Пуснаха в продажба апартамента на Трифон Иванов, дъщеря му възмутена

https://www.24chasa.bg/Article/5364441

Пуснаха в продажба апартамента на Трифон Иванов, дъщеря му възмутенаДъщерята на Трифон Иванов – Галина, написа на личната си страница във "Фейсбук", че апартаментът на баща ѝ е пуснат в продажба. Тя уточнява, че по документи жилището вече не е на починалия на 13 февруари легендарен футболист, а принадлежи на майката на приятелката му Валя. Ето какво написа в социалната мрежа дъщерята на Трифон Иванов: "19 дни

Полша и Русия влязоха в задочен спор заради самолетната катастрофа край Смоленск

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/14/2722995_polsha_i_rusiia_vliazoha_v_zadochen_spor_zaradi/?ref=rss


Полша и Русия влязоха в задочен спор заради самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., в която загинаха 96 души, включително тогавашният полски президент Лех Качински, предаде "Ройтерс".

В неделя полският министър на отбраната Антони Мацеревич заяви, че причината за катастрофата е терористичен акт. Според него той е целял "да лиши полския народ от лидерите му, извели страната към независимост".

Предишно официално разследване заключи, че инцидентът се дължи на...

Търговията на БФБ се активизира в понеделник

http://econ.bg/Новини/Търговията-на-БФБ-се-активизира-в-понеделник_l.a_i.717120_at.1.html

Търговията на Българската фондова борса (БФБ) се активизира в понеделник, въпреки че голяма част от оборота се формира от няколко компании. Броят...

Еврокомисията представи незабавни антикризисни мерки за фермери

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2016/03/14/2723018_evrokomisiiata_predstavi_nezabavni_antikrizisni_merki/?ref=rss


Европейската комисия представи допълнителен пакет от мерки за подкрепа на фермерите в рамките на Общата селскостопанска политика (CAP). Те се добавят към обявения в началото на септември 2015 г. пакет от помощи в размер на 500 милиона евро.

На страните членки се дава разрешение да отпуснат допълнително държавна помощ до 15 хил. евро на фермер на година, като няма таван на националните бюджети по тази мярка. Помощта може да бъде отпусната незабавно.

Друга мярка е рязкото повишаване на тавана за производство на обезмаслено мляко на прах и за масло – съответно, от 109 000 тона на 218 000 тона и от 60 000 тона на 100 000 тона.

Така Комисията потвърждава, че в земеделието има дълбока и продължителна криза, както и че трябва да се позволи на страните членки да помогнат с национални мерки на своите фермери.

Става дума за задействане за ограничено време на възможността за сключване на доброволни споразумения за производсдтво и доставки на мляко и млечни продукти между организации на производители, междубраншови структури и кооперативи. Мярката се основава на Член 222 от Общата организация на пазара (CMO) специфично за аграрния сектор, който може да се задейства при силни пазарни дисбаланси, се казва в официалното съобщение.

Мярката е изключителна, одобрена е през 2013 г. и досега не е използвана от Еврокомисията.
Всяка страна сама ще определи доколко може да помогне, а пакетът от понеделник включва още производителите на свинско месо, плодове и зеленчуци.

"Трябва да се търси решение на проблема между дисбаланса на увеличеното производство на сурово мляко в Европейския съюз, както и да имаме предвид устойчивото и дори намаляващо потребление. Тази тенденция съществува и се прогнозира, и за тази година." Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, цитирана от пресцентъра си.

Десислава Танева посочи, че едно от възможните решения е търсенето на нови пазари в трети страни, с цел постигането на устойчиви цени за фермерите. "Необходимо е да се помисли и за отпадане на руското ембарго", уточни още тя.

Според нея е необходимо да има и послание към фермерите за доброволно ограничаване на обемите на производство, като това е инструмент за преодоляване на съществуващия дисбаланс. "Това би помогнало да не фалират най-малките и неконкурентоспособни ферми", посочи Десислава Танева и допълни, че те могат да преустроят дейността си по начин, който би им носил доход. Той трябва да бъде с европейски средства, а не от бюджета за кризи", каза още тя.

За свинефермите тепърва ще се анализира ситуацията и ще се предложи нова схема. Междувременно ще бъде създадена Обсерватория за пазара на месо, която ще анализира ситуацията с говеждото и свинското в ЕС. От 2014 г. работи такава институция за наблюдение на млечния пазар.

От Еврокомисията добавят още 30 милиона евро към механизма за промотиране на европейското производство на нови пазари. В съобщението се припомня, че има предвидени над 110 милиона евро само за дейност вътре по националните пазари на ЕС и в трети страни през 2016 г. и още 30 милиона евро за производителите на месо и мляко.

За производители на плодове и зеленчуци се казва, че е малък напредъкът в преговорите с Русия по фитосанитарния контрол и допускането на стоките до руския пазар. Руското ембарго изтича на 30 юни, но е почти сигурно, че то ще бъде продължено.

За сметка на това има напредък в преговорите за отваряне на пазарите на САЩ, Япония, Бразилия и Украйна.

"В интерес на фермерите в ЕС съм готов за използвам всички инструменти, които депутатите са ни предоставили – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", заяви еврокомисарят по въпросите на земеделската политика Фил Хоган. Според него производителите се нуждаят от незабавна помощ в правните и бюджетни рамки, важащи за всички страни членки.

ЕК представи незабавни антикризисни мерки за фермери

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2016/03/14/2723018_ek_predstavi_nezabavni_antikrizisni_merki_za_fermeri/?ref=rss


Европейската комисия представи допълнителен пакет от мерки за подкрепа на фермерите в рамките на Едината земеделска политика (CAP). Те се добавят към обявения в началото на септември 2015 г. пакет от помощи в размер на 500 милиона евро.

На страните членки се дава разрешение да отпуснат допълнително държавна помощ до 15 000 евро на фермер на година, като няма таван на националните бюджети по тази мярка. Помощта може да бъде отпусната незабавно.

Друга мярка е рязкото...

ЕК не подкрепи категорично искането Турция да гарантира сигурността и на българската граница

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgarskata-granitza-1501645.html

/КРОСС/ Европейската комисия се въздържа от категорична подкрепа за искането на България да получи гаранции за своята граница в предстоящото споразумение между Европейския съюз и Турция. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов настоя Анкара да поеме ангажимент за спирането на мигрантите не само към гръцката, но и към българската сухопътна и морска граница. Опасенията на правителството в София са, че миграционният поток може да се пренасочи. На въпрос на БНР, какво мисли ЕК за българската позиция, говорителят Маргаритис Схинас отговори: „Забелязахме българските намерения. Мисля, че България има пълното основание да поставя за обсъждане с останалите държавни и правителствени ръководители подобно искане. Но трябва да изчакаме дискусията да се състои, вместо да я изпреварваме 5-6 дни преди началото на Съвета". Споразумението между ЕС и Турция се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха в четвъртък и петък. В преговорите тясно е ангажиран и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.  

Заявки за БАПРА се подават до 15 март

https://www.24chasa.bg/Article/5364443

Заявки за БАПРА се подават до 15 март
Със седмица бе удължен срокът за подаване на кандидатури в конкурса BAPRA Bright Awards 2016 от Българската асоциация на пиар агенциите. Така заявки могат да се подават до 15 март включително, но не по-късно от 23,59 ч. Асоциацията промени крайния срок за подаване на документите поради големия интерес на участниците.

Марокански бандити действали като български мутри - продавали дрога с GPS, за да я задигнат отново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364403

Испанските власти днес обявиха, че са разбили банда, която е продавала на наркотрафиканти коли с проследяващо устройство, а след това е крадяла стоката им, предаде AFP, предаде Агенция "Фокус".
Говорителят на испанската гражданска гвардия в град Кадис Мануел Гонсалес заяви, че използваният похват е широко използван в Южна Испания и е внесен от
Испанските власти днес обявиха, че са разбили банда, която е продавала на наркотрафиканти коли с проследяващо устройство, а след това е крадяла стоката им, предаде AFP, предаде Агенция "Фокус". Говорителят на испанската гражданска гвардия в град Кадис Мануел Гонсалес заяви, че използваният похват е широко използван в Южна Испания и е внесен от

АЕЦ "Козлодуй" и "Русатом Сервис" подписаха за Пети блок на централата

http://www.moreto.net/novini.php?n=315735

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с руската компания „Русатом Сервис“ за оценка на програмите за контрол на състоянието на метала и на системите в нерадиоактивната част на пети блок, съобщиха от руската компания. В изпълнението на договора ще участва и обединението „НПО ЦКТИ“ от Санкт Петербург.

Новата партия на протеста: Окончателно снемаме доверието си от ДСБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_625753.html

Протестиращите срещу кабинета Орешарски, които  миналата седмица обявиха, че ще правят нова партия с името "14 юни", излязоха с позиция, в която критикуват решението на ДСБ да остане част от Реформаторския блок (РБ). Партията на Кънев на националното си събрание вчера взе решение да продължи да е в опозиция, но да продължи да е част от управляващия Реформаторски блок . "Радан Кънев избра стабилността на Бойко Борисов пред политическата отговорност и реши да остане във „вътрешна опозиция”, за да реформира реформаторите. Или нещо такова. Трудно може да се дефинира точният смисъл на шизофренната позиция да останеш в уродливата управляваща коалиция като опозиция ", пише в позицията на новата партия. Според "14 юни" след вчерашното решение реакцията на "много десни избиратели беше на крайно разочарование и окончателно снемане на доверието от ДСБ".  "Ние, от 14 юни, за жалост също разбрахме, че последният останал в парламента политически субект, с който беше теоретично възможно да водим диалог, премина разделителната линия, която не желаем да прекрачим", казват още от новата партия. Ето какво пише в позицията на протестиращите, които обявиха, че създават партия "14 юни": От момента на съставяне на тази управляваща коалиция, ние, гражданските среди, които виждахме в ДСБ малък остров на надеждата, че реформи в държавата все пак може и да се случат, приехме негласно да бъдем по-малко критични и по-толерантни към Радан Кънев, за да дадем шанс на промяната. Преглътнахме историческия компромис, който скоро се сгромоляса под тежестта на последвалото историческо предателство. Трудно, но все пак приехме и колебливото еднолично и едва след това партийно заставане в опозиция на ДСБ и неговия лидер. Днес обаче Радан Кънев избра стабилността на Бойко Борисов пред политическата отговорност и реши да остане във „вътрешна опозиция”, за да реформира реформаторите. Или нещо такова. Трудно може да се дефинира точният смисъл на шизофренната позиция да останеш в уродливата управляваща коалиция като опозиция. Още по-трудно е да се повярва на искреността на аргумента, че това се прави с цел реформиране на Блока. Господин Кънев, този филм вече го изгледахте и видяхте края му, а сега искате втори дубъл и очаквате да ви повярваме? Логично, реакцията на много десни избиратели беше на крайно разочарование и окончателно снемане на доверието от ДСБ. Ние, от 14 юни, за жалост също разбрахме, че последният останал в парламента политически субект, с който беше теоретично възможно да водим диалог, премина разделителната линия, която не желаем да прекрачим. Защото властта за нас не е самоцел. Ние не се готвим за власт, готвим се за работа. Както е казал Бенджамин Фраклин: „Който жертва свобода за сигурност, не заслужава нито едно от двете”. ‪#‎14юни‬ Инициативен комитет

Фиксинг на БНБ, понеделник, 14 март

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-14-март_l.a_i.717119_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 14 март, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Танева: Трябва да търсим решение на проблема с дисбаланса между производство и потребление на сурово мляко в ЕС

http://www.cross.bg/taneva-desislava-reshenie-1501644.html

/КРОСС/„Трябва да се търси решение на проблема между дисбаланса на увеличеното производство на сурово мляко в Европейския съюз, както и да имаме предвид устойчивото и дори намаляващо потребление. Тази тенденция съществува и се прогнозира, и за тази година." Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Десислава Танева посочи, че едно от възможните решения е търсенето на нови пазари в трети страни, с цел постигането на устойчиви цени за фермерите. „Необходимо е да се помисли и за отпадане на руското ембарго", уточни още тя. Според нея е необходимо да има и послание към фермерите за доброволно ограничаване на обемите на производство, като това е инструмент за преодоляване на съществуващия дисбаланс. „Това би помогнало да не фалират най-малките и неконкурентоспособни ферми", посочи Десислава Танева и допълни, че те могат да преустроят дейността си по начин, който би им носил доход. Той трябва да бъде с европейски средства, а не от бюджета за кризи", каза още тя. Министърът призова колегите си още на днешното заседание да излязат с решение и ясно послание към фермерските общности. „Това ще помогне на животновъдите във всяка от нашите страни да вземат решение да намалят обема си доброволно, да се преориентират или да продължат да търсят начини за подобряване на конкурентоспособността си", допълни Танева

Врачани доминират на турнир по тенис на маса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559296

Детелина Михайлова от Враца спечели силния открит турнир по тенис на маса, организиран от „Сталиа" Берковица. Бившата национална състезателка и шампион на България и Гърция победи в надпреварата, като не загуби нито един гейм. Общо 42 участници от Берковица, Враца, Монтана, Видин, София, Свищов, Ботевград, Бойчиновци, Луковит и Дреновец се включиха в състезанието. Второто място в турнира спечели Иван Велков от Враца. Състезаващият се за „Белун" Козлодуй в Северозападната „В" група победи последователно трима тенисисти от по-горните „А" и „Б" гр...

Върховенството на правото под натиск

http://www.mediapool.bg/varhovenstvoto-na-pravoto-pod-natisk-news246706.html

В речта си ще обсъдя върховенството на правото, което според мен е подложено на натиск в Европа и САЩ, а също и в други части на света. в Колумбия и други латиноамерикански държави. Ще разгледам три страни на проблема: на първо място – системите за надзор и наблюдение, на второ място – съдебните процедури и на трето – затворите. Ще разгледам тези аспекти в този ред, като започна със системите за наблюдение. Но за начало: Какво е "върховенство на правото“? Под "върховенство на правото" имам предвид четири неща. Имам, на първо място, предвид, че решенията се основават на закона. Имам предвид също така, че законите се приемат от демократично избран парламент, съставен от няколко политически партии с различни убеждения. На трето място обаче, не е задължително вземането на решения да се основава пряко на демократично приет закон, а често това става непряко, чрез законова делегация – делегиране на пълномощия за законотворчество. Последната от трите точки, а именно – че вземането на решения се основава на законова делегация, т.е. че се основава на закон, приет от парламента, който обаче делегира правомощия на друг орган, е от решаващо значение за областта на наказателното правосъдие. Контролът върху делегирането, например в нашите затвори (а също и в много други области на политическия живот), като цяло се основава само на прецеденти, както и на общото доверие. Въпросът е дали това е достатъчно. Често си мисля, че не е. Налице е и четвърти критерий – предвидимост. Решенията следва да бъдат предвидими. Дори ако първите три критерия – решения, основани на закон, решения, взети в демократични условия, както и законова делегация, основаваща се на прецеденти и на общо доверие – са сравнително добре удовлетворени, решенията могат да не са предвидими за отделни хора или за населението като цяло. Това е една плашеща възможност. Изглежда, че най-често именно такъв е случаят с европейската система за надзор и наблюдение, за разлика от системата за надзор и наблюдение в САЩ, които, доколкото мога да преценя, имат проблеми и с другите критерии на върховенството на правото. Би могло да се каже още много за тези понятия, но времето не ми позволява да се задълбоча. Те трябва да се имат предвид по време на цялата ми беседа. Следене и надзор Силно обезпокояващи са сведенията от САЩ и Англия, както и от други държави, относно събирането и следенето на информация в глобален мащаб. Надзорът и следенето имат дълга история. Доколкото ми е известно, тяхната най-модерна фаза започва с проучване на британския вестник "The Guardian“. Изданието получи достъп до документ, който изисква от една от най-големите телекомуникационни компании в САЩ, Verizon, да снабди АНС (Агенцията за национална за сигурност на САЩ ) с информация за всички телефонни разговори в системата си, без да предоставя съдържанието на тези разговори. Предполага се, че това съдържание не е било включено в предоставената информация – ако критериите са сходни с тези на европейската Директива за запазване на данни. Аз обаче съм склонен да се съмнявам в това. Продължи се с разкриването на "Prism", широкообхватна програма за наблюдение на АНС, която е следяла чужденци чрез няколко големи информационни системи като Google, Windows, YouTube и др. Скайп-конференцията, която провеждаме днес, вероятно се следи. Една от новините беше, че 35 чуждестранни държавни лидери, голяма част от тях европейски, са били следени. Германският канцлер Ангела Меркел беше сред тях. Германците бяха особено гневни. Немска делегация от високопоставени официални лица очевидно е посетила САЩ, за да се срещне с американски колеги. Президентът Обама заяви, че германският канцлер не е под наблюдение в момента, което означава, че по-рано е била следена. САЩ нарекоха предупрежденията на Едуард Сноудън предателство. Във Великобритания бяха предприети действия срещу "The Guardian“. Главният редактор, както и журналисти бяха подложени на силен натиск. Четири големи скандинавски вестници (в Норвегия, Швеция, Дания и Финландия) протестираха срещу "опасния поход на Лондон срещу свободната преса“, както норвежкият Aftenposten го нарече в уводната си статия от 26 август 2013 г. Юридическият факултет на Университета в Осло наскоро (2014 г.) връчи почетна докторска степен на главния редактор на "The Guardian“. Сноудън, който предупреди за следенето чрез средствата за масова информация, потърси убежище в няколко държави и получи временно убежище в Русия. Всичко това е добре известно. От гледна точка на формата обаче това трябва да е най-големият скандал, свързан със следене, който светът е виждал. Това сериозно отвори очите на заспалата и полузаспалата публика. Няма нищо ново обаче по отношение на вида следене, който включва широко използване на Интернет и електронните следи. В Европа, САЩ, Китай и в други държави – държави с върховенство на правото и държави без върховенство на правото – продължава разработването и прилагането на цяла гама от системи за следене и надзор с цел събиране на информация и знания за големи групи от населението или цели нации. Нека посоча само Европа, защото в светлината на това, което беше разкрито за САЩ, сме накарани да вярваме, че Европа е чиста като новородено. Европа не е чиста като новородено. В книгата ми, посветена на европейските системи за наблюдение, наречена "Към наблюдаваното общество“ (Towards a Surveillant Society), която преди известно време се появи на английски език в Англия чрез "Waterside Press“ (2013 г.) , изброявам голям брой широкообхватни системи за наблюдение или предписаните в Европа принципи за следене и надзор. Ще кажа няколко думи за най-важните от тях: ШИС – Шенгенска информационна система е система за недопускане на нежелани чужденци от държави извън ЕС. Въпреки че не е член на ЕС, Норвегия участва в тази система. Съществува шенгенска граница, която загражда европейските държави, които са членки на ЕС (и няколко, които не членуват в Съюза, като Норвегия). За да се влезе в Европа през тази граница, са необходими виза и други документи. Шенгенската граница е строго охранявана и контролирана от полицията. В рамките на шенгенската граница обаче пътуването по принцип е свободно. Една една норвежка магистърска теза (на Renate Weijset), на която бях ръководител, разкри, че сигурността в рамките на закона и правните гаранции могат лесно да бъдат пожертвани. Имайте предвид, че ШИС – II, която беше въведена наскоро (2014 г.) е много по-усъвършенствана система за преглед на данните за пътуващите. Наред с други неща тя снема и биометрични данни. Със сигурност актуалното (2015 г.) увеличаване на броя на бежанците, дължащо се на сериозни граждански войни (Сирия) и други условия, доведоха Шенгенската информационна система почти до срив, което показва под какъв натиск се намира върховенството на правото в областта на бежанските въпроси, когато хората са в движение. Няколко европейски държави поставиха бодлива тел, която да предотврати пресичане на границите им от бежанци и мигранти на път към Северна Европа. Други значително затегнаха разрешителните си режими за влизане в страната. Не се знае кога тази ситуация ще се промени. Към момента Швеция и Норвегия също значително затегнаха разрешителния си режим. Въпреки че вероятно изграждането на огради от бодлива тел и въвеждането на по-строги изисквания при преминаване на границите са резултат на законодателни промени, до голяма степен те бяха така бързо приети, че това поставя върховенството на правото под голям натиск. Със сигурност може да се каже, че Шенгенските правила в момента не функционират съобразно принципите на върховенството на правото. Тече дискусия за това как Шенгенските правила могат да бъдат бързо и драстично променени. Британската организация за граждански свободи "Statewatch“ отбеляза в декемврийското си интернет издание (2015 г.): "Нашите граждански свободи са под непрекъсната заплаха. През последната година установихме, че Европейският съюз планира да задържа мигранти без документи, насилствено да снема пръстови отпечатъци от търсещите закрила по границите, разкриха се предложения държави да декодират интернет комуникациите и да получат отдалечен достъп до различни компютри.” Система "СИРЀНЕ“ (Sirene) – съкращение от Система за изискване на допълнителна информация от националните регистри (Supplementary Information Request at National Entries). Тя се състои от полицейски звена във всяка от държавите в Шенген, които обменят помежду си ключова информация. За нея не се знае почти нищо, освен че вероятно се обменя всякаква информация в големи количества. ВИС – визова информационна система е база данни, съдържаща информация, включително биометрични данни, от граждани на трети страни, които искат да им бъде издадена виза и желаят да влязат в шенгенското пространство. По отношение на трети страни чрез ВИС са възможни два вида проверки – за потвърждаване на самоличност и за установяване на самоличност. Потвърждаването на самоличност се състои от проверка, извършвана чрез самостоятелна биометрична съпоставителна система (BMS), при която пръстовите отпечатъци са сканирани на гранично-пропускателен пункт, за да се провери съвпадението им с биометричните записи, приложени към визата. Тази проверка трае няколко секунди. Установяването на самоличност включва сравняване на пръстовите отпечатъци, снети на гранично-пропускателния пункт с цялата база данни и трае около 10 минути. Тази база данни съдържа около 70 милиона пълноценни биометрични записа. Шенген заедно с ШИС-II и ВИС представлява своеобразен европейски буфер за трети държави и работи върху "обща техническа платформа“, каквото и да значи това. Отново ще отбележа, че настоящото увеличение на броя на търсещите закрила в Европа, което представлява най-голямото преселение на хора след Втората световна война, следва да се има предвид, когато говорим за върховенството на правото. Върховенството на правото е подложено на голям натиск и изглежда лесно да се пропука. Европол – компютърните системи на Европол имат три бази данни: първата е централна информационна система, съдържаща стандартизирана и по-малко стандартизирана информация за осъдени лица, заподозрени и "почти заподозрени“; втората – редица всеобхватни работни досиета, които съдържат хиляди или десетки хиляди души или големи групи от хора; и третата – индексна система за навигация през този информационен масив. Работните досиета са от изключително значение. През 2004 г. Европол поддържаше около 18–19 работни досиета, съдържащи информация за общо 146 143 души. Например около 10 000 бяха регистрирани в работно досие, озаглавено "Ислямски тероризъм“, 22 599 – в работно досие като "турци“. При определени условия е допустимо да се съхранява информация за раса, религиозни или други убеждения, сексуален живот, политически възгледи или членство в различни движения. "Евродак“ е автоматизирана система за сваляне на пръстови отпечатъци, която съдържа пръстовите отпечатъци на всички лица, търсещи убежище над 14-годишна възраст. Тя дава възможност на държавите да идентифицират кандидатите за международна закрила и лицата, които са задържани във връзка с "незаконно преминаване“ на външната граница на Съюза. Така може да се установи дали лице, търсещо международна закрила и заловено като незаконно пребиваващо, вече е подало молба за международна закрила в друга държава- членка на ЕС. Норвегия също участва в тази система. Норвежкият Aftenposten наскоро съобщи, че норвежката Агенция за чужденците "нарушава закона“, тъй като не следва правилата, отнасящи се до заличаването. Подобно на шенгенските договорености системата за пръстови отпечатъци "Евродак“ вече има – при сериозното увеличаване на броя на бежанците в цяла Европа – значителни проблеми да борави с данните, които притежава, и едновременно с това да спазва закона. Европейската директива за запазване на данни дава основание за изграждане на система за запазване на изключително подробна информация за всички граждани на дадена страна за дълъг период – до две години – по отношение на всички телефонни обаждания, всички имейли, използване на Интернет и други подобни. След парламентарен дебат Норвегия взе решение да се присъедини към нея и планира въвеждането й. Въпреки това, тъй като имаше доста протести, Съдът на Европейският съюз оцени законосъобразността на Европейската директива за запазване на данни и прецени, че тя е незаконосъобразна с оглед на принципа на пропорционалността. Големият въпрос сега е какво ще правят отделните държави, които са заинтересовани от запазването на данни. Предчувствието ми е, че те ще намерят начин да смекчат директивата, така че, вече преработена, тя да премине теста за законосъобразност. Резервационни данни на пътниците (PNR) събира данни, предоставени от пътниците от всички полети, пресичащи границата (или преминаващи близо до нея) на американска територия. Информацията се подава към Министерството на вътрешната сигурност. През 2012 г. е постигнато споразумение с ЕС; самият ЕС вече има споразумения с Канада и Австралия. В момента се подготвя предложение за нова Система за резервационните данни на пътниците между държавите – членки на ЕС, наречена EU PNR. Има дори дискусия за събиране на резервационни данни за пътуващите с влакове и кораби, така че накрая само пешеходците и колоездачите ще пътуват нерегистрирани. Хагската програма се основава на т. нар "принцип на достъпност” – всички налични данни (разузнавателна информация), притежавани от правоохранителен орган на една държава-членка, трябва да бъдат на разположение на всеки друг държавен орган в ЕС. Програмата съдържа наднационален план относимата разузнавателна информация по принцип да стане достъпна за всички държави-членки на ЕС – да бъде лесно достъпна и лесно използваема през границите на Съюза. Този принцип трябва да се спазва където и когато е възможно в рамките на ЕС. Принципът на достъпността е дефиниран в Хагската програма по следния начин: "Методите за обмен на информация следва да използват изцяло нова технология и да бъдат приложими към всеки тип информация, когато това е уместно, чрез взаимен достъп или взаимно свързване на националните бази данни, които трябва да са оперативно съвместими или директно достъпни онлайн, което предполага и достъп на Европол до съществуващите бази данни на Европейския съюз като например ШИС“. Договорът от Прюм, по който Норвегия е страна, е изключителен пример за система за реципрочен обмен на данни. Тя е свързана с взаимния обмен на ДНК-профили и други видове специфична информация между различни държави в ЕС и се основава на принципа на взаимен обмен на информация между различни европейски държави. Той, имайте предвид, съдържа многобройни възможности за погрешно регистриране. Бих могъл да продължа: статия в сп. "Шпигел“, разработена въз основа на информация, изтекла от разкритията на Сноудън, съобщава, че е налице тясно сътрудничество между разузнавателните служби в Германия и американската АНС, включително чрез "използване на шпионски софтуер от страна на САЩ“. Публикация във в. "Гардиън“ съобщава, че "9000 местни екстремисти“, "много от които... без криминално досие“ са регистрирани в база данни – "Групата на хората с антикапиталистически убеждения е само една от тези, наблюдавани от отдела“. Наистина екстремизмът може да доведе до реален тероризъм и поради това да бъде много опасен, точно както показаха неотдавнашните терористични актове в Париж (петък, 13 ноември 2015 г.), където бяха убити около 130 души, а няколкостотин бяха ранени. Именно в такива моменти обаче е от изключително значение да запазим живо върховенството на правото като основна ценност на западното право и начин на мислене. Трябва също да се отбележи, че шведската система ФРА (съкращение от Forsvarets Radioanstalt – радиосистемата, използвана от Министерството на отбраната) регистрира всички съобщения от електронната поща, които пресичат шведската граница – включително много от норвежките електронни съобщения, тъй като голяма част от тях често преминават през Швеция. Подобно е положението и при американската Агенция за национална сигурност. И така нататък. Главната цел на системите е борбата срещу тероризма. В моята книга "Към наблюдавано общество“ имах възможност да опиша това много по-подробно. Две последни точки Първата е, че много от системите почти не ни помагат да заловим терористите, преди да са извършили своите атаки. След това може би ще са от някаква полза, но не и преди деянието, дори и това да е основното им предназначение. Постепенно тероризмът се превръща в явление, присъщо на отделни, слабоинтегрирани хора, които някои наричат "солови терористи“ или малки терористични групи. Другата главна точка е, че много други хора, които нямат мисли или планове за терористични актове – обикновени човешки същества, такива като вас и мен, които съставляват огромното мнозинство – са лесно уловими от системите. Прожекторът на съмнението е насочен към мнозина и големите системи за следене и наблюдение се превръщат в заплаха за личната и правна сигурност. Върховенството на правото наистина е под огромен натиск. Съдебното производство Не само системите за наблюдение обаче допринасят за натиск върху върховенството на правото. На второ място, това се постига и с изменения на процесуалните правила. Дори в Норвегия основите на Наказателно-процесуалния кодекс се подкопават, като се влошава положението на подсъдимия. Пример за това е законодателната промяна от 2013 г., която се разширява възможността за използване на "допълнителна информация“, събрана чрез специални разузнавателни средства. По-рано беше недопустимо доказателства, събрани чрез наблюдение по подозрение например в тероризъм, да бъдат използвани за доказване на друго престъпление – например укриване на данъци, ако то е разкрито при същото наблюдение. Днес тoва е допустимо. Втори подобен пример е, че полицията може да получи разрешение за подслушване на телефонни разговори не само за тежки престъпления, свързани с наркотици, както беше дълго време, но и за редица други тежки престъпления. Подслушването на телефонните разговори може да бъде разрешено, ако предвиденото наказание за престъплението, посочено в предложението, е 10 или повече години лишаване от свобода. Трети пример се съдържа в сериозна статия на професора по право Ерлинг Йоханес Хусабьо (от Университета в Берген), който прави преглед, показващ частично отпадане или опасно смекчаване на принципа за "обоснованото предположение” . Има и някои други примери. Затворите Освен системите за наблюдение и надзор и промените в процесуалното законодателство, третият белег, че върховенството на правото е под натиск, са самите затвори. Като въведение е необходимо да се отбележи, че са налице огромни разлики между Колумбия, откъдето сте вие, моите слушатели, и Норвегия, откъдето съм аз. Наскоро научих, че при вас има повече от 250 затворници на 100 000 души население – повече, отколкото във всяка голяма европейска държава, докато ние имаме малко над 70 на 100 000. Обичайно вашите килии са пренаселени – средно от 4 до 6 души, докато в Норвегия дори двойните килии са изключение. И вие давате отпуски на вашите затворници, но ние им даваме повече отпуски и затворите ни са по-отворени. За мен обаче е важно да подчертая, че независимо от това, че нашата система на затворите е по-малка и по-хуманна, върховенството на правото е под натиск и при нас. То е под натиск, защото това е присъщо на затворите независимо от размера им и условията в тях. Това е нещо много важно. В много държави затворите сякаш процъфтяват – строят се все повече, пълнят се с все по-голям брой затворници, без да разбираме защо. Ще ви разкажа за намеренията за строеж на затвори и за други инициативи в Норвегия след една минута. Нарастване на затворническата популация има навсякъде, с малки изключения, в Европа, Северна Америка и други западни държави като Австралия и Нова Зеландия и др. Изключенията в Западна Европа са Финландия и може би Германия. В книга, озаглавена "Защо затвор?“ (2013), която излезе по-рано тази година, редакторът, Дейвид Скот, е дал статистика. През 1970 г. в САЩ е имало по-голям брой затворници от всяка друга от останалите 12 западни държави, които са изследвани – 166 затворници на 100 000 жители. Всички други страни, без Финландия, са имали под 100 затворници на 100 000 души население. Към 2010 г. тази картина се е променила драматично. САЩ все още са на първо място със 748 затворници на 100 000. Така бива съставено понятието "масово лишаване от свобода“. Във Финландия, от друга страна, броят на затворниците е намалял. Може би това се дължи на законодателни промени. Между 1970 г. и 2010 г. Германия показва сравнително стабилно ниво на затворническа популация – от около 90 затворници на 100 000 жители. Всички останали държави показват по-малко или по-голямо увеличение на броя на затворниците. Шест от 12-те страни са със 100 затворници на 100 000 жители, като пет от тези шест – със 133 затворници на 100 000. Норвегия показва ръст от 44 затворници на 100 000 през 1970 г. до 73 на 100 000 през 2010 г. Тенденции към намаляване на регистрираната престъпност Промяната в Норвегия не е сред най-впечатляващите., но едва ли беше предизвикана от сравнимо нарастване на регистрираната престъпност. Това беше показано убедително от Стиан Лид и Рейн Джон Стейне в Samfunnsspeilet (списание на Норвежкото статистическото бюро), бр. 5-6 за 2001 г.Те отбелязват следното: "След 2000 година настъпва значимо намаляване в регистрираната престъпност и може би трябва да се върнем цели 20 години назад, за да открием по-ниски нива от тези, които имаме днес... Най-голямото нарастване беше през 80-те, когато регистрираните кражби и други престъпления срещу собствеността нараснаха значително... След това общият брой на регистрираните престъпления започна значително да намалява и ако отчетем демографския прираст, престъпността днес е на същото ниво, както през 90-те.“ Доклад на полицията, публикуван в резултат на масовото убийство, извършено от Беринг Брейвик (NOU 2013:9) през 2011 г., подчертава приблизително същото. Под заглавие "Намаляла престъпност“ докладът на полицията посочва: "Като цяло престъпността намалява и броят на регистрираните престъпления е намалял измеримо на 1000 жители… В предходни години беше отбелязан ръст на престъпността, но между 2002 г. и 2011 г. е налице обратна тенденция – броят на престъпленията е намалял с 24 %. Броят на дребните престъпления за същия период е намалял с 10 %.“ Статистическото бюро също има информация за различните регистрирани престъпления, която показва изменение – но като цяло – в рамките на низходяща тенденция. Най-важната тенденция в обратна посока показват сексуалните престъпления. Те бележат ръст. Нивото на престъпността е устойчиво или намалява, а броят на затворниците расте Дългосрочните криминологични тенденции са важни за разглеждания проблем. Статистическите тенденции могат да се дължат на различни фактори – например законодателни промени, различни дейности по контрола от страна на властите и на нагласите (склонността) на хората да докладват за извършени престъпления. Ако обаче си позволим да разгледаме различните видове престъпления съвкупно и на основата на дългосрочните статистически тенденции, ще открием интересно съотношение между криминалното поведение и броя на затворниците. От една страна, криминалното поведение е устойчива (постоянна) величина или намалява значително през последните години. Основното изключение за Норвегия са сексуалните престъпления. Устойчива или низходяща тенденция може да бъде наблюдавана и в някои други държави, най-вече в САЩ и Великобритания. Броят на затворниците, от друга страна, расте неотклонно, включително и в Норвегия: от 57 затворници на 100 000 души население през 2000 г. през 68 затворници 100 000 за 2005 г. до 73 на 100 000 през 2010 г. Вероятно бихте могли да кажете, че има ясна взаимовръзка – колкото повече са престъпленията, толкова повече хора има в затворите, което съответства на нашата представа за върховенство на правото. Ние обаче не откриваме подобна позитивна връзка, като изключим сексуалните престъпления. Защо? Защо тогава нараства броят на затворниците? В случая с Норвегия не може да се пренебрегне фактът, че ръстът на сексуалните престъпления е оказал влияние върху това. Нито пък можем да пренебрегнем факта, че сложните, модерни, трансгранични престъпления и притокът (напливът) на затворници от други държави са съществени и също оказват ефект. Това е видно и от цитирания по-горе доклад на Норвежката полиция (с. 69). Съмнявам се обаче, че нарастването на броя на затворниците може да бъде обяснено чрез посочените в доклада фактори. Според доклада делът на чужденците в затворите (включително задържаните под стража) почти се е удвоил между 2006 г. и 2012 г. – от 17 % на 32 %, докато делът на норвежците в затвора за същото време е намалял от 83 % на 68 % (включително със задържаните под стража). Делът на затворниците от други държави според полицейския доклад се свързва с това, което наричаме "престъпления против движимата собственост“ и изрично се подчертава, че "има големи вариации в степента на професионализма и организираността сред мобилните извършители на престъпления“ (с. 72). Трябва да допуснем, че мнозинството чуждестранни затворници са извършители на относително леки престъпления. Докладът на полицията посочва по-подробно, че "е трудно да се документира развитието на организираната престъпност чрез статистическите данни за престъпността“. В същото време икономическите престъпления и престъпленията против околната среда увреждат значими ценности, но едновременно с това представляват "малка част от регистрираната престъпност“. Казано накратко, престъпленията, които се класифицират по определени критерии, със сигурност съществуват и най-вероятно застрашават основни ценности, но вероятно са и растящ мит, що се отнася до броя на засегнатите хора в нашето общество. При всички положения много от данните, които цитирах до този момент, сочат в друга или в обратна посока – към идеята, че тежката престъпност не е основната причина за нарастващия брой затворници. Предлагам следната хипотеза: по-строгите наказания водят до по-дълъг престой в затвора и поради това до увеличаване на средния брой на затворниците на 100 000 души от населението по всяко време. Фактът, че в публичното пространство се очертават коренно различни картини на престъпността в обществото, включително и тази, че нарастването на тежката престъпност е в основата на нарастващия брой затворници, се дължи до голяма степен на драматизиране от страна на медиите и на политиците, чиито приоритети са отчасти различни и мотивирани от различни интереси, за разлика от статистиката, изложена по-горе. Единици са тези, които възразяват Върховенството на правото, с други думи, е предизвикано по няколко направления. Има ли протести срещу това? До голяма степен – не. Единици възразяват, но в голямата си част са заставени да мълчат чрез ловки и рафинирани методи, които остават отвъд обхвата на тази статия (Mathiesen 2004). Резултатът е мълчание. Хората би трябвало да са загрижени, но не са. Повечето от тях са достатъчно удовлетворени и продължават да си гледат работата. Това е опасна ситуация. Все още може да се каже, че в Норвегия се ръководим от върховенството на правото. Но когато основни принципи започват да се разколебават и на практика това обхваща големи части от западния свят, бихме могли, дори без да си даваме сметка, неусетно да се придвижваме към възгледи, които не са били и не са наши собствени. Накрая една последна бележка за Норвегия. В момента имаме консервативно правителство, което се състои от две политически партии – тази на консерваторите и една дясна партия – така наречената Прогресивна партия. Министърът на правосъдието е от тази партия. Те твърдят, че у нас има опашка от хора, които чакат да изтърпят наказанията си. Тази опашка се дължи на по-продължителните присъди. Като следствие от това правителството нае затвор в Холандия и планира да го запълни с около 250 затворници. Само си представете: ние изнасяме затворници! Значителна група беше вече изпратена там въпреки сериозните протести. На второ място правителството планира да изгради в кратки срокове няколко нови затвора в Норвегия. Очаква се новите затвори да бъдат завършени до 2017 г. и ще представляват нови затворнически отделения във вече съществуващите затвори. Правителството твърди, че прогнозите оправдават подобни мерки. Уверявам ви: Норвегия се променя. А какво става в Швеция? Те на практика имат няколко празни затвора! Това показва колко е важна правителствената политика, когато става въпрос за затвори и наказателна политика. _____ *Превод: списание "Адвокатски преглед"

Руската рубла и държавните облигации поевтиняват

http://www.investor.bg/novini/130/a/ruskata-rubla-i-dyrjavnite-obligacii-poevtiniavat-213095/

Цените на петрола натежаха на едномесечния възход на пазарите, а инвеститорите очакват сигнали от Фед за паричната политика в САЩ

ИКЕА прави глобален конкурс за медийно обслужване

https://www.24chasa.bg/Article/5364436

ИКЕА прави глобален конкурс за медийно обслужване Шведската медийна компания ИКЕА предстои да обяви конкурс на глобално равнище за медийно обслужване на компанията. ИКЕА преразглежда в момента медийните си агенции на глобално ниво. Това е част от предстоящите промени, които смятаме да направим в управлението на медийното ни присъствие и маркетинга.

Македония ще върне в Гърция имигрантите, пресекли днес границата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/14/2723005_makedoniia_shte_vurne_v_gurciia_imigrantite_presekli/?ref=rss


Македонската полиция е предприела мерки за връщане на гръцка територия на мигрантите, които по-рано днес пресякоха нелегално границата, предаде "Ройтерс", като цитира говорителка на униформените.

"Полицията и армията повишиха мерките за сигурност по няколко критични места по границата", допълни говорителката. Според нея няколкостотин души са успели да пресекат границата, а не близо 2000 души, както съобщи по-рано "Ройтерс", позовавайки се на своя фотограф на място.

По-рано...

Предлагането на български еврооблигации на международните пазари започна

http://econ.bg/Новини/Предлагането-на-български-еврооблигации-на-международните-пазари-започна_l.a_i.717118_at.1.html

Предлагането на български еврооблигации на международните пазари започна. Според заложеното в бюджета се предлагат 2 млрд. евро. В бюджета за тази...

Пролетното почистване на София започва на 4 април

http://www.cross.bg/sofiya-grada-pochistvane-1501643.html

/КРОСС/ Традиционното пролетно почистване на София ще започне на 4 април и ще продължи един месец, съобщи шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева пред „Фокус".  Доброволци ще чистят града, а работата им ще бъде разделена условно на три етапа. През първите 10 дни дейностите по почистването ще бъде насочени основно към междублоковите пространства, дворовете и градините. Идеята е всеки собственик да ремонтира оградата, изчисти растителността около имота си. През вторите десет дни акцентът ще падне върху залесяването, затревяването и облагородяване на калните площи в града. Последната десетдневка е отредена на крайградските райони на София. Георгиева съобщи, че вече има кандидати, които са заявили, че искат да почистват.  

Кой е „Кой”?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265558_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%E2%80%9E%D0%9A%D0%BE%D0%B9%E2%80%9D%3F

 В нормалните държави, в които функционират демократични политически системи, медиите неформално изпълняват ролята на четвърта власт. Те са коректив на останалите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, формират обществените нагласи и оказват съществено влияние върху развитието на политическия процес. Дори някои журналисти и медии са си присвоили привилегията да влизат в ролята на  „последна инстанция”.  А отговорността? Не е ли редно публично написаните ти, или изговорени и заявени позиции, да съответстват на собственото ти поведение и морален облик, още повече, ако си отговорен редактор във вестник с претенции за обективност и безпристрастност? Морално и почтено ли е да пишеш за „бетонирана арогантност” при съседите си, а в собствения ти имот и в непосредствена близост до него да не забелязваш може би най-бруталните и арогантни строителни нарушения, отразени обстойно със снимки в медиите?

 Що за морално късогледство? А каква отговорност пред обществото е отговорният редактор да не декларира своите имоти?  Дори да е „забравил” в продължение на десет години да заплати смешната сума от
200 лв. (по 20 лв. на година) за декларираната от него, абсолютно съмнително и необяснимо, само „гола” земя, и то на нереалната цена от  69 стотинки на кв.м. /в най-скъпия район на българското Черноморие/?  Очевадна измама! Защо Йово Николов не е декларирал изградената в имота си къща на приблизителна стойност около два милиона евро? Защо въпросният господин не е въвел същата тази къща  в експлоатация, при положение, че той и семейството му я ползват през последните поне 7 – 8 години /за разлика от него съпругата му Ива Петрони я декларира пред Сметната палата през 2009 год./.  Защо в имота на Йово Николов и в непосредствена близост до него  има незаконни строителни обекти – басейн, тераса, подпорни стени, бетонни стълби върху скалите, обособен частен плаж... /снимки/

 

И накрая – защо съответните институции не се самосезират за извършените от Йово Николов безобразия? Може би защото третата власт се страхува от четвъртата...?

 

Много въпроси, а отговорът е един – „Кой”? Това е един самозабравил се отговорен редактор на един централен български вестник. /Капитал/

 

 

Въздушни снимки от имота на Йово /Йовко/ Николов – далян „Чайка”, м. Буджака, гр. Созопол:

 

Автор: Борис Аврамов

 

Полицаи се събраха на протест пред парламента

http://society.actualno.com/policai-se-sybraha-na-protest-pred-parlamenta-news_528758.html

Полицаи се събраха на протест пред сградата на парламента. От Синдикалната федерация на служителите в МВР съобщиха, че протестът е заради готвените реформи във вътрешното министерство, които трябва да бъдат обсъждани в Народното събрание. Те предвиждат намаляване на заплатите при пенсиониране от 20 на 12 и орязване на платения годишен отпуск с 5 дни за новоназначените служители, напомни БНР. Утре в парламента предстои обществено обсъждане на предлаганите промени, то ще е в рамките на заседани

Депутат на Кунева: Няма изненада в решението на ДСБ, освен курса наляво

http://politics.actualno.com/deputat-na-kuneva-njama-iznenada-v-reshenieto-na-dsb-osven-kursa-naljavo-news_528761.html

Нищо изненадващо няма в решението на ДСБ от вчера. Но този ляв път, този "розов" курс, който лидерът им загатна с поканата към „Движение 21“ и аплодисментите на леви тези, е изненадващ и несъвместим с дясната идентификация на РБ. Това каза обяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ), помолен да коментира форума на ДСБ вчера, на който партията взе решение да остане в РБ.  Той коментира и днешното изказване на премиера Бойко Борисов, че от ГЕРБ не са автори на

Свлачище затвори граничния пункт "Олтоманци"

http://society.actualno.com/svlachishte-zatvori-granichnija-punkt-oltomanci-news_528763.html

Затворен за преминаване в двете посоки е Граничният пункт "Олтоманци", съобщиха от МВР. Причината е свлачище на сръбска територия, на около 3 км преди пункта. Пътуващите за Сърбия могат да преминават през ГКПП "Стрезимировци" и "Калотина". Днес, в 17.40 часа, сръбските власти са уведомили за възникнало свлачище на 3 км преди пункта на територията на Сърбия. Предприети са действия за разчистване на пътя и възстановяване на движението. На пункта няма образувала се опашка от моторни превозни сре

Чия кръв предпочитат вампирите?

http://interest.actualno.com/chija-kryv-predpochitat-vampirite-news_528718.html

Учените разбраха какви са предпочитанията на обикновените вампири – кръвосмучещите прилепи. Бразилски и американски изследователи са провели стотици анализи на ДНК на жертви на прилепите Desmodus rotundus – най-многобройния и известен от вампировите. Образци на ДНК били извличани от екскрементите на кръвопийците. В процеса на храносмилане генетичният материал се разрушава силно и учените успели да съхранят годни за изследване образци благодарение на бързо замразяване на екскременти

Серийните автомобили с най-висок въртящ момент

http://cars.actualno.com/serijnite-avtomobili-s-naj-visok-vyrtjasht-moment-news_528765.html

Както част от вас знаят, въртящият момент не е всичко. Ако беше, всички ние щяхме да караме бавно подвижни трактори на пистите, където не им е мястото. Но въртящият момент Е по-важен от конските сили, когато става дума за ежедневно шофиране, тъй като това е показателят, който е главна задвижваща сила, когато настъпите педала на газта при светване на зеления светофар. Тъй като конските сила са функция от въртящия момент и оборотите на двигателя, важно е да отбележа, че междинното ускорение е резу

Трябва ли да влезе в затвора този малоумен шофьор? (ВИДЕО)

http://society.actualno.com/trjabva-li-da-vleze-v-zatvora-tozi-maloumen-shofior-video-news_528766.html

Видео с малоумни шофьорски изпълнения на младеж от неизвестен български град се появи в социалните мрежи.  На клипчето млад шофьор прави безумни маневри на пътя, придружени с дрифтове и каране в насрещното движение. Всичко това се случва посред бял ден и застрашава живота на десетки други водачи, участващи в движението. Другото глупаво нещо в случая е, че псевдо шофьора има спътник, който вика за помощ и настоява колата да спре, за да слезе. "Дългия", който шофира автомобила, отказва да п

Ученици на Райна Кабаиванска ще представят "Турандот" в София през декември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/14/2722998_uchenici_na_raina_kabaivanska_shte_predstaviat/?ref=rss


Ученици от майсторския клас на именитата оперна певица Райна Кабаиванска ще представят операта "Турандот" - съвместна постановка на Нов български университет (НБУ) и Софийската опера, която ще се играе три пъти през декември.

Това е третият подобен проект на оперната прима, като за първи път в него могат да се включат и нейни бъдещи курсисти. Прослушването за тазгодишния майсторски клас на 8 септември ще бъде едновременно и кастинг за ролите в операта на Джакомо Пучини, съобщават от...

Еuractiv: Най-опасните ядрени реактори в ЕС са българските

http://www.cross.bg/euractiv-tzentralata-naii-opasnite-1501641.html

/КРОСС/Средната възраст на 128-те атомни електроцентрали в ЕС е около 30 години, което предизвиква тревоги, съобщава Еuractiv, като се позовава на статия на Der Tagesspiegel. Най-опасните ядрени реактори са тези в българската АЕЦ „Козлодуй". При влизането си в ЕС страната трябваше да спре четири от общо шест реактора в централата. Международната агенция за атомна енергетика критикува управлението на централата, след като доклад хвърли светлина върху многобройните проблеми със сигурността и преди всичко върху липсата на план за действие в аварийни ситуации и за обучение на персонала. Това означава, че евентуален инцидент там би бил крайно труден за овладяване, коментира Еuractiv, цитиран от "Фокус". Като опасни са посочени още централите във Великобритания, Франция и Украйна.  

Ученици на Райна Кабаиванска ще изнесат "Турандот" в София през декември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/14/2722998_uchenici_na_raina_kabaivanska_shte_iznesat_turandot_v/?ref=rss


Ученици от майсторския клас на именитата оперна певица Райна Кабаиванска ще изнесат операта "Турандот" - съвместна постановка на Нов български университет (НБУ) и Софийската опера, която ще се играе три пъти през декември.

Това е третият подобен проект на оперната прима, като за първи път в него могат да се включат и нейни бъдещи курсисти. Прослушването за тазгодишния майсторски клас на 8 септември ще бъде едновременно и кастинг за ролите в операта на Джакомо Пучини, съобщават от...

Сътворената от МЗ “правна неяснота“ е излязла скъпо на данъкоплатците

http://www.mediapool.bg/satvorenata-ot-mz-pravna-neyasnota-e-izlyazla-skapo-na-danakoplattsite-news246705.html

В суматохата около отменения от Конституционния съд (КС) текст от Закона за здравното осигуряване на заден план остана любопитната подробност, че Министерството на здравеопазването използва платени консултантски услуги, част от които целяха именно правен анализ относно разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен. През август миналата година МЗ изпрати покана до консултантската компания “Ърнст енд Янг“ в рамките на процедура без обявление по Закона за обществените поръчки и в последствие бе сключен договор на стойност близо 250 000 лева с ДДС. Предметът на договора е “изготвяне на правен анализ, необходим за разработвания от Министерството на здравеопазването проект на наредба за определяне на основния и допълнителния пакети медицинска помощ, издавана на основание чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, както и необходимостта от подпомагане от правна страна разработването на механизъм за определяне на дейности от извънболничната медицинска помощ по приоритетни заболявания, които да бъдат включени в основния и допълнителния пакети и на икономически анализ за определяне на необходимото финансиране за тях и разработването на методология за остойностяване на клинични пътеки“. От договора става ясно, че компанията трябва да направи правен анализ, върху който да стъпи нормативно наредбата, която здравният министър издава на основание на Закона за здравното осигуряване. Миналата седмица КС отмени чл. 45, ал. 2 от този закон, обявявайки го за противоконституционен заради неяснота и липса на критерии, по които едни заболявания ще влязат в основния пакет, а други в допълнителния. КС освен това посочва в решението си, че такива критерии липсват и в наредбата. Същата, за консултациите по която МЗ е платило сериозен хонорар на “Ърнст енд Янг“. Според юристи, когато се анализира евентуалната законосъобразност на подзаконов акт, трябва да се вземе предвид и съдържанието на текста, който дава основание да се издаде този акт, а именно – закона. Защото законосъобразността и правната рамка на дадена наредба винаги зависи от закона, който дава правомощие на министъра да я изработи. “Наредба № 11 от 9.12.2015 г. на министъра на здравеопазването за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК (обн., ДВ, бр. 98 от 15.12.2015 г. и бр. 99 от 16.12.2015 г.), също не съдържа критерии за разделение на медицинските дейности между основния и допълнителния пакети. Единствената посочена разлика е, че дейностите от основния пакет се планират за изпълнение без отлагане във времето, докато дейностите от допълнителния пакет в зависимост от състоянието на пациента по медицинска преценка могат да бъдат планирани за изпълнение или преоценка с отлагане във времето, но не по-късно от два месеца.“, се казва в решението на съда. Mediapool попита здравното министерство дали в изготвения от дружеството правен анализ е имало предупреждения, че текстовете в ЗЗО са неясни и има опасност да не издържат в съда. Другият въпрос беше дали министерството има право и възнамерява ли да потърси някакви компенсации от фирмата, след като КС се произнесе, че включително и в наредбата, за която са ползвани консултантските услуги, има правни неясноти. Лаконичният коментар на министерството бе, че “всички документи, които МЗ е получило от консултантската компания по договора, в момента се анализират и ще се оцени тяхната полза“. В същото време от договора с “Ърнст енд Янг“ става ясно, че срокът на изпълнение на услугите е четири седмици считано от датата на подписване на договора, която е 18 септември 2015 година. Тоест, свършеното по договора е предоставено на министерството още през октомври миналата година, но анализ на неговите ползи се прави едва сега – пет месеца по-късно, ако се вярва на отговора на МЗ. Също от договора е видно, че ако министерството не предяви забележки в срок от 20 дни след получаването на анализа, се счита, че приема изпълнението без забележки. С почти същите въпроси Mediapool потърси и “Ърнст енд Янг“-България – дали в предоставения анализ е имало предупреждения за неясни текстове в ЗЗО и как ще коментират решението на КС, според което и в консултираната с тях наредба има правни неясноти. Оттам отговориха, че “за съжаление, договорите ни с клиенти не ни позволяват да коментираме конкретните анализи и доклади, които предоставяме като консултанти“. В договора между МЗ и “Ърнст енд Янг“ действително има клауза за конфиденциалност, но когато сметката е платена с пари на данъкоплатеца, а резултатът пада в КС, поне този, който е дал парите, дължи смислено обяснение.

Шефът на “Нетфликс”: След 20 години телевизията, която сега познаваме, няма да привлича никого

https://www.24chasa.bg/Article/5364416

Шефът на “Нетфликс”: След 20 години телевизията, която сега познаваме, няма да привлича никого Ограниченият каталог от филми за България е заради авторските права Критикуван и идеализиран, към Рийд Хейстингс, основателя на “Нетфликс”, няма балансирано отношение в медийните среди. Някои го наричат “убиец” на традиционната телевизия, а други го смятат за неин революционер. От непоколебим мениджър като него не се очаква да се изправи пред 300

Стотици фермери протестираха в Португалия

http://www.cross.bg/proizvoditeli-stotitzi-portygaliya-1501642.html

/КРОСС/ Стотици производители на мляко и месо са протестирали в северната част на Португалия днес, предаде AFP. Фермерите искат нови помощи от ЕС за оцеляването на затруднените производители. Протестът съвпада със срещата на министрите на земеделието от ЕС.

Показаха терористката от Анкара

http://www.cross.bg/pokazaha-teroristkata-ot-ankara-1501640.html

/КРОСС/Турските медии разпространиха снимки на предполагаемата терористка, взривила снощи в Анкара автомобил, при който загинаха 37 души в центъра на турската столица. Според медиите извършител на терористичния акт е Сехер Чагла Демир, чиято самоличност е установена по отпечатък от палеца й.  

Започна Балканското първенство по карате във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315729

Балканското първенство по карате киокушин започна днес във Варна. То е за мъже, жени, юноши и ветерани, съобщиха от Общината за Moreto.net. Шампионатът се организира от Българската федерация по карате киокушин, с ръководител - световният шампион Емил Костов, и със съдействието на Община Варна.

Любителите на сръбската музика в Мадан създават фен клуб на Шабан Шаулич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559294

Любители на сръбската музика и по-специално на Шабан Шаулич са решили да направят фен клуб в Мадан. Идеята за това е дошла на последния концерт на сръбската звезда, който се състоя преди дни в известна пловдивска дискотека. „Присъствахме над 100 души от Смолянска област, там се зароди и идеята да направим фен клуб на краля на сръбската музика Шабан Шаулич", съобщи Бисер Базеников, който се е заел заедно с Хари Малинов с осъществяването на проекта. „Във фен клуба ще могат да членуват жители от цялата страна", добави Базеников. Според маданчанина...

Еuractiv: Най-опасните ядрени реактори в ЕС са българските

https://www.24chasa.bg/Article/5364363

Еuractiv: Най-опасните ядрени реактори в ЕС са българскитеСредната възраст на 128-те атомни електроцентрали в ЕС е около 30 години, което предизвиква тревоги, съобщава Еuractiv, като се позовава на статия на Der Tagesspiegel. Най-опасните ядрени реактори са тези в българската АЕЦ „Козлодуй“. При влизането си в ЕС страната трябваше да спре четири от общо шест реактора в централата.

Огнище на псевдочума по домашни птици е открито в Хасковско

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/14/2722999_ognishte_na_psevdochuma_po_domashni_ptici_e_otkrito_v/?ref=rss


Българска агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на нюкясълска болест (псевдочума) по птиците в хасковското село Балкан. Тя не е опасна за човека, но може да нанесе големи икономически щети на птицевъдството, предупреждава агенцията.

При клинични прегледи в селото е установена смъртност на 14 кокошки в стадо от 54 птици. Лабораторните изследвания потвърждават заболяването Нюкясълска болест. Всички птици в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

Валенса, Горбачов и краят на свободата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/14/2722983_valensa_gorbachov_i_kraiat_na_svobodata/?ref=rss


Текстът е публикуван в "Ню Йорк таймс". "Дневник" го препечатва от портала "Култура"

Революциите срещу комунизма в Източна Европа бяха възхвалявани като най-добрите по рода си. Преобладаващо мирни, те доведоха до удостояването на двама души с Нобелова награди за мир. Първата, през 1983 г., получи Лех Валенса, героичният лидер на полския профсъюз "Солидарност", обединил 10 милиона души; седем години по-късно лидерът на Комунистическата партия на Съветския съюз Михаил Горбачов бе...

Ердоган се закани: Ще поставим на колене терористите

http://petel.bg/Erdogan-se-zakani--SHHe-postavim-na-kolene-teroristite__148902

Реджеп Ердоган се закани да постави тероризма на колене след атентата в Анкара, при който са убити 37 души, а 125 - ранени, съобщи Би Би Си. В ...

11 души са арестувани заради атентата в Анкара, Давутоглу обвини ПКК за атаката

http://petel.bg/11-dushi-sa-arestuvani-zaradi-atentata-v-Ankara--Davutoglu-obvini-PKK-za-atakata__148903

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви, че досега са арестувани 11 души във връзка с атентата, който бе извършен вчера в Анкара, предаде AFP, ...

Депутати предложиха задължителните зимни гуми да отпаднат от закона

http://petel.bg/Deputati-predlozhiha-zadalzhitelnite-zimni-gumi-da-otpadnat-ot-zakona__148904

Снимка: Булфото, архив Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок, начело с Петър Славов и Мартин Димитров, предлагат задъ...

ПСК „Черно море“ донесе 8 медала от държавното при старшата

http://petel.bg/PSK----CHerno-more----donese-8-medala-ot-darzhavnoto-pri-starshata__148905

С осем медала – 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, се завърна отборът на ПСК „Черно море“от държавния личен отборен шампионат по плуване за...

Японска префектура търси да назначи нинджи, за да стимулира туризма

http://econ.bg/Новини/Японска-префектура-търси-да-назначи-нинджи-за-да-стимулира-туризма_l.a_i.717116_at.1.html

Японската префектура Аичи търси да наеме шест нинджи, като целта е да се стимулира туризма в региона. Те ще бъдат наети на пълен работен ден, а...

Протест в Сливен срещу нова улица-убиец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364357

Граждани на Сливен излязоха на протест срещу отварянето на нова улица покрай битовия комбинат в центъра на града. Недоволните живеят в района, сред тях имаше майки с деца, уважавани архитекти и инженери. Те вдигнаха плакат: "Спрете изграждането на улицата-"убиец" и задължете този, който я поръчва, да възстанови унищожените тревни и тротоарни
Граждани на Сливен излязоха на протест срещу отварянето на нова улица покрай битовия комбинат в центъра на града. Недоволните живеят в района, сред тях имаше майки с деца, уважавани архитекти и инженери. Те вдигнаха плакат: "Спрете изграждането на улицата-"убиец" и задължете този, който я поръчва, да възстанови унищожените тревни и тротоарни

Плахо начало на борсовата търговия в САЩ*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/plaho-nachalo-na-borsovata-tyrgoviia-v-sasht-213099/

Инвеститорите следят цената на петрола и се подготвят за изявлението на Федералния резерв на САЩ, което се очаква в сряда

МО пълни армията с нови курсанти и уволнени кадри

http://www.moreto.net/novini.php?n=315734

Удвоява се броят на приеманите курсанти през учебната 2016 – 2017 г. Това обяви на кръгла маса военният министър Николай Ненчев. „Една сериозна реформа във военното образование, която отговаря на нуждите на Въоръжените сили, ще даде положителни резултати, повече спокойствие и повече основание за сигурност”, посочи той и отбеляза, че средата за сигурност е „силно променена”.

БАБХ констатира вторично огнище на Нюкясълска болест по птиците в хасковското село Балкан

http://www.cross.bg/ptitzi-oblast-selata-1501639.html

/КРОСС/ Българска агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на Нюкясълска болест (Псевдочума) по птиците в хасковското село Балкан. При извършване на клинични прегледи в селото е установена смъртност на 14 кокошки в стадо от 54 птици. Лабораторните изследвания потвърждават заболяването Нюкясълска болест. Тя не е опасна за човека, но може да нанесе големи икономически щети на птицевъдството. Всички птици в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин. С цел ограничаване и ликвидиране на болестта, БАБХ незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство. Предстои извършване на ваксинация в 3-километровата зона около огнището, в която попадат селата Царева поляна, Маслиново и Горно Войводино, област Хасково и селата Зимовина и Крив, област Кърджали. В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10-километровата зона около огнището. В нея попадат и селата Жълти бряг, Кралево, Гледка, Стамболово, Кладенец Поповец, Горно Големанци, Долно Големанци, Мандра, Орлово и село Войводово, област Хасково, и селата Татково, Бащино, Добриново, Черньовци, Мост и село Черешица област Кърджали. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.  

Следят през Фейсбук децата на гурбетчиите

http://pik.bg/следят-през-фейсбук-децата-на-гурбетчиите-news501695.html

Следят през Фейсбук децата на гурбетчиите

Експерти ще изследват чрез Фейсбук проблемите на децата, чиито родители работят в чужбина. „Идеята е да се създаде страница в социалната мрежа, в която децата ще могат да споделят проблемите си. Така ще дефинираме проблемите им“, обясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева.

Специалистите са категорични, че децата, чиито родители се трудят в чужбина, имат идентични проблеми – не ходят на училище или имат ниски оценки и стават по-затворени. Според проучване, изготвено по поръчка на УНИЦЕФ, около 200 000 българчета се отглеждат от баби и дядовци, защото родителите им работят в чужбина. Официална статистика за броя на тези деца обаче няма. Затова миналата година от ДАЗД призоваха кметовете и регионалните инспекторати по образование да направят справка колко деца на тяхна територия живеят с близки и роднини. От агенцията предвиждат още възможността неправителствени организации да стават попечители на непридружените деца бежанци, които идват у нас. През миналата година 1200 хлапета от Афганистан, Ирак, Сирия и Палестина са влезли у нас без родителите си. 

На част от тях настойник им става роднина, който също търси убежище. На за тези, които нямат близки, кметът на общината, в която се настаняват, решава кой да вземе попечителството. Основното притеснение на неправителствените организации е, че непридружените деца могат да бъдат използвани за тероризъм. В края на май 2015 г. в София от Германия пристигат братче и сестриче на възраст между 12 и 14 г. Те пътуват с баща си към Сирия. „В Германия децата са живели в изолирана и крайно религиозна обстановка, където са били обучавани основно в религиозни практики“, заяви Жечева. След кратък престой в кризисен център децата и бащата са върнати в Германия след споразумение с немските власти, пише Монитор.

В Сливен може да има руски център за ученици и учители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364343

Възможностите за сътрудничество и културен обмен обсъдиха на среща генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и кметът на Сливен Стефан Радев - съобщиха от общината.
„Двата народа са исторически свързани и съм уверен, че добрите отношения ще се развиват“ - каза Сергей Луканчук. Преди срещата с кмета на Сливен той посети
Възможностите за сътрудничество и културен обмен обсъдиха на среща генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и кметът на Сливен Стефан Радев - съобщиха от общината. „Двата народа са исторически свързани и съм уверен, че добрите отношения ще се развиват“ - каза Сергей Луканчук. Преди срещата с кмета на Сливен той посети

Около 1000 мигранти опитаха да влязат в Македония по нов маршрут

http://www.cross.bg/okolo-migranti-opitaha-da-vlyazat-v-makedoniya-po-nov-marshryt-1501638.html

/КРОСС/ Около 1000 мигранти днес са опитали да преминат на македонска територия по път, различен от този през пропускателния пункт при Идомени, предаде AFP, цитирана от „Фокус". Към 12.30 ч. групата тръгнала на запад от Идомени, в посока село Алчак (Хамило). Около 15 ч. били близо до границата, където били задържани от гръцки полицаи. При задържането им не са възникнали сблъсъци.

Задава се война за Starwood

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/zadava-se-voina-za-starwood-213097/

Консорциум, воден от китайската застрахователна компания Anbang, е подал непоискана оферта, която оценява хотелската верига на близо 13 млрд. долара

Партия срещу бежанците влезе в три парламента в Германия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/Article/5364341

Партия срещу бежанците влезе в три парламента в Германия (Обзор)Меркел: Без промени в политиката въпреки загубата на изборите Германският канцлер Ангела Меркел не планира промени в политиката си спрямо бежанците въпреки изненадващата голяма победа на новата крайнодясна партия Алтернатива за Германия на местните избори в три провинции в Германия неделя. С лозунги срещу бежанците и призив за затваряне на

Закуска с „Дългият път на север“

http://offnews.bg/news/n_1/n_625733.html

Късната неделна утрин имаше какво да предложи, но киносалона остана почти празен. В контраст с безцветното време и малкото бледи лица по улиците на София, в "Люмиер" бе първата прожекция на „Дългият път на север“, която оцвети деня на всички зрители. Кога за последно сте гледали анимационен филм на голям екран? Ако скоро не се е случвало, а може би и никога не се е, съветвам ви да наваксате, защото преживяването в киносалона е различно, някак хипнотизиращо. Филмът възбуди въображението на малките киномани и внесе странно чувство за спокойствие и лекота в душите на по-възрастните зрители. Още топъл от фурната, излязъл края на януари, френският филм е не само красив и майсторски изпипан, но и стойностен. Малките зрители не сдържаха коментарите си и бяха изцяло погълнати от сюжета. Заедно с нежната руса главна героиня те извървяха пътя на север, който отключи множество любознателни въпроси у тях. Специалното във филма, освен богатите пастелни цветове, които те заливат от екрана, е начинът, по който героите са изградени и се развиват в течение на действието. Всеки от тях е добър по душа и истински като в игрален филм. Липсва типичният злодей от детските филмчета. Естествено, не става дума за наивна анимация с подскачащи зайчета по екрана, ами за елегантно построена история за упоритостта и необикновеното. Пречки по пътя също не липсват, но те само мотивират героите да се справят с тях. Приключението сред вечните ледове на Северния полюс изисква много смелост и целеустременост. В този ред на мисли, смятам че „Дългият път на север“ не е самоцелна анимация, концентрирана само върху обвивката, ами е зрял детски филм. Колкото и нелепо да звучи думата „зрял“, отнесена до детски филм. Аристократична, с действие развиващо се отначало в Русия, творбата остава впечатление за изтънченост, а дублажът и за миг няма да ви подразни, напротив, даже ще решите, че в оригинал е бил на български. Само в рамките на 81 минути дългият път ще ви се стори кратък и няма да ви се излиза от салона. Ако сте родители с вкус, заведете и себе си и децата си на това пътешествие. Вместо да пиете кафе или да закусвате, насладете се на една качествена анимация, която се топи в очите ви. Аз вече имах щастието да съм сред първите в България, които се докоснаха до приказния свят на севера, а може да го направите и вие на следващите прожекции тези дни: - 19.03: "Люмиер", 12:45; - 19.03: "Cine Grand City Center Sofia" ,12:30; - 19.03: "Cinema City Mall of Sofia", 11:00; - 19.03: Кино "Арена Делукс България Мол", 11:30; - 20.03: "Люмиер", 12:00; - 20.03: "Cine Grand City Center Sofia", 12:30; - 20.03: Кино "Арена Делукс България Мол", 11:30; - 20.03: "Euro Cinema", 14:00; - 24.03: Културен център на СУ, 17:30; - 26.03: Дом на киното, 13:00; - 27.03: Културен център “G8”, 13:00.

Борисов нареди ГЕРБ да отмени собствените си забрани за къмпингуване

http://www.mediapool.bg/borisov-naredi-gerb-da-otmeni-sobstvenite-si-zabrani-za-kampinguvane-news246704.html

По нареждане на премиера ГЕРБ спешно ще инициира отмяна на забраната за къмпингуване в зона А по Черноморското крайбрежие (100-метровата ивица зад плажа) две седмици след като представители на ГЕРБ и РБ предложиха и одобриха такъв текст в Народното събрание. Правителството съобщи за разпореждането на Бойко Борисов в понеделник, часове преди планирания национален протест в шест града в страната. Преди ден президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще сезира Конституционния съд заради ограниченията, срещу които се обявиха граждански организации. Президентът приветства тази част от промените в закона, целящи съхраняване на малкото останали в България плажове с естествени природни дадености, но не приема въведените глоби за къмпингуване (от 1000 до 10 000 лева). В същото време стана ясно, че Министерството на туризма готви тотална забрана за къмпингуване навсякъде в страната чрез поправки в Закона за туризма, които са публикувани за обществено обсъждане. "По разпореждане на министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов депутати от партията ще внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие. Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Текстовете ще бъдат разработени в най-кратки срокове и ще бъдат внесени в деловодството на парламента в сряда", гласи правителственото съобщение. "Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК", казва Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. "Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран“, добави той. Преди ден, по време на посещение в Хасково, Борисов се обяви като привърженик на къмпингуването и прехвърли вината за въведените ограничения на Реформаторския блок (РБ) , чийто съпредседател Найден Зеленогорски (ДБГ) е съвносител на поправките съвместно с ГЕРБ. Борисов е побързал да уведоми лично природозащитниците за подготвяния законодателен обрат, вероятно с цел да предотврати планираните протести. Той се е свързал по телефона с Борислав Сандов от партия "Зелените", който съобщи за намеренията на премиера във Фейсбук профила си. "Бойко Борисов ще отмени забраната за къмпингуване, като за това ще стане официално ясно още днес", съобщи Сандов час преди официалната информация от правителството. По думите му това станало ясно по време на конферентен разговор между него от една страна и Борисов и шефа на парламента Цецка Цачева – от друга. "Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите. По-късно от кабинета на Борисов ще разпратят съобщение", сподели Сандов. След разговора с Борисов, на Сандов се обадила и министърът на туризма Николина Ангелкова, която се покаяла за проекта за промени в Закона за туризма, забранява палатките и в планините. Ангелкова казала, че това решение е "по-скоро грешка, дошла като част от обсъжданията". "За мен това е категорична воля за промяна от страна на правителството. Ние сме "за" установяване на правила, като всички споделяме мнението, че е нужно да се конкретизира терминът "къмпингуване", за да има регулации", коментира Сандов. Сандов уточнява, че протестите, организирани за днес, остават, за да покажат на управляващите, че хората искат да бъдат чути. Потърсен за коментар Найден Зеленогорски заяви пред Mediapool, че той на този етап не е склонен да отстъпи от предложените текстове. "Утре вероятно ще се срещна с Борисов и ще обсъдим аргументите, но регламентация трябва да има", каза той. Зеленогорски уточни обаче, че текстовете не са внесени само от РБ, а от всички представители на ГЕРБ и РБ в комисията по регионално развитие. Според правителствената пресслужба в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в ЗУЧК, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30.12.2015 г. Поправката, която предизвика общественото недоволство, беше внесена между първо и второ четене от група депутати от ГЕРБ и РБ начело с Найден Зеленогроски и Ирена Коцева, след което би одобрена без никакъв дебат в регионалната комисия, а впоследствие беше гласувана окончателно и в пленарна зала.

EK опростява техническите мерки за опазване на на рибните запаси

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ABAYUNOSlPk/

В изпълнение на своя ангажимент за по-добро регулиране днес Европейската комисия представи предложение за нови мерки за опазване на рибните запаси в европейските морета. Тези правила се отнасят до това как, къде и кога рибарите могат да извършват риболов, като и до риболовните уреди, състава на улова и начините за действие при случаен улов. Досега тези правила се определяха на равнище ЕС чрез дълъг процес на приемане на решения и през годините тази регулаторна структура стана много сложна.
Европейският комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела заяви: „С това предложение гарантираме, че нашите цели за устойчиво рибарство и защитата на морските местообитания ще бъдат постигнати в целия ЕС. Чрез възприетия в него „регионален подход“ се опростяват правилата в съответствие с нашата програма за по-добро регулиране. Дава се възможност решенията за управление на риболовните дейности да се вземат на местно равнище, по-близо до хората, които те засягат“ .
В съответствие с общата политика в областта на рибарството и програмата за по-добро регулиране се представя нов опростен подход. Комисията предлага по-гъвкава система за управление, даваща възможност на регионалните участници, които най-добре познават местните условия, да адаптират техническите мерки за опазване към своите морски басейни. Освен това с предложението редица отделни регламенти се обединяват в един-единствен по-кратък текст, което би трябвало да улесни тълкуването и спазването на правилата.
Общите принципи и цели на риболовните дейности ще се определят от ЕС и ще продължи да съществува набор от основни правила за забрана на риболовни уреди и за защита на определени видове и местообитания. В същото време, когато става въпрос за технически мерки, засягащи конкретен морски басейн, националните правителства и операторите ще могат да адаптират предложените правила към местните условия, за да бъдат постигнати желаните резултати. Ако например конкретна риболовна зона трябва да бъде затворена, за да се опази дадено
местообитание, като чувствителен коралов риф, или ако е необходимо да бъдат позволени изключения за определени кораби, които не увреждат морското дъно, това може да бъде направено чрез технически мерки, определени от държавите членки около съответния морски басейн в консултации със заинтересованите лица.
Предложението включва мерки за опазване на морската екосистема и морските местообитания и за избягване на страничния улов на нетърговски и чувствителни видове, като например морски птици и бозайници.

В Пазарджик на протест срещу освобождаването на шофьор, убил пешеходец

https://www.24chasa.bg/Article/5364297

В Пазарджик на протест срещу освобождаването на шофьор, убил пешеходецОколо 30 човека протестираха пред съдебната палата в Пазарджик срещу решението на съда да освободи под гаранция от 3000лв. 27-годишния Иван Янакиев, убил с джипа си " Хъмър" 70-годишен пешеходец Никола Лазаров. Протестът бе организиран от синовете убития- Еленко и Максим Лазарови. Според тях законодателството у нас е неадекватно,

10 факта за „Войната на розите“, които не знаехме

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/10-fakta-za-vojnata-na-rozite-koito-ne-znaehme-6051313

Телевизионната поредица "Войната на розите" стартира тази вечер - 14 март, в ефира на Diema Family

Туристите и приходите от тях нараснали с около 10% за година

http://www.mediapool.bg/turistite-i-prihodite-ot-tyah-narasnali-s-okolo-10-za-godina-news246703.html

Ръст на туристите, нощувките и приходите от тази дейност с около 10% средно през януари 2016 г. на годишна база, отчете Националният статистически институт (НСИ) в понеделник. Увеличава се както броят на българските, така и на чуждите туристи. Близо две трети от туристите са били от страната. Те са отсядали предимно в тризвездни хотели, докато чужденците предпочитат луксозните. Заетостта на базата е била близо една пета през януари. Местата за настаняване са намалели, но броят на закритите легла е незначителен – под един процент, сочат още данните на НСИ. Ръст на туристите от 11.6% Най-голям ръст е отчетен при пренощувалите лица в местата за настаняване през януари 2016 г. Те се увеличават с 11.6% в сравнение с януари 2015 г. и достигат близо 343 000. От тях 64% са българи, които са реализирали средно по две нощувки (1.9). Близо две трети от тях са нощували в места за настаняване с една, две или три звезди. Пренощувалите чужденци са 123 000, като над 71% от тях са нощували в хотели с четири и пет звезди. Те са отсядали средно за 3 дни. Нощувките се увеличават с 9.4% Общият брой на нощувките във всички места за настаняване е 811 700, което е 9.4% повече в сравнение с януари 2015 г. Най-голямо увеличение на нощувките (с 14.9%) се наблюдава в местата за настаняване с три звезди. През януари 2016 г. в хотели с четири и пет звезди са реализирани 71.8% от общия брой нощувки на чужди граждани и 38.8% - на българи. В местата за настаняване с три звезди са осъществени 30.6% от нощувките на български граждани и 20.3% - на чужденци. В останалите места за настаняване - с 1 и 2 звезди, те са съответно 30.6% за българите и 7.9% за чужденците. Приходите растат с 9% Приходите от нощувки са се увеличили с 9% през януари 2016 г. на годишна база и достигат 39.4 млн. лв., сочат данните на НСИ. Отчетен е ръст на приходите както от чужденци с 10.2%, така и от българи - със 7.7%. Места за настаняване намаляват със 7.8% В страната са работили 1829 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места през януари 2016 г. В тях има 55 200 стаи със 111 300 легла. В сравнение с година по-рано броят на местата за настаняване намалява със 7.8%, а на леглата в тях - с 0.8%. Общата заетост на леглата в хотелите е била 24.4%, като това е ръст от 2.6 процентни пункта в сравнение с януари 2015 г. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с четири и пет звезди - 38.3%, следвани от местата за настаняване с три звезди – 21.8%. В хотели с една и две звезди са отседнали 13.3% от туристите.

ДБГ са объркани - Дончева била аплодирана от ДСБ, а Зеленогорски - освиркан

https://www.24chasa.bg/Article/5364322

ДБГ са объркани - Дончева била аплодирана от ДСБ, а Зеленогорски - освиркан Ден след заседанието на висшия ръководен орган на ДСБ - Националното събрание, политици от "Движение България на гражданите" (ДБГ) изразиха изумление защо делегатите на партията на Радан Кънев са посрещнали с бурни овации лидера на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева, а са освиркали колегата им Найден Зеленогорски.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=315730

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: -от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Снимка на деня: Мигранти навлизат в Македония през гранична река

http://www.dnevnik.bg/photos/2016/03/14/2722947_snimka_na_denia_migranti_navlizat_v_makedoniia_prez/?ref=rss


Стотици имигранти, които са блокирани от десетина дни на гръцко-македонската граница, масово преминават на македонска територия през плитка гранична река, съобщи телевизионен екип на "Ройтерс".

Групата е напуснала импровизирания палатков лагер с поне 12 000 души, превърнат почти в блато от дъждовете и студеното време.

Мъже, жени и деца са тръгнали да заобикалят оградата от бодлива тел, препречила жп линията при Идомени/Гевгелия.


Язовирите в Община Враца - с потенциал да поемат още вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559289

Язовирите в Община Враца са пълни на 80 %. Това установи проверка, извършена през последните дни от експерти на общинска администрация в града. Инспектирани са всички язовири и реки на територията на Общината. При проверката е констатирано, че няма опасност от скъсване на стената на яз. „Мраморчица". В момента на 100 % е отворен основният изпускател и водата излиза през преливника. На яз. „Девене" също е отворен кранът, водата прелива и се поема от яз. „Три кладенци", чийто изпускателен кран е отворен на 100 % и не прелива. Експертите от Община...

Безполовата мода набира сила и последователи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559288

Барети, панделки, дамски чанти, розово облекло - в Япония се наблюдава тенденция мъжете да се ориентират към откровено дамски моден стил. Трендът намира отражение и в започналата пролетна Седмица на модата в столицата Токио, предаде Франс прес. Знамето на "безполовата" мода открито развява Генкинг - звездата на сайта за фотосподеляне Instagram с близо 850 000 последователи. Без никакво притеснение манекенът - почитател на облекла и аксесоари - колкото мъжки, толкова и дамски, качва свои снимки с дълги руси букли и извити мигли. Роден Генки Тана...

В Долна баня се появиха щъркели

https://www.24chasa.bg/Article/5364324

В Долна баня се появиха щъркелиВъпреки студеното и дъждовно мартенско време, в Долна баня пристигнаха щъркели, информира БНР.  По традиция, те са знак на пролетта и време за сваляне на мартеничките. Затова беше свалена и гигантската мартеница от читалището в града. Българското дружество за защита на птиците е регистрирало общо 21 щъркелови гнезда в района на Долна баня.

Румен Петков: ДСБ са политически проблем

http://www.cross.bg/politicheski-kunev-protzedyrata-1501637.html

/КРОСС/Част от Реформаторския блок от самото начало представлява проблем. Демократи за силна България е политически проблем, защото се генерира шизофренно присъствие в политическия живот. Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на АБВ Румен Петков във връзка с позицията на партия ДСБ, която е част от Реформаторския блок и управляващото мнозинство, но в същото време се обяви в принципна опозиция. "Не можеш да имаш зам.-министри в енергетиката, съветници в кабинета на министъра на външните работи, да си участвал активно в диалога, излъчил ръководството на БНБ, ръководството на КЕВР и да излезеш в опозиция, бидейки в Реформаторския блок. Това носи отвращение от политиката у нормалните хора, защото показва, че има политически формации и дейци, за които властовото присъствие изчерпва смисъла в участието им в политическия живот", допълни той. За съмнението в прозрачността в избора на председателство на Комисията за защита на конкуренцията от страна на Радан Кънев, което буквално спря процедурата, Петков заяви: "За нас е непонятно едно несъстоятелно изказване на г-н Кънев да докара премиера до отмяна на процедурата. Това създава впечатление, че между Радан Кънев и Бойко Борисов има договорка този състав на КЗК да живее вече повече от година извън мандата си. Очевидно там се разчита на някакви политически поръчки. Този състав на комисията да извърши нещо и това някак прави близки премиера и г-н Кънев. Другото е несериозно

Потговят нов рамков договор без участието на лекарите

http://healthy.actualno.com/potgovjat-nov-ramkov-dogovor-bez-uchastieto-na-lekarite-news_528753.html

Надзорният съвет на Здравната каса изготви проект за нов рамков договор, който да се подпише без участието и съгласието на Лекарския съюз. Договорът е почти идентичен с този, който в края на миналия месец лекарите не подписаха, защото отказаха да подкрепят политиките на ресорния министър Петър Москов. Разликата обаче е в това, че от лекарското съсловие няма да вземат участие в приемането на новия документ. От друга страна днешното решение на надзора дава правото на Здравната каса и Здравното

Стотици емигранти нахлуха в Македония

http://europe.actualno.com/stotici-emigranti-nahluha-v-makedonija-news_528757.html

Между 600 и 700 емигранти са влезли нелегално в Македония от Гърция, съобщи македонското министерство на вътрешните работи. Те са влезли на територията на западната ни съседка при село Моин в района на граничния град Гевгелия, съобщи БГНЕС. Македонската армия и полиция са реагирали и в момента търсят начин да върнат новодошлите обратно в Гърция. Хиляди емигранти днес напуснаха лагера от гръцката страна на границата при село Идомени и търсят начин да влязат в Македония. Западната ни съседка в

Реформаторският блок няма да подкрепи задължителното гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_625751.html

Реформаторският блок (РБ) няма да подкрепи задължителното гласуване в Законопроекта за изменение на Изборния кодекс. За нас е неприемливо да се глобяват хора, защото не са гласували. Това каза на пресконференция в Казанлък зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев, съобщават от пресцентъра на РБ. Според него големият проблем на изборната система у нас не е избирателната активност, която е близка до тази другите европейски страни, а размерите на купения и корпоративен вот и общо над 1 милион „мъртви души“ в изборните списъци. Танев е на мнение, че според него, отмяната на номерата на партиите в изборната бюлетина и въвеждане на машинното гласуване и машинното преброяване на бюлетините са далеч по-разумни предложения и РБ ще настоява да останат при второто гласуване на Изборния кодекс. "Реформаторският блок (РБ) ще настоява и за публично извинение от ръководството на ДСБ за вчерашното отношение към съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски - един доказан десен лидер с три сериозни мажоритарни избора зад гърба си и политик, който винаги е бил обединител на Дясното. Смятам, че следващите общи стъпки минават през загърбване на лицемерната двойственост и спазване на правилата", каза бе Танев във връзка вчерашния форум на ДСБ. Попитан за меморандума с ГЕРБ Димитър Танев подчерта, че той обхваща 40 конкретните мерки в 8 различни области, като половината от тях са с хоризонт на изпълнение до шест месеца и добави, че РБ държи на изпълнението на тези срокове. Танев бе категоричен, че Реформаторският блок ще излъчи единна кандидатура за президентските избори и разговори за това вече се водят в органите на Блока.

Петролът отново спадна под 40 долара

http://econ.bg/Новини/Петролът-отново-спадна-под-40-долара_l.a_i.717115_at.1.html

Суровият петрол изгуби над 3% по време на първата търговска сесия за седмицата, като петролът сорт брент поевтиня до 39 долара за барел, а...

Без атракциони и сергии за 15 май

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559290

За празника на Плевен - 15 май, в Плевен няма да се разполагат люлки, въртележки и улични сергии. "Хората трябва да могат да се движат спокойно и всичко да е чисто и уредено", това заяви категорично на среща с журналисти, кметът Георг Спартански. Той отново потвърди, че търговци с кашони с разнообразни стоки и масички няма да се допуска да се разполагат нито в централната част, нито другаде в града. "Цигания в Плевен повече няма да търпя! Стрелбища, захарен памук и други - тази история приключи", каза кметът. Съображението е обликът на Плевен...

Нас ни вълнува преди всичко какво се случва в собствената ни държава, с нашия народ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265557_%D0%9D%D0%B0%D1%81+%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%

 

Зелените талибани от коалиция „За да остане природа в България“ защитават единствено личните си интереси, но не и природата на България, категоричен е Емил Георгиев

 

Лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев  отново задава въпроси, свързани с преднамереното унищожаване, според него, на ски туризма у нас. Георгиев, който е бивш народен представител, смята, че зад показните акции стоят самопровъзгласили се природозащитници, които работят в защита само на личните си интереси.

 

Tой разкрива какви са схемите за съсипването на този отрасъл. От разговора с г-н Георгиев става ясно кой стои зад обидите към българските шампиони Стефка Костадинова, Боян Радев, Димитър Бербатов, Наско Сираков и Любо Ганев, които скочиха срещу тенденциозните атаки към Банско и алармираха премиера Бойко Борисов

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 - Г-н Георгиев, представителите на коалиция „За да остане природа в България“  продължават да нагнетяват напрежението  около изграждането на новата кабинкова линия в Банско, каква е вашата позиция по този повод? 

 - Смятам, че ние, представителите на първата и автентична природозащитна организация в България ”Екогласност” сме дали достатъчно доказателства, че защитаваме всеотдайно каузата по опазване  природата на страната ни. Твърдя, че в природозащитен план едва ли някой е направил нещо повече от нас. Да, нас ни вълнува опазването на околната среда, но не ни е безразлично какво се случва с хората. Затова се интересуваме от мнението и вижданията на хората, живеещи в екологични райони.  

В тази връзка не можем да останем безучастни и към темата, свързана със ски-туризма в Банско. Не можем да останем безучастни и  спрямо  действията на   представителите на т.н. екологична коалиция „За да остане природа в България“. Тези „зелени ангели на демокрацията“ съвсем съзнателно  настройват обществото към развитието на ски-туризма в България. По всичко личи, че те изпълняват чужди поръчки и е много странно до кога прокуратурата ще търпи техния еко-тероризъм.

- Какъв е конкретният повод за това ваше недоволство?

- Безспорен факт е, че в условията на българската икономическа действителност туризма  е  най-стабилният бранш, формиращ около 15 процента от ВБП. Явно това не допада на определени хора, които полагат неимоверни усилия да сринат зимния ски туризъм в България. Доказателство за това е поредната кампания против ски-туризма в Банско под благовидния претекст, че трябва да се съхрани Националният парк „Пирин”, че се брани природата.Да, националния парк „Пирин“ е изключително ценно национално богатство, което трябва да съхраним за идните поколения. За това е необходимо спазване на правила за управление на парка, в съответствие с Европейското законодателство.

Твърденията на представителите на кръжеца около скандално известния Тома Белев, че в ски - зоната  край  Банско има незаконно строителство и в тази връзка трябва да се отмени концесионния договор са най-откровени лъжи. Лъжа е и твърдението на тези зелени човечета, че ние от “Екогласност” също сме против концесионния договор за ски - зоната. Точно обратното. Ние първи в началото на миналата година с аргументи подкрепихме разширяването на зоната, за което с писмо информирахме и кмета на Банско. Явно цинизма на кръжеца зелени е извън всякакви граници . И ако цинизма имаше криле, тези персони щяха да кръжат непрекъснато над ски зоната край Банско.

- Защо сте толкова категорични в подкрепата си за  ски-център Банско? 

- Анализът показва, че Банско се оформя като най-перспективния  център за зимен туризъм на Балканите. Много е направено, но е недостатъчно, защото съседни нам държави като Турция, Македония и Сърбия  развиват с големи темпове своите зимни курорти. Изграждането на втора кабинкова линия в Банско е сериозна стъпка за развитието на ски туризма в България. Затова нашата позиция за подкрепа е категорична.  Нещо повече, настояваме държавните органи в лицето на МОСВ и Министерството на туризма да подкрепят този проект. Това е най-малкото, което може да се направи за ски центъра. Това е пряка помощ и за живущите в района на Банско около 15 хиляди души, които се изхранват от туризма. И никой няма право да обвинява тези хора, че не обичат българската природа, защото в конкретния случай те живеят от природата. Бранят я, защото туристите идват в нашите курорти, за да бъдат сред красива природа и да си починат. Затова хората от района на Банско най-активно участват в обсъжданията на разработващия се план за управлението на Пирин планина. Обществеността трябва да знае, че планът определя какви и къде да са туристическите зони с възможности само за спортна, туристическа и обслужващи дейности при абсолютна забрана за строителството на хотели и нова леглова база.

- Имате ли доказателства, че напрежението  около Банско се  нагнетява от хората на Тома Белев? 

 

- Да, от Тома Белев и компания, обединени в природозащитен кръжец, наричащ себе си „зелени”, които се занимават с опазване на околна среда единствено в лична полза. Затова те са готови да броят и мравките в нашата страна, така както брояха лалугерите в района на Сливен за около 500 хиляди лева. Така, както броят птиците в Поморийското езеро. Така, както бяха готови да броят и делфините в Черно море за около 3 милиона лева. Към тези проекти мога да прибавя още няколко наистина безумни намерения. Например проект на Зелени Балкани за строене на гнезда с мидички в Поморийското езеро на стойност 780 хил.лв.Не мога да подмина друг техен проект на стойност 800 хил лв. за  помагане  на риби  да плуват! Вероятно в ролята на главен помагач ще бъде гуруто Тома Белев. Няма как да се пропусне  проекта за мътене на яйца на костенурки на стойност 1 мил.лв., както и още по-безумния за заплождане на пеперуда Червен Аполон и търсене на спокойни храсти за дива мечка! Съществените въпроси са в кой офис на т.н.зелени ще се мътят яйцата на костенурките, кой от “мъжкарите” от  коалиция “За да стане природа в България” ще опложда пеперудите и чии техни жени ще търсят спокойните храсти.

Трагичното е, че това безумие се извършва с мълчаливото съгласие на представителите на МОСВ. Затова е крайно време прокуратурата да се самосизира, защото всичките тези проекти на стойност над 50 мил.лв. не защитават околната среда и обществения интерес, а защитават единствено часните интереси на персоните от  коалиция “За да остане природа в България”. Персони , които  представят себе си за единственото и най-значимо лице на екологичната общност в България и безнаказано  оказват натиск върху инвестиционни проекти, независимо дали са публични, или частни. Персони, заради чиито действия за съжаление думата природозащитник се възприема като мръсна дума.

- Сега изразявате позицията на  ПК„Екогласност” или вашата лична позиция?

- Това е позиция на “Екогласност”. Давам си сметка, че поставени клакьори на коалиция “За да остане природа в България” ще ни обвинят в защита на нечии корпоративни интереси. Затова за пореден път потвърждавам, че от ПК„Екогласност” сме готови да работим с всеки бизнес, който иска да е част от решаването на проблемите по опазването на природата и спазва стриктно българското и европейското законодателство в областта на опазване на околната среда.  В същото време ще водим непримирима и безкомпромисна борба с тези, които са част от проблема по опазване на българската природа. Това е нашата ясна и категорична позиция.

Класиране от втория кръг от Черноморската колоездачна лига „Спринт”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NoQ6yGSPfac/

Колоездачи от цяла България се бориха за Купа Поморие 2016 във втория кръг на ЧКЛ „Спринт”. Състезанието се състоя на 13.03.2016 г. в Каблешково и бе организирано от Община Поморие и Черноморска колоездачна лига „Спринт”. В надпреварата участваха 85 състезатели от колоездачни центрове в София, Пловдив, Бургас, Варна, Свиленград, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Сливен, Нова Загора, Габрово, Несебър и Каблешково. Те бяха разпределени в групите:
-Момчета младша възраст – 19 участници;
-Момчета старша възраст – 32 участници;
-Юноши младша възраст – 34 участници.
Оспорваното състезание стартира от центъра на града, пред НЧ „Атанас Манчев”, където по-късно бе даден и финалът на лигата. Макар и в по-голямата си част равнинно, трасето с дължина 1.4 км завършваше с изкачване при близо 2 % наклон, което допълнително изостри съперничеството.
Община Поморие бе осигурила предметни награди и подаръци за участниците, а ето и крайното класиране:
Момчета младша възраст / 10-11 години /:
1. Симон Петков, Габрово – състезателен № 107
2. Иван Конев, Сливен – състезателен № 60
3. Иван Иванов, София – състезателен № 212
4. Стефан Христов, София – състезателен № 196
5. Николай Медес, Габрово – състезателен № 98
6. Любомир Бакърджиев, Несебър – състезателен № 2

Момчета старша възраст / 12-13 години/:
1. Валентин Стефанов, Габрово – състезателен № 87
2. Денис Искрев, Пловдив – състезателен № 64
3. Габриел Грозев, Нова Загора – състезателен № 96
4. Йордан Петров, Сливен – състезателен № 57
5. Денис Рустемов, Пловдив – състезателен № 99
6. Петър Димитров, Несебър – състезателен № 16
7. Мартин Георгиев, Габрово – състезателен № 51
8. Теодор Костов, Казанлък – състезателен № 119
9. Мустафа Мусов, Свиленград – състезателен №86
10. Васил Гуджев, Габрово – състезателен № 85

Юноши младша възраст / 14-15 години /:
1. Гаврил Стефанов, Габрово – състезателен № 85
2. Ясен Маринов, Добрич – състезателен № 69
3. Преслав Балабанов, Несебър – състезателен № 21
4. Иво Тофтев, Бургас – състезателен № 9
5. Давид Златев, Нова Загора – състезателен № 91
6. Тошко Балабанов, Несебър – състезателен № 32
7. Митко Тодоров, Несебър – състезателен № 29
8. Цветомир Бончев, Добрич – състезателен № 72
9. Иван Христов, Свиленград – състезателен № 78
10. Калоян Тачев, Нова Загора – състезателен № 95

Фюри - Кличко на стадион в Австрия

http://petel.bg/Fyuri---Klichko-na-stadion-v-Avstriya__148899

Австрия се оказа изненадващият фаворит да приеме дългоочаквания реванш между Тайсън Фюри и Владимир Кличко. Вече има фиксирана дата - 4 ...

Уникално пречистване на тялото! Ще се освободите от болките в гърба, врата и ставите

http://petel.bg/Unikalno-prechistvane-na-tyaloto--SHHe-se-osvobodite-ot-bolkite-v-garba--vrata-i-stavite__148900

Ясно е, че всички токсини в тялото създават тъга и поради това е важно да се  очисти тялото от токсини, пише zajenata.bg. Съществуват различни ...

Струва ви се невъзможно? Ето 10 странни упражнения за мозъка, които ще ни помогнат да поумнеем

http://petel.bg/Struva-vi-se-nevazmozhno--Eto-10-stranni-uprazhneniya-za-mozaka--koito-shhe-ni-pomognat-da-poumneem__148901

Нейробиката е психологически упражнения, които напомнят фитнес за мозъка. В тези упражнения са задействани пет органа: зрение, слух, обон...

Проверяват полицай за гонка със стрелба на магистрала „Хемус” край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315727

Полицай и шофьор се обвиняват взаимно за инцидент, станал в неделя вечерта на магистрала „Хемус”. По думите на служителя на реда в почивния си ден той е пътувал от Варна към Шумен. Около 19 ч. в района на Провадия многократно бил засичан от водач на лек автомобил „Пежо 508" с варненска регистрация, а малко по-късно бил блъснат отзад от същата кола.

15 хиляди подписа за оставката на началника на РИО Варна

http://www.cross.bg/genova-varna-hilyadi-1501636.html

/КРОСС/ 15 хиляди варненци са се подписали под искане за отстраняване на началника на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцеслава Генова, съобщиха от Инициативния комитет за отстраняване на Генова като началник на РИО-Варна. Като причина за недоволството на гражданите към Генова те посочват „гафовете по време на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити в края на изминалите две учебни години. За съжаление всичко беше потулено. Светкавичната намеса на тогавашната началничка на кабинета на министър Танев - Мюйессер Солак, в момента разследвана от ДАНС за връзки с турските специални служби, е спряла отстраняването на Генова от поста. Знаем, че заповедта за уволнение на варненската шефка на РИО за сега е в чекмеджето на висш служител на МОН. Считаме, че Вие, г-жо Кунева, е редно да разпоредите проверка по случая, а защо не - и да сизирате ДАНС", пише в писмото, цитирано от News.bg. До седмица писмото ще бъде връчено на министъра на образованието Меглена Кунева и на кмета на Варна Иван Портних. Към него ще има и подписка за отстраняването на Генова, в която до момента са се подписали 14 503 души. Гражданите възнамеряват да сезират синдикалния лидер Янка Такева и премиера Бойко Борисов. Те планират и митинг пред сградата на РИО-Варна.

Германия е спечелила от затварянето на балканския маршрут, заяви Ангела Меркел

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/14/2722967_germaniia_e_spechelila_ot_zatvarianeto_na_balkanskiia/?ref=rss


Вън от съмнение е, че Германия спечели от затварянето на балканския маршрут на имигрантите, заяви Ангела Меркел в понеделник. Въпреки че канцлерът обяви намерението си да продължи да търси общоевропейско решение за бежанската криза и да не изневерява на настоящата си политика спрямо бежанците, изказването рязко контрастира на предходните изказвания на Меркел, според които затварянето на граници няма да помогне на никого за разрешаването не бежанската криза.

"По отношение на...

Ренета Инджова катастрофира в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_625752.html

Бившият служебен премиер на България Ренета Инджова е катастрофирала в столичния кв. „Захарна фабрика”, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал около 14.50 часа на спирка „Оряхово”. С колата си Инджова ударила камион. Тя твърди, че не е виновна за инцидента. По думите й шофьорът на камиона е закачил колата й и я завъртял. На въпрос дали е добре, Ренета Инджова отговорила с думите: „В България никой не се интересува дали съм добре”. БиТиВи допълва, че бившата служебна премиерка се е разминала само с леки травми.

14 денонощия арест за хулиган, псувал учителка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364315

14 денонощия в ареста получи Асен С. /26 г./ от Сливен за ругатни, псувни и неприлични изрази, отправени към учителка в ХІ СОУ в Сливен. Окръжният съд в Сливен потвърди решението на Районния, то е окончателно и не подлежи на обжалване.
Асен С. е с начално образование, не работи, осъждан. На 7 март племенникът му - второкласник в учебното заведение,
14 денонощия в ареста получи Асен С. /26 г./ от Сливен за ругатни, псувни и неприлични изрази, отправени към учителка в ХІ СОУ в Сливен. Окръжният съд в Сливен потвърди решението на Районния, то е окончателно и не подлежи на обжалване. Асен С. е с начално образование, не работи, осъждан. На 7 март племенникът му - второкласник в учебното заведение,

Промените в Закона за Черноморското крайбрежие ще решат съдбата на "дивите къмпинги" край Шабла

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/14/2722965_promenite_v_zakona_za_chernomorskoto_kraibrejie_shte/?ref=rss


Ако в новия проект на Закона за Черноморското крайбрежие т.нар. бивакуване през лятото бъде забранено, община Шабла ще трябва да преразгледа проекта си от август м.г. за предоставяне на 195 дка за тази дейност. Това заяви Теодора Димитрова, главен експерт в отдел "Туризъм" на администрацията.

"През август миналата година – в самия край на сезона, въведохме правила и предоставихме терени за този вид почивка, тъй като нейните привърженици явно се увеличават, каза Димитрова. Решението...

Изборите в Германия и европейското единство

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/14/2722817_izborite_v_germaniia_i_evropeiskoto_edinstvo/?ref=rss


Текстът е от блога на политолога Огнян Минчев

Изборите в три федерални провинции на Германия от неделя – 13 март, очевидно показват отдръпване на избирателите от управляващата партия на канцлера Меркел – ХДС, още по-силно отдръпване от втората по величина партия в управляващата коaлиция – ГСДП и сериозен успех на все още умерено дясната Алтернатива за Германия. Резултатите от немските провинциални избори не са пряко сводими към политическия баланс на федерално равнище, но като...

Самолети започват да пръскат срещу бяс, дръжте далече домашните любимци

http://pik.bg/самолети-започват-да-пръскат-срещу-бяс-дръжте-далече-домашните-любимци-news501666.html

Самолети започват да пръскат срещу бяс, дръжте далече домашните любимци

От утре Българска агенция по безопасност на храните започва първата за 2016 г. ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха.

Ваксинацията ще започне от летище Лесново, София-област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич. Ваксини ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да се разпръскват над населените места и водоемите.

Предвижда се кампанията да протече в рамките на следващите две седмици, в зависимост от атмосферните условия.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с ваксиналните примамки е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните.

Ангел заплашил летище София, защото го ядосала приятелка

https://www.24chasa.bg/Article/5364230

Ангел заплашил летище София, защото го ядосала приятелкаСъдът пусна от ареста младежа срещу 1000 лева парична гаранция "Бях афектиран, ядосах се на моя приятелка", така Ангел Генов от Стара Загора, който през юни ще навърши 21 години, обясни днес пред журналисти в коридорите на съдебната палата защо на 9 март вечерта в 21,27 часа подал фалшив сигнал за бомба на летище София.

Фолклорно училище за звезди търси помощ от общините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364305

Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел търси финансова подкрепа за изявените си ученици. Поводът: училището получи покана от САЩ за 3 международни фолклорни фестивала през лятото, но пари за самолетни билети няма. "Във фестивалите ще участваме с представителен ансамбъл от 30 танцьори, музиканти и певци.
Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел търси финансова подкрепа за изявените си ученици. Поводът: училището получи покана от САЩ за 3 международни фолклорни фестивала през лятото, но пари за самолетни билети няма. "Във фестивалите ще участваме с представителен ансамбъл от 30 танцьори, музиканти и певци.

Децата и юношите младша възраст на ОФК „Поморие започнаха с победа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-9JnyFlDqzI/

С победи стартираха децата и юношите младша възраст на ОФК „Поморие.
Отборът на юноши младша възраст започна пролетния полусезон с победа над гостуващия отбор на ФК “Тунджа 1915″ Ямбол. Възпитаниците на Лазар Тонозлиев постигнаха победа с 2:0 след голове на Банко Маджаров и Калоян Стоянджов. В следващата среща те ще гостуват на “Св. Никола” -Бургас на 19.03.2016 г. /събота/, от 10:00 часа

Отбор „Футбол 9” на ОФК “Поморие” – деца, родени 2004 г. игра на 13.03 2016 г. с ДФК “Звездичка” на с.к. “Каменица – Арена” гр. Бургас. Младите футболисти на клуба водени от Лъчезар Данев победиха с 2:0 след голове на Рамис Ерсоев.

Протест срещу промените в Закона за културното наследство (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5364265

Протест срещу промените в Закона за културното наследство. Архитекти, археолози, реставратори и експерти се събраха пред парламента и поискаха приетите на първо четене поправки да бъдат стопирани, информира Нова тв. Според предложенията Националният институт за недвижимо културно наследство вече няма да има последната дума за съдбата на

Руският външен министър: Очаквам да обвинят въоръжените ни сили за мелдония

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722918_ruskiiat_vunshen_ministur_ochakvam_da_obviniat/?ref=rss


В страните, където основно спортистите имат проблеми с мелдоний, все повече се засилват мненията, че забраната му от Световната антидопингова агенция е политическа поръчка.

Руският външен министър Сергей Лавров видя дългата ръка на западните сили в скорошните скандали, в които попадна и бившата номер 1 в световния тенис Мария Шарапова.

"Сега допинга - една много популярна история. Като отчитам какво се случва в публичното пространство на нашите западни партньори, няма да...

1,50-2 лева за корен разсад арония в Кюстендилско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364302


1,50-2 лева за корен арония за засаждане плащат решили да отглеждат тази култура в Кюстендилско, казаха земеделски прозиводители. Имало купувачи на разсад и от Македония. Сезонът за засаждането и е точно сега, втората половина на март, отбелязват специалисти.Най-големият производител на арония в региона е кметът на с.
1,50-2 лева за корен арония за засаждане плащат решили да отглеждат тази култура в Кюстендилско, казаха земеделски прозиводители. Имало купувачи на разсад и от Македония. Сезонът за засаждането и е точно сега, втората половина на март, отбелязват специалисти.Най-големият производител на арония в региона е кметът на с.

Египет девалвира валутата си с 13%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/14/2722963_egipet_devalvira_valutata_si_s_13/?ref=rss


Централната банка на Египет – най-многолюдната арабска държава – обезцени националната валута с почти 13%. В съобщението се казва, че ще се провежда политика на "по-гъвкав обменен курс", за да се привлекат инвестиции и да се поддържа нужният обем от валутни резерви.

Промяната бе забелязана от валутните търговци, които съобщиха, че централната банка е продала 200 милиона долара по курс 8.85 паунда за долар, докато официалният курс е 7.73 паунда.

Последва разяснение от...

Изправят на съд рецидивист, откраднал кобила за адвокатски хонорар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364298

Районната прокуратура в Луковит внесе в съда обвинителен акт по бързо производство срещу рецидивист, извършил поредна кражба. Извършителят свил кобила заради адвокатски хонорар. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
Обвинението срещу Емил А. е за това, че на 21срещу 22 февруари тази година в ловешкото село Дерманци отмъкнал
Районната прокуратура в Луковит внесе в съда обвинителен акт по бързо производство срещу рецидивист, извършил поредна кражба. Извършителят свил кобила заради адвокатски хонорар. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Обвинението срещу Емил А. е за това, че на 21срещу 22 февруари тази година в ловешкото село Дерманци отмъкнал

Застрашена ли е Варна от тигрови комари?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558510

Официално съобщение за наличие на тигрови комари във Варна и региона няма. Въпреки това е много вероятно този вид комари да е разпространен и тук, тъй като беше открит във всички съседни на страната ни държави. Това обяви пред Дарик Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". Пет български града с тигрови комари. Има ли риск от Зика? Преди дни националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и п...

Порой отнесе "див къмпинг" край Струма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364254

Придошлите води на Струма през уикенда отнесли част от брега на реката при с. Тръновлак, съобщи кметът на селото Благовесна Николова. Обрушени са към 10-15 м на брега.
Местни казаха, че е залято място, използвано лятото за "див къмпинг" - въдичари опъват палатки, там бивакуват цели семейства с деца.
Придошлите води на Струма през уикенда отнесли част от брега на реката при с. Тръновлак, съобщи кметът на селото Благовесна Николова. Обрушени са към 10-15 м на брега. Местни казаха, че е залято място, използвано лятото за "див къмпинг" - въдичари опъват палатки, там бивакуват цели семейства с деца.

За 1800 деца на мигранти у нас е подадена мобла за международна закрила

http://www.cross.bg/detzata-detza-germaniya-1501635.html

/КРОСС/В България има 1800 деца на мигранти, за които е подадена молба за международна закрила, съобщи председателят на Агенцията за закрила на децата Ева Жечева пред БГНЕС. От тях 1200 деца са регистрирани като непридружени. 1601 от децата са непълнолетни, а 215 са малолетни. Почти всички са момчета. По закон децата до 18-годишна възраст не могат да бъдат задължавани да остават насила в бежанските центрове. Това е причината много от тях да напускат центровете и да се озовават във вътрешността на страната ни. Само за 2015 година у страната ни 460 деца са напуснали центровете. Какво се случва с тях след това никой не знае. Има случаи, когато дете, регистрирано в България и избягало от центъра, след това е намирано в Германия, където било открило родителите си. Съществен проблем е възможността децата да бъдат използвани от терористите. През 2015 година в София от Германия пристигат братче и сестриче - и двете на възраст между 12 и 14 години. Те пътуват с баща си към Сирия. В Германия децата са живели в изолирана и крайно религиозна обстановка, където са били обучавани еднотипно и основно в религиозни практики. След като са били заловени за нелегално преминаване, децата са били настанени в кризисен център. Те са отказали да се хранят и да пият вода, за това наблюдаващият прокурор да разпоредил децата да бъдат прехвърлени в МВР болница. Там с помощта на преводачи, е работено с тях. След като са укрепнали, децата са върнати в Германия

България се завърна на дълговия пазар при по-добри условия

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-se-zavyrna-na-dylgoviia-pazar-pri-po-dobri-usloviia-213094/

Високият инвеститорски интерес към новите български книжа е довел до намаляване на лихвената премия

"Труд Медиа" ЕООД обявява конкурс за уеб редактори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364289

"Труд Медиа" ЕООД обявява конкурс за уеб редактори.
Кандидатите трябва добре да познават политическия, икономическия и обществения живот в страната.
Основни дейности и отговорности:
- Съставя, редактира и превежда материали за сайтовете на фирмата;
- Публикува материалите от сайтовете на фирмата в различни социални мрежи.
"Труд Медиа" ЕООД обявява конкурс за уеб редактори. Кандидатите трябва добре да познават политическия, икономическия и обществения живот в страната. Основни дейности и отговорности: - Съставя, редактира и превежда материали за сайтовете на фирмата; - Публикува материалите от сайтовете на фирмата в различни социални мрежи.

Зоров: Никой не контролира млякото, което влиза от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=315687

„Никой не контролира млякото, което влиза в България от страни в ЕС, нашата Агенция по храните разчита на документите от европейските служби”, коментира в студиото на „Здравей, България” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

До 15 май се забранява уловът на бяла риба

http://pik.bg/до-15-май-се-забранява-уловът-на-бяла-риба-news501688.html

До 15 май се забранява уловът на бяла риба

От 15 март до 15 май 2016 г. се забранява уловът на бяла риба (Sander lucioperca).  Мярката се въвежда заради размножителния период, в който навлизат този вид сладководни риби.

През следващите два месеца няма да се допуска пренасянето, превозването и продажбата на бяла риба в живо, прясно и охладено състояние.

В случай на констатирано нарушение, уловените екземпляри ще бъдат връщани незабавно във водата, а на рибарите ще бъдат налагани глоби по Закона за рибарство и аквакултури.

Конкурсът Chivas The Venture обяви 27-те финалисти

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/konkursyt-chivas-the-venture-obiavi-27-te-finalisti-6051316

Впечатляващата група от финалисти, между които е и българската компания Bee Smart Technologies, се представиха най-добре в световния конкурс The Venture на Chivas Regal, сред общо 2500 кандидати

Пуснаха под гаранция старозагореца заплашил с бомба летище София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364280

Районният съд в Стара Загора освободи срещу парична гаранция от 1000 лева 20-годишния Ангел Генов, обвинен за фалшивата бомбена заплаха на летището в София.
На 9 март той е позвънил от уличен телефон в централната част на Стара Загора на тел. 112 като заявил, че до половин час на летището в София ще пристигне човек с взривно устройство и всички
Районният съд в Стара Загора освободи срещу парична гаранция от 1000 лева 20-годишния Ангел Генов, обвинен за фалшивата бомбена заплаха на летището в София. На 9 март той е позвънил от уличен телефон в централната част на Стара Загора на тел. 112 като заявил, че до половин час на летището в София ще пристигне човек с взривно устройство и всички

Рекорден брой хора са екзекутирани в Иран през 2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559283

Най-малко 966 души са били екзекутирани в Иран миналата година, което е рекорд за последните 20 години, заяви днес специалният докладчик на ООН по ситуацията с правата на човека в Иран, цитиран от Франс прес. Все повече малки момиченца се омъжват насила в Иран От 2005 до 2015 г. са били изпълнени смъртните присъди на най-малко 73 непълнолетни престъпници, 16 от които през последните две години. Още поне 160 души в Ир...

Осъдиха оправдан за 2 подкупа граничен полицай, взел пари от румънски колега под прикритие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364256

Граничен полицай от ГКПП-Дуранкулак получи условна присъда от 2 г., отложена с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв. за два подкупа, които взел преди близо 4 г. Наказанието наложи Варненският апелативен съд след протест на прокуратурата срещу решение на Добричкия окръжен съд, оправдаващо служителя на реда.
Граничен полицай от ГКПП-Дуранкулак получи условна присъда от 2 г., отложена с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв. за два подкупа, които взел преди близо 4 г. Наказанието наложи Варненският апелативен съд след протест на прокуратурата срещу решение на Добричкия окръжен съд, оправдаващо служителя на реда.

Карнавално шествие и високи огньове на празника Сирни Заговезни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Y6pdtCRQ9_I/

За спазване на традициите от  хората от Поморие, Каменар и Ахелой, които отбелязаха един от най-атрактивните празници в българския народен календар, съобщава пресцентърът на Община Поморие.
Ден преди началото на Великите пости, в салона на НЧ “Просвета 1888” се събраха малки и големи, за да си поискат прошка, да си дарят усмивка и да участват в ежегодния Маскен бал. В пъстрото карнавално шествие се включиха десетки приказни герои – забавни, но и страшни – те прогониха лошите помисли и извикаха добро настроение с феерия от звуци и цветове.
Фантастични същества и кукерски дружини през целия ден обикаляха и по улиците на Ахелой. Кулминацията настъпи със запалването на ритуалния огън и извилото се празнично хоро. Вярва се, че огънят на Сирни Заговезни изгаря негативното и старото, а прескачането му очиства тялото и душата. Вярва се още, че колкото по-буен е пламъкът и колкото по-далеч осветява околността, толкова повече тя ще бъде предпазена от зло и градушка.
Въпреки лошото време, традициите бяха спазени и в Каменар. Жители и гости на селото се събраха около огнището и заедно се помолиха за здраве и опрощение. На празника присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Каменар Петко Петков.

„Примите на операта” в Зала 1 на НДК на 29 март

http://www.cross.bg/operata-skala-opera-1501634.html

/КРОСС/ „Примите на операта" събира на голямата сцена на НДК четири крайно различни, но изключително красиви женски оперни гласове. Звездите от Ла Скала - Габриела Мориджи и Алиса Зиновиева, ще споделят сцената с българските прими Мария Цветкова и Цветелина Малджанска, за да представят любими теми от света на операта на композиторите Верди, Чайковски, Пучини, Бизе, Калман, Лехар, Белини и Гуно. Акомпанира симфоничния оркестър на Държавна опера Русе, с диригент Найден Тодоров. Специален гост на събитието е прима-балерината Весела Василева. „Примите на операта" е не просто концерт, а събитие, истински празник за любителите на класическата музика! Габриела МориджиРодена е в Торино, дебютира във „Вестникът" на Росини и още тогава изненадва с невероятните си вокални умения. Изпълненията й са звучали на големи сцени като Ла Скала в Милано, Сан Карло в Неапол, Гранд-опера в Париж и др. Известна е с уникалните си сценичните интерпретации, които представя с магнетична страст и чувственост. Алиса ЗиновиеваРодена в Латвия, завършва музикалния колеж „Дж. Мединс" в Рига, учи в Римската консерватория „Санта Чечилия". Специализира в Академията на Миланската Скала. Там партнира на Пласидо Доминго в спектаклите на оперите „Двамата Фоскари" и „Симон Боканегра". Мария ЦветковаНосителка на Кристална лира за изпълнението й в „Катерина Измайлова"

Кметът на Търново се срещна с посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364185

Кметът на Велико Търново Даниел Панов прие новия посланик на Азербайджан Наргиз Гурбанова. Темите на разговора бяха свързани с реализацията на проекта за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица, който се финансира от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев”, и с разширяване на взаимното сътрудничество на регионално и национално
Кметът на Велико Търново Даниел Панов прие новия посланик на Азербайджан Наргиз Гурбанова. Темите на разговора бяха свързани с реализацията на проекта за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица, който се финансира от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев”, и с разширяване на взаимното сътрудничество на регионално и национално

Бившият служебен премиер Ренета Инджова катастрофира в София

http://www.cross.bg/indzhova-slyzheben-premier-1501633.html

/КРОСС/Бившият служебен премиер Ренета Инджова катастрофира, съобщи Нова тв . Инцидентът е станал около 14:50 часа. Инджова е ударила с колата си камион на спирка "Оряхово" в столичния квартал "Захарна фабрика". "Не бях виновна за инцидента", обясни Инджова, като добави, че шофьорът на камиона я е закачил и завъртял. Запитана дали е добре, тя отвърна: "В България никой не се интересува дали съм добре". Очаквайте подробности..  

"Звезда на смъртта" предсказва гибелта на Слънчевата система

http://cosmos.actualno.com/zvezda-na-smyrtta-predskazva-gibelta-na-slynchevata-sistema-news_528662.html

Продължаващото разрушаване на въртящата се планетна система около бялото джудже WD 1145+017 позволява да се прогнозира далечното бъдеще на Слънчевата система, Земята и други небесни тела. Изследването, посветено на "звездата на смъртта", е публикувано в Astrophysical Journal Letters, съобщават Daily Mail и Lenta.ru. Астрономите са открили, че от момента на откриването на активността в системата WD 1145+017 (преди около седем месеца) делът на блокираната от планетни отломки светлина на звездата

Осъдиха граничен полицай за подкуп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559285

Апелативният съд във Варна осъди граничен полицай за взимане на подкуп. Присъдата на Мариян Шопов е две години условно и глоба от 2000 лева. Първоначално Добричкият окръжен съд е признал за невиновен граничния полицай по две обвинения за поискан и приет подкуп. Българският граничен полицай е задържан по време на специализирана операция на главната дирекция "Антикорупция" на Румъния, чиито служители документирали с видеозаписи действията и разговорите в зоната на ГКПП-Вама Веке на румънско-българската граница, поясняват от пресцентъра на Апелати...

Италиански и български прими в “Примите на операта”

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/italianski-i-bylgarski-primi-v-primite-na-operata-6051311

“Примите на операта” е събитие, спектакъл и красива емоция, породени от силата на женската красота и талант, споделя Маестро Найден Тодоров

Пловдивчани се обединиха за запазването на Тютюневия град, внасят 7 искания до общината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722946_plovdivchani_se_obediniha_za_zapazvaneto_na/?ref=rss


Пловдивчани създадоха местната "Гражданска инициатива за Тютюневия град" и ще отправят седем искания до кмета на града Иван Тотев. Сред исканията са местната власт да отчете какво е свършила и какво ще предприеме за опазването на тютюневите складове, както и да задължи собствениците на съборената сграда на ул. "Одрин" 8 да я възстановят в оригиналния й вид.

Гражданите първоначално се обединиха във "Фейсбук" след събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, който се оказа...

Топалов определи като катастрофа представянето си в турнира на претендентите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722945_topalov_opredeli_kato_katastrofa_predstavianeto_si_v/?ref=rss


Веселин Топалов бе силно самокритичен относно представянето си в първите три кръга от турнира на претендентите в Москва и го определи като катстрофа

Българският гросмайстор загуби от индиеца Вишванатан Ананд с черните и от арменеца Левон Аронян с белите, а с черните завърши и реми с представителя на домакините Пьотр Свидлер.

С 0,5 спечелени до момента точки той заема последното осмо място във временното класиране, а лидери с по 2,0 точки са Сергей Карякин (Русия), Ананд и...

Манастири влизат в туристическия бизнес и вече печелят стабилно

http://pik.bg/манастири-влизат-в-туристическия-бизнес-и-вече-печелят-стабилно-news501675.html

Манастири влизат в туристическия бизнес и вече печелят стабилно

Няколко местни манастира влязоха стабилно в туристическия бизнес и вече се радват на приходи от посетители. В крак с времето повечето са си направили даже специални сайтове с екстрите, които предлагат, и цените за посетители, пише "Борба".

Нощувка в построения през далечната 1350 година Килифаревски манастир излиза 8 или 10 лева, като някогашното средище на Търновската книжовна школа може да приюти групи до 35 човека.
„Няма проблем, заповядайте, ако искате, можем да ви приготвим и храна”, отговаря любезен глас на посочения телефон и допълва, че няма пречка да се купонясва в светата обител, стига да не се надува силно музиката. За посетителите са предвидени и забавления, като риболов и разходки по няколко основни маршрута.

В туристическия бизнес се включва и емблематичният манастир „Свети Николай Чудотворец” в Арбанаси. Стаите тук са рекламирани като „единични и двойни с удобен санитарен възел”. Малки помещения със старинни мебели, напомнящи за уединението, което всеки търси, приютявайки се в светата обител.

Светата обител е изготвила и свои рекламни брошури, в които се казва, че тук са отсядали многократно цар Фердинанд и Борис Трети. За туристите се предлага обиколка в манастирския музей, в който са превърнати стаите на двамата български монарси, които са запазени в автентичен вид. Цените обаче са в пъти по-високи от тези в Килифаревския манастир.

Туристи приема и Къриновския манастир, който примамва туристите с Яязмото в сами двор и топла механа. Някои от стаите в светата обител са луксозно обзаведени и могат да си съперничат с някои от най-добрите великотърновски хотели

Следят нивата на реки и язовири във врачанско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559282

Предприети са всички необходими действия във връзка с овладяване на критичната ситуация на територията на област Враца вследствие повишаването на нивото на реките от обилните валежи и снеготопенето. Областна администрация Враца, съвместно с кметовете на общини, РД ПБЗН - Враца, ОД на МВР - Враца и ВиК ООД наблюдават непрекъснато хидротехническите съоръжения и отстраняват възникналите аварии. По поречието на река Скът има завишени нива в с. Нивянин, където към 15 часа реката е в застой. Наводнени са земеделски площи и дворове, но към настоящия м...

Полицай застреля озверяло куче във Враца

http://petel.bg/Politsay-zastrelya-ozveryalo-kuche-vav-Vratsa__148897

Снимка: Булфото, архив Полицай от Враца застреля със служебния си пистолет освирепяло куче, нападнало собственика си. Озверелият ротв...

Македония под тревога! Стотици мигранти нахлуха нелегално в страната

http://petel.bg/Makedoniya-pod-trevoga--Stotitsi-migranti-nahluha-nelegalno-v-stranata__148898

Между 700 и 800 мигранти нахлула нелегално в Македония от Гърция, съобщи македонското МВР, предаде БГНЕС. Силите за сигурност се опитват да ...

България пласира нов външен заем от 2 млрд. евро

http://www.mediapool.bg/bulgaria-plasira-nov-vanshen-zaem-ot-2-mlrd-evro-news246702.html

България е стартирала в понеделник операцията по пласиране на еврооблигациите на стойност 2 млрд. евро, съобщи Ройтерс, като цитира водещи посредници. Дългът ще бъде разпределен в две емисии със срочност съответно 7 и 12 години. Пускането на книжата става в много добър момент – точно четири дни, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) свали основната си лихва по рефинансиране до 0 процента и увеличи програмата си за изпукуване на активи от 60 на 90 млрд. евро месечно. България очевидно цели да използва изобилието на евтина ликвидност на европейските пазари с цел да постигне възможно най-изгодни лихви. По данни на Ройтерс продажбата на 7-годишните облигации е стартирала от 205 базисни пункта над осреднения евро суап, което прави лихва в размер на около 2.3%. 12-годишните книжа пък са тръгнали от 245 базисни пункта, което означава стартово ниво на лихвата около 3.2%. От Министерството на финансите обясниха, че ще предоставят информация най-рано във вторник. Точно преди година България пласира 7-годишни книжа за 1.25 млрд. евро при доходност от 2.179%, 12-годишни книжа за 1 млрд. евро при доходност от 2.732% и 20-годишни облигации за 850 млн. евро. По закон тази година България може да поеме нов дълг в размер до 5.3 млрд. лв., от които до 3.9 млрд. лв. могат да се вземат на международните пазари. Целта е новият заем да покрие падежиращи тази година дългове, бюджетния дефицит и да се осигури буфер за предоставяне на извънредна финансова подкрепа на банки, ако се наложи такава след прегледа на активите във финансовия сектор.

Продават хотелски комплекс на „Златните“ за близо 5 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=315723

Хотелски комплекс в „Златни пясъци“ е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнил заради задължения на собственика. Началната тръжна цена е 4.8 млн. лева, научи Moreto.net Имотът е с обща площ от 7084 кв.м. Върху него е разположена сграда със застроена площ от 706 кв.

Бракониерски кораб, издирван от Интерпол, беше взривен в Индонезия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364162

Индонезийските власти взривиха днес последния сериозно издирван бракониерски кораб от Интерпол. Екипажът на "Бантит 6" е ловял незаконно риба от вида кликач в продължение на 13 години, като името и регистрацията на кораба са сменяни системно.  Организaция за опазване на морските територии прихванала кораба при навлизане на територията на

Пет платна на Франсис Бейкън са били откраднати в Мадрид

http://www.cross.bg/beiikun-madrid-fransis-1501632.html

/КРОСС/ Пет картини на британския експресионист Франсис Бейкън са били откраднати от дома на негов приятел в центъра на Мадрид, съобщава испанският El Pais. Вестникът отбелязва, че платната са задигнати още през юни миналата година, но случаят е огласен едва вчера. Това е най-голямата кражба на произведения на изкуството в Испания за последните няколко десетилетия. Престъплението е извършено в един от най-богатите и спокойни квартали на Мадрид, в който постоянно дежурят полицейски патрули. Картините се оценяват на 30 млн. евро и принадлежат на 59-годишен приятел на художника. Той ги получил в наследство от Бейкън, който почина през 1992 г. на 82-годишна възраст в испанската столица. По сведения на El Pais в деня на кражбата престъпниците се възползвали от това, че в жилището на собственика нямало никой в продължение на няколко часа. Апашите не са оставили никакви улики и пръстови отпечатъци. Картините на Франсис Бейкън са високо ценени от колекционери. През 2013 г. бе поставен световен рекорд при публичните търгове с триптиха му „Три студии на Люсиен Фройд", продаден за 142,4 млн. долара.

Около 1000 мигранти опитали да влязат в Македония през нов маршрут

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364165

Около 1000 мигранти и бежанци днес са се опитали да преминат македонската ганица по нов път, различен от този през пропускателния пункт при Идомени, предаде AFP, цитирана от Фокус.
Групата е тръгнала към 12,30 часа българско време от покрайнините на Идомени към гръцкото село Алчак (Хамило), което се намира в западна посока.
Около 1000 мигранти и бежанци днес са се опитали да преминат македонската ганица по нов път, различен от този през пропускателния пункт при Идомени, предаде AFP, цитирана от Фокус. Групата е тръгнала към 12,30 часа българско време от покрайнините на Идомени към гръцкото село Алчак (Хамило), което се намира в западна посока.

Какво представлява наказанието "пробация"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722842_kakvo_predstavliava_nakazanieto_probaciia/?ref=rss


Наказанието пробация се налага от съда като алтернатива на "лишаване от свобода" за някои по-леки престъпления, при които затворът би бил твърде строг и излишно скъп.

Пробацията е единно наказание, което се състои от няколко отделни пробационни мерки. Две от тях се налагат задължително на подсъдимия: това са регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител. Налагането и на други мерки е по преценка на съда.

В системата от наказания съгласно...

Тъжна вест! Издъхна бащата на ексздравния шеф в Пиринско

http://pik.bg/тъжна-вест-издъхна-бащата-на-ексздравния-шеф-в-пиринско-news501673.html

Тъжна вест! Издъхна бащата на ексздравния шеф в Пиринско

Бащата на ексздравния шеф в Пиринско д-р Петър Календерски - Борис издъхна днес след кратко боледуване предаде struma.bg. Той бе дългогодишен председател на АПК – Благоевград. Близки, роднини и приятели ще го изпратят утре в последния му земен път.

Фамилия Календерски е създател на първия частен Медицински център в Благоевград.

Поклонението е от 10.00 часа в черквата на старите гробища в Благоевград, а погребението ще се състои в 12.00 часа.

"Юнайтед" няма да бъде наказан за скандиранията за "Хилзбъро"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722933_junaited_niama_da_bude_nakazan_za_skandiraniiata_za/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" няма да бъде наказан заради скандиранията на феновете по време на дербито с "Ливърпул" в Лига Европа, свързани с трагедията на стадион "Хилзбъро" от 1989 г., когато загиват 96 привърженици на "мърсисайдци".

Феновете на "червените дяволи" пееха "Сън" бяха прави". Четири дни след трагедията британският вестник обявява, че запалянковците на "Ливърпул" са виновни за случилото се.

Едва 23 години по-късно след продължително разследване беше обявено, че...

Прокуратурата се зае с проверка на екопроекти

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-se-zae-s-proverka-na-ekoproekti-news246701.html

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по публикации в медиите за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз за опазване на природата, реализирани от неправителствени организации, съобщиха в понеделник от държавното обвинение. Главният прокурор се самосезира от три неподписани статии във в. "Труд", публикувани в рамките на няколко дни в началото на януари. Обвинителите са отправили предложения до Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС" да направи проверка, е посочено в съобщението. От него не става ясно какво предлага прокуратурата, както и какви са установените нарушения. В."Труд" периодично публикува материали срещу неправителствени природозащитни организации, които се финансират по европейски програми. Публикациите са насочени срещу организации, които са против ски концесията на Банско и против разширяването на ски зоната във Витоша. Първоначално тези, както и други материали в "Труд", "разобличаващи" всякакъв вид граждански организации, обявяващи се за съдебна реформа или протестиращи срещу застрояването на планините и плажовете, се подписваха с името Калоян Стоев. Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков призна, че той стои зад това име, но не обясни защо се е подписвал под псевдоним. Впоследствие той обособи отдел във вестника наречен "Системен анализ и политическа семиотика" (САПС), който се занимава с този тип материали. Собственикът на "Пик" Недялко Недялков в своя публикация посочи, че тези материали се изпращат с флашки в "Труд". Сега "след приключване на проверките от Върховната административна прокуратура (ВАП) и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз", пише в съобщението на прокуратурата. "Поради това Върховна административна прокуратура е отправила три предложения до Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта", се казва в съобщението. В него е посочено, че според Закона за вътрешния одит в публичния сектор и изпълнителната агенция е "оправомощеният орган, компетентен да извърши необходимите за целта контролни действия по отношение на посочените два проекта". От съобщението не става ясно кой е отговорен за третия проект. От съобщението на прокуратурата се разбира, че обвинителите не са открили престъпление и за това не е образувано дело, но са установили административни нарушения. По тази причина изпращат два от проектите в одитната агенция, която има право да налага финансови санкции при установено неправомерно използване на средствата. От пресъобщението на прокуратурата не става ясно кои два европроекта са изпратени в одитната агенция и какво става с третия. От кабинета на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и Министерството на финансите, на чието подчинение е одитната агенция, към момента все още няма официална позиция по случая. Публикациите във в."Труд" Трите публикации във в."Труд", проверени от прокуратурата, са от януари 2016 г. Статията "Половин милион взели "еколозите" за 60 лалугера" е публикувана на 6 януари 2016 г. "Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия разкри "Труд". Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев. Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк "Сините камъни" печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма Околна среда, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева. Изглежда експертите в министерство на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид, че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви. … Интересното е , че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк "Сините камъни", се твърди в статията от 6 януари 2016 г. Вторият материал със заглавие "Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева" е публикуван на 8 януари 2016 г. В статията е представен проекта "Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в защитената местност Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман". Проектът е за близо 1 млн. лв. и се изпълнява от община Сливница и Сдружение за дива природа "Балкани". "Изложени са факти относно изпълнителите и партньорите по проекта, навеждащи на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз", е посочено в съобщението на прокуратурата. "Проектът включва девет дейности, като основните са закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери, поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки, изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други. Лалугер да си в България на днешно време. Не само че ти косят любимата ливада и те извозват от нея до близкото голф игрище и обратно със сливенска "Тойота", ами вече ти копаят и хралупа безплатно. За 900 000 лева." е посочено в статията от 8 януари 2016 г. Третата статия е озаглавена "Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството". Публикувана е на 12 януари 2016 г. в електронното издание на "Труд" (бел. ред. Mediapool не можа да открие публикацията) са изложени факти за проект "Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи". "Този път бенефициент е българо-швейцарската фондация "Биоразнообразие". Тя е известна като една от най- добре финансираните организации с дейност насочена основно срещу българските зимни ски курорти…Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и не трябвало да бъдат забранени. Един от изводите е, че видите ли, ски пистите ограничавали териториите на глухарите за "токуване" /чифтосване/. Други важни неща, открити след усвояването на почти половин милион лева, засягат диетата на глухара – менюто на големите включвало пъпки и листа на бял бор и смърч… При положение, че това са все неща, които ги пише в учебниците по биология, наистина ли е било нужно МОСВ да даде близо половин милион лева." е посочено в статията от 12 януари 2016 г., се казва в съобщението на прокуратурата. Прокуратурата Разпоредената от главния прокурор проверка по реда на надзора за законност по трите проекта е извършена от Върховна административна прокуратура (ВАП). При тази проверка ВАП е изискал цялата документация по тях от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Проект "Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в защитената местност Алдомировско блато и защитените зони в общините Сливница и Драгоман" е на стойност 918 243 лева. От тях 780 507 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е бил 28 месеца. За реализацията му са изразходвани 712 213 лева, се казва в съобщението на прокуратурата. Проект "Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи" е с договарящ орган МОСВ, а бенефициент е фондация "Биоразнообразие". Общата стойност на проекта е 437 962 лева. От тях 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева от републиканския бюджет. "От изисканите документи от МОСВ е потвърдена и информацията от статията за лалугерите", пише в съобщението на прокуратурата. Ведомствата се въздържат от коментар След като Европейската комисия спря временно плащанията по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в края на 2013 г. всички проекти бяха щателно проверени от одитните органи към министерството и изпълнителната агенция. Одит на системите беше направен на програмата и от самата Еврокомисия. От МОСВ не предоставиха информация дали по тези проекти са били засечени нарушения и ако да, дали са наложени санкции. МОСВ е предоставило изисканата информация на прокуратурата – копия от договорите за безвъзмездна помощ, доклади от проверките на място за изпълнението на проектите и резултатите от изпълнените проверки, заявиха от пресцентъра на ведомството пред Mediapool. На този етап няма да има коментар от вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, казаха от кабинета му. От Министерството на финансите, на чието подчинение е одитната агенция, към момента също няма коментар.

Ренета Инджова катастрофира, удари се в ТИР. Бившият премиер: Не бях виновна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364218

Бившият служебен премиер Ренета Инджова катастрофира. Инцидентът е станал около 14,50 часа. Инджова е ударила с колата си камион на спирка "Оряхово" в столичния квартал Захарна фабрика, съобщава Нова тв.
"Не бях виновна за инцидента", обясни Инджова, като добави, че шофьорът на камиона я е закачил и завъртял.
Бившият служебен премиер Ренета Инджова катастрофира. Инцидентът е станал около 14,50 часа. Инджова е ударила с колата си камион на спирка "Оряхово" в столичния квартал Захарна фабрика, съобщава Нова тв. "Не бях виновна за инцидента", обясни Инджова, като добави, че шофьорът на камиона я е закачил и завъртял.

С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559284

С коктейл от ракия България беше представена снощи в германския град Дюселдорф като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Представянето се състоя по време на откриването на ПроВайн (ProWein) - едно от най-големите световни винени изложения. В него участват 6 000 изложители от 57 държави. Всяка година страната, която предстои да бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles, се представя по време на международното изложение ПроВайн със с...

Ренета Инджова катастрофира в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559279

Бившият служебен премиер Ренета Инджова е катастрофирала, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал днес около 14:50 ч. Колата на Инджова е била ударена от камион на сп...

Окръжна прокуратура-Шумен изправя пред съда мъж, обвинен в отвличане и блудство с малолетна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559278

Окръжната прокуратура в Шумен внесе обвинителен акт срещу 45-годишен шуменец, който ще отговаря за противозаконно лишаване от свобода, извършване на блудствени действия и отвличане на малолетно момиче, информират от Апелативна прокуратура-Варна. На 29 март 2015 г. пострадалото 13-годишно момиче, което е германска гражданка, излязло на разходка от защитено жилище, в която било настанено след пристигането си в България. Извън селото то било настигнато от автомобил, в който пътувал подсъдимият мъж. Той поканил детето да се качи в колата, управл...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/03/14/2722928_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

- Днес е денят на числото пи.

- Българска апаратура се включва в търсене на биологичен живот на Червената планета като част от международния проект "Екзо Марс" .

- Национален протест срещу забраната за свободно къмпингуване ще започне тази вечер в 18.30.

- От април ще плащаме глобите...

Богдан Тодоров от Видин за приключението Антарктида

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559277

Нотариус Богдан Тодоров от Видин е пещерняк, но в биографията си има и изкачени върхове с височина над 7000 м. Преди дни се е върнал от участието си в последната 24 експедиция до Антарктида. Каква беше целта на експедицията, в кято участвахте, в какъв формат беше тя?Това е 24 експедиция на Антартика, първата е в далечната 87-88г., когато е построена и първата постройка от българската база там. Експедицията организирана от Българския антарктически институт се провежда с научна цел с участието на различни специалисти, които правят изследвания в р...

Биячите от Околовръстното поискаха споразумение

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/biiachite-ot-okolovrystnoto-poiskaha-sporazumenie-6051310

Те признават вината си, но не отстъпват от твърденията си, че са били предизвикани да посегнат на Васил Наумов и съпругата му

Северна Корея заплаши да унищожи Манхатън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5363979

Северна Корея обяви информацията, че притежава водородна бомба, способна да унищожи целия квартал Манхатън, Ню Йорк.
Страната има всички необходими технологии за извършването на успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. КНДР ще ги използва, в случай на инвазия на Южна Корея и САЩ,
Северна Корея обяви информацията, че притежава водородна бомба, способна да унищожи целия квартал Манхатън, Ню Йорк. Страната има всички необходими технологии за извършването на успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. КНДР ще ги използва, в случай на инвазия на Южна Корея и САЩ,

Задлъжнял крадец ще връща борчове от затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559200

30-годишен мъж ще лежи в затвора заради кражба на пари и вещи от апартамент във варненския квартал „Младост“. Подсъдимият Николов употребявал марихуана и дължал пари на различни свои приятели, затова в началото на ноември м. г. решил да извърши обир. Подсъдимият употребявал марихуана и дължал пари на различни свои приятели, затова решил да извърши кражба от жилище. Той проникнал във вход на жилищен блок и обикаляйки по етажите, преценил че в един от апартаментите няма никой. Мъжът счупил с отвертка патрона на входната метална врата и започнал д...

Стенмарк вярва, че Вон може да подобри рекорда му за победи в Световната купа

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/14/2722820_stenmark_viarva_che_von_moje_da_podobri_rekorda_mu_za/?ref=rss


Шведската легенда в алпийските ски Ингемар Стенмарк сподели, че е убеден, че Линдзи Вон ще подобри рекорда му за победи в Световната купа, ако няма проблеми с контузии.

Стенмарк, който в петък ще навърши 60 години, каза още в интервю за ДПА, че Марсел Хиршер също има шанс да подобри постижението му от 86 победи за Световната купа.

Шведът, чиито коронни дисциплини бяха слаломът и гигантският слалом, е двукратен олимпийски и петкратен световен шампион. Той постави рекорда си...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване