Кой иска да забрани на българите в чужбина да гласуват? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-iska-da-zabrani-na-bylgarite-v-chuzhbina-da-glasuvat-video-2015642

Ограничаване на гласуването на българите зад граница. Това предвиждаше проекта за промени в Изборния кодекс, изложен от Министерството на правосъдието и качен за обществено обсъждане в понеделник. Ако текстовете бяха одобрени така, както бяха предложени, българите зад граница щяха да могат да гласу

ДА, Г-ЖО НИНОВА, ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ОТНЕ МНОГО. ОТНЕ НИ "ТЕХНОИМПЕКС" И ГО ПОДАРИ НА ВАС.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278626_%D0%94%D0%90%2C+%D0%93-%D0%96%D0%9E+%D0%9D%D0%98%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%90%2C+%D0%94%D0%95%D0%9C%D0%9E%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%98+%D0%9E%D0%A2%D0%9D%D0%95+%D0%9C%D0%9D%D0%9E%D0%

 Да, Корнелия Нинова този път е права.

Демокрацията ни отне много.
Може би просто трябваше да сложи кавички - демокрацията в кавички. Защото това, което обитаваме близо 30 години, е всичко друго, но не и реална демокрация.
Демокрацията, в кавички, ни отне преди всичко мечтите.
Чувството, че не живеем, за да ядем. Или за да трупаме пари, жилища и коли.
Отне ни любовта към ближния и илюзията, че духът струва повече от материята.
Но пък доказа, че Маркс е бил прав: битието определя съзнанието, не е обратното, както ни заблуждаваха либералните идеолози на Горбачовата перестройка.
Моят съученик от бургаската английска гимназия Даниел Смилов написа иронично, че демокрацията ни е отнела бозата от 6 стотинки, физзарядките, бригадите, казармата, партийните секретари, съботниците, марципана, евиния плаж, кафето "Инка".
Далеч не е само това.
Демокрацията ни отне националната индустрия, външотърговските предприятия. "Техноимпекс". Отне ги от народа и ги подари на вас, г-жо Нинова.
Демокрацията ни отне младите и ги прокуди немили, клети, недраги, бедни и гладни. Е, някои - като вашия син в Бъркли, не чак толкова.
Демокрацията ни отне морала да не кръстосваме безсрамно, чергарски, целия политически спектър заради голия келепир. От БКП в СДС, от СДС в БСП - като вас, госпожо.
Демокрацията ни отне идеалите, сърцата, или поне ги подмени с бучки лед.
Демокрацията е Снежната кралица на Андерсен.
Демокрацията сте вие от снимката, г-жо Нинова.

Автор:Недялко Недялков, Пик.бг

"Вучич в ъгъла", скандират в Сърбия (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52505-vuchich_v_ygyla_skandirat_v_syrbiq_snimki

Десетки хиляди протестираха и снощи срещу избирането на Александър Вучич за президент. Хората изпълниха площада пред парламента за трета поредна нощ. Това беше най-мощната демонстрация.

Митингът мина под надслова "Протест срещу диктатурата на 2017". Участниците предимно млади хора, студенти и ученици, блокираха движението в част от центъра на града. Те скандират лозунгите „Спрете диктатурата, Вучич в ъгъла“. Вече трети ден в столицата и други по-големи градове не стихват демонстрациите срещу Вучич.

Той беше избран на 2 април за президент са над 55% от гласувалите. Част от опозицията, както и много граждански сдружения обвиняват Вучич във фалшифициране на вота. Те го обвиняват и затова, че като премиер досега не е направил нищо за подобряване на условията на живот в Сърбия.

КАЛИНА ИЛИЕВА НАЗНАЧАВА ОБВИНЕНИЯ БИВШ ШЕФ НА ФОНД “ЗЕМЕДЕЛИЕ”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278625_%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%9B%D0%98%D0%95%D0%92%D0%90+%D0%9D%D0%90%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%A7%D0%90%D0%92%D0%90+%D0%9E%D0%91%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF+%D0%91%D0%98%D0%92%D0%A8+

 На диванчето на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта

След 3 години забвение бившият шеф на фонд “Земеделие” в правителството на Орешарски Мирослав Николов отново нашумя. Специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Поводът - на 26 февруари 2014 г. Мирослав Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв., или с 50 лв. по-малко от изискваната сума за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. А в същото време фонд “Земеделие” си има дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”, в която работят “достатъчно на брой служители”, обясняват от държавното обвинение. Още по-фрапантно е, че договорът не е бил изпълнен и не са извършени описаните в него дейности, но на 9 юли 2014 г. по разпореждане

на Николов сумата е била платена на търговското дружество. На бившия шеф на фонд “Земеделие” е наложена мярка за неотклонение “подписка”, а разследването продължава.

Всъщност това обвинение е една незначителна част от съмненията, които витаеха около т. нар. земеделско семейство - Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова, в агрофонда. Дори и тогавашният министър Димитър Греков се видя в чудо в опита си да освободи двамата. Именно за да помага в битката с Греков, беше и въпросният договор, за който сега прокуратурата повдига обвинение.

Както “24 часа” писа, на диванчето в кабинета на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта на земеделски стопани и общини. Тогава ДАНС проверяваше за корупционна схема за изнудване на фермери и кметове. По много от проектите, които Мирослав Николов и Виолета Александрова са одобрявали, са липсвали документи и процедурите не са били спазвани.

В същото време се оказа, че “земеделското семейство” е одобрило 2 проекта за селски туризъм с луксозни джипове “Хамър” и BMW 5 xDrive 4x4 въпреки изрични писмени указания от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони да не се одобряват проекти със скъпи коли.

Проверката показа, че Мирослав Николов е подписвал и други скандални договори освен този, за който сега се сдоби с обвинение. Например е наел за консултант по граждански договор за 9000 лв. Андрей Христов Вълчев, тогава младежки кадър на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия през 2013/2014 г. Светла Бъчварова.

Николов-Александрова са отрупвали верните си хора с големи благинки. Секретарките им били с по 3000 лв. заплати, служебни коли и шофьори. За да бъде отпуснат автомобил на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е заобиколен главният секретар на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който трябва да съгласува раздаването на колите според устройствения правилник на ведомството.

Мирослав Николов обаче със своя заповед иззел контрола над ключовите дирекции “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги и за обществени поръчки само с неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции. Например на 13 юни 2014 г. е сключил договор за извънгаранционна поддръжка на климатици, по който само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лева с ДДС, а монтаж или демонтаж на един климатик е 506,40 лв. Това е в пъти над пазарните цени на услугата, толкова всъщност струва самото устройство, а не поддръжката му.

Мирослав Николов е платил и 15 600 лв. за наемане на външен адвокат, който да напише жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу земеделския министър Димитър Греков. Любопитното е, че това е юрист, който е защитавал още по-бившия шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева по делото за фалшивата ѝ диплома за висше образование. Именно по времето на Калина Илиева Мирослав Николов и Виолета Александрова са назначени във фонд “Земеделие”, а след нейното освобождаване двамата са уволнени.

Очевидно това обаче ги е превърнало в големи специалисти в трудовото законодателство, защото после успяват да спечелят различни дела за незаконно уволнение и съдът дори ги възстанови на работа. Така се стигна и до парадокса в края на 2015 г. управителният съвет на фонд “Земеделие” в един и същи ден да ги върне, за да изпълни решението на съда и веднага да ги освободи.

Това даде основания на Николов и Александрова да заговорят в началото на тази година след оставката на втория кабинет на Борисов, че всъщност те са законните шефове на фонд “Земеделие”. Стигна се дотам, че служебният министър Христо Бозуков в аргументите си за смяната на Румен Порожанов дори изтъкна, че има съмнения в законността на избора на Порожанов за шеф на агрофонда. През февруари дори самото “земеделско семейство” опита да намери лоби да се върне парадно във фонд “Земеделие”, но в крайна сметка не успя и за директор беше назначен Живко Живков.

Пратиха доклад с нарушенията му до прокуратурата

Комисия от 19 души провери дейността на Миросалв Николов като директор на фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. Докладът от 180 стр. с нарушения беше предаден на прокуратурата. Открито беше, че в деловодството на ведомството е имало 975 броя заверени номера за проекти, но без описание и електронен архив. Така е можело те да бъдат допълвани и дописвани по-късно, което е нарушение на акредитираните процедури за работа с европари на фонд “Земеделие”, който е и разплащателна агенция.

Точно 3593 пък са намерените документи по диваните, масичките и бюрата в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. 

 

http://znews.bg

ГОЛЯМОТО ПРЕЦАКВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278624_%D0%93%D0%9E%D0%9B%D0%AF%D0%9C%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A6%D0%90%D0%9A%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%9D%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%9E%D0%9D%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9B%D0%9E%

 Дни наред всички медии са в истерия за падналия "рекорден" джакпот на Националната лотария. То не бе издирване на човека, то не бяха включвания от родния град на човека, да го чакат да изникне от някъде. Малко след това чичо Митко от Ямбол се появи изненадващо. Ухилен и доволен, ама не знае какво ще прави с парите. Как и ще знае, като всъщност той няма да ги вземе.

 

Спечелил човечецът, но всъщност какво? – Имагинерни пари, които някой ще му ги върти 20 години, а за него... на час по лъжичка. Всяка година по 500 хил.?! – повече струва колата на г-н Шарлопов, но нейсе. Веднага на опашката се появиха спортисти, психолози, бизнесмени, ТВ водещи в екстаз, които акъл започнаха да дават как да инвестира, да искат помощи и пр., а това, че парите ги няма никой не го интересува.

Какво са 500 хил. за нещо по-сериозно? – ами нищо, но това не пречи всички да смятат в милиони?!?! Да, за обикновения, беден човек половин милион са впечетляваща сума, но тези, които печелят стократно повече от същите тези хорица не искат дори едни случайно спечелени пари /джакпотът не падна повече от година и половина/ да изплатят.

 

Всичко е под някакви условия и логично възникват следните въпроси:


1. С какво право огласяват кой е печелившият, ако той не желае? По закон никой няма право да огласява източниците на доходи на частни физически и юридически лица освен ако не са разследвани за злоупотреби от специализираните органи, т. е. по тази пункт печелившият може да съди т. нар. „Национална лотария" за злоупотреба с информация.


2. Печалбата се изплаща 20 години?! Пита се какво става ако за това време човекът не дай Боже се спомине, „Лотарията /фирмата/" фалира, настъпят социални катаклизми, война, непочтени лица се намесят в схеми за натиск, измами, убият го целенасочено и пр. – Ами ще загуби всичко човечецът, все едно не е печелил и по-добре да не беше, а някой ехидно ще се смее на гърба на „бедняка-милионер".


3. По какъв закон се изплаща само 1/24-та от спечеленото, а с останалата сума „Лотарията" си играе както намери за добре години наред? Във всички нормални страни, ако печелившият си поиска цялата сума му се удържат примерно 30 % от печалбата и получава останалото. Всеки би предпочел да получи в случая реално 9 от тези 12 милиона и да разполага с тях както намери за добре, а не да го залъгват с някакви пари, които щял да получи след като си иде от този свят още повече, че печалбата не можело да се наследява.


4. Разсъждавайки логично цялата схема на на т. нар. „Национална лотария" работи единствено и само в интерес на измамниците, които са я създали, а те са ясни! За милионите наивници, които всеки ден дават левчетата си да трият билетчета всичко е само някаква илюзорна надежда. Непрекъснато се рекламират десетки, нови и нови игри с обещания за 10 Х 500 хил., безкрайни милиони и пр., а да сте чули да са спечелени след като било задължително да се обявяват?! С пренебрежимо малки изключения /2 или 3/ ни показват хора, ударили 5, 10, 15, 20 хил. лева, тук-там някой с по-голяма сума. Да са Ви показали онзи, който е спечелил обещаваните в една от игрите 50 хил. за 10 или 20 години? Но това не пречи да триете с надежди за бинго, кръстословици и каквото там Ви дойде на акъла.


5. Не съм против. И в Библията е казано „блажени са вярващите", но поне не лъжете откровено народа, защото има хора, които знаят за какво става дума. Жалкото е, че институциите, видимо подкупени и в случая си мълчат, ни лук яли, ни лук мирисали. Представа нямате какво печелят тия от „Националната лотария" и всичко отива само и единствено в джоба им... Добре, че не знаете!
В тотото не е по-различно, но там поне част от парите отиват за българския спорт.


Ура – да живее България и "Националната лотария"!

М.Димитров, Пик.бг 

„По-добре да изгориш, отколкото да угаснеш”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278623_%E2%80%9E%D0%9F%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%88%2C+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%B

 Той е текстописец и композитор на групата, свирещ на китара и изпълняващ главните вокали. През 90-те години на 20 век се превръща в една от най-големите знаменитости в гръндж музиката, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито пък се е чувствал комфортно да е такъв.

Повлиян от музиката на големите рок групи от 1970-те и пост-пънка от 1980-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 90-те. Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век, Кърт, заедно с „Нирвана”, издигат грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение, от този период. Но както пънка от средата и края на 70-те, така и грънджът има кратък живот. За повечето фенове смъртта на вокалиста на „Нирвана” слага края на гръндж-ерата.

За разлика от повечето рок-звезди, Кърт Кобейн не е типичният пияница и атрактивен артист, а по-скоро затворен в себе си и апатично настроен към славата изпълнител, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го „Бога на рока“.

А самият Кобейн споделя приживе:

Всички наркотици са празна загуба на време. Те разрушават вашата памет, самоуважение, всичко, което е свързано със самолюбието...

Всеки от нас е сам, и всички ние заедно също сме сами.

Аз използвам късове и частици от други личности, за да сформирам своята собствена.

Ако отида в затвора, поне няма да се налага да подписвам автографи.

Ние сме толкова модни, че даже подражаваме сами на себе си.

Желанието да бъдеш някой друг е загуба на самия себе си.

По-добре да бъдеш мрачен мечтател, отколкото безмозъчен купонджия.

Аз не мога да говоря. Аз мога само да чувствам.

По-добре да ме ненавиждат за това, което съм, отколкото да ме обичат за нещо, което не съм.

Мнозина се опитват да живеят живота на другите. Техните мисли - чужди мнения. техния живот - мимикрия, тяхната страст - цитати. Възможността да цитираш добре скрива липсата на собствените си идеи.

Когато аз разбрах, че не мога да намеря човек, приличащ на мен, аз престанах да създавам приятелства с хората.

Приятел - никой друг освен познатия враг.

Никога не съм жадувал за слава, нито за нещо подобно. Просто така се случи.

Всичко може да се преживее, ако избереш правилната песен.

Източник: AFISH.BG

Русия: Химическата атака в Сирия е по вина на бунтовниците

http://pogled.info/svetoven/rusiya-himicheskata-ataka-v-siriya-e-po-vina-na-buntovnitsite.84418

/Поглед.инфо/ "Русия ще представи пред Съвета за сигурност на ООН доказателства, че предполагаемата химическа атака в Сирия всъщност е следствие от въздушен удар на сирийската правителствена авиация по сгради, в които бунтовниците са произвеждали химически оръжия." Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предаде БТА.

Варварите загубиха

http://pogled.info/svetoven/varvarite-zagubiha.84419

/Поглед.инфо/ Трябва да се научим да живеем в свят, в който вилнее чума, и за да ѝ се противопоставим, от нас се изисква бдителност, благоразумие и солидарност. Защото не можем да изберем да живеем в свят без чума. Но можем да изберем как да реагираме на нея.

Брекзит с миризма на барут?

http://pogled.info/svetoven/evropa/brekzit-s-mirizma-na-barut.84420

/Поглед.инфо/ Е, случи се. На 29 март Лондон официално каза good bye Брюксел. Последиците от развода са коментирани от поне година насам. Ще бъдат коментирани и занапред: като се тръгне от преместването на Сити във Франкфурт, мине се през затрудненията пред търговията и се стигне до статута на живеещите от двете страни на Ламанша граждани на Британия и ЕС. Брекзит обаче може да се окаже катализатор на радикална промяна в геополитическата роля на Европейския съюз. И причината за това няма да е британо-континенталният развод, а все по-изострящите се отношения между Китай и Съединените щати.

Отвъд мейнстрийма за Сирия

http://pogled.info/svetoven/otvad-meinstriima-za-siriya.84421

/Поглед.инфо/ Сирия става коментирана тема във Фейсбук само когато плъзне новина, че Асад пак е избил де що има дете, жена и старец. Обикновено коментиращите не могат да посочат Сирия на картата и кой знае защо, никога не коментират избитите над 3000 цивилни в съседен Мосул или кланетата, извършени от „умерената“ опозиция в самата Сирия, но пък цепят тапета от възмущение за варварството на Асад.

Европейската обиколка на принц Чарлз и Камила ги отведе в Австрия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/evropejskata-obikolka-na-princ-charlz-i-kamila-gi-otvede-v-avstriia-2015638

Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила пристигнаха снощи на двудневно посещение в Австрия, предаде АП.
 
Визитата е последният етап от тяхна обиколка в Европа, която започна в Румъния и продължи в Италия, къде

Втора домакинска победа за „Янтра Габрово“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vtora-domakinska-pobeda-za-iantra-gabrovo-2015637

„Янтра Габрово“ постигна втора домакинска победа през пролетния полусезон в Северозападната трета лига. В среща от 20-я кръг на първенството воденият от Петър Кръстев тим се наложи с минималното 1:0 над „Партизан“ (Червен бряг) на стадион „Христо Ботев“, въпреки че създаде множество голови възмо

САЩ ще продължат да засилват капацитета си да се защитават от Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-shte-prodylzhat-da-zasilvat-kapaciteta-si-da-se-zashtitavat-ot-severna-koreia-2015639

Американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе, предаде Ройтерс, като се позова на комюнике на Белия дом.
 
Двамата обсъдили изстрелването на балистична ракета от Северна Корея и други региона

Условна присъда за мъж, изтеглил от банкомат парите на 94-годишна жена

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/uslovna-prisyda-za-myzh-izteglil-ot-bankomat-parite-na-94-godishna-zhena-2015641

Условна присъда от една година получи габровец, който в края на май месец миналата година изтеглил от банкомат парите на 94-годишна жена. Сумата, с която се сдобил от двете транзакции е 800 лева. Мъжът използвал доверието, с което се ползва пред бабата и нейната дъщеря, за да се добере до парите. <

САЩ призова Русия да преосмисли подкрепата си за Асад

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-prizova-rusiia-da-preosmisli-podkrepata-si-za-asad-2015640

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Русия да преосмисли подкрепата са за режима на сирийския президент Башар ал Асад, предаде АФП.
 
Агенцията отбелязва, че апелът е бил отправен вчера - ден след ужасяващата предполагаема химическа атака в Сирия, която пр

Съдът в Белград отново ни отказа Цветан Василев

http://www.clubz.bg/52504-sydyt_v_belgrad_otnovo_ni_otkaza_cvetan_vasilev

Апелативният съд в Белград анулира вчера за втори път екстрадицията на банкера Цветан Василев, съобщава бТВ. Второинстанционните съдии са разпоредили на Висшия съд (така в Белград се нарича най-ниската интанция, б.р.) да направи проверка на основание на кое съдебно производство България е поискала издаването на заповед за предаването на Василев на властите в България.

Сръбският съд настоява да знае изтекла ли е давността за повдигане на обвинение на банкера или не.

От 2015 г. досега Висшият съд на два пъти взе решение за екстрадиция - последното през април миналата година, но тъй като за предаването се взимат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към него. Вече 2 пъти апелативната инстанция им отменя постановленията.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини Цветан Василев задочно за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от фалиралата КТБ. Той се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември 2014 г., след като в страната бе получено известието за неговото издирване. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение "подписка".

 

На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.

По-рано сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба.

Съвсем наскоро шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че се надява да внесе мегаделото КТБ преди лятната ваканция на съдебната система. След СГС то отиде в специализираната прокуратура, защото групата от обвиняеми от КТБ се оказа "организирана престъпна група". Гешев изрази учудването си, че Сърбия дори не отговаря на писмата ни.

По повода дори Сотир Цацаров писа писмо до Съвета на Европа.

Трябва ли правото на глас да зависи от уседналостта?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278622_%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%83%D1%81%D0

 Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца в Закона за българското гражданство, е добра идея. Според тях гласовете от чужбина не са от електорално значение, заявиха журналистите пред Bulgaria ON AIR.

 А според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария.

Журналистите от своя страна отговориха, че право на глас трябва да имат хората, които живеят там където се провеждат изборите.



"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа. 

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Попитани за казуса с бежанците и отменянето на постановление 208, журналистите казаха, че отмяната му е противопоставяне на общоевропейската политика. 

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин

 

 

 

big5.bg


Обединени патриоти изказаха съпричастност към близките на руските жертви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278621_%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D

 „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ изказаха искрени съболезнования към близките на жертвите в Санкт Петербург и към целия руски народ. Съпредседателите Волен Сидеров и Красимир Каракачанов поднесоха венци пред руското посолство в София.

Поклонихме се пред жертвите на тероризма, който вече е почти всекидневие за Европа. Путин изгради много стабилна и самостоятелна държава. Това не е изгодно на тези, които искат да доминират в света, заяви Сидеров. Той направи историческа препратка, че е имало тероризъм далеч преди да се появи ислямският по времето на Студената война.
„Имаше групировки, които бяха използвани от западните спецслужби, главно американските, за специални мероприятия, убийства и всяване на смут и анархия. Това бяха „Червените бригади“ в Италия, „Баадер – Майнхоф“ в Германия, чийто главатари бяха заловени в България през 70-те години. Всичко това бяха мероприятия на ЦРУ, които използваха крайно леви и крайно десни екстремистки групировки, за да постигат някакви политически цели. Дали в Париж или в Санкт Петербург, ако някои задкулисни кръгове искат да кажат „внимавайте“, „може да ви направим живота кошмар“, то това се случва. Ислямският тероризмът, който в момента е най-голямата опасност е инструмент на геополитическа игра“, завърши Сидеров.
По думите на Красимир Каракачанов този терористичен акт срещу мирни хора показва, че проблемът с тероризма е проблем на целия цивилизован християнски свят. „Става въпрос за сблъсъка на две цивилизации – европейската християнска и радикалния ислям, който иска да владее и управлява света“, допълни той.
Патриотите са дълбоко убедени, че е крайно време християнският свят да има обща стратегия в борбата срещу ислямския тероризъм.
Докато в Европа се делим на Изток и Запад, ислямските терористи извършват своите пъклени действия по територията на целия континент. Без общи усилия на ЕС и Русия, включително и България, срещу ислямския тероризъм, всички ние ще сме мишени, заключиха Обединените патриоти.
 

ДПС за референдума в Турция: Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278620_%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D1%81%

 „Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата.“ Това предупредиха от ДПС в декларация за предстоящия на 16 април референдум за конституционни промени в Турция, подписана от председателя Мустафа Карадайъ.

„Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона“, гласи позицията на партията, според кято всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция.

„Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от „болния човек на Европа“ в световен икономически, военен и политически колос“, напомнят от движението. „За да остане Турция такава: НЕ! на референдума“, призовават от ДПС.

Пълният текст на декларацията:

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.
Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.
Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!
Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:
– НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
– НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и „въдворяват“ свободомислещи интелектуалци и журналисти;
– НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
– НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
– НЕ! на режисирани и контролирани „опити за преврати“ срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
– НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
– НЕ! на трансформацията на външната политика от „нулеви проблеми със всички съседи“ във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
– НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за Себе си!
Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от „болния човек на Европа“ в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!
Бог да ни е на помощ!
Амин!
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

"Зюддойче цайтунг": Прасе, опашчица и Пеевски

http://www.clubz.bg/52503-zyuddojche_cajtung_prase_opashchica_i_peevski

Парламент Делян Пеевски 27012016 1

"Прасе и опашчица" - под това заглавие германският "Зюддойче Цайтунг" публикува кореспонденция от България, в която се разказва за новото сатирично издание "Прас-Прес". И за Делян Пеевски.

„С карикатури, хапливи вицове и забавни текстове те вярваха, че са намерили правилната рецепта за едно издание, което българите ще купуват като топъл хляб”, пише авторът Флориан Хасел, но добавя, че още в първия ден настъпило разочарование - защото се оказало, че изданието им изобщо не се разпространява.

"Един от тях е Делян Пеевски"

„България всъщност има остра нужда от хумор. Но пресата в страната е доминирана от олигарси, които преследват собствените си интереси. Един от тях е Делян Пеевски, който е оборудван с отлични контакти в икономиката и в съдебната система, а на това отгоре е и влиятелен депутат. Българите толкова не го харесват, че хиляди излязоха на улицата през лятото на 2013 година, когато Пеевски трябваше да бъде назначен за шеф на ДАНС. Често пъти чрез посредници олигархът контролира една широко разстлана фирмена империя, включително и (при това не само според мнението на карикатуристите) единствената разпространителска фирма за цялата страна, която би трябвало да снабдява вестникарските будки със сатиричното издание”, четем в кореспонденцията на Флориан Хасел.

По-нататък авторът цитира карикатуриста Чавдар Николов, според когото някои от разпространителите на дребно били заплашвани, че ще им бъдат спрени доставките на вестници и списания, ако продават сатиричния вестник. Авторът се връща и назад в миналото, когато в Габрово се провеждаше международен фестивал на хумористите и карикатуристите, който, според него, бил замислен от комунистическия режим главно като пропагандно шоу. Флориан Хасел припомня за гоненията срещу сатирици след установяването на комунистическия режим - например за убийството на Райко Алексиев и за арестуването на Тодор Цонев заради карикатурите му на Тодор Живков.

„Но и постсъветските властници в България не могат да преглъщат сатирата”, пише Хасел и разказва за конфликта на „Хъшове” с тогавашното българско правителство, както и за по-скорошния скандал около карикатурата с така наречените „свински опашки”.

"Българите с четири очи чакат да се посмеят"

„Тогава той (Чавдар Николов - бел.ред.) рисуваше политически карикатури за сутрешния блок на частната телевизия „Нова” и показа Борисов, развял знаме (със свинска опашка - бел.ред.), под което събира ловците на бежанци за защита на Отечеството. След задкулисни протести шведските собственици на телевизията изхвърлиха Николов и отстраниха десетки негови карикатури от уебстраницата. Правителственият ръководител отрече да има нещо общо, но сатирикът е убеден, че „телевизията е била цензурирана от нашия премиер”, пише Хасел.

В края на статията авторът разказва как карикатуристите разпространяват своя вестник независимо от монопола на разпространителя - и вече дори продават хиляди екземпляри като PDF в интернет. Защото, както казва Чавдар Николов, "българите с четири очи чакат да се посмеят на своите властници".

Препечатваме статията от Дойче веле.

2. Синопсис на една стенограма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278619_2.+%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 АРГО – краят на Черния лебед в правосъдието

Стенограмата е изключително полезно четиво и за онези посланици на 12 държави членки на Европейския съюз, които толкова пламенно се обявиха в защита на продължаването на унизителния за България т.нар. мониторингов механизъм.

В първата част на синопсиса на стенограмата от тайната сбирка на олигархичния кръг “Капитал” от края на юли 2016 г. ви представихме как, водени от жаждата за власт, кукловодът на задкулисието Иво Прокопиев, провалените политици Христо Иванов, Радан Кънев, Трайчо Трайков, поръчкови “журналисти” като Иван Бедров и Стоянка Георгиева, както и куп “професионални” протестъри, са инженерствали още преди година хибридните партийни проекти “Да, България” и „Нова република“.

Друга цел на сбирката, родила АРГО гейт, е излъчването на кандидат за президент на задкулисието, който да бъде наложен на Реформаторския блок. Както и се случва – реформаторите издигнаха Трайчо Трайков и го класираха до Жорж Ганчев. От стенограмата става ясно, че са обсъждани номинациите за президент и на поне двама, свързани с правосъдието, юристи. И ако за единия това не би било проблем, защото е адвокат, то за другия това е окончателното му дискредитиране в качеството му на председател на Върховния касационен съд.

От ден първи на спускането му в изпълнителната власт проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов започна да изпълнява дълго подготвян план на олигархията по дискредитирането и детронирането на обвинител № 1. Стенограмата от сбирката на задкулисието е най-сериозното доказателство за съществуването на такъв сценарий и потвърждава организирането на всевъзможни активни мероприятия, воденето на хибридна война срещу държавни институции и заливането на европейските институции с компромати, част от които писани с подкрепата на техния служител в София – изобличения от “Уикилийкс” като доносник на ЦРУ холандски лобист за легализиране на гей браковете и любимец на олигархичния кръг “Капитал” Юри Бюрер Тавание.

Част от думите на катастрофиралия на предсрочните парламентарни избори номинален председател на “Да, България” Христо Иванов, които попадат в стенограмата АРГО, тепърва ще резонират най-силно върху липсата на интегритет у Лозан Панов в качеството му на съдия № 1. Едно изречение, което Иванов отправя по адрес на Панов, доказва не просто пълната зависимост на председателя на Върховния съд от олигархията, но дава обяснение и защо в последните почти две години с активното му съучастие задкулисието оказва влияние върху съдебни решения и присъди, прави опити да кадрува в правосъдието, а преследвайки дълго желаната цел – овладяване на прокуратурата, прибягва до политизирането на съдебната система, с което се погазва не просто конституцията, но и се рушат основите на правовата държава.

От 2 април, когато АРГО гейт стана обществено достояние, Лозан Панов няма етичното и моралното право да заема поста председател на Върховния касационен съд. Причините стават ясни от дискусията, в която участват три от марионетките на Прокопиев – Радан Кънев, Христо Иванов и Антоанета Цонева:
Радан Кънев: “…Лозан Панов трябва да напусне…”

Антоанета Цонева: “Лозан Панов не може да е кандидат на партия!”

Христо Иванов: “Ако има Черен лебед, това е жена му на Лозан…”

Какво знае за биографията на жената на Лозан Панов бившият правосъден министър? Държи ли задкулисието в зависимост съдия № 1 с компромати за Черния лебед? Какви поръчки на олигархията е принуден да изпълнява от 2015 г. насам председателят на Върховния касационен съд? Това са най-логичните въпроси, които възникват от краткия, но изключително съдържателен диалог между “Светата троица на морала”. След стенограмата от АРГО гейт вече никой не трябва да има илюзията, че докато Лозан Панов е ръководител на ВКС, у нас ще има осъден корумпиран политик или незаконно обогатил се за сметка на държавата олигарх.

А ако някой все още вярва, че намеренията на Прокопиев и компания за прословутата им “съдебна реформа” са свързани с нещо повече от осигуряване на собствената им недосегаемост и овладяване на репресивните органи на държавата, за да се използват за разправа с конкуренти, то е крайно време да изостави и тази заблуда. Достатъчно е да прочете още от стенограмата.

На 19 април 2016 г. т.нар. инициатива “Правосъдие за всеки”, която, както става ясно от АРГО гейт, е част от мрежата на задкулисието, организира събитие в ивент център “Ерато”, на което групичката около Христо Иванов и върхушката на политизирания Съюз на съдиите в България обсъждат следващите етапи от хибридната война срещу институциите от съдебната власт. И тъй като присъстват медии, всичко е пакетирано зад клишетата за “независимост” на правосъдието и “реформа” за установяване на върховенството на закона.

На същото място, пред почти същите “професионални” протестъри, вече и с участието на техните кукловоди и ментори, с изключение на действащите магистрати от компрометирания Съюз на съдиите, но на 28 юли миналата година, на тайната сбирка на АРГО, отново покрай обсъжданията на потенциални кандидати за президент, с няколко изречения Христо Иванов се самоизобличава като основен координатор и инициатор на “активните мероприятия” срещу прокуратурата, стартирали през август 2014 г. и продължаващи и до днес. Разговорът между Иванов, Прокопиев и протестъра Николай Стайков разкрива и механизма на работа на задкулисието:

Христо Иванов: “…Аз мога да ида при Екимджиев (адвокат Михаил Екимджиев – б.р.) да му кажа – искам да изнесеш твоя хейт срещу Цацаров в национален ефир…”

Иво Прокопиев (към момента на изказването все още срещу него няма обвинение от прокуратурата – б.р.): “…Моите очаквания бяха надхвърлени и има някои кандидатури, които могат да бъдат успешни, да утвърдят проект и т.н. …”

Николай Стайков: “…за мен неочаквано добър резултат, защото отменя много догадки и улеснява комуникацията с новите имена, като Михаил Екимджиев. Защото едно тримесечно безсъние на Цацаров ще ни даде много…”

Задкулисието знае и използва фиксацията на пловдивския адвокат Екимджиев върху Сотир Цацаров. Фиксация, която няма общо с поста на главен прокурор, а с предишното качество на Цацаров като пловдивски съдия, чиито осъдителни решения, в огромната си част потвърдени и от върховна инстанция, го превръщат в магистрат за пример.

Стенограмата е изключително полезно четиво и за онези посланици на 12 държави членки на Европейския съюз, които толкова пламенно се обявиха в защита на продължаването на унизителния за България т.нар. мониторингов механизъм. Време е и чуждестранните партньори на страната ни да чуят гласа на нейните граждани, които със забележителна категоричност показаха, че не желаят бъдещето им да се решава от самозвани “елитаристи”.

 

От Труд

Плачи, дете, шефката е невинна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278618_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8%2C+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%2C+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0

 На поста си обаче засега остава изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова, която ръководи ведомството от началото на 2015 г. и през цялото време е пряк участник в схемите по „спечелването“ на конкурса от „калинката“

Войната между взаимнообвиняващите се за провала си на предсрочните парламентарни избори политически ГМО-та на олигархията „Демократи за силна България“ и „Да, България“ започна да взима “жертви” – в конкретната ситуация става въпрос за уволнението на “калинка” от Агенцията по вписванията (АВ).

Още на 17 септември 2015 г. в. „Труд“ разкри, че след няколкомесечни преднамерени действия от страна на ръководствата на Министерството на правосъдието и на Агенцията по вписванията за главен секретар на институцията е назначена „калинката“ Надя Георгиева.

През пролетта на 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов внася на заседание на Министерския съвет промяна на Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с която изненадващо се променя изискването главният секретар на държавната институция вместо юридическо образование да има диплома по информатика и компютърни науки. Автори на поправката са тогавашният главен секретар на правосъдното министерство Ивелина Николова и изпълнителната директорка на АВ Елена Маркова. И двете са назначения на провалилия се по-късно като министър на правосъдието Христо Иванов.

Прокараната тихомълком промяна позволява на 20 май 2015 г. Елена Маркова да обяви конкурс за главен секретар на ръководеното от нея ведомство, като изискването е кандидатите да имат образование в сферата на информационните технологии, както и поне 7-годишен професионален опит или старши ранг за заемане на длъжността. Нито един от явилите се петима кандидати, сред които е и Надя Георгиева, не покриват изискванията.

Председателят на комисията по избор на главен секретар на АВ, ръководена от главния секретар на МП Ивелина Николова, прави предложение за прекратяване на процедурата. Това става със заповед РД-1-288 на изпълнителния директор на институцията Елена Маркова от 19 юни 2015 г. Същият ден е издадена нова заповед РД-1-289, с която се обявява повторен конкурс за главен секретар. В новата процедура се добавя изискване за притежаван от кандидатите 7-годишен „управленски опит и/или работа в държавната администрация“. Явяват се общо осем души. Този път комисията, ръководена отново от Ивелина Николова, не намира нищо нередно в документите на Надя Георгиева, която е допусната до явяване на конкурса. В конкуренция с регионален директор на Агенцията по вписванията в Стара Загора, който три години е заемал тази длъжност, Георгиева, която няма и един ден трудов стаж в системата, „печели“ конкурса и става поредната „калинка“ на реформаторите във властта. След проверката на Инспектората Георгиева е освободена. На поста си обаче засега остава изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова, която ръководи ведомството от началото на 2015 г. и през цялото време е пряк участник в схемите по „спечелването“ на конкурса от „калинката“.

Както Маркова, така и Георгиева всъщност влизат в Агенцията по вписванията не по професионални критерии, а чрез политическа протекции. Христо Иванов назначава Елена Маркова, след като за нея лобират бившите му партньори във властта Радан Кънев и Атанас Атанасов. В миналото Маркова е член на Централната избирателна комисия от квотата на ОДС по лична препоръка на Атанасов. Едно от обясненията – двамата се познават от десетилетия, родом са от Русенско. „Калинката“ Надя Георгиева пък дължи „спускането“ си като главен секретар на семейно познанство с едно от протежетата на олигархичния кръг „Капитал“, които бяха инсталирани в периода 2014-2016 г. в Министерския съвет – Васил Величков.

Интересът на Величков към Агенцията по вписванията е с давност от десетина години. Бизнесът на Величков фалира малко след като Агенцията по вписванията не продължава договорните си отношения с любимеца на поръчковите издания на олигарха Иво Прокопиев, които го изкарват „ангел“.

През 2014 г. Васил Величков е вкаран в служебното правителство като „съветник“ на вицепремиера Илияна Цанова, друг от кадрите на тандема Иво Прокопиев – Росен Плевнелиев. Целта е чрез Величков да се осигури достъп до европейско финансиране за въвеждането на „електронно управление“ на фирми от орбитата на кръга „Капитал“, заради това той остава и в редовното правителство. В периода 2015-2016 г. Величков получава пари от Министерския съвет като външен консултант, макар да се води съветник на вицепремиера по електронно управление и управление на администрацията Румяна Бъчварова.

Въпреки че е протежиран от вицепремиера на ГЕРБ, Величков остава верен на олигархичния кръг „Капитал“ и след прекратяването на мандата се присламчва към политическото ГМО на олигархията – „Да, България“, където подслон намират още няколко от екипа на Румяна Бъчварова.

Така се оказва, че финализирането на проверката на Инспектората на Министерството на правосъдието в Агенцията по вписванията съвпада с провала на изборите на двата проекта на олигархията. Последвалите обвинения и разпалването на война между симпатизантите на „Нова република – ДСБ“ и „Да, България“ пък поставя протежетата на Атанас Атанасов и Васил Величков в конфузна ситуация. Засега е ясно, че марионетката на „Да, България“ – „калинката“ Надя Георгиева, е уволнена, докато „градската“ на заместник-председателя на ДСБ засега запазва поста си.

Служебният правосъден министър Мария Павлова може да осигури баланс между враждуващите жълтопаветници, но извън шегата няма как Маркова да продължи да заема поста ръководител на Агенцията по вписванията, след като именно с нейното знание и действия почти две години администрацията на държавната институция е ръководена от „калинка“, назначена след опорочен и нагласен конкурс.

И всичко това се е случвало не просто с покровителството, а по волята на марионетките на олигархията – Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов, Васил Величков.

Уволнение в МП заради скандален закон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278617_%D0%A3%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%9F+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+

 

ГЕРБ и БСП се разграничиха от предложението

Чиновникът от Министерството на правосъдието Любомир Талев се прости със стола си днес заради скандал с публикуваните ден по-рано поправки в Изборния кодекс, които въвеждат уседналост и за парламентарните и президентските избори, също както при местните. Текстовете, довели до уволнението в МП бяха качени за обществено обсъждане на правителствения портал като допълнение към промени в Закона за българското гражданство и в крайна сметка бяха оттеглени. С тях се предвиждаше изискване бюлетина за депутати или за президент да могат да пускат само избирателите, живели през последните 3 месеца в България и така на практика се пресичаше възможността на нашенците зад граница да гласуват. Това предизвика реакцията на сънародниците ни, а конституционният съдия Анастас Анастасов предупреди, че така предложената уседналост не е приложима на практика. Предложението наѝ-вероятно ще бъде

атакувано в КС

предупреди Анастасов, по чиито думи има много българи, които работят в чужбина и не са с постоянно местожителство зад граница.

Часове след недоволството МП обяви, че сваля целия проект за законодателни промени заради констатирани от служебния министър Мария Павлова несъвършенства в текстовете и мотивите към него, както и несъответствия с конституцията. Наред с това тя уволнила директора на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев, който публикувал поправките на своя глава. „Министерството счита, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра“, посочиха от ведомството. И уточниха, че първоначално готвеният законопроект предвиждал българите в страни от ЕС да могат да гласуват.

„Институцията се злепостави сама“, коментира обаче в отговор Екатерина Захариева от ГЕРБ, която бе правосъден министър в кабинета „Борисов 2“. Тя определи обясненията на ведомството като „смешно оправдание“ и уточни, че не е възможно поправки в закон да излязат за обществено обсъждане

без знанието на министъра

„Някой, който изобщо няма вина да отнесе негативите, които те ясно са осъзнали“, заподозря Захариева какво се крие зад спешното оттегляне на текстовете и уволнението на чиновника.

Междувременно след ГЕРБ и БСП се разграничи от предложението, което ограничавало избирателните права на сънародниците ни зад граница. „Не е работа на служебното правителство да решава въпроси свързани с изборното законодателство”, заяви Кристиан Вигенин.

 

Борисов: Пак се „объркаха“

Пак се „объркаха“...този път с промените в изборното законодателство. Така експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов иронизира с пост във „Фейсбук“ неразбориите с предложенията на МП и спешно оттегления законопроект, с който се предвиждаше изискване за уседналост за гласуване и на президентските и парламентарните избори. „Докога ще си мислят, че сме толкова наивни?!“, попита риторично Борисов.

"Маша и Мечока" идват в България

http://pogled.info/bulgarski/masha-i-mechoka-idvat-v-balgariya.84417

/Поглед.инфо/ Хитовият детски спектакъл с истински кукли "Маша и мечока – БЪЧВА С МЕД" гостува в София, Русе и Пловдив в края на април, съобщиха за "Руски дневник" организаторите от Жокер Медиа.

Поголовната сеч в кв. Ябълка продължава, баби ринат кал след натоварените камиони

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/pogolovnata-sech-v-kv.-iabylka-prodylzhava-babi-rinat-kal-sled-natovarenite-kamioni-2015633

Пред вестник „100 вести" жители на населеното място разказват, че 70-80-годишни жени са станали „отряд за бързо реагиране"

Тръмп защити водещ по американска телевизия, обвинен в сексуален тормоз

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-zashtiti-vodesht-po-amerikanska-televiziia-obvinen-v-seksualen-tormoz-2015632

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити топ водещ на американска телевизия, обвинен в сексуален тормоз, предаде АФП.
 
Бил О'Райли е една от звездите на Фокс нюз. 67-годишният журналист с консервативни възгледи вод

Днес празнуват хората, чието име всява страх

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/dnes-praznuvat-horata-chieto-ime-vsiava-strah-2015597

На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св. Методий Славянобългарски. Св. Методий бил по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ - св. Кирил. В ранната си младост избрал военно поприще и 10 години управлявал една славянска област, подв

Пилот на US изтребител го разби в гора, за да избегне предградие на Вашингтон

//dariknews.bg/novini/sviat/pilot-na-us-iztrebitel-go-razbi-v-gora-za-da-izbegne-predgradie-na-vashington-2015634

Пилот на американски изтребител Ф-16 го разби в гора, за да избегне предградие на столицата Вашингтон, предаде АП, като се позова на въоръжените сили на САЩ.
 
Самолетът паднал на по-малко от 200 м от жилищни сгради. Пилотът се е отър

Джо Байдън и съпругата му Джил ще пишат мемоари

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzho-bajdyn-i-syprugata-mu-dzhil-shte-pishat-memoari-2015631

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън и съпругата му д-р Джил Байдън сключиха договори за издаване на книги, предаде АП.
 
Издателство "Флетайън букс" заяви, че ще отпечата две книги на Джо Байдън и една на Джил. Първата книга

Великденска работилница боядисва яйца с варненци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278616_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0+%

 Великденска работилница за малки и големи е организирал Етнографския музей във Варна. Тя ще започне работа на 12 април от 10 часа като част от фестивала „Великденската магия на българското яйце”. Всеки може да дойде и да да се научи как се правят писаните яйца по наследствени от нашите баби рецепти, както и да украси Великденска свещичка или яйце. Работилницата е със свободен вход и всеки ще има възможност да се учи и работи в нея. Фестивалът „Великденската магия на българското яйце” се организира за трета поредна година, припомнят организаторите. По време на неговото проведане ще може да се разгледа изложба на участниците в конкурсната програма за най-красиво украсено яйце, най-красива картичка и най-красив козунак. На 12 април в Етнографския музей във Варна ще бъдат обявени и победителите в конкурса. За най-малките пък ще гостува специално Великденският заек, с който децата ще могат да си направят снимки.

Сръбски съд пак отказа екстрадицията на Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278615_%D0%A1%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 

Апелативните магистрати пратиха делото отново на първа инстанция

Апелативният съд в Белград за втори път анулира решението за екстрадиране на банкера беглец Цветан Василев. Това съобщи говорителката на Апелативния съд Миряна Пилич за сръбската информационна агенция Танюг. Решението отново гласи, че Висшия съд трябва да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.
Процедурата по екстрадиция на българския бизнесмен се намира пред Апелативния съд за втори път. Тази институция отмени през март 2015 г. решението за екстрадиция и върна въпроса към Висшия съд за решение. Висшият съд два пъти взе решение за екстрадиция, последното през април миналата година, но тъй като за предаването се взимат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към Висшия съд. Междувременно редица медии и политици, сред които и експремиерът Зоран Живкович поставяха въпроса защо се протака процедурата за екстрадирането на банкера беглец в България и има ли разпънат над него политически чадър от властимащи в западната ни съседка. Сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба. 
Банкерът беглец Цветан Василев и още 17 души ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд за източването на фалираната КТБ. Василев може да влезе зад решетките за цели 20 години. Той е сочен като лидер на организираната престъпна група. Най-сериозното обвинение срещу него обаче е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Както стана ясно още през 2016 година след международния одитен доклад на „Аликс партнърс“, Василев остави след себе си дупка от 5,7 млрд. лв. кредити в трезора, от които не повече от 800 млн. лв. можело да бъдат събрани. Основната част от раздадените средства отишла при свързани с пишман банкера дружества, подставени лица и фирми бушони.

Хороскоп за 6 април, четвъртък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278614_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+6+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%2C+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Не пропускайте този ден. Всичко може да се постигне и промени в благоприятна за вас посока. Върнете се към стари проблеми и ги разрешете. Ще получите подкрепа от неочаквано място и човек, а и сами ще помогнете на някой да направи своята крачка напред. Навлизаме в най-мощните дни за месеца. Енергийният ви потенциал нараства. Контролирайте се, не позволявайте на силата ви да прелива в ненужни и неблагоприятни за вас действия е дейности. Явете се на конкурс, подпишете нов договор и си уредете среща.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Телец 21 април – 20 май

Днес давате газ и натискате спирачки едновременно. Лесно може да се стигне до душевна и физическа експлозия. Не се товарете много с несвойствени задължения. И работата, с която сте свикнали ще ви създава проблеми или някой друг ще се опитва да ви я отнеме. Интересите ви се преплитат с тези на силните на деня. Насочете повече сили и старания към близките и дома. Не е ден за прекратяване на връзки, независимо кой и как ви опъва нервите. Следете кръвното. Утре нещата ще изглеждат различно.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Ден на подем и победи. Работете на няколко фронта, не се колебайте да изкажете мнение и да направите своя избор. Силите ви нарастват, ще се появи и подкрепа в момент на нужда. Само не се захващайте с много неща едновременно, а отхвърлете работата, която не търпи отлагане. Започнете ремонти и преустройствени дейности. Търсете майстори, намерете и нужния ви квалифициран специалист за всичко, с което не може да се справите сами. От значение днес е да организирате нещата, а не да ги правите лично.

Работа -5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Рак 22 юни - 21 юли

Ден на високите енергии, но и на големите изисквания както от вас към другите, така и от страна на другите към вас. Не може да си позволите пропуски и отсъствия. Намерете време както за служебните задачи, така и за обещанията дадени на половинката у дома. Ще се наложи да уплътните максимално работното си време и да не се разсейвате с дреболии. Проблемите ще дойдат от прилива на чувства, който не може да контролирате. Не е ден за изневери. Старайте се да укрепвате семейните връзки, а не да ги рушите.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

За родените около 10 август денят е с повече рискови тенденции. Склонни сте прибързано да влизате в конфликти, да отхвърляте или да приемате без да помислите различните оферти. Може да се скарате с всички за всичко. Вродената ви дипломатичност е изолирана и завряна някъде в ъгъла. На преден план излизат директните импулси и желанието за провокации. Някой ще се възползва и ще ви захапе на болното място. Не бива да се действа първосигнално. Не са изключени проблеми със сърцето и щитовидната жлеза.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Дева 23 август - 22 септември

Енергийният ви заряд нараства, а с него и амбицията да подредите по-добре, по нов начин дома си и работното място, да се изявите пред колегите и да стартирате отдавна обмислената програма. В този ден нищо не бива да се руши. Каквото уредите и създадете ще стане база за бъдещите ви лични и професионални начинания и интереси. Водете преговори, представете програмата си на шефове и бизнес партньори. Намерете време да стимулирате близките, да подкрепите и децата в големите им начинания.

Работа-6

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Днес всяка бариера може да бъде преодоляна. Само не се хвърляйте на най-високите. С малки стъпки ще стигнете далече и при преговорите, които водите. Намерете време за всичко важно и ценно в живота ви. В момента залагате нова и обновяваща програма в дома и семейните връзки. Вие или децата ви вървите към обвързване с нови партньори. Ситуацията ще изисква ремонти и разместване, покупки и промени в начина ви на живот. Всяка ваша инициатива ще бъде подкрепена, но най-важното е, че ще се окаже точно навреме.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес всеки е тръгнал с голямата кошница и няма намерение да отстъпва от амбиции и позиции. За родените около 5-10 ноември се очертават повече трудности и проблеми. Нищо няма да ви се даде даром, още повече ако имате големи претенции нещата да стават по един или друг начин. Ще влезете в неприятни разправии. Рискът ви диша във врата. Вероятни са и хипертонични кризи. Навреждате на здравето си в желанието да постигнете нещо на всяка цена. Смирете се, опитайте да разберете другата гледна точка.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Дайте воля на импулсите си за действие. Работете повече в своята си градина, на своя имот и в своя дом. Днес всеки гледа на първо място да задоволи нуждите на семейството и близките, за да може после да работи за личните си интереси и хоби. Ден за благоустройствени дейности и промени в интериора. Сатурн във вашия знак тръгва в ретроградна посока, а това положение изисква да се върнем и да довършим недовършеното. Пасивността е нежелателна, но всичко трябва да се прави с ум и по правилата.

Работа-6

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на голямата подготовка преди утрешните ви настъпателни действия. Свършете заплануваната работа, сложете в ред отношенията у дома и на работното място, за да не ви разсейват и отклоняват от целите и намеренията. Енергията Кундалини тръгва нагоре по гърбначния стълб и ни кара да се държим изправено, независимо в какви ситуации попадаме, как се чувстваме и какво желаем. Вечерта се приберете с подарък. Проявете съчувствие и разбиране. И вас ще разберат и подкрепят. Днес се сдобивате със съюзници.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Луна и Марс образуват негативни аспекти с вашето Слънце. В такъв момент е важно да се контролират емоциите, за да не стане от играчка плачка. Денят е високо енергиен. Във всичко трябва да се подхожда внимателно, а към околните с разбиране и съчувствие. Туширайте скандалите в зародиш, не провокирайте и не отвръщайте с агресия. От нещо дребно може да се запалят опасни огньове. Превърнете агресивността в активност, свършете заплануваната работа, че и още нещо, ако остане време. Изливайте любовта си над другите.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Риби 20 февруари – 20 март

Не пропускайте нито една важна инициатива в този високо енергиен и творчески ден. Ще ви хрумнат точни и навременни идеи позволяващи да направите нужните преустройства и ремонти не само у дома, но и в отношенията с партньори. Не чакайте покана, търсете тези, с които може да работите и да свършите нещо важно. Днес работата си намира майстора и обратното. Всичко да се прави по традиционния начин. В момента не е време за изпробване на нови техники. Това, което владеете до съвършенство няма да ви подведе.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е двойка. В отлив сте, юридическата ви позиция е нестабилна до септември. Търсете подкрепа и съюзници за предстоящите битки. През 2018 г ви предстои внедряване на ново място, на нова работа и в нова пазарна ниша. Планирайте и старта на паралелни дейности. Подредете приоритетите.

Родените днес притежават сила, възможности и капацитет да променят своя и вашия живот в една по-добра посока. Ще пазят устоите и ценностите на рода. Един ден ще са наследници на имотите ви. Ще се изявяват като добри организатори и координатори на свои и и чужди проекти. Препоръчват им се партньори родени под Лъв.

Заченатите днес ще приемат като своя мисия целите на рода и родината като цяло. Ще обичат природата, ще подкрепят всички родно и традиционно. Мисията им ще е да коригират посоката ни на развитие към нещо по-добро.

 

Шрамайер: "Все едно е кой управлява България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278613_%D0%A8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80%3A+%22%D0%92%D1%81%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B

 Дойче Веле: Г-н Шрамайер, ако действително Борисов образува коалиционно правителство с "Обединените патриоти", какви, според Вас, са опасностите?

Клаус Шрамайер: Съществува най-вече опасността то да не оцелее дълго, защото между ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) съществуват съществени съдържателни различия. Не знам как Борисов изобщо ще успее да се споразумее с националистите, защото те поставят доста крайни изисквания.

Д-р Клаус Шрамайер

Д-р Клаус Шрамайер

ДВ: Какво имате предвид?

Шрамайер: Ами например това, че са против въвеждането на мажоритарен вот, на който Бойко Борисов много държи. Да не говорим, че самите ОП не са вътрешно стабилни. Известно е, че между партньорите в тази коалиция има големи противоречия.

ДВ: От първите изявления вчера става ясно, че сред приоритетите на едно бъдещо правителство на ГЕРБ с ОП между другото ще бъдат борбата срещу корупцията, провеждането на съдебната реформа...

Шрамайер: Колко пъти вече сме го чували?! Не вярвам, че това ще се случи. Най-вече, след като ГЕРБ направи всичко възможно да ги торпедира (съдебната реформа и борбата срещу корупцията - бел.ред). А още повече пък националистите! Това не е за вярване, прах в очите.

ДВ: А дали „Обединените патриоти” са приемливи като коалиционен партньор от гледна точка на Европа?

Шрамайер: Разбира се, че не! Тези националисти наскоро пак показаха истинското си лице с блокадата на турската граница. Но какво ли друго му остава на Бойко Борисов? Разпределението на местата в парламента сякаш не позволява нищо друго. Борисов обаче сам си е виновен. Съвършено ненужно беше да подава оставка и да отива на предсрочни избори. Той го направи с наивната надежда, че ще получи по-голямо мнозинство - и сега трябва да си сърба попарата. Той имаше избора между Сцила в лицето на БСП и Харибда в лицето на „Обединените патриоти”. И двете опции са злощастни. За съжаление, доколкото аз виждам, в парламента пак се събраха единствено представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява. Те всички ще стъкнат огъня под общия казан и заедно ще бъркат супата. Там просто няма никаква истинска опозиция, нито един човек. При това положение е все едно кой управлява.

ДВ: От друга страна се казва, че България просто е длъжна да опази стабилността си в това трудно време, в този кризисен регион, директно на европейската граница с Турция…

Шрамайер: Така е, но дори едно временно правителство като това на Герджиков е в състояние да опази стабилността. Според мен за стабилността няма опасност. Ако сравним със съседна Македония, в България положението е много по-добре, страната е стабилна. Обаче без желание за реформи тази стабилност означава всъщност стагнация.

ДВ: Какво означава това за новия парламент?

Шрамайер: Според мен става дума единствено за това парламентът да изкара времето до следващите предсрочни избори, тоест - до края на българското председателство на ЕС. Мисля, че в края на 2018 година ще има нови избори, защото сегашното разпределение на силите е просто невъзможно.

 

 

  • Автор Александър Андреев

Уорън Бъфет инвестира $3,5 млрд. в зелена енергия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278612_%D0%A3%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%91%D1%8A%D1%84%D0%B5%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%243%2C5+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%

 PacifiCorp, дъщерната фирма на притежаваната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway планира да вложи 3,5 млрд. долара в проекти за ветрогенератори и слънчеви централи за ток, съобщава Bloomberg, като цитира прессъобщение на компанията.

Общата им инсталирана мощност ще е около 3 ГВт. До 2020 г. в щата Уайоминг се планира да бъде построен ветропарк с капацитет от 1,1 ГВт. В същия срок PacifiCorp ще модернизира по-стари инсталации генериращи 900 МВт. Още 859 МВт се планира да бъдат произвеждани за сметка на разширяване на ВЕИ-мощностите, други 1ГВт ще бъдат построени между 2028 и 2036 г.

Фирмата възнамерява да изгради и 225 км далекопровод за пренос на електроенергия от ветропарковете си в югозападната част на Уайоминг.

Петко Енев: Аз обичам конституцията, но не обичам тия, които я прилагат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278611_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%95%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A++%D0%90%D0%B7+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%

 Историята е замела под килимчето си хиляди кандидати за слава и богатство, повечето от тях празни дърдорковци, каквито и днес са в изобилие. Но повече от 90 години след смъртта му, името на един новозагорски комунист - Петко Енев, не изчезва. И до ден днешен улици продължават да носят неговото име и никой не смее да им посегне, и паметниците му са опазени. Десетки свидетелства за неговото ораторско майсторство са оцелели. Виделите какво ли не съдии и прокурори трудно го прекъсват в съдебните зали. Изпратените да разтурят събранията му полицаи и войници, на които той говори, стават част от многобройната му публика и кротко слушат речите му, подпрели се на пушките си. И друга причина има за респекта, който е всявал - той е един от най-храбрите българи. От Първата световна война Петко Енев  се прибира у дома с едно око и с 6 рани. И с орден за храброст.

А той е завършил право в Софийския университет и е адвокат. Но от 1912 г. е член на БРСДП (т.с.), участва във всички акции на партията, ръководи Септемврийското въстание през 1923 г. в Новозагорско, войвода е на чета. Заловен и изправен пред съда, той отстоява блестящо "червените" си идеи и то така, че съдът го пуска на свобода. Но белият терор не го отминава, той е арестуван, жестоко инквизиран и разстрелян в Стара Загора на 27 април 1925 г. В навечерието на 92-годишнината от екзекуцията му, нека сведем чела пред паметта на Петко Енев.
Ораторското майсторство на Петко Енев достига до нас по любопитен начин. На процеса му през 1924 г. гимназистът Йордан Чолаков, владеещ стенография, прилежно записва казаното в съдебните заседания, особено е старателен при речите на Петко Енев. Десетилетия по-късно ги разшифрова и така ги запазва за историята. Предлагаме ви откъси от защитната реч на Петко Енев на 15 декември 1924 г. като адвокат на самия себе си. Ще видите неговите думи за причините за Септемврийското въстание 1923 г. и негови мисли, в които звучи пряк паралел с някои днешни порядки.

Из книгата по стенографски записки на Йордан Чолаков (1981 г.) "Процесът срещу Петко Енев"
Защитната реч на Петко Енев
15.12.1924 г.

Господа съдии,
През месец септември миналата година нашата страна биде разтърсена от едно кърваво събитие, което безспорно е, че ще остави своите последици за дълги години и под сянката на които последици ще има да се движи политическият живот на нашата страна. Това, което се смяташе от много учени - наши държавници, че е присъщо само на другите държави, дойде да похлопа със своите кървави ръце на нашата порта. Нашата малка, бедна и измъчена страна биде посетена от тъй наречената гражданска война. И ако днес ние тук сме изправени на подсъдимата скамейка да отговаряме пред някои членове на наказателния закон, аз смятам, че имам за свой дълг да подчертая, че ние не сме нарушили 99 член и 247, но че ние сме остатък от онази голяма част на българския народ, която миналата година, без да се бои от санкциите на българските наказателни закони, предпочете да извърши едно въоръжено въстание в редица малки села, градове и паланки. Това голямо събитие трябваше да дойде, за да бъдем в края на краищата арестувани и тук след една година и три месеца арест това да бъде преобърнато в един вулгарен процес.
Аз смятам, че когато вие искате на нас смъртно наказание, когато ние сме лежали 15 месеца в този затвор, когато против нас се хвърлят куп хули и клевети, смятам, че вие ще ми дадете възможност да хвърля един поглед на това, което се случи. Исторически е невярно, че това, което стана на 19 и 20 септември, е дело на Централния комитет на Комунистическата партия и на Земеделския съюз, както е прието да се схваща.
На 20 септември стана едно въоръжено въстание. То не е писано в никакви закони, но то е написано в историята на всички народи. То не е написано, обаче то се пише всеки момент с кръвта на неговите синове. Защото за Септемврийското въстание господин прокурорът се е заел да доказва, че комунистическата партия, вследствие на недоволството на масите, набъбвала и понеже щяла да се пукне, решила да го изрази във въстание. Днес вие отивате да изследвате само последствията, но в никой случай техния зародиш и произход. Тук, когато цял един народ се вдига, когато наред с Петко Енев се вдига и дядо Момчил на 70 години - опълченец от Шипка; когато наред с 15-годишни младежи се явяват и старци, тогава не е достатъчно само да се каже, че комунистическата партия с някаква магическа сила вдигнала всички тези хора, които се въоръжили, станали и си счупили главите. Господин прокурорът апелира, че главни виновници няма. Аз ви заявявам, че аз съм главният виновник. Аз поемам всичката отговорност. Но нека съдът и обвинителната власт да поемат и те отговорност спрямо нас.
Септемврийското въстание не е документ, а факт, който не може да бъде откъснат като едно зърно от броеница. Септемврийското въстание е един исторически продукт. То е следствие от редица причини и аз смятам, че всеки, който иска да отсече моята глава от раменете, е длъжен да покаже причината и следствието. В противен случай аз съм в правото си да смятам, че съм жертва на  насилие.
Господа съдии!
Ние сме изправени да отговаряме като дейци на едно въоръжено въстание. Обаче това Септемврийско въстание какво е само по себе си? Откъде се явява то? Защо брат срещу брата вдигна пушка? Защо син застана срещу баща и обратно? Ето големия въпрос на който съм длъжен да отговоря, който всеки съд е длъжен да постави пред себе си и след туй да вземе съответно становище. Вие знаете, че аз като стар деец на комунистическата партия все съм имал за 20 пари акъл да знам какво правя.
Септемврийското въстание е едно логично последствие на деветоюнското събитие. Който каже "а" трябва да каже и "б". Когато на 9 юни Българската конституция биде изядена с корите, когато се нарушиха конституционните порядки в тази страна, когато българската демокрация биде по най-страшен начин удушена, тогава нямаше съд за тези, които я удушиха. Тогава никой не дойде да плаче за тази конституция. Всички търсиха само по този или онзи начин да се приспособят към новото положение. Е, добре! Ние сме български граждани, ние не сме животни в тази страна, които могат да ги водят. Също и ние сме българи и може би и много по-добри от всички ония, които искат да ни изкарат, че сме предатели, ние, които смятаме, че всяко задължение има и права. Защото задължение без права е робство. Ние пожелахме да не бъдем роби. Ние може да сбъркахме, може да нямахме право, но за всеки случай Септемврийското въстание не е дело на Петко, Иван и други. Септемврийското въстание - това е онзи отпор, който народът ни изригна срещу онези издевателства и посегателства, които са насочени срещу неговите права и свободи.
Войните, тия страшни войни, които не са наше дело, показаха, че те не могат да бъдат приписани на нас. Тия войни достатъчно отровиха душата на този народ и той сметна, че виновниците за тия войни не са земеделците, не са комунистите, а старите партии. Имаме един референдум, който доказа с 750 хиляди гласа, че виновниците за 200 хиляди - 300 хиляди български жертви, разсеяли своите кости по всички краища на Балканския полуостров, не са комунистите - това са старите партии. Те, старите партии, бяха отговорни за нашата съдба, когато се завърнахме от фронта - кой с половин крак, с една ръка, с едно око, които пък завърнали се здрави, останали без дом и без поминък. Когато този народ поиска сметка, тогава Земеделският съюз се явява като параван да ги спасява. Имаме Владайската революция - тя не беше наше дело, тя не беше дело на Стамболийски, това беше дело на оня отчаян свят на хората, които са осъдени да вардят съдбините на българското отечество. Очевидно е, че всичко до онзи момент трябваше да се измени. Защото колкото и да бъде прост този народ, колкото и да бъде неук, той все пак има в своите ръце, в своята душа достатъчно усет, макар и много непросветен, за да може да познае кое е добро и лошо. И понеже господин прокурорът каза, че народът рекъл: "Хайде да опитаме сега комунистите!", аз задавам въпроса: защо не го оставихте да опита комунистите? Таман щеше да опита комунистите, дойде господин Цанков в името на демокрацията и каза: "Всички комунисти вън от законите в затвора!" Откъде накъде? По силата на кой член от българската конституция на господин Цанков е разрешено, а на господин Петко Енев е забранено? Колкото господин Цанков и аз съм заслужил пред българския народ - аз съм оставил окото си на Димова поляна и имам шест рани по тялото си, и когато дойде да изпълнявам своето право и своето задължение по член 54, вие ми казвате, че аз ще отговарям, а господин Цанков не може да отговаря. При това положение аз съм длъжен да ви заявя, че аз обичам конституцията, но не мога да обичам тия, които я прилагат.
Ние извършихме едно неуспешно въстание. Но аз  ще кажа, че вие не можете да ме съдите по тези закони, които не мога да призная, защото те са закони, които вие прилагате различно. Когато някой изхожда из средите на комунистите, на фукарите, тогава законите се прилагат спрямо метежници, а когато изхождат от другите слоеве, тогава там има народна воля и божия милост.
Председателят на съда (към публиката): Който е дошъл тук и мисли, че се намира на събрание, да си излезе навън.
Петко Енев: Девети юни наруши равновесието на политическите сили в нашата страна. Мен не ме интересува, че имало Негово величество цар Борис, който е бил на тази или на другата страна. Мен не ме интересува дали царските укази са излезли в 9 или 10 часа и са благословили акта на девети юни. За мен е важно, че против волята на българския народ дойде едно правителство, което не е желано. Този същият народ, който оре земята, който създава всички блага на тази земя, той има суверенното право да избере своите управници.
Ние знаехме, че земеделческите маси ще тръгнат с нас. Те знаеха програмата за същото правителство и че ще тръгнат за една селско-комунистическа акция. В този смисъл да се установи и едно работническо-селско правителство в предвидената програма, която бе обнародвана в ред периодични издания. Но ние бяхме страшна сила. Ние бяхме страшни, защото 230 хиляди гласа получиха комунистите, които с всеки избор се увеличаваха. 550 хиляди земеделци и 230 хиляди комунисти - това стават 780 хиляди гласа. От тях 500-600 хиляди гласа бяха готови за единния фронт. А какво означаваха тия 500-600 хиляди души за господин Цанков? Той знаеше, че деветоюнското правителство не може да се държи по легален път, че то щеше да бъде бламирано в Народното събрание.
Поканете пленените от нас 30-40 души да ви кажат как сме се държали спрямо тях. Нито един от тях не дойде да ви заяви, че сме ударили някому един шамар. Смятам за наша гордост, че в процеса на една гражданска война, когато ожесточението на страстите беше дошло до крайния си предел, пролетариатът се оказа велик по душа. Ние заловихме хора с оръжие, които стреляха срещу нас, ние ги освободихме, ние ги пуснахме, ние не сме убийци.
 

 

 

 

Подготви Христо Георгиев

Откриват Международното изложение „Културен туризъм“ 2017- Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/otkrivat-mezhdunarodnoto-izlozhenie-kulturen-turizym-2017-veliko-tyrnovo-2015541

Международното изложение „Културен туризъм“ 2017 започва днес. Събитието се провежда за 14- ти път и ще продължи до 8 април 2017 г. В него ще вземат участие  70  български и чуждестранни изложители. Форумът ще бъде официално открит в 10,00 часа  от министъра на туризма в служебното правителство Сте

Притеснително е, че президентът Радев прави бързи и уверени грешки

http://www.clubz.bg/52502-pritesnitelno_e_che_prezidentyt_radev_pravi_byrzi_i_uvereni_greshki

Така се развиха обстоятелствата в България, че повечето от новоизбраните президенти имаха недостатъчен, понякога съвсем минимален политически опит когато заемаха поста си на държавен глава. Но всички те се стремяха да компенсират недостатъчния опит и познания за упражняване на своите пълномощия колкото се може по-бързо.

Притеснително е, че президентът Радев прави бързи и уверени грешки като не изглежда да си прави съответните изводи от тях.

Започна мандата си с неадекватни полуизявления за "премахване" на санкциите срещу Русия - сякаш някой го бе избрал за високопоставен представител на РФ, а не на България. Слава Богу, някой в Брюксел или в Берлин му обясни за какво става дума.

Не разбра, че в Брюксел е гласувал документ, включващ подкрепа за споразумението между ЕС и Канада СЕТА. Върна се - и "осъди" СЕТА.

Политизира служебното правителство, за което носи отговорност с поредица откровено политически уволнения и назначения - дваж по-абсурдни след като резултатите от изборите са известни.

За да стигнем до скандалния проектозакон за уседналост. Нима проф. Друмева не е обяснила на президента Радев, че уседналост не може да се иска нито за парламентарни, нито за президентски избори. Дори държавите, които не разрешават гласоподаване извън своята територия, безусловно осигуряват правото на глас на всеки свой гражданин, който е физически присъствен пред избирателната урна в деня на изборите - откъдето и да идва. Може би тези подробности не са били интересни за президента? Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективното безсъзнателно на издигналата го на този пост партия, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.

Президент обикновено се става в края на една успешна политическа кариера - не в началото й. В България, както казахме, нещата са винаги особени и различни, но дори и тук определено "влизане в час" е безусловно дължимо.

Коментарът е от страницита на автора във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Тилърсън призова Русия да премисли позицията си спрямо Асад

http://pogled.info/svetoven/tilarsan-prizova-rusiya-da-premisli-pozitsiyata-si-spryamo-asad.84409

/Поглед.инфо/ Американският държавен секретар Рекс Тилърсън призова Русия да премисли подкрепата, която оказва на режима на Башар Асад в Сирия.

Тръмп се зарече да унищожи ИД и да защити цивилизацията

http://pogled.info/svetoven/tramp-se-zareche-da-unishtozhi-id-i-da-zashtiti-tsivilizatsiyata.84410

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи предполагаемата химическа атака в Сирия и смъртта на 72 души като ужасни действия и обида за човечеството, които не могат да бъдат толерирани.

Хитлер се появи в детска книжка за оцветяване в Холандия

http://pogled.info/svetoven/evropa/hitler-se-poyavi-v-detska-knizhka-za-otsvetyavane-v-holandiya.84411

/Поглед.инфо/ Холандска верига магазини обяви, че изтегля от продажба детска книжка за оцветяване, в която фигурира ... Адолф Хитлер с пречупен кръст на ръкава и вдигната ръка за нацистки поздрав.

Какво се крие зад взрива в Петербург?

http://pogled.info/svetoven/russia/kakvo-se-krie-zad-vzriva-v-peterburg.84413

/Поглед.инфо/ В понеделник около 14:30 часа в Санкт Петербург, в метрото на станция „Технологический институт” избухна взривно устройство. По данни на агенция „Интерфакс” взривът е предизвикан от самоделно взривно устройство с 200-300 гр. тротилов еквивалент, напълнено с метални топчета и парчета метал.

Белият дом избра Китай

http://pogled.info/svetoven/beliyat-dom-izbra-kitai.84414

/Поглед.инфо/ На 6 и 7 април ще се проведе среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин. На срещата ще присъства и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Вероятно Тилърсън е решил, че срещата с китайския президент е много по-важна, отколкото срещата на министрите от НАТО, която трябваше да се състои на 5 и 6 април. Обаче, чиновниците от НАТО ги обхвана паника от перспективата, че на тази среща може да отсъства най-важната фигура, от която до голяма степен зависи съдбата на алианса, и прибегнаха до безпрецедентния ход – да прехвърлят срещата на 31 март.

Потенциалът на Брекзит да разкъса Обединеното кралство

http://pogled.info/svetoven/evropa/potentsialat-na-brekzit-da-razkasa-obedinenoto-kralstvo.84415

/Поглед.инфо/ Отделянето на Великобритания от Европейския съюз неизбежно ще окаже напрежение върху териториалната й цялост. Тези, които искат да отцепят Шотландия и Северна Ирландия от Великобритания, използват Брекзит, за да оправдаят собствените си цели. Брекзит ще бъде и причина за дебат между изпълнителната власт в Лондон и децентрализираните правителства относно това кой да упражнява правомощията, които ще бъдат прехвърлени от Брюксел обратно в страната. В резултат на връщането във Великобритания на властта върху сфери като селското стопанство, риболова, промишлеността и опазването на околната среда, администрациите на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия ще настояват пред Лондон да им прехвърли много от тези управленски функции.

Посланикът на Украйна в САЩ: Киев се нуждае от Русия като партньор

http://pogled.info/svetoven/poslanikat-na-ukraina-v-sasht-kiev-se-nuzhdae-ot-rusiya-kato-partnor.84416

/Поглед.инфо/ Киев се нуждае от Русия в качеството ѝ на надежден и предсказуем партньор, а не като заплаха. Това заяви посланикът на Украйна в САЩ Валерий Чали пред Антантическия съвет, предаде RТ в сряда (5 април).

Как Ердоган стана диктатор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6154860

Как Ердоган стана  диктаторТой поведе Турция към възход и сам унищожава всичко постигнато Хиляди арести, репресии, подслушване, затвор за журналисти, цензура, заплахи. Турция се превръща в авторитарна държава, а Ердоган е диктатор. Как стана това? В предговор към книгата на известната турска писателка Асли Ердоган (не е роднина с президента) “Дори и мълчанието не ни

Учредяват първата Селска партия у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchrediavat-pyrvata-selska-partiia-u-nas-2015626

Фермери от цялата страна искат да влязат в политиката и за целта учредяват първата Селска партия у нас. "Писна ни да протестираме, искаме да спасим селото, селяните избягаха по градовете", каза за Дарик един от учредителите на Селс

Работното време на Военноисторически музеи-Плевен за Великден

//dariknews.bg/regioni/pleven/rabotnoto-vreme-na-voennoistoricheski-muzei-pleven-za-velikden-2015630

От Военноисторически музеи - Плевен информират гражданите, че на 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.”, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.
 
На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плев

Безразличието на Запада подхрани авторитаризма на Балканите

http://pogled.info/svetoven/balkani/bezrazlichieto-na-zapada-podhrani-avtoritarizma-na-balkanite.84405

/Поглед.инфо/ От благодарност, че държат бежанците вън от ЕС, мнозина на Запад си затварят очите пред авторитарните управници на Балканите. Така Европа си купува спокойствие, а балканските автократи – безнаказаност.

Немски, френски и китайски са езиците на бъдещето

http://pogled.info/svetoven/nemski-frenski-i-kitaiski-sa-ezitsite-na-badeshteto.84406

/Поглед.инфо/ Учени разкриха кои са трите езика, които ще осигурят на детето ви най-доброто бъдеще и най-добрата възможност за професионална реализация. И английският дори не е сред тях. Според проведеното проучване става въпрос за френския, немския и китайския мандарин.

Русия внесе в СС на ООН проекторезолюция за химическото оръжие в Сирия

http://pogled.info/svetoven/rusiya-vnese-v-ss-na-oon-proektorezolyutsiya-za-himicheskoto-orazhie-v-siriya.84407

/Поглед.инфо/ Москва представи в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за разследване на съобщенията за химическа атака в Сирия, каза постоянният представител в ООН.

Европейски журналисти се обединяват за създаването на новинарски сайт на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropeiski-zhurnalisti-se-obedinyavat-za-sazdavaneto-na-novinarski-sait-na-es.84408

/Поглед.инфо/ Множество европейски информационни агенции решиха да обединят сили и да създатат нов журналистически уебсайт, който да информира бързо и обективно за случващото се в ЕС.

30 хита на “Биело дугме” в “Арена Армеец”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6156832

30 хита на “Биело дугме” в “Арена Армеец” Горан Брегович, двама от вокалите на бандата и още 40 музиканти ще бъдат на сцената утре вечер Утре вечер “Биело дугме”, най-известната банда на бивша Югославия, ще се качи на сцената на зала “Арена Армеец”. За първи път групата ще свири у нас заедно със своя създател Горан Брегович. Предвид темперамента на прочутия музикант се очаква

Решават окончателно за референдума в столичния квартал "Младост"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reshavat-okonchatelno-za-referenduma-v-stolichniia-kvartal-mladost-2015625

Столичният общински съвет решава дали окончателно да отхвърли предложението за провеждане на референдум в столичния квартал „Младост”.

Как пристрастено към смартфона момиче си увреди гръбнака

//dariknews.bg/novini/sviat/kak-pristrasteno-kym-smartfona-momiche-si-uvredi-grybnaka-2015628

14-годишно момиче от китайския град Циндао получи тежка травма на врата заради на ежедневното използване на смартфон, съобщи в. "Саут Чайна морнинг поуст", цитиран от Лента.

Отслужват молебен за здраве в Дома за възрастни хора на "Цариградско шосе“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otsluzhvat-moleben-za-zdrave-v-doma-za-vyzrastni-hora-na-carigradsko-shose-2015558

Свещеници ще отслужат днес празнична литургия и молебен за здраве на обитателите на Дома за възрастни хора с увреждания на бул. "Цариградско шосе". Събитието се организира във връзка с настъпващите християнски празници Цветница и Великден.

На дома ще бъде подарена икона "Въведение Го

Слагат контейнери за биоотпадъци в Коматево и Прослав

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/slagat-kontejneri-za-biootpadyci-v-komatevo-i-proslav-2015482

40 броя кафяви контейнери, предназначени за разделно събиране на зелени отпадъци „Прослав“ ще бъдат сложени днес в квартала, а от понеделник ще започне раздаването на около 700 кафяви съдове за домакинствата в „Коматево“, съобщиха от Община Пловдив.

„В кафявите съдове ще могат да бъд

Конкурс за насърчаване на ученическото четене в НБ „Иван Вазов“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/konkurs-za-nasyrchavane-na-uchenicheskoto-chetene-v-nb-ivan-vazov-2015379

Днес и утре в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив ще се проведе обявеният през месец ноември 2016 г. конкурс за най-интересна и иновативна инициатива на тема: „Насърчаване на ученическото четене“ за библиотекари, работещи в училищни библиотеки.

Организатор

Хитлер се появи в детска книжка за оцветяване в Холандия

//dariknews.bg/novini/sviat/hitler-se-poiavi-v-detska-knizhka-za-ocvetiavane-v-holandiia-2015624

Холандска верига магазини обяви, че изтегля от продажба детска книжка за оцветяване, в която фигурира Адолф Хитлер с пречупен кръст на ръкава и вдигната ръка за нацистки поздрав.

Студентка от ТУ Пловдив пилотира самолет. Има 16 свидетелства за управление на МПС

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/studentka-ot-tu-plovdiv-pilotira-samolet.-ima-16-svidetelstva-za-upravlenie-na-mps-2015622

Стилияна Бакалова е избраната от Националното представителство на студентските съвети за „Студент на годината“ в областта на техническите науки

Плагиатстват мебелите за Българското председателство на ЕС

http://pogled.info/bulgarski/plagiatstvat-mebelite-za-balgarskoto-predsedatelstvo-na-es.84403

/Поглед.инфо/ Отпуснатите до момента 87 млн. лв. за покриване на разходите на Българското председателство на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. очевидно не са достатъчни, за да може заседателните зали и кабинети в Националния дворец на културата, където ще са съсредоточени мероприятията, да бъдат обзаведени с авторски мебели.

Шрамайер: "Все едно е кой управлява България - пак се събраха само представители на олигархията"

http://pogled.info/bulgarski/shramaier-vse-edno-e-koi-upravlyava-balgariya-pak-se-sabraha-samo-predstaviteli-na-oligarhiyata.84404

/Поглед.инфо/ "В парламента пак се събраха само представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява", казва в интервю пред Дойче веле германският дипломат Клаус Шрамайер по повод договорката на Борисов с "Обединените патриоти".

Протест в Куртово Конаре и открито писмо до Юнкер за незаконна кариера

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/protest-v-kurtovo-konare-i-otkrito-pismo-do-iunker-za-nezakonna-kariera-2015011

Пореден протест срещу незаконната кариера за добив на мрамори в землището на село Куртово Конаре ще се проведе на паркинга до кметството от 10.00 до 12.00 часа, съобщиха организаторите.  

На събранието ще бъде оповестено Открито писмо на инициативния комитет на селото до Председа

Златото на Китай и Русия против долара

http://pogled.info/svetoven/zlatoto-na-kitai-i-rusiya-protiv-dolara.84399

/Поглед.инфо/ На 14 март 2017 г. Централната банка на Русия откри първия си офис в чужбина. Естествено – в Пекин. Събитието е още една стъпка към създаване на руско-китайски съюз, целта на който е да се „заобикаля” доларът в международната търговия. Очевидно, в тази стратегия златото играе важна роля. Очертават се контурите на нов златен стандарт, който ще бъде от решаващо значение за световната икономика.

Forbes: Въпреки цените на нефта и санкциите, Русия излезе от кризата

http://pogled.info/svetoven/Forbes-vapreki-tsenite-na-nefta-i-sanktsiite-rusiya-izleze-ot-krizata.84400

/Поглед.инфо/ След две години на рецесия, икономиката на Русия отбелязва растеж, въпреки санкциите, пише авторитетното бизнес списание Forbes. Данните на Централната банка сочат очаквано нарастване на руската икономика с 1-1,5% през 2017 г. (рус.ез.)

Игор Додон - Молодова: Погрешно се насочихме към Запада

http://pogled.info/svetoven/igor-dodon-molodova-pogreshno-se-nasochihme-kam-zapada.84401

/Поглед.инфо/ Президентът на Република Молдова Игор Додон обвини ЕС за сериозни пропуски в мониторинга на финансовата помощ за неговата страна. "От 2007 г. до 2015 г. ЕС предостави на Молдова над 782 милиона евро. Най-малко половината от тези пари потънаха в тъмните канали. Корумпирани членове на различни, уж проевропейски, правителства на страната, ги откраднаха.

2 г. мотаят болен от рак, извадиха му 20 см тумор

https://www.24chasa.bg/region/article/6155954

2 г. мотаят болен от рак, извадиха му 20 см тумор20-сантиметров тумор изкараха в УМБАЛ "Пловдив" от пикочния мехур на 58-годишен от Северна България. Операцията е продължила близо 4 часа, тъй като ракът бил обхванал целия малък таз. Имало е метастази над 6 см на лимфните възли. Трима лекари са участвали в тежката интервенция. "Изчистихме всички образувания и запазихме магистралните съдове,

Национал стана шампион на Северна Германия с "Вердер" без да загуби мач

https://www.24chasa.bg/sport/article/6156920

Национал стана шампион на Северна Германия с "Вердер" без да загуби мачЮношеският национал на България Илия Груев-младши стана предсрочно шампион с “Вердер” в Бундеслигата до 17 г. на Северна Германия. При това той и колегите му са безапелационни - победи във всичките 22 мача до момента. Впечатляващата серия продължи с 5:0 над “Магдебург”. Груев рита 90 мин при нея. Нашият национал е твърд титуляр в шампионския

Хеттрик на Мората върна "Реал" на върха в Примера дивисион

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2948831_hettrik_na_morata_vurna_real_na_vurha_v_primera/?ref=rss


Алваро Мората вкара три гола и имаше ключов принос за победата на "Реал" с 4:2 срещу "Леганес". Другия гол за мадридчани отбеляза Хамес Родригес, а за домакините се разписаха Габриел и Лусиано.

С успеха си "Реал" събра 71 точки и се върна на върха с две пред "Барселона", като има и мач по-малко. По-рано шампионите стигнаха до 3:0 срещу "Севиля".

Мачът тръгна вълнуващо, като в 23-ата минута...

Спряха търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157284

Спряха търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма"Пътната агенция е спряла търга за строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма". За това съобщи късно в сряда в гневен пост във фейсбук бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Поръчката бе обявена на 7 декември 2015 г от вече закритата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

Започва строежът на АЕЦ "Козлодуй"

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-stroejyt-na-aec-kozloduj-news_603544.html

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Строежът й започва на 6 апри

"Челси" запази разликата от седем точки на върха след победа над "Сити"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2948828_chelsi_zapazi_razlikata_ot_sedem_tochki_na_vurha_sled/?ref=rss


"Челси" победи "Манчестър сити" в дербито от кръга на Висшата лига. Двубоят на "Стамфорд бридж" завърши 2:1, с което сините запазиха разликата от седем точки от втория "Тотнъм". "Шпорите" постигнаха късна победа с 3:1 при гостуването си на "Суонзи".

Това беше шеста загуба за отбора на мениджъра Хосер Гуардиола през този сезон, като до момента испанският специалист не беше губил толкова пъти в кариерата си в...

Копривщица, или обезличаването на една страна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6154863

Копривщица, или обезличаването на една страна Ако след 1000 г. археолозите открият гипсокартонен български град, може дори да не успеят да го датират На някакви си стотици метри радиус от квартирата ми има следното: зелени площи, после увеселителен парк, после застрояване и неусетно появил се булевард; знакова сграда с вишни, после без вишни,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване