Уволненият Талев е откровен радетел за ограничаването на гласуването в Турция

http://pogled.info/bulgarski/uvolneniyat-talev-e-otkroven-radetel-za-ogranichavaneto-na-glasuvaneto-v-turtsiya.84424

/Поглед.инфо/ Още от вчера името Любомир Талев гложди съзнанието ми като малка гнойна рана. И в мига, в който видях как половината протестъриат пуска негово патетично изявление, в което той привежда като знак за невинност това, че е наследник на Багряна и Шапкарев, се сетих откъде го знам - попадал съм на блога му и съм следил негови реакции из нета, които стигат до откровена възхвала на ген. Луков и прочее икони на "консерватизма".

Тръмп не знае какво да очаква от срещата с китайския лидер

http://pogled.info/svetoven/tramp-ne-znae-kakvo-da-ochakva-ot-sreshtata-s-kitaiskiya-lider.84425

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп не знае какво да очаква от предстоящата среща с председателя на Китай Си Цзинпин, но смята, че тя ще бъде интересна.

Решението на КЕВР за цената на газа отива на съд

http://pogled.info/bulgarski/reshenieto-na-kevr-za-tsenata-na-gaza-otiva-na-sad.84426

/Поглед.инфо/ Федерация на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица. Това се разбра след среща на БСП с организации по повод увеличението на цената на газа.

Защо България днес умува над закони, угодни на Високата порта*?

http://pogled.info/bulgarski/zashto-balgariya-dnes-umuva-nad-zakoni-ugodni-na-visokata-porta.84427

/Поглед.инфо/ Следствието е приключило - забравете. Такъв извод ли трябва да се прави, след като министърът на правосъдието Мария Павлова уволни Любомир Талев, директор на дирекция "Съвет по законодателство"? Според министерството Талев умишлено искал да злепостави министерството, тъй като не съгласувал законопроекта с министъра.

Преди края на века ислямът ще стане преобладаващата религия в света

http://pogled.info/svetoven/predi-kraya-na-veka-islyamat-shte-stane-preobladavashtata-religiya-v-sveta.84428

/Поглед.инфо/ До две десетилетия броят на бебетата, родени в мюсюлмански семейства, ще стане по-голям от този на децата на християни, което ще направи исляма най-разпространената религия до 2075 г. Това показва проучване на изследователския център „Пю“.

С 30% са намалели автокражбите при служебното правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949252_s_30_sa_namaleli_avtokrajbite_pri_slujebnoto/?ref=rss


Престъпленията са спаднали средно с 23 процента през мандата на служебното правителство, отчете служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов на специален брифинг по темата. Той говори след края на днешното работно съвещание на ръководството на МВР.

Най-много са намалели автокражбите – с 30 процента спрямо първото тримесечие на миналата година. МВР регистрира ръст на сигналите, досъдебните производства и задържаните за нарушения по време на изборите. Най-много те...

Повечето младежи в Европа нямат доверие в политиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=348205

Повечето младежи в Европа нямат доверие в политиците. Това сочи проучването Generation What? (Поколението "какво") на Института Sinus, публикувано от германски медии, информира ДПА. 82 на сто от респондентите отговарят, че имат малко или никакво доверие в политиците.

Индия неочаквано повиши един от лихвените проценти

http://www.investor.bg/novini/130/a/indiia-neochakvano-povishi-edin-ot-lihvenite-procenti-237147/

По този начин регулаторът затегна паричната си политика, за да се справи с ускоряващата се инфлация

ЕП прие отпадането на визите за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-rezhim-vizite-1539691.html

/КРОСС/ Европейският парламент прие отпадането на визите за Украйна, съобщи евродепутатът Мария Габриел, докладчик по темата в ЕП. Безвизовият режим ще се отнася за украинците, които имат биометрични паспорти. Те ще могат да пътуват без визи и да остават в рамките на 90 дни в рамките на половин година в страните в ЕС без Ирландия и Великобритания, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария. Безвизовият режим важи за пътувания с цел туризъм, бизнес, посещение на роднини или приятели, но не и с цел започване на работа. Решението, прието с 521 гласа "за", 75 "против" и 36 въздържали се, трябва да бъде официално потвърдено от Съвета на ЕС. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде обнародвана в Официалния вестник на ЕС, съобщи БТА. Мария Габриел обясни, че Украйна е изпълнила всички изисквания на ЕС и дори е надхвърлила очакванията. Много силно, положително послание излъчваме от Европейския парламент. Още от самото начало ние имаме ясна методология - когато са изпълнени всички критерии, тогава минаваме към либерализация на визовия режим. Още едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство, посочи тя. Решението за отпадането на визите за Украйна беше отлагано няколко пъти, като очакванията бяха то да бъде взето до края на 2016 г.      

Изчезнали документи спряха търга за строежа за тунел "Железница"

http://www.cross.bg/dokymenti-turga-poruchka-1539692.html

/КРОСС/ Изчезнали документи спряха търга за обществената поръчка за 250 млн. лв. за строителството на тунел "Железница" на автомагистрала Струма, съобщи БТВ. Причината е, че липсвала офертата на един от кандидатите, въпреки че документацията се е съхранявала при изключителни мерки за сигурност в стая в агенцията, до която достъп са имали изпълнителният директор на АПИ и петимата членове на комисията на обществената поръчка. Още на 31 март изпълнителният директор на АПИ е забелязал, че липсва една от папките в обществената поръчка и подава сигнал в полицията. Мистериозно изчезналите документи представляват папка с техническото предложение на един от 17-те участници и правят невъзможно провеждането на търга. Следствените служби веднага се задействали и служители на СДВР започнали разследване за изчезнали документи в пътната агенция. Проведени са разпити, иззети са записи от видеокамери в сградата на агенцията. В крайна сметка при извършен обиск папката била намерена на видимо място в дома на Стефан Гайтанджиев, съобщи „24 часа". Той е външен оценител на участниците в търга. Отказал обаче да дава обяснения, след което е обвинен в укриване на документи и в момента е мярка за неотклонение „подписка". Най-дългият и най-скъп тунел в страната трябваше да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма

КНСБ предлага закъсалите фирми да са длъжни да дават поне 60% от заплатата

http://www.mediapool.bg/knsb-predlaga-zakasalite-firmi-da-sa-dlazhni-da-davat-pone-60-ot-zaplatata-news262396.html

Работодател с финансови затруднения да може да плаща частично трудовите възнаграждения на своите служители, но само ако предварително информира инспекцията по труда за това свое намерение, а потърпевшите работници да имат право на обезщетение от фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Това предвижда пакет законови промени, лансирани в четвъртък от КНСБ за справяне с проблема с неплащането на заплати в закъсали предприятия. Една от промените предвижда когато работодателят има обективна невъзможност да изплати цялото дължимо трудово възнаграждение на работника, да му плати 60 на сто от брутната сума. Размер на частичното плащане обаче не трябва да е по-ниско от минималната работна заплата за страната и мярката да не може да се прилага за повече от два месеца. Обстоятелствата, които затрудняват работодателя, трябва да се декларират поне 10 дни предварително пред инспекцията по труда. Друга мярка предвижда отпускането на еднократно обезщетение от фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите”, равняващо се на сумата на неизплатените трудови възнаграждения. Министърът на труда и социалната политика след консултации с управителния съвет на фонда може по своя инициатива, по искане от страна на синдикат, представляващ интересите на работниците или по искане на работодателя, да нареди плащане на еднократно обезщетение на работниците. В случаите, когато интересите на работниците не се представляват от синдикат, това искане може да бъде подадено от всяка друга синдикална организация” От КНСБ коментираха, че не е ясна сумата на неизплатените заплати на работниците. По данни на инспекцията по труда те варират от 30 до 90 млн. лв. годишно, като това са само сумите, констатирани при проверки или инциденти като този с гладната стачка в мина "Оброчище", приключила преди ден. КНСБ предлага още да се даде право на работниците да искат откриване на производство по несъстоятелност за дадена фирма по Търговския закон, а при фалит неизплатените заплати да излязат на първи ред вземания, преди задълженията на работодателя към банки и други кредитори. Друго предложение е да се върне възможността за извънсъдебно издаване на изпълнителен лист, чрез който работниците да си получат заплатите, без да се чака края на съдебното дело.

Герджиков смята за прибързано предложението за уседналост за гласуване, нямал пръст

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949251_gerdjikov_smiata_za_priburzano_predlojenieto_za/?ref=rss


Служебният премиер Огнян Герджиков определи като прибързан ход предложението за уседналост от 3 месеца за гласуване на парламентарни и президентски избори. Министър-председателят заяви, че идеята била на Министерството на правосъдието, а той нямал пръст в нея.

Спорните промени в Закона за българското гражданство бяха публикувани за обществено обсъждане в понеделник. Вчера обаче проектът бе спрян от правосъдното министерство, което обвини директора на дирекция "Съвет...

Градушка удари района на Ардино

http://www.cross.bg/gradyshka-ydari-raiiona-na-ardino-1539690.html

/КРОСС/ Градушка с големина на грахови зърна валя около 5 минути в Ардинско. Ледените късчета започнаха да падат около 12.50 часа, като градушката беше предшествана от кратък студен дъжд. За щастие, няма щети по ранните зеленчуци и цъфналите овошки, успокояват се жителите на селата, предаде 24Родопи. От днес времето в цялата страна застудя. На места се очакват силни дъждове. Лошото време ще се задържи до неделя.    

Пролетен фестивал за Европейска младежка столица започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348217

Варна – Европейска младежка столица ще е домакин на 3-дневен пролетен фестивал, който ще се проведе от утре - 7 април до 9 април, научи Moreto.net. Събитията в петък ще започната с откриването на две изложения – Digital Job Fair и Welcome Fair.

2-те зодии, които ще се радват на вечно ЩАСТИЕ

https://www.actualno.com/curious/2-te-zodii-koito-shte-se-radvat-na-vechno-shtastie-news_604240.html

На тези зодии им е писано да са щастливи и безгрижни. Такъв живот се пада... ето на кои зодии. Телец Животът на Телците е един от най-безгрижните и щастливи. Голям късмет! Те като цяло гледат да изключат негативното от живота са и са едни от най-позитивните хора. Може и това е кл

Тя е сред най-красивите жени в света, но някога е била... мъж

https://www.actualno.com/curious/tja-e-sred-naj-krasivite-jeni-v-sveta-no-njakoga-e-bila-myj-news_604307.html

Жизел Лорен Лазерато, позната като Джиджи Горджъс (Gigi Gorgeous) или "Превъзходната Джиджи" е актриса, модел, интернет влогър и гримьор с канадски произход. До тук нищо странно, нали? Красива, руса, дългокоса и с перфектни мерки жена, при това успяла да създаде милиони само от Youtube к

ЦСКА-София показа "подобрената" емблема

http://offnews.bg/news/n_1/n_652191.html

ЦСКА-София показа "подобрената" емблема, както се изрази Гриша Ганчев секунди след бурния търг за оригиналните символи на 31-кратните шампиони. Тя е юбилейна по повод 70-ата годишнина от създаването на "червените". Към традиционните символи е добавен рефренът "Още от дете, запали моето сърце". Учудващо е присъствието на нови маслинени клонки, тъй като вътре вече има дъбови такива. Фенове на ЦСКА-София недоволстват и от две години, залепени почти една до друга. Емблемата на оригиналния ЦСКА все още се продава, като синдик Дора Милева обеща новия търг да бъде проведен до 30 април. За нея кандидатства както Гриша Ганчев, така и шефът на ЦСКА 1948 Никола Газдов. Ето какво написаха на сайта на "червените" по повод новата емблема: " Представяме на вашето внимание новата юбилейна емблема на ЦСКА. По този начин отговаряме на традицията, която се наложи в България, клубовете да създават специални емблеми за своите юбилеи. Само след месец ЦСКА навлиза в своята седемдесета годишнина. За този период завоювахме 31 титли, 20 купи, 4 Суперкупи и играхме три пъти на полуфинал в европейските клубни турнири. Не случайно именно ЦСКА носи прозвището "Убиец на шампиони" с трите елиминации на действащи европейски клубни първенци. В света има два подхода. Единият е да се направи изцяло нова емблема, както наскоро стори италианския гранд Ювентус. Вторият е да се стъпи на традицията е да се развие настоящата емблема. В ЦСКА винаги е прилаган втория подход при досегашните емблеми. Така правим и сега. Новата емблема съчетава всичко най-добро от съществуващите, като в същото време е по-съвременна. В нея е вложен текст от най-любимата песен на съвременното поколение. Емблемата е изключително важен символ на клуба, но най-важното за един клуб сте именно вие, привържениците. Юбилейната емблема е плод на шестмесечния труд на Александър Виденски, който е внук на уредника на музея на ЦСКА Александър Манов. Убедени сме, че заедно ще продължим победния ход на ЦСКА в историята и с новата юбилейна емблема ще извоюваме още по-големи вътрешни и международни успехи. ЦСКА - ТОВА СИ ТИ!"

Любомир Талев: Може и да съдя правосъдното министерство за клевета

http://www.clubz.bg/52556-lyubomir_talev_moje_i_da_sydq_pravosydnoto_ministerstvo_za_kleveta

Уволненият от правосъдното министерство юрист Любомир Талев обмисля да заведе дело за клевета заради разминаване между публичната информация за причините за уволнението му и мотивите, описани в заповедта за това уволнение. Това каза самият Талев пред бТВ.

Юристът бе шеф на дирекция "Съвет по законодателство" до вчера. От Министерството на правосъдието обявиха, че е уволнен, защото е публикувал за обществено обсъждане законопроекта, с който се въвежда уседналост за всички избори - тоест забранява се вотът за българите в чужбина. Според официалното съобщение това е станало без проектът да е съгласуван с министър Мария Павлова и така Талев бил злепоставил институцията. 

В заповедта за уволнение, която Талев е получил в сряда по обед, обаче пише, че уволнението е по текста от Закона за държавния служител, според който кадър в изпитателен срок след назначението си може да бъде отстранен от работа без мотиви. Юристът обясни, че именно това е основанието, на базата на което е уволнен, а не публичната информация, която фигурира на сайта на институцията. Затова се съветва с адвокати дали освен да обжалва заповедта, което ще направи, да заведе и дело за клевета.

Талев повтори разказа си, че скандалният законопроект е бил спуснат до Министерството на правосъдието от президентството, а автор е проф. Емилия Друмева от екипа на Румен Радев и нейни съветници на "Дондуков" 2.

По думите му конкретно текстовете за въвеждане на уседналост са се появили в понеделник на среща между екип от Министерството на правосъдието, президента Радев, Друмева и началника на кабинета на държавния глава Иво Христов. Според Талев президентът лично е поискал и въпросният законопроект да се публикува за обществено обсъждане от името на министерството. На тази среща е присъствала и министър Павлова, стана ясно от казаното пред бТВ.

"За да правя неща самоволно, каквото е обвинението, знаейки че съм в срок на изпитване и мога да бъда уволнен във всеки момент, трябва да съм или луд, или много, много глупав", обясни Талев.

Юристът каза още, че във вторник - деня след публикуването на проекта, му е било разпоредено да помага в отговорите на валящите въпроси от медии и граждански организации за скандалните поправки в изборните правила. Тогава нищо не е предвещавало последвалото развитие на ситуацията.

По думите му в сряда зам.-министър Даниела Митрова, чийто подпис стои под съгласуването на законопроекта преди публичната му поява, е твърдяла, че му е дала разпореждане да "редактира" текстовете от проф. Друмева. 

"Чувам, че веднага след уволнението ми кабинетът ми в министерството е бил запечатан. Днес обаче чувам, че много усърдно се рови там. И не, не ровят от фирмата за почистване. Вероятно се търси да се "намери" нещо, което да се използва срещу мен", предположи юристът.

По думите на Талев от министерството са се опитали за замажат гафа с приемане на поръчки от президентството с втори гаф - да хвърлят отговорността върху човек от администрацията, вместо да носят политическата си отговорност. А сега вероятно се прави опит вторият гаф да се замаже с трети - да се търси "нещо" срещу него.

По-рано през деня президентът Румен Радев заяви пред "България он ер", че няма драма със законопроекта, защото парламентът е този, които има думата за ремонт законодателството.

Мъж от Добрич ще лежи 2 години в затвор за разпространение на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158373

Мъж от Добрич ще лежи 2 години в затвор за 
разпространение на наркотициМъж от Добрич ще излежи две присъди за държане и разпространение на наркотици реши Окръжният съд днес. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. 32-годишният Танер Т. влиза за две години в затвора, след като в срока на условно наказание бе осъден повторно за същото престъпление. Магистратите го признаха за виновен, че на 9 октомври 2015г.

Деница Златева: Чисти спекулации са твърденията, че нашето председателство ще е най-скъпото

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-zlateva-predsedatelstvoto-1539689.html

/КРОСС/ Твърденията, че българското председателство ще е най-скъпото, са спекулации. В това е категорична вицепремиерът с ресор председателството на България на Съвета на Европейския съюз, Дениса Златева, а позицията си тя изрази чрез фейсбук. Поводът за нейната реакция беше публикация в пресата под заглавие "Българското председателство на ЕС ще е едно от най-скъпите", след като вчера беше гласуван общ план-бюджет от 150 млн. лева за подготовката на председателството. Ето какво написа Златева: "Уважаеми колеги журналисти, разбирам, че финансирането на председателството предизвиква широк медиен интерес, но обективността изисква да се придържаме към фактите, а те са: гласуван бюджет от 150 млн. лева, изразходвани средства през 2016 г. в размер на 23 млн. лв. и отпуснати средства по ПМС №67/05.04.2017 г. за 2017 и 2018 година в размер на 69,3 млн. лв. Всякакви твърдения, как нашето председателство ще е най-скъпото, как ще надскочи 230 млн. лв. са чисти спекулации. Екипът ми никога не е отказвал обективна, ясна и точна информация", написа в социалната мрежа Златева.

Тежка катастрофа край Бургас

https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-kraj-burgas-news_604309.html

Една жена е в тежко състояние, а други трима души са ранени при тежка катастрофа между три автомобила край Бургас, съобщиха от ОДМВР в града. Около 13.29 ч. днес по пътя Бургас – кв. „Ветрен”, непосредствено след надлез „Лукойл” в посока София, възниква тежък пътен

Видео: "Пепси" разгневи социалните мрежи с реклама за "парти" протести

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/06/2949112_video_pepsi_razgnevi_socialnite_mreji_s_reklama_za/?ref=rss


Компанията за газирани напитки "Пепси" изтегли своя реклама, в която супермоделът Кендъл Дженър се присъединява към уличен протест и "сдобрява" протестиращи и полицаи с кенче пепси кола. В ерата на президента Тръмп и движения като Black Lives Matter компанията разгневи социалните мрежи с неловкия опит да използва "духа на времето", за да се продава.

Клипът, който е дълъг цели две минути и половина, е част от новата кампания на марката под...

6 знака, че той вече не те намира за секси

https://www.actualno.com/curious/6-znaka-che-toj-veche-ne-te-namira-za-seksi-news_604244.html

Когато една връзка губи блясъка си, сексът също изчезва от хоризонта. Възможно ли е той вече да не те намира за секси? За съжаление, да, но има и как да разбереш това, ако решиш да не игнорираш проблема. Може би е време да продължиш. 1. Не те закача, докато се преобличаш Всеки мъж

Откриха бомба в жилищен блок в Санкт Петербург

http://offnews.bg/news/n_1/n_652190.html

Руската полиция откри бомба в жилищен блок в Санкт Петербург.  Самоделната бомба е била в един от апартаментите, съобщи РИА Новости.  Специалистите са обезвредили бомбата. Въпреки това са взети предпазни мерки, сред които частично спиране на газоподаването в блока.  Жителите на блока са евакуирани и са настанени в детска градина наблизо. След проверка те са се върнали в домовете си. Според очевидци от блока са изведени трима души с белезници.  От полицията за момента не коментират дали има арестувани. 

"Преди 16 години един ловък мошеник изпързаля гражданите"

http://www.clubz.bg/52555-predi_16_godini_edin_lovyk_moshenik_izpyrzalq_grajdanite

Лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев написа във фейсбук кратък коментар по повод навършването днес на 16 години от прословутото слово на Симеон Сакскобургготски в двореца "Врана".

На 6 април 2001 г. той обяви, че ще направи партия и спомена прочутите 800 дни, в които България би могла да се оправи.

Кънев определя Симеон като "ловък мошеник", който е изпързалял "огромна част от българските граждани". Впоследствие избирателите го наказали, но моделът на "вътрешна клептокрация и безгръбначна външна политика", установен от него, се оказал изключително устойчив, а страната се е превърнала в "почти бананова република".

Ето какво написа Кънев:

"6 април... 16 години откакто един ловък мошеник успя буквално да изпързаля огромна част от българските граждани.

И впоследствие да установи модел на вътрешна клептокрация и безгръбначна външна политика.

Мошеникът отдавна беше наказан и забравен от избирателите, моделът обаче се оказа изключително устойчив. Резултатът е слаба, почти бананова република, която дори не успява да дефинира нито национален интерес, нито обществен интерес, нито перспектива пред отделните граждани - особено тези, които са икономически активни и независими.

Съпротивата срещу това "статукво" е нестройна, себична, суетна и често твърде зависима. Аз май не правя разлика, освен за последното :)

Което не означава да губим надежда или да спираме да се борим за по-добра държава, общество и отношения между хората. Даже хич ..."

Васил Лазаров и Вивекта внасят най-добрите бланширани картофи

http://offnews.bg/news/n_1/n_652209.html

Едва ли има човек в България, който да не обича пържени картофки със сирене. Комбинацията е универсална за всякакъв вид събирания и страхотна добавка към студената бира. Лошият продукт обаче може лесно да развали удоволствието от любимото предястие или мезе. Невинаги картофите, които получаваме в заведение или купуваме за домашния си фритюрник, са запазили вкусовите качества, които би трябвало да притежават. В такива моменти разочарованието е голямо, а парите, които сме дали за съответния продукт, ги усещаме като хвърлени на вятъра. За да избегне подобни ситуации, фирмата на Васил Лазаров Вивекта си партнира и дистрибутира продуктите на McCain Foods Limited. Или иначе казано - внася на българския пазар висококачествените замразени бланширани картофи и картофени специалитети, които родните потребители заслужават. McCain Foods Limited е канадска компания, основана в далечната 1957 година. Днес компанията е един от най-големите производители на замразени бланширани картофи и картофени специалитети в света, като техните продукти се предлагат в хиляди ресторанти и супермаркети по земното кълбо. Фирмата на Васил Лазаров Вивекта е един от най-големите вносители на месо за България – предлага охладено и замразено свинско, говеждо, пилешко, агнешки продукти и замразено говеждо шкембе, замразени риби. Чрез дейността си предоставя на българските потребители на едро и дребно, както и на преработвателната индустрия висококачествените продукти на едни от най-добрите производители на световния пазар. Вивекта БГ ЕООД е официален дистрибутор също и на замразени зеленчуци и плодове от Aretol, както и на зехтин от Urzante. Когато искате да осигурите най-добрите продукти за вашия дом и семейство, вече можете да го направите. Тези, за които ви казвам, се намират лесно в българската търговска мрежа и съм ги изпробвал лично. Струват си всяка стотинка. Платена публикация

Руски олигарси си присвояват апетитните места в Крим

http://www.clubz.bg/52554-ruski_oligarsi_si_prisvoqvat_apetitnite_mesta_v_krim

В Крим върви "преподчиняване" на най-апетитните места в полза на руската федерална собственост.

Това заяви пред сайта "Инфорезизт" бившият лидер на кримските комунисти Леонид Грач. Той е подкрепил анексирането на полуострова преди три години и има руско гражданство. Сега обаче е настроен срещу местните власти.

"Тук дойде един руски олигарх, руски кръгове, приближени на Кремъл. Те изкупуват земята и искат да завземат целия Южен бряг, изкупуват лозята", твърди Грач.

Така в ръцете на олигарсите преминали детският лагер "Артек", селището Масандра, Никитската ботаническа градина и други места. Всичко това става с помощта на федералния център на Руската федерация на полуострова.

Никитската ботаническа градина

"Хареса ми например земята край Никитската ботаническа градина. Обявявам я за федерална собственост и я преподчинявам на мене си, а след това аз командвам тази земя. Само Масандра от Форос до Судак, с всичките му лозя, има дължина от 167 километра", обяснява Леонид Грач.

И всичко това се извършва напълно в рамките на руските закони.

Според Грач управниците на Крим лесно могат да бъдат командвани поради факта, че са престъпници. Това важи за регионалния премиер Сергей Аксьонов, шефа на местния парламент Владимир Константинов и други, твърди той.

Според Грач руската федерална собственост си има свои вертикали. Например Масандра е подчинена на Управлението на президентските дела, Ботаническата градина - на Руската академия на науките (РАН). А след това в самите тези институции има хора отвътре, които се разпореждат и решават "кое е мое, кое е твое", завършва някогашният комунистически вожд на Крим.

"Евроинс" излиза от борсата

http://www.mediapool.bg/evroins-izliza-ot-borsata-news262395.html

Застрахователното дружество "Евроинс" най-вероятно ще бъде свалено от търговия на фондовата борса, съобщи финансовият портал Investor.bg, като впоследствие новината бе потвърдена и официално. Застрахователната група "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) ще отправи търгово предложение за придобиване на акциите на миноритарните акционери в българското си дъщерно дружество "ЗД Евроинс" АД, в което холдингът притежава 90.07% от капитала. Ако предложението бъде прието, мажоритарният акционер възнамерява да отпише „ЗД Евроинс“ АД от Българската фондова борса (БФБ). "Причината е, че "Еврохолд" е борсово дружество, а ЕИГ е изключително голяма застрахователна група, където има само едно публично дружество – "ЗД Евроинс". То е изключително малко за размерите на групата и поради неликвидния български пазар не дава реална оценка на групата като цяло и затова сме решили да го делистнем", заяви шефът на компанията Асен Христов пред Investor.bg. Обект на търговото предложение ще бъдат малко над 1.6 млн. акции на "ЗД Евроинс" или около 9.9% от капитала на дружеството. Акциите му поскъпнаха с 52.81% за последните 12 месеца до 20.6 млн. лв. пазарна капитализация и 1.25 лв./акция.

Погребват жертвите от атаката в Санкт Петербург

http://offnews.bg/news/n_1/n_652187.html

Семействата на жертвите на атентата в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха 13 души, започнаха днес да погребват близките си, предава БТА. Първото погребение е на 50-годишната майсторка на кукли и майка на две деца Ирина Медянцева. То ще бъде този следобед в село Свердлов във Всеволожски район, на 20-ина километра югоизточно от Санкт Петербург. "Имаше две дъщери. Случилото се е ужасно", каза вчера пред АФП сестрата на Медянцева по време на молебен в Санкт Петербург в памет на жертвите. В момента на експлозията Медянцева е била с дъщерите си във влака и една от тях е пострадала. Сред жертвите има много млади хора като 20-годишния студент Максим Аришев, родом от Казахстан. Единайсет минути преди атентата в метрото той се е обадил на родителите си в Казахстан да им каже, че се прибира след лекции. Загива на място. Дилбара Алиева, 21-годишна азербайджанка, студентка трети курс психология, умира в болницата в нощта след атентата. Осемнайсетгодишната Ксения Малюкова, учеща за акушерка, е отивала да се срещне с приятеля си, но загива в атентата, също както Денис Петров, на 25 години, шампион по кикбокс. 

Путин за Сирия: Неприемливо е да се отправят безпочвени обвинения

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-za-siriia-nepriemlivo-e-da-se-otpraviat-bezpochveni-obvineniia-2015882

Руският президент Владимир Путин каза, че е "неприемливо" да се отправят безпочвени обвинения, предадоха световните агенции. Путин направи това изказване във връзка с предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб, в която загинаха 86 души.

Срещата между Доналд Туск и Тереза Мей била в приятелски дух

//dariknews.bg/novini/sviat/sreshtata-mezhdu-donald-tusk-i-tereza-mej-bila-v-priiatelski-duh-2015883

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и британският премиер Тереза Мей се споразумяха да се стремят да понижават напрежението по време на преговорите за излизане на Обединеното кралство, особено по "трудни въпроси" като този за Гибралтар. Това заяви пожелал анонимност официален източник от

Как да познаем качествените яйца и агнешко месо?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-da-poznaem-kachestvenite-iajca-i-agneshko-meso-2015881

Започват масови проверки на храните преди Великден и Гергьовден. От Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват търговци и производители по пазарите и търговските вериги. „Най-важното е потребителите да не купуват храна и бои за яйца от хора, които

Янев продължава с назначенията на ключови постове в Министерството на отбраната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949236_ianev_produljava_s_naznacheniiata_na_kljuchovi_postove/?ref=rss


След като министърът на отбраната Стефан Янев назначи началника на политическия си кабинет Румен Василев за постоянен секретар на министерството се задават още назначения на служебния кабинет в отбраната. За длъжностите "Ръководител на инспекторат – главен инспектор на МО" и "Аквизиции на отбраната" - звеното отговарящо за обществените поръчки има обявени конкурси, който ще приключат преди сдаването на властта на кабинет на ГЕРБ.

Според ресорни...

Евростат: Почасовите разходи за труд през 2016 г. са били най-ниски в България и Румъния

http://econ.bg/Новини/Евростат-Почасовите-разходи-за-труд-през-2016-г-са-били-най-ниски-в-България-и-Румъния_l.a_i.740479_at.1.html

През 2016 година осреднените почасови разходи за труд в целия Европейския съюз са били в размер на 25,4 евро, но при много широк диапазон между едва...

3720 кг. прекурсор за производство на хероин задържаха митничари

http://www.moreto.net/novini.php?n=348231

3720 кг. оцетен анхидрид задържаха митнически служители на МП Калотина, научи Moreto.net. Прекурсорът е открит при проверка на три товарни автомобила, превозващи ябълки от Сърбия за Ирак. Трите камиона се явили на входящо трасе на МП Калотина и са селектирани за сканиране, с което са констатирани аномалии в плътността на превозвания товар.

Няма да има местен референдум в „Младост“

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/niama-da-ima-mesten-referendum-v-mladost-6067640

Столичният общински съвет отхвърли идеята заради незаконосъобразност на въпросите

Защо не бива да се дава сол назаем

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6158180

Защо не бива да се дава сол назаемСолта неизменно присъства на трапезата ни. И дори някои специалисти да препоръчват да я ограничаваме, защото води до проблеми с кръвното, тя винаги е имала и винаги ще има важна роля, и то не само в кулинарията. Ритуалите със сол са познати още от древни времена. Най-вероятно защото тогава тя била изключително ценна подправка и се смятала за

Президентът за скандала с уседналостта: Няма драма, парламентарна република сме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158367

Президентът за скандала с уседналостта: Няма драма, парламентарна република смеДържавният глава Румен Радев коментира вчерашните обвинения, че е разпоредил добавянето на текста за уседналост в законопроекта за българското гражданство, предаде Bulgaria ON AIR. "България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да

Плашат незаконно със санкции родителите, отказали ваксини

https://www.actualno.com/healthy/plashat-nezakonno-sys-sankcii-roditelite-otkazali-vaksini-news_604222.html

Лични лекари карат родителите на 12-годишните деца да се подписват в журнал за отказ от ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (МРП). Екипът на Actualno.com разбра и за случаи, в които ръководства на училища заплашват родителите, че няма да допуснат децата им до класната стая, ако

23% спад на престъпленията по време на служебното правителство

http://www.cross.bg/vreme-yzynov-spadnali-1539688.html

/КРОСС/ С 23 процента са спаднали престъпленията в страната по време на двата месеца управление на служебното правителство. С това се похвали министърът на вътрешните работи Пламен Узунов след днешното съвещание на ръководството на ведомството. Най-много са спаднали автокражбите - с 30% спрямо първото тримесечие на миналата година, заяви Узунов, цитиран от БТВ. Има ръст на сигналите, досъдебните производства и задържаните за нарушения по време на изборите, като най-много те са били в Плевен, където обаче е отчетен и най-добър резултат. Министърът посочи още, че през последните дни е завишено полицейското присъствие около метростанциите и гарите заради атентата в Санкт Петербург.

В Холандия се появи книжка за оцветяване с лика на Хитлер

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/06/2949222_v_holandiia_se_poiavi_knijka_za_ocvetiavane_s_lika_na/?ref=rss


Aie Hitler https://t.co/Ik8T36eArN pic.twitter.com/dzXZhEbZLF

— Bondamanjak (@Bondamanjak) April 6, 2017

Холандското издателство Kruidvat предизвика скандал, след като пусна на пазара книжка за оцветяване, съдържаща изображението на Адолф Хитлер, съобщи АФП, цитирана от "Франс24". Малко след това издателството изтегли книжката и се извини за случая.
Сред картинките за оцветяване била и такава с изображението на Хитлер, застанал...

Цигарите причиняват един от всеки 10 смъртни случая

http://offnews.bg/news/n_1/n_652137.html

Тютюнопушенето е причинило един на всеки 10 смъртни случая през 2015 г. или на общо 6 милиона души по света, показват данни от изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание Lancet . То обхваща 195 държави и територии и проследява периода от 1990 до 2015 г. Половината от смъртните случаи вследствие на тютюнопушенето са в четири страни - Китай, Индия, САЩ и Русия. Зависимостта от цигарите и следващите я заболявания и смъртност намаляват в повечето, но не във всички, богати страни, но прогнозата за бедните страни и тези със средни доходи на населението е за огромна смъртност вследствие на пушенето. В световен мащаб един на всеки четирима мъже пушат всеки ден. При жените съотношението е 1:20. Броят на пушачите в света е 933 млн. души. 80% от тях живеят в бедни или средноразвити страни. Прогнозата е, че половината от тях ще починат преждевременно заради това, че пушат, преди да успеят да спрат цигарите. Изследователите се опасяват, че смъртността може да нарасне в резултат на агресивната политика на тютюневите компании в завладяването на нови пазари, особено в развиващите се страни.

Варненски хлебопроизводител: Поскъпването на газта ще разтърси бранша

http://www.moreto.net/novini.php?n=348253

Повишаването на цената на газа ще даде отражение у бизнеса с хлебопроизводство. Дали ще има поскъпване на този вид стока и с колко тепърва обаче ще става ясно, посочи председателят на Регионалния съюз на сладкарите и хлебопроизводителите във Варна Иво Бонев, предаде репортер на Moreto.

Компании споделиха успешни практики на годишната Salesforce CRM конференция

http://www.mediapool.bg/kompanii-spodeliha-uspeshni-praktiki-na-godishnata-salesforce-crm-konferentsiya-news262394.html

"Постигнете повече с по-малко" – под това мото се проведе годишната Salesforce CRM конференция, организирана от водещата консултантска компания "Некст Консулт" на 5 април в София. Решенията на световния лидер в управлението на взаимоотношенията с клиенти (CRM) – американската компания Salesforce.com - помагат на бизнеси от различни сектори на икономиката да бъдат още по-успешни, по-бързи и по-добри от конкурентите на пазара, подчертаха лекторите на конференцията. Най-голямото събитие за CRM у нас се радва на изключителен интерес, със стотици участници - настоящи и потенциални клиенти на Salesforce в България, специалисти и мениджъри от "Некст Консулт" и нейния американски партньор, представители на медиите. Орлин Дочев, управляващ партньор в "Некст Консулт", наблегна на начините, по които бизнесът може да намери, спечели и задържи повече клиенти с помощта на Salesforce, а Тошко Петков, партньор Бизнес консултиране в компанията, изтъкна като задължително условие за успех предложението за стойност и стратегия. Своя опит пред участниците в конференцията споделиха клиенти на "Некст Консулт", които вече са внедрили успешно Salesforce решения. За подобряване на взаимодействието между маркетинг и продажби говори Гиньо Генев, главен мениджър масла в "Омникар БГ", докато Владимир Дичев, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Трейд България", разказа как Salesforce помага на компанията да увеличи продуктивността на търговския екип. Salesforce оптимизира всички дейности в "Килърите", стана ясно от лекцията на Емил Котас, регионален мениджър на водещата компания за борба с вредителите, който сподели опита си при реализиране на амбициозен проект за автоматизация на бизнес процесите и централизиране на управлението. С помощта на Salesforcе е оптимизиран целият търговски процес - от оферирането до издаването на полица - в ЗАД България, разкри Емил Вучков, изпълнителен директор на една от водещите застрахователни компании у нас, с 46 хиляди клиенти. В частност, Salesforce автоматизира етапи на продажбите като събиране на информация, подготовка на оферта, одобрение от мениджър, подобряване на офертата, договор и отчет. Специалисти от "Некст Консулт" и Salesforce обобщиха ползите за компаниите от внедряване на водещата в света платформа за управление на взаимоотношенията с клиенти: бизнесът става по-бърз и по-добър от конкурентите, продава повече на местните и външни пазари; по-добро структуриране на процесите по маркетинг и продажби; по-бърз и по-ефективен анализ на търговската информация и прогнозиране с по-голяма точност; въвеждане на единни стандарти и добри практики в областта на продажбите и обслужването; предоставяне на персонализирана индивидуална услуга на всеки клиент и отговор на постоянно нарастващите клиентски изисквания; повишаване на удовлетвореността на служители и клиенти; обезпечаване на най-високо ниво на сигурност на данните. В заключителната част на конференцията се състоя демонстрация на Salesforce системата - CRM решение, което отключва потенциала на служителите и позволява на компаниите да изградят близки отношения с клиентите по изцяло нов, по-ефективен начин. Световният пазар на CRM системи ще нараства средно с 14% на година в периода до 2020 г., за да достигне 51,55 млрд. долара в края на десетилетието, сочи прогноза на Gartner. Лидерът Salesforce обаче си поставя за цел да расте по-бързо от пазара и да удвои приходите си в близките години. Делът на Salesforce на глобалния CRM пазар възлиза на 20% (Gartner, 2015). През финансовата 2018 г., която започна в края на януари т.г., Salesforce очаква продажби на стойност над 10 млрд. долара. Компанията планира годишен ръст на приходите от 20-30%, достигайки 20 млрд. долара през 2022 г. "Некст Консулт" (Next Consult) е водеща българска компания за управленско консултиране, помагаща на клиентите си да повишат добавената стойност за бизнеса си чрез въвеждането на добри управленски практики в стратегическото и оперативното управление, с над 130 клиентски организации. Фирмата е официален представител на PPORF Development Institute Inc., автор и собственик на японската методология 20 Keys, официален представител за България на най-иновативното облачно решение в света за продажби и обслужване – Salesforce.com, и VAR партньор на лидера сред разработчиците на ERP системи – SAP. Сред клиентите на "Некст Консулт" са водещи компании като "Спиди", "Просвета", "Болярка", ДДД-1, "Омникар", "ЧЕЗ Трейд", ЗАД България, "Телус Интернешънъл", "Булстрад Живот", "Калинел", "Ролпласт" и други, заемащи лидерски позиции на пазара.

Риск анализаторите насочват поглед към Италия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/risk-analizatorite-nasochvat-pogled-kym-italiia-237146/

Страната отбелязва ограничено възстановяване, но има значителен публичен дълг

Кого харесват най-много мюсюлманите у нас

https://vesti.bg/bulgaria/kogo-haresvat-naj-mnogo-miusiulmanite-u-nas-6067634

Половината мюсюлмани у нас не искат жените да са забулени, показва проучване на "Алфа Рисърч"

Намериха изчезналата папка от АПИ в дома на Стефан Гайтанджиев, обвиниха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158306

Намериха изчезналата папка от АПИ в дома на Стефан Гайтанджиев, обвиниха гоИзчезналата папка от АПИ е била намерена в дома на Стефан Гайтанджиев, съобщиха криминалисти за "24 часа". Това е станало още миналата седмица, а Гайтанджиев е обвинен за укриване на документи. Той не е давал обяснения и е с мярка за неоктлонение подписка. Документите са намерени на видно място в дома му, обясниха разследващи.

Пламен Узунов: Намалели са престъпленията средно с 23%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158345

Пламен Узунов: Намалели са престъпленията средно с 23%Спад на престъпленията средно с 23 процента през мандата на служебното правителство, отчете служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов пред журналисти след края на днешното работно съвещание на ръководството на МВР. Най-много са намалели автокражбите - с 30 процента спрямо първото тримесечие на миналата година.

Кличко в жестока реч: Джошуа, не става само с мускули

http://offnews.bg/news/n_1/n_652182.html

Владимир Кличко даде убийствено изявление преди битката с Антъни Джошуа на 29 април! Двамата боксьори в тежката категория се срещат на "Уембли", като 90-те хиляди билета са разпродадени. 41-годишният украински ветеран се зарече да даде болезнен урок на младото английско лъвче. "AJ има енергия в излишък и тези големи мускули му дават увереност", каза Кличко, "Той иска да унищожава буквално хората оттсреща. Аз имам огромен респект от неговата физическа сила. Той може да се боксира, да вдига тежести и е много як! Вярвам, че може да стане шампион по кросфит. Но това не е най-важното в бокса, така че ходи върху тънък лед", добави ветеранът. "Ако е до големи мускули, става елементарно. Всеки с по-яки бицепси ще побеждава опонента. Но и най-здравите боксьори са били побеждавани. Имаше един пич, Кимбо Слайс, нямаше спиране. Беше много здрав и нокаутираше наред. Един друг пич обаче му излезе и го победи", разказа Кличко  27-годишният Джошуа има 18 победи от 18 възможни и иска до добави титлите на WBA и IBO към тази на IBF, която вече притежава. Но човекът, който държеше трофеите в най-добрите си 10 години до шокиращата загуба от Тайсън Фюри, беше именно Кличко. "Дали е грешка на Джошуа, че се боксира с мен точно сега", отговори Владимир, "Не, разбира се. Не мога да чакам още 5 години. Шансът му е сега. Затова не искам да го чувам, че му идвам прекалено рано или пък обратното: как Кличко е преминал зенита си. Като иска да стане милиардер, трябва да поеме предизвикателството. Става доста добър, но на 29 април ще видим докъде е стигнал", добави украинската легенда.

Учени изобретиха суперлазера от "Междузвездни войни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158216

Учени изобретиха суперлазера от "Междузвездни войни"Учени от университета Маккуори създадоха лазер, подобен на суперлазера, използван от космическата станция "Звездата на смъртта" в сагата "Междузвездни войни", предаде БТА. Суперлазерът обединява множество лазерни лъчи в един. "Изследователите разработват лазери с висока мощност за борба със заплахите за сигурността от нарасналото разпространение

Учени изобретиха суперлазера от "Междузвездни войни"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6158216

Учени изобретиха суперлазера от "Междузвездни войни"Учени от университета Маккуори създадоха лазер, подобен на суперлазера, използван от космическата станция "Звездата на смъртта" в сагата "Междузвездни войни", предаде БТА. Суперлазерът обединява множество лазерни лъчи в един. "Изследователите разработват лазери с висока мощност за борба със заплахите за сигурността от нарасналото разпространение

Кремъл: Не трябва да се правят прибързани изводи за атаката в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158295

Кремъл: Не трябва да се правят прибързани изводи за атаката в ИдлибСмъртоносната атака с отровен газ в северната сирийска провинция Идлиб във вторник е "много опасно, чудовищно престъпление", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви на пресконференция в Москва днес, предаде БТА. Според него обаче заключенията на Вашингтон за инцидента не се базират на обективна информация.

Цитат на деня: Простотията в българския футбол е прекалено много

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949052_citat_na_denia_prostotiiata_v_bulgarskiia_futbol_e/?ref=rss


Простотията в българския футбол е прекалено много.

Това заяви собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев при откриването на модернизираната база "Гнездо на орли" в Разград. Той коментира скандалите и нападките след мача с ЦСКА на "Българска армия".

"Мен тези атаки не ме интересуват и виждате, че и не отговарям. Не ме занимавайте с интриги, простотии и с мнения и изказвания на хора, известни със своята...

Създай шарен и забавен Великден със стикерите за яйца на Студио ДаДа

http://www.moreto.net/novini.php?n=348250

Омръзнало ли ти е само от вида на едни и същи яйца за Великден, едни и същи начини за боядисване? Искаш да разнообразиш, да направиш по-весел този така традиционен елемент на хубавия празник? Предлагаме ти да забравиш скуката със забавните и оригинални стикери на Студио ДаДа! Ще ги откриеш в Био магазинчето на Хера - shop.

Роумингът в Европейския съюз отпада от 15 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158323

Роумингът в Европейския съюз отпада от 15 юниЕвропейският парламент преодоля и последното препятствие за отпадане на роуминга от 15 юни. С 542 гласа „За”, 27 - против и 50 въздържали се евродепутатите дадоха зелена светлина на плана на финалното споразумение между мобилните оператори за цените на едро, което ще прилага помежду си, предава Нова телевизия.

Работникът в ЕС струва 25.4 евро на час, в България – 4.4 евро

http://www.mediapool.bg/rabotnikat-v-es-struva-254-evro-na-chas-v-bulgaria-44-evro-news262393.html

Българският работодател плаща за работниците си едва 1/6 от това, което поемат европейските фирми. Средният разход за час труд в ЕС през 2016 г. е бил 25.4 евро, в еврозоната – 29.8 евро, а в България – едва 4.4 евро, обяви в четвъртък Евростат. С това страната е в дъното на класацията сред 28-те членки на съюза. Страните с най-ниски разходи за труд след България са Румъния (5.5 евро на час), Литва (7.3 евро), Латвия (7.5 евро), Унгария (8.3 евро) и Полша (8.6 евро). Най-скъп е бил трудът в Дания (42 евро на час), Белгия (39.2 евро), Швеция (38 евро), Люксембург (36.6 евро) и Франция (35.6 евро). Двата основни компонента, които формират разходите за труд, са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки). В класацията се публикуват ставките за цялата икономика без земеделие и държавна администрация. В промишлеността почасовите разходи за труд в ЕС достигат 26.6 евро, а в еврозоната – 32.6 евро, при услугите са съответно 25.8 евро и 28.7 евро, а в строителството – 23.3 евро и 26.1 евро. Единствената положителна за работниците в България новина е, че надницата им расте изпреварващо спрямо средната за ЕС. Най-голямо увеличение на разходите за труд (изчислено в национална валута за страните извън еврозоната) през 2016 г. има в Румъния (+12.7 на сто) и България (+7.8 на сто), а най-малко - във Великобритания (+1.5 на сто) и Дания (+1.9 на сто). В България почасовите разходи за труд са най-високи в сектора на услугите – 4.7 евро, следвани от предприемачеството – 4.4 евро, промишлеността – 4.2 евро, и строителството – 3.6 евро, сочат данните на европейската статистическа служба. В ЕС разходите за час труд в евро са се повишили с 1.6 на сто спрямо предходната година, а в еврозоната - с 1.4 процента.

Над 300 ученици ще събере кросът „Великден с децата на Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=348239

Над 300 ученици се очаква да се включат в 12-то издание на традиционния лекоатлетически крос „Великден с децата на Варна“, който се организира от Община Варна съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия. Събитието ще се състои на 19 април от 12.

Хитлер се появи в детска книжка за оцветяване

http://offnews.bg/news/n_1/n_652184.html

Холандска верига магазини изтегля от продажба детска книжка за оцветяване, след като разбра, че в нея фигурира страница, в която децата трябва да оцеветят фигурата на Адолф Хитлер протегнал ръка в нацистки поздрав и със свастика на ръкава, предава "Дойче веле". От веригата обявиха, че дълбоко се извиняват за разпространението на книжката, предназначена за малчугани. От компанията разбират за наличието на такава страница в книжката от клиенти, които се оплакали.  В момента веригата магазини се опитва да разбере как книжката е попаднала на рафтовете и за продажба.

Инж. Стоян Братоев: Метрото е стратегически обект и трябва да се охранява от полицията

https://www.actualno.com/sofia/inj-stojan-bratoev-metroto-e-strategicheski-obekt-i-trjabva-da-se-ohranjava-ot-policijata-news_604300.html

Много пъти сме имали искания да се откажем от полицията и да се наемат охранителни фирми, но ние сме категорично против. Метрото е стратегически обект и виждането ни е, че охраната му трябва да бъде от полицията, независимо, че се плащат едни значителни средства. Такъв е обек

7 знака, че той няма сериозни намерения към теб

https://www.actualno.com/curious/7-znaka-che-toj-njama-seriozni-namerenija-kym-teb-news_604233.html

Мъжете често са повече сладкодумни, отколкото сериозни. Понякога ти казва това, което искаш да чуеш, само за да не им задаваш неудобни въпроси. Действията обаче говорят друго...1. Не чуваш "Обичам те"... ...а само "и аз" в отговор на твоето признание. Да кажеш, че обичаш някого чест

Списание Hеllo: Цветелина Янева чака първа рожба от "известен политик"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652183.html

За светска новина на №1 на годината у нас съобщи българското издание на списание Hеllo. Фолк фурията Цветелина Янева е в напреднала бременност и очаква първата си рожба. Според информацията, която не е официално потвърдена, певицата се е наслаждавала на всеки щастлив миг от бременността в слънчев Дубай. Изданието припомня, че още в средата на миналата година Янева рязко ограничи сценичните си изяви.  Раждането на първородната рожба на фолкаджийката се очаква да е в България, а тя вече се е завърнала у нас.  За бащата на детето списание Hеllo посочва, че е "известен политик", но не го назовава по име. Според светски клюки мъжът до нея е ДПС депутатът Делян Пеевски.

Виж юбилейната емблема на ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6158317

Виж юбилейната емблема на ЦСКАНовата емблема на ЦСКА по повод предстоящия през 2018 г. 70-годишен юбилей на клуба, която обеща Гриша Ганчев преди седмица, бе публикувана на сайта на червените. В съобщението се казва: "Представяме на вашето внимание новата юбилейна емблема на ЦСКА. По този начин отговаряме на традицията, която се наложи в България,

Момче пресъздаде сцена от филм, за да покани Ема Стоун на бал (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6158103

Момче пресъздаде сцена от филм, за да покани Ема Стоун на бал (Видео)Момче пресъздаде сцена от филма "Ла ла ланд", за да покани Ема Стоун за дама на бала, съобщава Би Би Си. 17-годишният Джейкъб Стаундермайър и неговите приятели заснемат клип, пеейки началната песен от филма. Находчивият тийнейджър променя текста на песента, за да може да я превърне в покана. Момчето споделя,

Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2016 г. е 25 800 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158280

Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2016 г. е 25 800 млн. леваПо предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2016 г. възлиза на 25 800 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 616 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.81368 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 14 225 млн.

Защо Huawei P10 е сигурен смартфон по отношение на батерия и зареждане

http://www.cross.bg/zarezhdane-huawei-vreme-1539687.html

/КРОСС/ Издръжливата батерия е сред най-желаните характеристики на новите смартфони. P серията на Huawei отдавна е известна с дългия живот на батерията, който елиминира спешната нужда от намиране на електрически контакт или допълнителни източници на енергия. В тазгодишния модел P10 компанията оптимизира решенията, свързани с батерията, зареждането и най-вече - увеличава безопасността. Едно от най- съществените послания, представени на премиерата на Huawei P10 в Барселона бе "Бързо и сигурно зареждане". Смартфонът е снабден с много мощна 3200 mAh батерия. Тя осигурява автономна работа за ден и половина-два, в зависимост от употребата. P10 позволява гледане на видео за 15 часа или слушане на музика за 105 часа! Взискателните клиенти обаче, поставят нови предизвикателства към производителите на смартфони. Перфектният телефон трябва да се зарежда много бързо, без това да се отразява видимо на неговата температура. Разбира се, едновременно с това, да предотвратява заплахи за сигурността на потребителя. За да отговори на търсенето, Huawei разработи технологията Supercharge в световните си центрове за развойна дейност. Новото решение се възползва от иновативния процес на зареждане с нисък волтаж. При него телефонът загрява много по-малко, защото няма нужда да се трансформира волтажа към по-нисък чрез самия телефон. Увеличаването на температурата на устройството по време на Supercharge („супер бързо") зареждане е намалено с 50%

След „утрешния ден“

http://www.clubz.bg/52553-sled_%E2%80%9Eutreshniq_den%E2%80%9C

Изборите минаха. И дойде „утрешния ден“. Даже точно десет дни минаха. А ето каква е ситуацията (пак в точки, разбира се):

1. 10 дни след изборите държавата отново няма стратегия за развитие;

2. 10 дни след изборите лидерът на спечелилите не е казал на къде ще ни води. Единствените подметнати думи пред журналистите са кой искал и кой щял да бъде премиер;

3. Даже и случайно да не е Бойко, някой има ли съмнение кой ще дърпа конците на този „не-Бойко“?

4. От лятото на 2013 г. до март 2017г. Бойко води кампания срещу златния пръст на Волен. Припомням го за пълнота.

5. В клипа на "Атака" се пее: „Държавата ни горда сега е на колене, гербери крадливи говорят за пестене.“ Волен прави всичките си публични изяви на фона на този клип. Припомням го пак за пълнота.

6. Двамата от горните точки сега преговарят и договарят как ще ни управляват заедно през следващите години. Даже са се били споразумели, че ще изкарат пълен мандат от 4 години. Все едно двама цезари се разбират как да си поделят робите.

7. Никой не бърза да прави правителство. Остава усещането, че подмолно върви някакво разбирателство, някакво разпределяне.

8. Бойко и Волен ще водят правителство, което ще реализира Българското Председателство на Съвета на ЕС. Ако не беше тъжно, щеше да е ужасно смешно.

9. България бе осъдена от ЕС за мръсен въздух. Кметовете продължават да рапортуват, че са успешни в борбата с мръсния въздух.

10. Веднага след изборите КЗК каза, че няма картел на пазара на горива. На следващия ден съдът разкри, че 90% от горивата минават през данъчните складове на една фирма. Която години наред е на загуба.

11. Веднага след изборите КЕВР вдигна цените на газта и водата.

12. Служебен кабинет спира концесионни процедури. Очакваме национализацията да започне утре.

13. Служебен кабинет приема правила за уседналост при гласуване. После казва, че не е така. Ама и хора на новия президент били намесени. Но не много. А някакъв експерт случайно е ъплоуднал грешен документ. И го уволниха.

14. Корнелия успя да спечели вътрешните си битки. Ама изчезна от публичното пространство. Или я е срам за глупостите, които наговори през кампанията. Или не я е срам, просто не иска да й личи това.

15. Тъжни реформатори мятат оставки на разбъркано и обикалят сутрешните блокове да страдат. Никой не им обръща внимание.

16. Ако бяха метнали оставка от правителството преди няколко месеца, през октомври, месец преди президентските избори, както им казвах, ситуацията щеше да е корено различна. Ама пусти министерски постове….

17.  В "Нова република" подават оставки. Нова какво? Какво беше това? Да направиш нещо, което да изчезне преди даже да му научат името, е малко тъжно.

18. „Да, България“ постигна някакъв успех. Но ако не продължат конструктивно напред, ще последват съдбата на Нова Какво.

19. ДПС, както винаги, са най-хитри. Тихо си взеха своето, тихо гледат сеира на другите. Чакат пак да опрат до тях.

20. Пак казвам, това са само едни избори. Само един малък момент от живота. Демокрацията не е състояние, а процес. Вчера всички ние направихме този избор. Някои вече ги е срам, въпреки, че не си казват. Горе главата, нищо не е приключило. Скоро пак ще трябва да правим друг избор. След това пак. И пак.

21. Вече сме не „на другия ден“, а след десет дена. Нищо не се е променило. Значи сме направили тъп избор. Вадим изводи и продължаваме напред. И да, както винаги, оптимист съм. Англичаните са си направили обществото за 800 г. На нас ще ни отнеме само 250 г.

За финал. Да повторим. Бойко и Волен си били подписали споразумение, че ще ни управляват цели четири години. От всички нас си зависи дали ще ги разочароваме...

----

* Любомир Аламанов е комуникационен специалист. Коментарът му е от страницата му във фейсбук. Публикуваме го с разрешение на автора. 

В Турция заловиха картина, за която сепредполага, че е на Пикасо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158077

В Турция заловиха картина, за която сепредполага, че е на ПикасоКартина, за която се предполага, че е на знаменития испански художник Пабло Пикасо, е била заловена в турския град Ерзурум, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предава БТА. Екипи на разузнаването на турската жандармерия са получили сведения, че картина на Пикасо ще бъде превозена от Ван до Ерзурум с намерение да бъде продадена.

ЕП гласува за въвеждането на безвизов режим с Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348247

Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за въвеждане на безвизов режим с Украйна, предава кореспондент на информационната агенция УНИАН от Страсбург. Предложението бе прието с подкрепата на 521 от депутатите в ЕП.

Американският посланик Ерик Рубин на среща с ученици в Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/6158260

Американският посланик Ерик Рубин на среща с ученици в ПерникПосланикът на САЩ у нас Ерик Рубин се срещна с ученици и учители от Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Симеон Радев" в Перник, информира БТА. Ученици от английските паралелки представиха пред госта си историята на гимназията и го запознаха с постиженията на нейните възпитаници. Те му подариха букет от перуники, защото се смята,

ЕП прие отпадането на визите за украинци

https://www.actualno.com/europe/ep-prie-otpadaneto-na-vizite-za-ukrainci-news_604297.html

Европейският парламент одобри неофициалното споразумение със Съвета, с което отпадна изискването за издаване на визи за украински граждани за кратък престой на територията на ЕС. С промените украинските граждани ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в

Хамас екзекутира трима палестинци, шпионирали за Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158291

Хамас екзекутира трима палестинци, шпионирали за Израел
Ислямисткото движение Хамас, контролиращо ивицата Газа, съобщи, че е екзекутирало трима палестинци, обвинени в колаборационизъм с Израел, предаде БТА. Тримата са били обесени в полицейско управление в Газа тази сутрин в присъствието на представители на общността в Газа и "в съответствие със закона",

Археолози откриха бебе воин на 2 века край Силистра

http://www.cross.bg/kraii-vreme-voiinitzi-1539686.html

/КРОСС/ Скелет на бебе воин бе открит по време на спасителни разкопки край Силистра, пише в. "България днес". Според извършения антропологически анализ тленните останки са на дете, което е загинало на възраст не повече от 1 годинка. Любопитното е, че бебето е погребано заедно с войници и провокира разсъждения защо е в бойна обстановка. При разкопките е разкрит некропол от втората половина на XIX век, който съдържа 11 гробни съоръжения с 23 броя скелети. Според археолозите, става дума за 22-ма мъже на възраст от 18 до 50 години. Предполага се, че това са бойците, загубили живота си при някоя от войните между Русия и Турция, водени през XIX век. Доказателство за тази теория са откритите войнишки копчета и униформи, както и малка руска бронзова икона на Свети Никола, която мъжете слагали на гърдите си по време на битки. Подобни икони са намирани край Плевен. Именно сред останките на бойците е открит и скелетът на бебето, но никой не може категорично да обясни защо е там. Версии гласят, че може да е било носено по време на поход или просто смъртта на войниците да е съвпаднала с неговата и то да е погребано на същото място. "За по-голямата част от погребаните може да се предположи, че са войници, загубили живота си в Руско-турската война от 1877-1878 г. или непосредствено след нея", твърди археологът от Регионалния исторически музей - Русе, Деян Драгоев. Именно той е ръководителят на екипа, който извършваше разкопките край дунавския град

Разкриха кой разби мазите в три блока

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razkriha-koj-razbi-mazite-v-tri-bloka-2015875

Полицията в Разград разкри кой разби мазите в три блока – съобщават от ОДМВР-Разград.
Сигналът за разбити избени помещения е получен около 18 часа на 5 април на тел.112. Установено е, че в бл.18 и бл.6 на ж.к. „Орел“ в Разград са взломени катинарите на входните врати към мазите. Задигнати са

България отвя Армения за купа „Дейвис”

//dariknews.bg/regioni/burgas/bylgariia-otvia-armeniia-za-kupa-dejvis-2015877

С убедителни 3:0 България се наложи над Армения в мача от група III на зона „Европа” на турнира за купа „Дейвис”- световното отборно първенство по тенис. Състезанието се провежда в комплекса „Санта Марина” в Созопол.  Националният ни отбор без особени затруднения стигна до успеха на твърдите кортов

Тежка катастрофа с един загинал край Вонеща вода

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/tezhka-katastrofa-s-edin-zaginal-kraj-voneshta-voda-2015879

Тежък пътен инцидент стана преди броени минути край село Вонеща вода. 


По първоначална информация, лек автомобил със сливенска регистрация, движещ се в посока от Велико Търново към Гурково се е ударил в насрещно движещ се ТИР.

На място е загинал водачът на авто

Парното в Сливен няма да поскъпва засега

//dariknews.bg/regioni/sliven/parnoto-v-sliven-niama-da-poskypva-zasega-2015802

Засега няма да има поскъпване на парното в Сливен заради по-скъпия газ. Корекция на цената може да са наложи от Комисията за енергийно и водно регулиране след 1 юли, съобщи за Дарик директорът на Топлофикация Сливен Кънчо Танев. „Политиката на топлоцентралата е малко по-социална и насочена към граж

Великденските яйца в Сливен  ще бъдат поставени до края на седмицата

//dariknews.bg/regioni/sliven/velikdenskite-iajca-v-sliven-shte-bydat-postaveni-do-kraia-na-sedmicata-2015781

Учениците от Национална художествена гимназия "Димитър Добрович" продължават с рисуването върху големите изкуствени яйца, които ще бъдат поставени в Сливен като украса за Великден. До момента напълно готови са десет от тях, а останалите пет ще бъдат изрисувани до дни.

В художественот

Откриха в експерт изчезнала папка, заради която АПИ спря обществена поръчка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-v-ekspert-izcheznala-papka-zaradi-koiato-api-spria-obshtestvena-porychka-2015878

Изчезналата папка, заради която АПИ  спря обществената поръчка за изграждането на тунел „Железница“, се откри във външния експерт Стефан Гайтанджиев. От прокуратурата съобщиха за Дарик, че на Гайтанджиев му е повдигнато обвинение за укриван

Вътрешният министър награди шефа на ОД на МВР - Плевен с "Почетен знак на МВР"

//dariknews.bg/regioni/pleven/vytreshniiat-ministyr-nagradi-shefa-na-od-na-mvr-pleven-s-pocheten-znak-na-mvr-2015880

На 6 април 2017 година, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов награди директора на ОД на МВР - Плевен старши комисар Красимир Начев с "Почетен знак на МВР" за постигнати отлични резултати в работата по осигуряване на нормалното и спокойно провеждане на изборите за народни представители на 2

Изчезналите документи за търга на "Железница" - от строго охранявана стая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157939

Изчезналите документи за търга на "Железница" - от строго охранявана стаяУжас! Така реагираха бивши ръководители в пътната агенция, след като научиха за изчезването на техническа документация от оферта за строителството на най-дългия тунел у нас - "Железница". Този факт скромно е съобщен в решението за прекратяване на процедурата  за избор на изпълнител, подписано  от шефа на АПИ Пирин Пенчев като мотив под номер 3.

"ЦСКА-София" представи "юбилейната емблема", която ще ползва

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949160_cska-sofiia_predstavi_jubileinata_emblema_koiato_shte/?ref=rss


"ЦСКА-София" показа "юбилейната емблема", която ще използва. От клуба посочиха, че тя е посветена на 70-годишнината от създаването на ЦСКА.

В основата й е емблемата, която се превърна в спор около проваления търг за активите на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД.

От клуба обясняват, че с новата емблема "отговарят на традицията, която се наложи в България, клубовете да създават специални емблеми за своите юбилеи"....

Отхвърлиха референдума за "Младост"

http://www.cross.bg/referendym-mladost-obshtinski-1539685.html

/КРОСС/ Столичният общински съвет (СОС) няма да организира референдум за презастрояването в квартал "Младост". Общинските съветници приеха становището на Постоянната комисия по устройство на територията за незаконосъобразност на въпросите от референдума за презастрояването на район "Младост". „За" предложението на комисията гласуваха 39 общински съветници, 10 гласуваха „против" а трима се въздържаха, с което предложението бе прието. Така на практика бе отхвърлено предложението за провеждане на местен референдум в район „Младост" на инициативен комитет „За зелен Младост". По време на дебатите по предложението Християна Тодорова от инициативен комитет „За зелен Младост" се обърна към общинските съветници с думите: „Твърдите, че мислите за зелена София, а в определени моменти това не проличава изобщо". Тя обясни, че общинските съветници трябва да се замислят за проблема със застрояването и за това, че в района се строи върху детски площадки и в малките междублокови пространства. Председателят на комисията на устройство на територията Силвия Христова обясни, че въпросите, така зададени от инициативния комитет са незаконосъобразни. „Така, както са формулирани въпросите, не могат да разрешат проблемите, които те искат да бъдат разрешени", коментира Христова, цитирана от "Фокус"

Търновски лекарки говорят за донорството с рокери във ВМА

https://www.24chasa.bg/region/article/6158204

Търновски лекарки говорят за донорството с рокери във ВМАТърновски лекари  са сред менторите в информационна кампания за донорството пред най-голямата мотоорганизация в България Sofia Riders (SR). Събитието ще се проведе на 11 май  във ВМА - София. Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, и колежката й д-р Ваня Лъчезарова са сред избраните да говорят

Кой ще спаси това коте? (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sofia/koj-shte-spasi-tova-kote-video-news_604296.html

Малко коте се е качило на високо дърво и не може да слезе от там вече цяло денонощие, сигнализираха читатели на Actualno.com. Живущите в близкия блок са се обадили на пожарната, но от там са отказали съдействие. Дървото е в близост до бл. 75 на ж.к. Младост 1.

Фейсбук ще цензурира порно компромати

http://offnews.bg/news/n_1/n_652172.html

Фейсбук ще направи невъзможно споделянето на интимни снимки на хора, качени без разрешението им. Мярката се въвежда заради зачестилото споделяне на компрометиращи публикации с цел отмъщение и поетапно ще бъде въведена във Facebook, Messenger и Instagram. "Това е огромна стъпка напред", каза Лора Хигинс, основател на гореща линия срещу отмъстителни публикации във Великобритания. "Доста често тези изображения са публикувани в социалните медии с цел да обидят някого или да отмъстят заради раздяла или някакво неразбирателство. Това причинява изключителни неудобства на жертвите – депресии, посттравматични разстройства, опити за самоубийства. Те могат да изгубят работата си, семействата си, децата си“, обяснява Хигинс. В началото фейбук ще разчита на потребителите да сигнализират за съдържанието чрез отметка в падащите менюта. След това екип ще направи преценка дали публикацията отговаря на изискванията - включително дали е изобразена сексуална активност, вижда ли се лицето и т.н. Ако изображението бъде определено като публикация за отмъщение, ще бъде премахнато и профилът, който е я публикувал, ще бъде блокиран. В бъдеще ще бъде разработен фоточувствителен софтуер, който сам ще преценява публикациите и ще блокира профилите на извършителите. Техниката е подобна на тази, която се използва за да предпазва децата от виртуален тормоз.

АПИ прекрати търга за изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма"

http://econ.bg/Новини/АПИ-прекрати-търга-за-изграждането-на-тунел-Железница-на-автомагистрала-Струма-_l.a_i.740477_at.1.html

Пътната агенция е прекратила търга за изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" от 4 април. По сигнал на АПИ в момента се водят...

Резерватът „Червената стена” – със защитен статут гарантиран от ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/chervenata-stena-yunesko-1539684.html

/КРОСС/ Консултативен съвет за развитие и управление на биосферния резерват "Червената стена" беше учреден в Асеновград. Експерти от Националния комитет на ЮНЕСКО за България вече обсъждат възможностите за разширяване на природния парк и неговото управление, предаде БНТ. Целта е да се постигне икономическо съживяване на района, основно с развитието на туризма, а създаването на запазена марка "Червената стена" да подпомогне поминъка на местните хора. Затова освен съществуващите зони за строга защита се предвижда обособяване на буферни и преходни зони. Резерватът "Червената стена" над Асеновград е една от трите номинации на България, внесени в ЮНЕСКО за присъединяването им към световната мрежа и получаване на статут на защитена територия.  

Хелзинкският комитет: Цензът за грамотност дискриминира гласоподавателите от Турция

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/06/2949165_helzinkskiiat_komitet_cenzut_za_gramotnost/?ref=rss


Крайно недостатъчният брой избирателни секции в Турция, където живее една от най- големите български общности, въведените от Централната избирателна комисия (ЦИК) допълнителни изисквания дни преди изборите, както и намесата на застъпници на политически партии преди и по време на изборния процес бяха сред основните нарушения, констатирани от страна на Българския хелзинкски комитет (БХК). От организацията са изпратили становището си до Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество...

Поне 2.20 лева за качествен козунак покрай Великден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348251

Без съществени промени ще се запазят цените на козунаците във Варна покрай Великден спрямо предходната година, посочи председателят на Регионалния съюз на сладкарите и хлебопроизводителите Иво Бонев. По думите му за празниците се очаква да бъдат продадени 300-330 хил.

По-скъпият газ отива в съда

http://www.clubz.bg/52551-po_skypiqt_gaz_otiva_v_syda

Федерация на потребителите ще обжалва пред съда решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа с близо 30%.

Това стана ясно днес след среща на федерацията с лидерката на БСП Корнелия Нинова и членове на партийното ръководство. Социалистите щели да "подпомогнат с юридически съветници процеса по подготовка на жалбата и внасянето в съда”, обяви Нинова.

От името на неправителствената организация соцлидерката обяви чрез пресцентъра си, че за тях КЕВР "не е регулиращ орган, няма предвидимост и прозрачност в нейните действия и е лост за защита на монополите."

Социалистите ще настояват в 44-ия парламент отново да има постоянна комисия, която да наблюдава действията на енергийния и воден регулатор. В предишния парламент такава комисия бе създадена по настояване на "Патриотичния фронт".

Нинова каза, че от БСП са помолили производителите да изчислят според тях как по-скъпият газ ще се отрази на цените на стоките, които произвеждат и продават.

"Положението е различно, защото има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен газ, има и други, при които това не влияе толкова много. Например при хлебопроизводителите и производството, и охлаждането, и логистиката ползва газ и там ще бъде много сериозно отражението на това”, посочи Нинова.

Половината българи купуват евтини козунаци от миксове

http://www.cross.bg/bonev-nego-izdeliya-1539683.html

/КРОСС/ Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев, коментира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. Според него останалите купувачи ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. За Варна прогнозата на Бонев е, че през следващата седмица в града ще бъдат продадени между 300 000 и 330 хиляди козунака. През настоящата година няма причина за резки промени в цените на тези изделия, посочи Бонев. Според него качествените продукти струват между 2,20 и 5,50 лева за 400 грама в зависимост от това дали имат пълнеж. Бонев апелира клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на козунака са ползвани бои и есенции. За поскъпването на газа Бонев посочи, че това ще предизвика сериозен трус в бранша. Според него производителите ще направят всичко възможно да задържат цената на хляба, но това ще стане невъзможно, ако природният газ "повлече" и стойността на зърното, брашното и другите суровини.    

Съветниците в София отказаха референдум на "Младост" (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/04/06/2948901_suvetnicite_v_sofiia_otkazaha_referendum_na_mladost/?ref=rss


Столичният общински съвет не прие предложението на инициативен комитет "За зелен Младост" за провеждане на рефендум за забрана на ново строителство. Против гласуваха 39 общински съветници, от всички 52-ма присъстващи. "За" се обявиха 10, а трима се въздържаха.Кметът на "Младост" Десислава Иванчева заяви пред журналисти, че ще обжалва решението на общинския съвет пред Административен съд - София. По думите й желанието на жителите на района не трябва да бъде...

Васил Лазаров стъпва на пазара на международния транспорт

https://www.actualno.com/business/vasil-lazarov-stypva-na-pazara-na-mejdunarodnija-transport-news_604290.html

Управляваната от Васил Лазаров фирма Викториас ЕООД специализира в извършването на транспортни и логистични услуги на вътрешни пазар. Сега фирмата се насочва и към международния транспорт. За изпълнението на тази цел, дружеството инвестира в закупуването на хладилни кам

Инфографика: Стандарт, перспективи и убеждения на мюсюлманите в България

http://www.dnevnik.bg/infografiki/2017/04/06/2949122_infografika_standart_perspektivi_i_ubejdeniia_na/?ref=rss


Ново представително проучване, осъществено от социологическата агенция "Алфа Рисърч" с финансовата подкрепа на фондацията"Конрад Аденауер", очертава какъв е стандартът на живот, убежденията и перспективите за мюсюлманите в България. Анализът на резултатите може да прочетете тук, а ето каква е равносметката в графики:
!function(e,t,s,i){var...

Защо да плащаш данъци и заплати? Продай фирмата!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6158233

Защо да плащаш данъци и заплати? Продай фирмата!В България, когато си изряден, държавата ще те побърка от административни изстъпления, а когато си обикновен крадец, ще ти гарантира пожизнен комфорт Според една сравнително актуална международна класация България е едновременно на първо място в Европа по население, което работи в робство, и на 30-о място по усилия и успехи на държавата да се

"Лудогорец" е вложил около 25 млн. лева в базата си, твърдят от клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949120_ludogorec_e_vlojil_okolo_25_mln_leva_v_bazata_si/?ref=rss


"Лудогорец" е вложил около 25 млн. лева в базата си, твърди собственикът на клуба Кирил Домусчиев. Думите му дойдоха след откриването на модернизираните съоръжения в "Гнездо на орли", където се подготвя школата.

"Това разширение струваше около 15 млн. лева. Предишната база - вече по памет ще го карам, едва ли е била по-малко от 10 милиона. Така че някъде към 25 милиона общо", каза Домусчиев, който определи откриването на базата за сбъдната...

Константинов: Смешно е да се уволнява чиновник заради законопроекта на МП, отговорността е на по-високо ниво

http://www.moreto.net/novini.php?n=348245

Първо, би трябвало да е ясно кой е подписал тези документи за публикуване. За мен е малко несериозно да се уволнява някакъв чиновник за това нещо. Това коментира в интервю за Агенция „Фокус“ изборният експерт проф. Михаил Константинов за случая с публикуването и впоследствие оттеглянето на законопроекта за промени в Закона за българското гражданство.

Забраниха публикуването на колаж на Путин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157946

Забраниха публикуването на колаж на ПутинКолаж на Путин, на който той е изцяло гримиран, беше забранен от министерството на правосъдието в Москва, съобщава "Гардиън". Снимката е включена в списък със забранени за публикуване материали. Според министерството тя съдържа  "предполагаемата нестандартна сексуална ориентация на президента на Руската федерация".

Заловиха измамник, взел като полицай 5 000 евро и 9 000 лв. от баба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158214

Заловиха измамник, взел като полицай 5 000 евро и 9 000 лв. от баба
Задържан е телефонен измамник, който се представил за полицай и прибрал 5000 евро и 8900 лв. от 85-годишна жена в Левски. Около 14,30 ч на 21 март тя получила обаждане на домашния си телефон от непознат. Казал й, че в града се провежда полицейска операция по залавянето на теелефонни измамници и за ареста им трябва да даде парите, които има вкъщи.

Почина голямата българска балерина Пенка Енчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158215

Почина голямата българска балерина Пенка ЕнчеваНа 91 години почина голямата българска балерина Пенка Енчева, съобщиха от Софийска опера и балет. Дългогодишна звезда на Софийската опера и балет, всеотдаен педагог, една от художествените ръководителки на "Арабеск", гастролища с изключителен успех по световните сцени, балерината е ученичка на Анастас Петров.

ЕП прие отпадането на визите за Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_652178.html

Европейският парламент прие отпадането на визите за Украйна, съобщи евродепутатът Мария Габриел, докладчик по темата в ЕП.  Безвизовият режим ще се отнася за украинците, които имат биометрични паспорти. Те ще могат да пътуват без визи и да остават в рамките на 90 дни в рамките на половин година в страните в ЕС без Ирландия и Великобритания, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария.  Безвизовият режим важи за пътувания с цел туризъм, бизнес, посещение на роднини или приятели, но не и с цел започване на работа.  Решението, прието с 521 гласа "за", 75 "против" и 36 въздържали се, трябва да бъде официално потвърдено от Съвета на ЕС. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде обнародвана в Официалния вестник на ЕС, съобщи БТА. Мария Габриел обясни, че Украйна е изпълнила всички изисквания на ЕС и дори е надхвърлила очакванията.  Много силно, положително послание излъчваме от Европейския парламент. Още от самото начало ние имаме ясна методология - когато са изпълнени всички критерии, тогава минаваме към либерализация на визовия режим. Още едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство, посочи тя. Решението за отпадането на визите за Украйна беше отлагано няколко пъти, като очакванията бяха то да бъде взето до края на 2016 г. 

Безработицата тласка младите французи в ръцете на Льо Пен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/06/2949126_bezraboticata_tlaska_mladite_francuzi_v_rucete_na_lyo/?ref=rss


Изборите във Франция показват една уникална тенденция. Сред множеството важни гласувания през изминалата и настоящата година тя е единствената държава, в която подкрепата за антиимигрантска и антиевропейска партия идва предимно от младите хора.

Миналата година младите британци се мобилизираха, макар и неуспешно, за да дадат отпор на Брекзит. Посланията на Доналд Тръмп в САЩ не му спечелиха подкрепа сред американците на по двадесетина години. Марин льо Пен и нейният...

Промишленото производство през януари намалява с 1,2% на годишна база

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/promishlenoto-proizvodstvo-prez-ianuari-namaliava-s-12-na-godishna-baza-237140/

За една година НСИ отчете спад с 3,7% в преработващата промишленост и намаление с 2,8% в добивната промишленост

Деца са в болница с признаци на газово отравяне в Санкт Петербург

https://www.actualno.com/europe/deca-sa-v-bolnica-s-priznaci-na-gazovo-otravjane-v-sankt-peterburg-news_604293.html

Шест деца от училище в Санкт Петербург са хоспитализирани с признаци на отравяне с газ, след като преди това бяха евакуирани от учебното заведение. От училището са изведени 250 деца и 40 души персонал, съобщи БГНЕС. Специалистите не установиха изтичане на газ в училището в Кировски район на Санст Петербург, въпреки че подаденият сигнал беше за газ с неизвестен произход.

Строителният министър ще обясни защо е спрян търг за "Струма", ДАНС го проверява

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/06/2949145_stroitelniiat_ministur_shte_obiasni_zashto_e_sprian/?ref=rss


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и Пирин Пенчев, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще направят изявление по-късно днес във връзка с прекратяването на процедурата "Проектиране и строителство на автомагистрала "Струма" Лот 3.1 Тунел "Железница", съобщиха от ведомството.

За спирането на процедурата съобщи в днешния си брой "Капитал Daily" като в публикацията...

КАТ: Промените с контролните точки целят повишаване на събираемостта на глобите

https://www.actualno.com/society/kat-promenite-s-kontrolnite-tochki-celjat-povishavane-na-sybiraemostta-na-globite-news_604286.html

Отнемането на контролни точки за неправилно паркиране се прекратява е с цел да се повиши събираемостта на глобите, заяви началникът на КАТ Бойко Рановски. От 4 април шофьорите, паркирали върху пешеходна пътека, кръстовище или автобусна спирка, вече не подлежат на отнемане

Най-религиозни са най-бедните мюсюлмани в гетата

http://www.mediapool.bg/nai-religiozni-sa-nai-bednite-myusyulmani-v-getata-news262392.html

Мюсюлманите у нас продължават да живеят в бедност, което засилва икономическата емиграция в страни от Западна Европа, като животът сред други мюсюлмански общности навън оказва влияние включително върху тяхната религиозност. През последните пет години се забелязва отчетлива тенденция за засилване на консерватизма сред мюсюлманите на битово ниво и по-сериозно придържане към религиозните правила, като най-силна религиозност декларират най-бедните прослойки в гетата. Сред мюсюлманите у нас като цяло не се отчитат радикални настроения, като опасност от попадане на отделни лица под влиянието на ислямизма, включително в крайните му форми, не може да бъде изключена, но той не се поддържа от мнозинството представители на тази общност. Българските мюсюлмани все по-малко се интересуват от българския политически живот, а най-одобряваните от тях световни лидери са турският президент Реджеп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин. Това са изводите от проекта "Нагласи на мюсюлманите в България 2016", осъществен от изследователи от Нов български университет, агенция "Алфа Рисърч" с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер". В рамките на проекта са проведени над 130 дълбочинни интервюта с мюсюлмани от различни общности, както и национално представително проучване. Животът в емиграция променя и религиозните нагласи Запазващият се нисък социален статус на мюсюланите у нас и безперспективността на районите, които населяват, стимулира не просто сезонно търсене на работа, а трайна семейна емиграция, заяви социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. 63% от анкетираните декларират средномесечен доход на човек от домакинството под 250 лева. За 74% от мюсюлманите в гетата доходът е под 100 лева. 8.5% заявяват, че техни деца живеят трайно в чужбина със семействата си. От тях 20% са в Турция, 10% в Германия, 4% в Белгия, по 2% във Великобритания и Испания, по 1% - в Холандия, Гърция и Франция. За петгодишния период е нараснал 2 пъти делът на домакинствата, в чиито доходи има средства, идващи от близки в чужбина – от 5% през 2011 г. на 10% през 2016 г. Доц. Соня Хинкова от Нов български университет коментира, че икономическата миграция на мюсюлманите е един от инструментите, които оказват влияние върху техните нагласи. "Отивайки да работят в други страни, те попадат в съответните мюсюлмански общности и през тези контакти се повлиява тяхната религиозност. Появява се късна религиозност. Реплика на един от интервюираните духовни водачи е, че преди да отидат в чужбина не са стъпвали в джамията, а като са се върнали са по-мюсюлмани от него", посочи тя. Другият фактор, който оказва влияние, е образованието в чужбина на духовните водачи в страни като Саудитска Арабия и Йордания. Увеличават се младите, отдаващи голямо значение на религията Мнозинството от мюсюлманите в България са общност с ясно изразена религиозна идентичност. 86% смятат религията за важна в техния живот. Въпреки това, делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок. 54% не се молят, 41% не посещават джамия. Има спад с повече от 5 пункта на заявилите, че са религиозни (87% през 2016 г. ) и с повече от 8 пункта на дълбоко религиозните (20% през 2016). Вярват в Аллах 80% през 2011 г. и 77% през 2016 г. Вярват само във висша сила и/или съдбата 15%. През 2016 г. беше измерен делът на молещите се пет пъти на ден – 8.8%. Може де се предположи, че именно това е групата, чиято вяра в Аллах е най-силна и преживяваната религиозност най-дълбока. Най-високо е нивото на религиозност между тези, при които бедността е най-дълбока – мюсюлманите в гетата – 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот. 100% са религиозни (от които дълбоко религиозни 46%). При най-младите (18-30 г.) е нараснал делът на тези, които отдават много голямо значение на религията в своя живот (50% през 2016). "За съжаление в нашето общество не е преодолян предразсъдъкът на комунистическия атеизъм, че религиозността и особено нехристиянската религиозност е нещо опасно. Трябва ясно да се каже, че дълбоката религиозност не означава фанатизъм, както беше проповядвано от комунистическите идеолози или радикализъм, както сега е модерно да се казва. Фанатизмът винаги се придружава от омраза към другите, докато дълбоко религиозните хора по правило са носители на висок морал", коментира доц. Михаил Иванов от Нов български университет. Бунт срещу отхвърлянето от обществото Друг от изследователите по проекта доц. Евгения Иванова посочи, че за две групи мюсюлмани религията е идентичност – българоезичните мюсюлмани в Родопите (българомохамеданите) и турскоезичните мюсюлмани в гетата. "За мюсюлманите от гетата ислямът не е традиционна религия, религията на техните родители. Обръщането към исляма при тях е резултат от няколко фактора – бедност, болести, житейски сътресения и съзнание за отхвърленост от обществото", каза Иванова. По повод схващането, че мотив за радикализация в гетата е материалният интерес тя посочи, че изследователите никъде на се засекли човек, който признава, че е взел пари, но всички казват, че другите взимат. По думите й мюсюлманите в гетата се увеличават и то след взимането на рестриктивните мерки от държавата – забраната за носене на никаб, след осъждането на техния духовен лидер Ахмед Муса. "Това става своеобразен бунт срещу отхвърлянето от обществото. Тази капсулираност е може би най-неприятната тенденция, с която тепърва предстои да се сблъскаме", коментира тя. Завръщане към консервативните ценности Социологическото проучване на "Алфа Рисърч" отчита, че мюсюлманите у нас са станали по-консервативни на битово равнище и са започнали да се придържат по-стриктно към религиозните обичаи. Промяна от по-либерално към по-консервативно отношение се наблюдава по отношение на развода, съжителството без брак, аборта, раждането на извънбрачни деца и дори равенството в разпределението на семейните задължения. Високо одобрение за Ердоган и Путин Външният фактор, който бележи най-голяма динамика на влияние върху българските мюсюлманите, е Турция, с която те имат дълбоки исторически, културни корени и емоционална обвързаност. Традиционно високото доверие към Турция е нараснало с 9 пункта. Достига 69%, но не е така еднозначно, както преди пет години. Недоверието също е нараснало с 6 пункта и сега е 13%. Част от анкетираните са критични към управлението на Ердоган, но въпреки това одобрението към него е високо – 49% (при 19% неодобрение). Фетхуллах Гюлен няма голямо влияние сред българските мюсюлмани – събира общо 39% неодобрение и 9% одобрение, като интересът към него е по-силно изразен сред турците. Свързаното с Гюлен движение "Хизмет” има 3% одобрение и много голямо неодобрение – 42%. Повече от половината от мюсюлманите в България изчакват развоя на събитията в Турция и се въздържат да дадат своя оценка на опита за преврат – 52%. Общо 29% изразяват по-скоро позитивни мнения – от тях 18% преценяват победата над превратаджиите като проява на единството на турския народ в защита на законността и демокрацията, а 11% - като ликвидиране на опасното влияние на Фетхуллах Гюлен. Други 24% по-скоро не одобряват действията на турското правителство – от тях 12% смятат, че се извършва разправа с политическите противници на управляващите, и други 12% - че се нарушават човешките права. След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия. За петгодишния период то е нараснало с 8 пункта и достига 65%. Макар и да се запазва много ниско, ръст се наблюдава и по отношение на недоверието (от 5% на 17%). Динамика се наблюдава и в отношението към Русия – 52% доверие (2 пункта ръст) и 21% недоверие (15 пункта ръст). Доверието към Франция през 2016 г. е 47% (2 пункта ръст) и 21% недоверие (15 пункта ръст). Значително по-ниско е доверието към САЩ – 17% ( 9 пункта спад), а недоверието е 45% (28 пункта ръст), което говори за засилване на антиамериканските нагласи в общността. Нарастването на недоверието към посочените държави се дължи на по-голяма информираност за тяхната политика - през личните впечатления (работата в чужбина) и медийното осветяване на позицията им по глобални въпроси, свързани с исляма. През 2016 г. въпросът за рейтинга на държавите е съчетан с рейтинга на няколко водещи държавни лидери: Най-висок, след този на Реджеп Ердоган (49% положително срещу 19% отрицателно отношение) е рейтингът на Ангела Меркел – (45% : 24%). Непосредствено след нея е Владимир Путин (43% : 16%). Далеч по-назад е тогавашният президент Барак Обама с 23% одобрение и 28% неодобрение. Мнозинството мюсюлмани отхвърлят тероризма Високо е неодобрението на терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%). Одобрението към тях е съответно 0.5% и 2.8%, а нямащите мнение и в двата случая са около една трета. Огромното мнозинство от мюсюлманите в България отхвърля тероризма, като за петгодишния период техният дял забележимо е нараснал. През 2016 г. 89% смятат, че тероризмът трябва да бъде осъден при всички случаи (ръст с 10 пункта), а само 1.1% са на мнение, че при определени обстоятелства той може да бъде оправдан (през 2011 г. 1.4%).

Броят на терористичните актове по света се е увеличил значително през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/broyat-na-teroristichnite-aktove-po-sveta-se-e-uvelichil-znachitelno-prez-2016-g-news262391.html

Броят на терористичните нападения по света през 2016 г. се е увеличил с 14 процента в сравнение с предходната година, а в западните страни - със 174 процента, показва публикувано днес проучване на базираната във Великобритания международна застрахователна компания "Аон" (Aon), цитирано от Франс прес. Миналата година са били извършени общо 4151 терористични акта в различни точки на света при 3633 през 2015 г. В западните страни броят на атаките е нараснал от 35 на 96. Въпреки същественото увеличаване на терористичните актове на Запад, те представляват едва 3 процента от терористичното насилие в световен мащаб, отбелязват експертите на компанията, която публикува в интернет карта на политическите рискове, рисковете от тероризъм и политическо насилие за 2017 г. Картата очаквано прогнозира увеличение на рисковете, като най-високо равнище на опасност има в 17 страни. За втора поредна година е регистриран по-голям брой страни, изкачили се в стълбицата на рисковете (19), от този на понижилите равнището си в нея (11). "Сценарият за 2017 г. не е розов", каза за АФП Луи Болаер, директор на отдела за политически рискове в "Аон - Франция". "Не виждаме реални причини положението да се подобри. Кумулативният ефект на политическите, икономическите и терористичните рискове създава изключително нестабилен климат", допълни той. В комюникето, придружаващо картата за 2017 г., "Аон" отбелязва, че е "малко вероятно рисковете от политическо насилие тази година да намалеят. Загубата на територия на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия вероятно ще накара джихадистите да се разпръснат, създавайки сериозна опасност за десетки страни в района и отвъд него, по-специално в Европа и Азия".

Smallman и Иван Шопов представят историята на Огледалния човек (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652175.html

Родната алтърнатив рок/етно-ембънт група Smallman и електронния артист и продуцент Иван Шопов представят историята на Огледалния човек в новия си клип към песента Fenix, който ще има своята официална премиера на 13 април в столичния клуб "Терминал 1". Засега групата ревниво пази в тайна фабулата, която се разгръща във видеото, но за сметка на това разкрива кратък трейлър. Вижте първи кадри от Fenix в следващото видео: Освен новия си клип, заснет от екипа на режисьора Руши Видинлиев, артистите ще представят ново парче по време на концерта си. То ще влезе в предстоящия албум на Smallman, а целият концерт на 13 април ще бъде заснет с цел издаване на концертно DVD, тъй като по традиция концертите на артистите пълнят клуба, а шоуто им се превърна в едно от най-чаканите културни събития в столицата.  Организаторите са осигурили и специален мърчандайз щанд в клуба и феновете ще могат да се сдобият с албумите от дискографията на групата, както и с красиви тениски и суичъри. На 13 април групата ще добави към тях и собствения си бирен бранд, за който предстои да бъдат обявени подробности. Билети за събитието вече могат да се закупят в мрежата на Eventim онлайн и партньорските обекти. За повече информация посетете фейсбук страницата на събитието.

Франс прес, АНСА и ДПА създават безплатен сайт с дейта-журналистика за ЕС

http://www.mediapool.bg/frans-pres-ansa-i-dpa-sazdavat-bezplaten-sait-s-deita-zhurnalistika-za-es-news262390.html

Френската информационна агенция АФП, италианската АНСА и германската ДПА създават сайт за т.нар. дейта-журналистика (журналистика на данните), който ще предлага безплатно съдържание, свързано с Европейския съюз, съобщи Франс прес. Сайтът "Юръпиън дейта нюз хъб" (European Data News Hub, EDNH) ще заработи през юни. "Фокусиран върху фактите и цифрите, с анкети, базирани върху статистически изследвания, сайтът ще предлага текстове на пет езика (английски, немски, френски, испански и италиански), анимирана и статична компютърна графика, видеоматериали и снимки", посочи в комюнике АФП. Целта му да информира и да предизвиква дебати по злободневни за Европа теми. Той ще предлага тематични въпросници, на които потребителите ще могат да отговарят. АФП, АНСА и ДПА ще публикуват съдържанието чрез своите служби, а широката общественост, както и медиите, ще могат да свалят информацията безплатно. Сайтът ще получава субсидия от Европейската комисия, но ще води независима редакционна политика. След като "Юръпиън дейта нюз хъб" започне да функционира, в работата му ще бъдат поканени да се включат и други специалисти по журналистика на данните и осведомителни агенции от цяла Европа.

Главната инспекция по труда продължава проверките в мина "Оброчище"

http://econ.bg/Новини/Главната-инспекция-по-труда-продължава-проверките-в-мина-Оброчище-_l.a_i.740476_at.1.html

Въпреки че гладната стачка на миньорите в мангановата мина "Оброчище" приключи, екип на Главната инспекция по труда остава на място. Работниците все...

Четирима ранени във верижна катастрофа край Ветрен

//dariknews.bg/regioni/burgas/chetirima-raneni-vyv-verizhna-katastrofa-kraj-vetren-2015871

Четирима души бяха ранени във верижна катастрофа на пътя за кв. “Ветрен”, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Злополуката стана към 13:30 часа днес, непосредствено след надлез “Лукойл”, в посока София. В катастрофата са участвали три леки автомобила - “Мицубиши Паджеро”, “Мицубиши Колт”

Ръст на незабавните и бързи производства отчита прокуратурата

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ryst-na-nezabavnite-i-byrzi-proizvodstva-otchita-prokuraturata-2015873

Наблюдаваните незабавни производства в Разградския съдебен окръг през 2016 г. бележат абсолютен ръст спрямо предходните отчетни периоди – съобщават от Апелативна прокуратура-Варна. Информацията е от провелото се днес отчетното събрание на държавните обвинители в региона, в работата му са взели учас

Тръмп и Меркел обсъдиха по телефона Украйна и Афганистан

http://www.mediapool.bg/tramp-i-merkel-obsadiha-po-telefona-ukraina-i-afganistan-news262389.html

Американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона редица въпроси, съобщи Ройтерс, като се позова на изявления на Белия дом. Сред дискутираните теми били конфликтът в Източна Украйна и ситуацията в Афганистан, Тръмп и Меркел си обещали тясно сътрудничество и координация по тези и други въпроси.

България с най-ниската заплата на час в Европейския съюз

http://www.cross.bg/tryd-evro-razhodi-1539682.html

/КРОСС/ През 2016 година осреднените почасови разходи за труд в целия Европейския съюз са били в размер на 25,4 евро, но при много широк диапазон между едва 4,4 € и цели 42,0 € за час сред отделните 28 страни-членки, показват резултати от проучване на Евростат, цитирано от БНР. Най-ниските почасови разходи за труд през миналата година са отчетени в България (от едва 4,4 €), Румъния (5,5 €), Литва (7,3 €), Латвия (7,5 €), Унгария (8,3 €) и Полша (8,6 €). В същото време най-големите почасови разходи за труд са били направени в Дания (цели 42 €), следвана от Белгия (39,2 €), Швеция (38 €), Люксембург (36,6 €) и Франция (35,6 €). Според данните на Евростат, осреднената цена на разходите за труд за един отработен час само в рамките на индустрията е достигнал 26,6 евро, в сферата на услугите - 25,8 евро и в строителството - 23,3 евро.  

Румяна Арнаудова: Проверяваме и втората партия на Марешки - "Воля"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158185

Румяна Арнаудова: Проверяваме и втората
партия на Марешки - "Воля"Софийската градска прокуратура (СГП) продължава проверката по отношение и на втората партия на Веселин Марешки - "Воля". Това съобщи за "24 часа" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По рано днес от СГП съобщиха, че внасят в Софийския градски съд искова молба за прекратяване на първата партия на Марешки – „Национално движение свобода

Мнозинството млади европейци не вярват в политиката

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-mladi-evropeitsi-ne-vyarvat-v-politikata-news262388.html

Преобладаващата част от младите европейци (82 процента) нямат доверие в политиката, но мнозина от тях се интересуват от политическа дейност, показва допитване, разпространено днес от няколко германски обществени медии и цитирано от ДПА. Сред близо 213 000 анкетирани на възраст под 35 години само 1 процент са отговорили, че вярват безрезервно в политиката. Повече от половината респонденти са казали, че биха се включили в общ бунт срещу управляващите. Допитването в 11 европейски страни показва, че младите граждани с по-ниско образование се отнасят с по-голямо недоверие към политиката от по-високообразованите. Според германския изследователски институт Синус (Sinus), анализирал резултатите, тази липса на доверие се свързва с чувството на отчужденост. "Младите хора, които не вярват в политиката, гледат по-фаталистично на нещата", отбелязват в доклад изследователите. Въпреки ниските равнища на доверие в политиката, много от младите граждани се интересуват от политическа дейност и проучват алтернативи на партийната политика. Едва 31 процента от запитаните казват, че биха участвали в традиционна политическа организация, докато 51 на сто отговарят, че биха членували в неправителствени или хуманитарни организации. Според допитването една пета от младите европейци вече са работили за неправителствена организация. Докладът е публикуван от германските медии Бе Ер (BR), Ес Ве Ер (SWR) и Цет Де Еф (ZDF). В допитването са участвали младежи от Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Холандия, Испания и Швейцария.

Юнкер: Миграционните квоти на ЕС са задължителни за Австрия

http://www.mediapool.bg/yunker-migratsionnite-kvoti-na-es-sa-zadalzhitelni-za-avstriya-news262387.html

Австрия е задължена по закон да изпълни плана на ЕС за разселване на кандидати за убежище от Италия и Гърция, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА. В писмо до австрийския канцлер Кристиан Керн Юнкер отхвърли искането на страната му квотите да не важат за нея. Аргументът на Австрия бе, че тя е една от държавите в ЕС с най-голям брой молби за убежище на глава от населението. Юнкер обаче пише, че броят на пристигналите в страната мигранти е намалял рязко след пика на миграционната криза през 2015 г. Той все пак оставя възможност за компромис, като подчертава, че Австрия може да приеме предвидените 2000 кандидати за убежище поетапно. Планът на ЕС предвижда да бъдат разселени в съюза общо 160 000 човека, припомня ДПА. Австрия прие през 2015 г. 90 000 мигранти, но правителството втвърди своята миграционна политика миналата година, на фона на възхода на крайната десница.

Цъфнали магнолии радват минувачите пред Съдебната палата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348229

За поредна година пролетните цветове на магнолиите пред Съдебната палата радват с красотата си варненци и гостите на града. Покритите в розово дръвчета вече са окичени и със стотици мартеници, видя репортер на Moreto.net. Въпреки че градският фонтан все още е зазимен, екзотичните за България магнолии предизвикват погледите с нежните си цветове, а някои от минувачите се спират, за да ги снимат.

Хубавата Ники: Джон Сина не иска деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_652179.html

Семейният план на Ники Бела и Джон Сина вече е готов! Двете звезди на кеча няма да имат деца! Сина, един от най-великите на ринга, просто не иска да бъде татко. Припомняме, че великанът говореше и в миналото, че не иска деца. Но тогава също така се кълнеше, че няма коя да го измъкне от ергенството! А се намери. Сина беше известен със многобройните си любовни афери с кечистки. Ники Бела го дава ден за ден. Красавицата вече готви моминско парти. Дамата не сваля годежния пръстен, оценен на 115 000 долара. И с гордост го показва пред медиите. Джон Сина предложи на Ники Бела да се оженят на ринга. Това стана на най-големия турнир за годината - Кечмания. Пред 75 000 фенове в Орландо Сина извади пръстен и падна на колене. Той се разплака заедно с неговата половинка. Предложението дойде непосредствено след победата на Сина и Бела над Миз и Мариз, които в продължение на няколко месеца осмиваха бившия шампион на федерацията, че само използва красавицата Ники, за да си вдига акциите.

Титулуван параолимпиец стана депутат

http://offnews.bg/news/n_1/n_652170.html

Едно от най-интересните лица в 44-тото Народно събрание няма нищо никакво политическо минало, но за сметка на това вдъхновяваща история. Това е 25-годишния параатлет Михаил Христов.  Роден в Плевен на 18 май 1991 г., само на 15-годишна възраст претърпява нещастен инцидент, при който го поразява ток от електропровод. Шансът му за оцеляване след срещата с 20 000 волта е 1 на милион, но Христов избягва смъртта. Така губи изцяло лявата си ръка, а дясната му също е увредена и налага носенето на протеза. Прекарва три месеца в болница и след тежкото възстановяване животът му поема в неочаквана посока.  Благодарение на параолимпийката Стела Енева той се насочва към леката атлетика, където жъне редица успехи. Сред тях са две световни титли за скок на дължина, както и осем европейски рекорда.  В началото на годината Христов заяви пред "Дарик", че ще пренасочи вниманието си от леката атлетика към таекуондото.  Като причината за отказа си той изтъква факта, че не бе включен сред участниците на параолимипйските игри в Рио през миналата година. Това обаче не са единствените предизвикателства, пред които се изправя младият мъж. На последните избори Михаил Христов участва като кандидат-депутат в листите на БСП и се нареди под лидера на левите в 25 МИР в София. Официалните резултатите от вота показаха, че Христов бе изместен до трето място сред социалистите в многомандатния район заради преференциите за Николай Цонков, но все пак ще бъде част от парламента.    Сред приоритетите, които спортистът определя за себе си, са работа в полза на Фонда за лечение на деца в чужбина и хората в неравностойно положение. 

Американски сенатор говори над 15 часа в Конгреса

http://www.mediapool.bg/amerikanski-senator-govori-nad-15-chasa-v-kongresa-news262386.html

Американски сенатор говори повече от 15 часа от трибуната на горната камара на Конгреса, за да попречи на процеса на утвърждаване на номинирания от президента Доналд Тръмп за нов член на Върховния съд Нийл Горсъч, съобщи Франс прес. Демократът от щата Орегон Джеф Мъркли започна своето изказване в 19 ч. местно време във вторник. Той говори през цялата нощ без да има право да напуска трибуната. Дългите речи са използвани като тактика за блокиране на дебати в Конгреса на САЩ. В случая обаче действията на Мъркли имаха предимно символно значение, тъй като гласуването за утвърждаването на Горсъч е чак утре. Демократическото малцинство в Сената е почти единодушно против Горсъч, но републиканците изглеждат решени да прокарат номинацията на този съдия, с когото консерваторите ще станат мнозинство във Върховния съд. Рекордът за най-дълга реч на американски сенатор от трибуната датира от далечната 1957 г. Тогава демократът от Южна Каролина Стром Търмонд говори в продължение на повече от едно денонощие (24 часа и 18 минути) без прекъсване, за да блокира закон за гражданските права.

Оцвети Хитлер...

http://www.clubz.bg/52550-ocveti_hitler

Скандал с детска книжка избухна в Холандия. В нея една от задачите е да се оцвети... Хитлер. Изданието се разпространяваше във верига магазини Kruidvat, но след оплаквания бе незабавно изтеглено, а компанията се извини на клиентите си, съобщава АП.

За скандалните детски книжки за оцветяване се разбра след като възмутени родители започнаха да протестират в социалните мрежи и се оплакаха пред управата на веригата магазини. Една от рисунките в детската книжка изобразява Адолф Хитлер с пречупен кръст на ръкава и вдигната ръка за нацистки поздрав.

Фигурата на Хитлер е разделена на много малки полета, които трябват да бъдат оцветени.

Говорителят на компанията заяви, че дълбоко съжалява за този инцидент. Той определи картинката като напълно неуместна в детските книжки.

От търговската верига  ще направят разследване, за да научат как се е стигнало да неприятния инцидент. Книжките са били пуснати в продажба в понеделник, 3 април, и веднага са изтеглени, съобщават още от фирмата.

От там уверяват, че ще върнат парите на гражданите, които са купили от скандалните книжни издания. Не е ясно колко от тях са били продадени.

Кола, карана от палестинец, уби израелец на Западния бряг

http://www.mediapool.bg/kola-karana-ot-palestinets-ubi-izraelets-na-zapadniya-bryag-news262385.html

Израелската армия съобщи, че кола, карана от палестинец, умишлено е блъснала двама израелци, убивайки единия и ранявайки другия, на окупирания Западен бряг днес, съобщи Ройтерс. След инцидента, станал край еврейското селище Офра, шофьорът е бил арестуван, се казва в съобщението на армията. Свидетели казаха пред израелски медии, че като наближил автобусна спирка, водачът рязко дал газ и насочил колата с палестинска регистрация към двамата израелци, чакащи там. Така след днешния инцидент броят на израелците, убити при вълната от улични палестински атаки, започнала пред октомври 2015 г., достигна 39. В същото време най-малко 242-ма палестинци са убити в Израел и окупираните палестински територии за последните 18 месеца.

Пекин предприема редица мерки за стабилизиране на заетостта

http://econ.bg/Новини/Пекин-предприема-редица-мерки-за-стабилизиране-на-заетостта_l.a_i.740478_at.1.html

На вчерашното съвещание на Държавния съвет на Китай бе взето решение за въвеждане на серия от мерки в сферата на заетостта. Една от тях предвижда...

Герджиков: Ако преди 10 години някой ми беше казал какво ще се случи в Разград, щях да го обявя за луд

http://www.cross.bg/razgrad-predi-lydogoretz-1539681.html

/КРОСС/ Българският футболен шампион „Лудогорец" откри новата си клубна база в Разград. По думите на собственика на клуба Кирил Домусчиев за изграждането й са платени 25 млн. лева. За тържественото събитие в Разград пристигна и служебният премиер Огнян Герджиков, който похвали "орлите". "Зашеметен съм! Ако преди 10 години ми бяха казали, че в Разград ще се случи такова нещо и „Лудогорец" ще е шампион вече няколко поредни години, нямаше да повярвам. Щях да кажа, че този, който ми го казва, е луд. Трябва да се гордеем с постигнатото от „Лудогорец" в Европа. Надявам се скоро и други български отбори да постигнат техните успехи по европейските стадиони", каза проф. Герджиков. В Разград бяха още заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов, членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов, спортният директор на „Левски" Даниел Боримиров, бившият капитан на България и ЦСКА Георги Димитров, руският селекционер Станислав Черчесов и др. Самият Домусчиев пък каза: "Мисля, че беше от съществено значение тази база да се направи и ние го знаехме от самото начало. Имаме три-четири игрища, които направихме през годините. Те обаче не бяха достатъчни за всички наши гарнитури и за мъжкия отбор. Специално за тренировъчния комплекс това е много важна стъпка

Модерност и традиция съжителстват при мюсюлманите, показва проучване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949077_modernost_i_tradiciia_sujitelstvat_pri_mjusjulmanite/?ref=rss


Мюсюлманите у нас са с нагласи в полза на светското устройство на държавата, не приемат тероризма. Сред тях преобладават хора с нисък социален статус и това е една от причините за по-честа семейна емиграция. При тях съжителстват модерност и традиция, но се забелязва връщане към патриархалния модел на семейни отношения.

Това са някои от резултатите от проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Направеното през септември - октомври 2016 г. изследване е...

Посланичката на САЩ в ООН: Русия е "проблем" за Тръмп

http://www.mediapool.bg/poslanichkata-na-sasht-v-oon-rusiya-e-problem-za-tramp-news262384.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп гледа на Русия като на проблем. Това става ясно от вчерашни изявления на посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, съобщи Франс прес. "Критикувала съм Русия повече пъти, отколкото мога да преброя, защото ако те правят нещо, което не ни харесва, ще им го казваме", каза четирийсетгодишната консерваторка на международен женски форум в Ню Йорк. "Те направиха разни неща с Крим и Украйна . . . а сега се опитват да разпънат чадър над Башар Асад. Това са неща, които няма как да подминем", заяви тя. "Имах разговори с президента, по време на които той каза, че смята, че Русия е проблем", добави Хейли. При все че президентът на САЩ неведнъж е изразявал възхищение и "уважение" към своя руски колега Владимир Путин, Ники Хейли е критикувала Москва и преди. През последния уикенд например тя увери, че действията на Москва срещу Киев и евентуалната руска намеса в американската изборна кампания може при нужда да бъдат наказани, посочва АФП. На 11 и 12 април Тилърсън ще разговаря в Москва с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Доналд Тръмп нарече нападението, приписвано на режима в Дамаск, публично оскърбление към човечеството и заплаши да премине към действия в Сирия, добавя АФП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване