Юнкер: Не харесвам решението за затваряне на Централноевропейския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158125

Юнкер: Не харесвам решението за затваряне на Централноевропейския университетПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че не харесва решението на унгарските власти, което се очаква да доведе до затварянето на Централноевропейския университет в Будапеща. Той отбеляза, че комисията ще се произнесе по този въпрос идната сряда. Юнкер критикува в отговор на въпрос намерението за допитване в Унгария,

Почти с 90% скача продуктивността на служителите с програми за поощряване

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pochti-s-90-skacha-produktivnostta-na-slujitelite-s-programi-za-pooshtriavane-237141/

Българските служители, които са част от мултинационални компании, са по-ангажирани към бизнес развитието от тези в изцяло български

Умно пазаруване за модерни потребители

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/umno-pazaruvane-za-moderni-potrebiteli-6067630

Дигиталните брошури, съдържащи изчерпателна информация за промоции по градове и магазини, са идеалният начин всеки да организира по оптимален начин харчовете си

ЕП одобри отмяната на визите за украинци

http://www.mediapool.bg/ep-odobri-otmyanata-na-vizite-za-ukraintsi-news262383.html

ЕП одобри на първо четене неофициалното споразумение със Съвета на ЕС, с което отпада за издаване на визи за кратък престой в ЕС за украински граждани, съобщи пресслужбата на ЕП. Така украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат в ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни като туристи, за посещение на роднини или приятели, или за бизнес, но не и за да работят. Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Великбритания, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария. Решението, прието с 521 гласа "за", 75 "против" и 36 въздържали се, трябва да бъде официално потвърдено от Съвета на ЕС. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде обнародвана в Официалния вестник на ЕС.

Как да отглеждаме зелени подправки и какво да готвим с тях

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6157806

Как да отглеждаме зелени подправки и какво да готвим с тяхЕдно време на балконите си майките ни гледаха най-много магданоз и копър и това беше достатъчно, за да придават свеж вкус на гозбите си. Днес, когато в кухнята ни навлязоха кулинарни традиции от целия свят, нуждите ни от зелени подправки нараснаха. Вече почти всяка домакиня има пресен босилек, мащерка, мента.

Столичният общински съвет отхвърли искането за референдум в "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158170

Столичният общински съвет отхвърли искането за референдум в "Младост"Столичният общински съвет отхвърли искането за провеждане на референдум срещу застрояването на "Младост" след близо 3-часови дебати. Основеният аргумент на общинарите е незаконосъобразност на предложените от инициатвен комитет "За зелен Младост" въпроси. Искането за референдум беше отхвърлено с 39 гласа.

Какво се случва в съдебния съвет, когато някой поиска независим одит на електронното гласуване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/06/2949064_kakvo_se_sluchva_v_sudebniia_suvet_kogato_niakoi/?ref=rss


Какво се случва в съдебния съвет, когато някой поиска независима проверка на електронното гласуване? А когато този някой е Калин Калпакчиев?

Отпор. Говорене на висок тон. Съмнения за опит за провокация. И разбира се, реакция от главния прокурор Сотир Цацаров. В съвета едно нещо се е превърнало в утвърдена практика - ако Калпакчиев предложи или каже нещо, думата ще вземе и Цацаров.

А и може би уточнението, че предложението няма да бъде прието, е...

НСО свалила охраната на Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_652176.html

Националната служба за охрана (НСО) е свалила охраната на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан. Новината пръв съобщи режисьорът Евгений Михайлов, който бе кандидат-депутат от ДОСТ. Пред OFFNews началникът на НСО Ангел Антонов потвърди, че решението е взето след заседание на специална комисия, както изисква Законът за НСО. В състава й влизат шефовете на НСО, ДАНС и главният секретар на МВР. По-късно днес информацията ще бъде официално обявена на страницата на службата. По повод новината Евгений Михайлов написа във фейсбук: Пресконференцията на ДОСТ наистина свали всички маски и извади много хора от равновесие!!! Днес, НСО, която е на подчинение на (п)резидента Румен Радев, е взела решение за сваляне на охраната на Лютви Местан - председател на ДОСТ. Охраната на "националните светини" Делян Пеевски и Ахмед Доган остава. Бог да ни е на помощ! Държавната охрана на Лютви местан бе частично свалена през 2015 г. Тогава самият той съобщи за това и отиде в турското посолство. Това се случи непосредствено след като Ахмед Доган произнесе прословутата си реч в Сараите , в която заклейми Местан и той слезе от председателския пост в ДПС . Сега охраната му е свалена окончателно.

Новата база на "Лудогорец" (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52549-novata_baza_na_ludogorec_snimki

Днес "Лудогорец" официално откри новата си футболна база, част от вече огромния и луксозен тренировъчен комплекс на "орлите".

Съоръжението, на стойност 15 милиона лева (25 млн. са дадени за цялото), разполага с общо 9 пълноразмерни терена, 6 от които са с естествена трева.

Едно от игрищата има трибуна за 2000 места и е лицензирано дори за мачове от Първа лига, като "Лудогорец" планира да играе и там. За целта е снабдено със сектор за гости.

Всичките терени разполагат с осветление. Изградена е административна сграда, в която ще се помещават офисите на детско-юношеската школа. Има съблекални, възстановителен център, видеозала и т.н. и т.н. Предстои изграждането на хотел-общежитие със собствен ресторант, фитнес, СПА с медицински център и т.н.

Масажно легло във възстановителния център.

 

Двойна дъга грейна над София (Видео + снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6158094

Двойна дъга грейна над София (Видео + снимки)Неочаквано явление приятно изненада жителите на столицата вчера.  След мрачното и дъждовно време през деня, в късния следобяд на небето се появи двойна дъга, която донесе пролетно настроение на софиянци. В социалните мрежи потребители споделиха десетки снимки и видео материали на красивото природно явление.

Референдумът за застрояването на "Младост" не беше приет

https://www.actualno.com/sofia/referendumyt-za-zastrojavaneto-na-mladost-ne-beshe-priet-news_604235.html

Референдум за застрояването на столичния квартал "Младост" няма да има. Това стана ясно след днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС), в което 39 съветници подкрепиха становището на двете ресорни комисии на СОС да няма местен плебисцит. Припомняме, че в края на ма

Пеги Уитсън, най-опитният астронавт в света, ще прекара още 3 месеца в открит космос

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157948

Пеги Уитсън, най-опитният астронавт в света, ще прекара още 3 месеца в открит космосНай-възрастната и най-опитна жена астронавт в света Пеги Уитсън ще прекара още три месеца на орбита, а на 24 април ще постави нов рекорд на САЩ за продължителен престой в космоса, предаде БТА. НАСА обяви, че тя ще остане на Международната космическа станция (МКС) до септември. Американката на 57 години пристигна там през ноември и трябваше да се

"Енергиен мениджър" помага за по-добро енергийно поведение

http://www.investor.bg/energetika/472/a/energien-menidjyr-pomaga-za-po-dobro-energiino-povedenie-237138/

Услугата предлага на клиентите възможността да проследят потреблението на електроенергията

Мъжете, които оглеждат женските гърди, живеят по-дълго

https://www.actualno.com/curious/myjete-koito-oglejdat-jenskite-gyrdi-jivejat-po-dylgo-news_604277.html

Още едно очарователно изследване. Макар че, повечето мъже отричат, обичат да се наслаждават на тази част от женските прелести. Бихме казали, че ако това наистина е вярно, някои мъже биха били безсмъртни. Ясно е, че когато има на какво да се наслаждаваме, животът ни е по-добър.

ДАНС арестува шеф от времето на тройната коалиция за кражбата на папката от АПИ

http://offnews.bg/news/n_1/n_652180.html

ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, научи OFFNews. Търгът за най-големия и скъп строителен обект бе спрян изненадващо, в момент, в който процедурата приключваше и предстояха строителните работи. Обществената поръчка за „Железница“ е на стойност 250 милиона лева. А от АПИ казаха, че спират търга заради дребни нарушения (мотивите за спирането може да прочетете тук ). Оказва се обаче, че истината е друга. От стаята, в която се държат документите на участниците в търга изчезва папка – в нея е техническото предложение на един от участниците в процедурата. Условията на съхранение на документите са изключително строги. В стаята с документите не може да влиза никога само, което и да е лице. Именно заради това в открадване се подозира вътрешен човек от АПИ. След разследване ДАНС стига до Стефан Гайтанджиев, който е външен оценител на участниците в търга. Гайтанджиев е бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция, именно когато на България са й спрени всички европейски пари за пътища заради далаверата Батко и Братко. Гайтанджиев заема мястото на служебния министър Спас Попниколов, който е бил оценител именно на търга за тунел „Железница“ на Струма. Когато встъпва в длъжност, той си прави отвод и на негово място идва именно Стефан Гайтанджиев. Гайтанджиев е арестуван за 24 часа, след като в дома му е намерена изчезналата папка, разкриха източници на OFFNews. Именно заради опорочената процедура търгът за тунела на Струма е спрян. А Гайтанджиев е освободен с мярка подписка. Какви са целите папката да бъде открадната не се знае. Те може да се от желание да за покровителстване на определена фирма или обратното – до компрометиране на определена фирма. Няма информация точно коя папка с документи на коя фирма е открадната. Друга причина за открадване на папката е желание търгът да бъде опорочен и спрян. Търгът за най-големия строителен обект – тунел „Железница“ трябваше да приключи до началото на април. Заради опорочената процедура обаче АПИ спира търга. Вариантите сега са или решението за спиране на процедурата да се обжалва или да се възобнови и да бъде обявена наново, което ще допринесе до голямо забавяне и риск от изгубване на европейските пари за строеж на магистрала "Струма". „Официалните мотиви, които АПИ е посочило за спиране на търга са смешни“, коментира бившият строителен министър на ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите й сега обществената поръчка за тунела на Струма, както и цялото изграждане на магистралата са под въпрос. А България може да загуби освен 25-те милиона лева за тунел Железница, и 1 милиард лева от Европа за строеж на „Струма“ заради забавяне на процедурите.

Спирането на търга за тунел "Железница" ще оскъпи "Струма" с милиони

http://offnews.bg/news/n_1/n_652171.html

Спирането на търга за изграждането на тунел "Железница" реално ще оскъпи строителството на магистрала "Струма". Това твърди специалист по изгаржането на подобни съоръжения пред OFFNews. "Не мога да коментирам основанията за спиране на процедурата, но резултатът от това действие е, че ще се оскъпи строителството, както на тунела, така и на участъците преди него и след него", заяви доцент Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище, който е правил независима оценка на риска по проекта за тунела. Изграждането на тунел "Железница" е  обособено в отделен лот, а от двете му страни е трасето на лот 3.1 от аутобана - Благоевград - Крупник. Неговата обща дължина е 12,6 км. Разделен е условно на два участъка - участък 1 от км 359+000 до км 366+000 /7 км/, и участък 2 от км 370+400 до км 376+000 /5,6 км/. За изграждането им избраният изпълнител е небезизвестната благоевградска компания "Агромах". Между двата участъка от лот 3.1 е злополучният тунел "Железница", чието строителство се оценява на около 250 милиона лева. Според доцент Колев, въпреки че строителството на съоръжението под планината да се възлага на друг изпълнител от този на пътя преди и след него, работата на изпълнителите е свързана. "Реално "Агромах" се нуждае от материала, който ще бъде изкопан при пробива на тунела. Трошеният камък е най-добрият вариант при полагането на пътната настилка на прилежащите участъци. Когато строителството на участъците не съвпадне, това ще принуди изпълнителя на лот 3.1 да търси материал на другаде, а пък строителя на тунела ще трупа разходи за извозването надалеч на скалите", обясни университетският преподавател. Това вероятно ще увеличаването с милиони левове на цената на "Железница" при подаването на оферти при следващ конкурс за изграждане на съоръжението. Днес се разбра, че Агенция Пътна инфраструктура е спряла търга за тунела след като се оказа, че важна документацията за него е била открадната.

Защо българи отиват за органи в Испания

https://vesti.bg/bulgaria/zashto-bylgari-otivat-za-organi-v-ispaniia-6067637

Нашите сънародници бяха определени като по-голяма опасност за здравната система дори от сръбските мафиоти

Проф. Иво Христов: Политиката е наша обща работа

http://www.cross.bg/hristov-grazhdanskata-prof-1539680.html

/КРОСС/ Учредителите на гражданската инициатива с мото „Кога, ако не СЕГА? Кой, ако не НИЕ" ще събере в Пловдив проф. д-р Иво Христов, избран за народен представител от гражданската квота на „БСП за БЪЛГАРИЯ". Срещата ще се състои от 17.00 часа на 7 април, петък, в зала „Сезони" на Голямата къща. Гражданската инициативата стартира на 19 март т.г. в сградата на Областното събрание, днес зала „Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив. Университетски преподаватели, учители, лекари, юристи, студенти и бивши военни, представители на бизнеса и деловите среди подкрепиха водача на пловдивската листа. За събитието специално в града на тепетата пристигнаха Елена Йончева и близките до професора интелектуалци - проф. Людмил Георгиев, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, журналистите Велислава Дърева и Румен Петков, издателят Иван Гранитски и доц. д-р Георги Паскалев - председател на пловдивския инициативен комитет в подкрепа на Румен Радев за президент. Тогава проф. Христов каза, че инициативата няма да остане предизборно мероприятие

Задържани са предполагаеми съучастници на атентатора от Санкт Петербург

http://www.mediapool.bg/zadarzhani-sa-predpolagaemi-sauchastnitsi-na-atentatora-ot-sankt-peterburg-news262382.html

Рано сутринта в четвъртък в Санкт Петербург са задържани трима предполагаеми съучастници на Акбаржон Джалилов, заподозрян като извършител на атентата в метрото на града, където на 3 април загинаха 14 души и над 50 бяха ранени. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от органите на реда. Осмина от пострадалите все още са в тежко състояние, а 26 са минали на амбулаторно лечение. Жители на сграда, разположена на петербургския булевард "Товаришческий", номер 22, потвърдиха, че тази нощ бойци от силовите структури са извели от един апартамент трима души от Средна Азия, оковани с белезници. Според източника на агенцията в апартамента са открити елементи от взривно устройство, идентично с бомбата, избухнала в метрото. По-рано местните власти в града съобщиха, че тази сутрин хората от блока на булевард "Товаришческий" са били евакуирани за кратко време, докато бъде обезвредено взривно устройство, открито в сградата. Същевременно говорителката на федералното следствие Светлана Петренко, цитирана от Интерфакс и ТАСС, съобщи, че са установени неколцина помагачи на Джалилов - граждани на средноазиатски страни, и при обиски в жилището им "са открити предмети от значение за разследването". Джалилов може би не е имал намерение да се взривява, а е бил използван Позовавайки се на свой източник в правоохранителните органи, Интерфакс съобщи, че може би Акбаржон Джалилов е бил използван без да знае от свои съучастници "на тъмно" в качеството на "жива бомба". "Множество факти свидетелстват, че предполагаемият терорист-самоубиец най-вероятно не е имал намерение да се взривява, а е трябвало само да заложи бомби на две места в метрото и да се скрие. Взривните устройства е трябвало да бъдат приведени в действие дистанционно с помощта на мобилен телефон. Но съучастниците са решили друго и са го използвали, така да се каже, "на тъмно"", казал източникът на агенцията. Според него поведението на Джалилов и вероятната история на вербуването му не дават основания той да бъде определен като типичен терорист-камикадзе. Той се е присъединил към терористите съвсем наскоро и не е минавал продължителна психологическа подготовка, на каквато обикновено са подложени атентаторите-самоубийци. Предполага се, че планът на терористите е предвиждал втори взрив на станция "Площадь Восстания" (където бе открито и обезвредено друго взривно устройство, поставено в пожарогасител) веднага след взривяването на другата бомба във вагона на метрото. Расчетът е бил, че след взрива във влака пътниците на всички станции ще бъдат обхванати от паника, включително там където предварително Джалилов е оставил първата бомба, и така броят на жертвите ще нарасне многократно.

На церемония в МС ще бъдат отличени ромски лекари, студенти и заети в здравеопазването

http://www.moreto.net/novini.php?n=348243

Председателят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет – вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, ще отличи с грамоти млади лекари, студенти по медицина, медицински сестри, здравни медиатори и техни преподаватели, както и представители на неправителствени организации, които провеждат младежки, менторски, стипендиантски програми за подкрепа развитието на младежи и студенти от ромски произход.

5-те стадия на връзката и защо трябва да знаеш къде сте в момента

https://www.actualno.com/curious/5-te-stadija-na-vryzkata-i-zashto-trjabva-da-znaesh-kyde-ste-v-momenta-news_604275.html

Възходите и спадовете във връзката винаги довеждат до нещо. Дали е любов? Всяка връзка преминава през стадиите, но почти винаги, в различна последователност. Вижте стадиите и преценете къде се намирате във връзката ви. И какво още да очаквате. 1. Пристрастеност „Точно ср

4-те зодии, които обичат толкова силно, че чак боли

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-koito-obichat-tolkova-silno-che-chak-boli-news_604289.html

Срещали ли сте се с човек, който е готов да ви подари цялото си сърце? Да руискува всичко свое и да бъде недостъпен за останалите? Ако не сте изживявали такава любов, насочете се към една от тези 4 зодии. Преориентирайте се и ще бъдете обгърнати с най-голямата любов. Овен Овен

Летни гуми от Nokian Tyres 2017 - ще те спрат навреме

https://www.actualno.com/motoring/letni-gumi-ot-nokian-tyres-2017-shte-te-sprat-navreme-news_604262.html

Качествените летни гуми със сигурност са от първостепенно значение за безопасно придвижване през задаващия се летен и отпускарски сезон. По този повод финландският производител на автомобилни гуми Nokian Tyres пуска на пазара някои новости и разширява досегашното си портфоли

В Санкт Петербург започнаха да погребват жертвите от атентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158047

В Санкт Петербург започнаха да погребват жертвите от атентатаСемействата на жертвите на атентата в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха 13 души, започнаха днес да погребват близките си. Първото погребение е на 50-годишната майсторка на кукли и майка на две деца Ирина Медянцева. То ще бъде този следобед в село Свердлов във Всеволожски район, на 20-ина километра югоизточно от Санкт Петербург.

Вюрт Електроник ИБЕ БГ с отворени работни позиции в производството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158085

Вюрт Електроник ИБЕ БГ с отворени работни позиции в производствотоВюрт Електроник ИБЕ БГ ЕООД е дъщерно дружество на Wurth Elektronik iBE GmbH, водещ производител на шумоподтискащи елементи (дросели) за автомобилната промишленост. Производствени бази в Германия, Чехия, България, Мексико и Китай. Присъствие на всички най-важни пазари: Европа, Азия и Америка. От 15 години в България.

България е с най-ниско почасово заплащане в ЕС за 2016 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-s-nai-nisko-pochasovo-zaplashtane-v-es-za-2016-g--237142/

Ставката у нас е 4,4 евро на час, докато средното за общността е 24,4 евро, показват данни на Евростат

Лудостите, които всяка ЗОДИЯ прави, за да преживее бившия

https://www.actualno.com/curious/ludostite-koito-vsjaka-zodija-pravi-za-da-prejivee-bivshija-news_604274.html

Понякога ти трябва малко, за да преживееш тъгата. Ето какви странни методи за справяне използва всяка една от зодиите: Овен Добре знаеш, че тренировките повишават ендорфина в тялото ти и постигаш добра форма. Във фитнеса насочваш мислите си към бъдещата увереност по време

"Политико": Защо Юнкер целува Борисов и Европа още търпи България?

http://offnews.bg/news/n_1/n_652177.html

Защо председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер целува Бойко Борисов и защо Брюксел все още търпи България с незаетото място в ЕК? Отговор на този въпрос дава Раян Хийт в рубриката на "Политико" Playbook , която представя най-важното от темите в политическа Европа. България е единствената държава с правителство (не служебното, а бъдещото и предишните на ГЕРБ - бел. ред), което е лоялно на Европейската народна партия (ЕНП, European People's Party - EPP), като това е причина страната ни да се радва на такова внимание от Брюксел, пише Хийт в краткия си анализ. "ЕНП загуби своето влияние в Европейската комисия и имат само 2 от 15-те места там. Жан-Клод Юнкер никога не е имал близки връзки с новите членки на ЕС. За това ЕНП не може да си позволи да загуби България." Това е и причината Юнкер да изчаква толкова дълго България да назначи еврокомисар, смята Раян Хийт, който цитира и свой висшестоящ източник от ЕК. "В обикновена ситуация България не би трябвало да получава такъв толеранс от Европа за това си поведение - малка държава, която създава неудобства, а оставката на Георгиева повлече слухове за нейни лични несъгласия с Юнкер и ръководителят на администрацията му Селмайр." Хийт завършва анализа си за ситуацията с думите: "Когато България получи новото комисарско място и Бойко Борисов бъде специално целунат от Юнкер, ще знаете защо". Кой ще заеме мястото на Кристалина Георгиева в ЕК, която беше комисар по бюджета и зам.-председател на Комисията, все още не се знае и у нас. Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че ако се забави съставянето на кабинет, негова ще бъде грижата да издигне номинация за еврокомисар.

НСО за свалената охрана на Местан: Бяхме го планирали

http://www.clubz.bg/52548-nso_za_svalenata_ohrana_na_mestan_bqhme_go_planirali

НСО отговори с кратко съобщение на запитването от сутринта на Клуб Z - дали охраната на Лютви Местан е свалена (за втори път) вчера, и то в експресен порядък.

Както е известно, службата не може да обсдъжда своите "клиенти", но ако се перефразира отговорът им, той е, че - да, охраната е свалена, но това е станало на планирано предварително заседание между тричленката която взима решенията (ефовете на НСО, на ДАНС и главния секретар на МВР, б.р.). И в допълнение: че шефът на НСО Антон Антонов не знае предварително програмата и публичните ангажименти на охранявания. Както и че - всичко това е... тайна.

Ето и целия текст:

В отговор на устно отправени на 06 април 2017 г. запитвания до пресслужбата на НСО и до началника на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, с молба за потвърждаване/опровергаване достоверността на публикации в някои информационни сайтове, отнасящи се до актуалното състояние на мерките за сигурност на охранявано лице, НСО изразява следната позиция:

  1. На 05 април 2017 г. от 10.00 часа (пресконференцията на Местан беше в 11 ч., б.р.) е проведено заседание на комисията по чл. 23, ал.2 от ЗНСО. Заседанието е насрочено и проведено в съответствие с правилата за работа на комисията, регламентирани в Правилника за прилагане на ЗНСО.
  2. При насрочване на заседанието началникът на НСО, който е и председател на комисията, не е могъл да знае за предстоящи или очаквани публични прояви на охранявани от службата лица.
  3. При вземане на решения Комисията определя задължително степента на конкретна застрашеност, потвърждава, изменя обхвата или прекратява охраната единствено въз основа на получена от службите за сигурност и службите за обществен ред достоверна информация и не се влияе от публикации или медийни изяви в средствата за масово осведомяване.
  4. За взетите решения началникът на НСО писмено уведомява единствено и само заинтересуваните лица, които удостоверяват запознаването си с подпис.

Кой вижда България като протекла каца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6156981

Кой вижда България като протекла каца Пробив в националната сигурност - тежката неграмотност и полуграмотност ИВАН Костов има доста елементарна представа за национална сигурност. Той си представя страната като каца, която е протекла и някой трябва да ѝ набие обръчите. Има и много объркана представа за това какво е политическа криза.

Голям прогрес за България в ранглистата на ФИФА

https://www.actualno.com/bgfootball/goljam-progres-za-bylgarija-v-ranglistata-na-fifa-news_604272.html

Националният отбор по футбол на България регистрира сериозен прогрес в ежемесечната ранглиста на ФИФА. Съставът на треньорa Петър Хубчев се изкачва с цели 16 места напред и вече заема 55-о място в класацията за месец април. Причина за скока на "лъвовете" е чудесната победа, ко

Държавата да осигури обезщетение за работници със забавени заплати, предлагат от КНСБ

http://www.cross.bg/obezshtetenie-knsb-rabotodatelya-1539679.html

/КРОСС/ Работници със забавени заплати поради временна финансова криза на работодателя да имат право на еднократно обезщетение от държавния фонд за гарантирани вземания. Това е една от идеите за законодателни промени, предложени от КНСБ като мярка срещу неизплащане на заплати, съобщава „Дарик". Предложенията предвиждат промени в пет закона. Сред тях е въвеждане на нов текст в Кодекса на труда, който гарантира заплащането на трудово възнаграждение съответстващо на извършената работа, а при обективни затруднения на работодателя, се гарантира изплащането на минимум 60% от брутната заплата, и за не повече от два месеца. Еднократно обезщетение за забавена заплата да се изплаща от държавата на работника при временна криза на неговия работодател, предлагат от КНСБ, като правят аналогия със закона в Полша. Той предвижда обезщетение, равно на сумата от неизплатените възнаграждения. От синдиката смятат, че процедурата за отпускане на такова обезщетение може да бъде разписана в Закона за гарантираните вземания на работниците. Колкото до Кодекса на труда, чрез него трябва да се гарантира, че плащането на заплата трябва да съответства на извършената работа, а минимумът от 60% от заплатата трябва да се дава само при затруднения на работодателя, и за не повече от два месеца. Обстоятелствата, които затрудняват работодателя, трябва да се декларират поне 10 дни предварително пред инспекцията по труда

Вучич пред "Политико": Тито беше много умен мъж

http://www.clubz.bg/52547-vuchich_pred_politiko_tito_beshe_mnogo_umen_myj

Премиерът на Сърбия Александър Вучич. Снимка EPA/БГНЕС

"Тито беше много умен мъж". Това обяснява новоизбраният президент на Сърбия Александър Вучич в интервю пред "Политико".

"Германската канцлерка Ангела Меркел и европейските лидери гледат на Вучич като на гарант за стабилността в един много неспокоен регион. Но критиците му казват, че избраният за президент консерватор консолидирал властта до степен, в която тя подкопава сръбската демокрация", пише изданието.  

В неделя Вучич спечели президентските избори с 55 на сто. "Представих се по-добре от това, което очаквах. Беше чиста победа, защото нямаше възражения за честността на изборите. Имаше само два истински сигнала за нарушение от две изборни секции, което на практика е нищо. Това беше най-спокойният изборен ден досега в Сърбия. Затова и някои хора са така изнервени", дава своята оценка на отминалия вот новият държавен глава.

След изборите обаче започнаха масови протести и в Белград, и в други сръбски градове. Тях Вучич коментира така:"В Белград излязоха във вторник 4700 души. Винаги има хора, окито са недоволни от изборните резултати. Това е демократичен процес. Никой не се е месил, позволихме им да протестират. Това е ...истински знак за демокрация. Когато имаш всички права да протестираш срещу някого без никаква намеса и прекъсване - това е знак за демокрация. Много съм горд от това".

Попитан за обвиненията, че концентрира твърде много власт в ръцете си, той обяснява, че става дума за ...лична омраза.

"Ако внимателно прочетете всички коментари срещу мен, ще забележите, че става дума повече или по-малко за лична омраза. Могат ли да кажат нещо против нашия икономически растеж, срещу първо забавянето и след това променянето на траекторията на нашия публичен дълг? Не могат. Ние намалихме безработицата от 25,9% до 13  на сто. Ако това не е достатъчно добре, кажете какво е. Аз все още не съм доволен. Винаги искам да направя нещо по-добро, а те не го разбират".

Вучич развива и идеята си за свободна търговия на Западните Балкани. "Трябва да живеем преди да влезем в ЕС. Трябва да останем здраво на нашия път към ЕС, но в същото време трябва да направим нещо, за да развижим регионалното сътрудничество...Ще ви дам много конкретен пример. Да кажем, че имате завод за млечни продукти. Изнасяте кисело мляко, мляко и сирена към Босна. Камионите ви трябва да чакат не по-малко от 36 часа на границата между Сърбия и Босна, за да преминат всички инспекции и ние не знаем защо това е така. Всички наши компании, както и чуждите ще спестят поне 7 на сто от всички операционни разходи", обяснява той. Според него така Западните Балкани ще станат значим пазар - това са 20 млн. души. "Ще сме в състояние да привлечем повече инвеститори. Мисля, че това останалите го разбират", добавя той.

Дали това не опит за възстановяване на бивша Югославия?

"Това е старата Югославия плюс Албания. Това е политическа идея без да се застрашава държавният суверинитет. Това ще съживи икономиките ни. Трябва ни икономически растеж от 4-5% на годишна база, не 3%. Това не е достатъчно" , смята Вучич. И се обосновава защо мисли, че въпреки напрежението в региона останалите лидери ще приемат подобна идея като се позовава на примера на Тито.

"Тито го е направил. Той беше комунистически диктатор, но много умен мъж. Шлосер, можете ли да си представите? Но беше много умен. Знаеше как да свързва народи. От това се нуждаем. Трябва да свързваме народите."

Вучич говори и за рисковете от подновяването на конфликтите в Западните Балкани. "Каквото и да се случи в Косово, то е винаги между сърби и албанци. И ако едната страна поне е разумна, ще избегнете проблемите. Но в Босна има три страни и не е лесно да справиш с това. Никак. Босна е истинското буре в барут", дава новоизбраният сръбски президент своята оценка. "Няма да има референдум за отцепването на босненските сърби", казва той и се позовава на информация от лидера им Милорад Додик. Вучич проявява скпетицизъм, че лидерите на отделните общности ще се разберат. "Не ми се струва, че се разбират по основните въпроси. Виждам повече пукнатини... Две добри изречения от всеки от тях, но когато навлезеш в детайлите виждаш, че няма възможни договорки на хоризонта...Те всички се бият за територията си, за правата си", казва той като обяснява, че наскоро е бил на вечеря с лидерите в Мостар.

Вучич не пести похвалите си за германския канцлер Ангела Меркел.
"Меркел и съветниците ѝ знаят и най-малките детайли за западните Балкани. Тя е притеснена, а аз съм ѝ дълбоко задължен. Тя се грижи за региона. Без нейната помощ  и присъствие тук...щяхме да сме изгубени." 

25 години след края на войната в Босна какви уроци е научил тогавашният националист, питат от "Политико":
"Научих всички уроци. Аз съм сърбин, много горд сърбин и винаги ще бъда с моя народ, но се научих да се поставям на мястото на другите и разбирам как те се чувстват, какво мислят. Ние трябва да уважаваме техните възгледи", казва Вучич.

Дарени с необикновени супер сили се борят да спасят света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dareni-s-neobiknoveni-super-sili-se-boriat-da-spasiat-sveta-snimki-2015864

Дългоочакваната премиера в България на продължението на хитовата поредица по световния кинофеномен „Power Rangers“ идва у нас на 7 април, благодарение на Лента, част от Нова Борудкастинг Груп.

1200 парфюма в двойна стена на микробус откриха митническите служители на МП Лесово

//dariknews.bg/regioni/sliven/1200-parfiuma-v-dvojna-stena-na-mikrobus-otkriha-mitnicheskite-sluzhiteli-na-mp-lesovo-2015863

1200 парфюма в двойна стена-тайник  и недекларирани 350 чифта маратонки откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при проверка на товарен микробус. Иззетите  контрабандни стоки носят лога на световноизвестни търговски марки и има основателни съмнения, че са фалшиви.

М

Дряново е с Великденска украса

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/drianovo-e-s-velikdenska-ukrasa-2015866

Пролетната украса на Дряново отново е обновена, този път в духа на един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово.

Недоволни внесоха подписка за ремонт на път

//dariknews.bg/regioni/vraca/nedovolni-vnesoha-podpiska-za-remont-na-pyt-2015867

Близо 400 човека живеещи и преминаващи през път III-133 Бързина - Манастирище - Михайлово - граница Монтана внесоха подписка в Областна администрация-Враца. Днес част от недоволните от окаяното състояние на трасето входираха подписката в Центъра за административно обслужване.

Въпреки

Кирил Домусчиев: Базата е, за да тренират на нея новият Дяков и българският Марселиньо

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kiril-domuschiev-bazata-e-za-da-trenirat-na-neia-noviiat-diakov-i-bylgarskiiat-marselinio-2015868

Новата база на „Лудогорец“  е предоставена за работа на треньорите, за да докажат, че са добри и могат в тази школа да създадат новата генерация на Дяков и българската генерация на Марселиньо. Това коментира благодетелят на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев след откриването на разширението на комплекса,

Отчетоха дейността на Областния съвет за развитие през 2016 г.

//dariknews.bg/regioni/shumen/otchetoha-dejnostta-na-oblastniia-syvet-za-razvitie-prez-2016-g-2015870

Дейността на Областния съвет за развитие бе отчетен по време на редовно заседание на Регионалния съвет в Североизточен район.

Участие там взе областният управител на Шумен Валентин Александров, който е член на съвета, съобщиха от пресцентъра на областна администрация

Яйца, високи 1 метър, красят централната пешеходна зона във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/iajca-visoki-1-metyr-krasiat-centralnata-peshehodna-zona-vyv-vraca-2015869

Община Враца започна да украсява централната пешеходна зона в града по случай предстоящите пролетни празници – Цветница и Великден. Първи по бул. „Никола Войводов“ бяха поставени изрисувани декоративни яйца, с височина 1 метър. Те са част от общата украса на града.
В цветни премени и с над 4

КАТ ще глобява неправилно паркирали с фиш, залепен за стъклото на колата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kat-shte-globiava-nepravilno-parkirali-s-fish-zalepen-za-stykloto-na-kolata-2015786

КАТ вече ще може да глобява неправилно паркиралите шофьори само с фиш, залепен за предното стъкло на автомобила. Това става възможно след промените в наредба на МВР, обнародвана в Държавен вестник преди 2 дни.

Според тях шофьорите, които паркират на пешеходна пътека,

Прокуратурата поиска закриване на партия на Марешки

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-poiska-zakrivane-na-partiia-na-mareshki-237144/

Формацията „Национално движение свобода и демокрация” е билa неактивна повече от пет години

Конкурс за ученици, които обичат учителя си

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/06/2949034_konkurs_za_uchenici_koito_obichat_uchitelia_si/?ref=rss




Видеото е запечатало един незабравим понеделник за класния ръководител на 7a клас от 104 ОУ в София Павел Петров. За подготовката на изненадата на децата помогна блогърът Крис Захариев, а видеоклипът е първият от кампанията на Център за приобщаващо образование "Учителят, който обича всички".

По случай Дните на приобщаването 2017 ученици от цялата страна са поканени да направят нещо незабравимо за един свой учител. За да се включи в...

Деца превзеха Окръжния съд във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=348232

В Деня за борба срещу детската агресия и насилието десетима ученици от Основно училище "Панайот Волов" в квартал "Виница" във Варна представиха в Окръжния съд ролевата игра "Pactaclara boni amici". В превод тя означава „Добри съглашения, добри приятели“, предаде репортер на Moreto.

Община Петрич събира пари за лечение на сляпа абитуриентка

https://www.24chasa.bg/region/article/6158088

Община Петрич събира пари за лечение на сляпа абитуриенткаС 3D кино в Петрич през месец април ще се събират финансови средства за лечението на 18-годишното сляпо момиче Мина Опренова, която ще е абитуриентка в Професионалната гимназия по икономика и туризъм. Прожекциите ще бъдат в малкия салон на Народно читалище "Братя Миладинови - 1914" от тази събота  до 27 април.

Герджиков: Преди 10 г. щях да обявя за луд онзи, който каже, че Разград е меката на футбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6158066

Герджиков: Преди 10 г. щях да обявя за луд онзи, който каже, че Разград е меката на футболаС официална церемония "Лудогорец" откри днес новата спортна база на футболната академия. Лентата на новото съоръжение прерязаха премиерът Огнян Герджиков, кметът д-р Валентин Василев и собствениците на клуба Кирил и Георги Домусчиеви. На събитието присъстваха още зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов,

Сиеста на обществено място (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6157901

За испанците животът без сиеста е почти немислим. Проучвания показват, че хората там са доста по-малко производителни, ако пропуснат кратката следобедна дрямка. Според статистиката обаче практикуването й непрекъснато се органичава и това се отразява на настроението и общото състояние на хората. Туристическият сайт hoteles.

22% повече чуждестранни туристи идват този Великден в България

http://www.cross.bg/tyrizma-stela-tyrizum-1539678.html

Около 22 % повече чуждестранни туристи ще посетят България за Великденските празници тази година, в сравнение с миналата, каза във Велико Търново министърът на туризма Стела Балтова, цитирана от "Дарик". Тя посочи, че според данните на Летище София се е увеличил броят на гостите, идващи от Германия, Великобритания, Италия и Португалия. Прогнозата на Министерството на туризма е, че посетителите през летния сезон ще се увеличат с 10% спрямо миналата година, посочи министърът. Тя отбеляза, че се очаква интересен летен туристически сезон, с увеличение на немските туристи между 30 и 35%, и на руските с 10 на сто. Министърът припомни, че 120 са охраняемите плажове по Черноморието, а за 21 са организирани търгове. Съдействие за сигурността по плажовете ще оказват областните управители на Варна, Бургас и Добрич, посочи тя. Във Велико Търново министър Стела Балтова откри четиринадесетото издание на Международното изложение "Културен туризъм", в което участват над 70 изложители от страната и чужбина. По данни на Министерството на туризма през миналата година 10% от туристите, пристигащи в България са заявили, че се интересуват от културен туризъм. Стела Балтова коментира, че Единната система за туристическата информация трябва да бъде въведена през септември или октомври, но все още се очаква становището на Комисията за защита на конкуренцията за спечелената обществена поръчка

Над 20 души са съкратени при закриването на азотната станция в Бобов дол

https://www.actualno.com/kustendil/nad-20-dushi-sa-sykrateni-pri-zakrivaneto-na-azotnata-stancija-v-bobov-dol-news_604265.html

26 работници и специалисти са съкратени при закриването на азотната станция в Бобов дол, която от десетилетия обслужваше рудник "Бабино", събщи шефът на мините инж. Харалампи Златанов. При закриването на рудника без работа останаха 450 миньори. Станцията произвеждала азот, н

Четвъртото издание на вдъхновяващия форум „Аз, инженерът“ започна

https://www.actualno.com/society/chetvyrtoto-izdanie-na-vdyhnovjavashtija-forum-az-injeneryt-zapochna-news_604266.html

Започна четвъртото издание на инженерния форум „Аз, инженерът“. Събитието дава думата на гимназистите и студентите, които представят иновативните си разработки. А в интересната съпътстваща програма са включени многобройни конференции с вдъхновяващи лектори. „Ин

Трагедия! Жена се хвърли от 7-ия етаж в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158069

Трагедия! Жена се хвърли от 7-ия етаж в ПловдивЦял жилищен блок в пловдивския квартал "Кючук Париж" е в шок, след трагедия, разиграла се преди часове. Жена се хвърли от 7-ия етаж пред очите на съседите си. Тя решила да сложи край на мъките си, като  полетяла от високо. 80-годишната Цветка Антонова изчакала близките й да отидат на работа и избрала да полети. "Беше болна.

Студенти планират да правят бира на Луната

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157863

Студенти планират да правят бира на ЛунатаГрупа студенти от инженерни специалности са си поставили високата цел да правят бира на Луната, съобщава "Бизнес Инсайдър". Група студенти от Калифорнийския университет в Сан Диего, наричащи себе си отбор "Начална гравитация", са финалисти в конкурс на Гугъл за нискобюджетни роботи, които да изследват космоса.

Марио Драги: Паричната политика на ЕЦБ остава подходяща

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mario-dragi-parichnata-politika-na-ecb-ostava-podhodiashta-237132/

Уверени сме, че политиката ни работи и че перспективите пред икономиката постепенно се подобряват, каза президентът на институцията

Smallman представят премиерно видео клип и нова песен на 13 април в клуб Терминал 1

https://www.actualno.com/music/smallman-predstavjat-premierno-video-klip-i-nova-pesen-na-13-april-v-klub-terminal-1-news_604263.html

Цели три премиери е подготвила за феновете си родната алтърнатив рок/етно-ембънт група Smallman за предстощия си концерт на 13 април в клуб Терминал 1. Неотдавна стана ясно, че музикантите са в процес на заснемане на първия си официален видео клип към парчето Fenix от мини албумa Inne

Газовата атака в Сирия е огромен политически риск

http://www.mediapool.bg/gazovata-ataka-v-siriya-e-ogromen-politicheski-risk-news262381.html

Президентът Башар Асад поема огромен политически риск, ако неговите сили стоят зад химическата атака, убила десетки хора в Северна Сирия, извършвайки открито военно престъпление, тъкмо когато администрацията на Тръмп и повечето западни лидери дадоха да се разбере, че те вече не си поставят като непосредствена цел неговото отстраняване. Макар че Асад може да разчита на подкрепата на главните си съюзници - Русия и Иран, тази атака отново разпали международния гняв в момент, когато американският президент Доналд Тръмп все още е в процес на формулиране на политиката си спрямо Сирия. Защо тогава е извършено това? Особено когато сирийските правителствени войски имат инициативата в 6-годишната гражданска война? Има военен смисъл, както и политически, казват анализаторите. От политическа гледна точка Асад може да е бил окуражен да действа, за да съкруши противниците си, мислейки, че това ще остане безнаказано след неотдавнашните изявления от Вашингтон, наред със склонността на Тръмп да се споразумее с Русия. По време на посещение в Турция миналата седмица държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че бъдещето на Асад трябва да бъде решено от сирийския народ, а американската посланичка в ООН Ники Хейли каза, че САЩ не изключват сътрудничество с Асад с цел разгром на групировката "Ислямска държава". Във военен план (химическата) атака във вторник стана в район на провинция Идлиб, където бунтовниците неотдавна предприеха силна офанзива срещу правителствените войски. Те успяха да достигнат на броени километри от ключовия град Хама, който е в ръцете на правителството. Град Хан Шейхун, станал прицел на химическата атака във вторник, е точно на шосето, идващо от Хама. Въпреки, че сирийските войски започнаха там контраофанзива и успяха да напреднат на терена, правителството определено би желало да прогони бунтовниците оттам. "Тези оръжия всяват страх и дезориентират взетото на прицел местно население, а също така показват на населението и на бунтовниците, че няма международни ограничения за поведението на режима и че съпротивата, следователно, е безсмислена", каза Файсал Итани, старши експерт в Близкоизточния център "Рафик Харири" на Атлантическия съвет. И все пак атака от такъв мащаб с химически оръжия носи значителен риск. Кадрите с безжизнени деца и трудно дишащи хора напомниха за химическата атака от 2013 г. край Дамаск, при която загинаха стотици цивилни. Тогава това предизвика вълна от възмущение след световните лидери и организации, които призоваха САЩ да се ангажират с намирането на разрешение в Сирия. Тръмп бе изненадващо остър, заклеймявайки атаката във вторник, макар че не даде никакъв ясен сигнал как САЩ могат да отговорят. Вчера той квалифицира атаката като "оскърбление срещу човечеството" и обвини Асад, като каза, че това "не може да бъде толерирано". А в ООН Хейли заплаши с едностранни американски действия, ако световната организация не успее да предприеме мерки. Тръмп не прокара публично "червена линия" за употребата на химически оръжия, както направи неговият предшественик - а той се обяви и против военни мерки срещу Асад, преди да стане президент. Но такова варварство може да се окаже достатъчно предизвикателно, за да го накара да смени курса, или да предприеме по-силни мерки, за да докаже, че е по-твърд от Барак Обама, чиято "слабост" след химическата атака през 2013 г. Тръмп също видя като причина за атаката от вторник. Тази атака стана причина и за спор между САЩ и Русия за това кой е виновен. Сирийското правителство категорично отрече вина за случилото се, като обвини опозицията, че е организирала постановка, за да оправдае военните си неуспехи на терена. Според руското министерство на отбраната при въздушен удар на сирийските ВВС е бил улучен цех за химически оръжия на бунтовниците, което причинило бедствието. Всеки виновник в такава ситуация знае, че е трудно да се докаже каквото и да е след такава атака, което до голяма степен се дължи на невъзможността за бърз достъп до мястото. А в сложната обстановка на територията, намираща се под контрола на опозицията в Северна Сирия, която е затворена за разследващи и за журналисти, не могат да бъдат напълно изключени никакви версии. Сирийският депутат Омар Осе предположи вчера, че нападението срещу Хан Шейхун е скалъпено, за да се провали неотдавнашната промяна в политиката на САЩ спрямо Сирия. Асад може би разчита да отрича по същия начин и занапред, като нанася удари в район, контролиран от бунтовниците, внасяйки още по-голямо объркване в обстоятелствата около атаката. Провинция Идлиб, в която има много и бунтовници, и цивилни, фактически се контролира от групировката Ал Каида. Някои анализатори предполагат, че Асад може би дава знак, че иска по-бързи действия за приключване на войната при неговите условия. "Вместо да прави отстъпки и политически жестове, режимът още повече вдига залозите и политическата цена за Запада заради отказа му да сътрудничи", казва Джихад Язиги, главен редактор на "Сирия рипорт". Асад, писа той в статия вчера, знае, че е малко вероятно да плати висока цена за атаката във вторник."След като бившият американски президент Барак Обама му даде "зелена светлина" през септември 2013 г., Асад знае, че една мащабна атака срещу неговото цивилно население носи краткосрочна вреда върху имиджа, но политическа печалба в по-далечен план", отбеляза Язиги. По БТА

Индексите на БФБ-София се повишават на фона на необичайно активна търговия

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-се-повишават-на-фона-на-необичайно-активна-търговия_l.a_i.740470_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар се намират на зелена територия от сутринта. Индексът на "сините чипове" SOFIX се повишава с почти...

Ноле Джокович излезе от съня, започна да яде месо

http://offnews.bg/news/n_1/n_652174.html

Старият Новак Джокович се завръща! Разкритието направи Богдан Обрадович, бивш селекционер на Сърбия за купа Дейвис. Заедно с Ноле тимът спечели най-престижната отборна надпревара в мъжкия тенис. "През последната година Ноле повече медитираше, отколкото тренираше. Прие доста странен начин на хранене", сподели Обрадович пред белградските медии, "В тениса дори смяната на ракетата влияе, а представете си такава генерална промяна до какво може да доведе". Явно Джокера вече си е върнал стария си режим, който го качи на върха на световния тенис. Край на диетата без месо, комшията може да хапва плескавици и други благини. След като започна диетите и се отдаде на медитация, Ноле започна да губи важните мачове. Някои дори се опасяваха, че е станал жертва на духовен гуру. Други пък обвиниха жена му Йелена. Наскоро самият Джокович сподели, че просто е стигнал етапа, в който спортът не му е основният приоритет. Той се зарече да обръща повече внимание на семейството. Новак Джокович, Федерер, Григор Димитров и най-добрите в тениса може да гледате по каналите Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2. Повече информация ще намерите ТУК.

Изследване на "Алфа Рисърч": Българските мюсюлмани не са радикално настроени

http://www.cross.bg/myusyulmanite-smyatat-bulgariya-1539677.html

Сред мюсюлманите в България няма радикални настроения. Това сочи сравнително проучване на НБУ и "Алфа рисърч" "Нагласи на мюсюлманите в България: 2011-2016 г.", направено с финансовата подкрепа на фондацията "Конрад Аденауер". Изследването през 2016 г. е извършено в периода септември-октомври сред 1200 пълнолетни граждани, които са заявили, че са мюсюлмани по произход. Високо е неодобрението на терористичните организации "Ал Кайда" (68%) и "Ислямска държава" (64%). Одобрението към тях е съответно 0,5% и 2,8%, а нямащите мнение и в двата случая са около една трета. Огромното мнозинство от мюсюлманите в България отхвърля тероризма, като за петгодишния период техният дял забележимо е нараснал. През 2016 г. 89% смятат, че тероризмът трябва да бъде осъден при всички случаи (ръст с 10 пункта), а само 1,1% са на мнение, че при определени обстоятелства той може да бъде оправдан (през 2011 г. - 1,4%). „Опасността от попадане на отделни лица под влиянието на ислямизма, включително в крайните му форми, не може да бъде изключена, но той не се поддържа от мнозинството представители на тази общност", се посочва в изследването. Наблюдава се ясно изразена религиозна идентичност, с тенденция за по-голямо придържане към правилата - пост по време на Рамазан, въздържане от алкохол и свинско. Шест на сто смятат религията за важна в техния живот

Първо поражение за Стивън Банън, сивия кардинал на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/06/2949095_purvo_porajenie_za_stivun_banun_siviia_kardinal_na/?ref=rss


Поражение за Стивън Банън - човека, на когото сякаш нищо не можеше да му се опре. Спорният съветник на Доналд Тръмп изгуби мястото си в престижния Съвет за национална сигурност (СНС) - признак за пренастройка в Белия дом след хаотичното начало.

Назначаването в СНС на този бивш ръководител на крайнодясната медия "Брайтбарт нюз" породи оживена полемика в САЩ. Хора на изборни длъжности и от двата лагера заклеймиха "поляризацията" на този дискретен, но...

Миграционните квоти на ЕС са задължителни за Австрия

http://www.moreto.net/novini.php?n=348212

Австрия е задължена по закон да изпълни плана на ЕС за разселване на кандидати за убежище от Италия и Гърция, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА. В писмо до австрийския канцлер Кристиан Керн Юнкер отхвърли искането на страната му квотите да не важат за нея.

Български евродепутати поискаха сериозни проблеми в политиката на ЕС за бежанците

https://www.actualno.com/politics/bylgarski-evrodeputati-poiskaha-seriozni-problemi-v-politikata-na-es-za-bejancite-news_604261.html

Евродепутатите ни Мария Габриел и Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) внесоха предложение за промяна на т.нар. Дъблински регламент, който урегулира приема на бежанци в Европа. Габриел и Радев настояват за отмяна на текста, според който държавата, която първа е приела получил бежански ста

Една година условно за пазарджиклия, обещавал работа в полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158048

Една година условно за пазарджиклия, обещавал работа в полициятаМъж от Пазарджик получи едногодишна условна присъда за това, че е обещавал работа в полицията. Той е искал 3 хиляди лева подкуп. Към момента само един от потърпевшите е сигнализирал за измамата - той е бивш данъчен инспектор, предава БНР. Бившият данъчен инспектор дал парите и чакал няколко месеца, за да бъде назначен.

Най-вълнуващото сопрано в света Соня Йончева с концерт в НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_652168.html

След поредица забележителни дебюти на най-престижните световни музикални сцени в Европа и Америка Соня Йончева пристига за концерт в България, по покана на Национален дворец на културата. Дългоочакваното събитие е на 18 юни в зала 1 от 20.00 ч.  Определяна от специалисти и музикални критици за певица от ранга на Мария Калас, Соня Йончева се превърна през последните години в най-вълнуващото сопрано в света и един от най-аплодираните изпълнители на своето поколение. Оперната прима пристига в София след гастрол в Миланската скала и след като нейната „Травиата” в Метрополитън постави световен рекорд по гледаемост, цените на билетите на черно достигнаха до 2500 долара, а германското издание „Ди Велт” я нарече „най-добрата Виолета на нашето съвремие”. Последният концерт на Соня Йончева в България беше през 2015 г. От тогава до сега оперната дива покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Баварската, Берлинската, Виенската и Парижката опери. Високият професионализъм и лиричната чувственост на сопраното в пресъздаването на главни роли от култови оперни заглавия, получи огромното признание на любителите на оперното изкуство в цял свят. В биографията й са вписани още забележителни роли на Дездемона в „Отело”, Микаела в „Кармен”, Мими в „Бохеми”, а нейната Йоланта в едноименната опера на Чайковски в Парижката опера й спечели признанието за най-добрата певица в тази роля. Кралската опера Ковънт Гардън избира Соня Йончева за лице на сезона си и ѝ предлага култовата роля Норма, която не е била поставяна за последните 29 години и която открива сезона на световната оперна институция. Билети за концерта на Соня Йончева в зала 1 на 18 юни вече са в продажба на Билетен център – НДК и в мрежата на Ticketportal.

Как да запазите страстта според неговия зодиакален знак

https://www.actualno.com/curious/kak-da-zapazite-strastta-spored-negovija-zodiakalen-znak-news_604279.html

Сериозните отношения сближават двойките, но в повечето случаи, убиват страстта. Зодиакалният му знак се е погрижил да даде информация и за тази част от съзнанието му, която поддържа страстта да не угасне. Овен, Скорпион и Риби Обичат винаги да бъдат приоритет номер едно и д

След изборите в Сърбия: Цветан Василев в паника да не го върнат обратно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157975

След изборите в Сърбия: Цветан Василев в паника да не го върнат обратноВ Белград почина закрилникът на изгорелия банкер, на новия президент Вучич не му пука за българина Ужас и паника обземат Цветан Василев от засилващата се опасност да бъде върнат обратно в България. Перспективата за екстрадицията му е по-близка от всякога заради резултата на президентските избори в Сърбия и внезапната смърт на главния му

България се изкачи с 16 места в ранглистата на ФИФА, Бразилия излезе начело

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949068_bulgariia_se_izkachi_s_16_mesta_v_ranglistata_na_fifa/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол се изкачи с 16 места в ранглистата на ФИФА след победата срещу Холандия (2:0) в световните квалифиакции. Тимът на Петър Хубчев заема 55-ата позиция с 614 точки, като се доближи на 47 точки от топ 50.

Това е най-доброто класиране на България от септември 2014 г., когато футболните национали за последно бяха сред първите петдесет.

От тази седмица ранглистата на ФИФА има нов лидер - Бразилия. Благодарение на...

23,5% е била безработицата в Гърция през януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157947

23,5% е била безработицата в Гърция 
през януариБезработицата в Гърция през януари е останала без промяна, по данни на статистическия институт на страната, предава БТА. По-конкретно ръстът на безработицата през януари е бил 23,5 на сто спрямо 24,3 на сто същия месец на 2016 г. и 23,5 на сто през декември 2016 г. Работещите са наброявали 3 639 126,

Ломчанка подала фалшив сигнал за атентат в Турция или Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157990

Ломчанка подала фалшив сигнал за атентат в Турция или ФранцияЛомчанка подала фалшив сигнал за атентат в Турция или Франция, съобщават от Од на МВР-Монтана. На 5 -ти април в полицията е получен сигнал от спешния тел. 112, според който в 20,43 ч. е направено обаждане от жена, която съобщила, че на 17- ти април г. ще има атентат в Република Турция или Република Франция.

Министерството на здравеопазването променя Наредбата за медицинската експертиза

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6157897

Министерството на здравеопазването променя Наредбата за медицинската експертизаМинистерството на здравеопазването (МЗ) променя Наредбата за медицинската експертиза, информира БТА. Наредбата оказва пряко въздействие върху редица права на пациентите в трудовата и социалната сфера, определяйки наличието на временна или трайна неработоспособност, вида и степента на увреждане, както и тяхната количествена характеристика.

Посланик Макаров: Само заедно можем да се борим срещу тероризма

http://www.cross.bg/makarov-nyama-poslanik-1539676.html

/КРОСС/ „Само заедно можем да се борим срещу тероризма". Това каза посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров във връзка с атентата в Санкт Петербург. „Сега се води разследване, така че няма да правя свои изводи. Има различни версии, но доколкото знам е известно името на извършителя на атентата", коментира той, цитиран от „Фокус" и уточни, че атентаторът е гражданин на Киргизстан. Посланик Макаров посочи, че в резултат на трагедията има 14 загинали и 45 ранени. „Вие знаете, че много граждани от бившия Съветски съюз сега воюват на страна на ИДИЛ и също така в Сирия. Това е наистина голям проблем, затова много пъти е казвал нашият президент г-н Путин, че трябва да се борим заедно срещу това предизвикателство на 21-ви век", посочи Макаров. Според него Русия и Америка трябва да си говорят въз основа на равноправие и със зачитане на интересите един на друг. Попитан дали има опасност за други подобни случаи в Русия, той коментира, че няма такава информация, но обясни, че мерките за сигурност са засилени. По думите му тероризмът няма националност и граници и даде за пример убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Посланикът коментира и случая с поставения в Свищов паметник на руския владетел Александър II, който предизвика конфликт между местната власт и представители на обществеността в града

Посланик Макаров: Само заедно можем да се борим срещу тероризма

http://www.cross.bg/makarov-borim-zaedno-1539676.html

/КРОСС/ „Само заедно можем да се борим срещу тероризма". Това каза посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров във връзка с атентата в Санкт Петербург. „Сега се води разследване, така че няма да правя свои изводи. Има различни версии, но доколкото знам е известно името на извършителя на атентата", коментира той, цитиран от „Фокус" и уточни, че атентаторът е гражданин на Киргизстан. Посланик Макаров посочи, че в резултат на трагедията има 14 загинали и 45 ранени. „Вие знаете, че много граждани от бившия Съветски съюз сега воюват на страна на ИДИЛ и също така в Сирия. Това е наистина голям проблем, затова много пъти е казвал нашият президент г-н Путин, че трябва да се борим заедно срещу това предизвикателство на 21-ви век", посочи Макаров. Според него Русия и Америка трябва да си говорят въз основа на равноправие и със зачитане на интересите един на друг. Попитан дали има опасност за други подобни случаи в Русия, той коментира, че няма такава информация, но обясни, че мерките за сигурност са засилени. По думите му тероризмът няма националност и граници и даде за пример убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Посланикът коментира и случая с поставения в Свищов паметник на руския владетел Александър II, който предизвика конфликт между местната власт и представители на обществеността в града

Следствието: Не изключваме взривът в Ростов на Дон да е терористичен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157945

Следствието: Не изключваме взривът в Ростов на Дон да е терористичен актВерсията за терористичен акт при днешния взрив в Ростов на Дон не е окончателно изключена, затова и характерът на заведеното по случая дело може да бъде променен, съобщи за ТАСС източник, близък до следствието. "Засега делото се води като "покушение с цел убийство", но в хода на разследването, ако бъдат разкрити някакви нови обстоятелства,

Dubioza Kolektiv идват у нас с шоу в Арена "Армеец"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652173.html

Култовата балканска ска-пънк банда Dubioza Kolektiv ще посети България за най-голямото си шоу до момента. Босненците ще забият в София на 27 октомври в Арена "Армеец", а билетите са вече в продажба.  Dubioza, както накратко наричат бандата, ще забие най-добрите си парчета в софийската зала, като любимите USA, Kazu, Free и още много. Dubioza Kolektiv е банда от Босна и Херцеговина, създадена в Сараево през 2003 година. Парчетата им се отличават със собствено звучене и с много ирония към случващото се в света.  Промо билетите ще са на цена от 25 лева до 1 май. След това пропуските ще струват 30 лева, а в деня на събитието ще са по 35 лв. Билети може да откриете в мрежата на Евентим и в тяхната партньорска мрежа. Информация може да следите във Фейсбук страницата на събитието . 

Вучич иска нов икономически блок от Югославия + Албания

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-iska-nov-ikonomicheski-blok-ot-ugoslavija-albanija-news_604255.html

Настоящият сръбски премиер и бъдещ президент Александър Вучич се обяви за създаването на икономическо и пазарно пространство на територията на бивша Югославия, която ще включва и Албания. Според него това ще доведе до подобряването на икономиките на страните и региона

Благодатният огън пристига във Варна чрез Румънската църква

http://www.moreto.net/novini.php?n=348237

За поредна година благодатният огън Варна ще вземе от Румънската православна църква. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред медии, предаде репортер на Moreto.net. Избран е този вариант, защото е по-бърз и по-удобен.

Осъдиха шеф, принудил с нож на врата работник да се подпише за заплата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157940

Осъдиха шеф, принудил с нож на врата работник да се подпише за заплатаРаботодател бе осъден за принуда и сплашване на работник, за да се подпише, че е получил заплата за 3 месеца. Георги Й. получи 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, реши окончателно окръжният съд в Благоевград, като потвърди решението на районния в Разлог. В. Т. работил като шофьор от 2010 до май 2013 г. в частната фирма.

Лютви Местан остана без охрана от НСО

https://www.actualno.com/politics/lutvi-mestan-ostana-bez-ohrana-ot-nso-news_604241.html

Лидерът на партия ДОСТ и бивш лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан е със свалена охрана от НСО. Това обяви кандидат-депутатът от партията Евгений Михайлов във Facebook. По думите му това се е случило вчера, 5 април, само два часа след края на пресконференция, н

Европарламентът в сблъсък с ЕК заради нови видове ГМО царевица

http://www.mediapool.bg/evroparlamentat-v-sblasak-s-ek-zaradi-novi-vidove-gmo-tsarevitsa-news262380.html

Европейският парламент прие резолюция в сряда, с която се противопоставя на плановете на ЕК да разреши вноса на храни, съдържащи генетично модифицирани царевични продукти, обработени с хербициди и пестициди. Резолюцията на ЕП е необвързваща. Според документа липсват данни за много от подсортовете, които ще бъдат одобрени за внос. Затова евродепутатите настояват за реформа на процедурата за разрешаване на ГМО в ЕС. Според резолюцията по време на тримесечния период за консултации страните членки са отправили множество критики, посочвайки като основни проблеми липсата на информация и некачествено извършените изследвания и тестове. Въпреки това на 26 август 2016 г. Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) даде положителна оценка на плановете за разрешаване на такъв внос. Евродепутатите посочват, че според малка група участници в панела, одобряващ плановете в EFSA, няма подадени конкретни данни за всеки един от 20-те подсортове. Евродепутатите отбелязват също, че Европейската комисия продължава да оторизира ГМО продукти в ЕС без подкрепата и мненията на комисии от държавите членки. Първоначално тази процедура е трябвало да бъде изключение от приетия правен ред за взимане на решения, но в последствие е станала правило. Междувременно пред ЕК тече и процедура за допускане на два нови генетично модифицирани щама царевица за отглеждане на територията на ЕС. Става дума за култури, технически наречени Bt11 и 1507, които са на Syngenta и Dow-Pioneer. Предназначени са да издържат на пръскане с хербицида глюфозинат на Bayer, който според екоорганизации е класифициран като потенциално вреден за хората. В момента единствената допусната култура за култивация в ЕС е царевицата MON810 на компанията "Монсанто“, която получи разрешение през 1998 г. и в момента чака подновяването му. Към момента исканията за отглеждане на генно-модифицирани организми (ГМО) в ЕС са общо 8, като 4 от тях имат положително становище от Европейската агенция за безопасност на храните.

Да се сформира там някаква група... Целта е "цаката" на Лозан Панов

http://www.clubz.bg/52546-da_se_sformira_tam_nqkakva_grupa_celta_e_cakata_na_lozan_panov

Лозан Панов. Снимка Веселин Боришев

Да се прати одит във Върховния касационен съд по сигнал на няколко съкратени служители от администрацията и шофьори. Това бе решено днес след свиреп скандал в Пленума на ВСС.

Днес висшият орган на ВСС, който след разделянето на професионални колегии трябваше да решава само съдбоносни за цялата съдебна система проблеми, се занима за пореден път с проблемите на деловодителките, които се радват на огромно внимание от мнозинството. Те бяха приети и изслушани преди 2 седмици, докато Лозан Панов бе на конференция с Лаура Кьовеши.

Затова днес председателят на ВКС направи нещо като изложение-обяснение: че се касае за вътрешни размествания, които на всичкото отгоре са обект на дело в съда; че е установил, че шестима шофьори са твърде много, а заместниците му нямат представителни функции; че някои от позициите, които сега се оплакват - например в отдел "Правен", не били на пълен работен ден, че друг - по протокол и международна дейност, е установен като напълно излишен... Но затова пък получавал 50 % ДМС.

"Смятам, че с намалямаването от 6-има шофьори само на 2-ма и използването на 2 автомобила, при възникнала необходимост на моите заместиници - за някаква дейност, било при посещение на НС, МС или някави други - тези двама шофьори могат да обслужат нашите колеги.

 С оптимизацията на администрацията на ВКС аз не ощетявам бюджета на съдебната система. И в този смисъл - когато се намалява работата, когато може да бъде оптимизирана и може вместо от 3-ма да се върши от 2-ма, това е в правомощията ми."

Не помогна нито напомнянето на представители на малцинството, че изземват функциите на съд, ако става дума за един най-нормален трудово-правен спор и че дори да има някакъв проблем с администрацията във ВКС, с него може да се занимава само и едиснствено съдийската колегия. Соня Найденова през цялото време питаше в каква точно процедура са, защото е абсурдно, а числеността на служителите в съдебните звена е от комепетентността на съдийската колегия.

Напротив - Галя Георгиева настоя, че щом Пленумът е избрал Лозан Панов, той трябва да му търси отговорност - дали съкратените деловодителки са разместени щатове или са нещо друго.

А Димитър Узунов се притесни за ВКС:

"Съдии във ВКС, заместници редно ли е да остават без шофьори все пак!"

Светла Петкова най-простосърдечно предложи да се направи там нещо, каквото каквото и да е, само и само да се проверява Панов:

"... Да вземем решение да се сформира една работна група ли, експертна група или - да се възложи на една от групите да се извърши проверка – дали тези дейности съответстват на утвърденото щатно разписание... Може би одит да възложим..."

И не се притесни да борави с твърдения като "твърди се, че".

"Ние какви се изживяваме тук – като съдебния състав, който ще реши спора между служителките, които така и така са си завели дело", попита я отсреща Соня Найденова.

А Юлия Ковачева директно каза, че изземват правомощията на съдебен състав, който в момента гледа делото и не знае на какви основания го правят.

Калин Калпакчиев пък припомни, че никога досега пленумът не е изслушвал служители от адиминстрацията:

"Процедурата е напълно неясна, липсва каквото и да е основание за нейното провеждане, то липсва и проект за решение... С одит или без одит, постигната е целта - търси са цаката на Панов, а за администрацията никой не го е грижа. Само за коли се говори тука - то показва едно сбъркано ценностно отношение в правосъдието – може ли само коли да се говори и за чистачки?!"

Калпакчиев внесе паралелно предложение - като ще се прави одит на ВКС, същите да се направят на ВАС и на върховната прокуратура. Със смях предложи те да се гласува т в пакет, което, разбира се, не стана.

Въпреки това Михаил Кожарев (острието на прокуратрата, който обикновено държи речи в подкрепа на Сотир Цацаров, б.р.) изтъкна като основание положения в Закона за вътрешния одит в публичния сектор, където всяка организация подлежи на проверки. Имало нужда от такава, която "да идентифицира и прецени рисковете във ВКС и да даде конкретни препоръки, без тази проверка да засяга други права".

Гледка от камерата във ВСС: Камен Иванов (прав) и Калин Калпакчиев (до него) се забавляват, докато Светла Петкова (вдясно най-отпред на кадъра) чете, че трябва сда се нпарви каквото и да е срещу Лозан Панов. 

"Защо да не се занимаем с това щатно разписание? Кой го е разглеждал това щатно разписание - има в него длъжности за гардеробиери – все едно ВКС е театър", продължи Светла Петкова (всъщност към ВКС има и почивни бази, б.р.) 

Накрая Съветът дружно реши да се прати одит на ВКС, но отхвърли да има проверки и във ВАС, и в прокуратурата. Нищо че Юлия Ковачева отбеляза, че понятието "одитна проверка" въобще не съществува в закона.

Калин Калпакчиев откровено възмутен напомни, че трябва да проверят тогава и "душевното състояние" на техните (на ВСС) служители, които са не по-малко стресирани.

- Моля ви, успокойте се - призова го Димитър Узунов.

- Спокоен съм - отговори му Калпакчиев.

- Познавам ви по цвета на... - не довърши на какво представляващият Узунов.

ЦСКА показа новата си емблема

http://www.clubz.bg/52545-cska_pokaza_novata_si_emblema

ЦСКА-София разпространи емблема, която се кани да използва през 2018 г. Тогава се навършват 70 години от основаването на клуба, кръстен някога "Септември при ЦДВ", като резултат от сливането на по-малки отбори.

Новото в юбилейната емблема са лавровите клони, надписите 1948, 2018 и 70, а също така надписът от рефрен на песен на агитката: "Още от дете, запали моето сърце..."

За въвеждането на логото информира Гриша Ганчев през миналата седмица след проваления търг за оригиналната емблема на фалиралия ПФК ЦСКА АД.

Ето какво съобщи клубният сайт на "червените":

"Армейци,

Представяме на вашето внимание новата юбилейна емблема на ЦСКА. По този начин отговаряме на традицията, която се наложи в България, клубовете да създават специални емблеми за своите юбилеи. Само след месец ЦСКА навлиза в своята седемдесета годишнина. За този период завоювахме 31 титли, 20 купи, 4 Суперкупи и играхме три пъти на полуфинал в европейските клубни турнири. Не случайно именно ЦСКА носи прозвището "Убиец на шампиони" с трите елиминации на действащи европейски клубни първенци.

В света има два подхода. Единият е да се направи изцяло нова емблема, както наскоро стори италианският гранд Ювентус. Вторият е да се стъпи на традицията е да се развие настоящата емблема. В ЦСКА винаги е прилаган втория подход при досегашните емблеми. Така правим и сега. Новата емблема съчетава всичко най-добро от съществуващите, като в същото време е по-съвременна. В нея е вложен текст от най-любимата песен на съвременното поколение.

Емблемата е изключително важен символ на клуба, но най-важното за един клуб сте именно вие, привържениците.  Юбилейната емблема е плод на шестмесечния труд на Александър Виденски. Той е внук на живата история на ЦСКА Александър Манов, който от десетилетия е уредник на Музея на спортната слава на ст."Българска армия". Убедени сме, че заедно ще продължим победния ход на ЦСКА в историята и с новата юбилейна емблема ще извоюваме още по-големи вътрешни и международни успехи."

Зам.-кметът по екология: Внасят програмата за качеството на въздуха в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157918

Зам.-кметът по екология: Внасят програмата за качеството на въздуха в столицатаДо края на април в Столичния общински съвет /СОС/ ще бъде внесена актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г. и Планът за действие към нея. Мерките в програмата са насочени целево към трайно намаляване на нивата на фини прахови частици, съобщи днес пред журналисти в СОС зам.

"Фейсбук" изригна с "Магнолията ми" на Борисов

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/fejsbuk-izrigna-s-magnoliiata-mi-na-borisov-6067618

Нова хитова снимка на магнолията на Борисов във "Фейсбук". Този път направена през нощта

Основателят на "Амазон" ще продава акции, за да финансира космическия си бизнес

http://www.mediapool.bg/osnovatelyat-na-amazon-shte-prodava-aktsii-za-da-finansira-kosmicheskiya-si-biznes-news262379.html

Основателят на интернет ритейлъра "Амазон" (Amazon.com Inc) Джеф Безос обяви, че ще продава акции от компанията за около 1 милиард долара годишно, за да финансира космическата си компания "Блу Ориджин" (Blue Origin), която планира от следващата година да изпраща пасажери на 11-минутно пътешествие в Космоса, предаде Ройтерс. "Блу ориджин" се надяваше да започне тестови полети с пилоти и инженери през 2017 година, но това вероятно няма да се случи преди следващата година", каза Безос пред журналисти на годишния Американски космически симпозиум в Колорадо Спрингс. "В момента бизнес моделът ми . . . за "Блу Ориджин" е да продавам акции от "Амазон" за около 1 милиард долара на година и да използвам парите за инвестиции в "Блу Ориджин", посочи Безос, главен изпълнителен директор на Амазон и собственик на в. "Вашингтон пост". Планът е накрая "Блу Ориджин" да стане рентабилно, самоиздържащо се предприятие с дългосрочна цел да намали цената на космическите полети, така че милиони хора да могат да живеят и работят извън планетата Земя, добави бизнесменът. Безос е най-големият акционер в "Амазон" с 80.9 милиона акции, според данни на Томсън Ройтерс. "Блу Ориджин" разработва втора система за изстрелване в орбита на сателити, а в крайна сметка и на хора, подобно на ракетата "Фалкон 9" (Falcon 9) и капсулата "Дракон" (Dragon) на компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), припомня Ройтерс. Разходите по разработване на системата, наречена Ню Глен (New Glenn), се оценяват на около 2,5 милиарда долара. Все още няма оценки на общите инвестиции, които Безос ще направи в "Блу Ориджин", но той е готов да даде колкото е необходимо. Джеф Безос се издигна на второ място в рейтинга на Блумбърг на най-богатите хора в света на мястото на американския финансист Уорън Бъфет. Сп. "Форбс" оценява нетното му богатство на 78 милиарда долара

Омбудсманът дари храна на социално слаби и възрастни в Търговище

http://www.cross.bg/nyzhda-hora-manolova-1539675.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова дари 400 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора в град Търговище. Храната беше раздавана на християни и мюсюлмани пред православен храм „Свети Иван Рилски" /до пазара/ и пред мюсюлманския храм „Сахат Джамия". Хранителните пакети са събрани от доброволците на националната кампания „Великден за всеки - дари празник на баба и дядо", организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова. Инициативата набира както парични средства, така и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат надбавка по случай Великден. „Освободихме дарените храни от ДДС, така че всичко, което е излишно и се произвежда и пълни магазините да отива при хората, които имат нужда от него. Вие най-добре знаете, защото тези хора всеки ден са тук в храмовете, аз също знам много добре, защото всеки ден те са и в моята приемна - колко много са бедните хора и колко много имат нужда те от подкрепа. А в същото време се пилеят и се разхищават храни. Борбата срещу разхищенията е едно от средствата да се преборим с глада. Българският народ има много традиции от векове, но една, която е изконна, е да се обединяваме пред лицето на несгодите. Главната несгода в България днес е бедността, която видяхме в църквата и в джамията

Важна победа за ХК „Бъки“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vazhna-pobeda-za-hk-byki-2015846

Женският тим на ХК „Бъки“ направи много важна крачка към финала на държавното първенство по хандбал. Лидия Ковачева и съотборничките й постигнаха ценен успех с 24:23 при визитата си на „Свиленград ПУ“, които са втори в класирането след редовния сезон и вицешампион за миналата година. Така габров

Столичният общински съвет отхвърли предложението за референдум в "Младост"

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichniiat-obshtinski-syvet-othvyrli-predlozhenieto-za-referendum-v-mladost-2015849

Столичният общински съвет отхвърли на заседание днес предложението за провеждане на местен референдум в район "Младост", иницииран от комитет "За зелен Младост". Референдумът е за забрана на строителството в района.

ВиК-Варна иска по-високи цени на водата

//dariknews.bg/regioni/varna/vik-varna-iska-po-visoki-ceni-na-vodata-2015827

Цената на кубик вода за битови потребители във Варненско през тази година да се увеличи с 39 стотинки и да стане 2,93 лева.Това предвижда бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация - Варна” за периода 2017-2021 г.
 
Тенденцията за ръст на це

Пролетна ваканция

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/proletna-vakanciia-2015847

Кога, какво, къде, през пролетната ученическа ваканция?

8 април

10.00 ч. Фабрика за хумор – архитектурна работилница за деца от 6 до 12 г.
14.00 ч. Фабрика за хумор – среща-дискусия с арх. Цветомир Ценков и експерти
Музей „Дом на хумора и сатирата“

Юношите на „Цървена звезда“ отмъстиха за Шампионска лига: биха „Лудогорец“ на дузпи

//dariknews.bg/regioni/razgrad/iunoshite-na-cyrvena-zvezda-otmystiha-za-shampionska-liga-biha-ludogorec-na-duzpi-2015851

Юношите на „Цървена звезда“, родени през 2002 г., отмъстиха на „Лудогорец“ за отстраняването на мъжкия тим в предварителната фаза на последното издание на Шампионска лига миналото лято. Това стана на финала на първото издание на юношеския турнир „VIVACOM CUP“, с който „Лудогорец“ откри разширението

Фолклорното надиграване „Букет от ритми“ отново отличи най-добрите състави

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/folklornoto-nadigravane-buket-ot-ritmi-otnovo-otlichi-naj-dobrite-systavi-2015850

Корен павликенски рози получи всеки участник във второто издание на Фолклорното надиграване „Букет от ритми“, което се проведе в Павликени. Жecтът направиха организаторите - Община Павликени, НЧ „Братство-1884“, хореографите Пeтя Пeтpoвa и Гepгaнa Димитpoвa и Мecтнaтa кoмиcия зa бopбa c пpoтивooбщe

Катастрофа край автогарата

//dariknews.bg/regioni/shumen/katastrofa-kraj-avtogarata-2015852

Лек автомобил Тойота Ярис катастрофира край автогарата в Шумен. Инцидентът стана малко преди 16 часа. По думи на очевидци в колата пътувал мъж. 

Автомобилът идвал от центъра къ м Ришки проход.
След светофара колата изведнъж завила наляво и се качила на зеления остров между пла

Решението на КЕВР за цената на газа отива в съда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reshenieto-na-kevr-za-cenata-na-gaza-otiva-v-syda-2015842

Федерация на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица, стана ясно след среща на БСП с организации по повод увеличението на цената на газа.

Близо половината от мюсюлманите у нас одобряват Ердоган, Меркел и Путин

http://offnews.bg/news/n_1/n_652164.html

Близо половината от мюсюлманите в България одобряват турския президент Реджеп Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел, докато доверието им към САЩ намалява.  Това сочат данните от проучване на „Алфа Рисърч”, проведено сред 1200 пълнолетни граждани през септември – октомври 2016 г. Сред световните лидери за мюсюлманите у нас най-висок рейтинг има Ердоган - 49% одобрение срещу 19% отрицателно отношение, следван от Ангела Меркел - 45% положително отношение срещу 24% неодобрение, и руския президент Владимир Путин с 43% одобрение и 16% неодобрение. Много по-надолу в класацията е поставен тогавашният американски президент Барак Обама с 23% одобрение и 28% неодобрение.  Турция, Германия и Русия се ползват и с най-голямо доверие сред мюсюлманите.  Одобрението към Турция достига 69%, като се е увеличило с 9 пункта за последните пет години. Недоверието към страната обаче също се е увеличило - с 6 пункта до 13%. След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия. За петгодишния период то е нараснало с 8 пункта и достига 65%. Макар и да се запазва много ниско, ръст се наблюдава и по отношение на недоверието (от 5% на 17%). Динамика се наблюдава и в отношението към Русия – 52% доверие (2 пункта ръст) и 21% недоверие (15 пункта ръст). Доверието към Франция през 2016 г. е 47% (2 пункта ръст) срещу 21% недоверие (15 пункта ръст). Значително по-ниско е доверието към САЩ – 17% (9 пункта спад), а недоверието е 45% (28 пункта ръст), което говори за засилване на антиамериканските нагласи в общността. Нарастването на недоверието към посочените държави се дължи на по-голяма информираност за тяхната политика - през личните впечатления (работата в чужбина) и медийното осветяване на позицията им по глобални въпроси, свързани с исляма. 29% от участниците в анкетата са посочили, че имат по-скоро позитивно мнение за опита за преврат в Турция, като 18% от тях преценяват победата над превратаджиите като проява на единството на турския народ в защита на законността и демокрацията, а 11% - като ликвидиране на опасното влияние на Фетхуллах Гюлен.  Високо остава неодобрението към терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%), като одобрението към тях е съответно 0.5% и 2.8%. Огромното мнозинство от мюсюлманите в България отхвърля тероризма, като за петгодишния период техният дял забележимо е нараснал. През 2016 г. 89% смятат, че тероризмът трябва да бъде осъден при всички случаи (ръст с 10 пункта), а само 1.1% са на мнение, че при определени обстоятелства той може да бъде оправдан (през 2011 г. 1.4%). По отношение на бежанците мюсюлманите у нас се разделят на две основни групи - 38% от тях смятат, че България не трябва да приема изобщо бежанци, а според 39% трябва да се приемат бежанци, но приемът да е регулиран с квоти от страна на ЕС или от държавата.  Мюсюлманите у нас запазват своя нисък социален статус. 63% от анкетираните декларират средномесечен доход на човек от домакинството под 250 лева, като за 74% от мюсюлманите в гетата доходът е под 100 лева. По въпроса за носенето на забрадки в училище – против са 55%, 30% нямат мнение и едва 15% го поддържат. 54% не одобряват жените да ходят навън с покрити лица (бурка, никаб), като тази идея подкрепят само 21%.  На междуличностно равнище се запазва доброто отношение към „другите“ – 74% отговарят, че имат приятели християни. В преобладаващата си част (81%) те смятат, че войните в Сирия и Ирак не са променили отношението към тяхната общност и само според 7% има влошаване. Най-високо е нивото на религиозност между тези, при които бедността е най-дълбока – мюсюлманите в гетата – 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот. 100% са религиозни (от които дълбоко религиозни 46%). При най-младите (18-30 г.) е нараснал делът на тези, които отдават много голямо значение на религията в своя живот (50% през 2016). Наблюденията в теренните проучвания сочат, че тя се засилва по линия на пребивавалите в чужбина.

Русия задържа централноазиатци заради атентата в Петербург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/06/2949075_rusiia_zadurja_centralnoaziatci_zaradi_atentata_v/?ref=rss


Руската полиция задържа предполагаеми съучастници на мъжа, за когото се смята, че е извършил нападението в метрото на Санкт Петербург, съобщи агенция "Интерфакс", цитирайки източници от органите на реда.

Връзките на задържаните със предполагаемия атентатор в момента се изясняват. Според агенцията Следственият комитет на Русия (СКР) е намерил в домовете на задържаните "улики", които водят към Акбаржон Джалилов, киргизстанеца с руски паспорт,...

Обезвредиха бомба в жилищен блок в Санкт-Петербург

http://www.moreto.net/novini.php?n=348236

Откриха и обезвредиха взривно устройство в жилищна сграда в Санкт-Петербург, съобщи ТАСС, позовайки се на кмета на Невския район на град Константин Серов. "Взривното устройство е открито, то е обезвредено", заяви той. По думите на Серов, вече няма опасност.

"Натовският и европейският профил на ДОСТ. Тук ги стяга съветският чепик"

http://www.clubz.bg/52544-natovskiqt_i_evropejskiqt_profil_na_dost_tuk_gi_stqga_syvetskiqt_chepik

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира опитите за промени в законодателството, инициирани от правосъдното министерство, с които се въвежда уседналост за всички избори.

Според него президентът, премиерът, службите и партийните лидери са наясно, че ДОСТ ще влезе в следващия парламент с над 6% от гласовете.

Лидерът на партията казва още, че представителите на българската държава са притеснени от това, че монополът на ДПС е разбит, с което прокремълските сили у нас са на път да загубят най-ценния си политически капитал, който години наред е разделял нацията. Местан отрича категорично твърденията, че партията му обслужва турския президент Реджеп Ердоган.

Лидерът на ДОСТ заявява, че президентът Румен Радев е станал най-мощното генералско оръдие срещу партията с това, че е инициирал противоконституционни изменения в закони, които на практика лишават над един милион български граждани в чужбина от право на глас. Според Местан това преминава всякакви граници и е абсолютно основание за импийчмънт, защото Конституцията повелява президентът да олицетворява единството на нацията.

Ето пълния текст на написаното от Местан:

"СРАМУВАМ СЕ ВМЕСТО ВАС, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ! 

Парламентарните избори минаха, а страхът от ДОСТ, вместо да отслабва, расте. Това е страх от изградената представа за ДОСТ като универсално зло риск за националната сигурност.

Националсоциалистическата пропаганда, която продуцира този образ, заприлича на патологичния лъжец, който е толкова упорит в лъжите си, че и сам започва да се бои от тях: 

 - ДОСТ е партия на Ердоган;

 - ДОСТ  е българско продължение на АКП;

 - Чрез ДОСТ Р Турция се намесва пряко във вътрешната политика на България;

- ДОСТ е ислямистка партия, проводник на „неоосманизъм“ и пр.

Не вярвам обаче да става въпрос за патология. Дори съм убеден, че президент, премиер, служби и партийни лидери са наясно с истинската същност на ДОСТ, която няма нищо общо с по-горе изредените митове. Тогава защо е тази истерия ?! . . . 

Отговорите са много и до един са неоспоримо верни. 

1.Става въпрос за най-обикновен краен национализъм, който скъсва със своите латентни форми и се проявява в неподправен, примитивен националсоциализъм.

2.Крайното отрицание на ДОСТ представя зле признания за силата на 6-месечната партия, която в Обединение ДОСТ разби социологическите прогнози за вот от 0,3 до 0,9 % и спечели над 140 000 гласа, от които едва 100 479 бяха формално признати. 

3.Монополът на удобното ДПС е безвъзвратно разбит. Прокремълските сили в България са на път да загубят най-ценния си политически капитал, който години наред разделяше българската нация и осигуряваше управление на тяхното БСП.

4.Страхът е от смелата защита на идентичността – име, език, религия, култура, с които ДОСТ, за разлика от ДПС, няма да прави компромиси срещу корупционни интереси. Да го кажем по-просто, за разлика от ДПС, ДОСТ не може да бъде контролирана от ретроградните сили в българското общество. Още по-малко от олигархията. 

5.Най-вече страхът е от откровено натовския и европейски профил на ДОСТ. Ето тук ги стяга съветският чепик. 

С ДОСТ и с истинските десни сили в Народното събрание България ще е друга. Няма да са възможни управленски модели с участие на фашисти, които имат за цел изваждане на България от НАТО (въпрос №2 по Решетников). 

Службите и дворцовите агенции вече са докладвали, че ДОСТ е припозната като алтернатива на ДПС и влиза в следващия Парламент с над 6 % от гласовете само в България. С политиката си ДОСТ вдъхва кураж и самочувствие на истински равноправни граждани и ДПС повече не е в състояние да „търгува“ с техните гласове. Няма как от анализа им да е убягнал фактът, че цели 20 % от избирателите на ДОСТ са младежи на възраст от 18 до 30 години, което я прави най-младата партия. О ужас! Освен това в Платформата на ДОСТ повярваха и знакови фигури на българската демокрация като Евгений Михайлов, Георги Боздуганов, дисидента Петър Бояджиев и др., които проповядват градивната концепция за модерния граждански патриотизъм. 

Ето защо агресията срещу ДОСТ ще продължи. Ще се разработват нови стратегии за служебно елиминиране. Сараите са по-удобни просто защото са под контрол. А може би вече самите сараи упражняват контрол и дават поръчки на държавните институции. 

Какво да очакваме?

Удобни наемници с академически звания всяка сутрин ще бълват лъжи, че в Кърджали имами агитират за ислямистката партия ДОСТ, без някой, в т.ч. и службите, да е в състояние да приведе дори един пример за подобно нещо. Последното изследване на Алфа рисърч е категорично – в България няма почва за радикален ислям. Ще говорят за купуване на гласове от 100 до 200 евро, а истината е, че ДОСТ е единствената партия, която не купи нито един глас. ДОСТ ще е виновна и за юлската жега, и за есенния дъжд. Защо? За да се оправдае политическата перверзия – Кабинет с фашистко участие. Но и това няма да спре ДОСТ. Обратно – ще я направи още по-силна, защото е най-ярката опозиция на тази гавра с милиони български граждани демократи, сред които най-засегнати ще бъдат представителите на малцинствата.

Затова побързаха да извадят най-мощното си генералско оръдие – президента Радев, който с мотив „Да спрем злото ДОСТ“ е инициирал противоконституционни изменения в закони, които на практика лишават над един милион български граждани в чужбина от право на глас. Това преминава всякакви граници и е абсолютно основание за импийчмънт.

Конституцията повелява Президентът да олицетворява единството на нацията, а идеите на Радев, въплътени в проектозакон, не просто разединяват нацията, а водят до остракиране на значителна част от нея. Отнетият вот е отнета духовна връзка с Родината, равносилно на отнето гражданство. Това е последното нещо, което приляга на обединителя на нацията. 

Срамувам се вместо Вас, г-н Президент! За съжаление, няма как да подам оставката Ви вместо Вас, г-н Радев".

       ЛЮТВИ МЕСТАН
       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

Градът, чиито "руини" са по-млади от бригадирите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157591

Градът, чиито "руини" са по-млади от бригадиритеЕвропа го избра за туристически маршрут по проекта "Архитектура на тоталитарните режими" От април 2014 г. Димитровград е признат за културен маршрут на Съвета на Европа по проекта "Архитектура на тоталитарните режими на ХХ век в европейската градска памет". За значението на този факт най-добре говори едно сравнение - първият европейски културен

Столичната община обещава да се бори със запрашаването през следващите четири години

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/06/2949074_stolichnata_obshtina_obeshtava_da_se_bori_sus/?ref=rss


От Столична община общават, че през 2017 г. и в следващите години до 2020 г. ще приложат "целенасочени мерки за ограничаване на фините прахови частици" в столицата. Това става ясно от позицията на общината, разпространена ден след решението на Съда на Европейския съюз, който осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в страната.

Именно фините прахови частици са най-сериозният проблем за въздуха в столицата – първенец сред европейските столици по...

Никол впечатлява с кожени дрехи и премрежен поглед в Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157915

Никол впечатлява с кожени дрехи и премрежен поглед в ХоливудПоловинката на Григор Димитров Никол Шерцингер бе снимана леко почерпена при напускането на нощния клуб Тао в Западен Холивуд в сряда вечерта. Други посетители на популярното заведение споделиха, че певицата, с която Григор Димитров излиза вече доста време, се е забавлявала отлично с приятели. Никол заряза официалните тоалети за вечерта и заложи

Италиански съд призна миризливото готвене за престъпление

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6157904

Италиански съд призна миризливото готвене за престъпление
Миризливото готвене беше обявено за престъпно деяние в Италия след дълъг съдебен процес между съседи, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Семейство от гр. Монфалконе на адриатическия бряг, до границата със Словения, вмирисвало целия блок с пържените си ястия - обикновено морски храни и тежки сосове.

Бокова: Културните ценности трябва да са защитени от адекватно законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157894

Бокова: Културните ценности трябва да са защитени от адекватно законодателство
На 4 и 5 април в рамките на посещението си в САЩ, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова взе участие в конференция на тема „Опазване на изкуството и културата по време на война“, организирана от Центъра за етика и върховенство на закона на Университета на Пенсилвания. Провеждана в резултат на историческото приемане на Резолюция 2347 на Съвета

Китайският валутен пазар се стабилизира

http://econ.bg/Новини/Китайският-валутен-пазар-се-стабилизира_l.a_i.740468_at.1.html

Китайският валутен пазар в момента е относително стабилен, като движението на трансгранични капитали постепенно се уравновесява, завиха регулаторите...

Експерт: Половината българи ще купуват евтини козунаци от миксове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157906

Експерт: Половината българи ще купуват евтини козунаци от миксовеПоловината от потребителите ще посегнат към козунаците, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев, каза днес председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, цитиран от БТА. Според него останалите купувачи ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца,

Баба даде 15 хил. лв. на мним полицай, друга - 6300 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157671

Баба даде 15 хил. лв. на мним полицай, друга - 6300 лв.Баба, която още не е разбрала, че у нас е пълно с телефонни измамници, даде 15 хил. лв. на мним полицай. Във Второ РУ-Благоевград, около 15,10 часа в сряда се оплакала 82-годишна жена, че е измамена. По телефона й се обадил непознат мъж, представил се за полицай, и поискал съдействие с парична сума за залавяне на телефонни измамници.

БАН изследва доколко речта ни се е отдалечила от книжовния език

http://offnews.bg/news/n_1/n_652169.html

Институтът за български език на БАН започва изследване за нагласите на българите към съвременния книжовен език. Партньори по представения днес проект са Софийският университет и Институтът за икономически изследвания на БАН. Учените ще проверят нагласите към девет книжовни норми чрез национално представително проучване. То ще обхваща четири фокус групи: учащи над 18 г.; ученици; специалисти; хора на възраст над 22 г., които работят постоянно и които не работят постоянно с езика, обясни гл. ас. Ивайло Янков, социолог от Института за икономически изследвания. "Къде е мястото на книжовния език в рамката на националната идентичност? Дали е преди знамето и герба, между тях, след тях? Дали съвременните българи се отнасят към езика със същия пиетет като Вазов с "език свещен", или езикът като ценност е по-разколебан? Дали си въобразяваме, че знаем правилата, а системно ги нарушаваме и това не ни прави впечатление?" На тези въпроси, зададени от ръководителя на проекта доц. Руска Станчева, се очаква да отговори проучването. То няма за цел промени в книжовните норми, категорични са учените, които ще проверят и как се пише в чатовете, но отсега споделят, че 13-, 14-годишните предпочитат кирилицата пред латиницата, но също, че използват много съкращения под влиянието на английския език - например OMG. Сред 9-те норми е употребата на бройната форма. Сега тя е ужасно разколебана, често чуваме "двама ученика" вместо "двама ученици", коментира доц. Станчева. Ще бъдат проверени и "кой/кого" формите, т. нар. "мекане", употребата на учтивата форма, но не толкова на главната буква при обръщението "Ви" и "Вие". Често може да се чуе например "Вие сте казал" вместо "Вие сте казали", обясни доц. Станчева. В изследването ще попадне и употребата на пълен и кратък член, както и на главната буква в изречението. В момента учените разполагат с данните от изследване, публикувано през 2013 г., според което повече от половината анкетирани 2018 българи (52.4%) приемат "мекането" за правилно. Още по-голям е процентът на тези, които смятат за благозвучно да кажеш "ходиме" вместо "ходим", "говориме" вместо "говорим" - 54. "Имаме представа за това какво се греши, но нямаме представа дали това, което хората пренебрегват като правило в книжовния език има отношение към това дали те искат да се промени съответното правило", коментира доц. Станчева и отново подчерта, че целта на изследването не е промени в книжовните норми.

Въздушна атака - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6157892

Въздушна атака - виж оживялата карикатура на Ивайло НиновАнимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо".  Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните

Общо 30 регистрирани болни от морбили в Пловдив

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6157879

Общо 30 регистрирани болни от морбили в ПловдивОбщо 30 са регистрираните болни от морбили в Пловдив до момента, преминали за лечение в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Това съобщи проф. д-р Марияна Стойчева, началник на клиниката, цитирана от "Фокус". "Последният случай на приет за лечение пациент е от вчера. В момента в болница все още са 10 души.

"Политико": Юнкер целува Борисов заради ЕНП

http://www.mediapool.bg/politiko-yunker-tseluva-borisov-zaradi-enp-news262378.html

Председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер толерира България и търпи липсата на български еврокомисар, за да остане правителството в страната вярно на Европейската народна партия (ЕНП). Това е тезата в коментар на журналиста Райън Хийт в брюкселското издание на "Политико". По думите му българското правителство е единственото в Централна и Източна Европа, лоялно към ЕНП. Още повече че правителството на Унгария е почти постоянно "трън в петата на институциите на ЕС". "Това илюстрира причината за толерантността на Комисията по отношение на празния стол на България на масата на Комисията", заключава Хийт. Той отбелязва, че Жан-Клод Юнкер никога не е имал близки отношения с по-новите страни членки на ЕС. Така че групата на ЕНП не може да си позволи да загуби България. Хийт допълва, че ЕНП губи влиянието си в Европейския съвет, защото само две от 15-те най-големи европейски държави в ЕС са управлявани от правителства начело с членове на ЕНП. Според източник на Хийт именно страхът на Юнкер София да не изпадне извън обсега на ЕНП е била причината Юнкер и шефът на администрацията в кабинета му Мартин Селмайр да позволят на България да напусне поста си в комисията, който седи празен вече три месеца след оттеглянето на Кристалина Георгиева. "При нормални обстоятелства България не би получила подкрепа за подобни действия: тя е малка страна, създаваща проблеми, а когато Георгиева напусна, се появиха слухове за нейни лични несъгласия с Юнкер и Селмайр." Заключението на Хийт е, че "когато България получи приличен нов ресор в Комисията, и Бойко Борисов бъде разцелуван отново от Юнкер, ще разберете защо".

17 деца са били разпитани в „Синята стая“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348228

17 деца са преминали през „Синята стая“ за разпити във Варна, съобщи година след откриването на звеното зам.-председателят на Районния съд в морската столица съдия Силвия Обрешкова, предаде репортер на Moreto.net. В 20 % от случаите, стаята е използвана за изслушване на малолетни и непълнолетни по наказателни дела.

Москва хвърли вината за химическите атаки в Сирия върху Обама

http://offnews.bg/news/n_1/n_652161.html

Политиката на Барак Обама относно Сирия, включваща предупреждения за военна интервенция в близкоизточната страна в случай на нападения с химически оръжия, е виновна за атаките от този тип, заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Владимир Сафронков по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност в сряда.   "Т.нар. "червени линии" на бившата администрация на САЩ, чието пресичане би довело до военна намеса във вътрешния сирийски конфликт, белязаха повратен момент в историята на токсичните химикали в Сирия и бяха последвани от отровни вещества", коментира Сафронков в сряда.  По думите му това решение на Барак Обама е довело до използване на химически оръжия от терористи в Сирия, търсещи провокация.  Макар че западните сили, сред които Франция, Великобритания и САЩ, обвиняват правителството на Башар Асад за последната химическа атака в Хан Шейхун от 4 април, убила 86 души,  Русия твърди, че става въпрос за поразени от сирийската армия химически боеприпаси на бунтовниците. Настоящият американски президент Доналд Тръмп заяви, че последното нападение ""прекрачи много червени линии". Въпреки отстъплението на Щатите, които наскоро отбелязаха, че свалянето на Башар Асад вече не е приоритет за Вашингтон, Тръмп коментира, че случилото се е променило мнението му за сирийския лидер.  По време на заседанието на Съвета за сигурност представителят на САЩ Ники Хейли предупреди, че ако ООН не предприеме общи действия относно случилото се, Щатите могат да действат и сами. 

MиГ-овете прелитат ниско над прокуратурата

http://www.mediapool.bg/mig-ovete-prelitat-nisko-nad-prokuraturata-news262377.html

Едни от най-интересните договори на военното министерство през последните години – тези за поддръжката на старите съветски МиГ-ове, тихомълком са стигнали до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, научи Меdiapool. От военното министерство потвърдиха за проверките след запитване по Закона за достъп до информация, но от прокуратурата отказват да съобщят какво точно е обект на проверка. Ситуацията около договорите е изключително чувствителна, тъй като на практика от тях зависи дали България ще може да охранява сама въздушното си пространство. Ако изпълнението им по една или друга причина се забави, военната ни авиация отново ще навлезе в обичайната за нея през последните години силна турбуленция. Русия и посредниците До подписването на договорите се стигна, след като Министерството на отбраната не успя да преодолее зависимостта си от Москва, като прехвърли поддръжката на изтребителите МиГ 29 на Полша, която очаквано се оказа, че няма капацитет за това. Така МО по времето на бившия министър Николай Ненчев подписа три договора с руснаците, но този път те минаха през българска компания–посредник. Освен това сделките бяха завършени с позволеното от закона пряко договаряне с фирмите. Какво пише в договорите? Бяха подписани общо три договора, които трябва да гарантират, че Военновъздушните сили няма да останат без изтребители. Първият е за доставка на четири нови и шест ремонтирани двигатели за близо 22 милиона евро без ДДС. Договорът е подписан с българската фирма "Авиостарт“, но тя е само посредник. Двигателите ще бъдат осигурени от руския производител. Договорът поскъпна значително спрямо плановете на Министерството на отбраната, което първоначално бе заложило таван от 36 млн. лева (малко над 18 млн. евро). Вторият договор е за покупката на седем кутии на самолетните агрегати КСА-2, който отново е през български посредник – "Авионамс", и е на обща цена от 11 165 000 евро без ДДС. Третият договор около поддръжката на МиГ-овете е за доставка на резервни части и консумативи с украинската фирма "Укринмаш“ за 1 733 082,02 евро без ДДС. В отговор на запитване на Меdiapool около евентуалното поскъпване от МО заявиха само: "Във връзка с преписка на Софийска градска прокуратура, на трите процедури към момента се извършва финансова инспекция от Агенция за държавна финансова инспекция". Риск за новото правителство Доставката на новите и ремонтираните двигатели е от изключителна важност. Според служебния военен министър Стефан Янев Русия е уверила, че няма да ни остави без изтребители. Той съобщи в края на април, че първата доставка по договора за новите двигатели ще бъде направена през април. Според информация от МО обаче се очаква това да стане през май, като засега няма данни за очаквано забавяне. "Ако договорите започнат да се изпълняват през март-април 2017 г., ще има предсказуемост относно техническото състояние на изтребителите МиГ-29. Ако има забава, ако договорът не тръгне до началото на лятото, в средата на лятото може да се окаже, че сме пресекли онази критична точка, след която ще има недостиг на изправни изтребители МиГ-29“, каза Янев в края на февруари. Така, ако има някакво забавяне по договорите, проблемът със сигурност ще изправи евентуалният редовен военен министър пред много тежко предизвикателство. Друга "опасност" пред договорите е, ако проверката на финансовата инспекции установи проблеми с тях. Поради жизнено важното им значение, МО не може да си позволи каквото й да било отлагане.

Unilever планира обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. евро

http://www.investor.bg/novini/346/a/unilever-planira-obratno-izkupuvane-na-akcii-na-stoinost-5-mlrd-evro-237130/

Британско-холандската компания за бързооборотни стоки обмисля и продажбата на бизнеса ѝ с хранителни продукти за мазане

Историята на жените, които спят с непознати, за да запазят брака си

http://offnews.bg/news/n_1/n_652167.html

Във Великобритания все по-често срещан бизнес е предлагането на онлайн услугата "халала" брак на "разведени" мюсюлманки. Това показва специално разследване на ВВС. Жените плащат баснословни суми на непознат, за да се ожени за тях, преспиват с него и след това се развеждат. Това е необходимото условие, според "халала", за да си върнат предишните съпрузи. ВВС разказва историята на Фара (фиктивно име). Тя среща съпруга си когато е на 20 години благодарение на семеен приятел. Скоро след това им се раждат деца, но започва и домашното насилие. "За първи път се случи по повод пари", споделя Фара пред ВВС. "Той ме хвана за косата и ме влачи през две стаи и се опита да ме изгони от вкъщи. Случваше се направо да полудее", казва тя.  Въпреки насилието, Фара се надявала нещата да се променят. Поведението на съпруга й обаче ставало все по-нестабилно, което го довежда до момента, в който се "развежда" с Фара. Това става чрез съобщение по телефона. "Бях вкъщи с децата, а той на работа. По време на разгорещен спор по телефона, той ми изпрати съобщение с думите "Талак, талак, талак". Троен "талак" - когато съпругът каже "талак" (или развод) на своята съпруга три поредни пъти при мюсюлманите, следващи шариата, това означава незабавен край на ислямския брак. Тази практика е забранена в повечето мюсюлмански държави, но все още се случва и е невъзможно да се знае колко точно жени биват "разведени" по този начин по света. "Телефонът ми беше в мен и просто препратих съобщението на баща ми. Той ми каза - "бракът ти е приключил, не можеш да се върнеш при него", обяснява Фара, която въпреки насилието все още искала да живее с бившия си вече съпруг и го определяла като "любовта на живота си". Според нея той също съжалявал, че се е "развел" с нея. Именно това кара Фара да потърси " халала " - практика, която е приета от малцинство мюсюлмани, следващи шариата и спазващи тройния "талак". Според тях "халала" е единственият начин една двойка, която е била разведена и иска да се събере отново, да сключи отново брак. "Халала" изисква жената да се омъжи за друг мъж, да консумира брака и след това да се разведе. Едва тогава е възможно отново да се омъжи за своя първи съпруг. В много случаи обаче, жените, които прибягват до услугите "халала", са под опасност да бъдат финансово експлоатирани, изнудвани и сексуално насилвани. Това е практика, срещу която застават мнозинството мюсюлмани и е характерна за онези, които не разбират ислямските закони около развода. Разследването на ВВС обаче открива, че редица онлайн профили предлагат "халала" услуги, като някои от тях искат баснословни суми от жените за временните бракове. Репортерка на ВВС под прикритие осъществява контакт с мъж, който предлага "халала" услуги по Facebook. Репортерката се представя за разведена мюсюлманка. Мъжът поисква от нея 2 500 паунда, за секс с него, за да "завършат" брака си, след което ще получи развод. Мъжът заявява, че на работа при него има няколко други мъже. След това от медията осъществяват контакт с него, но той отхвърля всички обвинения с твърдението, че никога не е практикувал "халала" бракове и че този профил във Facebook е създаден за забавление, като част от социален експеримент. В отчаянието си да се събере отново със съпруга си Фара започва да търси мъже, склонни да упражнят тази процедура. "Знам го от момичета, които са отишли без знанието на семействата си, направили са го и това е продължило с месеци", казва тя. "Отиват в джамия, където има специална стая, където правят тези неща и имамът или който и да е там, предлагащ тези услуги, спи с нея и позволява и на други мъже да спят с нея също", обяснява Фара. Става дума за непотвърдени "халала" центрове в Лондон, Бирмингам и други британски градове, създавани от духовниците в помощ на упражняването на тази практика. Отново по непотвърдени данни самите духовници осъществяват "халала" брак с жените. Официално всички изтъкнати духовници заклеймяват тази експлоатация на жените. От Ислямския шариатен съвет в Източен Лондон (Islamic Sharia Council), където редовно се дават съвети на жени относно разводи, заклеймяват "халала" браковете пред ВВС. "Това е фалшив брак, само за правене на пари и злоупотреба с уязвими хора", коментира Хола Хасан (Khola Hasan) от организацията. "Това е харам, забранено е. Няма по-силна дума, която мога да използвам. Има и други опции като получаване на помощ или съвет. Не бихме позволили на никого да премине през това. Не се нуждаете от "халала", добавя тя. Жената от историята на ВВС накрая решава да не се връща при съпруга си - и през рисковете на преминаването през "халала" брак. Но тя предупреждава, че има много жени като нея, които са отчаяни в търсенето на решение. "Ако не преминете през същата ситуация, в която да сте разведен и да чувствате болката, която аз почувствах, няма да разберете отчаянието, което някои жени изпитват. Ако ме попитате сега, на трезва глава, никога не бих го сторила. Няма да спя с никого, за да се върна при мъж. Но тогава аз бях отчаяна да се върна при бившия си партньор на всяка цена". Развод в шариатски съвет във Великобритания

Домусчиев за нападките от "Армията": Не ме занимавайте с кредитни милионери

http://offnews.bg/news/n_1/n_652166.html

Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира пред медиите в Разград последните атаки към него. Те дойдоха най-вече от стадион "Българска армия" покрай търга за емблемата на ЦСКА и мача между ЦСКА-София и Лудогорец. "Смятам, че простотията в българския футбол е прекалено много. Всеки клуб трябва да гледа себе си. Атаките не ме вълнуват и не смятам да отговарям. Казах, че ще изграждаме стадион, багерите дойдоха. Казах, че ще продължим с инвестициите в базата, правим го. Не ме занимавайте с простотии, с кредитни милионери, разследвани лица или такива, които са известни със своята неизвестност. Не ме вкарвайте в такива неща. Не ми е на нивото", заяви Домусчиев при откриване на новата база на юношеската академия. На събитието в Разград присъства служебният премиер Огнян Герджиков, който похвали "орлите". "Зашеметен съм! Ако преди 10 години ми бяха казали, че в Разград ще се случи такова нещо и Лудогорец ще е шампион вече няколко поредни години, нямаше да повярвам. Щях да кажа, че този, който ми го казва, е луд. Трябва да се гордеем с постигнатото от Лудогорец в Европа. Надявам се скоро и други български отбори да постигнат техните успехи по европейските стадиони", каза проф. Герджиков. В Разград бяха още заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов, членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов, спортният директор на Левски Даниел Боримиров, бившият капитан на България и ЦСКА Георги Димитров, руският селекционер Станислав Черчесов и др.

Орис: НСО отново свали охраната на Лютви Местан

http://www.mediapool.bg/oris-nso-otnovo-svali-ohranata-na-lyutvi-mestan-news262376.html

Националната служба за охрана (НСО) за втори път е свалила охраната на председателя на ДОСТ Лютви Местан. Това съобщи издигнатият за кандидат-депутат от партията Евгени Михайлов късно в сряда в личния си профил във Фейсбук. Той прави връзка между решението за сваляне на охраната на Местан и дадената от него по-рано в сряда пресконференция, на която обяви, че ще иска касиране на парламентарните избори. Лидерът на ДОСТ обвини ЦИК, че пренебрегвайки решение на Върховния административен съд, ограничила правото на глас на хиляди български турци с въвеждането на изискване декларациите за гласуване от българи в чужбина да се попълват вътре в секционните избирателни комисии без придружител. "Пресконференцията на ДОСТ наистина свали всички маски и извади много хора от равновесие!!! Днес, НСО, която е на подчинение на (п)резидента Румен Радев, е взела решение за сваляне на охраната на Лютви Местан – председател на ДОСТ. Охраната на "националните светини" Делян Пеевски и Ахмед Доган остава. Бог да ни е на помощ", написа Михайлов в социалната мрежа. За пръв път Местан се оказа със свалена охрана от НСО в навечерието на Коледа през 2015 г. Това стана часове след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган публично му постави ултиматум да се оттегли от лидерския пост в движението. Преди това Доган "разжалва" Местан в своя реч на новогодишно тържество в резиденцията му в Бояна (известна като Сараите). Последва извънредно събрание в ДПС, на което председателят му беше скоропостижно свален. Две седмици по-късно тогавашният председател на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов разкри, че охраната на Местан е била свалена по предложение на вече бившия главен секретар на МВР Георги Костов, който се позовал на проверка, извършена година и три месеца по-рано. Впоследствие самият Местан разказа, че охраната на НСО му е била махната на 22 декември 2015 г., когато ДПС даде гласност на атаката на Доган срещу него, а "важен посредник" (става въпрос за Делян Пеевски – бел.ред.) му се обадил с ултиматум да си подаде оставката до края на деня. "Аз питам: как е възможно изтичането на ултимативния срок за подаването на един вътрешнополитически акт да съвпада по време с решение за снемане на охраната ми", запита бившият лидер на ДПС, след което началникът на НСО Ангел Антонов отрече да е имало политическа поръчка и че решението било взето от комисия с участието на всички служби. Решенията за поставяне и сваляне на охрана на НСО се взимат от комисия, в която участват главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО, а при необходимост към тях се присъединяват цивилното и военното разузнаване.

Обезвредиха взривно устройство в жилищен блок в Санкт Петербург

http://www.cross.bg/peterbyrg-sankt-zashto-1539674.html

/КРОСС/ Полицията в Санкт Петербург откри бомба и взривни материали в блок в покрайнините на града и задържа трима души, предаде bTV. Органите на реда обаче не уточняват вида на експлозивите. Акцията е част от антитерористичната операция, започнала в града след атентата в метрото от 3 април, при който загинаха 13 души и атентаторът. Задържаните днес са от азиатските руски републики - вероятно Киргизстан или Узбекистан. Уточнява се дали са били свързани с атентатора Акбаржон Джалилов. С тях броят на арестуваните във връзка с инцидента се увеличи до 10. Пред bTV губернаторът на Невски район на Санкт Петербург - Константин Серов, каза: „Намерено е взривно устройство. Разследващите органи се опитват да разберат как и защо е попаднало тук. Жилището също ще бъде проверено. За съжаление, оказа се, че хората, открити в апартамента, не са собствениците на жилището. Ще бъде нужно време, за да бъде уточнено как и защо са се настанили".    

КНСБ с предложение: Еднократно обезщетение за забавена заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=348227

Работници със забавени заплати поради временна финансова криза на работодателя да имат право на еднократно обезщетение от държавния фонд за гарантирани вземания. Това е една от идеите за законодателни промени, предложени от КНСБ като мярка срещу неизплащане на заплати.

Скандал! Търгът за тунел „Железница” бил спрян заради мистериозно изчезнала оферта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157874

Скандал! Търгът за тунел „Железница” бил спрян заради мистериозно изчезнала офертаИзчезнали са документи за обществената поръчка за над 250 милиона лева за строителството на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма", съобщи bTV. Липсва офертата на един от кандидатите и това е една от основните причини за спиране на търга. Мистериозно изчезналите документи представляват папка с техническото предложение на един от 17-те

Домусчиев отрече участие в развитието на "ЦСКА 1948"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/06/2949051_domuschiev_otreche_uchastie_v_razvitieto_na_cska_1948/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев отрече обвиненията, идващи от "ЦСКА-София", че стои зад "ЦСКА 1948".

"Мен тези атаки не ме интересуват и виждате, че и не отговарям. Не ме занимавайте с интриги, простотии и с мнения и изказвания на хора, известни със своята неизвестност, на разни хора, които са кредитни милионери, разследвани и така нататък. Просто не ме вкарвайте в такива филми. Не ми е на нивото, за да коментирам такива...

Герджиков: Няма натиск върху правителството за промени в Изборния кодекс

http://www.cross.bg/promeni-kodeks-izborniya-1539673.html

/КРОСС/ Не е упражняван натиск върху правителството за промени в Изборния кодекс. Това каза за NOVA служебният министър-председател Огнян Герджиков. Отменената наредба за бежанците, предизвикала отрицателни коментари в Брюксел, ще бъде заменена от нова в близките дни. По-късно от Разград, където премиерът беше официален гост на откриването на новата футболна база на „Лудогорец" продължи с коментара по темата. Той говори конкретно за публикувания на сайта на Министерството на правосъдието проект за изменения в закона, които гласяха да се въведе уседналост и на практика да се сложи край на гласуването от чужбина. „Публично обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход, аз нямам пръст в това предложение.Не че няма разум да се помисли за промени, но не е това най- подходящия момент. Смятам, че ще се регулират нещата".  

Френски военнослужещ е убит при операция срещу екстремисти в Мали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6157873

Френски военнослужещ е убит при операция срещу екстремисти в МалиФренски военнослужещ е загинал при сблъсъци с екстремисти в Мали, предава телевизионният канал FOX News. От службата на френския президент Франсоа Оланд разпространиха изявление, в което се казва, че войникът е убит тази нощ „след сблъсъци с терористи“ в северозападната част на Мали. Други подробности около инцидента не се съобщават.

Герджиков: Няма натиск върху правителството за промени в Изборния кодекс

http://www.cross.bg/promeni-izborniya-gerdzhikov-1539673.html

/КРОСС/ Не е упражняван натиск върху правителството за промени в Изборния кодекс. Това каза за NOVA служебният министър-председател Огнян Герджиков. Отменената наредба за бежанците, предизвикала отрицателни коментари в Брюксел, ще бъде заменена от нова в близките дни.  

Големият проблем с ниските доходи в България

https://vesti.bg/bulgaria/golemiiat-problem-s-niskite-dohodi-v-bylgariia-6067632

Разходите за социална защита формират около половината от държавния бюджет

Мар а Лаго - преговори сред разкоша на "зимния Бял дом"

http://www.mediapool.bg/mar-a-lago---pregovori-sred-razkosha-na-zimniya-byal-dom-news262375.html

Домът на Доналд Тръмп в Мар а Лаго, щата Флорида, който днес ще посрещне китайския президент Си Цзинпин, не е първата частна президентска резиденция, в която се водят преговори с чуждестранни лидери. Тя обаче се отличава с разкоша си. Преди да бъде купена от президента на САЩ, тази луксозна резиденция в Уест Палм Бийч (югоизточната част на Флорида), построена с пищността и великолепието на 20-те години на миналия век, е била собственост на богатата наследница Марджъри Мериуедър Поуст. Имотът от около 7 хектара на брега на морето е построен в стил, още по-бляскав от златните години на джаза. Един любопитен факт дава представа за екстравагантността на комплекса: целият запас от златен варак в страната бил използван по онова време за украсата на един от салоните му. Основната къща с площ от 5170 кв. м, в която има 118 стаи, 58 спални и 33 бани, е била завършена през 1927 г. Марджъри Мериуедър Поуст имала големи амбиции за тази си архитектурна рожба. Съгласно нейното завещание след смъртта й през 1973 г. имението било предоставено на държавата, за да се използва като лятна президентска резиденция. Американското правителството обаче бързо било отрезвено от разходите по поддръжката му, възлизащи на един милион долара. Местонахождението на имота - недалеч от международното летище в Палм Бийч - окончателно зачеркнало този вариант. Резиденцията и палмовите й дървета станали собственост на фондация "Поуст", която го обявила за продажба. Централна роля Интерес към него веднага проявил Доналд Тръмп - баснословно богатият жилищен предприемач. Първата му оферта от 28 милиона долара обаче била отхвърлена. Благодарение на срива на пазарите милиардерът през 1985 г. накрая купува имението с цялото му обзавеждане за "скромните" 10 милиона долара. Магнатът възстановява конструкцията на сградата, превръща я в частен клуб и се заема да я разшири. На плажа се появява клуб, а също тенис кортове и бална зала, в която са вложени около 7 милиона долара, с още повече позлата. Игрището за голф, особено високо ценено, е разположено във вътрешността на имението. След избирането на Доналд Тръмп за президента на САЩ Мар а Лаго играе дотолкова централна роля в американската политика, че Тръмп го превърна в "зимния си Бял дом". От началото на управлението си най-могъщият човек на планетата прекара там много уикенди. Това му навлече и критики - главно, че ръководи държавните дела не от традиционната президентска резиденция - Белия дом. Японският премиер Шиндзо Абе например беше посрещнат именно в Мар а Лаго при държавното си посещение в САЩ през февруари. Той дори спа там. Срещата не мина, без да предизвика полемика, след като двамата лидери научиха за извършено от Северна Корея ракетно изпитание по време на вечеря, на която имаше и други гости. Тогава двамата бяха информирани на място, а публикуваните снимки предизвикаха много критики. Си Цзинпин, който също ще бъде посрещнат днес в Мар а Лаго, където ще има среща с Доналд Тръмп, несъмнено би искал да избегне разговори при такава медийна публичност. За разлика от японския премиер, той няма да спи в Мар а Лаго.

"Неестествени приятели": Тръмп и Си Цзинпин ще бъдат "странна двойка" на първата си среща

http://www.mediapool.bg/neestestveni-priyateli-tramp-i-si-tszinpin-shte-badat-stranna-dvoika-na-parvata-si-sreshta-news262374.html

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, срещата им на високо равнище ще бъде белязана не само от дълбоки политически различия, но и от личностен сблъсък между безпардонния американски "върховен туитърджия" и предпазливия и пресметлив китайски лидер, пише Агенция Ройтерс в навечерието на събитието, което започва в четвъртък следобед местно време. Двамата може би имат едно общо нещо: обичат да се упражняват в риторика на тема "възстановяване на величието" на техните страни. Но се различават в почти всяко друго отношение - от политическите им стилове до дипломатическия им опит и това внася несигурност в смятаното за най-важно на света двустранно партньорство, отбелязва агенцията. Пет месеца след избирането му с ярко изразена антикитайска програма Тръмп като че ли е поел курс на сблъсък вместо на помирение със Си, което поражда реални съмнения дали двете най-големи икономики в света могат да намерят общ знаменател. Главна въпросителна на срещата в курорт Мар а Лаго на Тръмп във Флорида ще бъде дали той ще прибегне до заплахата си да използва жизненоважните американско-китайски търговски връзки, за да притисне Пекин да окаже по-силен натиск върху разполагащата с ядрено оръжия своя съседка Северна Корея, която в момента разработва ракети, способни да нанасят удари по САЩ. [div class='right_orange']Мар а Лаго - преговори сред разкоша на "зимния Бял дом" Домът на Доналд Тръмп в Мар а Лаго, щата Флорида, който днес ще посрещне китайския президент Си Цзинпин, не е първата частна президентска резиденция, в която се водят преговори с чуждестранни лидери. Тя обаче се отличава с разкоша си. Преди да бъде купена от президента на САЩ, тази луксозна резиденция в Уест Палм Бийч (югоизточната част на Флорида), построена с пищността и великолепието на 20-те години на миналия век, е била собственост на богатата наследница Марджъри Мериуедър Поуст. Имотът от около 7 хектара на брега на морето е построен в стил, още по-бляскав от златните години на джаза.   Още[class='right_orange' div] 70-годишният Тръмп - бивш магнат, занимавал се с недвижими имоти и без какъвто и да е външнополитически опит, преди да влезе в Белия дом, писа в Туитър, че му предстои "много трудна среща" със Си - лидер ветеран на Комунистическата партия и по млад от него със 7 години, имайки предвид и китайските търговски методи, които според него "убиват" работни места в САЩ. Тръмп настоява също така Пекин да направи повече за "решаване" на севернокорейския проблем - най-голямото предизвикателство към националната сигурност, и се закани в противен случай САЩ да се справят сами с ядрените и ракетните програми на Пхенян. Някои сътрудници в Белия дом смятат, че зетят и старши съветник на Тръмп - Джаред Къшнър, може да се окаже влиятелен глас за повече умереност, който да подпомогне Тръмп да се справи в преговорите със Си в четвъртък и петък. Контактите между Къшнър и китайския посланик в САЩ са помогнали да се разчисти пътят към срещата, твърдят сегашни и бивши американски високопоставени служители. Дори и при това положение обаче онова, което притеснява спазващите протокола китайци повече от политическите сблъсъци, е рискът, че непредсказуемият Тръмп може публично да постави Си в неудобно положение, след като няколко чуждестранни лидери бяха поставени в неловки ситуации от новия американски президент. "Да се изключи възможността президентът Си да изпадне в някакво неловко положение е главен приоритет за китайците", казва пред Ройтерс високопоставен китайски служител. Срещите на американските президенти с техните китайски колеги обикновено се придържат по-стриктно към протокола, отколкото с други чуждестранни лидери. Това е нещо, на което китайците особено държат, за да сигурни, че ще бъдат третирани със съответните почести, които според тях се полагат на една глобална сила. Тази среща на върха ще бъде и упражнение, предполагащо контрасти: от една страна - припреният Тръмп, с пиперлив език и склонен да предизвиква бури с писанията с в Туитър; от друга - външно спокойният и уравновесен Си, за когото не се е чуло да присъства в социалните медии. Това, че и двете страни, които все повече се изявяват като глобални съперници, демонстрират определени националистически тенденции, може да усложни търканията между тях. Тръмп твърди, че САЩ десетилетия наред са били икономически мамени от страни като Китай и трябва да си върнат блясъка. Си, от своя страна, смята, че Китай - велика древна империя, трябва да бъде в състояние да демонстрира мускули на световната арена. "Си и Тръмп не са естествени приятели, - казва бивш високопоставен американски служител и експерт по Азия. - Въпросът е какъв ще бъде резултатът, когато постулатът "Да направим Америка велика отново" на Тръмп се сблъска с "Китайската мечта" на Си." Няма да има халосни удари Засега остава неясно колко далече е готов Тръмп да отиде по пътя от популистката риторика до реални действия, които притискат Китай, като се има предвид рискът от търговска война, която никоя от двете страни не може да си позволи. Но негови помощници казват, че той няма само да имитира удари, особено по търговските противоречия, по които той от десетилетия е много остър в критиките си (срещу Китай). Това подсилва съмненията дали двамата лидери могат да намерят някакви допирни точки за Северна Корея и за експанзионистичните китайски претенции в Южнокитайско море. Някои анализатори се съмняват дали Тръмп може да разчита на нещо добро от Си, който, както се казва, по рождение е в политиката и се ползва с репутацията на безкомпромисен тактик. "Си се справя доста добре в подобни обстоятелства", казал пред Ройтерс Кристофър Джонсън - експерт по Китай и бивш анализатор във вашингтонския Център за стратегически и международни проучвания. Тръмп е на този пост едва от 10 седмици, докато Си е отработвал стратегията си спрямо САЩ от поемането на властта в Китай през 2013 г. Син на революционен лидер, Си винаги се е стремял да си гради международен имидж на силен привърженик на глобализацията по време, когато Тръмп подклажда страховете от (нов) американски протекционизъм. Китайските политици са наясно с капаните, в случай че Тръмп се отклони от протокола. Китайският премиер Шиндзо Абе се оказа изненадан от дълго и неудобно ръкостискане в Белия дом през февруари. Тръмп като че ли отхвърли предложеното му от Ангела Меркел ръкостискане в Белия дом по време на срещата им миналия месец. Един язвителен телефонен разговор между Тръмп и австралийския премиер Малкълм Търнбул предизвика особена загриженост в Пекин, твърдят китайски служители. И все пак решението за среща на върха толкова скоро след началото на президентството на Тръмп говори, че и Вашингтон, и Пекин виждат смисъл от опит да се изгради лична връзка между двамата лидери. Тръмп отива на тази среща със значителни празноти в екипа си от съветници по Азия и с все още непълно формулирана политика спрямо Китай. Хардлайнери като търговския съветник Питър Наваро - автор на книгата "Смърт от Китай", са в остра полемика за подхода на администрацията спрямо Китай с по-прагматични помощници като икономическия съветник Гари Кон - бивш президент на "Голдман Сакс", твърдят сегашни и бивши американски официални представители. Служители на администрацията твърдят, че Тръмп може да се осланя на своето "умение да се пазари", за да убеди Си, че Китай се нуждае от САЩ повече, отколкото САЩ от Китай, особено когато става дума за достъп до пазари. Но според други анализатори китайците са достатъчно обръгнали в геополитиката и ще могат да отбият американските искания. Си може също така да прецени, че Тръмп е политически отслабен от шумния му законодателен провал по въпроса за здравеопазването, както и заради систематично ниските му рейтинги на одобрение. Тръмп вече отстъпи по най-чувствителния за Китай въпрос - Тайван, след като отначало разгневи Пекин с намека, че може да изостави политиката на "един Китай", възприета отдавна от Вашингтон. Тръмп може сега да мисли, че следва да получи нещо в замяна. Помирителният телефонен разговор между двамата президенти през февруари бе уреден от Къшнър и от китайския посланик в САЩ Цуй Тянкай, твърдят служители. Последва покана от Цуй към Иванка Тръмп за приема в китайското посолство по случай Лунната нова година, на който нейната дъщеря пяла на китайски (мандарин). И двете страни се стремят да не подхранват очаквания за значими резултати от срещата, която се представя като неформална и с "опознавателна цел", подобно на срещата в Сънилендс в Калифорния през 2013 г. между Си и предшественика на Тръмп - Барак Обама. Във всеки случай, за разлика от посещението на (японския премиер) Абе през февруари в Мар а Лаго, няма да има "голф дипломация". Китайската комунистическа партия асоциира голфа с тъмни сделки, стреми се да попречи на официални лица да го играят и това е част от кампанията на Си Цзинпин срещу корупцията. По БТА

Ученици и студенти от Бургас облякоха магистратски тоги

https://www.24chasa.bg/region/article/6157867

Ученици и студенти от Бургас облякоха магистратски тогиВ Деня на отворените врати откриха Център по медиация С откриване на Център по медиация и провеждане на симулативно разрешаване на спор започна Денят на отворените врати в Бургаската съдебна палата. Ученици от елитни бургаски гимназии и студенти от двата ВУЗ-а в града напълниха съдебните зали. Те се запознаха с професиите съдия,

Защо пием по-скъпо кафе?

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/zashto-piem-po-skypo-kafe-237129/

Заради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия се изправя пред необходимостта да внася кафе

Коалиция от 17 американски щата оспорва указ на Тръмп срещу климата

http://www.cross.bg/trump-shtata-klimatichnite-1539672.html

/КРОСС/ Коалиция от 17 американски щата оспорва в съда усилията на администрацията на Доналд Тръмп да отмени регулации за борба с климатичните изменения, съобщава Ройтерс. Водена от щата Ню Йорк, коалицията обяви, че администрацията има правното задължение да регулира емисиите на парникови газове, тъй като учените вярват, че те са причината за глобалните климатични промени. "Законът е ясен: Агенцията за опазване на околната среда трябва да ограничава въглеродните емисии от енергийните централи", каза главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман. Миналата седмица Тръмп се подписа под указ за отмяна на наложени от бившия държавен глава Барак Обама регулации за борба с климатичните промени. Според милиардера рестрикциите пречат на американското енергийно производство и засягат работни места. С указа Доналд Тръмп предимно атакува Плана за чиста енергия - закон, който заставя щатите да намалят въглеродните емисии от електроцентралите. Но рестрикциите не влязоха в сила, защото 26 щата, водени от републиканците, се обърнаха към съда. Настоящата коалиция включва: Калифорния, Кънектикът, Делауеър, Хавайските острови, Айова, Мейн, Мериленд, Масачузетс, Минесота, Ню Мексико, Орегон, Род Айлънд, Върмонт, Вирджиния, Вашингтон, Окръг Колумбия и няколко малки общини.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване