Напрежението ескалира: Атентат с тръбна бомба, украсена със свастика, срещу бежанци в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265524_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%3A+%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B1%D0%BD%D0%

 Неизвестни извършители са хвърлили самоделна бомба срещу сграда в германския град Айзенах, в която са настанени сирийски бежанци, съобщава Der Spiegel, цитиран от "Фокус". Това е поредният брутален инцидент с гонения на прииждащите в Германия мигранти.
Инцидентът се е случил преди повече от седмица, но сигналът за него е подаден едва в неделя заради една особена причина: по данни на полицията на откритата тръбна бомба ясно се е забелязвала изобразена свастика. 

Собственичката на многофамилната жилищна сграда не е успяла да информира следователите за точния брой сирийци, които живеят в нея, но е сигурно, че пострадали при нападението няма. От нарушителите обаче няма и следа, докладват органите на реда. 

Вчера както вече БЛИЦ информира австрийският канцлер Вернер Файман призова своя германски колега Ангела Меркел да прекрати "състезанието за бежанци" и да въведе ограничения за прием на мигранти. Разпределението на бежанци в страните от Европейския съюз (ЕС) не функционира, защото бежанците се надяват да се доберат само до Германия, каза Файман пред виенското издание "Естерайх".
"Само когато Германия въведе ограничения и започне да взима бежанци директно от военните региони ще се сложи край на безконтролната миграция", подчерта австрийският канцлер.

Продължаващото "състезанието за бежанци" е и една от основните причини за съкрушителната загуба на партията на Меркел в три ключови германски провинции вчера и за възхода на антимигрантската "Алтернатива за Германия". 

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiya-provede-zala-1501503.html

/КРОСС/ ***Брюксел. Министър Даниел Митов ще вземе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи" в Брюксел. ***Брюксел. В Комитета на регионите в Брюксел, председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира представяне на уникалните дадености на Банско за целогодишен туризъм и инвестиции в сърцето на Европа. ***София. От 09.00 до 14.00 часа, в зала „Изток" на Народното събрание, председателят на парламента Цецка Цачева ще открие Международна конференция на тема: "Силата на думите: мрежи, радикализация, осмиване". ***София. От 09.00 часа, Комисията по „Професионална етика и превенция на корупцията" отново ще заседава във връзка с твърденията на следователя в Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата в съдебната система. ***София. От 09.30 часа, II състав на Специализирания наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Тодор С., Олег И., Мартин С, Христо Б., Мартин П., Илия Е., Петър К. и Иван Г., които са обвинение в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.30 часа, ХVI състав на Специализирания наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Нели Н., Юлиян Х., Али Ч., Мирослав С., които са обвинение в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10:00 часа в Дома на Европа на ул

Волен Сидеров застава пред съда днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265523_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Волен Сидеров застава пред съда. Преди дни той се призна за виновен за три инцидента с негово участие.
През май 2011 г. Сидеров прекъсва празничен концерт в центъра на Батак. Стига се до саморазправа.

Две години по-късно пред парламента депутатите на Сидеров искат извинение от репортер на СКАТ, затова че телевизията обидила избирателите на „Атака”.

А през октомври миналата година Сидеров, заедно с охрана и съпартийци, неочаквано нахлуват в час по публична реч в НАТФИЗ.

Ако Сидеров бъде осъден, наказанието ще включва задължителна регистрация по настоящ адрес, срещи с пробационен служител и поправителен труд, който депутатът ще откупи с месечни удръжки от заплатата.

Радарите за превишена скорост днес - 14 март, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=315631

Служители на пътната полиция ще следят днес - 14 март, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-09:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 11:00ч.-12:30 ч.гр.Варна кв.Аспарухово ул.

Продължава проверката на етичната комисия към ВСС за твърденията за корупция на Бойко Атанасов

http://pik.bg/продължава-проверката-на-етичната-комисия-към-всс-за-твърденията-за-корупция-на-бойко-атан-news501239.html

Продължава проверката на етичната комисия към ВСС за твърденията за корупция на Бойко Атанасов

Етичната комисия към ВСС продължава проверката по твърденията на столичния следовател Бойко Атанасов. Миналата седмица след 7-часово заседание, Комисията по „Професионална етика и превенция на корупцията” не излезе с окончателно решение във връзка с твърденията на следователя в Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и други нередности в дейността на съдебната институция.

По време на своето изслушване следовател Бойко Атанасов призова всеки един прокурор или следовател от СГП, върху когото е упражняван натиск, да оповести това публично. В подкрепа на твърденията за липса на случайно разпределение на делата, той посочи делото срещу отстранения председател на Софийски градски съд Владимира Янева. Според Атанасов Сотир Цацаров не изпълнява системно задълженията си, откакто е главен прокурор. Той настоя пред Комисията да бъде изслушан и административния ръководител на Софийска градска прокуратура. 

С публично оповестено писмо магистратите от Софийска градска прокуратура изразиха несъгласие с твърденията на колегата си Атанасов и поискаха да присъстват на изслушването му. Всички те се противопоставиха на твърденията му и посочиха, че всички сектори на следствения отдел функционират нормално, въпреки натовареността и големият обществен интерес на делата, по които работят.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-atentat-1501502.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: На кого е знамето на Бенковски - на хората от Черни Вит или на всички българи? На живо от Черни Вит - аргументите на местните да го задържат. В студиото - основанията на проф. Пламен Митев в подкрепа на реставрацията.Тема: Как да „бдим" за качеството на съня си? Гледайте на живо от Лабораторията за изследване на съня.Тема: Акция ли е проверката за цените на горивата и как ще се докаже твърдението за договорка? Как следващата Комисия за защита на конкуренцията ще продължи започнатото? Говори Делян Добрев.Тема: Защо ДСБ избра да остане в Реформаторския блок? Каква е формулата за овладяване на противоречията в обединението? Ген. Атанас Атанасов - гост в предаването.Тема: Ще се преобърнат ли нагласите на депутатите към задължителното гласуване след оценката на премиера, че „насила хубост не става"? Коментар на социолога Димитър Димитров и математика проф. Михаил Константинов. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Какво работят по документи охранителите от Околовръстното? И още за показните акции на полицията срещу кортежите и резултатите от тях

Мразовит фронт с виелици нахлува, ще се стопли чак на Великден (ПРОГНОЗА ПО ДНИ)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265522_%D0%9C%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82+%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0%2C+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%

 Студен фронт с много сняг и виелици обхваща страната. Още от неделя температурите рязко ще се понижат в южните райони, а в понеделник, вторник и сряда от северозапад ще дойде сняг. Времето ще е хладно и ветровито - в идващите 10-15 дни ще е типично мартенско, прогнозират синоптиците. След това идва по-дълъг сух период, но пак доста хладен.
Дневните температури се очаква да са ниски за месеца. Малко по-топло ще е само край морето. През цялата седмица ще има превалявания, които в по-голямата си част ще са от дъжд, на места ще преминават в сняг.

В планините ще има повече снежна покривка за радост на скиорите. Това са кратки циклони, които оказват влияние на Балканите. Именно такъв циклон носи и студеният фронт със сняг.

До 24 март се очаква дълъг и хладен период, топли дни няма да има, информира "СТандарт". Въпреки края на астрономическата зима на 22 март, затопляне на времето се очаква едва през последната седмица от месеца. Около 21-22 март прогнозите са да завали по-обилен сняг и в по-ниските части на страната.

В Родопите още вчера се образува снежна покривка, като обилният снеговалеж затрудни сериозно движението на автомобилите. Временни ограничения на път II-37 Батак-Доспат бяха въведени за тежкотоварните автомобили. Синоптиците прогнозират затоплянето за последните дни на месеца, когато температурите може да достигнат до 25 градуса.


Месечна прогноза за април за района на София от accuweather.com

На Великден времето ще бъде топло и слънчево. Април обаче ще продължи да е сравнително по-студен от обичайното. След края на първото десетдневие и началото на второто времето ще преобладава облачно. Понижение на температурата се очаква в края на третото десетдневие. То обаче ще бъде за кратко. Очакват се няколко дъждовни дни. Но април ще изпратим с хубаво слънчево време. Последната седмица от месеца ще е топла, като за Великден - 1 май, ще е слънчево. 

Продължителността на деня рязко се увеличава и слънцето кулминира доста по-високо, обясняват специалистите. Само след няколко седмици ще дойде пролетното равноденствие - 12 часа ден и 12 часа нощ. Условията за ски в планините през целия април ще са задоволителни, като температурите ще се придържат около 4-7 градуса.

Максималните температури през месеца ще достигнат до 25-26 градуса. Очакваните валежи ще бъдат малко над и около нормата. Атмосферните процеси ще са изключително динамични, факт който определя променливото време през април.

Всеки рецидивист на съд

http://www.vesti.bg/bulgaria/vseki-recidivist-na-syd-6051275

Криминално проявените лица, извършители на две или повече от т.нар. малки престъпления, да нямат право да правят самопризнание и така да се отървават с рецидив или условна присъда

Вижте състоянието на пътищата тази сутрин

https://www.24chasa.bg/Article/5362279

Вижте състоянието на пътищата тази сутринРепубликанските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха от Ситуационния и координационен център на Агенция „Пътна инфраструктура” Температурите са в интервала от -3 С° до + 9 С°. Времето над страната е облачно. Слаб до умерен вятър духа в цялата страна. Дъжд вали в почти цялата страна. Сняг вали в областите Смолян,

Меркел няма да промени политиката към бежанците въпреки изборната загуба

http://www.mediapool.bg/merkel-nyama-da-promeni-politikata-kam-bezhantsite-vapreki-izbornata-zaguba-news246671.html

Консервативният Християндемократически съюз на канцлерката Ангела Меркел няма да промени политиката към бежанците, заяви неговият генерален секретар Петер Таубер след вчерашните регионални избори в Германия, цитиран от ДПА. Меркел е подложена на растящ натиск след поражението на партията й на изборите в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, където остана на второ място, а в Саксония-Анхалт ХДС е първа политическа сила, но веднага след нея е популистката Алтернатива за Германия. Въпреки това висши политици не само от ХДС изключиха промяна в политиката към бежанците, предаде Франс прес. "Имаме ясна линия за политиката към бежанците и ще се придържаме към нея", каза вицепремиерът Зигмар Габриел, лидер на социалдемократите, които са партньори с ХДС в управляващата коалиция. Християнсоциалният съюз - баварският партньор на ХДС обаче критикува политиката на Меркел към бежанците и настоява, че трябва да има промяна в курса. "Причината за лошите изборни резултати на ХДС е политиката, която позволява безкраен и безконтролен наплив на бежанци, заяви депутатът Ханс Михелбах. "Единствената логична последица от тези резултати е да се промени политиката към бежанците", добави той.  

Шабла иска запазване на биваците край морето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362287

Зоните за бивакуване по най-северните части на нашето Черноморие да бъдат запазени. Такова становище ще изпрати кметът на община Шабла Мариян Жечев до министър Николина Ангелкова в посочения от нея срок за обсъждане на проектопромените в Закона за туризма /ЗТ/.
Подобно на приетите от парламента корекции в Закона за устройството на черноморското
Зоните за бивакуване по най-северните части на нашето Черноморие да бъдат запазени. Такова становище ще изпрати кметът на община Шабла Мариян Жечев до министър Николина Ангелкова в посочения от нея срок за обсъждане на проектопромените в Закона за туризма /ЗТ/. Подобно на приетите от парламента корекции в Закона за устройството на черноморското

Пресъздадоха обичая "Прошки"в Ресилово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558990

За втора поредна година Кметството в с. Ресилово и НЧ "Нов живот" организираха пресъздаване на обичая „Прошки". Младо семейство поиска прошка от по възрастните си родители, така както изисква обичая за Сирни Заговезни. След вземането на прошка, се прави обичая, който децата обичат най-много „хамкането" на яйце. Имаше и колиба със смрика, която беше запалена, докато около нея се виеха хора. Тази година колибата със смрика беше построена в района на манастира „Покров на Пресвета Богородица" и беше запалена от мъжете от селото, облечени в народни ...

ГЕРБ: Съд за всеки рецидивист, откраднал дори кокошка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558989

Криминално проявените лица, извършили две или повече от т.нар. малки престъпления - на стойност под минималната работна заплата, няма да имат право на прекратяване на досъдебното производство. И ще получават по-голяма тежест на наказанията. Бъчварова: Няма достатъчно полицаи в държавата Сега прекратяването на досъдебните производства с мотива несериозен обществен интерес е масова практика. А рецидивистите, които нападат и крадат кокошки, дребни земеделски продукти и др., мас...

"Инфинити" почете изложението в Женева с три европейски премиери

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/03/14/2721467_infiniti_pochete_izlojenieto_v_jeneva_s_tri_evropeiski/?ref=rss


"Инфинити" използва автосалона в Женева (1-13 марат), за да представи за първи път своята изцяло разширена продуктова линия за Европа.

На щанда на компанията погледът веднага бива привлечен от купето Q60 Sport coupe в червен цвят. Колата използва изцяло новия трилитров V6 двигател, който предлага 300 или 400 конски сили. Q60 е снабдено с второ поколение директното адаптивно кормилно управление и новото динамично окачване.

Вторият изцяло нов модел на "Инфинити", който...

Дончева при ДСБ: ГЕРБ са прости, а пратила 2 покани на Бойко за конгреса си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265521_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%94%D0%A1%D0%91%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%

 “Получих покана за конгреса на “Движение 21”. Но оставям без коментар и нея, и думите на председателя на партията Татяна Дончева.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред “24 часа”, след като шефката на “Движение 21” заяви пред конференцията на ДСБ днес: “ГЕРБ са заели огромна част от дясното, не като умове и сърца, но като активни хора конформисти - брутални, прости, нахални, които се бутат и са добре организирани и ефективни. А вие се радвайте, че при вас е старата аристокрация.”

Не една, а две покани е пратила Дончева до ГЕРБ - персонална до премиера Борисов и втора до партийната централа.

В 22,40 ч  г-жа Дончева съобщи, че персонални покани не е пращала, а само  до няколко партийни централи.

 

Преп. Бенедикт

http://www.cross.bg/benedikt-prepodobni-manastir-1501501.html

/КРОСС/ Житие на преподобни Бенедикт Нурсийски Св. Бенедикт Нурсийски, съвременна руска икона, Псков.Монашеството се развило на Запад много по-късно, отколкото на Изток. Главен основател на монашеския живот на Запад се счита преподобни Бенедикт Нурсийски, който пръв въвел определен устав, приет в почти всички обители. Преподобни Бенедикт се родил около 480 г. в гр. Нурсия, Италия, и в юношеска възраст бил изпратен в Рим да се учи и възпитава в училище. Развратният живот в столицата възбудил в Бенедикта такова негодувание и възмущение, че на 16 годишна възраст той решил да остави света и да се оттегли в пустинно място недалеч от Рим. Той започнал да живее в пещера в пълно усамотение. Само един инок от съседния манастир знаел за неговото жилище и му донасял оскъдна храна. Така прекарал момъкът три години в постоянна молитва, която едничка му помагала да смири вътрешните вълнения и да понася трудовете и лишенията на отшелническия живот. Случайно овчари открили жилището на пустинника. Започнали да идват при него люде от околните селища за наставления. Скоро се разчуло, че Бог му дарувал голяма духовна мъдрост и сила да лекува болести. Славата на преподобни Бенедикт се разпространила далече; посетителите се събирали на тълпи около неговата пещера. Иноците от съседния манастир го помолили да стане техен игумен, но преподобни Бенедикт не се съгласявал. Той не одобрявал разпуснатия живот на италианските иноци и предвиждал, че неговите строги правила няма да се понравят на братята

Валежите спират до обяд, най-много 9 градуса

https://www.24chasa.bg/Article/5362271

Валежите спират до обяд, най-много 9 градусаДо обяд валежите ще спрат, максималните температури ще са между 4° и 9°. Такава е прогнозата за времето, съобщи за Фокус дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месец март и ще се повишава. В сутрешните часове на много места все още ще

Путин осъди терористичния акт в Турция и изрази съболезнованията си към турския народ

http://www.cross.bg/pytin-narod-kategorichno-1501490.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин категорично осъди терористичната атака в Турция и изрази съболезнованията си към турския народ във връзка с многобройните жертви. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Владимир Путин категорично осъжда нечовешкия терористичен акт в Анкара“, заяви Песков. „Руският президент скърби заедно с целия турски народ, станал жертва на поредното нападение на терористите“, добави той. „Владимир Путин изразява искрените си съболезнования към всички, загубили роднини и близки в нападението и пожелава бързо възстановяване на пострадалите“, каза представителят на Кремъл. В неделя в резултат от взрив в центъра на Анкара са загинали най-малко 34 души, а 125 са ранени. По предварителни данни терорист-камикадзе се е взривил в кола-бомба до спирка в центъра на турската столица.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/lidera-izdanieto-tyrizma-1501500.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната стопира унищожаването на 867 тона опасни боеприпаси, без да дава обяснение за това, пише на първа страница "Труд". В началото на ноември военните обявиха спешна обществена поръчка, с цел намиране на фирма, която да унищожи боеприпасите, чието състояние беше преценено като предпоставка за възпламеняване, посочва изданието. Двете фирми, подали заявление за унищожаване на боеприпасите, обаче досега не са получили никакви писма с уведомления от страна на министерството."Радан вбеси реформаторите", пише "Стандарт" в коментар по повод проведеното вчера петчасово заседание на Националното събрание на ДСБ. Партията реши, че остава в Реформаторския блок, т.е. във властта, но в същото време продължава да е опозиция, дори нещо повече - настоява целият Реформаторски блок да заеме същата позиция, допълва изданието. По настояване на лидера си Радан Кънев, ДСБ реши да остане в разкраченото си шизофренно положение - хем да се обявява в опизиция, хем да запази хората си във властта, пише по темата "Монитор". Партийни структури от страната скочиха срещу лидера си заради предложения от него нов устав, посочват авторите на статията.Българският енергиен холдинг може да изтегли заем, дори и без държавна гаранция, заяви пред Българското национално радио председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, отбелязва "Земя"

Важно за всеки, който снима джигите! Ако снимаш нарушител на пътя, ставаш и свидетел

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki--koyto-snima-dzhigite--Ako-snimash-narushitel-na-patya--stavash-i-svidetel__148797

Кадър: bTV Вероятно до края на месеца ще бъде възможно онлайн плащането на глобите към КАТ, каза началникът отдел „Пътна полиция“ комиса...

Футболна еуфория тресе Девня, правят нов стадион

http://petel.bg/Futbolna-euforiya-trese-Devnya--pravyat-nov-stadion__148798

Футболната еуфория постепенно се завръща в Девня. Както е известно, през миналото лято представителният отбор се завърна в Североизточна...

Край на мистерията с Бермудския триъгълник! Вижте защо там корабите се изпаряват

http://petel.bg/Kray-na-misteriyata-s-Bermudskiya-triagalnik--Vizhte-zashho-tam-korabite-se-izparyavat__148799

След десетилетия на коментари и драми мистерията с Бермудския триъгълник е на път да бъде разрешена. Откриването на гигантски подводни к...

Сергей Станишев: Искам силна БСП. Само единна, партията ще е алтернатива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265520_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F.+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%

 Да покажем на младите, че Европа инвестира

 тях, в тяхната работа и образование

 

- Г-н Станишев, събрахте в Париж левите лидери и премиери в Европа, за да обсъдите проблемите с икономиката, безработицата и бежанците. Какъв е резутатът от срещата?

- Европа е тежко разделена. Но ние, социалистите, сме обединени около план за реформи в ЕС, чрез който да покажем, че има алтернатива, лидерство и решимост за Европа. Най-наболелият проблем в ЕС е мигрантският. Трябва силна европейска граница и сигурност, но и вътрешна солидарност при разпределението на бежанците.

Водещата тема обаче беше икономическата ситуация в Европа. Има ясна воля сред европейските социалисти да бъдем силата за промяна, която да осигури на Европа и прогресивни реформи, и инвестиции в икономическия растеж. Без това няма да се решат проблемите със заетостта и стандарта на живот. И съм доволен, че инициативата, зад която застана ПЕС - План за младите хора в Европа, беше подкрепена лично от президента на Франция Франсоа Оланд и от левите премиери. Защото, ако не покажем на младите хора, че инвестираме в тях, в тяхната работа, в тяхното образование и квалификация, ако ги няма грижата за децата и развитието на културните проекти и достъпа на младите хора до културата, ЕС няма бъдеще.

Затова едно от предложенията ни е Младежката гаранция

да се превърне

в постоянен

инструмент на ЕС

и размерът на финансиране да се увеличи значително - 20 млрд. евро до 2019 г., което ще даде много по-голям достъп на млади хора от всички страни, в това число и България, до работа.

Ще има и Детска гаранция, защото е абсурдно в най-богатия континент и съюз на света да има бедни деца, които не ходят на училище, защото родителите им не могат да си го позволят.

Доволен съм, че социалистите, изобщо прогресивните сили, защото на срещата в Париж участваше и гръцкият премиер Алексис Ципрас, показаха воля за намиране на решения на проблемите пред Европа днес.

- На прага сме на хуманитарна криза, която през латото ще се задълбочава - може ли България да си отдъхне след споразумението между ЕС с Турция, или са реална опасност предупрежденията, че мигрантският поток може да мине през България?

- Споразумението с Турция е добра новина за Европа. И важен политически знак. Установява се контрол над бежанския поток и това ще намали притесненията у европейските граждани за поредна бежанска вълна. Южната ни съседка получава допълнителен ресурс и облекчаване на визовия режим, а ЕС – ангажимент за реадмисия на мигрантите. България има интерес от споразумението, защото, ако приемем, че Западнобалканският път е затворен, откъде ще се насочат потоците?

- Да, но докато ЕС дава пари, Турция затваря опозиционни вестници?Това не може да се толерира от Европа.

- Споразумението не е разменна монета или индулгенция за политиката на Ердоган. Само ние, европейските социалисти, заявихме, че сме против погазването на демокрацията, на свободата на словото и на човешките права. Власт не се крепи с гумени патрони.

- Добре ли отстоява българското правителство интересите си пред Европа по тази криза?

- Правителството трябва по-категорично да отстоява националния интерес.

Нека се борим

за Шенген,

за обща европейска политика по охрана на границите на ЕС. И за засилване на ролята на съюза в решаването на кризата.

- Ако бяхте премиер, какво бихте направил?

- Бих инициирал среща, съвместно заседание и обща позиция за Шенген на трите правителства – на България, Румъния и Хърватия. Бих поискал от парламента национална позиция с исканията ни, за да я отстоявам на Европейски съвет. Ситуацията е променена и от България се очаква да поеме огромна отговорност като външна граница на ЕС. Сега е моментът да заявим и ние нашия интерес. А той не се различава от европейския.

- Предстои голям дебат за мониторинга. Как ще докажем на ЕК, че сме готови наблюдението да бъде свалено?

- Най-важното е самите български граждани да смятат, че съдебната система е справедлива и гарантира живот по правилата. Сега тя се тресе от скандали. Как тогава искаме да изглеждаме в очите на Брюксел?

Не можем да очакваме някой да ни внесе реформи отвън. Нужна е политическа воля тук, в страната. От друга страна, разбирам усещането на българите за неравностойно третиране на страната ни, макар че борбата с корупцията не е само български проблем.

- Колко силно е влиянието на партиите в съдебната система? Ето, премиерът обвини ДСБ, че владее съда.

- През всичките тези години наблюдавам изключително грозната амбиция на всички партии да се намесват в работата на съдебната система. Единствената партия, която не си позволи да погази този конституционен принцип на разделение на властите, е БСП.

Десницата има

основна роля за

разбиването на

съдебната

система

Още в началото на 90-те много професионалисти бяха изхвърлени по политически причини. Този вакуум не се запълни само от хора с необходимите морал и качества.

Докато бях премиер, съм работил с всички висши магистрати – главен прокурор, ВСС, шефове на съдилища. Този тон и практика наследих от премиера Сакскобургготски. И през ум не ми е минавало да противопоставям властите и да разбивам държавността.

- Стабилно ли изглежда България от Европа?

- Стабилност в мизерията не води до нищо. Стабилността не е само числа. Икономическо развитие не се постига с тегленето на заеми. Разпадат се цели системи, а институции се отказват от конституционните си правомощия. В България законите не се спазват. Армията и МВР ще охраняват границата, докато имат пари. Министърът на финансите щади хазарта от данъци, а в същото време отмени възстановяването на данъка на хора с минимална заплата. Министър Москов лиши българите от здравеопазване, гарантирано в конституцията, та се наложи КС да се произнесе. Опитите за реформа в образованието взривиха чувството ни за национална идентичност. Да давам ли още примери?

- Очаквате ли предсрочни избори, или това правителство има шанс да довърши мандата си?

- Управляващите партии са се вкопчили във властта и ще се борят да изкарат мандата. Очевидни са обаче напрежението, растящото чувство за несправедливост, огромната бедност. Голяма част българите са оставени зад борда. И ако правителството не овладее тези настроения, може да се стигне и до предсрочни избори.

- Започнахте да демонстрирате взаимна симпатия и уважение с премиера Борисов. На какво се дължи това “затопляне” във вашите отношения? Опит за налагане на нов тон в политиката ли е?

- Г-н Борисов беше моят най-отявлен политически противник. Водил съм ожесточени битки с него. Дълго време този политически “дуел” форматираше политическото пространство. И това беше добре за страната, за демокрацията.

Сега съм лидер на едно от най-големите политически семейства в Европа. Но съм българин. Отстоявам националния интерес. И ще поставям националните приоритети в дневния ред на българските политици. Добрият служебен тон с премиера е задължителен. Последната ни среща, например, беше по повод номинацията на Ирина Бокова. Поздравих го за това решение. И го информирах, че съм провел срещи с хора на високи позиции в моето политическо семейство, които да подкрепят българската номинация за генерален секретар на ООН.

- Предстои конгрес на БСП - знам, че няма да кажете кой е вашият фаворит за лидерския пост, но все пак ще ви помоля да опишете образа на човека, когото си представяте начело на партията.

- Нали не си представяте да ме видите в някоя фракция? Искам силна БСП. Защото това е нужно на България. Представлявам БСП в лявото европейско политическо семейство и като президент на ПЕС ще направя всичко за това тя да е единна и да представлява алтернатива.

- Кои ще са задачите пред новия лидер? Често сте критикувал БСП, че е слаба опозиция, как може да се промени това?

- БСП реши да бъде в опозиция. Единствената легитимна опозиция в този парламент. Мисия на опозицията е да открива грешките на управляващите и да ги казва на висок глас. Но и да предлага алтернатива. Хората трябва да те виждат, да чуват твоята политика. Сега много българи не се чувстват представени. Не харесват управлението. БСП трябва да отстоява своята физиономия.

- С Миков начело има ли БСП път към АБВ? Възможна ли е обща кандидатура за президентските избори, както призовахте преди време?

- АБВ трябва да изясни отношението си към управлението. Помните клетвите, че няма да влязат в правителството без БСП. На местните избори подкрепиха на втори тур кандидатите на ГЕРБ срещу тези на БСП. Много от нашите хора бяха искрено разочаровани. Приеха го като предателство на идеята.

Личните амбиции и сметки трябва да отстъпят на заден план. Залогът е по-голям.

Левицата може

да спечели

президентските

избори

Със силен кандидат, особено при многото кандидатури вдясно. И аз като президент на ПЕС бих съдействал за това.

Смятам влизането в тази битка за мисия на лявото. За да се противостои на овладяването на всички власти от ГЕРБ.

А оттам минават и пътят на обединението, и този на връщането на БСП и на лявото на онези позиции, от които да се бори за доверието на българите в управлението.

ИТ индустрията се събира на изложението CeBIT 2016 в Хановер

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/14/2722454_it_industriiata_se_subira_na_izlojenieto_cebit_2016_v/?ref=rss


Днес в Хановер започва ежегодното изложение CeBIT 2016, което ще продължи до 18-ти март. Сред водещите теми ще бъдат Интернет на нещата, дигитализация, софтуерни решения и услуги и водещата тема на дигиталната трансформация.

Щандове ще имат над 3000 компании. Паралелно ще се проведат и две конференции, както и множество дискусии с експерти от различни сфери на ИТ индустрията.

CeBIT обикновено остава извън полезрението защото е насочен към бизнеса и има съвсем малък фокус...

Въображението е по-важно от знанието

http://www.cross.bg/vuobrazhenieto-po-vazhno-znanieto-1501499.html

/КРОСС/ Алберт Айнщайн (1879 - 1955) - немски физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария и Съединените щати. Получава Нобелова награда за физика през 1921 г.:Въображението е по-важно от знанието.

Любим виц на Стефан Рядков

https://www.24chasa.bg/Article/5361599

Любим виц на
Стефан Рядков Две блондинки си говорят. - Скъпа, пробих си втора дупка на ухото. - Е, как е, по-добре ли чуваш

Франсиско Суарес харесва пронизващите очи и искрящата усмивка на смешната фотография

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558988

Любителите на фотографията ще имат възможност да общуват с интересен творец чрез изложбата му „Фото-щрак". Франсиско Пунял Суарес (Испания) е един от многобройните участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, информира Венета Козарева от музея "Дом н ахумора и сатирата". Той е запленен от постиженията на Дома, от широкия мащаб на дейността му и така стига да идеята за самостоятелна изложба на това престижно място. „Харесва ми да се занимавам с пронизващите очи и искрящата усмивка на смешната фотография", доверява Суарес...

ГЕРБ: Съд за всеки рецидивист, откраднал дори кокошка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265519_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%3A+%D0%A1%D1%8A%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%2C+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BB

 За да спрат масовите грабежи по селата, ГЕРБ предлага още центрове в големите общини да следят камерите в малките селища

Назначават още полицаи и жандармерия

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Криминално проявените лица, извършители на две или повече от т.нар. малки престъпления - на стойност под минималната работна заплата, няма да имат нямат право на прекратяване на досъдебното производство. И ще получават по-голяма тежест на наказанията.

Сега прекратяването на досъдебните производства с мотива несериозен обществен интерес е масова практика. А рецидивистите, които нападат и крадат кокошки, дребни земеделски продукти и т.н., масово правят самопризнание и така се отървават с рецидив или условна присъда.

Такива изменения в законодателството ще инициират от ГЕРБ, научи “24 часа” ден преди общественото обсъждане за затягането на борбата с престъпността, което ще се проведе във вторник в Народното събрание по инициатива на партията на Бойко Борисов.
Заради зачестилите брутални нападения из страната в последните седмици “24 часа” направи карта на най-опасните места в страната, където в последно време са извършени тежки битови престъпления.

Вижте картата уголемена ТУК

 

 

Прокуратурата и полицията да направят анализ на всички досъдебни производства за т. нар. малки престъпления досега и да потърсят начин за ефективно правораздаване, категорични са още от ГЕРБ.

Споразуменията с

извършител на

телефонна

измама да

отпадат като

възможност при

второ провинение,

искат още от ГЕРБ. Прокуратурата категорично не трябвало да допуска такова при повтаряне на едно и също престъпление. За последното не е необходима законодателна промяна.

Цялостен анализ и на крадците на автомобили искат от партията на Бойко Борисов. За да може там, където има висящи досъдебни производства, първостепенна задача да стане приключването им и внасянето на обвинителен акт в съда. Сега практиката показвала влаченето им с години. Цялостен анализ, локализиране на всички автокрадци и сурови мерки - за това настояват от ГЕРБ.

Оттам са амбицирани и за борба с наркотиците. Ще се набляга на превантивни мероприятия и разяснителни кампании в училищата. Ще се ползва информацията, събирана около училищните дворове, дискотеките и междублоковите пространства.

Постоянни проверки за дрога

около учебните

заведения и по

пътищата,

за да се уверят българите, че по улиците има ред, и да не се стига до нападения както на околовръстното на столицата, планират още от управляващата партия. Друга заложена мярка в борбата с престъпността е въвеждане на видеонаблюдение в малките селища - на входовете и изходите, и по ключовите места вътре в тях. Като този видеосигнал бъде изведен към полицейските районни управления, за да могат при необходимост те да реагират в максимално кратък срок, а и да се възпроизвеждат събития по извършването или по подготовката на дадено престъпление.

За да се приложи всичко замислено, от най-голямата партия са на мнение, че трябва да се назначат служители на вакантните длъжности в системата на МВР и да се увеличи полицейското присъствие.

Масовото присъствие на жандармерия по селата и видеонаблюдението в областите Велико Търново, Пазарджик и Враца значително са намалили случаите на брутални нападения и грабежи, доволни са местните.

В последните 2 седмици около В. Търново не са регистрирани убийства, грабежи, посегателства над възрастни, изнасилвания. В региона непрекъснато се провеждат срещи с полицейски инспектори, местната власт и жителите на малките населени места.

В Търново се хвалят, че в 31 от 36-те села на общината има изградено видеонаблюдение. Средствата за поставяне на камерите се отпускат и по програма на търновската управа.

“В нашето село има 3 камери, които бяха монтирани преди 2 г. от общината. Благодарение на тях наскоро беше разкрито пукане на гуми на няколко коли. Камерите са от ново поколение и се задействат при движение. Така могат

да се съхраняват

записи 3 месеца

назад”, каза кметът на с. Миндя Иван Иванов.

В Търново има проект, съвместно с полицията, и за опасване с 36 cтaциoнapни кaмepи на областния град. Идеята е системите да се наблюдават от оперативен център в общината.

Два дни, след като на 8 март 15-годишен циганин нападна 87-годишна баба в новозагорското с. Съдиево, охраната на селото вече е поета от частна фирма, за което месечно се плаща по 5 лв. на къща. Камери за видеонаблюдение там няма.

В област Пловдив ще слагат камери на входовете на още 8 населени места, в региона ще правят и карта на частните видеоустройства в района, които да се ползват при нужда.

Главен комисар Христо Терзийски,

шеф на Националната полиция:

Работим с

местната

власт, слагат

се камери

в 40 общини

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

“Работим заедно с местната власт за предотвратяване на битовата престъпност. В момента в 40 общини се изгражда видеонаблюдение по европейски проекти. Тези камери много ще помогнат на полицията.” Това каза за “24 часа” шефът на полицията главен комисар Христо Терзийски.

ГЛ. КОМИСАР ХРИСТО ТЕРЗИЙСКИ

 

По думите му миналата година след реорганизация и окрупняване на районните управления и областните дирекции на МВР са се освободили над 400 полицаи, които могат да се ползват за провеждане на акции и работа на терен.

Друга от мерките, които полицията взима срещу битовата престъпност, е взаимодействието с частните охранители. “При операции, при които се ползват части от жандармерията, се констатира изключително ниско ниво на престъпност”, каза той, но обясни, че към момента няма ресурс за постоянно присъствие в малките населени места и селата.

Преглед на печата - 14 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315655

„24 часа”: Борисов: Слуховете за война с Цветанов са спекулация Като абсолютни спекулации определи премиерът Бойко Борисов слуховете за конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова. Поводът са твърдения на Радан Кънев пред българите във Виена, за които само "24 часа" писа, че се води дойна между лидера на ГЕРБ и заместника му и шеф на парламентарната група.

Традиционният празник "Масленица" бе отбелязан в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558987

За първа година в Дупница, руското дружество „Всички заедно" организира традиционният празник „Масленица". Той е древен славянски празник, дошъл до нас от езическата култура и запазил се след приемането на християнството.Свързан е с изпращането на дългата зима и посрещането на пролетта, както и с вземането на прошка. Характерни за тази традиция са палачинки, които се правят през всеки ден от седмицата. Правят се палачинки, защото те символизират слънцето. Има обичай, в средата на пала...

Борисов: Tърсим африканци, за да освежаваме бизнеса в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265518_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+T%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BC+%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B

 България търси бежанци със занаят

ЕС създава фонд за Африка за Е2 млрд., ние участваме с 50 000

Ако Германия затвори границите си, ситуацията ще е неуправляема, предупреди Бойко Борисов

България търси бежанци със занаят. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който днес участва в срещата на върха ЕС-Африка в малтийската столица Валета.

„България би могла да предложи работа на квалифицирани бежанци. Въпреки че има висок процент безработица, в много сектори бизнесът изпитва глад за работна ръка – това са селско стопанство, строителство, шофьори на камиони. Ако се даде възможност да се изберат квалифицирани бежанци за тези браншове, бизнесът ще ги наеме“, заяви Борисов. На срещата на високо равнище, в която участва, ЕС и страните от Африка приеха План за действие за борба с безпрецедентната миграционна криза, който предвижда създаването на доверителен фонд за 1,8 млрд. евро. В него София ще участва с 50 000 евро.

Борисов коментира, че България не може насила да задържи хората, които трябва да бъдат разселени у нас от други европейски страни. Той съобщи, че имало хора, които по 6-7 пъти са задържани във вътрешността на страната и връщани обратно в бежанските центрове. Борисов за пореден път предупреди, че ако Германия затвори границите си, процесът ще стане неуправляем.

„Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизненоважно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна“, каза премиерът.

Според него Европа може да въведе Зелена карта по подобие на САЩ или друг механизъм, с който да е ясно колко хиляди годишно мигранти ще бъдат приемани и да се знае къде отиват.

„Този хаос, който е в момента, трябва да бъде прекъснат. Не е честно и към самите бежанци, защото те бягат към по-добър живот, а попадат в палатки и в друга несигурност“, заяви премиерът.

„Нямаме илюзии, че можем за една нощ да променим ситуацията. Опитваме се обаче да дадем алтернатива на хората, които си рискуват живота“, обясни и председателят на ЕС Доналд Туск.

Бойко Борисов от своя страна отново лобира Турция да получи по-голямо финансиране от Европа за задържане на бежанците на нейна територия, както и за либерализация на визовия режим между Европа и Анкара. Турските власти играят ключова роля за овладяване на бежанския поток към Европа от тяхна територия, където се намират близо 2 млн. имигранти.

Фронтекс ни помага за границата с Турция

Агенцията за защита на външните граници на ЕС „Фронтекс“ ще помага на България за защита на нейната граница с Турция. Агенцията ще направи същото и в Хърватия при гарантиране на сигурността на границата й със Сърбия.

Страните от ЕС обещаха да изпратят допълнително 320 гранични служители за подсилване на операцията „Посейдон“, която има за цел да защити гръцките морски граници с Турция. ЕС вече изпрати в Словения 182 души от общо обещаните 400 полицаи за контрол на границите от нелегалните мигранти. Това се казва в доклад на ЕК, който бе оповестен по време на видеоконферентна връзка между държавните ръководители от страните в т. нар. Западнобалкански път на мигрантите.

източник: standartnews.com

*(заглавието е на bultimes.com)

Кюстендилски шампион по тенис на маса днес лети с птиците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558455

Той е последният шампион по тенис на маса за кюстендилски клуб, от дете мечтае да лети с птиците и вече го прави, като се занимава с парапланеризъм. Можете да полетите и Вие с него. Васил Балабанов е шампион на България при деца до 12 години и юноши до 16 години. Има златен медал и на мъжки двойки и сребро на смесени двойки. Успехите му идват, под ръководството на треньора Емил Миланов, който заедно с Емил Вълевски, създават нов клуб и ще направят опит за възраждане на кюстендилската школа по тенис на маса.

В Боровец откриха Университетски зимни игри 2016

http://pik.bg/в-боровец-откриха-университетски-зимни-игри-2016-news501234.html

В Боровец откриха Университетски зимни игри 2016

С огнено ски-шоу в Боровец тържествено бяха открити осмите Университетски Зимни Игри Боровец 2016.
Старт на тазгодишната национална бяла Универсиада дадоха Асен Марков - зам.-министър на младежта и спорта, доц. Златко Джуров - председател на Асоциацията за студентски спорт "Академик", Яна Вангелова - председател на НПСС и Василия Константинова - изп. директор на "Бороспорт" АД.

В следващите 3 дни най-старият ни зимен спортен център ще бъде домакин на състезания в шест дисциплини: ски бягане (14 и 16 март), сноуборд (14 март), ски алпийски дисциплини (15 март), бърза шейна (15 март), ски рали (16 март) и щафета (16 март). Университетски зимни игри Боровец2016 събраха студенти от 22 висши 
учебни заведения.

Бананите, бадемите и черешите ни помагат да спим по-сладко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558986

На 14 март човечеството отбелязва Световният ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Разбира се, това не значи, че днес ни е позволено да пренебрегнем будилника и да прекараме още няколко часа в царството на Морфей. Нито пък, че шефът няма да ни се скара, ако позъкъснеем за работа, защото дори и днес петък е работен ден. Акцентите в отбелязването на Световния ден на съня имат за цел да информират обществеността,...

"Ден на отворените врати" в Окръжен съд- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558503

Окръжен съд - Кюстендил организира „Ден на отворените врати" на 23- ти март. Граждани и журналисти могат да посетят Съдебната палата и да се запознаят с възможностите за предоставяне на съдебно-административни услуги и информация, с организацията на работа на съдиите и съдебните служители. На разположение на всички посетители ще бъдат предоставени информационни материали и брошури. Ще бъде осигурен достъп до деловодствата на съда - фирмено, наказателно и гражданско, служба „Архив" и съдебните зали № 3 и 4. "По желание, можете да присъствате на...

34 жертви и над 120 ранени при атаката в Анкара

http://offnews.bg/news/n_1/n_625701.html

Броят на жертвите от бомбената атака в Анкара снощи достигна 34 души, а ранените са 125, съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу. Според властите един или двама от загиналите са нападателите. Основната версия за нападението е, че атентатор-самоубиец се е врязал с колата си между два пътнически автобуса в центъра на столицата. Предполага се, че мястото за нападението е било избрано така, че да пострадат повече цивилни. Атентати като снощното нападение с кола-бомба в Анкара само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма и тя няма никога да се откаже от правото си да се защитава, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БНР. В декларация, публикувана часове след атентата, Ердоган заяви, че терористични организации взимат за мишена цивилни, защото губят борбата срещу силите за сигурност. Като вероятен извършител на нападението беше посочена Кюрдската работническа партия или свързана с нея групировка. Междувременно Министерството на телекомуникациите и съобщенията забрани достъпа до фейсбук и туитър заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари по повод кървавата баня. Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ. Това е поредният атентат в Турция. На 12 януари проехтя взрив в Истанбул на площад Султанахмет, който главна туристическа забележителност в стария град. Между загиналите имаше и германски туристи. 

На места дъждът ще се примесва със сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558979

В сутрешните часове валежи ще има главно в югозападната половина от страната. В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. По-късно валежите ще спират, а след обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Температурите ще се понижават и минималните ще са между 1 и 6 градуса, максималните - между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месец март и ще се по...

За пореден път МВР уточнява - заснето нарушение на пътя се доказва със свидетел

http://crime.actualno.com/za-poreden-pyt-mvr-utochnjava---zasneto-narushenie-na-pytja-se-dokazva-sys-svidetel-news_528548.html

Запис от заснето нарушение на пътя ще важи пред съда само ако заснелият свидетелства. Свидетелят трябва да каже къде е заснето нарушението и кога. Това обясни за пореден път старши комисар Бойко Рановски, началник „Пътна полиция”. Рановски припомни, че МВР иска карането с над 60 км/ч над разрешена на дадено място да е криминално престъпление. Тази поправка трябва да мине през Наказателния кодекс. Според прокуратурата, ВКС и Висшия адвокатски съвет това не трябва да става, най-малкот

"Алтернатива за Германия" проби на местните избори, подкрепата за Меркел спада

http://europe.actualno.com/alternativa-za-germanija-probi-na-mestnite-izbori-podkrepata-za-merkel-spada-news_528558.html

Дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ /АГ/ влиза в местните парламенти на три провинции – Баден-Вюртемберг, Рейнлад-Пфалц и Саксония-Анхалт. Това показват първите прогнозни резултати, които бяха разпространени от телевизия А Ер Де. В Саксония-Анхалт партията печели почти 23%, в Баден-Вюртемберг – 12,5%, а в Рейнланд-Пфалц – почти 11%. Въпреки че във всичките три провинции АГ е преодоляла 5-процентовата бариера, тя едва ли ще се окаже сред управляващит

Мъж и жена са извършили атентата в Анкара

http://balkani.actualno.com/myj-i-jena-sa-izvyrshili-atentata-v-ankara-news_528563.html

Терористичното нападение в Анкара, при което загинаха 34 души, е извършено от мъж и жена, съобщава турският вестник „Джимхуриет”, цитиран от БГНЕС. Според изданието разследването е установило, че подготовката на експлозивите в автомобила е дело на двама души, между които и една жена. Терористичният акт в неделя вечерта в Анкара е извършен от кола-бомба, врязала се в автобус на градския транспорт. При атентата са загинали 34 души, а 125 са ранени. Според предварителната информация а

Задната седалка на колата може да е опасна за децата

http://curious.actualno.com/zadnata-sedalka-na-kolata-moje-da-e-opasna-za-decata-news_528487.html

Независимата американска агенция "Център за автомобилна безопасност" (CAS) призовава федералните регулатори да предприемат допълнителни мерки по защита на децата в катастрофи. Специалистите от CAS са изучили статистиката на пътнотранспортните произшествия с участието на деца за почти половин век и са изяснили, че разположението на детето на задната седалка е безопасно само в случай че предната седалка пред него е свободна. Притесненията на агенцията са предизвикани от факта, че правилата изиск

Истинската шизофрения, истинската двуглава ламя е ГЕРБ

http://cite.actualno.com/istinskata-shizofrenija-istinskata-dvuglava-lamja-e-gerb-news_528565.html

Истинската шизофрения, истинската двуглава ламя е ГЕРБ. Това каза в студиото на Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан  Кънев  и обясни думите си с факта, че ГЕРБ гласува за задължително гласуване, Борисов излиза и казва - против съм.      

Граничният контрол ще вдигне цените на стоките

http://europe.actualno.com/granichnijat-kontrol-shte-vdigne-cenite-na-stokite-news_528567.html

„Който унищожи Шенген, ще погребе и вътрешния пазар на ЕС”, предупреди председателят на Еврокомисията Жан-Клон Юнкер. Специалисти смятат, че връщането на граничния контрол в Европа ще нанесе щети за милиарди. Близо 400-те милиона граждани на 26-те европейски държави от Шенгенското пространство досега можеха да се придвижват свободно, без да бъдат контролирани по границите. Заради бежанската криза обаче, редица страни върнаха обратно граничния контрол. Германия го въведе през но

Съдът потвърди 1000 лв. глоба за 67 кутии цигари без бандерол в стопанска постройка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558518

Районен съд- Кюстендил потвърди Наказателно постановление на Митница - Югозападна, с което е наложена глоба в размер на 1000 лв. на мъж, за нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. Общо 67 кутии или 1273 къса цигари без български акцизен бандерол са открити при полицейска проверка в стопанска постройка, собственост на жалбоподателя /П.С./ в село Пелатиково. Проверката е извършена на 12 декември 2014 г., след оперативен сигнал за лице което държи акцизни стоки без бандерол. В протокола за доброволно предаване, жалбоподателят е дал п...

СГС гледа 3 споразумения с Волен Сидеров

https://www.24chasa.bg/Article/5362269

СГС гледа 3 споразумения с Волен СидеровВ понеделник Софийският градски съд ще заседава по три споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен. Става въпрос за случая в град Батак, станал на 17.05.2011, случая НАТФИЗ от 23.10.2015 г. и за случая до Народното събрание от 21.05.2013 г. И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес,

Глобите на КАТ вече ще се плащат онлайн

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558985

Глобите по фишове и актове на КАТ ще могат да се плащат по интернет. Системата трябва да заработи от следващия месец, съобщиха пред "Сега" източници от вътрешното министерство. Освен тези две услуги МВР ще пусне още 34 електронни. Повечето от тях обаче ще достигнат до малко граждани, тъй като ще се изисква електронен подпис. Плащането на глоби обаче ще се прави без него и ще е достъпно за всички. КАТ почти остана без камери

Премиера на “Тримата братя и златната ябълка” на сцената на Театър ВЕСЕЛ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558978

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 19 март от 11.00 часа в читалище “Искра” във Велико Търново, за първи път ще гостува  спектакъл на ДКТ “Васил Друмев” – Шумен. Заглавието е вдъхновено от народната приказка “Тримата братя и златната ябълка”. Драматизацията на текста е на Мирослав Стоилов, а режисурата – на Даниела Христова. Сценографията и куклите са дело на художничката Христина Стоилова, а музиката – на популярния композитор Владимир Джамбазов. Актьорите Цветана Стоянова, Добрина Добрева и Валери Зарков, познати на публиката от редиц...

Етичната комисия към ВСС продължава проверката по твърденията на столичния следовател Бойко Атанасов

http://www.cross.bg/tvurdeniyata-atanasov-sledovatel-1501511.html

/КРОСС/ Етичната комисия към ВСС продължава проверката по твърденията на столичния следовател Бойко Атанасов. Миналата седмица след 7-часово заседание, Комисията по „Професионална етика и превенция на корупцията" не излезе с окончателно решение във връзка с твърденията на следователя в Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и други нередности в дейността на съдебната институция. По време на своето изслушване следовател Бойко Атанасов призова всеки един прокурор или следовател от СГП, върху когото е упражняван натиск, да оповести това публично. В подкрепа на твърденията за липса на случайно разпределение на делата, той посочи делото срещу отстранения председател на Софийски градски съд Владимира Янева. Според Атанасов Сотир Цацаров не изпълнява системно задълженията си, откакто е главен прокурор. Той настоя пред Комисията да бъде изслушан и административния ръководител на Софийска градска прокуратура. С публично оповестено писмо магистратите от Софийска градска прокуратура изразиха несъгласие с твърденията на колегата си Атанасов и поискаха да присъстват на изслушването му. Всички те се противопоставиха на твърденията му и посочиха, че всички сектори на следствения отдел функционират нормално, въпреки натовареността и големият обществен интерес на делата, по които работят.

Най-важното от Варна във вчерашния -13 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315647

Рецидивист извърши убийство докато е в отпуск от варненския затвор 46-годишният Ремзи Мустафа от гр. Дългопол, обл. Варна е задържан за убийството на 75-годишния Хакъ А. от руенското село Люляково. Това съобщи на извънреден брифинг в събота административният ръководител на Бургаска окръжна прокуратура Калина Чапкънова.

Професор ще се жени за първокурсничка след секс скандал в Украйна

https://www.24chasa.bg/Article/5362265

Професор ще се жени за първокурсничка след секс скандал в УкрайнаПрофесорът от националния университет на Донецк Виктор Толстих и студентката Маргарита Пещерова, които по-рано се "прославиха" с интимни фотографии, подадоха заявление за женитба в деня, в който девойката стана на 18 години. Романът между 17-годишната тогава студентка и 58-годишният професор стана причина за голям скандал след като влюбен в

Сергей Станишев: Искам силна БСП. Само единна, партията ще е алтернатива

https://www.24chasa.bg/Article/5361527

Сергей Станишев: Искам силна БСП. Само единна, партията ще е алтернативаДа покажем на младите, че Европа инвестира  тях, в тяхната работа и образование - Г-н Станишев, събрахте в Париж левите лидери и премиери в Европа, за да обсъдите проблемите с икономиката, безработицата и бежанците. Какъв е резутатът от срещата? - Европа е тежко разделена. Но ние, социалистите, сме обединени около план за реформи в ЕС,

Клети балкански номера срещу клетитe бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5361840

Никой не ще да остане в нашия край, но съседите се карат и за това

Една лаконична информация от миналата нощ разбуди нови страхове от повторение на ужасните картини от изминалите месеци. Първата група бежанци била пристигнала близо до албанската граница с Гърция. Били 162 души, главно семейства с деца,
Никой не ще да остане в нашия край, но съседите се карат и за това Една лаконична информация от миналата нощ разбуди нови страхове от повторение на ужасните картини от изминалите месеци. Първата група бежанци била пристигнала близо до албанската граница с Гърция. Били 162 души, главно семейства с деца,

Кола заседна на "зелените релси" в София и блокира трамваите

http://offnews.bg/news/n_1/n_625700.html

Автомобил заседна на релсите на зеления трамвай край Руски паметник в София. В социалните мрежи беше разпространена снимка на минал през тревната площ автомобил, който след това заседнал. Това стана причина да се образува голяма колона от трамваи, които не можеха да преминат заради недобросъвестния водач.  Това не е първият подобен инцидент. Веднага след като трасето беше открито в края на миналото лято, линейка заседна  също върху релсите. 

Супа с елда и спанак

https://www.24chasa.bg/Article/5361528

Супа с елда и спанак Здравословно ястие за началото на великденския пост Кой готви: В първия ден от Великденските пости Наталия Панчева ви предлага лесна и много полезна постна зеленчукова супа. Продукти: 500 г спанак, 6 с.л. олио, 3 стръка пресен лук, 1 морков, 2 домата, 1 с.л. брашно , 15-20 обезкостени натурални маслини, 1/2 ч.ч.

150 лева за лиценз, за да караш такси в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625699.html

150 лева за разрешение да се кара такси в София въвежда Столична община. Сумата е на автомобил, валидността на лиценза е 3 години.  Това сочи доклад за промени в наредбата, внесен в СОС от зам.-кмета Любомир Христов.  През октомври депутатите гласуваха, че таксиметровият превоз вече ще се извършва само след издаден лиценз, като приеха на промени в Закона за автомобилните превози. Така се слага край на практиката регистрирани превозвачи да преотстъпват лиценза си на водачи, които да возят за своя сметка.  Определената сума Христов мотивира с факта, че такситата не плащат "синя" и "зелена" зона за стоянките, определени им в районите за платено паркиране. Той се мотивира и с това, че в Столична община е внедрен софтуерен продукт "Система-регистър за издаване на разрешения за извършване на таксиметров превоз", за чието следгаранционно обслужване се правят допълнителни разходи. Въведена е и допълнителна защита на издаваните разрешения чрез 2D сигнатура за уникалност на документите, пише още Христов в предложението си до СОС.  За издаване на дубликат на лиценз, холограмен стикер и два броя светлоотразителни идентификационни номера за таксиметров превоз ще се плащат 90 лева. 

Мутрите на Ториното с договори за домакин, съветник по хранене и шофьори

http://petel.bg/Mutrite-na-Torinoto-s-dogovori-za-domakin--savetnik-po-hranene-i-shofori__148793

Снимка: bTV, архив Служителите на Ивайло Борисов-Ториното, когото барети, полицаи и данъчни погнаха след инцидента с боя на Околовръстнот...

Радан Кънев: Шефът на пътната агенция ще изгори

http://petel.bg/Radan-Kanev--SHefat-na-patnata-agentsiya-shhe-izgori__148794

„Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров ще изгори заради нередни обществени поръчки”, коментира в студиото на ...

Владо Мирчев ще води атаката на ФК Спартак до лятото

http://petel.bg/Vlado-Mirchev-shhe-vodi-atakata-na-FK-Spartak-do-lyatoto__148791

Нападателят Владислав Мирчев ще води атаката на ФК Спартак Вн до края на сезона. Той изгледа победата на варненци с 4:1 в Генерал Киселово, ...

Астрологът Преображенски: Най-лошият ден от годината ще е...

http://petel.bg/Astrologat-Preobrazhenski--Nay-loshiyat-den-ot-godinata-shhe-e---__148795

Седмицата започва кошмарно заради напрегнатите аспекти на Меркурий със Сатурн и Юпитер. В понеделник и вторник са възможни аварии в тран...

Дума с две букви, която ни пречи да забогатеем

http://petel.bg/Duma-s-dve-bukvi--koyato-ni-prechi-da-zabogateem__148796

Снимка: Булфото Всички искаме да сме богати, да прекарваме повече време със семейството, да ядем по-здравословно, да спестяваме и да инве...

Община Габрово се вслушва в исканията на хората от малките населени места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558984

"Община Габрово се вслушва в исканията на хората от малките населени места", казва в интервю за вестник "100 вести" с автор Минка Минчева секретарят от администарцията Полина Тихова. Почти половин година след местните избори продължват процедурите по администрирането на населените места в изпълнение на новия изборен закон, според който села с над 100 жители се обособиха като кметства. Това наложи присъединени досега към тях села да останат извън досегашните кметства и кметски наместничества. Каква е ситуацията по присъединяването им? Настъпилат...

Свлачище ограничава движението на пътя Мездра – Зверино

http://pik.bg/свлачище-ограничава-движението-на-пътя-мездра-–-зверино-news501224.html

Свлачище ограничава движението на пътя Мездра – Зверино

Затруднено е движението по път II-16 Мездра-Зверино, при втория тунел между Лютидол и Черепиш, поради срутена скална маса, предупреждават от АПИ. Т

рафикът се извършва двупосочно в едното платно. Водачите да се движат с повишено внимание.

По какъв начин да държим парите си в портфейла, за да се увеличават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265517_%D0%9F%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1

 Попитали Айнщайн защо имаше подкова на вратата си, след като не вярва в поверия. “Защото поверията работят, без значение дали аз вярвам в тях или не.”Има някои неща, които работят. Не е ясно как, но те работят … Това се отнася само за пари в брой, защото парите в картата действат по други правила.
Правило едно.  След като получите пари – занесете ги всичките у дома. Не ги харчете по пътя. Ако искате да отидете на пазар, вземете необходимата сума от дома си или използвайте картата. Новите пари трябва да прекарат нощта у дома с останалата част от парите си, където обикновено ги държите.

Правило две.  Парите в портфейла трябва да лежат с лицевата си страна към вас в низходящ ред по отношение на стойността им, така че, когато отворите портфейла си големите стойности да са обърнати към вас. И не слагайте банкнотите с главата надолу. На вас ще ви е неприятно, ако сте с главата надолу. На тях също им е неприятно. 

Всеки човек има щастлив долар! И лев също.

Последните две цифри на банкнотата трябва да съответстват на последните две цифри от годината на раждането ви. Три – още по-добре. А в идеалния случай – всичките четири. Но такава банкнота не е лесно да се намери. Такава банкнота е ваш безценен паричен талисман. Тя не се харчи и не се дава на никого. Но има условие. Тя трябва да дойде при вас сам. Не може да обменяте с приятелите си, а ако сте касиер- също не може!

И последно. Парите не бива да се държат в пачки с нечетен брой банкноти. Те ще се скарат, и ще се разпръснат. Всеки трябва да си има двойка. По 50 също не бива да се държат.

Петър Стойчев стана световен шампион по плуване в ледени води

http://www.cross.bg/stoiichev-specheli-medal-1501522.html

/КРОСС/ Петър Стойчев спечели титла в дисциплината 400 метра свободен стил на Световното първенство по зимно плуване в Тюмен (Западен Сибир) в Русия. Многократният носител на световната купа по плувен маратон спечели и бронзов медал в плуването на 200 метра, предадоха информационните агенции. Температурата на водата по време на състезанието е била около нула градуса, а на въздуха - минус 11. Стойчев спечели златния медал в категория 40-44 години. Състезанието се проведе в изсечен в леда „басейн" на река Тура. Израсналият в Смолян Стойчев е световен шампион на 25 километра от 2011 година и 11-кратен носител на световната купа по плувен маратон. На Световното зимно първенство участват 1725 плувци от 42 нации. Повечето от дисциплините бяха спечелени от руснаци, които имат опит и са свикнали в тези условия. Малцина бяха състезателите от други нации, които успяха да грабнат златен медал.  

Археологът проф. Николай Овчаров по следите на тайнствена цивилизация в Индокитай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362225

Археологът проф. Николай Овчаров тръгна по следите на тайнствената цивилизация на кхмерите в Индокитай. Ето и разказа му от първо лице за изследователското начинание:
От няколко години планирам пътуване в необятните простори на полуостров Индокитай. Основната ми цел е тайнствената култура на Кхмерската империя – една от най-големите средновековни
Археологът проф. Николай Овчаров тръгна по следите на тайнствената цивилизация на кхмерите в Индокитай. Ето и разказа му от първо лице за изследователското начинание: От няколко години планирам пътуване в необятните простори на полуостров Индокитай. Основната ми цел е тайнствената култура на Кхмерската империя – една от най-големите средновековни

Северна Корея: Можем да изтрием Манхатън от лицето на земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265516_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0

 В КНДР заявиха, че могат да унищожат Манхатън, ако го ударят с водородна бомба. Такова изявление направиха севернокорейските учени. "Ако поставим нашата водородна бомба на муждуконтинетална балистична ракета и ударим Манхатън в Ню Йорк, то всички хора мигновенно ще умрат, а градът ще изгори до основи", казаха специалистите.
Освен това учените отбелязаха, че севернокорейският вариант на бомбата по размери превъзхожда даже разработките на СССР.

"Нашата водородна бомба е много по-голяма от тази, която бе създадена в Съветския съюз", поясниха те. 

Припомняме, че в последно време отношенията мужду Северна Корея и САЩ се влошиха рязко заради съвместните учения на Вашингтон и Сеул, които започнаха след многобройни провокации и заплахи от страна на Пхенян.

Избягали секс робини разказаха за джихадисткия контрол върху раждаемостта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265515_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0

 Избягала от плен 16-годишна девойка разказа на журналистите подробности от своето пребиваване в ръцете на терористите-ислямисти. Оказва се, че в "Ислямска държава" пленените жени са заставяни да приемат противозачатъчни средства. Целта е да може по-лесно да бъде осъществявана препродажбата им. Според нормите на средновековното ислямистко право, в случай на настъпване на бременност, жената не трябва да бъде насилвана и продавана свободно.
Както разказва момичето, тя е била продадена в робство на един от терористите от ИД и скоро след това нейният "стопанин" й донесъл няколко вида таблетки.

"Всеки ден трябваше да приемам една от таблетките. Когато те свършваха, той ги заменяше с нови. Когато ме продадоха на друг човек, отново трябваше да продължа да ги взимам", предава думите на пленницата изданието The New York Times.

Кореспондентите на изданието разговаряха по същата тема с още 37 избягали от ислямистите жени и те потвърдили, че терористите прибягват към подобен способ за контрол на раждаемостта. Журналистите научили, че джихадистите често карат своите пленници едновременно да използват различни видове контрацептиви. Ако все пак се получела нежелана бременност, то жените са били заставяни да извършат аборт. 

Пътна обстановка в страната - 14 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315654

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус‘‘:област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски – поради изграждане на колектор в разделителната ивица се ограничава движението в изпреварващата лента, движението на МПС се осъществява в активната лента.

Днес рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5361591

Днес рожден ден иматВалери Симеонов, депутат, председател на ПГ “Патриотичен фронт” Проф. д-р Петър Берон, биолог, бивш депутат, един от основателите на “Екогласност” Георги Петков, футболист Христо Маринов, световен и европейски шампион по борба Искрен Веселинов, депутат Предраг Пажин, бивш национал по футбол, 43 г. Светлозар Костов,

Откриха опаковани за доставка ракети в граждански полет от Сърбия

http://balkani.actualno.com/otkriha-opakovani-za-dostavka-raketi-v-grajdanski-polet-ot-syrbija-news_528545.html

Авиокомпанията „Еър Сърбия” потвърди, че в пътнически самолет на аерогарата в Белград е открита „пратка”, без да уточнява съдържанието – вероятно бойни ракети. "Потвърждаваме, че пратката, която пътува до далечен пункт, бе открита по-рано през деня на белградската аерогара благодарение на строгите мерки за контрол на сигурността". Авиокомпанията сътрудничи в разследването, безопасността и сигурността – основните приоритети на „Еър Сърбия”, заявява

Протест в Пазарджик заради убиец на пътя, излязъл под минимална гаранция

http://pazardjik.actualno.com/protest-v-pazardjik-zaradi-ubiec-na-pytja-izljazyl-pod-minimalna-garancija-news_528547.html

Протест в Пазарджик ще се проведе от 16:00 часа заради пуснат срещу гаранция от 3000 лева убиец на пътя. Става въпрос за 27-годишния Иван Янакиев, който в края на миналата година уби пешеходец с джипа си. Яанкиев е рецидивист на пътя. Младият мъж е санкциониран многократно заради различни нарушения, като шофиране под въздействието на наркотици, без книжка и с висока скорост. Протестираме срещу това, което правят депутатите – приемат глупави закони като тези дали да се къмпингува или не, а

Радан Кънев: Обиските в строителните фирми ще доведат до АПИ

http://politics.actualno.com/radan-kynev-obiskite-v-stroitelnite-firmi-shte-dovedat-do-api-news_528561.html

Първа точка на резолюцията е за излизане в опозиция и точка. Реформаторския блок е една коалиция, от която най-важната част винаги е била ДСБ и ще бъде. Тази коалиция трябва да намери своя път. Не виждам причина да правим ултиматуми. Всеки знае, че без ДСБ няма РБ. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев и допълни: „Това са факти в политиката, така че от тук нататък въпросът беше дали да го разрушим за един ден или не.“ Относно спрените обществено поръчки Кънев припомни, че &bd

"Хизбула" нанесе ракетен удар по база на "Ислямска държава"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265514_%22%D0%A5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B0%22+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%

 Шиитска организация „Хизбула“ е нанесла ракетен удар по база на терористите от „Ислямска държава“ (ИД) недалеч от ливано-сирийската граница, предадоха световните агенции. Ракетите са били изстреляни по позициите на терористите от планинския район Ел Каф близо до ливанския град Рас Баалбек.
Екстремистите от „Ислямска държава“ са претърпели загуби в жива сила и техника. 

Отбелязва се, че шиитските милиции на "Хизбула", чиито членове се борят в Сирия на страната на правителствената армия, за първи път използват ракетно оръжие срещу "Ислямска държава". 

Един от атентаторите-самоубийци в Анкара е жена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265513_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80

 В късния следобед в неделя центърът на турската столица Анкара беше разтърсен от мощна експлозия. Взривът беше причинен от автомобил, пълен с експлозиви, взривен в близост до площад Кизилай, в сърцето на Анкара около 18,45 местно време. По последни данни най-малко 34 души са убити, а 125 – ранени при бомбения атентат. Състоянието на 19 от пострадалите е сериозно. Атаката беше извършена в близост до спирка на градски транспорт и до парк Гювен.
Наблизо се намира и един от офисите на премиера на Турция. Полицията евакуира мястото на взрива в случай, че прогърми втора експлозия. Ранените са откарани в болници в града. Напълно е изгорял един от автобусите на градския транспорт и още няколко автомобила. Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу свика извънредно заседание на съвета за сигурност на страната във връзка с терористичния акт в Анкара.

Полицията съобщи, че един от атентаторите е жена.

Взривът е третият, който разтърсва Анкара, за по-малко от шест месеца. Това подхранва опасенията, че Турция, която има обща граница със Сирия и е обхваната от вътрешен конфликт с кюрдските милиции, се превръща в опасно нестабилна.

Турция се превърна в обект на терористични атаки заради нестабилност в региона през последните години, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара след мощната експлозия, предаде CNN Turk, цитирана от "Фокус". По думите на президента, страната е решена да се бори срещу тероризма.

„Турция няма да се откаже от правото си на самозащита и няма да спре борбата срещу тероризма“, каза той. Ердоган изрази съболезнованията си към опечалените семейства и пожела на ранените бързо възстановяване.

Президентът на Турция отбеляза, че терористите търпят поражение в борбата с турските сили за сигурност и по тази причина избират за цел на атаките си невинни хора.
 
Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат в турската столица и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ. 34 души загинаха, а 125 човека са ранени при кървавия атентат с кола бомба в центъра на Анкара.

Руският президент Владимир Путин решително осъди атентата в Анкара и изрази съболезнования на турския народ за големия брой жертви, предаде ТАСС, като цитира президентския прессекретар Дмитрий Песков.

"Владимир Путин най-решително осъжда безчовечния терористичен акт в Анкара. Президентът скърби за многото човешки жертви заедно с целия турски народ, който бе подложен на поредно нападение на терористи. Владимир Путин изказва дълбоки съболезнования на всички, които са загубили роднини и близки и пожелава бързо оздравяване на ранените", добави говорителят на Кремъл.

Франция е солидарна с турския народ след трагичното терористичното нападение в Анкара и се обявява за засилване на борбата срещу тероризма в световен мащаб. Това изявление беше направено от президента на републиката Франсоа Оланд.

САЩ също осъждат терористичното нападение, случило се в неделя в турската столица Анкара, в което, според сведенията, са убити 34 души, гласи изявление, разпространено от говорителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

Британският премиер Дейвид Камерън е потресен от днешните терористични атаки в турската столица и споделя болката на жертвите в тези събития. Това заяви ръководителят на британското правителството в социалната мрежа „Туитър“.

Все още никоя организация не е поела отговорност за нападението. Източник в турските сили за сигурност заяви, че първоначалните резултати сочат, че атаката е извършена от кюрдската групировка ПКК или от свързана с нея група. Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) на Турция осъжда терористичната атака в Анкара, гласи изявление на пресслужбата на ДПН.

Силен вятър и ниски температури ни очакват днес, валежите спират

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362191

Валежите днес постепенно ще спират. В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. След обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява.
Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Температурите ще се понижават и минималните ще са
Валежите днес постепенно ще спират. В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. След обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Температурите ще се понижават и минималните ще са

От днес започват 7 седмици на големи изпитания за духа и тялото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265512_%D0%9E%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+7+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1

 Великденският пост /тази година от 14 март до 30 април/ е най-строгият и продължителен в цялата година - време за усърдна молитва и покаяние, с които да се измоли прошка за греховете. Той напомня за 40-дневното гладуване на Христос в пустинята. Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха. Постът е съставен от две части – Светата Четиридесетница и после Страстната седмица.
Великият пост е най-важният и най-продължителният от многодневните пости.Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече тези от животински произход/ не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата. Постенето не се афишира, това е решение, което човек взима доброволно, а не /или поне не би трябвало да бъде/ принудително. По време на пост унилите и скръбни изражения са неуместни. Когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

По време на пост, човек трябва да се въздържа и от сексуални контакти. Смята се, че децата, заченати по време на пост, също носят отговорност за невъздържанието на родителите си. Те често страдат от наследствени и хронични заболявания и има проблеми с възпитанието им, поради тяхната несдържаност и своеволие.

Великият пост е време за молитви и покаяние. Подготовката за него започва три седмици по-рано, като през това време в църквата се четат съответните текстове /през първата седмица - за бирника и фарисея, през втората - притчата за блудния син, през третата - текстове за Страшния съд/.

През втората седмица народът отбелязва Месни заговезни. На трапезата се поднасят месни ястия - кокошка, свинско с варива; след това до края на Великденския пост е забранено да се яде месо. Третата седмица завършва със Сирни Заговезни и обичая Прошка, без който не може да се започне заговяването /въздържанието от храни с животински произход/. На Сирни заговезни се консумират млечни храни и яйца. Обичаят изисква да се поднесат баница със сирене, мляко с ориз, варени яйца, бяла халва с орехови ядки, риба.

По време на поста всяка седмица е посветена на някакво събитие или личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние:

- През първата от Великденския пост ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон. През царуването на византийския император Юлиан Отстъпника, светецът се явил насън на епископа на Антиохия и го предупредил, че нечестивият владетел е наредил да се наръсят продуктите на пазара с кръв от идоложертвени животни. За да не съгрешат християните, през цялата седмица не трябвало да купуват нищо, а да се хранят само с варено жито.

- През втората седмица се чества св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата.

- Третата седмица е посветена на Св. Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя.

- Неделята от четвъртата седмица се посвещава на св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол.

- В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - преп. Мария Египетска, ярък пример за покаяние и обръщане на голям грешник.

- Съботата от шестата седмица (Лазаровден) е посветена на възкресението на Лазар, брат на Марта и Мария от Витания. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

- Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха. Според евангелията Месията влязъл в града на осел, а хората го посрещнали с почести като цар и разстлали пред него дрехите си и клонки от дърветата наблизо (няколко дни по-късно същите хора крещели: 'Разпни го!').

В различни текстове църквата отбелязва и възпява на този ден царската слава на влизащия в Ерусалим Христос, но загатва за неговото бъдещо страдание, смърт и възкресение. В църковното богослужение цветното клонче е символ на възкресението. Сутринта на празника свещениците освещават в църквата върбови клончета. Вярващите ги взимат и отнасят в домовете си за здраве.

Bulgaria tourism ministry extends deadline for public discussions on new Tourism Act

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265511_Bulgaria+tourism+ministry+extends+deadline+for+public+discussions+on+new+Tourism+Act

 Due to the high public interest and in order to find a balance among the proposals made, as well as to precise the separate texts, the public debate on the draft bill for amendments and supplements to the Tourism Act will be extended with two more weeks, until March 28, 2016. The deadline extension comes at the order of Bulgarian Minister of Tourism Nikolina Angelkova, the press office of the ministry announced. 

Up to the present moment, none of the proposed texts for amendments to the act is final. Proposals for amendments and supplements can still be filed on the following e-mail address: d.petrova@tourism.government.bg.
The team of the Ministry of Tourism undertakes the engagement to discuss every proposal made, as well as to continue the operational meetings with all the interested parties. 
Representatives of the NGOs will be invited over a meeting next week to discuss the camping rules provided in the new Tourism Act, as well as the fines for illegal camping and parking at the seaside. 

дъждът ще се примесва със сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558983

  В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. По-късно валежите ще спират, а след обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Температурите ще се понижават и минималните ще са между 1 и 6 градуса, максималните - между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месец март и ще се повишава. Над планините в сутрешните часове ще е облачно, с валежи от сняг. Пр...

Окончателният разпад

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/14/2721298_okonchatelniiat_razpad/?ref=rss


След местните избори водещите лица на олигархичния режим в България грееха победоносно, а нахалството им започна да се изплисква отвъд всякакви граници. След Нова година започнаха да гледат уплашено, усещайки внезапно и (за тях необяснимо) пропадане на почвата под краката си. Към Трифон Зарезан изпаднаха в паника, която към 8 март започна плавно да преминава към нескрит ужас.

С всяка своя следваща крачка паниката на корпулентните представители на модела #КОЙ разкрива още и още...

12 области с жълт код за силен вятър, морето ще е бурно

http://www.cross.bg/vyatur-silen-valezhite-1501508.html

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър е обявен за 12 области в страната - Русе, Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол, Бургас, Кърджали и Хасково. По Черноморието е обявен оранжев код зза силно вълнение и силен вятър над морето. Вятър от север-североизток ще е със скорост 17-20 м/с с пориви до 24 м/с. Вълнението ще е 4-5 бала. В Дунавския басейн и днес се очакват повишения на нивата на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом - горно течение, в резултат на валежите. Нивото на Дунав при Калафат-Видин е в зоната на "Защита от наводнение" по румънската система и слабо ще се понижава.За Искър до 15 март водните количества ще бъдат над средната многогодишна стойност. За Янтра и Русенски Лом нивата ще са над средните стойности. По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. До обяд валежите ще спрат, максималните температури ще са между 4° и 9°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месец март и ще се повишава. В сутрешните часове на много места все още ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. До обяд валежите ще спрат, а след обяд от север и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, в Източна България до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север. Максималните температури ще са между 4° и 9°

Democrats for Strong Bulgaria to remain in Reformist Bloc, but stay in opposition

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265510_Democrats+for+Strong+Bulgaria+to+remain+in+Reformist+Bloc%2C+but+stay+in+opposition

 Democrats for Strong Bulgaria (DSB) will remain member of the Reformist Bloc coalition but will also stay in opposition. 
The news broke at the XIV National Assembly of the DSB held in the capital city Sofia on Sunday,FOCUS News Agency journalist reported.
During the sitting the party adopted new rules of regulation. It confirmed its participation in the Reformist Bloc coalition, as well as its decision to stay outside the government and be oppositional party. 
The party chairperson and its leadership, on the other hand, were assigned with the task to hold negotiations on organisational unity and adopt new organisational structure. 
The DSB also upheld its platform of a modern rightist party. 
The sitting was also attended by representatives of the other parties within the Reformist Bloc – Bulgaria of the Citizens Movement, the Union of Democratic Forces, Freedom and Dignity People’s Party and BZNS. 

ГЕРБ победи в 6 села, БСП и ДПС с по 2 кмета

http://offnews.bg/news/n_1/n_625698.html

10 кмета бяха избрани на частичните местни избори вчера, в осем населени места предстои балотаж. ГЕРБ спечели в шест села, а БСП и ДПС в по две.  Кандидатите на ГЕРБ ще управляват в село Хвостяне, община Гърмен (Сейхан Ахмедов), в село Бачково, община Асеновград (Христо Калчев), в село Гостилица, Община Дряново (Надя Кукурякова), в село Въглен, община Аксаково (Георги Господинов), в село Долна Крушица, община Петрич (Митко Тилев) и село Крапчене, община Монтана (Илияна Трайкова), обобщи Фокус.  БСП спечели в село Козаревец, община Стара Загора (Димитрина Димитрова) и в село Медникарово, Община Гълъбово (Кирил Кабов). На първи тур кметове от ДПС станаха Ембие Хюсеин село Самокитка, община Кирково и Ердинч Мустанов в село Станянци, община Върбица. По неокончателна информация балотажи предстоят в селата Ново Железаре, община Хисаря, Станянци, община Върбица, Софрониево, община Мизия, Маломир, община Тунджа, Септемврийци, община Димово, Черничево, община Крумовград, община Гълъбово, Крушево, община Гърмен, Буковец, община Брусарци и Григорево, община Елин Пелин. Най-оспорвани бяха изборите на първи тур в Бачково, където кандидатът на ГЕРБ Христо Калчев спечели с 1 глас пред кандидата на БСП, и в Козаревец, където кандидатката на БСП, Димитрина Димитрова, спечели срещу кандидата на ГЕРБ с 3 гласа.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=315641

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 14 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

Leadership of Bulgarian Socialist Party held sitting

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265509_Leadership+of+Bulgarian+Socialist+Party+held+sitting

 National Council of the Bulgarian Socialist Party (BSP) hold a sitting on Sunday. During the meeting BSP Chairperson Mihail Mikov commented on burning political issues and the state of the party. The focus was put on the criticism at the ruling power.
“Ruling coalition’s flimsy construction faces more and more difficulties,” Mihail Mikov said speaking at the sitting.
Mr Mikov did not exclude the risk of new snap parliamentary elections.
“With our no confidence motion and the numerous arguments presented we proved government’s failure in the healthcare sector. The model of the current healthcare service in Bulgaria was established in 1999 and since then the number of the Bulgarian citizens has decreased by 2 million,” Mihail Mikov remarked. 
In his words, the quality of the healthcare in Bulgaria has seriously deteriorated and fewer and fewer Bulgarians have access to it.
“Let there be a discussion on the candidates on all levels but we should not allow this discussion distract the attention from the big issues that people expect us to solve,” said Mihail Mikov.
“We need stronger self-esteem. A self-esteem that is not built only on the 125-year history of the party but also on the fact that in the current political situation the BSP is the only party that can offer different development of the country,” the politician said further.
“It is time, there is critical mass, and we have to declare ourselves as the only alternative to the current government,” he commented further.
In his words, the BSP should establish a stronger position not only as an oppositional party but also as the alternative to the current status quo and government.
“It is time, there is critical mass, and we have to declare ourselves as the only alternative to the current government. This naturally turns us into the centre of alternative leftist policy which Bulgaria needs. We become the alternative of the neoliberal status quo, which is already denied in more and more countries in Europe and the world. That is why we need stronger mobilisation,” Mihail Mikov said.
“Suspension of public procurements is an indication that there is not enough money,” the politician pointed out.
“Suspension of productions at the verbal order of the prime minister builds on the doctrine for prime minister’s veto, which now entered into the real economy,” Mihail Mikov commented further. 
The BSP leader stressed that apart from being illegal, the suspension of the public procurements pointed at money deficit. 
“Halting the procedures aims at unburdening the state budget for this year because of the inability to service the debts under the stopped projects and applying propaganda effect as if the ties with the oligarchs, who are in the core of the current government, are broken,” Mihail Mikov said.

Bulgaria marked Sirni Zagovezni on Sunday

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265508_Bulgaria+marked+Sirni+Zagovezni+on+Sunday

 Bulgaria marked Sirni Zagovezni on Sunday. Sirni Zagovezni - the first Sunday before Lent, is celebrated seven weeks before Easter and it is always on Sunday. Other names of the religious holiday in Bulgaria are – Siropusna Nedelya, Proshka, Sornitsa.
The most important ritual on this day is to ask for forgiveness. 
The evening of this feast is spent with close relatives and friends. Until dinner time the custom for “begging forgiveness” has to be completed – the younger kiss the hands of the older people, asking and receiving forgiveness for their mistakes and insults during the year.
During the festive dinner there is another important custom called “hamkane” or “amkane”, which is performed with a peeled boiled egg, a piece of halva or coal, which is tied to a thread hanging from above. The thread is moved around in large circles and everyone around the festive table, especially the children, tries to catch it using only their mouth, no hands are allowed. 
Sirni Zagovezni also marks the beginning of the longest period of fasting – the Easter Fast.
In some parts of Bulgaria Sirni Zagovezni is also associated with the Kukeri tradition, in which men dressed like demons try to chase away the evil spirits.
On Sunday all eparchies with the Bulgarian Orthodox Church serviced solemn liturgies in the morning and solemn evening services.
“This is a holiday marking the transition from winter into spring. It is observed seven weeks before Easter. The traditions and customs connected with this religious holiday are connected with the transition,” Sashka Bizeranovo, ethnographer with the Regional Museum of History in the town of Vidin, said. 
“This day also sets the start of the longest period of fasting – the Easter Fast. On Sunday people may eat milk, cheese, eggs, and etc. for the last time before Easter. 
A compulsory meal at tonight’s festive table should be the banitsa [a traditional Bulgarian pasty meal, prepared by layering a mixture of whisked eggs and cheese between filo pastry, which is then baked in an oven]. 
Speaking of the Sirni Zagovezi table and meals, there is another important custom called “hamkane” or “amkane”. Another traditional meal is the rice pudding,” she commented further.
“Forgiveness is the other very important element of the Sirni Zagovezni. It is a bilateral act. One should ask and then give forgiveness. It is said that on this day everyone should forgive all the intentional and unintentional sins of one’s relatives and friends. People visit their homes and ask forgiveness, everyone should forgive so as to be forgiven. 
Another ritual done on this day is the ritual cleaning, which is one of the markers of the holiday. When there is a transition from one season to another there are such rituals connected with the cleaning of the house, killing the pest, setting fire,” the expert added.

Bulgaria President met with King Abdullah II

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265507_Bulgaria+President+met+with+King+Abdullah+II+

 President of the Republic of Bulgaria Rosen Plevneliev met with Abdullah II bin Al-Hussein, King of Jordan, during his official visit to the Hashemite Kingdom of Jordan on Sunday, the press centre of the President’s Office announced.
The two discussed the similar positions of Bulgaria and Jordan on important topical issues of regional and international aspect, as well as the preconditions for closer cooperation between the two countries. 
The Bulgarian President and the King of Jordan acknowledged that the long-term ties of trust and friendship were a good groundwork for activation of the bilateral political and trade-economic cooperation. 
Rosen Plevneliev and Abdullah II of Jordan exchanged opinions on issues of the international agenda, the situation in the Middle East and the Balkans as a result of the changed security environment in the region and the world. 
The two leaders declared themselves in support of the closer coordination of the efforts and more active exchange of information among the partners in the fight against extremism and radicalisation. 
During the talks they stressed on the key role of the Balkans in the tackling of the migration wave heading at Europe. 
The two officials also discussed the need of a pan-European approach and more serious role of the Middle East countries in coping with the migration crisis.
On Sunday President of the Republic of Bulgaria Rosen Plevneliev wason a working visit to the Hashemite Kingdom of Jordan.
Mr Plevneliev’s visit was connected with the meeting of state and government leaders of Southeast Europe and the Middle East, which is focused on extremism, migration and security in the region of Europe.
The participants in the meeting also discuss the current threats and the need of prevention in the fight against radicalisation.

Bulgaria PM commented on burning issues during entrepreneurship conference

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265506_Bulgaria+PM+commented+on+burning+issues+during+entrepreneurship+conference

 Bulgarian Prime Minister and leader of the mandate-holder Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) Boyko Borisov commented on burning issues before more than 130 representatives of the CEDB Entrepreneurs during a forum held in the town of Haskovo on Sunday. 
“Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) party has no competition in the right wind. We have taken a categorical course and we are following the right track. We enjoy the absolute support of our European-Atlantic partners. We will not look aside or backwards,” Mr Borisov remarked.
Mr Borisov called upon all entrepreneurs in Bulgaria to create working environment and make production that brings high GDP for the country.
“The interests are low and every well-arranged business can succeed in any field. Huge markets are open, especially in the food industry, stock-breeding, everywhere. I hope that this appeal will reach more entrepreneurs in Bulgaria,” the Bulgarian Prime Minister remarked. 
He added that he used to be concerned that the procedures under the national programme for energy efficiency of residential buildings started hesitantly.
“Now I am calm because I see how the blocks of flats turn into really bonny buildings. We have settlements where there are the applications are at 100%. Now, the interest is so high that we provided another billion for the programme. This is a present for the society. It costs nothing. However, no one talks about it,” Boyko Borisov commented further.
Mr Borisov also pointed out that the Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) party would not cede a point in terms of the electronic government. 
“We find important the water treatment plant, the subway and the rest of the projects, as much as the business and the people care about the electronic government. The same is valid for the electronic voting,” the Prime Minister remarked. 
According to him, the electronic identifier indeed eases people’s life because this is a second personal ID number, which can be used for everything. 
“You can travel, withdraw money in cash, get easier access to the administration. Either a fingerprint or iris recognition, we just have to select the best option,” Boyko Borisov said further.
Speaking at forum Me Borisov thanked everyone, who set to Greece to help at the refugee camps in our neighbouring country.
“I thank those, who sent food, water, tents for the defence and etc. On Monday we will send TIR trucks with food for Macedonia. This way we show our involvement and solidarity with the suffering of these people, we demonstrate humanity. 
The position of the European Council and what we always held firm to is that there is a need to have competitiveness for all counties thanks to the European solidarity. This is the only way to become a big European family,” the Bulgarian Prime Minister commented further. 
He added that this was the reason for his proposal to close the borders to be adopted.
“The migrants should pass only through the legal border checkpoints. Those, who escape from death, should be settled in a normal and humane manner. We spend hundreds of millions. We commission police officers at the border, which is very costly for our country, but indeed Bulgaria protects the border as an open Schengen border. After Mr Tsvetanov’s visit to Austria, we welcomed in Bulgaria the interior and defence ministers of Austria. They were impressed by Bulgaria’s good work,” Prime Minister Borisov remarked. 
He commented further that he hoped that the EU-Turkey agreement would be cleared out on Thursday and Friday. He added that no one talked in ultimatums. 
“I declared in a written form that the liberalisation of the visas for Turkey should be adopted along with the readmission agreement with Bulgaria, as well as with Greece. They should undertake all engagements that the Turkish prime minister undertook at the EU Council. We do not boycott anything but we want things to happen, so as to avoid tension,” Mr Borisov explained.
“You can lead a horse to water, but you can't make it drink,” Prime Minister Boyko Borisov said.
“When we are in a coalition with parties that support us, when one of them insists on something, at least half of the CEDB members should support it. Me personally, I am against the compulsory voting. Whoever wishes, can go and cast their vote – this is democracy. The measure was adopted by the parliament [at first reading] but when we insist on acts that are important for our programme, we should find support, too,” Mr Borisov explained.

5000 лева и социален асистент получават тризнаци в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558963

Родителите на новородените пловдивски тризнаци Самуил, Данаил и Емануил ще получат днес в Община Пловдив чек за еднократна помощ в размер 5000 лева. През миналата година по предложение на кмета Иван Тотев Общинският съвет прие решение за отпускане на средствата, както и социален асистент на заплата от общинския бюджет, който да съдейства на семейството до навършването на 2-годишна възраст на децата. Така Пловдив стана първият български град със специално внимание към родените в него тризнаци....

Задължително гласуване? Бива, но при условие че...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5361729

Българските депутати милеят за народа така, както и турчин не е милял

От години ратувам за това - гласуването да стане задължително. И ето, гласът ми беше чут - верно, засега на първо четене, но все пак... Гледам, че дори и тия, дето до оня ден твърдяха, че задължителните избори били дървено желязо, обърнаха палачинката.
Българските депутати милеят за народа така, както и турчин не е милял От години ратувам за това - гласуването да стане задължително. И ето, гласът ми беше чут - верно, засега на първо четене, но все пак... Гледам, че дори и тия, дето до оня ден твърдяха, че задължителните избори били дървено желязо, обърнаха палачинката.

След 3 г. дела пускат 65 нови рейса по 8 линии в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5361227

След 3 г. дела пускат 65 нови рейса по 8 линии в ПловдивСлед 3 години обжалвания и битки на различни инстанции пловдивчани ще се возят на 65 нови автобуса. Те тръгват до дни по 8 градски линии. "Подписваме договора с консорциум "Пътнически превози Пловдив", който спечели конкурса", потвърди зам.-кметът Златин Велев. В обединението участват "Автотранс 2000" на Димитър Чолаков, който в следващите 10 г.

Да подмлaдим черния си дроб

https://www.24chasa.bg/Article/5353002

Да подмлaдим черния си дробЧерният дроб не е от органите, които надуват сирената, когато не им е добре. Той страда мълчаливо, без да се оплаква, но пренася проблемите си върху всички системи в организма. Затова към черния си дроб трябва да се отнасяме много внимателно и да подпомагаме отговорната му работа. Още повече, че с възрастта, дори без странични фактори,

Рекорден брой наши зрелостници кандидатстват в чужди университети

http://petel.bg/Rekorden-broy-nashi-zrelostnitsi-kandidatstvat-v-chuzhdi-universiteti__148788

Снимка: bTV Рекорден брой български зрелостници кандидатстват в чужди университети тази година, отчитат консултантски агенции за образо...

История: Отнемат криминално бронза на Спартак! Медалите са връчени 16 години по-късно (снимки)

http://petel.bg/Istoriya--Otnemat-kriminalno-bronza-na-Spartak--Medalite-sa-vracheni-16-godini-po-kasno--snimki-__148789

На 2 юни 1984 година пламва един от най-големите скандали в родния футбол. Минути преди награждаването на първите три отбора в „А” група н...

Ето къде спират тока днес във Варна и региона

http://petel.bg/Eto-kade-spirat-toka-dnes-vav-Varna-i-regiona__148790

Извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия налага днес - 14 март да бъде спрян тока в няколко района на Варна...

Пет картини на Френсис Бейкън са били откраднати в Мадрид

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265505_+%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%81+%D0%91%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D1%8A%D0%BD+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0

 Пет картини на британския художник Френсис Бейкън на обща стойност над 30 милиона евро, са били откраднати от собственика им в Мадрид преди девет месеца, съобщава днес вестник El Pais.
Картините били притежание на 59-годишен мъж, чиято самоличност не е разкрита. Вестникът отбелязва, че мъжът е бил приятел художника, който му е завещал платната.
Кражбата е била извършена в един от богатите квартали в центъра на испанската столица след неутрализиране на алармената система.

Седмицата започва с валежи, а на места ще прехвърча сняг

http://pik.bg/седмицата-започва-с-валежи-а-на-места-ще-прехвърча-сняг-news501212.html

Седмицата започва с валежи, а на места ще прехвърча сняг

През нощта и в сутрешните часове валежите продължават в югозападната половина от страната. В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг.

По-късно валежите ще спират, а след обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабва и ще се ориентира от север.

Температурите ще се понижават и минималните ще са между 1° и 6°, максималните - между 4° и 9°. 

Три статуетки на Буда бяха продадени на търг във Франция за над 6,2 млн. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265504_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%

 Комплект от три скулптури на Буда от китайската династия от 15 век Мин бяха продадени на търг във Франция в събота за над 6,2 млн. евро, което над 10 пъти първоначално очакваната цена, предаде AFP, позовавайки се на организаторите. Колекционер от Азия купи и трите позлатени бронзови статуетки, за които беше прогнозирано да се продадат за между 400 и 600 хиляди евро. 
Трите статуетки бяха предложени за продажба заедно с други експонати от частна колекция, събрана в Китай и Тибет през 1910-1925 г. 

14 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=315629

Събития 1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи в случай, че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град на маите Тайясил е завладян от испанския конкистадор Мартин де Урсуа.

Източват превантивно всички язовири в страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265503_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D1%81

 

Заповед налага 70% намаляване на водния обем

Нивото на абсолютно всички язовири в България трябва да се снижи. Това предвижда заповед за 70% намаляване на водния обем на водоемите в страната. Нареждането е на директора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и вече е в сила. За това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред „Монитор”. Официално към ведомството фигурират 3000 язовира, но всъщност никой в България не може да каже колко са точно, каза той. Има съоръжения, които не са декларирани като такива, както и други, за които отдавна не се знае кой е собственикът им. Заповедта е пратена до всички областни управители, които трябва да подават информация за язовирите, но се изпълнявала с различна скорост, стана ясно от думите на Лукарски.

Милиони поискаха оставката на Дилма Русеф в безпрецедентни протести

http://america.actualno.com/milioni-poiskaha-ostavkata-na-dilma-rusef-v-bezprecedentni-protesti-news_528543.html

Протестните акции с искане на оставката на президента на Бразилия Дилма Русеф привлякоха рекорден брой участници, предаде БГНЕС. По неокончателни данни на военната полиция в 260 града в страната на улицата излязоха 3,1 милиона души. Според организаторите на протестите в тях са участвали 6,5 милиона души. Не са отразени участниците в няколко от по-малките населени места, в които демонстрациите завършиха късно вечерта, бразилско време. Очевидно е, че протестите на 13 март са най-масовите не само

Хората на Ториното - домакини и съветници по храненето, с 210 лв. заплата

http://crime.actualno.com/horata-na-torinoto---domakini-i-syvetnici-po-hraneneto-s-210-lv-zaplata-news_528556.html

Служителите на нашумелия Ивайло Борисов-Ториното имат граждански договори и не са охранители по договор. По някои от договорите става въпрос за „финес инструктори и съветници по хранене”. Например арестуваният за побоя на Околовръстното Христо Христов е „домакин”. Общото между договорите е, че всички изтичат на 1 март, а заплащането е 210 лева – за почасова работа. Това е резултатът от журналистическо разследване. Гражданският договор не трябва задължително да се д

Верижна катастрофа с близо 100 автомобила затвори магистрала в САЩ

http://america.actualno.com/verijna-katastrofa-s-blizo-100-avtomobila-zatvori-magistrala-v-sasht-news_528544.html

Най-малко 20 души бяха ранени в резултат на голяма верижна катастрофа в американския щат Северна Каролина, съобщи Ей Би Си. Серията пътни инциденти с участието на 94 автомобила, стана на магистралата край град Греъм в централната част на щата. Първата катастрофа, предизвикана по все още неясни причини, е последвана от многобройни следващи сблъсъци. Няколкокилометрова тапа задръсти магистралата. Местните медии призоваха шофьорите да използват обходни пътища. Снимка: архив

Москва се отказва от френските двигатели за Sukhoi Superjet 100

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265502_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB

 Москва е на път да се откаже да монтира на пътническите самолети Sukhoi Superjet 100 двигателите, произвеждани съвместно с фирмата PowerJet, съобщава „Прайм”. Идеята се лансира за втори път след август миналата година от вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин. Намерението е импортните мотори да бъдат замени от руските ПД-14, които сега се разработват и трябва да бъдат внедрени в производство в авиозаводите в Перм.

PowerJet е съвместно дружество на френската компания Snecma и руското научно-производствено обединение „Сатурн”. Смесената фирма се занимава с производството на двигателите SaM146, по френска технология и с вносни части.

Разработката на Sukhoi Superjet 100 е дело на ЗАО „Граждански самолети Сухой“ с чуждестранен капитал и техническата помощ на Boeing. Авиониката е разработена от френската компания Thales, системата за управление е Liebherr, двигателят - PowerJet.

Проектиран е в 2 варианта - за превоз на 75 и на 95 пасажери на разстояние до 4400 км. Новият самолет трябва да да замени вече остарелите „Ту-134“ и „Як-42“.

Нови тапи в София заради строежа на метрото

http://pik.bg/нови-тапи-в-софия-заради-строежа-на-метрото-news501210.html

Нови тапи в София заради строежа на метрото

Нови тапи заради строежа на метрото очакват шофьорите в София тази седмица. Заради изграждането на третия лъч се въвеждат промени в движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий". От сряда се променя маршрутът на трамвай №6 за две години. Столична община ще разкрие и две допълнителни автобусни линии. Оттам обясниха, че промените в движението се налагат заради обособяването на строителна площадка в тунела на НДК. Тя ще се намира в участъка от входа му при "Цар Петър" до изхода му при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Строежът на третия лъч на метрото е ключов проект на Столична община за 2016 година. Заложени са 200 млн. лева, с които стартира изграждането му от Малък градски театър зад канала до "Овча купел".

- Забранява се влизането по ул. "Хан Крум" - от бул. "Патриарх Евтимий" на 15 м в посока ул. "Цар Иван Шишман".

- Забранява се движението и в протежение на 30 метра в дясната лента на бул. "Патриарх Евтимий".
- Трамвай №6: от "Обеля 2" до кръстовище бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев" - бул. "Витоша", надясно по бул. "Витоша" до трамвайното обръщателно ухо в жк "Иван Вазов", двупосочно.
- Временна автобусна линия №6-ТМ1: по бул. "Витоша" от ул. "Краище", наляво по бул. "Арсеналски", наляво по бул. "Черни връх", наляво по бул. "България", бул. "Пенчо Славейков" и наляво по бул. "Витоша".
- Временна автобусна линия №6-ТМ2: по бул. "Витоша" от ул. "Краище", надясно по бул. "Пенчо Славейков", по бул. "България", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Арсеналски" и надясно по бул. "Витоша".

 

 

 

"Стандарт"

Англичаните търсят поляни за кемпери и каравани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265501_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%B

 Англичаните отново са на път да се завърнат и да се превърнат в „новите българи”. След като финансовата криза ги удари, много от тях продадоха или направо зарязаха българските си къщи и имоти и се прибраха в родината си. На тяхно място в бившите им основно ремонтирани и снабдени с всички екстри имоти се настаниха заможни българи, които ги превърнаха в летни резиденции или ги пуснаха като къщи за гости. От известно време обаче се наблюдавал един нов интерес от страна на британците към имоти в търновските села. Този път обаче чужденците търсели да купуват не къщи, а само празни места: дворове, ливади и поляни, както във, така и извън селото. На селските кметове те обяснили, че не им трябва къща, защото пътуват и къмпингуват в кемпери и каравани. Трябвало им само малко местенце, където да спрат превозните си средства и да се установят. Освен това цените на празните парцели и дворни места били няколко пъти по-евтини от тези на една къща, пък макар и стара и порутена. След като през последните яколко години, отново заради световната криза цените на селските къщи претърпяха един срив и достигнаха четирицифрени суми в лева, то от миналата година вече отново започва да се наблюдава един ръст. За сметка на тях празните парцели, поляни и ливади си остават евтини и в някои по-отдалечени и непривлекателни села в Балкана може да се купят трицифрени суми. В някои от сайтовете за недвижими имоти цените на парцели от по около един декар в села на десетина километра от град Елена започват от 1000 лв. и стигат до 3-4 хил. евро. Не на последно място празният парцел не изисква и почти никакви средства и харчове за поддръжката му. В най-лошия случай е необходима само една дървена ограда, но и без нея спокойно може, обяснявали „новите българи”.

Британците, търсещи такива парцели споделят също, че те дори предпочитат местата да бъдат извън селата, далеч от шума и от други хора, сред природата. Наличието на гора, река или някакви природни красоти и забележителности били предимство при оглеждането и избирането на имота.

Наред с втората вълна англичани, които са на път да се завърнат в България, интерес към имоти търновско проявявали и руснаци и все повече румънци. Това е и причината някои от агенциите за недвижими имоти във Велико Търново да обявят, че търсят брокери с разговорен румънски език. Северните ни съседи обаче, били по-придирчиви и използвали и най-малкото разминаване между обявеното в офертата и реалното състояние на имота за да се пазарят с часове за смъкване на цената. За разлика от тях братушките не били толкова взискателни. Те просто искали да си вложат парите в нещо сигурно.

Соцпленумът забрани компроматите в кампанията за лидер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265500_%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%

 Националният съвет на БСП изрично забрани дискредитирането в партиен и личностен план в кампанията за лидер на Столетницата. В правилата за провеждане на агитацията изрично е записано също, че тя трябва да е с коректен тон. За първи път правилата за избор на национални органи на БСП на 49-ия партиен конгрес бяха вписани в отделен документ. Те гарантират откритост, публичност и равнопоставеност, както по отношение на дискусиите по политическите въпроси в конференциите и общите събрания на общинските, районните и градските организации, така и относно направените предложения за местните и национални партийни органи.

Започва най-дългият и строг пост - Великият

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zapochva-naj-dylgiiat-i-strog-post-velikiiat-6051274

Седем седмици преди Великден започват постите, а подготовката за тях започва три седмици по-рано. Хората с хронични проблеми, малките деца и бременните не трябва да постят

Цветанов: Никой не иска предсрочни избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265499_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1

 „Мнозина говорят за предрочни избори, но никой не ги иска. Ние няма да поставим партийните пред националните интереси!Не можем да си позволим изпадане на страната в едно тримесечна апатия!“. Това заяви на среща с актива на ГЕРБ в Старозагорска област зам.-шефът на партията Цветан Цветанов. Той категорично отхвърли възможността за предсрачни парламентарни избори, като уточни, че в момента най-голяма полза от подобно развитие има ГЕРБ, но никога няма да ги предизвика.

„Твърденията от страна на някои наши коалициоинни партньори, че имам разногласия с вицепремиера Бъчварова е една добра опорна точка за човек, който държи да бъде забелязан. Изричаш една лъжа и я повтаряш многократно, за да бъдат задавани въпроси от медиите.Тезата е несъстоятелна, моите отговорности като председател на парламентарната група са много по-големи. Учуден съм , че някои хора, например от ДСБ, хем стоят в изпълнителната власт хем твърдят, че са опозиция“, заяви още Цветанов.

Той призна, че за да формират стабилно парламентарно мнозинство се налага да бъдат правени много компромиси в различни посоки. Сред тях Цветанов посочи и приетото на първо четене задължително участие в изборите. Предложението е на Патриотичния фронт, припомни той, приети са 11 от общо 14-те предложения за промени в Изборния кодекс, от ГЕРБ очаквали обратен жест за други закони.

„Поели сме определен ангажимент пред избирателите и не можем да си позволим навлизането в една политически опасна за страната спирала.

При потенциалните заплахи от бежанския поток, при политическа нестабилност в съседни държави това ще има твърде тежки последствия както за общините и регионите така и за страната като цяло!“, настоя Цветанов, но отказа да заяви личното си отношение към темата за задължителното гласуване.

Съдът гледа 3 споразумения, с които Сидеров се признава за виновен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558980

Софийски градски съд ще заседава по три споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен за хулигански прояви. И трите случая, за които Сидеров безпрецедентно признава вина, бяха съпътствани от шумни скандали. Сидеров се призна за виновен по три обвинения срещу него Най-далечният от тях е масов бой по време на митинг на "Атака" в Батак през 2011 г., който съвпаднал с честванията, посветени на Априлската епопея. Според разкази на очевидци по време на детски концерт ...

МДПС-Кърджали номинира Доган за лидер на ДПС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265498_%D0%9C%D0%94%D0%9F%D0%A1-%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B

 Всичките седем общински структури на младежкото ДПС в Кърджали номинираха почетния председател на формацията Ахмед Доган за лидер на партията. Това стана на отчетно-изборна конференция на областната младежка организация, на която за неин председател бе преизбран досегашният й шеф - Байрам Байрам. Другият номиниран бе Беркант Барзат. Гости на форума бяха Илхан Кючюк - лидер на МДПС, Неджми Али-евродепутат, народни представители и областният председател на ДПС-Кърджали Хасан Азис.

ДПС Враца стои плътно зад Ахмед Доган. Това стана ясно и на отчетно изборната конференция, на която Борислав Банчев бе преизбран за председател на областната структура за четвърти път. „През последните години Северозападът беше бяло петно в картата на ДПС, но вече и трите области имат над 20 000 гласа. Сега имаме един народен представител от Враца, но с отбора, който имаме в областта, ще се борим и за втори депутат от този регион“, каза съпредседателят на партията Рушен Риза. Според депутата Айхан Етем, избран с врачанската листа, ДПС ще е голямата изненада на следващите парламентарни избори в областта. Той е категоричен, че структурата на партията е стабилна, а резултатите се повишават с всеки изминал избор.
„На национално ниво е ясно – лидерът на ДПС е един и това е Ахмед Доган. В последните дни се коментира дали той ще се върне начело или не. Това е излишно, защото той никога не ни е напускал. Той е почетен председател и единствен лидер на ДПС. Врачанската структура стои плътно зад лидера на партията“, подчерта Айхан Етем. 

В събота пък, на проведените областни конференции във Видин, Велико Търново, Перник и Монтана делегатите не номинираха кандидати за председател на партията, защото се обединиха зад становището, че Доган е и остава лидер на ДПС.

Армията заряза 867 тона опасни боеприпаси

http://pik.bg/армията-заряза-867-тона-опасни-боеприпаси-news501209.html

Армията заряза 867 тона опасни боеприпаси

Министерството на отбраната стопира унищожаването на 867 тона артилерийски снаряди, авиационни бомби и други муниции. В началото на ноември военните обявиха спешна обществена поръчка, с която търсеха фирма, която да ликвидира опасните боеприпаси. За целта са предвидени 900 000 лв.

„Състоянието на боеприпасите е предпоставка за самовъзпламеняване. Възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места.“ Това беше записано в мотивите за обявяването на бързата процедура.

 Две фирми са подали заявление за унищожаване на боеприпасите - консорциум „МПИ ЕООД и Делев и Делев ЕООД“ и „Експал България“ АД, съобщиха от военното министерство. До момента фирмите не са получили никакви писма с уведомления от страна на министерството. Участниците твърдят, че са подали изрядни документи за участие в процедурата.

Като цяло в складовете на армията има 4734 тона опасни боеприпаси. За тях се предвижда да бъдат отпуснати около 10 млн. лв., а унищожаването да бъде извършено през следващите три години.

Фирмите, които участват в процедурата, могат да разчитат да използват за унищожаване на бомбите и полигоните на Сухопътни войски „Сливница“ и „Корен“.

В обществената поръчка е включен за първи път „Пакт за почтеност“, който трябва да бъде подписан от МО и участниците в конкурса. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.

 

 

 

"Труд"

Терористи разстреляха мирни граждани на плаж в Кот д'Ивоар - 22 трупа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265497_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%

 Четиринайсет цивилни, двама войници и шестима нападатели бяха убити при атака в курортния град Гран Басам в Кот д'Ивоар, заяви президентът Аласан Уатара, цитиран от АП.

"Шестима нападатели пристигнаха на плажа в Басам следобед . . . За съжаление, имаме убити 14 цивилни и двама войници от специалните сили", каза Уатара при посещение на мястото. Шестимата нападатели също бяха убити, заяви той.
 
Служител от силите за сигурност каза, че сред жертвите има четирима европейци. Френското външно министерство заяви, че при нападението е убит един французин.
Организацията СИТЕ, която наблюдава дейността на джихадистки групи в интернет, заяви, че Ал Кайда в ислямския Магреб е поела отговорност за нападението.
Групировката е съобщила в интернет, че трима нейни "герои" са успели да щурмуват курорта.

Избирателите наказаха Меркел и партията й на вота в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265496_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%

 Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел губят в две от трите провинции на днешните местни избори, съобщиха световните агенции, като се позоваха на данни от екзит пол.

Според оповестените от телевизия Цет Де Еф данни евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", която се противопоставя на миграционната политика на Меркел, влиза в парламентите на трите провинции - Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.

Християндемократите остават най-голямата партия в Саксония-Анхалт, като побеждават с 30,5 процента от гласовете. "Алтернатива за Германия" се нарежда като втора по популярност политическа сила в провинцията с 21,5 процента от гласовете, изпреварвайки социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел във федералното правителство. Партията "Левите" печели 16,5 процента, а Зелените и свободните демократи - по 5 на сто.

Зелените се нареждат на първо място в Баден-Вюртемберг с 32,5 процента от гласовете, изпреварвайки християндемократите, които печелят 27,5 процента. Социалдемократите събират около 13 процента, "Алтернатива за Германия" - 12,5 процента, свободните демократи - 8 процента, а "Левите" - 3 процента и не влизат в местния парламент.

Социалдемократите печелят в Райнланд-Пфалц с 37 процента от гласовете, християндемократите събират 33 процента, "Алтернатива за Германия" - 10 процента, свободните демократи - 6,5 процента, а Зелените - 5 процента. Партията "Левите" не преминава 5-процентовата бариера.

В нито една от трите провинции действащите коалиции не събират необходимото мнозинство.

Изборите от т.нар. супернеделя са смятани за важна проверка за отношението на гласоподавателите към начина, по който Меркел се справя с бежанската криза.

Резултатите означават, че "Алтернатива за Германия" вече ще има представители в половината от 16-те провинциални парламента, което я поставя в положение да влезе в Бундестага на националните избори през 2017 г., отбелязва ДПА.

Независимо резултатите от неделния вот канцлерката Меркел ще продължи да управлява в Берлин. Тя ще запази и председателското си място в ХДС. За младата надежда на консерваторите Юлия Кльокнер кариерата в правителството остава далечна перспектива. Даже прекалено далечна. След слабия резултат на нейната партия на тези избори водещата кандидатка на ХДС в Райнланд-Пфалц ще трябва още да почака. Ако въобще е имала амбиции да наследи Меркел, както твърдяха някои наблюдатели. Резултатите от изборите не са изненада, коментира "Дойче веле". Истинско чудо щеше да бъде, ако ХДС беше запазил позициите си - прекалено големи са резервите на германците към бежанската политика на правителството. Но тази политика не се води само от Меркел. Защитава я и коалиционният ѝ партньор от Социалдемократическата партия, която е вторият голям губещ на тези избори. А действията на правителството, свързани с бежанците, се стоварват с пълна сила върху всичките 16 германски провинции. Така че тези избори бяха първата възможност на хората да изразят отношението си към бежанската политика. В този смисъл резултатите от тях са представителна извадка за настроенията на избирателите. И бяха напълно очаквани.

Единственият печеливш се нарича "Алтернатива за Германия". Ако не беше бежанската криза, тази партия изобщо нямаше да бъде фактор на тези избори - вероятно дори не би прескочила 5-процентната бариера. А сега не само влиза в местните парламенти в три федерални провинции - "Алтернативата" дори избори двуцифрен изборен резултат. Този свой триумф обаче тази партия не дължи нито на някакви изключителни качества, нито пък на лидерски умения. Точно обратното: само допреди една година враждуващите крила в партията се самоизяждаха, за да оцелеят, припомня "Дойче Веле".

Успехът на "Алтернатива за Германия" беше неизбежен. Но той може да се окаже полезен в една стабилна демокрация, каквато е германската. Сега другите политически субекти трябва да се отнесат сериозно към сигнала, който изпращат тези провинциални избори. Той е повече от заслужен предупредителен изстрел към политиците, водещи една противоречива и непопулярна политика. Да не забравяме, че сред критиците на Меркел са и двамата водещи кандидати на нейната партия в Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг - Юлия Кльокнер и Гидо Волф. Въпреки това на изборите те платиха сметката за нейната политика.

Съдът ще гледа споразуменията, с които Сидеров се признава за виновен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722335_sudut_shte_gleda_sporazumeniiata_s_koito_siderov_se/?ref=rss


Софийският градски съд ще разгледа трите споразумения, с които лидерът на "Атака" Волен Сидеров се признава за виновен по три дела водени срещу него. По едното за виновен се е признал и неговият съпартиец Десислав Чуколов.

Те са се споразумели по трите дела да му бъде наложено едно и също наказание - пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

По първото...

Прогноза за времето - 14 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315636

Заради очакван силен вятър жълт код е обявен днес във Варна, научи Moreto.net. Силен вятър от север-североизток 15-18, пориви 22-24 м/сек (7-8, пориви 9 бала по Бофорт). Вълнение на морето 4-5 бала. На вътре в морето ще духа силен североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек.

Атентат в сърцето на Анкара, над 30 мъртви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265495_%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+30+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8+

 Поне 34 души загинаха, а над 125 бяха ранени при кървав атентат в турската столица Анкара. Нападението е извършено с кола бомба в оживен район в центъра на града. 25 от жертвите на нападението, сред които и един полицай, са загинали на място. Всички пострадали са откарани в болници в града, мнозина от тях са в тежко състояние. Районът на произшествието е отцепен. Изпратени са голям брой екипи от отдел "Антитерор" в полицията, които разследват атентата.

Мощната експлозия е разтърсила площад "Ататюрк" в 18.45 часа местно време. В района се намират метростанция и спирки на много автобуси. Валията на града потвърди броя на жертвите и ранените. Все още няма официално изявление от страна на властите, което да осветли терористичния акт, но в същото време и никой не е поел отговорност за него. Служител на силите са сигурност, цитиран от Ройтерс, заяви, че първоначални данни предполагат, че Кюрдската работническа партия (ПКК) или свързана с нея група е отговорна за нападението.

Бе въведена забрана за изнасяне на информация половин час след атентата. Преди това журналисти от мястото на събитието съобщиха за взривена кола бомба. Все още не е ясно дали става въпрос за самоубийствен атентат с кола бомба, подобно на нападението срещу военен конвой през февруари, или за паркиран автомобил с експлозиви, задействан от разстояние.

Мястото на взрива е символично - то е близо до Министерския съвет и дирекцията на полицията. При експлозията са изпочупени прозорците на околни сгради.

 

Въпрос, който се задава след всяка убийствена терористична атака, е дали има луфт в сигурността и работата на службите, въпреки че мерките в столицата и стратегическите обекти са драстично заселени през последните няколко месеца. Това е трети атентат в турската столица в последните шест месеца.

На 17 февруари в сърцето на Анкара бе взривена кола бомба, насочена срещу военни. Тогава загинаха 29 души, а десетки бяха ранени. Два дни по-късно отговорност за атентата поеха "Ястребите на Кюрдистан" - младежкото военно крило, свързано с ПКК.

На 10 октомври миналата година при самоубийствени нападения по време демонстрация за мир бяха убити 103 души, а десетки други бяха ранени. Тогава в множеството се взривиха двама джихадисти - единият сириец, а другият турчин от местната клетка на "Ислямска държава".

Продадоха най-малката кола на търг (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558981

Най-малката кола в света - Peel P50, бе продадена за 160 000 долара на търг за класически автомобили през уикенда. Оценката на колата бе между 75 000 и 100 000 долара. Peel P50 е триколесно возило с една врата, един фар и една чистачка. Британската компания Peel Engineering произвежда автомобила между 1962 и 1965 година. Тогава той е бил рекламиран като „градска кола за един човек и пазарска чанта". Преди повече от половин век на пазара излизат 50 автомобила Peel P50. През 2010 година Peel P50 е включен в Книгата на рекордите Гинес като най-мал...

15-годишен печели 250 000 долара в състезание за дронове (видео)

http://petel.bg/15-godishen-pecheli-250-000-dolara-v-sastezanie-za-dronove--video-__148783

В Дубай се проведе международно състезание с дронове. Според организаторите, това е най-голямата надпревара по рода си в историята, съобщ...

Силен вятър затвори пристанището във Варна

http://petel.bg/Silen-vyatar-zatvori-pristanishheto-vav-Varna__148784

Илюстрация: Булфото Временно ограничение на трафика на кораби е въведено в района на пристанището във Варна, съобщиха от Дирекция "Ръко...

Нахлува студен фронт с много сняг! Ето какво време ни очаква следващите дни

http://petel.bg/Nahluva-studen-front-s-mnogo-snyag--Eto-kakvo-vreme-ni-ochakva-sledvashhite-dni__148785

Снимка: Булфото Студен фронт с много сняг и виелици обхваща страната. Още от неделя температурите рязко ще се понижат в южните райони, а ...

Вижте резултати и класирания в "А", "Б" и Североизточна "В" група

http://petel.bg/Vizhte-rezultati-i-klasiraniya-v-A--B-i-Severoiztochna-V-grupa__148786

Снимка: Булфото, архив "А" група, XX кръг: Монтана – Локомотив 0:1, Лудогорец – Славия 3:1, Ботев - Черно море 3:1, Левски – Пирин 3:1, Берое поч...

Обсъждат тежки санкции за шофиране в насрещното

http://petel.bg/Obsazhdat-tezhki-sanktsii-za-shofirane-v-nasreshhnoto__148787

Тежки санкции при шофиране в насрещното платно и организиране на гонки. Това са част от предложенията за законодателни промени, които ще ...

Сред загиналите в атентата в Анкара са двама терористи

http://asia.actualno.com/sred-zaginalite-v-atentata-v-ankara-sa-dvama-teroristi-news_528546.html

По данни на турските власти един или двама от загиналите са терористите, които са взривили колата, натъпкана с експлозиви, причинила смъртта на 34 души и ранила 125 души. 19 от тях са в тежко състояние. Вчера Reuters съобщи, че вероятният организатор на терористичната атака е ПКК, Работническа партия на Кюрдистан или техни поддръжници са отговорни за атентата. Това съобщи по предварителни данни агенция Reuters. Екстремистите от тази група и по-рано са използвали коли експлозиви за атентатите, п

Жълт код за силен вятър е обявен за 12 области в страната

http://society.actualno.com/jylt-kod-za-silen-vjatyr-e-objaven-za-12-oblasti-v-stranata-news_528549.html

Жълт код за силен вятър е обявен за 12 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорологията и хидрологията при БАН. Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол, Бургас, Кърджали и Хасково. Ще духа силен североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек, пориви до 22-24 м/сек. По Черноморието е обявен оранжев код зза силно вълнение и силен вятър над морето. Вятър от север-североизток ще е със скорост 17-

В части от "Овча купел" и "Горубляне" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_625697.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в "Овча купел" и "Горубляне" днес, съобщиха от дружеството.  Заради ремонт на уличен водопровод на ул. "Народен герой" в кв. "Овча купел" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. по ул. "Любляна" от ул. "Народен герой", жилищна сграда на ул. "Любляна" №34-36. С понижено налягане на водата ще бъде районът по ул. "Народен герой", ул. "Проф. Михайло Паразчук", ул. "Иван Радоев", ул. "Маестро Кънев", ул. "Кукуряк", ул. 659, ул. 675, ул. "Крушовски връх", бул. "Президент Линкълн", бул. "Овча купел", ул. "Любляна". Подмяна на спирателен кран до бл. 41 в кв. "Горубляне" налага спиране на водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. на живеещите в блока. 

Поредно заседание по делото срещу Веселин Пенгезов

http://crime.actualno.com/poredno-zasedanie-po-deloto-sreshtu-veselin-pengezov-news_528542.html

Днес, 14 март, от 9.30 часа Софийският градски съд ще гледа делото срещу бившия председател на Апелативния съд (САС) Веселин Пенгезов. На заседанието се очаква да бъдат изслушани свидетелски показания, предаде БГНЕС. Бившият председател на Софийския апелативен съд е подсъдим заедно с още седем души за източване на европейски пари по Оперативна програма “Административен капацитет” и присвояване на средства от програмата през 2008 година. Освен Пенгезов подсъдими са и бившият ръковод

Микроб възпрепятства развитието на кариеса

http://health.actualno.com/mikrob-vyzprepjatstva-razvitieto-na-kariesa-news_528491.html

Биолози от САЩ са открили необичайни микроби в микрофлората на човешката уста, които сами могат да се борят с кариесните микроби, става ясно от статия, публикувана в сп. Applied and Environmental Microbiology. "Тези бактерии, разлагащи аргинин и други киселини, могат да станат "мишена" за терапии, подобни на пробиотиците за микрофлората на стомашно-чревния тракт. Ние можем да въведем пробиотик в организма на здраво дете или възрастен човек, които са предразположени към развитието на кариес. И д

Започват Великите пости

http://celebrate.actualno.com/zapochvat-velikite-posti-news_528552.html

От днес започват Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 1 май. Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене. 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята

Откриват специализиран кабинет по история в ВТУ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1558977

Специализиран кабинет по история ще бъде открит днес от 10 ч. в Ректората на Великотърновския университет. Семинар 316 е определен с ректорска заповед за специализиран кабинет по Нова и най-нова история на България. Той е обзаведен и оборудван с дарения на преподаватели, докторанти и студенти от катедрата, както и чрез проекти, финансирани по Наредба №9. В кабинета са експонирани фотографии, карти и артефакти от начал...

Полицаите – отново на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PL2TNVo10dA/

Полицаите отново излизат на протест. Причината е намеренията за орязване на социалните им придобивки. Тази вечер в Пловдив, Кърджали и Плевен служителите на реда ще протестират срещу готвените промени в Закона за МВР. Служителите на реда в Пловдив се готвят след 18:30 ч. да направят флашмоб на кръстовището на “Чифте баня”. За утре в Пловдив са насрочили шествие по улиците “Райко Даскалов” и “Княз Александър Първи”.

Основното им недоволство е срещу орязването на отпуските и други социални привилегии.
Преди дни протести имаше и във Варна и Бургас. По данни на синдикатите обаче резултат засега няма.
Очакванията на синдикалистите са в протестните шествия освен служители на МВР, да се включат от Гранична полиция и Пожарната. Протестните шествия са част от подготовка на униформените за нови предупредителни протести.

Всеки един протест е притеснителен, защото с него хората изразяват натрупани проблеми, заяви в събота председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Затова и като председател на вътрешната комисия, заедно с колегите и от опозицията, и от управляващото мнозинство, ще направим един обществен дебат за законодателните промени, които са внесени в българския парламент, и в диалог и със синдикалните организации, с професионалното и политическото ръководство, аз съм убеден, че парламентът може да посредничи за намаляване на това напрежение, да създадем един работещ диалог, защото и министър Бъчварова полага максимални усилия, за да може действително да отговори на очакванията на полицаите, коментира Цветанов.

Преди дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че ще иска още пари и още 4000 полицаи. “Много е трудно в тези условия да се работи. И ресурсите и числеността на състава не са достатъчни. Не достигат повече от 3-4 хиляди полицаи, но ние нямаме бюджет за тях”, цитира Кросс. Министър Бъчварова допълни, че малкият бюджет на МВР е хроничен проблем.

На частичните избори: Шестима кметове за ГЕРБ и по двама за БСП и ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722440_na_chastichnite_izbori_shestima_kmetove_za_gerb_i_po/?ref=rss


На частичните местни избори вчера на първи тур бяха избрани 10 кметове, а за още осем победителят ще бъде обявен на балотаж, обобщи агенция "Фокус". ГЕРБ спечели в шест населени места, а БСП и ДПС в по две.

Кандидатите на най-голямата от управляващите партии ще влязат в кметствата в село Хвостяне, община Гърмен (Сейхан Ахмедов), село Бачково, община Асеновград (Христо Калчев), село Гостилица, Община Дряново (Надя Кукурякова), село Въглен, община Аксаково (Георги Господинов), село...

На частичните избори: 6 кмета за ГЕРБ и по два за БСП и ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722440_na_chastichnite_izbori_6_kmeta_za_gerb_i_po_dva_za_bsp/?ref=rss


На частичните местни избори вчера на първи тур бяха избрани 10 кмета, а за още осем, победителят ще бъде обявен на балотаж, обобщи агенция "Фокус". ГЕРБ спечели в шест населени места, а БСП и ДПС в по две.

Кандидатите на най-голямата от управляващите партии ще влязат в кметствата в село Хвостяне, община Гърмен (Сейхан Ахмедов), село Бачково, община Асеновград (Христо Калчев), село Гостилица, Община Дряново (Надя Кукурякова), село Въглен, община Аксаково (Георги Господинов), село...

Етичната комисия ще реши как да продължи проверката за "шпицкомандата"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/14/2722331_etichnata_komisiia_shte_reshi_kak_da_produlji/?ref=rss


Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решава как да продължи проверката по изнесените от следователя Бойко Атанасов твърдения за начина, по който се управлява прокуратурата.

Миналият понеделник Атанасов, който работи в Столичния следствен отдел към Софийска градска прокуратура беше изслушан от етичната комисия и беше изправен на очна ставка с негови колеги. Те изразиха несъгласие с твърденията му, че делата в отдела се разпределят неслучайно, че има неравномерна...

37 убити и 125 ранени след терора в сърцето на Анкара

http://www.vesti.bg/sviat/37-ubiti-i-125-raneni-sled-terora-v-syrceto-na-ankara-6051273

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че терористичните нападения са удар по целостта на страната и по единството на народа, и призова за масирано противодействие. Мъж и жена зад атентата

34 убити и 125 ранени след терора в сърцето на Анкара

http://www.vesti.bg/sviat/34-ubiti-i-125-raneni-sled-terora-v-syrceto-na-ankara-6051273

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че терористичните нападения са удар по целостта на страната и по единството на народа, и призова за масирано противодействие

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване