Неприличното посещение на Тръмп в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54191-neprilichnoto_poseshtenie_na_trymp_v_sauditska_arabiq_video

Преди да продължи към Израел и Европа и преди ние да се заемем със следващия скандал и да забравим, ето кратък списък с причините, поради които посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия бе странно, неприлично, неетично и неамериканско.

1. Това бе много странен избор на дестинация за първо посещение извън САЩ. Предишните четирима американски президенти, двама републиканци и двама демократи, пътуваха за първи път или до Мексико, или до Канада – това са близки търговски партньори, съюзници, демократични държави и, разбира се, съседи. Вместо това Тръмп реши да направи първото си посещение като президент в олигархична клептокрация, която принуждава жените да крият лицата си и им забранява да пътуват без разрешение от мъжа.

2. Това бе много странно място, от което да говориш срещу ислямския екстремизъм. Въпреки че Саудитска Арабаия се притеснява от някои прояви на ислямски екстремизъм, тя подкрепя други. Саудитска Арабия финансира радикални уахабистки джамии и имами по целия свят. Осама бин Ладен бе поданик на Саудитска Арабия, както и 15 от общо 19 извършители на самолетните атаки от 11 септември 2001 година.

3. Танцът с мечовете. Всеки американски президент се е срещал със саудитците и, разбира се, стабилността на Саудитска Арабия и нейният петрол са от огромно значение за политиката по сигурността на САЩ. Но досега американските президенти даваха ясно да се разбере, че се налага да работят със саудитите, но без да приемат тяхната култура. Тръмп, държавният секретар Рекс Тилърсън и други от делегацията направиха точно това, като се включиха в зловещия танц само от мъже.

4. Обръщението на Иванка Тръмп към жените предприемачки. Саудитските жени са принудени да покриват техните глави, а много често и лицата си. Те нямат право да карат коли, нямат право да пътуват без разрешението на мъжа, лишени са от права и от образование. В този контекст Иванка Тръмп популяризира жените „предприемачки“ - това изглеждаше цинично, каквото си беше. Съобщението, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще дарят пари за нейната фондация, беше много по-просташки бакшиш от всичко, за което Хилъри Клинтън си е мечтала.

5. Тилърсън заговори за човешките права в Иран. Да, американците често са лицемери по отношение на това къде и кога говорят за човешки права. Но да осъдиш неспазването на човешките права в Иран, докато си в Саудитска Арабия, където няма политическа и религиозна свобода, е лицемерие от следващо поколение. По-добре да не беше казвал нищо.

6. Тилърсън даде пресконференция само за чуждестранни медии. Пътуващите с президента американски журналисти не бяха поканени. Вероятно Белият дом не искаше американците да научат какво прави президентът им в Саудитска Арабия.

А сега напред към Йерусалим и Ватикана.

...

Коментарът е от "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.

Танцът с мечове на Тръмп, Тилърсън и компания в Рияд:

 

 

Зрелостниците са на матура по избор, седмокласниците - на изпит по математика

http://www.moreto.net/novini.php?n=351795

Днес е втората задължителна матура за зрелостниците по предмет по избор, както и изпитът по математика за седмокласниците за националното външно оценяване. Матурата за дванайсетокласниците започва в 08:00 ч., а изпитът по математика за седмокласниците – в 10:00 ч.

Трима алпинисти загинаха на Еверест, един е в неизвестност

http://offnews.bg/news/n_1/n_656167.html

Трима алпинисти загинаха при изкачване на връх Еверест в неделя.  Единият е 50-годишният американец Роланд Ервуд, доктор по физика от Алабама, който е преживял падане на лавина под най-високия връх в света по време на земетресението през 2015. Тази година той решил да се качи на Еверест още веднъж, но малко пред да изкачи върха, е починал, пише "Вашингтон пост".  Словакът Владимир Щърба също е загинал в неделя. Третата жертва, според вестник Himalayan Times е австралийският алпинист Франческо Енрико Марчети, който се спускал надолу заради изтощение от планинска болест. На Еверест е изчезнал и индийски алпинист, чието издирване тече. "Времето беше много лошо, с огромни снегонавявания", е написала във Фейсбук Тенди Шепра, която е шеф на базата под Еверест.  Първият българин, качил се на Еверест през 1984 г. - Христо Проданов, остана завинаги в т.нар. "зона на смъртта" на Еверест при спускането си обратно към базовия лагер на 22 април същата година. Той успя да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Тялото му не е открито и до днес. На върха са се качвали още няколко българи.  Сливенският алпинист Атанас Скатов тръгна също към Еверест, след като покори съвсем скоро хималайския осемхилядник връх Лхотце (8516 метра). През тази година броят на желаещите да се качат на Еверест е рекорден. На Еверест за първи път стъпва човешки крак през 1953 година. Тогава на него се качват ноовзеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей.

САЩ и страните от Залива следят финансирането на тероризма

http://www.cross.bg/trump-zaliv-terorizma-1543661.html

/КРОСС/ САЩ и страните от Персийския залив се съгласиха да разкрият център, който да наблюдава финансирането на тероризма, предава news.bg. Американският президент Доналд Тръмп дискутира сигурността и оръжейни сделки с лидерите на страните от Персийския залив в Рияд. Припомняме, че Саудитска Арабия - родното място на исляма, е първата страна, която Тръмп посещава след встъпването му в длъжност през януари. Във втория ден от визитата е планирано той да направи обръщение към около 55 арабски и ислямски и лидери и държавни представители за исляма и борбата с тероризма. Доналд Тръмп участва във водена от Саудитска Арабия среща на върха с лидерите от състоящия се от шест държави Съвет за сътрудничество в Персийския залив, където дневният ред включваше конфликтите в Йемен и Сирия, както и отношенията с Иран. Срещата на върха се провежда, след като САЩ и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив подписаха меморандум за разбирателство за създаване на център, който ще следи източниците за финансиране на тероризма. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и саудитският принц Мохамед бин Найеф размениха папки, съдържащи подписания меморандум. Тръмп проведе двустранни срещи с краля на Бахрейн Хамад бин Иса ал-Халифа и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Тръмп обеща на Бахрейн, че няма да има никакво напрежение в отношенията с неговата администрация

Спиране на системите при мозъчна смърт няма общо с донорството, обясни д-р Ненков

http://offnews.bg/news/n_1/n_656166.html

Спиране на системите при мозъчна смърт няма общо с донорството. Това обясни пред Нова тв зам.-министърът Мирослав Ненков. Той коментира репортаж на телевизията, от който става ясно, че той е лансирал идеята при пациенти с мозъчна смърт, чиито близки не са съгласни да дарят органите му, да се спират поддържащите системи.  Според репортажа Ненков това е европейска практика и би увеличила донорите у нас два пъти. Предложението предизвика реакции от пациентските организации заради поставянето на такъв ултиматум. В писмо до медиите те определиха евентуалната промяна в закона като „изнудване на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт". "Никога не съм казвал подобно нещо", обясни зам.-министърът.  Д-р Ненков обясни, че идеята му е свързана с това да се спестят страдания за близките на такива пациенти, както и да се облекчи работата на медицинските екипи. По думите му става въпрос за изключително малко случаи. При тях има тежка процедура, като смъртта се констатира от комисия. След като бъде издаден документ за констатирана смърт, до 48 часа той се изпраща до общината за издаване на смъртен акт.  "През това време системите продължават да поддържат пациента. Близките казват: "Изключете апарата", а колегите нямат право да направят това", обясни Ненков и допълни, че тази ситуация няма нищо общо с донорството и увеличаването на брой на донорите.  Той поясни, че това е негова лична идея и тя не е свързана с ултиматум. По думите му става въпрос за правен вакуум за ситуации, които са специфични и са изключително малко.

Черно море допусна обрат и загуби от Локо Пловдив

http://www.moreto.net/novini.php?n=351794

Локомотив Пловдив излезе четвърти в класирането на Първа лига след успех у дома над един от преките конкуренти за плейофа за Лига Европа Черно море. "Железничарите" направиха пълен обрат и се поздравиха с трите точки след 2:1.

Левски взе Черната сила на Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_656165.html

27-годишният конгоанец Жуниор Мапуку е първото ново попълнение на Левски. Той пристига от Берое, откъдето избяга преди време, но се разкая и се завърна с извинение. Централният нападател нарича себе си Мапуку Black Powеr - Черната сила в превод от английски. Той ще замени Сукуна, който пристигна от Верея през зимата, но се оказа провал. Така "сините" се очертават с атака Нар, Бабатунде, Мапуку от лятото. Това едва ли ще се хареса на мнозина фенове, които си искат млади българчета. Но нека видим първо стратегията на треньора Николай Митов - Жадното. Играчът пристига на "Георги Аспарухов" със статут на свободен агент. Ръководството на Левски през последните години няколко пъти проявяваше интерес към голмайстора на Берое, но все не успяваше да го привлече, тъй като се спираше на други нападатели. 27-годишният нападател от Конго има 28 гола в родния елит от 68 мача с екипа на Берое. Спортният директор Даниел Боримиров и наставникът Николай Митов искат освен Мапуку още един класен център нападател.

Използването на емоджита може да е подсъдимо

https://vesti.bg/tehnologii/izpolzvaneto-na-emodzhita-mozhe-da-e-podsydimo-6069396

Според израелски съд забавните чат иконки могат да подвеждат и заблуждават

Трима от шестимата обвинени за хакерската атака остават в ареста

http://www.cross.bg/prokyratyrata-danni-trima-1543660.html

/КРОСС/ Трима от шестимата обвинени за хакерската атака в Агенция "Митници" остават за постоянно в ареста, предава "Нова". Това са смятаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група Емил Милчев - бивш служител на ГКПП Калотина, Янаки Евтимов, който и сега работи на митница Гюешево и 22-годишният компютърен специалист Димитър Пешев. Според обвинението, тримата са участвали в схема за контрабанда, като със специално написан софтуер Пешев е успял да пробие системата на митниците. С флашки вирусът е бил инсталиран в служебни компютри на Агенцията и е манипулирал данни за преминаващи камиони с товари. Схемата е била засечена и наблюдавана от юни 2015-та. По данни на прокуратурата, тя е ощетила Европейския съюз с над 3,6 млн. лв.  

Провежда се втората задължителна матура

http://www.cross.bg/izpita-ychenitzite-zadulzhitelna-1543659.html

/КРОСС/ От 06.45 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор. Изпитът започва в 8.00 часа. Учениците трябва да се явят в съответните училища поне 15 минути преди началото на изпита. Учениците няма да бъдат допускани до изпита без документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Матурата по български език и литература се проведе миналата седмица. Не нея се явиха повече от 50 000 зрелостници. За втората задължителна матура са определени около 13 000 квестори, съобщава МОН. Предвидено е във всяка изпитна зала да има по двама квестори.  

Зрелостници и седмокласници пак на матури

https://vesti.bg/bulgaria/zrelostnici-i-sedmoklasnici-pak-na-maturi-6069394

Втората матура за зрелостниците и външното оценяване по математика за седмокласниците

4000 камери ще следят 50 000 зрелостници

https://vesti.bg/bulgaria/4000-kameri-shte-slediat-50-000-zrelostnici-6069394

Втората матура за зрелостниците и външното оценяване по математика за седмокласниците

Преглед на печата - 22 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351793

Всички вестници цитират днес интервюто на президента Румен Радев за предаването ни "Неделя 150". "Стандарт" цитира "Магистратите да не се правят на политици", "Труд" извежда водещо заглавие "Политически интриги плетат в съдебната система".

Кампания "Бонбон срещу цигара" организират доброволци в Карлово

https://www.actualno.com/goodnews/kampanija-bonbon-sreshtu-cigara-organizirat-dobrovolci-v-karlovo-news_612581.html

Кампания „Бонбон срещу цигара“ организират доброволци от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Карлово в Световния ден срещу тютюнопушенето – 31 май. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организатори

Северна Корея изпробвала ракета, за да потвърди насочването на ядрения заряд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6234869

Северна Корея изпробвала ракета, за да потвърди насочването на ядрения зарядСеверна Корея заяви днес, че успешно е изпробвала балистична ракета със среден обсег, за да потвърди надеждността на насочването на ядрения заряд в късния етап, информира БТА. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е ръководил изпитанието, при което също така е било проверено функционирането на двигателя с твърдо гориво на ракетата.

Александър Симов за визията на БСП относно ситуацията в съдебната система

http://www.cross.bg/simov-sudebnata-panov-1543658.html

/КРОСС/ „За една година успях да натрупам достатъчно опит в Изпълнителното бюро на БСП. Научих механизмите за вземане на решения в партията". Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 депутатът от БСП Александър Симов. По темата за президентските избори той заяви, че целта е била кандидатът на ГЕРБ да не успее и тя е била изпълнена. "Виждаме кандидатката на ГЕРБ за президент продължава със своите ексцентричности. Пожелавам й скоро да навлезе в политическата реалност", заяви иронично той. Симов запита, каква ще е визията на Цецка Цачева за съдебната реформа, като добави, че преди няколко месеца тя е казала, че съдебната реформа вече се е случила. Относно кръга "Капитал" и "Да, България" той коментира, че за него това са неразличими субекти, около 15-20 души в София, които паразитират в съдебната власт, но когато се сблъскаха с народа на изборите, той им показа ясно отказа си. "Лозан Панов много обича да говори за липсата на контрол върху главния прокурор. А кой контролира Лозан Панов? Той се държи като политическа фигура и забелязвам политически заявки от него, все пак той е бил гласен за кандидат за президент", коментира Симов. По думите му, у нас магистрати са на пряка издръжка на "Америка за България" и това е насочен механизъм за премахване на неудобни кадри. "Никой не може да ми докаже, че "Америка за България" е безпристрастна организация

Пловдивчанин пострада при катастрофа край село Орловци

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/plovdivchanin-postrada-pri-katastrofa-kraj-selo-orlovci-2025081

На пътя между Габрово и село Орловци, вчера следобед, е възникнало ПТП с л.а. „Фиат Пунто“.

Водачът – 35-годишен мъж от Пловдив, при движение с несъобразена скорост, на ляв завой, изгубил контрол над автомобила, превозното средство излязло извън платното и се ударило в крайпътен скат

Измамник открадна злато и се скри от полицията

//dariknews.bg/regioni/vraca/izmamnik-otkradna-zlato-i-se-skri-ot-policiiata-2025079

В неделя, между 13,15 ч. и 13,30 ч., в гр. Лом неизвестен мъж измамил 57-годишен жител на крайдунавския град и му откраднал златни накити с общо тегло 52 грама. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия по „горещи” следи е установено, че извършител на престъпленията е Л. Ц. /25 г./ от Вид

1695 седмокласници на национално външно оценяване

//dariknews.bg/regioni/sliven/1695-sedmoklasnici-na-nacionalno-vynshno-oceniavane-2025082

1695 седмокласници са се явили на национално външно оценяване по математика в Сливенска област.

Вариант №3 се падна на изпита за Националното външно оценяване на седмокласниците. Изпитът за седмокласниците е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90.

Етър-64 стана за десети път шампион на България

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/etyr-64-stana-za-deseti-pyt-shampion-na-bylgariia-2025083

Великотърновският хандбален клуб Етър-64 стана шампион на България за десети път. Момичетата във виолетово победиха категорично габровския тим Бъки с 29:23, заслужено вдигнаха златната купа и се окичиха със златните медали. Стотици великотърн

Бързо производство срещу пиян шофьор

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/byrzo-proizvodstvo-sreshtu-piian-shofior-2025084

Бързо полицейско производство е образувано срещу 45-годишен габровец, заловен през нощта на 19 май да шофира пиян. Той бил спрян за проверка на ул. "Петър Падалски". Дрегерът, с който го тествали полицаите, отчел 2.12 промила.

По случая е образувано бързо полицейско производство.

Въвеждат се промени в движението на 24 май

//dariknews.bg/regioni/shumen/vyvezhdat-se-promeni-v-dvizhenieto-na-24-maj-2025086

От 8.00 до 12.00 часа на 24 май в Шумен се спира временно движението на моторни превозни средства по бул. “Славянски” от Руски паметник до Военния клуб, а също и по ул. “Карел Шкорпил”, ул. “Адам Мицкевич”, в района на площад “Кристал” – по ул. “Панайот Волов” и ул. “Климент Охридски”.

Срязаха гумите на колата на мъж от Великобритания

//dariknews.bg/regioni/vraca/sriazaha-gumite-na-kolata-na-myzh-ot-velikobritaniia-2025085

В нощта срещу неделя в Берковица неизвестен извършител с остър предмет срязал 2 автомобилни гуми на лек автомобил "Опел Фронтера". Колата била паркирана на улицата. Автомобилът е с монтанска регистрация, но е собственост на гражданин на Великобритания. От полицията допълват, че е ползван от 41 годи

Първият български космонавт Георги Иванов е приет в болница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrviiat-bylgarski-kosmonavt-georgi-ivanov-e-priet-v-bolnica-2025072

Първият български космонавт Георги Иванов е приет тази сутрин във ВМА, в интензивното отделение, съобщава БНТ. От пресцентъра на болничното заведение казали, че няма данни

"Реал" (Мадрид) с първа титла на Испания от 5 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/6234883

"Реал" (Мадрид) с първа титла на Испания от 5 години"Реал" (Мадрид) стана шампион на Испания за първи път след 2012 г., като в последния кръг на първенството очаквано се наложи като гост на "Малага". Още във 2-ата минута Кристиано Роналдо откри резултата, като по този начин постави два нови рекорда - той вкарва поне 40 гола във всички турнири вече седма година поред,

Всяка секунда по един човек напуска дома си заради конфликт или бедствие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/22/2975347_vsiaka_sekunda_po_edin_chovek_napuska_doma_si_zaradi/?ref=rss


Повече от 31 милиона души - по един човек на секунда - са били разселени през 2016 г. заради конфликти и бедствия. Това сочи доклад на Международния център за наблюдение на вътрешното разселване, цитиран от БТА.

Очаква се броят на разселваните да расте, ако не бъдат намерени решения за климатичните промени и политическите конфликти. Близо 7 милиона души, главно от субсахарска Африка и Близкия изток, са се разселили заради конфликти, според доклада на центъра, който е част...

Удивителното около нас: Катеричка казва "не" на оръжията (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/udivitelnoto-okolo-nas-katerichka-kazva-ne-na-oryjijata-video-news_612019.html

Удивителното е навсякъде около нас. И за старт на седмицата ще ви представим ново доказателство, че е така. Насочваме внимание отново към животинския свят. Безспорно животните са много по-интересни обекти за наблюдение от хората, а доста често са и по-мъдри. В случая е спорн

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-tzitira-komentira-1543657.html

/КРОСС/ Всички вестници цитират днес интервюто на президента Румен Радев за предаването ни "Неделя 150". "Стандарт" цитира "Магистратите да не се правят на политици", "Труд" извежда водещо заглавие "Политически интриги плетат в съдебната система". "Монитор" също избира тази част от мнението на Румен Радев и цитира "Който иска да е политик, няма място в съдебната система". "Капитал дейли" пише, че държавният глава се е обявил в подкрепа на разсекретяване на стенограмата от консултациите за КТБ. Сега също пише, че президентът пита 20 души дали да разсекрети стенограмата. "24 часа" пък акцентира върху мнението на Румен Радев, че е грешка разузнаването да е подчинено на премиера, тоест на изпълнителната власт. Водещото заглавие на "Дума" е: "Президентът с остри думи към кабинета". Цитатът във вестник "Земя" от интервюто е "Изтеглянето на доклада за състоянието на армията е абсурдно". "Стандарт" цитира телевизионно интервю на министъра на здравеопазването, който декларира, че няма да връща пръстовия отпечатък за пациенти в болниците. Професор Николай Петров е поредният министър, който обещава да изготви регистър на психично болните у нас. Той коментира, че клиничните пътеки са отживелица. Пътната агенция даде абсурден срок от един ден на кандидатите да изграждат тол-системата, пише "Капитал дейли"

Бразилци протестираха с искане за оставката на президента Темер (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6234856

Бразилци протестираха с искане за оставката 
на президента Темер (Снимки)Демонстрации се състояха в Бразилия с искане за оставката на президента Мишел Темер, който е замесен в разрастващ се корупционен скандал, информира БТА. Стотици хора излязоха на протести в Сао Пауло и Рио де Жанейро, като скандираха и размахваха плакати с надписи "Темер - вън". Профсъюзи, партии и активисти приканиха бразилците да излязат на

Рожденици на 22 май

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-na-maii-1543656.html

/КРОСС/ Антон Хекимян, журналист и тв водещ Йото Йотов, световен и европейски шампион по щанги Апостол Апостолов, астролог Здравко Димитров, областен управител на Пловдив Зорница Иванова-Даскалова, юрист, член на КЗК Иван Вълков, бивш депутат Огнян Палавеев, председател на УС и изпълнителен директор на "Унифарм" и член на СД на "Софарма" Румен Гашаров, художник Соня Васи, рок певица Тодор Ушев, главен счетоводител на МБАЛ "Здраве", Велинград    

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1543655.html

/КРОСС/ ***София.От 06.45 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор. Държавният зрелостен изпит започва в 8.00 часа. ***София.От 08.45 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитния вариант по математика за изпита след VII клас за националното външно оценяване. Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа. ***София.От 14.00 часа в Сити Марк Арт Център министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще вземат участие в церемонията по връчване на наградите в десетото издание на проекта „Най-добрият град за живеене в България" 2016 г. ***София.От 09.30 часа 2-ри състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Емил М., Лазарин Л. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа евродепутатът Андрей Новаков ще вземе участие в #StartUpТворилница, съвместен проект за насърчаване на предприемачеството в университетите, който ще се проведе в JA Стартъп Хамбар на София Тех Парк. ***София.От 11

Шварценегер се готви да става Терминатор за шести път

https://www.actualno.com/showbusiness/shvarceneger-se-gotvi-da-stava-terminator-za-shesti-pyt-news_612590.html

Холивудският актьор Арнолд Шварценегер съобщи, че се връща към ролята на Терминатора в шестата част на едноименния филм. Самият той заяви това в неделя на филмовия фестивал в Кан, предаде The Mirror. Бившият губернатор на американския щат Калифорния поясни, че наскоро се е срещ

Столицата на Алтай Барнаул може да стане Путинград

http://clubz.bg/54190-stolicata_na_altaj_barnaul_moje_da_stane_putingrad

Снимки ЕПА/ БГНЕС

Руска активистка предложи град Барнаул - столицата на Алтайския край, да бъде прекръстена на Путинберг или Путинград, предаде Нюз.Ру.

Според Марина Чаузова преимануването е необходимо, за да стане всичко и веднага ефективно. Това било част от технологията на "вдигането на Русия от коленете".

Чаузова е участничка в първичните местни избори на партия "Единна Русия". Тя се бори за поста депутат в градската Дума в Барнаул на местните избори, които ще се състоят през септември. Кандидатката смята да подготви петиция.

Партийната активистка произнесе реч, в която обяви Путин за "несменяем лидер", при това не само на Русия, но и на целия свят, отбелязва Нюз.Ру.

"Смятам, че е много вярна фразата, че както наречеш кораба, така той и ще заплава", каза Чаузова пред радио "Говорит Москва".

През 2015 г., навръх 9 май - Деня на победата, в Агалатово, недалеч от Санкт Петербург, бе открит бюст на Путин, пресъздаден като римски император.  Това стана по идея на местния каздашки атаман Андрей Поляков, който искал да се отблагодари така за анексирането на Крим.

Бюстът се намира в частното имение на Поляков. Атаманът обясни, че ако искал монументът да бъде в града, трябвало да има множество съгласувания, а казачите не могли да чакат повече.

Зрелостниците ще работят по Вариант 2 на матурата по озбор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6234879

Зрелостниците ще работят по Вариант 2 на матурата по озборЗрелостниците ще работят по вариант номер 2 на втората задължителна матура по избор, информира БНТ. Преди 30 минути в министерството на образованието беше изтеглен изпитния вариант, който ще решават абитурентите по различните предмети. Над 110 000 ученици се явяват на изпит днес, от които и седмокласници, които имат външно оценяване по математика.

Тръмп ще се разхожда през дипломатическо минно поле в Ерусалим и Витлеем

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/22/2974488_trump_shte_se_razhojda_prez_diplomatichesko_minno_pole/?ref=rss


Държавните лидери често биват изправени пред дипломатически опасности и потенциални гафове при пътуванията си в чужбина. За президента на САЩ Доналд Тръмп визитата в Ерусалим и Витлеем днес няма да е изключение.

Тя е част от деветдневното му първо излизане от страната като държавен глава. То започна в събота с посещение в Саудитска Арабия, ще премине през Израел и Палестинската автономия, Ватикана и НАТО.

За президента то е и шанс да се откъсне от...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-stydioto-denyat-1543654.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Възможно ли е премахването на всички незаконни обекти по морските плажове? Колко ще плащаме за чадър и шезлонг? В студиото министърът на туризма Николина Ангелкова Тема: В навечерието на абитуриентските балове - как празникът да не се превърне в кошмар? Гост: главният инспектор Росен Рапчев от „Пътна полиция" Тема: Чалга културата по баловете. Къде е границата между добрия стил и лошия вкус. Как продължава животът след незабравимата нощ. Отговорът от бившия министър на образованието Сергей Игнатов Тема: Защо жителите на село Драгоданово искат закриване на местния интернат за деца с противообществени прояви? Тема: Как най-малките да обикнат един от най-големите герои на България - Христо Ботев? Авторите на втората книга от поредицата „Разкажи ми за..." Райчин Генов и Ивайло Кючуков - гости на „Денят започва" Тема: Как образователната система може да се презареди и да стопи агресията гледайте в поредицата „Извънредни уроци" с автор Мария Чернева БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ще построят ли отново Двойната къща, както поиска министърът на културата. Ексклузивно в студиото - Кирил Киров - Японеца Тема: На живо - какви ще са мерките за сигурност на матурите по избираем предмет? Тема: В рубриката „Чети етикета": Пиратки и превишена скорост на бала

Ако гледаме оценките - в Плевен е най-доброто средно образование

https://www.actualno.com/education/ako-gledame-ocenkite-v-pleven-e-naj-dobroto-sredno-obrazovanie-news_612559.html

Къде се намират профилираните езикови учебни заведения и професионални гимназии по отношение на средното образование - оказва се, че в Плевен. Това сочи справка в регистъра на дипломите за средно образование, който поддържа Министерството на образованието и науката. Спор

Земетресение с магнитуд 4,6 е било регистрирано в Нова Зеландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6234854

Земетресение с магнитуд 4,6 е било регистрирано в Нова ЗеландияЗеметресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е било регистрирано при Южния остров на Нова Зеландия около 14. 10 ч. местно време в понеделник, пише Daily Mail, цитиран от "Фокус". Епицентърът на труса се е намирал на 15 км североизточно от град Каикоура, в североизточната част на острова. Това земетресение се случва в същия район,

Най-спортните модели на "Ауди" вече имат свой дом в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/22/2974385_nai-sportnite_modeli_na_audi_veche_imat_svoi_dom_v/?ref=rss


Най-спортните модели на Audi вече са представени официално в свой шоу рум в София. Той се намира в комплекс "Порше София Запад" и в него ще се показват най-новите разработки на "Ауди Спорт".

С откриването на шоурума на "Ауди Спорт" българската си премиера направиха и най-новите разработки на спортното поделение на компанията от Инголщат. Сред тях беше "Ауди" RS 3, което се задвижва от най-мощния петцилиндров двигател в света в...

Най-важното от Варна във вчерашния - 21 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351791

Благотворителна изложба във Варна събира средства за деца аутисти "Време за добро" е името на благотворителната изложба, която ще събира пари във Варна за деца аутисти, а също и за възпитаниците на Дома за медико-социални грижи, научи Moreto.

Важно е било и ще бъде винаги...

http://www.cross.bg/vinagi-vazhno-bilo-1543653.html

/КРОСС/ "Важно е било и ще бъде винаги само онова, което е необходимо за благото не на един човек, а на всички хора".Лев Толстой

22 май в историята

http://www.cross.bg/voiina-podpisvat-iiemen-1543652.html

/КРОСС/ 853 г. - Олаф I, син на краля на Норвегия, оглавява викингите в Ирландия и обявява за нейна столица Дъблин.1455 г. - В Англия започва Войната на розите.1762 г. - Швеция и Прусия подписват Хамбургското споразумение.1768 г. - Мореплавателят Луи Антоан де Бугенвил открива остров Пентекост.1856 г. - В Москва е открита Третяковската галерия.1906 г. - Братя Райт патентоват първата „летяща машина".1939 г. - Втора световна война: Германия и Италия подписват Железния пакт.1942 г. - Мексико се включва във Втората световна война на страната на Съюзниците.1947 г. - Студената война: В борбата си срещу разпространението на комунизма, Президентът на САЩ Хари Труман подписва Доктрината Труман, с която отпуска 400 милиона щатски долара военна и икономическа помощ на Турция и Гърция, за да противодействат на вътрешните комунистически движения.1956 г. - Районът на Трихълмието (Тримонциума) в Пловдив е обявен за архитектурно-музеен резерват „Старинен Пловдив".1960 г. - При чилийско земетресение, с най-голям измерен магнитуд (9,5), загиват около 5000 души най-вече поради образуваните цунами.1965 г. - Открива се криптата на Храм-паметник Свети Александър Невски, като филиал за средновековно и възрожденско българско изкуство при Националната художествена галерия.1968 г. - Американската атомна подводница Скорпиън (SSN-589) потъва на около 650 км югозападно от Азорските острови с 99 души екипаж на борда.1969 г

Започва кампания за профилактика срещу рака на маточната шийка

https://www.actualno.com/health/zapochva-kampanija-za-profilaktika-sreshtu-raka-na-matochnata-shijka-news_612565.html

На 22 май 2017 г., понеделник, от 11:00 часа в залата на Националния център по заразни и паразитни болести (ул. „Янко Сакъзов“ 26) ще се проведе пресконференция, с която ще стартира информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка "10 минути само за теб". По вр

Абитуриентите се явяват на втора задължителна матура

http://offnews.bg/news/n_1/n_656164.html

Вариант 2 беше изтеглен за матурата по избор, която се провежда днес. На нея се явяват зрелостниците, които избират предмет, по който да бъдат изпитани. Днес пък седмокласниците се явяват на външното оценяване по математика, което е и вход за гимназиите. На втората задължителна матура ще се явят над 14 хил. зрелостници. Матурата за дванайсетокласниците започва в 08:00 ч., а изпитът по математика за седмокласниците – в 10:00 ч. Учениците трябва да се явят най-късно 15 минути преди началото на изпита в залите, където са разпределени, да носят ръчен часовник, за да могат да се ориентират във времето. Зрелостниците пишат с черен химикал, а седмокласниците – със син. За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование. На второ място се нарежда английски език, следван от география и икономика. Най-слаб е интересът към италиански език, на него ще се явят 81 души.  За първи път дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7600 младежи са предпочели този вариант. Резултатите от двата изпита ще станат ясни в началото на юни.

Фейсбук преглежда над 6,5 милиона съобщения, свързани с фалшиви профили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6234851

Фейсбук преглежда над 6,5 милиона съобщения, свързани с фалшиви профилиФейсбук разглежда всяка седмица по над 6,5 милиона съобщения, свързани с възможни фалшиви профили пише британския в. "Гардиън", цитиран от БТА. Изтекли документи, цитирани от изданието, показват, че според Фейсбук видеоматериалите с насилствена смърт, макар и отбелязвани като смущаващи, не трябва непременно да бъдат изтривани,

Пътна обстановка в страната - 22 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351792

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: до 22.05.2017 г. движението се извършва в изпреварваща лента в участъка от км 96+300 до км 97 в посока Бургас, поради частичен ремонт в интензивна и аварийна ленти на асфалтовата настилка.

Ще отличат изявени педагози и училища с годишнини на общоградско тържество

//dariknews.bg/regioni/dobrich/shte-otlichat-iziaveni-pedagozi-i-uchilishta-s-godishnini-na-obshtogradsko-tyrzhestvo-2025057

Тържествен концерт по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще се състои от 18 часа днес в Огледална зала „Нели Божкова”. Слово ще произнесе писателят Владимир Зарев. Празничната програма включва изпълнения на хора на учителките с дириген

Ясни наградените в театралните фестивали във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/iasni-nagradenite-v-teatralnite-festivali-vyv-vraca-2025055

Приключиха Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и Международния фестивал на НЕТА. Българските пиеси бяха оценявани от жури в състав Стефан Янков – председател и членове Кремена Бабачева и Ина Шкарова. Първа награда за режисура беше присъдена Диана Добрева за постановката на пие

Луната във въздушните знаци - важно е общуването (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/lunata-vyv-vyzdushnite-znaci-vazhno-e-obshtuvaneto-video-2025061

Едно от проявленията на Луната в хороскопа ви е вашето лично и субективно възприятие на заобикалящия ви свят и съответно вашето поведение спрямо него.

Вижте какви са качествата на луната в елемента на въздуха:

Във въздушният елемент за Луната е най-важ

РИОСВ-Бургас отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие

//dariknews.bg/regioni/burgas/riosv-burgas-otbeliazva-mezhdunarodniia-den-na-biologichnoto-raznoobrazie-2025058

С Ден на отворените врати в сградата на РИОСВ – Бургас, в Посетителския център „Ропотамо” и в Укритието за наблюдение на птици към Поддържан резерват „Атанасовко езеро“ днес, инспекцията ще отбележи Международния ден на биологичното разнообразие.
 
Всеки посетител ще може да се запозн

Самодейци от Дуранкулак с първа награда на националния фестивал "Янко Петров"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/samodejci-ot-durankulak-s-pyrva-nagrada-na-nacionalniia-festival-ianko-petrov-2025060

Групата за народни песни и Танцов клуб "Кибела" при НЧ "Дружба 1898" в Дуранкулак се представиха отлично на 27-ия Национален фолклорен фестивал "Янко Петров" в град Гълъбово. Дуранкулашките самодейци заслужиха първа награда, медал, грамоти и плакети, както и аплодисментите на много

Ангелкова с идея да отпадне повторната категоризация на местата за настаняване

//dariknews.bg/novini/biznes/angelkova-s-ideia-da-otpadne-povtornata-kategorizaciia-na-mestata-za-nastaniavane-2025059

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще предложи на представителите на бизнеса да бъде премахната прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. Това каза тя пред БНТ.

Ангелкова каза, че

Цацаров: Няма да позволя на никого да се упражнява с името ми

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-niama-da-pozvolia-na-nikogo-da-se-uprazhniava-s-imeto-mi-2025036

Нека въведем механизми за контрол върху тримата големи в съдебната власт. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров, като излага идеята си в интервю пред "24 часа" По думите му няма нужда от конституционни промени, а о

Ремонт в Народния театър

http://clubz.bg/54188-remont_v_narodniq_teatyr

Народният театър “Иван Вазов” ще посрещне новия театрален сезон през есента след освежителен ремонт. Това става ясно от досега обявените четири обществени поръчки, съобщава БГНЕС.

Обявените поръчки за ремонт са за над половин милион лева, без ДДС. Най-много средства – 270 000 лв. ще отидат за претапициране на зрителските столове в Голямата и Камерната зали на театъра. 70 000 лв. са заделени и за проектиране и изпълнение на ремонта на санитарните помещения, както за зрителите, а така също и за актьорския състав. 115 000 лв. са предвидени за подмяна на Главното разпределително табло на Народния театър.

Други 100 000 лв. са отделени за подмяна на изолации, вентилационни и електрически инсталации на сградата. Според документацията, ремонтите трябва да се осъществяват през лятото, когато трупата на Народния театър е във ваканция.

Реновирането на театъра вероятно е свързано и с предстоящото Българско председателство на Европейския съюз. Част от културната програма на Председателството ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов”.

Днес ще бъде дъждовно, с температури до 25°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6234862

Днес ще бъде дъждовно, с температури до  25°Днес над страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на повече места и по-съществени, придружени с гръмотевици - в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°, в София около 20°. Такава е прогнозата на Националния институт по

МВР вади милиони от бюджета си за бронежилетки и каски

https://www.actualno.com/society/mvr-vadi-milioni-ot-budjeta-si-za-bronejiletki-i-kaski-news_612563.html

Необходимостта от екипировка в МВР пролича, след като министерството пусна обществена поръчка за доставка на средства за индивидуална балистична защита - противокуршумни каски и бронежилетки на обща стойност от 7,4 млн. лв. без ДДС, предаде БГНЕС. Тази поръчка обаче няма д

Очакват се валежи, на места с гръмотевици, максималните температури ще са между 20° и 25°, в София около 20°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279782_%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D

 Днес над страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на повече места и по-съществени, придружени с гръмотевици - в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°, в София около 20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов. Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за май. През деня ще се задържи почти без промяна. Над Черноморието около и след обяд ще има значителна облачност и на места ще превали. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максимални температури на въздуха: 18°-21°. Температурата на морската вода е 16-17°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. И над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Трима алпинисти загинаха, а един е в неизвестност в района на Еверест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6234849

Трима алпинисти загинаха, а един е в неизвестност в района на Еверест
Трима алпинисти загинаха през уикенда при връх Еверест, а един е в неизвестност, информира БТА. Американски алпинист е умрял близо до Еверест, а индийски алпинист е изчезнал на път от върха надолу след успешно изкачване, казаха организатори на експедиции. През последните два дни в района на Еверест са загинали още двама алпинисти - от Словакия и

Радарите за превишена скорост днес - 22 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351790

Служители на пътната полиция ще следят днес - 22 май и в нощта срещу 23 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 08:40ч.-09:30ч.

Швейцарци дават пари за дуално обучение в пловдивска гимназия

https://www.24chasa.bg/region/article/6233967

Швейцарци дават пари за дуално обучение в пловдивска гимназияМесечни стипендии от по 50 лева независимо от успеха ще получават учениците от новите две паралелки по мебелно производство, които се разкриват от септември в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" в Пловдив. "В тях ще се прилага дуално обучение. Приемът за едната е след 7 клас, а за другата след осми.

Турци: "Не щем Европа!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279781_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%3A+%22%D0%9D%D0%B5+%D1%89%D0%B5%D0%BC+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%21%22

 Който иска да разбере какво мислят привържениците на Ердоган за ЕС, непременно трябва да посети Есенлер. Този квартал се намира на около половин час път с кола от центъра на Истанбул. Много хора тук са дълбоко религиозни. И са предани избиратели на управляващата партия. На референдума през април 66 процента от жителите на квартала гласуваха с "Да".

"ЕС е наш враг"

"Не щем Европа", казва един ваксаджия. Не иска да назове името си, но държи да сподели мнението си. "ЕС не ни е приятел, а враг. И ако трябва да гласуваме на референдум за присъединяването към ЕС, ще кажем "Не". Поне 80 процента от турците ща гласуват с "Не", абсолютно съм сигурен", допълва мъжът. Много от жителите на квартала мислят като него. "Не ние се нуждаем от Европа, а Европа има нужда от нас", бърза да се включи в разговора един минувач. "От 15-20 години Европа ни води за носа. Стига толкова! Нито Германия, нито Франция или Великобритания имат силен лидер. Но ние в Турция си имаме и той се казва Ердоган", добавя троснато мъжът.

Нищо чудно всъщност, че мнозина турци разсъждават по този начин. Отдавна отминаха времената, когато Ердоган сладкодумно прокламираше присъединяването на Турция към ЕС. Пътят на Турция към Европа е "необратим", казваше навремето Ердоган. И уверяваше, че страната му се ръководела от западните ценности. По онова време Ердоган беше все още премиер. Оттогава насам се промениха много неща, включително и тонът спрямо Брюксел. Наскоро Ердоган дори заплаши, че ако ЕС не отвори скоро нови преговорни глави, Турция щяла да каже "довиждане". Дотогава нямало какво да дискутира с ЕС. И Турция не била "охранителят" на Европа.

Но и от Брюксел все по-често се дочува искането за окончателно прекратяване на присъединителните преговори с Анкара. Тези преговори де факто са замразени от месеци - заради репресиите, последвали неуспешния опит за преврат, заради намерението на Ердоган да върне смъртното наказание и най-вече заради конституционния референдум, в който мнозина виждат края на турската демокрация.

Само 28% са за членство в ЕС

"Взаимоотношенията никога не са били лесни. Винаги е имало кризи. А сегашната криза в отношенията е свързана както с вътрешнополитическите проблеми на Турция, така и с проблемите вътре в ЕС", обяснява турският политолог Алпер Ечевит. "Острите думи, които дочуваме и от двете страни, са на практика част от преговорите. Такава е просто стратегията. Тази криза може да бъде преодоляна, но само ако е налице силна политическа воля", добавя експертът.

Но дори и при наличието на такава воля сближаването няма да е никак лесно: резултатите от анкета на Евробарометър показват, че междувременно само 28 процента от турските граждани се застъпват за пълноправно членство на страната им в ЕС. А само преди десет години делът им беше цели 54 процента. "Хората в Турция винаги са били скептично настроени към присъединителния процес. Но през последните десет години броят на поддръжниците на еврочленството намаля наистина драстично", казва Ечевит и добавя: "Дори тези, които искат страната им да влезе в ЕС, вече не вярват, че това действително някога ще се случи".

"Няма да го доживея"

През 1963 година Брюксел заговори за първи път за европейската перспектива на Турция. От октомври 2005 Анкара официално преговаря за членство. Досега обаче е приключена една-единствена преговорна глава - от общо 33.

Гневът, породен от това положение, е заседнал дълбоко и у онези турци, които по принцип не одобряват курса на Ердоган. 80 процента от жителите на истанбулския квартал Кадъкьой са гласували против конституционната реформа на Ердоган. Тук живеят много млади хора, много студенти, интелектуалци и хора на изкуството. Дали жителите на този квартал, смятан за бастион на турската опозиция, виждат бъдещето си в Европа? "За нас присъединяването към ЕС ще бъде добре, но не и за Европа. Тук ни измъчват твърде много проблеми", казва един минувач. А една жена добавя: "Аз съм на 44 и все си мисля, че няма да доживея еврочленството. Европа очевидно се бои от нас. Но аз ви казвам: Не се страхувайте!".

 

 

Ердоган стана пълновластен господар на Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279780_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново оглави управляващата Партия на справедливостта и развитието след 3-годишно прекъсване, съобщават световните медии. Той бе избран на лидерския пост  на извънреден конгрес на партията. 

 

Пред хиляди въодушевени привърженици, събрали се за конгреса, Ердоган обеща да се бори с враговете на Турция у дома и в чужбина.

 

“Ще продължаваме да се борим срещу всички терористични организации. Извънредното положение в Турция ще остане в сила, докато не бъде постигнат мир в битката срещу кюрдските и ислямските въоръжени бойци”, заяви той.  

 

Доскоро Конституцията на страната забраняваше на държавния глава да заема партиен пост, но това правило беше анулирано на референдума през април.

 

Според анализатори се очаква Ердоган да смени голяма част от ръководните кадри на партията с оглед на предстоящите през 2019 г. парламентарни и президентски избори в страната.

 

Досегашният председател на партията - премиерът Бинали Йълдъръм, ще бъде заместник-председател.

 

Автор: Гласове

Официално: Путин при Макрон в Париж на 29 май

http://clubz.bg/54187-oficialno_putin_pri_makron_v_parij_na_29_maj

Руският президент Владимир Путин ще посети Париж на 29 май и ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон.

Новината съобщи първи руският вестник "Ведомости".

От френска страна първо нямаше никакъв коментар. От Кремъл нито потвърдиха, нито отрекоха.

Следобед и от Париж, и от Москва потвърдиха за визитата, която не бе предварително планирана

Двамата президенти ще обсъдят двустранните отношения във всички сфери, както и кризите в Сирия и Украйна и начините за тяхното решаване.

Отделно Путин и Макрон ще открият изложба в двореца "Голям Трианон" във Версайския парк. Поводът е навършването на 300 години от визитата във Франция на първия руски император и установяването на дипломатически отношения между двете страни. Експозицията ще продължи до края на септември.

Горе-долу по същото време, когато Путин ще бъде във Франция, американският президент Доналд Тръмп ще участва в среща на върха на НАТО недалеч оттам - в Брюксел, продължава "Комерсант". В действителност американският лидер ще бъде в белгийската столица на 24 и 25 май за срещата на НАТО.

По-рано източници на "Комерсант" в Москва и Вашингтон съобщиха, че официални лица от двете страни обсъдили възможността Путин и Тръмп да се срещнат по време на европейската обиколка на президента на САЩ. Те дори посочиха като примерна дата 28 май. В крайна сметка обаче официално бе заявено, че лидерите на двете свръхсили ще се запознаят през юли на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. 

Запитан от "Комерсант" може ли да има промяна в програмите на двамата президенти с оглед посещението на Путин във Франция, Държавният департамент на САЩ засега не дава отговор.

По време на предизборната си кампания във Франция Макрон зае предпазлива позиция спрямо Русия и предпочете да акцентира върху европейските и евроатлантическите ангажименти на Париж, припомня вестникът.

Всъщност Макрон бе единственият кандидат-президент, който открито се противопостави на политиката на Москва към Европа. От щаба на неговата  партия неколкократно обвиниха Кремъл в хакерски атаки. Руски банки финансираха с милиони евро крайнодесния Национален фронт на Марин льо Пен, която стигна до втория тур.

Путин на изненадващо посещение в Париж следващата седмица

http://clubz.bg/54187-putin_na_iznenadvashto_poseshtenie_v_parij_sledvashtata_sedmica

Руският президент Владимир Путин отива на изненадващо и непланирано посещение във Франция на 29 май, съобщи в. "Комерсант".

Според източници на изданието формалният повод е откриването на изложба във Версай, посветена на руския император Петър I.

Високопоставен източник от Кремъл обаче заявява, че дневният ред ще е наситен и едва ли ще се ограничи с тържествената дворцова церемония. 

Очаква се Путин да се срещне с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон.

"Трудно е да си представим, че Путин би отпътувал за Франция, без да получи съгласие за среща и запознанство с новия президент", коментира източникът на "Комерсант".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нито потвърди, нито отрече информацията за предстоящото пътуване.

"Своевременно ще направим съобщение", заяви той пред ТАСС.

Изложбата във Версай, чието откриване може да стане повод за посещението на Путин, ще бъде открита в двореца "Голям Трианон" във Версайския парк. Поводът е навършването на 300 години от визитата във Франция на първия руски император и установяването на дипломатически отношения между двете страни. Експозицията ще продължи до края на септември.

Горе-долу по същото време, когато Путин ще бъде във Франция, американският президент Доналд Тръмп ще участва в среща на върха на НАТО недалеч оттам - в Брюксел, продължава "Комерсант". В действителност американският лидер ще бъде в белгийската столица на 24 и 25 май, за срещата на НАТО.

По-рано източници на "Комерсант" в Москва и Вашингтон съобщиха, че официални лица от двете страни обсъдили възможността Путин и Тръмп да се срещнат по време на европейската обиколка на президента на САЩ. Те дори посочиха като примерна дата 28 май. В крайна сметка обаче официално бе заявено, че лидерите на двете свръхсили ще се запознаят през юли на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. 

Запитан от "Комерсант" може ли да има промяна в програмите на двамата президенти с оглед посещението на Путин във Франция, Държавният департамент на САЩ засега не дава отговор.

По време на предизборната си кампания във Франция Макрон зае предпазлива позиция спрямо Русия и предпочете да акцентира върху европейските и евроатлантическите ангажименти на Париж, припомня вестникът.

Всъщност Макрон бе единственият кандидат-президент, който открито се противопостави на политиката на Москва към Европа. От щаба на неговата  партия неколкократно обвиниха Кремъл в хакерски атаки. Руски банки финансираха с милиони евро крайно десния Национален фронт на Марин льо Пен, която стигна до втория тур.

Курумбшев: Скандалът с нацисткия поздрав е белег на старта на "Борисов 3"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279779_%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B1%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%

 Скандалът с нацисткия поздрав ще бъде белегът на старта на това правителство, неговият най-силен знак. За мен беше притеснително, че има хора, които намират за нормално да се снимат по този начин, а и са толкова щастливи от това, че го публикуват във Фейсбук. От друга страна, притеснителна беше реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, който каза за Бухенвалд: "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там...“ Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев в ефира на БНТ.

 

„Притеснителна беше и реакцията на премиера, който каза, че било човешко човек в командировка да прави такива неща. Искам да кажа на г-н Борисов, че нито когато си в командировка, нито когато не си, не е човешко да се снимаш така. Да му кажа, че е нечовешко да се снимаш по този начин и да одобряваш този тип поведение.“

 

Според Курумбашев са налице два момента – единият е грешката, която е направил някой, но другият е реакцията на официалните лица. Припомняйки казаното от Валери Симеонов при откриването на Народното събрание – че от депутатите трябва да се вземат кръв и урина – Курумбашев направи аналогия с теориите за здрава и чиста раса.

 

„Загубихме чувствителността си към подобни неща и границата кога трябва да се реагира на ситуации, в които има свинска глава на джамия, посегателство върху синагога, когато някой започне да казва, че е нормално някой да стане на сапун“, смята той. „Така че съвсем естествено се случва този скандал и той съвсем не е на празно място“.

 

„Бих изпратил тези две снимки на г-н Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европарламента, който впрочем е от Бавария, и бих го попитал дали е човешко“, отговори Курумбашев на въпроса дали на европейско ниво е имало възражения относно коалицията на ГЕРБ с Обединените патриоти.

 

„Европейската народна партия е достатъчно всеядна, за да може да влезе във всякакви коалиции. В първото и третото правителство на ГЕРБ, подкрепяно от Волен Сидеров, нямаше проблем. Когато г-н Сидеров осигуряваше само кворума на БСП и ДПС, имаше едни истории за сладкопойни чучулиги и златен пръст. Бих попитал тези сладкопойни чучулиги, които тогава говореха за златен пръст, къде са днес“.

 

„Радвам се, че най-после има кандидатура на България за еврокомисар, тъй като поради изключителната амбиция на Кристалина Георгиева и безобразното решение на Бойко Борисов да я кандидатира за генерален секретар на ООН, при положение, че имахме една отлична кандидатура, България прекара пет месеца без еврокомисар. Това не е добре за страната ни“, коментира Курумбашев.

 

Попитан дали кандидатурата на Мария Габриел ще бъде подкрепена, Петър Курумбашев отговори, че въпросът все още не е обсъждан в рамките на парламентарната група на социалистите.

 

„Г-н Юнкер очевидно спазва баланс при състава на Европейската комисия с изискването една трета от комисарите да са жени. Няма да се изненадам, ако някой ден постави изисквания и за ръста на еврокомисарите“.

 

По отношение на ресора на Мария Габриел евродепутатът коментира, че България има много добре подготвени специалисти, както и че примерът на Естония доказва ясно, че държава, два или три пъти по-малка от България, показа какво може да направи в областта на дигитализацията.

 

„По време на предстоящото европейско председателство на България трябва да посочим ясно приоритети, свързани с региона – сътрудничеството с държавите от Черноморската икономическа зона. И също така – държавите от Западните Балкани. Искаме да видим държави членки на ЕС Македония, Сърбия, както и значително по-напредналите в преговорите си за членство Черна гора и Албания“.

 

Автор: Гласове

Изтеглиха вариант 2 за матура по предмет по избор

https://www.actualno.com/education/iztegliha-variant-2-za-matura-po-predmet-po-izbor-news_612594.html

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура. За изпит по предмет по избор бе изтеглен вариант номер 2, като честта да тегли се падна на представителя на Нова телевизия. Най-много ученици са избрали да се явят по биология, английски език, география. Най-малко са по ит

Прогноза за времето - 22 май (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-22-maj-ponedelnik-news_612575.html

Днес ще се развива купесто-дъждовна облачност. На места ще превали и прегърми. На повече места и по-съществени ще са валежите в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°. Атмосферното налягане щ

ЧРД на Цанко Цанев

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6234379

ЧРД на Цанко Цанев Днес, 22 май, рожден ден празнува Цанко Цанев - кореспондентът ни във Варна. Той първо ще почерпи рибарите, които четат задълбочено неговата специална рубрика във вестника. Иначе е известен сред колегите като ловеца на интересни човешки

Елен Казо-Шарл: Сигурността на Европа ще е предизвикателство най-малко още 10 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6234359

Елен Казо-Шарл: Сигурността на Европа ще е предизвикателство най-малко още 10 г.С България си сътрудничим оперативно по отношение на нелегалната имиграция, трафика на наркотици, сводничеството и финансовите престъпления, казва директорката на френския Висш национален институт за изследвания в областта на сигурността и правосъдието CV - Елен Казо-Шарл е назначена за директор на френския Висш национален институт за изследвания

Мечтата на Apple за автономна кола може би не е толкова лесноосъществима

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279778_%D0%9C%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Apple+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0

 Американската технологична компания Apple “почти сигурно“ проучва как може да изгради цяла кола, но вероятно ще трябва да си партнира с производител на автомобили заради сложността по създаването на превозно средство, твърди анализатор, цитиран от CNBC.

Коментарите идват, след като наскоро беше разкрито, че технологичният гигант е получил разрешение да тества самоуправляващи се коли в Калифорния.

Отдавна се носят слухове, че Apple работи по кола, с кодово име Project Titan. Скорошните новини обаче предполагат, че тя се е отказала от тези амбиции и вече няма желание да изгражда цял автомобил. Вместо това фокусът ѝ ще падне върху създаването на софтуер, който да задвижва автономни коли.

Джийн Мънстър, бивш анализатор в Piper Jaffaray, по-късно основател на компанията за рисков капитал Loup Ventures, твърди, че „мечтаната кола“ на Apple е тази, в която компанията притежава едновременно софтуера и хардуера.

Но да направи с кола това, което направи с iPhone, би било трудно за концерна.

"В един идеален свят, автомобилният проект на Apple ще включва изграждането на истински автомобил от компанията, чрез комбинирането на хардуер и софтуер“, написа в блога си експертът.

"В действителност сложността на проектирането и произвеждането на превозно средство може да накара компанията да си партнира сериозно с фирма от автомобилния сектор или с друг партньор, каквито бяха усилията ѝ с Apple TV – да вкара технология на Apple във вече съществуващ продукт“, допълва той.

В момента Apple има операционна система за коли, наречена CarPlay, благодарение на която потребителите могат да достъпват софтуер на екран в превозното средство, така че да използват приложения или да изпращат съобщения. Мънстър посочва, че Apple има необходимите компоненти, за да интегрира тази технология с други, като гласовия асистент Siri, което ще бъде ключово за безпилотните коли.

Но един партньор в производството вероятно ще бъде необходим, защото „автомобилният пазар предлага предизвикателства, които Apple може да не успее да преодолее от хардуерна страна“, посочва експертът.

Точно както Foxconn прави iPhone по дизайна на Apple, партньорствата с компании, които могат да правят коли, може да са пътят, който технологичният гигант е избрал. И все пак Apple е доста назад спрямо компании като Tesla и Google, които вече имат автономни коли. Apple може да е години назад в завършването на дизайна на колата си, коментира Мънстър. 

По статията работи: Елена Кирилова

Нумизматичните монети - лидер пред другите инвестиции в алтернативни активи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279777_%D0%9D%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8+-+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B

 Зад тежко подсилена врата на Stack’s Bowers – галерия за редки монети в Ню Йорк, усмихнати продавачи показват скъпоценните си предмети, внимателно подредени в обикновени стъклени витрини. За неопитното око монетите може да изглеждат като джобни пари. Нумизматите, които изучават историята и изкуството на старите пари, обаче възприемат добре запазените монети за естетически шедьоври, които струват в пъти повече от номиналната им стойност. На търг, организиран от Stack’s Bowers на 31 март, един американски цент от 1793 г. бе продадена за 940 хил. долара, превръщайки се в най-скъпото пени в историята, разказва The Economist.

Индекс на алтернативни материални класове активи, компилиран от консултантската компания Knight Frank, показва, че възвръщаемостта от редките монети за 10-те години до края на 2016 г. е била 195%, лесно побеждавайки изкуството (139%), марките (133%), мебелите (-31%) и индекса S&P 500 (58%). Монетите са по-лесно преносими от картините или мебелите и имат по-високо съотношение на стойност спрямо обем. Марките може и да са по-леки, но, дойде ли денят на Страшния съд, не могат да бъдат претопени в нещо друго.

Пазарът на редки монети обаче отдавна има проблем с репутацията. Това, което различава изключително ценната монета – блясъкът, остротата на детайлите, нюансите и износването от носене – е незабележимо за необученото око. Затова от десетилетия насам непочтени търговци на монети мамят инвеститорите, карайки ги да плащат стотици долари за монети с ниско качество или дори за фалшиви.

Беззаконнието на пазара приключи през 1986 г., когато първият независим сертифициращ орган на монети – Professional Coin Grading Service (PCGS), базиран в Калифорния, е основан, за да проверява автентичността и качеството. Оценявайки всяка монета по скалата от 1 до 70, PCGS направи пазара прозрачен, повишавайки доверието на инвеститорите и обема на продажбите. Днес глобалните продажби на редки монети се оценяват на между 5 и 8 млрд. долара годишно, като 85% от пазара е в САЩ. Толкова важна е станала оценката от трета страна, че почти всички редки монети, продавани на търг тези дни, биват оценявани и запечатвани в сертифицирани пластмасови кутийки или от PCGS, или от основния му конкурент – базираната във Флорида Numismatic Guaranty Corporation (NGC).

Някои обвиняват самата система на оценка за високата възвръщаемост. Инвеститорите се придържат към определената оценка: дори повишаването ѝ с един пункт може да удвои или дори утрои цената на дребно на монетата. Сребърен долар от 1884 г., изсечен от хазната в Сан Франциско, например, се продава за 19 500 долара при оценка от 62 точки, но цената се вдига до 65 хил. долара, когато получи 63 точки.

Процесът на оценяване е субективен – критериите включват дори показател дали монетата привлича погледа. Скот Травърс, търговец на монети в Ню Йорк, казва, че инвеститорите понякога пращат една и съща монета 10 или 20 пъти на същата компания с надеждата да получат по-висока оценка. Всичко това води до стабилна „инфлация в оценката“, която бива приветствана от инвеститорите. В дългосрочен план обаче по-големият брой на монетите с висока оценка със сигурност ще потисне цените. Вече се появяват дори нов вид „оценяващи на оценяващите“, които се надяват да внесат известна дисциплина, оценявайки постоянството на двата първични сертифициращи компании.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Радина Колева

Намалете ДДС и минималните заплати ще скочат с 30%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279776_%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%94%D0%94%D0%A1+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B

 Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, коментира пред "Стандарт" споровете за увеличаване на минималната работна заплата, както и проблемите със сивия бизнес.

 
- Госпожо Кукушева, Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което беше фиксирана минимална работна заплата от 460 лв., считано от 1 януари 2017. Но в тригодишната бюджетна прогноза до 2020 г. на правителството основният акцент пада върху минималната работна заплата - тя да расте с по 50 лв. на година. Какво е мнението на бизнеса по този казус?
 
- Ние смятаме, че е обиден начинът, по който всяка година се разиграва този цирк. Считаме, че държавата трябва да се намеси, но не в посока административно определяне на заплатата, а освобождаване на ресурс в работодателите, така че те да могат да изплащат достойни заплати на своите работници. Българските работодатели, в случая ние - хлебарите и сладкарите, сме социално отговорни. Мисля, че и всички останали работодатели в България са социално отговорни, защото никой не е луд, да убива, условно казано, през финансово притискане хора, с които работи. Екипи се изграждат много трудно, има все по-голяма липса на работна ръка, тя става все по-неквалифицирана, все по-неадекватна на изискванията на бизнеса. Всеки работодател е готов да заплаща достойно труда на заетите в неговия бизнес, при положение, че има ресурс за това.
 
В този смисъл, държавата трябва да освободи един ресурс у предприемачите, а това освобождение трябва да мине през намаляване на данъците. Става въпрос за намалена ставка на данък добавена стойност. Намаленото ДДС пряко ще се отрази първо върху по-доброто заплащане на работещите; второ - абсолютно изсветляване на сектора и минимализиране на изкушението да откраднеш от държавата, да не платиш осигуровки, да не внасяш нито социални, нито здравни задължения в хазната. В същото време ще изчезне възможността за правене на схеми за мимолетни бизнеси, които се създават за няколко часа и изчезват бързо.
 
- Работодателските организации твърдят, че не трябва да се повишава работната заплата,а синдикатите казват обратното. Къде е истината в този дебат?
 
- Това е обиден дебат, обиден и за трите страни - и за държавата, и за синдикати, и за работодатели. В резултат на този дебат обикновено се повишава градуса на негативното настроение към работодателите. А те са основните данъкоплатци за бюджета. Нормално е част от техните данъци да се връщат при тях под формата на изсветляване на бизнеса и диференциране на ДДС ставката, поне за основните храни, които се произвеждат от български суровини, както хлябът. Ако се подходи по този начин и се погледне на проблема под този ъгъл, тогава минималната работна заплата ще бъде в рамките на около 30-35% по-висока, без това да притеснява никого.
Важното е, че тя ще бъде разплатена от всеки.
 
В момента ситуацията показва, че нормалният бял бизнес плаща своите задължения, а сивият продължава да се разраства, санкции за него няма. Сивият сектор е навсякъде, той е в производството, в изпълнението на обществените поръчки, в медиите. И отговорът защо е възможно това, е огрмоният финансов ресурс, който държи сивият сектор, под формата на 20% ДДС. Докато разполага с този финансов ресурс, няма да има ред нито в държавата, нито в обществото, нито в управлението, нито в дългосрочните прогнози за нашето развитие. Много е важно да подчертаем, че ролята на синдикатите не е за пренебрегване. Те са защитници на нормалното човешко заплащане. Въпросът е как да се случва това и никой да не забравя, че всъщност човешкият труд, като заплащане, е отразен в себестойността на продукцията, която ние създаваме.
 
Когато се покачва един компонент от една себестойност, е нормално самата себестойност да стане по-висока. От там расте задължително изкушението да минеш в сянката на здрача, а сянката на здрача не пълни нито държавния, нито европейския бюджет. Но, със сигурност, пълни нечии джобове, затова съществува административно мълчание по въпроса за сивия сектор. Важно е в момента да комуникираме с нормален тон за тази тема, която касае всеки един потребител.
 
Забележете, минималната работна заплата не е толкова свързана с минималните осигурителни прагове, които се определят от всеки един бизнес спрямо неговите възможности. Минималната работна заплата всъщност влияе най-много върху заплащането в публичния сектор. С този начин на администриране и хабене на държавни ресурси в тази посока, крайният ефект се развива в два акцента. Първият - увеличава се заплащането на целия чиновнически апарат. И второ - разраства се сивия сектор. По този начин правим трудът все по-непривлекателен, производителността, вместо да расте с нормални темпове, статистиката се чуди как да я потвърди, през правене на определени уравнения, които не във всички случаи са съвършени.
 
Важно е да знаем, че работодателят е този, който има най-голям интерес работниците да работят добре, да имат висока ефективност на труда си, да получават добро заплащане, защото това е един от най-сериозните мотиви при развитието на един човек на пазара на труда. В случая обаче, в последните около 25 години ние не успяхме да достигнем до крайния ефект - тоест добра мотивация срещу качествен труд с достойно и добро заплащане. Затова имаме обезлюдени селища, затова имаме проблеми в образованието, здравеопазването; сериозни дефицити, които трудно се компенсират, независимо от ежегодното нарастване на вноските на заетите в съответната осигурителна и здравна система. Броят на изрядните данъкоплатци с всяка изминала година намалява. Важно е да погледнем нещата в разумен план и да приемем, че ние сме сътрудници и партньори и със синдикатите, и с държавата, тъй като сме тези, които създават брутния вътрешен продукт, и които плащат и пълнят държавния бюджет.
 
- Какво беше обсъждано в четвъртък на дебата на тема "Общата селскостопанска политика след 2020 - Изборът на България", в която участва министърът на земеделието Румен Порожанов и национално признати браншови организации в земеделието и преработвателната промишленост?
 
- Темата беше обсъждане на следващия програмен период. На дискусията присъстваше не само земеделския бизнес, а също и преработвателите, законодателната власт в лицето на ексминистъра на земеделието Десислава Танева, която сега е председател на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори, както и настоящият министър на земеделието Румен Порожанов, експерти от министерството. Стигнахме до няколко извода и акценти, по които започваме работа.
 
Първо, създадохме и учредихме работна група с експертен съвет за набелязване на основните приоритети в следващия програмен период. Второ, всички се обединихме около тенденцията, налагана вече от Европа, за опростяване на мерките, за изчистен и ясен контрол, за невъзможност на смяна на приоритетите по време на изпълнение на програмен период, защото тогава се получават най-големите изтичания на средства. Обединихме се около мнението, че е важно да бъдат подпомагани сериозни и утвърдени браншове като производствата на зърно, на плодове, на черупкови плодове, на зеленчуци, на тютюн и развитие на животновъдството. Но да се развиват приоритетно и отглеждат култури, които търпят по-нататъшна преработка в България, тоест добавяне на стойност. За да не бъдем единствено и само ресурсна държава. За да не се повтарят лоши практики, на принципа на "парите отидоха в тиквите, но не и в производителите на тиквички"; за да не се случват практики като отглеждане на памук в абсолютно неподходящи райони на България. И най-важното - субсидирането трябва да продължи да го има, да има директни плащания, но задължително цялото субсидиране трябва да бъде обвързано с добива.
 
Изключително важен акцент във вчерашните ни решения е фактът, че единомислието определи субсидиите да не надвишават повече от 30% от разходите за добив на един декар. В този програмен период има случаи, в които субсидията в пъти надвишава разходите за обработка и добив на определена продукция, без да се взима изобщо предвид какъв е добивът. Преработвателите сме абсолютно заинтересовани от това какво се случва на полето, каква ще бъде продукцията, интересува ни къде отиват субсидиите, защото ние като данъкоплатци сме част от осигурителите на тези субсидии.
 
- Започна ли вече вдигането на цената на природния газ да се отразява на поскъпването на хляба?
 
- Цената на газа доведе до сериозно увеличение на сивия сектор. В момента самата цена на хляба все още не е променена от страна на хлебопроизводителите, но търговците побързаха и промениха своята продажна цена към потребителите, без да са приели нови цени за договаряне. Тази тенденция на покачване цената на газа необосновано високо и изведнъж след една доста трудна и тежка зима, води категорично само до едно нещо и то се нарича увеличаване на сивия сектор. Фактът, че той не е санкциониран произтича от това, че той разполага с огромен финансов ресурс, който идва през неплащане на ДДС, на редовни заплати, на социални осигуровки. Затова сивият сектор се превръща в едно огромно чудовище и уютно се настанява в обществените поръчки. В момента текат общинските конкурси, свързани с изхранване на децата в детски градини и училища, субсидирани от държавния бюджет. В тези конкурси се явяват и печелят фирми, които даже нямат регистрация в Агенцията по безопасност на храните. Време е да сложим край и точка и да покажем абсолютна нетърпимост в това да опорочаваме храненето на нашите деца.

Министър заспа по време на историческата реч на Тръмп

https://vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/ministyr-zaspa-po-vreme-na-istoricheskata-rech-na-trymp-6069395

Министърът на търговията бе запечатан да дреме, докато президентът призова за обединение срещу тероризма

Хаос на най-големите летища в Австралия заради компютърен срив

https://www.actualno.com/asia/haos-na-naj-golemite-letishta-v-avstralija-zaradi-komputyren-sriv-news_612589.html

Най-големите международни летища в Австралия започнаха седмицата със значителни закъснения заради повреда в компютърната система на паспортния контрол на пътниците, съобщи Daily Telegraph. Засегнати са аерогарите в Сидни, Мелбърн, Бризбън, уточнява БГНЕС. "Всичко показва, че е и

22 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=351789

Събития: 853 г. – Олаф I, син на краля на Норвегия, оглавява викингите в Ирландия и обявява за нейна столица Дъблин. 1455 г. – В Англия започва Войната на розите. 1762 г. – Швеция и Прусия подписват Хамбургското споразумение. 1768 г.

Борци и светци

http://clubz.bg/54186-borci_i_svetci

Интересна експозиционна симбиоза видяха гостите на Националния исторически музей в Нощта на музеите в събота (но не само). Бюстове на бореца Боян Радев стоят в специална галерия, редом до християнски икони и други артефакти. Това не е случайно – скулпурите са в залата „Дарение Боян Радев“, където са изложени много от даренията, които спортистът-колекционер е правил на НИМ пред годините.

Колекцията включва над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменна пластика, български и международни награди и отличия, „получени от шампиона по време на кариерата му и след нея като израз на огромните му заслуги за спорта и културата на Република България“, четем в сайта на НИМ.

"Площад Славейков"

Новият боен самолет - национални или лобистки интереси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279775_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+-+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%

 Предстоящата разширена правителствана програма ще трябва да поправи разочароващото впечатление от приетите Приоритети за управление 2017– 2021 г. особено в раздел «Отбрана», както и за целия сектор „Сигурност”. Дали свиканият от президента Радев КСНС на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност” на 30 май т.г., т.е. след срещата на НАТО на 25 май, ще помогне да се промени нещо в положителна посока, предстои да видим.

В ръцете на експертите „постните” 5 точки за отбраната със сигурност ще придобият по–приемлив вид, но първоначалните сигнали от МО и особено някои кадрови назначения пораждат съмнения за това. Няма специалист в сферата на сигурноста, който да пропусне като приоритет един преглед на необходимостта от преразглеждане и актуализиране на основополагащи документи като „Концецията за национална сигурност” от 2011 г., която отдавна плаче за актуализация или приемане на нова такава. Най–крещящо бе отсъствието сред тези „приоритети” и на „човешкия фактор”, който е в основата и за който така много обичаме да говорим на празници и преди избори.

Още по–големите опасения обаче са, че за да нахвърлят бедничките 5 точки за приоритети в отбраната, политиците и техните военни съветници очевидно не са взели предвид важни тенденции в армиите на страните–членки на НАТО, които ще изискват коренна промяна на организаиията и подготовката на въоръжените сили. Така например Германия планира основополагащи промени за бъдещото развитие на насоките на Бундесвера и военните способности. Основното в тях е въоръжените сили да се концентрират повече върху защитата на страната и възпиране на потенциален противник, а не толкова върху мисии в кризисни региони в чужбина, като реформата ще се извърши реално за 15 години, а числеността на армията ще се увеличи от 180 00 на 200 000 души. От това произтичат нови планове за организацията и необходимо ново въоръжение. Реформите са точно в обратната на следваната досега посока при почти всички страни–членки на НАТО, да се готвят предино контингенти за мисии в чужбина, да се съкращава бюджет и армия, да се отменя военната служба и т.н. Ако някой иска да напомни, какво се записали предвидливо в документите, значи сме изпреварили всички в НАТО, да вдига папката над главата и напред към границата.

В гръцкото правителство и в Парламента скоро ще бъде внесена нова военна доктрина, която също се обръща повече към защита на собствената страна, изграждане на „Интелигентен ракетен щит”, по–изгодни сделки за нови бойни кораби , самолети и др. За „слепите” привърженици на стари F-16 в България: Гърция както и още няколко други държави ги изхвърлят от въоръжение. В Атина 35 „стари щайги” от типа на тези, които иска да купи България са обявени за продажба, но няма кой да ги купи. Гърция запазва разбира се по–новите модели.

Втората тенденция се очертава в посока изграждане на европейски отбранителни способности и развитие на отбранителната индустрия, която бе подкрепена официално и от българската страна. Проблемът е, че България със своите слаби военни способности може да изпадне в периферията, предвид на интересите на „големите” в Европа. По-реално е да се възползваме от финаносвия фонд за военната индустрия. Освен това, заложеното в новата проектопрограма на Бундесвера „вграждане” в структурите на армията на части от въоръжените сили на други европейски страни, е практика, за която ние в България не сме психологически готови, ако се наложи. Да си представим, че ни „посъветват” да направим това с Турция.

Шансът е с активна политика да се предизвика масирано финансиране за изравняване на степента на сигурност в ЕС и не се позволи реализация на някои американски сценарии като възпираща ос Турция–България–разделена Македония– Косово– Албания или до идеята на госпожа Нюланд за ос от фронтови държави от Балтийските страни до България под контрола на САЩ.

На трето място, независимо дали ни харесва или не, много страни–членки на НАТО и извън Алианса отиват към връщане на наборната военна служба, а някои въобще не са я отменяли. Запазиха я в Австрия, Швейцария, Дания, Норвегия, Естония. В Холандия освен възстановяване на задължителната военна служба ще се въведе такава и за жените. Финландия взе такова решение 2014 г. и също включва и жените в него. Швеция, каоято не е член на НАТО също реши да въведе наборна служба, а за жените –доброволна. Литва, която се отказа от наборна служба заедно с България 2008 г., започна връщането й от 2015 г. и ще приключи 2020 г. В момента е внесено аналогично предложение в Германия, която имаше смесена система до 2011 г. Новият френски президент Макрон включи в програмата си връщането на наборна военна служба.

Не може да се отрече, че във високотехнологичното време, в което навлизаме, професионалната армия е най–ефектевна. Сред аргументите за връщане на наборната служба обаче, на преден план излизат усложнената геополитическа обстановка и нарастващите рискове, недостига на кадри за професионалната армия, необходимостта от бързо нарастване на силите при заплаха, промени в нагласите в отношенията армия–народ–задължения към родината.

Решението на България през 2008 г. не беше грешно, а прибързано под натиск с проводник в Парламента Филип Филипов, да изпълним в срок една препоръка. Литва също се подаде на натиска, но Полша например отказа и остави този срок за 2012 г. Ако се извадят от архив анализите, които привихме тогава в България, но политиците не се съобразиха с тях, ще видим, колко сходни са те с аргументите на немците днес, с които внасят предложение за възстановяване на военната служба. А ако политиците ни не бяха докарали кадровата криза, драстични съкращения на бюджета и забавена модернизация, днес нямаше и ние да сме изправени пред същата необходимост.

Немските експерти твърдят, че без наборна армия Бундесверът ще се превърне в наемна войска, а дългосрочно може би и в „Чуждестранен легион”. Ако войника може само да бъде купуван, се променя състава на армията, тя се „брутализира”. Наборната служба е най–добрият инструмент за създаване резервоар от кадри за професионалната армия. Наборната служба функционира по–добре, отколкото всички центрове за набиране на перспективни кадри и всички PR-кампании. Сигурността на една страна не може да се делегира. Сегашната аутсорсингова идеология е впрочем типично неолиберално, враждебно на държавата мислене. Така се губи разбирането, че сигурността не е продукт, който може просто да се купи, едни да умират, а ти да абдикираш. Само една наборна армия напомня на всички, че сигурността касае всички. Задължението за военна служба въздейства омиротворяващо, защото армията бива използвана много по–внимателно от политиците и аргументът „Да не е подписвал договор” не минава при екстрена ситуация.

Добре е, че в България започва дискусия по тази тема, но нека да уточним, че в приоритетите за управление въобще не е посочено „връщане на наборна служба”, а само „въвеждане на военно обучение и разширяване възможностите за доброволна военна служба”. Впрочем, писма в МО постъпваха още през 2008 г. от младежи, които желаеха да преминат доброволно военна служба в определен от нас срок. Ще има проблеми, защото разрушихме материалната база, няма да има пари за осигуряване на офицерски състав. За нас важат обаче всички аргументи на немците, освен това една смесена система като тяхната, а може би само с въвеждане на доброволна служба, би ни позволило да запълним липсващите 5600 свободни места в армията и да попълним резерва. Най–положителното въздействие обаче би имало придобиване на знания, навици и дисциплина в младежите, поне способности за реакция при терористични нападения, катастрофи, оказване на медицинска помощ и т.н. А защо не и да помислим за възприемане на елементи от Швейцарската система, където мъжете в три възрастови групи съхраняват оръжието под леглото си, а за 4 часа армията от 22 000 може да нарастне на 650 хиляди, а за 2 денонощия – на 1,7 млн. А България се намира на много по–опасен кръстопът. Но Швейцарската държава е осигурила 350 бойни самолети и 100 хеликоптери, българската разполага с 6 самолета, които в момента летят и с 6 бойни вертолета.

Медиите имат голяма роля в такава дискусия, а за съжаление за да изпълнят журналистическото правило за „мнението на другия” допускат в тях абсолютно политически неграмотни хора, които подвеждат общественото мнение. Последната лъжлива опорна точка и ред неверни твърдения прозвучаха в предаване по обществената БНТ: „Наборна служба имало в други страни, не в НАТО и то при диктаторски режими”. И водещите не възразиха.

При изготвянето на програмата на правитеството би могло да се помисли и за следното: През 20072008 г. бе саботирана идеята за създаване на национална гвардия, разпределена по области, която щеше да има значима роля и при бедствия и при заплахата от мигрантски поток. Изготвени бяха два проекта, станали жертва на партийни пристраситя. Днес би могъл да се заимства практиката на балтийските страни за създаване на пригранични батальони, което не означава връщане на гранични войски, но ще уплътни и специализира решаващите задачите по границите с нелегалните бежанци. Да се изпращат на дежурства представители от бригада „Специални сили” е все едно да изпратиш главния хирург да записва пациентите на входа на болницата. Появилите се коментари в пресата, в които се цитират макар и от уважавани автори, колко ловци и колко въоръжени охранители има в страната, което правело ненужна както наборна служба така и други формирования, са меко казано наивни. Те не са организирани, подготвени, не могат да попълнят дори резерва на армията. И в морето има ята от стотици хиляди риби, но те много бързо попадат в мрежите и трюмовете на корабите.

Следващия голям проблем, който се задава, независимо от записаното в програмата е дали и как ще се случи модернизацията на армията. Лошите сигнали са връщането на военнотехническата експертиза по избора на нов боен самолет и появилите се отново политически и лобистки интереси. При това експертната оценка ще се върне при същите автори, но самият факт вече е форма на натиск тя да бъде изменена. А представената експертна оценка не можеше да бъде пристрастна, защото се базира на стандартите на Съюзното командване по операциите и конкретни критерии към бойните способности. Само два аргумента безапелационно поставят новия самолет на първо място и ще е много трудно лобистите за стария F-16 да обяснят позициите си. Жизненият цикъл на новозакупен боен самолет е 40 години, а остатъчният такъв на стар самолет е 15 години. Летателните часове на първия са 8000, остатъчните на втория са 3000. Това означава, че най–късно след 12 години ще трябва да се подготвя нов проект за закупуване на други самолети. Твърди се, че цените в офертите на Грипен и F-16 са близки една до друга. Ако сега платим за стари самолети на два транша за 8 плюс още 8 през 2022 г, то през 2030 г. и 2035 г. ще платим още веднъж и то много повече за нов самолет, защото днешните F-16 ще са на 5055 г. при пределен живот 40 г..

Вторият аргумент е, че само при нов продукт се предлага офсет (компесаторна сделка), която в случая се твърди, че е 105% от цената на самолетите. Това означава, че Швеция ще инвестира такава сума в други икономически сектори в България. В Унгария, която взе на въоръжение „Грипен”, тези шведски инвестиции продължават да осигуряват 5% от БВП на страната!

Този който направи губещия избор ще извърши престъпление по служба, причинявайки значителни финансови щети на държавата в перспектива съгласно първия аргумент и загубата на значителни финансови инвестиции в държавата съобразно втория аргумент. Да не говорим за подръжката на самолета, която е по–евтина при новия, за цената на 1 летателен час– 4700 щатски долара срещу 30 000 щатски долара, за проблемите с пистите и оборудвването за стария, за по–доброто въоръжение на новия, за спиране производството на F-16 и още много други неща, с които военните са добре запознати. Впрочем в досегашните коментари никой не оборва лобито на F-16, че за тях се иска плащане накуп, а за «Грипен” има разсрочено плащане. Безобразно се лъже и за цената, на която Румъния взе от Португалия и САЩ стари F-16. На двете страни са платени общо 628 млн евро, което прави 1.250 млрд лева, а цената на 1 брой е била 57 млн евро. (Цената на нов Грипен е 43 млн евро.)

А медиите и по тази тема допускат абсолютно некомпетентни коментатори, които стигат до смешни твърдения, че придобиването на Грипен бил в полза на .….Русия, че бил несъвместим и какво ли не глупости, смятайки, че така доказват някаква вярност към страната–производител, а всъщност помагат на фирмите зад лобито, които ще доставят резервните части за „старите щайги”.

Не трябва да се позволява на политиците да прикриват решенията си с аргумента, бедни сме, нямаме достатъчно пари, а да се контрират с въпроса, какво направихте да не изтичат ежегодно минимум 8 милиарда от държавата. Сред хвалбите на управлявнащите от ГЕРБ през втория им мандат, че осигурили 1,5 млрд повече приходи, имаше едно изказване, което никой не коментира: „Е, попритиснахме някои, ще ми се разсърдят десетина души в държавата.…..” Ами притеснете и другите 90, или имате интереси или опасения да не ви се „разсърдят”, че иначе ще се разсърди народът!

Опасенията са, че управляващите няма да се ръководят от националния интерес, а от погрещно схващана солидарност, така както угодиха на САЩ и разочароваха 8 европейски държави, отказвайки „Южен поток”, така както спряха проекта Белене заради чужди интереси и обрекоха страната и конкурентността на българската икономика за десетилетия напред, така както не изпратиха делегация в Пекин на конференцията за „Новия път на коприната” (Един пояс един път) миналата седмица, защото САЩ нямали интерес, а в нея участваха 100 държави, там се разпределят 1 трилион долара, от които Сърбия например ще получи 6 млрд. Но нещата са още по– зле. В интервю вече като бивщ министър Ненчев потвърди това, което обяснихме още преди година, защо бави проекта за самолета и за подръжката на МиГ29 – по–добре било в България да се настанят съюзнически сили, разбирай американски. А този проект веднъж бе спрян през 2009 г., втори път през 2012 г., а днес отново е пред риска да бъде отложен. И то все от една и съща политическа сила.

Назначенията в МО при това правителство не обещават нищо добро. Лобито за американски самолет наложи свои хора. Сигурно ще се върнат и тези, които се опитаха да нагласят данните в експертизата за самолета преди служебният министър да уволни проф. Тагарев. Връщат се и идеолозите на онази злополучна първа версия на „Визия 20/20”, в чийто политически увод почти обявиха война на Русия. Назначаването днес на служители от екипа на Ненчев, на които им се „губят” 60 млн или са назначили над 70 души без конкурс, които изпълнили исканията за назначаването на онази дама, разледвана за проституция, или онзи директор, бивш селски счетоводител, или тези, които са договаряли с точно определена американска фирма нова бранирана машина за пехотата и други такива, не са добър знак за онова, което ще наблюдаваме в близко бъдеще, ако новият министър не покаже здрава ръка и не допусне никакви компромиси с лобита, далавераджии и политически заигравания. И най–важното: не наруши добрия тон с президента, съмнение за което предизвика репликата му на последното заседание на правителството, че ръководителят на делегацията на срещата на НАТО на 25 май нямал право и на нюанси в подготвената позиця, представена впрочем от МВнР, а не от МО. Главнокомандващият не е кукла на конци, но очевидно старите кадри в МО проговарят отново през устана на новия министър. Странна е и логиката на Бойко Борисов – „кажете в Брюксел, че изпращането на наши войници да рискуват живота си е много повече от купуването на техника”. Но нали ако нямат нова бронирана машина за пехотата, проектът за която още не е стартирал, ако не са добре оборудвани, ние ги подлагаме на по–голям риск!

На заседанието на КСНС при президента на 30 май, всички тези въпроси трябва да бъдат пределно точно изяснени.

Симеон Николов

От сайта Епицентър

Любим виц на Росен Петров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6234368

Любим виц на Росен Петров Каква е разликата между бесарабския българин и македонеца? Първият на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а вторият на чист български - че не

Вечер, посветена на създателя на Северняшкия ансамбъл - Иван Вълев

//dariknews.bg/regioni/pleven/vecher-posvetena-na-syzdatelia-na-severniashkiia-ansambyl-ivan-vylev-2025049

В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Областният и Общинският съвети на БСП в Плевен организират вечер, посветена на маестро Иван Вълев – основател и дългогодишен ръководител на Северняшкия ансамбъл.

Събитието е по инициатива  н

941 зрелостиници се явиха на втория Държавен зрелостен изпит

//dariknews.bg/regioni/sliven/941-zrelostinici-se-iaviha-na-vtoriia-dyrzhaven-zrelosten-izpit-2025048

От допуснати 982 дванадесетокласници на втория държавен зрелостен изпит са се явили 941. 41 не са се явили на изпит, от тях 10 по география, 24 по философия, по билогия 5 и 1по английски език, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Бисерка Василева.

Вариант №2 се

Вкараха в ареста телефонен измамник, обрал момиче

//dariknews.bg/regioni/vraca/vkaraha-v-aresta-telefonen-izmamnik-obral-momiche-2025051

42-годишен видинчанин е задържан в полицейския арест за измама. Незабавните оперативно-издирвателните действия започнали вчера, след получен сигнал от 17-годишно момиче. Девойката съобщила в РУ - Видин, че е станала жертва на телефонна измама. Тя предала на непознат семейни спестявания и бижута (20

Дарик обявява кой е „Най-добрият град за живеене" у нас

//dariknews.bg/regioni/pleven/darik-obiaviava-koj-e-naj-dobriiat-grad-za-zhiveene-u-nas-2025053

За десета поредна година Дарик радио ще обяви кой е „Най-добрият град за живеене в България”. Традиционно проучването цели да проследи развитието и качеството на живот във всички 27 областни градове в страната. Те бяха оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния

Двама пострадали при катастрофи са в болница

//dariknews.bg/regioni/sliven/dvama-postradali-pri-katastrofi-sa-v-bolnica-2025054

154 души са потърсили спешна помощ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен през почивните дни. В болницата са приети 66 от тях. На шестима пострадали при пътни инциденти е оказана лекарска помощ. Двама от тях са настанени в лечебното заведение.

Мъж на 73 години е в реанимация със съчетан

Дрейк подобри рекорд на Адел

//dariknews.bg/novini/liubopitno/drejk-podobri-rekord-na-adel-2025052

Дрейк подобри рекорда за най-много спечелени награди на сп. "Билборд", като получи 13 на церемонията в "Ти Мобайл арина" в Лас Вегас, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Нека въведем механизми за контрол върху тримата големи в съдебната власт, предлага Цацаров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/neka-vyvedem-mehanizmi-za-kontrol-vyrhu-trimata-golemi-v-sydebnata-vlast-predlaga-cacarov-2025036

Нека въведем механизми за контрол върху тримата големи в съдебната власт. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров, като излага идеята си в интервю пред "24 часа" По думите му няма нужда от конституционни промени, а о

Прогноза: През 2060-а един работещ българин ще осигурява пенсията на един пенсионер

//dariknews.bg/novini/biznes/prognoza-prez-2060-a-edin-rabotesht-bylgarin-shte-osiguriava-pensiiata-na-edin-pensioner-2025047

През 2060 година един работещ се осигурява пенсията на един пенсионер. Това сочи прогноза на НОИ в актюерски доклад. Тя бе съобщена от социалния министър Бисер Петков пред

Тръмп в Саудитска Арабия: Бог ще ни съди, ако не се справим с терора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279774_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B2+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%91%D0%BE%D0%B3+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%2C+%D0

 Американският президент Доналд Тръмп отправи призив за борба срещу ислямския екстремизъм, обръщайки се към десетки мюсюлмански лидери в Рияд.
„Борбата с тероризма не е битка между различните религии", каза той, цитиран от АФП.
"Това е битка между варварските престъпници, които се опитват да заличат човешкия живот и срещу достойните хора от всички религии, които се стремят да го защитят. Това е битка между доброто и злото“, подчерта държавният глава.
„Това е битка между доброто и злото“, заяви Тръмп. „Всеки път, когато терорист убие невинен или фалшиво спомене името на бог, това трябва да бъде обида за всеки вярващ“, добави той. „Терористите не славят бог, те почитат смъртта“, уверен е президентът. 
Той изрази мнение, че , ако хората не действат срещу организирания тероризъм, „всички знаем какъв ще бъде крайният резултат - мирните общества ще бъдат погълнати от насилие“. „Ако не се изправим с единно осъждане на тези убийства, тогава не само, че ще бъдем съдени от народите си, не само, че ще бъдем съдени от историята, но и ще бъдем съдени от бог“, добави той. 
„Когато виждаме сцените на разруха след тероризма, ние не виждаме белези, че убитите са евреи, християни, сунити или шиити. Когато видим петната невинна кръв, попиваща в древната земя, ние не виждаме вярата или произхода на жертвите, ние виждаме единствено, че те са били деца на бога“, добави той.

segabg.com

Тереза Мей поиска ЕС да си плати за отделянето на Острова от континента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279773_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1

 Брюксел трябва да плати своята „сметка по Брекзит“ за милиарди лири за откупването на британския дял в Европейската инвестиционна банка и други съвместни проекти, заяви Тереза Мей, пише в „Сънди Телеграф“. Британският премиер казва, че „парите, плащани в миналото“ от кралството трябва да бъдат приспаднати от окончателната сметка. Тя настоява, че Великобритания има финансови „права“, които трябва да бъдат уважени по време на дискусиите относно плащанията, но има и „задължения“ към общността, която напуска.

Позицията на Мей представлява ясно отхвърляне на твърдите искания на някои държави от Европейския съюз (ЕС), според които кралството не може да има претенции за връщане на нейните дялове от европейските активи. Според информациите, идващи от Брюксел, се очаква преговарящите от страна на ЕС да поискат сума между 60 и 100 млрд. евро от Великобритания за покриване на вече договорените плащания.

Лондон ще напусне преговорите за уреждането на напускането на страната, освен ако Брюксел не оттегли намерението си да поиска от кралството 100 млрд. евро „изходна такса“, заяви министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, пише в. „Сънди Таймс“. Дейвис заяви, че останалите държави членки на общността ще трябва да преосмислят позициите си, ако имат желание са видят прогрес по преговорите и добави, че смята „дори един милиард лири за много пари“.

"Левски" взе голова машина от "Берое"

http://clubz.bg/54185-levski_vze_golova_mashina_ot_beroe

"Левски" привлече централния нападател на "Берое" Жуниор Мапуку. 27-годишният таран от Конго дойде на "Герена" като свободен агент, мина медицински прегледи и сложи подпис под договор за две години.

Мапуку до последно играеше за "Берое", дори онзи ден вкара гол във вратата на "Ботев" (Пловдив) при победата с 2:1. Контрактът му със старозагорци обаче изтече и явно с най-бързи реакции са били "сините".

Така селекцията на "Левски" за новия сезон вече започна. На "Герена" разчитат да се подсилят на няколко позиции. Една от тях е именно на централния нападател. Говори се, че на този пост ще се търси още един футболист, отново чужденец.

Прогноза за времето - 22 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351788

Днес над страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. Над Черноморието около и след обяд ще има значителна облачност и на места ще превали. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максимални температури на въздуха: 18°-21°.

Купър: Това е едно наистина добро кафе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279772_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%8A%D1%80%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5

 

Папка с мръсните тайни на всеки от обитателите на градчето форсира трети сезон

„Това ще бъде нещо, което досега не сте виждали по телевизията. Когато Дейвид ми звънна с идеята да възобновим „Туин Пийкс“ 25 години по-късно, му казах: „Човече, мислех, че няма да доживея това обаждане“. Репликата принадлежи на Кайл Маклоклън, който през 2016 г. отново стегна вратовръзката на агент Дейл Купър и обви в зловещ ореол култовата си реплика от сериала „Това е едно наистина добро кафе“. Актьорът, превърнал въпроса „Кой уби Лора Палмър“ в една от поп-културните мантри на 90-те, мина по червения килим на световната премиера на сезон три в Ел Ей вчера с походката на хищник и констатацията: „Целият процес по заснемането бе свръхсекретен. Ще гледам пилотния епизод за пръв път с всички вас.“ Лора Дърн, която до скоро всяваше смут сред зрителите като свръхамбициозна майка със здраво кроше в „Големите малки лъжи“ на HBO с Никол Кидман, добави: „Единственото, което знаех, са репликите ми, но не и как се развива дадена сюжетна линия. Случвало ми се е да заснема сцена и в нея да се сблъскам с двама приятели, които въобще не предполагах, че имат нещо общо с шоуто.“

Наоми Уотс, към която Линч има сантимент от съвместната им работа по „Мълхоланд Драйв“ и е сред новите лица в поредицата, издава с усмивка: „Дейвид непрекъснато ме бомбардираше със съобщения да не издавам нищо. Приключихме снимките миналата година и от тогава преди всяко мое интервю получавах предупреждение от него – да внимавам какви ги говоря. Беше се превърнал с симпатичен спам.“ Това, което знаем със сигурност до момента, е че най-психарското градче в тв историята има 180 нови обитатели, сред които Моника Белучи, Тим Рот („Легенда за пианиста“) и Дженифър Джейсън Лей („Омразната осморка“). Дали совите не са това, което са, ще разберем утре вечер в ефира на HBO.

 

 

Какво се случва

Както вече стана ясно, степента на психозите сред героите в трети сезон се пази със секретността на правителствен план за разработка на ядрено оръжие. Дребен жокер към случващото се в 18-те епизода обаче ни дава книгата на Майкъл Фрост „Тайната история на Туин Пийкс“. В нея той пише: „25 години след разследването на смъртта на Лора Палмър от Дейл Купър във ФБР пристига кутия, съдържаща тлъсто досие.” Оказва се, че в папката скърца подробен опис на шизофрениите, личните тайни и криминалните прояви на всеки от „обичайните заподозрени” в града. Някои факти не са стигали никога до диктофона на Дейл Купър. Безценната информация попада в ръцете на агент от женски пол, чието любопитство я води и към биографията на Купър, безследно изчезнал след трагедията със семейство Палмър. Анонимен доброжелател е приложил рапорти от аутопсии и куп класифицирана информация. Въпросната дама от ФБР поема към Туин Пийкс с нагласата да разкрие самоличността на информатора си и да преброи белезите след смъртта на Лора.

Бекстейдж

Клапата на трети сезон щракна през 2015 г. в Снокуолъми в района на Вашингтон – място, чието население по численост се доближава до цифрата, белязана на табелата на Туин Пийкс - 31 201. Маклоклън трябваше да разходи напоения си с брилянтин перчем на малък екран още през 2016 г., но временното оттегляне на Линч забави проекта. Режисьорът не бе съгласен с отпуснатия му от Showtime бюджет и бойкотира снимачния сет, но в крайна сметка с канала-майка си стиснаха ръцете над фразата „Нека гората бъде с вас”. Твърде вероятно е освен магнетичната, стягаща гърлото музика на Анджело Бадаламенти, в сериала да звучат и парчета на Еди Ведър (Pearl Jam) и Трент Резнър (Nine Inch Nails) – и двамата са вербувани като гост-звезди в каста. Предполага се, че една от актуалните музи на Уди Алън - Аманда Сейфрид, ще скочи в кожата на дъщерята на Купър.

 

 

Обичайните заподозрени

Освен Кайл Маклоклън опит да рестартират съзнанието си в Червената стая с джуджето ще направят Пеги Липтън (Норма Дженингс), Медхен Еймик (Шели Джонсън), Шерилин Фен (Одри Хорн) и, разбира се, Шерил Лий. Жената, изиграла най-популярния труп в историята на телевизионното кино, този път ще създава съспенс като Мади, братовчедката на Лора Палмър. На 47 блондинката е ангажирана предимно с роли на „Бродуей”, писане на поеми и с благотворителни каузи в защита на животните. Докато снима „Туин Пийкс”, се загаджва с Дейвид Духовни, а към днешна дата живее с фотографа Джеси Даймънд, син на легендарния певец Нийл Даймънд.

За съжаление зрителите няма да споделят понички в участъка с шериф Хари Труман. На 66 г. актьорът Майкъл Онткийн започва деня си със сърф на Хаваите, където е и постоянният му адрес. През последните две години той напомни за себе си с епизодична роля в „Наследниците”, като алчен роднина на героя на Джордж Клуни. През последните месеци, непосредствено преди премиерата на сериала, си отидоха Уорън Фрост, изиграл д-р Хейуърд в сериала, и битката с рака изгуби Мигел Ферер (агент Розенфийлд).

Къде в България е най-доброто обучение?

http://clubz.bg/54184-kyde_v_bylgariq_e_naj_dobroto_obuchenie

Снимка БГНЕС

Отново ден за матури за дванадесетокласниците и за външното оценяване на седмокласниците.

Преди минути в Министерството на образованието беше изтеглен изпитният вариант за вторият задължителен зрелостен изпит по избор.  Опитът през годините показва, че английският език и географията са най-често избираните предмети за втората матура.

Тази година най-много са решили да държат матура по биология, следва английския език и география. 

Какво показват резултатите от средния успех на учениците за изминалата година по области?

Езиковите и математически гимназии в  Плевенска област дават най-добро образование в България - така излиза от изчисления среден успех на зрелостниците в цялата страна. Средният успех на дванадесетокласниците там е ”отличен 5.55”. В област Търговище резултатът в средните общообразователни училища е с половин единица по-нисък. 

Едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37) са в Разград. Професионалните училища традиционно са доста по-назад по оценки на възпитаниците си, където най-високият среден успех принадлежи на Монтана - 4.66. Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство за 2016 г. 

Резултатите показват, че профилираното обучение у нас да държи челните позиции и носи много добър, а в най-добрите гимназии - и отличен успех на възпитаниците си, докато средните общообразователни училища едва могат да се похвалят с достигане на  "много добър" 5. За трета поредна година профилираните гимназии в Плевен са абсолютни лидери по успех от дипломите за средно образование. През 2014 г. средната оценка на завършилите средно образование в областта е била 5.65, през 2015 г. тя спада до 5.47, а през 2016 г. се покачва леко до "отличен 5.55". Пазарджишките и софийските ученици от профилирани гимназии са показали втори по успех резултати - 5.42. На трето място следват кърджалийските зрелостници от езиковите и математическите гимназии със среден успех 5.38, които м.г. са делили първото място с плевенчани. С доста добри резултати могат да се похвалят и профилираните училища от Търговище (5.37), Пловдив (5.33) и Видин (5.33), които са съответно на 4-та и 5-а позиция. 
Най-зле се представят учениците от езиковите и математическите школа в областите Смолян, Разград, Перник, Сливен и Шумен с оценки между 5.06 до 5.09. 

И най-ниските резултати на профилираните гимназии обаче са по-високи от най-високите средни оценки в СОУ-тата. От този вид училища най-добре се представят средните училища в Търговище, постигнали оценка 5.01. Втори по успех - с оценка 4.99 - са младежите от средните училища в Русе. На второ и трето място по успех на зрелостниците, както и миналата година, са съответно плевенските (4.92) и смолянските СОУ-та (4.87), а петата позиция е за областите София и Хасково (4.82). 

Столичните ученици пък слизат от второто място, постигнато през м.г. Благоевград и Кърджали, които през 2015 г. бяха на пето място по успех,  през 2016-та изобщо не присъстват в топ 5.. В края на класацията по успех продължават да стоят младежите от СОУ-тата от Разград - 4.37. Следващите на дъното са учениците от Варна (4.44) и Бургас (4.47), които и предишната година бяха с най-ниските резултати.

На 22 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6234372

На 22 май рожден ден имат Йото Йотов, световен и европейски шампион по щанги Апостол Апостолов, астролог Здравко Димитров, областен управител на Пловдив Зорница Иванова-Даскалова, юрист, член на КЗК Иван Вълков, бивш депутат Огнян Палавеев, председател на УС и изпълнителен директор на “Унифарм” и член на СД на “Софарма” Румен Гашаров, художник Соня Васи,

Глас от Германия в подкрепа на отписване на дългове за Гърция

https://www.actualno.com/balkani/glas-ot-germanija-v-podkrepa-na-otpisvane-na-dylgove-za-gyrcija-news_612587.html

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел се обяви за облекчаване на дълговата тежест на Гърция. В публикувано днес (22 май) интервю за Süddeutsche Zeitung той напомни за постоянно даваните на Атина обещания за намаляване на тежестите, ако проведе съответните рефор

И сръбската прокуратура погна Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279771_%D0%98+%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0

 

Разследва го за участие в организирана престъпна група

И сръбската прокуратура погна банкера беглец Цветан Василев, който у нас е подведен под отговорност като тартор на организирана престъпна група, източила 2 млрд. лева от фалираната КТБ. Държавното обвинение на съседите ни също го разследва за участие в ОПГ заради изправения пред фалит завод за стъкло в Парачин, съобщиха сръбският сайт N1.com

На 30 май ще стане ясно дали предприятието ще продължи да функционира. Делото в Търговския съд в Крагуевац започна в четвъртък, а искането е дошло от кредитор на завода заради неизплатен заем в размер на 47 млн. евро. Искът за фалит е от фирмата „Вексилум Балкан“ (гр. Чачак), която търси от фабриката дълг в размер на 47,3 млн. евро. Заводът, който в Сърбия е известен като „Парачинска Стаклара“, от своя страна оспори твърденията, че „Вексилум Балкан“ е легалният кредитор и че фабриката се намира в трайна неплатежоспособност. Стана ясно и че от „Стаклара” са завели дело срещу организирана престъпна група. Тартор на групата е Верица Маткович, бившата генерална директорка на фабриката, а нейни помагачи са Деян Адамович, член на надзорния съвет на завода, адвокатите от Белград Филип Маткович и Воислав Илич, представителят на фирмата, която поиска фалит, Слободан Спасойевич и банкерът беглец Цветан Весилев. „Подадохме наказателна жалба в републиканската прокуратура срещу тези особи като организирана престъпна група“, каза по време на заседанието помощник-адвокатът на СФС Бранислав Томашев. Според търговските регистри в западната ни съседка дружеството кредитор е създадено само преди три месеца – през февруари 2017 г. Това само засилва подозренията, че зад цялата история отново стои банкерът беглец, чийто патент беше източването на КТБ именно чрез роящи се непрекъснато новосъздадени кухи дружества. Слуховете, че той се опитва да продаде завода, вървят повече от година, като дори се появиха информации, че е възможно по този начин да си урежда и допълнителен чадър от сръбските си покровители. На следващото заседание ще се вземе решението дали да бъде обявен фалитът на завода. Продължава неизвестността за 825-има работници във фабриката. Собственикът на фабриката Цветан Василев, откакто встъпи в завода досега е увеличил дълговете близо 70 пъти, пише сръбският разследващ сайт „Инсайдер”.

Василев се крие от родното правосъдие в Белград, тъй като у нас ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд. Василев е с обвинение като престъпен бос, за което го грозят 20 години затвор. Обвиненията са описани в рекордните 5000 страници, като само томовете с доказателства надхвърлят 1000. За уличаването на Василев и шайката му са разпитани повече от 400 свидетели. Василев ще отговаря пред Темида по 4 текста от НК.

Кабинетът пусна нов проект за минимална заплата от 460 лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279770_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0

 Правителството пусна за обсъждане нов проект за минимална заплата от 460 лв. Това се наложи, след като миналата седмица ВАС отмени старото постановление на МС, с което заплатата скача от началото на 2017 г. Причината за това бе недоволството на бизнеса, който обжалва решението, защото не е била спазена процедурата за консултиране. Преди да се приеме новият проект за минимална работна заплата от 460 лв., правителството трябва да спази процедурата - 30-дневен срок за обществено обсъждане на проекта. Властта аргументира проекта с факта, че така ще се намали бедността и ще се повиши потреблението. Посочва се и че страната ни е на последно място по размер на МРЗ в ЕС.

7 пернишки села пият вода с повишена радиация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279769_7+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0

 Селата са Забел, Глоговица, Ездимирци, Кривонос и Ребро, а най­големите отклонения са в селата Косача и Зелениград Почти цяла година здравните власти са знаели, че в няколко села на територията на Пернишка област питейната вода е с повишена радиоактивност, но са си мълчали, съобщи Би Ти Ви. На 19 юли миналата година пернишкото ВИК уведомява здравния министър, че в 7 села е установена повишена радиоактивност на питейната вода. Информацията обикаля държавни институции и лаборатории, но едва преди 4 дни се връща в същото ВИК като предписание какви мерки трябва да бъдат взети. 

Лазерни показалци увреждат зрението на децата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279768_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8+%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+

 

15% от хванатите опасни стоки са запалки и ключодържатели, излъчващи опасната светлина

Лазерните показалци или т. нар. лазерчета могат да увредят сериозно зрението на децата. За това алармираха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Тези продукти са широко навлезли в арсенала на преподаватели и лектори при изнасянето на образователни и бизнес презентации. В случай че лазерният показалец се употребява правилно и отговаря на изискванията за безопасност, не би следвало да създава рискове за потребителите.

Продуктите с лазерни диоди обаче могат да бъдат много опасни, ако децата решат да играят с тях. „Насочи ли се лазерният лъч към очите, може да има

 

нежелателни последици

 

предупреждават експертите. При игра в междучасие в училището или на двора децата биха могли да се „обстрелват” с лазерни лъчи, което да доведе до злополука. Включително до увреждане на очите.

От контролния орган обясниха за „Монитор“, че за миналата година 15% от всички видове опасни стоки хванати от комисията са били лазерни продукти. Такива освен добре познатите ни лазерчета могат да бъдат и ключодържатели, запалки и най-различни видове фенерчета.

От КЗП допълниха, че подобни стоки

 

се спират още на митниците

 

а тези, които стигнат до търговците биват веднага забранявани и изтегляни от пазара.

В случай че подобни артикули се предлагат за продажба без информация на български език за безопасно ползване, контролният орган дава указания на производителя или вносителя да етикетира продуктите си съгласно изискванията.

Най-често даваният за пример за подобен инцидент е описаният в британския медицински журнал случай с 15-годишно момче от Швейцария, загубило част от зрението си при

 

игра със закупен от интернет лазерен показалец

 

с мощност от 150 миливата (mW). Младежът е получил изгаряния на ретината, в резултат на което яснотата на зрението му сериозно се влошила. Два месеца по-късно имало подобрения, но според лекуващите специалисти някои увреждания и рискът да развие проблеми по-късно в живота в резултат на увреждането на ретината му останали.

Децата и тийнейджърите не са единствените, които могат да пострадат при употребата на лазерни показалци. Много възрастни са слабо информирани по отношение на опасностите при такъв тип продукти.

Неправилната употреба или несъответствието на лазерите с изискванията за безопасност във всички случаи са съпътствани с рисковете от увреждане на зрението и изгаряния.

Затова на общоевропейско, а и на световно ниво са въведени задължителни изисквания, както по отношение на характеристиките, така и на информацията при продажбата на такъв тип продукти.

Например, в повечето държави има ограничение

 

диодът да не превишава 5 mW

 

Причината са доказателства, че над тази мощност лазерите носят риск от увреждане на зрението. Над 500 mW пък водят до изгаряния на кожата.

Повечето лазери, използвани в играчките и игрите, са означени с тип I. Те имат мощност под 4 mW и са неспособни да повредят ретината. Болшинството лазерни показалци са класифицирани като тип II или IIIA и имат мощност от 1 до 5 mW. Макар, че според специалистите теоретично, това е достатъчно за увреждане на ретината, в литературата за подобни случаи не се съобщава.

Преди пускането на подобен тип продукти на пазара

 

лабораторните анализи са задължителни

 

Те могат да бъдат продавани само ако се докаже, че са годни за ползване по предназначение.

Също така лазерните показалци трябва да бъдат продавани с предупредителен етикет за безопасно ползване.

Котка стана обект на съдебни дела - въпросът е къде да живее

https://www.actualno.com/curious/kotka-stana-obekt-na-sydebni-dela-vyprosyt-e-kyde-da-jivee-news_612585.html

Обикновена котка стана обект на съдебна делба между две жителки на северната италианска област Лигурия, предаде БГНЕС. Както съобщава местният вестник Il Secolo XIX, за две години при своята "оригинална" стопанка, домашният любимец се научил да нощува при съседката ѝ. Оказало се

В Европа обмислят референдум за отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279767_%D0%92+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Редица европейски парламентарни партии смятат, че санкциите към Русия трябва да бъдат гласувани на референдум, пише вестник „Известия“. Особен интерес се отделя на този въпрос в Чехия и Австрия. Политическите сили там имат намерение да се разшири принципа за „пряка демокрация“. Тяхната цел е да се опрости максимално процесът за обявяване на референдум и да се предостави на гражданите правото да се изказват по ключови външнополитически и вътрешнополитически въпроси. 
През следващите дни чешката партия „Свобода и пряка демокрация“ (СПД) ще внесе в парламента законопроект, облекчаващ процедурите за обявяване на референдум. В документа е адаптирана швейцарската конституционна практика, според която може да се проведе такова гласуване след събирането на 100 хил. подписа от избиратели. Към момента законът изисква 250 хил. подписа. 
„Гражданите трябва да имат правото да изразяват своето мнение по важните въпроси, включително антируските санкции, които затрудниха развитието на много чешки компании“, коментира пред изданието депутатът от СПД Ярослав Голик. 
Подобна е позицията на австрийската „Партия на свободата“, която защитава отменянето на антуруските мерки. „Една от централните теми за нашата партия е разширяването на принципа на „пряка демокрация“, за което ние редовно настояваме. Народът има правото да изразява своето мнение по основните теми. Такива въпроси като санкциите без съмнение трябва да бъдат обсъждани с гражданите“, уточни Ханс-Йорг Йеневайн. 

Превод и редакция: Мария Динкова

В САЩ сравниха Анжел Вагенщайн с легендарния Айзенщайн

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-sasht-sravniha-anzhel-vagenshtain-s-legendarniya-aizenshtain.86025

/Поглед.инфо/ "Както Съветският съюз имаше Сергей Айзенщайн, така България има своя Анжел Вагенщайн." С тези невероятни думи в американските медии започва обявата за биографичния филм "Изкуството е оръжие" за нашия знаменит режисьор, писател, общественик, антифашист Джеки Вагенщайн.

Паста ”Копринени кърпички”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6234124

Паста ”Копринени кърпички”Със спаначено песто и пармезан Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Днес на матура по избор се явяват 53 340 зрелостници

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/22/2972769_dnes_na_matura_po_izbor_se_iaviavat_53_340_zrelostnici/?ref=rss


На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор днес се явяват 53 340 младежи. Най-много от тях са избрали матурата по биология - 14 053 зрелостници.

За първи път английският език измества география и икономика. Той е предпочетен от 11 616 дванадесетокласници, а географията и икономиката – от 8677. На изпит по математика ще се явят 2868. Общо 7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

В падока на Формула Е под Айфеловата кула

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/v-padoka-na-formula-e-pod-ajfelovata-kula-6069389

Пътуваме до Париж за един чудесен състезателен уикенд, който предоставя възможност хората да се докоснат отблизо с най-притегателния за автомобилните компании моторен спорт в момента

Плажовете - с осветление, за да е по-безопасно

http://clubz.bg/54183-plajovete_s_osvetlenie_za_da_e_po_bezopasno

Николина Ангелкова. Снимка БГНЕС

Министерството на туризма е поискало от концесионерите на плажове да осигурят осветление нощем, а целта е повече безопасност за туристите и улесняване на полицейските проверки. Това обяви министърката на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. От думите й не се разбра дали светлите плажове се очакват тази година или следващата.

До края на 2017-а обаче министерството ще е готово с промени в законодателството и наредбите, с които да се регулира статутът на националните курорти. Специални правила ще има за инфраструктурата, преместваемите обекти, зелените площи, чистотата, паркингите. Плажовете ще бъдат разделени на 4 категории според спецификите си и отдалечеността им от курортите, обясни още Ангелкова, заявявайки, че новият проектозакон за устройство на Черноморието ще бъде представен за обществено обсъждане.

Ще се създаде туристически инспекторат и специален институт, който ще може да отнема звезди от категоризацията на хотели и заведения, ката още Ангелкова. Целта е да се реагира бързо, ако обект, предоставящ туристическа услуга влоши обслужването или условията за клиентите си и се окаже, че вече не отговаря на изискванията за получената категоризация.

Едновременно с това обаче министерството ще отмени изискването хотелите и заведенията да се прекатегоризират на всеки пет години, а това щяло да позволи на тези, които работят добре, да бъдат поощрени.

Даването на звезди на туристистическите обекти вече щяло да е комплексно - тоест ако става дума за хотел, който има и ресторант, и бар, и басейн - целият обект ще получава категория и няма да е възможно като сега хотелската част да е с 4 звезди, а ресторантът - с 2. Това щяло да разтовари бизнеса от представянето на десетки документи пред администрацията. Част от самите документи пък вече щели да се набавят по служебен път, твърди Ангелкова. 

Министърката обвини служебното правителство, че е бездействало и в резултат на това към момента са похарчени едва 5% от парите от бюджета, заделени за реклама на българския туризъм. 

Тя оцени зимният сезон като успешен, защото е отчетен ръст на броя на чужденците, посетили страната си от 19,2%. Общият брой на отчетените туристи е бил 1,4 млн. души. За лятото се очаква 10-процентов ръст в сравнение с миналата година, когато е имао рекорд от над 8 милиона посетители, каза още Ангелкова. 

Държиков официално встъпва в длъжност зам.-кмет по културата

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/dyrzhikov-oficialno-vstypva-v-dlyzhnost-zam.-kmet-po-kulturata-2025035

Новият зам.-кмет по култура и туризъм на Пловдив Александър Държиков официално встъпва в длъжност. Припомням, че той беше заместник на Иван Тотев в първия мандат на кмета в ресор „Транспорт, обществен ред и сигурност“. Държиков вече заяви своята готовност да поеме новото предизвикателство.
 

Къде няма да има вода в Габрово на 22 май

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kyde-niama-da-ima-voda-v-gabrovo-na-22-maj-2025034

За извършване на аварийни ремонти без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще останат ул. "Роза" и кв. Баба Зара.

Във връзка с основни ремонти на водопроводи, с нарушено водоподаване ще са ул. "Антим Първи" и село Гергини.

Творби на Никола Кожухаров от пет галерии събират в ХГ Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tvorbi-na-nikola-kozhuharov-ot-pet-galerii-sybirat-v-hg-stara-zagora-2024286

С изложбата „Никола Кожухаров /1892-1971/“ Художествена галерия Стара Загора ще отбележи 125-та годишнина от рождението на художника. Тя ще бъде открита от 18.00 ч.

Никола Кожухаров става популярен сред четири поколения българи с картините си на митологични и исторически теми. Експоз

Какво, къде, кога в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kakvo-kyde-koga-v-stara-zagora-2024704

22 май (понеделник)
 
Детски отдел на библиотека „Родина“ гостува в IX ОУ „Веселин Ханчев“:
„През вековете с А, Б, В: Паметниците на Кирил и Методий по света“ – мултимедийна презентация с литературна викторина-игра „Приказната азбука“
„Най-най-най…“ – изложба на уникални

Цацаров: Нека въведем контрол върху тримата големи в съдебната власт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-neka-vyvedem-kontrol-vyrhu-trimata-golemi-v-sydebnata-vlast-2025036

Нека въведем механизми за контрол върху тримата големи в съдебната власт. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров, като излага идеята си в интервю пред "24 часа" По думите му няма нужда от конституционни промени, а о

Трима загинаха на Еверест

//dariknews.bg/novini/sviat/trima-zaginaha-na-everest-2025037

Три жертви взе връх Еверест, още един е в неизвестност, съобщава "Вашингтон пост" като се позова на местните власти. Загинали са граждани на Словакия, САЩ и Австралия.

Американецът Роланд Ервуд п

6-годишно японче е най-младият клубен диджей (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/6-godishno-iaponche-e-naj-mladiiat-kluben-didzhej-video-2025030

Шестгодишно японче Ицуки Морита беше признато от Гинес за най-младия клубен диджей в света след сета му в ресторант и бар Ел в Осака, съобщи ЮПИ.

"Много бях щастлив да получа възможност да се изявя като диджей - каза Оцуки, след като

Слагат камери на полицаите по границата, купуват нови завивки за мигрантите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slagat-kameri-na-policaite-po-granicata-kupuvat-novi-zavivki-za-migrantite-2025033

МВР обяви обществена поръчка за доставка на възглавници, дюшеци, одеяла и спални комплекти за центровете за временно настаняване в София и Любимец, предаде БГНЕС. Стойността на поръчката е малко над четвърт милион лева с ДДС.

В знак на протест студенти напуснаха лекция на Майк Пенс

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-znak-na-protest-studenti-napusnaha-lektsiya-na-maik-pens.86024

/Поглед.инфо/ Десетки студенти от университета Нотр Дам в Индиана протестираха срещу политиката на Белия дом като излязоха от реч на вицепрезидента Майк Пенс, който критикува политическата коректност в американските колежи.

Киро Японеца: Будните граждани да събират по 20 ст. за паметници на културата

http://clubz.bg/54182-kiro_qponeca_budnite_grajdani_da_sybirat_po_20_st_za_pametnici_na_kulturata

Кирил Киров, по известен като Киро Японеца, коментира пред бТВ казуса с Двойната къща в София, която е негова собственост. В края на миналата година статутът на тази къща като паметник на културата бе свален, което улесни плановете на Киров за строеж на бизнес център с подземен паркинг.

Според Киров общината и държавата трябва да се грижат за паметници на културата. И във Виена подобни къщо се поддържали от общината.

"От будните граждани по 20 ст.  да вземат на месец, от будните граждани да се поддържат паметниците на културата", предложи Японеца.

Той отрече да е оказвал натиск върху бившите собственици на имота, за да го купи за 125 хил. лв. И заяви, че има нотариален акт, че е платил 680 хил. евро за къщата.

"Какъв натиск, кой съм натиснал, няма натиск, чиста сделка, прозрачна! Къща с една тоалетна. Какво ми говорят, какъв грабеж", каза Киров.

И продължи:

"Арогантен, аз съм арогантен? Не е за 125 хил. лв. За какво трябва да ги натискам хората и да има физически натиск, за да купувам нещо за 680 хил. евро. Тази земя не е открадната".

Киров заяви, че не го е заболяло, когато е съборил къщата, защото това не е паметник на културата.

"Не може такива паметници на културата да има в България. Ако има паметници на културата, държавата и общината трябва да предприемат действия. Когато задължават физически лица да ги поддържат, това е много скъпо", обясни Японеца.

Според него Двойната къща не е паметник на културата, защото няма категоризация. А той самият действал правилно не само от законова, а и от морална гледна точка. Киров каза, че има план да изкупува паметници на културата, но не за да ги бута, а да ги възстановява. Той каза, че е готов да финансира възстановяването на известната Къща с ягодите. Заяви, че може да си купи къща в Монако, но призна, че там няма да му разрешат да я разруши. Киров сподели и интересна идея - да вдигне статуя на Исус Христос на Копитото на Витоша, което според него би било атракция.

Киров отрече да се занимава с престъпления като наркотрафик и трафик на хора. Водещите му заявиха, че подобни данни са били изнесени от американски посланик.

"Американският посланик моментално трябва да отиде в затвора. Аз не съм осъден. Докато не го докажат, аз съм невинен", заяви Киров.

На реплика от водещия, че има информация, че той държи наркотрафика във Факултето, той заяви:

"Вие сте ми партньор във Факултето, работите с мен. Не можете да говорите за наркотици, по този начин ми биете по бизнеса".

Киров потвърди, че има  куршум в главата си, който му е останал след един от трите атенатата срещу него. Той обаче се похвали, че е в добро здраве, тренира и тича по 10 км на ден.

"Аз се погледнах тази сутрин в огледалото - изглеждам добре", заяви Киров.

Той няма обяснение за 150 покушения срещу видни бизнесмени, които са останали неразкрити.

"Не си го обяснявам. Чии интереси са засегнали, Емил Кюлев, Илия Павлов, Иван Тодоров, Фатик. Има закони във всяка държава. Могат да го вкарат в затвора, не да го убият", каза Киров.

Той каза, че знае кои са поръчителите на неговите покушения, но не е търсил отмъщение. Но допълни, че е готово да съдейства на полицията за разкриване на престъпността във Факултета.

Киров заяви, че не общува с политици. А парите си изкарвал със строителен бизнес - строи сгради, които продава или дава под наем.

"Привличам инвеститори милиардери", похвали се Киров.

По повод прякора си обясни, че е тръгнал от неговия дядо. Той го наричал "японеца", защото имал японска култура.

"Дисциплина, хранене, култура, възпитание. Искам да си направи ДНК - да видя дали съм циганин", каза Киров.

Той допълни, че все още живее във Факултета, но често пребивавал и в чужбина. Понякога помагал с пари на своите съседи, но не им искал нищо насреща.

"Винаги по време на изборите съм в чужбина", отбеляза Киров.

Каза, че се страхува за живота си и не е доволен от държавата.

"Не съм доволен от тази държава, администрацията е много тежка. Бизнесът не е доволен от държавата", каза Киров.

Според него "няма гущери, няма опашки"

"От какво да си изчистя името? Няма за какво да ме е срам. Чист бизнесмен едно към едно. В България не ви прострелват за това, че дължите на някого пари, а за това, че искат да ви вземат вашите", каза Киров.

И поясни, че в момента се движи само с шофьор.

Абе: Русия, САЩ, Китай и Южна Корея ще дадат решителен ответ на КНДР

http://pogled.info/svetoven/abe-rusiya-sasht-kitai-i-yuzhna-koreya-shte-dadat-reshitelen-otvet-na-kndr.86022

/Поглед.инфо/ Япония ще обедини усилия със САЩ, Русия, Китай и Южна Корея, за да даде решителен отговор на действията на КНДР, които в неделя (21 май) направиха пореден ракетен изстрел, заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от "Взгляд".

Берлускони: Русия не е враг, а необходим партньор на Запада

http://pogled.info/svetoven/berluskoni-rusiya-ne-e-vrag-a-neobhodim-partnor-na-zapada.86023

/Поглед.инфо/ Русия не е противник, а необходим партньор на Запада, заяви бившият премиер на Италия Силвио Берлускони в интервю за вестник Il Messaggero, цитирано от РИА "Новости".

Майка и дете от Каблешково се преобърнаха в крайпътно дере

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JF2-4ss7wRk/

На 20.05.т.г. около 19.43 ч. на пътя Варна – Бургас, в района на 197 км., поради движение с несъобразена с пътните условия скорост, самостоятелно катастрофира, преобръщайки се в крайпътно дере, лек автомобил «Фолсваген Таурег», c бургаска регистрация, управляван от 26 -годишната Д.Н. от Каблешково. От ПТП пострадали водачката на автомобила и синът й – 3 годишен, седящ в детското столче на задната лява седалка, като и двамата са без опасност за живота.

 

Младежи пострадаха при сблъсък с багер-товарач

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/argnqeGTFzA/

На 19.05.т.г. около 16.50 ч. в района на надлез «Сарафово» в посока пътен възел «Каблешково», л.а. «Ауди А 6», с бургаска регистрация, управляван от 19 -годишния С.Т. от с. Равда, поради движение с  несъобразена с интензивността на движението скорост, застига и блъска движещия се в дясна пътна лента багер-товарач, управляван от 39 -годишния Т.П. от Бургас,съобщават от ОД на МВР-Бургас. От ПТП са пострадали : водачът С.Т. / получил фрактура на дясната бедрена кост, без опасност за живота, настанен за лечение в отделение «Ортопедия» на УМБАЛ – Бургас/, неговата спътничка – Е.Б., 18 -годишна / получила разкъсна рана на левия лакет и дясното коляно, отказала лечение/, спътникът му – П.Ж., 17 -годишен / получил фрактура на шийния прешлен и сътресение на мозъка, без опасност за живота, настанен в отделение «Неврохирургия» при УМБАЛ – Бургас/ и 18 -годишният К.И. / получил фрактура на лявата китка, настанен за лечение в отделение «Ортопедия» при УМБАЛ – Бургас/. Водачът на багера не е пострадал

Измамен от непознати мъже в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tatq2QBcHo8/

На 19.05.т.г. около 08.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 35 -годишен мъж  за това, че в Каблешково е спрян от непознати мъже, стоящи до други три спрели автомобили, които на руски език му обяснили, че им свършило горивото и имат проблем с кредитните карти, поради което не могат да си изтеглят пари. Предложили му да закупи два мъжки пръстена и мъжка гривна за сумата от 1 000 евро, но 35- годишният мъж заявил, че разполага само с 300 евро и 45 лв. Непознатите се съгласили да му продадат вещите за въпросната сума, като малко по-късно при проверка в златарско ателие в Несебър, българинът констатирал, че е измамен и алармирал полицейските служители. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие

Започва електронният прием на първокласници

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/zapochva-elektronniiat-priem-na-pyrvoklasnici-2024978

От днес започва електронният прием на първокласници във Варна. Заявленията за учебната 2017/2018 г. могат да бъдат подавани до  17.30 ч. на 31-ви май. Всеки родител може да кандидатства за неограничен брой училища на територията на общината само с едно заявление.

За близнаци и тризна

Раздават хранителни помощи до края на май

//dariknews.bg/regioni/varna/razdavat-hranitelni-pomoshti-do-kraia-na-maj-2024991

Раздаването на хранителни продукти по оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещите се лица ще продължи до края на май, съобщават от БЧК-Варна. В списъците, изготвени от дирекция "Социално подпомагане", са включени лица с установени 90% увреждания с чужда помощ, получили интегра

Зрелостниците на втора матура

//dariknews.bg/regioni/shumen/zrelostnicite-na-vtora-matura-2025013

Днес ще се проведe вторият задължителен държавен зрелостен изпит за учениците в 12 клас. Матурата е с начало 8.00 ч. и продължителност четири астрономически часа.

Заявление за явяване на матурата в област Шумен са подали 1330 зрелостници, като над 2/3 от тях са от община Шумен.

КАТ пуска нова серия номера по избор

//dariknews.bg/regioni/varna/kat-puska-nova-seriia-nomera-po-izbor-2024795

От днес в „Пътна полиция” започва приемането на заявления за регистрационни номера по избор от «2001» до «3000» от серия ВН. В партидата има табели с правоъгълна форма.
 
Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място и да направят своя избор.

Мач №1 в малкия финал за „Черно море Тича“ днес

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/mach-1-v-malkiia-final-za-cherno-more-ticha-dnes-2025026

БК „Черно море Тича“ излиза днес в първи мач от  в малкия финал от държавното първенство в НБЛ. Варненци се изправят тази вечер в 18:30 часа срещу „Рилски спортист“. Двубоят е в зала „Арена Самоков“.
Вторият двубой е на 24-и май, когато домакин ще бъде варненският тим. Евентуалният трети е п

Гонзо: Нямаме шанс за Европа и вече сме отпуснати 

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/gonzo-niamame-shans-za-evropa-i-veche-sme-otpusnati-2025028

Наставникът на Черно море Георги Иванов-Гонзо беше крайно критичен към играчите си след поражението от Локомотив Пловдив с 1:2. Според него, те вече нямат шансове за борбата за Европа след петата поредна загуба.
"Днес оборът изигра добър мач, в сравнение с всички от плейофите досега. Старата

2016-а: Всяка секунда по един човек принуден да напусне дома си заради конфликт или бедствие

//dariknews.bg/novini/sviat/2016-a-vsiaka-sekunda-po-edin-chovek-prinuden-da-napusne-doma-si-zaradi-konflikt-ili-bedstvie-2025027

Повече от 31 милиона души - по един човек на секунда - са били разселени през 2016 г. заради конфликти и бедствия, според доклад на Международния център за наблюдение на вътрешното разселване, цитиран от Ройтерс. Очаква се броят на разселваните да расте, ако не бъд

Трима остават в ареста заради хакерската атака в Агенция "Митници"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-ostavat-v-aresta-zaradi-hakerskata-ataka-v-agenciia-mitnici-2025025

Трима от шестимата обвинени за хакерската атака в Агенция "Митници" остават за постоянно в ареста. Това са считаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група Емил Милчев - бивш служител на граничен пункт "Калотина",

Дарик обявява кой е „Най-добрият град за живеене" у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/darik-obiaviava-koj-e-naj-dobriiat-grad-za-zhiveene-u-nas-2025024

За десета поредна година Дарик радио ще обяви кой е „Най-добрият град за живеене в България”. Традиционно проучването цели да проследи развитието и качеството на живот във всички 27 областни градове в страната. Те бяха оценени по специални критерии, които най-общо описват очаквания

Саудитска Арабия и ОАЕ обещаха да налеят 100 милиона във фондация на Иванка Тръмп

http://pogled.info/svetoven/sauditska-arabiya-i-oae-obeshtaha-da-naleyat-100-miliona-vav-fondatsiya-na-ivanka-tramp.86019

/Поглед.инфо/ Саудитска Арабия и ОАЕ обещаха да вложат 100 милиона щатски долара във фондацията, създадена по инициатива на дъщерята на президента на САЩ Иванка Тръмп, предаде Си Ен Ен.

Педро Санчес се връща начело на испанските социалисти

http://pogled.info/svetoven/evropa/pedro-sanches-se-vrashta-nachelo-na-ispanskite-sotsialisti.86020

/Поглед.инфо/ Бившият генерален секретар на Испанската социалистическа партия Педро Санчес води в борбата за поста генерален секретар на ИСРП, според данни от 71% от бюлетините в партийните избори.

Дутерте обвини Запада в лицемерие

http://pogled.info/svetoven/duterte-obvini-zapada-v-litsemerie.86021

/Поглед.инфо/ Президентът на Филипините Родриго Дутерте обвини Запада в лицемерие по време на интервю за RT, като изрази надежда за установяване на делови съюз с Русия, предадоха от изданието в неделя (21 май).

Само 6 дни след изкачването си на вр. ЛХотце Атанас Скатов се завърна на вр. Еверест

https://pressbulgaria.com/m/SQAT425Z.html

Днес 22.05 около 06.00 местно време алпиниста-веган Атанас Скатов се изкачи за втори път на вр. Еверест по южния му ръб. Първото му изкачване беше на 24.05.2014 от северната страна на Хималаите ( Тибет)Той успя да постигне този успех само 6 дни след като се изкачи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер. Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения. След вр. Лхотце той слезе до втори височинен лагер ( 6500м.) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 човека ( алпиниста и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 също се пое към вр. Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17.30ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата. Към момента той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер. Рекорден е броят на желаещите да стъпят на вр. Еверест и тази година ( около 800) Богинята-майка на Вселената взе вече няколко жертви . Само вчера те бяха 4. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец ( на7500 м. от северната страна) и словенец( в лагер 4) От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21.05. Проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0UJ8bbNGq5U/

Зрелостниците  се явяват днес на втора задължителна матура. Времето за решаване на всеки модул е различно в зависимост от предмета.

Изпитът започва в 8.00 часа и е с продължителност 4 часа. За втората задължителна матура зрелостниците могат да избират между 13 предмета, като най-желаният е биология и здравно образование, следван от английски език, география и икономика. Тази година матурите са разделени на модули, като учениците могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул.

На изпит  са и седмокласниците. На тях им предстои национално външно оценяване по математика. В 8.45 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант (от три възможни), а изпитът е с начален час 10.00. Той е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият – 90. Общият брой точки от тях е 100 и влизат в балообразуването за приемане в гимназиите.

Слави ще срути системата! Ама друг път…

http://pogled.info/bulgarski/slavi-shte-sruti-sistemata-ama-drug-pat.86016

/Поглед.инфо/ Бунтарят се спихна, разочарованите нараснаха, шоуто на политиците продължава

Той вече съжалявал за нацисткия поздрав

http://pogled.info/bulgarski/toi-veche-sazhalyaval-za-natsistkiya-pozdrav.86017

/Поглед.инфо/ Той добави, че се прекланя пред жертвите на нацизма и героизма на загиналите воини по време на Втората световна война

Майките на Кирил Маричков и Пеци Гюзелев измислили името "Щурците"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6231814

Майките на Кирил Маричков и Пеци  Гюзелев измислили името "Щурците"На 3 юни групата ще отбележи своя 50-годишен юбилей с концерт в зала “Арена Армеец” Тази година “Щурците” празнуват своя 50-годишен юбилей. За да отбележат половин век на сцената, музикантите ще направят концерт в зала “Арена Армеец” на 3 юни. През последните три години, откакто са без Пеци Гюзелев, Кирил Маричков не си представял,

Зрелостниците са на матура по избор, седмокласниците - на изпит по математика

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zrelostnicite-sa-na-matura-po-izbor-sedmoklasnicite-na-izpit-po-matematika-2025019

Днес е втората задължителна матура за зрелостниците по предмет по избор, както и изпитът по математика за седмокласниците за националното външно оценяване. Матурата за дванайсетокласниците започва в 08:00 ч., а изпитът по математик

Папа Франциск назначава петима нови кардинали

//dariknews.bg/novini/sviat/papa-francisk-naznachava-petima-novi-kardinali-2025021

Папа Франциск съобщи, че планира да назначи петима нови кардинали от пет различни страни на специална церемония следващия месец.
 
Всички са под 80-годишна възраст. Това са архиепископ Жан Зербо от Бамако, архиепископ Хуан Хосе Омела

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване