Спешно ремонтират столичния бул. "България"

http://www.cross.bg/speshno-remontirat-stolichniya-byl-bulgariya-1539671.html

/КРОСС/ Столична община спешно ремонтира бул. "България" заради председателството на ЕС. Това стана ясно от коментара на зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев. Ремонтът на бул. "България" е необходим от много време, категоричен бе той. Трасето не е ремонтирано, откакто е построено през 80-те години. Всяка година общината разходвала много средства за поддръжката му. Ще бъде обновена трамвайната линия по булеварда, ще бъде обновено и цялото осветление. Към момента обаче няма пари за асфалта. Според Крусев са нужни 12,9 милиона лева.  

Служебният кабинет предложи още един законопроект

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-kabinet-predlozhi-oshte-edin-zakonoproekt-news262373.html

След злополучно оттегления проект за промени в Изборния кодекс, служебният кабинет публикува още един законопроект за обществено обсъждане. Той урежда преминаването и пребиваването в България на служители на НАТО от други държави. С промените се уреждат битови въпроси, като признаване на регистрационните табели на автомобилите на служителите на НАТО и техните семейства, признаване на шофьорските им книжки, както и осигуряване на безплатна медицинска помощ. Промените в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили са публикувани на сайта на Министерството на отбраната в сряда вечерта. Докладът към проекта е подписан от министъра на отбраната и външния министър. Предвижда се пребиваващите у нас военослужещи от НАТО да получават и лични карти. Промените ще доведат до изменения и в няколко други закона - Закона за чужденците в Република България, Закона за влизането, пребиваването и напускането на гражданите на ЕС, които не са български граждани, и членовете на техните семейства и Закона за българските лични документи. От Министерството на отбраната обясниха, че по проекта се работи от дълго време и имат срокове, възложени от НАТО, които трябва да се спазят. По принцип служебните правителства, които са временна власт в отсъствието на парламент, не се занимават със законотворчество.

Българките и гръкините пушат най-много в света

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6157833

Българките и гръкините пушат най-много в светаБългария и Гърция водят в класациите за най-големи пушачки в света, информира БТА. До България се нарежда и Гренландия, а след нея са Черна гора и Хърватия. Гърция е на трето място в света след България по жени пушачки, според изследване, включващо данни за 195 страни. То показва, че повече от една на четири гъркини пуши ежедневно.

Поръчките за германската индустрия през февруари се увеличават

http://econ.bg/Новини/Поръчките-за-германската-индустрия-през-февруари-се-увеличават_l.a_i.740466_at.1.html

Индустриалните поръчки в Германия нараснаха през февруари по-слабо от очакваното след техен драматичен спад в началото на годината, показват данни на...

Спортният талант на "Еврофутбол" Даяна Димитрова е осма на Световното по вдигане на тежести

http://www.cross.bg/dayana-dimitrova-evrofytbol-1539670.html

/КРОСС/ 16-годишната Даяна Димитрова, състезател по вдигане на тежести и Спортен талант на „Еврофутбол" за 2017 г. е 8-ма на Световното първенство за кадети и кадетки до 17 г., което се провежда в Банкок, Тайланд. Даяна завърши 7-ма в изтласкването с един успешен опит от 86 кг и два неуспешни - на 90 и 91 кг. Димитрова финишира 10-та в другата дисциплина - изхвърляне, с успех на 66 кг и така „заформи" осмото място в двубоя, като стана най-добре представилата се българка на световния форум. „Еврофутбол" оценява високо постиженията на българските спортисти и им благодари!  

Известен модел в скандал след реклама на "Пепси"

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/izvesten-model-v-skandal-sled-reklama-na-pepsi-6067627

Според хората рекламният клип омаловажава демонстрациите срещу полицейското насилие в САЩ срещу тъмнокожите

„Приятелски огън” имало срещу единствения варненски съветник, който стана депутат

http://www.moreto.net/novini.php?n=348220

Срещу единствения общински съветник от Варна, който беше избран за депутат в 44-то Народно събрание, е имало „приятелски огън” от членове на БСП по време на кампанията. Това разкри в интервю за предаването „Зала Пленарна” по Дарик Иван Иванов, който беше на 22-ро място в листата на социалистите, но чрез рекорден за 3 МИР преференциален вот от 4394 гласа се придвижи след водача Стефан Данаилов.

ДАНС влезе в АПИ, търси открадната папка от търга за "Струма"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652165.html

ДАНС проверява сградата на Агенцията пътна инфраструктура заради спрения търг на най-дългия и важен тунел на магистрала Струма – „Железница“, научи OFFNews. Агенцията е обект на проверка от страна на службите, тъй като в хода на процедурата било констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва, тоест е изчезнало. Това е официално записано и като една от причините търгът за 250 милиона лева да бъде спрян. OFFNews научи, че именно това е основната причина търгът да бъде спрян. Подозира се, че човек от АПИ е взел папката с техническото предложение и затова службите извършват проверка по случая. Обществената поръчка за най-големия тунел на магистрала Струма е на стойност 250 милиона лева. От него зависи строежа на цялата магистрала. Ако търгът за железница и строежните работи не започнат навреме, България може да загуби стотици милиони пари от Европа за изграждането на автомагистрала Струма. От сайта на АПИ става ясно, че търгът и обществената поръчка за тунела на Струма са спрени на 4 април. В момента нито един документ, качен в обществената поръчка на сайта на АПИ за тунел „Железница“ не се отваря и е блокиран от службите. „С крайно учудване разбирам, че процедурата за тунела „Железница”, като част от лот 3.1. на АМ „Струма”, е прекратена. Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритет обект, финансиран със средства от ЕК“, възмути се бившият строителен министър Лиляна Павлова. „Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството сериозността от прекратяване на процедура на стойност 250 млн.лв. и рискът от голямо закъснение за изграждането на автомагистралата? Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, че това решение може да бъде фатално за окончателно изграждане на „Струма” и България да се наложи да загуби стотици милиони от Европа“, пита Павлова.

Германски журналист: Сирийската авиация атакува с хлор (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52542-germanski_jurnalist_sirijskata_aviaciq_atakuva_s_hlor_snimkivideo

Сирийската правителствена авиация извърши атака с хлор срещу цивилни граждани в град Латамина.

Това съобщи днес следобед в туитър германският журналист Юлиан Рьопке от в. "Билд".

Той се позовава на местни опозиционни активисти. Над града бил забелязан жълт дим, който се издигал от хвърлени касетъчни бомби.

По предварителни данни загинали са трима души.

 

Съобщението идва само два дни след информацията, че сирийските правителствени сили са извършили атака със зарин в град Хан Шейхун.

Твърди се, че жертвите от това нападение са вече 70, много от които деца. Въпросът стигна до Съвета за сигурност на ООН и предвещава сблъсък между Белия дом и Кремъл. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е променил позицията си към Сирия и Башар Асад. А според постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли той вече вижда Русия като заплаха.

В периода между август и октомври 2016 г. имаше три предполагаеми случая на атаки с хлор в Сирия.

Първо в началото на август бе съобщено, че правителствен хеликоптер е пуснал варели с хлор в провинция Идлиб.

Месец по-късно отново режимът на Башар Асад бе обвинен, че негов хеликоптер е пуснал хлор в Алепо и е причинил десетки случаи на задушаване.

Сирийските власти отхвърлиха обвиненията и на свой ред заявиха, че химическите атаки са дело на бунтовниците. А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече тогава въстаниците "подкрепяни от САЩ животни".

В края на октомври режимът на Асад обвини бунтовниците, че са атакували с хлор контролиран от правителствените сили район на Алепо. Въстаниците отрекоха.

Студенти в Търново създадоха мозаечно пано за правната наука

https://www.24chasa.bg/region/article/6157837

Студенти в Търново създадоха мозаечно пано за правната наукаМозаечното пано на тема „Правната наука е познание на божествените и човешките неща, знание на справедливото и несправедливото”  създадоха студенти от Великотърновския университет. То ще бъде официално открито от ректора проф. д-р Христо Бонджолов и деканите на Юридическия факултет проф. д.ю.н. Цветан Сивков и на Факултета по изобразително

Прокуратурата поиска заличаване на първата партия на Марешки

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-poiska-zalichavane-na-parvata-partiya-na-mareshki-news262372.html

Прокуратурата внесе в четвъртък искова молба в Софийския градски съд (СГС) за прекратяване на дейността една от двете политически партии, които оглавява варненският бизнесмен Веселин Марешки. Малко преди предсрочния вот на 26 март стана известно, че лидерът на "Воля", която премина 4-процентната бариера и влезе в парламента, е ръководител и на друга политическа формация - "Национално движение свобода и демокрация" (НДСД). Прокуратурата започна проверка след сигнал на ЦИК. Според държавното обвинение партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г. Друг мотив е, че повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация не е участвала в избори. Прокуратурата твърди, че "Национално движение свобода и демокрация" не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган съгласно Закона за политическите партии (ЗПП) и устава на партията не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство. Въпреки че с аргументите си прокуратурата на практика потвърждава версията, която Марешки обяви преди изборите, държавното обвинение не отчита факта, че варненският бизнесмен всяка година е дарявал пари на НДСД. Прокуратурата не споменава, че според ЗПП гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия, само ако не членува в друга партия. В нормативния акт обаче не е предвидена изрично възможността за реакция на прокуратурата или друга институция, когато даден член на партията едновременно с това е член и на друга партия, дори и ако той е едновременно председател на две партии.

Валежи се очакват в цяла България, идва захлаждане

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6157849

Валежи се очакват в цяла България, идва захлажданеОчакват се превалявания днес в района на Пловдив - между 1 и 5 литра/кв.м. На още доста места в страната в следобедните часове ще вали. Не се очакват сериозни количества валежи, но е възможно на места за кратко да вали по-интензивно и да има гръмотевици. Прогнозата за петък е да бъде по-често облачно,

Лъвски скок за "лъвовете" с цели 16 места в световната класация

https://www.24chasa.bg/sport/article/6157852

Лъвски скок за "лъвовете" с цели 16 места в световната класацияСериозен скок направи България в световната ранглиста на ФИФА. След победата си над Холандия, "лъвовете" се изкачиха с цели 16 места в подреждането и сега са на 55-та позиция. Само Боливия, Кипър и Армения бележат по-голям скок от този на футболистите на Петър Хубчев в първите 100. Сега отборът ни има 614 точки,

България на президента - каквото сам си направиш, друг не може

https://www.actualno.com/viewpoint/bylgarija-na-prezidenta-kakvoto-sam-si-napravish-drug-ne-moje-news_604243.html

Два са по-големите политически скандала през тази седмица, ако не броим обвинението срещу здравния министър д-р Илко Семерджиев за натиск и заплаха срещу подчинен, както и караниците на бившия военен министър Николай Ненчев с наследника му Стефан Янев. Министерските драми

Как сатириците в България се противопоставят срещу триковете на олигарсите

http://www.mediapool.bg/kak-satiritsite-v-bulgaria-se-protivopostavyat-sreshtu-trikovete-na-oligarsite-news262371.html

"С карикатури, хапливи вицове и забавни текстове те вярваха, че са намерили правилната рецепта за едно издание, което българите ще купуват като топъл хляб”. Така започва статията си за българския "Прас-прес" в "Зюддойче цайтунг" авторът Флориан Хасел. Той обаче добавя че още в първия ден настъпило разочарование - защото се оказало, че изданието им изобщо не се разпространява. "Един от тях е Делян Пеевски" "България всъщност има остра нужда от хумор. Но пресата в страната е доминирана от олигарси, които преследват собствените си интереси. Един от тях е Делян Пеевски, който е оборудван с отлични контакти в икономиката и в съдебната система, а на това отгоре е и влиятелен депутат. Българите толкова не го харесват, че хиляди излязоха на улицата през лятото на 2013 година, когато Пеевски трябваше да бъде назначен за шеф на ДАНС. Често пъти чрез посредници олигархът контролира една широко разстлана фирмена империя, включително и (при това не само според мнението на карикатуристите) единствената разпространителска фирма за цялата страна, която би трябвало да снабдява вестникарските будки със сатиричното издание”, пише в кореспонденцията си Флориан Хасел. По-нататък авторът цитира карикатуриста Чавдар Николов, според когото някои от разпространителите на дребно били заплашвани, че ще им бъдат спрени доставките на вестници и списания, ако продават сатиричния вестник. Авторът се връща и назад в миналото, когато в Габрово се провеждаше международен фестивал на хумористите и карикатуристите, който, според него, бил замислен от комунистическия режим главно като пропагандно шоу. Флориан Хасел припомня за гоненията срещу сатирици след установяването на комунистическия режим - например за убийството на Райко Алексиев и за арестуването на Тодор Цонев заради карикатурите му на Тодор Живков. "Но и постсъветските властници в България не могат да преглъщат сатирата”, пише Хасел и разказва за конфликта на "Хъшове” с тогавашното българско правителство, както и за по-скорошния скандал около карикатурата с така наречените "свински опашки”. "Българите с четири очи чакат да се посмеят" "Тогава той (Чавдар Николов - бел.ред.) рисуваше политически карикатури за сутрешния блок на частната телевизия "Нова” и показа Борисов, развял знаме (със свинска опашка - бел.ред.), под което събира ловците на бежанци за защита на Отечеството. След задкулисни протести шведските собственици на телевизията изхвърлиха Николов и отстраниха десетки негови карикатури от уебстраницата. Правителственият ръководител отрече да има нещо общо, но сатирикът е убеден, че "телевизията е била цензурирана от нашия премиер”, пише Хасел. В края на статията авторът разказва как карикатуристите разпространяват своя вестник независимо от монопола на разпространителя - и вече дори продават хиляди екземпляри като PDF в интернет. Защото, както казва Чавдар Николов, "българите с четири очи чакат да се посмеят на своите властници". *Преводът е на българската редакция на Дойче Веле.

Задържаха 3-ма предполагаеми съучастници на Акбаржон Джалилов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157850

Задържаха 3-ма предполагаеми съучастници на Акбаржон ДжалиловВ Санкт Петебург са задържани трима предполагаеми съучастници на Акбаржон Джалилов, извършил терористичния атентат в метрото. Това заяви източник от правоохранителните органи, предава Фокус. „Рано сутринта в четвъртък бяха задържани трима души. Към настоящия момент се проверяват връзките им с Джалилов“, поясни за агенцията източникът.

22% повече чужди туристи очакваме за Великден

https://www.actualno.com/society/22-poveche-chujdi-turisti-ochakvame-za-velikden-news_604242.html

Около 22% повече чуждестранни туристи ще посетят България за Великденските празници тази година в сравнение с миналата, каза във Велико Търново министърът на туризма Стела Балтова. Тя посочи, че според данните на Летище София се е увеличил броят на гостите, които ще посетят

Двама дрогирани шофьори са заловени в община Севлиево

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dvama-drogirani-shofiori-sa-zaloveni-v-obshtina-sevlievo-2015831

Двама дрогирани шофьори са заловени в община Севлиево през тази седмица. Вчера, малко преди обед, на улица "Великотърновско шосе" е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 20-годишно момче. Тестът показал наличието на тетрахидроканабинол. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Явор Генов тренира с „баските“, Милушев и Йосифов с принципно съгласие

//dariknews.bg/regioni/varna/iavor-genov-trenira-s-baskite-milushev-i-iosifov-s-principno-syglasie-2015825

Посрещачът Явор Генов вече тренира от началото на седмицата с тима на „Черно море БАСК“. Той е един от тримата, които ще подсилят тима за предстоящото участие в турнира Купа България в Добрич. За последно Генов се подвизава в първенството на Ливан.
Други двама бивши състезатели на „Черно мор

Договори по европрограми за над 275 млн. лева са сключени в Североизточна България през 2016 година

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dogovori-po-evroprogrami-za-nad-275-mln.-leva-sa-skliucheni-v-severoiztochna-bylgariia-prez-2016-godina-2015830

Общо 284 договора за изпълнение на проекти по оперативни програми са били сключени през 2016 година в Североизточна България. Те са на обща стойност над 275 000 000 лева. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизтока

Над 120 ученици участваха в младежки хепънинг организиран от РДГ Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nad-120-uchenici-uchastvaha-v-mladezhki-hepyning-organiziran-ot-rdg-kiustendil-2015828

Кюстендилски ученици  участваха активно в младежки хепънинг организирани от Регионална дирекция по горите Кюстендил по повод „Седмица на гората“ 2017 година. Над 120 деца, заедно с лесовъди от РДГ Кюстендил поставиха къщички за птици по пешеходната алея към лесопар

Не е лесно да си набеден за терорист

//dariknews.bg/novini/sviat/ne-e-lesno-da-si-nabeden-za-terorist-2015832

Брадатият мъж с мюсюлмански дрехи, който първоначално беше заподозрян за терористичната атака в Санкт Петербург, не може да се прибере у дома. В два поредни дни Андрей Никитин, приел исляма и името Ильяс не успява да пътува. Изплашени пътници категорично от

Ердоган и Меркел са най-харесвани от мюсюлманите у нас

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/erdogan-i-merkel-sa-naj-haresvani-ot-miusiulmanite-u-nas-2015826

Най-харесваният международен лидер сред българските мюсюлмани е президентът на Турция Реджеп Ердоган, като близо половината от тях имат положително отношение към него. Над две трети не одобряват терористичните организации, а едва 1% смятат, че тероризмът е оправдан

Министърът на туризма очаква "интересен" летен сезон

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/06/2949030_ministurut_na_turizma_ochakva_interesen_leten_sezon/?ref=rss


Служебният министър на туризма Стела Балтова очаква интересен и предизвикателен, по думите й, летен туристически сезон. Тя поясни, че от някои пазари ще има 10 на сто ръст на туристите каквото е очакването за Русия, а от други - дори 30 - 35 процента какъвто бил случаят с гостите от Германия.

Междувременно за Великден се очаква до 22 на сто ръст на пристигащи през летището в София туристи от дестинации като Германия, Великобритания, Италия.

Балтова...

Ативността в китайския сектор на услугите се забавя

http://econ.bg/Новини/Ативността-в-китайския-сектор-на-услугите-се-забавя_l.a_i.740461_at.1.html

Експанзията на бизнес активността в сферата на услугите на Китай се забави през март до 6-месечно дъно в резултат на по-слабо нарастване на новите...

Алфа Рисърч: Сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения

http://www.moreto.net/novini.php?n=348223

И през 2016 г., както през 2011 г., сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения. Това сочат данните от представително проучване, осъществено от агенция „Алфа Рисърч” с финансовата подкрепа на Фондация „Конрад Аденауер“ и качествено проучване, осъществено с подкрепата на Нов български университет.

Роумингът отпада на 15 юни

http://www.clubz.bg/52540-roumingyt_otpada_na_15_yuni

В края на следващата година омразните на милиони европейци роуминг тарифи може да отпаднат. Снимка БГНЕС

Европейскят парламент гласува днес да отпадане последното препятствие за пълното премахване на таксите за роуминг на дребно от 15 юни тази година, съобщи неговата пресслужба.

То ще позволи на потребителите да се обаждат и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена като у дома.

„Това е голяма победа за европейските потребители - заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри („Социалисти и демократи“, Финландия). - Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронната си поща, да използват карти, да качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси.“

Парламентът одобри споразумението за максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа „за“, 27 „против“ и 50 „въздържал се“.

Неофициалното споразумение между парламента и съвета определя колко максимално могат да се таксуват помежду си телекомуникационни оператори за използване на мрежите им за пренос на данни и трансгранични разговори в роуминг. Търговията на роуминг на едро косвено се отразява в крайните сметки на потребителите.

По-ниските такси за трансфер на данни ще позволят на потребителите в ЕС да получат достъп до повече аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна в друга. Това може също да отвори пазарите за малки оператори и операторите на виртуални мобилни мрежи (MVNO).

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/velopohod-v-podkrepa-na-horata-s-hemofiliia-6067623

Организаторите канят всички активни граждани на 23 април да поемат на велоразходката заедно

Осъдиха жена в Чепеларе за купуване на гласове

https://www.24chasa.bg/region/article/6157841

Осъдиха жена в Чепеларе за купуване на гласовеРайонният съд в Чепеларе произнесе условна присъда за случай на купуване на гласове по време на кампанията за избор на президент. Съгласно съдебното споразумение, 30-годишната Й.К. е осъдена на 3 месеца затвор при 3-годишен изпитателен срок. Присъдата е за опити за купуване на гласове чрез подкупване на избирателите с хранителни продукти.

Портрет на мюсюлманите в България

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/06/2949009_portret_na_mjusjulmanite_v_bulgariia/?ref=rss


Проектът "Нагласи на мюсюлманите в България – 2016" беше представен днес. Той включва представително проучване, осъществено от социологическата агенция "Алфа Рисърч" с финансовата подкрепа на фондацията"Конрад Аденауер" и качествено проучване с подкрепата на Нов български университет. "Дневник" публикува анализа на "Алфа Рисърч", направен от Боряна Димитрова. Заглавието е на редакцията.

Изследването очертава следните...

Прекратиха търга за най-дългия тунел на "Струма"

https://www.actualno.com/society/prekratiha-tyrga-za-naj-dylgija-tunel-na-struma-news_604237.html

Агенция „Пътната инфраструктура” (АПИ) e прекратила най-големия строителен търг за изграждането на тунел "Железница" на автомагастрала "Струма". Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лв. Процедурата е прекратена с решение на директора на агенцията инж. Пирин Пенче

Защо човешкият мозък е толкова голям

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/06/2947638_zashto_choveshkiiat_mozuk_e_tolkova_goliam/?ref=rss


Човешкият мозък като пропорция към тялото е един от най-големите в животинското царство. От повече от две десетилетия учените се обединяват около една теория, която дава обяснение защо - сложните социални и комуникационни връзки, които първите хора са развили помежду си. Според популярната теория точно необходимостта от капацитет за комуникация е предизвикала растежа на черепите и сивото вещество на праисторическите хора, създавайки най-доминантния вид на Земята.

Отскоро...

Китайци са основен спонсор на Мондиал за първи път в историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_652163.html

Китайската инвазия в спорта няма да има скоро край. Компанията за производство на бяла техника и електроника Hisense стана генерален спонсор на предстоящото световно първенство в Русия догодина. Това е първият случай, в който китайски консорциум ще бъде спонсор на турнир от подобен ранг. Като официален спонсор на Мондиал 2018, компанията ще участва в редица маркетингови събития и рекламни дейности. Името и ще бъде добавено редом до това на FIFA. Китайската компания беше глобален партньор на УЕФА за последното европейско първенство във Франция, но апетитите явно нарастват. Иначе другите спонсори са традиционните: Кока Кола, Адидас, Хюндай, Газпром и няколко други.  

Аутопсия в Турция на загинали в Идлиб доказва химическата атака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157797

Аутопсия в Турция на загинали в Идлиб доказва химическата атакаАутопсията в Турция на трима души, докарани от Идлиб, е показала, че в сирийската провинция е било използвано химическо оръжие, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, предаде БТА. В изявление пред журналисти в Къръккале Боздаг посочи, че е приключила аутопсията в турския град Адана на три тела, докарани от Идлиб.

Над 230 полицаи охраняват столичното метро след атентата в Петербург

https://www.actualno.com/society/nad-230-policai-ohranjavat-stolichnoto-metro-sled-atentata-v-peterburg-news_604236.html

При нас мерките за сигурност са достатъчно засилени – толкова, колкото позволяват условията. Във връзка с този вандалски акт, ние сме предприели допълнителни мерки. Това каза директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев във връзка с мерките за сигурност в столи

Шарл Азнавур пя на руски на концерта си в Москва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157829

Шарл Азнавур пя на руски на концерта си 
в МоскваФренският певец Шарл Азнавур изпълни своя хит "Une vie d'amour" на руски език пред препълнената зала в Кремълския дворец в Москва, предаде БТА. Концертът се състоя малко повече от месец преди 93-ия рожден ден на изпълнителя. "Une vie d'amour" в изпълнение на Шарл Азнавур и Мирей Матийо стана хит през 1981 г.

Ще заличат партията на Марешки

https://vesti.bg/bulgaria/politika/shte-zalichat-partiiata-na-mareshki-6067629

"Националното движение свобода и демокрация" не се е явявало на избори поне от 5 години и практически не съществува

Новите прогнози на МФ са много позитивни според финансист

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/novite-prognozi-na-mf-sa-mnogo-pozitivni-spored-finansist-237123/

Ако очакванията се изпълнят, това ще означава около 2 млрд. лв. повече приходи в държавния бюджет, твърди Юлиан Войнов

КЕВР: Може да намалим парното преди зимата

https://vesti.bg/bulgaria/kevr-mozhe-da-namalim-parnoto-predi-zimata-6067628

„Мая Манолова е взела пишман експерти, които да я съветват”, коментира позицията на омбудсмана Мая Манолова

КЕВР: След скока на парното и водата може да има намаление

https://vesti.bg/bulgaria/kevr-sled-skoka-na-parnoto-i-vodata-mozhe-da-ima-namalenie-6067628

„Мая Манолова е взела пишман експерти, които да я съветват”, коментира позицията на омбудсмана Мая Манолова

Росен Животното пуснат от ареста срещу 2000 лева

http://www.clubz.bg/52539-rosen_jivotnoto_pusnat_ot_aresta_sreshtu_2000_leva

Футболният запалянко Росен Петров-Животното бе освободен от ареста срещу парична гаранция от 2000 лв., съобщи bTV. 

Един от тарторите на агитката на ЦСКА-София бе задържан след прекратения търг за активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД заради отправени заплахи срещу синдика Дора Милева.

Петров, който доскоро бе зад решетките заради трафик на наркотици, бе привлечен като обвиняем от прокуратурата. В официалното съобщение бяха цитирани и точните му думи:

„Ако не отвориш офертата и не отмениш търга, няма къде да се скриеш… ще те намерим дори на луната… ще пострадаш!“

На днешното си заседание Софийски градски съд прецени, че заплахите не са конкретни. Също така бе решено, че няма опасност Петров да се укрие, тъй като е предоставил два адреса - постоянен и временен.

Петров обяви, че арестът му е част от битката за емблемата на ЦСКА, която е сред активите на фалиралото дружество.

Определиха съдията за мача ЦСКА-Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=348219

Никола Попов е определен за главен съдия на мача от втората фаза на Първа професионална лига ЦСКА-Черно море в събота - 8 април, научи Moreto.net. Мачът ще се играе от 20 часа в Борисовата градина. Помощници на Попов ще бъдат Георги Тодоров и Мартин Венев.

Протоколът от последната среща на Фед намеква за възможна промяна в политиката

http://www.investor.bg/analizi/9/a/protokolyt-ot-poslednata-sreshta-na-fed-namekva-za-vyzmojna-promiana-v-politikata-237134/

Единомислие се наблюдава и по въпроса за прекратяването на реинвестициите, но не е взето решение дали това трябва да се направи изведнъж или постепенно

Благодатният огън ще пристигне във Варна от Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157808

Благодатният огън ще пристигне във Варна от РумънияПрез тази година Благодатният огън ще пристигне във Варна от Румъния, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той уточни, че през последните две-три години Благодатният огън пристига в епархията чрез Румънската православна църква. Огънят за Русенска и Варненската и Великопреславска митрополии ще пристигне от Гюргево,

Украинците без визи в ЕС

http://www.clubz.bg/52538-ukraincite_bez_vizi_v_es

СВЯТ мария габриел 1

Европейският парламент одобри днес визова либерализация за украинските граждани в ЕС, съобщи неговата пресслужба.

Тези от тях, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели или за бизнес цели, но не и за работа.

Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното кралство, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

„Украйна изпълни всички критерии, а принципът, който отстояваме в ЕП, е премахване на визите при изпълнени всички критерии“, заяви евродепутатката Мария Габриел (ЕНП, България), която е докладчик по досието.

Решението беше прието с 521 гласа „за“ срещу 75 „против“ и 36 „въздържал се“. То все още трябва да бъде официално одобрено от Съвета на министрите. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни - 20 дни след като бъде публикувана в официалния вестник на ЕС.

"Eвроинс Иншурънс Груп" готви търгово предложение за дъщерното ЗД "Евроинс"

http://econ.bg/Новини/-Eвроинс-Иншурънс-Груп-готви-търгово-предложение-за-дъщерното-ЗД-Евроинс-_l.a_i.740459_at.1.html

"Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), ще отправи търгово предложение за придобиване на акциите на миноритарните акционери в българското си дъщерно...

Подсъдим за тероризъм у нас сириец заплашвал да убие свидетел

http://www.cross.bg/yasim-yasno-zaplahi-1539669.html

/КРОСС/ Подсъдимият за тероризъм Ал Фанди Ясим заплашвал свидетел по делото. Това стана ясно по време на поредноро заседание по делото, предаде news.bg. Съдът докладва писмо от ДАНС, в което се посочва, че има данни, че Ясим отправял заплахи срещу свидетел с анонимна самоличност. На 19 декември 2016 г. Ясим е отправил съобщение във "Фейсбук" на свидетеля, съдържащо заплахи за живота му. Затова свидетелят напуснал страната. Самият Ясим пожела да даде обяснения. Той отрече да е отправял заплахи и подчерта, че говори английски език. "Датата е декември месец, а тогава вече ни бяха иззети телефоните", подчерта той. Ясим посочи, че от октомври няма телефон. През март в килията имало друг човек, който ползвал телефон. Въпросният престоял 5-6 дни и след това напуснал. Запитан от прокурор Ганчева дали служители на затвора са проверявали за забранени вещи, Ясим отговори, че не са проверявали, докато този човек е пребивавал в тяхната килия. Стана ясно обаче, че в килиите им продължават да се откриват телефони. Преди време бяха иззети няколко мобилни апарата и бе решено да се изготви експертиза относно съдържанието им. На 27 март отново е задържан телефон - на Абдулхаммид. Не е ясно как телефоните, които са забранени вещи в затвора, достигат до тях. Припомняме, че тримата обвинени Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим - са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години, получили статут на бежанци в Германия

Прокуратурата иска заличаване на стара партия на Веселин Марешки

http://www.cross.bg/partiyata-mareshki-iska-1539668.html

/КРОСС/ Прокуратурата иска заличаване на партията на Веселин Марешки "Национално движение свобода и демокрация". След проверка партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г., освен това партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство, съобщават от прокуратурата. Видно от представените от ЦИК данни политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Фандъкова: Книжният пазар на пл. "Славейков" няма да бъде махан

http://www.mediapool.bg/fandakova-knizhniyat-pazar-na-pl-slaveikov-nyama-da-bade-mahan-news262370.html

Книжният пазар на пл. "Славейков" няма да бъде премахван, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет. В декларация от името на групата на БСП председателят на групата Калоян Паргов заяви, че според левицата книжният пазар на „Славейков“ трябва да бъде запазен, но като се изхожда от презумпцията, че никой не харесва състоянието му в момента. „Но, може с ремонта да се изгради нова инфраструктура, нов книжен пазар. Целта е да се запази книжният пазар на площада, но да покажем уважение към книгата и пл. "Славейков" да остане културно средище“, заяви Паргов. Той обясни, че продавачите на книги са пуснали подписка в подкрепа да бъде запазено книжното средище, в която вече са се включили над 1000 подписа от граждани, които искат запазването на този наложил се сред книгоманите пазар. Фандъкова обясни, че разполага с подписката и има добър диалог с гражданите. Докато вие правихте кампания, аз работих през това време. Поела съм ясен ангажимент, няма проект за премахване на пазара, заяви кметът. "В техническия проект има предложения, които бяха разглеждани в работна група, но категоричното решение е, че книжният пазар не само ще се върне, но има предвидено място за функционирането му на пл. "Славейков". Моят личен ангажимент е той да бъде постоянен, защото приемам, че това е част от културната среда на едно градско пространство", заяви Фандъкова. Тя, обаче поясни, че категорично е против кашоните и продажбата на учебници, защото в София има много книжарници, откъдето учебници могат да се закупят, но продажбата на книги има място на това емблематично място. Докато тече ремонтът, площадката на градинката пред хотел "Рила" е отредена за продажбата на книги, обясни столичният кмет. Калоян Паргов й благодари, че е променила решението си, а Фандъкова му отвърна, че това са спекулации и такова решение не е имало изначално.

Обезвредено е взривно устройство, открито в жилищна сграда в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157809

Обезвредено е взривно устройство, открито в жилищна сграда в Санкт ПетербургОбезвредено е взривно устройство, открито в жилищна сграда в Санкт Петербург. Това съобщи кметът на Невския район на града Константин Серов, предаде БТА. На евакуираните по-рано жители, настанени в близка детска градина, е позволено да се върнат в сградата, уточни той. По-рано бе съобщено за евакуация на хора от сграда на петербургския булевард

Търновка остави до кофа за смет над 14 000 лв. за "ало" измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157765

Търновка остави до кофа за смет 
над 14 000 лв. за "ало" измамнициТелефонна измама по схемата «съдействие при задържане на телефонни измамници», разследват служители на полицейското управление във В. Търново. Вчера съдействие в полицията е потърсила 77-годишна жена от областния град. Тя разказала на служителите, че същата сутринт е разговаряла по телефона с двама мъже, единия се представил за полицейски служител,

"Политико": Ето защо Юнкер ще целува Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949008_politiko_eto_zashto_junker_shte_celuva_borisov/?ref=rss


Европейската комисия толерира липсата на български еврокомисар с надеждата правителството в София да остане вярно на Европейската народна партия (ЕНП).

Това коментира брюкселското издание "Политико" в днешната си рубрика Playbook.

Авторът на текста Райън Хийт пише, че Брюксел търпи поведението на България, тъй като тя е една от малкото държави в Източна и Централна Европа, управлявана от партия от семейството на ЕНП – ГЕРБ.

Шефът на енергийния регулатор: Сложен е краят на политическите поръчки

http://www.mediapool.bg/shefat-na-energiyniya-regulator-slozhen-e-krayat-na-politicheskite-porachki-news262369.html

Сегашният състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е сложил край на политическите поръчки за определяне на цените на енергийните ресурси и днес стойностите им са такива, каквито трябва да бъдат. Няма кръстосано субсидиране между цените на топлинната и електрическата енергия и 5.5 млн. българи, които не ползват парно, да доплащат през цената на тока отоплението на хората от големите градове с централно отопление. Това коментира председателят на комисията Иван Иванов пред Нова телевизия в четвъртък. Той защити определеното вече от регулатора поскъпване на газа с 29.64 на сто от 1 април, което ще доведе по повишаване на цените на парното с 20-24 на сто за цялата страна и на  тока с 0.95 процента от 7 април. Иванов бе категоричен, че КЕВР няма да преразгледа решението си за цената на синьото гориво, която се определя от руския доставчик "Газпром". В отговор на обвиненията на омбудсмана Мая Манолова, че в момента цената на парното в София е същата, каквато е била преди години  при почти двойно по-висока тарифа на вносния  газ, Иванов обърна внимание, че по онова време тогавашният състав на регулатора под политически натиск е задържал ниска цената на топлоенергията в големите градове, "за да се запази социалното спокойствие". Това е ставало за сметка на давани по-високи от реалните цени на произвежданата от топлофикациите електроенергия.  "Хората, които събираха дърва по селата, защото нямат средства, дотираха хората с парно“, обясни Иванов. По думите му в рамките на две години новият състав на КЕВР е изчистил този тежък проблем. Освен това е преодолян политическия натиск, но продължава корпоративния от страна на работодателските организации, посочи Иван Иванов. "Мая Манолова е взела пишман експерти, които да я съветват по енергийните въпроси”, допълни той. Той попита Мая Манолова и лидера на БСП Корнелия Нинова дали, претендирайки, че защитават социално слабите, искат отново да се върне тази практика. Иванов за пореден път обърна внимание, че не трябва правителството да прави социална политика през цените на енергийните носители, а през бюджета и ясно определени енергийни помощи да определени по критерии лица. Шефът на КЕВР беше изненадан и от това, че Манолова и Нинова го нападат, защото не е повишена цената на природния газ от януари с 13-14 процента, както тогава поиска "Булгаргаз", но бе разрешено 5 процента. Иванов припомни, че целта на задържаното поскъпване е била да не се вдигат цените на топлоенергията в средата на отоплителния сезон и хората и бизнесът да могат да посрещнат по-спокойно трите студени месеца на годината. Освен това по-малкото намаление е било компенсирано от надвзет от "Булгаргаз" приход в предишни периоди. Сегашното увеличение балансира разходите на държавния газов доставчик и в същото време става в края на отоплителния сезон, когато топлофицираните потребители през лятото ще плащат много по-малко само за топла вода.  Иванов отново изрази становище, че наесен, когато пък ще тръгнат по-високите сметки за парно, цената на газа ще поевтинее. Ние следим тенденциите на международните пазари на петролни деривати и имаме основание да смятаме, че цената ще намалее, каза регулаторният шеф. Според него отражение трябва да дадат и поетите от "Газпром" ангажименти към Еврокомисията за предоговаряне на цената на газа с България и още седем източноевропейски държави, където има господстващо положение. Според Иванов още това лято българското правителство трябва да започне такива разговори с "Газпром". "В петък на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за цената на топлинната енергия и цената на електрическата енергия за потребителите. Повишаването на цената на топлинната енергия е в рамките на 20 до 24%. Единственият случай над тези стойности е в цената на "Топлофикация Плевен" (38 на сто – бел. ред.), поради грешка, която самото ръководство на топлофикацията е допуснало в предишното изчисление. Дори и след това повишение, те ще имат цена, която е с 20 лева по-ниска отколкото на потребителите в София”, коментира още Иван Иванов.

Омбудсманът Мая Манолова дари 400 пакета храна в Търговище

//dariknews.bg/regioni/shumen/ombudsmanyt-maia-manolova-dari-400-paketa-hrana-v-tyrgovishte-2015813

 
Омбудсманът Мая Манолова дари 400 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора в град Търговище. Храната беше раздавана на християни и мюсюлмани пред православен храм „Свети Иван Рилски“ /до пазара/ и пред мюсюлманския храм „Сахат Джамия“.
Хранителните пакети са с

Младежкият център с инициативи по повод Международния ден на ромите

//dariknews.bg/regioni/dobrich/mladezhkiiat-centyr-s-iniciativi-po-povod-mezhdunarodniia-den-na-romite-2015821

Изложбата "Бит и култура на ромите" е подредена в Младежки център – Добрич, по повод 8 април – Международен ден на ромите. Утре от 11 часа пък в центъра ще бъдат поднесени типични ромски храни и напитки.
 
По същия повод днес в Младежкия център се проведе кръгла маса

В Гоце Делчев отварят училище за родители

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/v-goce-delchev-otvariat-uchilishte-za-roditeli-2015817

С две безплатни прожекции на филм, посветен на ранното детско развитие „Началото на живота” в Гоце Делчев откриват училище за родители, съобщи психологът Ани Вълева.

Прожекциите ще са в петък и събота от 12 часа. Филмът е създаден с подкрепата на УНИЦЕФ, а община Гоце Делчев, която е

Край на роуминга от 15 юни

//dariknews.bg/novini/sviat/kraj-na-rouminga-ot-15-iuni-2015816

Евродепутатите гласуваха отпадането на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг на дребно.

Премахването на таксите за роуминг на дребно от 15 юни 2017 г. ще даде възможност на потребителите да се обаждат и да прехвъ

Скулптор извайва от дърво орел в полет в центъра на Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/skulptor-izvajva-ot-dyrvo-orel-v-polet-v-centyra-na-vraca-2015822

Скулпторът Милен Иванчев ще преобрази дърво в центъра на Враца, което изгоря след гръмотевица преди години. Жителите и гостите на Враца ще могат да наблюдават, през следващите дни, как ще се създаде образът на орел в полет. Идеята точно тази величествена птица да оживее пред погледите на хората е н

Лазарки пожелаха благополучие на жителите в Община Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/lazarki-pozhelaha-blagopoluchie-na-zhitelite-v-obshtina-vraca-2015824

Малки лазарки от детска градина „Знаме на мира“, пременени в пъстри народни носии, гостуваха в Община Враца. Те бяха посрещнати от кмета Калин Каменов, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-кмета Петя Долапчиева, секретаря на Общината Нина Дакева и служители от администрацията. Лазаркит

До 14 дни съдът решава дали референдумът е задължителен за депутатите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-14-dni-sydyt-reshava-dali-referendumyt-e-zadylzhitelen-za-deputatite-2015807

До 14 дни ще стане ясно решението на Върховния административен съд  по делото за националния референдум, което заведе екипът на „Шоуто на Слави“. 

Пламен Узунов се похвали със значителен спад на престъпленията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/plamen-uzunov-se-pohvali-sys-znachitelen-spad-na-prestypleniiata-2015810

Спад на престъпленията средно с 23% през мандата на служебното правителство, отчете служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов пред журналисти след края на днешното работно съвещание на ръководството на МВР.

Българските яйца са най-евтините в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarskite-iajca-sa-naj-evtinite-v-evropa-2015820

Цените на яйцата няма да скачат преди Великден, потвърди за Дарик Ивайло Гълъбов, член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България и производител. От организацията ще настояват пред новото правителство да се въведе диференциран ДДС, както е в повечето европейск

Кой ще плати магистрала "Струма"?

http://www.clubz.bg/52537-koj_shte_plati_magistrala_struma

ИКОНОМИКА магистрала струма бгнес

Въпросът отново се поставя на дневен ред заради изненадващото решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ да прекрати обществената поръчка за избор на строител на тунела при с. Железница, част от Лот. 3.1 на АМ „Струма“. Това ще бъде най-дългият тунел в България.

Проектът, който е заявен като един от приоритетните за страната, се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрасктруктура“ 2014-2020 и неизпълнението му в срок поставя в риск средствата по цялата програма.

Решението за прекратяване, видно от публикуваната информация в Профила на купувача, е взето на 4 април 2017г.  – почти година и половина след обявяването на търга от възложителя, тогава Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП), в края на 2015 г. Интересно е, че то е взето малко преди изтичането на крайния срок за работа на комисията за оценка на предложенията – 10 април.

Срокове, срокове, срокове

Оттогава поръчката образно казано „няма късмет“. Още в началото на 2016 г. първоначалният срок за подаване на оферти е удължаван два пъти. Броени дни преди последното удължаване поръчката е спряна заради обжалване на разяснение дадено от НКСИП. Любопитното е, че жалбата е подадена от фирма, която никога не се е занимавала със строителство, още повече тунелно.

По-нататък следва закриването на НКСИП, а проектите започнати от държавното предприятие следва да бъдат довършени от АПИ по силата на закона. Въпреки определеният в Закона за пътищата едномесечен срок за предаването на работата между двете ведомства, на Агенцията й трябва време до юли 2016 г. за вземане на решение за продължаване на процедурата. Нов срок за подаване на предложения е определен за средата на август 2016 г.

Изненадващ за всички се оказва броят на участниците в поръчката – цели 17 фирми и консорциуми подават оферти, като голяма част от тях са утвърдени имена в пътното и тунелното строителство от Италия, Испания, Турция, Гърция. Търгът предизвиква голям интерес в бранша като в него участие взимат цели 17 фирми и консорциуми, в това число и чуждестранни.

За разглеждането на офертите е определен срок от 90 дни, съгласно разпоредбите на ЗОП, който би следвало да изтече в средата на ноември миналата година. Възложителят АПИ, обаче, не бърза и се оправдава с голяма натовареност. 

Разбира се, можем само да гадаем, сглобявайки пъзела от събитията след президентските избори: оставката на кабинета „Борисов 2“ и на тогавашния председател на УС на АПИ Лазар Лазаров, снегът през януари, трагичният инцидент в тунел „Ечемишка“. Всичко това води до смени в ръководството на АПИ и очевидно пречи на администрацията да си свърши работата.

Всичко това се развива на фона на президентски избори,  оставка на кабинета, смени по върховете на Агенцията.

От протокол от заседанието на комисията за оценка на офертите, публикуван на 8 март тази година, става ясно, че комисията се е събрала за първи път едва в средата на февруари – шест месеца след публичното отваряне на офертите, като е успяла да „оцени“ единствено документите за допустимост на участниците.

Въпреки заявките на служебното правителство за избор на изпълнител до края на март – началото на април 2017 г., в крайна сметка АПИ решава да прекрати поръчката. Интересното е, че четири от петте мотива, представени в решението, са свързани с нарушения в документацията за търга. 

Питаме се защо в АПИ са открили тези нарушения едва сега?

Решението от миналото лято за продължаване на търга не е ли било взето въз основа на анализ за законосъобразност на документацията?

Интересен е и казусът с другия мотив – липса на част от техническото предложение на участник, което би нарушило принципа на равнопоставеност. Кой е отговорен за съхраняването на офертите?

Какво следва?

Изграждането на тунел „Железница“, заедно със строителството на Лот 3.1 и Лот 3.3, е една от приоритетните оси за текущия програмен период. Освен това, европейското финансиране на вече построените Лот 1, 2 и 4 на АМ „Струма“ също е обвързано с успешното приключване на поетите ангажименти по ОПТТИ 2014-2020. Както знаем, финансирането по оперативните програми е свързано не само с усвояването на средствата, но и със спазване на срокове. 

Обявяването на нов търг с всички произлизащи от това нови срокове за подаване и разглеждане на оферти, избор на изпълнител, проектиране, и последната, но най-времеемка част – същинското строителство, крие сериозни рискове от излизане извън рамките на оперативната програма. 

Това означава, че „европейските пари“ за цялата магистрала ще бъдат платени от джоба на една малка част от европейските данъкоплатци – българските граждани.

 

* Авторът Калин Славов е изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”.

** Асоциация „Прозрачност без граници“ наблюдава обществена поръчка за тунел „Железница“ като независим наблюдател по проект „Пактове за почтеност – превантивен механизъм за защита фондовете на ЕС“, финансиран от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия.

*** Подзаглавието е на редакцията.

Нова снимка от Марс озадачи НАСА

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/nova-snimka-ot-mars-ozadachi-nasa-6067620

Учените не могат да определят какъв е този релеф около южния полюс на планетата

Главният архитект на София: Забраната на строежи в "Младост" спира дори бизнеса с пердета

http://www.mediapool.bg/glavniyat-arhitekt-na-sofiya-zabranata-na-stroezhi-v-mladost-spira-dori-biznesa-s-perdeta-news262368.html

"Налагането на мораториум за строителството в кв. "Младост" е изключително опасно в период, когато строителството е във възход. То е двигател на всеки вид бизнес, включително на продажбата на пердета. Какво искате!? – да не сложим улично осветление и да си почиваме всички.  Аз мога да си вдигна краката на масата и да си ходя". Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на дискусия в Столичния общински съвет за налагане на забрана за строежите в столичния район "Младост". Думите му за пердетата предизвикаха бурен смях в залата.   

Шимпанзето, спечелило дело, ще бъде пуснато на свобода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157870

Шимпанзето, спечелило дело, ще бъде пуснато на свободаШимпанзето Сесилия, което живееше в ужасни условия в аржентинска зоологическа градина, пристигна в Бразилия, за да бъде пуснато в местен резерват, предаде БТА.  Сесилия спечели дело за незаконно лишаване от свобода и пристигането й в Бразилия е част от изпълнение на съдебното решение. Съдът в Аржентина,

Мария Габриел и Емил Радев искат европейско законодателство за убежище в полза на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157792

Мария Габриел и Емил Радев искат европейско законодателство за убежище в 
полза на БългарияБългарските евродепутати от ЕНП-ГЕРБ Мария Габриел и Емил Радев настояват за промяна на европейското законодателство за предоставяне на убежище, така че да бъде намален бежанският натиск върху България. За да бъде постигната тази цел, те внесоха законодателни изменения в т. нар. регламент Дъблин, според който държавата на първо влизане е отговорна

През 2016 г. е имало скок на терористичните атаки

http://offnews.bg/news/n_1/n_652160.html

Броят на терористичните нападения по света през 2016 г. се е увеличил с 14 процента в сравнение с предходната година, а в западните страни - със 174 процента, показва публикувано днес проучване на базираната във Великобритания международна застрахователна компания "Аон" (Aon), цитирано от Франс прес. Миналата година са били извършени общо 4151 терористични акта в различни точки на света при 3633 през 2015 г. В западните страни броят на атаките е нараснал от 35 на 96. Въпреки същественото увеличаване на терористичните актове на Запад, те представляват едва 3 процента от терористичното насилие в световен мащаб, отбелязват експертите на компанията, която публикува в интернет карта на политическите рискове, рисковете от тероризъм и политическо насилие за 2017 г. Картата очаквано прогнозира увеличение на рисковете, като най-високо равнище на опасност има в 17 страни. За втора поредна година е регистриран по-голям брой страни, изкачили се в стълбицата на рисковете (19), от този на понижилите равнището си в нея (11). "Сценарият за 2017 г. не е розов", каза за АФП Луи Болаер, директор на отдела за политически рискове в "Аон - Франция". "Не виждаме реални причини положението да се подобри. Кумулативният ефект на политическите, икономическите и терористичните рискове създава изключително нестабилен климат", допълни той. В комюникето, придружаващо картата за 2017 г., "Аон" отбелязва, че е "малко вероятно рисковете от политическо насилие тази година да намалеят. Загубата на територия на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия вероятно ще накара джихадистите да се разпръснат, създавайки сериозна опасност за десетки страни в района и отвъд него, по-специално в Европа и Азия".

Тръмп се среща с китайския президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_652159.html

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин. Започващите днес двудневни преговори в Мар а Лаго ще са тест дали двамата мъже - непредвидимият новак в политиката Тръмп и премереният, опитен лидер Си Цзинпин - могат да управляват ефикасно най-важната двустранна връзка на света, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.  С отмятането от международното споразумение за климатичните промени, с отказването от ориентираното към Азия търговско споразумение и с призива за съкращаване на финансирането на ООН, Тръмп вече отстъпи лидерството в ключови сфери на Си, който иска да увеличи ролята на Пекин на световна сила и все по-усилено позиционира страната си като съперник на САЩ. Ще бъде катастрофално за Америка и света, ако Тръмп продължи по този път на разтоварване от ангажименти, допълва изданието. Според редица експерти Тръмп не е достатъчно подготвен за тази среща, тъй като все още не е назначил хора на постовете, отговарящи за Азия, а насреща му ще бъде добре подготвен списък с искания от страна на Китай.  Тръмп определи Северна Корея като най-неотложния проблем на националната сигурност, след като предшественикът му Барак Обама го предупреди, че Пхенян напредва в осъществяването на целта си да се сдобие с ядрена ракета, способна да порази САЩ, пише в. "Файненшъл таймс". Той заяви пред британското издание, че ще призове Си да окаже повече натиск върху Северна Корея да спре ядрената си програма и че е готов да действа едностранно, ако това не стане. Американски представител каза, че отговорът на китайския президент ще бъде "в известен смисъл тест за отношенията" между Вашингтон и Пекин. Китайските ръководители бяха шокирани, когато Тръмп скъса през декември с дългогодишната традиция - разговаря с тайванската президентка Цай Ингвен и намекна, че може и да не се придържа към политиката "Един Китай", съгласно която Вашингтон признава единствено властите в Пекин за китайско правителство. Тръмп даде заден ход през февруари в телефонен разговор със Си, но всеки признак на нова промяна в курса ще постави неговия гост в доста неудобно положение. Значение има и мястото, което е избрано за визитата - Мар а Лаго, а не Белият дом, тъй като според изданието това показва каква важност се придава на китайския лидер и на неговата визита.

Служебният кабинет се разграничи от промените за вота в чужбина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/slujebniiat-kabinet-se-razgranichi-ot-promenite-za-vota-v-chujbina-237133/

Не е истина, че българското председателство ще е най-скъпото до момента, каза вицепремиерът Деница Златева

Дадоха на съд пиян шофьор в Провадия, ударил патрулка при гонка с катаджии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157761

Дадоха на съд пиян шофьор в Провадия, ударил патрулка при гонка с катаджииРайонната прокуратура в Провадия внесе обвинителен акт в съда срещу Димитър Зл., предизвикал пътно-транспортно произшествие с 2,84 промила алкохол и пречил на орган на властта да изпълни задълженията си. 57-годишният мъж ще отговаря за извършените от него две престъпления. На 22 март 2017 г. в Провадия Димитър Зл.

Прокуратурата поиска прекратяване на първата партия на Марешки

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/06/2949004_prokuraturata_poiska_prekratiavane_na_purvata_partiia/?ref=rss


Прокуратурата внесе искова молба в Софийския градски съд (СГС) за прекратяване на една от двете политически партии, които оглавява варненският бизнесмен Веселин Марешки. Малко преди предсрочния вот на 26 март стана известно, че лидерът на "Воля", която премина 4-процентната бариера и влезе в парламента, е ръководител и на друга политическа формация - "Национално движение свобода и демокрация" (НДСД), а прокуратурата започна проверка след сигнал на ЦИК.

Конте: В Италия ми беше по-лесно да мотивирам играчите, тук ползвам думи и жестове

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949019_konte_v_italiia_mi_beshe_po-lesno_da_motiviram/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте остана доволен от победата с 2:1 срещу "Манчестър сити". С нея съставът му продължи уверения си път към титлата в Англия.

Италианецът акцентира върху това, че отборът му се нуждае от шест победи, за да стане шампион. И говори за начина, по който държи футболистите си съсредоточени в надпреварата.

"В Италия ми беше по-лесно да намеря подходящите думи да мотивирам футболистите си. Тук уча...

Байк фест стягат в парк"Дружба" във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6157740

Байк фест стягат в парк"Дружба" във Велико ТърновоЕлектрически велоситеди ще могат да покарат в Търново в събота. В изпълнение на проект ”, финансиран по Програма Интеррег V-A Румъния-България от 10 до 18 ч. в парк „Дружба“ще се проведе еднодневен байк фестивал “Мрежа за електрически велосипеди за промоциране на мрежа за електрически велосипеди в трансграничната област България – Румъния.

Дизайнерска награда за стъклени пластини (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6157783

Дизайнерска награда за
стъклени пластини (ВИДЕО)
Японецът Хирото Йошизо бе обявен за големия победител в конкурса Lexus Design Awards 2017. Отличието в петото годишно състезание е за проекта му Pixel. Той представлява устройство от малки стъклени пластини, съединени помежду си по специален начин. Това позволява многократното интересно отразяване на светлини, сенки, образи и цветове,

Прокуратурата иска да прекрати партия на Веселин Марешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=348225

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП „НДСД“) представлявана от Веселин Марешки – председател на партията, съобщиха от прокуратурата за Moreto.

Радев за скандала: Нека да няма драма

https://vesti.bg/bulgaria/radev-za-skandala-neka-da-niama-drama-6067606

Според Любомир Талев, който бе посочен за виновник за ограничаването на вота на българите в чужбина, причината е искането на президента ДОСТ да не влезе в НС

Радев искал промените заради ДОСТ, Герджиков отрече натиск

https://vesti.bg/bulgaria/radev-iskal-promenite-zaradi-dost-gerdzhikov-otreche-natisk-6067606

Любомир Талев, който бе посочен за виновник за ограничаването на вота на българите в чужбина, причината е да не влезе ДОСТ в НС

Въоръжен грабеж и екшън в Бургас заради два хамбургера

https://www.24chasa.bg/region/article/6157759

Въоръжен грабеж и екшън в Бургас заради два хамбургера30-годишен криминално проявен бургазлия спретна невероятен екшън, като първо заплаши с пистолет доставчик на храна, а после се метна през терасите на жилищен блок, за да избяга от полицията. През нощта срещу 4 април Иван Н. поръчал хамбургери по телефона. Двама доставчики пристигнали на посочения адрес - затвореният комплекс "Перла" в жк."Лазур".

Доналд Туск ще се срещне с британския премиер в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157760

Доналд Туск ще се срещне с британския премиер в ЛондонПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се срещне с премиера на Великобритания Тереза Мей, предава Фокус. Срещата между двамата ще се състои по-късно в четвъртък в столицата на Обединеното кралство – Лондон, уточняват от Брюксел. Други подробности за предстоящия разговор не се

Цените на жилищата в Гърция достигнаха дъното, започва леко поскъпване

http://econ.bg/Новини/Цените-на-жилищата-в-Гърция-достигнаха-дъното-започва-леко-поскъпване-_l.a_i.740458_at.1.html

След почти 7 години на спад и криза пазарът на имоти в Гърция вече е на прага на обрат на фона на подобряването на икономиката. За тази година се...

Ральо Ралев бута незаконни гаражи в пловдивската Арман махала

https://www.24chasa.bg/region/article/6157764

Ральо Ралев бута незаконни гаражи в пловдивската Арман махалаАкция по премахване на 10 незаконни гаража в пловдивската Арман махала предприе кметът на район “Северен” Ральо Ралев. По думите му обектите са разположени върху общински терени без правно основание. Съставени са констативни актове, след което и заповеди за премахване, но стопаните им не са ги вдигнали доброволно.

В Колумбия създават "комисия на истината" за разследване на военни престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157755

В Колумбия създават "комисия на истината" за разследване на военни престъпленияПрезидентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос подписа снощи два декрета: за създаване на "комисия за истината", която ще разследва престъпления, извършени по време на 50-годишния въоръжен конфликт в страната, и за създаване на специално звено, което ще издирва изчезнали хора по време на конфликта между властите и левите партизани, предаде БТА.

Турските военни сили подготвят операция "Тигърски щит" в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157729

Турските военни сили подготвят операция "Тигърски щит" в ИракТурската армия се подготвя за операция по прочистване на северноиракския район Синджар от бойци на Кюрската работническа партия (ПКК), пише турският в. "Йени шафак" днес, цитиран от БТА. По данни на вестника турските въоръжени сили от дълго време насам струпват войски и техника в Силопи, край границата с Ирак, а "целта на хилядите бронирани машини,

България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=348222

България ще отпусне 4,13 милиона евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда. Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Турски мелници купуват пшеница от ЕС и черноморската зона, заменят руския внос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157746

Турски мелници купуват пшеница от ЕС и черноморската зона, заменят руския вносТурски мелници са покрили краткосрочните си потребности от пшеница, купувайки стотици хиляди тонове зърно от ЕС и черноморски страни, за да заместят руските доставки, блокирани от промяна, направена от Анкара, в правилата за внос, информира БТА.  На практика Турция спря доставките от Русия на пшеница, царевица и слънчоглед на 15 март,

Домът на киното показва най-доброто от "София филм фест" до 15 април

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/06/2949001_domut_na_kinoto_pokazva_nai-dobroto_ot_sofiia_film/?ref=rss


"Безбог", "Слава", "Буря", "Тони Ердман", "Лунна светлина" и други заглавия от приключилия "София филм фест" могат да бъдат видени отново в Дома на киното в София до 15 април, съобщават организаторите.

Рубриката "Кино гурме" пък ще представи два документални филма за вино, придружени с дегустации.

"Андре – гласът на виното" на режисьора Марк Челичеф ще разкаже историята...

Как да подмладим ръцете си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157715

Как да подмладим ръцете сиПрекарваме тонове време и харчим една камара пари, за да запазим кожата на лицето си по-дълго млада, но често низвергваме тази на ръцете си, да не говорим пък за епитела на врата. Истината е, че ръцете също може да издадат реалната ни възраст и пази, Боже, понякога прибавят допълнително годинки към ЕГН-то ни.

Министър Стела Балтова откри в Търново 14-тото изложение "Културен туризъм"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157708

Министър Стела Балтова откри в Търново
14-тото изложение "Културен туризъм"Очакват над 10% ръст в туризма това лято, само за Великден - 22% повече кацат на летище София 70 български и чуждестранни изложители, сред които Азербайджан, Бразилия, Корея,Виетнам, представят екзотични дестинации във Велико Търново. Борсата за културен туризъм бе открита от служебния министър Стела Балтова и зам.-кмета на Велико Търново проф.

Прокуратурата иска да прекратят партия на Марешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157728

Прокуратурата иска да прекратят партия на МарешкиСофийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП „НДСД“) представлявана от Веселин Марешки – председател на партията. Прекратяването е на правно основание чл. 40 ал. 1 т. 1, 3 и 5 от Закона за политическите партии.

Трима в ареста с 40 000 нелегални цигари, дама им прави компания със 175 кг тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157739

Трима в ареста с 40 000 нелегални цигари, дама им прави компания със 175 кг тютюнМлад мъж и момче са заловени със значително количество нелегални цигари при полицейски проверки в Пловдив. В жк “Тракия” служители спрели два леки автомобила – “Деу” с 39-годишен водач от Брестовица и “Опел”, с който се придвижвали криминално проявен пловдивчанин на същата възраст и 18-годишно момче.

Иван Михалев: България е изненадващо красива дестинация

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157698

Иван Михалев: България е изненадващо красива дестинацияИв. Михалев: Чарът на много места у нас е, че са диви, но около тях трябва да има елементарни условия Чарът на много места у нас се държи на това, че там няма изградена туристическа инфраструктура, но все пак е необходимо да има минимални условия, заяви пред Иван Михалев – Иван Михалев е търговски директор на Медийна група България и автор на

Иван Михалев: България е изненадващо красива дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157698

Иван Михалев: България е изненадващо красива дестинацияИв. Михалев: Чарът на много места у нас е, че са диви, но около тях трябва да има елементарни условия Чарът на много места у нас се държи на това, че там няма изградена туристическа инфраструктура, но все пак е необходимо да има минимални условия, заяви пред Иван Михалев – Иван Михалев е търговски директор на Медийна група България и автор на

Българското председателство ще защитава правата на българите във Великобритания

http://econ.bg/Новини/Българското-председателство-ще-защитава-правата-на-българите-във-Великобритания_l.a_i.740457_at.1.html

България ще настоява новопристигналите във Великобритания българи да се ползват с правата на европейските граждани до датата на фактическото излизане...

Асен Христов: Планираме делистване на "Евроинс" от БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/asen-hristov-planirame-delistvane-na-evroins-ot-bfb-237109/

Причината е, че то е прекалено малко спрямо Евроинс Иншурънс Груп, а световната практика е само холдингът да е листнат, каза председателят на Надзорния съвет

Един загина при атака с кола на Западния бряг, простреляха нападателя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157711

Един загина при атака с кола на Западния бряг, простреляха нападателяЕдин човек е загинал, а друг е пострадал леко при предполагаема атака с автомобил, извършена в четвъртък на Западния бряг, съобщава вестник The Times of Israel, цитиран от "Фокус". Водачът на превозното средство е прострелян и заловен от израелските сили за сигурност, поясни говорител на армията. Инцидентът се е случил северно от Рамала,

БХК: Имаше акция да се ограничат правата на гласуващите в Турция

http://www.clubz.bg/52536-bhk_imashe_akciq_da_se_ogranichat_pravata_na_glasuvashtite_v_turciq

Недостатъчният брой избирателни секции в Турция, както и намесата на застъпници на партии преди и по време на парламентарните избори, са сред основните нарушения, констатирани от Българския хелзинкски комитет (БХК) в становище, изпратено до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Human Rights Watch и Amnesty International. "Нарушенията засегнаха диспропорционално една определена група български граждани – българските гласоподаватели в Република Турция, и сериозно ограничиха правото им да гласуват по време на парламентарните избори, проведени на 26 март 2017 г.", смятат от БХК.

Оттам отбелязват свиването на броя на избирателни секции до 35 за държави извън ЕС. И дават пример със ситуацията в Бурса. Там през 2014 г. е имало 37 секции, а на тези избори едва осем. 

"Това предизвика хаос, огромни опашки и напрежение у гласоподавателите и членовете на секционните избирателни комисии (СИК). Резултатът от това беше, че мнозина се отказваха от правото си на глас предвид нуждата да изчакват реда си в продължение на часове още от самото начало на изборния ден. БХК счита, че така поставеното ограничение от 35 секции в държави извън страните членки на ЕС е силно дискриминационно и основно насочено срещу българските избиратели, живеещи и упражняващи правото си да гласуват в Турция. Ефектът от това ограничение силно затрудни и на практика лиши част от избирателите от правата и задълженията им", смятат от БХК, който е имал наблюдател в града.

Според официалната информация, публикувана на уеб страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК), на тези парламентарни избори общият брой гласували избиратели според положените подписи в избирателния списък в избирателните секции в Република Турция е 33 005 души. За сравнение, официалните данни от парламентарните избори, проведени на 5 октомври 2014 г., показват, че разкритите избирателни секции в турската държава са общо 136, а гласувалите лица според положените подписи в избирателния списък са 62 569 души, или почти двойно повече от гласоподавателите на настоящите избори, привеждат още данни от организацията.

От БХК отбелязват и друг проблем, свързан с гласуването в чужбина - ЦИК въведе допълнително ограничение на изборните права на българските граждани в чужбина, като даде указания декларациите да се попълват единствено в изборното помещение и да се подписват пред членовете на СИК при вписване в избирателния списък. В Изборния кодекс липсали подобни ограничения.

"Освен това изискването декларациите да бъдат попълвани лично по същество представлява дискриминационно изискване за наличието на ценз за грамотност, какъвто ценз не се изисква от никои от българските граждани, които гласуват в рамките на територията на страната. Всички тези допълнителни мерки, предприети от законодателя, ЦИК и СИК, в изборния ден засегнаха диспропорционално една определена група български граждани – гласоподавателите в Република Турция, и въведоха недопустими пречки пред възможността им да упражнят избирателните си права", смятат от организацията.

От БХК посочват и блокадите на границата преди изборите, както и информации в медиите, насочени срещу подаването на гласове от българските граждани в Турция. 

Заключението е, че става дума за целенасочена акция по ограничаването на "политическите права на цяла група граждани и лишаването им от възможността да изпълнят правото си и задължението си да гласуват".

Офисът на НАП Плевен се подготвя за национален тиймбилдинг

//dariknews.bg/regioni/pleven/ofisyt-na-nap-pleven-se-podgotvia-za-nacionalen-tijmbilding-2015804

За втора поредна година НАП организира национален тиймбилдинг, който ще се проведе в периода от 16 – 20 май. На 3 и 4 април във Велико Търново се състоя предварителния квалификационен кръг, в които взеха участие служители от 4 офиса към ТД на НАП Велико Търново – офисите в Монтана, Видин, Плевен и

Ученици влязоха в съда

//dariknews.bg/regioni/burgas/uchenici-vliazoha-v-syda-2015798

Ученици от 10 клас на Природоматематическата гимназия и Гимназията за романски езици участваха в Деня на отворените врати, организиран от Административния и Апелативния съд в Бургас.
 
В зала 2 на Апелативния съд те се запознаха с разпределението на делата в институцията. Пред аудитор

Премиерът Герджиков: За магистрала „Струма“ да решава следващото правителство, за Изборния кодекс беше прибързано  

//dariknews.bg/regioni/razgrad/premieryt-gerdzhikov-za-magistrala-struma-da-reshava-sledvashtoto-pravitelstvo-za-izborniia-kodeks-beshe-pribyrzano--2015796

Публично обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход, аз нямам пръст в това предложение. Това заяви в Разград служебният премиер Огнян Герджиков. Той бе официален гост на футболен клуб „Лудогорец“, заедно с благодетелите на тима Кирил и Георги Домусчиеви и кмета на града д-р Валентин Вас

Хванаха двама дрогирани шофьори

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/hvanaha-dvama-drogirani-shofiori-2015800

Двама водачи, употребили наркотични вещества хванаха в Лясковец и Бяла черква.

Тази нощ в 00,05 ч. при провеждане на специализирана полицейска операция на ул. "Оборище" в Лясковец е извършена проверка на лек автомобил "Опел Астра", управляван от 27-годишен мъж от  града. При проверка

Добрич е сред първите 10 общини в рейтинга на активната прозрачност на Програма „Достъп до информация“

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dobrich-e-sred-pyrvite-10-obshtini-v-rejtinga-na-aktivnata-prozrachnost-na-programa-dostyp-do-informaciia-2015803

Община Добрич е на десето място в тазгодишното изследване на рейтинга на активната прозрачност на Програма „Достъп до информация“. Тя е оценена по различни индикатори, свързани с прозрачно управление на всички 265 общини. Оценката е доказателство за последователните усилия на общин

Областната комисията препоръчва надлез, а не  кръгово кръстовище при село Калчево

//dariknews.bg/regioni/sliven/oblastnata-komisiiata-preporychva-nadlez-a-ne-krygovo-krystovishte-pri-selo-kalchevo-2015799

192 км от общо 636 км. републикански пътища в област Ямбол са в лошо състояние над 300 км. в добро състояние, съобщи на заседание на Комисията по безопасност на движението по пътищата директорът на Областно пътно управление инж. Галин Костов.

Членовете на областната комисия по безопа

Отпадат визите за украински граждани

//dariknews.bg/novini/sviat/otpadat-vizite-za-ukrainski-grazhdani-2015805

ЕП одобри на първо четене неофициалното споразумение със Съвета на ЕС, с което отпада за издаване на визи за кратък престой в ЕС за украински граждани, съобщи пхресслужбата на ЕП.

Facebook фурор на деня: Магнолията на Бойко Борисов (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/facebook-furor-na-denia-magnoliiata-na-bojko-borisov-snimka-2015783

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново предизвика фурор във Facebook. Този път поводът бе споделена от него снимка на любимата му магнолия.

Среднощната снимка на красивата магнолия събра хиляди лайкове и коментари.

Герджиков: Обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-obiavenite-promeni-v-izborniia-kodeks-biaha-pribyrzan-hod-2015795

Публично обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход, аз нямам пръст в това предложение, заяви в Разград служебният премиер Огнян Герджиков.
 

Почти 560 млн. лева са усвоени по програмата на енергийна ефективност

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pochti-560-mln-leva-sa-usvoeni-po-programata-na-energiina-efektivnost-237128/

Българската банка за развитие е разплатила близо 164 млн. лева по програмата за саниране в първите три месеца на тази година

Каролев: В „зелените“ сайтове има 7 статии на тема „въздух“ и 3899 за лифтове, писти и ски курорти

http://www.barometar.net/88283/

Икономистът Владимир Каролев коментира решението на съда на Европейския съюз в Люксембург, който осъди страната ни заради трайно лошото качество на въздуха в агломерации София, Пловдив и Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България така: „Вчера Европейската Комисия ни осъди, защото въздухът в България е замърсен многократно над нормата. Цветанка Ризова попита лидера […]

Изгодно: Лошото момче на тениса продава БМВ чрез фейсбук

http://offnews.bg/news/n_1/n_652158.html

Лошото момче на тениса Ник Кирьос отново привлече вниманието върху себе си. Австралийската тенис звезда реши да продаде лъскавото си БМВ чрез Фейсбук! 21-годишният Кирьос пусна снимка на синия звяр, модел F80. И написа: "Добре  - обикновено не пускам подобни неща в социалните медии. Но специално изключение този път. Това е първата ми кола в живота, имам я от чисто нова. Време е обаче да я сменя". От обявата може да разберем, че немската машина е на три години, гледана е като писано яйце. Кирьос е изминал едва 16 000 километра. Обслужвана е редовно, има чисто нови гуми, кожен салон и всички екстри за модела, а те не са малко. Специалисти изчислиха, че ново БМВ-то би струвало около 110 000 английски лири. Тригодишна кола от същия модел обаче може да бъде намерена и за 40 000 лири.

Нова ли е новата наредба за бежанците?

http://www.clubz.bg/52535-nova_li_e_novata_naredba_za_bejancite

Проектът за римейк на отмененото прословуто Постановление 208 - за реда за интеграцията на бежанците, е готов. След като забърка кашата с отмяната на текста по искане на президента Румен Радев, служебното правителство е изпълнило ангажимента си до 7 април да подготви нов текст. В края на последния работен ден от седмицата той бе пуснат за обществено обсъждане. Срокът за обсъждането е възможно най-краткият по закон - до 21 април. Законът за нормативните актове допуска по-кратък от 30 дни срок за обществена консултация - по изключение. Това значи, че има шанс новата наредба да бъде приета от служебния кабинет, тъй като първият пленарен ден на 44-ия парламент е 19 април, след това текат консултации с политическите сили и една след това президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на кабинет. Срок за връчването му няма.

Малко предистория

Постановление 208 бе отменето на извънредно заседание на правителството на Огнян Герджиков миналия петък. От стенограмата стана ясно, че лично президентът Румен Радев е настоял за отмяната, тъй като това бе едно от обещанията му по време на кампанията. Решението бе прието, въпреки че повечето министри изказаха притеснения, че ще последва остра реакция от Европа, защото наредбата за интеграция на чужденци, получили статут на бежанци или международна закрила, е част от европейските политики, от които България е част. Вицепремиерката по еврофондовете Малина Крумова предупреждаваше, че отмяната може да доведе и до финансови санкции.

 
Един от мотивите на служебните министри за отмяната все пак бе, че от приемането на наредбата през август миналата година досега няма нито едно сключено споразумение за интеграция между законно пребиваващ у нас бежанец и която и да е община. В документа нямаше предвидени санкции при неизпълнение на споразумението за интеграция, нито критерии за оценката му. 
 

Какво пише в новия проект?

В новия проект за наредба за интеграция на бежанците на пръв поглед има нови неща. Например въвежда се изискване вицепремиер да отговаря задължително за нейното изпълнение. Изброени са и нещата, за които отговарят ресорните министрества, които по закон трябва да осигурят на хора с бежански статут и под закрила достъп до заетост, образование, обучение, здравеопазване, жилищно настаняване, социално подпомагане. 

Третият нов момент е, че всеки бежанец, който подпише споразумение за интеграция с община, ще има интеграционна книжка, която ще се издава от Държавната агенция за бежанците. В нея ще се записва как върви интеграцията му. В чл. 17 на наредбата е записано какви са задълженията на чужденеца във времето, в което се възползва от интеграционната програма. Сред тях фигурират и неща като "да полага усилия за интегриране в местната общност и да зачита нейните традиции и обичаи" и "да бъде лоялен към българската държава и да не уронва с действията си престижа и достойнството на българския народ". Каквото и да значи това. Предвидено е и едностранно прекратяване на споразумението между кмет и чужденец от страна на кмета, ако не изпълнява задълженията във въпросния чл. 17.

Новост е, че досега чужденецът можеше да има възражения, които да отправи към кмета, а сега тази функция се прехвърля на областния управител. 

Изненадващо от новия проект на наредбата отсъства едно от изреченията от неговия "предварителен" вариант, с който Клуб Z разполага.

То гласи следното:

(4) В случай, че за чужденец, който е изразил писмено съгласие за сключване на Споразумение за интеграция няма постъпили заявления от кметове на общини, Държавната агенция за бежанците уведомява областните управители за провеждане на консултации с кметовете на общини относно възможностите за подаване на заявления по ал. 1.

В окончателния вариант, публикуван днес обаче тази опция отсъства. От стенограмата от заседанието на Министерския съвет, на което бе отменено Постановление 208, ставаше ясно, че въпросната наредба така и така не работи - тъй като няма нито едно заявление, подадено от кмет, който би искал да участва в интеграционната политика за чужденци, получили статут на бежанци или международна закрила от българската държава. В новата наредба няма текст, който да направи интеграционните политики "по-привлекателни" за местната власт или поне опит институциите да положат усилия въпросната нова наредба да проработи.

Преди около месец от Върховния комисариат на ООН критикуваха в писмо именно това, че държавата не упражнява контрол върху интеграционната наредба и нейното прилагане. В случая - нейното неприлагане. Поводът бе случаят в Елин Пелин, в който кмет отказа да издаде документи на семейство от Сирия с бежански статут, въпреки че няма право на такъв отказ по закон. Не се е чуло да последва санкция. За санкции за кметове, които не изпълняват задълженията си по интеграционната програма, не се говори и в новия документ.

Колкото до останалата част от новата наредба - тя по същество представлява старата наредба и отмененото Постановление 208, заради което стана скандал. Текстовете са преподредени, тук-там допълнени, най-вече с текстове, копирани от действащото законодателство. Тоест от сравняването на двата текста не става ясно защо бе нужно да се отмени старата наредба и да се пише нова, като в това време съществува правен вакуум, който може да създаде проблем с Европа. Освен... "спазване на предизборно обещание" от президена Румен Радев, например.

Друга промяна е, че вместо чрез Националното сдружение на общините, плащания към общини, които поискат да участват в интеграционни политики и сключат споразумения с бежанци и техните семейства, ще се извършват директно от дирекция "Международни проекти" към МВР, която отговаря за управлението на еврофонд „Убежище, миграция и интеграция“, откъдето основно идва финансирането на тази европейска политика, към която България има ангажименти. Досега НСОРБ беше "междинно звено".

Първият текст на проекта за нова Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила можете да прочетете ТУК.

За сравнение - отмененият от служебното правителство вариант в Постановление 208  - ТУК.

Играят благотворителен спектакъл във Варна за малката Алекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=348215

Благотворителен спектакъл в подкрепа на малката Алекс от Варна ще се играе днес в морската столица, научи Moreto.net. Театър "Арлекин" ще изпълни пред публиката "Палечка". Спектакълът започва точно в 18.30 часа в Народно читалище "Отец Паисий".

Как да окажем първа помощ при ужилване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6157613

Как да окажем първа помощ при ужилванеТоплото време е все по-устойчиво, а по-високите температури водят след себе си боси крака и дребни насекоми, които жилят и хапят. Пчели Ако сте ужилени от пчела, веднага огледайте мястото. Вижте дали жилото е останало забито в кожата и ако още е там, го извадете. Внимавайте обаче да го избутате с нокът или с тъпата страна на нож.

600 млн. лв. са усвоените средства по програмата за саниране досега

https://www.actualno.com/society/600-mln-lv-sa-usvoenite-sredstva-po-programata-za-sanirane-dosega-news_604220.html

Близо 600 млн. лева са реално усвоените средства от началото на програмата за саниране до края на март тази година, отчитат от Българската банка за развитие. В съобщението от банката се допълва, че са разплатени близо 164 млн. лв. само за първите три месеца на 2017-та, отбелязва още БНР. От старта на програмата досега са сключени над 2 000 договора, а общият размер на поетия от банката ангажимент е над един милиард лева.

Общо 9384 социално слаби от Сливенско са получавали помощ за отопление

https://www.24chasa.bg/region/article/6157709

Общо 9384 социално слаби от Сливенско са получавали помощ за отоплениеОбщо 9384 социално слаби от област Сливен са получавали целева помощ за отопление през този сезон, съобщиха от дирекцията "Социално подпомагане"-Сливен. Били са подадени 11 164 заявления, като 60 на сто от отказаните помощи са били заради по-високи доходи. Сред останалите причини за отказ са дарение на недвижим имот през последните пет години,

ЧЕЗ предлага нова услуга за оптимизиране на енергийното потребление

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/04/06/2948999_chez_predlaga_nova_usluga_za_optimizirane_na/?ref=rss


От началото на април електроразпределителното дружество ЧЕЗ предлага на своите клиенти нов продукт – "Енергиен мениджър". Услугата е електронна и подпомага потребителите да следят потреблението си на електроенергия и по този начин да оптимизират разходите си, съобщиха от компанията.

Чрез "Енергиен мениджър", освен сравнение на консумацията на електроенергия в различните обекти на клиента, се проследява и потреблението на конкретен обект, като се...

Фандъкова: Никой няма да маха пазара на "Славейков"

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/fandykova-nikoj-niama-da-maha-pazara-na-slavejkov-6067625

Кметът ще настоява книжното тържище да е остане на постоянен принцип на площада.

Протест и контрапротест пред Столична община за референдума в „Младост“

http://www.cross.bg/referendyma-kontraprotest-mladost-1539667.html

/КРОСС/ Протест и контрапротест пред Столична община проведоха защитници и противници на референдума за мораториум на строителството в кв. „Младост", пише Труд. Очаква се съдбата на референдума иницииран от кметицата на „Младост" Десислава Иванчева да се реши днес на заседание на общинския съвет.  

Какво има и какво няма в евтиния кашкавал (изследване)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652155.html

Изследване на асоциация "Активни потребители" и Центъра по биология на храните показа куп нарушения при съдържанието и етикирането на 10 от най-евтините марки кашкавали на пазара. Изследвани са продукти в най-ниския ценови диапазон - между 9 и 12 лева за килограм. Тестовете показали, че нито един продукт не е изряден. Най-фрапиращо е съдържанието на две от тестваните марки. При тях напълно отсъстват млечни мазнини, а установеното съдържание на опасни растителни мазнини е 100%. Данните от изследването са подадени и в агенцията за безопасност на храните, където резултатите са потвърдени. В резултат на това продуктите със 100% растителни мазнини са били иззети от двата магазина, от които били закупени, със съдействието на МВР. Тестовете показали още, че при 6 от изследваните марки има разминаване в изискванията за етикиране: липсва част от задължителната информация или посочените хранителни стойности не са верни. При 7 продукта е установено по-голямо количество вода от допустимото по БДС. В 4 от марките кашкавал има по-малко мазнини от изискваните по стандарт. 8 от изследваните продукти нямат достатъчна степен на зрялост, а при 5 е открито по-високо наличие на въглехидрати, което говори за възможно наличие на нишесте. От "Активни потребители" припомнят, че през 2016 г. млекопреработвателни предприятия са внесли поне 12 000 т палмово олио (според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство). Всичко това сме изяли под формата на сирене, кисело мляко, кашкавал, банички и др., посочват от асоциацията. Изследването на кашкавала е продължение на серията проучвания на млечни храни, които асоциация "Активни потребители" осъществи през последните няколко години. При тях бяха открити и доказани сериозни проблеми в качеството на продуктите, както и откровени фалшификации. Като следствие от тези проверки няколко производители получиха сериозни глоби, а контролния орган (Българската агенция по безопасност на храните) трябваше да прилага подобни тестове, припомнят от асоциацията. От Асоциация "Активни потребители" обясняват как се прави евтин кашкавал: 1. Добавянето на немлечна мазнина е класическа имитация (фалшификация). Тя въпреки активния обществен дебат продължава да е актуална. 2. При половината от тестваните марки се установява по-високо от очакваното количество въглехидрати. Причина за това може да е непълното зреене на продуктите при което остават неразградени количества лактоза. Със същата степен на вероятност това може да се дължи на добавяне на нишесте или друг полизахарид, които се използват като пълнеж и за задържане на повече вода. В това изследване ние не определихме директно съдържането на нишесте защото не очаквахме производителите да прибягват до такива груби методи, но както се вижда от резултатите и казаното по-горе съмненията за това са достатъчно обосновани. 3. Влагане на сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък вместо сурово прясно мляко. Използването на подобни по-евтини суровини смъква цената на крайния продукт, а също така позволява производство на “кашкавал” без на практика мандрата да има достъп до сурово мляко. Анализът на резултатите показва с голяма степен на достоверност, че най-малко при 3 търговски марки е използван този метод – Соколово, Трапеза и Здравец. При последните 2 добавения белтък/суроватка е комбиниран с използването на хидрогенирани растителни мазнини. На практика такива “композитни” храни нямат нищо общо с кашкавала. 4. Ниската степен на зреене е “най-безобидното” отклонение в качеството, позволяващо редуциране на разходите на производителите. Рискове за здравето Влаганите хидрогенирани мазнини съдържат висок процент наситени транс-мастни киселини. Те увеличават рисковете от сърдечно-съдови и онкологични болести, припомнят от асоциацията. Добавянето на заместители като нишесте, сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък и вода изменят химическия състав и микробната популация на продуктите. В такива имитиращи храни се измерват по-високи нива на токсични съединения и се развиват нежелателни, често патогенни бактерии.  Ниската степен на зреене допълнително повишава риска от наличието в крайния продукт на патогенни бактерии. Непълното разграждане на млечния протеин, което всъщност е последствие от прибързаното зреене, също е проблем. Много хора могат да изпитат храносмилателен дискомфорт и дори алергии.

"Кливланд" разби "Бостън" в битката за първото място в Източната конференция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2948993_klivland_razbi_bostun_v_bitkata_za_purvoto_miasto_v/?ref=rss


Шампионът "Кливланд кавалиърс" спечели убедителна победа със 114:91 срещу "Бостън селтикс" и излезе с едни гърди пред "келтите" в битката за първото място в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА).

Преди тази среща двата отбора разделяха първото място с равни показатели. Сега "Кливланд" отново е еднолично на върха с 51 победи и 27 загуби, а "Бостън" е втори с 50 успеха и 28 поражения....

Тръмп смята, че Русия е проблем

http://www.clubz.bg/52534-trymp_smqta_che_rusiq_e_problem

Американският президент Доналд Тръмп обвини правителството на сирийския лидер Башар Асад, че е прекрачило червената линия с атаката със зарин срещу цивилни, предаде Ройтерс.

Той допълни, че позицията му по отношение на Сирия и Асад се е променила, но не даде да се разбере какъв точно ще бъде отговорът му.

Тръмп заяви, че нападението, при което загинаха около 100 души, много от които деца, е "преминало много, много линии". Така той направи алюзия със заплахата на предшественика си Барак Обама да свали Асад с въздушни удари, ако режимът му използва химически оръжия. С обвиненията си Тръмп застана срещу Москва, която е главната опора на сирийския вожд.

"Ще ви кажа, че случилото се е неприемливо за мен", каза американският президент на пресконференция с йорданския крал Абдула.

"И ще ви кажа - това, което се случи, е, че подходът ми към Сирия и Асад много се промени", допълни той.

Малко по-рано Тръмп бе попитан дали формулира нова позиция по отношение на Сирия.

"Ще видите", отговори той.

Вицепрезидентът Майк Пенс бе попитан от телевизия "Фокс нюз" дали е време да бъде подновен призивът за отстраняването на Асад и създаването на зони за сигурност.

"Нека бъда ясен, всички опции са на масата", каза той.

Американски представители отхвърлиха твърденията на Русия, че виновни за зариновата атака са сирийските бунтовници.

Коментарите на Тръмп бяха направени само няколко дни след като Вашингтон обяви, че вече главната му цел не е да накара Асад да сдаде властта. Последното изказване на президента обаче е намек за сблъсък между Кремъл и Белия дом след първоначалните сигнали за затопляне на отношенията, отбелязва Ройтерс. Тръмп не спомена и дума за Русия, но държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че е време Москва внимателно да обмисли подкрепата си за Асад.

Лекари помагат на пострадал след нападенията със зарин в Хан Шейхун.

Майк Пенс заяви, че е дошло време Москва да изпълни обещанието си за елиминиране на химическите оръжия, за да не бъдат те повече заплаха за хората в Сирия.

Западът и САЩ обвиниха силите на Асад за най-тежката химическа атака в страната от повече от 4 години насам.

Представители на американското разузнаване заявиха, че смъртните случаи са причинени най-вероятно от зарин, хвърлен от сирийски бойни самолети по град Хан Шейхун във вторник. Те се позоваха на предварителни оценки. Висш представител на Държавния департамент каза, че Вашингтон все още не е убеден, че това е зарин.

Москва излезе с друго обяснение, което е в защита на Асад - че отровният газ е бил на бунтовниците и е изтекъл от техен арсенал, поразен от ударите на сирийската авиация.

"Руското обяснение не е достоверно. Не му вярваме", каза пред Ройтерс висш служител на Белия дом, пожелал анонимност.

САЩ, Великобритания и Франция предложиха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, осъждаща нападението. Руското външно министерство обаче я нарече "неприемлива" и заяви, че данните се основават на "фалшива информация".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва продължава да обвинява бунтовниците. А външният зам.-министър Генадий Гатилов изтъкна, че Москва ще наложи вето върху проекторезолюцията, ако западните страни гласуват за нея без по-нататъшни консултации.

Русия предлага свой проекторезолюция, каза Фьодор Стржижовски - говорител на мисията на страната в ООН.

Американската представителка в организацията Ники Хейли направи изявление, което прилича на заплаха за едностранни действия, ако членките на Съвета за сигурност не се съгласят.

"Когато ООН последователно се проваля в задължението си да действа колективно, в живота има случаи, в които сме принудени да предприемем наши собствени действия", каза тя пред Съвета за сигурност, без обаче да навлезе в подробности.

Някои бунтовнически групировки възприеха последното изказване на Тръмп като очевидна промяна на американската позиция. Други обаче изтъкват, че е твърде рано да се каже дали думите му ще доведат до реална промяна в политиката.

От организацията "Лекари без граници" заявиха, че в една от нейните болници в Сирия били лекувани пациенти със симптоми на излагане на нервно-отровни агенти като зарин. Те имали разширени зеници, мускулни спазми и не можели да се сдържат от дефекация.

"Говорим за военни престъпления", заяви френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр.

Русия се превръща в проблем за Тръмп

Ники Хейли показва в Съвета за сигурностна ООН снимки на пострадали от атаката със зарин в Сирия.

Доналд Тръмп гледа на Русия като на проблем, стана ясно от вчерашни изявления на посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирани от АФП.

"Критикувала съм Русия повече пъти, отколкото мога да преброя, защото ако те правят нещо, което не ни харесва, ще им го казваме", каза тя на международен женски форум в Ню Йорк.

"Те направиха разни неща с Крим и Украйна... А сега се опитват да разпънат чадър над Башар Асад. Това са неща, които няма как да подминем. Имах разговори с президента, по време на които той каза, че смята, че Русия е проблем", добави Хейли.

Президентът на САЩ неведнъж публично се е възхищавал от руския си колега Владимир Путин. Ники Хейли обаче постоянно критикува Москва. През уикенда тя увери, че действията на Кремъл срещу Украйна и евентуалната намеса в американската изборна кампания може при нужда да бъдат наказани.

АПИ спря търга за най-големия тунел на "Струма", може да изгубим милиони от Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_652156.html

Агенцията за пътна инфраструктура е спряла търга за най-големия тунел на автомагистрала Струма - "Железница", за който бе обявена огромна обществена поръчка на стойност 250 милиона лева. Съоръжението трябва да бъде изградено до 2022-а година, ако това не се случи, България ще загуби европейските средства, отпуснати за изграждането му. Официално съобщение от пътната агенция какви са причините за прекратяване на търга няма, но новината съобщи в профила си във Фейсбук бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Обществената поръчка за най-дългия и важен тунел "Железница" е на стойност 250 млн. лв. Процедурата е прекратена с решение на директора на агенцията инж. Пирин Пенчев. АПИ е спряла търга заради нарушения. В решението за прекратяване пише, че са открити нарушения в документите по търга, които са от януари 2016 –а година. Освен това било открито сгрешено разяснение на Национална компания  „Стратегически инфраструктурни проекти“, свързано със стойността на тунела, която е 250 милиона лева. Директорът на Пътната агенция Пирин Пенчев, назначен от служебното правителство, е подписал документите за спиране на търга във вторник Сред причините Пенчев да спре търга са още, че в процедурата било позволено офертирте, които превишават прогнозната стойност, също да може да се разглеждат, което може да доведе до много висока цена.  В хода на процедурата било констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва, тоест е изчезнало. Действията на АПИ противоречат на думите на служебния министър Спас Попниколов от миналата седмица, че е разпоредил да се избере изпълнител за изгражданетона тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Лиляна Павлова от ГЕРБ отговори на спирането на търга с пост във Фейсбук: Процедурата за тунела „Железница” е прекратена, това може да бъде фатално за изграждането на АМ „Струма“.  "С крайно учудване разбирам, че процедурата за тунела „Железница”, като част от лот 3.1. на АМ „Струма”, е прекратена. Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритет обект, финансиран със средства от ЕК. Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството сериозността от прекратяване на процедура на стойност 250 млн.лв. и рискът от голямо закъснение за изграждането на автомагистралата? Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, че това решение може да бъде фатално за окончателно изграждане на „Струма” и България да се наложи да загуби стотици милиони от Европа? Каква е причината за коренно сменената позиция на служебния министър Спас Попниколов , който беше разпоредил в края на февруари да има избран изпълнител на 31 март 2017 г. Липсва ли наистина документация по обществената поръчка, както това е посочено в самото решение за прекратяване? Означава ли това, че ръководството на АПИ не е създало необходимата организация за съхранение и опазване на документацията по търга? Има ли връзка тази липса на документация с промяната в състава на оценителната комисия предвид, че самият служебен министър преди да стане министър беше външен експерт в нея? Дължи ли се това на смяната му с друг външен експерт и кой е той? Кой го предложи, по какъв начин е станала смяната, притежава ли това лице необходимата професионална експертиза да бъде член на оценителната комисия? Стефан Гайтанджиев ли е външният експерт и бил ли е част от ръководството на АПИ заедно с Пирин Пенчев по време на тройната коалиция, на която ЕК спря всички пари? Не е ли това отново и Все въпроси, на които служебният министър Спас Попниколов и настоящето ръководство на АПИ дължат бърз и смислен отговор! Това ще бъдат и първите ми парламентарни въпроси към служебния министър Спас Попниколов в първия ми работен ден като народен представител в 44-то Народно събрание!

В Русия вече е незаконно да споделяш картинка с Путин, гримиран като гей

http://offnews.bg/news/n_1/n_652153.html

Русия забрани разпространението на картина, изобразяваща президента Владимир Путин, гримиран като хомосексуалист.  На 30 март министерството на правосъдието добавя към списъка на екстремистки материали десет нови забранени обекта, представляващи различни снимки и колажи, разпространявани в социалните мрежи и по-конкретно руския еквивалент на Facebook - Вконтакте.  Всички нови забрани идват след решение на съда в Твер от миналата година, който отсъжда срещу мъж на име Александър Цветков, споделял според властта неподходящите материали във Вконтакте.  Най-любопитното допълнение към списъка с 4076 позиции е забраната за разпространение на конкретно изображение, показващо Путин като хомосексуалист.  "Плакат с изображение на човек, приличащ на президента на Руската федерация В.В. Путин, на чието лице има грим, оцветени мигли и устни, което според замисъла на автора на плаката би трябвало да е намек за нестандартна сексуална ориентация на РФ", се казва в определението. Магистратите допълват, че въпросното изображение е споделено през май 2014 г.  Подобни колажи станаха популярни онлайн след като през 2013 г. Русия прие закон срещу пропагандата в полза на хомосексуализма.  Друга публикация на Цветков, попадаща в забранителния списък, включва изображение, на което Путин и Дмитрий Медведев стоят до руския патриарх Кирил, облечени в нацистки униформи.  Александър Цветков се отървава от присъда заради действията си, но вместо това получава нареждане за задължително психиатрично лечение. Профилът му във Вконтакте бива изтрит, предава The Moscow Times.

Двама влизат в затвора за кражба на уиски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157699

Двама влизат в затвора за кражба на уискиДвама кърджалийци получиха ефективни присъди за кражба на уиски. Районният съд даде 2 години затвор при "строг режим" на С. С. Л. и една на М. Ю. Ю. за серия кражби на луксозна пиячка от магазин в центъра на града. В периода от 7 септември до 16 септември 2015 година извършили 3 кражби на уиски при условията на продължаващо престъпление С. С. Л.

Служебният кабинет внесе законопроект за чуждите въоръжени сили в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157696

Служебният кабинет внесе законопроект за чуждите въоръжени сили в БългарияСлужебното правителство публикува още един законопроект за обществено обсъждане. Той е за промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, информира Дарик. С промените се уреждат битови въпроси, като признаване на регистрационните табели на автомобилите на

Южните райони на София остават най-рискови за кражби

https://www.actualno.com/society/ujnite-rajoni-na-sofija-ostavat-naj-riskovi-za-krajbi-news_604216.html

С наближаването на празниците крадците стават особено активни. От 2 до 10 минути са им необходими, за да влязат в дома ви в да задигнат всички ценно, сочат данни на Столичната полиция. Южните квартали остават най-рискови за подобен вид престъпения. От МВР съветват хората, кои

Парламентарно представените партии разпределиха местата в Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157692

Парламентарно представените партии разпределиха местата в Народното събраниеРъководствата на парламентарно представените формации са разпределили местата в пленарната зала, съобщи БНР. ГЕРБ и БСП запазват своите – вдясно и вляво. Обединени патриоти заемат банките на Реформаторския блок. Промяна има и в стаите, ползвани от парламентарните групи. ГЕРБ запазват своята, но вземат и тази, в която преди бяха реформаторите.

Президентът индиректно призна ”бащинството” на проекта за забрана на вота в чужбина

http://www.mediapool.bg/prezidentat-indirektno-prizna-bashtinstvoto-na-proekta-za-zabrana-na-vota-v-chuzhbina-news262367.html

Три дни след публикуването на проекта за забрана на гласуването в чужбина, президентът Румен Радев най-накрая индиректно пое отговорността за изготвянето му.    ”В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони. Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България”, заяви Радев в своя позиция, разпространена късно вечерта в четвъртък.   Той припомни, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание и президентът не внася законопроекти, но коментира, че ”това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми”.   ”Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице”, посочва Радев.    Според него той може да бъде решен само със ”закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава”.    По-рано в четвъртък Радев отклони журналистически въпрос дали наистина той е разпоредил текстовете за уседналостта да бъдат включени в проекта за промени на Изборния кодекс. Радев не отговори,  посочвайки, че това ще се реши от Народното събрание.   "България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат", каза президентът Радев, чиято институция няма право на законодателна инициатива и в случая явно е ползвал МП за параван.   Прехвърлянето на "горещия картоф" с проектозакона за забрана на гласуването в чужбина продължи през целия ден в  четвъртък. Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че "няма пръст" в него, а служебният министър на правосъдието Мария Павлова, чието ведомство публикува проекта на сайта си, не е отронила и дума вече три дни.    За единствен виновник за скандалните промени бе нарочен  шефът на законодателната дирекция в министерството Любомир Талев, който бе уволнен. Toй от своя страна обяви, че инициатор на законодателните промени е президентството, като държавният глава Румен Радев лично е дал указания за тях, а самите текстове са пристигнали в Министерството на правосъдието (МП) от шефа на Правния съвет в президентството проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия.   Никой не припозна авторство за текстове, несъответстващ на конституцията   Въпреки позицията на Радев до момента на практика никой не поема отговорност за авторството на проекта, за който МП признава, че има "несъвършенства в текстовете, в мотивите към проекта и несъответствия с конституцията", поради което бе оттеглен в сряда.   От сряда насам проф. Друмева твърди, че само е консултирала текстовете. По повод уволнението на Талев тя изрази "съжаление, че се е случило така с младия колега".  <br /> Иво Христов рекламира коментар за "адекватния" проект, писан от Друмева В същото време началникът на кабинета на президента Иво Христов, за когото се твърди, че е бил на срещата, е споделил във Фейсбук профила си статия на журналиста Явор Дачков, в която промените са определени като "първата адекватна реакция срещу арогантната намеса на Ердоган в българските избори". Според текста "законопроектът, писан от проф. Емилия Друмева и експерти, е първият институционален опит държавата да се противопостави на външната политическа и духовна агресия". Герджиков: Прибързана идея, подхваната от Министерството на правосъдието Назначеният от него служебен премиер Огнян Герджиков се дистанцира от законодателните предложения. Пред репортери в Разград, където бе на посещение, той определи предложенията на Министерството на правосъдието за прибързани. "Това е идея, която е подхваната от Министерството на правосъдието. Струва ми се малко прибързано", каза Огнян Герджиков. По думите му, не че няма разум да се помисли за промени в изборното законодателство, но не е това най-подходящият момент и не е това най-подходящото, което е трябвало да бъде обявено публично. Според него нещата ще се регулират и точните ходове са други. Към момента правосъдният министър Павлова упорито отказва да коментира казуса, а съветници на президента Румен Радев обясняват, че отговорността е на правосъдното министерство. "Когато има законопроект, отговорността за него е на този, който го подписва – в случая това е Министерството на правосъдието", коментира в четвъртък пред бТВ Борислав Цеков, член на Правния съвет на президента. По думите му трябва да се види кой е подписал проекта – министър или заместник-министър, и картината щяла да бъде ясна. Проверка на в. "Сега" в детайлите на текстовия файл, който бе качен за обществено обсъждане, показва, че последната редакция е направена от Любомир Талев, но текстът е създаден от потребител с име "Друмеви". Много хора се страхуват да си понесат политическата отговорност, коментира уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев. Служебният министър Мария Павлова стовари върху него цялата вина за предложените промени на Изборния кодекс, с които се въвежда уседналост при гласуване на избори за Народно събрание и президент, с което практически се забранява гласуването на българите зад граница. Президентът каза, че е важно МС спешно да приеме текстове за уседналост "Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Любомир Талев в четвъртък пред Нова телевизия. "Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори ДОСТ ще влезе в Народното събрание", заяви Талев. "Г-н Иво Христов (началникът на кабинета на президента) каза, че имало някакви синьо-десни или дясно-сини избиратели в чужбина, които щели да вряскат, крякат или нещо от сорта, но те винаги си кряскат и това не бива да ни спира", разказа Талев По думите му от четирите закона, които се изменят с предложения пакет от мерки, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство. Талев обясни пред бТВ, че текстовете за уседналостта са финализирани в кабинет в президентството "под ръководство и диктовка” на секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева веднага след срещата с държавния глава. Там са присъствали всички участници на разговора при Радев, без самия държавен глава и министъра на правосъдието. Проектът ни беше пратен от президентството "После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка", обясни в сряда Талев. И уточни, че междувременно законодателният пакет е минал на съгласуване в Министерския съвет, а финално преди да бъде качен за обществено обсъждане е подписан от ресорния зам.-министър Деница Митрова. "В сряда сутринта чувам внезапно за първи път, че не съм изпълнил някакви указания от зам.-министър Митрова, която ме привика да ми крещи в кабинета си. Тя твърдеше, че ми е дала указания да преработвам текстовете, изработени от проф. Друмева, което звучи несериозно. Проф. Друмева е абсолютно светило в тази област, бивш конституционен съдия, преподавател по конституционно право", разказа уволненият служител в четвъртък пред бТВ. В съобщението на МП за освобождаването му се казва, че действията му са "умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра." Талев ще води съдебна битка за правата си Талев започна да говори пред медиите още когато е разбрал за уволнението си. Той съобщи, че в запечатания му кабинет в МП се тършува интензивно – от хора, които "не са от почистващата фирма". "Знаейки, че всяка моя постъпка може изключително лесно и ефикасно да бъде наказана с най-тежката санкция, да тръгна да правя нещо умишлено, да злепоставям правителство, на което му остават 2 или 3 седмици живот… би трябвало да съм луд или да съм много, много глупав", повтори Любомир Талев. Той заяви, че ще се бори за правата си в съда, планира и да заведе дело за клевета. Чувства се като "изкупителна жертва на страхливи политици, които не си поемат вината". Спорните промени имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота. В момента условие за уседналост в България има за местни и европейски избори. Това е възможно, тъй като конституцията казва, че тяхното провеждане се урежда със специален закон. При вота за Народно събрание и президент правото и начинът на провеждането му е фиксирано в конституцията.

Президентът индиректно пое ”бащинството” на проекта за забрана на вота в чужбина

http://www.mediapool.bg/prezidentat-indirektno-poe-bashtinstvoto-na-proekta-za-zabrana-na-vota-v-chuzhbina-news262367.html

Три дни след публикуването на проекта за забрана на гласуването в чужбина, президентът Румен Радев най-накрая индиректно пое отговорността за изготвянето му.    ”В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони. Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България”, заяви Радев в своя позиция, разпространена късно вечерта в четвъртък.   Той припомни, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание и президентът не внася законопроекти, но коментира, че ”това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми”.   ”Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице”, посочва Радев.    Според него той може да бъде решен само със ”закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава”.    По-рано в четвъртък той отклони журналистически въпрос дали наистина той е разпоредил текстовете за уседналостта да бъдат включени в проекта за промени на Изборния кодекс. Радев не отговори,  посочвайки, че това ще се реши от Народното събрание.   "България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат", каза президентът Радев, чиято институция няма право на законодателна инициатива и в случая явно е ползвал МП за параван.   Прехвърлянето на "горещия картоф" с проектозакона за забрана на гласуването в чужбина продължи през целия ден в  четвъртък. Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че "няма пръст" в него, а служебният министър на правосъдието Мария Павлова, чието ведомство публикува проекта на сайта си, не е отронила и дума вече три дни.    За единствен виновник за скандалните промени бе нарочен  шефът на законодателната дирекция в министерството Любомир Талев, който бе уволнен. Toй от своя страна обяви, че инициатор на законодателните промени е президентството, като държавният глава Румен Радев лично е дал указания за тях, а самите текстове са пристигнали в Министерството на правосъдието (МП) от шефа на Правния съвет в президентството проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия.   Никой не припозна авторство за текстове, несъответстващ на конституцията   Въпреки позицията на Радев до момента на практика никой не поема отговорност за авторството на проекта, за който МП признава, че има "несъвършенства в текстовете, в мотивите към проекта и несъответствия с конституцията", поради което бе оттеглен в сряда.   От сряда насам проф. Друмева твърди, че само е консултирала текстовете. По повод уволнението на Талев тя изрази "съжаление, че се е случило така с младия колега".  <br /> Иво Христов рекламира коментар за "адекватния" проект, писан от Друмева В същото време началникът на кабинета на президента Иво Христов, за когото се твърди, че е бил на срещата, е споделил във Фейсбук профила си статия на журналиста Явор Дачков, в която промените са определени като "първата адекватна реакция срещу арогантната намеса на Ердоган в българските избори". Според текста "законопроектът, писан от проф. Емилия Друмева и експерти, е първият институционален опит държавата да се противопостави на външната политическа и духовна агресия". Герджиков: Прибързана идея, подхваната от Министерството на правосъдието Назначеният от него служебен премиер Огнян Герджиков се дистанцира от законодателните предложения. Пред репортери в Разград, където бе на посещение, той определи предложенията на Министерството на правосъдието за прибързани. "Това е идея, която е подхваната от Министерството на правосъдието. Струва ми се малко прибързано", каза Огнян Герджиков. По думите му, не че няма разум да се помисли за промени в изборното законодателство, но не е това най-подходящият момент и не е това най-подходящото, което е трябвало да бъде обявено публично. Според него нещата ще се регулират и точните ходове са други. Към момента правосъдният министър Павлова упорито отказва да коментира казуса, а съветници на президента Румен Радев обясняват, че отговорността е на правосъдното министерство. "Когато има законопроект, отговорността за него е на този, който го подписва – в случая това е Министерството на правосъдието", коментира в четвъртък пред бТВ Борислав Цеков, член на Правния съвет на президента. По думите му трябва да се види кой е подписал проекта – министър или заместник-министър, и картината щяла да бъде ясна. Проверка на в. "Сега" в детайлите на текстовия файл, който бе качен за обществено обсъждане, показва, че последната редакция е направена от Любомир Талев, но текстът е създаден от потребител с име "Друмеви". Много хора се страхуват да си понесат политическата отговорност, коментира уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев. Служебният министър Мария Павлова стовари върху него цялата вина за предложените промени на Изборния кодекс, с които се въвежда уседналост при гласуване на избори за Народно събрание и президент, с което практически се забранява гласуването на българите зад граница. Президентът каза, че е важно МС спешно да приеме текстове за уседналост "Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Любомир Талев в четвъртък пред Нова телевизия. "Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори ДОСТ ще влезе в Народното събрание", заяви Талев. "Г-н Иво Христов (началникът на кабинета на президента) каза, че имало някакви синьо-десни или дясно-сини избиратели в чужбина, които щели да вряскат, крякат или нещо от сорта, но те винаги си кряскат и това не бива да ни спира", разказа Талев По думите му от четирите закона, които се изменят с предложения пакет от мерки, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство. Талев обясни пред бТВ, че текстовете за уседналостта са финализирани в кабинет в президентството "под ръководство и диктовка” на секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева веднага след срещата с държавния глава. Там са присъствали всички участници на разговора при Радев, без самия държавен глава и министъра на правосъдието. Проектът ни беше пратен от президентството "После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка", обясни в сряда Талев. И уточни, че междувременно законодателният пакет е минал на съгласуване в Министерския съвет, а финално преди да бъде качен за обществено обсъждане е подписан от ресорния зам.-министър Деница Митрова. "В сряда сутринта чувам внезапно за първи път, че не съм изпълнил някакви указания от зам.-министър Митрова, която ме привика да ми крещи в кабинета си. Тя твърдеше, че ми е дала указания да преработвам текстовете, изработени от проф. Друмева, което звучи несериозно. Проф. Друмева е абсолютно светило в тази област, бивш конституционен съдия, преподавател по конституционно право", разказа уволненият служител в четвъртък пред бТВ. В съобщението на МП за освобождаването му се казва, че действията му са "умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра." Талев ще води съдебна битка за правата си Талев започна да говори пред медиите още когато е разбрал за уволнението си. Той съобщи, че в запечатания му кабинет в МП се тършува интензивно – от хора, които "не са от почистващата фирма". "Знаейки, че всяка моя постъпка може изключително лесно и ефикасно да бъде наказана с най-тежката санкция, да тръгна да правя нещо умишлено, да злепоставям правителство, на което му остават 2 или 3 седмици живот… би трябвало да съм луд или да съм много, много глупав", повтори Любомир Талев. Той заяви, че ще се бори за правата си в съда, планира и да заведе дело за клевета. Чувства се като "изкупителна жертва на страхливи политици, които не си поемат вината". Спорните промени имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота. В момента условие за уседналост в България има за местни и европейски избори. Това е възможно, тъй като конституцията казва, че тяхното провеждане се урежда със специален закон. При вота за Народно събрание и президент правото и начинът на провеждането му е фиксирано в конституцията.

Президентът се измъкна от въпрос наредил ли е забраната на вота в чужбина

http://www.mediapool.bg/prezidentat-se-izmakna-ot-vapros-naredil-li-e-zabranata-na-vota-v-chuzhbina-news262367.html

Прехвърлянето на "горещия картоф" с проектозакона за забрана на гласуването в чужбина продължи и в четвъртък с твърдението на служебния премиер Огнян Герджиков, че "няма пръст" в тази идея и призива на президента Румен Радев: "Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат". Служебният министър на правосъдието Мария Павлова, чието ведомство публикува проекта на сайта си, не е отронила и дума вече три дни. Така единствен виновник за скандалните промени се оказа шефът на законодателната дирекция в министерството Любомир Талев, който бе уволнен. Талев обаче обяви, че инициатор на законодателните промени е президентството, като държавният глава Румен Радев лично е дал указания за тях, а самите текстове са пристигнали в Министерството на правосъдието от шефа на Правния съвет в президентството проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия. Според изявлението на Друмева пред "Правен свят" от сряда, тя само е консултирала текстовете. По повод уволнението на Талев тя изрази "съжаление, че се е случило така с младия колега". На сайта на държавния глава няма и дума и по темата. Румен Радев, който има навика да коментира различни актуални теми във Фейсбук, този път също предпочете да си мълчи. В четвъртък обаче той случайно е засечен с жена си от екип на телевизия "България он ер", който го пита наистина ли той е разпоредил текстовете за уседналостта да бъдат включени в проекта за промени в Изборния кодекс. Радев не отговоря на въпроса, посочвайки, че това ще се реши от Народното събрание. "България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат", казва президентът Радев. Назначеният от него служебен премиер Огнян Герджиков се дистанцира от законодателните предложения. Пред репортери в Разград, където бе на посещение, той определи предложенията на Министерството на правосъдието за прибързани. "Това е идея, която е подхваната от Министерството на правосъдието. Струва ми се малко прибързано", каза Огнян Герджиков. По думите му, не че няма разум да се помисли за промени в изборното законодателство, но не е това най-подходящият момент и не е това най-подходящото, което е трябвало да бъде обявено публично. Според него нещата ще се регулират и точните ходове са други. Към момента правосъдният министър Павлова упорито отказва да коментира казуса, а съветници на президента Румен Радев обясняват, че отговорността е на правосъдното министерство. "Когато има законопроект, отговорността за него е на този, който го подписва – в случая това е Министерството на правосъдието", коментира в четвъртък пред бТВ Борислав Цеков, член на Правния съвет на президента. По думите му трябва да се види кой е подписал проекта – министър или заместник-министър, и картината щяла да бъде ясна. В сряда шефът на Правния съвет на президента проф. Емилия Друмева отрече да има авторство върху текстовете, но заяви, че ги е консултирала. В същото време проверка на в. "Сега" в детайлите на текстовия файл, който бе качен за обществено обсъждане, показва, че последната редакция е направена от Любомир Талев, но текстът е създаден от потребител с име "Друмеви". Много хора се страхуват да си понесат политическата отговорност, коментира уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев. Служебният министър Мария Павлова стовари върху него цялата вина за предложените промени на Изборния кодекс, с които се въвежда уседналост при гласуване на избори за Народно събрание и президент, с което практически се забранява гласуването на българите зад граница. "Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Любомир Талев в четвъртък пред Нова телевизия. "Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори ДОСТ ще влезе в Народното събрание", заяви Талев. По думите му от четирите закона, които се изменят с предложения пакет от мерки, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство. В сряда пред "Правен свят" Талев обясни, че текстовете за уседналостта са финализирани в кабинет в президенството веднага след срещата с държавния глава. В кабинета са присъствали всички участници на разговора при Радев, без самия държавен глава и министъра на правосъдието. "После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка", обясни в сряда Талев. И уточни, че междувременно законодателният пакет е минал на съгласуване в Министерския съвет, а финално преди да бъде качен за обществено обсъждане е подписан от ресорния зам.-министър Деница Митрова. Правосъдното министерство хвърли цялата вина именно върху него в качеството му на директор на дирекция "Съвет по законодателството", посочвайки, че действията му "са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра". Преди ден злополучният проект бе оттеглен "заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с конституцията". Спорните промени имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота. В момента условие за уседналост в България има за местни и европейски избори. Това е възможно, тъй като конституцията казва, че тяхното провеждане се урежда със специален закон. При вота за Народно събрание и президент правото и начинът на провеждането му е фиксирано в конституцията.

Трети ден никой не поема отговорност за проекта за уседналостта

http://www.mediapool.bg/treti-den-nikoi-ne-poema-otgovornost-za-proekta-za-usednalostta-news262367.html

Трети ден нито президентът Румен Радев, нито служебният министър на правосъдието Мария Павлова желаят да поемат отговорност за предложения законопроект, с който се ограничават избирателните права на българите в чужбина. Към момента министър Павлова не желае да коментира казуса, а съветници на президента Румен Радев обясняват, че отговорността е на правосъдното министерство. То от своя страна прехвърли вината върху директора на дирекция "Съвет по законодателство" Любомир Талев, който беше отстранен заради случая и е единственият, понесъл реална отговорност по случая до момента. По думите на Талев обаче идеята за текстовете е на държавния глава Румен Радев, а те са оформяни в кабинет в президентството. "Когато има законопроект, отговорността за него е на този, който го подписва – в случая това е Министерството на правосъдието", коментира пред "Би Ти Ви" Борислав Цеков, член на правния съвет на президента. По думите му трябва да се види кой е подписал проекта – министър или заместник-министър, и картината щяла да бъде ясна. В сряда шефът на правния съвет на президента проф. Емилия Друмева отрече да има авторство върху текстовете, но заяви, че ги е консултирала. В същото време проверка на в. "Сега" в детайлите на текстовия файл, който бе качен за обществено обсъждане, показва, че последната редакция е направена от Любомир Талев, но текстът е създаден от потребител с име "Друмеви". Много хора се страхуват да си понесат политическата отговорност, заяви от своя страна в четвъртък отстраненият от правосъдното министерство служител Любомир Талев. Служебният министър Мария Павлова стовари върху него цялата вина за текстовете в проекта за промени на Изборния кодекс, с които се въвежда уседналост при гласуване на избори за Народно събрание и президент. "Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Любомир Талев пред "Нова телевизия". "Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори, ДОСТ ще влезе в Народното събрание", заяви Талев. По думите му от четирите закона, които се изменят със законопроекта на Изборния кодекс, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство. В сряда пред "Правен свят" Талев обясни, че текстовете за уседналостта са финализирани в кабинет в президенството веднага след срещата с държавния глава. В кабинета са присъствали всички участници на разговора при Радев, без самия държавен глава и министъра на правосъдието. "После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка", обясни в сряда Талев. По-рано обаче от правосъдното министерство хвърли цялата вина именно върху него в качеството му на директор на дирекция "Съвет по законодателството". "Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля проекта от обществено обсъждане заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията", съобщиха от правосъдното министерство. Спорните промени в Изборния кодекс имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота.

Уволненият заради Изборния кодекс: Много хора ги е страх да поемат политическа отговорност

http://www.mediapool.bg/uvolneniyat-zaradi-izborniya-kodeks-mnogo-hora-gi-e-strah-da-poemat-politicheska-otgovornost-news262367.html

Много хора се страхуват да си понесат политическата отговорност, заяви в четвъртък отстраненият от правосъдното министерство служител Любомир Талев. Служебният министър Мария Павлова стовари върху него цялата вина за текстовете в проекта за промени на Изборния кодекс, с които се въвежда уседналост при гласуване на избори за Народно събрание и президент. С изказването си Талев за пореден път заяви, че идеята за включването на текстовете в проекта е на държавния глава Румен Радев. "Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Любомир Талев пред "Нова телевизия". "Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори, ДОСТ ще влезе в Народното събрание", заяви Талев. По думите му от четирите закона, които се изменят със законопроекта на Изборния кодекс, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство. В сряда пред "Правен свят" Талев обясни, че текстовете за уседналостта са финализирани в кабинет в президенството веднага след срещата с държавния глава. В кабинета са присъствали всички участници на разговора при Радев, без самия държавен глава и министъра на правосъдието. "После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка", обясни в сряда Талев. По-рано обаче от правосъдното министерство хвърли цялата вина именно върху него в качеството му на директор на дирекция "Съвет по законодателството". "Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля проекта от обществено обсъждане заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията", съобщиха от правосъдното министерство. Спорните промени в Изборния кодекс имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота.

Канадско семейство печели джакпота за трети път

http://www.cross.bg/dolara-fink-kanadski-1539666.html

/КРОСС/ Канадско семейство спечели 8,2 милиона канадски долара от лотария. Барбара и Дъглас Финк са печелили още два пъти от лотария - през 1989 г. и 2010 г. Сегашната им премия обаче е най-голяма. Семейството е от Едмънтън в Алберта. Те ще използват парите, за да помогнат на децата и на внуците си. Част от тях обаче ще задържат за себе си. Плановете им са да си купят нова къща и да пътуват. Дъглас Финк печели 128 000 канадски долара заедно с четирима приятели през 1989 г. През 2010 г. заедно със съпругата си печели 100 000 канадски долара. Този път те са познали правилните числа заедно с притежателите на още един фиш. Барбара Финк научила, че са спечелили, докато съпругът й бил извън града по работа. Тя го потърсила по телефона, но той не отговорил. Когато се свързала с него му казала - "Пак го направихме".    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване