Задържаха двама мъже, опитали да ограбят денонощен копирен център

http://offnews.bg/news/n_1/n_650632.html

Полицаи задържаха двама мъже при опит за грабеж на копирен център в Студентски град в София. Нападението на офиса, в който по това време имало две служителки, е станало около 1.40 часа тази сутрин. По първоначални данни, те влезли в денонощния обект, заплашили с оръжие двете служителки на фирмата, претърсили офиса и отворили касата. Задържани са при напускането на обекта. От тях са иззети незаконно притежаван боен пистолет с боеприпаси и патрон в цевта, пушка-помпа с боеприпаси, маски с прорези, ръкавици, бронежилетка. В домовете им са открити газов автомат и въздушна пушка. В хода на операцията няма пострадали – нито сред служителите в обекта, нито сред осъществилите полицейските действия. Двамата задържани са на 40 и 59 години и са били осъждани. Задържани са за 24 часа. Предстои доклад на материалите в Софийска градска прокуратура (СГП). Работата по случая продължава.

Какво направи България за намесата на Турция във вота

https://vesti.bg/bulgaria/kakvo-napravi-bylgariia-za-namesata-na-turciia-vyv-vota-6066962

Затварянето на граници не решава проблема. Важна е охраната, посочи външният министър

Пред паметника на невидимата жена

http://www.clubz.bg/51874-pred_pametnika_na_nevidimata_jena

В София има няколко десетки скулптури на жени (облечени и голи, във фонтани или около галерии), родени от въображението на известни български скулптори. Но по официални данни от Столичната община няма нито един паметник на историческа личност от женски пол. Ако ги има, са предимно символни образи (жена закрилница, жена майка и пр.) или близки (майки, съпруги, дъщери) на възрожденски дейци. А по-малко от 6% от всички мемориални обекти в града (основно паметни плочи) са посветени на жени.

Днес, 22 март, на пл. „Славейков“, пред сградата на Столичната библиотека бе издигнат първият временен (до довечера) паметник на реална (но незнайна) жена от историята ни, боядисан в розово – като напомняне на срамния факт за невидимостта на историческото женско присъствие в София, град с име на жена. Но и като част от кампанията „Паметни жени“, организирана с цел да промени това положение.

Общо на седем места в столицата са издигнати подобни монументи в различни цветове – на знакови места като НДК, Народния театър, Ректората…

Идеята на организаторите е да бъдат популяризирани постиженията на жени, борили се за утвърждаване на гражданските и политическите права на жените в България, както и на онези, проправили пътя на други жени в областта на различни науки, изкуства и общественополезни дейности.

На сайта womensmonth.org всеки може да научи как да се включи в инициативата „Паметни жени“ – или просто да гласува в анкетата „На коя жена трябва да се създаде паметник в София?“. Изборът би могъл да е между 8 жени: Екатерина Каравелова, Вела Благоева, Анна Карима, Димитрана Иванова, арх. Виктория Ангелова, Елисавета Карамихайлова, Теодора Райкова, Вера Златарева – или просто да се посочите име по избор.

"Площад Славейков"

 

Мъж се погреба сам за 3 дни, предава на живо от гроба си

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/myzh-se-pogreba-sam-za-3-dni-predava-na-zhivo-ot-groba-si-6066963

Целта на 61-годишния Джон Едуардс била да помогне на хора, изпаднали в отчаяние и депресия

Експерти: Забраната за носене на лаптопи в самолети от Близкия изток може да има катастрофални последици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127811

Експерти: Забраната за носене на лаптопи в самолети от Близкия изток може да има катастрофални последициНаложената от САЩ нова мярка, изискваща пътниците да съхраняват всичките си големи електронни устройства в товарното отделение на самолетите, може да има катастрофални последици, смятат авиационни експерти, а единствената защита, която ще предостави тази забрана, е финансова сигурност за американските въздушни превозвачи, пише британският в.

Янев: Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси за изборите

http://www.cross.bg/tyrtziya-yanev-povod-1538188.html

/КРОСС/ „Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията". Това обяви пред БТВ вицепремиерът отговарящ за организацията на изборите и министър на отбраната Стефан Янев. Дори и да има спонсорирана кампания, според него то тя лесно може да се скрие зад други организации. Той е категоричен, че в момента има повишена чувствителност към т.нар. изборен туризъм, особено на фона, че и Турция се готви за избори - на референдума на 16 април. „Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове", добави Янев.Той потвърди, че има информация за изпращане на есемеси в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние. По повод отношенията между България и Турция министърът посочи, че се стремим да запазим и поддържаме добрите отношения, но използваме наличния дипломатически инструментариум, за да регулираме ходове, които бихме квалифицирали като опит за намеса във вътрешните ни работи. Такъв ход е извикването на турския ни посланик Надежда Нейнски. Така се дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията ни, уточни Янев. По думите му Нейнски не е отзована, а е тук на консултации. Този ход също е и сигнал към турския посланик у нас Гьокче, към когото са отправени послания, по повод участието му в изборния процес у нас

Как за планини от дрога те пускат да си ходиш вкъщи

http://www.clubz.bg/51873-kak_za_planini_ot_droga_te_puskat_da_si_hodish_vkyshti

За интересна случка с жител на с. Радуил, Самоковско, научи Клуб Z. Окзало се, че готвачът Николай С. (20 г.), имал увлечения и към високорисковата и тежко незаконна ботаника – при реализация у тях в понеделник спецченгета открили истинска планина от марихуана.

Стойността на намерената тревна маса по цени на съдебната система тепърва ще се изчислява, но само единият открит съд представлява бидон от 110 литра.

Пластмасовият бидон, пълен с продукция.

Младежът, роден през 1997 г., имал ожъната реколта, готова за продажба, и отделно - зелени растения. Той самият не е познат на полицията за разлика от брат си.

Да напомним, че у нас марихуаната се води "високорисково наркотично вещество", точно като хероина например.

Каква била изненадата на съселяните на Николай, като го видели, че се разхожда на свобода. Оказва се, че след успешния удар на ченгетата, дори не са му искани 72 часа прокурорска мярка за неотклонение. Камо ли примерно от съда да се иска някаква по-тежка.

Николай е готвач в курорта Боровец.

За случая няма нито дума в бюлетина на ОДМВР-София и на самоковската полиция. Прави впечатление, че от планинскияя град се "хвалят" в бюлетина с далеч по-скромни удари от по 2 грама:

"Около 17.30 часа вчера при провеждането на полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества, автопатрул на РУ- Самоков спрял за проверка на разклона за вилно селище в с. Мала църква лек автомобил „Форд Фиеста“. У един от пътниците служителите на реда намерили увита в хартия суха тревиста маса с тегло около 2 грама, реагираща на канабис. 39- годишният криминално проявен и осъждан мъж е задържан за срок до 24 часа. При последвалото претърсване на колата са открити и иззети още две топчета канабис, пъхнати в празна метална кутийка. По случая е образувано досъдебно производство."

Тъй като досъдебните производства на прокуратурата са една от най-дълбоко пазените тайни, Клуб Z ще отправи запитване до МВР за случая.

Преди време обаче писахме за рецидивист от Раднево, който получи 6 години затвор ефективно и над 40 000 лв. глоба за това, че държал 2,8 г марихуана на стойност 16,88 лв.

Ангелкова пред OFFNews: Част от данъчните приходи да остават в регионите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650606.html

Николина Ангелкова е водач на листата на ГЕРБ в 26 МИР София област. Тя бе министър на туризма в кабинета Борисов-2, а преди това и служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Георги Близнашки. През последните седмици Ангелкова обиколи почти всички градове и села от избирателния си район. С нея разговаряме за проблемите на хората от региона, който, въпреки че е най-близо до столицата, е един от най-бедните у нас. - Г-жо Ангелкова, вие сте от Кърджали, как стана така, че водите листата на ГЕРБ в София област? - Аз съм от Кърджали и продължавам да помагам и работя за Кърджали, но водя листата в София област, защото познавам много добре областта покрай предишната ми работа. Вече познавам в детайли, смея да кажа, всяко населено място в областта и със сигурност ще мога да защитя интересите на хората. - Вие, освен министър на туризма, бяхте и министър на транспорта в служебното правителство на Георги Близнашки. Това ли са двата сектора, в които има най-много неоползотворен потенциал за региона? - Точно така е. През последните седмици се срещнах със страшно много хора. Те поставят като основен проблем транспортната инфраструктура. От една страна е състоянието на пътищата, от друга - транспортните схеми, които не винаги са добре направени и затрудняват достъпа до София. Хората имат проблеми и със състоянието на водопроводите, канализацията, построяването на пречиствателни станции. Не се оползотворяват добре и минералните води, на които областта е богата. Проблем е и че не са достатъчно популяризирани туристическите обекти в региона. Тук изключвам Боровец, който като 120-годишен национален курорт е добре познат, но със сигурност има още много да се надгражда и там. - На кои други места виждате туристически потенциал? - Почти навсякъде! Като започнем от община Костенец, която е изключително богата на минерални извори, както в село Пчелин, така и в Момин проход, а не се използват напълно. Коментирахме и с местните жители да се кандидатства по програмата за управление на минералните води, която МОСВ създаде, за да може да се изгради водопровод или да се каптира изворът... Изобщо каквото е необходимо на хората. Това съм го поела като ангажимент. На територията на община Костенец се намира и крепостта Траянови врата, която не е особено популяризирана и там трябва да се положат усилия. В Костинброд проведохме кръгла маса по туризъм. Там се намира лятната резиденция на император Константин Велики "Скретиска". Необходима е много работа за извършването на археологически разкопки. Там е една от най-големите ротонди от римско време - изключителна находка. Много е важно обаче да се прехвърли нейното управление на общината и да се стартират лека полека археологическите разкопки, за да може да стане това, което е под земята, достояние на всички. Също така Копривщица - една добре позната туристическа дестинация. Съборът на народното творчество там е вече е част от списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Но за популяризирането на Копривщица трябва също да се работи. Там обаче основният проблем е свързан с пътната инфраструктура и изграждането на водопровод и канализация. Там живеят 2000 души, а гостите на града са над 10 000, което представлява дисбаланс и е важно да се инвестира в местната ВиК мрежа. По път за Копривщица спрях и в село Душанци, община Пирдоп. Там се намира старият мост от римската епоха "Куфарита" при река Тополница. Страхотен е! - Да допълним списъка и с Лакатнишките скали... - Да, те са следващото. Също така и вторият скален манастир, който е след Ивановските скални църкви, се намира в Годеч. Общината има много манастири, църкви и е изключително важно да популяризираме тези маршрути и да развием религиозния туризъм. Предстои и много работа по изграждането на материална база, защото няма хотели там. Всичко това ще се случи, като направим дестинацията популярна. Това е свързано и с основните приоритети, които залагаме в нашата политическа програма. От една страна - на първо място, е образованието и това да има достатъчно подготвени кадри. Това трябва да се случва с пряката връзка с бизнеса чрез професионалното обучение. Другото важно за нас е и да намалим административната тежест, за да можем да облекчим бизнеса и да не се губи време. Ще работим и за въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие, за да улесним както обикновения човек, така и предприемачите. Това ще насърчи инвестициите. Всичко, което искат хората от София област, е да има достатъчно работни места, за да могат децата им да останат да живеят при тях, а тези, които са в чужбина, да се върнат. Затова и нашата програма е насочена към грижата за хората. - Софийска област е най-близо до столицата, но и пътищата, и транспортните услуги са в ужасно състояние. Разписанието на БДЖ не е добре съобразено с нуждите на хората? - В управленската ни програма в сектор "Транспорт" сме включили средства за модернизация на железопътната инфраструктура и закупуване на нови мотриси. Всички знаем какъв е подвижният състав на БДЖ. Това ще е възможно, ако продължаваме с този икономически ръст, който оставихме - 3,8%, с това темпо на събираемост на вземанията на държавата - мита, данъци. Защото ние вече изплатихме всички големи стари дългове - АЕЦ "Белене", КТБ, реакторите в Козлодуй. Сега сме предвидили средства за закупуването на чисто нови мотриси, така че жп транспортът да стане по-привлекателен за хората. - Данните на НСИ показват, че, докато в София са най-високите заплати и най-скъпите жилища, то в Софийска област е обратното. Какво е решението на този огромен дисбаланс между столицата и разширената столица?  - Има го този проблем и трябва да се работи в посока инвестиции в областта, защото в момента голяма част от хората пътуват до столицата, за да работят. Така близостта до София, освен предимство, се превръща и в недостатък. Затова е важно да създадем повече работни места в София област по примера на трите икономически зони на територията на областта - Божурище, Костинброд и Сливница, за да могат хората да намерят реализация по родните си места. Смятам, че в рамките на един 4-годишен мандат на един редовен кабинет ние ще можем да създадем тези условия на територията на областта, така, както направихме за тези три общини, за които споменах. Другото, което коментират хората, е част от данъчните приходи, изработени на територията на дадена община, да остават там. Това бе основна тема на срещата ни със седемте общини от Средногорието. Те произвеждат почти 8 процента от БВП на страната с големите предприятия от миннодобивната промишленост, съсредоточени там. В същото време тези общини са много бедни. Би било правилно да се въведат законодателни промени, с които част от приходите, които носят тези предприятия, да се връщат в общините. Мисля, че имат основание за това. Дебатът по тази тема ще продължи и ще търсим правилната формула, по която да се реализира. Темата има и друг аспект - големите предприятия замърсяват, въпреки всичките им неимоверни екоусилия, а приходите отиват директно в централния бюджет. Това не е правилно. - Оставането на част от данъчните приходи на територията на общините го четох в друга предизборна програма, а не в тази на ГЕРБ. - Това дойде като идея след срещата ни с хората. Нашата програма е отворена и динамична. Тя се надгражда с всеки нов проблем, който срещаме. Поела съм като свой ангажимент пред хората от Пирдоп и Средногорието да повдигна този въпрос за обсъждане. Решенията се намират в дискусията, когато има диалог. Решението е възможно и ще бъде намерено, но затова е много важно да има редовен кабинет и стабилно мнозинство.

Спането на отворен прозорец предпазва от диабет и затлъстяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6127813


Спането на отворен прозорец предпазва от диабет и затлъстяванеОтварянето на прозореца нощем, за да е по-хладна спалнята, е много лесен начин за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, твърди професор по ендокринология от Оксфордския университет пред в. "Дейли телеграф". Има все повече доказателства, че охлаждането на тялото дори само с един-два градуса е полезно за здравето, изтъкна проф.

Стотици посрещнаха новия роман на Константин Трендафилов "Затворисърце" (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_650625.html

Над 600 души препълниха столичния клуб "Терминал 1", за да посрещнат излизането на новата книга на писателя Константин Трендафилов - романът "Затворисърце".  Феновете на младия поет вчера бяха първите, които се сдобиха с романа на Трендафилов. На премиерата водещ бе поетът Илиян Любомиров, а за книгата от сцената говориха Марин Бодаков, поетесата Рене Карабаш и писателката, поетеса и пазител на съвременната литература – Божана Апостолова. Кулминацията на вечерта бе, когато писателят Трендафилов помоли своите фенове да извадят телефоните си и да излъчат на живо във Фейсбук неговите последващи думи, като така не само присъстващите, а хиляди други станаха свидетели на премиерата чрез силата на социалните мрежи.  Авторът на стихосбирката "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" обяви, че освен на книжния пазар, книгата "Затворисърце" ще може да бъде купена и за е-книги на цена "колкото прецениш", като това на родната литературна сцена се случва за пръв път.  Трендафилов каза, че не авторът трябва да определя колко струва творчеството му, а всеки сам трябва да даде цена на изкуството.  В деня на премиерата на "Затворисърце" Трендафилов имаше и друг повод да се радва - "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" се нареди на второ място в класацията "Любима книга на България". След края на представянето над час отне на Константин Трендафилов да подпише книгите на своите фенове, първи сдобили се с копие от "Затворисърце".  Книгата от днес вече може да бъде открита и по книжарниците, а повече за атмосферата от вчерашната премиера може да видите в галерията. 

Ева Майдел: Примерът на всеки е важен, за да направим обществото ни по-добро място за децата със специални нужди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127806

Ева Майдел: Примерът на всеки е важен, за да направим обществото ни по-добро място за децата със специални нужди„Имаме отговорната задача да създадем условия за интегриране на децата със специфични нужди в обществото. Нужни са адаптирано образование и социални услуги, базирани на научно доказани методи, за чието внедряване работя активно, но и ангажираност на всеки от нас към проблемите и нуждите на тези деца и семействата им.

Валията на Одрин: Блокирането на границата е нарушение на международното право

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127795

Валията на Одрин: Блокирането на границата е нарушение на международното правоБлокирането на турско-българската граница, с цел да се попречи на изселниците да гласуват на 26 март, предизвика остра реакция в Турция. Валията на град Одрин Гюнай Йоздемир заяви, че опитите да се попречи на автобусите да преминат е много сериозен проблем, който ще има негативен международен отзвук за България, предаде БТА.

Във външното министерство няма данни за руска намеса в изборите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/22/2939587_vuv_vunshnoto_ministerstvo_niama_danni_za_ruska_namesa/?ref=rss


Служебният министър на външните работи Ради Найденов заяви пред Нова телевизия, че няма данни за намеса на Русия в предстоящите парламентарни избори. Повод за коментара му стана изказване на президента на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев, в което той обяви, че "има достатъчно съмнения, че има български политически партии, които се финансират от Турция, но има много такива, които се финансират и от Русия".

Найденов добави, че вчерашното затваряне на...

Ден на отворени врати в Басейнова дирекция - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346930

Басейнова дирекция „Черноморски район“ отбелязва Световния ден на водата с Ден на отворените врати днес, припомня Moreto.net. Всеки желаещ ще може да се запознае с функциите и дейността на Басейновата дирекция. Адресът е Варна, ул.

Дългът за инвестиции в бизнес имоти в Европа се понижава през 2016 г.

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dylgyt-za-investicii-v-biznes-imoti-v-evropa-se-ponijava-prez-2016-g-236119/

Миналата година за първи път намалява активността на пазара на проблемни кредити, отчита глобален консултант

Мая Манолова повежда борба с наглите работодатели

http://offnews.bg/news/n_1/n_650630.html

Омбудсманът Мая Манолова повече борба срещу "нагли работодателите", които не плащат възнагражденията на служителите си и потъпкват трайно законите и правата на работниците. Екипът на обществения посредник е събрал жалби срещу 11 такива работодатели в страната и е амбициран да работниците да хората да получат неиздължените си заплати, обяви омбудсманът в интервю за БНТ. Държавата трябва да вземе мерки срещу наглостта на работодателите и да зашити своите граждани, посочи Манолова. Тя добави, че протестите на работници ескалират. В 11-те жалби от цялата страна, по които омбудсманът работи, ставало въпрос за експлоатация на човешки труд в 21 век, за нагло отношение от работодатели, за измами, по-лоши от телефонните. Тук става въпрос за мамене с години. "Вбесяващо е и същевременно юридически възможно", коментира Манолова. В същото време тя смята, че хората нямат усещането за подкрепа от страна на закона. "Остават с впечатлението, че никой не стои зад гърба им. В случая с шивашките в Дупница, някакъв човек дошъл в България. На няколко места вече е мамил работници и в момента, след като ходих 5 пъти и се договорихме, и си стиснахме ръцете, в крайна сметка се подигра и на хората, и на институцията на омбудсмана, и на всички български власти. И държавата, това, което трябва да направи, е да застане зад гърба на своите граждани. Един некоректен работодател води след себе си още 5 такива. Когато не се наказват безобразията, те се мултиплицират", гневи се Манолова. Тя коментира и протеста на миньорите от рудника в Оброчище, които от днес са в гладна стачка заради некоректно отношение от работодателя и забавени заплати. Манолова увери, че поддържа връзка с хората от мината, а ръководството се укривало. "Собственикът на концесията е офшорна фирма. Държавата трябва да се върне към функциите си и да защити гражданите си, което означава институциите да се хванат за ръце и всеки съобразно своите правомощия да изсипе мощта на държавата върху наглите работодатели. Аз, първото, което правя, е да се опитам да реша проблема с добро. В част от случаите работодателите оправят нещата, но в повечето случаи поради усещането за безнаказаност, те се укриват или не си изпълняват ангажиментите и не разговарят с никоя институция", коментира Мая Манолова. За случая с шивашките в Дупница са сезирани всички възможни институции. че ще внесе предложения за промени в законодателството, след като първо бъдат обсъдени с институциите. "Има спешна нужда от промени в законодателството в посока защита правата на работниците срещу наглите работодатели. С екипа ми сме изготвили предложения, които ще представим на институциите и ще те ще бъдат внесени в новия парламент", зарече се омбудсманът.

Шефът на "Левада": Искат, не искат руснаците, Путин ще бъде преизбран

http://www.clubz.bg/51872-shefyt_na_levada_iskat_ne_iskat_rusnacite_putin_shte_byde_preizbran

Единственият коз на Владимир Путин да бъде преизбран за президент е анексирането на Крим. Неслучайно се очаква вотът да е на 18 март 2018 г., точно 4 години след присъединяването на полуострова към Русия. Защо въпреки отминалата еуфория Путин ще остане в Кремъл, обяснява в интервю за “Шпигел” Лев Гудков (67 г.). Той е директор на института за социологически проучвания “Левада”. Наречен е на социолога Юрий Левада, който пръв публикува проучване как хората по времето на Съветския съюз са мислили и какво са изпитвали. Проучването е направено за тогавашния държавен институт ВЦИОМ, просъществувал до 1992 г. Тогава Лев Гудков е бил сътрудник на Левада. През 2003 г. той и негови съмишленици основават собствен социологически институт. След смъртта на Юрий Левада през 2006 Гудков оглавява института, който вече носи името “Левада”. През 2016 г. руските власти го обявяват за “чужд агент”. Това трябва да се посочва във всеки въпросник и при всяко публично оповестяване на резултати от поручвания.

Лев Гудков.

Лев Гудков говори за политическата обстановка в Русия в интервю за онлай изданието на “Шпигел”, което предлагаме на вниманието ви.

Идната година, най-вероятно на 18 март, четвъртата годишнина от анексирането на Крим, Владимир Путин иска да го преизберат за президент. Ще му помогне ли датата 18-и?

Анексирането на Крим е капиталът на Путин. Това няма да е вечно, но за тази предизборна кампания ще е достатъчно дори и еуфорията да е отшумяла. Политиката на Путин относно Крим продължава да се радва на голяма подкрепа сред хората. Тя е стабилна – 82 до 84 на сто сред запитаните. Пропагандата работи неуморно, Кремъл контролира 94 на сто от медиите.

Защо еуфорията е отминала? Непрестанно се издига лозунгът: “Крим е наш!” През уикенда беше отбелязана третата годишнина от анексирането.

Путин върна на руснаците националната гордост. Присъединяването на Крим през 2014 г. има огромна символика. При допитвания за най-значимите събития заема второ място след победата във Втората световна война. Все пак кривата на патриотичните настроения, която през 2014 г. сочеше рязко нагоре, сега спада.

Защо е така?

От една страна, всяка емоция все някога се охлажда, хората се уморяват. От друга – икономическата криза се обостри, след срива на цената на петрола през 2015 г. реалните доходи спаднаха. Трябва да се прибавят и санкциите. Няма изгледи за подобряване на положението. Правителството не предприема нищо.

Значи недоволството доминира?

Не само това. Анексирането на Крим доведе до страхове сред населението. Голяма е загрижеността, че ще се стигне до други конфронтации и че Русия бавно се ориентира към трета световна война. Това имаше отражение и при отношенията със САЩ.

Кое точно?

От ноември м. г. до януари антиамериканските насторения значително намаляха – от 83 на 49 на сто. Изборната победа на Тръмп беше облекчение за хората, тъй като след цялата пропаганда изхождаха от това, че отношенията с Америка могат да се рестартират. Естествено при условия, които пасват на Путин, което означава Крим да бъде признат за руска територия.

От Белия дом обаче дадоха ясно да се разбере, че Крим принадлежи на Украйна. Това промени ли настроенията?

До този момент не. Не се води пропаганда по посока критики към Тръмп.

В състояние ли е Путин отново да подклажда патриотични настроения?

Ако Путин отново заложи на конфронтация с ожесточени боеве в Донбас, подкрепата за него отново ще се увеличи. Но колкото по-често той залага на конфронтация, толкова по-малко отзвук ще получи подобна стъпка, тъй като това води до изхабяване. Днес 63 на сто подкрепят Путин, това е приблизително толкова, колкото при последния вот. Хората са наясно – няма алтернатива на Путин. На тях им е ясно, че той ще бъде преизбран за президент, независимо дали искат или не. Въпросът е колко избиратели ще се отправят към урните. Този въпрос е решаващ.

Опозиционният политик Алексей Навлани води предизборна битка, въпреки че няма право да се кандидатира, след като беше осъден за някакви злоупотреби. Ще получи ли въпреки това шанс и колко опасен би бил той за Путин?

Предибраната борба би се обострила. Не бива обаче да се надценяват възможностите на Навални. Той няма достъп до средства за масово осведомяване.

Алексей Навални.

През 2011/2012 г., когато при антикорупционната си кампания Навални нарече “Единна Русия”, партията на властовия елит, “партия на престъпници и разбойници”, одобрението за него беше между 40 и 45 на сто. Сега, след като беше осъден, едва 8 на сто биха гласували за него. Положението може да се сравни с двама спринтьори – на единия му връзват краката, вторият е с маркови маратонки.

На вашия социологически институт бяха наложени пранги. През септември м. г. руските власти го окачествиха като “чуждестранен агент”. По-трудно ли стана за вас да провеждате допитвания?

Партньорите ни се страхуват. В собствената ни страна на нас гледат като на прокажени. Неправителствени организации, университети и фирми вече не желаят да оповестяваме, че работят за нас. Принудени бяхме да прекратим проекти с международни организации. В някои региони ФСБ (Федерална служба за сигурност, наследничката на КГБ – б. р.) започна да упражнява натиск върху местната администрация и така престанаха да ни предоставят информация. От психологична гледна точка за сътрудниците ни настанаха тежки времена.

Когато правите допитвания, длъжни ли сте при всеки въпросник да посочвате, че сте «чуждестранен агент»?

Да, навсякъде – при въпросниците, на сайта ни, при наши публикации.

Дори и при публични поряви?

Когато говоря публично, примерно по радио, всеки път съм длъжен да казвам, че ни смятат за «чужди агенти» (смее се).

Сега се смеете, но как ви се отразява това?

Унизително е, това е клеймо. Понятието «агент» ни приравнява с шпиони и предатели. Редом с други неправителствени организации искат да ни злепоставят. (До този момент 150 организации в Русия са обявени за “чужди агенти” – бел. ред.)

Заради тази квалификация вие се обърнахте към съд, но досега безуспешно.

Преди няколко дни загубихме съдебно дело, вече за четвърти път. Но ще продължим да се борим – не само в Русия, също и в Страсбург пред Европейския съд за човешки права.

Руснак се крие години в землянка, за да не...

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/rusnak-se-krie-godini-v-zemlianka-za-da-ne-6066966

Дълговете над 1,5 милиона рубли (над 24,3 хиляди евро) той натрупал от неплатена издръжка за двете си деца

Цветан Цветанов се преклони пред саркофага на Цар Калоян във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127800

Цветан Цветанов се преклони пред саркофага на Цар Калоян във Велико Търново Водачът на листата на ГЕРБ-Велико Търново и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, евродепутатът Ева Майдел, кметът на Велико Търново и областен координатор на партията Даниел Панов и кандидати за народни представители от ГЕРБ се преклониха пред саркофага на Цар Калоян в емблематичната църква „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново.

Целият свят ще гледа България - Холандия

http://www.cross.bg/bulgariya-gurtziya-levski-1538186.html

/КРОСС/Предстоящия сблъсък между България и Холандия е обект на сериозен интерес в цял свят, а срещата на "Васил Левски" ще се наблюдава пряко в над 40 страни. Картина от БНТ ще получат в Албания, Армения, Австрия, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна, Канада, Китай, Грузия, Гърция, Унгария, Индонезия, Япония, Казахстан, Македония, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, ОАЕ, САЩ, Великобритания и т.н. Доста от страните са предпочели мачът на "Васил Левски" за сметка на двубоите Люксембург - Франция и Белгия - Гърция, които са по същото време в събота - 21:45 часа. На двубоя се очаква и солидно мениджърско присъствие от водещи европейски клубове. На трибуните се очакват и 20-25 хиляди българи.  

7 възрастни са заболели от морбили, не са били ваксинирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127796

7 възрастни са заболели от морбили, не са били ваксинираниСамо 7 възрастни са заболелите от морбили, те не са били ваксинирани. По официална статистика 92% от населението е имунизирано, но е възможно процентът да е по-малък. Това каза доц. Атанас Мангъров, шеф детското отделение в Инфекциозната болница в София, по Нова тв. Задължителното ваксиниране у нас е от 1969 г.

Затвориха въздушното пространство над Брюксел заради годишнина от атентатите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127790

Затвориха въздушното пространство над Брюксел заради годишнина от атентатитеВъздушното пространство над Брюксел тази сутрин бе затворено за 20 минути, за да бъде запазена минута на пълна тишина в часа, белязал преди година първия взрив в залата за заминаващи пътници на летището. Това бе част от възпоменателната церемония, на която присъстваха кралят и кралицата на Белгия, както и цялото правителство, съобщава БТА.

Най-щастливата жена на 87 в света - със сбъдната мечта

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-shtastlivata-zhena-na-87-v-sveta-sys-sbydnata-mechta-6066961

Служителите в дома изпратили писмо на актьора с молба да изпълни мечтата на възрастната жена. И той се отзовал

Около 30 000 военнослужещи от НАТО идват в Румъния за учение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127787

Около 30 000 военнослужещи от НАТО идват в Румъния за учениеПосланикът на САЩ в Букурещ заяви, че през юли Румъния ще е домакин на широкомащабно военно учение, в което ще участват около 30 000 войници от държави членки на НАТО, информира вестник "Путеря", цитиран от БТА. Посланик Ханс Клем посочи, че миналата година е имало около 180 американско-румънски учения.

Български клип, сниман с дрон, спечели голямата награда в Ню Йорк (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6127783

Български клип, сниман с дрон, спечели голямата награда в Ню Йорк (видео)Видеото 2D Run на фрийрънъра Илко Илиев и фотографа Марин Кафеджийски спечели голямата на града на фестивала за филми, заснети с дрон в Ню Йорк (New York City Drone Film Festival) и приза в категорията "X-Factor". Клипът вече има над 500 хиляди гледания в YouTube, след като части от него попаднаха в реклама на Samsung, излъчена в нощта на оскарите,

Светът отбелязва Деня на водата

http://www.cross.bg/vodata-godina-otbelyazva-1538184.html

/КРОСС/Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода, предаде Нова Телевизия. Тази година Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?" (Why waste water?), свързана с отпадъчните води и отправя послания за намаляването на количествата им и възможностите за тяхното оползотворяване. Денят се отбелязва официално от 1993 по предложение на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED).    

Крис Пол поведе "Клипърс" към убедителна победа над "Лейкърс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/22/2939582_kris_pol_povede_klipurs_kum_ubeditelna_pobeda_nad/?ref=rss


"Лос Анджелис клипърс" постигна убедителна победа със 133:109 над "Лейкърс" в двубой от редовния сезон на НБА. Това беше 17-и успех за "Клипърс" в последните 19 двубоя срещу този съперник.

Общо осем играчи на "ножиците" завършиха с двуцифрен точков актив. Най-резултатен беше гардът Крис Пол с 27, който изгледа последната четвърт от пейката в компанията на сина си. Тогава и останалите титуляри получиха почивка от Док Ривърс.

Владислав Стоянов отпадна за мача с Холандия

http://www.cross.bg/stoyanov-sustava-vratar-1538187.html

/КРОСС/ Вратарят на националния отбор по футбол Владислав Стоянов ще пропусне предстоящия мач от квалификациите за световното първенство в Русия срещу Холандия. Срещата е на 25 март на Националния стадион „Васил Левски", а причината за отсъствието на титулярния вратар е контузия, която е получил по време на тренировка. Стоянов е скъсал сухожилие и ще се възстановява от 6 до 8 месеца.  На негово място беше повикан вратарят на Левски и младежкия национален отбор Николай Кръстев. Едва 20-годишният талант направи изключително силен мач за победата на сините с 2:1 над ЦСКА, след което затвърди доброто си представяне в шампионатните двубои срещу Берое и Ботев (Пловдив). Младокът обаче по-скоро ще е само за бройка, а за титулярен вратар ще се избира измежду някой от другите двама, които и в момента са в състава Николай Михайлов и Георги Китанов.Травмата на Стоянов е втората лоша новина за селекционера Петър Хубчев. Извън състава заради контузия е и капитанът Светослав Дяков.  

Владислав Стоянов отпадна за мача с Холандия

http://www.cross.bg/stoyanov-sustava-kontyziya-1538187.html

/КРОСС/ Вратарят на националния отбор по футбол Владислав Стоянов ще пропусне предстоящия мач от квалификациите за световното първенство в Русия срещу Холандия. Срещата е на 25 март на Националния стадион „Васил Левски", а причината за отсъствието на титулярния вратар е контузия, която е получил по време на тренировка. Стражът на Лудогорец напуска лагера на тима в "Бояна", а на негово място беше повикан вратарят на Левски и младежкия национален отбор Николай Кръстев. Едва 20-годишният талант направи изключително силен мач за победата на сините с 2:1 над ЦСКА, след което затвърди доброто си представяне в шампионатните двубои срещу Берое и Ботев (Пловдив). Младокът обаче по-скоро ще е само за бройка, а за титулярен вратар ще се избира измежду някой от другите двама, които и в момента са в състава Николай Михайлов и Георги Китанов.Травмата на Стоянов е втората лоша новина за селекционера Петър Хубчев. Извън състава заради контузия е и капитанът Светослав Дяков.  

Каракачанов и Симеонов не се съгласиха, че правят блокади сега заради ДОСТ, а заради ДПС нямало

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-i-simeonov-ne-se-syglasiha-che-pravjat-blokadi-sega-zaradi-dost-a-zaradi-dps-njamalo-news_600905.html

Ефект ще има дотолкова, доколкото самата Турция трябва да разбере да не се меси във вътрешните ни работи. Това не е пиар акция, правили сме го и преди. Затова предложихме промени в Изборния кодекс, намалихме броя на секциите до 35 (бел. ред. - до 35 секции се откриват в държави из

Футболната класика Германия - Англия в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_650629.html

Много тенис от Маями предлага ефирът днес. Черешката обаче е футболната контрола между Германия и Англия по ARD.  13:00 Кърлинг, СП (жени), Германия – Дания по Евроспорт 1 15:30 Колоездене, „През Фландрия” по Евроспорт 2 16:45 Колоездене, обиколка на Каталуня по Евроспорт 1 17:00 Тенис, турнир за мъже в Маями по Мтел спорт 1 19:00 Тенис, турнир за жени в Маями по F+/Sport+HD 20:00 Баскетбол, Евролига, Цървена звезда – Олимпиакос по Мтел спорт 2 21:30 Баскетбол, еврокупа, Валенсия – Апоел по Евроспорт 2 21:45 Футбол, Германия – Англия по ARD 22:00 Баскетбол, Евролига, Реал Мадрид – Барселона по Мтел спорт 2 РЕКЛАМА

ЕЦБ била обект на терористи

http://www.cross.bg/gurtziya-izprateni-predsedatelyat-1538183.html

/КРОСС/Европейската централна банка, както и двама високопоставени европейски представители по финансовите въпроси, са сред обектите на писмата-бомби, изпратени от Гърция. Вчера в пощенски клон в Атина бяха иззети писма с взривна смес, които е трябвало да бъдат изпратени към Западна Европа. Освен регионалния офис на банката, писма-бомби са адресирани и до председателят на Еврогрупата, Йерун Дейсел-блум, и председателят на Европейския стабилизационен механизъм, Клаус Реглинг. И трите институции участват във финансовите програми за подпомагане на Гърция. Според службите за сигурност в страната, опасните пратки са били предназначени за общо осем различни страни. Миналата седмица, две писма-бомби бяха получени в германското министерство на финансите, което доведе до евакуация, и парижкото представителство на Международния валутен фонд, където взривът рани служителката, отворила плика.  

Знаят ли турците накъде ги води Ердоган?

http://www.moreto.net/novini.php?n=346927

Време е да се покаже на турците, че политиката на изгорената земя на Ердоган ще има тежки последици и ще вкара Турция в изолация. Малко вероятно е обаче това да отвори очите на турските избиратели, прогнозира анализаторът на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Бертолд Колер, цитиран от Дойче веле.

Карате: Награждават шампионите от Балканиадата в Юнашкия салон

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/karate-nagrazhdavat-shampionite-ot-balkaniadata-v-iunashkiia-salon-2011884

Шампионите по карате киокушин от Балканското първенство в Букурещ ще бъдат наградени днес в Юнашкия салон от кмета на Варна Иван Портних. Проявата е в 12 часа.

 Припомняме, че каратеките ни спечелиха куп медали в Румъния.  Ето шампионите:  Виктория Николова, Александър Стоименов, Анг

Партия раздавала пакети с храни?

//dariknews.bg/regioni/ruse/partiia-razdavala-paketi-s-hrani-2011883

Функционер на партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност е бил задържан за нерегламентирана агитация. Според сигнала Ахмет Н. е раздавал пакети с храна в турската махала в град Две могили вчера. Той заедно с други трима са били в полицейския участък до 1 часа, след полунощ снощи. Сигна

Две контузии в рейса

//dariknews.bg/regioni/burgas/dve-kontuzii-v-rejsa-2011889

За два инцидента в автобуси от градския транспорт съобщава бюлетинът за дейността на полицията през изминалото денонощие. Първият станал на кръстовището между блок 25 и бензиностанция „Петрол“ в комплекс “Изгрев”.
 
Поради внезапно спиране на автобус “Соларис Урбано”, в предното обзор

Намериха пистолети и наркотици в дом в Монтана

//dariknews.bg/regioni/vraca/nameriha-pistoleti-i-narkotici-v-dom-v-montana-2011887

Полицаи направили претърсване в къща с прилежащи постройки в гр. Монтана, собственост на Е.П./58 г./. Намерени и иззети са електронна везна със следи от прахообразно вещество, пистолет „Еkol Tuna”, кал. 8 mm и пълнител, пистолет "Blou mini" кал. 8 мм в комплект с две ложи за ракети, пистолет  „Graz

Монтираха филтър за пречистване на въздуха на детската градина в Зелен дол

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/montiraha-filtyr-za-prechistvane-na-vyzduha-na-detskata-gradina-v-zelen-dol-2011891

Монтираха филтър за фини прахови частици на сградата на детската градина в благоевградското  село Зелен дол. Съоръжението, предназначено за  инсталации на твърдо гориво, е поставено експериментално, като в продължение на месец ще бъдат правени замервания на степента на замърсяване на въздуха от ком

Поискаха промяна на модела за финансиране на болниците

//dariknews.bg/regioni/varna/poiskaha-promiana-na-modela-za-finansirane-na-bolnicite-2011890

„Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди, видях голямата драма на българина докато ме лекуваха, затова смятам, че трябва да направим промени. Сериозни промени. Лекарите трябва да работят спокойно, без напрежение, а пациентите да получават необходими грижи“, заяви водачът на

МКС използва една и съща вода 17 години

//dariknews.bg/novini/sviat/mks-izpolzva-edna-i-syshta-voda-17-godini-2011892

Ако бъде пречиствана, отпадната вода от домакинствата, промишлеността и селското стопанство, би могла да бъде ценен ресурс, а не скъпо разрешим проблем, сочи доклад на ООН, разпространен в Световния ден на водата, предаде Ройтерс.

Полицаи хванаха крадци в крачка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policai-hvanaha-kradci-v-krachka-video-2011839

Маскирани извършиха грабеж в Студентски град в София, като крадците бяха арестувани непосредствено след обира.

Кмет и 12-годишно момче заловиха крадец

Тръмп идва в Европа за срещата на НАТО на 25 май

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939551_trump_idva_v_evropa_za_sreshtata_na_nato_na_25_mai/?ref=rss


Донад Тръмп ще участва на срещата на върха на държавните ръководители на страните от НАТО на 25 май в Брюксел, съобщи Белият дом.

"Президентът на САЩ очаква да се срещне с колегите си от НАТО, за да потвърди силният ни ангажимент към алианса и да обсъди критично важни въпроси за него - особено споделянето на отговорността между съюзниците и ролята на НАТО в борбата с тероризма", се казва в съобщението.

Преди това - на 12 април, Тръмп ще се...

Манолова: Държавата трябва да защити гражданите от наглите работодтели

http://www.cross.bg/manolova-rabotodateli-stava-1538185.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва", че прави всичко възможно да помогне на хората, които не получават трудовите си възнаграждения. Тя бе категорична, че държавата трябва да вземе мерки срещу наглостта на работодателите и да защити своите граждани. Манолова обяви, че ескалират протестите на работници и с нейния екип са изброили вече 11 жалби от цялата страна от хора, които не са си получили дължимите и заработени трудови възнаграждения. „За експлоатация на човешки труд в 21 век, става дума за нагло отношение от работодатели, става дума за измами, по-лоши от телефонните. Тук става въпрос за мамене с години. Вбесяващо е и същевременно юридически възможно", каза омбудсманът. Манолова смята, че хората нямат усещането за подкрепа от страна на закона. „Хората остават с впечатлението, че никой не стои зад гърба им. В случая с шивачките в Дупница някакъв човек дошъл в България. На няколко места вече е мамил работници и в момента, след като ходих пет пъти, и се договорихме, и си стиснахме ръцете, в крайна сметка се подигра и на хората, и на институцията на омбудсмана, и на всички български власти. Държавата това, което трябва да направи е да застане зад гърба на своите граждани, защото един некоректен работодател води след себе си още пет такива. Когато не се наказват безобразията, те се мултиплицират", смята Мая Манолова

Ирина Бокова с обръщение на конференция в Европейския парламент за борбата с екстремизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127777

Ирина Бокова с обръщение на конференция в Европейския парламент за борбата с екстремизма „Изграждането на по-справедливо, по-спокойно, по-устойчиво бъдеще за всички трябва да започне от училищната скамейка“, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в обръщението си по време на събитие за ролята на „Образование за превенция на войнстващия екстремизъм“. Събитието се проведе на 21 март в Европейския парламент в партньорство с

Откриваме нови консулства в 3 държави

http://www.cross.bg/tarakliya-konsylstvoto-konsyl-1538182.html

/КРОСС/Служебното правителство ще приеме на редовното си заседание днес решения да открие три нови консулства. Нови дипломатически представителства ще имаме в Катовице, Полша, в Тараклия, Молдова, и в Запорожие - Украйна. Консулството в Тараклия ще обслужва територията на районите Тараклия, Тахул, Кантемир, Бесарбяска и автономното териториално образувание Гагаузия и ще има щатен консул. Консулството в Украйна ще бъде ръководено от почетен консул и ще обхваща териториите на Зпорожка, Донецка и Луганска области. За почетен консул ще бъде назначен украинският гражданин Сергей Желев. Консулството в полския град Катовице също ще е почетно и ръководено от полския гражданин Янош Затон. То ще обслужва Шльонско воеводско. На днешното си заседание министрите ще одобрят националната позиция за срещата на върха на Евросъюза в Рим на 25-ти март. Ще бъде променено междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на нови гранични пунктове между двете държави. Сред проектите за постановления е и такъв за откриване на три института към УНСС, София.  

10 лесни стъпки към по-добрия живот

https://www.actualno.com/curious/10-lesni-stypki-kym-po-dobrija-jivot-news_600823.html

Няма никакво съмнение, че живеем в консуматорско време. Колкото повече имаме, толкова по-добре, включително и за статуса ни в обществото, който расте правопропорционално на притежанията ни. Успехът се измерва с пари, с огромен дом, натъпкан със скъпоструващи джаджи, коли, те

Гръцки издания за обидни изявления на Йерун Дейселблум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127776

Гръцки издания за обидни изявления на Йерун ДейселблумЙерун Дейселблум не желае да поиска извинение и да се разкае, пишат гръцки издания по повод изявления на председателя на Еврогрупата пред германски вестник, където казал, че "страни в криза и със спасителни програми от южната част на еврозоната са изяли за алкохол и жени предоставените им европейски пари".

Атина саботира срещата на върха на ЕС още преди началото й

http://econ.bg/Новини/Атина-саботира-срещата-на-върха-на-ЕС-още-преди-началото-й_l.a_i.739372_at.1.html

Лидерите на 27-те страни от Европейския съюз без Великобритания се събират на историческа среща в събота, но Гърция започна да саботира форума още...

Индийските реки Ганг и Ямуна ще имат същите права като хората

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939259_indiiskite_reki_gang_i_iamuna_shte_imat_sushtite_prava/?ref=rss


Индийски съд даде човешки права на свещените реки Ганг и Ямуна в Индия в опит на властите да се борят със замърсяването им.

Преди броени дни и Нова Зеландия обяви река за живо същество и назначи настойници, които да защитават интересите й. Това беше първата река в света, която получи подобни права.

Ганг и нейният приток Ямуна са считани за свещени от стотици милиони индуси. Решението на съда позволява реките да бъдат страни по правни спорове и да...

Албанците и косоварите са сред най-многобройните групи, потърсили убежище в ЕС

https://www.actualno.com/europe/albancite-i-kosovarite-sa-sred-naj-mnogobrojnite-grupi-potyrsili-ubejishte-v-es-news_600911.html

През 2016 г. албанците и косоварите са били сред най-многобройните групи граждани на Стария контитент, потърсили убежище в страните от Европейския съюз, съобщава македонското електронно издание „Курир“ . Данни на Европейската статистическа служба (Евростат) показват,

Хванаха 100 литра нелегален алкохол в колата на братя от Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_650628.html

Пет 10-литрови пластмасови туби с уиски и десет 5-литрови туби с водка са били намерени и иззети от колата на двама братя от Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 09:55 вчера, служители на Пето районно управление - Бургас спрели за проверка лек автомобил, управляван от 19-годишния Г.П., който бил придружаван от 14-годишния си брат.  На задната седалка на автомобила полицейските служители намерили крупното количество нелегален алкохол. 19-годишният младеж е задържан за 24 часа, а работата по случая продължава. 

Лиляна Павлова: Инвитро процедурите трябва да са финансово обезпечени от държавата

http://www.barometar.net/88140/

145 000 млади семейни двойки в България имат репродуктивни проблеми. В подкрепа на тези семейства има общински фондове, но нашата цел е държавата да обезпечи 100% финансовата помощ за инвитро процедурите. Това коментира водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова по време на среща с жители на варненския район „Одесос“, на която бяха поставени […]

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127770

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на ГерманияВ сряда Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва пред Бундестага като 12-ти президент на Федерална република Германия, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от "Фокус". След това Щайнмайер ще изложи за първи път основните точки от програмата на петгодишния си мандат, а Йоахим Гаук ще направи и последното си обръщение към

Най-бързият седан в света минава на ток

https://www.actualno.com/cars/naj-byrzijat-sedan-v-sveta-minava-na-tok-news_600902.html

  Английският производител на спортни коли Aston Martin взе решение да прекрати производството на модела Rapidе и да не предложи негов приемник. Така най-бързият сериен седан на планетата отива в историята, а мястото му ще заеме нов автомобил, задвижват изцяло на електричество.

Липса на вода застрашава 600 милиона деца

https://vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/lipsa-na-voda-zastrashava-600-miliona-deca-6066964

Нарастващото население, климатичните промени и икономическия растеж ще предизвикат глобална криза с водата.

Турция съди български полицай за умишлено убийство на бракониер

http://www.mediapool.bg/turtsiya-sadi-balgarski-politsai-za-umishleno-ubiystvo-na-brakonier-news261665.html

Бившият граничен полицай Михаил Цонков ще бъде съден в Турция в умишлено убийство на бракониер. Други трима български гранични полицаи - Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са с повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, съобщи вестник “Черноморски фар“. Инцидентът е отпреди девет години, но призовките на съда в Къркларели са изпратени в България през февруари тази години. На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, с оръжието на Михаил Цонков е стреляно, което е причинило смъртта на един от бракониерите. Граничните полицаи са имали заповед да задържат турската гемия, която е ловила незаконно калкан. Турските рибари не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният пистолет гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница. Последва разследване, което не установи вина на Цонков и то беше прекратено. По-късно до същия извод стигна и Европейският съд по правата на човека в Страсбург, който през 2014 г. отхвърли жалбата на близките на загиналия рибар. Съдът приема, че случаят е нещастен инцидент. Не бе установена и прекомерна употреба на сила. "Тезата на турската страна е, че щом има замесен турски плавателен съд, следователно това се е случило на турска територия. От тази гледна точка те имали право да разследват случая", съобщава бургаският съдия Георги Иванов. Той обясни още, че на четиримата не е искано екстрадиране, нямало дата и за съдебно заседание в Турция.

Посрещаме около 170 000 чужди туристи по Великден

http://www.cross.bg/ochakva-tyristi-chyzhdi-1538181.html

/КРОСС/170 000 чужденци ще посетят страната ни по време на Великденските празници. България е особено привлекателна за съседите от Гърция, откъдето се очаква да дойдат най-голяма част от туристите. В последните години се увеличава броят не само на посетителите от съседните страни, но и от Германия, Австрия, Италия. От 17 летища, които обслужват нискотарифни полети в Европа, се очаква да пристигнат самолети с туристи за Великден. През пролетта страната ни очаква 1.1 млн. чужди посетители, каза Румен Драганов от Центъра за анализи и оценки в туризма. По думите му в голямата си част те ще бъдат с цел културен туризъм, като отбеляза, че през периода април-юни у нас се провеждат множество фестивали.  

Въоръжен грабеж в Студентски град, задържаха двама маскирани (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127768

Въоръжен грабеж в Студентски град, задържаха двама маскирани (Видео)Двама маскирани крадци са нахлули в копирен център в Студентски град, съобщи Нова тв. Те са прибрали от дежурната служителка само 500 лв. От кадрите се чува: Това ли е само. Като видели, че някой идва, те побързали да изчезнат, но отвън ги чакали над 20

Секция у дома за всички хора в нужда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346850

Мобилната секция разкрита в район "Приморски" във Варна ще обслужи всички трудноподвижни хора в град Варна, подали заявление за гласуване на парламентарните избори на 26 март. Това съобщи за Радио Варна Мария Тодорова, секретар на Районната избирателна комисия.

Православен календар за 22 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6127766

Православен календар за 22 мартСв. свщмчк Василий, презвитер Анкирски Василий бил пастор на гр. Анкира и ревностен последовател на православната вяра. Император Юлиан поискал от него да се отрече от Бог, но светецът бил непоколебим. Разгневеният император заповядал всеки ден да одират седем ремъка от кожата на мъченика. Изправен пред Юлиан,

Ремонтират бул. "Дондуков" в София от 1 юни

http://www.clubz.bg/51871-remontirat_bul_dondukov_v_sofiq_ot_1_yuni

Започват ремонти по най-компрометираните пътни участъци в столицата, на които не са извършвани обновления с десетилетия и имат проблеми с отводняването.

Това заяви днес пред Радио „Фокус“ Евгени Крусев - зам.-кмет с направление транспорт и транспортна комуникация в Столична община.

Булевардите „Шипченски проход“ и  „Дондуков“, както и улица "Граф Игнатиев" са първите участъци, на които предстои ремонт в началото на летните месеци.

„Ремонтът на бул. „Дондуков“ започва на 1 юни и ще продължи до 1 септември. Той е разделен на 4 етапа, така че да се осигури максимално достъпът на гражданите до булеварда", каза Крусев.

Работите започват в участъка от ул. „Кракра“ до бул. „Васил Левски“ с промяна на водопроводни и канализационни отклонения. После се преминава към останалите участъци - от бул. „Васил Левски“ до ул. „Раковска“ и от ул. „Раковска“ до Министерски съвет.

Към момента движението по "Дондуков" ще си остане двупосочно, като промяната ще бъде новата велоалея, която трябва да бъде изградена.

Крусев обясни, че инвестиционната програма на Столична община е амбициозна, като са предвидени ремонти и по малките улици във всички райони на София. Той добави, че модернизацията на релсовия транспорт е изключително наложителна. Вече са доставени първите 4 модернизирани трамваи, следващата доставка ще бъде през месец април. До края на година се очаква да пристигнат всички 28 нови трамваи, които ще заменят старите. 

Гърция е тема на предизборната борба в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127763

Гърция е тема на предизборната борба в ГерманияГермански издания днес коментират нашироко новите изявления на финансовия министър Волфганг Шойбле за Гърция и въпроса за участието на МВФ в гръцката помощна програма. Наред с това те се позовават и на приватизацията на гръцките летища, съобщава изданието Нюз.ин, цитирано от БТА. В. "Велт" цитира Шойбле,

Мира Кожухарова: Да се заразиш от морбили е много по-страшно, отколкото да се ваксинираш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127786


Мира Кожухарова: Да се заразиш от морбили е много по-страшно, отколкото да се ваксинирашСъществува теоретичен риск за всички, които не са ваксинирани да се заразят от морбили. Първата ваксина се получава на 13 месеца, а при получаването на 2 доза след 12 г. имунитетът става доживотен. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Би Ти Ви. Вирусът е много заразен, защото се разпространява по въздуха.

Найденов: Считаме агитацията на турския посланик за намеса във вътрешните работи на страната ни

http://www.cross.bg/raboti-vutreshnite-naiidenov-1538180.html

/КРОСС/ „Считаме участието на турски дипломат и агитацията му да се гласува за определена партия за намеса във вътрешните работи на страната. Извикахме посланика на Турция, тъй като изборите трябва да бъдат проведени така, че да бъдат съобразени с българското законодателство", обяви в сутрешния блок на „Нова телевизия" Ради Найденов, служебен министър на външните работи. Следващата стъпка от наша страна е била да се извика българския посланик в Анкара. „Има отлична координация с вицепремиера Янев, който отговаря за организацията на изборите, с министъра на вътрешните работи, със специалните служби, както и с целия екип на министър-председателя", категоричен беше Найденов. Относно участието на турския посланик у нас в клип на наша партия той заяви, че човек може да бъде сниман на много места и това да бъде изтълкувано по много различни начини. „Затварянето на граници не решава проблема. Важна е охраната. Нямаме интерес от създаване на напрежение между две държави. Ние сме съседи и трябва да залагаме на добрите отношения", каза той във връзка със вчерашната блокада на границата. Попитан намесва ли се Русия във вътрешните работи на страната и той отговори, че няма данни за такава намеса. „Един дипломат стъпва на факти, а аз нямам такива", поясни Найденов. Относно изборния процес той допълни: „Правим всичко възможно изборите в чужбина да протекат нормално

Откриваме нови консулства в 3 държави

http://offnews.bg/news/n_1/n_650624.html

Служебното правителство ще приеме на редовното си заседание днес решения да открие три нови консулства. Нови дипломатически представителства ще имаме в Катовице, Полша, в Тараклия, Молдова, и в Запорожие - Украйна. Консулството в Тараклия ще обслужва територията на районите Тараклия, Тахул, Кантемир, Бесарбяска и автономното териториално образувание Гагаузия и ще има щатен консул. Консулството в Украйна ще бъде ръководено от почетен консул и ще обхваща териториите на Зпорожка, Донецка и Луганска области. За почетен консул ще бъде назначен украинският гражданин Сергей Желев. Консулството в полския град Катовице също ще е почетно и ръководено от полския гражданин Янош Затон. То ще обслужва Шльонско воеводско.  На днешното си заседание министрите ще одобрят националната позиция за срещата на върха на Евросъюза в Рим на 25-ти март. Ще бъде променено междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на нови гранични пунктове между двете държави. Сред проектите за постановления е и такъв за откриване на три института към УНСС, София. 

Кабинетът решава да продължи ли Марсело Илиев да учи в Кеймбридж

http://offnews.bg/news/n_1/n_650627.html

На заседанието на Министерски съвет изпълнителната власт трябва да вземе решение дали да отпусне средства за продължаването на обучението на Марсело Илиев. 16-годишният младеж е родом от Монтана и живее в ромското гето в града. През 2015 година той бе приет в Кеймбридж след издържан изпит, а историята му за изминатия път от Северозапада до Великобритания трогна хиляди. Досега с решения на Министерския съвет от 2015 г. и 2016 г. бяха одобрени плащания в размер на 12 650 британски лири като частични вноски за общежитие на момчето. Сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство. Затова таксата за обучение на Марсело е поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие – от МОН.

Двама души са загинали при катастрофи за денонощие у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127756

Двама души са загинали при катастрофи за денонощие у нас Двама души са загинали при пътни инциденти през изминалото денонощие у нас, съобщава МВР на интернет страницата си. При 12 ПТП са пострадали 10 души, един е с опасност за живота. На територията на София са регистрирани 190 инцидента, от които тежките са два, двама души са

Северна Корея извърши неуспешен тест с балистична ракета

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-izvarshi-neuspeshen-test-s-balistichna-raketa-news261664.html

Северна Корея проведе опит с балистична ракета, която се е взривила секунди след излитането, съобщават световните информационни агенции. Сеул потвърди информацията за неуспешния опит на Северна Корея с уговорката, че не е ясно колко ракети са били изстреляни.   На 6 март Пхенян изстреля четири балистични ракети по посока на Японско море. Властите в Северна Корея обявиха, че това е тренировка за ядрени удари срещу американски бази на японска територия.

Риана дебютира в тв сериал, показа и как сама гледа епизода (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6127735

Риана дебютира в тв сериал, показа и как сама гледа епизода (Видео)Риана дебютира в телевизията като като Марион Крейн в епизод на Bates Motel, излъчен снощи. Звездата го отпразнува в типичния "Ри Ри" стил като публикува клип от парти с приятели, по време на което гледат въпросния епизод, пише "Тайм". В клипа личи, че Риана доста се срамува да се гледа на тв екрана.

В Москва се появи графит с лика на Лавров

http://www.cross.bg/lavrov-rozhden-ministur-1538178.html

/КРОСС/За 67-ия рожден ден на външния министър на Русия Сергей Лавров в Москва се появи графит с неговия лик, предаде RT Автор е художникът Даниил Суднев, известен като Sourt One. Портретът е разположен близо до станцията на руското метро Манделеевска. По думи на художника, той специално е избрал това място, защото там портретът на Лавров може да бъде видян от много хора. За създаването на картината са били необходими 4 часа. Днес външният министър на Русия Сергей Лавров празнува 67-ия си рожден ден.  

Четири пожара за 6 часа гасиха разградски огнеборци

//dariknews.bg/regioni/razgrad/chetiri-pozhara-za-6-chasa-gasiha-razgradski-ogneborci-2011871

Четири пожара са гасили за 6 часа вчера огнеборци  от Разградско – съобщават от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград. И четирите инцидента обаче са приключили без нанасяне на материални щети.
В 14,15 ч. на 21 март е получен първият сигнал – горели сухи

Микробус се запали в движение

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/mikrobus-se-zapali-v-dvizhenie-2011876

Микробус се самозапали по време на движение. Инцидентът е станал на пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово. Сигналът е получен в 7.52 като на място веднага е пристигнала пожарна кола, която е потушила огъня. Няма жертви и пострадали.

В момента движението по път I-5 Каз

Обраха парите и дебитните карти на баба

//dariknews.bg/regioni/vraca/obraha-parite-i-debitnite-karti-na-baba-2011874

Между 10,30 ч. и 11,30 ч. в понеделник е бил извършен обир в къща в Монтана. Крадецът влязъл през незаключена врата в частен дом, обитаван от 82-годишна жителка на областния град. Откраднати били 650 лв. и две дебитни карти, намиращи се в дамската й чанта. Местопроизшествието е посетено от дежурна

„Черно море” без контрола в паузата

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-bez-kontrola-v-pauzata-2011873

„Черно море” няма да играе контролна среща по време на паузата в шампионата. Това решение е взел треньорът на тима Георги Иванов-Гонзо. В клуба искат  и да възстановят напълно  играчите, които лекуваха травми през последните седмици. На този етап не се предвижда и учебна игра.
Полузащитникът

Шотландия гласува за провеждането на нов референдум за независимост

//dariknews.bg/novini/sviat/shotlandiia-glasuva-za-provezhdaneto-na-nov-referendum-za-nezavisimost-2011875

Парламентът на Шотландия ще гласува за провеждането на нов референдум за независимост от Великобритания, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Агенция "Фокус"

Претендентка за "Мисис Бургас 2017 г." подкрепя самарянска кауза

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pretendentka-za-misis-burgas-2017-g.-podkrepia-samarianska-kauza-2011880

 „Детството не бива да боли“ е каузата на Сдружение „Самаряни“, която намери посланик в лицето на претендентката за титлата „Мисис Бургас 2017 г.“ – Надя Недялкова. Уверена, амбициозна и успешна, младата дама заявява своята съпричастност с усилията на специалистите от "Самаряни" за правото на всяко

Бум на ало измамници в Пазарджишко

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bum-na-alo-izmamnici-v-pazardzhishko-2011879

30 опита за телефонни измами са регистрирани в Пазарджишко само през последните два дни, алармират от Областната дирекция на МВР.

Най-прилаганата схема в последните седмици е обаждане и представяне за полицай, който ще разследва телефонните измами. Преди това обаче престъпниците вече

Микробус изгоря в столичния квартал “Бъкстон“

http://www.mediapool.bg/mikrobus-izgorya-v-stolichniya-kvartal-bakston-news261663.html

МВР разследва инцидент с изгорял снощи микробус в столичния квартал "Бъкстон". Полицията подозира умишлен палеж.Микробусът е бил пълен с бидони с употребявано олио, от които се произвежда биогориво, съобщава БНР. Няма пострадали хора при инцидента, засегнати са два съседни автомобила.

Взрив и горящи коли стреснаха столичен квартал

http://www.cross.bg/vzriv-i-goryashti-koli-stresnaha-stolichen-kvartal-1538179.html

/КРОСС/ Взрив стресна жителите на столичния кв. „Бъкстон" около полунощ. По първоначална информация се е взривил микробус, но вследствие на експлозията са пламнали и други автомобили, съобщава БТВ. Няма пострадали при инцидента. Изяснява се дали става въпрос за техническа неизправност или умишлен палеж.

Има организация за изборен туризъм, обяви вицепремиерът Стефан Янев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/22/2939556_ima_organizaciia_za_izboren_turizum_obiavi/?ref=rss


Имаме информация за организация на автобуси, които да пътуват от Турция към България за предстоящите избори. Трудно е да кажем от къде точно идва тази организация, но определено има такава. Това заяви пред Би Ти Ви служебният вицепремиер Стефан Янев, който отговаря и за провеждането на вота.

По думите му всички отговорни институции в страната са предприели необходимите мерки да предотвратят евентуална намеса в изборния процес. Предупредени са определени политически...

Как го правят норвежците?

https://www.actualno.com/features/kak-go-pravjat-norvejcite-news_600906.html

Норвежците бяха обявени за най-щастливата нация в света. Как обаче го постигат при този студен климат и това оскъдно слънце? Попитахме двама норвежци каква е рецептата за тяхното щастие. И изобщо: през по-голямата част от годината в Норвегия е студено и тъмно. Въпреки това

Дончева: Радикална съдебна реформа - президентът да назначава главния прокурор

http://offnews.bg/news/n_1/n_650462.html

Г-жо Дончева, съгласна ли сте с твърдението на г-жа Корнелия Нинова, че наред със свободата, която ни е дала демокрацията ни е взела много неща? Корнелия Нинова не е класичка, така че няма какво да коментирам това, което е казала. Не съм чула да е казала нещо гениално, че да се заслушам. Общо взето всичко е популизъм и мисъл как да се вземат повече гласове на принципа на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“, само че когато ти се наложи сутрин, обед и вечер да говориш различни неща пред различни хора по един и същи въпрос, става малко конфузно. Не отиде ли твърде далече популисткото говорене в тази кампания? Популизмът взе върхове, които до този момент не бяха достигани. Говоренето по важни теми беше изместено от странни въпроси, като: ще има ли дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов; защо не е имало и т.н. Обсъждат се много странични теми, но и медиите допринасят за това. Никой не пречи на медиите, които не са собственост на КОЙ да задават сериозни въпроси, да изследват, да ровят, да противопоставят тези. Например идва Местан и казва: "Ще ви дам писмо на Доган до еди кой си". Спорът не може да бъде само има ли такова писмо, дали Доган се е подписал, дали на български, дали на турски. Има още много отношения, свързани с ангажимента на ДПС към официалните власти в Анкара. В момента имаме проблем с поведението на ДПС и на коалиция „Обединение ДОСТ“ в предизборната кампания, с това дали официалните власти в Анкара използват някои от българските политически партии за прокарване на своите интереси тук. Бих го разширила: за демонстрация на своите интереси тук, защото те отдавна прокарват интересите си и през мюфтийството, и през други емисари, и разбира се през посолството си. ДПС и ДОСТ водят титанична битка за турския етнос. Тя може би е върхът на противопоставянето на две партии. Напомня противопоставянето на сини и червени в началото на прехода, когато беше на живот и смърт да надделее една от двете формации. Обаче слушам интерпретацията на тези отношения от страна на Патриотите. За тях противопоставянето е България - Турция. Но това са български граждани с избирателни права, които българската държава трябва да им гарантира. Същевременно трябва да има някакъв ред, за да не се избият едни други. Ние трябва да успокоим тези отношения, да не допускаме представители на българския етнос да се намесят по нетактичен начин, да не бъде използвано това за последващо обвинение, че бъгарите са разпалили конфликта. Трябва да се пипа много деликатно и с кадифени ръкавици. От страна на Патриотите, това е напълно игнорирано. Защо? Защото нямат решение на въпроса или защото не им изнася да го видят в истинския му вид. Важен лост в разгарянето на тази война е сегашният посланик на Република Турция (Сюлейман Гьокче – бел. ред.) . Поведението на посланика беше неуместно много пъти, но не и този, защото в случая с клипа той не е направил нищо. Имахме пет, шест случая, в които можехме да поискаме неговото обявяване за персона нон грата, но когато нямаме повод да го поискаме, ще създадем само неприятности на самите себе си. Защо това не беше направено? Защото Бойко Борисов смяташе, че трябва да използва посланика като мост към Ердоган, да поиска за президентските избори част от гласовете на турците в Турция и ги получи. Той употреби месеци да обикаля Делиормана и също получи определено внимание, само че цената беше оставането на Гьокче тук. Ако той беше отстранен в по-ранна фаза, можеше да си спестим доста неприятности и можеше да не се стигне до ескалация на тези отношения. Всичко това не бива да се забравя към днешна дата, защото голямата международна политика изисква никога да не губиш ориентация за голямото. Дребните отношения, дребните сметки винаги са дребни камъчета, които обръщат колата. Бойко Борисов можеше да получи мост до Ердоган и през други хора, и по друг начин. Сега да искаме отстраняването на посланика, когато той не ни е дал повод, е просто глупаво. Какво може да се направи сега – седмица преди изборите? (Интервюто е взето на 20 март - бел. ред.) Цветан Цветанов казва да ограничим секциите. Но не можем да ограничаваме секции в последния момент. Нали затова организацията на изборите - както у нас, така и зад граница - трябва да позволява в нормално време, по нормален начин всеки да знае къде отива да гласува, как и защо. Да спираме автобусите, предлага представителят на БСП, който е кандидат в Кърджали и очевидно много му харесва да заема някаква героична поза и да си къса ризата на границата или пред паметника на Левски. Оказва се, че месеци наред наши изселници се регистрират тук. Те са "на гости". Тези човеци са твърде много и тяхното регистриране е станало пред очите на кметовете, на официалната власт, на МВР, на ДАНС. Какво значи това? Разбира се, че едно възможно обяснение е, че тези действия са били проспани. Дали е само това? Дали не е свързано с очакването на ДПС, че тези хора ще подкрепят ДПС? Дали не е свързано с очакванията на Бойко Борисов, че тези хора както са гласували на президентските избори, така ще подкрепят тях? В обобщение бих казала, че за отношенията ни с Турция, с оглед особености на турското държавно управление в момента, трябва да имаме консенсус помежду си. Той изключва сметки на дребно, тарикатлъци. Трябва да бъде една държавна позиция, която не изглежда претенциозна и нафукана, защото ние не сме равностойни. Въпросът не е дали можем да рецитираме как българската държава е независима. Ние сме независима държава, но независимостта на малките държави трябва да бъде отстоявана с много гъвкавост, предвидливост и с много далновидност. Трябва да имаме консенсус какво правим по отношение на ислямското вероизповедание, какво правим с възможностите, които Турция е добила да ни влияе през него, как го преодоляваме, къде ДАНС трябва да има ангажименти към емисарите, към хората от вероизповеданието, които нямат място там, какво трябва да бъде поведението ни по отношение на посолството, какви искания трябва да представим към турската държава там, да се подготвим за 16 април, защото и това ще ни дойде до главата. Какво пускаме тук, каква агитация, докъде? Смятам, че след 16 април, ако референдумът на Ердоган пропадне, ще имаме един период от време, в който да си отдъхнем. Но все пак трябва да бъдем готови и за най-доброто, и за най-лошото и това трябва да бъде позиция на всички политически сили, договорена много тихо, много елегантно под егидата на президента, не само в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, а и в един по-широк състав и да се придържаме към тази позиция и през нея да се прониже всичко: откриваме ли секции, колко, къде, как ги контролираме. Между другото, въпросът за броя на секциите в Турция не може да бъде преразглеждан, но трябва да видим за една седмица какъв контрол упражняваме върху изборите там. Наблюдатели е хубаво да пратят и ГЕРБ, и БСП, и Патриотите по линия на Външно министерство, за да се осигури нормалност на избирателния процес. Колко са тези "твърде много гости" и как те ще повлияят на изборите? Кой брои? На мен ми казаха нашите хора, които са там. Как ще повлияе? Те са хора с избирателни права. Не може да им забраните да гласуват, даже и автобусите да дойдат. На какво основание ги спираш? Някой може по същия начин да запречи вратата на секцията и да ти каже, че ти няма да гласуваш. Това какво решение е? От тази работа не може да произтече друго, освен международен скандал и усложняване на отношенията с арабските страни. Такива импровизации не може да стават. Популизмът и желанието да изглеждаме по-големи патриоти от най-големите започва да взема връх пред здравия разум. Турският етнос е от хора умерени, работливи, които не искат да бъдат вкарвани в скандали и не искат да бъдат използвани за маши. Те искат да бъдат оставени на спокойствие да си работят. В това българската държава трябва да устои. И то няма отношение към това какво прави Ердоган. Защото, макар и етнически турци, те не са непременно марионетки или привърженици на Ердоган. Може да има и такива, но са малка част. Трябва да подходим към тези хора не като към етнически турци, а като към български граждани и да го набиваме непрекъснато. Да дистанцираме "патриотичните" глави, които непременно ще отидат на всяко гърне мерудия да кажат какво мислят по въпроса и кой крив, кой прав, а това не бива. Какви са очакванията Ви за референдума в Турция на 16 април и за последствията от него? Смятам, че България има големи проблеми, защото ги посяхме във времето. Посяхме ги с подход към изборите с чувство на омраза, а не с мисъл как нещата да станат по-добре, а по-скоро с мисъл: "Аз ще им кажа на тях, аз ще им покажа". Това, което се случи е резултат на лоши помисли, на лоша воля и тя е целокупна, национална, а не на някаква ограничена група. Това, което се случва си има свои сценаристи, които искат да ловят риба в мътна вода. Хората се оплакват, че не могат да се ориентират за кого да гласуват, защото не са сигурни в информацията, която четат, нито в това кой какви намерения има. В такива случаи е по-добре човек да не се дели от разума си. Има две-три социологически агенции, които играят изключително вредна роля, мъчейки се да влизат в обувките на политически гурута и да предначертаят в какви комбинации трябва да върви управлението. Прочетох, че трябвало да влязат пет партии в парламента и да се направи коалиция между БСП, ГЕРБ, Патриотите и ДПС, защото сега трябвало да се помогне на Доган. Тези хора 27 години бъркат цялата тази каша и аз смятам, че здравият разум изисква те да бъдат отстранени от подобни възможности. Ще бъде само за добро. А каква конфигурация очаквате в парламента? Ще издържи ли той пълен мандат? Няма нужда да мислим сега колко ще издържи парламентът. Статуквото гледа да сложи бариера пред всеки, който би могъл да го застраши. Нашата коалиция е най-потърпевша в това отношение и мисля, че те има от какво да се страхуват, защото в нашата коалиция знаем кой кой е. Влезем ли в парламента, тъй наречените кукловоди губят контрола върху мнозинството. Ще направим каквото зависи от нас да бъдем в следващия парламент и смятам, че непредубедените знаят това. То се вижда не само по част от социологическите проучвания, то се вижда по тъй наречената приложна социология - организиране на кампанията, събиране на зали, отношение на хората. Смятам, че това ще даде резултат, какъвто те не искат. Между другото, смятам, че сегашната власт участва в ескалирането на ситуацията в Кърджали, не само защото е допуснала всички тези хора да се регистрират, да се установят, да говорят абсолютно провокативно на места в самия град, а и защото по този начин нагнетява страхове, че ако не е Бойко Борисов, държавата ще пропадне. Смятам, че това е общо взето последната му надежда да задържи властта. Като стана въпрос за статуквото, какви знаци дадоха прокурорите и клакьорите за съдебната реформа  при посещението на Лаура Кьовеши у нас? Едни бойкотираха, други тропаха по вратите... Знаете, че нашата коалиция е за радикална съдебна реформа, но не споделяме виждането, че трябва да се копират директни решения, както в случая с Румъния, защото съдебната система е част от държавен механизъм и е свързана с още много институции. Не може механично да извадиш едно тяло и да го замениш с друго, което си видял у някой друг. Това е като да замениш част от автомобилен двигател с аналогична част от друга кола. Просто колата няма да тръгне, но мога да кажа следното: ГЕРБ и БСП не искат съдебна реформа. Те не искат никаква промяна, защото са наивни да смятат, че най-важното е да можеш да поискаш резултат от някакво дело от съответния съдебен началник. Може би когато си влиятелен, такава молба ще бъде удовлетворена, но системата няма да започне да работи по-добре, а всъщност задачата на един управник, на един министър-председател, на един министър на правосъдието, на един вицепремиер е системата видимо да заработи по-добре. Не мисля, че ръководителите на ГЕРБ ще започнат да мислят по друг начин, защото промените биха ги застрашили. Опасявам се обаче, че част от новото ръководство на БСП също би било застрашено от такива промени. В БСП има много хора, а може би и в ГЕРБ, които не би трябвало да се противопоставят и на дело на радикалните промени в съдебната система, но за съжаление към момента това е така и ни предстои много упорита работа в продължение на година, за да можем да достигнем подкрепата за такива радикални промени към 2/3 мнозинство. Това значи, че или ГЕРБ, или БСП трябва да сменят позициите си, а защо не и двете? Това е нашата задача и смисълът на нашето попадане в следващия парламент. Ако не попаднем в следващия парламент, на практика там няма да има защитници на такива мерки. Нали не очаквате Марешки да се бори за съдебна реформа, нито Патриотите, нито хората на Пеевски в БСП, нито самият Пеевски, нито Борисов и Цветанов, за съжаление. Как трябва да изглежда реформата на българска почва? При всички случаи трябва да включва изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Главният прокурор трябва да бъде избиран от парламента или да бъде назначаван от президента. Лично аз предпочитам назначаване от президента, защото това е лично ангажиране. С такова лично ангажиране президентът може да повлече собствения си импийчмънт, ако не избере подходящия човек. По-добре, отколкото в парламента да се правят договорки, които да дадат възможност след това взаимно да се оправдават кой всъщност е избрал главния прокурор. Самата прокурорска система трябва да се подреди отново - да се премахне несменяемостта на прокурорите, което ще позволи отстраняването на замесените в корупционни схеми, в търговия с дела. Общо взето, системата си познава гнилите ябълки. Ако хората се притесняват, те се притесняват, защото имат битови проблеми. Но в момента, в който се види, че има друг полъх, нещата могат да станат по друг начин дори с ресурса на системата, но с пренареждане на ключовите фигури. Така може да се постигне сериозен ефект в повишаване капацитета на прокуратурата да преследва всякакви разбойници - от битови до такива с бели якички и министри. В момента прокуратурата е икономически играч. Ако искате да вземете бизнеса на някой, просто му образувате едно дело, което няма да види добър изход, но две, три години едни хора ще бъдат държани като обвиняеми лица, една година няма да могат да пътуват, ще имат един куп ограничения, ще ги дадат на комисията "Кушлев", тя ще блокира сметките им, ще ги проверява, макар и залудо, докато ги фалира. Дори само това е достатъчно основание за търсене на радикално решение. Съществен елемент, който трябва да се коригира, е прекалената йерархичност и централизация. Във всички социалистически страни прокуратурите са градени по съветски образец и затова говорим за сталински модел на прокуратурата, който се характеризира с прекалено голяма възможност горестоящи прокурори да нареждат на долустоящи изхода от определени проверки, производства. На всичко това също трябва да има корекция. Към главния прокурор трябва да има съвет по подобие на Висшия съдебен съвет, който да решава кадрови въпроси, за да не е това отговорност на един-единствен човек. Това също трябва да бъде конституционно уредено. По отношение на разследването имаме един тежък заварен проблем. Конституцията посочи следствието като част от съдебната система и когато разследването преди 15 години беше преместено в МВР, следствието остана, по силата на конституцията, в съдебната система. Така в момента следователите получават по 2000-3000 лева заплата за 2-3 дела годишно - нещо, което не издържа поради никакви разумни държавни причини. Трябва да има решение, като се префасонира като орган. Нашето предложение е това да бъде един орган, който разследва определени тежки престъпления - корупция по високите етажи, но разбира се с друг подбор на хората. Такава промяна по отношение на прокуратурата ще доведе до необходимост от нов закон за съдебната власт, защото ако съдебната система се състои само от съда, това също ще наложи пренареждане на отношенията там. Ония проблеми, по които имаме допирни точки и с Христо Иванов, и с Радан Кънев - за съдебната карта, за да може съдебната карта наистина да позволи приблизително еднакви заплати за приблизително една и съща натовареност и ангажименти. Специално бих отбелязала нещо, което може би Ви изглежда встрани от съдебната система, но е супер важно - качеството на законодателството. Законът за нормативните актове е заварен към 1990 година и продължава да действа, а е писан за време, в което експерти са правили законите и Народното събрание само е гласувало експертно приготвения продукт. Сега всеки народен представител има със законодателна инициатива, имаме ниска експертиза в министерствата - резултат от голямото текучество на хора, от ниското заплащане на юристите там. Трябва да сложим допълнителни механизми за подобряване на качеството. Това означава специални отговорности на Съвета по законодателството към министъра на правосъдието, през който да минават както законодателните идеи на народните представители, така и законопроектите на министерствата, като предварителен филтър. Мислим, че трябва да има нов закон за нормативните актове, който да вземе предвид, че законодателната инициатива вече е твърде широка и изискванията, които ще постави, ще трябва да ограничат законодателния ентусиазъм на дилетантите и съответно ще увеличат нуждата от експерти, които той да ползва. Все в този ред на мисли трябва да мислим за квалификацията и преквалификацията на юридическите кадри. Очевидно неограниченият брой юридически факултети със съмнителни достойнства раждат хора с дипломи, но без познания. Това също трябва да бъде преосмислено достатъчно сериозно и смело. Споменахте допирните си точки с Радан Кънев и Христо Иванов по най-ключовия за вас въпрос - съдебната реформа. Защо не сте коалиция с тях, а с АБВ? Не можем да влезем в коалиция с хора, които не искат да влязат в коалиция с нас. И Радан Кънев, и Христо Иванов бяха такива хора. Имах възможност нееднократно да кажа, че може би ми беше по-лесно да обясня на Георги Първанов и Румен Петков защо радикалната съдебна реформа трябва да бъде направена - защото я иска животът, и те да приемат това, независимо, че то малко се различава от досегашните им възгледи, отколкото на Христо Иванов необходимостта от съюзници, когато имаш добри намерения. Те очевидно ще трябва да получат този опит и да видят как се събира подкрепа. Ние търсим 2/3 мнозинство, което е супер много – това значи да съберем 700-800 000 привърженици през политическите партии. Така че коалицията е коалиция на възможното. Отчетохме, че в крайна сметка хората ни възприемат като политически субект от центъра, но като че ли по-вляво преди всичко заради моя произход от социалистическата партия и на някои други от знаковите лица на Д21. Добре, ако това е така - така. Ние ще продължим да настояваме, че е важно какво се случва, а не къде си се самоопределил. На много места коалицията сработи. Не бих казала безусловно, но смятам това за естествено - да събирате два колектива по народни танци в един, и там ще имате някакви проблеми, пък какво остана да съберете две фирми, пък какво остана да съберете две партии. Това са все пак амбициозни хора. Всеки смята, че неговата партия може повече от другата, но смятам, че това са преодолими неща, не са драма. Коалицият определено ни дава по-големи електорални възможности. Отчитаме, че за да приемете Движение 21 сериозно в истинския смисъл на думата, и то не като нещо, в което съм само аз, а като нещо, в което има стотици хора, трябва да ги гледате. Трябва да ги гледате всеки ден на екрана, да виждате какво мислят, какво предлагат, как се държат. Както аз им казах, ние може да сме много добри и много да се харесваме, но ако играем театър само в нашата кухня, това няма никакво значение. Ние трябва да отидем на голямата сцена и там да видят, че наистина сме добри и заслужаваме внимание. Избори 2017

Бъдещето на летищата може да е в кръглите писти

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/03/22/2938504_budeshteto_na_letishtata_moje_da_e_v_kruglite_pisti/?ref=rss


Ако пистата на летището е окръжност, тя ще поема повече самолети, ще намали шума, ще спести гориво и място. Революционната идея е на холандеца Хенк Хеселинк, разработил модела и показал как и защо да стане това, съобщи Би Би Си.

Проектът предвижда пистата да е с диаметър 3.5 км, леко наклонена към центъра на окръжността, а летището да е в средата. Това ще позволи едновременно да излитат или кацат три самолета. Друго предимство е, че се избягва страничният вятър, който...

Рекламните приходи на Facebook и Google - двойно над БВП на България

http://www.investor.bg/analizi/262/a/reklamnite-prihodi-na-facebook-i-google-dvoino-nad-bvp-na-bylgariia-236113/

Очаква се постъпленията да достигнат 106 млрд. долара и така ще са почти 50% от всички дигитални рекламни разходи

Получаваме доклади за трансгранични сделки

http://www.cross.bg/danuchni-tzenoobrazyvane-transgranichni-1538177.html

/КРОСС/Българската данъчна администрация ще получава доклади от колегите си в ЕС за редица големи трансгранични сделки. Това става по силата на нови правила, въведени с директива на ЕС. Те ще бъдат въведени в българското законодателство с промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Всъщност промените бяха предложени за обсъждане още през септември миналата година, но не се стигна до приемането им в парламента. Промените имат съществено значение за засилване на борбата с данъчните измами, укриването на данъци и агресивното данъчно планиране. С предложените от МФ промени в ДОПК се разширява обхвата на автоматичния обмен на информация, като се създават правила за подаване на данни за предварителните данъчни становища във връзка с трансгранични сделки (предварителни трансгранични данъчни становища) и предварителните трансгранични данъчни становища, използвани в областта на трансферното ценообразуване (предварителни споразумения за ценообразуване). Това ще доведе до по-голяма прозрачност за издаваните от страните в ЕС данъчни становища, което ще стимулира справедливата конкуренция в областта на данъчното облагане

Ще успее ли Adidas да догони Nike?

https://news.bg/business/shte-uspee-li-adidas-da-dogoni-nike.html

Американската компания забавя растежа си, докато германската наваксва

Вицепремиер: Има сигнали за организарани автобуси от Турция за вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_650626.html

Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията.  Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев по бТВ. Дори да има спонсорирана кампания, то тя лесно може да се скрие зад други организации, обясни той.  Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове, добави още Янев. Той потвърди, че има информация за изпращане на есемеси в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние. По повод отношенията между България и Турция министърът посочи, че се стремим да запазим и поддържаме добрите отношения, но използваме наличния дипломатически инструментариум, за да регулираме ходове, които бихме квалифицирали като опит за намеса във вътрешните ни работи. Такъв ход е извикването на турския ни посланик Надежда Нейнски. Така се дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията ни, уточни Янев. По думите му Нейнски не е отзована, а е тук на консултации. Този ход също е и сигнал към турския посланик у нас Гьокче, към когото са отправени послания, по повод участието му в изборния процес у нас.

Регистрираните безработни в Гърция са отбелязали рекорд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127745

Регистрираните безработни в Гърция са отбелязали рекордОрганизацията по заетостта (ОАЕД) бие тревога, че за първите два месеца на годината безработицата в Гърция е отбелязала рекорд, съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА. Изнесените от нея данни показват, че през януари са били регистрирани 1 089 989 безработни, а през февруари броят им е бил 1 095 866, тоест на ден през този месец без работа са

Пълна забрана за "Красавицата и звяра" в Кувейт

http://www.moreto.net/novini.php?n=346928

Филмът „Красавицата и звяра” бе забранен в Кувейт четири дни след като излезе по екраните в страната. Националната кинокомпания на Кувейт съобщи за забраната в „Туитър”. Миналия четвъртък бе първата прожекция на приказката в близкоизточната страна, но четири дни по-късно компанията го свали от екраните, за да прегледа още веднъж съдържанието му.

Лиляна Павлова: Нашата цел е държавата да плаща 100% инвитро процедурите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127732

Лиляна Павлова: Нашата цел е държавата да плаща 100% инвитро процедурите145 000 млади семейни двойки в България имат репродуктивни проблеми. В подкрепа на тези семейства има общински фондове, но нашата цел е държавата да обезпечи 100% финансовата помощ за инвитро процедурите. Това коментирахме с жители на варненския район „Одесос“. На срещата ни хората поставиха редица въпроси относно демографската криза.

ЕС готов да принуди страните-членки да приемат мигранти

http://www.cross.bg/migrantite-migranti-granichna-1538176.html

/КРОСС/ Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че съществуват начини да бъдат накарани страните членки да се включат в програмата за разселване на мигрантите по определени квоти.. Той направи изявлението си във Варшава по време на посещение в централата на разрастващата се европейска гранична агенция "Фронтекс". Без да споменава поименно Полша, която отказва да приема мигранти, Аврамопулос, цитиран от „РойтерС", обясни, че ЕС разполага с "инструментите, средствата и властта" да убеди всички членове да изпълнят ангажимента си да приемат определения им брой мигранти в срок до края на септември т.г. На въпрос на журналисти за санкции срещу държавите, които не изпълнят този ангажимент, еврокомисарят отговори, че засега Европейската комисия няма какво да каже, защото до септември има време. Планът на Брюксел за разпределяне на мигрантите из съюза цели да намали бремето върху Италия и Гърция, поели голяма част от миграционната вълна. Еврокомисарят отбеляза, че според него споразумението с Турция за мигрантите се изпълнява от турска страна. Той констатира, че ситуацията се подобрява и сега броят на мигрантите, които влизат в ЕС, е сведен до 40-50 дневно. Европейска служба за гранична и брегова охрана разполага с оперативен персонал до 1500 души, които могат да бъдат разполагани по външните граници на съюза за подсилване на тяхната охрана.    

Родители от Варна убедени, че ваксина и упойка са увредили 3-годишното им дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127742

Родители от Варна убедени, че ваксина и упойка са увредили 3-годишното им детеБаща от Варна разказа как ваксина е увредила детето му. Когато е едва на 18 месеца му поставят задължителната ваксина "Пентаксим", но месец след това състоянието на детето рязко се влошава и едно от крачетата му се изкривява. Майката води детето при невролог, който твърди, че детенцето няма неврологичен проблем, съобщава bTV.

Велико Търново празнува днес, вижте програмата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127743

Велико Търново празнува днес, вижте програматаВсяка година на 22 март, Велико Търново чества своя празник. Старата столица е първият български град, който в границите на третата българска държава определя свой празничен ден. Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г.

Валери Симеонов със смразяващи характеристики за Борисов, Нинова, Карадайъ и Марешки

http://www.barometar.net/88138/

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ, Валери Симеонов направи смразяващи характеристики на четирима политици – конкуренти в предстоящите парламентарни избори. Без да назовава имена, Симеонов охарактеризира с една дума Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Марешки, по реда изброен му от водещите на предаването „Тази сутрин“: лабилен, самонадеян /а/, психически […]

Министър Стефан Янев потвърди - агитират изселниците с есемеси за изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127731

Министър Стефан Янев потвърди - агитират изселниците с есемеси за изборитеТемата за автобусите е актуална преди всички избори от 27 г., но сега като че ли има по-засилена чувствителност, защото и България и Турция са в предизборна обстановка. И от двете страни има засилено политическо говорене, каза пред Би Ти Ви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. Според него от турска страна има организация за изборите,

Нинова: ГЕРБ са всеядни - за властта и с дявола ще се съюзят

http://offnews.bg/news/n_1/n_650623.html

Борисов днес се отрича от ДОСТ и ДПС, но той вече беше в задкулисни коалиции и с двете - с ДОСТ на президентските избори, а с ДПС по време на последния си мандат. С техните гласове се взеха най-важните решения в парламента, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред препълнената зала в Благоевград. Тя посочи, че Борисов се отрича от ДОСТ, но докато прави изказването, медиите гърмят, че Томислав Дончев се среща с близък до ДОСТ човек. Коалициите на ГЕРБ и ДПС бяха скрити и задкулисни. В последния парламент най-важните решения Борисов взе с гласовете на ДПС и управлява най-вече с тяхната подкрепа. Коалициите на БСП с ДПС винаги са били явни и публични и сме си понасяли последиците от това два пъти. Взехме си урок. Трети път няма да има“, заяви председателят на левицата.  Тома Томов: На финалния момент сме на сражение за бъдещото на България „Още нищо не е решено. На финалния момент сме на сражение за бъдещото на България“. Това заяви водачът на „БСП за България“ в Благоевград Тома Томов. „Хората живеят зле и не вярват на управляващата класа и синджир лъжи- на това, което поколения политиците говорят“, каза още той. Томов подчерта, че доходите са под нивото на бедност. „Отвратително е, че България се управлява от 10 семейства, на които не им пука за нищо“, допълни той. „Аз повярвах на Корнелия Нинова и съм поразен колко се е развила, каква енергия има и силата да се справи с най-тежките проблеми, които има нашата нация“, коментира Тома Томов.  ИЗБОРИ 2017

Шефът на УЕФА обиди руснаците, Лада Нива била смешна джипка

http://offnews.bg/news/n_1/n_650622.html

Шефът на УЕФА Александър Чеферин засегна честта на руското автомобилостроене. Той го стори, докато разказваше пред "Ню Йорк Таймс" как е пресякъл Сахара няколко пъти. Ето думите на словенецът: "Прекосявал съм Сахара 6 пъти - 5 с автомобил и веднъж с мотоциклет. С мен бяха роднина и дружина приятели. Пътешествахме с "Нива", смешна руска джипка. Това е пародия на автомобил", каза шефът на европейския футбол. "Сахара е фантастично място. Но е доста опасно да я пресичаш с мотоциклет", призна словенецът. Чеферин беше избран за президент на УЕФА миналата година. Той получи внушителните 42 гласа от 55 възможни. Подкрепи го и нашият Боби Михайлов. Юристът смени Мишел Платини, който беше отстранен през декември 2015 година заради обвинения в корупция. Французинът беше изхвърлен за 8 години от спорта, но после санкцията беше намалена на 6 години.

Корнелия Нинова: ГЕРБ са всеядни - за властта и с дявола ще се съюзят

http://www.cross.bg/dost-bulgariya-tomov-1538175.html

/КРОСС/"Борисов днес се отрича от ДОСТ и ДПС, но той вече беше в задкулисни коалиции и с двете - с ДОСТ на президентските избори, а с ДПС по време на последния си мандат. С техните гласове се взеха най-важните решения в парламента. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред препълнената зала в Благоевград. Тя посочи, че Борисов се отрича от ДОСТ, но докато прави изказването, медиите гърмят, че Томислав Дончев се среща с близък до ДОСТ човек. Коалициите на ГЕРБ и ДПС бяха скрити и задкулисни. В последния парламент най-важните решения Борисов взе с гласовете на ДПС и управлява най-вече с тяхната подкрепа. Коалициите на БСП с ДПС винаги са били явни и публични и сме си понасяли последиците от това два пъти. Взехме си урок. Трети път няма да има", заяви председателят на левицата. „Още нищо не е решено. На финалния момент сме на сражение за бъдещото на България". Това заяви водачът на „БСП за България" в Благоевград Тома Томов. „Хората живеят зле и не вярват на управляващата класа и синджир лъжи- на това, което поколения политиците говорят", каза още той. Томов подчерта, че доходите са под нивото на бедност. „Отвратително е, че България се управлява от 10 семейства, на които не им пука за нищо", допълни той. „Аз повярвах на Корнелия Нинова и съм поразен колко се е развила, каква енергия има и силата да се справи с най-тежките проблеми, които има нашата нация", коментира Тома Томов

Накъде води турците Ердоган?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/nakyde-vodi-turcite-erdogan-236115/

Турският президент трябва да разбере най-сетне, че политиката му ще има унищожителни последици за страната му, коментира за FAZ Бертолд Колер

Корнелия Нинова: ГЕРБ са всеядни - за властта и с дявола ще се съюзят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127724

Корнелия Нинова: ГЕРБ са всеядни - за властта и с дявола ще се съюзят Борисов вече беше в коалиция с ДПС и ДОСТ "Борисов днес се отрича от ДОСТ и ДПС, но той вече беше в задкулисни коалиции и с двете - с ДОСТ на президентските избори, а с ДПС по време на последния си мандат. С техните гласове се взеха най-важните решения в парламента. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред препълнената зала в

Eлектрическият "Ситроен Берлинго" има пробег 170 километра

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/22/2939362_elektricheskiiat_sitroen_berlingo_ima_probeg_170/?ref=rss


След 20 години продажби на версии с бензинови и дизелови мотори на "Ситроен Берлинго" от компанията от тази пролет пускат и електрическа модификация на популярната баничарка. Тя използва електрически мотор с мощност 67 конски сили и 200 Нм. максимален въртящ момент.

Батериите са литиево-йонни с капацитет 22.5 киловата и са разположени пред задния мост, без да ограничават багажният обевм, който варира между 675 и 3000 литра. Те осигуряват пробег от до 170...

Варненска съдийка изнася лекция пред ученици

http://www.moreto.net/novini.php?n=346864

Лекция на тема „Що е административно правосъдие? Компетентност на административните съдилища в Република България. Видовете административни актове и контрол за законосъобразност.“, изнесе съдия Даниела Недева на ученици от Търговската гимназия във Вана.

Животновъдите ще протестират пред земеделското министерство

http://www.cross.bg/poveche-po-malko-sredstva-1538173.html

/КРОСС/Животновъди се събират на национален протест пред министерството на земеделието днес, заради неизплатени субсидии. Тютюнопроизводители от Хасковска област пък ще блокират пътя за Гърция, недоволството им е за спрени плащания. Тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко. Преди две седмици министърът на земеделието ни извика на разговор. Тогава му обяснихме, че парите не се разпределят правилно. Проблемът е, че хората, които произвеждат по-малко, получават повече пари, а тези ,които произвеждат повече - получават по-малко средства", обясни организаторът на протеста Живко Желев по Нова тв. Част от тютюнопроизводителите не са си получили парите, а продукцията е изкупена, обясни той. От сдружението "Обединени български животновъди" настояват незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени. Според тях пари за сектора има и те трябва да бъдат пренасочени по предназначение.  

Спете на отворен прозорец, съветва ендокринолог

//dariknews.bg/novini/liubopitno/spete-na-otvoren-prozorec-syvetva-endokrinolog-2011862

Отварянето на прозореца нощем, за да е по-хладна спалнята, е много лесен начин за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, твърди професор по ендокринология от Оксфордския университет пред в. "Дейли телеграф".

Има все повече доказателства, че охлажда

Ангажимент на ГЕРБ е осигуряване на чиста питейна вода и в най-малките населени места

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/angazhiment-na-gerb-e-osiguriavane-na-chista-pitejna-voda-i-v-naj-malkite-naseleni-mesta-2011861

Управленската програма на ГЕРБ предвижда създаването на национална програма за осигуряване на чиста питейна вода и изграждане на пречиствателни съоръжения в малките градове и селата. Това заявиха кандидати за народни представители от дясната политическа сила с номер 11 в бюлетинатна по време на сре

Трима са задържани заради търговия със защитени марки

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/trima-sa-zadyrzhani-zaradi-tyrgoviia-sys-zashtiteni-marki-2011863

Служители на сектори „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Стара Загора са провели специализирана полицейска операция, при която са задържани  трима души.
 
Спрян е за проверка товарен автомобил "Мерцедес", управляв

Още един турски гражданин е експулсиран от България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-edin-turski-grazhdanin-e-ekspulsiran-ot-bylgariia-2011867

Още един турски гражданин е експулсиран от България, става ясно от съобщение на ДАНС. Мъжът създавал антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашавал единството на българската нация. За това и вече му е отнето правото на пребива

На три места се провежда турнирът по лека атлетика от „Ученически игри 2017“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/na-tri-mesta-se-provezhda-turniryt-po-leka-atletika-ot-uchenicheski-igri-2017-2011865

На три места ще се проведе общинският кръг от турнира по лека атлетика от „Ученически игри 2017“ – съобщи директорът на УСШ“Руси Бухтев“-Разград Цветан Танев.
Състезанието започва утре, 23 март, с дисциплината висок скок. Началото е от 14,00 ч. във физкултурния салон на ОУ“Отец Паисий“-Разгр

Проверките по морето започват още от май

//dariknews.bg/regioni/burgas/proverkite-po-moreto-zapochvat-oshte-ot-maj-2011869

Проверките от инспекторите на Комисията за защита на потребителите по морето ще започнат активно още от месец май. Това стана ясно на работна среща между министъра на туризма Стела Балтова и председателя на комисията Димитър Маргаритов.
 
От вътрешността на страната се предвижда да бъ

Отвориха реставрирания параклис на Божи гроб (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/otvoriha-restavriraniia-paraklis-na-bozhi-grob-snimki-2011868

След предсрочното завършване на първите за 200 години реставрационни работи, на специална церемония с участието на високопоставени духовни лица беше отворен параклисът, под който, според преданието, е гробът на Исус Христос.

Затвориха за 20 минути въздушното пространство над Брюксел (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zatvoriha-za-20-minuti-vyzdushnoto-prostranstvo-nad-briuksel-videosnimki-2011840

Въздушното пространство над Брюксел тази сутрин бе затворено за 20 минути, за да бъде запазена минута на пълна тишина в часа, белязал преди година първия взрив в залата за заминаващи пътници на летището. Това бе част от възпоменателната церемония,

Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ianev-imame-signali-za-organizirani-avtobusi-ot-turciia-2011850

Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията. Това посочи вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев пред bTV. Той коментира, че дори да има спонсорирана кампания, то

Въоръжен обир в София, арестуваха крадците (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyoryzhen-obir-v-sofiia-arestuvaha-kradcite-video-2011839

Въоръжен обир в Студентски град в София тази нощ. Двама мъже с маски и оръжие са нахлули в копирен център в столичния квартал малко след 1:00 часа, съобщава

Още един турчин е експулсиран от България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-edin-turchin-e-ekspulsiran-ot-bylgariia-2011867

Още един турски гражданин е експулсиран от България, става ясно от съобщение на ДАНС. Мъжът създавал антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашавал единството на българската нация. За това и вече му е отнето правото на пребива

Пожар в джамията "Баязид" в северногръцкия град Дидимотихо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127715

Пожар в джамията "Баязид" в северногръцкия град ДидимотихоОгнеборци се опитват от полунощ насам да потушат пожар, избухнал в джамията "Баязид" в центъра на северногръцкия град Дидимотихо, съобщава местното издание Нюз.ин, цитирано от БТА. Според първи информации на гръцката агенция АНА-МПА пожарът вероятно е бил предизвикан от искра от оксижен по време на ремонтни работи в джамията,

Блъсканица в начално училище в Китай погуби деца

https://www.actualno.com/asia/blyskanica-v-nachalno-uchilishte-v-kitaj-pogubi-deca-news_600896.html

Двама ученици от начално училище в селището Пуян в централната китайска провинция Хънан загинаха при блъсканица в сградата, още 20 деца са пострадали, две са в тежко състояние, съобщи БГНЕС. Според информация на електронната версия на "Синцзибао", цитирана от ТАСС, местните

Бойко Борисов в Благоевград: ГЕРБ е единствената партия, която може да се справи с корупцията

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/03/22/2939522_boiko_borisov_v_blagoevgrad_gerb_e_edinstvenata/?ref=rss


ГЕРБ е единствената партия, която може да се справи с корупцията. Не можете да очаквате от партии, които години наред имат 1-2% подкрепа, да Ви осигурят стабилна и справедлива правосъдна система. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Благоевград. Той изтъкна, че по време на ръководеното от него правителство страната ни е била сред отличниците в Европа по спад на ръста в контрабандата на цигари. Бившият премиер припомни, че лично заместник-председателят на Европейската...

Сев. Корея с неуспешен опит да изстреля балистична ракета

http://www.cross.bg/koreya-opit-strana-1538174.html

/КРОСС/ Северна Корея проведе пореден опит с балистична ракета, който този път завърши неуспешно. Новината съобщи официално говорителят на тихоокенскато командване на САЩ Дейвид Бенъм. Ракетата била изстреляна от площадка в близост до град Калма в най-източната част на страната, но секунди по-късно се е взривила. От министерството на отбраната на Южна Корея също потвърдиха информацията за неуспешен опит на Северна Корея, но поясниха, че не е сигурно колко точно ракети са били изстреляни и от какъв вид. Сев. Корея продължава ракетните си изпитания, въпреки нееднократните предупреждения от страна на ООН. На 6 март севернокорейската страна изстреля 4 балистични ракети по посока на Японско море. Властите в Пхенян заявиха, че армията на страната е тренирала ядрени удари срещу американски бази на японска територия.    

Как Uber иска да реши кризата си

http://www.investor.bg/web/456/a/kak-uber-iska-da-reshi-krizata-si-236114/

Компанията назначава мениджър по многообразието и пуска гореща линия за анонимни оплаквания

В САЩ започва най-голямата среща на оглавяваната от Вашингтон коалиция срещу ИДИЛ

http://www.cross.bg/vashington-durzhava-islyamska-1538172.html

/КРОСС/Повече от две години след началото на борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава", днес в Съединените щати ще бъде проведена най-голямата среща на оглавяваната от Вашингтон коалиция срещу групировката, съобщи телевизия Ей Би Си. Държавният секретар Рекс Тилърсън ще приветства във Вашингтон министрите на външните работи от всички 68 държави, които са част от коалицията срещу „Ислямска държава". Фокусът на срещата ще бъде преглед на постигнатия напредък срещу екстремистите и „ускоряване" на усилията за победа и унищожаване на терористите в Ирак и Сирия.  

Хиляди излязоха на протест срещу насилието на мафията в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127720

Хиляди излязоха на протест срещу насилието на мафията в ИталияХиляди италианци се включиха в протест срещу насилието на мафията във вторник, свикан от насочената срещу мафията организация „Либера“, съобщава италианската редакция на вестник The Local, цитира "Фокус". Около 10 хил. души се очакваха в основния протест в град Локри в Калабрия, а подобни демонстрации се проведоха и в други части на страната.

Крум Зарков: Готови сме да тръгнем на битка с паралелната държава, надяваме се хората да ни последват

http://www.cross.bg/zarkov-obyasni-krym-1538171.html

/КРОСС/Нарекохме корупцията в страната ни - паралелна държава. Готови сме да тръгнем на битка с корупцията и се надяваме хората да ни последват. Това заяви водачът на листата на „БСП за България" в Русе Крум Зарков по БНТ. Той обясни, че „БСП за България" има разработена програма както за Северозападна България, така и за Странджа-Сакар, Родопите, планинските и полупланински региони. „Тези региони обаче са практически обезлюдени. Но проблеми има не само там", обясни Зарков. По думите му е нужно регионалната ни политика да се води по различен начин. „Време е МРРБ да не бъде само министерство на строежа, а министерство на регионалното благоустройство, каквото би трябвало да бъде", каза Зарков и допълни, че хората в страната вече имат избор. „Тези, които не работят за 300 лв., бягат в София или в чужбина", обясни водачът на листата на левицата и допълни, че в програмата й има предвидени мерки за справяне с проблемите. Крум Зарков обясни, че предложението на левицата за въвеждане на данъчно облагане в размер на 20% за всички с доходи над 120 000 лв. за година е, за да се въведе справедливо облагане на доходите на хората в страната. „Защото в обществото ни има огромни неравенства. Защото 41% от хора живеят в риск от бедност. От тази мярка ние очакваме приход от около 50 млн. лв., които могат да бъдат дадени, например за семействата с деца", обясни Крум Зарков

Северна Корея "взриви" американски самолетоносач

https://vesti.bg/sviat/azia/severna-koreia-vzrivi-amerikanski-samoletonosach-6066959

Северна Корея е изпитала нов ракетен двигател в присъствието на Ким Чен-ун, той говори за "ново раждане" на севернокорейската ракетна индустрия

Цвети Пиронкова отпадна от турнира в Маями

http://www.cross.bg/mayami-pironkova-tzveti-1538170.html

/КРОСС/Цветана Пиронкова отпадна в първи кръг на силния турнир в Маями, който е от категорията WTA Premier. Най-добрата българска тенисистка отстъпи с 6:3, 1:6, 1:6 пред Виктория Голубич (Швейцария). Битката не беше лесна, продължи близо 2 часа. Пиронкова изпусна отлична възможност. Тя имаше преднина от сет и пробив във втория - 6:1, 1:0. Тогава сякаш спря и до края на двубоя взе едва един гейм. За Цвети това е четвърта поредна загуба в Тура, където няма победа в основна схема от 1-и януари. Срещу Голубич определено не й върви. Пловдивчанката има два загуби от два мача. Григор Димитров прескача първия кръг в Маями. Той ще започне в петък или събота участието си на турнира. Гришо е в потока на Рафа Надал, с когото могат да се срещнат още на четвъртфинал.  

Микробус е горял в столичния квартал "Бъкстон"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127713

Микробус е горял в столичния квартал "Бъкстон"Микробус е горял в квартал “Бъкстон“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитира "Фокус". Сигналът е подаден в 23:55 часа снощи. Няма пострадали, нанесени са материални щети само на превозното средство. Причината за възникването на пламъците се

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване