Спират водата на места в София на 15 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558886

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 15 март 2016 г. (вторник).Във връзка с реконструкция на уличен водопровод до бл. 120 в жк "Сухата река" се налага спиране на водоподаването от 8.30 до 20.30 ч. на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района на ул. "Стефан Чомаков", ул. "Ботьо Петков", ул. "Гаврил Кръстевич", бул. "Ботевградско шосе", ул. "Витиня", ул. "Владимир Вазов", ул. "Река Велека", ул. "Тодорини кукли".Във връзка с прекъсване на уличен водопровод на ул. "Пловдив" в жк "Света Троица" се ...

СГС гледа делото срещу Веселин Пенгезов

http://pik.bg/сгс-гледа-делото-срещу-веселин-пенгезов-news501205.html

СГС гледа делото срещу Веселин Пенгезов

На 14 март, понеделник, от 9.30 часа Софийският градски съд ще гледа делото срещу Веселин Пенгезов. На заседанието се очаква да бъдат изслушани свидетелски показания.

Бившият председател на Софийския апелативен съд е подсъдим заедно с още седем души за източване на европейски пари по Оперативна програма “Административен капацитет” и присвояване на средства от програмата през 2008 г. 

34 жертви и над 120 ранени при атаката в Анкара

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p9LRdBD9R7w/

Броят на жертвите от бомбената атака, извършена снощи в Анкара, достигна 34, а ранените, мнозина от които тежко – са 125, съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу. Един или двама от загиналите са нападателите. Мощният взрив бил причинен от автомобил, пълен с експлозиви. Мястото на инцидента е близо до спирка на градския транспорт и до един от офисите на премиера на Турция Реджеп Ердоган. Местните власти вече съобщиха, че един от атентаторите е жена.

Това е третият взрив в Анкара в рамките на последните шест месеца.

Атентати като снощното нападение с кола-бомба в Анкара само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма и тя няма никога да се откаже от правото си да се защитава, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В декларация, публикувана часове след атентата, Ердоган заяви, че терористични организации взимат за мишена цивилни, защото губят борбата срещу силите за сигурност, цитира Кросс.

Като вероятен извършител на нападението беше посочена Кюрдската работническа партия или свързана с нея групировка.

Междувременно Министерството на телекомуникациите и съобщенията забрани достъпа до фейсбук и туитър заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари по повод кървавата баня.

Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ.

И след 1 април: Общината плаща на база км пробег и вместимост на автобусите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558958

Община Пловдив ще разпределя между превозвачите средствата, които от 1 април ще влизат в градската хазна от продажбата на карти и електронни билети за пътуване, съобщи за Дарик радио зам.-кметът по „Транспорт“ Златин Велев. Досега основните приходи на превозвачите се формираха от продажба на билети, карти и получаване на субсидии - държавни и общински. „Методиката на разпределение на средствата се запазва и след въвеждането на електронното таксуване и ще става както досега - на база километър пробег и пътниковместимост на автобусите“, поясни ощ...

Даниел Митов ще участва в заседание на Съвет „Външни работи“

http://pik.bg/даниел-митов-ще-участва-в-заседание-на-съвет-„външни-работи“-news501204.html

Даниел Митов ще участва в заседание на Съвет „Външни работи“

Министър Даниел Митов ще вземе участие редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което ще се проведе на 14 март 2016 г. в Брюксел. Акцент в дневния ред на Съвета е поставен върху контактите с Иран, по-специално в областите на подновяване на ангажимента и двустранната програма.

Ще бъде разгледан и Близкоизточният мирен процес, както и последните събития в Либия и отношенията с Русия. Министрите ще обсъдят възможността за ръководена от Франция среща на върха, посветена на международния мир. 

СГС гледа 3 споразумения с Волен Сидеров

http://pik.bg/сгс-гледа-3-споразумения-с-волен-сидеров-news501203.html

СГС гледа 3 споразумения с Волен Сидеров

В понеделник Софийският градски съд ще заседава по три споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен. Става въпрос за случая в град Батак, станал на 17.05.2011, случая НАТФИЗ от 23.10.2015 г. и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г.

И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата. За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки.

Споразуменията ще бъдат разгледани от 11 състав, 31 състав и 3 състав съответно от 10 часа, 11 часа и 13:30 часа. 

Обсъждат тежки санкции за шофиране в насрещното

http://petel.bg/Obsazhdat-tezhki-sanktsii-za-shofirane-v-nasreshhnoto__148780

Илюстрация: Булфото Тежки санкции при шофиране в насрещното платно и организиране на гонки. Това са част от предложенията за законодате...

Семейство, оцеляло по чудо в Кресненското дефиле: Господ ни спаси. Ще си търсим правата

http://petel.bg/Semeystvo--otselyalo-po-chudo-v-Kresnenskoto-defile--Gospod-ni-spasi--SHHe-si-tarsim-pravata__148781

Семейство е оцеляло на косъм в Кресненското дефиле, след като вчера камък, тежащ половин тон, е ударил колата им. Автомобилът е в много теж...

Ердоган обеща да постави терористите на колене

http://petel.bg/Erdogan-obeshha-da-postavi-teroristite-na-kolene__148782

Снимка: Уикипедия Турският президент Тайип Ердоган излезе с писмено изявление след терористичната атака в Анкара, в което той заявява р...

Преживяване на творческата индивидуалност

http://literature.actualno.com/prejivjavane-na-tvorcheskata-individualnost-news_528192.html

Сега да се запитаме как актьорът в минути на вдъхновение преживява творческата си индивидуалност? В нашия нормален всекидневен живот казваме за себе си „аз“: „аз искам, аз чувствам, аз мисля“. Отъждествяваме това наше „аз“ с нашето тяло, с навиците, с начина на живот, със семейното си и социално положение и т.н. Но същото ли е „аз“ на художника, когато е в творческо състояние? Спомнете си какво се случва с вашето всекидневно „аз“ в щас

Доказателство, че нервните клетки се възстановяват

http://interest.actualno.com/dokazatelstvo-che-nervnite-kletki-se-vyzstanovjavat-news_528478.html

Казват, че нервните клетки не се възстановяват. Както вече е известно, това не така. Освен това новите клетки в мозъка растат цял живот и тази снимка, получена при експеримент с мишки, е първото изображение на нови неврони в жив главен мозък. Често си мислим, че се появяваме на бял свят с вече формиран мозък, но последни изследвания говорят, че количеството неврони в мозъка постоянно расте. Новите неврони основно се появяват в хипокампа – тази част на мозъка, която отговаря за обучението

Може би от април МВР ще успее да си върши част от работата в Интернет

http://society.actualno.com/moje-bi-ot-april-mvr-shte-uspee-da-si-vyrshi-chast-ot-rabotata-v-internet-news_528531.html

Глобите по фишове и актове на КАТ ще могат да се плащат по интернет. Системата трябва да заработи от следващия месец, съобщиха пред "Сега" източници от вътрешното министерство. Плащането на глоби ще се прави без електронен подпис и ще е достъпно за всички. Заявка за издаване на лична карта, шофьорска книжка и паспорт ще се прави онлайн само ако са изгубени или повредени. За първо издаване и когато валидността е изтекла, ще се ходи в полицейското управление, тъй като тогава се изисква сваляне на

Не е изключено да има предсрочни избори

http://bulgarski.pogled.info/news/72258/Ne-e-izklyucheno-da-ima-predsrochni-izbori

/Поглед.инфо/ Предсрочни парламентарни избори не са изключени, каза пред журналисти в Бургас зам.-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от "Фокус".

Стартира мисията ЕкзоМарс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558938

Съвместната мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос "ЕкзоМарс 2016", състояща се от орбитален и спускаем апарат, в понеделник трябва да бъде изстреляна от космодрума Байконур с ракета "Протон", съобщиха Ройтерс и АФП. Изстрелването е насрочено за 9.31 ч. по Гринуич (11.31 ч. българско време). Орбиталният модул TGO (Trace Gas Orbiter) на мисията "ЕкзоМарс" е предназначен преди всичко да открива следи от газ като метан. Малкият спускаем апарат "Скиапарели" ще изпробва технологиите за кацане.

Жертвите на клането в Анкара са 34 души, 125 са ранените

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72257/ZHertvite-na-klaneto-v-Ankara-sa-34-dushi-125-sa-ranenite

/Поглед.инфо/ Турския министър на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу съобщи за 34 загинали при атентата в Анкара. Един или двама от тях са терористите от колата-бомба.

Сноудън: "Събира се информация за всички за всеки случай"

http://svetoven.pogled.info/news/72256/Snoudan-Sabira-se-informatsiya-za-vsichki-za-vseki-sluchai

/Поглед.инфо/ Програмите за проследяване, осъществявани от властите в САЩ, не са помогнали за предотвратяването на нито един терористичен акт. Това разказа бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън в интервю за испанския телевизионен канал "Секста".

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5361577

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Протестите в Бразилия събраха рекорден брой участници

http://svetoven.pogled.info/news/72255/Protestite-v-Braziliya-sabraha-rekorden-broi-uchastnitsi

/Поглед.инфо/ Протестните акции с искане на оставката на президента на Бразилия Дилма Русеф привлякоха рекорден брой участници, предаде ТАСС.

Министрите на външните работи на ЕС търсят нови пътища към Иран

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/72254/Ministrite-na-vanshnite-raboti-na-ES-tarsyat-novi-patishta-kam-Iran

/Поглед.инфо/ Среща на министрите на външните работи започва в Брюксел. Специално внимание ще бъде отделено на въпросите за сътрудничество с Иран.

"Ал Кайда" уби 16 души при атака в курорт в Кот д'Ивоар

http://petel.bg/Al-Kayda-ubi-16-dushi-pri-ataka-v-kurort-v-Kot-d'Ivoar__148774

Илюстрация: Уикипедия Хотел "Етоа дю Суд" в популярния сред чуждестранните туристи курортен град Гранд-Басам в южната част на Кот д'Ивоа...

Температури от 4 до 9 градуса днес в страната

http://petel.bg/Temperaturi-ot-4-do-9-gradusa-dnes-v-stranata__148778

Продължилите валежи намаляват, но все още вали в страната, съобщи синоптичката на "Нова телевизия" Гери Малкоданска. Заради ниските темпе...

Учени обясниха мистерията с Бермудския триъгълник! Вижте защо корабите там се изпаряват

http://petel.bg/Ucheni-obyasniha-misteriyata-s-Bermudskiya-triagalnik--Vizhte-zashho-korabite-tam-se-izparyavat__148779

Илюстрация: Уикипедия След десетилетия на коментари и драми мистерията с Бермудския триъгълник е на път да бъде разрешена. Откриването ...

Откраднаха парите на 80- годишен мъж от с. Медово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D1BCBxrrnOA/

polic1 На 13.03.т.г. около 08.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 80- годишен мъж от с. Медово за това, че чрез счупване на прозорец е проникнато в дома му, откъдето е извършена кражба на сумата от 1 485 лв. Работата по случая продължава.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 3 области в страната

http://society.actualno.com/jylt-kod-za-obilni-valeji-e-objaven-za-3-oblasti-v-stranata-news_528523.html

Жълт код за обилни валежи е обявен за 3 области в страната за 14 март. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Жълт код за опасен вятър е обявен в областите Добрич, Варна и Бургас. Вятърът ще бъде североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Оранжев код е обявен и за силен вятър в морето. Оранжевият код е обявен за областите Бургас-море, Добрич-море и Варна море. Оранжевият код значи, че ще духа силен вятър

Хороскопът за седмицата от 14 до 20 март

http://curious.actualno.com/horoskopyt-za-sedmicata-ot-14-do-20-mart-news_528519.html

Овен Постиженията и успехите, които сте натрупали до момента, действително са нещо, с което можете да се гордеете, но това не означава, че трябва да спирате до тук. Не се страхувайте от промените или към връщане към миналото. Сега е точното време за примирие и възобновяване на стари отношения с приятели от миналото. В петък може да спечелите важен човек на своя страна. Очакват ви приятни моменти с децата ви. Мълчанието е злато, много е важно да се придържате към този принцип в отношенията ви с

Депутатите за пръв път са дали половин милион в хазната от нов данък

http://business.actualno.com/deputatite-za-pryv-pyt-sa-dali-polovin-milion-v-haznata-ot-nov-danyk-news_528524.html

Малко над половин милион лева данъци са влезли в държавния бюджет след облагане на представителните разходи на депутатите. Това е сочи статистиката, след като от миналата година вече парите за нещатни сътрудници, консултации, наемане на помещения и други, давани на депутатите към редовната им заплата, се облагат. По правилник всеки народен представител има право да получава добавка в размер на 2/3 от основното възнаграждение за допълнителни разходи, свързани със заеманата позиция. В резултат

Жълт код за силен вятър е обявен за Бургаска област

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tOsO30B_WL4/

Жълт код за силен вятър е обявен за област Бургас. Според прогнозата на НИМХ към БАН ще духа силен североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек, пориви до 22-24 м/сек. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.
Оранжев код за силен вятър и вълнение е обявен за морето край Бургас. Вятър от север-североизток 17-20 м/с (7-8 бала по Бофорт) с пориви до 24 м/с (9бала). Вълнение 4-5 бала.

Washington Post: Северна Корея твърди, че може да изравни Манхатън със земята

http://petel.bg/Washington-Post--Severna-Koreya-tvardi--che-mozhe-da-izravni-Manhatan-sas-zemyata__148775

Илюстрация: Уикипедия Северна Корея обяви, че може да унищожи Манхатън с удар на водородна бомба, съобщава Washington Post, цитиран от "Фокус". ...

АПИ: Пътищата в цялата страна са мокри, заснежени и обработени

http://petel.bg/API--Patishhata-v-tsyalata-strana-sa-mokri--zasnezheni-i-obraboteni__148776

Илюстрация: Булфото Температурите са в интервала от -3 С° до + 9 С°. Времето над страната е облачно. Слаб до умерен вятър духа в цялата стра...

Един от атентаторите-самоубийци в Анкара е жена

http://petel.bg/Edin-ot-atentatorite-samoubiytsi-v-Ankara-e-zhena__148777

Снимка: АФП Огромна експлозия на кола-бомба разтърси турската столица, отнемайки живота на най-малко 34 души и ранявайки десетки други, п...

Операция "Литани" на израелската армия в Ливан

http://chronicles.actualno.com/operacija-litani-na-izraelskata-armija-v-livan-news_528198.html

Операция „Литани“ е официалното име на израелската инвазия в Ливан през 1978 г. до река Литани. Нахлуването е военен успех, тъй като силите на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) са изтласкани на север от реката. От друга страна, международното недоволство довежда до създаването на ЮНИФИЛ и до частичното изтегляне на Израел. Операцията е предхождана от отвличане на два израелски автобуса от части на "Фатах" и смъртта на 37 от пътниците в тях. До 1977 г. в южен Ливан пал

Температурите днес ще се понижават и минималните ще са между 1° и 6°

http://society.actualno.com/temperaturite-dnes-shte-se-ponijavat-i-minimalnite-shte-sa-mejdu-1-i-6-news_528527.html

В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. По-късно през деня валежите ще спират, а след обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Температурите ще се понижават и минималните ще са между 1° и 6°, максималните - между 4° и 9°. По Черноморието ще бъде предимно облачно. Валежи ще има в южните райони, но около и сле

СГС ще гледа споразуменията със Сидеров

http://politics.actualno.com/sgs-shte-gleda-sporazumenijata-sys-siderov-news_528517.html

Днес, 14 март, Софийският градски съд ще заседава по три споразумения, с които лидерът на "Атака" Волен Сидеров се признава за виновен в три отделни случая. Става въпрос за случая в град Батак, станал на 17.05.2011, случая НАТФИЗ от 23.10.2015 г. и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г. И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата. Депутати

14 са жертвите при нападението на хотел в Код д'Ивоар

http://petel.bg/14-sa-zhertvite-pri-napadenieto-na-hotel-v-Kod-d'Ivoar__148774

Илюстрация: Уикипедия 14 цивилни и двама военни бяха убити неделя при нападение срещу балнеологичния комплекс в град Гранд Басам, източн...

9-часова полицейска акция по сигнал за кучешки боеве край Банско

http://pik.bg/9-часова-полицейска-акция-по-сигнал-за-кучешки-боеве-край-банско-news501179.html

9-часова полицейска акция по сигнал за кучешки боеве край Банско

9 часа продължи полицейската акция по сигнал за подготвяне на незаконни кучешки боеве във ферма край град Банско, на този етап се знае, че са проведени разпити със заподозрени от цялата страна, няма ранени животни.

Към 9 часа вчера полиция атакува ферма за животни, навираща се вляво от пътя Банско-село Баня. Тя е по сигнал за провеждане на незаконни боеве с кучета. Фермата е на двама братя от Банско, които отглеждат в нея животни, сред които и дългокосмести кози.

Самият час на провеждане на акцията навежда на мисълта, че тя е провалена още в зародиш. Тъй като те трябвало да се проведат по-късно през деня. На място е извикан за съдействие на полицията и екип на фондацията „Четири лапи”, за да прегледат „ранените” кучета и да ги настанят в кучкарника край Благоевград.

При полицейската акция има задържани за разпит хора от цялата страна. На този етап не е ясно дали има задържани. Фондацията не са качили в микробуса си нито едно заподозряно за участие в бой куче. Две кучета са качени в полицейска патрулка, според собствениците на фермата, който към този час все още се проверява, приятели от хасковско го посетили, за да им заплоди кучета.

Други пък от страната поискали да купят от неговите четириноги, които според него охраняват стадата му. Той се оплакал, че е натопен от „приятели”, а с ранното си появяване полицията съвсем компрометира акцията. Други пък, пристигнали край Банско казали, че са дошли за кучешка изложба, каквито се провеждат в района. 

СГС гледа делото срещу Веселин Пенгезов

http://pik.bg/сгс-гледа-делото-срещу-веселин-пенгезов-news501173.html

СГС гледа делото срещу Веселин Пенгезов

На 14 март, понеделник, от 9.30 часа Софийски градски съд ще гледа делото срещу Веселин Пенгезов. На заседанието се очаква да бъдат изслушани свидетелски показания.

Бившият председател на Софийския апелативен съд е подсъдим заедно с още седем души за източване на европейски пари по Оперативна програма “Административен капацитет” и присвояване на средства от програмата през 2008 г. 

В БАН ще представят международния проект “ЕкзоМарс”

http://pik.bg/в-бан-ще-представят-международния-проект-“екзомарс”-news501163.html

В БАН ще представят международния проект “ЕкзоМарс”

Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) – БАН организира на 14 март , понеделник, от 14.00 ч. в заседателната зала на Българската академия на науките (ул. „15 ноември“ 1) пресконференция на тема „Представяне на проект „ЕкзоМарс” на Европейската и Руска космически агенции и българската апаратура “Люлин-МО”, която е създадена от Института.

На същия ден в 11.31 ч. българско време се очаква изстрелването на спътника Trace Gas Orbiter (TGO) по съвместния проект „ЕкзоМарс”. Основна цел на проекта е търсене на следи от минал или настоящ биологичен живот на Марс. Спътникът TGO ще изследва съдържанието на газове в атмосферата на Марс, които биха могли да имат биологичен произход, както и ще се картографира подпочвения лед.

Паралелно с това, на борда на спътника ще се провеждат радиационни измервания със създадената в ИКИТ-БАН апаратура “Люлин-МО”. Дозиметричната апаратура “Люлин-МО“ е част от руския неутронен спектрометър FREND на орбиталния спътник TGO на “ЕкзоМарс” и е разработена, и финансирана по договор на ИКИТ-БАН с Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН).

Институтът за космически изследвания и технологии разработва дозиметрична апаратура Люлин-МЛ, като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва във втората фаза на проекта “ЕкзоМарс”, който предвижда доставката на Марс на марсоход и платформа за работа на повърхността на планетата през 2018 г.

В пресконференцията ще вземат участие чл.-кор. Петър Гецов, директор на ИКИТ, проф. Йорданка Семкова и проф. Цветан Дачев. Създателите на дозиметричните апаратури за проекта “ЕкзоМарс” ще направят PowerPoint презентация за работата си по проекта и ще отговарят на въпросите на журналистите. 

Танева ще участва в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

http://pik.bg/танева-ще-участва-в-съвета-на-ес-по-земеделие-и-рибарство-в-брюксел-news501161.html

Танева ще участва в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

На 14 март, понеделник, министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

На заседанието министрите ще обсъждат политиките за решаване на кризата в млечния сектор. 

СГС гледа 3 споразумения с Волен Сидеров

http://pik.bg/сгс-гледа-3-споразумения-с-волен-сидеров-news501160.html

СГС гледа 3 споразумения с Волен Сидеров

На 14.03.2016 г. Софийски градски съд ще заседава по три споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен за случая в град Батак, станал на 17.05.2011, за НАТФИЗ, станал на 23.10.2015 г. и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г.

И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки. Споразуменията ще бъдат разгледани от 11 състав, 31 състав и 3 състав съответно от 10 часа, 11 часа и 13.30 часа. 

Човешка грешка е причинила пожара в Музея на авиацията

http://pik.bg/човешка-грешка-е-причинила-пожара-в-музея-на-авиацията-news501155.html

 Човешка грешка е причинила пожара в Музея на авиацията

Най-вероятно грешка на 75-годишен реставратор е станала причина за пожара, унищожил вчера пет стари ценни експоната в хангар на Музея на авиацията в Крумово вчера.

Въпреки леснозапалимите материали наоколо, той е работил с ъглошлайф и няколко искри попаднали върху крилото на самолета ДАР 1, откъдето е тръгнал огънят.

Реставраторът опитал да потуши пламъците сам с пожарогасител, но не успял. Самият той е получил изгаряния по дясната ръка. Два автентични самолета - ЛАЗ 7-м/ българско производство/ и модел Поликаров-ПО 2 / руско производство/ бяха унищожени в пожара, в критично състояние са репликите на три самолета българско производство Капрони- КБ-1 Пеперуда, Албатрос-2 и недовършения ДАР-1. Всички те са били подготвяни за изложба по случай 12 април-деня на авиацията.

Инцидентът се разследва от Военно окръжната прокуратура в Пловдив. Щабът на отбраната обяви дарителска акция за възстановяване на загубените експонати. 

Кой е българският Доналд Тръмп?

http://petel.bg/Koy-e-balgarskiyat-Donald-Tramp-__148773

Кой е българският Доналд Тръмп?  Той има една жена, 5 деца и около 100 милиона лева в сметката. Занимава се с частен бизнес от 91 година и в ...

Изложба на Красимир Джидров в галерия „Средец”

http://pik.bg/изложба-на-красимир-джидров-в-галерия-„средец”-news501151.html

Изложба на Красимир Джидров  в галерия „Средец”

На 14 март от 18:00 ч. в галерия „Средец” на Министерство на културата се открива изложба графика и керамика на Красимир Джидров. „Времето ми даде възможност да работя в различни материали. Тази изложба е плод на последната ми любов – литографията, и първата – керамиката”, споделя авторът за предстоящата си експозиция.

Той разкрива, че основната тема на експозицията е тази за преклонението му пред жената, „защото Бог, или който и да е там горе, не е създал нищо по-хубаво от нея”. „След това идва ябълката, грехът, и всичко останало в света, в който живеем, и в края… или в началото идва рисунката… Аз съм пред вас и естествено в основата е онова нещо, вдъхновяващо правенето и възприятието”, споделя още Красимир Джидров и цитира думите на изкуствоведа Ернст Гомбрих: „Няма такова нещо като „изкуство“, има само художници.“ Останалото, според Джидров, е в ръцете на времето.

Красимир Джидров е професор в катедра „Керамика“ на Националната художествена академия (НХА). Роден е през 1947 г. в София. Завършва художествената гимназия „Илия Петров”, а след това и специалност „Керамика” в НХА през 1972 г. Член е на Съюза на българските художници. След 1990 има самостоятелни изложби в София в галериите: „Арт 36“, „Райко Алексиев“, „Ракурси“, в гр. Пловдив – „Есенни изложби“, „Старата къща“, „Арт спектър“, в гр. Бургас – галерия „Неси“, в гр. Несебър, гр. Созопол, гр. Русе, гр. Благоевград, гр. Троян и др. Автор е и на редица изложби в чужбина – Румъния, Хърватия, Македония, Турция, Австрия и др.

Изложбата на Красимир Джидров може да се види от 14 до 25 март т. г. в галерия „Средец” на бул. „Ал. Стамболийски” 17 в столицата. 

Цветанов: Кметовете имат нужда от стабилно правителство

http://pik.bg/цветанов-кметовете-имат-нужда-от-стабилно-правителство-news501153.html

Цветанов: Кметовете имат нужда от стабилно правителство

„През 2007 г. започнахме с един кмет на община в Старозагорска област, а в момента имаме петима кметове на общини, 67 кметове на кметства и 80 общински съветници. Усещат се истинските резултати от реално свършената работа“. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе в Стара Загора за среща с актива на партията от областта. На срещата присъстваха ръководствата на общинските структури в региона, кметовете и общинските съветници на ГЕРБ от Старозагорска област, както и ръководствата на присъдружните организации. „Изключително важно бе в Стара Загора и Казанлък да спечелим на първи тур, да затвърдим позициите си в Раднево и Мъглиж, да покажем лице и в бастионите на нашите политически опоненти, какъвто бе случаят в Павел баня и Николаево“, посочи Цветанов. Той заяви, че безапелационният победител в областта е кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който се нареди редом до кметовете на София и Бургас. „Благодаря на старозагорци и структурите на ГЕРБ, че Живко Тодоров спечели безапелационна победа още през 2011 г.“, каза той.

Цветан Цветанов заяви, че Живко Тодоров е един от най-перспективните политици в партията. Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че структурите на партията не трябва да се успокояват от постигнатото. “Трябва да сме самокритични и да сме винаги сред хората, за да бъдем близко до проблемите им и да намираме работещи решения. Кметовете искат стабилно правителство, силна изпълнителна власт и силна политическа воля за политики, които стигат до хората.

При политическа нестабилност, каквато имаше през 2013-2014 г. кметовете изпадат в изключително трудна ситуация“, обясни Цветан Цветанов. Кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент ще бъдат обявени през май-юни, каза още Цветанов. “Искам да разсея всякакви слухове за разнобой между мен и премиера Борисов относно нашите кандидати. Тези неща се тиражират от пет години и винаги се засилват преди избори. Ние много сериозно се подготвяме за предстоящите президентски избори и разчитаме изключително силно на нашите структури“, подчерта той. 

Стотици хиляди искат оставката на Дилма Русеф

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/14/2722416_stotici_hiliadi_iskat_ostavkata_na_dilma_rusef/?ref=rss


Стотици хиляди бразилци изпълниха улиците на големите градове в страната в протест срещу президента Дилма Русеф. Това засилва натиска над нея да подаде оставка и задълбочава политическата криза, докато икономиката е в най-тежката рецесия от едно поколение насам, коментира "Ройтерс".
Демонстрациите започнаха през миналата година и след кратко затишие се възобновиха покрай новите разследвания за корупция, пране на пари и злоупотреби от хора от най-тесния кръг около нея.
След като...

Уникален Рок фестивал на независимостта стягат кметовете на Ловеч и Каварна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558937

Уникален Фестивал на независимостта ще се проведе в бившата казарма в Ловеч в почивните дни около Деня на независимостта 22 септември. Това съобщиха кметът Корнелия Маринова и бившият градоначалник на Каварна Цонко Цонев, известен като Кметъла. По думите му фестивали са се организирали на много места - на плажове, стадиони, в центрове, на площади, но никога досега у нас не са били в казарма. „Сега ходих да я видя, много е хубава, става за рокаджийски концерти", каза Цонев. Фестивалът на независимостта ще бъде на 22 и 23 септември. В казармата щ...

14 март - Световен ден на съня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558967

На 14 март човечеството отбелязва Световният ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.Разбира се, това не значи, че днес ни е позволено да пренебрегнем будилника и да прекараме още няколко часа в царството на Морфей. Нито пък, че шефът няма да ни се скара, ако позъкъснеем за работа, защото дори и днес петък е работен ден.Акцентите в отбелязването на Световния ден на съня имат за цел да информират обществеността, ч...

НС на БСП прие проект на декларация „125 години БСП”

http://pik.bg/нс-на-бсп-прие-проект-на-декларация-„125-години-бсп”-news501150.html

НС на БСП прие проект на декларация „125 години БСП”

НС на БСП подкрепи проект на декларация „125 години БСП”. В нея са залегнали основните характеристики на партията: БСП е партия на хората на труда, свързана със съдбата на България. През различни периоди партията съчетава съпротивата и съзиданието. БСП се обявява твърдо срещу експлоатацията, дискриминацията, диктатурата и фашизма. В декларацията на левицата се заявява, че БСП винаги е била републиканска партия. Нейната водеща кауза от самото й създаване досега е преодоляване на капитализма и постигане на социалистическо преобразуване на българското общество, а също и отстояване на мира.

В декларацията си социалистите заявяват, че БСП е партия, преживяла много преходи, но не е преходна партия. Призванието на БСП днес, като лява национална партия, е да гарантира достоен живот на всеки, без унизяващ недоимък и страх за утрешния ден, да модернизира икономиката на страната и да отстоява  българските интереси.  

Националният съвет възложи на работната група по подготовка на документа да прецени направените предложения за редакция. След това текстът да се предостави на общинските партийни организации във връзка с предстоящите конференции и общи събрания по места. В изпълнение на свое решение от 23 януари 2016 г., НС на БСП прие правила за провеждане на избор на национални органи на партията на 49-ия Конгрес. За първи път те са обединени в изричен документ.

Правилата са в съответствие с Устава на БСП. Те гарантират откритост, публичност и равнопоставеност, както по отношение на дискусиите по политическите въпроси в конференциите и общите събрания на общинските, районните и градските организации, така и относно направените предложения за местните и национални партийни органи. Регламентът призовава за коректен тон на кампанията и не допуска дискредитиране в партиен и в личностен план.

Правилата създават предпоставки дискусията в рамките на отчетно-изборната кампания и Конгреса да се концентрира върху политики, а не върху лични амбиции и персонални противопоставяния. НС на БСП единодушно избра члена на ИБ на НС на БСП и евродепутат от БСП/ПЕС Георги Пирински за главен редактор на списание „Ново време”. 

Времето на 14 март: На места дъждът ще се примесва със сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558969

През нощта и в сутрешните часове валежи ще има главно в югозападната половина от страната. В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. По-късно валежите ще спират, а след обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Температурите ще се понижават и минималните ще са между 1 и 6 градуса, максималните - между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месец ма...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354719

Валери Симеонов, председател на ПГ на ПФ в 43-ото НС, председател на партия НФСБ, 61 г.
Георги Петков, футболист, 40 г.
Искрен Веселинов, депутат от ПФ в 43-ото НС, 44 г.
Д-р Петър Берон, зоолог, биоспелеолог, депутат във ВНС, зам.-председател на 40-ото НС, 76 г.
Д-р Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК, общински съветник в Лом, 52 г.
Валери Симеонов, председател на ПГ на ПФ в 43-ото НС, председател на партия НФСБ, 61 г. Георги Петков, футболист, 40 г. Искрен Веселинов, депутат от ПФ в 43-ото НС, 44 г. Д-р Петър Берон, зоолог, биоспелеолог, депутат във ВНС, зам.-председател на 40-ото НС, 76 г. Д-р Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК, общински съветник в Лом, 52 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване