Виенската опера въвежда субтитри на 6 езика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157546

Виенската опера въвежда субтитри на 6 езикаВиенската опера въведе превод за своите зрители на шест езика. Всяко място в залата разполага с малък екран, на който текат субтитрите на спектакъла, предава БГНЕС. Досега те бяха само на немски и английски език. В рамките на мащабен проект за обновяване на залата, ще заработи и нова система с електронни субтитри на 6 езика – английски, немски,

Една разкрепостена актриса по буркини на плажа

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/edna-razkrepostena-aktrisa-po-burkini-na-plazha-6067611

Още от 2015 г. известната със скандалите и арестите си звезда, беше забелязана да носи Корана

Заработи руска научна станция за откриване на космически отпадъци и опасни обекти

http://www.cross.bg/obekti-kosmicheski-ryska-1539655.html

/КРОСС/ Руски оптико-електронен комплекс за разпознаване на космически отпадъци бе открит на територията на космическата обсерватория Пико дос Диас, близо до град Итажуба в Бразилия. Според съобщението на Роскосмос, това е първата руска промишлена станция за мониторинг на околоземното космическо пространство, разположена в чужбина. Тя е предназначена за автоматично откриване на космически обекти, определяне на координатите им, идентификация и съпоставяне с обекти, регистрирани в базите данни. Комплексът може да намира обекти на височина от 120 км до 40 000 км. Станцията е един от елементите на руска автоматизирана система за предупреждение за опасни ситуации в околоземното космическо пространство. Комплексът бе открит с тържествена церемония, в която участваха представители на Роскосмос, включително неговият директор Игор Комаров, както и ръководители на Бразилската космическа агенция, министерството на науките и технологиите на Бразилия и бразилската национална астрофизическа лаборатория.    

Взрив в центъра на руския град Ростов на Дон, един човек е ранен

http://offnews.bg/news/n_1/n_652144.html

Един човек е пострадал днес при взрив в центъра на руския град Ростов на Дон, съобщи източник от регионалните правоохранителни структури, цитиран от ТАСС. Инцидентът е станал около 7 часа московско време в района на улица "Социалистическа". Близо до местопроизшествието има училище. По предварителни данни е пострадал мъж, който е с откъсната длан на ръката. Източникът на взрива е самоделно взривно устройство, скрито във фенерче. Пострадалият, който е бездомник, е открил сутринта пакет и е решил да провери какво има в него. Там е намерил фенерчето и когато го включил, се задействало взривното устройство, което откъснало китката му.

Юлия Кръстева, последната известна интелектуалка

http://www.clubz.bg/52526-yuliq_krysteva_poslednata_izvestna_intelektualka

юлия кръстева 4

Избягала от комунистическия режим и успяла да стане един от свободните мислители на хаотичната и революционна Франция от 1968-а, Юлия Кръстева е сред най-влиятелните българки по света. Първият ѝ документален портрет, създаден у нас, ще бъде представен от Искра Ангелова. Второто издание на фестивала Master of Art ще бъде открито на 20 април в кино „Люмиер“ с прожекция на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева“.

Кратката му версия „Чужденката“ – пак на Ангелова – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но две години, 4000 километра и 20 часа заснет материал по-късно е готов и пълнокръвният, цялостен биографичен филм за българката.

По време на снимките екипът е допуснат до дома ѝ, а Кръстева им показва своя Париж, запознава ги с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с мъжа си – писателя Филип Солерс. За Юлия Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.

Макар да идва от Източна Европа, във Франция Кръстева успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение "Тел Кел". Там работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман.

Кръстева се превръща в международно признат учен, става професор в „Париж Дидро VII“, както и в едно от най-реномираните американски учебни заведения – Колумбийския университет в Ню Йорк. Считана е за „последния публично известен интелектуалец“ и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и папа Бенедикт XVI – според класацията на сп. „Форин полиси“.

Оператор на „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е Недялко Данов, известен с особения си поглед; а кадрите от „Чужденката“ са на Николай Илиев; монтажисти са Росита Желева и Велислав Иванов; а авторските парчета от саундтрака на филма са на Антон Пиперов. Текстът зад кадър чете Стоян Алексиев. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и „Уондърленд продакшънс“ (Искра Ангелова).

"Площад Славейков"

Най-старото лице в света - дама на 13 хилядолетия

http://www.clubz.bg/52525-naj_staroto_lice_v_sveta_dama_na_13_hilqdoletiq

Археолози представиха лице на базата на най-старите човешки останки, изкопани на територията на днешен Северен Тайланд, разказа IBTimes.

Става дума за жена, живяла преди около 13 600 години, по време на късния плейстоцен и края на палеолита, или по-разговорно - каменната епоха. Останките са открити в каменното убежище Там Лод. Жената е била на възраст между 25 и 35 години и висока между 1,48 и 1,56 м.

Имайки предвид възрастта на останките и мястото, тя вероятно е наследник на първите хора, колонизирали Югоизточна Азия. В този смисъл напълно възможно е да е прародител на целия регион. 

Авторката на изследването Сюзън Хейс от Университета Уолонгонг в Австралия обяснява, че изображението не е с портретна точност.

"Лицевата реконструкция е много интересна за хората и привлича много ентусиазъм както от художници, така и от учени. За жалост, някои са учени, които не разбират въобще техническите елементи от артистичното представяне, други пък са хора на изкуството, които не разбират техническите детайли на науката - описва тя. - Мъртвите заслужават малко по-добро отношение от това."

Възстановяването на лице на праисторически човек е изключително сложна задача, като се ползват голямо количество данни на други останки от същия регион, както и измервания на черепите, мускулите, кожата и другите меки тъкани на лицето и на модерни хора от региона и целия свят. Затова Хейс нарича метода "лицево приближение".

Въпреки тези проблеми Хейс смята, че крайното изображение дава добра представа за лицето на жената. Тъй като е базирана на средни стойности от данните на лицата на много хора, резултатът е и "средноаритметично" лице.

"Никой обаче не е "средноаритметичен". Но това според мен е по-добър метод от интуиция, вдъхновение, автопортрет или много по-простите методи, които са просто грешни", твърди професорката.

Иван Иванов, КЕВР: Има шанс за понижение на цената на парното и топлата вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=348202

„Шанс за понижение на цената на парното и топлата вода има”, заяви в „Здравей, България” председателят на КЕВР Иван Иванов. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци. Той бе категоричен, че след увеличението на природния газ трябва да има и увеличение в цените на топлата вода и парното.

Германия разследва 20 предполагаеми турски шпиони

http://www.cross.bg/germaniya-predpolagaemi-tyrski-1539654.html

/КРОСС/ В Германия е образувано предварително производство срещу 20 предполагаеми турски шпиони, предава ДПА. Разследването се води срещу неизвестни служители на турската разузнавателна служба (МИТ), за които се предполага, че са следели привърженици и поддръжници на Фетхуллах Гюлен, живеещи на територията на Германия. Това стана ясно от отговор на федералното правителство на въпрос, отправен от депутат от Левицата в Бундестага.  

Жена е тайното оръжие на Роналдо

http://offnews.bg/news/n_1/n_652140.html

Жена е тайното оръжие на Кристиано Роналдо, разкриха медиите в Англия. Става въпрос за бившата атлетка Саманта Клейтън. Тя подготвя спринтьори, а също така е специалист по фитнес. 37-годишната симпатяга е участничка за Великобритания на Олимпийските игри с Сидни. Тя бяга индивидуално на 200 метра, а също така участва в щафетата на 4 по 100 метра. Асът на Реал Мадрид пусна снимки, на които води занимания с Клейтън. Постоянните тренировки са обяснението за бързината, която португалецът не губи, макар и попрехвърлил 30-те. И не търсете нещо повече от професионални отношения. Саманта е щастливо омъжена за Ройс Клейтън, бивша бейзболна звезда на Сан Франциско Джайнътс. Двамата живеят в Калифорния. Именно в САЩ  Роналдо среща родената в Ливърпул атлетка. Двамата участват в рекламна кампания на Хербалайф.  Той остава впечатлен от работата й, като я кани за персонален треньор.

Образователният министър обвини Даниел Вълчев за проблема с дипломите от Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2948904_obrazovatelniiat_ministur_obvini_daniel_vulchev_za/?ref=rss


Служебният министър на образованието Николай Денков обвини бившия такъв Даниел Вълчев за проблема с дипломите от Софийския университет. В началото на месеца се разбра, че хиляди дипломи за висше образование, издадени през 2009 година, се оказват невалидни заради въведена рационализация от тогавашния ректор проф. Иван Илчев. Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя, той решил да изработи печат, с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които...

За нашия свят вече няма надежда

https://www.actualno.com/actualno/za-nashija-svjat-veche-njama-nadejda-news_604134.html

Чухте ли гласовете им? Видяхте ли почервенелите им лица? А стичащата се слюнка от устите им, а стоманените им очи, парализираните крайници? Поглед наляво - трупове, отворени клепачи, изсъхнал плач. Поглед вдясно - гнусни, противни изражения на световни лидери, които нищо не зн

ЦСКА опитва да въздейства върху реферите чрез медиите, смята шефът на съдиите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2948900_cska_opitva_da_vuzdeistva_vurhu_referite_chrez_mediite/?ref=rss


Председателят на съдийската комисия към БФС Петър Петров смята, че ЦСКА има политика, с която опитва да влия на реферите. Думите му дойдоха като отговор на обвиненията на червените, че "Лудогорец" ползва подкрепа от арбитрите.

"В такъв дерби мач се дадоха две аванти за "Лудогорец", който явно е свикнал с това нещо. "Лудогорец" е абсолютно съдийски отбор и винаги се подпира от съдиите", заяви спортният директор на ЦСКА Стойчо Стоилов...

България отпуска 4,13 млн. евро за Сирия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-otpuska-413-mln-evro-za-siriia-237112/

Русия отказа да се включи във финансовата помощ за бежанците от войната

Близо 4 тона прекурсор за производство на хероин задържаха митничари на Калотина

http://www.cross.bg/heroin-anhidrid-otzeten-1539653.html

/КРОСС/ 3720 кг оцетен анхидрид задържаха митнически служители на МП Калотина. Прекурсорът е открит при проверка на три товарни автомобила, превозващи ябълки от Сърбия за Ирак. Трите камиона се явили на входящо трасе на МП Калотина и са селектирани за сканиране, с което са констатирани аномалии в плътността на превозвания товар. При последвалата физическа проверка митническите служители установяват, че в част от щайгите с ябълки са укрити туби, съдържащи оцетен анхидрид - вещество представляващо прекурсор за производство на хероин. Общото количество, открито в трите камиона, е с нето тегло 3720 кг, разпределени в 178 туби. Образувано е дознание по описа на Митница Столична и под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура. Собствената стойност на открития оцетен анхидрид е малка - около 1700 лева на тон. От задържаното количество обаче може да се произведе над 1,5 тона хероин, чиято стойност по цени на съдопроизводството е над 135 млн. лв.    

Конско рали и състезание с гълъби в Пазарджик (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6157538

Конско рали и състезание с гълъби в Пазарджик (Видео)В Пазарджик празнуват предсрочно Международния ден на ромите. За целта жителите на ромския квартал в града се подготвят за конско рали. В конкурсната програма е включено и състезание с

КЕВР: Водата и парното може да поевтинеят

http://offnews.bg/news/n_1/n_652142.html

Цената на парното и водата може да се понижи. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци, коментира в интервю за Нова тв шефът на Комисията за енергийно регулиране Иван Иванов. Към днешна дата обаче Иванов е категоричен, че увеличение в цените на топлото и водата трябва да има заради поскъпването на природния газ. „Това увеличение влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената. Цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%”, каза Иванов. Преди дни стана ясно, че водата и парното ще поскъпнат значително - с около 20 процента. Това предизвика протести и недоволство, а обмудсманът Мая Манолова възрази, че преди три години в София цената на парното е била същата като днес, но тогава цената на газа е била двойно по-висока.  „В петък на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за цената на топлинната енергия и цената на електрическата енергия за потребителите. Повишаването на цената на топлинната енергия е в рамките на 20 до 24%. Единственият случай над тези стойности е в цената на „Топлофикация”-Плевен поради грешка, която самото ръководство на топлофикацията е допуснала в предишното изчисление. Дори и след това повишение, те ще имат цена, която е с 20 лева по-ниска отколкото потребителите в София”, коментира днес в „Здравей, България” председателят на КЕВР. По повод изказването на омбудсмана за новите цени на парното, той заяви: „Мая Манолова е взела пишман експерти, които да я съветват”. „В рамките на две години изчистихме тежък проблем – по политически поръчки беше повишаване на цената на електроенергията, само и само да се запази цената на парното отопление в големите градове за социално спокойствие. И става така, че тези 5,5 млн. граждани на България, които не ползват парно отопление, доплащаха за парното на хората от София, Пловдив, Варна и други градове”, коментира още Иван Иванов. Цената в момента била вече реалната за топлинната енергия.

Хитлер се появи в детска книжка за оцветяване (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/hitler-se-poiavi-v-detska-knizhka-za-ocvetiavane-snimki-6067613

Рисунка на Адолф Хитлер с пречупен кръст на ръкава и вдигната ръка за нацистки поздрав

Сенатор говори над 15 ч. пред Конгреса на САЩ (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/senator-govori-nad-15-ch-pred-kongresa-na-sasht-video-news_604168.html

Американският сенатор от Демократическата партия на САЩ Джеф Мъркли изнесе една от най-дългите речи в историята на Сената, съобщават световни агенции. Той говори 15 часа и 28 минути в сряда против номинацията на американския президент Доналд Тръмп за съдия от Върховния съд.

Варненската опера чества 70-годишен рожден ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348192

С постановки и изложби Варненската опера ще отбележи своя 70 рожден ден през тази година, научи Moreto.net. Празничните събития започват днес от 13.00 часа на Сцена Ротонда в Операта ще бъде открита документална изложба „70 години Варненска опера” и изложба с костюми на световноизвестни български оперни певци, участвали във варненски постановки.

Даваме 150 млн. лв. за 3 години за председателството ни на ЕС

https://www.actualno.com/politics/davame-150-mln-lv-za-3-godini-za-predsedatelstvoto-ni-na-es-news_604159.html

​Научих за този законопроект, след като беше качен на сайта за обществено обсъждане. Факт е, че вчера министърът на правосъдието свали законопроекта. В рамките на служебното правителство темата не е повдигана. Ако беше минало на междуведомствено обсъждане, със сигурност в

Бивша спайска - жестоко малтретирана от съпруга си

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/bivsha-spajska-zhestoko-maltretirana-ot-sypruga-si-6067561

Британската изпълнителка Мелани Браун била душена и удряна по лицето от съпруга си - продуцентът Стивън Белафонте

За колко на час работите? Сравнете с другите в ЕС (ТАБЛИЦА)

http://www.clubz.bg/52524-za_kolko_na_chas_rabotite_sravnete_s_drugite_v_es_tablica

България продължава да е страната в Европейския съюз с най-ниско почасово заплащане, показва публикуван днес доклад на Евростат. Един час труд у нас струва 8 лв. и 60 ст., т.е. 4,4 евро. На другия край на класацията е Дания, където средното почасово заплащане е 42 евро. Разликата е почти десет пъти. Огромно е разминаването не само между България и най-богатите страни в Северна и Западна Европа, но и със средните стойности за целия ЕС - 25,4 евро на час. 

В съседна Румъния заплащането за час е с една четвърт по-високо от България - 5,5 евро. В Чехия и Словакия работниците получават два пъти и половина повече от българските - съответно по 10,2 и 10,4 евро на час. В Унгария почасовото заплащане е 8,3 евро, а в Полша - 8,6 евро. По-близки до българските стойности, но отново по-високи, са заплащанията в Литва и Латвия - 7,3 и 7,5 евро на час. 

Отличниците са Дания - 42 евро, Белгия - 39,2 евро, Швеция - 38 евро, Люксембург - 36,6 евро. 

Данните са за предприятия с над 10 служители. В цената на труда са включени заплати и социални осигуровки. 

В целия ЕС през последната година заплащането се е повишило, с изключение на Италия - там има понижение от 28,1 на 27,8 евро на час. 

Макар и на дъното, България има устойчива тенденция на увеличение на заплащането - от 1,4 евро на час през 2004 година до днешните 4,4 евро. 

 

Цветанов обвини Радев, че се стреми към президентска република

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-obvini-radev-che-se-stremi-kam-prezidentska-republika-news262364.html

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини в четвъртък държавния глава Румен Радев, че с действията си се стреми към утвърждаването на президентска република. Повод за коментара му стана скандалът около предложените от правосъдното министерство промени в Закона за българското гражданство, в чиито преходни и заключителни разпоредби се предвиждаше ограничаване на правото на глас на българите в чужбина. Както е известно, след разсрастването на скандала слъжебният министър на правосъдието прехвърли вината за законопроекта върху шефа на Съвета по законодателството в МП Любомир Талев, който скоропостижно се оказа уволнен в сряда. Самият Талев обаче обяви, че предложението за въвеждане на предвиждащи изискване за уседналост от три месеца и за парламентарни, и за президентски избори е било включено в промените на Закона за българското гражданство по изричното настояване на президентството. "Явно Радев и БСП искаха да отклонят България от пътя ѝ, а той е свързан с Европа. На него му остават още две седмици в управление, в което носи персонална отговорност. Искам само да припомня, че на балотажа на президентските избори за Румен Радев гласуваха 54 хил. души в чужбина", коментира Цветанов пред Нова телевизия, подчертвайки, че президентът се опитвал да изземва законодателни функции, на каквито няма право. Зам.-председателят на ГЕРБ се ангажира, че партията му няма да допусне приемането на подобни промени от следващия парламент. Според него няма и как да се въведе уседналост само за имащите право да гласуват в Турция, тъй като тогава България щяла да бъде обвинена в дискриминация. По отношение на преговорите между ГЕРБ и "Обединени патриоти" за съставяне на правителство, Цветанов уточни, че персоналният състав на бъдещия кабинет все още не е бил тема на разговори. По тази причина не бил обсъждан и вариант той отново да стане вътрешен министър. "Единственото, което стана ясно, е, че никой нямаше възражения за това ГЕРБ да възложи бъдещия управленски мандат за съставянето на кабинет на министър-председател Бойко Борисов", каза той. "България е част от ЕС и това е възприето и от нашите бъдещи коалиционни партньори. Не се говори и за напускане на НАТО, както искат от "Атака". Искам да благодаря на "Обединените патриоти" за коректността и конструктивния диалог, който водим", добави още Цветан Цветанов. По думите му управленската програма на ГЕРБ е готова и ще бъде представена на "патриотите", за да могат те да нанесат своите промени по нея. Чак при изчистване на всички проблеми по бъдещите политики двете партии ще мислят за министерските постове. "Очаквам около 19 април вече да имаме възможност да формираме кабинет. Ще направим работна среща и с партия "Воля", тъй като ще търсим подкрепата им в секторни политики", каза още Цветанов. Той припомни, че все още не е ясно дали Цецка Цачева действително няма да успее да влезе в Народното събрание, тъй като "ако Ивайло Московски или някой друг от плевенския район бъде посочен за изпълнителната власт, се отваря правната възможност Цецка Цачева да влезе като депутат в парламента". Намекна и, че ако това се случи, няма пречка Цачева отново да стане председател. "Малките десни партии постигнаха най-ниския си резултат на тези избори. Това се дължи може би на вътрешните противоречия, които имат помежду си. Те се концентрираха само върху това да дискредитират ГЕРБ и да спечелят гласове, а атаките не бяха срещу истинските им опоненти – социалистите", анализира изборите Цветан Цветанов.

Уседналостта не била обсъждана от служебното правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_652143.html

Оттегленият законопроект на Министерството на правосъдието за промени в Изборния кодекс не е бил обсъждан от служебното правителство. Това каза пред БНТ вицепремиерът Деница Златева. Самата тя научила за законопроекта, след като той бил публикуван за обществено обсъждане.  Не мога да кажа какво е провокирало тази законодателна инициатива, но е факт, че министърът на правосъдието свали законопроекта от страницата и предприе други дисциплинарни действия в ресорното министерство, каза Златева. От обясненията ѝ става ясно, че законопроектът не е бил подложен на междуведомствено съгласуване, защото тогава всяко едно от министерствата е щяло да даде своето становище. "Радвам се, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане, не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации. Смятам, че е правилно решението на министър Павлова да свали този законопроект от сайта и съответно да не бъде подложен на обществено гласуване", каза още Златева. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова тв, че президентът Румен Радев опитвал да изземе функции като упражнява законодателни инициативи. Повод за коментара му бяха твърденията на уволнения Любомир Талев за това, че текстовете за уседналостта са вкарани под диктовката на държавния глава. Според него Радев по този начин демонстрирал намеренията си за президентска република.  "Явно Радев и БСП искаха да отклонят България от пътя ѝ, а той е свързан с Европа. На него му остават още две седмици в управление, в което носи персонална отговорност. Искам само да припомня, че на балотажа на президентските избори за Румен Радев гласуваха 54 хил. души в чужбина", заяви Цветанов. Той добави, че няма как да се въведе уседналост само за имащите право да гласуват в Турция, тъй като тогава България щяла да бъде обвинена в дискриминация. Пред bTV Борислав Цеков, който е член на правния съвет при президента, обясни, че среща с администрацията на президента е имало, но не знае дали Радев. По думите му подобни срещи са рутинни и е нормално, когато се засягат правомощия на президента, каквото е българското гражданство, да има съгласуване.

Беше ли победен популизмът в Холандия и какви са уроците за ЕС

http://www.euinside.eu/bg/analyses/has-populism-been-defeated-in-the-netherlands

Изборите в Холандия за пръв път в съвременната история привличат толкова много медийно внимание. Доминиращите тези – ефект на доминото, ефект на Тръмп, НЕкзит [изход на Холандия от ЕС], Вилдерс срещу Рюте – бяха представени опростено въз основа на слабо разбиране на националния кон ...

Поколението "what": Отегчени, но не и аполитични

https://www.actualno.com/features/pokolenieto-what-otegcheni-no-ne-i-apolitichni-news_604166.html

Европейската младеж няма особено доверие към политиците, но пък в никакъв случай не е аполитична и незаинтересована – показват резултатите от едно актуално проучване в 35 европейски държави. Трудно е да обясниш с няколко думи какво представлява европейската младеж &nda

Ферер спрял цигарите, а Надал – бурканите с течен шоколад

http://www.barometar.net/88279/

„Ферер пушеше, но спря преди 3-4 години. Помня преди един наш мач на Финалите на АТР в Лондон, че бяхме в тоалетната и той пикаеше с цигара в устата си. Преди доста време пък Надал ядеше по един буркан с течен шоколад и пиеше три литра кола на ден, тогава беше номер 2-3 в света“, […]

Пилот на изтребител Ф-16 го разби в гора, за да избегне предградие на Вашингтон

http://www.mediapool.bg/pilot-na-iztrebitel-f-16-go-razbi-v-gora-za-da-izbegne-predgradie-na-vashington-news262363.html

Пилот на американски изтребител Ф-16 го разби в гора, за да избегне предградие на столицата Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Самолетът паднал на по-малко от 200 метра от жилищни сгради. Пилотът се е отървал с малки наранявания, след като катапултирал. Никой на земята не е пострадал. Инцидентът станал при тренировъчен полет.  Причините за катастрофата се разследват, добави БНР.

Германия образува разследване срещу 20 предполагаеми турски шпиони

http://www.mediapool.bg/germaniya-obrazuva-razsledvane-sreshtu-20-predpolagaemi-turski-shpioni-news262362.html

В Германия е образувано предварително производство срещу 20 предполагаеми турски шпиони, съобщава в. „Ди Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ вчетвъртък. Според информацията на всекидневника разследването се води срещу неизвестни служители на турската разузнавателна служба (МИТ), за които се предполага, че са следели привърженици и поддръжници на Фетхуллах Гюлен, живеещи на територията на Германия. Изданието се позовава на отговор от федералното правителство на въпрос, отправен от депутат от фракцията на левицата в Бундестага.  Анкара е представила втори списък с информация за противници на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава „Ди Велт“.  Първоначалният списък е предаден на Федералната разузнавателна служба (BND) в средата на февруари в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. Лицата, посочени в него, са разглеждани от турските тайни служби като последователи или поддръжници на Фетхуллах Гюлен, сочен от управляващите в Анкара като организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. Вторият списък е предаден на държавния секретар в Министерството на вътрешните работи Емили Хабер в рамките на посещение в Анкара от началото на март. 

Ердоган и Тръмп ще се срещнат след референдума в Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-i-tramp-shte-se-sreshtnat-sled-referenduma-v-turtsiya-news262361.html

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп са уговорили първата си официална среща. Тя ще се състои идния месец след предстоящия на 16 април референдум за конституционните промени в Турция. Това обяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън, уточнявайки, че двете страни все още не са променили позициите си по отношение на считаните от Анкара за терористични организации – тази на проповедника Фетхулах Гюлен и на част от кюрдите в Сирия. Турция ще продължи да настоява Вашингтон да промени позицията си, стана ясно още от изявлението на Калън.

Шведското правителство изпраща полицейски служители в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157543

Шведското правителство изпраща полицейски служители в ИракПравителството на Швеция иска да изпрати полицейски служители в Ирак, които да подпомогнат разследването на граждани на скандинавската държава, отпътували за близкоизточната държава, за да извършват терористични действия, съобщава вестник The Local, цитиран от Фокус. „Това е с цел повече хора, които пътуват, за да извършват терористична дейност,

Институцията Служебно правителство е вредна и опасна

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/06/2948485_instituciiata_slujebno_pravitelstvo_e_vredna_i_opasna/?ref=rss


Не знам как е при вас, обаче аз винаги допускам, че в нечия отделно взета глава може да се роди и най-абсурдната мисъл. Както викаше попът в нашето село - всеки си е башкА луд. Но цяло едно правителство да измъдри идеята за уседналост - това ми се струва повече от най-абсурдно!

По-безумна и опасна лудост не бях срещал!

Вярно е, че от гладната стачка през 1991 г. си имам собствено отношение към Конституцията, ала отново и отново си казвам мнението -...

Фандъкова: Книжният пазар на площад „Славейков” няма да бъде премахван

http://www.clubz.bg/52523-fandykova_knijniqt_pazar_na_ploshtad_%E2%80%9Eslavejkov%E2%80%9D_nqma_da_byde_premahvan

Книжният пазар на пл. „Славейков“ няма да бъде премахван, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова на днешното заседание на общинския съвет.

„В техническия проект има предложения, които бяха разглеждани в работна група, но категоричното решение е, че книжният пазар не само ще се върне, но има предвидено място за функционирането му на пл. „Славейков“.

Моят личен ангажимент е той да бъде постоянен, защото приемам, че това е част от културната среда на едно градско пространство“, заяви Фандъкова, цитирана от бТВ.

Йорданка Фандъкова на заседанието на СОС днес.

Тя поясни, че е категорично против кашоните и продажбата на учебници, защото в София има много книжарници, откъдето учебници могат да се купят.

Продажбата на книги обаче не трябвало да бъде премахвана от това емблематично място, категорична беше кметицата.

Докато се прави ремонтът на „Славейков”, за продажба на книги е отредена площадката при градинката пред хотел „Рила“, обясни Фандъкова.

Наводнения и градушки връхлетяха югоизточните американски щати

http://www.cross.bg/vlastite-navodneniya-tornado-1539652.html

/КРОСС/ Наводнения, опасност от торнадо и градушки връхлетяха югоизточните американски щати. Засега няма данни за жертви, но щетите от бедствието са значителни. Клипове в социалните мрежи свидетелстват за градушка с размерите на топка за тенис в Алабама. Бурята се разразила спонтанно, като бързо e обхванала обширни зони и от Джорджия, Кентъки, Тенеси и Южна Каролина. Властите обявиха опасност от торнадо. На места обилните валежи предизвикаха наводнения. Ураганни ветрове откъснаха покриви на къщи и повалиха дървета в Мисури. Властите призовават гражданите да вземат предпазни мерки и да не предизвикват стихията, защото лошото време се очаква да продължи през и през днешния ден.  

Против морбили

//dariknews.bg/regioni/burgas/protiv-morbili-2015740

Недопускане появата и разпространението на морбили на територията на областта продължава да е приоритетна задача в дейността на инспекторите от отдел „Противоепидемичен контрол“, съобщиха от Региомналната здраввна инспекция в Бургас. Изготвени са и са изпратени писма до лечебните заведения за болни

Музикален флашмоб за 80 години от написването на „Дунавско хоро”

//dariknews.bg/regioni/pleven/muzikalen-flashmob-za-80-godini-ot-napisvaneto-na-dunavsko-horo-2015743

С атрактивен флашмоб две плевенски формации ще се включат в инициативата на Съюза на българските музикални и танцови дейци по повод 80 години от написването на „Дунавското хоро” от Дико Илиев.

На 22 април, събота, в 22 града в страната в 11.00 часа ще започне изпълнението на най-попу

Вижте програмата на община Добрич за пролетните празници

//dariknews.bg/regioni/dobrich/vizhte-programata-na-obshtina-dobrich-za-proletnite-praznici-2015747

Добрич посреща пролетните празници – Лазаровден, Цветница и Великден, с богата културна програма, предназначена за гражданите и гостите на града. И тази година децата на Добрич изрисуваха с цветни пролетни мотиви големи яйца, които ще обагрят зелените площи на пл. „Свобода“. Децата са възпитаници н

Българските обичаи и традиции са общи европейски ценности

//dariknews.bg/regioni/ruse/bylgarskite-obichai-i-tradicii-sa-obshti-evropejski-cennosti-2015746

На 5 април 2017 г. в село Ряхово, Община Сливо поле, беше пресъздаден християнският празник Благовещение - първото от многото планирани събития по новия проект “Отворени врати на дунавските страни за всички” на Центъра за обучение на възрастни хора към Русенския университет „Ангел Кънчев“. Проектът

Промяна в движението на автомобили по време на планинското състезание „Валерий Великов"

//dariknews.bg/regioni/shumen/promiana-v-dvizhenieto-na-avtomobili-po-vreme-na-planinskoto-systezanie-valerij-velikov-2015748

Въвежда се временна промяна за движение на автомобили във връзка с мемориала "Валерий Великов". Планинската надпревара ще се състои на 8 и 9 април (събота и неделя). За осигуряване на безопасни условия за провеждане на състезанието ще бъде спряно движението на а

Окръжната прокуратура в Силистра отчете ръст на осъдените и санкционирани лица през 2016 година

//dariknews.bg/regioni/dobrich/okryzhnata-prokuratura-v-silistra-otchete-ryst-na-osydenite-i-sankcionirani-lica-prez-2016-godina-2015750

646 лица, предадени на съд през 2016 г. по обвинителни актове на прокурорите от Силистренско, са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт, съобщават от Апелативната прокуратура. Броят им е с 51 повече в сравнение с отчетния период на 2015 г. Това се посочва в доклада на административния

Степента на религиозност е най-висока в гетата у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stepenta-na-religioznost-e-naj-visoka-v-getata-u-nas-2015741

Нараства делът на мюсюлманите живеещи у нас, които безусловно отхвърлят тероризма - той достига 89%. В същото време делът на тези, които смятат, че тероризмът е оправдан при определени обстоятелства, е намалял и вече е малко над 1%.

Това сочат резултатите от проучване върху нагласите

Прокуратурата иска заличаване на стара партия на Веселин Марешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-iska-zalichavane-na-stara-partiia-na-veselin-mareshki-2015737

Прокуратурата иска заличаване на партията на Веселин Марешки "Национално движение свобода и демокрация".
 
След проверка партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г., освен това партията не е провеждала предвидените в устава заседания на

Тренчев: Безобразният корпоративен и купен вот е причина да не влезе РБ в парламента

https://www.actualno.com/politics/trenchev-bezobraznijat-korporativen-i-kupen-vot-e-prichina-da-ne-vleze-rb-v-parlamenta-news_604160.html

Важни са каузите. Ние трябва да се върнем към порвоизточника на това защо човек влиза в политиката. Безобразният корпоративен и купен вот е причина да не влезе Реформаторският блок (РБ) в парламента. Освен това голяма помия се изля върху Реформаторският блок. Това заяви Ант

Шрамайер: Все едно е кой управлява България

https://vesti.bg/bulgaria/politika/shramajer-vse-edno-e-koj-upravliava-bylgariia-6067612

В края на 2018 ще има нови парламентарни избори, смята германският дипломат.

КЕВР: Има шанс за понижение на цената на парното и топлата вода

http://www.cross.bg/tzenata-parnoto-kevr-1539651.html

/КРОСС/ „Шанс за понижение на цената на парното и топлата вода има", заяви в „Здравей, България" председателят на КЕВР Иван Иванов. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци. Той бе категоричен, че след увеличението на природния газ трябва да има и увеличение в цените на топлата вода и парното. „Това увеличение влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената. Цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%", каза още Иванов. с между 18 и 38% се очаква да бъдат новите, по-високи цени на парното и горещата вода. Повече топлофикации дадоха зелена светлина на по-високите цени. Възражение имаше омбудсманът Мая Манолова, която изчисли, че преди три години в София цената на парното е била същата като днес, но тогава цената на газа е била двойно по-висока. Експертите в регулатора обявиха, че това са сметки, направени на коляно и поканиха всеки, който иска, да му обяснят как се правят изчисленията. „Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение. Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода", коментира преди ден в „Здравей, България" омбудсманът Мая Манолова

Изплащането на пенсиите – с ден по-рано

http://www.moreto.net/novini.php?n=348200

Изплащането на пенсиите – с ден по-рано. Заради великденските празници възрастните хора ще могат да получат парите си още от днес, а не от 7-мо число както е по правило. Заедно с пенсиите си най-бедните пенсионери ще получат и великденски бонус в размер на 40 лева.

Взрив в руския град Ростов на Дон, един човек е ранен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157523

Взрив в руския град Ростов на Дон, един човек е раненEдин човек е ранен след взрив в центъра на руския град Ростов на Дон, предава ТАСС, цитирана от БТА. Експлозията се е случила в близост до училище. Взривното устройство е избухнало,  след като мъж го е взел от земята. Мъжът е откаран в болница с наранявания в областта на корема и по пръстите.   Очаквайте подробности!

Христо Кърджилов чака на изложбата си дъщеря си Радина и Деян Донков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6156974

Христо Кърджилов чака на изложбата си дъщеря си Радина и Деян ДонковГолеми платна и книги ще покаже художникът Христо Кърджилов, който може да се похвали с още едно начинание - писател. Начинанието се нарича “Част от нещата”. В галерия “Арт алея” той ще покаже тази вечер от 18,30 ч картини в голям формат, а любопитните ще могат да си купят и книгите му с автограф - “Котки в квартал “Страх” - вдъхновена от

Откриха неизвестна песен на „Бийтълс”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157509

Откриха неизвестна песен на „Бийтълс”Откриха неизвестна песен на „Бийтълс”. Съпругъта на китариста на групата - Оливия Харисън е намерила песента, посветена на барабаниста Ринго Стар. Името на композицията е "Хей, Ринго", а текстът е бил написан през 70-те години.  В песента Джордж Харисън се обръща към приятеля си с думите "китарата щеше да свири твърде бавно без теб", предава NOVA.

15 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157514

15 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие15 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 13 произшествия. В София са регистрирани 176 леки и четири тежки пътни инцидента. При тях петима души са

ДПС се местят в стаята на "Атака" в парламента

http://www.clubz.bg/52522-dps_se_mestqt_v_staqta_na_ataka_v_parlamenta

Предпразнична пленарна зала. Снимка Веселин Боришев

Движението за права и свободи заема стаята на "Атака", а вече "Обединените патриоти" се наместват в помещенията на БДЦ в сградата на Народното събрание, съобщи БНР.

Това решение постигнаха днес ръководствата на парламентарно представените партии. От осем в 43-тия парламент, те са едва пет в предстоящия 44-ти. 

ГЕРБ, които бяха на тясно и в миналия мандат, сега получават двете стаи на Реформаторския блок, в които да се разположат новите депутати.

Левицата пък има почти два пъти повече народни представители и съответно заема и старите си помещения, и стаята на ДПС. 

"Воля" и Веселин Марешки, коиято е за пръв път в парламента, ще се разположи в малкото помещение, заемано допреди няколко месеца от АБВ. Със само 12 души обаче ще им е комфортно.

На днешната среща ръководствата са постигнали и съгласие за местата в пленарната зала. ГЕРБ и БСП запазват своите позиции вдясно и вляво, а допълнителните депутати на патриотите заемат местата на Реформаторския блок. Хората на варненския бизнесмен пък ще гласуват от бившите места на БДЦ и АБВ.

Все още не е ясно дали някой не е забравил кафеварка...

Собствениците на "Манчестър сити" купиха уругвайски клуб

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2948794_sobstvenicite_na_manchestur_siti_kupiha_urugvaiski_klub/?ref=rss


Собствениците на "Манчестър сити" от "Сити футбол груп" купиха уругвайски клуб "Атлетико торке", който участва във втората дивизия на местното първенство.

"Инвестицията ни в този клуб дава възможност на нашата организация да разшири контактите си в Уругвай. Освен това ще ни помогне да намираме и развиваме местни таланти и такива от цяла Южна Америка", обявиха от "Сити футбол груп".

"Атлетико...

Най-голямата грешка на политиците е, че правят социална политика през цените на енергоносителите

http://www.cross.bg/byudzheta-radev-aktyalizatziya-1539650.html

/КРОСС/ Бившият финансов министър Муравей Радев определи като безсмислена предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета заради разходите за българското председателство на ЕС. По думите му, ако не достигат няколко десетки милиона, има поне десет източника и начини в сегашния бюджет тази дупка да бъде запълнена без актуализация. „Сигурен съм, че ще има актуализация на бюджета през годината, но не по този повод", отбеляза той пред БТВ. Според него причините са две. „Първата е, че е много добро изпълнението за първото тримесечие на тази година. Приходите са повече от очакваното, разходите са под контрол. За трите месеца е реализиран бюджетен излишък от над 1 млрд. лева. Заложената прогноза за икономическия растеж на България в бюджета е 2,5%. Напоследък се коригира се нагоре - на 3%. Това означава още приходи в бюджета", обясни Муравей Радев. Той прогнозира, че вероятно новото правителството ще актуализира приходната част на бюджета, а може би и разходната, предвид някои разходи, които бяха приети като ангажимент - за учителските заплати например.Според Радев е неизбежно повишаването на цената на природния газ. „Имаш една тръба, един доставчик - руският „Газпром". Каквото ти пусне по тръбата „Газпром" и цената, която ти иска, я плащаш, или се отказваш от газта", коментира той

Германия забранява браковете с непълнолетни

http://www.clubz.bg/52521-germaniq_zabranqva_brakovete_s_nepylnoletni

Законопроект, налагащ забрана за сключване на брак с непълнолетни лица, прие днес правителството в Берлин. Законопроектът за борба срещу бракове с деца беше внесен от правосъдния министър Хайко Маас.

В новата законова уредба, която предстои да се гласува в пленарната зала още преди лятната ваканция, е записано, че минималната възраст за бракосъчетание е 18 години. Според сега действащия закон е възможно сключване на брак при навършени 16 години, но с изричното съгласие на родителите, дадено пред съдия.

Според Централния регистър за чужденците през 2016 г. са вписани 1500 непълнолетни лица, пребиваващи във ФРГ, които живеят в брачна връзка.

Законопроектът предвижда също съдилища да анулират бракове, ако те са били сключени, когато единият от съпрузите е бил на възраст под 18 години.

Изключения се допускат при особени случаи – примерно при тежко и застрашаващо живота заболяване или пък ако съпруг или съпруга вече са пълнолетни и потвърдят желанието си да живеят в брак.
Ако законът бъде приет в пленарната зала, което се очаква, той ще се отнася и до бракове с непълнолетни, които са сключени и в чужбина.

Активисти по човешките права и организации, защитаващи правата на деца, приветстваха законопроекта, но изрично предупредиха, че обявяването на бракове за нищожни трябва да става изключително по съдебен ред, и то при изслушване на страните.

От германския Институт за човешки права призоваха в никакъв случай да не се допуска заличаване на бракове а приори, т. е. съд да реши, че всички брачни съюзи с непълнолетни се обявяват за нищожни. Наред с това при заличаване на брак, сключен при ненавършена 18-годишна възраст, правата на родените от връзката деца да се приравнят с тези на родените от законен брак. На първо място става въпрос за издръжка и наследство.

От опозицията също настояват при обявяване на брак за нищожен първо съд да установи дали това е в интерес на децата.

От благотворителната организация към католическата църква “Каритас” са на мнение, че сключените зад граница бракове с непълнолетни лица могат да имат различни причини. Например непълнолетни момичета в държави, където бушуват войни, са минали под венчило с чужденец, за да живеят в сигурна страна. Обявяването на такива бракове за нищожни би довело до несигурност на младите жени и до тяхното изолиране от обществото.

Пълномощникът на правителството за борба с насилието срещу деца Йоханес-Вилхелм Рьоринг се обяви в пълна защита на законопроекта, който според него е в защита на непълнолетните:

“Един брак не бива да е индулгенция за оправдаване на секс с деца.”

В този дух се изказа пред камери и правосъдният министър Хайко Маас:

“За деца няма място нито в гражданското, нито пред олтара.”

Румен Радев се стреми към президентска република, обяви Цветан Цветанов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/06/2948896_rumen_radev_se_stremi_kum_prezidentska_republika/?ref=rss


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви пред Нова телевизия, че държавният глава Румен Радев се стреми към президентска република. Повод за коментара му станаха спорните промени в Закона за българското гражданство, публикувани в понеделник за обществено обсъждане и предвиждащи изискване за уседналост от три месеца и за парламентарни, и за президентски избори.

Законопроектът беше спрян от правосъдното министерство в сряда, след което директорът на дирекция...

Уволненият Талев няма да позволи страхливи политици да си мият ръцете с него

http://www.barometar.net/88277/

Не може страхливи политици, които нямат доблестта да се изправят и да поемат отговорност за провалите си, да се прикриват зад мен и да си мият ръцете с мен. Това категорично заяви пред News.bg уволненият служител на правосъдното министерство Любомир Талев. Припомняме, че директорът на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев е освободен заради промените […]

Германски дипломат: Няма значение кой управлява България, в парламента е само олигархията

https://www.actualno.com/politics/germanski-diplomat-njama-znachenie-koj-upravljava-bylgarija-v-parlamenta-e-samo-oligarhijata-news_604146.html

Колко пъти сме чували, че борбата срещу корупцията и съдебната реформа са приоритети на поредното управление в България? С тази констатация германският дипломат Клаус Шрамайер, който дълги години е бил консул в страната ни, коментира пред Deutsche Welle очертаващото се ново упра

Защитена птица пуснаха на свобода еколозите в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6157508

Защитена птица пуснаха на свобода еколозите в Русе
Екземпляр от защитения вид „чухъл” е бил освободен в природата, съобщиха от РИОСВ-Русе. Рядката птица била донесена във видимо изтощено състояние от жители на Русе на 3 април в местната екоинспекция. След грижи и осигурено спокойствие и храна, птицата постепенно се е възстановила. Младите екземпляри от видовете чухал и горска ушата сова напускат

Спорт по тв днес: 4 мача, купа "Дейвис" в Созопол, тото, баскетбол, щанги, дартс, колоездене, голф и Формула 1

https://www.24chasa.bg/sport/article/6157147

Спорт по тв днес: 4 мача, купа "Дейвис" в Созопол, тото, баскетбол, щанги, дартс, колоездене, голф и Формула 1                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ципрас оптимист за споразумение с кредиторите, не иска среща на върха на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157503

Ципрас оптимист за споразумение 
с кредиторите, не иска среща на върха на ЕС"Мисля, че няма да е необходима извънредна среща на върха на ЕС" - лаконичният отговор е бил даден снощи от гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщават вестниците в Атина. Ципрас е казал това на вечеря на Асоциацията на гръцките туристически агенции. В момента са в ход консултации в Брюксел, които трябва да доведат до решение на гръцкия проблем на

Je suis Ловеч

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/04/06/2948195_je_suis_lovech/?ref=rss


25 март, събота. Ден за размисъл. В Ловеч е пролетно, топло и предимно слънчево. Въпреки хубавото време обаче, централните улици и площади са потискащо безлюдни – доста нетипична гледка за български град в събота. Особено пък когато е ден за размисъл и много млади хора, работещи и учещи в по-големите икономически градове, се завръщат вкъщи, за да гласуват.



Красивият отчаян град

Повечето фасади в центъра на града изглеждат...

Градската прокуратура поиска прекратяване на партия на Марешки

http://www.clubz.bg/52520-gradskata_prokuratura_poiska_prekratqvane_na_partiq_na_mareshki

Днес Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП НДСД), представлявана от председателя Веселин Марешки. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, откъдето цитират като правно основание Закона за политическите партии.

След извършена проверка от СГП са установени три основания за разпускане на политическата партия, допълват оттам.

1. ПП НДСД не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.;

2. Партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство;

3. Видно от представените от ЦИК данни политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Както Клуб Z писа, прокуратурата се задейства в резултат на писмо от ЦИК, с което ги уведомяват, че "лицето Веселин Найденов Марешки членува в две партии – партия „Воля", регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г., и партия „Национално движение за свобода и демокрация", регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г.

С въздушна демонстрация на плажа във Варна честват годишнина на авиацията

http://www.moreto.net/novini.php?n=348198

С атрактивна въздушна демонстрация на Централния плаж във Варна, военноморската ни авиация ще чества своя 100-годишен юбилей, научи Moreto.net. Демонстрациите започват в 11 часа на 29 април и се планира да продължат близо час. Точно в 12.

Германия готви гигантски глоби за социалните мрежи за фалшиви новини

https://www.actualno.com/europe/germanija-gotvi-gigantski-globi-za-socialnite-mreji-za-falshivi-novini-news_604152.html

До 50 млн. евро глоба за социалните мрежи, ако не премахват навреме публикации с „фалшиви новини” – такъв проектозакон беше одобрен от германското правителство, предаде Reuters. Съгласно предложението, което тепърва трябва да бъде гласувано от парламента, ако в срок от

Бизнес активността в частния сектор в еврозоната гони докризисните нива

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-частния-сектор-в-еврозоната-гони-докризисните-нива_l.a_i.740431_at.1.html

През март бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори до близо 6-годишен връх благодарение на солиден икономически подем в Германия и...

Уволненият заради исканите от Радев промени: Страх ги е

https://vesti.bg/bulgaria/uvolneniiat-zaradi-iskanite-ot-radev-promeni-strah-gi-e-6067606

Любомир Талев, който бе посочен за виновник за ограничаването на вота на българите в чужбина, причината е да не влезе ДОСТ в НС

86 станаха жертвите на химическата атака в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652139.html

Броят на убитите при предполагаемата химическа атака в сирийския град Хан Шейхун достигна 86 души, съобщи Сирийска обсерватория за човешки права. Сред жертвите има 30 деца, а 22 души от убитите са от едно семейство, съобщава БНР. Западът обвинява за нападението сирийския режим. Русия - основният съюзник на Башар Асад, отрича и твърди, че отровният газ е изтекъл от поразен при атаката оръжеен склад на бунтовниците. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Москва да преосмисли подкрепата си за режима на Башар Асад. Вчера Съветът за сигурност на ООН приключи без гласуване разискванията по проекторезолюция, осъждаща предполагаемото химическо нападение. Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли направи коментар за възможно едностранно действие от Вашингтон, в случай на системна пасивност от страна на Световната организация.

Взрив избухна в района на училище в Ростов на Дон (обновена)

http://www.cross.bg/ychilishte-ystroiistvo-izbyhnal-1539649.html

/КРОСС/ Взрив избухна в района на училище в Ростов на Дон, съобщава руският информационен канал L!FE. Взривът е избухнал в училище на пресечката на улиците "Социалистической" и "Нахичеванской". Оперативните служби вече са на мястото на взрива, където са открили взривно устройство. ТАСС съобщава за един пострадал. "Инцидентът е станал около 7 часа местно време. Ранен е един мъж. Взривът е откъснал пръстите на ръцете му", съобщи източник на агенцията. Според източникът взривът е избухнал на кръстовище в непосредствена близост до училище. Източникът на взрива е самоделно взривно устройство, скрито във фенерче.  Пострадалият, който е бездомник, е открил пакет и е решил да провери какво има в него. Там е намерил фенерчето и когато го включил, се задействало взривното устройство, което откъснало китката му.  Мястото на инцидента е отцепено, а на място работят представители на спецслужбите.     

Взрив избухна в района на училище в Ростов на Дон (обновена)

http://www.cross.bg/ychilishte-suobshtava-vzrivut-1539649.html

/КРОСС/ Взрив избухна в района на училище в Ростов на Дон, съобщава руският информационен канал L!FE. Взривът е избухнал в училище на пресечката на улиците "Социалистической" и "Нахичеванской". Оперативните служби вече са на мястото на взрива, където са открили взривно устройство. ТАСС съобщава за един пострадал. "Инцидентът е станал около 7 часа местно време. Ранен е един мъж. Взривът е откъснал пръстите на ръцете му", съобщи източник на агенцията. Според източникът взривът е избухнал на кръстовище в непосредствена близост до училище.      

Германските власти разследват 20 турци по подозрения в шпионаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157501

Германските власти разследват 20 турци 
по подозрения в шпионажГерманските власти разследват 20 турски граждани по подозрения за извършване на шпионаж в Германия, предава БТА. Вестникът уточнява, че е получил тази информация като официален отговор на правителството на въпрос по темата, поставен от Севим Дагделен, германска депутатка от Левите. Напрежението между двете съюзнички от НАТО е високо преди

КНСБ с предложение: Еднократно обезщетение за забавена заплата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/knsb-s-predlozhenie-ednokratno-obezshtetenie-za-zabavena-zaplata-2015734

Работници със забавени заплати поради временна финансова криза на работодателя да имат право на еднократно обезщетение от държавния фонд за гарантирани вземания. Това е една от идеите за законодателни промени, предложени от КНСБ като мярка срещу неизплащане на запл

Община Враца: "Преобразуването на БКС няма да доведе до съкращаване на работници"

//dariknews.bg/regioni/vraca/obshtina-vraca-preobrazuvaneto-na-bks-niama-da-dovede-do-sykrashtavane-na-rabotnici-2015730

Във връзка с входираната докладна записка от председателя на Общински съвет - Враца Румен Антов за преобразуване на юридическото лице „БКС - Враца“ ЕООД в общинско предприятие, което ще бъде част от структурата на Община Враца и с появилите се в общественото пространство спекулации за съкращение на

Банско – лидер по прозрачност сред общините

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/bansko-lider-po-prozrachnost-sred-obshtinite-2015728

След обявените резултати от годишния одит на интернет страниците на публичните организации и изготвения Рейтинг на активната прозрачност за 2017 г. сред българските държавни институции, Програма достъп до информация постави община Банско на първо място сред всички 265 български общини по активна пр

Министърът на туризма Стела Балтова откри „Културен туризъм” 2017

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/ministyryt-na-turizma-stela-baltova-otkri-kulturen-turizym-2017-2015732

С флашмоб на Музикално - драматичен театър „К.Кисимов” и водосвет стартира проявата във Велико Търново

И тази година взимаме благодатния огън от Румънската църква

//dariknews.bg/regioni/varna/i-tazi-godina-vzimame-blagodatniia-ogyn-ot-rumynskata-cyrkva-2015733

И тази година Варна ще вземе благодатния огън от Румънската православна църква, макар че страната ни ще изпрати делегация в Йерусалим. Това съобщи варненският и великопреславски митрополит Йоан. Организацията е такава, тъй като от Гюргево огънят пристига по-бързо и удобно и по този начин богослужен

"Дарик" стартира нова рубрика

//dariknews.bg/regioni/vraca/darik-startira-nova-rubrika-2015736

"Дарик чете" ще се излъчва във всеки четвъртък в предаването "Дарик Северозапад"

Взрив рани човек в Ростов на Дон

//dariknews.bg/novini/sviat/vzriv-rani-chovek-v-rostov-na-don-2015680

Един човек е пострадал при взрив в центъра на руския град Ростов на Дон, съобщи източник от регионалните правоохранителни структури, цитиран от ТАСС.

Инцидентът е станал около 7 часа московско време в района на улица "Социалистическа". Близо до место

Поредна вечер на протести в Белград срещу победата на Александър Вучич

http://offnews.bg/news/n_1/n_652138.html

Хиляди излязоха по централните улици на сръбската столица Белград в знак на недоволство срещу победата на президентските избори на премиера Александър Вучич. Протестиращите са предимно млади хора - студенти и гимназисти, съобщава БНТ. Те настояват да бъдат сменени ръководствата на държавната избирателна комисия и националния медиен регулатор, както и директорът на държавната телевизия и неговия главен редактор, които обвиняват в извършване на изборна измама и наклоняване на гласовете в полза на Вучич. В случай че исканията им не бъдат изпълнени, участниците в протеста искат да се свикат предсрочни парламентарни избори.

НСО сваля охраната на Местан два часа след брифинг

http://www.clubz.bg/52519-nso_svalq_ohranata_na_mestan_dva_chasa_sled_brifing

Охраната от НСО на лидера на ДОСТ Лютви Местан е била свалена вчера, само два часа след като той даде пресконференция, на която заяви, че ще иска касиране на изборите и обвини ЦИК, че прескачайки решение на Върховния административен съд, е възпрепятствала правото на вот на стотици български граждани зад граница.

Официалното решение за сваляне на охраната е връчено на Местан от офицер на НСО в писмен вид, потвърдиха източници на Клуб Z. Обикновено по процедура изпълнението на такива решения се привежда в рамките на няколко дни след връчването им. Не е ясно кога точно е взето решението на комисията, която преценява наличието или отпадането на заплаха на публични лица. Тя се състои от директора на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Практика е, че този "триумвират" носи колективна отговорност и не дава информация и обяснения за своите решения.

Клуб Z отправи и официалон запитване до НСО, но отговор засега няма.

В края на 2015 г., когато Местан бе свален от поста лидер на ДПС, охраната му отново бе скоропостижно свалена в деня, в който излезе прословутото слово на почетния председател на движението Ахмед Доган, сложило край на кариерата на настоящия лидер на ДОСТ в ДПС. Тогава Местан се скри в резиденцията на турския посланик в София.

 
Въпреки обясненията тогава, че Местан не е бил застрашен, след това охраната му бе продължена. До вчера.
 

Късно снощи Евгений Михайлов, който бе кандидат за депутат от ДОСТ, е написал следното във фейсбук:

Публична реакция или потвърждение от самия Местан до момента няма.

Ден преди случката пък е публикувана статия във в. "Галерия", посветена на това колко струва охраната на лидера на ДОСТ и докога ще продължава това.

Очаквайте подробности.

Министър Денков: Учебници на 15 септември ще има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157498

Министър Денков: Учебници на 15 септември ще има
Ще има учебници на 15 септември, съкратихме графика след конструктивна дискусия с издателствата. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по bTV. Той припомни, че тази година миниматурите след 7-и клас ще се оценяват с точки, като максимумът ще е 500. Ще се вземат 2 предмета от дипломата с тежест по 50 точки,

Българското председателство ще защитава правата на българите във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2948877_bulgarskoto_predsedatelstvo_shte_zashtitava_pravata_na/?ref=rss


България ще настоява новопристигналите във Великобритания българи да се ползват с правата на европейските граждани до датата на фактическото излизане на страната от Евросъюза, а не до датата на задействане на процедурата - 29 март 2017 г. Това съобщи пред БНТ вицепремиерът Деница Златева, която отговаря за подготовката на българското председателство на ЕС.

До датата на фактическото напускане на Великобритания остават две години, а темата ще се дискутира активно по време...

Социолог: На парламентарни избори трябва да решават хората, които имат отношение към живота у нас

http://www.cross.bg/chyzhbina-izbori-parlamentarni-1539648.html

/КРОСС/ "Според мен е недопустимо някой отвън да решава какво ще се прави тук. Въпросът, по-специално за парламентарни избори, трябва да се решава от тези хора, които имат отношение към живота тук", това коментира в ефира на БНТ социологът Кольо Колев, по повод ограничения за гласуване извън страната. Проф. Михаил Константинов смята от своя страна, че на президентски избори не трябва да има ограничения за гласуване извън страната. "На европейски и парламентарни избори - да се гласува само на европейска територия и на местни избори - в България", обясни математикът. "По света европейската територия са българските посолства и консулства. Европейският гражданин има всеобщи европейски правила. И аз не мога да огранича гласуването, когато то се провежда на територията на ЕС. Но дали ще позволя да се гласува на друга територия е чисто законодателно решение", каза проф. Константинов. Кольо Колев определи като легенда, че най-големият инвеститор са българите в чужбина. Най-големият инвеститор в България са българите, убеден е той. По думите му не е морално човек, който живее извън страната и си плаща данъците другаде, да решава как ще живеем тук. Зад гласуването в чужбина винаги са стояли дребни партийни интереси, смята социологът. Проф. Константинов заяви, че гласуването в чужбина има почти нулев ефект като изборен резултат. Избирателите в чужбина са 1 млн. Около 15 % от българските избиратели са в чужбина

Кога последните 20 години е имало безплатен обяд?

https://www.actualno.com/cite/koga-poslednite-20-godini-e-imalo-bezplaten-objad-news_604154.html

Кога последните 20 години е имало безплатен обяд? Така отговори Цветелин Кънчев на въпрос на bTV безплатен ли е бил обядът на ромите през времето на изминалите предсрочни парламентарти избори.

Белград отново отказа да екстрадира Цветан Василев

http://www.moreto.net/novini.php?n=348196

Апелативният съд в Белград анулира днес за втори път екстрадицията на банкера Цветан Василев. Съдиите са разпоредили на Висшия съд да направи проверка на основание на кое съдебно производство България е поискала издаването на заповед за предаването на Василев на властите в България.

Windows 10 знае повече за вас, отколкото предполагате

https://vesti.bg/tehnologii/windows-10-znae-poveche-za-vas-otkolkoto-predpolagate-6067608

Microsoft публикува подробни данни каква информация събира операционната система

Австралия предупреди Турция за атака при честванията за битката при Галиполи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157496

Австралия предупреди Турция за атака при честванията за битката при ГалиполиАвстралия обяви днес, че е получила информация, според която терористи може би планират да извършат нападение по време на церемония по-късно този месец за отбелязване на битката при Галиполи през Първата световна война, предаде Ройтерс. Министърът на външните работи Джули Бишъп заяви, че турските власти разполагат с информацията "и по традиция

Заловиха съучастници на атентатора от Петербург

http://www.clubz.bg/52518-zaloviha_syuchastnici_na_atentatora_ot_peterburg

Руските власти са арестували няколко заподозрени съучастници на Акбаржон Джалилов, който се взриви в метрото в Санкт Петербург на 3 април, предаде Ройтерс.

В момента се проверява връзката им с етническия узбек от Киргизстан. В жилищата на задържаните са открити улики, твърдят от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

По-рано днес бе обезвредено взривно устройство, открито в жилищен блок в града на Нева. Обитателите на два от входовете бяха евакуирани, след като рано сутринта днес в един от тях бе намерен подозрителен предмет. След анализ полицията обяви, че става дума за бомба. Тя е обезвредена.

От блока бяха изведени трима души, оковани с белезници.

Засега не е ясно дали те имат някаква връзка с атентата.

Полицаи извеждат арестувани от блока в Санкт Петербург, където бе открита бомба. Снимка "Фонтанка"

Всичко това се случва само три дни след като бомба уби 14 души в метрото в града на Нева. Друг експлозив бе открит на една от станциите, но бе обезвреден.

Също днес в метростанция "Приморска" в Санкт Петербург бе задържан млад човек с изкуствена граната, предаде петербургският портал "Фонтанка". Малко преди ареста му станцията е била затворена. В момента полицията разпитва човека, за да разбере мотивите му.

Джалилов може да е бил свързан с узбекски джихадисти

Атентаторът Акбаржон Джалилов, който се взриви в метрото на 3 април, вероятно е бил свързан с узбекски ислямисти, воюващи в Сирия, пише в. "Комерсант". Следствието установило, че в дома си в Петербург той сглобявал бомби по получени от тях инструкции. Самият Джалилов е етнически узбек от Киргизстан.

Предполага се, че той поддържал кореспонденция с бойци от терористичната групировка "Туахид уал-джихад". Тя действа в Сирия и в нея членуват стотици узбеки. Сред тях има много живеещи в киргизката област Ош, където е живял и Джалилов.

Вчера стана ясно, че атентаторът е свързан и с двете взривни устройства. Едното се е взривило заедно със самия него. По оставената на станция "Площад на Въстанието" неизбухнала бомба били открити негови пръстови отпечатъци.

Обезвредиха бомба в Петербург, трима арестувани

http://www.clubz.bg/52518-obezvrediha_bomba_v_peterburg_trima_arestuvani

Властите в Санкт Петербург обезвредиха взривно устройство, открито в жилищен блок, предаде Ройтерс.

Обитателите на два от входовете били евакуирани, след като рано сутринта днес в един от тях бил открит подозрителен предмет.

По-късно от блока били изведени трима души, оковани с белезници, съобщи местният потрал "Фонтанка".

След анализ на намерения предмет полицията обяви, че става дума за бомба. Тя е обезвредена.

Всичко това се случва само три дни след като бомба уби 14 души в метрото в града на Нева. Друг експлозив бе открит на една от станциите, но бе обезвреден.

Също днес в метростанция "Приморска" в Санкт Петербург бе задържан млад човек с изкуствена граната, предаде "Фонтанка". Малко преди ареста му станцията е била затворена. В момента полицията разпитва човека, за да разбере мотивите му.

Атентаторът Акбаржон Джалилов, който се взриви в метрото на 3 април, вероятно е бил свързан с узбекски ислямисти, воюващи в Сирия, пише в. "Комерсант". Следствието установило, че в дома си в Петербург той сглобявал бомби по получени от тях инструкции. Самият Джалилов е етнически узбек от Киргизстан.

Предполага се, че той поддържал кореспонденция с бойци от терористичната групировка "Туахид уал-джихад". Тя действа в Сирия и в нея членуват стотици узбеки. Сред тях има много живеещи в киргизката област Ош, където е живял и Джалилов.

Вчера стана ясно, че атентаторът е свързан и с двете взривни устройства. Едното се е взривило заедно със самия него. По оставената на станция "Площад на Въстанието" неизбухнала бомба били открити негови пръстови отпечатъци.

ГЕРБ и Патриотите чистели различия, не разпределяли министерски кресла

http://www.cross.bg/gerb-patrioti-obedinenite-1539647.html

/КРОСС/ „В момента кроим бъдещата програма за управление на страната. Подходът е следният - да се изчистят конфликтните моменти между ГЕРБ и Обединените патриоти, да се заложат основните теми на програмата, и оттам насетне да се тръгне към друг тип разговори", коментира за „Здравей, България" Искрен Веселинов от ВМРО. Кои са конфликтните теми в бъдещата програма за управление? „Всичко, свързано с политиката по доходите. Има конфликтни теми по отношение и на изборните закони. Но основният проблем си остават пенсиите и желанието и желанието на Обединените патриоти да има значителен ръст на доходите на пенсионерите. Засега обаче нищо не сме се разбрали. Разработват се различни варианти", каза още Искрен Веселинов от ВМРО. „От утре започват по-интензивна серия от преговори", добави Искрен Веселинов от ВМРО. По думите му още няма договорки за министерските кресла. Последното потвърди и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Към момента не е обсъждан вариантът да съм вътрешен министър. Темата за персоналния състав на Министерски съвет не е дискутирана нито в ГЕРБ, нито в Обединените патриоти. Единственото, което стана ясно, е, че никой нямаше възражения за това ГЕРБ да възложи бъдещия управленски мандат за съставянето на кабинет на министър-председател Бойко Борисов", уточни той

Протести срещу гетата и застрояването в София

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protesti-sreshtu-getata-i-zastroiavaneto-v-sofiia-6067607

В "Младост" продължават да искат мерки срещу застрояването, а в "Красна поляна" премахване на Виетнамските общежития.

"Младост" се бунтува - за и против МлEXIT

http://www.clubz.bg/52517-mladost_se_buntuva_za_i_protiv_mlexit

Протест и контрапротест - да има ли референдум в „Младост“ или да напротив - падне мораториумът върху строителството, се сблъскаха пред сградата на Столична общината.

„Тук сме, за да подкрепим желанието си да има референдум. Дори да не го признаят, защото от СОС твърдят, че въпросите не били зададени коректно, нека тогава ни помогнат с въпросите, нека чуят нашия глас“, каза пред БГНЕС Татяна Христова, една от протестиращите.

„В Младост живеем стотици хиляди души и нашето качество на живот се влошава всеки ден, защото кварталът се презастроява. Той вече е презастроен, а се издават още хиляди разрешителни, които се подписват от главния архитект Здравков. Няма къде да играят децата ни“, посочи Христова.

Тя заяви, че гражданите на „Младост“ не искат да се секат дървета и да се отнемат малкото останали зелени площи.

„За съжаление не сме оптимисти за решението, което СОС ще вземе, но няма да спрем да се борим гласът ни да бъде чут. Призоваваме общинските съветници да ни помогнат. Няма да спрем с протестите, защото тези престъпления, които се извършиха в „Младост“ от старата управа трябва да бъдат наказани и трябва да се преустанови тази порочна практика. Няма накъде да се строи в „Младост“. Няма да спрем, искаме да има референдума. Не може от 14 000 събрани гласа, повече от половина от половина да са недействителни, да ни обявяват за малоумни, че не сме разбирали въпросите. Не е редно така, ние сме мислещи и умни хора, ние сме ви избрали“, каза протестиращата.

Подкрепят ги и хора от други квартали.

До протеста за референдума се проведе и контрапротест против провеждането на референдум.

 

Земетресение от 4,2 по Рихтер в Казахстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157493

Земетресение от 4,2 по Рихтер в Казахстан

Недалеч от град Алмати, Казахстан, имаше земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер, съобщава Azeri Press Agency, цитирана от Фокус. Епицентърът на подземния трус е бил на 90 км северно от Алмати и е бил на дълбочина 10 км. Няма информация за пострадали хора или материални

Персоналният състав на правителството не бил обсъждан

http://offnews.bg/news/n_1/n_652136.html

Към момента не е обсъждан вариантът да съм вътрешен министър. Темата за персоналния състав на Министерски съвет не е дискутирана нито в ГЕРБ, нито в Обединените патриоти. Единственото, което стана ясно, е, че никой нямаше възражения за това ГЕРБ да възложи бъдещия управленски мандат за съставянето на кабинет на министър-председател Бойко Борисов, заяви пред Нова тв зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му в момента се изчистват различията, за да може да се обединят около цялостна управленска програма за 4-годишен мандат. "Ако Ивайло Московски или някой друг от плевенския район бъде посочен за изпълнителната власт, се отваря правната възможност Цецка Цачева да влезе като депутат в парламента", поясни Цветанов. „Малките десни партии постигнаха най-ниския си резултат на тези избори. Това се дължи може би на вътрешните противоречия, които имат помежду си. Те се концентрираха само върху това да дискредитират ГЕРБ и да спечелят гласове, а атаките не бяха срещу истинските им опоненти – социалистите”, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ. „България е част от ЕС и това е възприето и от нашите бъдещи коалиционни партньори. Не се говори и за напускане на НАТО, както искат от „Атака”. Искам да благодаря на Обединените патриоти за коректността и конструктивния диалог, който водим”, заяви Цветанов. Той уточни, че предстои работна среща с представители на ВОЛЯ, защото ГЕРБ ще потърсят тяхната подкрепа за секторни политики. Ще се види дали наистина техните тези за това, че стоят в център-дясно са действителни и биха подкрепили правителството.

Изнудват с голи снимки порочната съпруга на футбола

http://offnews.bg/news/n_1/n_652135.html

Красивата Алана, съпругата на футболиста на руския Краснодар Павел Мамаев, се появи гола в социалните мрежи. Хакери откраднаха нейно селфи от банята и го публикуваха за радост на широката мъжка публика. Голичката Алана Мамаева се появи в туитър профила на певеца Влад Соколовски. Той също остана в шок от случилото се, тъй като изведнъж броят на последователите му скочи с 10 000. Алана има спорна репутация, а в миналото си се е занимавала с проституция и сутеньорство, твърдят хакерите. И искат пари, за да предадат на Павел цяла колекция от не само голи снимки на дамата. Алана е заснета и на доста палави клипчета, твърдят хакерите. Госпожа Мамаева досега не е коментирала  обвиненията. Но в Русия е известна като порочната съпруга на футбола. Явно има защо. 

Алекси Стратиев: На пътя е важен контролът, а не размерът на наказанието

http://www.cross.bg/tochki-kontrolni-stratiev-1539646.html

/КРОСС/ "Винаги съм твърдял, че не наказанието е най-важно, а по-скоро контролът, защото когато има контрол, дори наказанията да са ниски и те се прилагат на всички нарушители, това действа превантивно и е изключително ефективно като мярка". Така бившият началник на Пътна полиция, сега експерт по безопасност на движението Алекси Стратиев коментира за БНТ промените, според които вече няма да се отнемат контролни точки, ако паркирате или спирате на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от градския транспорт, както и ако сте паркирали на втори ред до вече паркирани автомобили. За тези нарушения наказани обаче има - глоба от 50 лева. Новите шофьори ще получават 26, вместо 39 контролни точки и след натрупването на 2 години стаж ще си получат останалите 13. За пример той даде движението в бус лентата, където въпреки ниската глоба не се движат водачи. Според него отнемането на контролни точки не е добро решение, тъй като дори когато се изчерпа част от тях, те се възстановяват по много елементарен начин. По негово мнение идеята за контролните точки по някакъв начин се е опорочила, дотолкова доколкото тя се е възприела като допълнително обучение. Алекси Стратиев обясни, че е против завишаването на наказанията без обстоен анализ. Той смята за добра новина, че младите шофьори имат по-малко контролни точки. Идеята е те да бъдат по-внимателни и да спазват по-стриктно правилата.    

Pepsi спря нелепа реклама след протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_652133.html

Pepsi изтегли реклама, която предизвика недоволство и обвинения, че производителят на безалкохолни напитки омаловажава скорошните протести по улиците на САЩ. Рекламата показва как тв звездата Кендъл Дженър се включва в протест, срещу който са изпратени много полицаи. Тя успокоява напрежението, като върви пред полицейския кордон, подава му кен Pepsi. В изявление, публикувано на сайта на компанията, Pepsi казват, че не са имали намерение да неглижират сериозни проблеми. Сериозно осмиваната реклама беше публикувана в YouTube във вторник вечерта и след по-малко от 24 часа видеото беше недостъпно. Близо две години в САЩ имаше протести заради насилието на полицията срещу афроамериканци, каквито са заснети и за клипа. От рекламата не става ясно за какво протестират основно младите и много  добре изглеждащи хора. Виковете им не се чуват, на плакатите пише просто "разговор" и "глас". Но няколко минути след пускането ù наблюдатели казаха, че рекламата омаловажава протестите в градове като Балтимор, Мериленд и Фъргюсън, Мисури, които избухнаха след убийствата на чернокожи от полицаи. "Ако бях имал Pepsi, вероятно никога нямаше да ме арестуват. Кой знае? Pepsi, тази реклама е боклук", коментира ДеРей Маккесън, водещ активист на движението "Black Lives Matter". "Pepsi трябва да изхвърли рекламната си агенция", коментира в. "New York Post". "Може би най-озадачаващият момент е изборът на Дженър - богата, бяла знаменитост", пише "Salon". Производителят на газирани напитки обясни, че са се опитали да отправят послание за единство, мир и разбирателство по света. Очевидно не успяхме и се извиняваме, се казва в изявлението на Pepsi.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" още си говорели само за програма, не за министерства

https://www.actualno.com/politics/gerb-i-obedineni-patrioti-oshte-si-govoreli-samo-za-programa-ne-za-ministerstva-news_604156.html

Говорим само за принципите на управление, за цялостна управленска програма в рамките на четиригодишен мандат. Не говорим още за министерства, за квоти. Няма и възражение от страна на патриотите ГЕРБ да представи предложението за ново правителство. Това заяви бившият вътре

Районите без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348195

Заради аварии на водопроводи варненски райони остават днес от 9 часа без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Блокове от 1 до 9 във "Владиславово" ще се без вода до 21 часа. В същия час вода ще имат и абонатите в районите около бул.

Сигнал за подозрителна чанта вдигна на крак московската полиция

http://www.cross.bg/signal-za-podozritelna-chanta-vdigna-na-krak-moskovskata-politziya-1539645.html

/КРОСС/ На спирка "Саларьево" в московското метро по-рано тази сутрин е открита подозрителна чанта, предаде РИА Новости, цитирайки източник от правоохранителните органи. „Извършена е проверка, заплахата е фалшива", казва събеседникът на агенцията. В дните след терористичното нападение в Санкт Петербург заради подозрителни предмети оперативните служби са извършили вече четири проверки в мотрисите в столицата, а също и в два влака, припомня медията.    

С приятелско споразумение ще бъде приключена процедура срещу България в Европейския съд за правата на човека

http://www.moreto.net/novini.php?n=348145

Правителството одобри приятелско споразумение по жалба срещу България в Европейския съд по правата на човека. Предмет на жалбата на Рашко Огнянов е нарушението на принципа за едно деяние да бъдеш съден един път. През 2008 г. за едно и също деяние той е бил осъден на 15 денонощия задържане под стража по Указа за борба с дребното хулиганство, а след това и на 5 месеца лишаване от свобода по член от Наказателния кодекс.

Албания отваря остров със статут на военна база за туристически посещения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157409

Албания отваря остров със статут на военна база за туристически посещенияАлбанското министерство на отбраната се е съгласило да отвори през лятото за туристи остров Сазан, военна база, която все още се намира под неговото управление, предаде Асошиейтед прес. Министърът на отбраната г-жа Мими Кодели подписа вчера споразумение с икономическия министър г-жа Милва Икономи, за разрешаване на посещения в периода от май до

Младежите в Европа не вярват на политиците

http://www.cross.bg/polititzite-doverie-mladezhi-1539644.html

/КРОСС/ Повечето младежи в Европа нямат доверие в политиците. Това сочи проучването «Generation What?» (Поколението "какво") на Института Sinus, публикувано от германски медии, информира ДПА. 82 на сто от респондентите отговарят, че имат малко или никакво доверие в политиците. 45% пък изобщо не се доверяват. Европейската младеж няма особено доверие към политиците, но пък в никакъв случай не е аполитична и незаинтересована, отбелязва "Дойче веле". Резултатите от анкетата показват, че младежта в Европа се вълнува от социалните несправедливости, но не вярва, че политиците могат да решат проблемите. Интересен факт е, че само 23 процента от германските младежи не изпитват никакво доверие към политическите институции. Това е най-ниската стойност в цяла Европа - може би, защото младежката безработица в Германия отдавна вече не е толкова сериозен проблем, както в Гърция, Франция или Италия. Най-малко две трети от младежите в тези три страни са разочаровани от местното политическо ръководство. Но разочарованието от политиката не е знак за безразличие. Тъкмо обратното. Авторите на студията твърдят, че младите европейци искат да се включат в политическия живот и да променят нещо. 44 процента от германските младежи например изразяват готовност да участват активно в политически организации. В Гърция този дял е едва 13 на сто. Девет от всеки десет анкетирани младежи вземат на сериозно растящата несправедливост в съответната страна

Първа жертва на играта „Син кит” в Румъния

http://www.cross.bg/igrata-samoybiiistvo-mentor-1539643.html

/КРОСС/ Момиче на 15 години почина, след като падна, докато си правеше селфи с приятели на деветия етаж на блок в центъра на румънския град Сибиу. Разследващите прокурори заявиха, че тийнейджърката е играла на опасната игра "Син кит", предаде Нова телевизия. Според информация на вестник "Гъндул", според прокурорите има сериозни основания да се смята, че смъртта на момичето не е инцидент, а самоубийство. Те са установили, че девойката е инсталирала на мобилния си телефон играта "Син кит" и е публикувала във Facebook и Instagram редица съобщения, които показват преминаване през различните етапи на играта, както и изображения, правещи пряка препратка към самоубийствени актове. "Син кит" циркулира предимно в славяноезичните държави. Тя има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от "надзорник" или "ментор". Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип. Поръченията, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4:20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото. Според психолози крайната цел е играчът да изгуби вяра в себе си и да стигне до самоубийство

Tesla стана най-скъпата американска компания за автомобили

http://www.clubz.bg/52516-tesla_stana_naj_skypata_amerikanska_kompaniq_za_avtomobili

Tesla Motors стана най-скъпата автомобилна компания в САЩ, съобщи Блумбърг.

Според резултатите за последното тримесечие марката на Илон Мъск е на стойност 47,8 млрд. долара. Така задминава досегашния шампион Ford, който е с пазарна капитализация 45,1 млрд. долара.

Откакто обяви бюджетния (т.е. "народния", б.р.) си модел, Tesla произвежда все повече. За първата четвърт на 2017 г от заводите на Мъск са излезли рекордните 25 000 електромобила. През 2016 г пък бяха произведени 80 000 "тесли". 

За сравнение, Ford изкарва на пазара миналата година 6,7 милиона автомобила.

Очаква се до 2018 г. иновативната компания да произвежда по половин милион коли годишно. Търсенето на електромобили става все по-голямо в САЩ, където богатите щати вече постепенно влагат средства в нужната инфраструктура.

Жертвите на свлачищата в Колумбия вече са над 300

http://www.cross.bg/kolymbiya-dyshi-svlachishtata-1539642.html

/КРОСС/ Броят на загиналите от свлачищата в Колумбия надхвърли 300 души, предадоха информационните агенции. Открити 301 тела на загинали. До момента е установена самоличността на 173 от жертвите. Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос съобщи, че общият брой на обявените за безследно изчезнали е 467 души. От тях досега са открити 153-ма - 199 са намерени живи, 34 са загинали.  

Катар сви бюджета за световното първенство по футбол с поне 40%

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2948783_katar_svi_bjudjeta_za_svetovnoto_purvenstvo_po_futbol/?ref=rss


Организаторите на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. са намалили бюджета с между 40% и 50%. Това съобщи представителят на организационния комитет Хасан ал Тавади пред CNNMoney.

"Искаме да стане ясно, че има финансова отговорност относно цялата инфраструктура за световното първенство. Именно заради това ние определихме първоначален бюджет и дадохме дума, че ще го намаляваме, след като целият проект стане по-ясен", обясни той.

САЩ са най-големият пазар на европейските износители на вина

http://www.investor.bg/evropa/334/a/sasht-sa-nai-golemiiat-pazar-na-evropeiskite-iznositeli-na-vina-237009/

Великобритания е най-големият вносител на вино в ЕС - както от другите страни членки, така и от трети страни

Преминаването на американско-мексиканската граница е намаляло до 17-годишно дъно

https://www.actualno.com/america/preminavaneto-na-amerikansko-meksikanskata-granica-e-namaljalo-do-17-godishno-dyno-news_604147.html

Броят на хората, арестувани да пресичат границата между Мексико и Съединените американски щати, е намалял до 17-годишно дъно, съобщава BBC. През март са били арестувани по-малко от 17 хил. мигранти без документи - най-ниският брой от 2000 г. насам, допълва агенция Фокус. Министърът на вътрешната сигурност на САЩ, Джон Кели коментира пред Конгреса, че спадът „не е инцидент“, а е резултат от политиката на президента Доналд Тръмп.

Седмица на здравето в детска градина "Славейче"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/sedmica-na-zdraveto-v-detska-gradina-slavejche-2015716

Децата от детска градина „Славейче” в Добрич участваха през изминалите дни от тази седмица в инициативи, посветени на здравето, съобщиха от детското заведение. Сред тях бе разговор на тема “Какво е и какво не е здравето?”.  Децата задаваха различни въпроси, разсъждаваха на глас, сп

Кюстендилски полицаи иззеха 230 литра алкохол без бандерол

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kiustendilski-policai-izzeha-230-litra-alkohol-bez-banderol-2015719

230 литра алкохол без български акцизен бандерол са открили и иззели служители на РУ Кюстендил от 40- годишен мъж / Т.Л. /, информират от ОД МВР- Кюстендил.
Алкохолът е превозван от него с лекия му автомобил “Форд”. По случая е започнато дос

Гонзо: През цялото полувреме се мъчихме, безкрайно сме разочаровани

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/gonzo-prez-cialoto-poluvreme-se-mychihme-bezkrajno-sme-razocharovani-2015717

Старши треньорът на Черно море Георги Иванов – Гонзо заяви след отпадането от „Литекс“ за купата на България, че „моряците“ през цялото време са се мъчили.
„Разочаровани сме. Не играхме по най-добрия начин. Контролирахме топката и играта, но през второто полувреме играхме много лежерно. В пр

Представят книгата и филма за един от най-големите светци на ХХ век – св. Лука-хирург, епископ Кримски

//dariknews.bg/regioni/vraca/predstaviat-knigata-i-filma-za-edin-ot-naj-golemite-svetci-na-hh-vek-sv.-luka-hirurg-episkop-krimski-2015718

Празнични мероприятия организират Видинска света митрополия и МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин по повод Деня на здравния работник – 7 април. През март, тази година бе дадено началото на изграждането на храм-параклис във видинската болница, който ще носи името на един от най-великите светци на 20 век - с

Никола Попов свири „ЦСКА“-“Черно море“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/nikola-popov-sviri-cska-cherno-more-2015721

Никола Попов е определен да свири мача в събота от 27-ия кръг на Първа Професионална Лига. Между „ЦСКА“ и „Черно море“.  Негови помощници ще бъдат Георги Тодоров и Мартин Венев. Четвърти рефер е Илиян Капарашев, а допълнителни асистент съдии Георги Давидов и Мартин Стоименов. Съдийски наблюдател

Измамничка отива на съд за сделка със земя

//dariknews.bg/regioni/vraca/izmamnichka-otiva-na-syd-za-sdelka-sys-zemia-2015720

Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу Т. Рангелова. През февруари 2014 г. обвиняемата Рангелова се сдобила с информация за земеделска земя, притежавана от непознатия за нея Цв. Т. от Видин, както и с личните му данни. С намерение да се представи за негов пълномощник и д

Седем пожара за ден от небрежност. Хванаха мъж с марихуана

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sedem-pozhara-za-den-ot-nebrezhnost.-hvanaha-myzh-s-marihuana-2015722

Дупнишки полицаи са открили и иззели опаковка с наркотично вещество при проверка на 30- годишен мъж в града, което при полевия наркотест е реагирало на марихуана. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Служебният кабинет предложи още един законопроект за обществено обсъждане

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sluzhebniiat-kabinet-predlozhi-oshte-edin-zakonoproekt-za-obshtestveno-obsyzhdane-2015714

Служебното правителство публикува още един законопроект за обществено обсъждане. Той е за промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.
 

5,5 милиарда евро обещаха участниците в донорската конференция за Сирия

http://www.cross.bg/miliarda-siriya-evro-1539641.html

/КРОСС/ Участниците в донорската конференция за бъдещето на Сирия обещаха 5,5 милиарда евро помощ. Това съобщиха организаторите от Европейския съюз в Брюксел късно снощи. Още 3,4 милиарда евро бяха обещани като дългосрочен финансов ‎ангажимент. ООН очакваше поне 8 милиарда долара да бъдат предвидени за хуманитарните й дейности в Сирия.  

Деница Златева: Отговорност на това правителство е да предложи ново постановление за бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157477

Деница Златева: Отговорност на това правителство е да предложи ново постановление за бежанцитеВ рамките на служебното правителство темата за промени в Изборния кодекс не е повдигана. Всяко такова предложение трябва да мине широко обществено обсъждане. Решението на министър Павлова беше правилно. Аз научих от медиите за тази инициатива. Това каза служебният вицепремиер Деница Златева Деница Златева за БНТ.

Lloyds закрива още 100 клона и 325 работни места, за да намали разходите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/lloyds-zakriva-oshte-100-klona-i-325-rabotni-mesta-za-da-namali-razhodite-237084/

Ходът е в отговор на променилото се поведение на клиентите, които се насочват все повече към онлайн обслужването

Цветан Цветанов: Румен Радев се стреми към президентска република

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157458

Цветан Цветанов: Румен Радев се стреми към президентска републикаПредседател на парламента никога не бих се ангажирал да заема такава позиция, защото се занимавам и с организацията на партията. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „В момента само говорим за принципните теми, свързани със структура и политики, които трябва да се направят.

Изтребител Ф-16 катастрофира до предградие на Вашингтон

http://www.cross.bg/vashington-f-predgradie-1539640.html

/КРОСС/ Пилот на американски изтребител Ф-16 го разби в гора, за да избегне предградие на столицата Вашингтон, предаде Ройтерс. Самолетът паднал на по-малко от 200 метра от жилищни сгради. Пилотът се е отървал с леки наранявания, след като катапултирал. Никой на земята не е пострадал. Инцидентът станал при тренировъчен полет. Причините за катастрофата се разследват.  

Неизвестни нападатели откриха стрелба по руски военни в Астрахан

http://www.cross.bg/neizvestni-napadateli-otkriha-strelba-po-ryski-voenni-v-astrahan-1539639.html

/КРОСС/ В руския град Астрахан неизвестни лица са стреляли по трима бойци от руската гвардия, съобщи РИА Новости. Единият от нападателите е бил ликвидиран. Атаката е извършена, докато гвардейците са издирвали убийците на двама полицаи в града.  

Парламентарно представените формации вече разпределиха местата в пленарната зала

http://www.cross.bg/stayata-gerb-polychavat-1539638.html

/КРОСС/ Ръководствата на парламентарно представените формации са разпределили местата в пленарната зала, съобщава БНР. ГЕРБ и БСП запазват своите - вдясно и вляво. Обединени патриоти заемат банките на Реформаторския блок. Промяна има и в стаите, ползвани от парламентарните групи. ГЕРБ запазват своята, но вземат и тази, в която преди бяха реформаторите. Социалистите, които в 44-ия парламент ще имат два пъти повече народни представители, получават и стаята, заемана досега от ДПС . Те пък се местят в стаята на "Атака". Повече пространство ще имат и патриотите. Те получават допълнително помещението, в която преди бяха депутатите от БДЦ. Групата на Веселин Марешки ще се настани в стаята на АБВ.    

Брейкденс шампиони с шоу у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6156840

Брейкденс шампиони с шоу у нас Четирикратните световни шампиони по брейкденс “Летящи стъпки” (Flying Steps) ще направят спектакъл у нас. Шоуто Flying Bach ще бъде на 21 октомври в зала 1 на НДК по покана на “София Мюзик Ентърпрайсис”. Танцьорите работят в тандем с оперния диригент Кристоф Хагел и създават интересна комбинация между уличната култура и класическата музика.

Пената изригна: Гладни лисици се въртят около ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_652134.html

Ветераните на ЦСКА са силно разделени относно двата клуба, претендиращи да са наследник на 31-кратните шампиони. Димитър Пенев е твърдо с Гриша Ганчев. Пред близкия до клуба вестник  "Тема Спорт" Стратега коментира проваления търг за емблемата. "Кои са тези? Нито сме ги чували, нито нищо. На всеки мач на ЦСКА се вижда колко много фенове има, а има и още доста, които не идват на срещите, но си гледат двубоите. Онези, като спечелят 10 трофея, тогава може да си помислят, че имат нещо общо с ЦСКА", каза Пената по отношение ЦСКА 1948. " А това не виждам кога ще се случи. Просто няма никаква причина да напират за емблемата. Какво общо имат с нея? Те само носят име ЦСКА, но какво от това. Нищо не им дава право да претендират за купи, знамена, бутони и още повече за емблемата", каза Пенев. "Става ми обидно, като слушам такива неща. Онези, като толкова искат емблемата, защо не ни потърсиха нас, ветераните, да им кажем мнението си. В крайна сметка ние сме хората, които сме градили марката "ЦСКА" още от 1948 година насам. Обидно е за нас, ветераните, всичко това", добави Пенев. "Това, че се създава напрежение около ЦСКА в последните дни и седмици, не ме учудва. Открай време винаги е било така и винаги ще е така. Иначе се носят някакви слухове кой ги организира и финансира онези в четвърта дивизия... Зает човек е, президент на бизнесмените, клуб има, други истории...", каза още Пената. "Работата е ясна - гладни лисици се въртят около "Армията", опитват да поддържат някакво темпо и да създават напрежение. Не виждам какво общо имат с ЦСКА и как ще продължават още дълго", добави Пенев. Припомняме, че ветераните застанаха първоначално зад проекта "ЦСКА 1948", като организираха мащабна среща. Точно инициаторът Петър Жеков обаче пръв се обърна и премина в лгера на Гриша Ганчев. По негово признание - след кешов превод на дължимите му суми. Такива чакаха още Пената и Димитър Якимов. 

Започва регата "Бриз" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348190

37-то издание на регатата "Бриз" ще започне във Варна днес, научи Moreto.net. Гонките стартират с детски и олимпийски класове. Класовете в регатата са: Оптимист, Кадет, Лазер 4.7, Лазер Радиал, Лазер Стандарт, 420, Фин и 470.

Защо парното поскъпва сега и защо в такъв размер

http://www.investor.bg/energetika/472/a/zashto-parnoto-poskypva-sega-i-zashto-v-takyv-razmer-237072/

Изкривяванията на пазара водят до парадокса цените на стоките да не бъдат променяни при поевтиняване на суровините и да се вдигат шоково при поскъпването им

Филмите, които никой не гледа (видео)

http://www.clubz.bg/52515-filmite_koito_nikoj_ne_gleda_video

Новият филм на Шая Лабъф Man Down спечели нищожна сума в първата си седмица по кината – това не е единствената лента с прочуто лице, която се проваля в боксофиса, но е достатъчен повод за Стюарт Херетидж да припомни в „Гардиън“  за още няколко филма със звезди от А-групата на Холивуд, които почти никой не е видял. 

Някои зрители може би знаят, че въпреки репутацията си на артпоп шегаджия Шая Лабъф продължава да прави филми. Не, това беше преувеличение. Само един от вас би могъл да знае това, защото най-новият му филм е бил гледан в киносалон само от 1 зрител през първата си седмица. Man Down, новият филм на Лабъф, е спечелил 7 паунда. Приходите му не са £7 млн. Нито дори £700. А едва £7. Предвид на това, че цената на билета за възрастен е 12,5 паунда, можем да предположим, че човекът, който е гледал филма, е бил или самотно дете, или студент, или пенсионер, ползващ намаление.

Вярно е, че Man Down е бил показан само в един киносалон в Бърнли, преди да получи по-широко разпространение или да се появи на видео. И все пак най-вероятно е спечелил по-малко пари, отколкото прожекционистът, докато го е показвал. Но Шая Лабъф не бива да се разстройва – някои от най-големите световни звезди също са имали ужасяващи пропуски в британския боксофис. Ето още няколко такива.

Run for Your Wife (2013): 602 паунда

Започва с кратка поява на Ролф Харис, а нататък става все по-зле. Бавен филм със скучен сюжет и лош кастинг, заснет некадърно. Саундтракът изглежда композиран от глух социопат. Това е – и то говори много – най-лошият филм на Дани Дайър. В Обединеното кралство Run for Your Wife е събрал 602 паунда, но мога да предположа, че неговите няколко десетки зрители са останали разочаровани.

 

 

„Тъмна вълна“ (2012): 90 паунда

Лош филм с Хали Бери. Това не е лошият филм с Хали Бери, в който тя играе супергерой, нито лошият филм с Хали Бери, в който е секретарка и едновременно детектив доброволец. Не е и лошият филм с Хали Бери, в който избива невинни хора, за да се добере до отвлечено дете. Или онзи лош филм, в който Хали Бери прави нещо абсолютно неописуемо с уред за пълнене на пуйка, зареден с лют сос. Не, това е лошият филм с Хали Бери, в който тя е укротителка на акули, развила фобия от акули, която води група ловци на акули на място, което се нарича Алеята на акулите. Сигурно ще кажете, че филмът се е представил лошо (в премиерния си уикенд изкара 90 паунда) – но аз мисля, че трябваше да е по-лошо.

 

 

„Майчинство“ (2009): 88 паунда

Филм за пет милионна долара с Ума Търман, която е първостепенна актриса, макар и вече да не е толкова популярна. Печалбите му в Обединеното кралство са под сто паунда, което накара филмовия критик Бари Норман да възкликне:

„Божичко, никога не съм чувал подобно нещо!”

Възможно е неуспехът да се дължи на лоша реклама и/или лоша програмация, защото филмът всъщност не е чак толкова лош, но така или иначе финансовата катастрофа е пълна.

 

 

„Колонията“ (2016): 47 паунда

Всички, които искат да видят как Ема Уотсън играе германска дама от 1973 г., която се бори с проповедник, но може би е педофил и индиректно работи за Аугусто Пиночет, да си вдигнат ръцете! Не? Ама ако ви кажа, че въпреки всичко тя не се отказа от сочния си британски акцент? Пак не? А ако добавя, че критиката определя филма като „гротескно недоразумение и подигравка с паметта на загиналите в един от най-мрачните периода от новата история?“ Все така не? Филмът е излъчен само веднъж и дори тогава почти никой не го е гледал.

 

 

„Прочиствачът“ (2005): 36 паунда

Въпреки участието на Рейф Файнс, Глен Клоуз, Джейми Бел, Алисън Джени и разходите от 10 милиона долара само шепа зрители в Англия са гледали този филм на кино. Може би защото този конкретен уикенд хората не са били в настроение да гледат драматична комедия със самоубийства. Или пък никой не е искал да произнесе на глас думата „прочиствачът“. Каквото и да е било, вече никой не помни, че подобен филм изобщо е съществувал.

 

 

"Площад Славейков"

Акценти в печата

http://www.cross.bg/pishe-tryd-gaza-1539637.html

/КРОСС/ На днешното заседание на служебното правителство министрите ще предадат отчетите си за свършеното от тях, пише "Труд". Премиерът Огнян Герджиков е наредил в докладите да се посочат бройките на освободените държавни служители в отделните ведомства, както и причините за това. Обществените поръчки, обявени по време на служебното правителство, също трябва да бъдат описани. След проблема на възрожденския град Копривщица, още едно възрожденско селище се руши - Жеравна, разказва "Труд". Селото също е със статут на архитектурен резерват, но аварии в твърде остарялата водопроводна мрежа разрушават автентичния калдъръм на улиците. "Наказаха шестокласник за счупена ръка на връстник" съобщава "Стандарт". Момчетата от Благоевград се скарали в училище, след края на часовете се сбили. Директорът на училището уверява, че започва кампания срещу насилието сред възпитаниците на школото. Съвсем очаквано евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел е фаворит за български еврокомисар, пише "24 часа". Бойко Борисов обаче е заявил, че при него този въпрос не е обсъждан. Вестникът се позовава на други медии, според които за Габриел се готви ресор "Младежка политика". "Дума" пише: "БСП иска отмяна на повишените цени на газа". "Политиците побързаха да яхнат недоволството от поскъпването на газа", пише вестник "Сега".  

ВАС ще се произнесе до две седмици по делото за референдума на Слави Трифонов

http://www.mediapool.bg/vas-shte-se-proiznese-do-dve-sedmitsi-po-deloto-za-referenduma-na-slavi-trifonov-news262360.html

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе до две седмици по делото, заведено от екипа на шоумена Слави Трифонов срещу решението на ЦИК, с което резултатите от референдума за изборните правила бяха обявени за незадължителни. Преди седмица петчленният състав на съда, който разглежда казуса, отхвърли със свое определение искането на адвокатите на "Шоуто на Слави" за повторно преброяване на бюлетини, пуснати на националното допитване през ноември м.г. Основният аргумент за отказа на ВАС бе, че делото се намира в последната си фаза, в която не е предвидена възможност за възлагане на експертизи и събиране на нови доказателства. Както е известно, през февруари тричленен състав на ВАС отмени решението на ЦИК, но прие, че новите резултати също не правят вота задължителен за приемане от парламента. Тогава увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това означава, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500. Делото беше заведено от инициативния комитет за провеждане на референдума, начело с шоумена Слави Трифонов. В жалбата си Трифонов настояваше решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от референдума, да бъде отменено, като посочи серия от „нарушения“. Целта на екипа на "Шоуто на Слави" беше да се установи, че тези нарушения са повлияли да няма достатъчно гласове за обявяването на резултатите от допитването за задължителни. Същата позиция изрази по време на разглеждането на делото и представителят на Върховната административна прокуратура.

ВАС ще заседава по делото за референдума на Слави Трифонов

http://www.mediapool.bg/vas-shte-zasedava-po-deloto-za-referenduma-na-slavi-trifonov-news262360.html

Върховният административен съд (ВАС) ще заседава в четвъртък по същество по делото, заведено от екипа на шоумена Слави Трифонов срещу решението на ЦИК, с което резултатите от референдума за изборните правила бяха обявени за не задължителни. Преди седмица петчленният състав на съда, който разглежда казуса, отхвърли със свое определение искането на адвокатите на "Шоуто на Слави" за повторно преброяване на бюлетини, пуснати на националното допитване през ноември м.г. Основният аргумент за отказа на ВАС бе, че делото се намира в последната си фаза, в която не е предвидена възможност за възлагане на експертизи и събиране на нови доказателства. Както е известно, през февруари тричленен състав на ВАС отмени решението на ЦИК, но прие, че новите резултати също не правят вота задължителен за приемане от парламента. Тогава увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това означава, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500. Делото беше заведено от инициативния комитет за провеждане на референдума, начело с шоумена Слави Трифонов. В жалбата си Трифонов настояваше решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от референдума, да бъде отменено, като посочи серия от „нарушения“. Целта на екипа на "Шоуто на Слави" беше да се установи, че тези нарушения са повлияли да няма достатъчно гласове за обявяването на резултатите от допитването за задължителни. Същата позиция изрази по време на разглеждането на делото и представителят на Върховната административна прокуратура.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване