Велоалеите в Пловдив с акт 16, глобяват за паркиране върху тях

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559204

Новоизградената велоалейна мрежа в Пловдив вече има акт 16, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му, това дава възможност на община Пловдив и КАТ оттук нататък да могат да глобяват паркиралите върху велоалеите. Велопроектът е част от големия транспортен проект на Пловдив и е на обща стойност 13 956 748.80 лв с ДДС. Той включва изграждането на 37 км изцяло нови велоалеи, рехабилитацията на 11 км вече съществуващи алеи за велосипедисти, преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална сигнализация, връзк...

Ирак задържа боец на Ислямска държава с американски паспорт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559202

Боец от САЩ на "Ислямска държава" беше задържан в Северен Ирак, след като дошъл от контролирана от групировката територия в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на американската телевизия Си Ен Ен. Джихадистът, за когото се съобщава, че има американски паспорт, бил заловен близо до Синджар и предаден на кюрдските власти в района. Иракчаните вярват, че САЩ са в таен заговор с Ислямска държава Наемници от 86 страни се бият на странат...

РЕЗИЛ В ПРИМОРСКО! Окрадоха руския национален отбор по кану-каяк!

http://pik.bg/резил-в-приморско-окрадоха-руския-национален-отбор-по-кану-каяк-news501605.html

РЕЗИЛ В ПРИМОРСКО! Окрадоха руския национален отбор по кану-каяк!

Неизвестни крадци са задигнали извънбордов двигател за лодка, използвана от младежкия национален отбор на Русия по кану-каяк, който в момента се подготвя в Приморско, пише Флагман.бг.

Моторът, заедно с цялото оборудване е бил заключен в помещение на резерват Ропотамо, където спортистите използват отличните условия в реката и тренират ежедневно. Някой очевидно е наблюдавал добре националите и е изучил навиците им, след което разбил сервизното помещение и задигнал двигателя.

„Ситуацията е малко обидна. Това са спортисти, които идват при нас от години. Въпреки трудностите продължиха да го правят. Удължават сериозно сезона, защото имат два престоя годишно тук от по един месец. В България обаче само се сблъскват с проблеми, което е безкрайно обидно за тях“, коментира пред Флагман.бг Здравко Василев, който е добре запознат с неволите на руската селекция.

В нея попадат 4 олимпийски шампиони и някои от най-талантливите спортисти на Руската федерация.

„Най-вероятно са хора от Приморско. Това, което са направили като финансови поражения не е голямо, но като имиджови поражения са страхотни Защото тези хора имат огромен потенциал, а ние правим всичко възможно, за да ги изгоним“, допълни Здравко Василев.

Волен Сидеров: Разтоварвам съдебната система

https://www.24chasa.bg/Article/5363388

Волен Сидеров: Разтоварвам съдебната системаРазтоварвам съдебната система, защото всеки ден стават пресътпления, убиват възрастни жени. Това беше коментарът на лидера на "Атака" Волен Сидеров след съдебния маратон, през който премина днес той. В 14 часа беше одобрено третото споразумение с прокуратурата по делото за хулиганство в Батак на 17 май 2011 г.

Меркел запазва политическия курс към бежанците въпреки загубата на партията й

http://www.cross.bg/bezhantzite-politicheskiya-kyrs-1501601.html

/КРОСС/Германският канцлер Ангела Меркел не планира промени в политическия курс към бежанците, въпреки тежката загуба за партията ѝ в изборите за местни парламенти, проведени в неделя в три провинции, предава AFP, като се позовава на информация от говорителя ѝ. „Федералното правителство ще запази политическия си курс, напълно определено, в страната и чужбина. Целта трябва да бъде общо, устойчиво европейско решение, което ще доведе до осезаемо намаляване на броя на бежанците във всички държави-членки на ЕС", заяви Щефан Зайберт, цитиран от "Фокус".  

Волен Сидеров лишен от 13% от заплатата си и за хулиганството в Батак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363331

Волен Сидеров е осъден за хулиганство, извършено на 17 май 2011г. в Батак, пише 24 часа. На тази дата Сидеров провали честване като се качи на трибуната.
Присъдата на Софийски градски съд е Сидеров да се среща с пробационен служител в продължение на 8 месеца и още 8 месеца да му се удържат 13% от заплатата.
Волен Сидеров е осъден за хулиганство, извършено на 17 май 2011г. в Батак, пише 24 часа. На тази дата Сидеров провали честване като се качи на трибуната. Присъдата на Софийски градски съд е Сидеров да се среща с пробационен служител в продължение на 8 месеца и още 8 месеца да му се удържат 13% от заплатата.

Задържаха камион с 16,2 тона тютюн на ГКПП "Кулата"

https://www.24chasa.bg/Article/5363423

Задържаха камион с 16,2 тона тютюн на ГКПП "Кулата"Български камион, натоварен с близо 17 тона тютюн, задържа мобилна митническа група на ГКПП Кулата, съобщиха от Агенция "Митници". Камионът е собственост на българска фирма и е бил управляван от български шофьор, който е пътувал от Гърция през България за Франция. На ГКПП Кулата е селектиран за проверка от мобилна митническа група.

Нефтохимик 2010 и Арда на полуфинал в Суперлигата

http://pik.bg/нефтохимик-2010-и-арда-на-полуфинал-в-суперлигата-news501518.html

Нефтохимик 2010 и Арда на полуфинал в Суперлигата

Нефтохимик 2010 (Бургас) и Арда (Кърджали) се класираха за полуфиналите в Суперлига „Сами-М“. Първо бургазлии спечелиха гостуването си на Инвестбанк Тетевен Волей с 3:0 (25:20, 25:23, 26:24) и затвориха 1/4-финалната серия с 2:0 победи, а малко по-късно същото направиха и кърджалийци, които взеха домакинството си на Пирин (Разлог) с 3:1 (23:25, 25:18, 25:23, 25:17) и също намериха място сред първите 4 тима през този сезон.

В зала „Георги Бенковски“ в Тетевен волейболистите на Петър Дочев трябваше да положат доста усилия, за да пречупят съперниците си във всеки един от геймовете. Това бе и последният мач през този сезон за тетевенци, в който играчите от планинския град се класираха за плейофната фаза още при дебютното си участие в Суперлигата и заеха 8-о място в крайното класиране.

В следващата фаза кърджалийци ще срещнат Монтана, а завършилият на първо място в редовния сезон Нефтохимик 2010 ще се изправи срещу победителя от Марек Юнион-Ивкони (Дупница) и Добруджа 07 (Добрич). Повече за 1/4-финала Марек Юнион-Ивкони (Дупница) – Добруджа 07 (Добрич).

Поли Генова ще пее на английски на Евровизията

http://pik.bg/поли-генова-ще-пее-на-английски-на-евровизията-news501599.html

Поли Генова ще пее на английски на Евровизията

"If love was a crime" ("Ако любовта беше престъпление") е заглавието на песента, с която Поли Генова ще представи страната ни на "Евровизия 2016". В записа се включи и музикантът Теодосий Спасов, съобщиха от БНТ.

Автори на "If love was a crime" са композиторите и музикалните продуценти Борислав Миланов и Себастиан Арман, както и шведският композитор Йоаким Бо Персон. Поли Генова е съавторна текста и активно участва в творческия процес.
 
Успешната работа на музикалните продуценти от "Symphonics International" е вече доказана при реализирането на съвместни проекти със звезди като Дженифър Лопес, Шакира, Кели Кларксън и Бритни Спиърс, пише БТА.
 
Песента, която ще представи Поли Генова, е с модерно звучене. Текстът отправя послание за силата на любовта и смелостта, която притежават обичащите хора - готови да стигнат до край, независимо от обстоятелствата и общественото мнение.

"Песента е въздействаща, повличаща и носеща едно единствено послание - любов! Тази любов, която откриваме навсякъде, която е заложена вътре в нас и която ни зарежда с толкова много вяра и енергия. И защото Любовта е универсален език. С екипа ми залагаме на нея и на английски език, за да достигне до всеки", споделя Поли Генова.

Видеото към песента ще бъде представено пред българската и международната публика през следващата седмица.

Над 1000 деца емигранти без родители в България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/nad-1000-deca-emigranti-bez-roditeli-v-bylgariia-6051301

По закон децата до 18-годишна възраст не могат да бъдат задължавани да остават насила в бежанските центрове

Очакваме още спонсори, защото "Левски" е любимият отбор на всички, каза шеф на сините

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722757_ochakvame_oshte_sponsori_zashtoto_levski_e_ljubimiiat/?ref=rss


Председателят на надзорния съвет на "Левски" Бранимир Ботев смята за нормално клубът да привлича много спонсори въпреки липсата на спортни успехи през последните години. Според него в основата на интереса на компаниите е големият брой привърженици.

"Вие знаете много добре, че спонсорите отиват там, където има най-голям пазарен дял. "Левски" е най-любимият отбор. Има много публика, респективно очаква се най-голяма реализация на идеите на спонсорите в това отношение за пазара. Това е...

Ден на отворените врати предстои в Пловдивския планетариум

http://www.cross.bg/planetariyma-planetariym-lektziya-1501602.html

/КРОСС/По повод Международния ден на Планетариумите, който тази година ще се отбележи на 20 март, в по-близката неделя до пролетното равноденствие, Пловдивският планетариум обявява Ден на отворените врати в Пловдивския планетариум. През този ден посещенията в Планетариума ще бъдат безплатни, като часовете за прожекции ще следват нормалния си график - 9.00, 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 При засилен интерес ще има допълнителна прожекция от 16:00 часа. Програмата на Планетариума ще включва лекция за съзвездията в Северното небесно полукълбо през пролетта, лекция за Слънчевата система както и заглавията ‘'Яростната Вселена" и ‘'От Земята към Вселената''. Без предварителни записвания, като напомняме, че капацитетът на Планетариума е 50 места за една прожекция.  

Рафаел Надал праща на съд бивш френски министър на спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363376

Рафаел Надал планира да съди бивш френски министър за изявление, че 7-месечното му отсъствие през 2012 г. било в резултат на позитивни резултати на допинг тест, съобщи Би Би Си.
Испанецът е бесен на коментарите, направени от Розелин Башело, която е изпълнявала длъжността на министър на здравето и спорта.
Рафаел Надал планира да съди бивш френски министър за изявление, че 7-месечното му отсъствие през 2012 г. било в резултат на позитивни резултати на допинг тест, съобщи Би Би Си. Испанецът е бесен на коментарите, направени от Розелин Башело, която е изпълнявала длъжността на министър на здравето и спорта.

Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722658_lozan_panov_doverieto_v_sudebnata_sistema_ne_zavisi/?ref=rss


Доверието към съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на официалната церемония по встъпването в длъжност на новоизбраните съдебни инспектори.

Той визира техния избор в Народното събрание от 18 февруари, когато за по-малко от половин час са се събрали необходимите за квалифицирано мнозинство 160 гласа. Заяви, че изборите трябва да се правят чрез дебат и с мотивиране за...

All Channels | Advertising e рекламната агенция на ДЗИ

http://www.cross.bg/advertising-channels-komynikatzionna-1501600.html

/КРОСС/ДЗИ избра All Channels | Advertising за своя рекламна агенция. Застрахователната компания с най-дълга история и опит в България ще осъществи с агенцията цялостната комуникационна кампания по повод своята 70-годишнина. Екипът на All Channels | Advertising вече започна работа по реализацията на комуникационната кампания за юбилея, като първият имиджов ТВ клип се излъчва в ефир от края на месец февруари. „All Channels | Advertising ни впечатлиха със силната си творческа идея, която напълно се вписа в стратегическата ни комуникационна платформа „История с бъдеще". Предложенията им бяха съобразени както с основната ни целева аудитория, така и с позиционирането ни като компания със сериозна традиция и опит на българския пазар. Това ни накара да разпознаем All Channels | Advertising като сигурен и надежден партньор в тази така важна за нас година", коментира Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Внесоха подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов

http://offnews.bg/news/n_1/n_625738.html

Инициативата "Правосъдие за всеки" внесе във ВСС подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов, който обяви, че в Столичното следствие действа "шпицкоманда" от прокурори . Подписите си под инициативата са положили 444 души. Отделно от това в електронната подписка до 13 март 2016 г. са събрани 1597 подписа, които ще бъдат предоставени във ВСС на по-късен етап.  "Следователят Бойко Атанасов публично разказа за делата срещу "неизвестни извършители", които се използват за недопустимо въздействие върху действащи политици. Което е тежко нарушение на основните конституционни принципи за върховенство на закона и за разделение на властите и руши устоите на държавността", се казва в мотивите към подписката.  В подписката се настоява още за това независими международни експерти за надзор на прокуратурата, да проверят огласените от Атанасов факти.  "Призоваваме всички честни и достойни прокурори и следователи в България да последват куража на Бойко Атанасов, за съберат смелост и да спрат да мълчат за проблемите на своите работни места и в своята служебна практика. Време е, уважаеми колеги и съграждани, време е всички да кажем стига толкова!", се казва още в петицията. 

Ненчев: Армията е изцяло готова да се включи в охраната на границита ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559203

Българската армия ще участва в охраната на границата и е изцяло готова за това, съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. "Вече имах възможност да посетя няколко от пограничните райони и имам ежедневни разговори с министър Бъчварова и шефа на Гранична полиция. Имаме добро взаимодействие с институциите, извършили сме необходимата подготовка, направили сме необходимите планове и разчети, и сме дали съответните инструкции", посочи военният министър. Във Велико Търново той участва в кръгла маса на тема „Образователната полит...

Световният фестивал на културата в Индия - любов и разбирателство (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/5363321

Световният фестивал на културата в Индия - любов и разбирателство (галерия)Световният фестивал на културата, който се проведе на брега на река Ямуна в Ню Делхи, Индия, от 11 до 13 март, отпразнува любовта, мира и разнообразието между народите чрез представяне на традиционни за всяка държава танци, музика, изкуство и кухня. По време на 3-дневните празненства Ню Делхи се превърна в сборен пункт на народи от цял свят.

Свлачище спря до две къщи в беловското село Сестримо

https://www.24chasa.bg/Article/5363347

Свлачище спря до две къщи в беловското село СестримоАктивизирало се от проливните дъждове свлачище спря до две къщи в беловското село Сестримо, съобщи началникът на областната противопожарна служба и защита на населението в Пазарджик комисар Иван Панайотов. Сигналът за свличащите се земни маси е бил подаден около 19.30ч. в неделя вечерта. Незабавно на място са били изпратени противопожарни

Хърватия следващата ли е след Полша?

http://www.euinside.eu/bg/blog/is-croatia-next-after-poland

Идеята зад младата традиция на европейските седмични обзори на euinside е да се постави акцент върху най-важните събития в ЕС, а след това да се хвърли поглед и по периферията. За седмицата 7-13 март обаче ще сменим посоката и ще започнем от Хърватия, защото ставащото там е пореден епизод от орб ...

Очаква се да отменят забраната за къмпингуване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559201

Очаква се управляващите да отменят забраната за къмпингуване на плажа. Това става ясно от пост в профила на Борислав Сандов от „Зелените" във Фейсбук. Той пише, че днес е провел телефонен разговор с Борисов, с председателя на парламента Цецка Цачева и с министъра на туризма Николина Ангелкова. „Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите. По-късно от кабинета на Борисов ще разпратят съобщение" - пише Сандов в профила си. Междувременно за днес се организират протести в София, Варна...

Ректорът на Медицинския университет в Плевен избран за международен делегат на Световната асоциация по лапароскопска хирургия

https://www.24chasa.bg/Article/5363382

Ректорът на Медицинския университет в Плевен избран за международен делегат на Световната асоциация по лапароскопска хирургияРекторът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов е избран за международен делегат на световната aсоциация по лапароскопска хирургия. Това е станало на форум по миниинвазивна хирургия в Хавай, САЩ, в края на февруари. Тогава проф. Томов е представил научната си разработка „Усложнения в роботизираната гинекологична хирургия",

Ракета лети към Марс, търсят живот с българска апаратура

http://www.cross.bg/aparat-mars-sledi-1501598.html

/КРОСС/Руска ракета-носител "Протон-М" с апарати на европейската мисия "ЕкзоМарс-2016" беше изстреляна от космодрума Байконур. На борда има и българска апаратура - дозиметричния апарат "Люлин-МО", който е част от руския неутронен спектрометър FREND, съобщиха световните медии, цитирани от "Дарик". В състава на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс - 2016" влизат орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели". Мисията "ЕкзоМарс" е първата, която ще търси следи от живот на Червената планета. Досегашните марсиански апарати търсеха предимно вода. Нито една мисия не е изпращана със задача да търси следи от биологична активност. Пътуването на модулите до Марс ще продължи седем месеца. Три дни преди пристигането, на 16 октомври ще бъде пуснат спускаемият апарат "Скиапарели". Той трябва да кацне на повърхността на Червената планета на 19 октомври. Орбиталният модул TGO е предназначен преди всичко да търси следи от газ, като метан, който е доказателство за биологична активност. Малкият спускаем апарат "Скиапарели" ще изпробва технологиите за кацане. Метанът е интересен за учените, защото произходът му е 90 процента биологичен и се задържа кратко. Наличието му би означавало възможност за съществуване на микроорганизми на Марс. Ще се анализира дали произходът му е биологичен, или е резултат от геоложки процеси.  

Сергей Игнатов: България напълно съответства на средноевропейските норми за брой образовани хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=315712

В България има голямо натрупване на образовани хора и страната ни напълно отговаря на средните европейски стандарти в това отношение. Констатациите направи в интервю за ТВ Европа бившият образователен министър Сергей Игнатов. Вижте повече в следващото видео: Страната ни напълно съответства на средноевропейските норми за брой образовани хора.

"Легендите" подаряват на търновци пътуване с машина на времето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363385

Уникално пътуване с машина на времето ще подарят на търновци супергрупата "Легендите". С шоуто в старата столица ще стартира националното турне на големите звезди Йордан Караджов от "Сигнал", Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от "Тангра".
"Легендите" ще разтърсят болярския град на 18 март в Двореца
Уникално пътуване с машина на времето ще подарят на търновци супергрупата "Легендите". С шоуто в старата столица ще стартира националното турне на големите звезди Йордан Караджов от "Сигнал", Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от "Тангра". "Легендите" ще разтърсят болярския град на 18 март в Двореца

Бивш специален посланик на ООН за Сирия: Трябваше да послушаме Русия

http://www.cross.bg/siriya-brahimi-svyat-1501599.html

/КРОСС/ Конфликтът в Сирия можеше да приключи още преди четири години, ако тогава Западът се беше вслушал в Русия, заяви в интервю за телевизия Al Jazeera бившият специален посланик на ООН и Лигата на арабските държави за Сирия Лахдар Брахими. На журналистическия въпрос дали той мисли, че „арабският свят в същност е подвел Сирия”, бившият алжирски дипломат отговаря утвърдително. „Не само мюсюлманският свят, целият свят предаде Сирия. Имам предвид, какво направиха американците? Какво направиха французите? Какво направиха британците? Никой не помогна на сирийците“, поясни той. „Мисля, че руснаците имаха по-реалистично разбиране за ситуацията, отколкото всички останали. Ние говорихме с тях и ги слушахме. Мисля обаче, че трябваше повече да се вслушваме. Те знаеха каква всъщност е ситуацията” , казва със съжаление Брахими. „Нима ние пропуснахме възможността да сложим край на войната още през 2012 г.?”, пита уточняващо журналистът. „Да, тогава имаше такава възможност. Ако всички имаха по-тънка представа и по-добре разбираха ставащото в Сирия, то конфликтът можеше да се реши през 2012 година” , заяви Брахими.

15-годишно момче от Кочериново падна от висока плевня

http://pik.bg/15-годишно-момче-от-кочериново-падна-от-висока-плевня-news501517.html

15-годишно момче от Кочериново падна от висока плевня

15-годишно момче от Кочериново падна от висока плевня, удари главата си в камък и счупи черепа си. Момчето е транспортирано в МБАЛ Благоевград, откъдето го транспортират в Пирогов, съобщава struma.com.

Състоянието му е тежко, в местната болница няма неврохирург от какъвто се нуждае тинейджърът.

Пребитата баба Дона си отива у дома

http://pik.bg/пребитата-баба-дона-си-отива-у-дома-news501593.html

Пребитата баба Дона си отива у дома

Зверски пребитата от рецидивиста Андон Митев 93-годишна Дона Чернева от пловдивското село Ръжево Конаре днес беше изписана от УМБАЛ „Св. Георги”. Там тя бе приета на 11 март, след като през нощта в къщата ѝ в покрайнините на селото влезли да крадат Андон и приятеля му пастир Георги Лазаров.

Баба Дона живеела сама от около 20 години, след като съпругът й починал. По улицата й в селото нямало осветление нощем, разказаха нейни съседи. Андон Митев и Георги Лазаров знаели кога старицата взима пенсията. Те се уговорили предварително да я нападнат и дори си купили шапка, в която изрязали дупки за очите и ръкавици. Двамата работели като пастири в местната кравеферма, но решили, че парите оттам не им стигат и трябва да си набавят още, като нападат възрастни и самотноживеещи хора. В съда преди дни Георги Лазаров призна, че е неграмотен, не знае нито кога, нито къде е роден.

За разлика от него Андон можел да чете и да пише, но пък за него това не е първи случай на нападение над старец. През 2007г. Митев убил 85-годишен дядо заради 2 лева и получил 9-годишна присъда. Бил пуснат предсрочно през 2013г., след което явно се върнал към старите навици. Възрастната жена е изписана от болницата в добро здравословно състояние. Тя е била отведена от единия си син и снахата, които живеят в Пловдив, и при които най-вероятно тя ще остане.

Мистерията на Бермудския триъгълник разгадана?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363221

Мистерията около т.нар Бермудски триъгълник е ангажирала съзнанието на най-големите учени и е плашила стотици пилоти и капитани.
Десетки години те са се чудели какво стои зад мистериозните изчезвания на кораби и самолети, но изглежда, че сме по-близо до разплитането на възела откогато и да е било. Поне така твърдят учените,
Мистерията около т.нар Бермудски триъгълник е ангажирала съзнанието на най-големите учени и е плашила стотици пилоти и капитани. Десетки години те са се чудели какво стои зад мистериозните изчезвания на кораби и самолети, но изглежда, че сме по-близо до разплитането на възела откогато и да е било. Поне така твърдят учените,

Добрич се включва в отбелязването на100-годишнината от Първата световна война

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559199

Община Добрич ще бъде съорганизатор на Международна научна конференция на тема „Първата световна война и България през 1916 г.", съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Научният форум се организира от Военна академия „Г. С. Раковски" с партньорството на  общини Тутракан и Благоевград, към които миналата седмица се е присъединила и община Добрич, обясни Баева. Конференцията ще се проведе от 4-7 октомври. Пленарните заседания ще започнат на 4 октомври в София, а на следващия ден едновременно ще тръгнат три лъча към общините- ...

Оставиха в ареста 19-годишен младеж, блудствал и убил баба в Медникарово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559198

Окръжният съд Стара Загора остави в ареста 19-годишния Румен Славов, който уби 85-годишната жена в Медникарово. Той е обвинен в умишлено убийство с цел прикриване на друго престъпление - блудство. На 4 март Румен Славов влязъл в дома на самотно живеещата 85-годишна жена. Младежът я ударил по главата с твърд предмет, извършил блудствени действия с нея и започнал да я души. На следващия ден пенсионерката била открита мъртва от съседка. За това престъпление законът предвижда от 15 до 20 години доживотен затвор или доживотен затвор без право на зам...

Даниел Панов нареди денонощно наблюдение на реките в Търновско

https://www.24chasa.bg/Article/5363357

Даниел Панов нареди денонощно
наблюдение на реките в ТърновскоВъв връзка с падналите валежи от дъжд през почивните дни със заповед на кмета на община Велико Търново Даниел Панов е разпоредено денонощно наблюдение на нивото н реките на територията на общината. Под денонощно наблюдение са реките Янтра и Белица. При обход на назначената група е установено временно, неопасно повишаване нивата на водите.

Търсят се между 5 и 7 млн. лева за пребазиране на авиомузея от Крумово в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-krymovo-aviomyzeya-1501597.html

/КРОСС/Пребазирането и преустройството на бившия корпус "Тактическа авиация" в Пловдив за настаняване на авиомузея ще струва между 5 и 7 млилиона лева. Баснословната сума се търси от МО. Два дни преди да избухне пожарът и да унищожи няколко експоната в Крумово, пловдивската община е провела среща с шефката на Военноисторическия музей Соня Пенкова. Градската управа уверила, че ще поеме разходите по проектирането на бившите казарми и промяната на тяхното предназначение. "Неприятен е инцидентът с пожара, но той ще ускори пребазирането на музея от Крумово в Пловдив", каза кметът Иван Тотев. Той е убеден, че ако експонатите дойдат в града на тепетата, музеят ще се самоиздържа, тъй като много хора ще го посещават.  

Руската Палестина – тихото продължение на Военно-космическите сили

http://www.cross.bg/rysiya-blizkiya-palestina-1501596.html

Руското присъствие в Близкия изток трудно може да бъде асоциирано с "мека сила" поради класическата триходова комбинация: внезапна военна операция - изненадващ успех - дипломатическо споразумение с партньорите от Запад или от Изток. Безспорно милитаристичният стил на руската политика има своята логика (особено след загубването на статуса на велика сила, 1991 г., възстановен с Крим, 2014), но той заслонява тихия фронт на църковната дипломация, възприемаща Светите места в Близкия изток като "духовна реалност" - руска, християнска, авраамическа. Дарина Григорова; Гласове "Руската Палестина" се появява втората половина на ХIХ в. с руското православно присъствие (инфраструктура от манастири, църкви, училища, земи) в близкоизточните територии на Османската империя, и днешните Израел, Сирия, Ливан, Палестина. Русия комбинира държавното (консулското), църковното (Руската духовна мисия, Палестинският комитет и после комисия) и общественото (неправителственото Императорско православно палестинско дружество, от 1882 до днес без прекъсване, само преименувано при болшевиките) проникване в Близкия изток, обобщено с термина "Ерусалимски вектор" на руската външна политика

Англичаните отново купуват, но не търсят къщи, а поляни за кемпери и каравани

http://pik.bg/англичаните-отново-купуват-но-не-търсят-къщи-а-поляни-за-кемпери-и-каравани-news501516.html

Англичаните отново купуват, но не търсят къщи, а поляни за кемпери и каравани

След като финансовата криза удари англичаните у нас, много от тях продадоха или направо зарязаха българските си къщи и имоти и се прибраха в родината си. 

От известно време обаче се наблюдава нов интерес от страна на британците към имоти в търновските села. Този път обаче чужденците търсели да купуват не къщи, а само празни места: дворове, ливади и поляни, както във, така и извън селото. На селските кметове те обяснили, че не им трябва къща, защото пътуват и къмпингуват в кемпери и каравани. Трябвало им само малко местенце, където да спрат превозните си средства и да се установят. Освен това цените на празните парцели и дворни места били няколко пъти по-евтини от тези на една къща, пък макар и стара и порутена.

В някои от сайтовете за недвижими имоти цените на парцели от по около един декар в села на десетина километра от град Елена започват от 1000 лв. и стигат до 3 – 4 хил. евро. Не на последно място празният парцел не изисква почти никакви средства и харчове за поддръжката си. В най-лошия случай е необходима само една дървена ограда, но и без нея спокойно може, обяснявали „новите българи”.

Наред с втората вълна англичани, които са напът да се завърнат в България, интерес към имоти в Търновско проявявали и руснаци и все повече румънци. Това е и причината някои от агенциите за недвижими имоти във Велико Търново да обявят, че търсят брокери с разговорен румънски език.

Северните ни съседи обаче били по-придирчиви и използвали и най-малкото разминаване между обявеното в офертата и реалното състояние на имота, за да се пазарят с часове за смъкване на цената. За разлика от тях братушките не били толкова взискателни. Те просто искали да си вложат парите в нещо сигурно.

Ученик от ЕГ „Д-р Петър Берон" на националния кръг на олимпиадата по български език и литература

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559196

Велислав Иванов Иванов от ХІІ а клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон", град Кюстендил е допуснат до участие в националния кръг за ХІІ клас на Националната комисия за олимпиадата по български език и литература. Той е с оценка Отличен (5.75) и е сред 54 ученици от цялата страна, с резултати от Отличен (5.50) до Отличен (6.00). Постигнатият успех е плод на участието на ученика в областни олимпиади, национални състезания и конкурси от VІІІ до ХІІ клас, в които неизменно се класира на призови места. Националният кръг на олимпиадата по български...

Целият живот на 3,7 млн. сирийски деца е преминал във война

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559195

Около 8,4 млн. сирийски деца - над 80 процента от населението на страната под 18 години - са били засегнати от конфликта пряко - чрез загуби на близки хора или лишения вътре в страната, или косвено, ставайки бежанци в съседни страни, се казва в доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от световните агенции. През петте години на гражданската война са се родили около 3,7 млн. сирийски деца, което е една трета от от всички сирийци под 18 г., и за тях целият им живот е преминал във война. 306 хиляди от тях са се родили като бежанци. "Те не п...

Първи тест на 5G в Австрия, започва внедряване

http://www.mediapool.bg/parvi-test-na-5g-v-avstriya-zapochva-vnedryavane-news246690.html

Първата демонстрация на 5G технологията в Австрия направиха австрийският телеком A1,който е част от "Телеком Аустрия Груп"  и технологичният ѝ партньор "Нокия". Двете компании обявиха, че започват подготовката по внедряването на новия начин за пренос на данни в Австрия, а постепенно ТАГ ще започне да прави това и на останалите свои пазари, сред които и България с МТел. 5G технологията трябва да влезе в експлоатация през 2020 година и да доведе до значително увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи до над 1 Gbps. До 2020 година се очаква в света да работят над 20 милиарда свързани устройства, което прави нуждата от инвестиции в съпътстващата ги инфраструктура силно належащи още отсега. 5G ще позволи всевъзможни мобилни приложения в сфери като "Интернет на нещата“ и виртуалната реалност да работят в реално време заради свръх бързата скорост и ниската латентност, която позволява.  "Важна цел на 5G мрежите е да намалят латентността на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например трябва да стане по-малко от милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни“, коментира Маркус Граузам, главен директор "Технологии“ в A1. "5G е много повече от просто бърза безжична връзка с интернет. Технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, автономните автомобили, дигиталната медицина и интелигентните фабрики, не биха били възможни без 5G“, добави Маркус Борчерт, ръководител на регион Европа в "Нокия". Стандартите за мобилните мрежи от следващото поколение се създават от алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите безжични оператори в света.

Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници

http://books.actualno.com/matematika-za-leka-nosht-zabavni-zadachi-za-malki-umnici-news_528719.html

Всички знаем колко важно е родителите да четат на децата си преди сън. А къде остава математиката? „Математика за лека нощ“ е поредица от детски книги, насърчаващи ранното развитие на математически умения и интерес към точните науки. Книгите са създадени от Лора Овърдек и илюстрирани от Джим Пейлот. Лора, която има бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“ и магистърска степен по бизнес администрация от „Уортън“, и съпругът й Джон са големи фенове на

10 супер къси разказа, които са по-интересни от цели книги

http://curious.actualno.com/10-super-kysi-razkaza-koito-sa-po-interesni-ot-celi-knigi---news_528674.html

Ще ви представим няколко впечатляващи примера за силата на късия разказ. Понякога точно този литераурен жанр ни кара да се замислим много повече, отколкото прочитането на цяла книга. Facebook страницата VeryShortStory публикува подобни кратки истории. Прочетете подбраните от нас и усетете магията на късия разказ. 1. Събудих се, а в стаята ми имаше стар пират, който ме канеше на приключение. Предпочетох да остана с мама и да оставя тате да продължи пиянското си пътешествие сам. 2. Съжалявам за

БАБХ започва ваксинация срещу бяс при дивите хищници

http://society.actualno.com/babh-zapochva-vaksinacija-sreshtu-bjas-pri-divite-hishtnici--news_528721.html

Българската агенция по безопасност на храните започва първата за 2016 ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. От 15 март десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха, което ще започне от летище Лесново, София област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич. Ваксини ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен

Има ли малцинство на румънските цигани във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=315694

Бившият румънски правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей обвини българската държава, че не дава възможност на румънското малцинство в страната ни да учи майчиния си език и да се дефинира като такова. В писмо до премиера Маковей твърди, че във Варненска област има много роми от румънски произход, които срещат пречка да заявят своята етническа принадлежност.

Даниел Смилов: Не е подходящ момент ЕС да експериментира с дезинтеграцията си

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/14/2722715_daniel_smilov_ne_e_podhodiasht_moment_es_da/?ref=rss


Европейският съюз трябва да се опита да защити това, което е постигнал, а не да тества какви са предимствата на дезинтеграцията. Това заяви политологът Даниел Смилов по време на дискусия за референдума във Великобритания, по време на който Смилов беше категоричен, че Островът трябва да остане член на ЕС. Дискусията беше организирана от евродепутата от Европейската народна партия Светослав Малинов.

Тези, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС, са най-необразованите,...

Шофьор блъсна 17-годишно момиче и избяга

http://www.cross.bg/shofyor-blusna-godishno-momiche-i-izbyaga-1501595.html

/КРОСС/ 17-годишно момиче пострада при пътен инцидент в Петрич, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград. Произшествието станало малко след 19:00 ч. на 12 март на ул."Капитан Никола Парапанов" в южния град. Момичето пресичало пътното платно на пешеходна пътека, когато лек автомобил с неизвестни към момента марка и водач го блъснал. Шофьорът напуснал местопроизшествието без да изпълни задълженията си на участник в ПТП.  

Българин създаде чудо, което може да спаси множество човешки животи

http://petel.bg/Balgarin-sazdade-chudo--koeto-mozhe-da-spasi-mnozhestvo-choveshki-zhivoti__148867

Снимка: Булфото, архив Българин, който живее в САЩ, е създал изкуствен панкреас, благодарение на който могат да бъдат спасени животите на...

Вече седмица ремонтират подлезите във Варна (Снимки)

http://petel.bg/Veche-sedmitsa-remontirat-podlezite-vav-Varna--Snimki-__148858

От около седмица тече ремонтът на подлезите във Варна. Премахнати са плочките около стълбите от всички страни на централния подлез. Н...

Крадат имотите на Трифон Иванов под носа на роднините! Вижте какво разкри дъщеря му

http://petel.bg/Kradat-imotite-na-Trifon-Ivanov-pod-nosa-na-rodninite---Vizhte-kakvo-razkri-dashherya-mu__148869

Голям скандал между роднините на покойната легенда Трифон Иванов е възниквал заради имоти, показа проверка на Gol.bg. Една от законните нас...

Той я нападна на улицата, но когато тя се обърна се оказа...невероятна изненада!

http://petel.bg/Toy-ya-napadna-na-ulitsata--no-kogato-tya-se-obarna-se-okaza---neveroyatna-iznenada--__148861

Според асоциацията и кризисния център в борба срещу изнасилванията, злоупотребите и кръвосмешенията- RAINN на всеки 107 секунди  един чове...

Дипломат: Има предпоставки за заплахи срещу националната сигурност на България покрай атентата в Анкара!

http://petel.bg/Diplomat--Ima-predpostavki-za-zaplahi-sreshhu-natsionalnata-sigurnost-na-Balgariya-pokray-atentata-v-Ankara-__148870

Вчерашният атентат в Анкара е поредното доказателство за непредвидимата военна обстановка в Турция. Това каза пред Фокус Георги Димов, ...

Министър Ненчев инициира двустранни срещи с колегите си от 4 държави за бежанската криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363360


Министърът на отбраната Николай Ненчев е уведомил колегите си от Турция, Гърция, Македония и Сърбия чрез писма, че присъствието на български въоръжени сили по техните граници не би следвало да се разглежда като заплаха, а като опит за справяне със ситуацията около бежанската криза. Това той съобщи в понеделник във Велико Търново.
Министърът на отбраната Николай Ненчев е уведомил колегите си от Турция, Гърция, Македония и Сърбия чрез писма, че присъствието на български въоръжени сили по техните граници не би следвало да се разглежда като заплаха, а като опит за справяне със ситуацията около бежанската криза. Това той съобщи в понеделник във Велико Търново.

Гонка и сигнал за стрелба на магистрала "Хемус" - проверяват полицай за инцидента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363345

Полицай от ОД на МВР-Шумен подаде сигнал, че е засичан и блъснат от "Пежо 508" по магистрала "Хемус", а след това шофьорът на френското возило обяви, че по него е стреляно. Инцидентът станал след 19 часа в неделя в района на Провадия. Директорът на шуменската полиция старши комисар Ялчън Расим е разпоредил проверка на случая.
Полицай от ОД на МВР-Шумен подаде сигнал, че е засичан и блъснат от "Пежо 508" по магистрала "Хемус", а след това шофьорът на френското возило обяви, че по него е стреляно. Инцидентът станал след 19 часа в неделя в района на Провадия. Директорът на шуменската полиция старши комисар Ялчън Расим е разпоредил проверка на случая.

ЕVN България отчита намаление на клиентските жалби и сигнали през 2015 г.

http://www.cross.bg/bulgariya-signali-zhalbi-1501593.html

/КРОСС/По повод 15 март - Световният ден на потребителите EVN България стартира нова кампания: всеки клиент, който заяви в EVN Офис безплатните SMS или имейл услуги на компанията ще получи подарък 8 GB флаш памет ЕVN България отчита подобрение на клиентското обслужване и намаление на клиентските жалби и сигнали през 2015 г. Общо за миналата година са подадени общо 12 855 жалби и сигнали, свързани с доставката на електроенергия. Това е под 1% от обслужваните над 1,5 млн. клиенти на дружеството в Югоизточна България. Посоченият брой на жалби и сигнали е намаление с 11,5% спрямо подадените 14 521 жалби и сигнали през 2014 г. Положителна тенденция се наблюдава и при клиентите на EVN България Топлофикация в Пловдив: общо 517 са подадените жалби и сигнали през 2015 г., което е под 2% от над 30 000 клиенти на дружеството. Посоченият брой на жалби и сигнали е намаление с 6% спрямо подадените 549 бр. през 2014 г. Тенденцията за намаляване на подадени сигнали следва усилията на компанията в поддържане на директен и редовен диалог с клиентите. По отношение на EVN България Топлофикация в Пловдив, през последните години беше въведена структура на зонални координатори, които консултират клиентите по всички въпроси. От 2013 г. компанията организира и специализирани информационни форуми с всички домоуправители в Пловдив, кaто тези съвместни мероприятия се доказаха като полезна форма на контакт и диалог с компанията. От 2014 г

Общината дава 100 000 лева за пребазирането на Музея на авиацията в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559192

Община Пловдив ще поеме разходите по проектирането на сградата на бившия копрус на авиацията срещу Мебелна къща в Пловдив, където ще бъде преместен Музеят на авиацията. Това съобщи кметът Иван Тотев като уточни, че става въпрос за около 100 000 лева. Решението е взето след проведена среща с директора на Националния военноисторически музей Соня Пенкова, поясни кметът и допълни, че общината ще съдейства и за отпускането от Министерството на отбраната на нужните между 5 и 7 милиона лева за ремонт на сградата.

Жалби за отхвърлени инвестиционни проекти в земеделието се приемат до 25 март

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2016/03/14/2722700_jalbi_za_othvurleni_investicionni_proekti_v/?ref=rss


До 25 март фонд "Земеделие" ще приема жалби от кандидатите, чиито проекти за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти са били отхвърлени, съобщиха от институцията.

Всеки кандидат може да направи справка на сайта на Програмата за развитие на селските райони за това колко точки е получил проектът му. Жалбите трябва да бъдат мотивирани. Те ще бъдат разгледани от Разплащателната агенция и всяка ще получи обоснован писмен отговор, уверяват от фонда.

В...

Велико Търново почете паметта на убития командос Емил Шарков

http://www.cross.bg/sharkov-emil-lyaskovetz-1501594.html

/КРОСС/Във Велико Търново почетоха паметта на убития в Лясковец командос Емил Шарков. Семейството му, близки, приятели и колеги се събраха в двора на гимназията по електроника, където Шарков е учил. Паметта му беше почетена пред паметната плоча на командоса, който загина при изпълнение на професионалния си дълг. Емил Шарков беше прострелян в Лясковец от Петко Петков миналата година. „Стрелецът от Лясковец" получи доживотна присъда без право на замяна, но в момента я обжалва. Близките на Шарков така и не са получили разумно обяснение за причините, довели до смъртта му, както и раняването на колегите.  

Меркел запазва политическия курс към бежанците въпреки загубата на партията й

https://www.24chasa.bg/Article/5363330

Меркел запазва политическия курс към бежанците въпреки загубата на партията йГерманският канцлер Ангела Меркел не планира промени в политическия курс към бежанците, въпреки тежката загуба за партията ѝ в изборите за местни парламенти, проведени в неделя в три провинции, предава AFP, като се позовава на информация от говорителя ѝ. „Федералното правителство ще запази политическия си курс, напълно определено,

Продължават да търсят справедливост по случая Шарков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559193

Днес във Велико Търново бе почетена паметта на спецполицая Емил Шарков, който бе убит при специализирана акция на полицията в Лясковец преди 2 години. Поклонението се състоя пред паметната плоча на Шарков, която бе поставена в двора на Професионалната гимназия по електроника "А. С. Попов", където той е учил. На възпоменанието присъстваха съпругата на баретата Милена Шаркова, баща му Емил, негови приятели и колеги, ученици, учители и представители на местната власт. Те поднесоха венци и цветя на постамента под звуците на песен на Любе. "Нищо не...

Кои са най-абсурдните оплаквания на туристите?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559190

Работещите в сферата на туризма се сблъскват с клиентски претенции, желания и оплаквания от всякакво естество, които често са абсурдни и предизвикват смях. Вижте най-забавните и абсурдни оплаквания на туристи. „Ухапа ме комар. Никой не ми е казвал, че те хапят. В брошурата не бяха споменати никакви комари". "Никой не ни каза, че във водата ще има риби. Децата ни се изплашиха." „ Установихме, че пясъкът не беше такъв, какъвто изглеждаше на брошурата. Във вашата брошура пясъкът изглеждаше бял, но всъщност беше е жълт" . "Сигурен съм, че съм о...

Променената политика в ЕС ограничава ВЕИ сектора през 2014 г.

http://www.investor.bg/dneven-niuzletyr/309/a/promenenata-politika-v-es-ogranichava-vei-sektora-prez-2014-g-213078/

Общият дял на енергията от възобновяеми източници в ЕС расте заради като цяло по-ниското потребление на ток в региона

Променената политика в ЕС ограничава ВЕИ сектора през 2014 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/promenenata-politika-v-es-ogranichava-vei-sektora-prez-2014-g-213078/

Общият дял на енергията от възобновяеми източници в ЕС расте заради като цяло по-ниското потребление на ток в региона

Забраниха брането на мурсалски чай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559188

Със заповед на министъра на околната среда и водите е въведена забрана за събирането на пирински (мурсалски) чай (Sideritis scardica Grisb.) от естествени находища, включително за лични нужди. Досега ограничението беше само за търговска дейност с диворастящ чай и забраната не важеше за количествата, събирани за лични нужди – до 2 килограма стръкове от едно лице на ден. Целта е да се подобри състоянието на естествените находища и да се засили контролът по опазването на лечебното растение. Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава ра...

Шофьор блъсна пешеходец и избяга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559189

Шофьор блъсна пешеходец, докато пресича на пешеходна пътека във Варна, и избяга от местопроизшествие. Пострадалият мъж е получил контузии на рамото и крака. След преглед в болница той е освободен без опасност за живота. Инцидентът е станал в събота около 12:45 ч. на бул. „Цар Освободител” в близост до автобусната спирка до ВиК. Колата, причинила катастрофата, все още не е установена. Водач с „Пежо” рани дете на булевард „Република” в неделя вечерта. 64-годишният водач не намалил скоростта и блъснал странично момчето, което се придвижвало с ко...

ФИФА наказа заподозрени за уредени мачове на Южна Африка, сред които и срещу България

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722696_fifa_nakaza_zapodozreni_za_uredeni_machove_na_jujna/?ref=rss


Трима бивши ръководители от футболната федерация на Южна Африка бяха наказани от етичната комисия на ФИФА заради участие в организирането на съмнителни мачове на националния отбор преди световното първенство през 2010 г.

Бившият изпълнителен директор Лесли Седибе е отстранен от футбола за пет години и глобен с 20 000 швейцарски франка. Стив Годард и Адил Карелс, които бяха част от съдийската комисия към южноафриканската федерация, са наказани за по две години.

ФИФА обяви,...

Топ 5 на кибер заплахите за сигурността

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/top-5-na-kiber-zaplahite-za-sigurnostta-6051299

Незащитените мобилни устройства могат да се превърнат в кутията на Пандора за една компания

Журналисти от РФ, Китай и ДНР са попаднали под обстрела на украинските военни в Донбас

http://www.cross.bg/obstrela-kitaii-ykrainskite-1501592.html

/КРОСС/ Журналисти от Донецката народна република (ДНР), РФ и Китай са попаднали под обстрела на украинските военнослужещи в с. Зайцево, в северните покрайнини на Горловка, на 30 км от Донецк, съобщи „Донецкое агентство новостей“ (ДАН), предаде ТАСС. „Става дума да снимачните екипи на групата на ВГТРК, „Първи канал“, телевизия „Звезда“ и китайската информационна агенция „Синхуа“, отбелязва агенцията. Засега няма възможност за евакуиране на журналистите от зоната на обстрела. Информация за жертви и пострадали до момента не е постъпила, съобщиха още от ДАН.

ФИФА отстрани заподозрени за уредени мачове на Южна Африка, сред които и срещу България

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722696_fifa_otstrani_zapodozreni_za_uredeni_machove_na_jujna/?ref=rss


Трима бивши ръководители от футболната федерация на Южна Африка бяха наказани от етичната комисия на ФИФА заради участие в организирането на съмнителни мачове на националния отбор преди световното първенство през 2010 г.

Бившият изпълнителен директор Лесли Седибе е отстранен от футбола за пет години и глобен с 20 000 швейцарски франка. Стив Годард и Адил Карелс, които бяха част от съдийската комисия към федерацията, са наказани за по две години.

ФИФА обяви, че тримата са...

Гладиаторски сандали и цветни кецове през пролет 2016

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363324

Разнообразие, много цвят и необичайни комбинации са ключовите думи за модата при обувките този сезон. Хит ще бъдат така наречените гладиаторски сандали, на които заложиха много от водещите дизайнери по време на световните модни седмици в Париж, Милано и Лондон и Ню Йорк. Този тип обувки определено са смело попълнение в дамския тоалет,
Разнообразие, много цвят и необичайни комбинации са ключовите думи за модата при обувките този сезон. Хит ще бъдат така наречените гладиаторски сандали, на които заложиха много от водещите дизайнери по време на световните модни седмици в Париж, Милано и Лондон и Ню Йорк. Този тип обувки определено са смело попълнение в дамския тоалет,

Огромен скален къс пак падна в Кресненското дефиле, блокира движението

https://www.24chasa.bg/Article/5363325

Огромен скален къс пак падна в Кресненското дефиле, блокира движениетоСкала падна за втори път в последните 24 часа в района на Кресненското дефиле пред автомобил, чиито шофьор успял да спря навреме. Това се случи малко преди 11 часа. Временно движението се осъществява в едната лента двупосочно при 389-ти км по път I-1 София - Кулата, в Кресненското дефиле. Вчера, огромен скален къс удари странично лек автомобил и

Сън под 8 часа води до състаряване и напълняване

http://www.cross.bg/sunya-vreme-narysheniya-1501591.html

/КРОСС/ В деня, в който се чества Световния ден на съня „Лечители.бг „публикуваме важно изследване на Чикагския университет. То показва, че хората, които не си доспиват получават дисбаланс между два важни хормона, които променят цялото ни тяло и биохимия. Оказва се, че лишените от сън имат дефицит на грелин хормон, който се синтезира от клетките на стомаха и отговаря за чувството за глада. Другият хормон, които при недоспиване намалява е лептин - отговарящ за засищането.Изследването на д-р Иван Котър показва, че при хора, които не си доспиват усвояването на глюкоза е сходно при това при старите хора.На няколко контролни групи са дадени сладки неща като кексове, шоколад, сладолед и др. При изследванията на редица хормони у тях екипът стига до извода, че хроничното недоспиване може да предизвика непоправими изменения по тялото, напълняване и състаряване. Ученият изтъква, че трябва да се стремим към спане по 8 часа на нощ, като да не се пропускат хранения, като закуската. Ако спазвате тези простички правила организмът ще се запази по-млад по-дълго време, казва ученият.Fsleeping_researchjpgИначе денят на съня се отбелязва от 2002 година, по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. ПравилаЗа изграждането на здравната култура на съня специалитите препоръчват да се спазват десет правила за по-добър сън:1. Фиксирайте точно време за заспиване и събуждане2

Общински съветници от ГЕРБ участваха във форум "Предприемачеството - двигател за развитие на България"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559187

Васил Русаков и Иво Саев, общински съветници от ГЕРБ - Кюстендил, заедно с Николай Мертекчийски, съветник в ОбС - Сапарева баня, участваха във форум на тема "Предприемачеството - двигател за развитие на България". Събитието се проведе в гр. Хасково. Общинските съветници, които са представители на Предприемачи ГЕРБ в област Кюстендил, поясниха, че на мероприятието са обсъдени теми, свързани с доброто взаимодействие между бизнеса и държавата. По думите им, форумът е бил изключително полезен, тъй като са били разяснени и финансовите инструменти в ...

Рухнала къща едва не погреба собственика си в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363329



Рухнала къща едва не погреба самотно живеещ мъж на ул. "Балкан" в Русе. 57-годишният собственик извадил невероятен късмет, защото излязъл навън броени минути преди инцидента. При огледа на пристигналия спасителен екип се оказало, че едноетажната постройка е без канализация и основите й са пропаднали от постоянните течове на вода.
Рухнала къща едва не погреба самотно живеещ мъж на ул. "Балкан" в Русе. 57-годишният собственик извадил невероятен късмет, защото излязъл навън броени минути преди инцидента. При огледа на пристигналия спасителен екип се оказало, че едноетажната постройка е без канализация и основите й са пропаднали от постоянните течове на вода.

Българската песен на Евровизия на английски

http://www.moreto.net/novini.php?n=315711

„If love was a crime” („Ако любовта беше престъпление”) е заглавието на песента, с която Поли Генова ще представи страната ни на Евровизия 2016. В записа се включи и музикантът Теодосий Спасов. Неговото виртуозно изпълнение допринася за стиловата уникалност на композицията.

Международен фестивал за блус и джаз музика в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559154

Второто издание на международния фестивал "Благоевград Blues and Jazz 2016" ще се проведе 25 и 26 март в Драматичен театър "Никола Вапцаров", а началото на мащабното събитие е 20.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Общината. Почитателите на блус и джаз музиката могат да очакват много изненади и да чуят любими парчета в единствения по рода си фестивал в България, обединяващ двата стила, а входът за него е свободен. Жители и гости на областния център ще имат възможността да бъдат част от грандиозното шоу, участие в което ще вземе кралицата на исп...

Не е време за Brexit*, ирационалността е заразна

http://offnews.bg/news/n_1/n_625726.html

Дебат на тема "Референдумът във Великобритания: Последствията за България и Европейския съюз" се проведе днес в Дома на Европа в София. Срещата бе организирана от евродепутата Светослав Малинов, а негови гости бяха посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, евродепутатът Франк Енгел, Владимир Шопов и Даниел Смилов. По време на срещата бе обърнато внимание предимно на нагласите "за" и "против" за оставането на Великобритания в ЕС. На Острова ще гласуват на референдум по темата на 23 юни тази година. Тогава британците ще решат освен своето бъдеще, то и това на Европейския съюз - това бе обща теза на всички присъстващи на срещата. Според посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс за нейната страна съществуват алтернативи, като една от тях е кралството да приеме модела "Норвегия". Северната държава не е член на Съюза, но участва в общия пазар на ЕС като участваща страна в Европейската икономическа зона (EEA) и Европейската асоциация за свободна търговия Европейския съюз. Това ѝ дава привилегии, но не и право на глас. Друг вариант е да бъдат сключени нови търговски сделки, подобно на Швейцария, Турция и Канада. По думите на посланик Хопкинс, ако британците гласуват с "да" на референдума това лято, то ще се навлезе в един двугодишен период на преговори на Великобритания с ЕС. "Дори тогава напускането на Европейския съюз не е сигурно", уточни Хопкинс. "Това е гласуване за скок в тъмното", завърши изложението си по темата посланикът на Великобритания. Евродепутатът Франк Енгел подчерта, че в казуса е замесена и Шотландия, която при евентуален изход на Великобритания от ЕС, ще поиска да остане в Съюза със сигурност. Камерън може да влезе в историята с последиците, които ще понесат ЕС, Великобритания и Шотландия, категоричен бе Енгел. Една от големите опасности след референдума, според политолога Даниел Смилов е, че този феномен може да бъде заразен за държавите в Източна Европа. При евентуално гласуване "за" напускането на Великобртиания на ЕС, то в държави като Полша и Унгария, където евроскептицизма надига глас, може да видим същия сценарий. Смилов изрази опасение, че излизането от ЕС може да се превърне във вътрешнополитически казус. "Не е правилно да се създава нова криза в Европа. Излизането на Великобритания ще отнеме от блясъка на ЕС. Сега не е момент за експерименти", каза Смилов. Той подчерта още, че излизането от ЕС не е популизъм, както е модерно да се нарича, а ирационализъм, който е заразен. Смилов даде за пример Доналд Тръмп, който не е новатор в този вид политика, но след референдума в Европа могат да се навъдят "тръмпчета" из Стария континент. "Да запазим постигнатото до момента", каза за финал Смилов. *Brexit - Медиите на Острова по този начин нарекоха референдума за оставане в ЕС. Играта на думи идва от "Britain" и "exit"

Даниел Вълчев: Задължителното гласуване е илюзия и ще отпадне на второ четене

http://www.cross.bg/vulchev-bulgariya-kunev-1501590.html

/КРОСС/ Нямам съмнение, че на второ четене на промените в Изборния кодекс ще отпадне текстът за задължителното гласуване, каза пред БНР проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите", част от Реформаторския блок. Според мен това е една голяма илюзия. Големият проблем с изборите в България не е ниската избирателна активност, а контролираният вот. Това, което ДБГ ще се опита да направи, надявам се и другите формации, е да мине антикорупционният закон. Много е важно дали заедно с ГЕРБ ще успеем да направим промени в изборното законодателство, които да ограничат безобразията по време на изборите - контролирания вот, манипулациите и фалшификациите, коментира Вълчев. Според него никой не е очаквал различно решение от това Демократи за силна България да остане в РБ след вчерашната форум на ДСБ. През последните месеци социологията ясно показа, че нов проект, предлаган от Радан Кънев, се колебае някъде около или под статистическата грешка, посочи той.  По думите на Даниел Вълчев основният проблем на РБ е свързан с лидера на ДСБ Радан Кънев: В момента, в който се разбра, че г-н Кънев не може да оглави еднолично РБ, изведнъж всякакви проблеми започнаха да се появяват, каза той и допълни: Ние отвън изглеждаме като някакви хора, които собствените си работи не могат да решат, а камо ли да решат работата на хората.  

Българската армия ще участва в охраната на границата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559186

Българската армия ще участва в охраната на границата по решение на Народното събрание и е изцяло готова за това, съобщи днес във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. “Вече имах възможност да посетя няколко от пограничните райони и имам ежедневни разговори с министър Бъчварова и шефа на Гранична полиция. Имаме добро взаимодействие с институциите, извършили сме необходимата подготовка, направили сме необходимите планове и разчети, и сме дали съответните инструкции”, посочи военният министър. Във Велико Търново той участва в кръг...

Отмениха глоби за хранени на бездомни котки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363318

Районният съд в Търговище отмени две глоби от по 20 лв., наложени от Община Търговище на жена, която хранела и приютявала във входа бездомни котки.
Наказателното постановление срещу нея е издадено през декември. Шест месеца преди това съседите й подали жалба, че жената не изпълнява решение на общото събрание на етажната собственост.
Районният съд в Търговище отмени две глоби от по 20 лв., наложени от Община Търговище на жена, която хранела и приютявала във входа бездомни котки. Наказателното постановление срещу нея е издадено през декември. Шест месеца преди това съседите й подали жалба, че жената не изпълнява решение на общото събрание на етажната собственост.

Тед Кочев ще представи днес във Варна филма си "Да се събудиш в страх"

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/14/2722727_ted_kochev_shte_predstavi_dnes_vuv_varna_filma_si_da/?ref=rss


От 20 ч. тази вечер във варненския "Фестивален и конгресен център" американският режисьор от български произход Тед Кочев ще представи филма си "Да се събудиш в страх" (То Wake Up In Fright).

Филмът разказва историята на Джон Грант – учител, който пристига в отдалеченото миньорско градче Бунданяба в Австралия с идеята да прекара там само една нощ и след това да хване самолета за Сидни.

Но внезапно дните и нощите, които Джон Грант прекарва в Бунданяба, стават пет, а той се...

Обсъждат въпроса за икономическите санкции срещу Русия през юни

http://econ.bg/Новини/Обсъждат-въпроса-за-икономическите-санкции-срещу-Русия-през-юни_l.a_i.717094_at.1.html

Въпросът за икономическите санкции срещу Русия ще бъде обсъден на среща на върха на Европейския съюз през юни месец. Това заяви върховният...

“Легендите” подаряват на търновци пътуване с машина на времето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559183

Истинско пътуване с машина на времето ще подарят на търновци супергрупата “Легендите”. Именно от старата столица тръгва националното турне на големите звезди Йордан Караджов от „Сигнал“, Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от „Тангра“. “Легендите” ще разтърсят Велико Търново на 18 март в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” от 19 ч. Публиката ще чуе най- добрите и вечни български рок хитове като „Нашият град“, „Сто години“, „Нямаше кой да ни каже“, „Другият“, „Обещание“, „Може би“, „Любовт...

Антоанета Цонева и Асен Генов осъдиха вестник на Пеевски за клевета

http://www.mediapool.bg/antoaneta-tsoneva-i-asen-genov-osadiha-vestnik-na-peevski-za-kleveta-news246689.html

Софийският районен съд (СРС) осъди на първа инстанция един от вестниците на Делян Пеевски и Ирена Кръстева – "Монитор", по дело за клевета, заведено от Антоанета Цонева и Асен Генов, които са членове на неформалната организация "Протестна мрежа". Повод са публикации, че те са плащали на протестиращи за недоволство срещу главния прокурор Сотир Цацаров.  Заглавието на публикацията е "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов" и че "се е родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.". Съдията Валентин Борисов е преценил, че авторът на публикацията не може да докаже твърденията си, а те са направени с цел уронване на престижа на двамата споменати. "Макар набирането на платена агитка за участие в протести да не представлява престъпление, то представлява безспорно морално укоримо поведение. Това е така, защото в този случай организираният протест би имал финансов характер, а не да защитава определени идеи и принципи на участниците в него. В тази насока следва да се отбележи, че доколкото ответникът твърди положителния факт за иницииране на идеята за набирането на платена агитка от страна на ищците, именно той носи тежестта да го установи. Доказателства в тази насока не бяха събрани“, се казва в съдебното решение. Съдът е отсъдил цялата предявена сума за обезщетение – по 4500 лв. на човек плюс разноските по делото. Същата публикация е била тиражирана и от вестник "Телеграф“, който също е собственост на Кръстева и Пеевски. Сайтът "Пик“ също е публикувал твърденията, позовавайки се на "Монитор“. След като от редакцията на "Монитор“ не са предоставили нито едно доказателство, съдът е уважил иска на Антоанета Цонева и Асен Генов. Предстоят решенията по исковете им срещу "Телеграф“ и "Пик“.

Сменят дограмата Художествената галерия по проект "Красива България”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559184

Художествената галерия в Добрич ще получи финансиране по проект "Красива България", съобщи зам.-кметът по икономическо развитие и европейски фондове Росица Йорданова.Предвижда се да бъде подменена част от дограмата на сградата на галерията. Общата стойност на предвидените дейности е 130 000 лева, като 50% от средствата ще бъдат осигурени от бюджета на община Добрич. През последните години, отново с подкрепата на проект ”Красива България”, в галерията беше укрепен покривът, обновени фасадите и сменена част от дограмата. Останалата дограма обаче ...

Откриха човешки кости до дърво с въже и примка в района на хижа край Русе

https://www.24chasa.bg/Article/5363297

Откриха човешки кости до дърво с въже и примка в района на хижа край РусеМлада жена се натъкнала на човешки кости в района на хижа „Приста" край Русе, съобщават от полицията, цитирани от "Дарик". На посоченото място е изпратена дежурна оперативна група. Извършени са оглед и претърсване, при което в гориста местност са открити разпилени части от човешко тяло, а на дърво е намерено здраво закрепено въже с примка в единия

Ракета лети към Марс, търсят живот с българска апаратура

https://www.24chasa.bg/Article/5363275

Ракета лети към Марс, търсят живот с българска апаратураРуска ракета-носител "Протон-М" с апарати на европейската мисия "ЕкзоМарс-2016" беше изстреляна от космодрума Байконур. На борда има и българска апаратура - дозиметричния апарат "Люлин-МО", който е част от руския неутронен спектрометър FREND, съобщиха световните медии, цитирани от "Дарик". В състава на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс - 2016"

WP: Северна Корея твърди, че може да изтрие Манхатън от лицето на земята

http://www.cross.bg/koreya-severna-bomba-1501588.html

/КРОСС/ Северна Корея заяви, че може да изтрие Манхатън от лицето на земята чрез собствена водородна бомба, пише The Washington Post. Американското издание цитира севернокорейския ядрен учен Чо Хуен Ил, чието изказване е публикувано в DPRK Today: „Ако установим нашата водородна бомба на междуконтинентална балистична ракета и ударим Манхатън в Ню Йорк, всички хора веднага ще загинат, а градът ще изгори“. DPRK Today също отбелязват, че водородната бомба, с която разполага Северна Корея е с по-голяма мощност от разработената в СССР АН602 (известна като „Цар Бомба“). Корейското оръжие, по думите на Чо Хуен Ил, „поразява въображението“. На 11 март лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заповяда да се извършват по-активни ядрени изпитания. Няколко дни преди това той заяви, че учените на страната са успели да намалят размера на бойните глави, които трябва да бъдат прикрепявани към балистичните ракети. В началото на месеца младият държавник се разпореди ядреното оръжие да бъде в готовност във всеки един момент. В отговор на това в Пентагона заявиха, че имат готовност да контраатакуват Северна Корея. На 6 януари КНДР официално обяви, че в страната са се провели успешни изпитания на водородна бомба

Особености на правосъдието в Бургас

http://www.mediapool.bg/osobenosti-na-pravosadieto-v-burgas-news246688.html

През август миналата година Mediapool препечата един постинг от профила във Фейсбук на известния бургаски журналист Божидар Божков. Озаглавихме публикацията "Помните ли Димитър Вергиев от СИК? Сега е уважаван професор..." . Историята без съмнение беше много любопитна.   В постинга си Божидар Божков разказва как популярна личност се е свързала с него с молба да премахне от сървъра на вестник "Сега" неговия текст - "Приключения и интриги в Бургаския университет", публикуван през 2001 година. В него се описват "лудориите на Димитър Вергиев – бивш служител на СИК..."   Божидар Божков е отказал офертата, защото вече не работи във вестник "Сега", но и нямал желание да прави това. Така той отказал и офертата на посредника за заплащане на услугата.   По този повод в постинга си журналистът припомня част от материала в "Сега", в който се разказва най-общо, че "след като е приключил активна творческа дейност в СИК, г-н Вергиев е решил да атакува и Алма матер (става дума за бургаския университет - бел.ред.), където, изглежда, му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно". Сега Димитър Вергиев е доктор по икономика и доцент по икономика и управление в Колежа по туризъм в Благоевград.   Доцентът Вергиев очевидно се е обидил от припомнянето на тази старата история и в момента съди Божидар Божков за фразата: "бяха му обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно".   Свидетелят на случката   В постинга си Божидар Божков обосновава твърдението си със следния случай, споходил една от тогавашните преподавателки на Вергиев в Бургас:   "Една от преподавателките му, казва се доц. Дидка Димитрова, нещо се запъна, не му писа гарантираната тройка. Вергиев събуди дълбоко скатания си от времената на СИК нрав, та скочи и я наби. Жената получи тогава подкрепа само от семейството си и някои по-смели медии. В университета я посъветваха да си мълчи, за да не петни името на един от "най-знатните" му студенти. Затова тя така и не подаде жалба в полицията, но съпругът й изпадна в тежка депресия, разболя се от скоротечен рак и не след дълго подир случката умря", припомни във Фейсбук Божков.   Историята, както се вижда, се развива трагично за доц. Димитрова. Сега пред Mediapool Божидар Божков припомни и други части от текста си в "Сега" - как Димитър Вергиев е станал студент в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", въпреки, че дипломата му за средно образование е 3.27. Той допълва, че по онова време Вергиев е бил второкурсник и е учил по специално изработена за него програма, предвиждаща да вземе четири семестъра за една учебна година. "Такава програма в университета можеха да получат само студенти, които в първи курс са имали успех най-малко 5.00, а неговият е 2.90, понеже е имал и непоправени двойки", допълва журналистът.   Когато излиза текста му преди 15 години, Вергиев не го е опровергал. Не се възползвал и от правото си на отговор.   Сега обаче Божидар Божков е подсъдим по две дела – наказателно от частен характер за клевета и гражданско за непозволено увреждане. Той е даден на съд не за постинга във Фейсбук, а като автор на публикация в бургаския новинарски "Флагман". Божидар Божков обаче никога не е давал позволение за препечатването на постинга, нито работи във "Флагман".   Случайности в съда   След подаването на исковете на Вергиев, системата за случайното разпределение на делата в Бургаския районен съд случайно праща при двама шефове на съда. Наказателното отива при ръководителят на наказателната колегия Светлин Иванов, а гражданското отива при ръководителката на гражданската - Анна Щерева.   Божидар Божков има интересна история с Анна Щерева. Преди десетина година Бургаският съд го осъди за клевета по повод негово разследване за злоупотреби в образователното министерство. Преди пет години журналистът на свой ред осъди България пред съда в Страсбург за нарушено право на изразяване по този случай.   Връзката на съдия Анна Щерева е, че преди 15 години група бургаски съдии са се подписали под подписка с твърдението, че Божидар Божков е подсъдим и за други престъпления. Това, разбира се, не е вярно, но името на съдия Щерева стоеше под тази подписка, припомня Божков.   Сега журналистът е поискал нейния отвод по делото с аргумента, че "след като веднъж е сложила подпис в подписка, в която се съдържат неверни твърдения за мен, това може да окаже някакво въздействие върху нормалния ход на делото". Тя отказва да си направи отвод. В крайна сметка Щерева поне е склонила да спре гражданското дело на доц. Вергиев, докато тече наказателното за клевета.   Наказателното дело е започнало през декември. Божидар Божков разказва, че още на първото заседание се е опитал да предостави на съда официален документ от "Флагман", че никога не е бил техен служител, нито външен автор.   "Опитах се да обясня, че не мога да бъда подсъдим за статия във "Флагман" със заглавие на редакцията, пък била тя на основата на моя пост във фейса, защото това е тяхна редакционна статия", разказва той. Съдия Светлин Иванов обаче не приема тези аргументи.   За сметка на това приема всички искания на искания на адвоката на Вергиев. Прието е изслушването на приятел на доц, Вергиев, който разказал колко зле се е почувствал след като прочел неговия пост. Вторият свидетел е собственикът на сайта "Офнюз" Владо Йончев, който трябва да докаже, че Божков е автор на постинга във Фейсбук. Причината е, че само Йончев е поискал разрешение за препечатване на постинга.   Кой точно е важният свидетел   Божидар Божков прави само две искания. Едното е да се допусне в режим на довеждане доц. Дитка Димитрова. Аргументът е, че тя може да помогне на защитата му, отнасяща се до инкриминираната фраза: "бяха му обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно". От самия постинг на Божков е видно, че доц. Димитрова е ключова фигура по това дело.   Съдия Светлин Иванов отсъжда, че тя не е важен свидетел, защото нейният случай няма връзка с настоящото дело. Така доц. Димитров не е допусната.   Второто искане на Божков е да се прецени дали поведението на адвоката на Вергиев не нарушава добрия тон в съдебната зала, защото е навикал здравата журналиста по време на заседанието. Наместо произнасяне съдия Иванов отговаря: Г-н Божков, няма да ми казвате какво да правя. Аз не се чувствам обиден. Разигравайте си коня във вашата поляна".   Историята с коня е отразена в бургаския сайт "Флагман", който описва как адвокатът на Вергиев се е държал "истерично".   Пред Mediapool Божидар Божков разказва, че е ходил до съда, за да погледне протокола от заседанието на съда. Репликата за коня я нямало вътре, но той пуснал все пак едно искане да се добави.

След успешния старт, София Филм Фест във Варна продължава с нова доза качествено кино

http://www.moreto.net/novini.php?n=315709

София Филм Фест във Варна започна в петък с лентата „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ . С бурни аплодисменти след края на прожекцията бяха посрещнати режисьора и сценарист – Иглика Трифонова и един от актьорите в главна роля (бащата) - Изудин Байрович.

Бизнесът скочи срещу промените в Закона за енергетиката

http://petel.bg/Biznesat-skochi-sreshhu-promenite-v-Zakona-za-energetikata__148866

Снимка: Булфото, архив Внесеният от народни представители от левицата законопроект за допълнение и изменение на Закона за енергетиката...

Бандити дебнели познати, задигнали им 30 бона от продажба на имот

http://petel.bg/Banditi-debneli-poznati--zadignali-im-30-bona-ot-prodazhba-na-imot__148868

Снимка: Булфото, архив Крупна кражба е била извършена от апартамент в Пловдив, съобщиха от полицията. За времето между 9 часа и 13.30 часа в ...

Ибрахимович: Ще остана в ПСЖ, ако сменят Айфеловата кула с моя статуя

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722684_ibrahimovich_shte_ostana_v_psj_ako_smeniat_aifelovata/?ref=rss


Zlatan: "If they replace the Eiffel Tower with a statue of myself then I will stay at PSG, I promise" pic.twitter.com/HuljKObFXO

— 8 Troll Football (@8TrollFootball) March 14, 2016
Нападателят на ПСЖ Златан Ибрахимович каза ясно какво е необходимо, за да остане в клуба следващия сезон - на мястото на Айфеловата кула да бъде поставена негова статуя.

"Щастлив съм, винаги съм имал добра връзка с привържениците, с клуба. Те винаги са се отнасяло добре с мен, имам хубави...

Страховете на световните инвеститори: Китай, Брексит и кредитните пазари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363220

В момента съществуват много притеснения, свързани със състоянието на глобалната икономика, гласи проучване на британската банка Barclays, направено сред общо 585 инвеститори от цял свят. Тяхното притеснение е главно в следните направления: отслабналите кредитни пазари, китайската икономика и девалвацията на юана,
В момента съществуват много притеснения, свързани със състоянието на глобалната икономика, гласи проучване на британската банка Barclays, направено сред общо 585 инвеститори от цял свят. Тяхното притеснение е главно в следните направления: отслабналите кредитни пазари, китайската икономика и девалвацията на юана,

Шофьор е минал на червено и се забил в стена в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363216

Шофьор на лек автомобил е преминал на червено и се е забил в стена в Бургас, съобщава бТВ.
Автомобилът се е завъртял на няколко метра от най-натоварените кръстовища в града - Трапезица.
Водачът е шофирал с 80 километра в час, преминавайки на червено. Поради високата скорост той не е успял да спре и се е ударил в друг лек автомобил.
Шофьор на лек автомобил е преминал на червено и се е забил в стена в Бургас, съобщава бТВ. Автомобилът се е завъртял на няколко метра от най-натоварените кръстовища в града - Трапезица. Водачът е шофирал с 80 километра в час, преминавайки на червено. Поради високата скорост той не е успял да спре и се е ударил в друг лек автомобил.

ЕС подкрепи временното съкращаване на млекопроизводството

http://europe.actualno.com/es-podkrepi-vremennoto-sykrashtavane-na-mlekoproizvodstvoto-news_528711.html

Днес Европейският съюз подкрепи съкращаването на млечното производство като временна мярка срещу ниските цени, които разклащат млечната промишленост, предава AFP. „Готов съм да предложа прилагането на тези правила, чрез които Комисията реши да си позволи на временна основа такова доброволно споразумение за млечния сектор“, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. Решението беше взето по време на заседанието на Съвета на министрите по земе

Има договор за оценка на оборудването на втори контур на V блок на Козлодуй

http://business.actualno.com/ima-dogovor-za-ocenka-na-oborudvaneto-na-vtori-kontur-na-v-blok-na-kozloduj-news_528713.html

АО „Русатом Сервис“ и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД подписаха договор за изпълнение на дейностите за оценка на програмите за контрол на състоянието на метала и провеждане на оценка на конструкциите, системите и компонентите (КСК) на оборудването на втори контур на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. За изпълнение на дейностите по договора в качеството на експертна организация ще бъде привлечено обединението„НПО ЦКТИ“ (град Санкт Петербург), което ще направи а

Реформаторският блок ще настоява за извинение от ДСБ

http://politics.actualno.com/reformatorskijat-blok-shte-nastojava-za-izvinenie-ot-dsb-news_528720.html

Като "поглед наляво" определи случилото се вчера по време на Националната конференция на "Демократи за силна България", народният представител от Реформаторския блок (РБ) Димитър Танев. Танев каза това на брифинг в Пресклуба на БТА в Казанлък, като уточни, че има предвид и поздравителното слово към делегатите на форума на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева. Реформаторският блок ще настоява и за публично извинение от ръководството на ДСБ за вчерашното отношение към съпредседателя на РБ

Фен на "Борусия" (Д) умря по време на мач, 80 000 пеят в негова памет (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/Article/5363215

79-годишен фен на "Борусия" умря след сърдечен удар по време на мача от Бундеслигата срещу "Майнц 05" на стадиона в Дортмунд, завършил 2:0 за домакините. Това се случи по време на първата част. Затова за второто полувреме в сектора, където е агитката на "Борусия" - около 25 000 запалянковци, знамената бяха свалени и цареше тягостна атмосфера.

All Channels | Advertising e рекламната агенция на Райфайзенбанк (България) и за следващите три години

http://www.cross.bg/channels-advertising-bulgariya-1501587.html

/КРОСС/ След проведен конкурс за рекламно обслужване Райфайзенбанк (България) избра All Channels | Advertising за своя агенция и през следващите три години. Агенцията ще осъществява 360-градусово комуникационно обслужване, като предоставя експертиза в областта на рекламата, PR услугите и мениджмънт на събития. Райфайзенбанк (България) и екипът на All Channels | Advertising стартираха съвместната си работа през 2013 година.  Първата комуникационна кампания за 2016 г. на All Channels | Advertising, реализирана за Райфайзенбанк (България), е вече активна и в ефир. „Радваме се, че ще продължим успешната си съвместна работа с All Channels | Advertising и през следващите три години. Изборът ни бе провокиран както от смелите идеи, които агенцията представи по време на конкурса, така и от екипа, който ще бъде ангажиран с обслужването ни. За нас е важно, че ще имаме партньор, който притежава безспорна експертиза в областта на интегрираните комуникации, търси гъвкави решения във всяка ситуация, разбира нуждите ни и работи за постигане на целите ни", коментира Борислава Денева, началник отдел „Комуникации", Райфайзенбанк (България).  

Министър Захариева: Очакванията към новия състав на Инспектората към ВСС са големи

http://www.cross.bg/inspektorata-zaharieva-sudebnata-1501589.html

/КРОСС/ Очакванията към новия състав на Инспектората към ВСС са големи, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева в речта си към встъпващите в длъжност нови инспектори към Инспектората на ВСС.  По думите ѝ, те са най-вече свързани с укрепването на независимостта и на доверието в съдебната система. Захариева подчерта, че новите инспектори встъпват в длъжност в изключително предизвикателен момент и припомни измененията в Конституцията, които, по думите й, създадоха нови, изключително важни правомощия на Инспектората. „Мога да гарантирам, че ще внеса втория законопроект за изменението на Закона за съдебната власт, който в пълна степен да гарантира, че новите отговорни правомощия по отношение на проверките за почтеност, имущество и за конфликт на интереси, които конституционния законодател предостави на Инспектората, ще бъдат в пълна степен покрити от Закона и ще бъдат дадени гаранции, че на изпълнителната власт ще бъде осигурен целия административен и финансов капацитет за изпълнение на нейните правомощия", увери министър Захариева. Тя допълни, че очакванията към инспекторите са големи, не защото идва следващия доклад от Брюксел. „Не мисля, че реформата следва да се прави за това дали или не ние сме под наблюдение от Европейската комисия

Берлин няма да променя политиката си към мигрантите въпреки резултатите от местните избори

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/14/2722679_berlin_niama_da_promenia_politikata_si_kum_migrantite/?ref=rss


Германското правителство ще се придържа към съществуващата си политика спрямо мигрантите, заяви говорител на кабинета ден, след като крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) получи сериозна подкрепа на местните избори в три провинции в неделя, предаде "Ройтерс".

На въпрос дали изборните резултати, които отчетоха спад в подкрепата за Християндемократическия съхюз (CDU) на канцлера Ангела Меркел и в трите провинции, ще доведат до промяна в политиката, Щефан Зайберт заяви,...

Шофьор блъсна пешеходка на "зебра" и се оправда с червен светофар в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363252



Шофьор удари пешеходка на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и "Петко Д.Петков" в Русе, след което я обвини, че минала на червен светофар и се блъснала в лекия му автомобил ВАЗ. За инцидента на тел. 112 алармирали и двамата участници, съобщиха от полицията.
56-годишната жена обяснила, че колата я помела на платното.
Шофьор удари пешеходка на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и "Петко Д.Петков" в Русе, след което я обвини, че минала на червен светофар и се блъснала в лекия му автомобил ВАЗ. За инцидента на тел. 112 алармирали и двамата участници, съобщиха от полицията. 56-годишната жена обяснила, че колата я помела на платното.

Иран: Цена на петрола от 70 долара за барел е приемлива

http://www.investor.bg/surovini/365/a/iran-cena-na-petrola-ot-70-dolara-za-barel-e-priemliva-213082/

Страната няма да участва в преговори за намаляване на добива, докато не започне да добива по поне 4 млн. барела на ден

Русенският университет отваря врати за кандидат-студенти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559180

На 16 март Русенският университет обявява Ден на отворените врати за кандидат-студенти и техните родители. Всички осем факултета и двата филиала на висшето училище ще присъстват с информационни и демонстрационни щандове в голямата зала на Канев център, съобщи на пресконференция ректорът проф. Велизара Пенчева. Младежи от средни училища ще могат да се срещнат с преподаватели и студенти от Русенския университет и да задават своите въпроси във времето между 10 и 14 часа. Заявки за участие в Деня на отворените врати са подадени от училища от Враца...

Съдът одобри третото споразумение на прокуратурата с Волен Сидеров

https://www.24chasa.bg/Article/5363224

Съдът одобри третото споразумение на прокуратурата с Волен СидеровСофийски градски съд одобри третото споразумение на лидера на "Атака" Волен Сидеров с прокуратурата. То е за хулигантство, извършено на 17 май 2011 г. в Батак. Тогава Сидеров се качи на трибуната и провали честване. Според споразумението той трябва да среща с пробационен служител в продължение на 8 месеца и още 8 месеца да му се удържат 13% от

Кючек в класната стая (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559181

В интернет се появи видео, заснето в училище в град Вълчи дол. На него се вижда как ученици играят кючек в класната стая. За клипа се твърди, че е направен по време на час. На него се вижда и учителка, към която децата се обръщат с думите "Шефе, не се ядосвайте". Вижте какво се случва в присъствието на педагог! Източник:

ДПС изпрати съболезнователен адрес заради атентата в Анкара

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722682_dps_izprati_suboleznovatelen_adres_zaradi_atentata_v/?ref=rss


Поредицата от ужасни терористични атаки от последните няколко месеца в Турция са ясно доказателство, че те не разграничават цивилни, военни, цвят на кожата, език и вярвания, като тяхна основна мишена са висшите човешки ценности. Това се казва в съболезнователен адрес от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак по повод терористичния акт в турската столица Анкара, разпространен от пресцентъра на ДПС.

В неделя привечер кола бомба избухна в центъра на града и...

До 25 март в ДФЗ се приемат жалби по ранкинга на подмярка 4.2

http://www.cross.bg/podmyarka-prsr-investitzii-1501586.html

/КРОСС/ Във връзка с обявения ранкинг по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 „Инвестиции в материални активи" от ПРСР 2014-2020 г., Фонд „Земеделие" дава възможност в срок до 25 март да бъдат подавани жалби от кандидатите по подмярката, които не са съгласни с обявеното класиране. Жалбите трябва да бъдат мотивирани. Те ще бъдат разгледани от Разплащателната агенция и всяка от тях ще получи обоснован писмен отговор. В края на миналата седмица ДФЗ обяви резултатите от предварителната проверка за съответствие с критериите за подбор на проектите, подадени по подмярка 4.2. Всеки бенефициент, кандидат по подмярка 4.2, има възможност да направи индивидуална справка за броя получени точки на сайта на ПРСР.  

Митов обсъди с Могерини подкрепа на ЕС за държавите от първа линия на бежанския натиск

http://pik.bg/митов-обсъди-с-могерини-подкрепа-на-ес-за-държавите-от-първа-линия-на-бежанския-натиск-news501505.html

Митов обсъди с Могерини подкрепа на ЕС за държавите от първа линия на бежанския натиск

Министър Даниел Митов се срещна днес в Брюксел с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини, като срещата бе преди началото на редовното заседание на Съвет „Външни работи“, съобщиха от МВнР.

По време на разговорите двамата обсъдиха миграционната криза и се обединиха около необходимостта от общи усилия за справяне с предизвикателствата, произтичащи от нея. Част от тези усилия трябва да бъде и оказването на подкрепа от страна на ЕС на държавите на първа линия, сред които е и България, както и предприемане на спешни мерки за предотвратяване на пренасочване на миграционните потоци.

Първият дипломат на страната ни още веднъж представи българските позиции по темата, изложени в писмото на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск във връзка с преговорите по споразумението ЕС-Турция, което се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха. От своя страна, Върховният представител подчерта, че като непосредствен съсед на Турция България има важна роля при формирането на общата позиция на ЕС и нейното мнение се отчита на всеки етап от процеса на взимане на решение.

В рамките на разговора Митов представи идеи за съвместни инициативи по време на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и отправи покана към Федерика Могерини за участие в сесията на Комитета на министрите, която ще се проведе на 18 май в София.

Побеснял мъж нахлул в училище и заплашил децата и учителката със саморазправа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559179

Бургаският районен съд наложи 200 лева глоба на хулиган, нахлул в класната стая на третокласници, заплашил децата със саморазправа, а на учителката им, която застанала на пътя му, се заканил, че „ще я научи как трябва да се възпитават". Екшънът се разиграл преди седмица, на 8 март. Мъжът бил на баскетболното игрище близо до Начално базово училище „Михаил Лъкатник", когато едно от играещите в района деца му подхвърлило обидна реплика. Учениците се прибрали в класната стая, но след минути той ги последвал.

ЕК: България има всички основания да постави своите искания по сделката ЕС-Турция

http://www.mediapool.bg/ek-bulgaria-ima-vsichki-osnovaniya-da-postavi-svoite-iskaniya-po-sdelkata-es-turtsiya-news246687.html

България има всички основания да постави своите искания по съдържанието на договаряното споразумение между ЕС и Турция. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас по повод писмото на премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск   "По-добре е да изчакаме заседанието да се състои, отколкото предварително да коментираме поставените искания", добави Скинас.   България официално се обяви срещу планираната отмяна на визите за граждани на Турция, което е ключов елемент от споразумението с Анкара по бежанската криза. Освен това настоява да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.   Скинас заяви още, цитиран от БТА, че засега не става дума за окончателно споразумение, а са очертани параметрите на бъдещо споразумение с Турция.   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи мандат и от него зависи да се премине от предварително към окончателно споразумение в края на тази седмица, допълни той.   В същото време външният министър Данаил Митов поиска и от върховния представител на ЕС Федерика Могерини оказването на подкрепа от страна на ЕС на държавите на първа линия, сред които е и България, както и предприемане на спешни мерки за предотвратяване на пренасочване на миграционните потоци.   Двамата разговаряха в Брюксел преди началото на редовното заседание на Съвет "Външни работи", съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.   Първият дипломат на страната ни още веднъж представи българските позиции по темата, изложени в писмото на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск във връзка с преговорите по споразумението ЕС-Турция, което се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха.   От своя страна върховният представител каза, че като непосредствен съсед на Турция България има важна роля при формирането на общата позиция на ЕС и нейното мнение се отчита на всеки етап от процеса на взимане на решение.   Споразумението между ЕС и Турция все още не е одобрено напълно, като се очаква то да е основна тема на предстоящата в края на седмицата среща на върха на ЕС.   Според неофициална информация обаче част от страните членки имат забележки по отношение на някои от основните му пунктове, осигуряващи значителни отстъпки за Турция.   Анкара очаква финансова помощ от 6 млрд. евро, за да задържи мигрантския поток на своя територия, както и падане на визите и придвижване на преговорите за членството й в ЕС. 

Митов поиска от Могерини европейска помощ и за България

http://www.mediapool.bg/mitov-poiska-ot-mogerini-evropeiska-pomosht-i-za-bulgaria-news246687.html

Външният министър Данаил Митов поиска от върховния представител на ЕС Федерика Могерини оказването на подкрепа от страна на ЕС на държавите на първа линия, сред които е и България, както и предприемане на спешни мерки за предотвратяване на пренасочване на миграционните потоци. Двамата разговаряха в Брюксел преди началото на редовното заседание на Съвет "Външни работи", съобщиха от пресцентъра на Външно министерство. Първият дипломат на страната ни още веднъж представи българските позиции по темата, изложени в писмото на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск във връзка с преговорите по споразумението ЕС-Турция, което се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха. От своя страна върховният представител каза, че като непосредствен съсед на Турция България има важна роля при формирането на общата позиция на ЕС и нейното мнение се отчита на всеки етап от процеса на взимане на решение. В края на миналата седмица България официално се обяви и срещу планираната отмяна на визите за граждани на Турция, което е ключов елемент от споразумението с Анкара по бежанската криза. Проектоспоразумението между Турция и ЕС предвижда отпадане на визите в Шенген преди края на юни тази година и придвижването на преговорите за присъединяването й в Европейския съюз (ЕС). България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.

Честит ден на съня!

http://www.moreto.net/novini.php?n=315705

Днес, 14-ти март, празнуваме Световния ден на съня. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. По време на сън тялото се отпуска, а дишането се забавя.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559177

Белим и махаме семките на редица плодове и зеленчуци, но дали това винаги е добра идея? Оказва се, че не. Всъщност 99% от хората по света хвърлят някои храни, които са много полезни, пише "Ню Йорк таймс". Ето някои от тях: Семената от пъпеш Семките обикновено са първото нещо, което хвърляме, когато почистваме пъпеша. Но те са пълни с протеини, фибри, витамин Е и магнезий. За да ги използвате, изпечете ги във фурната. Десет храни с магически сили...

Февруари с температурни рекорди, обявиха "климатична криза"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363165

Глобалната температурата през февруари е най-високата измерена за този месец, откакто се води статистика, информира Independent.
Според данните на НАСА, планетната температура на сухоземната част, както и над морето, е с 1.35 °C по-топла от средното за месеца. Средна стойност е установена между 1951-1980 години.
Глобалната температурата през февруари е най-високата измерена за този месец, откакто се води статистика, информира Independent. Според данните на НАСА, планетната температура на сухоземната част, както и над морето, е с 1.35 °C по-топла от средното за месеца. Средна стойност е установена между 1951-1980 години.

Задигнаха 30 000 лв. от пловдивчанин

https://www.24chasa.bg/Article/5363188

Задигнаха 30 000 лв. от пловдивчанинКрупна кражба е била извършена от апартамент в Пловдив. Според първоначалната информация за времето между 9 и 13.30 ч. в неделя от жилището на 34-годишен мъж в район "Тракия" с взлом били отнети около 30 000 лева. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. Работата продължават служители от Пето РУ.

Съдът не одобри споразумение на Сидеров заради по-малкото наказание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722640_sudut_ne_odobri_sporazumenie_na_siderov_zaradi/?ref=rss


Софийският градски съд не одобри сключеното между прокуратурата и лидера на "Атака" Волен Сидеров споразумение, с което той се признава за виновен по обвинение в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай, съобщи "Правен свят". Делото е за случай от 21 май 2013 година в района на Народното събрание, когато Сидеров е заплашил и обиждал репортер от СКАТ, а при появата на служител на реда лидерът на "Атака" го е и блъскал.

Съдия Христинка Колева не одобри споразумение,...

Две ракети Hellfire са открити в Сърбия на самолет от Ливан за САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/14/2722660_dve_raketi_hellfire_sa_otkriti_v_surbiia_na_samolet_ot/?ref=rss


Сръбските власти са открили две произведени в Америка ракети Hellfire. Те са били причислени към товара на самолет, който е трябвало да лети от Белград към САЩ, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници в прокуратурата. Обвинението разследва случая.

Оръжията са пристигнали от Бейрут, Ливан, с полет на сръбските авиолинии и е трябвало да бъдат прехвърлени на следващия самолет. Били са открити от обучени за целта кучета на летището в Белград в събота.
...

Трима мигранти се удавиха в река между Гърция и Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363121

Трима мигранти се удавиха по време на опит да преминат през река в близост до гръцко-македонската граница, съобщиха от полицията на Македония, цитирана от Ройтерс.
Телата на двама мъже и една жена са били открити в реката рано тази сутрин, уточни говорител на служителите на реда. Не се съобщава националността на загиналите.
Трима мигранти се удавиха по време на опит да преминат през река в близост до гръцко-македонската граница, съобщиха от полицията на Македония, цитирана от Ройтерс. Телата на двама мъже и една жена са били открити в реката рано тази сутрин, уточни говорител на служителите на реда. Не се съобщава националността на загиналите.

Две ракети Hellfire са открити в Сърбия на полет от Ливан за САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/14/2722660_dve_raketi_hellfire_sa_otkriti_v_surbiia_na_polet_ot/?ref=rss


Сръбските власти са открили две произведени в Америка ракети Hellfire. Те са били причислени към товара на самолет, който е трябвало да лети от Белград към САЩ, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници в прокуратурата. Обвинението разследва случая.

Оръжията са пристигнали от Бейрут, Ливан с полет на Сръбските авиолинии и е трябвало да бъдат прехвърлени на следващия самолет. Били са открити от обучени за целта на кучета на летището в Белград в събота.
...

Полицията разследва взломна кражба на крупна сума и златни накити

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559176

Взломна кражба на 11 000 лв., 900 евро и златни накити от жилище във Велико Търново, разследват служители на местното полицейско управление. Престъплението е извършено в нощта на 12 срещу 13 март, чрез счупване на патрон на входна врата. По случая е започнато досъдебно производство. Местните криминалисти разследват и още една взломна кражба. Задигнати са 191 лв., 12 колетни пратки и преносим компютър от офис на куриерска фирма в областния град.  Престъплението е извършено в нощта на 11 срещу 12 март, чрез взломяване на входна врата. По случая е...

Петко Чолаков е временно изпълняващ длъжността Управител на Общинска охрана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559174

Петко Чолаков е назначен за временно изпълняващ длъжността Управител на „Общинска охрана и СОТ"-Сливен. На 25 февруари Общинският съвет взе решение да прекрати договора на досегашния управител Красимир Александров и избра за временно изпълняващ длъжността Петко Чолаков до провеждане на конкурс. Чолаков е бивш служител на МВР - Сливен и звеното за борба с организираната престъпност....

Нивото на Дунав при Русе достигна 701 см, няма опасност от наводнение

http://www.cross.bg/dostigna-ryse-santimetra-1501584.html

/КРОСС/ Нивото на Дунав при Русе в понеделник достигна 701 сантиметра. Опасност от наводнение няма, съобщава БГНЕС.Според прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на реката се очаква застой и дори лек спад, който вече се наблюдава в част от българския участък.От общинската дирекция „Обществен ред и сигурност" обясниха, че е въведена първа степен на плана за защита на населението при бедствия, който предвижда повишено внимание и събиране на информация. Едва при ниво над 750 см ще бъде въведена втората степен - денонощно наблюдение.Засега стойностите при Русе са далеч от черния рекорд, поставен през април 2006 г., когато нивото на водата достигна 912 сантиметра.

Кандидат за президент на Австрия: Крим не е трябвало да се дава на Украйна

http://www.cross.bg/hofer-avstriya-krim-1501585.html

/КРОСС/ Крим отдавна трябваше да бъде признат за руска територия, заяви в интервю за Die Presse кандидатът за президент на Австрия от „Австрийската партия на свободата“ Норберт Хофер, предаде РИА Новости. „Основната грешка бе допусната отдавна, когато беше обявено, че Крим вече не е руски“, каза Хофер. По думите му след разпадането на СССР е трябвало да бъде проведен референдум за самоопределянето на полуострова под наблюдението на международната общност. На референдума през 2014 г., според австрийския политик, са присъствали недостатъчно международни наблюдатели. Едновременно с това той отбеляза, че и при съответствието на гласуването със западните стандарти резултатите от него не биха се променили. „Преобладаващото мнозинство би гласувало за Русия“, подчерта Хофер, като добави, че според него би трябвало да бъде проведен референдум и в източната част на Украйна. Присъединяването на Крим към Русия австрийският политик счита за нарушение на международното право. По думите му обаче, „някога трябва да станем прагматични“ и постепенно да отменим санкциите срещу Русия. „Невъзможно е да удължаваме санкциите до безкрай“, каза Хофер, като отбеляза, че в тази ситуация страдат и Австрия, и Русия.

По заповед на Даниел Панов реките в общината са под денонощно наблюдение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559175

Във връзка с падналите валежи от дъжд през почивните дни със заповед на кмета на Велико Търново Даниел Панов е разпоредено денонощно наблюдение на нивото на реките на територията на общината. Това касае реките Янтра и Белица. При обход на назначената група е установено временно, неопасно повишаване нивата на водите. Река Янтра при най-високата си точка е достигнала ниво от 3,00 м. Още преди спирането на валежа нивото е започнало постепенно да спада и тенденцията е трайно низходяща, увериха от Общината. Критичното ниво на река Янтра е 6,00 м. Въ...

Милена Шаркова: Нищо не може да овъзмезди липсата на съпруга ми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559173

“Нищо не може да овъзмезди липсата на съпруга ми”, това каза през сълзи съпругата на убитата преди 2 години в Лясковец барета. Днес във Велико Търново бе почетена паметта на Емил Шарков. Поклонението се състоя пред паметната плоча на спецполицая в двора на Професионалната гимназия по електроника “А. С. Попов”, където той е учил. На възпоменанието присъстваха съпругата на баретата- Милена Шаркова, баща му Емил, негови приятели и колеги, ученици, учители и представители на местната власт. Те поднесоха венци и цветя на постамента под звуците на пе...

Пет години след избухването на войната Сирия се намира в критичен момент

http://www.mediapool.bg/pet-godini-sled-izbuhvaneto-na-voinata-siriya-se-namira-v-kritichen-moment-news246686.html

 След пет години кръвопролития - след смъртта на четвърт милион души и бягството на милиони бежанци - Сирия се намира в критичен момент: налице е дипломатическа рамка за спиране на касапницата, от две седмици действа частично прекратяване на огъня, а мирните преговори са на път да бъдат подновени.   "Показателите изглеждат добри от разстояние", каза бившият сирийски дипломат във Вашингтон Басам Барабанди, който сега е политически съветник на сирийската опозиция. Моментът обаче е изключително деликатен и все още има дълъг път, добави той.   Малцина смятат, че боевете напълно ще спрат, а усилията могат да се провалят отново във всеки момент. Острите разногласия за бъдещето на президента Башар Асад заплашват да сринат евентуални сериозни преговори за политически преход в непосредствено бъдеще. Все повече започва да се говори, че най-добрият сценарий е разделяне.   Въпреки това има множество индикации, че войната е достигнала точка, при която оръжията може да започнат да отстъпват място на политиката.   "Ние приключваме първия етап и се придвижваме към втория", каза Барабанди.   В центъра на сегашната дипломация е общото международно желание да се сложи край на войната, довела до развилняване на ислямски екстремисти по света, дестабилизиране на съседни страни и заливане на Европа с бежанци.   "Международното мнение се отдалечава от опозицията и идеята за политическа промяна в Сирия", каза приходящият сътрудник на Фонда "Карнеги" за международен мир и редактор на "Сирия в криза" Арон Лунд. "Голяма част от света просто иска стабилност, край на убежищата за тероризма, спиране на бежанските потоци. Те вече не искат да виждат Сирия на първите страници на сутрешните си вестници", заяви той.   Минаха пет години, откакто започна въстанието - първо с малък протест в центъра на Дамаск на 14 март 2011 г., последван няколко дни по-късно от по-големи протести в южния град Дараа в отговор на арестуването и изтезаването на гимназисти, надраскали антиправителствени надписи на училищна стена.   Протестите, избухнали след поредица от въстания от т. нар. Арабска пролет, свалили от власт диктатори в Тунис, Египет и Либия, предизвикаха паника в ешелоните на сирийската властова структура. Силите за сигурност отвърнаха с груба сила. За няколко месеца конфронтацията прерасна във въоръжено въстание, а конфликтът се превърна в една от най-жестоките граждански войни в най-новата история.   След като САЩ, Иран, Хизбула, Саудитска Арабия, Турция и накрая Русия наляха оръжия и пари в подкрепа на противниковите страни във войната, боевете станаха по-свирепи. Извършени бяха масови кланета, а цели блокове в големите градове бяха напълно разрушени. През цялото време Асад остава непоколебим, като твърди, че се бори с тероризма. Възходът на групировката "Ислямска държава" и клонът на Ал Каида в Сирия, Фронтът Ан Нусра, засенчват първоначалното ядро от активисти националисти, стремящи се да сложат край на диктатурата, до такава степен, че Асад определя като мит това, че въстанието е започнало с арестуването на ученици в Дараа и последвали протести.   "Цялата история не съществуваше. Тя не се е случила. Това беше само пропаганда", каза неотдавна Асад в интервю за германската телевизия А Ер Де.   Обикновените сирийци, които участваха в първоначалните протести, все още са озадачени от това колко бързо потъна всичко и имат усещането за огромна, необратима загуба.   "Никога не съм си представял, че режимът ще просъществува до 2016 г.", каза сирийският журналист Амер Матар, който е бил сред опозиционните активисти, участвали в първоначалните протести. Той бил задържан два пъти и изтезаван, преди в крайна сметка да напусне страната, заминавайки първо за Турция, а после за Германия, където живее от почти три години. Брат му Мохамад Нур изчезнал, след като ИД го отвлякла преди повече от година.   "Сирия никога няма да бъде същатаЕ Не мисля, че ще има една Сирия", каза той. Бившият американски посланик в Сирия Робърт Форд казва, че подобно на много други опитни дипломати е подценил способността на сирийското правителство да оцелее толкова дълго, като не си е представял, че Иран, Хизбула и Русия ще се намесят толкова сериозно в подкрепа на Асад.   Същевременно САЩ от самото начало се колебаеха дали да предоставят значителна помощ на опозицията. Техният главен приоритет е борбата с ИД и те много искат всички да се включат.   Това, както и променящата положението военна намеса на Русия в Сирия накараха световните сили да се договорят през ноември за пътна карта за политически преход, включващ произвеждане на парламентарни и президентски избори до 18 месеца под надзора на ООН.   Използвайки този импулс, САЩ и Русия уредиха миналия месец частично прекратяване на огъня, което изключва ИД и Фронта Ан Нусра. Прекратяването на огъня влезе в сила на 27 февруари. Макар да е ограничено, несигурно и белязано от спорадично насилие, то до голяма степен се спазва.   Мирните преговори трябва да бъдат подновени днес в Женева, след като предишният кръг се провали заради правителственото настъпление в Алепо. Централно място в преговорите ще имат въпроси като изработването на нова конституция и произвеждането на избори, каза пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура.   Преговорите обаче може да се провалят заради привидно непреодолимия въпрос за съдбата на Асад. Въпреки че опозицията се отказа от искането си той да се оттегли преди провеждането на преговори, тя казва, че няма да приеме какъвто и да било процес, който не завършва с неговото отстраняване. Асад не показва признаци, че е готов да си тръгне, а не е ясно дали неговите международни поддръжници, включително Русия, са готови да го принудят да напусне.   Форд, който е сътрудник към Института за Близкия изток във Вашингтон, е песимист за постигането на политическа сделка и казва, че спирането на бойните действия може да бъде само временно. Той все повече се тревожи, че Сирия ще бъде разделена, освен ако не се намери начин за създаване на вдъхващо доверие и включващо всички групи ново управление, което да запази единството на страната.   "Може да става дума за фактическо разделяне, нещо като това в Кипър между гръцката и турската общност, но дори при фактическо разделяне вероятно ще има по-тежки боеве", каза той.   Лунд се съмнява, че Сирия може да бъде обединена в краткосрочен план. "Точно сега изглежда, че вървим към положение, при което опозицията е разбита, а Асад е останал като единствения вариант, но той все още е твърде слаб, твърде нелегитимен и твърде изтощен, за да оправи нещата и да направи отново Сирия функционираща държава", каза той.   По БТА.

Въоръжен отмъкна 50 лв. от шофьор, спрял на отбивка

https://www.24chasa.bg/Article/5363152

Въоръжен отмъкна 50 лв. от шофьор, спрял на отбивка34-годишен от Стрелча е бил ограбен вчера на републикански път І-8. В районното полицейско управление в пловдивското с. Труд той разказал, че около 13 ч. спрял за кратко с автомобила си на отбивка, където го заговорила непозната жена. Минути след това се приближил мъж, който заплашил с пистолет водача, взел му 50 лева.

Евакуираните семейства в Провадия се върнаха по домовете си

http://www.moreto.net/novini.php?n=315707

Още на 9 март кметът на Провадия е отменил частичното бедствено положение в града. Всички хора, които в края на миналата година бяха евакуирани заради срутване на ската, вече са по домовете си, научи Moreto.net. Само една къща все още е необитаема, обясни кметът Филчо Филев.

Росен Барчовски: Любо Минчев е най-добрият ни избор за националния отбор

http://pik.bg/росен-барчовски-любо-минчев-е-най-добрият-ни-избор-за-националния-отбор-news501502.html

Росен Барчовски: Любо Минчев е най-добрият ни избор за националния отбор

„Любо Минчев е най-добрият ни избор за националния отбор” това заяви старши треньорът на Рилски спортист Росен Барчовски.

Така наставникът на самоковци коментира назначението на Минчев за селекционер на мъжкия национален отбор на България. Днес новината, че треньорът на Берое ще поеме трикольорите бе официално оповестена от родната федерация.

„Преди известно време казах че националният селекционер трябва да е българин. Споменах първо неговото име, а като втори вариант Тони Дечев, защото и двамата са треньори, на които им идва времето. Съвсем естествено е Любо да бъде утвърден като треньор и съм напълно убеден, без никакви съмнения, че това е най-добрият ни избор и така трябва да бъде.

Трябва всички да застанем зад него, защото ще му е много трудно. В годините, в които аз водех националния отбор, бил съм на две Европейски първенства през 2005 и 2011, нашият тим играеше като равен с най-силните в Европа. На второто първенство успяхме да спечелим две срещи, на първото не, но отборът ни бе напълно конкурентен на всички в Европа. Сега далеч не е така и ще е страшно трудно. Проблемът е и в отстъплението на нашия отбор, както и че конкурентите ни се развиха много.

Дори една Исландия се класира на Европейски първенства. В момента най-важното е да се даде спокойствие на Любо Минчев да работи, а той това го умее най-добре”, заяви Барчовски Наставникът на Рилски спортист коментира и големия успех на неговия тим – спечелването на Купата на България, което му донесе и приза за треньор на месеца в традиционната анкета на „Пресклуб България”. „Настроението беше страхотно, имаше голяма еуфория. Живяхме повече от една седмица в приповдигнато настроение.

Случиха се много позитивни неща и най-важното е, че донесохме много усмивки и радост на хората. Истината е, че успяхме да вкараме отбора в най-добрата форма за турнира, което никак не е лесно и изисква много работа и опит. В действителност спечелването на Купата е нещо много важно, но в края на сезона това, което се помни е кой е шампионът”, обясни специалистът. Барчовски сподели мнението си и относно представянето на лидера в класирането Лукойл Академик, който през уикенда допусна изненадваща загуба у дома от Берое.

"Че играта на Лукойл не е такава каквато те искат да бъде е видно с просто око. Крещящ пример е последната им загуба в Правец от Берое. То се случва винаги на наш гръб, защото срещу нас винаги играят страхотно в лигата, а впоследствие губят от някой от нашите преки конкуренти, което естествено не е нарочно. Амбициите на този отбор са огромни, но също така и напрежението. Според мен основният проблем е, че всяка година се прави нова селекция. Отбор се гради много трудно и за дълго време. Когато си поставен под огромно напрежение и всяка една загуба е едва ли не трагедия е много трудно. Смятам обаче те са достатъчно опитни и ще вземат мерки. Иначе загубиха заради това си самочувствие на почти непобедим отбор. След като ние ги победихме за Купата, Балкан и Берое за първенството вече всеки ще има амбицията да го направи”, обясни специалистът.

Съдът остави в ареста ученика, обвинен за убийството на 85-годишна баба

https://www.24chasa.bg/Article/5363153

Съдът остави в ареста ученика, обвинен за убийството на 85-годишна бабаОкръжният съд в Стара Загора наложи днес най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, на 19-годишния ученик от гълъбовското село Медникарово Румен Мариев Славов, обвинен, че е убил 85-годишната си съселянка Каля Добрикова, за да прикрие друго свое престъпление спрямо жертвата - блудство.

БСП спечели изборите в две старозагорски села

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363189

БСП спечели кметските избори и в двете села в Старозагорска област, където се проведе допълнителен вот, след като канидатите на балотажа през есента бяха получили равен брой гласове.
В старозагорското село Козаревец Димитрина Димитрова, издигната от социалистите, спечели с 45 гласа срещу 42 за кандидата на ГЕРБ Ганчо Иванов.
БСП спечели кметските избори и в двете села в Старозагорска област, където се проведе допълнителен вот, след като канидатите на балотажа през есента бяха получили равен брой гласове. В старозагорското село Козаревец Димитрина Димитрова, издигната от социалистите, спечели с 45 гласа срещу 42 за кандидата на ГЕРБ Ганчо Иванов.

Прогнозата на Сър Алекс: Лестър става шампион на Англия 3 кръга преди края

http://petel.bg/Prognozata-na-Sar-Aleks--Lestar-stava-shampion-na-Angliya-3-kraga-predi-kraya--__148859

Един от емблематичните мениджъри в историята на футбола - сър Алекс Фъргюсън, заяви, че Лестър ще стане шампион на Англия три кръга преди к...

Важно за всеки българин! След 2 седмица губиш право на безплатно лечение, ако не си...

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki-balgarin--Sled-2-sedmitsa-gubish-pravo-na-bezplatno-lechenie--ako-ne-si---__148860

Нови правила за определяне на здравните права може да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1 април, предупредиха от Н...

Бащата на турски футболен национал загина в атентата в Анкара

http://petel.bg/Bashhata-na-turski-futbolen-natsional-zagina-v-atentata-v-Ankara__148862

Бащата на турския национал Умут Булут - Кемал е сред загиналите при терористични атентати в Анкара, съобщи в. "Милиет". Той е наблюдавал д...

Едно от три сирийски деца не познава нищо друго освен войната

http://petel.bg/Edno-ot-tri-siriyski-detsa-ne-poznava-nishho-drugo-osven-voynata__148863

Снимка: Булфото, архив Едно от три сирийски деца не познава нищо друго освен войната - близо три милиона в самата Сирия и над 800 хиляди в с...

Извънредно! Катастрофира Ренета Инджова!

http://petel.bg/Izvanredno--Katastrofira-Reneta-Indzhova-__148864

Бившият служебен премиер Ренета Инджова е катастрофирала около 14,50 часа днес, алармираха в Блиц очевидци на инцидента. Дамата се е ударил...

Вече пети ден полицията издирва 39-годишната Таня Боцева

http://petel.bg/Veche-peti-den-politsiyata-izdirva-39-godishnata-Tanya-Botseva__148865

Столичното Шесто РУ издирва Таня Веселинова Боцева /39г./ от София. На 9 март сутринта 39 – годишната жена напуснала дома си и оттогава е в не...

Накъде без Великобритания? Какво ще стане с ЕС след референдума?

http://europe.actualno.com/nakyde-bez-velikobritanija-kakvo-shte-stane-s-es-sled-referenduma-news_528660.html

За нас е трудно да разберем концепцията за Европа в контекста на това как се разбира в останалите европейски страни. Това заяви Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България в рамките на дискусията "Референдумът във Великобритания: Последствията за България и Европейския съюз". По време на публичната дискусията, организирана в София от българския евродепутат от ЕНП Светослав Малинов, изказванията се фокусираха около последствията за гражданите на страните членки от евентуалното излизане на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване