20 млн. души в четири страни са заплашени от глад, търсят се спешно 400 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129096

20 млн. души в четири страни са заплашени от глад, търсят се спешно 400 млн. долараМеждународният Червен кръст отправя призив за 400 млн. долара, за да се помогне на милиони хора, които гладуват или за които има риск от глад в четири страдащи от конфликти страни - Сомалия, Йемен, Южен Судан и Нигерия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Базираната в Женева хуманитарна агенция заяви днес,

Вътрешният министър даде ключовете на 11 нови коли в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129098

Вътрешният министър даде ключовете на 11 нови коли в Плевен Извършителите на тежкия грабеж в София в сряда сутринта са задържани непосредствено преди да напуснат местопроизшествието. Били са въоръжени с огнестрелно оръжие, в цефта е имало боеприпаси. Единият е носел бронежилетка. Те са криминално проявени с доста прояви в миналото. Ситуацията е била изключително рискова.

Цветанов ще посети област Велико Търново в четвъртък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129095

Цветанов ще посети област Велико Търново в четвъртък Водачът на листата на ГЕРБ-Велико Търново и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 23 март, четвъртък, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. В 09:30 часа Цветанов ще се срещне с преподаватели и студенти от

Туск на посещение в България в началото на април

http://offnews.bg/news/n_1/n_650723.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България в началото на април. По време на визитата си Туск ще се запознае с регионалното развитие на страната и с охраната на границата.  Държавният глава Румен Радев благодари в телефонен разговор на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 25 март т.г. Разговорът се е провел по инициатива на българския президент, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март т.г., която се проведе в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на Европейския съюз чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията. Радев е запознал Доналд Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Република Турция заради намеса в изборния процес и вътрешните работи на страната ни. Двамата са обсъдили и случая с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 г. Държавният глава е изразил категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.

България ще подкрепи създаването на Европейска съдебна мрежа за киберпрестъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=346958

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 27 и 28 март в Брюксел. В част „Правосъдие“ ще бъдат обсъдени въпросите за подобряване на сътрудничеството в областта на наказателното правосъдие в киберпространството и за ответни действия по линия на наказателното право по отношение на завръщащите се чуждестранни бойци-терористи.

Роднинска връзка към Делян Добрев изкочи при санирането

https://www.actualno.com/business/rodninska-vryzka-kym-deljan-dobrev-izkochi-pri-saniraneto-news_601024.html

Един от съдружниците във фирма „Еко Традекс Груп" АД, която е сред трите компании, спечелили най-много от програмата за саниране, е зет на бившия енергиен министър и водач на листата на ГЕРБ за Хасково Делян Добрев. Става въпрос за Даниел Гаров, твърди сайтът за журналисти

Аз съм българофил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278190_%D0%90%D0%B7+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB

 Аз съм българофил. Има хора, които като се отъждествят като българофили и за русофилите, и американофилите е трудно да възприемат мисълта, в техните глави на империалисти, че има българофили. Ние в миналото сме били там, където другите си мислят, че са тръгнали. Но ние сме били много преди тях там. Няма как да не си обичаш държавата и да не се наричаш българофил - това означава все едно да не си харесваш собственото тяло. Това е все едно да не се обичаш такъв, какъвто те е създал Господ и твоите родители. Същото е като да не възприемаме България като най-доброто място за живот, защото ние сме родени тук. Ако на някого не му харесва, взима куфара и заминава за Москва, Вашингтон.

Безумно е сутрин хората като се събуждат, да се питат дали Путин си е измил зъбите или дали Обама или Тръмп са си взели душ. Но като сме тук, трябва да си защитаваме нашите интереси. Не приемем етикета, че като не защитавам руските интереси, съм проводник на американските или пък обратното. Важното е ние да знаем какви са нашите интереси. Интересува ме какво прави България в момента. Защото, докато се въртим като ветропоказатели, губим ценно време за развитие и просперитет.



В крайна сметка това е битка между големи сили и малкият винаги може да бъде ошамарен. Години наред нашата черга е придърпвана ту в едната посока на Изток, ту в другата посока на Запад и в един момент тя може да се скъса. В никакъв случай не съм човек, който се настройва негативно към Русия или към САЩ. Навсякъде живеят прекрасни хора, с които може да се постигат прекрасни неща.

Преди много години цар Борис III се оплакал: "Дипломатите ми са англофили, офицерите - германофили, интелигентите - франкофили, народа - русофили. Само аз, май, съм българофил..."

Цвета Кирилова, Фейсбук 

https://www.facebook.com/ 





Цветанов: АМ „Хемус” и пътят Русе – Свиленград ще направят Великотърновска област привлекателно място за инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129079

Цветанов: АМ „Хемус” и пътят Русе – Свиленград ще направят Великотърновска област привлекателно място за инвестицииДайте ни възможност да продължим да градим България и регионите като ни подкрепите с номер 11 в изборната бюлетина в неделя, защото ГЕРБ има дългосрочна визия и управленска програма, която гарантира развитието на страната. Това каза водачът на листата на ГЕРБ - Велико Търново и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с

Украйна официално затворена за руската певица от „Евровизия“

http://www.clubz.bg/51901-ukrajna_oficialno_zatvorena_za_ruskata_pevica_ot_%E2%80%9Eevroviziq%E2%80%9C

Украйна официално забрани влизането в страната на руския участник на „Евровизия“. Юлия Самойлова няма да представлява родината си на международния песенен конкурс, който тази година се провежда в Киев, защото е имала концерт в Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Властите в Украйна обявиха забраната за Самойлова заради това, че посещението ѝ би било „незаконно“. 27-годишната изпълнителка и сама потвърди, че е пяла в Крим през 2015-а.

Най-малко 140 други руски артисти също са в „черния списък“ на Украйна.

Киев ще е домакин на „Евровизия“, след като миналата година Джамала от Украйна спечели конкурса, провел се в Швеция. Нейната песен, „1944“, е посветена на сталиновите масови депортации на кримски татари по време на Втората световна война.

Във вторник народният артист на СССР, първи заместник председател на Държавния комитет по култура на Руската федерация, Йосиф Кобзон, заяви в интервю, че е „много щастлив“ от възможността украинските служби да забранят на Юлия Самойлова да влезе в Украйна.

Площад Славейков

Заснеха двойка да прави секс на балкона, пуснаха ги по телевизията (ВИДЕО 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128987

Заснеха двойка да прави секс на балкона, пуснаха ги по телевизията (ВИДЕО 18+)Испанска национална телевизия излъчи видео, в което двойка прави секс на балкона си, съобщи Дейли Мейл. Минувач заснел двойката и публикувал снимки и видео онлайн. Но след като придобили висока популярност, били излъчени и в националния испански ефир. Заинтригуваните потребители коментират, че причината за подобни сладострастия се крие зад

Балгьоч: Изселниците в Турция са притеснени от напрежението заради изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129086

Балгьоч: Изселниците в Турция са притеснени от напрежението заради изборитеИзселниците с българско гражданство в Турция се готвят масово да гласуват на парламентарните избори на 26 март в България. Подадени бяха 19 хиляди заявления от желаещи да гласуват. Централната избирателна комисия /ЦИК/обяви, че ще се гласува в 35 секции. Част от изселниците отиват да гласуват в България.

Промени в разписанието на автобусите за кв. Лозово

http://www.cross.bg/liniya-lozovo-avtobysite-1538242.html

/КРОСС/От 23.03.2017 г. /четвъртък/ се променя разписанието на линия № 7А за дните от понеделник до събота. Разписанието за неделя (празник) също ще бъде променено, но от следващата седмица. От 02.04.2017 г. в неделите кв. Лозово ще се обслужва от линия № 7, като автобусите по линията ще влизат в квартала двупосочно. Пълните разписания на № 7А и № 7 може да видите на съответните страници в сайта на "Бургасбус" ЕООД.  

Ердоган заплаши европейците, че "никъде вече няма да са в безопасност"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939934_erdogan_zaplashi_evropeicite_che_nikude_veche_niama_da/?ref=rss


Ако европейците продължават да се държат по същия начин с Турция, никъде вече няма да са в безопасност, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с журналисти в Анкара.

"Ако Европа продължава по този начин, никой европеец - където и да било по света - няма да може да ходи по улиците и да е в безопасност", каза Ердоган, цитиран от "Ройтерс". "Ние, Турция, призоваваме Европа да уважава човешките права и демокрацията."

"Марек" спечели битката с "Германея". "Велбъжд" загуби в Разлог

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/marek-specheli-bitkata-s-germaneia.-velbyzhd-zagubi-v-razlog-2012055

Отборът на “Пирин”- Разлог победи с 2:0 “Велбъжд”- Кюстендил в среща от 22-рия кръг на Югозападната Трета лига.
Домакините започнаха много силно мача и още в първите 10 минути пропуснаха две чисти положения. Най-напред директно от ъглов удар Цветан Варсанов изпрати топката о

Румен Радев: Отделни партии и политици се опитват да изострят дебата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-radev-otdelni-partii-i-politici-se-opitvat-da-izostriat-debata-2012054

По повод предстоящите избори на 26 март в неделя президентът на страната Румен Радев призова всички участници в кампанията към отговорен тон и поведение.

Facebook готви огромна промяна в своя интерфейс (СНИМКА)

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-gotvi-ogromna-promjana-v-svoja-interfejs-snimka-news_601061.html

Facebook се промени драстично откакто стартира неговата известност в България преди около 8-9 години. В началото бе просто за забавление между приятели и познати, но в последните години се използва все по-широко за реклама и дори за политическа пропаганда. Интерфейсът на социа

Пол Манафорт работел тайно за руски милиардер

http://www.mediapool.bg/pol-manafort-rabotel-taino-za-ruski-miliarder-news261693.html

Бившият председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт е работил тайно в полза на руски милиардер за прокарване на интересите на руския президент Владимир Путин и е предложил амбициозна политическа стратегия за подронване позициите на антируската опозиция в бившите съветски републики. Тази негова дейност противоречи на по-ранните твърдения на правителството на Тръмп и самия Манафорт, че той никога не е работил в полза на руски интереси, пише в сряда агенция Асошиейтед прес. Манафорт предложил таен стратегически план през 2006 г. за повлияване на политиката, бизнес начинания и медийното отразяване в САЩ, Европа и бивши съветски републики в полза на правителството на Путин - въпреки че по онова време, при президента Буш-син, американско-руските отношения бяха започнали все повече да се влошават. Това трябвало да стане чрез контакти на най-различни нива в различни сфери. Манафорт изложил плановете пред руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, близък сподвижник на Путин, с когото Манафорт в крайна сметка подписал договор за 10 милиона долара на година в началото на 2006 г. според запознати с плащанията към Манафорт хора и бизнес архиви, придобити от Асошиейтед прес. Той и Дерипаска поддържали бизнес отношения до поне 2009 г., както заявил пред агенцията единият от запознатите хора. "Смятаме, че този модел може доста да облагодетелства правителството на Путин, ако се приложи на правилните равнища с правилния ангажимент за успех", написал Манафорт през 2005 г. в меморандум до Дерипаска. Плановете на Манафорт, с които разполага Асошиейтед прес, включват стратегически меморандуми и архиви, свидетелстващи за международни трансфери на милиони долари. Колко работа е свършил по договора Манафорт не е ясно. Манафорт признал пред Асошиейтед прес, че е работил за Дерипаска, но заявил, че тази дейност несправедливо се представя като нещо нередно. "Работил съм с Олег Дерипаска преди почти десетилетие, представлявайки го в бизнес и лични дела в страни, където той имаше инвестиции", посочи Манафорт. "Работата ми за Дерипаска не е включвала представляване на руски политически интереси." Според пожелал анонимност официален американски източник Манафорт е един от хората, разследвани от американските разузнавателните служби заради предполагаеми връзки между хора от екипа на Тръмп с Русия. Манафорт не е информирал за лобистката си дейност американското министерство на правосъдието, когато е имал договор с Дерипаска. Според американския Закон за чуждестранните агенти хора, които лобират в САЩ от името на чужди политически лидери и партии, трябва да представят на ведомството подробни доклади за дейността си. Съзнателното нерегистриране там е правонарушение и може да доведе до пет години затвор и глоба до 250 хиляди долара. Министерството рядко повдига обвинения.

Нинова: Радев да свика КСНС веднага след изборите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278189_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%9A%D0%A1%D0%9D%D0%A1+%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%

 След опитите за намеса на турски държавници в националната ни политика сме изправени пред въпрос за суверенитета на България и сигурността на всеки български гражданин

След опитите за намеса на турски държавници в националната ни политика сме изправени пред въпрос за суверенитета на България и сигурността на всеки български гражданин. Веднага след изборите ще призова президента Радев да свика КСНС. Там ще се обърна към другите лидери на партии по този въпрос да се съгласим за едно - над всички ни стои България и всички лидери трябва да се обединим в защита на националния суверенитет и сигурност на всеки български гражданин. Това каза Корнелия Нинова в Благоевград

 

http://nbox.bg

Посрещат тържествено в Стара Загора контингет, участвал в мисията на НАТО в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129028

Посрещат тържествено в Стара Загора контингет, участвал в мисията на НАТО в АфганистанСлужебният министър на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват утре, 23 март, в ритуала по тържественото посрещане на военнослужещите от 32-ия контингент на Българската армия, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=346976

През нощта ще е ясно с минимални температури между 3° и 8°. Утре ще е предимно слънчево. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури 11° - 13°. Температурата на морската вода е 7°–8°.

Момиченце свали шапката (цукето) от главата на папа Франциск (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6129035

Момиченце свали шапката (цукето) от главата на папа Франциск (видео)Малко момиченце свали шапката от главата на папа Франциск, докато той я целува. Видеото от случая беше разпространено от близък на момиченцето с надпис: „Взех кръщелницата си да види папата. И тя му отмъкна шапката”, предава NOVA. Когато малката Шърли дръпва шапката, папата започва да се смее. Шапчиците,

EVN България награди за отличен успех дипломанти от ТУ София – Филиал Пловдив

http://www.cross.bg/bulgariya-plovdiv-sofiya-1538240.html

/КРОСС/За поредна година представители на EVN България бяха сред официалните гости на дипломирането на випуск 2016 във Факултета по електроника и автоматика в Технически университет София - Филиал Пловдив. Компанията награди общо 26 младежи - първенците на випуска, както и отличниците на випуска магистри и бакалаври от специалностите Електротехника и Компютърни системи и технологии във факултета. Церемонията се състоя на 17 март 2017 г., в аулата на ТУ София - Филиал Пловдив. Към абсолвентите, показали отлични знания, EVN България отправи и покана да участват в лятната програма за стаж в компанията без да минават предварителната фаза със селекция на кандидатури. Предимството на тази програма за младежите се доказва от факта, че част от дипломантите вече са стажували в EVN България и са избрали компанията за своето професионално развитие. След церемонията директорът на филиала - проф. д-р инж. Въльо Николов, удостои EVN България с почетна грамота и медал по повод 30-годишния юбилей на филиала и приноса на компанията за неговото развитие и утвърждаване. EVN България има дългогодишна практика да насърчава младите специалисти, като им дава различни възможности да придобият практически опит в реални условия в рамките на компанията. Най-търсена от студентите е лятната стажантска програма „Младежи с бъдеще", която се организира ежегодно вече 12 години поред

В Турция ще бъде построена една от най-големите слънчеви електроцентрали в света

http://econ.bg/Новини/В-Турция-ще-бъде-построена-една-от-най-големите-слънчеви-електроцентрали-в-света_l.a_i.739406_at.1.html

В Турция приключи търг за строителството на най-голямата слънчева електроцентрала – в провинция Коня. Това ще е сред най-големите слънчеви...

Пощенска марка се посвещава на 70-годишнината на гражданската ни авиация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129029

Пощенска марка се посвещава на 70-годишнината на гражданската ни авиацияПощенска марка на тема "70 години Българска гражданска авиация" и 15 години на българските авиокомпании валидира днес зам.-министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Георги Тодоров. Събитието е част от тържеството за отбелязване на годишнината, организирано от Асоциацията на българските авиокомпании.

Съдът нареди да се обявят собствениците на складовете за горива

http://www.mediapool.bg/sadat-naredi-da-se-obyavyat-sobstvenitsite-na-skladovete-za-goriva-news261692.html

В 14-дневен срок финансовото министерство да обяви публично кои са собствениците на складовете на горива, реши Върховният административен съд по делото на членовете на политическия съвет на "Нова Република" Петър Славов и Мартин Димитров срещу отказа на ведомството да предостави тази информация с мотива търговска тайна. Съдът обаче не е съгласен, че данните за съдържателите на данъчните складове и техния капацитет трябва да са търговска тайна и нарежда на Министерството на финансите да даде исканата информация. Това решение не подлежи на обжалване. От "Нова република обаче настояха на пресконференция в сряда правителството да ускори предоставянето на исканите данни и това да стане до петък, преди предсрочните парламентарни избори на 26 март. "Лично Герджиков да се намеси и да кажат кои са собствениците на данъчни складове за горивата, за да знаят хората преди изборите кой е отговорен за скъпите бензин и дизел. Нека потвърдят или отхвърлят нашите съмнения, че може би не става дума за картел, а за монопол“, призова Мартин Димитров. Според "Нова република" именно концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард лева повече за бензин и дизел. "Тази информация бе крита и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Дори прокуратурата се намеси в защита на картела и призова да не ни бъде отговаряно. Ние обаче не се отказахме и днес постигнахме преломна победа в битката с картела“, допълни Петър Славов. Говорителят на политическата формация и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който по време на мандата си влезе в остър конфликт с шефа на "Лукойл" Валентин Златен относно начина на формирането на цените на горивата, припомни, че вече са минали пет години, откакто КЗК обяви, че има съмнение за картел на пазара на горива. "Пет милиарда лева са откраднати от всеки един от нас, защото плащаме по-скъпи бензин и дизел на картела. По 1 милиард лева всяка година! Там са парите за училища, там са парите за пътища, там са парите за социална политика“, каза Трайков. Политическият говорител на "Нова република" обясни, че с по-скъпите горива българската икономика губи конкурентоспособност, а растежът е по-нисък. "Сега виждате на практика ползата от "Нова република". Виждате и разликата с всички останали – всички покровителстват кражбите, а ние постигаме резултати. Осъдихме Министерството на финансите и скоро всички ще знаем истината – има или няма монопол при складовете за горива и как точно правителствата на БСП, на ДПС, на ГЕРБ, заедно с КЗК, заедно с прокуратурата, бранят монополистите, а не хората“, продължи Трайков. Радан Кънев каза, че целта на "Нова република" е законът да бъде оръжие на слабия. Победата срещу картела при горивата е такъв пример. "Настояваме обаче и за търсене на отговорност и разследване, ако се окаже, че властта е съучаствала в кражбата на тези 5 милиарда. Кои министри са прикривали картела и монопола? Кои членове на КЗК са бездействали срещу картела и монопола? Кои политически сили са осигурявали чадъра? Отговор на последния въпрос имаме – това са ГЕРБ, БСП и ДПС – те управляваха в последните години“, каза още Кънев. Според политическата формация българите имат право да знаят тази информация преди изборите, за да могат да преценят кой ги е бранил от картела и кой го е прикривал.

Осем са вече възможните случаи на морбили в България

http://www.cross.bg/plovdiv-filipova-bulgariya-1538238.html

/КРОСС/Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова. "Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните, и обхвата. Нашата цел на посещението ни в Пловдив е максимално бързо да ускорим този процес", каза д-р Каменов. Той изрази задоволство си, че от 8000 деца в "Столипиново" има само сто необхванати, които в момента са в процес на имунизиране. Заместник-министърът на здравеопазването допълни, че благодарение на тази имунизация от 2000 г. до днес са спасени 20 милиона деца, и заключи, че ваксината работи. "Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза д-р Радосвета Филипова. Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година. Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е субоптимален - 92 процента. Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково

Учени започнаха кампания за връщане на Плутон в семейството на планетите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939416_ucheni_zapochnaha_kampaniia_za_vrushtane_na_pluton_v/?ref=rss


Група учени започнаха във вторник кампания за връщане на Плутон в семейството на планетите с предложение да се разшири обхватът на понятието. Преди 10 години след дискусия на астрономи от цял свят това небесно тяло бе "понижено" в статут на планета-джудже и така в Слънчевата система останаха 8 планети.

Сега шестима изследователи от различни институции в САЩ казват, че трябва да има движение в обратната посока на тази класификация и за планети да бъдат обявени...

Световна мода на подиума на Sofia Fashion Week SS 2017

http://www.cross.bg/sofia-fashion-week-1538236.html

/КРОСС/Втората вечер на Sofia Fashion Week пролет-лято 2017 беше посветена на световни марки и брандове с представителства в България. За първи път в рамките на седмицата на модата в София организаторите на събитието от Hotel Marinela Sofia и българската модна телевизия Code Fashion TV, са определили две вечери за представянето на световни марки и брандове - 21 и 22 март. Събитието на 21 март в зала EFE на Hotel Marinela започна с музикално изпълнение на Елена Брусарска, която беше и водеща на вечерта заедно с Александра Богданска. Откриващото дефиле беше запазено за лицата на тазгодишното издание на седмицата на модата в София - топмоделите Екатерина Краснова и Ивел Йорданов.Ревютата откри ESCADA SPORT - за първи път с участие на сцената на Sofia Fashion Week SS 2017. През 1978 г., когато Маргарета и Волфганг Лай презентират своята първа колекция под името - ESCADA - спортна елегантност, това събитие поставя основите на нова бизнес идея, която е колкото проста, толкова и успешна - демократизация на висшата мода. С втората колекция на модния подиум ESCADA представи изискан, творчески дизайн и изключително комфортни тоалети, практични идеи, перфектно съчетани цветове и принтове, подходящи за всички сезони.Versace Collection е втората линия на Versace, която внася дух на демократичност в кампанията за разрастване на марката към по-широко достъпни цени

Турският министър на външните работи се осъмни в ефикасността на забрана, въведена от САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129016

Турският министър на външните работи се осъмни в ефикасността на забрана, въведена от САЩТурският външен министър постави под съмнение ефикасността на американското решение да се забрани внасянето на преносими компютри и таблети в пътниечските салони на самолетите при някои полети, включително от Истанбул, като заяви, че то санкционира всички пътници, предаде АФП, цитиран от БТА.  Ако има безпокойство за сигурността, нашите служители,

В Левски нямат сърца, уволниха фена на марихуаната

http://offnews.bg/news/n_1/n_650722.html

Във волейбола напушените коне ги убиват. Спас Байрев вече не е състезател на Левски София, съобщиха от клуба. Диагоналът бе освободен от отбора, след като стана ясно, че е дал положителна проба за употреба на канабис. Тестът е направен след мача с ЦСКА на 22 февруари.  Новината за положителната проба на Байрев дойде няколко часа преди втората среща с Добруджа 07, но от националния Антидопингов център подчертаха, че не е законосъобразно бъде давана официална информация по случая, докато самият състезател не се яви пред комисията и подпише протокола. Президентът на Левски София Владимир Николов призна, че е изключително разочарован от постъпката на състезателя. „За мен това, което се случи, е недопустимо и в пълен разрез с разбиранията ми за професионализъм - спрямо клуба и спрямо останалите момчета в отбора. Проведохме разговор с играча и взехме решение, че не можем да продължим съвместна работа. Една от най-важните ни цели е да изграждаме отбор, който да бъде пример за подрастващите, да възпитаваме определени ценности и да защитаваме по най-добрия начин името, което носи клуба ни. Въпреки това развитие, желая успех на Спас и се надявам да намери своя професионален път" заяви Николов. Спас беше сочен като един от най-големите таланти, макар че отдавна се знаеше за страстта му към марихуаната. Очаква се той да бъде наказан за 6 месеца. 

Instagram е достигнала над 1 млн. активни рекламодатели

http://www.investor.bg/novini/261/a/instagram-e-dostignala-nad-1-mln-aktivni-reklamodateli-236167/

Броят на рекламодателите е скочил пет пъти за година, твърди един от директорите на компанията

Ралица Паскалева: Искам да участвам в мисия на Червения кръст

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6128997

Ралица Паскалева: Искам да участвам в мисия на Червения кръстПризнава актрисата Ралица Паскалева в интервю за новия брой на "Всичко за семейството". С героинята си д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот" вече се познават добре, опитва се да разбере жените като нея. Защото любовта не пита и често те връхлита неподготвен. Против работата на щат в театъра е, заради смешното заплащане,

Жена от монтанското село е била прегазена от мотоциклет пред дома й

https://www.24chasa.bg/region/article/6129005

Жена от монтанското село е била прегазена от мотоциклет пред дома й
Жена на 80 години от монтанското село Сталийска махала е била прегазена от мотоциклет пред дома й в селото и е починала няколко часа по-късно в болницата в Лом, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал към 18,35 часа вчера. Докато пресичала шосето на улица "Първа" пред дома си в Сталийска махала,

Георги Миланов също аут за Холандия

http://offnews.bg/news/n_1/n_650720.html

Халфът Георги Миланов е поредната жертва в националния ни отбор по футбол. Играчът на ЦСКА Москва е получил травма и ще бъде извън игра около три-четири седмици. Селекционерът Петър Хубчев губи трети твърд титуляр за срещата с Холандия. Светослав Дяков е аут поради травма, вратарят Стоянов ще отсъства минимум осем месеца след получената контузия. Сега и Миланов отпада от сметките на наставника, което доста ще поизмъчи селекционера в оформянето на средната линия. Въобще, ситуацията за Хубчев преди квалификацията с холандците никак не е положителна. Ключови фигури в отбора ни продължават да опадат като круши всеки ден. Двубоят е в събота от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски". Гостите пристигат в петък по обяд, когато са и официалните пресконференции.

АЦБ: Британският бизнес е все по-склонен да инвестира

http://www.investor.bg/evropa/334/a/acb-britanskiiat-biznes-e-vse-po-sklonen-da-investira-236151/

Очаква се по-силните бизнес инвестиции и износа да компенсират голяма част от вакуума, създаден от забавените потребителски разходи

Атина се закани да блокира Римската декларация, ако не получи пари

http://econ.bg/Новини/Атина-се-закани-да-блокира-Римската-декларация-ако-не-получи-пари_l.a_i.739405_at.1.html

Гърция заплашва да блокира Римската декларация, ако кредиторите продължават да бавят споразумението на втория преглед на спасителната...

Украйна забрани на представителката на Русия да участва в "Евровизия"

https://www.actualno.com/showbusiness/ukrajna-zabrani-na-predstavitelkata-na-rusija-da-uchastva-v-evrovizija-news_601057.html

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) забрани влизането в страната на руската представителка на "Евровизия 2017" Юлия Самойлова за срок от 3 години, съобщи прессекретарят на Службата Олена Гитлянска. „Решението е взето въз основа на получени данни за нейни нарушения на

Барние плаши Лондон с хаос и дефицити, ако няма сделка за "Брекзит"

http://www.clubz.bg/51899-barnie_plashi_london_s_haos_i_deficiti_ako_nqma_sdelka_za_brekzit

Великобритания може да пострада сериозно, ако не постигне споразумение по условията да напусне Европейския съюз, предупреди днес главният преговарящ от негова страна Мишел Барниие.

В реч пред Комитета на регионите в Брюксел той предупреди Лондон, че от т.нар. твърд "Брекзит", т.е. хаотично напускане без споразумение, за Обединеното кралство може да последват моментално възстановяване на митническия контрол, блокиране на търговията, прекъсване на снабдяването с ядрено гориво, опашки от превозни средства на граничното престанище Доувър, "сериозно разстройство на въздушния трафик" и несигурност за европейцте в Британия и за британците в ЕС.

"Този сценарий не е нашият, ние не искаме споразумение срещу британците, а с тях",  каза той.

Изказвайки се, при първите съобщения за терористичен инцидент край британския парламент, Барние изрази "солидарност" с Обединеното кралство по повод на "сериозните събития, развиващи се в Лондон".

Министър-председателката Тереза Мей съобщи по-рано тази седмица, че ще подаде официалната молба страната ѝ да напусне ЕС съгласно чл. 50 от неговия договор на 29 март. Тогава страните ще имат две години да се споразумеят по условията на напускането.

Две трети от търговския обмен на Обединеното кралство е с единния пазар на ЕС, подчерта Барние.

ЕС е готов да преговаря за безпрецедентно споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство, каза той, ако преди това то изпълни условията за "подредено оттегляне" от съюза, което включва погасяване на финансовите си задължения към него, гарантиране на правата на европейските граждани на Острова и на 4-те милиона британски граждани в ЕС и уреждане на граничния режим между Северна Ирландия и република Ейре, където сега движението е свободно.

"Колкото по-рано се споразумеем за принципите на подреденото оттегляне, толкова по-рано можем  да започнем да подготвяме бъдещите си отношения", каза Барние. 

Той предупреди, че "ако отложим трудните въпроси за края на преговорите, ще вървим към провал".

Барние припомни, че Великобритания, която от 44 години членува в ЕС, има финансови ангажименти към неговите фондове и програми като Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския фонд за стратегически инвестиции, програмата за наука и изследвания "Хоризонт 2020", които трябва да изпълни, преди да си тръгне от съюза.

"Всички тези програми ние сме одобрили заедно като 28 (страни-членки)... и сме се облагодетелствали от тях като 28", каза той. "Когато страна излиза от Съюза, няма наказание, няма цена за напускане, но трябва да уредим сметките си".

Той не спомена конкретно число и цитира легендарния британски премиер Уинстън Чърчил, че "цената на величието е отговорността". 

Барние подчерта, че 27-те трябва да са единни в преговорите с Обединеното кралство, които да са прозрачни и да покажат какво значи да напуснеш ЕС.

Той не изключи бъдещото търговско споразумение да бъде приключено в рамките на преговорите за напускане, но в същото време даде да се разбере, че по-вероятно е преди него да има преходен период.

ЕС иска правната уредба през него да бъде в рамките на европейското законодателство и в юрисдикцията на Съда на ЕС, заяви Барние недвусмислено.

Той каза, че ЕС и Великобритания имат перспектива за ново партньорство, което е рано да се договаря, но не е рано да бъдат очертани контурите му.

В неговия център би било споразумение за свободна търговия, "което не е като никое друго", посочи Барние. В същото време той предупреди, че докато другите 60 търговски споразумения на ЕС с трети страни водят до сближаване на регулациите, "Брекзит" крие риск от тяхното отдалечаване и от "регулационен дъмпинг".

Главният преговарящ подчерта, че евентуалното търговско споразумение с Обединеното кралство ще трябва да бъде ратифицирано както от законодателните институции на ЕС, така и от 27-те му държави-членки и че то ще трябва да е отговаря на фискалните, социалните, екологичните и потребителските изисквания на ЕС. 

ЕС иска да сключи и отделно споразумение с Великобритания в областта на отбраната,  каза Барние. По думите му "сигурността не се търгува" и не може да бъде поставяна в зависимост от търговските отношения.

Епидемиолог: Странно е да се страхуваш от ваксината, но да не се страхуваш от морбили

http://www.moreto.net/novini.php?n=346960

Странно е да се страхуваш от ваксината, но да не се страхуваш от болестта морбили. Това коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова по повод случаите на дребна шарка и възможностите от епидемия. Тя посочи, че болестта може да доведе до тежки усложнения – смъртен случай, пневмония, риск от възпаления на средното ухо, хронично увреждане на нервната система в по-късна възраст.

Австралиец се опитва да продаде въздух от концерт на Адел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128985

Австралиец се опитва да продаде въздух от концерт на АделАвстралиец се опитва да продаде въздух от концерта на Адел в Аделаида, пакетиран в найлонови пликчета, съобщи в. "Уест Острелиън", цитиран от БТА. "Грабнете къс история за вашата колекция за Адел" - пише Шон Макдона към офертата си в Ибей. - Всеки истински фен трябва да притежава такъв въздух. Много изгодно предложение".

За какво сигнализират мускулните крампи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6128990

За какво сигнализират мускулните крампиСъбуждаме се през нощта и прасецът ни е схванат, болките за секунди ни извеждат от съня и това се повтаря отново. Как да се пазим от мускулните крампи и от по-особените случаи като вагинално заклещване при секс, обяснява д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“. Голямото нервно напрежение предизвиква неволеви движения При такова състояние

Ех, как им се иска полицията да ги направи мъченици на патриотизма

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/22/2939661_eh_kak_im_se_iska_policiiata_da_gi_napravi_muchenici/?ref=rss


"Ще останем на границата, докато полицията не ни набие."

Словесният героизъм на евродепутата от Патриотичния фронт Ангел Джамбазки гърми и трещи в ефира със загадъчната добавка, че акциите им на българско-турската граница не само ще продължат до петък, но "някои от тях може и да са изненадващи". Асистира му самият съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" Валери Симеонов със заканата, че "ще се струпаме много повече хора и ще...

Валентин Недялков: Малките разлики в цената на различните търговци не си заслужават риска

http://www.cross.bg/elektroenergiya-elektro-bulgariya-1538235.html

/КРОСС/ Валентин Недялков ръководи плевенската фирма „Алфа" ЕООД, специализирана в производство и монтаж на нестандартни, корпусни мебели и интериорни врати. Фирмата е клиент на „ЧЕЗ Електро България" АД на свободен пазар от юли 2016 г. - Откъде разбрахте за възможността да изберете „ЧЕЗ Електро България" АД за свой търговец? - Посетих Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ по друг повод и там разбрах за възможността фирмата, ръководена от мен, да излезе на свободния пазар на електроенергия. Служителите на компанията бяха много любезни, обясниха ми технологията, рисковете, предимствата. Веднага ми изготвиха и индивидуален анализ и ценово предложение от „ЧЕЗ Електро България" АД, предвид спецификата на дейност на фирмата. - Защо решихте да се регистрирате на свободния пазар на електроенергия? - Очевидно е - заради предимството за оптимизация на разходите за консумирана електроенергия. Разходът на електроенергия в нашата фирма - в производствената ни база и в административния офис, е предимно през деня. Прекалено високи за нас бяха сумите, които заплащахме. Анализът, който направих на потреблението и разходите ни за електроенергия бяха решаващи за избора да излезем на свободен пазар. Възможностите, които ни предоставя той, определено са в полза на намаляване на разходите за електроенергия при производството ни

Момчил Неков: Оризът да бъде изваден от външнотърговски договори на ЕС

http://pogled.info/european-parliament/momchil-nekov-orizat-da-bade-izvaden-ot-vanshnotargovski-dogovori-na-es.83926

/Поглед.инфо/ В защита на българските оризари се изказа българският евродепутат по време на обсъждане на текущите преговори на ЕС с трети страни по предстоящите търговски споразумения

Пирински за Плана „Юнкер“ - необходима е ревизия!

http://pogled.info/european-parliament/pirinski-za-plana-yunker-neobhodima-e-reviziya.83927

/Поглед.инфо/ Тази сутрин в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент бяха разгледани проектостановища относно досегашното прилагане на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и относно предложението на Европейската комисия за неговото удвояване и по-нататъшно изпълнение.

3 г. и 3 месеца жалби пътуват между две съдилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128963

3 г. и 3 месеца жалби пътуват между две съдилищаБлизо 5 г. е отнело администрирането на въззивна жалба и последващото й възстановяване поради липсата й в кориците по дело за непозволено увреждане, продължило 11 години, 1 месец и 26 дни. Това е установил Инспекторатът към ВСС, оглавяван от Теодора Точкова, при проверка на две от 139-те заявления за нарушаване правото на гражданите на

Румъния иска да е домакин на Европейската агенция по лекарствата след Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128952

Румъния иска да е домакин на 
Европейската агенция по лекарствата 
след БрекзитаРумъния иска Европейският съюз да премести Европейската агенция по лекарствата в Букурещ от Лондон след Брекзита, съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс. "Ние кандидатстваме за преместване на агенцията в Румъния. Ще бъде оспорвана надпревара, но ние сме подготвени за това. Правителството току-що одобри меморандум в този смисъл",

Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка "Русе" на световноизвестния виолист Юри Башмет

https://www.actualno.com/ruse/kmetyt-plamen-stoilov-vrychi-zlatna-znachka-ruse-na-svetovnoizvestnija-violist-uri-bashmet-news_601055.html

Днес, 22.03.2017 г., кметът Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния руски виолист Юри Башмет, който пристигна в Русе по повод участието му в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. На срещата присъстваха още началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдаро

Фронтекс пренасочва ресурси от Централна Европа към българо-турската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128962

Фронтекс пренасочва ресурси от Централна Европа към българо-турската границаПо време на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе проведено обсъждане относно началото на дейността на Европейската гранична и брегова охрана (Фронтекс), която бе официално открита есента на 2016г. в България. Участие в дискусията взеха Фабрис Легери, директор на Агенцията за Европейска гранична и

Нинова: Ще призова президента Радев да свика КСНС след изборите

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-vupros-1538234.html

/КРОСС/ „След опитите за намеса на турски държавници в националната ни политика сме изправени пред въпрос за суверенитета на България и сигурността на всеки български гражданин". Това заяви на среща с жителите на Добрич лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Веднага след изборите ще призова президента Радев да свика КСНС. Там ще се обърна към другите лидери на партии по този въпрос - да се съгласим за едно - над всички ни стои България и всички лидери трябва да се обединим в защита на нейната териториална цялост, национален суверенитет и сигурност на всеки български гаржданин", категорична бе Нинова. „Ние сме застанали пред вас с лицата си, готови да променим България“, така водачът на листата на „БСП за България" в Дорич Красимир Янков се обърна към събралите се в Дома на техниката в Добрич. Той подчерта, че важна промяна трябва да бъде извършена в образованието, държавата да застане до хората, да се ангажира с разкриването на работни места, повишаване на доходите, да има работещи институции.  „В края на тази тежка кампания сме близо до промяната. Помогнете ни да я постигнем заедно с бюлетина номер 10“, заключи Красимир Янков.    

Дончо Магарето и 59-годишният Бончо са задържаните за грабежа в Студентски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128922

Дончо Магарето и 59-годишният Бончо са задържаните за грабежа в Студентски град40-годишният Дончо Иванов - Магарето и 59-годишният му другар Бончо са двамата задържани за въорежения грабежа на 500лв. от копирен център в Студентски град. Двамата имат богати крими досиета, като Бончо лежал 25 години в затвора, а по -вързрастният му приятел е прекарал 5 години в затвора. Той е лежал 18 години за грабеж придружен с убийство,

Вижте кои са в новото ръководство на КРИБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128953

Вижте кои са в новото ръководство на КРИБВ резултат на проведените избори по време на Общото събрание на КРИБ на 21 март  в състава на Управителния съвет на КРИБ настъпиха следните промени, съобщиха от организацията: За нови членове на Управителния съвет на КРИБ за първи мандат бяха избрани /по азбучен ред/: Александър Димитров Мобилтел ЕАД Ангел Траков АИТ Интернешънъл Транспорт

Теменужка Петкова се срещна с лекари от община Омуртаг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128946

Теменужка Петкова се срещна с лекари от община ОмуртагВ неделя всеки ще даде гласа си за тази партия, която смята за най-достойна. Всеки дава обещания „на килограм”, но ние не поемаме нито един ангажимент, който да не можем да изпълним. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ-Търговище Теменужка Петкова пред лекари и медицински сестри в Омуртаг. „ Имах възможността да участвам в екипа,

Сделките в България през 2016 г. надхвърлиха 1,4 млрд. долара

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sdelkite-v-bylgariia-prez-2016-g-nadhvyrliha-14-mlrd-dolara-236156/

Липсата на консултанти на държавата за концесията на Летище София е отказала потенциални кандидати, казват от EY

Община Бургас официално ще придобие два нови електромобила

http://www.cross.bg/obshtina-elektromobila-elektromobili-1538233.html

/КРОСС/ Община Бургас официално ще придобие два чисто нови електромобила. Церемонията по предаването им ще се проведе на паркинга на ул. "Гурко", до белодробната болница, утре (четвъртък) от 11:00 часа. Това е част от последователната политика на Общината за насърчаване използването на електромобили, в контекста на глобалните климатични промени и усилията на много държави по света постепенно да ограничават употребата на фосилни горива. На същото място вече има станция за безплатно зареждане на електромобили.    

Спипаха затворник с дрога във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346943

Затворник с марихуана заловиха надзирателите във Варненския затвор, съобщиха от МВР за Moreto.net. В неделя, около 17:30 часа, пазачите решили да проверят затворника С.М. на 37 години. Мъжът изхвърлил на земята пакетче, за което по-късно се установило че съдържа 0.

В Лисабон: Вдигаме тост за красивата поема на Краси Балъков

http://offnews.bg/news/n_1/n_650703.html

В Лисабон ценят красивото в живота. Знаят го всички, които са се докосвали до най-романтичния град на Европа. От Спортинг пуснаха видео с уникални думи, посветени на големия ни футболист Краси Балъков: "В деня на поезията ние вдигаме тост за една от най-хубавите поеми, написани в зелено и бяло. Поема от Красимир Балъков". Клипът показва "поемата" на българина срещу Витория Сетубал. Майсторството на Краси е впечатляващо, нямам как да не бъдат направени сравнения с гола на Марадона срещу Англия през 1986 година. Бала изкара в Спортинг от 1991 до 1995 година, като остана завинаги любимец на публиката. Ликът му заедно с този на Ивайло Йорданов грее върху стената на славата на стадион "Жозе Алвеладе". Един българин няма как да не настръхне, когато има възможност да влезе в дома на един от най-обичаните португалски клубове. 

Фундаментална грешка в модела на "София Тех парк" откри новото ръководство

http://econ.bg/Новини/Фундаментална-грешка-в-модела-на-София-Тех-парк-откри-новото-ръководство_l.a_i.739404_at.1.html

Фундаментална грешка в икономическия модел е довела до сегашното положение на "София Тех Парк", смята новият председател на Съвета на директорите му...

Гърците изтеглили от банки 4 млрд. евро за 2 месеца

https://www.actualno.com/balkani/gyrcite-izteglili-ot-banki-4-mlrd-evro-za-2-meseca-news_601051.html

Близо 4 млрд. евро са изтеглили гръцките граждани от банки в рамките на първите два месеца и половина от началото на годината, пише гръцкият в. „Вима“. По тази причина банкерите са притеснени, че може да се очакват негативни последици върху ликвидността на банковата

Изненада! Тръгна делото срещу Кела за убийството на месарски бос

https://www.24chasa.bg/region/article/6128904

Изненада! Тръгна делото срещу Кела за убийството на месарски босДелото срещу Пламен Дишков-Кела за убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара най-после тръгна днес в Бругаския окръжен съд. То бе отлагано на няколко пъти по различни причини. Днес защитата на Дишков в лицето на адвокатите Владимир Калчев и Калоян Кръстевич първо поискаха отвод на наблюдаващите прокурори, а получавайки отказ,

Йоханес Хан: Русия само малко ни нервира на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128926

Йоханес Хан: Русия само малко ни нервира на Балканите

Според европейския комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан „Русите само малко ни нервират и това е всичко, което правят те на Балканите“, предаде сръбската телевизия B92, позовавайки се на австрийския вестник Standard. „Европейският съюз трябва да има повече самоувереност и да се занимае с тяхното влияние,

Лиляна Павлова: ГЕРБ предлага реална подкрепа за икономиката при стабилно управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128924

Лиляна Павлова: ГЕРБ предлага реална подкрепа за икономиката при стабилно управлениеПредлагаме реална подкрепа за икономиката на България при стабилно управление на държавата. Това заяви на среща с представители на ръководството и служители на най-голямата строителна компания в България „Главболгарстрой” водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова. Тя апелира на 26-и да направим разумен избор,

Лиляна Павлова: ГЕРБ ще развива изкуствата, културата и културния туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128912

Лиляна Павлова: ГЕРБ ще развива изкуствата, културата и културния туризъм"В управленската програма на ГЕРБ е заложено създаване и приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм. Темата обсъждахме с културната общественост на Варна днес". Това написа в профила си във фейсбук кандидат-депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Син на посланик заподозрян в убийството на Ким Чн-нам

https://vesti.bg/sviat/azia/sin-na-poslanik-zapodozrian-v-ubijstvoto-na-kim-chn-nam-6066987

Става дума за 33-годишният Ри Джи-хион – син на бившият посланик на Северна Корея в Ханой

БНТ ще излъчва събитията около българското председателство на Съвета на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_650704.html

Правителството определи Българската национална телевизия за домакин-разпространител на картина и звук от събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (т. н.„host broadcaster“). БНТ като национален обществен доставчик на аудиовизуални медийни услуги по смисъла на чл. 6, ал. 3 от Закона за радиото и телевизията ще осигурява безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на Председателството. Екипът на БНТ ще осигурява аудиовизуален материал от неформалните съвети на министрите и други събития на високо равнище, които ще се състоят в София, и ще участва активно в техническото изграждане на международния пресцентър. Ангажимент на БНТ ще бъде оборудването на специалните кабини за телевизионни журналисти и оператори и за радиожурналисти, изграждането на апаратна за подаване на картина и звук на журналистическите екипи, които отразяват Българското председателство. Националната телевизия ще изгради и т. нар. „stand up“ позиции, оборудвани с камера, микрофон и осветление, откъдето ще могат да предават кореспондентите на телевизиите. Сред основните й задължения е и осигуряването на екипи, които ще работят по време на цялото председателство. БНТ като излъчващ оператор-домакин ще отговаря за всички права и задължения, свързани с организирането и телевизионното излъчване и разпространение на аудиовизуално съдържание, отразяващо Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това съдържание ще бъде заявявано и разпространявано чрез мрежата на Евровизия до всички нейни членове - обществени доставчици на аудио-визуални медийни услуги от страните членки на Европейския съюз. Държавите членки на ЕС, председателствали до настоящия момент Съвета на Европейския съюз, в повечето от случаите (с изключение на Люксембург и Ирландия) са възложили функциите на домакин-разпространител на картина и звук на обществените си доставчици на аудио-визуални медийни услуги, които са членове на Европейския съюз за радио и телевизия с оглед точно на вменените им обществени функции. По този начин, от една страна, се гарантира правото на собствените им граждани за получаване на информация, от друга страна, са защитени интересите на зрителите в Европейския съюз във връзка с осигуряването на широк достъп до телевизионното отразяване на събития от първостепенна важност за европейската общественост.

Косовски медии публикуваха списък с жертви на "Окото на народа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128906

Косовски медии публикуваха списък с жертви на "Окото на народа"Косовски медии публикуваха списък с 30 имена на хора от Косово, Македония и южните сръбски градове Буяновац и Прешево, които, както се твърди, организация "Окото на народа" планира да убие, предаде Танюг, цитиран от БТА.  "Окото на народа" е организацията, която пое отговорност за опита за убийство на известния адвокат и политик Азем Власи на 13

Даниел Панов: Правим конкурс за нов градски център с ларго, много зеленина и още музеи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6128891

Даниел Панов: Правим конкурс за нов градски център с ларго, много зеленина и още музеиЗапочва ремонт на над 40 улици и площадни пространства, включително и в кв. “Варуша” Нова инфраструктура за Западната промишлена зона, за да е по-атрактивна за инвеститорите Трапезица предизвиква интерес - само за месец е посетена от 6500 туристи - Г-н Панов, каква беше последната година в живота на Велико Търново и стана ли градът още по-добро

"Виваком" станал номер 1 по приходи, интернет и телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128910

"Виваком" станал номер 1 по приходи, интернет и телевизия"Виваком" е с най-големи приходи сред операторите и има най-голям пазарен дял при фиксирания интернет и интерактивната телевизия, съобщи в сряда изпълнителният директор на компанията Атанас Добрев. През 2016 г. общите приходи на телекома са 875 милиона лева, което било ръст от 3,2% спрямо 2015 г. От тях 28 на сто се падат на мобилните услуги,

Украйна забрани влизането в страната на руския участник на "Евровизия"

http://www.cross.bg/evroviziya-samoiilova-ykraiina-1538231.html

/КРОСС/Службата за сигурност на Украйна наложи забрана от 3 години за влизане в страната на руския участник на "Евровизия" Юлия Самойлова. Това написа говорителката на СБУ Елена Гитлянская в своята страница със Фейсбук. Тя подчерта, че Самойлова е нарушила украинското законодателство. На 12 март "Первый канал" съобщи, че Самоилова ще представи Русия на "Евровизия". Певицата от дете е в инвалидна количка.  

Ново шоу “Звук и светлина” разказва за величието на Асеневци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128880

Ново шоу “Звук и светлина” разказва за величието на АсеневциТо ще се излъчва заедно с емблематичния аудио-визуален спектакъл на Царевец Велико Търново и крепостта Царевец да привличат туристи с нов аудиовизуален спектакъл, е амбициозната идея на кмета Даниел Панов и екипа му в сферата на туристическите атракции. По концепцията се работи през последната година.

Украйна забрани влизането в страната на руския участник на "Евровизия"

http://www.cross.bg/evroviziya-ykraiina-samoilova-1538231.html

/КРОСС/Службата за сигурност на Украйна наложи забрана от 3 години за влизане в страната на руския участник на "Евровизия" Юлия Самойлова. Това написа говорителката на СБУ Елена Гитлянская в своята страница със Фейсбук. Тя подчерта, че Самоилова е нарушила украинското законодателство. На 12 март "Первый канал" съобщи, че Самоилова ще представи Русия на "Евровизия". Певицата от дете е в инвалидна количка.  

Прогноза: Лихвеният спред ще зависи от движението на лихвите по заемите

http://www.cross.bg/ravnishta-depoziti-firmi-1538232.html

/КРОСС/ През 2016 година се наблюдава тенденция на намаляване на лихвения спред. Неговата стойност спада от около 4,4 пр.п. в началото на миналата година до около 4 пр.п. в края ѝ. Намалението на лихвения спред се дължи на по-бързия спад на лихвените равнища по кредитите за фирми в сравнение с това по депозитите им. По-нататъшната динамика до голяма степен ще зависи от изменението на лихвените равнища по заемите, ако допуснем, че тези по депозитите са достигнали своя минимум и в бъдеще се очаква да се колебаят около достигнатото равнище. Това прогнозират експерти в „Икономически и финансов наблюдател на Българска банка за развитие", в който анализират движението на икономически показатели през четвърто тримесечие на 2016 година. Според тях ще продължи процесът на спад на лихвените равнища по кредити и депозити, но постепенно скоростта на този процес ще се забавя, като лихвените нива през 2017 година ще се задържат около достигнатите в края на миналата година. В Българската банка за развитие пресмятат, че лихвените равнища по депозитите достигат исторически най-ниските си равнища, но реалният лихвен процент продължава да бъде положителен заради дефлацията в страната

16 картини на Красен Кралев (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_650683.html

Бившият министър на спорта (ГЕРБ) Красен Кралев публикува във фейсбук свои картини, рисувани през последните месеци. Малко известен факт е, че по време на министерстването си той направи самостоятелна изложба, на която продаде платната си с благотворителна цел, припомня самият Кралев в профила си. Картините в галерията, която ви показваме, са създадени след изложбата.

Кметът на Русе връчи златна значка на Юрий Башмет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128903

Кметът на Русе връчи златна значка на Юрий БашметКметът на Русе Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния руски виолист Юри Башмет, който пристигна в дунавския град, за поредното си участие в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Башмет гостува край Дунав заедно с основания от него ансамбъл „Московски солисти“. Тази година камерният оркестър чества своята 25-а годишнина и на

„Катерино моме“ в разкошен рок вариант

//dariknews.bg/regioni/burgas/katerino-mome-v-razkoshen-rok-variant-2012048

Кавър на популярната народна песен „Катерино моме“, който печели все по-голяма популярнoст в интернет, направи младият бургазлия Петър Стоянов. Той е записал якото парче заедно със свои приятели и съученици от Немската гимназия и Музикалното училище в града.

В студиото на Дарик Бурга

Министър Узунов връчи ключовете на 11 нови автомобила за "Пътна полиция" - Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/ministyr-uzunov-vrychi-kliuchovete-na-11-novi-avtomobila-za-pytna-policiia-pleven-2012050

На 22 март 2017 г., служебният вътрешен министър Пламен Узунов връчи ключовете за 11 нови автомобила на служители при "Пътна полиция" при ОД на МВР-Плевен.
Новите полицейски автомобили са снабдени с камери за заснемане в предната и задната си част, както и с вътрешна камера за наблюдение на

Подновяват градинката край Поликлиниката

//dariknews.bg/regioni/shumen/podnoviavat-gradinkata-kraj-poliklinikata-2012051

Предвижда се облагородяване на градинката зад ДКЦ-1 в Шумен. Средства са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.  на Европейския съюз, а Община Шумен е пуснала обществена поръчка за изпълнител на дейностите.
Прогнозната стойност е

Отбелязахме Световния ден на водата

//dariknews.bg/regioni/vraca/otbeliazahme-svetovniia-den-na-vodata-2012049

С танци, песни и стихотворения, представени от децата от ЦДГ „Слънце” започна празникът по случай Световния ден на водата – 22 март в Регионалната инспекция по околна среда и води във Враца. Свои рисунки по темата за водата в природата показаха малките, а експерти от екоинспекцията разказаха приказ

Над 500 полицаи пазят изборите във Врачанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/nad-500-policai-paziat-izborite-vyv-vrachansko-2012052

Областният управител на Враца Момчил Младенов председателства разширено заседание на Консултативния съвет за превенция и противодействие на корупцията във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори.
В срещата взеха участие председателят, секретарят и зам.-председателят на РИК-Врац

Украйна забрани достъпа в страната на руската представителка в Евровизия

//dariknews.bg/novini/sviat/ukrajna-zabrani-dostypa-v-stranata-na-ruskata-predstavitelka-v-evroviziia-2012032

Украинските власти забраниха достъпа в страната в срок от три години на руската представителка Юлия Самойлова на конкурса "Евровизия 2017", който ще се проведе през месец май в Киев, предадоха световните агенции.

На живо: Нападение пред Британския парламент

//dariknews.bg/novini/sviat/na-zhivo-napadenie-pred-britanskiia-parlament-2012046

Британският парламент е под блокада. В района са се чули изстрели. По последни данни полицай е бил намушкан с нож, а нападателят е ликвидиран
от полицията.

Митничари откриха нелегално гориво край Луковит

https://www.24chasa.bg/region/article/6128888

Митничари откриха нелегално гориво край ЛуковитСлужители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" и Митническо бюро-Ловеч на Митница Свищов откриха нелегално гориво при проверка в частен имот в луковитското село Дерманци. По време на акцията било установено, че в пристройка към къща се съхраняват 49 пластмасови туби, съдържащи 715 литра жълтеникава течност с вид и мирис на дизелово

Йоханес Хан: Русия само малко ни нервира на Балканите

http://www.moreto.net/novini.php?n=346983

Според европейския комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан „Русите само малко ни нервират и това е всичко, което правят те на Балканите“, предаде сръбската телевизия B92, позовавайки се на австрийския вестник Standard.

Честит рожден ден на единствения български премиер, който не беше бандит!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278188_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80

 Истината за серията от фалити на банки по времето на Виденов е тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева в средата на 90-те

Жан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през 1995-1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.

Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлация в страната. Кризата от тогава е наречена на него „Виденова зима“.

Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика и мениджмънт и идеолог на младежката радикална комунистическа организация „Че Гевара“

След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 г. Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според представители на лявото крило на БСП това довежда до победата на БСП в местните избори през 1995 година.

Истината за серията от фалити на банки по времето на Виденов е тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева.

През есента и зимата на 1996/1997 г. страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата главоломно пада (по-късно, през февруари 1997 г., достига 5-6 щатски долара), което поражда недоволство и масови протести в големите градове. На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.

Освен атаките от СДС, правителството на Виденов работи и при огромна подмолна вътрешна опозиция от близки хора в ръководството на БСП.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември с.г. на извънредно заседание на 37-то народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет срещат масови граждански протести, организирани от СДС.

След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив.

 

http://nbox.bg

Aнулират присъди за хомосексуализъм, издадени през ХХ век в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128894

Aнулират присъди за хомосексуализъм, издадени през ХХ век в ГерманияХомосексуалисти, осъдени по антигей закони, съществували през по-голямата част от ХХ век в Германия, ще получат компенсации съгласно проектозакон, съгласуван днес на среща на германското правителство начело с канцлерката Ангела Меркел, предаде ДПА. Осъдените по член 175 от наказателния кодекс, който забраняваше хомосексуализма и го наказваше с

Кунева: Ако трябва да се избира между 1 км по-малко магистрали или 1000 учители повече, избирам второто

https://www.actualno.com/politics/kuneva-ako-trjabva-da-se-izbira-mejdu-1-km-po-malko-magistrali-ili-1000-uchiteli-poveche-izbiram-vtoroto-news_601048.html

Ако трябва да избираме между 1 километър по-малко магистрали, но 1000 учители повече, аз избирам второто. Това заяви във Велико Търново лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Превес на професионалното образованиe, създаване на повече педагогически кадри, мощно финансиране на българс

Украйна забрани достъп на руската участничка в "Евровизия" за 3 години

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/22/2939941_ukraina_zabrani_dostup_na_ruskata_uchastnichka_v/?ref=rss


Службата за сигурност на Украйна забрани за срок от 3 години влизането на територията на страната на руската изпълнителка Юлия Самойлова заради това, че през 2015г. е пяла на анексирания от Русия полуостров Крим.

Самойлова трябва да представлява страната си на конкурса "Евровизия" през май. В Украйна визита на "временно окупирания" Крим без предварително съгласие на Киев се смята за престъпление. От "Евровизия" заявиха, че е право на страната...

Акция срещу липсата на паметници на жени се проведе в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/22/2939817_akciia_sreshtu_lipsata_na_pametnici_na_jeni_se_provede/?ref=rss


Акция срещу липсата на паметници на жени се проведе рано сутринта в София. Тя е част от кампанията на Българския хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ). Целта е да се отпразнуват постиженията на жените в българската история, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, но и да се обърне внимание, че в София няма нито един паметник на жена.

Затова тази сутрин пред Софийския университет,...

Още един основен играч отпадна от националния

http://www.clubz.bg/51896-oshte_edin_osnoven_igrach_otpadna_ot_nacionalniq

Още един удар по националния отбор преди съботната световна квалификация с Холандия от 21:45 часа на стадион "Васил Левски" - Георги Миланов също отпадна от състава поради контузия.

Той е разтегнал коленна връзка на тренировка и ще отсъства от терените около месец.

Миланов е третият титуляр, който ще липсва за мача. Още преди лагера отпадна капитанът Светослав Дяков, а вчера тежка травма получи вратарят Владислав Стоянов.

Задачата на Петър Хубчев и щаба му става все по-трудна. Той е лишен от двама основни полузащитници в лицето на Дяков и Миланов. Проблем има и с вратарския пост, тъй като Николай Михайлов не пази често в турския "Мерсин", а Георги Китанов и Николай Кръстев нямат опит в първия тим на България.

Проблеми има и в холандския отбор. С травма е асът на "Байерн" (Мюнхен) Ариен Робен.

Естествено цезарово сечение - нов метод за оперативно раждане в "Шейново"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650684.html

Новаторска техника при оперативното родоразрешение представя днес в болница „Шейново“ д-р Румен Велев. Методът е известен като „Естествено цезарово сечение“. При него максимално се пресъздава процесът на естественото раждане, в който майката и бебето участват активно. Този метод, макар и нов, с бързи темпове става все по-популярен в клиники в Обединеното кралство и САЩ. По време на естественото секцио бебето се ражда по-бавно (около 4 минути), като този процес при желание може да бъде наблюдаван от майката. Характерно е и отложеното клампиране (прерязване на пъпната връв), за да може бебето да получи ценни стволови клетки. Оставянето на бебето „да излезе само” не само имитира натиска при вагинално раждане, като така удължава периода на адаптация, но и помага белият му дроб да се освободи от амниотичната течност по естествен път. Веднага след като се роди, бебето се дава на майката и по този начин се стимулира контакта “кожа в кожа”, който доказано има отношение към последващата връзка между тях. Иновативен е и подходът по отношение на разреза – неговия размер се изчислява според теглото на бебето. Целта е белегът след това да бъде минимален. Важно е да се знае, че техниката се прилага само при планови цезарови сечения, при жени раждащи за първи път. Макар, че естественото раждане е най-добрият начин на родоразрешаване и за майката и за детето, съществуват редица усложнения, заради които се налага раждане с операция. Естественото цезарово сечение е метод, който минимализира всички негативни последствия на секциото и предоставя най-близко до нормалното раждане изживяване за жената. Статията е от сайта "Мама Нинджа" на Мария Пеева.

Изнасилване на 15-годишно момиче беше излъчено във Facebook

https://vesti.bg/sviat/amerika/iznasilvane-na-15-godishno-momiche-beshe-izlycheno-vyv-facebook-6066988

.Това е пореден инцидент, при който нецензурирано насилие се излъчва чрез услугата "Live"

Прокуратурата проверява регистрацията на двете партии на Марешки

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/22/2939922_prokuraturata_proveriava_registraciiata_na_dvete/?ref=rss


Софийската градска прокуратура проверява регистрацията на политическите партии "Воля" и "Народно движение за свобода и демокрация" (НДСД). Проверката е по сигнал на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който се казва, че бизнесменът и кандидат за депутат Веселин Марешки е вписан като председател и на двете формации.

Според закона за политическите партии гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в...

Момчил Неков: Оризът да бъде изваден от външнотърговски договори на ЕС - за това призоваваме от България и 6 други държави членки

http://www.cross.bg/oriz-strani-vreme-1538230.html

/КРОСС/ В защита на българските оризари се изказа българският евродепутат по време на обсъждане на текущите преговори на ЕС с трети страни по предстоящите търговски споразумения „Безмитният внос в ЕС на ориз от трети страни трябва да бъде ограничен." Това заяви Момчил Неков по време на обсъждане относно текущите търговски преговори на ЕС с трети страни по време на заседание на Комисията по земеделие в Европейския парламент. „Представителите на оризопроизводителите от България, Италия, Португалия, Гърция, Франция, Испания и Унгария приеха декларация, в която се обединиха около това, че секторът трябва да бъде ефективно признат за „чувствителен". Ако бъде признат за такъв, то оризът ще има специален статут по време на преговорите с трети страни и може да бъде изключен от споразуменията с тях", коментира българският евродепутат. Ориз се отглежда основно в страните от Южна Европа - Италия произвежда около 65% от ориза в ЕС. Другите страни производителки са България, Гърция, Португалия, Испания, Франция, Румъния и Унгария. В сравнение с нивата от 2008/2009 г., вносът на ориз в ЕС се е увеличил с близо 65%. Това силно усещат европейските производители. Затова те се обединяват в апела си за специална защита към сектора. „Оризопроизводството е високо специализирано и играе важна роля в управлението на водите

България открива нови консулства в Украйна, Полша и Молдова

http://offnews.bg/news/n_1/n_650685.html

Правителството прие решение за откриване на консулство на България в гр. Тараклия, Република Молдова, с консулски окръг, обхващащ територията на районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Автономното териториално образувание Гагаузия. Тараклия е център на район, в който българската общност представлява мнозинство от населението. В града е седалището на осъществяващия преподаване на български език Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“, който представлява единственият български университет извън пределите на нашата страна. Откриването на Консулство се налага поради необходимостта от предоставяне на качествено обслужване и консулски услуги за българските граждани, живеещи в районите от консулския окръг. То ще допринесе за подобряване на контактите и сътрудничеството с българската общност и нейните организации и институции, особено в сферата на образованието и културата, което е от особена важност за съхраняването на националната идентичност на нашите сънародници в Молдова, става ясно от решението на Министерския съвет. България разкрива и две почетни консулства. Едното е в украинския град Запорожие, като консулският му окръг обхваща територията на Запорожка, Донецка и Луганска области. С решението се назначава Сергей Желев, украински гражданин, вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна, за почетно консулско длъжностно лице. Откриването на консулството и назначаването на г-н Желев ще спомогне за укрепване на връзките между България и представителите на българската общност в тази част на Украйна и ще допринесе за активизиране на българо-украинските икономически, културни, научно-образователни и туристически връзки. България има към момента едно почетно консулство в Украйна – в гр. Лвов в западната част на страната. Второто почетно консулство, което ще бъде открито, е в Полша, със седалище в гр. Катовице и консулски окръг, обхващащ Шльонското воеводство. За почетен консул се назначава Януш Затон, полски гражданин, представител на големия местен бизнес и човек, ползващ се с висока обществена репутация. На фона на традиционно добрите и успешно развиващите се българо-полски отношения и сътрудничеството с районите, Шльонското воеводство е един от най-неактивизираните от наша страна полски региони. Възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията, инвестициите, туризма, културата и образованието и на връзките между двете страни обуславят целесъобразността от назначаването на почетен консул.

Корупция в образованието

https://pressbulgaria.com/m/5WS6HTJB.html

Прессъобщението се съдържа в първия приложен файл. Вторият файл е приложение, което може и да не се поставя.

Местят полицейски шеф заради изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128873

Местят полицейски шеф заради изборитеДоскорошният шеф на РУП към АЕЦ "Козлодуй" Аспарух Максимов оглави районната полиция в Бяла Слатина. Преместването му става със заповед на служебния вътрешен министър Пламен Узунов. Рокадата се наложила поради служебна необходимост, за да се гарантира нормалното провеждане на изборите, според мотивите на вътрешното министерство.

Нинова: Ще призова президента Радев да свика КСНС след изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128869

Нинова: Ще призова президента Радев да свика КСНС след изборите „След опитите за намеса на турски държавници в националната ни политика сме изправени пред въпрос за суверенитета на България и сигурността на всеки български гражданин". Това заяви на среща с жителите на Добрич лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Веднага след изборите ще призова президента Радев да свика КСНС.

Герджиков ще открие конференцията „Инвестиционни възможности за транспортния сектор“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128867

Герджиков ще открие конференцията „Инвестиционни възможности за 
транспортния сектор“Министър-председателят Огнян Герджиков ще участва в откриването на Регионалната конференция на тема „Инвестиционни възможности за транспортния сектор“. Форумът има за цел да събере на едно място представители на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, българското правителство, публичния сектор и бизнеса.

Волгоградец се пребори с двама крадци в магазин за бира (видео)

http://www.cross.bg/bira-stoi-kasata-1538229.html

/КРОСС/Полицията пусна запис от камера за наблюдение, инсталирана в един от магазините за бира във Волгоград. На кадрите се вижда продавачката, която стои зад касата и посетител, който стои на масата и пие бира. Изведнъж двама крадци нахлуват в магазина, като един от тях е въоръжен - той атакува жената зад касата, докато другият пази на входа. Посетителят на магазина проявява смелост и се нахвърля върху въоръжения мъж успявайки да го избута през вратата. Вторият крадец се опитва да се съпротивлява, но също успява да бъде изкаран навън. video:https://www.youtube.com/watch?v=xFxVjgZr0Tw

Хуманитарната гимназия във Варна се вдигна на протест в защита на паралелка

http://www.moreto.net/novini.php?n=346985

Ученици, родители и преподаватели в Хуманитарната гимназия се събраха днес в училището, за да изразят позицията си в защита на паралелка с професия "Танцьор" с две специалности - "Български танци" и "Модерни танци".

ЕС частично забрани вноса на бразилско месо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939847_es_chastichno_zabrani_vnosa_na_brazilsko_meso/?ref=rss


Европейската комисия ще блокира вноса на месо в ЕС от всички бразилски компании, замесени в скандала с развалени продукти, каза говорител на институцията.

Той добави, че скандалът няма да се отрази на преговорите за свободна търговия между ЕС и южноамериканския блок Меркосур, които се очаква да започнат скоро. Сделката ще трябва да съдържа отделна глава за стандарти за храните.

В края на миналата седмица стана ясно, че Бразилия години наред е...

ЕС частично забрани вноса на бразилско месо, Китай и Мексико с пълно ембарго

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939847_es_chastichno_zabrani_vnosa_na_brazilsko_meso_kitai_i/?ref=rss


Европейската комисия ще блокира вноса на месо в ЕС от всички компании, замесени в скандала с развалени продукти, каза говорител на институцията.

Той добави, че скандалът няма да се отрази на преговорите за свободна търговия между ЕС и южноамериканския блок Меркосур, които се очаква да започнат скоро. Сделката ще трябва да съдържа отделна глава за стандарти за храните.

В края на миналата седмица стана ясно, че Бразилия години наред е изнасяла...

Морските видри са използвали сечива много преди делфините

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128863

Морските видри са използвали сечива много преди делфинитеМорските видри използват сечива от хиляди, ако не и милиони години, много преди другите морски бозайници, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. Генетично изследване на повече от 100 диви морски видри, извършено от учени от института по консервационна биология "Смитсониън", показа, че предшествениците им преди милиони години са били с такова поведение.

Забраната на таблети и лаптопи в самолети крие рискове, смятат експерти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939750_zabranata_na_tableti_i_laptopi_v_samoleti_krie_riskove/?ref=rss


Напълването на товарното отделение на търговски самолети с литиево-йонни батерии, до което ще доведе забраната за таблети и лаптопи на борда на пътническите самолети в САЩ и Великобритания, ще създаде опасност при полетите, казват за "Гардиън" експерти, цитирани от БТА.

По-рано тази седмица американското министерство на вътрешната сигурност тайно изпрати на 10 чуждестранни авиокомпании чрез Управлението за транспортна безопасност "спешна поправка",...

Африкански търговски банки искат увеличаване на транзакциите в юани

http://econ.bg/Новини/Африкански-търговски-банки-искат-увеличаване-на-транзакциите-в-юани_l.a_i.739402_at.1.html

Търговски банки в Африка искат разширяване на транзакциите в юани между местни компании, които правят бизнес с Китай и за китайските които работят на...

Нова онлендинг програма на ББР ще осигурява кредити до 150 хил. евро при два пъти по-ниски обезпечения

http://www.cross.bg/programa-finansirane-chrez-1538228.html

/КРОСС/ Нова програма на Българската банка за развитие (ББР) ще предостави възможност на малките и средни предприятия да получават чрез търговските банки кредити в размер до 293 хил. лева при два пъти по-ниски обезпечения. Това ще стане благодарение на получена в края на 2016 г. контрагаранция по програма COSME на ЕИФ с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (План „Юнкер"). От новата онлендинг програма могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, които не са в затруднено положение. Те могат да кандидатстват пред банките-партньори за оборотни и инвестиционни кредити, кредитни линии и банкови гаранции при намалени изисквания за обезпечение до 50%. Срокът за погасяване на заемите е между 1 и 10 години с възможност за гратисен период. ББР ще приема заявки от търговските банки за включване в програмата до края на април 2017 г. Общият размер на кредитите, които ще бъдат отпуснати по нея, е 65 млн. лв. ББР ще споделя и 60% от риска по кредитите, предоставяни от търговските банки, което ще улесни достъпа до финансиране за българските компании. Участието в програмата не ограничава партньорството на банките с Националния гаранционен фонд по програма COSME. Условията за кандидатстване могат да бъдат намерени тук. Това е деветата онлендинг програма на ББР

Спецсъдът дал 2270 разрешения за СРС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128820

Спецсъдът дал 2270 разрешения за СРССпецсъдът, който разглежда дела за престъпни групи и тероризъм, е дал 2271 разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) през м.г. В сравнение с 2015 г. те се увеличили двойно, тогава били 1111. Това отчете шефът на спецсъдът Георги Ушев. Той уточни, че СРС-тата не са само за подслушване, но и за внедряване на агенти под прикритие,

Слух за преврат в Анкара изкара стотици хора на улицата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939664_sluh_za_prevrat_v_ankara_izkara_stotici_hora_na_ulicata/?ref=rss


Слух, тиражиран снощи в социалната медия "Туитър", че в столицата Анкара се извършва опит за военен преврат, изкара около полунощ стотици хора на улицата, пише БТА.

Голяма група хора се събраха пред президентския дворец Бештепе в Анкара със знамена и с лозунги, скандирайки "няма да позволим нов преврат, няма да те дадем, ще бъдем докрай на пост".#PT @fatihtezcan says an incident with a gun & an Ankara mayor's chauffeur fed rumour mills that...

Кметът на Русе награди Дунав с 20 000 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_650680.html

Кметът на Русе Пламен Стоилов вpъчи пpемия на футболистите, треньорите и ръководството на Дунав в размер на 20 000 лева за класирането в шестицата на Първа лига.  „Този сезон е като сбъдната мечта за мен. Благодаря на ръководството, треньорите и всички момчета от отбора“, заяви развълнуваният капитан Диян Димов, на когото кметът Стоилов връчи сумата за гарантираното до момента шесто място в елита. Освен премията, кметът обяви, че тревната настилка, която трябва да бъде положена на градския стадион, е пристигнала. Освен това се работи с големи темпове и за осветлението, чиито стълбове се издигат на съоръжението. „Днес е един страхотен ден за Русе. Горд съм, че всички русенци дочакахме да се сбъдне нашата мечта – Дунав да се утвърди сред най-добрите в Първа лига. До момента имате гарантирано шесто място, предстои само до края да се забавлявате. Може да се наложи да даваме премии и за Купата на България, може би ще трябва премия и за трето място“, сподели кметът Стоилов.

Държавата плаща 5500 евро обезщетение след обвинения за полицейско насилие

http://offnews.bg/news/n_1/n_650682.html

Държавата ще плати обезщетение в размер на 5500 евро заради липсата на пълно разследване след сигнал за полицейско насилие от Александра Стоилова.  Правителството одобри на днешното си заседание едностранна декларация по дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива. Случаят е от септември 2013 г. 25-годишната тогава Александра Стоилова и 26-годишният Иван Цонев се оплакаха от полицейско насилие.  Двамата бяха задържани от служители на Първо РУП за 24 часа по обвинение в хулиганство, като са били удряни и обиждани от полицаи, а момичето е получило и заплахи за сексуално насилие.

Румен Радев се срещна с президента на Международната федерация по тенис

http://www.moreto.net/novini.php?n=346984

Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 президента на Международната федерация по тенис Дейвид Хагърти, който е на посещение у нас. Гостът беше придружаван от президента на Българска федерация по тенис и член на борда на ITF Стефан Цветков.

ЕК регистрира две граждански инициативи относно правата на европейските граждани след Брекзит

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Czww5Uy-gwU/

С едната инициатива Комисията се приканва да отдели гражданството на Съюза от гражданството на държава членка в контекста на излизането на Обединеното кралство от ЕС („Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“), а с втората Комисията се призовава да запази правото на гражданите на Съюза да се движат и да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз („Запазване на правото на европейско гражданство“).

Същевременно Комисията отхвърли като недопустимо трето предложение, с което Комисията се призовава да предотврати излизането на Обединеното кралство от ЕС („Спрете Брекзит“).

Решенията на Комисията се отнасят до правната допустимост на предложените инициативи. На този етап Комисията все още не е разгледала инициативите по същество.

Комисията установи, че инициативите „Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“ и „Запазване на правото на европейско гражданство“ отговарят на необходимите условия за регистрация по силата на Регламента относно Европейската гражданска инициатива. И с двете европейски инициативи Комисията се призовава да закриля статута и правата, свързани с гражданството на ЕС, в контекста на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Комисията придава голямо значение на основния въпрос, свързан с осигуряването на правна сигурност и увереност за 4-те милиона граждани (3,2 милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство и 1,2 милиона граждани на Обединеното кралство в ЕС), които се чувстват несигурни относно бъдещето си в резултат от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Макар Комисията да не може да предложи вторично законодателство, целящо предоставянето на гражданство на ЕС на физически лица, които не притежават гражданство на дадена държава членка на Съюза, правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС след излизането на Обединеното кралство ще бъдат в центъра на предстоящите преговори по член 50. Комисията ще направи всичко възможно, за да предотврати превръщането на гражданите на ЕС в „разменна монета“ по време на преговорите с Обединеното кралство.

В случая с инициативата „Спрете Брекзит“ Комисията установи, че не са изпълнени условията за регистрация. С член 50, параграф 1 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) изрично се позволява на държава членка да излезе от Съюза в съответствие със собствените си конституционни изисквания. Макар Комисията да изразява съжалението си относно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, тя зачита резултатите от референдума.

Матури 2017 на модули с различна продължителност

http://offnews.bg/news/n_1/n_650674.html

Матурите през 2017 г. отново ще се проведат на модули, а продължителността на изпитите ще е различна, в зависимост от учебния предмет, съобщи МОН. В три модула ще са изпитите по български, френски, немски, руски, испански, италиански език, история и философия. Първите два ще са по 60 минути, а третият - 120 мин. Матурите по аглийски и география ще са в три модула, първият от които ще е 60-минутен, а другите два ще са по 90 мин. Два ще са модулите по математика, химия, биология и физика. Първият е продължи 90 минути, а вторият - 150. След като изтече времето за даден модул, листът с отговорите ще бъде затворен в плик, а зрелостникът няма да има достъп до него. Изпитваните няма да могат да излизат от залите преди края на времето за съответния модул, ако той е до 90 мин. Ако е 120 или 150, ще могат да излязат след първите 90 минути. Ако някой от тях напусне и сградата, няма да може да се върне обратно и да продължи изпита. Дванадесетокласниците имат две задължителни матури - по български и предмет по избор (от задължителната подготовка, т.е. математика, чужд език, философия, история, география, физика, биология, химия). По желание могат да се явят и на допълнителна матура, например за да кандидатстват с оценката в някой университет. За първи път завършващите професионално училище могат да не се явяват на втора матура, а вместо оценка от нея в дипломата им да се запише средноаритметичната бележка от държавните изпити за професия. По всеки предмет има тестове с избираем и свободен отговор. По литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Максималният брой точки за всеки изпит е 100 точки. До 18 май се получават служебните бележки с информацията за училищата, в които зрелостниците са разпределени. Матурата по български е на 19 май, по втори предмет - на 22 май. Изпитите по желание се провеждат от 26 май до 2 юни по график, който ще бъда обявен допълнително. Оценяването на изпитните работи ще е от 20 май до 4 юни. Оценките се обявяват до 9 юни. Все още няма скала за преобразуването на точки в оценки.

Президентът говори с Доналд Туск, шефът на ЕС идва у нас през април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128832

Президентът говори с Доналд Туск, шефът на ЕС идва у нас през априлКохезионната политика ще бъде включена в текста на Римската декларация на Европейския съвет Държавният глава Румен Радев благодари в телефонен разговор на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствени ръководители на

Румен Радев: Някои изострят дебата за по-висок изборен резултат

http://www.clubz.bg/51894-rumen_radev_nqkoi_izostrqt_debata_za_po_visok_izboren_rezultat

В кратък фейсбук статус Румен Радев обвинява онези, които настояват за радикални действия от стнана на президента и служебното правителство, че са автори на днешното изборно законодателство. Спореднего отделни партии и политици се опитват да изострят дебата с надеждата да си заработят по-висок изборен резултат.

Вижте пълния текст на изявлението:

До изборите остават броени дни. Отделни партии и политици се опитват да изострят дебата, с надеждата да си заработят по-висок изборен резултат. Призовавам всички участници в кампанията към отговорен тон и поведение.

Напомням, че тези, които най-показно и гръмогласно настояват за радикални действия от страна на президента и служебното правителство, са автори на днешното изборно законодателство. България е правова държава и изборите ще се проведат според правилата, които самите те са изработили и гласували.

Призовавам българските граждани да упражнят свободно правото си на глас. Българските институции активно работят за пресичането на всякакви опити за изборни злоупотреби.

 

 

 

Със супер бърз и развит интернет България е много зле с е-услугите

http://www.mediapool.bg/sas-super-barz-i-razvit-internet-bulgaria-e-mnogo-zle-s-e-uslugite-news261691.html

България е сред европейските страни с най-развита оптична мрежа, с най-бърз и достъпен интернет и въпреки това електронното правителство и предоставяните от държавните и общински администрации е-услуги са много слабо развити, което е жалко. Това коментира изпълнителният директор на "Виваком" Атанас Добрев пред журналисти в сряда при представянето на годишните финансови резултати на телекома. Той посочи още, че е безсмислено държавата да харчи бюджетни и европейски средства за изграждане на паралелната на частната оптична мрежа за предоставяне на интернет услуги в отдалечените селски райони при положение, че може да се използва вече създадената. Добрев акцентира и върху проблема със сивия сектор на пазара на фиксираните телевизия и интернет, който по оценки на одиторската компания "Ърнст енд Янг" достига 25 процента през 2015 г. и носи загуби от 150  млн. лв. годишно на телекомуникационния бизнес. Шефът на "Виваком" препоръча още на правителствата и общините да работят по-усилено за интелигентното управление на градовете и наличните инфраструктури ресурси, използвайки мобилната свързаност и т.нар. Интернет на нещата. Той отчете провал на цифровизацията на телевизията у нас и посочи, че в момента ефективно цифрова телевизия разпространява само притежаваното от компанията дружество НУРТС. Не е ясно какво се случва с пет предоставени лицензи за мултиплекси за цифрово телевизионно и радиоизлъчване, а част от телевизиите са се отказали да предават в HD-качество. Относно предстоящото отпадане на таксите за роуминг в Евросъюза Добрев посочи, че това ще донесе загуба от 9 млн. лв. за "Виваком" и общо около 30 млн. лв. за българския телекомуникационен пазар. Макар компанията да отчита консолидирана загуба от 19.6 млн. лв. за 2016 г. заради фалита на КТБ, обратно изкупуване на акции и предоставени 30 млн. евро на акционери, приходите й са нараснали с 3 на сто до 875.266 млн. лв. и така за четвърта година е лидер по постъпления от клиенти сред телеком операторите, отчете още Добрев. Публични пари на вятъра Оптичната мрежа в България има 44 процента покритие при средно в Европа от 22-24 на сто, а скоростта на интернета у нас е доста по-висока от тази в Европейския съюз, каза Добрев. "Жалко е, че при това добро развитие на електронната инфраструктура имаме толкова слабо развитие на електронните услуги", коментира той и посочи, че държавата излишно дублира изграждането на паралелна оптична мрежа с бюджетни и евросредства, а не използва частната. Той даде за пример покритието на 4G-мрежата на "Виваком", което е 86.75 на сто на територията на страната и за чието развитие компанията е инвестирала значителна част от вложените през 2016 г. и ще продължи да влага през настоящата година 180-190 млн. лв. При положение, че частните телекоми имаме пълно мобилно покритие на страната да се харчат пари за нова оптична мрежа до населени места с 20-30 жители е безсмислено, тъй като срещу 10-20 лв. месечна такса хората там могат да получат достатъчно качествен интернет, за да си подадат данъчната декларация или да направят различни плащания и справки, смята Добрев. Според него, вместо в изграждането на излишна инфраструктура, държавата трябва да се насочи към развитието на публичните електронни услуги и достъпа до тях. Той даде за пример как почти не се оползотворяват безплатно предоставяни на българските училища услуги като пространство в облака, безплатни електронни пощи и трансфер на данни. Оператори не плащат такси за скрити абонати Шефът на "Виваком" посочи като проблем на телекомуникационния пазар сивият сектор. Той цитира данни от проучване на одиторската компания "Ърнст енд Янг", според което през 2015 г. малките кабелни и интернет оператори са укрили 614 864 абонати. Например доставчик обявява, че има 30 хил. абоната и плаща само за тях права за излъчване, а реално има 50 хил. клиенти, от които събира такси, но не прави всички отчисления, обясни той. Това носи на пазара на фиксирани телевизия и интернет загуба от 150 млн. лв. годишно, което си е чиста кражба, отбеляза Добрев и призова Комисията за регулиране на съобщенията, контролираща участниците на този пазар, да вземе необходимите мерки срещу това явление като следи по-стриктно операторите. Сметката за отпадането на роуминга в ЕС ще е за телекомите Добрев коментира още, че отпадането на роуминг таксите при пътуване в ЕС ще донесе на "Виваком" загуба от 9 млн. лв., а за целия български пазар 30 млн. лв. Причината е, че Еврокомисията реши включените в абонаментните планове минути да могат да се ползват свободно навсякъде в ЕС без допълнителни такси, но в същото време телекомите ще трябва да плащат помежду си цена за достъп до съответната мрежа. "Така колкото повече говорят нашите клиенти в ЕС, толкова повече ще са разходите ни за тези такси", каза шефът на "Виваком" и посочи, че компанията няма опции да компенсира тези разходи чрез другите си цени и няма да направи това. "Просто ще се съобразим с изискванията за наша сметка", посочи той. Добрев допълни още, че вече мобилните оператори са много гъвкави в ценовата си политика и ако преди пет-шест години 30 процента от приходите им са били от месечните такси, а останалата част от допълнително таксуване, днес твърдите абонаменти носят над 80 процента от постъпленията. Това означава, че месечните такси включват достатъчно като количества услуги и на клиентите се налага да плащат по-малко за изговорени извън плановете минути например. Телекомът отчете още, че за последните шест години е инвестирал над 1 млрд. лв. в развитието на мрежата и услугите си. Само през миналата година вложените средства са били 212 млн. лв., което е най-високият процент спрямо разходите на дружеството. от тях 150 млн. лв. са отишли за инфраструктурата и за закупуване на нови радиочестоти за развитието на 4G-мрежата на телекома, а през тази година се планира вземането на още от националния радиочестотен спектър. Финансовите резултати на "Виваком" за 2016 г. сочат още ръст на клиентите с 3.6 на сто до общо 3.113 млн. абонати, от които 87 процента са със срочни договори. Увеличава се процентът на приходите от мобилни услуги и той вече е 32% спрямо 27% за 2015 г. Телекомът се похвали и с връщането на лидерството си в в доставката на фиксиран интернет, след като то му бе отнето от "Мобилтел" след покупката на "Близу". Сега обаче "Виваком" отново е начело с общо 437 000 абонати спрямо 390 000 за 2015 г., следвана от Мтел и "Булсатком". По думите на Добрев това се дължи на политиката за задържане на досегашните си клиенти и привличането на нови. Компанията остава лидер и при най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV). Общо 42% от всички 410 000 абонати на платена телевизия на телекома използват IPTV.

Манол Генов: Ще защитим българския селскостопански продукт и ще съкратим веригата на прекупвачите

http://www.cross.bg/genov-manol-prodyktziya-1538227.html

/КРОСС/ Жителите на асеновградското село Боянци негодуват срещу съсипващата политика към българското селско стопанство. На срещата им с кандидата за народен представител от коалиция "БСП за България" Манол Генов те поставиха въпроси, свързани с финансирането на малките стопанства и прекупвачите на продукция, които бутат надолу началната цена на производителя. "Българското земеделие е гръбнакът на нашата икономика и държавата е длъжна да го защитава - каза Манол Генов. Ние предлагаме активни мерки за подпомагане на сдруженията и кооперациите като база за развитие на средните и дребните производители, както и активно държавно регулиране. Как ще стане това - с приемане на Закон за храните, чиито наредби ще насърчават българските производители чрез пакет от специални мерки. И по-точно, този Закон ще защити наименованието "български продукт", ще категоризира като "свежи плодове и зеленчуци" само произведените у нас и ще задължи хипермаркетите да продават повече местна продукция. Но, освен това, за подпомагане производството на храни за местна консумация, трябва да стимулираме биологичното земеделие, да въведем "късите вериги" на доставка, т.е. да отпаднат многото прекупвачи." За равноправното разпределение на средствата в сектора е много важна финансовата политика

Оглушителното мълчание на нашите съюзници насърчава Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278187_%D0%9E%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%

 Намеса на официални лица на чужда страна в нашите избори? „Това е акт на война!“ Поне така смятат сенаторите Джон Маккейн – републиканец, и Хари Рейд – демократ, що се отнася до версията, че Русия е „хакнала“ кандидатката за президент Хилари Клинтън, в полза на Доналд Тръмп. И ако спецслужбите на САЩ досега не са представили убедителни улики по обвинение, което тресе американската политика вече месеци наред, то намесата на Ердоган в България е показна и демонстративна като акция на силова бригада. Той всъщност ни пита:

какво толкова ще ми направите?

Засега изгонихме трите официални лица, които са сеели раздор в смесените райони. Президентът поиска помощ чрез 4-ма западноевропейски посланици и се съвещава с нашите силови ведомства. При неработещ парламент, той не може да свика партиите на Консултативен съвет за национална сигурност.  Но когато го свика,

какво решение е възможно?

На пръв поглед поводът за тревога би могъл да избледнее много скоро. Защо? В Република Турция социологическите изследвания показват сериозен риск Ердоган да загуби референдума за въвеждане на свръхсилно президентско управление, насрочен за 16 април. След словесните престрелки с Нидерландия и Германия, рейтингите на отговора „Да“ веднага минаха 50%. Изследванията показват и това, че най-малко склонни да гласуват с „Да“ са преселниците от Балканите. Така че Партията на справедливостта и развитието таргетира неутралните слоеве и изселниците, представяйки един вътрешен спор като международен. Всъщност, застрашените дясно центристи на Запад и на Изток от нас, взаимно си правят услуга в предизборна обстановка.

       А нашите избори са след 5 дни.

Шокът от враждебните действия на югоизточната ни съседка имат ефекта на рестарт на кампанията от нула. Коя партия ще успее да се възползва ще видим в неделя. Също ще видим, коя ще върне услугата на палавата Анкара, като й сервира желана провокация. Все пак, някои ще получат автоматично предимство от скандала. Данните от представително изследване на Агенция „Афис“ от февруари показаха, че по една условна скала за „патриотизъм“, населението дава най-висока средна стойност на БСП (средно 4.4 от 11 възможни степени), следвана от Обединените патриоти и ГЕРБ (4.3). Значимо по-ниска оценка за „патриотизъм“ имат РБ (3.1), ВОЛЯ (2.9) и ДПС (1.8). Самата ДПС получи шанс да се реабилитира като по-малкото зло от коалицията на Местан. Тези стойности са обясними.

Съвсем доскоро живеехме или се правехме, че живеем в свят, в който държавните граници, държавата и най-вече сигурността са интересни само за атавистични троглодити. Борсите щяха да управляват нациите чрез пазарен оптимум. Брюксел щеше да обучава местната върхушка. Членството в най-могъщата военна организация в историята – НАТО, сякаш изкова от дулата не плугове, а послушание и изпълнителност. Помня, как външният министър преди 11-12 години настояваше, че няма нужда Народното събрание да дава разрешение за преминаване на натовска военна техника и персонал през страната. Беше го осенило прозрение, че българските войски са на Пакта и значи армията на Пакта е българска. Значи това важи и за неоосманските войски.

Само допреди година военният министър настояваше за еър полисинг с турски изтребители. Целият този розов космополитизъм всъщност градеше патриотична репутация на не така пъргавата БСП. Безспорно е също така, че новата ситуация устойчиво ще повишава тежестта в нашата политика на главнокомандващия – президента Радев.

       Независимо от електоралните резултати у нас и в Турция, проблемът тепърва ще набира сила и ще деформира политическото пространство у нас.

Защото става дума за трайна стратегия. За да няма търкания вътре в НАТО, 15 години гледахме през пръсти на мишкуванията на чужди дипломати в смесените райони. Стигна се дотам, че от 2003 г. една съседна страна ръководи, финансира и без съмнение кадрува мюсюлманското вероизповедание в България. Оттук и куража на Анкара да създаде собствена партия в България и да дава указания на български граждани да гласуват за нея. Дори Ердоган да се провали, неговата държава  ще продължи да опипва почвата, само за да види докъде още може да стигне. И всеки път ще тълкува оглушителното мълчание на НАТО, Вашингтон и Брюксел като насърчение. Така ще го разберем и ние. И ще бъдем принудени да търсим алтернативи. Независимо от идеологиите и собствените си желания.

 

transmedia.bg

Полицията скри ареста на младежа с руското знаме от протеста в Белене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/22/2936966_policiiata_skri_aresta_na_mladeja_s_ruskoto_zname_ot/?ref=rss


Марио Дулев, младежът, който на 7 март т.г. призова за смърт на "националните предатели" по време на протест в Белене, ден по-рано е бил арестуван от полицията и отведен с белезници от дома си. Това съобщиха за "Дневник" свидетели на случилото се, пожелали анонимност. По неизвестни причини обаче това не е било отразено в документацията на Районното полицейско управление.

На 17 март високопоставен служител в общинската администрация в Белене също...

Светльо & The Legends и Фанданго разтърсват Варна на 23-ти март

//dariknews.bg/regioni/varna/svetlio-the-legends-i-fandango-raztyrsvat-varna-na-23-ti-mart-2012039

Култовите банди Светльо & The Legends и Фанданго ще разтърсят Варна на 23-ти март на концерт, който ще събере феновете на двете групи в 18,30 ч. на входа на Морската градина. Концертът ще бъде част от  националното турне на Светльо Витков, в което той се опитва да обърне вниманието на младите хора

Атракция в Нова Загора позволява да се пропътува мислено света

//dariknews.bg/regioni/sliven/atrakciia-v-nova-zagora-pozvoliava-da-se-propytuva-misleno-sveta-2011993

В някои от най-посещаваните дестинации по целия свят ни пренася най-новата атракция в Нова Загора. За нови пътешествия вдъхновява стълб, показващ четирите посоки на света и разстоянията до известни европейски столици. Той е монтиран в централната пешеходна зона на Нова Загора,в близост до пощата. С

Кандидатът за народен представител от РБ Вергил Кацов: “Не искам България на две скорости”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kandidatyt-za-naroden-predstavitel-ot-rb-vergil-kacov-ne-iskam-bylgariia-na-dve-skorosti-2012043

Водачът на листата на коалицията Реформаторски блок- Глас Народен, Вергил Кацов даде интервю за Дарик Нюз, в което дава отговори на въпросите- какво го мотивира да се кандидатира за народен представител, кой е правилния път за Кюстендилска област, какво научи от срещите с избирател

Иницииране на промени в Наредбата за летните градини, предложи кметът Георг Спартански

//dariknews.bg/regioni/pleven/iniciirane-na-promeni-v-naredbata-za-letnite-gradini-predlozhi-kmetyt-georg-spartanski-2012045

Среща на кмета на Община Плевен Георг Спартански със собственици на заведения с летни градини се проведе днес в Заседателната зала в сградата на администрацията. Тя беше организирана след вчерашния протест на собствениците против текста на чл. 16, ал. 1 от Наредба №15 на Общински съвет – Плевен за

Община Хасково с 3 одобрени проекта по програма „Трансгранично сътрудничество“

//dariknews.bg/regioni/haskovo/obshtina-haskovo-s-3-odobreni-proekta-po-programa-transgranichno-sytrudnichestvo-2012042

Три проекта на община Хасково са одобрени по програмата за Трансгранично сътрудничество с Гърция, съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Евгени Консулов.

Той подчерта, че при разработването на проектите преди година е заложено на иновативният подход Проектите са разработени според

Пак проблем с кредита на МБАЛ "Христо Ботев" Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/pak-problem-s-kredita-na-mbal-hristo-botev-vraca-2012044

Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ е взело решение за изтегляне на кредит,, но със смяната на членове на Съвета на директорите това отново не може да стане

Британският парламент под блокада, има пострадали

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskiiat-parlament-pod-blokada-ima-postradali-2012046

Британският парламент е под блокада.

BREAKING: Parliament in LOCKDOWN as 'police officer attacked' - reports of 12 injured

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване