Путин: Неприемливо е да се отправят неоснователни обвинения за химическата атака в Сирия

https://www.actualno.com/europe/putin-nepriemlivo-e-da-se-otpravjat-neosnovatelni-obvinenija-za-himicheskata-ataka-v-sirija-news_604367.html

Неприемливо е отправянето на неоснователни обвинения против когото и да било преди щателно и безпристрастно международно разследване на инцидента с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб. Това каза руския президент Владимир Путин в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Разговорът се е състоял по инициатива на израелската страна.

България отчете към ЕС почти 98 на сто изпълнение на оперативните програми

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/04/06/2949501_bulgariia_otchete_kum_es_pochti_98_na_sto_izpulnenie/?ref=rss


"За програмния период 2007-2013 г. България отчете към ЕС почти 15 милиарда лева по оперативните програми, съфинансирани чрез Структурните и Кохезионния фондове, като общият процент на изпълнение е почти 98 на сто. По програмите от земеделските и рибарските фондове към Комисията отчетените средства са в размер на почти 5 милиарда лева, което е 98% от бюджета на двете програми", обяви вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова на среща с управляващите органи по програмите и...

Доц. Иво Инджов: Около президента се формира паралелен властови център

http://www.mediapool.bg/dots-ivo-indzhov-okolo-prezidenta-se-formira-paralelen-vlastovi-tsentar-news262413.html

"Забелязват се опити за сформиране на паралелен център на власт в България, витаят хипотези за формирането на неопатриотичен център около президента Румен Радев", коментира политологът и университетски преподават доц. Иво Инджов в четвъртък пред БНР. Неговото изказване бе по повод публикуването на скандалния проект за промени в Изборния кодекс, който целеше да се забрани гласуването на българите в чужбина. От признанията на уволнения служител на правосъдното министерство Любомир Талев се разбра, че инициативата идва от президентството. "Има опит за прилагане на по-големи правомощия от страна на държавния глава, отколкото му позволяват законите и конституцията. Като че ли президентът се опитва с всички свои действия, които се разкриват на час по лъжичка, да изпълнява част от предизборните си обещания на полето на националното, на патриотичното", каза Инджов. Според него случаят с промените в Изборния кодекс е скандален, защото всичко се случило на тъмно. "Аз самият съм застъпвал тези, че може би трябва да се ограничи под някаква форма правото да гласуват на хора, които много дълго са живели зад граница, но това трябва да стане след широк обществен дебат, не в последния момент преди да се конструира редовно правителство", допълни Инджов. Според него бързането на служебното правителство да публикува законопроекта за обсъждане е резултат не толкова от неопитност, колкото на натиска, който се оказва от президента Радев върху служебното правителство. "Няма логика да се бърза, скоро ще бъде сформирано нормално правителство. Няма логика служебното правителство в момента да приема такива спорни, разделящи нацията постановления или да подготвя законопроекти в същата посока", допълни Инджов. В същото време преподавателят по конституционно право и бивш съветник по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев Наталия Киселова призова секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева да каже истината. Според нея въпросът е дали Друмева само е консултирала проекта или е автор на съществена част от предложенията. "Драма няма от гледна точка на това, че окончателното решение ще го вземе мнозинството в Народното събрание. Драмата е в това могат ли да се изготвят законопроекти, които вносителят - в случая министърът, отказва да припознае. Нито уседналостта ще реши проблема с гласуването в чужбина, нито пък отмяната на едно постановление - проблема с интеграцията на бежанците", смята Киселова.

Спецакция на полицията след обира в Нови Искър

http://www.cross.bg/napadatelite-kobra-maskirani-1539713.html

/КРОСС/ В спецакция на полицията се превърна въоръжения грабеж в Нови Искър. По-рано днес маскирани обраха офис на една от компаниите за плащане на сметки за комунални услуги. Полицията отцепи район в прилежащия до София град. Отряд „Кобра" извършва спецакция по установяване на нападателите, за които се предполага, че са се барикадирали в една от къщите, твърди БТВ. Малко след 17 ч. трима маскирани мъже нахлули във въпросния офис, заплашили касиерката с пистолет и тя им е дала наличните към момента около 2000 лв. Според свидетели, след като са излезли от касата, въоръжените са свалили маските си тичайки, минали са покрай пощата и не са успели да избягат по-нататък, а са влезли в първите къщи, които са необитаеми. Специализираното звено „Кобра" нахлу вътре в издирване на нападателите. Районът е отцепен, не се допуска хора да преминават по улицата.    

Климатичните промени ще увеличат турбулентността по време на полет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159202

Климатичните промени ще увеличат турбулентността по време на полетКлиматичните промени ще предизвикват все по-чести турбуленции по време на полета на пътническите самолети и ще причинят сериозни неудобства на пасажерите, предупреждават атмосферни специалисти, цитирани от ДПА. Тези атмосферни явления ще бъдат достатъчно силни, за да повдигнат пътниците от креслата им и ще станат от два до три пъти по-чести.

98% е изпълнението на оперативните програми от програмен период 2007-2013

http://www.moreto.net/novini.php?n=348282

„За програмния период 2007-2013 г. България отчете към ЕС почти 15 милиарда лева по оперативните програми, съфинансирани чрез Структурните и Кохезионния фондове, като общият процент на изпълнение е почти 98 на сто. По програмите от земеделските и рибарските фондове към Комисията отчетените средства са в размер на почти 5 милиарда лева, което е 98% от бюджета на двете програми“, обяви вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова на среща с управляващите органи по програмите и партньорските организации.

Хиляди из цяла Русия се събраха да почетат жертвите от Санкт Петербург

http://www.cross.bg/subraha-dyshi-mitingi-1539712.html

/КРОСС/ Из цяла Русия почетоха жертвите от метрото в Санкт Петербург. В редица градове се събраха хора, които запалиха свещ и се помолиха за загиналите и ранените след терористичната атака. Вследствие на атентата загинаха 13 души, а над 50 бяха ранени. В града на атаката стотици се събраха пред метростанция „Технологически институт". Властите затвориха ключови площади и булеварди и конструираха специална сцена. Хората полагат цветя пред стихийно образувал се мемориал и палят свещи. Акцията е започнала с минута мълчание. Има засилено полицейско присъствие. Проявите се превърнаха в митинги срещу тероризма. Особено масова беше в Москва, където над 50 хиляди души, по информация на „Интерфакс", се събраха пред емблематичната катедрала Св. Василий Блажени под надслов „Питер, ние сме с теб". Около 2 хиляди души бяха в далечния Владивосток, а митинги имаше още в Новосибирск, Казан и т.н.  

УНИЦЕФ: 27 деца са загинали в химическата атака в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/unicef-27-deca-sa-zaginali-v-himicheskata-ataka-v-siriia-2015897

УНИЦЕФ потвърди, че 27 деца са убити в предполагаемото химическо нападение в сирийския град Хан Шейхун, предаде Франс прес.

Христо Друмев: Премеждията на НДК в периода на прехода

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/hristo-drumev-premezhdiyata-na-ndk-v-perioda-na-prehoda.84430

/Поглед.инфо/ Разговор на Александър Симов в предаването "Алтернативен поглед" с ексшефа на НДК Христо Друмев за изпитанията на Двореца на културата по време на прехода, как бе запазен и не бе приватизиран, как екипът му премина през бурните води на безвремието и оцеля въпреки всичко. /ВИДЕО/

Христо Друмев: Неуспешните опити на Иво Прокопиев да приватизира НДК

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/hristo-drumev-neuspeshnite-opiti-na-ivo-prokopiev-da-privatizira-ndk.84431

/Поглед.инфо/Разговор на Александър Симов в предаването "Алтернативен поглед" с ексшефа на НДК Христо Друмев за приватизационните апетити на Иво Прокопиев, за уволнението му от шефското място, за черната роля на Симеон Дянков и Росен Плевнелиев и за това добре ли се управлявя НДК днес. /ВИДЕО/

Александър Симов: Нечестивата прегръдка на Халваджиян с Борисов

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-nechestivata-pregradka-na-halvadzhiyan-s-borisov.84432

/Поглед.инфо/ Коментар на Александър Симов в предаването "Алтернативен поглед" за една снимка на тв-продуцента Магърдич Халваджиян и Бойко Борисов, които празнуват заедно победата на ГЕРБ. Какво символизира подобна прегръдка на властта с медиите, нима това е моделът на демокрация, към който се стремим, нима това не е класическото определение за олигархично състояние на обществото – медиите влюбени във властта, а властта прегърната с медиите? /ВИДЕО/

Ердоган готов да подкрепи американски удари срещу Сирия

http://pogled.info/svetoven/erdogan-gotov-da-podkrepi-amerikanski-udari-sreshtu-siriya.84434

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара ще подкрепи САЩ, ако те се решат на военни мерки срещу Сирия след предполагаемата химическа атака в провинции Идлиб.

Проф. Вучева: Президентът назначава служебните министри, но те управляват като спазват закона и морала

http://pogled.info/bulgarski/prof-vucheva-prezidentat-naznachava-sluzhebnite-ministri-no-te-upravlyavat-kato-spazvat-zakona-i-morala.84435

/Поглед.инфо/ Днес, 6 април, двете частни национални телевизии отделиха много време за това как президентът и служебният кабинет си превишават правата като предлагат проект за закон за промяна на Изборния кодекс. Това не било работа на един служебен кабинет.

Китайският президент Си Цзинпин пристигна във Флорида

http://pogled.info/svetoven/kitaiskiyat-prezident-si-tszinpin-pristigna-vav-florida.84436

/Поглед.инфо/ Китайският президент Си Цзинпин пристигна в щата Флорида за среща с американския президент Доналд Тръмп.

Какви са военните опции на Тръмп за удари срещу Сирия

http://pogled.info/svetoven/kakvi-sa-voennite-optsii-na-tramp-za-udari-sreshtu-siriya.84437

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп обяви, че обмисля военен отговор на химическата атака в Сирия, която според САЩ е извършена от сирийски правителствени сили. Известно е ,че Русия и Сирия отричат това и осъдиха атаката.

Радев: Президентът не внася законопроекти, но е съпричастен към особено важните проблеми

http://pogled.info/bulgarski/radev-prezidentat-ne-vnasya-zakonoproekti-no-e-saprichasten-kam-osobeno-vazhnite-problemi.84438

/Поглед.инфо/ "В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони." Това се казва в позиция на президента Румен Радев.

Йотова: Всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права

http://pogled.info/bulgarski/iotova-vseki-grazhdanin-koito-ima-balgarsko-grazhdanstvo-i-dokumenti-ima-ravni-prava.84439

/Поглед.инфо/ Всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпроса дали българите в чужбина не трябва да имат право да гласуват на парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Калоян Паргов: Очаквам ВАС да върне цената от 1 лев на билета за градски транспорт в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278640_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%92%D0%90%D0%A1+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D

 ГЕРБ държат проблемите в Столична община „на трупчета“, вместо да ги решават, категоричен е лидерът на столичните социалисти. Референдумът е демократично право на гражданите и е време да им позволим да го упражнят в район „Младост“, коментира Калоян Паргов.


Калоян Паргов е лидер на столичните социалисти, член е на Изпълнителното бюро на БСП и председател на групата на БСП Лява България в Столичния общински съвет. Заместник-председател е на Комисията по финанси и бюджет и на Транспортна комисия. След паузата в работата на общинарите заради кампанията за предсрочните парламентарни избори на дневен ред в София в момента са спорът дали да бъде допуснат или не, референдумът в район „Младост“,  ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ и бъдещето на книжния пазар на площад „Славейков“, както и очакваното решение на ВАС за законността на увеличението с 60% на цената на единичния билет за градски транспорт. По тези теми Калоян Паргов говори в интервю за “Гласове“
 
 
 
- Г-н Паргов, има ли ефект за Столична община от приетата през миналата година наредба, с която беше увеличена цената на единичния билет за градски транспорт с 60%?
 
 
 
- До този момент все още не е ясно какъв е ефектът от тази наредба. Март е месецът, в който всяка година се правят балансовите отчети на търговските дружества, включително и на общинските. Затова сега очакваме с голям интерес да видим какво ще покажат тези отчети.
 
 
 
Надявам се, че отчетите на Центъра за градска мобилност ще бъдат публични и гражданите ще имат възможност да видят ефекта от миналогодишното решение на управляващите в Столична община да увеличат цената на билета за градски транспорт с 60%.
 
 
 
- Мислите ли, че борбата с гратисчиите е успешна след повишаването на цената на билета през миналата година?
 
 
 
- Гратисът е въпрос на контрол, а не на цена на билета. Гратисчии е имало винаги, независимо каква е цената на билета. Дори ми се струва, че при цена от 1,60 те са се увеличили. Ще видим в отчетите дали твърденията на управляващите в Столична община, че по-високата цена на единичния билет ще мотивира гражданите да ползват абонаментни карти и така ще бъде намален гратисът, са верни.
 
 
 
Аз мисля, че психологията на гратисчията е малко по-различна и с подобни пожелания няма как да се справим с този проблем. Единственият шанс за това е строгият контрол.
 
 
 
- Граждани заведоха дело срещу Столична община за увеличението на цената на билета с 60% и Административният съд в София отмени наредбата. Сега предстои и ВАС да се произнесе, след като Столична община обжалва...
 
 
 
- След продължителното разглеждане на жалбите на гражданите, Административният съд постанови, че предложението за повишаване на цената на единичния билет за градски транспорт е необосновано и отмени наредбата.
 
 
 
Управляващите в СО от ГЕРБ решиха да обжалват. С колегите от групата на БСП Лява България в СОС бяхме категорично против това обжалване. По време на сесията, на която обсъждахме този въпрос, ние отстоявахме позицията, че трябва да се вслушаме в гласа на гражданите. От ГЕРБ не се съобразиха с нашите призиви и подадоха жалба във ВАС. Сега чакаме решението. Аз съм убеден, че аргументите, с които гражданите атакуват тази наредба в съда, са справедливи и основателни.
 
 
 
- Какво следва, ако ВАС потвърди решението на по-ниската инстанция?
 
 
 
- В рамките на следващите месец-два Столичният общински съвет трябва да приеме нова наредба, в която да бъдат изпълнени всички предписания от съда. И най-вече, ще трябва да върнем старата цена на единичния билет за градски транспорт от един лев. Това важи и за глобите, които се увеличават пропорционално на цената на единичния билет.
 
 
 
- Има ли механизъм гражданите да бъдат компенсирани за времето, в което си купуваха скъп билет?
 
 
 
- По този въпрос има спорове. Но няма механизъм за компенсиране на гражданите. Има тълкувателно решение на ВАС по този въпрос.
 
 
 
- В момента има и друга „гореща“ тема в София – тази за референдума в район „Младост“. Ще има ли референдум или няма да има?
 
 
 
- По време на заседанията на комисиите през миналата седмица с общинските съветници от БСП Лява България гласувахме „За“ референдума. Референдумът е право на гражданите, дадено им от демокрацията, и те могат да се възползват от него.
 
 
 
След като основателните протести на гражданите в „Младост“ доведоха до оставка на действащия кмет от ГЕРБ д-р Цвета Авджиева миналата есен, а на нейно място беше избран един от техните представители, смятам, че имаме пълното основание да допуснем провеждането на референдум. Така ще видим и чуем мнението на всички граждани, живеещи в „Младост“.
 
 
 
- Но собствениците на имоти и инвеститорите са на противоположното мнение.
 
 
 
- Разбира се. Затова нека по чисто демократичен начин да отчетем мнението на гражданите и след това Общинският съвет да вземе най-точните решения по тези въпроси. Може да се окаже, че мнението на хората е различно и да бъде допуснато застрояване в района, но при определени параметри, на определени места, при определени условия.
 
 
 
Със сигурност е време вече хората сами да могат да взимат решения как да изглежда средата, в която живеят. Защото сега други решават и на тях видимо това не им допада.
 
 
 
- Тезата на управляващите от ГЕРБ е, че исковете, които биха били заведени от собствениците на имоти и инвеститорите при евентуален мораториум върху строителството в „Младост“ ще бъдат за огромни суми, които няма как да бъдат платени от Столична община.
 
 
 
- В тази ситуация общината и изобщо държавата са във виновно неизпълнение на основни права, заложени в Конституцията на Република България. Освен това, няма как да вземе страна в спора.
 
 
 
Аз твърдя, че Столична община и държавата трябва да търсят най-правилното решение на тези проблеми, като отчитат интересите на всички граждани, както и на самата община. Такива проблеми, като тези в „Младост“, има на територията на цяла София. И Столична община трябва да търси начин да ги разреши. Всичко зависи от нея.
 
 
 
А управляващите в СО са оставили тези проблеми „на трупчета“ с аргумента, че няма толкова пари, за да се справи с тях. Ето това е основният проблем – оставянето „на трупчета“ или замитането под килима на проблемите.
 
 
 
- Досега управляващите от ГЕРБ  в София успешно бягат от референдуми. Как си обяснявате този факт?
 
 
 
- Очевидно ги е страх от оценката, която ще получат от гражданите. Затова не разрешават пряката демокрация. Просто резултатите от допускането на един референдум никак няма да им харесат. А и все още е прясна оценката, която получиха на частичните местни избори за кмет в „Младост“. Тя беше много слаба за управлението им в София.
 
 
 
- В последните дни актуален стана и въпросът с идеята за премахването на книжния пазар на площад „Славейков“.
 
 
 
- Книжният пазар на площад „Славейков“ е едно от емблематичните места в София. Той не е просто пазар, това е културно средище. Там е и Градската библиотека, и общинският театър „Възраждане“... Разбира се, никой не харесва състоянието му в момента – сергии и книги в картонени кашони от банани.
 
 
 
Но нали идеята на ремонта е точно тази – да изгради модерна инфраструктура, която да включва нова визия на книжния пазар и ново отношение към книгата. Да запазим книжния пазар на „Славейков“, но да покажем с него уважение към книгата. И това място да си остане познатото културно средище, но по-красиво, по-удобно и по-уютно за гражданите и гостите на София. Това е позицията, която с общинските съветници от БСП Лява България твърдо ще отстояваме и на сесията на СОС в четвъртък.
 

Картбланш за най-високата сграда от 215 м в София

http://www.mediapool.bg/kartblansh-za-nai-visokata-sgrada-ot-215-m-v-sofiya-news262412.html

Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на най-високата сграда в София "Парадайз тауър", която ще има пешеходна връзка с едноимения търговски център в съседство. Инвеститор в обекта е дружеството "Магна МК", което е собственост на грузинци. Въпреки че срещу вдигането на огромния небостъргач на 55 етажа с височина от 215 метра имаше обществено недоволство от живеещи в района, заради закриване на Витоша, решението успя да мине с гласовете на ГЕРБ. Недостигащите два гласа бяха дадени от строителния предприемач Николай Пехливанов от "Атака" и от Карлос Контрейра (ВМРО), който беше ползван и за прокарването на скандалното решение за даването на концесия на 16 автобусни линии. Проектът за изграждането на небостъргача е дело на архитектурното бюро "Проарх", в което акции има предишният главен архитект на София Петър Диков. Именно по негово време беше даден ход на изграждането на сградата. Тъй като теренът не позволяваше такова високо застрояване, защото е разположен между три улици, беше необходимо общинските съветници да разрешат промяна на регулацията на имота. Предложението беше внесено за разглеждане в СОС още преди изборите, но беше изтеглено след тях заради общественото недоволство. На сесията в четвъртък то остана в миманса и беше разгледано след шумния дебат по референдума за налагане на мораториум за застрояването на район "Младост", който беше отхвърлен от общинските съветници след тричасови дебати. Главният архитект на София: Първата преписка, предложена ми за подпис Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че проектът за "Парадайз тауър" е бил един от първите, които са ми били поднесени за издаване на разрешение за строеж още в първия му работен ден. Той е имал среща с инвеститора, за да му обясни, че градоустройството е одобрено извън правилата на Закона за устройство на застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Според тази норма одобрението на подобни проекти идва след изработването на работен устройствен план. "В тази връзка отмених градоустройството, одобрено от арх. Диков, и направихме няколко експертни съвета, в които инвеститорът направи транспортен анализ и няколко погледа на сградата от различни гледни точки", каза Здравков. Според него са спазени "всички законови изисквания", за да бъде построен небостъргачът. "Смятам, че ролята на главния архитект не е да разсъждава върху целесъобразност. Смятам, че общинският съвет е органът, който може вземе това решение", заяви столичният архитект. "Нали не става дума за някоя Годзила, която да скрие цяла Витоша" Срещу строителството на небостъргача се обявиха Иво Божков от ДСБ и Войслав Тодоров от "Нормална държава". Интересът на инвеститора бранеха Николай Пехливанов от "Атака" и Орлин Алексиев от ГЕРБ. "Допреди малко ни замазвахте очите с визия за София, с това как ще променяме Общия устройствен план на столицата, как ще запазваме зелените площи. Миналата седмица ни замазвахте очите как каним архитекти от Дания, които да ни обясняват как трябва София да стане зелена", обърна Тодоров към ГЕРБ. Той припомни как "същите тези архитекти обясниха как високите сгради в южната част на града скриват гледката към Витоша и по този начин влошават качеството на публичните пространства в целия град".  Според Тодоров това ще има трайни последици за цяла София. "Никога не съм се изказвал по архитектурни теми, защото не разбирам, но нали не става дума за някоя Годзила, която да скрие цяла Витоша", защити инвеститорите Орлин Алексиев от ГЕРБ. "Аз това не си го представям. Колко е голяма тази сграда, че да скрие цяла Витоша? Не мисля, че трябва да спираме инвеститорите, когато нещо е законно", допълни Алексиев, който е шеф на комисията по финанси и бюджет в СОС. Проектът не е представян публично Проектът за "Парадйз тауър" не е представян публично от инвеститорите. Обсъждан е само по експертен съвет по устройство на територията към направление "Архитектура и градоустройство". Инвеститор е дружеството "Магна МК", чиито крайни собственици са Кетеван Коблианидзе и Нана Адамишвили, които са грузинци. Техните родители са част от собствениците на базар "Илиянци" и "Парадайз мол". "Парадайз тауър"  ще се строи на терен между бул. "Тодор Каблешков", бул. "Черни връх", ул. "Емилиан Станев" и ул. "Ген. Иван Колев". Предвидена е и топла връзка с търговския център и станцията на метрото "Витоша". Кулата е проектирана на 55 етажа с височина от 215 метра. Гледката към планината Витоша няма да е затруднена – това е уверила арх. Мая Йовчева при представянето на проекта пред експертния съвет. Плановете на инвеститорите били сградата да е готова до 2022 г. На партерните етажи е обособена търговска зона. Останалите ще са офиси, жилища и хотел.

Тръмп обмисля военни действия в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159062

Тръмп обмисля военни действия в СирияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля военни действия в Сирия, съобщи Си Ен Ен. Според източници на телевизията американският лидер е разкрил намеренията си пред членове на Конгреса. Военните действия ще са в отговор химическа атака в Сирия, при която загинаха най-малко 86 души. САЩ обвиняват режима на Башар Асад, че стои зад атаката.

МРРБ за "Струма": Имаше риск за пълно компрометиране на обществените поръчки

http://offnews.bg/news/n_1/n_652220.html

След разкритията на OFFNews.bg, че ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ пресцентърът на МРРБ разпространи изявление на служебния министър Спас Попниколов. Публикуваме изявлението на Попниколов в пълния му вид и без редакторска намеса: "Още при встъпването си в длъжност като служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, обявих за свой приоритет продължаване на работата по реализацията на автомагистрала „Струма“. Именно заради това, една от първите инициирани от мен срещи при заместник- министър председателя по европейски фондове Малина Крумова, беше за магистрала Струма. На срещата присъствахме всички отговорни за реализацията на обекта институции, а именно МРРБ, АПИ, МТИТС И МОСВ. В резултат на установеното от мен шестмесечно забавяне в работата на комисията за оценката на офертите на обект тунел Железница, препоръчах на бенефециента по ОПТТИ, АПИ, на който МРРБ е принципал, да предприеме необходимите действия , за да може комисията да започне активно своята работа. Установяването на липса на част от офертата на един от кандидатите компрометира процедурата до такава степен, че единствената законосъобразна възможност пред Възложителя е прекратяването на процедурата. Заставам зад решението на Възложителя -Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, като още веднъж искам да подчертая, че продължаването на процедурата при сегашната ситуация със сигурност би довело до спиране пълна загуба на доверието на европейските ни партньори и цялостно компрометиране на дейностите по възлагане на обществени поръчки. Не само като министър, но и като български гражданин, не мога да допусна такъв тип нарушения на правилата да бъдат потулвани и пренебрегвани. Убеден съм, че прекратяване на процедурата е единственото законосъобразно решение. При отговорно и професионално отношение в работата - не само в подготовката, но и при провеждането на нова процедура, тя може да бъде обявен отново след около 2 месеца, а проектирането и строителството на обекта да приключат в сроковете по Оперативната програма. Редовният кабинет следва да предприеме всички мерки за ново обявяване на процедурата, без да допуска нелогично и необосновано забавяне, както и следва да продължи положените от нас усилия за обявяване на процедурата за изграждане на отсечката на Лот 3.2. – Кресненското дефиле, защото именно забавянето на тази процедура е най-същественият риск за загуба на европейски средства."

Заев на тайна среща с албанския подземен свят

https://www.actualno.com/balkani/zaev-na-tajna-sreshta-s-albanskija-podzemen-svjat-news_604366.html

Македонското издание "Република" научи от свои източници, че късно снощи Зоран Заев провел тайна среща със структурите на албанското подземния свят. Поради тежката следизборна обстановка и недоверие сред съпартийците му, Заев е поискал защита от албанските престъпни стр

„Готови сме да се върнем в Сирия, но не и в България“

http://www.clubz.bg/52561-%E2%80%9Egotovi_sme_da_se_vyrnem_v_siriq_no_ne_i_v_bylgariq%E2%80%9C

Какви са всъщност хората, които масово прииждат към Германия и от месеци са тема на ожесточени дебати? Търсейки отговора на този въпрос, журналисти от северногерманската телевизия NDR поверяват в ръцете на 11-годишния кюрд Зана видеокамера, с която той в продължение на година води един вид дневник. И от заснетия материал, превърнат в документален филм със заглавието „Светът на Зана“, наистина може да се научи много – не само за сблъсъка с германската действителност, но и за изпитанията, изтърпяни по пътя от Дамаск до Хановер.

Родителите.

Зана и сестрите му Дина и Роза живеят вече две години с родителите си в Германия, през което време двете по-големи деца са постигнали невероятен напредък с езика и охотно споделят впечатленията си от всичко ново – първия сняг или първия пудинг. Родителите съвсем не се справят така добре, но нали има кой да им превежда. Жилището в градчето Зеелце, близо до Хановер, е уютно и гостоприемно, а и гостоприемството, с което ги е посрещнала Германия, се изтъква неведнъж. Затова им се иска да получат убежище и да останат, да не бъдат връщани обратно – особено ако става дума за България.

Семейството на премръзналия в българския лагер сириец.

Нищо добро не ги подтиква към бягството от Дамаск – решили се на тази стъпка след 17 дни без вода, храна и ток. Криели се от изстрелите в банята, лежейки на пода, и този спомен няма как да ги напусне – твърдят, че се страхуват и до днес. Но днес е друго – веднъж в седмицата в менюто присъства дори пудинг от Dr.Oetker, който се посреща с радост и от малки, и от големи. Все още имат известни затруднения с разчитането на рецептата, но децата нали са там – помагат.

Мъчителният преход от Сирия през Турция и Румъния към България е вече минало, но и този спомен е жив. „Минавахме през минирани участъци, пред очите ни загиваха други цели бежански семейства“, спомня си бащата. За когото особено тягостно е преживяването в лагера в България – при много тежки условия и толкова голям студ, че един от лагерниците починал от измръзване. „Спеше на голия под, тъй като беше дал всички завивки на децата си. Нямаше 25 години“, разказва бащата, който показва на смартфона си и снимки на разстроените близки на загиналия. Линейката я чакали два часа, но напразно. „Човекът просто умря – и никой не попита как и защо. Българите не предприеха нищо“, свидетелства очевидецът.

Майката не може да повярва, че засега остават в Германия.

Това, че се е случвало лагерниците да събират храна от боклука, за да оцелеят, на този фон почти бледнее. Но е още един аргумент в полза на катег.оричното нежелание на цялото семейство да стъпят когато да и било отново в България. По същите съображения са наели и адвокат, който да организира оставането им в Германия, по което известна благоприятна развръзка настъпва именно в течение на филма – бленуваното разрешение за престой от 6 до 12 месеца е получено. „Не изпитвам никаква носталия“, признава Зана на празненството по случай 12-ия му рожден ден. Неговият нов свят е Германия.

Целили олимпийска шампионка с презерватив

http://offnews.bg/news/n_1/n_652221.html

Олимпийската шампионка в синхронното плуване от Лондон 2012 и Рио 2016 Алла Шишкина от Русия се оплака от нравите на спортистите, демонстрирани по време на игрите в английската столица. Тя едва не пострадала по време на игрите в английската столица, след като била замерена с презерватив, пълен с вода. "Връщахме се от тренировка, когато това нещо профуча на три сантиметра от нас. Някой е решил, че е страхотна шега. Оплакахме се в полицията, но дори и да открили извършителите най-много да са им казали да не правят повече така. Сега от дистанцията на времето ми е смешно, но тогава изпитах истински ужас от този презерватив-бомба", споделя Шишкина пред "Евроспорт". Тя си спомня също, че презервативът е полетял от балкон в олимпийското село, на което са били окачени флаговете на Египет и Австралия. Имало е и пияни мъже, които са си показвали задниците, но тя не е убедена от коя националност са, тъй като е било доста тъмно.

С любов към бетона в полите на Витоша

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6158203

С любов към бетона в полите на ВитошаАпартаментът с обща площ от 115 квадратни метра изкушава с изумителната си гледка и към Витоша, и към София. В същото време интериорът предлага топлина и уют, създадени от комбинацията на бетон и дърво. Истински модерен минимализъм за съвременни обитатели. интериор Ирена Петрова снимки Асен Балабанов Домът може да бъде наречен и умен,

Радарите за превишена скорост утре - 7 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348249

Служители на КАТ ще следят утре - 7 април и в нощта срещу 8 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк бензиностанция "Петрол", посока Варна 13:30ч.

Ас на “Левски” претърпя операция

https://www.24chasa.bg/sport/article/6158942

Ас на “Левски” претърпя операцияНай-добрият играч на волейболния “Левски” през изминалия сезон - Симеон Александров, претърпя операция. Посрещачът игра с болки в коляното през последните мачове от редовния сезон. Онзи ден юношата на “сините” се е подложил на интервенция на разкъсания си менискус. Очаква се Александров да бъде на линия за началото на следващия сезон в

Измислен скандал и дирижирана пропаганда срещу Румен Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278639_%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%

 В момента тече организирана медийна кампания срещу Румен Радев, която му прави услуга. Идеята за уседналост е популярна и е първата адекватна реакция срещу арогантната намеса на Ердоган в българските избори. На референдум тази идея би била подкрепена с огромно мнозинство.




Да се пише законопроект по идея на президента в България е огромен скандал. Дотам се обърна всичко с главата надолу. Нормалното е Борисов да командва всички власти по телефона между два белота: "Танов, Мишо Бирата ми се обади. Изкарай митничарите от склада му, че съм обещал да не го закачам". Нормалното е Борисов да контролира гласуванията на ВСС с есемес и лично да дава пари за магистрали.

 

Скандално е Радев дори да се опитва да организира защита в разкапаната ни държава срещу намесата на чужди сили във вътрешните ни работи. Изведнъж се нароиха фарисеи, български орли на правосъдието, които започнаха да бранят чистотата на Конституцията и да правят публично разследване дали един законопроект не е излязъл от коридорите на президентството. Ужас, президентът наредил да се напише законопроект. Какъв упадък на нравите, каква катастрофа на законността.

 

В момента тече организирана медийна кампания срещу Румен Радев, която му прави услуга. Идеята за уседналост е популярна и е първата адекватна реакция срещу арогантната намеса на Ердоган в българските избори. На референдум тази идея би била подкрепена с огромно мнозинство. Няма нужда от социология по този въпрос. 

 

Законопроектът, писан от проф. Емилия Друмева и експерти, е първият институционален опит държавата да се противопостави на външната политическа и духовна агресия. Уседналостта е само детайл. Пропагандата срещу Радев нарочно пропуска регулацията на духовното образование (основно мюсюлманско) в България, което щедро е спонсорирано и по този начин контролирано от чужди фондации. Пропагандата премълчава и че този законопроект е насочен срещу мюсюлманските водачи, които активно участват в предизборната надпревара и в организирането на контролиран вот. 

 

Пропагандата противопоставя българите в България и българите зад граница, за да отклони вниманието от организирания турски вот, контролиран от турската държава. Пропагандата превърна този законопроект в скандал, внушавайки, че става дума за закон, който вече е влязал в сила. Всъщност текстът беше качен на сайта на Министерството на правосъдието като идея, която тепърва трябва да се обсъжда. 

 

Истерията срещу Румен Радев показва, че президентът е на прав път. Той започна да упражнява власт и очевидно ще се опитва да разширява влиянието си. Този човек няма да приеме ролята на представителен палячо, какъвто беше Плевнелиев, и в този смисъл раздразнението на Бойко Борисов е разбираемо, а дирижираната от него публична атака обяснима. 

 

Впрочем Бойко Борисов все още не е премиер, а правителството му не е избрано в Народното събрание, което още дори не е свикано. За това пък служебното правителство и президентът са легитимната власт в настоящия момент. Правителството може да внася законопроекти и да уволнява когото си иска. Лошото е, че не уволни достатъчно гербаджийски калинки, а премиерът му се оказа зависим схемаджия и интригант, но това е друг въпрос.  Президентът пък е длъжен да следи работата на служебното правителство и да го контролира, защото единствено той е отговорен за него. Властта на служебното правителство идва от властта на президента, която идва пряко от народа. А не от 16 процента  от избирателите на Борисов (значителна част от тях чрез купен и корпоративен вот). Възмущението на ГЕРБ от Румен Радев е пропагандна акция и няма особен смисъл, но издава тревогата им, че в България вече има център на властта, който не контролират. 

 

Единствената грешка на Румен Радев дотук се казва Огнян Герджиков. Добре е да му е за обеца на ухото. Не бих го съдил за нея, защото бе резултат от политическа неопитност и непосветеност в българското задкулисие, което е своеобразен комплимент за президента. 

 

Очаквам в най-скоро време законността да бъде възстановена с избирането на “Борисов 3” и не се съмнявам в пълната й победа след сформирането на управляваща коалиция между “Меден рудник” и Банкя. Валери Симеонов и Бойко Борисов безспорно са две огромни вселени на конституционализма и правовата държава. Да не забравя и Волен Сидеров, който е истински гарант на реда и закона. Особено откакто мина през пробация и общественополезен труд. Очаквам тогава и медиите да се успокоят, защото всичко ще си дойде на мястото и България пак ще се върне към нормалната си патология, която болезнено реагира на всеки опит да бъде лекувана.

 

 

 

 

Автор: Явор Дачков


Тежък пътен инцидент, жена е с опасност за живота

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zNGQSIg-Uc8/

На 06.04.т.г. около 13.29 ч. по пътя Бургас – кв. „Ветрен”, непосредствено след надлез „ЛУКОЙЛ” в посока София, възниква тежък пътен инцидент между три леки автомобила : л.а. „Митцубиши Паджеро”, „Митцубиши Колт” и „Фолксваген Голф”, и трите с бургаски регистрации.

От инцидента в УМБАЛ – Бургас са откарани четирима души, от които една възрастна жена в особено тежко здравословно състояние / в кома/.

Причини за ПТП : движение с несъобразена скорост от страна на водача на л.а. „Фолксваген Голф”, който застига и блъска л.а.„Митцубиши Паджеро”, а той от своя страна блъска попътно движещия се в дясната пътна лента л.а. „Митцубиши Колт. И трите автомобила от сблъсъка попадат в крайпътната канавка вдясно по посока на движението, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Пострадалата възрастна жена е на възраст 81 години и е приведена в реанимация в Бургаската болница, с политравматизъм и е с опасност за живота. Другите трима пострадали са жена на средна възраст и двама по-млади мъже, на които им се правят изследвания, но са с по-леки наранявания.

"Serbia Info": България и Румъния са забранили на руски самолети да прелетят до Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159048

"Serbia Info": България и Румъния са забранили на руски самолети да прелетят до Сърбия Румъния и България са забранили на няколко самолета МИГ-29, които Русия подари на Сърбия, да прелетят през въздушното им пространство, според запознати със ситуацията източници, цитирани от сръбското издание "Serbia Info", съобщава румънският сайт Romania Insider. При тези условия изтребителите ще бъдат разглобени и доставени чрез товарни

Вижте част от благотворителния концерт за детски парк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6159044

В Централния военен клуб снощи се състоя благотворителния концерт, организиран от Българска педиатрична асоциация и Асоциация Родители като старт на инициатива за изграждане на детски здравен парк. Вижте момент от него.

Фетел определи "Мерцедес" като фаворит преди Гран при на Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949486_fetel_opredeli_mercedes_kato_favorit_predi_gran_pri_na/?ref=rss


Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел определи "Мерцедес" като фаворит за спечелване на Гран при на Китай в неделя. Германецът триумфира в първия старт за сезона в Австралия, като на второ и трето място завършиха Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

"Мисля, че въпреки всичко "Мерцедес" все още е фаворит във всяко състезание", каза Фетел на пресконференция в Шанхай.

Той добави, че от първото състезание не трябва да се...

Путин за Сирия: Неприемливо е да се отправят безпочвени обвинения

http://www.moreto.net/novini.php?n=348278

Руският президент Владимир Путин каза, че е "неприемливо" да се отправят безпочвени обвинения, предадоха световните агенции. Путин направи това изказване във връзка с предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб, в която загинаха 86 души.

АПИ: Следващото правителство ще може отново да обяви поръчката за „Струма" до 3 месеца

http://offnews.bg/news/n_1/n_652219.html

След разкритията на OFFNews.bg, че ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ пресцентърът на министерството на регионалното развитие и благоустройството разпространи изявление на инж. Пирин Пенчев. Пенчев е член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. Публикуваме изявлението в пълния му вид и без редакторска намеса: "На първо място искам да подчертая, че нито АПИ, нито МРРБ са искали процедурата „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“ да бъде спряна. Напротив! След назначаването ми в Управителния съвет на Агенцията, незабавно предприехме мерки за реалното започване на работата на комисията, като определихме срок за работата й – до 07 април. В продължение на близо 6 месеца, от август 2016 г. до февруари 2017 г., може да се твърди, че постъпилите оферти не са разглеждани. Ние напълно осъзнаваме значимостта на проекта за изграждане на АМ Струма с използване на европейско финансиране и работим той да се реализира качествено и в срок. За съжаление, на 31 март, от комисията по оценка на офертите бе установено, за което бях веднага информиран, че липсва част от офертата на един от участниците в процедурата. Съгласувано с министъра незабавно уведомих за това компетентните органи, като същите образуваха досъдебно производство и започнаха незабавни процесуално – следствени действия. Такова нарушение на правилата за работа на комисия и на императивните законови изисквания по отношение на реда за съхранение на постъпили оферти, компрометира изцяло процедурата, принципите за публичност и прозрачност честна и лоялна конкуренция. Това е и основната причина за прекратяването на обществената поръчка. Искам специално да обърна внимание на това, че при констатирането на нарушения от такъв характер, ако процедурата не бъде прекратена, това е съществено нарушение на правилата за провеждането на обществени поръчки и води до корекции в размер на 100 процента от осигуреното европейско финансиране. И считаме, че към настоящия момент прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение. В решението на Управителния съвет на АПИ за прекратяване са изтъкнати и други мотиви, което е с оглед изискванията на закона за постигане на максимална изчерпателност. Това би осигурило недопускане на подобни неточности при предстоящо следващо обявяване на същата обществена поръчка. Незабавно започваме работа по подготовката на нова документация съгласно действащия ЗОП, така че даже в случай на обжалване на решението за прекратяване, следващото правителство да може в срок от 2 - 3 месеца да обяви поръчката отново. Обществената поръчка ще бъде обявена по досегашното трасе, без промяна на техническите параметри. Във връзка с тази процедура има и подписано споразумение с организацията „Прозрачност без граници“, което ще продължим. Идеята му е да информираме обществеността и всички заинтересовани страни за развитието на проектните дейности. За да спрат всякакви манипулации по темата искам още веднъж да подчертая, че всички предприети от страна на Агенцията действия са изцяло в рамките на закона и с цел защита на обществения интерес. Към настоящия момент, предвид образуваното досъдебно производство не мога да Ви съобщя други подробности."

Стивън Белафонте отхвърли обвиненията на Мел Би, че я е тормозел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6159015

Стивън Белафонте отхвърли обвиненията на Мел Би, че я е тормозел
Стивън Белафонте, съпругът на бившата спайска Мел Би, отхвърли "енергично" обвиненията й, че я е тормозел, които тя отправи срещу него, след като поиска развод, съобщи Фимейл фърст. След като подаде документите за развод, Мел Би поиска и ограничителна заповед срещу 41-годишния продуцент. Той обаче заяви, че обвиненията й са "възмутителни,

Де Ниро: Тръмп опетни президентската институция

https://www.actualno.com/america/de-niro-trymp-opetni-prezidentskata-institucija-news_604365.html

Робърт де Ниро отново атакува американския държавен глава Доналд Тръмп, обвинявайки го, че е опетнил президентската институция. Актьорът е известен критик на Тръмп, още преди да поеме поста в Белия дом в началото на годината. В интервю за предаването „Добър ден, Ню Йорк&

МВР се похвали с над 20% спад на престъпленията

http://offnews.bg/news/n_1/n_652218.html

С над 20% са спаднали престъпленията през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година и увеличаване на броя на разкритите престъпления. Това отчете служебният вътрешен министър Пламен Узунов.  Данните на МВР сочат, че кражбите на автомобили са намалели с 30,5%, убийствата - с 20,5%, грабежите - с 20,4%, а кражбите - с 22,2%.  От доклада, представен от Узунов, става ясно, че има значителен спад и при тежките катастрофи - с 20%, както и при загиналите при катастрофи - с 15%.  МВР отчита още намаляване на миграционния натиск - със 78,6 на сто. Според данните на министерството на българо-турската граница през първите три месеца на годината са заловени 256 нелегални имигранти, докато броят им за същия период на миналата година е бил 1196.  По отношение на подготовката на изборите МВР отчита по-голям брой досъдебни производства и повече задържани при провеждането на тези избори в сравнение с предишните парламентарни избори през октомври 2014 г. От МВР посочват още, че са предприети и действия за кадровия проблем, като са разрешени общо 62 конкурса за 766 младши изпълнителски длъжности и 11 конкурса за 30 изпълнителски длъжности. В ускорен порядък върви обезпечаването на структурите с нови автомобили. За нуждите на Пътната полиция досега са доставени 251 автомобила. Остават за доставка още 27 автомобила. До средата на юни 2017 г. всички автомобили ще бъдат включени в интегрирана система за мобилно видеонаблюдение, посочват оттам. Предстои сключването на договор за доставка на още 300 автомобила, които по прогнозни данни трябва да бъдат доставени до края на октомври 2017 г. Предвидено е закупуване на автомобили с повишена и висока проходимост за нуждите на Областните дирекции на МВР и дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“. Така общият брой автомобили, които ще бъдат осигурени за СДВР, ОД на МВР и структурите на Жандармерията до края на 2017 г. ще бъде над 900, уточняват от МВР.  

Симов заподозря атака на ГЕРБ срещу президента чрез уволнения чиновник Талев

http://www.cross.bg/talev-gerb-taka-1539711.html

/КРОСС/ Уволненият директор на дирекция „Съвет по законодателството" в правосъдното министерство Любомир Талев е симпатизант на партия ГЕРБ и член на Института за дясна политика. Това съобщи на страницата си във „Фейсбук" новоизбраният депутат от БСП Александър Симов в коментар на скандала със оттеглените промени в Закона за българското гражданство. В сряда правосъдният министър Мария Павлова спря проекта за промени в закона, който предвиждаха уседналост от 3 месеца и на избори, като междувременно беше уволнен Любомир Талев. Именно той е качил проектът на сайта на министерството, като беше според Павлова той е опитал да злепостави ведомството. Самият Талев обаче обяви, че му е било наредено от заместник-министъра да публикува проектозакона, който пък по думите му излезе, че е по настояване на президента Румен Радев. Според Александър Симов това обаче е атака срещу президента и зад нея стои ГЕРБ и бившия правосъден министър Екатерина Захариева.  Ето какво написа Александър Симов във Фейсбук "Още от вчера името Любомир Талев гложди съзнанието ми като малка гнойна рана. И в мига в който видях как половината протестъриат пуска негово патетично изявление, в което той привежда като знак за невинност това, че е наследник на Багряна и Шапкарев, се сетих откъде го знам - попадал съм на блога му и съм следил негови реакции из нета, които стигат до откровена възхвала на ген. Луков и прочее икони на "консерватизма"

Измами с назначения и забавени хонорари в Операта в Русе

http://offnews.bg/news/n_1/n_652208.html

Артистите от държавната опера в Русе чакат вече четвърти месец своите хонорари и командировъчни от свое участие в чужбина, предаде БНР. В средата на декември екипът на операта е представил известната история "Лешникотрошачката" пред публиката на Белгия и Франция. И до ден днешен те обаче на са получили никакви хонорари, нито пък задължителните 35 евро на ден командировъчни, които се предвиждат за всеки държавен служител, който пътува по работа извън страната. От 9 до 22 декември съставът на операта е изиграл 6 представления в двете държави, като са им обещани хонорари извън задължителните 35 евро на ден, само че по силата на устна уговорка.  Организатор на турнето е фирма със собственик Иван Нешев. Той не за първи път организира турнета на операта.  Миналата година със същия импресарио пътува само балета на операта, като оркестъра отказва. Тогава, за да свирят, са били наети музиканти от Италия, но музиката се оказва некачествена. Тази година импресариото Нешев държи в турнето да участва и оркестъра от русенската опера. "След като зададох доста въпроси се оказа че хонорарът ми ще е 5 евро, само 5 евро", казва един от солистите, участвали в турнето, който държи да остане анонимен. "Тази сума, която ми бе обещана, бе написана във фиша за заплатата ми като получена. В едното поле, в което са вписани приходите ми, пише, че са постъпили като приход, а в полето за разход са изкарани. Това се е правило неведнъж. Така се процедира и с командировки, на които сме ходили, и не са ни били заплащани, превеждат се, заприходяват се и се изкарват като разход", споделя той, "питал съм не еднократно какъв е този фиш". Отговор на този въпрос обаче няма. Оказва се също така, че в турнето са наети външни музиканти, които не са част от русенската опера. Те изведнъж били назначени без своето знание в операта. "Хората, които са били гостуващи, външните изпълнители, са били назначени в операта без да им бъдат връчени трудови договори за времето на турнето. Хората в последствие разбират, че парите, които получават, не са хонорари, а са командировъчни. Те са назначени, но реално без тяхно знание", споделя пред БНР друг анонимен човек от състава на операта. В момента операта в Русе няма титуляр на директорското място и така никой не поема отговорността за неизплатените пари на състава на операта.  Въпреки това от културната институция обясняват, че тази практика датира от известно време и случилото се не е еднократен случай. Всъщност, предишния директор е диригентът Найден Тодоров - сегашен директор на Софийска филхармония. Той спечели конкурса за директор на най-престижния софийски оркестър от началото на годината, който бе съпроводен от голям скандал. На 20 януари бе организиран протест пред Министерство на културата от синдикалните членове на Филхармонията в КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за спиране на конкурса, но желанието на протестиращите не бе уважено от министър Рашидов. После бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той обаче не се състоя. Протестът бе допълнен от писмо до президента Румен Радев, в което синдикалните лидери искаха да бъдат отменени всички назначения на директори на културни институции от последните месеци на управлението на Вежди Рашидов. Те обвиниха Найден Тодоров, че е "парашутист" на Вежди Рашидов. На 26 януари други членове на Софийска филхармония излязоха на протест срещу колегите си от синдикатите - те твърдят, че синдикалните лидери водят война с новия директор и разделят оркестъра. Обвиняват колегите си и в това, че са намесени лични интереси в протеста. Според тях синдикатите, които са "шепа хора", говорят и действат от името на целия оркестър, без да се съгласуват с членовете му. Те се обявиха срещу писмото до президента Румен Радев и написаха друго, изразяващо позицията им, в което защитиха Тодоров. В него те определиха акцията на колегите си като "нелегитимна", извършена зад гърба на останалите членове и целия състав на институцията. Като трета старана в спора се включи Светлина Терзиева, един от кандидатите за най-високия пост във Филхармонията, явил се на скандалния конкурс от 20 януари. Според нея конкурсът не се е състоял по правилата и не е легитимен. Тогава Терзиева обвини Найден Тодоров в "плагиатство, което е обект на съдебно санкциониране", защото по думите и е съществувало сходство между репертоарните им планове. Репертоарен план е документ, който всеки кандидат трябва да представи, за да покаже визията си за политиката на Филхармонията, а по думите и няма как да съществува сходство между два такива. 

Европейските борси приключиха сесията без ясна посока

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-borsi-prikliuchiha-sesiiata-bez-iasna-posoka-237172/

Лондонският индекс се понижи с 0,39%, но борсите в Париж и Франкфурт приключиха деня с повишения

Неандерталци не са практикували канибализъм, за да се сдобият с храна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159016

Неандерталци не са практикували канибализъм, за да се сдобият с хранаНово изследване показва, че макар да са практикували канибализъм, неандерталците и хората през каменната епоха не са го правили, за да се сдобият с храна, съобщи БТА. Това е така, защото телата на еволюционните ни предшественици са предоставяли по-малко калории в сравнение с труповете на относително едрите животни.

98% е изпълнението на оперативните програми от програмен период 2007-2013

https://www.actualno.com/society/98-e-izpylnenieto-na-operativnite-programi-ot-programen-period-2007-2013-news_604364.html

„За програмния период 2007-2013 г. България отчете към ЕС почти 15 милиарда лева по оперативните програми, съфинансирани чрез Структурните и Кохезионния фондове, като общият процент на изпълнение е почти 98 на сто. По програмите от земеделските и рибарските фондове към Комиси

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348252

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия ще се проведе във Варна, научи Moreto.net. Сборният пункт за тръгване е входът на Морската градина, а денят 23 април. На тази дата София и Пловдив също ще подкрепят болните от хемофилия с подобни походи.

Йотова: Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури

http://pogled.info/svetoven/evropa/iotova-evropa-tryabva-da-si-varne-pravoto-i-privilegiyata-da-sabira-narodi-i-kulturi.84433

/Поглед.инфо/ Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури, да намира обединението чрез история, изкуство и наука. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на официалното откриване на изложбите „Златното съкровище от Надсентмиклош“ и „Езическа България: Власт и общество“ в Националния археологически институт с музей – БАН.

Илияна Йотова: Никой не трябва да си мисли, че България може да бъде друго освен парламентарна република

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/06/2949477_iliiana_iotova_nikoi_ne_triabva_da_si_misli_che/?ref=rss


Вицепрезидентът Илияна Йотова отстоя "твърдо становище", че "никой не трябва да си мисли, че България може да има някакъв друг тип устройство освен парламентарна република". Това стана днес в отговор на въпроси на журналисти около инициативата за уседналост за гласуване на всички видове избори.

"България е парламентарна република. Законите се решават в Народното събрание, там се утвърждават. Обществени дискусии може да има всякакви по изключително...

Как се "трича" неудобен член на ВСС по картинка...

http://www.clubz.bg/52560-kak_se_tricha_neudoben_chlen_na_vss_po_kartinka

ВСС Калин Калпакчиев(1)

Месец след координираната атака срещу "бунтаря" от Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев от близките до Делян Пеевски издания и мнозинството в Съвета, най-накрая бе внесена за обсъждане точка под надслов "Обсъждане на темата за независимостта на съдебната власт през призмата на медийни публикации".

Предложението бе подписано от 11 от членовете на съвета, начело с Димитър Узунов и Галя Георгиева, внесено за разглеждане на предишно заседание и оттеглено без обяснения от представляващия ВСС - отлагането съвпадна с отсъствието на Георгиева след претърпян тежък автомобилен инцидент, припомня "Съдебни репортажи".

Темата, която съсредоточи вниманието на "здравите сили", се няколко снимки в анонимна публикация публикация на “Монитор”, препечатани в "Блиц". На тях са заснети на улицата Калин Калпакчиев, съдия Мирослава Тодорова (срещу която по инициатива на прокуратурата има дисциплинарка, б.р.) и бившият правосъден министър Христо Иванов. На втората са председателят на Съюза на съдиите (ССБ) Атанас Атанасов, главният секретар на съсловната организация и съдия в САС Весислава Иванова, Христо Иванов и съветникът на Европейската комисия в София Юри Тавание. В предложението срещу Калпакчиев се твърдеше, че следва да се обсъди “дали е застрашена независимостта на съдебната власт, като член на ВСС се среща и демонстрира близост с “партиен лидер” (Христо Иванов) и с “подведено под дисциплинарна отговорност лице” (Мирослава Тодорова).

Дискусията днес очаквано се превърна в другарски съд. Първа Юлия Ковачева обясни, че нито материалите, нито снимките в медиите, на които се позовават вносителите на предложението, дори не са качени на мониторите на членовете на ВСС. След това разказа, че се запознала със снимките, тъй като получила писмо, “издържано в стила ранния социализъм”, което гласяло: “Ти, като член на ВСС, защо толерираш забранената от закона симбиоза между магистрати и политици?”. Съдийката коментира, че това са добре познати похвати от миналото, които обаче са на сериозно въоръжение и днес. Оказа се, че и други членове на ВСС са получили идентично писмо. Обади се Васил Петров, който саркастично коментира, че бил възмутен, че не е получил такова писмо.

По същество пръв коментира Ясен Тодоров, който заяви, че темата е изключително деликатна, защото “членовете на ВСС са хора, които са под прожекторите на общественото внимание, но същевременно са хора със своите пристрастия и права като хора и граждани”.

“Ограничаването на техните контакти са много деликатен въпрос. Може би ще изненадам някои от вас, но аз считам, че г-н Калпакчиев има право да контактува с лица, с които прецени. Не бива да се приписва като черна точка, че контактува с приятели. Моето становище е, че контактуването с лица е право на избор на членовете на ВСС”, започна той.

После уточни, че бил отделен въпрос дали тези контакти не го правят предубеден, когато решава съдбата на магистрат, визирайки дисциплинарното дело срещу съдия Тодорова.

Галина Карагьозова се възмути, че подписалите предложението навсякъде написали, че това са факти – че Христо Иванов е лидер на политическа партия, че съдия Тодорова е дисциплинарно привлечена. “Да си председател на ССБ явно и това не е работа. Първо нека вносителите да ни убедят, че на снимката фигурира Христо Иванов в качество на лидер на политическа партия. На какво се позовава твърдението, че към момента на снимката Мирослава Тодорова е дисциплинарно привлечена? (на кадрите всички са по къс ръкав, а те бяха публикувани през януари в "онези" медии, б.р.).

Самият Калин Калпакчиев каза, че е написал своето становище, но ще го изрази единствено, след като 11-те предложители обяснят мотивите си и кажат собствените си позиции. (от 11-те вносители само 5 го атакуваха, а другите мълчаха. От 5-те пък само 2 от съдийската колегия - Георгиева и Светла Петкова, б.р.)

“Членовете на ВСС трябва да притежават високи професионални и морални качества – човек, когато се подпише под един лист, трябва да има смелост и достойнство тук, публично да каже какво мисли. Вие от какво водени подписахте това предложение?”, заяви той и допълни, че предложението е неуважително, защото освен граматическите грешки съдържа единствено преписани два абзаца какво се твърди в “Блиц” и “Монитор”.

Последва и “обяснението” на Галя Георгиева. “Не бива политиците да се намесват в работата на съдебната система, трябва да стоят далече. Контактите на магистрати с политици не могат да донесат до нищо друго, освен до натиск”, започна тя. След това отклони темата, като показа на колегите си “една книжка” – финалния доклад на “Центъра за съдебна и разследваща журналистика” по проект “Мониторинг на работата на Висшия съдебен съвет”, заяви, че проверила историята на регистрацията на фондацията и открила, че тя била управлявана от Христо Иванов (Георгиева не за първи път “открива” това обстоятелство, тъй като темата е била засягана и на други заседания на ВСС, отново от нея).

Георгиева продължи, че всичко това било недопустимо отношение към ВСС, който управлявал съдебната система, затова било и “неуважение” към съдебната власт. След това се върна по същество. “Резонен е въпросът кога са направени снимките”, каза тя и призова Калпакчиев да си спомни. “Тези срещи възприемам като натиск, през целия мандат работихме под натиск. Не е добре, че е член на дисциплинарния състав по делото на Мирослава Тодорова”, посочи тя и отново заяви: “Дадох (доклада – б.а.) и на Тавание да види за какво се плаща по проекти”.

Светла Петкова направи сравнение с наложеното дисциплинарно наказание на Петър Стоянов заради вечеря с подсъдимия по делата “Сапард” Марио Николов. Според Петкова той бил наказан заради “една снимка, направена завоалирано зад витрина”. Дребна подробност, която Петкова изпуска, е, че Стоянов е бил докладчик по дело на фирма, свързана с брата на Марио Николов – Петър, Стоянов се произнася в полза на въпросното дружество – “Лидерпак” и осъжда Агенция „Митници“ да му изплати обезщетение в размер на 561 094 лв. за пропуснати ползи.

“Вашата превратна представа за действителността е наистина заразителна. Съжалявам, че ВСС става част от една дирижирана атака срещу Механизма за сътрудническо и проверка. Както и да интерпретираме внесената точка, е все едно. Факт е, че ВСС става част от всичко това”, възропта председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

И със сарказъм помоли членовете на ВСС да направят проверка и срещу него, защото на 17 март присъствал на конференция на ССБ, на която се ръкувал с бившия правосъден министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

“Ако смятате, че това е нарушение – това ви е превратна действителност”, отсече той. Тук от залата се чу, че единият бил успешен депутат, а другият – Христо Иванов – не, което предизвика следващата порция смях.

Панов се възмути, че членовете на ВСС нападат Тавание и в предложението го наричат “лицето Тавание”.

Румен Боев (от прокуратурата и от Пловдив, б.р.) реши да обясни, че има много приятели – “едни политици, други отпаднаха от политиката, едни влязоха в затвора, но в крайна сметка трябва да имаш хигиена в конкретни моменти”. Призова да се разследва кога са направени снимките и дали са автентични, защото ВСС се сезирал “по какви ли не злобарски материали – дискети, каскети”.

Румен Георгиев вметна, че силно се надява срещите на Калпакчиев с Христо Иванов “да не са толкова много, че не се сеща кога е правена тази”. “Другото би било странно”, поясни той.

Соня Найденова подчерта, че дебатът се изместил върху това защо Калпакчиев не си е направил отвод (като член на дисциплинарната комисия срещу Мирослава Тодорова и специално напомни, че никога не са "правили такъв другарски съд като този в момента".

“В публичното пространство има и други снимки, демонстриращи близост, привързаност и по лични поводи с представителите на политически партии. Досега това не е представлявало интерес или дебат. Нито е давало повод член на ВСС да се отвежда от решения, касаещи представител на политичека партия”, даде още един пример със снимките на Димитър Узунов, Яне Янев и Бойко Борисов Найденова.

Понеже вече беше към 18 ч, самият Калин Калпакчиев обясни, че има ангажимент и трябва да напусне заседанието. Галя Георгиева заяви, че ще се противопостави точката да се разглежда от Съдийската колегия, а след нея се чуха призиви дебатът да бъде закрит.

Дебатът бе приключен с изказване на Галина Карагьозова, която напомни, че проект на решение де факто няма.

Индустриална карта среща бизнеса и професионалните кадри

http://www.mediapool.bg/industrialna-karta-sreshta-biznesa-i-profesionalnite-kadri-news262411.html

Индустриална интернет карта на България, обхващаща 750 от най-големите предприятия в България, над 400 техникуми и професионални гимназии, 51 висши учебни заведения и университети, ще среща на едно място бизнеса и професионалните кадри. Разработената платформа Industria.bg ще показва в кой регион на страната какви кадри има и ще дава възможност на търсещите работа да намерят по-добра реализация. Освен да помогне за решаването на проблемите с недостига на персонал, проектът се очаква да повдигне отново темата за индустриалната кариера в България и за възможностите за развитие и добър живот, която тя реално дава, посочиха създадените на проекта JobTiger. Индустриалната карта е подкрепяна и от община Пловдив, Клъстер "Тракия икономическа зона“ и Българска търговско-промишлена палата. Управителят на JobTiger Светлозар Петров коментира, че неоправдано се изтъква тезата, че в България индустрията работи със забавени темпове, а значимо производство няма: "Всъщност в последните години индустриалните производства в страната показват ръст, износът също. Само първите 750 производствени предприятия, включени в новосъздадената Индустриална карта, имат годишни приходи за 2015 година от 38 милиарда лева (според отчетите от Търговския регистър) и в тях работят 225 хиляди души", посочи Петров. Industria.bg ще предоставя и възможност на предприятията да проучат ангажираността на служителите си, чрез участие в изследване на ангажираността. Стоян Ганев от "Съдружници по одитно консултиране“ разясни как публикувайки резултатите от изследването, работодателят би могъл да представи себе си по-добре на пазара на труда. "Това че производствените предприятия вече мислят в тази посока е знак, че сред тях има едни модерни и отговорни работодатели“, заяви той. Инж. Пламен Панчев, председател на “Клъстер Тракия икономическа зона“ и съосновател на самата зона заяви, че “трайният резултат, който се постига с увеличаването на индустрията в България е факт и той трябва да стане достояние и на младите, за да знаят, че те имат бъдеще и реализация в България". "Българите трябва да знаят, че имат реализация и тук. Даваме алтернатива на хората – вместо да работят в Испания, да дойдат в друг български град, където условията са добри, а рисковете по-малки“, добави той Industria.bg има за цел да покаже другата част от истината за България, коментира Александър Панев, финансов директор на "Метал Технолоджи Груп", обединяваща водещи леярни в България. "Ние чуваме половината от истината - че в България нищо не се прави и нещата отиват на зле и тя се популяризира като цялата истина. Това не е вярно. Затова представяме тази платформа – за да имате и другата част от истината и да се види кои са възможностите, които производствата дават за кариера в България, както за българи, така и за чужденци”, каза Панев Той допълни, че 24 млрд. евро са стоките, които са изнесени в България през 2016 г. "Зад фасадите на тези предприятия, за които говорим днес, се изработват тези 24 млрд. евро. От тях 68% са изнесени в ЕС, а всички знаем, че в ЕС държат на качествена продукция“, подкрепи Панев инициативата.

Мей и Туск искат да намалят напрежението по време на преговорите за "Брекзит"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158986

Мей и Туск искат да намалят напрежението 
по време на преговорите за "Брекзит"Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и британският премиер Тереза Мей се споразумяха да се стремят да понижават напрежението по време на преговорите за излизане на Обединеното кралство, особено по "трудни въпроси" като този за Гибралтар. Това заяви днес пожелал анонимност официален източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Започнаха преговорите за Брекзит на най-високо ниво

http://www.cross.bg/brekzit-pregovorite-london-1539710.html

/КРОСС/ Европейският съюз и Великобритания официално започнаха преговорите за Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристигна в Лондон, като това бе и първата му среща с премиера Тереза Мей, след като тя задейства член 50 от Лисабонския договор. Според „Ройтерс", позовавайки се на свой източник от структурите на ЕС, Туск и Мей са се споразумели да търсят начини за намаляване на напрежението по време на преговорите за Брекзит, особено що се отнася до „невероятно трудните" въпроси, като този свързан с Гибралтар. Източникът е посочил, че двамата са провели „добра и приятелска среща" в Лондон, която е продължила два часа. „Те са се разбрали да поддържат постоянен контакт по време на процеса на Брекзит, за да запазят конструктивна дейност, както и да намалят напрежението, което може да възникне, когато преговорите по някои въпроси, като Гибралтар например, неизбежно станат сложни", посочи европейският служител, пожелал да остане анонимен.  

Експерти определят като нереалистични обясненията на Русия за предполагаемата химическа атака в Сирия

http://www.mediapool.bg/eksperti-opredelyat-kato-nerealistichni-obyasneniyata-na-rusiya-za-predpolagaemata-himicheska-ataka-v-siriya-news262410.html

Експерти оборват тезата на руското министерство на отбраната, че в сирийския град Хан Шейхун сирийски военни самолети са бомбардирали склад на бунтовниците, в който е имало токсични субстанции, отровили жителите, предаде Франс прес. Според специалистите ако подобно нещо се беше случило действително, то токсичните субстанции, взривявайки се, са щели да се разсеят в атмосферата. Подобна хипотеза е напълно нереалистична и би била дори смешна, ако ситуацията не беше толкова драматична, заяви днес пред Франс прес Оливие Льопик, специалист по ядрените, радиологичните, бактериологичните и химическите оръжия. Подобна теза от техническа гледна точка не може да бъде издържана, допълва той. Според него силното разпръскване в атмосферата на смъртоносно вещество, както бе констатирано в Хан Шейхун, представлява така наречената от експертите "аерозолизация"- процес или действие, при което някаква субстанция се преобразува в малки и достатъчно леки частици, за да се носят във въздуха. Това е знак, че е било използвано химическо оръжие. Подобно нещо не може да се получи при инцидентна експлозия, казва специалистът. Той допълва, че ако ставаше дума за бомбардиран склад, то тогава е щял да се образува токсичен облак и нямало да има толкова ефикасна аерозолизация, като тази, която се констатира в Хан Шейхун. Там е очевидно, че е използвано армейско химическо оръжие, че не става дума за изтичане на вещество от склад, казва експертът и допълва, че това е ясно и очевидно за всеки с обективен поглед върху случилото се. Когато изучаваме зоните на поражение, начинът, по който са засегнати хората, си даваме ясно сметка, че това са муниции, проектирани, за да освободят химически агент, тоест да предизвикат експлозия с голям капацитет на аерозолизация, тоест максимална ефикасност при разпространението на химическия агент, казва експертът. Пенсионираният полковник Хамиш дьо Бретон-Гордон, бивш шеф на армейско звено за противодействие на ядрените, радиологичните, биологичните и химическите оръжия, който е в контакт със сирийски лекари в Хан Шейхун прави същия извод. Той също определя като нереалистично обяснението на Москва за удар по склад, в който бунтовници срещу режима на Асад са съхранявали токсични субстанции. Според него с това обяснение руснаците се опитват да защитят своя съюзник. Той смята, че е напълно ясно, че става дума за използван газ зарин, който е невротоксичен агент. Той допълва, че в случай на атака срещу склад на бунтовниците, както твърди Русия, повечето от жертвите са щели да бъдат мъже, защитаващи този обект, а не жени и деца, както е сега. Но според Жюлиен Льогро, специалист от лабораторията по органична химия в университета в Руан, руската теза не е "невъзможна". Такава теза означава, че елементите, формиращи даден токсичен агент, било то зарин или нещо друго, би трябвало да са в един и същи варел. При експлозия, предизвикана от въздушен удар, в този съд може да започне химическа реакция под действието на топлината и тогава течността да се превърне в токсичен газ. Той припомня обаче, че ако тази експлозия породи прекалено голяма топлина, това може да доведе до процес, наречен пиролиза, при който голяма част от продукта ще бъде унищожен. Но експертът допълва, че дори и само 10 процента да успеят да се изпарят, тези 10 процента ще бъдат смъртоносни. Ако 10 милиграма са достатъчни да убият един човек, то ако имате 10 процента от един тон, това ще е достатъчно да убие няколкостотин души, казва експертът. По БТА

FAZ: В България трудът е 10 пъти по-евтин отколкото в Дания

http://www.moreto.net/novini.php?n=348277

Екстремната разлика в заплащането на работен час в страните от Европейския съюз намалява с твърде бавни темпове. През 2016 г. границите варират между 4,40 евро на час в България и 42 евро на час в Дания, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на данни от Европейската статистическа служба (Евростат).

Задържани са 8 заподозрени за атентата в Санкт Петербург

//dariknews.bg/novini/sviat/zadyrzhani-sa-8-zapodozreni-za-atentata-v-sankt-peterburg-2015892

Осем заподозрени са задържани в рамките на разследването на атентата в метрото в Санкт Петербург, съобщи говорителка на руския Следствен комитет, цитирана от ТАСС.
 
"Съвместно с Федералната служба за сигурност и МВР са задържани

Facebook пуска инструмент за различаване на фалшиви новини

//dariknews.bg/novini/sviat/facebook-puska-instrument-za-razlichavane-na-falshivi-novini-2015893

Facebook пуска инструмент, който да помага на потребителите да разпознават фалшивите новини и подвеждащата информация в социалната мрежа, предаде Асошиейтед прес.

ВСС ще проверя Лозан Панов за съкратени служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158941

ВСС ще проверя Лозан Панов за съкратени служителиС 14 на 6 Висшият съдебен съвет (ВСС) възложи проверка във Върховния касационен съд (ВКС), чиито шеф е Лозан Панов. Причината - на 16 март т.г. шестима съкратени служители се оплакаха във ВСС, че Панов ги е махнал от работа незаконно. „Прекратих правоотношението с определени служители, право на всеки от тях е да оспорва заповедта пред съда,

Изпълнението на оперативните програми 2007-2013 г. е почти 98%

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/izpylnenieto-na-operativnite-programi-2007-2013-g-e-pochti-98-237171/

Според вицепремиера по европейските фондове Малина Крумова България е успяла да навакса закъснелия старт чрез висок темп на работа

Маскирани извършиха грабеж в Нови Искър

http://www.cross.bg/maskirani-izvurshiha-grabezh-v-novi-iskur-1539709.html

/КРОСС/ Грабеж е извършен във фирмен офис в Нови Искър. Сигналът е подаден малко след 17 часа днес, съобщиха от МВР. На място са изпратени полицейски екипи. Няма пострадали. Районът е отцепен, спецполицаите извършват оглед. Столични полицаи продължават да изясняват факти и обстоятелства около извършеното престъпление. По първоначални данни двама маскирани са влезли в офиса на една от компаниите, при които могат да се плащат сметки за комунални услуги и заплашили служителката на касата. Тя се уплашила и дала целия дневен оборот, след което двамата избягали, а те се обадила в полицията. Не се съобщава дали обирджиите са били въоръжени.  

Служебното ръководство на МВР отчете спад на престъпността по всички показатели

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949469_slujebnoto_rukovodstvo_na_mvr_otchete_spad_na/?ref=rss


Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов отчете днес на работно съвещание с ръководни служители от системата подобрение по всичко показатели, към които МВР има отношение. През първите три месеца на тази година, през два от които начело на министерството е новото ръководство, намалява броят на убийствата с 20.5%, почти с толкова е спадът и при грабежите.

Кражбите са намалели с над 22 на сто, а противозаконните отнемания на МПС с 30.5%. Дори по линия на пътния...

Лиляна Павлова за прекратения търг за "Железница": Грозна и притеснителна ситуация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158961

Лиляна Павлова за прекратения търг за "Железница": Грозна и притеснителна ситуацияКато "много грозна и притеснителна" определи ситуацията с прекратения търг за тунела "Железница" бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНР. По думите й се подлага на риск изобщо довършването на участъка на автомагистрала "Струма". Лиляна Павлова определи мотивите за прекратяване на процедурата като несериозни и неправилни и

Мартин Шулц обмисля коалиция със Свободната демократическа партия

http://www.mediapool.bg/martin-shults-obmislya-koalitsiya-sas-svobodnata-demokraticheska-partiya-news262409.html

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заговори за евентуална коалиция със Свободната демократическа партия, предаде ДПА. "Социално-либералната коалиция на федерално равнище със сигурност направи Германия по-модерна и по-демократична", каза той в радиоинтервю, имайки предвид коалицията отпреди над 30 години между двете партии, приключила с остри противоречия. Шулц обаче настоя, че горчивият край на коалицията, настъпил, след като свободните демократи изоставят канцлера социалдемократ Хелмут Шмит, за да подкрепят Хелмут Кол, тогавашния лидер на Християндемократическия съюз, вече е в историята. "Всичко това е минало", каза Шулц. В по-ново време бившият лидер на Свободната демократическа партия Гидо Вестервеле отхвърли възможността партията му да се съюзява със социалдемократите. Но новият лидер на партията Кристиан Линднер в края на миналата седмица не изключи възможността за такава коалиция след парламентарните избори на 24 септември.

Омбудсманът дари 400 пакета храна на социално слаби и възрастни хора в Търговище

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-dari-400-paketa-hrana-na-sotsialno-slabi-i-vazrastni-hora-v-grad-targovishte.84429

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова дари 400 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора в град Търговище. Храната беше раздавана на християни и мюсюлмани пред православен храм „Свети Иван Рилски“ /до пазара/ и пред мюсюлманския храм „Сахат Джамия“.

Обявиха номинациите за награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование

http://www.moreto.net/novini.php?n=348275

Обявиха номинациите за награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование, научи Moreto.net. В областта „Хуманитарни науки“ предложението на Експертната комисия, заседавала на 5 април, е индивидуалното отличие да отиде при проф.

Какво означава жестът на Лионел Меси след головете му срещу "Севиля"?

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949459_kakvo_oznachava_jestut_na_lionel_mesi_sled_golovete_mu/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси отпразнува по нов начин двата си гола при победата с 3:0 над "Севиля". Аржентинецът доближи двата пръста на дясната ръка до лицето си и предизвика учудването на голяма част от феновете. Жестът му обаче символизира повече от радостта след попадение.

Пет-кратният носител на "Златната топка" "изписа" две линии върху лицето си като древен воин, приготвящ се за битка. По този начин са се демонстрирали...

Организация обжалва решението за поскъпване на природния газ

http://offnews.bg/news/n_1/n_652217.html

Федерацията на потребителите ще обжалва решението на енергийния регулатор за увеличаване на цената на природния газ с близо 30%.  Това стана ясно след срещата на БСП с браншови организации.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще помогнат за подготовка на жалбата и за внасянето ѝ в съда.  На срещата от БСП са поели ангажимент да инициират обществена дискусия в новото Народно събрание, на която от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да обяснят мотивите си за поскъпването на газа. При различните производители увеличението на цените на стоките ще се отрази по различен начин. Има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен га. При други пък това не влияе толкова много, посочиха от БСП.  От партията посочиха, че са поели ангажимент за законодателни промени за подобряване на прозрачността на бизнес средата и за борба със сивия сектор.  Увеличението на цената на газа с близо 30% доведе и до увеличаване на цената на парното и топлата вода.  Окончателното решение за повишаването на цената на парното ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР в петък, но се очаква цената в София и Пловдив да скочи с над 22%, а в Плевен увеличението да достигне близо 38%.

Продават апартамента на Дейвид Бауи в Ню Йорк

https://www.actualno.com/music/prodavat-apartamenta-na-dejvid-baui-v-nu-jork-news_604359.html

Апартаментът на рок легендата Дейвид Бауи в Ню Йорк се продава за сумата от 6,5 млн. долара. В нея, освен впечатляваща гледка към „Сентръл парк“, влиза и пианото му „Ямаха“, на което е свирил музикантът. Той и съпругата му Иман са живели там от 1992 г. до 2002 г., когато се

98% е изпълнението на оперативните програми от програмен период 2007-2013

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158950

98% е изпълнението на оперативните
програми от програмен период 2007-2013„За програмния период 2007-2013 г. България отчете към ЕС почти 15 милиарда лева по оперативните програми, съфинансирани чрез Структурните и Кохезионния фондове, като общият процент на изпълнение е почти 98 на сто. По програмите от земеделските и рибарските фондове към Комисията отчетените средства са в размер на почти 5 милиарда лева,

Учени в САЩ разработват ваксина срещу акне

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6158883

Учени в САЩ разработват ваксина срещу акнеАмерикански учени от университета в Сан Диего, Калифорния, разработват ваксина срещу акне, която ще даде надежда на милиони хора, страдащи от това кожно заболяване, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА. Според данни на Британската кожна фондация около 80 на сто от населението на страната се сблъскват с този проблем,

Вучич поиска да възроди Югославия, като прибави и Албания

http://www.cross.bg/vychich-bosna-yugoslaviya-1539708.html

/КРОСС/ Премиерът и бъдещ президент на Сърбия Александър Вучич представи амбициозен план за възраждане, поне на икономическо равнище, на бившата Югославия, като към нея се приобщи и Албания. В интервю за „Политико" след срещата си с Ангела Меркел той се обяви за икономическо и пазарно свързване на страните от бивша Югославия и Албания, защото това би дало тласък на икономиката на тези страни и би засилило регионалното сътрудничество. Всъщност идеята не е съвсем нова. Вучич и преди е намеквал за икономическо обединение на Западните Балкани, като дори е подкрепян в подобно начинание от Европейския съюз. „Ако всички се съгласят с този план, ще бъде създаден пазар от 20 милиона души, което е много важно, тъй като биха могли да бъдат привлечени много повече инвеститори. Мисля, че и останалите разбират това", обяви Вучич. Вучич беше директно запитан дали се опитва да възроди Югославия, на което той отговори: "Старата Югославия плюс Албания. Това е политическа идея без застрашаване на суверенитета на тези държави. Това ще даде тласък на нашите икономики. На нас ни е необходим ръст от 4-5 процента годишно, а не 3%. Това не е достатъчно". Запитан как мисли да постигне такова сътрудничество предвид напрежението в съседните страни, Вучич обясни, че щом Тито е успял да направи това, значи може да се повтори. "Той беше комунистически диктатор, но много умен човек. Шлосер, представяте ли си? Знаел е как да свърже хората..

Австрийски власти глобиха добруджанец, на чието име са регистрирани 160 коли

http://www.mediapool.bg/avstriyski-vlasti-globiha-dobrudzhanets-na-chieto-ime-sa-registrirani-160-koli-news262408.html

Жител на село край Добрич трябва да плати глоба за превишена скорост, наложена му в Австрия, макар той никога да не е напускал пределите на България, съобщават пресцентърът на Окръжния съд, цитиран от БТА. Глобата от 75 евро му е наложена за това, че на 20 февруари миналата година е надвишил със 7 километра разрешената в района максимална скорост от 50 километра в час. По думите на Славейко, той никога не е бил в чужбина, а колата, с която е извършено нарушението е негова само по документи. Пред магистратите 38-годишният мъж от село Победа е признал, че на негово име са регистрирани около 160 автомобила. Той обаче не знае къде се намират, тъй като са били прехвърлени на румънски граждани. Това е поредното дело, при което за нарушения в чужбина се търси отговорност от фиктивни собственици на автомобили в Добрич, съобщи докладчикът по делото съдия Петър Монев, който е и ръководител на Наказателното отделение. Те прехвърлят собствеността върху колите си най-често на чужди граждани, като едновременно с това издават пълномощно на купувачите. С тези пълномощни новите собственици могат да управляват в чужбина, а при извършени нарушения в страните от ЕС, налаганите им глоби впоследствие се търсят от хората, на чието име е регистриран автомобилът.

Когато станем 100 000 ще посадим гора

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kogato-stanem-100-000-shte-posadim-gora-6067652

На 8 и 9 април още хиляди дръвчета ще бъдат засадени, от доброволци, близо до София в рамките на Национална залесителна кампания - пролет 2017

Туск и Мей искат да намалят напрежението в преговорите за Брекзит

http://www.mediapool.bg/tusk-i-mei-iskat-da-namalyat-naprezhenieto-v-pregovorite-za-brekzit-news262407.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и британският премиер Тереза Мей се споразумяха да се стремят да понижават напрежението по време на преговорите за излизане на Обединеното кралство, особено по "трудни въпроси" като този за Гибралтар. Това заяви пожелал анонимност официален източник от ЕС, цитиран от Ройтерс в четвъртък. По думите на източника днешната среща между Туск и Мей в Лондон е преминала добре и в приятелски дух, като е продължила близо два часа. "Двамата се споразумяха да поддържат редовни контакти през целия процес на излизане на Великобритания, за да запазят конструктивен подход, и да се стремят да понижават всякакво напрежение, също и когато разговорите по някои въпроси като Гибралтар неизбежно ще стават трудни", заяви източникът. Мей и Туск изглежда имаха разногласия миналата седмица, след като председателят на Европейския съвет каза, че преди да се обсъжда уреждането на бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС, трябва да има споразумение за правата на гражданите и окончателен законопроект за Брекзит. Той предупреди, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще бъдат "трудни, сложни и на моменти дори съпроводени от конфронтация". Мей, която преди осем дни задейства процедурата за Брекзит, заяви в писмо до Туск, че Великобритания иска да договори условията на своето бъдещо партньорство с ЕС успоредно с условията за излизането си от общността. Тази седмица обаче тя направи по-помирителни изказвания, като намекна, че е готова да приеме продължаване на правилата за свободно движение след март 2019 г., когато приключва двегодишният процес на Брекзит. Тя заяви, че може да има "период на прилагане" след излизането на Великобритания от ЕС, за да се даде време на хората и компаниите да се приспособят към новите правила.

Организират пролетен лагер в Смолян за деца от Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158877

Организират пролетен лагер в Смолян за деца от ХитриноПо покана на кмета на Смолян Николай Мелемов на 8 април, събота, пристигат 28 деца от Хитрино на пролетен лагер в Смолян, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян,цитирано от "Фокус". Групата ще бъде придружавана от трима ръководители и едно медицинско лице. В края на миналата година кметът Мелемов отправи покана до кмета на Хитрино - Нуридин

МОСВ: Причините за мръсния въздух у нас са ясни

http://www.moreto.net/novini.php?n=348276

Социално-икономическите проблеми, климатичните и географски особености са сред причините за лошото качество на въздуха, коментираха от Министерството на околната среда и водите. Вчера Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на задълженията по европейската директивата за качеството на въздуха.

Община Добрич осигурява 6 работни места за млади хора по Програма на Бюрото по труда

//dariknews.bg/regioni/dobrich/obshtina-dobrich-osiguriava-6-rabotni-mesta-za-mladi-hora-po-programa-na-biuroto-po-truda-2015889

Община Добрич като работодател кандидатства пред  Дирекция „Бюро по труда“ за ангажиране на млади хора до 29 години по Програма „Обучение и заетост за младите хора“ за работа в общинските структури. Процедрурата се съфинансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна Програма

Химикал, който открива правописни грешки, донесе първо място в състезание на ученичка от ПГИ“Робер Шуман“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/himikal-kojto-otkriva-pravopisni-greshki-donese-pyrvo-miasto-v-systezanie-na-uchenichka-ot-pgirober-shuman-2015891

Проект за химикал, който открива правописни грешки, донесе първо място в състезание на ученичка от ПГИ“Робер Шуман“-Разград – съобщиха от учебното заведение.  
Това е станало на Иновативен финансов лагер, организиран от Джуниър Ачийвмънт България по повод седмицата на спестовността и парите.

Радев: Няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-niama-da-mylcha-i-bezdejstvam-kogato-se-zasiaga-suverenitetyt-na-bylgariia-2015890

Президентът Румен Радев излезе с позиция за отменения проектозакон, който целеше въвеждане на уседналост за всички видове избори. По думите му в последните дни напрежението ескалира.

Грохот от откъртена облицовка от блок в Санкт Петербург беше взет за експлозия

http://www.mediapool.bg/grohot-ot-otkartena-oblitsovka-ot-blok-v-sankt-peterburg-beshe-vzet-za-eksploziya-news262406.html

Силен взрив беше чут в жилищна сграда в Санкт Петербург близо до мястото, където по-рано днес бяха намерени експлозиви, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Сигнали за експлозия били подадени от живущите в 16-етажен блок в близост до сградата, в която по-рано днес бе открито и обезвредено взривно устройство, а трима мъже бяха задържани, като предполагаеми съучастници на терориста камикадзе Акбаржон Джалилов. По информация от руското министерство на извънредните ситуации обаче не е имало експлозия, а грохотът от падането на откъртената тухлена облицовка вследствие на ремонт на 13-ия етаж е бил възприет като взрив. Няма пострадали хора, бил е повреден автомобил, върху който са паднали отломките, откъртили се от сградата, предаде ТАСС.

Окончателно: Таксите за роуминг остават в историята на 15 юни

http://www.mediapool.bg/okonchatelno-taksite-za-rouming-ostavat-v-istoriyata-na-15-yuni-news262405.html

Отпадна и последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г., след като Европейският парламент одобри в четвъртък споразумението относно максималните цени на роуминга на едро. Този документ бе неофициално съгласуван със Съвета на ЕС и се е одобрен от 549 от евродепутатите, против са били 27, а 50 са се въздържали. Така се отваря пътят за премахване на роуминг таксите и потребителите на мобилни услуги ще могат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома. "Това е голяма победа за европейските потребители“, заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия), цитирана от пресцентъра на Европарламента. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват пътни карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси“, допълни тя. Отпадането на роуминг таксите за крайните потребители на мобилни услуги бе договорено в началото на февруари 2017 г. Сега са определени и по-ниски цени за трансфер на данни като например аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна членка в друга. Това може също да отвори пазарите за малки оператори и операторите на виртуални мобилни мрежи, посочват от Европарламента.

Маскирани обраха офис в Нови Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158899

Маскирани обраха офис в Нови ИскърДвама маскирани обраха каса на "Изи пей" в Нови Искър, съобщиха от МВР. Сигналът за грабежа е подаден малко след 17 часа. В бюрото влезли двама маскирани и заплашили служителката на касата. Тя се уплашила и дала целия наличен дневен оборот. Двамата избягали и жената се обадила в полицията. В момента там са криминалисти, които извършват оглед.

Непълнолетен пробва да открадне две коли във Варненско, хванаха го

http://www.moreto.net/novini.php?n=348235

Непълнолетно момче опита на два пъти да открадне автомобили и накрая бе заловено от полицията, съобщиха от МВР за Moreto.net. Младежът опитал да извърши кражбите на 1 и 2 април в село Черноок. Момчето първо атакулаво фолксваген, но не успяло.

Австрийци глобиха добруджанец за превишена скорост, без да е бил в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158839

Австрийци глобиха добруджанец за превишена скорост, без да е бил в чужбинаЖител на село край Добрич трябва да плати глоба за превишена скорост, наложена му в Австрия, макар той никога да не е напускал пределите на България, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд, цитирано от БТА. Глобата от 75 евро му е наложена за това, че на 20 февруари миналата година е надвишил със 7 километра разрешената в района максимална

Арестуваха жена от Брусарци, подала фалшив сигнал за атаки във Франция и Турция

https://www.actualno.com/montana/arestuvaha-jena-ot-brusarci-podala-falshiv-signal-za-ataki-vyv-francija-i-turcija-news_604357.html

Криминалисти от Монтана са задържали жена от град Брусарци, за която е установено, че е подала фалшив сигнал за подготвяни терористични атаки във Франция и Турция, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Обаждането било получено към 21 ч. снощи на телефона за спешн

Звезди на Атлетико промотираха "Бързи и яростни 8"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652216.html

Връзките на Атлетико Мадрид и Холивуд за пореден път бяха препотвърдени на церемонията преди официалната премиера на осмата част на кинохита "Бързи и яростни" в испанската столица. На червения килим се появиха асовете от тима на Диего Симеоне Филипе Луиш и Антоан Гризман, които подариха екипи на "дюшекчиите" с номер 8 на актьорите Вин Дизел и Шарлийз Терон. Оказа се, че Вин Дизел е чувал за Атлетико и смята, че отборът е невероятен. . @filipeluis y @AntoGriezmann le han entregado una camiseta del #Atleti a @CharlizeAfrica , su reacción no tiene precio. #LaLiga pic.twitter.com/IHAee8bFNT — Atlético de Madrid (@Atletico_MD) April 6, 2017

Решава се съдбата на най-старата френска АЕЦ

http://econ.bg/Новини/Решава-се-съдбата-на-най-старата-френска-АЕЦ_l.a_i.740491_at.1.html

Съдбата на най-старата френска атомна електроцентрала във Фесенхайм ще бъде решавана от административния съвет на националната енергийна компания...

Газовата атака може да накара Тръмп да смени курса в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/06/2949119_gazovata_ataka_moje_da_nakara_trump_da_smeni_kursa_v/?ref=rss


Президентът Башар Асад поема огромен политически риск, ако неговите сили стоят зад химическата атака, убила десетки хора в Северна Сирия, извършвайки открито военно престъпление тъкмо когато администрацията на Тръмп и повечето западни лидери дадоха да се разбере, че те вече не си поставят като непосредствена цел неговото отстраняване.

Макар че Асад може да разчита на подкрепата на главните си съюзници - Русия и Иран, тази атака отново разпали международния гняв в момент,...

Терористичните актове по-света стават все повече, особено в западния свят

http://www.cross.bg/godina-aon-riskovete-1539707.html

/КРОСС/ Броят на терористичните нападения по света през 2016 г. се е увеличил с 14% в сравнение с предходната година, а в западните страни - със 174% (т.е. почти тройно), показва проучване на базираната във Великобритания международна застрахователна компания „Аон", цитирано от „Франс прес". Миналата година са били извършени общо 4151 терористични акта в различни точки на света при 3633 през 2015 г. В западните страни броят на атаките е нараснал от 35 на 96. Въпреки същественото увеличаване на терористичните актове на Запад, те представляват едва 3% от терористичното насилие в световен мащаб, отбелязват експертите на компанията, която публикува в интернет карта на политическите рискове, рисковете от тероризъм и политическо насилие за 2017 г. Картата прогнозира увеличение на рисковете, като най-високо равнище на опасност има в 17 страни.Сценарият за 2017 г. не е розов, коментира пред АФП Луи Болаер, директор на отдела за политически рискове в „Аон - Франция". „Не виждаме реални причини положението да се подобри. Кумулативният ефект на политическите, икономическите и терористичните рискове създава изключително нестабилен климат", допълни той. Малко вероятно рисковете от политическо насилие тази година да намалеят

Шофьор заби колата си в насрещно движещ се камион във Великотърновско, загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158876

Шофьор заби колата си в насрещно движещ се камион във Великотърновско, загинаШофьор загина при тежък пътен инцидент край село Вонеща вода, Велико Търново, предаде "Фокс". Катастрофата е станала малко след 17.00 часа. По първоначална информация лек автомобил със сливенска регистрация, движещ се в посока от Велико Търново към Гурково се е удари в насрещно движещ се товарен автомобил, с българска регистрация.

Липса на част от офертата на един от участниците е причина за спирането на процедурата за тунел "Железница"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949449_lipsa_na_chast_ot_ofertata_na_edin_ot_uchastnicite_e/?ref=rss


Липса на част от офертата на един от участниците в процедурата за "Проектиране и строителство на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" е причина за прекратяване на избора на изпълнител, съобщи днес членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Пирин Пенчев, цитиран от агенция "Фокус". Според него подобно нарушение на правилата за работа на комисията и законовите изисквания компрометира изцяло процедурата. "Това е...

Лютви Местан е без охрана от НСО

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949348_ljutvi_mestan_e_bez_ohrana_ot_nso/?ref=rss


Охраната от НСО на лидера на ДОСТ Лютви Местан е била свалена вчера. За това първо съобщи режисьорът и член на партията Евгений Михайлов в социалната мрежа "Фейсбук". След журналистически въпроси службата към президентството публикува днес съобщение. В него няма категоричен отговор, защото тя по закон няма право да съобщава за нечия охрана, освен лично на охранявания.

"Пресконференцията на ДОСТ наистина свали всички маски и извади много хора от...

ЕС увеличи санкциите срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158845

ЕС увеличи санкциите срещу Северна КореяЕС разшири санкциите си срещу Северна Корея заради ядрената й програма и извършените от нея ракетни изстрелвания, информира БТА. Съюзът заяви днес, че е увеличен обхватът на забраната за инвестиции от ЕС, в това число в конвенционалната оръжейна индустрия, както и в аерокосмическата индустрия. Включена е и забрана за предоставяне на компютърни

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=348248

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 7 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Открадната папка блокира строежа на АМ „Струма”

https://vesti.bg/bulgaria/otkradnata-papka-blokira-stroezha-na-am-struma-6067650

Заради спряната процедура България може да загуби стотици милиони европейско финансиране

Ще бъде ли довършена АМ „Струма”

https://vesti.bg/bulgaria/shte-byde-li-dovyrshena-am-struma-6067650

Заради спряната процедура България може да загуби стотици милиони европейско финансиране

АПИ прекрати търга за тунел „Железница“

https://vesti.bg/bulgaria/api-prekrati-tyrga-za-tunel-zheleznica-6067650

Заради спряната процедура България може да загуби стотици милиони европейско финансиране

"Хипстърските" стоки влизат в изчисляването на инфлацията във Великобритания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/hipstyrskite-stoki-vlizat-v-izchisliavaneto-na-inflaciiata-vyv-velikobritaniia-237166/

Нарастващата популярност на веганството, крафт джина и карането на велосипед сред британците намери отражение в измерването на инфлацията

Сенатор републиканец се оттегля от разследването за руска намеса в изборите в САЩ

http://www.mediapool.bg/senator-republikanets-se-otteglya-ot-razsledvaneto-za-ruska-namesa-v-izborite-v-sasht-news262404.html

Председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите на американския Конгрес Дейвид Нунес заяви, че временно се оттегля като ръководител на разследването на руска намеса в президентските избори в САЩ, съобщи Асошиейтед прес. Конгресменът републиканец от Калифорния посочи в изявление, че няколко леви активистки групи са внесли обвинения срещу него в конгресната етична комисия. Нунес увери, че обвиненията са фалшиви и политически мотивирани. Той обаче смята, че е в интерес на комисията по разузнаването и на Конгреса разследването временно да бъде оглавено от конгресмена Майк Конауей. Нунес добави, че ще продължи да изпълнява други задължения в комисията и иска да се срещне с етичната комисия колкото може по-скоро, за да се защити. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън приветства решението на Нунес.

Барселона спира старите коли

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/barselona-spira-starite-koli-6067651

Старите автомобили ще бъдат спрени от движение от 1 януари 2019 г.

Путин за атаката в Сирия: Неприемливо е да се отправят безпочвени обвинения

http://offnews.bg/news/n_1/n_652215.html

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.  Двамата са разговаряли за предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб, при която загинаха 86 души.  По време на разговора Путин обяви, че е "неприемливо формулирането на неоснователни обвинения срещу когото и да е било, преди да се извърши безпристрастно и детайлно международно разследване". Това се казва в изявление на Кремъл, цитирано от БТА. Руският президент нарече предполагаемата химическа атака "инцидент с химически оръжия".  Западът обвинява за нападението сирийския режим. Русия - основният съюзник на Башар Асад, отрича и твърди, че отровният газ е изтекъл от поразен при атаката оръжеен склад на бунтовниците. Вчера Съветът за сигурност на ООН приключи без гласуване разискванията по проекторезолюция, осъждаща предполагаемото химическо нападение. Германският канцлер Ангела Меркел обяви това, че не е приета резолюция, скандал.  "Това бе варварска атака, която трябва да бъде изяснена. Употребата на химическо оръжие е военно престъпление", каза Меркел, като посочи, че има известни индикации, според които атаката е извършена от силите на Башар Асад.

2 фирми с оферти за доставка на гранулирана храна за кучешкия приют в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158873

2 фирми с оферти за доставка на гранулирана храна за кучешкия приют в ШуменОбщината отпуска 40 000 лв. за изхранване на четириногите, сумата не е променяна от 2011 г насам, а четириногите са много повече Две фирми подадоха документи за участие в обществената поръчка за доставка на гранулирана храна за приюта за бездомни кучета в Шумен. Парите, които общината е приела в бюджет 2017 за храна на питомците на приюта са близо

Официално: Край на роуминга в ЕС от 15 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_652214.html

В четвъртък евродепутатите гласуваха отпадането на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг. Премахването на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г. ще даде възможност на потребителите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома. „Това е голяма победа за европейските потребители“, заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия). „Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват пътни карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси.“ Парламентът одобри споразумението относно максималните цени на роуминга на едро - последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг, с 549 гласа „за“ срещу 27 „против“, с 50 „въздържал се“. Споразумението бе неофициално съгласувано със Съвета на ЕС.

Потвърдиха, че обществената поръчка за тунел "Железница" е спряна заради липсваща папка

http://www.cross.bg/protzedyrata-zheleznitza-rabota-1539706.html

От Агенция „Пътна инфраструктура" потвърдиха, че липса на документи са станали причина за спирането на процедурата за обществената поръчка за строеж на тунела „Железница" на автомагистрала „Струма". По-рано днес стана ясно, че процедурата за 250 млн. лв. е прекратена, тъй като била изчезнала папка с оферта на един от кандидат-изпълнителите. По този повод от Министерството на регионалното развитие и благоустройството дадоха специална пресконференция, за да внесат разяснения по темата. „На 31 март от комисията по оценка на проектите бе установено, за което бях веднага информиран, че липсва част от офертата на един от участниците в процедурата", обяви членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Пирин Пенчев по време на брифинга. „Такова нарушение на правилата за работа на комисията и оперативните законови изисквания по отношение на реда за съхранение и разглеждане на постъпили оферти компрометира изцяло процедурата, принципите за публичност, прозрачност, честна и лоялна конкуренция", обясни той. „Това е основната причина за прекратяването на обществената поръчка. Нито АПИ нито МРРБ са искали процедурата за тунела „Железница" да бъде спряна", обясни той. „В продължение на близо 6 месеца от август 2016 до февруари 2017 може да се твърди, че постъпилите оферти не са разглеждани", посочи Пирин Пенчев

Има ръст на насилието сред деца, но това е заради по-доброто отчитане

http://www.moreto.net/novini.php?n=348240

Отчита се ръст на насилието, свързано с деца, но това е заради по-добрия синхрон между институциите и не означава, че действително то е по-високо, каза в предаването "Преди всички" председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

"Реал" мина 200 гола под ръководството на Зидан само за 73 мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949381_real_mina_200_gola_pod_rukovodstvoto_na_zidan_samo_za/?ref=rss


"Реал" премина границата от 200 гола под ръководството на старши треньора Зинедин Зидан.

Мадридчани победиха с 4:2 "Леганес" в мач от 30-ия кръг на Примера дивисион и вече имат общо 203 попадения, откакто французинът пое отбора през януари 2016 г.

Тази бройка е достигната в 73 мача, което означава, че средно на двубой "Реал" вкарва по 2.8 гола, информира "Марка".

От тези 203 попадения...

Постовете в платформата iLoveBulgaria са достигнали до 2 млн. потребители

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/postovete-v-platformata-ilovebulgaria-sa-dostignali-do-2-mln-potrebiteli-237158/

В платформата са въведени 135 туристически обекта, които се показват на интерактивната карта на мобилното приложение

Потребителите пращат на съд решението на КЕВР за цената на газа

http://econ.bg/Новини/Потребителите-пращат-на-съд-решението-на-КЕВР-за-цената-на-газа_l.a_i.740490_at.1.html

Федерация на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица. Това стана ясно след среща на БСП с...

Златан отново изуми със "скромност"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652213.html

Егото на шведския нападател Златан Ибрахимович не познава граници. Звездата на Манчестър Юнайтед за пореден път изуми и очарова феновете си с отговор на въпрос в интервю. 35-годишният футболист с балкански корени беше попитан кой е най-добрият нападател във Висшата лига на Англия. "Ромелу Лукаку от Евертън е добър, както и Серхио Агуеро от Манчестър Сити", отговори Златан. Попитан защо не включва и себе си в списъка, той отговори в типичния си маниер: "Защото лъвовете не се сравняват с хора", след което избухна в смях. Арогантността е запазена на Ибрахимович, който още като млад футболист отказва проби в Арсенал. "Златан не е футболист за проби", с тези думи шведът отклонил предложението от Лондон.

Кафето става все по-скъпо заради климатичните промени

http://www.mediapool.bg/kafeto-stava-vse-po-skapo-zaradi-klimatichnite-promeni-news262403.html

Кафето в световен мащаб е поскъпнало сериозно в последните 12 месеца, заради поразените от климатичните промени реколти на големите производители, сочи инфографика на сайта Infogriffiti.info. За една година – от 1 март 2016 г. до същата дата тази година зелено кафето сорт Робуста е поскъпнало с 50 процента, а сортът Арабика – с повече от 26 на сто. Причината за това са рекордно слабите реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Затопля се климатът точно в т. нар. Кафеен пояс – между тропиците на Рака и Козирога. Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 – 2200 м за Арабика и 0 – 800 м за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе. Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе. В момента дори се инвестира в развитието на плантации доста по-далеч от Екватора, но още е рано да се каже дали това ще приключи с успех. Недостигът на суровина се оказва толкова голям, че за първи път в историята си Бразилия, която е най-големият производител и износител на кафе в света, би принудена да започне да внася кафе, за да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян. Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафеените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафеените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно. Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител и достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малки добиви. Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на октомври, но вече продължава до декември. Проблем там са и застаряващите кафеени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят с кафе. Обилните дъждове и наводнения влошиха качеството и на добитата вече реколта.

Заявките за помощи при безработица в САЩ се понижават до петседмично дъно

http://www.investor.bg/novini/130/a/zaiavkite-za-pomoshti-pri-bezrabotica-v-sasht-se-ponijavat-do-petsedmichno-dyno-237161/

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработица се понижава с 24 хил. до 2,03 млн. през седмицата, приключила на 25 март

Путин за химическата атака: Неприемливо е отправянето на безпочвени обвинения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158849

Путин за химическата атака: Неприемливо е отправянето на безпочвени обвиненияРуският президент Владимир Путин каза, че е "неприемливо" да се отправят безпочвени обвинения, съобщи БТА. Путин направи това изказване във връзка с предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб, в която загинаха 86 души. В телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху Путин е казал,

Три информационни агенции започват общ проект за европейски новини

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/06/2949392_tri_informacionni_agencii_zapochvat_obsht_proekt_za/?ref=rss


Три големи информационни агенции - "Франс прес", италианската АНСА и германската ДПА, обединяват сили, за да разпространяват безплатни новини за Европейския съюз.

Проектът, наречен Еuropean Data News Hub (EDNH), ще стартира през юни 2017 г. и ще съдържа текстове, снимки, видео и интерактивни графики. Съдържанието ще бъде на английски, германски, френски, италиански и испански.

Целта на проекта е да "информира и да вдъхнови дебати за...

Отпадат визите за гражданите на Украйна за влизане в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/otpadat-vizite-za-grajdanite-na-ukraina-za-vlizane-v-es-237163/

Режимът остава за Ирландия, Великобритания и страните от европейската икономическа зона

Wall Street притаява дъх в очакване на разговорите между Тръмп и Си Дзинпин*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-pritaiava-dyh-v-ochakvane-na-razgovorite-mejdu-trymp-i-si-dzinpin-237164/

Ако Тръмп запази острата си реторика към Китай, това може да доведе до избягване на риска и насочване към активи убежища, коментира експерт

Каракачанов: Ще има компромис за пенсиите, пълен 4-годишен мандат е реалистичен

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-shte-ima-kompromis-za-pensiite-pylen-4-godishen-mandat-e-realistichen-news_604341.html

Ако правителството си свърши работата и с действията си удовлетворява очакванията на българското общество, пълният 4-годишен мандат е реалистичен. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Патриотите настояват пълният мандат да фигурира в бъдещото споразумение с Г

Над 200 студенти ще се включат в Кариерното изложение на „Варна – Европейска младежка столица”

http://www.moreto.net/novini.php?n=348272

Над 200 студенти от всички университети в града ще се включат в Кариерното изложение Digital Job Fair, което се организира в първия ден на Пролетния фестивал „Варна – Европейска младежка столица” - 7 април. На него ще бъдат представени възможностите за работа в сферата на дигиталните технологии, научи Moreto.

Край на роуминга в Европейския съюз от 15 юни

http://www.cross.bg/royming-taksite-royminga-1539705.html

/КРОСС/ Европейския парламент гласува отпадането на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг, съобщиха от пресслужбата на институцията в България. Премахването на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г. ще даде възможност на потребителите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома. „Това е голяма победа за европейските потребители", заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия). „Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват пътни карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси." Парламентът одобри споразумението относно максималните цени на роуминга на едро - последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг, с 549 гласа „за" срещу 27 „против", с 50 „въздържал се". Споразумението бе неофициално съгласувано със Съвета на ЕС.

Окончателно: Референдум за забрана на строителството в „Младост” няма да има

//dariknews.bg/regioni/sofiia/okonchatelno-referendum-za-zabrana-na-stroitelstvoto-v-mladost-niama-da-ima-2015849

Окончателно -  референдум за забрана на строителството в столичния квартал „Младостняма да има. Столичният общински съвет отхвърли предложението на инициативния комитет „За зелен Младост” отново

EП одобри отпадането на таксите за роуминг от юни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278638_E%D0%9F+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%

 Евродепутатите одобриха отпадането на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г. , предадоха информационните агенции. На пленарната сесия в Страсбург ЕП одобри споразумението относно максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа „за“ срещу 27 „против“, с 50 „въздържал се“. 
"Това е голяма победа за европейските потребители“, заяви докладчикът на ЕП по въпроса Миапетра Кумпула-Натри. „Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, да използват карти, да качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи, без допълнителни такси.“
Отпадането на таксите за роуминг ще позволи на потребителите да се обаждат и да прехвърлят данни в друга държава-членка на ЕС на същата цена, като и в родината си.


segabg.com

Оставиха в ареста бургазлията Иван Шопов, зарибявал 12-годишна в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158820

Оставиха в ареста бургазлията Иван Шопов, зарибявал 12-годишна в интернетБургаският окръжен съд не уважи жалбата на бургазлията Иван Шопов и го остави в ареста. Той е обвинен в педофилски намерения спрямо 12-годишно момиче, с което поддържал контакт в социалните мрежи. Адвокатът му Петър Димитров поиска Шопов да излезе под парична гаранция, за да продължи да работи, но съдът го остави зад решетките.

ГЕРБ и Патриотите почти се разбраха, от утре разпределят министерствата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652188.html

Преговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти за съставяне на коалиция вървят изключително гладко, разказаха присъствали на разговорите. Най-важните въпроси - колко министерства отиват при Патриотите и кои ще са министрите, обаче още не са обсъждани и разговорите за това ще започнат утре. Засега единственото условие, което Обединени патриоти са поставили, че искат или министерството на енергетиката, или министерството на икономиката. От ГЕРБ са оценили искането като реалистично и са дали индикации, че то няма да е препъни камък. Въпросът, който изглеждаше най-тежък - за вдигането на минималната пенсия на 300 лева и индексация на останалите пенсии, изглежда също върви към разрешаване. ГЕРБ още не са дали конкретен отговор, но са възложили на Владислав Горанов да изготви разчети с възможните варианти. За какво са си говорили до момента? На първия разговор ГЕРБ са представили програмата си, но Патриотите са казали, че е твърде обемна и обща и са поискали съкратен вариант, за да са сигурни, че ясно разбират кои точно политики ГЕРБ определят като приоритетни. Междувременно Патриотите са нахвърляли "наброски" върху програмата на ГЕРБ, които описват коя политика с какъв точно проект трябва да се реализира. Например върху политиката за подобряване на инфраструктурата са записали кои според тях пътища трябва най-напред да се преасфалтират. ГЕРБ са поели ангажимент днес да дадат на ОП съкратената версия на програмата си, допълнена с конкретиката, която Патриотите са поискали. Това трябва да стане до края на деня. Очаква се утрешните преговори да започнат с преглед на този документ и да се определи какво в него е приоритет и какво остава за ако има време и ако има пари. След това започва разговорът по същество - колко министерства отиват при Патриотите. Макар никога да не е споменавано в официални разговори, две са възможните логики, по които ще се определят местата. Едната е според броя на депутатите. ГЕРБ имат 95, а Обединени патриоти 27, т.е. съотношението е 3,5 към 1. Министерствата са 15, а министрите са 18, заедно с вицепремиерите. По тази логика Обединени патриоти ще получат 4 министерства и един вицепремиер. Патриотите обаче настояват за друга логика. Те казват - при предишната коалиция Реформаторския блок имаше 23 депутати и получи 8 министри. Ние сега имаме 27 депутати, значи трябва да получим повече. Тази сметка допълнително се обърква от неяснотата колко точно са били министрите на Реформаторския блок. Бройката 8 беше казана от премиера Бойко Борисов при скандала около излизането на Радан Кънев в опозиция. Официално обаче министрите на РБ бяха 5. Вече са ясни няколко министерства, които ГЕРБ ще запази за себе си. Това са образованието и здравеопазването - защото ГЕРБ ги смятат за ключови за политиката им в този мандат и смятат, че именно недовършените реформи там са влошили представянето им. Най-ясно е министерството на финансите - там министър със сигурност остава Владислав Горанов. МВР е желано от Патриотите, но едва ли имат шанс да го получат. Министър на вътрешните работи почти сигурно ще е бившият главен секретар Калин Георгиев. Почти сигурно е, че социалният министър няма да е от средите на Патриотите, защото ГЕРБ се притесняват от евентуални нови прекомерни обещание след вдигането на пенсиите. На Патриотите вероятно ще бъдат предложени министерствата на културата, туризма, енергетиката и отбраната. Те обаче настояват още за земеделието и екологията и вероятно ще получат поне едно от двете. 

Как копривата допринася за здраве, обяснява д-р Мороховец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6158779

Как копривата допринася за здраве, обяснява д-р МороховецКопривата е в силата си в момента, как да се възползваме максимално от нея, попита чрез постоянната съботна рубрика на в. "24 часа" за здравословен живот  "Сила за живот" наша читателка от Трявна. Отговор дадоха изтъкнати специлисти, мието мнение публикувахме. Сега ви предлагаме и мнението на д-р Татяна Мороховец.

Президентът проговори за скандала с уседналостта снощи преди концерт в НДК (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158785

Президентът проговори за скандала с уседналостта снощи преди концерт в НДК (Снимки, видео)"България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат". Това е казал президентът Радев по повод скандала с текстовете за уседналостта в проектозакон, публикуван от правосъдното министерство.

Цената на природния газ се определя от КЕВР, не от правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=348182

Енергетиката не бива да се използва за политически цели. Цената на природния газ в България се определя изцяло от пазарни фактори. Опитите за извличане на политически дивиденти от тази тема крие опасност за сигурността на енергийната система и за жизнеспособността на енергийните компании в страната, както и за националната сигурност.

Местан: Срамувам се от вас, г-н президент!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278637_%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A1%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D1%81%2C+%D0%B3-%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%21

 Лидерът на ДОСТ пита Радев дали сараите му поръчват законодателни инициативи

Лютви Местан разпространи декларация по повод законопроекта, за който се твърдеше, че е правен от чиновник на МП, но после чиновникът заяви, че проектът е изработен в президентството. Уволненият Любомир Талев заяви вчера, че в президентството лично президентът Радев заявил, че ДОСТ трябва да бъдат спрени.


"Парламентарните избори минаха, а страхът от ДОСТ, вместо да отслабва, расте. Това е страх от изградената представа за ДОСТ като универсално зло, риск за националната сигурност. Националсоциалистическата пропаганда, която продуцира този образ, заприлича на патологичния лъжец, който е толкова упорит в лъжите си, че и сам започва да се бои от тях:
ДОСТ е партия на Ердоган; ДОСТ е българско продължение на АКП; Чрез ДОСТ Р Турция се намесва пряко във вътрешната политика на България; ДОСТ е ислямистка партия, проводник на „неоосманизъм“ и пр.
Не вярвам обаче да става въпрос за патология. Дори съм убеден, че президент, премиер, служби и партийни лидери са наясно с истинската същност на ДОСТ, която няма нищо общо с по-горе изредените митове. Тогава защо е тази истерия ?! . . .
Отговорите са много и до един са неоспоримо верни.
1.Става въпрос за най-обикновен краен национализъм, който скъсва със своите латентни форми и се проявява в неподправен, примитивен националсоциализъм.
2.Крайното отрицание на ДОСТ представя зле признания за силата на 6-месечната партия, която в Обединение ДОСТ разби социологическите прогнози за вот от 0,3 до 0,9 % и спечели над 140 000 гласа, от които едва 100 479 бяха формално признати.
3.Монополът на удобното ДПС е безвъзвратно разбит. Прокремълските сили в България са на път да загубят най-ценния си политически капитал, който години наред разделяше българската нация и осигуряваше управление на тяхното БСП.
4.Страхът е от смелата защита на идентичността – име, език, религия, култура, с които ДОСТ, за разлика от ДПС, няма да прави компромиси срещу корупционни интереси. Да го кажем по-просто, за разлика от ДПС, ДОСТ не може да бъде контролирана от ретроградните сили в българското общество. Още по-малко от олигархията.
5.Най-вече страхът е от откровено натовския и европейски профил на ДОСТ. Ето тук ги стяга съветският чепик.
С ДОСТ и с истинските десни сили в Народното събрание България ще е друга. Няма да са възможни управленски модели с участие на фашисти, които имат за цел изваждане на България от НАТО (въпрос №2 по Решетников).
Службите и дворцовите агенции вече са докладвали, че ДОСТ е припозната като алтернатива на ДПС и влиза в следващия Парламент с над 6 % от гласовете само в България. С политиката си ДОСТ вдъхва кураж и самочувствие на истински равноправни граждани и ДПС повече не е в състояние да „търгува“ с техните гласове. Няма как от анализа им да е убягнал фактът, че цели 20 % от избирателите на ДОСТ са младежи на възраст от 18 до 30 години, което я прави най-младата партия. О ужас! Освен това в Платформата на ДОСТ повярваха и знакови фигури на българската демокрация като Евгений Михайлов, Георги Боздуганов, дисидента Петър Бояджиев и др., които проповядват градивната концепция за модерния граждански патриотизъм.
Ето защо агресията срещу ДОСТ ще продължи. Ще се разработват нови стратегии за служебно елиминиране. Сараите са по-удобни просто защото са под контрол. А може би вече самите сараи упражняват контрол и дават поръчки на държавните институции.
Какво да очакваме?
Удобни наемници с академически звания всяка сутрин ще бълват лъжи, че в Кърджали имами агитират за ислямистката партия ДОСТ, без някой, в т.ч. и службите, да е в състояние да приведе дори един пример за подобно нещо. Последното изследване на Алфа рисърч е категорично – в България няма почва за радикален ислям. Ще говорят за купуване на гласове от 100 до 200 евро, а истината е, че ДОСТ е единствената партия, която не купи нито един глас. ДОСТ ще е виновна и за юлската жега, и за есенния дъжд. Защо? За да се оправдае политическата перверзия – Кабинет с фашистко участие. Но и това няма да спре ДОСТ. Обратно – ще я направи още по-силна, защото е най-ярката опозиция на тази гавра с милиони български граждани демократи, сред които най-засегнати ще бъдат представителите на малцинствата.
Затова побързаха да извадят най-мощното си генералско оръдие – президента Радев, който с мотив „Да спрем злото ДОСТ“ е инициирал противоконституционни изменения в закони, които на практика лишават над един милион български граждани в чужбина от право на глас. Това преминава всякакви граници и е абсолютно основание за импийчмънт. Конституцията повелява Президентът да олицетворява единството на нацията, а идеите на Радев, въплътени в проектозакон, не просто разединяват нацията, а водят до остракиране на значителна част от нея. Отнетият вот е отнета духовна връзка с Родината, равносилно на отнето гражданство. Това е последното нещо, което приляга на обединителя на нацията.
Срамувам се вместо Вас, г-н Президент! За съжаление, няма как да подам оставката Ви вместо Вас, г-н Радев."
ЛЮТВИ МЕСТАН
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ
 
segabg.com

3 часа с над 30 песни ни чакат на концерта на Брегович и Биело Дугме

http://offnews.bg/news/n_1/n_652211.html

Биело Дугме, най-популярната група в бивша Югославия, пристига за грандиозен концерт у нас утре. Горан Брегович и компания обещават уникално изживяване, подплатено със спиращи дъха пиротехнически ефекти, огромни видеоекрани и прожектори. Те ще са притегателна сила за многобройните им фенове, които нямат търпение да ги видят на една сцена у нас. На концерта в Арена Армеец ще се изявят двама от вокалистите на култовата банда – Младен Войчич – Тифа и Ален Исламович. Освен тях, на сцената ще излязат около 40 музиканти. Шумна брас секция, цигулков оркестър, състав с тамбури, мъжки хор от Белград, български и ромски певци ще станат част от незабравимия купон. Ще чуем над 30 любими хита на Биело Дугме, които ще бъдат изпълнени в нов аранжимент. Горан Брегович, Младен Войчич и Ален Исламович ще разполагат със самостоятелни комфортни гримьорни, като във всяка трябва да има по едно огромно огледало. Брегович е поръчал също пресни сандвичи, плато със сирена, ядки и плодове. Освен това държи да опита първокласно уиски. За останалите певци и музиканти ще има разнообразие от сандвичи, фрешове и минерална вода. Входовете на Арена Армеец в деня на концерта ще бъдат отворени в 18:30 ч. Няма да има подгряващи изпълнители, затова приканваме всички фенове да заемат местата си навреме. Малко след 20:00 ч. на сцената ще се качат Горан Брегович и компания, като шоуто им ще продължи около три часа с антракт. Горан Брегович пристига у нас с полет от Париж в деня на концерта. По обяд у нас се очакват и двамата вокалисти на Биело Дугме, както и останалите участници в шоуто. Ограничени бройки билети за грандиозния концерт на балканските легенди на цени от 30 до 90 лв могат да бъдат закупени от касите на Тикетпро и Ивентим, както и на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg.

Ердоган: Европа е център на нацизма

http://www.clubz.bg/52559-erdogan_evropa_e_centyr_na_nacizma

Европа е „един загниващ континент“ и „център на нацизма“. Това каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в град Балъкесир в Северозападна Турция.

„Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм", каза той, цитиран от Франс прес.

И продължи:

"Европа вече няма какво да ни каже, нито на нас, нито на някого друг. Ние имаме срещу себе си един загниващ континент“.

Според Ердоган расистките партии държат в ръцете си европейските лидери и правителства.

Изявлението на Ердоган е продължение на неколкоседмичното напреженение между ЕС и Турция след отмяната на прояви на негови привърженици в няколко европейски държави, включително Германия и Холандия.

В оставащите 10 дни до референдума за конституционна реформа, разширяваща неговите президентски пълномощия, Ердоган възнамерява с тези последни нападки да капитализира възмущението, предизвикано в Турция от забраната на митинги на негови привърженици в Европа, отбелязва Франс прес.

Реториката обаче влошава отношенията между Турция и ЕС, които са важни търговски партньори и си сътрудничат по проблема за мигрантската криза и в борбата срещу тероризма.

През последните седмици турските лидери многократно заплашиха, че няма да прилагат вече споразумение с ЕС, сключено миналата година, което позволи рязко намаляване на потока от нелегални мигранти от турските брегове към гръцките острови.

Ердоган спомена миналия месец и за евентуално организиране на референдум, за да се реши дали Турция да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.

Разрешиха строежа на най-високия небостъргач в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652212.html

На заседание на Столичния общински съвет днес бе дадено разрешение да бъде построен 55-етажния небостъргач "Парадай Тауър", съобщи "Дневник". Сградата ще се издига на височина от 220 метра и така ще стане най-високото здание в столицата. Небостъргачът ще бъде построен до "Парадайс мол" и ще носи името "Парадайс тауър". Двете сгради са собственост на едни и същи грузинско-руски инвеститори - дружеството "Булфелд", като пазарът "Илиянци" е също техен. Гласуването на "Парадайс тауър" в Столичния общински съвет премина с подкрепата на 31 от 46-те присъстващи съветници.

Откриха момиченце, отгледано от маймуни в Индия (видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158780

Откриха момиченце, отгледано от маймуни в Индия (видео и снимки)Осемгодишно индийско момиченце било отгледано от маймуните, досущ като литературния герой Маугли, отрасъл сред вълци, и пълзяло на четири крака, съобщи БТА. Малката била открита случайно в отдалечения индийски природен резерват Катарниагат в щата Утар Прадеш. Тя общувала само с крясъци. Инспекторът Суреш Ядав патрулирал в района,

Унгария и Иран ще изградят "малък ядрен реактор" за научни цели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/06/2949391_ungariia_i_iran_shte_izgradiat_maluk_iadren_reaktor_za/?ref=rss

Унгария ще си сътрудничи с Иран в изграждането на малък ядрен реактор за научни и образователни цели, обяви началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

На пресконференция Янош Лазар обясни, че сътрудничеството между Техеран и Виена е договорено по време на посещение в Иран през 2015 г., близо половин година след като шест световни сили сключиха сделка за поетапно отпадане на санкциите срещу ислямската република.

БСП и браншови организации ще обжалват в съда увеличението на цената на природния газ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949394_bsp_i_branshovi_organizacii_shte_objalvat_v_suda/?ref=rss


БСП ще помогне с юристи за писане на жалба срещу решението на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цената на природния газ с близо 30% от 1 април. Жалбата ще бъде внесена от браншови организации, които се притесняват от увеличение на цени на стоки заради по-скъпо електричество. Това обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, Българската асоциация на металургичната индустрия,...

Местан остана без охрана от НСО

http://www.cross.bg/mestan-nyama-beshe-1539704.html

/КРОСС/ Лидерът на ДОСТ Лютви Местан вече няма да използва услугите на Националната служба за охрана. Решението е взето след заседание вчера, както изисква законът, а Местан е бил уведомен в писмен вид. Комисията, която е свалила охраната на Лютви Местан, включва директора на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Те са преценили, че опасност за сигурността на партийния лидер няма. Новината съобщи режисьорът Евгений Михайлов, който беше кандидат-депутат от ДОСТ чрез Фейсбук. По-късно тя беше потвърдена и от НСО.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване