"Гугъл" безплатно ще помага срещу хакване на избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939335_gugul_bezplatno_shte_pomaga_sreshtu_hakvane_na_izbori/?ref=rss


"Гугъл" (Google) и свързаната с нея компания "Джигсоу" (Jigsaw) обединяват сили, за да защитят организаторите на избори и неправителствени организации от кибератаки. Помощта ще е безплатна и е част от усилията на технологичната индустрия да отговори на критиките, че не прави достатъчно, за да пресече опитите да бъдат манипулирани и подменяни резултатите от избори.

"Алфабет" - корпорацията, обединяваща "Гугъл", "Джигсоу" и...

Кабинетът гледа промени в Националния план за действие по заетостта

http://www.cross.bg/preventziya-deiistvie-perioda-1538168.html

/КРОСС/Днес на редовно заседание правителството ще разгледа промени в Националния план за действие по заетостта през 2017 г.,съобщи пресцентърът на кабинета. Министрите ще обсъдят и план за действие за 2017 г. за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. На заседанието ще се разгледа и Проект на постановление за откриване на три института в структурата на Университета за национално и световно стопанство. По предложение на министъра на здравеопазването кабинетът ще приеме Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2017- 2020 г. и Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции за периода 2017- 2020 г. На заседанието ще се обсъди проект на решение за определяне на Българската национална телевизия за домакин - разпространител на картина и звук от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Македония протестира, 250 хиляди души излязоха по улиците

http://www.cross.bg/grada-makedoniya-durzhavata-1538169.html

/КРОСС/ Протестен марш за запазването на единството и териториалната цялост на държавата се състоя в няколко града в Македония. Протестите идват на фона на посещението в страната на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който провежда срещи с парламентарно представените партии. Според македонския „Курир" шествия е имало в общо 43 града, а броят на протестиращите е надхвърлил 250 хиляди души. Само в столицата Скопие те бяха над 100 хиляди, като демонстрантите носиха със себе си македонски знамена и плакати с надписи „Македония ще победи". В Охрид се състоя протест част от инициативата „За единна Македония". Участниците в него се обявиха срещу заплахите за целостта на държавата и в защита на конституцията. Протестите започнаха в 17:00 ч. местно време от площада срещу Охридската гимназия. След това участниците поеха по улиците на централната част на града до площад „Св. Климент Охридски". Голям протест имаше и в град Кочани. С плакати „Стоп на двуезичността" и „Не искаме разделения" шествието премина през центъра на града и стигна до градския парк. Участниците в протеста бяха единодушни в исканията си да не се позволява разделението на държавата и да не се въвежда албанският език като втори официален в Македония.

Горан Брегович празнува рождения си ден днес в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6126948

Горан Брегович празнува рождения си ден
днес в БългарияТой пристига заедно с Ален Исламович от “Биело Дугме” за среща с медии преди концерта на бандата. Групата ще свири на 7 април в зала “Арена Армеец” по покана на “София Мюзик Ентърпрайсис”. За рождения ден на Горан Брегович организаторите на концерта са му приготвили изненада и той вероятно ще отбележи празника в столичен клуб тази вечер.

Преглед на печата - 22 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346924

Уволненията във властта продължават да бъдат сред актуалните теми на всекидневниците. "Освободен е постоянният секретар по отбраната Добромир Тотев е освободен от длъжност поради изтичане на мандата му, съобщи БНТ. Тотев разполага с правомощия по отношение на оперативните дейности във ведомството, бюджета, кариерното развитие.

Велико Търново чества своя празник, посветен на победата на цар Иван Асен Втори при Клокотница

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-klokotnitza-1538167.html

/КРОСС/За 138-а година Велико Търново чества днес своя празник. Денят е посветен на победата на цар Иван Асен Втори при Клокотница. Празникът на Велико Търново е честван за пръв път през 1879 г. След тържествената литургия в църквата „Свети 40 мъченици" празнично шествие с портретите на благодетелите на града ще стигне до общината, където кметът Даниел Панов ще поздрави гражданите и гостите на града. На тържествена сесия Общинският съвет ще избере новият почетен гражданин на Велико Търново. Следобед в тържествата ще се включи и премиерът Огнян Герджиков. Вечерта от 20 часа ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".  

Нова телевизия с глоба заради пропуск при интервю с Марешки

https://www.actualno.com/politics/nova-televizija-s-globa-zaradi-propusk-pri-intervu-s-mareshki-news_600888.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба на Нова телевизия заради интервю с Веселин Марешки. Причината - по време на интервюто в сутрешния блок на Нова са били огласени резултати от социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл“ по повод на изборите, като

Белгия почита паметта на 32-мата убити при бомбените атентати в Брюксел преди една година

http://www.cross.bg/belgiya-letishteto-zhertvite-1538166.html

/КРОСС/Белгия почита паметта на 32-мата убити при бомбените атентати в Брюксел преди една година на тази дата. Тогава терористи взривиха терминала на летището и мотриса на метрото в квартала на европейските институции. Ранените бяха над 300. На много места в белгийската столица предстоят паметни церемонии. Първата минута мълчание е на летището Завентем в 7,58ч местно време, когато преди 1 година двама самоубийци взривяват бомби в куфари. В 9,11ч - втора минута мълчание в памет на загиналите на метростанция Малбек, на метри от Европейските институции, където трети камикадзе задейства взривно устройство. Умират общо 32 невинни граждани, 17 са белгийци, а останалите са от 14 различни националности. Над 300 са ранени, 60 от които тежко, като някои от осакатените до днес се борят с травмите си и се подлагат на медицински операции. Специална комисия до момента е отпуснала 1 милион и 200 хиляди евро спешна държавна помощ за пострадалите. Някои от тях обвиняват правителството, че това не е достатъчно като Валтер Бенжамен - той публично отказа да присъства на паметната церемония: Явно приготовленията са стрували 100 хиляди евро на държвата - бих предпочет те да бяха дадени на жертвите. Не разбирам белгийското правителство, как може да не се погрижи за собствените си хора?, пита най-тежко пострадалата Карън Нордшийлдс пред изданието Стандаарт

Новият "Дневник" - същите ценности

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/22/2939352_noviiat_dnevnik_-_sushtite_cennosti/?ref=rss


Точно преди година репортерът на "Дневник", който беше на събитие в Брюксел, се обади, за да разкаже за реакцията на главния прокурор на негови въпроси. От отговорите на Сотир Цацаров ставаше ясно, че той чете не само "Дневник", но много внимателно следи и форума и знае кои коментари как са маркирани в зависимост от оценката за тях.

"Анонимният при вас е в жълто. Вече отдавна не чета, омръзна ми. А този, който не е в тона на статията, е в едно...

Тютюнопроизодителите блокират в 10 ч. пътя към Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127708

Тютюнопроизодителите блокират в 10 ч. пътя към ГърцияТютюнопроизводители блокират в 10 ч пътя към Гърция на ГКПП "Капитан Петко войвода", съобщи Нова тв. Те протестират за това, че парите за тютюнопроизводителите са пренасочвали към други производства. Освен това хората, които произвеждали повече, получавали по-малко подпомагане. Закъснявало и изплащането.

Проверят мерките срещу морбили в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-morbili-stolipinovo-1538165.html

/КРОСС/Заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов и изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор Радосвета Филипова ще посетят Пловдив, за да се запознаят с общата организация и изпълнение на инструкциите за ограничаване на заразата с морбили. Специалистите в Пловдив наблюдават 7 случая на заболели от тежката инфекциозна болест. Освен първият случай на 2-годишното дете от кв. Столипиново, с лабораторно доказана диагноза са и две жени от областта. От вчера в инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги" са настанени и децата им. Със съмнение за морбили там са приети още две деца от Столипиново. С приоритет се извършва имунизация на лица до 18-годишна възраст в огнищата на болестта - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се установява колко са неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари , прави се и селективна имунизация. Контролът е възложен на регионалните здравни инспекции.  

БСП иска промяна на финансирането на болниците чрез клинични пътеки

http://offnews.bg/news/n_1/n_650621.html

Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди, видях голямата драма на българина докато ме лекуваха, затова смятам, че трябва да направим промени. Сериозни промени. Лекарите трябва да работят спокойно, без напрежение, а пациентите да получават необходими грижи“, заяви водачът на листата на „БСП за България“ проф. Стефан Данаилов на среща с представители на медицинските среди – лекари, университетски преподаватели от Варна. В срещата участваха кандидат-депутатите от варненската листа на социалистите проф. Анелия Клисарова, д-р Надя Дюлгерова и д-р Десислав Тасков, както и проф. д-р Георги Махайлов, директор на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология. Пред варненски лекари и медицински директори бяха представени приоритетите на БСП в сферата на здравеопазването. Лекари и кандидати за народни представители от БСП се обединиха около необходимостта при изготвяне на законодателни и управленски решения, свързани със здравеопазването, да се чува първо мнението на сектора. „Това е първата от серия срещи с лекари, които ще провежда БСП в новия мандат“, увери проф. Анелия Клисарова. Според нея са нужни сериозни промени в системата на финансиране на здравеопазването и в Наредбата за специализациите. „Моделът на финансиране на сектора чрез клиничните пътеки е изкривен и той трябва да се преосмисли“, смята директорът на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология проф. д-р Георги Михайлов, който е кандидат-депутат от гражданската квота на БСП в 23 МИР в София. Според него общото ниво на заплащане на медицинските кадри е унизително ниско. Затова БСП предвижда стартовите заплати на младите лекари да бъдат минимум 3 минимални работни заплати, а останалите медицински специалисти - бакалаври, да получават поне 2 минимални заплати, добави още проф. Михайлов. Кандидатът за депутат от варненската листа на „БСП за България“ д-р Надя Дюлгерова смята за нужно приемането на законови механизми за защита на правата на лекарите. Според нея трябва да се акцентира и върху профилактика, което ще доведе до намаляване на хроничните заболявания. Кандидатът за народен представител д-р Десислав Тасков предложи да се върне общественият характер на НЗОК и да се увеличи контролът върху разходване на бюджета на здравната каса.  В срещата участваха представители на всички болнични заведения във Варна, както и председателите на Сдружението на семейните лекари и на Регионалната колегия на БЛС във Варна д-р Светлин Митев и проф. Д-р Радослав Радев. Медиците настояха за разрушаване на монопола на Здравната каса и реално остойностяване на лекарския труд. На срещата стана ясно, че БСП не приема смяната на ръководството на МБАЛ „Св.Ана“ във Варна. „БСП няма нищо общо с тези рокади и решенията на здравния министър Илко Семерджиев“, заяви водачът на варненската листа на БСП проф. Стефан Данаилов „Чух, че новото ръководство на болницата идва от частна клиника, свързана с Веселин Марешки. Това е излишно напрежение, което се създава“, коментира още проф. Данаилов.  ИЗБОРИ 2017

Ивайло Московски: Не вярвайте на Корнелия Нинова, БСП се опитва да счупи държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127701

Ивайло Московски: Не вярвайте на Корнелия Нинова, БСП се опитва да счупи държаватаИвайло Московски и кандидатите за народни представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Пламен Тачев, Мирослав Минчев и Спас Каменов се срещнаха с жителите на Червен бряг. „Винаги се изумявам от липсата на граница, която отново успяха да надскочат и сега БСП. Не вярвам на Корнелия Нинова, нито на това, че ще дава безлихвени заеми.

Тенденциите в грима за Пролет 2017

https://www.actualno.com/curious/tendenciite-v-grima-za-prolet-2017-news_600790.html

Едва дошла и пролетта вече е силен стимул за нас, дамите, да помислим за външния си вид. Мисълта за наближаващите по-топли дни носи настроение, а с него идва и желанието да обновим модните си познания с актуалните за 2017 година тенденции. Макар добре сложеният и с мярка грим да

Запалени коли в столичния кв. "Бъкстон"

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/zapaleni-koli-v-stolichniia-kv.-bykston-6066957

Изяснява се дали става въпрос за техническа неизправност или умишлен палеж.

Граничните полицаи, обвинени в Турция, са оправдани от български и европейски съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127702

Граничните полицаи, обвинени в Турция, са оправдани от български и европейски съдБългарската държава вече е защитила граничните полицаи, обвинени от турската прокуратура. Те имат оправдателна присъда от български съд, заяви външният министър Ради Найденов по Нова тв. Той припомня, че по делото има и оправдателна присъда на Европейски съд. Турция повдигна обвинения на четиримата наши граничари,

Взрив и запалени коли в столичния кв. "Бъкстон"

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/vzriv-i-zapaleni-koli-v-stolichniia-kv.-bykston-6066957

Изяснява се дали става въпрос за техническа неизправност или умишлен палеж.

БСП за България: Моделът за финансиране на болниците чрез клинични пътеки е изкривен

http://www.cross.bg/prof-lekari-varna-1538164.html

/КРОСС/„Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди, видях голямата драма на българина докато ме лекуваха, затова смятам, че трябва да направим промени. Сериозни промени. Лекарите трябва да работят спокойно, без напрежение, а пациентите да получават необходими грижи", заяви водачът на листата на „БСП за България" проф. Стефан Данаилов по време на среща с представители на медицинските среди - лекари, университетски преподаватели от Варна. В срещата участваха кандидат-депутатите от варненската листа на социалистите проф. Анелия Клисарова, д-р Надя Дюлгерова и д-р Десислав Тасков, както и проф. д-р Георги Махайлов, директор на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология. Пред варненски лекари и медицински директори бяха представени приоритетите на БСП в сферата на здравеопазването. „Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди", увери Стефан Данаилов. Лекари и кандидати за народни представители от БСП се обединиха около необходимостта при изготвяне на законодателни и управленски решения, свързани със здравеопазването, да се чува първо мнението на сектора. „Това е първата от серия срещи с лекари, които ще провежда БСП в новия мандат", увери проф. Анелия Клисарова. Според нея са нужни сериозни промени в системата на финансиране на здравеопазването и в Наредбата за специализациите

Задържаха 24-годишен мъж, запалил овощна градина в с.Коркина

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zadyrzhaha-24-godishen-myzh-zapalil-ovoshtna-gradina-v-s.korkina-2011848

Полицаи от РУ Бобов дол са установили причинителя на пожар в с. Коркина на 18 март. Тогава изгоряха 2 дка овощна градина. Пожарът е причинен умишлено от 24-годишния М.М. от селото. По случая е започнато досъдебно производство, информират от ОД на МВР Кюстендил .
 

Отстранена от обществена поръчка фирма обжалва решение на кмета на община Дупница, с което е определена фирмата-изпълнител

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otstranena-ot-obshtestvena-porychka-firma-obzhalva-reshenie-na-kmeta-na-obshtina-dupnica-s-koeto-e-opredelena-firmata-izpylnitel-2011852



Отстранената от процедурата в обществена поръчка за експертна помощ за подготовка на инвестиционното проектно предложение за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци обжалва решението на кмета на община Дупница. Ж

Пламен Нунев – за семейството, здравето и силата на духа

//dariknews.bg/regioni/ruse/plamen-nunev-za-semejstvoto-zdraveto-i-silata-na-duha-2011851

Четирима внуци, двама синове и любяща съпруга са хората, които ежедневно зареждат позитивно и дават сили на Пламен Нунев да продължава да работи активно и да печели доверието на хората. Макар и в предизборна кампания, водачът на листата на ГЕРБ в Русе успява да намери време и за най-близките си хор

Къде и кога няма да има вода в София на 23 март?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-i-koga-niama-da-ima-voda-v-sofiia-na-23-mart-2011853

На 23 март 2017 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на пожарен хидрант и спирателни кранове на ул. „Камелия“ кв. „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00  до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
 
ул. „Иван Радоев“, ул. „Маестро Кънев“, ул

Вътрешният министър връчва ключовете на 11 автомобила за "Пътна полиция"-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/vytreshniiat-ministyr-vrychva-kliuchovete-na-11-avtomobila-za-pytna-policiia-pleven-2011854

На 22 март, от 14:00 часа министърът на вътрешните работи на България Пламен Узунов ще връчи лично ключовете на 11 нови автомобила.
Новите возила са предназначени за служителите от "Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен.

Събитието ще се състои пред сградата на ОД на МВР-Плевен на

Избраха фирма, която да разработи софтуер за синята зона

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/izbraha-firma-koiato-da-razraboti-softuer-za-siniata-zona-2011673

Фирмата „Телелинк" ЕАД е спечелила обществената поръчка за разработване на системата за управление на платеното паркиране във Варна. Макар че процедурата е удължена заради забавяне на документация на един от участниците, няма обжалване по избора на изпълнител, съобщи за Дарик Младен Иванов – шеф на

Втора премиера на балетните постановки "Ромео и Жулиета" и "Полет към светлината"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vtora-premiera-na-baletnite-postanovki-romeo-i-zhulieta-i-polet-kym-svetlinata-2011855

На 24 март, в навечерието на големия християнски празник Благовещение, от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора, ще видите двата блестящи едноактни спектакъла на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора – „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ !
 
Историята на Ро

Ради Найденов: Затварянето на граници не решава проблеми

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radi-najdenov-zatvarianeto-na-granici-ne-reshava-problemi-2011828

Българското Министерство на външните работи е счело изявленията на член на турското правителство с призив за подкрепа на определена българска партия в предстоящите избори у нас за намеса във вътрешните работи на страната и е предприело координирани действия с институциите в странат

Въоръжен обир в София, арестуваха крадците

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyoryzhen-obir-v-sofiia-arestuvaha-kradcite-2011839

Въоръжен обир в Студентски град в София тази нощ. Двама мъже с маски и оръжие са нахлули в копирен център в столичния квартал малко след 1:00 часа, съобщава

Цвети Пиронкова изпусна нарисуван мач в Маями

http://offnews.bg/news/n_1/n_650619.html

Жалко, нашата Цветана Пиронкова отпадна в първи кръг на силния турнир в Маями, който е от категорията WTA Premier. Най-добрата българска тенисистка отстъпи с 6:3, 1:6, 1:6 пред Виктория Голубич (Швейцария). Битката не беше лесна, продължи близо 2 часа. Пиронкова изпусна отлична възможност. Тя имаше преднина от сет и пробив във втория – 6:1, 1:0. Тогава сякаш спря и до края на двубоя взе едва един гейм. За Цвети това е четвърта поредна загуба в Тура, където няма победа в основна схема от 1-и януари. Срещу Голубич определено не й върви. Пловдивчанката  има два загуби от два мача.  Григор Димитров прескача първия кръг в Маями. Той ще започне в петък или събота участието си на турнира. Гришо е в потока на Рафа Надал, с когото могат да се срещнат още на четвъртфинал. 

Очакват 170 000 чужденци в България за Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127694

Очакват 170 000 чужденци в България за ВеликденТази година Великденските празници в католическия и православния свят съвпадат, а страната ни се оказва особено привлекателна за нашите съседи. Очаква се 170 000 чужденци да посетят България за Великден, съобщи БНТ. 280 000 българи ще пътуват за почивните дни около Великден. Около 210 000 ще се отправят на път в България,

Новият Android O обещава значителни промени

https://vesti.bg/tehnologii/noviiat-android-o-obeshtava-znachitelni-promeni-6066955

Последното поколение на мобилната платформа ще удължи живота на батерията на всяко устройство

Архитектура, дизайн и инженерни науки в Politecnico di Milano

http://www.moreto.net/novini.php?n=346912

Един от най-престижните технически университети в света – Politecnico di Milanо – кани всички архитекти, дизайнери и инженери на своите информационни срещи във Варна – 23 март, 18:30 часа, х-л “Голдън тюлип”. Входът за събитието е свободен с предварителна регистрация ТУК.

Австралия почти приключва програмата за прием на 12 000 бежанци от Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127695

Австралия почти приключва програмата за прием на 12 000 бежанци от Близкия изтокАвстралия е близо до завършване на програмата за преселване на 12 000 бежанци от Сирия и Ирак, предаде ТАСС, цитирана от БТА, позовавайки се на местни медии. Според източник от Канбера 10 000 души - най-вече сирийци, които преди са живеели в бежански лагери в Близкия изток, вече са пристигнали в Австралия с постоянно местожителство.

Когато пътувате, помнете че чуждата държава не е направена да се...

http://www.cross.bg/putyvate-napravena-durzhava-1538163.html

/КРОСС/"Когато пътувате, помнете че чуждата държава не е направена да се чувствате комфортно. Направена е за удобството на собствения си народ". Клифтън Фадиман

Блъсканица в китайско училище рани 20 деца, едно загина

http://offnews.bg/news/n_1/n_650620.html

Един ученик е загинал, а двадесет деца са били ранени в начално училище в Китай при блъсканица в сутрешно междучасие, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Инцидентът се разследва, увериха властите в град Пуян в централната китайска провинция Хънан. Причина за избухнала паника станало падане на част от стената до входа на тоалетната, посочва местното издание "Синцзинбао". Източник: БТА

22 март в историята

http://www.cross.bg/suzdaden-shtata-okrug-1538162.html

/КРОСС/ 235 г. - Максимин Трак е провъзгласен за римски император.238 г. - Гордиан I и неговия син Гордиан II са провъзгласени за римски императори.1136 г. - Матилда Булонска става кралица на Англия.1312 г. - Формално е ликвидиран Орденът на Тамплиерите на събора във Виен.1518 г. - Крал Карлос I одобрява плана на Фернандо Магелан за околосветско пътешествие и му предоставя сериозна субсидия.1787 г. - Основан е град Колумбия в щата Южна Каролина, САЩ.1813 г. - Създаден е окръг Колумбия в щата Пенсилвания, САЩ.1813 г. - Създаден е окръг Юниън в щата Пенсилвания, САЩ.1820 г. - Създаден е окръг Пери в щата Пенсилвания, САЩ.1841 г. - В САЩ е патентовано производството на скорбяла.1848 г. - Венеция обявява своята независимост.1871 г. - Създаден е окръг Логан в щата Арканзас, САЩ.1873 г. - В Пуерто Рико е забранено робството.1882 г. - Конгресът на САЩ забранява многоженството (полигамията).1894 г. - Дахомей е обявен за френска колония.1894 г. - Състои се първият плейоф за Купа Стенли.1895 г. - Прожектиран е първият филм на Братя Люмиер - „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време", който трае 46 секунди.1904 г. - Публикувана е първата цветна снимка - в лондонския вестник „Илюстрейтид мирър".1910 г. - Основан е футболен клуб АС Варезе 1910 във Варезе, Италия.1916 г. - Джон Толкин сключва брак с Едит Брат.1919 г. - Бела Кун обявява Унгария за съветска република.1922 г. - Персия се преименува на Иран.1933 г

Плашат с есемеси изселниците в Турция, за да гласуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127692

Плашат с есемеси изселниците в Турция, за да гласуватПолитическа агитация за българските парламентарни избори в Турция, заплахи със съобщения и събиране на лични данни. Това е част от „похватите”, с които се събират гласоподаватели за изборите на 26 март, съобщи специалният пратеник на bTV от Чорлу. Според правилата на Турция не е редно да има агитация за чужди избори на територията на страната,

COTRUGLI Business School дава стипендии на обща стойност 200 хил. евро

http://www.investor.bg/drugi/128/a/cotrugli-business-school-dava-stipendii-na-obshta-stoinost-200-hil-evro-236098/

Бизнес училище COTRUGLI се нарежда сред 2% от бизнес училищата в света, които са международно акредитирани от Association of MBA's

Св. свщмчк Василий, презвитер Анкирски. Мчца Дросида Римска (Росица)

http://www.cross.bg/vasiliii-yuliyan-zapovyadal-1538161.html

/КРОСС/ Св. свещеномъченик Василий, презвитер Анкирски Свети Василий, презвитер на църквата в град Анкира, Галатия, се стараел да учи хората в истината на християнството, да ги отвръща от пътя на дявола и от злите му дела. Той неуморно проповядвал, че е настъпило страшно време и са се явили князете на дяволските пълчища, тъй като сатаната си има слуги, които отвън са облечени в овчи кожи, а отвътре са хищни вълци. Те застават на пътя на хората в този кратковременен живот, за да погубват душите им и техните коварни козни вече се проявяват. "Затова аз соча на всички пътя за спасение чрез Христа и изобличавам заблудата на нечестивците ­ казвал светецът. ­ Който изостави живия и во веки пребъдващ Бог и се обърне към слепите, глухи и неми идоли, той ще наследи неугасимия огън на своите богове. Затова всички ние, които обичаме Христа и усърдно го почитаме като Вожд на нашата вяра, желаейки да съхраним в неосквернените си души вечното съкровище, нека да потъпчем дяволските съблазни и веселите идолски празници, да изоставим мерзките врагове, като се уповаваме на нашия Помощник, Христос, от Когото идва вечното въздаяние." Така светецът обхождал безспирно града и убеждавал хората да пазят истинската вяра, за да се избавят от бъдещите вечни мъки. Свети Василий презвитер живял по времето на Константинополския патриарх Евдоксий арианин, който заради неговото благочестие на арианския събор в Константинопол му наложил забрана да свещенодейства

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1538160.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Асен Блатечки, актьор Жан Виденов, премиер на България (1995¬1997) Д-¬р Веселин Дяволов, клиника "Майчин риск" на УАГБ "Майчин дом" Георги Стоев-¬Джеки, кинорежисьор Виолета Бахчеванова, актриса Димитър Германов, кмет на Приморско Иван Стоицов, щангист ¬световен шампион Калин Терзийски, писател Лукан Луканов, председател на СД на "Арома", член на УС на Съюз "Произведено в България" Михаил Касабов, вицепрезидент на БФС Надежда Трифонова, главен счетоводител на "Булфарма" ООД Пламена Дичева, сценограф      

Предстоящи събития в страната за 22 март

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-turnovo-1538159.html

/КРОСС/***София. От 10.00 часа ще започне седмичното заседание на Министерския съвет. *** Велико Търново. От 16.30 часа пред сградата на Община Велико Търново ще се състои брифинг на министър-председателя на служебното правителство проф. Огнян Герджиков след срещата му с кмета на общината Даниел Панов. *** Русе. От 11.00 часа на Понтон №8 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев ще участва в церемонията по пускане на вода на нов специализиран хидрографен кораб на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав". *** София. От 09.00 часа 6-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Божидар Л., Даниел Б., Христо П., Павел А., Кирил Д. и Цветан К., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група. *** София. От 09.30 часа 15-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Алексей П., Антон П., Кирил Т., Янко П. и Марчело Д., на които са повдигнати обвинения за рекет. *** София. От 10.00 часа 16-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Алмохаммад А. и Фади Я., на които са повдигнати обвинения за тероризъм. *** София. От 10.00 часа 5-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Хованес М., Пламен Т., Мариян М., Пламен М., Димитър М., Андон С., Димитър К., Милен В., Олег К., Лиляна Р., Стефан Г., Павлина Г., Иван И., Димитър А., Божидар С., Тошко Т., Красимир П

Цветан Цветанов бе първият, който се включи в честванията на празника на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127684

Цветан Цветанов бе първият, който се включи в честванията на празника на Велико ТърновоВодачът на листата на ГЕРБ-Велико Търново и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кандидати за народни представители, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел и кметът на Велико Търново Даниел Панов спазиха традицията за поредна година да бъдат първите официални лица, уважили от самото начало събитията в програмата,

ЦИК спря пореден клип на ДОСТ, наложи глоби на Местан и Исмаилов

https://www.actualno.com/politics/cik-sprja-poreden-klip-na-dost-naloji-globi-na-mestan-i-ismailov-news_600885.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново се намеси заради партията на Лютви Местан - ДОСТ. Причината - клип на ДОСТ на турски език, разпространен в YouTube, в който се агитира да се гласува за коалицията между ДОСТ на Лютви Местан и Народната партия "Свобода и достойнство" на

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-morbili-1538158.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: Броени дни до Великден - кои са най-добрите места да празнувате? Тема: "В кадър": Над 130 телефонни измами само за два месеца. Какви са новите схеми на ало-измамниците? Тема: Модерното робство и обществената защита - говори омбудсманът Мая Манолова. Тема: Силна заявка на българската песен за Евровизия 2017. „Beautiful Mess" вече е на шесто място по гледаемост в официалния YouTube канал на конкурса. За силата на таланта и шансовете на България говорят Кристиан Костов и продуцентите Йоана Левиева-Сойър, Станислава Армутлиева и Борислав Миланов. Тема: Българският шампион в алпийския сноуборд Радослав Янков - гост на „Денят започва"   БТВ"Тази сутрин" Тема: Защо президентът свика на спешна среща спецслужбите и главния прокурор? И осигурени ли са всички условия за прозрачни избори? Гост - вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев Тема: Баща разказа драматичната история на болното си дете в интернет и трогна хиляди - ваксина ли е причина за обездвижването на 3-годишния Младен Тема: Намесва ли се Анкара в предизборната кампания у нас? Коментар на бившия генерален консул в Истанбул Петър Воденски; Тема: Как над 800 осъдени успяха да избягат от правосъдието? Тема: Има ли опасност от епидемия от морбили? Коментар на експерта по вирусни заболявания проф

Лиляна Павлова: Нашите 11 решения са гаранцията за икономическия подем на Варна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127225

Лиляна Павлова: Нашите 11 решения са гаранцията за икономическия подем на ВарнаТук живеят хора с достойнство, които не се продават за евтини ментета, убедена е водачката на листата на ГЕРБ в морската столица, бившият министър на регионалното развитие и благоустройството, водач на листата на ГЕРБ за Варна - Г-жо Павлова, ГЕРБ заложи на вас в може би най-тежката битка на тези избори – тази за Варна.

Животновъди и тютюнопроизводители блокират пътя за Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650618.html

Животновъди се събират на национален протест пред министерството на земеделието днес, заради неизплатени субсидии. Тютюнопроизводители от Хасковска област пък ще блокират пътя за Гърция, недоволството им е за спрени плащания.  Тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко. Преди две седмици министърът на земеделието ни извика на разговор. Тогава му обяснихме, че парите не се разпределят правилно. Проблемът е, че хората, които произвеждат по-малко, получават повече пари, а тези ,които произвеждат повече – получават по-малко средства”, обясни организаторът на протеста Живко Желев по Нова тв.  Част от тютюнопроизводителите не са си получили парите, а продукцията е изкупена, обясни той. От сдружението "Обединени български животновъди" настояват незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени. Според тях пари за сектора има и те трябва да бъдат пренасочени по предназначение. 

ЕС може да принуди членките си да приемат бежанци

https://vesti.bg/sviat/evropa/es-mozhe-da-prinudi-chlenkite-si-da-priemat-bezhanci-6066956

Планът на Брюксел за разпределяне на мигрантите из съюза цели да намали бремето върху Италия и Гърция, поели голяма част от миграционната вълна

Белгия зачеркна Нинджата заради цигарите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650616.html

Най-добрият играч на Рома Раджа Наинголан не е повикан в националния отбор на Белгия за световните квалификации, защото пуши. Нинджата дими като комин и отказва да зареже вредния навик дори на лагери, което дразни селекционера Роберто Мартинес. Самият халф изказа разочарованието си от това решение, тъй като вредният навик не му е пречел да играе, а и той никога не го е криел. Факт е, Нинджата тича не за трима, а за петима във всеки мач. "Това е странно, аз винаги съм пушел и всички знаят за това. Разбирам, че не давам добър пример, но като футболист си върша работата на терена. Обидно е да не те поканят в националния отбор след добрите игри на европейското. Директен съм в отношенията с хората и не мога да скрия разочарованието си от решението на Мартинес", заяви Наинголан. Предшественикът на Мартинес Марк Вилмотс също се дразнеше от навика на Нинджата, но му влизаше в положение. По време на Евро 2016 той винаги беше настаняван приоритетно в стая с балкон, за да може да пуши на чист въздух. Всъщност, цигарите никога не са пречили на далеч по-велики играчи като Кройф. В България половината от великите ни играчи също пушеха. Наско Сираков, Трифон Иванов, Емил Костадинов от четвъртите в света никога не са се крили.

Радарите за превишена скорост днес - 22 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346909

Служители на КАТ ще следят днес - 22 март и в нощта срещу 23 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 07:50ч.-08:50ч. - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Тютюнопроизводителите блокират пътя при Свиленград

https://www.actualno.com/business/tutunoproizvoditelite-blokirat-pytja-pri-svilengrad-news_600899.html

Тютюнът отново гори. За втори път през този месец тютюнопроизводители излязоха на протест, тъй като са недоволни от разпределението на държавната помощ за производството на тютюн. Този път ще има блокада на пътя към Гърция, при Свиленград - ГКПП "Капитан Петко Войвода" - от 10

2-ма загинали и 20 ранени ученици при блъсканица в китайско училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127681

2-ма загинали и 20 ранени ученици при блъсканица в китайско училищеЕдин ученик е загинал, а двайсет са били ранени в начално училище в Китай при блъсканица в сутрешно междучасие, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. Инцидентът се разследва, увериха властите в град Пуян в централната китайска провинция Хънан. Причина за избухнала паника станало падане на част от стената до входа на тоалетната,

Една година от кървавия атентат на летището в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_650617.html

Белгия почита паметта на жертвите на кървавата терористична атака в Брюксел от 22 март 2016 г., припомня германският телевизионен канал ZDF. Крал Филип ще посети местата, на които бе извършено кървавото нападение – международното летище и метростанцията „Молбек“, където ще бъдат открити паметници на жертвите. Европейската комисия също ще почете паметта на своя служителка, загинала при атентатите от преди година. Общо 32-ма души загинаха в атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. Повече от 300 други бяха ранени, припомня медията.

Задържаха двама маскирани за обир в Студентски град (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/51868-zadyrjaha_dvama_maskirani_za_obir_v_studentski_grad_video

Двама мъже с маски и оръжие са нахлули в копирен център в Студентски град в София, но не успели да отворят касата. На излизане пък ги чакали 20 полицаи.

Новината съобщи Нова тв, като показа и ексклузивни кадри от мястото на събитието.

 

 

Маскираните нападатели нахлули в центъра малко след 1 часа тази нощ. Те поискали целия оборот. но не успели да открият касата и получили от дежурната служителка само 500 лева.

От записите на охранителните камери се вижда как нападателите търсят още пари и питат служителката:

„Това ли е само?”

Екшънът продължил около минута и половина. Когато видели, че някой идва, мъжете се запътили към изхода. Там обаче ги чакали над 20 полицаи, които ги задържали.

Оказва се, че крадците са идвали на оглед в обекта предишния ден и униформените ги следели.

Разследването по случая продължава.

Тръмп ще участва в срещата на върха на НАТО на 25 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127679

Тръмп ще участва в срещата на върха на НАТО на 25 майПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще се включи в срещата на върха на страните членки на НАТО в Брюксел на 25 май. Това обяви днес Белият дом, цитиран от ТАСС и БТА. Президентът очаква срещата с колегите от НАТО, за да потвърди решителната ни привързаност към НАТО, да обсъди въпроси с жизнено важно значение за алианса,

В Пловдив съдят четирима за автогонка, но по Наказателния кодекс

https://www.actualno.com/crime/v-plovdiv-sydjat-chetirima-za-avtogonka-no-po-nakazatelnija-kodeks-news_600886.html

Четири бързи производства за едро хулиганство срещу участници в незаконните автогонки бяха образувани в Пловдив, след като в края на миналата седмица бяха хванати четирима шофьори заради изпълнения в стил "Бързи и яростни" на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив. Полицейски еки

Пак протест в "Дружба" заради затворен път

http://offnews.bg/news/n_1/n_650615.html

Жителите на столичния квартал „Дружба” отново излизат на протест. Причината - затвореният път до "Дружба" 1. Към тях вече се присъединиха и жители на "Младост", "Гео Милев" и "Красна поляна". След няколко протеста собственикът на имота писмено обещал, че пътеката ще бъде отворена на 20 декември, но това така и не се случило, казват организаторите, цитирани от Нова тв. Според жителите на квартала е недопустимо местната и държавната власт да не могат да осигурят нормален пешеходен достъп на хиляди хора, живеещи в столичния квартал.

Имунизират в "Столипиново" срещу морбили

https://www.24chasa.bg/region/article/6127677

Имунизират в "Столипиново" срещу морбилиМинистерството на здравеопазването влиза в пловдивския квартал „Столипиново”, заради случаите на морбили. В квартала не всички искат да имунизират децата си. Затова ще се проверява общата организация и изпълнението на мерките за ограничаване на разпространяването на морбили, съобщава Нова тв. До момента общият брой на пациентите,

Учени: Открихме защо пандите са черно-бели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939395_ucheni_otkrihme_zashto_pandite_sa_cherno-beli/?ref=rss


сБиолози от Калифорния твърдят, че най-после са намерили логичен отговор на въпроса защо пандите имат такава окраска.

Екип на проф. Тим Кейро от Калифорнийския университет в Дейвис използвал като подход "деконструирането" на различни части на може би най-любимият вид мечка в света. Това, според тях, дава идея защо другите мечки са предимно едноцветни, а тази е на петна.

"Мислим за пандата не като за цялостно животно, а като за сбор от...

Учени: Открихме защо пандите за черно-бели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939395_ucheni_otkrihme_zashto_pandite_za_cherno-beli/?ref=rss


сБиолози от Калифорния твърдят, че най-после са намерили логичен отговор на въпроса защо пандите имат такава окраска.

Екип на проф. Тим Кейро от Калифорнийския университет в Дейвис използвал като подход "деконструирането" на различни части на може би най-любимият вид мечка в света. Това, според тях, дава идея защо другите мечки са предимно едноцветни, а тази е на петна.

"Мислим за пандата не като за цялостно животно, а като за сбор от различни части - рамене, крака, гръб,...

Доналд Тръмп постави Марс като цел номер едно на НАСА

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/22/2939511_donald_trump_postavi_mars_kato_cel_nomer_edno_na_nasa/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за финансиране на американската космическа агенция НАСА, в който се посочва, че една от основните ѝ цели ще е изследването на Марс и изпращането на пилотиран кораб до тази планета, съобщава БТА.

Бюджетът на НАСА за настоящата финансова година, която започна на 1 октомври, е в размер на 19.5 млрд долара. Неотдавна Тръмп изпрати в Конгреса предложи за 2018 г. на космическата агенция да бъдат отпуснати 19.1 млрд. долара.
...

Христо Христов: Очаквам 20% годишен ръст на онлайн пазара

https://vesti.bg/bulgaria/hristo-hristov-ochakvam-20-godishen-ryst-na-onlajn-pazara-6066954

Трябва винаги да си поставяш летвата там, където са световните конкурентни услуги, защото живеем в глобален пазар

Тайната на успеха на „Нетинфо”, споделя Христо Христов

https://vesti.bg/bulgaria/tajnata-na-uspeha-na-netinfo-spodelia-hristo-hristov-6066954

Трябва винаги да си поставяш летвата там, където са световните конкурентни услуги, защото живеем в глобален пазар

В столичния квартал "Дружба" на протест заради затворен път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127675

В столичния квартал "Дружба" на протест заради затворен пътЗа осми път жителите на столичния квартал „Дружба” излизат на улицата, заради затворен път до "Дружба 1", съобщава Нова тв. След няколко протеста собственикът на имота писмено обещал, че пътеката ще бъде отворена на 20 декември, но това така и не се случило, казват организаторите. Според жителите на квартала е недопустимо местната и държавната

Италианският външен министър призова да бъде върната Русия във форума Г-7

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278181_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%

 Отношенията между Запада и Руската федерация трябва да бъдат подобрени, но за това трябва да бъдат създадени условия, заяви италианският министър на външните работи Анджелино Алфано, предава руското издание „Взгляд“.
„На нас са ни нужни по-топли отношения с Русия“, заяви той и добави, че за това няма създадени необходимите условия.
Освен това външният министър на Италия се изказа за възраждане на формата Група на осемте (Г-8) - Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, Канада и Русия. Алфано изрази надежда, че предстоящата среща на лидерите на седемте водещи световни държави, която ще бъде проведена в Италия, ще стане „последната среща на Г-7“. 

Превод и редакция: Цветан Петров

Юлиан Ангелов: За "Патриотите" е без значение дали БСП или ГЕРБ ще спечелят изборите

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/22/2939056_julian_angelov_za_patriotite_e_bez_znachenie_dali_bsp/?ref=rss


Юлиан Ангелов е роден през 1975 година в Русе. Завършил е Стопанската академия "Д. Ценов" в Свищов със специалност "Икономика на търговията" и Русенския университет "Ангел Кънчев" в Русе със специалност "Културно-историческо наследство". Организационен секретар на ВМРО-БНД, чийто член е от 1997 година. Депутат в 43-то Народно събрание от "Патриотичен фронт". Сега е кандидат-депутат и води листата в 24-ти район в София.

Юлиян Ангелов: За "Патриотите" е без значение дали БСП или ГЕРБ ще спечелят изборите

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/22/2939056_juliian_angelov_za_patriotite_e_bez_znachenie_dali_bsp/?ref=rss


Юлиан Ангелов е роден през 1975 година в Русе. Завършил е Стопанската академия "Д. Ценов" в Свищов със специалност "Икономика на търговията" и Русенския университет "Ангел Кънчев" в Русе със специалност "Културно-историческо наследство". Организационен секретар на ВМРО-БНД, чийто член е от 1997 година. Депутат в 43-то Народно събрание от "Патриотичен фронт". Сега е кандидат-депутат и води листата в 24-ти район в София.

Коалицията "Обединени патриоти" не публикува предизборна...

Откъде идват болките в гърба и как да ги предотвратим

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/22/2939343_otkude_idvat_bolkite_v_gurba_i_kak_da_gi_predotvratim/?ref=rss


Знаете ли, че ако от праг или по-високо стъпало се наведете и вдигнете кофа с 10 литра вода, това ще постави напрежение от около 750 кг върху свръзката на най-ниския ви гръбначен прешлен и опашката? Гърбът не може да издържи дълго на такъв тормоз, а почти всяка физическа дейност в живота е свързана с натоварването му.

Германската агенция ДПА предупреждава за опасностите и дава съвети за щадене и справяне с болките в гърба и кръста, като се допитва до официалните държавни препоръки и...

Тютюнопроизводители и животновъди от Хасковско на протест

https://www.24chasa.bg/region/article/6127673

Тютюнопроизводители и животновъди от Хасковско на протестТютюнопроизводители и животновъди от Хасковска област протестират заради спрени плащания и липсата на диалог със структурите на Консултативния съвет при земеделското министерство, съобщава Нова тв. Тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо,

Световен ден на водата

http://www.moreto.net/novini.php?n=346923

22 март е обявен за Световния ден на водата. Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата.

Соня Маркова: Ще се боря за привличане на инвеститори в Благоевград и по-високи доходи

http://offnews.bg/news/n_1/n_650386.html

Г-жо Маркова, явявате се като мажоритарен кандидат за Благоевград. Защо хората да предпочетат Вас пред опонентите Ви от партиите? Бихте ли разказали малко повече за себе си? Родена съм и съм израснала в Петрич. Завърших специалност „Електроника“, но понастоящем работя в областта на търговията. Омъжена съм, имам син и дъщеря.  Съмишленик и съучредител съм на политическа партия „Нормална държава“. След като съдът отказа регистрация на партията, на последния Национален съвет взехме решение да се явим мажоритарно. Имахме доста предложения от партии и коалиции, но решихме да сме честни към избирателя, който на референдум поиска мажоритарни избори. Беше по-лесно да се наредим в листи, но нямаше да можем да го обясним нито на себе си, нито на избирателите. Моето предимство пред партийните кандидати е, че познавам проблемите на хората, защото съм сред тях. Разчитам на тези, които ме познават, пред чиито очи съм израснала и на тези, които искат промяна в цялата държава. Кои са основните проблеми на региона Ви и как мислите, че те биха могли да бъдат решени? Бихте ли дали конкретни примери? Нашият район е земеделски и можем да имаме сериозни успехи, ако планираме нещата. Много важно е и да се намерят пазари на земеделската продукция – в Европа, в Русия, у нас. Не е нужно да бягаме в чужбина, след като имаме такава хубава земя и богати традиции в земеделието. Условията на нашия район са прекрасни и за развитието на балнеоложкия и медицинския туризъм, защото наши съседи са Гърция, Македония, Сърбия. Турция също не е далече. Но за да имаме успехи, е необходима сериозната грижа на държавата. Хората сами не могат да се справят, трябва подкрепа. В района ви попада Банско. На какво мнение сте - трябва ли да има втори лифт или не? Защо? От гледна точка на развитие на туризма смятам, че не е нормално най-големият ски курорт в България да има един лифт и скиорите да чакат с часове. Така ще ги отпратим. Но разбирам и екозащитниците. Не бива изграждането на втората кабинка да е за сметка на природата. Затова моята позиция е, че съоръжението трябва да бъде изградено, но при напълно разрешени спорните точки в концесионния договор. Как още може да се подобри туристическата услуга в района? В планинския туризъм се наблюдава сериозен дисбаланс от гледна точка на сезонната заетост, в полза на интереса на туристите основно през зимата. Не бива за сметка на зимните спортове да пренебрегваме други видове планински активности като колоездене, пешеходен и еко туризъм. Районът е изключително благодатен. Трябват целенасочени усилия, с участието на община и държава, за удължаване на зимния сезон, който безспорно е най-силен. Хотелите няма как да издържат със сезон и заетост от два месеца годишно. Държава и община трябва да инвестират в развитие на конгресен туризъм, ловен туризъм, спа туризъм, пенсионерски туризъм, детски лагери и школи.  Разбира се проблем е презастрояването в курортите, където има нужда от по-строги регулации. Необходими са инвестиции в инфраструктурата, и не на последно място – в реклама целогодишно, а не кампанийно. Искате мажоритарна система. Как трябва да изглежда тя на българска почва? Ние направихме нещо ново - създадохме мрежа от мажоритарни кандидати. Всеки от нас има своите местни задачи и цели, но главната ни задача като мрежа е промяната в Изборния кодекс към мажоритарни избори. Това поискаха тези 2,5 милиона души, които гласуваха на референдума. А промяната в изборната система е началото на справянето с всички останали проблеми. За да има адекватна съдебна, образователна, здравна и всякаква друга реформа, трябва управляващите да имат волята да я направят, а не да влизат в Парламента с идеята за един мандат да се облагодетелстват персонално. Тези избори ще бъдат нещо като тест за това, дали обществото е узряло да гласува за личности, а не за партии. Как Вие бихте се борили за региона си, ако бъдете избрана, без подкрепата на партия? Освен въвеждането на мажоритарния вот, което е първа задача, ще се боря за привличане на инвеститори и разкриване на работни места в региона, както и за осигуряване на здравеопазване и образование такива, каквито трябва да бъдат в една нормална държава. В момента в страната ни се наблюдава политическа насилствена емиграция. Хората бягат, защото не могат да подсигурят в страната си нормални условия за живот за себе си и за своите деца и близки. Те нямат сигурност. Не може да ни убеждават непрекъснато, както предишните управляващи, че всичко е наред, а в същото време младите хора да емигрират, защото на заплата от 460 лева не се живее. Личната ми амбиция е чрез законодателни промени да помогна за създаването на условия за добър стандарт на живот и повишаване на доходите. За да виждам региона и страната ни отново пълни с хора и живот. Подкрепете ме, като отбележите номер 22 в бюлетината, за да променим системата, която от години не помага, а пречи. Избори 2017

Разпитът на бившата президентка на Южна Корея продължи 14 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127671

Разпитът на бившата президентка на Южна Корея продължи 14 часаЮжнокорейската прокуратура подложи на 14-часов разпит бившата президентка Пак Гън-хе, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. При пристигането си в прокуратурата свалената президентка се извини на страната и обеща да сътрудничи честно на разследването. Пак е заподозряна за участие в корупционен скандал, разтърсващ страната от месеци.

Стефан Янев: Има агитация с SMS-и в Турция

http://www.clubz.bg/51867-stefan_qnev_ima_agitaciq_s_sms_i_v_turciq

"Имаме информация за организация на автобуси, които да пътуват от Турция към България за предстоящите избори", заяви днес пред бТВ служебният министър на отбраната Стефан Янев

Той е и вицепремиер, който отговаря за провеждането на вота на 26 март.

"Трудно е да кажем откъде точно идва тази организация, но определено има такава", смята Янев.

Според него всички отговорни институции в страната са предприели необходимите мерки да предотвратят евентуална намеса в изборния процес. Предупредени са определени политически партии, а на някои са наложени глоби за агитация на чужд език и използване на нерегламентирани клипове.

"Вероятно напливът на автобуси по границата ще бъде увеличен. Не очакваме обаче напрежение, а само по-голям пътникопоток. Границата трябва да е отворена, защото е важна част от икономическите процеси", каза Янев.

Той допълни, че има информация и за изпращане на SMS-и в Турция на хора с българско гражданство. Но не уточни какво точно е съдържанието им. Вицепремиерът не се нае да коментира и дали това е вид агитация.

В момента посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски е в България за консултации. Според Янев това е достатъчно добър дипломатически ход, за да се покаже на Турция, че има нарушаване на диалога за добросъседство.

"Тя не е отзована и турските ни колеги разбират много добре този дипломатически език", каза Янев.

Вицепремиерът очаква и струпване на хора пред секциите за гласуване в чужбина. Това обаче ще забави сериозно изборния процес.

Пентагонът засилва сътрудничеството с Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278180_+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81+

 Министерството на отбраната на Съединените американски щати си сътрудничи с Министерство на отбраната на Руската федерация по ограничен кръг от въпроси, свързани с осигуряването на сигурността на разположените сили. По този начин за руския вестник „Известия“ от Пентагона коментираха взаимодействието между двете страни.
Пример за сътрудничество между Вашингтон и Москва стана споразумението за предотвратяване на инциденти в небето над Сирия. Между военните ведомства има канал за връзка на високо равнище, призван да гарантира безопасността на полетите. В момента работата на тези механизми набира скорост, въпреки редицата законодателни ограничения.

Превод и редакция: Цветан Петров

Визитата на Хан не доведе до напредък в Македония

https://www.actualno.com/balkani/vizitata-na-han-ne-dovede-do-napredyk-v-makedonija-news_600895.html

Късно тази нощ приключиха срещите в Скопие на еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан с македонските политически лидери, чийто партии са представени в парламента. Хан разговаря последователно с Билал Касами от Движението "Беса", със Зиядин Села от Албанския алианс

Заплаха от ИДИЛ е причината за новата забрана при полетите в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650614.html

Забраната за пренасяне на каквито и да било електронни устройства в ръчния багаж в полети за САЩ е породена от заплаха, идваща от "Ислямска държава", съобщава Би Би Си. Вчера бе издадена заповед, която забранява на пътници от 8 държави с предимно мюсюлманско население, да пренасят в ръчния си багаж електронни устройства като например лаптопи или таблети.  Мароко, Саудитска Арабия, Египет, Ливан Кувейт, ОАЕ, Йордания и Турция са страните в черния списък на САЩ. "Ислямска държава" работила по начина да пренася експлозиви, криейки ги в различни устройства, съобщава Ей Би Си.

Руснак се крил 4 години в землянка, за да не плаща издръжка за децата си

http://offnews.bg/news/n_1/n_650613.html

Руснак от град Киров се крил в саморъчно изкопана землянка в изоставен имот в продължение на 4 години. Мъжът живял по този начин, за да не плаща издръжка на бившата си съпругата за двете им деца.  Властите издирвали длъжника - натрупал борч над 1,5 милиона рубли за издръжката на сина и дъщеря си, от 2013 година, съобщи Дарик. За да се издържа, той събирал и предавал вторични суровини, опитвал се и да спести за гараж. Мъжът е задържан.

Белгия отбелязва годишнина от атентатите в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127668

Белгия отбелязва годишнина от атентатите в БрюкселБелгия отбелязва днес първата годишнина от атентатите на летището и в метрото на Брюксел, отнели живота на 32-ма души и осакатили 340. Властите са предвидили възпоменателни церемонии, в които ще участват крал Филип и кралица Матилда, предаде БТА. В 7.58 ч. (8.58 ч. в България) ще бъде запазена минута мълчание на церемония на летището,

Времето ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността след обяд, максималните температури ще са между 20° и 25

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278179_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%B

 Времето ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността след обяд, максималните температури ще са между 20° и 25. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Днес времето ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 20° и 25°, по-ниски по морския бряг – от 11° до 14°, в София около 23°. Атмосферното налягане в сутрешните часове е близко до средното за месеца, през деня слабо ще се повиши. Над Черноморието ще бъде слънчево с до умерен вятър от югоизток. Максимални температури между 11 и 14°. Температурата на морската вода е 6°–8°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен предимно източен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 6°.

Коя страна има риск да плати цената за кавгата между Турция и Европа?

http://pogled.info/svetoven/koya-strana-ima-risk-da-plati-tsenata-za-kavgata-mezhdu-turtsiya-i-evropa.83923

/Поглед.инфо/ Турция блокира няколко натовски проекта, свързани с военното обучение. Този ход бе насочен към Австрия, която участва в програмата „Партньорство за мир” на блока, но не е член на алианса. Въпреки това се очаква решението на Анкара да има по-широки последици. Съществува риск от блокиране на сътрудничеството на НАТО с държавите, които са партньори в блока.

Има сигнали за организирани автобуси от Турция

http://pogled.info/bulgarski/ima-signali-za-organizirani-avtobusi-ot-turtsiya.83924

/Поглед.инфо/ Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев в ефира на бТВ. Той коментира, че дори да има спонсорирана кампания, то тя лесно може да се скрие зад други организации.

Жерар Шалиан: Истинският победител в Сирия е Иран

http://pogled.info/svetoven/zherar-shalian-istinskiyat-pobeditel-v-siriya-e-iran.83925

/Поглед.инфо/ Режимът на моллите показа, че е в състояние да постига целите си. Иранските успехи се дължат до голяма степен на сплотеността на шиитското духовенство, организирана институция с ефикасност да следва дългосрочна стратегия, подобно на марксистко-ленинска партия, смята Жерар Шалиан, специалист по конфликтите и геополитика. Книгата му "История на тероризма", в съавторство с Арно Блен, е издадена и в България.

Гърция саботира срещата на върха на ЕС още преди началото ѝ

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/22/2939457_gurciia_sabotira_sreshtata_na_vurha_na_es_oshte_predi/?ref=rss


Лидерите на 27-те страни от Европейския съюз без Великобритания се събират на историческа среща в събота, но Гърция започна да саботира форума още преди началото му. Разговорите в италианската столица са посветени на 60-годишнината от подписването на Римските договори, с които е основан ЕС, а с тях трябва да се демонстрира единството на оставащите в съюза и да се даде формалното начало на дебат за това как да изглежда той след оттеглянето на британците.

След публикуването на Бялата...

SoftBank инвестира 300 млн. долара в компания за споделени офис пространства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278178_SoftBank+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+300+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0

 Японската компания SofBank Group инвестира 300 млн. долара в компания за споделени офис пространства WeWork – първо придобиване от залог за няколко милиарда долара, твърди източник na Bloomberg, запознат с въпроса.

Японската телекомуникационна и интернет компания направи няколко дръзки хода в широк спектър от области в технологичната индустрия, в това число индийската компания за споделено пътуване Ola, базирания в Сан Франциско стартъп за финансови услуги SoFi и базирания във Вирджиния стартъп за сателитни комуникации OneWeb.

 

Инвестицията в WeWork е само първата част от по-голям рунд за финансиране, който се очаква да достигне 3 млрд. долара, твърди източник, запознат с въпроса, пожелал анонимност.

Въпреки че първият рунд от финансирането идва от самата SoftBank, останалата част от средствата се очаква да дойдe от Vision Fund на SoftBank, който е на стойност 100 млрд. долара.

WeWork и SoftBank отказват да коментират темата.

Базираната в Ню Йорк WeWork предлага офис пространство, споделяно от отделни специалисти на свободна практика и малки компании, предимно стартъпи.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Николина Ангелкова: Поетапно ще вдигнем всички пенсии. Не само минималните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127443

Николина Ангелкова: Поетапно ще вдигнем всички пенсии. Не само минималнитеПостоянно си записвам проблемите на хората и след изборите ще отида пак при тях, за да им се отчета С водача на листата на ГЕРБ в София-област и бивш министър на туризма разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Ангелкова, какво установихте в процеса на кампанията - мотивирани ли са хората да гласуват, искат ли промяна или оценяват това,

Служебното правителство ще разгледа доклад за управлението на европейските средства за 2016 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127666

Служебното правителство ще разгледа доклад за управлението на европейските средства за 2016 годинаКато точка от дневния ред на правителственото заседание в сряда е заложен доклад за одобряване на отчет за дейността на Съвета за координация при управление на средствата от Европейския съюз за 2016 година, сочи програмата на служебния кабинет. Министрите ще разгледат и проект на решение за изменение на националния план за действие по заетостта

Реконструкцията на бул. "Дондуков" в София започва на 1 юни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278177_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%22%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%22+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B

 Реконструкцията на бул. "Княз Александър Дондуков" в София започва на 1 юни. Това съобщи днес зам.-кметът по транспорта в Столична община Евгени Крусев, съобщи БТА.

Ремонтът ще започне с подмяна на подземната инфраструктура - канализация и водопроводни отклонения. Ще се реконструират трамвайният релсов път, пътните платна и контактно-кабелна мрежа в участъка от ул. "Кракра" до Младежкия театър. Проектът не променя характера на булеварда, запазва се габаритът на пътното платно от 18 м с два тротоара по 5 метра.

Предвижда се изграждането на перони в района на трамвайните спирки. Проектирани са по два перона на всяко от кръстовищата бул. "Княз Ал. Дондуков" - ул. "Георги Раковски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" - бул. "Васил Левски". Оставащата лента за движение на моторни превозни средства е 3,50 м. Пероните са обособени до пешеходните пътеки на кръстовищата, за да могат пешеходците да използват за пресичане фазата на светофарите.

Работата е разделена на четири етапа, като първият етап обхваща отсечката на "Дондуков" от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски". Трамваите в участъка няма да се движат. "Софийска вода" ще подменя водопровод в участъка от ул. "Кракра" до моста Чавдар. Там няма да се стига до затваряне на булеварда, само ще бъде стеснено движението.

Все още не е ясно каква ще бъде настилката по булеварда, продължава гласуването за избор на настилка на анкетата на сайта на Столичната община. Предлагат се три варианта за настилка - павирана настилка на пътните платна и при трамвайните трасета; активните пътни платна с асфалтова настилка и на павирана настилка при трамвайните трасета и зоната за паркиране; асфалтова настилка при активните пътни платна, трамвайните трасета и в зоната за паркиране.

Към момента за варианта павирана настилка са гласували 24,87 процента, за комбинирана - 27,74 на сто, а за асфалтова 47,04 процента. До няколко седмици всички данни ще бъдат обобщени, в края на април ще е ясно и какъв е избраният окончателен вариант.

Предложението на Столичната община за въвеждане на еднопосочно движение по бул. "Дондуков" едва ли ще се осъществи, защото не е прието положително. В момента вървим към запазване на настоящата организация на движение, посочи зам.-кметът.

По статията работи: Евгения Маринова

Най-важното от Варна във вчерашния 21 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346916

Епидемиолози от Варна: Родители на деца без ваксина за морбили да потърсят лекар В момента във Варна няма открити случаи на болни от дребна шарка. Родителите на деца, които по някаква причина не са били имунизирани или реимунизирани срещу морбили обаче, незабавно трябва да потърсят лекар.

Земетресение разтърси остров Бали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127663

Земетресение разтърси остров БалиЗеметресение разтърси индонезийския остров Бали, причинявайки паника сред местни жители и туристи, но засега няма информация за пострадали хора или нанесени щети, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Трусът с магнитуд 5,5 е бил с епицентър на 2 км североизточно от Банджар Пасекан - град в югоизточната част на острова,

Търсенето на офиси в София продължава да изпреварва предлагането

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278176_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B

 Търсенето на офиси в София надвишава предлагането през 2016 г. Тази тенденция се задържа и през първите месеци на 2017 г., отчита инвестиционната компания Arco Real Estate. 

Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови офис проекти, като общата им площ не надвишава 32 хил. кв.м. Основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара в периода от 2010 – 2015 г., както и забавеното завършване на някои обекти. Така обемът от нови площи на пазара, излезли през 2016 г., се оказва изключително недостатъчен да посрещне търсенето, особено в по-високия сегмент.

Затова и почти около 50% от офис площите в строеж са вече наети, отчита компанията. Инвеститори се осмелиха да стартират и нови проекти или да възобновят спрени сгради. Повечето от тях са концентрирани в по-високия сегмент на пазара в отговор на търсенето. 

Поради малкото завършени нови проекти през 2016 г. и засиленото търсене във високия клас нивото на свободните площи продължи трайно да намалява. От близо 260 хил. кв.м (14%) в началото на периода в края на 2016 г. те се свиват до около 240 хил. кв.м (12%) от общия обем.

Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането, прогнозира компанията. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро нови проекти, ще засили конкуренцията сред наемодателите. Все пак до завършването на тези сгради комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващия обем на наеми на площи в строеж ще упражнява натиск в посока нагоре върху наемните нива на пазара.

Засега наемите остават стабилни на ниво от 13 евро на кв.м за централните бизнес зони, 12 евро на кв.м за широк център и 11 евро на кв.м за крайградските зони.

Наемите на клас Б сградите следват също тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 9 евро на кв.м в зависимост от местоположението на сградата. Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива между 12 до 14 евро на кв.м.

Общият запас от офис площи на пазара компанията оценява на 1,8 млн. кв.м. Компаниите от аутсорсинг индустрията, ИТ сектора и изнесените бизнес процеси и услуги остават основен двигател на пазара.

Освен цените големите наематели все повече гледат местоположението, близостта до метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка, високо ниво на управлението на сградата, а допълнително се прави и оценка за енергоефективност на вложените материали и системи в сградата, когато наемат офис.

На базата на проучване сред наематели на офиси компанията определя и най-предпочитаните райони в София за наемане на площи: Бул. "Цариградско шосе" в района на магазин Метро, центъра, Бизнес парка в Младост и района около него, бул. България, бул. Тодор Александров, Летище София. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Ангел Симеонов - ВЕТРЕ, ВЕТРЕ…

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278175_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+-+%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%A0%D0%95%2C+%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%A0%D0%95%E2%80%A6

 Откъде ли идваш,
накъде отиваш –
през морета бурни,
снежни планини?
И навяваш скърби,
спомени, надежди…
на бурите се радваш,
в слънцето гориш.
А когато странник
сред полето стигнеш –
като тебе пътник,
да го поздравиш!
Дай му, Ветре, сили
пътя си да мине –
ти със него, Ветре,
път да извървиш…

Ангел Симеонов

angelsimeonov.com

Общините получават бюлетините за парламентарните избори на 26 март

//dariknews.bg/regioni/dobrich/obshtinite-poluchavat-biuletinite-za-parlamentarnite-izbori-na-26-mart-2011824

Днес по график общините ще получат бюлетините и документите за провеждането на предсрочните избори за Народно събрание на 26 март, информират от Областна администрация. Главният секретар на институцията Румен Русев ще раздаде на представителите на общините и избира

За първи път Казанлък е домакин на Международния конгрес по тракология

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/za-pyrvi-pyt-kazanlyk-e-domakin-na-mezhdunarodniia-kongres-po-trakologiia-2011706

13-тото издание на престижния световен форум ще събере от 3-ти до 7-ми септември,изтъкнати траколози от цял свят в Казанлък - за трети път в България, но за първи път извън София. Изборът на Казанлък е резултат от утвърждаването му като знаково място за тракийската култура и 2-годишни разговори меж

Санират пет жилищни сгради в Петрич

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/sanirat-pet-zhilishtni-sgradi-v-petrich-2011825

По Оперативна програма „Региони в растеж” в община Петрич ще бъдат санирани пет жилищни блока. Общата стойност на финансирането е 1 960 000 лева. Това е инвестиция, която касае 144 домакинства от пет блока в град Петрич, чиято документация е придвижена от Общината по програмата „Региони в растеж”.<

Европейско турне на операта „Травиата” започва от Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/evropejsko-turne-na-operata-traviata-zapochva-ot-sliven-2011826

Компания Опера Италиана ди Милано и Шлоте продaкшънс Залцбург,  започват  началото на своето ново европейско турне от Сливен.Днес от 18.00 ч. в зала „Зора” сливенската публика първа ще може да види един блестящ спектакъл на операта “Травиата” от Джузепе Верди, поднесен с много вкус, вокално богатст

ЕЦБ също е сред адресатите на писмата бомби от Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127658

ЕЦБ също е сред адресатите на писмата бомби от АтинаЕвропейската централна банка (ЕЦБ) и двама високопоставени европейски представители по финансовите въпроси са сред получателите, посочени на писмата с взривна смес, открити в пощенски клон в Атина, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Сред адресатите са председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум,

Жилищата – сигурната инвестиция в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278174_%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%93+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0

 Покупката на жилище се разглежда като убежище за парите на много инвеститори в Германия, коментират анализаторите на Sovills пред The Move Channel. Пазарът е атрактивен във връзка с растящото население на страната и натиска, който оказва върху пазара на недвижими имоти.

По данни на компанията инвестиционните сделки през миналата година на пазара за недвижими имоти в Германия са на стойност от 12,1 млрд. евро. Те обаче намаляват с 54% заради малкия брой възможности за инвестиции.

Това не е изненада - по данни на Федералната статистическа служба в момента в Германия живеят 82,8 млн. души. Това е исторически максимум, а с ръста на нетната миграция (750 хил. мигранти са пристигнали в страната през миналата година) нуждата от жилища расте.

Населението на Германия започна да се увеличава още от 2012 година насам. Това вече води до ускоряване на темповете на строителството. През 2016 година новоизградените жилища в страната са 250 хил., което е с 35% повече спрямо 2011 година. Разрешителните за строеж също се увеличават с 37 на сто за същия период.

Въпреки това увеличение обаче темповете не са удовлетворителни, смятат анализаторите. За последните шест години домакинствата се увеличават с 1,5 млн., което е с 0,4% повече спрямо новоизградените жилища в същия период.

Делът на свободните жилищни площи в градове като Мюнхен или Франкфурт е едва 0,5%, сочат още данните на Savills. В столицата Берлин пък новите жилища не достигат – през миналата година в експлоатация са въведени едва 28 хил. единици, при ръст на домакинствата от 132 хил. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

 

22 март е Световен ден на водата

https://www.actualno.com/society/22-mart-e-svetoven-den-na-vodata-news_600893.html

Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода. Тази година Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?“ (Why waste water?), свързана с отпадъчни

10 храни, които не трябва да ядете на гладно

https://vesti.bg/zdravoslovno/hranene/10-hrani-koito-ne-triabva-da-iadete-na-gladno-6066919

Има храни и напитки, които са полезни за организма ни, но не и когато ги консумираме в грешното време

Омара Портуондо: Рецептата ми за бодър дух? Движение и смях

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/22/2939471_omara_portuondo_receptata_mi_za_bodur_duh_dvijenie_i/?ref=rss


Омара Портуондо - именитата кубинска певица и вокалистка на легендарния Buena Vista Social Club пристига отново в София на 28 април за концерт, който ще отбележи 70-годишнината й на сцена. Макар "клубът" официално да затвори врати преди няколко години, неуморимата носителка на "Грами" продължава да пази наследството му и да го споделя със света. На концерта в Зала 1 на НДК тя ще покаже и други лица от дългата си кариера, която започва още през 50-те години в кабаретата на Хавана. Омара...

Пхенян изстреля неуспешно ракета

http://www.clubz.bg/51866-phenqn_izstrelq_neuspeshno_raketa

Северна Корея извърши неуспешен опит за изстрелване на ракета, предаде Ройтерс.

Това съобщиха военни източници от Южна Корея, Япония и САЩ. 

Изглежда, ракетата се е взривила секунди след изстрелването. Така смятат от министерството на отбраната в Сеул.

Според японската агенция Киодо режимът в Пхенян вероятно е изстрелял няколко ракети от зона на източното си крайбрежие, но опитът е претърпял провал.

По-рано този месец Северна Корея изстреля 4 балистични ракети. Те прелетяха средно по около 1000 километра, преди три от тях да паднат в Японско море.

Северна Корея възнамерява да продължи "ускоряването" на ядрената и ракетната си програма на фона на действията на САЩ и Южна Корея. Това заяви пред Ройтерс Чхве Мьон Нам - заместник-представителят на сталинистката държава в ООН в Женева.

"В светлината на толкова мащабни съвместни военни учения (на САЩ и Южна Корея - б.р.) нямаме други избор, освен да продължим ускоряването на ядрената и ракетната си програма", каза той.

Вчера стана ясно, че заради зачестилите ракетни изпитания САЩ обсъждат налагането на нови санкции срещу режима на Ким Чен Ун.

Северна Корея вероятно е изстреляла няколко ракети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127655

Северна Корея вероятно е изстреляла няколко ракетиСпоред японската агенция Киодо Северна Корея вероятно е изстреляла няколко ракети от зона на източното крайбрежие край град Вонсан, но опитът е претърпял провал. Новият ракетен опит на Северна Корея е бил неуспешен, според Южна Корея, цитирана от световните агенции. Южнокорейското министерство на отбраната уточни, че прави анализи,

ИПИ: Отстъплението на демокрацията ограничава просперитета на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278173_%D0%98%D0%9F%D0%98%3A+%D0%9E%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%

 През 2013 г. България навлезе в период на тежка политическа нестабилност и ерозия на демокрацията, който представлява сериозна заплаха за бъдещето развитие на страната. Това посочват експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследването си, озаглавено „Отстъплението на демокрацията“, част от инициативата Building Unity and Support for Democratic and Market Values.

Чисто икономически страната ни започна да се възстановява – вече има по-висок от средния за ЕС икономически растеж, безработицата намалява, а доходите растат, но всичко това се случва на фона на продължаваща да се  влошава политическа и медийна среда. 

Всъщност „отстъплението на демокрацията“ може да се наблюдава в цяла Източна Европа. Причината е световната икономическа криза от 2008 – 2009 година, която е имала непропорционално отрицателно влияние в региона спрямо другите развиващи се пазари.

Кризата „подсили съществуващите негативни настроения спрямо опита и резултатите от прехода към демокрация и пазарна икономика“, пишат анализаторите на ИПИ, позовавайки се на доклада на Economist Intelligence Unit “Индекс на демокрацията 2016“. По този начин, според EIU, е бил даден път на възхода на популизма.

Базирайки на проучванията на Freedom House за страните в преход, от ИПИ правят заключение, че демокрацията в България започва да се влошава още от 2007 година насам. Най-голям е проблем е отчетен в съдебната система, която е пряко свързана и с ширещата се в страната корупция.

Проучванията на Световния икономически форум за България са категорични – представителите на бизнеса у нас посочват като най-голям проблем корупцията и я нареждат дори и пред останалите фактори като липсата на добре обучени кадри, ниската работна етика и лошата инфраструктура. Така слабите институции и корупцията са факторите, които подкопават конкурентоспособността на българската икономика и ограничават икономическия растеж и развитие.

На базата на проучванията, направени от ИПИ, в доклада са посочени и три основни предизвикателства за демокрацията у нас.

Основното са именно проблемите на съдебната система и корупция, обединено в термина „Превзета държава“, с който икономистите описват определен вид систематична политическа корупция, която покрива широк спектър от държавни институции – от законодателната, изпълнителната и най-вече от съдебната власт.

Тези процеси се подхранват от влошаването на медийното пространство, доминирано все повече от зависими и пропагандни медии.

Допълнителен фактор за тези негативни тенденции е възходът на националистическите партии, подхранен от бежанската вълна, и на икономическия популизъм. „Тези две явления се подхранват взаимно, тъй като политическите играчи, които експлоатират бежанската криза, са същите, които в най-голяма степен използват икономическия популизъм, за да печелят гласове“, коментират още от ИПИ.

На базата на своите проучвания от Института са изготвили и няколко предложения за излизане от тази кризисна ситуация. По отношение на съдебната система например може да се помисли за създаването на широка коалиция за съдебна реформа, да се направи промяна и в прокуратурата с цел по-голяма прозрачност и децентрализация, както и да има открит бюджет на съдебната система.

За медийната среда препоръката на ИПИ е да бъдат изготвени ясни правила за разпределение или обозначаване на всички форми на публично финансиране за медиите, особено чрез европейски средства. Като решение за икономическия популизъм експертите виждат строги фискални правила и контрол върху разходите, защото основният резултат от него е именно значително увеличаване на публичните разходи, което е заплаха за макроикономическата стабилност.

Тези предложения могат да обърнат тренда на отстъпление на демокрацията, който всъщност ограничава просперитета и подкопава демократичните и пазарните ценности, посочват още от ИПИ. 

Пълния текст на анализа можете да откриете тук

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Волен Сидеров в Ямбол: ГЕРБ и БСП слушат началници от Брюксел! Само ние НЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278172_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B2+%D0%AF%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%BD

 Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със симпатизанти в Ямбол. Пред стотиците избиратели той заяви, че България е най-старата държава в Европа и никой европейски чиновник няма право да сочи страната ни с пръст.

Той напомни, че изместиха ДПС на президентските избори и това е голямата победа за патриотизма, след създаването на догановата партия началото на 90-те години. Подчерта още, че ГЕРБ и БСП  управляваха достатъчно време и единственото, което са успели да постигнат до момента е пълната капитулация на страната ни пред колониализма на чуждестранните фирми, които не спират да изпомпват природните ни ресурси. Само за 2011 г., по време на управлението на ГЕРБ, българите са оставили в касите на чужди компании близо 29 милиарда лева.

Водачът на листата на „Обединени патриоти“ в Ямбол засегна темата и за враждебния тон на досегашните управляващи към Русия. Сидеров припомни, че министъра на външните работи на БСП Кристиян Вигенин е държал аналогична линия с нападките към Русия, както и президента от ГЕРБ Росен Плевнелиев, заради легитимирането на Украинската хунта. Това показва, че ГЕРБ и БСП изповядват една и съща политика, заради началниците си в Брюксел, каквито патриотите нямат, категоричен бе Сидеров.

 

На Световния ден на водата: Защо хората разхищават вода

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2017/03/22/2939026_na_svetovniia_den_na_vodata_zashto_horata_razhishtavat/?ref=rss


Всяка година на 22 март Световния ден на водата – десетки събития и aкции по света напомнят колко ценен ресурс е водата и призовават за ефективни действията за справяне с кризата с достъпа до питейна вода.

В този ден официалният сайт на Световния ден на водата напомня, че над 663 милиона души в момента живеят без достъп до безопасен източник на вода в близост до дома си, прекарват безброй часове на опашка или походи до отдалечени източници, както и за справяне с ефекта върху...

Спират водата в някои части на столицата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127649

Спират водата в някои части на столицата днес"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството. Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. "Плачковица", ж.к. "Лозенец" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. по ул. "Кораб планина" от бул. "Джеймс Баучър" до ул. "Плачковица"; по ул. "Трепетлика" от ул.

Пътна обстановка в страната - 22 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346918

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: от км 0+000 до км 55+000 подмяна на ограничителни системи. Срок до 24.03.2017 г.; област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на ОСП. Срок до 31.

Турция за момента не е пратила искане за призоваване или екстрадиране на граничарите ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127654

Турция за момента не е пратила искане за
призоваване или екстрадиране на граничарите ниИмаше сигнал за нарушение на границата. Когато се озовахме на мястото хората в лодката ни оказаха яростна съпротива, започнаха да ни налагат с каквото имаха под ръка, опитваха да ни отнемат оръжието и да потопят лодката ни. Много от колегите получиха наранявания, това бе констатирано от съда, когато осъдиха задържаните за нанасяне на телесна

Днес ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127652

Днес ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°Времето ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността след обяд, максималните температури ще са между 20° и 25. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), цитира "Фокус". Днес времето ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността.

Ким Чен Ун взриви американски самолетоносач и отправи страховита заплаха към САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278171_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD

 Ким Чен Ун разпространи ново видео с военна пропаганда, в което Северна Корея взривява американски самолетоносач. Пропагандният филм е разпространен в събота от държавната медия. В клипа севернокорейски войници радостно унищожават американски бомбардировач и влизат в сражение с войници. Женски глас обяснява, че САЩ ще пострадат, ако дори си помислят за атака по Северна Корея.   „Нож ще бъде забит в гърлото на самолетоносача, докато бомбардировачът ще падне от небето, след като бъде поразен от адски огън”, казва гласът зад кадър, цитиран от агенция Yonhap. Видеото показва военните учения на Южна Корея и САЩ „Млад орел”, които разгневиха правителството в Пхенян



 Източник: Дейли Мейл  Превод и редакция: БЛИЦ- ВИДЕО ОТ ТУК

 

"Красавицата и звяра" е най-гледаният филм у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6127647

"Красавицата и звяра" е най-гледаният филм у насОчаквано игралната версия на една от най-популярните приказни истории на "Дисни" - "Красавицата и звяра" - застана на първа позиция по зрителски интерес след миналия уикенд, сочат обобщените данни от киносалоните. Филмът, показван у нас на 69 екрана едновременно, създаден по приказката на Габриел-Сюзан дьо Вилньов от 1740 г.

Силен взрив разтърси столичния квартал "Бъкстон"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278170_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB+

 Мощен взрив разтърси квартал "Бъкстон" в София преди минути, научи БЛИЦ. Експлозията е станала от подпален микробус. Инцидентът се разиграва до бл. 15 в квартала. Силният трясък разбуди и и уплаши обитателите на близките кооперации. Вследствие на експлозията, пламъците са обхванали и кола, която се е намирала до превозното средство. Минути след това, обаче, огънят се е прехвърлил и върху втори автомобил. Очаква се на място да пристигнат пожарни и полицейски екипи. По данни на медията ни, взривеният бус е фирмен. Все още не е ясно дали става въпрос за умишлен палеж или техническа неизправност. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Св. мъченица Дросида, дъщеря на цар Траян

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenica-drosida-dyshterja-na-car-trajan-news_600873.html

По времето на император Траян (98-117) и по негова заповед всеки ден били изпращани на смърт изповедниците на Христа, а телата им били захвърляни на пусти и нечисти места. По същото време живели във въздържание и се подвизавали в смирение, изпълнявайки Божиите заповеди няколко

Прототипи на стената между САЩ и Мексико може да бъдат построени през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6127645

Прототипи на стената между САЩ и Мексико може да бъдат построени през юниПрототипни проекти за предложената стена по границата между Съединените американски щати и Мексико може да бъдат построени през юни, съобщава радио Voice of America въз основа на информация от американската служба за митническа и гранична защита. Макар представителите на въпросната служба да не могат да кажат колко компании са отговорили на

"Новият стадион" в "Овча купел" се оказва между нищото и бъдещето

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/22/2934177_noviiat_stadion_v_ovcha_kupel_se_okazva_mejdu_nishtoto/?ref=rss


София ще има своя нов, модерен и красив стадион. Ама друг път. Евентуално.

Горе-долу такава е картината около познатия като "новия стадион" в "Овча купел". Повече от година няма никакво движение, нито информация около изграждането му. Съоръжението трябваше да бъде построено от германската IFS на мястото на стадион "Славия".

Според първоначалните планове то вече трябваше да е завършено, да приема мачове и да тече десетодишният договор за ползването му, който Българският...

Русия опроверга слуховете, че доставките на С-400 за Китай са започнали

http://pogled.info/svetoven/rusiya-oproverga-sluhovete-che-dostavkite-na-s-400-za-kitai-sa-zapochnali.83918

/Поглед.инфо/ Доставката на руските зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" още не е започнала, съобщи във вторник (21 март) официалният представител на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия Мария Воробева, цитирана от ТАСС.

Симонян сравни дискусиите за Русия в Конгреса на САЩ с "шпионско кино"

http://pogled.info/svetoven/simonyan-sravni-diskusiite-za-rusiya-v-kongresa-na-sasht-s-shpionsko-kino.83919

/Поглед.инфо/ Главният редактор на руския ТВ канал RT Маргарита Симонян във вторник (21 март) коментира изслушванията в Комисията по разузнаване в Камарата на представителите на САЩ, посветена на твърденията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има връзки с Русия, предаде "Взгляд".

Евродепутати на визита в Крим искат да се върнат през лятото като туристи

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrodeputati-na-vizita-v-krim-iskat-da-se-varnat-prez-lyatoto-kato-turisti.83920

/Поглед.инфо/ Европейските парламентаристи, които са на посещение в Крим, заявиха във вторник (21 март), че искат да се върнат на полуострова през лятото като туристи, съобщи РИА "Новости".

Държавният секретар на САЩ се готви да посети Русия; Москва не знае

http://pogled.info/svetoven/darzhavniyat-sekretar-na-sasht-se-gotvi-da-poseti-rusiya-moskva-ne-znae.83921

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети Италия през април, а след това ще пристигне на визита и в Москва. Това съобщи газета.ру в понеделник (21 март), като цитира говорител на Държавния департамент.

Защо Доналд Тръмп не подаде ръка на Меркел?

http://pogled.info/svetoven/zashto-donald-tramp-ne-podade-raka-na-merkel.83922

/Поглед.инфо/ Американският президент иска от Берлин да плати две сметки – вноската за НАТО и многомилиардния дефицит в търговията на САЩ с Германия

МВР позволи предизборна блокада на границата с Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278169_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD

 МВР позволи за пореден път политическа формация да затвори границата безнаказано. Симпатизанти на "Обединени патриоти", предвождани от лидерите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, блокираха трите гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) с Турция, за да спрат автобуси с изселници, които пристигат, за да гласуват в неделя. Входните трасета на пунктовете бяха преградени с автомобилни гуми. Хора, някои от които в български носии и знамена, скандираха пред погледа на полицията. Организаторите решиха да спират всички превозни средства, тъй като не могат да различат изборните туристи. Шумната акция приключи около 4 часа следобед с обещанието да продължи в оставащите до парламентарния вот дни. МВР констатира, че проблеми по границата не е имало. 

На 1 октомври 2014 г., няколко дни преди предсрочните парламентарни избори, партията на Николай Бареков ББЦ организира подобно мероприятие на Капитан Андреево с абсолютно същия мотив. И тогава всичко се размина без последствия. 

От "Обединени патриоти" имаха намерение да проведат акцията си още в началото на март. Вчера стана ясно, че са подали уведомления до местните общини - Хасково, Елхово и Малко Търново. Получили са разрешения за мирни шествия в близост до пунктовете. По закон местните власти трябва да съгласуват издаването на разрешенията с МВР, но не са го направили.

Около 11 ч. демонстрантите спряха движението от Турция за България на ГКПП-Капитан Андреево, струпаха автомобилни гуми по пътното платно и символично опънаха верига като знак, че границата е затворена. Появи се транспарант с надпис: "Браним България, браним Европа". В блокадата се оказаха три автобуса с пътници от южната ни съседка, които търпеливо изчакаха митингът да приключи. На кръгъл час бяха пропускани само леките коли.

Едночасова блокада имаше и на ГКПП-то край Малко Търново, където бе възпрепятствано движението и в двете посоки. Там се стигна до напрежение след опитите на полицията да изтласка демонстрантите заради риск от пътнотранспортни произшествия. "По-силен отпор" са оказали двама кандидат-депутати, съобщи БНР, без да ги назове. Автобуси нямаше.

Неколкократно, за по няколко минути, протестиращи спряха движението и при граничния пункт Лесово. Там също автобуси не бяха забелязани.

Според националистите Турция подготвяла 1000 автобуса с изборни туристи. "С тези автобуси пристигат хора, на които предварително им е било заплатено или са били подложени на натиск. Целта на тяхното пристигане тук е да променят резултатите в българския парламент и да вкарат чуждоверни, турски партии в него", заяви Валери Симеонов. И се закани, че "ако турската страна в лицето на Ердоган не преустанови намесата в изборите у нас, ще блокираме границите денонощно". 

От "Обединение ДОСТ", което се очаква да бъде основният печеливш от изселническия вот, обвиниха националистите в "брутален фашизъм с мълчаливото съгласие на компетентните държавни органи". Хората на Лютви Местан виждат случилото се като прелюдия към крути мерки като съкращаване на избирателните секции в Турция.

Информацията за организирано извозване на изселници към България бе съобщена от Нова тв. В понеделник автобус с 90 души е отпътувал от района на Гебзе. До изборите оттам към България ще отпътуват над 600 души с 15 автобуса. "От Бурса също тръгна огромен автобус. На оградата на офиса, в който се извършва записването за пътуване, е закачена обява, която гласи, че се организира безплатен транспорт от Истанбул до България. На формуляра, закачен отвън, са записани мястото и часовете, в които автобусите ще отпътуват. До този момент пътуването се организираше с безплатни билети по редовните автобусни линии", обясни специалният пратеник на Нова тв в Турция Генка Шикерова.

От "Обединение ДОСТ" са публикували информация за местата в Турция, откъдето изселниците могат да вземат безплатен транспорт за България, информира сайтът 24rodopi вчера. Приложени са и телефонни номера за връзка с организаторите на пътуванията. Пред медията собственици на транспортни фирми са разкрили, че 100 извънредни автобуса са пристигнали в България между 10 и 19 март. А от 20 март започнал вторият, "по-активен" етап в извозването на изселниците. 

------------ДАРЕНИЯ

От началото на кампанията досега физически лица са дарили в полза на коалиция "Обединение ДОСТ" почти 50 000 лв., показва публичният регистър на Сметната палата. Става въпрос за над 60 човека, от които 5-6 са с български имена. От декларациите става ясно още, че при по-голямата част от даренията става дума за лични средства и пари от трудови възнаграждения. Прави впечатление, че всички дарения са регистрирани на една и съща дата в Сметната палата - 25 февруари. Публичният регистър не отчита нито едно дарение, направено от кандидат-депутатите на коалицията.


Тръмп отива на срещата на НАТО на 25 май в Брюксел

http://www.clubz.bg/51864-trymp_otiva_na_sreshtata_na_nato_na_25_maj_v_bryuksel

Доналд Тръмп. Снимка БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп ще присъства на срещата на лидерите на страните от НАТО на 25 май в Брюксел, предаде Си Ен Ен.

Новината бе потвърдена от Белия дом.

"Президентът очаква среща с колегите си от НАТО, за да потвърди силния ни ангажимент към НАТО и да обсъди въпроси от критична важност за Алианса, най-вече споделянето на отговорност от съюзниците и ролята на НАТО в борбата с тероризма", се казва в изявление на Белия дом.

Оттам потвърдиха също, че през април Тръмп ще приеме във Вашингтон генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Двамата ще обсъдят засилването на Алианса с цел борба с предизвикателствата срещу националната и международната сигурност.

Същевременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън предложи нови дати за среща на външните министри от НАТО, за да може да присъства на нея, предаде Ройтерс.

Първоначално той реши да отмени участието си във форума, насрочен за 5 и 6 април в Брюксел, и дори отказа предложението на Алианса той да бъде пренасрочен. Решението му разгневи европейските съюзници, които се притесниха за ангажиментите на Доналд Тръмп към пакта.

Ройтерс съобщи вчера, че Тилърсън ще остане в САЩ, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин на 5 и 7 април, след което ще отпътува за Русия.

Все още не е ясно дали датата на срещата на външните министри ще бъде променена. Говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър заяви, че за това е необходим консенсус сред всички останали 27 страни членки. Той допълни, че САЩ продължават да бъдат ангажирани към Северноатлантическия пакт.

Три варианта за бъдещото управление

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/22/2936339_tri_varianta_za_budeshtoto_upravlenie/?ref=rss


До изборите остават няколко дни. По стара българска традиция различните социологически агенции дават изненадващо различни обществени настроения. И ако в последните години навсякъде имат все повече проблеми да улавят с точност моментната картина преди избори, то се справят с това да представят големите неща и да улавят тенденциите. За това да започнем с големите неща: За първото място на предстоящите избори се борят ГЕРБ и БСП. Някои социолози дават преднина на едните, други – на другите....

Три варианта за бъдещето управление

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/22/2936339_tri_varianta_za_budeshteto_upravlenie/?ref=rss


До изборите остават няколко дни. По стара българска традиция различните социологически агенции дават изненадващо различни обществени настроения. И ако в последните години навсякъде имат все повече проблеми да улавят с точност моментната картина преди избори, то се справят с това да представят големите неща и да улавят тенденциите. За това да започнем с големите неща: За първото място на предстоящите избори се борят ГЕРБ и БСП. Някои социолози дават преднина на едните, други – на другите....

Животни, които владеят изкуството да се маскират

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zhivotni-koito-vladeiat-izkustvoto-da-se-maskirat-6066928

Трудно могат да се забележат, а това им помага, за да оцеляват - да не бъдат убити от други животни

Делян Добрев: Санирането ще се разшири и към по-малките сгради

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127478

Делян Добрев: Санирането ще се разшири и към по-малките сградиБлагодарение на него всяко семейство пести по 1285 лв. на година Ако ГЕРБ управлява, след 6 месеца хората и бизнесът ще са облекчени от бумащината на администрацията С водача на листата на ГЕРБ в Хасково, бивш енергиен министър, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Добрев, малцина знаят, че революцията,

Турски чиновник: Блокирането на автобусите е междудържавен проблем

https://www.actualno.com/politics/turski-chinovnik-blokiraneto-na-avtobusite-e-mejdudyrjaven-problem-news_600894.html

Министерството на външните работи в Анкара е в постоянна връзка с посолството в София и с българския консул в Одрин заради проблемите, възникнали при граничните пунктове заради блокадата от патриотични организации, опитала да спре автобуси с български изселници. Това зая

Със смущения в електрозахранването днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=346910

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 22 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Да остана или да си тръгна преди Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/22/2939226_da_ostana_ili_da_si_trugna_predi_brekzit/?ref=rss


При несигурността какво ще се случи след Брекзит десетки хиляди европейски граждани се борят - често безуспешно - да преодолеят бюрокрацията, която решава дали могат да останат във Великобритания, след като тя напусне Европейския съюз.

Това се оказва трудна и скъпа задача - от попълване на 85 страници формуляри до представяне на средно 7 килограма подкрепящи документи, от данъчни декларации до подробности за техните пътувания през последните пет години, както и предаване на...

Референдумът в Крим бе в пълно съответствие с Устава на ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278168_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%B1%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%8

 

Смятам, че скоро и политическите лидери на чужди страни ще намерят в себе си сили да отхвърлят двойните стандарти и ще успеят окончателно да приемат легитимността на решението на кримския народ за присъединяване към Русия

 

 

Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в Република България

- Г-н Макаров, Киев продължава да настоява Крим да бъде върнат на Украйна, като тази позиция подкрепят много европейски и български политици. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

- Най-напред позволете ми да ви коригирам, малко перефразирайки думите на нашия министър на външните работи Сергей Лавров: „Крим не е въпрос, това е част от територията на Руската Федерация“.

Нека да погледнем на исторически факти и да се опитаме непревзето да разберем създалата се ситуация. Всеки руски, както и украински ученик знае, че Кримският полуостров е неизменна част от нашата страна от края на XVIII век. Крим остава руски и в царския период, и след като на власт идват болшевиките през 1917 година.

Едва през 1954 година се появява доста спорно решение, относно предаване на Крим на Украинската ССР. Да напомня, че то беше взето без зачитане на обективни културно-езикови и етно-национални реалии и, най-важното, в нарушаване на действащите по това време конституционни норми. Има мнение, че Никита Хрушчов, украинец по народност, уж искал да прекрои картата на съюзните републики, за да прикрие вината за организиране на масовите репресии в Украйна през 30-те години. Не съм поддръжник на такива теории, както се казва, историята не търпи условното наклонение. Така е станало, и това е факт.

През съветските години проблемът на Крим не съществува изобщо — какво могат да делят по между си частите от една и съща държава? След като СССР се разпада, когато едномоментно милиони руснаци бяха разделени от границите на нови страни, ситуацията се промени драстично. Разбирате ли, в продължение на столетия Крим е бил процъфтяващ регион, уникално преплитане на култури и традиции на съвсем различни народи, в който всеки си говореше своя език. Ясно е, че стремежът на самостоятелната, т.е. независима, украинска държава, да постави всички под един знаменател, да насади изкуствено украинската култура там, където никога не я е имало, беше нееднозначно посрещан от населението на рускоговорещия полуостров.

Поредният удар за кримчаните нанесе антидържавният преврат в Киев през 2014 година, когато на власт дойдоха истински бандити-националисти. В Украйна проехтя цяла вълна от убийства, масови кланета, отвличания на хора, нападения срещу журналисти и правозащитници, а руският език беше обявен извън закона.

В тези условия преди три години жителите на полуострова чрез директно волеизявление, в пълно съответствие с духа и буквата на член 1 на Устава на ООН за правото на народите на самоопределение, провъзгласиха своята независимост и взеха решение за влизане в състава на Русия. Хода на референдума, на който повече от 96 на сто от населението ясно и еднозначно дадоха да се разбере, че искат да живеят тъкмо в нашата държава, наблюдаваха към сто и петдесет международни наблюдатели, отразяваха го журналисти от най-различни страни. Всичко мина честно, без каквато и да е намеса отвън, в рамките на установени правови процедури. Крим се е върна на родното пристанище.

- Смятате ли, че Доналд Тръмп ще изпълни предизборното си обещание да признае Крим за руски?

- Доналд Тръмп казваше само за това, че ако спечели изборите ще бъде готов да разгледа въпроса за признаване на Крим за руската територия, а това все пак са различни неща. Какво ще прави президентът на САЩ е изключително в неговия прерогатив и аз не бих искал да коментирам политиката на чуждестранни държавни дейци по каквито и да е въпроси. В същото време ние, разбира се, разчитаме, че новата американска администрация ще се придържа към конструктивна и реалистична линия спрямо нашата страна.

Към днешната дата очевидна реалност е, че Крим е руски. Вижте, например, карта на света в една много популярна американска интернет-търсачка и погледнете къде е проведена държавната граница между нас и съседната Украйна. Република Крим и Севастопол са органични части на Руската Федерация.

Смятам, че скоро и политическите лидери на чужди страни ще намерят в себе си сили да отхвърлят омръзналите вече на всички двойни стандарти и ще успеят окончателно да приемат легитимността на решението на кримския народ за присъединяване към Русия, което и без това много добре осъзнават. Според мен, това би било твърде логична и навременна стъпка.

- Бихте ли станал посланик в Украйна, ако Ви предложат? Какви действия бихте предприели за подобряване на взаимоотношенията между двете държави?

- Както вероятно Ви е известно, решението за назначаване на посланик в чуждестранна държава взима президентът на Руската Федерация. Ето защо за мен като човек, който през целия си живот работи на държавната служба, изпълняването на всеки един Указ на Президента не е въпрос на желание, а ръководство за действие. Още повече, че назначаването на толкова труден и отговорен участък би било преди всичко знак на високо доверие от страна на президента.

Що се отнася до подобряване на отношенията между Русия и Украина, аз напълно споделям убедеността на президент Владимир Путин, че рано или късно те ще се върнат към нормалния ред. Светът има доста примери, когато повърхностен, наносен слой, на вътрешната политика на една или друга държава оказва негативен ефект върху отношенията й с нейните съседи. Обаче историческата, културната, православната общност на двата славянски народи — руснаци и украинци — едва ли може да бъде задраскана с националистически лозунги и побесняла пропаганда, инспирирана отвън. Както и мнозина руснаци, искрено съчувствам на украинците, станали заложници на амбициите на маргинали, които незаконно дойдоха на власт, а също така и на опасните игри не техните евроатлантически спонсори.

- Малко след присъединяването на Крим към Русия, българската диаспора на полуострова получи културна автономия. В какво се изразява тя? Как се развива дейността й? Какво предстои да се случи?

- Крим, в същност, е отражение на многонационална Русия, затова приоритетно внимание там винаги се е отделяло за укрепване на мира и съгласието между етносите, живеещи на полуострова. Според последното преброяване, апропо, те са повече от 170

Учредяването на такива обединения, като национално-културна автономия, отдавна стана добра традиция в Русия и много правилно е, че българската диаспора в Крим се възползва от тази възможност. Сега тя не само активно участва в обществения живот на региона, но също така се занимава с работа по запазване на културната си идентичност, езика, връзките с историческата си Родина. Едно от забележителни мероприятия в това отношение е международният фестивал „Български срещи“, който обединява творчески колективи и изпълнители, учени, обществени дейци от България и Русия.

Не по-малко е важен и приносът на българите за преодоляване на информационната блокада на Крим. Колкото и да разказваме за реална ситуация в региона, съгласете се, специално доверие печелят тъкмо думите на вашите сънародници. Ето, примерно, председателят на българската автономия в Крим Иван Абажер, който невъднъж е заявявал, че за своя задача вижда „изкореняване на информационната лъжа“. Ние високо оценяваме такова намерение. Искаме светът да чува гласове на обикновени хора — а те потвърждават, че в Крим има „мир и покой“, а правата на гражданите независимо от тяхната националност и вяра изцяло се спазват.

Не мога да не отбележа и дейността на вашата диаспора в Крим по укрепване на руско-българските отношения. Например, в навечерието на президентските избори в страната, кримските българи изпратиха официално обръщане към бъдещия държавен глава на България, с молба да съдейства за развиване на българските сдружения зад граница, да не ги лишава от правото на контакти със своята страна и да подобрява взаимодействието с Русия. Надявам се, че този апел ще бъде чут.

Интервюто е на Агенция „Кросс”,

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Симов: Пред България ГЕРБ избра Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278167_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD

 

Хората на Бойко Борисов в Кърджали отказаха да подкрепят обща декларация срещу провокациите на ДОСТ

ГЕРБ така и не се появиха на подписването на декларацията за санитарен кордон срещу ДОСТ. Не успяха да преодолеят собственото си его и най-вече зависимости. Те бяха изправени пред простичък избор – България или ДОСТГЕРБ избраха Ердоган. Разбирам ги – трудно се развалят коалиционни договорки и финансови схеми”. Това съобщи вчера в социалните мрежи водачът на листата на БСП в Кърджали Александър Симов по повод предложената от него декларация за разграничение на всички кандидат-депутати от провокативните действия на ДОСТ. Това се случи ден, след като стана ясно, че ДОСТ разпространява скандален клип, в който се зове за реванш срещу България за т.нар. Възродителен процес. Вчера социологът Юлий Павлов съобщи, че според изследванията ДОСТ няма шанс да присъства в 44-то НС, защото таванът на изселническите гласове е 5060000 човека, недостатъчни за преминаване на 4-процентовата бариера.


http://zemia-news.bg

Перфектна ли е българската държава?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278166_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%3F

 Неотдавна чух от бившия министър-председател Бойко Борисов, че управляваната от него държава е перфектна. Като стар човек, врял и кипял в котела на живота, се замислих: какви са, аджеба, основанията, които карат въпросния господин да хвали така изобилно държавата ни. Замислих се и взех, че подредих картината й, та всеки да види и реши като каква е истината. Ето тази картина...

Страхотен демографски срив: от 9 милиона, през проклетисвания социализъм, днес населението ни е 7 милиона. Всяка година то намалява с 50 хил. души. Намаляват българите... Докато се затрият като народ. В 500 села няма нито един жител. В много други са останали само по неколцина бабички и старци.
Цветущото някога земеделие, днес е на изкуствено дишане. Избрани фирми владеят по стотици хиляди декари орница; така печелят милиони, включително и средства от Европейския съюз, често с лъжливи данни. Собствениците на земите са залъгвани с ниски ренти, но няма що да чинат: немощни са, нямат си ни техника, ни добитък за работа. Осемдесет процента от плодовете и зеленчуците, които ядем, са вносни, даже и магданозът...
Малко индустриално производство, малка принадена стойност, слаб износ, повече внос. Почти никакви наши и чужди инвестиции. Чужди фирми експлоатират рудните ни богатства - злато, мед и др. За тях - големи печалби, за нас - трохи, или както се казва:

за тях - ананас, за нас - праз

Чужди, също така, са и фирмите, които господарстват в енергетиката, водата, търговията. Печалбите отиват навън, даже данъци не плащат.
Автомагистрали, построени тази година, догодина се ремонтират. Похарчените нахалост пари - в джобовете на избрани фирмаджии и властници. Пътища и улици, особено в провинцията - дупки, калища. И потрошени автомобили. Много тунели са рискови; жена загина в един от тях. Зле са и мостовете. Много язовири са опасни; трагедиите от Бисер и Мизия може да се повторят.
Вече си плащаме лечението: открито, под масата, около масата. В някои болници, пълна фалшификация: водят те, че лежиш там, а ти си приходящ. Пишат, че ти е правена операция, а ти нямаш и драскотинка от скалпел по организма. Недостиг на лекари и сестри: бягат в чужбина за по-добро заплащане на труда им, за квалификация. Все по-лоша Бърза помощ. Ще има ли кой да ни лекува още в обозримо бъдеще?...

В училищата не достигат учители

Младите не желаят да упражняват тази професия, все повече се разчита на пенсионери. А като се приберат у дома, или оня отгоре си ги повика завинаги? Учениците се държат агресивно с учителите. Бият се помежду си. От такъв бой умря едно момиче. Родители нахълтват в класните стаи, за да се саморазправят с учителите. Учебниците са десетки за един предмет. Избирай! Казват, че в тях имало безумия като това, че Ботев и Левски били терористи, борили се срещу законната турска власт. На националния ни празник - 3 март, оспорван от разни негодници, се говори за празник, за освобождение, но кой ни е освободил, от кого - нито дума.
Много хора са безработни. А не стигат специалисти в разни сектори на икономиката. Често работници и служители не получават заплатите си с месеци. Петдесет хиляди шивачки са без трудови договори. Трудят се винаги по няколко часа след законното време, а получават мизерни заплати. Дойдат ли на проверка държавни или профсъюзни органи, белите робини се запират в тайни помещения, за да не свидетелстват.
Няма дом в селата, който да не е ограбен, няма стопани, които да не са бити и изнасилени. През ден - убийства, по села и градове.
Правосъдие - нула. Говори се, че следователи, прокурори и съдии взимали подкупи и обслужвали властта.
По тротоарите - коли, под тях - дупки и подвижни плочи.
Рядко има цели семейства в един дом; мнозина от хората са на гурбет, най-вече родителите. Децата остават на грижите на баби и старци, които за себе си не могат да се грижат. Резултат: 
 
невъзпитани, малограмотни деца

Дори вече в горните класове не знаят да четат и пишат.
Университети - по два на глава от населението. Професори, може би по трима. Има виц: Гражданин се качил в трамвая, където е голям гъстец. Той моли един мъж да се помръдне с думите: "Господин професоре, бихте ли се преместили малко, за да стъпя." Оня: "Откъде знаете, че съм професор?" Гражданинът: "Днес у нас всеки втори е професор, аз не съм, значи вие сте..."
Някои резултати от европейски проучвания:
Първи сме по корупция.
Първи по бедност.
Първи по заболеваемост.
Първи по смъртност
Първи по убийства на глава от населението.
Първи по лоша съдебна система.
Първи по загинали при катастрофи по пътищата.
Последни по раждаемост.
Последни по грамотност.
Всеки ден - протести против идиотщини и престъпления, натворени от хора и от власт.
Няколко "дреболийки":
- Министър-председателят Бойко Борисов (засега бивш) заменя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН по никое време с Кристалина Георгиева. Така ставаме за смях и на бройлерите. И се лишаваме от възможността българин да е начело на световната организация.
- Властта връща на заколение в Турция люде, избягали оттам. Това връщане е противно на всички законови норми и морал. Гърците обаче не връщат десетимата турски войници, потърсили спасение там. Америка също не връща Гюлен...
- В България са разположени американски войници с тежко, опасно въоръжение. Не знаят ли управниците ни, че при един световен пожар от нашата страна ще останат само пепел и сгурия?
- Да не забравя: сред 80 страни, на 63-то място сме като обща оценка. Някога бяхме на 27-мо - в целия свят... Критичният праг на бедността у нас е 1300 евро, в Гърция - 6000, в Испания - 9000, в Австрия - 13 000 евро. По-добре от нас са също Албания, Македония и Сърбия, които не са членове на ЕС.
Ето такава е държавата ни днес. Ще я нарече ли някой перфектна? Аз - не. Наричам я

пълна пропадия

паднала вече под дъното. Въпросът е: Бойко Борисов знае ли това? Знае го, разбира се. Стига му да погледа сутрин някой телевизионен канал и всичко ще му стане от ясно, по-ясно. Освен това, като управник, той всеки ден получаваше от съответните органи пълна информация за картинката в държавата. Защо тогава лъже? Ами, защото му се лъже. На какво разчита, че пак ще управлява?
Разчита на многото прости люде у нас: разбират се, той е прост и те са прости. Е, има и доста простаци...
Разчита на хората, дето са на държавна ясла, които, заедно с близките си, са много. И си вардят хлебеца. Казано е: що е попово, то е готово... Има и циганска приказка за подобен случай: който дава папо, той е тато. (Ама да дава от джоба си, а не - с чужда пита помен да прави.) Неотдавна един мъж от Сумер, село, близко до моето родно, каза по една телевизия, че в Сумер не можеш да станеш и пъдар, ако не си от ГЕРБ.
Разчита на всички, които печелят поръчки и търгове, предварително уредени с властта. Как инак осем души ще имат над 100 млн. лева, без плешка да им е пукала, без морни вода да са пили...
Не мога да отмина два случая, които силно се разшумяха напоследък.
Първият. Целувката, не на Ана, като в онази песен, а на ръчицата Бойкова.

Една целувчица - безброй евтини кюфтета

в Народното събрание и други екстри. Честито, целувкари! Такова нещо не се е случвало дори с френския крал Людовик ХІV, известен като Кралят Слънце. Може пък Бойко да е по-голямо слънце от оня крал, па си има и спътник - Цецо. На Сирни Заговезни се целува ръка само на по-възрастни хора - от семейството, от родата. Както и на духовници. Това, което се случи у нас, може да стане само в още една държава в света - Северна Корея, наричана крайно погрешно комунистическа.
Вторият. Дълбоко уважавам изключителната журналистка и интелектуалка Елена Йончева. Ако смята себе си за права в спора й с Борисов, препоръчвам й да го съди. Да не забравя обаче, че преди години неговият спътник Цветан Цветанов, известен с шестте си апартамента и с името Цецо Гуменката, обвини публично една съдийка, че имала връзки с подземния свят. Тя му заведе дело. Той биде оправдан от "независимия" български съд. Па да помисли Йончева как тия дни бе уволнен известният журналист Иван Гарелов. Чини ми се, тя е готова да повярва, че ако Борисов бъде признат от съда за виновен, то той ще напусне политиката. Голяма заблуда! За него политиката е власт, която той иска да упражнява - неограничено, безконтролно, и ако може - вечно. Властчица - масчица. Затуй, не вярвайте, г-жо Елена, на данайците, дори когато ви носят дарове, не се знае какво се крие в тях...
За делото. То може да се проточва до второ пришествие. Може, разбира се, и да бъде решено. Справедливо ли, как ли? Това ще реши страхотно "независимият" български съд. Всеки случай, съветвам ви да послушате старата градска песен: "Дете наивно, ти живота не познаваш..."
Някога вождът на хуните Атила бил Бич Божий за Европа. Днес неколцина случайници и авантюристи са Бич Божий за България...
Разстреляният от фашистите чешки писател Юлиус Фучик в своя "Репортаж, писан с примка на шията" призовава: "Хора, бдете!"
Днес аз призовавам: "Българи, мислете! И бдете!...

Не вярвайте на данайците дори да носят дарове...

22 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=346907

Събития 235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговия син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. – Матилда Булонска става кралица на Англия. 1312 г.

Руснак се кри четири години в землянка от бившата си жена

https://www.actualno.com/curious/rusnak-se-kri-chetiri-godini-v-zemljanka-ot-bivshata-si-jena-news_600891.html

Жител на руския град Киров си изкопал землянка в запуснат имот, в която се крил четири години от задължения към бившата си съпруга, информира БГНЕС. Дълговете над 1,5 милиона рубли (над 24,3 хиляди евро) той натрупал от неплатена издръжка за двете си деца – син и дъщеря. Споре

КЕВР вдига шоково газа след изборите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278165_%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Цената на газа да се повиши с близо 30% от април, предвижда проекторешение на КЕВР. То ще бъде обсъдено на заседание на 28 март - само два дни след предсрочните парламентарни избори. Информацията, че КЕВР почти напълно се е съгласила с предложеното поскъпване от "Булгаргаз", не бе обявена от председателя на комисията Иван Иванов, защото преди дни той заяви, че до изборите няма да се появява публично.
Поскъпването обаче неминуемо ще се отрази и върху цените на парното, топлата вода и тока. Експерти прогнозират, че топлоенергията ще поскъпне с 20%. Това ще доведе и до повишаване на цената на тока. Хлебопроизводителите също очакват поне 6-7% поскъпване на насъщния. Индустрията пък няма да е конкурентна при скок на газа от 30%.

duma.bg

Унгария забранява звездата на "Хайнекен", била... комунистическа!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278164_%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%

 Унгарският парламент ще обсъди законопроект, който предвижда забраната на символи, асоциирани с нацистката окупация и комунизма, предаде "Политико". Министър-председателят Виктор Орбан заяви, че мярката за забрана на нацистки и комунистически символи е "морално задължение" на управляващите. 
Под ударите на закона може да попадне и червената звезда от логото на известната бира "Хайнекен".
Червената звезда на логото на "Хайнекен" се появява през 30-те години на миналия век и е свързвана в съзнанието на потребителите с този бранд.

Спортните зали - грандоманията на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278163_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8+-+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91

 Нарцисизмът и фалшивата показност в управлението на ГЕРБ години търсеха усилено територии и в спорта. Бойко Борисов обвинява всичко живо около себе си в популизъм, докато самият той го развиваше в недообмислени грандомански проекти. Лошо няма, но когато е съобразено с реалните икономически възможности на държавата. И най-вече - на спорта, който след 30 години демокрация отвори вратата на реанимацията.

Огромните зали гълтат като ламя

В равноускорително темпо из цялата страна изникнаха големи и разточително скъпи спортни зали. Първата беше "Арена Армеец". След това дойде "Арена Ботевград", последвана от "Арена Русе". Отскоро е и залата в Пловдив. Много пари се хвърлиха и в реновирането на куп по-малки зали като тези в Самоков, Горна Малина, София и къде ли не. Амбиции за голяма собствена зала вече имат и в Стара Загора, изгражда се такава и в Бургас.
Сметките дотук показват, че има седем подобни гиганта. Преди години това щеше да изглежда като сюрреалистичен филм. Ако мечтаното е станало действителност, на каква цена е и има ли своята икономическа логика?

Само "Арена Армеец" струва 108 млн. лв.

Главата може да се завърти на човек, ако направи сметка колко пари са похарчени за строените с бригадирски ентусиазъм спортни зали из цялата страна. Само "Арена Армеец" официално струва 108 млн. лв. Преди това се твърдеше, че заради лична договорка между Бойко Борисов и шефа на "Главболгарстрой" Симеон Пешов цената е смъкната до 90 млн., тъй като Пешов се съгласил да строи без печалба. Алтруизъм или рекламен трик?
Още сметки показват, че всяка от по-малките зали - като тези в Ботевград, Вършец, Горна Малина и пр., струва поне около 6 млн. лв. А цената на голямата зала в Пловдив варира между 50 и 60 млн. лв.
В съседна Румъния няма подобна мащабна истерия. А в момента румънският спорт е на доста по-високо ниво от българския и това може да се види в представянето на техните спортисти на големи първенства и олимпиади. Как с малко пари за зали се прави силен спорт, а с много - слаб?

Рок концерт или чалга звезда

На практика от подобни съоръжения могат да се възползват ограничен брой спортове - волейбол, баскетбол, художествена и спортна гимнастика, евентуално лека атлетика или хокей, както и шорттрек и фигурно пързаляне. Да, но у нас в тези съоръжения не е предвидена писта, а още по-малко - заледяване. Значи спектърът на спортовете се свива още.
Въпреки че е обявена за многофункционална, столичната "Арена Армеец" се ползва повече за концерти, отколкото за спортни събития. Стигна се дотам да чакаме веднъж в годината голяма рок група или мастита чалгаджийка, за да се напълнят трибуните.

Непосилна скъпотия за федерациите

Бързо и очаквано стана ясно, че наемът на "Арена Армеец" е твърде висок за родните спортни федерации. Освен това невинаги предоставя нужните условия. Пак простите сметки показват, че спортните събития могат да осигурят издръжка единствено на зали като тези в Ботевград, Сливница, Самоков и Горна Малина.
По-големите се оказват истински финансови черни дупки. А спортните събития, които да привличат достатъчен зрителски интерес, са малко на брой. Доказателство за това са и опитите на баскетболния "Лукойл Академик" да играе в "Арена Армеец", както и на женския национален волейболен отбор - в зала "Конгресна". Така пари не се връщат, а още по-малко се печелят. 
Затова "Арена Армеец" продължава да работи на загуба. Практиката показва, че дори и концертите не могат да бъдат сигурно финансово постъпление. Цената на билетите в доста случаи е твърде висока и българският музикален фен невинаги може да си я позволи.

Весела Лечева: Постлахме червената пътека на Борисов

Бившият спортен министър, а в момента водач на кандидатдепутатската листа на "БСП за България" в 4 МИР-Велико Търново Велеса Лечева преди време припомни някои болезнени истини на Бойко Борисов. Лечева обяви на всеослушание, че правителството на тройната коалиция има основна заслуга за изграждането на "Арена Армеец" - голямата гордост на бившия премиер Борисов. "Ние оставихме на сегашните управници всичко готово, за да се построи зала "Арена Армеец". Свършихме 80 процента от работата - направихме проекти, извадихме разрешителни, осигурихме пари - всичко. Имаше и подписан договор с изпълнителя. Просто постлахме червеното килимче пред ГЕРБ, за да направят залата", каза Весела Лечева. "Единственото спортно съоръжение, направено по проект на Борисов, е езерото "Ариана". Първата копка за "Арена Армеец" беше на гола поляна, но ние направихме всички процедури, а Борисов сега се хвали", допълни тогава Лечева.

Кралев се усети - трябва да строим по-малки зали

След като изрече очакваните похвални дитирамби за прахосаните луди пари за зали, доскорошният спортен министър Красен Кралев все пак е получил и прозрение. "Оттук нататък трябва да строим по-малки зали с капацитет до 2000 места. Те трябва да са в по-малките областни центрове и да са насочени основно към подготовката на спортистите." Еврика! А не можеше ли това да се обясни преди години на някои грандомански мозъци и къщата да се строи от основите към покрива, а не обратното?
Именно заради сбърканата финансова политика

спортът ни е гибел с луксозна прическа

Тези луди пари за зали можеха първоначално да бъдат инвестирани за най-важното - центрове и комплекси за подготовка на спортисти. За правенето на спортисти и на спорт. А луксозната прическа на главата можеше да почака ред. Заради построяването на зала "Арена Армеец" бе ударена гилотината на легендарния комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър в София. Залата си е зала, но така или иначе не беше намерено адекватно решение с какво и къде ще бъде заместено "Червено знаме". Така прословутият комплекс, създал навремето големи български спортисти, отиде в небитието.
Какво се получава? След хвърлените стотици милиони левове за съоръжения вече приемаме един сребърен или бронзов олимпийски медал за събитие на века. Или чакаме Григор Димитров или Цветана Пиронкова веднъж в годината да играе в България, за да изкараме някой лев от състезание. Когато нямахме чак такива спортни финансови чудовища, вземахме по десет златни медала на олимпийски игри. Защото инвестициите в спорта отиваха там, където трябва. А сега скъпите спортни зали се използват за възхвала на ГЕРБ.
Да не говорим за поразиите, които Бойко Борисов направи в клубния ни футбол. Но това е друга тема, на която също трябва да бъде отделено специално внимание. И заради която той заслужено загуби и ще продължава да губи електорат.                  

"Арена Армеец" - над 100 млн. лв. за чалга концерти


Весела Лечева: "Ние опънахме червеното килимче пред Борисов"


Скъпите спортни зали се използват за възхвала на ГЕРБ, не и за спорт


Според жители на Драгоман при ремонта на стадиона на стойност над 5 млн. лв. средствата от европроекти са потънали в некачествено строителство. Стадионът изобщо няма игрище, а само трибуни, оплакаха се през 2016 г. местните хора

 

 

duma.bg

Четири пожара през последното денонощие в региона

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/chetiri-pozhara-prez-poslednoto-denonoshtie-v-regiona-2011818

Небрежно боравене с открит огън причини пожар в село Ловни дол, където горя плевня.

Наложи се намесата на петима пожарникари, за да бъде потушен огъня.

През последното денонощие огнеборците успяха да се справят с два пожара в сухи треви и храсти - в землището на село Д

Награди за „Габровче“ от конкурса „Орфеево изворче“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/nagradi-za-gabrovche-ot-konkursa-orfeevo-izvorche-2011820

Народният хор и оркестърът на ДФА „Габровче“ заедно с деца от класовете по народно пеене, кавал и тамбура се завърнаха с поредните награди от ХVІІ Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. Конкурсът се проведе на 17 и 18 март в Стара Загора и в него участваха над 1400 деца от цялата

Омбудсманът Мая Манолова посвети част от пролетния празник на „Гордия Васкони“ от Дома за инвалиди

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ombudsmanyt-maia-manolova-posveti-chast-ot-proletniia-praznik-na-gordiia-vaskoni-ot-doma-za-invalidi-2011819

Между официалната програма н празника „Кюстендилска пролет“ и поредната си среща за защита на шивачките в Дупница, омбудсманът Мая Манолова отдели специално време за мъж от Дома за възрастни хора с увреждания, който в момента е на лечение в Хирургическото отделение на Кюстендилската болница, с кого

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване