за младоженците, защото тя се пада веднъж на четири години. За този ден отчитаме голям интерес, защото е понеделник. В делничните дни сватбените ритуали определено са по-малко", каза Нина Христова.

Първата сватба започна в 10 часа, тържества ще има в 11.00,11.30 и след 13.00 часа.

 29 февруари е 60-ият ден в годината според григорианския календар, появявайки се в годините, които са кратни на 4. Такива години се наричат високосни. Това означава, че 2000 година е високосна, както ще бъде и 2400-ната, но не и годините 1900, 2100, 2200 и 2300.

Другата интересна дата през тази година според Христова е 16.06. Засега за нея има само една заявка, пада се четвъртък.

Запечатаха колонка на бензиностанция в Сливен, проверките продължават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555489

Една запечатана колнка за дизелово гориво и три проверени обекта по време спецакция за пресичане на престъпни практики при търговията с горива в сливенско, съобщиха от ОДМВР Сливен. Акцията е проведена под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на територията на страната. Проверките в Сливен са извършени съвместно от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към ОДМВР-Сливен, ТД ДАНС, НАП-Сливен, Държавна агенция за ...

Google почете с дудъл високосната година

http://econ.bg/Новини/Google-почете-с-дудъл-високосната-година_l.a_i.715728_at.1.html

Международната търсачка Google почете с днешния си дудъл високосната година. Нуждата от налагане на допълнителен ден на всеки четири години идва от...

Level of Danube River at start of Bulgarian section increases

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264708_Level+of+Danube+River+at+start+of+Bulgarian+section+increases

  Level of Danube River in the beginning of its Bulgarian section has increased over the past twenty-four hours, the local hydro-meteorological station announced. 
Close to Novo Selo, the level of water has increased by 8 cm and the water surface elevation is 586 cm. Close to Vidin, the level of the water registered a 11 cm increase and the water surface elevation is 635 cm. Close to Lom there is a 9 cm increase to 644 cm, while close to Oryahovo – a 11 cm increase to 518 cm.
Temperature of the water close to Novo Selo is 7.1°C.

Крепостта "Царевец" вече с озвучителна информационна система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333485

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново е с функционираща озвучителна информационна система. Чрез нея туристите получават информация за обектите и експозициите на Регионалния исторически музей, работното им време, за атракциите и предстоящите културни събития в града.
Съобщенията са на български и английски език,
Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново е с функционираща озвучителна информационна система. Чрез нея туристите получават информация за обектите и експозициите на Регионалния исторически музей, работното им време, за атракциите и предстоящите културни събития в града. Съобщенията са на български и английски език,

Мъж почина, докато шофира

http://www.cross.bg/muzh-pochina-dokato-shofira-1499943.html

/КРОСС/Мъж е починал, докато е управлявал автомобила си, вследствие на което автомобилът се е ударил в автобус 111. Няма пострадали пътници в автобуса.  Катастрофана е станала на столичния булевард "Александър Малинов" тази сутрин. Сигналът към МВР е подаден в 7,45 часа. На място са пристигнали екипи на „Пътна полиция" и на Спешна помощ. 

Това клипче със сигурност ще ви умили (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5333481

Това клипче със сигурност ще ви умили (видео)Учени са установили, че гледането на снимки и видеоклипчета на животни, успокоява и ни прави по-щастливи. Ето защо решихме да ви подарим доза щастие и спокойствие, като публикуваме клипче от сутрешния тоалет на едно бебе маймунка. Със сигурност ще ви умили.  Вижте видеото

Верижна катастрофа край Сандански

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555488

Верижна катастрофа спря временно трафика на главен път Е-79. Произшествието е в района на Сандански, информираха от "Пътна полиция". Гръцки гражданин, който карал "Тойота" с превишена скорост, се ударил в преминаващи два микробуса. Инцидентът е в лентата за насрещно движение. Няма пострадали и в трите автомобила....

497 са кандидатите за районни прокурори

http://pik.bg/497-са-кандидатите-за-районни-прокурори-news493671.html

497 са кандидатите за районни прокурори

497 кандидати са се явили на конкурса за свободни длъжности за „прокурор” в районните прокуратури. 43 са свободните места, за които те кандидатстват по обявения с решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 62/16.12.2015 г.

Двама от допуснатите до писмения изпит са се отказали, съобщават от ВСС. Изпитът се е провел на 27 февруари 2016 г., в 272 аудитория на Софийски университет „Св. Климент Охридски” . Пропускът в сградата на университета е бил осигурен от служители на Главна дирекция „Охрана” при Министерство на правосъдието. Членовете на първа конкурсна комисия са: Мариана Благоева Калинска – Захманова - председател, Надежда Генова Борисова, Ваня Александрова Иванова, Мариана Никова Ибришимова, доц. д-р Валентин Недев, а на втора конкурсна комисия: Десислава Тенкова Калайджиева - председател, Лилия Маринова Микова, Любен Владимиров Владинов, Ивайло Димитров Иванов, проф. дюн Маргарита Иванова Чинова и Мария Илиева Макрелова.

 

Greek tourists in Bulgaria’s Bansko dropped by 15-20% because of border blockade: mayor

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264707_Greek+tourists+in+Bulgaria%E2%80%99s+Bansko+dropped+by+15-20%25+because+of+border+blockade%3A+mayor

 “According to initial information, there is a 15% to 20% decrease in the number of Greek tourists at the Bulgarian mountain resort of Bansko over the past months because of the blockade of the Bulgarian-Greek border,” said Bansko Mayor Georgi Ikonomov, speaking forRadio FOCUS.
“However, there is an increase in the number of Bulgarian tourists, as well as of tourists from Russia and Turkey,” the mayor added. 
“There was a period in which the holidays of the schools in Turkey and Bulgaria coincided and then Bansko was full, despite the lack of Greek tourists,” Mr Ikonomov remarked. 
He commented further that there was also an increase of the Macedonian tourists.
The mayor pointed out that the Greeks were still one of the best and most loyal tourists in Bulgaria. 

Тенденция: Все повече шофьори държат под седалката предмети за самозащита

http://pik.bg/тенденция-все-повече-шофьори-държат-под-седалката-предмети-за-самозащита-news493668.html

Тенденция: Все повече шофьори държат под седалката предмети за самозащита

Кози крак под седалката, крак от стол, мачете, щанга, лопата, 20-сантиметров нож във вратата, бокс, бухалка в багажника, електрошок и телескопична палка от закалена стомана. Това са само част от предметите, които носят шофьорите в колите си за самозащита в случай като този от Околовръстното шосе в София.

При инцидента гардовете на осъдения за наркотици Ториното пребиха с палки семейство спортисти. Агресията е била предизвикана след подаден сигнал с клаксон, засилчане и псувни. Веднага след инцидента започна дискусия, в която шофьори споделиха във Фейсбук дали са ставали жертви на подобна агресия и какви средства за самозащита използват.

Почти всеки потребител споделя, че е ставал обект на агресия на пътя, стигаща до саморазправа или заплахи с оръжие. В 60-70% имат разрешен от закона предмет, който носят в случай на необходимост, пише "Телеграф".

 

Хванаха шофьора убиец от Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333475

Шофьорът, който блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга, е бил задържан, предаде БГНЕС. Едната жена почина на място, другата все още е в болница със счупена дясна подбедрица и наранявания на дясното рамо.
Катастрофата стана на кръстовище в града на 11 февруари около 7:00 часа сутринта.
Шофьорът, който блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга, е бил задържан, предаде БГНЕС. Едната жена почина на място, другата все още е в болница със счупена дясна подбедрица и наранявания на дясното рамо. Катастрофата стана на кръстовище в града на 11 февруари около 7:00 часа сутринта.

Изложба представя документи от фондовете на НПМ „Шипка -Бузлуджа" и на ИМ „Искра в Казанлък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554972

Уникална изложба от литографии и снимки на военни кореспонденти, отразявали Освободителната Руско-турска война, ще бъде открита в Паметника на свободата на връх Шипка на Националния празник на страната -3-ти март. Документите са част от фондовете на НПМ „Шипка -Бузлуджа" и на ИМ „Искра в Казанлък, съобщи з врид. директорът на Националния -парк музей Чавдар Ангелов. Освен тази изложба, НПМ „Шипка- Бузлуджа" организира поредица събития, посветени на националния празник. Сред тях са специалната лекция на преподавателката по история на бълга...

Slayer и Anthrax с концерт в София на 31 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_624980.html

Траш гигантите от Slayer и Anthrax ще забият в София на 31 май в Зимния дворец на спорта.  Организатори на събитието са Sofia Music Enterprises, като билетите са вече в продажба в мрежата на Ticketpro. Пропуските са на цена от 60 до 70 лева, като първите двеста продадени билета ще струват от 50 до 60 лева. Това ще е първият концерт на Slayer и Anthrax у нас след фестивала Sonisphere, проведен в София през 2012 г. Тогава двете банди излязоха на една сцена с другите големи траш групи - Megadeth и Metallica. Slayer са създадени през 1981 година и са една от най-влиятелните траш метъл групи в света. Четворката в състав Tom Araya (вокали и бас), Kerry King (китара), Gary Holt (китара) и Paul Bostaph (барабани) създава свой уникален и разпознаваем стил, който им печели любовта на милиони любители на твърдата музика. Бандата е многократно номинирана за най-престижната награда в музикаланата индустрия „Грами“, а през 2007 година печели статуетката за песента „Eyes Of The Insane“. През 2008 музикантите печелят второ „Грами“ за сингъла „Final Six“. Метъл титаните издават в края на миналата година своя 12-ти студиен албум “Repentless”, който ще представят пред българска публика. Членовете на бандата описват най-новия си албум като агресивен, мрачен, бърз, и признават още, че записите за него са били голямо предизвикателство за тях. Освен песни от него, на концерта им в София ще се насладим на всички големи хитове на Slayer. Anthrax също се сформират през 1981 г. в Ню Йорк. Оттогава до днес групата в състав Joey Belladonna (вокали), Frank Bello (бас), Charlie Benante (барабани), Jonathan Donais (китара) и Scott Ian (китара) е продала над 10 милиона копия от албумите си и се е превърнала в една от най-популярните твърди банди в Америка. Също така музикантите експериментират с различните стилове, като през 1991 г. създават съвместно парче с Public Enemy.

Bulgaria Customs Agency director dies

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264706_Bulgaria+Customs+Agency+director+dies

  Vanyo Tanov, Director of the National Customs Agency, has died early this morning,Nova TV reported.
The information has been confirmed by the Ministry of Finance. 
Mr Tanov felt sick early on Monday morning. An ambulance responded to the signal but the customs head deteriorated on his way to the hospital and died in the ambulance.
More to follow. 

"Добре дошли на наградите "Изборът на белите" и още моменти от оскарите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/02/29/2713925_dobre_doshli_na_nagradite_izborut_na_belite_i_oshte/?ref=rss


 (function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Oscars: Chris Rock Asks "Is Hollywood Racist?" #Oscars host Chris Rock asks, "Is Hollywood racist?" in his opening monologue.

Posted by The Hollywood Reporter on Sunday, 28 February 2016 ...

Вижте най-шумните животни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555487

Чрез звуците, които издават, животните общуват с други себеподобни. Те могат да произвеждат много силни звуци. Това им позволява да дадат израз на своите желания, чувства и настроения. Вижте едни от най-шумните животни на планетата Алигаторът Той всъщност няма гласни струни, но това не му пречи да издава шум. Той може да съска, да кашля и да ръмжи.  Под водата той издава инфразвуци, т.е нискочестотни, които се разпространяват на дълги разстояния. Котка мяука, наподобявайки човешки гла...

Европа не може да позволи Гърция да потъне в хаос, заяви Меркел

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/02/29/2714013_evropa_ne_moje_da_pozvoli_gurciia_da_potune_v_haos/?ref=rss


Европа не може да позволи Гърция "да изпадне в хаос", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на фона на дълбокото разделение между страните - членки на ЕС, заради кризата с имигрантите, предаде Би Би Си.

Австрия и няколко балкански страни въведоха ограничения, която остави хиляди имигранти в капан в Гърция.

Меркел заяви, че европейските нации не са се борили за оставането на Гърция в еврозоната, за да я оставят после да потъне в хаос. Канцлерът застана зад решението си...

Кристиан Вигенин: Парламентът постави под натиск външното министерство

http://www.cross.bg/vigenin-raboti-suzdavaneto-1499942.html

/КРОСС/ Парламентарната комисия, която ще проверява има ли намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на България, би следвало най-малкото да изслуша ръководителите на служби и да излезе със становище, че не е в нейните правомощия да работи по случая. Парламентът трябва да се освободи от тази отговорност. Това мнение изрази пред БНР бившият външен министър Кристиан Вигенин. С това решение Народното събрание постави под натиск Министерството на външните работи. Това решение дойде в неудачен момент, категоричен бе Вигенин. Той оприличи действията около създаването на комисията със "слон в стъкларски магазин" и подчерта, че създаването ѝ поставя риск пред държавата. Според Кристиан Вигенин ДАНС, МВР, МВнР трябва да се мобилизират и ако има основания за притеснения от намеса на друга държава, трябва без много шум да си свършат работата. Бившият първи дипломат отбеляза, че ако сега тръгнем просто да разпускаме тази комисия, парламентът като институция ще стане още по-смешен. Това можеше да се коментира по-навреме, предупредих за ефекта от създаването на тази комисия още преди пленарна зала, припомни Вигенин. Не би следвало реакцията на руското външно министерство да доведе до обрат в нашите действия, коментира още Вигенин. Тази размяна на реплики и престрелки между говорители може да бъде само началото, само начален вербален ефект от тези решения, отбеляза той относно разменените мнения между външните министерства на Русия и България по случая

Ето къде ще покажат най-голямата българска светиня на за 3 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264705_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8

 В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.
Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията. 

На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“. Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята. 

Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история.

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

Събитието се реализира с медийната подкрепа на bTV Media Group.

По случай 138-ата годишнина от Освобождението на България на 2 март от 11 часа във Военноморския музей – Варна, ще бъде открита изложбата „Освободителната война – лица и картини“ с художествени произведения, които пресъздават знакови епизоди от Руско-турската война. 

На 3 март вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

Несторов иска архитектите да общуват с граждани писмено, а не очи в очи

http://offnews.bg/news/n_1/n_624979.html

Да се намалят приемните часове за гражданите. Всички комуникации да се осъществяват писмено, за да се намалят възможностите и съмненията за корупция. Това предлага арх. Румен Несторов - кандидат за главен архитект на София. Предвижда още да включи повече дигитализация при архитектурните проекти в НЕГ. Концепцията му предвижда разработване на зелените зони в София с атракции за гражданите, както и да се развиват крайградските зони.

Варненският съд гледа дело срещу жени обвинени в джебчийство

http://www.moreto.net/novini.php?n=314601

Дело срещу три жени обвинени в джебчийство ще гледа днес Районния съд във Варна, научи Moreto.net. 22-годишната Румяна Хр. от Аксаково, 36-годишната Гина Г. от Кнежа и 16-годишната С. Д. - непълнолетна от Игнатиево, са обвинени в кражба на пари, мобилни телефони и портмонета.

Мирослав Живков ще води волейболните национали в Европейската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/29/2714014_miroslav_jivkov_shte_vodi_voleibolnite_nacionali_v/?ref=rss


Мирослав Живков ще е треньор на националния отбор по волейбол при първото участие в Европейската лига. Това е решил селекционерът Пламен Константинов.

Живков е треньор на "Добруджа", с който миналия сезон спечели Купата на България и игра финал в Суперлигата. Тази година отборът се представя силно и отново е в борбата за титлата.

През лятото България ще играе с два отбора в предстоящите турнири - Световната лига и Европейската лига. Тъй като състезанията съвпадат по време,...

Времето през март: Ще има сняг и много дъжд

http://pik.bg/времето-през-март-ще-има-сняг-и-много-дъжд-news493665.html

Времето през март: Ще има сняг и много дъжд

Сняг ще има през март, съобщи в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия синоптикът Красимир Стоев. Доста динамично ще бъде времето през март. Третият месец от годината ще започне с високи температури. През месецът средномесъчната температура ще бъде около нормата, но валежите обаче ще са повече. Почти всяка седмица ще има превалявания, съобщи синоптикът.

На 1 март ще е топло, а от 2 март температурите ще падат, като на 3-4 ще вали, на места на 4-ти валежите ще са много. В средата на второто десетдневие температурите ще се повишат, но отново ще има валежи. От 10 до 15 март ще има сняг.

В планините над 1500 метра при всички случаи валежите ще бъдат от сняг През втората половина температурите ще се повишат. Около 18 март ще има отново валежи от дъжд. През третото десетдневие пак ще има валежи. По-топло ще бъде в средата на третото десетдневие, съобщи Красимир Стоев.

Откриха 27 бежанци, сред които и деца, скрити в товарен влак

http://petel.bg/Otkriha-27-bezhantsi--sred-koito-i-detsa--skriti-v-tovaren-vlak__147021

Илюстрация: Булфото 27 чужди граждани без документи са установени около 22.30 часа вчера във вагон на товарен влак на жп гара "Каспичан", съ...

"Телеграф": Продават марката "Пикадили" за 1.69 млн лева, все още няма кандидати

http://petel.bg/Telegraf--Prodavat-markata-Pikadili-za-1-69-mln-leva--vse-oshhe-nyama-kandidati__147023

Снимка: Булфото Марката "Пикадили" е извадена на тезгяха за продан заради дългове, пише "Телеграф", цитиран от Блиц. Цената е 1.69 милиона л...

Катастрофа стана на столичен булевард заради внезапна смърт на волана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/29/2714016_katastrofa_stana_na_stolichen_bulevard_zaradi_vnezapna/?ref=rss


Тежка катастрофа стана на столичния булевард "Александър Малинов" в София.  Мъж е починал, докато е управлявал автомобила си, съобщи "Нова тв".
 
Останала без управление, колата му пресякла пътя на автобус 111 и двете превозни средства са катастрофирали. 

 
Заради инцидента временно са се образували задръствания в района.

Депутат от ГЕРБ предлага въвеждането на глоби за носене на палки и ножове от деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333450

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев предложи да се възпитава респект към забранените и контролирани вещи у децата, като се започне с налагане на глоби на родителите, заяви той в студиото на „Нова ТВ“.
„Ние не виждаме само едно 16-годишно момче с пистолет, ние виждаме отношения от младежите към всички контролирани, забранени оръжия, опасни предмети и т.
Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев предложи да се възпитава респект към забранените и контролирани вещи у децата, като се започне с налагане на глоби на родителите, заяви той в студиото на „Нова ТВ“. „Ние не виждаме само едно 16-годишно момче с пистолет, ние виждаме отношения от младежите към всички контролирани, забранени оръжия, опасни предмети и т.

Ангела Меркел: Няма да оставим Гърция в хаос

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555486

Европейският съюз не може да остави Гърция да затъне в хаос заради мигрантския наплив, заяви снощи германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и ТАСС. "Можете ли да повярвате сериозно, че след като страните от еврозоната се бориха докрай, за да остане Гърция в тази зона, година след това, в крайна сметка, да оставим Гърция да затъне в хаос?", попита тя в предаване по телевизия А Ер Де. Откриха мъртво прасе с надпис „Мама Меркел“ в Лайпциг Канцлерката каза, че поддържа постоянна връ...

Правят общо събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555485

Общо събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, обособена на територията, обслужвана от „В и К“ – Враца ще се проведе днес. Пет са темите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата. Сред по-важните теми са представянето на отчет за изпълнението на бюджета за миналата година и приемането на бюджет на асоциацията за 2016 г. Началото на заседанието е в 14 часа....

Синоптик от НИМХ при БАН с детайлна лоша прогноза за март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264704_+%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%A5+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%91%D0%90%D0%9D+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D

 Очакваме през март да има сняг. Това е нещо нормално за този месец, така че не бива да се изненадваме. Това заяви пред Нова телевизия синоптикът от НИМХ при БАН Красимир Стоев на въпрос какво време ни очаква през следващия месец.

"Месец март ще започне с доста високи температури. Очакванията ни са средномесечната температура да бъде около нормата. Валежите ще бъдат над нормата. Всяка седмица от месеца ще има по един циклон, който ще ни носи дъжд", коментира той.
 
"Най-много през почивните дни ще вали на 4 март. Тогава дъждовете ще са в цялата страна. Очакванията ни за сняг са в дните между 11 и 15 март", продължи още Красимир Стоев.
 
 
Прогноза за март за района на София от accuweather.com

Отварят Царевец с Шишмановата песен

https://www.24chasa.bg/Article/5333421

Отварят Царевец с Шишмановата песенАрхитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново е с функционираща озвучителна информационна система. Чрез нея туристите получават информация за обектите и експозициите на Регионалния исторически музей, работното им време, за атракциите и предстоящите културни събития в града, съобщиха от общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".

Велчев: Медиите разкриват престъпления по високите етажи на властта, не прокуратурата

http://society.actualno.com/velchev-mediite-razkrivat-prestyplenija-po-visokite-etaji-na-vlastta-ne-prokuraturata-news_526246.html

Не ми е удобно да попитам г-н Сотир Цацаров, но сигурно не е щастлив от бройката разкрити престъпления по високите етажи на властта. Те се разкриват най-вече от медиите, в ТВ студията, но останалите случаи са много редки. Така председателят на Конституционния съд Борис Велчев се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров на конференция, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон у нас. Велчев, цитиран от БГНЕС, обяви още, че дори прокуратурата да разкрие престъпление, тя н

Блокадата по гръцката граница падна изцяло

http://society.actualno.com/blokadata-po-gryckata-granica-padna-izcjalo-news_526247.html

Няма блокада на нито един от граничните пунктове с Гърция, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите. Той уточни, че в неделя следобед са били премахнати всички съоръжения като палатки и барбекюта, а тракторите са изнесени. "На този етап няма условия за контраблокада и се преминава свободно към Гърция през всички контролно-пропускателни пунктове", заяви Арабаджиев пред Радио Пловдив. По думите му българските превозвачи остават в готовност да блокират вноса на гръцка земеделска продук

Задържаха 27 нелегални имигранти на жп гара "Каспичан"

http://shumen.actualno.com/zadyrjaha-27-nelegalni-imigranti-na-jp-gara-kaspichan-news_526248.html

27 чужди граждани без документи са установени малко преди 22.30 часа на 28 февруари във вагон на товарен влак на жп гара "Каспичан". Проверката във влака, който пътувал транзитно от Турция за Австрия, е предприета след получен сигнал. В групата има 11 жени, 7 деца и 9 мъже. По техни данни са от Ирак. Започнато е досъдебно производство за престъпление по чл. 279 ал. 1 от НК. Работата с тях продължава със служители от Дирекция “Миграция”, информира Агенция "Фокус".

Враца бори агресията с мартеници в памет на убития Тодор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333448

Враца бе украсена с над 400 мартеници, които имат за цел да намалят агресията в града след смъртта на Тодор Йорданов. 18-годишното момче загина в началото на януари след бой с братята Иван и Десислав Дамянови. Идеята на общината е хората да бъдат по-позитивни, а стотици Пижо и Пенда вече се усмихват от клоните на дърветата в централната пешеходна
Враца бе украсена с над 400 мартеници, които имат за цел да намалят агресията в града след смъртта на Тодор Йорданов. 18-годишното момче загина в началото на януари след бой с братята Иван и Десислав Дамянови. Идеята на общината е хората да бъдат по-позитивни, а стотици Пижо и Пенда вече се усмихват от клоните на дърветата в централната пешеходна

Ивелина Василева за Банско: Втори лифт или още скандали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264703_%D0%98%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%3A+%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%84%D1%82+%D0%B8%D

 Срещата за Банско ще се състои на 7 март. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR. Екоминистърът заяви, че се надява да се намери консенсусно решение на срещата, на която са поканени всички заинтересовани и засегнати лица.
 ”Темата е чувствителна, защото текстовете на концесионния договор са доста неясни и предполагат различни тълкувания”, каза още екоминистърът. Според нея трябва да се изясни предметът и обектът на договора, защото след подписването на концесионния договор нормативната уредба е променяна.

”Икономическото развитие трябва да бъде свързано с опазване на околната среда”, подчерта екоминистърът. По думите й това обаче не означава да спрат инвестициите, а да бъдат проектите законосъобразни.

Кметът на Разград не отстъпва за стадиона на "Лудогорец"

http://frognews.bg/news_107733/Kmetat-na-Razgrad-ne-otstapva-za-stadiona-na-Ludogorets/

Решението за това дали футболен клуб „Лудогорец” ще остане в Разград е изцяло на ръководството на клуба. Това заяви кметът на Разград Валентин Василев пред bTV.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314600

Няколко района са без вода днес във Варна, съобщиха от ВиК за Moreto.net. - До 19 часа вода няма да имат местностите Траката, Евксиноград и Манастирски рид, - До 13 часа вода няма да има в района на ул. "Крим", бул.

Златото се превръща в най-добрия инвестиционен актив на годината

http://econ.bg/Новини/Златото-се-превръща-в-най-добрия-инвестиционен-актив-на-годината_l.a_i.715727_at.1.html

Златото, най-ликвидната стока в миналото, се завръща като предпочитан инвестиционен актив от началото на годината, посочва Bloomberg. Стойността на...

А. Райчев: Съдбата на реформаторите ще се реши на избори

http://www.cross.bg/blok-reformatorskiya-raiichev-1499941.html

/КРОСС/ Реформаторският блок има толкова разделителни линии, че е трудно да се каже кой е Реформаторския блок в момента, смята председателя на Института за дясна политика Нено Димов. Според социолога Андрей Райчев спорът в Реформаторския блок кой е лидер - Меглена Кунева или Радан Кънев, е завършил с това, че и двамата са лидери, само че на едни парчета.  В студиото на БНТ Райчев и Димов коментираха бъдещето на Реформаторския блок. Като цяло това споразумение беше съвсем излишно, според нас, от гледна точка на това, че управленската формула продължава да съществува макар и не с пълната подкрепа на Реформаторския блок. Това споразумение не даде нищо ново, освен да задълбочи вътре разделението в Реформаторския блок. Проблемите в Реформаторския блок се задълбочават и очевидно времето за решаване на тези проблеми отдавна е изтекло и изборът ще бъде един - те вероятно няма да се явят в този вид на следващите парламентарни избори. До тогава ще се крепят някъде заради правилника на парламента, коментира Нено Димов, председател на Институт за дясна политика. Андрей Райчев посочи, че 13 депутати ще останат с Кунева, 10 с Радан Кънев. Правилникът на парламента обаче е такъв, че те не могат да се разделят на две парламентарни групи. Ако г-н Кънев имаше 14 депутата, а другите 9, бъдете сигурни, че групата вече щеше да е напуснала, но тук г-н Кънев не може да обяви бунт по силата на простия факт, че резултатът от бунта вече е предизвестен и той ще изгуби думата

Може ли Иран да се промени?*

https://www.24chasa.bg/Article/5332553

Може ли Иран да се промени?* Адел бин Ахмед ал Джубейр, Може ли Иран да се промени? Светът очаква от Иран признаци на промяна, надявайки се, че той ще се превърне от революционна държава в уважаван член на международната общност. Вместо да се противопостави на международната изолация, за която сам си е виновен, Иран реши да прикрие своята подкрепа за тероризма и

Снегът се завръща след 8-и март

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5333455

Веднага след 8 март - международния ден на жената, баба Марта ще покаже, че може да бъде и сурова. Температурите ще тръгнат трайно надолу. Ще има чести валежи, като към средата на месеца се очаква валежите да преминават и в сняг, съобщава бТВ.
Преди това обаче утре температурите все още ще бъдат високи. Максималните ще бъдат между 13 и 18 градуса.
Веднага след 8 март - международния ден на жената, баба Марта ще покаже, че може да бъде и сурова. Температурите ще тръгнат трайно надолу. Ще има чести валежи, като към средата на месеца се очаква валежите да преминават и в сняг, съобщава бТВ. Преди това обаче утре температурите все още ще бъдат високи. Максималните ще бъдат между 13 и 18 градуса.

Григор Димитров запази позицията си в световната ранглиста

http://www.moreto.net/novini.php?n=314596

Първата ракета на България по тенис Григор Димитров остава №26 в световната ранглиста и през тази седмица. След участието си на турнира в Акапулко и достигането до четвъртфиналите Гришо събра актив от 1420 точки, но не успя да се придвижи напред в класирането.

12 години затвор за мъж, блудствал с петгодишно дете

http://pik.bg/12-години-затвор-за-мъж-блудствал-с-петгодишно-дете-news493659.html

12 години затвор за мъж, блудствал с петгодишно дете

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен състав на Шуменския окръжен съд осъди на 12 години лишаване от свобода 30-годишния Румен Алексиев, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Той ще изтърпява наказанието си при първоначално строг режим.

30-годишният Алексиев беше обвинен от Окръжната прокуратура в Шумен за блудство с малолетно дете, извършено при условията на опасен рецидив – престъпление по член 149, ал. 5, т. 3, във връзка с член 149, ал. 1, във връзка с член 29, ал. 1, буква „а“, във връзка с член 54 и член 58а, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 9 юли 2015 год. пред жилищен блок в Шумен играели две момчета – на 8 и на 5 години. Когато децата забелязали съседа си Алексиев, от когото се страхували, решили да си тръгнат. Алексиев повикал по-голямото момче, придърпал го във входа и го заплашил.

После извикал петгодишното момченце, заповядал на по-големия да напусне входа и блудствал с него. Осемгодишното момче чуло плача на приятелчето си и веднага съобщило на майка си, че Лудия, както бил известен с прякора си Алексиев, е направил нещо с него. След блудството 30-годишният насилник побягнал.

Петгодишното дете разказало какво се е случило и Алексиев бил задържан след издирване два дни по-късно. Румен Алексиев е осъждан за грабеж,изтърпял ефективно присъда от две години лишаване от свобода. Освободен е от затвора след изтърпяването на наказанието си на 19 ноември 2013 год. Присъдата на Шуменския окръжен съд може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

 

Какво не трябва да правим на 29 февруари според суеверията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555482

2016 година е високосна. Според народни вярвания през нея не бива да се развеждаме и да сменяме работата си, твърди rambler.ru. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни. В ден като днешния - 29 февруари Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с различни суеверия...

Гореща мода в прегръдките на Пирин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264702_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD

Катя Дунева представи новата си мода за аристократи.  
Втората вечер на модната седмица  в Клуб Хотел Мурите съвпадна със  седмия рожден ден на хотела. Вечерта мина с много празнично настроение, шампанско и танци, на фона на фешън дефиле и жива музика.

Чаровната дизайнерка на Оренда Фешън груп Катя Александрова представи новата си колекция дамски рокли за сезон 2016. Изящните модели дефилираха в  блестящите вечерни тоалети на Оренда, начело с лицето на модната седмица  красивата  Жана Янева , мис Вселена 2012 г и любимка на милиардера Доналд Тръмп.

Дизайнерската колекция  впечатли с живи цветове, свободно падащи материи, подчертаващи женствеността наред с дълбоки деколтета на  гърба. Специален гост беше сървайвърката Силвия Радулова, която също се включи в ревюто, демострирайки страхотна спортна форма и сексапил. Приятна изненада беше и колекцията от облекла за езда на шампионката по конен спорт и дамско авто рали Катя Дунева. Красавицата с всестранни таланти успешно се изяви в амплоато на млад дизайнер с  колекцията Horse Fashion Edition, вдъхновена от традициите на английските аристократи,  изпълнена от луксозни материи и с отлична кройка.

Моделите на Sofia Fashion Week – Мартин Божаков, Христо Нечев и Тервел Борисов  представиха  френския  премиум бранд Vilebriquin , любимите бански на Брад Пит.

Младата и перспективна  звезда на бг поп музиката Ева зарадва с денс хитовете си. Домакините от Клуб Хотел Мурите се погрижиха за гостите с изискан коктейл, шампанско  и огромна празнична торта. Цялата звездна група , заедно с организаторът на събитието  Наско Лазаров от ПРофайл и собственика на хотела г-н Стоян Стоянов,  духнаха свещичките за годшнината на елегантния хотел, който вече 7 години е място за релакс и забавления на родни ВИП личности.

Сред специалните гостите бяха още изпълнителят Мойсей, брат му Даниил Стойчев, футболистът Славчо Тошев, Мира Добрева, Жоро Торнев, Диляна Попова и др.

_MG_5154 _MG_5156 _MG_5157 _MG_5172 _MG_5174 _MG_5182 _MG_5216

Дебелец остава без вода до 14 ч.

http://pik.bg/дебелец-остава-без-вода-до-14-ч-news493656.html

Дебелец остава без вода до 14 ч.

Във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 29.02.2016 г. (Понеделник) дo 14:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo зa гр. Дебелец.

От водоснабдителното дружество се извинявaт зa пpичинeнитe нeyдoбcтвa като обещават пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Бабата на бияч от Околовръстното: Аз също бих скочила като него

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264701_%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%87+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+%D0%90%D0%B7+%D1%81%D1%8A%D1%89%D

 "За мен той е най-добрият. Повреди си ръката на бокса и се отказа от спорта. Той не е агресивен, нито е криминално проявен. Каза ми, че е започнал да работи като охрана, но не е за по телефона какво точно прави". Това заяви пред Нова телевизия Мария, бабата на Христо, един от арестуваните биячи на Околовръстното.

"Моят внук най-много мрази да го псуват на майка. И аз, ако бях на негово място, и аз щях да скоча по същия начин. Нищо не мога да го посъветвам, защото той е по-умен от мен. Освен да си хваща багажа и да бяга през граница", коментира още тя.

Преди дни единият от обвинените за побоя на Околовръстното шосе в София проговори, като според неговата версия за скандалния случай жертвата не била набитият, а охранителите. Спрели принудително, след като пребитият впоследствие Васко Наумов ги избутал от пътя. Преди това им показал среден пръст.

Качествените обувки на достъпни цени - големият удар в онлайн търговията

https://www.24chasa.bg/Article/5333459

Качествените обувки на достъпни цени - големият удар в онлайн търговиятаЕдва ли някой има съмнение, че бъдещето принадлежи на онлайн търговията. Нейните предимства са безспорни. От една страна, ни дава възможност да пазаруваме спокойно и комфортно от дома или офиса си, избягвайки изтощителното обикаляне по магазини, блъскането и опашките. От друга страна, го правим в удобен за нас час,

Катя Дунева представи новата си мода за аристократи в Клуб Хотел Мурите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264700_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D1%8F+%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%

     Втората вечер на модната седмица  в Клуб Хотел Мурите съвпадна със  седмия рожден ден на хотела. Вечерта мина с много празнично настроение, шампанско и танци, на фона на фешън дефиле и жива музика.

     Чаровната дизайнерка на Оренда Фешън груп Катя Александрова представи новата си колекция дамски рокли за сезон 2016. Изящните модели дефилираха в  блестящите вечерни тоалети на Оренда, начело с лицето на модната седмица  красивата  Жана Янева , мис Вселена 2012 г и любимка на милиардера Доналд Тръмп.

     Дизайнерската колекция  впечатли с живи цветове, свободно падащи материи, подчертаващи женствеността наред с дълбоки деколтета на  гърба. Специален гост беше сървайвърката Силвия Радулова, която също се включи в ревюто, демострирайки страхотна спортна форма и сексапил.  
     Приятна изненада беше и колекцията от облекла за езда на шампионката по конен спорт и дамско авто рали Катя Дунева. Красавицата с всестранни таланти успешно се изяви в амплоато на млад дизайнер с  колекцията 
Horse Fashion Edition,вдъхновена от традициите на английските аристократи,  изпълнена от луксозни материи и с отлична кройка.

     Моделите на Sofia Fashion Week – Мартин Божаков, Христо Нечев и Тервел Борисов  представиха  френския  премиум бранд Vilebriquin , любимите бански на Брад Пит.

     Младата и перспективна  звезда на бг поп музиката Ева зарадва с денс хитовете си. Домакините от Клуб Хотел Мурите се погрижиха за гостите с изискан коктейл, шампанско  и огромна празнична торта.
     Цялата звездна група , заедно с организаторът на събитието  Наско Лазаров от ПРофайл и собственика на хотела г-н Стоян Стоянов,  духнаха свещичките за годшнината на елегантния хотел, който вече 7 години е място за релакс и забавления на родни ВИП личности.
 Сред ВИП гостите бяха музикантът Мойсей, брат му Даниил Стойчев, футболистът Славчо Тошев, Мира Добрева, Жоро Торнев, Диляна Попова и др.

Шест деца от Елена с награди за изработка на мартеници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555481

Шест деца от Елена бяха наградени в общинския конкурс за мартеници, а други три получиха поощрителни награди. Конкурсът протече в две възрастови категории за участниците. В първата категория се състезаваха деца от 6 до 8 години. Победител в нея е Преслава Стоянова от НУ „Иларион Макариополски“. Втора награда спечели Йоанна Костадинова от същото училище, а трета - Анна Ловецкая. Поощрителни награди бяха връчени на  Божидар Добрев и Стефан Стайков. Във втората възрастова група от 8 до 12 г., първата награда грабна  Йоана Иванова Хараламова от ОУ ...

Ген. Константин Попов: България все повече ще има нужда от армия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264699_%D0%93%D0%B5%D0%BD.+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D

 - Г-н генерал, трябва ли армията на границата да носи оръжие?

 
- Разбира се. Оръжието е част от екипировката на Българската армия. Тя отива на границата, за да респектира, като действа съвмество с колегите от МВР.
 
- Но министър Бъчварова обяви, че военните ще бъдат без оръжие.
 
- При някои задачи, които армията ще изпълнява заедно с жандармерията, няма да се носи оръжие. Например, когато се предвижда
 
непосредствен
 
контакт с голяма
 
група мигранти Тогава войниците ще получават специално оборудване като щитове и палки. По процедура в такива случаи не е целесъобразно да се използва оръжие.
 
- Как обаче в такива счучаи те ще се защитават, ако възникне заплаха?
 
- В такива случаи е предвидено наблизо да се намират наши въоръжени групи в готовност да се намесят. Но повтарям - ако животът на нашите хора е застрашен.
 
- А кога ще носят оръжие?
 
- При патрулиране, при наблюдение и при изпълнението на други задачи, за които засега няма да влизам в подробности.
 
- Ексвоенният министър Бойко Ноев предупреди, че преди да заминат на границата военнослужещите трябва да са максимално осигурени. А не да се пратят в калта и да се крият с найлони, каквито случаи имаше с командировани полицаи.
 
- Взети са необходимите мерки това да не се случи и с армията.
 
- Кой ще командва съвместните екипи от военни и граничари?
 
- По закон ние участваме наравно, но водещата роля е на МВР. И ще се съобразяваме с техните правила и процедури.
 
Армейските групи обаче ще са подчинени на своите командири, които на място ще взаимодействат с колегите си от МВР. Армейската субординация и единоначалие ще се спазват.
 
На границата ние ще действаме не само с колегите от МВР, а с органите на местната власт, с неправителствени организация като БЧК. От наша страна, освен военнослужещи, ще се включат и екипи от Военна полиция, от ВМА, както и ВВС с вертолети за наблюдение. Флотът пък ще получи задачи
 
да усили
 
наблюдението по
 
морската граница
 
- Въпреки опита на армията от мисии зад граница, налага ли се допълнителна подготовка?
 
- Да. Нашите военнослужещи не са тренирани да правят това, на което е научена жандармерията. Затова усилено се готви програма за преподготовка на хората, които ще заминат на границата. Жандармерията и Гранична полиция имат друг начин на мислене и други правила, с които ние тряба да се съобразим.
 
- Как ще бъде организирана логистиката?
 
- Вече е определено колко човека ще отделят формированията, къде ще се включат в охраната на границата, къде ще бъдат настанени за нощуване. Ще дежурят на смени, ще бъдат извозвани с наш транспорт, а на самите места ще бъде развърнат лагер - все едно са на учение: с пирамиди за оръжието, с условия за почивка, с осигурена храна. Гарантирам, че няма да се крият под найлони.
 
Подхождаме изключително сериозно към тази задача, защото съзнаваме, че не става дума за еднократен акт, за кампания. Щом се наложи промяна в закона,
 
значи задачата
 
не е за 5 дни
 
- Г-н генерал, а кое наложи воденето на военен отчет на всички български граждани на възраст от 18 до 32 г.?
 
- Това предложение бе направено, защото ни е необходима по-точна информация при вземане на оперативни решения.
 
- А защо не е попълнен резервът на армията? Още миналата година в него трябваше да са записани 3000 човека, а все още няма и хиляда.
 
- За да имаме достатъчно резервисти, трябва редовно да ги тренираме, а парите за лагери и сборове не са достатъчни. Затова се предлагат и промени в закона за резерва.
 
- Като нов началник на отбраната кои са вашите приоритети, г-н генерал?
 
- Най-важното е България да осъзнае, че на нея все повече ще ѝ трябва Българската армия.
 
Проритетите ми са
 
грижа за хората,
 
модернизация и
 
интеграция
 
Освен това - по-добро взаимодействие, ясни позиции и спазване на принципа на единоначалието. Както и ясно и категорично сътрудничество със съюзниците от НАТО.
 
- Към вашите предшественици на поста имаше критики, че остават в сянката на министрите, че не се чува гласът на военната експертиза. След като Генералният щаб стана щаб на отбраната, като че ли се обезличи?
 
- С риск да се повторя ще кажа отново: България все повече ще има нужда от своята армия. Затова трябва да помислим и за такива промени в закона, които ще позволят щабът на отбраната да бъде дефиниран като стратегически щаб.
 
- А как е сега?
 
- Сега щабът на отбраната е в състава на интегрираното МО и се води като обикновена администрация. Крайно време е
 
да се превърнем в
 
истински военен
 
щаб
 
- Кое налага това?
 
- Налаго го усложнената геополитическа обстановка. Кризите в региона за съжаление все по-упорито приближават България. Това добре се разбира от държавното ръководство, но не е достатъчно. Необходимо е да минем и към практически действия. Надявам се такова отношение да срещнем и от обществото.
 
- Как ще коментирате идеята на депутата Красимир Каракачанов за 6 месеца наборна служба?
 
- Очевидно обществото реагира изключително позитивно на добри идеи. Народът е мъдър. Наборната армия имаше доста кусури, но никой не може да отрече, че от нея момчетата излизаха мъже. Тя възпитаваше в дух на патриотизъм, на работа в екип, учеше ги да действат в екстремни ситуации. Идеята на Каракачанов е добра. По-важното е обаче как и какво точно ще се промени.
 
- Не става дума за връщане на старата казарма от соцпериода, нали?
 
- Не. Има много варианти, но при всички случаи възпитанието на младия българин е на дневен ред.
 
- Има ли проблеми пред проектите за модернизация на армията? Застрашени ли са онези 160 млн. лв., които премиерът обеща за ВВС и ВМС?
 
- Рискове има. Те са ясно осъзнати. Това са сложни процеси, които не зависят само от МО. ВВС и ВМС в случая работят изключително интензивно, бърза се, но в разумни граници. Тези проекти са изключително важни за армията не просто да има някаква техника. Първо, защото това е бъдещето, и второ - защото нова техника означава нов начин на мислене.
 
- Миналата година вижданията на Щаба на отбраната за развитието на Специалните сили претърпяха интересна метаморфоза. Вашето мнение?
 
- Специалните сили са един от приоритетите за развитието на армията. Те са излючително добър инструмент в ръцете на военното ръководство, за да може да се реагира максимално ефективно при евентуални заплахи. Специалните сили ще бъдат преструктурирани.
 
- Как?
 
- Началникът на отбраната вече ще може пряко да ги ръководи и да следи тяхната подготовка. Ще им бъде осигурен отделен бюджет. Отскоро бригадата “Специални сили” има нов, изключително способен и амбициран командир, на когото много се разчита.
 
- Отдавна се говори, че бригадата може да получи допълнително снабдяване с екипировка и техника от партньори от НАТО, но това все не става.
 
- Така е. Ако имаме желание и го превърнем в реални промени, е напълно нормално нашите съюзници да ни помогнат. Те обаче трябва да са уверени, че няма да си хвърлят парите напразно. Разчитаме на тяхната помощ, но основният финансов ресурс за развитието на спецчастите трябва да е наш.
 
- Вие сте военен пилот. Ще продължите ли да летите като началник на отбраната?
 
- Да. И то не защото трябва да си поддържам формата, а защото вярвам, че командирът трябва да бъде близо до хората. Той трябва да излиза от кабинета и да влиза в окопа, да споделя риска, да знае какво става във формированията, за да взема правилните решения. За мен като пилот окопът е кабината на самолета.
 
ВИЗИТКА
 
Роден на 28 август 1961 г.
 
Завършил ВНВВУ “Г. Бенковски”, ВА “Г. С. Раковски” и Военновъздушна академия в САЩ
 
2 пъти е бил командир на авиобаза Граф Игнатиево
 
Служил на командни длъжности в щабове на НАТО в Полша и в Турция
 
Командир на ВВС
 
 Зам.-началник на отбраната
 
Началник на отбраната
 
Пилот на изтребители МиГ-21 и МиГ-29, летял на Ф-16, “Грипен”, “Юрофайтер”
 
Женен, с 3 деца

Мъж кара жени да се влюбват по интернет, после ги изоставя

http://www.cross.bg/zheni-razkazva-internet-1499940.html

/КРОСС/ История за опасен чар, фалшива самоличност и злоупотреба с доверие в интернет, разказва Нова телевизия.   Как може да развиете зависимост към човек, когото не познавате и никога не сте виждали и докъде може да стигне издевателството - разказват две жени, повярвали на виртуален ухажор.Тези жени са влюбени в мъж, когото познават само по глас и от чужди снимки. Откриват го в сайт за запознанства и твърдят, че е успял да ги кара да вярват, че е мъжът-мечта. "Когато съм с него, като го слушам как говори, аз се чувствам най-обичаната, най-желаната, най-ценната. Просто не знам как да го опиша", споделя Калинка. Той се представя като Стефан Стефанов, последовател на Дънов. За няколко години е направил само една грешка да изпрати своя истинска снимка на възлюбената си. Не са се виждали никога на живо и по скайп, защото винаги бил възпрепятстван от смъртоносно заболяване и лечението му в чужбина. Мадлен, една от неговите жертви, разбира, че всичко е измама, когато се натрупали твърде много несъответствия. "Той не искаше да бъдем приятели във Facebook под претекст, че не иска да вижда бившите ми приятели, което е ясна индикация, че този човек нещо крие", разказва тя. Той твърдял, че тренира водна топка и е висок над 2 метра. Истинското му име всъщност е Румен Георгиев, на 45 години, среден на ръст, охранител, женен с дете. Пред Нова отрича да е лъгал жени в интернет. Не е болен от рак, нито е обещаващ ватерполист

Горан Брегович с концерт във Варна на 14 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_624978.html

Легендата на балканската музика Горан Брегович ще свири във Варна на 14 ноември, съобщават организаторите от Loud Concertrs и Елит Мюзик. Брегович ще свири в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта със своя “Оркестър за сватби и погребения”. Тоталните хитове на Горан Брегович от неговата музика за филми и от албумите му – „Месечина“, „Едерлези“, „In the Deathcar“ със сигурност ще вдигнат на крака варненската публика, която от години чака нова среща с любимия си Брега. Няма да липсва и българска връзка на сцената: сръбският музикант редовно включва нашенски ритми и гласове на български народни певици. За радост на феновете ще чуем и песни, които за пръв път ще прозвучат във Варна - те са от последния засега албум на артиста „Champagne for Gypsies“, издаден през 2012 година. Билетите за концерта на Горан Брегович на 14 ноември във Варна влизат в продажба в мрежата на Еventim (www.eventim.bg), магазинитe Office 1 Superstore, Техномаркет, Технополис, OMV, Picadilly от днес, 29 февруари. Ценовите категории са от 30 до 80 лева, в зависимост от местоположението в залата.

Украсиха Враца с 225 мартеници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555479

225 мартеници красят централния булевард на Враца. Общината закичи 15 дървета по централния булевард „Никола Войводов”  по случай 1-ви март. Стволовете на дърветата ще бъдат увити в бял и червен плат, символизиращ здраве, щастие, живот и плодородие.   За предстоящите пролетни празници за жителите и гостите на града ще има още изненади обещават от О...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване