Осем са вече възможните случаи на морбили в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osem-sa-veche-vyzmozhnite-sluchai-na-morbili-v-bylgariia-2011980

Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен

Земеделци и животновъди на протест в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zemedelci-i-zhivotnovydi-na-protest-v-sofiia-2011943

Земеделски производители, животновъди и биопроизводители излязоха на протест в София. Те се събраха през Министерство на земеделието, където се стигна до напрежение с полицията и до блокиране на бул. "Христо Ботев". След това недов

Красен Кралев рисува картини с благотворителна цел

http://www.barometar.net/88151/

Бившият спортен министър и кандидат за депутат Красен Кралев показа свои картини в профила си във фейсбук. Кралев пише за хобито си да рисува: „Малко изкуство за разсейване от предизборните дебати. Споделям последните картини, които съм нарисувал през януари и февруари, след първата ми самостоятелна изложба в Галерия Финес в София, на която продадохме 40 […]

Aston Martin Rapide преминава на... ток

http://www.dnes.bg/cars/2017/03/22/aston-martin-rapide-preminava-na-tok.335637

Настоящият модел скоро ще бъде заменен с електрически вариант

Часът на Земята е тази събота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128303

Часът на Земята е тази събота
Световната инициатива Часът на Земята, в която изключваме символично осветлението за един час, ще бъде на 25 март с начало 20.30 ч., напомнят от WWF, цитира БТА. Основните държавни институции, стотици общини и много бизнес организации също се включват, изразявайки своята съпричастност. "Загаси светлините,

Прокуратурата се произнася за регистрацията на "Воля" след изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650657.html

30-дневен е срокът, в който прокуратурата ще трябва да извърши проверка по регистрацията на партията на Веселин Марешки "Воля". Във вторник държавното обвинение започна проверка по сигнал на Централната избирателна комисия (ЦИК) за това спазен ли е Законът за политическите партии, тъй като Марешки фигурирал като председател на две партии - „Воля“, регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) и партия „Народно движение за свобода и демокрация“, регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. по описа на Софийски градски съд. "Изискахме вчера делата от Софийски градски съд и в момента прокурорите се запознават с материалите по тези дела", коментира пред OFFNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че след като бъдат установени фактите по регистрациите на партиите, ще бъдат направени "изводите за това какви са възможностите на прокуратурата и дали изобщо има възможности за някаква реакция". По думите ѝ подобен случай е прецедент. "До сега не е имало такъв случай. Дори законът не го е предвидил. Всеки, който прецени, че трябва да се обърне към прокуратурата, го прави. Ние сме длъжни да извършим съответните действия", каза Арнаудова.  Във вторник от партията на Марешки оповестиха, че регистрацията е направена "по надлежния ред" и партията е вписана в регистъра на СГС за политическите партии. От "Воля" обясняват, че Марешки не е сред учредителите на партията и бил избран за неин председател през ноември 2012 година, което е повече от пет години след регистрацията на партията. От изнесената информация обаче става ясно, че всъщност Марешки наистина фигурира като председател на две партии, но вината за това се хвърля на съда. Причината е, че след промени в Закона за политическите партии от април 2005 година партия „Национално движение за свобода и демокрация“ е подлежала на пререгистрация. Такава била отказана последователно от Софийски градски съд и Върховния касационен съд. В същото време обаче нито прокуратурата, нито съдът предприели мерки за заличаването ѝ. Партията обаче останала "неактивна", както правно, така и политически. "Г-н Марешки, а още по-малко ПП ВОЛЯ, могат да носят отговорност за това, че ПП НДСД не е заличена по надлежния ред в регистъра на СГС. Единствената причина отчетите на ПП НДСД да се представят в Сметната палата, въпреки отказа за пререгистрация е, че е налице изрично законово задължение за това в чл. 34 от ЗПП, а Веселин Марешки е човек, който спазва законите", посочват от партията. От ВОЛЯ уточняват, че към момента на учредяване на втората партия, първата практически е била прекратила дейността си без възможност за възобновяване, поради отказана от съда пререгистрация.

Протест на фермери блокира центъра на София (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/51883-protest_na_fermeri_blokira_centyra_na_sofiq_video

Протестиращи земеделски производители и животновъди блокираха днес пространството между президентството и Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Те скандираха „Мафия!” и развяваха български знамена. Събраха се производители от различни райони на страната, сред които Кюстендил, Дупница и други. 

Земеделците очакват някой от експертите в кабинета на президента Румен Радев да излезе и да разговаря с тях, предаде "Фокус". Те скандират "Радев", носят със себе си български знамена и плакати с надписи "Къде са ни парите?", "Съд за крадци" и др. Протестиращите са около 200 души.

По-рано днес фермерите се бяха събрали пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и искаха да се срещнат с министър Христо Бозуков. Той обаче не излезе при тях, а някои от недоволните земеделци влязоха в спречкване с полицията при входа на ведомството.

Производителите поискаха незабавна отмяна на заповедта на земеделския министър, която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие. Те настояха също парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес.

Земеделци от Софийска област заявиха, че още утре са готови да блокират пътища и да обявят гражданско неподчинение за това, че не са им платени дължимите пари за работа в необлагодетелствани райони, предаде БНР.

Протести на земеделци се провеждат и в други градове.

Същевременно стотина тютюнджии, земеделски производители и фермери се събраха на протест тази сутрин край село Садово, област Благоевград. Те спряха за десетина минути движението към ГКПП Илинден-Ексохи на границата с Гърция в знак на протест срещу политиката на държавата към земеделския сектор.

Митингът бе организиран от Сдружение "Басма" на Иван Сабахлъков, съобщи Дарик радио. Хората протестираха срещу липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за тютюневата реколта за 2016 г., както и за това, че в Пиринско стотици производители все още чакат да получат парите си от гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис".

Според стопаните не е нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко произведени количества тютюн. Това е абсолютна дискриминация, увери Иван Сабахлъков.

Шок за България: Владо Стоянов аут за 8 месеца

https://www.actualno.com/bgfootball/shok-za-bylgarija-vlado-stojanov-aut-za-8-meseca-news_600991.html

Снощи вратарят на националния ни отбор по футбол и на българския шампион Лудогорец - Владислав Стоянов напусна лагера в столичния квартал Бояна, след като стана ясно, че има травма и няма да може да вземе участие в световната квалификация с Холандия в събота. След като стан

Правителството ще приключи дело срещу България в ЕСПЧ

http://www.cross.bg/deklaratziya-espch-deloto-1538209.html

/КРОСС/Правителството одобри едностранна декларация по дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Нарушението, посочено в жалбата на Александра Стоилова, се изразява в липсата на всестранно и пълно разследване на твърденията й за упражнено спрямо нея полицейско насилие. Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ, правителството прие да заплати на жалбоподателката сумата от 5500 евро за претърпените неимуществени вреди и направените разходи и разноски. Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

Има нужда от трезва критичност към валутния борд*

http://www.mediapool.bg/ima-nuzhda-ot-trezva-kritichnost-kam-valutniya-bord-news261670.html

Ако дискусията се води само с научни и професионални аргументи валутният борд не може да се фетишизира. Точно това правят дилетантите, заради страховете си, че, ако бордът не ги възпира, българските политици ще съсипят лева, както са го направили през 1990 и 1996 – 1997. Даването на примери за подражание с валутните бордове на балтийските страни, Словакия и Словения не съобразява, че тези страни нямаха свои централни банки и свои валути след разпадането на СССР и Югославия и след разделянето на Чехословакия. Тези страни приеха валутния борд като бърза възможност за създаване на собствена парична система. Напълно неуместно е да се сравняват техните новосъздадени централни банки с вековния опит и традиции на БНБ, която е една от 15-те най-стари европейски банки, създадена от строителите на съвременна България във времето, когато повечето от сегашните европейски държави не са съществували. От тази гледна точка, налагането на валутния борд на нашата страна беше унизително. От политическа гледна точка, със своя договор за присъединяване към ЕС, България е поела ангажимент да въведе еврото и трябва да го изпълнява – това не е точният предмет за дискусия. След приемането на България в ЕС темата стана актуална; самата еврозона – крайният пристан на българския валутен борд, преминава през много труден период: създадени бяха съвместни фондове за подкрепа на страните в дългова криза; ЕЦБ и ЕК използват неформални и неопределени критерии за приемане в еврозоната; национал-популистките партии създадоха нови рискове за целостта еврозоната. От друга страна, валутният борд може да бъде успешен само при провеждане на необходимите реформи и то за ограничен период от време: реформите бяха преустановени след приемането на България в ЕС; вече 10 години тече мониторинг заради дълбоките пороци на българската съдебна система; след 20-годишно действие на борда страната навлиза в период на макроикономически дисбаланси, на чести бюджетни и на все по-големи квази бюджетни дефицити и на растящи междуфирмени просрочия. Валутният борд никога не е бил догматизиран от българския екип, който го създаде. Дизайнът му се различава от теоретичния модел. Различието е такова, че след като не успя да наложи вижданията си проф. Стив Ханке, т.нар. от българските вестници „баща на борда“, публично се отказа от него. Това следва да ни насърчи да не бъдем догматици и сега. Тезата, която развивам е концепция за План Б – в случай, че еврозоната се разпадне или се затвори и откаже да приеме България; че нужните реформи не се направят; че дисбалансите, дефицитите и просрочията започнат да задушават икономическата активност. Твърдя напълно убедено, че след внимателно обсъждане на детайлите, от валутният борд могат да демонтират тези негови части, които не отговарят на функциите и задачите на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и от това няма да се появи риск за дестабилизация на лева. Не споделям страховете за изолация от еврозоната, защото тя не изолира страните без валутен борд; за сериозна инфлация, защото пазарът е вече твърде голям и балансиран, за да бъде дестабилизиран със слухове; за валутна психоза, защото българският лев има напълно достатъчно покритие в евро. Контекстът 1997. Валутният борд бе установен на 5 юни 1997. Тази дата е важна, защото с нея са свързани причините за въвеждането му, които е добре да бъдат припомнени на тези, които не ги знаят, а желаят да дискутират: (1) Моментът е 7 години след като България загуби достъпа си до пазарите на суверенния дълг и кредитният ѝ рейтинг беше "боклук“. Това се случи веднага след като тя стана първата и единствена източноевропейска страна, която обяви национален фалит на 29 март 1990; (2) Страната бе във физическа невъзможност да намери валута, за да плаща лихвите по своя разсрочен дълг. Валутните резерви на БНБ от декември 1996 до февруари 1997 бяха отрицателни, което при напълно рухналото доверие в лева причини неконтролируема хиперинфлация; (3) МВФ наложи въвеждането на борда като условие да подкрепи лева и да възстанови способността на България да обслужва своя зле редуциран и скъп външен дълг; срещу помощта си постави драстични условия, които заслужават друга дискусия; (4) В 1997 България беше без нужните закони за своите финансови институции, вкл. за надзора на БНБ. Това струва фалити на 15 банки и загуба на 1700 млрд. стари лева, които са тогавашни около $1 млрд. (над 10 процента от тогавашния $9.773 външен дълг) - днешни 2.801 млрд. лева, преизчислени по курсовете на щатския долар; (5) България не беше поканена да води преговори за членство в ЕС; бордът бе една от малкото, първоначално единствена, опора за създаването на макроикономическата стабилизация в страната. Контекстът 2017. Никоя от посочените причини не е налице днес: (1) След 18 години българското правителство се върна много успешно на международните пазари на суверенните дългове, публичният му дълг е с инвестиционен рейтинг; (2) Валутните и приравнените към тях резерви на БНБ в 2017 са 151.4% от пуснатите в обръщение 13.7 млрд. банкноти и монети; общият индекс на потребителските цени показва дефлация от 2014 насам; (3) България няма необходимост от подкрепа на МВФ, за да обслужва външния си дълг; той е едва 26% от БВП и то заради презапасяването на МФ преди стрес-тестовете – нетният дълг е 13.5%; лихвените разходи на ДБ за него са с незначителна тежест; (4) БНБ е част от ЕСЦБ, която включва ЕЦБ и националните централни банки на всички държави-членки на ЕС; има свои строги правила. Гаранциите за стабилността на българските банки и финансови институции не е валутният борд, а това, че прилагат тези правила; (5) България е член на ЕС, прилага ДФЕС и европейските директиви. Макроикономическата ѝ стабилност се наблюдава от позициите на строга взискателност и ѝ се препоръчват политики за преодоляване на временните макроикономически дисбаланси (според мен с излишно престараване на администрацията на ЕК). Валутният борд налага забрана на БНБ да извършва емисии на български левове, съобразно правилата на ЕСЦБ и съобразно своите преценки, както и да извършва банково кредитиране и лихвена политика. В тези отношения, тя се отличава от централните банки на страните без валутен борд и не прилага инструменти "да допринася за хармонично и балансирано икономическо развитие, чрез устойчив и неинфлационен растеж“. Как са действали централните банки на страните без валутен борд в периода 2008 – 2015 и какво са постигнали, заедно с политиката на властите е показано на следващата Таблица: Сравнителни показатели на източноевропейските страни от ЕС 27 Заключенията от сравнителния анализ са: 1. Обезценяването на валутните курсове на страните без борд е около 20% (Чехия – 9,3%). Това не е повлияло на кредитния рейтинг на националната валута, който е останал непроменен, с изключение на Унгария, което се дължи по-скоро на действията на другите власти, не е повлиял и на процентите по 10-годишните облигации, напротив, с изключение на Полша (-2,3%), те са поевтинели по-силно отколкото българските; 2. В сравнение с българските банкови акт иви (заеми и други вземания), в останалите страни те са се увеличили между 36% и 3,7 пъти по-бързо, с изключение на тези в Унгария; 3. Основният лихвен процент е спадал по-бързо отколкото българския в Румъния и Унгария и по-бавно в Чехия и Полша; 4. В сравнение с българския показател, паричния агрегат М1 (М0) в останалите страни е нараснал по-бързо – между 27% (Чехия) и 62% (Румъния); 5. България изостава в сравнение със страните без борд по най-важния показател – доближаването до средното равнище на БВП/човек. Страната ни скъсява дистанцията до средното европейско ниво много по-бавно, отколкото останалите. Българският БВП/човек дори изостава спрямо този на останалите от 52%-88% през 2008 до 52%-79% през 2017. Това показва от една страна, че между останалите има скъсяване на дистанцията, а от друга, че е налице увеличаване на дистанцията между България и групата. България изостава очевидно при сравнението с най- близката Румъния. Сравнението показва, че има връзка между активното използване на паричната политика от централни банки и по-бързото приближаване на благосъстоянието в техните страни към средните нива на ЕС. Това подсказва необходимост от засилена и много трезва критичност към валутния борд в България. Данните, които привеждам: поставят под съмнения твърдението, че валутният борд не пречи на растежа на икономиката и най-вече показват, че България се отдалечава от изпълнение на т. нар. "неформален критерий за постигане на реална конвергенция“ с ЕС. Вместо заключение Стрес-тестовете показаха, че макроикономически дисбаланси в банковия и финансовия сектори по същество няма. Тестовете предизвикаха заинтересовани кръгове, които системно атакуват българските институции пред ЕК. Тази "ария на клеветата“ подсказва, че има силна вътрешна съпротива срещу задълбочаване на българската интеграция в ЕС. И тя е най- важната причина европейските ни партньори да нямат доверие в страната. Вътрешната политическа съпротива срещу интеграцията в ЕС не може да бъде удържана със система от монетарни инструменти, какъвто е валутния борд. Той въобще не е политическо лекарство, още по-малко – универсално; нито той, нито еврозоната. Стратегията от 1999-2000 предвижда излизане от валутния борд, чрез влизане в еврозоната. Отсега може да се каже – тогава единствено сигурно ще бъде, че в еврозоната БНБ ще има повече възможности да води монетарна политика отколкото в условията на валутен борд. Темите за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото в България в новите условия и кога това да стане, следва да се дискутират постоянно, като се осмисля и извлича опитът на южноевропейските страни. Еврозоната не се оказа гаранция за успешна политика, а система носеща рискове за неподготвените и непрозорливите. *   Заглавието е на редакцията. ** Публикуваме теста от страницата на Центъра за анализи и управление на рискове  

Адвокатът на Сергей Магнитски мистериозно паднал от 4-тия етаж

http://offnews.bg/news/n_1/n_650648.html

Адвокатът на семейството на юриста Сергей Магнитски, чиято смърт предизвика криза между Запада и Русия, е пострадал тежко при падане от сграда в град Троицк до Москва, предава Би Би Си.  Според руските медии Николай Горохов е паднал от четвъртия етаж, когато въже се е скъсало, докато той и приятели се опитвали да вкарат вана в къщата му.  Британският бизнесмен Бил Броудър, за когото е работил Магнитски, твърди, че Горохов не е паднал, а е бил хвърлен. Според публикация в сайта Law and oder in Russia (Законност и ред в Русия) Горохов e трябвало да се яви в апелативния съд в руската столица в сряда, за да обжалва отказа за разследване на твърденията за организирана престъпност.  Сергей Магнитски умря в затвор в Русия през 2009 г., след като разкри предполагаеми финансови измами от държавни служители. Според поддръжниците му той е починал в следствие на побой, но според официалните сведения причината е сърдечен удар и токсичен шок, причинени от нелекувано възпаление на панкреаса.  Единственият обвиняем по случая, директорът на затвора "Бутирка" Дмитрий Кратов, бе оправдан от съда през 2012 г. 

МОН ще изплати последните две вноски за общежитие на Марсело Илиев в CATS College

http://www.cross.bg/marselo-iliev-obshtezhitie-1538208.html

/КРОСС/Правителството одобри изплащането левовата равностойност на 8880 британски лири чрез бюджета на Министерството на образованието и науката за последните две вноски, необходими за настаняването в общежитие на Марсело Илиев за периода му на обучение в CATS College - Cambridge, Великобритания. През 2015 г. и 2016 г. Министерският съвет преведе 17 090 британски лири за общежитие на Марсело Илиев. Финансовата помощ е отпусната по молба на майката на Марсело до министър-председателя за подпомагане на сина й за обучението му в CATS College. През 2015 г. Марсело Илиев издържа приемния изпит в условията на голяма конкуренция и е приет в колежа, но сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство. Затова таксата за обучението му бе поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие - от МОН.

Арестуваха италиански мафиот, укривал се от 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128259

Арестуваха италиански мафиот, укривал се от 10 годиниОпасният бос на калабрийската мафия „ндрангета" Санто Вотари беше арестуван в Италия, предаде агенция АНСА, цитира БНТ. 45-годишният Вотари беше обявен ма международно издирване и се укриваше от 2007. Той е открит в бункер в сграда в район на община Реджо ди Калабрия и не е оказал съпротива. Вотари се смята за ръководител на могъщ клан от градчето

Над 4000 жилищноспестовни влога са компенсирани през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128285

Над 4000 жилищноспестовни влога са компенсирани през 2016 г.4148 жилищноспестовни влога са компенсирани през 2016 г. от Националния компенсационен жилищен фонд. Това е записано в одобрения от правителството отчет на Управителния съвет на фонда за миналата година, съобщи пресслужбата на кабинета. На местните комисии са преведени компенсации за 29 625 837,44 лв.

Къде е богатството на българските наследници на Рокфелер?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128217

Къде е богатството на българските наследници на Рокфелер?Покрай смъртта на Дейвид Рокфелер, някои медии съживиха историята за "наследниците на Рокфелер" в България от с. Ореш, Великотърновско. "24 часа" отдавна се занимава с темата. Ето до какво са довели нашите разследвания - предлагаме ви отново нашите публикации. 18.06.2012 - Пенсионери от Ореш още сънуват милиарди от Рокфелер През 2006 г.

Правителството увеличи парите на ромските медиатори

http://www.moreto.net/novini.php?n=346953

Трудовото възнаграждение на ромските медиатори, назначени по Националната програма „Активиране на неактивни лица“ ще се увеличи. Това предвиждат одобрени днес от правителството промени в Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

КТ "Подкрепа": От общо 91 500 учители 25 000 са в пенсионна възраст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128264

КТ "Подкрепа": От общо 91 500 учители 25 000 са в пенсионна възрастАко се вслушаме в предизборните щедри обещания и намерения, то образованието е приоритет за всички политически сили днес. Признат факт е, че проблемите, неглижирането и запращането на дъното на социалната стълбица на българското образование е пагубно за бъдещето на страната ни. Съчетано с дълбоката икономическа и демографска криза това води до

Имунизират спешно срещу морбили 100 деца от "Столипиново"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6128257

Имунизират спешно срещу морбили 100 деца от "Столипиново"100 деца от Столипиново" на възраст между 13 месеца и 12 годишни, ще бъдат спешно имунизирани срещу морбили т.к. са били пропуснати при правенето на ваксината. Най-честата причина за това е, че са пътували в чужбина. Това стана ясно след срещата на зам.-здравния министър д-р Галин Каменов в община Пловдив, където той разговаря със зам.

Волейболният "Левски" освободи хванатия с марихуана Спас Байрев

http://www.clubz.bg/51882-volejbolniqt_levski_osvobodi_hvanatiq_s_marihuana_spas_bajrev

Спас Байрев вече не е състезател на волейболния „Левски София“, официално съобщи клубът във фейсбук.

Диагоналът бе освободен от отбора, след като стана ясно, че е дал положителна проба за употреба на канабис, а случаят нашумя преди няколко дни. Тестът е бил направен след мача с ЦСКА на 22 февруари в зала "Арена Армеец".

Новината за положителната проба на Байрев дойде няколко часа преди втората среща с „Добруджа 07“ (0:3) от четвъртфиналите на първенството на България, но от Националния антидопингов център подчертаха, че не е законосъобразно да бъде давана официална информация по случая, докато самият състезател не се яви пред комисията и подпише протокола.

Президентът на „Левски София“ Владимир Николов коментира, че е изключително разочарован от постъпката на състезателя.

„За мен това, което се случи, е недопустимо и в пълен разрез с разбиранията ми за професионализъм - спрямо клуба и спрямо останалите момчета в отбора. Проведохме разговор с играча и взехме решение, че не можем да продължим съвместна работа, каза бившият капитан на националния. - Една от най-важните ни цели е да изграждаме отбор, който да бъде пример за подрастващите, да възпитаваме определени ценности и да защитаваме по най-добрия начин името, което носи клуба ни. Въпреки това развитие, желая успех на Спас и се надявам да намери своя професионален път."

Спас Байрев минава за един от талантите на българския волейбол. В близко време ще бъде обявено наказанието му. Очаква се да е минумум 6 месеца.

Електроуредите с нови етикети

http://www.cross.bg/promyanata-taka-novi-1538206.html

/КРОСС/Електроуредите ще бъдат с нови етикети. Целта е те по-разбираемо за показват потреблението на ток от битовата техника. Промените вече са приети от Съвета на ЕС. Скалата за енергийно потребление ще бъде от A до G, вместо сегашните класове A+, А++, А+++, които са объркващи за потребителите. Така ще се повиши енергийната ефективност на европейските домове в дългосрочен аспект. Ще има и инициативи най-нискоефективните уреди да бъдат изведени от пазара, пише в мотивите за промяната. Проблемите по отношение на етикетирането на електроуредите бяха дискутирани през 2016 г. на техническо ниво. Така беше постигнато споразумение между институциите, а финалните щрихи са достигнати късно вечерта на 21 март 2017 г. Следващата стъпка е промяната да бъде гласувана по време на пленарна сесия на Европейския парламент.  

Инспекцията по труда: Работниците в "Биовет" са починали от задушаване с азот

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/22/2939684_inspekciiata_po_truda_rabotnicite_v_biovet_sa/?ref=rss


Смъртта на двамата работници в завода за медикаменти "Биовет" в Пещера е настъпила след задушаване с газообразен азот. Това заяви за "Радио Пловдив" директорът на инспекцията по труда в Пазарджик Васил Мезов, цитиран от сайта на медията. Според него инцидентът е можело да бъде избегнат.

"След изследване на хиляди документи и разговор с десетки служители на дружеството смятаме, че тежкият инцидент е можело да бъде избегнат. Констатирани са редица...

Одобрен е отчетът за средствата от ЕС през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128260

Одобрен е отчетът за средствата от ЕС през 2016 г.Правителството одобри отчета за дейността на Съвета за координация при управление на средствата от Европейския съюз за 2016 г., съобщи пресслужбата на кабинета. През миналата година Съветът е обсъдил и съгласувал проектите на решения на Министерския съвет за определяне на управляващи и сертифициращ орган по оперативните програми за програмния

Измениха текста на българо-румънското споразумение за откриването на нови ГКПП-та

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128249

Измениха текста на българо-румънското споразумение за откриването на нови ГКПП-таПравителството одобри доклад с оценка за изпълнените мерки и цели през 2016 г. по прилагането на Единната национална стратегия (ЕНС) за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г. Одобреният отчетен доклад е вторият за периода на действие

България ще подкрепи създаването на Европейска съдебна мрежа за киберпрестъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128251

България ще подкрепи създаването на Европейска съдебна мрежа за киберпрестъпленияПравителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 27 и 28 март в Брюксел. Това съобщи пресслужбата на кабинета. В част „Правосъдие“ ще бъдат обсъдени въпросите за подобряване на сътрудничеството в областта на наказателното правосъдие в киберпространството

Митнически служители откриха нелегално гориво край Луковит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128261

Митнически служители откриха нелегално гориво край ЛуковитСлужители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" и Митническото бюро в Ловеч на Митница Свищов са открили нелегално гориво при проверка в частен имот в село Дерманци, община Луковит, съобщават от агенцията "Митници", цитирани от БТА. При проверката е установено, че в пристройка към къща се съхраняват 49 пластмасови туби,

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се свива през януари

http://econ.bg/Новини/Излишъкът-по-текущата-сметка-на-еврозоната-се-свива-през-януари_l.a_i.739388_at.1.html

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през януари до 15-месечно дъно, отстъпвайки за втори пореден месец от неговия рекорден връх,...

Психолог: На кое място сме по доходи, е постоянният кошмар на българина

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/psiholog-na-koe-miasto-sme-po-dohodi-e-postoianniiat-koshmar-na-bylgarina-236118/

Един от основните фактори за кризите на международните финансови пазари, е положителното мислене и нереалистичната представа за света, твърди Пламен Димитров

Мтел ще предлага iPhone 7 и iPhone 7 Plus (PRODUCT)RED

http://www.cross.bg/iphone-plus-productred-1538207.html

/КРОСС/ Мтел ще предлага iPhone 7 и iPhone 7 Plus (PRODUCT)RED Special Edition в яркочервен алуминиев завършек.  С представянето на специалното издание iPhone отбелязва 10-годишнината от партньорството на Apple с организацията (RED), давайки възможност на клиентите да подпомогнат Глобалния фонд за борба със СПИН. iPhone 7 и iPhone 7 Plus са най-добрите и технологични модели на марката, включващи уникални иновации като революционна камера, най-издръжливата батерия в историята на iPhone, завладяваща стерео система и широк избор от цветове, като и двата модела са с прахо и водоустойчив дизайн. След старта на продажбите клиентите ще могат да закупят iPhone 7 и iPhone 7 Plus (PRODUCT)RED Special Edition от търговските обекти на Мтел, на същите цени както при останалите цветове и версии на двата модела.      

Тъмната и светлата страна на Роалд Дал

http://offnews.bg/news/n_1/n_650549.html

Имало едно време един малък сирак, изпратен да живее с неговите лели. Те го поробват, тормозят, бият и го подлагат на глад. Но той получава своето отмъщение, като буквално ги смачква и най-накрая бяга и тръгва да търси по-добър живот, изпълнен с приключения. Това не прилича много на детска книга, превърнала се в бестселър. Роалд Дал вече е видял скромен успех с неговите разкази за възрастни, когато  „Джеймс и гигантската праскова“  - първата му книга за деца,предизвиква дълбоко безпокойство сред възрастните. Въпреки че книгата се появява в САЩ през 1961 г., Дал е трябвало да чака до 1967 г., преди британски издател да се реши да рискува с публикуването ѝ, а дори и след това, той е трябвало да се изръси с половината от разходите си. Следват повече от 15 други книги за деца – истории, преливащи от ненаситност и претенциозност, в които жените хранят техните съпрузи червеи и младежите са изядени от гиганти или биват превърнати в мишки чрез плешиви, безпръсти вещици. Злодеите са със застрашителни размери, значително по-големи от героите. Днес заглавия като „Фантастичният господин Фокс“, „ГДВ“ и „Матилда“ , която е пусната само две години преди смъртта на Дал през 1990 г. (на възраст 74), редовно присъстват в списъци на най-популярните детски книги. Книгите му са се продали в повече от 200 милиона копия по целия свят. Обаче спорът все още не е отминал. През десетилетията след публикуването му, „Джеймс и гигантската праскова“ е порицаван за своя расизъм, ругатни, споменаване на наркотици и пиене на алкохол и сексуални намеци, да не говорим за предполагаемото му насърчаване на неподчинението и комунизма. В „Чарли и шоколадовата фабрика“ се открива неморално поведение от страна на героя Уонка, който е вегетарианец и яде само здравословна храна, но примамва децата с бонбони. Мотиви за отказ от израстване и страх от смъртта някои хора откриват в романа му „Вещиците“ . От друга страна, има хора, които оспорват идеята, че има някаква тъмна страна в книгите на Дал. Всъщност Дал е знаел точно какво се харесва на младите читатели – шоколад и вещици. Истината е, че децата май много обичат отвратителни истории. Тъмнината винаги е била тайна, а и не толкова тайна, съставка в детската литература, независимо дали става дума за приказки на Братя Грим, Шарл Перо или Ханс Кристиан Андерсен. Според психолози обаче употребата на страховитото и ужасяващото в детската литература може да има и пречистваща функция. Четейки за чудовища и предизвикващи страхове истории, детето може да осъзнае своята тъмна страна и да се научи как да властва над нея. Лесно може да се проследи откъде идва тъмнината в произведенията на Роалд Дал. След като губи губи по-голямата си сестра и своя баща, когато е едва на три години, той е изпратен в пансион. Тормозът от страна на някои учители и по-големите ученици там той описва в своите книги, в които децата се борят срещу възрастните. Като пилот по време на Втората световна война Дал е бил близо до смъртта. Докато се възстановява от раните си, има странни сънища, които го вдъхновяват за първите му разкази. Губи дъщеря си от шарка, а синът му претърпява злополука, която уврежда мозъка му. Роалд Дал крие своя антисемитизъм. През 1983 г. той обявява в New Statesman, че Хитлер имал причини за унищожаване на шест милиона мъже, жени и деца. "Има една черта в еврейския характер, която провокира враждебност", казва той. "Искам да кажа, че винаги има причина, която провокира анти-всичко да изниква навсякъде; дори гад като Хитлер не ги е избрал без причина." Може да се намерят много разнородни мнения по въпроса. Но трябва ли да позволим това да разруши удоволствието от четенето на неговите произведения? Ако Дал беше сладък и доброжелателен разказвач, как щеше да преживее всичко, случващо се в живота му? Кой иска да чете сладникави истории? Несъмнено има елемент на предизвикателство в голяма част от неговата лошотия, по страниците на неговите книги и извън тях. Но за да може да пише така брилянтно за деца, авторът трябва да запази детското в себе си. Не трябва да забравяме, че всички сме били деца, а в света на детето не всичко е сладко и светло, в него се прелитат и страшни духове, които могат да бъдат и доста забавни.

Приет е годишният план за действие по стратегията за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128244

Приет е годишният план за действие по стратегията за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕСПравителството прие План за действие за 2017 г. за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Това съобщиха от Министерски съвет  Предвидените за изпълнение мерки отговарят на основните цели на Стратегията и са групирани с оглед подобряване на превенцията,

Двама ямайски атлети са обвинени в нарушение на антидопинговите правила

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/22/2939655_dvama_iamaiski_atleti_sa_obvineni_v_narushenie_na/?ref=rss


Шампионката в бягането на 400 метра от Игрите на Британската общност Калийс Спенсър и медалистът с щафетата на Ямайка на 4 по 400 метра Райкър Хилтън са с временно спрени състезателни права. Двамата са обвинени за нарушаване на антидопинговите правила, съобщава "Ройтерс".

Спенсър и Хилтън ще трябва да се явят на изслушване в националната антидопингова комисия на Ямайка заради неспазване на точка 2.3 в правилника, която гласи "избягване, отказ или неявяване...

Сърбите отчитат мигрантски натиск от България и Македония

http://www.cross.bg/surbiya-opitite-nelegalno-1538204.html

/КРОСС/През последните дни има увеличение на мигрантския натиск от България и Македония към Сърбия. Това каза говорителят на министерството на отбраната и на сръбската армия Йован Кривокапич. Според него "властите в Белград са регистрирали увеличаване на броя на опитите за нелегално преминаване на мигранти на територията на Сърбия", съобщи БГНЕС. Кривокапич припомни, че от създаването на смесените военно-полицейски екипи, които патрулират по границите с Македония и България през лятото на миналата година, до днес са предотвратени опитите за нелегално влизане на над 20 000 мигранти. В същия период са задържани 132 трафиканти на хора. Сред тях има и български граждани, но огромната част от престъпниците са сръбски граждани. С подобряването на времето се увеличават и опитите за нелегално преминаване на границата, но нашите сили са в състояние да се справят с това предизвикателство, каза още Кривокапич. "Много внимателно следим развитието на ситуацията. Ако се стигне до промяна на межуднародната сцена, това няма да бъде проблем само за Сърбия, но и за целия Европейския съюз /ЕС/", каза той пред държавната телевизия в Белград в отговор на въпроса: Дали сръбските сили имат готовност да се справят с предизвикателствата, ако се стигне до анулиране на Споразумението за мигрантите между Брюксел и Анкара.  

УНСС открива три научни института

http://www.cross.bg/indystrii-biznes-izsledvaniya-1538203.html

/КРОСС/Три института ще бъдат открити в структурата на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - по икономика и политики, по творчески индустрии и бизнес и по предприемачество, реши правителството по предложение на ръководството на висшето училище.Институтът по икономика и политики ще допринесе за оптимизиране на научноизследователската дейност в университета. В него ще се извършват както дългосрочни научни изследвания, така и експертна и консултантска работа по проекти и програми с регионално, национално и международно значение. Основните цели на института ще бъдат да подпомага и провежда научни изследвания и да създава научни разработки в областта на теорията и практиката на макроикономическата политика. Институтът ще съдейства за повишаване на квалификацията на практикуващи специалисти в областта на икономиката и за трансфера на знания и опит в областта на икономическата наука между висшите училища на национално и международно равнище.Институтът по творчески индустрии и бизнес ще осигурява научното развитие и обслужването на учебния процес в специалностите „Интелектуална собственост и бизнес" и „Творчески индустрии и бизнес" към Бизнес факултета на УНСС. Развитието на т. нар

България открива нови консулства в Украйна, Полша и Молдова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128235

България открива нови консулства в Украйна, Полша и МолдоваПравителството прие решение за откриване на консулство на България в гр. Тараклия, Република Молдова, с консулски окръг, обхващащ територията на районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Автономното териториално образувание Гагаузия, съобщи пресслужбата на кабинета. Тараклия е център на район,

Проучване на „Барометър“ – ГЕРБ дръпна на БСП

http://www.barometar.net/88149/

Социологическите проучвания стават все по-чести дни преди вода на 26 март, като всички си приличат по това, че за момента ГЕРБ води на БСП, макар и с малко. Това показва и проучването направено от „Барометър“. До последно няма да има яснота коя политическа сила ще бъде първа на изборите за народни представители, твърдят от агенцията. […]

Заловиха пиян шофьор във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346944

Сериозно подпийнал шофьор арестуваха варненските полицаи в понеделник, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 23.10 часа органите на реда спрели за проверка във Виница фолксваген. Зад волана бил 42-годишният Д.Т. Полицаите го тествали с дрегер и установили, че мъжът кара с 1.

Държавата мълчи дали ползваме фалшиви детектори за бомби на Летище София

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-mylchi-dali-polzvame-falshivi-detektori-za-bombi-na-letishte-sofija-news_600801.html

Две министерства и едно летище нарушиха Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), като отказаха да отговорят на въпросите на Actualno.com използват ли се фалшиви детектори за охраната на Летище София. Преди месец журналистът Димитър Кенаров алармира в социалните мрежи,

Нинова: Научихме си урока - два пъти с ДПС, трети няма да има

http://www.cross.bg/dost-ninova-borisov-1538205.html

/КРОСС/„Ще правим принципни коалиции, а не просто за властта". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани в Шумен. Тя припомни, че Борисов се е опитал да се дистанцира от ДОСТ и да убеди хората, че няма да се коалира с тях. „Няма как да ни убедите, господин Борисов, защото ДОСТ беше създадена и регистрирана по ваше време. ДОСТ агитираше открито и в Турция, и в Бъгария за подкрепа за Цецка Цачева на президентските избори, и докато се отричахте от ДОСТ, Томислав Дончев и консултант на ДОСТ бяха засечени на общи разговори. Не приемаме това лицемерие. ДОСТ е бъдещият партньор, който ГЕРБ си отглежда за парламента", подчерта председателят на БСП. Тя коментира, че Борисов се е отрекъл и от ДПС, но той е управлявал задкулисно с тях. "В 43-то НС най-важните решения за България се взеха с гласовете на ДПС", допълни лидерът на левицата. Нинова заяви, че тъй като често се задават въпроси и пришиват БСП и ДПС в бъдеща коалиция, трябва да се прави разлика: „Нашите коалиции с ДПС винаги са били публични и явни и ние сме си понесли последиците за това. Тези на Борисов винаги са скрити и задкулисни. Защото сме си понесли последиците и сме си взели урока, ще им кажа - два пъти сгрешихме, трети път няма да го направим." Корнелия Нинова бе категорична, че това не са само думи и празни обещания. „Доказах като лидер, че трябва да се правят чисти, прозрачни и принципни коалиции", подчерта тя

Нинова: Ще правим принципни коалиции, а не само за власт

http://www.cross.bg/dost-ninova-koalitzii-1538205.html

/КРОСС/ „Ще правим принципни коалиции, а не просто за властта". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани в Шумен. Тя припомни, че Борисов се е опитал да се дистанцира от ДОСТ и да убеди хората, че няма да се коалира с тях. „Няма как да ни убедите, господин Борисов, защото ДОСТ беше създадена и регистрирана по ваше време. ДОСТ агитираше открито и в Турция, и в Бъгария за подкрепа за Цецка Цачева на президентските избори, и докато се отричахте от ДОСТ, Томислав Дончев и консултант на ДОСТ бяха засечени на общи разговори. Не приемаме това лицемерие. ДОСТ е бъдещият партньор, който ГЕРБ си отглежда за парламента", подчерта председателят на БСП. Тя коментира, че Борисов се е отрекъл и от ДПС, но той е управлявал задкулисно с тях. "В 43-то НС най-важните решения за България се взеха с гласовете на ДПС", допълни лидерът на левицата. Нинова заяви, че тъй като често се задават въпроси и пришиват БСП и ДПС в бъдеща коалиция, трябва да се прави разлика: „Нашите коалиции с ДПС винаги са били публични и явни и ние сме си понесли последиците за това. Тези на Борисов винаги са скрити и задкулисни. Защото сме си понесли последиците и сме си взели урока, ще им кажа - два пъти сгрешихме, трети път няма да го направим." Корнелия Нинова бе категорична, че това не са само думи и празни обещания. „Доказах като лидер, че трябва да се правят чисти, прозрачни и принципни коалиции", подчерта тя

Прокуратурата в Кюстендил проверява състоянието на зоопарка в града

https://www.24chasa.bg/region/article/6128238

Прокуратурата в Кюстендил проверява състоянието на зоопарка в градаРайонната прокуратура в Кюстендил се е самосезирала и е започнала проверка по повод на информация, изнесена в медия, за състоянието на зоопарка в Кюстендил и в частност физическото състояние на отглежданите в него животни. Това съобщи говорителят на прокуратурата Галина Димитрова, цитирана от БТА. Проверката е възложена на РИОСВ-Перник.

Възнаграждението на ромските медиатори ще се увеличи

http://www.cross.bg/mediatori-romskite-yvrezhdaniya-1538201.html

/КРОСС/Трудовото възнаграждение на ромските медиатори, назначени по Националната програма „Активиране на неактивни лица" ще се увеличи. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Националния план за действие по заетостта за 2017 г. За ромските медиатори със средно образование възнаграждението ще се повиши от 460 лв. на 500 лв. За висшистите увеличението е от 530 на 550 лв. Целта е да се повиши активността на медиаторите, чиято задача е да информират и мотивират икономически неактивни хора от ромски произход и да помагат за тяхната социална и трудова интеграция. С друга промяна се дава възможност безработни да се назначават на длъжност „помощник-възпитател" по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания". Разширяването на обхвата на дейностите ще осигури допълнителна възможност за заетост. Паралелно с това ще увеличат услугите, предоставяни при отглеждането и възпитанието на децата с увреждания чрез извършване на дейности по подпомагане физическото, социалното, емоционалното и интелектуалното им развитие.

Нинова: Ще правим принципни коалиции, а не само за власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128237

Нинова: Ще правим принципни коалиции, а не само за власт„Ще правим принципни коалиции, а не просто за властта“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани в Шумен. Тя припомни, че Борисов се е опитал да се дистанцира от ДОСТ и да убеди хората, че няма да се коалира с тях. „Няма как да ни убедите, господин Борисов, защото ДОСТ беше създадена и регистрирана по ваше време.

Ъпсурт засне специална фотосесия за концерта в "Арена Армеец"

http://www.cross.bg/armeetz-upsyrt-arena-1538202.html

/КРОСС/ Класиците на българския рап Ъпсурт заснеха специална фотосесия за впечатляващото шоу, което подготвят за 13 май (събота) в София. Непоклатимото хип-хоп трио ще превземе сцената на зала „Арена Армеец" с бенд на живо в една изключителна LIVE експлозия.  В типично свой стил, атрактивните момчета от групата съвсем естествено и непринудено позират пред обектива на едно от най-големите имена в българската фотография Васил Германов. Ексклузивните кадри са заснети за по-малко от ден и носят точно онази визуална емоционалност, характерна за винаги актуалните Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч.  „Идваш при мене, молиш за снимки..."  Тази и още много други култови и любими рими ще прозвучат и в „Арена Армеец" наред с останалите безапелационни хитове на Ъпсурт - „И твойта майка също", „3 в 1", „Втора цедка", „Звездата", „Мрън, мрън", „Колега", „Бела жига" и други.  Концертът на Ъпсурт е на 13 май 2017 г. в зала „Арена Армеец". Начало 20:00 часа. Билети вече са в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна. Цена на билетите: от 15 до 45 лева.        

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128214

Вижте решенията на Министерски съвет от днесВъзнаграждението на ромските медиатори ще се увеличи Трудовото възнаграждение на ромските медиатори, назначени по Националната програма „Активиране на неактивни лица“ ще се увеличи. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Националния план за действие по заетостта за 2017 г. За ромските медиатори със средно образование възнаграждението

Миньорите в мангановата мина "Оброчище" обявиха гладна стачка

https://www.24chasa.bg/region/article/6128211

Миньорите в мангановата мина "Оброчище" обявиха гладна стачкаМиньорите в мангановия рудник "Оброчище" обявиха гладна стачка и искат държавата да преразгледа концесионния договор за находището, съобщи лидерът на новосъздадения синдикат "Защита" в мината Ивайло Тодоров. По думите му след протеста на 180 миньори за по-високи заплати, продължил две седмици, не е последвала никаква реакция от фирменото

Заплатите на ромските медиатори ще бъдат увеличени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/22/2939743_zaplatite_na_romskite_mediatori_shte_budat_uvelicheni/?ref=rss


Трудовото възнаграждение на ромските медиатори, назначени по Националната програма "Активиране на неактивни лица" ще се увеличи. Това предвиждат одобрените на днешното заседание на правителството промени в Националния план за действие по заетостта за 2017 година, съобщиха от правителствения пресцентър.

За ромските медиатори със средно образование възнаграждението ще се повиши от 460 лв. на 500 лв. За висшистите увеличението е от 530 на 550 лв. "Целта е да...

"Подкрепа" иска наказания и за деца, и за родители при лошо поведение в училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_650647.html

Законът позволява родителите да упражняват натиск, даже рекет върху училищните власти, върху учителите, а това превръща училищата в бойни полета. Това заявява председателят на образователния синдикат на КТ "Подкрепа" Юлиян Петров, който настоява за въвеждането на правила и санкции както за поведението на децата и учениците, така и за семействата чрез изявление, изпратено до медиите. Според него тази обстановка в училищата е една от причините младите специалисти с педагогическа правоспособност да не искат да станат учители. Данните, цитирани от него, показват, че от общия брой учители у нас (91 500) 25 000 са в пенсионна възраст (вкл. за ранно пенсиониране), на възраст над 60 г. са почти 20 000, а 1100 са над 66-годишни. В същото време, учителите до 25 г. са около 400, а тези до 30 - 2000. Данните на синдиката и на Министерството на образованието за броя на учителите, които ще бъдат пенсионирани тази година се различават - според "Подкрепа" те са могат да достигнат 8000, а според МОН са 7000. "В 21 век, когато науката и техническият прогрес вървят с огромни темпове, какво се случва в българското образование? Ценност ли е то? Ако се вслушаме в предизборните щедри обещания и намерения, то образованието е приоритет за всички политически сили днес. Признат факт е, че проблемите, неглижирането и запращането на дъното на социалната стълбица на българското образование е пагубно за бъдещето на страната ни. Съчетано с дълбоката икономическа и демографска криза това води до закриване на училища (евфемистично наричано оптимизация), до пълна липса на уважение на труда на педагогическите специалисти и до естествения им отлив от системата", пише още Петров.

Евростат: Гражданите на Косово и Албания са сред най-търсещите убежище в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128230

Евростат: Гражданите на Косово и Албания са сред най-търсещите убежище в ЕСГраждани на Косово и Албания са сред най-търсещите убежище в членки на Европейския съюз, предаде агенция МИА, цитирана от БТА, като се позова на Евростат. Около 8 900 граждани на Косово и почти 29 000 албански граждани са потърсили убежище в членки на ЕС през 2016 г. Русия е следващата в списъка с 23 хиляди души, потърсили убижище.

ДАНС гони турчин, търсел държавни тайни

https://vesti.bg/bulgaria/dans-goni-turchin-tyrsel-dyrzhavni-tajni-6066975

Общо петима стават турските граждани, влезли в забранителните списъци на ДАНС

Обединените патриоти живеели с 1200 лв. на месец

http://offnews.bg/news/n_1/n_650650.html

Семействата на двама от лидерите на Обединените патриоти Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ) живеят с около 1200 лева месечно. Това обявиха самите Каракачанов и Симеонов в интервю за сутрешния блок на Нова тв. Председателят на НФСБ посочи, че семейството му е двучленно и разходите им са в рамките на 1000-1200 лева на месец. Никога не е имал кредити. На свой ред Каракачанов призна, че не е изчислявал месени разходи, но според него се вмества в 1200-1500 лева. "И аз нямам кредит. Най-големият ми разход, за съжаление, са цигарите", добави той. Пушел средно по две кутии на ден. Симеонов кара дванадесетгодишна кола, Ситроен C5, която обаче определи като много добра. Никога не бил ползвал шофьор или охрана. Красимир Каракачанов пък кара Дачия Дъстър. Той подчерта, че дори като депутат не е ползвал служебни автомобили от парламента, нито служебна охрана.

Нека да помогнем на Гого и семейството му

https://www.actualno.com/help/neka-da-pomognem-na-gogo-i-semejstvoto-mu-news_600989.html

Георги Старчев - Гого трябва да замине за предпоследен курс по трансплантация на стволови клетки на 17 Април тази година. Този път лекарите са включили и подходяща за Гого рехабилитация, като общо необходимата сума е 7 885 евро. Към момента Гого разполага с 6 520 евро. Само месец

Десет цивилни са ранени при обстрел от турска територия по села в Северна Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128215

Десет цивилни са ранени при обстрел от турска територия по села в Северна СирияДесет цивилни са били ранени при обстрел от турска територия по сирийски села в населения главно с кюрди район Африн близо до границата с Турция, заяви представител на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), цитиран от Ройтерс и БТА. Тази сутрин турската артилерия откри стрелба по гранични села в района Африн,

ЕЦБ обмисля бързо даване на лицензи за банките, които ще напуснат Лондон след Brexit

https://www.actualno.com/europe/ecb-obmislja-byrzo-davane-na-licenzi-za-bankite-koito-shte-napusnat-london-sled-brexit-news_600983.html

Банките в Лондон, които желаят да преместят дейността си в еврозоната след Brexit, вероятно ще бъдат пощадени от продължителни тестове от страна на европейските регулатори, което би направило по-лесно това тяхно предислоциране, съобщават официални длъжностни лица, запознати

16-годишна обра албанец на бензиностанция в Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128210

16-годишна обра албанец на бензиностанция в ДупницаКюстендилски полицаи са установили извършителката на кражба на 2800 евро и 16 000 албански леки от албански гражданин в района на бензиностанция в Кюстендил. Кражбата е била извършена в понеделник вечерта - около 23.00 ч., съобщиха от полицията. След сигнал на потърпевшия в РУ Кюстендил, са предприети специализирани полицейски действия и е

Саддам Хюсеин в телефоните на подсъдими у нас сирийци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128147

Саддам Хюсеин в телефоните на подсъдими у нас сирийциСнимки на бившия иракски политик Саддам Хюсеин присъстват в телефоните на трима сирийци, подсъдими за тероризъм у нас. На изображенията на диктатора има текст на арабски, който гласи "Той умря, но страхът от него не". Това стана ясно в спецсъда, който разглежда експертиза за съдържанието в джиесемите на чужденците.

Отслабена от разногласия, коалицията срещу "ИД" се събра във Вашингтон

http://www.mediapool.bg/otslabena-ot-raznoglasiya-koalitsiyata-sreshtu-id-se-sabra-vav-vashington-news261669.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че победата над "Ислямска държава" (ИД) е цел номер едно на Вашингтон в Близкия изток, предаде Ройтерс. В реч пред висши представители на 68 държави от международната коалиция срещу ИД в Сирия и Ирак той каза, че задачата през следващата фаза на борбата срещу джихадистката групировка е нейното "регионално елиминиране чрез военна сила". Министри на външните работи или представители на външните министерства на 68-те страни, които се сражават в Ирак и Сирия с групировката "Ислямска държава", се събраха в сряда на среща във Вашингтон. На срещата в Държавния департамент първият дипломат на САЩ подчерта, че неговата страна ще засили натиска върху ИД и Ал Каида и ще полага усилия за създаване "чрез примирия на временни зони за сигурност" за да може бежанците да се върнат по домовете през следващата фаза за унищожаването на групировката по места. Тилърсън не уточни къде ще бъдат създавани такива зони, отбеляза Ройтерс. Ройтерс посочва, че създаването на зони за сигурност може да свали задръжките на САЩ за военна намеса в Сирия и да бъде знак за голямо отстъпление от предпазливия подход на предишното правителство на Барак Обама. Ще бъде необходима засилена въздушна подкрепа от САЩ или съюзниците, в случай че президентът Доналд Тръмп избере да наложи зони забранени за полети, а може би ще бъдат необходими и сухопътни сили, за да защитават цивилните в тези зони, отбелязва агенцията. Срещата във Вашингтон е бойно кръщение за новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, отбелязва Франс прес. Предстои му да приеме десетки свои колеги от чужбина, някои от които са обезпокоени от риска администрацията на новия президент Доналд Тръмп да прояви едностранен подход, и в момент, когато стратегически разногласия са отслабили коалицията. Тръмп дойде на власт с изолационистка програма, припомня агенцията. Той обеща да налее с още 10 на сто бюджета за отбрана, но да свие с 28 процента средствата за дипломация. Същевременно поиска от Пентагона подробен план, чрез който да бъде унищожена ИД - както се изрази, да бъде "изкоренен от планетата този ужасен враг". Според Пентагона ИД е изгубила общо 65 на сто от териториите, които контролираше в апогея си през 2014 г. Външните министри от коалицията имаха среща през юли 2016 г.,а месец по-късно в Берлин се събраха висши дипломати от антиджихадистката коалиция, припомня ДПА. Иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция под американско командване, започнаха на 17 октомври офанзива за освобождаване на Мосул, последната голяма крепост на ИД в Ирак. След като превзеха в края на януари източните квартали на града, иракските войски започнаха на 19 февруари операция в западните му райони, която още продължава. Настъплението срещу Мосул, което може да приключи до лятото, създава разногласия между съюзниците, отбелязва АФП. В Пентагона смятат, че победата в Мосул е предрешена, въпреки че в старата част на града предстоят още твърде тежки сражения. Колкото до Сирия, Ракка - фактическата столица на джихадистите, днес е на практика изолирана от света, тъй като основните комуникационни артерии са прерязани от кюрдско-арабските сили, съюзени с коалицията. Американските военни прогнозират, че в скоро време джихадистите ще останат само с една последна крепост в долината на Ефрат - източния град Дейр аз Зур. Коалицията е отслабена от разногласията между някои страни членки по въпроса за стратегията, която да се избере за Ракка и Мосул. САЩ и Турция са на различни мнения коя сила да поведе последното настъпление към Ракка. Турция не желае в него да участват кюрдските милиции Сили за защита на народа, смятани от нея за "терористична" групировка. Но тези милиции са авангардът на арабско-кюрдските Сирийски демократични сили, които според Пентагонът имат най-добри шансове бързо да отвоюват Ракка. Едната възможност е тези сили да бъдат снабдени с тежки оръжия. Другата, по-приемлива за Анкара, е да им бъдат изпратени американски подкрепления. Пентагонът предвижда също в Сирия да бъдат изпратени допълнително хиляда войници, което ще удвои контингента от близо 850 американски военни, разположени в страната. При това коалицията трябва да отговори и на въпроса за бъдещия статут на освободените територии в Сирия - автономия под някаква форма или завръщане в лоното на сирийския режим. Благодарение на руската военна подкрепа от септември 2015 г., сирийските правителствени сили осъществиха напредък в северните райони от страната и са вече много близо до град Манбидж. Френски дипломатически източник заяви, че "очаква отговори" от Вашингтон "как и съвместно с кого" ще бъде отвоювана Ракка.

Отслабена от разногласия, коалицията срещу "ИД" се събира във Вашингтон

http://www.mediapool.bg/otslabena-ot-raznoglasiya-koalitsiyata-sreshtu-id-se-sabira-vav-vashington-news261669.html

Министри на външните работи или представители на външните министерства на 68-те страни, които се сражават в Ирак и Сирия с групировката "Ислямска държава", се събират в сряда на среща във Вашингтон.   Това ще е бойно кръщение за новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, отбелязва Франс прес. Предстои му да приеме десетки свои колеги от чужбина, някои от които са обезпокоени от риска администрацията на новия президент Доналд Тръмп да прояви едностранен подход, и в момент, когато стратегически разногласия са отслабили коалицията.   Тръмп дойде на власт с изолационистка програма, припомня агенцията. Той обеща да налее с още 10 на сто бюджета за отбрана, но да свие с 28 процента средствата за дипломация. Същевременно поиска от Пентагона подробен план, чрез който да бъде унищожена ИД - както се изрази, да бъде "изкоренен от планетата този ужасен враг".   Според Пентагона ИД е изгубила общо 65 на сто от териториите, които контролираше в апогея си през 2014 г.   Представители на останалите 27 страни от НАТО ще присъстват на срещата и се очаква Тилърсън да се срещне с почти всички от тях, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.   Външните министри от коалицията имаха среща през юли 2016 г.,а месец по-късно в Берлин се събраха висши дипломати от антиджихадистката коалиция, припомня ДПА.   Иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция под американско командване, започнаха на 17 октомври офанзива за освобождаване на Мосул, последната голяма крепост на ИД в Ирак. След като превзеха в края на януари източните квартали на града, иракските войски започнаха на 19 февруари операция в западните му райони, която още продължава. Настъплението срещу Мосул, което може да приключи до лятото, създава разногласия между съюзниците, отбелязва АФП. В Пентагона смятат, че победата в Мосул е предрешена, въпреки че в старата част на града предстоят още твърде тежки сражения.   Колкото до Сирия, Ракка - фактическата столица на джихадистите, днес е на практика изолирана от света, тъй като основните комуникационни артерии са прерязани от кюрдско-арабските сили, съюзени с коалицията. Американските военни прогнозират, че в скоро време джихадистите ще останат само с една последна крепост в долината на Ефрат - източния град Дейр аз Зур.   Коалицията е отслабена от разногласията между някои страни членки по въпроса за стратегията, която да се избере за Ракка и Мосул. САЩ и Турция са на различни мнения коя сила да поведе последното настъпление към Ракка. Турция не желае в него да участват кюрдските милиции Сили за защита на народа, смятани от нея за "терористична" групировка. Но тези милиции са авангардът на арабско-кюрдските Сирийски демократични сили, които според Пентагонът имат най-добри шансове бързо да отвоюват Ракка. Едната възможност е тези сили да бъдат снабдени с тежки оръжия. Другата, по-приемлива за Анкара, е да им бъдат изпратени американски подкрепления.   Пентагонът предвижда също в Сирия да бъдат изпратени допълнително хиляда войници, което ще удвои контингента от близо 850 американски военни, разположени в страната.   При това коалицията трябва да отговори и на въпроса за бъдещия статут на освободените територии в Сирия - автономия под някаква форма или завръщане в лоното на сирийския режим.   Благодарение на руската военна подкрепа от септември 2015 г., сирийските правителствени сили осъществиха напредък в северните райони от страната и са вече много близо до град Манбидж.   Френски дипломатически източник заяви, че "очаква отговори" от Вашингтон "как и съвместно с кого" ще бъде отвоювана Ракка.   По БТА

Германия блокира износа на оръжие за Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-berlin-pravitelstvoto-1538200.html

/КРОСС/Германия блокира износа на оръжие за Турция, след като през изминалата година министерството на икономиката в Берлин е спряло 11 доставки на боепрпаси и оръжия за южната ни съседка. Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара с оглед на ситуацията в страната, която се наблюдава в месеците след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата от „Левицата" Ян ван Акен. „Правата на човека винаги имат особено значение при решенията за оръжейния експорт", се казва в официалния текст от икономическото министерство в Берлин. След юлския пуч правителството на ФРГ одобрява реализирането на сделки с Турция, само „след проверка по отношение на външната политика и политиката за сигурност". Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от Алианса. Случаят с Турция обаче е различен, „заради риска, че продаденото оръжие ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт", се казва още в текста.  

Рапърът F.O забива на представянето на „съкровището“ на средновековен Люксембург

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/rapyryt-f.o-zabiva-na-predstavianeto-na-sykrovishteto-na-srednovekoven-liuksemburg-2011962

За първи път в своята история Mansfeld Vodka, дестилирана във Великото херцогство Люксембург, ще бъде представена в друга държава.

Неслучайно изборът е България.

Историята припомня за Херцог Мансфелд, която се пренася

Лекарите в „Света Анна“ получиха лъчезащитни жилетки

//dariknews.bg/regioni/varna/lekarite-v-sveta-anna-poluchiha-lychezashtitni-zhiletki-2011965

Лъчезащитни жилетки, последно поколение и от най-висок клас, получиха лекарите от университетската МБАЛ „Света Анна“. Защитните облекла бяха дарени от г-н Офер Миретцки, президент на „Оркид Гардънс“, по инициатива на почетния консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев.

Благод

Районна прокуратура Кюстендил отчете повишена ефективност в работата си

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/rajonna-prokuratura-kiustendil-otchete-povishena-efektivnost-v-rabotata-si-2011969

Ефективността на Районна прокуратура в Кюстендил се е повишила значително по почти всички показатели през 2016 г, отчете  административният ръководител  Ивайло Илиев.
„През 2016 година броят на новообразуваните прокурорски преписки е 2556, което е значително увеличение спрям

Ивайло Московски в Пелишат: Хората са в центъра на всички решения в секторните политики на ГЕРБ

//dariknews.bg/regioni/pleven/ivajlo-moskovski-v-pelishat-horata-sa-v-centyra-na-vsichki-resheniia-v-sektornite-politiki-na-gerb-2011971

„За две години от състояние на дефицит на бюджета, минахме в състояние на излишък. Налице е икономически растеж. Но нищо от това няма значение, ако вие не го усещате чрез подобряване на благосъстоянието си.”, каза пред жителите на село Пелишат Ивайло Московски. Той и кандидатът за народен представи

10 декара сухи треви и храсти горят край Баня

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/10-dekara-suhi-trevi-i-hrasti-goriat-kraj-bania-2011973

Сухи треви и храсти горят в землището на село Баня, община Разлог.

Пожарът е обхванал около 10 декара. Сигналът за горящата местност е подаден  на телефон 112 тази сутрин. На място веднага е изпратен екип от Районна служба „ Пожарна безопасност и защита на населението”- Разлог.

Хиляди картички с поздрав за 22 март раздаде на великотърновци водачът на листата на ГЕРБ Цветан Цветанов

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/hiliadi-kartichki-s-pozdrav-za-22-mart-razdade-na-velikotyrnovci-vodachyt-na-listata-na-gerb-cvetan-cvetanov-2011972

За осма поредна година Цветан Цветанов, водач на листата на ГЕРБ – Велико Търново и зам.-председател на партията,  бе първият политик, уважил честванията в старата столица по повод празника на града. Заедно с великотърновския кмет и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов, който е домакин на проя

Белград: Има увеличение на мигрантския натиск от България и Македония

//dariknews.bg/novini/sviat/belgrad-ima-uvelichenie-na-migrantskiia-natisk-ot-bylgariia-i-makedoniia-2011975

През последните дни има увеличение на мигрантския натиск от България и Македония към Сърбия. Това каза говорителят на министерството на отбраната и на сръбската армия Йован Кривокапич. Според него "властите в Белград са регистрирали увеличаване на броя на опитите за нелегал

Земеделци и животновъди на протест в София, стигна се до напрежение с полицията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zemedelci-i-zhivotnovydi-na-protest-v-sofiia-stigna-se-do-naprezhenie-s-policiiata-2011943

Земеделски производители, животновъди и биопроизводители излязоха на протест в София. Те се събраха през Министерство на земеделието, където се стигна до напрежение с полицията и до блокиране на бул. "Христо Ботев". След това недов

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изпраща 15 наблюдатели за вота в България

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/22/2939687_parlamentarnata_asambleia_na_suveta_na_evropa/?ref=rss


Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изпраща 15 наблюдатели за предстоящите в България парламентарни избори на 26 март, съобщи БТА, като цитира съобщение на организацията.

Наблюдателите на ПАСЕ ще бъдат в страната от 24 до 27 март и ще работят заедно с представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В страната вече работят 19 наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ, като основният екип от...

Прогноза: Лихвеният спред ще зависи от движението на лихвите по заемите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/prognoza-lihveniiat-spred-shte-zavisi-ot-dvijenieto-na-lihvite-po-zaemite-236104/

Динамиката на инфлацията ще ограничава по-нататъшния спад на лихвените нива по фирмените кредити, сочи анализ на Българската банка за развитие

Тръмп подписа закон, свързан с Марс

http://www.moreto.net/novini.php?n=346939

Американският президент Доналд Тръмп подписа законопроекта за финансиране на американската космическа агенция НАСА, в който се посочва, че една от целите й е изследването на Марс и изпращането на пилотиран кораб до тази планета, съобщиха осведомителните агенции.

Китайска компания произвежда по 1 смартфон всяка секунда

https://www.actualno.com/sciencelogy/kitajska-kompanija-proizvejda-po-1-smartfon-vsjaka-sekunda-news_600980.html

Огромният китайският производител на смартфони и електроника Xiaomi отвори своя втори завод в Индия. Предприятието вече е достигнало пълния си капацитет на производство, съобщава Technews. Статистиките на компанията показват, че работниците във фабриките успяват да произвежда

Светът масово се отказва от бразилското месо

http://econ.bg/Новини/Светът-масово-се-отказва-от-бразилското-месо_l.a_i.739386_at.1.html

И Meĸcиĸo блoĸиpa вpeмeннo бpaзилcĸoтo мeco. Kитaй и Чили cпpяxa внoca нa мeco oт Бpaзилия, a EC и Южнa Kopeя нaлoжиxa oгpaничeния във вpъзĸa c...

Мъж открадна цяла къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128122

Мъж открадна цяла къщаПолицията в град Янгон в Мианмар арестува мъж, който открадна цяла къща, предаде ДПА, цитирана от БТА. Инцидентът се случи през уикенда в покрайнините на града. Къщите там обикновено са бамбукови постройки. "Разследваме случая", бяха думите на полицай от участък в Янгон. Свидетели казаха, че са видели поне един човек да разглобява къщата и да я

Борисов инспектира „Обходен път на Габрово с тунел под връх Шипка“ (на живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128132

Борисов инспектира „Обходен път на Габрово с тунел под връх Шипка“ (на живо)Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов огледа напредъка на строителството по проект „Обходен път на Габрово с тунел под връх Шипка“. Това стана ясно от видеоклип на живо, публикуван в профила му във фейсбук. Огледът започва от пътен възел „Дядо Дянко“ до малкия тунел под „Бакойския баир“, част от обходния път на Габрово.

Ти избираш... "44-ТИТЕ" по Bulgaria ON AIR

http://www.dnes.bg/index/2017/03/22/ti-izbirash-44-tite-po-bulgaria-on-air.335636

Фактите, анализите, резултатите от вота. Заедно с Вас сменяме времето

8 деца заразени със стафилококи в детска градина

https://www.24chasa.bg/region/article/6128129

8 деца заразени със стафилококи в детска градинаОсем деца и една учителка са били заразени със стафилококова инфекция в детската градина на хаджидимовското с. Ляски. "Децата вече са добре и не се наложи хоспитализиране. Имали са гадене и повръщане, но са лекувани по домовете си", каза директорът на РЗИ-Благоевград д-р Лена Павлова. Веднага след като бил установен взрива на неразположени деца е

Задържаните за въоръжения грабеж в Студентски град - осъждани, на 40 и 59 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128125

Задържаните за въоръжения грабеж в Студентски град - осъждани, на 40 и 59 годиниДвамата мъже, задържани при опита за въоръжен грабеж на пари от копирен център в Студетския град в София, са осъждани, на 40 и 59 години, съобщи пресцентърът на МВРV По първоначални данни, те влезли в денонощния обект, заплашили с оръжие двете служителки на фирмата, претърсили офиса и отворили касата. Задъ ржани са при напускането на обекта.

Дариха лъчезащитни жилетки на варненски лекари

http://www.moreto.net/novini.php?n=346933

Лъчезащитни жилетки, последно поколение и от най-висок клас, получиха лекарите от университетската МБАЛ „Света Анна“, съобщиха от лечебното заведение за Moreto.net. Защитните облекла бяха дарени от Офер Миретцки, президент на „Оркид Гардънс“, по инициатива на почетния консул на Израел във Варна проф.

Владо Стоянов пропуска и битките за Шампионската лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_650645.html

Вратарят на националния ни отбор по футбол Владислав Стоянов е скъсал сухожилие и ще се възстановява от шест до осем месеца. Очаква се в следващите дни асът на Лудогорец да се подложи на операция в Букурещ. Както стана ясно вчера, вратарят ще пропусне световната квалификация срещу Холандия на 25-ти март. От лагера на Лудогорец също има повод да се притесняват, след като това означава, че Стоянов ще пропусне всички мачове до края на сезона, включително и важните квалификации за евротурнирите, вероятно в Шампионската лига. На мястото на титулярния страж към националите е присъедини вратарят на Левски и младежкия отбор Николай Кръстев. Другите двама стражи в групата на Петър Хубчев са Николай Михайлов и Георги Китанов. 20-годишният талант направи изключително силен мач за победата на сините с 2:1 над ЦСКА-София и продължи с добрите си изяви и след това. Травмата на Стоянов е втората лоша новина за селекционера Петър Хубчев, който няма да може да разчита и на контузения капитан Светослав Дяков. В Лудогорец пък Владо ще бъде заменен от новопривлеченият бразилец Ренан Дош Сатнош. 

Кметът Иван Портних подкрепи учениците и преподавателите от Хуманитарната гимназия

http://www.barometar.net/88147/

Във връзка с решението на РУО – Варна да не разреши на Хуманитарната гимназия прием в професионална паралелка със специалности „Български танц“ и „Модерен танц“ за учебната 2017/2018 г. и последвалите протести на ученици и учители, кметът на Варна Иван Портних изрази своята позиция по казуса: „Община Варна винаги е подкрепяла Национална гимназия за хуманитарни […]

Луиза Григорова: Обичам Мартин до Бога и обратно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128110

Луиза Григорова: Обичам Мартин до Бога и обратноДнес Луиза е много различна от онази Луиза, която помним покрай „Стъклен дом“. Влюбена! Влюбена „до Бога и обратно“. Обичаща. Нежна. Окрилена. Осъзната. Готова да бъде всичко и всеки, от когото се нуждае човекът до нея. С годеника й Мартин Макариев, който е режисьор, вече действат по общите си киномечти и нямам съмнение,

Премиера на "Талантино"- Женско царство

http://www.cross.bg/stane-zhenite-smeshno-1538199.html

/КРОСС/ Какво ще стане, ако мъжете внезапно загубят силата си и жените вземат властта? Ами никога не се знае. Може да стане страшно, може да стане смешно, може и страшно смешно... Като в приказките... Точно както сам определя пиесата си „Женско царство" Ст.Л.Костов в средата на миналия век. А за да намери своята приказка Станимир Карагьозов, ръководител и режисьор на Театрална школа „Талантино" ни представя свой, нов прочит за смяната на царствата и обществения ред. Там, където жените разпореждат, а мъжете им се подчиняват. Опак свят, който помага на хората да проучат природата си. Мъжете или жените са по-добрите управници? Ще престанат ли да страдат, ще донесе ли по-хубав живот новата утопия? „Талантино" обаче си има свой съвременен вариант, в който .... караконджули, които пеят и танцуват Но както старата, така и новата приказка ще ни накара да се замислим за безпарданността на властта, за бита и взаимоотношенията по времето, за което пише Ст.Л.Костов и приликите и разликите от света, в който сега живеем. Успелите да закупят билети за премиерата ще могат да разказват впечатленията си от спектакъла, който ще се състои на 27 март 2017 г., понеделник, от 19:00 часа в Зала ДНА в Бургас.  

Гласуване по Фройд с първичен инстинкт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127342

Гласуване по Фройд с първичен инстинктВ неделя участвайте, вместо да влизате в ролята на жертва Най-голямата част на съзнанието е несъзнаваното с произтичащите от него желания, които са всъщност задвижващи ни сили, и с инстинктите, и с изтласканото, което не сме успели да приемем. Като например спомените и емоциите, свързани с травми. Според Фройд именно несъзнаваното е източникът на

Райън Гигс: Ще се видим в София (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/51880-rajyn_gigs_shte_se_vidim_v_sofiq_video

Легендата на "Манчестър Юнайтед" и уелския футбол Райън Гигс каза "здрасти" на българските си фенове и им обеща среща на 14 юни в София. Това личи на видео, което бившият му съотборник Димитър Бербатов публикува днес в социалните мрежи.

 

 

Гигси бе първата звезда, която потвърди участие за благотворителния мач на 14 юни в София, в който ще се противопоставят величия, подбрани от Бербатов и Луиш Фиго. Средствата от шоуто ще отидат за добра кауза.

След Гигс Бербо получи "да" още от Пол Скоулс, Гари Невил и Неманя Видич - все асове от близкото минало на "Манчестър Юнайтед".

Тези дни той ще обяви ново голямо име.

Ботас: В "Мерцедес" няма пилот №1 и пилот №2

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/22/2939641_botas_v_mercedes_niama_pilot_1_i_pilot_2/?ref=rss


Новият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас очаква да бъде поставен под напрежение в началото на сезона във Формула 1, защото трябва да докаже, че заслужава мястото си при шампионите. В същото време той е уверен, че със съотборника му Люис Хамилтън ще са равнопоставени.

"Мерцедес" избра Ботас за съотборник на Хамилтън, след като световният шампион Нико Розберг прекрати кариерата си след края на миналия сезон. Договорът на бившия пилот на...

Златото поевтинява слабо

http://econ.bg/Новини/Златото-поевтинява-слабо_l.a_i.739385_at.1.html

Златото поевтинява в сряда, макар и незначително, като според наблюдателите това се дължи на коментарите на шефа на Федералната резервна банка в...

Регистрацията за конкурса „Моден капан“ продължава до 30 март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128106

Регистрацията за конкурса „Моден капан“ продължава до 30 мартОтличеният с десетки международни награди Lenovo Yoga Book ще дефилира с финалистите от Моден капан 2017 За втора поредна година конкурсът за модни дизайнери „Моден Капан“ обръща поглед към младите таланти на България. Тази година събитието се реализира в рамките на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ от програмата на “Пловдив -

Германия блокира износа на оръжие за Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128089

Германия блокира износа на оръжие за ТурцияГермания блокира износа на оръжие за Турция, след като през изминалата година министерството на икономиката в Берлин е спряло 11 доставки на боепрпаси и оръжия за южната ни съседка. „Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара с оглед на ситуацията в

ПАСЕ ще наблюдава изборите в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128099

ПАСЕ ще наблюдава изборите в БългарияПарламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) съобщи, че изпраща 15 наблюдатели за предстоящите в България избори за Народно събрание. Наблюдателите на ПАСЕ ще бъдат в нашата страна от 24 до 27 март и ще работят заедно с представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Фундаментална грешка в модела на "София Тех парк" откри новото ръководство

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/22/2939648_fundamentalna_greshka_v_modela_na_sofiia_teh_park/?ref=rss


Фундаментална грешка в икономическия модел е довела до сегашното положение на "София Тех Парк", смята новият председател на Съвета на директорите му Васил Караиванов. В интервю за БНР той поясни, че човешкият фактор и човешкият ресурс не е бил изведен на първо място, а моделът е бил обърнат към машините и сградите.

Основен фокус на новото ръководство ще бъде оптимизирането и увеличението на приходите. "Ще отваряме Парка все повече към бизнес средите и...

Юнкер: Терористите се провалиха, защото защитихме демокрацията с решимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128095

Юнкер: Терористите се провалиха, защото защитихме демокрацията с решимост"Терористите се провалиха, защото нашият отговор в защита на демокрацията и мирното съвместно съществуване бе решителен." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод отбелязването на годишнината от атентатите в Брюксел. "Тези гнусни терористични нападения удариха в сърцето на Европа - в Брюксел - град на хора от

Защо братята македонци са по-здрави от нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127161

Защо братята македонци са по-здрави от насМного реформи минаха за 27 г. в българското здравеопазване, но здравето пак ни куца. И ако до най-здравите в света, италианците, едва ли скоро ще се наредим, то най-смущаващото в поредната класация е, че дори македонците ни изпреварват. (Виж 1-а стр.) Те са на 44-о място, а българите - чак на 68-о, според класацията,

ДАНС изгони още двама турски граждани

http://www.moreto.net/novini.php?n=346949

На 21 март със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране”, „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от пет години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация.

Министърът изрърши рокади в ръководството на "Национална спортна база"

http://www.cross.bg/dasheva-borda-bazi-1538198.html

/КРОСС/ Спортният министър Даниела Дашева предприе смени в борда на "Национална спортна база" ЕАД заради лоши резултати. Преди началото на днешното заседание на кабинета тя обясни пред журналисти, че е направила смените заради целесъобразност. Досега бордът не е имал активно участие. По думите на министъра е право на принципала е да сменя борда. В момента Дашева прави проверки за нормативното и финансово състояние на базите. „Притеснява ме, че те не събират достатъчно средства, за да се ремонтират тези бази", подчерта спортният министър, цитирана от news.bg. Т Тя припомни колко е лошо състоянието на спортните бази. Отговорност на ръководството на базите е да търси средства за ремонт на базите, по думите на Даниела Дашева. Базите са търговски дружества и ведомството няма право само да инвестира в спортните бази. Единият от новите членове на борда е Емил Костадинов, който обаче ще работи без заплащане. Търси се още един член за борда, за да са поне петима души.„Търся най-подходящия човек, който да има съответното образование", обясни министър Дашева.  

Турция планира да поиска от Холандия екстрадицията на известна терористка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128094

Турция планира да поиска от Холандия екстрадицията на известна терористкаТурция възнамерява да поиска от Холандия екстрадицията на издирвана от турските и американските власти терористка, съобщи турски официален представител, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Терористката Сехер Демир Шен е сред лидерите на групировката ДХКП-С (Революционна партия и фронт за народно освобождение).

Уважаеми жители на град София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6126241

Уважаеми жители на град СофияУважаеми жители на град София, „Вода! … Ти си най-голямото богатство, което съществува на света“ – тези думи на френския писател, Антоан дьо Сент Екзюпери ни напомнят да отдадем необходимото внимание, на този специален Световен ден на водата, на нашия най-ценен природен ресурс, като незаменим елемент за живота на човечеството.

Бойко Борисов в Габрово: Единствено ГЕРБ ще довърши АМ „Хемус“ и тунела под Шипка

http://www.clubz.bg/51879-bojko_borisov_v_gabrovo_edinstveno_gerb_shte_dovyrshi_am_%E2%80%9Ehemus%E2%80%9C_i_tunela_pod_shipka

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ-Габрово и бивш вицепремиер Томислав Дончев, министърът на финансите в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов и кметът на Габрово Таня Христова направиха оглед на напредъка на строителството по проект „Обходен път на Габрово с тунел под връх Шипка“. Проектът е над 100-годишен, но реализацията му стана факт, благодарение на двете правителства на Бойко Борисов.

Бойко Борисов бе категоричен, че АМ „Хемус“ и тунелът под Шипка са приоритетни проекти, които ще бъдат достроени в следващ мандат на ГЕРБ.

„Ще видите разликата – след 3-4 години Северна България ще изглежда по напълно различен начин. Това ще доведе повече инвестиции в региона“, обясни той.

Борисов даде пример с двете големи фирми в Габрово и Севлиево, които посети по-рано през деня.

„Всички предприятия в региона искат да се разширяват, да създават повече работни места. Те произвеждат продукция за износ и транспортът е основно перо в разходите им“, посочи председателят на ГЕРБ.

Борисов изрази задоволството си от напредъка по проекта.

„Тук беше празно миналата година, а сега му се вижда края. Оптимист съм за изпълнението на проекта – вече не могат да го спрат. Ако след 26 март ГЕРБ сформира правителство, ние гарантираме, че ще го завършим. До две години ще извадим тежкия трафик от града и той ще минава по този обходен път“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов заяви, че скептиците ще се окажат прави за провала на изпълнението на проекта, ако българските граждани направят грешен избор в неделя.

„Хората трябва да гласуват разумно и да решат какъв модел на държавно управление искат. Ако изберат друга партия, аз съм сигурен, че няма да има нито АМ „Хемус“, нито тунел под Шипка. Ако е могло с празни приказки да се направи нещо, досега да е било свършено. Ако беше лесно, щяха да са направили АМ „Хемус“ не само до Правец“, коментира той.

По думите му, новите отсечки са от голяма необходимост за здравето и спокойствието на габровци.

„Това са стратегически проекти, които ще увеличат инвестициите в региона в пъти. Постигнахме 3, 6% икономически растеж и можем да подобрим постигнатите резултати в следващ управленски мандат. Така се вдигат доходи и пенсии. Всичко останало са обещания, които ще счупят държавата“, каза още Борисов.

Томислав Дончев коментира, че ГЕРБ има приоритети и конкретни цели за развитието на региона на Габрово и на цялата страна.

„Най-важното е Габрово да се отвори към света. Важна е връзката със София и Варна, която ще създаде АМ „Хемус“, каза водачът на листата на ГЕРБ. Дончев изтъкна и важността на инвестицията в професионалното образование, което е приоритет в следващ управленски мандат на ГЕРБ.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Арестуваха криминално проявен, който наби и вкара в болница габровец

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/arestuvaha-kriminalno-proiaven-kojto-nabi-i-vkara-v-bolnica-gabrovec-2011955

42-годишен криминално проявен мъж е увредил автомобил в Габрово и е нанесъл побой на собственика му. Инцидентът станал на 19 март, а днес от полицията обявиха, че са заловили лицето, извършило противозаконните действия.

Колата била паркирана на улица "Д-р Цончев". Малко след 09:00 ча

Кметът награди ФК Дунав

//dariknews.bg/regioni/ruse/kmetyt-nagradi-fk-dunav-2011953

  Днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов награди с отборна премия ФК „Дунав“ за класирането в „Топ 6“ на Първа лига. На срещата в Общината присъстваха още зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, Пламен Нунев, Свилен Иванов, президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов, треньор

"Еленика" с награда от Национален фолклорен фестивал

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/elenika-s-nagrada-ot-nacionalen-folkloren-festival-2011954

Еленският танцов фолклорен клуб „Еленика“ спечели наградата на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, под чийто патронаж в крайдунавския град се проведе фестивалът „Русчуклийска среща“. Най-малката танцьорка в групата Мария Шалаверова бе най-добра в детското надиграване на ръченица и получи грамота.<

РП Кюстендил проверява зоопарка в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/rp-kiustendil-proveriava-zooparka-v-kiustendil-2011952

Районна прокуратура Кюстендил се самосезира и започна проверка по реда на Надзора за законност по повод информация изнесена от телевизия Нова и публикувана на нейния сайт на 19.03.17г. , относно състоянието на зоопарка в гр.Кюстендил и в частност физическото състояние на отглежданите в него животни

Поредният дрогиран шофьор, заловиха го в Царева ливада

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/poredniiat-drogiran-shofior-zaloviha-go-v-careva-livada-2011957

Около 13:25 часа, вчера, в с. Царева ливада автопатрулен екип  спрял за проверка л.а.Опел Вектра, управляван от 20-годишен местен жител. На водача е извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство „DRAGER DRUG CHECK 3000”  е установило наличие на амфетамин, метамфетамин и те

Изложба откриват в Посетителски център „Нове“ край Свищов

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/izlozhba-otkrivat-v-posetitelski-centyr-nove-kraj-svishtov-2011958

Изложба на проекти по магистърска програма "Опазване на културно наследство" откриват на  24 март от 14:00 часа в Посетителския център на античен град “Нове“ край Свищов. Събитието е по проект на Варненски свободен университет "Черноризец храбър", Градски Исторически музей - Свищов и Регионален Ист

Най-зловещите изоставени места в Русия (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-zloveshtite-izostaveni-mesta-v-rusiia-videosnimki-2011913

В целия свят е пълно с изоставени от хората места. Някога изпълнени с живот, днес те са призрачни и зловещи. На територията на необятна Русия има най-много такива места.

Вижте най-известните сред тях

Атомният морски фар Анива

Протест на тютюнджии и фермери спря за кратко движението към Гърция

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/protest-na-tiutiundzhii-i-fermeri-spria-za-kratko-dvizhenieto-kym-gyrciia-2011901

Стотина тютюнджии, земеделски производители и фермери се събраха на протест тази сутрин край хаджидимовското село Садово. Мъжете спряха за десетина минути движението към ГКПП Илинден-Ексохи в знак на протест срещу политиката на държавата към земеделския сектор.

Земеделски производители на протест в София, стигна се до напрежение с полицията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zemedelski-proizvoditeli-na-protest-v-sofiia-stigna-se-do-naprezhenie-s-policiiata-2011943

Земеделски производители, животновъди и биопроизводители излязоха на протест в София. Те се събраха през Министерство на земеделието, където се стигна до напрежение с полицията. Малко след това те тръгнаха на шествие, като преминаха през бу

Знаете ли откъде идват имената на нотите?

https://www.actualno.com/curious/znaete-li-otkyde-idvat-imenata-na-notite-news_600816.html

Питали ли сте се някога откъде идват имената на нотите? Всички знаем за До, Ре, Ми, Фа, Сол, Ла, Си, но какво всъщност означават тези съкращения? Гуидо д’Арецо (990–1050) е онзи, чийто уникален ум сътворява музикалните ноти. Той не измисля просто седем знака, чрез които да коор

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията вчера с понижения

http://econ.bg/Новини/Пазарите-в-Европа-и-САЩ-приключиха-търговията-вчера-с-понижения_l.a_i.739384_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 21 март с понижения, пише "Блумбърг". Регионалният Stoxx 600 отчете спад от 0,53% до 375 пункта. В...

Християн Гущеров: Развеждам се с Мария

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128065

Християн Гущеров: Развеждам се с МарияНе иска семеен, а разгонен живот Преди три седмици я накарал да се изнесе от жилището му Вярно е, разделяме се, плаче Отварачката "Развеждам се с Мария! От 3 седмици не живеем заедно и бракът ни приключи." Това заяви ексклузивно пред "България Днес" младият бизнесмен Християн Гущеров за раздялата си с фолкпевицата.

17 катастрофи във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=346945

17 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При регистрираните произшествия няма пострадали хора. Нанесени са материални щети по автомобилите, допълниха от полицията.

Над 30 убити в Сирия след въздушни удари на международната коалиция

http://www.cross.bg/bili-dyshi-rakka-1538197.html

/КРОСС/ Най-малко 33 души са загинали при въздушни удари на международната коалиция, водена от САЩ, поразили училище в северната част на Сирия, използвано като център за разселени лица, предава „Франс Прес". „Сега можем да потвърдим, че са убити 33 души, които са били разселени от Ракка, Алепо и Хомс", заяви директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Рахман. „Все още вадят телата от развалините. Само двама души бяха извадени живи", допълни правозащитникът. В сградата са били настанени около 50 сирийски семейства, уточнява агенцията. Засега няма коментар от страна на коалицията. Съобщено бе, че в понеделник е имало 19 удара близо до Ракка. Три от тях са били по така наречените щабове на "Ислямска държава".  

Свилен Шитов: Аварийната операция в „Полимери“ ще се вмести в срока на бедственото положение

http://www.barometar.net/88144/

Напуканата обваловка на площадката с тежките фракции в „Полимери“ вече е почти изцяло изкъртена и в петък, най-късно събота, 26 март, ще започне полагането на бетонната и химически устойчива настилка. Това заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов, който направи внезапна проверка на обекта, заради който на територията на бившия химически завод е обявено бедствено […]

Вагнер за студенти за втора година в Софийската опера и балет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6128043

Вагнер за студенти за втора година в Софийската опера и балетПо случай първата за България премиера на операта „Парсифал“ от Рихард Вагнер на 4.7.2017 г., Софийската опера и балет осъществява проекта „Вагнер за студенти – Парсифал“. В инициативата участват Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Нови подозрения по аферата Фийон във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128047

Нови подозрения по аферата Фийон във ФранцияРазследването във връзка с евентуални фиктивни назначения, довело до повдигане на обвинения срещу Франсоа Фийон - кандидата на френската десница в президентските избори, предизвика и подозрения за измами с утежняващи вината обстоятелства, фалшифициране на документи и използване на фалшификати. Това заяви във вторник източник от съдебната система,

Великобритания също забранява лаптопи в самолетите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650637.html

След САЩ и бритарското правителство забрани на пътниците от някои страни да се качват на бордовете на самолетите с електронни устройства, като лаптопи. Забраната важи за пътуващите за Великобритания от Турция, Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия. Тя се отнася също за таблети и DVD-плеъри. Властите в Кралството обявиха, че мярката е предприета след разговори за сигурността на полетите и че тя е "необходима и ефективна". Американските власти посочиха, че взривни устройства могат да бъдат скрити в някои устройства. Забраната се отнася за всяко електронно устройство с размери над 16х9.3х1.5 см.

80-годишна пешеходка е загинала, блъсната от мотоциклет в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6128027

80-годишна пешеходка е загинала, блъсната от мотоциклет в МонтанаНа 21 март 2017 г. около 18,35 ч. на ул. "Първа" в село Сталийска махала, с посока на движение от гр. Лом към с. Василовци, Р. Ц. /26 г./ от гр. Брусарци, управлявайки мотоциклет с монтанска регистрация, при движение с несъобразена скорост с пътните условия и вследствие на проявено невнимание и непредпазливост срещу частен дом на ул.

Герджиков ще бъде на посещение във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128016

Герджиков ще бъде на посещение във Велико ТърновоМинистър-председателят Огнян Герджиков ще бъде гост на Велико Търново по повод празника на града – 22 март. В 15 часа започва работната среща на премиера с областния управител Николай Йоцов, с кметовете на десетте общини на територията на областта и с институциите, имащи отношение към подготовката и провеждането на парламентарните избори на 26

Волгоград да си върне името Сталинград, предлага Жириновски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278182_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%2C+%D

 Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски предложи да се възстанови името Сталинград на сегашния Волгоград, за да се запази споменът за Сталинградската битка, предаде РИА Новости.Той се зарече да извърши преименуването, ако бъде избран за президент през 2018 г.
„До изборите остава година… Ще върнем на Волгоград името Сталинград, защото там е станала най-великата битка. Ще запазим паметта за нея“, каза той пред група журналисти.
Сталинградската битка (юли 1942-февруари 1943 г.) променя коренно хода на Втората световна война. Историци я определят като най-кръвопролитното сражение през цялата история на човечеството, защото загиват над 2 млн. души от двете враждуващи сили. Тя се смята за предвесник на победата над нацистка Германия.

segabg.com

Мариза: Публиката в България знае песните ми наизуст

https://www.actualno.com/music/mariza-publikata-v-bylgarija-znae-pesnite-mi-naizust-news_600962.html

Тя е най-известната португалска певица в света днес! Кралицата на фадо музиката Мариза избра да започне пролетното си турне от България с концерта си на 24 март в Зала 1 на НДК! „Вълнувам се много за предстоящата ни среща. Обичам България, защото публиката е невероятна! Въп

Турски войник бе убит при стрелба от сирийска територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6128019

Турски войник бе убит при стрелба 
от сирийска територияТурски войник бе убит днес от снайперист, стрелял от сирийска територия, намираща се под контрола на сирийски кюрдски бойци, съобщи турската армия, цитирана от Ройтерс и БТА. Турските военни са открили ответен огън, посочи армията. Телевизия НТВ уточнява, че войникът е бил убит в граничния град Рейханлъ.

Ердоган плаши: Европейците няма да се разхождат спокойно

http://www.clubz.bg/51878-erdogan_plashi_evropejcite_nqma_da_se_razhojdat_spokojno

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди всички европейци, че няма да могат да се разхождат спокойно по улиците, ако запазят днешното си отношение, предаде Ройтеарс.

"Ако Европа продължи по същия начин, нито един европеец в никоя част на света няма да може да се разхожда спокойно по улиците. Ние като Турция призоваваме Европа да спазва човешките права и демокрацията", каза той пред журналисти в Анкара.

Турция се замеси в скандал с Германия и Холандия, които забраниха проявите на нейни министри на своите територии. Членове на кабинета в Анкара искаха да говорят пред свои сънародници в тези държави, за да ги агитират за априлския референдум. Тогава турците трябва да решат дали правомощията на президента трябва да бъдат увеличени.

Особено голям е скандалът с Холандия, станал известен като "нацистки". Първо там не бе допуснат самолетът на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По-късно властите в Ниската земя не пуснаха министърката на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в консулството на страната си в пристанищния град. Кая бе ескортирана обратно до Германия, откъдето бе дошла с кола.

В резултат турците в Ротердам излязоха на протест и се стигна до безредици. Полицията ги разгони с кучета и водни струи.

Ердоган обвини холандските власти, че действат като "фашисти" и "нацистки остатъци".

След още няколко дни турският президент заплаши с анулиране на споразумението с ЕС, предвиждащо Турция да спира притока на мигранти към Европа. Негов министър обяви, че към Европа ще бъдат пускани по 15 000 бежанци на месец.

Ердоган квалифицира и Германия и Меркел като нацисти. Канцлерката обаче запазва нужното дипломатично търпение и само обяви, че няма да влиза в спор с Анкара.

Цитат на деня: Вече съм Спокойния

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/22/2939611_citat_na_denia_veche_sum_spokoiniia/?ref=rss


Бих казал - Спокойния.

Така Жозе Моуриньо отговори пред списание "Франс футбол" на въпрос как би се определил след първите си осем месеца като мениджър на "Манчестър юнайтед".

През 2004 г., когато пристигна във Висшата лига, за да поеме "Челси", португалският треньор се провъзгласи за Специалния на първата си пресконференция. След това португалецът спечели шест трофея за три години, включително две титли във Висшата...

ДАНС изгони още един турски гражданин, а друг вкара в черен списък

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/22/2939634_dans_izgoni_oshte_edin_turski_grajdanin_a_drug_vkara_v/?ref=rss


Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) експулсира турски гражданин, отнела му е правото да пребивава у нас и е издала забрана да влиза в страната за срок от пет години, става известно от съобщение на сайта на агенцията. Причината - дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация.

Друг турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване