Как България не остана без своя Ботев

http://dnes.dir.bg/news/botev-kniga-zakana-letopisetza-25850582

Преди 141 години във Врачанския Балкан пада Христо Ботев. Не е за вярване, но малко след това над героя надвисва забрава. Отхвърля я с мощ и страст една книга.

Поезия, родена от любов

http://www.eurochicago.com/2017/06/poeziya-rodena-ot-lyubov/

Когато дните неусетно стават нощи, а залезите в изгреви преливат. Когато целият ти свят е въртележка, в която мигове и дни се сливат.

Каква беше ролята на Джордж Сорос на Балканите?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280016_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%

 Каква беше ролята на Джордж Сорос на Балканите?

"Аз съм една от любимите им мишени за атаки", казва 70-годишният бивш професор по драматургия и дългогодишен ръководител на Института "Отворено общество" в Скопие Владимир Милчин. Наскоро името му попадна в един документален филм на руския канал Russia Today за "привилегированите соросоиди". Пред швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) той споделя по този повод, че от години националистите го обвиняват, че е сътрудничел на югославските тайни служби. 

Малко предистория

През юни 1991 г. американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос се договаря с последния югославски премиер Анте Маркович в страната да бъде създаден институт на Сорос. Седмица по-късно обаче избухва войната в бивша Югославия и, вместо един институт, какъвто е бил първоначалният замисъл, се създават 5 института - в бившите съюзни републики. Техният основател и финансов благодетел Джордж Сорос вкарва в ръководството им бивши активисти на югославските студентски протести от 1968 година. Владимир Милчин също е сред тях - заедно със свои съмишленици от Сърбия и Хърватия той създава още през 1989 г. сдружението "Югославска демократична инициатива" (ЮДИ), което иска да посее кълновете на демокрацията в раздираната от войни югославска федерация. А също и да предотвратят разпадането ѝ. 

Това не им се удава, но много от активистите на ЮДИ попадат във фондацията на Сорос и работят за нея през 90-те години на миналия век. Общото помежду им е това, че отхвърлят национализма и застъпват за спазването на човешките права и толерантността в отношенията между хората. Повечето от тях загърбват югославизма и антикапитализма, така характерни за онези години, и дават своя принос за изграждането на една мрежа, която надживява войните. Тя се превръща в "остров на свободата и съпротивата", както казва пред НЦЦ хърватският социолог Паул Стубс. В Хърватия и Сърбия хората на Сорос попадат под прицела на националистическите режими и биват заклеймявани като предатели и платена Пета колона.

Македония, която съумя да остане настрана от войните, получава пълната подкрепа на Сорос. Той решава да я превърне в модел на функционираща, мултиетническа демокрация на Балканите. След като през 1994 г. Гърция налага ембарго на Македония, Сорос отпуска огромни кредити на страната за закупуването на горива и медикаменти. "Получавахме пари, за да изградим свободни медии и образователни програми за ромското малцинство. В онези времена, когато Македония почти нямаше приятели, Сорос ни помогна много", казва Милчин.

Трамплин за успешна кариера


От програмите на Сорос възникват по-късно многобройни неправителствени организации, които си поставят за цел да подпомагат и развиват гражданското общество. От тях днес в Македония има около 30 активни такива организации. Те никога не са криели, че работят срещу авторитарния режим на премиера Груевски, управлявал страната в продължение на 10 години. "Те искаха да потърсят отговорност от властимащите", допълва Милчин.

Но наистина ли тези неправителствени организации са част от обществената промяна? Те ли са в основата на гражданското общество, както често обичат да се хвалят, пита НЦЦ. Милчин твърди, че много от най-кадърните активисти на това движение междувременно са обърнали гръб на страната и днес се намират в Австрия, Германия или Канада. Централноевропейският университет на Сорос в Будапеща също е трамплин за кариера в международни организации, елитни мисловни тръстове или в политиката. Такъв е например случаят с македонския президент Иванов, който също е преминал през "системата Сорос", а днес е заклет противник на всички соросоиди.

Но и обратното важи - борбата срещу институциите на Сорос днес също разкрива потенциал за успешна кариера. Цветин Чилиманов - журналист и преводач - е един от водещите активисти на движението Stop Operation Soros. "Така, както съществува движението на Сорос, така има и Интернационал на неговите противници", уверява Чилиманов. Той смята, че не е редно услужливи американски посланици да се опитват да налагат левите идеи на Сорос с парите на чуждите данъкоплатци. В този смисъл американската държавна хуманитарна организация USAID често е мишена за нападки от страна на враговете на Сорос. 

НПО – пречка за развитието на гражданското общество?

Ungarn Tausende in Budapest bei Menschenkette für bedrohte Uni

Унгарци протестират срещу закриването на университета на Сорос в Будапеща

След стихването на демократичния устрем в много страни от Западните Балкани и настаняването на авторитарни режими в тях, Сорос вече е атакуван и отляво. НЦЦ цитира хърватските интелектуалци Игор Стикс и Сречко Хорват. Те признават, че програмите на американския филантроп са допринесли за подобряването на положението на малцинствата и смятат, че е благородно да се води битка за повече толерантност между етносите. Двамата обаче са на мнение, че тези усилия пренебрегват основната причина за всички злини: това, че необузданият капитализъм в комбинация с местните автократи се превръща в истинска експлоататорска система. Двамата интелектуални оспорват и претенцията на НПО-тата да представляват гражданското общество в дадена страна. В действителност както проблемите, така и пътищата за тяхното решаване зависят единствено от международните субекти, а местните им представители са просто изпълнители. В най-лошия случай „НПО-тата дори блокират създаването на граждански сдружения, казват още двамата.

Директорката на подкрепяния също от Сорос Македонски Хелзинкски комитет - Урания Пироска - не е съгласна с това мнение. Пред НЦЦ тя казва, че в нейната страна човешките права се погазват жестоко, а Хелзинкският комитет е единствената организация, която оказва правна помощ на жертвите на тези посегателства. "Фактът, че от няколко месеца постоянно ни пращат финансови ревизори, показва, че сме ефективни. И че се страхуват от нас", казва още Пировска. 

 

АГ, НЦЦ, АЕ

Тръмп изолира САЩ и ги нареди до Сирия и Никарагуа

http://dnes.dir.bg/news/klimatichnite-promeni-sasht-izbori-2016-25852200

След като държа дълго време света в напрегнато очакване, Доналд Тръмп обяви вчера, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Русия ще настоява неин представител да оглави новото Бюро на ООН за борба с тероризма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280015_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%B

 Днес в кулоарите на Петербургския международен икономически форум ще се проведе среща между президента на Русия Владимир Путин и генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, пише вестник „Коммерсант“. По-рано помощникът на държавния глава Юрий Ушаков заяви, че руската страна ще повдигне въпроса за „реформирането на ООН“. Според източник, близък до Кремъл, става дума за възможността представител на Русия да оглави новата структура на ООН: Бюрото за борба с тероризма. Статусът на ръководителя на Бюрото ще съответства на заместник-генерален секретар. Москва би искала на този пост да види настоящия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк. Но е възможно да бъдат обсъждани и други кандидати. 
В Москва смятат, че Русия има пълното право да претендира за този висок пост. В съветските времена генералният секретар на НАТО винаги имаше заместник от СССР. В момента Гутереш има 11 заместници, но никой от тях не е представител на Русия. Същевременно всички останали държави от Съвета за сигурност имат свои хора сред заместниците. 
Вчера вечерта по време на икономическия форум Гутереш разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, но пред медиите не беше съобщено двамата да са обсъждали кадрови въпроси. 

Емир Кустурица оцеля в катастрофа

http://clubz.bg/54628-emir_kusturica_ocelq_v_katastrofa

Емир Кустурица. Снимка ЕПА/БГНЕС

Гениалният сръбски режисьор Емир Кустурица е пострадал при катастрофа на пътя от Белград за Чачак на 140 км от сръбската столица. Автомобилът "Мерцедес", в който е пътувал режисьорът, е излетял от пътя, съобщи "Дарик" днес.

На Кустурица, както и на водача - 67-годишен мъж, е оказана първа помощ, след което двамата са откарани в болница.

Кустурица е роден на 24 ноември 1954 г. в Сараево, днес в Босна и Херцеговина. Световноизвестен режисьор с множество награди. Проявява се и като музикант в „Оркестъра на непушачите” (The No Smoking Orchestra). Автобиографията на Кустурица, издадена и у нас, носи името „Смъртта е непотвърден слух”. Тя разказва и за магията на киното, но и за абсурдни перипетии и предизвикателства на оцеляването.

 

Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата е голямо разочарование

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280014_%D0%9E%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83

 Решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата е „голямо разочарование за глобалните усилия да се намалят емисиите на парникови газове и да се насърчи глобалната сигурност“, заяви в четвъртък говорителят на ООН Стефан Дюжарик, предава Reuters
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш „остава уверен, че градовете, щатите и бизнесът в САЩ, заедно с другите страни, ще продължат да демонстрират своята визия и лидерство като работят за ниски въглеродни емисии, устойчив икономически растеж, който ще създаде качествени работни места и пазари“, подчерта Дюжарик. 
Той допълни, че е изключително важно САЩ да останат лидери по въпросите за околната среда и че Гутереш очаква да работи с американското правителство „за изграждането на устойчиво бъдеще, на което нашите внуци да могат да разчитат“. 

Прогноза за времето - 2 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352561

По Черноморието ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, след обяд - временно интензивни. Максималните температури ще са 24-26°. Температурата на морската вода е 18-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Почина иконом Петър Куманов, свещеник при Храм „Преображение Господне”-Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/98Jh7fjFxyY/

ikonom-petyrНа 01.06.2017 г. внезапно почина иконом Петър Куманов, на 53 години, енорийски свещеник при Храм „Преображение Господне” гр.Поморие. Поклонението ще се извърши в храма днес, от 12.00 ч.

Опелото ще се състои на 03.06.2017 г./събота/, от 15.00 ч. в Храм „Преображение Господне” гр.Поморие.

Поклон пред паметта му!

Западни лидери осъдиха решението на Тръмп за климата

http://dnes.dir.bg/news/lideri-klimata-sasht-izbori-2016-greshno-25852173

Италия, Франция и Германия изразиха вчера съжаление заради оттеглянето на САЩ, предаде БТА.

Втори опит за принудителна продан на магазина на мебели "Арон" в "Люлин"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280013_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B

 Частен съдебен изпълнител организира втори търг за магазина на веригата мебели "Арон" в кв. „Люлин“ в София, след като на първата публична продан купувач не се появи.

Началната цена е паднала до 3,84 млн. лева. Първият търг беше с цена от почти 6,5 млн. лева.

Оферти могат да се подават до 12 юни. Наддаването е предвидено да се състои на 13 юни, показва справка в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Върху имота има вписани няколко възбрани и са учредени договорни ипотеки в полза на Райфайзенбанк.

Магазинът е с площ от малко над 3 хил. кв.м. Имотът се намира на бул. „Джавахарлал Неру“, на 4 етажа е и в него имаше и един от т.нар. китайски молове.

Веригата „Арон“ беше една от най-големите на българския пазар с над 10 магазина в София, които обаче не оперират.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Почитаме паметта на Христо Ботев, сирените вият в 12 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_657035.html

Днес българите отдаваме почит към паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.  Навършват се 141 години от гибелта на Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната битка на Ботевата чета.   В Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, организирана от Столична община. В програмата ще участват актьорът Мариус Донкин и мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент Валентин Бобевски. Сирените ще прозвучат в цялата страна точно в 12 часа за 2 минути, пешеходците и автомобилите трябва да спрат движението си и да останат на място, припомни МВР.  Заради тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на президента от 11.30 часа до 12.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”, съобщи Столична община.  Военни почести и полагане на венци и цветя пред паметници на Христо Ботев ще има в цялата страна. 

Милер за риска Украйна да отклонява газ: "Нека пробват"

http://pogled.info/svetoven/russia/miler-za-riska-ukraina-da-otklonyava-gaz-neka-probvat.86390

/Поглед.инфо/ Председателят на "Газпром" Алексей Милер в четвъртък (1 юни) коментира риска Киев да започне да отклонява природен газ, за да плаща глобата по антимонополното дело, предаде "Взгляд".

Турция притиска България да реставрира повече джамии

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-pritiska-balgariya-da-restavrira-poveche-dzhamii.86391

/Поглед.инфо/ От 2015 г. Турция настоява България да приеме промени в параметрите на действие на Протокол за сътрудничество в опазването на недвижимо културно наследство между министерствата на културите на двете държави, подписан през 1988 година, като неговото действие е подновявано периодично. Това се разбира от писмен отговор на министъра на културата Боил Банов на депутатски въпрос.

Още година ниски лихви по кредитите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280012_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 

От лятото на 2018 г. ипотеките поскъпват с 0,30%

Още година ще можем да се възползваме от евтините цени на кредитите. Това прогнозираха експерти по време на финансовият форум „Шумът на парите“, тъй като според тях лихвените проценти по ипотечните и потребителските заеми ще останат ниски.

"Много анализатори очакват в средата на следващата година да сме в съвсем друга лихвена среда. До края на годината ще се обърне тенденцията в Европа, следвайки случващото се отвъд океана", заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на една от банките у нас. Според него промяната ще е факт и в България към средата на следващата година. Той препоръча и бизнесът, и гражданите да се подготвят за покачването на лихвите, а на банките - да обяснят защо правят това по възможно най-достъпния начин.

Ягодин обаче подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно поскъпване, което няма да попречи на един коректен клиент да обслужва кредитите си. По думите му ръстът по ипотечните кредити ще около 0,2-0,3 на сто. Той посъветва хората, които искат да задоволят нуждите си от собствено жилище, да го направят.

„Има едни 5 млрд. лв. горещи пари, които стоят неизползвани в БНБ, и дори банките биват наказвани, че държат парите си там с негативна лихва. Докато този ресурс не се изконсумира, банките ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите“, смята банковият директор.

Мартин Заимов, изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие (ФЛАГ) пък каза, че е трудно да се направи подобна прогноза, тъй като движението на лихвите зависи от много фактори. „Голяма част от тях са напълно неясни, като икономическите промени в Щатите. Трудно е да се прогнозира и какво ще се случи с европейските икономики, както и с политиката на Федералния резерв и на Европейската централна банка (ЕЦБ). Заради това не се наемам да коментирам подобни очаквания“, бе категоричен той.

Данни на Българската народна банка (БНБ) показват, че към края на април финансовият резултат на банките е с почти 6% по-нисък в сравнение с този година по-рано и е 413 млн. лв. Основният фактор, който има принос в това, са по-малките приходи от лихви.

За април те са 252,5 млн. лв. и намаляват с 8,5% на годишна база. Така ниските и все още намаляващи лихви на банките в комбинация със скромните обеми на кредитиране свиват и печалбата.

През по-миналия месец трезорите са направили печалба за 125,4 млн. лв., при 133,6 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат на системата всеки месец расте - през март беше 93,7 млн. лв., но на годишна база продължава да изостава. Така въпреки намалението на разходите за обезценки печалбата е по-ниска от миналогодишната по това време именно заради свиващите се лихвени приходи. Очакванията са за тази година печалбата да е по-скромна от миналогодишната, когато достигна 1,2 млрд. лв. за цялата година и да не надхвърли 1 млрд. лв.

Джон Лоутън посети Казанлък

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/dzhon-loutyn-poseti-kazanlyk-2027716

Джон Лоутън се срещна с Кмета на Казанлък. Легендарният музикант гостува на Галина Стоянова заради новия документален филм, който ще направи за Казанлък. Емблематичните културно-исторически забележителности на Долината на розите и на тракийските царе, Фестивалът на розата и визията на Кмета на Каза

Кънка Витова е вицешампион по шахмат за жени със зрителни увреждания

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kynka-vitova-e-viceshampion-po-shahmat-za-zheni-sys-zritelni-uvrezhdaniia-2027718

Състезателката на СКХЗУ ”Пауталия спорт 2005”-  Кюстендил, Кънка Витова спечели сребърния медал на държавното състезание по шахмат за жени със зрителни увреждания на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” . Борислав Лазаров от същия клуб

Деца пресъздадоха подвига на Ботев в картини

//dariknews.bg/regioni/vraca/deca-presyzdadoha-podviga-na-botev-v-kartini-2027717

Малчугани от с. Веслец за втора поредна година участваха в пленер в подножието на едноименния връх, където Ботевата чета пренощува за последен път, преди да поеме пътя към Балкана и Голготата на своя славен войвода. Инициативата е част от Патриотичната програма в област Враца, осъществяваща се под

Велико Търново ще почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/veliko-tyrnovo-shte-pochete-pametta-na-hristo-botev-i-na-geroite-zaginali-za-bylgariia-2027602

Велико Търново ще почете паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев, както и на героите, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение. В 11,45 часа курсанти от Националния военен университет ще застанат на пост пред паметниците на Апос

В 12 часа жителите на Благоевград свеждат глава в памет на Ботев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/v-12-chasa-zhitelite-na-blagoevgrad-svezhdat-glava-v-pamet-na-botev-2027719

С ритуал по полагане на цветя и венци благоевградската общественост ще отбележи 141 години от смъртта на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев.  На 2 юни (петък) от 11:00 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на площад „Народни будители“ представители на  Община Благоев

Иззеха наркотици от затворник в Бобов дол

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/izzeha-narkotici-ot-zatvornik-v-bobov-dol-2027720

Досъдебно производство е започнато в РУ Бобов дол  за притежание на наркотични вещества. Сигналът е постъпил от служители на затвора в града. От 44-годишен мъж, изтърпяващ наказание, са иззети пакетче с хероин и пакетче с канабис.

Дежурна група на РУ Бобов дол е извършела оглед на мя

Детски празник с награди в Дупница от Ротаракт клуб

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/detski-praznik-s-nagradi-v-dupnica-ot-rotarakt-klub-2027721

Ротаракт клуб- Дупница, съвместно с Ротари клуб- Дупница, организират детски и спортен празник на 3-ти юни (събота), по случай Деня на детето. Събитието ще се състои в 10:00 на площад „Свобода“, на който ще има всякакви по вид игри.

Децата ще могат д

Гори цех за преработка на отпадъци в завода в Шишманци (СНИМКА/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/gori-ceh-za-prerabotka-na-otpadyci-v-zavoda-v-shishmanci-snimkavideo-2027693

Пожар избухна в цех за преработка на отпадъци в завода в Шишманци. Сигналът за пожара е подаден тази сутрин в 6,25 часа, съобщи за Дарик говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев.