Жители на бунт заради застрояването на Манастирски ливади

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265549_%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9

 Манастирски ливади недоволстват от лошата инфраструктура в застроения с нови жилища район. В знак на протест те блокираха кръстовището на улиците Тодор Каблешков и Боянски водопад вчера. Протестиращите внесоха в Oбщината подписка, с която настояват за спешни мерки, които да осигурят алтернативни, безопасни маршрути за придвижване на пешеходците и приемане на подробен устройствен план. От Столичната община обясниха, че са наясно с проблемите и вече работят по решаването им. Кметът на район Триадица Николай Терзиев проведе работна среща с Инициативен граждански комитет и обеща до 15 дни да бъде отворен отново пешеходният достъп в квартала от страната на Тодор Каблешков.

www.19min.bg/news/8/74293.html

Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Турция

http://pik.bg/росен-плевнелиев-поднесе-съболезнования-на-президента-на-турция-news501400.html

Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Турция

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод терористичния акт в турската столица Анкара на 13 март. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

„От името на българския народ и от мое име изказвам най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в резултат на кървавия терористичен атентат в Анкара, при който загинаха десетки и бяха ранени стотици невинни граждани. Република България остро осъжда тероризма и за пореден път заявява своята решимост, съвместно със своите партньори, да продължи борбата с тази международна заплаха. Надявам се, че много скоро организаторите на този варварски акт ще бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона“, пише държавният глава Росен Плевнелиев до президента Реджеп Ердоган, като пожелава бързо възстановяване на ранените. 

Съдът осъди "Монитор" за публикации срещу Антоанета Цонева и Асен Генов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722550_sudut_osudi_monitor_za_publikacii_sreshtu_antoaneta/?ref=rss


Софийският районен съд (СРС) осъди "Монитор" по дело, заведено от Антоанета Цонева и Асен Генов по повод публикации, че те са плащали на протестиращи за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров, научи "Дневник".

Заглавието на публикацията е "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов" и че "се е родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.".

Исковете, заведени от двамата, са за непозволено увреждане, като съдът приема, че твърденията в статията са лъжа и написаното уронва честта и достойнството на Цонева и Генов. Съдът е записал в решението си, че не са събрани доказателства за твърдените в статиите факти и уважава в пълен размер исковете на двамата - за по 4500 лв. Освен това съдът осъжда "Монитор" да плати разноските по делото.

"Определянето на обезщетението от съда съгласно разпоредбата на чл. 52 от ЗЗД е по справедливост. В конкретния случай и съобразно приетите по делото доказателства съдът намира, че обезщетението следва да е в пълния претендиран размер на 4500 лв. за всеки от ищците, като съображенията за това са следните. По делото се установи както от публикациите в интернет, така и от разпита на свидетелите, че ищците са известни в обществото като участници в неформалната организация "Протестна мрежа". Същите са претърпели твърдените от тях неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на честта и достойнството им, което се установи от показанията и на двамата разпитани свидетели. По отношение на размера на исковете съдът намира, че претендираните обезщетения от всеки от ищците не са в прекомерен размер, за да бъдат основателни възраженията на ответника за наличието и на други публикации срещу ищците, както и липсата на обидни квалификации за ищците и личен коментар на журналиста", е записано в решението. То подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

Плевнелиев в съболезнователна телеграма до Ердоган: Остро осъждаме тероризма

https://www.24chasa.bg/Article/5362805

Плевнелиев в съболезнователна телеграма до Ердоган: Остро осъждаме тероризма Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод терористичния акт в турската столица Анкара на 13 март, съобщиха от прессекретариата на президента. „От името на българския народ и от мое име изказвам най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в

Уволнен работник плаща 1210 лв. обезщетение на "Монтюпе"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362828

Дисциплинарно уволнен работик беше осъден да плати 1210,95 лв. обезщетение на завода за авточасти "Монтюпе" в Русе. Районният съд постанови Т.Т.К. да покрие и 350 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред окръжния съд.
Работодателят прекратил договора на машинния оператор още преди две години и половина, като настоял да получи 892,
Дисциплинарно уволнен работик беше осъден да плати 1210,95 лв. обезщетение на завода за авточасти "Монтюпе" в Русе. Районният съд постанови Т.Т.К. да покрие и 350 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред окръжния съд. Работодателят прекратил договора на машинния оператор още преди две години и половина, като настоял да получи 892,

НАП напомня: Отстъпка 5% при подадена декларация по интернет до 31 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265548_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8F%3A+%D0%9E%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0+5%25+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%

Ако подадат годишните си данъчни декларации по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, съобщават от Националната агенция за приходите.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.
Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е почивен ден - Великден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП. 
До този момент общо подадените декларации в цялата страна са 73 700, като 25 300 от тях са подадени по електронен път. От тях 13 300 формуляри са изпратени в НАП с ПИК, а 12 000 – с електронен подпис.
Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

money.bg/personal-finance/nap-napomnya-otstapka-5-pri-podadena-deklaratsiya-po-internet-do-31-mart.html

Проверка на прокуратурата потвърди съмнения за съмнително управление на средства по проекти на МОСВ

http://www.cross.bg/leva-proekta-mosv-1501560.html

/КРОСС/ Върховна административна прокуратура отправи предложение до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" за извършване на одит по три проекта на Министерството на околната среда и водите. Разпоредената от главния прокурор проверка по реда на надзора за законност по трите проекта на МОСВ е извършена от Върховна административна прокуратура. При тази проверка ВАП изиска от МОСВ цялата документация по проектите, съобщава пресцентърът на ПРБ. Проект „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман" е на стойност 918 243 лева, като 780 507 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева са осигурени от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, като за осъществяването му са изразходвани 712 213 лева. Проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи" е с договарящ орган МОСВ, а бенефициент е Българска фондация „Биоразнообразие". Общата стойност на проекта е 437 962 лева, като 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева са осигурени от републиканския бюджет. След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в три статии във вестник „Труд" - от 6, 8 и 12 януари 2016 г

Работодателите възнамеряват да засилят наемането на служители до юни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rabotodatelite-vyznameriavat-da-zasiliat-naemaneto-na-slujiteli-do-iuni-213069/

Над една пета от фирмите очакват повишение на числеността на персонала си, показва изследването на Менпауър за заетостта

Шофьор блъсна момиче в Петрич и избяга

https://www.24chasa.bg/Article/5362822

Шофьор блъсна момиче в Петрич и избягаШофьор блъсна момиче в Петрич и избяга от местопроизшествието. Инцидентът станал на ул. "Капитан Никола Парапанов", съобщиха от полицията. Лек автомобил с неизвестни към момента марка и водач е блъснал, пресичащо пътното платно на обозначено за целта място, 17-годишно момиче от Петрич. Водачът на автомобила е напуснал местопроизшествието без да

Австрия: България да затвори границите си

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/avstriia-bylgariia-da-zatvori-granicite-si-6051283

По думите на австрийския канцлер ако не се вземат мерки, Европа ще е изправена пред нова вълна до лятото

Георги Лозанов: Необходима е промяна на закона в частта за интернет медиите

http://www.cross.bg/medii-lozanov-mediite-1501561.html

/КРОСС/ Председателят на Съвета за електронни медии в оставка Георги Лозанов заяви, че е добре да започне работа върху промяна в законодателната уредба, която да регулира дейността на интернет медиите в България. Преди това, обаче, трябва да се уточни какво точно е "интернет медия", каза Лозанов в "Денят започва с култура" на БНТ и уточни, че не става въпрос за регулация на социалните мрежи, например.Според Лозанов обаче, сегашният момент не е подходящ за такава законодателна инициатива, тъй като предстои избор на нови генерални директори на обществените медии - БНТ и БНР, както и президентски избори през есента."Не бива медиите при избори да занимават хората със себе си, а да изпълняват основните си функции", заяви Лозанов. Според него дебат за регулация на електронните медии може да започне след президентския вот.Обединение на БНТ и БНР може да бъде много лошо, но и много добро. Сега имаме 2 обществени медии, изведнъж ще станат десетки, когато отделните програми се превърнат в почти самостоятелни медии. Това ще даде голяма територия, на която ще се разпространява плурализъм.Обединението на КРС и СЕМ също крие риск най-вече за СЕМ, защото КРС регулира много пазари. За целта е необходимо голямо юридическо и експертно "майсторство", за да не последваме лошия пример на Унгария и Полша.

Расте броят на загиналите при атентата в Анкара, още 3-ма починаха от раните си

https://www.24chasa.bg/Article/5362800

Расте броят на загиналите при атентата в Анкара, още 3-ма починаха от раните сиБроят на жертвите на терористичния атентат в Анкара продължава да расте. Още трима души починаха от получените наранявания, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Тази сутрин… загубихме още трима граждани в болница“, заяви турският здравен министър Мехмет Мюжиноглу. Той уточни, че сред жертвите е и поне един от нападателите.

9 месеца пробация за Сидеров за нахлуването му в НАТФИЗ

http://www.moreto.net/novini.php?n=315688

Софийски градски съд осъди Волен Сидеров по делото за нахлуването в НАТФИЗ в края на миналата година. След като се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата, лидерът на Атака получи 9 месеца пробация, 13% удръжки от месечната му заплата като депутат, както и редовни срещи с пробационен служител.

Делян Добрев: Либерализацията на пазара не трябва да се случва за едно денонощие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265547_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%

 В края на 2014 г. наследихме тарифен дефицит в Националната електрическа компания от 800 млн. лв. През 2015 г. без много шум и фанфари направихме реформа в енергетика. Това заяви в студиото на „Денят започва“ председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Световната банка вече има предложение, но не сме го официализирали, с което през следващите 20г. да платим поетапно задълженията на НЕК към американските централи, каза още той. Целта на заема, който предстои да вземе правителството е да покрие част от старите задължения на НЕК към американските централи, които са около 4 млрд.лв., обясни Добрев.
По думите му с реформата са се увеличили приходите, с прехвърлянето на квоти за вредни емисии. Сега в НЕК има тарифен излишък около 100 млн. лв., което е за пръв път от 2010 г.
Депутатът от ГЕРБ каза още, че на независимата електроенергийна борса се търгуват около 300 мегавата, което е около 5% от енергията, която се търгува като цяло в страната. Обемите ще се увеличат след месец юни тази година, подчерта Добрев.
Според него либерализацията на пазара не трябва да се случва за едно денонощие. Управляващите ще дадат стимул на повече домакинства да излязат на свободния пазар. Това ще се случва със сключване на договор с друг доставчик.
Делян Добрев коментира и съобщението на Комисията за защита на конкуренцията за съмненията за картел в търговията с горива по бензиностанциите. Той призова Комисията да направи проучване, ако трябва и със съдействието на службите да се получи необходимата документация. Ако бъдат установени нарушения санкциите могат да достигнат до 10% от оборота, а този вид бизнес е с много високи обороти, каза още Добрев.
Не се ангажира дали Росен Желязков ще приеме повторна номинация за председател на Комисията за защита на конкуренцията.
 
БНТ, „Денят започва“

Сирия навлиза в шестата година от войната на фона на нови опити за примирие

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/72259/Siriya-navliza-v-shestata-godina-ot-voinata-na-fona-na-novi-opiti-za-primirie

/Поглед.инфо/ Конфликтът в Сирия навлиза в своята шеста година, като в същото време днес трябва да започне поредният кръг от мирни преговори между опозицията и властта в страната.

Как да се справим със сенната хрема лесно и безопасно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362715

Отново е това време от годината, в което сенната хрема напомня за себе си. Дърветата започнаха да цъфтят, а заедно с това все повече хора посягат към носните кърпички и лекарствата.
Факт е, че широко изписваните антихистаминови препарати, капките и спрейовете за нос носят само временно облекчение на симптомите, а не стигат до същината на проблема.
Отново е това време от годината, в което сенната хрема напомня за себе си. Дърветата започнаха да цъфтят, а заедно с това все повече хора посягат към носните кърпички и лекарствата. Факт е, че широко изписваните антихистаминови препарати, капките и спрейовете за нос носят само временно облекчение на симптомите, а не стигат до същината на проблема.

Върнаха на прокуратурата делото на Сидеров за случая пред парламента от 21 май 2013 година

http://pik.bg/върнаха-на-прокуратурата-делото-на-сидеров-за-случая-пред-парламента-от-21-май-2013-година-news501397.html

Върнаха на прокуратурата делото на Сидеров за случая пред парламента от 21 май 2013 година

Софийска градски съд не одобри споразумението на лидерът на „Атака” Волен Сидеров с държавното обвинение и върна делото на Софийска градска прокуратура, в което той е подсъдим за случаят пред парламента от 21 май 2013 година.

Съдът мотивира решението си с това, че предвиденото наказание в споразумението не съответства на предвиденото в Наказателния кодекс. 

Крави се радват на пясъчник в Кърджали (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5362797

Крави се радват на пясъчник в Кърджали (видео)Крави "пасат" в пясъчник в Кърджали. За това сигнализира Христо Демиров в рубриката „Моята новина” на Нова телевизия със снимка на крави от Кърджали. Проблемът на тревопасните е, че се разхождат необезпокоявани на детска площадка. Едно от животните дори е легнало в пясъчника, в който обикновено си играят децата, живеещи наблизо.

2400 лева даде жена на телефонен измамник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559104

2400 лева даде възрастна жена на телефонен измамник. 78-годишната старозагорка алармирала в полицията, че на домашния си телефон получила обаждане от мъж, който се представил за зет й. Той казал, че е закупил машини, за които трябва да заплати капаро в размер на 4000 лева. Малко по-късно, пред дома си възрастната жена предала сумата от 2 400 лева. на непознато лице.   Образувано е досъдебно производство.  ...

Ще се преобърнат ли нагласите на депутатите към задължителното гласуване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265546_%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%8

 Със 121 гласа “за”, 27 – “против” и 21 – “въздържал се” парламентът прие на първо четене промените в изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване. Промените са предложени от Патриотичния фронт и предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас. Едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от три месеца, а другата е глоба от 50 лева. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните хора над 80 години, които не са гласували няма да има наказания. За да коментират темата, в студиото на “Денят започва” бяха социологът доц. Димитър Димитров и математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов.

 
Доц. Димитров каза, че се надява до второ четене нещата да улегнат по разумен начин. Според него предложените мерки впечатляват с това, че са прицелени в определена група – възрастните хора и тези, които са на социални помощи. “Едно е да Ви отнемат 50 лева от доход 800, друго е да Ви кажат, че три месеца ще останете без помощи, ако те са 90 лева и които могат да бъдат повече от 50, които ще плати този с 800. Това е абсолютна нелепост”, заяви социологът. Ако се стигне до приемане на такива текстове, Димитров предполага, че Конституционния съд също ще се произнесе категорично да се обвързва социалният статус и социалните плащания с гражданското участие. “Това е някаква самоделка, която е производна от това, че партията е поела ангажимент”, смята той. Димитров обясни, че единствената страна, която реално прави такова нещо е Австралия, но там ситуацията е различна, защото там има задължителна демокрация. Той уточни, че в страните с подобен закон възрастовата граница е 70 години.
 
Проф. Константинов каза, че въвеждането на избирателната мярка, без да са изчистени избирателните списъци, е смехотворно. В нашите избирателни списъци има 1 млн. фантома. Това са предимно хора в чужбина, над 18 години, има и починали хора. За да се наложи такава мярка, трябва вторично да се обработят избирателните списъци – нещо, което се прави по закон, за да се търси двойно гласуване, уточни експертът. Той заяви, че българите в чужбина нямат възможността да гласуват, както българите у нас, защото в чужбина се разкриват 200-300 секции за един милион избиратели, докато тук има 12 хил. секции за 6 млн. По повод на задължителното гласуване се поставя отново въпроса за активна регистрация, която Константинов предложи да бъде проведена по френски модел, за да са спокойни хората, че списъците ще са изчистени от фантоми. “Задължителното гласуване е направено против ДПС, това е очевидно”, смята експертът. Той заяви, че може да има някой, който да иска да намали влиянието на тази партия и това го разбира, но не е сигурен, че са обмислени ефектите от това нещо.
 
БНТ, „Денят започва“

Българско сирене, но с унгарско мляко

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/bylgarsko-sirene-no-s-ungarsko-mliako-6051288

„Никой не контролира млякото, което влиза в България от страни в ЕС. Нашата Агенция по храните разчита на документите от европейските служби”, казва председателят на Асоциацията на млекопреработвателите

След местните избори в Германия: Срив на Меркел, възход на крайнодесните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362759

Анти-бежанската партия „Алтернатива за Германия“ разтърси немската политическа сцена с драматични победи в местните избори, влизайки в местните парламенти на повече от три федерални региона на гърба на противоречивата политика за прием на мигранти, наложена от Ангела Меркел, раззказват от The Guardian.
Анти-бежанската партия „Алтернатива за Германия“ разтърси немската политическа сцена с драматични победи в местните избори, влизайки в местните парламенти на повече от три федерални региона на гърба на противоречивата политика за прием на мигранти, наложена от Ангела Меркел, раззказват от The Guardian.

Влак прегази възрастна жена край "Захарна фабрика"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362793

Възрастна жена почина, след като е била прегазена от влак в столичния квартал "Захарна фабрика", съобщава бТВ.
Инцидентът е станал тази сутрин около 10 ч, като влакът се е движил по линията Кюстендил – София.
Жената е починала на място.
Продължава рабтата по изясняване на причините, довели до
Възрастна жена почина, след като е била прегазена от влак в столичния квартал "Захарна фабрика", съобщава бТВ. Инцидентът е станал тази сутрин около 10 ч, като влакът се е движил по линията Кюстендил – София. Жената е починала на място. Продължава рабтата по изясняване на причините, довели до

8 села ще избират своя кмет на втори тур от частичните местни избори на 20 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265545_8+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80+%D0%BE%D1%82+

София. 8 села все още са без избран кмет след проведените частични избори на 13 март. В село Маломир, Община Тунджа, област Ямбол, с 663 избиратели на балотаж на 20 март отиват кандидатите за кмет на НФСБ Йордан Тодоров и този на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Христина Димова. На първия тур Йордан Тодоров от НФСБ е събрал 260 гласа, а Христина Димова от Земеделски съюз „Александър Стамболийски” е събрала 269 гласа от вота на избирателите. 280 избиратели от Черничево, Община Крумовград, област Кърджали ще избират на втори тур между кандидата на БСП Асен Гуджев, който е събрал 72 гласа и този на ДПС Иван Иванов, за когото са гласували 112 души, след като 2 гласа достигат на Иванов, за да спечели още на първия тур. 

В село Буковец, Община Брусарци, област Монтана, със 125 избиратели, в неделя ще се проведе балотаж, тъй като нито един от кандидатите не спечели необходимия брой гласове. На първи тур в гласовете води Димитър Петров от БНД с 59 пред Вергиния Стоянова от ГЕРБ, която е събрала с 33 гласа. Село Ново Железаре, Община Хисаря, област Пловдив с 209 избиратели кандидатите за кмет на ПП и ГЕРБ Петър Ненов и на ПП „Партия на зелените” Рангел Китенски отиват на балотаж. Ненов е събрал 84 гласа срещу 105 за кандидата на „зелените”. В село Септемврийци, Община Димово, област Видин със 162 избиратели на 20 март също ще има втори тур. На първия кандидатът за кмет на Септемврийци Анжела Георгиева от ДПС спечели 47 гласа. След нея остана кандидатът на ГЕРБ Красимир Иванов с 30 гласа. Село Софрониево, Община Мизия, област Враца със 1235 избиратели, ще избира кмет на балотажа след като нито един от тримата кандидати Теменужка Желязкова от Движение за радикална промяна „Българска пролет“ , Демира Димитрова от ГЕРБ и Павко Маринов от НДСВ, не е успял да победи в първите избори. На втори тур следващата седмица отиват Демира Димитрова и Павко Маринов, като разликата между двамата кандидати е около 60 гласа. В тези села новите избори за кмет бяха насрочени, следа като общинските избирателни комисии са регистрирали равен брой действителни гласове във втория тур на местните избори от 1 ноември 2015 година. В село Крушево, Община Гърмен, област Благоевград - с 202 избиратели частични избори се проведоха, тъй като кметът Юлиян Кочериев е починал. На първия тур нито един от тримата кандидати за кметското място - Ибрахим Камбер-„Движение 21”, Юлиян Петаков, издигнат от Инициативен комитет и Ангелина Качамакова от ДПС не успя да победи. Балотажът ще бъде между кандидатът на Движение 21, събрал 73 от гласовете и този на ДПС със 68 гласа. В село Григорево, Община Елин Пелин, Софийска област с 399 избиратели се стигна до частични местни избори след като избраният през есента на 2015 година Ценко Ангелов подаде оставка. Кандидатите на ГЕРБ и ВМРО отиват на балотаж. 86 гласа е получил представителят на ВМРО Мариан Венков срещу 72 гласа за кандидата на ГЕРБ Иван Георгиев.
В общо 18 села са регистрирани общо 6847 избиратели в неделя- 13 март се проведоха кметски избори. 10 от тях вече имат избран кмет. Кандидатите на ГЕРБ спечелиха 6 кметски места. Представителите на партията Сейхан Ахмедов в село Хвостяне, Община Гърмен, Христо Калчев в село Бачково, Община Асеновград, Надя Кукурякова в село Гостилица, Община Дряново, Георги Господинов в село Въглен, Община Аксаково, Митко Тилев в село Долна Крушица, Община Петрич, Илияна Трайкова в село Крапчене, Община Монтана събраха най-много гласове и вече са ясни победители в кметския вот. 
БСП спечели изборите в 2 населени места. В село Козаревец, Община Стара Загора кандидатът на партията Димитрина Димитрова събра най-много градове. Кирил Кабов бе избран за кмет в село Медникарово, Община Гълъбово. От ДПС също спечелиха две кметски места. Ембие Хюсеин победи в село Самокитка, Община Кирково, а Ердинч Мустанов спечели частичните местни избори в село Станянци, Община Върбица. Балотажите ще се проведат в неделя 20 март.
 
Весела ПЕТРОВА

Зловещо откритие край Русе! Полиция е отцепила района! Ето какво става

http://petel.bg/Zloveshho-otkritie-kray-Ruse--Politsiya-e-ottsepila-rayona--Eto-kakvo-stava__148833

Илюстрация: Булфото Откриха кости в района на хижа  "Приста" в близост до Русе , съобщават от полицията. Жена се натъкнала на зловещата н...

Крадец подкара "Деу", паркирано на оживена улица във Варна

http://petel.bg/Kradets-podkara-Deu--parkirano-na-ozhivena-ulitsa-vav-Varna-__148834

Илюстрация: Булфото Разкрит е извършителят на противозаконно отнемане на автомобил "Деу", паркиран на ул. "Отец Паисий". Кражбата е била р...

Триетажна къща в Русе рухна заради свлачище. Собственикът оживя по чудо

http://petel.bg/Trietazhna-kashha-v-Ruse-ruhna-zaradi-svlachishhe--Sobstvenikat-ozhivya-po-chudo__148836

Къща се срути тази сутрин в Русе. За щастие, няма пострадали хора, но имотът е напълно разрушен. Причината е свлачище, което се е активизира...

Петте IT тренда, които ще се наложат през 2016 г.

http://www.cross.bg/medii-mobilni-internet-1501559.html

/КРОСС/ В днешни време 43% от света е свързан с интернет. Това ни позволява да говорим, да споделяме снимки и видеа, да работим от разстояние, независимо в кое кътче на Земята се намираме. В резултат на това през последното десетилетие човечеството видя повече технологични постижения, отколкото за предишните 10 000 години, а през следващите пет предстои да види още толкова, пише Business Insider, цитиран от money.bg. Ето и кои ще бъдат топ 5 тенденциите в сферата през 2016 г.: - При смартфоните - ще се появят първите мобилни приложения за автоматично писане на съобщения; - При дигиталните медии - купуване на реклама в медии директно чрез софтуер, без посредник; - При разплащанията - на пазара ще се наложат т.нар. мобилни портфейли; - При онлайн търговията - покупките през интернет ще променят драматично бизнеса на компаниите за транспорт и логистика; - При Интернет на нещата (IoT)- все повече фирми използват Интернета на нещата, за да намалят оперативните си разходи.  

Три милиона бразилци поискаха оставката на Дилма Русеф

https://www.24chasa.bg/Article/5362765

Три милиона бразилци поискаха оставката на Дилма РусефТри милиона бразилци излязоха на протест, призовавайки президентът Дилма Русеф да подаде оставка, съобщи „Ройтерс“. В близо 150 града в южноамериканската страна имаше протести с и искане за импийчмънт на държавния глава. Митингите бяха по-мащабни от тези през март 2015 година, когато по улиците на Бразилия излязоха един милион души,

Избирателната активност в Софрониево стигна 71%

http://pik.bg/избирателната-активност-в-софрониево-стигна-71-news501395.html

Избирателната активност в Софрониево стигна 71%

15 недействителни бюлетини са открити при преброяването, след упражнения вот за кмет на Софрониево. Както „Конкурент“ информира снощи, след седмица ще има балотаж в мизийското село. До него достигнаха Демира Димитрова от ГЕРБ и Павко Маринов от НДСВ, които събраха съответно 384 и 325 гласа. За третия кандидат Теменужка Желязкова, издигната от Движението за радикална промяна „Българската пролет“ са гласували 213 човека.

Избирателната активност в Софрониево вчера е достигнала почти 71%. Гласували са 938 души от 1325 имащи право на глас жители на селото.

„Първият тур на изборите премина спокойно, без жалби и сигнали за нарушения“, казаха от ОИК в Мизия.

200 лв. за палатка на море и планина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265544_200+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Поредната глупост, която предложи министърът на туризма НиколинКа Ангелкова е 200 лева за палатка на море или планина. Премиерът Бойко Борисов категорично се обяви против тази идея. "На мен не ми пречи къмпингуването“, каза той. „Цветанов ми е свидетел, че му казах: Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете си и го направете", разказва Борисов във връзка с промените в Закона за черноморското крайбрежие.

www.19min.bg/news/8/74297.html

Река Добричка се почиства, няма опасност от наводнение, уверяват от Общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559103

Водите по дерето на река Добричка се оттичат нормално и няма опасност от наводнение, увери ресорният зам.-кмет арх.Боян Коларов. Ще продължим да почистваме регулярно коритото, а когато нивото на водата падне достатъчно ще започнем да обработваме поникналата в дерето растителност, каза Коларов, като поясни, че растенията се пръскат с хербициди, за да не се развиват вътре в коритото. Той допълни, че и синоптичната прогноза е благоприятна, тъй като в региона не се очаква дъжд. Арх. Коларов обяви още, че е започнал ремонт по улиците на Добрич.  Зас...

Отчетоха 0.3% дефлация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559102

Националният статистически институт отчете дефлация от 0.3 на сто за февруари спрямо януари. Инфлацията от началото на годината (февруари 2016 г. спрямо декември 2015 г.) е минус 0.3 на сто, а годишната инфлация за февруари 2016 г. спрямо февруари 2015 г. е минус 0.5 на сто. Средногодишната инфлация за периода март 2015 - февруари 2016 г. спрямо периода март 2014 - февруари 2015 г. е нулева....

Честит ден на съня!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362721

Днес, 14-ти март празнуваме Световен ден на съня. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Това е процес, който е необходим за оцеляване на организма на хората, бозайниците, птиците, риби, дори и при някои безгръбначни.
Днес, 14-ти март празнуваме Световен ден на съня. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Това е процес, който е необходим за оцеляване на организма на хората, бозайниците, птиците, риби, дори и при някои безгръбначни.

Над 2,1 млн. лв. са възстановили синдиците на КТБ през втората седмица на март

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/nad-21-mln-lv-sa-vyzstanovili-sindicite-na-ktb-prez-vtorata-sedmica-na-mart-213061/

Ангел Донов и Кристи Маринова са поискали от ФГВБ извънредни разходи и разрешение за продажбата на „вещи и права с бързо намаляваща стойност“

Лавров: Русия разбира, че САЩ имат решаващо въздействие върху Киев

http://www.cross.bg/kiev-reshavashto-lavrov-1501558.html

/КРОСС/ В Москва разбираме, че САЩ оказват решаващо влияние върху Киев, поради което и бе създаден специален двустранен канал за обсъждане с Вашингтон на ситуацията в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия РЕН ТВ, предаде ТАСС. „Ние разбираме, че решаващо въздействие върху позицията на Киев имат САЩ, които всъщност „ръководят“ там ежедневния живот, – каза той. – Затова бидейки прагматични, ние си сътрудничим не само с френските и немските ни партньори в рамките на така наречения „нормандски формат“, но и с американците: създаден е специален двустранен канал“. Лавров изрази надежда, че „американците разбират необходимостта да търсят тук компромисни пътища, които ще позволят пълното изпълняване на Минските споразумения“.

БСП вкарва прогресивното облагане в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265543_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80

 „Въпреки обещанията си да не го правят, управляващите системно водят политика на увеличаване на данъците – първо вдигнаха с 10% данъците на работещите бедни, после измислиха данък „вредни храни” и данък „уикенд”, увеличиха и цената на винетките с 50%. Премиерът призова общините да вдигнат местните данъци и такси и много от десните общини го правят. Продължаването на тази политика е провал. В „Левите стандарти” обещахме да не правим това в общините с наши кметове”, заяви Михаил Миков. „На тази политиката ние имаме ясна алтернатива – нов, по-справедлив модел на данъчно облагане, който не изключва увеличението на някои данъци за лицата, чиито доходи позволяват те да поемат по-голяма част от тежестта за издръжката на държавата”, обясни председателят на БСП. Той отбеляза, че в кризата въведеният преди 8 години плосък данък се е изродил от средство за стимулиране на икономическия растеж във фактор, който засилва неравенствата и бедността. Миков разкри, че тази седмица левицата ще внесе отново Законопроект за прогресивното и семейното подоходно облагане. Социалистите са убедени, че прогресивното облагане ще насърчи раждаемостта, ще допринесе за ограничаване на бедността и намаляване на неравенствата, но и за съживяване на потреблението.

След протестите Цацаров започна проверки на екопроекти

http://offnews.bg/news/n_1/n_625723.html

Само няколко дни след протестите на природозащитници заради забраната за къмпингуване, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка за изразходване на евросредства по екопроекти. От Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщиха, че проверката е станала по самосезиране след публикации във вестник "Труд" отпреди повече от два месеца.  На 06.01.2016 г. във вестник „Труд“ е публикувана статия „Половин милион взели „еколозите“ за 60 лалугера“, като в нея са изложени факти по проект на Министерство на околната среда и водите, съобщават от обвинението. От прокуратурата прилагат и част от статията, в което под прицел е Тома Белев: Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия разкри „Труд“. Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев. Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк „Сините камъни“ печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма Околна среда, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева. Изглежда експертите в министерство на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид, че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви. … Интересното е , че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк “Сините камъни“. Мотив за проверката на прокуратурата е и статия в същия вестник, публикувана два дни по-късно. На 08.01.2016 г. в електронното издание на в. “Труд“ е публикувана статия „Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева“. Статията съдържа информация за проект на Министерство на околната среда и водите (МОСВ)- договарящ орган, Община Сливница - бенефициент и Сдружение за дива природа „Балкани“ - партньор по проекта. Проектът е “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” и е на стойност почти 1 000 000 лева, уточняват от ВКП. Изложени са факти относно изпълнителите и партньорите по проекта, навеждащи на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз. И отново се цитира текст:  Проектът включва девет дейности, като основните са закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери, поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки, изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други. Лалугер да си в България на днешно време. Не само че ти косят любимата ливада и те извозват от нея до близкото голф игрище и обратно със сливенска “Тойота”, ами вече ти копаят и хралупа безплатно. За 900 000 лева. Трета статия на "Труд" от 12 януари също е мотивирала държавното обвинение. В „Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството“ са изложени факти за проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“. „Този път бенефициент е българо-швейцарската фондация“Биоразнообразие“. Тя е известна като една от най- добре финансираните организации с дейност насочена основно срещу българските зимни ски курорти…Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и не трябвало да бъдат забранени. Един от изводите е, че видите ли, ски пистите ограничавали териториите на глухарите за „токуване“ /чифтосване/. Други важни неща, открити след усвояването на почти половин милион лева, засягат диетата на глухара – менюто на големите включвало пъпки и листа на бял бор и смърч… При положение, че това са все неща, които ги пише в учебниците по биология, наистина ли е било нужно МОСВ да даде близо половин милион лева“, е посочено в статията от 12.01.2016 г. Разпоредената от главния прокурор проверка по реда на надзора за законност по трите проекта на МОСВ е извършена от Върховна административна прокуратура (ВАП). При тази проверка е изискана цялата документация по проектите от Министерство на околната среда и водите. Проект „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” е на стойност 918 243 лева, като 780 507 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева са осигурени от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, като за осъществяването му са изразходвани 712 213 лева. Проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“ е с договарящ орган МОСВ, а бенефициент е Българска фондация „Биоразнообразие“. Общата стойност на проекта е 437 962 лева, като 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева са осигурени от републиканския бюджет. От изисканите документи от МОСВ е потвърдена и и информацията от статията за лалугерите. След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз. Поради това Върховна административна прокуратура е отправила три предложения до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта. Съгласно Закона за вътрешния одит в публичния сектор и Наредба №Н-2/2009 г. за реда и начина за осъществяване, координация и хармонизация на специфичните одитни дейности по фондове и програми на ЕС, Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ е оправомощения орган, компетентен да извърши необходимите за целта контролни действия по отношение на посочените два проекта.

Български моряк загина при инцидент на яхтата на руски милиардер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559097

Български моряк е загинал при инцидент в Тайланд, съобщи "Пукет нюз". Колев е бил част от екипажа на суперяхтата "Оушън виктъри", уточнява националното радио. 33-годишният мъж е пострадал тежко по време на вдигането на яхтената котва в района на Пукет. По-късно е починал в болницата. Разследването е довело да заключението, че инцидентът е нещастен случай. Яхтата "Оушън виктъри", принадлежаща на руския милиардер Виктор Рашников, е най-голямата от този вид, произведена в Италия, и е деветата в класацията на най-големите яхти в света....

Жените в Ислямска държава са принуждавани да вземат контрацептиви, за да бъдат изнасилвани системно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362745

Джихадистите от Ислямска държава принуждават жените редовно да пият контрацептиви, за да могат системно да бъдат иснасилвани, пише немският вестник Die Welt, цитиран от агенция "Фокус".
Според правилата на терористичната организация, един мъж може да има робини само ако те не са бременни. Поради тази причина екстремистите разпределят хапчета между
Джихадистите от Ислямска държава принуждават жените редовно да пият контрацептиви, за да могат системно да бъдат иснасилвани, пише немският вестник Die Welt, цитиран от агенция "Фокус". Според правилата на терористичната организация, един мъж може да има робини само ако те не са бременни. Поради тази причина екстремистите разпределят хапчета между

От асоциацията за алтернативен туризъм искат преразглеждане на предложението за забраната за къмпингуване

http://www.cross.bg/strana-popiiordanov-zakona-1501557.html

/КРОСС/ В събота президентът Росен Плевнелиев обнародва промените в Закона за черноморското крайбрежие с обещанието да сезира Конституционния съд заради въведените санкции за къмпингуване на диви плажове. В същото време дойде и новината, че Министерството на туризма предлага забраната да важи за цялата страна, а не само за 100-те метра от плажа. В резултат е обявен национален протест в големите градове в страната. В София вече са установени постоянно осем кемпера, има и символичен палатков лагер. Протестът в столицата тази вечер ще започне в 18.30 часа пред президентството. Протестиращите смятат, че трябва да има правила, направени от експертите, по подобие на тези в европейските страни, но не и забрани. Не на последно място те посочват и малкия брой къмпинги у нас и лошите битови условия там. Възмущението им нараства и от идеята свободното къмпингуване да се забрани в цялата страна. Тези промени ще прогонят любителите на къмпинги в чужбина, смятат протестиращите.Те са на мнение, че има вариант да се отложи влизането в сила на промените в Закона за черноморското крайбрежие. Темата коментира пред БНР Любомир Попйорданов - председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Той посочи, че през годините всички къмпинги по морето и в планините са били засипани или разпродадени

Ден на отворените врати в Пловдивския планетариум

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559101

По повод Международния ден на Планетариумите, който тази година ще се отбележи на 20 март (неделя), Природонаучният музей в Пловдив обявява Ден на отворените врати в Пловдивския планетариум. През този ден посещенията в Планетариума ще бъдат безплатни,като часовете за прожекции ще следват нормалния си график - 9.00, 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 часа. При засилен интерес ще има допълнителна прожекция от 16:00 часа. Програмата на Планетариума ще включва лекция за съзвездията в Северното небесно полукълбо през пролетта, лекция за Слънчевата систем...

Митов: България осъжда най-остро атаката в Анкара

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559099

"България осъжда най-остро бомбената атака, окървавила за трети път в рамките на половин година столицата на Република Турция - Анкара, причинила смъртта на 34 души и довела до раняването на повече от сто граждани", се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов по повод на терористичната атака в Анкара, разпространено от МВнР. "Няма кауза, която да легитимира подобен антихуманен акт", се казва в изявлението. Предполага се, че мъж и жена са терористите от Анкара (ВИДЕО)

КНДР заплаши да изпепели Манхатън

https://www.24chasa.bg/Article/5362740

КНДР заплаши да изпепели МанхатънСеверна Корея твърди, че притежава водородна бомба, която може да изпепели Манхатън, Ню Йорк, съобщи в. „Вашингтон пост".. „Нашата водородна бомба е много по-голяма от създадената от Съветския съюз. Ако тази бомба бъде пригодена към междуконтинентална балистична ракета и падне в Манхатън в Ню Йорк, всички хора там ще бъдат убити и градът ще бъде

Съдът отхвърли второто споразумение на Сидеров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265542_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+

 Софийският градски съд (СГС) не одобри второто споразумение на лидера на "Атака" Волен Сидеров с прокуратурата. То беше за хулиганство пред сградата на Народното събрание през 2013 г., когато влезе в разправия с журналист от "СКАТ" Според съдия Христинка Колева предлаганото наказание - пробация за 9 месеца, било прекалено леко, освен това Сидеров е извършил и след това хулигански прояви. Делото се връща на прокуратурата.

"Ще говоря след третото споразумение", заяви Сидеров. Делото по него е за хулиганство за Батак и то е насрочено за 13,30 часа.
Съдът приема, че "има други хулиганства, извършени по-късно" и затова преценява да не приеме споразумението, обясни прокурорът Димитър Петров. И добави, че като види протокола от заседанието на съда, ще прецени как да постъпи.

Цeнитe нa лифт картите в Пaмпopoвo пaдaт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559096

Oт днес, цeнитe нa лифт ĸapтитe в Πaмпopoвo пaдaт.Билeт зa лифтa в двeтe пocoĸи щe бъдe нa цeнa 15 лв. зa възpacтни и 10 лв. дeца. Лифт ĸapтa зa пoлoвин дeн щe cтpyвa 30 лв. зa възpacтeн и 19 лв. зa дeцa нaд 7 гoдини, cъoбщиxa oт „Πaмпopoвo“ AД. Днeвнaтa ĸapтa cтaвa 42 лв., a дeтcĸaтa щe ce пpoдaвa нa цeнa 24 лв.До вчера цената на еднодневната лифт карта беше 53 лева за възрастен и 32 лева за деца. Πoлyднeвнaтa лифт ĸapтa вaжи oт 8.45ч. дo 12.30ч. и oт 12.30ч. дo 16.30ч. Уcлoвиятa на този етап за ски...

До 5 г. затвор за организиране на кучешкия бой край Банско

https://www.24chasa.bg/Article/5362794

До 5 г. затвор за организиране на кучешкия бой край БанскоДо 5 г. затвор и глоба от 1000 до 10 хил. лв. грозят организатори и участници в осуетения кучешки бой край Банско.  В резултат на съвместни действия на полицейски служители на ГД "Гранична полиция" и полицейски служители на РУ-Банско, около 7,30 часа в неделя в местността Почивачката край Банско, е осуетено провеждането на боеве с кучета в

Д-р Емил Ковачев продължава в конкурса за шеф на АГ болница във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315682

Настоящият временно изпълняващ длъжността директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ е допуснат до втори етап на конкурса за шеф на здравното заведение. В обявлението не са посочени други допуснати или недопуснати участници, научи Moreto.

Бялата лястовица, на която в „европейска” Варна разрушиха градинката за три дни

http://web.barometar.net/84011/

По повод „социалните“ експерименти във Варна със засаждането на цветя пред блоковете, припомняме как през лятото на миналата година млада жена до офиса на редакцията ни направи градинка пред офиса си. Сложи две големи кашпи, засади ги с теменужки, после оформи пространство до едно дърво, засади цветя и там. Когато видях градинката ми стана приятно, […]

Емил Конрад ще прави комедийно шоу на живо в НДК

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/14/2722542_emil_konrad_shte_pravi_komediino_shou_na_jivo_v_ndk/?ref=rss


Известният влогър (от "видеоблогър") Емил Конрад ще направи стендъп комедийно шоу за НДК, съобщават от двореца. То ще се нарича "Изкуството да бъдеш мързелив" и премиерата му е насрочена за 1 октомври 2016 г. в Зала 1.

Конрад стана любимец на подрастващите с видеоканала си във YouTube, където с хумор разглежда аспекти на техния живот. Издадени в книга, съветите му "Нещата, на които не ни учат в училище" бяха най-продаваната книга на 2015 г. според статистиката на Асоциация "Българска...

Късо съединение предизвика пожар в Монтанско

http://pik.bg/късо-съединение-предизвика-пожар-в-монтанско-news501392.html

Късо съединение предизвика пожар в Монтанско

 Малко след 11.30 часа на 12 март екип на районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Монтана гаси селскостопанска постройка в село Бели брод, собственост на П.Д. Огънят е унищожил 30 квадратни метра покрив, 20 бали сено и 3 кубически метра дърва за огрев. Предполагаемата причина е късо съединение.

Кючек по време на час (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559098

В интернет се появи видео, заснето в училище в град Вълчи дол. Твърди се, че е по време на час. Осмокласничка наби учителя си заради двойка Вижте какво се случва в присъствието на педагог! Източник: Novanews.bg...

Даниел Митов: България е съпричастна с мъката на съседна и приятелска Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362744

България е съпричастна с мъката на съседна и приятелска Турция и осъжда най-остро поредната бомбена атака, отнела живота на 34 души и довела до раняването на повече от сто граждани, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод терористичната атака в Анкара, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
България е съпричастна с мъката на съседна и приятелска Турция и осъжда най-остро поредната бомбена атака, отнела живота на 34 души и довела до раняването на повече от сто граждани, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод терористичната атака в Анкара, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

НСИ: Броят на местата за настаняване намалява със 7.8% за година

http://www.cross.bg/nastanyavane-mestata-zvezdi-1501556.html

/КРОСС/ През януари 2016 г. в страната са функционирали 1 829 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване (табл. 1 от приложението). Броят на стаите в тях е 55.2 хил., а на леглата - 111.3 хиляди. В сравнение с януари 2015 г. общият брой на местата за настаняване (функционирали през периода) намалява със 7.8%, а на леглата в тях - с 0.8%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през януари2016 г., е 811.7 хил., или с 9.4% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 14.9%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. През януари 2016 г. в хотели с 4 и 5 звезди са реализирани 71.8% от общия брой нощувки на чужди граждани и 38.8% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 30.6% от нощувките на български граждани и 20.3% - на чужденци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 30.6 и 7.9%. Фиг. 1. Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци Пренощувалите лица в местата за настаняване през януари 2016 г. се увеличават с 11.6% в сравнение със същия месец на 2015 г. и достигат 342.9 хиляди. От всички пренощували лица 64.1% са българи, като по-голямата част от тях (61.9%) са нощували в места за настаняване с 1 и 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Пренощувалите чужденци са 123.0 хил., като 71

Д. Добрев: Не бързаме да премахнем регулирания енергиен пазар

http://www.investor.bg/energetika/472/a/d-dobrev-ne-byrzame-da-premahnem-reguliraniia-energien-pazar-213063/

Старите задължения на НЕК ще бъдат изчистени по специална програма за срок от 20 години, съобщи бившият енергиен министър

КЗП представя изложба на детски рисунки на Световния ден на потребителите

http://pik.bg/кзп-представя-изложба-на-детски-рисунки-на-световния-ден-на-потребителите-news501389.html

КЗП представя изложба на детски рисунки на Световния ден на потребителите

Изложба на детски рисунки, които показват как влияят върху хората опасните стоки и дефектните продукти, некоректните действия, но също така и добрите практики на търговците ще бъде представена на Световния ден на потребителите – 15 март.    

Събитието се организира от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Изложбата ще бъде официално открита на 15 март в 11.00ч. от заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и председателя на КЗП Димитър Маргаритов в сградата на Министерството на икономиката на ул. „Княз Александър Батенберг” 12.

Участие ще вземат и членовете на КЗП Константин Арабаджиев и Константин Райков.

На откриването ще присъстват част от авторите на рисунките, които са ученици от пети и шести клас на столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна” и директорът на училището Асен Александров.

Изложбата ще бъде поставена в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека и ще бъде достъпна за граждани до края на месеца.

Картините ще могат да бъдат разгледани на официалната интернет страница на КЗП.

Предупредителни протести започват учители от Художествената гимназия в Сливен

http://sliven.actualno.com/predupreditelni-protesti-zapochvat-uchiteli-ot-hudojestvenata-gimnazija-v-sliven-news_528654.html

Предупредителни протестни действия започват педагози от Национална художествена гимназия – Сливен. Това съобщиха от учебното заведение. Протестът ще се състои от 13.10 до 13.30 часа пред входа на гимназията. Преподавателите оповестиха намеренията си в открито писмо до медиите. В писмото се посочва, че 84% от колектива е свалил доверието си от административния ръководител на гимназията и иска оставката й. „Направихме го, защото управленските и решения рушат основополагащи за образ

В Бургас отчитат 10% завишаване на детската престъпност през изминалата година

http://burgas.actualno.com/v-burgas-otchitat-10-zavishavane-na-detskata-prestypnost-prez-izminalata-godina-news_528658.html

С около 10 % се е увеличила детската престъпност през изминалата година в Община Бургас. Това съобщи Десислава Василева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тя поясни, че се увеличава всяка година не само детската, но и престъпността при възрастните с такъв процент. По думите на Василева, най-честите престъпления през 2015 година са кражбите, в частност домовите, информира "Фокус". Те са извършени предимно в кварталите „Победа&r

От ВМРО питат кандидатите за главен архитект на София дали ще бутат цигански гета

http://sofia.actualno.com/ot-vmro-pitat-kandidatite-za-glaven-arhitekt-na-sofija-dali-shte-butat-ciganski-geta-news_528647.html

Два неудобни въпроса отправя общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера, който е и председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет. Той изпрати открито писмо до кандидатите за главен архитект на Столична община, поставяйки следните питания: 1. Каква е Вашата концепция за премахването на незаконните постройки в кв. "Факултета", "Баталова воденица", кв. "Христо Ботев", "Виетнамските общежития", ул. "Градините", ул. "Суходол"

Премиера на „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ от Анчо Калоянов в град Пловдив

http://books.actualno.com/premiera-na-dimityr-zlochesti-i-vojvodata-patrev-ot-ancho-kalojanov-v-grad-plovdiv-news_528661.html

Издателска къща ХЕРМЕС има удоволствието да Ви покани на премиерата на „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ от Анчо Калоянов в град Пловдив. Заповядайте на 16 март (сряда) от 18,00 ч. в Книжарница „Хермес“, Централ ул. „Княз Александър I” № 43 Анчо Калоянов е роден през 1943 г. в село Бъзовец, Русенско. Завършил е "Българска филология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1964-1968). Работил е като уредник-фолклорист в Музея на гр. Дългопол, Варненско. Пре

Иван Тотев: Историята с тютюневия склад се превръща в сапунка

http://plovdiv.actualno.com/ivan-totev-istorijata-s-tutunevija-sklad-se-prevryshta-v-sapunka-news_528663.html

Кметът на Пловдив Иван Тотев нарече "сапунка" скандалния случай със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8. Според него казусът вече наподобявал турски сериал, в който някой се опитва да направи Община Пловдив лошия герой. "Но ние винаги сме от добрите. В турските сериали много често си мислиш, че някой е лош, но изведнъж се оказва, че той държи ключа за разрешаване на проблема", отсече Тотев.  Според кмета Общината винаги е съблюдавала опазването на културно-историческото наследства на

Борисов действа като доброто ченге, щял да отмени забраната за къмпингуване

http://politics.actualno.com/borisov-dejstva-kato-dobroto-chenge-shtjal-da-otmeni-zabranata-za-kympinguvane-news_528656.html

Премиерът Бойко Борисов ще отмени забраната за къмпингуване. Това съобщи в профила си във Facebook съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов, който днес (14 март) е провел телефонен разговор с Борисов и с председателя на парламента Цецка Цачева. „На мен не ми пречи къмпингуването“, категоричен беше вчера (13 март) министър-председателят. Той дори обяви, че е призовал Цветан Цветанов само чистенето след къмпингуване да бъде задължително. "Предстоят спешни действия за о

Иран иска цена на петрола от $70 за барел

http://asia.actualno.com/iran-iska-cena-na-petrola-ot-70-za-barel-news_528667.html

"Иран смята, че 70 долара за барел е приемлива цена на петрола, но е готов и на по-малко”, пише „Интернешънъл бизнес таймс”, позовавайки се на иранския министър на петрола Биджан Намдар Зангане. „Страната приема 70 долара за барел за приемлива цена”, пише изданието, цитирайки думите на министъра. Междувременно стана ясно, че Иран ще преговаря за замразяване на производството си, само когато нивото му достигне стойностите преди въвеждането на санкциите, а имен

Оставят в ареста ученик, убил възрастна жена

http://starazagora.actualno.com/ostavjat-v-aresta-uchenik-ubil-vyzrastna-jena-news_528668.html

Постоянна мярка „задържане под стража“ постанови днес Старозагорският окръжен съд за 19-годишния Румен Мариев Славов от гълъбовското село Медникарово. Той е привлечен като обвиняем за убийството на 85-годишната баба Каля от същото село. Срещу Румен е повдигнато обвинение за умишлено умъртвяване, с цел да се прикрие друго деяние - блудство, престъпление по чл.116 ал. 1 точка 8 от Наказателния кодекс. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години, дожи

Шумният секс е полезен, съседите да проявяват търпение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559094

След оплакване на възмутен гражданин, шведският министър на здравеопазването Габриел Викстрьом обясни в Twitter, че шумният секс е по-полезен за здравето от липсата му, така че съседите е добре да проявяват търпение, съобщи ЮПИ. Недоволен от шумните си съседи швед решил да отнесе оплакването си на високо равнище и се обърнал в Twitter пряко към министъра на здравеопазването: "Вие сте единствената ми надежда: можете ли да забраните рискованите упражнения след 22 ч.?", написал с надежда той. Отговорът, който получил, обаче не отговорил на очакван...

ВМРО пита кандидатите за главен архитект за строежа на джамия и за гетата в София

http://pik.bg/вмро-пита-кандидатите-за-главен-архитект-за-строежа-на-джамия-и-за-гетата-в-софия-news501386.html

ВМРО пита кандидатите за главен архитект за строежа на джамия и за гетата в София

Два неудобни въпроса отправя общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера, който е и председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет. Днес той изпрати открито писмо до кандидатите за главен архитект на Столична община, поставяйки ребром два изключително важни за развитието на столицата въпроса:

1. Ще допуснете ли, ако бъдете избран, строеж на нова джамия на територията на Столична община? 2. Каква е Вашата концепция за премахването на незаконните постройки в кв. Факултета, Баталова воденица, кв. Христо Ботев, Виетнамските общежития, ул. Градините, ул. Суходол 3? Според Карлос Контрера никой от кандидатите за главен архитект на София не е дал отговор публично за своите виждания по тези въпроси. Общинският съветник подозира, че кандидатите бягат умишлено от неудобните теми. Известно ми е, че над институцията главен архитект на София редовно, да не кажа перманентно, се оказва натиск да допусне строеж на втора джамия на територията на столицата. Известно ми е, че редовно вътрешни и външни фактори притискат общината, респективно главния архитект, да не се премахват незаконни постройки в циганските гета.

Натискът е огромен. Поради това задавам тези два въпроса, за да има прозрачност, аргументира се Контрера. Той обясни, че това не е заяждане на дребно. От ВМРО искаме да получим информация какво мислят кандидатите за главен архитект по тези две теми, се казва в съобщението. Може въпросите да им се струват неудобни и провокативни, но всеки кандидат дължи на обществото отговори, тъй като незаконните постройки в гетата и строежът на джамия вълнуват стотици хиляди столичани, каза още съветникът.

Прекратиха втори мач на "Балкан"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559100

Втори мач на "Балкан" Аспарухово в Областното първенство бе прекратен. Това стана по време на домакинството с "Ботев" Брестак в 13-ия кръг. Двубоят бе прекратен при 0-0 в 85-ата минута. Припомняме, че през есента отново там бе прекратен двубоя със "Спартак". Ето всички резултати от кръга: „Искра“ Генерал Киселово- „Спартак“ Вн 1-4 „Напредък”-„Черноморец”  Чернево 0-3 „Балкан“ Аспарухово-“Ботев“ Брестак прекратен в 85 м. при 0-0 „Атлетик“ Провадия- „Белослав“ 1-8 „Аксаково“-“Бозвелийско“1-1 „Тополи“-“Провадия“1-1...

Български моряк загина на яхтата на руски олигарх

http://offnews.bg/news/n_1/n_625721.html

Българският моряк Тони Христов Колев е загинал при инцидент на яхтата “Оушън виктори” на руския олигарх Виктор Рашников. Краката на 31-годишния българин са били почти прерязани при вдигането на яхтената котва в района на Пукет, Тайланд. По-късно той е загинал в болнциата, съобщи вестник "Банкок пост". Разследването е довело да заключението, че инцидентът е нещастен случай. 140-метровата супер луксозна яхта "Оушън виктъри" принадлежи на руския милиардер Виктор Рашников. Тя е най-голямата от този вид, произведена в Италия. В класацията на най-големите яхти в света е на девето място. Рашников е бивш депутат от "Единна Русия", шеф е на съвета на директорите на Магнитогорския металургичен комбинат. През 2011 г. състоянието му се оценява 11,2 млрд. долара.

Българин загина на яхтата на руски милиардер край Пукет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362779

33-годишният български моряк Тони Христов Колев е загинал при инцидент в Тайланд, съобщи "Пукет нюз", цитиран от БНР.
Колев е бил част от екипажа на суперяхтата "Оушън виктъри". Пострадал е тежко по време на вдигането на яхтената котва в района на Пукет. По-късно е починал в болницата. Разследването е довело да заключението,
33-годишният български моряк Тони Христов Колев е загинал при инцидент в Тайланд, съобщи "Пукет нюз", цитиран от БНР. Колев е бил част от екипажа на суперяхтата "Оушън виктъри". Пострадал е тежко по време на вдигането на яхтената котва в района на Пукет. По-късно е починал в болницата. Разследването е довело да заключението,

„Известия“: В руския парламент предложиха въвеждането на санкции срещу Хилъри Клинтън

http://www.cross.bg/yaroshenko-klintun-iiork-1501554.html

/КРОСС/ Депутати от Държавната дума на Русия предложиха да бъдат въведени санкции срещу бившия държавен секретар на САЩ и кандидат на демократите за президент Хилъри Клинтън и други лица, участващи в нарушаването на правата на руския пилот Константин Ярошенко, който бе арестуван в САЩ за контрабанда на наркотици, съобщи в понеделник в. „Известия“, цитиран от РИА Новости. Според изданието през 2010 г. Ярошенко е бил незаконно отвлечен от Либерия, а на следващата година американският съд е произнесъл присъда от 20 години лишаване от свобода. В момента руснакът излежава присъдата си в затвора Форт-Дикс в щата Ню Джърси. Според прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк Ярошенко се е занимавал с трафик на кокаин от Южна Америка в Африка, а оттам в САЩ. „Както предполагат авторите на депутатската инициатива, основен фигурант в „списъка Ярошенко“ е Хилари Клинтън, която към момента на отвличането на Ярошенко е заемала поста държавен секретар на САЩ, поради което без нейното знание и одобрение не е било възможно разработването и провеждането на спецоперацията. Още повече, че отвличането на Ярошенко от американските спецслужби със заобикалянето на всички международни споразумения от територията на трети страни се е превърнало в прецедент“, пише изданието

1052 дела са образувани в Хасковския административен съд за 2015-а

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559093

1052 административни, касационни административни и касационни с наказателно - административен характер дела, включително делата, върнати за ново разглеждане след касационен контрол, са образувани в Административен съд - Хасково през миналата година. Това сочи докладът за дейността на съда представен на Общо събрание на магистратите от съда. За отчетния период, от посочената крайна цифра на делата за разглеждане, са приключили с акт по същество 720 броя административни и касационни дела, а 168 са били прекратени поради неотстранена нередовност и...

Връчват наградите за поезия "Христо Фотев"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559095

13 автора са номинирани за престижната награда за поезия "Христо Фотев" тази година. Първоначално бяха обявени само 10 имена, но широката номинация беше допълнена с още трима автори, поради отсъствие на членове на журито.За високия литературен приз в петото издание на престижния конкурс ще се конкурират Валентин Дишев с "Ортелий", Васил Славов със "Звяр", Венцислав Стайков с "Процеп за дишане", Димитър Милов с "Четирилистни иронии", Иван К. Иванов с "Предизвестена вест", Иван Сухиванов с "Нямо кино", Красимир Петров със "Сянка на река", Лъчезар...

Къща се срина до основи, собственикът оцеля по чудо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559092

Стара къща се срути в Русе до основи, собственикът оцеля по чудо. Инцидентът е станал тази сутрин около 6.30 ч. на ул. „Балкан“ 10. Съседи чули страшен тътен, след което се разбрало, че домът на техния комшия се е сринал напълно. За щастие няма пострадали хора, обитателят на дома тръгнал за работа малко преди злополуката. На място са били изпратени екипи на Пожарната и Полицията. Причините за срутването се изясняват.   ...

Митов: България осъжда най-остро бомбената атака в Анкара

http://pik.bg/митов-българия-осъжда-най-остро-бомбената-атака-в-анкара-news501385.html

Митов: България осъжда най-остро бомбената атака в Анкара

България осъжда най-остро бомбената атака, окървавила за трети път в рамките на половин година столицата на Република Турция - Анкара, причинила смъртта на над 34 души и довела до раняването на повече от сто граждани. Няма кауза, която да легитимира подобен антихуманен акт.

Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов по повод терористичната атака в Анкара, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Изразявам най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пожелавам успешно възстановяване на ранените. България е съпричастна с мъката на съседна и приятелска Турция, в която продължава да ескалира жестоката спирала на насилие, която подкопава демокрацията. Сигурни сме, че компетентните органи на Република Турция ще положат всички усилия, за да разкрият организаторите на този варварски акт”, се посочва още в изявлението.

 

Уволниха министър в Египет за богохулство

https://www.24chasa.bg/Article/5362726

Уволниха министър в Египет за богохулствоМинистърът на правосъдието на Египет Ахмед ел Зeнд, след като бе заявил, че щял да прати в затвора и самия пророк Мохамед, ако той бил нарушил закона, съобщи Ройтерс. Зенд направи коментара в телевизионно интервю в петък. Той веднага каза: "Бог да ми прости", а в неделя по време на друго друго интервю се извини.

7 упражнения, подходящи за дамите във фитнеса

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/tonus/7-uprazhneniia-podhodiashti-za-damite-vyv-fitnesa-6051286

Някои жени наблягат само на кардио тренировките от страх, че силовите упражнения ще ги направят прекалено мускулести. Този мит обаче трябва да бъде разбит, защото именно тези упражнения са в основата на добрите резултати

Експерти: В България "румънски цигани" няма

http://pik.bg/експерти-в-българия-румънски-цигани-няма-news501376.html

Експерти: В България "румънски цигани" няма

Бившият румънски правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей обвини българската държава, че не дава възможност на румънското малцинство в страната ни да учи майчиния си език и да се дефинира като такова. В писмо до премиера Борисов Маковей твърди, че във Варненска област има много роми от румънски произход, които срещат пречка да заявят своята етническа принадлежност.

"В региона живеят около 25 000 рудари, наричани още копанари, на които румънският език е майчин. Те обаче не се определят като румънци и също така не искат да бъдат причислявани към ромската общност", заявява бившият кмет на Игнатиево и председател на сдружение „Рудари“ Димитър Димитров.

„Рударите са етнографска българска група, която говори архаичен румънски език, но е интегрирана в българското общество – източноправославни сме, имаме обичаи и традиции, които са близки до българските. Абсурдно е да ни причисляват към ромската общност, защото сме отделени от нея. Моите уважения към ромите, но нямаме нищо общо с тях – нито традиции, обичаи, език или култура“, коментира Димитров. Той твърди, че не познава хора, определящи се като „роми с румънско потекло“.

„В цяла България няма човек от рударите, който ще каже, че е от румънско малцинство и ромски произход. Ромският произход просто трябва да се забрави. Нашите хора са интегрирани в обществото - сред тях има лекари, директори на филхармонии, юристи, управляващи“, добавя бившият кмет на Игнатиево. Докато е управлявал града в местното училище е била сформирана паралелка за изучаване на румънски език, но скоро интересът на децата към нея се загубил.

Като „нагли претенции“ и „етноложки абсурд“ определя твърденията на Маковей за малцинство на румънските цигани директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов.

„Има една етнографска група в България, която употребява влахо-български диалект. Това са няколко хиляди души, които живеят във Варненска и Добричка област - така наречените копанари. За тях не може да се каже категорично какви са по произход, но със сигурност може да се каже, че самосъзнанието им е българско. При тях се забелязва изоставяне на влахо-българския диалект и преминаване към българския език като майчин.

Например, в Аксаково старото поколение от т.нар. копанари говори добре и използва в ежедневието си този диалект, средното поколение го разбира, но не го употребява, а младото говори и разбира само и единствено български език. Те са с християнски имена, с християнско вероизповедание, с традиционна българска култура и нищо не ги отличава от останалите българи. На практика след 20-30 години тази етнографска група ще бъде напълно неотличима от всички останали“, заявява Костадинов, цитиран от Дарик.

Според него писмото на Маковей е инспирирано от местни организации, работещи във Варненска област повече от 10 години и с чиято дейност е запозната ДАНС. Той припомни, че по време на националното преброяване през 2011 г. емисари са агитирали копанарите да се определят като румънци, но това са направили по-малко от 100 души в региона и близо 900 в цялата страна.

В цяла България живеят около 400 000 рудари, твърди Димитър Димитров. Костадинов смята, че броят им е в пъти по-малък, но никой не може да каже колкото са точно, както не може да се каже и за другите етнографски групи. Евентуалното признаване на малцинство на румънските цигани би означавало, че за малцинства трябва да се признаят шопите, добруджанците и капанците, посочва като пример Костадинов.

От партия „Възраждане“, чийто лидер е Костадинов, настояват държавата ни да постави пред Румъния въпроса за спазването на правата на българите на нейна територия, които са половин милион. Южната ни съседка обаче признава за българи само 9000 души в Банат.

Жилищата на мястото на старата бирена фабрика "Прошек" достигат 5000 евро/кв. м

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2016/03/14/2722540_jilishtata_na_miastoto_na_starata_birena_fabrika/?ref=rss


Многофункционалният комплекс "Сан Стефано плаза", изграден в центъра на София на мястото на бившата бирена фабрика на братята Прошек, получи официално разрешение за ползване, съобщи "Капитал Daily" като се позовава на ексклузивния представител на проекта Unique Estates.

Цените в проекта варират - според обявата на сайта на агенцията двустаен апартамент от 76 кв. м струва 391.6 хил. евро, а ателие от 98 кв. м струва 374.7 хил. евро без ДДС. Това прави между 5000 и 2800 евро на квадратен метър в двата примера.

Проектът обединява жилищна част от 115 апартамента, офиси, търговски център, галерия, ресторанти, SPA, фитнес и медицински център, банков клон, детски и учебен център, паркинг с близо 500 места.

"Сан Стефано плаза" е изграден на мястото на съборената през 2005 г. бирена фабрика на братя Прошек до сградата на БНТ. Малко след началото строителството му беше спряно заради съдебни спорове. Поради кризата и липсата на финансиране работата по комплекса беше подновена чак през 2012 г. от нов инвеститор - "Сан Стефано пропърти дивелопмънт". Фирмата е създадена през пролетта на 2005 г. с три акционера – компанията за търговия с цимент и други материали "Строй цем" (50%) и строителните фирми "Балканстрой" (35.5%) и "Бараж комплект" (14.5%).

Теренът от 6.5 дка бе придобит след преговори с над 130 наследници на братята Иржи (Георги) и Богдан Прошек. Първоначалното финансиране беше договорено с Уникредит Булбанк. През 2012 г. едноличен собственик стана швейцарското дружество "Еделвайс АГ", чиито партньори в България са "Геотехмин" и Цоло Вутов. При сделката бях погасени задълженията и към банката.

НСИ отчита месечна инфлация от минус 0.3%

http://www.cross.bg/tzenite-potrebitelskite-tzeni-1501553.html

/КРОСС/ Индексът на потребителските цени за февруари 2016 г. спрямо януари 2016 г. е 99.7%, т.е. месечната инфлация е минус 0.3%. Инфлацията от началото на годината (февруари 2016 г. спрямо декември 2015 г.) е минус 0.3%, а годишната инфлация за февруари 2016 г. спрямо февруари 2015 г. е минус 0.5% (фиг. 1, табл. 1 от приложението).Средногодишната инфлация за периода март 2015 - февруари 2016 г. спрямо периода март 2014 - февруари 2015 г. е 0.0%. През февруари 2016 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:• хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.5%;• алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.2%;• облекло и обувки - намаление с 2.8%;• жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - цените остават на равнището от миналия месец;• жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0.9%;• здравеопазване - увеличение с 0.2%;• транспорт - намаление с 3.2%;• съобщения - намаление с 0.1%;• развлечения и култура - намаление с 0.5%;• образование - увеличение с 0.2%;• ресторанти и хотели - цените остават на равнището от миналия месец;• разнообразни стоки и услуги - намаление с 0.5%.През февруари 2016 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: бял хляб - с 0.4%, ориз - с 0.8%, брашно - с 0

ОФК "Поморие" отстъпи пред "Дунав"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559091

Дербито между първенците във временното класиране на „Б" професионална футболна група се състоя на стадиона в Русе.ОФК „Поморие" имаше реални шансове отново да се изкачи на върха в подреждането, тъй като изоставаше само с 2 точки от лидера ПФК „Дунав". Двубоят обаче се проведе на изключително тежък терен, което значително затрудни играта и отборът отстъпи на домакините с 1:0.Единственото попадение бе отбелязано в средата на второто полувреме, а в самия край на мача възпитаниците на старши треньорa Малин Орачев пропуснаха две много изгодни голо...

Български вина предизвикват фурор на изложение в Дюселдорф

http://pik.bg/български-вина-предизвикват-фурор-на-изложение-в-дюселдорф-news501381.html

Български вина предизвикват фурор на изложение в Дюселдорф

За първи път тази година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира в партньорство с Национална лозаро-винарска камара участие на български винопроизводители на Международния панаир за винопроизводство ProWein 2016, който започна в Дюселдорф и ще продължи до 15 март 2016 г. Интересът към българските вина е изключително голям, като нашите изби сключват договори за поръчки. Германия е един от най-големите потребители на вина в света и пазарът там постоянно расте. Българският износ на вино през миналата година е бил 60 млн. литра, което е с 5 на сто повече от предходната година.

Националният щанд на България на изложението в Дюселдорф е разположен на 149 кв. м изложбена площ. Панаирът е най-престижният форум в сектора, като очакват над 50 000 посетители от около 120 страни. Сред участниците на нашия щанд са Домейн Бойар Интернешънъл ЕАД, Анжелус Естейт АД, Винарска изба Логодаж ООД, Винекс Славянци АД, Братя Минкови-Младен Димитров ЕТ, Вила Ямбол ЕАД, Винзавод АД Асеновград, Българска винена компания ЕООД, Винпром-Свищов АД, Домейн Менада, Телиш АД и др.

Като съпътстващи събития, ИАНМСП организира "Hidden gems from the Balkans", по време на което се презентират избрани вина от България, както и "Bulgarian Night" организирано вечерно събитие с избрани вина и храни от нашата страна.

M.Ivanov@sme.government.bg

http://pik.bg/mivanov@smegovernmentbg-news501381.html

M.Ivanov@sme.government.bg

За първи път тази година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира в партньорство с Национална лозаро-винарска камара участие на български винопроизводители на Международния панаир за винопроизводство ProWein 2016, който започна в Дюселдорф и ще продължи до 15 март 2016 г. Интересът към българските вина е изключително голям, като нашите изби сключват договори за поръчки. Германия е един от най-големите потребители на вина в света и пазарът там постоянно расте. Българският износ на вино през миналата година е бил 60 млн. литра, което е с 5 на сто повече от предходната година.

Националният щанд на България на изложението в Дюселдорф е разположен на 149 кв. м изложбена площ. Панаирът е най-престижният форум в сектора, като очакват над 50 000 посетители от около 120 страни. Сред участниците на нашия щанд са Домейн Бойар Интернешънъл ЕАД, Анжелус Естейт АД, Винарска изба Логодаж ООД, Винекс Славянци АД, Братя Минкови-Младен Димитров ЕТ, Вила Ямбол ЕАД, Винзавод АД Асеновград, Българска винена компания ЕООД, Винпром-Свищов АД, Домейн Менада, Телиш АД и др.

Като съпътстващи събития, ИАНМСП организира "Hidden gems from the Balkans", по време на което се презентират избрани вина от България, както и "Bulgarian Night" организирано вечерно събитие с избрани вина и храни от нашата страна.

Петър Стойчев спечели поредния златен медал при температурата на водата нула градуса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265541_+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B

Тюмен.  Петър Стойчев спечели поредния златен медал в кариерата си. 41-годишният световен шампион на 25 километра от 2011 година и 11-кратен носител на световната купа по плувен маратон стана първи на зимното световно първенство по плуване в Тюмен (Русия). Стойчев спечели златния медал в категория 40-44 години на 450 метра. Условията бяха наистина зловещи за нормално плуване - температурата на водата бе нула градуса, а на въздуха -11. На Световното зимно първенство участват 1725 плувци от 42 нации. Повечето от дисциплините бяха спечелени от руснаци, които имат опит и са свикнали в тези условия. Малцина бяха състезателите от други нации, които успяха да грабнат златен медал, като сред тях бе и българинът Петър Стойчев.

www.focus-sport.net/news101515/petar-stoychev-specheli-poredniya-zlaten-medal-pri-temperaturata-na-vodata-nula-gradusa.html

До края на март получаваме 5%, при подаване на декларация, напомнят от НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=315683

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, съобщават от НАП. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

Германските избиратели наказаха Ангела Меркел

https://www.24chasa.bg/Article/5362766

Германските избиратели наказаха Ангела МеркелВ неделя гражданите на три германски провинции – Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт, бяха призовани до урните, за да дадат своя вот в изборите за регионални парламенти. Резултатите от преброяването на гласовете обаче показаха тежка загуба за партията на канцлера Ангела Меркел – Християндеморкатическия съюз,

Даниел Иванов отново не успя да се справи с Терунофуджи

http://pik.bg/даниел-иванов-отново-не-успя-да-се-справи-с-терунофуджи-news501379.html

Даниел Иванов отново не успя да се справи с Терунофуджи

Даниел Иванов-Аоияма претърпя загуба от Терунофуджи във втория ден на пролетния турнир по сумо Хару башьо в Осака.

201-килограмовият борец от Елхово допусна да бъде избутан от дохьото от монголеца, който записа девета поредна победа в мачовете си срещу нашия сумист.

Великите шампиони Хакухо и Какурю, които загубиха стартовите си схватки, днес не допуснаха изненади съответно срещу Котоюки и Такаясу. Даниел вчера тръгна с победа над Йошикадзе. Утре съперник на "Синята планина" ще бъде Такарафуджи (10-2 в полза на българина в преките двубои). Турнирът в Осака ще продължи до 27 март. 

И в Казанлък вече има „Библиотека на играчките“

http://www.cross.bg/igrachkite-sdryzhenie-budeshte-1501555.html

/КРОСС/ Единствената на територията на област Стара Загора „Библиотека на играчките" отваря врати в Казанлък по инициатива на местното сдружение „Бъдеще за децата" и в партньорство с WWO Bulgaria.„Библиотеката на играчките" е създадена и ще работи по методиката на Фондация за децата в риск по света. В основата на библиотеката е идеята за играта като универсален начин на общуване и като ресурс за подкрепа на детското развитие и предотвратяване на изоставянето.", споделя Невена Трифонова, пресаташе на сдружение „Бъдеще за децата".За „Библиотека на играчките" ще се грижи специален библиотекар, обучен от WWO (Worldwide Orphan's Foundation) в изпълнението на програмата.Подобни библиотеки работят в още в 19 партньорски организации на сдружението в Дебелец, Пазарджик, Плевен, Търговище, Бургас, Варна, Шумен, Нови Пазар, Велики Преслав.Библиотеката на играчките е насочена към деца от 0 до 7 години и техните семейства. Проектът работи от 2013 година.

Сидеров с две присъди за хулиганство и орязана депутатска заплата

http://www.mediapool.bg/siderov-s-dve-prisadi-za-huliganstvo-i-oryazana-deputatska-zaplata-news246677.html

Софийският градски съд (СГС) осъди в понеделник на 9 месеца пробация лидера на "Атака" Волен Сидеров за хулиганските му прояви пред НАТФИЗ през миналия октомври и на 8 месеца пробация за хулиганство в Батак през 2011 година. Неговият съпартиец Десислав Чуколов получи 6 месеца пробация за изявите си пред НАТФИЗ. И двамата са с намалени заплати, като удръжките са вид обществено полезен труд. Присъдите бяха произнесени въз основа на одобрени споразумения между прокуратурата и двамата депутати. Сидеров и Чуколов са осъдени и на обществено полезен труд, който се изразява в удръжка на част от месечната им заплата в парламента. По всяко от споразуменията намалението на заплатата им е с по 13 процента, което означава, че лидерът на "Атака" ще получава с 26 на сто по-ниско възнаграждение. Присъдите на двамата влизат в сила веднага и така вече се водят "осъждани". Те два пъти седмично трябва да се срещат с пробационен служител и ще се подписват по адресна регистрация. Двамата нямат право да напускат столицата без разрешение. В понеделник три различни състава на Софийския градски съд разгледаха сключените три споразумения между Сидеров и прокуратурата. Чуколов бе обвиняем само за случая пред НАТФИЗ. В понеделник в 10 часа Софийският градски съд одобри първото споразумение и Сидеров вече се водеше осъден при разглеждането на второто споразумение за действията му пред Народното събрание през 2013 година. Този случай доби огромна популярност заради фразата "Извини се, бе", която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ. Телевизията е собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение от журналиста, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им. Репортерът на СКАТ е бил обграден от депутати от "Атака", начело със Сидеров, до стената на сградата на Народното събрание, като не го допускали да се оттегли. На мястото дошъл полицай, който се опитал да помогне на журналисти, а словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител, сочат доказателствата, събрани от прокуратурата. Софийският градски съд отхвърли споразумението по това дело с аргумента, че Сидеров е осъден на пробация и нова подобна присъда ще е твърде леко наказание. Съдия Христинка Колева напомни, че за хулиганство се предвиждат до пет години затвор, а за лека телесна повреда - до три. Утежняващо вината обстоятелство е, че деянието е извършено от народен представител пред сградата на парламента. След отхвърляне на споразумението делото се върна на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор Димитров Петров коментира, че ще се преценява дали да има ново споразумение с по-тежко наказание или да бъде внесен обвинителен акт в съда и процесът да върви по обичайната процедура. По-късно в понеделник трети състав на градския съд обаче не приложи същия аршин. Въпреки че Сидеров вече се водеше осъден съдът одобри третото споразумение - за хулигански прояви в Батак. По това дело Сидеров беше осъден на 8 месеца пробация и тук ще бъде лишен от 13% от заплата си. Този случай датира от 17 май 2011 година. Тогава по време на празничен концерт, с участието на деца от мажоретен състав, Волен Сидеров прекъснал събитието. Той нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма. Извън тези случаи срещу Сидеров се водят още дела за щурмуването на НАТФИЗ, което последва акцията пред “клекшопа“, както и за инцидента на летище "Варна", което се намира в съдебна фаза. След маратона в Съдебната палата лидерът на "Атака" коментира пред журналисти, че е предпочел да се споразумее с прокуратурата, защото по този начин освобождавал съдебната система за по-важни случаи и престъпления. "Всеки ден убиват хора, възрастни жени...", обясни Сидеров. Накрая той отклони въпросите на журналистите със следния съвет: "Трябва да сте по-смирени, днес е първият ден на постите, отложете страстите. Желая ви лек и благодатен пост!"

Сидеров и Чуколов бяха признати от съда за хулигани

http://www.mediapool.bg/siderov-i-chukolov-byaha-priznati-ot-sada-za-huligani-news246677.html

Софийският градски съд (СГС) осъди в понеделник на 9 месеца пробация лидера на "Атака" Волен Сидеров за хулиганските му прояви пред НАТФИЗ през миналия октомври. Неговият съпартиец Десислав Чуколов получи 6 месеца пробация за изявата му. Присъдите бяха произнесени въз основа на одобрено споразумение между прокуратурата и двамата депутати. Сидеров и Чуколов са осъдени и на обществено полезен труд, който се изразява в удръжка на 13% от месечната им заплата в парламента. Присъдите на двамата влизат в сила веднага и така вече се водят "осъждани". В понеделник три различни състава на Софийския градски съд ще разгледат сключените три споразумения между Сидеров и прокуратурата. Чуколов бе обвиняем само за случая пред НАТФИЗ. Фактът, че след първото заседание Сидеров вече се води осъден, доведе до отхвърляне на второто споразумение за действията му пред Народното събрание през 2013 година. Този случай доби огромна популярност заради фразата "Извини се, бе", която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ. Телевизията е собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение от журналиста, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им. Репортерът на СКАТ е бил обграден от депутати от "Атака", начело със Сидеров, до стената на сградата на Народното събрание, като не го допускали да се оттегли. На мястото дошъл полицай, който се опитал да помогне на журналисти, а словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител, сочат доказателствата, събрани от прокуратурата. Софийският градски съд отхвърли споразумението по това дело с аргумента, че Сидеров е осъден на пробация и нова подобна присъда ще е твърде леко наказание. Съдия Христинка Колева напомни, че за хулиганство се предвиждат до пет години затвор, а за лека телесна повреда - до три. Утежняващо вината обстоятелство е, че деянието е извършено от народен представител пред сградата на парламента. След отхвърляне на споразумението делото се връща на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор Димитров Петров коментира, че ще се преценява дали да има ново споразумение с по-тежко наказание или да бъде внесен обвинителен акт в съда и процесът да върви по обичайната процедура. По-късно в понеделник трети състав на градския съд ще заседава по предложеното трето споразумение между прокуратурата и Волен Сидеров - за хулигански прояви в Батак. Този случай датира от 17 май 2011 година. Тогава по време на празничен концерт, с участието на деца от мажоретен състав, Волен Сидеров прекъснал събитието. Той нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма. Лидерът на "Атака" каза, че ще говори пред медиите след заседанието на съда по това дело. Извън тези случаи срещу Сидеров се водят още дела за щурмуването на НАТФИЗ, което последва акцията пред “клекшопа“, както и за инцидента на летище "Варна", което се намира в съдебна фаза.  

Сидеров и Чуколов са осъдени за хулиганство

http://www.mediapool.bg/siderov-i-chukolov-sa-osadeni-za-huliganstvo-news246677.html

Софийският градски съд (СГС) одобри споразумението между Волен Сидеров и Десислав Чуколов и прокуратурата за инцидента в НАТФИЗ от миналия октомври.   След като двамата се признаха за виновни, те бяха осъдени на пробация и обществено полезен труд. Второто ще се осъществява чрез удържане на 13 процента от месечната заплата на депутатите.   Съдията Мариян Марков осъди Сидеров на девет месеца, а Чуколов на шест месеца пробация.   Присъдите на двамата влизат в сила веднага и така вече се водят "осъждани".   Предстои други два състава на Софийския градски съд, да се произнесат по споразуменията между Волен Сидеров и прокуратурата за още две негови хулигански прояви.   Общото дело на Сидеров и Чуколов е за среднощното нахлуване в НАТФИЗ, където издирваха със снимка в ръка "закононарушител".   Очаквайте подробности.

156 от общо 265 общини у нас са завършили миналата година с дефицит

http://econ.bg/Новини/156-от-общо-265-общини-у-нас-са-завършили-миналата-година-с-дефицит_l.a_i.717075_at.1.html

156 от общо 265 общини у нас са завършили миналата година с дефицит. 71 кметства пък нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения. ...

Жълт код за силен вятър в 12 области. Вятърът ще стигне до 90 км в час

http://petel.bg/ZHalt-kod-za-silen-vyatar-v-12-oblasti--Vyatarat-shhe-stigne-do-90-km-v-chas__148828

У нас става все по-студено. Утрото беше доста хладно и през деня не можем да разчитаме на затопляне. Максималните температури ще бъдат сам...

Най-главният адмирал на Русия подаде оставка

http://petel.bg/Nay-glavniyat-admiral-na-Rusiya-podade-ostavka__148829

Снимка: Уикипедия Главнокомандващият военноморските сили на Руската федерация адмирал Виктор Чирков е подал оставка, предава РИА Ново...

Ексклузивно! Българска апаратура излетя на Марс

http://petel.bg/Ekskluzivno--Balgarska-aparatura-izletya-na-Mars__148827

Илюстрация: Уикипедия Съвместната руско-европейска марсианска сонда - "ЕкзоМарс 2016", бе изстреляна от космодрума Байконур. Орбиталната ...

Девойки и юноши от Приморско заеха първите места в първенството по волейбол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559090

Девойките и юношите на ВК „Ропотамо" - Приморско заеха първите две места в класирането на Областното първенство по волейбол. Състезанието се проведе в залата на „Лукойл Нефтохимик" в Бургас.Момичетата на треньора Пеньо Пеев отново показаха, че са най-добрите в Бургаска област в своята възрастова група, като прегазиха конкуренция от шест отбора и оглавиха класирането. Момичетата демонстрираха добра игра през цялото време на надпреварата, като финалният мач се падна с отбора на Айтос. Добрата подготовка на приморските волейболистки им спечели пр...

Нивото на Дунав при Русе мина седем метра

http://petel.bg/Nivoto-na-Dunav-pri-Ruse-mina-sedem-metra__148830

Снимка: bTV Нивото на река Дунав край Русе прехвърли границата от седем метра. В област Монтана дъждовете повишиха нивата на реките Огост...

Велико Търново почита паметта на убития командос Емил Шарков

http://petel.bg/Veliko-Tarnovo-pochita-pametta-na-ubitiya-komandos-Emil-SHarkov__148832

Велико Търново почита паметта на убития в Лясковец командос Емил Шарков. Семейството му, близки, приятели и колеги се събраха в двора на г...

България, 2016 г.! Крадци оставиха военно поделение във Варна без телефони! Свиха им кабелите

http://petel.bg/Balgariya--2016-g---Kradtsi-ostaviha-voenno-podelenie-vav-Varna-bez-telefoni--Sviha-im-kabelite__148831

На 12.03. т.г., е подаден сигнал за кражба на многожилен телефонен кабел от военно поделение в гр. Варна. Неизвестни лица са прекъснали кабела,...

Германският Dax отново се пребори с 10 000 пункта

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskiiat-dax-otnovo-se-prebori-s-10-000-punkta-213066/

Според анализатор до края на седмицата германският водещ индекс може да мине и границата от 10 500 пункта

По 1,89 лв. с ДДС средно на апартамент е стойността за сградната инсталация във февруарските фактури в първата сграда в Пловдив с преустроена инсталация в хоризонтален тип

http://www.cross.bg/instalatziya-sgradnata-sgradna-1501552.html

/КРОСС/ По 1,89 лв. с ДДС средно на апартамент е стойността за сградната инсталация във февруарските фактури в първата сграда в Пловдив с преустроена инсталация в хоризонтален тип Средната стойност за февруари 2016 г. е по-ниска с над 50% от януарската стойност за сградна инсталация, когато беше 3,94 лв. с ДДС По 1,89 лв. с ДДС средно на апартамент е стойността за сградната инсталация във февруарските фактури в сградата, в която EVN България Топлофикация преустрои вертикалната инсталация в хоризонтална. Данните за февруари 2016 г. сочат, че средната стойност на сумата за сградна инсталация е 1,89 лв. с ДДС. Това е още по-ниско от средната стойност за януари 2016 г., която беше 3,94 лв. с ДДС като разликата е над 50%. За сравнение средната стойност за сградна инсталация, година по-рано през февруари 2015 г. е била 23,5 лв. с ДДС. Стойността от 1,89 лв. за февруари 2016 г. е над 12 пъти по-малка или намалена с 92%. Тези резултати станаха възможни след реализацията през 2015 г. на пилотния проект „Феникс" на EVN България Топлофикация - първата в Пловдив жилищна сграда с преустроена сградна инсталация от вертикална в хоризонтална. Преустройството на общите части на сградната инсталация струваше средно по 377 лв. с ДДС на всеки един от 28-те апартамента. С инсталиране на индивидуални топломери на входа на апартаментите отпада необходимостта от индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) на самите радиатори

Влак блъсна възрастна жена в София!

http://pik.bg/влак-блъсна-възрастна-жена-в-софия-news501372.html

Влак блъсна възрастна жена в София!

Възрастна жена е била блъсната от влак близо до столичния квартал "Захарна фабрика", съобщиха от МВР. 
 
Инцидентът е станал тази сутрин. Влакът се е движил по линията Кюстендил - София. Изясняват се причините.

UniStart предизвиква студенти с второ издание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559088

Ако си представим, че между осъществяването на целите ти и теб стои само една единствена врата, но тя е заключена - то UniStart е твоят ключ. Гмурни се в приключението! Програмата UniStart се организира за втора поредна година от Бизнес Клуб УНСС като обещава още по-смели и иновативни проекти. В рамките на 5 седмици предприемчиви студенти ще представят и усъвършенстват идеите си, като имат шанса да получат съвети и насоки от опитни предприемачи, за да преминат през етапи на валидация на идеята, сформиране на екип, основаване на стартъп, въвежда...

Полицията залови двама шофьори с рекордни промили алкохол

http://web.barometar.net/84009/

На 12.03. т.г., около 18:40 часа, в гр. Варна, на ул. «Цар Борис III», при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Пежо» с водач Т.Б. (52 г.), местен жител, е установено, че същият управлява автомобила след употреба на алкохол с концентрация от 2,40 промила в издишания въздух. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. […]

Нови избори няма да променят парламента в Испания, показва проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/14/2722538_novi_izbori_niama_da_promeniat_parlamenta_v_ispaniia/?ref=rss


Провеждането на нови избори няма да облекчи политическата безизходица в Испания, показва социологическо проучване, публикувано във вестник "Ел Паис", предаде БТА.

При нов вот испанците биха гласували по същия начин, както на 20 декември, и това отново няма да даде мандат за управление на нито една от големите политически сили.

Испанските партии не могат да съставят правителство след повече от два месеца безплодни преговори и две неуспешни гласувания в парламента за...

Безработен спечели 50 000 лева от Лотария България

https://www.24chasa.bg/Article/5362747

Безработен спечели 50 000 лева от Лотария БългарияЖивко Костадинов от Силистра e късметлиятa, който спечели 50 000 лева от билет „Милион подаръци“ на Лотария България. Той и съпругата му били на рожден ден в квартално заведение и решили да си купят билет „Милион подаръци”.Започват да търкат и пред тях се открива печелившото число 10, което им носи 50 000 лева. „Не мога да повярвам!

Съдът отхвърли второто споразумение на Сидеров (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5362729

Съдът отхвърли второто споразумение на Сидеров (обновена)Софийският градски съд (СГС) не одобри второто споразумение на лидера на "Атака" Волен Сидеров с прокуратурата. То беше за хулиганство през сградата на Народното събрание през 2013 г. Според съдия Христинка Колев предлаганото наказание - пробация за 9 месеца, било прекалено леко, освен това Сидеров е извършил и след това хулигански прояви.

Полицаи предотвратиха меле в ботевградско село, мъж нападна униформените с брадва

http://offnews.bg/news/n_1/n_625720.html

Полицаи са успели да предотвратят масово сбиване в ботевградското село Трудовец. В резултат са задържани 13 души, а един от тях е нападнал униформен с брадва.  Случаят е от неделя. В 17.20 часа в РУ-Ботевград e подаден сигнал за нанесени материални щети на къща в махала "Манастирица" на с. Трудовец. На място веднага е пратен полицейски екип, а за да бъде предотвратено масово сбиване са пратени и подкрепления от съседни районни управление. Криминално проявен мъж от Ботевград, който е участвал в скандала, е заплашил униформените с брадва. За да бъде озаптен, полицаите произвели няколко предупредителни изстрела във въздуха, а мъжът е задържан. При огледа на местопроизшествието, извършен от служители на ОДМВР-София, са иззети моторни превозни средства, брадви, ножове, дървени пръти, бухалка и метална тръба, съобщиха от МВР. При сбиването са пострадали четирима мъже от Ботевград и един от Етрополе - всичките криминално проявени. Един от тях – 33-годишен от Ботевград, е настанен в столична болница с опасност за живота. След бързи оперативно-издирвателни действия, проведени от криминалисти от ОДМВР-София и колегите им от РУ-Ботевград и Етрополе за срок до 24 часа са задържани общо 13 души от Етрополе и Ботевград: 10 мъже - деветима от които криминално проявени, както и три жени. По случая в ОДМВР - София е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под надзора на Софийска окръжна прокуратура.

Променят маршрута на автобус по линия №2 заради санитарна сеч

http://www.moreto.net/novini.php?n=315684

Автобусите по линия №2 ще се движат по променен маршрут от днес до 26-ти март 2016 г, съобщиха от "Градски транспорт". Това се налага заради провеждащата се санитарна сеч по ул. „Найчо Цанов“. От начална спирка „Зора“ автобусите ще преминават по ул.

Даниел Митов осъди атентата в Анкара

http://offnews.bg/news/n_1/n_625716.html

Външният министър Даниел Митов осъди терористичния атентат в Анкара, причинил смъртта на 37 души снощи и ранил още над сто. В изявление изпратено до медиите Митов настоява, че няма кауза, която да легитимира подобен антихуманен акт. Той изрази съболезнованията си към близките на загиналите и пожела успешно възстановяване на ранените. Министърът подчерта, че България е съпричастна с мъката на Турция и изрази увереността си, че компетентните органи в Анкара ще положат всички усилия, за да разкрият организаторите на този варварски акт.

Общинските съветници от ГЕРБ-Плевен отново с приемен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559089

Общинските съветници от ПП ГЕРБ Плевен ще имат приемен ден, информираха от пресслужбата на партията в Плевен. Съветниците ще се срещнат и разговарят с плевенчани във вторник - 15 март 2016 г. от 17:30 часа в офиса на партията в сградата на Генимекс. Предварителното записване се прави на място в офиса....

ВМРО: Кандидатите за главен архитект да кажат за джамиите и гетата в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625717.html

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера изпрати отворено писмо до кандидатите за главен архитект на София, в което задава два въпроса, свързани с нагласите на мераклиите за поста на Петър Диков .  Първият от тях е свързан с евентуален строеж на нова джамия в столицата, а вторият е за гетата в кв. Факултета, Баталова воденица, кв. Христо Ботев, Виетнамските общежития, ул. Градините, ул. Суходол 3. Според Карлос Контрера никой от кандидатите за главен архитект на София не е дал отговор публично за своите виждания по тези въпроси. От партията съобщават, че общинският съветник подозирал, че кандидатите умишлено бягали от въпросите. "Известно ми е, че над институцията главен архитект на София редовно, да не кажа перманентно, се оказва натиск да допусне строеж на втора джамия на територията на столицата. Известно ми е, че редовно вътрешни и външни фактори притискат общината, респективно главния архитект, да не се премахват незаконни постройки в циганските гета. Натискът е огромен. Поради това задавам тези два въпроса, за да има прозрачност”, аргументира се Контрера.

Работните срещи за представяне на проектите на пет нови образователни стандарти започват от Плевен

http://www.cross.bg/proektite-eksperti-obrazovanie-1501551.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и експерти от МОН ще представят проектите на пет нови образователни стандарта на 15 март 2016 г., от 11 ч., в залата на Педагогическия колеж в Плевен. Това е първата от поредицата работни срещи в страната за обсъждане на проектите на стандарти за предучилищното образование, за институциите, за инспектирането на детските градини и училищата, за информацията и документите и за статута на професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.Учители, директори и експерти от регионалните инспекторати по образование от областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен ще вземат участие в общественото обсъждане и ще дискутират проектите на разработените стандарти.Следващата среща, на която ще присъстват експерти от регионалните инспекторати по образование, учители и директори от областите Русе, Габрово, Търговище и Велико Търново, ще се проведе на 16 март 2016 г. във Велико Търново.

Влак блъсна възрастна жена в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625719.html

Възрастна жена е била блъсната от влак близо до столичния квартал "Захарна фабрика", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал тази сутрин. Влакът се е движил по линията Кюстендил - София. Изясняват се причините.

ОБУЧЕНИЕ ЗА СЕНЗОРНИ КО-ТЕРАПЕВТИ С КРИСТИЯНЕ КУУЛ - САДАХАРАМ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265540_%D0%9E%D0%91%D0%A3%D0%A7%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95+%D0%97%D0%90+%D0%A1%D0%95%D0%9D%D0%97%D0%9E%D0%A0%D0%9D%D0%98+%D0%9A%D0%9E-%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%9F%D0%95%D0%92%D0%A2%D0%98+%D0%A1+%D0%9A%D0%A0%D0%98%D0%A

 От 1 до 7 април, 2016г. в София, Национална асоцация на ресурсните учители (НАРУ) организира 7-дневно обучение за сензорни ко-терапевти с обучител проф. Кристияне Куул-Садахарам от Австрия.

Кристияне Куул-Садахарам е началник сектор Ерготерапия в Детския център в Мюнхен с 32-годишна практика в терапията на деца–аутисти. Тя притежава квалификация от Университета в Южна Калифорния по Айрес метода на сензорна интеграция. Благодарение на уникалните си постижения и практически опит е определяна от световни експерти като най-добрия специалисти по сензорна интеграция на територията на Европа.
При предишното си 4-месечно посещение в България, Кристияне Куул Садархам обучи и сертифицира 13 сензорни терапевта, благодарение на което отвориха врати първите зали за сензорна интеграция в ресурсните центрове.
Тренингът ще се състои от 5 дни интензивна теоретична подготовка и 2 дни практическа част. През цялото време ще бъде осигурен професионален преводач.
На завършилите курса ще бъде издаден европейски сертификат за сензорен ко-терапевт.

Марек Юнион Ивкони в оспорвана битка с Добруджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559085

Шампионите от Марек Юнион-Ивкони продължават защитата на титлата си в трети четвъртфинален плейоф. Пред около 800 зрители в Спортната зала в Дупница, Марек победи Добруджа 07 с 3:1 гейма (25:17, 25:16, 22:25, 30:28) и изравни серията- 1:1 победи. Решителният трети двубой е на 15 март (вторник), от 18:00 ч в зала "Добротица" в Добрич. Домакините започнаха по-добре срещата и дръпнаха в резултата с 2:0 гейма, гостите останаха в мача след 22:25 в третата част. Много оспорвана и решаваща за крайния изход от двубоя бе четвъртата част, която възпитани...

Google учи роботи да се държат като хора

http://www.cross.bg/hvashtane-mashinite-predmet-1501550.html

/КРОСС/Технологичният гигант Google прави опити да обучи роботи да опознават и да се ориентират в света като хора, пише изданието The Verge. Изследователят Сергей Ливайн и екипът му са свързали 14 роботизирани ръце, използвайки невронни мрежи, за да дадат възможност на роботите да се учат сами как да хващат и вдигат малки предмети, като чаши и плюшени играчки. Усвояването на тази задача обаче е изключително трудно начинание за машините. Една роботизирана ръка, която е програмирана предварително да разпознава определен предмет и да реагира по определен начин, не е в състояние лесно да реагира на промени в заобикалящата среда, подобно на хората, пише "Фокус". За целта учените са оставили роботизираните ръце да тренират с кутии, пълни със случайни предмети. В края на всеки ден експертите преглеждат данните, събрани по време на опитите на машините и ги използват, за да тренират невронните мрежи, така че да очакват какво може да се случи при хващане на предмет. След 800 хиляди опита за хващане, свързаните заедно роботи са започнали да се самокоригират. След известно време машините са започнали по-често да хващат успешно премети и дори да прилагат стратегии - да бутат един предмет настрана, за да хванат друг, например. Машините са развили и различни техники за хващане на меки и твърди обекти. Този процес е протекъл без изследователите да програмират системата как се хващат предмети

Хандбалистите на "Фрегата" ще се борят на полуфинал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559087

Отборът на "Фрегата" разби лидера в "А" хандбална група при мъжете "Локомотив" - Варна с 35:25, с което му нанесе и първо поражение.Повече от 500 зрители в зала "Младост" станаха свидетели на невероятната победа на бургазлии.С 10 гола се отличи Калин Евтимов. Димитър Петков добави 6 попадения, а Димитър Асенов и Александър Димитров реализираха по 3 гола."За нас първенството тепърва започва. Ще ставаме все по-силни", заяви наставникът на "Фрегата" Никола Добрев.Мачът беше генерална репетиция за бургаските хандбалисти, които на 19 и 20 март/събот...

Няма контрол на млякото, което влиза от ЕС

http://www.cross.bg/hranite-zorov-kontrol-1501549.html

/КРОСС/„Никой не контролира млякото, което влиза в България от страните в ЕС. Нашата Агенция по храните разчита единствено на документите от европейските служби". Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите пред Нова телевизия. Той бе категоричен, че европейският контрол не е нито най-добрият, нито най-прозрачният.„В Румъния получават до 10 цента на литър мляко допълнително национална помощ", коментира Зоров. Той изрази мнение, че държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните трябва да има трайна и устойчива политика, която да води до подобряването на условията в сектора и на качеството на продуктите.

Мъжете имат по-нестандартни сексуални интереси от жените

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559084

Редица сексуални фетиши, смятани за ненормални, всъщност са често срещани сред хората, сочи ново изследване, цитирано от „Индипендънт". Проучването е проведено в Канада и е взело за основа петото издание на „Диагностичния и статистически наръчник за умствени отклонения", в който сексуалните интереси попадат в две категории - нормални и анормални. Най-разпространените митове за мъжкия сексуален темперамент Изследователите са анкетирал...

Увеличават таксите за прием в Русенския университет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362727



Русенският университет /РУ/ предлага годишните такси за редовно обучение да се увеличат с 20-30 лв. по специалности, а за задочното да се изравнят с тях и да станат до 50 лв. "Не търсим по-високи такси, а оптимизиране на разходите, дори така оставаме на едни от най-ниските нива в страната", съобщи ректорът на РУ проф. Велизара Пенчева.
Русенският университет /РУ/ предлага годишните такси за редовно обучение да се увеличат с 20-30 лв. по специалности, а за задочното да се изравнят с тях и да станат до 50 лв. "Не търсим по-високи такси, а оптимизиране на разходите, дори така оставаме на едни от най-ниските нива в страната", съобщи ректорът на РУ проф. Велизара Пенчева.

8 души загинаха при химичен инцидент в банка в Банкок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362683

Осем души загинаха при химичен инцидент в подземието на банка в Банкок, Тайланд, предаде Би Би Си. В Неделя вечерта работници са поправяли системата за пожарна безопасност и са се задушили при смесването на газове с кислород.
Властите съобщиха още, че други седем души също са пострадали при инцидента, причинен от невниманието на работниците.
Осем души загинаха при химичен инцидент в подземието на банка в Банкок, Тайланд, предаде Би Би Си. В Неделя вечерта работници са поправяли системата за пожарна безопасност и са се задушили при смесването на газове с кислород. Властите съобщиха още, че други седем души също са пострадали при инцидента, причинен от невниманието на работниците.

Кой ще заработи през живота си милион?

https://www.24chasa.bg/Article/5361655

Кой ще заработи през живота си милион?Програмисти, математици, юристи, икономисти. Каква е ползата за студентите да учат определена специалност и държавата да дава бонус на университетите Повече пари за привличане на студенти във важни за икономиката професионални направления с дефицит на кадри. Това е предложение на министерството на образованието.

Паргов подкрепен за нов мандат начело на БСП-София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625718.html

Лидерът на БСП -София Калоян Паргов получи подкрепа за нов мандат начело на столичните социалисти. За председател на партията в "Овча купел" и "Изгрев" най-харесвани са настоящият Михаил Миков и Корнелия Нинова.  Между обсъжданите имена бяха и тези на Кирил Добрев и Янаки Стоилов, съобщиха от БСП-София.  Първите две районни отчетно изборни конференции проведе партията навръх Сирни Заговезни. Стартът беше даден в "Овча купел", където професорът по архитектура Борислав Борисов беше преизбран за председател. Втората конференция беше в район "Изгрев", където Цветелин Софрониев също запази поста си. Той получи 78 "За", 6 се въздържаха и нито един не беше против при гласуването. "След тези конференции очаквам да изградим здрави ядра в районите, които да работят в толерантен и конструктивен дух. Желая и на двамата здраве, сили и отдаденост на каузата, коментира председателят на БСП-София Калоян Паргов и допълни: „Очаквам да не забравят добрите практики, чиито носители са по-възрастните и опитни наши членове, но и да изкарат на преден план нови лица. Защото политиката е преди всичко разговор за настоящето и бъдещето".  „Няма как хората да ни повярват, ако ние не успеем да покажем, че мислим за перспективите пред новите поколения. Точно това убягва на всички управляващи през последните 26 години“, коментира Калоян Паргов. „В рамките на този отчетно-изборен цикъл БСП трябва категорично да наложи лявата си идентичност и ясно да формулира отношението си към Русия. Като социално отговорна партия ние най-много трябва да държим патриотичната линия и на конгреса да я изведем като основен наш приоритет. Защото днес вече не е достатъчно само да претендираме за автентичност вляво. На конгреса БСП трябва ясно да формулира националния интерес, зад който застава, в условията на евроатлантическото ни членство и ЕС. БСП има сили да го направи, убеден съм. Предстоят ни и президентски избори, които съм сигурен, че ще доведат до нова конфигурация в управлението на страната. Ние, в градската организация на БСП, вече започваме да мислим и за предсрочни парламентарни избори. За да не ни изненадат и пак да се оправдаваме, че не сме подготвени", заяви Калоян Паргов.  

Марк Фабер: Централните банки ще създадат глобален социализъм

http://econ.bg/Новини/Марк-Фабер-Централните-банки-ще-създадат-глобален-социализъм_l.a_i.717073_at.1.html

Централните банки по света следват стратегии, които ще дадат всички финансови активи в ръцете на държавата, посочи световноизвестният инвеститор Марк...

Борисов отменя забраната за къмпингуване, палатките остават на плажа

http://web.barometar.net/84007/

Премиерът Бойко Борисов ще отмени забраната за къмпингуване, като за това ще стане официално ясно още днес. Това съобщи Борислав Сандов от „Зелените“, който днес е провел телефонен разговор с Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева. „Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите. По-късно от кабинета на […]

БАБХ и НАП наложиха забрана за реализация на над 12 хил. литра напитки

http://www.cross.bg/napitki-steka-vnos-1501548.html

/КРОСС/ При съвместна акция Национална агенция за приходите, Агенция „Митници" и Българска агенция по безопасност на храните наложиха забрана за реализация на над 12 хил. литра напитки в различни разфасовки - енергийни, безалкохолни напитки и студен чай на известни търговски марки, 800 пакетчета разтворимо кафе, шест стека суха сметана, 28 кутии кафява захар, 1600 стека пластмасови чаши, 500 стека картонени чаши, 50 чувалчета захар на пакетчета.  Продукцията е открита в нерегистриран обект, част от нея е била без етикети на български и без никакви придружаващи документи. При общата проверка са открити и иззети и един мастърбокс цигари без бандерол. За констатираните нарушения е образувано досъдебно производство. Безалкохолните напитки и цигарите са съхранявани от физическо лице в склад под наем. Наемателят твърди, че те са за лична консумация. Има съмнения, че гражданинът, наел склада, е извършвал нелегална търговия с безалкохолни напитки и цигарите. Предполага се, че напитките са от т. нар. „паралелен внос". Става въпрос за внос на оригинални стоки, носещи запазена търговска марка, произведени съгласно изискванията на собственика на марката, но без разрешение за продажба в страната, в която са внесени. Тези стоки обикновено преди това са продадени на пазар в страна, различна от тази на вноса.  

Българин загинал при инцидент на яхта на руски милиардер в Тайланд

https://www.24chasa.bg/Article/5362640

Българин загинал при инцидент на яхта на руски милиардер в ТайландБългарски моряк е загинал при инцидент в Тайланд, съобщи вестник "Банкок пост". 31-годишният български моряк Тони Христов Колев е бил част от екипажа на суперяхтата "Оушън виктъри". Пострадал е тежко по време на вдигането на яхтената котва в района на Пукет. По-късно е починал в болницата. Разследването е довело да заключението,

Катастрофа вкара трима в болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559086

Два автомобила  –  „Пежо 206“ с монтанска регистрация, движещ се в посока от Враца за Монтана  и „БМВ“ с видинска регистрация - са се ударили снощи към 20 ч. на главен път Е 79  при километър 114 + 500. Шофьорът на Пежото е бил 26-годишният П.Г. от с. Крапчене. До него, на предната дясна седалка, е пътувал 27-годишният А.Б. от същото село. Зад волана на „БМВ“ –то е бил 40-годишният А.С. от гр. Видин, движещ се в противоположна посока. След удара двамата водачи и пътникът са настанени в Хирургичното отделение на МБАЛ - Монтана. Те са с комоцио и...

„Комерсант“: ЕС планира да преразгледа стратегията си към Русия

http://www.cross.bg/otnosheniyata-rysiya-komersant-1501546.html

/КРОСС/ Външните министри на ЕС се събират на специално заседание в понеделник (14 март), за да обсъдят изработването на нова стратегия за отношенията с Русия, съобщи „Комерсант“, цитиран от “Руски дневник”. Според изданието дипломатите ще се опитат да изработят нова стратегия, тъй като в ЕС вече признават, че е невъзможно отношенията с Москва да се върнат в предишното си състояние. „На фона на събитията от последните две години в европейските столици стигнаха до извода: при всички положения възвръщането на отношенията с Русия в духа „бизнес както обикновено“ е невъзможно. В момента изобщо нямаме общо виждане за отношенията с Русия; има само санкции, но това не може да продължава вечно. Трябва ни нова дългосрочна стратегия за взаимодействие с Москва в новите условия“, поясни източникът от ЕС. Според друг източник все още няма да се приемат никакви конкретни решения, но съвсем скоро е възможно да бъде представен доклад за целесъобразността на сътрудничеството на ЕС с Евразийския икономически съюз. По данни на „Комерсант“ европейските експерти са стигнали до извода, че за момента евентуалното сближаване с Евразийския икономически съюз би било преждевременно. За момента в Брюксел нямат намерение да приемат и решения за отслабване на санкциите, твърди източникът. Против подобна стъпка са САЩ, с чието мнение европейските лидери са длъжни да се съобразяват

Глобите на КАТ вече ще се плащат онлайн

http://www.cross.bg/plashtat-ypravlenie-fishut-1501547.html

/КРОСС/ Глобите по фишове и актове на КАТ ще могат да се плащат по интернет. Системата трябва да заработи от следващия месец, съобщиха пред "Сега" източници от вътрешното министерство. Освен тези услуги, МВР ще пусне още 34 електронни. Повечето от тях обаче ще достигнат до малко граждани, тъй като ще се изисква електронен подпис. Плащането на глоби обаче ще се прави без него и ще е достъпно за всички. Заявка за издаване на лична карта, шофьорска книжка и паспорт ще се прави онлайн, само ако са изгубени или повредени. За първо издаване и когато валидността е изтекла, ще се ходи в полицейското управление, тъй като тогава се изисква сваляне на биометрични данни. Освен това КАТ ще издава електронно удостоверения за отнети контролни точки и наложени наказания. Този тип справки често се изискват при започване на работа. Друга услуга ще е издаването на удостоверение за собственост на МПС. Такъв документ се използва например пред данъчните като доказателство, че не се дължи данък, тъй като колата е с нов собственик или бракувана. В момента служителите на КАТ минават през обучение за работа с електронните подписи. От МВР обясниха, че първата електронна услуга ще бъде пусната на 1 април, а останалите - поетапно до края на същия месец. Друга промяна, за която настояват от МВР, е относно връчването на фишове, издадени след запис от камерите, снимащи нарушителите на пътя

Уго де Ана поставя „Норма” в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/Article/5362685

Уго де Ана поставя „Норма” в Софийската операСветовноизвестният режисьор Уго де Ана поставя в Софийска опера и балет прочутата опера на Белини „Норма”. Постановката е копродукция с „Арена ди Верона”. Нейната премиера ще бъде на 25 март. Прославен със своите зрелищни декори и с особения начин, по който използва осветлението, Уго де Ана е търсен от много оперни театри по света.

Община Плевен ще се включи в "Часът на Земята 2016"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559082

Община Плевен за поредна година се присъединява към световната инициатива "Часът на Земята 2016" на световната природозащитна организация WWF, съобщиха от общинския пресцентър. На 19 март, събота, между 20:30 и 21:30 ч. ще бъде загасено ефектното осветление на сградата на местната администрация. Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като гасят осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадит...

Балотаж за кмет в 8 села на 20 март

http://pik.bg/балотаж-за-кмет-в-8-села-на-20-март-news501364.html

Балотаж за кмет в 8 села на 20 март

8 села все още са без избран кмет след проведените частични избори на 13 март. В село Маломир, Община Тунджа, област Ямбол, с 663 избиратели на балотаж на 20 март отиват кандидатите за кмет на НФСБ Йордан Тодоров и този на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Христина Димова.

На първия тур Йордан Тодоров от НФСБ е събрал 260 гласа, а Христина Димова от Земеделски съюз „Александър Стамболийски” е събрала 269 гласа от вота на избирателите. 280 избиратели от Черничево, Община Крумовград, област Кърджали ще избират на втори тур между кандидата на БСП Асен Гуджев, който е събрал 72 гласа и този на ДПС Иван Иванов, за когото са гласували 112 души, след като 2 гласа достигат на Иванов, за да спечели още на първия тур.

В село Буковец, Община Брусарци, област Монтана, със 125 избиратели, в неделя ще се проведе балотаж, тъй като нито един от кандидатите не спечели необходимия брой гласове. На първи тур в гласовете води Димитър Петров от БНД с 59 пред Вергиния Стоянова от ГЕРБ, която е събрала с 33 гласа. Село Ново Железаре, Община Хисаря, област Пловдив с 209 избиратели кандидатите за кмет на ПП и ГЕРБ Петър Ненов и на ПП „Партия на зелените” Рангел Китенски отиват на балотаж. Ненов е събрал 84 гласа срещу 105 за кандидата на „зелените”. В село Септемврийци, Община Димово, област Видин със 162 избиратели на 20 март също ще има втори тур.

На първия кандидатът за кмет на Септемврийци Анжела Георгиева от ДПС спечели 47 гласа. След нея остана кандидатът на ГЕРБ Красимир Иванов с 30 гласа. Село Софрониево, Община Мизия, област Враца със 1235 избиратели, ще избира кмет на балотажа след като нито един от тримата кандидати Теменужка Желязкова от Движение за радикална промяна „Българска пролет“ , Демира Димитрова от ГЕРБ и Павко Маринов от НДСВ, не е успял да победи в първите избори. На втори тур следващата седмица отиват Демира Димитрова и Павко Маринов, като разликата между двамата кандидати е около 60 гласа.

В тези села новите избори за кмет бяха насрочени, следа като общинските избирателни комисии са регистрирали равен брой действителни гласове във втория тур на местните избори от 1 ноември 2015 година. В село Крушево, Община Гърмен, област Благоевград - с 202 избиратели частични избори се проведоха, тъй като кметът Юлиян Кочериев е починал. На първия тур нито един от тримата кандидати за кметското място - Ибрахим Камбер-„Движение 21”, Юлиян Петаков, издигнат от Инициативен комитет и Ангелина Качамакова от ДПС не успя да победи.

Балотажът ще бъде между кандидатът на Движение 21, събрал 73 от гласовете и този на ДПС със 68 гласа. В село Григорево, Община Елин Пелин, Софийска област с 399 избиратели се стигна до частични местни избори след като избраният през есента на 2015 година Ценко Ангелов подаде оставка. Кандидатите на ГЕРБ и ВМРО отиват на балотаж. 86 гласа е получил представителят на ВМРО Мариан Венков срещу 72 гласа за кандидата на ГЕРБ Иван Георгиев.

В общо 18 села са регистрирани общо 6847 избиратели в неделя- 13 март се проведоха кметски избори. 10 от тях вече имат избран кмет. Кандидатите на ГЕРБ спечелиха 6 кметски места. Представителите на партията Сейхан Ахмедов в село Хвостяне, Община Гърмен, Христо Калчев в село Бачково, Община Асеновград, Надя Кукурякова в село Гостилица, Община Дряново, Георги Господинов в село Въглен, Община Аксаково, Митко Тилев в село Долна Крушица, Община Петрич, Илияна Трайкова в село Крапчене, Община Монтана събраха най-много гласове и вече са ясни победители в кметския вот.

БСП спечели изборите в 2 населени места. В село Козаревец, Община Стара Загора кандидатът на партията Димитрина Димитрова събра най-много градове. Кирил Кабов бе избран за кмет в село Медникарово, Община Гълъбово. От ДПС също спечелиха две кметски места. Ембие Хюсеин победи в село Самокитка, Община Кирково, а Ердинч Мустанов спечели частичните местни избори в село Станянци, Община Върбица. Балотажите ще се проведат в неделя 20 март.

Крадец отмъкна 2 800 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559080

Сигнал за разбит частен дом в Берковица е получен вчера по обяд. На мястото пристига дежурна оперативна група, която установява, че неизвестен извършител е счупил стъкло на прозорец на приземен етаж, откъдето е проникнал в къщата, собственост на 55-годишния Д.Г. от гр. Враца. Крадецът задигнал  2 800 лв. и неработещ позлатен часовник "Ролекс". Полицаите установили също, че жилището е обитавано от 22-годишния А.Д. от Берковица. Мъжът е криминално проявен и осъждан. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършите...

Местят музея на авиацията във военно поделение в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/mestjat-muzeja-na-aviacijata-vyv-voenno-podelenie-v-plovdiv-news_528646.html

Окончателно е определено мястото за преместване на Музея на авиацията от Крумово, съобщи кметът Иван Тотев. Това е действащо военно поделение срещу Мебелна къща в Пловдив. В края на миналата седмица Тотев се е срещнал с директора на музея Рада Банялиева и шефката на Националния военноисторически музей Соня Пенкова, на която окончателно са били уточнени подробности по преместването. Община Пловдив ще поеме всички разходи по проектиране на територията според изискванията на Националния военноист

Джокович и Надал с трисетови победи във втория кръг на Индиън Уелс

http://tennis.actualno.com/djokovich-i-nadal-s-trisetovi-pobedi-vyv-vtorija-kryg-na-indiyn-uels-news_528648.html

Новак Джокович и Рафаел Надал си осигуриха участие в трети кръг на Мастърса в Индиън Уелс, като и двамата загубиха по един сет в мачовете си. Сърбинът победи американския квалификант Бьорн Фратанджело с 2-6, 6-1, 6-2, а Надал елиминира с доста усилия Жил Мюлер от Люксембург с 6-2, 2-6, 6-4. Кои ще са следващите съперници на двамата научете в Sportlive.bg.

Протест: ГЕРБ бетонира със закон бъдещи случаи като този с тютюневия склад в Пловдив

http://society.actualno.com/protest-gerb-betonira-sys-zakon-bydeshti-sluchai-kato-tozi-s-tutunevija-sklad-v-plovdiv-news_528642.html

Протест, касаещ пряко бъдещо потулване на случаи като съборената в Пловдив сграда на „Ориент Табако”, се провежда пред Народното събрание. Той е организиран от Форум „Културно наследство”. Причина за протеста е приет на първо четене законопроект за изменение на Закона за културното наследство. Съгласно него експерти, назначени на щат в общините, ще могат да извършат оценка за инвестиционни намерения. Досега тази задача се пада на Националният институт за недвижимо култур

Откриха разпилени човешки кости в района на хижа "Приста" край Русе

http://ruse.actualno.com/otkriha-razpileni-choveshki-kosti-v-rajona-na-hija-prista-kraj-ruse-news_528651.html

Разпилени човешки кости са открити в района на хижа "Приста", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Русе. Вчера в 07:56 часа в полицията е постъпил сигнал от 31-годишна русенка. Тя е съобщила, че в района на хижа "Приста" край град Русе, в гориста местност били забелязани разпилени кости, които приличали на човешки. На посоченото място е изпратена дежурна оперативна група на полицията. Извършени са оглед и претърсване на местността, при което в голям периметър, в гъсто обрасла гориста

Мързеливи ли сте, ако обичате да отлагате нещата за после?

http://curious.actualno.com/myrzelivi-li-ste-ako-obichate-da-otlagate-neshtata-za-posle-news_528643.html

Отлагането на нещата за после (прокрастинация) е свойство на творческите личност. Това е заявил проф Адам в ефира BBC Radio 4, съобщава The Telegraph. Според проф. Грант нерядко прокрастинацията позволява да се стигне до по-ефективно решение на някоя задача от оперативното постижение на поставените цели. Това е свързано с наличието на допълнително време за обмисляне на проблемите. В изследването си Грант говори за дълготрайния успех на прокрастинацията при решаване на най-фундаментални пробле

Партията на Корман Исмаилов осъди атентата в Анкара

http://politics.actualno.com/partijata-na-korman-ismailov-osydi-atentata-v-ankara-news_528652.html

Ръководството на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок, осъжда остро кървавия атентат в турската столица Анкара, при който загинаха и бяха ранени десетки души, съобщиха от партията. В неделя привечер кола бомба избухна в центъра на града и загинаха поне 37 души. "Противопоставяме се най-остро на актовете на тероризъм и насилие над мирното население на Република Турция, насочени срещу единството и сплотеността на турската нация", посочват от партията на Кор

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване