Турски университет ще дава безплатно хранене на студенти, отказали пушенето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129828

Турски университет ще дава безплатно хранене на студенти, отказали пушенетоУниверситетът в турския град Амася обеща цяла година безплатно хранене на студенти, отказали пушенето, предаде Анадолската агенция, цитиран от БТА.  Ректорът на университета Метин Орбай казва, че целта на кампанията е да се подкрепят студентите, решили да се откажат от лошите си навици. Организаторите на кампанията - ректоратът и университетският

Европейските борси затвориха със спадове след атаката в Лондон

http://www.clubz.bg/51908-evropejskite_borsi_zatvoriha_sys_spadove_sled_atakata_v_london

Водещите индекси на европейските фондови пазари затвориха със спадове на фона на съмненията на инвеститорите, че политиката на американския президент Доналд Тръмп ще доведе до ръст на икономиката. Това предизвика серия от разпродажби.

Негативно влияние оказа и атаката пред парламента в Лондон, окачествена от полицията в града като "терористичен инцидент", предаде програма CNBC.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, затваря със спад от 0,73 на сто до 7324,72 пункта. В понеделник индексът записа рекорд на стойността си, но в следващите сесии отстъпва.

Банките и финансовите институции като цяло се оказаха най-големите губещи днес. Акциите на холандския кредитор ING поевтиняха с малко над 4% до 13,82 евро за брой.

Паневропейският Stoxx600 затвори сесията на ниво от 374,03 пункта, което представлява спад от 0,41 на сто. Повечето сектори, част от индекса, затварят на негативна територия.

Германският DAX загуби 0,48% от стойността си и затвори при 11 904,12 пункта. Френският САС отстъпи до 4 994,7 пункта, или понижение от 0,15%.

Цената на петрола достигна най-ниското си ниво за последните 4 месеца, изчислява Market Watch. Причината е новината за ръста на резервите от горива в САЩ. Към края на европейската търговия лекият суров петрол достигна цена от 47,50 долара за барел, или спад от 1,5 на сто. Европейският Brent се търгуваше за 50,08 долара за барел, което представлява понижение от 1,7 на сто.

На валутните пазари новината за атаката в Лондон доведе до краткосрочен спад на стойността на британската лира, но валутата успя да се възстанови и търговията се извършва при 1,248 долара за 1 лира.

Кабинетът на Рашидов дал двусмислено становище за "укрепване" на тютюневия склад

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/22/2940033_kabinetut_na_rashidov_dal_dvusmisleno_stanovishte_za/?ref=rss


Министерството на културата е изпратило писмо в община Пловдив, с която уточнява, че не е давало разрешение за демонтаж на сграда от изгорелите сгради в Тютюневото градче в Пловдив. Мярката идва след като на пресконференция днес коалиция "Да, България" съобщи, че в последните дни на предния кабинет министър Вежди Рашидов е дал път за премахване на склада. Не е ясно обаче дали това ще спре процесуалната хватка, с която миналото правителство може да освободило собственика от...

Президентът: Изборите ще се проведат според гласуваните правила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278201_+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82%3A+%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BF%D

 Държавният глава Румен Радев призова всички участници в предизборната кампания към отговорен тон и поведение.
До изборите остават броени дни. Отделни партии и политици се опитват да изострят дебата, с надеждата да си заработят по-висок изборен резултат, написа Радев във Фейсбук и призова в дните до края на кампанията за отговорно поведение.
„Напомням, че тези, които най-показно и гръмогласно настояват за радикални действия от страна на президента и служебното правителство, са автори на днешното изборно законодателство. България е правова държава и изборите ще се проведат според правилата, които самите те са изработили и гласували.
Призовавам българските граждани да упражнят свободно правото си на глас. Българските институции активно работят за пресичането на всякакви опити за изборни злоупотреби”, заявява Румен Радев. 
В последните дни няколко партии и коалиции настояват да бъде преосмислено откриването на 35 секции в Турция, както предвижда Изборния кодекс. Имаше и призиви да няма гласуване в Турция заради извънредното положение там.

Няма никакви опасения за провал на изборите. Това каза служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков във Велико Търново, предаде „Фокус". Той подчерта, че няма как изборите да бъдат опорочени и допълни, че са взети всички необходими мерки. „Аз вече обикалям няколко областни града, говоря с областни управители, с кметове, с председателите на съответните районни избирателни комисии, за да се убедя, и се убеждавам, че е създадена една много добра организация и към днешна дата няма никакви сериозни основания за някакъв провал на изборите“, заяви проф. Герджиков. Той подчерта, че във връзка с протестите по границата са мобилизирани съставът на МВР, специалните служби и цялата държава. „Прави се всичко възможно изборите да бъдат безпроблемни, без нарушения, които биха опорочили изборните резултати“, посочи министър-председателят. .


Белград: Има увеличение на мигрантския натиск от България и Македония към Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=346950

През последните дни има увеличение на мигрантския натиск от България и Македония към Сърбия. Това каза говорителят на министерството на отбраната и на сръбската армия Йован Кривокапич. Според него "властите в Белград са регистрирали увеличаване на броя на опитите за нелегално преминаване на мигранти на територията на Сърбия".

Най-малко двама убити при терора в Лондон, няколко с опасност за живота (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129836

Най-малко двама убити при терора в Лондон, няколко с опасност за живота (Обновена)Най-малко двама души са мъртви след терористичното нападение в Лондон, информира "Дейли Мейл". А по непотвърдена информация ранените, които са ударени от кола на Уестминстърския мост са повече от 12 души, сред които има и велосипедисти. Един от напададелите е описан от свидетел като мъж на средна възраст и е от азиатски произход.

Стефан Димитров: Нужни са политици, които обединяват, а не разделят в тези сложни за България времена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6129753

Стефан Димитров: Нужни са политици, които обединяват, а не разделят в тези сложни за България времена - Г-н Димитров, какво научихте от срещите с хората в предизборната кампания до момента? - Аз съм от Хасковска област и всеки ден се виждам с хората. Не ги схващам като избиратели. Ние сме такива само за един ден в годината, а през останалото време сме съграждани. Готов съм да представлявам хората от моя град през следващите четири години.

БСП за България: Земеделието ще бъде приоритет в политиката ни за Ямболска област

http://www.cross.bg/bulgariya-proizvoditeli-vodachut-1538257.html

/КРОСС/ "Искам да подчертая, че за Ямболска област земеделието е много важен приоритет. Ние ще направим така, че специална подкрепа да получат малките и средните производители, ще ги защитим от прекупвачите, които ги притискат за ниски цени и по този начин ще бъдат защитени и гражданите, които заради веригата от прекупвачи пък плащат по-високи цени като крайни потребители." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за Ямбол Кристиан Вигенин по време на среща със земеделски производители от областта. На нея бяха посочени конкретните предложения и приоритети, които са заложени в програмата за управление на "БСП за България ". Друга много важна промяна, която управлението на "БСП за България " ще направи, е да бъдат задължени със закон големите търговски вериги да предлагат повече българска продукция в магазините си - плодове, зеленчуци, месо и мляко. В срещата участва и Явор Гечев, който е бивш зам.-министър на земеделието и кандидат за народен представител от Пловдив. Той констатира, че от началото на прехода нашето земеделие не се развива. За двата мандата на ГЕРБ в сектора не е направено почти нищо. "След 2020-та година механизмът на директните плащания няма да го има. До този момент не сме чули сериозен дебат по тази тема- какво ще прави държавата в сектор земеделие

Писателят сатирик Михаил Вешим забърква магията на шегата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129853

Писателят сатирик Михаил Вешим забърква магията  на шегатаСрещата с  автора нанай-новата му книга "Когато бях армейски генерал" и на бестселъра "Английския съсед"  е на 29 март Вижте и класацията на най-търсените книги с марка "Сиела" Михаил Вешим отбелязва Деня на шегата с усмивка и разговор на тема възпитание на чувството (за хумор). Броени часове преди Деня на шегата, на 29 март от 18,

Гласуването в изборния ден започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129816

Гласуването в изборния ден започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часаГласуването в изборния ден - 26 март започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, съобщиха от пресцентъра на ЦИК. Извън страната изборният ден отново започва в 7.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват

България получава най-ниска цена за газа в региона, обяви енергийният министър

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/22/2940103_bulgariia_poluchava_nai-niska_cena_za_gaza_v_regiona/?ref=rss


Служебният министър на енергетиката Николай Павлов обяви, че България получава най-ниската цена на природния газ от Русия в целия регион. Това обяви той в ефира на БиТиВи. Изказването му бе в отговор на въпрос за евентуално намаление на цената след постигнатото споразумение между Брюксел и "Газпром".

Газът за България е най-евтин

"В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос", каза...

Пред парламента в Лондон е извършен терористичен акт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278200_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B

 Работата на британския парламент е преустановена, след като под прозорците на сградата се чу стрелба. 
Очевидци съобщават за 12 ранени, парламента е отцепен от полиция. Затворена е и станцията на метрото. 
Според първоначалните сведения, нападател връхлетял с кола по пешеходци в района на Уестминстърския мост, при което тежко ранени са поне 5 души. След това са били атакувани полицаи с нож - има ранени поне двама служители. Започнала е престрелка, нападателят е бил застрелян. Лондонската полиция заяви, че това е терористичен акт. Експерти не изключват да има връзка между днешното нападение в Лондон и терористичните актове в Брюксел точно преди година.Тереза Мей е изведена под тежка охрана минути след атаката с нож пред входа на Парламента, а депутатите са заключени в коридорите пред кабинетите си до второ нареждане. 
Reuters пусна снимки на двама души, тежко ранени на Уестминстърския мост.




#London Scene outside UK Parliament, with eye witness reporting a Car allegedly mowed down multiple people.

Герджиков: България не трябва да предприема радикални мерки срещу Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650747.html

"В държавата има създадена организация за противодействие на всякакви опити за намеса от страна на Турция в организацията на изборите у нас", заяви служебният премиер Огнян Герджиков, предаде БНТ. "Има известно изостряне на отношенията изобщо с ЕС и Турция, но като цяло това не означава, че България трябва да предприеме някакви радикални мерки, в никакъв случай, ние трябва да развиваме добросъседски отношения, защото ние граничим с тях", допълни той.  Изборите няма да бъдат провалени, нито опорочени, увери Герджиков. По думите му цялата държава е мобилизирана, така че изборният процес да протече нормално и да няма проблеми на българо-турската граница. "Има тази готовност. МВР е мобилизирано. Мобилизирани са и другите специални служби. Мобилизирана е цялата държава, за да може да се направи максимално, така че изборите да бъдат безпроблемни, да бъдат без такива нарушения, които да опорочат изборните резултати. Няма да има опорочаване, всички мерки са взети". "Нашата държава е готова, организацията е създадена, за да се противодейства и се противодейства", допълни той. Коментарът си министър-председателя даде от Велико Търново, където е на работно посещение. 

Община Добрич и Община Меджидия обсъдиха бъдещо партньорство

//dariknews.bg/regioni/dobrich/obshtina-dobrich-i-obshtina-medzhidiia-obsydiha-bydeshto-partniorstvo-2012073

Kметът на Добрич се срещна с представители на Община Меджидия, Румъния, водени от кмета на града Валентин Врабие, съобщават от пресслужбата на Общината. На срещата е обсъдено партньорство между двете общини за кандидатстване със съвместен инфраструктурен проект по трансграничната програма "Интеррег

Имаме най-добрата цена на газ в региона, смята енергийният министър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/imame-naj-dobrata-cena-na-gaz-v-regiona-smiata-energijniiat-ministyr-2012074

Около 130 млн. лв. е резултатът от предприетите в последните два месеца мерки за стабилизиране на държавните енергийни дружества, каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов пред БТВ, цитиран от БГНЕС. Той даде за пример събраните от „Булгаргаз“ просроч

Отказ да се разследва полицай струва на държавата 5500 евро

http://www.mediapool.bg/otkaz-da-se-razsledva-politsai-struva-na-darzhavata-5500-evro-news261720.html

Държавата ще плати 5500 евро на българката Александра Стоилова заради отказ да се проведе ефективно разследване на данни за нанесен й побой от полицай в София. Случаят придоби голяма популярност, когато предаването "Господари на ефира" излъчи кадри от охранителните камери в районното управление. Първоначално Александра Стоилова и нейният приятел Иван Цонев бяха обвинени от полицая, че са му нанесли побой и са скъсали униформата му. Скандалът избухнал, след като двамата били задържани, тъй като Иван вдигнал чистачка на един от полицейските автомобили пред районното управление. Записи на охранителните камери в Първо РПУ, излъчени в "Господари на ефира", показаха, че полицаят сам е скъсал ръкава на униформата си, за което по-късно беше обвинена Александра. Тя от своя страна разказа, че при задържането е била удряна от въпросния полицай. Софийската районна прокуратура отказа да разследват полицая по обвиненията на Стоилова. Държавното обвинение стигна до извода, че полицаят не е инсценирал късането на униформата си, въпреки видеозаписите. От кадрите се вижда, че той влиза със здрава униформа. След излъчването на кадрите тогавашният началник на Първо РПУ Даниел Пашов пак казваше, че Стоилова е скъсала униформата на полицая при опит да осуети ареста на приятеля си. Пашов беше назначен за началник на варненската полиция.

"Техномаркет" опита да замеси основен конкурент в съдебната сага с "Глориент", съдът отказа

http://www.mediapool.bg/tehnomarket-opita-da-zamesi-osnoven-konkurent-v-sadebnata-saga-s-glorient-sadat-otkaza-news261719.html

Търговската верига "Техномаркет", собственост на Делян Пеевски, опита да замеси един от основните си конкуренти – "Технополис", в съдебната сага, която води с британския инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" и неговото българско дружество "Глориент инвестмънт". "Става въпрос за магазин в Сандански, който "Техномаркет" продава на "Глориент" през далечната 2006 г. и след това в продължение на близо 10 години продължава да го ползва под наем. До края на 2015 г., когато той е продаден на "Технополис", сделката е вписана в Търговския регистър, а "Техномаркет" е уведомена и се изнася от обекта без никакви възражения. Докато веригата не става собственост на Пеевски. Както е известно, след този момент "Техномаркет" отказва да плаща наем за общо 18 обекта на "Глориент", за което дружеството завежда десетки дела. Адвокатите на търговската верига пък завеждат насрещни искове, оспорвайки сделките за продажба на обектите през 2006 г., като нищожни. Именно по едно от тези дела се оказа замесена и конкурентната верига "Технополис" – за магазина в Сандански. Делото бе разпределено на съдия Петър Узунов от Благоевградския окръжен съд, брат на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, популярен от записите по "Яневагейт", като "човека на Бойко". Съдия Узунов прекрати в сряда производството по иска на "Техномаркет" в частта му срещу "Технополис", тъй като веригата изобщо не е страна в този спор. Всъщност, опитът тя да бъде вкарана в това дело очевидно е заради пропуснатия от "Техномаркет" срок за внасяне на държавна такса по друг иск срещу "Технополис", с който веригата на Пеевски претендира, че е законният собственик на имота в Сандански. Подобно е положението с магазините в Бургас и Варна, които също са преминали последователно през "Техномаркет" и "Глориент", а сега са собственост на "Технополис". Обект в Божурище пък е бил продаден на "Техмарт". И в трите случая "Техномаркет" претендира нощожност на сделките за продажба, сключени с "Глориент" преди повече от 10 години. Спорът датира от началото на м.г., когато "Техномаркет" спира да плаща наема за въпросните 18 обекта, собственост на "Глориент". Това съвпада с придобиването на "Техномаркет" от "НСН Инвестмънт" на Пеевски. В отговор от "Глориент" завеждат редица дела за опразване на помещенията, тъй като търговската верига отказва да ги напусне. Търговската верига на Пеевски вече загуби на първа инстанция едно от тях – за опразване на магазина в Благоевград. 

Радарите за превишена скорост утре - 23 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346978

Служители на пътната полиция ще следят утре - 23 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с обявите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол"-посока Варна 08:40ч.

Емил Костадинов влезе в ръководството на Националната спортна база

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/22/2940101_emil_kostadinov_vleze_v_rukovodstvoto_na_nacionalnata/?ref=rss


Спортният министър в служебния кабинет проф. Даниела Дашева е предприела промени в борда на директорите на "Национална спортна база" ЕАД, а съветникът й Емил Костадинов е едно от новите имена в ръководството на държавната фирма, която стопанисва най-големите спортни бази в България.

"За момента това е факт", потвърди днес Дашева пред медиите. Тя добави, че бившият футболист ще работи без възнаграждение. Костадинов беше спряган за заместник-министър на...

Влак дерайлира на гарата в Люцерн, има ранени

https://www.actualno.com/europe/vlak-derajlira-na-garata-v-lucern-ima-raneni-news_601099.html

Италиански влак дерайлира на железопътната гара в швейцарския град Люцерн, предадоха световните агенции. Влакът е пътувал по направление от италианския град Милано за Базел. Най-малко трима души са били ранени, съобщи ABC News. По време на инцидента на борда е имало 160 пътници. Полицията в Люцерн съобщава, че пострадалите са били настанени в болница, а дейността на гарата е била отменена до края на деня. Причините за инцидента са все още неизвестни. Снимка: Архив

Огнищата на морбили в България са обхванати, успокои министерството на здравеопазването

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/22/2940105_ognishtata_na_morbili_v_bulgariia_sa_obhvanati_uspokoi/?ref=rss


Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършват имунизации, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

Към момента потвърдените от Националната референтна лаборатория случаи на морбили в България са три и те ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни откъде е пренесено заболяването. За други пет случая се чака потвърждение. Опасността от морбили беше близка и очаквана, заради епидемията в...

10 натровени в Истанбул от домакиня, хранила ги с месо, мариновано с наркотик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129749

10 натровени в Истанбул от домакиня, хранила ги с месо, мариновано с наркотикЕдин човек е починал, а деветима са се натровили в Истанбул, след като консумирали месо, мариновано по грешка в наркотика Бонзай, съобщава турският англоезичен в. "Дейли сабах". Домакиня от истанбулския квартал Юскюдар намерила торба със синтетичния наркотик в градината си и сметнала съдържанието за мащерка.

Цветанов в Троян: Над 700 църкви и 50 манастири са били реновирани по време на управлението на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129809

Цветанов в Троян: Над 700 църкви и 50 манастири са били реновирани по време на управлението на ГЕРБПредседателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, водачът на листата на ГЕРБ-Ловеч Николай Нанков и кандидатът за народен представител от Троян Иван Миховски посетиха Троянския манастир „Успение Богородично“. Посрещна ги игуменът на светата обител Велички епископ Сионий, който благодари за 1,5 млн.

Н. Павлов: Имаме най-добрата цена на газа в региона

http://www.investor.bg/energetika/472/a/n-pavlov-imame-nai-dobrata-cena-na-gaza-v-regiona-236189/

За два месеца "Булгаргаз" си събра 40 млн. лева от топлофикациите, каза енергийният министър

Парадоксът на Румен Радев

http://www.euinside.eu/bg/comments/the-bulgarian-presidents-paradox

Има нещо гнило в Европейския съюз и то се усеща вече доста време. Това усещане доведе до желанието на някои страни-членки да се откъснат от ръчните спирачки, които други им дърпат за развитието напред. Тази гнилост се усеща най-силно в онези държави, които не са особено сигурни какво правят в ЕС ...

Лечева: Гласувайте за силни политици, които имат воля всеки ден да отстояват българските интереси

http://www.cross.bg/bulgariya-lecheva-vesela-1538251.html

/КРОСС/ „Само с подкрепата на българите можем да променим модела ГЕРБ. За това на 26 март гласувайте за силни политици, които имат воля всеки ден да отстояват българските интереси. С бюлетина №10 - право в целта". С този призив се обърна водачът на листата на „БСП за България" във В. Търново Весела Лечева към присъстващите в залата на музикално-драматичния театър „Константин Кисимов" в старопрестолния град и към своите съграждани.  „Време е да променим статуквото в България. Искам промяна за българското образование. Промяна на модела, за да останат младите в България." Това бяха част от посланията на кандидат-депутатите на коалиция „БСП за България от 4 МИР- Велико Търново, които прозвучаха на закриването на предизборната кампания на червените в старопрестолния град.  „Водач съм на листа, в която всеки един от нас ще работи, воден само от интересите на гражданите на Велико Търново и областта", заяви пред събралите се Весела Лечева. По думите й моделът „Бойко Борисов" трябва да си отиде.  „Всяка българска община се превърна във феодален рай. Стига! Искаме политическа система, която да служи на хората, а не държава, която се е превърнала в бащиния на някого", заяви Лечева.  „Вижте колко млади хора има в тази листа. Младите искат свободно да изразяват своите убеждения

УТРЕ! На 23 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6129817

УТРЕ! На 23 март рожден ден имат Ириней Константинов, актьор, директор на театър “София” Проф. Благой Колев, академичен омбудсман и почетен професор на УНСС Атанас Семов, юрист,преподавател, бивш депутат Арх. Георгий Станишев Елена Маркова, изпълнителен директор на Агенция по вписванията Проф. д-р Константин Чернев, началник Клиника по вътрешни болести в УМБАЛ “Софиямед” Проф.

България ще бъде домакин на Световната треньорска конференция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650745.html

България ще бъде домакин на тазгодишният най-голям световен форум за треньори. Това е Световната треньорска конференция на която се очаква да присъстват около 1000 треньори. Това се разбра по време на посещението на президента на Международната тенис федерация Дейвид Хагърти в страната ни. По време на двудневната си визита в България Дейвид Хагърти и президентът на Българската тенис федерация Стефан Цветков бяха приети от Държавният глава Румен Радев. Цветков връчи почетен знак на Хагърти в знак на признателност за подкрепата за развитие на българския тенис. През деня президентът на федерацията изнесе публична лекция в Национална спорта академия "Васил Левски".Лекцията бе на тема "новостите в управлението на Международната тенис федерация и приоритетите в развитието на спорта тенис".

Ето го шофьора, прегазил 12 души пред британския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129808

Ето го шофьора, прегазил 12 души пред британския парламентСнимка на шофьора, който прегази 12 души пред британския парламент се появи в социалните мрежи. Очевидци разказват, че джип е запомнал да гази пешеходците и велосипедистите по Уесминстърския мост. Покосил е поне 12, които са разпръснати по асфалта, а според Дейли мейл имало е жертви "носещи се по река Темза".

Планети светят на Земята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6129670

Планети светят на ЗемятаМечтаете за пътуване до други планети? Вероятността това да се случи засега все още е твърде малка, но не и пренасянето на чар от Космоса в дома. Възможно е благодарение на творенията на Мария Елена, астрофизик от Рим. Любовта на италианката към планетите и желанието й да се докосне до тях ражда идеята за пресъздаването им като лампи.

Годишно отчетно събрание на читалище „Просвета 1888” -Поморие на 30 март

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3Va_ctE_1qQ/

На 30.03.2017 г./четвъртък/, от 17.00 ч. ще се проведе годишно отчетно събрание на читалище „Просвета 1888” гр. Поморие при следния дневен ред:

1.Отчет за дейността на читалището през 2016 г.

2.Отчет на проверителната комисия по изпълнението на приходите и разходите на финансовата 2016 година.

3.Приемане бюджета на читалището през 2017 г.

4.Приемане на културния календар на 2017 г.

5.Текущи

При липса на кворум събранието ще се проведе на същата дата, от 18.00 ч.

 

 

Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 23 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129806

Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 23 мартВодачът на листата на ГЕРБ-Велико Търново и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново на 23.03.2017 г. /четвъртък/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. В 09:30 часа Цветанов ще се срещне с преподаватели и студенти от Медицинския колеж във Велико Търново.

Една жена загина при нападението в Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_650746.html

Една жена загина, а няколко души са сериозно ранени при нападението в Лондон.  Мъж намушка с нож полицай до британския парламент, след което беше застрелян от органите на реда. В същото време автомобил прегази най-малко петима души на моста "Уестминстър". Полицията обяви, че за момента третира нападението като терористична атака, докато не бъдат установи други мотиви. Засега броят на ранените не се уточнява, но от полицията, че пострадалите може да са повече от 10. 

Американската психологическа асоциация отчита първото значително повишение на стреса от 10г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=346990

През февруари Американската психологическа асоциация /APA/ публикува доклад, според който американците изпитват първото статистически значимо повишение на стреса в 10-годишната история на проучването. През януари 57% от анкетираните казват, че политическият климат в САЩ е значим източник на стрес, това е ръст от 52% спрямо август.

Словения депортира в Хърватия семейство бежанци от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129744

Словения депортира в Хърватия семейство 
бежанци от Сирия 
Словенската полиция съобщи днес, че е депортирала в Хърватия тричленно семейство бежанци от Сирия, предаде Танюг, цитиран от БТА.  Около 40 активисти са протестирали пред бежанския център в Любляна, където е било настанено семейството, с искането да им бъде дадено убежище. След опита да попречат сирийците да бъдат откарани с автомобил,

Вижте как застрелват нападателя в британския парламент (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129757

Вижте как застрелват нападателя в британския парламент (Видео)Джип прегази над 12 души на Уестминстърския мост, жертвите лежат на пътя, някои се носят по Темза. Застреляха въоръжен с нож мъж, който нападна полицай в парламента. В ютюб бе радпространено видео, на което се вижда как застрелват нападателя, който според очевидци е на средна възраст и от азиатски произход.

Вижте терора в Лондон през обектива на "Ройтерс" (Снимките са потресаващи)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129771

Вижте терора в Лондон през обектива на "Ройтерс" (Снимките са потресаващи)Джип прегази над 12 души на Уестминстърския мост, жертвите лежат на пътя, някои се носят по Темза. Въоръжен с нож мъж нападна полицай в парламента, застреляха го. Полицията: Тероризъм

Шотландският парламент прекъсна дебата за референдум след нападението в Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_650744.html

Шотландският парламент прекъсна дебатите по въпроса за нов референдум за независимост след днешното нападение край британския парламент. Председателят на шотландския парламент Кен Макинтош обяви, че заседанието се прекъсва след новините за атаката в Лондон.  Мъж намушка с нож полицай до британския парламент, след което беше застрелян от органите на реда.  В същото време автомобил прегази най-малко петима души на моста "Уестминстър".  Полицията обяви, че за момента третира нападението като терористична атака, докато не бъдат установи други мотиви.  Шотландският парламент разглежда въпроса за нов референдум за независимост от Великобритания след решението за Брекзит.  За да се инициира допитването обаче, има нужда от одобрението на регионалния парламент в Единбург. Британският премиер Тереза Мей вече се обяви против допитването.

Пътуващ бус е пламнал на Околовръстното шосе

https://www.actualno.com/crime/pytuvasht-bus-e-plamnal-na-okolovrystnoto-shose-news_601095.html

Бус е пламнал в движение на Околовръстното шосе, преминаването в участъка е ограничено. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е постъпил към 17.30 часа. На мястото са изпратени два екипа на пожарната. Няма пострадали хора, но временно е ограничено движението в района на столичен търговски център. Пътни полицаи подпомагат преминаването в пътния участък, предаде "Фокус". Снимка: Архив

Девет жени в САЩ умрели от рак на кръвта, свързан с гръдни импланти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129740

Девет жени в САЩ умрели от рак на кръвта, свързан с гръдни имплантиАмериканското Управление за контрол над храните и лекарствата оповести, че било информирано за 9 смъртни случая и над 350 случая на рядко срещан рак на кръвта, свързани с гръдни импланти, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитиран от БТА.  От управлението допълниха, че сега са съгласни със заключенията на Световната здравна организация,

НОВА: Единият от експулсираните турски граждани е бил имам в Томбул джамия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/shumen/nova-ediniiat-ot-ekspulsiranite-turski-grazhdani-e-bil-imam-v-tombul-dzhamiia-video-2012072

Единият от експулсираните турски граждани от България е имамите на Томбул джамия в Шумен Ибрахим Йълмъз, съобщава НОВА ТВ.

Заплаха за националната ни сигурност и създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население. О

Четирима души са загинали при нападението в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/chetirima-dushi-sa-zaginali-pri-napadenieto-v-london-2012071

Най-малко четирима души, включително нападателят, са загинали след днешното терористично нападение в Лондон, съобщиха от полицията. По-рано днес автомобил се вряза в тълпа на Уестминстърския мост, след което шофьорът му намушка полицай пред британския парламент.

Виктор Фачев ще отговаря за HR политиката на Sanofi за Централна и Югоизточна Европа

http://www.cross.bg/sanofi-bulgariya-fachev-1538250.html

/КРОСС/Виктор Фачев е новият HR мениджър за две от бизнес направленията на водещата фармацевтичната компания Sanofi за Централна и Югоизточна Европа. Той ще управлява HR политиката на компанията за бизнес направленията „Лекарства без лекарско предписание" и „Общи лекарства" в девет държави, в които Sanofi оперира - България, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Виктор ще отговаря за планиране и набиране на кадри, оценка на трудовото представяне, обучение и задържане на човешкия потенциал, мотивация и развитие на талантите, организационно консултиране, HR политики, развитие на екипи и тренинги, мениджмънт на промяната в двете направления. Едновременно с това той ще отговаря за оперативното управление на човешките ресурси за всички направления на Sanofi в България, Македония и Косово.Виктор Фачев се присъединява към екипа на Sanofi през 2015 година, като до сега заемаше позицията HR мениджър за България. Преди това има опит в управлението на човешките ресурси на глобални и регионални позиции в България, САЩ и Германия. В продължение на 3 години оглавява различни HR проекти в Hewlett-Packard, включително и за Азиатско-тихоокеанския регион и Япония. Работил е и за EXL Service, както и за HR политиката на козметичната компания Avon за България, Албания и Македония.Виктор Фачев е завършил „Международен маркетинг и мениджмънт" в Lauder Business School - Vienna International College.

Съвместни инициативи белязаха във Варна Световния ден на водата

http://www.moreto.net/novini.php?n=346998

Басейнова дирекция „Черноморски район“ отбеляза Световния ден на водата с Ден на отворените врати. Ученици от Детската занималня „Патиланци“ посетиха дирекцията и получиха практически съвети как да пестят водата. В БДЧР дойдоха и представители от бизнеса, за да се запознаят с функциите и дейността на Басейновата дирекция.

Българо-турски маршрут за туризъм ще се разработва с европари

http://www.mediapool.bg/balgaro-turski-marshrut-za-turizam-shte-se-razrabotva-s-evropari-news261718.html

Поне два трансгранични туристически продукта по маршрута Бургас-Хасково-Ямбол-Къркларели-Одрин ще бъдат разработени в рамките на следващите 15 месеца с пари от Трансграничната програма България-Турция, финансирана от европейските фондове, съобщиха от Министерството на туризма. В сряда беше подписан договорът за безвъзмездното финансиране, което ще получат Министерството на туризма, Бургаската регионална туристическа асоциация (водещ партньор) и Дирекция по култура и туризъм – Къркларели. Общата стойност на проекта е 106 064.85 евро, от които 85% са от Инструмента за предприсъединителна помощ, а националното съфинансиране от 15% се осигурява от българското регионално министерство. Бюджетът на туристическото ведомство за проекта е 58 683.70 лв. Проектът цели повишаване на възможностите за използване на туристическия потенциал на целевата трансгранична територия чрез промоционални дейности и реклама на ресурсите и на възможностите за туризъм в дестинацията. Идеята е да се подобри достъпът до туристическа информация в трансграничния регион и за повишаване на осведомеността за трансграничната дестинация Отделно ще се разработи съвместен план за промотиране на трансграничния регион като туристическа дестинация и ще се проведе рекламна кампания в три тура и през интернет.

6 причини за провал на фейсбук рекламата и как да го избегнете

http://offnews.bg/news/n_1/n_650743.html

Всекидневно попадаме на десетки реклами в социалната мрежа фейсбук. Някои подминаваме моментално, на други се смеем, а само малцина успяват да ни привлекат вниманието и да ни накарат да кликнем върху тях. Защо се получава така и къде грешат всички рекламодатели, които харчат парите си за реклама във фейсбук без да получават желания краен резултат? На въпроса ни отговарят маркетинг специалистите на Beshared, една от най-големите рекламни агенции в страната, специализирана във фейсбук реклама. Ако и вие използвате социалната мрежа за бизнес цели и искате да рекламирате дейността си успешно, вижте 6-те от най-честите грешки, които се допускат и какво трябва да направите, за да ги избегнете. 1. Липсват ви ясни цели и таргет аудитория Едно от най-важните условия за успеха на всяка реклама е да се дефинират правилно целите на кампанията и аудиторията, която искате да достигнете. Според това дали искате да запознаете аудиторията с нов продукт или пък целите да привлечете отново хора, които са закупили вече ваш продукт, трябва да използвате различни инструменти за фейсбук реклама. Колкото по-конкретна е целта на рекламата, толкова по-точно ще определите целевата аудитория и ще създадете ясно и достатъчно привлекателно послание, което пък от своя страна ще гарантира желаното действие – посещение на уебстраницата ви, поръчка на продукт, регистрация за приложение, игра или др. Не забравяйте, че фейсбук позволява изключително тясно таргетиране на всяка реклама, което помага да достигнете до точно тази аудитория, която се интересува от вашия продукт. Ако не сте сигурни коя е вашата аудитория, рискувате да похарчите рекламния си бюджет напразно за хора, които няма да проявят интерес към вас. Затова помислете добре коя е аудиторията, която е най-вероятно да се нуждае от вашия продукт и да е готова да заплати определената от вас цена. Веднъж щом сте я дефинирали е лесно да достигнете до нея чрез инструментите за таргетиране на фейсбук. 2. Не използвате правилни рекламни послания и визуализации За да накарате целевата си аудитория да ви обърне внимание, се нуждаете от привлекателно послание и визуализация. Те трябва кратко и ясно да казват на аудиторията какво предлагате и защо си струва да отделят от ценното си време, за да кликнат върху вашата реклама. Фейсбук потребителите стават все по-резистентни към рекламата, която виждат ежедневно в мрежата и банални словосъчетания като „топ оферта“, ексклузивни цени“, „супер качество“ и т.н. не са в състояние да впечатлят вече никого. Още повече, че нямат достатъчно време да кликат върху всяка реклама, която им обещава най-доброто качество на най-ниска цена, така че трябва да сте много по-креативни. Вашето рекламно послание трябва да бъде едновременно кратко и ясно, но и отличаващо ви от конкурентите. Не случайно в рекламните агенции има специалисти като копирайтърите и дизайнерите, чиято работа е именно да измислят уникални и атрактивни послания и визуализации. Затова или седнете и помислете сериозно как да накарате потребителите да ви обърнат внимание, или потърсете специалисти в тази област, които да създадат най-доброто възможно послание и дизайн за вашата реклама. 3. Не разпределяте и управлявате правилно рекламния си бюджет Рекламният бюджет винаги е много оскъден, така че неправилното му разпределение и управление си е направо грехота. Фейсбук предлага различни рекламни формати според целите на кампанията ви, което увеличава шансовете ви за успех. Но ако изберете неправилните формати или, ако не съумеете да управлявате ефективно парите си, рискувате да се провалите. След като изберете правилния рекламен формат (привличане на нови фенове, увеличаване посещаемостта на уебстраницата ви, регистриране в приложения, събития и др.) или микс от формати, следва да разпределите бюджета си и да го управлявате през цялото време. Предимствата на социалната мрежа е, че ви предоставя лесен панел за управление и анализи на рекламата, но от вас се иска да отделяте достатъчно време да следите тези анализи и да оптимизирате рекламния си бюджет, за да получите най-добрия резултат срещу най-ниската сума пари. Съветът на специалистите е минимум веднъж дневно, например сутрин, да отделяте 10-тина минутки, за да проверите как се представя рекламата ви, каква аудитория е обхванала, как се харчат парите ви, дали сте постигнали най-ниска цена за клик и пр. Ако някой от показателите е под или над желаните, следва да промените нещо в рекламното задание, което става лесно през панела за реклама на фейсбук. 4. Не разполагате с достатъчно време за мониторинг на рекламата Освен че трябва да следите регулярно как се харчи бюджета ви за рекламата и какви резултати постигате, трябва и да следите какви са реакциите на хората, до които е достигнала тя. Така например, ако сте пуснали банер реклама, която се показва в новинарския поток на целевата ви аудитория, най-вероятно ще получите коментари и въпроси под нея. Ако ги оставите без отговор, ще си направите едновременно с рекламата и антиреклама. Както във вашата фейсбук страница, така и под всяка реклама трябва да комуникирате с хората, които са отправили въпрос, похвала или критика към вас или вашия продукт. Вярно е, че това изисква време и умение да се справяте хладнокръвно и с недоволни потребители, но същевременно прави добро впечатление и увеличава доверието на хората към вас. 5. Не познавате достатъчно добре социалната мрежа За да избегнете посочените дотук грешки, трябва да познавате много добре социалната мрежа, нейните функционалности и всички възможности, които тя предлага за реклама. За целта ви съветваме да прочетете подробно инструкциите на фейсбук, да изгледате всеки видео урок, който мрежата предлага и чак тогава да пристъпите към действие. Така ще минимизирате грешките, които могат да възникнат от незнание и да ви костват пари. Другият вариант е да наемете специалист с дългогодишен опит, който да се грижи за вашата фейсбук реклама. Факт е, че това е свързано с разход, но поне ще ви спести пари, тъй като ще управлява рекламата по-ефективно и няма да допуска грешки, а и ще ви подсигури по-голям успех. 6. Не следите новостите в социалната мрежа Тъй като фейсбук се развива постоянно с цел да предлага на рекламодателите най-добрите условия и възможности за реклама, трябва да сте нащрек за всяка иновация, която може да ви донесе по-добри резултати и да ви привлече повече клиенти. Следете какво се случва и търсете начини да внедрите новостите в своята рекламна стратегия. За целта се абонирайте за информационните бюлетини на специализирани маркетинг издания и проучвайте как големите марки прилагат новостите в своите рекламни кампании.

Енергийният министър: Природният газ трябва да поскъпне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129738

Енергийният министър: Природният газ трябва да поскъпнеИзвършваме проверка в мина "Оброчище". Последната проверка там е направена през май месец 2016 година и не са установени нарушения. Концесионерът твърди, че заплатите се изплащат по график. Разговарял съм и с омбудсмана Мая Манолова. Търсим решение на проблема. Това каза пред  БТВ служебният енергиен министър Николай Павлов.

Отмениха мача на Тервел Пулев в Германия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6129613

Отмениха мача на Тервел Пулев в ГерманияПропадна първият професионален боксов мач на Тервел Пулев в Германия. Бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон трябваше да се бие тази събота на гала вечер в Потсдам. Тервел дебютира на профиринга на 3 декември и трябваше да изиграе втората си среща на 25 март. Той дори тренира в базата на "Зауерланд" под ръководството на Ули Вегнер,

VIVACOM отчете 875 млн. лева приходи

http://offnews.bg/news/n_1/n_650741.html

VIVACOM запазва лидерската си позиция на българския телеком пазар, като отчита най-големи общи приходи за изминалата 2016 г.– 875 милиона лева. Спрямо предходната 2015 г., компанията отбелязва 3,2% ръст. Телекомът продължава да увеличава пазарния дял по приходи от мобилни услуги, като в края на 2016 г. той е 28%. Към края на 2016 г. клиентите на мобилни услуги са 3 133 000, което е с 3,6% повече от предходната година. 87% от клиентите на мобилните услуги на VIVACOM са предпочели срочен абонаментен план. В общите приходи от мобилни услуги делът на приходите от мобилен интернет продължава да се увеличава. През 2016 г. той вече е 32% спрямо 27% за 2015 г. Заслуга за това има и разширяването на покритието на 4G мрежата на телекома, която вече покрива 86,75% от населението в над 650 населени места. В края на 2016 г. VIVACOM стана отново лидер в доставката на фиксиран интернет с общо 437 000 абонати спрямо 390 000 за 2015 г. Повече от половината от всички потребители (51%) използват оптичната мрежа на компанията, осигуряваща скорости до 900 Mbps. Това представлява ръст от 7 процентни пункта спрямо предходната 2015 г. VIVACOM запазва позицията си на оператор номер 1 и в предоставянето на най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV). Общо 42% от всички 410 000 абонати на платена телевизия на телекома използват интерактивна телевизия. Стойността на вложените от VIVACOM средства за 2016 г. е 212 милиона лева, а през тази година се очаква да бъдат инвестирани още 180-190 млн. лева.

Момче си смени пола и вдъхнови майка си да направи същото (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6129025

Момче си смени пола и вдъхнови майка си да направи същото (Снимки)Кори Мейсън се ражда в американския град Детройт като момче. Преди няколко години обаче Кори признава на родителите си, че се възприема като момиче и получава пълната подкрепа на родителите си. През септември 2015 година майка му Ерика му прави неочакван подарък - първата доза хормони, с помощта на които той да се превърне в момиче, информира NOVA.

Рекс Тилърсън: Унищожаването на "Ислямска държава" е цел номер едно на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129734

Рекс Тилърсън: Унищожаването на "Ислямска държава" е цел номер едно на САЩДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза днес, че победата над "Ислямска държава" е цел номер едно на Вашингтон в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитира БТА. В реч пред висши представители на 68 държави от международната коалиция срещу ИД в Сирия и Ирак той каза, че задачата през следващата фаза на борбата срещу джихадистката групировка е

Фамилни и финансови сделки ще движат бизнес сливанията у нас

http://www.mediapool.bg/familni-i-finansovi-sdelki-shte-dvizhat-biznes-slivaniyata-u-nas-news261717.html

Фамилни компании и консолидация на финансовия сектор – банки, застрахователи и компании за вземания ще движат пазара на сливания и придобивания в България през тази година. Тенденцията се наблюдава през последните години и индикациите са, че ще продължи, коментира Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Финансови консултации по сделки" в българския офис на "Ърнст енд Янг". По думите й остава в сила и тенденцията стратегическите инвеститори да са по-активни на българския пазар, въпреки че най-вероятно те ще изчакат да видят резултата от предстоящите парламентарни избори на 26 март. Като цяло България следва европейската тенденция за миналата година - по-малък брой сливания и придобивания, но на по-голяма стойност. През 2016 г. у нас са били сключени общо 35 сделки за близо 1.5 млрд. долара. За сравнение през 2015 г. те са били 50 за 970 млн. долара. Това показва Барометърът на сделките на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (EY) за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2016 г. Общо в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през миналата година са сключени 1165 сделки за 47.7 млрд. долара, а най-привлекателните страни са Чехия, Полша и Турция, сочи Барометърът на одитарската компания. Съпоставяйки размера на икономиките обаче, българският пазар на сливания и придобивания изглежда е сред най-активните. Спрямо брутния вътрешен продукт на страната България е на второ място по-активност с 2.8%. Информационните технологии (ИТ) с 11 сделки и финансовият сектор с 6 са били водещи през изминалата годината на българския пазар. ИТ, производство и услуги са най-активните сектори в Централна и Източна Европа, сочи още Барометърът. Все повече стратегически инвеститори на българския пазар Тенденцията от миналата година стратегическите инвеститори да са по-активни на българския пазар остава в сила и през настоящата година, коментира Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Финансови консултации по сделки" в българския офис на "Ърнст енд Янг". От стратегически инвеститори са реализирани 83% от сделките в България през 2016 г. Това е ръст с 13 на сто спрямо 2015 г. През годината станаха няколко големи за българския пазар сделки. "Бяхме свидетели на една комплексна и знакова сделка - покупката на "Токуда Болница" и "Сити Клиник" от "Аджъбадем".Приключени бяха и важни и определящи за цели сектори сделки, като дългоочакваният процес на консолидация в банковия сектор чрез придобиването на ОББ от KBC Group, с което белгийската банка стана третата по големина в България, коментира Николаева. Други знакови сделки са придобиването на "Девин" от белгийската "Спадел" (Spadel) и покупката на една от големите колекторски компании на българския пазар "Агенция за събиране на вземания" от норвежкия финансов концерн B2Holding за 10 млн. евро плюс още 10 млн. евро при постигане на определени резултати през първите две години. Конкуренцията при тези сделки означава, че има интерес към България от страна на стратегически инвеститори, което е добра новина, коментира Николаева. Данните на EY показват, че 46% от реализираните сделки на българския пазар са от чужди купувачи спрямо 32% през 2015-та. Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. През изминалата година при 43% от сделките и купувачът, и продавачът са български компании, докато през 2015-та този процент е 62%. Интересен факт е близо двойният ръст на придобивания от български инвеститори на компании в чужбина – 11% през 2016 г. спрямо 6% година по-рано. Българският бизнес не обича да купува разработен бизнес в чужбина. По-голямата част от българските фирми предпочитат инвестиция на зелено в чужда държава, коментира Николаева. По-думите й българите решават да купят готово предприятие, само ако би им отнело много време да го изградят. Диана Николаева прогнозира, че сделките през тази година ще бъдат доминирани от консолидация във финансовия сектор – банки, застрахователи и дружества за вземания, както и от продажби на фамилен бизнес. Продажбите на семеен бизнес се увеличават в последно време, като причините за това са различни. Една от тях е липсата на приемственост от следващото поколение - наследниците не искат да продължат пътя на родителите си, други просто искат да се оттеглят в заслужена почивка, коментира Николаева. Чехия, Полша и Турция са най-активни в ЦИЕ Общият брой на сделките в Централна и Източна Европа за изминалата година е 1165, което е с 9.1% по-малко спрямо 2015 г. Въпреки това стойността им нараства с 10.7% спрямо предходната година и достига обем от 47.7 млрд. долара. Чехия, Турция и Полша продължават да са най-привлекателните за инвеститорите страни в региона и реализират най-много сделки. Политическата стабилност е основен фактор за сделките в региона. Именно заради това Чехия (288) измества по брой сделки Полша (216) и Турция (273) през миналата година. Опитът за преврат в южната ни съседка и последвалите репресии, както и конфронтацията на Полша с ЕС очевидно са се отразили на интереса на инвеститорите към тези страни, сочат данните на EY. Те показват още, че доверието на инвеститорите към Гърция също все още не е възстановено. В южната ни съседка са регистрирани 33 сделки, докато в България са 35. Ръст на сделките за над 100 млн. долара Общата стойност на пазара на сливания и придобивания в ЦИЕ се оценява на около 50 млрд. долара. Като цяло нарастването на стойността на пазара се дължи на увеличаване на сделките за над 100 млн. долара и т. нар. мегасделки за над 1 млрд. долара. Средният размер на големите сделки е 385 млн. долара спрямо 361 млн. долара през 2015 г. Средната стойност на мегасделките е 3.324 млрд. долара. В класацията с най-големи по стойност пазари първа е Полша с 11.62 млрд. долара, следвана от Чехия с 9.93 млрд. долара и Турция със 7.34 млрд. долара. Интересно е случващото се в Сърбия – ако през 2015 година пазарът на сделките там нарасна с 315%, то резултатите за 2016 отчитат 96% намаление спрямо предходната година. Забележителният спад се дължи основно на бавните преговори и одобрения при оповестяване на сделките, което се отразява на малкия брой приключени сделки през 2016 и прехвърляне на голяма част от тях в 2017-та г. Стратегическите инвеститори растат в региона Наблюдава се положителна тенденция за ръст на стратегическите инвеститори в региона, като те са участвали при 78 на сто от реализираните сделки. Техният дял е най-голям в Хърватска, където 93% от сделките са стратегически. Следват България с 83%, Полша с 81% и Румъния с 81%. Делът на финансовите инвеститори е най-висок в Унгария и Словакия, където финансовите сделки възлизат на 32% от пазара, следвани от Сърбия с 31%. Традиционно пазарът на Централна и Югоизточна Европа е доминиран от местни сделки, при които и купувачът и продавачът са от една и съща страна. Турция, Полша и Чехия са най-активните инвеститори в чужбина и реализират най-много на брой сделки извън територията на тяхната държава. Най-интересните сектори ИТ секторът и технологиите като цяло привличат най-голям интерес. Това е и водещият сектор по най-много сделки през изминалата година със 189, което е 16% от общия брой сделки. Най-големите са придобиването на полската платформа за онлайн търговия Allegro SA от консорциума между Cinven, Permira и Mid Europa Partners за 3.25 млрд. долара, както и придобиването на AVG Technologies N.V. от AVAST Software s.r.o., водещият чешки разработчик на софтуер за сигурност за 1.365 млрд. долара. Друга голяма сделка в сектора е покупката на базираната в Унгария платформа за видео споделяне Ustream от IBM за приблизително 130 млн. щ. д., според източници от пазара. В България най-голямата сделка в ИТ сектора е покупката на дял в "Софтуер Груп" от фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital и американския фонд за рисков капитал Postscriptum. При придобиването на производствени активи сделките са 148, което е 13 на сто от общия брой. Най-големите са придобиването на бизнеса за стъклени съдове на Yalos Holdings Overseas Limited от BA Vidro S.A. за 540 млн. долара, покупката на Dawlance от глобалния лидер в производството на стоки за дома Arcelik, собственост на турския Коч Холдинг, за 258 млн. долара. Средната стойност на сделките в сектора възлиза на 65 млн. щ. д. В сектора на услугите са сключени 104 сделки. Някои от най-големите са придобиването на 30% дял в базираната в Полша Amrest Holding SE за 424 млн. долара от Finaccess Mexico SA de CV. ABRIS Capital Partners, придоби мажоритарен дял в Green Group, водещият бизнес в рециклиращата индустрия в Румъния и Югоизточна Европа, за 57 млн. долара.

20 млн. души в четири страни са заплашени от глад

http://www.moreto.net/novini.php?n=346999

Международният Червен кръст отправя призив за 400 млн. долара, за да се помогне на милиони хора, които гладуват или за които има риск от глад в четири страдащи от конфликти страни - Сомалия, Йемен, Южен Судан и Нигерия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Румен Радев с послание към партиите преди изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650742.html

Държавният глава Румен Радев призова всички участници в предизборната кампания към отговорен тон и поведение на профила си във Фейсбук.   Той добави, че "отделни партии и политици се опитват да изострят дебата, с надеждата да си заработят по-висок изборен резултат". "Напомням, че тези, които най-показно и гръмогласно настояват за радикални действия от страна на президента и служебното правителство, са автори на днешното изборно законодателство. България е правова държава и изборите ще се проведат според правилата, които самите те са изработили и гласували", допълни в съобщението си президентът и призова българските граждани да упражнят правото си на глас. "Българските институции активно работят за пресичането на всякакви опити за изборни злоупотреби", категоричен бе той. 

Съвети за #perfect10 снимки с модерен селфи стик

http://www.cross.bg/zasnemane-selfi-huawei-1538247.html

/КРОСС/Селфи стикът е много по-удобен и многофункционален уред при заснемане на фотографии, отколкото повечето от нас смятат. Възможността да превърнете селфи стика в статив, го прави още по-ценен инструмент за аматьори-фотографи или дори за режисьорите. Ето няколко съвета как да се използва, за да станат снимките интересни и разнообразни. #1 Широк ъгъл Основната функция на селфи стика е „виртуално" да удължи ръката на фотографа, за да влезнат в кадър повече елементи от обекта на заснемане. Преместването на смартфона по-далеч с няколко сантиметра, позволява да се заснеме групова снимка, в която могат да се поберат няколко души, а при самостоятелна снимка в кадър може да влязат повече елементи от заобикалящата ни среда. За по-голямо съвършенство на снимката при заснемане на лица, Huawei P10 ще се погрижи допълнително с режим за разкрасяване „beauty", с който се  омекотява тона на кожата и се подчертават най-красивите ви черти. По този начин лицето изглежда едновременно атрактивно и естествено. Huawei селфи стикът AF14 има бутон за заснемане, поставен върху самата дръжка и съответно няма нужда да се използва таймера за отложено заснемане. По лесен начин можеш да  направиш няколко снимки, без да бързаш и да се налага отново да докосваш дисплея на телефона. #2 По-удобно заснемане Хората, които смятат, че селфи стикът служи единствено и само да постигнат най-добрата „selfie" снимка, грешат

Продадоха 8000 билета за Холандия, певица помага с агитацията (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_650730.html

Около 8000 билета за продадени до този момент за световната квалификация между България и Холандия, научи OFFNews. Мачът е в събота от 21,45 часа на националния стадион. БФС се надява на финален щурм на запалянковците и около 20 000 зрители. Времето е хубаво, на терена ще греят Ариен Робен и още куп звезди. Припомняме, че "Васил Левски" се пръскаше по шевовете преди 11 години, когато за последно приехме "лалетата". А валеше зверски дъжд. Тогава Мартин Петров вкара уникален гол за равенството 1:1.  Припомняме, цените са както следва - сектор А - 40 лева, сектор В - 30 лева и по 12 лева за Б и Г. Има и ВИП пропуски по 200 лева. Да помага с посещаемостта се зае и сексапилната певица Веси Бонева. БФС пусна видео послание към българските привърженици - "Заедно в един ритъм". Видеото е озвучено с песента "Родината" на Веси. "Гордеем се, че с нашата песен ще помогнем за това сърцата на привържениците и футболистите от отбора да бият в един ритъм. Само тогава ще постигнем победите, които всички ние искаме. Елате на стадиона и подкрепете България. Пожелаваме успех на момчетата в предстоящия мач с Холандия и в останалите мачове от квалификациите", заяви изпълнителката пред сайта на БФС.

Русия не планира да премахне ембаргото върху турските домати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129723

Русия не планира да премахне ембаргото върху турските доматиРуските власти обявиха, че няма да отменят ембаргото, наложено на определени земеделски продукти от Турция, включително домати, съобщи турската частна телевизия НТВ Говорителят на Службата по ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия (Росселхознадзор) е съобщил, че не са планира да бъдат премахнати валидните понастоящем ограничения върху редица

Десет неща, които лекарите и фармацевтите искат от бъдещите управници

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/22/2940001_deset_neshta_koito_lekarite_i_farmacevtite_iskat_ot/?ref=rss


Достойно заплащане на труда на медицинските специалисти и повече средства за здравеопазването са редовните, но най-важните искания на лекарите, когато се заговори за реформа в сектора. Анкета на портала за медицински специалисти Credoweb отново изведе напред тези искания на професионалистите, придружени от още няколко приоритета за бъдещите управници на България по отношение на здравеопазването. Резултатите бяха представени на пресконференция днес.

В експеримента на...

Училищен автобус блъсна дете с ролери в монтанско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6129715

Училищен автобус блъсна дете с ролери в монтанско селоМомче, карало ролкови кънкия е блъснато от училишен автобус в монтанското село Безденица, съобщиха от ОД на МВР. Инцидентът станал при преминаването на буса в селото. Ужасяващата сцена се е разиграла към 15 часа при моста на влизане в населеното място пред очите десетки свидетели. Те веднага подали сигнал на тел.

Eвропейските служби засекли засилена активност в джихадистките мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129721

Eвропейските служби засекли засилена активност в джихадистките мрежиИзточници от европейските служби за сигурност са съобщили на агенция AP че са засекли засилен активност в джихадистки мрежи днес след забраната на Великобритания за пренос на електронни апарати в полетите към страната от някои основно мюсюлмански държави. Според източниците обаче засега няма информация дали инцидентът в Лондон е свързан с

Брентът поевтиня за кратко под 50 долара за барел

http://www.investor.bg/surovini/365/a/brentyt-poevtinia-za-kratko-pod-50-dolara-za-barel-236183/

Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви в САЩ за се увеличили с 5 млн. барела през седмицата до 17 март

Опитайте се да откриете втория жираф на снимката

https://www.actualno.com/curious/opitajte-se-da-otkriete-vtorija-jiraf-na-snimkata-news_601093.html

Попаднахме на поредната интересна фотозагадка в интернет. Тук се търсят два жирафа, но на пръв поглед той е само един. Вгледайте се по-внимателно и се концентрирайте! Много са малко тези, които успяват да видят втория жираф на тази снимка. Пробвайте се и вие. Видяхте ли го?    

Герджиков: За нас е много важно Турция да ни е приятел

http://www.clubz.bg/51906-gerdjikov_za_nas_e_mnogo_vajno_turciq_da_ni_e_priqtel

"За нас е много важно Турция да е приятел на България", заяви днес във Велико Търново служебният премиер Огнян Герджиков.

Според него има известно изостряне на отношенията между двете страни.

"Това не значи, че България трябва да предприеме някакви радикални действия. Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция, най-вече защото непосредствено граничим с тях. Другите европейски държави са по-отдалечени", изтъкна той.

И допълни:

"Това, че има известни провокативни опити от известни лица, свързани с изборите, опит за натиск за една или друга политическа сила - това са неща, които не са за първи път. Нашата държава е готова, организацията е създадена, за да се противодейства. И се противодейства. Няколко лица бяха експулсирани. На други е забранено да влизат на територията на България.”

Герджиков бе категоричен, че няма да се допусне изборите в неделя да бъдат провалени. Мобилизирана е цялата държава, за да протече безпроблемно вотът

"Няма да има опорочаване на изборите", убеден е премиерът.

Дадоха на прокуратурата сигнали за продажба на защитени видове животни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347007

Сигнали за продажба на препарирани екземпляри от редки животински видове чрез интернет сайтове са предадени на Районна прокуратура-Варна. Това става ясно от бюлетина на Регионалната инспекция по околната среда и водите за извършените проверки и предприети действия през месец февруари.

Индексите на БФБ не намериха единна посока

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/indeksite-na-bfb-ne-nameriha-edinna-posoka-236186/

Сесията приключи с над 3,7 млн. лева оборот, по-голямата част от който се формира от търговията с акции на само две дружества

Мъж с 19 присъди е сред задържаните за опита за грабеж в Студентски град

https://www.actualno.com/crime/myj-s-19-prisydi-e-sred-zadyrjanite-za-opita-za-grabej-v-studentski-grad-news_601092.html

59-годишният Бончо Атанасов, осъждан 9 пъти ефективно, и 40-годишният Дончо Василев, осъждан общо 19 пъти, са двамата задържани за опита за грабеж от копирен център в Студентски град. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде повеч

Терорът в Лондон - една година след атентата в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129665

Терорът в Лондон - една година след атентата в БрюкселПреди една година „Ислямска държава“ извърши атентати с помощта на колани с експлозиви и взривни устройства, вземайки за мишена летище и метро станция в центъра на столицата на Белгия. Атентатът отне живота на 32-ма души и осакатили 340. Година след атентатите Белгия остава в трета, предпоследна степен на готовност за нов удар.

Румънската полиция залови 14 нелегални мигранти при опит да влязат от Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129669

Румънската полиция залови 14 нелегални мигранти при опит да влязат от СърбияЧетиринайсет мигранти от Йемен, Ирак и Сирия бяха задържани днес на сръбско-румънската граница при опит да влязат нелегално на територията на Румъния, предаде в. "Ромъния либера", позовавайки се на съобщение на службата на Гранична полиция в югозападния окръг Караш-Северин. В съобщението се посочва,

Иконата се насочи към модния бизнес

http://offnews.bg/news/n_1/n_650737.html

Халфът на руския Оренбург Благой Геориев пуска модна линия заедно с дизайнерката Елена Манолкова. Той побърза да разкрие един от артикулите в личния си профил във Фейсбук. Първите първите дизайнерски продукти са тениски с лика на футболиста, които вчера са пуснати в продажба. Фланелките са с три различни лика на Благой в два цвята - бял и черен. Цената на една тениска е 69,99 лева. Освен тях съвсем скоро за феновете на Иконата ще има блузи, анцузи и дори бански. Благой Георгиев не е единственият футболист, който ще работи съвместно с дизайнерката Елена Манолкова. Съпругата на треньора на вратарите в Локомотив Горна Оряховица Владо Манолков бе тази, която миналата година превърна в моден хит прословутата фраза на Валери Божинов "Малко коте, секс има ли?".

Ексграничарят Цонков: По-спокойни сме, щом държавата е с нас

https://www.24chasa.bg/region/article/6129654

Ексграничарят Цонков: По-спокойни сме, щом държавата е с нас"Сега се чувствам по-спокоен. Аз и моите колеги сме удовлетворени от становището на Главната прокуратура. Радвам се, че нашата държава застава не зад нас, а направо пред нас", сподели ексграничарят Михаил Цонков след среща с Апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров днес следобед. По указание на главния прокурор Сотир Цацаров Цонков и

Ставаме по-щастливи? Заради новите поколения, които нямат шока от миналото, ще да е

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127247

Ставаме по-щастливи? Заради новите поколения, които нямат шока от миналото, ще да еИма индикатор за щастливото общество - раждат се повече деца Интересен факт е, че по усещане за щастие българите устойчиво се придвижваме напред. Това показва международната класация “Индекс на щастието”, сред 155 страни, според която България е на 105-о място по този показател срещу 144-о, 134-о и 124-о в по-предишни години.

Продължава протестът на миньорите от "Оброчище", 50 от тях почнаха гладна стачка

http://offnews.bg/news/n_1/n_650740.html

Миньорите от мина "Оброчище" продължават да недоволстват срещу ниските си трудови възнаграждения и концесионера на мината, предава БНТ. Работниците от четвъртото по големина в света находище на манган край село Оброчище протестират срещу забавянето на заплатите си и неизплащането навреме на ваучерите за храна. Те твърдят, че от 10 години трудовите им възнаграждения не са променяни. По думите им част от тях получават основна заплата от 460 лева, колкото е в момента и минималната заплата за страната. От известно време е спрян и безплатния транспорт до мината. В момента искането им вече не е за по-високи заплати, а за преразглеждане на договора за концесия на мината.  Общо 50 работника започнаха гладна стачка днес.  Началото на протеста беше преди седмица с искане за по-високи заплати и възстановяване на социалните придобивки. Сега миньорите искат да бъде спасена мината, защото според тях тя се намира в опасност. Помпите, които източват водата от галериите са спрени, и ако не бъдат пуснати до 3 дни, рудникът ще бъде наводнен. А това означава, че миньорите остават без работа. Сега те настояват държавата да се намеси и да преразгледа концесионния договор. Те искат мината да бъде отдадена на концесия на друга фирма. Днес работещите в рудник “Оброчище” подадоха жалба в прокуратурата в Балчик затова, че работодателят им не ги допуска до галериите. Те заявиха, че ще съдят фирма “Евроманган” за неизплатените с месеци заплати и за забавените ваучери за храна. Преди четири дни стотина миньори блокираха за кратко пътя Добрич – Албена.

Бус гори на Околовръстния път в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129661

Бус гори на Околовръстния път в СофияБус гори на Околовръстния път в София, съобщи NOVA. Инцидентът е в близост до столичен мол в посока „Люлин”. Образувало се е задръстване. На място са пристигнали екипи на пожарната и гасят

Модулите за държавните зрелостни изпити ще са с различна продължителност

http://www.moreto.net/novini.php?n=347002

През май 2017 година държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще се проведат на модули. За първи път тази система беше приложена през септемврийската сесия на миналата учебна година. Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът.

Международен влак дерайлира в Швейцария, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129666

Международен влак дерайлира в Швейцария, има пострадалиВлак, движещ се по линията Милано-Базел, дерайлира в ранния следобед на гарата в швейцарския град Люцерн, при което бяха ранени няколко души, съобщиха швейцарските железопътни линии и полицията, цитирани от Франс прес, цитиран от БТА.  Катастрофата стана, когато влакът Евросити на компания "Трениталия" напускаше гарата.

Николай Бериевски: Младежи, съдбата ни е в нашите ръце, бъдете активни и дейни, борете се!

http://www.cross.bg/mladite-bulgariya-problemi-1538241.html

/КРОСС/ Николай Бериевски е международен секретар на Младежкото обединение в БСП и кандидат за народен представител в 23 МИР - София - град. - Здравей, Ники, би ли се представил с няколко думи? - Казвам се Николай Бериевски на 26 години от град София. Неженен. Завършил съм Софийска частна английска гимназия през 2008 г. Бакалавър по икономика в Датския колеж, магистър по икономика в Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски". От януари месец 2014 г. работя като експерт в отдел „Външна политика и международни връзки" на БСП. От април месец 2016 г. отговарям за международната дейност на Младежкото обединение в БСП. - Зaщо БСП? Избрах БСП, защото БСП е единствената партия, която реално работи в интерес на хората. Да, БСП е правила грешки, но за разлика от другите партии ние се учим от своите грешки и въпреки тях винаги съумяваме да се изправим отново и да продължим. - Кога осъзна, че искаш да се занимаваш с политика?  Защо? - Честно казано до преди 5-6 години дори не съм подозирал, че ще се занимавам с политика. Нещата се получиха от самосебе си. И аз като повечето млади хора в България изпитвах пълна апатия към политиката и политиците, но в един момент си дадох сметка, че ако седим отстрани и вечно разчитаме на някого да реши нашите проблеми - това просто няма да се случи. За да искаме промяна, ние самите трябва да се променим. За да искаме по-добър живот, ние трябва да работим ежедневно в тази насока, полагайки усилия

Нов тест предсказва възрастта, на която има риск от болестта на Алцхаймер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129659

Нов тест предсказва възрастта, на която има риск от болестта на АлцхаймерМеждународен екип от учени създаде генетичен тест, който позволява да се определи възрастта, на която даден човек рискува да бъде засегнат от болестта на Алцхаймер, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  Тестът е базиран върху мутациите на 26 гена, открити у над 70 000 души на 65 и повече години, които участвали в изследването.

Робиня на "Ислямска държава": Отнясаха се с нас като животни (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129477

Робиня на "Ислямска държава": Отнясаха се с нас като животни (Видео)Надя Мурад е била насилвана от 12 фанатици на "Ислямска държава" преди да успее да избяга, съобщават Дейли Мейл. Тя е станала робиня на 19-годишна възраст, след като терористи нападнали и завзели селото й през 2014г. Успяла да избяга след 3 кошмарни месеца, но разказва,че повече от 6 500 жени са заловени и малтретирани.

Вежди Рашидов: Никога не съм подписвал за събаряне на тютюневите складове в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278199_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D

 Горко на държава, в която едни хора, партии и кръгове искат властта чрез лъжа. Партия, която иска да управлява България, тръгвайки към властта с лъжи, тя не заслужава въобще да бъде партия, най-малкото българска, каза той.

Никога не съм издавал документ или разрешение за събаряне на тютюневи складове в Пловдив. Това коментира за Агенция „Фокус“ министърът на културата в двете правителства на Бойко Борисов и кандидат за народен представител Вежди Рашидов.

„Няма такъв документ, подписан от Вежди Рашидов. Всичко останало са лъжи и предизборни коментари. Когато днес разбрах от сайтовете и медиите, откъдето тиражираха това, горко на държава, в която едни хора, партии и кръгове искат властта чрез лъжа. Не знам какво се цели, но партия, която иска да управлява България, тръгвайки към властта с лъжи, тя не заслужава въобще да бъде партия, най-малкото и българска. Аз съм отговорен човек, за разлика от тях. Създавал съм и само създавам. Не са посадили и едно дърво, а непрекъснато са дестабилизирали хора, които желаят да работят. Виждам, че и в сайта на Министерството на културата излезе опровержение“, коментира Рашидов, като подчерта, че не само, че не е издавал такъв документ, а 2010 г. е издал документ и е спасявал тютюневите складове от разрушаване.

„Моята позиция е ясна – издал съм заповед да се възстановят, българският съд трябва да реши, за да може да се възстанови. Както едно нещо може да бъде съборено, така може да бъде и възстановено. През двата си мандата никога не съм си позволявал български паметник на културата да бъде съборен или унищожен. Съжалявам, че някои соросоидни хора желаят властта отново с абсолютна лъжа. Непочтено е към българските граждани“, допълни той. Според него това са хора, които искат власт без да са създали нищо.

По-рано от партията на Христо Иванов "Да, България" обвиниха Вежди Рашидов, че в качеството си на министър на културата е допуснал унищожаването на тютюневите складове.

„Без да са сложили един камък или една тухла, или керемида в българска църква. Знам кои са кръговете медии, те не се спряха 8 години. Соросоидните медии аз не ги чета. Ако това е проблемът, жалко. Който ги чете, това е една голяма лъжа на едни хора, които са изтъкани с лъжи. На всичкото отгоре едни лъжци желаят властта. Недопустимо“, заяви Рашидов. Той подчерта, че е работил за една партия, която е била съзидателна и градивна.

„Всичко, за което говорим, е правено в името на българския народ. Ремонтираните театри, музеите, които съм направил, са в името на българския народ. Училищата, археологията, която е толкова видима, са на българския народ. Въпросът ми е – тези хора, които желаят властта, какво са направили за българския народ? Аз направих някои неща за него. Така че това е една много мустаката дебела лъжа. Не им прави чест и нека не се борят с лъжа да искат властта. Властта трябва да се упражнява и то положително за България“, каза още Вежди Рашидов.

Международен влак дерайлира в Швейцария, има пострадали

http://www.mediapool.bg/mezhdunaroden-vlak-derailira-v-shveitsariya-ima-postradali-news261716.html

Влак, движещ се по линията Милано-Базел, дерайлира в ранния следобед на гарата в швейцарския град Люцерн, при което бяха ранени няколко души, съобщиха швейцарските железопътни линии и полицията, цитирани от Франс прес. Катастрофата стана, когато влакът Евросити на компания "Трениталия" напускаше гарата. Един вагон се преобърна и прегради пътя, съобщават същите източници. По данни на полицията в Люцерн трима ранени са приети в болница и им се оказват грижи. Всички пътници са евакуирани и движението по линията е прекратено. По данни на Асошиейтед прес в момента на катастрофата във влака са пътували 160 души. Швейцарските железопътни линии съобщиха, че движението по линията ще бъде спряно поне до края на деня. Засега няма данни какво е довело до преобръщането на четвъртия вагон на влака.

Стачка на румънските железничари блокира над 150 влака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129653

Стачка на румънските железничари блокира 
над 150 влакаСпонтанна стачка на служители на румънската национална железопътна компания ЧеФеРе, след като преговорите за увеличение на заплатите между профсъюзите и ръководството се провалиха, засегна движението на над 150 влака днес, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Железничарите, които искат увеличение на заплатите с 25 процента и по-добри условия

Турция критикува Норвегия за убежището на турски военнослужещи, свързани с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129651

Турция критикува Норвегия за убежището на турски военнослужещи, свързани с ГюленТурският вицепремиер Нуман Куртулмуш критикува Норвегия, че е предоставила убежище на четирима турски военнослужещи и на военен аташе, за които се предполага, че са свързани с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, обвинявана от турските власти за организарането на опита за преврат през юли 2016 г., предаде в.

МОК ще реши през септември дали да допусне руснаци до зимната олимпиада

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/22/2939940_mok_shte_reshi_prez_septemvri_dali_da_dopusne_rusnaci/?ref=rss


Окончателно решение за участието на руските спортисти в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. ще бъде взето през септември, обяви председателят на олимпийския комитет на Русия Александър Жуков.

Тогава е насрочено заседание на Международния олимпийски комитет (МОК) в Перу.

"В момента комисиите на МОК продължават своята работа, като мисля, че всичко ще стане ясно на заседанието през септември", каза Жуков пред руски канал.

Освежават летните ученически бази по Се­вер­но­то Чер­но­мо­рие

http://www.moreto.net/novini.php?n=347005

Започва освежаване на ученическите бази за отдих. Об­що де­сет ме­с­та за ор­га­ни­зи­ра­не и про­ве­ж­да­не на де­т­с­ки лагери по Се­вер­но­то Чер­но­мо­рие пре­д­ла­га „Уче­ни­че­с­ки от­дих и спорт” към Ми­ни­с­тер­с­т­во­то на об­ра­зо­ва­ни­е­то и на­у­ка­та.

Герджиков: Няма да има опорочаване на изборите. Всички мерки са взети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129637

Герджиков: Няма да има опорочаване на изборите. Всички мерки са взети"Няма да има опорочаване на изборите, всички мерки са взети. Убеден съм, че наистина е създадена една много добра организация и към днешна дата няма никакви сериозни основания и опасения за някакъв провал на изборите. В никакъв случай няма да го допуснем". Това заяви премиерът Огнян Герджиков във Велико Търново.

Патриарх Неофит е приел посланика на Гърция в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129648

Патриарх Неофит е приел посланика на Гърция в БългарияПатриарх Неофит е приел посланика на Гърция в България Григориос Василоконстантакис, съобщиха от пресцентъра на Българската православна църква Особено във времена на тежки изпитания, като атеистическия период и годините на разкола в БПЦ ние винаги сме срещали братската подкрепа и помощ от страна на благочестивия гръцки народ,

Две от най-големите екологични организации в България стартират кампания за намаляване на отпадъците във водните басейни

http://www.cross.bg/vodnite-ypotreba-voda-1538245.html

/КРОСС/В навечерието на Световния ден на водата - 22 март, екологичната организация „Грийнпийс"- България и екологичното сдружение „За Земята" дадоха официален старт на кампанията за намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни под надслов „Морето не е за една ваканция". Кампанията се провежда у нас за трета поредна година и е част от всеобща инициатива за намаляване на пластмасата в океаните, подета от най-големите международни организации, сред които „Грийнпийс", „Приятели на Земята". Основната цел на екоактивистите е да насочат общественото внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси и това от своя страна да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците, което ще подобри състоянието на водните басейни и качеството на живот на хората. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса - т.нар. „пластмасов смог". Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират. Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема, но трайно решение трябва да се търси в премахването на причините за него

Татяна Дончева: Не искаме да влизаме в правителство, а да му влияем

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-ne-iskame-da-vlizame-v-pravitelstvo-a-da-mu-vliyaem-news261715.html

"Държа да отбележа, че ДПС продължава да бъде Пеевски, модела "КОЙ", обръчите от фирми, фалита на КТБ. Това не може да бъде игнорирано. Спасяването на етническия мир е свързано с политиката на българските партии да интегрират етнически турци, да им дадат да разберат, че кариера в български партии е по-лесна, че не е добре която и да е партия да бъде монополист върху етнос, защото това създава проблеми за националната сигурност", казва Татяна Дончева, която е водач на листата на коалиция "АБВ- Движение 21" в 24-ти избирателен район в София и във Варна. Госпожо Дончева, ако направим аналогия с изказвания, идващи от левицата – какво ви взе демокрацията? Госпожа Нинова каза, че много ни е отнела. Човек, който гледа на живота като на път, няма да ви каже, че нещо пътят му бил взел. Всеки ден установяваш, че днес е различно, че можеш неща, които до вчера не си подозирал, откриваш нови светове. Не смятам, че ограниченото пространство на социалистическото време, в което живееше всеки от нас, знаейки си мястото, в условията на сигурност, но и при липса на свобода, за мен би било по-щастливо нещо. Напротив. Аз съм отворен човек и за мен свободата е голям двигател, дори за сетивата. Цяла кампания партньорство с АБВ, с които бяхте опоненти доскоро, пропуква ли се коалицията вече? Партньорството е голямо предизвикателство, особено когато е с нови хора, като част от тях дори не познаваш. Ако тръгнете на екскурзия с нови хора нали знаете как ще се разправяте за това дали да се отворят прозорците в колата, дали да се затворят; дали е силно парното дали е слабо, дали е ранен часът за тръгване или не е; къде да спрете или къде да не спирате. Казвам това, защото постигането на коалиция е нелека работа - имаше много кратко време за напасване. Ако имахме 5-6 месеца да обговорим всичко, може би нещата щяха да станат по-добре. Но – смятам, че в голямата част от избирателните райони хората работят сърцато, заедно и със съзнанието, че ние сме си взаимно необходими, че общата работа ще доведе до по-голям шанс за успех, отколкото всеки поотделно. Ако имаха съмнения с какви хора ще им се наложи да работят, сега и едните, и другите видяха, че има качествени хора и в двата отбора, с които можем да сме още по-силни. Заедността е условие за успех. Каква обаче е гаранцията, че тази коалиция няма да се разтури, ако влезете в парламента? Не е ли това партньорство само с цел прескачане на бариерата? Не е заедността, за да влезе. Заедността ще доведе до нашето влизане в парламента, без нея нямаше как това да се случи. Но работата по приоритетите беше едно голямо изпитание с опитни политици, за които всяка дума и всеки приоритет имат конкретно измерение. Нека погледнем темата съдебна реформа. Отстъпките бяха направени разумно и премислено и не решени експронтно – два компромиса за теб, два за мен и готово, имаме коалиция. Нищо подобно. Постигнатият компромис при нас наистина има цена на корекция в убеждение. Общата работа оттук нататък това да се случи е също нов хоризонт и възможности. Парламентарната трибуна е голям шанс за едни млади генерации на 30-35-45 годишни хора, които са от следващото поколение – след Румен Петков, след Първанов, след мен. Тези хора имат нужда от изява, същевременно смятам, че ще получат подкрепа от нас, по-старите кучета. Смятам, че ще стане един много силен отбор – много по-силен от тези на ГЕРБ и БСП, въпреки количествените измерения. Не се ли надценявате малко? Не. Защото, когато си сложил в отбора едни неможещи хора, те количествено могат да имат превъзходство, но нямат превъзходство в резултата. Първо, ГЕРБ никога не са имали законодатели. Те сега ще бъдат четвърти мандат в парламента и пак не са ги намерили. Просто защото не ги търсят. БСП имаха и Корнелия Нинова ги изчисти до един – никого не остави. Добре, кой ще законодателства в тоя парламент? Представата на Корнелия Нинова и Бойко Борисов за парламент е място, където ще си се карат на тема могат ли да се разберат като мъже, дали да са на дебат, дали да не са на дебат. Извинявайте, ама това кой го интересува? Регулярната парламентарна дейност, която е присъща за парламентите по света, те очевидно не могат да я направят. И затова смятам, че нашата коалиция ще даде разликата веднага. Ние сме били в парламент, когато сме били много по-малко от противниците, обаче с находчивост и умения сме били равностойни. Тази кампания ме запозна с тази млада генерация хора, за които споменах. И да, те може би нямат толкова опит и конкретни познания, но бързо учат. В крайна сметка, когато аз започвах, също бях на 36 години. Не виждам защо те да не се оправят поне толкова добре, колкото ние се справихме. Тук ще се върна на предния ви въпрос – необходимостта да бъдем заедно няма да отпадне със самото попадане в парламента. Вие разбирате, че за мен попадането в парламента не значи нищо. Ако съм искала да си стоя в парламента, щях да си стоя в БСП и щях да си продължавам да си кютя на парламентарна банка. Ние налагането на коалиция трябва да го продължим. Вижте например налагането на "Патриотите" и съставните им части. Те също бяха дълги години в рамките на малки проценти. Бяха в позицията да се закачат за нещо голямо, ако искат да попаднат където и да е. Ето – работата им доведе до сегашното им влияние. Това не е проект еднодневка. Проект еднодневка може да е Марешки, Ковачки, Бареков, но патриотският проект не е. Искам обаче да обясня ясно – давам примера с тях, защото това е пример за способност да се постига съгласие между хора с различия. Започнахме в началото с кампанията и думите на Корнелия Нинова. Прочетохте ли писмото на новия "Апостол" Ахмед Доган? Как ще е нов? От 27 години ни внушават, че това е българският Левски, хан Аспарух и Тервел в едно. По-интересна обаче е самата ситуация – тя беше забъркана от няколко подробности, които ми се струва удачно в седмицата преди изборите да си припомним. Създаването на ДПС е стара работа и всички сегашни действащи лица сме я заварили. Но, когато се появи Лютви Местан, проблемът с него и проблемът със сегашния посланик на Турция, имаше много пъти възможности да се поиска обявяването на Сюлейман Гьоче за пресона нон грата. Това не бе направено. Защото Бойко Борисов използва посланика като мост към Ердоган. Може би към онзи момент това му се е виждало много хитро, само че сега то се връща като бумеранг. Да, ГЕРБ се добра до гласовете на част от изселниците за президентските избори. Ама да не би тогава да не е имало агитация в Турция, а сега да има? Към момента констатираме, че в Кърджали има необичайно голямо количество гости. Тези гости са регистрирани в последните месеци в съседните села. Безусловно е, че те имат право да гласуват, защото са с двойно гражданство. Те са поискали освен това регистрация в бащините си къщи. Какви автобуси ще спираме? Те са тук, тези хора, които ще гласуват. Автобусите пък на какво основание ще ги сприаме? Ами това нали са български граждани с избирателни права? Досегашната власт как си е представяла развоя на нещата, освен по начина, по който се случват днес? Смятам, че ескалацията на напрежението в момента бе подценена, недостатъчно премислена от Бойко Борисов и кръга му. Те смятаха, че совалките в Делиормана, разговорите с Ердоган, ще им дадат влияние върху този етнос. Това обаче не се случва. Към днешна дата има тежка конфронтация между частите на турския етнос. Конфронтацията е неочаквана и може да стигне до сблъсъци. Много е важно българите в тази работа да не се месят, защото съвсем не е изключено в една неволна постъпка на някой, който не е дооценил ситуацията, нещата да се обърнат и българският етнос да бъде набеден в разпалване на конфликта. Вие какво предлагате? Партиите да не правят нищо? Предлагам да се полагат усилия. И възловите политически партии да укротят своите привърженици. За сметка на това партиите се надпреварват да нагнетяват напрежението. Вижте например "Патриотите" – те пропускат, че става дума за две части на турския етнос и говорят само по отношение на Ердоган, все едно, че позицията на българския етност трябва да бъде продиктувана от изявленията на Ердоган и неговите министри, а не от отношението им към други български граждани, с които живеят един до друг. Не всеки етнически турчин, който е български гражданин, трябва да мисли като Ердоган. Нито трябва да е възприел идеите му, нито да е възприел като поведение конфронтацията. Българската държава трябва да положи усилия да успокои напрежението. И да обясни и наложи – който иска да симпатизира на ДОСТ, който иска да симпатизира на ДПС, но който не иска да симпатизира на едната от двете, той също ще бъде защитен. А по отношение на провокациите, които прави ДОСТ особено в Кърджалийско, думата трябва да имат ДАНС и прокуратурата, които трябва за сравнително кратко време - до няколко седмици - да кажат това провокации на отделни лица ли са, или на партийно ръководство или на който и да е друг. За да може санкциите да бъдат адекватни. А не да слагаме под един знаменател хора, които хабер нямат от тая работа. В момента, според вас, може ли да бъде отстранен Гьокче? В настоящия момент не виждам за какво. Присъствието му в клипа на ДОСТ е работа на създателите на клипа. Ако той се появи на партийни събрания, предизборни срещи с агитация и прочие – да, той ще ни даде основание. Но – 16-ти април идва. Трябва да решим какво правим тогава преди тази дата. Защото агитацията за участие в референдума там никак не е изключена да се пренесе и тук. За да завършим темата – писмото на Доган към избирателите му ли беше или по-скоро пиар за пред другите партии, да направи ДПС приемлива? Писмото на Доган иска да постави Доган като българския Левски, който трябва да бъде вкаран в правителство. То има предназначението да го представи като абсолютно необходим елемент в следващото управление. И не случайно любимият ми социолог Кънчо каза, че следващото управление трябва да бъде съставено от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Патриотите". И като няма никой в опозиция, управляващите ще управляват Марешки, ако и той не влезе в коалицията. От същото място идва и посланието колко е важно да спасим Доган. Само че държа да отбележа, че ДПС продължава да бъде Пеевски, модела "КОЙ", обръчите от фирми, фалита на КТБ. Така че това не може да бъде игнорирано с мотива, че ще спасяваме етническия мир. Спасяването на етническия мир е свързано с политиката на българските партии да интегрират етнически турци, да им дадат да разберат, че кариера в български партии е по-лесна, че не е добре която и да е партия да бъде монополист върху етнос, защото това създава проблеми за националната сигурност. Вие как се виждате в този парламент, в който, както обяснявате, само Марешки ще е опозиция и то не е съвсем сигурно? Аз тук бих искала да питам Корнелия Нинова в този парламент, начертан ѝ от Юли Павлов и Андрей Райчев, с кого ще управлява? С кого биха могли да си партнират, защото Бойко Борисов си е подготвил партньори? Те кого са подготвили? И в тоя ред на мисли да кажа – симпатизантите на БСП не си дават сметка какво правят, водейки война с нас. А те го правят по малките населени места – упражняват преса, тормозят местни хора, обясняват им, че трябва да има две големи партии – БСП и ГЕРБ и няма смисъл да се занимават с по-малки. Прибягват и до други подривни действия, но понеже ние знаем, че тарикати не пискат – ние не пискаме. Ние сме създали кауза, в която хората са с кауза. С кого точно се конкурирате на изборите, тъй като посланията ви много приличат на десните партии, особено в частта за съдебната реформа, иначе сте леви? За чий електорат се борите? Първо – ние сме центристи. Може би по-скоро в ляво позиционирани за тези избори, но не изобщо. Откакто "Движение 21" е на терен, сме поддържали винаги тезата, че политиката има един измерител и това са резултатите. И партиите се определят дали са леви или десни от резултатите им в смисъл – постигнатото, прокараното от тях и кого обслужва то, а не дали си се записал в ЕНП или в ПЕС. Но за да бъда конкретна – конкурираме се за гласовете в центъра, даже за гласовете на хората, които нямат ясни възгледи леви или десни, но имат ясни изисквания. И едно от тях е радикалната съдебна реформа. Нашите избиратели са критично мислещи хора, те не могат именно поради това си качество да бъдат закачени за ГЕРБ или БСП. Ако влезете в парламента, как точно на тези хора, с критичната мисъл, ще обясните влизането в коалиция я с ГЕРБ, я с БСП? Кой е казал, че трябва да влизаме в такава коалиция? Те ще искат подкрепа, ние ще им кажем условията, за да я получат. Тези условия ще бъдат публично обявени и ето как отпада задължението да влизаме в правителство на когото и да било. Важното е ние да сме влиятелните, ние да наложим определена насока, да спрем залитания в крайности и на дневен ред да бъдат поставени реални проблеми с реални решения. Не искаме да влизаме в кабинет, искаме да влияем на кабинета. *Предизборна кампания 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

По телефонните измамници в Плевенска област работи вече специализирана група към МВР

//dariknews.bg/regioni/pleven/po-telefonnite-izmamnici-v-plevenska-oblast-raboti-veche-specializirana-grupa-kym-mvr-2012070

Плевенската Областна дирекция на МВР е една от първите в страната, в които се открива Група, която ще работи по телефонните измами. Причината е, че част от контингента в региона е съпричастен към телефонни измами, извършени на територията на цялата страна.
Това обясни при посещението си в Пл

Гърция губи по 16 млрд. евро от неплатени данъци

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-gubi-po-16-mlrd-evro-ot-neplateni-danyci-news_601087.html

Гръцката държава губи годишно по 16 милиарда евро от неплатени данъци, показва изследване на компанията „Дианеосис“. „Прекомерното данъчно облагане на бизнеса и гражданите през последните няколко години доведе до затворен кръг: укриването на данъци е във възход,

Болните от морбили в Пловдив станаха 8

http://offnews.bg/news/n_1/n_650739.html

Продължава да расте броят на заразените с морбили. Те вече са осем, след като в инфекциозната клиника в Пловдив беше прието още едно дете от квартал „Столипиново” със симптомите на дребна шарка, предаде телевизия "Нова". От 8000 деца в квартала, 100 нямат ваксина срещу вируса. Според заместник - министъра на здравеопазването Галин Каменов всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършва имунизация. Епидемиолозите предполагат, че заболяването е внесено от Германия, тъй като три от заразените деца са пребивавали дълго време в Дортмунд. По официални данни 92% от населението у нас е имунизирано. Специалистите обаче допускат, че така е само по документи.

Борисов ще се срещне с жители на София на 23 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129635

Борисов ще се срещне с жители на София на 23 мартПредседателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с жители на София област на 23.03.2017 г. /четвъртък/. Събитието ще се проведе от 18:30 часа в зала „Арена Самоков”, ул. „Искър” № 4А. На срещата ще присъства водачът на листата на ГЕРБ-София област Николина

Стрелба в района на британския парламент

http://www.moreto.net/novini.php?n=347009

Нападение е станало в района на британския парламент в Лондон. Мъж е открил стрелба, в резултат на която са ранени около десет души. Работата на Камарата на общините е прекратена и е започнала евакуация на района. Очевидци разказват, че в началото се е чула силна експлозия, след което е започнала стрелба, а на входа на парламента се вижда прострелян човек.

Подкрепяме създаването на Европейска съдебна мрежа за киберпрестъпления

http://econ.bg/Новини/Подкрепяме-създаването-на-Европейска-съдебна-мрежа-за-киберпрестъпления_l.a_i.739412_at.1.html

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 27 и...

Цветанов в Ловеч: Подкрепете Николай Нанков с номер 11 в бюлетината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129621

Цветанов в Ловеч: Подкрепете Николай Нанков с номер 11 в бюлетинатаПреди две години Вашата фирма, която е емблематична за Ловеч, беше във финансово затруднение. Благодарение на помощта на Николай Нанков, който тогава беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, предприятието днес дори назначава нови работници. Сега Ники Нанков се нуждае от Вашата подкрепа с номер 11 в бюлетината.

Група учени си искат планетата Плутон

http://www.dnes.bg/science/2017/03/22/grupa-ucheni-si-iskat-planetata-pluton.335686

Тя бе определена като планета-джудже, затова те настояват за нова дефиниция

Малък самолет се разби на магистрала в Италия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129611

Малък самолет се разби на магистрала в Италия (Видео)Малък самолет се разби на магистрала в Италия, свързваща Агридженто и Фавара на остров Сицилия. На място е починал 55-годишният пилот, съобщава агенция АНСА. Според разказа на свидетели самолетът е летял на ниска височина и е закачил кабели с високо напрежение, след което се разбил. Магистралата е затворена за движение заради ремонтни дейности и

Потенциалните случаи на морбили в Пловдив са вече осем

http://www.mediapool.bg/potentsialnite-sluchai-na-morbili-v-plovdiv-sa-veche-osem-news261714.html

Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов в Пловдив. "Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните, и обхвата. Нашата цел на посещението ни в Пловдив е максимално бързо да ускорим този процес", каза Каменов. Той изрази задоволство си, че от 8000 деца в "Столипиново" има само сто необхванати от задължителната ваксинация, които в момента са в процес на имунизиране. "Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза временно изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова. Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година. Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е 92 процента. Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково. За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще финансира издаването на информационни листовки, както и организацията на тяхното разпространение.

Узунов оцени положително действията на полицията по време на протестите по границата

http://www.cross.bg/yzynov-polozhitelno-temata-1538244.html

/КРОСС/Вътрешният министър Пламен Узунов оцени положително действията на полицията по време на вчерашните протести и блокада на три от граничните ни пунктове. Според него полицаите са изпълнили задълженията си да осигурят спазването на обществения ред и да охраняват така, че да не се пречи на нормалното придвижване на автомобилите. Министър Узунов отказа да коментира причината, поради която темата за отношенията между България и Турция не е била обсъждана на днешното заседание. По-рано вицепремиерът по европейското председателство Деница Златева съобщи, че темата Турция не е дискутирана нито на редовното, нито на оперативното заседание на кабинета. Във връзка с подготовката на парламентарните избори говорителят на служебното правителство Ирина Белчева съобщи, че до вчера към националното изборно звено са подадени 240 сигнала за нарушения на изборния процес. Образувани са 30 досъдебни производства, съставени са 44 акта за установяване на административни нарушения, а МВР е издало 1339 предупредителни протокола.

Една и съща партия раздавала хранителни продукти в Добрич и агитирала чрез имам в Пазарджик

https://www.actualno.com/politics/edna-i-syshta-partija-razdavala-hranitelni-produkti-v-dobrich-i-agitirala-chrez-imam-v-pazardjik-news_601085.html

Случаят в Добрич е доста мащабен, разследването се води от Районна прокуратура Добрич, в който по сигнал на ДАНС е бил спрян товарен автомобил, в който са били натоварени и до момента са установени 970 пакета с хранителни продукти. Това каза говорителят на главния прокурор Ру

Загинали и ранени след терористичен акт в Лондон /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/zaginali-i-raneni-sled-teroristichen-atentat-v-london.83933

/Поглед Инфо/ Най-малко една жена е загинала, а няколко други души са ранени по време на нападение в Лондон, при което автомобил се вряза в тълпа на Уестминстърския мост, след което нападател намушка полицай пред британския парламент.

Кунева: Ако трябва да се избира между 1 километър по-малко магистрали или 1000 учители повече, избирам второто

http://offnews.bg/news/n_1/n_650738.html

"Ако трябва да избираме между 1 километър по-малко магистрали, но 1000 учители повече, аз избирам второто." Това заяви във Велико Търново лидерът на ДБГ Меглена Кунева. "Превес на професионалното образованиe, създаване на повече педагогически кадри, мощно финансиране на българското образование, учителите и образователната инфраструктура, оборудване и база с поне 4,5% от БВП - на това трябва да заложи България, за да просперира. Именно затова и ние от Реформаторския блок – Глас народен залагаме тези неща в програмата си", категорична беше Кунева. "Най-важното, което успяхме да направим в управлението на сектора на образованието, беше увеличението на учителските заплати. Да, стана през скандал, защото тогава премиерът се сблъска с мен и то затова, че сме спазили колективния трудов договор и спазваме ангажиментите си като държава спрямо този документ, припомни Кунева. По думите й обаче e имало смисъл от този сблъсък. За българското образование се заговори, след като показахме на цяла България, че учителят трябва да е в центъра на системата и усилията на държавата. Статутът на тази професия и респектът към тях за мен са били водеща политика в 10-те месеца докато бях министър", каза още тя. По отношение на делегираните бюджети, Кунева посочи, че са добър инструмент, защото дават самостоятелност на директорите и учителите. След 9 години работа, сега е времето да се направи оценка как функционира и да се направят подобрения. Тя обясни, че е нужда от повече гъвкавост и обвързване с резултатите на училищата. Избори 2017

Светльо & The Legends и Фанданго разтърсват Варна на 23-ти март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347006

Култовите банди Светльо & The Legends и Фанданго ще разтърсят Варна на 23-ти март на концерт, който ще събере феновете на двете групи в 18,30 ч. на входа на Морската градина. Концертът ще бъде част от националното турне на Светльо Витков, в което той се опитва да обърне вниманието на младите хора към политиката в България.

Матурите отново са в три модула с различно времетраене, за да не се изнасят отговори

http://www.mediapool.bg/maturite-otnovo-sa-v-tri-modula-s-razlichno-vremetraene-za-da-ne-se-iznasyat-otgovori-news261713.html

Държавните зрелостни изпити и през май ще се проведат в три модула с различно времетраене, съобщиха от образователното министерство. Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответната част и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху нея. За първи път тази система беше приложена през септемврийската сесия на миналата учебна година и цели да противодейства на практиката, при която зрелостници изнасят въпросите от матурата, след което до края на изпита тече търговия с верните отговори. Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. При изпитите по английски език и география и икономика модулите също са три, но при тях само първият продължава 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат само в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути. След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори или свитък за свободни отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да работи отново върху него. Излизането от залата ще бъде разрешено след приключване на работата върху отделния модул, ако той е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути. В случай че зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден. Дванадесетокласниците полагат два задължителни държавни зрелостни изпита. Единият е по български език и литература, а вторият се определя по избор на ученика и е по учебен предмет, изучаван в задължителната подготовка. Зрелостниците могат да изберат за втори изпит някой от следните учебни предмети: математика, чужд език (английски, немски, френски, испански, италиански, руски), философски цикъл (психология и логика, етика и право, философия), история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. По свое желание те могат да положат и трета матура по някой от тези учебни предмети. За първи път тази година зрелостниците в професионалните гимназии могат да не се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява вместо това като оценка в дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа. За настоящата учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки. До 18 май всеки допуснат до матура зрелостник ще получи служебна бележка с информация за училищата, в които ще полага съответните изпити. През майската сесия изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., по втория учебен предмет – на 22 май, а изпитите по желание – от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително. Изпитните работи ще бъдат оценени в периода от 20.05.2017 г. до 04.06.2017 г. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 г. На сайта на МОН - в раздел “Общо образование“ и подраздел “Държавни зрелостни изпити“, са публикувани изпитни материали по всички учебни предмети. Всеки изпитен материал е разделен на модули с определената продължителност. На същото място е обявена подробна информация за решенията на висшите училища в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и в кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването.

Със смущения в електрозахранването утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=346977

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 23 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

И Лудогорец се включи с финансова подкрепа за Вики

http://offnews.bg/news/n_1/n_650734.html

Футболистите на българския шампион Лудогорец демонстрираха своята съпричастност и подкрепиха с финансови средства каузата за малката Виктория Георгиева. “Орлите” са поредните, които се включиха в инициативата “Заедно за Вики”, целяща да помогне на двегодишното момиченце, което има поставена диагноза “Морбус Хиршпрунг”, свързана с проблеми на част от дебелото и правото черво. Капитанът на участника в груповата фаза на Шампионската лига Светослав Дяков отново се отзова на поканата на своя приятел и организатор на благотворителния турнир “Заедно за Вики” Кирил Евтимов. Това е четвъртият път, в който разградчани се включват в инициативата “Футбол с кауза”. В предишните случаи тимът от “Лудогорец Арена” предостави фланелки с автографи на играчите, както и топката от паметния мач между Лудогорец и Стяуа (Букурещ) с личен автограф на Козмин Моци. Организаторите на благотворителното събитие изразяват специалните си благодарности към съпругата на Светльо Дяков - Марияна, която взе присърце инициативата и също помогна за събирането на средствата. С поредно дарение се включи и бургазлията Даниел Йорданов - Дидака, който закупи фланелката на английския Блекпул с оригинален подпис на бившия цесекар Елиот Гранден. Сумата също ще бъде предоставена за малката Вики. В благотворителната инициатива “Заедно за Вики” със средства вече се включиха три отбора от Първа професионална лига - Дунав (Русе), Нефтохимик (Бургас) и Локомотив (Пловдив), известният футболен фен Стефан Тюфекчийски - Сивия, както и тенис-шампионът за любители Милен Германов. Междувременно станаха ясно и други награди, които ще бъдат разиграни по време на благотворителната томбола – маркова бутила южноамериканско вино, книгата „Стоичков – това съм аз“, както и автентичен автограф на Камата, предоставени безвъзмездно от бившия национал и защитник на Левски Веселин Балевски. Съдията на турнира и бивш международен арбитър Христо Ристосков дарява за томболата оригинална значка на ФИФА. Освен тях в томболата ще бъдат разиграни екип на героя от „лудото американско лято“ Пламен Николов – Пинко, брандирана шапка на DJ Mascota и няколко бутилки българско вино, предоставени ексклузивно за благородното събитие. Благотворителният турнир в помощ на малкото момиченце ще се проведе на 25 март (събота) от 10:45 часа на терените на “Спортна София 2000” - комплекс Борисова градина. Участие в него ще вземат отборите на Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните, ЧСИ Неделчо Митев и ФК Торнадо 2013.

Бивши затворници отарашиха трафопост в шуменско село, хванаха ги за час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6129570

Бивши затворници отарашиха трафопост в шуменско село, хванаха ги за час
Двамата рецидивисти са от Девня, имат 13 присъди, само преди ден засякоха колата им и съставиха акт на шофьора, че нямал книжка Двама бивши затворници с 13 присъди зад гърба си, излезли от панделата само преди 3 месеца, бяха хванати от шуменските полицаи, докато тарашат трафопост край село Царев брод.

В НАП-Габрово са приети 4 184 данъчни декларации за корпоративен данък

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/v-nap-gabrovo-sa-prieti-4-184-danychni-deklaracii-za-korporativen-danyk-2012065

От офиса на НАП в Габрово напомнят, че фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017

Автомобили със специално оборудване получиха пътните полицаи от министър Узунов

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/avtomobili-sys-specialno-oborudvane-poluchiha-pytnite-policai-ot-ministyr-uzunov-2012066

Служителите на секторите „Пътна полиция” при ОДМВР – Ловеч и Габрово получиха нови автомобили за осъществяване на контролна дейност. Превозните средства са със специално оборудване, което позволява извършването на необходимите проверки и връзка с административно-наказателната система на МВР – съ

Второ издание на кампанията „Великден за всеки“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vtoro-izdanie-na-kampaniiata-velikden-za-vseki-2012067

Тази година чрез Националната кампания „Великден за всеки“ отново се набират както парични средства, така и хранителни продукти, който ще бъдат раздадени на нуждаещите се възрастни хора в седмицата преди Великден.

Средствата ще са под формата на ваучери за храна на стойност 20 лв., с к

Какво трябва да знаем за матурите тази година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-triabva-da-znaem-za-maturite-tazi-godina-2012060

Матурите за зрелостниците през май тази година – на модули. За първи път тази система беше приложена през септемврийската сесия на миналата учебна година.
 
Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в завис

Герджиков: За нас е много важно Турция да е приятел на България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-za-nas-e-mnogo-vazhno-turciia-da-e-priiatel-na-bylgariia-2012068

За нас е много важно Турция да е приятел да е приятел на България, заяви във Велико Търново служебният премиер Огнян Герджиков. По негови думи има известно изостряне на отношенията между двете страни.

Нова програма облекчава обезпеченията по бизнес кредити

http://www.mediapool.bg/nova-programa-oblekchava-obezpecheniyata-po-biznes-krediti-news261712.html

Нова програма на "Българската банка за развитие" (ББР) ще предостави възможност на малките и средни предприятия да получават чрез търговските банки кредити в размер до 293 000 лева при два пъти по-ниски обезпечения, съобщиха от институцията. Това ще стане благодарение на получена в края на 2016 г. контрагаранция по програма COSME на Европейския инвестиционен фонд по Плана "Юнкер". От новата програма могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, които не са в затруднено положение. Те могат да кандидатстват пред банките-партньори за оборотни и инвестиционни кредити, кредитни линии и банкови гаранции при намалени изисквания за обезпечение до 50%. Срокът за погасяване на заемите е между 1 и 10 години с възможност за гратисен период. ББР ще приема заявки от търговските банки за включване в програмата до края на април 2017 г. Общият размер на кредитите, които ще бъдат отпуснати по нея, е 65 млн. лв. ББР ще споделя и 60% от риска по кредитите, предоставяни от търговските банки, което ще улесни достъпа до финансиране за българските компании. Участието в програмата не ограничава партньорството на банките с Националния гаранционен фонд по програма COSME. Това е деветата онлендинг програма на ББР, отчетоха от трезора. Досега банката е реализирала общо осем програми за индиректно финансиране чрез 20 търговски банки и шест небанкови финансови институции в страната, с които са сключвани договори за финансиране на обща стойност над 820 млн. лева. По програмите са подкрепени над 7 000 български малки и средни предприятия, като общият размер на ползваното от МСП финансиране надхвърля 1.3 млрд. лв.

Борисов: ГЕРБ ще довърши АМ „Хемус“ и тунела под Шипка

https://vesti.bg/borisov-gerb-shte-dovyrshi-am-hemus-i-tunela-pod-shipka-6066995

Проектът е над 100-годишен, но реализацията му стана факт, благодарение на двете правителства на Бойко Борисов

Груевски: Ще има предсрочни избори в Македония

http://offnews.bg/news/n_1/n_650731.html

"Много ясно и директно посочихме, че има външна намеса при създаването на кризата в Република Македония. Абсолютно неприемлива е намесата на чуждите посланици при сформирането на правителство, както и ролята на Специалната прокуратура, която е инструмент на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и на определени външни сили за натиск и рекет срещу политици, журналисти и медии", каза в съобщение от партията Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ за срещата с еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан от снощи, предава БГНЕС. От щаба на партията казват, че срещата на Груевски с Хан е продължила повече от 3 часа. Партията на бившият министър-председател на Македония обвинява Социалдемократическия съюз на Зоран Заев за блокирането и отлагането на провеждането на местните избори и не скрива разочарованието си от отказа на ЕК да осъди т.нар. "Албанска платформа" и намерението на определени центрове да пречупият и елиминират партията с цел тотално преформатиране на държавата. "През изминалите години ВМРО-ДПМНЕ направи огромни крачки за преодоляване на политическата криза, но с тези ходове и добра воля беше злоупотребено....На последните избори се стигна до политическа измама. На тях не бе представена "Албанска платформа", а сега тя е условие за съставяне на нов кабинет", пише в съобщението и се подчертава: Мнозинството от македонския народ не може да бъде оставено в опозиция и без право на участие в ръководството на страната при вземането на ключови решения за бъдещето на държавата, зачитайки правата на всички нейни граждани. "Предсрочни избори ще има, но колкото по-бързо се състоят, толкова по-добре за Република Македония. Трябва да се използва възможността те да бъдат проведени заедно с местните, в най-кратки срокове, за да се сложи край на дългогодишната криза, която в този момент не може да бъде решена", се казва в края на съобщението.  Социалдемократическия съюз на Македония събра множество негативи и стана причина за протести в страната заради т. нар. "Албанска платформа", която предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език в съседката ни. Хиляди граждани излязоха по улиците на съседката ни в знак на недоволство срещу съставянето на коалицията на Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии в страната, които предвиждат промяната. В началото на месеца македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическия съюз с председател Зоран Заев. В свое обръщение Иванов казва, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на партии, които нарушават единството на страната. Според него след проведените избори на 11 декември избори чужда държава, визирайки Албания, и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната, чиято цел е да постави Македония като заложник на Албания.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване